Martti Pennanen, Awillas Oy Kommentit asuin- ja toimitilarakennusten pilotointikohteista,

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Martti Pennanen, Awillas Oy Kommentit asuin- ja toimitilarakennusten pilotointikohteista,"

Transkriptio

1 Martti Pennanen, Awillas Oy Kommentit asuin- ja toimitilarakennusten pilotointikohteista,

2 - Projektin alkuvaiheessa - Ovenia Oy:ssä Tekninen johtaja, tilaajan ja omistajan tarpeet - (tarve kustannus hyöty)? - Projektin vaiheessa - Suomen Talokeskus Oy Tekninen asiantuntija, yleisessä osassa mukana. - Projektin loppuvaiheessa - Awillas Oy, vanhempi asiantuntija, sekä Sami Heikkuri, asiantuntija. Pilottikohteet 4 kpl. Huom. Yhteistyössä asuinkiinteistökohteissa Suomen Talokeskuksen kanssa. Erityiskiitos alaa avoimesti kehittävälle johtajalle - Pertti Virtaselle yhteistyöstä! Martti Pennanen HTT LVI -tavarantarkastaja Copyright awillas Oy

3 Projektin koordinointi / projektityöryhmät Asiakokonaisuudet pitää hioa paremmin yhteen. Kuntotutkimuksen osa-alueiden yhdistäminen? Kuntotutkimusten perusosan, laskentaohjeiden ym. Tavoitteiden yhdistäminen lue MIKÄ ON ILMANVAIHDON KUNTOTUTKIMUS? (ongelma ns. toimitilapuolen laajojen ohjeiden hallinnassa) Raporttimallit sekä erityisesti työn sisältö pitää voida puntaroida avoimesti, jotta: A) ei synny turhia kustannuksia ei tutkia vääriä asioita B) keskitytään oleelliseen sekä syy-seuraus-johtopäätös C) jatkotoimenpiteet selkeästi raportin tuloksena Rajapinta-asiat, energiatehokkuus ja sen käsittely ja tarve. Tilaajan pitää pitäisi - tietää mitä tilaa. Ei aina yksiselitteistä. Ongelma voi tulla käyttäjiltä, miten ongelmaa sitten pitäisi käsitellään, mikä on oikea marssijärjestys? Mihin korjausratkaisuihin ryhdytään, mitä IV- kuntotutkimukselta odotetaan?

4 Tarve ongelma? Tarvekartoitus mikä kolmesta tarpeesta on liikkeelle lähdön syynä vai usean tarpeen yhdistelmä? Tilaajan herääminen (Pitäisikö IV-kuntotutkimuksen alkuvaiheeseen olla oma vaihe ns. alkukartoittaja?) Riittävä alkukartoitus? Lähtötilanteen selvittäminen? Tilaajalle selkeästi yksi (1) A4 alkuun täytettäväksi (myös x ruutuun mahdollisille lisäselvityksille mm. energia-asiat?) Käyttäjä tai asukaskyselyt? Niiden kohdentaminen ja hyöty? Tekijän eli IV-kuntotutkijan velvoitteet? Miten työ pysyy ruodussa onko lupa rönsyillä. Pitäisikö raporttien olla määrämittaisia Miten kuntotutkimuksen jatkotavoitteet tulisi käsitellä? Asuinkiinteistöpuolella on Petri Pylsyn kanssa ollut hyvät keskustelut ja Petri on ansiokkaasti kuunnellut ns. kentän ongelmia ohjeisiinsa.

