KAJAANIN KAUPUNGINTEATTERI 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KAJAANIN KAUPUNGINTEATTERI 1"

Transkriptio

1 KAJAANIN KAUPUNGINTEATTERI 1 PUNAHILKKA -NÄYTELMÄÄN LIITTYVIÄ TEHTÄVIÄ Punahilkka on klassinen satunäytelmä Punahilkasta, isoäidistä ja sudesta. Esitys on suunnattu yli 2-vuotiaille lapsille. Esityksen on tuottanut Kajaanin Kaupunginteatterin alueryhmä. Joskus teatteriin tuleminen ja esityksen katsominen voi olla lapselle jännittävämpi ja tunteita herättävämpi kokemus kuin mitä aikuiset osaavat aavistaakaan. Esitys voi myös laukaista lapsessa sellaisia tunteita, jotka liittyvät vaikkapa elämään kotona tai johonkin muuhun sellaiseen lapsen kokemusmaailmaan, josta esimerkiksi opettajat tai päiväkotien aikuiset eivät aina ole tietoisia. Esityksen katsomiskokemuksen purkaminen joko keskustellen tai erilaisten tehtävien avulla onkin etenkin lasten toimiessa katsojina suositeltavaa, sillä silloin heränneet ajatukset ja tunteet tulevat käsitellyiksi ja puretuksi, eikä lapsi jää niiden kanssaan yksin. Samassa yhteydessä lapsen on mahdollista esittää mahdollisesti hänen mieltään askarruttavia kysymyksiä ja ilmaista mahdollista hämmennystään. Ennen esityksen katsomista toteutettava keskustelu- ja/ tai tehtävätuokio puolestaan voi madaltaa teatteriin tulokynnystä, helpottaa jännitystä, lisätä lasten kiinnostusta ja motivaatiota esityksen katsomiseen, ruokkia heidän omaa luovuuttaan ja ajatteluaan sekä edesauttaa isonkin lapsiryhmän keskittymistä itse esitystilanteessa. Tästä paketista löydät Punahilkka-esitykseen liittyviä tehtäviä ja harjoituksia, joita voi tehdä esimerkiksi vanhempien johdolla kotona, opettajan johdolla oppitunneilla tai päiväkodin ohjaajien kanssa. Vanhemmat, opettajat ja ohjaajat voivat valita tehtävistä sopivimmat ja soveltaa niitä omaan käyttötarkoitukseensa sopiviksi. Tehtävät on suunniteltu tehtäväksi esityksen katsomisen jälkeen, mutta ennen näytökseen tuloa voi vaikkapa lukea Punahilkkasadun tai muistella sitä. Lisäksi voi miettiä, kuka tämä Punahilkka mahtaa oikein olla ja mitä hän mahdollisesti tekee metsässä tarinan aikana. Miettiä voi myös, mitä kaikkea metsässä voi nähdä, kuulla ja tapahtua sekä muistella omia metsäretkiä ja kokemuksia omien isovanhempien kanssa. Mikäli innostut tekemään tämän paketin tehtäviä, olisitko ystävällinen ja ilmoittaisit siitä tämän paketin suunnittelijalle, joka kartoittaa, kuinka montaa henkilöä paketti on palvellut. Ilmoitukset, palautteet ja lisätietoja: Sanna Heikkinen, Samalla voit myös lähettää palautetta esityksestä ja / tai terveisiä työryhmälle, jos haluat Sanna toimittaa ne eteenpäin Punahilkka-esityksen tekijöille.

