Graafinen ohjeisto 004. Turun kaupungin graafinen ohjeisto, versio

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Graafinen ohjeisto 004. Turun kaupungin graafinen ohjeisto, versio 180215"

Transkriptio

1 Graafinen ohjeisto 004 Turun kaupungin graafinen ohjeisto, versio

2 Sisältö 01 Johdanto 02 Kruunuvaakuna 03 Tunnus 04 Tunnuksen käyttö 05 Toimiala- ja lautakuntatunnukset 06 Asiayhteydenmukaiset tunnukset 07 Hanke- ja tapahtumatunnukset 08 Värit 09 Typografia 10 Graafisen ilmeen sovellukset 11 Ilmoituspohja / kuulutukset 12 Ilmoituspohja / rekrytointi 13 Originaalien värijärjestelmät ja tallennusmuodot

3 01 Johdanto Turun kaupungin graafinen ohjeisto tarjoaa työvälineet kaupungin yhdenmukaisen ja linjakkaan visuaalisen ilmeen viestintään. Ohjeisto määrittelee logojen ja tunnusten värit ja käytön, typografian, eri elementtien keskinäiset suhteet sekä antaa esimerkkejä ilmeen sovelluksista. Tämä graafinen ohjeisto astui voimaan helmikuussa 2015 ja korvaa graafisen ohjeiston version 10/2013. Graafinen ohjeisto linjaa Turun kaupungin visuaalista viestintää. Turun yhtenäinen ja tunnistettava ilme auttaa kaupunkilaisia ja muita sidosryhmiä tunnistamaan erilaisia kaupungin palveluita ja mieltämään kaupungin yhdeksi kokonaisuudeksi. Turku-tunnuksen perustana on Turun vaakuna, joka pohjautuu kaupungin sinettiin vuodelta Keskiaikaisessa sinetissä on goottilainen A-kirjain, joka on johdettu kaupungin latinankielisen nimen Aboa a-kirjaimesta. Liljat ovat tuomiokirkon suojeluspyhimyksen Neitsyt Marian tunnus. Suomen ensimmäisenä ja vanhimpana kaupunkina Turku on ylpeä historiallisesta tunnuksestaan ja tuo sen esille myös viestinnässään. Tunnuksia ja muuta viestintäaineistoa voi ladata kaupungin materiaaleihin intranet-osoitteesta netku/viestinta. Verkossa logoja saa käyttöön osoitteesta Graafisesta ohjeistosta vastaa Turun kaupungin konsernihallinnon viestintä,

4 02 Kruunuvaakuna Merkki Vaakuna = tunnuksen merkkiosa Merkki merkki+logo = tunnus Logo TURUN KAUPUNGIN VAAKUNA Turun kaupungin perinteinen kruunuvaakuna koostuu nelivärisestä Turun vaakunasta ja sen päällä olevasta kruunusta. Herttuankruunu vaakunan laella viittaa Turun sijaintiin Varsinais-Suomen maakunnassa, jonka historiallinen vaakuna on ollut varustettu herttuankruunulla vuodesta 1557 lähtien. Nykyinenkin kaupungin virallinen lippu perustuu vaakunakuvioon ja on vahvistettu vuonna Sinisessä kentässä kultainen goottilainen A-kirjain, jota ympäröi neljä hopealiljaa asetettuina Vaakunakuvissa, standaareissa, lipuissa ja tunnuksissa käytettävä sininen on koboltinsininen. Tarvittaessa kullan voi korvata keltaisella ja hopean valkoisella värillä. Turun kaupungin kruunuvaakunatunnus koostuu kruunuvaakunasta, eli merkistä sekä siihen yhdistetystä Turku-logosta. Niiden keskinäisen asettelun muuttaminen on kielletty. KÄYTTÖ Kruunuvaakunaa ja -tunnusta käytetään vain Turun kaupungin virallisissa korkean tason yhteyksissä sekä kaupunginjohtajan, kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen sineteissä ja muissa tunnuksissa. Lisäksi tunnusta käytetään yhteyksissä, joissa kaupunki lähettää viranomaiselle lausunnon tai kirjeen, jossa edustetaan koko kaupunkia. Kaikissa muissa yhteyksissä käytetään Turun kaupungin tunnusta. (kohdasta 3 alkaen). Pelkkää merkkiosaa tunnuksesta voidaan käyttää silloin, kun asiayhteys Turun kaupunkiin on selkeä. Vaakunan paino-originaaleja säilytetään konsernihallin non viestinnässä ja painatuspalvelukeskuksessa. Kruunu logojen originaaleja saa konsernihallinnon viestinnästä, vain edellä mainittujen tahojen käyttöön.

5 02 Kieliversiot

6 03 Tunnus merkki merkki+logo = tunnus logo TURUN KAUPUNGIN TUNNUS Turun kaupungin yksivärinen tunnus koostuu tyylitellystä kruunuvaakunamerkistä ja Turku-logosta. Tunnusta käyte tään kaikessa Turun kaupungin markkinoinnissa, viestinnässä ja brändikommunikaatiossa. Tunnuksesta on sekä pysty- että vaakaversiot mustavalkoisina, negatiiveina ja sinisenä erivärisiin taustoihin soveltuen. KIELIVERSIOT Turun kaupungin tunnuksesta on käytössä seitsemän eri kieliversiota: Turku, Åbo, Turku Åbo, City of Turku, Turku Finland sekä venäjän- ja kiinankieliset versiot. Turku-tunnusta käytetään, kun teksti on suomeksi tai jollakin muulla kielellä kuin ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi tai kiinaksi. Åbo-tunnusta käytetään, kun teksti on ruotsiksi. City of Turku tai Turku Finland -tunnusta käytetään harkinnan mukaan, kun teksti on englanniksi. Turku Åbo-tunnusta käytetään, kun teksti on yhtäaikaisesti suomeksi ja ruotsiksi. Venäjänkielistä Турку-tunnusta käytetään, kun teksti on venäjäksi. Kiinankielistä tunnusta käytetään, kun teksti on kiinaksi

