Sinuiksi Samplituden kanssa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sinuiksi Samplituden kanssa"

Transkriptio

1 Sinuiksi Samplituden kanssa Projektin ensiaskeleet Kun avaat Samplituden, ensimmäisenä ruudulle avautuu Start Wizard. Sen avulla voit avata uuden tai jo aiemmin aloitetun projektin. Uuden projektin kyseessä ollessa valitsemme New multi track project (VIP). Seuraavaksi Samplitude kysyy projektiin liittyviä valintoja Setup for new Project (VIP), nimestä näytteenottotaajuuteen. Järjestelmällisyyden vuoksi kannattaa luoda kiintolevylle pääkansio esimerkiksi Samplituden projektit, jonka alle luot sitten kunkin projektin omana alihakemistonaan. Samplitude kysyy esimerkiksi käytettävien raitojen määrää, mutta tämä on vain lähtökohta voit lisätä tai vähentää raitoja projektisi edetessä tarpeen mukaan. Sama koskee projektin pituutta. Vaikka olisit valinnut projektin pituudeksi alussa minuutin, Samplitude käyttää tätä vain näkymän lähtökohtana. Äänittäessäsi yli minuutin mittaisen pätkän Samplitude mukauttaa itsensä sen mukaan automaattisesti. Sample rate eli näytteenottotaajuus on kuitenkin usein pysyvämpi valinta. Suosittelemme joko Hz tai Hz näytteenottotaajuutta. Tämän jälkeen voit hyväksyä valinnat painamalla OK. Tämän jälkeen näyttöösi pitäisi avautua valintasi mukainen projektinäkymä.

2 Seuraavaksi on aika asettaa Samplitude käyttämään oikeita ajureita. System options Audio setup ikkunan saat esiin Options-valikosta valitsemalla System/Audio (tai pikakomennolla painamalla näppäimistön Y-kirjainta). Oikea Driver system-valinta riippuu käyttämästäsi äänikortista. Useimmat laitevalmistajat tarjoavat tuotteelle ASIO-ajurin, joka on nopea ja luotettava valinta moniraitatyöskentelyyn. Tältä osin joudut tarkistamaan laitevalmistajan suosituksen. Esimerkkitapauksessamme käytössä on RME:n Fireface UC, joten valitsen vetovalikosta ASIO Fireface UC-ajurin. (Muista asentaa laiteajurit ensin, muuten niitä on turha etsiä valikosta!) Jos haluaisin muuttaa asetuksia terkemmin, voisin klikata Control Panel-painiketta, joka avaisi esimerkkitapauksessa Fireface UC:n oman kontrolli-ikkunan. Buffer settings määrittelee äänen toistoon ja äänitykseen käytetyn välimuistin koon. Mitä pienempi bufferimuisti on, sitä pienempi viive esimerkiksi virtuaali-instrumenteista saadaan soittaessa. Liian pieni bufferin koko puolestaan johtaa äänen pätkimiseen. Suurempi bufferimuistin koko mahdollistaa enemmän avoimia raitoja, prosessointia, virtuaaliinstrumentteja jne, mutta hintana on hitaampi reagointi. Nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että 512 bufferikoko on hyvä lähtökohta. Devise Resolution/Driver communication määrittelee tiedonsiirrossa käytetyn bittiresoluution. 16 bit riittää mainiosti moneen tarpeeseen, mutta 24 bit tarjoaa teknisesti ottaen paremman (parempi signaali-kohina-suhde) lähtökohdan kriittisempiin projekteihin. Monitoring Setup kannattanee jättää lähtökohtaisesti tarjottuun vaihtoehtoon Mixer FX Monitoring/Hybrid engine ja Monitoring Behaviour Tape monitoring -valintaan. Sisään- ja ulostulojen aktivointi Kurkataanpa vielä seuraavaan alavalikkoon eli System Optionsin alta löytyvään Audio Devices-välilehdelle. Se näyttää käytössä olevat sisään- ja ulostulot. Esimerkkilaitteemme RME Fireface UC tarjoaa kaikkiaan 18 sisääntulokanavaa, joista oletusarvoisesti aktiivisina eli käytettävissä ovat 8 ensimmäistä analogista sisääntuloa (Recording). Ulostuloiksi (Playback) on puolestaan lähtökohtaisesti tarjolla 8 analogista ulostuloa. Jos käytössämme olisi esimerkiksi ADAT-väylään liitettynä lisää mikkietuasteita, pitäisi meidän muistaa aktivoida ne myös tämän ikkunan kautta.

