Sinuiksi Samplituden kanssa

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sinuiksi Samplituden kanssa"

Transkriptio

1 Sinuiksi Samplituden kanssa Projektin ensiaskeleet Kun avaat Samplituden, ensimmäisenä ruudulle avautuu Start Wizard. Sen avulla voit avata uuden tai jo aiemmin aloitetun projektin. Uuden projektin kyseessä ollessa valitsemme New multi track project (VIP). Seuraavaksi Samplitude kysyy projektiin liittyviä valintoja Setup for new Project (VIP), nimestä näytteenottotaajuuteen. Järjestelmällisyyden vuoksi kannattaa luoda kiintolevylle pääkansio esimerkiksi Samplituden projektit, jonka alle luot sitten kunkin projektin omana alihakemistonaan. Samplitude kysyy esimerkiksi käytettävien raitojen määrää, mutta tämä on vain lähtökohta voit lisätä tai vähentää raitoja projektisi edetessä tarpeen mukaan. Sama koskee projektin pituutta. Vaikka olisit valinnut projektin pituudeksi alussa minuutin, Samplitude käyttää tätä vain näkymän lähtökohtana. Äänittäessäsi yli minuutin mittaisen pätkän Samplitude mukauttaa itsensä sen mukaan automaattisesti. Sample rate eli näytteenottotaajuus on kuitenkin usein pysyvämpi valinta. Suosittelemme joko Hz tai Hz näytteenottotaajuutta. Tämän jälkeen voit hyväksyä valinnat painamalla OK. Tämän jälkeen näyttöösi pitäisi avautua valintasi mukainen projektinäkymä.

2 Seuraavaksi on aika asettaa Samplitude käyttämään oikeita ajureita. System options Audio setup ikkunan saat esiin Options-valikosta valitsemalla System/Audio (tai pikakomennolla painamalla näppäimistön Y-kirjainta). Oikea Driver system-valinta riippuu käyttämästäsi äänikortista. Useimmat laitevalmistajat tarjoavat tuotteelle ASIO-ajurin, joka on nopea ja luotettava valinta moniraitatyöskentelyyn. Tältä osin joudut tarkistamaan laitevalmistajan suosituksen. Esimerkkitapauksessamme käytössä on RME:n Fireface UC, joten valitsen vetovalikosta ASIO Fireface UC-ajurin. (Muista asentaa laiteajurit ensin, muuten niitä on turha etsiä valikosta!) Jos haluaisin muuttaa asetuksia terkemmin, voisin klikata Control Panel-painiketta, joka avaisi esimerkkitapauksessa Fireface UC:n oman kontrolli-ikkunan. Buffer settings määrittelee äänen toistoon ja äänitykseen käytetyn välimuistin koon. Mitä pienempi bufferimuisti on, sitä pienempi viive esimerkiksi virtuaali-instrumenteista saadaan soittaessa. Liian pieni bufferin koko puolestaan johtaa äänen pätkimiseen. Suurempi bufferimuistin koko mahdollistaa enemmän avoimia raitoja, prosessointia, virtuaaliinstrumentteja jne, mutta hintana on hitaampi reagointi. Nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että 512 bufferikoko on hyvä lähtökohta. Devise Resolution/Driver communication määrittelee tiedonsiirrossa käytetyn bittiresoluution. 16 bit riittää mainiosti moneen tarpeeseen, mutta 24 bit tarjoaa teknisesti ottaen paremman (parempi signaali-kohina-suhde) lähtökohdan kriittisempiin projekteihin. Monitoring Setup kannattanee jättää lähtökohtaisesti tarjottuun vaihtoehtoon Mixer FX Monitoring/Hybrid engine ja Monitoring Behaviour Tape monitoring -valintaan. Sisään- ja ulostulojen aktivointi Kurkataanpa vielä seuraavaan alavalikkoon eli System Optionsin alta löytyvään Audio Devices-välilehdelle. Se näyttää käytössä olevat sisään- ja ulostulot. Esimerkkilaitteemme RME Fireface UC tarjoaa kaikkiaan 18 sisääntulokanavaa, joista oletusarvoisesti aktiivisina eli käytettävissä ovat 8 ensimmäistä analogista sisääntuloa (Recording). Ulostuloiksi (Playback) on puolestaan lähtökohtaisesti tarjolla 8 analogista ulostuloa. Jos käytössämme olisi esimerkiksi ADAT-väylään liitettynä lisää mikkietuasteita, pitäisi meidän muistaa aktivoida ne myös tämän ikkunan kautta.

3 Samaan tapaan klikkaamalla System Optionsin seuraavaa vaihtoehtoa MIDI saat esiin käytössäsi olevat midilaitteet. Voit aktivoida tai passivoida haluamasi vaihtoehdot. Voit kurkata myös muihin välilehtiin. Monet niistä tarjoavat itsestäänselviä valintavaihtoehtoja esimerkiksi metronomin ääneksi ja niin edelleen, mutta ei tietenkään kannata mennä muuttamaan mitään sellaista asetusta, jonka toiminnasta et ole aivan varma. HUOM: Näkymä on aina yksilöllinen riippuen siitä mitä laitteita käytät! Tämän jälkeen voit hyväksyä valinnat OK ja näyttösi palaa projektiin.

4 Samplituden perusnäkymä Samplituden perusnäkymä on kattava kokoelma työkaluja. Aloittelijan lohdutukseksi on sanottava, että kaikkia ei todellakaan tarvitse osata käyttää perusäänitystä tehdessä. Kehittyneempien käyttäjien lohdutukseksi on sanottava, että Samplituden näkymä on hyvin laajasti muokattavissa käyttäjän haluamaan suuntaan. Mikäli tykkäät käyttää pikakomentoja, voit vaikka piilottaa kaikki työkalut. Samplituden maksullisiin versioihin on tarjolla jopa kolmansien osapuolten tehtailemia kuoria skins eli mahdollisuudet muokata näkymää ovat laajat. Äänityksen ensiaskeleet Ensimmäiseksi valitsemme projektimme ääniraidalle 1 halutun sisääntulon. RME Fireface UC:n asetuksista näimme aiemmin valittuina 8 analogista sisääntuloa. Tässä tapauksessa haluan kytkeä laulumikkini sisääntuloon yksi ja akustisen kitaran sisääntuloon kaksi. Projektissani kun sattuu olemaan auki kaksi ääniraitaa. Ensimmäiseksi klikkaan ykkösraidasta R-näppäintä hiiren OIKEANPUOLIMMAISELLA painikkeella. Täten saamme esiin valikon, josta voimme muun muassa määritellä raidan monoksi tai stereoksi ja valita sen mukaan sisääntulon. Klikkaamalla haluttua vaihtoehtoa valitsen sen aktiiviseksi. Painamalla uudelleen R-näppäintä hiiren oikealla painikkeella voin tehdä uuden valinnan.

5 1. 2. Kuten kuvasta 1 käy ilmi, olen valinnut ykkösraidan monoksi (Mono In) ja sisääntuloksi Fireface UC:n kanavan 1. Jos äänittäisin stereoäänilähdettä, kuten vaikkapa syntetisaattoria, valitsisin todennäköisesti kanavan stereoksi (Stereo In) ja tuolloin myös sisääntulot näkyisivät valmiiksi paritettuina (1-2, 3-4 jne.) Samplitudessa raidalle voidaan äänittää joko audiota tai miditietoa. Koska kyseessä on audion tallentaminen, olen valinnut Audio Record-vaihtoehdon. Kun ykkösraidan asetukset on tehty, teen samat tarpeideni mukaan kakkosraidalle. Klikkaamalla samaista R-näppäintä hiiren VASEMMALLA painikkeella aktivoin (kuva 2.) raidan äänitysvalmiuteen. Äänitystasot kohdalleen Nyt on aika tarkistaa äänitystasot. Ne säädetään äänikortistasi. Tämä tasonsäätö on ratkaiseva äänityksen onnistumisen kannalta. Liian hiljaa Sopiva äänitystaso Nyt menee jo särölle Esimerkkikuvassa äänitystaso lauluraidallemme on aika hyvällä mallilla. Palkkien mukaan sisääntulotaso on -6 db, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että meillä on huippukohtaan nähden vielä kuuden desibelin kasvunvara (headroom) maksimiin nähden. Tämä on hyvä juttu, sillä usein äänittäessä taso saattaa vielä hieman nousta testitilanteeseen nähden. Digitaalimaailmassa maksimiarvona on 0 (dbfs). Desibeliasteikko on logaritminen ja sikäli hieman vaikea aluksi hahmottaa, mutta oleellista on tietää se, että 0 on meidän kattomme. Jos yritämme äänittää lujempaa, käy meille kuten hypätessä matalasassa huoneessa: lyömme pään kattoon. Siinä missä hypätessä päähän tulee kuhmu, muuttuu ääni digitaalimaailmassa liian lujaa ajettaessa säröytyneeksi. Pysyttele siis turvallisesti nollan alapuolella!

6 Vastaavasti liian hiljaa äänittäessä vaarana on se, että äänite suhisee. Suhina on digitaalilaitteissa huomattavan vähäistä verrattuna analogiaikoihin. Sopiva säätö löytyy siis suhinan ja säröytymisen välimaastosta harjoitus tekee väsyneen mestarin ja varovaisuus on viisautta. Kun tasot on saatu kuntoon, on aika tutustua transport-näppäimiin ja toimintoihin. Yksinkertaiset transport-painikkeet löytyvät projektinäytön vasemmasta alanurkasta, eivätkä ne paljoa selitystä kaipaa. Tai jos kaipaavat, niin pidä hiirtä reilu sekuntti painikkeen päällä ja Samplitude kertoo sinulle mitä mikäkin painike tekee. Toinen tapa on klikata projekti-ikkunan alareunasta Transport-painiketta, jolloin erittäin selkeä transport-ikkuna ilmestyy avuksesi. Play, Rec ja Stop painikkeet löytyvät myös yläpalkista. Punaisella ympyrällä varustettuja Rec-painikkeita löytyy itse asiassa kaksikin kappaletta: ensimmäisessä lukee OPT ja jälkimmäisessä REC. Rec ryhtyy äänittämään suoraan, kun OPT puolestaan avaa vielä isomman tasomittarinäytön ja antaa mahdollisuuden tarkastaa näytteenottotaajuuden ja muita asetuksia sen jälkeen pitää vielä painaa omaa record-nappia. Kukin taaplaatkoon tyylillään. Äänitys pysäytetään Stop-painikkeella. Tämän jälkeen Samplitude kysyy hyväksytäänkö otos. Onnistuneen esityksen päätteeksi sanomme OK. Projekti kannattaa myös tallettaa aika ajoin, jotta sähkökatkos tai muu häiriö ei kadottaisi arvokasta äänitystämme. Tässä toimii pikakomentona Windows-ohjelmista tuttu Ctrl+S. Lisää raitoja Jos haluaisimme äänittää lisää raitoja, voisimme luoda niitä lisää mikäli emme jo alkuasetuksissa tulleet luoneeksi niitä riittävästi. Tämä tapahtuu yläpalkista Track-valinnan alta Insert new tracks Add one track. Jos haluaisimme luoda useampia, valitsisimme Add several tracks. On myös mahdollista äänittää olemassa olevalle raidalle olemassa olevan audion päälle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että alkuperäinen audio olisi tyystin kadotettu. Äänityksen voi perua Edit-valikosta löytyvällä undo-komennolla (pikanäppäinyhdistelmä Ctrl+Z).

