Sinuiksi Samplituden kanssa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sinuiksi Samplituden kanssa"

Transkriptio

1 Sinuiksi Samplituden kanssa Projektin ensiaskeleet Kun avaat Samplituden, ensimmäisenä ruudulle avautuu Start Wizard. Sen avulla voit avata uuden tai jo aiemmin aloitetun projektin. Uuden projektin kyseessä ollessa valitsemme New multi track project (VIP). Seuraavaksi Samplitude kysyy projektiin liittyviä valintoja Setup for new Project (VIP), nimestä näytteenottotaajuuteen. Järjestelmällisyyden vuoksi kannattaa luoda kiintolevylle pääkansio esimerkiksi Samplituden projektit, jonka alle luot sitten kunkin projektin omana alihakemistonaan. Samplitude kysyy esimerkiksi käytettävien raitojen määrää, mutta tämä on vain lähtökohta voit lisätä tai vähentää raitoja projektisi edetessä tarpeen mukaan. Sama koskee projektin pituutta. Vaikka olisit valinnut projektin pituudeksi alussa minuutin, Samplitude käyttää tätä vain näkymän lähtökohtana. Äänittäessäsi yli minuutin mittaisen pätkän Samplitude mukauttaa itsensä sen mukaan automaattisesti. Sample rate eli näytteenottotaajuus on kuitenkin usein pysyvämpi valinta. Suosittelemme joko Hz tai Hz näytteenottotaajuutta. Tämän jälkeen voit hyväksyä valinnat painamalla OK. Tämän jälkeen näyttöösi pitäisi avautua valintasi mukainen projektinäkymä.

2 Seuraavaksi on aika asettaa Samplitude käyttämään oikeita ajureita. System options Audio setup ikkunan saat esiin Options-valikosta valitsemalla System/Audio (tai pikakomennolla painamalla näppäimistön Y-kirjainta). Oikea Driver system-valinta riippuu käyttämästäsi äänikortista. Useimmat laitevalmistajat tarjoavat tuotteelle ASIO-ajurin, joka on nopea ja luotettava valinta moniraitatyöskentelyyn. Tältä osin joudut tarkistamaan laitevalmistajan suosituksen. Esimerkkitapauksessamme käytössä on RME:n Fireface UC, joten valitsen vetovalikosta ASIO Fireface UC-ajurin. (Muista asentaa laiteajurit ensin, muuten niitä on turha etsiä valikosta!) Jos haluaisin muuttaa asetuksia terkemmin, voisin klikata Control Panel-painiketta, joka avaisi esimerkkitapauksessa Fireface UC:n oman kontrolli-ikkunan. Buffer settings määrittelee äänen toistoon ja äänitykseen käytetyn välimuistin koon. Mitä pienempi bufferimuisti on, sitä pienempi viive esimerkiksi virtuaali-instrumenteista saadaan soittaessa. Liian pieni bufferin koko puolestaan johtaa äänen pätkimiseen. Suurempi bufferimuistin koko mahdollistaa enemmän avoimia raitoja, prosessointia, virtuaaliinstrumentteja jne, mutta hintana on hitaampi reagointi. Nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että 512 bufferikoko on hyvä lähtökohta. Devise Resolution/Driver communication määrittelee tiedonsiirrossa käytetyn bittiresoluution. 16 bit riittää mainiosti moneen tarpeeseen, mutta 24 bit tarjoaa teknisesti ottaen paremman (parempi signaali-kohina-suhde) lähtökohdan kriittisempiin projekteihin. Monitoring Setup kannattanee jättää lähtökohtaisesti tarjottuun vaihtoehtoon Mixer FX Monitoring/Hybrid engine ja Monitoring Behaviour Tape monitoring -valintaan. Sisään- ja ulostulojen aktivointi Kurkataanpa vielä seuraavaan alavalikkoon eli System Optionsin alta löytyvään Audio Devices-välilehdelle. Se näyttää käytössä olevat sisään- ja ulostulot. Esimerkkilaitteemme RME Fireface UC tarjoaa kaikkiaan 18 sisääntulokanavaa, joista oletusarvoisesti aktiivisina eli käytettävissä ovat 8 ensimmäistä analogista sisääntuloa (Recording). Ulostuloiksi (Playback) on puolestaan lähtökohtaisesti tarjolla 8 analogista ulostuloa. Jos käytössämme olisi esimerkiksi ADAT-väylään liitettynä lisää mikkietuasteita, pitäisi meidän muistaa aktivoida ne myös tämän ikkunan kautta.

3 Samaan tapaan klikkaamalla System Optionsin seuraavaa vaihtoehtoa MIDI saat esiin käytössäsi olevat midilaitteet. Voit aktivoida tai passivoida haluamasi vaihtoehdot. Voit kurkata myös muihin välilehtiin. Monet niistä tarjoavat itsestäänselviä valintavaihtoehtoja esimerkiksi metronomin ääneksi ja niin edelleen, mutta ei tietenkään kannata mennä muuttamaan mitään sellaista asetusta, jonka toiminnasta et ole aivan varma. HUOM: Näkymä on aina yksilöllinen riippuen siitä mitä laitteita käytät! Tämän jälkeen voit hyväksyä valinnat OK ja näyttösi palaa projektiin.

