HARJOITUS TEKEE MESTARIN 2 S PARTISIIPIT / OIKEAT VASTAUKSET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HARJOITUS TEKEE MESTARIN 2 S PARTISIIPIT / OIKEAT VASTAUKSET"

Transkriptio

1 1/1 HARJOITUS TEKEE MESTARIN 2 S PARTISIIPIT / OIKEAT VASTAUKSET TEHTÄVÄ 1 Muodosta verbeistä aktiivin 1. partisiipit ja käytä niitä oikeissa sijamuodoissa. Valitse oikea sana alla olevasta luettelosta. 1. Mitä melu on? Melu on häiritsevää ääntä. 2. Mitä kekäleet ovat? Ne ovat hehkuvia hiiliä. 3. Mitä neste on? Se on juoksevaa ainetta. 4. Mitä päihteet ovat? Ne ovat huumavia aineita. 5. Mitä samppanja on? Se on kuohuvaa viiniä. 6. Mikä painajainen on? Se on ahdistava uni. 7. Mikä HIV on? Se on tarttuva virussairaus. 8. Mitä nomadit ovat? He ovat vaeltavia paimentolaisia. 9. Mitä jodi ja sprii ovat? Ne ovat desinfioivia aineita. 10. Mitä luksusristeilijät ovat? Ne ovat uivia hotelleja. 11. Mikä ihminen on? Hän on ajatteleva eläin. 12. Mitä proosa on? Se on kertovaa kirjallisuutta. 13. Mikä kuningas on? Hän on hallitseva monarkki. 14. Mikä tähdenlento on? Se on putoava meteoriitti. TEHTÄVÄ 2 Muodosta verbeistä aktiivin i. partisiipit ja käytä niitä oikeissa sijamuodoissa. Valitse oikea sana luettelosta. 1. Millainen on virhe, jonka teet aina uudestaan? Se on toistuva virhe. 2. Millaista vettä joessa on? Joessa on virtaavaa vettä. 3. Millaista aggressiivinen käytös on? Se on hyökkäävää. 4. Millaisella merellä on vaarallista purjehtia? Myrskyävällä merellä on vaarallista purjehtia. 5. Millaisia koneen osia rattaat ovat? Ne ovat liikkuvia osia. 6. Millaisia katastrofiuutiset ovat? Ne ovat järkyttäviä. 7. Millaisella äänellä ihminen puhuu, jos hän jännittää kovasti? Hän puhuu vapisevalla äänellä. 8. Millaisen hanan putkimies korjaa? Hän korjaa vuotavan hanan. 9. Millaista liian kirkas valo on? Se on häikäisevää. 10. Millaisilta sympaattiset ihmiset vaikuttavat? He vaikuttavat miellyttäviltä. 11. Millaisella äänellä upseeri puhuu sotilaille? Hän puhuu käskevällä äänellä. 12. Millaisia haukkumasanat ovat? Ne ovat loukkaavia. 13. Millaisia ovat lapset, jotka polkevat jalkaa? He ovat kiukuttelevia. 14. Millaisia ihmisiä hautajaisissa on? Siellä on surevia ihmisiä. 15. Millaisessa työssä jokainen päivä on erilainen? Vaihtelevassa työssä jokainen päivä on erilainen. 16. Millaiseen veteen spagetti laitetaan? Se laitetaan kiehuvaan veteen.

2 2/2 TEHTÄVÄ 3 Tee sivulauseista määritteitä mallin mukaan. 1. Kreikka on maa, joka sijaitsee Välimeren rannalla. Kreikka on Välimeren rannalla sijaitseva maa. 2. Puuseppä on käsityöläinen, joka valmistaa huonekaluja puusta. Puuseppä on huonekaluja puusta valmistava käsityöläinen. 3. Tietokone on laite, joka käsittelee tietoja automaattisesti. Tietokone on tietoja automaattisesti käsittelevä laite. 4. Moottoripyörä on ajoneuvo, joka kulkee kahdella pyörällä. Moottoripyörä on kahdella pyörällä kulkeva laite. 5. Sateenkaari on valoilmiö, joka näkyy taivaalla sateen jälkeen. Sateenkaari on taivaalla sateen jälkeen näkyvä valoilmiö. 6. Laskimo on verisuoni, joka kuljettaa verta sydämeen. Laskimo on verta sydämeen kuljettava verisuoni. 7. Arsenikki on myrkkyä, joka tappaa nopeasti. Arsenikki on nopeasti tappavaa myrkkyä. 8. Kofeiini on ainetta, joka vaikuttaa piristävästi hermojärjestelmään. Kofeiini on piristävästi hermojärjestelmään vaikuttavaa ainetta. 9. Laava on sulaa kiviainetta, joka purkautuu tulivuoren kraatterista. Laava on tulivuoren kraatterista purkautuvaa sulaa kiviainetta. 10. Näyttelijät ovat taiteilijoita, jotka esiintyvät näytelmissä ja elokuvissa. Näyttelijät ovat näytelmissä ja elokuvissa esiintyviä taiteilijoita. 11. Appelsiinit ovat sitrushedelmiä, jotka kasvavat subtrooppisella alueella. Appelsiinit ovat subtrooppisella alueella kasvavia sitrushedelmiä. 12. Nisäkkäät ovat eläimiä, jotka imettävät poikasiaan. Nisäkkäät ovat poikasiaan imettäviä eläimiä. TEHTÄVÄ 4 Muodosta verbeistä aktiivin partisiipit ja käytä niitä oikeissa sijamuodoissa. Valitse oikea ilmaus alla olevasta luettelosta. 1. Kello on aikaa mittaava laite. 2. Majava on patoja rakentava jyrsijä. 3. Termostaatti on lämpötilaa säätelevä laite. 4. Akrobaatti on sirkuksessa esiintyvä taiteilija. 5. Lohikäärme on tulta syöksevä taruolento. 6. Kuu on maapalloa kiertävä satelliitti. 7. Pedot ovat lihaa syöviä eläimiä. 8. Yli 32 metriä sekunnissa puhaltavaa tuulta sanotaan hirmumyrskyksi. 9. Kupari on helposti sähköä ja lämpöä johtava metalli. 10. Sääsket ovat verta imeviä hyönteisiä.

