Francis Poulenc. Ihmisen ääni. libretto Jean Cocteau. laulettava suomennos Juhani Koivisto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Francis Poulenc. Ihmisen ääni. libretto Jean Cocteau. laulettava suomennos Juhani Koivisto"

Transkriptio

1 Francis Poulenc Ihmisen ääni libretto Jean Cocteau laulettava suomennos Juhani Koivisto

2 Ihmisen ääni Suppea näyttämö esittää naisen huoneen kulmaa, huone on pimeä, sinertävä, vasemmalla on sijaamaton vuode, oikealla raollaan oleva ovi valkoiseen ja kirkkaasti valaistuun kylpyhuoneeseen. Kuiskaajankopin edessä on matala tuoli ja pieni pöytä: puhelin, lamppu joka säteilee julmaa valoa. Esirippu paljastaa murhan huoneen. Sängyn edessä lattialla makaa pitkään paitaan pukeutunut nainen kuin murhattuna. Hiljaisuus. Nainen pukeutuu uudelleen, vaihtaa asentoa ja pysyy vieläkin liikkumattomana. Lopulta hän tekee päätöksen, nousee, ottaa takin vuoteelta, suuntaa kohti ovea pysähdyttyään hetkeksi puhelimen kohdalle. Kun hän koskettaa ovea kuuluu soitto. Hän hätkähtää. Takki häiritsee häntä, hän potkaisee sen etäämmälle. Hän tarttuu puhelimeen. Tästä hetkestä alkaen hän puhuu seisaallaan, istuallaan, selin, kasvokkain, sivuttain, polvillaan nojatuolin takana, nojaten päätään selkänojaan, kävelee pitkin huonetta vetäen johtoa, kunnes kaatuu vuoteelle mahalleen. Hänen päänsä riippuu ja kuuloke putoaa hänen kädestään kuin kivi. Jean Cocteau

3 (puhelin soi) Haloo, haloo, No mutta rouva, nyt linjalla on muitakin, sulkekaa, te ette kuulu puheluun. hyvä rouva, sulkekaa itse. Haloo, mitä nyt? No ei, minä en ole tohtori Schmit, Kahdeksan, ei seitsemän. Haloo, naurettavaa. Aina ne muita kysyvät vaan. (puhelin soi) Haloo, Voi rouva, mitä minun pitää tehdä? Minunko vika? Eikä ole. Eihän tämä käy! Sanokaa sille että lähtisi jo pois. (sulkee puhelimen) (puhelin soi) Haloo, ai sinä?

4 Joo, hyvin. Se oli aivan kidutusta kuunnella kaikkia noita. Joo joo ei oli se onni Ja juuri kun taas tulin tänne. Ethän kai vielä soittanut vain? Ai! en, en. Illallista söin Marthen luona. Yksitoista tai ylikin. Jos siellä oot, niin katso siitä seinäkellosta sitten. Niin arvelinkin. Niin, niin, murunen. Eilen vai? Eilen illalla asetuin nukkumaan heti kun en sitten osannutkaan nukahtaa, niin yhden tabletin söin. Ei, vain yhden, yhdeksältä. Ja pikkuisen kivisti päätä, mutta sitten nousin kyllä. Marthe tuli tänne. Söimme kaksin aamiaisen. Kaupassa kävin.

5 Ja tulin tänne takaisin. Ja Mitä? Olen vahva Olen aina rohkea, aina Sen jälkeen? No sen jälkeen puin ensin päälle, Marthe haki minut sitten. Nyt tulin hänen luotaan. Hän oli täydellinen. Olevinaan, vaan ei olekaan. Oikeassa olit niin kuin aina. Punainen mekko Ja musta hattu. On, kyllä minulla on vielä hattu päässä. Entä sinä, joko palasit? Vai olitko vain kotona? Mikä juttu? Ai niin. Haloo! Kultanen Jos nyt katkee, soita sitten taas heti tänne. Haloo! Ei, olen täällä. Ai ne? Ne molempien kirjeet. Haeta ne joskus kun vain tahdot.