7 03 Väriversiot TURUN KAUPUNGIN PYSTYMALLISEN TUNNUKSEN VÄRIVERSIOT Tunnuksesta on olemassa kompakti- ja ääriviivaversio. Kaikkia versioita voidaan käyttää joko mustana tai sinisenä. Tunnus tulee aina valita niin, että sen erottuvuus taustastaan on paras mahdollinen. Väriversioita saa käyttää harkinnan mukaan niin yksi- kuin moniväritöissä, mutta niitä ei saa käyttää yhtä aikaa samassa dokumentissa. Logon ja merkin keskinäisen asettelun muuttaminen on kielletty. KOMPAKTI- VAI ÄÄRIVIIVAVERSIO? Kompaktiversio on parhaimmillaan suuressa koossa, ja valkoisella tai erittäin vaalealla ja rauhallisella taustalla. Ääriviivaversio toimii paremmin myös pienemmässä koossa ja negatiivina (ks. seuraava sivu) tai kirjavammilla taustoilla ja onkin siksi monipuolisempi. Huom! Samassa dokumentissa ei voi olla sekä ääriviivaettä kompaktiversiota.

8 03 Väriversiot TURUN KAUPUNGIN PYSTYMALLISEN TUNNUKSEN NEGATIIVIVERSIOT Negatiivitunnuksesta on olemassa kompakti- ja ääriviivaversio. Kaikkia versioita voidaan käyttää joko mustana tai sinisenä. Tunnus tulee aina valita niin, että sen erottuvuus taustastaan on paras mahdollinen. Väriversioita saa käyttää harkinnan mukaan niin yksi- kuin moniväritöissä, mutta niitä ei saa käyttää yhtä aikaa samassa dokumentissa. KOMPAKTI- VAI ÄÄRIVIIVAVERSIO? Negatiivikäyttöön kannattaa suosia tunnuksen ääriviivaversiota, joka toimii paremmin myös pienemmässä koossa tai kirjavammilla taustoilla. Tämä tekee viivaversiosta myös monipuolisemman.kilven liljakuvioiden yksityiskohdat kärsivät positiivitunnuksen pienessä koossa. Huom! Samassa dokumentissa ei voi olla sekä ääriviivaettä kompaktiversiota.

9 03 Väriversiot TURUN KAUPUNGIN VAAKAMALLISEN TUNNUKSEN VÄRIVERSIOT Tunnuksesta on olemassa kompakti- ja ääriviivaversio. Kaikkia versioita voidaan käyttää joko mustana tai sinisenä. Tunnus tulee aina valita niin, että sen erottuvuus taustastaan on paras mahdollinen. Väriversioita saa käyttää harkinnan mukaan niin yksi- kuin moniväritöissä, mutta niitä ei saa käyttää yhtä aikaa samassa dokumentissa. Logon ja merkin keskinäisen asettelun muuttaminen on kielletty. KOMPAKTI- VAI ÄÄRIVIIVAVERSIO? Kompaktiversio on parhaimmillaan suuressa koossa, ja valkoisella tai erittäin vaalealla ja rauhallisella taustalla. Ääriviivaversio toimii paremmin myös pienemmässä koossa ja negatiivina (ks. seuraava sivu) tai kirjavammilla taustoilla ja onkin siksi monipuolisempi. Huom! Samassa dokumentissa ei voi olla sekä ääriviivaettä kompaktiversiota.

10 03 Väriversiot TURUN KAUPUNGIN VAAKAMALLISEN TUNNUKSEN NEGATIIVIVERSIOT Negatiivitunnuksesta on olemassa kompakti- ja ääriviivaversio. Kaikkia versioita voidaan käyttää joko mustana tai sinisenä. Tunnus tulee aina valita niin, että sen erottuvuus taustastaan on paras mahdollinen. Väriversioita saa käyttää harkinnan mukaan niin yksi- kuin moniväritöissä, mutta niitä ei saa käyttää yhtä aikaa samassa dokumentissa. KOMPAKTI- VAI ÄÄRIVIIVAVERSIO? Negatiivikäyttöön kannattaa suosia tunnuksen ääriviivaversiota, joka toimii paremmin myös pienemmässä koossa tai kirjavammilla taustoilla. Tämä tekee viivaversiosta myös monipuolisemman.kilven liljakuvioiden yksityiskohdat kärsivät positiivitunnuksen pienessä koossa. Huom! Samassa dokumentissa ei voi olla sekä ääriviivaettä kompaktiversiota.

11 03 Kieliversiot Turun kaupungin tunnuksen ruotsinkielinen vaakaversio. Åbo-tunnusta käytetään, kun teksti on ruotsiksi. Turun kaupungin tunnus kaksikielisenä. Turku Åbo-tunnusta käytetään, kun teksti on yhtäaikaisesti suomeksi ja ruotsiksi. Turun kaupungin tunnus kansainväliseen käyttöön. City of Turku tai Turku Finland -tunnusta käytetään harkinnan mukaan, kun teksti on englanniksi. Turun kaupungin tunnus kansainväliseen käyttöön. City of Turku tai Turku Finland -tunnusta käytetään harkinnan mukaan, kun teksti on englanniksi. TURUN KAUPUNGIN TUNNUKSEN KIELIVERSIOT Tunnuksen kieliversioista on käytössä samat versiot, kuin suomenkielisestä tunnuksesta: positiivi, negatiivi, kompakti ja ääriviiva.

