HHV Integroidulla äänenvaimentimella varustettu yksiosainen ilmavirtasäädin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HHV Integroidulla äänenvaimentimella varustettu yksiosainen ilmavirtasäädin"

Transkriptio

1 HHV Integroidulla äänenvaimentimella varustettu yksiosainen ilmavirtasäädin Version: Soveltuu käytettäväksi joko tulo- tai poistoilmalaitteena. Integroidulla äänenvaimentimella varustettu pienikokoinen laite, jonka äänitaso on alhainen. Paineesta riippumaton toiminta. Kumitiivisteellä varustetut pyöreät kanavaliitännät. Sekä tulo- että poistokanavat voidaan eristää asennuskohteessa 50 mm:n eristeellä. Integroitu muuntaja 230 voltin käyttöjännitteelle. Helposti avattava huoltoluukku laitteen ja kanaviston puhdistusta varten. Soveltuu erinomaisesti asuntoihin ja tiloihin, joissa edellytetään alhaista äänitasoa. Tuotemallit ja lisävarusteet Tuotemallit pienen ja normaalin ilmavirran käsittelyyn. Erilliset mallit tulo- ja poistoilmakanaviin. Ilmavirran ääriarvot asetettu tehtaalla (minimi- ja maksimivirtaus). Äänenvaimennusmateriaalina polyesterikuitu (PF) tai mineraalivilla (MW). Lisävarusteena on saatavana seinään asennettava ilmavirta-asetuksen valitsin (tila käytössä / käyttämätön tai tehostettu ilmanvaihto).

2 MITAT NS Vaimennusmateriaali Paino, kg 125 IN=PF (polyesterikuitu) xx Nimelliskoko (NS) tarkoittaa kanavaliitännän kokoa.

3 MATERIAALI OSA MATERIAALI Kotelo Sinkitty teräs Kanavatiivisteet 1C-polyuretaanihybridi Säätöpelti Sinkitty teräs Säätöpellin tiiviste EPDM-kumi Äänenvaimennusmateriaali Polyesterikuitu tai mineraalivilla Mittaussiipi Alumiini Puhdistusluukun tiiviste Polyeteeni

4 TOIMINTA HHV-ilmavirtasäädin säilyttää vaaditun ilmavirran kanavan paineenvaihteluista riippumatta. Yksikkö sisältää ilmavirran mittauselimen, ilmavirran säätölaitteen ja toimilaitteen. Laite mittaa todellisen ilmamäärän ja säätää sen perusteella ilmavirtaa muuttamalla säätöpellin asentoa. Tietoja Tarpeenmukaiseen ilmavirran säätöön Sisältää paineesta riippumattoman ilmavirran säätölaitteen Integroitu 230 VAC -muuntaja, jossa on pistokkeella varustettu kaapeliliitäntä Ruuviliittimet matalajännitekaapeliliitännöille Asunnon ilmastointi HHV-ilmavirtasäädin soveltuu erinomaisesti asuntoihin ja tiloihin, joissa edellytetään matalaa äänitasoa. CRA24-B3P-ilmavirran valitsimella varustettu HHV-yksikkö on erityisesti mukautettu asuntojen tarpeenmukaisen ilmanvaihdon vaatimuksiin. CRA24-B3P-ohjaus pitää yllä painetasapainoa vaihtelevissa käyttöolosuhteissa, kuten keittiön tai kylpyhuoneen ilmavirran tehostuksen aikana. Valittavana on kolme ilmavirta-asetusta: MIN (pois kotoa / ei käytössä). Minimi-ilmavirta takaa hygieeniset olosuhteet, kun asunto ei ole käytössä.

5 COMF (kotona / käytössä). Normaali ilmavirta takaa miellyttävät olosuhteet, kun asunto on normaalissa asuinkäytössä. MAX (tehostus). Tehostettu ilmavirta sopii tilapäiseen käyttöön, esimerkiksi kun asunnossa on paljon ihmisiä. Katso lisätietoja säätölaitteita käsittelevästä kohdasta.

6 Yleinen käyttö HHV-ilmavirtasäädintä voidaan käyttää yhdessä monentyyppisten huonetermostaattien kanssa. Huonesäädin voi lähettää nykyisen ilmavirran asetusarvon HHV-yksikköön 0 10 VDC:n säätösignaalilla. Ilmavirran asetusarvoa voidaan muuntaa lineaarisesti minimi- ja maksimiarvojen välillä esimerkiksi tilan lämpötilan ja/tai CO 2 -tason perusteella.

7 TUOTEMALLIT JA LISÄVARUSTEET Valintakaavio HHV-ilmavirtasäätimen tyypillinen toiminta-alue matalan ja normaalin ilmavirran malleissa. Mitat Malli Ilmavirtaasteikko Ilmavirtaasteikko Paine D125 LF 4-40 l/s m 3 /h 45 Pa D125 NF l/s m 3 /h 45 Pa Mikäli tuloilman ja poistoilman nousukanavat sijaitsevat etäällä toisistaan, voidaan käyttää kahta erillistä ilmavirran säätölaitetta. HHV/S tuloilmakanavaan HHV/E poistoilmakanavaan Lisävarusteet Ilmavirran valitsin CRA24-B3P voidaan liittää yksikköön lisävarusteena. Lue lisää säätölaitteita käsittelevästä kohdasta.

8 HUONESÄÄTÖ Ilmavirran valitsin CRA24-B3P-huonetermostaatin avulla asukkaat voivat valita kolmesta ilmavirta-asetuksesta: MIN (pois kotoa / ei käytössä). Minimi-ilmavirta takaa hygieeniset olosuhteet, kun tila tai asunto ei ole käytössä. COMF (kotona/käytössä). Normaali ilmavirta takaa miellyttävät olosuhteet, kun tila tai asunto on normaalissa asuinkäytössä. MAX (tehostus). Tehostettu ilmavirta sopii tilapäiseen käyttöön, esimerkiksi kun asunnossa on paljon ihmisiä. Ilmavirta-asetusta säädetään valintapainikkeella. LED-merkkivalo osoittaa nykyistä tilaa. Käytännössä CRA24-B3P-ilmavirtavalitsin lähettää toimintatilan jännitteen signaalin HHVilmavirtasäätimeen. Käyttöönoton yhteydessä HHV-yksikön tulo- ja poistosäätimille asetetaan ilman tilavuusvirran minimi- ja maksimiarvot. Sisäisellä CRA24-B3P-potentiometrilla normaali-ilmavirta voidaan säätää prosenttiin maksimiarvosta. Tila Signaali, VDC Signaali, % Huomautus käyttämätön 2 0, min HHV säädettynä minimi-ilmavirralle käytössä Säädetty sisäisellä CRA24-B3P-potentiometrillä tehostus , maksimi HHV säädettynä maksimi-ilmavirralle

9 1 = Käytössä-tilan ilmavirran asetus tapahtuu piilossa olevalla säätönupilla 2 = Asetusten merkinnät 3 = DIP-kytkimet konfiguraatio 4 = Ei käytössä U5/1 = tuloilma-asetukset U5/2 = poistoilma-asetukset HHV-yksikön minimi- ja maksimi-ilmavirta-asetukset HHV-yksikön ilman tilavuusvirran minimi- ja maksimiarvot on asetettu tehtaalla tilaustietojen mukaan. Arvoja voidaan muuttaa paikan päällä kädessä pidettävällä ZTH-GEN-laitteella tai tietokoneen avulla. Diagnoosipistokkeita U5/1 ja U5/2 käytetään paikan päällä työkalun kytkemiseen ilmavirtasäätimeen. Niiden ansiosta itse ilmavirran säätöyksikköihin ei tarvitse puuttua ja huolto on tehokasta. Katon huoltoluukkua ei myöskään tarvitse avata ilmavirran säätämistä varten. Pakko-ohjaustoiminnot Pakko-ohjaustoimintojen käytössä tulee noudattaa paikallisia määräyksiä. Keittiöhuuva maksimi-ilmavirralla kun keittiöhuuva on kytketty erilliseen poistokanavaan. Kun erilliseen poistokanavaan asennettu keittiöhuuva toimii maksimi-ilmavirralla, paineolosuhteita tasapainotetaan säätämällä yleinen poistoilma minimivirralle. kolmannen osapuolen potentiaalivapaa kontakti katso K1 kytkentäkaaviosta.

10 Keittiöhuuva maksimi-ilmavirralla kun keittiöhuuva on kytketty HHV/E-poistokanavaan. Tulo- ja poistoilman tilavuusvirrat säädetään maksimitasolle, mikä tehostaa keittiöhuuvan poistotoimintoa ja säilyttää halutun ilmanpainetasapainon. kolmannenosapuolen potentiaalivapaa kontakti katso K2 kytkentäkaaviosta. Kylpyhuone maksimi-ilmavirralla

11 Tulo- ja poistoilman tilavuusvirrat nostetaan maksimitasolle, mikä tehostaa kylpyhuoneen ilmanpoistotoimintoa ja säilyttää halutun ilmanpainetasapainon. Kolmannenosapuolen potentiaalivapaa kontakti katso K2 kytkentäkaaviosta. Toimintojen yhteenveto Käyttö, kun keittiöhuuvalle on erillinen kanava: K1-katkaisin kiinni K2-katkaisin kiinni Keittiöhuuva, maksimiilmavirta Kylpyhuone, maksimi-ilmavirta Tuloilma 100% = maksimi-ilmavirta 100% = maksimi-ilmavirta Poistoilma 0% = minimi-ilmavirta 100% = maksimi-ilmavirta Käyttö, kun keittiöhuuva on kytketty HHV/E-yksiköön: K1 ei käytössä K2-katkaisin kiinni Keittiöhuuva, maksimi-ilmavirta ja/tai Tuloilma Poistoilma kylphuone, maksimi-ilmavirta 100% = maksimi-ilmavirta 100% = maksimi-ilmavirta Jos huoneen nykyinen lämpötila laskee alle 14 celsiusasteeseen, suojatoiminto käynnistyy ja sekä tulo- että poistoilma säädetään maksimi-ilmavirralle. DIP-kytkimen asetukset DIP POIS KÄYTÖSTÄ (OFF) KÄYTÖSSÄ (ON) 1 Pois käytöstä 2 Ilmavirran säätö 3 Pois käytöstä 4 Palauta MAX asetukseen COMF pois käytöstä 5 Pois käytöstä 6 Pois käytöstä Palauta MAX asetukseen COMF 1 h Johtoliitännät HHV-yksikön kytkentä

12 Yhtenäinen viiva: kytketään paikan päällä Katkoviiva: asetetaan tehtaalla. HHV Supply = HHV tuloilma HHV Exhaust = HHW poistoilma Liitin X1 L = vaihe: 230 V, 50 Hz N = nolla PE = suojamaadoitus Virrankulutus: 8 W Mitoitus: 20 VA Liitin X2 1 = Nollajohdin 2 = 24 VAC:n lähtöjännite 6 = Tuloilman säätölaite asetusarvon tulosignaali (2 10 VDC) 7 = Tuloilman säätölaite nykyisen ilmavirran määrä (2 10 VDC) 8 = Poistoilman säätölaite nykyisen ilmavirran määrä (2 10 VDC) 11 = Poistoilman säätölaite asetusarvon tulosignaali (2 10 VDC)

13

14 ASENNUS JA HUOLTO HHV-ilmavirtasäädin asennetaan kattoon M8-kierretangoilla (eivät sisälly toimitukseen). HHV-ilmavirtasäädin liitetään kanavistoon tiivisteellä varustetulla lähtökauluksella. Jos HHV asennetaan alakaton yläpuolelle, tarkastusluukku sijoitetaan HHV-yksikön alapuolelle huoltoa varten. Tarkastusluukun vähimmäiskoko on 350 x 250 mm. Irrota huoltoa varten 230 VAC:n sähkönsyöttö ja muut HHV-yksikön johtoliitännät. Säätöyksikkö voidaan irrottaa HHV-laitteesta ja kanava voidaan puhdistaa ruuvaamalla puhdistusluukku irti. Näkymä pohjasta

15 KÄYTTÖÖNOTTO HHV-laitteen nimelliset ilmavirrat on esitetty seuraavassa taulukossa. NS qv_nominaali, l/s qv_nominaali, m3/h D125, F = LF D125, F= NF Todellinen mitattu ilman tilavuusvirta (qv) voidaan määrittää ilmavirran mittausyksikön) palauteviestin ja nimellisen ilmavirran (qv_nom) perusteella. Signaali Kaava VDC qv=qv_nom*u/ VDC qv=qv_nom*(u-2)/8 Säätölaitteen tyyppi Tuloilma Poistoilma Tuloilma Poistoilma Nollajohdin 1 (GND) 1 (GND) 1 (GND) 1 (GND) Signaali Jos yksikössä on ilmavirran valitsin CRA24-B3P, ilman tilavuusvirran arvo voidaan lukea kädessä pidettävällä ZTH-GEN-työkalulla.

16 TEKNISET MÄÄRITTELYT Ilmavirtasäätimessä on paineesta riippumaton tulo- tai poistoilmasäädin ja integroitu äänenvaimennin. Laitteessa on huoltoa ja puhdistusta helpottava puhdistusluukku. Ilmavirran ääriarvot on kalibroitu valmiiksi tehtaalla. Säätimen asetusarvojen tulee olla muutettavissa tietokoneen tai muun säätölaitteen avulla. Ilmavirran säätölaitteen ohjauksessa käytettävän ohjausviestin tulee olla VDC tai VDC ja paluuviestin VDC tai VDC ilmavirran oloarvoa varten.

17 TUOTEKOODI HHV/S-D S = Malli S E Tuloilma Poistoilma D = Liitännän koko 125 SA = Eristemateriaali PF Polyesterikuitu Ilmavirta-asteikko FR = LF matala virta NF normaali virta Lisävarusteet Huonesäädin CU = NA Ei huonesäädintä R1 CR24-B3P Koodiesimerkki HHV/S-125, SA=PF, FR=NF, CU=R1