KOSTEUS- JA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOSTEUS- JA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI"

Transkriptio

1 KOSTEUS- JA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI

2 RAPORTTI Nro: SISÄLLYS: MAATULLIN ALA-ASTEEN KUNTOTUTKIMUKSET 1. Yleistiedot tutkimuksesta Tietoja tutkittavasta kohteesta Tutkimuksen sisältö: Tiivistelmä tutkimuksesta Tutkimuksessa käytetyt mittausmenetelmät Aistivaraiset havainnot kohteessa Havaintoja sisätiloissa Ryömintätilan visuaalinen tarkistaminen Tuloilmajärjestelmän villakuitulähteiden visuaalinen tarkistaminen Mikrobien materiaalinäytteet Tulosten tulkinta, mikrobien materiaalinäytteet Tulokset mikrobien materiaalinäytteistä Hiilidioksidipitoisuuden mittaukset Yleistä Terveysvaikutukset Ohje- ja tavoitearvot Tutkimusmenetelmä Hiilidioksidipitoisuuden mittaustulokset Johtopäätökset hiilidioksidimittauksista Paine-eromittaukset Mittaustulokset paine-eromittauksista Mineraalivillaiset alumiinilevyalakatot B-rakennuksen perustutkimukset (asunnot) Tutkimuksen johtopäätökset Suositukset jatkotoimenpiteiksi Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

3 RAPORTTI Nro: HKR - Rakennuttaja Timo Immonen Kasarmikatu 21 PL HELSINGIN KAUPUNKI MAATULLIN ALA-ASTEEN KUNTOTUTKIMUKSET 1. Yleistiedot tutkimuksesta Tutkimukset tilasi Timo Immonen / HKR-Rakennuttaja. Yhteyshenkilöinä kohteessa toimivat kouluisäntä ja rehtori Tutkimuskohde Maatullin ala-aste sijaitsee Helsingissä osoitteessa Kimnaasipolku 5 Lähtötietoina oli YIT Kiinteistötekniikan kuntokartoitusraportti Tutkimukset suoritettiin Tutkijoina Vesa Nordström, Kyösti Koskinen ja Mikko Niskanen Sisäilmainsinöörit Oy:stä Työssä sovelletaan Konsulttialan yleisiä sopimusehtoja KSE Tietoja tutkittavasta kohteesta Rakennus on valmistunut Rakennus on osittain kaksikerroksinen ja sen ulkoseinät ovat kantavia betonisandwich-elementtejä. Julkisivut ovat punaisella tiililaatalla verhoiltuja. Rakennuksen runko on betonielementti pilaripalkki-ontelorakenteinen. Rakennuksen alla on kauttaaltaan ryömintätila. Rakennuksessa on tasakatto, jossa vesikatteena on bitumihuopakate. Rakennuksessa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

4 RAPORTTI Nro: Tutkimuksen sisältö: Rakenteelliset ja kosteustekniset perustutkimukset, joihin kuuluivat aistinvarainen ja kokemusperäinen sisäilmatutkimus. Havaintoja täydennettiin pintakosteudentunnistimilla ja merkkisavuilla Ryömintätilan laajuus kartoitettiin ja sen kuntoa arvioitiin visuaalisesti Sisääntuloaulan mikrobiperäisen hajun lähdettä paikannettiin Paneelialakattojen villaeristeen määrä massoitettiin suuntaa-antavasti Tuloilmajärjestelmän villaeristeiden kuntoa arvioitiin tuloilmakoneiden ja konehuoneen osalta B-rakennuksen (asuinrakennus) osalta suoritettiin rakenteelliset ja kosteustekniset perustutkimukset Ilmanvaihdon riittävyyttä selvitettiin hiilidioksidipitoisuuden mittauksin kahdeksasta (8) mittapisteestä Rakennuksesta otettiin yhteensä 11 mikrobimateriaalinäytettä, jotka analysoitiin työterveyslaitoksella suoraviljelymenetelmällä Paine-eromittaukset suoritettiin seuraavasti (yhteensä 19 paineeromittapistettä): o sisäilman ja ulkoilman väliltä 7 kpl o sisäilman ja alakaton väliltä 4 kpl o sisäilman ja ryömintätilan väliltä 3 kpl o sisäilman ja liikuntasalin lattian eristetilan väliltä 3 kpl o sisäilman ja puutyöluokan lattian eristetilan väliltä 1 kpl o sisääntuloaulan ja liikuntasalin väliltä 1 kpl Vesikaton kunto arvioidaan myöhemmin keväällä sääolosuhteiden salliessa 2. Tiivistelmä tutkimuksesta Sisääntuloaulan mikrobiperäisen hajun lähteeksi todettiin liikuntasalin lattiarakenteesta peräisin olevat poikkeavat mikrobit. Liikuntasalin lattiarakenteesta otetuissa näytteissä (9 kpl) on kaikissa vahva viite vauriosta. Paine-eromittausten mukaan liikuntasali on ylipaineinen aulatilaan nähden. Rakennuksen alapuolella on kauttaaltaan ryömintätila. Ryömintätilassa on korkea ilman suhteellinen kosteus, avomaata sekä irtonaista eloperäistä materiaalia. Ryömintätila on ylipaineinen yläpuolisiin tiloihin nähden. IV-järjestelmässä on merkittäviä kuitulähteitä tuloilmapuolella. Myös peltisten alakattojen päällä on avonaista mineraalivillaa ja alakatot ovat osittain ylipaineisia sisätiloihin nähden. Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

5 RAPORTTI Nro: Suosittelemme uusimaan ilmanvaihtojärjestelmän (käyttöikä, mineraalivillakuitulähteet yms.) sekä liikuntasalin lattiarakenteen. Suosittelemme ryömintätilan sähköläpivientien ja ontelolaattaan johtavien reikien tiivistämistä sekä ryömintätilan ilmanvaihtuvuuden parantamista erillisen laitteiston avulla. 3. Tutkimuksessa käytetyt mittausmenetelmät Rakennekosteuden tunnistamiseen käytettiin GANN hydrotest LG 2 mittalaitetta sekä LB 70 mitta-anturia Sisäilman hiilidioksidipitoisuuden vaihteluiden mittaukseen käytettiin SenseAirmittalaitteita Tilojen paine-erojen mittauksiin käytettiin Tinytag Plus- loggereita ja Dwyer MS Magnesense mittalaitteita Näytteenotto- ja mittauspisteet Näytteenottopisteet ja pitkäaikaismittauspisteet on esitetty suuntaa-antavassa pohjakuvassa liitteessä 1 4. Aistivaraiset havainnot kohteessa 4.1. Havaintoja sisätiloissa Sisääntuloaulassa 075 aistittiin voimakasta mikrobiperäistä hajua kaikilla tutkimuskäynneillä Pukuhuoneiden käytävällä 129 aistittiin voimakasta mikrobiperäistä hajua kaikilla tutkimuskäynneillä. Käytävällä on epätiivis luukku putkikanaaliin, josta on ilmayhteys ryömintätilaan. Kanaalista on ilmavirta käytävälle päin Puu- ja metallityöluokan opettajanpisteessä 096 aistittiin mikrobiperäistä hajua ulkonurkassa. Hajua aistittiin yhdellä tutkimuskäynnillä luokan ovella. Oven vierustalla on kaksi wc-tilaa, joissa on poistoilmaventtiilit Opettajien huoneessa 035 ja kirjastossa 047 aistittiin homeeseen viittaavaa hajua jalkalistan juuresta Tuloilmavirta osuu paikoin suoraan akustiikkalevyyn, joista saattaa irrota mineraalivillakuituja Peltisten alakattojen päällä on paikoin avonaista mineraalivillaa Seinän ja lattian rajassa on monin paikoin selkeä rako Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

6 RAPORTTI Nro: Ikkuna-aukkojen alakulmissa on monin paikoin vanhoja vauriojälkiä (maali ja tasoite ovat hilseilleet irti). Joissain kohdin myös yläreunoissa on vanhoja vauriojälkiä. Pintakosteudentunnistimella ei todettu kohonneita kosteuden arvoja em. kohdissa Liikuntasalin näyttämön 135 ulkoseinässä todettiin kohonneita kosteuden arvoja pintakosteuden tunnistimella elementtisauman läheisyydessä (saumassa vuoto) ja ulko-oven karmien ympärillä (kylmäsillan vaikutus?). Kohdat on merkitty liitteenä olevaan pohjakuvaan Ruokalassa 109 astianpalautuspisteellä lattiassa todettiin kohonneita kosteuden arvoja pintakosteuden tunnistimella pienellä alueella, noin 2m 2. Kohonnut kosteus johtuu astioista lattialle valuvista nesteistä. Kohta on merkitty liitteenä olevaan pohjakuvaan Suihkuhuoneessa 118 suihkusekoittajan hanakulmassa oli tutkimushetkellä putkivuoto. Asiasta ilmoitettiin heti kouluisännälle Luokissa 024 ja 025 pystyelementtisauma halki Siivouskomerossa 235 lastulevyinen nousukotelo on vaurioitunut pesualtaan roiskevesistä Tuolivarastossa 130 ja kuvaamataitoluokassa 217 on katossa vanhoja vesivauriojälkiä Wc-tilassa 016 on selkeä ilmavuotoreitti ulos (vesipostin hanan läpivienti epätiivis). Tilassa on valitettu kylmyyttä. Vesipostin sulkuventtiilin hana ei toimi, sillä hanan liitoskohta on irti 5. Ryömintätilan visuaalinen tarkistaminen Ryömintätilaa on koko rakennuksen alueella Ryömintätilan korkeus vaihtelee noin välillä 15 cm 100 cm Ryömintätilassa on korkea ilman suhteellinen kosteus Kosteus tiivistyy pisaroiksi monin paikoin ontelolaatan alapintaan Ryömintätilassa on irtonaista eloperäistä materiaalia Ontelolaatan alapinnassa on muutamia selkeitä reikiä ontelolaattaan (mahdollisia ilmavuotoreittejä ontelon kautta yläpuolisiin tiloihin) Sähkökaappien syöttökaapelit tulevat ryömintätilan kautta Käytävän 129 alla kulkeva kanaali on yhteydessä ryömintätilaan (samassa korossa ryömintätilan kanssa). Kanaalissa on kokoojaviemäri, johon puku- ja suihkuhuoneiden viemärit on johdettu Ryömintätilassa ei ole muuta talotekniikkaa Käytävän 010 alueella ryömintätilassa kasvaa Ø 10 cm puunjuuria Pukuhuoneen 098 alla ryömintätilassa on betoninen kaivo. Pukuhuoneessa on lattialuukku kaivolle (ilmavuotoreitti ryömintätilaan). Luukusta ei pääse ryömintätilaan Sisäilmainsinöörit Oy Puh Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

