KÄYTÄNNEOPAS PALKATTUJEN TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖKOMENNUKSISTA EUROOPAN UNIONIN JA EUROOPAN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KÄYTÄNNEOPAS PALKATTUJEN TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖKOMENNUKSISTA EUROOPAN UNIONIN JA EUROOPAN"

Transkriptio

1 KÄYTÄNNEOPAS PALKATTUJEN TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖKOMENNUKSISTA EUROOPAN UNIONIN JA EUROOPAN TALOUSALUEEN JÄSENVALTIOISSA 1 SEKÄ SVEITSISSÄ 1 - MIHIN OPASTA TARVITAAN? Siirtotyöläisten sosiaaliturvan hallintotoimikunnan 13. joulukuuta 2000 tekemän päätöksen N:o kohdan mukaan hallintotoimikunta laatii vaiheittain hallinnon, yritysten ja työntekijöiden käyttöön tarkoitetun käytänneoppaan, jossa käsitellään palkattujen työntekijöiden lähettämistä työkomennukselle ja itsenäisten ammatinharjoittajien tilapäistä toimintaa muussa kuin sijoittautumisvaltiossa. Koska opas on laadittu vaiheittain, ei asiakirjaa voida pitää tyhjentävänä esityksenä asioista, jotka koskevat viimeisimpiä ongelmatapauksia. Opas on tarkoitettu toimivaksi välineeksi useille yhteisön erityissäännöksiä toimeenpaneville käytännön ja hallinnon tahoille. Oppaan avulla voidaan ratkaista mahdollisimman yksinkertaisesti ja selkeästi tulkintaan ja soveltamiseen liittyvät epäselvyydet, joita tällä pulmallisella alalla esiintyy päivittäin. Nyt ehdotettavassa asiakirjassa pyritään esittämään selkeästi ne periatteet ja säännöt, jotka on esitetty asetuksen (ETY) N:o 1408/71 3 (jäljempänä asetus ) 14 artiklan 1 kohdassa, 14 a artiklan 1 kohdassa ja 14 b artiklan 1 ja 2 kohdassa sekä työntekijöiden työkomennuksia koskevassa päätöksessä N:o 181 ja tuomioistuimen antamissa tuomioissa (Van Der Vecht, Fitzwilliams, Banks 1 Tekstissä oleva ilmaus jäsenvaltio tarkoittaa myös ETA:n jäsenvaltioita sekä Sveitsiä. 2 Siirtotyöläisten sosiaaliturvan hallintotoimikunnan päätös N:o 181, tehty 13 päivänä joulukuuta 2000, lähetettyihin työntekijöihin sovellettavaa lainsäädäntöä koskevien neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1408/71 14 artiklan 1 kohdan, 14 a artiklan 1 kohdan ja 14 b artiklan 1 ja 2 kohdan työkomennukselle lähetettyjä työntekijöitä ja muussa kuin toimivaltaisessa valtiossa toimintaansa tilapäisesti harjoittavia itsenäisiä ammatinharjoittajia koskevien säännösten tulkinnasta. 3 Neuvoston asetus (EY) N:o 1408/71, annettu 14 päivänä kesäkuuta 1971, sosiaaliturvajärjestelmien soveltamisesta yhteisön alueella liikkuviin palkattuihin työntekijöihin, itsenäisiin ammatinharjoittajiin ja heidän perheenjäseniinsä (EYVL L 149, , s. 2; asetuksella (EY) N:o 118/97 ajan tasalle saatettu versio, EYVL L 28, ).

2 jne). Asiakirjassa otetaan myös huomioon jäsenvaltioiden kansallisten kokemusten perusteella esittämät arvokkaat ehdotukset. 2 - MIKÄ SOSIAALITURVAJÄRJESTELMÄ PALKATUILLE TYÖNTEKIJÖILLE, JOTKA ON LÄHETETTY TILAPÄISESTI TOISEEN JÄSENVALTIOON? Yhteisön säännösten mukaisesti Euroopan unionin alueella liikkuvan työntekijän on kuuluttava ainoastaan yhden sosiaaliturvalainsäädännön alaisuuteen erikseen mainittuja poikkeustapauksia lukuun ottamatta (asetuksen 13 artiklan 1 kohta). Asetuksen (13 artiklan 2 kohdan a, b ja c alakohdan) mukaisesti työn vuoksi toiseen jäsenvaltioon siirtyviin henkilöihin sovelletaan yleensä uuden työskentelyvaltion lainsäädännön mukaista sosiaaliturvajärjestelmää. Jotta edistetään työntekijöiden vapaata liikkuvuutta mahdollisimman tehokkaasti ja vältetään työntekijöille, yrityksille sekä laitoksille aiheutuvaa hyödytöntä ja kallista byrokratiaa, yhteisön voimassa olevilla säädöksillä säädetään tietyistä poikkeuksista tähän yleiseen periaatteeseen. Tärkein poikkeus on mahdollisuus säilyttää yrityksen tavanomaisen toimintavaltion (niin sanotun lähettävän valtion) sosiaaliturvajärjestelmä aina, kun kyseinen yritys lähettää työntekijän toiseen jäsenvaltioon (niin sanottuun työskentelyvaltioon) rajalliseksi ajaksi (enintään 12 kuukautta, jota voidaan jatkaa vielä 12 kuukaudella) ja jos tietyt, jäljempänä mainittavat edellytykset täyttyvät. Vastaava poikkeus koskee palkattuja työntekijöitä, jotka yritys on lähettänyt tilapäiselle työkomennukselle muun kuin sen valtion lipun alla purjehtivaan alukseen, jonka lainsäädännön alaisia he yleensä ovat. Tällaisista tilanteista, joiden seurauksena työskentelyvaltiossa ei tarvitse maksaa vakuutusmaksuja ja jotka tunnetaan paremmin palkattujen työntekijöiden työkomennuksina, säädetään vastaavasti asetuksen 14 artiklan 1 kohdassa ja 14 b artiklan 1 kohdassa.