3 3/3 11. Narkomaanit ovat huumeita käyttäviä ihmisiä. 12. Imitaattori on ääniä matkiva artisti. 13. Rakuunat olivat hevosella ratsastavia sotilaita. 14. Kriitikot ovat julkisesti taidetta arvostelevia henkilöitä. TEHTÄVÄ 5 Tee sivulauseista määritteitä mallin mukaan. 1. Kenelle sinä soitit? Minä soitin lääkärille, joka päivystää terveyskeskuksessa. Minä soitin terveyskeskuksessa päivystävälle lääkärille. 2. Millaisella junalla sinä matkustat? Minä matkustan junalla, joka kulkee Tampereen kautta. Minä matkustan Tampereen kautta kulkevalla junalla 3. Mistä dokumentti kertoi? Dokumentti kertoi tiedemiehistä, jotka tutkivat geenejä. Dokumentti kertoi geenejä tutkivista tiedemiehistä. 4 Ketä sanotaan pääministeriksi? Pääministeriksi sanotaan ministeriä, joka johtaa hallitusta. Pääministeriksi sanotaan hallitusta johtavaa ministeriä. 5. Millaisista ihmisistä sinä pidät? Minä pidän ihmisistä, jotka hymyilevät ystävällisesti ja käyttäytyvät kohteliaasti. Minä pidän ystävällisesti hymyilevistä ja kohteliaasti käyttäytyvistä ihmisistä. 6. Keillä ei ole vapaa-ajan ongelmia? Ihmisillä, jotka tekevät kahta työtä, ei ole vapaa-ajanongelmia. Kahta työtä tekevillä ihmisillä ei ole vapaa-ajan ongelmia. 7. Minä koulunkäyntiavustajat toimivat koulussa? Koulunkäyntiavustajat toimivat ohjaajina, jotka tukevat lasta oppimisessa. Koulunkäyntiavustajat toimivat lasta oppimisessa tukevina ohjaajina. TEHTÄVÄ 6 Tee sivulauseista määritteitä mallin mukaan. 1. Minä pelkään koiria, jotka haukkuvat vihaisesti. Minä pelkään vihaisesti haukkuvia koiria. 2. Aviopari, joka riitelee kovaäänisesti, häiritsee naapureita. Kovaäänisesti riitelevä aviopari häiritsee naapureita. 3. Elämme maailmassa, joka muuttuu koko ajan. Elämme koko ajan muuttuvassa maailmassa. 4. Ihmisille, jotka käyttävät liikaa alkoholia, voi kehittyä maksakirroosi. Alkoholia liikaa käyttäville ihmisille voi kehittyä maksakirroosi. 5. Lapset pitävät tarinoista, jotka kertovat eläimistä. Lapset pitävät eläimistä kertovista tarinoista. 6. Syksyllä voi törmätä hirviin, jotka juoksevat tiellä. Syksyllä voi törmätä tiellä juokseviin hirviin.

4 4/4 7. Ihmisillä, jotka lukevat paljon, on yleensä laaja yleissivistys. Paljon lukevilla ihmisillä on yleensä laaja yleissivistys. 8. Hän aikoo osallistua seminaariin, joka kestää kaksi päivää. Hän aikoo osallistua kaksi päivää kestävään seminaariin. 9. Luonnonsuojelujärjestö yrittää pelastaa eläinlajeja, jotka kuolevat sukupuuttoon. Luonnonsuojelujärjestö yrittää pelastaa sukupuuttoon kuolevia eläinlajeja 10. Neuvolassa annetaan ohjeita äideille, jotka odottavat lasta. Neuvolassa annetaan ohjeita lasta odottaville äideille. 11. Ufoja sanotaan lautasiksi, jotka lentävät. Ufoja sanotaan lentäviksi lautasiksi. 12. Työnhakijoilla, jotka osaavat ammattinsa ja kehittävät itseään, on mahdollisuus pärjätä työmarkkinoilla. Ammattinsa osaavilla ja itseään kehittävillä työnhakijoilla on mahdollisuus pärjätä työmarkkinoilla. TEHTÄVÄ 7 Muodosta verbeistä aktiivin l. partisiipit ja käytä niitä oikeissa sijamuodoissa. Valitse oikea sana luettelosta. 1. Diabetesta sairastavien henkilöiden täytyy käyttää insuliinia. 2. Mielenosoitukseen osallistui sotaa vastustavia pasifisteja. 3. Kaikilla kuorossa laulavilla miehillä on hyvä ääni. 4. Hän pitää jasmiinilta tuoksuvasta parfyymista. 5. Postimerkkejä keräileviä henkilöitä sanotaan filatelisteiksi. 6. Prinssi herätti nukkuvan prinsessa Ruususen suudelmalla. 7. Ensiavussa päivystävillä lääkäreillä on kiireinen työpäivä. 8. Japania sanotaan nousevan auringon maaksi. 9. Rakennusmaalla työskentelevien työntekijöiden täytyy käyttää kypärää. 10. Samaa merkitseviä sanoja sanotaan synonyymeiksi. 11. Tupakoivilla henkilöillä on suurin riski sairastua keuhkosyöpään. 12. Pysyvän oleskeluluvan voi saada, kun on asunut Suomessa yhtäjaksoisesti neljä vuotta. 13 Tarjous, jota on vaikeaa vastustaa, tuntuu houkuttelevalta. 14. Menestyvät yritykset tuottavat voittoa. TEHTÄVÄ 8 Muuta partisiippirakenteet relatiivilauseiksi mallin mukaan. 1. Minä sain kirjeen Helsingissä asuvilta sukulaisilta. Minä sain kirjeen sukulaisilta, jotka asuvat Helsingissä. 2. Hän perusti huonekaluja valmistavan ja myyvän yrityksen. Hän perusti yrityksen, joka valmistaa ja myy huonekaluja. 3. Amerikkaan matkustavilla turisteilla täytyy olla voimassa oleva viisumi. Turisteilla, jotka matkustavat Amerikkaan, täytyy olla voimassa oleva viisumi. 4. Geenejä tutkivat tiedemiehet ovat kiinnostuneita periytyvistä sairauksista. Tiedemiehet, jotka tutkivat geenejä, ovat kiinnostuneita periytyvistä sairauksista.

