väitteitä ja faktaa Nuuska ja sähkösavuke Suomen ASH ry

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "väitteitä ja faktaa Nuuska ja sähkösavuke Suomen ASH ry"

Transkriptio

1 väitteitä ja faktaa Nuuska ja sähkösavuke Suomen ASH ry

2 Tietoa nuuskasta ja sähkösavukkeista Nuuska ja sähkösavukkeet ovat löytäneet tiensä tupakkatuotteita käyttävien ihmisten arkeen. Monet uskovat niiden käytön olevan perinteistä tupakointia vähemmän haitallista. Tuotteita saatetaan käyttää apuvälineinä tupakasta vierotuksessa tai tupakoinnin vähentämisessä. Keskeinen markkinointiväite tuotteiden puolesta on pienempi haitta eli ns. harm reduction -periaate. Siinä vedotaan ensisijaisesti siihen, että tuotteet ovat vähemmän haitallisia kuin tupakointi ja että niiltä puuttuvat tupakoinnista aiheutuvat seurannaissairaudet. Tämä lähtökohta on kuitenkin virheellinen, koska uutta tupakka- tai nikotiinituotetta pitää tarkastella tuotteen itsessään aiheuttamista haitoista käsin. Esimerkiksi sähkösavukkeen turvallisuudesta tai tehosta tupakoinnin lopettamisessa ei ole riittävää tieteellistä tutkimusnäyttöä. Tähän esitteeseen on koottu yleisiä nuuskaan ja sähkösavukkeisiin liittyviä väitteitä vastaväitteineen. Esitteen tarkoituksena on toimia käytännön savuttomuustyötä tekevien ammattilaisten apu välineenä nuuskaan ja sähkösavukkeisiin liittyvissä keskusteluissa. Suomen ASH ry

3 Nuuska Nuuska on riippuvuutta aiheuttava, tupakkapohjainen tuote. Se valmistetaan jauhamalla tupakka hienoksi pulveriksi, joka kosteutetaan suolaliuoksella ja natriumkarbonaatilla. Huulen alle asetetun nuuskan sisältämä nikotiini imeytyy verenkiertoon suun limakalvon kautta ja pitää käyttäjänsä nikotiinipitoisuuden pitkään korkealla. Nuuska annostellaan irtonuuskana tai annospusseina. Nuuska-annospusseissa on noin 3 8 mg nikotiinia. Nuuskan kaltaisia savuttomia tupakkatuotteita on markkinoilla paljon erilaisia ja niiden käytön yleisyys vaihtelee maittain. Suomessa yleisimmin käytetty nuuska on ruotsalaistyyppinen kostea nuuska. Mitä nuuska sisältää? Nuuska sisältää jauhetun tupakan lisäksi useita erilaisia aineita. Suomessa käytetään pääasiassa ruotsalaistyyppistä kosteaa nuuskaa. Siitä on löydetty erilaista kemiallista yhdistettä, joiden lisäksi joukossa on mm. raskasmetalleja sekä kasvi- ja tuholaismyrkkyjen jäämiä. Myrkyt tulevat nuuskaan tupakkakasvista ja sen viljelyssä käytetyistä myrkyistä. Maailman terveysjärjestön, WHO:n, alainen kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) on tunnistanut tutkimuksissaan nuuskasta 28 syöpää aiheuttavaa ainetta, kuten esimerkiksi nitrosamiineja, polysyklisiä hiilivetyjä, aldehydejä, raskasmetalleja ja radioaktiivista polonium 210 -ainetta. Nuuskaan lisätään myös aromi- ja makuaineita, joilla peitetään tupakan tympeää makua ja tehdään sitä miellyttävämmäksi ja houkuttelevammaksi.