12 03 Kieliversiot Turun kaupungin tunnuksen kiinankielinen vaakaversio. Kiinankielistä tunnusta käytetään, kun teksti on kiinaksi 图 尔 库 是 芬 兰 最 古 老 的 城 市 始 建 于 1229 年 ( 第 一 次 在 历 史 书 中 有 记 载 ), 位 于 芬 兰 西 南 部, 人 口 约 ( ) 人 图 尔 库 的 名 字 来 源 于 俄 语, 意 思 是 集 市 1280 年 初 瑞 典 人 在 这 里 修 建 了 第 一 座 城 堡, 并 逐 渐 发 展 成 商 业 中 心 随 后 芬 兰 第 一 座 天 主 教 堂 也 在 这 建 立 此 后 的 三 百 年 里, 这 座 城 市 与 瑞 典 一 直 保 持 着 密 切 的 交 往 1525 年 瑞 典 国 王 古 斯 道 夫 Typografia: Hiragino Sans GB -kirjasinperhe 图 尔 库 是 芬 兰 最 古 老 的 城 市 始 建 于 1229 年 ( 第 一 次 在 历 史 书 中 有 记 载 ), 位 于 芬 兰 西 南 部, 人 口 约 ( ) 人 图 尔 库 的 名 字 来 源 于 俄 语, 意 思 是 集 Turun kaupungin tunnuksen venäjänkielinen vaakaversio. Venäjänkielistä Турку-tunnusta käytetään, kun teksti on venäjäksi. РЕКА АУРА ЭТО ДУША И СЕРДЦЕ ТУРКУ. БОЛЬШАЯ ЧАСТЬ ГОРОДСКОЙ ЖИЗНИ ДОСТОПРИМЕЧАТЕЛЬНОСТЕЙ, РЕСТОРАНОВ И КАФЕ СОСРЕДОТОЧЕНА ВДОЛЬ ЕЁ БЕРЕГОВ. ПРОЙДИТЕ НЕСКОЛЬКО КИЛОМЕТРОВ ОТ КАФЕДРАЛЬНОГО СОБОРА ДО ЗАМКА ТУРКУ ЭТО БУДЕТ И ИНТЕРЕСНЫЙ ЭКСКУРС В ИСТОРИЮ ГОРОДА, И ЗНАКОМСТВО С ЕГО СЕГОДНЯШНИМ ДНЁМ. Typografia: Myriad Pro -kirjasinperhe РЕКА АУРА ЭТО ДУША И СЕРДЦЕ ТУРКУ. БОЛЬШАЯ ЧАСТЬ ГОРОДСКОЙ ЖИЗНИ ДОСТОПРИ- МЕЧАТЕЛЬНОСТЕЙ, РЕСТОРАНОВ И КАФЕ СОСРЕДОТОЧЕНА ВДОЛЬ ЕЁ БЕРЕГОВ. ПРОЙ- ДИТЕ НЕСКОЛЬКО КИЛОМЕТРОВ ОТ КАФЕДРАЛЬНОГО СОБОРА ДО ЗАМКА ТУРКУ TURUN KAUPUNGIN TUNNUKSEN KIELIVERSIOT Kiinan- ja venäjänkieliset tunnukset ovat poikkeuksellisia, ja ne vaativat oman erityisen kirjoitusasunsa sekä typografiansa. Muuten niitä käytetään samalla tavalla, kun muitakin tunnuksia.

13 04 Tunnuksen käyttö Suoja-alue sekä vakio- ja minimikoot Tunnuksen eli merkin ja logon yhdistelmän välittömään läheisyyteen ei tule yhdistää muita elementtejä tai tekstejä. Rauhoitettu suoja-alue tunnuksen ympärillä ilmenee seuraavilta sivuilta. Suoja-alue muodostuu kruunun korkeudesta. Suoja-alue tulee huomioida logon kaikessa käytössä. Tunnuksen koko on vakioitu lomakkeistossa, kirjekuorissa, käyntikorteissa, kutsuissa ja lehtiilmoituksissa. Sille on määritelty myös minimikoko, jota pienempänä sitä ei saa käyttää. Tunnuksen originaalitiedostot ovat ladattavissa kaupungin materiaaleihin intranet-osoitteesta netku/viestinta. Yleiseen käyttöön tunnukset löytyvät verkosta

14 04 Tunnuksen käyttö Min 16 mm / 84 px Min 16 mm / 84 px PYSTYTUNNUKSEN SUOJA-ALUE JA MINIMIKOOT Logon suoja-alue vastaa kruunun korkeutta joka suunnassa. Kuva havainnollistaa suoja-alueen, joka on jätettävä tyhjäksi. Eri versioiden minimikoot määritelty alla.

15 04 Tunnuksen käyttö Min 16 mm / 60 px Min 16 mm / 60 px Min 16 mm / 60 px Min 16 mm / 60 px VAAKATUNNUKSEN SUOJA-ALUE JA MINIMIKOOT Logon suoja-alue vastaa kruunun korkeutta joka suunnassa. Kuva havainnollistaa suoja-alueen, joka on jätettävä tyhjäksi. Eri versioiden minimikoot määritelty alla.

