EU:n yleinen tietosuoja-asetus mikä muuttuu. Niina Harjunheimo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "EU:n yleinen tietosuoja-asetus mikä muuttuu. Niina Harjunheimo"

Transkriptio

1 EU:n yleinen tietosuoja-asetus mikä muuttuu Niina Harjunheimo

2 Yleinen tietosuoja-asetus sovellettavaksi toukokuussa 2018 Yleistä tietosuoja-asetusta sovellettava sellaisenaan kaikissa EU-maissa kahden vuoden siirtymäajan jälkeen alkaen korvaa henkilötietodirektiivin ja direktiivin täytäntöön panemiseksi annetun henkilötietolain niiltä osin, kun henkilötietojen käsittely kuuluu asetuksen soveltamisalaan Asetus 2016/679 EU:n virallisessa lehdessä: 2

3 Muutokset kansallisiin lakeihin edelleen arvioitavana Kansallinen sääntely henkilötietojen suojasta arvioitava yleisen tietosuojaasetuksen valossa ja sääntely saatettava asetuksen mukaiseksi ns. kansallisen liikkumavaran puitteissa Oikeusministeriön työryhmä valmistelee ehdotukset kansallisiksi lakimuutoksiksi toukokuun 2017 loppuun mennessä; arvioitavana mm. sääntely tietosuojaviranomaisista ja yksityisyyden suojasta työelämässä 3

4 Mikä säilyy, mikä muuttuu? Keskeisiä elementtejä yleisessä tietosuoja-asetuksessa

5 Sääntelyn laaja soveltamisala säilyy Sovelletaan henkilötietojen käsittelyyn, joka osittain tai kokonaan automaattista, sekä sellaisten henkilötietojen käsittelyyn muussa kuin automaattisessa muodossa, jotka muodostavat rekisterin osan tai joiden tarkoitus muodostaa rekisterin osa (art. 2) Henkilötieto (art. 4): kaikki tunnistettuun tai tunnistettavissa olevaan luonnolliseen henkilöön, jäljempänä 'rekisteröity', liittyvä tieto; tunnistettavissa olevana pidetään luonnollista henkilöä, joka voidaan suoraan tai epäsuorasti tunnistaa erityisesti tunnistetietojen, kuten nimen, henkilötunnuksen, sijaintitiedon, verkkotunnistetietojen taikka yhden tai useamman hänelle tunnusomaisen fyysisen, fysiologisen, geneettisen, psyykkisen, taloudellisen, kulttuurillisen tai sosiaalisen tekijän perusteella 5

6 Käsittelylle oltava myös jatkossa sääntelyssä määritetty peruste Perusteet lainmukaiselle käsittelylle (art. 6): - a) rekisteröidyn suostumus yhtä tai useampaa tarkoitusta varten - b) sopimuksen täytäntöönpano tai sopimusta edeltävien toimenpiteiden toteuttaminen rekisteröidyn pyynnöstä - c) lakisääteisen velvoitteen noudattaminen - d) rekisteröidyn tai muun henkilön elintärkeän edun suojaaminen - e) yleistä etua koskevan tehtävän suorittaminen tai rekisterinpitäjälle kuuluvan julkisen vallan käyttäminen - f) rekisterinpitäjän tai kolmannen osapuolen oikeutetun edun toteuttaminen, paitsi milloin tämän edun syrjäyttävät henkilötietojen suojaa tarvitsevat rekisteröidyn edut tai perusoikeudet ja -vapaudet, erityisesti jos rekisteröity on lapsi Huom. kohta f korvaa mm. henkilötietolain yhteysvaatimuksen 6

7 Käsittely oikeutetun edun perusteella Oikeutettu etu Rekisteröidyn edut tai perusoikeudet ja -vapaudet Tasapainotesti Käsittely Rekisterinpitäjä Rekisteröity Informaatio rekisteröidylle Kohtuulliset odotukset Oikeutettu etu Rekisteröidyn edut, perusoikeudet ja -vapaudet 7

8 Käsittely suostumuksen perusteella Suostumus (art. 4): mikä tahansa vapaaehtoinen, yksilöity, tietoinen ja yksiselitteinen tahdonilmaisu, jolla rekisteröity hyväksyy henkilötietojensa käsittelyn antamalla suostumusta ilmaisevan lausuman tai toteuttamalla selkeästi suostumusta ilmaisevan toimen Rekisteröity voi peruuttaa suostumuksensa milloin tahansa; rekisteröidylle ilmoitettava tästä oikeudesta ennen kuin rekisteröity antaa suostumuksen (art.7) Jos rekisteröity antaa suostumuksensa kirjallisessa ilmoituksessa, joka koskee myös muita asioita, suostumuksen antamista koskeva pyyntö esitettävä selvästi erillään muista asioista helposti ymmärrettävässä muodossa selkeällä ja yksinkertaisella kielellä (art. 7) Rekisterinpitäjän pystyttävä osoittamaan, että rekisteröity on antanut suostumuksen 8

9 Yleiset periaatteet ohjaavat käsittelyä myös jatkossa Henkilötietojen käsittelyssä noudatettava seuraavia periaatteita (art. 5): - tietoja käsiteltävä lainmukaisesti, asianmukaisesti ja rekisteröidyn kannalta läpinäkyvästi - tiedot kerättävä tiettyä, nimenomaista ja laillista tarkoitusta varten, eikä niitä saa käsitellä myöhemmin näiden tarkoitusten kanssa yhteensopimattomalla tavalla - tietojen oltava asianmukaisia, olennaisia ja rajoitettuja siihen, mikä on tarpeellista suhteessa niihin tarkoituksiin, joita varten niitä käsitellään - tietojen oltava täsmällisiä ja tarvittaessa päivitettyjä; on toteutettava kaikki mahdolliset kohtuulliset toimenpiteet sen varmistamiseksi, että käsittelyn tarkoituksiin nähden epätarkat ja virheelliset tiedot poistetaan tai oikaistaan viipymättä - tiedot säilytettävä muodossa, josta rekisteröity on tunnistettavissa ainoastaan niin kauan kuin on tarpeen käsittelyn tarkoitusten toteuttamista varten - tietoja käsiteltävä tavalla, jolla varmistetaan henkilötietojen asianmukainen turvallisuus, mukaan lukien suojaaminen luvattomalta ja lainvastaiselta käsittelyltä tai vahingossa tapahtuvalta häviämiseltä Huom. rekisterinpitäjä vastaa periaatteiden noudattamisesta ja sen kyettävä osoittamaan, että periaatteita on noudatettu ( osoitusvelvollisuus ) (art. 5) 9

10 Rekisteröidyn oikeudet vahvistuvat Oikeus informaatioon (art. 13 ja 14) Oikeus saada nykyistä enemmän informaatiota henkilötietoja kerättäessä (mm. tieto rekisterinpitäjän oikeutetusta edusta, jos käsittely perustuu tähän, ja tieto oikeudesta vastustaa henkilötietojen käsittelyä) Informaatio annettava tiiviisti esitetyssä ja helposti ymmärrettävässä muodossa selkeällä ja yksinkertaisella kielellä Jos henkilötietoja ei kerätä rekisteröidyltä, rekisteröidyllä oikeus saada informaatio kohtuullisessa ajassa tietojen keräämisestä (viimeistään 1 kk sisällä) tai viestittäessä rekisteröidylle ensimmäisen kerran (ks. poikkeukset art. 14) Tarkastusoikeus (art. 15) Oikeus saada rekisterinpitäjältä vahvistus, että rekisteröityä koskevia henkilötietoja käsitellään tai ei käsitellä Jos henkilötietoja käsitellään, oikeus saada tieto mm. käsittelyn tarkoituksista ja kyseessä olevista henkilötietojen ryhmistä sekä jäljennös käsiteltävistä henkilötiedoista yleisesti käytetyssä sähköisessä muodossa, jos rekisteröity tekee tarkastuspyynnön sähköisesti eikä toisin pyydä Oikeus tietojen oikaisemiseen (art. 16) Oikeus tietojen oikaisemiseen (art. 16) Oikeus vaatia, että rekisterinpitäjä oikaisee rekisteröityä koskevat epätarkat ja virheelliset henkilötiedot ja täydentää puutteelliset henkilötiedot 10

