ilman ratkaisun. Puhdas sisäilma on oleellista hengityssairauksien

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ilman ratkaisun. Puhdas sisäilma on oleellista hengityssairauksien"

Transkriptio

1

2 Terveellisessä kodissa tarvitaan raikasta ilmaa paljon vuorokaudessa. Hengitysilman laatu; kosteuspitoisuus, hapen ja hiilidioksidin suhde sekä lämpöolot vaikuttavat merkittävästi ihmisen terveyteen ja viihtyvyyteen. Ihminen kuluttaa tavallisesti vuorokaudessa vähintään litraa ilmaa. Tästä jopa 90 % voi olla sisäilmaa. Jotta asunnon ilma olisi puhdasta hengittää, se on vaihdettava ulkoilmaan kerran kahdessa tunnissa. Vallox Oy:n ilmanvaihtojärjestelmät tarjoavat kodin raikkaan ilman ratkaisun. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä. Lisäksi ikkunoiden ja muiden ulkoseinärakenteiden on pysyttävä kuivana lämmityskaudella. Puhdas sisäilma on oleellista hengityssairauksien ehkäisemiseksi. Vallox-ilmanvaihtokoneen hienosuodatus (F7) huolehtii, ettei sisään tuotavassa raikkaassa ilmassa ole nimeksikään siitepölyä tai likahiukkasia. Hyvin toimiva ilmanvaihto edellyttää, että järjestelmä pidetään puhtaana. Suodattimet tulee puhdistaa säännöllisesti ja ne vaihdetaan vähintään kerran vuodessa. Myös kanavisto tulee tarvittaessa puhdistaa.

3 Ilmanvaihdon automaattinen säätö auttaa saavuttamaan ihanteellisen sisäilman laadun. Valloxin DIGITsarjan ilmanvaihtokoneisiin on saatavissa älykäs automatiikka, joka valvoo jatkuvasti sisäilman kosteusja hiilidioksidipitoisuutta sekä ohjaa ilmanvaihtoa. DIGIT-järjestelmän ansiosta koti säilyy raikkaana myös muuttuvissa asumistilanteissa, kun ilmanvaihto säätyy automaattisesti energiaa säästäen. DIGIT-tuotteiden ominaisuuksiin kuuluvat myös mm. jäätymisenestoautomatiikka, takkakytkintoiminto, hyvä tuloilman suodatus, kesä- ja talviautomatiikan toimintalämpötilojen valinta, huoneilman lämpötilan mukaan säätyvä tuloilman lämpötila sekä huoltomuistutin. Vallox Digit SED - Ilmanvaihdon helppokäyttöinen älykkö Digit SED on Valloxin uuden sukupolven digitaalinen ilmanvaihtojärjestelmän ohjauskeskus. Digit SED merkitsee yksinkertaisempaa käytettävyyttä, asentamisen helppoutta ja vaivatonta huollettavuutta. Vallox Digit SE -ohjauskeskuksen helppokäyttöisyyden perustana on yksinkertainen käyttövalikko. Älykäs ohjauspaneeli on varustettu LCDnäytöllä, jonka avulla voi seurata Vallox Digit SED -ohjauspaneeli ilmanvaihtojärjestelmän kodissa. toimintaa Uusi ohjausjärjestelmä vastaa tiukkoihin energiansäästövaatimuksiin. Ilmanvaihtokonetta voidaan ohjata asukkaan omien vaatimusten ja tarpeiden mukaan. Laitteen asetusarvot ovat vaivattomasti muutettavissa. Lisävarusteena on saatavissa kosteus- ja hiilidioksidianturit, joiden avulla voidaan vähentää tarpeetonta ilmanvaihtoa huoneilman kosteusprosentin sekä hiilidioksidipitoisuuden perusteella.