3 Samaan tapaan klikkaamalla System Optionsin seuraavaa vaihtoehtoa MIDI saat esiin käytössäsi olevat midilaitteet. Voit aktivoida tai passivoida haluamasi vaihtoehdot. Voit kurkata myös muihin välilehtiin. Monet niistä tarjoavat itsestäänselviä valintavaihtoehtoja esimerkiksi metronomin ääneksi ja niin edelleen, mutta ei tietenkään kannata mennä muuttamaan mitään sellaista asetusta, jonka toiminnasta et ole aivan varma. HUOM: Näkymä on aina yksilöllinen riippuen siitä mitä laitteita käytät! Tämän jälkeen voit hyväksyä valinnat OK ja näyttösi palaa projektiin.

4 Samplituden perusnäkymä Samplituden perusnäkymä on kattava kokoelma työkaluja. Aloittelijan lohdutukseksi on sanottava, että kaikkia ei todellakaan tarvitse osata käyttää perusäänitystä tehdessä. Kehittyneempien käyttäjien lohdutukseksi on sanottava, että Samplituden näkymä on hyvin laajasti muokattavissa käyttäjän haluamaan suuntaan. Mikäli tykkäät käyttää pikakomentoja, voit vaikka piilottaa kaikki työkalut. Samplituden maksullisiin versioihin on tarjolla jopa kolmansien osapuolten tehtailemia kuoria skins eli mahdollisuudet muokata näkymää ovat laajat. Äänityksen ensiaskeleet Ensimmäiseksi valitsemme projektimme ääniraidalle 1 halutun sisääntulon. RME Fireface UC:n asetuksista näimme aiemmin valittuina 8 analogista sisääntuloa. Tässä tapauksessa haluan kytkeä laulumikkini sisääntuloon yksi ja akustisen kitaran sisääntuloon kaksi. Projektissani kun sattuu olemaan auki kaksi ääniraitaa. Ensimmäiseksi klikkaan ykkösraidasta R-näppäintä hiiren OIKEANPUOLIMMAISELLA painikkeella. Täten saamme esiin valikon, josta voimme muun muassa määritellä raidan monoksi tai stereoksi ja valita sen mukaan sisääntulon. Klikkaamalla haluttua vaihtoehtoa valitsen sen aktiiviseksi. Painamalla uudelleen R-näppäintä hiiren oikealla painikkeella voin tehdä uuden valinnan.

