Perjantai. Oman tunnon ääni.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "19.4.2013. Perjantai. Oman tunnon ääni."

Transkriptio

1 Perjantai. Oman tunnon ääni. Kun urut alkavat soittaa hiljaista fuugaa, Tikkari kohoaa penkkien välistä ilmaan. Hitaasti hän kohoaa ensin selkänojien korkeudelle, sitten niiden yli. Kohta leijuva hahmo saavuttaa alimmat kynttiläkruunut. Fuugan sävelet kiertelevät hänen ympärillään, kivisen enkelin sormenpää hipaisee ilmavirrassa heiluvan flanellipaidan helmaa. Antti Leikas Ilona resonoi: aaaa mmm aaa mmm... Tunnustelen hänen otsaansa ja päälakeaan. Värinä on yhdessä päälaen osassa erilaista kuin toisessa. Painan poskeni hänen kaulalleen. Epäilemättä myös Ilonan jalkapohjat värisevät. En koske niihin. Äänen muodostuksen kannalta on parempi, että hän pitää jalkansa rauhallisesti lattialla. Koskettelen sen sijaan hänen selkäänsä ja laitan käteni hänen rinnalleen solisluiden väliin. Ilona jo tunnusteli hetki sitten minun värinöitäni. Harjoituksen tarkoituksena on kehittää rennon äänenmuodostuksen avulla oman kehon tuntoa ja toiseen tutustumista. Tuntojen taustaksi luodaan fyysinen yhteys syntymän ja kuoleman kysymyksiin.

2 Syntymän värähtelyjä Elisa ja Niina esittivät eilisten harjoitusten johdannon. Opin paljon sellaista, mistä en ollut aikaisemmin edes kuullut. Nyt kuulin, miten laulajan ylä-äänet syntyvät kallon luista. Se kuulosti järkyttävän asialliselta ja oudoksuttavan huvittavalta. Elisa kertoi laulun voimaa kuvaavasta henkilökohtaisesta kokemuksestaan. Hänen tuntonsa saivat minut tunnustelemaan omia tuntojani. Henkilökohtaisena empaattikouluttajanani toimi Ilona. Tunnustelimme ulos- ja sisäänhegitystä isäntämiehen leveässä istuma-asennossa. Teimme hiihtäjäharjoitusta, jossa rento uloshengitys muuttui ääneksi. Ilona työsti asentojani lyhyissä harjoitteissa huolellisesti. Hänen läheisyytensä viritti minulle hyvän mielen empaattikouluttajien kuoron luoman äänimaiseman kuuntelemista varten. Me empaattikoulutettavat istuimme tuoleille ympyrään, otimme hyvät asennot ja pistimme silmämme kiinni. Kouluttajat jäivät ympärillemme seisomaan ja alkoivat synnyttää ääniä. Minä vaivuin aivan aluksi tavanomaiseen hajamielisyyteeni enkä tunnistanut mitään miksikään. Myöhemmin selvisi, että se oli oikeastaan oikein tehty. Alussa sali nimittäin täyttyi kohdun äänistä. Kohdussa elävä ihminen tuskin tunnista kohtua kohduksi tai miksikään muuksikaan paikaksi.

3 Ajattelin, että loppukeskustelussa tulee varmasti puhetta siitä, mitä kukin tunsi ja näki kuulemansa perusteella. Tulevaan keskusteluun valmistautumisen luulisi vaikuttavan kuulemiseen ja kuullun tulkintaan. Yritin välttää valmistautumista ja mutkikkaiden tulkintojen rakentelua. Kuulumiset kuulumisina! Suullisesti luodussa äänimaailmassa oli mielestäni jotakin sanan kauniissa mielessä uskonnollista. Jussi sanoi samaa loppukeskustelussa. Hän oli kuullut jotakin pyhää. Niin kuulivat varmasti muutkin. Olin sen sijaan melko varma, että muut eivät nähneet samoja meren pienillä luodoilla pyrstöjään läiskiviä merenneitoja kuin minä. Sisävesikuulumat ja lintumetsä-äänet puolestaan olivat ehkä yhteisiä kaikille. Suullisesti tehtyjen luontoäänien kuunteluharjoite oli näyte eettisyytensä muistavasta teatterista. Äänten estetiikka ei sulkenut ketään pois, vaan salli periaatteessa jokaisen maailmaan syntyneet ihmisen osallistua kuulemiseen. Estetiikka ei estetisoinut etiikkaa pilalle (ks. ja vrt. Hirvonen 2009) vaan pysyi hyvän elämän palveluksessa. Väliajalla keskustelin Karenin, Elisan ja Sanna-Eerikan kanssa. Sanna- Eerika odottaa lasta. Elisa on opiskellut äänen luomista ja luovaa ääntä muiden paikkojen muassa Sibelius -akatemiassa. Sanna-Eerika käy hengitykseen ja ääneen perustuvassa synnyttäville äideille tarkoitetussa valmennuksessa. Elisa on ammatillisesti innostunut sellaisesta äänenkäytöstä. Äänen rauhoittava mahti tuo uusia ihmisiä maailmaan.

4 Kuoleman lauluja Elisa avasi syntymää edeltävästä ajasta ja synnytyksestä ponnistavan harjoituksemme kertomalla miehensä mummon kuolemasta. Isoanoppi oli elänyt varsin terveenä ja omatoimisena 93-vuotiaaksi, mutta joutunut sitten pahaan onnettomuuteen, joka mursi häneltä reiden. Vanhus joutui pitkälliseen tiedottomaan tilaan. Elisa tunsi terveyskeskuksessa käydessään tukahduttavaa surua ja epätoivoa, kun ei saanut läheiseen ihmiseen yrityksistään huolimatta mitään yhteyttä. Sitten Elisa muisti, että jos mikään muu ei auta, niin pitää laulaa. Elisa lauloi laulun toisensa jälkeen. Vanhus heräsi ja puhui. Seuraavana aamuna hän kuoli. Minun äitini täyttäisi tänään sata vuotta, jos eläisi. Klavdija (Laura) Julkunen (o.s. Kaperi) syntyi Pyörittäjän kylässä Suistamolla työmies Mikko Kaperin ja hänen vaimonsa Sofia Kaperin (o.s. Sosoi) vahvatahtoiseksi tyttäreksi. Meidänkin viimeiseen tapaamiseemme liittyi laulu. Äiti oli joutunut aivoinfarktin takia sairaalaan. Hoitaja pyysi häntä tunnistamaan minut ja sisareni ja kutsumaan meitä nimeltä. "Kuka tämä on?", hän kysyi. Äiti vastasi, että "semmonen mies, joka ei itse tiedä, kuka on, ei ole mistään kotoisin". Huomautuksen esittäminen vei häneltä melko pitkän ajan. Hän

5 hymyili huomautuksensa jälkeen, mutta halvauksen vuoksi vain toisella suupielellään. Sitten äiti lauloi. Hän varmaankin ajatteli Elisan opetusta ennakoiden ja mukaillen, että ei tuohon mieheen mitenkään muutenkaan saa yhteyttä. Elämän mäiskettä Empatia saattaa olla toisen ihmisen asenteen arvailua, toisen tunteen tunnustelua. Tähän mennessä Homo Empathicus -projektissa on kuitenkin käynyt ilmi, että empatian harjoittelu kannattaa aloittaa mieluumminkin lähestymällä omaa asennettaan, tuntoaan ja tunnettaan, tai omaa sisätilaansa, kuten Leea Klemola asian ilmaisee. Empatia on oman kokemuksen esiin ottamista. Elisa ei ottanut yhteyttä isoanoppiinsa tämän tuntoja kuvittelemalla. Äitini ei ottanut yhteyttä minuun minun asemaani asettautumalla. Elisa ja Klavdija loivat empatian oman kokemuksensa avoimella ja tietyssä vekkulimaisessa mielessä levollisella ilmaisulla. Kerroin töihin lähtevälle vaimolleni varhain tänä aamuna äitini merkkipäivästä. Vaimo teki muutaman liikuttavan eleen, joilla hän ilmaisi, mitä äitini epäilemättä teki tasan sata vuotta sitten. Voi sitä minun pientä äitiäni! Ja voi minun mummoani, Sofiaa!

6 Empatian kannalta vaikutusvaltaisimmat HE -harjoitukset ovat alkaneet avaavan empaattikouluttajan oman kokemuksen esiin ottamisella. Esimerkiksi Eevan laituri ja Elisan sairaalakäynti ovat minulle suuria tunteiden ja ajatusten herättäjiä. Eilen Elisaa kuunnellessani ajattelin, että toisen ihmisen tunne ja minun tunteeni voivat olla keskenään hieman samanlaisessa suhteessa kuin minun muistettu tunteeni ja muisteleva tunteeni. Analogia koskee muotoa, ei vahvuutta, aihetta tai muuta substantiaalista seikkaa. Molempia suhteita hallitsee kohtaamisen ja kohtaamattomuuden samanaikaisuus. Kaksi viikkoa sitten laiturista kirjoittaessani minä sekä tunsin että en tuntenut vuosikymmenten takaisia tunteitani. Ensinnäkin tunsin niitä, tiesin aivan tarkasti, minkälaisia ne olivat (ja tietyssä hankalasti määriteltävässä mielessä yhä ovat). Samalla olin kokonaan mieleeni palauttamieni tunteiden ulkopuolella, aivan toisenlaisia tunteita tuntemassa. Kohtaamattomuus on muistelevan tunteen tahdikkuutta muistettua tunnetta kohtaan. Muisteleva tunne antaa kohtaamattomuudessa muistetulle tunteelle sellaisen arvon ja armon, mitä se ei aina välttämättä edes ansaitse. Minun laiturituntojani itsenäisesti muistellessaan muisteleva tunne luo sellaista suopeutta ja anteeksiantoa, jota tunteen kokeminen uudelleen sellaisenaan ei sallisi.

7 Pelkkä kohtaaminen toisi pelkkää samaistuvaa tungettelua. Kohtaaminen ja kohtaamattomuus yhdessä luovat empatian ja hyvän teatterin mahdollisuuksia. Muisteleva ja muistettu tunne ovat tietyssä mielessä toisistaan riippumattomia. Mikä tahansa muistettu tunne voi siis periaatteessa herättää minkä tahansa muistelevan tunteen. Mikko ja minä keskustelimme asiasta lämpiössä ja otimme esimerkiksi sen, miten näyttelijä tuntee kyllästymistä muistettua tunnetta muistellessaan. Jälkeenpäin huomasin, että esimerkki ei päde itsenäisten tunteiden suhteeseen kaikissa tilanteissa. Kyllästyminen on epäilemättä tyypillinen muistelevan tunteen tunne, mutta näyttelijää koskevassa esimerkissä se voi kertoa myös siitä, että tunteet eivät ole enää itsenäisiä, vaan toisiinsa vaikuttavia. Muisteleva tunne alkaa esimerkissä tunkeutua muistetun tunteet alueelle. Tällainen kolonisaatio on jonkinmoinen onnettomuus empatialle ja teatterille. Se, mikä koskee muistettua ja muistelevaa tunnetta, koskee myös toisen tunteen tuntemista ja toisen tunnetta tuntevaa oman tunteen tuntoa. Oman tunteen tunnon ja toisen tunteen tuntemisen itsenäisyys ja rinnakkainen omarataisuus tekevät empaattisen toiminnan mahdolliseksi. Oman tunteen tunnon ja toisen tunteen tuntemisen sekoittaminen on tungettelua, joka vie pohjan kunnioitukselta.

8 Elisaa kuunnellessani tunsin tietäväni jotakin siitä, miltä hänestä tuntui kohdata kuoleva läheisensä. Aistin sekä Elisan tässä ja nyt -läsnäoloa että hänen siellä-terveyskeskuksessa-käyntiään. Tunsin hänen tunnettaan ja olin samalla sen ulkopuolella. Tunsin ja ajattelin, että empatiaa tarvitaan aina, mutta sen ei ehkä silti tarvitse olla välttämättä lakkaamaton tila. Se voi olla myös pieni, erillinen juhlahetki. Hetki sitten ajattelin tekstissä ylempänä olevaa sanaa "vekkulimainen". Sopiiko se kuolevalle lauletun tai kuolevan laulaman laulun yhteyteen? Poistanko vekkulin ja korvaanko sen jollakin vakavammalla sanalla? Tulin siihen tulokseen, että "vekkulimainen" ei ole varmaankaan paras sana, mutta olkoon siinä. Kirjoitin minkä kirjoitin. Jotakin vekkulimaista syntymässä ja kuolemassa Homo Empathicus -katsannossa on. Juhlahetkeksi koettu empatia tarvitsee levollista, suurpiirteistä, suhteisiin asettavaa ja humoristisesti hengittävää taustaa. Pertti Julkunen KIRJALLISUUS: Hirvonen, Ari. (2009) Traagisen esityksen jäljillä. Teoksessa Hirvonen & Lindberg, Hirvonen, Ari & Lindberg, Susanna (toim.). (2009) Mikä mimesis? Philippe Lacoue-Labarthen filosofinen teatteri. Helsinki: Tutkijaliitto. Leikas, Antti. (2013) Huopaaminen. Juva: Kustannusosakeyhtiö Siltala.

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen.

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen. 1 Hei, haluaisin kiittää kirjasta. Se oli todella koskettava ja rehellinen. Olet varmaan saanut paljon samaa palautetta. Itkin hillittömästi kun luin sitä. Kiitos kun kirjoitit kirjan ja jaoit surusi meidän

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Pablo Andrés. Itse-Satsangin avulla. www.spontaani-parantuminen.info. 2011, Betterworld e.v. Puh. +358-(0)40-1950108 Email: finland@betterworld.

Pablo Andrés. Itse-Satsangin avulla. www.spontaani-parantuminen.info. 2011, Betterworld e.v. Puh. +358-(0)40-1950108 Email: finland@betterworld. Pablo Andrés Parantumisihmeistä Itse-Satsangin avulla www.spontaani-parantuminen.info 2011, Betterworld e.v. Puh. +358-(0)40-1950108 Email: finland@betterworld.eu (Betterworld r. y. on foorumi kommunikaatiolle

Lisätiedot

Äänidialogi - Menetelmä äänien kanssa keskusteluun

Äänidialogi - Menetelmä äänien kanssa keskusteluun Äänidialogi - Menetelmä äänien kanssa keskusteluun Äänidialogi on menetelmä, joka tarjoaa neutraalin, mutta vahvan lähestymistavan äänien parissa työskentelyyn. Äänien hyväksyminen on työn ytimenä. Äänidialogi

Lisätiedot

Pablo Andrés. Parantumisihmeistä. Itse-Satsangin avulla. www.spontaani-parantuminen.info

Pablo Andrés. Parantumisihmeistä. Itse-Satsangin avulla. www.spontaani-parantuminen.info Pablo Andrés Parantumisihmeistä Itse-Satsangin avulla www.spontaani-parantuminen.info 1 2011 Betterworld e.v. www.betterworld.eu and TÄSSÄ & NYT HL Oy http://www.tassajanyt.fi (Betterworld e.v. on foorumi

Lisätiedot

Pablo Andrés. Parantumisihmeistä. Itse-Satsangin. - antaumuksen korkein muoto - henkisen parantumisen tukeminen avulla

Pablo Andrés. Parantumisihmeistä. Itse-Satsangin. - antaumuksen korkein muoto - henkisen parantumisen tukeminen avulla Pablo Andrés Parantumisihmeistä Itse-Satsangin - antaumuksen korkein muoto - ja henkisen parantumisen tukeminen avulla www.spontaani-parantuminen.info 1 2011 Betterworld e.v. www.betterworld.eu & TÄSSÄ

Lisätiedot

Kohti sisäistä ja ulkoista rauhaa Monikulttuurinen ilta Kemijärven kirjastossa Vieraana Orland Bishop

Kohti sisäistä ja ulkoista rauhaa Monikulttuurinen ilta Kemijärven kirjastossa Vieraana Orland Bishop Kohti sisäistä ja ulkoista rauhaa Monikulttuurinen ilta Kemijärven kirjastossa Vieraana Orland Bishop Tiistaina 20. tammikuuta 2015 klo 17.30 Orland Bishop kertoo työstään kalifornialaisten jenginuorten

Lisätiedot

ILMAN HEITÄ EN OLISI LÖYTÄNYT TÄHÄN HETKEEN

ILMAN HEITÄ EN OLISI LÖYTÄNYT TÄHÄN HETKEEN ILMAN HEITÄ EN OLISI LÖYTÄNYT TÄHÄN HETKEEN TAIDELÄHTÖISET JA TOIMINNALLISET MENETELMÄT IDENTITEETTITYÖN JA OSALLISUUDEN TUKENA OPPIMISOPAS OHJAAJILLE 1 SISÄLLYS TAIDELÄHTÖISET MENETELMÄT IDENTITEETTITYÖN

Lisätiedot

Pois tuskasta. Sisällys

Pois tuskasta. Sisällys 2 Pois tuskasta Sisällys 1. Johdanto... 4 2. Hyväksyminen... 12 3. Kuunteleminen... 25 4. Rakkaus... 40 5. Irti päästäminen... 51 6. Kuuluminen... 65 7. Sureminen... 72 8. Viha... 83 9. Pelko... 93 10.

Lisätiedot

Kuunteleva kosketus. Mirja Muurimaa

Kuunteleva kosketus. Mirja Muurimaa Kuunteleva kosketus Mirja Muurimaa Johdanto Vuonna 1993 Kehitysvammaliitto julkaisi kirjoittamani Kuunteleva kosketus -opaskirjasen. Olen opettanut tätä hoitavaa kommunikaatiota vuodesta 1987 alkaen ja

Lisätiedot

Tämä kertomus on omistettu kiitollisuudella elämäni ilolle ja valolle.

Tämä kertomus on omistettu kiitollisuudella elämäni ilolle ja valolle. Kirsi Rautiainen 2003 Tämä kertomus on omistettu kiitollisuudella elämäni ilolle ja valolle. Sisällys LUKIJALLE sivu 4 TÄNÄÄN Katselivat toisiansa, menninkäinen rinnassansa tunsi kummaa leiskuntaa sivu

Lisätiedot

Juha Varto. Filosofian taito

Juha Varto. Filosofian taito filosofian taito Juha Varto Filosofian taito copyright Juha Varto 2005 (1992) 3 T ä m ä t e k s t i o n t a r k o i t e t t u l u e t t a v a k s i. T e k s t i ä e i v o i k ä y t t ä ä j o n k i n y

Lisätiedot

KANNEN KUVA: JENNI UUSITALO TAITTO: JENNI UUSITALO VALOKUVAT: JENNI UUSITALO, TONI LEHTOLA, JOHANNA SALMI JA ORVO UUSITALO

KANNEN KUVA: JENNI UUSITALO TAITTO: JENNI UUSITALO VALOKUVAT: JENNI UUSITALO, TONI LEHTOLA, JOHANNA SALMI JA ORVO UUSITALO 1 KANNEN KUVA: JENNI UUSITALO TAITTO: JENNI UUSITALO VALOKUVAT: JENNI UUSITALO, TONI LEHTOLA, JOHANNA SALMI JA ORVO UUSITALO TAITEEN MAISTERIN TUTKINNON OPINNÄYTETYÖ VISUAALISEN KULTTUURIN MAISTERIOHJELMA

Lisätiedot

OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN!

OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN! Eeva Raunela OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN! - Äidinkieltä ja kirjallisuutta keskustellen On ollut mielenkiintoista kasvaa steinerkoulun lukion opettajaksi. Vaikka kuulun steinerkoulun käyneisiin oppilaisiin

Lisätiedot

When Christians Die with Unrepented Sin #1 Kun kristityt kuolevat ja heillä on synti, josta ei ole tehty parannusta, osa 1

When Christians Die with Unrepented Sin #1 Kun kristityt kuolevat ja heillä on synti, josta ei ole tehty parannusta, osa 1 7/13/13 When Christians Die with Unrepented Sin #1 Kun kristityt kuolevat ja heillä on synti, josta ei ole tehty parannusta, osa 1 Hei kaikki, eräs pastori kertoi seurakunnalleen, että jos nopeusrajoitus

Lisätiedot

MÄ OON JEES! Aineisto itsetuntemuksesta tukioppilasohjaajalle

MÄ OON JEES! Aineisto itsetuntemuksesta tukioppilasohjaajalle SISÄLLYS 1. Johdanto... 3 2. Minäkuva eli minäkäsitys millainen minä olen... 4 3. Itsetunto miten suhtaudun itseeni... 5 4. Arvot valintojen ja tekojen perusta... 7 5. Oman minän pohtiminen miten voin

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7

William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Finnish Christ Is The Mystery of God Revealed 63-0728 William Marrion Branham päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu Ilm. 10:7 Kristus on Jumalan salaisuus paljastettuna Jeffersonville, IN,

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

EVANKELIUMI JOHANNEKSEN MUKAAN

EVANKELIUMI JOHANNEKSEN MUKAAN Jorma Pihkala EVANKELIUMI JOHANNEKSEN MUKAAN JOHDANTO Vanhan kirkon yksimielisen perimätiedon mukaan neljäs evankeliumi on apostoli Johanneksen, Sebedeuksen pojan, apostoli Jaakobin veljen, laatima. Matt.4:21

Lisätiedot

Ihme ja kumma. Sisällysluettelo:

Ihme ja kumma. Sisällysluettelo: Ihme ja kumma Sisällysluettelo: Kutsuttu muuttumaan 2 Mikä ihmisille on mahdotonta, se on Jumalalle mahdollista! 3 Mitä tästä opimme... 8 Oletko syntinen vai vanhurskas? 9 Herätys Albaniassa 10 22012 Elämämme

Lisätiedot

Minut on pilattu osa 1-6

Minut on pilattu osa 1-6 Minut on pilattu osa 1-6 John Fenn 2013-10-19 2013-11-23 10/19/13 I've been ruined #1 Minut on pilattu osa 1 Hei kaikki, Eräs episkopaalinen (anglikaani-) pappi kutsui minut pitämään kotikokouskonferenssia

Lisätiedot

KIRSI RANTO PEHMEÄ KUIN KUKKA, KOVA KUIN TIMANTTI TAMMI

KIRSI RANTO PEHMEÄ KUIN KUKKA, KOVA KUIN TIMANTTI TAMMI KIRSI RANTO PEHMEÄ KUIN KUKKA, KOVA KUIN TIMANTTI TAMMI Kirsi Ranto Pehmeä kuin kukka, kova kuin timantti kustannusosakeyhtiö tammi helsinki Kuvat: Kirsi Ranto, paitsi kuvaliitteen s. 5 ja 7 Shawn Reeder

Lisätiedot

EI-KRISTITYN KÄÄNTYMISPROSESSI

EI-KRISTITYN KÄÄNTYMISPROSESSI EI-KRISTITYN KÄÄNTYMISPROSESSI Kylväjävertaus sisältää monta tärkeää näkökulmaa kristityksi tulemisen prosessista. Alla katkelma Matt. 13:13-23: 13. Minä puhun heille vertauksin siksi, että he näkevin

Lisätiedot

teksti: Lohjan vanhempainryhmä kuvitus: perhealbumit kansikuva: Mia Matosevic ulkoasu: Mikko Storm

teksti: Lohjan vanhempainryhmä kuvitus: perhealbumit kansikuva: Mia Matosevic ulkoasu: Mikko Storm teksti: Lohjan vanhempainryhmä kuvitus: perhealbumit kansikuva: Mia Matosevic ulkoasu: Mikko Storm Opasta voi kysyä: Lohjan perusturvakeskus Kalevankatu 4 08100 Lohja Avohuollon ohjaaja Anne Saaristo (019)369

Lisätiedot

Vahinkojen tiellä: Jumalallista johdatusta taistelukentällä

Vahinkojen tiellä: Jumalallista johdatusta taistelukentällä 1 KIRJOITTAJASTA: Cordell Vail syntyi 1943 Loganissa, Utahissa LDS sairaalassa Ammon W. ja Winona H. Vailille. Hänellä oli yksi veli ja kaksi sisarta. Hän ja hänen veljensä ja sisarensa elivät Hyde Parkissa,

Lisätiedot

Terve minä. Tukioppilastoiminnan materiaali itsetuntemuksesta

Terve minä. Tukioppilastoiminnan materiaali itsetuntemuksesta Terve minä Tukioppilastoiminnan materiaali itsetuntemuksesta Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

On enemmän ja muuta kuin se, minkä tiedän 1

On enemmän ja muuta kuin se, minkä tiedän 1 38 Anneli Arho On enemmän ja muuta kuin se, minkä tiedän 1 Fenomenologi tutkii ilmiöitä, sellaista, joka ilmenee joko itsestään tai sitten ilmiö pitää tavalla tai toisella houkutella ilmenemään. Noin kahdeksan

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

SYNNYTTÄMISEN TEOLOGIA?... 3

SYNNYTTÄMISEN TEOLOGIA?... 3 Daniel Nylund Katso tuoreempia kirjoituksiani; Teoblogi Ystäväkirje 95 JOHDANTO... 2 SYNNYTTÄMISEN TEOLOGIA?... 3 SYNNYTTÄMINEN VANHASSA TESTAMENTISSA... 4 A. ONKO SYNNYTYS KIVULLA KIROTTU?... 4 B. SYNNYTTÄMISEN

Lisätiedot