5 ASUINKIINTEISTÖT PILOTTIKOHTEET

6 Kiinteistönhoidon osallistuminen tarkastukseen Kiinnostumisen vaihteleva taso sekä kiinteistönhoidon osaaminen sekä toiminta. Neljä (4) pilotissa vain yhdessä kohteessa oli huoltomies lähes koko tarkastuksen paikalla. Yhdessä osan aikaa sekä kahdessa saatiin ns. yleisavain tarkastajien käyttöön. Huoltosopimustehtävien sisältö, laajuus sekä aikataulu? Kiinteistönhoidon seuranta ja huoltovastuu? Huoltokirjan ja huoltotehtävien oikeellisuus sekä oikea kohdennus kiinteistöön! IV-määräaikaishuollon sopimustehtävien sisältö / taajuus? Kiinteistöautomaatiohuollon vastuu ja velvoite? Jännite virta vai totuus? perusongelma tehdään mekaanisia huoltoja selvittämättä toimiiko järjestelmä vai ei toimi? Tiedottaminen Asukas- tai käyttäjätiedotteiden 100% varmistaminen on tärkeää. Teknisten mittausten laajuus? Mitä sisäilmassa mitataan ja miten? Kerääviä laitteita vai käsimittauksia jne Mitä mitataan, mitä todetaan ja mitä aistitaan sekä mittausten laajuus? Asuinkiinteistössä n. 10%. Laajoissa toimitiloissa pääilmamäärät / koneet sekä pistokokeet n. 5%?

7

8 As Oy Painovoimainen kohde Länsi-Uudenmaan Isännöintipalvelu Oy Painovoimainen kohde v Kiitos Länsi-Uudenmaan isännöintipalvelu Tapio Sovijärvi KOy Koneellinen poistokohde Omistajana Espoon Vuokra-asunnot Koneellinen poisto (koneet vesikatolla) Rakennusvuosi: 1983 (RakMK D2 v. 1978) Kiitos Espoon Vuokra-asunnot, Jaakko Kammonen As Oy Koneellinen poistokohde Länsi-Uudenmaan Isännöintipalvelu Oy Koneellinen poisto (koneet vesikatolla) Rakennusvuosi: 1983 (RakMK D2 v ) Kiitos Länsi-Uudenmaan isännöintipalvelu Tapio Sovijärvi

9 Kohde Kahden erillisen asuinrakennuksen kohde. Yhteenveto Asuinkohteista paras ilmatasapaino tutkimusajankohtana (syksy), joka suosi painovoimaista ilmanvaihtoa. Kohde oli ylilämmössä ja järjestelmä toimi liiankin hyvin. Sisäilmaan ja järjestelmän tehokkuuteen vaikuttava ongelma lämmitysjärjestelmän toimivuuden kautta. Parvekelasitukset ja julkisivukorjaukset vähentäneet huoneistossa vedontunnetta. Käytettävyys Järjestelmän haasteet, rakennusaikaiset kanavat, säädettävyys (rajoitettavuus sekä tehostaminen) ja mahdolliset korjaukset ovat haasteellisia kysymyksiä vuodenaikojen vaihdellessa.

10 Kohde Kaksi erillisrakennusta, joissa alakerrassa on yhteisiä tiloja sekä päiväkoti. Koneellinen poistojärjestelmä asunnoissa sekä koneellinen tulo- ja poisto päiväkodin tiloissa. Yhteenveto tarkastushetkellä Kohde oli ylilämmössä ja poistokoneet toimivat liiankin hyvin. Peruskorjaukseen annettavia lisätietoja Kohteessa on tilaajan mukaan tulossa osittainen peruskorjaus, jossa mm. tehdään ilmanvaihtoon liittyviä korjaus- ja muutostöitä. IV-kuntotutkimuspilotin on ja oli tarkoitus antaa myös IVsuunnitteluun lähtötietoja lisää mm. Tiloja, joissa ei ole oikeaa ilmanvaihtoa (kuivaushuone) Tiloja, jotka muuttuvat korvausilmareiteiksi (sauna) Keittiön huono ilmanvaihtuvuus sekä tehostamismahdollisuus puuttuu. Kanavasäätöjen varmistaminen (katolla kanavareitit / jakokammiot)

11 Päiväkoti IV-kone ei ole ollut kesästä asti päällä. CO2-mittaukset yli 2300 PPM mm ns. unihuoneessa uni tuli. Seuraavan päivän mittaukset n PPM unihuoneessa, kun kone päällä. Käytettävyys Ongelma, säätöjärjestelmä menneen talven Elektroniikkatyö Oy:n aikainen, DOS-pohjainen järjestelmä, jota ei voida käyttää tai hallita kohteessa ilman käyttöpäätettä. Huolto Lienee peruskorjauksen siirtymisestä johtunut asia, jottei syksyn huoltoja oltu tehty katolla olleilla IVpoistokoneilla.