11 Rekisteröidyn oikeudet vahvistuvat Oikeus tietojen poistamiseen (art. 17) Oikeus vaatia, että rekisterinpitäjä poistaa rekisteröityä koskevat henkilötiedot mm. jos tietoja ei enää tarvita niihin tarkoituksiin, joita varten ne kerättiin tai rekisteröity peruuttaa suostumuksen eikä käsittelyyn ole muuta laillista perustetta Jos rekisterinpitäjä on julkistanut tiedot ja velvollinen poistamaan ne, sen toteutettava kohtuulliset toimenpiteet ilmoittaakseen tietoja käsitteleville rekisterinpitäjille, että rekisteröity on pyytänyt kyseisiä rekisterinpitäjiä poistamaan henkilötietoihin liittyvät linkit ja jäljennökset Oikeus siirtää tiedot (art. 20) Oikeus saada henkilötiedot, jotka rekisteröity toimittanut rekisterinpitäjälle, jäsennellyssä, yleisesti käytetyssä ja koneellisesti luettavassa muodossa, ja siirtää tiedot toiselle rekisterinpitäjälle, jos käsittely perustuu suostumukseen tai sopimukseen ja käsittely suoritetaan automaattisesti Em. tilanteissa oikeus saada henkilötiedot siirrettyä suoraan rekisterinpitäjältä toiselle, jos se teknisesti mahdollista Vastustamisoikeus (art. 21) Oikeus henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseen liittyvällä perusteella vastustaa henkilötietojen käsittelyä, ml. profilointia, joka perustuu rekisterinpitäjän oikeutettuun etuun tai yleistä etua koskevan tehtävän suorittamiseen tai julkisen vallan käyttämiseen Jos henkilötietoja käsitellään suoramarkkinointia varten, oikeus vastustaa käsittelyä milloin tahansa 11

12 Velvollisuudet määrittyvät jatkossa riskiperusteisesti Rekisterinpitäjä (art. 4): luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, viranomainen, virasto tai muu elin, joka yksin tai yhdessä toisten kanssa määrittelee henkilötietojen käsittelyn tarkoitukset ja keinot Ottaen huomioon käsittelyn luonne, laajuus, asiayhteys ja tarkoitukset sekä luonnollisten henkilöiden oikeuksiin ja vapauksiin kohdistuvat, todennäköisyydeltään ja vakavuudeltaan vaihtelevat riskit rekisterinpitäjän toteutettava tarvittavat tekniset ja organisatoriset toimenpiteet, joilla voidaan varmistaa ja osoittaa, että käsittelyssä noudatetaan yleistä tietosuoja-asetusta (art. 24) 12

13 Riskin käsite asetuksessa Resitaali 75: Luonnollisten henkilöiden oikeuksiin ja vapauksiin kohdistuvat riskit voivat aiheutua henkilötietojen käsittelystä, joka voi aiheuttaa fyysisiä, aineellisia tai aineettomia vahinkoja, erityisesti: - jos käsittely saattaa johtaa syrjintään, identiteettivarkauteen tai petokseen, taloudellisiin menetyksiin, maineen vahingoittumiseen, salassapitovelvollisuuden alaisten henkilötietojen luottamuksellisuuden menetykseen, pseudonymisoitumisen luvattomaan kumoutumiseen tai aiheuttaa muuta merkittävää taloudellista tai sosiaalista vahinkoa - kun rekisteröidyiltä saatetaan evätä heidän oikeuksiaan ja vapauksiaan tai estää heitä valvomasta omia henkilötietojaan - kun käsitellään sellaisia henkilötietoja, jotka koskevat erityisiä henkilötietoryhmiä (arkaluonteisia henkilötietoja) - kun arvioidaan henkilökohtaisia ominaisuuksia (mm. luodaan henkilöprofiileja) - kun käsitellään heikossa asemassa olevien luonnollisten henkilöiden henkilötietoja - kun käsitellään suuria määriä henkilötietoja ja käsittely koskee suurta rekisteröityjen määrää Eurooppalaiset tietosuojaviranomaiset laativat v loppuun mennessä ohjeistusta korkean riskin käsitteestä 13

14 Rekisterinpitäjän velvollisuuksien kokonaisuus Periaatteet, lainmukaisen käsittelyn perusteet Rekisterinpitäjän vastuu (riskiperusteisuus) (art. 24) Tietosuojavastaava Sisäänrakennettu ja oletusarvoinen tietosuoja Tietosuojaa koskeva vaikutusarviointi Tietoturvaloukkausten notifiointi, käsittelyn turvallisuus Seloste käsittelytoimista Sopimukset henkilötietojen käsittelijöiden kanssa Ennakkokuuleminen Osoitusvelvollisuus Niina Harjunheimo

15 Sisäänrakennettu ja oletusarvoinen tietosuoja Sisäänrakennettu tietosuoja (art. 25): Ottaen huomioon uusimman tekniikan ja toteuttamiskustannukset sekä käsittelyn luonteen, laajuuden, asiayhteyden ja tarkoitukset sekä käsittelyn aiheuttamat todennäköisyydeltään ja vakavuudeltaan vaihtelevat riskit luonnollisten henkilöiden oikeuksille ja vapauksille rekisterinpitäjän on käsittelytapojen määrittämisen ja itse käsittelyn yhteydessä toteutettava tehokkaasti tietosuojaperiaatteiden, kuten tietojen minimoinnin, täytäntöönpanoa varten asianmukaiset tekniset ja organisatoriset toimenpiteet, kuten tietojen pseudonymisointi ja tarvittavat suojatoimet, jotta ne saataisiin sisällytettyä käsittelyn osaksi ja jotta käsittely vastaisi tämän asetuksen vaatimuksia ja rekisteröityjen oikeuksia suojattaisiin Oletusarvoinen tietosuoja (art. 25): Rekisterinpitäjän on toteutettava asianmukaiset tekniset ja organisatoriset toimenpiteet, joilla varmistetaan, että oletusarvoisesti käsitellään vain käsittelyn kunkin erityisen tarkoituksen kannalta tarpeellisia henkilötietoja. Tämä velvollisuus koskee kerättyjen henkilötietojen määriä, käsittelyn laajuutta, säilytysaikaa ja saatavilla oloa. Näiden toimenpiteiden avulla on varmistettava etenkin se, että henkilötietoja oletusarvoisesti ei saateta rajoittamattoman henkilömäärän saataville ilman luonnollisen henkilön myötävaikutusta 15

16 Seloste käsittelytoimista laadittava myös jatkossa Rekisterinpitäjän laadittava ja säilytettävä seloste vastuullaan tapahtuvista käsittelytoimenpiteistä; selosteeseen sisällytettävä nykyistä enemmän informaatiota (mm. arvioidut määräajat eri tietoluokkien poistamiselle) ja selosteen oltava kirjallisessa, ml. sähköisessä, muodossa (art. 30) Myös henkilötietojen käsittelijän laadittava ja säilytettävä seloste rekisterinpitäjän lukuun tapahtuvista käsittelytoimenpiteistä Poikkeus: selostetta ei tarvitse laatia yritysten, joilla vähemmän kuin 250 työntekijää, paitsi jos käsittely todennäköisesti johtaa riskiin rekisteröityjen oikeuksille ja vapauksille, käsittely ei ole satunnaista tai käsittely koskee erityisiä henkilötietoryhmiä 16

17 Velvollisuus huolehtia tietoturvallisuudesta säilyy Ottaen huomioon uusin tekniikka ja toteuttamiskustannukset, käsittelyn luonne, laajuus, asiayhteys ja tarkoitukset sekä luonnollisten henkilöiden oikeuksiin ja vapauksiin kohdistuvat, todennäköisyydeltään ja vakavuudeltaan vaihtelevat riskit rekisterinpitäjän ja henkilötietojen käsittelijän on toteutettava riskiä vastaavan turvallisuustason varmistamiseksi asianmukaiset tekniset ja organisatoriset toimenpiteet (art. 32) Asianmukaisen turvallisuustason arvioimisessa on kiinnitettävä huomiota erityisesti käsittelyn sisältämiin riskeihin, erityisesti siirrettyjen, tallennettujen tai muutoin käsiteltyjen henkilötietojen vahingossa tapahtuvan tai laittoman tuhoamisen, häviämisen, muuttamisen, luvattoman luovuttamisen tai henkilötietoihin pääsyn vuoksi (art. 32) 17

18 Velvollisuus ilmoittaa tietoturvaloukkauksista Henkilötietojen tietoturvaloukkaus (art. 4): tietoturvaloukkaus, jonka seurauksena on siirrettyjen, tallennettujen tai muuten käsiteltyjen henkilötietojen vahingossa tapahtuva tai lainvastainen tuhoaminen, häviäminen, muuttaminen, luvaton luovuttaminen taikka pääsy tietoihin Rekisterinpitäjän ilmoitettava tietoturvaloukkauksesta valvontaviranomaiselle ilman aiheetonta viivytystä, viimeistään 72 tunnin kuluessa loukkauksen ilmitulosta, paitsi jos loukkauksesta ei todennäköisesti aiheudu yksilöiden oikeuksiin ja vapauksiin kohdistuvaa riskiä (ilmoituksen sisältö, ks. art. 33) Jos loukkaus todennäköisesti aiheuttaa korkean riskin yksilöiden oikeuksille ja vapauksille, rekisterinpitäjän ilmoitettava loukkauksesta rekisteröidylle ilman aiheetonta viivytystä; ilmoitusvelvollisuutta ei kuitenkaan ole mm. jos rekisterinpitäjä toteuttanut asianmukaiset tekniset ja organisatoriset suojatoimenpiteet ja ko. toimenpiteitä sovellettu loukkauksen kohteena oleviin tietoihin tai jos ilmoittaminen aiheuttaisi kohtuutonta vaivaa (tällöin toteutettava julkinen viestintä tai vastaava toimenpide) (art. 34) 18