5 1. 2. Kuten kuvasta 1 käy ilmi, olen valinnut ykkösraidan monoksi (Mono In) ja sisääntuloksi Fireface UC:n kanavan 1. Jos äänittäisin stereoäänilähdettä, kuten vaikkapa syntetisaattoria, valitsisin todennäköisesti kanavan stereoksi (Stereo In) ja tuolloin myös sisääntulot näkyisivät valmiiksi paritettuina (1-2, 3-4 jne.) Samplitudessa raidalle voidaan äänittää joko audiota tai miditietoa. Koska kyseessä on audion tallentaminen, olen valinnut Audio Record-vaihtoehdon. Kun ykkösraidan asetukset on tehty, teen samat tarpeideni mukaan kakkosraidalle. Klikkaamalla samaista R-näppäintä hiiren VASEMMALLA painikkeella aktivoin (kuva 2.) raidan äänitysvalmiuteen. Äänitystasot kohdalleen Nyt on aika tarkistaa äänitystasot. Ne säädetään äänikortistasi. Tämä tasonsäätö on ratkaiseva äänityksen onnistumisen kannalta. Liian hiljaa Sopiva äänitystaso Nyt menee jo särölle Esimerkkikuvassa äänitystaso lauluraidallemme on aika hyvällä mallilla. Palkkien mukaan sisääntulotaso on -6 db, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että meillä on huippukohtaan nähden vielä kuuden desibelin kasvunvara (headroom) maksimiin nähden. Tämä on hyvä juttu, sillä usein äänittäessä taso saattaa vielä hieman nousta testitilanteeseen nähden. Digitaalimaailmassa maksimiarvona on 0 (dbfs). Desibeliasteikko on logaritminen ja sikäli hieman vaikea aluksi hahmottaa, mutta oleellista on tietää se, että 0 on meidän kattomme. Jos yritämme äänittää lujempaa, käy meille kuten hypätessä matalasassa huoneessa: lyömme pään kattoon. Siinä missä hypätessä päähän tulee kuhmu, muuttuu ääni digitaalimaailmassa liian lujaa ajettaessa säröytyneeksi. Pysyttele siis turvallisesti nollan alapuolella!

6 Vastaavasti liian hiljaa äänittäessä vaarana on se, että äänite suhisee. Suhina on digitaalilaitteissa huomattavan vähäistä verrattuna analogiaikoihin. Sopiva säätö löytyy siis suhinan ja säröytymisen välimaastosta harjoitus tekee väsyneen mestarin ja varovaisuus on viisautta. Kun tasot on saatu kuntoon, on aika tutustua transport-näppäimiin ja toimintoihin. Yksinkertaiset transport-painikkeet löytyvät projektinäytön vasemmasta alanurkasta, eivätkä ne paljoa selitystä kaipaa. Tai jos kaipaavat, niin pidä hiirtä reilu sekuntti painikkeen päällä ja Samplitude kertoo sinulle mitä mikäkin painike tekee. Toinen tapa on klikata projekti-ikkunan alareunasta Transport-painiketta, jolloin erittäin selkeä transport-ikkuna ilmestyy avuksesi. Play, Rec ja Stop painikkeet löytyvät myös yläpalkista. Punaisella ympyrällä varustettuja Rec-painikkeita löytyy itse asiassa kaksikin kappaletta: ensimmäisessä lukee OPT ja jälkimmäisessä REC. Rec ryhtyy äänittämään suoraan, kun OPT puolestaan avaa vielä isomman tasomittarinäytön ja antaa mahdollisuuden tarkastaa näytteenottotaajuuden ja muita asetuksia sen jälkeen pitää vielä painaa omaa record-nappia. Kukin taaplaatkoon tyylillään. Äänitys pysäytetään Stop-painikkeella. Tämän jälkeen Samplitude kysyy hyväksytäänkö otos. Onnistuneen esityksen päätteeksi sanomme OK. Projekti kannattaa myös tallettaa aika ajoin, jotta sähkökatkos tai muu häiriö ei kadottaisi arvokasta äänitystämme. Tässä toimii pikakomentona Windows-ohjelmista tuttu Ctrl+S. Lisää raitoja Jos haluaisimme äänittää lisää raitoja, voisimme luoda niitä lisää mikäli emme jo alkuasetuksissa tulleet luoneeksi niitä riittävästi. Tämä tapahtuu yläpalkista Track-valinnan alta Insert new tracks Add one track. Jos haluaisimme luoda useampia, valitsisimme Add several tracks. On myös mahdollista äänittää olemassa olevalle raidalle olemassa olevan audion päälle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että alkuperäinen audio olisi tyystin kadotettu. Äänityksen voi perua Edit-valikosta löytyvällä undo-komennolla (pikanäppäinyhdistelmä Ctrl+Z).

