Ohjeet pelin askarteluun: 1. Tulosta tämä esitys KAKSIPUOLEISENA 2. Nido yhteen peliohjeet 3. Leikkaa kaksipuoleiset kortit erikseen (2/sivu). 4.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ohjeet pelin askarteluun: 1. Tulosta tämä esitys KAKSIPUOLEISENA 2. Nido yhteen peliohjeet 3. Leikkaa kaksipuoleiset kortit erikseen (2/sivu). 4."

Transkriptio

1 Ohjeet pelin askarteluun: 1. Tulosta tämä esitys KAKSIPUOLEISENA 2. Nido yhteen peliohjeet 3. Leikkaa kaksipuoleiset kortit erikseen (2/sivu). 4. Voit laminoida kortit, tai käytä tulostamiseen tukevampaa paperia. 5. Voit tehdä pelille kotelon esim. kirjekuoresta tai pahvilaatikosta 6. Arvontavälineenä voit käyttää esim: A) noppaa, jossa silmälukuja vastaa tietty väri B) Pinojen keskellä pyöritettävää pulloa C) Värikortteja, jotka arvotaan sokkona

2 Pidä hauskaa!

3 SUOMI-GURU

4 Peliohjeet ohjaajille Pelissä on tarkoituksena näytellä ryhmänä erilaisia tilanteita tai asioita toiselle ryhmälle, joka yrittää arvata, mistä tilanteessa on kyse. Lauta on jaettu neljään eri kategoriaan (luonto, kaupunki, harrastukset, työelämä). Jokaisessa kategoriassa on kortteja, joissa on erilaisia tilanteita/sanoja sekä niitä kuvaava kuva. Kategoria määräytyy värinoppaa heittämällä tai värin voi arpoa esim. korteista. Pelin kulku Korttipinot (eri värit) asetetaan kehään. Keskelle asetetaan esim. pullo, jota pyörittämällä arvotaan väri. Ryhmä ottaa pullon suun osoittamasta kategoriasta kortin ja sopii keskenään, miten esittävät sen toiselle joukkueelle. Tässä pelin ohjaaja voi olla auttamassa ja varmistaa, että pelaajat ymmärtävät kortin sisällön. Pelin ohjaajan on tärkeä myös varmistaa, että kaikki pääsevät osallistumaan ja jokaiselle annetaan tilaa. Tämä on tärkeää varsinkin suuremmassa ryhmässä pelattaessa. Keskusteltuaan hetken keskenään toisen ryhmän kuulematta, ryhmä näyttelee kortin sisältämän tilanteen tai sanan toiselle ryhmälle, joka yrittää arvata, mistä on kyse. Jos toinen ryhmä ei tunnu millään arvaavan, voi toinen joukkue tai pelin ohjaaja myös antaa vihjeitä. Tarkoituksena ei myöskään ole, että ryhmän pitäisi arvata sanatarkasti mistä on kyse, vaan tilanteen arvaaminen riittää. Sen jälkeen voidaan keskustella tilanteesta ja tutustua mahdollisesti esiintyneisiin uusiin sanoihin tai lauseisiin sekä keskustella tapahtumasta kulttuurin kontekstissa. Keskellä pelilautaa kulkee myös nk. musta Villisektori. Jos nuoli osuu tähän sektoriin, joukkue saa valita violetin Totuus tai Tehtävä kortin. Totuus-korteissa on erilaisia totta vai tarua väittämiä Suomeen liittyen, ja oikea vastaus pienen selityksen kera. Jos ryhmä valitsee totuus kortin, toinen ryhmä voi lukea väittämän ja ryhmän vastattua kertoa oikean vastauksen. Vaihtoehtoisesti pelin ohjaaja voi lukea väittämän koko porukalle ja kaikki saavat vastata, jonka jälkeen pelin ohjaaja voi kertoa oikean vastauksen ja kysymykseen liittyvän tietoiskun. Tässä vaiheessa voidaan myös keskustella kortissa olevasta aiheesta ja varmistaa, että kaikki ymmärtävät sisällön ja kerrata uusia sanoja. Jos ryhmä taas valitsee tehtävä kortin, toinen ryhmä tai ohjaaja voi lukea heille tehtävän, jonka he sitten voivat suorittaa. Tässä ohjaajan on hyvä varmistaa, että ryhmä ymmärtää, mitä heidän tulee tehdä. Toinen ryhmä voi myös auttaa tehtävän tekemisessä ja näin kilpailuasetelma vähenee.

