Tampereen Iltarastit Ratamestarityö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tampereen Iltarastit Ratamestarityö"

Transkriptio

1 Miksi järjestämme Iltarasteja ja keitä ovat asiakkaamme? Yhä useammin ei-pihkaniska -asiakkaita. Halu tutustua hyvämaineiseen ja hyvin kansalliseen, terveeseen ja ympäristöarvoja kunnioittavaan lajiin. Ulkoilu- ja kuntoilutrendi vahvistunut ja välineellistynyt. Suoritusten seuranta, vertailu ja analysointi; vrt. myös maastopyöräilyn, (maasto)juoksun, vaelluksen, hiihdon välineja tekstiilitarjonta. Paljon ulkoilijoita, yhdessä liikkujia, kokeilijoita myös varsin puutteellisin varustein. Naiset löytäneet lajin; mm. Minna Kauppi myynninedistäjänä. Me emme tee ratoja toisillemme enää ja pelkästään mutta haluamme tukea ja vahvistaa vallitsevaa trendiä!

2 Tänä päivänä ratamestarin on hyvä tiedostaa Huippusuunnistajille ratamestarin tulee tarjota riittäviä haasteita fyysisen juoksuvoiman ja ajatustyön yhteensovittamisessa. Samanaikaisesti, ja Iltarasteilla jopa vallitsevassa määrin, ratamestarilla pitää olla valmius huolehtia yhä kasvavasta harrastajajoukosta, jolle suunnistuksen päämerkitys on maastossa liikkuminen ei kilpailu. Maastossa liikkuu muitakin kuin suunnistajia. Ratasuunnittelussa on otettava huomioon metsänhoidon, metsästyksen, luonnonsuojelun, maatalouden, tontinomistajien, liikenteen ja muiden harrastusryhmien vaikutukset. Erityistä huomiota kiinnitettävä turvallisuuteen maa-ainestenotto, työkoneet, rakennustyömaat, liikenne, jyrkänteet tms. maastokohteet.

3 Ennen tapahtumaa Maastonkäyttörajoitukset ja -kiellot, vaara-alueet ja kulutusarat alueet. Kartan ajantasaistus sovitaan Koopisteen kanssa, miten vaikuttaa alueen master karttaan, vai ainostaan tapahtumakarttaan. Lähtö, maali, tulostenpurkupaikka ja tarvittavat viitoitukset. Kuka vie rastit, hakee rastit ja on paikalla tapahtumassa yllättäviä tilanteita varten. Rastipisteiden merkintä, prikoissa pvm. Seuran rastileimasinten koodit oltava tiedossa ennen suunnittelun aloittamista. Ratojen koodiyhdistelmät ja leimasimet tulosvastaavalle, ml. maalileimasin. Koopiste, lle, radat ja määritteet OCAD-tiedostona 21 vrk ennen tapahtumaa. Karttojen viimeistelyn kustannus riippuu toimitusajasta ja kustannus nousee suhteessa myöhästymiseen. Ratojen tarkistus ja hyväksyntä viiveettä Koopisteelle. Sovi kuka noutaa tulosteet Granosta, tarkistaa kartat ja laskee karttojen määrät radoittain ja tuo tapahtumapaikalle.

4 Tapahtumapäivänä Rastien vienti. Rastilippujen näkyvyys ja leimasinten kiinnittäminen. Karttojen tuominen tapahtumapaikalle. Lähdön 0-leimasimet. Viitoitukset. Vararastikalusto tapahtumapäivänä. Toimiminen tuloslaskennan apuna, käytettävissä. Odotettava tuloslaskennan kanssa ensimmäiset suunnistajat radoittain kanssa ja varmistettava, että kaikki radat ja rastit ovat kunnossa. Suunnistajien kommentit radoista ratamestarin oma kehittyminen ja Iltrastien yleisen, positiivisen mielikuvan vaaliminen ja laadunvalvonta.