4 Samplituden perusnäkymä Samplituden perusnäkymä on kattava kokoelma työkaluja. Aloittelijan lohdutukseksi on sanottava, että kaikkia ei todellakaan tarvitse osata käyttää perusäänitystä tehdessä. Kehittyneempien käyttäjien lohdutukseksi on sanottava, että Samplituden näkymä on hyvin laajasti muokattavissa käyttäjän haluamaan suuntaan. Mikäli tykkäät käyttää pikakomentoja, voit vaikka piilottaa kaikki työkalut. Samplituden maksullisiin versioihin on tarjolla jopa kolmansien osapuolten tehtailemia kuoria skins eli mahdollisuudet muokata näkymää ovat laajat. Äänityksen ensiaskeleet Ensimmäiseksi valitsemme projektimme ääniraidalle 1 halutun sisääntulon. RME Fireface UC:n asetuksista näimme aiemmin valittuina 8 analogista sisääntuloa. Tässä tapauksessa haluan kytkeä laulumikkini sisääntuloon yksi ja akustisen kitaran sisääntuloon kaksi. Projektissani kun sattuu olemaan auki kaksi ääniraitaa. Ensimmäiseksi klikkaan ykkösraidasta R-näppäintä hiiren OIKEANPUOLIMMAISELLA painikkeella. Täten saamme esiin valikon, josta voimme muun muassa määritellä raidan monoksi tai stereoksi ja valita sen mukaan sisääntulon. Klikkaamalla haluttua vaihtoehtoa valitsen sen aktiiviseksi. Painamalla uudelleen R-näppäintä hiiren oikealla painikkeella voin tehdä uuden valinnan.

5 1. 2. Kuten kuvasta 1 käy ilmi, olen valinnut ykkösraidan monoksi (Mono In) ja sisääntuloksi Fireface UC:n kanavan 1. Jos äänittäisin stereoäänilähdettä, kuten vaikkapa syntetisaattoria, valitsisin todennäköisesti kanavan stereoksi (Stereo In) ja tuolloin myös sisääntulot näkyisivät valmiiksi paritettuina (1-2, 3-4 jne.) Samplitudessa raidalle voidaan äänittää joko audiota tai miditietoa. Koska kyseessä on audion tallentaminen, olen valinnut Audio Record-vaihtoehdon. Kun ykkösraidan asetukset on tehty, teen samat tarpeideni mukaan kakkosraidalle. Klikkaamalla samaista R-näppäintä hiiren VASEMMALLA painikkeella aktivoin (kuva 2.) raidan äänitysvalmiuteen. Äänitystasot kohdalleen Nyt on aika tarkistaa äänitystasot. Ne säädetään äänikortistasi. Tämä tasonsäätö on ratkaiseva äänityksen onnistumisen kannalta. Liian hiljaa Sopiva äänitystaso Nyt menee jo särölle Esimerkkikuvassa äänitystaso lauluraidallemme on aika hyvällä mallilla. Palkkien mukaan sisääntulotaso on -6 db, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että meillä on huippukohtaan nähden vielä kuuden desibelin kasvunvara (headroom) maksimiin nähden. Tämä on hyvä juttu, sillä usein äänittäessä taso saattaa vielä hieman nousta testitilanteeseen nähden. Digitaalimaailmassa maksimiarvona on 0 (dbfs). Desibeliasteikko on logaritminen ja sikäli hieman vaikea aluksi hahmottaa, mutta oleellista on tietää se, että 0 on meidän kattomme. Jos yritämme äänittää lujempaa, käy meille kuten hypätessä matalasassa huoneessa: lyömme pään kattoon. Siinä missä hypätessä päähän tulee kuhmu, muuttuu ääni digitaalimaailmassa liian lujaa ajettaessa säröytyneeksi. Pysyttele siis turvallisesti nollan alapuolella!

6 Vastaavasti liian hiljaa äänittäessä vaarana on se, että äänite suhisee. Suhina on digitaalilaitteissa huomattavan vähäistä verrattuna analogiaikoihin. Sopiva säätö löytyy siis suhinan ja säröytymisen välimaastosta harjoitus tekee väsyneen mestarin ja varovaisuus on viisautta. Kun tasot on saatu kuntoon, on aika tutustua transport-näppäimiin ja toimintoihin. Yksinkertaiset transport-painikkeet löytyvät projektinäytön vasemmasta alanurkasta, eivätkä ne paljoa selitystä kaipaa. Tai jos kaipaavat, niin pidä hiirtä reilu sekuntti painikkeen päällä ja Samplitude kertoo sinulle mitä mikäkin painike tekee. Toinen tapa on klikata projekti-ikkunan alareunasta Transport-painiketta, jolloin erittäin selkeä transport-ikkuna ilmestyy avuksesi. Play, Rec ja Stop painikkeet löytyvät myös yläpalkista. Punaisella ympyrällä varustettuja Rec-painikkeita löytyy itse asiassa kaksikin kappaletta: ensimmäisessä lukee OPT ja jälkimmäisessä REC. Rec ryhtyy äänittämään suoraan, kun OPT puolestaan avaa vielä isomman tasomittarinäytön ja antaa mahdollisuuden tarkastaa näytteenottotaajuuden ja muita asetuksia sen jälkeen pitää vielä painaa omaa record-nappia. Kukin taaplaatkoon tyylillään. Äänitys pysäytetään Stop-painikkeella. Tämän jälkeen Samplitude kysyy hyväksytäänkö otos. Onnistuneen esityksen päätteeksi sanomme OK. Projekti kannattaa myös tallettaa aika ajoin, jotta sähkökatkos tai muu häiriö ei kadottaisi arvokasta äänitystämme. Tässä toimii pikakomentona Windows-ohjelmista tuttu Ctrl+S. Lisää raitoja Jos haluaisimme äänittää lisää raitoja, voisimme luoda niitä lisää mikäli emme jo alkuasetuksissa tulleet luoneeksi niitä riittävästi. Tämä tapahtuu yläpalkista Track-valinnan alta Insert new tracks Add one track. Jos haluaisimme luoda useampia, valitsisimme Add several tracks. On myös mahdollista äänittää olemassa olevalle raidalle olemassa olevan audion päälle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että alkuperäinen audio olisi tyystin kadotettu. Äänityksen voi perua Edit-valikosta löytyvällä undo-komennolla (pikanäppäinyhdistelmä Ctrl+Z).