6 Vaikeaa Ymmärrän. Voi, ihan suotta pahoittelet, nyt on käynyt näin, minä vain olen niin tyhmä. Olet kiltti. Olet kiltti. Minä en, en luullut että olen niin vahva. Näyttelenkö vain? Haloo! Kuka! Siis että näyttelisin vain, minä! Tunnethan minut, enhän minä pystyisi näyttelemään. No en No en. En lainkaan. Kuulethan sen. Sanoin: kuulethan sen. Minun äänelläni ei voi kuitenkaan asioita peittää. Ei, päätin jo olla vahva, ja niin olenkin. Saan sen mitä ansaitsen. Tahdoin olla kuin hullu. ja saada hullun onnen. Kulta, kuule Halloo! kulta.

7 Kuule Haloo! Kuule nyt kun puhun. Olet viaton. Se on minun syytä. Niin, niin. Muistat kai vielä sunnuntain Versailles ssa ja sen yhden viestin. Ah! No niin! Juuri minä halusin tulla, juuri minä suljin huulesi, juuri minä sanoin että ei se mitään tee. Ei, ei, sinä muistat väärin. Niin ensin minä sinulle soitin, se oli tiistai, olen varma, tiistai toinen päivä. Huomaatko että muistan päivämäärätkin Ai äiti? Miksi niin? Se nyt tässä tuskin auttaa. En vielä tiedä yhtään. Kyllä, ehkä. Voi! ei, varmasti en aivan heti, entä sinä?

8 Niin pian? En arvannut sen käyvän näin nopeasti. No niin, odota. se on helppoa: aamulla jo jätän ne kirjeet portinvartijalle. Joseph tulkoon hakemaan ne sieltä. Voi, tiedäthän, saatanpa vaikka jäädä tänne, taikka mennä viettämään joitakin päiviä rauhassa maalle, luo Marthen. Niin, kultanen, no niin kultanen. Haloo! ja miten niin? Ja kuitenkin puhun lujaa. No nyt kuuluu kai? sanoin: no nyt kuuluu kai? Se on kummaa, minä taas kuulen kuin olisimme tässä huoneessa kaksin. Haloo! haloo! Mutta nyt sinä taas et kuulu ollenkaan. Kuin kaukaa kuulut vain. Kuulet siis minut. Kumpikin vuorollaan. Noin, nyt taas kuulen hiukan paremmin kuin äsken, rahina vain hiukan kiusaa. Voisi olla jonkun toisen puhelin. Sinut nään, usko vaan.

9 Mikä huivi? Punainen huivi. Ja paidan hihat käärittyinä, näen vasemmassa luurin, näen oikeassa kynän. Sinä piirrät tähtiä, kasvoja, piirrät myös sydämen. Ah! Naurat siis! Tänään silminä minulla on korvat. Voi ei, kultani, älä vain katsele mua. Ei, en pelkää ollenkaan se on pahempaa. En vain ole tottunut vielä nukkumaan yksin. Niin, niin, niin, sen minä lupaan, sen minä lupaan, olet niin hyvä. Sitä en tiedä. Nyt vältän katsomasta peiliin. En edes uskalla laittaa kylpyhuoneen valoa päälle. Eilen minä satuin kahdestaan yhden vanhan naisen kanssa. Ei, ei, hänellä on hiukset aivan valkoiset ja tosi paljon pieniä ryppyjä. Olet hyvä! Mutta kulta, sellainen moitteeton ilme, pahinta se on,

10 teatteriin se kuuluu. Tykkäsin kun sanoit näin: Katsokaa mua, kylläpä on tosi kurja naama. (pakottaen itsensä nauramaan) Niin, hyvä herra! Pilailin vain. Olet hassu Onneksi sinä olet kömpelö ja rakastat minua. Vaan jos et rakastais, ja jos oisit taitava, puhelin voisi ollakin kuin ase, joka tappaa. Se ase ei tee ulkonaista haavaa, ei tuota ääntäkään. Minäkö julma? Haloo! haloo, kulta missä olet? Haloo, haloo kuuluuko, haloo, taas se meni poikki. (sulkee puhelimen) (puhelin soi) Haloo, sinäkö? Ei vieläkään toimi. Katkesi taas, Muistanko sen taitaa olla niin, hetkinen yks kahdeksan viis seitsemän. Haloo! Siis varattu? Varmaan kohta hän soittaa uudelleen. Näin.

