JOULUSAARNA 2010 Kaavi Väinö Hotti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JOULUSAARNA 2010 Kaavi 21.12.2010 Väinö Hotti"

Transkriptio

1 1 JOULUSAARNA 2010 Kaavi Väinö Hotti Joulun sanoma koskettaa vielä 2000-luvun ihmistäkin. Vuosituhansien takaa evankeliumi luo valoaan pimeään aikaamme. Mitä ensimmäinen joulu meille opettaa? Jeesus on joulun keskeisin asia Joulu on Jeesuksen syntymäpäivä! Joulu ei tule tavaroiden, lahjojen ja ruokien myötä, vaan Jeesuksen mukana. Oikea aito joulu koetaan ja eletään vain siellä, missä Jeesus on syntynyt ihmisten sydämiin. Jeesuksen syntymä on historiaa Se ei kuulu mytologioiden ja legendojen piiriin. Se on paalutettu historiaan todellisten henkilöiden (Augustuksen ja Kyreniuksen) kautta: Ja tapahtui niinä päivinä, että keisari Augustukselta kävi käsky, että kaikki maailma oli verolle pantava. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Kyreniuksen ollessa Syyrian maaherrana (Luuk.2:1-2). Joulu ja ihme kuuluvat yhteen Ensimmäisen joulun eräs fakta oli neitseestäsyntyminen. Toinen ihme koskee enkelien ilmestymistä paimenille. Tietäjät taas osasivat perille taivaallisen tähden johdolla. Siihen asti kun Jumala saa avata ihmisen silmät, hän ei näe ja tunnusta juuri mitään ihmettä. Uskoontulon jälkeen hän todistaa: Kaiken uusin silmin näen nyt. Koko maailma on nyt täynnä ihmeitä pieniä ja suuria. Jumalan ihmeet ovat lukemattomat: hänen, joka tekee suuria, tutkimattomia tekoja, ihmeitä ilman määrää (Job 5:9). Eivät ihmeet mahdu päähän, mutta pää mahtuu erinomaisen hyvin niihin. Ei ihminen käsitä Jumalaa, pelastusta eikä muitakaan yliluonnollisia asioita, mutta ne käsittävät ihmisen (Niilo Tuomenoksa). Kanjonin laulu (Erkki Ahonen) Jeesus ja Herodes Joulunevankeliumi kertoo paitsi Jeesus-lapsesta, paimenista ja tietäjistä myös Herodeksesta. Tänäkin päivänä joulua vietetään näiden kaikkien läsnä ollessa. Aina siellä, missä Jeesus-lapsi syntyy ihmisten sydämissä, Herodes joukkoineen on etsimässä Jeesus-lasta surmatakseen hänet.

2 2 Kun Jeesus syntyy Beetlehemissä, niin häntä jaksetaan kärsiä, mutta kun hän alkaa syntyä meidän läheistemme sydämiin, niin on aivan tavallista, että tartutaan Herodeksen tavalla miekkaan ja aletaan Häntä surmata (Wilhelmi Malmivaara). Jeesus on Jumalan joululahja koko ihmiskunnalle Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä (Joh.3:16). Tämä lahja on kääritty ristinmuotoisen pakettiin ja sen avaaminen ei onnistu ilman pitkäperjantaita. Pitkäperjantain ristissä ihmiskunnalle lahjoitettiin vanhurskauttaminen, pyhitys ja voitto henkivalloista. Jako kahteen Ensimmäisen joulun viettäjät jakautuivat selkeästi kahteen ryhmään niihin, jotka etsivät Jeesusta (ja myös löysivät hänet) ja niihin, jotka askaroivat näissä maallisissa kukin tahollaan. Jeesus vapahtaa teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja (Luuk.2:11). Jeesus julistaa vapautuksen evankeliumia. Tämä vapautus koskee ennen kaikkea vapautusta synnin vankilasta ja ihmisorjuudesta : Herran Henki on minun päälläni, sillä hän on voidellut minut julistamaan evankeliumia köyhille; hän on lähettänyt minut saarnaamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen (Luuk.4:18). Jos siis Poika tekee teidät vapaiksi, niin te tulette todellisesti vapaiksi. (Joh.8:36). Te olette kalliisti ostetut; älkää olko ihmisten orjia (1. Kor.7:23). Joulu on liikkeellä oloa Joosef ja Maria olivat liikkeellä. Samoin paimenet ja tietäjät, joiden liike oli Jeesusta kohti. Uskova on matkamies, jonka täytyy alati olla liikkeellä. Hän on juoksija, jonka ei ole lupa pysähtyä. Uskon olemukseen kuuluu liikkeellä olo. Se ei voi pysähtyä nauttimaan jo saavuttamastaan. Uskova rientää jatkuvasti eteenpäin kohti voittopalkintoa. Pysähtyminen on vaarallista - joka pysähtyy, on lakannut kilvoittelemasta. Toisaalta uskovan liike on liikettä Jeesusta kohden se on jatkuvaa tykökäymistä. 12. Ei niin, että jo olisin sen saavuttanut tai että jo olisin tullut täydelliseksi, vaan minä riennän sitä kohti, että minä sen omakseni voittaisin, koskapa Kristus Jeesus on voittanut minut. 13. Veljet, minä en vielä katso sitä voittaneeni; mutta yhden minä teen: unhottaen sen, mikä on takana, ja kurottautuen sitä kohti, mikä on edessäpäin,