7 RAPORTTI Nro: Porrashuoneiden 001,015 ja 028 kulmissa on ilmanvaihtokanavat ryömintätilaan. Vesikaton tutkimusten yhteydessä selvitetään em. kanavien ilmavirtojen suunnat merkkisavulla Liikuntasalin alapuolelle ei päästy tutkimaan ryömintätilaa 6. Tuloilmajärjestelmän villakuitulähteiden visuaalinen tarkistaminen Tuloilmakoneille TK 1, TK 2, TK 3 ja TK 4 on yhteinen tuloilmakammio, jossa on käytetty sisäpuolisena eristeenä mineraalivillaa. Villapinnat on jossain vaiheessa pinnoitettu, mutta pinnoite on kulunut Tuloilmakammiosta ilma johdetaan suodattimien lävitse seuraavaan kammioon, jossa on avonaista pinnoittamatonta villaeristettä Tuloilmapuhaltimen ympärillä on avonaista pinnoittamatonta villaeristettä Tuloilmapuhaltimen jälkeisissä äänenvaimentimissa on reikäpellitettyä mineraalivillaa. Villaa on osittain irronnut ilmavirtausten ja paineiskujen johdosta Kyseisen ikäisissä ilmanvaihtojärjestelmissä on usein käytetty villaeristettä myös pääte-elimissä, runkoäänenvaimentimissa, paineentasauslaatikoissa ja liitäntälaatikoissa 7. Mikrobien materiaalinäytteet Näytteet on otettu desinfioiduin näytteenottovälinein näytteenottopussiin Näyte kasvatettiin laboratoriossa +25 o C:ssa neljällä erilaisella kasvatusalustalla: Mesofiiliset sienet Mesofiiliset sienet Mesofiiliset sienet Mesofiiliset bakteerit Aktinobakteerit Hagem -agar (kasvatusaika 7 vrk) DG18 -agar (kasvatusaika 7 vrk) M2-agar (kasvatusaika 7 vrk) THG -agar (kasvatusaika 7 vrk) THG -agar (kasvatusaika 7-14 vrk) Näytteet on analysoitu suoraviljelymenetelmällä työterveyslaitoksella Kuopiossa Tarkemmin analyysimenetelmä yms. on kuvattu analyysivastauksessa (liite 2) Näytteenottopisteet on merkitty liitteenä olevaan pohjakuvaan Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

8 RAPORTTI Nro: Tulosten tulkinta, mikrobien materiaalinäytteet Näytteet on analysoitu suoraviljelymenetelmällä, jossa elinkykyisten mikrobien määrä ilmoitetaan suhteellisella asteikolla Suhteellisen asteikon pitoisuudet (+++/++++) vastaavat laimennossarjamenetelmän kohonnutta pitoisuutta yli cfu/g Suhteellisen asteikon pitoisuuksilla (+/++) on mikrobilajisto otettava huomioon tuloksia tulkittaessa 7.2. Tulokset mikrobien materiaalinäytteistä Liikuntasali 134, ulkoseinän maali / tasoite Näytteessä ei esiintynyt kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja merkittävissä määrin Näytetulos tulkitaan normaaliksi Ei viitettä vauriosta (TTL) Liikuntasali 134, lattian lastulevy Näytteessä esiintyi kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja merkittävissä määrin Näytetulos tulkitaan poikkeavaksi Vahva viite vauriosta (TTL) Liikuntasali 134, lattian lastulevy Näytteessä esiintyi kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja merkittävissä määrin Näytetulos tulkitaan poikkeavaksi Vahva viite vauriosta (TTL) Liikuntasali 134, lattian lastulevy Näytteessä esiintyi kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja merkittävissä määrin Näytetulos tulkitaan poikkeavaksi Vahva viite vauriosta (TTL) Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

9 RAPORTTI Nro: Luokka 025, ulkoseinän maali / tasoite Näytteessä ei esiintynyt kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja merkittävissä määrin Näytetulos tulkitaan normaaliksi Ei viitettä vauriosta (TTL) Liikuntasali 134, lattian eristetilan materiaalit Näytteessä esiintyi kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja merkittävissä määrin Näytetulos tulkitaan poikkeavaksi Vahva viite vauriosta (TTL) Liikuntasali 134, lattian eristetilan materiaalit Näytteessä esiintyi kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja merkittävissä määrin Näytetulos tulkitaan poikkeavaksi Vahva viite vauriosta (TTL) Liikuntasali 134, lattian eristetilan materiaalit Näytteessä esiintyi kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja merkittävissä määrin Näytetulos tulkitaan poikkeavaksi Vahva viite vauriosta (TTL) Liikuntasali 134, lattian eristetilan materiaalit Näytteessä esiintyi kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja merkittävissä määrin Näytetulos tulkitaan poikkeavaksi Vahva viite vauriosta (TTL) Liikuntasali 134, lattian eristetilan materiaalit Näytteessä esiintyi kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja merkittävissä määrin Näytetulos tulkitaan poikkeavaksi Vahva viite vauriosta (TTL) Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

10 RAPORTTI Nro: Liikuntasali 134, lattian eristetilan materiaalit Näytteessä esiintyi kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja merkittävissä määrin Näytetulos tulkitaan poikkeavaksi Vahva viite vauriosta (TTL) 8. Hiilidioksidipitoisuuden mittaukset 8.1. Yleistä Ihmisen aineenvaihdunta tuottaa sisäilmaan hiilidioksidia (CO 2 ), jonka määrää sisäilmassa voidaan pitää ihmisestä peräisin olevien sisäilman epäpuhtauksien indikaattorina Sisäilman hiilidioksidioksidipitoisuus saattaa kohota suureksi esimerkiksi asuinhuoneiston makuuhuoneessa yön aikana, päiväkodin lepohuoneessa ja koulun luokkahuoneessa oppituntien aikana 8.2. Terveysvaikutukset Hiilidioksidin suuri pitoisuus sisäilmassa voi aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä ja työskentelytehon huononemista 8.3. Ohje- ja tavoitearvot Sisäilman kohonnut hiilidioksidipitoisuus ilmaisee ilmanvaihdon riittämättömyyttä, eikä sille siten voida ilmoittaa mitään erityistä terveydellistä ohjearvoa (STM :n Asumisterveysopas) Jos sisäilman hiilidioksidipitoisuus ylittää mg/m 3 (1 500 ppm), ilmanvaihto ei ole terveydensuojelulain edellyttämällä tasolla STM :n Asumisterveysoppaan mukaan tyydyttävänä hiilidioksidipitoisuutena sisäilmassa voidaan pitää arvoa mg/m 3 (1 200 ppm) Hiilidioksidin tavoitearvot ovat Sisäilmastoluokitus 2008 mukaisesti: Luokka S1 <750 ppm yksilöllinen sisäilmasto Luokka S2 <900 ppm hyvä sisäilmasto Luokka S3 <1200 ppm tyydyttävä sisäilmasto Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

11 RAPORTTI Nro: Tutkimusmenetelmä Sisäilman hiilidioksidipitoisuuden vaihteluiden mittaukseen käytettiin Sense Air-mittalaitteita, jotka jatkuvatoimisina mittasivat ja rekisteröivät hiilidioksidipitoisuuden 20 minuutin välein. Mittalaitteen virhemarginaali on ± 3 % lukemasta Tilojen hiilidioksidipitoisuuksia mitattiin kahdeksasta pisteestä 4-7vrk ajan 8.5. Hiilidioksidipitoisuuden mittaustulokset Hiilidioksidipitoisuusmittausten kuvaajat ja mittapisteet on esitetty liitteissä Mittauspiste 1: Opettajien huone Sisäilman maksimi hiilidioksidipitoisuus mittausaikana oli 799 ppm Hiilidioksidipitoisuuden mukaan kuuluu luokkaan S2 Mittauspiste 2: Ruokala Sisäilman maksimi hiilidioksidipitoisuus mittausaikana oli 865 ppm Hiilidioksidipitoisuuden mukaan kuuluu luokkaan S2 Mittauspiste 3: Opetustila 025 Sisäilman maksimi hiilidioksidipitoisuus mittausaikana oli 1150 ppm Hiilidioksidipitoisuuden mukaan kuuluu luokkaan S3 Mittauspiste 4: Opetustila 009 Sisäilman maksimi hiilidioksidipitoisuus mittausaikana oli 995 ppm Hiilidioksidipitoisuuden mukaan kuuluu luokkaan S3 Mittauspiste 5: Opetustila 262 Sisäilman maksimi hiilidioksidipitoisuus mittausaikana oli 1222 ppm Hiilidioksidipitoisuus ylittää luokan S3 raja-arvon Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