4 Uudet ilmanvaihtoon kohdistuvat määräykset vaativat kotien ilmanvaihdon suunnittelulta entistä enemmän. Oleskelutiloissa on saavutettava kaikissa tavanomaisissa sääoloissa ja käyttötilanteissa terveellinen, turvallinen ja viihtyisä sisäilmasto. Käytännössä tämä tarkoittaa ilman tehokasta suodatusta, alhaista äänentasoa sekä mahdollisimman pientä lämmönhukkaa. Uusitut energiataloudellisuuteen liittyvät määräykset asettavat vaatimuksia ilmanvaihdon poistoilmasta talteenotettavalle lämpömäärälle. Ilmanvaihdon oikea-aikainen käyttö, poistoilman lämmöntalteenotto ja ilmanvaihtolaitteen helppo säätäminen takaavat raikkaan sisäilman lisäksi myös hyvän energiatalouden. Poistoilmaan sitoutunut lämpö kannattaa ottaa talteen. Kaikkien Valloxin ilmanvaihtokoneiden talteenotto ylittää reilusti uusien määräysten hyötysuhdevaatimukset. Tasavirtapuhaltimin varustetut mallit kuluttavat vähemmän sähköä kuin perinteiset vaihtovirtapuhaltimet. Lämmöntalteenotto säästää Vallox-ilmanvaihtokoneet käyttävät poistoilmaan sitoutunutta lämpöä tuloilman lämmittämiseen. Lämmöntalteenottokennossa poistuvan ilman lämpö lämmittää sisään otettavaa ilmaa. Poistettavasta ilmasta talteenotettava lämpö riittää suurimman osan vuodesta lämmittämään ulkoa otettavan ilman sopivaksi. Lämmintä poistoilmaa + 22 C Esilämmitetty raikas ilma sisään + 13 C Jäähtynyt poistoilma ulos + 12 C Raikasta ulkoilmaa - 5 C Ulkoilman ollessa hyvin kylmää tuloilmaa tulee lisälämmittää riittävän ilmanvaihdon ja vedottomuuden saavuttamiseksi. Vallox-ilmanvaihtokoneissa sisään otettavaa ilmaa voidaan lisälämmittää joko sähkötai nestepatterilla. Digit-malleissa jälkilämmityksen saa kytkettyä päälle ohjainpaneelista ja kone säätää valitun lämpötilan automaattisesti. Muissa malleissa tuloilman lämpötila säädetään koneelta. POISTOILMAN LÄMMÖNTALTEENOTON VUOSIHYÖTYSUHDE A B C D E määräystaso F G H I VALLOX 180 Vallox 180 -ilmanvaihtokoneen enegiatehokkuus on huippuluokkaa. Tästä syystä sillä on VTT:n sertifi kaatti.

5 Ratkaisu uusiin ja vanhoihin rakennuksiin Vallox tarjoaa monipuolisen ilmanvaihtolaitteiden valikoiman, josta löytyy toimiva vaihtoehto uusiin ja vanhoihin rakennuksiin sekä loma-asuntoihin. Asumismuodosta riippumatta tärkeintä on huolellinen ilmanvaihdon suunnittelutyö. Lisäksi ilmanvaihdon tarpeenmukainen käyttö luo edellytykset raikkaalle sisäilmalle. Kodin ilmanvaihtoa suunnitellessaan ilmanvaihtosuunnittelija ottaa huomioon kaikki tarpeelliset seikat, jotka vaikuttavat laitteiston valintaan ja sijoitteluun. Ilmanvaihtosuunnitelmassa otetaan huomioon myös eri tilojen ilmanvaihdon tarpeet, energiataloudellisuus sekä ilmanvaihtokanavien oikea sijoittelu. Laitevalintaan vaikuttaa asumispinta-alan lisäksi myös mm. kanavisto sekä hygieniatilojen määrä ja käyttö. Laitevalinta tulee aina varmistaa ilmanvaihtosuunnittelijalta. Uudet energiatehokkuutta koskevat määräykset koskevat myös ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja loma-asuntoja.