19 Velvollisuus tietosuojavaikutustenarvioinnista Jos käsittely etenkin uutta teknologiaa käytettäessä todennäköisesti aiheuttaa käsittelyn luonne, laajuus, asiayhteys ja tarkoitukset huomioon ottaen luonnollisen henkilön oikeuksien ja vapauksien kannalta korkean riskin, rekisterinpitäjän toteutettava arviointi suunniteltujen käsittelytoimien vaikutuksista henkilötietojen suojalle (arvioinnin sisältö, ks. art. 35) Arviointi tehtävä etenkin seuraavissa tapauksissa: - luonnollisen henkilön ominaisuuksien järjestelmällinen ja kattava arviointi, joka perustuu automaattiseen käsittelyyn, ml. profilointiin, ja johtaa päätöksiin, joilla on oikeusvaikutuksia rekisteröidyille tai vaikuttavat rekisteröityihin vastaavalla tavalla merkittävästi - laajamittainen käsittely, joka kohdistuu 9 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuihin erityisiin henkilötietoryhmiin tai 10 artiklassa tarkoitettuihin rikostuomioita tai rikkomuksia koskeviin tietoihin - yleisölle avoimen alueen järjestelmällinen valvonta laajamittaisesti Valvontaviranomainen laatii luettelon käsittelytyypeistä, joista vaaditaan vaikutustenarviointi 19

20 Velvollisuus nimittää tietosuojavastaava Rekisterinpitäjän ja henkilötietojen käsittelijän nimitettävä tietosuojavastaava, kun: - käsittelyä tekee viranomainen tai julkishallinnon elin (pl. tuomioistuimet) - rekisterinpitäjän tai henkilötietojen käsittelijän ydintehtävät muodostuvat käsittelytoimista, jotka luonteensa, laajuutensa ja/tai tarkoitustensa vuoksi edellyttävät laajamittaista rekisteröityjen säännöllistä ja järjestelmällistä seurantaa - rekisterinpitäjän tai henkilötietojen käsittelijän ydintehtävät muodostuvat laajamittaisesta käsittelystä, joka kohdistuu 9 artiklan mukaisiin erityisiin henkilötietoryhmiin ja 10 artiklassa tarkoitettuihin rikostuomioita tai rikkomuksia koskeviin tietoihin. Tietosuojavastaava nimitettävä ammattipätevyyden perusteella sekä etenkin tietosuojalainsäädännön ja -käytäntöjen erikoistuntemuksen sekä tehtävistä suoriutumiseksi tarvittavien valmiuksien perusteella (vastaavan tehtävät, ks. art. 39) Vastaava voi olla rekisterinpitäjän tai käsittelijän palveluksessa tai toteuttaa tehtävänsä sopimuksen perusteella (art. 37) 20

21 Uutta sääntelyä hallinnollisista sakoista Riippuen kunkin tapauksen olosuhteista hallinnollinen sakko määrättävä joko valvontaviranomaisen muiden toimenpiteiden lisäksi tai sijaan; päätettäessä sakon määräämisestä ja määrästä otettava huomioon mm. rikkomuksen luonne, vakavuus ja kesto sekä rekisteröityjen kärsimä vahinko, rikkomuksen tahallisuus tai tuottamuksellisuus (ks. kriteerit art. 83) Sakon määrä enintään euroa tai 2 % maailmanlaajuisesta vuosittaisesta kokonaisliikevaihdosta: mm. rekisterinpitäjän ja henkilötietojen käsittelijän velvollisuuksien laiminlyönti (mm. art. 25, 30, 32, 33, 34, 35, 36) Sakon määrä enintään euroa tai 4 % maailmanlaajuisesta vuosittaisesta kokonaisliikevaihdosta: mm. periaatteita koskevien säännösten rikkominen, rekisteröidyn oikeuksia koskevien säännösten rikkominen, kv. henkilötietojen siirtoa koskevien säännösten rikkominen, valvontaviranomaisen määräyksen noudattamisen laiminlyönti (mm. art. 5, 6, 12-22, 44-49) 21

22 Kiitos! Niina Harjunheimo Elinkeinoelämän keskusliitto

EU:n tietosuoja-asetus ja sähköposti

EU:n tietosuoja-asetus ja sähköposti 1 EU:n tietosuoja-asetus ja sähköposti EU:n uusi yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) määrittelee, miten EU-kansalaisten henkilötietojen käsittely tulee järjestää EU:n alueella. Asetus astuu voimaan 25.5.2018

Lisätiedot

Tietosuojauudistus tulee PTC:n käytännön vinkit. Tapio Lahtinen

Tietosuojauudistus tulee PTC:n käytännön vinkit. Tapio Lahtinen Tietosuojauudistus tulee PTC:n käytännön vinkit Tapio Lahtinen Mistä on kyse ja miten päästä alkuun? Tietosuoja-asetus ei suoraan anna yleisvastausta, siihen, mitä pitäisi tehdä Kärjistäen kyse on ikään

Lisätiedot

EU-tietosuoja-asetus. Helsingin kaupunki Kaupunginkanslia

EU-tietosuoja-asetus. Helsingin kaupunki Kaupunginkanslia EU-tietosuoja-asetus 26.9.2016 EU:n perusoikeuskirja EU:n perusoikeuskirjan 8 artikla: 1. Jokaisella on oikeus henkilötietojen suojaan. 2. Tietojen käsittelyn on oltava asianmukaista ja sen on tapahduttava

Lisätiedot

EU -tietosuoja-asetuksen edellyttämät toimenpiteet kunnissa

EU -tietosuoja-asetuksen edellyttämät toimenpiteet kunnissa EU -tietosuoja-asetuksen edellyttämät toimenpiteet kunnissa Lakiklinikka Kuntamarkkinat, 14.9.2017 Ida Sulin Miksi uudistus? Tietosuojavaltuutettu 5.4.2016: Tarvitaan vankka säännöstö, joka varmistaa,

Lisätiedot

Tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimusten käyttöönotto

Tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimusten käyttöönotto Tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimusten käyttöönotto Jari Ala-Varvi 03 / 2017 30.3.2017 1 Miksi? GDPR tietosuoja-asetus astui voimaan 25.5.2016 ja siirtymäaika päättyy 24.5.2018 Perusoikeuksien suoja monimutkaistuvassa

Lisätiedot

Maksupalveludirektiivi (PSD2) tietosuojan näkökulmasta. Fintech Breakfast , Technopolis, Oulu

Maksupalveludirektiivi (PSD2) tietosuojan näkökulmasta. Fintech Breakfast , Technopolis, Oulu Maksupalveludirektiivi (PSD2) tietosuojan näkökulmasta Fintech Breakfast 17.3.2017, Technopolis, Oulu Agenda I II Maksupalveludirektiivi (PSD2) mitä uutta? Yleinen tietosuoja-asetus PSD2 3 Maksupalveludirektiivi

Lisätiedot

Mitä jokaisen pitää tietää EU:n tietosuoja-asetuksesta IAB Finland ry:n tietosuojaseminaari

Mitä jokaisen pitää tietää EU:n tietosuoja-asetuksesta IAB Finland ry:n tietosuojaseminaari Mitä jokaisen pitää tietää EU:n tietosuoja-asetuksesta IAB Finland ry:n tietosuojaseminaari 14.4.2016 Laura Teirikko Lakimies, Eversheds Asianajotoimisto Oy V. 1995 HENKILÖTIETODIREKTIIVI (Kuvasitaatti:

Lisätiedot

EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja henkilötiedot opintoasioissa General Data Protection Regulation (GDPR) (EU) 2016/679

EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja henkilötiedot opintoasioissa General Data Protection Regulation (GDPR) (EU) 2016/679 EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja henkilötiedot opintoasioissa General Data Protection Regulation (GDPR) (EU) 2016/679 9.11.2017 Ammattikorkeakoulujen opintoasiainpäivät, Vaasa Lakimies Anna Johansson,

Lisätiedot

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Teknologiateollisuus ry Ylitarkastaja Anna Hänninen

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Teknologiateollisuus ry Ylitarkastaja Anna Hänninen EU:n tietosuoja-asetus: Mitä uusi yleinen tietosuoja-asetus edellyttää organisaatiolta? Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Teknologiateollisuus ry 13.2.2017 Ylitarkastaja Anna

Lisätiedot

Nykyinen henkilötietolaki sekä laki tietosuojalautakunnasta ja tietosuojavaltuutetusta kumottaisiin.