7 Sitten miksaamaan Kun tarvittava määrä raitoja on taltioitu, ryhdymme miksaamaan kokonaisuutta. Tämä tapahtuu helpoiten painamalla M-kirjainta NÄPPÄIMISTÖSTÄ tai valitsemalla Mixer-painike alapalkista. Näin saamme esiin mikseri-ikkunan. Edessä on perinteistä analogimikseriä muistuttava näkymä: on liu ut ja eq-potikat... Mutta näiden lisäksi vielä löytyy AUX ja Ins(ert). Auxeihin emme tässä yhteydessä puutu, mutta insert-pisteisiin on mahdollista liittää erilaisia efektejä klikkaamalla vaikkapa ensimmäistä insert-pistettä hiiren VASEMMALLA painikkeella. Lisätään ensimmäisen kanavan ensimmäiseen insert-pisteeseen vaikkapa kompressori. Klikataan siis ensimmäistä insert-pistettä (siitä nuolen kohdalta) ja valitaan FX Inserts Dynamics.

8 Näyttön ilmestyy dynamiikkaplugari: Nyt voimme säätää laitetta halutulla tavalla (kokeile mitä tapahtuu kun säädät vaikkapa Ratiota tai Tresholdia tai valitse joku tehtaan ehdotelma Preset-valikosta. Kun säätö on saatu halutunlaiseksi, hyväksytään se klikkamalla OK. Voit myös tallentaa omia asetuksiasi presetvalikkoon myöhemmin käytettäväksi. Tutki myös muita plugareita, vain siten tulet niiden kanssa sinuiksi! Surffaamalla netissä tai vierailemalla kirjastossa voit löytää lisätietoa periaatteista näiden efektien takana. Muista myös tallentaa sessiosi aika ajoin...

9 Virtuaali-instrumentit Virtuaali-instrumentit eli VSTi:t ovat varsinaisen sekvensserin sisällä pyöriviä apuohjelmia, jotka tuottavat erilaisia instrumenttisoundeja ulkoisen syntetisaattorin tai soundimoduulin tavoin. Samplitude SE:n mukana ei tule omia virtuaali-instrumentteja, mutta niitä voidaan hankkia joko kaupallisina sovelluksina tai netistä löytyy myös kasvava joukko kohtuullisia freeware-vsti-plugareita. Koska kyseessä ovat ohjelmanpätkät, vaaditaan koneelta sitä enemmän lisätehoa ja ennen kaikkea lisää muistia, mitä enemmän virtuaali-instrumentteja käytetään. Nykyaikaisilla koneilla tämä ei kuitenkaan yleensä tuota ongelmia, mikäli äänikortti on riittävän laadukas ja hyvillä ASIO-ajureilla varustettu. Huonot ajurit johtavat usein suuriin latenssiaikoihin eli äänen viiveeseen. Virtuaali-instrumentit voivat olla muun muassa myös DirectX-muotoisia, mutta tässä keskitytään huomattavasti yleisempään VSTi-muotoon. Oli VSTi mikä tahansa, on oleellista että sekvensseriohjelmalle kerrotaan mistä kyseinen plugari löytyy. Käytännössä plugarit ovat.dll tiedostoja. Loogista olisi tallettaa kaikki VSTi:t samaan kansioon, kuten vaikkapa C:\Program Files\VSTplugins tai johonkin vastaavaan helposti tunnustettavaan hakemistoon. Plugarit voivat myös sijaita eri kansioissa, mutta tällöin Samplitudelle on kerrottava erikseen mistä mikäkin plugari löytyy. Tämä tapahtuu asetusten kautta, jonne päästään painamalla normaalinäkymässä Y-kirjainta tai sitten ylävalikoista OPTIONS -> System/Audio. Valitaan valkotaustaisesta listauksesta EFFECTS ja sen alta edelleen VST/DirectX/ReWire.

10 Saamme näkyviin VST Plugin Path asetuksen, josta voimme määritellä halutun kansion tai useampiakin kansioita. Saadaksemme tarkemmat asetukset näkyviin klikataan vasemmalla hiirennappulalla keltaista kansiota. Valitsemalla Browse VST Folder... pääsemme selaamaan ja valitsemaan kansioita. Kun haluttu kansio on määritelty, valinta hyväksytään klikkaamalla ikkunan OK-painiketta. Tämän jälkeen Samplituden pitäisi tunnistaa valitut plugarit ja näyttää ne edelleen kanavainserteissä VSTi-valikossa. Huomaathan, että yhdellä raidalla voi olla vain yksi virtuaali-instrumentti. Valittu VSTi näkyy luonnollisesti myös kyseisen kanavan midiulostulona.

11 Taajuuskorjailua Seuraavaksi tutustumme taajuuskorjaimeen eli ekvalisaattoriin. Mikserinäytössä on valmiiksi neljä potikkaa, joilla voimme säätää äänensävyä. Jos haluamme tehdä tarkempaa työtä, klikataan taajuuskorjainpotikkaa hiiren OIKEALLA näppäimellä. Nyt voimme tehdä samaa taajuuskorjailua hieman visuaalisemmin. Voimme syöttää arvot numeroina kenttiin tai tarttua graafisesti käsiksi neljään tarjolla olevaan filtteriin. Myös Presetvalikko tarjoaa mahdollisuuksia erilaisiin lähtökohtiin, joita muokata edelleen oman soundimieltymyksen mukaan. Muista, että on fiksumpaa vaimentaa häiritseviä taajuuksia kuin yrittää päästä niiden yli kompensoimalla kaikkea muuta. Kanavakohtaisten insert- ja eq-asetusten lisäksi voimme tehdä samaa myös masterissa eli kanavien kokonaissummalle. Panorointi hoituu helposti PAN-potikan avulla, jolla säädämme signaalin tasoa vasemman ja oikean kanavan välillä. Kun kanavien soundit ja tasot on saatu kuntoon, voimme määritellä sopivan masterliu un tason helposti painamalla N-painiketta mikserin masterlohkosta.

12 Tämä Master Normalize-toiminto siirtää automaattisesti masterliukumme sopivaan tasoon, jotta kanavakohtaisten signaalien summa ei ylittäisi nollaa (emmekä näin löisi päätämme kattoon). Exportoidaan valmis tuotos Kun olemme tyytyväisiä miksaukseen, exportoimme valmiin tuotoksen cd:n polttamista varten. Samplituden maksullisilla versioilla voisimme polttaa projektin suoraan cd-levylle, mutta Samplitude SE ei tätä ominaisuutta sisällä. Niinpä luomme projektistamme valmiin stereomiksauksen, joka voidaan sitten polttaa levylle tai jakaa netissä. Ensin valitsemme sen alueen, jonka haluamme exportoida. Valinnan voi tehdä normaalilla objektityökalulla projektin perusikkunassa maalaamalla sen alueen, jonka haluamme mukaan äänitiedostoomme. Huomaathan, että kukin raita on jaettu kahteen osaan: Play cursor and Range manipulation Area hallitsee raidan yläosaa ja Object Manipulation Area puolestaan alaosaa. Yläosan maalaaminen määrittelee halutun aikajanan, alaosan kohdalla maalaustoiminto ei edes toimi; voisimme siten kuitenkin siirrellä objekteja aikajanalla eteen- ja taaksepäin. Muista myös, että maalaamalla määrittelemme aikajanalta halutun pätkän raitojen määrästä riippumatta. Sinun EI siis tarvitse maalata jokaista raitaa erikseen! Kaikki mitä kuulet miksauksestasi tulee myös mukaan äänitiedostoomme siis jos se vain on mukana valitulla aikajanalla. Mikäli olet käyttänyt kaikuja, on hyvä idea jättää sekunnin tai kahden häntä session loppuun, jotta kaiku ehtii vaimentua luonnollisesti eikä se katkea kesken. Tämän jälkeen löydät FILE-valikosta EXPORT AUDIO toiminnon, joka jakaantuu vielä eri tiedostotyyppeihin. Koska haluamme polttaa biisimme cd-levylle, valitsemme pakkaamattoman tiedostoformaatin Wave.... Nyt esiin tulee tuttu windows-ikkuna, joka kysyy minne tiedosto tallennetaan. Ennen hyväksyntää katsotaan kuitenkin asetukset kuntoon eli klikkaa Format Settings.... Codeciksi on oletusarvoisesti valittu oikea vaihtoehto No compression, Samplerateksi valitsemme Hz ja formaatiksi Hz; 16 Bit; Stereo. Näin saamme aikaiseksi cdformaatin mukaisen tiedoston. Hyväksymme formaattivalinnan painamalla OK.