7 Sitten miksaamaan Kun tarvittava määrä raitoja on taltioitu, ryhdymme miksaamaan kokonaisuutta. Tämä tapahtuu helpoiten painamalla M-kirjainta NÄPPÄIMISTÖSTÄ tai valitsemalla Mixer-painike alapalkista. Näin saamme esiin mikseri-ikkunan. Edessä on perinteistä analogimikseriä muistuttava näkymä: on liu ut ja eq-potikat... Mutta näiden lisäksi vielä löytyy AUX ja Ins(ert). Auxeihin emme tässä yhteydessä puutu, mutta insert-pisteisiin on mahdollista liittää erilaisia efektejä klikkaamalla vaikkapa ensimmäistä insert-pistettä hiiren VASEMMALLA painikkeella. Lisätään ensimmäisen kanavan ensimmäiseen insert-pisteeseen vaikkapa kompressori. Klikataan siis ensimmäistä insert-pistettä (siitä nuolen kohdalta) ja valitaan FX Inserts Dynamics.

8 Näyttön ilmestyy dynamiikkaplugari: Nyt voimme säätää laitetta halutulla tavalla (kokeile mitä tapahtuu kun säädät vaikkapa Ratiota tai Tresholdia tai valitse joku tehtaan ehdotelma Preset-valikosta. Kun säätö on saatu halutunlaiseksi, hyväksytään se klikkamalla OK. Voit myös tallentaa omia asetuksiasi presetvalikkoon myöhemmin käytettäväksi. Tutki myös muita plugareita, vain siten tulet niiden kanssa sinuiksi! Surffaamalla netissä tai vierailemalla kirjastossa voit löytää lisätietoa periaatteista näiden efektien takana. Muista myös tallentaa sessiosi aika ajoin...

9 Virtuaali-instrumentit Virtuaali-instrumentit eli VSTi:t ovat varsinaisen sekvensserin sisällä pyöriviä apuohjelmia, jotka tuottavat erilaisia instrumenttisoundeja ulkoisen syntetisaattorin tai soundimoduulin tavoin. Samplitude SE:n mukana ei tule omia virtuaali-instrumentteja, mutta niitä voidaan hankkia joko kaupallisina sovelluksina tai netistä löytyy myös kasvava joukko kohtuullisia freeware-vsti-plugareita. Koska kyseessä ovat ohjelmanpätkät, vaaditaan koneelta sitä enemmän lisätehoa ja ennen kaikkea lisää muistia, mitä enemmän virtuaali-instrumentteja käytetään. Nykyaikaisilla koneilla tämä ei kuitenkaan yleensä tuota ongelmia, mikäli äänikortti on riittävän laadukas ja hyvillä ASIO-ajureilla varustettu. Huonot ajurit johtavat usein suuriin latenssiaikoihin eli äänen viiveeseen. Virtuaali-instrumentit voivat olla muun muassa myös DirectX-muotoisia, mutta tässä keskitytään huomattavasti yleisempään VSTi-muotoon. Oli VSTi mikä tahansa, on oleellista että sekvensseriohjelmalle kerrotaan mistä kyseinen plugari löytyy. Käytännössä plugarit ovat.dll tiedostoja. Loogista olisi tallettaa kaikki VSTi:t samaan kansioon, kuten vaikkapa C:\Program Files\VSTplugins tai johonkin vastaavaan helposti tunnustettavaan hakemistoon. Plugarit voivat myös sijaita eri kansioissa, mutta tällöin Samplitudelle on kerrottava erikseen mistä mikäkin plugari löytyy. Tämä tapahtuu asetusten kautta, jonne päästään painamalla normaalinäkymässä Y-kirjainta tai sitten ylävalikoista OPTIONS -> System/Audio. Valitaan valkotaustaisesta listauksesta EFFECTS ja sen alta edelleen VST/DirectX/ReWire.