Nykyinen henkilötietolaki sekä laki tietosuojalautakunnasta ja tietosuojavaltuutetusta kumottaisiin. TILIAKTIIVA TIEDOTTAA 1/2017 UUSI TIETOSUOJALAKI (Oikeusministeriö, tiedote 21.6.2017) Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdotti kesäkuussa, että säädettäisiin uusi henkilötietojen suojaa koskeva yleislaki,

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus ja tutkittavan suostumus Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Avoin tiede ja tutkimus hankkeen ja

EU:n tietosuoja-asetus ja tutkittavan suostumus Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Avoin tiede ja tutkimus hankkeen ja EU:n tietosuoja-asetus ja tutkittavan suostumus Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Avoin tiede ja tutkimus hankkeen ja Tietoarkiston seminaari 1.11.2017 Ylitarkastaja Anna Hänninen

Lisätiedot

2) tiedon antamisesta saattaisi aiheutua vakavaa vaaraa rekisteröidyn terveydelle tai hoidolle taikka jonkun muun oikeuksille;

2) tiedon antamisesta saattaisi aiheutua vakavaa vaaraa rekisteröidyn terveydelle tai hoidolle taikka jonkun muun oikeuksille; Artikla 15 artikla - Rekisteröidyn oikeus saada pääsy tietoihin 1. Rekisteröidyllä on oikeus saada rekisterinpitäjältä vahvistus siitä, että häntä koskevia henkilötietoja käsitellään tai että niitä ei

Lisätiedot

1. Yleiset Periaatteet

1. Yleiset Periaatteet 1. Yleiset Periaatteet 1 Esityksen runko Asetuksen soveltamisala Periaatteet Käsittelyn lainmukaisuus Käsittelyn lailliset perusteet 2 Soveltamisala 3 Soveltamisala Henkilötieto = tunnistettuun tai tunnistettavissa

Lisätiedot

EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET WALMU

EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET WALMU EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET WALMU 1 EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET EU:n tietosuoja-asetuksen huomioiminen järjestötoiminnassa GDPR = General Data Protection Regulation = EU:n tietosuoja-asetus = Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Tietosuoja-asetus Immo Aakkula Arkistointi

Tietosuoja-asetus Immo Aakkula Arkistointi Tietosuoja-asetus Immo Aakkula 31.10.2017 Arkistointi Tietosuoja-asetus arkistointi Lähtökohdat Henkilötietolaki poistuu 25.5.2018 Asetus koskee keskeisimmiltä osin suoraan arkistoja Asetusta täydennetään

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus (2016/679)

EU:n tietosuoja-asetus (2016/679) EU:n tietosuoja-asetus (2016/679) Valtakunnalliset tutkimushoitaja- ja tutkimuskoordinaattoripäivät 17.3.2017 Helsinki Jaana Riikonen, tietosuojavastaava Puhummeko yhteistä kieltä? Tietosuojalla tarkoitetaan

Lisätiedot

[yksilöitynä käsiteltävät henkilötiedot ja käsittelyn kesto] [yksilöitynä henkilötietojen tyyppi ja rekisteröityjen ryhmät]

[yksilöitynä käsiteltävät henkilötiedot ja käsittelyn kesto] [yksilöitynä henkilötietojen tyyppi ja rekisteröityjen ryhmät] 1(5) L I I T E 5B T I E T O S U O J A 1. TARKOITUS Tällä tietosuojaliitteellä ( Tietosuojaliite ) [tilaaja] ( Tilaaja ) rekisterinpitäjänä ja käsittelijänä ja [toimittaja] ( Toimittaja ) henkilötietojen

Lisätiedot

3) rekisterissä olevia henkilötietoja käytetään yksinomaan historiallista tai tieteellistä tutkimusta taikka tilastointia varten; tai

3) rekisterissä olevia henkilötietoja käytetään yksinomaan historiallista tai tieteellistä tutkimusta taikka tilastointia varten; tai LIITE (Tieteellinen tutkimus) Artikla 15 artikla - Rekisteröidyn oikeus saada pääsy tietoihin 1. Rekisteröidyllä on oikeus saada rekisterinpitäjältä vahvistus siitä, että häntä koskevia henkilötietoja

Lisätiedot

EU-TIETOSUOJAN KOKONAISUUDISTUS

EU-TIETOSUOJAN KOKONAISUUDISTUS EU-TIETOSUOJAN KOKONAISUUDISTUS TIETOSUOJAN NYKYTILANNE Tietosuoja Yksityisyyden suojaamista henkilötietoja käsiteltäessä [Henkilörekisterilaki (471/1987)] Henkilötietolaki (523/1999) Henkilötietojen käsittelyä

Lisätiedot

E U : N T I E T O S U O J A - A S E T U K S E N V A I K U T U K S E T Y R I T Y S T E N L I I K E T O I M I N T A A N T E R H O N E V A S A L O

E U : N T I E T O S U O J A - A S E T U K S E N V A I K U T U K S E T Y R I T Y S T E N L I I K E T O I M I N T A A N T E R H O N E V A S A L O E U : N T I E T O S U O J A - A S E T U K S E N V A I K U T U K S E T Y R I T Y S T E N L I I K E T O I M I N T A A N T E R H O N E V A S A L O Tietosuojalainsäädännön kokonaisuudistus Ensimmäinen EU:n

Lisätiedot

Elinkeino- ja työmarkkinatiedote 6/ (13)

Elinkeino- ja työmarkkinatiedote 6/ (13) Elinkeino- ja työmarkkinatiedote 6/2017 1 (13) Uusi tietosuoja-asetus EU:ssa on tullut voimaan tietosuoja-asetus. Henkilötietojen käsittelyn on oltava tietosuoja-asetuksen mukaista 25.5.2018 alkaen. Suomessa

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus ja tietosuoja arjessa. GDPR General Data Protection Regulation

EU:n tietosuoja-asetus ja tietosuoja arjessa. GDPR General Data Protection Regulation EU:n tietosuoja-asetus ja tietosuoja arjessa GDPR General Data Protection Regulation Tietosuoja Tietosuojalla on perinteisesti ymmärretty henkilötietolain henkilötietojen käsittelyä koskevien vaatimusten

Lisätiedot

Tietosuoja-asetus. Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry Castrén & Snellman

Tietosuoja-asetus. Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry Castrén & Snellman Tietosuoja-asetus Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry 20.10.2016 1 If your shop assistant was an app? Kuvasitaatti: https://www.theguardian.com/technology/2015/jan/12/shopkeeperspermissions-apps-smartphone-privacy

Lisätiedot

EU-tietosuoja-asetus Kari Kataja, HAMKin tietosuojavastaava

EU-tietosuoja-asetus Kari Kataja, HAMKin tietosuojavastaava EU-tietosuoja-asetus 26.10.2017 Kari Kataja, HAMKin tietosuojavastaava Esityksen sisältö Esittäytyminen Johdanto Tietosuojavastaava Tietosuoja-asetuksen periaatteita Rekisteröidyn oikeuksia Käytännössä

Lisätiedot

Tiedollinen itsemääräämisoikeus ja MyData

Tiedollinen itsemääräämisoikeus ja MyData Tiedollinen itsemääräämisoikeus ja MyData Erityisasiantuntija Tomi Voutilainen JulkICT-osasto Absoluuttisen tiedollisen itsemääräämisoikeuden sisällön hahmottaminen Tiedollinen itsemääräämisoikeus Oikeus

Lisätiedot

Tietosuojalainsäädännön uudistus

Tietosuojalainsäädännön uudistus Tietosuojalainsäädännön uudistus Helsinki 28.11.2017 Johtava lakimies Ida Sulin, Suomen Kuntaliitto Miksi? Tietosuojavaltuutettu 5.4.2016: Tarvitaan vankka säännöstö, joka varmistaa, että ihmisten oikeus

Lisätiedot

Tervetuloa tietosuoja-asetuskoulutukseen! JASMINA HEINONEN

Tervetuloa tietosuoja-asetuskoulutukseen! JASMINA HEINONEN Tervetuloa tietosuoja-asetuskoulutukseen! 17.1.17 1 Päivän kulku 09:40-10:20 Jasmina Heinonen: Tietosuoja-asetus: Johdatus ja rekisteröidyn oikeudet 10:20-10:35 Tauko 10:35-11:30 Lotta Kuusisto: Tietosuoja-asetus

Lisätiedot

Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen?

Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? 24.1.2017 www.tietosuoja.fi 2 Sisältö Johdanto... 3 1 Henkilötietojen käsittelyn arviointi... 4 2 Tietosuojaperiaatteiden toteuttaminen...

Lisätiedot

EU-tietosuoja-asetus Vaikutukset korkeakoulun IT:n näkökulmasta Case Laurea

EU-tietosuoja-asetus Vaikutukset korkeakoulun IT:n näkökulmasta Case Laurea www.laurea.fi EU-tietosuoja-asetus Vaikutukset korkeakoulun IT:n näkökulmasta Case Laurea FUASin etiikkaseminaari 4.4.2017 Laurea Kimmo Pettinen 2 Sisältö Tieto - henkilötieto GDPR:n vaikutukset Pääasiallinen

Lisätiedot

Tietosuoja-asetus. Aktuaariyhdistyksen vuosikokous

Tietosuoja-asetus. Aktuaariyhdistyksen vuosikokous Tietosuoja-asetus Aktuaariyhdistyksen vuosikokous 20.9.2017 Sisältö Tilannekatsaus sääntelyyn Rekisterinpitäjä ja henkilötietojen käsittelijä Henkilötieto ja henkilörekisteri Henkilötietojen käsittely

Lisätiedot

EU:N YLEINEN TIETOSUOJ ASETUS JA KLIININEN TU TKIMUS

EU:N YLEINEN TIETOSUOJ ASETUS JA KLIININEN TU TKIMUS EU:N YLEINEN TIETOSUOJ A- ASETUS JA KLIININEN TU TKIMUS Marjut Salokannel OTT, dos. Sareco Kliinisen tutkimuksen seminaari, Tampere 21.3.2017 EU:n yleinen tietosuoja-asetus voimassa ja sovelletaan lakina

Lisätiedot

VAT:n tietosuoja, tietoturva ja uuteen henkilötietolakiin liittyvät tarkennukset.

VAT:n tietosuoja, tietoturva ja uuteen henkilötietolakiin liittyvät tarkennukset. 1 VAT:n tietosuoja, tietoturva ja uuteen henkilötietolakiin liittyvät tarkennukset. Työpajatoiminnan asiakkaiden tietojen turvallista käsittelyä säätelevät monet asetukset, lait ja määräykset. Nyt usein

Lisätiedot

GDPR ja eprivacy mitä siis nyt pitäisi tehdä?

GDPR ja eprivacy mitä siis nyt pitäisi tehdä? GDPR ja eprivacy mitä siis nyt pitäisi tehdä? Laura Tarhonen Privacy Manager Sanoma Oyj 8.6.2017 IAB Tietosuojaseminaari Kuvat: unsplash.com / esimerkkisivustot ja palvelut 2 Seitsemän asiaa, jotka voit

Lisätiedot

Rekisteri- ja tietosuojaseloste 1 (5) EU:n yleinen tietosuoja-asetus, artikla 30 Henkilötietolaki (523/99) 10 ja 24

Rekisteri- ja tietosuojaseloste 1 (5) EU:n yleinen tietosuoja-asetus, artikla 30 Henkilötietolaki (523/99) 10 ja 24 Rekisteri- ja tietosuojaseloste 1 (5) 1. Rekisterinpitäjä Iisalmen kaupunki Toimialajohtaja: Kaupunginjohtaja Vastuualueen päällikkö / yksikön esimies: Hallintojohtaja Esa Laukkanen, puh. 0400 771 092

Lisätiedot

Rekisteri- ja tietosuojaseloste 1 (5) EU:n yleinen tietosuoja-asetus, artikla 30 Henkilötietolaki (523/99) 10 ja 24

Rekisteri- ja tietosuojaseloste 1 (5) EU:n yleinen tietosuoja-asetus, artikla 30 Henkilötietolaki (523/99) 10 ja 24 Rekisteri- ja tietosuojaseloste 1 (5) 1. Rekisterinpitäjä Iisalmen kaupunki Toimialajohtaja: Kaupunginjohtaja Vastuualueen päällikkö / yksikön esimies: Elinkeinojohtaja Terho Savolainen Yhteystiedot (osoite,

Lisätiedot

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun EU:n tietosuoja-asetus: Tieteellinen tutkimus Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Tietoarkiston seminaari 14.9.2016 Ylitarkastaja Anna Hänninen Esityksen sisältö I. Tietosuoja-asetus

Lisätiedot

Tutkittavan informointi ja suostumus

Tutkittavan informointi ja suostumus Tutkittavan informointi ja suostumus yhdistettäessä tutkittavilta kerättyjä tietoja rekisteritietoihin Ylitarkastaja Raisa Leivonen Tietosuojavaltuutetun toimisto 9.12.2010 Kysy rekisteritutkimuksen luvista

Lisätiedot

Lausunto Suomen Journalistiliitto ry (SJL) suhtautuu 1 luvun muotoiluun myönteisesti.

Lausunto Suomen Journalistiliitto ry (SJL) suhtautuu 1 luvun muotoiluun myönteisesti. Suomen Journalistiliitto ry Lausunto 07.09.2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuoja-asetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

EU:N UUSI TIETOSUOJA- ASETUS

EU:N UUSI TIETOSUOJA- ASETUS 4.10.2016 EU:N UUSI TIETOSUOJA- ASETUS Anu Talus 1 Yleistä Merkittävimmät muutokset Kansallinen jatkovalmistelu Kuntien kyberturvallisuuspäivät 2 1 YLEISTÄ KOM:n ehdotus tietosuojapaketiksi tammikuussa

Lisätiedot

OP Ryhmän tietosuojavastaava OP Ryhmä Postiosoite: PL 308, OP Sähköpostiosoite: OP Palveluhaku asiakasrekisteri

OP Ryhmän tietosuojavastaava OP Ryhmä Postiosoite: PL 308, OP Sähköpostiosoite: OP Palveluhaku asiakasrekisteri 1 (5) TIETOSUOJASELOSTE 1 Yleistä Tällä tietosuojaselosteella annetaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (jäljempänä tietosuoja-asetus) sekä henkilötietolain edellyttämiä tietoja yhtäältä rekisteröidylle

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus (GDPR)

EU:n tietosuoja-asetus (GDPR) EU:n tietosuoja-asetus (GDPR) Mikä GDPR? The General Data Protection Regulation (GDPR) = EU:n tietosuoja-asetus Asetus, ei direktiivi, eli kaikkien jäsenmaiden on pakko noudattaa Astuu voimaan 25.5.2018

Lisätiedot

EU:n tietosuojasääntelyn uudistaminen. Vakuutuslakimiesten Eurooppapäivä 8. toukokuuta 2012 Eeva Jokineva

EU:n tietosuojasääntelyn uudistaminen. Vakuutuslakimiesten Eurooppapäivä 8. toukokuuta 2012 Eeva Jokineva EU:n tietosuojasääntelyn uudistaminen Vakuutuslakimiesten Eurooppapäivä 8. toukokuuta 2012 Eeva Jokineva EU:n tietosuojasääntelyn uudistaminen Esityksen sisältö Voimassaoleva tietosuojasääntely Uudistamishankkeen

Lisätiedot

Tiedon elinkaaren hallinta Henkilötietojen suoja

Tiedon elinkaaren hallinta Henkilötietojen suoja Tiedon elinkaaren hallinta Henkilötietojen suoja Ylitarkastaja Katja Ahola katja.ahola[at]om.fi Kuntien kyberturvallisuuspäivillä 4.10.2016 1 YKSITYISELÄMÄN SUOJAN LÄHTÖKOHTANA ON, ETTÄ YKSILÖLLÄ ON OIKEUS

Lisätiedot

Fintech-yrityksen tietosuoja: Tietosuoja-asetus Markus Myhrberg

Fintech-yrityksen tietosuoja: Tietosuoja-asetus Markus Myhrberg Fintech-yrityksen tietosuoja: Tietosuoja-asetus Markus Myhrberg 26.1.2017 Sääntely-ympäristö Henkilötietolaki Perustuslaki EIS, EU perusoikeuskirja GDPR (PSD2) Työelämän tietosuojalaki Tietoyhteiskuntakaari

Lisätiedot

Lexian tietosuojaseminaari Dont Mess With My Data! Askelmerkit tästä eteenpäin Saara Ryhtä, Counsel

Lexian tietosuojaseminaari Dont Mess With My Data! Askelmerkit tästä eteenpäin Saara Ryhtä, Counsel Lexian tietosuojaseminaari 16.11.2016 Dont Mess With My Data! Askelmerkit tästä eteenpäin Saara Ryhtä, Counsel 554 Askelmerkit tästä eteenpäin 1. Tietoisuuden lisääminen, organisoituminen 2. Tallennetut

Lisätiedot

Tietosuojaseloste (5)

Tietosuojaseloste (5) 1.10.2017 1(5) Tietosuojaseloste Tässä tietosuojaselosteesta (jäljempänä tietosuojaseloste ) on kuvattu henkilötietojen käsittelykäytännöt, mukaan lukien kuvaus kerätyistä henkilötiedoista ja niiden käsittelytavoista.