5 5/5 5. Eino Leino kirjoitti Suomen luontoa kuvaavia ja syviä tunteita ilmaisevia runoja. Eino Leino kirjoitti runoja, jotka kuvaavat Suomen luontoa ja ilmaisevat syviä tunteita. 6. Naapurissa asuvalla perheellä on yliopistossa kemiaa opiskeleva poika. Perheellä, joka asuu naapurissa, on poika, joka opiskelee kemiaa yliopistossa. 7. Suomessa kesäisin pesivät linnut muuttavat syksyllä subtrooppisessa ilmastossa sijaitseviin maihin. Linnut, jotka pesivät Suomessa kesäisin, muuttavat syksyllä maihin, jotka sijaitsevat subtrooppisessa ilmastossa. 8. Sotaa käyvistä maista tulevilla pakolaisilla on usein traumaattisia kokemuksia. Pakolaisilla, jotka tulevat sotaa käyvistä maista, on usein traumaattisia kokemuksia. 9. Sulava lumi muuttuu vähitellen vedeksi, ja se virtaa tulvivaan jokeen. Lumi, joka sulaa, muuttuu vähitellen vedeksi, ja se virtaa jokeen, joka tulvii. TEHTÄVÄ 9 Muodosta verbeistä aktiivin I. partisiipit ja yhdistä ne alla olevassa listassa oleviin synonyymeihinsä. 1. kiinnostaa kiinnostava - mielenkiintoinen 2. juosta juokseva - nestemäinen 3. huvittaa huvittava - hauska 4. haista haiseva - pahanhajuinen 5. painaa painava - raskas 6. loistaa loistava - erinomainen 7. särkeä särkevä - kipeä 8. uhata uhkaava - vaarallinen TEHTÄVÄ 11 Täydennä aktiivin 1. partisiipin muodoilla. Valitse oikea ilmaus alla olevasta luettelosta. 1. Muoti on ohimenevä ilmiö. 2. Kirkas lasi on läpinäkyvä. 3. Keksintö, joka muuttaa kehityksen suunnan, on käänteentekevä. 4. Uskomattoman mahtava kokemus on henkeäsalpaava. 5. Tarra on itsekiinnittyvä lappu tai nauha. AKTIIVIN 2. PARTISIIPPI TEHTÄVÄ 1 Muodosta verbeistä aktiivin 2. partisiipit. Valitse oikea sana alla olevasta luettelosta. 1. Tulivuori, joka ei ole enää aktiivinen, on sammunut tulivuori. 2. Järvi, jonka vesi on likaista, on saastunut järvi. 3. Passi, joka ei ole enää voimassa, on vanhentunut passi. 4. Kello, joka ei enää käy, on sammunut kello. 5. Luu, joka on poikki, on katkennut luu. 6. Potilas, joka on tullut terveeksi, on toipunut potilas.

6 6/6 7. Meri, joka ei enää myrskyä, tyyntynyt meri. 8. Kaivo, jossa ei ole enää vettä, on kuivunut kaivo. 9. Peili, joka on monena palana, on särkynyt peili. 10. Unelma, josta tuli totta, on toteutunut unelma. ii. Nappi, joka ei ole enää kiinni vaatteessa, on irronnut nappi. 12. Aviopari, joka ei ole enää naimisissa, on eronnut aviopari. 13. Turisti, joka ei tiedä, missä hänen hotellinsa on, on eksynyt turisti. 14. Vaate, joka on ollut pyykkinarulla sateessa, on kuivunut vaate. AKTIIVIN 2. PARTISIIPPI TEHTÄVÄ 2 Muodosta verbeistä aktiivin 2. partisiipit ja käytä niitä sopivassa sijamuodossa. Valitse oikea sana alla olevasta luettelosta. 1. Myrskyssä kaatuneet puut katkaisivat sähkölinjan. 2. Talvella voi luistella jäätyneellä järvellä. 3. Kultamitali annetaan voittaneelle urheilijalle. 4. Löytötavaratoimistosta voi kysyä kadonneita tavaroita. 5. Liian aikaisin syntyneitä vauvoja sanotaan keskosiksi. 6. Auringossa kypsyneet mansikat ovat makeita. 7. Pilaantuneista elintarvikkeista voi saada salmonellan. 8. Kuolleista ihmisistä ei saa puhua pahaa. 9. Mе haravoimme puista varisseet lehdet ja viemme ne kompostiin. 10. Ambulanssi kuljetti kolarissa loukkaantuneet matkustajat sairaalaan. 11. Dokumentissa kerrottiin rintamalla haavoittuneista sotainvalideista. 12. Eilen maahan syöksyneessä lentokoneessa oli sata matkustajaa. 13. Kolme viikkoa kestäneiden sateiden takia tulvavesi on noussut rannalle. 14. Sukeltajat löysivät kauan sitten uponneen laivan hylyn. 15. Finlandia-talon suunnitellutta Alvar Aaltoa pidetään funktionalismin tärkeimpänä suomalaisena edustajana. 16. Työnantajat luottavat kokeneisiin työntekijöihin. AKTIIVIN 2. PARTISIIPPI TEHTÄVÄ 3 Muuta relatiivilauseet partisiippimääritteiksi mallin mukaan. 1. Alfred Nobel, joka keksi dynamiitin, kuoli miljonäärinä. Dynamiitin keksinyt Alfred Nobel kuoli miljonäärinä. 2. Sokrates, joka eli 400-luvulla ekr., oli kreikkalainen filosofi. 400-luvulla ekr elänyt Sokrates oli kreikkalainen filosofi. 3. Lordi-yhtye, joka voitti Euroviisut vuonna 2006, on kotoisin Rovaniemeltä. Euroviisut vuonna 2006 voittanut Lordi-yhtye on kotoisin Rovaniemeltä. 4. Sotaa, joka alkoi Euroopassa vuonna 1939, sanotaan toiseksi maailman sodaksi. Euroopassa 1939 alkanutta sotaa sanotaan toiseksi maailmansodaksi. 5. Juri Gagarinista, joka teki ensimmäisen avaruuslennon, tuli kansallissankari.

7 7/7 Ensimmäisen avaruuslennon tehneestä Juri Gagarinista tuli kansallissankari. 6. Miehellä, joka karkasi eilen vankilasta, on mukanaan ase. Eilen vankilasta karanneella miehellä on ase mukanaan. 7. Vuorikiipeilijät, jotka kiipesivät Нimalajalle, katosivat lumimyrskyssä. Himalajalle kiivenneet vuorikiipeilijät katosivat lumimyrskyssä. 8. Kaikki tietävät Don Juanin, joka hurmasi naiset. Kaikki tietävät naiset hurmanneen Don Juanin. 9. Viikingeillä, jotka purjehtivat Keski-Eurooppaan asti, oli komeat veneet. Keski-Eurooppaan purjehtineilla viikingeillä oli komeat veneet. 10. Tankkerissa, joka ajoi Itämereltä karille, oh lastina raakaöljyä. Itämereltä karille ajaneissa tankkerissa oli lastina raakaöljyä. PASSIIVIN 1. PARTISIIPPI TEHTÄVÄ 1 luettavaa huomautettavaa puhuttavaa ajateltavaa säilöttävää varastettavaa pakattavaa kaduttavaa lisättävää sanottavaa tarjottavaa huolehdittavaa ulosmitattavaa kysyttävää TEHTÄVÄ 2 pelättävää nähtävää tutkittavaa salattavaa muisteltavaa menetettävää annettavaa verrattavaa tullattavaa opittavaa TEHTÄVÄ 3 kunnioitettava rangaistava luotettavia ratkaistavia näppäiltävä

