5 virhettä sairaalan lattiamateriaalia valittaessa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "5 virhettä sairaalan lattiamateriaalia valittaessa"

Transkriptio

1 5 virhettä sairaalan lattiamateriaalia valittaessa Onko sinulla ollut ongelmia uudehkon lattian kanssa? Oletko havainnut pieniä vaurioita, kuten naarmuja ja tahroja, jotka eivät lähde pois tai auenneita saumakohtia, jotka johtavat hygieniaongelmiin? Ovatko jotkin alueet tulleet liukkaiksi ja hankaliksi puhdistaa? Lattian ja sen päällysteen korjaaminen on mahdollista, mutta liian kallista. Lisäksi sinulla ei ole varaa viivytyksiin. Tämä raportti auttaa sinua karsimaan lattian korjaukseen, kunnossapitoon ja ennenaikaiseen vaihtoon liittyviä kuluja. Olemme listanneet muutamia virheitä ja keinoja niiden välttämiseksi. Nämä keinot on huomioitava jo suunnitteluvaiheessa ja määritettävä ohjeissa, jotta niiden asianmukainen toteutus varmistetaan.

2 VIRHE NRO 1 Tuotteen valitseminen hinnan perusteella Nykyään kaikissa lattioissa on PU-pinnoite, jonka puhdistus ja ylläpito on helppoa. Ei ole syytä huoleen! Virhe! Tiesitkö, että suurin osa näistä suojapinnoitteista suojaa lattiaa vain asennuksen ajan? Entä tiesitkö, että ne tarvitsevat usein kemiallisen lisäsuojauksen ollakseen toimivia sairaalaolosuhteissa? Näiden pinnoitteiden käyttöikä on usein lyhyt ja joissain tapauksissa pinnoite häviää jopa kahden viikon intensiivisen käytön ja/ tai kunnossapidon jälkeen. Nykyään etenkin PVC-lattioissa, mutta myös monissa linoleumi- ja kumilattioissa on vastaavanlainen suojapinnoite. Vanhan päällysteen poistaminen ja uudelleen päällystäminen voivat aiheuttaa vuodessa lisäkustannuksia 2 5 /m 2. Voi olla järkevämpää päällystää lattia heti uudella PU-pinnoitteella (10 15 m 2 ). Valmistajan lisäkustannuksia aiheuttavien ohjeiden noudattamatta jättäminen saattaa johtaa jopa takuun menettämiseen. Halpa tuote saattaa muuttua odotettua kalliimmaksi. Onko olemassa muita vaihtoehtoja?

3 5 virhettä sairaalan lattiamateriaalia valittaessa VIRHE NRO 1 Linoleumi 1:500 PVC 1:500 Kumi 1:500 Lähde: Tri Jürgen Schimmel, Piepenbrock-kiinteistönhoitoyritys, Saksa, 4/2011 Poikkileikkaus: noraplan, pinnoittamaton Avoimet ja huokoiset lattiapinnat, kuten PVC, linoleumi ja muut muoviset lattiamateriaalit vaativat pintasuojauksen. Esimerkiksi korkealaatuinen kumi takaa erittäin tiiviin ja suljetun pinnan, jota ei tarvitse suojata. Kumin pinta on käsitelty erityistä UV-taajuustekniikkaa käyttäen, jolloin se säilyy tiiviinä ja suljettuna koko lattian käyttöiän ajan. Poikkileikkaus: PVC, PU-pinnoite Jos pinnalle ei laiteta mitään, mitään ei voi kulua pois! Kuvasta näkyy, että PU-pinnoitekerrokset ovat hyvin ohuita, jolloin pienet hiekanjyvät voivat tuhota ne helposti mikrometriä paksu pinnoite ei kestä sairaalaympäristön jatkuvaa kulutusta. Ainoa ratkaisu on kallis korjaaminen ja erityiskäsittely vahalla ja pinnoitteella. Tiiviit pinnat eivät tarvitse vahausta tai pinnoitusta. Tahrojen, pinttyneen lian sekä puhdistus- ja desinfiointiainejäämien poistamiseen voidaan käyttää timanttilaikkaa. Timanttilaikat soveltuvat vain pintakäsittelemättömien lattioiden puhdistukseen. Katso miltä lattia näytti ennen käsittelyä timanttilaikalla.

4 VIRHE NRO 2 Halvimman asentajan palkkaaminen Tuotteet ovat standardoituja ja jokainen koulutettu lattia-asentaja osaa asentaa ne. Voimme valita halvimman vaihtoehdon. Usein edullisimmat asentajat palkkaavat aliurakoitsijoita, joilla ei ole kokemusta valitusta tuotteesta tai sairaalaympäristöstä. Asentaja, joka ei ole aiemmin työskennellyt kyseisessä ympäristössä, pitäisi ensin testata ja varmistaa, että hän hallitsee PVC:n, linoleumin, kumin ja muiden materiaalien vaatimat, erilaiset asennustekniikat. Valmistajilla on myös toisistaan poikkeavia ratkaisuja, kuten reunoja, kulmia ja upotuksia sekä viemärikaivoja. Asentajan tulee olla koulutettu ja jos mahdollista, myös kyseisen lattiavalmistajan valtuuttama. Vielä parempi on, jos toimittaja voi tarjota asennuspaikalla koulutusta oikeaoppisen asennuksen varmistamiseksi. Tämä on hyvä määrittää jo tarjouksessa.

5 5 virhettä sairaalan lattiamateriaalia valittaessa VIRHE NRO 2 Tämäntyyppiset virheet ovat vältettävissä.

6 VIRHE NRO 3 Halvan tuotteen valitseminen Halpa tuote sopii budjettiimme parhaiten. Meillä ei ole varaa kalliimpaan. Mikä oikeastaan on halpaa? Ainoastaan materiaalin ostohinta vai lattian hinta asennuksen ja ensimmäisen puhdistuksen jälkeen? Entä sisältyykö hintaan lattian puhdistus-, ylläpito- ja korjauskustannukset koko käyttöiän ajan? Kuinka pitkä on tuotteen todellinen käyttöikä? Vastaako tuotteen laatu odotuksiasi? Soveltuuko materiaali käytettäväksi kyseisessä tilassa? Budjetit ovat usein erillisiä, jolloin hankintoihin ja kunnossapitoon on budjetoitu omat rahansa. Ostaja pitää vain huolta oman velvolisuutensa täyttämisestä. Lattia on yksi viimeisimpiä rakennukseen ostettavia ja asennettavia tuotteita, joten hankintabudjetti on jo usein siinä vaiheessa käytetty muihin, aiempiin hankintoihin. Voi olla houkuttelevaa säästää lattiasta, jos edullisempi vaihtoehto on saatavilla. Mutta tämä on virhe: Hyvin pian huolto-, korjaus- ja remontointikulut nousevatkin kalliimmiksi kuin hyvälaatuinen, arvostettu ja pitkäikäinen lattiavaihtoehto, joka aluksi tuntui kalliilta. Uudentyyppinen PVC-vapaa muovilattia, jonka kova pinta naarmuuntuu herkästi ja on vaikea liimata.