5 Ratojen laadinnan periaatteita on eliminointia sallittujen maastokohteiden suhteen raakaa työtä, jossa luovuuden osuus on vähäinen. Maastonkäytön yleissuunnitelma arat luontokohteet, tontit, kielletyt ja vaaralliset alueet, teiden- ja ojien- yms. ylitykset. Lähtö selkeä paikka, joka mahdollistaa useita lähtösuuntia. Mielellään eri ykköset mahdollistaa lähdöt samaan aikaan useille radoille. Yksi viimeinen rasti viimeinen rasti on vain ja ainoastaan maaliintulon opaste ja kilpailijoiden järjestäminen sitä varten. Maali ja tulostenluku varaa maalista riittävä, mutta selkeä yhteys tulostenpurkuun, tai järjestä opastus maalissa, Huom! Uusi opaste. Paljon käytettävät rastit harkitse rastipisteet kulumista kestäviin paikkoihin.

6 Ratojen laadinnan periaatteita Yksiselitteisiä ja luettavia rastipisteitä. Rastin ympäristö täsmää kartan kanssa usein vanhoja karttoja. Rastit eivät ole tärkeintä ratasuunnittelussa, RASTIVÄLIT ovat! Rastien avulla luodaan hyviä rastivälejä. Rasti ei ole vain rastivälin päätepiste, vaan myös uuden välin alkupiste. Huom! Apurastit eivät helpota suunnistustehtävää, vaan usein parantavat kokonaisuutta. Kulkusuunnat suunnilleen samoja, ei ristiin jos ei erityistä tarvetta, mutta ei ainakaan vastakkain, ei siis jyrkkiä kulmiakaan. Pituudet ja ohjeajat - syksyllä vaikka vähän alakanttiin (pimeys). Syksyn tapahtumien ratojen helpotus esim. polkujen tai avoimien alueiden kautta, eritoten loppua kohden (pimeys). Kartan koko A4. Poikkeustapauksissa lyhimmillä radoilla joskus A5.

7 Maanantai -tapahtuma Keskiviikon taitorastit 7 km Vaativa niin fyysisesti kuin taidollisesti, classic rata - eli myös pitkiä rastivälejä ja ei saa olla pitkä keskimatkan rata. Vaativa rata aktiivisuunnistajille keskiviikon taitoteeman mukaisesti. 5 km Hieman helpompi rata kuin 7km. 4km ja 7km vaikeimmat. - 4 km Vaativa rata A-vaikeusatetta; tyypillinen keskimatkan suunnistusrata. - 3 km Helppo rata tyypillisesti vanhemmille aloittelijoille. Tarjotaan jo oikaisuja, mutta valittavana myös turvallisia kiertovälejä. Selkeät rastipisteet, mutta sivussa kulku-urilta. - 2 km Helppo rata lapsille, jotka ottavat ensiaskeliaan suorilla radoilla ja muille aloittelijoille. Pääosin tai ainoastaan polkuvälejä ja täysin selkeissä kohteissa olevilla rastipisteillä, mielellään aivan omilla rastipisteillään. Taso korostetusti H/D10 suorasuunnistusratoja! Apusiimari tarvittaessa käyttöön, jos maasto on hankala, vähän polkuja tms. - 4,5km - Hyvä, vaativa normaali suunnistusrata. Maaston tai teeman mukaan voi olla joko classic - tai keskimatka -tyylinen. 2,5 km - Helppo, polkuvoittoinen rata lähinnä suoria ratoja aloitteleville lapsille. Pitää olla vaativampi kuin maanantain 2km radat.

8 Tapahtuman jälkeen Kartan muuttuneiden kohteiden päivitys (sovittava seuran karttavastaavan kanssa). Rastien poishakeminen kaikkine materiaaleineen (teipit, prikat, narut ym.) sovitussa ajassa. Viitoitusten kerääminen toivottavasti jo tapahtumapäivänä. Rastikaluston palautus sovitusti ja mahdollisten vikojen ja puutteiden raportointi kalustovastaavalle. Maastohavaintojen raportointi seuran karttavastaavalle maaston kulumiset, muiden maastonkäyttäjien reaktioita ja kommentteja, mahdolliset kiellettyjen alueiden rikkeet tai muut (uudet) riskitekijät suunnistajille tai karttaoikeuden haltijalle.