6 Ilmanvaihdon toiminta käytännössä Ilmanvaihtolaitteiston huolellinen valinta on ensiarvoisen tärkeää. Laitevalinta tulee aina varmistaa ilmanvaihtosuunnittelijalta, sillä siihen vaikuttavia tekijöitä on useita. Asuinpinta-alan lisäksi järjestelmän valintaan vaikuttavat mm. eri tilojen käyttötarkoitus sekä hygieniatilojen määrä ja käyttöaste. Ilmanvaihtokoneen teho eli suorituskyky määritellään ilmanvaihtosuunnitelmassa talon ilmamäärätarpeen perusteella. Ilmanvaihtokonetta valittaessa on otettava huomioon ilmanvaihdon tehostustarve - koneen tulee saavuttaa talon perusilmanvaihto noin puolella maksimitehostaan. Suurissa taloissa on usein järkevää käyttää kahta erillistä ilmanvaihtokonetta yhden ison yksikön sijaan. Perusilmanvaihto Asunnon ilmanvaihtoa säädetään koneen ulkopuolelle tai koneeseen sijoitetuilla säätimillä. Valloxin DIGIT-mallien ohjaus tapahtuu elektronisella säätimellä, joka mahdollistaa hyvin monipuolisen koneen käytön. Muissa Valloxin ilmanvaihtokoneissa ilmanvaihdon tehon säätäminen tapahtuu erillisellä ohjauskeskuksella, liesikuvulla tai koneesta. Tulo- ja poistoilmajärjestelmässä suodatettua ja lämmityskaudella lämmitettyä tuloilmaa tuodaan kaikkiin makuuhuoneisiin, olohuoneeseen, takkahuoneeseen ja saunaan, sekä takan yläpuolelle tehostamaan takan ilmansiirtoa. Näistä tiloista ilma kulkeutuu tiloihin, joista se kosteana tai likaantuneena poistetaan ulos. Kosteaa ilmaa poistetaan saunasta, pesuhuoneesta, WC-tiloista ja kodinhoitohuoneesta. Lisäksi poistoventtiilejä on vaatehuoneessa ja keittiössä sekä asuintilaan liittyvissä varastoissa. Keittiön kärynpoisto toteutetaan erillisellä liesituulettimella tai huippuimuri-liesikupu yhdistelmällä.

7 Jokaiseen rakennukseen on määriteltävä ilmanvaihtojärjestelmä talon tarpeiden mukaan. Poistoilmakanava Tuloilmakanava Ulkoilmakanava Jäteilmakanava 1 Vallox-ilmanvaihtokone 2 Ilmanvaihdon ohjaus 3 X-line -liesituuletin tai talotuuletin 4 Kattoläpivienti 5 Tulo- ja poistoilmaventtiilit 6 Kanavisto 7 Vallox-äänenvaimentimet 8 Hiilidioksidianturi (automaattinen säätö) 9 Kosteusanturi (automaattinen säätö) 10 Takkakytkin Jäteilma poistetaan koneesta kattoläpiviennin kautta ulos, ja uutta raikasta otetaan talon viileämmältä puolelta joko seinään tai räystään alle sijoitetun raitisilmasäleikön kautta. Lämmityskaudella lämmöntalteenotto käyttää poistuvan ilman lämpöä sisään otettavan ilman lämmittämiseen. Kesäkäytössä lämmöntalteenotto ohitetaan. Ilmanvaihtokoneen sijoitus Vallox ilmanvaihtokoneet tulee sijoittaa lämpimään sisätilaan. (+ 10 C) Koneen sijoituspaikaksi valitaan tila, jossa sen käyntiääni ei häiritse asumista. Erillinen tekninen tila tai paikka kosteiden tilojen yhteydessä, kuten kodinhoitohuone, ovat suositeltavia. Kondenssiveden viemäröinti, äänitaso ja koneen huoltamisen helppous on myös huomioitava sijoituspaikkaa valittaessa. Ilmanvaihdon huolto Ilmanvaihdon kannalta keskeisimpiä asioita on puhtaus. Vallox-ilmanvaihtokoneiden suodattimet vaativat säännöllistä puhdistusta ja vaihtoa. Valitsemalla alkuperäisen Valloxsuodatinpaketin saat varmasti laitteeseesi sopivat suodattimet.