2 2

3 3 KYSYMYKSIÄ POHDITTAVAKSI JA KESKUSTELUN VIRITTÄJÄKSI Mikä on satu? Mitä satuja tiedät ja muistat? Punahilkka vie isoäidilleen tuliaisia. Mitä hän vie? Mitä sinä veisit omalle isoäidillesi lahjaksi? Entä miten muutoin voisit ilahduttaa häntä tai muita perheenjäseniäsi? Mitä haluaisit sanoa sudelle? Oletko joskus tavannut ihmisen, joka on käyttäytynyt ilkeästi toista kohtaan? Milloin? Mitä tapahtui? Miksihän toinen käyttäytyi ilkeästi? Entä oletko sinä käyttäytynyt joskus ilkeästi? Miksi? Mieti, mitä voisit sanoa Punahilkalle, kun häntä pelottaa. Miten voisit lohduttaa, kannustaa ja piristää häntä? Mitä sinä pelkäät? Miksi? Ketkä ovat sinulle tärkeimmät ihmiset? Kenen sinä toivoisit olevan paikalla silloin, kun pelottaa? Mitä voi tehdä, kun pelottaa? Punahilkka kerää isoäidilleen kukkakimpun. Mitä kukkia sinä keräisit kukkakimppuusi? Mitä kasveja metsässä voi nähdä? Entä mitä eläimiä? Mitä eri metsän eläimet syövät? Entä missä ne asuvat? Mitä ne tekevät syksyisin? Talvisin? Keväisin? Kesäisin? Mikä metsän eläin sinä haluaisit olla? Mikä oli mielestäsi esityksen jännittävin kohta? Entä surullisin? Entä hauskin? Miksi? Kuka mielestäsi oli näytelmän kiinnostavin hahmo? Punahilkan äiti oli sanonut Punahilkalle, että isoäidistä täytyy pitää huolta. Mitähän äiti oli tällä tarkoittanut? Miksi vanhoista ihmisistä täytyy pitää huolta? Miten heistä voi pitää huolta / miten heitä voi auttaa?

4 4 PIIRTÄMISEEN, MAALAAMISEEN JA ASKARTELEMISEEN LIITTYVIÄ TEHTÄVIÄ Metsä: Punahilkka menee metsään. Piirrä / maalaa / askartele metsä, jonne hän menee. Punahilkka: Minkä näköinen Punahilkka mahtaa olla? Piirrä / maalaa Punahilkka. Susi: Entä minkä näköinen susi oikein on? Piirrä / maalaa susi. Sinikello: Millaiselta sinikello näyttää? Piirrä / maalaa sinikello. Iloiset kuvat: Leikkaa lehdistä erilaisia kuvia, jotka ovat mielestäsi kauniita tai tekevät sinut iloiseksi. Kokoa ja liimaa kuvat samalle paperille kollaasiksi. Voit antaa teoksen jollekulle lahjaksi tai pitää sen itselläsi. Erinäköinen Punahilkka: Punahilkkaa on kuvattu eri satuversioissa ja taideteoksissa eri tavoin. Käydessäsi kirjastossa voit selailla eri Punahilkka-kirjoista, miten erilaiselta Punahilkka niiden kuvituksissa näyttää. Voit myös käydä jonkun aikuisen kanssa yhdessä katsomassa Internetistä erilaisia kuvia Punahilkasta. Suden tassu: Millainen on suden tassun jälki? Jos haluat omaan vaatteeseesi, tai vaikkapa kassiisi tai tyynyliinaasi tassun jälkiä, voit tehdä niitä seuraavalla tavalla: Tarvikkeet: - puuvillainen T-paita, tyynynliina tms. - kankaanpainoväriä - muovitasku - mattoveitsi - vesiväriä tai sormiväriä 1) Hanki t-paita, tyynynliina, pyyhe, pussilakana tms. (100 % puuvillaa) 2) Tee tassunjälki vesivärillä paperille 3) Muokkaa mieleiseksi ja jäljennä muovikalvolle (esim. muovitasku) 4) Leikkaa tassunjälki mattoveitsellä 5) Käytä muovikalvoa sapluunana ja töpöttele siinä olevaan tassunjäljen muotoisen reiän kohdalle kankaanpainovärillä (käyttäen superlonin palasta) tassunjälkiä haluamaasi tuotteeseen 6) Silitä jäljet pesunkestäviksi 7) Näin voit myös peittää tahroja, jotka eivät lähde pesussa Punainen hilkka: Pyydä vanhemmaltasi, isovanhemmaltasi tai opettajaltasi apua oman punaisen hilkan, hatun, myssyn tai hupun tekemiseen.