7 Sitten miksaamaan Kun tarvittava määrä raitoja on taltioitu, ryhdymme miksaamaan kokonaisuutta. Tämä tapahtuu helpoiten painamalla M-kirjainta NÄPPÄIMISTÖSTÄ tai valitsemalla Mixer-painike alapalkista. Näin saamme esiin mikseri-ikkunan. Edessä on perinteistä analogimikseriä muistuttava näkymä: on liu ut ja eq-potikat... Mutta näiden lisäksi vielä löytyy AUX ja Ins(ert). Auxeihin emme tässä yhteydessä puutu, mutta insert-pisteisiin on mahdollista liittää erilaisia efektejä klikkaamalla vaikkapa ensimmäistä insert-pistettä hiiren VASEMMALLA painikkeella. Lisätään ensimmäisen kanavan ensimmäiseen insert-pisteeseen vaikkapa kompressori. Klikataan siis ensimmäistä insert-pistettä (siitä nuolen kohdalta) ja valitaan FX Inserts Dynamics.

8 Näyttön ilmestyy dynamiikkaplugari: Nyt voimme säätää laitetta halutulla tavalla (kokeile mitä tapahtuu kun säädät vaikkapa Ratiota tai Tresholdia tai valitse joku tehtaan ehdotelma Preset-valikosta. Kun säätö on saatu halutunlaiseksi, hyväksytään se klikkamalla OK. Voit myös tallentaa omia asetuksiasi presetvalikkoon myöhemmin käytettäväksi. Tutki myös muita plugareita, vain siten tulet niiden kanssa sinuiksi! Surffaamalla netissä tai vierailemalla kirjastossa voit löytää lisätietoa periaatteista näiden efektien takana. Muista myös tallentaa sessiosi aika ajoin...

9 Virtuaali-instrumentit Virtuaali-instrumentit eli VSTi:t ovat varsinaisen sekvensserin sisällä pyöriviä apuohjelmia, jotka tuottavat erilaisia instrumenttisoundeja ulkoisen syntetisaattorin tai soundimoduulin tavoin. Samplitude SE:n mukana ei tule omia virtuaali-instrumentteja, mutta niitä voidaan hankkia joko kaupallisina sovelluksina tai netistä löytyy myös kasvava joukko kohtuullisia freeware-vsti-plugareita. Koska kyseessä ovat ohjelmanpätkät, vaaditaan koneelta sitä enemmän lisätehoa ja ennen kaikkea lisää muistia, mitä enemmän virtuaali-instrumentteja käytetään. Nykyaikaisilla koneilla tämä ei kuitenkaan yleensä tuota ongelmia, mikäli äänikortti on riittävän laadukas ja hyvillä ASIO-ajureilla varustettu. Huonot ajurit johtavat usein suuriin latenssiaikoihin eli äänen viiveeseen. Virtuaali-instrumentit voivat olla muun muassa myös DirectX-muotoisia, mutta tässä keskitytään huomattavasti yleisempään VSTi-muotoon. Oli VSTi mikä tahansa, on oleellista että sekvensseriohjelmalle kerrotaan mistä kyseinen plugari löytyy. Käytännössä plugarit ovat.dll tiedostoja. Loogista olisi tallettaa kaikki VSTi:t samaan kansioon, kuten vaikkapa C:\Program Files\VSTplugins tai johonkin vastaavaan helposti tunnustettavaan hakemistoon. Plugarit voivat myös sijaita eri kansioissa, mutta tällöin Samplitudelle on kerrottava erikseen mistä mikäkin plugari löytyy. Tämä tapahtuu asetusten kautta, jonne päästään painamalla normaalinäkymässä Y-kirjainta tai sitten ylävalikoista OPTIONS -> System/Audio. Valitaan valkotaustaisesta listauksesta EFFECTS ja sen alta edelleen VST/DirectX/ReWire.

10 Saamme näkyviin VST Plugin Path asetuksen, josta voimme määritellä halutun kansion tai useampiakin kansioita. Saadaksemme tarkemmat asetukset näkyviin klikataan vasemmalla hiirennappulalla keltaista kansiota. Valitsemalla Browse VST Folder... pääsemme selaamaan ja valitsemaan kansioita. Kun haluttu kansio on määritelty, valinta hyväksytään klikkaamalla ikkunan OK-painiketta. Tämän jälkeen Samplituden pitäisi tunnistaa valitut plugarit ja näyttää ne edelleen kanavainserteissä VSTi-valikossa. Huomaathan, että yhdellä raidalla voi olla vain yksi virtuaali-instrumentti. Valittu VSTi näkyy luonnollisesti myös kyseisen kanavan midiulostulona.