8 Automaattisesti säätyvät ilmanvaihtokoneet Vallox 180

9 Vallox Digit SE Vallox 90 SE

10 Manuaalisäätöiset ilmanvaihtokoneet Vallox 75 95

11 Vallox 130E Vallox 70

12 Alan markkinajohtaja Suomessa ja merkittävä vientiyritys Satojen tuhansien toteutettujen ilman vaihtojärjestelmien kokemus Tuotteiden korkea laatu ja jatkuva laadunvalvonta Laaja tuotevalikoima sekä uudisrakentamiseen että peruskorjaukseen Koko maan kattava jälleenmyyjä- ja huoltoverkosto Varaosat luotettavasti myös vanhempiin laitteisiin Määrätietoinen panostus tuotekehitykseen Nykyaikainen elektroninen säätöjärjestelmä Kiinteä yhteistyö alan viranomaisten ja yhteisöjen kanssa Vallox Oy, Loimaa, puh. (02) , faksi (02) / /5000 (2.05)/Newprint

HAJAUTETUN ILMANVAIHDON RATKAISUT

HAJAUTETUN ILMANVAIHDON RATKAISUT R A I K K A A S T I P A R E M P A A S I S Ä I L M A A HAJAUTETUN ILMANVAIHDON RATKAISUT kerros- ja rivitaloihin R A I K K A A S T I P A R E M P A A S I S Ä I L M A A ASUNTOKOHTAINEN, TARPEENMUKAINEN VALLOX-

Lisätiedot

hyvä sisäilma vanhaankin Taloon

hyvä sisäilma vanhaankin Taloon hyvä sisäilma vanhaankin Taloon ilmanvaihto peruskorjauksessa WWW.valloX.Com vallox IlmanvaIhToJÄrJesTelmÄ IlmanvaIhdon nykyaikaistaminen on TÄrKeÄ osa PerusKorJausTa Älykkäällä ja energiatehokkaalla ilmanvaihdolla

Lisätiedot

HYVÄ ILMA SISÄLLÄKIN

HYVÄ ILMA SISÄLLÄKIN POISTOILMAN LÄMMÖNTALTEENOTON VUOSIHYÖTYSUHDELUOKKA HYVÄ ILMA SISÄLLÄKIN Helppokäyttöistä ilmanvaihdon huipputekniikkaa 09MV 0 MV MV A+ VALLOX ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄ VALLOX ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄ Älykkäällä

Lisätiedot

Vallox KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. Compact. Tulo-/poistoilmanvaihto lämmöntaltteenotolla. Kerros- ja rivitalohuoneistoihin sekä omakotitaloihin.

Vallox KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. Compact. Tulo-/poistoilmanvaihto lämmöntaltteenotolla. Kerros- ja rivitalohuoneistoihin sekä omakotitaloihin. Vallox 70 Compact 1.09.349F 18.9.2012 VALLOX TYYPPI 70 Compact A3475 70K Compact A3476 Tulo-/poistoilmanvaihto lämmöntaltteenotolla Kerros- ja rivitalohuoneistoihin sekä omakotitaloihin. KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE 1.09.380F 15.05.07 VALLOX TYYPPI 3468 Tulo-/poistoilmanvaihto lämmöntaltteenotolla kerros ja rivitalohuoneistoihin KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE PÄÄOSAT ARKIPÄIVÄN PIKAOPAS VALLOX TSK on perussäädetty kotisi

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE Vallox 1.09.260F 14.5.2009 VALLOX 95 75 TYYPPI 3510 Tulo-/poistoilmanvaihto lämmöntaltteenotolla KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE Kerros- ja rivitalohuoneistoihin sekä omakotitaloihin. Vallox 7595 SILENT PÄÄOSAT

Lisätiedot

ILMANVAIHDON VALLOX. Suunnittelu Asennus Käyttöönotto

ILMANVAIHDON VALLOX. Suunnittelu Asennus Käyttöönotto VALLOX ILMANVAIHDON Suunnittelu Asennus Käyttöönotto Väli 1 1.09.94F 10.11.010 VALLOX 4 4 6 1 7 9 5 8 1 4 5 6 7 8 9 Ilmanvaihtokone Ilmanvaihdon ohjaus Liesituuletin Kattoläpivienti Venttiilit Kanavisto

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. Vallox DIGIT SED. MALLIT: VALLOX DIGIT2 SE VALLOX DIGIT2 SE VKL VALLOX DIGIT2 SE MLV VKL VALLOX DIGIT2 SE MLV sähkö

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. Vallox DIGIT SED. MALLIT: VALLOX DIGIT2 SE VALLOX DIGIT2 SE VKL VALLOX DIGIT2 SE MLV VKL VALLOX DIGIT2 SE MLV sähkö Vallox Digit2 SE 1.09.395F 9.2.2011 Tyyppi 3550 SE VALLOX KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE MALLIT: VALLOX DIGIT2 SE VALLOX DIGIT2 SE VKL VALLOX DIGIT2 SE MLV VKL VALLOX DIGIT2 SE MLV sähkö DIGIT SED ELEKTRONINEN

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. Vallox MALLIT: VALLOX 132 E VALLOX 132 E VKL. VALLOX Pidätämme oikeuden muutoksiin ilman etukäteisilmoitusta

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. Vallox MALLIT: VALLOX 132 E VALLOX 132 E VKL. VALLOX Pidätämme oikeuden muutoksiin ilman etukäteisilmoitusta Vallox 1.09.410F 22.10.2009 Tyyppi 3550 E VLLOX KÄYTTÖ- J HUOLTO-OHJE 132 E MLLIT: VLLOX 132 E VLLOX 132 E VKL SISÄLLYSLUETTELO RKIPÄIVÄN PIKOPS VLLOX 132 E on perussäädetty kotisi normaalioloihin. Ilmanvaihdon

Lisätiedot

Vallox KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE DIGIT SED TULO-/POISTOILMANVAIHTOKONE LÄMMÖNTALTEENOTOLLA MALLIT: VALLOX 90 SE R VALLOX 90 SE L

Vallox KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE DIGIT SED TULO-/POISTOILMANVAIHTOKONE LÄMMÖNTALTEENOTOLLA MALLIT: VALLOX 90 SE R VALLOX 90 SE L Vallox 90SE 1.09.332F 10.4.2009 Tyyppi 3520 VALLOX TYYPPINUMERO 3520 VTT:n sertifikaattinumero Tasavirtapuhallinmalli C326/05 TULO-/POISTOILMANVAIHTOKONE LÄMMÖNTALTEENOTOLLA KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE DIGIT

Lisätiedot

Vallox KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE TULO-/POISTOILMANVAIHTOKONE LÄMMÖNTALTEENOTOLLA. Tyyppinumero 3522. 1.09.347F 25.8.2009 Tyyppi 3522 VALLOX

Vallox KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE TULO-/POISTOILMANVAIHTOKONE LÄMMÖNTALTEENOTOLLA. Tyyppinumero 3522. 1.09.347F 25.8.2009 Tyyppi 3522 VALLOX Vallox 90KSC Tyyppinumero 522 1.09.47F 25.8.2009 Tyyppi 522 VALLOX VALLOX tuotenumero VALLOX 90K SC R 8600 VALLOX 90K SC L 8700 TULO-/POISTOILMANVAIHTOKONE LÄMMÖNTALTEENOTOLLA KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Energiatehokas ilmanvaihto

Energiatehokas ilmanvaihto Energiatehokas ilmanvaihto Ilmanvaihdon perusteet Ilmanvaihdolla pyritään saamaan rakennukseen terveellinen ja viihtyisä sisäilma. Asuinrakennusten ilmanvaihto järjestetään siten, että ulkoilmaa tuodaan

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. Vallox DIGIT SED EFFECT. Elektronisesti ohjattu tulo/poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. Vallox DIGIT SED EFFECT. Elektronisesti ohjattu tulo/poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla Vallox 150SE EFFECT 1.09.378Fb 21.1.2013 Tyyppi A3530 VALLOX Elektronisesti ohjattu tulo/poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE MALLIT: VALLOX 150 Effect SE VALLOX 150 Effect SE VKL