11 (sulkee puhelimen) (puhelin soi) Haloo! Yks kahdeksan viis seitsemän? Haloo! Onko Joseph? Minä täällä. Mieheni sieltä soitti äskettäin. Ei siellä? Niin, niin, ei siis palaa ollenkaan No niin, olinpa tyhmä! Hän soitti tietenkin ravintolasta, se meni poikki ja sen vuoksi soitin kotinumeroon. Voi anteeksi Joseph. Ja kiitos, kiitos. Hei hei, Joseph. (sulkee puhelimen) Haloo! Voi kulta, sinäkö? Se katkesi taas. Ei, ei, odotin. Joku soitti, vastasin eikä siellä ollutkaan ketään. Varmaankin, niin kai

12 Nukuttaako? Hyvä kun soitit uudelleen, hyvä. Ei, olen täällä. Mitä? Anteeksi, onpa kumma. Ei, ei tässä mitään. Usko nyt, ei tässä mitään. Ihan sama. Eipä mitään, älä luule. Sitä vain puhutaan ja puhutaan Nyt kulta kuuntelet. Koskaan en valehdellut. Kyllä tiedän ja uskon sen, ja vakuutuin jo. Ei se ole niin, nyt olen kyllä valehdellutkin nyt, puhelimessa, jo vartin valehtelin. Tiedän kyllä että turha oisi uskoa onneen, eikä valhe sitä voisi tuoda, ja en halua valheita, en, en varmaan voi, en valehdella tahdo, sinun vuokseskaan. Ei mitään vakavaa, kulta. Minä vain valehtelin kun kuvailin mekkoa ja silloin kun sanoin

13 että olin Marthen luona. En ollut missään, eikä päällä ole mekko. Päälläni onkin päällystakki, sen vuoksi koska odotin, odotin että soisi viimeinkin puhelin istahdin, ja nousin taas, kuljin täällä pitkin poikin, ja olin kuin hullu! Niin laitoin päälleni takin päätin mennä ulos, ja ottaa taksin, ja ajaa ikkunasi alle, odottaa siellä. Ja vain odottaa, odottaa jotakin. Niinhän se on. Niin, kuuntelen, ja olen kiltti, ja vastaan kyllä tästä, sen vaikka vannon. Täällä En ole syönyt mitään. Minä en vain voi. Olen ollut niin sairas. Eilen halusin vain nukkua, otin tabletin; ja keksin että nukun paremmin, jos otan enemmän, ja jos syön ne kaikki pois, en unelmoi, ja en herääkään, olen vain kuollut.

14 Ja nielin kaksitoista kuumassa vedessä. Kuin jonkin tahnan. Näin kuitenkin unta. Siinä kaikki oli näin. Aamulla olin tyytyväinen siitä, että kaikki oli unta, kun ymmärsin, se totta on, olenkin yksin, en nojaudukaan nyt kaulaasi sun, silloin ymmärsin, en jäädä voi henkiin. Niin kevyttä oli ja kylmää, enkä tuntenut sydämen lyövän. mutta kuolema viipyi vain, ahdistuin aivan sietämättömästi, ja tunnin päästä Marthelle päätin soittaa. Minulla ei ollut rohkeutta kuolla yksin. Kulta kulta. oli aamu, neljän aikaan, Sitten hän saapui lääkärin kanssa, joka asuu lähellä. Olin niin kovin sairas. Sitten lääkäri teki reseptin ja Marthe vielä jäi iltaan asti. En halunnut hänen jäävän, sillä sinähän lupasit että soittaisit, pelkäsin että en pääsisi puhelimeen. Ihan hyvin. Älä huolehdi. Haloo! Luulin puhelun katkenneen. Olet hyvä, kultani. Voi raukkani, jolle olen tehnyt pahaa.

15 Puhu vielä, puhu ihan mitä vain. Minä kärsin, melkein sorruin maahan, nyt riittää kun puhut jotain, silloin kaikki kirkastuu, suljen silmäni näin. Sen muistan kuinka joskus loikoiltiin ja silloin pääni oli sinun rinnallasi, siinä on sen paikka, kuulin sinun äänes ihan niin kuin nyt kun puhut puhelimeen. Haloo! Nyt kuulen musiikin. Sanoin: nyt kuulen musiikkia. No niin, voisit vaikka koputtaa ja kieltää naapurin levynsoiton koska on jo melkein puoliyö. Se nyt on turhaa. Ja Marthen lääkärikin tulee heti huomenna. Älä huolehdi. Niin kai. Kuulet sitten Marthelta siitä. Mitä? Nyt voin paremmin. Jos et olisi soittanut. Olisin kuollut. Anteeksi nyt. Et varmaan kestä tällaista tilannetta, vaikka olet kärsivällinen. Kai ymmärrät, että kärsin, että kärsin. Nyt siis vain puhelin voi enää meidät yhdistää. Toissailtanako? Nukuin. Puhelimenkin otin vuoteeseeni.