10 Saamme näkyviin VST Plugin Path asetuksen, josta voimme määritellä halutun kansion tai useampiakin kansioita. Saadaksemme tarkemmat asetukset näkyviin klikataan vasemmalla hiirennappulalla keltaista kansiota. Valitsemalla Browse VST Folder... pääsemme selaamaan ja valitsemaan kansioita. Kun haluttu kansio on määritelty, valinta hyväksytään klikkaamalla ikkunan OK-painiketta. Tämän jälkeen Samplituden pitäisi tunnistaa valitut plugarit ja näyttää ne edelleen kanavainserteissä VSTi-valikossa. Huomaathan, että yhdellä raidalla voi olla vain yksi virtuaali-instrumentti. Valittu VSTi näkyy luonnollisesti myös kyseisen kanavan midiulostulona.

11 Taajuuskorjailua Seuraavaksi tutustumme taajuuskorjaimeen eli ekvalisaattoriin. Mikserinäytössä on valmiiksi neljä potikkaa, joilla voimme säätää äänensävyä. Jos haluamme tehdä tarkempaa työtä, klikataan taajuuskorjainpotikkaa hiiren OIKEALLA näppäimellä. Nyt voimme tehdä samaa taajuuskorjailua hieman visuaalisemmin. Voimme syöttää arvot numeroina kenttiin tai tarttua graafisesti käsiksi neljään tarjolla olevaan filtteriin. Myös Presetvalikko tarjoaa mahdollisuuksia erilaisiin lähtökohtiin, joita muokata edelleen oman soundimieltymyksen mukaan. Muista, että on fiksumpaa vaimentaa häiritseviä taajuuksia kuin yrittää päästä niiden yli kompensoimalla kaikkea muuta. Kanavakohtaisten insert- ja eq-asetusten lisäksi voimme tehdä samaa myös masterissa eli kanavien kokonaissummalle. Panorointi hoituu helposti PAN-potikan avulla, jolla säädämme signaalin tasoa vasemman ja oikean kanavan välillä. Kun kanavien soundit ja tasot on saatu kuntoon, voimme määritellä sopivan masterliu un tason helposti painamalla N-painiketta mikserin masterlohkosta.

12 Tämä Master Normalize-toiminto siirtää automaattisesti masterliukumme sopivaan tasoon, jotta kanavakohtaisten signaalien summa ei ylittäisi nollaa (emmekä näin löisi päätämme kattoon). Exportoidaan valmis tuotos Kun olemme tyytyväisiä miksaukseen, exportoimme valmiin tuotoksen cd:n polttamista varten. Samplituden maksullisilla versioilla voisimme polttaa projektin suoraan cd-levylle, mutta Samplitude SE ei tätä ominaisuutta sisällä. Niinpä luomme projektistamme valmiin stereomiksauksen, joka voidaan sitten polttaa levylle tai jakaa netissä. Ensin valitsemme sen alueen, jonka haluamme exportoida. Valinnan voi tehdä normaalilla objektityökalulla projektin perusikkunassa maalaamalla sen alueen, jonka haluamme mukaan äänitiedostoomme. Huomaathan, että kukin raita on jaettu kahteen osaan: Play cursor and Range manipulation Area hallitsee raidan yläosaa ja Object Manipulation Area puolestaan alaosaa. Yläosan maalaaminen määrittelee halutun aikajanan, alaosan kohdalla maalaustoiminto ei edes toimi; voisimme siten kuitenkin siirrellä objekteja aikajanalla eteen- ja taaksepäin. Muista myös, että maalaamalla määrittelemme aikajanalta halutun pätkän raitojen määrästä riippumatta. Sinun EI siis tarvitse maalata jokaista raitaa erikseen! Kaikki mitä kuulet miksauksestasi tulee myös mukaan äänitiedostoomme siis jos se vain on mukana valitulla aikajanalla. Mikäli olet käyttänyt kaikuja, on hyvä idea jättää sekunnin tai kahden häntä session loppuun, jotta kaiku ehtii vaimentua luonnollisesti eikä se katkea kesken. Tämän jälkeen löydät FILE-valikosta EXPORT AUDIO toiminnon, joka jakaantuu vielä eri tiedostotyyppeihin. Koska haluamme polttaa biisimme cd-levylle, valitsemme pakkaamattoman tiedostoformaatin Wave.... Nyt esiin tulee tuttu windows-ikkuna, joka kysyy minne tiedosto tallennetaan. Ennen hyväksyntää katsotaan kuitenkin asetukset kuntoon eli klikkaa Format Settings.... Codeciksi on oletusarvoisesti valittu oikea vaihtoehto No compression, Samplerateksi valitsemme Hz ja formaatiksi Hz; 16 Bit; Stereo. Näin saamme aikaiseksi cdformaatin mukaisen tiedoston. Hyväksymme formaattivalinnan painamalla OK.

