TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN"

Transkriptio

1 TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN Illan tavoite: Keskustella nuoren viimeisestä vuodesta Pikkolassa. Keskustella jatkoopintomahdollisuuksista. Vaihtaa tietoa, kokemuksia ja mielipiteitä eri vaihtoehdoista.

2 Tärkeitä päivämääriä TET-viikko ma pe / ma pe palauta TET-sopimus opolle viimeistään pe Jatko-opintopäivä/ilta to Kangasalan lukion tutustumisilta Yhteishakuvanhempainilta Yhteishaku ( Yhteishaku ammatillisiin erityisoppilaitoksiin ) Yhteishaun tekeminen koululla illalla viikolla 10

3 Yhteishaku 2016 Haku tapahtuu sähköisesti Haun voi tehdä koulussa tai kotona nuoren ja huoltajan yhteistyönä. Mahdollisuus hakea koko Suomen toisen asteen oppilaitoksiin. Hakemuksessa voi esittää 5 hakutoivetta tärkeysjärjestyksessä (ammatillisia oppilaitoksia ja lukioita) Hakujärjestystä ei voi hakuajan päättymisen jälkeen muuttaa!=> Hakija valitaan yhteen, ylimpään hakutoiveeseensa, mihin hänen pisteensä/keskiarvonsa riittävät. Harkintaan perustuva valinta Oppilaitos voi valita ammatilliseen koulutukseen opiskelijan henkilöön liittyvien syiden perusteella korkeintaan 30% opiskelijoista pistejärjestyksestä riippumatta. Tällaisia syitä voivat olla esim. oppimisvaikeudet, sosiaaliset syyt tai todistusten vertailuvaikeudet. Lisätietoa asiasta JOvanhempainillassa.

4 Vaihtoehdot 9. luokan jälkeen 1. Ammatillinen koulutus Perustutkinto 3v ( koulutusalat 8, perustutkintoja 52 ) Perustutkinto + lukio 4v Perustutkinto +yo-kirjoitukset 3v Yhdistelmätutkinto 3+1v Perustutkinto + urheilu-ura 3v Perustutkinto + oppisopimus 2v+1v-malli 2. Lukiokoulutus 3-4v Ns. yleislukiot Erityisen koulutustehtävän saaneet lukiot (vain valtakunnalliset painotukset mainittu) Sammon lukio, viestintälinja Sammon lukio, urheilulinja Tammerkosken lukio, kuvataidelinja Tampereen yhteiskoulun lukio, ilmaisutaitolinja Kansainväliseen yo-tutkintoon johtava lukio, Tampereen lyseon lukio, IB-linja Steiner-lukio 3. Lisäopetus (Kangasalan TÄYSOSUMA) / 9. luokan kertaus / Valma 4. Kansanopistot 5. Oppisopimuskoulutus 6. Työelämä

5 Yhdistelmäopinnot Kaksoistutkinto= ammatillinen tutkinto ja ylioppilastutkinto (vähintään neljä pakollista ainetta), useimmissa oppilaitoksissa suorittaminen kestää 3 vuotta. Kiinnostus kysytään jo Opintopolku.fi-haussa, oppilaitos varmistaa kiinnostuksen vielä valinnan selvittyä. Kolmoistutkinto = ammatillinen tutkinto, lukion päättötodistus ja ylioppilastutkinto, suorittaminen kestää 4 vuotta. Hakuvaiheessa tiedettävä, missä oppilaitoksissa tarjolla. Kiinnostus kysytään jo Opintopolku.fi-haussa, oppilaitos varmistaa kiinnostuksen vielä valinnan selvittyä. Yhdistelmätutkinto = kaksi perustutkintoa (esim. leipuri-kondiittori ja kokki), suorittaminen kestää 4 vuotta. Hakuvaiheessa tiedettävä, missä oppilaitoksissa tarjolla.