3 3 - ENTÄ ITSENÄISET AMMATINHARJOITTAJAT, JOTKA HARJOITTAVAT TILAPÄISTÄ TOIMINTAA MUUSSA KUIN OMASSA EUROOPAN UNIONIN JÄSENVALTIOSSA Myös näillä itsenäisillä ammatinharjoittajilla, jos heidän on tarkoitus harjoittaa toimintaa rajallisen ajan (enintään 12 kuukautta, jota voidaan jatkaa vielä 12 kuukaudella) muussa kuin tavanomaisessa toiminnanharjoittamisvaltiossa tai muun kuin tavanomaisen toiminnanharjoittamisvaltion lipun alla purjehtivalla aluksella, on mahdollisuus säilyä jälkimmäisen valtion sosiaaliturvajärjestelmässä. Tällaisesta tilanteesta, jota työkomennukselle lähettävän työnantajan puuttumisen vuoksi ei voida virallisesti määritellä työkomennukseksi, mutta joka olennaisilta ominaisuuksiltaan vastaa sitä, säädellään asetuksen 14 a artiklan 1 kohdassa ja 14 b artiklan 2 kohdassa. 4 Miten määritellään palkattujen työntekijöiden työkomennus yhteisön erityislainsäädännössä? Asetuksen säännösten mukaisesti työntekijä on työkomennuksella, jos jäsenvaltiossa toimiva yritys, joka lähettää palveluksessaan tavallisesti työskentelevän työntekijän toiseen jäsenvaltioon suorittamaan työtä tämän yrityksen palveluksessa ja jos työskentelyn arvioitu kesto ei ole enempää kuin 12 kuukautta eikä työntekijää lähetetä korvaamaan toista työntekijää, jonka työkomennus on päättynyt.. Työkomennuksen välttämätön edellytys on se, että komennus on tilapäinen ja että työntekijää ei lähetetä työkomennukselle toisen työntekijän korvaamiseksi. Tulkinta- ja soveltamisvaikeuksia aiheuttavat useimmiten työsuhteen säilyminen lähettävään yritykseen koko työkomennuksen ajan sekä työn tekeminen lähettävän yrityksen lukuun. Tarkemmin sanottuna ja Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen vakiintuneen oikeuskäytännön mukaisesti, näiden määrittävien tekijöiden katsotaan olevan olemassa, jos työkomennukselle lähettävän yrityksen ja työkomennukselle lähetetyn työntekijän välillä on kiinteä yhteys, joka säilyy koko työkomennuksen ajan. Nämä tekijät on huomioitu myös hallintotoimikunnan päätöksessä N:o 181.

4 5 - MILLOIN VOIDAAN PUHUA TYÖKOMENNUKSELLE LÄHETTÄVÄN YRITYKSEN JA TYÖKOMENNUKSELLE LÄHETETYN TYÖNTEKIJÄN VÄLISESTÄ KIINTEÄSTÄ YHTEYDESTÄ? On olemassa tiettyjä periaatteita, jotka johtuvat määräysten huolellisesta tulkinnasta sekä yhteisön oikeuskäytännöstä ja jokapäiväisestä käytännöstä ja joiden mukaisesti kiinteä yhteys on olemassa työkomennukselle lähettävän yrityksen ja työkomennukselle lähteneen työntekijän välillä muun muassa seuraavissa tilanteissa: - on ilmeistä, että sovellettua työsopimusta, joka on tehty työhönoton yhteydessä osapuolten kesken, edelleen sovelletaan. - työsuhdetta koskeva päätöksentekovalta, jota irtisanomisissa toteutetaan, annetaan yksinomaan työkomennukselle lähettävälle yritykselle - työkomennukselle lähettävän yrityksen valtuuksiin kuuluu päättää työkomennukselle lähetettävän henkilön suorittaman työn luonteesta, millä ei suinkaan tarkoiteta, että suoritettava työ ja siihen liittyvät työtavat voidaan kuvata hyvin yksityiskohtaisesti, vaan yleisempää mahdollisuutta voida päättää lopputuotteesta tai tuotettavasta peruspalvelusta - palkanmaksuvelvollisuus on sopimuksen tehneellä yrityksellä, jolloin jätetään ottamatta huomioon se, kuka käytännössä huolehtii palkan maksamisesta työntekijälle. 6 - VOIDAANKO PUHUA TYÖKOMENNUKSESTA, JOS TYÖNTEKIJÄT PALKATAAN JÄSENVALTIOSSA LÄHETETTÄVIKSI TYÖKOMENNUKSELLE TOISEEN JÄSENVALTIOON? Tämä koskee useimmissa tapauksissa tilapäistä työtä tarjoavia yrityksiä, ja tästä voi aiheutua näiden yritysten ominaispiirteiden vuoksi soveltamisvirheitä ja väärinkäytöksiä (esim. postilaatikkoyritykset). Päätöksen N:o 181 mukaisesti, jossa mainitaan Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen suuntaviivat asiassa, lähettävän yrityksen on työkomennusta silmällä pitäen mm. harjoitettava tavanomaisesti

5 merkittävää toimintaa lähettävän valtion alueella. Pelkästään sisäisen hallintotoiminnan harjoittaminen siinä valtiossa ei siten oikeuta työkomennusta koskevien säännösten soveltamiseen. Se, onko lähettävässä valtiossa merkittävää toimintaa, on tarkistettavissa objektiivisten tekijöiden perusteella. Ottaen huomioon harjoitetun toiminnan luonteen seuraavat objektiiviset tekijät ovat hyvin tärkeitä (luettelo ei ole tyhjentävä): - paikka, jossa työkomennukselle lähettävällä yrityksellä on kotipaikka ja hallinto - työkomennukselle lähettävän yrityksen hallintohenkilökunnan määrä lähettävässä valtiossa ja työskentelyvaltiossa (jos lähettävässä valtiossa on vain hallintohenkilökuntaa, yritykseen ei voida soveltaa työkomennukselle lähettämistä koskevia määräyksiä) - työkomennukselle lähetettyjen työntekijöiden työhönottopaikka - paikka, jossa suurin osa sopimuksista asiakkaiden kanssa solmitaan - lainsäädäntö, jota sovelletaan työkomennukselle lähettävän yrityksen asiakkaidensa ja työntekijöidensä kanssa tekemiin sopimuksiin - työkomennukselle lähettävän yrityksen liikevaihdon suuruus lähettävässä valtiossa ja työskentelyvaltiossa riittävän tarkoin määritetyltä ajalta. Esimerkiksi noin 25 prosentin liikevaihto kokonaisliikevaihdosta olisi riittävä indikaattori lukuun ottamatta yksittäin tarkastettavia tapauksia, joissa liikevaihto on alle 25 prosenttia. Näiden tekijöiden lisäksi tavanomaisen merkittävän toiminnan harjoittamisen vaatimuksen täyttämiseksi kyseisten yritysten on ollut harjoitettava toimintaa lähettävässä valtiossa tietyn ajan. Vaatimus voidaan pitää varmasti täytettynä, jos toimintaa on harjoitettu vähintään neljä kuukautta. Jos aika on alle neljä kuukautta, arviointi suoritetaan tapauskohtaisesti ottaen huomioon myös kaikki muut asiaan vaikuttavat tekijät. 7 - ENTÄ JOS TYÖNTEKIJÄ LÄHETETÄÄN TYÖKOMENNUKSELLE TOIMIMAAN USEAMMASSA YRITYKSESSÄ?