12 RAPORTTI Nro: Mittauspiste 6: Opetustila 229 Sisäilman maksimi hiilidioksidipitoisuus mittausaikana oli 1071 Hiilidioksidipitoisuuden mukaan kuuluu luokkaan S2 Mittauspiste 7: Opetustila 213 Sisäilman maksimi hiilidioksidipitoisuus mittausaikana oli 1314 Hiilidioksidipitoisuus ylittää luokan S3 raja-arvon Mittauspiste 8: Opetustila 253 Sisäilman maksimi hiilidioksidipitoisuus mittausaikana oli 745 Hiilidioksidipitoisuuden mukaan kuuluu luokkaan S Johtopäätökset hiilidioksidimittauksista Mittausten kuvaajista erottuu selvästi vuorokausivaihtelut sekä viikonloput Mittaustulokset ovat pääasiassa hyvää tasoa Tulosten perusteella ilmanvaihtokerroin on riittävä tilojen nykyisellä käytöllä 9. Paine-eromittaukset Paine-eromittaukset suoritettiin seuraavasti (yhteensä 19 paineeromittapistettä): o sisäilman ja ulkoilman väliltä 7 kpl o sisäilman ja alakaton väliltä 4 kpl o sisäilman ja ryömintätilan väliltä 3 kpl o sisäilman ja liikuntasalin lattian eristetilan väliltä 3 kpl o sisäilman ja puutyöluokan lattian eristetilan väliltä 1 kpl o sisääntuloaulan ja liikuntasalin väliltä 1 kpl Paine-eromittausten mittauspisteet ja kuvaajat on esitetty liitteissä Paine-eromittaukset suoritettiin välisenä aikana Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

13 RAPORTTI Nro: Mittaustulokset paine-eromittauksista 1. Alakattojen paine-eromittausten tulokset (kuvaajat ak 1 ak 4) Opettajienhuoneen (035) alakaton ja sisäilman välinen ilmavirtasuunta vaihtelee jatkuvasti Ruokalan portaikon (048) alakatosta on ilmavirta käytävälle päin. Iltaisin ei saatu tuloksia, sillä pistorasiaan ei tule iltaisin virtaa Tilan 236 alakatosta on ilmavirta sisätiloihin päin koko mittausjakson ajan Tilassa 202 ilmavirta on alakattoon päin koko mittausjakson ajan Johtopäätökset alakattojen paine-eromittauksista Alakatoista saattaa tulla ilmavirtausten mukana esim. villakuituja sisäilmaan 2. Ulkoseinien paine-eromittaukset (kuvaajat us 1 us 7) Alakerran tilat ovat pääsääntöisesti alipaineisia ulkoilmaan nähden koko mittausjakson ajan Yläkerran tilat ovat päivisin pääsääntöisesti ylipaineisia ja iltaisin sekä viikonloppuisin jatkuvasti alipaineisia ulkoilmaan nähden Johtopäätökset ulkoseinien paine-eromittauksista Ilmanvaihdon käyntiajat näkyvät selvästi ulkoseinien paine-eromittauksissa Ulkoseinien epätiiveyskohdista tulee korvausilmaa sisätiloihin iltaisin ja viikonloppuisin suuren paine-eron vuoksi Ulkoseiniin pääsee lämmintä sisäilmaa yläkerran osalta ylipaineen vuoksi 3. Liikuntasalin ja sisääntuloaulan välinen paine-eromittaus (kuvaaja vs1) Ilmavirran suunta vaihtelee ajoittain, mutta ilmavirta on pääsääntöisesti liikuntasalista aulaan päin Viikonloppuna ja iltaisin on voimakas ilmavirta aulaan päin Johtopäätökset liikuntasalin ja aulan välisestä paine-eromittauksesta Liikuntasalin lattiarakenteesta peräisin olevia poikkeavia mikrobeja (aulan mikrobiperäinen haju) kulkeutuu ilmavirtausten mukana sisääntuloaulaan Ilmanvaihdon käyntiajat näkyvät selvästi väliseinän paine-eromittauksessa Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

14 RAPORTTI Nro: Puurakenteisten lattioiden eristetilan ja sisäilman väliset paine-eromittaukset (kuvaajat vp1 vp4) Liikuntasalin lattian ja sisäilman välinen ilmavirtaus vaihtelee mittapisteiden osalta. Kahdessa mittapisteessä ilmavirta on lattiarakenteeseen päin ja yhdessä sisäilmaan päin. Viikonloppuisin ilmavirta on lattiarakenteeseen päin Puu- ja metallityöluokan lattian ja sisäilman välinen ilmavirtaus on lattiarakenteeseen päin koko mittausjakson ajan Johtopäätökset puulattioiden paine-eromittauksista Liikuntasalin lattiarakenteen ja sisäilman välinen ilmavirtasuunta vaihtelee mittapisteittäin ja ajoittain Puu- ja metallityöluokan lattiarakenne on selkeästi alipaineinen sisäilmaan nähden. Paine-ero kasvaa viikonloppuna 5. Ryömintätilan ja sisäilman väliset paine-eromittaukset (kuvaajat ap1 ap4) Ilmavirta on lähes koko mittausjakson ajan kaikissa mittapisteissä ryömintätilasta sisätiloihin päin Viikonloppuisin paine-ero on suurimmillaan Yhdestä mittapisteestä ei saatu tuloksia virtajohdon irrottamisen takia Johtopäätökset ryömintätilan paine-eromittauksista Ryömintätilan kaikki paine-eromittaukset ovat samankaltaisia keskenään Ilmanvaihto vaikuttaa paine-eron suuruuteen selkeästi 10. Mineraalivillaiset alumiinilevyalakatot Koulussa on osittain alumiinisia alakattoja, joiden päällä on mineraalivillaa akustiikkaeristeenä Alakattojen määrä on massoitettu suuntaa-antavasti Alakerrassa kyseistä alakattoa on yhteensä noin 1581 m 2 Yläkerrassa kyseistä alakattoa on yhteensä noin 627 m 2 Koulussa kyseistä alakattoa on yhteensä noin 2208 m 2 Tilakohtainen massaluettelo alakattojen osalta on liitteenä Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

15 RAPORTTI Nro: B-rakennuksen perustutkimukset (asunnot) Asunnoissa ei aistittu poikkeavia mikrobiperäisiä hajuja Huoneen 158 ikkunoiden välissä ulkoseinässä todettiin kohonneita kosteuden arvoja pintakosteuden tunnistimella Asuntojen ilma tuntui raskaalta Merkkisavulla tutkittuna ilma ei kierrä kunnolla asunnoissa (savu ei kulkeutunut johdonmukaisesti kohti poistoilmaventtiileitä) 12. Tutkimuksen johtopäätökset Sisääntuloaulan hajun lähteeksi paikannettiin liikuntasalin lattiarakenteen vaurioituneet materiaalit Ilmanvaihtojärjestelmästä ja alakatoista kulkeutuu mineraalivillakuituja sisäilmaan Ryömintätila on ylipaineinen yläpuolisiin tiloihin nähden 13. Suositukset jatkotoimenpiteiksi IV järjestelmän kuitulähteet tulee ensisijaisesti vaihtaa M1 luokiteltuihin materiaaleihin tai vaihtoehtoisesti pinnoittaa erityisen huolellisesti. Tuloilmakammioiden eristevillat pinnoitetaan ensin GrafoSeal-pölynsidontaaineella ja sen jälkeen GrafoTherm pinnoitteella. Tuloilmapuhaltimen villapinnat ja puhaltimen jälkeiset äänenvaimentimet on vaikea saada pinnoittamalla pysyvästi sellaisiksi, että niistä ei irtoa kuituja (paineiskut saattavat irrottaa pinnoitteet). Myös tuloilmanvaihtokanavat tulee nuohota mikrokuituliinalla. Runkoäänenvaimentimia ei saa nuohota vaan ne tulee imuroida ja nihkeä pyyhkiä, jonka jälkeen ne pinnoitetaan GrafoSeal pölynsidonta-aineella. Kokonaisuudessaan tulee harkita ilmanvaihtojärjestelmän uusimista (energiatehokkuus, villakuidut yms.) Suosittelemme ryömintätilan sähkökaappien sähköläpivientien ja ontelolaattaan johtavien reikien tiivistämistä sekä ryömintätilan ilmanvaihtuvuuden parantamista erillisen laitteiston avulla. Ryömintätilan tulee olla alipaineinen yläpuolisiin tiloihin nähden. Korvausilman tulee olla kuivaa ja riittävän lämmintä. Irtonainen eloperäinen aines tulee poistaa. Samalla tulee huolehtia siitä, että ilma pääsee kiertämään joka puolella ryömintätilaa, tarvittaessa palkkien alta kaivetaan maa-ainesta pois. (lisätietoja ryömintätilan kunnostuksesta Sisäilmainsinöörit Oy Puh Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