9 Esimerkki oikeantasoisesta 2 km:n radasta :

10 Esimerkki 2 km:n radasta apusiimarilla: Pakollinen viitoitus rastimääritteissä. Piirrä viitoituksena rtm-ohjelmassa, karttojen viimeistelijä muokkaa merkin siimariksi.

11 Esimerkki 2 km:n radasta kahdella apusiimarilla: Apusiimari vie polulle. Apusiimari koko rastivälin.

12 Apurastin käyttö kielletyn kohteen lähellä: EI NÄIN! Lisätään apurasti ja samalla parannetaan kokonaisuutta = suunnistustehtävää.

13 Apurastin käyttö varmistamaan sääntöjen noudattaminen: EI NÄIN! Lisätään apurasti varmistamaan viljellyn pellon kiertäminen. Suunnistustehtävä pysyy ennallaan, koska pelto olisi muutenkin kierrettävä.

14 Vältetään teräviä kulmia = vastakkain juoksua: EI NÄIN! Lisätään apurasti ja samalla parannetaan kokonaisuutta = suunnistustehtävää.

15 Tien ylitys, huomioitava liikenne: Tien ylitys mielellään viistosti jolloin tien ylitys helpompaa = turvallisempaa. Jos iso tie ylitetään kohtisuoraan, niin ylitystä edeltävä rasti lähelle tietä ohjaamaan. Tarvittaessa ylitysmerkki ja valvonta paikalle. Rasti lähelle tietä ja tarvittaessa viitoitus tielle asti.

16 Viimeinen rasti: EI NÄIN! Ei useita viimeisiä rasteja, maaliin tullaan hallitsemattomasti eri suunnista. Yhteinen viimeinen rasti kaikille radoilla. Maaliintulo hallittu ja voidaan tarjota vielä yksi (helppo) suunnistustehtävä.

17

18 Ratamerkintöjen oikeat mitat OCAD tarjoaa ratasuunnittelussa oletuksellisesti vääriä ratamerkintöjen kokoja kun karttana on eniten käytetty 1:10000 kartta. OCAD käyttää ISOM2000 mukaisia kokoja, Suomessa näitä käytetään 1:15000 kartalla. 1: mittakaavaisella suunnistuskartalla ratamerkinnät piirretään 25 % suurennuksella ISOM symboleista. Kyseessä on kansallinen poikkeus, jonka SSL:n karttaryhmä on päättänyt syksyllä Päätöksellä on tarkennettu ISOM 2000:n hieman epäselvää kohtaa. Mitat liiton sivulla: Rastiympyrä d Rastiväliviivan paksuus 1: : ,5 mm 0,44 mm 6,0 mm 0,35 mm

19 Ratatiedostosta valmiiksi kartaksi Suoraan radansuunnitteluohjelmasta tehdyssä kartassa ratavärit ovat päällimmäisenä, koska kartta on vain taustakuva. Että värit saadaan oikeaan järjestykseen pitää radat tuoda ensin karttatiedostoon, joten karttatiedostoja syntyy yhtä paljon kuin on erilaisia ratoja => mitä myöhemmin mahdolliset muutokset tulevat tietoon sitä työläämpää on niiden päivittäminen.

20 Karttapäivitykset Mahdolliset muutokset/lisäykset karttaan voi toimittaa esim. ratatiedostossa

21 Rastimääritteet Notko Kivi 2m, länsisivu Kumpare, itäjuuri Suppa, länsiosa Jyrkänne 2m (juuri) Pistekumpare, pohjoisjuuri Suo, koillisreuna Pyritään täydellisiin rastimääritteisiin, esim. kivissä korkeus ja lipun sijainti = Iltarastien laatu. Yleensä hankaluuksia tuottavat selitteet.

YKV suunnistusjaosto

YKV suunnistusjaosto YKV suunnistusjaosto Iltarastien järjestäjien koulutus 14.4.2015 Tämä ohje on tehty avuksi ja muistilistaksi iltarastien järjestäjiä varten. Ohjeen tarkoituksena on helpottaa järjestelyvuorossa olevien

Lisätiedot

KÄYTÄ UUSINTA LAJISÄÄNTÖKIRJAA 2007 + SEN PÄIVITYSLEHTISTÄ 2009 (4 ) JA RATAMESTARIKIRJAA 2006 (12 )!

KÄYTÄ UUSINTA LAJISÄÄNTÖKIRJAA 2007 + SEN PÄIVITYSLEHTISTÄ 2009 (4 ) JA RATAMESTARIKIRJAA 2006 (12 )! KÄYTÄ UUSINTA LAJISÄÄNTÖKIRJAA 2007 + SEN PÄIVITYSLEHTISTÄ 2009 (4 ) JA RATAMESTARIKIRJAA 2006 (12 )! Ne voi tilata mm. netistä osoitteesta: http://www.sporttikauppa.com/tuotteet/suunnistusliitto/ LAJISÄÄNNÖT

Lisätiedot

Kuntorastien ratamestariohjeita. Hiisirasti r.y.

Kuntorastien ratamestariohjeita. Hiisirasti r.y. Kuntorastien ratamestariohjeita Hiisirasti r.y. Timo Lehtimäki, Mika Ruuhiala 27.03.2000 1. Suunnistustapahtuman järjestämiseen liittyvät asiat 1.1 Tehtävien jaksottaminen A) Vähintään kaksi viikkoa ennen

Lisätiedot

Järjestämisohjeita kilpailujohtajalle ja ratamestarille

Järjestämisohjeita kilpailujohtajalle ja ratamestarille 2013 Sprinttisuunnistuskilpailun suunnittelu Järjestämisohjeita kilpailujohtajalle ja ratamestarille 2 3 Sprinttisuunnistuskilpailun suunnittelu Järjestämisohjeita kilpailunjohtajalle ja ratamestarille

Lisätiedot

Järjestä kuntosuunnistus

Järjestä kuntosuunnistus Järjestä kuntosuunnistus Suomen Suunnistusliitto JÄRJESTÄ KUNTOSUUNNISTUS Julkaisija: Suomen Suunnistusliitto ry, 11/2008 Tekstit: Heikki Liimatainen Kuvat: SSL Taitto: Paula Lehtomäki Paino: EuraPrint

Lisätiedot

KOUVOLAN SUUNNISTAJAT Kouvolan Sanomien iltarastit Ratamestariohjeet. päivitetty: 14.5.2015

KOUVOLAN SUUNNISTAJAT Kouvolan Sanomien iltarastit Ratamestariohjeet. päivitetty: 14.5.2015 KOUVOLAN SUUNNISTAJAT Kouvolan Sanomien iltarastit Ratamestariohjeet päivitetty: 14.5.2015 Tiivistelmä ohjeista 1. Yleistä Tutustu etukäteen näihin ohjeisiin, vaunun ohjeisiin ja tulospalvelun ohjeisiin.

Lisätiedot

Lauran terveiset Oslosta. Sivu 2. Suunnistuskoulu alkaa 25. huhtikuuta. Katso aikataulu ja paikat takasivulta. Epilän Esalle useita.

Lauran terveiset Oslosta. Sivu 2. Suunnistuskoulu alkaa 25. huhtikuuta. Katso aikataulu ja paikat takasivulta. Epilän Esalle useita. Epilän Esalle useita hisu-mitaleita Sivu 3 Lauran terveiset Oslosta Sivu 2 Suunnistuskoulu alkaa 25. huhtikuuta. Katso aikataulu ja paikat takasivulta. EPILÄN ESAN JÄSENLEHTI 1/2013 2 Erilainen hiihtosuunnistuskausi

Lisätiedot

Condes. Käyttäjän käsikirja

Condes. Käyttäjän käsikirja Condes Käyttäjän käsikirja Sisältö Johdanto Condes 9:n käyttöön 7 Tervetuloa! 7 Mitä uutta on Condesin versiossa 9 9 Miten... 17 Miten lähdetään liikkeelle... 17 Luo ensimmäinen ratasi... 17 Miten käsitellään

Lisätiedot

Tampereen Pyrinnön Kolmepäiväiset Grano Games -suunnistuskilpailut ALUSTAVAT! Kilpailuohjeet

Tampereen Pyrinnön Kolmepäiväiset Grano Games -suunnistuskilpailut ALUSTAVAT! Kilpailuohjeet Kilpailuohjeet Versio.0: 4.6.205 klo 5 Tampereen Pyrinnön Kolmepäiväiset Grano Games -suunnistuskilpailut ALUSTAVAT! Kilpailuohjeet Pe 5.6.204 klo 9 sprintti / Hatanpään soutukeskus, Hatanpäänkatu 6, Tampere

Lisätiedot

Peimarin Rastien järjestelyohjeet 2015

Peimarin Rastien järjestelyohjeet 2015 1 Peimarin Rastien järjestelyohjeet 2015 Tämä ohje pyrkii muiden ohjeiden ja koulutuksen lisäksi määrittämään tietyn minimilaatutason. Peimarin Rastit on laatutuote, jonka ylläpidossa järjestäjäryhmän

Lisätiedot

Pamausrasti 1 / 2015. Vihtavuoren Pamaus ry. Suunnistusjaosto www.vihtavuorenpamaus.net

Pamausrasti 1 / 2015. Vihtavuoren Pamaus ry. Suunnistusjaosto www.vihtavuorenpamaus.net Pamausrasti 1 / 2015 Vihtavuoren Pamaus ry. Suunnistusjaosto www.vihtavuorenpamaus.net 1 Mobiili ihminen Lasten ja nuorten vähäinen liikkuminen alkaa olla mediassa jokapäiväinen huolenaihe. Enää eivät

Lisätiedot

ITÄRASTIEN RATAMESTARIN OHJEET 2014

ITÄRASTIEN RATAMESTARIN OHJEET 2014 ITÄRASTIEN RATAMESTARIN OHJEET 2014 Näissä ohjeissa on Itärastien järjestelyjen keskeiset ohjeet. Tarkoitus on varmistaa, että ulkoiset puitteet säilyvät samanlaisina kaikilla Itärasteilla koko kauden

Lisätiedot

80-vuotisjuhlat Kaarilan koululla 12.4. MM-hisut Virossa. Sivu 5. Epilän Esan uudet nettisivut otettiin käyttöön, sivu 4

80-vuotisjuhlat Kaarilan koululla 12.4. MM-hisut Virossa. Sivu 5. Epilän Esan uudet nettisivut otettiin käyttöön, sivu 4 80-vuotisjuhlat Kaarilan koululla 12.4. MM-hisut Virossa Sivu 5 Epilän Esan uudet nettisivut otettiin käyttöön, sivu 4 EPILÄN ESAN JÄSENLEHTI 1/2014 2 Puheenjohtajan palsta Sisältö Eipä paljon ladulla

Lisätiedot

Nuorten Jukola 2012. Loppuraportti. Mynämäen Suunnistajat -52

Nuorten Jukola 2012. Loppuraportti. Mynämäen Suunnistajat -52 Nuorten Jukola 2012 Loppuraportti Mynämäen Suunnistajat -52 Yleiskatsaus... 4 Taustaa... 4 Organisaatio... 4 Yhteistyökumppanit...Error! Bookmark not defined. Tuloslaskelma...Error! Bookmark not defined.

Lisätiedot

Orimattilan Iltarastit 2015 Järjestäjän ohje 15.6.2015. Järjestäjän ohje

Orimattilan Iltarastit 2015 Järjestäjän ohje 15.6.2015. Järjestäjän ohje Järjestäjän ohje Sivu 1/21 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Tehtävät ennen tapahtumaa... 4 2.1. Toimitsijoiden varmistaminen... 4 2.2. Maanomistajaluvat... 4 2.3. Tapahtumakeskukseen tutustuminen ennalta...

Lisätiedot

ITÄRASTIEN RATAMESTARIN OHJEET 2009 (JL 23.3.2009)

ITÄRASTIEN RATAMESTARIN OHJEET 2009 (JL 23.3.2009) ITÄRASTIEN RATAMESTARIN OHJEET 2009 (JL 23.3.2009) Näissä ohjeissa on Itärastien järjestelyjen keskeiset ohjeet. Tarkoitus on varmistaa, että ulkoiset puitteet säilyvät samanlaisina kaikilla Itärasteilla

Lisätiedot

Orimattilan Iltarastit 2014 Järjestäjän ohje 6.5.2014. Järjestäjän ohje

Orimattilan Iltarastit 2014 Järjestäjän ohje 6.5.2014. Järjestäjän ohje Järjestäjän ohje Sivu 1/21 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Tehtävät ennen tapahtumaa... 4 2.1. Toimitsijoiden varmistaminen... 4 2.2. Maanomistajaluvat... 4 2.3. Tapahtumakeskukseen tutustuminen ennalta...

Lisätiedot

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

B. Tarkennetut ohjeet. Tutustu huolella saamiisi karttoihin.

B. Tarkennetut ohjeet. Tutustu huolella saamiisi karttoihin. NÄIN JÄRJESTÄT TORSTAIRASTIT 28.4.2011 A. Yleistä Valmistelut Aloita valmistelut ajoissa, vähintään 2-3 viikkoa ennen tapahtumaa, esimerkiksi lähtö- ja maalipaikkojen määrittämisellä. Vanhoja lähtöpaikkoja

Lisätiedot

Orimattilan Iltarastit 2010 Järjestäjän ohje 3.5.2010. Järjestäjän ohje

Orimattilan Iltarastit 2010 Järjestäjän ohje 3.5.2010. Järjestäjän ohje Järjestäjän ohje Sivu 1/17 Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Tehtävät ennen tapahtumaa...4 2.1. Toimitsijoiden varmistaminen...4 2.2. Maanomistajaluvat...4 2.3. Ratamestarityö...4 2.4. Tiedotus...6 2.5.

Lisätiedot

Maanantairastit !!!! !!! Harrastesuunnistusjaosto 6.4.2014. Järjestäjän ohje

Maanantairastit !!!! !!! Harrastesuunnistusjaosto 6.4.2014. Järjestäjän ohje Maanantairastit Järjestäjän ohje Harrastesuunnistusjaosto 6.4.2014 "1 Sisällysluettelo Johdanto 3 Järjestelyorganisaatio 3 Järjestäjien tehtävät 4 Hinnasto ja maksutavat 8 Yhteystietoja 9 "2 Johdanto Raja-Karjala

Lisätiedot

NÄIN JÄRJESTÄT TORSTAIRASTIT KAUDELLA (2009)

NÄIN JÄRJESTÄT TORSTAIRASTIT KAUDELLA (2009) NÄIN JÄRJESTÄT TORSTAIRASTIT KAUDELLA (2009) A. Yleistä Valmistelut Aloita valmistelut ajoissa, vähintään 2-3 viikkoa ennen tapahtumaa, esimerkiksi lähtö- ja maalipaikkojen määrittämisellä. Vanhoja lähtöpaikkoja