13 Seuraavaksi valitsemme Export Settings.... Valitsemme sieltä Marked range only vaihtoehdon, joka viittaa siihen että haluamme luoda uuden tiedoston siitä projektin aikajanaosasta, jonka olemme valinneet. Toisena vaihtoehtona olisi luoda uusi tiedosto koko projektista, mikä edellyttäisi sitä, että projektissamme ei olisi ylimääräisiä häntiä tai ei toivottuja pätkiä (objekteja). Lopuksi kun asetukset on kunnossa ja oikea tallennuspaikka tiedostonnimineen valittu, voimme painaa Export-painiketta, jonka jälkeen Samplitude alkaa kirjaamaan kiintolevylle uutta tiedostoa. Se voidaan sitten polttaa cd:lle tai lähettää sähköpostitse bändikavereille ja niin edelleen. YouTubesta lisätietoja Englanninkieltä hallitseville YouTube tarjoaa laajan valikoiman erilaisia opastusvideoita, joissa syvennytään Samplituden hienouksiin. Tätä kirjoitettaessa hakusanalla Samplitude löytyy yli 400 osumaa. Muita hyödyllisiä linkkejä DPX Latency Checker kertoo onko PC-tietokoneesi kyvykäs audio- tai videotyöhön Pasi Pajanen on koonnut vinkkejä Windows XP:n optimoimiseksi äänityskäyttöön Äänipää on äänikerronnan, akustiikan ja äänitekniikan erikoissivusto täynnä tietoa: Tätä pikaopasta koskien otetaan myös parannusehdotuksia vastaan osoitteessa

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.6.2016 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

OHJE 1(6) Windowsin ääniasetukset 18.5.2009. Jos äänet eivät kuulu ConnectPro:ssa, Skypessä tai muussa ohjelmassa,

OHJE 1(6) Windowsin ääniasetukset 18.5.2009. Jos äänet eivät kuulu ConnectPro:ssa, Skypessä tai muussa ohjelmassa, OHJE 1(6) Jos äänet eivät kuulu ConnectPro:ssa, Skypessä tai muussa ohjelmassa, Tarkista tämän ohjeen mukaan. Windowsissa äänen säätäminen on pyritty tekemään helpoksi. Käyttäjää opastetaan kuvien ja tekstien

Lisätiedot

Ohjeet C-kasettien digitoimiseen

Ohjeet C-kasettien digitoimiseen Ohjeet C-kasettien digitoimiseen JVC KD-A5 kasettisoitin Pioneer A-10-K vahvistin 1. Avaa Audacity -ohjelma -kuvakkeesta. Kytke virta kasettisoittimeen ja vahvistimeen. Katso että vahvistimessa palaa valo

Lisätiedot

Avid Pro Tools Äänityksen perusteet. Petri Myllys 2013 / Taideyliopisto, Sibelius-Akatemia tp48 Äänitekniikan perusteet

Avid Pro Tools Äänityksen perusteet. Petri Myllys 2013 / Taideyliopisto, Sibelius-Akatemia tp48 Äänitekniikan perusteet Avid Pro Tools Äänityksen perusteet Petri Myllys 20 / Taideyliopisto, Sibelius-Akatemia tp48 Äänitekniikan perusteet Äänitys Pro Toolsissa Luo ensin uusi raita (ks. edellinen ohje). Jos äänität yhdellä

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä AdobeConnect peruskäyttövinkkejä Verkkotilaisuuden valmistelu ja kirjautuminen 1. Kytke kamera ja mikrofoni ennen tietokoneen käynnistystä a. Pöytäkoneessa laitteet kytketään aina TAKAPANEELIIN 2. Käynnistä

Lisätiedot

Ohjeet LP-levyjen digitoimiseen

Ohjeet LP-levyjen digitoimiseen Ohjeet LP-levyjen digitoimiseen JVC QL-A5 LP-soitin Pioneer A-10-K vahvistin 1. Avaa Audacity-ohjelma -kuvakkeesta ja kytke virta vahvistimeen. Varmista että vahvistimessa palaa valo Phono -kytkimen kohdalla.

Lisätiedot

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella VHS -nauhojen digitointi tietokoneella Finlux VCR 6257 videonauhuri 1. Avaa ohjelma MAGIX Video easy Rescue Your Videotapes -kuvakkeesta. 2. Ohjelman avauduttua valitse Luo uusi videoprojekti. Ohjelma

Lisätiedot

MultiBoot Käyttöopas

MultiBoot Käyttöopas MultiBoot Käyttöopas Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 17.3.2016 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin

SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin 1 1. Virtaa laitteeseen Laite toimii akulla tai yhdellä AA-kokoisella paristolla. Akulla laite äänittää 4 tuntia, paristolla 9 tuntia. Akulla laite toistaa 13 tuntia, paristolla

Lisätiedot

Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta

Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta 1 Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta 1. Ohjelman käynnistys...2 2 Ohjelman näkymän esittely...3 Työskentelytila...3 3 VIDEON KAAPPAUS:...6 3.1. Tallennuspaikka valitaan valitsemalla...6 3. 2. Kaappaus aloitetaan

Lisätiedot

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä:

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä: Share-työkalu Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

BeoSound 4. Täydennys

BeoSound 4. Täydennys BeoSound 4 Täydennys Valikkojärjestelmä Tämä täydennys sisältää korjauksia BeoSound 4:n opaskirjaan. Uuden ohjelmiston myötä musiikkijärjestelmässä on käytettävissä uusia ominaisuuksia. Valikkojärjestelmä

Lisätiedot

AIKAJANA-KAAVION KÄYTTÖOHJE Pitkäaikaissairaan hoito- ja palveluketju aikajanalla Kainuun RAMPE-osahanke