16 04 Tunnuksen käyttö Min 16 mm / 60 px Min 16 mm / 60 px Min 16 mm / 60 px Min 16 mm / 60 px Min 16 mm / 60 px Min 16 mm / 60 px TUNNUKSEN KIELIVERSIOIDEN SUOJA-ALUE JA MINIMIKOOT Logon suoja-alue vastaa kruunun korkeutta joka suunnassa. Kuvat havainnollistavat suoja-alueen, joka on jätettävä tyhjäksi. Eri versioiden minimikoot määritelty alla.

17 04 Tunnuksen käyttö Min 6 mm ERIKOISTAPAUKSET TUNNUS ERITYISEN PIENESSÄ KOOSSA Kun logoa käytetään erityisen pienessä koossa (pystysuunnassa 6 10 mm), valitaan käyttöön mikä tahansa vaakaversio. Parhaiten tarkoitukseen sopii kuitenkin ääriviivaversio. Merkkiä ei saa käyttää alle 6 millin korkuisena. Painatukseen valittava 100 % kompaktiväri (spottiväri). Painotyössä on huomioitava erityisesti tunnuksen pienet ja tarkat yksityiskohdat.

18 04 Tunnuksen käyttö TAUSTAT Kun logoa käytetään kuva- tai väritaustalla, on logon ja taustan kontrastin oltava mahdollisimman voimakas. Valokuvia käytettäessä merkin taustan tulee olla mahdollisimman rauhallinen. Sinisenä merkkiä käytetään ainoastaan mustavalkoisilla taustoilla.

19 05 Toimialat ja lautakunnat Hyvinvointitoimiala Hyvinvointitoimiala Hyvinvointitoimiala Hyvinvointitoimiala TOIMIALOJEN JA LAUTAKUNTIEN TUNNUKSET Kaupungin eri toimialoilla tunnusta sovelletaan esimerkkien osoittamalla tavalla. Toimialan tunnus muodostuu Turun kaupungin tunnuksesta, jonka logo-osan alle on ladottu toimialan tai lautakunnan nimi. Toimiala ladotaan Helvetica Neue Bold fontilla ja gemenakirjasimin, alkukirjain versaalilla (kooltaan 60 % logon korkeudesta). Elementtien keskinäisen asettelun muuttaminen on kielletty. Toimialaversioista on käytössä samat versiot, kuin TURKUtunnuksestakin: positiivi, negatiivi, kompakti ja ääriviiva.

20 05 Toimialat ja lautakunnat Vapaa-aikatoimiala Kulttuurilautakunta Hyvinvointitoimiala TOIMIALOJEN JA LAUTAKUNTIEN TUNNUSTEN KÄYTTÖ Toimiala ja lautakunnat käyttävät omaa tunnusta ainoastaan hallinnollisissa tarkoituksissa, kuten lomakkeissa ja kirjeissä. Kaikissa muissa yhteyksissä, erityisesti markkinoinnissa tai asiakaskommunikaatiossa, käytetään yhteistä Turun kaupungin tunnusta tai toimialarajat ylittäviä teeman mukaisia tunnuksia kohderyhmän tai asiayhteyden mukaan (seuraavalla sivulla). Tässä vaiheessa käytössä ovat vapaa-aikatoimiala, hyvinvointitoimiala sekä kulttuurilautakunta.

21 06 Asiayhteydenmukaiset tunnukset ASIAYHTEYDENMUKAISTEN TUNNUSTEN KÄYTTÖ Vapaa-aikatoimialan, hyvinvointitoimialan tai kulttuurilautakunnan tunnukset esiteltiin edellisellä sivulla. Kaikissa muissa yhteyksissä käytetään yhteistä Turun kaupungin tunnusta tai toimialarajat ylittäviä, teeman mukaisia, tunnuksia kohderyhmän tai asiayhteyden mukaan. Tässä vaiheessa käytössä ovat yllä olevat teemat ja asiayhteydet. Tunnuksia käytetään erityisesti markkinoinnissa tai asiakaskommunikaatiossa. Uusia toimialarajat ylittäviä tunnuksia pyydetään konsernihallinnon viestinnältä. Olemassa olevia originaaleja saa konsernihallinnon viestinnästä.

22 06 Asiayhteydenmukaiset tunnukset malli Perusopetus malli Puolalan koulu malli Impivaaran uimahalli TUNNUKSEN MUKAINEN KÄYTTÖ PALVELUKESKUS- JA YKSIKKÖTASOLLA Uuden ilmeen mukainen vaakuna voidaan ottaa käyttöön myös palvelukeskus- ja yksikkötasolla, esimerkkejä yllä. Tavoitteena kaupungin ilmeen yhdenmukaistaminen kautta linjan, mutta samalla kunkin teeman tai toiminnon ominaislaadun esiintuominen. ESIMERKKEJÄ: Turku Varhaiskasvatus Turku Perusopetus Turku Lukiokoulutus Turku Ammatillinen koulutus Turku Puolalan koulu Turku Impivaaran uimahalli Niin teema- kuin asiayhteyteen liittyvät tunnukset tehdään konserniviestinnässä, jonka kanssa on aina sovittava logon perustamisesta.

23 07 Hanke- ja tapahtumatunnukset TURKU MUKANA TAPAHTUMISSA Hankkeiden ja tapahtumien käyttöön voidaan luoda graafisesta ilmeestä poikkeavia tunnuksia ja ilmeitä. Tällöin on oltava etukäteen yhteydessä konsernihallinnon viestintään ja markkinointiin. Turun kaupungin tukemia tapahtumia allekirjoittamaan käytetään Turku Tapahtumat -tunnusta kaikissa versioissaan.