6 Ammatillisen koulutuksen uudet pääsykriteerit (pisteiden muodostuminen) 1. Yleinen koulumenestys 1-16 pistettä 2. Painotettavat arvosanat 1-8 pistettä (Musiikki, kuvataide, käsityö, kotitalous, liikunta. Kolmesta parhaasta aineesta lasketaan niiden aritmeettinen keskiarvo.) 3. Ilman koulutuspaikkaa oleville 8 pistettä 4. Perusopetuksen suorittaminen hakuvuonna 6 pistettä (5. Suoritetut opinnot 6 pistettä esim. lisäopetus 10-lk, ohjaava ja valmistava koulutus, kotitalousopetus, kansanopiston vuoden kestävä linja) (6. Työkokemus (1-3 pistettä) Lasketaan vasta perusopetuksen oppimäärän suorittamisen jälkeen tai 16 vuotta täytettyä, kokemusta oltava vähintään 3kk.) 7. Ensimmäinen hakutoive ammatilliseen koulutukseen 2 pistettä 8. Sukupuoli (2 pistettä), jos ensisijaisista pyrkijöistä on alle 30 % samaa sukupuolta kuin hakija 9. Aiemmat opinnot, harrastukset ja lisänäytöt (1-3 pistettä) 10. Mahdollinen pääsy- tai soveltuvuuskoe (1-10 pistettä)

7 Esimerkki pisteiden laskusta 9-luokkalainen Pekka Pikkola hakee yhteishaussa 1. hakutoive TREDU/Kangasala sähkö- ja automaatiotekniikan pt., Sähköasentaja Hän saa pisteitä seuraavasti: Ilman koulutuspaikkaa olevat = 8 p. Hakuvuonna perusopetuksen suorittaminen = 6 p. Yleinen koulumenestys Kaikkien aineiden keskiarvo 7,57 = 9 p. (max 16) Painotettavat arvosanat =taito- ja taideaineet, 7.lk (ja valinnaisaine 9.lk) kotitalous 8 (7), kuvataide 7, liikunta 8 (7), musiikki 7 ja tekninen työ 7 (9) =>ka 7,67 = 4 p.(max 8) Hakutoivepisteet 1. toiveesta ammatilliseen koulutukseen =2 p. (Sukupuolipisteet 2 pistettä) (Pääsy- ja soveltuvuuskoepisteet 1-10 pistettä) =? Yhteispistemäärä 29 (v.2015 alin pistemäärä 24 pistettä)

8 Pääsy- tai soveltuvuuskokeet kevät 2015 (ammatilliset oppilaitokset) Jos ammatillisessa koulutuksessa järjestetään pääsy- tai soveltuvuuskokeita, kokeeseen kutsutaan kaikki hakijat. Ammattioppilaitokset, joissa oli keväällä 2015 pääsy- tai soveltuvuuskokeet: TREDU Lentokoneasennuksen perustutkinto Merkonomiopinnot englanniksi (oma haku) Turvallisuusalan perustutkinto VAAO Sosiaali- ja terveysalan pt Sähkö- ja automaatiotekniikan pt VARALAN URHEILUOPISTO Liikunnanohjauksen pt

9 Lukioiden pääsykriteerit Lukuaineiden keskiarvo: äidinkieli ja kirjallisuus toinen kotimainen kieli vieraat kielet (A- ja B kielet) uskonto/et historia yhteiskuntaoppi matematiikka fysiikka kemia biologia maantieto terveystieto - Erityistehtävän saaneissa lukioissa harrastuneisuus yms. lisänäytöt voidaan huomioida keskiarvon lisäksi - Myös pääsykokeet mahdollisia erityislukioissa - Peruskoulun päättötodistuksen valinnaisaineista vain kielet lasketaan keskiarvoon. Päättötodistuksessa valinnaiset kielet voidaan merkitä osallistumismerkinnällä, jolloin niitä ei huomioida keskiarvossa

10 Pääsy- tai soveltuvuuskokeet kevät 2015 (lukiot) Erityistehtävän saaneissa tai painotteisissa lukioissa voi olla myös pääsykokeita, ennakkotehtäviä tai lisäliitteitä. Erityistehtävän saaneissa tai painotteisissa lukioissa voidaan päättötodistuksen tiettyjä arvosanoja painottaa (esim. Tampereen lyseon lukio, Eurooppalinja: yhteiskuntaoppi, historia, äidinkieli, englanti) Lukiot, joihin tarvittiin yhteishaun ja opiskelusuunnitelman lisäksi liitteitä tai joihin oli pääsykoe keväällä 2015: Kangasalan lukio, musiikkilinja, pääsykoe -Hatanpään lukio, musiikki- ja musiikkiteatterilinja, pääsykoe -Kalevan lukio, musiikkilinja, musiikkiopettajan lausunto -Sammon keskuslukio, viestintälinja, ennakkotehtävä + opettajien lausunnot -Sammon keskuslukio, urheilulinja (lisälomake) -Tammerkosken lukio, kuvataidelinja, pääsykoe, itse ilmoittauduttava ennakkoon -Tammerkosken lukio, käsityölinja, oma hakulomake -Tampereen lyseon lukio, IB-linja, pääsykoe, itse ilmoittauduttava ennakkoon -Tampereen yhteiskoulun lukio (TYK), harrastustodistukset