7 5 virhettä sairaalan lattiamateriaalia valittaessa VIRHE NRO 3 Kokemus osoittaa: Mitä halvempi hankinta, sitä suuremmat huoltokustannukset. Laske asennetun tuotteen hinta, joka sisältää saumausaineen ja ensimmäisten vuosien huollon. Lisää hintaan kokemuksesi perusteella päivittäisen kunnossapidon (sännöllinen käsinpesu/konepesu) hinta. Käytätkö kunnossapitoon säännöllisesti suihkutettavia puhdistusaineita säilyttääksesi pinnan viimeistelyn? Vai käytätkö menetelmiä, joissa tarvitaan vain vähän puhdistusaineita, kuten timanttilaikkoja tai höyrypesua? Lattiat, jotka on käsitelty vesipohjaisilla pinnoitteilla, tarvitsevat pian lisävahauksen, mikä kasvattaa kunnossapitokustannuksia. Lattiat, joissa on pinnoittamaton, tiivis pinta (kuten korkealuokkaiset kumilattiat), eivät vaadi edellä mainittuja toimenpiteitä ja ovat siksi pitkän käyttöikänsä (30 40 vuotta) ansiosta edullisempia. Kustannuksia voidaan vähentää huomattavasti. Hankintahinta on vain pieni osuus tulevaisuuden kustannuksista. Mieti, miten poistat kertyneen lian, esimerkiksi voimakas puhdistus tai syväpuhdistus. Käytätkö puhdistukseen kemikaaleja vanhan pinnan poistamisen ja uudelleenpinnoittamisen yhteydessä, vai käytätkö vain vettä ja timanttilaikkaa? Mikä on kokemuksesi suojapinnoitteen kestävyydestä? Tarvitseeko sitä uusia, uudelleenpinnoittaa tai huoltaa säännöllisen kunnossapidon lisäksi? Kuinka usein tämä on tarpeellista? Seuraavassa esimerkkilaskelmassa on otettu huomioon 15 vuoden ajalta kaikki edellä mainitut seikat, jotka perustuvat käyttäjien ja asentajien raportteihin ja kokemukseen. Pinnoite- ja pinnankorjauskulut (enimmäkseen kuluneet PU-pinnoitteet tai vastaavat) ovat lähes puolet tuotteen koko käyttöiän kustannuksista. Korjausta ei ehkä tarvita heti, mutta käytöstä, kulutuksesta ja tuotetyypistä riippuen suojapinnoite häviää ennemmin tai myöhemmin. Summary life cycle cost calculations Values in TSd Euro m 2 Total Ownership costs 15 years Surface Refurbishment Regular Maintenance Investment PU-pinnoite on uusittava kokonaan, jolloin vanhat kerrokset hiotaan ensin pois ja päälle levitetään uusi pinnoite. Tämä kerryttää ylimääräisiä ja käytöstäpoistamisesta johtuvia kustannuksia. 0 noraplan pad noraplan Lino acryl Lino PU PVC PU

8 VIRHE NRO 4 Oletetaan, että kaikki lattiat, joissa on tiivistetyt saumat, ovat hygieenisiä Lattiapäällysteemme on täysin hygieeninen, sillä kaikki saumat, lattian ja seinän välinen rako ja jalkalistat ovat hyvin tiivistettyjä. Tämä on normaali vaatimustaso. Mikä on hygieenisen lattian virallinen määritelmä? Lattian on oltava täysin yhtenäinen, huokoseton, tasainen ja helppo puhdistaa. PVC-lattioiden pehmitteet ovat liikkuneet ja kutistaneet lattiaa. Koska pehmittimien osuus kokonaismäärästä voi usein olla yli 1/3, niillä on merkittävä vaikutus. Lattia vaatii korjausta tai muuten siitä tulee hygienian kannalta ongelmallinen. Saumausten tiivistäminen ei auta kutistuneissa lattioissa. PVC-lattian pehmittimet ovat kuluneet pois ja saaneet lattian kutistumaan.

9 5 virhettä sairaalan lattiamateriaalia valittaessa VIRHE NRO 4 Järkevämpää on valita lattia, jonka saumoja ei tarvitse tiivistää vaan liitoskohdat pysyvät kiinni koko lattian käyttöiän. Kuvassa oikealla oleva lattia ei tarvitse saumauksia. Evelina-lastensairaala, Lontoo Vuonna 2005 asennetussa nora-kumilattiassa on hienostunut kuosi, jonka kuvioita ei ole millään tavalla saumattu. Lattia näyttää tasaiselta, siinä ei ole avonaisia saumoja tai vaurioita eikä se vaadi korjausta.

10 VIRHE NRO 5 Täysin uuden tuotteen valitseminen Olemme valinneet täysin uuden tuotteen! Se on parempi kuin mikään muu aiempi tuote, se ei sisällä PVC:tä, sen päästöarvot ovat matalimmat ja se on helppo puhdistaa! Niin valmistaja vakuutti. Hieno homma! Täydellinen lattiapäällyste, mutta ilman minkäänlaista kokemusta? Kuinka usein olet huomannut uusien sairaalalattioiden ilmestyvän markkinoille ja katoavan muutaman vuoden päästä? Valmistaja on tehnyt täydellisen uuden lattian, mutta unohtanut testata sen käytännössä. Hyvän lattian valmistamiseen tarvitaan kemiallisen rakenteen lisäksi kokemusta. Valitsemalla uudentyyppisen lattian olet testaajan asemassa ja otat riskin, jos lattia ei toimi. Myös monet jo valmiiksi hyvin suunnitellut tuotteet tarvitsevat jatkuvaa kehittämistä, kunnes niiden laatu on tasainen. Sairaalaympäristössä, jossa on omat erityistarpeensa, ei ole varaa kokeiluihin. Ota huomioon, kuinka paljon aikaa ja kustannuksia kuluu, kun huoneeseen vaihdetaan lattia ja huonetta ei voida sen aikana käyttää. Esim. Italialainen kumilattia, jonka PU-pinnoite ei kestä UV-valoa. Esim. Uudentyyppinen PVC-vapaa muovilattia, jonka kova pinta naarmuuntuu herkästi ja on vaikea liimata.

11 5 virhettä sairaalan lattiamateriaalia valittaessa VIRHE NRO 5 Ole varovainen. Testaa tuotetta ja tutustu sitä käyttäviin tiloihin, etenkin jos se on ollut jo pitkään käytössä, niin näet, kuinka lattia muuttuu ajan myötä. Hyväksy tarjous, jolla saat sitä, mitä todella haluat, etkä vain halpaa kopioita, joka ei toimi käytännössä.

nora pads NELJÄ PUHDISTUSLAIKKAA. HIUKAN VETTÄ. TÄMÄ ON NORA-JÄRJESTELMÄ.

nora pads NELJÄ PUHDISTUSLAIKKAA. HIUKAN VETTÄ. TÄMÄ ON NORA-JÄRJESTELMÄ. nora pads NELJÄ PUHDISTUSLAIKKAA. HIUKAN VETTÄ. TÄMÄ ON NORA-JÄRJESTELMÄ. Taloudellinen ja ekologinen puhdistusjärjestelmä, joka säilyttää nora kumilattiapäällysteiden arvon. nora laikat on kyllästetty

Lisätiedot

Komposiitti- ja valumarmorialtaat

Komposiitti- ja valumarmorialtaat Komposiitti- ja valumarmorialtaat SISÄLLYS Komposiittialtaat sivut 3-9 Valumarmorialtaat sivut 10-17 Erikoismitta valumarmorialtaat sivut 18-19 komposiittialtaat Komposiittialtaat: kestää kylmää ja kuumaa