4 Energianuuska Uusin nuuskatuote on energianuuska, joka muistuttaa oikeaa nuuskaa, mutta ei sisällä tupakkaa. Energianuuska sisältää kofeiinia ja muita piristäviä ainesosia, mutta ei nikotiinia, joten sitä voi ostaa päivittäistavarakaupoista. Vaikka energianuuskaa markkinoidaan tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä, siitä ovat kiinnostuneet erityisesti lapset, jotka käyttäessään tuotetta oppivat samalla oikean nuuskan käyttötavan. Tuotteen markkinoille tulo kertoo voimakkaasta markkinointityöstä, jolla nuuskatuotteita pyritään pitämään kansalaisten tietoisuudessa. Nikotiiniton nuuska Energianuuskan lisäksi vähittäiskaupoissa ja huoltoasemilla myydään nikotiinitonta nuuskaa eri makuvaihtoehdoilla. Nämä voivat sisältää erilaisia yrttejä, mutta ne eivät sisällä tupakkakasvia eivätkä nikotiinia. Tupakka - lain mukaan nämä tuotteet ovat tupakan vastikkeita ja tupakkajäljitelmiä, joten niiden mainonta ja myynninedistäminen on kiellettyä. Nikotiinittomalle nuuskalle ei ole olemassa myynti-ikärajaa, mutta jotkut yksittäiset myyntipisteet ovat päättäneet myydä tuotetta vain yli 18-vuotiaille. Mitä tupakkalaki sanoo nuuskasta? Nuuskaa ei saa maahantuoda, myydä tai muutoin luovuttaa. Maahantuontikielto koskee myös nuuskan hankkimista ja vastaanottamista postitse tai muulla vastaavalla tavalla Suomen ulkopuolelta. Yksityishenkilö saa kuitenkin tuoda omaan henkilökohtaiseen käyttöönsä matkatavarana mukanaan enintään 30 rasiaa. Yhdessä rasiassa saa olla enintään 50 grammaa tupakkaa. Nuuskaa ei siis saa tuoda toisen henkilön käyttöön huolimatta siitä, maksaako vastaanottaja nuuskasta vai ei. EU:iin liittymisen yhteydessä Ruotsi sai erityisluvan myydä nuuskaa omassa maassaan. Poikkeus myymiseen myönnettiin sillä ehdolla, ettei nuuskaa saateta markkinoille muissa jäsenvaltioissa. Näin ollen nuuskan kaikenlainen myyminen (myös internet-myynti) Ruotsista toiseen jäsenvaltioon on lainsäädännön vastaista.

5 VÄITE 1: Nuuska ei ole yhtä haitallista kuin tupakka FAKTA: Osittain väite on totta, koska nuuskaaja ei altistu palavan tupakan savulle, häkäkaasuille tai muille terveydelle haitallisille aineille ja palamistuotteille. Kansanterveydellisestä näkökulmasta väite on harhaanjohtava, koska nuuskalla on kiistattomia ja vakavia terveyshaittoja. Nuuskan terveysriskejä ei pidä verrata suhteessa tupakoinnin terveysvaikutuksiin, vaan siihen, ettei käytetä mitään tupakkatuotetta. Nuuskan ja tupakan vertailu ei myöskään ole tarkoituksenmukaista, koska niiden aiheuttamat terveyshaitat ovat luonteeltaan ja syntymekanismiltaan erilaisia. Nuuskan terveyshaitat ovat selkeitä, vaikka sen käyttöön ei liity savukkeiden polttamisesta aiheutuvia hengityselinsairauksia. VÄITE 2: Nuuskan käyttö on turvallista FAKTA: Nikotiini vaikuttaa voimakkaasti nuuskaajan elimistöön: se nostaa verenpainetta ja sydämen lyöntitiheyttä hetkellisesti, mikä kuormittaa sydäntä. Muiden tupakkatuotteiden tavoin nuuska lisää sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin ja sydämen vajaatoiminnan riskiä. Uusissa tutkimuksissa on havaittu nuuskan kohottavan riskiä saada kuolemaan johtava aivojen verenkiertohäiriö tai aivoinfarkti. Nuuskaajilta on löydetty etenkin suun, nenän ja nielun alueen syöpiä, mutta myös ruokatorvi-, maha- ja haimasyövän vaara kasvaa. Nuuskaa käyttävillä raskaana olevilla naisilla on kohonnut raskaudenaikaisten komplikaatioiden riski. Heillä on havaittu raskausmyrkytyksiä, ennenaikaisia synnytyksiä ja lapsen alhaista syntymäpainoa. Vaikutukset heijastuvat myös vastasyntyneiden vauvojen mahdollisiin hengitysvaikeuksiin. Pitkäaikaisia seurantatutkimuksia nuorena aloitetun nuuskankäytön vaikutuksista ei ole. VÄITE 3: Nuuska sopii urheilijoille, koska se ei vaikuta keuhkoihin ja hapenottokykyyn FAKTA: Monet urheilijat ja valmentajat eivät tunne nuuskan haitallisia vaikutuksia. Tosiasia on, että nuuska heikentää lihasten suorituskykyä. Nuuskan sisältämä nikotiini supistaa verisuonia ja vähentää lihaksiin virtaavan veren määrää, mikä lisää liikuntavammojen mahdollisuutta ja hidastaa liikuntasuorituksista palautumista. Nikotiini vähentää lihasvoimaa ja -massaa, koska lihasten hapen ja ravintoaineiden saanti heikkenee. Samasta syystä nuuska voi aiheuttaa myös erektio-ongelmia. Useat urheilujärjestöt ovat kieltäneet nuuskan käytön kilpailutoimintansa yhteydessä ja pyrkivät muuttamaan nuuskaan liittyviä virheellisiä käsityksiä urheilijoiden ja valmentajien keskuudessa.

6 VÄITE 4: Nuuska ei aiheuta suuhun haittoja FAKTA: Pitkäaikainen nuuskankäyttö näkyy suun terveyden heikentymisenä ja suun limakalvojen ärtymisenä. Nuuska aiheuttaa paikallisia limakalvovaurioita eli nuuskaleesioita. Ne tunnistaa limakalvon paksuuntumisesta sekä harmahtavista ja ryppyisistä limakalvomuutoksista. Ikenien ja limakalvojen ärsyyntyneisyyttä ja pieniä muutoksia voi syntyä jo lyhytaikaisemmasta käytöstä. Nuuska löystyttää hampaiden kiinnityskudoksia ja aiheuttaa ienrajojen pysyvää vetäytymistä, kellastuttaa hampaita ja lisää niiden reikiintymistä. Nuuskassa voi olla myös tupakkakasvin mukana maaperästä lähtöisin olevia hiekanjyviä, jotka yhdessä nuuskan suolojen saostumien kanssa kuluttavat hampaita ja aiheuttavat kiillevaurioita. VÄITE 5: Nuuska ei aiheuta riippuvuutta FAKTA: Kuten kaikki muutkin tupakkatuotteet, nuuska sisältää riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia. Nuuskan käyttäjä voi saada tupakoijaa huomattavasti suuremman nikotiinin kerta-annoksen, joka myös kestää pitkään, koska nuuskaa pidetään pitkiäkin aikoja suussa. Nuuskan korkea ph-arvo lisää ja nopeuttaa nikotiinin imeytymistä, koska nikotiini kulkeutuu aivojen nikotiinireseptoreihin vielä nopeammin kuin savukkeista. VÄITE 6: Nuuska auttaa vähentämään tai lopettamaan tupakanpolton FAKTA: Nuuskan käytön tehosta tupakoinnin vähentämisen tai lopettamisen apuvälineenä ei ole olemassa riittävää näyttöä. Nuuskan sisältämä runsas nikotiinimäärä pikemminkin lisää käyttäjänsä nikotiiniriippuvuutta. Tupakoinnin lopettamisessa nikotiinikorvaustuotteet ovat turvallisia ja tutkitusti toimivia keinoja. Norjalaisen tutkimuksen mukaan nuuskan avulla tupakoinnin lopettamista yrittäneet jäivät nuuskan käyttäjiksi, kun taas lääkehoitoja käyttävien oli helpompi päästä kokonaan eroon nikotiinista.

7 VÄITE 7: Ruotsalaisten miesten vähäinen tupakointi selittyy nuuskan käytöllä FAKTA: Ruotsalaiset miehet eivät ole koskaan tupakoineet yhtä paljon kuin suomalaiset. Suomessa sotien aikana jaettujen muonatupakoiden myötä miehet oppivat tupakoimaan. Sotien jälkeen vuonna 1949 melkein 80 % suomalaismiehistä tupakoi. Ruotsalaisten miesten tupakointi ei ole koskaan ollut niin yleistä kuin Suomessa. Tupakointi on vähentynyt viime vuosina kaikista Pohjoismaista eniten Suomessa. Nuuskalla ei ole ollut osuutta tupakoinnin vähentymisessä. Vuonna 2012 tupakoi päivittäin 21 % aikuisista (15 64-vuotiaista) miehistä. Päivittäin nuuskaavia miehiä oli 2 % eikä nuuskan käytön yleisyydessä aikuisilla miehillä ole tapahtunut merkittäviä muutoksia vuosiin. Nuuskan käytön vuoksi yli 40 % ruotsalaismiehistä on tupakkatuotteiden käyttäjiä. VÄITE 8: Nuuskaa markkinoidaan vain miehille, naiset eivät ole kiinnostuneita FAKTA: Totta on, että naisten päivittäinen nuuskan käyttö on harvinaista. Tyttöjen nuuskakokeilut ovat kuitenkin hieman lisääntyneet viime vuosina. Nuorten terveystapatutkimuksen mukaan nuuskaa käyttää kaksi prosenttia vuotiaista tytöistä. Reilusti yli kymmenesosa 16-vuotiasta tytöistä ja 18-vuotiaista yli 16 % on kokeillut nuuskaa. Nuuskavalmistajat kehittävät tyttöjä houkuttelevia nuuskarasioita ja pienikokoisia tytöille sopivia nuuskatyynyjä. VÄITE 9: Nuuskan myynnin vapauttaminen vähentäisi tupakoinnista aiheutuvia sairauksia, kun tupakoijat siirtyisivät käyttämään nuuskaa FAKTA: Ruotsissa miesten tupakointi on vähentynyt, mutta nuuskan käyttö vastaavasti lisääntynyt. Samanaikaisesti myös naisten tupakointi on vähentynyt, mutta nuuskan käyttö ei ole lisääntynyt yhtä paljon kuin miehillä. Myös nuuskan ja savukkeiden yhteiskäyttö on yleistä. Norjassa eniten nuuskaa käyttävät nuoret norjalaiset naiset jopa ruotsalaisia tyttöjä enemmän. Nuuska ei siis ole lainkaan vaikuttanut tupakanpolton vähenemiseen, vaan nuuskaa käytetään tupakoinnin ohella. Suomen erityispiirteenä on se, että nuuska on suosituinta alaikäisten sekä juuri täysi-ikäistyneiden poikien keskuudessa, kun taas varsinaisessa aikuisväestössä käyttö on marginaalista. Jos nuuskan myynti vapautettaisiin, se lisäisi entisestään käyttöä nuorissa ikäryhmissä. Nuuskan käyttö ja tupakointi ovat siis kulttuurisidonnaisia. Jos nuuskan myynti sallittaisiin EU:n alueella, ei voida varmuudella tietää, että se vähentäisi tupakointia ja tupakkatuotteiden käyttöä. Kansanterveyden kannalta hyödyllisintä on ehkäistä tupakkatuotteiden käytön aloittaminen sekä varmistaa, että mahdollisimman moni tupakoinnin lopettamista yrittävä onnistuu pääsemään irti tupakasta.

8 Sähkösavuke Sähkösavuke oli alun perin kiinalainen keksintö, joka teki uuden tulemisensa markkinoille 2000-luvun lopussa. Sähkösavuke on perinteistä savuketta muistuttava, paristoilla toimiva laite, joka sisältää tavallisesti akun, höyrystimen ja nestesäiliön tai patruunan. Osa tuotteista on ns. kertakäyttöisiä, jolloin laite heitetään pois käyttökertojen kuluttua loppuun. Tavallisten savukkeiden sisältämä tupakanpuru ja muut mausteet on korvattu sähkösavukkeissa nesteellä. Myöhemmin markkinoille on tullut hyvin monenlaisia samalla periaatteella toimivia laitteita. Sähkösavukkeen käyttö jäljittelee tupakointia: säiliöön ladattu neste kuumennetaan höyryksi, jota hengitetään imemällä sähkösavuketta. Joissakin malleissa savukkeen päässä on led-valo, joka jäljittelee palavan savukkeen päätä. Mitä sähkösavukkeet sisältävät? Sähkösavukkeissa käytetään joko nikotiinittomia tai nikotiinillisia nesteampulleja. Neste sisältää propyleeniglykolia- tai glyserolia, vettä ja makuaineita. Lisäksi höyrystettävä neste voi sisältää lukuisia eri ainesosia, jotka tunnetaan vielä huonosti. Nesteet voivat olla maustettuja makuaineilla kuten vaniljalla, kahvilla, omenalla tai mentolilla. Nesteiden laatu vaihtelee suuresti, ja laitteiden sekä siihen kuuluvien osien pakkausmerkinnät ovat usein puutteellisia. Nesteiden ainesosia ei ole välttämättä eritelty ja kerrottu kuluttajalle.

9 Mitä tupakka- ja lääkelaki sanovat sähkösavukkeesta? Suomessa saa myydä sähkösavukelaitteita, mutta nikotiini pitoisten nesteiden myynti on kiellettyä. Sähkösavukkeiden neste tulkitaan tupakkalaissa tupakan vastikkeeksi, jota ei saa mainostaa. Nikotiinia sisältävä neste kuuluu lääkelain piiriin, riippumatta pitoisuuksista. Fimean (Lääkealan turvallisuus- ja kehittämis keskus) mukaan sähkösavukevalmiste, jonka nikotiinin annosmäärä ylittää 0,42 grammaa tai kerta-annoksessa 10 mg, on reseptilääke. Tätä alhaisempia pitoisuuksia sisältäviä valmisteet ovat itsehoitolääkkeitä. Kerta-annoksella tarkoitetaan yhtä patruunaa. Lääkemääräystä edellyttävän valmisteen tilaaminen ETAalueelta ilman reseptiä on kiellettyä. Suomeen saa kuitenkin tuoda ETA-maista omaan käyttöön nikotiininestettä, jossa pitoisuudet ovat pienempiä kuin reseptilääkkeeksi luokiteltavilla tuotteilla. Reseptilääkkeeksi luokiteltavat tuotteet edellyttävät myyntilupaa lääkkeenä. Suomessa lääkkeeksi luokiteltua nikotiini nestettä ei voida myydä, koska myyntiluvan edellyttämää tur vallisuutta ja tehoa tupakasta vieroituksessa ei ole osoitettu. Nikotiinittomien tuotteiden, kuten sähkösavukkeissa käytettävien nesteiden, valmistusta ja turvallisuutta ei valvota ja niiden koostumuksissa esiintyy suurta vaihtelua. VÄITE 1: Sähkösavukkeet ovat tupakointia turvallisempi vaihtoehto FAKTA: Sähkösavukkeiden pitkäaikaisesta käytöstä ja sen vaikutuksista terveyteen ei vielä ole riittävästi tutkimustietoa eikä niiden turvallisuutta ole pysytty osoittamaan tutkimuksissa. Sähkö savukkeita ei tule verrata mihinkään markkinoilla olevaan tuotteeseen, vaan tarkastella niitä markkinoilla olevana uutena tuotteena. Sähkösavukkeen yhteydessä ei synny terva-, häkä- ja muita myrkyllisiä palamistuotteita, mikä saa sähkösavukkeiden käyttäjät uskomaan, etteivät he voi altistua tupakointiin liitettäville sairauksille kuten keuhkosyövälle, keuhkoahtaumataudille tai sydän- ja verisuonisairauksille. Tätä ei ole pystytty sulkemaan pois tutkimuksissa ja kyse on toistaiseksi käyttäjien toiveajattelusta. Sähkösavukkeissa käytettävän nesteen sisältämien ainesosien vaikutuksesta ihmisten terveyteen ei tiedetä riittävästi. Vaikka ainesosat olisivat samoja ja turvallisiksi luokiteltuja kuten esimerkiksi elintarvikkeissa, niiden käyttö höyrystettynä ja hengitettynä ei välttämättä sitä ole. Nesteen kuumenemisen ja höyrystymisen yhteydessä voi syntyä terveydelle haitallisia aineita kuten syöpää aiheuttavia nitrosamiineja ja autojen jäähdytysaineenakin käytettyä dietyleeniglykolia. Nesteen sisältämä propyleeniglykoli ärsyttää kurkkua sisään hengitettäessä.

10 VÄITE 2: Sähkösavukelaitteet ovat turvallisia FAKTA: Tätä ei ole pystytty osoittamaan. Tutkimuksissa on sen sijaan havaittu laitteen suunnitteluvirheitä ja tuotemerkintöjen puutteellisuutta. Sähkösavukelaitteen osat voivat olla terveydelle vaarallisia. Nikotiinia sisältävä patruuna voi vuotaa, jolloin ympäristölle, lapsille ja lemmikeille voi aiheutua haittaa, jos he altistuvat nikotiinia sisältävälle nesteelle. Myös tuotteen eri osien turvallisessa hävittämisessä on kehitettävää, sillä kotitalousjätteiden joukkoon heitettynä ne voivat olla vaarallisia ympäristölle ja ihmisille. Tuoteturvallisuuden näkökulmasta puutteena on, ettei sähkösavukkeen valmistusta, laadunvarmistusta ja myyntiä säädellä riittävästi. VÄITE 3: Sähkösavukkeet eivät ole vaarallisia ulkopuolisille FAKTA: Nikotiinia sisältävät sähkösavukkeet voivat aiheuttaa nikotiinimyrkytysriskin. Jos esimerkiksi 30 kiloinen lapsi juo 24 mg sisältävän nikotiinipatruunan, se aiheuttaa todennäköisesti kuolemaan johtavan nikotiinimyrkytyksen. Nikotiini on vaarallista ihokosketuksessa erityisesti lapsille, nuorille, raskaana oleville, imettäville äideille, sydänvaivoista kärsiville tai vanhuksille. Sähkösavukkeista ilmaan leviävän höyryn turvallisuudesta ei ole tieteellistä näyttöä. Uloshengitetyn höyryn nikotiini altistaa ulkopuoliset nikotiinille. VÄITE 4: Sähkösavukkeen avulla voi vähentää tai lopettaa tupakoinnin FAKTA: Valtaosassa sähkötupakkatutkimuksia on menetelmällisiä puutteita ja ne perustuvat vastaajien käsityksiin siitä, miten ja miksi he käyttävät sähkösavuketta. Tutkimukset viittaavat siihen, että sähkö savukkeiden käyttäjät eivät pääse irti nikotiiniriippuvuudestaan. Tupakoimalla saatavan nikotiinin sijaan he tyydyttävät nikotiini tarpeensa nikotiinia sisältävällä sähkösavukenesteellä. Niissä koeasetelmissa, joita vaaditaan esimerkiksi tietyn lääkkeen tai hoidon vaikutuksen osoittamiseen, ei ole tähän asti havaittu, että sähkösavukkeista olisi hyötyä tupakoinnin lopettamisessa. Terveysviranomaisten kanta sähkösavukkeeseen tupakasta vierotuksen keinona on kielteinen, koska tuotteen kaikkia haittoja eikä myöskään sen turvallisuutta tai hyötyä tunneta riittävän hyvin. Myöskään nikotiinin kerta-annoksen suuruudesta ei ole varmuutta, joten annoksen asteittainen vähentäminen tupakointia lopetettaessa on vaikeaa. Niin kauan kuin asiasta ei ole varmuutta, ei sähkösavukkeen käyttöä tupakoinnin vähentämisessä tai lopettamisen apuna voi suositella. Tupakasta vierotuksessa tulee käyttää turvallisia,

11 valvottuja ja tehokkaita nikotiinikorvaustuotteita tai lääkehoitoa Käypä hoito -suosituksen mukaisesti. Maailman terveysjärjestö, WHO, on kehottanut tuotteiden valmistajia lopettamaan väitteet sähkösavukkeiden terapeuttisista vaikutuksista. WHO ei suosittele sähkösavukkeen käyttöä tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä, vaikka niin on markkinoinnissa väitetty. VÄITE 5: Sähkösavukkeet eivät aiheuta riippuvuutta FAKTA: Nikotiini on voimakas, riippuvuutta aiheuttava aine, joka koukuttaa käyttäjänsä nopeasti. Nikotiinipitoisia nesteitä sähkö savukkeessa käyttävä altistaa itsensä nikotiiniriippuvuudelle. Sähkösavukkeeseen siirtyvä tupakoija ei siis hoida nikotiiniriippuvuuttaan, vaan ainoastaan siirtää riippuvuutensa toiseen tuotteeseen. Maailman terveysjärjestön tutkijaryhmä on huolissaan siitä, että sähkösavukkeissa nikotiini vedetään keuhkoihin, mikä voi saada aikaan voimakkaamman toksikologisen, fysiologisen ja riippuvuusefektin. VÄITE 6: Sähkösavukkeita voi polttaa missä vain FAKTA: Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkijaryhmä on vakaasti sitä mieltä, ettei sähkösavukkeiden käyttöä tule sallia savuttomiksi ympäristöiksi määritellyissä tiloissa. Niiden käyttö voidaan tutkija ryhmän mielestä sallia vasta, kun on saatu riittävästi tutkimus tietoa siitä, ettei sähkösavukkeista leviä myrkyllisiä päästöjä ympäristöön. Työterveyslaitos ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottavat rinnastamaan sähkösavukkeen käytön työpaikoilla tupakointiin. Savuton työpaikka koskee Työterveyslaitoksen mukaan näin ollen myös sähkösavukkeen käyttöä. Matkailu ja ravintola-alan etujärjestö MaRa on suosittanut, että ravintolat laatisivat toimipaikkakohtaisen linjauksen sähkötupakan käytöstä. Taksiliiton hallitus on päättänyt, ettei sähkösavukkeiden käyttöä tule sallia takseissa. Tupakointikieltojen on tarkoitus ehkäistä nuorten tupakointia, suojella väestöä tupakansavulta ja tukea tupakoijia tupakoinnin lopettamisessa. Sähkösavukkeet puolestaan eivät rohkaise tupakoinnin lopettamiseen, koska tupakoija voi ylläpitää nikotiini riippuvuuttaan ja jatkaa nikotiinituotteen käyttöä tiloissa, joissa tupakointi on kiellettyä.

12 Lähteet: Wickholm S, Lahtinen A, Ainamo A, Rautalahti M. Nuuskan terveyshaitat. Duodecim : Tobaksfakta. Snuset inte något harmlöst alternativ. 13. Juli Fimea. Fimea tarkentanut kantaansa sähkö savukkeiden luokittelussa. ajankohtaista_uutissivu/1/0/fimea_tarkentanut_ kantaansa_sahkosavukkeiden_luokittelussa THL. Tupakka. tietopaketit/tupakointi_ja_tupakoinnin_lopettaminen WHO Study Group on Tobacco Product Regulation. Report on the Scientific Basis on Tobacco Product Regulation. WHO Technical Report Series WHO WHO: Questions and answers on electronic cigarettes or electronic nicotine delivery systems (ENDS). Statement 9. July Ulkoasu ja taitto: Vitale Ay Kirjapaino: Oriveden Kirjapaino 2013 Tilaukset:

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia.

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Tänään on oikea päivä Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Lopettaminen kannattaa aina! Tupakoinnin lopettaminen on mahdollista riippumatta siitä, kuinka kauan tai kuinka paljon olet tupakoinut.

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty heidän tuekseen. Opas käsittelee tupakoinnin terveysvaikutuksia, mutta ennen kaikkea siinä pohditaan tupakoinnin lopettamista:

Lisätiedot

Nuuska nuorten maailmassa

Nuuska nuorten maailmassa Nuorten käsityksiä ja kokemuksia nuuskasta ja nuuskan käytöstä Nuuska nuorten maailmassa 1 Nuuska-julkaisu Sanna-Mari Salomäki ja Johanna Tuisku Kustantaja: Suomen Syöpäyhdistys ry Kirjoittajat: Sanna-Mari

Lisätiedot

Allergia ja astma sekä tupakointi

Allergia ja astma sekä tupakointi Allergia ja astma sekä tupakointi Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 3 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista

Lisätiedot

Allergia ja astma sekä tupakointi

Allergia ja astma sekä tupakointi Allergia ja astma sekä tupakointi ALLERGIA JA ASTMA SEKÄ TUPAKOINTI 3 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista ja vahvaa motivoitumista.

Lisätiedot

Höyrypään käsikirja. Sähkötupakka opas. versio 1.06, marraskuu 2013 Copyright e-savuke.com hoyrypaan.kasikirja@e-savuke.com. Höyrypään käsikirja 1/38

Höyrypään käsikirja. Sähkötupakka opas. versio 1.06, marraskuu 2013 Copyright e-savuke.com hoyrypaan.kasikirja@e-savuke.com. Höyrypään käsikirja 1/38 Höyrypään käsikirja 1/38 Höyrypään käsikirja Sähkötupakka opas versio 1.06, marraskuu 2013 Copyright e-savuke.com hoyrypaan.kasikirja@e-savuke.com Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän julkaisun tai sen osan

Lisätiedot

Alkoholi ja ihmisen elämänkaari

Alkoholi ja ihmisen elämänkaari Alkoholi ja ihmisen elämänkaari Alkoholi ja ihmisen elämänkaari Johdanto Julkaisija: Alko Oy Tekstit: Alko sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Toimitus: Leena Sokolowski, Alko Oy Kuvitus: Kimi Issakainen

Lisätiedot

Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014

Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Terveyttä ruoasta Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014 Suositusten valmistelutyöryhmä: Mikael Fogelholm (puh.joht.) Ravitsemustieteen

Lisätiedot

Meille tulee vauva. Opas vauvan odotukseen ja hoitoon

Meille tulee vauva. Opas vauvan odotukseen ja hoitoon Meille tulee vauva Opas vauvan odotukseen ja hoitoon Meille tulee vauva 29. laitos THL Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Kuvitus Taru Castren Taitto ja sivunvalmistus Hanna Tennilä, Textop Oy ISBN 978-952-245-256-6

Lisätiedot

Sisältö I TERVEYDENHUOLTO EDISTÄÄ TYÖKYKYÄ II LÄÄKKEET JA TYÖKYKY ERI SAIRAUKSISSA III KEHITYS TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISEN SILMIN

Sisältö I TERVEYDENHUOLTO EDISTÄÄ TYÖKYKYÄ II LÄÄKKEET JA TYÖKYKY ERI SAIRAUKSISSA III KEHITYS TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISEN SILMIN LÄÄKKEET JA TYÖKYKY Sisältö Johdanto: Jussi Merikallio... 4 I TERVEYDENHUOLTO EDISTÄÄ TYÖKYKYÄ Hyvä työkyky tehdään yhdessä: Arto Laine... 8 Työterveyshuolto terveyden ja työkyvyn tukijalkana: Mauri Jussila...

Lisätiedot

Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa

Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Sanna Pylkkänen (toim.) Preventiimiverkoston työryhmä 2010

Lisätiedot

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA Kaikki tietävät, että tupakointi on epäterveellistä. Mutta tiesitkö, että tupakoinnin lopettaminen kannattaa, vaikka olisit tupakoinut jo pitkään ja että lopettaminen

Lisätiedot

Suomalaista ja eurooppalaista tupakkapolitiikkaa. Mitä meistä ulkomaillakin ajatellaan?

Suomalaista ja eurooppalaista tupakkapolitiikkaa. Mitä meistä ulkomaillakin ajatellaan? Mervi Hara Satu Lipponen Suomalaista ja eurooppalaista tupakkapolitiikkaa Mitä meistä ulkomaillakin ajatellaan? Suomen ASH ry Suomen Syöpäyhdistys ry Mervi Hara ja Satu Lipponen Teksti on vapaasti lainattavissa,

Lisätiedot

Liikunta ja terveys TEE 1/2008

Liikunta ja terveys TEE 1/2008 TEE 1/2008 Liikunta ja terveys Lisäkalsium ja luuston kehitys esimurrosiässä Voimaharjoittelulla ikääntymistä vastaan Terveelliset elintavat suojaksi dementiaa vastaan Kahvi suojaa diabetekselta Tässä

Lisätiedot

Väkivalta ja terveys maailmassa

Väkivalta ja terveys maailmassa Väkivalta ja terveys maailmassa WHO:n raportti toim. Etienne G. Krug, Linda L. Dahlberg, James A. Mercy, Anthony B. Zwi ja Rafael Lozano L ÄÄKÄRIN SOSIAALINEN VASTUU RY T ERVEYDEN EDISTÄMISEN KESKUS RY

Lisätiedot

Uniuutiset 2/2013 Erikoisnumero Uniliitto ry:n jäsen- ja tiedotuslehti

Uniuutiset 2/2013 Erikoisnumero Uniliitto ry:n jäsen- ja tiedotuslehti Uniuutiset 2/2013 Erikoisnumero Uniliitto ry:n jäsen- ja tiedotuslehti Uniuutiset 2/2013 Erikoisnumero Hyvä Uni SISÄLTÖLUETTELO Uniuutiset ja yhteystiedot... 2 Lukijalle, Mitä uni on... 3 Unen huolto,

Lisätiedot

FYYSISEN AKTIIVISUUDEN, KOETUN FYYSISEN PÄTEVYYDEN JA TAVOI- TEORIENTAATION MUUTOKSET PERUSKOULUN JA LUKION AIKANA

FYYSISEN AKTIIVISUUDEN, KOETUN FYYSISEN PÄTEVYYDEN JA TAVOI- TEORIENTAATION MUUTOKSET PERUSKOULUN JA LUKION AIKANA FYYSISEN AKTIIVISUUDEN, KOETUN FYYSISEN PÄTEVYYDEN JA TAVOI- TEORIENTAATION MUUTOKSET PERUSKOULUN JA LUKION AIKANA Jarkko Mäkinen ja Sami Piironen Liikuntapedagogiikan pro gradu tutkielma Kevät 2014 Liikuntakasvatuksen

Lisätiedot

Ilkka Vuorinen. Kannabiksen käytön vaikutuksia arkeen käyttäjien ja päihdetyön ammattilaisten näkökulmasta

Ilkka Vuorinen. Kannabiksen käytön vaikutuksia arkeen käyttäjien ja päihdetyön ammattilaisten näkökulmasta Ilkka Vuorinen Kannabiksen käytön vaikutuksia arkeen käyttäjien ja päihdetyön ammattilaisten näkökulmasta Opinnäytetyö Kevät 2013 Sosiaalialan yksikkö Sosiaalialan koulutusohjelma 2 SEINÄJOEN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

NUORTEN DIABEETIKKOJEN ALKOHOLIN KÄYTTÖ

NUORTEN DIABEETIKKOJEN ALKOHOLIN KÄYTTÖ NUORTEN DIABEETIKKOJEN ALKOHOLIN KÄYTTÖ Lätti Sinikka Väänänen Riikka Opinnäytetyö Kevät 2006 Diakonia-ammattikorkeakoulu Pieksämäen yksikkö Diakoninen sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan koulutusohjelma

Lisätiedot

Kodin kemikaalit ja hyvinvointi

Kodin kemikaalit ja hyvinvointi Kodin kemikaalit S i s ä l t ö Kodin kemikaalit ja hyvinvointi Kemikaalit voidaan jaotella luonnon kemikaaleihin (esimerkiksi vesi, suola) ja ihmisen valmistamiin eli synteettisiin kemikaaleihin. Molemmissa

Lisätiedot

Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö 2013

Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö 2013 Tiede, teknologia ja tietoyhteiskunta Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö Yli neljännes -vuotiaista käyttää internetiä Internetin käyttö yleistyy edelleen. prosenttia -vuotiaasta väestöstä käytti

Lisätiedot

Kipu osana elämää et ole yksin. Kroonisen kivun. Suomen Kipu ry. Ensitieto-opas. www.suomenkipu.fi

Kipu osana elämää et ole yksin. Kroonisen kivun. Suomen Kipu ry. Ensitieto-opas. www.suomenkipu.fi Kipu osana elämää et ole yksin Suomen Kipu ry Kroonisen kivun Ensitieto-opas www.suomenkipu.fi Kroonisen kivun ensitieto-opas Tämän oppaan tekstien lainaaminen on sallittua, mikäli lähde merkitään selvästi

Lisätiedot

Bentsodiatsepiinit Kuinka ne toimivat ja kuinka vieroittaa Lääketieteellinen tutkimustieto bentsodiatsepiinivieroitusklinikalta

Bentsodiatsepiinit Kuinka ne toimivat ja kuinka vieroittaa Lääketieteellinen tutkimustieto bentsodiatsepiinivieroitusklinikalta Bentsodiatsepiinit Kuinka ne toimivat ja kuinka vieroittaa Lääketieteellinen tutkimustieto bentsodiatsepiinivieroitusklinikalta tehnyt Professori C. Heather Ashton, D.M., F.R.C.P. School of Neurosciences

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLLON KYLMÄ- JA KUUMAOPAS

TERVEYDENHUOLLON KYLMÄ- JA KUUMAOPAS TERVEYDENHUOLLON KYLMÄ- JA KUUMAOPAS Toimintamalli kokeilualueiden toimijoiden käyttöön 2011-12 Toimittaneet Juhani Hassi, Tiina Ikäheimo ja Veikko Kujala TERVEYDENHUOLLON KYLMÄ- JA KUUMAOPAS 2011 1 TERVEYDENHUOLLON

Lisätiedot

VAIN HEIKOT ROSKAAVAT

VAIN HEIKOT ROSKAAVAT VAIN HEIKOT ROSKAAVAT Jyväskyläläisten toisen asteen opiskelijoiden roskaukseen liittyvät asenteet ja käyttäytyminen Heidi Orava Ida-Susanna Viinikainen Opinnäytetyö Marraskuu 2008 Matkailu-, ravitsemis-

Lisätiedot