Maatalousrakennusten turvallisuustutkimus 2006

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maatalousrakennusten turvallisuustutkimus 2006"

Transkriptio

1 Rakennusta koskevat tiedot 1(6) 1. Rakennusvuosi: 2. Rakennuksen käyttötarkoitus: Sikala Pihatto Parsinavetta Siipikarjakasvattamo, Maneesi Konehalli Varasto Muu, mikä? 3. Rakennuksen lämmitys: Kylmä, Lämmitetty, minimilämpötila talvella 4. Rakennuksen ilmanvaihto Tasapaineilmastointi (poistoimuri ja raitisilman sisään puhallus) Alipaineilmastointi (koneellinen poisto ja tuloilmaventtiilit) Luonnollinen ilmanvaihto (tuuletusluukut tai -ikkunat) Poistoimurit ja raitisilma ullakolta Ei erikseen ilmanvaihtoa, miksi 5. Rakennuksen muoto ja koko: L- tai T-muoto Suurin pituus m, Suurin leveys m, Vapaa korkeus m Pinta-ala m 2 6. Kantavien seinien rakennusmateriaali: Puu Teräs Betoni Harkot Muu, mikä 7. Kantavien kattorakenteiden materiaali: Puu Naulalevyristikot Liimapuu- tai kertopuu Muu puurakenne Teräs Muu, mikä

2 Rakennusta koskevat tiedot 2(6) 8. Kosteusolosuhteet Ilman kosteutta säädetään tai mitataan:, ilman kosteus on keskimäärin kesällä: % ja talvella % säädetä eikä mitata Rakenteet hikoilevat eli rakenteiden pintaan tiivistyy kosteutta: koskaan vähemmän kuin puolet ajasta yli puolet ajasta lähes aina Ullakkotilan olosuhteet Erillinen ullakko Ullakko on märkä, esimerkiksi lämmöneristeet ovat märät tai kosteusvalumisesta aiheutuvia raitoja on näkyvissä rakenteissa (tähän vastataan vain, jos on erillinen ullakko) 9. Kantavien puuosien kosketus maahan tai betoniin (tähän vastataan vain, jos kantavat seinärakenteet puuta eli kohdassa 6 on ilmoitettu puuvaihtoehto) Puuosa kosketuksissa maahan tai betonilattiaan:, jos on, niin missä 10. Vesikattovuodot ja kondenssiongelmat Kosteusvaurioita on katossa Jos on, niin todennäköinen syy: rakennusaikainen kastuminen vesikattovuoto vanha akuutti kondenssivesi eli ilmassa olevaa kosteutta tiivistyy. muu, mikä Kondenssia on seinärakenteissa:.

3 Rakennusta koskevat tiedot 3(6) 11. Home, tummuminen ja laho Hometta tai tummumista on näkyvissä kantavissa rakenteissa Hometta on näkyvissä vesikaton ruoteissa ovatko lämpimän eläintilan ullakkotilan tai sen viereisen tilan ruoteet tummat tai homeessa ole ole Puuosissa on lahoa, erityisesti kantavissa rakenteissa (tähän vastataan vain, jos kantavat seinärakenteet puuta eli kohdassa 6 ja/tai 7 on ilmoitettu puuvaihtoehto) ; selvitys missä ja paljonko: ole 12. Teräsosien ruostuminen esimerkiksi profiilipellin kiinnityksissä (tähän vastataan vain, jos kohdassa 6 ja/tai 7 on ilmoitettu teräsvaihtoehto tai kohdassa 6 naulalevyristikot) Teräsosien ruostevauriot ole, pintaruostetta ohentunut yli 20 % ruostumisen takia ko naulalevyissä valkoruostetta (lähes valkoista väriä) 13. Epätavallisen suuret taipumat Rakennuksen harja on notkolla paljon huomaa selvästi huomaa Rakennuksen räystäät ovat mutkalla paljon huomaa selvästi huomaa Jokin tai jotkut palkit tai ristikot taipuneet silminnähden huomattavasti enemmän kuin samanlaiset viereiset ole Jos vastaus edelliseen on myönteinen, niin mikä on mahdollinen syy: 14. Rakentamisen jälkeen tehdyt kantavien rakenteiden korjaukset tai muutokset Tehty laajennus rakennuksen kylkeen Ripustettu raskaita laitteita tai vastaavia rakenteisiin Katolle tullut lisäkuormia (esim. ilmanvaihtokoneet tai lunta keräävät esteet, katokset tms.) Kantavia rakenteita poistettu tai siirretty esim. seiniin tehtyjen uusien aukkojen kohdalta Kantaviin puurakenteisiin tehty reikiä ( > 6 mm) tai lovia (tähän kohtaan vastataan vain, jos kohdissa 6 ja 7 on valittu puu)