Lisätiedot

nora pads KOLME PUHDISTUSLAIKKAA. VÄHÄN VETTÄ. NÄIN TOIMII NORA SYSTEM.

nora pads KOLME PUHDISTUSLAIKKAA. VÄHÄN VETTÄ. NÄIN TOIMII NORA SYSTEM. nora pads KOLME PUHDISTUSLAIKKAA. VÄHÄN VETTÄ. NÄIN TOIMII NORA SYSTEM. Puhdistusjärjestelmä nora kumilattiapäällysteiden taloudellisen ja ekologisen arvon säilyttämiseen nora padit ovat lattianpuhdistuslaikkoja,

Lisätiedot

Unidrain-lattiakaivon asennusohje: betoni ja siveltävä vedeneriste

Unidrain-lattiakaivon asennusohje: betoni ja siveltävä vedeneriste Unidrain-lattiakaivon asennusohje: betoni ja siveltävä vedeneriste Järjestelmän kuvaus Osat 1. Lattiakaivokaluste 2. Viemärikaivo 3. Kehys 4. Ritilä 5. Nukkasihti (lisävaruste Betoni Rakenne Lattia: Betonia

Lisätiedot

Askelääntä vaimentava ja 2,0 mm irtoasennettava vinyyli. 25 m x 2 m

Askelääntä vaimentava ja 2,0 mm irtoasennettava vinyyli. 25 m x 2 m Askelääntä vaimentava ja 2,0 mm irtoasennettava vinyyli 25 m x 2 m MODUL UP : INNOVATIIVINEN LATTIAPÄÄLLYSTE- KONSEPTI, JOKA OTTAA YMPÄRISTÖN HUOMIOON Forbon uusi Modul up, irtoasennettava vinyylimallisto,

Lisätiedot

Mikrosementin asentaminen

Mikrosementin asentaminen Mikrosementin asentaminen 1. Pinnan valmistelu Pinnan tulee olla kauttaaltaan puhdas ja tasainen. Mikäli pinnassa on eri materiaalien yhtymäkohtia (materiaalien eri imukyky), lisää kaksi (2) kerrosta Impoxy

Lisätiedot

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI Pysyvä ratkaisu uusprojekteihin vesitiivistää ja suojaa betonin Monikäyttöinen käsittely vanhoille rakenteille korjaa

Lisätiedot

TEKSTIILILAATTOJEN ASENNUSOHJE

TEKSTIILILAATTOJEN ASENNUSOHJE Sivu 1 / 5 On tärkeää, että tekstiililaatat asennetaan oikein ja huolellisesti. Hyvän lopputuloksen varmistamiseksi noudata näitä ohjeita tarkasti. Yksi tekstiililaatan tärkeimpiä etuja on asennuksen nopeus

Lisätiedot

NORMAALI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet

NORMAALI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet ENERGIA-sydämet Yleistä Energia-sydämmellä tehdyt tulisijat ovat tehokkaita ja vievät vähemmän tilaa kuin perinteisesti muuratut tulisijat. Energiasydän takka voidaan asentaa suoralle seinälle tai nurkkaan!

Lisätiedot

BianCoat (B-BC-101b/bm) NESTEMÄINEN NANOLASIPINNOITE

BianCoat (B-BC-101b/bm) NESTEMÄINEN NANOLASIPINNOITE BianCoat (B-BC-101b/bm) NESTEMÄINEN NANOLASIPINNOITE PITKÄIKÄINEN SUOJA PINNOILLE KÄYTTÖKOHTEET: Lattiapinnat kuten puu-, laatta-, kivi- ja muovipintaiset lattiat Metallipinnat Posliiniset ja keraamiset

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. Korkkitrio Oy Aurinkokuja 5 A, Tampere

ASENNUSOHJEET. Korkkitrio Oy Aurinkokuja 5 A, Tampere KULJETUS, VARASTOINTI JA HUONEILMAAN SOPEUTTAMINEN Wise tulee olla asennuspaikalla vähintään 24 tuntia ennen asennusta kuivassa ja tuuletetussa tilassa, jotta materiaali ehtii sopeutua asennettavaan huoneilmaan.

Lisätiedot

Uutta: Gyptone BIG-sarjaan ainutlaatuinen Sixto-kuvio ja uudet suuremmat tarkastusluukut. Harmoninen akustinen alakatto ilman näkyviä saumoja

Uutta: Gyptone BIG-sarjaan ainutlaatuinen Sixto-kuvio ja uudet suuremmat tarkastusluukut. Harmoninen akustinen alakatto ilman näkyviä saumoja Uutta: Gyptone BIG-sarjaan ainutlaatuinen Sixto-kuvio ja uudet suuremmat tarkastusluukut Harmoninen akustinen alakatto ilman näkyviä saumoja Gyptone BIG Sixto -tuotevalikoima UUTTA Gyptone BIG Sixto 63

Lisätiedot

STILLE Perfection Commitment. Surgical perfection. For life.

STILLE Perfection Commitment. Surgical perfection. For life. STILLE Perfection Commitment Surgical perfection. For life. Huolloista ja korjauksista vastaavat samat ammattitaitoiset instrumenttisepät, jotka ovat myös alun perin valmistaneet instrumentit. STILLEn

Lisätiedot

Asennusohje ColoRex SD och EC

Asennusohje ColoRex SD och EC Asennusohje ColoRex SD och EC ColoRex on sähköä johtava PVC-laatta, jonka mitat ovat 610 x 610 x 2 mm. ColoRex on ESD-hyväksytty (Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut). ColoRex-asennuksessa käytetään

Lisätiedot

Asennussuositus nora -lattiapäällysteiden saumaus

Asennussuositus nora -lattiapäällysteiden saumaus Asennussuositus nora -lattiapäällysteiden saumaus nora -lattiapäällysteitä ei lähtökohtaisesti saumata. Saumausta kuitenkin suositellaan kosteudelle herkillä alustoilla ja tiloissa, joita pestään usein

Lisätiedot

Metallinen halkovaja. KÄYTTÖOHJE/ asennusohje. Asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä ja siihen menee 1 2 tuntia.

Metallinen halkovaja. KÄYTTÖOHJE/ asennusohje. Asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä ja siihen menee 1 2 tuntia. Metallinen halkovaja KÄYTTÖOHJE/ asennusohje Asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä ja siihen menee 1 2 tuntia. 1 ENNEN TYÖN ALOITTAMISTA Käyttöohje Ennen halkovajan kokoonpanoa tarkista rakennuslaissa säädetyt

Lisätiedot

Korosta tilasi viihtyisyyttä nora -kumilattiapäällysteellä

Korosta tilasi viihtyisyyttä nora -kumilattiapäällysteellä Korosta tilasi viihtyisyyttä nora -kumilattiapäällysteellä Frankfurtin lentokentän rakentaminen (1969-1972) oli kohokuvioidun nora -kumilattian läpimurto. Syntyi klassikko: kohokuviosta tuli tunnettu

Lisätiedot

HEXIS EUROOPAN JOHTAVA TEIPPIVALMISTAJA JO 25 VUODEN AJAN TUOTETIEDOT. Hexis on tuonut markkinoille uuden sukupolven ajoneuvojen suojakalvon.