16 Ei, ei, vuoteeseen. Tiedän sen. Niin naurettava juttu, mutta otin puhelimen vuoteeseen, kun kuitenkin se puhelin liittää yhteen meidät. Koska sinun äänes kuulen. Viidettä vuotta sinusta elän, olet ainoa ilma, jota hengitän, elämäni on odottamista, uskon sut kuolleeksi jos myöhästyt, kuolen pois, kun uskon niin, elän taas, kun sinut näen, ja kun olet luonani, kuolen koska pelkään että lähdet. Nyt kun puhut näin saan taas uutta ilmaa. Tietenkin, kulta, olen nukkunut. Nukuin nyt, sillä se oli ensimmäinen kerta. Silloin voi nukkua. Mutta kestämätön on vasta toinen yö, eilinen, ja kolmas yö, huominen, ja ne seuraavat yöt. Luoja, mitä teen? Ja ja jos sitten lopulta nukun, pian tulevat taas ne ainaiset unet, herääminen, syöminen, nouseminen, peseminen, lähteminen, ja minne meen? Mutta minulla ei

17 koskaan ole ollut muuta kuin sinä vain. Marthe osaa hoitaa elämänsä. Yksin. Jo kaksi päivää se on ollut eteisessä. Tahdoin kutsua sitä, ja silittää, se ei siedä kosketusta, kohta se varmaan puree. Niin, mua. Tämä alkaa pelottaa. Se ei enää syö. Eikä liikukaan. Ja kun se katsoo minua, menen kuin kananlihalle. Mitenkä sen voisin tietää? Luulee kai minun tehneen pahaa sinulle. Koira parka! En minä voi olla sille vihainenkaan. Minä ymmärrän sitä niin. Se kaipaa. Se ei sinua nää. Ja se on minun syytä. No tietenkin. Mutta se on koira vain. Vaikka se on älykäs, se ei voi millään ymmärtää. Mutta minä en tiedä. Miten sen saattaisin tietää?

18 En ole itseni. Kuule, minä revin kokonaisen valokuva-albumin kerralla, kuin huomaamattani. Miehellekin se olisi kova voimannäyte. Haloo! Haloo rouva, lähtekää pois. Tämä on meidän juttumme. Haloo! No ei, rouva. Mutta ei, me emme koita olla kiinnostavia. Jos tämä on naurettavaa, miksi sitten tuhlaatte aikaa ettekä lähde pois? Voi! Loukkasiko hän No niin! Ei, ei, nyt hän sulki sen sanottuaan inhottavan asiansa. Satuttiko hän, kyllä, tietenkin, kuulen kyllä sen. Voi kulta, tietenkin se nainen on kelvoton, ei mitään tiedä sinusta. Hän luulee sun olevan kuin toiset miehet. Ei, kultaseni, ei se kyllä ole niin. On vain rakkaus, taikka pelkästään viha. Ero on aina ero. Niin ne meistä luulee. Et saa koskaan ymmärtämään heitä,

19 Et saa koskaan ymmärtämään heitä tiettyjä syitä. On kai paras tehdä kuten minä, vähät välittää ja unohtaa. Oi! Ei. Aivan kuin puhuttais niin kuin silloin ennen, mutta sitten todellisuus palaa uudelleen. Kasvokkain me ennen oltiin. Silloin hullutella saattoi, ja unohtaa lupauksensa, ja vaarantaa kaiken, silloin rakkautensa osoittaa syleilyllä voi tai vaikka hyväilyin. Katse sai kaiken muuttumaan. Mutta kun on puhelin, mikä loppui niin se loppui. Älä huoli, en tee itsemurhaa kahta kertaa. Miten muka voin edes ostaa pistoolin. Et voi kuvitella, että ostan pistoolin. Ja mistä löytäisin voimia edes keksiä valheita, kultanen? Ei lainkaan Siihenkään ei rohkeutta ollut. Toisinaan valehtelu tuntuisi hyödylliseltä. Jos valehtelisit että ero ei olisi niin tuskallinen En sano, että valehtelet. Sanon: jos teet niin ja jos sen tiedän. Jos esimerkiksi et kotona olekaan, ja väität muuta