Lisätiedot

HENKILÖTIETOJEN SUOJAA KOSKEVAN KANSALLISEN LAINSÄÄDÄNNÖN TARKISTAMINEN

HENKILÖTIETOJEN SUOJAA KOSKEVAN KANSALLISEN LAINSÄÄDÄNNÖN TARKISTAMINEN Luonnos 18.1.2015 OM1/41/2016 HENKILÖTIETOJEN SUOJAA KOSKEVAN KANSALLISEN LAINSÄÄDÄNNÖN TARKISTAMINEN Asettaminen Oikeusministeriö on päättänyt asettaa työryhmän selvittämään Euroopan unionin yleisen tietosuoja-asetuksen

Lisätiedot

GDPR READY 2018 KOULUTUSOHJELMA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS. Terho Nevasalo, partner

GDPR READY 2018 KOULUTUSOHJELMA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS. Terho Nevasalo, partner GDPR READY 2018 KOULUTUSOHJELMA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS Terho Nevasalo, partner 31.5.2016 1 NYKYINEN SÄÄNTELY TULEVAT MUUTOKSET GDPR READY 2018 KICK-OFF! Ohjelma 31.5.2016 08.30-09.00 Aamukahvit ja verkottumista

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus

EU:n tietosuoja-asetus EU:n tietosuoja-asetus Henkilötiedot henkilöstöhallinnossa Rekrytoija 2017, 2.11.2017 Ida Sulin Sisältö EU:n tietosuojauudistus ja yhteiskunnan muutos Tietosuoja-asetuksen periaatteelliset ja toiminalliset

Lisätiedot

5.11. EU:n YLEINEN TIETOSUOJA-ASETUS Kirjastoverkkopäivät KANSALLISKIRJASTO Hallinto- ja kehittämispalvelut

5.11. EU:n YLEINEN TIETOSUOJA-ASETUS Kirjastoverkkopäivät KANSALLISKIRJASTO Hallinto- ja kehittämispalvelut 5.11 EU:n YLEINEN TIETOSUOJA-ASETUS Kirjastoverkkopäivät 26.10.2017 TIETOSUOJA-ASETUS tullut voimaan 25.5.2016 ryhdyttävä kansallisesti soveltamaan viimeistään 25.5.2018 kansallista tietosuojalakia valmistellaan,

Lisätiedot

T E R H O N E V A S A L O

T E R H O N E V A S A L O K Ä Y T T Ä J Ä T I E T O J E N H A L L I N N O I N T I H U O M I S E N P A L V E L U I S S A K O K O N A I S U U D I S T U S E U : N T I E T O S U O J A L A I N S Ä Ä D Ä N N Ö S S Ä T E R H O N E V A

Lisätiedot

Henkilötietojen käsittely sähköisen tunnistamisen luottamusverkostossa

Henkilötietojen käsittely sähköisen tunnistamisen luottamusverkostossa Suositus Henkilötietojen käsittely sähköisen tunnistamisen luottamusverkostossa n suosituksen liite Suositus 1 (9) Sisältö 1 Johdanto... 3 2 LUOTTAMUSVERKOSTO JA SEN TOIMINTA... 3 2.1 Luottamusverkosto...

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄN YLEINEN INFORMOINTIVELVOLLISUUS

REKISTERINPITÄJÄN YLEINEN INFORMOINTIVELVOLLISUUS TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO REKISTERINPITÄJÄN YLEINEN INFORMOINTIVELVOLLISUUS Päivitetty 15.09.2010 www.tietosuoja.fi 2 Sisällysluettelo 1. Mistä informointivelvoitteessa on kysymys 3 2. Ketä informointivelvoite

Lisätiedot

Lausunto Yleiset kommentit erityisiä henkilötietoryhmiä koskevasta 5 :stä ja rikostuomioita ja rikkomuksia koskevasta 6 :stä.

Lausunto Yleiset kommentit erityisiä henkilötietoryhmiä koskevasta 5 :stä ja rikostuomioita ja rikkomuksia koskevasta 6 :stä. Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto Lausunto 08.09.2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuojaasetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus ja tieteellinen tutkimus Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Ylitarkastaja Anna Hänninen

EU:n tietosuoja-asetus ja tieteellinen tutkimus Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Ylitarkastaja Anna Hänninen EU:n tietosuoja-asetus ja tieteellinen tutkimus Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Avoin tiede ja tutkimus Tietosuojavaltuutetun hankkeen Tietoarkiston seminaari 31.10.2017 Ylitarkastaja Anna Hänninen

Lisätiedot

Tietosuojanäkökulma biopankkilainsäädäntöön

Tietosuojanäkökulma biopankkilainsäädäntöön Tietosuojanäkökulma biopankkilainsäädäntöön Ylitarkastaja Raisa Leivonen Tietosuojavaltuutetun toimisto Suomen Lääkintäoikeuden ja etiikan seura ry 22.3.2012 Yleistä tietosuojasta Tietosuojanäkökulma biopankkitoimintaan

Lisätiedot

1 luku. Yleiset säännökset. Suomen Asianajajaliitto. Lausunto Dnro 48/2017. Asia: 1/41/2016. Yleiset kommentit

1 luku. Yleiset säännökset. Suomen Asianajajaliitto. Lausunto Dnro 48/2017. Asia: 1/41/2016. Yleiset kommentit Suomen Asianajajaliitto Lausunto 08.09.2017 Dnro 48/2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuojaasetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

Tietosuoja-asetuksen vaikutukset ja merkitys kuvakokoelmille. Annika Tuomala ja Ismo Malinen

Tietosuoja-asetuksen vaikutukset ja merkitys kuvakokoelmille. Annika Tuomala ja Ismo Malinen Tietosuoja-asetuksen vaikutukset ja merkitys kuvakokoelmille Annika Tuomala ja Ismo Malinen 21.11.2017 Taustaksi: Valokuva henkilötietona Henkilötieto: kaikki tunnistettuun tai tunnistettavissa olevaan

Lisätiedot

Lausunto Kuntayhtymien tehtävät puolestaan perustuvat kuntalain lisäksi kuntayhtymän perussopimukseen (kuntalaki 55 ja 56 ).

Lausunto Kuntayhtymien tehtävät puolestaan perustuvat kuntalain lisäksi kuntayhtymän perussopimukseen (kuntalaki 55 ja 56 ). Helsingin seudun liikenne kuntayhtymä Lausunto 08.09.2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuojaasetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

EU:N TIETOSUOJA- ASETUS JA SEN VAIKUTUS REKISTERÖITYNEELLE

EU:N TIETOSUOJA- ASETUS JA SEN VAIKUTUS REKISTERÖITYNEELLE EU:N TIETOSUOJA- ASETUS JA SEN VAIKUTUS REKISTERÖITYNEELLE Tietoturvapäivä 2017 Tietoturvallisuusasiantuntija Pauliina Hirvonen Citrus Solutions Oy 07.03.2017 CITRUS TYÖNANTAJANA 2002ICT-konsultointi,

Lisätiedot

TUTKIMUSLUPAHAKEMUS/PÄÄTÖS

TUTKIMUSLUPAHAKEMUS/PÄÄTÖS 1/2 TUTKIMUSLUPAHAKEMUS/PÄÄTÖS 1. Tutkimusluvan hakijan tiedot Sukunimi Etunimet Syntymäaika Lähiosoite Postinumero ja toimipaikka Puhelinnumero Sähköpostiosoite 2. Asiakirjat, joihin tutkimuslupaa haetaan

Lisätiedot

SELVITYKSIÄ JA OHJEITA UTREDNINGAR OCH ANVISNINGAR. Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen?

SELVITYKSIÄ JA OHJEITA UTREDNINGAR OCH ANVISNINGAR. Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? SELVITYKSIÄ JA OHJEITA UTREDNINGAR OCH ANVISNINGAR 4 2017 Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? Sarjanimi ja numero 4/2017 Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? Oikeusministeriö, Helsinki

Lisätiedot

EU:N YLEINEN TIETOSUOJA- ASETUS

EU:N YLEINEN TIETOSUOJA- ASETUS EU:N YLEINEN TIETOSUOJA- ASETUS Jarkko Reittu Tietosuojavastaava, Lakimies Helsingin yliopisto, Yleishallinto jarkko.reittu@helsinki.fi EU:n yleinen tietosuoja-asetus/jarkko Reittu - Käyttö CC 4.0 BY-NC-SA

Lisätiedot

EU:n uusi tietosuoja-asetus

EU:n uusi tietosuoja-asetus GDPR EU:n uusi tietosuoja-asetus Mikä on uusi tietosuoja-asetus? Miten asetus vaikuttaa tapahtumien järjestämiseen? Juho Harmaa Lyyti Oy Asetuksen tavoite: Jokaisella on oikeus suojata henkilökohtaiset

Lisätiedot

Tietosuoja KERÄÄTKÖ TALLENNATKO KÄYTÄTKÖ HENKILÖTIETOJA? Mitä henkilötiedot ovat? Paremmat säännöt pienten yritysten kannalta.