HEXIS EUROOPAN JOHTAVA TEIPPIVALMISTAJA JO 25 VUODEN AJAN TUOTETIEDOT. Hexis on tuonut markkinoille uuden sukupolven ajoneuvojen suojakalvon. HEXIS EUROOPAN JOHTAVA TEIPPIVALMISTAJA JO 25 VUODEN AJAN Hexis on tuonut markkinoille uuden sukupolven ajoneuvojen suojakalvon. Huippuluokan teknologiaan perustuva Bodyfence-kalvo suojaa ajoneuvoasi ulkoiselta

Lisätiedot

Sivu:1/8. Käyttö- ja huolto-ohje Tyyppi: 2/100*1/125*165

Sivu:1/8. Käyttö- ja huolto-ohje Tyyppi: 2/100*1/125*165 Sivu:1/8 Käyttö- ja huolto-ohje Tyyppi: 2/100*1/125*165 Sivu:2/8 Sisällysluettelo: 1. Alkusanat... 3 2. Toimintakuvaus... 3 3. Turvallisuus... 3 4. Asennus... 4 5. Yleiset käyttöohjeet... 4 6. Huolto...

Lisätiedot

TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO

TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO TOIMITUKSEN VASTAANOTTO Tarkista ovien laatu ja määrä heti saatuasi tuotteet. Toimitukseen liittyvät huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa tuotteen myyjälle.

Lisätiedot

LEIVÄNPAAHDIN. Asennus- ja käyttöohjeet. METOS Tempo 4ATS-A, 6ATS-A. Käännös valmistajan englanninkielisestä käyttöohjeesta 4560470, 4560472

LEIVÄNPAAHDIN. Asennus- ja käyttöohjeet. METOS Tempo 4ATS-A, 6ATS-A. Käännös valmistajan englanninkielisestä käyttöohjeesta 4560470, 4560472 LEIVÄNPAAHDIN METOS Tempo 4ATS-A, 6ATS-A 4560470, 4560472 Asennus- ja käyttöohjeet Käännös valmistajan englanninkielisestä käyttöohjeesta 04.04.2012 04.04.2012 Leivänpaahdin METOS Tempo SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

noraplan valua INNOITUS SUORAAN LUONNOSTA TÄYDELLINEN LATTIANNE

noraplan valua INNOITUS SUORAAN LUONNOSTA TÄYDELLINEN LATTIANNE noraplan valua INNOITUS SUORAAN LUONNOSTA TÄYDELLINEN LATTIANNE Kuvittele lattia, joka tuo luonnon kauneuden ja alkuperäisyyden tiloihisi. Lattia, joka säteilee lämpöä, valoa ja rauhaa. Ajattele täydellistä

Lisätiedot

Tasoitteiden alkaliselta kosteudelta suojaavat ominaisuudet

Tasoitteiden alkaliselta kosteudelta suojaavat ominaisuudet 1 (7) Tasoitteiden alkaliselta kosteudelta suojaavat ominaisuudet Kehityspäällikkö Gunnar Laurén, Saint-Gobain Weber Oy Ab Johdanto Lattiapäällysteiden kosteusherkkyys on ollut jo pitkään tiedossa, mm

Lisätiedot

Tikli-Alumiinioven asennusohje

Tikli-Alumiinioven asennusohje Tikli Group Oy Yhdystie 40, 62800 Vimpeli ALUMIINIOVET OVI TOIMITUKSEN SAAVUTTUA Tarkista ovien laatu ja määrä heti saatuasi tuotteet. Toimitukseen liittyvät huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa tuotteen

Lisätiedot

RATKAISUJA SUIHKUTILOIHIN PUHTAAT KAIVOT

RATKAISUJA SUIHKUTILOIHIN PUHTAAT KAIVOT RATKAISUJA SUIHKUTIOIHIN PUHTAAT KAIVOT TASAATTIAISTEN SUIHKUJEN SUOSIO KASVAA Yhä enemmän ja enemmän ihmiset haluavat saada avointa tilaa kylpyhuoneeseensa. Tasalattiasuihkuille tarkoitetut järjestelmämme

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer laatta saumoihin,

Lisätiedot

Easyker-lukkoponttilaatat

Easyker-lukkoponttilaatat Easyker-lukkoponttilaatat Ilman stressiä, ilman vaivaa, ilman laasteja Mikä on Easyker System? Easyker System on uusi helposti asennettava lattialaatoitusmenetelmä. Laatat asennetaan kiinni toisiinsa ilman

Lisätiedot

HINNASTO ASIAKASPALVELU VOIMASSA ALKAEN SUOSITUSHINNAT SUOMEN MARKKINOILLA

HINNASTO ASIAKASPALVELU VOIMASSA ALKAEN SUOSITUSHINNAT SUOMEN MARKKINOILLA HINNASTO ASIAKASPALVELU VOIMASSA 1.1.2018 ALKAEN SUOSITUS SUOMEN MARKKINOILLA OMEGA-HUOLTOPALVELUT SYYT SIIHEN, MIKSI KELLOSI VAATII PARASTA HUOLTOA OMEGA-kellot on valmistettu kestämään ajan asettama

Lisätiedot

AMTICO CARPET TEKSTIILILAATTOJEN ASENNUSOHJE

AMTICO CARPET TEKSTIILILAATTOJEN ASENNUSOHJE Sivu 1 / 6 On tärkeää, että tekstiililaatat asennetaan oikein ja huolellisesti. Hyvän lopputuloksen varmistamiseksi noudata näitä ohjeita. Yksi tekstiililaatan tärkeimpiä etuja on asennuksen nopeus ja

Lisätiedot

Laminaatit vinyylit parketit tekstiililattiat

Laminaatit vinyylit parketit tekstiililattiat LATTIAMATERIAALIT Laminaatit vinyylit parketit tekstiililattiat mitä kannattaa huomioida lattian valinnassa? Kaunista & käytännöllistä Lattia kantaa harteillaan muuta sisustusta se on perusta, jonka päälle

Lisätiedot

20 mm kivipuristelaatan asennustuet tekninen kuvasto

20 mm kivipuristelaatan asennustuet tekninen kuvasto 20 kivipuristelaatan asennustuet tekninen kuvasto Esipuhe Asennustuet ovat innovatiivinen, helppo ja käytännöllinen tapa asentaa FinnCeramic 20 paksuisia kivipuristelaattoja. Tukien avulla laatat voidaan

Lisätiedot

ALTRO ENSEMBLE DESIGNLATTIAN ASENNUS- JA HOITO-OHJE

ALTRO ENSEMBLE DESIGNLATTIAN ASENNUS- JA HOITO-OHJE Sivu 1 / 5 Yleistä Varmista ennen asennusta, että toimitettu tavara on hyvässä kunnossa. Varmista värin ja erän yhdenmukaisuus ja että tuote vastaa näytemateriaalia. Mikäli tuote ei vastaa suunnitelmia

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1 Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä

Lisätiedot

Cement Design. Osa kestävää kehitystä

Cement Design. Osa kestävää kehitystä Cement Design Cement Design tarkoittaa kirjaimellisesti sementillä suunnittelua ja muotoilua. Uudet mikrosementit ovat tehneet sementin- ja betoninoloisista pinnoista trendikkäitä niin yksityisissä kodeissa

Lisätiedot

LITOCHROM STARLIKE. Käyttökohteet:

LITOCHROM STARLIKE. Käyttökohteet: LITOCHROM STARLIKE Kaksikomponenttinen epoksikiinnitys- ja saumausaine keraamisille seinä- ja lattialaatoille sekä keraamisille että lasimosaiikeille.. Kiinnitysaineena käytettäessä, alustan tulee olla