16 RAPORTTI Nro: Pukuhuoneiden käytävällä 129 kulkeva kanaali tulee alipaineistaa ja käytävän luukku tiivistää Suosittelemme kunnostamaan liikuntasalin lattiarakenteen. Villaeristeet ja puurakenteet tulee poistaa puhtaaseen betonipintaan asti ja betonipinnan lämpötila ja suhteellinen kosteus mitataan. Betonipinta imuroidaan puhtaaksi irtoaineksesta ja käsitellään Penetrox-S homeenesto ja hajunpoistoaineella. Työt tulee tehdä Ratu kortin mukaisin menetelmin ja laittein Alumiinilevyalakattojen villaeristeet suositellaan poistettavaksi. Alumiinilevyt tulisi imuroida puhtaaksi Hepa-luokan imurilla tai vaihtoehtoisesti käsitellä pölynsidonta-aineella Liikuntasalin näyttämön 135 ulkoseinän elementtisauma tulee korjata 1. kerroksen seinien ja lattioiden liitoskohdan raot tulee tiivistää (vedeneristenauha ja vesieriste tai elastinen massa). Rakoja on ns. siellä täällä Puu- ja metallityöluokan opettajanpisteen 096 puruvaraston vastainen kotelo avataan ja tarkistetaan (homeenhajua kotelon reunoilta) Ruokalan astianpalautuspisteen nesteiden pääsy lattialle tulee estää. Lattian kastuneelta alueelta poistetaan vinyylilaatat ja hiotaan liimat / tasoitteet. Ennen uusien pinnoitteiden asentamista tulee varmistaa lattian suhteellinen kosteus ja lämpötila Luokkien 024 ja 025 pystysaumoista poistetaan irtonainen sauma-aine ja saumat saumataan uusiksi Siivouskomeron 235 vaurioituneen kotelon levyt tulisi uusia ja asentaa uuden kotelon ja pesualtaan väliin roiskesuojaksi esim. rosteripelti Wc-tilan 016 vesipostin läpivienti tulisi tiivistää ja hanan liitoskohta sovittaa uudelleen B-rakennuksen (asuinrakennus) ilmanvaihtoa tulee tehostaa ja huoneen 158 ulkoseinän kosteusvaurio korjata. Ennen sisäpuolisia korjauksia tulee vuotokohta korjata Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

17 RAPORTTI Nro: Raportissa esitetyt jatkotoimenpidesuositukset perustuvat kohteessa tehtyihin havaintoihin sekä kohteesta saatuihin tutkimustuloksiin. Lausunnon osittainen esittäminen on kiellettyä Sisäilmainsinöörit Oy Espoossa 31 / 03 / 2009 Mikko Niskanen projektipäällikkö Liitteet: - Suuntaa-antava pohjakuva kohteesta merkintöineen - Työterveyslaitoksen mikrobimateriaalinäytteiden analyysivastaus K09369MS - Hiilidioksidipitoisuusmittausten kuvaajat - Paine-eromittausten kuvaajat - Massaluettelo alumiinilevyalakatoista (villaeristeet) - Kuvia kohteesta - CD-levy, johon on poltettu kaikki kohteesta otetut kuvat Sisäilmainsinöörit Oy Puh info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax internet: Espoo Y-tunnus:

18 11 10 VP AP1 VP1 AP2 AK1 US VS1 VP3 8 US2 3 5 AP3 AK2 2 VP4 US3 AP4 4 US4 Nro = mikrobimateriaalinayte Lyhenne + nro = rakennusosan paine-erologgauspiste Nro = hiilidioksidimittauspiste

19 5 US6 8 US5 6 AK3 7 AK4 US7

20

21

22

23 Hiilidioksidipitoisuus, MP1, Opettajanhuone Aika

24 Hiilidioksidipitoisuus, MP2, Ruokala Aika

25 Hiilidioksidipitoisuus, MP3, OT Aika

26 Hiilidioksidipitoisuus, MP4, OT Aika

27 Hiilidioksidipitoisuus, MP5, OT Aika

28 Hiilidioksidipitoisuus, MP6, OT Aika

29 Hiilidioksidipitoisuus, MP7, OT Aika

30 Hiilidioksidipitoisuus, MP8, OT Aika

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41 MAATULLIN ALA-ASTE, KIMNAASIPOLKU 5 Mineraalivillaiset alumiinilevyalakatot Tila Määrä/m2 1. kerros 001 porrashuone päällysvaatteet ja 043 käytävät porrashuone päällysvaatteet ja 049 käytävät porrashuone päällysvaatteet opettajanhuone ja 065 käytävät kirjasto ja 055 wc:t maantieto ja 057A opettajanhuone ja puh kanslia, vahtimestari yms tk käytävä ja 076 käytävä ja tk päiväkodin tilat pukuh. ja 100 pesuh ja 108 lepohuone ja keittiö ruokailu käytävä näyttämö KERROS YHTEENSÄ kerros 201 porrashuone päällysvaatteet porrashuone käytävä A ja B ja niiden edusta porrashuone päällysvaatteet käytävä porrashuone käytävä tervydenhoitajan tilat yms porrashuone päällysvaatteet porrashuone käytävä KERROS YHTEENSÄ 627 Yhteensä 2208

42 Esimerkkikuva ryömintätilasta, tilassa eloperäistä vaurioitunutta materiaalia Esimerkkikuva ryömintätilasta, tilassa eloperäistä vaurioitunutta materiaalia Esimerkkikuva ryömintätilasta,pisaroiksi tiivistynyttä kosteutta ontelolaatan alapinnassa Esimerkkikuva ryömintätilasta,pisaroiksi tiivistynyttä kosteutta palkissa Esimerkkikuva ryömintätilasta,pisaroiksi tiivistynyttä kosteutta ontelolaatan alapinnassa ja palkissa Esimerkkikuva ryömintätilasta, tilassa eloperäistä vaurioitunutta materiaalia ja pisaroiksi tiivistynyttä kosteutta ontelolaatan alapinnassa 1

43 Esimerkkikuva ryömintätilasta, ontelolaatassa pisaroiksi tiivistynyttä kosteutta ja reikä onteloon Esimerkkikuva ryömintätilasta, palkkien alitse ei pääse kaivamatta maa-ainesta reilusti pois Esimerkkikuva alumiinilevyalakattojen yläpuolelta, villat avonaisia yläpinnasta Esimerkkikuva ryömintätilasta, luokkakäytävien portaikkojen kulmissa ivkanavat. Ilmavirtojen suunta tarkistetaan vesikaton tutkimusten yhteydessä Esimerkkikuva ikkunoiden vanhasta vauriosta Esimerkkikuva ikkunoiden vanhasta vauriosta 2

44 Esimerkkikuva ikkunoiden alakulmien kosteuspitoisuudesta pintakosteudentunnistimella Esimerkkikuva tuloilmavirran osumisesta akustiikkalevyihin Esimerkkikuva liikuntasalin lattian tolppatelineestä. Kohdasta aistittiin voimakasta homeeseen viittaavaa hajua Esimerkkikuva liikuntasalin lattian merkkisavukokeesta. Savua laskettiin monesta pisteestä lattian eristetilaan Liikuntasalin tuolivarastossa kattovuodosta aiheutuneita vauriojälkiä. Tutkimushetkellä ei todettu kohonneita kosteuden arvoja ko. kohdassa Esimerkkikuva liikuntasalin lattian merkkisavukokeesta. Savua laskettiin monesta pisteestä lattian eristetilaan. Kuvan kohdassa savu leviää tuuletusaukosta liikuntasaliin 3

45 Liikuntasalin näyttämön ulko-oven läheisyydessä kohonneita kosteuden arvoja Esimerkkikuva pukuhuoneiden käytävän alapuolisesta putkikanaalista. Kanaalissa aistittiin homeeseen viittaavaa hajua Tuloilmakammion pinnoittamattomia villaeristeitä Esimerkkikuva pukuhuoneiden käytävän alapuolisen putkikanaalin viemärin läpimenosta pukuhuoneille Raitisilmakammion pinnoitettuja villaeristeitä. Pinnoite on kulunut paikoin ja tulisi uusia Esimerkkikuva tuloilmapuhaltimen pinnoittamattomista villaeristeistä 4

46 Esimerkkikuva ryömintätilan ja sisäilman välisestä paine-eromittauksesta Esimerkkikuva tuloilmapuhaltimen jälkeisestä reikäpellitetystä äänenvaimentimesta (villaeriste pellin alla) Esimerkkikuva sisäilman hiilidioksidimittauksesta Liikuntasalin ja sisääntuloaulan välinen paine-eromittaus Puu-ja metallityöluokan opettajanpisteessä 096 aistittiin nurkassa homeeseen viittaavaa hajua Ruokalan lattiassa kohonneita kosteuden arvoja astianpalautuspisteessä pienellä alueella 5

47 Siivouskomeron 235 vaurioitunut nousukotelo Suihkuhuoneen vuotanut sekoittaja. Vuodosta ilmoitettiin paikanpäällä kouluisännälle Asuntojen ilmanvaihto tehoton merkkisavulla tutkittuna Wc:n 016 vesipostin hana tulee sovittaa uudelleen ja läpimenot tiivistää Asuntojen ilmanvaihto tehoton merkkisavulla tutkittuna Asuinrakennuksen huoneessa 158 ulkoseinässä ikkunoiden välissä kohonneita kosteuden arvoja 6

KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI

KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: 09091 KATTOTUTKIMUS, KIMNAASIPOLKU 5 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä... 2 3. Havainnot kohteessa... 2

Lisätiedot

SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: Sivu 1 / 10

SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: Sivu 1 / 10 Sivu 1 / 10 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Tietoja tutkittavasta kohteesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Tutkimuksessa käytetyt mittauslaitteet ja -menetelmät... 3 4. Päähavaintoja

Lisätiedot

HAJUHAITTASELVITYS JA MERKKIAINEKOKEET 24.11.2014, REKOLANMÄEN KOULU, KEITTIÖ VALTIMOTIE 4, 01400 VANTAA

HAJUHAITTASELVITYS JA MERKKIAINEKOKEET 24.11.2014, REKOLANMÄEN KOULU, KEITTIÖ VALTIMOTIE 4, 01400 VANTAA HAJUHAITTASELVITYS JA MERKKIAINEKOKEET 24.11.2014, REKOLANMÄEN KOULU, KEITTIÖ VALTIMOTIE 4, 01400 VANTAA RAPORTTI Sivu 1 / 6 HAJUHAITTASELVITYS JA MERKKIAINEKOKEET 24.11.2014, REKOLANMÄEN KOULU, KEITTIÖ,

Lisätiedot

MERKKIAINETUTKIMUS, 14.11.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI

MERKKIAINETUTKIMUS, 14.11.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI MERKKIAINETUTKIMUS, 14.11.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI Sivu 1 / 9 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Kohde... 2 1.2. Tutkimuksen tilaaja... 2 2. Tiivistelmä... 2 3.