Tietosuoja KERÄÄTKÖ TALLENNATKO KÄYTÄTKÖ HENKILÖTIETOJA? Mitä henkilötiedot ovat? Paremmat säännöt pienten yritysten kannalta. 0100101000011010100010001010110101101111000101000 00101000011010100010001010110101101111000101 Paremmat säännöt pienten yritysten kannalta Tietosuoja 01001001010000110101000100010101101011011110001 Tietosuojaa

Lisätiedot

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Tietosuoja tutkimustoiminnassa; EU:n yleinen tietosuoja-asetus Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun FUAS-liittouman tutkimusetiikkaseminaari 4.4.2017 Ylitarkastaja Anna Hänninen

Lisätiedot

Tietosuojalainsäädäntö uudistuu. Tietosuoja-asetus. Ylitarkastaja Anna Hänninen. VAHTIn kuntien tietoturvajaoston alueseminaarikiertue

Tietosuojalainsäädäntö uudistuu. Tietosuoja-asetus. Ylitarkastaja Anna Hänninen. VAHTIn kuntien tietoturvajaoston alueseminaarikiertue Tietosuojalainsäädäntö uudistuu. Tietosuoja-asetus Ylitarkastaja Anna Hänninen VAHTIn kuntien tietoturvajaoston alueseminaarikiertue Jyväskylä 13.10.2016 YKSITYISELÄMÄN SUOJAN LÄHTÖKOHTANA ON, ETTÄ YKSILÖLLÄ

Lisätiedot

Helsingin kaupungin tietosuojalinjaukset

Helsingin kaupungin tietosuojalinjaukset HELSINGIN KAUPUNKI 1 / 14 Kaupunginkanslia Helsingin kaupungin tietosuojalinjaukset Henkilötietojen käsittelyperiaatteet EU:n tietosuoja-asetus (EU 2016/679) tulee voimaan 25.5.2018. Tietosuoja-asetuksessa

Lisätiedot

13772/14 sas, vpy, ht, ess/sj/ts 1 DG D 2C

13772/14 sas, vpy, ht, ess/sj/ts 1 DG D 2C Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. lokakuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2012/0011 (COD) 13772/14 DATAPROTECT 129 JAI 730 MI 726 DRS 120 DAPIX 137 FREMP 164 COMIX 503 CODEC 1926 ILMOITUS

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus mikä muuttuu vai muuttuukö mikään?

EU:n tietosuoja-asetus mikä muuttuu vai muuttuukö mikään? EU:n tietosuoja-asetus mikä muuttuu vai muuttuukö mikään? TDWI Finland 11.11.2014 Eija Warma, Counsel Data Protection & Privacy 1 Data privacy is a consequence of data protection measures taken 2 Henkilötiedon

Lisätiedot

Helsingin seudun ympäristöpalvelut - kuntayhtymän tietosuojaa koskevat periaatteet

Helsingin seudun ympäristöpalvelut - kuntayhtymän tietosuojaa koskevat periaatteet Helsingin seudun ympäristöpalvelut - kuntayhtymän tietosuojaa koskevat periaatteet Henkilötietojen käsittelyperiaatteet Hallitus 22.9.2017 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Samkommunen Helsingforsregionens

Lisätiedot

Sääntelyuudistuksen merkitys. Lainsäädäntö ja hallinto Niina Harjunheimo MUISTIO 1 (6) Eduskunnan hallintovaliokunnalle

Sääntelyuudistuksen merkitys. Lainsäädäntö ja hallinto Niina Harjunheimo MUISTIO 1 (6) Eduskunnan hallintovaliokunnalle Niina Harjunheimo MUISTIO 1 (6) 2.6.2015 Eduskunnan hallintovaliokunnalle (U 21/2012) VALTIONEUVOSTON JATKOKIRJELMÄ EDUSKUNNALLE EHDOTUKSESTA YLEISEKSI TIETOSUOJA-ASETUKSEKSI Valtioneuvosto on toimittanut

Lisätiedot

Tietosuojahankkeen esittely ota tietosuojaasetuksen. Kuinka koulutan ja ohjeistan henkilöstöä tietosuojan osalta! Tuula Seppo, Kuntaliitto

Tietosuojahankkeen esittely ota tietosuojaasetuksen. Kuinka koulutan ja ohjeistan henkilöstöä tietosuojan osalta! Tuula Seppo, Kuntaliitto Tietosuojahankkeen esittely ota tietosuojaasetuksen vaatimukset haltuun! Kuinka koulutan ja ohjeistan henkilöstöä tietosuojan osalta! Tuula Seppo, Kuntaliitto EU:n yleinen tietosuoja-asetus Yhdenmukaistaa

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus - vaikutukset kuntiin. Lakiklinikka Kuntamarkkinat OTT, VT lakimies Ida Sulin

EU:n tietosuoja-asetus - vaikutukset kuntiin. Lakiklinikka Kuntamarkkinat OTT, VT lakimies Ida Sulin EU:n tietosuoja-asetus - vaikutukset kuntiin Lakiklinikka Kuntamarkkinat 14.9.2016 OTT, VT lakimies Sisältö Instrumentti, aikataulu ja kansallinen täytäntöönpano Keskeiset elementit paradigman muutos Miten

Lisätiedot

Lausunto Yleiset kommentit erityisiä henkilötietoryhmiä koskevasta 5 :stä ja rikostuomioita ja rikkomuksia koskevasta 6 :stä.

Lausunto Yleiset kommentit erityisiä henkilötietoryhmiä koskevasta 5 :stä ja rikostuomioita ja rikkomuksia koskevasta 6 :stä. Lausunto TRAFI/236806/04.04.05.03/2017 07.09.2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuoja-asetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

Public. Kumppanuusforum Yksityinen terveydenhuolto EU:n yleinen tietosuoja-asetus / General Data Protection Regulation (GDPR) Perjantai 24.

Public. Kumppanuusforum Yksityinen terveydenhuolto EU:n yleinen tietosuoja-asetus / General Data Protection Regulation (GDPR) Perjantai 24. Kumppanuusforum 2017 Yksityinen terveydenhuolto EU:n yleinen tietosuoja-asetus / General Data Protection Regulation (GDPR) Perjantai 24.8 Mikä GDPR? = General Data Protection Regulation = Yleinen tietosuoja-asetus

Lisätiedot

Pikaopas tietosuojaasetuksen käyttöönottoon

Pikaopas tietosuojaasetuksen käyttöönottoon GDPR tulee - oletko valmis? Pikaopas tietosuojaasetuksen käyttöönottoon verkkoasema.fi Tervehdys ystäväni! GDPR - niin mikä? GDPR on laaja uudistus, jonka vaikutuksia ei oikein vielä kukaan osaa kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun

Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Yleinen tietosuoja-asetus ja lääketieteellinen tutkimus eljä-tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Lääketieteellisen tutkimusetiikan seminaari 28.10.2016 Ylitarkastaja Anna Hänninen Esityksen sisältö I

Lisätiedot

Nespresso Kahvilla-sivuston Instagram-kilpailu

Nespresso Kahvilla-sivuston Instagram-kilpailu Nespresso Kahvilla-sivuston Instagram-kilpailu Kilpailun nimi, paikka ja ajankohta: Nespresso Kahvilla-sivuston Instagram-kilpailu,11.11.2014. 15.12.2014. Palkinto ja sen arvo: Kilpailussa arvotaan kolme

Lisätiedot

Tietosuoja tutkimuksessa. Arja Kuula-Luumi (Tietoarkisto) Tutkimusaineistojen anonymisointi -seminaari Tampereen yliopisto

Tietosuoja tutkimuksessa. Arja Kuula-Luumi (Tietoarkisto) Tutkimusaineistojen anonymisointi -seminaari Tampereen yliopisto Tietosuoja tutkimuksessa Arja Kuula-Luumi (Tietoarkisto) Tutkimusaineistojen anonymisointi -seminaari 5.4.2017 Tampereen yliopisto Sisältö Henkilötieto Henkilötietojen käsittelyn laillisuusperusteet tutkimuksessa

Lisätiedot

Mitä rekisteriviranomaisen pitää ottaa huomioon henkilötietoja luovuttaessaan?