24 Värit

25 08 Värit Perusvärit Kiss my Turku -värit Lisävärit TURUN KAUPUNGIN VÄRIMAAILMA Turun kaupungin värit sisältävät perusväripaletin ja sitä tukeviä lisävärejä. Perusvärit ovat pysyviä, lisävärejä voidaan muuttaa trendien mukaan. Toimialakohtaisia värejä ei ole. PERUSVÄRIPALETTI Sininen ja keltainen ovat Turun perinteiset värit. Syaani täydentää perusväripalettia modernimpana versiona perinteisestä sinisestä. MUSTA, VALKOINEN JA PUNAINEN Osana Kiss my Turku -konseptin laajentamista koko kaupungin kattavaksi. LISÄVÄRIPALETTI Pinkki, minttu, oranssi, khaki, vihreä ja harmaa täydentävät perusvärejä ja pitävät yllä ilmeen ajanhenkisyyttä.

26 08 Värit CMYK C100 M100 Y100 K100 CMYK C0 M18 Y83 K0 CMYK C80 M0 Y0 K0 CMYK C0 M100 Y80 K0 RBG R0 G107 B182 RBG R255 G194 B51 RBG R0 G172 B239 RBG R237 G26 B59 HEX #006bb6 HEX #ffc233 HEX #00aeef HEX #ed1a3b PANTONE 293C PANTONE 122C PANTONE 2995C PANTONE 199 C CMYK C0 M0 Y0 K100 CMYK C0 M0 Y0 K0 CMYK C0 M100 Y30 K0 CMYK C49 M0 Y25 K0 RBG R0 G0 B0 RBG R0255 G255 B255 RBG R237 G12 B110 RBG R125 G205 B200 HEX # HEX #ffffff HEX #ed0c6e HEX #7dcdc8 PANTONE Black C PANTONE Pantone Rubine Red C PANTONE 325 C CMYK C0 M75 Y100 K0 CMYK C24 M17 Y27 K0 CMYK C80 M0 Y65 K0 CMYK C0 M0 Y100 K85 RBG R242 G101 B34 RBG R195 G196 B183 RBG Rx Gx Bx RBG R64 G64 B64 HEX #f26522 HEX #c3c4b7 HEX #xxxxxxxx HEX # PANTONE 166 C PANTONE 7537 C PANTONE xxxxxxxxxx PANTONE Cool Gray 10 C

27 Typografia

28 09 Typografia Turun kaupungin tekstityyppi on Helvetica Neue ja sen eri leikkaukset. Helvetica Helvetica Neue LT Std Roman ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö Lorem quibus, none venis repudia doluptae nonserita voloreperum. Mendende abo. Dae occum volupti onsedissi de molupti volessum omniend elenis restistias dolorepedis dis eos militae. erovidel int. Helvetica Neue LT Std Bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö Lorem quibus, none venis repudia doluptae nonserita voloreperum. Mendende abo. Dae occum volupti onsedissi de molupti volessum omniend elenis restistias dolorepedis dis eos militae erovidel int. Helvetica Neue LT Std Light ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö Lorem quibus, none venis repudia doluptae nonserita voloreperum. Mendende abo. Dae occum volupti onsedissi de molupti volessum omniend elenis restistias dolorepedis dis eos militae erovidel int. Helvetica Neue LT Std Italic ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö Lorem quibus, none venis repudia doluptae nonserita voloreperum. Mendende abo. Dae occum volupti onsedissi de molupti volessum omniend elenis restistias dolorepedis dis eos militae erovidel int. Helvetica Neue LT Std Light Italic ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö Lorem quibus, none venis repudia doluptae nonserita voloreperum. Mendende abo. Dae occum volupti onsedissi de molupti volessum.

29 09 Typografia Kiss My Turku -konseptiin liittyvissä materiaaleissa käytetään Neutra Face Text -fonttiperhettä. Neutraface Text Book ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö Lorem quibus, none venis repudia doluptae nonserita voloreperum. Mendende abo. Dae occum volupti onsedissi de molupti volessum omniend elenis restistias dolorepedis dis eos militae. erovidel int. Neutraface Text Bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö Lorem quibus, none venis repudia doluptae nonserita voloreperum. Mendende abo. Dae occum volupti onsedissi de molupti volessum omniend elenis restistias dolorepedis dis eos militae erovidel int. Neutraface Text Light ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö Lorem quibus, none venis repudia doluptae nonserita voloreperum. Mendende abo. Dae occum volupti onsedissi de molupti volessum omniend elenis restistias dolorepedis dis eos militae erovidel int. Neutraface Text Light ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö Lorem quibus, none venis repudia doluptae nonserita voloreperum. Mendende abo. Dae occum volupti onsedissi de molupti volessum omniend elenis restistias dolorepedis dis eos militae erovidel int. Neutraface Text Light ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö Lorem quibus, none venis repudia doluptae nonserita voloreperum. Mendende abo. Dae occum volupti onsedissi de molupti volessum omniend elenis

30 09 Typografia Kun Helvetica-tekstityyppi ei ole käytettävissä, se voidaan korvata Arial-perheen tyypeillä. Arial ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö Lorem quibus, none venis repudia doluptae nonserita voloreperum. Mendende abo. Dae occum volupti onsedissi de molupti volessum omniend elenis restistias dolorepedis dis eos militae. erovidel int. Arial Bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö Lorem quibus, none venis repudia doluptae nonserita voloreperum. Mendende abo. Dae occum volupti onsedissi de molupti volessum omniend elenis restistias dolorepedis dis eos militae erovidel int. Arial Italic ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö Lorem quibus, none venis repudia doluptae nonserita voloreperum. Mendende abo. Dae occum volupti onsedissi de molupti volessum omniend elenis restistias dolorepedis dis eos militae. erovidel int. Arial Italic ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö Lorem quibus, none venis repudia doluptae nonserita voloreperum. Mendende abo. Dae occum volupti onsedissi de molupti volessum omniend elenis restistias dolorepedis dis eos militae. erovidel int.

31 010 Graafisen ilmeen sovellukset

32 10 Sovellukset GRAAFISEN ILMEEN SOVELLUKSET: PAINOMATERIAALIT Yksiköiden yhtenäisen ilmeen sovelluksissa käytetään valmiita pohjia. Paino-originaalit ovat Turun kaupungin painatuspalvelukeskuksessa, josta tilataan käyntikortit, kirjekuoret ja lomakkeet. SÄHKÖISET MATERIAALIT Kaupungin sähköiset lomakepohjat löytyvät Wordin ja PowerPointin Aloitus -välilehdeltä Uusi -kuvakkeen alta. AUTOTEIPPAUKSET Tähän teksti, miten käytetään.

33 11 imagonäkyminen Menestystarinoita jo vuodesta IMAGOLLINEN NÄKYMINEN Suunnitellaan jokaiseen tapaukseen erikseen. Imagoilmoitukset ovat lämpimän humoristisia ja oivaltavia sekä sopivan informatiivisia kuhunkin ympäristöönsä.

34 11 Ilmoituspohjat ILMOITUSPOHJA / KUULUTUKSET Valmiit ilmoituspohjat ovat kilpailutetuissa lehdissä ja painatuspalvelukeskuksessa. Kuulutukset ovat mustavalkoisia, esimerkkinä Åbo Underrättelser ja Turun Sanomat.

35 11 Ilmoituspohjat ILMOITUSPOHJA / REKRYTOINTI Valmiit ilmoituspohjat ovat kilpailutetuissa lehdissä ja painatuspalvelukeskuksessa. Kuulutukset voivat olla nelivärisiä tai mustavalkoisia. Esimerkkinä Åbo Underrättelser ja Turun Sanomat.

36 13 Originaalien tallennusmuodot Malliesimerkki on tiedosto: Turku_Fin_300ppi_viiva_cyan.ai Jokaisesta tunnuksesta löytyy oheiset versiot: Näin löydät oikean tiedoston: Turku_Fin kertoo mitä tekstilogossa lukee 300ppi kertoo tiedoston resoluution Viiva kertoo, että merkki eli vaakuna on ääriviivaversio Cyan kertoo, että tunnus on sininen.ai kertoo tiedostomuodon. Tämä on vektorimuotoinen illustrator-tiedosto TALLENNUSFORMAATIT.ai: Sisältää painotöihin käytettävät korkealaatuiset originaalitunnukset Illustrator-muodossa.pdf: Sisältää painotöihin käytettävät vektorimuotoiset originaalitunnukset pdf-muodossa. Tätä originaalia voi skaalata isoksikin kuvalaadun kärsimättä..jpg: Sisältää jpg-muotoiset tunnukset toimistosovelluksiin, esim. Word, Excel, PowerPoint.png: Sisältää läpinäkyvät png-muotoiset tunnukset toimistosovelluksiin, esim. Word, Excel, PowerPoint (suositellaan nettikäyttöön)

37 KONSERNIHALLINTO Kaupunkikehitysryhmä Viestintä ja markkinointi Yliopistonkatu 27a, Turku P , kaupungin vaihde

Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille

Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Sisältö ALKUSANAT, HIUSKLINIKAN YRITYSILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6 LIIKEMERKIN MITTASUHTEET 7 LIIKEMERKIN

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille

Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Kuva Arto Halttunen Sisältö ALKUSANAT, JÄÄSKELÄINEN CONSULTING YRITYSILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto. Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0

Graafinen Ohjeisto. Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Graafinen Ohjeisto Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Sisältö ALKUSANAT, SUOSIKKI GOURMETIN TUOTEILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6 LIIKEMERKIN MITTASUHTEET 7 LIIKEMERKIN

Lisätiedot

rauman kaupunki Graafinen ohjeisto

rauman kaupunki Graafinen ohjeisto rauman kaupunki Graafinen ohjeisto 1 Sisältö 1. Värit...4 2. Vaakuna...5 2.1 Vaakunan käyttö...5 2.2 Vaakunaselitys...6 3. Tunnus...7 3.1 Ensisijainen tunnus...7 3.2 Toissijaiset tunnukset...8 3.3 Suoja-alue...9

Lisätiedot

Rantalainen graafinen ohjeisto 2015. Graafinen ohjeisto

Rantalainen graafinen ohjeisto 2015. Graafinen ohjeisto graafinen ohjeisto 2015 Graafinen ohjeisto Sisällys Sisällysluettelo Johdanto VISUAALINEN ILME Tunnus Suoja-alue Tunnuksen käyttö Logo ja iskulause Tunnus, visuaalinen hierarkia Yritysvärit Typografia