13 Seuraavaksi valitsemme Export Settings.... Valitsemme sieltä Marked range only vaihtoehdon, joka viittaa siihen että haluamme luoda uuden tiedoston siitä projektin aikajanaosasta, jonka olemme valinneet. Toisena vaihtoehtona olisi luoda uusi tiedosto koko projektista, mikä edellyttäisi sitä, että projektissamme ei olisi ylimääräisiä häntiä tai ei toivottuja pätkiä (objekteja). Lopuksi kun asetukset on kunnossa ja oikea tallennuspaikka tiedostonnimineen valittu, voimme painaa Export-painiketta, jonka jälkeen Samplitude alkaa kirjaamaan kiintolevylle uutta tiedostoa. Se voidaan sitten polttaa cd:lle tai lähettää sähköpostitse bändikavereille ja niin edelleen. YouTubesta lisätietoja Englanninkieltä hallitseville YouTube tarjoaa laajan valikoiman erilaisia opastusvideoita, joissa syvennytään Samplituden hienouksiin. Tätä kirjoitettaessa hakusanalla Samplitude löytyy yli 400 osumaa. Muita hyödyllisiä linkkejä DPX Latency Checker kertoo onko PC-tietokoneesi kyvykäs audio- tai videotyöhön Pasi Pajanen on koonnut vinkkejä Windows XP:n optimoimiseksi äänityskäyttöön Äänipää on äänikerronnan, akustiikan ja äänitekniikan erikoissivusto täynnä tietoa: Tätä pikaopasta koskien otetaan myös parannusehdotuksia vastaan osoitteessa

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Aalto Yliopiston Teknillinen Korkeakoulu Kemian ja materiaalitieteiden tiedekunta Kemian laitos Fysikaalisen kemian ja sähkökemian tutkimusryhmä WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Annukka Aarnio asantasa@cc.hut.fi

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla.

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla. Hyvä Forcen omistaja Onnittelemme Force-vastaanottimen valinnasta. Uusi Force-vastaanottimesi edustaa parhaimpia ja kehittyneimpiä ominaisuuksia, mitä uusi digitaalinen DVB-teknologia tarjoaa. Helposti

Lisätiedot

Pinnacle Studio. Elämäsi elokuvina. Versio 17. Mukaan lukien Pinnacle Studio Plus ja Pinnacle Studio Ultimate

Pinnacle Studio. Elämäsi elokuvina. Versio 17. Mukaan lukien Pinnacle Studio Plus ja Pinnacle Studio Ultimate Pinnacle Studio Versio 17 Mukaan lukien Pinnacle Studio Plus ja Pinnacle Studio Ultimate Elämäsi elokuvina Copyright 2013 Corel Corporation. Kaikki oikeudet pidätetään. Kunnioita taiteilijoiden ja muiden

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

PHOTOSHOP. kuvankäsittelyn perusteet. Lauri Tolppa

PHOTOSHOP. kuvankäsittelyn perusteet. Lauri Tolppa PHOTOSHOP kuvankäsittelyn perusteet Lauri Tolppa Tavalliset digitaalikuvat voivat olla usein sellaisenaan kovin tylsiä. Oikeaa ohjelmaa käyttäessä kuvankäsittelyssä mahdollisuudet ovat melkein rajattomat.

Lisätiedot

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto)

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) Tämä on Wikikirjaston GIMP-kirjan (http://fi.wikibooks.org/wiki/gimp) tulostettava versio. GIMP on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen kuvankäsittelyohjelma.

Lisätiedot

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy.

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy. 1 Kuvankäsittelyn perusteet Photoshop CS Yleisohjeita harjoituksia varten lue nämä ensin! Kansion luominen: Luo ennen harjoituksia H asemalle itsellesi kansio harjoituksissa käytettäville kuville (esim.

Lisätiedot

Sampo-menun laajennus OM 6.4:ssa - monitorointitulosten esittäminen Arto Korpisalo

Sampo-menun laajennus OM 6.4:ssa - monitorointitulosten esittäminen Arto Korpisalo ESY Q16.2/2007/43 28.8.2007 Espoo Sampo-menun laajennus OM 6.4:ssa - monitorointitulosten esittäminen Arto Korpisalo GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS KUVAILULEHTI Päivämäärä / Dnro 28.08.2007 Tekijät Arto Korpisalo

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint 2010 Opas

Microsoft PowerPoint 2010 Opas Microsoft PowerPoint 2010 Opas PowerPoint on Microsoftin esitysgrafiikkaohjelma jolla on helppo laatia esityksiä eri tarpeisiin, kuten vaikkapa esitelmien pitoon tai opetukseen. PowerPoint esitys koostuu

Lisätiedot

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 SOLUJEN TÄYTTÄMINEN JA MUOKKAAMINEN...4 SOLUUN KIRJOITTAMINEN...4 TEKSTIEN JA LUKUJEN KORJAUS...5 TEKSTIEN JA LUKUJEN MUOKKAUS...5

Lisätiedot

Mainstagen perusteita

Mainstagen perusteita Mainstagen perusteita Mainstage-ohjelma tekee tietokoneesta keikkakäyttöisen syntetisaattorin, efektiräkin, rumpukoneen ja mikserin. Ohjelma korvaa siis kaiken sen kaman joka lähtee heti soittimen johdosta

Lisätiedot

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen Word 2010 Perusteet Päivitetty 3.10.2012 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Ohjelmaikkunan osat ja asetukset... 1 3 Asiakirjanäkymät... 3 4 Uusi asiakirja... 4 5 Asiakirjan hallinta... 5 5.1 Tallentaminen...

Lisätiedot

Elisa Viihde. TV palveluiden käyttöohje

Elisa Viihde. TV palveluiden käyttöohje Elisa Viihde TV palveluiden käyttöohje Päivitetty 29.3.2009 1 Sisällys 1 Pakkauksen sisältö... 4 2 Laitteiden asentaminen... 4 2.1 Pikaohje laitteiden asennukseen... 4 2.2 Digiboksin asentaminen... 5 2.2.1

Lisätiedot

R-KIELEN PERUSTEET Jarno Tuimala Helsinki 2010

R-KIELEN PERUSTEET Jarno Tuimala Helsinki 2010 R-KIELEN PERUSTEET R-KIELEN PERUSTEET Jarno Tuimala Helsinki 2010 Jarno Tuimala 1. painos R KIELEN PERUSTEET Lukijalle Tavoitteet Tämä kirja esittelee R-kielen perusteet ja muutamia ohjelmointiin liittyviä

Lisätiedot

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seinäjoki 2015 SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS SukuJutut 1.3.2015 Copyright 1993-2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seppo

Lisätiedot

Enemmän viihdettä. Vähemmän virityskuvaa. Sonera Viihde -palvelun asennus- ja käyttöohje