6 Jos työkomennukselle lähetetty työntekijä tekee työtä eri ajanjaksoina tai samanaikaisesti useammassa saman työskentelyvaltion yrityksessä tai peräkkäisinä ajanjaksoina useammassa yrityksessä useissa työskentelyvaltioissa, ei suljeta pois työkomennukselle lähettämistä koskevien säännösten soveltamista. Olennainen ja määräävä tekijä myös näissä tapauksissa on sen tarkistaminen, että työtä tehdään edelleen työkomennukselle lähettävälle yritykselle ja sen lukuun. Tulee siis aina tarkastaa, että kiinteä yhteys työkomennukselle lähetetyn työntekijän ja työkomennukselle lähettävän yrityksen välillä säilyy ja pysyy voimassa koko työkomennuksen ajan. Kiinteää yhteyttä kuvaavat keskeisimmät ominaisuudet on lueteltu edellä. 8 - ONKO TILANTEITA, JOISSA EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA VOIDA SOVELTAA TYÖKOMENNUSTA KOSKEVIA SÄÄNNÖKSIÄ? On ainakin neljä tapausta, joissa voimassa olevien säännösten vuoksi ei voida soveltaa työkomennusta koskevia määräyksiä. Kyseessä ovat erityisesti tilanteet, joissa yritys, jossa työntekijä on työkomennuksella, lähettää työntekijän toiseen yritykseen jäsenvaltioon, jossa yritys sijaitsee yritys, johon työntekijä on lähetetty työkomennukselle, asettaa työntekijän toisessa jäsenvaltiossa sijaitsevan yrityksen käyttöön työntekijä on otettu työhön jäsenvaltioon siinä tarkoituksessa, että hänet lähetetään toisessa jäsenvaltiossa sijaitsevasta yrityksestä kolmannessa jäsenvaltiossa sijaitsevaan yritykseen. työntekijän ottaa jäsenvaltiossa työhön toisessa jäsenvaltiossa sijaitseva yritys, joka antaa työntekijän suoritettavaksi töitä ensiksi mainitussa jäsenvaltiossa. Syyt, joiden vuoksi työkomennuksen sovellettavuus suljetaan tiukasti pois, ovat näissä tapauksissa selkeitä. Se, että näistä tilanteista johtuvat suhteet ovat monimutkaisia, ja se, että ei voida taata, että

7 työntekijän ja lähettävän yrityksen välillä on kiinteä yhteys, on jyrkästi ristiriidassa sen tavoitteen kanssa, jonka mukaan pyritään välttämään työkomennukselle lähettämistä koskevien säännösten taustalla olevaa byrokratiaa sekä vakuutushistorian katkeamista. 9 - ONKO ITSENÄISEN AMMATINHARJOITTAJAN TAPAUKSESSA RAJOITUKSIA TYÖKOMENNUSTA KOSKEVIEN SÄÄNNÖSTEN SOVELTAMISESSA? Jos itsenäinen ammatinharjoittaja aikoo harjoittaa tilapäisesti toimintaa palkattuna tai itsenäisesti muussa kuin tavanomaisessa toiminnanharjoittamisvaltiossa, niiden edellytysten jatkuminen, joiden vuoksi tämä henkilö voi säilyä viimeksi mainitun valtion sosiaaliturvajärjestelmässä, on tarkistettava muiden objektiivisten tekijöiden perusteella kuin niiden, jotka ovat tyypillisiä palkatuille työntekijöille. Tätä tarkoitusta varten yhteisön säännökset asettavat perusedellytyksiä, joilla voidaan tarkastaa, että itsenäinen ammatinharjoittaja, ennen siirtymistään toisen valtion alueelle on harjoittanut tietyn ajan alkuperäjäsenvaltiossa merkittävää toimintaa (ks. edellä oleva kohta 6) pystyy todistamaan asiaankuuluvat sopimukset tarvittaessa esittämällä, että tilapäistä toimintaa todella harjoitetaan työkomennuksen aikana tilapäisen toimintansa aikana muussa kuin alkuperäjäsenvaltiossa noudattaa edelleen sijoittautumisjäsenvaltiossa itsenäisen ammatinharjoittamisen uudelleenaloittamisen kannalta välttämättömiä edellytyksiä (näitä ovat esimerkiksi toimitilojen tai muun ammatillisen infrastruktuurin säilyttäminen, sosiaaliturvamaksujen maksamisen jatkaminen ammatilliseen järjestelmään, verojen maksaminen, arvonlisäveronumeron säilyttäminen ja ammattikunnan ja/tai kauppakamarin jäsenyyden säilyttäminen). On huomattava, että tämä luettelo on täysin ohjeellinen, sillä kyseisten ammattien laajuuden vuoksi huomioon otettavat tekijät voivat olla monenlaisia ja joissakin tapauksissa niitä ei edes ole (esimerkiksi tietotekniikan alalla työskentelevät henkilöt ja kääntäjät). Tällä sektorilla tarvitaan siis tapauskohtaista arviointia, jolloin vältetään sekaannukset ja tarpeeton joustamattomuus.

8 10 MITEN TOIMITAAN TYÖKOMENNUKSEN 12 ENSIMMÄISEN KUUKAUDEN OSALTA? Yrityksen, joka lähettää työntekijän työkomennukselle toiseen jäsenvaltioon, (tai palkatun työntekijän tai itsenäisen ammatinharjoittajan) on käännyttävä lähettävän valtion (tai valtion, jossa itsenäinen ammatinharjoittaja tavanomaisesti toimii) toimivaltaisen laitoksen puoleen saadakseen todistuksen sovellettavasta lainsäädännöstä (lomake E 101, ks. liite 1), jolla todistetaan, että työntekijä on kyseisen jäsenvaltion lainsäädännön alainen ja että hänet on siis vapautettava työskentelyvaltion lainsäädännön soveltamisesta (kohdassa 11 esitetään lyhytaikaisia työkomennuksia koskevat säännöt). Lomake E 101 voi olla voimassa enintään 12 kuukautta, ja sitä koskeva hakemus on jätettävä käsiteltäväksi riittävän hyvissä ajoin ennen työkomennuksen alkamista. Poikkeuksellisesti hakemus voidaan kuitenkin jättää käsiteltäväksi myös kyseisen jakson aikana tai myös jakson päätyttyä, kuitenkin kohtuullisen ajan kuluessa. Kun työntekijän lähettämisaika on päättynyt, samalle työntekijälle, samoille yrityksille ja samaan jäsenvaltioon ei voida antaa lupaa uuteen työkomennukseen, ennen kuin on kulunut vähintään kaksi kuukautta edellisen työkomennuksen päättymisestä. Tästä periaatteesta voidaan poiketa erityistilanteissa. Kuitenkin työkomennuksella olevan työntekijän ja työkomennukselle lähettävän yrityksen on pystyttävä aina esittämään lomake E 101, jotta kyseisten valtioiden vakuutusalan valvontaviranomaiset voivat suorittaa tarvittavat tarkistukset. Tätä tarkoitusta varten lomakkeet E 101 (kuten myös lomakkeet E 102, joita käytetään, kun kyse on työkomennuksen jatkamisesta) on säilytettävä työkomennuksen päättymisen jälkeen. Jotta työkomennuksella olevat työntekijät voivat saada työskentelyvaltiossa itselleen ja perheenjäsenilleen sairaus- ja äitiyspalveluja, heidän on lomakkeen E 101 lisäksi saatava lähettävän valtion toimivaltaiselta laitokselta oikeutta luontoisetuuksiin koskeva todistus eli lomake E 106 (jos