20 Ei, ei, kultani! Kuuntele Uskon sua. Mutta nyt puhut ikävästi. Minähän sanoin vain, että jos vain hyvän hyvyyttäsi keksisit kaikki ne valheet, niin sitä rakkaampi sinä vain olisit. Haloo! Haloo! Voi Luoja, anna hänen soittaa. Voi Luoja, anna hänen soittaa. Voi Luoja, anna hänen soittaa. Voi Luoja, anna hänen soittaa. Voi Luoja, anna (puhelin soi) Se katkesi taas. Yritin kertoa että jos hyvyyttäsi valehtelisit ja jos selville sen saisin, niin sinä vielä rakkaampi olisit vain. Tietenkin Olet hullu! Rakastan, niin rakastan. (kietoo puhelimen johdon kaulansa ympärille) Pakko on, tiedän sen, se vain on julmaa. Ja minulta puuttuu se rohkeus. Niin, on kuin tässä olisimme yhdessä jälleen ja äkkiä on kuin kuilu välillämme taas, kaupunki meidät erottaa. Kiersin johdon ympäri kaulan. Kiersin äänesi ympäri kaulan. On ääni ympäri kaulan.

21 Ehkä puhelu taas sattumalta katkeaa. Voi, kultani! Et kai nyt kuvittele että minä miettisin jotain niin rumaa? Tiedän että tämä ero on sinun kohdallasi varmaan kipeämpi kuin kenenkään. Ei ei Vai Marseille? No kuuntele siis, kun tulette sinne Marseilles hin ylihuomenna pyydän vain siis tahtoisin pyydän ettet mene siihen hotelliin, jossa aikanaan asustimme. Et kai suuttunut? Niitä asioita, joita ei kuvittele lainkaan, ei vain ole. tai sitten ne ehkä ovat jonkinlaisessa tyhjässä tilassa ja se sattuu vähemmän ymmärrätkö? Kiitos kiitos. Olet hyvä, olet rakkain. Aivan, no niin. Sanoin melkein huomaamattani: nähdään kohta. En usko. Voi! No hyvä. Ihan hyvä.

22 (makaa vuoteella ja puristaa puhelinta sylissään) Kultanen Oma kultani. Olen vahva. Kiirehdi nyt. Tee niin. Sulje! Sulje pian se! Olet rakkain, vain sinua niin rakastan, vain sinua rakastan. (kuuloke putoaa maahan)

Hyvää syntymäpäivää, kulta. Ootko nyt tyytyväinen? Saat syödä niin

Hyvää syntymäpäivää, kulta. Ootko nyt tyytyväinen? Saat syödä niin 1 SINÄ PUTOSIT SILLALTA JUURI SINÄ ILTANA JOLLOIN RAKKAUTEMME TUNNUSTIMME LINNUNLAULUUN KULJIMME TOISIAMME KATSOIMME SILLALLA ENSI KERRAN SUUTELIMME ÄLÄ PELKÄÄ, RAKAS... EN ANNA HEIDÄN TEHDÄ SULLE PAHAA,

Lisätiedot

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein

Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein Viivi Paavonperä: Kaikkein tärkein 1. Istun nyt yksin puiston penkillä. Tarvitsen nyt rauhaa ja yksinoloa. Otan päiväkirjani laukustani, ja aloitan: Rakas Päiväkirjani! Tänään oli taas samanlainen päivä

Lisätiedot

Karhu. William Walton. Libretto William Walton ja Paul Dehn Anton Tšehovin näytelmän mukaan. Laulettava suomennos Juhani Koivisto ja Jukka Rissanen

Karhu. William Walton. Libretto William Walton ja Paul Dehn Anton Tšehovin näytelmän mukaan. Laulettava suomennos Juhani Koivisto ja Jukka Rissanen William Walton Karhu Libretto William Walton ja Paul Dehn Anton Tšehovin näytelmän mukaan Laulettava suomennos Juhani Koivisto ja Jukka Rissanen Henkilöt:, nuori tilanomistajan leski, keski-ikäinen tilanomistaja