5 Kulttuuri- ja sukupuolisensitiivisyys Pelin kysymykset sekä tilanteet on pyritty tekemään kulttuuri- sekä sukupuolisensitiivisiksi. Esimerkiksi korteissa esitetyissä sukupuolirooleissa ja kulttuureissa on tarkoituksellisesti rikottu stereotypioita. Näistä kannattaa keskustella pelin kuluessa esim. nostamalla aiheisiin liittyviä kysymyksiä. Draama osana oppimista Peli antaa mahdollisuuden erilaiseen ilmaisuun sekä myös draamaan. Joillekin kynnys näytellä voi olla suuri ja tämäkin voi olla kulttuurisidonnaista. Pienessä ryhmässä kynnys tähän on matalampi ja onkin hyvä miettiä minkä kokoiset joukkueet ovat sopivat. Ennen peliä voi olla hyvä myös tehdä joitakin lämmittelyharjoituksia tai leikkejä. Peli antaa mahdollisuuden irroitteluun ja liioitteluun sanoja tai tilanteita esitettäessä. Tämä voi auttaa uusien sanojen oppimisessa, mutta myös tunteiden ilmaisussa ja kulttuuriin liittyvien tilanteiden käsittelyssä. Kilpailullisuuden välttäminen Koska pelin ei ole tarkoitus olla kilpailullinen, ohjaajan on hyvä huolehtia tästä ja joukkueita voi esimerkiksi välillä sekoittaa. Jos jollekin joukkueelle tulee liian vaikea tehtävä, ohjaaja voi antaa heille uuden helpomman tehtävän ja jättää vaikeamman keskusteltavaksi pelin jälkeen. Pelin soveltaminen Peliä voi soveltaa myös eri tavoin. Näyttelemisen sijasta voidaan käyttää esimerkiksi selittämistä tai piirtämistä, jos se tuntuu ryhmälle paremmalta vaihtoehdolta. Peliä voi myös pelata eri paikoissa ja eri ryhmien välillä. Tärkeintä pelissä ei ole sääntöjen noudattaminen vaan yhdessä tekeminen ja hauskan tekemisen kautta oppiminen. Tyhjät kortit Lopussa on myös tyhjiä kortteja. Näihin voit yhdessä ryhmän kanssa piirtää lisää kortteja sellaisista aiheista, joista osallistujien mielestä pelissä puuttuu kortteja. Niitä voi myös esimerkiksi leikata lehdistä. Jälkipeli Pelin jälkeen kannattaa kerrata uusia opittuja sanoja, ja keskustella pelistä. Eri aiheista voi yhdessä etsiä lisää tietoa vaikkapa netistä. Osallistujien kanssa voi myös ideoida korttien innottamana vaikkapa retkiä tai omia tapahtumia. Korttien avulla voi keskustella myös kulttuurien eroista.

6 Peliohjeet pelaajille Pelaajien määrä on vähintään kaksi. Pelissä voi olla pelinohjaaja, mutta sitä voi pelata myös ilman ohjaajaa. Pelin idea Pelin tarkoituksena on tutustua elämään Suomessa. Pelissä on neljä eri aihetta (värit). Tarkoituksena on leikkimällä ja näyttelemällä selittää sanoja vastakkaiselle joukkueella tai pelaajalle. Pelissä on neljä aihetta: Sininen = Työelämä; Punainen = Kaupunki; Vihreä = Luonto Keltainen = Harrastukset; Violetti/Musta = Villisektori Aiheiden välissä on "Villi kortti" -sektori, joka sisältää violetteja Totuus vai tehtävä -kortteja. Joukkue saa itse valita kumman kortin se nostaa. Jos joukkue valitsee totuus -kortin, toinen ryhmä voi lukea väittämän. Kun joukkue on vastannut, toinen joukkue kertoo oikean vastauksen. Vaihtoehtoisesti pelin ohjaaja voi lukea väittämän molemmille joukkueille ja kaikki saavat vastata. Sen jälkeen pelin ohjaaja voi kertoa oikean vastauksen ja kysymykseen liittyvän tietoiskun. Pelin kulku Pelaajat muodostavat kaksi joukkuetta, joissa on yhtä monta osallistujaa kummassakin. Ensimmäiseksi sanoja esittävä joukkue pyörittää korttipinojen keskellä olevaa pulloa. Pullon suun suunta määrää sen, mitä aihetta (väriä) joukkue esittää. Jos vastakkainen joukkue ei arvaa oikeaa sanaa, esittävä joukkue voi antaa pieniä vihjeitä. Tarkoituksena ei myöskään ole, että joukkueen pitäisi arvata sanatarkasti mistä on kyse, vaan tilanteen arvaaminen riittää. Pelin lopetus Pelin voi lopettaa milloin vain pelin aikana.

7 Guru Guru

8 LASTENTARHANOPETTAJA TYÖSSÄÄN KIRJOITTAA RAPORTTIA TIETOKONEELLA

9 Guru Guru

10 PYSTYTTÄÄ TELTTAA MENNÄ RAITIOVAUNULLA TÖIHIN

11 Guru Guru

12 KÄYDÄ TYÖHAASTATTELUSSA SAADA POTKUT

13 Guru Guru

14 PITÄÄ KAHVITAUKO PARTURI LEIKKAA HIUKSIA

15 Guru Guru

16 BONGAILLA LINTUJA PILKKIÄ HAUKIA

17 Guru Guru

18 TEHDÄ NUOTIO PUDOTA HEIKKOIHIN JÄIHIN

19 Guru Guru

20 POIMIA PIHLAJANMARJOJA TÖRMÄTÄ KARHUUN METSÄSSÄ

21 Guru Guru

22 TEHDÄ LUMIENKELEITÄ KATSELLA REVONTULIA

23 Guru Guru

24 PELATA JALKAPALLOA PELATA PESÄPALLOA

25 Guru Guru

26 SAUNOA KERÄILLÄ POSTIMERKKEJÄ

27 Guru Guru

28 LEIPOA PULLAA ULKOILUTTAA KOIRAA

29 Guru Guru

30 HIIHTOKILPAILUT AUTTAA TALKOISSA

31 Guru Guru

32 KÄYDÄ KUNTOSALILLA KIERIÄ LUMESSA SAUNAN JÄLKEEN

33 Guru Guru

34 LAULAA KUOROSSA KÄYDÄ SAUVAKÄVELYLLÄ

35 Guru Guru

36 UIDA AVANNOSSA KALASTAA MATO-ONGELLA

37 Guru Guru

38 MENNÄ ELOKUVIIN KÄYDÄ VAATEOSTOKSILLA

39 Guru Guru

40 KÄYDÄ KAHVILLA YSTÄVÄN KANSSA NORKOILLA KESKUSTASSA

41 Guru Guru

42 KÄYDÄ NÄYTEIKKUNAOSTOKSILLA KÄYDÄ ATENEUMISSA

43 Guru Guru

44 LIPUNTARKASTAJA TULEE METROON KÄYDÄ LINNANMÄELLÄÄ

45 Totta vai tarua: Mämmiä syödään vappuna. Totta vai tarua: Tinaa valetaan juhannuksena.

46 Tarua, mämmi on perinteinen pääsiäisherkku. Tarua, tinaa valetaan uutena vuotena ja siitä ennustetaan tulevaa.

47 Totta vai tarua: Suomen kansallispeli on pesäpallo. Totta vai tarua: Suomalaisessa joulupöydässä tarjoillaan tavallisesti kinkkua.

48 Totta, Pesäpallon kehitti Lauri Pihkala 1910-luvulla. Totta, vuoden 2007 joulun aikoihin Suomessa syötiin kg kinkkulihaa.