Lisätiedot

BianCoat B (B-BC-101b/bm)

BianCoat B (B-BC-101b/bm) B BianCoat B (B-BC-101b/bm) Pinnat ovat keskeisessä asemassa kaikissa ympäristöissä joissa elämme ja työskentelemme; ne ympäröivät meitä kaikkialla. Pintojen yksilöllinen visuaalinen ilme ja tekniset ominaisuudet

Lisätiedot

Lautaparketin. alustaanliimausjärjestelmä

Lautaparketin. alustaanliimausjärjestelmä Lautaparketin alustaanliimausjärjestelmä Lautaparketin alustaanliimausjärjestelmä Lautaparketin alustaanliimaus edellyttää tekijältä erityisosaamista sekä erikoistyökaluja. Alustaanliimaukseen soveltuvan

Lisätiedot

Lukkoponttivinyylit Helposti asennettavaa designia

Lukkoponttivinyylit Helposti asennettavaa designia Lukkoponttivinyylit 2019 Helposti asennettavaa designia Starfloor Click 30 / Cube 3D Grey Kansi: Starfloor Click Ultimate / Weathered Oak Brown LUKKOPONTTIVINYYLI Starfloor Click 55 PLUS / Lime Oak Light

Lisätiedot

Juoksumaton huolto-ohje

Juoksumaton huolto-ohje Juoksumaton huolto-ohje Maton huoltaminen on tärkeää Matto on juoksumaton tärkein osa. Sen kunnossa pitäminen takaa sen, että laite toimii moitteettomasti vuosikausia eteenpäin. Säännöllisin väliajoin

Lisätiedot

Aurinkolämmitin XP2. Käyttöopas FI

Aurinkolämmitin XP2. Käyttöopas FI Aurinkolämmitin XP2 Käyttöopas FI ID-KOODI: M-1631.2013 ID-KOODI: M-1633.2013 Swim & Fun Scandinavia info@swim-fun.com www.swim-fun.com Sivu 1 Sisällysluettelo 1. Turvallisuusohjeet 2 2. Laitteen toimintatapa

Lisätiedot

ERITTÄIN MONIPUOLINEN

ERITTÄIN MONIPUOLINEN Monitoimityökalut BTM50 BTM40 TM3000 ERITTÄIN MONIPUOLINEN Laaja valikoima lisävarusteita eri käyttötarkoituksiin Oskilloiva monitoimityökalu BTM50 BTM40 Yhteensopiva kaikkien OIS (Oscillating Interface

Lisätiedot

Solukumit. Asennusopas

Solukumit. Asennusopas Solukumit Asennusopas Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 Yleistä 3 2 Käytännön tietoa 3 Työskentely solukumisukilla 3 Työskentely solukumimatoilla 3 Yleistä liimauksesta 4 3 Putkien ja liittimien eristäminen

Lisätiedot

Toiveaiheet. Uudet pintamateriaalit ja siivousmenetelmät SSTL Puhtausala ry TOIMIALAN KEHITTÄJÄ

Toiveaiheet. Uudet pintamateriaalit ja siivousmenetelmät SSTL Puhtausala ry TOIMIALAN KEHITTÄJÄ Toiveaiheet Uudet pintamateriaalit ja siivousmenetelmät 15.2.2018 SSTL Puhtausala ry TOIMIALAN KEHITTÄJÄ 1. Vahaamattomien lattioiden hoito 1. Altro Cantata materiaali 2. PUR-pintaisten lattioiden hoito

Lisätiedot

Enketop Pitkäikäinen pinnoite parvekkeille ja terasseille

Enketop Pitkäikäinen pinnoite parvekkeille ja terasseille Pitkäikäinen pinnoite parvekkeille ja terasseille Yksikomponenttinen pinnoitusjärjestelmä. Pitkäikäinen pinnoite parvekkeille ja terasseille Parvekkeet ja terassit eivät ainoastaan altistu jatkuvasti kovalle

Lisätiedot

Noudata kaikkia antamiamme ohjeita huolellisesti saadaksesi hyvän lopputuloksen.

Noudata kaikkia antamiamme ohjeita huolellisesti saadaksesi hyvän lopputuloksen. 1 Noudata kaikkia antamiamme ohjeita huolellisesti saadaksesi hyvän lopputuloksen. VALMISTELU Suosittelemme tilaamaan saman lattiaprojektin tarvikkeet aina samanaikaisesti. 2 Varastoi ja kuljeta Pergo-vinyyliä

Lisätiedot

Vettä ja lämpöä turvallista asumista

Vettä ja lämpöä turvallista asumista E R I S T E T Y T P U T K I S TOJÄ R J E S T E L M ÄT Vettä ja lämpöä turvallista asumista 01 2011 10001 Uponor Quattro neliputkinen elementti lämmön ja lämpimän käyttöveden johtamiseen autotallin ja talon

Lisätiedot

DL-LÄMPÖLAMPPU. Asennus- ja käyttöohjeet

DL-LÄMPÖLAMPPU. Asennus- ja käyttöohjeet DL-LÄMPÖLAMPPU Asennus- ja käyttöohjeet SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 3 2. Turvaohjeet... 3 3. Rakenne ja mallit... 4 4. Asennus... 4 4.1 Lampun sijoitus...4 4.2 Asennustapoja...5 4.3 Lampun kokoaminen...6

Lisätiedot

3M FAST -tiivistysteipit. Helppo, kestävä ja energiatehokas ratkaisu, joka täyttää uudet vaatimukset

3M FAST -tiivistysteipit. Helppo, kestävä ja energiatehokas ratkaisu, joka täyttää uudet vaatimukset 3M FAST -tiivistysteipit Helppo, kestävä ja energiatehokas ratkaisu, joka täyttää uudet vaatimukset Innovatiiviset tiivistysteipit kestävään ja helppoon asennukseen Folion yhdessä työvaiheessa Ilmatiivis

Lisätiedot

TH-FLWBL läpivientianturin asennusohjeet. TH-FLWBL on 11, 200kHz anturi joka on suunniteltu Lowrance laitteisiin jotka käyttävät sinistä liitintä.

TH-FLWBL läpivientianturin asennusohjeet. TH-FLWBL on 11, 200kHz anturi joka on suunniteltu Lowrance laitteisiin jotka käyttävät sinistä liitintä. TH-FLWBL läpivientianturin asennusohjeet TH-FLWBL on 11, 200kHz anturi joka on suunniteltu Lowrance laitteisiin jotka käyttävät sinistä liitintä. Lue ohjeet huolella ennenkuin asennat anturin. Muista että

Lisätiedot

A s. Asennusohjeet. Pvc-ikkunat ja terassinovet

A s. Asennusohjeet. Pvc-ikkunat ja terassinovet A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat ja terassinovet Onnittelut uusiin ikkunoihin! Toivomme että tulet olemaan tyytyväinen uusien ikkunoiden kanssa monta vuotta eteenpäin. Tästä neuvoja PVC-ikkunoiden asentamiseen

Lisätiedot

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016 U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - P a i n e p u t k i - j ä r j e s t e l m ä P V C Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009

Lisätiedot

Kopadi Oy - Timanttilaikat ammattikäyttöön

Kopadi Oy - Timanttilaikat ammattikäyttöön Kopadi Oy - Timanttilaikat ammattikäyttöön Toisen sukupolven KX-SARJAN timanttisegmenttien valmistuksessa on käytetty uusinta KX-teknologiaa, jossa timanttihiukkaset ovat tasaisena rivistönä sideaineessa.

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer + verkko, kuivumisaika

Lisätiedot

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin SPU Sauna-Satu soveltuu saunan seinien ja kattojen sekä kosteiden tilojen

Lisätiedot

Construction. Menetelmäohje saumojen huolto, puhdistus ja korjaus. Konsernin Construction -osasto

Construction. Menetelmäohje saumojen huolto, puhdistus ja korjaus. Konsernin Construction -osasto N : 850 58 03 Kirjoittanut: Ch. Voellm, suomentanut: K. Salo Versio 1 (06/12), suomennos (02/14) Menetelmäohje saumojen huolto, puhdistus ja korjaus Konsernin -osasto Kaikki tieto, ja erityisesti kaikki

Lisätiedot

KOSTEUSKARTOITUS. OSOITTEESSA: Verkatehtaankatu 5 A 1, Turku. TARKASTUSPÄIVÄ: TARKASTAJA: Niko Lindqvist, RKM(AMK)

KOSTEUSKARTOITUS. OSOITTEESSA: Verkatehtaankatu 5 A 1, Turku. TARKASTUSPÄIVÄ: TARKASTAJA: Niko Lindqvist, RKM(AMK) KOSTEUSKARTOITUS OSOITTEESSA: Verkatehtaankatu 5 A 1, 20100 Turku TARKASTUSPÄIVÄ: 7.3.2019 TARKASTAJA: Niko Lindqvist, RKM(AMK) Verkatehtaankatu 5 A 1, 20100 Turku 2(7) 1 LÄHTÖTIEDOT: 1.1 TILAAJAT: Kohde:

Lisätiedot

Puhtaat kaivot. Ratkaisuja suihkutiloihin.

Puhtaat kaivot. Ratkaisuja suihkutiloihin. Puhtaat kaivot. Ratkaisuja suihkutiloihin. Tasalattiasuihkujen suosio kasvaa. Yhä enemmän ja enemmän ihmiset haluavat saada avointa tilaa kylpyhuoneeseensa. Vähemmän esteitä - enemmän hyötyjä Tasalattiaiset

Lisätiedot

GEBERIT-URINAALIJÄRJESTELMÄT SOPII KAIKKIIN TARPEISIIN

GEBERIT-URINAALIJÄRJESTELMÄT SOPII KAIKKIIN TARPEISIIN GEBERIT-URINAALIJÄRJESTELMÄT SOPII KAIKKIIN TARPEISIIN KAIKKI HYÖDYT YHDESTÄ LÄHTEESTÄ Joustavuus on Geberit-urinaalijärjestelmän tavaramerkki - järjestelmä on täydellinen ratkaisu kaikkiin tarpeisiin

Lisätiedot

Pesu, ruosteenesto- ja maalauskäsittely Itsehuolto-ohjeet

Pesu, ruosteenesto- ja maalauskäsittely Itsehuolto-ohjeet VANHAN PELTIKATON HUOLTOMAALAUS Pesu, ruosteenesto- ja maalauskäsittely Itsehuolto-ohjeet www.restakoti.fi 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 3 1. PELTIKATON TEE-SE-ITSE -HUOLTOMAALAUS 2. MUOVIPINNOITETU PELTIKATON

Lisätiedot

FAVORIT. FAVORIT_GUARANT_FY13_FI.indd 1 8.8.2012 9:13:13

FAVORIT. FAVORIT_GUARANT_FY13_FI.indd 1 8.8.2012 9:13:13 FAVORIT FAVORIT_GUARANT_FY13_FI.indd 1 8.8.2012 9:13:13 Päivittäinen käyttö vaatii ruoanlaittoastioilta paljon. FAVORIT on korkealaatuinen ruoanlaittoastiasarja. Sarjan tuotteet testataan huolellisesti,

Lisätiedot

AMTICO CLICK SMART DESIGN-LATTIAN ASENNUSOHJE

AMTICO CLICK SMART DESIGN-LATTIAN ASENNUSOHJE Sivu 1 / 7 Yleistä Amtico Click Smart on integroidulla askeläänenvaimennuskerroksella varustettu M1-luokiteltu, irtoasennettava lukkopontillinen vinyylilaatta. Tuote soveltuu käytettäväksi asunnoissa sekä

Lisätiedot

DISANO BY HARO ASUMISTERVEELLINEN DESIGNLATTIA.

DISANO BY HARO ASUMISTERVEELLINEN DESIGNLATTIA. DISANO BY HARO ASUMISTERVEELLINEN DESIGNLATTIA. KULUTUSTA KESTÄVÄ, HELPPOHOITOINEN, TYYLIKÄS DISANO BY HARO Designlattioita arvostetaan ja hyvästä syystä: ne kestävät kulutusta, näyttävät hyviltä ja niiden

Lisätiedot

TacFast tarjoaa nopean ja mutkattoman tavan asentaa lattiapäällysteitä monenlaisille aluslattioille...

TacFast tarjoaa nopean ja mutkattoman tavan asentaa lattiapäällysteitä monenlaisille aluslattioille... TacFast on mullistava mekaaninen asennusjärjestelmä TacFast Systems International -yhtiöltä, jonka toiminta perustuu innovaatioihin ja jolla on salkussaan yli 300 patenttia. Modulaariset TacFast-polypropeenilaatat

Lisätiedot

XONYX Solid Surface Ohjeet

XONYX Solid Surface Ohjeet XONYX Solid Surface Ohjeet 20110329.XONYX.OM.FIN TÄRKEÄT TURVALLISUUSOHJEET VAROITUS: Lasten ei saa vaaratilanteiden välttämiseen koskaan antaa käyttää kylpyammetta/suihkua ilman aikuisen valvontaa. VAROITUS:

Lisätiedot

Käyttöohje Asennusohje. CD-vaihtaja A08

Käyttöohje Asennusohje. CD-vaihtaja A08 Käyttöohje Asennusohje CD-vaihtaja A8 1 2 3 Vipu Levynpidin Valmistelu Makasiinin lataaminen Kuva 1 Aseta makasiini lataamista varten tähän asentoon (nuoli ylh.) Vedä levynpidin ulos. Älä koskaan poista

Lisätiedot

PUHDISTUSJA HOITO-OHJEET - 2016 -

PUHDISTUSJA HOITO-OHJEET - 2016 - PUHDISTUSJA HOITO-OHJEET - 2016 - SISÄLLYS Lasitetut keraamiset laatat Lasittamattomat keraamiset laatat Luonnonkivipinnat Terracotta ja Sannini Sementtilaatat ja hiekkakivet Buchtal luonnonkeramiikka

Lisätiedot

SUOMI IKEA 365+ Ruoanlaittoastiat

SUOMI IKEA 365+ Ruoanlaittoastiat SUOMI IKEA 365+ Ruoanlaittoastiat Päivittäinen käyttö vaatii ruoanlaittoastioilta paljon. IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat testataan huolellisesti, jotta voimme olla varmoja, että ne täyttävät tiukat laatu-

Lisätiedot

A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat

A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat Onnittelut uusiin ikkunoihin! Toivomme että tulet olemaan tyytyväinen uusien ikkunoiden kanssa monta vuotta eteenpäin. Tästä neuvoja PVC-ikkunoiden asentamiseen ja huoltoon.

Lisätiedot

WALL2FLOOR mikrosementtilaasti (aito mikrosementti)

WALL2FLOOR mikrosementtilaasti (aito mikrosementti) sivu 1/5 WALL2FLOOR mikrosementtilaasti (aito mikrosementti) Wall2Floor on nykyaikainen laadukas ja kestävä mikrosementtilaasti. Tuotteen ainutlaatuisen ominaisuuksien vuoksi sillä on helppo tehdä kestävää

Lisätiedot

Helposti levittyvää designia. weber.floor CASA Designlattia. www.e-weber.fi

Helposti levittyvää designia. weber.floor CASA Designlattia. www.e-weber.fi Helposti levittyvää designia weber.floor CASA Designlattia www.e-weber.fi WEBER.FLOOR CASA Uusi mineraalipohjainen ja saumaton Suomessa kehitetty ja valmistettu Designlattia HELPOSTI LEVITTYVÄÄ DESIGNIA

Lisätiedot

Crawford Smart 42. Hintatietoiset ratkaisut. Crawford Smart 42, malli Trend kuosi Brilliant, väri valkoinen (RAL 9016)

Crawford Smart 42. Hintatietoiset ratkaisut. Crawford Smart 42, malli Trend kuosi Brilliant, väri valkoinen (RAL 9016) Crawford Smart 42 Hintatietoiset ratkaisut Crawford Smart 42, malli Trend kuosi Brilliant, väri valkoinen (RAL 9016) Crawford Smart 42 - hintatietoinen Sisältä ja ulkoa Crawford Smart 42 on autotallinovi,

Lisätiedot

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd 18 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 19 Putkiremontti voidaan nykyisin TOTEUTTAA useilla eri tavoilla. Yleisimmät näistä ovat perinteinen putkiremontti, sukitus ja pinnoitus tai edellisten yhdistelmä.

Lisätiedot

HOITO-OHJE. Orient Occident vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, ESPOO orientoccident.fi

HOITO-OHJE. Orient Occident vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, ESPOO orientoccident.fi HOITO-OHJE Orient Occident vinyylilattiat Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi SISÄLLYS Yleistä... 2 Lattiamateriaali on hyvin hoidettu silloin, kun... 3 Käyttöönottopuhdistus... 3 Suojaus...

Lisätiedot

POLYFLOR CAMARO LOC 5G DESIGN-LATTIAN ASENNUSOHJE

POLYFLOR CAMARO LOC 5G DESIGN-LATTIAN ASENNUSOHJE Sivu 1 / 7 Yleistä Polyflor Camaro LOC on M1-luokiteltu, irtoasennettava lukkopontillinen vinyylilaatta. Tuote soveltuu käytettäväksi asunnoissa sekä kevyessä rasituksessa julkisissa tiloissa. Tuote on

Lisätiedot

Ennen suodattimen asennusta, liitä mukana tulleet imukupit asennusyksikön taakse. Kiinnitä ilmanottoputki säädettävään venturi-ilmanottoaukkoon.

Ennen suodattimen asennusta, liitä mukana tulleet imukupit asennusyksikön taakse. Kiinnitä ilmanottoputki säädettävään venturi-ilmanottoaukkoon. Tetratec In 300 plus / In 400 plus / In 600 plus / In 800 plus / In 1000 plus Hyvä asiakas, onnittelemme teitä uuden ja tehokkaan Tetratec akvaariosuodattimen valinnasta. Tetratect IN plus sisäsuodatin

Lisätiedot

IR-lämmitin CIR Kohteisiin, jossa halutaan hillittyä muotoilua ja huomaamatonta toimintaa

IR-lämmitin CIR Kohteisiin, jossa halutaan hillittyä muotoilua ja huomaamatonta toimintaa 500-2000 W Sähkölämmitys 12 mallia IR-lämmitin CIR Kohteisiin, jossa halutaan hillittyä muotoilua ja huomaamatonta toimintaa Käyttökohteet CIR tuo mukavuutta terasseille, parvekkeille ja ulkoilmaravintoloihin

Lisätiedot

Kaasusuodatin. Käyttöohje Asennusohje Säilytä autossa!

Kaasusuodatin. Käyttöohje Asennusohje Säilytä autossa! Kaasusuodatin Käyttöohje Asennusohje Säilytä autossa! Kaasusuodatin Sisällysluettelo Käytetyt symbolit... 2 Käyttöohje Käyttötarkoitus... 3 Kyllästysasteen näyttö... 3 Suodatinpanoksen vaihto... 3 Jätehuolto...

Lisätiedot

Vesikiertoinen lattialämmitys

Vesikiertoinen lattialämmitys Vesikiertoinen lattialämmitys MARKKINOIDEN OHUIMPIA VOIDAAN ASENTAA SEKÄ UUSIIN ETTÄ REMONTOITAVIIN RAKENNUKSIIN HELPPO ASENTAA MYÖS ITSE YKSINKERTAISESTI PAREMPI Lattialämmityksen monet edut. De många

Lisätiedot

"THE FLOW" TIIVISTENESTELAITTEEN ASENNUS-, KÄYTTÖ-, JA HUOLTO-OHJE APP / APT PUMPULLE, SOVITE (T 02)

THE FLOW TIIVISTENESTELAITTEEN ASENNUS-, KÄYTTÖ-, JA HUOLTO-OHJE APP / APT PUMPULLE, SOVITE (T 02) THE FLOW TECHNO TFT OY KORVENKYLÄNTIE 10 P.O. BOX 50 40951 MUURAME, FINLAND TEL: +358-14-3722113 FAX: +358-14-3722012 E-mail: flowtechno@flowtechno.com TIIVISTENESTELAITE: TFT W02 A F Sivu: 1/7 Korvaa:

Lisätiedot

Maailman johtava. innovatiivisten lattiaratkaisujen toimittaja

Maailman johtava. innovatiivisten lattiaratkaisujen toimittaja Maailman johtava innovatiivisten lattiaratkaisujen toimittaja Michel Giannuzzi Konserninjohtaja Tarkett on kehittynyt lattia-alan edelläkävijäksi ja asettaa maailmanlaajuiset standardit lattia- ja urheilulattiaratkaisuille.

Lisätiedot

Klassikko uusilla kuoseilla ja uudella designilla.

Klassikko uusilla kuoseilla ja uudella designilla. Klassikko uusilla kuoseilla ja uudella designilla. Olemme tehneet Novilon-mallistostamme tyylipuhtaamman kuin koskaan. Ja ilman ftalaatteja! Novilon on kulutusta kestävien muovilattioiden klassikko. Miljoonat

Lisätiedot

ZERO PVC -VAPAA ENOMER -MATTO

ZERO PVC -VAPAA ENOMER -MATTO ZERO PVC -VAPAA ENOMER -MATTO UPOFLOOR ZERO PVC-VAPAA ENOMER -MATTO PVC- ja pehmitinvapaa Ei sisällä ftalaatteja, klooria, halogeeneja tai raskasmetalleja Homogeeninen rakenne Erinomainen kestävyys Helppo

Lisätiedot

Palokatkot. Asennusmenetelmät. PeO. Palokatkomiehet.fi

Palokatkot. Asennusmenetelmät. PeO. Palokatkomiehet.fi Palokatkot Asennusmenetelmät PeO Palokatkomiehet.fi Oikein asennetun palokatkon tulee täyttää sille asetetut toiminnalliset vaatimukset sekä sen tulee kestää suunniteltu käyttöikä (huolto- ja kunnossapito).

Lisätiedot

Bosch-lämpöpumput. Takuu antaa lisäturvaa. Uudella Bosch-lämpöpumpullasi on tehdastakuu, joka kattaa kaikki lämmityslaitteeseen kuuluvat

Bosch-lämpöpumput. Takuu antaa lisäturvaa. Uudella Bosch-lämpöpumpullasi on tehdastakuu, joka kattaa kaikki lämmityslaitteeseen kuuluvat Bosch-lämpöpumput Takuu antaa lisäturvaa Uudella Bosch-lämpöpumpullasi on tehdastakuu, joka kattaa kaikki lämmityslaitteeseen kuuluvat Bosch-osat. Laatua kautta linjan Meille Boschilla laatu on pääosassa

Lisätiedot

Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo

Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo 10.12.2014 Hanna Tuovinen, Vahanen Oy Miksi korjataan? Käyttäjät ovat ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta

Lisätiedot

ASENNUS-, HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJEET ARCTIC BUFFET LINE DROP IN KEITTOLÄMMITIN

ASENNUS-, HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJEET ARCTIC BUFFET LINE DROP IN KEITTOLÄMMITIN ASENNUS-, HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJEET ARCTIC BUFFET LINE DROP IN KEITTOLÄMMITIN MALLIT: BLDISH SISÄLLYSLUETTELO Vastaanotto 3 Asennus ja käyttöönotto 3 Käyttö 4 Puhdistus 4 Huolto 4 Jos laite ei toimi 4 Takuuehdot

Lisätiedot

Käyttö- ja asennusohje. Nordic Light Roulett. kaksisuuntainen (TDBU) käsikäyttöinen (HO) käyttö- ja asennusohje

Käyttö- ja asennusohje. Nordic Light Roulett. kaksisuuntainen (TDBU) käsikäyttöinen (HO) käyttö- ja asennusohje Käyttö- ja asennusohje kaksisuuntainen (TDBU) käsikäyttöinen (HO) Kaksisuuntainen sälekaihdin asennus a) Kaihdin on pakattu paperinauhoilla nippuun. Nämä nauhat voidaan poistaa, kun narukiinnikkeet on

Lisätiedot

Asennusohje. 7340069 v.2

Asennusohje. 7340069 v.2 FI Asennusohje 7340069 v.2 FI IMP PUMS vakuuttaa, että nämä tuotteet ovat seuraavien EU-direktiivien vaatimusten mukaisia: FI Vianmääritys Vika Syy Korjaus Pumppu ei Virransyöttövika Tarkasta

Lisätiedot

IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat

IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat Päivittäinen käyttö vaatii ruoanlaittoastioilta paljon. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat on tarkoin testattu, jotta voisimme olla varmoja,

Lisätiedot

8.4 Autonhoitotuotteet

8.4 Autonhoitotuotteet 8. KEMIKAALIT 8.4 Autonhoitotuotteet 392 tilaukset@ikaros.fi KEMIKAALIT ULKOISEEN AUTONHUOLTOON KAIKENTYYPPISTEN AJONEUVOJEN PUHDISTUKSEEN Tehokkaat aineet ajoneuvojen pesuun, niin korin kuin hytin sekä

Lisätiedot

Työvaatepalvelut Hyvää tyyliä Hyvää fiilistä Parasta työtä

Työvaatepalvelut Hyvää tyyliä Hyvää fiilistä Parasta työtä Työvaatepalvelut Hyvää tyyliä Hyvää fiilistä Parasta työtä TYÖVAATE- PALVELUMME pitää huolta Ihmisistä Turvallisuus on taitolaji. Työstä Paras suoja työllesi. Tyylistä Tyylipuhtaasti töihin. 2 Monta hyvää

Lisätiedot

"THE FLOW" TIIVISTENESTELAITTEEN ASENNUS-, KÄYTTÖ-, JA HUOLTO-OHJE KAKSITOIMISELLE MEKAANISELLE TIIVISTEELLE (T 03)

THE FLOW TIIVISTENESTELAITTEEN ASENNUS-, KÄYTTÖ-, JA HUOLTO-OHJE KAKSITOIMISELLE MEKAANISELLE TIIVISTEELLE (T 03) THE FLOW TECHNO TFT OY KORVENKYLÄNTIE 10 P.O. BOX 50 40951 MUURAME, FINLAND TEL: +358-14-3722113 FAX: +358-14-3722012 E-mail: flowtechno@flowtechno.com TIIVISTENESTELAITE: TFT W03 A F Sivu: 1/7 Korvaa:

Lisätiedot

Sisusta kauniilla lämmöllä

Sisusta kauniilla lämmöllä Sisusta kauniilla lämmöllä www.stravent.fi PANEELIRADIAATTORIT MODUL COMPACT INTEGRA Standardiradiaattori integroidulla venttiilillä Modul Compact Integra on varustettu integroidulla venttiilillä ja on

Lisätiedot

PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet

PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet ENERGIA-sydämet Yleistä Energia-sydämmellä tehdyt tulisijat ovat tehokkaita ja vievät vähemmän tilaa kuin perinteisesti muuratut tulisijat. Energiasydän takka voidaan

Lisätiedot

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12 Kaikkein paraskaan lattiapäällyste ei ole hyvännäköinen tai toimiva, jos sitä ei asenneta ja hoideta oikein tai jos alusta ei ole ihanteellinen. Lue tämän vuoksi asennusohje huolellisesti, ennen kuin aloitat

Lisätiedot

Asennussuosituksia nora -porrasratkaisut

Asennussuosituksia nora -porrasratkaisut Asennussuosituksia nora -porrasratkaisut Sopivia alustoja ovat puu-, kivi-, tasoite- (pohjustettu) ja metallipintaiset portaat sekä muut kovat, kiinteät pohjat. Alustan tulee olla tasainen, sileä ja puhdas.

Lisätiedot

ISOT LAATAT SISÄ-JA ULKOTILAT ISON LATTIALAATAN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET

ISOT LAATAT SISÄ-JA ULKOTILAT ISON LATTIALAATAN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET ISOT LAATAT SISÄ-JA ULKOTILAT ISON LATTIALAATAN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET LATTIOIDEN LAATOITUS SISÄTILOISSA 1. Pohjusta tasoitettava huokoinen alusta 1:4 vedellä ohennetulla Start Primerilla. 2. Tasoita

Lisätiedot

Päivittäinen käyttö vaatii veitsiltä paljon. IKEA veitset testataan huolellisesti, jotta voimme olla varmoja, että ne täyttävät tiukat laatu-

Päivittäinen käyttö vaatii veitsiltä paljon. IKEA veitset testataan huolellisesti, jotta voimme olla varmoja, että ne täyttävät tiukat laatu- IKEA 365+ Veitset Päivittäinen käyttö vaatii veitsiltä paljon. IKEA 365+ -veitset testataan huolellisesti, jotta voimme olla varmoja, että ne täyttävät tiukat laatu- ja kestävyysvaatimuksemme. Sen ansiosta

Lisätiedot

Verkottumisen mahdollisuudet

Verkottumisen mahdollisuudet Verkottumisen mahdollisuudet Verkostojen luominen kannattaa aloittaa varhain Pro-hankinta Oy Ota selvää, minkälaisia oman toimialan hankintailmoitukset ovat käytä esim. Credita palvelua, josta löytyy myös

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä olevaan

Lisätiedot