8 8/8 irrotettava helpommin ymmärrettävää TEHTÄVÄ 4 koottavia kannettavia syötäviä ladattavia poljettava imeskeltäviä lukittavia purettavia kierrätettäviä säädettävä taitettavia vedettäviä vaihdettavia verotettavaa suositeltavia veivattava TEHTÄVÄ 5 1. Palohälytin on asuntoon asennettava turvalaite. 2. Tangomarkkinat on joka kesä Seinäjoella järjestettävä festivaali. 3. Irtokarkit ovat pakkaamattomina myytäviä makeisia. 4. Lapsilisä on lapsen elatusta varten maksettava tuki. 5. Iltapäivälehdet ovat irtonumeroina ostettavia julkaisuja. 6. Marionetti on langoilla ohjattava sätkynukke. 7. Takuuhuolto on uudelle autolle suoritettava ilmaishuolto. 8. Harakka on yleisesti koko maassa tavattava lintu. 9. Radioaktiiviset jätteet ovat varovaisesti käsiteltäviä aineita. 10. Syöpä on sädehoidolla hoidettava sairaus. 11. Sairastuminen on poissaolon syyksi hyväksyttävä este. 12. Solmio on paidankauluksen alle solmittava asuste. TEHTÄVÄ 6 1. kännykällä lähetettäviä 2. seinälle ripustettavia 3. salassa pidettäviä asteessa pestäviä 5. kahden nukuttava 6. nopeasti mikrossa lämmitettäviä 7. kylmänä tarjottavaa 8. yksin pelattava 9. kahden ajettava 10. lukion päätteeksi suoritettava 11. maahan kaivettavia 12. ilmalla täytettävä

9 9/9 13. keväällä poimittavia 14. eduskunnassa päätettäviä 15. jääkiekossa tarvittavia TEHTÄVÄ 7 1. rakennettavista 2. huollettaviksi 3. tuhottaviin 4. kuljetettavat 5. uskottavilta 6. avattavissa 7. vuokrattavista 8. haastateltaville 9. tapetoitavista 10. viljeltävät 11. palautettavia 12. kadehdittavia 13. siedettäviksi 14. postitettaviin TEHTÄVÄ 8 1. korjattavana 2. ommeltavaksi 3. leikattavana 4. katsastettavaksi 5. pestäväksi 6. nähtävänä 7. vangittavaksi 8. noudatettaviksi 9. koeajettavaksi 10. opittavana 11. haettavana 12. päällystettävänä PASSIIVIN 2. PARTISIIPPI TEHTÄVÄ 1 1. paistettu 2. varattu 3. kielletty 4. valvottu 5. suosittu 6. unohdettu 7. tunnettu 8. ratkaistu 9. värjätty 10. restauroitu 11. erotettu

10 10/ hylättyjä 13. kutsuttu 14. aliravittuja TEHTÄVÄ 2 1. kuivattuja 2. kopioituja 3. vispattua 4. animoituja 5. kudottu 6. balsamoitu 7. murskattua 8. mankeloidut 9. sahattua 10. jalostettua 11. toivottu 12. sytytetty 13. poltettua 14. kuivatusta, valmistettua TEHTÄVÄ 3 1. täydelle katsomolle esitettyä näytelmää. 2. Dallasissa vuonna 1963 murhatusta John F. Kennedystä. 3. heliumilla täytettyjä ilmapalloja. 4. syksyllä pakastetuista marjoista. 5. Rajalla pidätetyllä 6. Avaruuteen lähetetyt 7. kaupoissa myydyistä avattu 9. pitkien tutkimusten jälkeen keksityllä TEHTÄVÄ 4 1. tuoreena suolattua 2. vesiväreillä maalattuja 3. Rikoksista syytetyillä 4. trooppisista maista tuotuja 5. Sinisellä karttaan merkityt 6. käsin kudottua 7. tammitynnyrissä kypsytettyä 8. Tuoreista marjoista tai hedelmistä puristettua 9. Eduskuntaan valittujen 10. puusta veistettyjä 11. kultalangalla kirjailtuja. 12. lumesta rakennetuissa 13. Maan tasalle pommitetussa 14. Lapsuudessa koetut 15. Itse teosta kiinni saadut

11 11/11 TEHTÄVÄ 5 1. käytettyjen 2. maksetusta 3. pysäköityjen 4. valaistuissa 5. pullotettua 6. suljettujen 7. varastettujen 8. katkaistuja 9. tallennettuja 10. rauhoitettuja 11. vartioidulle 12. täytettyjä 13. pidätettyjä 14. elettyä 15. opastetulle 16. alennetuilla 17. paahdetuista, jauhetuista TEHTÄVÄ 6 1. Juttu, joka julkaistiin eilen iltapäivälehdessä, aiheutti skandaalin. 2. Elisabethilla, joka kruunattiin vuonna 1952 Englannin kuningattareksi, on neljä lasta. 3. Helsingin olympiastadion rakennettiin olympialaisia, jotka järjestettiin vuonna 1952, varten. 4. Tavaroilla, jotka ostettiin alennusmyynnistä, ei ole palautusoikeutta. 5. Nojatuolit, jotka on verhoiltu nahalla, on helppo puhdistaa. 6. Naisesta, joka kidnapattiin viime viikolla, vaaditaan lunnaita. 7. Maaseudulla voi nähdä taloja, jotka on maalattu punamullalla. AGENTTIPARTISIIPPI TEHTÄVÄ 1 1. äidin leipomaa 2. äidin antamaa 3. isän maksamalla 4. pomon kertomalle 5. oppaan suosittelemaan 6. vaimon silittämässä 7. Isoäidin kasvattamasta 8. Keskushyökkääjän laukaisema 9. joulupukin tuomat 10. kansan pelkäämiä 11. Emännän kutsumilla 12. Alvar Aallon suunnittelemia TEHTÄVÄ 2 1. sateen kastelemalla 2. tehtaan saastuttamassa

12 12/12 3. tulvaveden peittämälle 4. räjähdyksen synnyttämästä 5. koko maailman tuntema 6. joen kuljettaman 7. uuden tuotteen herättämä 8. Tieteen tutkimat 9. Maanjäristyksen aiheuttamat 10. kaupungin omistamissa 11. tuulen kaatamia 12. jäniksen jättämiä 13. yhteiskunnan tarjoamia 14. Lehden julkaisemat TEHTÄVÄ 3 1. Japanilaisten miesten käyttämää 2. Lasten esittämä 3. kynttilöiden valaisemaan 4. kiinalaisten yritysten valmistamia 5. Filmitähtien suosimasta ravintolasta 6. suurten puiden varjostamalla 7. Ammattitaitoisten kirurgien suorittama 8. Iäkkäiden ihmisten sairastama 9. innostuneiden ihailijoiden piirittämää 10. Sukeltajien löytämässä 11. Opiskelijoiden vaatimat 12. maahanmuuttajien perustamia 13. itsenäisten valtioiden muodostama 14. Mielenosoittajien huutamissa 15. sairaiden vanhuksien tarvitsemia 16. tavallisten kansalaisten kohtaamista TEHTÄVÄ 4 1. luomia 2. katkaisemat 3. säveltämästä 4. räjäyttämä 5. hallitsemaa 6. solmimaa 7. irtisanomille 8. keräämistä 9. johtamalla 10. toivoma 11. pumppaama 12. ympäröimällä TEHTÄVÄ 5 1. minun leipomaani 2. sinun tekemääsi

13 13/13 3. teidän kertomaanne 4. sinun särkemääsi 5. meidän keksimämme 6. heidän tilaamansa 7. minun tarjoamani 8. hänen lähettämäänsä TEHTÄVÄ 6 1. lainaamasi 2. valtaamaansa 3. lähettämässäni 4. saamallasi 5. erottamalleen 6. ostamastasi 7. ansaitsemillamme 8. esittämäsi 9. opiskelemianne 10. rakastamastansa 11. tekemiänsä TEHTÄVÄ 7 1. eilen kaupungilla kuulemaani huhua. 2. viime viikolla alennusmyynnistä ostamiani kenkiä. 3. vuosi sitten sedältään perimänsä 4. pankin ryöstössä käyttämänsä aseen 5. kalliista villalangasta kutomani 6. lapsuuden aikana kokemanne TEHTÄVÄ 8 1. Kolumbuksen 1400-luvulla löytämässä 2. Palomiesten palavasta talosta pelastamat 3. Ihmisten SPR:n keräykseen lahjoittamat 4. aaltojen rannalle heittämiä 5. Beatlesin 1960-luvulla levyttämiä 6. Äidin viime kesänä puutarhaan istuttamat 7. miesten naisista kertomia 8. Miehen ulkomailla viettämät TEHTÄVÄ 9 1. joita nuoret kuuntelevat diskoissa. 2. jonka kuuluista taiteilija oli maalannut 1800-luvulla. 3. jota humalainen kuljettaja ohjasi 4. jotka asiakas valitsee 5. jonka turisti oli kadottanut torilla 6. jotka luonnonkatastrofit ovat aiheuttaneet 7. jota tiedemiehet ovat ennustaneet 8. jotka Suomi järjesti vuonna jonka Kustaa Vaasa perusti vuonna 1550

14 14/14 KIELTOPARTISIIPPI TEHTÄVÄ 1 1. unohtumaton 2. tuottamatonta 3. liikkumaton 4. parantumaton 5. taipumaton 6. tietämättömiä 7. toteutumaton 8. sivistymätön 9. syntymätön 10. muuttumaton 11. saavuttamaton 12. korvaamaton 13. uskomaton 14. selittämätön 15. lahjomattomia 16. loukkaamattomia TEHTÄVÄ 2 1. riittämätön 2. taitamaton 3. kehittymätön 4. täyttymätön 5. tottumaton 6. kampaamaton 7. petaamaton 8. leikkaamaton 9. hoitamaton TEHTÄVÄ 3 1. Tuntematon 2. peruuttamattoman 3. ruostumattomasta 4. katkeamatonta 5. selvittämättömiä 6. ansaitsemattomasta 7. sammumatonta 8. mainitsemattomalta 9. arvaamattomia 10. huomaamattomista 11. kirjoittamattomaksi 12. välttämättömiin 13. kykenemättömiä TEHTÄVÄ 4 1. kuolematon 2. lahoamatonta

15 15/15 3. lukitsemattomasta 4. asumattomia 5. säälimättömiä 6. hiomattomaksi 7. hallitsematonta 8. julkaisemattomia 9. tunnistamattomia 10. maksamattomasta 11. keräämättömiä 12. uppoamattomana 13. räjähtämättömiä 14. uusiutumattomia TEHTÄVÄ 5 kypsymätön = raaka malttamaton = hätäinen teeskentelemätön = luonnollinen lannistumaton = sisukas olematon = vähäpätöinen häpeämätön = röyhkeä katoamaton = ikuinen TEHTÄVÄ 6 1. tyytymätön 2. vaatimaton 3. varomaton 4. kärsimätön 5. kuolematon 6. huolimaton 7. suvaitsematon TEHTÄVÄ 7 1. Sellainen, joka ei anna periksi. (ei luovuta) 2. Sellainen, joka ei pelkää työtä. 3. Sellainen, joka ei välitä. 4. Siitä ei selviä. 5. Sitä ei ole aikaisemmin kuultu. (yllättävä, skandaalimainen) 6. Sitä ei voi antaa anteeksi. 7. Se on niin laaja tai kaukana, että silmä ei enää erota. (paljon, laaja) 8. Sitä ei voi kuvailla sanoilla. 9. Siitä ei näy läpi.

-va/-vä -partisiippi (AKTIIVIN 1. PARTISIIPPI) tehdään verbin he-persoonan vartalosta

-va/-vä -partisiippi (AKTIIVIN 1. PARTISIIPPI) tehdään verbin he-persoonan vartalosta ! 1/! -va/-vä -partisiippi (AKTIIVIN 1. PARTISIIPPI) tehdään verbin he-persoonan vartalosta Esim. Huom! he lukevat -> lukeva he uivat -> uiva he ajattelevat -> ajatteleva he lepäävät -> lepäävä ne sijaitsevat

Lisätiedot

AJATELLA -> he AJATTELEvat -> AJATTELE + MATON

AJATELLA -> he AJATTELEvat -> AJATTELE + MATON -MATON PARTISIIPPI (VERBI -> ADJEKTIIVI) MITEN SE TEHDÄÄN? AJATELLA -> he AJATTELEvat -> AJATTELE + MATON MITEN SE TAIVUTETAAN? AJATTELEMATON AJATTELEMATONTA AJATTELEMATTOMAN AJATTELEMATTOMASSA AJATTELEMATTOMASTA

Lisätiedot

8. Mitä nomadit ovat? He ovat paimentolaisia. 10. Mitä luksusristeilijät ovat? Ne ovat hotelleja. 14. Mikä tähdenlento on? Se on meteoriitti.

8. Mitä nomadit ovat? He ovat paimentolaisia. 10. Mitä luksusristeilijät ovat? Ne ovat hotelleja. 14. Mikä tähdenlento on? Se on meteoriitti. 1/35 HARJOITUS TEKEE MESTARIN 2 S.61-88 AKTIIVIN PARTISIIPIT AKTIIVIN 1. PARTISIIPPI TEHTÄVÄ 1 Muodosta verbeistä aktiivin 1. partisiipit ja käytä niitä oikeissa sijamuodoissa. Valitse oikea sana alla

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Sadevettä valuu pintavaluntana vesistöön. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Joki

Lisätiedot

Bob käy saunassa. Lomamatka

Bob käy saunassa. Lomamatka Bob käy saunassa 1 Mitä sauna merkitsee suomalaiselle? 2 Mitä tehtäviä saunalla on? 3 Missä kertoja saunoi ensimmäisen kerran? 4 Kuka oli Leena? 5 Millainen Leena oli? 6 Mitä Leena teki saunassa? 7 Mitä

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Suomi 3A. Torstai 1. kesäkuuta Syreeni

Suomi 3A. Torstai 1. kesäkuuta Syreeni Suomi 3A Torstai 1. kesäkuuta 2017 Syreeni Lämmittely: Juttele parin kanssa Mitä kuuluu? Millainen päivä sulla on ollut? Mitä sä teit viime viikolla? Kotitehtävä: harjoitus 7 Nominatiivi yksikkövartalo

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät

Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät Minória Manuel osoittaa pellolleen, jonka vesi valtasi Zambesi-joen tulviessa. Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät Pellolla jalat uppoavat syvälle lämpimään mutaan. Siellä täällä näkyy vielä auringossa

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nooa ja vedenpaisumus

Nettiraamattu lapsille. Nooa ja vedenpaisumus Nettiraamattu lapsille Nooa ja vedenpaisumus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

Sinä olet kuin Lasse, koska... Tavoittelet unelmaasi. Pidät itsesi kunnossa. Käytät voimiasi viisaasti. Sinulla on tahdonvoimaa.

Sinä olet kuin Lasse, koska... Tavoittelet unelmaasi. Pidät itsesi kunnossa. Käytät voimiasi viisaasti. Sinulla on tahdonvoimaa. Sinä olet kuin Lasse, koska... Tavoittelet unelmaasi. Pidät itsesi kunnossa. Käytät voimiasi viisaasti. Sinulla on tahdonvoimaa. Kehität taitojasi jatkuvasti. Osaat keskittyä yhteen asiaan. Kuljet rohkeasti

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN LUMIKKI JA SEITSEMÄN KÄÄPIÖTÄ

TEHTÄVIÄ SATUUN LUMIKKI JA SEITSEMÄN KÄÄPIÖTÄ 1 TEHTÄVIÄ SATUUN LUMIKKI JA SEITSEMÄN KÄÄPIÖTÄ A) Satuun liittyviä sisältökysymyksiä: OSA1: OSA 2: 1. Mikä oli kuninkaan ja kuningattaren suurin toive? 2. Millainen uusi kuningatar oli? 3. Mistä uusi

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat KUN TARVITSET APUA Hätätilanne Kun tarvitset apua, soita hätäkeskuksen hätänumeroon 112. Kun soitat hätänumeroon, et tarvitse suuntanumeroa. Yleisestä puhelimesta voit soittaa hätänumeroon ilman rahaa

Lisätiedot

TULVA TAIFUUNI MAANVYÖRY LUMIVYÖRY METSÄPALO KUIVUUS TSUNAMI TULIPALO EVAKUOIDA UKKOSMYRSKY PAKKANEN HIRMUMYRSKY TUULI EBOLA RANKKASADE

TULVA TAIFUUNI MAANVYÖRY LUMIVYÖRY METSÄPALO KUIVUUS TSUNAMI TULIPALO EVAKUOIDA UKKOSMYRSKY PAKKANEN HIRMUMYRSKY TUULI EBOLA RANKKASADE Sanasto ja lämmittely MAASTO- PALO HURRIKAANI MYRSKY MAAN- JÄRISTYS TULIVUOREN PURKAUS TULVA TAIFUUNI MAANVYÖRY LUMIVYÖRY METSÄPALO KUIVUUS TSUNAMI TULIPALO EVAKUOIDA UKKOSMYRSKY PAKKANEN HIRMUMYRSKY TUULI

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

Erilainen naapuri - toimintamalli

Erilainen naapuri - toimintamalli Erilainen naapuri - toimintamalli Miten suhtautua päihteidenkäyttäjiin ja sekavasti käyttäytyviin ihmisiin? Satu Viskari Helsingin kaupunginkanslia Turvallisuus- ja valmiusyksikkö 2017 19.6.2017 Erilainen

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

YMPÄRISTÖ. Lämmittely

YMPÄRISTÖ. Lämmittely Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen Raamatun pikakurssi Osa 2/24 Luominen ja syntiinlankeemus (1 Moos 1-3) Lähteet: Raamatut RK92 &RK33/38 &RK& KJV, Learn Bible in 24 Hours, julkiset Raamatun selitysteokset ja Internet, joista lainaukset

Lisätiedot

NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI

NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI Tämä tehtävämateriaali on suunniteltu alakouluryhmien omatoimisen museokäynnin tueksi. Materiaaliin voi tutustua jo ennen museokäyntiä ja tehtävät voi tehdä joko museokäynnin

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?)

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) Lintujen täytyy muuttaa talveksi etelään. MONIKON GENETIIVIN KÄYTTÖ 1. OMISTUS (KENEN, KEIDEN?) Nämä sukset ovat noiden koululaisten. Tuossa kaupassa myydään vain lasten

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin?

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin? KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Moi Radek! Moi! Tunnetko jo Jussin? En tunne. Hän on Jussi, meidän työkaveri. Hauska tutustua. Mä oon Radek. Ootko sä se uus puolalainen? Joo, kyllä olen. Hauska tutustua

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Meri. Meri. Meri. Meri. Meri. Meri. Ajelehdit merivirtojen mukana. Pysy meressä ja ota uusi merikortti.

Meri. Meri. Meri. Meri. Meri. Meri. Ajelehdit merivirtojen mukana. Pysy meressä ja ota uusi merikortti. Ajelehdit merivirtojen mukana. Pysy meressä ja ota uusi Painut syyskierron mukana syvälle veteen. Pysy meressä ja ota Ajelehdit levämassan seassa heinäkuussa. Pysy meressä ja ota jäätyy talvella ja sinusta

Lisätiedot

AKSELI GALLEN-KALLELA PEKKA HALONEN. taidemaalari. taidemaalari. naimisissa, isä, kolme lasta (yksi kuoli lapsena) naimisissa, isä, kahdeksan lasta

AKSELI GALLEN-KALLELA PEKKA HALONEN. taidemaalari. taidemaalari. naimisissa, isä, kolme lasta (yksi kuoli lapsena) naimisissa, isä, kahdeksan lasta PEKKA HALONEN taidemaalari naimisissa, isä, kahdeksan lasta rakasti luontoa, tarkkaili lintuja, tarvitsi maaseudun rauhaa, kalasti työskenteli ateljeessa, suunnitteli ateljeekodin perheelleen herrasmies,

Lisätiedot

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto:

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto: LUONTO Vesistö Suomen luonto on rikas. Suomessa on noin 60 000 järveä. Suomessa on myös paljon lampia, jokia ja koskia. Suurin järvi on Saimaa, jossa elää Saimaan norppa. Se on eläin, joka elää vain Suomessa.

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 Opiskelijan kielipassi Arviointi A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.2. - treenaa vielä A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä! 0 - ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri Minä ja perhe, suulliset taidot

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

3. Miksi rottaa kutsuttiin Ronkeliksi? 4. Mitä rotta söi maanantaisin? 5. Mitä rotta söi tiistaisin? 6. Mitä rotta söi keskiviikkoisin?

3. Miksi rottaa kutsuttiin Ronkeliksi? 4. Mitä rotta söi maanantaisin? 5. Mitä rotta söi tiistaisin? 6. Mitä rotta söi keskiviikkoisin? Rotta Ronkeli Eräällä rotalla oli kummallinen nimi. Rottaa kutsuttiin Ronkeliksi. Ronkeli oli saanut nimensä ruokatavoistaan. Se halusi syödä vain hedelmiä. Maanantaisin rotta söi banaaneja. Tiistaisin

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause OSA 1 Peruslause + konjunktio + omistuslause Esim. Tänään Anita kirjoittaa nopeasti töissä, koska hänellä on tärkeää asiaa. Milloin? AIKA Viime yönä Lauantaina Tänään Päivisin Iltaisin Aamuisin Joka vuosi

Lisätiedot

Nooa ja vedenpaisumus

Nooa ja vedenpaisumus Nettiraamattu lapsille Nooa ja vedenpaisumus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Ruut: Rakkauskertomus

Ruut: Rakkauskertomus Nettiraamattu lapsille Ruut: Rakkauskertomus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Ruut: Rakkauskertomus

Nettiraamattu lapsille. Ruut: Rakkauskertomus Nettiraamattu lapsille Ruut: Rakkauskertomus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Miltä se näyttää ja mitä se on? Mikä on erilaista, kun vertaat sinun kulttuuriin? Puhutaan

SUOMALAISUUS. Miltä se näyttää ja mitä se on? Mikä on erilaista, kun vertaat sinun kulttuuriin? Puhutaan SUOMALAISUUS Miltä se näyttää ja mitä se on? Mikä on erilaista, kun vertaat sinun kulttuuriin? Puhutaan Mitä suomalaisuus sinulle merkitsee ja mitä siitä haluat ottaa omaksesi? Mitä et? Miksi? Mitä tarkoittavat

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Syntyikö maa luomalla vai räjähtämällä?

Syntyikö maa luomalla vai räjähtämällä? Syntyikö maa luomalla vai räjähtämällä? Tätä kirjoittaessani nousi mieleeni eräs tuntemani insinööri T. Palosaari. Hän oli aikansa lahjakkuus. Hän oli todellinen nörtti. Hän teki heti tietokoneiden tultua

Lisätiedot

YMPÄRISTÖASIAA KIINTEISTÖNHOIDOSSA Kiinteistönhoidon ympäristöpäivä Ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen

YMPÄRISTÖASIAA KIINTEISTÖNHOIDOSSA Kiinteistönhoidon ympäristöpäivä Ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen YMPÄRISTÖASIAA KIINTEISTÖNHOIDOSSA Kiinteistönhoidon ympäristöpäivä 15.11.2016 Ympäristönsuojelupäällikkö Jari Leinonen YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET JA KIINTEISTÖNHOITO 11 Ajoneuvojen, koneiden, veneiden

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

ARKKI PYSÄHTYY. b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Tietysti vedenpaisumuksen jälkeen.

ARKKI PYSÄHTYY. b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Tietysti vedenpaisumuksen jälkeen. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ARKKI PYSÄHTYY Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Araratin vuorella. Sen sijaintia ei tarkkaan tiedetä.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

Matka maailman ympäri projekti lapsille

Matka maailman ympäri projekti lapsille Matka maailman ympäri projekti lapsille 1 KEHITTÄMISTEHTÄVÄN SUUNNITELMA Matka maailman ympäri projekti lapsille. Lähdimme työstämään tehtävää yhdessä Kirsi Nousiaisen kanssa. Meillä molemmilla on esikouluryhmissämme

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Laatineet: Maija-Stiina Auvinen ja Jenni Väisänen, yhteisöpedagogiopiskelijat, HUMAK, 2014

Laatineet: Maija-Stiina Auvinen ja Jenni Väisänen, yhteisöpedagogiopiskelijat, HUMAK, 2014 Väittämäkortit Liikkuva romaniväestö Suomessa ROMANIT EUROOPASSA Ihmisoikeudet, liikkuvuus ja lapset Laatineet: Maija-Stiina Auvinen ja Jenni Väisänen, yhteisöpedagogiopiskelijat, HUMAK, 2014 Väittämäkortit

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Systemointiosamäärä. Nimi: ********************************************************************************

Systemointiosamäärä. Nimi: ******************************************************************************** Systemointiosamäärä SQ Nimi: ******************************************************************************** Lue jokainen väite huolellisesti ja arvioi, miten voimakkaasti olet tai eri sen kanssa. 1.

Lisätiedot

Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008

Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 1 Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 2 Erilaisia asumismuotoja Vuokra-asumisessa vuokralainen maksaa joka kuukausi vuokraa vuokranantajalle. Asunnon voi vuokrata yksityisiltä omistajilta ja yleishyödyllisiltä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala loi kaiken

Nettiraamattu lapsille. Jumala loi kaiken Nettiraamattu lapsille Jumala loi kaiken Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: Bob Davies; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009

Lisätiedot

Nukkuva karhu = karhu, joka nukkuu -va/-vä-muoto

Nukkuva karhu = karhu, joka nukkuu -va/-vä-muoto Nukkuva karhu = karhu, joka nukkuu -va/-vä-muoto Muodostetaan monikon 3. (he)- muodosta: (he) nukku/vat nukku/va, nukku/van, nukku/valla, nukku/vaa jne. 1. Mitä alleviivattu osa tarkoittaa? Kirjoita koko

Lisätiedot

Tärkeät paikat. Jaa muistoja yhdessä sukulaisen tai ystävän kanssa. Kerro lapsuutesi tärkeistä paikoista. Leikkaa tästä kysymyskortit!

Tärkeät paikat. Jaa muistoja yhdessä sukulaisen tai ystävän kanssa. Kerro lapsuutesi tärkeistä paikoista. Leikkaa tästä kysymyskortit! LUONNOS Sukumuistelupeli Tärkeät paikat Jaa muistoja yhdessä sukulaisen tai ystävän kanssa. Kerro lapsuutesi tärkeistä paikoista. Leikkaa tästä kysymyskortit! Voit myös keksiä itse lisää kysymyksiä! Jokainen

Lisätiedot

PERUSLAUSEET: TEKIJÄ + VERBI

PERUSLAUSEET: TEKIJÄ + VERBI PERUSLAUSEET: TEKIJÄ + VERBI TEKIJÄ (SUBJEKTI) + TEKEMINEN (PREDIKAATTI) Liisa kävelee. Meri myrskysi. Mummo ei ole leiponut. Koko ryhmä oli eksynyt. Minä kirjoitan. Jos tekijöitä (subjekteja) on monta,

Lisätiedot

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Nettiraamattu lapsille Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Kumula, Asiantuntijan blogiteksti

Kumula, Asiantuntijan blogiteksti Kumula, 11.6.2019 Asiantuntijan blogiteksti Hei! Olen Mari. Digiajan kirjoituskoulu Kide on perustettu, jotta tekstit olisivat loistavia eikä niiden kirjoittaminen olisi (aina) tuskallista. www.kidekoulu.fi

Lisätiedot

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME MAA OLI AUTIO JA KYLMÄ I minä kävelin poispäin näistä päivistä jätin sudenjälkiä ettei minua etsittäisi polulla kohtasin tytön joka sanoi että on vapaus nauttia ei sitä kiinnostanut

Lisätiedot

Venäläisten matkailu Kaakkois- Suomessa

Venäläisten matkailu Kaakkois- Suomessa Venäläisten matkailu Kaakkois- Suomessa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy 2 Venäläisten Suomen-matkailun kehitys VENÄLÄISTEN MATKAT SUOMEEN 1992-2017 6,0 5,0 4,0 Helsinki (lentokenttä ja satama) rekkakuskit

Lisätiedot

Modukset eli suhtautumistavat eli tapaluokat INDIKATIIVI KONDITIONAALI

Modukset eli suhtautumistavat eli tapaluokat INDIKATIIVI KONDITIONAALI Älä häiritse minua. Minä en häiritse ketään. Pesintäni onnistuisi, jos minua ei häirittäisi. Modukset eli suhtautumistavat eli tapaluokat - ilmaisevat suhtautumista tekemiseen 1. Indikatiivi 2. Konditionaali

Lisätiedot

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt:

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: 1 LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: On jälleen tullut aika testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja

Lisätiedot

Kinnulan humanoidi 5.2.1971.

Kinnulan humanoidi 5.2.1971. Kinnulan humanoidi 5.2.1971. Peter Aliranta yritti saada kiinni metsään laskeutuneen aluksen humanoidin, mutta tämän saapas oli liian kuuma jotta siitä olisi saanut otteen. Hän hyökkäsi kohti ufoa moottorisahan

Lisätiedot

Poimintoja hankkeessa tehdyistä maahanmuuttajien haastatteluista. Niitty - Vertaisohjattu perhevalmennusmalli maahanmuuttajille

Poimintoja hankkeessa tehdyistä maahanmuuttajien haastatteluista. Niitty - Vertaisohjattu perhevalmennusmalli maahanmuuttajille Poimintoja hankkeessa tehdyistä maahanmuuttajien haastatteluista Niitty - Vertaisohjattu perhevalmennusmalli maahanmuuttajille Maahanmuuttajien kokemuksia perhevalmennuksesta ja sen tarpeesta Kävitkö perhevalmennuksessa?

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

Puolivälin päiväkoti. Luonnon hyvinvointivaikutuksia ääninä ja valoina

Puolivälin päiväkoti. Luonnon hyvinvointivaikutuksia ääninä ja valoina Puolivälin päiväkoti Luonnon hyvinvointivaikutuksia ääninä ja valoina Miltä kuulostaa kevät, kun vesi tippuu jääpuikoista? Miten kurjet kutsuvat kavereitaan ja miten sammal rapisee? Joskus kun tulen päiväkotiin,

Lisätiedot

Passiivin preesens VERBITYYPPI 1: Yksikön 1. persoonan vartalo + -taan, -tään

Passiivin preesens VERBITYYPPI 1: Yksikön 1. persoonan vartalo + -taan, -tään Passiivin preesens VERBITYYPPI 1: Yksikön 1. persoonan vartalo + -taan, -tään - Jos vartalon viimeinen vokaali on a tai ä, siitä tulee passiivissa e. - Kielteiseen passiiviin lisätään ei, ja otetaan -an/-än

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

REFERATIIVINEN LAUSEENVASTIKE

REFERATIIVINEN LAUSEENVASTIKE MIKÄ ON LAUSEENVASTIKE? Lauseenvastikkeeksi sanotaan rakennetta, joka korvaa sivulauseen. Lauseenvastike merkitsee samaa kuin sivulause. Lauseenvastikkeita on erilaisia. Päälause + sivulause Päälause +

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ?

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? 1 Kpl 3 MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? Rinaldo: Minun ammatti on kokki. Olen työssä ravintolassa... sen nimi on Omena. Minulla on vuorotyö. Omenassa teen usein iltavuoroa.

Lisätiedot

Yksintulleiden nuorten perhe ja arjen turvallisuus

Yksintulleiden nuorten perhe ja arjen turvallisuus Yksintulleiden nuorten perhe ja arjen turvallisuus Johanna Hiitola, YTT, Erikoistutkija, Siirtolaisuusinstituutti Suomen Akatemian hanke: Perheen erossaolo, maahanmuuttostatus ja arjen turvallisuus Kuka

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

KOMPARATIIVIN TAIVUTUS

KOMPARATIIVIN TAIVUTUS KOMPARATIIVIN TAIVUTUS YKSIKKÖ MONIKKO perusmuoto -mpi -mmat Millainen? isompi isommat Millaiset? -mma- -mpa- -mmi- -mpi- Millaista? isompaa isompia Millaisia? Millaisen? (gen./ obj.) isomman isompien

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Radio-ohjattava vene RC FT008

Käyttöohjeet. Radio-ohjattava vene RC FT008 Radio-ohjattava vene RC FT008 Käyttöohjeet Pyydämme lukemaan käyttöohjeet huolella. Lähde ottamaan ulapasta mittaa tämän heti käyttövalmiin, huippuhauskan radioohjattavan veneen kanssa! RC FT008 on täydellinen

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumala loi kaiken

Nettiraamattu. lapsille. Jumala loi kaiken Nettiraamattu lapsille Jumala loi kaiken Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: Bob Davies; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2008

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 22/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Pauli Holmlund. Pauli, Varma ja Else Holmlund n. 1926.

Pauli Holmlund. Pauli, Varma ja Else Holmlund n. 1926. Pauli Holmlund Pauli Johansson Holmlund syntyy 17.10.1904 Porissa ja käy siellä koulunsa. 16- vuotiaana hän lähtee vapaaehtoisena vapauttamaan Karjalaa. Sisaret naureskelevat, kun Pauli luulee ottavansa

Lisätiedot

Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen

Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen Avainsanat: kulutus, kestävä kulutus, luonnonvara, millainen kuluttaja sinä olet?, halu ja tarve Mitä kulutus on? Kulutus on jonkin hyödykkeen käyttämistä

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT 28 Oletko ikinä pysähtynyt tutkimaan tarkemmin pihanurmikon kasveja? Mikä eläin tuijottaa sinua takaisin kahdeksalla silmällä? Osaatko pukeutua sään mukaisesti?

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies Nettiraamattu lapsille Rikas mies, köyhä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot