Pikaopas pientalon energiaremonttiin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pikaopas pientalon energiaremonttiin"

Transkriptio

1 Pikaopas pientalon energiaremonttiin SÄÄSTÄ NYT! UUTTA EDULLISTA TEHOKASTA

2 Öljynhimo kuriin Rintamamiestalo, m 2 Nyt on aika hyödyntää ilmainen energia ja laittaa kodin lämmityskulut kuriin, sillä remontointi on entistä helpompaa ja halvempaa. Esimerkiksi vanhan öljykattilan voi vaihtaa pienin askelin ilma-vesilämmitykseen tai kertarysäyksellä maalämpöön. Kaikkein nopein, helpoin ja edullisin investointi on ilmalämpöpumpun hankkiminen. Laite ei yksin riitä päälämmönlähteeksi, mutta sillä voi leikata parhaimmillaan lähes puolet lämmityskuluista. Periaatepiirros ei sovi sellaisenaan asennusohjeeksi. PERUSASENNUS Lämpöpumppu kytketään hybridivaraajan niin, että vaihtoventtiili ohjaa lämpöä tarpeen mukaan yläsäiliöön käyttöveden lämmitykseen tai alasäiliöön talon lämmityspiiriä varten. Ilmalämpöpumpun ja ilma-vesilämpöpumpun voi hankkia myös vanhan järjestelmän rinnalle.

3 Hyväkuntoinen, 1950-luvulla valmistunut pieni omakotitalo on eristyksiltään tyypillinen vanha puurakennus. Öljykattila on vaihdettu 1970-luvulla, ja lämmitysöljyä palaa talvella yli 300 litraa kuukaudessa. Koko vuoden lämmitys- ja käyttöveden energiankulutus on noin kwh. Päälämpöä ilmasta 1 n Ilma-vesilämpöpumppu Panasonic 9 kw n Hybridivaraaja OSO EPCI 360 moduuli n Kustannus asennuksineen n Arvioitu vuosisäästö n Arvioitu takaisinmaksuaika 7 10 vuotta Ilma-vesilämmitys on järkevä vaihtoehto varsinkin hiekkaharjulla tai vastaavalla alueella, johon maalämpökaivoa ei voi tai saa porata. Asennus ei vaadi rakennuslupaa eikä suuria muutostöitä. Kohtuulliset asennuskustannukset lyhentävät takaisinmaksuaikaa. Järjestelmä voidaan toteuttaa vielä edullisemmin, kun öljykattila jätetään vesitilaksi ilma-vesilämpöpumpun rinnalle. Vaihto maalämpöön 2 n Maalämpöpumppu KAUKO geo moduuli 8 kw n Puskurivaraaja, 100 litraa, OSO 50 RE n Kustannus asennuksineen n Arvioitu vuosisäästö n Arvioitu takaisinmaksuaika 7 10 vuotta Maalämpöpumppu tarjoaa parhaan hyötysuhteen kovilla pakkasilla. Ratkaisu tuottaa eniten ilmaista energiaa, mutta vaatii myös eniten asennustyötä, mikä nostaa investoinnin hintaa. Maapiirin rakentaminen on jonkin verran edullisempaa kuin lämpökaivon poraaminen. Käytännössä tontin koko ei useinkaan riitä piirille tai pihaa ei haluta sen vuoksi rikkoa.

4 Ilmasta vai maasta? Maalämpö on kallein hankkia ja halvin käyttää. Ilma-vesijärjestelmä on aina porakaivon kustannusten verran edullisempi investointi. Kun uusiutuvasta energiasta halutaan päälämmönlähde, vaihtoehtoina ovat maalämpöpumppu ja ilma-vesilämpöpumppu. Maalämpö sopii varsinkin suurin tai runsaasti energiaa kuluttaviin taloihin. Tuotetusta energiasta keskimäärin kaksi kolmasosaa ja parhaimmillaan jopa kolme neljäsosaa on ilmaista. Talon kulutus ja koko vaikuttavat pumpun mitoitukseen, tontin sijainti ja maalaji keruupiirin suunnitteluun. Oikea mitoitus lisää tuottoa ja käyttöikää. Jos pumppu on liian pieni, kompressori joutuu lujille. Liian suuri koko johtaa katkokäyntiin. Kylmyys ei käytännössä vaikuta tuottoon, joten maalämpö säästää energiaa hurjimmillakin pakkasilla. Turvallinen valinta on esimerkiksi laadukas kotimainen KAUKO. Ilma-vesilämpö on hyvä vaihtoehto varsinkin, kun kaava tai hiekkamaa estää maalämmön rakentamisen. Ilma-vesijärjestelmä on aina energiakaivon kustannusten verran maalämpöä halvempi. Uudet tehokkaat Panasonicit sitovat lämpöä jopa 30 asteen pakkasilmasta ja tuottavat täyden lämmitystehon vielä -15 asteesta. Sähkövastuksella varmistettu laite pärjää kaikissa oloissa. Se sopii öljy- ja puukattilan rinnalle, mutta riittää myös yksinään talon päälämmittäjäksi. Ratkaisu ei vaadi rakennuslupaa eikä suuria muutostöitä. Asennus onnistuu kesken lämmityskauden, sillä järjestelmän saa käyttöön päivässä. 5hyvää syytä

5 ILMA VESILÄMPÖÖN HELPPOUS Laitteen voi ottaa käyttöön päivässä, joten remontti onnistuu talvellakin. Se on helpoin tapa saneerata vanha öljy- tai sähkölämmitys. LÄMMÖNTUOTTO Panasonicit tuottavat lämpöä vielä -30 asteen ilmasta, ja sähkövastus auttaa tarvittaessa. TILANTARVE Ulkoyksikkö tarvitsee vajaan neliömetrin rakennuksen seinustalta, sisäyksikkö mahtuu vaikka kodinhoitohuoneeseen. TALVENKESTO Jäätymätön Panasonic sopii koko Suomeen. Huippupakkasilla ilmaisenergian tuotto laskee, mutta pohjoisen pitkä lämmityskausi kasvattaa vuosisäästöä. HINTA Ilma-vesilämpö on aina energiakaivon kustannusten verran halvempi investointi kuin maalämpö. MAALÄMPÖÖN TUOTTO Maalämpö säästää eniten. Parhaimmillaan kolme neljäsosaa pumpun tuottamasta energiasta on ilmaista. TALVITUOTTO Maalämpö kattaa koko vuoden lämmitystarpeet eikä pakkasen kiristyminen vaikuta lämmön tuottoon. HUOLETTOMUUS Järjestelmä ei vaadi juuri mitään huoltoa. KESTÄVYYS Kun lämmönkeruupiiri ja pumppu mitoitetaan oikein, laite voi kestää vuotta. Lämpökaivoa ei tarvitse uusia. ARVONNOUSU Investointi maalämpöön nostaa asunnon arvoa. Miksi juuri Panasonic? Panasonicilla on pohjolassa yli 35 vuoden kokemus ja yli miljoona tyytyväistä asiakasta. Myös valmistajan ilma-vesilämpöpumput ovat täynnä ainutlaatuisia ominaisuuksia. n Älykäs sulatus n Tehokas kompressori n Edistyksellinen sisäyksikkö n Invertteriohjaus n Säädettävä sähkövastus n Alijäähdytin Alijäähdytin saa kompressorin toimimaan isoilla tehoalueilla ja jopa 30 asteesta. Miksi juuri KAUKO? Suomessa valmistetut KAUKOmaalämpöpumput sisältävät kotimaista huipputeknologiaa ja tarjoavat erinomaisen hyötysuhteen. n Moduulit 6, 8 ja 10 kw n Moduulimalleissa käyttövesivaraaja 185 l, lämmitys 40 l n Lämpöpumput erilliseen varaajaan 6 32 kw 9 16 kw Lämpöä jopa 30 C pakkasesta SOITA JA KYSY LISÄÄ!