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Leppäkorven koulu, Korpikontiontie 5

Tutkimusraportti, Leppäkorven koulu, Korpikontiontie 5 HB Sisäilmatutkimus Oy 29.12.2011 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus / Ulla Lignell Kielotie 13 01300 Vantaa Tutkimusraportti, Leppäkorven

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen Delete Tutkimus Oy 16.7.2012 p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Kaunialan Sairaala Oy Markku Kiuru Talous- ja hallintopäällikkö Kylpyläntie 19 02700 Kauniainen puh: 09-505 922 29 mp: 0500 711

Lisätiedot

SISÄILMASELVITYKSIÄ, VAIHE 2, KOMEETAN KOULU, KOMEETANKATU 1, ESPOO

SISÄILMASELVITYKSIÄ, VAIHE 2, KOMEETAN KOULU, KOMEETANKATU 1, ESPOO SISÄILMASELVITYKSIÄ, VAIHE 2, KOMEETAN KOULU, KOMEETANKATU 1, ESPOO RAPORTTI Nro: 16137 Sivu 1 / 7 SISÄLLYS: SISÄILMASELVITYKSIÄ, VAIHE 2, KOMEETAN KOULU, KOMEETANKATU 1, ESPOO 1. Yleistiedot tutkimuksesta...

Lisätiedot

KOSTEUSVAURIOKARTOITUS, KOTKANSIIPI 7, VANTAA

KOSTEUSVAURIOKARTOITUS, KOTKANSIIPI 7, VANTAA KOSTEUSVAURIOKARTOITUS, KOTKANSIIPI 7, VANTAA HB Sisäilmatutkimus Oy 4.6.2008 Hämeentie 103 D 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 LAUSUNTO www.lifa.fi 1 Sisältö Kosteusvauriokartoitus, Kotkansiipi

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUKSET 21.5. 18.6.2013 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI

SISÄILMATUTKIMUKSET 21.5. 18.6.2013 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI SISÄILMATUTKIMUKSET 21.5. 18.6.2013 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI SISÄLLYS: Sivu 1 / 16 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Tutkimuksessa käytetyt

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI, VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI

TUTKIMUSRAPORTTI, VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI TUTKIMUSRAPORTTI, 14.-28.5.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI Sivu 1 / 20 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Kohde... 2 1.2. Tutkimuksen tilaaja... 2 2. Yleistiedot tutkimuksesta...

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI, LEPPÄKORVEN KOULU, VANTAA

TUTKIMUSRAPORTTI, LEPPÄKORVEN KOULU, VANTAA HB Sisäilmatutkimus Oy 6.3.2012 1 f. 09-3948 5721 Raportti Vantaan kaupunki, tilakeskus Hankepalvelut/Hankevalmistelu Ulla Lignell Sisäympäristöasiantuntija Kielotie 13, 01300 VANTAA e-mail. ulla.lignell@vantaa.fi

Lisätiedot

Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen

Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen olemassa olevat rakenteet, niiden kunto sekä muita sisäilman

Lisätiedot

VÄLIRAPORTTI MEDIALUKION HALLINTOSIIVEN SISÄILMAONGELMIEN SELVITYS

VÄLIRAPORTTI MEDIALUKION HALLINTOSIIVEN SISÄILMAONGELMIEN SELVITYS HELSINGIN KAUPUNKI RAPORTTI RAKENNUSVIRASTO HKR-Rakennuttaja Marianna Tuomainen 1 (9) 26.6.2012 MEDIALUKIO Moisionkatu 3 00730 HELSINKI VÄLIRAPORTTI MEDIALUKION HALLINTOSIIVEN SISÄILMAONGELMIEN SELVITYS

Lisätiedot

KOSTEUS-, KUITU- JA IV-KARTOITUS

KOSTEUS-, KUITU- JA IV-KARTOITUS S i v u - 1 - RAPORTTI KOSTEUS-, KUITU- JA IV-KARTOITUS KOy Korson toimistokeskus Naalipolku 6 01450 Vantaa 12.7.-10.8.2011 RAPORTIN NUMERO: 21140 TILAAJA: Jari Porthén, Realco Oy VASTAAVA TUTKIJA: Mikko

Lisätiedot

GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU. Sisäilma- ja kuntotutkimus

GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU. Sisäilma- ja kuntotutkimus GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU Sisäilma- ja kuntotutkimus Tiedotustilaisuus 5.3.2018 Olavi Vaittinen, rakennusterveysasiantuntija Inspector Sec Oy (ISEC) TUTKIMUKSEN TOTEUTUS Koulurakennus ja liikuntasalirakennus:

Lisätiedot

Kottby lågstadie Pohjolankatu Helsinki. Kattorakenteen kuntotutkimus

Kottby lågstadie Pohjolankatu Helsinki. Kattorakenteen kuntotutkimus Kattorakenteen kuntotutkimus Kottby lågstadie Pohjolankatu 45 00600 Helsinki Raportin päiväys 16.2.2015 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 Rakenteenkuntotutkimus

Lisätiedot

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET Petri Lönnblad RI. RTA 4.9.2017 Tehdyt tutkimukset HUHTIKUU 2006: Asbestikartoitus KESÄ-HEINÄKUU 2017: - Kosteuskartoitus, kosteusmittaukset - Rakenneavaukset, mikrobinäytteenotto

Lisätiedot

Unajan koulu Laivolantie Unaja

Unajan koulu Laivolantie Unaja NÄYTTEENOTTO JA PAINE-EROSEURANTAMITTAUS Unajan koulu Laivolantie 10 26910 Unaja 1 Sisällys 1. YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohde... 3 1.2 Tilaaja... 3 1.3 Näytteidenoton ja mittauksen suorittaja... 3 1.4 Näytteenotto-

Lisätiedot

SISÄILMASELVITYKSET KOSKIKUJAN PÄIVÄKOTI KOSKIKUJA 7, VANTAA

SISÄILMASELVITYKSET KOSKIKUJAN PÄIVÄKOTI KOSKIKUJA 7, VANTAA SISÄILMASELVITYKSET 2.9.- 16.9.2013 KOSKIKUJAN PÄIVÄKOTI KOSKIKUJA 7, VANTAA Sivu 1 / 21 KOSKIKUJAN PÄIVÄKODIN TUTKIMUKSET SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 3 1.1. Kohde... 3 1.2. Tutkimuksen tilaaja...

Lisätiedot

KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU

KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU SISÄOLOSUHDEMITTAUKSET 2.2 116 / KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU, SISÄOLOSUHDEMITTAUKSET Mittaus toteutettiin 2.2 116 välisenä aikana. Mittaukset toteutettiin Are Oy:n langattomalla

Lisätiedot

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET 30.3.2015 YLEISTIEDOT 1.1 Kohde Hyrsylän koulu Hyrsyläntie 169 09430 SAUKKOLA 1.2 Tilaaja Lohjan kaupunki Tekninen toimi/tilapalvelut Kari Koljonen

Lisätiedot

Vuokkoharjun koulu Kouluntie Järvelä

Vuokkoharjun koulu Kouluntie Järvelä Sivuja:1/34 Vastaanottaja: Kärkölän kunta Jukka Koponen Arkistokuva Raportti Työnumero: 051521700185 Kohde: Toimeksianto: Vuokkoharjun koulu Kouluntie 18 16600 Järvelä Sisäilman olosuhteiden seuranta Tutkimus

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/5 Vastaanottaja: Porvoon Tilapalvelut Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kartoitus Tutkimus pvm: 16.6.2016 Läsnäolijat: Hans Bergman / Porvoon Tilapalvelut Kim Laaksonen

Lisätiedot

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu RTA2-loppuseminaari 8.6.2017 Saarijärven Keskuskoulu Lähtötiedot Kohde on valmistunut vuonna 1966. Kerrosala 4 334 m2. Laajamittainen

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/7 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Peter Backman Raportti Kohde: Toimeksianto: Kvarnbergsgatan 18 06100 Borgå Kartoitus Tutkimus pvm: 7.8.2015 Läsnäolijat: Tomas Backman Raportointi pvm: 24.8.2015

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI/LISÄTUTKIMUS

ENSIRAPORTTI/LISÄTUTKIMUS ENSIRAPORTTI/LISÄTUTKIMUS Vantaan taidemuseo, Paalutori 3 01600 VANTAA Raportointi pvm: 26.3.2012 Työ A12283 KOHDE: TILAT: TILAAJA: ISÄNNÖINTI: Vantaan Taidemuseo, Paalutori 3 01600 VANTAA Näyttelytila

Lisätiedot

SISÄILMASTOSELVITYS. Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat. Haagapuisto, Hanko

SISÄILMASTOSELVITYS. Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat. Haagapuisto, Hanko 1/13 SISÄILMASTOSELVITYS Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat Haagapuisto, Hanko Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/13

Lisätiedot

Sisäilman laadun mittaus Alppilan yläasteella ja lukiossa

Sisäilman laadun mittaus Alppilan yläasteella ja lukiossa 1 Helsingin kaupunki RAPORTTI HKR-Rakennuttaja Rakennuttamistoimisto 1 Riitta Harju 19.5.2010 Alppilan yläaste ja lukio Tammisaarenkatu 2 00510 HELSINKI Sisäilman laadun mittaus Alppilan yläasteella ja