5 5 ERILAISIA LEIKKEJÄ (ryhmätehtäviä) Laiva on lastattu: Tehkää piiri. Lastatkaa laivaa kaikilla asioilla, hahmoilla, paikoilla ja esineillä, joita Punahilkka-esityksessä mainitaan. Mitä kaikkea muistatte? Hippa: Voitte olla hippaa, jossa kiinniottaja on Punahilkka ja pakenija susi. Kiinnijääneet jähmettyvät paikoilleen. Heidät voi pelastaa halaamalla. Voitte välillä vaihtaa niin, että kiinniottaja on susi ja pakenija Punahilkka. Rastirata: Esityksessä susi tekee kuperkeikan. Suunnitelkaa rastirata, jossa on erilaisia tehtäviä. Sen jälkeen voitte pitää kilpailun, joko niin, että jokainen vuorollaan suorittaa rastiradan tai niin, että se suoritetaan kahden joukkueen välisenä viestikilpailuna. Kahden tulen välissä: Seuraava peli pohjautuu Kahden tulen välissä -leikkiin. Pelaajat seisovat jonossa, vaikkapa liikuntasalin keskellä olevan viivan päällä. Salin oikea seinä kuvastaa kotia ja vasen metsää. Leikin johtajan huutaessa koti, tulee pelaajien juosta mahdollisimman nopeasti salin oikean seinän luo ja leikin johtajan huutaessa metsä puolestaan vasemman seinän luo. Ensimmäisenä seinän luo ehtinyt pääsee pelin johtajaksi huutamaan seuraavan ohjeen. Laiva on lastattu liikkeellä: Keksikää erilaisille metsän eläimille liikkumistavat Laiva on lastattu - leikin periaatteella. Leikki toteutetaan piirissä. Jokainen piirissä oleva keksii liikkeen (esimerkiksi karhua kuvaavan), jolla lastaa laivan. Seuraavat piirissä olevat toistavat aina edellisten keksimät liikkeet ja lisäävät liikkeiden jatkoksi oman liikkeensä. Lopulta muodostuu liikesarja, jota harjoittelemalla ja liikkeitä sulavaksi jatkumoksi yhdistelemällä voi tehdä ihan oman tanssin. Leikki: Pelin aikana muodostuu kolme ryhmää. Ensimmäisen ryhmän jäsenet ovat Punahilkkoja, toisen ryhmän jäsenet susia ja kolmannen isoäitejä. Keksitään yhdessä jokaiselle ryhmälle oma ko. hahmoa kuvaava liike ja ääni. Leikin alussa kaikki kuuluvat ensimmäiseen ryhmään eli kaikki ovat Punahilkkoja. Leikki alkaa niin, että kaikki lähtevät liikkeelle ja kävelevät ympäri tilaa kukin Punahilkkaa kuvaavaa liikettä ja ääntä tehden. Aina, kun kohtaa jonkun toisen leikissä mukana olevan, tehdään pareittain kivi-paperi-sakset - peli. Voittaja siirtyy seuraavan ryhmän edustajaksi (Punahilkoista tulee susia, susista isoäitejä), kun taas häviäjä jää edustamaan aiempaa ryhmää (jatkaen samaa liikettä ja ääntä kuin ennen kivipaperi-sakset -peliä). Leikin edetessä tilassa nähdään yhtä aikaa niin Punahilkkoja, susia kuin isoäitejäkin. Kun kaksi isoäitiä kohtaa ja tekee kivi-paperi-sakset -pelin, siirtyy voittaja pois pelistä tilan reunalle (kuvitteelliseen kotiin ). Peliä jatketaan niin kauan kunnes jäljelle jää enää yksi pelaaja tai peliä on mahdoton jatkaa (kun tietyn ryhmän jäseniä ei pelissä ole kuin yksi).

6 6 Tutut leikit ja lorut: Mitä eri eläin- tai luontoaiheisia leikkejä ja loruja muistat? Tunnetko laululeikit Karhu nukkuu talvipesässänsä.., Käy mehiläisten piiriin, Pikkuinen kultakala lammessa ui.., Pienet sammakot, pienet sammakot.., Hämä-hämä-häkki, Aurinko, aurinko lettuja paistaa, Tuiki, tuiki tähtönen.. tai Tuolta he tulevat poneillansa..? Sovellukset: Entä osaisitteko soveltaa muita teille tuttuja leikkejä ja pelejä sisällyttämällä niihin asioita Punahilkka-sadusta? NÄYTTELEMISEEN JA ESIINTYMISEEN LIITTYVIÄ TEHTÄVIÄ (ryhmätehtäviä) Eläimet: Miten erilaiset metsän eläimet liikkuvat ja ääntävät? Esittäkää eri metsän eläimiä toisillenne ja arvatkaa, mikä eläin on kyseessä. Ihminen metsässä: Myös ihminen voi liikkua metsässä monin eri tavoin. Näyttäkää toisillenne miten hiihdetään, luistellaan, tarvotaan umpihangessa, lasketaan mäkeä, hypitään mättäältä toiselle, yritetään tavoitella korkealla olevia puun oksia, pujotellaan puiden väleistä, kerätään marjoja ja sieniä, ryömitään kaatuneen puun ali jne. Puuhat metsässä: Mitä kaikkea metsässä voi tehdä? Esittäkää toisille pantomiimina eli ilman puhetta ja ääniä. Toiset yrittävät arvata, mistä esityksessä on kyse. Omat esitykset: Näytelkää / esittäkää pätkiä Punahilkka-sadusta. Omat esitykset: Tehkää pieni esitys, jossa pieni tyttö tai poika seikkailee metsässä. Omat esitykset: Tehkää pieni esitys, jossa pieni tyttö tai poika yllättää perheenjäsenensä jollakin mukavalla tavalla. Tunnetilat: Näyttäkää toisillenne ilmein ja elein, miltä ihminen näyttää, kun hän on iloinen, surullinen, vihainen, pelkää jotain, ikävoi jotain, yllättyy jostain.

7 7 LAULAMISEEN JA MUSIIKKIIN LIITTYVIÄ TEHTÄVIÄ Turvalaulu: Kaikkia pelottaa joskus. Eri asiat saavat eri ihmiset pelkäämään. Se, että joskus jokin pelottaa, ei haittaa. Kun Punahilkkaa alkoi pelottaa metsässä, hän lauloi turvalaulua, ja sitten häntä ei enää pelottanut niin paljon. Mikä voisi olla sinun oma turvalaulusi? Voit miettiä jonkin suosikkilauluistasi, tehdä oman laulun tai opetella Punahilkan turvalaulun. Löydät turvalaulun sekä parin muun musiikkikappaleen nuotit ja sanat tämän tehtäväpaketin lopusta. Äänimaisema (ryhmätehtävä): Miettikää ryhmissä metsää ja tehkää sen pohjalta äänimaisema. Miettikää, millaisia erilaisia ääniä metsässä voisi kuulua? Mistä äänet syntyvät? Millainen tunnelma paikassa on ja kuinka sitä voisi erilaisilla äänillä ilmentää? Harjoitelkaa maisemanne ja esittäkää sitten muille niin, että kuuntelijoilla on silmät kiinni. Kuuntelijat tarkkailevat kuuntelemalla, mitä erilaisia ääniä maisemasta on erotettavissa. Tutut laulut: Mitä metsästä tai metsän eläimistä kertovia lauluja muistat? Miten ne menevät? MUISTELUTEHTÄVÄ (esityksen katsomisen jälkeen) Mitä muistat esityksestä? Oikeat vastaukset löydät seuraavalta sivulta. 1) Mistä Punahilkka on saanut nimensä? 2) Kuka on tehnyt Punahilkalle tämän punaisen viitan? 3) Ketkä ovat Punahilkan tärkeimmät ihmiset? 4) Missä Punahilkan isoäiti asuu? 5) Miksi Punahilkka lähti isoäitinsä luokse? 6) Mitä pitää tehdä, kun on vilustunut? 7) Miksi Punahilkka ei saanut mennä metsään? 8) Miksi hän meni sinne, vaikka äiti oli kieltänyt? 9) Miksi Punahilkkaa alkoi pelottaa metsässä? 10) Kenen Punahilkka toivoi olevan paikalla, kun häntä alkoi pelottaa metsässä? 11) Mitä kukkia Punahilkka keräsi isoäidilleen? 12) Miksi Punahilkka alkoi sääliä sutta, vaikka oli ensin pelännyt tätä? 13) Mitä susi oli tehnyt isoäidille? 14) Miksi mummilla oli niin suuret kädet? Entä korvat? Entä suu? 15) Miten Punahilkan ja suden kävi? 16) Mitä Punahilkka lupasi mummille? Punahilkka vie isoäidilleen suklaakakkua ja mehua. Mitä jos sinäkin tekisit vaikkapa yhdessä vanhempiesi kanssa suklaakakun, hankkisitte kannullisen mehua, kutsuisitte kylään kaikki rakkaimmat ihmiset (esimerkiksi isovanhemmat tai kavereita) ja yllättäisitte heidät yhteisellä herkkuhetkellä! Jos olet tehnyt tämän tehtäväpaketin esiintymiseen liittyviä tehtäviä tai opetellut jonkin lauluista, saat samalla oivan yleisön esityksillesi!

8 8 Muistelutehtävän oikeat vastaukset 1) Mistä Punahilkka on saanut nimensä? VASTAUS: Hänen punaisen hupullisen viittansa mukaan, sillä se on aina hänen yllään. 2) Kuka on tehnyt Punahilkalle tämän punaisen viitan? VASTAUS: Punahilkan mummi 3) Ketkä ovat Punahilkan tärkeimmät ihmiset? VASTAUS: Äiti ja isoäiti etenkin sen jälkeen, kun isä ei juurikaan ollut kotona 4) Missä Punahilkan isoäiti asuu? VASTAUS: Pienessä kotimökissä suuren metsän takana 5) Miksi Punahilkka lähti isoäitinsä luokse? VASTAUS: Koska isoäiti oli sairastunut. Punahilkka halusi ilahduttaa mummia ja viedä tällä korillisen herkkuja, jotta mummi tulisi pian terveeksi. 6) Mitä pitää tehdä, kun on vilustunut? VASTAUS: Juoda paljon kuumaa ja levätä 7) Miksi Punahilkka ei saanut mennä metsään? VASTAUS: Koska äiti oli kieltänyt häntä menemästä sinne 8) Miksi hän meni sinne, vaikka äiti oli kieltänyt? VASTAUS: Koska hän oli huolissaan isoäidistä ja halusi nopeasti hänen luokseen. Hän halusi oikaista. 9) Miksi Punahilkkaa alkoi pelottaa metsässä? VASTAUS: Hän pelkäsi suuria ja tummia puita ja varjoja. Ja pelottavia eläimiä. 10) Kenen Punahilkka toivoi olevan paikalla, kun häntä alkoi pelottaa metsässä? VASTAUS: Isän ja äidin. 11) Mitä kukkia Punahilkka keräsi isoäidilleen? VASTAUS: Sinikelloja 12) Miksi Punahilkka alkoi sääliä sutta, vaikka oli ensin pelännyt tätä? VASTAUS: Punahilkka arveli, että susi oli hyvin yksinäinen, ja että siksi susi näytti niin pelottavalta. Punahilkka tuumi, että sudella ei varmastikaan ollut yhtään ystävää, kun se

9 9 ei ole tottunut olemaan toisten kanssa. Punahilkka epäili, että hän tuli tehneeksi suden surulliseksi aivan turhaan. 13) Mitä susi oli tehnyt isoäidille? VASTAUS: Se oli hotkaissut isoäidin. 14) Miksi mummilla oli niin suuret kädet? Entä korvat? Entä suu? VASTAUS: Jotta hän voisi halata Punahilkkaa paremmin. Ja jotta hän voisi kuulla Punahilkkaa paremmin. Ja jotta hän (eli susi) voisi syödä Punahilkan. 15) Miten Punahilkan ja suden kävi? VASTAUS: Takaa-ajon tiimellyksessä Punahilkka vetäisi liinan suden alta ja susi mätkähti maahan. Punahilkka avasi suden vatsan ja pelasti mummin, joka paljastui suden mahasta. Punahilkka täytti suden vatsan kivillä ja kantoi suden ulos, jotta herättyään susi olisi niin täynnä, ettei enää koskaan häiritsisi viattomia ihmisiä. 16) Mitä Punahilkka lupasi mummille? VASTAUS: Punahilkka lupasi, ettei enää koskaan oikaisisi metsän halki eikä juttelisi ventovieraiden kanssa. Tehtäväpaketin suunnittelu ja toteutus: Sanna Heikkinen Musiikkikappaleet: sanoitukset Miko Jaakkola, sävellykset Tapani Hyvönen

10 10

11 11

12 12

13 13

14 14

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

Tarinoita muuttuvalta planeetalta. Tehtäväpaketti

Tarinoita muuttuvalta planeetalta. Tehtäväpaketti Tarinoita muuttuvalta planeetalta Tehtäväpaketti Tervetuloa eläytymään muuttuvan planeetan tarinoihin! Tähän tehtäväpakettiin on koottu harjoituksia, joiden avulla tarinakokoelman aiheet heräävät eloon.

Lisätiedot

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, )

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) ALAKOULUT Luokat 1 2 Kuvasta tarinaksi Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, sakset 1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) 2. Oppilaat

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA. Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille

JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA. Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille JOS SAIS KOLME TOIVOMUSTA Työkirja päihdeasioista varhaiskasvatuksen työntekijöille SISÄLLYS Alkusanat 3 Huomioitavaa 4 Keskustelukuvia tunteista 5 Tehtäviä 6 Tarinoita 8 Itsearviointi- ja tunneharjoituksia

Lisätiedot

Sisältö. Leikki tekee hyvää kaikenikäisille 4. Mikä on Terhokerho? 6. Terho-ohjaajan apuna 8. Ideoita Terhokerhon toteuttamiseen 10

Sisältö. Leikki tekee hyvää kaikenikäisille 4. Mikä on Terhokerho? 6. Terho-ohjaajan apuna 8. Ideoita Terhokerhon toteuttamiseen 10 1 Käsikirja Olipa kerran suuri tammi, jonka alle kylän lapset kokoontuivat leikkimään. Vanhan tammen oksat ulottuivat laajalle ja antoivat lempeää suojaa auringon paahteelta tai yllättäviltä sadekuuroilta.

Lisätiedot

Mediapuuhaa perheille

Mediapuuhaa perheille Mediapuuhaa perheille Vinkkejä ja toimintaideoita vanhemmille Anniina Lundvall 0 M e d i a k a s v a t u s s e u r a 2 0 1 3 Sisällys Iloa medioista koko perheelle! 2 Ulkoleikkejä ja -tekemistä 2 Lemppariohjelmahippa

Lisätiedot

YLEISOHJEET OPETTAJALLE

YLEISOHJEET OPETTAJALLE YLEISOHJEET OPETTAJALLE Olemme suunnitelleet yläkouluun ja lukioon kolme erilaista draamallista oppituntikokonaisuutta, joissa sukelletaan Molièren Saiturin maailmaan, kaikissa hieman eri näkökulmasta.

Lisätiedot

S ISÄLTÖ 1. JÄLKIÄ TEKEMÄÄN... 3 2. MAAILMA... 4 3. MEDIA... 7 4. YMPÄRISTÖN SUOJELU...10. Syksy 2012 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto

S ISÄLTÖ 1. JÄLKIÄ TEKEMÄÄN... 3 2. MAAILMA... 4 3. MEDIA... 7 4. YMPÄRISTÖN SUOJELU...10. Syksy 2012 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto Vaikeat jäljet S ISÄLTÖ 1. JÄLKIÄ TEKEMÄÄN... 3 2. MAAILMA... 4 3. MEDIA... 7 4. YMPÄRISTÖN SUOJELU...10 Syksy 2012 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto 2 1. JÄLKIÄ TEKE MÄ Ä N Sudenpentujen