49 Totta vai tarua: Suomessa on presidentinvaalit joka viides vuosi. Totta vai tarua: Koulutus on Suomessa ilmaista.

50 Tarua, presidentinvaalit järjestetään joka kuudes vuosi. Totta, Suomeen koulut tulivat kirkon mukana keskiajalla. Suomen ensimmäiset koulut olivat Turussa.

51 Totta vai tarua: Norja ei ole Suomen rajanaapuri. Totta vai tarua: Suomessa on 590 kuntaa.

52 Tarua, Suomen ja Norjan välillä on rajaa 736 km. Tarua, Suomessa on 320 kuntaa vuonna 2013.

53 Totta vai tarua: Turku on Suomen vanhin kaupunki. Totta vai tarua: Lapissa elää jääkarhuja.

54 Totta, kaupungin arvellaan syntyneen 1200-luvulla. Tarua, jääkarhuja ei Suomessa ole, mutta Suomen kansalliseläin on ruskeakarhu ja niitä esiintyy eniten Lapissa ja itäsuomessa.

55 Etsi huoneesta kolme asiaa, jotka alkavat k-kirjaimella. Etsi huoneesta jotain, minkä saa solmuun, jotain mikä mahtuu taskuun ja jotain punaista.

56 Guru Guru

57 Luetelkaa viisi asiaa, jotka haluaisitte oppia Luetelkaa viisi eri oppiainetta

58 Guru Guru

59 Jatkakaa tarinaa: Olipa kerran musta kissa Sanokaa Tervetuloa kolmella eri kielellä.

60 Guru Guru

61 Järjestäkää ryhmänne aakkosjärjestykseen etunimen mukaan. Keksikää jokaisen ryhmäläisen etunimen ensimmäisellä kirjaimella alkava sana.

62 Guru Guru

63 Mikä ei kuulu joukkoon: Omena, Päärynä, Punajuuri, Appelsiini. Luetelkaa viisi suomalaista kaupunkia.

64 Guru Guru

65

66 Guru Guru

67

68 Guru Guru

69

70 Guru Guru

71

72 Guru Guru

73

74 Guru Guru

75

76 Guru Guru

77

78 Guru Guru

79

Hengellisten pelien TULOSTUS- JA KÄYTTÖOHJEET

Hengellisten pelien TULOSTUS- JA KÄYTTÖOHJEET Hengellisten pelien TULOSTUS- JA KÄYTTÖOHJEET Opetusmateriaali soveltuu lapsi- ja nuorisotyöhön seurakunnille, kouluille, päiväkodeille, yhdistyksille ja perheille. Keskustelukortit soveltuvat myös aikuisille

Lisätiedot

GRUNDTVIG. Työkaluja S2-opetukseen

GRUNDTVIG. Työkaluja S2-opetukseen GRUNDTVIG Työkaluja S2-opetukseen Tässä työkalupakissa esitellyt menetelmät on kerätty kaksivuotisen Grundtvig-oppimiskumppanuuden Tools for Empowering through Language!? puitteissa. Hankkeeseen osallistui

Lisätiedot

Toiminnallisia ideoita opetukseen

Toiminnallisia ideoita opetukseen Toiminnallisia ideoita opetukseen PELIT JA KILPAILUT * Tunnettu ihminen -arvauspeli (Jane Varganova) Ohje: Tehtävän voi antaa opiskelijoille etukäteen tai heti tunnilla. Se joka aloittaa, kertoo faktoja

Lisätiedot

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47 Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Jokainen meistä on jollain tavalla erilainen kuin muut: yhdellä on valtava punainen kiharapehko, toisella tumma iho, kolmannella hörökorvat, iso peppu tai jotain

Lisätiedot

MAST. Ryhmäyttämisopas

MAST. Ryhmäyttämisopas MAST Ryhmäyttämisopas Sisällys 1 Mikä on ryhmäyttämisopas? 3 2 Miksi ryhmäyttäminen on tärkeää? 4 3 Ryhmän rakentuminen 5 4 Tutustumisharjoitukset 7 4.1 Tutuiksi 7 4.2 Parin ja ryhmän muodostaminen 13

Lisätiedot

Tarinoita muuttuvalta planeetalta. Tehtäväpaketti

Tarinoita muuttuvalta planeetalta. Tehtäväpaketti Tarinoita muuttuvalta planeetalta Tehtäväpaketti Tervetuloa eläytymään muuttuvan planeetan tarinoihin! Tähän tehtäväpakettiin on koottu harjoituksia, joiden avulla tarinakokoelman aiheet heräävät eloon.

Lisätiedot

Ystäväpiirin ideapankki Muut ideat http://www.vtkl.fi/fin/toimimme/ystavapiiri_toiminta/

Ystäväpiirin ideapankki Muut ideat http://www.vtkl.fi/fin/toimimme/ystavapiiri_toiminta/ Elämänilot Tavoite: itsetunnon kohottaminen ja oman itsensä hyväksymien sellaisena kun on. Välineet: tussi ja fläppitaulu Jokaisen piirikerran alussa kysellään piiriläisten kokemia ilon aiheita tästä päivästä

Lisätiedot

SULJE IKKUNA. Säännöt

SULJE IKKUNA. Säännöt Sivu 1/8 SULJE IKKUNA Säännöt Satayksi? Satuhetki-kortit... Ei ainoastaan lapsille Ideat Missä ja milloin? OMAT TARINAT MIELIKUVITUS JA LUOVUUS TUNTEET JA PELOT AJATTELU JA MUISTI VISUAALISET JA SANALLISET

Lisätiedot

LEIKKI 1 Valokuvasaalistus

LEIKKI 1 Valokuvasaalistus Alla on koottuna 10 erilaista leikkiä, jotka koulussa voidaan toteuttaa välituntien aikana. Niihin voivat osallistua niin koulun oppilaat kuin koulun aikuisetkin. Leikkien pääasiallisena tavoitteena on

Lisätiedot

Hyvä opettaja, 1. Näyttelijäntyön työpajan jatkotyöskentelytehtävät

Hyvä opettaja, 1. Näyttelijäntyön työpajan jatkotyöskentelytehtävät Hyvä opettaja, ohessa on Kansallisteatterin Fedja -setä työpajatyöskentelyn jatkotehtäviä, joita voitte integroida soveltaen omaan opetukseenne. Niiden avulla voitte jatkaa oppilaidenne kanssa tutustumista

Lisätiedot

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ

OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ HARJOITUKSIA OHJAAJILLE TUEKSI TOIMINNAN TOTEUTTAMISEEN Yhden Vanhemman Perheiden liitto 1 Hyvä olohuoneen ohjaaja Tähän oppaaseen olen

Lisätiedot

Ohjeita opettajalle! Oppimispeli ammatillisen koulutuksen aloittaneille opiskelijoille

Ohjeita opettajalle! Oppimispeli ammatillisen koulutuksen aloittaneille opiskelijoille Pelin ohjeet Oppimispeli ammatillisen koulutuksen aloittaneille opiskelijoille Ohjeita opettajalle! Pelaajien tehtävänä on elää mahdollisimman tasapainoista elämää, kulkea pelilaudalla valitsemaansa opintotietä

Lisätiedot

1.KURSSIKERTA: TUTUSTUMINEN JA IHMISSUHTEET

1.KURSSIKERTA: TUTUSTUMINEN JA IHMISSUHTEET SUHDESOPPA JOHDANTO Suhdesoppa-kurssi on kehitetty nuorten kanssa käytettäväksi. Bovallius-ammattiopiston pilottikursseille osallistuneet nuoret ovat 16-19 vuotiaita ja tarvitsevat opinnoissaan erityistä

Lisätiedot

Mediapuuhaa perheille

Mediapuuhaa perheille Mediapuuhaa perheille Vinkkejä ja toimintaideoita vanhemmille Anniina Lundvall 0 M e d i a k a s v a t u s s e u r a 2 0 1 3 Sisällys Iloa medioista koko perheelle! 2 Ulkoleikkejä ja -tekemistä 2 Lemppariohjelmahippa

Lisätiedot

Erilaisia elinympäristöjä 1: Ravintoketju ja ravintoverkko

Erilaisia elinympäristöjä 1: Ravintoketju ja ravintoverkko Erilaisia elinympäristöjä 1: Ravintoketju ja ravintoverkko Toimintatehtävät Taustatietoa: Kasveilla eli tuottajilla on käytössään auringon energiaa hyvin paljon. Kasvinsyöjät ja pedot ovat kuluttajia.

Lisätiedot

NUORI TEKEE, OHJAAJA TUKEE. Opas asuntolaohjaajalle

NUORI TEKEE, OHJAAJA TUKEE. Opas asuntolaohjaajalle NUORI TEKEE, OHJAAJA TUKEE Opas asuntolaohjaajalle Miten auttaa ja kannustaa nuoria tekemään itse? Tämä opas on tehty tueksi asuntolatoiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen. Se antaa ideoita arjen työssä

Lisätiedot

Näppituntuma. 2.lk. Alkuopetuksen matematiikkaa toiminnallisesti. Tekijät: Janne Junttila ja Kerttu Ristola

Näppituntuma. 2.lk. Alkuopetuksen matematiikkaa toiminnallisesti. Tekijät: Janne Junttila ja Kerttu Ristola Näppituntuma 2.lk Alkuopetuksen matematiikkaa toiminnallisesti Tekijät: Janne Junttila ja Kerttu Ristola Oulun Matikkamaa 2012 Oppimisympäristöhanke 1. Näppituntuma ja toiminnallinen matematiikka... 3

Lisätiedot

II OMAN VAPAAEHTOISTOIMINNAN LÖYTÄMINEN... 6 1. Testi: Minkälainen vapaaehtoistoimija olen?... 6 2. Vapaaehtoistoiminnan messut...

II OMAN VAPAAEHTOISTOIMINNAN LÖYTÄMINEN... 6 1. Testi: Minkälainen vapaaehtoistoimija olen?... 6 2. Vapaaehtoistoiminnan messut... Oppitunti-ideoita VAPAAEHTOISTOIMINTA Materiaali antaa ideoita vapaaehtoistoiminnan käsittelemiseen kouluissa. Materiaalin on tuottanut Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi osana Euroopan vapaaehtoistoiminnan

Lisätiedot

LÄRPÄKE SKETSIT, LEIKIT JA NÄYTELMÄT. Nimi:

LÄRPÄKE SKETSIT, LEIKIT JA NÄYTELMÄT. Nimi: LÄRPÄKE SKETSIT, LEIKIT JA NÄYTELMÄT Nimi: ESIPUHE Lärpäke on sketsejä, leikkejä ja hengellisiä näytelmiä sisältävä iltaohjelmavihko. Olen valinnut kaikki ohjelmanumerot täysin oman pääni mukaan. Jotta

Lisätiedot

S ISÄLTÖ 1. JÄLKIÄ TEKEMÄÄN... 3 2. MAAILMA... 4 3. MEDIA... 7 4. YMPÄRISTÖN SUOJELU...10. Syksy 2012 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto

S ISÄLTÖ 1. JÄLKIÄ TEKEMÄÄN... 3 2. MAAILMA... 4 3. MEDIA... 7 4. YMPÄRISTÖN SUOJELU...10. Syksy 2012 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto Vaikeat jäljet S ISÄLTÖ 1. JÄLKIÄ TEKEMÄÄN... 3 2. MAAILMA... 4 3. MEDIA... 7 4. YMPÄRISTÖN SUOJELU...10 Syksy 2012 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto 2 1. JÄLKIÄ TEKE MÄ Ä N Sudenpentujen

Lisätiedot

5.-6. luokka: Ei kiitos tupakalle!

5.-6. luokka: Ei kiitos tupakalle! 5.-6. luokka: Ei kiitos tupakalle! Vuosiluokilla 5-6 opetuksen ja kasvatuksen teemana on Ei kiitos tupakalle. Lapsi oppii lisää terveyttä tukevista tekijöistä ja valinnoista, saa edelleen vahvistusta itsetunnolleen,

Lisätiedot

Sisältö. Leikki tekee hyvää kaikenikäisille 4. Mikä on Terhokerho? 6. Terho-ohjaajan apuna 8. Ideoita Terhokerhon toteuttamiseen 10

Sisältö. Leikki tekee hyvää kaikenikäisille 4. Mikä on Terhokerho? 6. Terho-ohjaajan apuna 8. Ideoita Terhokerhon toteuttamiseen 10 1 Käsikirja Olipa kerran suuri tammi, jonka alle kylän lapset kokoontuivat leikkimään. Vanhan tammen oksat ulottuivat laajalle ja antoivat lempeää suojaa auringon paahteelta tai yllättäviltä sadekuuroilta.