6 Sähkölasku matalaksi Matalakattoinen pientalo, m 2 Matalakattoisia omakotitaloja rakennettiin 1970-luvulla ja 1980-luvun alussa. Kylpemisestä nauttiva nelihenkinen perhe muuttaa tällaiseen neliön kotiin, jossa on suora sähkölämmitys. Lämmitykseen ja käyttöveteen kuluu kwh vuodessa. Lisälämpöä ilmasta ja auringosta 1 Järjestelmäsaneeraus, ilma-vesi ja aurinko 2 n Ilmalämpöpumppu, Panasonic 6,5 7,75 kw n Käyttövesivaraaja aurinkokierukalla 300-litrainen OSO RI TC n Aurinkokeräin, 25-putkinen KAUKO Solar TT n Kustannus asennuksineen n Arvioitu vuosisäästö n Arvioitu takaisinmaksuaika 5 8 vuotta Suora sähkölämmitys säilyy, mutta ilmalämpöpumppu alentaa noin 40 prosenttia lämmityskuluista ja aurinko lämmittää puolet vuotuisesta käyttövedestä. Aurinkokeräin on suositeltava, kun käyttövettä tarvitaan paljon. Mitä enemmän sitä kuluu, sitä suurempi hyöty auringosta saadaan. n Ilma-vesilämpöpumppu Panasonic 12 kw n Hybridivaraaja aurinkokierukalla, 400-litrainen OSO EPTRC n Aurinkokeräimet, 2 x 25-putkinen KAUKO Solar TT n Kustannus asennuksineen n Arvioitu vuosisäästö n Arvioitu takaisinmaksuaika 7 10 vuotta Päälämmönlähteeksi valitaan ilma-vesijärjestelmä ja lämmityspiiriksi lattialämmitys. Koska pinta-alaa on paljon, lämpöpumppu voi tuottaa matalaa (30 40 C) lämpöä parhaalla mahdollisella hyötysuhteelle, jolloin sähköä kuluu vähän. Erinomainen hybridijärjestelmä mahdollistaa runsaan käyttöveden kulutuksen.

7 POWER ON ALPHA2L Periaatepiirros ei sovi sellaisenaan asennusohjeeksi. A EPTC 400 Aurinkokeräin on kytketty hybridivaraajan alimpaan kierukkaan ja lämpöpumppu yläsäiliön kierukkaan sekä alasäiliöön. Järjestelmäsaneeraus, maalämpö n n n n n 3 Maalämpö KAUKO geo T 8 kw Hybridivaraaja OSO EPCI 360 moduuli Kustannus asennuksineen Arvioitu vuosisäästö Arvioitu takaisinmaksuaika 7 10 vuotta Pääjärjestelmäksi valitaan erillinen maalämpöpumppu, joka soveltuu erityisesti saneerauskohteiden ahtaisiin tiloihin. Maalämpö on kaivon tai maapiirin rakentamisen vuoksi kallein, mutta myös huolettomin ja eniten ilmaisenergiaa tarjoava vaihtoehto. Sähkönkulutus pysyy pienenä, vaikka kireitä pakkaspäiviä tulisi paljon.

8 Säästöä ja mukavuutta Ilmalämpöpumppu sopii kaikkien lämmitysmuotojen tueksi, lisää mukavuutta ja voi jopa puolittaa kodin energiakulut. Ilmalämpöpumppu on huokein energiainvestointi. Se säästää helposti neljänneksen ja parhaimmillaan jopa puolet omakotitalon lämmityskuluista ilman mitään muita saneeraustoimia. Laite on edullinen, helppo hankkia ja nopea asentaa. Ilmalämpöpumppu sopii yhtä hyvin maalämmön kuin leivinuunin rinnalle. Sillä voi aloittaa minkä tahansa energiaremontin. Investointi on maksettu muutamassa vuodessa. Laitteiden vertailuun otettu vuosihyötysuhde (SCOP) vastaa entistä paremmin Suomen oloja. Se on parantanut pumppujen talviominaisuuksia. Esimerkiksi Panasonic on lisännyt ulkoyksikön lämmönkeruupintaa sekä sisäyksikön lämpöä luovuttaa lauhdutinpintaa. Parhaat mallit pystyvätkin tuottamaan lämpöä jopa 30 asteen pakkasesta. Ruotsin valtiollisen tutkimuslaitoksen testissä Panasonic VE9 tuotti 3,4 kilowatin lämmitystehon 1,66:n lämpökertoimella vielä -25 asteessa. Kesällä ilmalämpöpumppu viilentää ja parantaa yöunia. Jo 2 3 asteen pudotus saattaa laskea ilmankosteutta jopa kolmanneksen. Kosteuden väheneminen saa myös ilman tuntumaan viileämmältä. Normaalikokoisen omakotitalon jäähdyttäminen 30 asteen helteellä 24-asteiseksi maksaa vain senttiä vuorokaudelta. Samalla alennetaan pakastimen ja jääkaapin sähkönkulutusta. Panasonicin ilmalämpöpumppuja voi etäohjata tietokoneen tai puhelimen kautta Intesis Home -ohjelmalla, matkapuhelinsovellus Airpatrolilla tai Verisure-mobiilisovelluksella. Pumppu on mahdollista liittää myös osaksi Verisure-kodinturvajärjestelmää. Nämä lisävarusteet tarjoavat mukavuutta ja turvallisuutta. HHHH TESTIVOITTAJA 12/13 VE9 ja VE12 HE9 ja HE12 NE9 ja NE12 CE9 Panasonicin laajasta valikoimasta löytyy laadukkaita malleja kaikkiin tiloihin.

9 Aurinkoa myyntiin Aurinkoenergiaa voi hyödyntää monin tavoin: se tuottaa sähköä sekä lämmittää käyttö- ja lämmitysvettä. Etelä-Suomessa aurinko säteilee yhtä paljon kuin Pohjois-Saksassa, mutta kausivaihtelu on suurta. Verkkokytkentä mahdollistaa aurinkosähkön myymisen energiayhtiölle, mutta järjestelmä kannattaa mitoittaa kesäkuukausien mukaan, jotta suurimman osan tuotosta voi käyttää omaan kulutukseen. Putkikeräimillä lämmitetään käyttövettä sekä vesikiertoista lämmitysjärjestelmää. Tähän tarvitaan hybridivaraaja tai aurinkokierukalla varustettu käyttövesivaraaja. Aurinkosähköpaneeli n muuttaa auringon energian kodin käyttösähköksi n verkkokytkentä mahdollistaa ylituotannon myymisen energiayhtiölle n järjestelmän voi suunnitella ilman kompromisseja vuosituoton optimoimiseksi n pakkanen jäähdyttää ja parantaa hyötysuhdetta KAUKO PV GRID -JÄRJESTELMÄT kw Aurinkokeräimet n lämmittävät käyttövettä ja vesikiertoista lämmitysjärjestelmää n putkikeräin hyödyntää myös hajasäteilyn n putken tyhjiö eristää lämpöä ja parantaa hyötysuhdetta pakkasella n tuotto puolet vuotuisesta käyttövedestä ja % lämmitysenergiasta KAUKO SOLAR TT -PUTKIKERÄIMET Vuosituotto kwh (25 putkea) Aurinkosähkökatos n yhdistää uusiutuvan energian ja autoilun n sähkön voi kytkeä verkkoon tai auton lataamiseen n turvallinen ja luotettava ratkaisu n pakettiin kuuluu runko ja täydellinen aurinkosähköjärjestelmä n laajennettavissa usean auton pysäköintikatokseksi KAUKO AUTOKATOS MONO ja DUO

10 Uusiutuvaa uudistaloon Uudisrakennus 150 m 2 Lämpöä ilmasta ja optio aurinkoon 1 n Ilma-vesilämpöpumppu Panasonic 9 kw n Hybridivaraaja aurinkokierukalla, 400-litrainen OSO EPTRC n Kustannus asennuksineen n Arvioitu vuosikulutus OSO-varaajan iso käyttövesisäiliö takaa käyttöveden riittävyyden kaikissa tilanteissa. Aurinkokierukka varmistaa, että uusiutuvan energian osuutta on helppo kasvattaa myöhemmin. Aurinkolämpöä voidaan hyödyntää esimerkiksi kahdella tyhjiöputkikeräimellä. Lämpöä maasta, sähköä auringosta 2 n KAUKO-moduulipumppu 6 kw, käyttövesivaraaja 185 litraa n Puskurivaraaja, 100 litraa, OSO 50RE n KAUKO pv -aurinkosähköpaketti, 2kW n Kustannus asennuksineen n Arvioitu vuosikulutus 300 * Yhdistelmä on todellinen ekoteko. Moduulipumppu tuottaa riittävästi käyttövettä normaalitarpeisiin. Jos taloon kuitenkin hankitaan lasten toivoma palju tai poreamme, voi tuoton kasvattaminen ja toisen käyttövesivaraajan hankkiminen tulla ajankohtaiseksi. * Arvioitu vuosikulutus on 600 euroa, josta on vähennetty aurinkosähköllä tuotettu 300 euron osuus.

11 Viisihenkinen perhe haluaa hyödyntää uusiutuvaa energiaa mahdollisimman monipuolisesti. Uudessa 150 neliön kodissa on valmiina lattialämmitys, ja hyvin eristetty rakennus tarvitsee lämmitysenergiaa noin kwh vuodessa. Taloon suunnitellaan hybridijärjestelmä, jota voidaan tarpeen mukaan laajentaa. gian ener Lähintaopas vali Vesikiertoinen lattialämmitys on asennettu rakennusvaiheessa. Kustannus kuuluu rakentamiskuluihin eikä ole mukana esimerkkilaskelmissa. ilämpö -sähkö a-ves pö ja ät Ilm koläm stelm mpö sjärje Ilmalä Aurin Ohjau mpö ajat Maalä iavara Energ ön Ilma-vesiläsmm valintaopa lmä on edullisin ilma-vesijärjeste ä joka säässä ja säästää Panasonicin. Se lämmittä lmä on päälämmönlähde asteen pakkasella. Järjeste rinnalle. 30 lämmityksen energiaa jopa myös nykyisen helppo asentaa Lataa ilmaiset valintaoppaat kaukomarkkinat.fi

12 Lämpöä Suomeen! en! Talvi lähestyy, mutta Suomessa ei palella. Parhaat ratkaisut ja syksyn edullisimmat tarjoukset löydät lähimmältä valtuutetulta Lähienergiakauppiaaltasi tai asentajaltasi. Panasonic n ilmalämpöpumput n ilma-vesijärjestelmät KAUKO n maalämpöpumput n aurinkosähköjärjestelmät n aurinkokeräimet n aurinkosähkökatokset OSO n energiavaraajat Löydä oma Lähienergiakauppiaasi ja asentajasi kaukomarkkinat.fi/yhteystiedot/energia/ VALTAKUNNALLINEN PALVELUNUMERO

Hybridilämmitys. Tero Lindén Kaukomarkkinat Oy

Hybridilämmitys. Tero Lindén Kaukomarkkinat Oy Hybridilämmitys Tero Lindén Kaukomarkkinat Oy Hybridilämmitys Hybridi tarkoittaa yhdistelmää Hybridilämmitys on vähintään kahden eri energiamuodon yhdistelmä Usein hybridilämmitys koostuu päälämmönlähteestä

Lisätiedot

Lähienergian valintaopas

Lähienergian valintaopas Lähienergian valintaopas Ilmalämpö Ilma-vesilämpö Maalämpö Aurinkolämpö ja -sähkö Energiavaraajat Ohjausjärjestelmät SISÄLLYSLUETTELO Parhaasta sopivaksi Yhä useampi suomalainen käyttää uusiutuvaa, paikallisesti

Lisätiedot

Lämpöpumput ja aurinko energianlähteinä Energiaehtoo

Lämpöpumput ja aurinko energianlähteinä Energiaehtoo Lämpöpumput ja aurinko energianlähteinä Energiaehtoo 5.10.2016 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Energianeuvonta Keski-Suomessa Energianeuvontaa tarjotaan

Lisätiedot

www.scanoffice.fi Teollisuusrakennus Salon Meriniityn teollisuusalueella, (Teollisuuskatu, Örninkatu 15)

www.scanoffice.fi Teollisuusrakennus Salon Meriniityn teollisuusalueella, (Teollisuuskatu, Örninkatu 15) Teollisuusrakennus Salon Meriniityn teollisuusalueella, (Teollisuuskatu, Örninkatu 15) - Rakennus on kytketty kaukolämpöverkkoon - Lämmitettävän tilan pinta-ala on n. 2000 m 2 ja tilavuus n. 10 000 m 3

Lisätiedot

KOULUTUS, LAAJA, Vaihtoehtoisia tekniikoita

KOULUTUS, LAAJA, Vaihtoehtoisia tekniikoita KOULUTUS, LAAJA, Vaihtoehtoisia tekniikoita 1/2016 Vaihtoventtiilitekniikka Vaihtoehtoisia maalämpötekniikoita Lämpöpumppu vuorottelee lämmitystä lämmönjakoverkon ja käyttöveden välillä. Käyttövesi on

Lisätiedot

Oilon Geocube, MH, GT, SH ja RE

Oilon Geocube, MH, GT, SH ja RE Kotimaiset maalämpöpumput Oilon Geocube, MH, GT, SH ja RE Omakotitalot - Kerrostalot - Teollisuus Maalämpöpumppu Oilon Geocube 5 kw - 11 kw Rakennuksille 90-300 m² Suuri käyttöveden tuotto Oilon Geocube

Lisätiedot

Aurinkolämpöjärjestelmät

Aurinkolämpöjärjestelmät Energiaekspertti koulutusilta Aurinkolämpöjärjestelmät 17.11.2015 Jarno Kuokkanen Sundial Finland Oy Energiaekspertti koulutusilta Aurinkolämpöjärjestelmät 1. Aurinkolämpö Suomessa 2. Aurinkolämmön rooli

Lisätiedot

Uusiutuvan energian yhdistäminen kaasulämmitykseen

Uusiutuvan energian yhdistäminen kaasulämmitykseen Aurinko Maalämpö Kaasu Lämpöpumput Uusiutuvan energian yhdistäminen kaasulämmitykseen Kaasulämmityksessä voidaan hyödyntää uusiutuvaa energiaa käyttämällä biokaasua tai yhdistämällä lämmitysjärjestelmään

Lisätiedot

Suomen lämpöpumppuyhdistys. SULPU ry.

Suomen lämpöpumppuyhdistys. SULPU ry. . Petri Koivula toiminnanjohtaja DI 1 Energia Asteikot ja energia -Miten pakkasesta saa energiaa? Celsius-asteikko on valittu ihmisen mittapuun mukaan, ei lämpöenergian. Atomien liike pysähtyy vasta absoluuttisen

Lisätiedot

Suomen lämpöpumppuyhdistys. SULPU ry.

Suomen lämpöpumppuyhdistys. SULPU ry. . Petri Koivula toiminnanjohtaja DI 1 Palkittua työtä Suomen hyväksi Ministeri Mauri Pekkarinen luovutti SULPUlle Vuoden 2009 energia teko- palkinnon SULPUlle. Palkinnon vastaanottivat SULPUn hallituksen

Lisätiedot

Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin

Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin Maalämpöä on pidetty omakotitalojen lämmitystapana. Maailma kehittyy ja paineet sen pelastamiseksi myös. Jatkuva ilmastonmuutos sekä kestävä kehitys vaativat lämmittäjiä

Lisätiedot

Jäspi-Lämpöakku 500, 700, 1500, 2000 ja 3000 l energiavaraajat

Jäspi-Lämpöakku 500, 700, 1500, 2000 ja 3000 l energiavaraajat Jäspi-Lämpöakku, 700, 1, 2000 ja 3000 l energiavaraajat Uutuus! Tehokas, kestävä ja kevyt haponkestävä käyttövesikierukka www.kaukora.fi Jäspi-Lämpöakku, 700, 1, 2000 ja 3000 l energiavaraajat Yli 30 vuoden

Lisätiedot

Aurinkoenergia Suomessa

Aurinkoenergia Suomessa Aurinkoenergia Suomessa Aurinkolämmitys on ennen kaikkea vesilämmitys Aurinkoenergia Suomessa Suomessa saadaan auringonsäteilyä yleisesti luultua enemmän. Kesällä säteilyä Suomessa saadaan pitkistä päivistä

Lisätiedot

Aurinkoenergia Suomessa

Aurinkoenergia Suomessa Tampere Aurinkoenergia Suomessa 05.10.2016 Jarno Kuokkanen Sundial Finland Oy Aurinkoteknillinen yhdistys Ry Aurinkoenergian termit Aurinkolämpö (ST) Aurinkokeräin Tuottaa lämpöä Lämpöenergia, käyttövesi,

Lisätiedot

Energia-ilta: Keuruu, Saarijärvi ja Äänekoski. Yritys

Energia-ilta: Keuruu, Saarijärvi ja Äänekoski. Yritys Energia-ilta: Keuruu, Saarijärvi ja Äänekoski Yritys Solartukku Oy on aurinkoenergiaan erikoistunut 2009 perustettu yritys, jolla on toimitilat ja varasto Keuruulla. Ydintoimintaamme ovat aurinkolämpöja

Lisätiedot

Lämmityskustannus vuodessa

Lämmityskustannus vuodessa Tutkimusvertailu maalämmön ja ilma/vesilämpöpumpun säästöistä Lämmityskustannukset keskiverto omakotitalossa Lämpöässä maalämpöpumppu säästää yli vuodessa verrattuna sähkö tai öljylämmitykseen keskiverto

Lisätiedot

Scanvarm SCS-sarjan lämpöpumppumallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin

Scanvarm SCS-sarjan lämpöpumppumallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin Scanvarm SCS-sarjan lämpöpumppumallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin 05/2013 SCS10-15 SCS21-31 SCS40-120 SCS10-31 Scanvarm SCS-mallisto on joustava ratkaisu erityyppisiin maaenergiajärjestelmiin.

Lisätiedot

Edullinen malli, lattialle tai seinälle Sekoitus, varo- ja sulkuventtiili, tyhjennysyhde varaajan alaosassa.

Edullinen malli, lattialle tai seinälle Sekoitus, varo- ja sulkuventtiili, tyhjennysyhde varaajan alaosassa. OSO varaajamallisto 2012 kevät OSO varaajat ovat ruostumattomasta teräksestä Säiliöt 120 kk takuulla, muut osat 24kk Paineluokka 10 bar OSO RB/RBS Edullinen malli, joka on suunniteltu esim alakaapistoon.

Lisätiedot

Aurinkolämpö Kerros- ja rivitaloihin 15.2.2012. Anssi Laine Tuotepäällikkö Riihimäen Metallikaluste Oy

Aurinkolämpö Kerros- ja rivitaloihin 15.2.2012. Anssi Laine Tuotepäällikkö Riihimäen Metallikaluste Oy Aurinkolämpö Kerros- ja rivitaloihin 15.2.2012 Anssi Laine Tuotepäällikkö Riihimäen Metallikaluste Oy Riihimäen Metallikaluste Oy Perustettu 1988 Suomalainen omistus 35 Henkilöä Liikevaihto 5,7M v.2011/10kk

Lisätiedot

ATY AURINKOSEMINAARI 2014 2.10.2014. Katsaus OKT- ja rivi-/kerrostalo ratkaisuista suomen tasolla. Jarno Kuokkanen Sundial Finland Oy

ATY AURINKOSEMINAARI 2014 2.10.2014. Katsaus OKT- ja rivi-/kerrostalo ratkaisuista suomen tasolla. Jarno Kuokkanen Sundial Finland Oy ATY AURINKOSEMINAARI 2014 2.10.2014 Katsaus OKT- ja rivi-/kerrostalo ratkaisuista suomen tasolla Jarno Kuokkanen Sundial Finland Oy Aurinkoenergian potentiaali Aurinkoenergia on: Ilmaista Rajoittamattomasti

Lisätiedot

IVT Lämpöpumppuratkaisut HELAVAK OY

IVT Lämpöpumppuratkaisut HELAVAK OY IVT Lämpöpumppuratkaisut HELAVAK OY www.helavak.fi JYRKI KARVONEN 2 Suomen markkinat Markkinat 1,3 miljoonaa saneerauskohdetta = 90% potentiaalista n. 260 000 öljylämmitteistä taloa N. 1,1 miljoonaa sähkölämmitteistä

Lisätiedot

Ratkaisu suuriin kiinteistöihin. Lämpöässä T/P T/P 60-120

Ratkaisu suuriin kiinteistöihin. Lämpöässä T/P T/P 60-120 Ratkaisu suuriin kiinteistöihin Lämpöässä T/P T/P 60-120 T/P 60-120 Ratkaisu kahdella erillisvaraajalla T/P 60-120 -mallisto on suunniteltu suuremmille kohteille kuten maatiloille, tehtaille, päiväkodeille,

Lisätiedot

Rakennuksien lämmitysjärjestelmät Kontiolahti 9.5.2009

Rakennuksien lämmitysjärjestelmät Kontiolahti 9.5.2009 Rakennuksien lämmitysjärjestelmät Kontiolahti 9.5.2009 Simo Paukkunen Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu liikelaitos Biotalouden keskus simo.paukkunen@pkamk.fi, 050 9131786 Lämmitysvalinnan lähtökohtia

Lisätiedot

T-MALLISTO. ratkaisu T 0

T-MALLISTO. ratkaisu T 0 T-MALLISTO ratkaisu T 0 120 Maalämpö säästää rahaa ja luontoa! Sähkölämmitykseen verrattuna maksat vain joka neljännestä vuodesta. Lämmittämisen energiatarve Ilmanvaihdon 15 % jälkilämmitys Lämpimän käyttöveden

Lisätiedot

TOTEUTUSKUVAUS EEMONTTI - REMONTISTA

TOTEUTUSKUVAUS EEMONTTI - REMONTISTA TOTEUTUSKUVAUS EEMONTTI - REMONTISTA Kohdekiinteistö 3: 2000-luvun omakotitalo Kiinteistön lähtötilanne ennen remonttia EEMontti kohdekiinteistö 3 on vuonna 2006 rakennettu kaksikerroksinen omakotitalokiinteistö,

Lisätiedot

Arimax öljylämmitys. Arimax 17 -sarjan öljykattilat Arimax 30S suuritehoinen öljykattila SolarMax kattilavaraaja öljy/aurinkolämmitykseen

Arimax öljylämmitys. Arimax 17 -sarjan öljykattilat Arimax 30S suuritehoinen öljykattila SolarMax kattilavaraaja öljy/aurinkolämmitykseen Arimax öljylämmitys Arimax 17 -sarjan öljykattilat Arimax 30S suuritehoinen öljykattila SolarMax kattilavaraaja öljy/aurinkolämmitykseen Arimax 17 -sarjan öljykattilat Tehokas lämmitys Runsas lämpimän

Lisätiedot

Multiheater Eco poistoilmalämpöpumppu ottaa hukkalämmön hyötykäyttöön

Multiheater Eco poistoilmalämpöpumppu ottaa hukkalämmön hyötykäyttöön Multiheater Eco poistoilmalämpöpumppu ottaa hukkalämmön hyötykäyttöön Maksaa reilut 2 000 Tuottaa vuodessa lämpöä 1 400 Ottaa vuodessa sähköä 350 Säästää vuodessa yli 1 000 Takaisinmaksuaika alle kaksi

Lisätiedot

Hybridilämmitys kiinteistökohteissa

Hybridilämmitys kiinteistökohteissa Hybridilämmitys kiinteistökohteissa Scanoffice Oy 25 m, v. 2016 35 henkilöä perustettu 1984 toimitilat Espoossa Mitsubishi Electricin virallinen maahantuoja Scanofficen menestystekijät: tuotteet Testaus

Lisätiedot

Aurinkoenergia Suomessa

Aurinkoenergia Suomessa Aurinkoenergia Suomessa 28.3.2017 Jarno Kuokkanen Sundial Finland Oy Aurinkoteknillinen yhdistys Ry Aurinkoenergian potentiaali Aurinkoenergia on: Ilmaista Rajoittamattomasti Ympäristöystävällinen, päästötön

Lisätiedot

Energia-ja Huoltotalo Järvi

Energia-ja Huoltotalo Järvi 23.4.2013 Ari Järvi Energia-ja Huoltotalo Järvi Perustettu 1964 Tällä hetkellä työllistää 15 henkilöä Valurin liikekeskuksessa toimipaikka Kokonaisvaltaista palvelua tuotemyynnistä asennukseen ja siitä

Lisätiedot

Joustava lämmitysjärjestelmä ilman rajoituksia

Joustava lämmitysjärjestelmä ilman rajoituksia Joustava lämmitysjärjestelmä ilman rajoituksia CTC ainoa laatuaan. Energyflex hybridijärjestelmä. CTC on aina vaalinut perinnettä tehdä helposti muunneltavia ratkaisuja. Energyflex tulee aina kaupan päälle

Lisätiedot

Joustavaa tehokkuutta kotisi lämmöntarpeeseen

Joustavaa tehokkuutta kotisi lämmöntarpeeseen Joustavaa tehokkuutta kotisi lämmöntarpeeseen LÄMPÖÄSSÄ by ROTEX HPSU Compact on todistetusti monipuolinen ja energiatehokas ilma/vesilämpöpumppu patteri- ja lattialämmitysjärjestelmiin sekä käyttöveden

Lisätiedot

Maalämpöpumput suurissa kiinteistöissä mitoitus, soveltuvuus, toiminta Finlandia-talo 14.12.2011. Sami Seuna Motiva Oy

Maalämpöpumput suurissa kiinteistöissä mitoitus, soveltuvuus, toiminta Finlandia-talo 14.12.2011. Sami Seuna Motiva Oy Maalämpöpumput suurissa kiinteistöissä mitoitus, soveltuvuus, toiminta Finlandia-talo 14.12.2011 Sami Seuna Motiva Oy Lämpöpumpun toimintaperiaate Höyry puristetaan kompressorilla korkeampaan paineeseen

Lisätiedot

LÄMMINTÄ VETTÄ KOHTEESEEN KUIN KOHTEESEEN SÄILIÖILLÄ. vuoden takuu

LÄMMINTÄ VETTÄ KOHTEESEEN KUIN KOHTEESEEN SÄILIÖILLÄ. vuoden takuu SÄILIÖILLÄ 10 vuoden takuu LÄMMINTÄ VETTÄ KOHTEESEEN KUIN KOHTEESEEN OSO-mallistosta löydät aina oikean varaajan, tarvitsetpa lämmintä vettä sitten omakotitalosi lämmitykseen, saunomiseen ja suihkuun tai

Lisätiedot

Valitse sopiva. rinnakkaislämmitys

Valitse sopiva. rinnakkaislämmitys Valitse sopiva rinnakkaislämmitys KANSIKUVA: Shutterstock Ota yhteys asiantuntijaan: www.ley.fi Varmista, että talo on kokonaisuutena mahdollisimman energiatehokas: eristykset, ovet, ikkunat Arvioi, onko

Lisätiedot

KYTKE KOTISI MAAPALLOON!

KYTKE KOTISI MAAPALLOON! KYTKE KOTISI MAAPALLOON! Nauti asumisesta ympäristöä kuormittamatta! SENERA maalämpö Mitä maalämpö on? Maalämpö on peruskallioon varastoitunutta uusiutuvaa ja puhdasta aurinko- ja geotermistä energiaa.

Lisätiedot

Energianeuvonta apunasi lämmitysjärjestelmien muutokset, vertailu ja kustannukset

Energianeuvonta apunasi lämmitysjärjestelmien muutokset, vertailu ja kustannukset Energianeuvonta apunasi lämmitysjärjestelmien muutokset, vertailu ja kustannukset Remontoi energiatehokkaasti 26.11.2013, Sedu Aikuiskoulutuskeskus Johanna Hanhila, Thermopolis Oy Oletko vaihtamassa lämmitysjärjestelmää?

Lisätiedot

NIBE maalämpöpumppujen myynti, asennus, huolto ja suunnittelu. Lämpöpumppu+lämpökaivo+lattialämmitys+käyttövesikaivo.

NIBE maalämpöpumppujen myynti, asennus, huolto ja suunnittelu. Lämpöpumppu+lämpökaivo+lattialämmitys+käyttövesikaivo. NIBE maalämpöpumppujen myynti, asennus, huolto ja suunnittelu Lämpöpumppu+lämpökaivo+lattialämmitys+käyttövesikaivo. Kaikki yhdeltä toimittajalta!! KYSY ILMAINEN MITOITUSSUUNNITELMA JA KUSTANNUSARVIO.

Lisätiedot

Pientalon laadunohjaus ja lämpöpumput Jussi Kummu

Pientalon laadunohjaus ja lämpöpumput Jussi Kummu Pientalon laadunohjaus ja lämpöpumput 4.10.2017 Jussi Kummu Pientalon maalämpö Tilojen lämmitys, käyttöveden lämmitys Lämpöä kerätään energiakaivosta, pintamaasta tai vesistöstä Markkinoilla runsaasti

Lisätiedot

Lämpöässä T-mallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin T 10-15 T 21-31 T 40-120

Lämpöässä T-mallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin T 10-15 T 21-31 T 40-120 Lämpöässä T-mallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin T 10-15 T 21-31 T 40-120 T 10-31 Lämpöässä T-mallisto on joustava ratkaisu erityyppisiin maaenergiajärjestelmiin. Tyypillisiä T 10-31 -mallien

Lisätiedot

Öljylämpö on. Pienet päästöt Energiataloudellinen ja turvallinen Edullisin asentaa

Öljylämpö on. Pienet päästöt Energiataloudellinen ja turvallinen Edullisin asentaa Öljylämpö on Pienet päästöt Energiataloudellinen ja turvallinen Edullisin asentaa 1Ekologisesti yhtä tehokasta ja nopeasti kehittyvää lämmitystapaa saa etsiä. 150 m²:n omakotitalon vuotuiset päästöt (2006)

Lisätiedot

Ekologinen kokonaisuus

Ekologinen kokonaisuus HYBRIDILÄMMITYS Ekologinen kokonaisuus Savumaxin elämäntehtävä on rahaa säästävien lämmitysratkaisujen toimittaminen kaikkiin koteihin Suomessa ja lähialueilla. SAVUMAX-HYBRIDILÄMMITYS Savumax-tuoteperhe

Lisätiedot

Jäspi GTV ja Jäspi Ovali

Jäspi GTV ja Jäspi Ovali Jäspi GTV ja Jäspi Ovali Energiavaraajat lataa lämpöenergia talteen! jäspi gtv -energiavaraajat Jäspi GTV -energiavaraajat soveltuvat erinomaisesti niin uudis- kuin saneeraustalonkin lämmitysjärjestelmän

Lisätiedot

Energiakoulutus / Rane Aurinkolämmitys

Energiakoulutus / Rane Aurinkolämmitys Energiakoulutus / Rane Aurinkolämmitys 22.3.2016 Jarno Kuokkanen Sundial Finland Oy Aurinkoteknillinen yhdistys ry Sundial Finland Oy Perustettu 2009 Kotimainen yritys, Tampere Aurinkolämpöjärjestelmät

Lisätiedot

Hybridilämmitys kiinteistökohteissa

Hybridilämmitys kiinteistökohteissa Hybridilämmitys kiinteistökohteissa 31 m, v. 2016 40 henkilöä perustettu 1984 toimitilat Espoossa Tuotteina mm. Mitsubishi Electric, Gree ja Alpha Innotec Scanofficen menestystekijät: toimivat tuotteet

Lisätiedot

Öljylämpö on. Pienet päästöt Energiataloudellinen ja turvallinen Edullisin asentaa

Öljylämpö on. Pienet päästöt Energiataloudellinen ja turvallinen Edullisin asentaa Öljylämpö on Pienet päästöt Energiataloudellinen ja turvallinen Edullisin asentaa 1Ekologisesti yhtä tehokasta ja nopeasti kehittyvää lämmitystapaa saa etsiä. 150 m²:n omakotitalon vuotuiset päästöt (2006)

Lisätiedot

Kotien energia. Kotien energia Vesivarastot Norja

Kotien energia. Kotien energia Vesivarastot Norja Esitelmä : Pekka Agge Toimitusjohtaja Aura Energia Oy Tel 02-2350 915 / Mob041 504 7711 Aura Energia Oy Perustettu 2008 toiminta alkanut 2011 alussa. Nyt laajentunut energiakonsultoinnista energiajärjestelmien

Lisätiedot

Ilmankos Energiailta. Timo Routakangas 12.10.2010

Ilmankos Energiailta. Timo Routakangas 12.10.2010 Ilmankos Energiailta Timo Routakangas 12.10.2010 C 2 H 5 OH Esittely Timo Routakangas Yrittäjä Energiamarket Tampere Oy Energiamarket Turku Oy Energiamarket Tyrvää Oy RM Lämpöasennus Oy 044 555 0077 timo.routakangas@st1energiamarket.fi

Lisätiedot

Jätä jälkeesi. puhtaampi tulevaisuus. aurinkoenergiajärjestelmät

Jätä jälkeesi. puhtaampi tulevaisuus. aurinkoenergiajärjestelmät Jätä jälkeesi puhtaampi tulevaisuus aurinkoenergiajärjestelmät Normaali 2-kerrospinnoitteinen tyhjiöputki Uuden sukupolven energiatehokkuutta Huipputehokas 3-kerrospinnoitteinen Nova-aurinkokeräimen tyhjiöputki

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! CasaNibe 20100

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Talo Sypi 63700

Lisätiedot

Mitsubishi Electric ilma-vesilämpöpumppu

Mitsubishi Electric ilma-vesilämpöpumppu Mitsubishi Electric ilma-vesilämpöpumppu Ecodan-varaaja Käyttövesivaraajan tilavuus 200 l Varaaja sisältää säätöjärjestelmän, paisunta-astian, kiertovesipumpun, 3-portaisen 9 kw lisälämmitysvastuksen Valmius

Lisätiedot

HYVÄ SUUNNITTELU PAREMPI LOPPUTULOS SUUNNITTELUN MERKITYS ENERGIAREMONTEISSA

HYVÄ SUUNNITTELU PAREMPI LOPPUTULOS SUUNNITTELUN MERKITYS ENERGIAREMONTEISSA HYVÄ SUUNNITTELU PAREMPI LOPPUTULOS SUUNNITTELUN MERKITYS ENERGIAREMONTEISSA AJOISSA LIIKKEELLE Selvitykset tarpeista ja vaihtoehdoista ajoissa ennen päätöksiä Ei kalliita kiirekorjauksia tai vahinkojen

Lisätiedot

Lämmityskustannusten SÄÄSTÖOPAS. asuntoyhtiöille

Lämmityskustannusten SÄÄSTÖOPAS. asuntoyhtiöille Lämmityskustannusten SÄÄSTÖOPAS asuntoyhtiöille Lämpöä sisään, lämpöä ulos Lämmön lähteet Lämpöhäviö 10-15% Aurinkoa 3-7% Asuminen 3-6% Lattiat 15-20% Seinät 25-35% Ilmanvaihto 15-20% Talotekniikka LÄMPÖÄ

Lisätiedot

TOTEUTUSKUVAUS EEMONTTI - REMONTISTA

TOTEUTUSKUVAUS EEMONTTI - REMONTISTA TOTEUTUSKUVAUS EEMONTTI - REMONTISTA Kohdekiinteistö 2: 70-luvun omakotitalo Kiinteistön lähtötilanne ennen remonttia EEMontti kohdekiinteistö 2 on vuonna 1974 rakennettu yksikerroksinen, 139 m², omakotitalokiinteistö,

Lisätiedot

Lämpöpumppuratkaisuja TALOTEKNIIKKASEMINAARI VASEK ja Kestävä rakentaminen ja energiatehokkuus Vaasan seudulla. Mikko Pieskä, Merinova

Lämpöpumppuratkaisuja TALOTEKNIIKKASEMINAARI VASEK ja Kestävä rakentaminen ja energiatehokkuus Vaasan seudulla. Mikko Pieskä, Merinova Lämpöpumppuratkaisuja TALOTEKNIIKKASEMINAARI VASEK ja Kestävä rakentaminen ja energiatehokkuus Vaasan seudulla Mikko Pieskä, Merinova Yleisesti lämpöpumpuista sisältö Lämpöpumppujen nykytilanne Lämpöpumppujen

Lisätiedot

0 ENERGIA MAHDOLLISTA TÄNÄPÄIVÄNÄ EIKÄ VASTA VUONNA 2020 ALLAN MUSTONEN INSINÖÖRITOIMISTO MUSTONEN OY

0 ENERGIA MAHDOLLISTA TÄNÄPÄIVÄNÄ EIKÄ VASTA VUONNA 2020 ALLAN MUSTONEN INSINÖÖRITOIMISTO MUSTONEN OY 0 ENERGIA MAHDOLLISTA TÄNÄPÄIVÄNÄ EIKÄ VASTA VUONNA 2020 ALLAN MUSTONEN INSINÖÖRITOIMISTO MUSTONEN OY MIKÄ ON NOLLA-ENERGIA Energialähteen perusteella (Net zero source energy use) Rakennus tuottaa vuodessa

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Talo JarnaK

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Lamellihirsitalo

Lisätiedot

Bosch-järjestelmän valintaopas uudisrakentajille ja saneeraajille. Maalämpöpumppu

Bosch-järjestelmän valintaopas uudisrakentajille ja saneeraajille. Maalämpöpumppu Bosch-järjestelmän valintaopas uudisrakentajille ja saneeraajille Maalämpöpumppu Sisällysluettelo Sisällysluettelo...1 Askel 1. Kannattaako vanha järjestelmä jättää rinnalle?...2 Askel 2. Järjestelmän

Lisätiedot

Lämpöpumput taloyhtiöissä

Lämpöpumput taloyhtiöissä Lämpöpumput taloyhtiöissä Käsiteltävät aiheet: Lämpöpumppujen toimintaperiaate Maalämpöjärjestelmät Poistoilmalämpöpumput Vesi-ilmalämpöpumput Juho Rinta-Rahko Lämpöpumppujärjestelmien määrät Käyttöön

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Talo Nakuman

Lisätiedot

Lämpöpumpputekniikkaa Tallinna 18.2. 2010

Lämpöpumpputekniikkaa Tallinna 18.2. 2010 Lämpöpumpputekniikkaa Tallinna 18.2. 2010 Ari Aula Chiller Oy Lämpöpumpun rakenne ja toimintaperiaate Komponentit Hyötysuhde Kytkentöjä Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu Integroidut lämpöpumppujärjestelmät

Lisätiedot

Aurinkovoimala omakotitalossa kerääjällä lämpöä ja paneelilla sähköä

Aurinkovoimala omakotitalossa kerääjällä lämpöä ja paneelilla sähköä Aurinkovoimala omakotitalossa kerääjällä lämpöä ja paneelilla sähköä Heli Jutila Ympäristöasiantuntija Hämeenlinnan seudun ympäristöfoorumi 27.3.2012 Hankinnan suunnittelu Uusiutuvien käyttöön panostaminen

Lisätiedot

Energia. Energiatehokkuus. Megawatti vai Negawatti: Amory Lovins Rocky Mountain- instituutti, ympäristöystävällisyyden asiantuntija

Energia. Energiatehokkuus. Megawatti vai Negawatti: Amory Lovins Rocky Mountain- instituutti, ympäristöystävällisyyden asiantuntija Energia Energiatehokkuus Megawatti vai Negawatti: Amory Lovins Rocky Mountain- instituutti, ympäristöystävällisyyden asiantuntija Sähkön säästäminen keskimäärin kahdeksan kertaa edullisempaa kuin sen tuottaminen

Lisätiedot

Sähkölämmityksen toteutus 1.7.2012 jälkeen SÄHKÖLÄMMITYSFOORUMI RY

Sähkölämmityksen toteutus 1.7.2012 jälkeen SÄHKÖLÄMMITYSFOORUMI RY Sähkölämmityksen toteutus 1.7.2012 jälkeen SÄHKÖLÄMMITYSFOORUMI RY Mihin rakennuksiin sovelletaan Normaalit asuinrakennukset Vuokra- tai vastaavaan käyttöön tarkoitetut vapaa-ajan rakennukset Yksityiskäyttöön

Lisätiedot

Tehokas lämmitys. TARMOn lämpöilta taloyhtiöille. Petri Jaarto. 30.9.2013 Jäävuorenhuippu Oy

Tehokas lämmitys. TARMOn lämpöilta taloyhtiöille. Petri Jaarto. 30.9.2013 Jäävuorenhuippu Oy Tehokas lämmitys TARMOn lämpöilta taloyhtiöille Petri Jaarto 30.9.2013 Jäävuorenhuippu Oy 1 Tekninen kunto Ohjaavana tekijänä tekninen käyttöikä KH 90 00403 Olosuhteilla ja kunnossapidolla suuri merkitys

Lisätiedot

Tulistusmaalämpöpumppu Geopro SH. Suomalaisessa maaperässä on erityistä lämpöä

Tulistusmaalämpöpumppu Geopro SH. Suomalaisessa maaperässä on erityistä lämpöä Tulistusmaalämpöpumppu Geopro SH Suomalaisessa maaperässä on erityistä lämpöä Ympäristöystävällinen lämmitysenergia varastoituu maaperässämme Tavalla tai toisella me kaikki elämme luonnosta. Siitä meidän

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Talo Pula-aho

Lisätiedot

Miten valitsen kohteeseeni sopivan lämpöpumpun Seminaari Sami Seuna, Motiva Oy. 25/10/2017 Näkökulmia lämpöpumpun elinkaarilaskentaan 1

Miten valitsen kohteeseeni sopivan lämpöpumpun Seminaari Sami Seuna, Motiva Oy. 25/10/2017 Näkökulmia lämpöpumpun elinkaarilaskentaan 1 Miten valitsen kohteeseeni sopivan lämpöpumpun Seminaari 25.10.2017 Sami Seuna, Motiva Oy 25/10/2017 Näkökulmia lämpöpumpun elinkaarilaskentaan 1 Maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumpuille soveltuvat kohteet

Lisätiedot

Lämmitysmuodon valinta, ilmanvaihto ja käyttöveden lämmitys Marjo Kekki 28.5.2012

Lämmitysmuodon valinta, ilmanvaihto ja käyttöveden lämmitys Marjo Kekki 28.5.2012 Lämmitysmuodon valinta, ilmanvaihto ja käyttöveden lämmitys Marjo Kekki 28.5.2012 Hanke on osa TEM:n ja Sitran rahoittamaa kuluttajien energianeuvontakokonaisuutta 2010 2011 Lämmitystapa Energiatehokkuuden

Lisätiedot

Lämpöässä Vm kaikki mitä tarvitset. Vm 9.0 Vm 11.0 Vm 14.0 Vm 17.0

Lämpöässä Vm kaikki mitä tarvitset. Vm 9.0 Vm 11.0 Vm 14.0 Vm 17.0 Lämpöässä Vm kaikki mitä tarvitset Vm 9.0 Vm 11.0 Vm 14.0 Vm 17.0 Lämpöässän Vm:n avulla lämmität, jäähdytät ja tuotat lämmintä käyttövettä helposti, edullisesti ja ekologisesti ympäri vuoden. Lämpöässä

Lisätiedot

Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen. Erik Raita Polarsol Oy

Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen. Erik Raita Polarsol Oy Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen Erik Raita Polarsol Oy Polarsol pähkinänkuoressa perustettu 2009, kotipaikka Joensuu modernit tuotantotilat Jukolanportin alueella ISO 9001:2008

Lisätiedot

Säästäminen lämmittää

Säästäminen lämmittää Uusiin ja vanhoihin omakotitaloihin Tehowatti Air ilma-vesilämpöpumput Säästäminen lämmittää Tiesitkö, että energiaremontin voi tehdä myös vähitellen? Puolet ilma-vesilämpöpumpuista asennetaan vanhan öljykattilan

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Talo Sponsori

Lisätiedot

Sundial Aurinkolämpöpivät 12.02.2014

Sundial Aurinkolämpöpivät 12.02.2014 Sundial Aurinkolämpöpivät 12.02.2014 09.00 Aamukahvit ja Sundial Esittäytyy 09.15 Aurinkolämpöjärjestelmät 10.00 Vesitakka osana aurinkolämpöjärjestelmää, Linnatuli Oy 10.45 Sundial Mökkikeräin, Jarno

Lisätiedot

OHJEHINNASTO 1.7.2014

OHJEHINNASTO 1.7.2014 OHJEHINNASTO 1.7.2014 VEDENLÄMMITTIMET s. 2-3 - VLK - VLM - VLS - Matrix - Erikoisvarusteet ja varaosat AURINKOLÄMPÖLAITTEET s. 3 SÄHKÖKATTILAT s. 3 KESKUSLÄMMITYSKATTILAT s. 4 - Öljykattilat - Yhdistelmäkattilat

Lisätiedot

ÖLJYLÄMMITYS ÖLJYLÄMMITYKSEN TOIMITAPERIAATE

ÖLJYLÄMMITYS ÖLJYLÄMMITYKSEN TOIMITAPERIAATE 1.2.2013 Energiakorjaus Tekninen kortti kortti 15 pientalot ÖLJYLÄMMITYKSEN TOIMITAPERIAATE Öljylämmitteisessä talossa lämmöntuotto tapahtuu öljykattilassa. Järjestelmään kuuluvat kattilan lisäksi öljypoltin,

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Talo metmiäs

Lisätiedot

Maalämpöä jo yli 5.000 kohteeseen

Maalämpöä jo yli 5.000 kohteeseen Maalämpöä jo yli 5.000 kohteeseen 2014 Firmaesitys Kiinteistö 23.10.2014 Henrik Karlsson Tom Allen Oy Tom Allen Oy on Porvoossa päämajaa pitävä lämmitysalan yritys joka on toiminut jo yli 20 vuotta. Yritys

Lisätiedot

Kondenssikattilat saneerauksessa

Kondenssikattilat saneerauksessa Lämmitystekniikkapäivät 2017 Kondenssikattilat saneerauksessa Costella Oy/Atlantic Suomi Eero Kiianmies Lämmitystekniikkapäivät 2017 Kondenssikattilat eroavat perinteisistä öljy- ja kaasukattiloista rakenteellisesti

Lisätiedot

Tarpeisiisi mukautuva kodin lämmityslaite

Tarpeisiisi mukautuva kodin lämmityslaite Tarpeisiisi mukautuva kodin lämmityslaite Compact-sarja Aktiivinen ja passiivinen lämmön talteenotto Nilan Compact -sarja terveellisempi sisäilma kukkaroa säästäen Monipuoliset ratkaisut erilaisiin tarpeisiin

Lisätiedot

SITÄ ON ILMASSA NIBE VALINTAOPAS PIENTALOJEN ILMA/VESILÄMMITYS

SITÄ ON ILMASSA NIBE VALINTAOPAS PIENTALOJEN ILMA/VESILÄMMITYS SITÄ ON ILMASSA NIBE VALINTAOPAS PIENTALOJEN ILMA/VESILÄMMITYS NIBE Uplink Missä ja milloin vain NIBE Uplink on nopea, helppokäyttöinen ja tehokas palvelu, jolla seuraat ja ohjaat NIBE lämmitysjärjestelmäsi

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Talo wero Ei

Lisätiedot

Maalämpöpumput. Oilon Geopro MH, GT, SH, RE

Maalämpöpumput. Oilon Geopro MH, GT, SH, RE Maalämpöpumput Oilon Geopro MH, GT, SH, RE Juuret syvällä suomalaisessa maaperässä Luonnollista energiaa Keväästä syksyyn maaperäämme varastoituu päästötöntä aurinkoenergiaa. Tämä ilmainen energia lämmittää

Lisätiedot

Maalämpö rivitaloon. Mikko Rantanen, Nivos Energia Oy

Maalämpö rivitaloon. Mikko Rantanen, Nivos Energia Oy Maalämpö rivitaloon Mikko Rantanen, Nivos Energia Oy 25.10.2017 Nivos Olemme edelläkävijä elämänlaadun varmistajana. Nivomme yhteen asumista ja yrittäjyyttä helpottavia tuotteita ja palveluita, jotta asiakkaamme

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS KARJATALOUS

ENERGIATEHOKAS KARJATALOUS ENERGIATEHOKAS KARJATALOUS PELLON GROUP OY / Tapio Kosola ENERGIAN TALTEENOTTO KOTIELÄINTILALLA Luonnossa ja ympäristössämme on runsaasti lämpöenergiaa varastoituneena. Lisäksi maatilan prosesseissa syntyvää

Lisätiedot

Lämpöpumppu, fantastinen laite. Lämmitys/jäähdytys tontilta uusiutuvalla energialla samalla laitteistolla

Lämpöpumppu, fantastinen laite. Lämmitys/jäähdytys tontilta uusiutuvalla energialla samalla laitteistolla Lämpöpumppu, fantastinen laite Lämmitys/jäähdytys tontilta uusiutuvalla energialla samalla laitteistolla Maalämpö lämmitysvaihtoehtona taloyhtiöissä ja pk-yrityksissä Jussi Hirvonen, toiminnanjohtaja Suomen

Lisätiedot

OHJEHINNASTO 1.7.2015

OHJEHINNASTO 1.7.2015 OHJEHINNASTO 1.7.2015 VEDENLÄMMITTIMET s. 2-3 - VLK - VLM - VLS - Matrix - Erikoisvarusteet ja varaosat AURINKOLÄMPÖLAITTEET s. 3 SÄHKÖKATTILAT s. 3 KESKUSLÄMMITYSKATTILAT s. 4 - Öljykattilat - Yhdistelmäkattilat

Lisätiedot

Aurinko - ilmaista energiaa

Aurinko - ilmaista energiaa Aurinko - ilmaista energiaa Vuosittainen auringon säteilyn määrä (kwh / m²) 14 päivän aikana maa vastaanottaa tarpeeksi energiaa täyttääksemme meidän energiantarpeen koko vuodeksi. Aurinko - ilmaista energiaa

Lisätiedot

RBSN/COM 22/03/2012 Robert Bosch GmbH 2012. All rights reserved, also regarding any disposal, exploitation, reproduction, editing, distribution, as

RBSN/COM 22/03/2012 Robert Bosch GmbH 2012. All rights reserved, also regarding any disposal, exploitation, reproduction, editing, distribution, as 1 Robert Bosch GmbH Bosch-konsernin liikevaihto 2012: 52,5 miljardia euroa Henkilöstömäärä: 306 000 Automotive Technology 59% Industrial Technology 15% Consumer Goods & Building Technology 26% 2 Bosch

Lisätiedot

LÄMPÖÄ ASUMISEEN. Vaihda vanha öljylämmitys. uuteen öljylämmitykseen. Lisätietoa ja säästöneuvoja:

LÄMPÖÄ ASUMISEEN. Vaihda vanha öljylämmitys. uuteen öljylämmitykseen. Lisätietoa ja säästöneuvoja: LÄMPÖÄ ASUMISEEN Vaihda vanha öljylämmitys uuteen öljylämmitykseen Pienet päästöt Energiatehokas ja turvallinen Edullisin asentaa, taloudellinen käyttää Lisätietoa ja säästöneuvoja: www.oljylammitys.fi

Lisätiedot

Lämpöä uusiutuvasta raaka-aineesta. Ilmasta.

Lämpöä uusiutuvasta raaka-aineesta. Ilmasta. UUTUUS! www.jäspi.fi Jäspi Tehowatti Air Ilma-vesilämpöpumppu Lämpöä uusiutuvasta raaka-aineesta. Ilmasta. Jäspi Tehowatti Air lämmittää energiatehokkaasti talon ja käyttöveden. Loistava ratkaisu niin

Lisätiedot

3/18/2012. Ennen aloitusta... Tervetuloa! Maalämpö. 15.3.2012 Arto Koivisto Viessmann Oy. Tervetuloa!

3/18/2012. Ennen aloitusta... Tervetuloa! Maalämpö. 15.3.2012 Arto Koivisto Viessmann Oy. Tervetuloa! Tervetuloa! Maalämpö 15.3.2012 Arto Koivisto Viessmann Oy Mustertext Titel Vorlage 1 01/2006 Viessmann Werke Ennen aloitusta... Tervetuloa! Osallistujien esittely. (Get to together) Mitä omia kokemuksia

Lisätiedot

100% maalämpö. Lämpöässä Vm kaikki mitä tarvitset. suomesta. Vm 6.0 Vm 9.0 Vm 11.0 Vm 14.0 Vm 17.0

100% maalämpö. Lämpöässä Vm kaikki mitä tarvitset. suomesta. Vm 6.0 Vm 9.0 Vm 11.0 Vm 14.0 Vm 17.0 100% maalämpö suomesta Lämpöässä Vm kaikki mitä tarvitset Vm 6.0 Vm 9.0 Vm 11.0 Vm 14.0 Vm 17.0 Lämpöässän Vm:n avulla lämmität, jäähdytät ja tuotat lämmintä käyttövettä helposti, edullisesti ja ekologisesti

Lisätiedot

Uudet energiainvestoinnit Etelä-Savossa 7.5.2013. Aurinkokeräimet Jari Varjotie, CEO

Uudet energiainvestoinnit Etelä-Savossa 7.5.2013. Aurinkokeräimet Jari Varjotie, CEO Uudet energiainvestoinnit Etelä-Savossa 7.5.2013 Aurinkokeräimet Jari Varjotie, CEO Esityksen sisältö Aurinkoenergia Savosolar keräimet Aurinkolämpöenergiaa maailmalla Aurinkolämpöhankkeita Etelä-Savossa

Lisätiedot

500 - Lisälämpövastuksen osuus sähkön kulutuksesta 0,0% 0 kwh 0 - Lämmityssähkön kulutus yhteensä vuodessa 100,0% kwh

500 - Lisälämpövastuksen osuus sähkön kulutuksesta 0,0% 0 kwh 0 - Lämmityssähkön kulutus yhteensä vuodessa 100,0% kwh Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Talo mh jkl 87100 KAJAANI Tulostuspäivä 09.10.2017 Laskettu Bergheat46.737B-1,68-6 taulukko-ohjelmalla

Lisätiedot

-17 Rakennusten lämmitystarve neliömetriä kohden Rakennusten lämmitystarve kuutiometriä kohden

-17 Rakennusten lämmitystarve neliömetriä kohden Rakennusten lämmitystarve kuutiometriä kohden Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Rivitalo 270 m2 maalampoa harkitsemassa 40100 JYVÄSKYLÄ Tulostuspäivä 20.04.2017 Laskettu Bergheat46.714-1,68-6

Lisätiedot

KYTKE KOTISI MAAPALLOON!

KYTKE KOTISI MAAPALLOON! KYTKE KOTISI MAAPALLOON! Nauti asumisesta ympäristöä kuormittamatta! SENERA maalämpö Mitä maalämpö on? Maalämpö on peruskallioon varastoitunutta uusiutuvaa ja puhdasta aurinko- ja geotermistä energiaa.

Lisätiedot

Oy Callidus Ab Ole oman asumisesi herra

Oy Callidus Ab Ole oman asumisesi herra Oy Callidus Ab Perheyhtiö Callidus Ab perustettu 1949 Ruotsissa - Valmisti Callidus-merkkisiä öljypolttimia - keskittyi 1980-luvun lopussa veden käsittelyratkaisuihin, jossa on Ruotsin markkinajohtaja

Lisätiedot