Lisätiedot

tunnus värit typografia SISÄLTÖ saatesanat 3 tunnus 4 värit 9 typografia 12 lomakkeisto 16 kuvamaailma 25 sovellukset 28

tunnus värit typografia SISÄLTÖ saatesanat 3 tunnus 4 värit 9 typografia 12 lomakkeisto 16 kuvamaailma 25 sovellukset 28 GRAAFINEN OHJEISTO typografia sovellukset kuvamaailma lomakkeisto värit tunnus SISÄLTÖ saatesanat 3 tunnus 4 värit 9 typografia 12 lomakkeisto 16 kuvamaailma 25 sovellukset 28 SAATESANAT HAAGA-HELIA on

Lisätiedot

ViNOn graafinen ohjeisto, alpha 22.1.2013

ViNOn graafinen ohjeisto, alpha 22.1.2013 ViNOn graafinen ohjeisto, alpha 22.1.2013 Johdanto Graafiset ohjeistot ovat viestinnän alan yleinen käytäntö. Kaikessa järjestöviestinnässä käytetään organisaatiokohtaisia graafisia ohjeistuksia, jotta

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULUN GRAAFINEN OHJEISTO

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULUN GRAAFINEN OHJEISTO N 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 OHJEISTUS KÄYTTÄJÄLLE 5 1.1 Ohjeisto tutuksi 1.2 Yhtenäinen ilme 1.3 Ohjeiston kehittyminen 1.4 Ohjeiston käyttö 2 ORGANISAATION TUNNUS, IDEOLOGIA, PERUSELEMENTIT JA MÄÄRITTELY 6

Lisätiedot

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n Graafinen ohjeisto

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n Graafinen ohjeisto Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n Graafinen ohjeisto Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n Graafinen ohjeisto Versio 1/2010 Suunnittelu: Jarko Hänninen, Rovaniemi 12.9.2010 Ohjeiston sisältö 1 2 3 4 5 6 7 8

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Puumalan kunnan viestintäilme...2. Markkinointilogo...3. Vaakuna...4. Värit...5. Typografia...6. Kuvasto...7. Lomakkeisto...

Sisällysluettelo. Puumalan kunnan viestintäilme...2. Markkinointilogo...3. Vaakuna...4. Värit...5. Typografia...6. Kuvasto...7. Lomakkeisto... GRAAFINEN OHJEISTO Puumalan kunnan viestintäilme Sisällysluettelo Puumalan kunnan viestintäilme...2 Puumalan kunta on Saimaata, saaria ja metsää. Ihmisiä, palveluita ja ystävällisyyttä. Asumisen ja elämisen

Lisätiedot

Osa 1 Perussuom alaisten graafinen ohjeisto

Osa 1 Perussuom alaisten graafinen ohjeisto Osa 1 Perussuom alaisten graafinen ohjeisto Jos haluat lisätietoja, ilmoituspohjia tai tilata sivuilla esiteltyjä tuotteita, ota yhteyttä Matias Turkkila, 040 172 7525, matias.turkkila@perussuomalaiset.fi

Lisätiedot

Kouvolan kaupungin VIESTINTÄOHJE

Kouvolan kaupungin VIESTINTÄOHJE Kouvolan kaupungin VIESTINTÄOHJE SISÄLTÖ 1. 2. 2.1 2.2. 3. 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 4. 4.1 4.2 4.3 4.4 4.5 5. 5.1 5.2 5.3 5.4 5.5 5.6 5.7 Viestintäohjeen tavoitteet Strategiset lähtökohdat Kouvolan kaupunkistrategia

Lisätiedot

Lataa Hyvää Suomesta -merkki osoitteesta: www.hyvaasuomesta.fi/kuvapankki/hyvää-suomesta-logot

Lataa Hyvää Suomesta -merkki osoitteesta: www.hyvaasuomesta.fi/kuvapankki/hyvää-suomesta-logot GRAAFINEN OHJEISTO Hyvää Suomesta -merkin käyttöoikeus on Ruokatieto Yhdistys ry:n jäsenillä sekä niillä MTK:n ja SLC:n jäsenillä, joille Ruokatieto on myöntänyt merkin käyttöoikeuden. Tutustu huolella

Lisätiedot

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas Sisällysluettelo ALKUSANAT YRITYSILME liikemerkki & logo värimaailma typografia slogan sommittelu graafiset tehosteet & taustagrafiikka grafiikkaohjelmat

Lisätiedot

VISUAALISEN ILMEEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

VISUAALISEN ILMEEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Matti Kemppainen VISUAALISEN ILMEEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Esimerkkinä Teatteri Rio Oy Opinnäytetyö KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Mediatekniikan koulutusohjelma Huhtikuu 2009 TIIVISTELMÄ OPINNÄYTETYÖSTÄ

Lisätiedot

YLIVIESKAN KAUPUNGIN GRAAFINEN OHJEISTO

YLIVIESKAN KAUPUNGIN GRAAFINEN OHJEISTO YLIVIESKAN KAUPUNGIN GRAAFINEN OHJEISTO 1 SISÄLLYSLUETTELO TAUSTAA TUNNUKSESTA 3 MERKKI 4 LOGO 5 TYPOGRAFIA 6 TUNNUKSEN VÄRIT Nelivärisenä CMYK 7 Nelivärisenä RGB 8 Kaksivärisenä 9 Yksivärisenä 10 MERKIN

Lisätiedot

Mikko Antila. Graafisen ilmeen ja verkkosivujen tuottaminen. Case: KL-Lavat

Mikko Antila. Graafisen ilmeen ja verkkosivujen tuottaminen. Case: KL-Lavat Mikko Antila Graafisen ilmeen ja verkkosivujen tuottaminen Case: KL-Lavat Opinnäytetyö Kevät 2013 Liiketalouden, yrittäjyyden ja ravitsemisalan yksikkö Liiketalouden koulutusohjelma 2 SEINÄJOEN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

FORSSAN KAUPUNGIN VIESTINTÄOHJEET

FORSSAN KAUPUNGIN VIESTINTÄOHJEET FORSSAN KAUPUNGIN VIESTINTÄOHJEET Sisältö 1. Viestintäohjeen tavoitteet 2. Strategiset lähtökohdat 2.1 Viestinnän tavoitteet 2.2 Forssan visio 2025 2.3 Forssan viestinnän visio 2.4 Viestinnän strategiset

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto. Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto. Tervetuloa. Ammattikorkeakoulut. Teoriaa ja käytäntöä

Graafinen ohjeisto. Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto. Tervetuloa. Ammattikorkeakoulut. Teoriaa ja käytäntöä Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto Tervetuloa ffdin regular ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=? ffdin bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=? Adobe Caslon regular ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ!

Lisätiedot

Käytettävyys www-sivujen suunnittelussa Anna Perttilä

Käytettävyys www-sivujen suunnittelussa Anna Perttilä Käytettävyys www-sivujen suunnittelussa Anna Perttilä 1 Mitä käytettävyys on 2 Tavoite, kohderyhmä ja motiivi 3 Ymmärrettävyys 4 Www-sivusto on kokonaisuus 5 Konkreettista www-suunnittelussa 5.1 Ohjeisto

Lisätiedot

LOGO eli YRITYSTUNNUS

LOGO eli YRITYSTUNNUS GRAAFINEN OHJE LOGO eli YRITYSTUNNUS Turun yliopiston logon eli yritystunnuksen tulee näkyä kaikissa Turun yliopiston yksiköiden materiaaleissa. Siipisoihtumerkki on 40 % musta ja Turun yliopisto -nimilogo

Lisätiedot

GRAAFISET OHJEET. www.valkeakoski.fi

GRAAFISET OHJEET. www.valkeakoski.fi GRAAFISET OHJEET Mitä ja miten viestimme Valkeakoskesta? Tervetuloa Valkeakosken sineen! Vesi on Valkeakosken elementti ja yksi sen vahvuuksista. Upeista riippu silloista on tullut kaupungin tunnusmerkkejä.

Lisätiedot

Lahden ammattikorkeakoulu GRAAFINEN OHJEISTO

Lahden ammattikorkeakoulu GRAAFINEN OHJEISTO päivitetty 9/2009 Lahden ammattikorkeakoulu GRAAFINEN OHJEISTO Miltä me näytämme? Visuaalinen ilme on keskeinen osa yhteisön sisäistä ja ulkoista viestintää. Sen tavoitteena on luoda yhteisölle oma, muista

Lisätiedot

Yritystunnus. Liikemerkkiä tulee käyttää vain tässä ohjeistossa olevassa muodossaan, eikä merkin ja logon suhteita tai paikkaa saa muuttaa.

Yritystunnus. Liikemerkkiä tulee käyttää vain tässä ohjeistossa olevassa muodossaan, eikä merkin ja logon suhteita tai paikkaa saa muuttaa. Graafinen ohjeisto Yritystunnus Kymijoen Kyläkuidun yritystunnus koostuu kahdesta elementistä, Kymijoen Kyläkuitu -nimen logotyypistä (Myriad Pro Semibold), sekä nimen eteen sijoitettavasta kolmivärisestä

Lisätiedot

URHEILUSEURAN TUNNUKSEN JA KOTISIVUJEN SUUNNITTELU

URHEILUSEURAN TUNNUKSEN JA KOTISIVUJEN SUUNNITTELU Pyry Rautalin URHEILUSEURAN TUNNUKSEN JA KOTISIVUJEN SUUNNITTELU Esimerkkinä Säihkysääret ry Opinnäytetyö CENTRIA AMMATTIKORKEAKOULU Mediatekniikan koulutusohjelma Toukokuu 2015 TIIVISTELMÄ OPINNÄYTETYÖSTÄ

Lisätiedot

TUNNUS TUNNUS. Lounais-Suomen ympäristökasvatustoiminnan tunnus GRAAFINEN OHJEISTUS

TUNNUS TUNNUS. Lounais-Suomen ympäristökasvatustoiminnan tunnus GRAAFINEN OHJEISTUS Lounais-Suomen ympäristökasvatustoiminnan tunnus GRAAFINEN OHJEISTUS Tunnus - Kehrä Lounais-Suomen ympäristökasvatustoiminnan tunnukseen kuuluu kaksi osaa: kuviollinen kehrä-tunnus ja toiminnan/tapahtuman

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto Päivitetty 11.10.2012

Graafinen ohjeisto Päivitetty 11.10.2012 Graafinen ohjeisto Päivitetty 11.10.2012 Sisällysluettelo 3 Johdanto 4 Tavoitteet ja periaatteet 4 Yhteinen ja oma ilme 5 Tältä me näytämme 6 Ilmeen rakennuspalat 7 Seurakuntien ja yhtymän ilmeet 8 Seurakuntayhtymä

Lisätiedot

TYÖKALUT SEUROJEN KÄYTTÖÖN 2014

TYÖKALUT SEUROJEN KÄYTTÖÖN 2014 Näin toivotetaan uudet pelaajat tervetulleiksi TYÖKALUT SEUROJEN KÄYTTÖÖN 2014 Seurojen toiminnan kannalta on elintärkeää houkutella uusia harrastajia lajin pariin. Kuten tiedämme, golf on kaiken ikäisille

Lisätiedot