AIKAJANA-KAAVION KÄYTTÖOHJE Pitkäaikaissairaan hoito- ja palveluketju aikajanalla Kainuun RAMPE-osahanke AIKAJANA-KAAVION KÄYTTÖOHJE Pitkäaikaissairaan hoito- ja palveluketju aikajanalla Kainuun RAMPE-osahanke Sisällysluettelo 1. Mikä aikajana-kaavio on?...2 2. Miten käytän aikajana-kaaviota?...3 3. Tulostaminen...4

Lisätiedot

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4 Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4 Sisältö Yleistä... 1 Ohjelman käynnistäminen... 2 Videon käyttöönotto... 4 Videon editoiminen... 6 Efektien lisääminen ja hienosäätö... 8 Tekstien lisääminen... 9

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Seuraavia painikkeita klikkaamalla voit aktivoida, eli ottaa käyttöön (vihreä ikoni) tai poistaa käytöstä (valkoinen ikoni) toimintoja.

Seuraavia painikkeita klikkaamalla voit aktivoida, eli ottaa käyttöön (vihreä ikoni) tai poistaa käytöstä (valkoinen ikoni) toimintoja. Connect Pro Sisällys Kirjautuminen huoneeseen... 2 Työkalurivi... 2 Audio Setup Wizard... 3 Lupa kameran ja mikrofonin käyttöön... 4 Osallistujat(Attendee List )... 4 Chat... 4 Web kamera... 5 Kokouksen

Lisätiedot

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Liitännän aktivointi Liitäntä on ohjelma lisämoduuli. Ensin asetetaan käyttöön FuturSoftilta saatu Liitäntä WinCabas rekisteröintikoodi. Mennään kohtaan

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

Kocom HD-SDI tallentimen pikaohje

Kocom HD-SDI tallentimen pikaohje Kocom HD-SDI tallentimen pikaohje HD-SDI DVR pikaohje 1.1 Copyright Kocom Finland Oy Varmista, että kiintolevy on paikoillaan. Käynnistys Liitä verkkolaite takana olevaan DC liittimeen. Paina laitteen

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

Jos suljet vahingossa koejärjestelmän, voit käynnistää sen uudelleen näytön yläosasta:

Jos suljet vahingossa koejärjestelmän, voit käynnistää sen uudelleen näytön yläosasta: Kertausharjoitus Koe alkaa palvelimelta käynnistettävällä lyhyellä kuunteluosiolla, jonka sinä käynnistät. Sinun ei tarvitse odottaa kuunteluosion loppumista vaan voit edetä seuraaviin tehtäviin, kun koet

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Liveseuranta (1/9) Suomen Palloliiton Tampereen piiri

Liveseuranta (1/9) Suomen Palloliiton Tampereen piiri Liveseuranta (1/9) Liveseuranta on kätevä tapa hoitaa ottelupöytäkirjan täyttäminen jo itse ottelun aikana. Suosittelemme sen käyttämistä sarjasta riippumatta, jolloin kaikki tarpeellinen pystytään tekemään

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi!

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! HK Shop on HKSCAN FINLANDin reaaliaikainen tilausjärjestelmä, missä voit mm. tutkia tuotetietoja ja -valikoimaa, tehdä tilauksia, saada tilaushetken tuotesaatavuustiedon

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

KODU. Lumijoen peruskoulu

KODU. Lumijoen peruskoulu KODU Lumijoen peruskoulu Sisällysluettelo 1. Aloitus... 2 1.1 Pelin tallennuspaikka... 2 1.2 Kodu Game lab... 3 2 Maan luominen... 4 2.1. Seinän tekeminen... 5 2.2. Vesialueen tekeminen peliin... 6 2.3.

Lisätiedot

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta.

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta. Gimp alkeet XII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 6 GIMP:in tasotyökalu Lue ensin nämä ohjeet! Harjoitus lopussa! GIMP:in tasotyökalu on nimensä mukaisesti työkalu, jolla hallitaan tasoja, niiden läpinäkyvyyttä,

Lisätiedot

Adobe Connect peruskäyttö

Adobe Connect peruskäyttö Adobe Connect peruskäyttö Anne Rongas, Niina Kesämaa, Kaisa Honkonen-Ratinen AVO-hanke - 2013 Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Suomi Avointen verkostojen voimin Tämän diasarjan on tuottanut AVO-hanke,

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Adobe Connect ohjeita etäopettajille ja etäkokousten järjestäjille

Adobe Connect ohjeita etäopettajille ja etäkokousten järjestäjille (6) Sivistystoimiala, TOP-keskus.8.06 / Antti Huttunen Adobe Connect ohjeita etäopettajille ja etäkokousten järjestäjille Kirjautuminen Avaa nettiselain ja mene etähuoneen osoitteeseen. Valitse kirjautumisruudussa

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

RACE-KEEPER COMPARO PC-OHJELMAN PIKAOHJE

RACE-KEEPER COMPARO PC-OHJELMAN PIKAOHJE RACE-KEEPER COMPARO PC-OHJELMAN PIKAOHJE SISÄLLYS 1 Mittausten (outing) avaus ja analysointi 2 HD videoiden teko 1 MITTAUSTEN AVAUS JA ANALYSOINTI Asenna Comparo PC-ohjelma ja käynnistä ohjelma pikakuvakkeesta.

Lisätiedot

Käyttöohje palveluntuottajalle

Käyttöohje palveluntuottajalle Käyttöohje palveluntuottajalle Tarvikkeet Kortinlukija USB-johto Käyttöohje Asennus Kortinlukija kytketään tietokoneeseen USB-johdolla. Kytkennän voi tehdä sekä tietokoneen ollessa päällä että sammutettuna.

Lisätiedot

GARAGEBAND-PIKAOPAS Timo Sipilä/Tervaväylän koulu

GARAGEBAND-PIKAOPAS Timo Sipilä/Tervaväylän koulu GARAGEBAND-PIKAOPAS Timo Sipilä/Tervaväylän koulu 1. Käyttöliittymän yleiskatsaus Saat avattua uuden projektin klikkaamalla vasemmassa ylänurkassa olevaa + -merkkiä. Kun avaat uuden projektin, saat näkyviin

Lisätiedot

Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen tuotteen käyttöönottoa.

Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen tuotteen käyttöönottoa. KÄYTTÖOHJE 1 (5) VAROITUKSET Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen tuotteen käyttöönottoa. HUOMIO! Laite ei sovellu alle 3-vuotiaille lapsille. Sisältää pieniä osia - Tukehtumisvaara. Pidä huoli ettei

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

Adobe Connect Pro pikaopas

Adobe Connect Pro pikaopas Adobe Connect Pro pikaopas Sisällys Kirjautuminen... 2 Perustoiminnot... 2 Audio Setup Wizard (Ääniasetukset)... 3 Adobe Flash Player Settings... 4 Attendee List (Osallistujat)... 4 Chat (Tekstikeskustelu)...

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

K-Lite Codec Pack v2.48 Asennusohje (toimii myös uusissa versioissa)

K-Lite Codec Pack v2.48 Asennusohje (toimii myös uusissa versioissa) K-Lite Codec Pack v2.48 Asennusohje (toimii myös uusissa versioissa) Niko Rautava 2006 http://koti.mbnet.fi/nrautava Kannattaa ainakin kokeilla ensimmäisellä kerralla näiden ohjeitten mukaan, koska tässä

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

24.3.2005 Versio 1.0. BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille

24.3.2005 Versio 1.0. BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille 1 SISÄLLYLUETTELO 24.3.2005 1. Asennus...3 1.1 Bluetooth Dongle...3 1.2 Bluetooth GPS...3

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin Käyttöohje Energent MagiCAD plugin Sisältö 1. Yleistä 1 Dokumentin sisältö... 1 Ohjelman asennus... 1 Vaadittavat ohjelmistot... 1 Asennus... 1 Ohjelman käynnistys... 2 2. Toiminnallisuudet 3 Insert Energent

Lisätiedot

Avaa sovellus (PERUSAURORA)

Avaa sovellus (PERUSAURORA) 23.12.2010. Päivitetty 12.01.2011. Täydennetty 01.02.2011 Kaarina Karjalainen 1 Tehdyn numeron kopioiminen omalle osastolle Tämä on ohje numeroiden kopioimista varattaville/lainattaville lehdille. Pääsääntönä

Lisätiedot

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti LIITE 1 1(5) Harjoitus Morphing Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Objektien kopioiminen Editoitavan polygonin muokkaaminen Morph-modifier käyttö ilmeiden luomiseen Lyhyen animaation luonti set key- toimintoa

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto GEA -tuotannonohjausjärjestelmästä Ammu-ohjelmistoon 07/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot Ammu Ammu versio 1.85 tai

Lisätiedot

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti asennus...

Lisätiedot

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Tässä pikaohje Uuden Punomon Tee itse -julkaisujen tekemiseen. Kun ensimmäinen juttusi on tehty tätä ohjetta noudattaen, seuraava homma hoituu maalaisjärjellä. Uudistuvan

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje InnoGIS- hankkeen aikana kehitetylle pilottiversiolle Dokumentti sisältää pilottiversiona toimivan kyselyn laatimiseen ja vastaamiseen liittyvän ohjeistuksen.

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Salasanojen hallinta Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Restaurant Enterprise Solution Asiakirjan tarkoitus Tämä asiakirja kertoo tarvittavat säännöt kuinka hallinnoida RES salasanoja

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP

Sonera Viestintäpalvelu VIP Sonera Viestintäpalvelu VIP Poissaolotiedotetoiminnallisuuden käyttöopas 1 (8) Sonera Viestintäpalvelu VIP - poissaolotiedotetoiminnallisuus Toiminnallisuuden kuvaus Poissaolotiedotteen aktivoit päälle

Lisätiedot

Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen

Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen Sivu 1/5 Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen Yleistä Sähköposti on nykyään erittäin suosittu tapa viestiä sähköisesti. Tämä johtuu useistakin hyvistä puolista. Esim. sama viesti voidaan lähettää

Lisätiedot

Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela

Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela 2.5.2016 2 Sisältö... 1 1. Laitteet ja ohjelmat... 3 2. Tulospalvelun yleisohjeet... 3 3. E-Result ohjeet...