11 Taajuuskorjailua Seuraavaksi tutustumme taajuuskorjaimeen eli ekvalisaattoriin. Mikserinäytössä on valmiiksi neljä potikkaa, joilla voimme säätää äänensävyä. Jos haluamme tehdä tarkempaa työtä, klikataan taajuuskorjainpotikkaa hiiren OIKEALLA näppäimellä. Nyt voimme tehdä samaa taajuuskorjailua hieman visuaalisemmin. Voimme syöttää arvot numeroina kenttiin tai tarttua graafisesti käsiksi neljään tarjolla olevaan filtteriin. Myös Presetvalikko tarjoaa mahdollisuuksia erilaisiin lähtökohtiin, joita muokata edelleen oman soundimieltymyksen mukaan. Muista, että on fiksumpaa vaimentaa häiritseviä taajuuksia kuin yrittää päästä niiden yli kompensoimalla kaikkea muuta. Kanavakohtaisten insert- ja eq-asetusten lisäksi voimme tehdä samaa myös masterissa eli kanavien kokonaissummalle. Panorointi hoituu helposti PAN-potikan avulla, jolla säädämme signaalin tasoa vasemman ja oikean kanavan välillä. Kun kanavien soundit ja tasot on saatu kuntoon, voimme määritellä sopivan masterliu un tason helposti painamalla N-painiketta mikserin masterlohkosta.

12 Tämä Master Normalize-toiminto siirtää automaattisesti masterliukumme sopivaan tasoon, jotta kanavakohtaisten signaalien summa ei ylittäisi nollaa (emmekä näin löisi päätämme kattoon). Exportoidaan valmis tuotos Kun olemme tyytyväisiä miksaukseen, exportoimme valmiin tuotoksen cd:n polttamista varten. Samplituden maksullisilla versioilla voisimme polttaa projektin suoraan cd-levylle, mutta Samplitude SE ei tätä ominaisuutta sisällä. Niinpä luomme projektistamme valmiin stereomiksauksen, joka voidaan sitten polttaa levylle tai jakaa netissä. Ensin valitsemme sen alueen, jonka haluamme exportoida. Valinnan voi tehdä normaalilla objektityökalulla projektin perusikkunassa maalaamalla sen alueen, jonka haluamme mukaan äänitiedostoomme. Huomaathan, että kukin raita on jaettu kahteen osaan: Play cursor and Range manipulation Area hallitsee raidan yläosaa ja Object Manipulation Area puolestaan alaosaa. Yläosan maalaaminen määrittelee halutun aikajanan, alaosan kohdalla maalaustoiminto ei edes toimi; voisimme siten kuitenkin siirrellä objekteja aikajanalla eteen- ja taaksepäin. Muista myös, että maalaamalla määrittelemme aikajanalta halutun pätkän raitojen määrästä riippumatta. Sinun EI siis tarvitse maalata jokaista raitaa erikseen! Kaikki mitä kuulet miksauksestasi tulee myös mukaan äänitiedostoomme siis jos se vain on mukana valitulla aikajanalla. Mikäli olet käyttänyt kaikuja, on hyvä idea jättää sekunnin tai kahden häntä session loppuun, jotta kaiku ehtii vaimentua luonnollisesti eikä se katkea kesken. Tämän jälkeen löydät FILE-valikosta EXPORT AUDIO toiminnon, joka jakaantuu vielä eri tiedostotyyppeihin. Koska haluamme polttaa biisimme cd-levylle, valitsemme pakkaamattoman tiedostoformaatin Wave.... Nyt esiin tulee tuttu windows-ikkuna, joka kysyy minne tiedosto tallennetaan. Ennen hyväksyntää katsotaan kuitenkin asetukset kuntoon eli klikkaa Format Settings.... Codeciksi on oletusarvoisesti valittu oikea vaihtoehto No compression, Samplerateksi valitsemme Hz ja formaatiksi Hz; 16 Bit; Stereo. Näin saamme aikaiseksi cdformaatin mukaisen tiedoston. Hyväksymme formaattivalinnan painamalla OK.

13 Seuraavaksi valitsemme Export Settings.... Valitsemme sieltä Marked range only vaihtoehdon, joka viittaa siihen että haluamme luoda uuden tiedoston siitä projektin aikajanaosasta, jonka olemme valinneet. Toisena vaihtoehtona olisi luoda uusi tiedosto koko projektista, mikä edellyttäisi sitä, että projektissamme ei olisi ylimääräisiä häntiä tai ei toivottuja pätkiä (objekteja). Lopuksi kun asetukset on kunnossa ja oikea tallennuspaikka tiedostonnimineen valittu, voimme painaa Export-painiketta, jonka jälkeen Samplitude alkaa kirjaamaan kiintolevylle uutta tiedostoa. Se voidaan sitten polttaa cd:lle tai lähettää sähköpostitse bändikavereille ja niin edelleen. YouTubesta lisätietoja Englanninkieltä hallitseville YouTube tarjoaa laajan valikoiman erilaisia opastusvideoita, joissa syvennytään Samplituden hienouksiin. Tätä kirjoitettaessa hakusanalla Samplitude löytyy yli 400 osumaa. Muita hyödyllisiä linkkejä DPX Latency Checker kertoo onko PC-tietokoneesi kyvykäs audio- tai videotyöhön Pasi Pajanen on koonnut vinkkejä Windows XP:n optimoimiseksi äänityskäyttöön Äänipää on äänikerronnan, akustiikan ja äänitekniikan erikoissivusto täynnä tietoa: Tätä pikaopasta koskien otetaan myös parannusehdotuksia vastaan osoitteessa