11 Jatko-opintopäivä/ilta Oppilaan ohjelma Jatko-opintoiltapäivässä klo 12-14: Oppilaat valitsevat kiinnostuksensa mukaan kaksi seuraavista esittelyistä: Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala, liiketalouden ja hallinnon ala, luonnontieteiden ala, kulttuuriala, tekniikan ja liikenteen ala, matkailu-, ravitsemis- ja talousala, luonnonvaraja ympäristöala, lukio, yhdistelmäopinnot, VAAO

12 Jatko-opintopäivä/ilta Illan ohjelma: Iltatilaisuus vanhemmille ja oppilaille samoista teemoista Kangasalan ja ympäristökuntien ammatillisten oppilaitosten esittelypisteitä. Kangasalan ja Tampereen erityistehtävän saaneiden lukioiden ja ympäristökuntien lukioiden esittelypisteitä.

13 Tutustumiskäyntien järjestäminen 9.-luokkalaisella on mahdollisuus käyttää n. 1 koulupäivä toisen asteen oppilaitokseen tutustumiseen. Miettikää yhdessä, mikä oppilaitos kiinnostaisi. Kertokaa toiveenne Wilmassa OPO:lle, joka varaa ajan oppilaitoksesta (vastaanottavien oppilaitosten mahdollisuuksien mukaan. Muista, että ammattipäivien ryhmiin otetaan usein vain rajoitettu oppilasmäärä, joten kaikkien toiveita ei pystytä toteuttamaan.) Pyydä lupa opettajilta. Huolehdi itse matkakuluista. Jos myöhästyt tai sairastut, ilmoita siitä tutustumiskohteeseesi. Muista myös avoimet ovet ja infoillat!!!

14 Tutustumiskäyntien tavoite Oppilaitoksiin (lukiot ja ammatilliset oppilaitokset) järjestettyjen tutustumiskäyntien ja ammattipäivien tavoite on, että nuorenne saisi tarvitsemaansa tietoa toivomastaan alasta ja opiskelupaikasta. Tutustumiskäynnit ja ammattipäivät ovat vapaaehtoisia, koulun kädenojennus ammattia tai opiskelupaikkaa etsivälle nuorelle. Toki oppilas voi valita tulevan ammattinsa ja koulunsa selaamalla oppilaitosten esitteitä ja kotisivuja sekä käymällä avoimissa ovissa ja infoilloissa kouluajan ulkopuolella! Tietoa avoimista ovista ja infoilloista löytyy Wilmatiedotteista, oppilaitosten esitteistä ja kotisivuilta.

15 Ammattipäivät Tutkintoaloilla on omat ammattipäivät eri oppilaitoksissa. Yhden päivän alakohtaiset tutustumiskäynnit järjestetään 9- ja 10-luokkalaisille sekä Valmalaisille loka-marraskuun 2015 ja helmikuun 2016 välisenä aikana. Yhteen ryhmään otetaan maksimissaan 10 oppilasta. Päivän vetäjänä toimii ammattiaineiden opettaja sekä tuutoriopiskelijat. Päivän pituus on noin 5 tuntia. Koulu tarjoaa tutustujille lounaan sekä tarvittavat työvaatteet tutustumiskohteessa. Ilmoittautumiset sähköpostitse oman koulun opinto-ohjaajan kautta ammattiopiston alakohtaiselle opinto-ohjaajalle. Tutustujien tulee täyttää etukäteen ilmoittautumislomake, joka lähetetään ilmoittautumisen yhteydessä tai otetaan mukaan ammattipäiville.

16 Henkilökohtainen ohjaus Mahdollisuus keskustella ja hankkia lisätietoa oppilasta kiinnostavasta oppilaitoksesta tai ammattialasta. Varaa aika OPO:lta ja kysy lupa tunnin opettajalta. Vanhemmat voivat myös tulla mukaan henkilökohtaiseen ohjaukseen.

17 Toiveita Yhteistyö kodin ja opon välillä, opolla n. sata omaa ysiluokkalaista (+ 7-lk ja 8-lk!) -> tiedonkulku hyvissä ajoin apua tarvittaessa Wilma-viestien lukeminen, viesti sekä oppilaalle että huoltajalle Netti ( hyvä renki, mutta huono isäntä )

18 Lisätietoa löytyy esim.: Ammatillisia oppilaitoksia: Lukioita:

19 Yhteishaun tulokset kesällä 2015 Pikkolan koulussa oli keväällä yhdeksäsluokkalaista. He sijoittuivat jatko-opintoihin seuraavasti: 96 oppilasta lukioihin 86 oppilasta ammatillisiin oppilaitoksiin (kaksois-,/kolmois- ja/yhdistelmätutkintoja) 13 oppilasta jäi ilman koulutuspaikkaa (tilanne kesäkuu 2015) Opiskelupaikkaa vaille jääneet ohjattiin hakemaan seuraaviin oppilaitoksiin: Ammatillisten oppilaitosten (esim. TREDU, Valkeakoski, TPA) vapaat koulutuspaikat TÄYDENNYSHAUSSA ja YLIMÄÄRÄISESSÄ HAUSSA Täysosuma-luokalle (Kangasalan 10.luokka, Pitkäjärvi/TREDU Kangasala) Ammatilliseen koulutukseen ohjaavat ja valmistavat koulutukset; Valma : TREDU ja VAAO Kansanopistojen kymppiluokat Lähikuntien lukiot P.S. Kaikki kesällä ilman opiskelupaikkaa olevat oppilaat sijoittuivat kesän aikana jatko-opintoihin.

20 Tavoite Nuori löytää omia kiinnostuksiaan ja kykyjään vastaavan koulutuspaikan. Koti ja koulu ovat yhdessä tukemassa nuorta sen etsimisessä.

YHTEISHAKUILTA. 3.11.2014 Riitta Hietaranta. opinto-ohjaaja

YHTEISHAKUILTA. 3.11.2014 Riitta Hietaranta. opinto-ohjaaja YHTEISHAKUILTA 3.11.2014 Riitta Hietaranta opinto-ohjaaja Esitys on koulun kotisivuilla www.paimio.fi/opetus -> Peruskoulut -> Vista -> Oppilaanohjaus (oppilaanohjauksen sivusto), joten voitte halutessanne

Lisätiedot

Tervehdyssanat, apul.reht. Maaret Tervonen. Yhteishaku 2015, opinto-ohjaajat Mikko Siippainen ja Mia Gerdt

Tervehdyssanat, apul.reht. Maaret Tervonen. Yhteishaku 2015, opinto-ohjaajat Mikko Siippainen ja Mia Gerdt 9- JA 10-LUOKKALAISTEN VANHEMPAINILTA 13.1.2015 Tervehdyssanat, apul.reht. Maaret Tervonen Yhteishaku 2015, opinto-ohjaajat Mikko Siippainen ja Mia Gerdt YHTEISHAKU 2015 Opinto-ohjaajat Mia Gerdt (9a,

Lisätiedot

OPO-paketti. Ohjeita perusopetuksen päättäville

OPO-paketti. Ohjeita perusopetuksen päättäville OPO-paketti Ohjeita perusopetuksen päättäville Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku 2014 ja Haku perusopetuksen jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin Kevään yhteishaku: Nettihaku missä

Lisätiedot

8.lk. vanhempainilta 24.4.2014. Yhteishaku & jatko-opinnot

8.lk. vanhempainilta 24.4.2014. Yhteishaku & jatko-opinnot 8.lk. vanhempainilta 24.4.2014 Yhteishaku & jatko-opinnot TET 9.lk. TET eli työelämään tutustuminen syksyllä Viikot 43-44 20.-31.10.2014 Vantaan kaupunki, esityksen tekijä 2 Yhteishaku - Sähköinen hakulomake