Lisätiedot

alo-jukola 2006 Loppuraportti Laajennettu versio (www) (versio 27.10.2006)

alo-jukola 2006 Loppuraportti Laajennettu versio (www) (versio 27.10.2006) 58. Jukolan ja 29. Venlojen viesti alo-jukola 2006 Laajennettu versio (www) (versio 27.10.2006) JULKAISIJA Salo-Jukola 2006 Järjestelytoimikunta, TOIMITUS Risto Kivinen KUVAT, KARTAT JA PIIRROKSET Pekka

Lisätiedot

SUUNNISTUSLEIRI. Vierumäellä 11. 14.6.2013

SUUNNISTUSLEIRI. Vierumäellä 11. 14.6.2013 SUUNNISTUSLEIRI Vierumäellä 11. 14.6.2013 Tervetuloa Vierumäelle! Sisällysluettelo Suomen Urheiluopiston tervehdys... 2 Tervetuloa Leimaukselle!... 3 Vierumäelle nauttimaan... 4 Leiriorganisaatio... 5

Lisätiedot

RESUL:N JOTOSTEN JÄRJESTELYOHJEET

RESUL:N JOTOSTEN JÄRJESTELYOHJEET 1 RESUL:N JOTOSTEN JÄRJESTELYOHJEET Kuntoliikuntatoimikunta 17.11.2009, RESULin hallitus 28.11.2009 RESUL:N JOTOSTEN JÄRJESTELYOHJEET Johdanto 2 1. Kilpailuorganisaatio ja sen koulutus 3 2. Yleisjärjestelyt

Lisätiedot

Hollolan Urheilijat 46 sunnuntairastien järjestelyohjeita

Hollolan Urheilijat 46 sunnuntairastien järjestelyohjeita 5.3.2014 1(6) Hollolan Urheilijat 46 sunnuntairastien järjestelyohjeita Tämä ohje on tehty avuksi ja muistilistaksi sunnuntairastien järjestäjiä varten. Ohjeen tarkoituksena on helpottaa järjestelyvuorossa

Lisätiedot

KyS kasvaa ja kehittyy

KyS kasvaa ja kehittyy Puheenjohtajan palsta 1/2011 3 KyS kasvaa ja kehittyy Tekstit Jyrki Metsola Kaisa Snell Hannu Währn Sanna Villikka Marja Streng Mika Kilpinen Kuvat Jyrki Metsola Toimitus, ulkoasu ja taitto Mika Kilpinen,

Lisätiedot

SEURAOPAS. Koulusuunnistuksen kehittämiseen

SEURAOPAS. Koulusuunnistuksen kehittämiseen SEURAOPAS Koulusuunnistuksen kehittämiseen Suomen Suunnistusliiton Olé kartalla! koulusuunnistuksen kehittämisprojekti on tuottanut tämän oppaan suunnistusseuroille välittääkseen tietoa tarpeista ja tavoista

Lisätiedot

KESKI-UUSIMAA -RASTIT 2006

KESKI-UUSIMAA -RASTIT 2006 KESKI-UUSIMAA -RASTIT 2006 OHJEET K-U-rastien järjestelyjen yhdenmukaistamiseksi sekä muistilistaksi kilpailunjohtajalle, ratamestarille ja muille toimihenkilöille. Huom. K-Urastien yhteydessä sanaa kilpailu

Lisätiedot

TARKKUUSSUUNNISTUKSEN KILPAILUSÄÄNNÖT KANSAINVÄLISEN SUUNNISTUSLIITON (IOF) TAPAHTUMISSA

TARKKUUSSUUNNISTUKSEN KILPAILUSÄÄNNÖT KANSAINVÄLISEN SUUNNISTUSLIITON (IOF) TAPAHTUMISSA TARKKUUSSUUNNISTUKSEN KILPAILUSÄÄNNÖT KANSAINVÄLISEN SUUNNISTUSLIITON (IOF) TAPAHTUMISSA (Tarkkuussuunnistuksen maailmanmestaruuskilpailujen säännöt) (Tarkkuussuunnistuksen alueellisten mestaruuskilpailujen

Lisätiedot