4 Rakennusta koskevat tiedot 4(6) Eläimet järsineet pilareita hoikemmiksi (tähän kohtaan vastataan vain, jos kohdissa 6 ja 7 on valittu puu) 15. Rakenteiden onnettomuusvauriot Rakennuksessa on ollut törmäyksiä, tulipaloja, muita sellaisia onnettomuuksia, jotka ovat voineet vahingoittaa hallin kantavia ja jäykistäviä rakenteita ja/tai niiden liitoksia. ole ollut onnettomuusvaurioita 16. Teen rakennuksessa tarkastuksen ja huollon (muu kuin maalaus) vuosittain, harvemmin kuin kerran vuodessa tehdä Katolta luodaan lumi joka talvi, jos kehotetaan, esimerkiksi radiossa tai televisiossa, luomaan lumet, koskaan 17. Katteen rakennusmateriaali Konesaumattu pelti Profiilipelti Huopa Tiili, Mineriitti, Muu, mikä (Seuraavaan vastataan vain, jos katteena on profiilipelti) Profiilipellin korkeus Noin 20 mm mm yli 50,, Onko vuotoja, missä 18. Runkoratkaisu: Kantavat seinät ja kattona ristikot tai palkit, Ristikkojen tai palkkien materiaali Teräs Puu Pilarit (tolppa) ja vaakapalkit, (tähän kohtaan vastataan vain, jos kohdissa 6 ja/tai 7 ilmoitettu teräs- tai puuvaihtoehto) Kehät tai kaaret, joissa siis kantava seinä ja katto samaa rakennetta (tähän kohtaan vastataan vain, jos kohdissa 6 ja/tai 7 ilmoitettu teräs- tai puuvaihtoehto) Muu mikä 19. Puurakenteiden halkeamat (tähän kohtaan vastataan vain, jos kohdassa 6 ja/tai 7 on valittu puuvaihtoehto)

5 Rakennusta koskevat tiedot 5(6) Suurimmat halkeamat palkeissa tai kaarissa: lähempänä palkin päätä kuin keskikohtaa: syvyys mm ja pituus mm keskialueella: syvyys mm ja pituus mm Halkeamat pilarien alapäissä: syvyys mm ja pituus mm Halkeamia liitosalueilla (erityisesti ripustusliitokset tarkistettava): ole 20. Palkkien painumat ja kallistumat tuella (noin 10 mm tarkkuudella) (tähän kohtaan vastataan vain, jos kohdassa 6 ja/tai 7 on valittu puuvaihtoehto) Pääpalkkien kallistuma tuen kohdalla ala- yläreunan välillä: mm Pääpalkin korkeus tuen kohdalla: mm Pääpalkissa tai ristikossa suurin painuma tuen kohdalla: mm Poikittain pääkannattimien päällä olevissa palkeissa tai -ristikoissa suurin painuma tuen kohdalla mm 21. Kattorakenteen jäykistys (tähän kohtaan vastataan vain, jos kohdassa 6 ja/tai 7 on valittu puutai teräsvaihtoehto) Katossa on ristikoiden tai palkkien välillä pystysuuntaisia vinoja teräs- tai puuosia, jotka estävät ristikkoja tai palkkeja kaatumasta sivulle ole Katossa on ristikoiden tai palkkien yläreunassa katon lappeen suuntaisia vinotukia esimerkiksi ristikoita, jotka estävät palkin tai ristikon taipumasta sivulle ole Jos kattorakenteena on ristikot, onko ristikkojen sisäsauvat (ei ylä- eikä alareunan sauvat) nurjahdustuettu eli meneekö osassa sisäsauvoja yksi tai useampi rivi vaakasuuntaisia tukia ristikosta toiseen rakennuksen pituussuunnassa. 22. Rakenteiden suunnittelu ja lujuuslaskelmat (voi ruksata yhden tai useamman): Rakennusinsinööri tehnyt suunnitelmat koko rakennukseen, Rakennusinsinööri tehnyt suunnitelmat osaan rakennusta, esimerkiksi kattotuolit tuentoineen, Rakennesuunnitelmat tehnyt muu kuin rakennusinsinööri, Ei tehty rakennesuunnitelmia, Rakennesuunnitelmat esitetty rakennustarkastajalle Rakentamisessa on poikettu suunnitelmista, miten 23. Rakennusmateriaalien hankinta: Runkorakenne tehty kokonaan omasta tai ostetusta puutavarasta (tähän kohtaan vastataan vain, jos kohdassa 6 ja/tai 7 on valittu puuvaihtoehto) Tehty osittain paikalla, mutta esimerkiksi kattoristikot tai kertopuu- ja liimapuupalkit on ostettu (tähän kohtaan vastataan vain, jos kohdassa 6 ja/tai 7 on valittu puuvaihtoehto) Runkorakenne tehty kokonaan paikalla (tähän kohtaan vastataan vain, jos kohdassa 6 ja/tai 7 on valittu teräsvaihtoehto) Runkorakenne tehty osittain paikalla (tähän kohtaan vastataan vain, jos kohdassa 6 ja/tai 7 on valittu teräsvaihtoehto) Runko on tehty pääasiassa valmiista elementeistä

6 Rakennusta koskevat tiedot 6(6) 24. Rakennustyö Tehty pääosin itse Teetetty paikallisella kirvesmiesporukalla tai vastaavalla työporukalla Teetetty urakkana joko kokonaan tai ainakin pääosin 25. Työn valvonta Työmaata on valvonut rakennustarkastajan hyväksymä vastaava mestari tärkeimmissä työvaiheissa tehdyillä tarkastuskäynneillä, Rahoittajan edustaja on tehnyt tarkastuksia Työn valmistuttua rakennustarkastaja on tehnyt lopputarkastuksen 26. Huolenaiheet Onko rakennuksen omistaja tai käyttäjä huolestunut rakennuksen turvallisuudesta Ei Kyllä,syy: Lähetän kuvan vauriokohdasta 27. Voiko riippumaton asiantuntija käydä tarkastamassa rakenteet (valitut kohteet tarkastetaan ilmaiseksi): Ei Kyllä, yhteystiedot alla Jos haluatte lähettää kuvia vauriokohdasta, niin sähköpostiosoite on postiosoite VTT rakennustekniikka Markku Kortesmaa PL VTT Yhteyshenkilö: Markku Kortesmaa Osoite: Puhelin: