HIRV-säännöt ja arvosteluohjeet koulutus

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HIRV-säännöt ja arvosteluohjeet koulutus"

Transkriptio

1 HIRV-säännöt ja arvosteluohjeet koulutus Pisteet 1. Haku 0-10 x 1,5 = Löytötehokkuus 0-10 x 1,0 = Löytöhaukku 0-10 x 1,5 = Haukkutyöskentelyn laatu 0-10 x 1,5 = Seuraaminen 0-10 x 1,0 = Pysäyttäminen 0-10 x 1,0 = Haukkuaika 0-10 x 0,5 = 5 8. Haukun kuuluvuus 0-10 x 0,5 = 5 9. Haukun tiheys ja peittävyys 0-10 x 0,5 = Tottelevaisuus ja yhteistyö 0-10 x 1,0 = 10 Pisteet yhteensä 100

2 PALKINTOSIJAT Palkintosijat ensimmäisen palkinnon koira saa 70 pisteellä (HIRV1) toisen palkinnon 60 pisteellä ja (HIRV2) kolmannen palkinnon 50 pisteellä (HIRV3) Kokeessa jaetaan niin monta ensimmäistä, toista ja kolmatta palkintoa kuin tulokset oikeuttavat. KOE ON YKSILUOKKAINEN! Ei AVO-luokkaa

3 Koe-erä hakuaika (enintään 360 min) työskentelyaika (enintään 300 min) ja koiran kytkeminen/kytkemisyritys (niin pian kuin koiranohjaajalla on mahdollisuus yrittää kutsua koiraa)

4 Hakuaika enintään 6 tuntia; jos koira ei hae lainkaan, koe lopetetaan 60 minuutin kuluttua Haku lopetetaan viimeistään 6 tunnin kuluttua ylituomarin ilmoittamasta haun alkamisajankohdasta tai 1. irtilaskusta (jatkoaikaa ei ole vaikka koira olisi hakulenkillä) Hakuaika (360 min) päättyy myös ensimmäiseen löytöön, jolloin käynnistyy työskentelyaika Työskentelyn alkamisen jälkeen tehty haku kuluttaa 300 min koe-erää hakuaika alkaa ensimmäisestä irtilaskusta Yt ohjeistaa irtilaskuajan, josta hakuaika (enintään 6 tuntia) alkaa juosta. Koiranohjaaja voi viivyttää irtilaskua, mutta samalla tuo 6 tunnin aikaraja juoksee kuitenkin hakua testataan mahdollisuuksien mukaan uudelleen työskentelyn jälkeen mikäli tuomarilla ei ole mahdollisuutta arvostella hakua riittävästi ennen löytöä (vain ensimmäisen lenkin löytö) uusi haku vaikuttaa vain haun arvosteluun (ei yhteistyöhalukkuus/tottelevaisuus)

5 Työskentelyaika (enintään 300min) työskentelyaika alkaa siitä hetkestä kun koira löytää ensimmäisen hirven työskentelyajaksi lasketaan aika, jolloin koira haukkuu hirveä (siirtyvä tai kiinteä haukku) koira seuraa hirveä karkon tapahduttua tai koira ottaa yhteyttä ja palaa takaisin työskentelyyn työskentelyaika katkeaa kun koira tulee takaisin karkkoavan hirven perästä/hirveltä eikä palaa välittömästi hirvityöskentelyyn todetaan koiran lopettaneen hirvityöskentelyn ja koira hakeutuu pihoille, tielle, autolle jne. (voidaan myös todeta paikantimen avulla) koira jää ryhmän luo eikä palaa välittömästi hirvityöskentelyyn työskentelyaika loppuu viimeistään silloin kun 300 min on kulunut ensimmäisestä löydöstä työskentelyaika loppuu viimeistään 120 min pimeän tulon jälkeen pimeällä tarkoitetaan tilannetta, että maastokorttia ei voi täyttää ilman keinovaloa ampumatilaisuutta ei voi ottaa pimeässä

6 Erän jälkeen tapahtuva koiran kytkeminen/kytkemisyritys ryhmän on pyrittävä kytkemään koira mahdollisimman pian erän jälkeen (esim. 15 min kytkemiseen käytettävä aika, josta yt:n ohjeen mukaan voidaan antaa pisteitä) ellei koiran kytkeminen kutsumalla onnistu kohtuullisen ajan kuluessa (esim. 1 tunti) tulee ryhmän palata koepaikalle ylituomarin ohjeiden mukaan

7 Häiritsevä este Ei ole! Koe-erä (300 min) juoksee keskeytyksettä löydön tapahduttua ja arvostelu päättyy kun 300 min on kulunut Esim. työskentely kaksilla hirvillä johtaa väistämättä vajaaseen työskentelyaikaan

8 Löytö Löytö on tapahtunut kun koira haukkuu hirveä koira ja hirvi nähdään lähietäisyydellä toisistaan se todetaan paikantimen avulla ja löydön tapahtuminen voidaan varmentaa (esim. hirvityöskentely jatkuu, jäljistä jne.)

9 Haku (x 1,5) Haulla tarkoitetaan aikaa, jolloin koira on maastossa ja todennäköisesti etsii hirveä. Yleensä koira tekee useita hakulenkkejä ennenkuin se löytää hirven. Haku arvostellaan hakulenkkien keskimääräisen keston mukaan. Selvästi poikkeavia hakulenkkejä ei oteta huomioon. Haku arvostellaan seuraavin perustein: 1. Hakukuvio (pistohaku, lenkkejä eri suuntiin jne) 2. Nopeus 3. Hakulenkkien pituus (koiran kulkema matka) 4. Pisin etäisyys (ulottuvuus) paikasta missä ryhmällä oli viimeksi kontakti koiraan Hakua testataan mahdollisuuksien mukaan uudelleen työskentelyn jälkeen mikäli tuomarilla ei ole mahdollisuutta arvostella hakua riittävästi ennen löytöä. Uuden haun arvostelussa on huomioitava keli ja hirvityöskentelyyn kulutettu aika Pitkät arvostelutaulukkoon sopimattomat hakulenkit antavat enintään 8 pistettä. Jos koiran suoritus ei vastaa mitään alla esitetyn taulukon pisteytysohjeita on käytettävä tuomarin harkintaa. Tälle täytyy löytyä perusteet maastokortista.

10 Haku (x 1,5) Hakukuvio on hyvin tehokas, hakulenkit ovat vähintään 2 km, nopeus erinomainen ja suurin etäisyys ryhmästä yli 800 m, tai hakulenkkien kesto yleensä minuuttia. Hakukuvio on tehokas, hakulenkit ovat vähintään 1,5 km, nopeus erittäin hyvä ja suurin etäisyys ryhmästä on yli 600 m, tai hakulenkkien kesto yleensä minuuttia p 7-8 p Hakukuvio ei ole yhtä tehokas, hakulenkit ovat vähintään 1 km, nopeus hyvä ja suurin etäisyys ryhmästä yli 400m, tai hakulenkkien kesto 5-10 minuuttia. 5-6 p Hakukuvio tehottomampi, hakulenkit alle 1 km, nopeus välttävä ja suurin etäisyys ryhmästä yli 250 m, tai hakulenkkien kesto 2-5 minuuttia Hakukuvio tehoton, hakulenkit alle 500m, nopeus huono ja suurin etäisyys ryhmästä alle 250m, hakulenkkien kesto 0-3 minuuttia Löytö ensimmäiseltä lenkiltä arvostellaan löytömatkan mukaan seuraavasti: 0-399m/6p, m/7p, 800m tai enemmän 8p Näissä koiraa ei avustettu 3-4 p 1-2 p p Koira ei hae 0 p Huom! Aikoja käytetään arvostelussa nopeuden lisäksi vain jos paikannin ei ole käytössä!

11 Haun arvostelu kun kaikki taulukon kriteerit eivät täyty Hakukuvio on hyvin tehokas, hakulenkit ovat vähintään 2 km, nopeus erinomainen ja suurin etäisyys ryhmästä yli 800 m, tai hakulenkkien kesto yleensä minuuttia. Hakukuvio on tehokas, hakulenkit ovat vähintään 1,5 km, nopeus erittäin hyvä ja suurin etäisyys ryhmästä on yli 600 m, tai hakulenkkien kesto yleensä min p 7-8 p Hakukuvio ei ole yhtä tehokas, hakulenkit ovat vähintään 1 km, nopeus hyvä ja suurin etäisyys ryhmästä yli 400m, tai hakulenkkien kesto 5-10 minuuttia. 5-6 p Hakukuvio tehottomampi, hakulenkit alle 1 km, nopeus välttävä ja suurin etäisyys ryhmästä yli 250 m, tai hakulenkkien kesto 2-5 minuuttia 3-4 p Hakukuvio tehoton, hakulenkit alle 500m, nopeus huono ja suurin etäisyys ryhmästä alle 250m, hakulenkkien kesto 0-3 minuuttia 1-2 p Löytö ensimmäiseltä lenkiltä arvostellaan löytömatkan mukaan seuraavasti: 0-399m/6p, m/7p, 800m tai enemmän 8p p Koira ei hae 0 p Kiitettäviin pisteisiin kaikkien taulukossa esitettyjen vaatimusten on täytyttävä! Tuomarin harkinta: Esim: Hakukuvio on hyvin tehokas, hakulenkit ovat vähintään 1,5 km, nopeus välttävä ja suurin etäisyys ryhmästä yli 600 m Tässä muutoin 7-8 p. työt, mutta nopeus heikko, käytetään alempia pisteitä.

12 Haun arvostelu kun kaikki taulukon kriteerit eivät täyty Koiran avustaminen Koira haetaan hakulenkiltä Onko kiitettävää hakua? Koira lasketaan tuoreille jäljille Arvosteluohjeet laadittu koiran omatoimiselle haulle! Koiraa avustetaan jos. Viedään jäljelle, näköhirvelle tms.

13 Löytölenkin huomioiminen haussa Esimerkki: - aluksi yksi hakulenkit alle 1 km, suurin etäisyys ryhmästä yli 250 m (2-5 min lenkki) - Löytö toiselta lenkiltä nopeasti kiitettävältä matkalta Lyhyt ensimmäinen lenkki merkitään hakulenkiksi Hakua ei ole testattu kiitettäviin pisteisiin oikeuttavaksi Haun arvostelu: - haku pisteet voi olla enemmän kuin 3-4 p. - Ei kuitenkaan kiitettäviä pisteitä (9-10). TUOMARIN HARKINTA!

14 Löytömatkan määrittäminen Jos paikannin ei ole käytössä niin löytömatka arvioidaan linnuntietä (yleensä etäisyys ryhmästä paikkaan jossa haukku alkaa) Paikanninta käytettäessä matka mitataan koiran kulkemaa reittiä (välipisteitä käyttäen, ei matkalaskurin lukema).

15 Löytötehokkuus (x 1,0) Löytötehokkuudella arvioidaan koiran kykyä hyödyntää hakulenkkejä ja aistejaan hirven löytämiseksi. Arvostelussa huomioidaan koiran tehokkuus ja kyky käyttää aistejaan ja ympäristöä hyödyksi. Tyypillisesti erinomaisen löytötehokkuuden omaava koira löytää hirven nopeasti ilmavainulla. Kokenut koira voi löytää hirven jopa vanhalta jäljeltä. Jäljittämistä pitää arvostaa vaikeissa olosuhteissa. Tehokas ja nopea oma-aloitteinen löytö tulee palkita. Löytötehokkuus arvostellaan ajan ja matkan suhteessa ja silloin vertaillaan seuraavia asioita: - Hakuaikaa ja hakulenkkejä - Löytömatka eli etäisyys paikasta mistä hakulenkki alkoi paikkaan josta hirvi löytyi - Kokonaismatka irtilaskupaikalta löytöpaikkaan - Maasto- ja sääolosuhteet Ilman paikanninta etäisyydet arvioidaan linnuntietä Jos löytö tapahtuu ensimmäisellä hakulenkillä: - Kiitettävä etäisyys vähintään 800m, oma-aloitteinen ja nopea löytö, antaa 10 pistettä - Toteamaton löytö, enintään 8 pistettä (voidaan antaa enemmän pisteitä mikäli löytöhaukku voidaan varmentaa paikantimen avulla) Jos koiralla on useampi löytö, niin löytötehokkuus arvostellaan parhaimman löydön mukaan. Jos koiran suoritus ei vastaa mitään alla esitetyn taulukon pisteytysohjeita on käytettävä tuomarin harkintaa. Tälle täytyy löytyä perusteet maastokortista.

16 Löytötehokkuus (x 1,0) Kiitettävä/erinomainen löytötehokkuus: Hirvi löytyy nopeasti kun koira on saapunut hirven oleskelualueelle tai on saanut siitä aistihavainnon ja löytömatka on yli 0,8 km Erittäin hyvä löytötehokkuus: Hirvi löytyy melko nopeasti edellä mainitussa tilanteessa, mutta tehokkuus ei ole kiitettävää tasoa ja löytömatka on yli 0,6 km Hyvä löytötehokkuus: Hirvi löytyy pidemmän ajan kuluttua vaikka olosuhteet löydölle ovat hyvät Välttävä löytötehokkuus: Hirvi löytyy pitkän ajan kuluttua huolimatta selvistä merkeistä hirven oleskelusta alueella ja olosuhteet ovat hyvät. Hirvi törmää ryhmään tai seisoo ryhmän näkösällä. Heikko löytötehokkuus: Kuten edellä, mutta ryhmä avustaa merkittävästi koiraa. Ryhmä kohtaa hirven. Ei löytöä 9-10 p 7-8 p 5-6 p 3-4 p 0-2 p -

17 Löytöhaukku (x 1,5) Löytöhaukulla tarkoitetaan koiran kykyä saada hirvi pysymään löytöpaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä. Löytöpaikka on se paikka missä koira ensimmäisen kerran alkaa haukkumaan hirveä. Jos löytö tapahtuu avoimella paikalla ei hirven siirtyminen suojaisempaan maastokohtaan alenna pisteitä (500 metriä). Alle 2 minuutin tauot eivät katkaise löytöhaukkua jos haukku jatkuu tauon jälkeen samassa paikassa. Jos on useampi löytö niin pisteet annetaan pisteytetyn keskiarvon mukaan. Jos koiran suoritus ei vastaa mitään alla esitetyn taulukon pisteytysohjeita on käytettävä tuomarin harkintaa. Tälle täytyy löytyä perusteet maastokortista. Seisontahaukku vähintään 60 min löytöpaikalla 10 p Seisontahaukku vähintään 60 min lyhyen siirtymän jälkeen ( m) 9 p Seisontahaukku löytöpaikalla vähintään 45 min 8 p Seisontahaukku löytöpaikalla vähintään 30 min 7 p Seisontahaukku vähintään 30 min lyhyen siirtymän jälkeen ( m) 6 p tai koira löydetään haukkumasta eikä hirvi jäänyt löytöpaikalle Seisontahaukku vähintään 30 min siirtymän jälkeen (0,5-1 km) 5 p Seisontahaukkua vähintään 20 min 4 p Seisontahaukkua löytöpaikalla vähintään 10 min tai pidemmän siirtymän jälkeen 3 p (yli 1 km) Seisontahaukkua löytöpaikalla 1 10 min, jonka jälkeen ei haukkua 2 p Hirvi pakenee löydöstä, jonka jälkeen ei haukkua 1 p Ei löytöä, vaikka alueella hirvi 0 p Ei löytöä -

18 Löytö ensimmäiseltä lenkiltä Maastokorttiin merkitään löytölenkin kohdalle rasti (LEL) jos löytö tapahtuu ensimmäiseltä hakulenkiltä. Rasti merkitään myös silloin, jos löytö tapahtuu uudesta maastokuviosta ensimmäiseltä lenkiltä koiran uuden irtilaskun jälkeen. Haku arvostellaan kuitenkin normaalisti huomioiden hakulenkit aikaisemmissa irtilaskuissa Erän jälkeen tapahtuneessa haussa vain hakua voi arvostella, ei kytkettävyyttä ja tottelevaisuutta.

19 Haukkutyöskentelyn laatu (x 1,5) Haukkutyöskentelyllä tarkoitetaan sitä osaa työskentelystä, jolloin tuomari kuulee haukun. Mitä enemmän haukkutyöskentelyä ja kiinteää seisontahaukkua sitä parempi mahdollisuus onnistua myös käytännön jahdissa. Normaaleissa olosuhteissa tulee tuomarin yrittää ampumatilaisuutta 90 min haukkuajan jälkeen, koiranohjaaja päättää yritetäänkö tällöin myös yhteydenottoa. Kutsumisen jälkeen tuomari/koiranohjaaja karkottaa hirven varovasti. Kaksi seuraavaa karkkoa annetaan vasta 30 min haukkuajan jälkeen (uusintahaukun tulisi kestää 30 min). Ampumatilaisuudella tarkoitetaan tilannetta, jossa tuomari näkee kiinteässä haukussa olevan hirven normaaleissa olosuhteissa. Vaativassa maastossa tai vaikeissa olosuhteissa ampumatilaisuuksien määrän vaatimusta lasketaan. Ei ole koiran vika jos tuomarin tai olosuhteiden vuoksi karkko tapahtuu ennen ampumatilaisuutta. Jos koiran suoritus ei vastaa mitään alla esitetyn taulukon pisteytysohjeita, on käytettävä tuomarin harkintaa. Tälle täytyy löytyä perusteet maastokortista AT voidaan ottaa myös siirtyvän haukun jälkeen toisesta maastokohdasta uudella lähestymisellä. Muista! Haukun arvostelun tulee aina perustua ensisijaisesti kuultuun haukkuun! Ryhmän tulee pyrkiä kuulolle mahdollisimman pian!

20 Haukkutyöskentelyn laatu (x 1,5) Tuomarilla on vähintään 3 ampumatilaisuutta sekä vähintään 3 karkkoa Tuomarilla on vähintään 3 ampumatilaisuutta sekä vähintään 3 karkkoa Tuomarilla on vähintään 2 ampumatilaisuutta sekä vähintään 2 karkkoa Tuomarilla on vähintään 2 ampumatilaisuutta sekä vähintään 2 karkkoa Tuomarilla on vähintään yksi ampumatilaisuus sekä vähintään yksi karkko Työskentelyaika Kiinteä haukkuaika Pisteet p p p p p Seisontahaukkua vähintään 90 min p Seisontahaukkua vähintään 60 min tai haukkuaika vähintään 120 min (siirtyvä haukku mukaanlukien) - 60(120) 3-4 p Seisontahaukkua vähintään 20 min tai haukkuaika vähintään 60 min (siirtyvä haukku mukaanlukien) Seisontahaukkua alle 20 min ja haukkuaika alle 60 min (siirtyvä haukku mukaanlukien) Ei seisontahaukkua - 20(60) 1-2 p - <20(<60) 0 p -

21 Kiinteä haukku vs. siirtyvä haukku Maastokuviolla tapahtuva ruokailunomainen liikkuminen luetaan kiinteäksi haukuksi Isojen aukkojen tai selvien tiealueiden ylittäminen katkaisee kiinteän haukun (jatkuu joko siirtyvänä tai karkkona) Siirtyvällä haukulla on yleensä suunta, eikä koira ja/tai hirvi pyöri samalla kuviolla paikantimen näyttäessä haukkua karkon aikana tulee varmistaa kuuntelemalla haukkuuko koira nopeutta tulee tarkastella tulkittaessa onko kyseessä siirtyvä haukku vai pysäytysyritykset myös ajohaukun mahdollisuus on pyrittävä tarkistamaan. Muista! Haukun arvostelun tulee aina perustua ensisijaisesti kuultuun haukkuun! Ryhmän tulee pyrkiä kuulolle mahdollisimman pian!

22 Seuraaminen (x 1,0) Seuraamishalukkuudella tarkoitetaan sitä, kun koira seuraa pakenevaa hirveä ja yrittää saada siihen uudelleen kontaktin. Pakenevalla hirvellä tarkoitetaan hirveä, jonka ryhmä karkottaa hirveä joka pakenee välittömästi löydöstä hirveä, joka karkkoa itsestään tai hirveä, joka karkkoaa jonkun sivullisen häiriön aiheuttamana. Seuraaminen arvostella todetun seuraamismatkan mukaan, ei linnuntietä (kun paikannin käytössä).. Jos koira voimakkaan karkon jälkeen ottaa yhteyttä ryhmään mutta heti omasta aloitteesta palaa seuraamaan ei se vaikuta negatiivisesti arvosteluun. Taulukon minimivaatimukset matkojen osalta tulee täyttyä kun suoritus pisteytetään, mutta maasto otetaan huomioon. Siirtyvä haukku ei ole pakenevan hirven seuraamista. Ilman paikanninta käytetään alla annettuja aikoja seuraamisen arvostelussa.

23 Jos koiran suoritus ei vastaa mitään alla esitetyn taulukon pisteytysohjeita on käytettävä tuomarin harkintaa. Tälle täytyy löytyä perusteet maastokortista. Seuraaminen (x 1,0) Seuraaminen arvostellaan matkan perusteella. Koiran palaaminen takaisin karkolta tai yhteydenotto ei ole seuraamista (vain sinne asti, mistä koira palaa takaisin). 10 p Seuraamista yhteensä vähintään 5 km, tai 60 min 9 p Seuraamista yhteensä vähintään 4 km, tai min 8 p Seuraamista yhteensä vähintään 3 km, tai min 7 p Seuraamista yhteensä vähintään 2,5 km, tai min 6 p Seuraamista yhteensä vähintään 2 km, tai min 5 p Seuraamista yhteensä vähintään 1,5 km, tai min 4 p Seuraamista yhteensä vähintään 1 km, tai 7-9 min 3 p Seuraamista yhteensä vähintään 0,7 km, tai 5-6 min 2 p Seuraamista yhteensä vähintään 0,5 km, tai 3-4 min 1 p Seuraamista vähintään 0,3 km, tai 1-2 min 0 p Koira ei seuraa pakenevaa hirveä - Ei voida arvostella

24 Huom: Seuraamisaikaa voidaan käyttää arvostelussa vain jos paikannin ei ole käytössä! Pysäyttäminen (x 1,0) Pysäyttämisellä tarkoitetaan koiran kykyä pysäyttää pakeneva hirvi ja saada uusi kiinteä seisontahaukku (karkon pitää olla vähintään 100m). Uusintahaukun (kiinteän) tulee kestää vähintään 10 min. Jotta koiran kykyä pysäyttää pakeneva hirvi testattaisiin riittävästi tulee ryhmän toistuvasti karkottaa hirvi. Ensimmäisellä kerralla karkko annetaan varovasti ja riittävän etäältä. Seuraavilla kerroilla pyritään antamaan voimakkaampi karkko, jotta hirvelle saadaan enemmän vauhtia. Karkon voimakkuus suhteutetaan hirven käyttäytymiseen ensimmäisellä karkolla. Vähintään 3 kiinteää uusintahaukkua, joista 2 vähintään 30 min 10 p Vähintään 3 uusintahaukkua, joista 2 kiinteää (yksi 30 min) Vähintään 2 kiinteää uusintahaukkua, joista yksi 30 min. Vähintään 2 uusintahaukkua, joista 1 kiinteä uusintahaukku (väh. 30 min) Vähintään 1 kiinteä uusintahaukku (30 min) Yksi uusintahaukku, jossa osa siirtyvää (uusintahaukku 30 min) Yksi uusintahaukku min Yksi uusintahaukku alle 10 min Todetaan pysäyttämisyrityksiä Koiraa seuraa mutta ei saa uusintahaukkua Koira ei seuraan karkosta pakenevaa hirveä 9 p 8 p 7 p 6 p 5 p 4 p 3 p 2 p 1 p 0 p

25 Ei voida arvostella (ei löytöä) - Käytettäessä taulukon pisteitä on mainittujen minuuttirajojen (vähimmäisvaatimus) täytyttävä Pysäyttäminen Pisin kiinteä haukkujakso ratkaisee pisteytyksen (jos alussa, lopussa ja/tai välillä on siirtyvää uusintahaukussa). Myös alle 10 min mittainen haukkujakso lasketaan uusintahaukuksi. Pysäytysyritykset eivät ole siirtyvää haukkua.

26 Uusintahaukut Uusintahaukku voi sisältää sekä Siirtyvää haukkua että Kiinteää seisontahaukkua Siirtyvät uusintahaukut tai lyhyet uusintahaukut eivät vähennä pisteitä jos koiran suorituksessa löytyy taulukossa esitettyihin vaatimuksiin riittävät uusintahaukut Esim1: Koiralla on kiinteät uusintahaukut 45 min, 40 min, 15 min sekä lisäksi 8 min siirtyvä uusintahaukku ja viideskin alkaa siirtyvänä suorituksesta löytyy 10 pisteeseen vaadittavat uusintahaukut Esim2: Koiralla on kiinteät uusintahaukut 45 min, 40 min ja 15 min, mutta viimeinen karkko karkaa suorituksesta löytyy 10 pisteeseen vaadittavat uusintahaukut Pisteytyksen perusteena oleva uusintahaukku määräytyy yhtäjaksoisen kiinteän haukun perusteella. Jos esim, alussa 5 min siirtyvää, sitten 5 min kiinteää ja taas lähtee kävelemään 5 min siirtyvää ja karkko niin haukussa pisin kiinteä jakso 5 min eli tämä UH arvostellaan alle 10 min mittaisena kiinteänä haukkuna (vaikka kokonaiskesto 15 min siirtyvä huomioiden)

27 Haukkuaika (x 0,5) Haukkuaikaan lasketaan sekä kiinteä että siirtyvä haukku minuutin tarkkuudella. Alle kahden minuutin (2 min) tauot lasketaan haukkuaikaan (jos haukku jatkuu samassa paikassa). Useamman löydön tapahtuessa lasketaan haukkuajat yhteen. Haukkutyöskentelyllä tarkoitetaan sitä osaa työskentelystä, jolloin tuomari kuulee haukun. Haukkuaika pisteytetään alla olevan taulukon mukaisesti. Jos yhteenlaskettu haukkuaika alittaa 20 min annetaan 0 pistettä. Haukkuaika min Pisteet Muista! Haukun arvostelun tulee aina perustua ensisijaisesti kuultuun haukkuun! Ryhmän tulee pyrkiä kuulolle mahdollisimman pian! Paikannin on apuna arvostelussa, voi antaa myös epätarkkaa informaatiota.

28 Haukun kuuluvuus (x 0,5) Kuuluvuuden arvostelussa otetaan huomioon sää, tuuli, lumi ja maasto-olosuhteet. Alla oleva pisteytysohje koskee normaaleja olosuhteita. Haukun kuuluvuutta tulee testata riittävästi (yt ohjeistaa, pääsääntöisesti kiitettäviin pisteisiin vaaditaan vähintään 180 min haukkuaikaa) Haukun kuuluvuus arvostellaan seuraavasti: Erinomainen kuuluvuus Erittäin hyvä kuuluvuus Hyvä kuuluvuus Tyydyttävä kuuluvuus Heikko kuuluvuus Haukkuaika alle 20 min 9-10 p 7-8 p 5-6 p 3-4 p 1-2 p 0 p Ei voida arvostella. -

29 Haukun tiheys ja peittävyys (x 0,5) Tavoitteena on mitata haukun tiheys ja miten tasaisesti sekä peittävästi koira haukkuu ilman taukoja. Tasaisuus on yhtä tärkeä kuin tiheys ja sille tulee antaa sama painoarvo arvostelussa. Haukun tiheydellä tarkoitetaan haukahdusten lukumäärää minuutissa Haukun peittävyydellä tarkoitetaan että haukku on tasaista ilman jaksottaisuutta. Haukahdusten lukumäärä lasketaan täyden minuutin ajalta ja laskeminen toistetaan useita kertoja koeaikana. Pisteytys keskiarvon mukaan. Jos koiran suoritus ei vastaa mitään alla esitetyn taulukon pisteytysohjeita on käytettävä tuomarin harkintaa. Tälle täytyy löytyä perusteet maastokortista. Haukun tiheyttä ja peittävyyttä tulee testata riittävästi. (yt ohjeistaa, pääsääntöisesti kiitettäviin pisteisiin vaaditaan vähintään 180 min haukkuaikaa) Haukkutiheys yli 75 hauk/min, haukku tasaista ilman taukoja Haukkutiheys hauk/min, haukku tasaista ilman taukoja Haukkutiheys hauk/min, hieman jaksottaisuutta Haukkutiheys hauk/min, lyhyitä taukoja Haukkutiheys hauk/min, häiritseviä taukoja Haukkutiheys hauk/min, tai pitkiä taukoja Haukkutiheys alle 20 hauk/min Haukkuaika alle 20 min Ei voida arvostella. 10 p 9 p 7-8 p 5-6 p 3-4 p 2 p 1 p 0 p -

30 Tottelevaisuus ja yhteistyö (x 1,0) Tottelevaisuutta testaan haun aikana (0-2p) työskentelyn aikana (0-5p) sekä välittömästi työskentelyajan päätyttyä (0-3p). 10 p suorituksessa ei sallita yhtään epäonnistunutta kutsua. Kutsuminen ei saa tapahtua haukkutyöskentelyssä ennen 90 min haukkuaikaa. Jos työskentelyaika on alle 200 min tai koira ottaa oma-aloitteisesti yhteyttä enemmän kuin 2 kertaa niin annetaan enintään 6p. Oma-aloitteiseksi yhteydenotoksi ei lasketa tilannetta missä ryhmä yrittää ampumatilaisuutta koiran ollessa tietoinen ryhmästä tai kun hirvi on näkösällä. Jos koira toistuvasti jättää ryhmän hakeutumalla pihoille, autolle tms. niin vähennetään 2 pistettä. Jos koiran suoritus ei vastaa mitään alla esitetyn taulukon pisteytysohjeita, on käytettävä tuomarin harkintaa. Tälle täytyy löytyä perusteet maastokortista.

31 Tottelevaisuus ja yhteistyö Haku 0-2 p Koira voidaan kytkeä Löytö ensimmäiseltä lenkiltä 2 p 1 p Koiraa ei voitu kytkeä Koira voidaan kytkeä = koiran kytkettävyys testataan haun aikana (mahdollista myös 1. lenkin löydössä) Huom! Mahdollisesti erän jälkeen uudelleen testatun haun yhteydessä ei voida enää muuttaa tämän kohdan arvostelua (väsynyt koira yleensä helpommin kytkettävissä) 0 p

32 Tottelevaisuus ja yhteistyö Hirvityöskentelyn aikana 0-5 p Koira voidaan kytkeä seisontahaukusta ja se tulee heti kutsusta. Testataan kaksi kertaa, joista ensimmäinen ennen 150 min työskentelyaikaa ja työskentely jatkuu yhteydenoton jälkeen. Koira voidaan kytkeä seisontahaukusta kerran ja työskentely jatkuu yhteydenoton jälkeen. Kutsuttaessa koiraa tulee epäröinnin jälkeen ja työskentely jatkuu yhteydenoton jälkeen. Koira saadaan kytkettyä toistuvien yritysten jälkeen ja työskentely jatkuu yhteydenoton jälkeen, tai koira palaa pakenevan hirven perästä Koira työskentelee täyden työskentelyajan mutta ei ole kytkettävissä Koira ei ole kytkettävissä eikä työskentele täyttä työskentelyaikaa 5 p 4 p 3 p 2 p 1 p 0 p koira palaa pakenevan hirven perästä = koira luovuttaa, palaa ryhmän luokse eikä palaa jatkamaan työskentelyä karkonneella hirvellä Tuomarin harkintaa käytettävä myös siinä, ettei epävarman koiran oma-aloitteisten yhteydenottojen välttämiseksi kutsuta koiraa liian usein pois.

33 Tottelevaisuus ja yhteistyö Koe-erän lopussa 0-3 p Koira kutsutaan seisontahaukusta erän jälkeen Koira kytketään hirvityöskentelystä erän jälkeen Koira haukkuu seisontahaukkua erän jälkeen, mutta ei ole kytkettävissä Koira ei ole kytkettävissä, tai koira noudetaan 3 p 2 p 1 p 0 p Ei voida arvostella - erän jälkeen tarkoittaa sitä, että 300 min on kulunut ensimmäisestä löydöstä tai pimeys (2h) on keskeyttänyt arvostelun Koira kytketään hirvityöskentelystä erän jälkeen tarkoittaa sitä, että ryhmä on valmiiksi lähellä tai hakeutuu riittävän lähelle koiraa ja kytkee sen kutsumalla karkon seuraamisesta tai hirveltä (=2 p.) Jos koira pyydystetään karkolta tai haetaan esim. tieltä niin että koira on jo lopettanut työskentelyn ei koiran kytkemisestä palkita (=0 p.)

34 Tottelevaisuus ja yhteistyö Koira on työskennellyt 270 min ja viimeisestä karkosta 2 km seuraamisen jälkeen jää tielle. Ryhmä lähestyy koiraa, kutsuu ja koira on kytkettävissä.erä päätetään tähän. Miten arvostellaan? Jos ei yhteydenottoa erän aikana? 10b 0 pistettä 10c 0 pistettä Jos yhteydenotto esim. 145 min työskentelyn kohdalla? 10b ei 4 pistettä (erä vajaa) vaan vähemmän (tuomarin harkinta) 10c 0 pistettä

35 Hylkääminen: Koiran koesuoritus voidaan hylätä jos koiranohjaaja ei noudata sääntöjä tai yli-/palkintotuomarin antamia ohjeita koira ei täytä kokeeseen vaadittavia yleisiä ohjeita ja vaatimuksia (esim. rokotukset) Keskeyttäminen: Arvostelu voidaan keskeyttää jos koira joutuu ilmeisesti hengenvaaraan jos hirvi ammutaan jos hirvi siirtyy sellaiselle alueelle, johon ei ole lupa mennä tai jostakin muusta vakavasti häiritsevästä syystä. Sulkeminen: Koira suljettakoon pois kokeesta jos se kokeen aikana tottelemattomuudellaan häiritsee kokeen kulkua tai on haluton työskentelemä näkyvissä olevilla hirvillä jos koira kokeen aikana tavataan raatelemasta hirvieläintä kun koiraohjaaja rikkoo tahallisesti sääntöjä tai kytkee koiran ilman palkintotuomarin lupaa tai ei noudata kehotuksesta huolimatta ohjeita ja määräyksiä. Luopuminen Koiranohjaaja haluaa lopettaa kokeen.

Seuraavilla sivuilla on esitetty luonnos hirvenhaukkukokeiden uusiksi yhteispohjoismaisiksi säännöiksi.

Seuraavilla sivuilla on esitetty luonnos hirvenhaukkukokeiden uusiksi yhteispohjoismaisiksi säännöiksi. 1 Seuraavilla sivuilla on esitetty luonnos hirvenhaukkukokeiden uusiksi yhteispohjoismaisiksi säännöiksi. Näiden arvosteluohjeluonnosten lisäksi julkaistaan myöhemmin luonnokset varsinaiseksi sääntöosaksi

Lisätiedot

Arvostelu ja tulkintaohjeet Villisianhaukkutaipumuskokeeseen

Arvostelu ja tulkintaohjeet Villisianhaukkutaipumuskokeeseen Arvostelu ja tulkintaohjeet Villisianhaukkutaipumuskokeeseen 1. Haku. Kerroin 1,0. (Max 1.) Arvostellaan koiran halu hakea villisikaa maastosta. Hakulenkit on sopeutettava maaston mukaan. Tuomarin on pyrittävä

Lisätiedot

SHHJ, SPJ, SLJ koulutusvaliokunta. HIRV-säännöt ja arvosteluohjeet koulutus

SHHJ, SPJ, SLJ koulutusvaliokunta. HIRV-säännöt ja arvosteluohjeet koulutus HIRV-säännöt ja arvosteluohjeet koulutus Pisteet 1. Haku 0-10 x 1,5 = 15 2. Löytötehokkuus 0-10 x 1,0 = 10 3. Löytöhaukku 0-10 x 1,5 = 15 4. Haukkutyöskentelyn laatu 0-10 x 1,5 = 15 5. Seuraaminen 0-10

Lisätiedot

HIRVENHAUKKUKOKEEN SÄÄNNÖT Hyväksytty kennelliiton valtuustossa xx.xx.xxxx

HIRVENHAUKKUKOKEEN SÄÄNNÖT Hyväksytty kennelliiton valtuustossa xx.xx.xxxx HIRVENHAUKKUKOKEEN SÄÄNNÖT Hyväksytty kennelliiton valtuustossa xx.xx.xxxx 1 KOKEEN TARKOITUS Hirvenhaukkukokeiden tarkoituksena on saada selville koirien hirvenmetsästysominaisuudet jalostusta varten,

Lisätiedot

Maastokortti (15) 1 Versio

Maastokortti (15) 1 Versio Maastokortti (15) 1 Maastokortti Suojaa kortti maastossa kosteudelta. Käytä kortin täytössä lyijykynää ja tukevaa alustaa Täytä kortti maastossa kokeen tapahtumien mukaisesti itsenäisesti Selvitä arvosteluun

Lisätiedot

HIRVENHAUKKUKOKEEN JA HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEEN SÄÄNNÖT JA OHJEET

HIRVENHAUKKUKOKEEN JA HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEEN SÄÄNNÖT JA OHJEET HIRVENHAUKKUKOKEEN JA HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEEN SÄÄNNÖT JA OHJEET Sisällysluettelo Hirvenhaukkukokeen säännöt Hirvenhaukkukokeen arvostelu- ja tulkintaohjeet Rastitus Palkintotuomarin toimintaohje

Lisätiedot

KARHUNHAUKKUTAIPUMUSKOKEEN (KARH) SÄÄNNÖT JA OHJEET Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 23.11.2014 Voimassa 1.8.2015 alkaen

KARHUNHAUKKUTAIPUMUSKOKEEN (KARH) SÄÄNNÖT JA OHJEET Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 23.11.2014 Voimassa 1.8.2015 alkaen KARHUNHAUKKUTAIPUMUSKOKEEN (KARH) SÄÄNNÖT JA OHJEET Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 23.11.2014 Voimassa 1.8.2015 alkaen 1 Nämä säännöt korvaavat aikaisemmat KARH säännöt. 1. KOKEIDEN TARKOITUS Karhunhaukkutaipumuskokeiden

Lisätiedot

KEAJ YLITUOMAREIDEN JATKOKOULUTUSPAKETTI 2016

KEAJ YLITUOMAREIDEN JATKOKOULUTUSPAKETTI 2016 SUOMEN AJOKOIRAJÄRJESTÖ RY KEAJ YLITUOMAREIDEN JATKOKOULUTUSPAKETTI 2016 MAAILMAN PARHAAT AJAVAT KOIRAT - Suomen Ajokoirajärjestö Kettukoulutustoimikunta - KETUNAJOKOKEEN TARKOITUS Suomen Ajokoirajärjestö

Lisätiedot

1. Keskuspaikka Kokeelle tulee järjestää tarkoituksenmukainen keskuspaikka, joka on sijainniltaan mahdollisimman keskeinen koemaastoihin nähden.

1. Keskuspaikka Kokeelle tulee järjestää tarkoituksenmukainen keskuspaikka, joka on sijainniltaan mahdollisimman keskeinen koemaastoihin nähden. AJOKOKEEN DRAJ YLEISOHJE Hyväksytty Kennelliitossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.0000 alkaen. 1. Keskuspaikka Kokeelle tulee järjestää tarkoituksenmukainen keskuspaikka, joka on sijainniltaan mahdollisimman

Lisätiedot

näätä, minkki, kärppä, supikoira, kettu ja mäyrä.

näätä, minkki, kärppä, supikoira, kettu ja mäyrä. PIENPETOTESTI Sisällys Yleistä Pienpetotestistä Pienpetotestin vaatimukset Pienpetotestin arvostelu Haku ja Jäljitys Haun ja jäljityksen arvostelu Haukkutyöskentely ja merkintä Pakenevan riistan seuraaminen

Lisätiedot

HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytään Kennelliiton hallituksessa 7.10.2004 Voimassa 1.8.2005 alkaen. Muutokset 8.12.2011 alkaen.

HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytään Kennelliiton hallituksessa 7.10.2004 Voimassa 1.8.2005 alkaen. Muutokset 8.12.2011 alkaen. HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytty Kennelliiton hallituksessa 7.10.2004 Muutos hyväksytty 8.12.2011 HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytään Kennelliiton hallituksessa

Lisätiedot

Karhunhaukku taipumuskoe (45) palkintotuomari koulutus

Karhunhaukku taipumuskoe (45) palkintotuomari koulutus Karhunhaukku taipumuskoe (45) palkintotuomari koulutus Karhunhaukkutaipumuskokeen(KARH) palkintotuomaripätevyys Myönnetään henkilölle jolla on: voimassa oleva metsästyskoirien käyttökokeenpalkintotuomarikortti

Lisätiedot

KARHUNHAUKKUTAIPUMUSKOKEEN SÄÄNNÖT JA OHJEET Voimassa 1.8.2015 alkaen. Nämä säännöt korvaavat aikaisemmat KARH säännöt.

KARHUNHAUKKUTAIPUMUSKOKEEN SÄÄNNÖT JA OHJEET Voimassa 1.8.2015 alkaen. Nämä säännöt korvaavat aikaisemmat KARH säännöt. KARHUNHAUKKUTAIPUMUSKOKEEN SÄÄNNÖT JA OHJEET Voimassa 1.8.2015 alkaen. Nämä säännöt korvaavat aikaisemmat KARH säännöt. 1. KOKEIDEN TARKOITUS Karhunhaukkutaipumuskokeiden tarkoitus on saada selville koirien

Lisätiedot

Koira liikkuu ripeästi, hakee 100-200m:n etäisyydeltä ohjaajasta. Pitää yhteyttä 10 30 min välein, ellei yöjälkeä löydy.

Koira liikkuu ripeästi, hakee 100-200m:n etäisyydeltä ohjaajasta. Pitää yhteyttä 10 30 min välein, ellei yöjälkeä löydy. VINKKEJÄ DREEVEREIDEN AJOKOKEIDEN OMINAISUUSPISTEIDEN ARVOSTELUUN. Ominaisuuspisteiden arvostelun tulee tapahtua ajokoesääntöjen mukaisesti, mutta seuraavassa esimerkinomaisia vinkkejä aloitteleville tuomareille

Lisätiedot

DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT

DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.0000 alkaen 1. Kokeen tarkoitus Ajokokeiden tarkoituksena on selvittää

Lisätiedot

Hirvenhaukkukoe (35) Palkintotuomarikoulutus

Hirvenhaukkukoe (35) Palkintotuomarikoulutus Hirvenhaukkukoe (35) Palkintotuomarikoulutus Kurssin ohjelma ja koulutus 1. Hirvenhaukkukoe Hirvenhaukkukokeiden historiaa Hirvikoirarodut Hirvenhaukkukokeiden tarkoitus ja järjestelyt Säännöt Arvosteluohjeet

Lisätiedot

LINNUNHAUKKUKOKEIDEN KOEPAPEREIDEN TÄYTTÖOHJEET

LINNUNHAUKKUKOKEIDEN KOEPAPEREIDEN TÄYTTÖOHJEET 16.4.2013 1/16 LINNUNHAUKKUKOKEIDEN KOEPAPEREIDEN TÄYTTÖOHJEET 16.4.2013 2/16 LINT-MAASTOKORTIN TÄYTTÄMINEN Päivämäärä - muotoa 15/9/2012 Koepaikkakunta - paikkakunta, johon koe on myönnetty - koko kauden

Lisätiedot

palkintotuomarikurssi

palkintotuomarikurssi Mäyräkoirien ajokokeiden (MÄAJ) palkintotuomarikurssi Kajaanissa 25.-26.08.2012 SUOMEN MÄYRÄKOIRALIITTO Ylituomari Timo Nurmiluoto 1 Kurssiohjelma Teoreettinen osa kokeiden tarkoitus ja yleiset säännöt

Lisätiedot

Karhutaipumuskokeet. Vuosi 1998:

Karhutaipumuskokeet. Vuosi 1998: Karhutaipumuskokeet Vuosi 1998: Nhu xx Lärmarkens Boy 20057/93, omistaja Helge Sjöskog, Purmo. Työskentely: Koira laskettiin hirven raadolta pakenevan karhun perään, jonka koira tavoitti 0,35 km päästä.

Lisätiedot

DREEVERIEN AJOKOKEIDEN YLEISOHJE Hyväksytty Kennelliitossa Voimassa alkaen.

DREEVERIEN AJOKOKEIDEN YLEISOHJE Hyväksytty Kennelliitossa Voimassa alkaen. DREEVERIEN AJOKOKEIDEN YLEISOHJE Hyväksytty Kennelliitossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.0000 alkaen. 1. Järjestämisluvan myöntäminen Näitä sääntöjä ja ohjeita noudatetaan FCI:n, Kennelliiton ja kennelpiirien

Lisätiedot

Karhutaipumuskokeen läpäisseet koirat 1998-2014

Karhutaipumuskokeen läpäisseet koirat 1998-2014 Karhutaipumuskokeen läpäisseet koirat 1998-2014 Raikun karhutaippari on päättynyt ja varmistettu että haukussa oli varmuudella karhu. Hyväksytyt taipumuskokeet vuosittain ja roduittain Vuosi Jämtit Harmaat

Lisätiedot

Suomen Ajokoirajärjestö Suomen Beaglejärjestö

Suomen Ajokoirajärjestö Suomen Beaglejärjestö Suomen Ajokoirajärjestö Suomen Beaglejärjestö Jatkokoulutus 2016 Ajotaito Taustaa Ajokoesäännössä ajon pituutta arvostetaan Ajon laadusta riippumatta koira saa ajoajasta noin 0,3 pistettä / minuutti On

Lisätiedot

3.1 Oikeudet. 3.2 Rajoitukset

3.1 Oikeudet. 3.2 Rajoitukset DREEVERIEN AJOKOKEEN JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN SÄÄNNÖT ( DRAJ / DKAJ ) Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.0000 alkaen 1. Kokeiden tarkoitus Ajokokeiden tarkoituksena on dreeverin,

Lisätiedot

DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.

DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00. DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.0000 alkaen 1. Kokeen tarkoitus Ajokokeiden tarkoituksena on saada

Lisätiedot

Metsästysinto Mitä metsästysinto on? Myönteinen ominaisuus

Metsästysinto Mitä metsästysinto on? Myönteinen ominaisuus Metsästysinto Mitä metsästysinto on? - Myönteinen ominaisuus, jonka arvostelu suoritetaan samoin kuin muidenkin positiivisten ominaisuuksien arvostelu. Annetut metsästysintopisteet lisäävät loppupisteitä

Lisätiedot

VAHINGOITTUNEEN HIRVIELÄIMEN JÄLJESTÄMISKOKEEN OHJEET Hyväksytty Kennelliitossa 9.3.2011. Voimassa 1.1.2012 alkaen.

VAHINGOITTUNEEN HIRVIELÄIMEN JÄLJESTÄMISKOKEEN OHJEET Hyväksytty Kennelliitossa 9.3.2011. Voimassa 1.1.2012 alkaen. VAHINGOITTUNEEN HIRVIELÄIMEN JÄLJESTÄMISKOKEEN OHJEET Hyväksytty Kennelliitossa 9.3.2011. Voimassa 1.1.2012 alkaen. A. Vahingoittuneen hirvieläimen jäljestämiskokeen järjestäminen 1. Yleistä Koska koiran

Lisätiedot

PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN ARVOSTELUOHJEET

PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN ARVOSTELUOHJEET PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN ARVOSTELUOHJEET Kokeen järjestäminen epävirallisena hyväksytty SCY hallituksen kokouksessa 2.6.2011. Kokeen järjestelyistä Paikka Taipumuskoe suoritetaan n. 30 metriä halkaisijaltaan

Lisätiedot

Raita-Ahon Penni om. Jari Appelgren Kuhmo haku alkoi 8.30 koira kiinni 11.35 koe aika 3h 5 min

Raita-Ahon Penni om. Jari Appelgren Kuhmo haku alkoi 8.30 koira kiinni 11.35 koe aika 3h 5 min Raita-Ahon Penni om. Jari Appelgren Kuhmo haku alkoi 8.30 koira kiinni 11.35 koe aika 3h 5 min 8.33 8.33.05 Teerihaukku 5 sek LM L EH. Merkintä oikea, heikko, kuulo. Seuraaminen nopea 170 m. Kuultiin teeren

Lisätiedot

Tervetuloa LINT- palkintotuomarikurssille!

Tervetuloa LINT- palkintotuomarikurssille! Tervetuloa LINT- palkintotuomarikurssille! 1 PALKINTOTUOMARIKURSSIN OHJELMA YLEISTÄ KOETOIMINNASTA LINNUNHAUKKUKOKEIDEN SÄÄNNÖT ERITYISMÄÄRÄYKSET JA ERILLISOHJEET MAASTOKORTIN TÄYTTÄMINEN LIITTEET: SKL:n

Lisätiedot

Ohjeita ensimmäiseen ajokokeeseen aikovalle

Ohjeita ensimmäiseen ajokokeeseen aikovalle Ohjeita ensimmäiseen ajokokeeseen aikovalle Sinunkin ajavan Beaglesi perinnölliset metsästysominaisuudet ovat jalostustoiminnan ansiota. Tuomalla Beaglesi ajokokeeseen annat oman arvokkaan panoksesi tämän

Lisätiedot

Hirvikoirien jäljestämiskokeen palkintotuomarikoulutus (15)

Hirvikoirien jäljestämiskokeen palkintotuomarikoulutus (15) Hirvikoirien jäljestämiskokeen palkintotuomarikoulutus (15) 1 KOKEEN JÄRJESTÄMINEN JA KOKEESEEN OSALLISTUVAT KOIRAT Kokeen tulee tapahtua siten, että rauhoitettuja riistaeläimiä ei häiritä järjestäjänä

Lisätiedot

PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN ARVOSTELUOHJEET

PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN ARVOSTELUOHJEET PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN ARVOSTELUOHJEET Kokeen järjestäminen epävirallisena hyväksytty: SCY hallituksen kokouksessa 2.6.2011. (versio 4.0) SCY hallituksen kokouksessa 30.8.2015. (versio 4.1) Kokeen järjestelyistä

Lisätiedot

9) Koira on kytkettävä ensimmäisen ajoerän jälkeen ja vietävä hakemaan eri ajoeläintä.

9) Koira on kytkettävä ensimmäisen ajoerän jälkeen ja vietävä hakemaan eri ajoeläintä. DREEVERIEN AJOKOKEIDEN PALKINTOTUOMAREIDEN OHJEET 1. Koeryhmä Koeryhmän muodostavat palkintotuomarit, joista toisen on ylituomari nimennyt ryhmänjohtajaksi, ja koiranohjaaja. Ryhmän jäseniä ovat myös nimetyt

Lisätiedot

Koekauden kestävä koe AJOK KEAJ

Koekauden kestävä koe AJOK KEAJ Koekauden kestävä koe AJOK KEAJ Liite 2 Koekauden kestävän ajokokeen järjestämisohje 1. Koe kestää koko koekauden 20.8. - 28. 2.(29.2.) 2. Kokeen järjestäjänä toimii kennelpiiri. Kennelpiiri voi siirtää

Lisätiedot

PALKINTOTUOMARIKOULUTUS ARVOSTELUOHJE

PALKINTOTUOMARIKOULUTUS ARVOSTELUOHJE PALKINTOTUOMARIKOULUTUS ARVOSTELUOHJE Arvostelun osa-alueet ja maksimipistemäärät alueittain. 1. Nopeus 2. Innokkuus 3. Älykkyys 4. Ketteryys 5. Kestävyys Yhteensä 20 pistettä 20 pistettä 20 pistettä 20

Lisätiedot

Palkintotuomaritoiminta

Palkintotuomaritoiminta Palkintotuomaritoiminta Rehellinen ja oikeudenmukainen palkintotuomaritoiminta on onnistuneen ajokoetoiminnan perusedellytys Tulosten luotettavuus ja ajokoirien jalostukseen kerätyt tiedot ajokokeista

Lisätiedot

Suomen Spanieliliitto ry Metsästyskoetoimikunta 13.6.2011 Sivu 1

Suomen Spanieliliitto ry Metsästyskoetoimikunta 13.6.2011 Sivu 1 SPANIELIEN METSÄSTYSKOKEIDEN SUORITTAMISESSA JA KOIRIEN ARVOSTELUSSA NOUDATETTAVAT YKSITYISKOHTAISET OHJEET (Hyväksytty Suomen Kennelliiton koe- ja kilpailutoimikunnan kokouksessa xx. Astuu voimaan xx)

Lisätiedot

1. Keskuspaikka Kokeelle tulee järjestää tarkoituksenmukainen keskuspaikka, joka on sijainniltaan mahdollisimman keskeinen koemaastoihin nähden.

1. Keskuspaikka Kokeelle tulee järjestää tarkoituksenmukainen keskuspaikka, joka on sijainniltaan mahdollisimman keskeinen koemaastoihin nähden. AJOKOKEEN AJOK / BEAJ YLEISOHJE Hyväksytty Kennelliitossa 20.12.2010. Voimassa 1.8.2011 alkaen 1 1. Keskuspaikka Kokeelle tulee järjestää tarkoituksenmukainen keskuspaikka, joka on sijainniltaan mahdollisimman

Lisätiedot

Kurssin yhteydessä käytännön harjoittelua maastossa tai erillinen maastokortintäyttöharjoitus

Kurssin yhteydessä käytännön harjoittelua maastossa tai erillinen maastokortintäyttöharjoitus Hirvenhaukkukoe Kurssin ohjelma ja koulutus Harjoitusarvostelut Kurssin yhteydessä käytännön harjoittelua maastossa tai erillinen maastokortintäyttöharjoitus Kokelasharjoittelut vähintään kahdessa kokeessa

Lisätiedot

KETUNAJOKOESÄÄNNÖT SÄÄNNÖT OHJEET LISÄTIEDOT TULKINNAT

KETUNAJOKOESÄÄNNÖT SÄÄNNÖT OHJEET LISÄTIEDOT TULKINNAT Suomen Ajokoirajärjestö Finska Stövarklubben KETUNAJOKOKEIDEN KOULUTUSPAKETTI 2011 Suomen Ajokoirajärjestö Kettukoulutustoimikunta KETUNAJOKOESÄÄNNÖT SÄÄNNÖT OHJEET LISÄTIEDOT TULKINNAT 1 Ketunajokokeen

Lisätiedot

VINTTIKOIRIEN AJUEKOKEEN JÄRJESTÄMIS- JA TUOMARIOHJE

VINTTIKOIRIEN AJUEKOKEEN JÄRJESTÄMIS- JA TUOMARIOHJE VINTTIKOIRIEN AJUEKOKEEN JÄRJESTÄMIS- JA TUOMARIOHJE Hyväksytty Suomen Vinttikoiraliitto ry:n (SVKL) yleiskokouksessa 24.3.2013 Hyväksytty Suomen Kennelliitto ry:ssä (Kennelliitto) 30.5.2013 Voimassa alkaen

Lisätiedot

PAIMENNUSKOE JA PAIMENNUSTAIPUMUSKOESÄÄNNÖT (paimentaville roduille FCI:n roturyhmistä 1, 2 ja 5, poissulkien bordercolliet ja kelpiet) Hyväksytty

PAIMENNUSKOE JA PAIMENNUSTAIPUMUSKOESÄÄNNÖT (paimentaville roduille FCI:n roturyhmistä 1, 2 ja 5, poissulkien bordercolliet ja kelpiet) Hyväksytty PAIMENNUSKOE JA PAIMENNUSTAIPUMUSKOESÄÄNNÖT (paimentaville roduille FCI:n roturyhmistä 1, 2 ja 5, poissulkien bordercolliet ja kelpiet) Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 27.11.2011. Voimassa 1.5.2012

Lisätiedot

Tottelevaisuuskokeiden KV-säännöt 1 ja 2 luokka 1

Tottelevaisuuskokeiden KV-säännöt 1 ja 2 luokka 1 Tottelevaisuuskokeiden KV-säännöt 1 ja 2 luokka 1 HUOM! NÄMÄ SÄÄNNÖT EIVÄT OLE VOIMASSA TOTTELEVAISUUSKOKEIDEN KV-SÄÄNNÖT 1- JA 2-LUOKKA Tottelevaisuuskokeissa on useassa FCI-maassa otettu käyttöön uudet

Lisätiedot

Linnunhaukkukokeiden säännöt

Linnunhaukkukokeiden säännöt 1 Linnunhaukkukokeiden säännöt (Hyväksytty SKL - FKK:n valtuuston kokouksessa 15.11.1997.) 1. KOKEIDEN TARKOITUS Kokeiden tarkoituksena on kehittää jäljempänä mainittujen koirarotujen käyttökelpoisuutta

Lisätiedot

NOU/NOME/ WT. Pääkaupunkiseudun Kultaiset ry

NOU/NOME/ WT. Pääkaupunkiseudun Kultaiset ry NOU/NOME/ WT Pääkaupunkiseudun Kultaiset ry 4.2.2017 NOME-B ALO AVO VOI NOU NOWT ALO AVO VOI NOME-A NKM Taipumuskoe NOU Testinomainen koe, joka joko hyväksytään (NOU1) tai hylätään (NOU0). Kokeeseen voivat

Lisätiedot

LINNUNHAUKKUKOKEEN (LINT) SÄÄNNÖT JA OHJEET

LINNUNHAUKKUKOKEEN (LINT) SÄÄNNÖT JA OHJEET LINNUNHAUKKUKOKEEN (LINT) SÄÄNNÖT JA OHJEET HYVÄKSYTTY KENNELLIITON VALTUUSTOSSA 27.11.2011. VOIMASSA 1.8.2012 ALKAEN. SUOMEN KENNELLIITTO - FINSKA KENNELKLUBBEN RY. Sisältö Linnunhaukkukokeen säännöt...

Lisätiedot

Alustavat säännöt 30.8.2012.

Alustavat säännöt 30.8.2012. Alustavat säännöt 30.8.2012. Huom! nämä on siis alustavat ja niitä viilataan vielä palautteen ja kehitysehdotusten mukaisesti. Kuitenkin jotain mistä lähteä liikkeelle ja lähellä esityskelpoisuutta myös

Lisätiedot

DREEVERIEN AJOKOKEIDEN PALKINTOTUOMAREIDEN OHJEET Hyväksytty Kennelliitossa XX.XX.XXXX. Voimassa XX.XX.XXXX alkaen

DREEVERIEN AJOKOKEIDEN PALKINTOTUOMAREIDEN OHJEET Hyväksytty Kennelliitossa XX.XX.XXXX. Voimassa XX.XX.XXXX alkaen DREEVERIEN AJOKOKEIDEN PALKINTOTUOMAREIDEN OHJEET Hyväksytty Kennelliitossa XX.XX.XXXX. Voimassa XX.XX.XXXX alkaen 1. Koeryhmä Koeryhmän muodostavat palkintotuomarit ja koiranohjaaja. Ryhmän jäseniä ovat

Lisätiedot

RALLY-TOKOKILPAILUJEN SÄÄNNÖT

RALLY-TOKOKILPAILUJEN SÄÄNNÖT RALLY-TOKOKILPAILUJEN SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 23.11.2013 Voimassa 1.5.2014 lähtien 1 RALLY-TOKON KILPAILUSÄÄNTÖ A. RALLY-TOKOKILPAILUN SÄÄNNÖT... 2 1. RALLY-TOKOKILPAILUJEN TARKOITUS...

Lisätiedot

7) Koira on kytkettävä ensimmäisen ajoerän jälkeen ja vietävä hakemaan eri jänistä.

7) Koira on kytkettävä ensimmäisen ajoerän jälkeen ja vietävä hakemaan eri jänistä. AJOKOKEIDEN PALKINTOTUOMAREIDEN OHJEET Hallituksen 18.11.2004 hyväksymä ehdotus 1 1. Koeryhmä Koeryhmän muodostavat palkintotuomarit ja koiranohjaaja. Ryhmän jäseniä ovat myös nimetyt 1-2 palkintotuomariharjoittelijaa

Lisätiedot

Harjoitusohjelma. Juoksu aloittelija Tavoite 10 km Ohjelman kesto 12 viikkoa

Harjoitusohjelma. Juoksu aloittelija Tavoite 10 km Ohjelman kesto 12 viikkoa Harjoitusohjelma Juoksu aloittelija Tavoite 10 km Ohjelman kesto 12 viikkoa Viikko 1 Kävele 1 min. Juokse rauhallisesti 6 min. Pidä lyhyt tauko, käänny takaisin Keskiviikko Tee puolen tunnin kävelylenkki.

Lisätiedot

Agility Games Gamblers

Agility Games Gamblers Agility Games Gamblers Games-lajeista ehkä hieman helpommin sisäistettävä on Gamblers, jota on helppo mennä kokeilemaan melkein ilman sääntöjä lukematta. Rata koostuu kahdesta osuudesta: 1. Alkuosa, jossa

Lisätiedot

AJOKOKEEN PALKINTOTUOMAREIDEN OHJEET 15. 1 KOERYHMÄ 15 1.1 Palkintotuomarin tehtävät 1.2 Ryhmänjohtajan tehtävät 1.3 Koiranohjaajaa koskevia ohjeita

AJOKOKEEN PALKINTOTUOMAREIDEN OHJEET 15. 1 KOERYHMÄ 15 1.1 Palkintotuomarin tehtävät 1.2 Ryhmänjohtajan tehtävät 1.3 Koiranohjaajaa koskevia ohjeita SISÄLLYSLUETTELO 1 AJOKOKEIDEN TARKOITUS 5 2 KOELAJIT 5 3 OSALLISTUMISOIKEUDET JA RAJOITUKSET 5 Oikeudet Rajoitukset 4 JÄÄVIYS 6 SKL-FKK:n yleinen jääviyssääntö liite 1 33 5 JÄRJESTÄMISLUVAN MYÖNTÄMINEN

Lisätiedot

Harjoitusohjelma. Juoksu kokenut lenkkeilijä Tavoite puolimarathon 21 km 12 viikkoa

Harjoitusohjelma. Juoksu kokenut lenkkeilijä Tavoite puolimarathon 21 km 12 viikkoa Harjoitusohjelma Juoksu kokenut lenkkeilijä Tavoite puolimarathon 21 km 12 viikkoa Viikko 1 Käy vähintään puolen tunnin kävelylenkillä. Tästä se alkaa, tsemppiä! Kävele 5 min, juokse 5 min. Käänny takaisin

Lisätiedot

ILVEKSENAJOKOKEEN (IAJ0K) SÄÄNNÖT

ILVEKSENAJOKOKEEN (IAJ0K) SÄÄNNÖT ILVEKSENAJOKOKEEN (IAJ0K) SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 23.11.2014 Voimassa 1.8.2015 alkaen 1. Ilveksenajokokeiden tarkoitus Ilveksenajokokeiden tarkoituksena on ajavien koirien ilveksen

Lisätiedot

KARHUNHAUKKUTAIPUMUSKOKEIDEN SÄÄNNÖT JA OHJEET Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa Voimassa alkaen.

KARHUNHAUKKUTAIPUMUSKOKEIDEN SÄÄNNÖT JA OHJEET Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa Voimassa alkaen. KARHUNHAUKKUTAIPUMUSKOKEIDEN SÄÄNNÖT JA OHJEET Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 3.5.2003 Voimassa 1.8.2003 alkaen. KARHUNHAUKKUTAIPUMUSKOKEIDEN SÄÄNNÖT JA OHJEET Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa

Lisätiedot

HePon ryhmäajokoulutus Ajomuodostelmat

HePon ryhmäajokoulutus Ajomuodostelmat HePon ryhmäajokoulutus 9.4.2011 Ajomuodostelmat Peesaus Edellä ajavaan etäisyys 30 cm Kovissa nopeuksissa parikin metriä jo auttaa Älä aja renkaat limittäin Pidä veto koko ajan päällä Älä kiihdytä ja rullaa

Lisätiedot

SHHJ MESTARUUSOTTELU 2015, KIIMINKI. Ottelun koirien esittelyt

SHHJ MESTARUUSOTTELU 2015, KIIMINKI. Ottelun koirien esittelyt SHHJ MESTARUUSOTTELU 2015, KIIMINKI Ottelun koirien esittelyt M-14 (puolustava mestari) FIN25576/08 42 Köllinviidan Reko Omistaja: Timo Rauhala Yhteistyö halukkuus. Mestaruutta puolustamaan. 97 p. 27.11.2015

Lisätiedot

VANHAT, NYKYISIN OLEMASSA OLEVAT SÄÄÄNNÖT ESITYKSET SÄÄNTÖJEN MUUTTAMISEKSI, MUUTOKSET MERKITTY VIHREÄLLÄ VÄRILLÄ

VANHAT, NYKYISIN OLEMASSA OLEVAT SÄÄÄNNÖT ESITYKSET SÄÄNTÖJEN MUUTTAMISEKSI, MUUTOKSET MERKITTY VIHREÄLLÄ VÄRILLÄ ESITYKSET SÄÄNTÖJEN MUUTTAMISEKSI, MUUTOKSET MERKITTY VIHREÄLLÄ VÄRILLÄ 3. OSALLISTUMISOIKEUDET JA RAJOITUKSET 3.1 Oikeudet Osallistumisoikeus on Kennelliiton tai sen hyväksymään koirarekisteriin merkityillä

Lisätiedot

AJOKOKEEN KOIRAKOHTAINEN PÖYTÄKIRJA

AJOKOKEEN KOIRAKOHTAINEN PÖYTÄKIRJA KOKEEN KOIRAKOHTAINEN PÖYTÄKIRJA Koira Harringan Serenade Rek. numero Sukupuoli narttu ROKOTUS: OK TUNNISTUS: OK 11. Paljas maa (X) x x Koiran isä Huuhkajan Nero Rek. numero 20/08 12. Lumikeli (cm) Koiran

Lisätiedot

Kå 20.9.10 KETUNAJOKOKEIDEN SÄÄNNÖT JA OHJEET

Kå 20.9.10 KETUNAJOKOKEIDEN SÄÄNNÖT JA OHJEET KETUNAJOKOKEIDEN SÄÄNNÖT JA OHJEET Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 20.11.1999 Voimassa alkaen 1.8.2000 KETUNAJOKOKEIDEN SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 20.11.1999 Voimassa alkaen 1.8.2000

Lisätiedot

Rottweilerin VIK-koe - säännöt

Rottweilerin VIK-koe - säännöt Suomen Rottweileryhdistys r.y. Rottweilerin VIK-koe - säännöt SRY on jalostuksen tavoiteohjelmassaan sitoutunut vaalimaan rottweilerin käyttöominaisuuksia. Tämän arvioinnin päämääränä on kerätä tietoa

Lisätiedot

Suomen Rotukanayhdistys ry järjestämän kansallisen näyttelyn

Suomen Rotukanayhdistys ry järjestämän kansallisen näyttelyn Suomen Rotukanayhdistys ry järjestämän kansallisen näyttelyn ULKOMUOTOLUOKKIEN NÄYTTELYSÄÄNNÖT POHJOISMAINEN STANDARDI Missä sitä noudatetaan ja ketkä sitä käyttävät Skandinavisk Fjerkrae siipikarjastandardia

Lisätiedot

siihen, ei väistä kiinnostunut TO:sta Tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan/ Korjailee otetta

siihen, ei väistä kiinnostunut TO:sta Tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan/ Korjailee otetta 1 2 3 4 5 1a. KONTAKTI Tervehtiminen Torjuu kontaktia, murisee tai yrittää purra Välttää kontaktia, väistää Hyväksyy kontaktin vastaamatta siihen, ei väistä Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen Mielistelevä

Lisätiedot

Vuoden Näyttelykoira -kilpailun säännöt

Vuoden Näyttelykoira -kilpailun säännöt Vuoden Näyttelykoira -kilpailun säännöt 1. Vuoden näyttelykoira -arvosta on oikeutettu kilpailemaan jokainen K-SPKY ry:n jäsen omistamallaan Suomessa rekisteröidyllä, vähintään palveluskoirien BH-kokeen

Lisätiedot

Ajoajan pisteet Ansiopisteiden keskiarvot Tappiopisteiden summat. Hyväksytyn ajoajan minuutit yhteensä. Ansiopisteet yhteensä 54,79

Ajoajan pisteet Ansiopisteiden keskiarvot Tappiopisteiden summat. Hyväksytyn ajoajan minuutit yhteensä. Ansiopisteet yhteensä 54,79 Koira Huurteen Nipsu Rek.nro 45721/02 uros Isä Jarrumiehen Rimi Rek.nro 2650/96 Emä Piernamäen Sale Rek.nro 158/9 Omistaja Kari Hännikäinen Kotikunta Joutseno Erä alkoi 07:0 11.0 Haku min 42 6 Ajo min.

Lisätiedot

PRELIMINÄÄRIKOE. Lyhyt Matematiikka 3.2.2015

PRELIMINÄÄRIKOE. Lyhyt Matematiikka 3.2.2015 PRELIMINÄÄRIKOE Lyhyt Matematiikka..015 Vastaa enintään kymmeneen tehtävään. Kaikki tehtävät arvostellaan asteikolla 0-6 pistettä. 1. a) Sievennä x( x ) ( x x). b) Ratkaise yhtälö 5( x 4) 5 ( x 4). 1 c)

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN VALINTAKOE

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN VALINTAKOE AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEKNIIKAN VALINTAKOE OHJEITA Valintakokeessa on kaksi osaa: TEHTÄVÄOSA: Ongelmanratkaisu VASTAUSOSA: Ongelmanratkaisu ja Tekstikoe HUOMIOI SEURAAVAA: 1. TEHTÄVÄOSAN tehtävään 7 ja

Lisätiedot

Yleistä. Ponit arvostellaan viidessä eri ryhmässä säkäkorkeuden mukaan:

Yleistä. Ponit arvostellaan viidessä eri ryhmässä säkäkorkeuden mukaan: Yleistä Laatuponikilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan kaikki jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat puhdasrotuiset ponit sekä jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat ratsuponit ja vuonohevoset. Ponin

Lisätiedot

PELASTUSKOIRATOIMIKUNTA TIEDOTE 5/2011 Yhdistysten puheenjohtajat, ryhmänjohtajat ja peko-vastaavat

PELASTUSKOIRATOIMIKUNTA TIEDOTE 5/2011 Yhdistysten puheenjohtajat, ryhmänjohtajat ja peko-vastaavat PELASTUSKOIRATOIMIKUNTA TIEDOTE 5/2011 Yhdistysten puheenjohtajat, ryhmänjohtajat ja peko-vastaavat VUODEN 2012 SM-KILPAILUT, MM-KARSINTAKOKEET JA JOUKKUEKATSELMUS Kaipaamme edelleen ensi vuoden SM-kilpailuille,

Lisätiedot

Koetoimikunnan ja ylituomarin on tarkistettava osallistumisoikeus. Koe voidaan järjestää vain, jos siihen osallistuu vähintään kolme ( 3 ) koiraa.

Koetoimikunnan ja ylituomarin on tarkistettava osallistumisoikeus. Koe voidaan järjestää vain, jos siihen osallistuu vähintään kolme ( 3 ) koiraa. KETUNAJOKOKEEN KEAJ SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa xx.xx.xxxx Voimassa xx.xx.xxx alkaen 1. Ketunajokokeiden tarkoitus Ketunajokokeiden tarkoituksena on ajavien koirien ketun ajo-ominaisuuksien

Lisätiedot

VESIPELASTUSKOKEEN (VEPE) SÄÄNNÖT JA OHJEET

VESIPELASTUSKOKEEN (VEPE) SÄÄNNÖT JA OHJEET VESIPELASTUSKOKEEN (VEPE) SÄÄNNÖT JA OHJEET EHDOTUS UUSIKSI SÄÄNNÖIKSI 1.1.2017 alkaen. VERSIO 25.10.2015, EI HYVÄKSYTTY Hyväksytty Kennelliiton Valtuustossa xx.xx, voimassa xx.xx alkaen. VESIPELASTUSKOKEIDEN

Lisätiedot

Kouluilta kerätyistä kriteeristöistä parastettuja malleja päivitettynä Hämeenlinnan perusopetuksen arviointiohjeita vastaaviksi /RH 2010-2012

Kouluilta kerätyistä kriteeristöistä parastettuja malleja päivitettynä Hämeenlinnan perusopetuksen arviointiohjeita vastaaviksi /RH 2010-2012 Työskentelyn ja käyttäytymisen arvioinnin kriteerit Kouluilta kerätyistä kriteeristöistä parastettuja malleja päivitettynä Hämeenlinnan perusopetuksen arviointiohjeita vastaaviksi /RH 2010-2012 Työskentelyn

Lisätiedot

Harjoitusohjelma. Juoksu kokenut lenkkeilijä. Maximin harjoitusohjelman on laatinut Mette Bloch, entinen soudun maailmanmestari.

Harjoitusohjelma. Juoksu kokenut lenkkeilijä. Maximin harjoitusohjelman on laatinut Mette Bloch, entinen soudun maailmanmestari. Harjoitusohjelma Juoksu kokenut lenkkeilijä Maximin harjoitusohjelman on laatinut Mette Bloch, entinen soudun maailmanmestari. Viikko 1 Käy vähintään puolen tunnin kävelylenkillä. (Tästä se alkaa! Tsemppiä!).

Lisätiedot

Liikkeet. Haarto & Karhunen. www.turkuamk.fi

Liikkeet. Haarto & Karhunen. www.turkuamk.fi Liikkeet Haarto & Karhunen Suureita Aika: tunnus t, yksikkö: sekunti = s Paikka: tunnus x, y, r, ; yksikkö: metri = m Paikka on ektorisuure Suoraiiaisessa liikkeessä kappaleen paikka (asema) oidaan ilmoittaa

Lisätiedot

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN 14.12.2016 1 (5) MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN Työsopimuslaki muuttuu 1.1.2017 voimaantulevalla lailla seuraavasti: Määräaikainen työsopimus voidaan

Lisätiedot

Vuoden 2011 parhaat haussa!

Vuoden 2011 parhaat haussa! Vuoden 2011 parhaat haussa! Pian on taas käsillä se hetki, jolloin PON-kerho voi ylpeänä onnitella menestyneitä jäseniään! Tietoja Paras PON 2011 -pisteistä kerätään heti vuoden alusta ja tulokset julkistetaan

Lisätiedot

VINTTIKOIRIEN AJUEKOKEEN JÄRJESTÄMIS- JA TUOMARIOHJE

VINTTIKOIRIEN AJUEKOKEEN JÄRJESTÄMIS- JA TUOMARIOHJE VINTTIKOIRIEN AJUEKOKEEN JÄRJESTÄMIS- JA TUOMARIOHJE Hyväksytty Suomen Vinttikoiraliitto ry:n (SVKL) yleiskokouksessa 24.3.2013 Hyväksytty Suomen Kennelliitto ry:ssä 22.4.2013 Voimassa alkaen 1.3.2014

Lisätiedot

763105P JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 1 Ratkaisut 4 Kevät 2016

763105P JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 1 Ratkaisut 4 Kevät 2016 763105P JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 1 Ratkaisut 4 Kevät 2016 1. Valoa nopeampi liike (a) Sekunnissa kuvan 1(a) aaltorintama etenee 10 m. Samassa ajassa rannan ja aallon leikkauspiste etenee matkan s.