9 he ovat siirtäneet osoitteensa ja asuinpaikkansa työskentelyvaltioon) tai eurooppalainen sairaanhoitokortti tai lomake E 111 (jos he ovat säilyttäneet asuinpaikkansa lähettävässä valtiossa). Jos työkomennukselle lähettämistä koskevaa menettelyä ei voida käyttää, yritysten ja/tai työntekijöiden on käännyttävä työskentelyvaltion toimivaltaisten laitosten puoleen, jotta heidät kirjataan kyseisessä valtiossa määrättyyn sosiaaliturvajärjestelmään, johon työntekijät kuuluvat ENINTÄÄN KOLMEN KUUKAUDEN TYÖKOMENNUSTEN OSALTA MÄÄRÄTÄÄN YKSINKERTAISTETUSTA MENETTELYSTÄ Kuten edellä on selostettu, työkomennukset rajataan yleensä enintään 12 kuukauteen. Monissa tapauksissa yritysten on kuitenkin harjoittamansa toiminnan luonteen vuoksi lähetettävä työntekijöitään ulkomaille hyvin usein ja lyhyiksi tai hyvin lyhyiksi ajoiksi. Näissä tapauksissa olisi mahdotonta tai ainakin äärimmäisen hankalaa aloittaa tarpeeksi ajoissa tavanomainen menettely lomakkeiden E 101 hankkimiseksi, minkä seurauksena asianosaiset jäisivät ilman vaadittuja todistuksia. Näin ollen tapauksissa, joissa työkomennuksen oletettu kesto ei ylitä kolmea kuukautta, voidaan käyttää hallintotoimikunnan päätöksellä N:o vahvistettujen määräysten mukaisesti yksinkertaistettua menettelyä. Tällaisen menettelyn perusteella asianosaisten yritysten hakemuksesta lähettävän valtion toimivaltaiset viranomaiset voivat antaa etukäteen riittävästi lomakkeita E 101, joissa on esitäytetty viimeinen ruutu (merkintä virastosta, sen osoite, leima, päiväys ja allekirjoitus), joissa on progressiivinen numerointi ja jotka on merkitty erityisellä leimalla Enintään kolmen kuukauden työkomennus hallintotoimikunnan 25. kesäkuuta 1992 tekemän päätöksen N:o 148 mukaisesti. Lomakkeiden tehokkaan käytön varmistamiseksi työkomennukselle lähettävä yritys huolehtii lomakkeiden kaikkien kohtien täyttämisestä ja antaa jäljennöksen 24 tunnin kuluessa työntekijälle 4 Päätös N:o 148, tehty 25 päivänä kesäkuuta 1992, sovellettavaa lainsäädäntöä koskevan todistuksen (lomake E 101) käytöstä, kun komennus on enintään kolme kuukautta, EYVL L 22,

10 ja alueen toimivaltaiselle laitokselle, joka tarpeelliset tarkastukset tehtyään liittää jäljennöksen asiakirjoihin MITEN SAADAAN LUPA TYÖKOMENNUKSEN 12 LISÄKUUKAUDELLE? Jos työkomennus jatkuu odottamatta vielä 12 kuukautta, työnantajan (tai itsenäisen ammatinharjoittajan) on käännyttävä luonnollisesti hyvissä ajoissa ennen työkomennuksen 12 ensimmäisen kuukauden päättymistä työskentelyvaltion toimivaltaisten viranomaisten puoleen luvan saamiseksi työntekijän säilyttämiselle lähettävän valtion sosiaaliturvajärjestelmässä. Tätä tarkoitusta varten käytetään kaikista työntekijöistä neljää jäljennöstä lomakkeesta E 102 (ks. liite 2), joiden A-osan kaikki kohdat on täytetty. Kunkin jäsenvaltion toimivaltaiset viranomaiset tai laitokset, jotka voivat antaa luvan työkomennuksen jatkamiselle, luetellaan liitteessä (ks. liite 3). Kun työskentelyvaltion toimivaltainen viranomainen tai nimetty toimielin on suorittanut tavanmukaisen valvonnan ja antanut luvan lähettävän valtion sosiaaliturvajärjestelmän säilyttämiseen, se täyttää lomakkeiden E 102 B-osan ja antaa niistä kaksi jäljennöstä työnantajalle, joka puolestaan antaa toisen työntekijälle. Myös lomakkeet E 102 säilytetään huolellisesti ja esitetään valvontaviranomaisten pyynnöstä. Tämä velvollisuus kuuluu muun muassa asianosaisille MITÄ TEHDÄÄN TAPAUKSISSA, JOISSA TYÖKOMENNUKSEN VOIDAAN PÄTEVIN SYIN ODOTTAA KESTÄVÄN YLI 24 KUUKAUTTA? 5 Tätä menettelyä ei sovelleta Suomessa. Siellä on käytössä erityinen sähköinen menettely.

11 Kun on odotettavissa, että työkomennus kestää yli 24 kuukautta, työnantajan (tai palkatun työntekijän) tai itsenäisen ammatinharjoittajan on sovellettava asetuksen 17 artiklassa säädettyä menettelyä. Saadakseen luvan tavanomaisista säännöksistä poikkeavaan työkomennukseen työnantajan (tai palkatun työntekijän) tai itsenäisen ammatinharjoittajan on käännyttävä sen valtion hallituksen toimivaltaisen viranomaisen tai nimetyn toimielimen puoleen, jonka lainsäädännön alaiseksi tietyt työntekijät tai tietty työntekijäryhmä (esimerkiksi pankkien, vakuutusyhtiöiden ja lentoyhtiöiden työntekijät) haluavat jäädä. Tuolloin pyydetään tekemään asetuksen 17 artiklan mukainen sopimus kyseisten jäsenvaltioiden viranomaisten tai nimettyjen toimielinten välillä. Hakemukseen on liitettävä erityinen selvitys, jossa on suosituksen N:o 16 6 määräysten mukaiset, hakemuksen esittämiseen oikeuttavat perusteet. Hakemus on toimitettava hyvissä ajoin, sillä sopimuksenteko saattaa viivästyä mahdollisten vaikeuksien tai työskentelyvaltion esittämien vastalauseiden vuoksi. Poikkeustapauksissa hakemus voidaan kuitenkin tehdä takautuvasti. Kun työskentelyvaltion viranomaisen tai nimetyn toimielimen kanssa on päästy sopimukseen, lähettävän valtion viranomainen tai nimetty toimielin, jolle hakemus on esitetty, antaa lomakkeen E 101 tai ilmoittaa sopimuksesta hakemuksen esittäneelle yritykselle ja lomakkeen E 101 antavalle toimivaltaiselle laitokselle. Kun toimivaltainen laitos on saanut viranomaisilta ilmoituksen, se antaa kaikista työntekijöistä lomakkeen E 101 kahtena kappaleena: toisen yritykselle ja toisen työntekijälle. Näissä tapauksissa lomakkeen E 101 myöntämisestä vastaava toimivaltainen laitos rastittaa 17 artiklaa koskevan ruudun. Lisäksi laitoksen on merkittävä lomakkeen 5.2 ja/tai 5.3 kohtaan koko ajanjakso, jolle sopimus on tehty, ja tiedot ilmoituksesta, jonka perusteella työskentelyvaltion toimivaltainen viranomainen tai sen määräämä toimielin antaa asianosaiselle luvan pysyä lähettävän valtion lainsäädännön alaisena. Alkuperäinen kappale lähettävän yrityksen hallussa olevasta ilmoituksesta on lähetettävä yritykselle, johon työntekijä on lähetetty, jotta voidaan milloin tahansa vahvistaa, että vapautus 6 CASSTM Recommendation No 16 of 12 December 1984 concerning the conclusion of agreements pursuant to Article 17 of Council Regulation (EEC) No 1408/71(suositus N:o 16, annettu 12 päivänä joulukuuta 1984, asetuksen (ETY) N:o 1408/71 17 artiklan mukaisten sopimusten tekemisestä) (EYVL C 273, ).