3 3 14. minä riennän kohti päämäärää, voittopalkintoa, johon Jumala on minut taivaallisella kutsumisella kutsunut Kristuksessa Jeesuksessa. (Fil.3:12-14). Ilosanoma kuuluu kaikille Monet jäävät ilman tämän maailman useita hyviä antimia, mutta evankeliumi kuuluu erotuksetta kaikille: Mutta enkeli sanoi heille: "Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle (Luuk.2:10). Ilosanoma vähäväkisille Jeesuksella oli hyvä sanoma kaikille yhteiskunnan väliinputoajille. "Herran Henki on minun päälläni, sillä hän on voidellut minut julistamaan evankeliumia köyhille; hän on lähettänyt minut saarnaamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen (Luuk.4:18). Ilosanoma köyhille 1) Jeesus merkitsee ilosanomaa aineellisesta köyhyydestä kärsiville. Oli rikas mies, joka pukeutui purppuraan ja hienoihin pellavavaatteisiin ja eli joka päivä ilossa loisteliaasti. Mutta eräs köyhä, nimeltä Lasarus, makasi hänen ovensa edessä täynnä paiseita ja halusi ravita itseään niillä muruilla, jotka putosivat rikkaan pöydältä. Ja koiratkin tulivat ja nuolivat hänen paiseitansa (Luuk.16:19-21). Lasaruksella oli niukasti aineellista ja maallista hyvyyttä, mutta häntä odotti aarre taivaassa: Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle, missä koi ja ruoste raiskaa ja missä varkaat murtautuvat sisään ja varastavat. Vaan kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen, missä ei koi eikä ruoste raiskaa ja missä eivät varkaat murtaudu sisään eivätkä varasta (Matt.6:19-20). Ajallisten aarteiden vetovoima ja viehättävyys vähenevät, kun ihminen pääsee osalliseksi taivaallisista aarteista: Ketä muuta minulla olisi taivaassa! Ja kun sinä olet minun kanssani, en minä mistään maan päällä huoli (Ps.73:25). Herra on minun pelto- ja malja-osani; sinä hoidat minun arpani. Arpa lankesi minulle ihanasta maasta, ja kaunis on minun perintöosani (Ps.16:5-6). Jumalan valtakunnan ohessa meille luvataan myös ajalliset välttämättömät asiat: Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan (Matt.6:33).

4 4 Hän, joka ei säästänyt omaa Poikaansakaan, vaan antoi hänet alttiiksi kaikkien meidän edestämme, kuinka hän ei lahjoittaisi meille kaikkea muutakin hänen kanssansa? (Room.8:32). Sillä ruumiillisesta harjoituksesta on hyötyä vain vähään; mutta jumalisuudesta on hyötyä kaikkeen, koska sillä on elämän lupaus, sekä nykyisen että tulevaisen (1. Tim.4:8). 2) Jeesus tuli avuksi hengellisessä köyhyydessä eläville. Autuaita ovat hengessä köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta (Matt.5:3; Saarnivaaran käänn.). Jeesus luopui omasta suunnattomasta taivaallisesta rikkaudestaan meidän hyväksemme: Sillä te tunnette meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armon, että hän, vaikka oli rikas, tuli teidän tähtenne köyhäksi, että te hänen köyhyydestään rikastuisitte (2. Kor.8:9). Uskovat tarvitsevat viisauden ja ilmestyksen Hengen, jotta he voisivat nähdä, mitä Kristuksessa on heille lahjoitettu muutoin hekin elävät köyhää elämää: anoen, että meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala, kirkkauden Isä, antaisi teille viisauden ja ilmestyksen Hengen hänen tuntemisessaan ja valaisisi teidän sydämenne silmät, että tietäisitte, mikä on se toivo, johon hän on teidät kutsunut, kuinka suuri hänen perintönsä kirkkaus hänen pyhissään (Ef.1:17-18). Mutta me emme ole saaneet maailman henkeä, vaan sen Hengen, joka on Jumalasta, että tietäisimme, mitä Jumala on meille lahjoittanut (1. Kor.2:12). Ilosanoma etsiville Paimenet ja tietäjät rohkaisevat niitä, jotka 2000-luvulla etsivät Jeesusta omaan surkeaan, pimeään ja ilottomaan elämäänsä. Kannattaa nähdä vaivaa, kannattaa kysellä ja kulkea pitkäkin matka, jotta Jeesus löytyisi. Mikään uhraus ei ole liian suuri tämän aarteen löytämiseksi. Löytämisen ilo on mahdollista tänäkin päivänä: Anokaa, niin teille annetaan; etsikää, niin te löydätte; kolkuttakaa, niin teille avataan. Sillä jokainen anova saa, ja etsivä löytää, ja kolkuttavalle avataan (Matt.7:7-8). Kannustus etsimiseen koskee sekä niitä, jotka ensi kertaa ovat etsimässä Jeesusta elämäänsä että myös niitä, jotka toistuvasti etsivät Jeesusta. Koko uskon elämä on Jeesuksen etsimistä, sillä Hän lymyy ja ilmestyy taas. Ilosanoma oppimattomille Koulunkäymättömät paimenet pääsivät ensimmäisinä katsomaan Jeesus- lasta: Ja sillä seudulla oli paimenia kedolla vartioimassa yöllä laumaansa (Luuk.2:8 ). Jumalan outo järjestys on laittaa viimeiset ensimmäisiksi :

5 5 Sillä hetkellä hän riemuitsi Pyhässä Hengessä ja sanoi: "Minä ylistän sinua, Isä, taivaan ja maan Herra, että olet salannut nämä viisailta ja ymmärtäväisiltä ja ilmoittanut ne lapsenmielisille. Niin, Isä, sillä näin on sinulle hyväksi näkynyt (Luuk.10:21). Ilosanoma tiedemiehille Idän viisaat tähtitieteen professorit lähtivät pitkälle ja todennäköisesti hyvin vaivalloiselle matkalle nähdäkseen Jeesus-lapsen. Tähti ohjasi heitä perille asti. Tämän päivän oppineille on myös tähti olemassa. Virren tekijä sanoo: Kirkas tähti taivahan Ompi sana Jumalan (Vvk.42:2). Tiede ei ole lainkaan kumonnut uskontoa, kuten joskus kuulee väitettävän. Kaikkina aikoina on myös korkeasti oppineiden joukossa ollut niitä, jotka ovat polvistuneet Jeesus-lapsen eteen: Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Beetlehemissä kuningas Herodeksen aikana, niin katso, tietäjiä tuli itäisiltä mailta Jerusalemiin, ja he sanoivat: "Missä on se äsken syntynyt juutalaisten kuningas? Sillä me näimme hänen tähtensä itäisillä mailla ja olemme tulleet häntä kumartamaan." (Matt.2:1-2). Tänään monet tiedemiehet kulkevat järkensä harhauttamina ohi Jeesuksen: Järki on filosofin pääkopassa jumalallinen tiedon lähde, josta tämän maailman viisas voi ammmentaa totuutta samalla erehtymättömyydellä kuin yksinkertainen Raamatusta (Laestadius). Aikansa lahjakkaimpiin teologeihin kuuluva herännäisjohtaja Jonas Lagus opastaa meidänkin aikamme pappismiehiä Betlehemiin: Kokemus on osoittanut, ettei elävä ja eläväksi tekevä totuus koskaan ole viihtynyt järjestelmissä, vaan se on uskollisesti pysytellyt Raamatun yksinkertaisessa seimessä, johon se ensin ilmestyi. Samoin on jumaluusoppineiden, kun he itse ovat tahtoneet tavata Jeesus-lasta, ollut pakko Idän viisaiden tavoin tarkata sanan kirkasta tähteä ja laskea Jeesuksen jalkoihin kaikki viisautensa saadakseen elävää lohdutusta ja iloa sydämillensä. Juuri meille Kylmenneille Jeesus avuks tullut on. Kiitä, kiitä Herraa siitä, Usko, vaikk` oot mahdoton. Nyt on sulla, Nyt on mulla Ilojuhla verraton (Vvk.28:6)

Jouluna Jumalan Poika tuli ihmiseksi ja toi armon

Jouluna Jumalan Poika tuli ihmiseksi ja toi armon 324 Luterilainen Lastenosasto 11-12/2010 Pastorin kirje Jouluna Jumalan Poika tuli ihmiseksi ja toi armon Jouluna juhlimme Jeesuksen syntymää. Koulussa ja päiväkodissa on joulukuvaelmia. Lapset pukeutuvat

Lisätiedot

Minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle

Minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle N:o 12 Joulukuu Ja te tulette olemaan minun todistajiani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa maan ääriin saakka. Ap.t. 1:8 2010 91. vuosikerta EVANKELISLUTERILAISTEN MAALLIKKOSAARNAAJIEN

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 3/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 11.12.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 3/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 11.12. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUKSEN SYNTYMÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beetlehem on kaupunki Juudan vuoristossa n. 770 m merenpinnan yläpuolella Hebronin

Lisätiedot

UUSI TESTAMENTTI. 1. Jeesus syntyy

UUSI TESTAMENTTI. 1. Jeesus syntyy 100 UUSI TESTAMENTTI 1. Jeesus syntyy - Enkeli ilmoittaa Jeesuksen syntymän (Luuk. 1: 26 38) - Jouluyö (Luuk. 2: 1 20) x - Idän tietäjät (Matt. 2: 1 15) Laulukirjat Lasten virsi, Lasten keskus 1997 (Lasten

Lisätiedot

6. Sana Joos.1:8. 8. Rukous Fil.4:6-7

6. Sana Joos.1:8. 8. Rukous Fil.4:6-7 Raamatunlauseita luettavaksi ja opeteltavaksi: Tulosta, leikkaa irti ja ota mukaan kalenterisi väliin tai lompakkoosi. Lue ja opettele ulkoa esim. kaksi jaetta viikossa vaikkapa bussissa tai junassa istuessasi.

Lisätiedot

TODISTUS YAHUSHASTA MATTEUKSEN MUKAAN. 13 Serubbaabelille syntyi Abiud,

TODISTUS YAHUSHASTA MATTEUKSEN MUKAAN. 13 Serubbaabelille syntyi Abiud, 1 TODISTUS YAHUSHASTA MATTEUKSEN MUKAAN 1 1 Messias Yahushan, Daavidin pojan, Aabrahamin pojan, syntykirja. 2 Aabrahamille syntyi Iisak, Iisakille syntyi Jaakob, Jaakobille syntyi Juuda ja tämän veljet;

Lisätiedot

Markku Särelä Pastori, teol. tri h.c. "Rauha teille!" Saarnakirja. osa 3. Pyhän Kolmiykseyden päivästä mikkelinpäivään

Markku Särelä Pastori, teol. tri h.c. Rauha teille! Saarnakirja. osa 3. Pyhän Kolmiykseyden päivästä mikkelinpäivään Markku Särelä Pastori, teol. tri h.c. "Rauha teille!" Saarnakirja osa 3 Pyhän Kolmiykseyden päivästä mikkelinpäivään Kansi: Kimmo Pälikkö Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko Rajakatu 7, 15100

Lisätiedot

MARTTI LUTHER. Lupaus Daavidille (jatkuu) 2 Luterilainen 1/2008

MARTTI LUTHER. Lupaus Daavidille (jatkuu) 2 Luterilainen 1/2008 2 Luterilainen 1/2008 MARTTI LUTHER Lupaus Daavidille (jatkuu) Hän (Mooses) on siis nähnyt, että seuraavaksi on sijaan tuleva paljon loistavampi pappeus kuin Leevin, joka siunaa sekä Aabrahamia että leeviläisiä,

Lisätiedot

KRISTUKSEN SYNTYMÄJUHLAN KUNINKAALLISET HETKET HETKIPALVELUS SUURI EHTOOPALVELUS PYHÄN BASILEIOS SUUREN JUMALALLINEN LITURGIA AATTOPÄIVÄN

KRISTUKSEN SYNTYMÄJUHLAN KUNINKAALLISET HETKET HETKIPALVELUS SUURI EHTOOPALVELUS PYHÄN BASILEIOS SUUREN JUMALALLINEN LITURGIA AATTOPÄIVÄN KRISTUKSEN SYNTYMÄJUHLAN AATTOPÄIVÄN KUNINKAALLISET HETKET HETKIPALVELUS SUURI EHTOOPALVELUS JA PYHÄN BASILEIOS SUUREN JUMALALLINEN LITURGIA 2 Tämän vihkosen tekijät: kanttori Helena Tchervinskij lukija

Lisätiedot

EVANKELIUMI MATTEUKSEN MUKAAN

EVANKELIUMI MATTEUKSEN MUKAAN EVANKELIUMI MATTEUKSEN MUKAAN Jeesuksen sukuluettelo 1:1-17 Jeesuksen syntymä 1:18-24 Idäntietäjät 2:1-12 Pako Egyptiin 2:13-15 Betlehemin lastenmurha 2:16-18 Paluu Egyptistä 2:19-23 Johannes Kastajan

Lisätiedot

Roomalaiskirjeen 8. luvussa Paavali rohkaisee kristittyjä elämään Jumalan lapsina mitään pelkäämättä.

Roomalaiskirjeen 8. luvussa Paavali rohkaisee kristittyjä elämään Jumalan lapsina mitään pelkäämättä. Hyvä Sisärengaslainen, Lisää Room.8:sta? http://www.sley.fi/luennot /Raamattu/UT/Room/08E K.htm Roomalaiskirjeen 8. luvussa Paavali rohkaisee kristittyjä elämään Jumalan lapsina mitään pelkäämättä. Kysymyksiä,

Lisätiedot

VASTUUMME Mark. 10:42-45

VASTUUMME Mark. 10:42-45 VASTUUMME Mark. 10:42-45 42. Jeesus kutsui heidät luokseen ja sanoi heille: "Te tiedätte, että hallitsijan asemassa olevat ovat kansojen herroina, ja että kansojen mahtavat käyttävät valtaansa niitä kohtaan.

Lisätiedot

TAIVAS TOIVOSSA VALMIINA LÄHTÖÖN

TAIVAS TOIVOSSA VALMIINA LÄHTÖÖN TAIVAS TOIVOSSA VALMIINA LÄHTÖÖN Merja-Riitta Savolainen Merja-Riitta Savolainen J O H D A N T O Pohdiskelen elämää, tässä ajassa, Raamatun valossa. Ajatukset, tunteet ja päivät vaihtuvat kirjanteon aikana.

Lisätiedot

Sievissä 12.lokakuuta 2013

Sievissä 12.lokakuuta 2013 Sievissä 12.lokakuuta 2013 61. Usko ainoastaan Alkurukous/tervetuloa Aluksi Kun myös uusia kuulijoita tulee päivittäin näille luennoille, pieni informaatio on tämän tästä tarpeellinen. Luennon papyrus-versio

Lisätiedot

Päivän saarna 15.12. 2008 ma

Päivän saarna 15.12. 2008 ma Päivän saarna 15.12. 2008 ma Teksti Psalmi 85:9 Minä kuuntelen, mitä Herra Jumala puhuu. Hän lupaa rauhan kansalleen, omilleen -- älkööt he enää eksykö mielettömyyteen! Suurinta mielettömyyttä on unohtaa

Lisätiedot

Pyhän kristillisen opin ja uskon Evankeliskatolinen

Pyhän kristillisen opin ja uskon Evankeliskatolinen Pyhän kristillisen opin ja uskon Evankeliskatolinen selitys Muutosoikeudet pidätetään 1. painos Pelasta, Herra, sinun kansasi ja siunaa sinun perintöäsi (ps.28 9.) Anna kirkollesi voitto vihollisista ja

Lisätiedot

"Rauha teille!" Saarnakirja. osa 1. Markku Särelä Pastori, teol. tri, h. c. Adventista laskiaissunnuntaihin. Kansi: Kimmo Pälikkö

Rauha teille! Saarnakirja. osa 1. Markku Särelä Pastori, teol. tri, h. c. Adventista laskiaissunnuntaihin. Kansi: Kimmo Pälikkö Markku Särelä Pastori, teol. tri, h. c. "Rauha teille!" Saarnakirja osa 1 Adventista laskiaissunnuntaihin Kansi: Kimmo Pälikkö Julkaisija: Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko Suomen Tunnustuksellinen

Lisätiedot

N:o 10 Lokakuu 88. vuosikerta 2007 EVANKELISLUTERILAISTEN MAALLIKKOSAARNAAJIEN ÄÄNENKANNATTAJA. Näin sanoo Luther

N:o 10 Lokakuu 88. vuosikerta 2007 EVANKELISLUTERILAISTEN MAALLIKKOSAARNAAJIEN ÄÄNENKANNATTAJA. Näin sanoo Luther Ja te tulette olemaan minun todistajiani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa maan ääriin saakka. Apt:t. 1:8 N:o 10 Lokakuu 88. vuosikerta 2007 EVANKELISLUTERILAISTEN MAALLIKKOSAARNAAJIEN

Lisätiedot

Luen kun ehdin vai luen vaikka en ehtisikään?

Luen kun ehdin vai luen vaikka en ehtisikään? 1 Luen kun ehdin vai luen vaikka en ehtisikään? Miksi Raamatun lukeminen on tärkeää? Jotain Raamatun tärkeydestä meille opettaa se miten Jeesus suhtautui siihen: Matt.5:18: Jeesus sanoi, että Raamatusta

Lisätiedot

Tempaus ja Kristuksen tulemus

Tempaus ja Kristuksen tulemus Tempaus ja Kristuksen tulemus Kuolleitten ylösnousemisen toivo Meillä kristityillä on Raamatun ilmoituksen mukaan kuolleiden ylösnousemisen toivo. Apt.23:6; 24:15,21 Toivo tarkoittaa iankaikkista elämää

Lisätiedot

Minä tuon karkotetut kotiin. Kaikkialla, missä he ovat kantaneet häpeää, minä nostan heidät kunniaan.

Minä tuon karkotetut kotiin. Kaikkialla, missä he ovat kantaneet häpeää, minä nostan heidät kunniaan. Päivän saarna 1.9.2009 ti Sefanja 3:19 Minä tuon karkotetut kotiin. Kaikkialla, missä he ovat kantaneet häpeää, minä nostan heidät kunniaan. Roomalaiskirje 3:30 Jumala on yksi ja ainoa. Hän tekee ympärileikatut

Lisätiedot

Hiljainen tuuli. Virpi Apposen runoja. ja Pauliinan pakinoita

Hiljainen tuuli. Virpi Apposen runoja. ja Pauliinan pakinoita Hiljainen tuuli Virpi Apposen runoja ja Pauliinan pakinoita Lukijalle Suomen Tunnustuksellisen Luterilaisen Kirkon julkaisema lehti, Luterilainen täyttää nyt, vuonna 1995, 70 vuotta. Olen ollut mukana

Lisätiedot

1. LARS ENARSON: Jerusalemin muureilla special, TV7(osa 2)

1. LARS ENARSON: Jerusalemin muureilla special, TV7(osa 2) 1 MESSIAANINEN JUUTALAISUUS Väinö Hotti 1. LARS ENARSON: Jerusalemin muureilla special, TV7(osa 2) Tehosteet: Väinö Hotti Ensimmäisellä vuosisadalla syntyi ei-juutalainen kristillisyys. Juutalaisen identiteetti

Lisätiedot

Uusi testamentti. Evankeliumin oppi -luokan opettajan opas

Uusi testamentti. Evankeliumin oppi -luokan opettajan opas Uusi testamentti Evankeliumin oppi -luokan opettajan opas Uusi testamentti Evankeliumin oppi -luokan opettajan opas Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko Kannessa: Carl Blochin maalaus

Lisätiedot

SUUREEN HELLUNTAIHIN

SUUREEN HELLUNTAIHIN Rukousmatka SUUREEN HELLUNTAIHIN 17. 27.5.2012 Mutta jos minun kansani, joka on otettu minun nimiini, nöyrtyy, ja he rukoilevat ja etsivät minun kasvojani ja palaavat pahoilta teiltänsä, niin minä kuulen

Lisätiedot

MARTTI LUTHER. Evankeliumi yksin ilmoittaa Jumalan Pojan

MARTTI LUTHER. Evankeliumi yksin ilmoittaa Jumalan Pojan 118 Luterilainen 6/2015 MARTTI LUTHER Evankeliumi yksin ilmoittaa Jumalan Pojan Mooses ei ilmaise Jumalan Poikaa, vaan ilmaisee lain, synnin, pahan omantunnon, kuoleman, Jumalan vihan, tuomion ja helvetin;

Lisätiedot

MARTTI LUTHER. Haanokin poisottaminen. 106 Luterilainen 4/2012

MARTTI LUTHER. Haanokin poisottaminen. 106 Luterilainen 4/2012 106 Luterilainen 4/2012 MARTTI LUTHER Haanokin poisottaminen Erityisesti merkillepantavat ja syvälle sydämeen painettavat ovat siis sanat siitä, että Haanok on viety täältä ja otettu vastaan, eikä tekijänä

Lisätiedot

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun JOULUSEIKKAILU -Aikamatka ensimmäiseen jouluun Näytelmä ensimmäisen joulun tapahtumista Israelissa. «Esitykset ja kuljetukset ilmaisia kaikille Kuopion kouluille ja päiväkodeille» Jouluseikkailu on alakoululaisille

Lisätiedot

[Sanojen kirjoitusasua on nykyaikaistettu] PEKKA ERVAST OLETKO TEOSOFI? KESKUSTELUJA TEOSOFIAN NELJÄSTÄ PERUSOPISTA

[Sanojen kirjoitusasua on nykyaikaistettu] PEKKA ERVAST OLETKO TEOSOFI? KESKUSTELUJA TEOSOFIAN NELJÄSTÄ PERUSOPISTA [Sanojen kirjoitusasua on nykyaikaistettu] PEKKA ERVAST OLETKO TEOSOFI? 1909 KESKUSTELUJA TEOSOFIAN NELJÄSTÄ PERUSOPISTA 1. Teosofinen liike Kysyjä. Mikä se nyt on tämä teidän teosofianne ja teosofinen

Lisätiedot

VUORISAARNA. Ellen G. White. Copyright 2012 Ellen G. White Estate, Inc.

VUORISAARNA. Ellen G. White. Copyright 2012 Ellen G. White Estate, Inc. VUORISAARNA Ellen G. White 1987 Copyright 2012 Ellen G. White Estate, Inc. Information about this Book Overview This ebook is provided by the Ellen G. White Estate. It is included in the larger free Online

Lisätiedot