Cubase perusteet pähkinänkuoressa. Mikä Cubase on? Projektin aloitus

Cubase perusteet pähkinänkuoressa. Mikä Cubase on? Projektin aloitus Cubase perusteet pähkinänkuoressa 1. Mikä Cubase on? 2. Projektin aloitus 3. Audion äänittäminen. 4. MIDI-tiedon tallentaminen ja virtuaali instrumentit 5. Miksaus. Mikä Cubase on? Cubase on Windows XP

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 10.7.2014 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.7.2014 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.6.2016 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Audacity-äänenkäsittelyohjelman pikakäyttöohje

Audacity-äänenkäsittelyohjelman pikakäyttöohje Audacity-äänenkäsittelyohjelman pikakäyttöohje Työkalupalkki: Valintatyökalu: tällä voit valita äänijaksoja maalaamalla sinistä ääniaaltoa hiiren vasen nappi pohjassa. 2. Verhotyökalu: tällä voit muuttaa

Lisätiedot

Marantz PMD661. Äänittäminen

Marantz PMD661. Äänittäminen 1 2 3 4 Marantz PMD661 Äänittäminen Laite on valmis äänittämään muutaman sekunnin kuluttua virran päälle kytkemisestä (right side 2). Äänitys käynnistyy Rec-painikkeella (top 8) ja loppuu Stop-painikkeella

Lisätiedot

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla 1. Digivideokamera liitetään tietokoneeseen FireWire-piuhalla. (Liitännällä on useita eri nimiä: myös IEEE 1394, DV,

Lisätiedot

LUE ENSIN KOKO OHJE LÄPI JA KYSY NEUVOA! 5. Klikkaa Audacity-ohjelmassa mikrofonikuvakkeen vieressä tekstiä Napsautus käynnistää seurannan.

LUE ENSIN KOKO OHJE LÄPI JA KYSY NEUVOA! 5. Klikkaa Audacity-ohjelmassa mikrofonikuvakkeen vieressä tekstiä Napsautus käynnistää seurannan. C-KASETIN DIGITOINTI 1 LUE ENSIN KOKO OHJE LÄPI JA KYSY NEUVOA! 1. Yhdistä kasettisoitin tietokoneeseen. 2. Kirjaudu työasemalle kirjastokortillasi. 3. Käynnistä Audacity-ohjelma tuplaklikkaamalla pikakuvaketta

Lisätiedot

Ohjeet C-kasettien digitoimiseen

Ohjeet C-kasettien digitoimiseen Ohjeet C-kasettien digitoimiseen JVC KD-A5 kasettisoitin Pioneer A-10-K vahvistin 1. Avaa Audacity -ohjelma -kuvakkeesta. Kytke virta kasettisoittimeen ja vahvistimeen. Katso että vahvistimessa palaa valo

Lisätiedot

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS 1.0 Tallenteiden haku ja kamerakuvien katselu DASYS-NUUO Tallentimien mukana tulee cd-levy

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

OHJE 1(6) Windowsin ääniasetukset 18.5.2009. Jos äänet eivät kuulu ConnectPro:ssa, Skypessä tai muussa ohjelmassa,

OHJE 1(6) Windowsin ääniasetukset 18.5.2009. Jos äänet eivät kuulu ConnectPro:ssa, Skypessä tai muussa ohjelmassa, OHJE 1(6) Jos äänet eivät kuulu ConnectPro:ssa, Skypessä tai muussa ohjelmassa, Tarkista tämän ohjeen mukaan. Windowsissa äänen säätäminen on pyritty tekemään helpoksi. Käyttäjää opastetaan kuvien ja tekstien

Lisätiedot

Avid Pro Tools Äänityksen perusteet. Petri Myllys 2013 / Taideyliopisto, Sibelius-Akatemia tp48 Äänitekniikan perusteet

Avid Pro Tools Äänityksen perusteet. Petri Myllys 2013 / Taideyliopisto, Sibelius-Akatemia tp48 Äänitekniikan perusteet Avid Pro Tools Äänityksen perusteet Petri Myllys 20 / Taideyliopisto, Sibelius-Akatemia tp48 Äänitekniikan perusteet Äänitys Pro Toolsissa Luo ensin uusi raita (ks. edellinen ohje). Jos äänität yhdellä

Lisätiedot

Ajolista: Adobe Connect 8 yhteyden avaaminen

Ajolista: Adobe Connect 8 yhteyden avaaminen 1 Ajolista: Adobe Connect 8 yhteyden avaaminen (Windows 7) 1. Tarkista, että kaikki tarvittavat johdot ovat paikallaan. 3. Control Panel (=Ohjauspaneeli) 4. Sound (=Ääni) 2. Start (=Käynnistä) 5. Playback