12 Kohde: Kahden erillisen asuinrakennuksen kohde Koneellinen poistojärjestelmä asunnoissa sekä yleisissä tiloissa. Yhteenveto tarkastushetkellä Kohde oli lievässä ylilämmössä ja poistokoneet toimivat liiankin hyvin eikä säädöt olleet kohdallaan. Ongelma? Kohde oli säädetty viimeksi n. 2 vuotta sitten kuntoon? Mistä johtuu nyt ero? Kohteen poistoilmamäärät erosivat rappukohtaisesti kohtuullisen paljon toisistaan. Käytettävyys Kohteessa on vain kello-ohjaus ullakon sähkökeskuksessa. Ohjataan osa- ja täyttä tehoa. Huolto Huollon tehtävien tarkentamisessa parannettavaa. Kiinteistönhoito seuraa valitusten pohjalta sekä yhtiöllä on 5 vuoden strategia puhdistaa ja säätää. Vuosihuolto on lisättävä konehuoltoon, mutta miten ongelma voitaisiin poistaa?

13 Kts. Erillinen pilottiraportti.

14 TOIMITILAT PILOTTIKOHDE

15 Toimitilakohde Helsingin kaupunki, kiinteistövirasto Koneellinen tulo- ja poistojärjestelmä v Keskitetty kiinteistöautomaatiojärjestelmä v Kiitos Helsingin kaupunki, kiinteistövirasto, Jari Pere. IV- kuntotutkimus työ on vielä kesken. Akuutit korjausohjeet annetaan välittömästi tilaajalle. IV-kuntotutkimus työtä jatketaan edelleen. Tilaajan kanssa pyritään keskustelemaan myös energiatehokkuuteen liittyvistä asioista ja tarpeista.

16 Kohde Kellari, autohalli sekä hautauspalvelun tila 1. krs, erillisiä liiketiloja Osa 2. krs 3. krs sekä 4. krs normaaleja toimistotiloja Osa 3. krs erityiskoulun tiloja IV-koneiden vaikutusalueet Osittain lomittain kiinteistön tiloissa. Kaksi pääkonetta, kellarissa omat sekä muita pieniä IV-tulo- ja poistokoneita kohteessa. Koneellinen tulo- ja poistojärjestelmä. Osassa koneita pyörivä LTO. Yhteenveto tarkastuksesta: Kohteen IV-suunnitelmat v (Suunnittelukeskus Oy) on HYVÄ!

17 Yhteenveto osa 2: Kiinteistöautomaatiossa paljon ongelmia Pääilmamäärien epätasapaino, automaation taajuusmuuttaja ohjauksien varmistaminen. Lämmitysventtiilien lämpövuodot ohjaukset 0 % lämpö menee läpi. Lämpöantureiden (ohjausantureiden) oikeellisuus ( 1-2 oc virheitä osassa antureita) Käytettävyys Käytettävyys on hyvä. IV-konehuoneessa on v kiinteistöautomaatiojärjestelmä. Huolto (ylläpidollinen huoltotoimi) Mekaaniset huollot on suoritettu säännöllisesti. IV- koneiden kokonaistoiminta, LTO hihnakorjaukset sekä ohjausten varmistamisessa olisi parannettavaa. Kiinteistönhuollolta vain ns. yleisavaimet käyttöön.