Lisätiedot

Tekstin kantaesitti Espoonlahden teatteri Kannusillanmäen kesäteatterissa Sunan navetan ympäristössä 6.6.2008

Tekstin kantaesitti Espoonlahden teatteri Kannusillanmäen kesäteatterissa Sunan navetan ympäristössä 6.6.2008 1(17) Kaarlo Kankaanpää Purkaus raakaa puhetta rakkaudesta Tekstin kantaesitti Espoonlahden teatteri Kannusillanmäen kesäteatterissa Sunan navetan ympäristössä 6.6.2008 Maailma pysähtyisi äkkiä ellei pyörää

Lisätiedot

Kolmin aina kaunihimpi

Kolmin aina kaunihimpi Kolmin aina kaunihimpi TIMO MÄNNIKKÖ Paula asteli keittöön haukotellen raskaasti. Huomenta, hän sanoi unisella äänellä. Huomenta, kulta, sanoin ja kaadoin kahvia hänen mukiinsa. Ei sinun olisi tarvinnut

Lisätiedot

Tämän musikaalin esitysoikeuksia valvoo LILLTRULL AB/ LITTLE WITCH PRODUCTIONS. lilltrull@kitnet.fi

Tämän musikaalin esitysoikeuksia valvoo LILLTRULL AB/ LITTLE WITCH PRODUCTIONS. lilltrull@kitnet.fi Brännare & Nuotio KAIKEN TAKANA ON NAINEN Musikaalikomedia, jossa soi Matti ja Teppo Tämän musikaalin esitysoikeuksia valvoo LILLTRULL AB/ LITTLE WITCH PRODUCTIONS. lilltrull@kitnet.fi Henkilöt: Eino Happo,

Lisätiedot

Arto Ojakangas VIAGRAA JA VAINAJIA

Arto Ojakangas VIAGRAA JA VAINAJIA Arto Ojakangas VIAGRAA JA VAINAJIA 2 HENKILÖT SULO -leskimies SAIMI - kuollut vaimo INKERI -vanhin tytär SANNA - keskimmäinen tytär ELINA - nuorin tytär OSMO - Sannan aviomies KERTTU - naapuri KATARIINA

Lisätiedot

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen.

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen. 1 Hei, haluaisin kiittää kirjasta. Se oli todella koskettava ja rehellinen. Olet varmaan saanut paljon samaa palautetta. Itkin hillittömästi kun luin sitä. Kiitos kun kirjoitit kirjan ja jaoit surusi meidän

Lisätiedot

Lapsi perheen huolehtijana

Lapsi perheen huolehtijana Nuorten ääni, osa 3 Lapsi perheen huolehtijana A-klinikkasäätiö ja Lasten seurassa -ohjelma keräsivät Lasinen lapsuus sivustolla nuorten kokemuksia, millaista on elää lapsuutensa alkoholiongelmaisen vanhemman

Lisätiedot

Elämäni tärkein asia Vernerin runokilpailun satoa 2007

Elämäni tärkein asia Vernerin runokilpailun satoa 2007 Elämäni tärkein asia Vernerin runokilpailun satoa 2007 Piirroskuvat: Linda Lauttia, Perttulan erityisammattikoulu. Toimitus: Jaana Teräväinen, Jenni Meronen Taitto ja toimitus: Soile Mottisenkangas Julkaistu:

Lisätiedot

Papin perhe; Hän on Sysmästä; Spiritistinen istunto

Papin perhe; Hän on Sysmästä; Spiritistinen istunto Papin perhe; Hän on Sysmästä; Spiritistinen istunto Minna Canth The Project Gutenberg EBook of Papin perhe; Hän on Sysmästä; Spiritistinen istunto, by Minna Canth This ebook is for the use of anyone anywhere

Lisätiedot

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies hankkeen kanssa. Kilpailu tuotti noin 80 kiinnostavaa nuorten kirjoittajien

Lisätiedot

Kaisa Ikola Betty ja muutosten aika Tyttöromaani

Kaisa Ikola Betty ja muutosten aika Tyttöromaani Kaisa Ikola Betty ja muutosten aika Tyttöromaani 1 Kaisa Ikola 2014 2 1. Eräänä kesäisenä päivänä Elokuun päivä oli sellainen, jota läntisen Ylämaan asukkaat sanoivat miellyttäväksi : ei satanut, ja puolenpäivän

Lisätiedot

K-18. HUOMAUTUS: Romaani sisältää homoeroottista aineistoa, eikä se sovi alaikäisten käsiin.