Lisätiedot

ILMANVAIHDON PERUSKORJAUSOPAS Asuntojen, liiketilojen, kokoontumis- yms. tilojen ilmanvaihtoratkaisuja Paremman sisäilman puolesta PARASTA ILMANVAIHTOA www.ilto.fi Sisällys Nyt on aika panostaa peruskorjaukseen...3

Lisätiedot

Like a Breath of Fresh Air. Enervent Ilmanvaihtoratkaisut

Like a Breath of Fresh Air. Enervent Ilmanvaihtoratkaisut Like a Breath of Fresh Air Enervent Ilmanvaihtoratkaisut 2 Enervent Like a Breath of Fresh Air 3 Enervent tuo ulkoilman sisälle vielä puhtaampana ja raikkaampana Ensto on sähköjärjestelmien ja -tarvikkeiden

Lisätiedot

Like a Breath of Fresh Air. Enervent Ilmanvaihtoratkaisut

Like a Breath of Fresh Air. Enervent Ilmanvaihtoratkaisut Like a Breath of Fresh Air Enervent Ilmanvaihtoratkaisut 2 Enervent Like a Breath of Fresh Air 3 Enervent tuo ulkoilman sisälle vielä puhtaampana ja raikkaampana Ensto on sähköjärjestelmien ja -tarvikkeiden

Lisätiedot

Like a Breath of Fresh Air. Enervent Ilmanvaihtoratkaisut

Like a Breath of Fresh Air. Enervent Ilmanvaihtoratkaisut Like a Breath of Fresh Air Enervent Ilmanvaihtoratkaisut Enervent Like a Breath of Fresh Air 2 3 Enervent tuo ulkoilman sisälle vielä puhtaampana ja raikkaampana Ilmanvaihto Kun hallitset kotisi, hallitset

Lisätiedot

Suunnitteluohje. www.swegon.com

Suunnitteluohje. www.swegon.com Suunnitteluohje www.swegon.com ILMANVAIHDON SUUNNITTELUOHJE Lämmöntalteenotolla varustetut Swegon Casa ilmanvaihtolaitteet on tarkoitettu asuntojen ilmanvaihtoon. Ilmavirrat suunnitellaan kansallisten

Lisätiedot

600e-hp-co LÄMMÖNTALTEENOTTOLAITE, POISTOILMALÄMPÖPUMPPU JA JÄÄHDYTYS. Smart-käyttöliittymä

600e-hp-co LÄMMÖNTALTEENOTTOLAITE, POISTOILMALÄMPÖPUMPPU JA JÄÄHDYTYS. Smart-käyttöliittymä 600e-hp-co LÄMMÖNTALTEENOTTOLAITE, POISTOILMALÄMPÖPUMPPU JA JÄÄHDYTYS 600e-hp-co Smart-käyttöliittymä Huippuunsa vietyä lämmöntalteenottoa ja jäähdytystä AirWise Oy on merkittävä ilmanvaihtolaitteiden

Lisätiedot

Pax ilmanvaihto - ja hengität raikasta ilmaa. Puhaltimet Tuloilmaventtiilit Ilmanvaihtolaite LTO

Pax ilmanvaihto - ja hengität raikasta ilmaa. Puhaltimet Tuloilmaventtiilit Ilmanvaihtolaite LTO Pax ilmanvaihto - ja hengität raikasta ilmaa Puhaltimet Tuloilmaventtiilit Ilmanvaihtolaite LTO Pax ilmanvaihto - ja hengität raikasta ilmaa Tärkeissä asioissa sinä ja talosi olette hyvin samankaltaisia.

Lisätiedot

ILMANVAIHDON ENERGIAKORJAUS

ILMANVAIHDON ENERGIAKORJAUS 1.2.2013 Energiakorjaus Tekninen kortti ILMANVAIHDON ENERGIAKORJAUS kortti 10 pientalot TOIMIVA ILMANVAIHTO Ilmanvaihdon tehtävänä on tuoda sisälle raitista ilmaa ja kuljettaa ulos sisäilman epäpuhtaudet,