18 TK208 automaation havainnot. Syy; ilmaepätasapaino.

19 Kellarin parkkihallin betonirampin lämpötila lähellä 40 o C.

20 MUUT ASIAT

21 Pitäisikö aluksi ottaa alkuun kantaa kohteen rakennus- ja/tai kohteen peruskorjausvuoteen ja sitä kautta tällöin voimassa olleeseen RakMK D2. Tämän jälkeen IV-kuntotutkimusohjeen mukaan voidaan alkaa spekuloimaan RakMK D2 v.2012 ilmamääristä/laaduista jne. Erityisesti tarpeen jos kohteessa tulee muutoksia tai muutoin esitetään energiadirektiiviin mukaisia korjausehdotuksia on hyvä huomioida direktiivi sekä RakMK D

22 Sisäilman epäpuhtaustaso. Sisäilmaongelma. Projektin johto ja hallinta. Alkukartoitus, korjaussuunnitelma ja informointi. Väliaikaisten puhdistuslaitteiden käyttö. Tiedottaminen IV-kuntotutkimus, näytteiden otto ja mittaukset. Heti suoritettavat korjaustoimenpiteet. Tiedottaminen Korjaustoimenpiteet. Tiedottaminen Jälkikartoitus Seurantapalvelu Ongelma korjattu

23 Kiitokset Awillas Oy puolesta Ole meihin rohkeasti yhteydessä: ENERGIA JA SUUNNITTELU YLLÄPITO KUNTO JA ILMANVAIHTO YMPÄRISTÖ Martti Pennanen Atte Korhonen Sami Heikkuri Jussi Kuusola Toimitusjohtaja Martti Pennanen. Kotisivuiltamme löydät lisää tietoa yrityksemme kaikista palveluista

Kiinteistön hoidon ja ylläpidon arviointi, käyttöohjeet, huoltokirjat

Kiinteistön hoidon ja ylläpidon arviointi, käyttöohjeet, huoltokirjat IV-KUNTOTUTKIMUS Kiinteistön hoidon ja ylläpidon arviointi, käyttöohjeet, huoltokirjat Ilmastointijärjestelmän hyvä hoito ja ylläpito ovat välttämättömiä IV-järjestelmän kunnollisen toiminnan kannalta.

Lisätiedot

Ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien ja laitteiden kuntotutkimusmenettelyn kehittäminen

Ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien ja laitteiden kuntotutkimusmenettelyn kehittäminen KORJAUSRAKENTAMINEN 2012 Ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien ja laitteiden kuntotutkimusmenettelyn kehittäminen Markku Rantama Rantama Consulting 1.2.2012 Martti Pennanen 26.2.2012 Ovenia Oy Asiakas

Lisätiedot

MATINKYLÄN HUOLTO OY:N ASIAKASLEHTI www.matinkylanhuolto.fi. Energiatehokkuus

MATINKYLÄN HUOLTO OY:N ASIAKASLEHTI www.matinkylanhuolto.fi. Energiatehokkuus MATINKYLÄN HUOLTO OY:N ASIAKASLEHTI www.matinkylanhuolto.fi 1 2012 Energiatehokkuus Energianeuvotaprojekti Energiatehokkuuden parantaminen KIMU: Korjaa suunnitelmallisesti ja tehokkaasti Korjaustöillä

Lisätiedot

ASUNTO OY KIVISAARENTIE Korjaus- ja kehitysohjelma YHTEENVETO KORJAUS- JA KEHITYSOHJELMAN TILANNE. Työryhmä on talven aikana:

ASUNTO OY KIVISAARENTIE Korjaus- ja kehitysohjelma YHTEENVETO KORJAUS- JA KEHITYSOHJELMAN TILANNE. Työryhmä on talven aikana: 1 YHTEENVETO KORJAUS- JA KEHITYSOHJELMAN TILANNE Työryhmä on talven aikana: - tutkinut taloyhtiön nykytilanteen - vahvistanut toimintasuunnitelman uuden korjaus- ja kehitysohjelman laatimiseksi - määritellyt

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Yleisohjeet kuntotutkimuksen suorittajalle ja tilaajalle

IV-kuntotutkimus. Yleisohjeet kuntotutkimuksen suorittajalle ja tilaajalle 1 IV-kuntotutkimus. Yleisohjeet kuntotutkimuksen suorittajalle ja tilaajalle Sisällysluettelo 1. Kuntotutkimuksen tarkoitus 2. Käsitteitä 3. IV-kuntotutkimustarpeen arviointi 3.1 IV-kuntotutkimustarve