K-18. HUOMAUTUS: Romaani sisältää homoeroottista aineistoa, eikä se sovi alaikäisten käsiin. K-18 HUOMAUTUS: Romaani sisältää homoeroottista aineistoa, eikä se sovi alaikäisten käsiin. Jeren ja Jusan seikkailut 1 5 1. Jere miesten matkassa 2. Jere joutuu puhutteluun 3. Jere ja sädepistooli 4.

Lisätiedot

Tuhkaa ja teräviä BENGT AHLFORS. (Aska och akvavit) Komedia kolmessa näytöksessä. Suomentanut Liisa Ryömä. HENKILÖT sisääntulojärjestyksessä:

Tuhkaa ja teräviä BENGT AHLFORS. (Aska och akvavit) Komedia kolmessa näytöksessä. Suomentanut Liisa Ryömä. HENKILÖT sisääntulojärjestyksessä: BENGT AHLFORS Tuhkaa ja teräviä (Aska och akvavit) Komedia kolmessa näytöksessä Suomentanut Liisa Ryömä HENKILÖT sisääntulojärjestyksessä: LINDHOLM, siivooja MALMGREN, leskieverstinna MICKELSON, monieronnut

Lisätiedot

EVANKELIUMIN VÄRIT. Evankeliumin värit. Teema: Jeesus on ystäväni! Kaarina Harju

EVANKELIUMIN VÄRIT. Evankeliumin värit. Teema: Jeesus on ystäväni! Kaarina Harju Evankeliumin värit Teema: Jeesus on ystäväni! Kaarina Harju 1 LEIRIN OPETTAJALLE, Evankeliumin värit opettajanopas sisältää neljä raamattutuntia havainnollistamisineen, näytelmäkäsikirjoituksia ja leiriläisen

Lisätiedot

1. NÄYTÖS MICHAEL BARANIN KÄÄNNÖS:

1. NÄYTÖS MICHAEL BARANIN KÄÄNNÖS: 1. NÄYTÖS MICHAEL BARANIN KÄÄNNÖS: En muuta kuin että se on totta Minä vein tuon miehen tyttären Totta Ja menin hänen kanssaan naimisiin Totta sekin Niin suuri on rikokseni ei suurempi Puhun karkeasti

Lisätiedot

Jumalten Valittu. Kappale 14 -Filian tarina

Jumalten Valittu. Kappale 14 -Filian tarina Jumalten Valittu Kappale 14 -Filian tarina Maria oli vieläkin aivan äimänä. Hän oli edellisenä päivänä saanut tietää Andren rakastavan tyttöä, ja poika oli pyytänyt Mariaa vielä uloskin kanssaan. Se oli

Lisätiedot

HELVETISTI JÄRKEÄ. Zen Café : Helvetisti Järkeä. Minä olen kadulla näen sinut joka nurkalla värimainostauluissa kahviloiden kassoilla

HELVETISTI JÄRKEÄ. Zen Café : Helvetisti Järkeä. Minä olen kadulla näen sinut joka nurkalla värimainostauluissa kahviloiden kassoilla HELVETISTI JÄRKEÄ Minä olen kadulla näen sinut joka nurkalla värimainostauluissa kahviloiden kassoilla Asemalla pydähdyn katson suurta kelloa kuinka monta tuntia siihen että tavataan, taas Siin on helvetisti

Lisätiedot

KUNINKAAN TIEN RITARI Opettajan opas 6-8 -vuotiaiden leirille

KUNINKAAN TIEN RITARI Opettajan opas 6-8 -vuotiaiden leirille KUNINKAAN TIEN RITARI Opettajan opas 6-8 -vuotiaiden leirille 2 OPETTAJALLE Leirin tunnushuuto: Jeesus on Kingi, Siitä en tingi! Johdanto Tärkeintä, mitä voimme lapsille leirillä opettaa, on kertoa, kuinka