Lisätiedot

Marantz CDR310 - pikaohje

Marantz CDR310 - pikaohje Marantz CDR310 - pikaohje 1. Power switch Virtakytkin, liu uta sivulle. 2. DISPLAY button Painikkeesta muutetaan näytön tietoja. 3. LIGHT button Painamalla kerran näytön valo syttyy 3 sekunniksi.pidä painettuna

Lisätiedot

LP-Levyn digitointi tiedostoksi

LP-Levyn digitointi tiedostoksi LP-Levyn digitointi tiedostoksi ION LP2CD- laitteella voit kopioida LP-levysi tiedostoiksi. LP-Levyn digitointi kestää saman ajan kuin levyn toisto tavallisestikin, lisäksi voit muokata tallennetta joko

Lisätiedot

Ohjeet LP-levyjen digitoimiseen

Ohjeet LP-levyjen digitoimiseen Ohjeet LP-levyjen digitoimiseen JVC QL-A5 LP-soitin Pioneer A-10-K vahvistin 1. Avaa Audacity-ohjelma -kuvakkeesta ja kytke virta vahvistimeen. Varmista että vahvistimessa palaa valo Phono -kytkimen kohdalla.

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

H5P-työkalut Moodlessa

H5P-työkalut Moodlessa H5P-työkalut Moodlessa 1. H5P-työkalujen käyttöönotto Moodlessa Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Emma Hanhiniemi 1. Klikkaa Moodlen muokkausnäkymässä Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkkiä. 2.

Lisätiedot

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä AdobeConnect peruskäyttövinkkejä Verkkotilaisuuden valmistelu ja kirjautuminen 1. Kytke kamera ja mikrofoni ennen tietokoneen käynnistystä a. Pöytäkoneessa laitteet kytketään aina TAKAPANEELIIN 2. Käynnistä

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

SONY MZ-N707 MiniDisc-tallennin

SONY MZ-N707 MiniDisc-tallennin SONY MZ-N707 MiniDisc-tallennin 1) Paristojen ja akun käyttö 2 2) MiniDisc-levyn asettaminen soittimeen ja poistaminen soittimesta 2 3) Hold-kytkin 2 4) Laitteen kytkeminen mikrofoniin / tietokoneeseen

Lisätiedot

"PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas

PLEXTALK Pocket -verkkosoittimen pikaopas "PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas PLEXTALK Pocketin asetukset 1. Käännä PLEXTALK Pocket ympäri. Varmista, että kaksi pientä uloketta ovat ylhäällä. Paina PLEXTALK Pocketin pohjassa olevaa suorakulmaista

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä -projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaali 10/2005 idvd 5

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

C-kasetin digitointi tiedostoksi

C-kasetin digitointi tiedostoksi C-kasetin digitointi tiedostoksi ION Tape Express-laitteella muutetaan C-kasetit tiedostoiksi tietokoneelle tai jollekin ulkoiselle tallennusvälineelle. Tiedostoista voi tämän jälkeen tehdä CD-levyn, MP3-levyn

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA Ohjeistuksessa käydään läpi kuvan koon ja kuvan kankaan koon muuntaminen esimerkin avulla. Ohjeistus on laadittu auttamaan kuvien muokkaamista kuvakommunikaatiota

Lisätiedot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi helpottaa tietokoneen käyttöä. Valitsemalla Käynnistä/Ohjauspaneeli/Helppokäyttökeskus

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

Käyttöohjeita peruskäyttäjille v.1.1 Jouni Kenttämies 2002

Käyttöohjeita peruskäyttäjille v.1.1 Jouni Kenttämies 2002 WAVELAB 3.0 Käyttöohjeita peruskäyttäjille v.1.1 Jouni Kenttämies 2002 WaveLab on saksalaisen Steinberg-yhtiön kehittämä äänieditori. Steinbergin tunnetuin tuote on musiikkiohjelmisto CUBASE. Valmistajan

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella VHS -nauhojen digitointi tietokoneella Finlux VCR 6257 videonauhuri 1. Avaa ohjelma MAGIX Video easy Rescue Your Videotapes -kuvakkeesta. 2. Ohjelman avauduttua valitse Luo uusi videoprojekti. Ohjelma

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin

SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin 1 1. Virtaa laitteeseen Laite toimii akulla tai yhdellä AA-kokoisella paristolla. Akulla laite äänittää 4 tuntia, paristolla 9 tuntia. Akulla laite toistaa 13 tuntia, paristolla

Lisätiedot

Ohje olettaa, että Java on asennettu oletuskansioonsa sekä päivitetty uusimpaan versioonsa ja että selaimen latauskansiona on oletus.

Ohje olettaa, että Java on asennettu oletuskansioonsa sekä päivitetty uusimpaan versioonsa ja että selaimen latauskansiona on oletus. Tulospalvelu käynnistyy väärällä ohjelmalla Ohje olettaa, että Java on asennettu oletuskansioonsa sekä päivitetty uusimpaan versioonsa ja että selaimen latauskansiona on oletus. Tilastointi-nappia painaessa

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta

Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta 1 Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta 1. Ohjelman käynnistys...2 2 Ohjelman näkymän esittely...3 Työskentelytila...3 3 VIDEON KAAPPAUS:...6 3.1. Tallennuspaikka valitaan valitsemalla...6 3. 2. Kaappaus aloitetaan

Lisätiedot

Vinyylilevyn tai C-kasetin digitointi

Vinyylilevyn tai C-kasetin digitointi Vinyylilevyn tai C-kasetin digitointi Imatran kaupunginkirjasto 2015 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Pikaohje... 3 Kasettidekki... 4 Kasettipesä... 4 Painikkeet... 4 Vinyylisoitin... 5 Osat... 5

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 17.3.2016 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

Audacity-opas. Audacityn käyttöliittymä

Audacity-opas. Audacityn käyttöliittymä Audacity-opas Sisältö: Työkalurivin toiminnot Äänittäminen Editointi Tallentaminen Audacity on ilmainen äänen tallentamiseen ja käsittelyyn soveltuva ohjelma. Se on alustariippumaton eli saatavilla niin

Lisätiedot

MultiBoot Käyttöopas

MultiBoot Käyttöopas MultiBoot Käyttöopas Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen

Lisätiedot

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle.