Lisätiedot

TILAAJAN OHJE SISÄILMAONGELMAN RATKAISEMISEEN ASUNTO-OSAKEYHTIÖSSÄ

TILAAJAN OHJE SISÄILMAONGELMAN RATKAISEMISEEN ASUNTO-OSAKEYHTIÖSSÄ Ympäristöhallinnon kuvapankki. TILAAJAN OHJE SISÄILMAONGELMAN RATKAISEMISEEN ASUNTO-OSAKEYHTIÖSSÄ Lokakuu 2013 Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Helsingin kaupunki, Kosteus- ja hometalkoot, Senaatti-kiinteistöt,

Lisätiedot

KIINTEISTÖ SUOMEN TALOKESKUKSEN YRITYSJULKAISU. Haastateltavana Kiinteistöliiton uusi puheenjohtaja, sivu 5. Energiatodistus tulee, sivu 8

KIINTEISTÖ SUOMEN TALOKESKUKSEN YRITYSJULKAISU. Haastateltavana Kiinteistöliiton uusi puheenjohtaja, sivu 5. Energiatodistus tulee, sivu 8 KIINTEISTÖ SUOMEN TALOKESKUKSEN YRITYSJULKAISU 1 2008 Haastateltavana Kiinteistöliiton uusi puheenjohtaja, sivu 5 Energiatodistus tulee, sivu 8 Uudiskohteen pelastussuunnittelu, sivu 12 Huoltokirjojen

Lisätiedot

ANTTI SALONEN ELINKAARIKUSTANNUSTEN OPTIMOINTI PTS-SUUNNITTELUSSA. Diplomityö

ANTTI SALONEN ELINKAARIKUSTANNUSTEN OPTIMOINTI PTS-SUUNNITTELUSSA. Diplomityö ANTTI SALONEN ELINKAARIKUSTANNUSTEN OPTIMOINTI PTS-SUUNNITTELUSSA Diplomityö Tarkastajat: professori Teuvo Tolonen, DI Juhani Heljo, DI Jani Saarinen Tarkastaja ja aihe hyväksytty Rakennetun ympäristön

Lisätiedot

SISÄILMAONGELMAISTEN KOULURAKENNUSTEN KORJAAMINEN

SISÄILMAONGELMAISTEN KOULURAKENNUSTEN KORJAAMINEN SISÄILMAONGELMAISTEN KOULURAKENNUSTEN KORJAAMINEN OSA 1 Kiinteistön omistajan opas sisäilmaongelmaisten koulurakennusten kunnon tutkimiseen ja korjaushankkeisiin Vesa Asikainen (toim.) Opetushallitus ja

Lisätiedot

TAUSTARAPORTTI 8 PILOTTIKOHTEIDEN KOKEMUKSIA

TAUSTARAPORTTI 8 PILOTTIKOHTEIDEN KOKEMUKSIA Lähes nollaenergiarakennusten käsitteet, tavoitteet ja suuntaviivat kansallisella tasolla TAUSTARAPORTTI 8 PILOTTIKOHTEIDEN KOKEMUKSIA 20.03.2015 Granlund Oy / Erja Reinikainen Sisältö 1 Johdanto... 3

Lisätiedot

Lähiöiden remontteja voisi rahoittaa lisärakentamisella. www.kita.fi. kaukolämmön uudenlaista käyttöä. Julkisivuremonttiin kannattaa varata aikaa

Lähiöiden remontteja voisi rahoittaa lisärakentamisella. www.kita.fi. kaukolämmön uudenlaista käyttöä. Julkisivuremonttiin kannattaa varata aikaa Kysyntäjoustohankkeessa selvitetään kaukolämmön uudenlaista käyttöä Julkisivuremonttiin kannattaa varata aikaa Kenen vastuulla on katto? www.kita.fi Hinta 14,50 EUR Lähiöiden remontteja voisi rahoittaa

Lisätiedot

JÄRNEFELTIN KOULUN REMONTTITIEDOTE

JÄRNEFELTIN KOULUN REMONTTITIEDOTE 1 Tapaus Järnefelt Lohjan kaupungin Järnefeltin koulun sisäilmaongelmat vuosina 2010-2011 Kirjoittanut työsuojelupäällikkö Kari-Pekka Vuori, Lohjan kaupunki Lohjan kaupungin Järnefeltin yläkoulu sijaitsee

Lisätiedot

Kerrostalon ilmastonmuutos energiatalous ja sisäilmasto kuntoon KIMU

Kerrostalon ilmastonmuutos energiatalous ja sisäilmasto kuntoon KIMU 1 Kerrostalon ilmastonmuutos energiatalous ja sisäilmasto kuntoon KIMU Projektin yhteenveto Markku Rantama, Jyri Nieminen, Jari Palonen, Ilpo Kouhia, Mauri Marttila, Petri Pylsy, Jari Virta Projektin tausta

Lisätiedot

Omataloyhtiö.fi. Yli 300.000 linjasaneerattavaa asuntoa mistä ratkaisu? Säästöä on tietää mitä korjataan ja miksi

Omataloyhtiö.fi. Yli 300.000 linjasaneerattavaa asuntoa mistä ratkaisu? Säästöä on tietää mitä korjataan ja miksi Syksy 2014 Omataloyhtiö.fi Yli 300.000 linjasaneerattavaa asuntoa mistä ratkaisu? Markkinatiellä korjataan tiilellä Säästöä on tietää mitä korjataan ja miksi >> >> >> Kaukolämmön kulutustiedot sähköpostiin

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun infrapalvelujen seutuseminaari III 4.6.2014. Kosteusongelmiin liittyviä korjauksia on tehty jo lähes kaksi vuosikymmentä.

Tampereen kaupunkiseudun infrapalvelujen seutuseminaari III 4.6.2014. Kosteusongelmiin liittyviä korjauksia on tehty jo lähes kaksi vuosikymmentä. Kaupunki kasvaa rapautuuko infra? Tampereen kaupunkiseudun infrapalvelujen seutuseminaari III 4.6.2014 Mistä sisäilmaongelmat johtuvat? Professori Ralf Lindberg Kosteusongelmiin liittyviä korjauksia on

Lisätiedot

As Oy Kallenkartanon remontit valmisteltiin huolella. Hyvinkää pärjää asumiskulujen vertailussa s. 10

As Oy Kallenkartanon remontit valmisteltiin huolella. Hyvinkää pärjää asumiskulujen vertailussa s. 10 Hyvinkään Riihimäen Mäntsälän KIINTEISTÖ 2 14 viesti Hyvinkää pärjää asumiskulujen vertailussa s. 10 Vastike ja käyttökorvaus ovat eri asioita s. 14 Liitto laati ohjeen rakentamisen tiedonantovelvollisuudesta

Lisätiedot

Kohti terveitä taloja ja kannattavaa kiinteistönpitoa

Kohti terveitä taloja ja kannattavaa kiinteistönpitoa PÄÄTTÄJÄN HOMEOPAS Kohti terveitä taloja ja kannattavaa kiinteistönpitoa Yhteistyössä: Sisältö Johdanto... 3. 1 Toimitilaohjelma kannattavan kiinteistönpidon perusta... 4. 2 Ennakoiva kiinteistönpito vähemmän

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI 1 SISÄILMARYHMÄ 17.11.2008. Kaupunginjohtajalle SISÄILMARYHMÄN VÄLIRAPORTTI

HELSINGIN KAUPUNKI 1 SISÄILMARYHMÄ 17.11.2008. Kaupunginjohtajalle SISÄILMARYHMÄN VÄLIRAPORTTI HELSINGIN KAUPUNKI 1 Kaupunginjohtajalle N VÄLIRAPORTTI Ryhmän asettaminen Kaupunginjohtaja asetti 12.12.2007, 90, kaupungin sisäilmaryhmän tehtävänään - kehittää yhteisiä toimintatapoja, tutkimusmenetelmiä

Lisätiedot

Asunto-osakeyhtiön strategian laadinta

Asunto-osakeyhtiön strategian laadinta Korjausrakentamisen strategian toimeenpanosuunnitelma 2009 2017 Kiinteistönpidon välineiden kehittäminen -hankekokonaisuus Asunto-osakeyhtiön strategian laadinta Tiivistelmä Asunto-osakeyhtiön tavoitteellinen

Lisätiedot

ISÄNNÖINTI 2014 ISÄNNÖINTI SAARINEN. Hiilijalanjälki. Taloyhtiöiden kuluihin. jälleen kasvua vuonna 2015. onko sen koolla merkitystä?

ISÄNNÖINTI 2014 ISÄNNÖINTI SAARINEN. Hiilijalanjälki. Taloyhtiöiden kuluihin. jälleen kasvua vuonna 2015. onko sen koolla merkitystä? ISÄNNÖINTI SAARINEN ISÄNNÖINTI SAARINEN - Laatua ja luotettavuutta - www.isannointisaarinen.fi Hiilijalanjälki onko sen koolla merkitystä? Tässä lehdessä: Viestintä ei saa unohtua taloyhtiön remontissa

Lisätiedot

KIINTEISTÖSEKTORI. Huoltokirja helpottaa kiinteistön elinkaaren. Putkiremontissa tarvitaan asiantuntijaa

KIINTEISTÖSEKTORI. Huoltokirja helpottaa kiinteistön elinkaaren. Putkiremontissa tarvitaan asiantuntijaa Suomen Talokeskus Oy:n asiakaslehti 2012 Huoltokirja helpottaa kiinteistön elinkaaren hallintaa Putkiremontissa tarvitaan asiantuntijaa Talokeskus edustaa Pohjola Vakuutusta Viinikkalan logistiikkakeskuksessa

Lisätiedot

TEKNIIKKA JA LIIKENNE. Tietotekniikka. Tietoliikennetekniikka INSINÖÖRITYÖ MITTAUSYKSIKÖN SOVELTAMINEN IV-KONEIDEN LÄMPÖTILAMITTAUKSIIN

TEKNIIKKA JA LIIKENNE. Tietotekniikka. Tietoliikennetekniikka INSINÖÖRITYÖ MITTAUSYKSIKÖN SOVELTAMINEN IV-KONEIDEN LÄMPÖTILAMITTAUKSIIN TEKNIIKKA JA LIIKENNE Tietotekniikka Tietoliikennetekniikka INSINÖÖRITYÖ MITTAUSYKSIKÖN SOVELTAMINEN IV-KONEIDEN LÄMPÖTILAMITTAUKSIIN Työn tekijä: Reijo Riuttanen Työn ohjaajat: Aatte Saastamoinen Työ

Lisätiedot

ENERGIAKORJAUS KANNATTAA

ENERGIAKORJAUS KANNATTAA Energiakorjaus ENERGIAKORJAUS KANNATTAA kortti A pientalot 1.2.2013 AIKA RYHTYÄ ENERGIAKORJAUKSEEN Energiakulutus tuntuu suurelta (ja rahaa palaa). Lattianrajassa vetää. Ikkunoiden pielistä vetää. Sisäilman

Lisätiedot

Vakuutusmeklari. Vakuutusmeklari. Vakuutusmeklari. Kiinteistövakuuttamisen. Kiinteistövakuuttamisen. Kiinteistövakuuttamisen

Vakuutusmeklari. Vakuutusmeklari. Vakuutusmeklari. Kiinteistövakuuttamisen. Kiinteistövakuuttamisen. Kiinteistövakuuttamisen Finera Vinyyliset kiinteistötuotteet HUIPPUHYVÄ HINTA-LAATU-ELINKAARI SUHDE Meillä Kotitalo kulkee kaikissa asunnoissa. Olen saanut hyvää palautetta myös muilta kuin hallituksen jäseniltä. Lehti on riittävän