12 toiminnanharjoittamisvaltion sosiaaliturvalainsäädännöstä on laillinen ja jotta voidaan perustella kyseisen lainsäädännön määräämien sosiaaliturvamaksujen maksamatta jättäminen TYÖKOMENNUKSEN KESKEYTYS Työskentelyn väliaikaiset keskeytykset työkomennuksen aikana, johtuivat ne mistä tahansa syystä (lomasta, sairaudesta, koulutusjaksoista työkomennukselle lähettävässä yrityksessä jne.), eivät ole keskeytyksiä, jotka oikeuttavat työkomennuksen jatkamiseen yhtä pitkäksi ajaksi. Työkomennus päättyy siis juuri suunnitellun jakson päättyessä riippumatta toiminnan keskeyttämisen aiheuttaneiden tapahtumien lukumäärästä ja kestosta. Työkomennusjakson kohtuuttomia pidennyksiä, jotka johtuvat toistuvista väliaikaisista keskeytyksistä, ei siis voida sallia. Jos työntekijän komennusta ei ole käytännössä jatkettu tai jos jatkoaikaa ei ole käytetty tai jos työkomennus keskeytyy ennen suunniteltua määräaikaa, työntekijän ja työnantajan on ilmoitettava keskeytyksestä lähettävän valtion toimivaltaiselle laitokselle. Sama ilmoitusvelvollisuus pätee silloinkin, kun työntekijä määrätään tai lähetetään työkomennuksen aikana toiseen alkuperävaltion yritykseen, kuten tapauksessa, jossa yritys siirretään, sen osakkeita myydään tai se fuusioituu toiseen yritykseen ILMOITUSVELVOLLISUUS JA TYÖKOMENNUSTEN SÄÄNNÖNMUKAISUUDEN VALVONTA HALLINTOTOIMIKUNNAN TEHTÄVÄT LAITOSTEN VÄLISISSÄ EROAVUUKSISSA Jotta voidaan varmistaa, että työkomennukseen liittyvät menetelmät toimivat moitteetta, on toimivaltaisten laitosten siinä jäsenvaltiossa, jonka lainsäädännön alaisia työntekijät ovat, laadittava ja jaettava erityisiä lehtisiä tai muuta tiedotusmateriaalia, tiedotettava työnantajalle ja työkomennukselle lähetetyille työntekijöille työkomennusta koskevista ehdoista ja huomautettava

13 mahdollisesta suorasta valvonnasta, jolla tarkistetaan työkomennukseen oikeuttavien ehtojen jatkuvuus. Vastaavia tietoja asuinvaltion toimivaltaisten laitosten on annettava itsenäisille ammatinharjoittajille, jotka harjoittavat tilapäistä toimintaa toisessa jäsenvaltiossa. Lähettävän valtion ja työskentelyvaltion toimivaltaiset laitokset lupaavat yrityksille ja työntekijöille poistaa kaikki esteet työntekijöiden vapaalta liikkuvuudelta ja palveluiden vapaalta tarjoamiselta. Niillä on lisäksi velvollisuus ryhtyä yksin tai yhdessä kaikkiin toimiin, joilla tarkistetaan työkomennukselle ominaisten ehtojen olemassaolo ja pysyvyys (kiinteä yhteys, merkittävän toiminnan harjoittaminen lähettävässä valtiossa, itsenäiseen ammatinharjoittamiseen tarvittavien järjestelmien pysyvyys sijoittautumisvaltiossa jne.). Jos näissä valvonnoissa herää epäilyksiä työkomennuksen säännönmukaisuudesta ja/tai lomakkeiden E 101 myöntämisen oikeellisuudesta ja asianmukaisuudesta, eivätkä laitokset pääse asiasta sopimukseen, ne voivat esittää hallintotoimikunnalle oman muistion hallituksensa edustajan välityksellä. Hallintotoimikunta tutkii muistion ja yrittää sovittaa yhteen eriävät näkökannat ensimmäisessä sellaisessa kokouksessa, joka pidetään 20 päivää muistion toimittamisen jälkeen. 1 ) EYVL L 28, ) EYVL L 329, ) Suositus N:o 16, annettu 12. päivänä joulukuuta 1984, EYVL C,

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.9.2013 COM(2013) 633 final 2013/0312 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle jatkaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan rautatiejärjestelmän turvallisuudesta

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0386/189. Tarkistus. David Casa, Sven Schulze PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0386/189. Tarkistus. David Casa, Sven Schulze PPE-ryhmän puolesta 10.4.2019 A8-0386/189 189 Johdanto-osan 10 kappale (10) On tarvetta varmistaa rajatyöntekijöiden ja muiden toisessa jäsenvaltiossa työskentelevien yhdenvertainen kohtelu varmistamalla, että rajatyöntekijät

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.10.2014 COM(2014) 622 final 2014/0288 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Viron tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

A7-0277/102

A7-0277/102 10.9.2013 A7-0277/102 102 Johdanto-osan 19 a kappale (uusi) (19 a) Olisi varmistettava, että ympäristöraportit todentavilla henkilöillä on pätevyytensä ja kokemuksensa ansiosta tarvittava tekninen asiantuntemus

Lisätiedot

Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja ETK:n kommentti. Minna Levander

Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja ETK:n kommentti. Minna Levander Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja 20.6.2017 - ETK:n kommentti Minna Levander Missä tilanteissa ratkaisu sovellettavasta sosiaaliturvalainsäädännöstä annetaan ETK:sta? ETK:n tehtävistä sovellettavaa

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS FI FI FI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 29.10.2009 KOM(2009)608 lopullinen Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS luvan antamisesta Viron tasavallalle ja Slovenian tasavallalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

ULKOMAISTEN TUTKIJOIDEN MARIE CURIE -APURAHAT

ULKOMAISTEN TUTKIJOIDEN MARIE CURIE -APURAHAT LIITE III ERITYISMÄÄRÄYKSET ULKOMAISTEN TUTKIJOIDEN MARIE CURIE -APURAHAT III. 1 Määritelmät PALUUVAIHE Tässä avustussopimuksessa sovelletaan II.1 artiklan määritelmien lisäksi seuraavia määritelmiä: 1.