Enemmän viihdettä. Vähemmän virityskuvaa. Sonera Viihde -palvelun asennus- ja käyttöohje Enemmän viihdettä. Vähemmän virityskuvaa. Sonera Viihde -palvelun asennus- ja käyttöohje 1. Tervetuloa Sonera Viihde -asiakkaaksi! Onnea, teit hyvän valinnan! Sonera Viihde tuo laajakaistan kautta täydellisen

Lisätiedot

7. Hyödyllisiä linkkejä... 28

7. Hyödyllisiä linkkejä... 28 SISÄLLYSLUETTELO 1. Mikä Linux on?... 2 1.1. Vahvuudet ja heikkoudet... 2 1.2. Tietoturva... 3 1.3. Linux-ohjelmat vs. Windows-ohjelmat... 3 1.4. Erilaiset jakeluversiot (distribuutiot eli distrot)...

Lisätiedot

OPAL-järjestelmän ohje koulutuksen järjestäjälle

OPAL-järjestelmän ohje koulutuksen järjestäjälle 27.4. 2015 OPAL-järjestelmän ohje koulutuksen järjestäjälle Tämä ohje on niille kouluttajille, jotka aktivoivat koulutusten väli- ja päättöpalautteita ja tarvittaessa kommentoivat palautteita Jos oppilaitoksesi

Lisätiedot

evolution G3 shortguide

evolution G3 shortguide G3 Shortguide Onnittelut uuden evolution wireless G3-mikrofonijärjestelmän hankinnasta Tämän pikaohjeen tarkoitus on auttaa kaikkia uusia käyttäjiä - ja erityisesti heitä, joilla ei ole teknistä taustaa

Lisätiedot

Tässä vihkossa käydään läpi tarpeelliset asiat projektien siirtämisestä

Tässä vihkossa käydään läpi tarpeelliset asiat projektien siirtämisestä 3.9.2013 ArchiCAD 17 ALK. - 1 Vanhojen projektien siirtäminen ArchiCAD 17 -versioon Tässä vihkossa käydään läpi tarpeelliset asiat projektien siirtämisestä uudempiin versioihin. Kirjastojen osalta jotkin

Lisätiedot

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 1 WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 2 Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1 OFFICE- OHJELMIEN MUUTTAMINEN SUOMEN KIELELLE... 3 1.2 WORDIN OMA OHJETOIMINTO... 3 1.3 WORDIN IKKUNAN

Lisätiedot

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Käsikirja Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Copyright 2010 Parametric Technology Corporation. Parametric Technology Corporation omistaa sekä tämän ohjelman että siihen kuuluvan dokumentaation tekijänoikeudet.

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön

Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön OULUN YLIOPISTON MAANTIETEEN LAITOKSEN OPETUSMONISTE NO. 42 Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön Harri Antikainen & Piia Kortsalo Oulu 2012 2 Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön Tekijät ja taitto:

Lisätiedot

Miten asennan useita käyttöjärjestelmiä samaan koneeseen?

Miten asennan useita käyttöjärjestelmiä samaan koneeseen? Timo Kinnunen Särkiniementie 16 A 41 70700 Kuopio Finland Miten asennan useita käyttöjärjestelmiä samaan koneeseen? Johdanto MOTTO: Oikea Windows, asennettuna normaaliin tapaan kiintolevylle, on aina se

Lisätiedot

EXCEL VBA-OHJELMOINTI. Aki Taanila

EXCEL VBA-OHJELMOINTI. Aki Taanila EXCEL VBA-OHJELMOINTI Aki Taanila 27.9.2013 Sisältö Johdanto... 1 Varoitus... 2 Developer/Kehitystyökalut... 2 Makrosuojaus... 2 1 Nauhoitetut makrot... 3 1.1 Makron nauhoittaminen... 3 1.2 Makron suorittaminen...

Lisätiedot