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Laske Laudatur ClassPadilla

Laske Laudatur ClassPadilla Enemmän aikaa matematiikan opiskeluun, vähemmän aikaa laskimen opetteluun. Laske Laudatur ClassPadilla Pitkä matematiikka, syksy 2015 Casio Scandinavia Keilaranta 4 02150 Espoo info@casio.fi Hyvä Opettaja

Lisätiedot

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen RDS - ohjeet 1 (18) SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen Näytteenoton aloittaminen Shuttlen säädöt robotilla Telineen vaihto Näytteenoton lopettaminen Näyteraportin

Lisätiedot

RefWorks (scienceport.tut.fi/newrefworks)

RefWorks (scienceport.tut.fi/newrefworks) RefWorks (scienceport.tut.fi/newrefworks) 1 on web-selaimella toimiva viitteidenhallintaohjelma, jolla voi luoda oman viitetietokannan, hallinnoida viitetietoja sekä tehdä tekstiviitteet ja lähdeluettelon.

Lisätiedot

Ohjeita Heili-kirjastojen Rockway.fi-palvelun käyttäjälle

Ohjeita Heili-kirjastojen Rockway.fi-palvelun käyttäjälle Ohjeita Heili-kirjastojen Rockway.fi-palvelun käyttäjälle Oppitunteja seurataan nettiselaimilla Youtube-tyylisen video-ohjelman kautta, eikä mitään erillistä ohjelmaa tarvitse asentaa. Palvelua voi käyttää

Lisätiedot

Laske Laudatur ClassPadilla

Laske Laudatur ClassPadilla Enemmän aikaa matematiikan opiskeluun, vähemmän aikaa laskimen opetteluun. Laske Laudatur ClassPadilla Lyhyt matematiikka, syksy 2015 Casio Scandinavia Keilaranta 4 02150 Espoo info@casio.fi Hyvä Opettaja

Lisätiedot

Käyttöohje Setera Office+

Käyttöohje Setera Office+ SNOM 370 Käyttöohje Setera Office+ 1. Puhelimen tärkeimmät näppäimet 4 3 5 2 1 1. Pito (Hold) : Laittaa puhelun pitoon, uudelleen painamalla ottaa pois pidosta. 2. Yhdistäminen (Transfer) : Painamalla

Lisätiedot

Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä

Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä KÄYTTÖOPAS Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä Tämän oppaan avulla näet, kuinka helppoa on ladata materiaalien tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centren nettisivuilta ja siirtää

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE

sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE sijaisrekrytointi.tampere.fi SIJAISREKISTERIN OHJEET KÄYTTÄJÄLLE SISÄLLYS 1. Rekisteröityminen 2. Kirjautuminen 3. Sijaisrekisterin välilehdet 4. Hakemuksen tekeminen 5. Haastatteluajan varaus 6. Kalenterin

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

DTU Lisäohje TotalMedia -ohjelmiston käyttöön. 1 Pääsivu Kun olet avannut TotalMedia -ohjelmiston, näet pääsivun kuten alla kuvassa:

DTU Lisäohje TotalMedia -ohjelmiston käyttöön. 1 Pääsivu Kun olet avannut TotalMedia -ohjelmiston, näet pääsivun kuten alla kuvassa: DTU Lisäohje TotalMedia -ohjelmiston käyttöön 1 Pääsivu Kun olet avannut TotalMedia -ohjelmiston, näet pääsivun kuten alla kuvassa: TV Tässä valikossa voit katsoa TV:tä ja muokata TV:n tallennusasetuksia.

Lisätiedot

Koivun sähköpostien siirto O365-palveluun

Koivun sähköpostien siirto O365-palveluun Oulun yliopisto / Tietohallinto / 9.10.2014 1 Koivun sähköpostien siirto O365-palveluun Tässä ohjeessa kerrotaan kuinka Koivun sähköpostit on mahdollista siirtää käytettäväksi O365-sähköpostissa ja kuinka

Lisätiedot

Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet Sisällys 1 Fortum Fiksu -järjestelmään liitettävä mittaava pistorasiakytkin sisäkäyttöön 2 Asentaminen 2.1 Kytkimen liittäminen

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Käyttöjärjestelmämme on Windows XP, kaikki tietokoneemme ovat kytketty lähiverkkoon ja Internettiin.

Käyttöjärjestelmämme on Windows XP, kaikki tietokoneemme ovat kytketty lähiverkkoon ja Internettiin. Oulun seudun ammattikorkeakoulu Luonnonvara-alan yksikkö Jouko Karhunen Tietotekniikan peruskäyttö 2010 YLEISTÄ Käyttöjärjestelmämme on Windows XP, kaikki tietokoneemme ovat kytketty lähiverkkoon ja Internettiin.

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

USB-siirto-ohjelman ja ajurin asentaminen

USB-siirto-ohjelman ja ajurin asentaminen 1 (8) USB-siirto-ohjelman ja ajurin asentaminen Ladattuasi Handan CV-7700 PVR laitteen USB-siirto-ohjelman Welhon internet- sivuilta, asenna ohjelma alla olevien ohjeiden mukaan. Siirto-ohjelman asennus

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE TEKNINEN OHJE OSAAJAPLUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OsaajaPlus -järjestelmä on luotu siten, että sen käyttöön tarvittavat ohjelmat ovat maksutta ladattavissa internetistä.

Lisätiedot