Lisätiedot

SISÄLLYS. Kokonaishakuaika...10. Tyhjä haku ja muun eläimen haku...12 Eräkohtainen hakuaika...12-13

SISÄLLYS. Kokonaishakuaika...10. Tyhjä haku ja muun eläimen haku...12 Eräkohtainen hakuaika...12-13 PALKINTOTUOMAREIDEN PERUSKURSSI KOULUTUSAINEISTO 1 (41) SISÄLLYS AJOKOKEIDEN TARKOITUS...sivu 3 KOELAJIT...3 OSALLISTUMISOIKEUDET JA RAJOITUKSET...4 JÄÄVIYS...4 KOKEEN SIIRTO JA PERUUTTAMINEN...5 YLITUOMARI

Lisätiedot

7) Koira on kytkettävä ensimmäisen ajoerän jälkeen ja vietävä hakemaan eri ajoeläintä.

7) Koira on kytkettävä ensimmäisen ajoerän jälkeen ja vietävä hakemaan eri ajoeläintä. DREEVERIEN AJOKOKEIDEN PALKINTOTUOMAREIDEN OHJEET Hyväksytty Kennelliitossa XX.XX.XXXX. Voimassa XX.XX.XXXX alkaen 1. Koeryhmä Koeryhmän muodostavat palkintotuomarit ja koiranohjaaja. Ryhmän jäseniä ovat

Lisätiedot

Koululentistä ikäluokittain

Koululentistä ikäluokittain Koululentistä ikäluokittain AT OK U L 56 MALLIOPPITUNNIT Välineet: vat lyhyempiä PALLOT EMPUT noin 15 min Heitot tehdään omalla pallolla tai vuorotellen parin kanssa: pomppua) Tehdään noin 1015 kertaa

Lisätiedot

AJOKOKEEN KOIRAKOHTAINEN PÖYTÄKIRJA

AJOKOKEEN KOIRAKOHTAINEN PÖYTÄKIRJA Koira Huuhkajan Niilo Rek. numero Sukupuoli Uros ROKOTUS: OK TUNNISTUS: OK 11. Paljas maa (X) X x Koiran isä Konttikuusen Jeppe Rek. numero 23370/04 12. Lumikeli (cm) Koiran emä Huuhkajan Venla Rek. numero

Lisätiedot

ALO 1 Paikalla makaaminen 1 minuutti Kerroin 4

ALO 1 Paikalla makaaminen 1 minuutti Kerroin 4 KOELUOKKIEN LIIKEKOHTAISET SUORITUS- JA ARVOSTELUOHJEET ALOKASLUOKKA Käskyt ovat suullisia, jos muuta ei mainita. +KM tarkoittaa käsimerkin olevan sallittu samanaikaisesti suullisen käskyn kanssa. /KM

Lisätiedot

1. Ajokokeiden tarkoitus

1. Ajokokeiden tarkoitus 1 AJOKOKEEN ( Ajok ja Beaj ) SÄÄNNÖT Hallituksen 05.08.2004 hyväksymä sääntöehdotus, johon tehty tarvittavat korjaukset palkintotuomariohjeen hyväksymisen 18.11.2004 jälkeen. 1. Ajokokeiden tarkoitus Ajokokeiden

Lisätiedot

AJOKOKEEN KOIRAKOHTAINEN PÖYTÄKIRJA

AJOKOKEEN KOIRAKOHTAINEN PÖYTÄKIRJA Koekunta Kajaani Aika KOE-T 1 2 Koira Huuhkajan Niilo Rek. numero Koiran isä Konttikuusen Jeppe Rek. numero 23370/04 12. Lumikeli (cm) Koiran emä Huuhkajan Venla Rek. numero 33642/05 13. Koht/kova tuuli(x)

Lisätiedot

AURAN NUUSKUT ry:n VUODEN KOIRA -PALKINNOT

AURAN NUUSKUT ry:n VUODEN KOIRA -PALKINNOT AURAN NUUSKUT ry:n VUODEN KOIRA -PALKINNOT Yleiset säännöt 1 Palkinnot jaetaan vuosittain huomioiden kalenterivuoden tulokset. Palkinnon tulee olla esinepalkinto, johon on kaiverrettu palkinnon nimi, vuosiluku

Lisätiedot

Hirvionnettomuuksien kehitys

Hirvionnettomuuksien kehitys Hirvionnettomuuksien kehitys Vuonna 2011 hirvionnettomuuksien määrä väheni. Peuraonnettomuuksien määrä kasvoi verrattuna vuoteen 2010. Hirvikolareissa kuoli kolme ihmistä vuonna 2011. Vuonna 2010 kuolleita

Lisätiedot

Tehtävä alkoi tehtäväkäskyn saatuanne. Tehtävä päättyy partion ilmoittautuessa rastille S34.

Tehtävä alkoi tehtäväkäskyn saatuanne. Tehtävä päättyy partion ilmoittautuessa rastille S34. S31 Tehtävä 42 Suunnistus ja kartat 4 REITTI Partio jatkaa jotosta viimeisenkin jotospäivän ajan. Tehtävä alkoi tehtäväkäskyn saatuanne. Tehtävä päättyy partion ilmoittautuessa rastille S34. Partion tehtävänä

Lisätiedot

AURAN NUUSKUT ry:n VUODEN KOIRA -PALKINNOT

AURAN NUUSKUT ry:n VUODEN KOIRA -PALKINNOT AURAN NUUSKUT ry:n VUODEN KOIRA -PALKINNOT Yleiset säännöt 1 Palkinnot jaetaan vuosittain huomioiden kalenterivuoden tulokset. Palkinnon tulee olla esinepalkinto, johon on kaiverrettu palkinnon nimi, vuosiluku

Lisätiedot

LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2011. Yleistä

LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2011. Yleistä LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2011 Yleistä Laatuponikilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan kaikki jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat puhdasrotuiset ponit sekä jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat

Lisätiedot

Matematiikan tehtävät

Matematiikan tehtävät Matematiikan tehtävät ensimmäinen luokka syksy Nimi: Luokka/ryhmä: Päivämäärä: Kokonaispisteet: / 56p 2 MSH: Vertailu a b c d a b c d a b c d a b c d 3 MSH: Vertailu a b c d a b c d / 2p 4 MSH: Vertailu

Lisätiedot

VUODEN KARJIS -SÄÄNNÖT

VUODEN KARJIS -SÄÄNNÖT Näyttelykarjis s. 2 Veteraani s. 3 Pentu s. 4 Kasvattaja s. 4-5 PK-karjis s. 6 PEKO-karjis s. 6 VEPE-karjis s. 6 Agility s. 7 TOKO-karjis s. 7 Rally-Toko s. 8 Säännöt on tarkistettu ja hyväksytty 18.10.2015

Lisätiedot

N:o 782 3833. Koira ei saa osoittaa häiritsevää aggressiivisuutta tai selvää arkuutta. Koira tuodaan suoritukseen varustettuna kuonokopalla.

N:o 782 3833. Koira ei saa osoittaa häiritsevää aggressiivisuutta tai selvää arkuutta. Koira tuodaan suoritukseen varustettuna kuonokopalla. N:o 782 3833 Liite 1. LUOKSE PÄÄSTÄVYYS Koira tuodaan kytkettynä kuonokoppa päässä henkilöryhmän läpi tarkastajan luokse. Koiralle suoritetaan varusteiden ja tunnistusmerkinnän tarkastus sekä koiran käyttäytyminen

Lisätiedot

PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN SÄÄNNÖT

PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN SÄÄNNÖT PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN SÄÄNNÖT Hyväksytty SCY:n hallituksen kokouksessa 2.6.2011 1. YLEISTÄ Nämä säännöt kattavat lampaiden paimennustaipumuskoetilaisuuksien ohjeet ja järjestelyt. Paimennustaipumuskokeella

Lisätiedot

SPKL tuomarikoulutusohje

SPKL tuomarikoulutusohje Suomen Palveluskoiraliitto (SPKL) ry TUOMARIKOULUTUS Koulutusohjelma: - peruskurssi - lajikurssi - ylituomarikurssi - koearvostelut - loppuarvostelu tuomarikollegiolle Jäsenyhdistykset anovat tuomarikurssin

Lisätiedot

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 2017 Insinöörivalinnan matematiikan koe , Ratkaisut (Sarja A)

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 2017 Insinöörivalinnan matematiikan koe , Ratkaisut (Sarja A) Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 017 Insinöörivalinnan matematiikan koe 30..017, Ratkaisut (Sarja A) 1. a) Lukujen 9, 0, 3 ja x keskiarvo on. Määritä x. (1 p.) b) Mitkä reaaliluvut

Lisätiedot

Kokeelle tulee järjestää tarkoituksenmukainen keskuspaikka, joka on sijainniltaan mahdollisimman keskeinen koemaastoihin nähden.

Kokeelle tulee järjestää tarkoituksenmukainen keskuspaikka, joka on sijainniltaan mahdollisimman keskeinen koemaastoihin nähden. KETUNAJOKOKEEN KEAJ YLEISOHJE Hyväksytty Kennelliitossa xx.xx.xxxx Voimassa xx.xx.xxx alkaen 1. KESKUSPAIKKA Kokeelle tulee järjestää tarkoituksenmukainen keskuspaikka, joka on sijainniltaan mahdollisimman

Lisätiedot

1. Keskuspaikka Kokeelle tulee järjestää tarkoituksenmukainen keskuspaikka, joka on sijainniltaan mahdollisimman keskeinen koemaastoihin nähden.

1. Keskuspaikka Kokeelle tulee järjestää tarkoituksenmukainen keskuspaikka, joka on sijainniltaan mahdollisimman keskeinen koemaastoihin nähden. AJOKOKEEN AJOK / BEAJ YLEISOHJE Hyväksytty Kennelliitossa 20.12.2010. Voimassa 1.8.2011 alkaen 1 1. Keskuspaikka Kokeelle tulee järjestää tarkoituksenmukainen keskuspaikka, joka on sijainniltaan mahdollisimman

Lisätiedot

1. KESKUSPAIKKA Kokeelle tulee järjestää tarkoituksenmukainen keskuspaikka, joka on sijainniltaan mahdollisimman keskeinen koemaastoihin nähden.

1. KESKUSPAIKKA Kokeelle tulee järjestää tarkoituksenmukainen keskuspaikka, joka on sijainniltaan mahdollisimman keskeinen koemaastoihin nähden. KETUNAJOKOKEEN KEAJ YLEISOHJE Hyväksytty Kennelliitossa 29.3.2016. Voimassa 1.8.2016 alkaen. 1. KESKUSPAIKKA Kokeelle tulee järjestää tarkoituksenmukainen keskuspaikka, joka on sijainniltaan mahdollisimman

Lisätiedot