Lisätiedot

Laki. terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta

Laki. terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) 6 :n 3 momentti, sellaisena kuin

Lisätiedot

Ohjeet ja suositukset

Ohjeet ja suositukset Ohjeet ja suositukset Ohjeet ja suositukset keskusvastapuolten kollegioiden jäsenten välisistä kirjallisista sopimuksista ESMA CS 60747 103 rue de Grenelle 75345 Paris Cedex 07 France Puh. +33 (0) 1 58

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 6.11.2015 COM(2015) 552 final 2015/0256 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS Belgian kuningaskunnalle annettavasta luvasta ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 10.4.2014 L 107/39 KOMISSION ASETUS (EU) N:o 361/2014, annettu 9 päivänä huhtikuuta 2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1073/2009 yksityiskohtaisten soveltamissääntöjen säätämisestä

Lisätiedot

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Asia C-540/03 Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Maahanmuuttopolitiikka Kolmansien maiden kansalaisten alaikäisten lasten oikeus perheenyhdistämiseen Direktiivi 2003/86/EY Perusoikeuksien

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. marraskuuta 2014 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. marraskuuta 2014 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. marraskuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0288 (NLE) 14521/1/14 REV 1 SC 163 ECON 944 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Lisätiedot

LIITE III ERITYISMÄÄRÄYKSET

LIITE III ERITYISMÄÄRÄYKSET LIITE III ERITYISMÄÄRÄYKSET FP 7 Marie Curie Grant Agreement Annex III [MARIE CURIE -UUDELLEENINTEGROITUMIS- APURAHAT EUROOPASSA TYÖSKENTELEVILLE TUTKIJOILLE] [MARIE CURIE -UUDELLEENINTEGROITUMIS- APURAHAT

Lisätiedot

Lähetetyt työntekijät Kysymyksiä lähettävästä yrityksestä

Lähetetyt työntekijät Kysymyksiä lähettävästä yrityksestä I. Yleiset kysymykset (1 ja 2 artikla) I.2. Lähettävää yritystä koskevat kysymykset 1. 1. 1 Lähetetyt työntekijät Kysymyksiä lähettävästä yrityksestä Miten maanne lainsäädännössä määritellään työntekijä

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.11.2018 C(2018) 7778 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 28.11.2018, delegoidun asetuksen (EU) N:o 1062/2014 muuttamisesta tiettyjen tehoaineen ja valmisteryhmän

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Talous- ja raha-asioiden valiokunta 2008/0194(COD) 17.12.2008 TARKISTUKSET 9-33 Mietintöluonnos (PE415.203v01-00) ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi

Lisätiedot

Töihin ja työnhakuun ulkomaille

Töihin ja työnhakuun ulkomaille Töihin ja työnhakuun ulkomaille Leena Ikonen 31.8.2010 Sisältö Yleiset edellytykset Töihin ulkomaille Hakemuksesta Suomeen sosiaaliturvaan kuuluminen edellytykset Hakemuksetta Suomen sosiaaliturvaan kuluminen

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.3.2012 COM(2012) 90 final 2012/0040 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI neuvoston direktiivin 92/65/ETY muuttamisesta koirien, kissojen ja frettien kauppaan

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0386/168. Tarkistus. Helga Stevens ECR-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0386/168. Tarkistus. Helga Stevens ECR-ryhmän puolesta 15.4.2019 A8-0386/168 168 Johdanto-osan 10 kappale (10) On tarvetta varmistaa rajatyöntekijöiden ja muiden toisessa jäsenvaltiossa työskentelevien yhdenvertainen kohtelu varmistamalla, että rajatyöntekijät

Lisätiedot

4.2.2010 A7-0006/ 001-027. Ehdotus direktiiviksi (KOM(2009)0029 C6-0062/2009 2009/0004(CNS))

4.2.2010 A7-0006/ 001-027. Ehdotus direktiiviksi (KOM(2009)0029 C6-0062/2009 2009/0004(CNS)) 4.2.2010 A7-0006/ 001-027 TARKISTUKSET 001-027 esittäjä(t): Talous- ja raha-asioiden valiokunta Mietintö Magdalena Alvarez Hallinnollinen yhteistyö verotuksen alalla A7-0006/2010 (KOM(2009)0029 C6-0062/2009

Lisätiedot

Talous- ja raha-asioiden valiokunta. eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräyksestä

Talous- ja raha-asioiden valiokunta. eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräyksestä EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Talous- ja raha-asioiden valiokunta 12.1.2012 2011/0204(COD) TARKISTUKSET 28-38 Lausuntoluonnos Elena Băsescu (PE475.906v01-00) eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräyksestä

Lisätiedot

direktiivin kumoaminen)

direktiivin kumoaminen) Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksesta neuvoston direktiiviksi neuvoston direktiivin 2003/48/EY kumoamisesta (säästöjen tuottamien korkotulojen verotuksesta annetun direktiivin kumoaminen)

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D045714/03.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D045714/03. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. lokakuuta 2016 (OR. en) 13167/16 AGRILEG 146 DENLEG 76 VETER 96 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 11. lokakuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D045714/03

Lisätiedot

ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen, on kuullut kulttuuriesineitä käsittelevää neuvoa-antavaa komiteaa,

ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen, on kuullut kulttuuriesineitä käsittelevää neuvoa-antavaa komiteaa, Avis juridique important 31993R0752 Komission asetus (ETY) N:o 752/93, annettu 30 päivänä maaliskuuta 1993, kulttuuriesineiden viennistä annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3911/92 soveltamista koskevista

Lisätiedot

Yhdistetyt asiat C-180/98 C-184/98. Pavel Pavlov ym. vastaan Stichting Pensioenfonds Medische Specialisten

Yhdistetyt asiat C-180/98 C-184/98. Pavel Pavlov ym. vastaan Stichting Pensioenfonds Medische Specialisten Yhdistetyt asiat C-180/98 C-184/98 Pavel Pavlov ym. vastaan Stichting Pensioenfonds Medische Specialisten (Kantongerecht te Nijmegenin esittämä ennakkoratkaisupyyntö) Pakollinen kuuluminen ammatilliseen

Lisätiedot

ULKOMAISTEN TUTKIJOIDEN MARIE CURIE -APURAHAT

ULKOMAISTEN TUTKIJOIDEN MARIE CURIE -APURAHAT LIITE III ERITYISMÄÄRÄYKSET ULKOMAISTEN TUTKIJOIDEN MARIE CURIE -APURAHAT PALUUVAIHE III. 1 Määritelmät Tässä avustussopimuksessa sovelletaan II.1 artiklan määritelmien lisäksi seuraavia määritelmiä: 1.

Lisätiedot

Sveitsin liittoneuvosto ja Suomen tasavallan hallitus

Sveitsin liittoneuvosto ja Suomen tasavallan hallitus PÖYTÄKIRJA SVEITSIN VALALIITON JA SUOMEN TASAVALLAN VÄLILLÄ HELSINGISSÄ 16 PÄIVÄNÄ JOULUKUUTA 1991 TEHDYN JA HELSINGISSÄ 19 PÄIVÄNÄ HUHTIKUUTA 2006 TEHDYLLÄ PÖYTÄKIRJALLA MUUTETUN, TULO- JA VARALLISUUSVEROJA

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunta VÄLIAIKAINEN 2003/0252(COD) 5. helmikuuta 2004 LAUSUNTOLUONNOS teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.10.2014 COM(2014) 653 final 2014/0302 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Romanialle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun

Lisätiedot

EUROOPAN KESKUSPANKIN PÄÄTÖS (EU)

EUROOPAN KESKUSPANKIN PÄÄTÖS (EU) 20.6.2019 L 163/103 EUROOPAN KESKUSPANKIN PÄÄTÖS (EU) 2019/1006, annettu 7 päivänä kesäkuuta 2019, yksityiskohtaisista säännöistä ja menettelyistä niiden ehtojen täytäntöönpanemiseksi, joiden perusteella

Lisätiedot

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta 2008/0255(COD) 3.2.2010 TARKISTUKSET 4-9 Lausuntoluonnos Jorgo Chatzimarkakis (PE430.863v01-00) ihmisille ja eläimille tarkoitettuja

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 162/14 23.6.2017 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2017/1111, annettu 22 päivänä kesäkuuta 2017, seuraamuksia ja toimenpiteitä koskevien tietojen toimittamiseen liittyviä menettelyjä ja muotoja koskevista

Lisätiedot

EUROOPAN KOMMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO. Toimintaohjeet 1

EUROOPAN KOMMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO. Toimintaohjeet 1 FI FI FI EUROOPAN KOMMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 14.2.2011 - Vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen soveltaminen lannoitteisiin ja kasvualustoihin

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 20.12.2017, kolmansista maista peräisin olevia perinteisiä elintarvikkeita koskevista hallinnollisista

Lisätiedot

Muuntamislomaketta koskevia huomautuksia

Muuntamislomaketta koskevia huomautuksia SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTO (SMHV) Tavaramerkit ja mallit Muuntamislomaketta koskevia huomautuksia Yleisiä huomioita Tämä muuntamislomake on sisämarkkinoiden harmonisointiviraston (SMHV; Office

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 13.12.2006 KOM(2006) 796 lopullinen Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS päätöksen 2000/91/EY soveltamisalan laajentamisesta luvan antamiseksi Tanskan kuningaskunnalle ja Ruotsin

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.8.2015 COM(2015) 409 final 2015/0182 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS pysyvistä orgaanisista yhdisteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 850/2004

Lisätiedot

Ohjeet. keskusvastapuolten ja kauppapaikkojen tapahtumasyötteiden antamisesta arvopaperikeskusten saataville 08/06/2017 ESMA FI

Ohjeet. keskusvastapuolten ja kauppapaikkojen tapahtumasyötteiden antamisesta arvopaperikeskusten saataville 08/06/2017 ESMA FI Ohjeet keskusvastapuolten ja kauppapaikkojen tapahtumasyötteiden antamisesta arvopaperikeskusten saataville 08/06/2017 ESMA70-151-298 FI Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 3 2 Määritelmät... 4 3 Tarkoitus...

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/98/EY liitteen III muuttamisesta vaarallisuusominaisuuden

Lisätiedot

Ohjeita rekisteröidyn yhteisömallin uudistamislomaketta varten

Ohjeita rekisteröidyn yhteisömallin uudistamislomaketta varten SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTO (SMHV) Tavaramerkit ja mallit Ohjeita rekisteröidyn yhteisömallin YLEISIÄ HUOMAUTUKSIA Tämä lomake on Sisämarkkinoiden harmonisointiviraston (SMHV) laatima ja perustuu

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0356/58. Tarkistus. József Nagy, Jeroen Lenaers PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0356/58. Tarkistus. József Nagy, Jeroen Lenaers PPE-ryhmän puolesta 21.11.2018 A8-0356/58 58 1 artikla 2 kohta ii alakohta 27 artikla 1 kohta e alakohta ii) Korvataan 1 kohdan e alakohta seuraavasti: e) tarvittaessa toimenpiteet, jotka muiden jäsenvaltioiden on määrä toteuttaa,

Lisätiedot

Suomen ympäristökeskuksen julkisoikeudelliset päätökset, todistukset ja muut julkisoikeudelliset suoritteet, joista peritään maksut.

Suomen ympäristökeskuksen julkisoikeudelliset päätökset, todistukset ja muut julkisoikeudelliset suoritteet, joista peritään maksut. 4246 Liite MAKSUTAULUKKO Suomen ympäristökeskuksen julkisoikeudelliset päätökset, todistukset ja muut julkisoikeudelliset suoritteet, joista peritään maksut. 1 Kemikaalilain (744/1989) ja sen muuttamisesta

Lisätiedot

N:o 12 167 TAVARATODISTUS

N:o 12 167 TAVARATODISTUS N:o 12 167 TAVARATODISTUS 1. Viejä (nimi, täydellinen osoite, maa) EUR.1 N:o A 000.000 Lukekaa kääntöpuolella olevat huomautukset ennen lomakkeen täyttämistä 2. Todistus, jota käytetään etuuskohteluun

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 22. heinäkuuta 2003 (OR. fr) 2002/0179 (COD) LEX 457 PE-CONS 3647/03 N 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Lisätiedot

OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN

OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN Yleiset säännökset Puolan tasavallassa Euroopan unionin kansalaisen oleskelua koskeva asia on hoidettava välittömästi, kun taas sellaisen

Lisätiedot

A-moduulissa säädettyjen vaatimusten lisäksi sovelletaan alla olevia säännöksiä. Valmista-

A-moduulissa säädettyjen vaatimusten lisäksi sovelletaan alla olevia säännöksiä. Valmista- Liite 1 VAATIMUSTENMUKAISUUDEN ARVIOINTIMENETTELYT A-moduuli (valmistuksen sisäinen tarkastus) 1. Tässä moduulissa esitetään menettely, jolla valmistaja tai tämän yhteisöön kuuluvien valtioidenalueelle

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.4.2019 C(2019) 2910 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 23.4.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/625 täydentämisestä siltä osin kuin on

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMAN. Julkaistu Helsingissä 13 päivänä toukokuuta 2014. 50/2014 (Suomen säädöskokoelman n:o 372/2014) Valtioneuvoston asetus

SÄÄDÖSKOKOELMAN. Julkaistu Helsingissä 13 päivänä toukokuuta 2014. 50/2014 (Suomen säädöskokoelman n:o 372/2014) Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUS SARJA Julkaistu Helsingissä 13 päivänä toukokuuta 2014 (Suomen säädöskokoelman n:o 372/2014) Valtioneuvoston asetus suomalais-norjalaisesta vesienhoitoalueesta tehdyn sopimuksen

Lisätiedot

Virallinen lehti nro L 225, 12/08/1998 s

Virallinen lehti nro L 225, 12/08/1998 s Neuvoston direktiivi 98/59/EY, annettu 20 päivänä heinäkuuta 1998, työntekijöiden joukkovähentämistä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä Virallinen lehti nro L 225, 12/08/1998 s. 0016-0021

Lisätiedot

Omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset omaishoitolain 937/2005 mukaan

Omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset omaishoitolain 937/2005 mukaan OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.1.2015 Mitä omaishoidon tuki on? Omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu, jonka järjestämisestä kunnan tulee huolehtia määrärahojensa puitteissa. Omaishoidon

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta eräissä elatusapua koskevissa kansainvälisissä asioissa, laiksi elatusvelvoitteita koskevan neuvoston asetuksen soveltamisesta

Lisätiedot

1 Artikla. Sopimuksen tarkoitus

1 Artikla. Sopimuksen tarkoitus Liite Sopimusteksti SUOMEN TASAVALLAN JA RUOTSIN KUNINGASKUNNAN VÄLINEN SOPIMUS TIETTYIHIN JÄTEVIRTOIHIN KUULUVIEN JÄTTEIDEN SIIRROISTA MAIDEN RA- JA-ALUEILLA 1 Artikla Sopimuksen tarkoitus Tämän sopimuksen

Lisätiedot

KILPAILUUN TAI VALINTAMENETTELYYN SISÄLTYVIIN KOKEISIIN TAIKKA

KILPAILUUN TAI VALINTAMENETTELYYN SISÄLTYVIIN KOKEISIIN TAIKKA Liite päätelmään No: 277/17 KILPAILUUN TAI VALINTAMENETTELYYN SISÄLTYVIIN KOKEISIIN TAIKKA TYÖHAASTATTELUUN TAI TYÖHÖNTULOA EDELTÄVÄÄN LÄÄKÄRINTARKASTUKSEEN KUTSUTTUJEN HENKILÖIDEN MATKA- JA OLESKELUKULUJEN

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.12.2018 C(2018) 8876 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 18.12.2018, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/2031 42 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen

Lisätiedot

Euroopan unionin virallinen lehti. (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

Euroopan unionin virallinen lehti. (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET 4.1.2017 L 1/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2017/1, annettu 3 päivänä tammikuuta 2017, menettelyistä vesikulkuneuvojen

Lisätiedot

KOMISSIO ASETUS (EY) No...

