Alku. <3: Lapikkaan hallitus, Syksy on täällä.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Alku. <3: Lapikkaan hallitus, Syksy on täällä."

Transkriptio

1

2 Alku. Syksy on täällä. Opiskelille syksy ei suinkaan tarkoita kesän loppumista luonnon harmaantumista. Se tarkoittaa uuden lukuvuoden alkua, uusien kurssien alkua, uusien naamojen ilmestymistä yliopiston käytäville, sekä ennen kaikkea asiaa, jota on odotettu viime joulusta asti uusien fuksien saapumista. Fuksit, uudet opiskelimme. Tämä lehtinen on tehty ennen kaikkea teille. Sen ovat hartaalla omistautuneisuudella koonneet Lapikkaan hallituksen jäsenet. Se, mitä Lapikas hallitus oikeastaan ovat, selviää tkamalla lukemista. Samalla selviää toivottavasti paljon muutakin, mikä helpottaa sopeutumistanne opeopiskelijoiden joukkoon. Mukana on myös pikku ripauksia hallituslaisten kyseenalaista huumoria, lähinnä lehden vakkaripalstojen muodossa. Lerpake muuten ilmestyy neljä kertaa vuodessa seuraavaa tarttee oottaa pikkujouluihin asti! Jos joku teistä kokee sisäisen journalistinsa kutsun lukiessaan laadukasta teostamme, pitää meihin ottaa ehdottomasti yhteyttä. Vaatimustaso jutuille ei ole kovin korkea, kuten pian tulette huomaamaan.. Nautinnollisia lukuhetkiä unohtumatonta opiskeluvuotta kaikille! <3: Lapikkaan hallitus, eli Tiia, Pauliina, Henna, Jenni, Olli, Elli-Noora, Iida, Karoliina, Jonni Laura

3 Hellunrei hellät tunteet! Lämpimästi tervetuloa joukkoomme! Käsissäsi on se tärkein nivaska, mitä tämän alkuhuuman aikana käteesi saat. Noh, jos ei tärkein, niin ainakin se vähiten ressaava. Luet Lapikkaan ikiomaa lehtistä, Lerpaketta, joka on vain teitä varten, rakkaat fuksit, koottu. Perinteisesti ensimmäinen Lerpake antaa vinkkejä uuteen elämänvaiheeseen, joten lue se tarkkaan. Älä ota sitä kuitenkaan vakavasti. Ainejärjestömme hallitus esittäytyy samassa lehtisessä, itse kirjoittelen puheenjohtan paikalta. Lapikkaan kautta tulette tutustumaan meihin muihin, einiin-vanhoihin, vanhoihin tosi-vanhoihin opiskelijoihin. Olemme osa sitä kaikkea uutta, jota eteesi lähiaikoina tuodaan. Parhaiten pääset tutustumaan lapikaslaisiin osallistumalla olemalla oma itsesi. Meidän joukko on monessa junassa, siltiki se veturin kuljetta vie meitä etheenpäin eikä konduktööri jätä asemalle. Mene, koe elä! Sitä varten on fuksivuosi. Ja joillaki useampiki opiskeluvuosi, eikä siinä ole mithään väärää. Tutustu, kokeile, aloita, lopeta, juhli nauti! Kämpillä voi olla myöhemminki, peruskurssitki ehtii käyä. (Neljäntenä vuonna kasvatustieteiden perusteet vieläki käymättä). Okei, opiskeluki on kyllä tärkeää näin aluksi, mutta älä revi ressiä hae ittelles se sopivin sekoitus. Se on se akateeminen vapaus. :D Suosittelen lämpimästi, että saavutte sankoin joukoin Pönttäreihin, joka oikeastaan on ensimmäinen virallinen Lapikkaan tapahtuma uusille vanhoille. Toivon, että niin saapuvat monet meistä vanhoistakin. Siellä luodaan ensimmäiset tuttavuuet vuosikurssien välille saat mahollisuuen kysyä meiltä kaikkea maan taivaan välilltä. Toinen tapahtuma, mitä et voi ohittaa (ET VAAN VOI) on Hirvikari-viikonloppu, jolloin maa järisee elämä on mukavaa! Siittä kuulet pian lissää!

4 Ole tarkkaavainen kuuntele, poimi ittelles tärkeimmät tiedot muista, että aina on joku jolta kysyä. Teitäki on monta samassa veneessä, eikä se vene muuten ole pieni. Airoissa on tuutorit, jotka auttaa aina. Tuutoreita opastamme met, Lapikkaan hallituslaiset me taas olemme kaikkien lapikaslaisten asialla. Eli lopputulemassa met kaikki olemme katsomassa, että se paatti menee sinne minne pitääki. Lapikkaan hallituksesta kuulet lisää sopivana ankohtana pääset tutustumaan meihin henkilökohtaisesti ihan pian! Älä epäröi ottaa yhteyttä aieminkaan, vastaus etitään varmasti. Mukavaa lukukauden alkua tasapuolisesti kaikille! Terkuin, Tiia Saatio Puheenjohta Lapikas ry.

5 Lapikas Lapin yliopistossa luokanopettaksi opiskelevia yhdistää ainejärjestö nimeltään Lapikas ry. Kohta 37 -vuotias ainejärjestömme on Lapin yliopiston vanhin ainejärjestö sen jäsenmäärä on kasvanut koko an. Lähes kaikki luokanopettaopiskelit ovat jäseniä, tällä hetkellä lapikaslaisia on yli 300. Lapikkaan jäseneksi voi liittyä jokainen Lapin yliopistossa luokanopettaksi opiskeleva liittyä tarvitsee vain kerran! Lapikkaan jäsenmaksu on 32 euroa se maksetaan vain kerran. Lapikkaan jäsenenä saat ankohtaista tietoa kaikista opiskelijoita koskevista asioista sekä tapahtumista, voit hankkia Lapikkaan haalarit osallistua Lapikkaan järjestämiin tapahtumiin. Vain Lapikkaan jäsenenä pääset myös SOOL:n jäseneksi. Lapikas on muutakin kuin lämmin saapas. Se on innokkaiden kansankynttiläraakileiden oma ainejärjestö, joka näkyy kuuluu kauas. Ainejärjestö huolehtii alansa opiskelijoista, koulutuksesta sosiaalipoliittisista asioista sekä järjestää tapahtumia opiskelijoilleen. Ainejärjestön toimintaan sen kehittämiseen voi vaikuttaa jokainen alaa opiskeleva, yhdessä vuosittain valittavan hallituksen kanssa. Hallitukseen haetaan joka syksy innokkaat uudet kasvot ovat aina tervetulleita! Lapikkaan tehtävä on osaltaan huolehtia opiskelijoista niin opiskelumaailmassa kuin arkenakin. Lapikas huolehtii opiskelijoiden edunvalvonnasta järjestää erilaisia tapahtumia virkistämään opiskelin arkea. Lapikkaan vuoden 2012 hallituksessa häärää kymmenen jokapaikanhöylää. Kaikilla meillä on kuitenkin omat vastuualueemme, joihin liittyvissä asioissa meihin voi olla yhteydessä. Kun törmäät näihin naamoihin käytävällä, tule vaikka moikkaamaan! Haluamme kaikki tutustua uusiin opiskelijoihin olemmehan täällä ihan jokaista opeopiskelia varten.

6 Lapikkaan hallitus 2012 Tiia Saatio Pauliina Konu Henna Huovinen puheenjohta varapuheenjohta sihteeri verkkosivuvastaava kulttuurivastaava kv-vastaava Jenni Moilanen Olli Häyrynen Elli-Noora Varajärvi koso-vastaava koso-vastaava koso-vastaava SOOL-vastaava rahastonhoita kv-vastaava fuksivastaava

7 Iida Kainsinkko Karoliina Jääskö Jonni Haasanen kulttuurivastaava kulttuurivastaava lerpakkeen lerpakkeen toimitussihteeri päätoimitta Laura Pieskä lerpakkeen toimitussihteeri liikuntavastaava (koso = koulutus- sosiaalipolitiikka, kv = kansainväliset asiat)

8

9 Tuutorit 2012 Tuutorit ovat fuksien äiti- isähahmo, ensikäden tukijoita auttajia sekä yhteishengen kohottajia. Tänäkin vuonna joukko koostuu kahdeksasta erilaisesta persoonasta, joista jokainen on valmis tarjoamaan auttavan kätensä sitä tarvitseville uusille opiskelijoille. Ykkösryhmää luotsaavat Oulun seudulta Rolloon pölähtänyt, erilaisia lautahommia harrastava Antti sekä urheiluun Lappiin hullaantunut Olli. Kakkosen isinä äitinä toimivat omien sanojensa mukaan härö Jani, Kärsis tai Mäkäräinen eläväinen Kaijanin tyttö Elisa.

10 Kolmosryhmän tuutoreita ovat musahommia harrastava synkkien metsien kasvatti Harri juoksemisesta hauskanpidosta nautiskeleva Ansku. Nelosryhmää vetävät bufalo wingsien ystävä, naimaton urheilullinen Markus sekä 21-vuotias oululaishempukka Ida.

11 Vuoden fuksin mietteitä uuden lukuvuoden kynnyksellä Niin siinä vain taas kerran kävi. Kaikkien aikojen kesä meni nopeammin kuin kaikki muut samanlaiset kesät tähän mennessäkin. Yliopistolta keväällä lähtiessä toivottelin kaikille mahtavaa kesää, mielessäni mietin, että tänä kesänä teen kaiken sen, mitä en muina kesinä ole ehtinyt tekemään. Todellisuus ei kuitenkaan vastannut ihan odotuksiani, vaan kesä meni töissä nukkuessa. Kovin montaa ihmistäkään en tullut kesän aikana nähneeksi. Se ei kuitenkaan vedä mieltä murheelliseksi, koska läpi kesän atuksissani oli muistot ensimmäisestä opiskeluvuodesta luokanopettakoulutuksessa, sekä atukset tulevasta vielä paremmasta vuodesta. Olin jo aiko sitten päättänyt, että päästessäni yliopistoon opiskelemaan, otan ensimmäisen vuoden mahdollisimman rennosti, panostan sosiaalistumiseen. Tavoite täyttyi hienosti. Heti alkusyksystä pääsin tutustumaan mukaviin ihmisiin, aloin samalla löytää omanlaisiani ihmisiä. Keväällä tämä oli konkreettisesti havaittavissa, kun mahduimme parin muun luokanopettaopiskelin kanssa samaan hotellihuoneeseen Dublinissa useamman yön aksi. Uutta opiskelia haluaisin kannustaa tekemään opiskeluastaan ikimuistoista unohtamalla turhat huolet murheet. Ympärillä olevat ihmiset tapahtumatarjonta mahdollistavat sen, että kenenkään ei tarvitse jäädä yksin. Opiskeluaika mahdollistaa uusien hienojen ystävyyssuhteiden muodostamisen. Ensimmäisen vuoden kursseilla joutuu monenlaisiin tilanteisiin, joissa pääsee omalta mukavuusalueeltaan ulos, saa samalla heittäytyä täysin omaksi itsekseen. Tulevaan syksyyn ennakkoluulottomuutta, jokaisen avoimuutta fuksin kannattaa jonkun verran varata mukaan myös hulluutta. Luokanopettaksi opiskeleminen ei ole turhan jäykkää tylsää, minkä jokainen tulee viimeistään kuukaudessa huomaamaan.

12 Vuoden fuksina haluan myös, että jokainen jota edes hieman kiinnostaa, lähtee heti alusta lähtien aktiivisesti mukaan Lapikkaan toimintaan, nauttimaan siitä, mitä Lapikkaalla on tarjota. Ainejärjestön kautta saa vieläkin kiinteämmän kosketuksen Rovaniemen luokanopettaopiskelijoiden elämään. Kannattaa myös muistaa, että tarkkailevat katseet nappaavat fuksien joukosta seuraavan vuoden fuksin lisäksi pitkään tkumoon. Tässä vaiheessa onkin hyvä viimeistään olla oma itsensä, antaa vain mennä. Olli Häyrynen vuoden fuksi 2011 Tämän vuosituhannen Vuoden Fuksi tilastot 2000 Pasi Lintulahti 2001 Anna Suopanki 2002 Jussi Korpi 2003 Lasse Mattila 2004 Jarno Jokiharju 2005 Tiina Mäkelä 2006 Olli Hirmasto 2007 Taneli Kemppainen 2008 Jarkko Sippola 2009 Tiia Saatio 2010 Anna-Leena Räisänen 2011 Olli Häyrynen 2012 Sinäkö se oot? ;)

13 Syksyn tapahtumat eli kalenteri esiin! *29.8 Tutustumisilta Das-kodalla Uusien opiskelijoiden tutustuminen toisiinsa tuutoreiden opastuksella. Mukavaa rentoa yhdessäoloa. *30.8 Kaupunkikierros Tuutoreiden opastuksella tutustuminen Rovaniemen tärkeimpiin nähtävyyksiin, kuten Sampoaukio, harjottelukoulu, kirsto jne.. *31.8 Fuksimessut Täällä pääset tutustumaan sekä Lapikkaaseen sen Hallitukseen, että muihin ainejärjestöihin moniin fuksille tärkeisiin informaatiolähteisiin. *31.8 Baarikierros Lyy:n varjoavaiset Baarikierroksella kierretään Rovaniemen tärkeimmät kuppilat baarit sekä tutustutaan toisiinsa. Mukana tuutorit uudet fuksit. Täältä tketaan matkaa Lyy:n varjoavaisiin Dorikseen, jonne myös muut Lapikaslaiset ovat tervetulleita! Muista ostaa lippu ennakkoon Fuksimessuilta! *3.9 Pönttöbileet Pönttöbileet eli kotoisammin pönttärit ovat kaikille Lapikaslaisille avoin tapahtuma. Kakkosen pot ovat valmistaneet kaikille herkullista kotiviiniä, jota maistellaan Yliopiston pääovien edessä. *12.9 Fuksiaiset Fuksit kastetaan mukaan opiskelielämään perinteisten fuksiaisten merkeissä. Fuksiaisissa kierretään leikkimielellä vanhempien opiskelijoiden suunnittelemia raste tutustutaan siitä sivussa toisiinsa. Rastien vetäjien lahjominen erittäin suotavaa ratkaisevaa pisteenlaskun kannalta. Rastikilpailun jälkeen krebaaminen tkuu yökerhossa. Voittajoukkue palstetaan Hirvikarissa. * Hirvikari Legendaarinen tutustumisviikonloppu Lapikaslaisten kesken. Täällä Hirvikarissa tutustut sekä vanhojen fukseihin, uusien vanhoihin fossiiliopiskelijoihin että monivuotisiin perinteisiin. Pakkaa mukaan, evästä (sekä

14 kuivaa, että kosteaa), makuupussi, saunakamppeet sekä älyttömän paljon iloista reipasta mieltä. Esiintymässä varmaankin Livebändi lauantai-illan päättää sukkamehudisco. Pakkaa siis parhaimmat sukkasi mukaan tule joraamaan. Tätä reissua et halua missata! *Fuksisitsit lokakuussa Akateeminen pöytäjuhla juomalaulujen leikkimielesten tehtävien parissa. Harjoitellaan yhdessä, miten sitseillä käyttäydytään ( juodaan). Kaikki lapikaslaiset ovat tervetulleita. *Vuosijuhlat marraskuussa Lapikas täyttää kunniakkaat 37-vuotta marraskuussa tätä juhlistamme yhdessä Lähteentien pirtillä. *Pikkujoulut joulukuussa Riisipuuroo glögiä Lapikkaan omissa pikkujouluissa. Täällä uusi Hallitus näyttäytyy ensimmäisen kerran lisäksi palstetaan vuoden fuksi. Keväällä tulossa muunmuassa... *Talvipäivät helmikuussa Koko Suomen opeopiskelijoiden yhteinen talvirieha Raumalla. Talvipäivät ovat huippu opiskelitapahtuma opeopiskelijoihin, myöhemmin. juhlimista täällä unohtamatta. luot Tästä yhteyksiä koko tapahtumasta Suomen infoa lisää

15 Luokanopeopiskelin ABC-kiria A: APUA voi olla ensimmäinen reaktiosi opiskelu aloittaessa. Lue nämä aakkoset huolella, niin huomaat kuinka hauskaa opiskelu voikaan olla! B: Bileet! Niitä riittää jokaiseen makuun. Tule ennakkoluulottomasti mukaan pidetään yhdessä kivaa! C: Cafe Tivoli, Tinke, Kevoli Opiskelin bilemesta numero uno. Täällä iltasi ei voi epäonnistua! D: DAS-Kota, mainio paikka saunomiselle, tutustumiselle illanvietoille. E: Tämä voi olla hyvinkin koko ELÄMÄSI parasta aikaa! F: Freestyler. Tämän biisin soidessa Tivolin tanssilattia täyttyy Lapikaslaisista mitä oudoimmista tanssikuvioista. Huomaat kyllä sitten. G: Gradu. Siitä nyt ei vielä tarvi puhua. H: Hirvikari, jokasyksyinen hulvaton retki opeopiskelijoille. Tätä et voi missata! I: Ilmat voi täällä Lapissa olla vähän vilposemmat, mutta karvalakki päässä tuntuu kolmenkympin pakkasetkin mukavan rapsakoilta. J: Jäsenmaksu. Lapikkaalla se on 32 se maksetaan vain kerran elämässä. Liitythän sieki! K: Kahvihetket. Lapikkaan hallitus tarjoaa ilmaista kahvia lisuketta ainejärjestötiloissa pari kertaa kuussa. L: Lapikas, tuo oma ihana ainejärjestömme joka hoitaa etusi järjestää tapahtumia juuri Sinua atellen!

16 M: Matti kukkarossa? Makaroonilla mennään N: N:nnen vuoden opiskeli on hän, joka ei enää itsekään muista milloin on opintonsa aloittanut. O: Opetta, suomen kolmanneksi seksikkäin ammatti. Siksihän me täällä ollaan, vai? P: Pariutuminen. Kyllä, sitä tapahtuu Lapikaslaisten keskuudessa. Paljon. Q: Qué tal? Vaihtareihinkin kannattaa tutustua. R: Ruoka. Se on yliopistolla hyvää sairaan halapaa! S: Opettaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry kokoaa yhteen kaikki Suomen opettaksi opiskelevat. SOOL aa opeopiskelijoiden asioita, valvoo etu tarjoaa hyödyllisiä etuuksia. Tsekkaa Lähimmät yhteyshenkilösi liittoon ovat SOOLin hallituksen jäsen Jenni Moilanen ) sekä kenttäasiamies Ei Moilanen ) T: Tuutori, tuo ihana ihmislapsi, tuki turva niin hyvässä kuin pahassa. U: Ulapland.f, sieltä löytyy se kaikki tieto mitä ei kseta kirta tämän vihkosen sivuille.

17 V: Vappu, opiskeluvuoden villein viikko täynnä menoa meininkiä! W: Weboodi. Paikka, jossa hoidat opiskelujesi virallisen puolen kurssiilmoittautumisista lukukausimaksuihin. X: Jokaisesta luokanopeopiskelista löytyy takuulla sitä spessuakin spessumpaa X-Factoria! Y: Ystävät. Niitä löydät varmasti, sillä opeopiskelit ovat hitsin hienoa porukkaa! Z: ZzzzzzZZzzz Syyslukukauden jälkeen saattaa ihmislasta hieman nukuttaa. Å: Kyllä, myös yksi pakollinen ruotsinkurssi kuuluu opeopintoihin. Ä: Äitiä ämmiä voi tulla ikävä kun rahat on loppu kaikki sukat käytetty. Ö: Informaatioöverit? Ei huolta! Kun kaikki tärkeä taas unohtuu, etsi käsiisi lähin sinilahkeinen KYSY!

18 SYKSYN TÄHTIPOIKA oooooh... Kesä ohitse on, oon niin levoton. Tuu tää pyyhe mun päältä poistaan, kohta jätkänkynttilä sulle loistaa... Nimi: Pieti-setä (jotku tuntee myös Anttina) Traagiset mitat: No onhan mää aika pitkä sillain Kotipaikkakunta: Liminka Harrastukset: Jekkupommeilu Sorsan kanssa, kompurointi omalla pihalla kello 03.30, rullalautailu auringonlaskussa, naku-uinti

19 FUKSIHOROSKOOPPI Toimituksemme astrologi on lukenut mintunlehtiä nähnyt ennustavalla palstavalla kuoriutuu. silmällään Huomioi nämä sen, millainen kultaakin opiskeli kalliimmat juuri vinkit Sinusta tee opiskeluastasi ikimuistoinen! Neitsyt Sinä olet se, joka rymyää luennoille myöhässä on muutenkin aina vähän pihalla. Akateeminen varttisi venyy helposti, mutta bileissä olet aina ensimmäisenä mukana. Vaikka priorisoinnissasi ei olekaan mitään vikaa, muista silti joskus suoda muutama atus opinnoillesikin. Vaaka Vuonna 2020 sinut tunnetaan edelleen Vuoden Fuksina Opinnoissasi et kiirettä pidä, teet Hirvikari-reissuissasi uuden ennätyksen. Vaikka tittelisi onkin hieno meriitti, et kai halua uusien fuksien nauravan joka vuosi parasta ennen päivämäärällesi? Skorpioni Opiskeliboksisi on tuttu kaikille kanssaopiskelijoille, sinuun voi aina luottaa bileiden järjestämisessä. Majoitatkin useita tovereitasi opiskeluvuosiesi aikana mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Muista kuitenkin valita ystäväsi tarkkaan, muuten heräät joku aamu säästöpossu tyhjennettynä. Jousimies Sinulla on kolme työpaikkaa opintojesi ohella, teet siisuuksia aina kun siihen tulee mahdollisuus. Toki on mukava ostaa Euroshopperin sista Crowmooria, mutta ethän tuhlaa kaikkia bileilto työntekoon? Onneksi hyvän organisaatiokykysi johdosta seurastasi saa nauttia vielä Prisman sulkemisan jälkeenkin.

20 Kauris Sinut löytää varmasti jokaisista kissanristiäisistä valovoimainen persoonasi kutsuu ympärilleen sankoin joukoin uusia ystäviä. Varo ettet kuitenkaan sokeudu suosiostasi. Kun kumarrat toiseen suuntaan, voi helposti käydä niin, että pyllistätkin toiseen. Kate Moss on kauris (sen huomaa). Vesimies Opiskelujesi aikana mielenkiintosi kohdistuu opintojen sian uusiin tulokkaisiin heidän iskemiseensä. Fuksivuotena tämä vielä menettelee, mutta varo ettei sinusta tule uutta Hirvikari-legendaa. Parin vuoden päästä saatat olla oppaana siinä, miten -96 kesytetään Kalat Vuoden fuksi, vuoden tuutori, Lapikkaan puheenjohta, SOOL:n puheenjohta. relaa vähän! Suuri voima tuo suuren vastuun, vaikka tittelisi tuovatkin mukanaan mainetta juhlia, on mukavampi täristä torstaiaamuna vällyjen välissä kuin kokouspöydän alla. Oinas Selviät opinnoistasi aukaisematta ainuttakaan tenttikira. Kirsto on sinulle tabu, kirstokortin käyttö hepreaa. Opettan ammatissa kirt ovat kuitenkin tärkeä elementti, joten lainaa muodon vuoksi edes pari kira per vuosi. Ei niitä pakko lukea oo.

21 Härkä Jostain syystä sinä olet se, joka löytyy jokaisesta uusintatentistä. Pänttääminen ei kiinnosta, mutta ikävä kyllä luennotkin kuuluvat opeopiskelin arkeen. Tässä hyvä porkkana: varaa paikka hyvännäköisen kollegasi vierestä, voit pyytää häneltä neuvoa pahan paikan tullen. Kaksoset Sinut tunnetaan uusista opiskelijoista kaikkivoipana turbona. Sinulta saa vastauksen jokaiseen opiskelupulmaan, tehtäväsi on palautettu jo ennen tehtävänantoa. Älä kuitenkaan viiletä ohi ystävistäsi mahtavista tapahtumista helmereitäkin voi vetää turbona! Marco Bjurströmkin on kaksonen. Ja turbo. Rapu Et ole vieläkään varma siitä, onko opettan ammatti oikea sinulle. Sukkuloitkin tiedekuntien kurssien välillä, hakulomakkeita lentelee oikkiksesta kuvataidekasvatukseen. Älä kuitenkaan luovuta heti. Sinussa on ainesta ethän muuten olisi päässyt tiukkaakin tiukemman valintaraadin seulan lävitse. Leijona Oletko juuri sinä se, joka löytää sielunkumppaninsa Lapikkaan joukosta? Opettan kanssa pariutuminen on loistava valinta, sillä onhan se yksi seksikkäimmistä ammateista. Voitte myös harjoitella toisiinne läksyttämistä karttakepin käyttöä

22 Juoruakka Yksi ainoa tietolähde Rollon kuumimpiin juoruihin. Be aware, et voi koskaan tietää milloin juuri sinä olet juoruakassa Rollon yössä voi bongata julkkisten lisäksi myös julkisuudenhakuisia Lapikaslaisia... Spotted vol.1: Lauma luokanopettatyttösiä on yrittänyt paikallisessa päästä parempiin yökerhossa. Jussin piireihin mukaan seuraavan kauden Putoukseen on näyttelijät jo kiinnitetty, joten tällä kertaa ei natsannut. Eiköhän se tytöt riitä, että pysytte vaan niinä oman elämänne sketsihahmoina... Spotted vol.2: Eräs opiskelutoverimme ei lannistunut Huhu ensimmäisestä kertoo, edesmenneet että hylkäyksestä. Salattujen näyttelijät ovat Elämien saaneet tungettelevia lähestymisyrityksiä kyseiseltä neitokaiselta. RIKU, SÄÄ OOTKI ELOSSA!! H.H., rauhoitu vähän. *** Ja kuka mie oon? Se on salaisuus jota ei ikinä palsteta Tiiät, että rakastat mua. xoxo, Juoruakka

23 KÄÄK! -juorut Toimituksen korviin on kantautunut pariutumisjuoru eräistä lapikkaan opiskelijoista, jotka ovat samalla vuosikurssilla. Tämä on herättänyt paljon kuhinaa muissa lapikkaissa. Pariskunta on bongattu yhdessä niin lettukesteillä kuin lentopallokentällä. Kuvioon kuuluu myös karvainen kolmas pyörä... E T, antakaa intohimolle periksi tuokaa suhteenne rohkeasti päivänvaloon! Yksi jo työelämään onnellisesti siirtynyt lapikasuros kolmannen vuosikurssin salskea nuori mies on bongattu romanttisista saunahetkistä, jopa lapsen adoptoimisesta on puhuttu. Pot hei, jäitä hattuun! Kyllä ne tyttöystävätkin sieltä vielä löytyy. Toimituksemme karannut keskustanuori raiteilta on ostanut membercardin Onnelaan. Siellä hän on silminnäkijöiden mukaan nauttinut lukusia sylitansse salskeiden nuorten miesten käsivarsilla. E-N hei, tka samaan malliin niin ei kukaan sano ei!

24 Dear Poppis Ekin jäätyä eläkkeelle, olen otanut vastuulleni tämän palstan. En halunnut jätää teitä ajelehtmaan atuksienne kanssa. Edelleen voite lähetää kysymyksiä Lerpakkeen toimitukseen, nyt kysymykset voivat olla miltä tahansa elämän osaalueelta. Rakkaudella, Poppamies Auta poppis! Opiskelen luokanopettaksi toista vuotta. Kaikki opiskelikaverini attelevat, että olen outo. Minusta he ovat outo. Mitä teen? Nimimerkki: Ihan tavallinen 91 Hyvä Ihan tavallinen 91, sinuna en olisi huolissani. Jokainen meistä on omalla tavallaan normaali outo. Nämä tavat vain poikkeavat tosistaan, yleensä juuri monella tapaa kuin outonormaale on olemassa. Jatka olemista sellainen kun olet, näytä heille, ettei sinua haittaa pätkääkään, mitä he attelevat. Joku on kuitenkin ihan yhtä outo kuin sinäkin, ellei oudompikin.

25 Rakas poppamies, Täällä on 3 opiskelityttöä olemme olleet sinkkuina jo luvattoman pitkään. Ongelmamme on se, ettemme tiedä miten miehiä tulisi iskeä. Luimme lehdestä, että pyllyyn tarraaminen on toimiva keino lähestyä miestä. Voiko näin toimia esimerkiksi Loviisassa tai muualla yliopistossa? Nimimerkki: Pyllyä vaiko ei? Hei vaan Pyllyä vaiko ei? -naiset. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä taktiikkaa! Miehiä on monenlaisia; niitä, jotka tykkäävät tehdä aloitteen niitä, jotka odottavat teidän tekevän sen. Tarkkailkaa miehen reaktiota, jos hän on hämmentynyt, väittäkää sen olleen vahinko jos taas innostuvat, antakaa mennä vaan! Puristuksen kannattaa aluksi olla hento, myöhemmin voitte hioa sen voimakkuutta etenkin puristusotetta. Onneksi ette ole tilanteessa yksin harjoituspeppukin löytyy ihan läheltä. Voitte aloittaa harjoittelun heti kokeilla taitonne esim. Varjoavaisissa siirtyä myöhemmin päivänvaloon, kuten vaikkapa sinne Loviisan jonoon. Muistakaa kuitenkin, ettei ohimeneviä pyllyjä kannata puristaa istuessaan pöydässä, sen jälkeen voi olla vaikea selittää se vahingoksi.

26 Freestyler Rock the microphone Straight from the top of my dome Freestyler Rock the microphone Carry on with the freestyler I gotz to hmmm To throw on and go on You know i gotz to fow on Selectors on ya radio, play us Cos were friendly to ozone But that's not all so hold on Tight as i rock the mic Oh excuse me, pardon As i syncronize with the analyzed Upcoming vibes the session Let there be a lesson, question You carry protection but will your heart go on Like celine dion karma chamelion Yeah straight from the top As i rock, rock, rock the, rock the, Yeah straight from the top As i rock, rock, rock the, rock the, Yeah straight from the top As i rock, rock, rock the, rock the, Yeah straight from the top As i rock, rock, rock the, rock the, of my dome rock the microphone of my dome rock the microphone of my dome rock the microphone of my dome rock the microphone Styles, steelos, we bring many kilos So you can pick yours from the various Ambitious, nutrious, delicious, delirious or vicious, just tell us We deliviere anything from accapellas to best sellers Sucker get jealous but they're soft like marshmellows You know they can't handle us like debbie does dallas Yeah we come scandalous, so who the fuck is alice Is she from buckingham palace? Yeah straight from the top As i rock, rock, rock the, rock the, Yeah straight from the top As i rock, rock, rock the, rock the, Yeah straight from the top As i rock, rock, rock the, rock the, Yeah straight from the top As i rock, rock, rock the, rock the, of my dome rock the microphone of my dome rock the microphone of my dome rock the microphone of my dome rock the microphone Freestyler Rock the microphone Straight from the top of my dome Freestyler Rock the microphone Carry on with the freestyler Yeah straight from the top of my dome As i rock, rock, rock the, rock the, rock the microphone Yeah straight from the top of my dome As i rock, rock, rock the, rock the, rock the microphone Yeah straight from the top of my dome As i rock, rock, rock the, rock the, rock the microphone Yeah straight from the top of my dome As i rock, rock, rock the, rock the, rock the microphone

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus!

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Onneksi olkoon odottava isä! Missä olit kun kuulit että sinusta tulee isä? Mitä toiveita / odotuksia / haaveita / pelkoja sinulla on lapseen liittyen? Millainen

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi Onnentoivotukset : Avioliitto Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Vastavihityn Lämpimät onnentoivotukset teille

Lisätiedot

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Tiistai Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Hiphei kaikki ihanat leiriläiset! Eilen saatiin leiri avattua leiri komeasti leiripäällikkö Marko Pousin ja kunnallisneuvos

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt:

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: 1 LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: On jälleen tullut aika testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja

Lisätiedot

Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne. Onnittelut kihlauksestanne ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen!

Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne. Onnittelut kihlauksestanne ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen! 祝 福 : 结 婚 Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne Lämpimät

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Maanantai Taipalsaari KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Maanantai Taipalsaari KASPELIn palokuntanuorten oma lehti TULI-SANOMAT Maanantai Taipalsaari 2.7.-8.7.2016 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Maanantain mietteitä Eilen päästiin viettämään leiriä aamulla lämpimästi (ja kosteasti ja nihkeästi) ja illalla hieman

Lisätiedot

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14 Unelmoitu Suomessa Sisällys ä ä ä ö ö ö ö ö ö ä ö ö ä 2 1 Perustiedot ö ä ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ä ö ä ää ö ä ä ä ä ö ä öö ö ä ä ä ö ä ä ö ä ää ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ö ä ä ää ö ä ä ä ää ö ä ä ö ä ä ö ä ä ä

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Omat rajat ja turvaohjeet

Omat rajat ja turvaohjeet Omat rajat ja turvaohjeet Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa. Se tarkoittaa, että myös sinä päätät itse, kuka saa koskettaa sinua. Sinä saat myös päättää, mihin paikkoihin toinen ihminen saa

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys Koulun kysytyin kysymys "Miksi koulua käydään?". Otimme tehtäväksemme ottaa siitä selvää. Wanted Taiteen taito Tölön taidetta Kohti hyvää elämää Hyvään elämään on monta tietä ja neuvoa. Tässä muutama.

Lisätiedot

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Tarjoamme lapsille niin kodinomaista elämää kuin se on mahdollista laitoksessa.säännöllisen päivärytmin avulla luomme lapsille turvallisuutta.

Lisätiedot

TUUTORIKIRJE. Itä-Suomen yliopisto Tietojenkäsittelytiede Kuopion kampus

TUUTORIKIRJE. Itä-Suomen yliopisto Tietojenkäsittelytiede Kuopion kampus TUUTORIKIRJE Itä-Suomen yliopisto Tietojenkäsittelytiede Kuopion kampus Yhteinen tervehdys Hei! Tervetuloa opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä (TKT) Itä-Suomen yliopistoon Kuopion kampukselle. Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

Menninkäisen majatalo

Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Menninkäisen majatalo runoja Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-224-8 Menninkäisen majatalohon, ovi auki aina on. Pääsee sinne

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu

Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu Tavoitteista Ajankäytöstä Suunnitelmallisuudesta 4.10.2013 esitys tulee http://teemailtapaivat.wikispaces.com Aika http://www.locksleynet.com/wp-content/uploads/2010/07/24-hour-clock.jpg

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Meidän koulu. Isojoen koulukolmio 6-9lk. Saima Herrala 8lk

Meidän koulu. Isojoen koulukolmio 6-9lk. Saima Herrala 8lk Meidän koulu Isojoen koulukolmio 6-9lk Saima Herrala 8lk 24..216 1 Sisällysluettelo Meidän koulu...1 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli...4 2.2 Luokka...4 2.3 Silmien väri... 2.4 Koulumatkan

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE. KeTeKin phukseille 2015 2016

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE. KeTeKin phukseille 2015 2016 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KeTeKin phukseille 2015 2016 ONNEA UUDELLE PHUKSILLE! Onnittelut oikeasta valinnasta ja opiskelupaikasta lappeen Rannan kemiantekniikan koulutusohjelmassa. Tässä lärpäkkeessä

Lisätiedot

Masennuksesta voi parantua ja päihteistä pääsee eroon.

Masennuksesta voi parantua ja päihteistä pääsee eroon. Masennuksesta voi parantua ja päihteistä pääsee eroon. Tässä tilaa tekstille! POHJAN MA A-HAN KE ÖSTERBOTTEN-PROJEKTET 2005-2014 Etelä-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiri Keski-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiri Vaasan

Lisätiedot

Lahjoita lukuhetki palvelukonseptin polku kirjastoille

Lahjoita lukuhetki palvelukonseptin polku kirjastoille Hei! Tämähän on hieno juttu! Mielelläni lahjoittaisin lukutuokiota hoivakotiin. Mukavaa kun saa jakaa iloa muillekin. Lahjoittaja Marja Aaltonen Tämä ilahduttaisi kovasti meidän asukkaita eikä vaatisi

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Meidän koulu.»isojoen koulukolmio«milja Forsman

Meidän koulu.»isojoen koulukolmio«milja Forsman Meidän koulu»isojoen koulukolmio«milja Forsman 31.5.2016 Sisällysluettelo Meidän koulu...1 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli?...4 2.2 Luokka?...4 2.3 Silmien väri?...5 2.4 Koulumatkan pituus?...5

Lisätiedot

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 1. HYVÄ YSTÄVÄ Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 2 2. HYVÄ YSTÄVÄ Oletko itse ystävänä sellainen, minkä ominaisuuden kirjoitit? a. En koskaan 0

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

Antaudu. Osa työpajoistamme sopii pidettäväksi myös teidän omissa tiloissanne.

Antaudu. Osa työpajoistamme sopii pidettäväksi myös teidän omissa tiloissanne. Ota hetki vapaata päästä kiireestä irti Antaudu tee tilaa ajatuksille Luovuus saa meistä kaikista enemmän irti. Luova käsillä tekeminen piristää pitkän kokouspäivän tai tuo pikkujouluihin mukavaa yhdessä

Lisätiedot

NÄKÖISLEHTI. Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ. Mielenkiintoiset SUORALINKIT

NÄKÖISLEHTI. Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ. Mielenkiintoiset SUORALINKIT NÄKÖISLEHTI Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ Mielenkiintoiset SUORALINKIT MATKAKOHDE: BURG ELZ Kerpenin lähellä MUISTOJEN SPA VALMIS PAINETTAVAKSI!

Lisätiedot

Lapin Rovaniemen moduuli 2 verkko-opiskelijoiden kysymyksiä tetoimiston virkailijoiden tapaamiseen AC-huoneessa:

Lapin Rovaniemen moduuli 2 verkko-opiskelijoiden kysymyksiä tetoimiston virkailijoiden tapaamiseen AC-huoneessa: Lapin Rovaniemen moduuli 2 verkko-opiskelijoiden kysymyksiä tetoimiston virkailijoiden tapaamiseen AC-huoneessa: Koulutukseen ja Te-toimiston rooliin liittyviä kysymykset: 1. Olen yli 30-vuotias mutta

Lisätiedot

AJATTELE ITSE! Liite 1. Mikä päihteissä kiehtoo? PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio

AJATTELE ITSE! Liite 1. Mikä päihteissä kiehtoo? PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio Liite 1 AJATTELE ITSE! Mikä päihteissä kiehtoo? Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio 20.10.2017 Muutoksia tulossa. Tätä vihkoa käytetään vain, jos oppilailla ei ole omia tietokoneita tai tabletteja

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista 1 Otteita vetäjän ohjeista ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A Tarkista että o aikataulut on sovittu ja koulutustila on varattu o osallistujat ovat saaneet kutsun ajoissa o sinulla on nimilista, jonka avulla sijoitat

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Eötvös-Cup 16.8.-22.8.2015 7.12.2015 7.12.2015 2 1 Jyväskylän ystävyyskaupunkijoukkue Korpilahden Pyrintö Korpilahden yhtenäiskoulu Korpilahden Pyrintö Joukkueen

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

VALIOEROTUOMAREIDEN KOULUTUSLEIRI 2015

VALIOEROTUOMAREIDEN KOULUTUSLEIRI 2015 VALIOEROTUOMAREIDEN KOULUTUSLEIRI 2015 MATKAPÄIVÄKIRJA Suomen palloliitto järjestää vuosittain valioerotuomareille ja Veikkausliigan avustaville erotuomareille koulutus- ja harjoitusleirin. Tänä vuonna

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Luennon sisältö Lapsen kannustaminen Erilaiset tavat kannustaa

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S PAIKALLA OLI ASIANTUNTIJOINA TOIMENSA PUOLESTA PAIKALLA OLIVAT HELI MANTILA A- KLINIKKA, TERO RÖNKKÖ

Lisätiedot

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi.

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. 2007 Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. Nyt on hyvä muistella mennyttä kesää ja sen tapahtumia.

Lisätiedot

Kansainvälisten opiskelijoiden vastaanotto keskushallinnon ja tiedekuntien yhteistyönä

Kansainvälisten opiskelijoiden vastaanotto keskushallinnon ja tiedekuntien yhteistyönä Kansainvälisten opiskelijoiden vastaanotto keskushallinnon ja tiedekuntien yhteistyönä CIMOn kevätpäivät Lahti 22.5.2012 Janna Koivisto, eläinlääketieteellinen tiedekunta 4.6.2012 1 Ensivaikutelma on tärkein

Lisätiedot

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Ajattelun muuttaminen on ZestMarkin työtä VANHA AJATTELU JA VANHA TOIMINTA " ZestMark on nuorten valmentamisen ja oppimistapahtumien asiantuntija.

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi Pauliina Koljonen Matkalla etsiväksi nuorisotyöntekijäksi Lukio-opintoja 2 vuotta Keskeyttämisen jälkeen vuoden työharjoittelu nuorisotyössä 1994-1996

Lisätiedot

Hei ja tervetuloa Katkolle! Olen Erika, 21-vuotias yleisen kasvatustieteen toisen vuoden opiskelija. Sivuaineena minulla on toistaiseksi ollut vain

Hei ja tervetuloa Katkolle! Olen Erika, 21-vuotias yleisen kasvatustieteen toisen vuoden opiskelija. Sivuaineena minulla on toistaiseksi ollut vain Hei uusi Turun yliopiston opiskelija! Onnittelut pääsystä Turun yliopistoon kasvatustieteiden tiedekuntaan. Eikö olekin mahtava tunne, kun suuresta hakijajoukosta juuri sinä pääset punaista haalaria kantavien

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

MILLAINEN VÄKI TÄÄLLÄ TÄNÄÄN PAIKALLA?

MILLAINEN VÄKI TÄÄLLÄ TÄNÄÄN PAIKALLA? MIKÄ NUORTA AUTTAA? MILLAINEN VÄKI TÄÄLLÄ TÄNÄÄN PAIKALLA? KUN ITSE OLIN NUORI? KUINKA MONI KÄYNYT ITSE TERAPIASSA TAI SAANUT APUA? Innostunut, olen mukana kaikessa ikä Teen työni hyvin, ei muuta Oven

Lisätiedot

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka TAPAAMINEN Tehtävä Tutki liikuntapiirakkaa ja suunnittele itsellesi oma piirakka. Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka Liikuntapiirakka: UKK-instituutti 34 TAPAAMINEN Oma liikuntapiirakkani 35 TAPAAMINEN

Lisätiedot

Meidän koulu -kysely. Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk

Meidän koulu -kysely. Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk Meidän koulu -kysely Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli...4 2.2 Luokka...4 2.3 Silmien väri... 2.4 Koulumatkan pituus... 2. Horoskooppi...6

Lisätiedot

Tässä on innokas nuorimmainen kitkemässä rikkaruohoja pois. Hän on se joka menestyy parhaiten koulussa ja rakastaa tehdä asioita itsekseen.

Tässä on innokas nuorimmainen kitkemässä rikkaruohoja pois. Hän on se joka menestyy parhaiten koulussa ja rakastaa tehdä asioita itsekseen. Rakkaat ystävät, On ilo kirjoittaa teille kaikille taas. Haluan käyttää tämän tilaisuuden jakaakseni kanssanne iloni siitä että lapset ovat viimeinkin päässet vierailulle. (Niin kuin yllä olevasta kuvasta

Lisätiedot

Tervetuloa selkoryhmään!

Tervetuloa selkoryhmään! Tervetuloa selkoryhmään! SELKOESITE 1 Jutteletko mielelläsi erilaisista asioista? Haluatko saada tietoa maailman tapahtumista selkokielellä? Haluatko sanoa mielipiteesi, mutta et aina uskalla? Tuntuuko

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja vapaa-aika. Sanni Marjanen Eetu Rantakangas Koulutus tutorleirillä 26.4.2015

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja vapaa-aika. Sanni Marjanen Eetu Rantakangas Koulutus tutorleirillä 26.4.2015 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja vapaa-aika Sanni Marjanen Eetu Rantakangas Koulutus tutorleirillä 26.4.2015 Mikä on suosikkipaikkasi Jyväskylässä? Jyväskylä on fuksin uusi koti Ihminen on onnellisempi,

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET

SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET SISÄLLYSLUETTELO SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET... 1 YHTEINEN TERVEHDYS... 2 OMAT TERVEHDYKSET... 3 Eronen Ville... 3 Husso Oki... 4 Karjalainen Maiju... 5 Malkavaara Heikki... 6

Lisätiedot

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä?

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä? Mitkä ammatit sinua kiinnostavat? Mitkä asiat ilahduttavat sinua? Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä

Lisätiedot

Ohjausta opintielle yhteisöllisesti Rehjan saaressa. OpinTorin teemaryhmä Yhteisöllisyys oppimisen tukena Oulun yliopisto 14.5.

Ohjausta opintielle yhteisöllisesti Rehjan saaressa. OpinTorin teemaryhmä Yhteisöllisyys oppimisen tukena Oulun yliopisto 14.5. Ohjausta opintielle yhteisöllisesti Rehjan saaressa OpinTorin teemaryhmä Yhteisöllisyys oppimisen tukena Oulun yliopisto 14.5.2008 Anna Launonen Opintojen aloitus Rehjassa Osa opintojaksoa: Opiskelu ja

Lisätiedot