Lisätiedot

LÄRPÄKE SKETSIT, LEIKIT JA NÄYTELMÄT. Nimi:

LÄRPÄKE SKETSIT, LEIKIT JA NÄYTELMÄT. Nimi: LÄRPÄKE SKETSIT, LEIKIT JA NÄYTELMÄT Nimi: ESIPUHE Lärpäke on sketsejä, leikkejä ja hengellisiä näytelmiä sisältävä iltaohjelmavihko. Olen valinnut kaikki ohjelmanumerot täysin oman pääni mukaan. Jotta

Lisätiedot

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan 1 Oppaasta Luovuutta! Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan on kokoelma taide-

Lisätiedot

Sano EI kisaamiselle. KampailijaEiKiusaa

Sano EI kisaamiselle. KampailijaEiKiusaa Sano EI kisaamiselle. Kamppailulajien yleinen tahto on, että kampailu-urheilun harrastaja ei koskaan kiusaa ketään. Ei harjoituksissa, ei koulussa, ei vapaa-ajalla. Kamppailija on kaikkien kaveri ja puuttuu

Lisätiedot

Toimintatuokioita päiväkoti- ja peruskouluryhmille toteutettavaksi lähiluonnossa

Toimintatuokioita päiväkoti- ja peruskouluryhmille toteutettavaksi lähiluonnossa Eväitä lähiluonnosta elämään Toimintatuokioita päiväkoti- ja peruskouluryhmille toteutettavaksi lähiluonnossa Mikkelin seudun ympäristöpalvelut 2014 Sisällys Johdanto... 2 1. Päiväkotilaisten aarreretki

Lisätiedot

Into -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko

Into -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko Into -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko INTO -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko Kirjoittaja: Ilona Kokko Työryhmä: Kari Elo, Yksityisyrittäjäin säätiö Minna Riikka Järvinen, Kerhokeskus - koulutyön

Lisätiedot

Tehtävät isoille on julkaistu Vinkki-lehdissä vuosina 2007-2011.

Tehtävät isoille on julkaistu Vinkki-lehdissä vuosina 2007-2011. Toimituskunta: Sirkka-Liisa Huhtinen lähettikoulutus- ja aluekoordinaattori Soili Norro kieltenopettaja Liisi Portin lapsi- ja nuorisotyöntekijä Saija Simanainen lapsi-, varhaisnuoriso- ja perhetyön sihteeri

Lisätiedot

oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen

oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen Eva Lönnbäck Svetlana Myhkyrä Laura Tikkanen Mari Ruohonen (toim.) 1 Turun kristillisen opiston oppimateriaaleja -sarja Tekijät:

Lisätiedot

Ne Salaperäiset 15.1.-5.2.2008

Ne Salaperäiset 15.1.-5.2.2008 Oheismateriaali opettajille Ne Salaperäiset 15.1.-5.2.2008 Kaikki lainaukset Tove Janssonin Muumi-kirjoista. Kaikki piirrokset Tove Jansson ja kuvat Tampereen Taidemuseo. Oheismateriaali on lähinnä suunnattu

Lisätiedot

Riihessä 1 harjoitellaan perusasioita, tutustutaan aihemaailmaan ja käsitteisiin sekä harjoitellaan yksinkertaisten työvälineiden kanssa

Riihessä 1 harjoitellaan perusasioita, tutustutaan aihemaailmaan ja käsitteisiin sekä harjoitellaan yksinkertaisten työvälineiden kanssa Riihessä 1 harjoitellaan perusasioita, tutustutaan aihemaailmaan ja käsitteisiin sekä harjoitellaan yksinkertaisten työvälineiden kanssa työskentelyä. Tehtävä: Arvaa kuva! Piirrä kuva. Kaveri yrittää arvata

Lisätiedot

Ideaopas suomiseurojen lastenkerholle

Ideaopas suomiseurojen lastenkerholle Ideaopas suomiseurojen lastenkerholle Sisällysluettelo 1. Mistä kaikki alkaa?... 4 1.1. Miksi kerho kannattaa perustaa?... 4 1.2. Miten kerho perustetaan?... 4 Vastuualueet... 6 Seura:... 6 Työryhmä:...

Lisätiedot

Lukijalle - intoa yrittämiseen!

Lukijalle - intoa yrittämiseen! INTO tittelisivu Lukijalle - intoa yrittämiseen! Into -yrittäjyyteen! Toimittaja: Työryhmä: Ilona Kokko Kari Elo, Yksityisyrittäjäin säätiö Minna Riikka Järvinen, Kerhokeskus - koulututyön tuki ry Marjo

Lisätiedot

Toiminnallisia ideoita opetukseen

Toiminnallisia ideoita opetukseen Toiminnallisia ideoita opetukseen PELIT JA KILPAILUT * Tunnettu ihminen -arvauspeli (Jane Varganova) Ohje: Tehtävän voi antaa opiskelijoille etukäteen tai heti tunnilla. Se joka aloittaa, kertoo faktoja

Lisätiedot

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko TAIDEPAKKA 60 taidekorttia ja ideavihko Sisällys Käyttäjälle 2 Yleisiä kysymyksiä 4 Taidepakan teosten teemoja 5 Vihjeitä, ideoita ja tehtäviä 6 Kuva ja sana 12 Kuva, sana ja kosketus 15 Kuva ja musiikki

Lisätiedot

1000 ja 1 luovaa harjoitusta

1000 ja 1 luovaa harjoitusta Kim Lautamo 2014 Kehittämistehtävä/Työvalmentajan EAT2 1000 ja 1 luovaa harjoitusta On niitä, jotka saavat asiat tapahtumaan, niitä, jotka katsovat, kun asiat tapahtuvat ja niitä, jotka ihmettelevät, mitä

Lisätiedot

OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ

OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ HARJOITUKSIA OHJAAJILLE TUEKSI TOIMINNAN TOTEUTTAMISEEN Yhden Vanhemman Perheiden liitto 1 Hyvä olohuoneen ohjaaja Tähän oppaaseen olen

Lisätiedot

MIKS KAIKKI KIUSAA. Koulurauha-aineisto 1999

MIKS KAIKKI KIUSAA. Koulurauha-aineisto 1999 MIKS KAIKKI KIUSAA Koulurauha-aineisto 1999 Tekijät: Kari Evinsalo, Jukka Jokiranta, Tuija Pesämaa Julkaisijat: Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Opetushallitus Lähteet: Christina Salmivalli, Koulukiusaaminen

Lisätiedot

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47 Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Jokainen meistä on jollain tavalla erilainen kuin muut: yhdellä on valtava punainen kiharapehko, toisella tumma iho, kolmannella hörökorvat, iso peppu tai jotain

Lisätiedot

Ohjaajan opas. Me mediassa

Ohjaajan opas. Me mediassa Ohjaajan opas teema Kerho Me mediassa Me mediassa -kerhossa lapset oppivat turvallisia mediataitoja ja perehtyvät yhdessä mediatuottamisen monipuolisiin mahdollisuuksiin. Sisällysluettelo 1. KERHOKERTA

Lisätiedot

VANHA TESTAMENTTI. 1. Jumala ja ensimmäiset ihmiset

VANHA TESTAMENTTI. 1. Jumala ja ensimmäiset ihmiset 8 VANHA TESTAMENTTI 1. Jumala ja ensimmäiset ihmiset - Jumala luo ihmisen (1. Moos. 2: 15 22) x - Syntiinlankeemus (1. Moos. 3: 1 13 ) x - Vedenpaisumus (1. Moos. 6: 13 7: 5, 17 24) Laulukirjat Lasten

Lisätiedot

OPETUSMATERIAALI 2015

OPETUSMATERIAALI 2015 OPETUSMATERIAALI 2015 KUUNTELE! Kymmenvuotiaan Tristanin perhe on hieman erilainen kuin muut. Molemmat Tristanin vanhemmista ovat kuuroja, mutta Tristan ja hänen siskonsa kuulevat normaalisti. Tristan

Lisätiedot