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. TEE KONEESTA CD-VARASTO: Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. Siirrä cd-levysi TIETOJA Kopioi cd-levyt kiintolevylle levykuviksi, niin pääset sisältöön nopeasti käsiksi

Lisätiedot

Audio- ja videotiedostoja sisältävän PowerPoint-esityksen pakkaaminen

Audio- ja videotiedostoja sisältävän PowerPoint-esityksen pakkaaminen Audio- ja videotiedostoja sisältävän PowerPoint-esityksen pakkaaminen Nämä ohjeet koskevat Microsoft Office-versiota 2003 tai uudempaa. Toimintoa kutsutaan nimellä Package for CD. Vanhemmissa versioissa

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 8.7.2014 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Mini-Lexia-opas 2012 MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Sisältö Yleistä Lexiasta ja Mini-Lexiasta... 2 Ohjeet Lexian ammattikäyttäjälle: Harjoitusten siirtäminen... 2 Harjoitusten siirtäminen muistitikulla...

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4 Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4 Sisältö Yleistä... 1 Ohjelman käynnistäminen... 2 Videon käyttöönotto... 4 Videon editoiminen... 6 Efektien lisääminen ja hienosäätö... 8 Tekstien lisääminen... 9

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP DHCP-käyttöönotto 1 1. YLEISTÄ...2 2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP...2 3. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN - RAS PPPoE Windows 2000 / XP...4 4. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN Windows

Lisätiedot

C-kasetin digitointi

C-kasetin digitointi C-kasetin digitointi 1. Käynnistä TEAC AD-RW900 soitin painamalla POWER painiketta, jolloin soittimen ruutuun syttyy valo. 2. Valitse seuraavaksi TEAC soittimesta oikea lähde nauhoitukselle. Paina SOURCE

Lisätiedot

BeoSound 4. Täydennys

BeoSound 4. Täydennys BeoSound 4 Täydennys Valikkojärjestelmä Tämä täydennys sisältää korjauksia BeoSound 4:n opaskirjaan. Uuden ohjelmiston myötä musiikkijärjestelmässä on käytettävissä uusia ominaisuuksia. Valikkojärjestelmä

Lisätiedot

Käyttäjän Pikaohje. CCTV Videovalvonta

Käyttäjän Pikaohje. CCTV Videovalvonta Käyttäjän Pikaohje CCTV Videovalvonta Tallenteiden haku 1.Aikahaku 1. Aloittaaksesi tallenteiden haun, paina näppäintä, jolloin aikahaun valikko tulee näkyviin, kuten alla. 2. Käytä vasen/oikea näppäimiä

Lisätiedot

Swiss timer kellokonsoli käyttöohje

Swiss timer kellokonsoli käyttöohje Swiss timer kellokonsoli käyttöohje Hae toimitsijapöytä varastosta ja kellokonsoli sovitusta paikasta. Toistaiseksi kellokonsolista sovitaan HYVISSÄ AJOIN ennen peliä Mia Westerlundin (050 3018726) kanssa.

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä Oppimateriaali 9/2005 VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ROXIO TOAST LITE 6 2 ROXIO

Lisätiedot

Seuraavia painikkeita klikkaamalla voit aktivoida, eli ottaa käyttöön (vihreä ikoni) tai poistaa käytöstä (valkoinen ikoni) toimintoja.

Seuraavia painikkeita klikkaamalla voit aktivoida, eli ottaa käyttöön (vihreä ikoni) tai poistaa käytöstä (valkoinen ikoni) toimintoja. Connect Pro Sisällys Kirjautuminen huoneeseen... 2 Työkalurivi... 2 Audio Setup Wizard... 3 Lupa kameran ja mikrofonin käyttöön... 4 Osallistujat(Attendee List )... 4 Chat... 4 Web kamera... 5 Kokouksen

Lisätiedot

ADOBE CONNECT PRO. Pikaohje. 1 Tarvittavat välineet ja sovellukset...2. 2 Windowsin ääniominaisuuksien asetukset...2

ADOBE CONNECT PRO. Pikaohje. 1 Tarvittavat välineet ja sovellukset...2. 2 Windowsin ääniominaisuuksien asetukset...2 ADOBE CONNECT PRO Pikaohje Sisällys 1 Tarvittavat välineet ja sovellukset...2 2 Windowsin ääniominaisuuksien asetukset...2 3 Connect Pro:n käyttö...3 3.1 Kirjautuminen...3 3.2 Audio Setup Wizard...4 3.3

Lisätiedot

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Katri Laaksonen 14.3.2011 Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Ohjeen sisältö: Yleistä Oppaaseen liittyvien opintokohteiden käsittely Opintokohteen tila Vastuuopettajatietojen lisäys Kuvaustekstien