Lisätiedot

VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET

VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET YMPÄRISTÖKASVATUSTA DRAAMA- HARJOITUSTEN AVULLA VIHREÄ DRAAMA on ympäristökasvatusmenetelmä, jota toteutetaan draaman keinoin. Se on yhdessä tekemistä ja osallistumista. Kyse

Lisätiedot

FinTandem. koordinaattorin käsikirja. Ulrica Taylor Katri Karjalainen Pia Sandås Marika Boström

FinTandem. koordinaattorin käsikirja. Ulrica Taylor Katri Karjalainen Pia Sandås Marika Boström FinTandem koordinaattorin käsikirja Ulrica Taylor Katri Karjalainen Pia Sandås Marika Boström 1 JOHDANTO 2 2 TANDEM KIELENOPPIMISMENETELMÄNÄ 4 3 KUKA VOI OSALLISTUA TANDEMIIN? 8 4 KURSSIMALLI: FinTandem

Lisätiedot

YHTEEN- JA VÄHENNYSLASKU lukualue 0-5

YHTEEN- JA VÄHENNYSLASKU lukualue 0-5 YHTEEN- JA VÄHENNYSLASKU lukualue 0-5 Yhteen- ja vähennyslasku, lukualue 0-5 ThinkMath 2014 YHTEEN- JA VÄHENNYSLASKU, lukualue 0 5 Yhteen- ja vähennyslasku, lukualue 0 5 -osio sisältää 15 opetustuokiota

Lisätiedot

La Città. Pelin valmistelu Ennen ensimmäistä peliäsi poista kaikki palat kehyksistään.

La Città. Pelin valmistelu Ennen ensimmäistä peliäsi poista kaikki palat kehyksistään. La Città Esittely Olet italialainen prinssi ja pelin alussa perustat kaksi kaupunkia. Molempien kaupunkien ensimmäinen rakennus on linna. Aluksi molemmissa linnoissa asuu 3000 ihmistä, joita kuvastaa kolme

Lisätiedot

YMPÄRISTÖKASVATUKSELLINEN LEIRIKOULUOHJELMA, SISÄLTÖ MUOTOILUINEEN. Karjalan Luontokoulu

YMPÄRISTÖKASVATUKSELLINEN LEIRIKOULUOHJELMA, SISÄLTÖ MUOTOILUINEEN. Karjalan Luontokoulu YMPÄRISTÖKASVATUKSELLINEN LEIRIKOULUOHJELMA, SISÄLTÖ MUOTOILUINEEN Karjalan Luontokoulu 1. JOHDANTO 1.1. Leirikouluohjelman tarkoituksesta ja käytöstä Leirikoulu ohjelman KÄSIKIRJOITUS sisältää yksityiskohtaisen

Lisätiedot

Turvallisen opiskeluryhmän rakentaminen ammatillisissa oppilaitoksissa

Turvallisen opiskeluryhmän rakentaminen ammatillisissa oppilaitoksissa Turvallisen opiskeluryhmän rakentaminen ammatillisissa oppilaitoksissa Teoriataustaa ja harjoituksia Turvallista ryhmää rakentamaan -hanke Nuorten Akatemia Sisällysluettelo Johdanto 3 1 Ryhmän turvallisuuden

Lisätiedot

La Città. Esittely. Pelin valmistelu

La Città. Esittely. Pelin valmistelu La Città Esittely Olet Italialainen prinssi ja pelin alussa perustat kaksi kaupunkia. Molempien kaupunkien ensimmäinen rakennus on linna. Aluksi molemmissa linnoissa asuu 3000 ihmistä, joita kuvastaa kolme

Lisätiedot