Lisätiedot

Energiatehokkaan pientalon ilmanvaihto-opas

Energiatehokkaan pientalon ilmanvaihto-opas RAPORTTI VTT-S-04674-14 Energiatehokkaan pientalon ilmanvaihto-opas Kirjoittajat: Tilaaja: Mikko Saari, Arto Antson, Petri Kukkonen ja Mikko Nyman Rakennustuoteteollisuus RTT ry, Pientaloteollisuusjaosto

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE Mallit KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE MUH-ILMAVA 130 MUH-ILMAVA 130 VKL SISÄLLYSLUETTELO Arkipäivän pikaopas: Ilmava 130 on perussäädetty kotisi normaalioloihin. Ilmanvaihdon säätöä tarvitaan ensisijaisesti seuraavissa

Lisätiedot

ILTO R- ja W-sarja UUTTA ENERGIATEHOKKUUTTA ASUMISEN ILMANVAIHTOON ILTO ECONO VOIDAAN LIITTÄÄ SUORAAN VESIPERUSTEISEEN LÄMMITYSJÄRJESTELMÄÄN 15 VUODEN KOKEMUS VESIPERUSTEISESTA JÄLKILÄMMITYKSESTÄ Uudet

Lisätiedot

TEKNIIKKA. Väli 5 1.09.61F 30.9.1999 VALLOX VKL MALLIT: VALLOX DIGIT SE VALLOX DIGIT SE VKL KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE

TEKNIIKKA. Väli 5 1.09.61F 30.9.1999 VALLOX VKL MALLIT: VALLOX DIGIT SE VALLOX DIGIT SE VKL KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE TEKNIIKK Väli 5.09.6F 30.9.999 VLLOX MLLIT: VLLOX DIGIT SE VLLOX DIGIT SE VKL VKL KÄYTTÖ- J HUOLTO-OHJE SISÄLLYSLUETTELO RKIPÄIVÄN PIKOPS VLLOX DIGIT SE on perussäädetty kotisi normaalioloihin. Ilmanvaihdon

Lisätiedot

Pax ilmanvaihto - ja hengität raikasta ilmaa. Puhaltimet Tuloilmaventtiilit Ilmanvaihtolaite LTO Eos

Pax ilmanvaihto - ja hengität raikasta ilmaa. Puhaltimet Tuloilmaventtiilit Ilmanvaihtolaite LTO Eos Pax ilmanvaihto - ja hengität raikasta ilmaa Puhaltimet Tuloilmaventtiilit Ilmanvaihtolaite LTO Eos Pax ilmanvaihto - ja hengität raikasta ilmaa Tärkeissä asioissa sinä ja talosi olette hyvin samankaltaisia.

Lisätiedot

PIENTALON LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT 1

PIENTALON LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT 1 PIENTALON LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT 1 Sisältö 4 Valitse harkiten 5 Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen 6 Mihin energiaa tarvitaan? 7 Matalaenergia- ja passiivitalot yleistyvät 8 Toimiva kokonaisuus syntyy hyvällä

Lisätiedot

Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto

Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto D Suomen rakentamismääräyskokoelma Ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto Määräykset ja ohjeet 010 Ympäristöministeriön asetus rakennusten sisäilmastosta

Lisätiedot

Pax Eos Ilmanvaihtoa juuri sinun tarpeisiin. Pax Eos 100 Pax Eos 100 H

Pax Eos Ilmanvaihtoa juuri sinun tarpeisiin. Pax Eos 100 Pax Eos 100 H Pax Eos Ilmanvaihtoa juuri sinun tarpeisiin Pax Eos 100 Pax Eos 100 H Viimeisin innovaatiomme: lämpöä talteen ottava ilmanvaihtolaite kylpyhuoneisiin Ilmanvaihdon parantaminen on nyt entistä helpompaa.

Lisätiedot

Ilmanvaihtolämmityksen ja -viilennyksen mallisuunnitelma

Ilmanvaihtolämmityksen ja -viilennyksen mallisuunnitelma RAPORTTI VTT-S-10522-10 Ilmanvaihtolämmityksen ja -viilennyksen mallisuunnitelma Kirjoittajat Tilaaja Mikko Saari, Petri Kukkonen, Tapio Paananen & Juhani Laine Rakennustuoteteollisuus RTT ry 1 (45) Raportin

Lisätiedot