Mitä rekisteriviranomaisen pitää ottaa huomioon henkilötietoja luovuttaessaan? Mitä rekisteriviranomaisen pitää ottaa huomioon henkilötietoja luovuttaessaan? Ylitarkastaja Raisa Leivonen Tietosuojavaltuutetun toimisto 9.4.2015 Tutkimuskäyttöön tietoja luovuttavien viranomaisten yhteistyöryhmä

Lisätiedot

Valokuva ja yksityisyyden suoja henkilötietolain kannalta

Valokuva ja yksityisyyden suoja henkilötietolain kannalta Valokuva ja yksityisyyden suoja henkilötietolain kannalta IT-erityisasiantuntija Lauri Karppinen Tietosuojavaltuutetun toimisto 21.11.2011 Valtakunnalliset kuva-arkistopäivät Tietosuojavaltuutettu Ohjaa,

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirjanote 1 (4)

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirjanote 1 (4) Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirjanote 1 (4) Valtiovarainministeriö Lahti Ilkka PL 28 (Snellmaninkatu 1 A) 00023 VALTIONEUVOSTO 133 Lausunto valtiovarainministeriölle tulotietojärjestelmästä annettavasta

Lisätiedot

U 26/2017 vp. Helsingissä 16 päivänä maaliskuuta Oikeus- ja työministeri Jari Lindström. Lainsäädäntöjohtaja Tuula Majuri

U 26/2017 vp. Helsingissä 16 päivänä maaliskuuta Oikeus- ja työministeri Jari Lindström. Lainsäädäntöjohtaja Tuula Majuri Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalla komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi (Unionin toimielinten tietosuoja-asetus) Perustuslain 96 :n 2 momentin mukaisesti lähetetään eduskunnalle

Lisätiedot

asianomaisten rekisteröityjen lukumäärä joko täsmällinen lukumäärä tai osuus kyseeseen

asianomaisten rekisteröityjen lukumäärä joko täsmällinen lukumäärä tai osuus kyseeseen ASIAKIRJAN WP243 LIITE USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET Tämän liitteen tarkoituksena on antaa yksinkertaisia ja helppolukuisia vastauksia joihinkin keskeisiin kysymyksiin, joita organisaatioilla voi olla tietosuojavastaavan

Lisätiedot

Tietosuoja-asetuksen huomioiminen kilpailutettaessa julkisia hankintoja

Tietosuoja-asetuksen huomioiminen kilpailutettaessa julkisia hankintoja Tietosuoja-asetuksen huomioiminen kilpailutettaessa julkisia hankintoja Sisällys 1. Johdanto 3 1.1 Taustaksi...3 1.2 Henkilötietojen käsittelyn ulkoistaminen julkisena hankintana...3 2. Yleistä tietosuoja-asetuksesta

Lisätiedot

Kunnanhallitus 18.09.2017 244 liite n:o 2 Tietosuoja-asetuksen huomioiminen kilpailutettaessa julkisia hankintoja Sisällys 1. Johdanto 3 1.1 Taustaksi...3 1.2 Henkilötietojen käsittelyn ulkoistaminen julkisena

Lisätiedot

Datan avaamisen reunaehdot. Katri Korpela Projektipäällikkö 6Aika - Avoin data ja rajapinnat

Datan avaamisen reunaehdot. Katri Korpela Projektipäällikkö 6Aika - Avoin data ja rajapinnat Datan avaamisen reunaehdot Katri Korpela Projektipäällikkö 6Aika - Avoin data ja rajapinnat 19.1.2016 Perinteinen manuaalinen tietopalvelu 1. Asiakas kysyy/pyytää asiakirjoja käyttöönsä/ kopioita omaan

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE 1 (3) Henkilötietolaki (523/99) 10 ja 24. Mervi Suuronen Metsä Board Oyj Revontulenpuisto 2 02100 Espoo

TIETOSUOJASELOSTE 1 (3) Henkilötietolaki (523/99) 10 ja 24. Mervi Suuronen Metsä Board Oyj Revontulenpuisto 2 02100 Espoo TIETOSUOJASELOSTE 1 (3) Henkilötietolaki (523/99) 10 ja 24 1. Rekisterinpitäjä Metsä Board Oyj Revontulenpuisto 2 02100 Espoo p. 010 4611 Laatimispäivä: 5.2.2015 2. Rekisteriasioista vastaava henkilö ja/tai

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus verkkokaupan näkökulmasta

EU:n tietosuoja-asetus verkkokaupan näkökulmasta EU:n tietosuoja-asetus verkkokaupan näkökulmasta Verkkokauppakoulutus 14 Kaupan liitto 28.10.2014 Eija Warma, asianajaja, LL.M. (US) 1 Henkilötiedon käsittelyn elinkaari Toimenpiteet ennen käsittelyn aloittamista

Lisätiedot

Tietosuojasta menestystekijä?!

Tietosuojasta menestystekijä?! Tietosuojasta menestystekijä?! Miten valmistautua EU:n uuden tietosuoja-asetuksen vaatimuksiin? ProCom johtajajaos 30.8.2017 Tervetuloa! Eija Warma Partner Elect eija.warma@castren.fi @EijaWarma Laura

Lisätiedot

Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet

Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet Työpaja #4 29.9.2017 Rekisterinpitäjän velvollisuuksien toteuttaminen Riskienhallinta osa 4, tietosuojanäkökulma Tietosuoja yhteishanke työpaja

Lisätiedot

Henkilötietolain (523/1999) 10 :n mukainen REKISTERISELOSTE

Henkilötietolain (523/1999) 10 :n mukainen REKISTERISELOSTE 1 Rekisterinpitäjä If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Y-tunnus 1614120-3 Niittyportti 4, Espoo 00025 IF Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Mika Rintamäki, puh. 101 191515,

Lisätiedot

Rekisteritutkimuksen tulevaisuuden näkymät ja tietosuoja, ml. EU:n tietosuoja-asetus

Rekisteritutkimuksen tulevaisuuden näkymät ja tietosuoja, ml. EU:n tietosuoja-asetus KANSALLINEN REKISTERI- JA MIKROAINEISTOJEN TUTKIJAPALVELU HANKKEEN ALOITUS- SEMINAARI 7.5.2014 Rekisteritutkimuksen tulevaisuuden näkymät ja tietosuoja, ml. EU:n tietosuoja-asetus Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu

Lisätiedot

Tietoturvallisuusliite

Tietoturvallisuusliite Tietoturvallisuusliite [Yhteistyökumppanin nimi] STATUS Laatinut: Tarkastanut ja hyväksynyt: Versio no: Tiedoston nimi: Tallennushakemisto: Pvm SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo... 2 1 Määritelmät... 3

Lisätiedot

Käyntiosoite Postiosoite Puhelin Faksi Sähköpostiosoite

Käyntiosoite Postiosoite Puhelin Faksi Sähköpostiosoite 6.3.2017 OM 1/41/2016 Jakelussa mainituille LAUSUNTOPYYNTÖ YLEISEN TIETOSUOJA-ASETUKSEN VAIKUTUKSESTA TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN JA TILASTOINNIN KANSALLISEEN SÄÄNTELYYN EU:n yleinen tietosuoja-asetus (Euroopan

Lisätiedot

Lausunto Yleiset kommentit erityisiä henkilötietoryhmiä koskevasta 5 :stä ja rikostuomioita ja rikkomuksia koskevasta 6 :stä.

Lausunto Yleiset kommentit erityisiä henkilötietoryhmiä koskevasta 5 :stä ja rikostuomioita ja rikkomuksia koskevasta 6 :stä. Liikenne ja viestintäministeriö Lausunto 08.09.2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuojaasetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

1 luku. Yleiset säännökset. Teknologiateollisuus ry. Lausunto Asia: 1/41/2016. Yleiset kommentit

1 luku. Yleiset säännökset. Teknologiateollisuus ry. Lausunto Asia: 1/41/2016. Yleiset kommentit Teknologiateollisuus ry Lausunto 08.09.2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuojaasetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi uudeksi

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. huhtikuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. huhtikuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. huhtikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2012/0011 (COD) 7805/16 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 11. huhtikuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia:

Lisätiedot

KUINKA VALMISTAUTUA YLEISEEN TIETOSUOJA- ASETUKSEEN?

KUINKA VALMISTAUTUA YLEISEEN TIETOSUOJA- ASETUKSEEN? KUINKA VALMISTAUTUA YLEISEEN TIETOSUOJA- ASETUKSEEN? Jarkko Reittu Tietosuojavastaava, Lakimies Helsingin yliopisto, Yleishallinto jarkko.reittu@helsinki.fi BY-NC-SA 4.0 lisenssillä 30.10.2017 1 ESITYKSEN

Lisätiedot