Lisätiedot

MATINKYLÄN HUOLTO OY:N ASIAKASLEHTI www.matinkylanhuolto.fi. Energia ja asuminen

MATINKYLÄN HUOLTO OY:N ASIAKASLEHTI www.matinkylanhuolto.fi. Energia ja asuminen MATINKYLÄN HUOLTO OY:N ASIAKASLEHTI www.matinkylanhuolto.fi 1 2009 Energia ja asuminen Rakennusten energiatehokkuus Ilmastonmuutos ohjaa energiantuotantoa ja -käyttöä Kiinteistön omistaja energia- ja ilmastotalkoissa

Lisätiedot

Ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmän yleisarviointi HR/10.03.2014

Ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmän yleisarviointi HR/10.03.2014 1 IV KUNTOTUTKIMUS Ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmän yleisarviointi HR/10.03.2014 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tulevan käytön tarpeet ja tavoitteet... 4 3 Nykytilanteen analysointi, järjestelmien

Lisätiedot

Keski-Suomen 1/2013. Huoneilmasta pitäisi vaihtua tunnissa puolet. Turvallisuus on avainasia. Keski-Suomen Kiinteistöyhdistyksen jäsenlehti

Keski-Suomen 1/2013. Huoneilmasta pitäisi vaihtua tunnissa puolet. Turvallisuus on avainasia. Keski-Suomen Kiinteistöyhdistyksen jäsenlehti Keski-Suomen 1/2013 Huoneilmasta pitäisi vaihtua tunnissa puolet Turvallisuus on avainasia Keski-Suomen Kiinteistöyhdistyksen jäsenlehti TOTAL Siivouspalvelut TOTAL Turvapalvelut TOTAL Kiinteistönhoitopalvelut

Lisätiedot

ISÄNNÖINTI 2013 ISÄNNÖINTI SAARINEN. Kaivosvoudissa vaalitaan elinkaariajattelua. Mitä tehdään romupyörille? ISÄNNÖINTI SAARINEN.

ISÄNNÖINTI 2013 ISÄNNÖINTI SAARINEN. Kaivosvoudissa vaalitaan elinkaariajattelua. Mitä tehdään romupyörille? ISÄNNÖINTI SAARINEN. ISÄNNÖINTI SAARINEN ISÄNNÖINTI SAARINEN - Laatua ja luotettavuutta - www.isannointisaarinen.fi Kaivosvoudissa vaalitaan elinkaariajattelua Tässä lehdessä: Ikkunoiden päivitystä ammattityönä Käänteinen

Lisätiedot

MATINKYLÄN HUOLTO OY:N ASIAKASLEHTI www.matinkylanhuolto.fi. TEEMA Esteettömyys. sivu 3 sivu 8 sivu17 sivu 21

MATINKYLÄN HUOLTO OY:N ASIAKASLEHTI www.matinkylanhuolto.fi. TEEMA Esteettömyys. sivu 3 sivu 8 sivu17 sivu 21 MATINKYLÄN HUOLTO OY:N ASIAKASLEHTI www.matinkylanhuolto.fi 1 2014 TEEMA Esteettömyys sivu 3 sivu 8 sivu17 sivu 21 Esteettömyyden edistäminen, sivut 3 5 Kirjasto kuuluu kaikille, sivu 6 Vuositarkastus

Lisätiedot

Sikaloiden ilmanvaihdon toimivuus. Toimintamalli ilmanvaihdon toimivuuden varmistamiseen

Sikaloiden ilmanvaihdon toimivuus. Toimintamalli ilmanvaihdon toimivuuden varmistamiseen S VISIONS SCIENCE TECHNOLOGY RESEARCH HIGHLIGHT 183 Sikaloiden ilmanvaihdon toimivuus Toimintamalli ilmanvaihdon toimivuuden varmistamiseen Ismo Heimonen Jorma Heikkinen Jarmo Laamanen Sakari Alasuutari

Lisätiedot