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA Asennusohjeiden sisältö 1. RICA optimointiohjelmoinnin periaate isoftloaderilla... 2 2. RICA isoftloader toimituspaketin sisältö... 3 3. isoftloader Sync-ohjelmiston

Lisätiedot

Konfiguraatiotyökalun päivitys

Konfiguraatiotyökalun päivitys Konfiguraatiotyökalun päivitys Kuinka aloitan? Konfiguraatiotyökalu avataan niin kuin aiemminkin suoraan Tenstar clientin käyttöliittymästä, tai harjoituksen ollessa käynnissä. Kuinka aloitan konfiguraatiotyökalun

Lisätiedot

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä:

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä: Share-työkalu Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

AIKAJANA-KAAVION KÄYTTÖOHJE Pitkäaikaissairaan hoito- ja palveluketju aikajanalla Kainuun RAMPE-osahanke

AIKAJANA-KAAVION KÄYTTÖOHJE Pitkäaikaissairaan hoito- ja palveluketju aikajanalla Kainuun RAMPE-osahanke AIKAJANA-KAAVION KÄYTTÖOHJE Pitkäaikaissairaan hoito- ja palveluketju aikajanalla Kainuun RAMPE-osahanke Sisällysluettelo 1. Mikä aikajana-kaavio on?...2 2. Miten käytän aikajana-kaaviota?...3 3. Tulostaminen...4

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

Ohje: Adobe Connect kokoukseen tai -opetukseen osallistuvalle

Ohje: Adobe Connect kokoukseen tai -opetukseen osallistuvalle Video aiheesta: http://connect.metropolia.fi/p38171838/ Ohje: Adobe Connect kokoukseen tai -opetukseen osallistuvalle Tarvitaan vain -Tietokone nettiyhteydellä - mieluiten johdolla nettiin; Wlan ja etenkin

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Sonera Neuvottelupalvelut Microsoft Office 365 -sisäänsoittopalvelu. Pikaopas

Sonera Neuvottelupalvelut Microsoft Office 365 -sisäänsoittopalvelu. Pikaopas Sonera Neuvottelupalvelut Microsoft Office 365 -sisäänsoittopalvelu Pikaopas Sisältö Johdanto... 2 Järjestelmävaatimukset... 2 Vinkkejä audioneuvottelutoiminnon käyttöön... 3 Audioneuvotteluasetukset...

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

Omien lomakkeiden käyttöönotto

Omien lomakkeiden käyttöönotto Omien lomakkeiden käyttöönotto Visma Avendossa voit ohjelman järjestelmämallien lisäksi luoda myös omia lomakkeita mm. laskujen, tarjousten ja tilausvahvistusten pohjiksi. Tässä ohjeessa käymme läpi, mitä

Lisätiedot

Leppävaaran Reebok Areenan äänentoiston pikaopas

Leppävaaran Reebok Areenan äänentoiston pikaopas Leppävaaran Reebok Areenan äänentoiston pikaopas Tämän pikaoppaan tarkoituksena on helpottaa järjestelmän käyttöä ja vähentää laitteiston rikkoutumisen riskiä. Mikserin äänenvoimakkuuden säätimet ovat

Lisätiedot

MINI-DISK. 1. MINI-DISK levykkeen asentaminen levyke-asemaan

MINI-DISK. 1. MINI-DISK levykkeen asentaminen levyke-asemaan 1 MINI-DISK MINI-DISK soittimella voidaan tallentaa ääntä ulkopuolisen mikrofonin tai toisen äänilähteen ulostulon kautta. MINI-DISK nauhurilla (ei ole varsinainen nauhuri vaan digitaalinen äänitys- ja

Lisätiedot

Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus. Open Broadcaster Software V.20. Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu )

Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus. Open Broadcaster Software V.20. Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu ) Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus Open Broadcaster Software V.20 Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu 28.11.2017) OBS 1 (12) Sisällysluettelo Mikä on OBS... 2 Ohjelman perusasetukset... 2 Tarvittavat

Lisätiedot

SMART Board harjoituksia 14 - Notebook 10 Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia.

SMART Board harjoituksia 14 - Notebook 10 Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. SMART Board harjoituksia 14 - Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. http://www.kouluon.fi/ Harjoitus 1-14: Kohteiden hakeminen galleriasta Avaa

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Jos suljet vahingossa koejärjestelmän, voit käynnistää sen uudelleen näytön yläosasta:

Jos suljet vahingossa koejärjestelmän, voit käynnistää sen uudelleen näytön yläosasta: Kertausharjoitus Koe alkaa palvelimelta käynnistettävällä lyhyellä kuunteluosiolla, jonka sinä käynnistät. Sinun ei tarvitse odottaa kuunteluosion loppumista vaan voit edetä seuraaviin tehtäviin, kun koet

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Liitännän aktivointi Liitäntä on ohjelma lisämoduuli. Ensin asetetaan käyttöön FuturSoftilta saatu Liitäntä WinCabas rekisteröintikoodi. Mennään kohtaan

Lisätiedot

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Tervetuloa! Ohjattu asennus asentaa Logitech Harmony kaukoohjaimen ohjelmiston koneellesi jatkaaksesi paina NEXT. Valitse kieli ja paina ok. Ohessa on Logitech

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro suorittaa tarkistusajon,

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot