Kaupunki-Ralli Köln. Suomi - Finnisch. Päivämäärä: Nimi:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kaupunki-Ralli Köln. Suomi - Finnisch. Päivämäärä: Nimi:"

Transkriptio

1 Kaupunki-Ralli Köln Suomi - Finnisch Päivämäärä: Nimi:

2 Kohde 1 Lähtöpiste Kölner Dom, pääovi 1. tehtävä Minä vuonna peruskivi laskettiin? Aloita luvulla 1, kertaa se kahdella, kertaa sekin tulos jälleen kahdella ja kertaa edelleen viimeinenkin tulos kahdella. Kirjoita luvut vierekkäin paperille ja näin saat vuosiluvun jo selville! 2. tehtävä 3. tehtävä Rakennustyöt kestivät 632 vuotta. Minä vuonna Kölner Dom lopulta valmistui? Rakennustyöt olivat pysähdyksissä 300 vuotta. Sinä aikana päänosturi seisoi liikkumattomana paikallaan. Kuinka monta sukupolvea on mahtanut nähdä nosturin liikkumattomana, jos lasket sukupolvea kohti 30 vuotta?

3 Kohde 2 Richter-Fenster Richterin ikkuna Tämä on Domin uusin lasimaalaus. Ikkuna on Gerhard Richter nimisen taiteilijan työ. Hän käyttää ikkunassa samoja värejä kuin vanhoissa Domin lasimaalauksissa. On ihmisiä joita häiritsee ettei Richterin ikkunassa näytetä ihmis- ja eläinhahmoja. Mitä mieltä sinä olet? Pidätkö väreistä? Tee oma luonnos Domin lasimaalauksesta!

4

5

6 Kohde 3 Heinzelmännchenbrunnen Heinzelmännchen-kaivo Kaivo kertoo kölniläisestä Heinzelmännchen -tarusta. Kölniläisten nukkuessa nämä ahkerat Heinzelmännchen - nimiset tontut ryhtyivät töihin. 1. tehtävä Tunnistatko joitakin kuvatuista ammateista tai tehtävistä? Eräänä päivänä tapahtui jotakin... Sen jälkeen ahkeria tonttuja ei nähty enään koskaan. Kaivon hahmot kertovat tapahtumasta. 2. tehtävä Mitä oli mahtanut tapahtua? Miettikää yhdessä!.

7 Kohde 4 Der Frauenbrunnen Naistenkaivo Kölnissä on elänyt kautta aikojen syntyperältään täysin erilaisia ihmisiä. Minkä maan kansalaisen lisäisit vielä tähän?

8 Kohde 5 Farina-talo Keskiaikana ihmiset peseytyivät harvoin Giovanni Maria Farina valmisti ensimmäistä kertaa kuuluisan Eau de Cologne -hajuveden. Se peitti tuoksullaan pahat hajut. Porträt Giovanni Maria Farina, Bild gemeinfrei aus Farina Archiv Tunnetko jonkin aineen mitä hajuvesi sisältää? Jos et, niin kysy täältä!

9 Kohde 6 Arkkeologisen alueen kaivauspaikka Tällä paikalla kaivetaan esiin keskiaikaista juutalaiskorttelia. Mitä rakennuksia ja esineitä voitte tunnistaa? Etsikää yhdessä tietoja ja kuvituksia valkoisen paviljongin ikkunoista. Piirrä kuva jostakin ikkunassa näytetystä löytökohteesta.

10 Kohde 7 Brunnen am Alter Markt Vanhan torin kaivo Brunnen am Alter Markt um Bild gemeinfrei aus Alte Kölner Plätze, Verkehrsamt der Stadt Köln Näen jotakin, mitä sinä et näe: Se on korkealla ylhäällä talossa, näyttää ihmiseltä ja on sininen. Mitä se siellä tekee? Mitä se mahtaa merkitä?

11 Kohde 8 Tünnes & Schäl Tünnes & Schäl ovat aitoja peruskölniläisiä hahmoja. Tünnes edustaa pientalonpoikaa ja Schäl kauppiasta. Heidän hauskat tarinansa esitetään Kölnin murteella Hänneschen -nukketeatterissa aivan kulman takana. Kertokaa vitsi! Vaihtoehto: Tunnetko yhtään kölniläistä murresanaa ja tiedätkö mitä se merkitsee?

12 Kohde 9 Brunnen am Fischmarkt kalatorin kaivo Rheini on jo roomalaisajalta tärkeä liikenneväylä. Tavaroita joka puolelta maailmaa kuljetetaan laivoilla Kölniin. Urheber Willy Horsch Taita tästä paperista vene.