Lisätiedot

VIISARI. Valkeavuoren koulun lehti 1/2014

VIISARI. Valkeavuoren koulun lehti 1/2014 VIISARI Valkeavuoren koulun lehti 1/2014 Hymy vai hymiö? Sanan paino Hienoja käsinukkeja teki 1b Katselin tässä välituntipihan yleisnäkymää: lähes kaikki oppilaat olivat syventyneinä omaan ruutuunsa, oli

Lisätiedot

Outi Kallas NARSKUPELI

Outi Kallas NARSKUPELI Outi Kallas NARSKUPELI Omistettu isälleni Kaille. Kiitos. Ihan kaikesta. Narskupeli Outi Kallas Ulkoasu: R. Penttinen Kannen kuvassa: Tiina Meriluoto Kustantaja: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-249-1

Lisätiedot

Jari Eerola Lohikäärmekivet 2002

Jari Eerola Lohikäärmekivet 2002 1 LUKU 1 PLANEETTA GROZ...3 LUKU 2 LOHIKÄÄRMEKIVI...5 LUKU 3 HÄÄTÖ REVILISTÄ...7 LUKU 4 TOINEN LOHIKÄÄRME KIVI...10 LUKU 5 UUSI TEHTÄVÄ...12 LUKU 6 CANVIRIN LUOLASTO...15 LUKU 7 VIIMEINEN VALITTU...18

Lisätiedot

TIMO KIISKINEN. omalla maalla

TIMO KIISKINEN. omalla maalla TIMO KIISKINEN omalla maalla Timo Kiiskinen: Laulu ja kitara Maarit Hurmerinta: Laulu 1. Jorma Kääriäinen: Laulu 8, taustalaulu 9. Muusikot: Jarkka Rissanen: kitara: 1, 2, 4, 7 ja 14. Markku Kanerva: kitara

Lisätiedot

Muistoja. Kappale III. Maryl ja Mayalia

Muistoja. Kappale III. Maryl ja Mayalia Muistoja Kappale III Maryl ja Mayalia Ajattelin kuinka inhottavaa oli matkustaa ventovieraiden ihmisten kanssa, mutta yksi asia vaivasi; Riku ja mitä hän oli sanonut. Riku oli nimittäin melkein kutsunut

Lisätiedot

Matkani on vasta alussa

Matkani on vasta alussa Juhapekka Lindfors Matkani on vasta alussa Juhapekka Lindfors Matkani on vasta alussa Matkani on vasta alussa Runot, taitto ja kuvankäsittely: Juhapekka Lindfors Kannen kuva: Krista Fagerlund Kirjan runot

Lisätiedot

ja veistoksellisen kauniita. Ja kaupan. He työskentelevät kaikkialla, missä on katu tai jalkakäytävä. Tällaisesta elämästäkö he unelmoivat Nigeriassa?

ja veistoksellisen kauniita. Ja kaupan. He työskentelevät kaikkialla, missä on katu tai jalkakäytävä. Tällaisesta elämästäkö he unelmoivat Nigeriassa? Torinon kaduilla naiset ovat mustia, pitkiä ja veistoksellisen kauniita. Ja kaupan. He työskentelevät kaikkialla, missä on katu tai jalkakäytävä. Tällaisesta elämästäkö he unelmoivat Nigeriassa? Isoke

Lisätiedot

Lapsuus alkoholin varjossa

Lapsuus alkoholin varjossa Nuorten ääni, osa 1 Lapsuus alkoholin varjossa A-klinikkasäätiö ja Lasten seurassa -ohjelma keräsivät Lasinen lapsuus sivustolla nuorten kokemuksia, millaista on elää lapsuutensa alkoholiongelmaisen van

Lisätiedot

1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU

1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU Käsikirjoitus 1. EPILOGI: INT. HELSINKI-VANTAA LENTOKENTTÄ - HYVIN AIKAINEN AAMU ABDULLAHI kävelee lentokentän tyhjässä hallissa. Kioskityöntekijä on juuri avaamassa kioskia, hän sovittelee lehtitelineeseen

Lisätiedot

Wolfgang Amadeus Mozart Taikahuilu

Wolfgang Amadeus Mozart Taikahuilu Wolfgang Amadeus Mozart Taikahuilu Wolfgang Amadeus Mozart Taikahuilu Kaksinäytöksinen Singspiel Libretto Emanuel Schikaneder Suomennos Juhani Koivisto, Jussi Tapola Henkilöt: Sarastro Yön kuningatar Pamina,

Lisätiedot