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Pähkinänsärkijän päiväkoti, Vantaa

Tutkimusraportti, Pähkinänsärkijän päiväkoti, Vantaa Delete Tutkimus Oy 14.09.2012 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan Tilakeskus Jouni Räsänen Kielotie 13 01300 Vantaa Tutkimusraportti, Pähkinänsärkijän

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Martinkyläntie 5 01620 VANTAA Raportointi pvm: 22.2.2012 ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Työ A12162 KOHDE: ASUNNOT: Martinkyläntie 5 01620 VANTAA/Myllymäen koulu Liikuntasali ja pukuhuonetilat TILAAJA: Reino

Lisätiedot

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Vihertien leikkipuistorakennus Vihertie / Uomakuja 12 01620 VANTAA 1. YLEISTÄ Kohteen yleistiedot Vihertien

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN KOULU VALKOISENLÄHTEENTIE VANTAA

SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN KOULU VALKOISENLÄHTEENTIE VANTAA SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN KOULU VALKOISENLÄHTEENTIE 51 01370 VANTAA RAPORTTI Nro: 11115 Sivu 1 / 13 SISÄLLYS: SISÄILMATUTKIMUS, JOKINIEMEN KOULU 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä... 2

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kosteuskartoitus Tutkimus pvm: 21.3, 23.3 ja 29.3.2016 Läsnäolijat: Jens Ståhls

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS Sivu 1 / 6 SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS MATTILAN PÄIVÄKOTI Hirsitie 2, 04340 Tuusula 1.4.2012 TILAAJA: Pertti Elg, Rakennusmestari, Tuusulan kunta TUTKIJA: Jari Järveläinen, Jakitec Ky Sivu

Lisätiedot

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins.

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, 0 2 9 4 0 E s p o o Sisäilman mikrobit 5.4.2017 Työnro 319099.16 Ins. Terttu Rönkä 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 1.1 Tilaaja...3 1.2 Työn sisältö...3 1.3 Kohde ja

Lisätiedot

SEURANTATUTKIMUS ALPPILAN YLÄASTE JA LUKIO TAMMISAARENKATU 2, HELSINKI

SEURANTATUTKIMUS ALPPILAN YLÄASTE JA LUKIO TAMMISAARENKATU 2, HELSINKI SEURANTATUTKIMUS 2.1.- 7.3.2012 ALPPILAN YLÄASTE JA LUKIO TAMMISAARENKATU 2, HELSINKI RAPORTTI Nro: 12014 Sivu 1 / 11 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Tietoja tutkittavasta kohteesta...

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUKSET, VAIHE 2 VANTAANKOSKEN YLÄASTE ISONTAMMENTIE 15, VANTAA

SISÄILMATUTKIMUKSET, VAIHE 2 VANTAANKOSKEN YLÄASTE ISONTAMMENTIE 15, VANTAA SISÄILMATUTKIMUKSET, VAIHE 2 VANTAANKOSKEN YLÄASTE ISONTAMMENTIE 15, VANTAA Sivu 1 / 15 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Päähavainnot kohteessa... 3 4. Mikrobitutkimukset...

Lisätiedot

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Sanna Pohjola Hanna Kuitunen 1 Lähtökohta ja selvitysten tavoite Ojoisten lastentalon vanha osa valmistunut 1970-luvulla (liikuntasali, keittiö,

Lisätiedot

MEDIALUKION SISÄÄNKÄYNTIEN ALATASANTEIDEN KOSTEUSVAURIOT JA MUUT KOSTEUS- JA SISÄILMAONGELMAT

MEDIALUKION SISÄÄNKÄYNTIEN ALATASANTEIDEN KOSTEUSVAURIOT JA MUUT KOSTEUS- JA SISÄILMAONGELMAT HELSINGIN KAUPUNKI RAPORTTI RAKENNUSVIRASTO HKR-Rakennuttaja Marianna Tuomainen 1 (7) 27.8.2012 MEDIALUKIO Moisionkatu 3 00730 HELSINKI MEDIALUKION SISÄÄNKÄYNTIEN ALATASANTEIDEN KOSTEUSVAURIOT JA MUUT

Lisätiedot

LISÄTUTKIMUKSET 30.12.2013-21.1.2014 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI

LISÄTUTKIMUKSET 30.12.2013-21.1.2014 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI LISÄTUTKIMUKSET 30.12.2013-21.1.2014 SUUTARILAN YLÄASTE JA LUKIO VASKINIITYNKUJA 2, HELSINKI SISÄLLYS: Sivu 1 / 13 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Tutkimuksessa käytetyt

Lisätiedot

Luokkahuoneen 223 ja ulkovälinevaraston 131 kosteus- ja sisäilmatekninen tutkimus

Luokkahuoneen 223 ja ulkovälinevaraston 131 kosteus- ja sisäilmatekninen tutkimus 1 (4) MUISTIO 16.4.2014 KOTTBY LÅGSTADIESKOLA Pohjolankatu 45 00600 Helsinki Luokkahuoneen 223 ja ulkovälinevaraston 131 kosteus- ja sisäilmatekninen tutkimus Tutkimusajankohta 19.2. 27.3.2014 Tilaaja

Lisätiedot

SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS

SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 11.4.2013 Isännöitsijätoimisto Maikoski Oy Jari Vainio Vernissakatu 6 01300 Vantaa jari.vainio@maikoski.fi Tutkimuskohde Uudenmaan TE-toimiston tilat, Vernissakatu 6, Vantaa SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN

Lisätiedot

MITTAUSRAPORTTI KANNISTON KOULU, RAKENNEKOSTEUS- JA SISÄILMAN OLOSUHTEIDEN MITTAUKSET 11.12.2015

MITTAUSRAPORTTI KANNISTON KOULU, RAKENNEKOSTEUS- JA SISÄILMAN OLOSUHTEIDEN MITTAUKSET 11.12.2015 MITTAUSRAPORTTI KANNISTON KOULU, RAKENNEKOSTEUS- JA SISÄILMAN OLOSUHTEIDEN MITTAUKSET Mittausraportti 2 (11) 1 YLEISTIEDOT 1.1 Tutkimuskohde Kenraalintie 6 01700 Vantaa 1.2 Tutkimuksen tilaaja Vantaan

Lisätiedot

Päiväkotien lepohuoneiden sisäilmanlaatu. Pia Gummerus Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, terveystarkastaja

Päiväkotien lepohuoneiden sisäilmanlaatu. Pia Gummerus Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, terveystarkastaja Päiväkotien lepohuoneiden sisäilmanlaatu Pia Gummerus Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, terveystarkastaja TAUSTAA Päivähoitoasetus oli muuttumassa niin että ryhmäkokoa voidaan nostaa 21 lapsesta 24 lapseen

Lisätiedot

MALMINIITYN PÄIVÄKODIN TUTKIMUKSET UUSINIITYNKUJA 3, VANTAA

MALMINIITYN PÄIVÄKODIN TUTKIMUKSET UUSINIITYNKUJA 3, VANTAA MALMINIITYN PÄIVÄKODIN TUTKIMUKSET 18.4. 2.5.2013 UUSINIITYNKUJA 3, VANTAA Sivu 1 / 13 MALMINIITYN PÄIVÄKODIN TUTKIMUKSET SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Kohde... 2 1.2. Tutkimuksen tilaaja...

Lisätiedot

Hornhattulan päiväkoti Porvoo

Hornhattulan päiväkoti Porvoo Hornhattulan päiväkoti Porvoo IVA kuntotutkimus ja käyttövesiputkiston vuotoselvitys Tommi Paasivirta tommi.paasivirta@wspgroup.fi 0207 864 483 WSP Finland Oy Pohjakuva Hornhattulan päiväkoti 2 Talotekniikka

Lisätiedot

TALVIKKITIE 37 SISÄILMAN HIILIDIOK- SIDIPITOISUUDEN SEURANTAMITTAUKSET

TALVIKKITIE 37 SISÄILMAN HIILIDIOK- SIDIPITOISUUDEN SEURANTAMITTAUKSET Vastaanottaja VANTAAN KAUPUNKI Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Tilakeskus, hankevalmistelut Kielotie 13, 01300 VANTAA Ulla Lignell Asiakirjatyyppi Mittausraportti Päivämäärä 11.10.2013

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Ilolan koulu, Vantaa

Tutkimusraportti, Ilolan koulu, Vantaa Delete Tutkimus Oy 17.09.2012 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus Rakennuttaminen Ulla Lignell Kielotie 13 01300 Vantaa Tutkimusraportti,

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS 19.8.2014 RAKENNUKSEN PERUSTIEDOT pinta-ala noin 11 784 br-m 2, kerrosala noin 12 103 ke rakennus

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Havukosken koulu, Vantaa

Sisäilmatutkimusraportti, Havukosken koulu, Vantaa Delete Tutkimus Oy 26.6.2012 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus Jouni Räsänen Sisäilmatutkimusraportti, Havukosken koulu, Vantaa Johdanto

Lisätiedot

Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014

Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014 Kanniston koulun kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset kesällä 2014 Sisäilmailta Kanniston koululla 2.9.2014 Tutkimuksen lähtökohta Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Kanniston koulussa toisen kerroksen

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/8 Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä 01.10.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/8 Sisällys 1.