Lisätiedot

HAKUTOIMISTO... 3 KOULUTUSTIETOA NETISTÄ... 3 AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JA LUKIOKOULUTUKSEN YHTEISHAKU... 3 HAKUAJAT... 3

HAKUTOIMISTO... 3 KOULUTUSTIETOA NETISTÄ... 3 AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JA LUKIOKOULUTUKSEN YHTEISHAKU... 3 HAKUAJAT... 3 HAKIJAN OPAS 2012 Hakuaika 27.2. - 16.3.2012 www.haenyt.fi Kainuun maakunta -kuntayhtymä ammatillinen koulutus Kainuun ammattiopisto lukiokoulutus Kajaanin lukio Kuhmon yhteislukio Paltamon lukio Puolangan

Lisätiedot

KOULUTUKSELLA TULEVAISUUTEEN. Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa

KOULUTUKSELLA TULEVAISUUTEEN. Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa KOULUTUKSELLA TULEVAISUUTEEN Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa TOISEN ASTEEN KOULUTUSOPAS 2011 Tämä koulutusopas on syntynyt Keski-Uudenmaan opintoohjaajien yhteistyönä. Ensimmäinen opas syksyllä 2007 valmistui

Lisätiedot

Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa

Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa Toisen asteen koulutusopas 2013 KOULUTUKSELLA TULEVAISUUTEEN Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa TOISEN ASTEEN KOULUTUSOPAS 2013 Julkaisija: Kuuma

Lisätiedot

Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa. Toisen asteen koulutusopas

Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa. Toisen asteen koulutusopas Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa Toisen asteen koulutusopas 2012 KOULUTUKSELLA TULEVAISUUTEEN Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa TOISEN ASTEEN KOULUTUSOPAS 2012 Tämä koulutusopas

Lisätiedot

HAKIJAN OPAS KAINUUN AMMATTIOPISTO KAJAANIN LUKIO

HAKIJAN OPAS KAINUUN AMMATTIOPISTO KAJAANIN LUKIO 1 HAKIJAN OPAS KAINUUN AMMATTIOPISTO KAJAANIN LUKIO 15 0 2. 2015. 2 ku a h. 24 w.fi u lk o op t n i p is o. e t w Yh w.3 17 Hakijalle Hakijan oppaasta löydät tietoa Kainuun ammattiopistoon ja Kajaanin

Lisätiedot

HAKIJAN OPAS KAINUUN AMMATTIOPISTO KAJAANIN LUKIO

HAKIJAN OPAS KAINUUN AMMATTIOPISTO KAJAANIN LUKIO 1 HAKIJAN OPAS KAINUUN AMMATTIOPISTO KAJAANIN LUKIO 15 0 2. 2015. 2 ku a h. 24 w.fi u lk o op t n i p is o. e t w Yh w.3 17 Hakijalle Hakijan oppaasta löydät tietoa Kainuun ammattiopistoon ja Kajaanin

Lisätiedot

Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa

Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa Toisen asteen koulutusopas 2014 KOULUTUKSELLA TULEVAISUUTEEN Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa TOISEN ASTEEN KOULUTUSOPAS 2014 Oppaan vuosittain

Lisätiedot

HAKUTOIMISTO... 3 KOULUTUSTIETOA NETISTÄ... 3 AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JA LUKIOKOULUTUKSEN YHTEISHAKU... 3 HAKUAJAT... 3

HAKUTOIMISTO... 3 KOULUTUSTIETOA NETISTÄ... 3 AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JA LUKIOKOULUTUKSEN YHTEISHAKU... 3 HAKUAJAT... 3 HAKIJAN OPAS 2011 Hakuaika 28.2. - 18.3.2011 www.haenyt.fi Kainuun maakunta -kuntayhtymä ammatillinen koulutus Kainuun ammattiopisto lukiokoulutus Kajaanin lukio Kuhmon yhteislukio Paltamon lukio Puolangan

Lisätiedot

YHTEISTYÖMUODOT PERUSAS- TEEN JA SALON SEUDUN AMMATTIOPIS- TON VÄLILLÄ

YHTEISTYÖMUODOT PERUSAS- TEEN JA SALON SEUDUN AMMATTIOPIS- TON VÄLILLÄ YHTEISTYÖMUODOT PERUSAS- TEEN JA SALON SEUDUN AMMATTIOPIS- TON VÄLILLÄ 1 2 Yhteistyömuodot perusasteen ja Salon seudun ammattiopiston välillä Avoimet ovet Avoimet ovet järjestetään 8. -9.10.2014, viikolla

Lisätiedot

Yhteishakuopas Kevät 2015

Yhteishakuopas Kevät 2015 Yhteishakuopas Kevät 2015 2 Yhteishakuopas 2015, sähköinen julkaisu Julkaisija: Oulun seudun ammattiopisto OSAO Toteutus: OSAO Kuvat: OSAOn kuvapankki OULUN SEUDUN AMMATTIOPISTO OSAO Yhteishakuopas Kevät

Lisätiedot

Siirtyminen perusopetuksesta toiselle asteelle

Siirtyminen perusopetuksesta toiselle asteelle Siirtyminen perusopetuksesta toiselle asteelle Infopaketti nuorten ohjaajille ja vanhemmille MAST Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa

Lisätiedot

Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Tervetuloa lukioon!

Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Tervetuloa lukioon! Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Tervetuloa lukioon! Kuopion lukio-opas 2015 2016 Sisällys Tervetuloa lukioon... 3 Opiskelu lukiossa... 5 Kuopion lukioiden kielitarjonta... 7 Kuopion lukioiden

Lisätiedot

YHTEISTYÖMUODOT 2011 2012; perusaste - Salon seudun ammattiopisto

YHTEISTYÖMUODOT 2011 2012; perusaste - Salon seudun ammattiopisto YHTEISTYÖMUODOT 2011 2012; perusaste - Salon seudun ammattiopisto 1 2 Sisällysluettelo Avoimet ovet... 3 Taitaja 9-kilpailut... 3 Vanhempainillat... 3 Vierailut... 3 Peruskoululaisten tutustumispäivät

Lisätiedot

Lukiokoulutus ja ammatillinen koulutus Vantaalla 2012

Lukiokoulutus ja ammatillinen koulutus Vantaalla 2012 Lukiokoulutus ja ammatillinen koulutus Vantaalla 2012 Toisen asteen koulutuksen valintaopas peruskoulun päättäville ja heidän vanhemmilleen Yhteishaun tärkeät päivämäärät 2012 Helmikuu 27.2. 16.3.2012

Lisätiedot

oppilaitokset ja lukiot

oppilaitokset ja lukiot Espoo Kauniainen Kirkkonummi Ammatilliset Lukuvuosi 2014 2015 oppilaitokset ja lukiot Suomen koulutusjärjestelmät Yliopistot Ammattikorkeakoulut Erikois ammattitutkinnot (Aikuiskoulutus) TYÖKOKEMUS Ammattitutkinnot

Lisätiedot

Siirtyminen perusopetuksesta. toiselle asteelle. Infopaketti nuorten ohjaajille ja vanhemmille R A H O IT TA A H A N K E T TA

Siirtyminen perusopetuksesta. toiselle asteelle. Infopaketti nuorten ohjaajille ja vanhemmille R A H O IT TA A H A N K E T TA Siirtyminen perusopetuksesta toiselle asteelle Infopaketti nuorten ohjaajille ja vanhemmille R A H O OPETUSHALLITUS IT TA A H A N K E T TA Sisältö Johdanto... 5 Toinen aste tutuksi.... 6 Koulukokeilut

Lisätiedot

MINNE MENNÄ? HAKUOPAS TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEEN SUOMEN CP-LIITTO RY

MINNE MENNÄ? HAKUOPAS TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEEN SUOMEN CP-LIITTO RY MINNE MENNÄ? HAKUOPAS TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEEN SUOMEN CP-LIITTO RY SISÄLLYS Onneksi olkoon!... 3 1 Mitä seuraavaksi?... 5 2 Toisen asteen koulutusvaihtoehdot... 6 Ammatilliset oppilaitokset... 6 Hakeutuminen...

Lisätiedot

KOULUTUSOPAS 2012. Ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus sekä vapaa sivistystyö. Oppaat ja käsikirjat 2011-10

KOULUTUSOPAS 2012. Ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus sekä vapaa sivistystyö. Oppaat ja käsikirjat 2011-10 KOULUTUSOPAS 2012 Ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus sekä vapaa sivistystyö Oppaat ja käsikirjat 2011-10 KOULUTUSOPAS 2012 - AMMATILLINEN KOULUTUS JA LUKIOKOULUTUS SEKÄ VAPAA SIVISTYSTYÖ SISÄLTÖ OPPAAN

Lisätiedot

& huoltajille. Peruskoulun päättäville. Vantaan lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen

& huoltajille. Peruskoulun päättäville. Vantaan lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen 2014 Vantaan lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen valintaopas Peruskoulun päättäville & huoltajille Oppilaitosten esittelytilaisuudet löydät oppaan takakannesta Lukiokoulutus Vantaalla Ammatillinen

Lisätiedot

TIETOA PERUSKOULUN PÄÄTTÄVÄLLE NUORELLE

TIETOA PERUSKOULUN PÄÄTTÄVÄLLE NUORELLE TIETOA PERUSKOULUN PÄÄTTÄVÄLLE NUORELLE Espoo: Ammattistartti Ammattistartin starttipajatoteutus Peruskoulun lisäopetus Espoon aikuislukion starttikurssit Maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen

Lisätiedot

oppilaitokset ja lukiot

oppilaitokset ja lukiot espoo Kauniainen Kirkkonummi Ammatilliset LUKUVUOSI 2015 2016 oppilaitokset ja lukiot Suomen koulutusjärjestelmä Sisältö Yliopistot ammattikorkeakoulut Yhteishaku... 4 Opintomahdollisuudet toisella asteella...

Lisätiedot

Espoo. Kirkkonummi. Omnia. Yhteisvalinnan jälkeen

Espoo. Kirkkonummi. Omnia. Yhteisvalinnan jälkeen Espoo 2013 Kirkkonummi Omnia Yhteisvalinnan jälkeen Sisällysluettelo NÄIN YHTEISHAKU ETENEE KESÄLLÄ 2013...3 HAKU YHTEISHAUN ULKOPUOLISEEN KOULUTUKSEEN...4 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN VALMISTAVAT KOULUTUKSET

Lisätiedot

ZOOMAUS OPAS. Koulutusvaihtoehtoja perusopetuksen jälkeen. Graafinen suunnittelu: Mediapaja Kuvitus: Emmi Nummela

ZOOMAUS OPAS. Koulutusvaihtoehtoja perusopetuksen jälkeen. Graafinen suunnittelu: Mediapaja Kuvitus: Emmi Nummela ZOOMAUS OPAS Koulutusvaihtoehtoja perusopetuksen jälkeen 2013 Graafinen suunnittelu: Mediapaja Kuvitus: Emmi Nummela JÄITKÖ ILMAN OPISKELUPAIKKAA? Zoomaa eteenpäin NuorTenTIla TrIplassa ti 18.6.2013 klo

Lisätiedot

Lukiot ja Tampereen ammattiopisto

Lukiot ja Tampereen ammattiopisto HAKUOPAS 2012 Lukiot ja Tampereen ammattiopisto SISÄLLYS TAMPEREEN LUKIOIDEN INFOTILAISUUDET PERUSKOULULAISILLE... 3 MIKSI LUKIOON?... 4 Miten lukiossa opiskellaan?... 4 Onko lukioilla eroja?... 4 Muutoksia

Lisätiedot

JATKOKOULUTUKSEEN HAKEMINEN LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN

JATKOKOULUTUKSEEN HAKEMINEN LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN JATKOKOULUTUKSEEN HAKEMINEN LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN ABI-INFO KEVÄT 2014 Suomen koulutusjärjestelmä Ylioppilas voi hakea 1. Yliopistoon 2. Ammattikorkeakouluun 3. Ammatilliseen peruskoulutukseen 1.- 2.

Lisätiedot

KEVÄT 2012. KYL Hannele Viljakainen

KEVÄT 2012. KYL Hannele Viljakainen ABI-INFO KEVÄT 2012 1. Yliopistoon 2. Ammattikorkeakouluun 3. Ammatilliseen peruskoulutukseen Eläinlääketiede Farmasia Hammaslääketiede Humanistinen ala Kasvatustieteet Kauppatieteet Kuvataide Liikuntatieteet

Lisätiedot