Lisätiedot

HB Sisäilmatutkimus Oy 6.3.2012 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti

HB Sisäilmatutkimus Oy 6.3.2012 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti HB Sisäilmatutkimus Oy 6.3.2012 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Mikrobi-ilmanäytteet Elinympäristössämme esiintyy mikrobeja, joiden määrä vaihtelee kosteus-

Lisätiedot

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset

Lisätiedot

KARTOITUSRAPORTTI. Asematie Vantaa 1710/

KARTOITUSRAPORTTI. Asematie Vantaa 1710/ Asematie 7 01300 Vantaa 1710/6416 26.3.2018 2 KOHDETIEDOT... 3 LÄHTÖTIEDOT... 4 RAKENTEET... 4 SUORITETUT TYÖT SEKÄ HAVAINNOT... 4 KÄYTETTY MITTAKALUSTO... 4 MITTAUSPÖYTÄKIRJA... 5 YHTEENVETO... 7 3 KOHDETIEDOT

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/6 Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä 20.11.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/6 Sisällys

Lisätiedot

Muut yhteyshenkilöt: Päiväkodin johtaja Eija Järveläinen 09-8393 0871 Kouluisäntä Jukka Huippu 040-5138594

Muut yhteyshenkilöt: Päiväkodin johtaja Eija Järveläinen 09-8393 0871 Kouluisäntä Jukka Huippu 040-5138594 VANTAAN KAUPUNKI Sisäilmatutkimukset 1 (5) 1 TOIMEKSIANTO Tutkimuskohde: Itä-Hakkilan päiväkoti Keskustie 1 01260 Vantaa Tutkimusajankohta: 13.12.2011 27.12.2012 Tilaaja: Vastuuhenkilö Rakennesuunnittelijainsinööri

Lisätiedot

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS SISÄILMAN LAADUN MITTAUS 12.5.2017 TUTKIMUSRAPORTTI 22500612.019 Mika Metsäalho Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84, Birger Jaarlin katu 33, 2. krs 13101 Hämeenlinna Sähköposti:

Lisätiedot

Raportti Työnumero: 051421400493

Raportti Työnumero: 051421400493 Vastaanottaja: RISTO VILKKI MIKKELIN KAUPUNKI Sivuja:1/24 Raportti Kohde: Toimeksianto: LAUNIALAN KOULU SAIMAANNORPANKATU 1 50190 MIKKELI SISÄILMANLAATUUN VAIKUTTAVIEN TEKIJÖIDEN SELVITYS Tutkimus pvm:

Lisätiedot

PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS

PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS - TOMI LEVOLA - Päiväkodin henkilökunnalla ja lapsilla on esiintynyt oireilua, joka sopii oirekuvaltaan rakennuksen sisäilmasta johtuvaksi. Päiväkoti sijaitsee 1920-luvulla

Lisätiedot

S I S Ä I L M A T U T K I M U S

S I S Ä I L M A T U T K I M U S Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 6.6.2011 S I S Ä I L M A T U T K I M U S Simonkallion Koulu Simonkalliontie 1, 01350 Vantaa 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3

Lisätiedot

Jussi Grönman, Kymen Home-Etsintä Ilkka Meriläinen, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy

Jussi Grönman, Kymen Home-Etsintä Ilkka Meriläinen, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy MUISTIO 22500325.353 Ulla Lignell Vantaan kaupunki, tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Ulla.Lignell@vantaa.fi 2017-05-04 Koulun tilojen homekoiratarkastus Kohde:, Venuksentie 2, Vantaa Aika: 21.4.2017

Lisätiedot

VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013

VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013 VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013 Sisäilmainsinöörit Oy Puh. +358 20 7698 440 e-mail: info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax. +358 20 7698 449 internet: www.sisailmainsinoorit.fi

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Paine-ero-, hiilidioksidipitoisuus-, ja kosteusmittaukset

TUTKIMUSRAPORTTI Paine-ero-, hiilidioksidipitoisuus-, ja kosteusmittaukset TUTKIMUSRAPORTTI Paine-ero-, hiilidioksidipitoisuus-, ja kosteusmittaukset Päiväkoti Meripirtti Haukkavuorenkatu 5 48100 KOTKA Työ nro T15026 Kotka 30.7.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE

Lisätiedot

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 4.6.2013 1(4) Pelimannin ala-aste ja päiväkoti Pelimannintie 16 Helsinki PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 1. TEHTÄVÄ Tarkoituksena oli selvittää ilmanvaihtolaitteiden mahdolliset mineraalivillalähteet

Lisätiedot

Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus)

Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus) 1968 Keskuskoulu, tiivistelmä vaurioituneista rakenteista Rakennusosa 1968 (Päärakennus) KELLARI 1. KERROS 52 51 50 53 14 80-90 80-90 VOC 3 BP7 80-90 ja RH 75,1% VOC 4 80-100 ja RH 79,5% BP7 22 49 100-110

Lisätiedot

Vakuutusyhtiö: TilPuh1: TilPuh2: Koulurakennus Betonirunko/tiiliverhoiltu Harjakatto. Putkien sijainti

Vakuutusyhtiö: TilPuh1: TilPuh2: Koulurakennus Betonirunko/tiiliverhoiltu Harjakatto. Putkien sijainti TILAAJA: Pomarkun Kunta PL 14 29631 Pomarkku MITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnsuorittaja: Juha Paappanen 045 1147 100 KOHDE: Yläaste ja Lukio Lukiotie 5 29630 Pomarkku Vakuutusyhtiö: 93 097 22.09.2011 Sivu: 1 (Kosteuskartoitus)

Lisätiedot

TEOLLISUUSRAKENNUSTEN TOIMISTOTILOJEN ILMAN LAATU (INDOOR AIR QUALITY IN OFFICES ADJACENT TO INDUSTRIAL HALLS)

TEOLLISUUSRAKENNUSTEN TOIMISTOTILOJEN ILMAN LAATU (INDOOR AIR QUALITY IN OFFICES ADJACENT TO INDUSTRIAL HALLS) TEOLLISUUSRAKENNUSTEN TOIMISTOTILOJEN ILMAN LAATU (INDOOR AIR QUALITY IN OFFICES ADJACENT TO INDUSTRIAL HALLS) Liisa KUJANPÄÄ 1, Sirpa RAUTIALA 1, Helmi KOKOTTI 2, and Marjut REIMAN 1,* 1 Finnish Institute

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS OLLAKSEN PÄIVÄKOTI, KARHUNIITYN OPETUSTILA KORJAUSTARVESELVITYS 2.5.2011

TUTKIMUSSELOSTUS OLLAKSEN PÄIVÄKOTI, KARHUNIITYN OPETUSTILA KORJAUSTARVESELVITYS 2.5.2011 TUTKIMUSSELOSTUS OLLAKSEN PÄIVÄKOTI, KARHUNIITYN OPETUSTILA KORJAUSTARVESELVITYS Tutkimusselostus 2 (9) Sisällys 1 Alapohjaranteen sisäkuoren iliviys... 3 2 Ulkoseinäranteen sisäkuoren iliviys... 3 3 Ranteet...

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon keskuskoulu puutyöluokat, 6.11.2017 1 / 13 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen syy ja rajaukset... 3 Käytetyt menetelmät ja

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI. Työ A12076. Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Raportointi pvm: 16.01.2012. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2

ENSIRAPORTTI. Työ A12076. Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Raportointi pvm: 16.01.2012. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2 ENSIRAPORTTI Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Raportointi pvm: 16.01.2012 Työ KOHDE: TILAT: Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Kerrokset 1,2,3,4 ja Iv-konehuone TILAAJA: Anne Krokfors ISÄNNÖINTI: Vantaan kaupunki

Lisätiedot

SATAMATALONKUJA LOVIISA

SATAMATALONKUJA LOVIISA Sivu 1 / 7 SATAMATALONKUJA 07910 LOVIISA HIILIDIOKSIDIMITTAUS Tutkimusselostus, päivitetty 12.9.2018 Työnro: 327158 Linda Merk 0400 647 929 Sivu 2 / 7 1 YLEISTIEDOT Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat:

Lisätiedot

VALOKUVAT LIITE 1 1(8)

VALOKUVAT LIITE 1 1(8) VALOKUVAT LIITE 1 1(8) Kuva 1. Keittiön vastaisen seinän rakenteena oli luokan puolella tiilikuori ja keittiön puolella betonikuori, joiden välissä oli mineraalivillaa 40 mm. Seinästä mitattiin rakennekosteuksia

Lisätiedot

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies p

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies p Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki/ Pekka Koskimies Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: TOLKKISTEN KOULU Palomäentie 5 06750 TOLKKINEN Kosteuskartoitus. Porvoon Kaupunki

Lisätiedot

Yläpohjassa on ontelolaatta jonka päällä on tehdasvalmisteiset puiset kattoristikot. Runkorakenteena on poltettu teräsbetoninen pilari palkki runko.

Yläpohjassa on ontelolaatta jonka päällä on tehdasvalmisteiset puiset kattoristikot. Runkorakenteena on poltettu teräsbetoninen pilari palkki runko. VANTAAN KAUPUNKI Sisäilmatutkimukset 1 (6) 1 TOIMEKSIANTO Tutkimuskohde: Viertolan koulu Liljatie 2 01300 Vantaa Tutkimusajankohta: 25.10.2011 4.1.2012 Tilaaja: Vastuuhenkilö Muut yhteyshenkilöt: Tutkimuksen

Lisätiedot

YLEISILMANVAIHDON JAKSOTTAISEN KÄYTÖN VAIKUTUKSET RAKENNUSTEN PAINE-EROIHIN JA SISÄILMAN LAATUUN

YLEISILMANVAIHDON JAKSOTTAISEN KÄYTÖN VAIKUTUKSET RAKENNUSTEN PAINE-EROIHIN JA SISÄILMAN LAATUUN YLEISILMANVAIHDON JAKSOTTAISEN KÄYTÖN VAIKUTUKSET RAKENNUSTEN PAINE-EROIHIN JA SISÄILMAN LAATUUN Vesa Asikainen (Envimetria Oy) Pertti Pasanen (Itä-Suomen yliopisto, ympäristötieteen laitos) Helmi Kokotti

Lisätiedot

Sweco Asiantuntijapalvelut Oy Reg.no Reg. Office Helsinki. Sweco Groupin jäsen

Sweco Asiantuntijapalvelut Oy Reg.no Reg. Office Helsinki. Sweco Groupin jäsen MUISTIO 22500325.354 Ulla Lignell Vantaan kaupunki, tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Ulla.Lignell@vantaa.fi 2017-05-30 Koulun tilojen Kohde:, Lyyranpolku 2, Vantaa Aika: 19.4.2017 klo 14.00 19.00 Paikalla:

Lisätiedot

Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VANTAA. Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa

Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VANTAA. Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Lattiarakenteen kuntotukimus Tarkastuskohde: Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VNT Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Vahinkonumero: Tarkastaja:

Lisätiedot

KESKUSTAN TERVEYSASEMA KUNTOTUTKIMUS LISÄTUTKIMUKSET

KESKUSTAN TERVEYSASEMA KUNTOTUTKIMUS LISÄTUTKIMUKSET KUNTOTUTKIMUS LISÄTUTKIMUKSET KOHTEEN YLEISTIEDOT KOHDE TILAAJA Keskustan terveysasema Saaristonkatu 22 90015 OULU Oulun Kaupunki, Tilakeskus Tekninen isännöitsijä Riikka Vesterinen TUTKIMUKSEN TEKIJÄ

Lisätiedot

HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA. Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm

HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA. Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm 24.1.2017 2 TUTKIMUKSET, syksy 2017 Tutkimusten tarkoitus Tutkimusten tarkoituksena oli selvittää syitä joilla

Lisätiedot

Merkkiainetutkimus. Hakunilan koulu Hiirakkotie Vantaa

Merkkiainetutkimus. Hakunilan koulu Hiirakkotie Vantaa Merkkiainetutkimus Hiirakkotie 9 01200 Vantaa 2 Rakenteiden ilmatiiveyden tarkastus merkkiainekaasun avulla 1. Kohdetiedot Jouni Räsänen, Vantaan kaupunki, Vantaa Hiirakkotie 9 01200 Vantaa 2. Tutkijat

Lisätiedot

HOMEKOIRATUTKIMUS. Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus

HOMEKOIRATUTKIMUS. Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus jenni.ylikotila@heinavesi.fi 1 / 8 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN TIEDOT... 3 1.1 YLEISKUVAUS KOHTEESTA... 3 1.2 OLEELLISIMMAT HAVAINNOT...

Lisätiedot

Kartoitusraportti. Kisatie 21 Ruusuvuoren koulu Vantaa 297/

Kartoitusraportti. Kisatie 21 Ruusuvuoren koulu Vantaa 297/ Kartoitusraportti Kisatie 21 Ruusuvuoren koulu Vantaa 297/3920 5.5.2015 2 KOHDETIEDOT... 3 LÄHTÖTIEDOT... 4 RAKENTEET... 4 SUORITETUT TYÖT SEKÄ HAVAINNOT... 4 JOHTOPÄÄTÖKSET JA SUOSITUKSET... 4 MITTAUSPÖYTÄKIRJA...

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15 L E V O L A Sivu 1 / 15 PÄIVÄTUULI 27400 KIUKAINEN SISÄILMATUTKIMUS Yhteenveto 01.02.2016 L E V O L A Sivu 2 / 15 Tilaaja Euran kunta / Markus Rantanen Toimeksianto Rakennuksen sisäilmatutkimus käyttötarkoituksen

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Koisotie 5, Helsinki

Tutkimusraportti, Koisotie 5, Helsinki 20.8.2012 Tutkimusraportti Koisotie 5 Sivu 1 Vantaan kaupunki, Tilakeskus, rakennuttaminen Ulla Lignell Kielotie 13, 01300 Vantaa puh. 050 304 1141 e-mail. ulla.lignell@vantaa.fi Tutkimusraportti, Koisotie

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI

TUTKIMUSRAPORTTI TUTKIMUSRAPORTTI 21.3.2018 Elisa Vene Espoon kaupunki Tilakeskus liikelaitos Tiedoksi Ilmari Viljanen/Espoon kaupunki Kohde Rastaalan koulu, Alatalo, Espoo SISÄILMAN SEURANTANÄYTTEET 22500344.030 1 TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Arabian korttelitalo, Berliininkatu 4-6 Uudet sisäilmakorjaukset - kesä ja syksy 2018

Arabian korttelitalo, Berliininkatu 4-6 Uudet sisäilmakorjaukset - kesä ja syksy 2018 Arabian korttelitalo, Berliininkatu 4-6 Uudet sisäilmakorjaukset - kesä ja syksy 2018 Maria Lähdemäki Projektipäällikkö Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala 9.5.2018 1 Tilanne loppuvuodesta

Lisätiedot

Paine-eromittaus tekn. töiden luokkatilan (laajennusosan) ja vanhan koulurakennuksen välillä

Paine-eromittaus tekn. töiden luokkatilan (laajennusosan) ja vanhan koulurakennuksen välillä Laajennusosa Tutkimusraportti Gammelbacka skola, Porvoo Paine-eromittaus tekn. töiden luokkatilan (laajennusosan) ja vanhan koulurakennuksen välillä Projekti 308141 13.2.2017 Sisältö Sisältö... 2 Tutkimuskohde

Lisätiedot

Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia. Tiedotustilaisuus

Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia. Tiedotustilaisuus Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia Tiedotustilaisuus 24.11.2014 Sisäilmaongelmat ovat monimutkaisia kokonaisuuksia Sisäolosuhteisiin vaikuttavat useat eri tekijät: lämpö-, kosteus-, valaistus-

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI, PATOTIEN PÄIVÄKOTI, VANTAA

TUTKIMUSRAPORTTI, PATOTIEN PÄIVÄKOTI, VANTAA sivu 1 Vantaan kaupunki, Tilakeskus, rakennuttaminen Ulla Lignell Kielotie 13, 01300 Vantaa puh. 050 304 1141 e-mail. ulla.lignell@vantaa.fi Johdanto TUTKIMUSRAPORTTI, PATOTIEN PÄIVÄKOTI, VANTAA Tutkimuksen

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS. Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset. 1 Lähtötiedot. 2 Tutkimuksen tarkoitus ja sisältö. 3 Rakenteet

TUTKIMUSSELOSTUS. Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset. 1 Lähtötiedot. 2 Tutkimuksen tarkoitus ja sisältö. 3 Rakenteet TUTKIMUSSELOSTUS Jukka Saari, Ulla Lignell Vantaan kaupunki, Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa jukka.saari@vantaa.fi, ulla.lignell@vantaa.fi Sisäilma- ja kosteustekniset tutkimukset Kohde: Rekolan koulun

Lisätiedot

PÖLYTUTKIMUS LATOKARTANON PERUSKOULU AGRONOMINKATU 22, HELSINKI

PÖLYTUTKIMUS LATOKARTANON PERUSKOULU AGRONOMINKATU 22, HELSINKI PÖLYTUTKIMUS LATOKARTANON PERUSKOULU AGRONOMINKATU 22, HELSINKI Nro: 175 Sivu 1 / 7 SISÄLLYS: PÖLYTUTKIMUS, AGRONOMINKATU 22 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tutkimuksen tarkoitus... 2 3. Tutkimuksen

Lisätiedot

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS SISÄILMAN LAADUN MITTAUS 12.5.2017 TUTKIMUSRAPORTTI 22500612.019 Mika Metsäalho Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84, Birger Jaarlin katu 33, 2. krs 13101 Hämeenlinna Sähköposti:

Lisätiedot

KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET ja

KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET ja Raportti 1 (7) Kaarinan kaupunki Mirka Salonen KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET 21.12.2018 ja 21.2.2019 1 Lähtötilanne ja tutkimusmenetelmät

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/7 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Peter Backman Raportti Kohde: Toimeksianto: Kvarnbergsgatan 18 06100 Borgå Kosteuskartoitus Tutkimus pvm: 19.2.2015 Läsnäolijat: Huoltomies Tomas Backman Raportointi

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 Kotkan lyseo, Arcus-talo Kirkkokatu 15 48100 KOTKA Työ nro T8007-5 Kotka 5.4.2016 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA, PUH.

Lisätiedot

M I K P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T. Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271

M I K P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T. Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271 Kiratek Oy Irmeli Heikkinen, puh. 0207 401 008 07.03.2011 M I K 2 4 2 6 MIKROBITUTKIMUS P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271 2 (5) Kiratek Oy Jyrki Pulkki

Lisätiedot

SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: Sivu 1 / 7

SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: Sivu 1 / 7 RAPORTTI SISÄLLYS: Sivu 1 / 7 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä tutkimuksesta... 2 3. Havaintoja kohteessa... 3 4. Luokan 27 pintakosteusmittaukset ja havaintoja... 3 5. TVOC mittaukset

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus Kalottikeskus / Ivalon entinen emäntäkoulu

Sisäilmatutkimus Kalottikeskus / Ivalon entinen emäntäkoulu Sisäilmatutkimus Jokikuja 10 / 1/2017 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com 2 (8) Sisällysluettelo 1 TUTKIMUSKOHDE...

Lisätiedot

Tutkimusraportti, Korson päiväkoti, Vantaa

Tutkimusraportti, Korson päiväkoti, Vantaa Delete Tutkimus Oy 22.10.2012 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan Tilakeskus Jouni Räsänen Kielotie 13 01300 Vantaa Tutkimusraportti, Korson päiväkoti,

Lisätiedot