KOMISSIO ASETUS (EY) No... KOMISSIO ASETUS (EY) No... Kiinan kansantasavallasta peräisin olevien teräsköysien ja -kaapeleiden tuonnissa neuvoston asetuksella (EY) N:o 1796/1999 käyttöön otettujen polkumyyntitoimenpiteiden mahdollista

Lisätiedot

SUOSITUS 25.3.2010 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISESTA AIHEUTUVIEN KUSTAN- NUSTEN KORVAAMINEN 1.8.2010 ALKAEN

SUOSITUS 25.3.2010 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISESTA AIHEUTUVIEN KUSTAN- NUSTEN KORVAAMINEN 1.8.2010 ALKAEN 1 SUOSITUS 25.3.2010 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISESTA AIHEUTUVIEN KUSTAN- NUSTEN KORVAAMINEN 1.8.2010 ALKAEN Yleistä korvauksen maksamisesta Kuntoutusetuudet saadakseen opiskelijan on toimitettava

Lisätiedot

ASETUKSET. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

ASETUKSET. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 125/10 ASETUKSET KOMISSION ASETUS (EU) 2015/786, annettu 19 päivänä toukokuuta 2015, eläinten rehuksi tarkoitettuihin tuotteisiin Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/32/EY mukaisesti sovellettavien

Lisätiedot

A7-0199/ Ehdotus direktiiviksi (COM(2012)0381 C7-0187/ /0185(COD))

A7-0199/ Ehdotus direktiiviksi (COM(2012)0381 C7-0187/ /0185(COD)) 28.6.2013 A7-0199/ 001-011 TARKISTUKSET 001-011 esittäjä(t): Liikenne- ja matkailuvaliokunta Mietintö Vilja Savisaar-Toomast Ajoneuvojen rekisteröintiasiakirjat A7-0199/2013 (COM(2012)0381 C7-0187/2012

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 9.8.2010 KOM(2010) 426 lopullinen 2010/0231 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Sveitsin valaliiton välisen sopimuksen tekemisestä Sveitsin valaliiton osallistumista

Lisätiedot

asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista

asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista EBA/GL/2015/19 19.10.2015 Ohjeet asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista 1 1. Noudattamista ja ilmoittamista koskevat velvoitteet Näiden ohjeiden asema 1. Tämä asiakirja

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. elokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. elokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. elokuuta 2017 (OR. en) 11711/17 AGRI 434 AGRIORG 82 DELACT 143 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 21. elokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalle

Oikeudellisten asioiden valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalle Euroopan parlamentti 2014-2019 Oikeudellisten asioiden valiokunta 2016/0148(COD) 16.12.2016 LAUSUNTOLUONNOS oikeudellisten asioiden valiokunnalta sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalle ehdotuksesta

Lisätiedot

TARKISTUKSET 2-8. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2011/0138(COD) Lausuntoluonnos Andrey Kovatchev (PE v01-00)

TARKISTUKSET 2-8. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2011/0138(COD) Lausuntoluonnos Andrey Kovatchev (PE v01-00) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Ulkoasiainvaliokunta 9.11.2011 2011/0138(COD) TARKISTUKSET 2-8 Lausuntoluonnos Andrey Kovatchev (PE474.076v01-00) ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi

Lisätiedot

ottaa huomioon neuvoston yhteisen kannan (14843/1/2002 C5-0082/2003) 1,

ottaa huomioon neuvoston yhteisen kannan (14843/1/2002 C5-0082/2003) 1, P5_TA-PROV(2003)0318 Pakkaukset ja pakkausjätteet *** II Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma neuvoston yhteisestä kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin antamiseksi pakkauksista

Lisätiedot

A) Elintarvikelaissa (23/2006) säädettyihin kunnan viranomaisen suoritteisiin, jotka koskevat;

A) Elintarvikelaissa (23/2006) säädettyihin kunnan viranomaisen suoritteisiin, jotka koskevat; Hyväksytty johtokunta 19.01.2015 9 SUUPOHJAN PERUSPALVELULIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveydenhuollon taksa 1 Soveltamisala Tätä taksaa sovelletaan Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän osakaskuntien,

Lisätiedot

Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle

Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta 30.5.2012 2011/0430(COD) LAUSUNTOLUONNOS sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalta teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle

Lisätiedot

ASETUKSET. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

ASETUKSET. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 340/6 20.12.2017 ASETUKSET KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2017/2382, annettu 14 päivänä joulukuuta 2017, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EU mukaisessa tietojen toimittamisessa

Lisätiedot

+ + Syntymäpaikkakunta. Siviilisääty Naimisissa Naimaton Eronnut Leski Avoliitto

+ + Syntymäpaikkakunta. Siviilisääty Naimisissa Naimaton Eronnut Leski Avoliitto OLE_TY3 1 *1159901* OLESKELULUPAHAKEMUS TYÖHARJOITTELUN PERUSTEELLA Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka olet tulossa Suomeen työtä tai työharjoittelua varten, joka sisältyy valtioiden

Lisätiedot

NEUVOSTON DIREKTIIVI 98/59/EY, annettu 20 päivänä heinäkuuta 1998, työntekijöiden joukkovähentämistä koskevan jäsenvaltioiden.

NEUVOSTON DIREKTIIVI 98/59/EY, annettu 20 päivänä heinäkuuta 1998, työntekijöiden joukkovähentämistä koskevan jäsenvaltioiden. L 225/16 FI Euroopan yhteisöjen virallinen lehti 12. 8. 98 NEUVOSTON DIREKTIIVI 98/59/EY, annettu 20 päivänä heinäkuuta 1998, työntekijöiden joukkovähentämistä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.7.2016 C(2016) 4407 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 14.7.2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä kolmansien maiden

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta 21.10.2015 A8-0305/4 4 Johdanto-osan 7 kappale 7) Syyt, joiden perusteella direktiivillä (EU) 2015/412 muutettiin direktiiviä 2001/18/EY viljelyyn tarkoitettujen muuntogeenisten organismien osalta, pätevät

Lisätiedot

Eviran ohje 16039/1. Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja suoritusarvioinnit

Eviran ohje 16039/1. Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja suoritusarvioinnit Eviran ohje 16039/1 Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja Vastuuhenkilö Riina Tolvanen Sivu/sivut 1 / 7 Siipikarjateurastamoissa työskentelevien lihantarkastusavustajien

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 1977L0249 FI 01.01.2007 005.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. B NEUVOSTON DIREKTIIVI, annettu 22 päivänä maaliskuuta 1977, asianajajien

Lisätiedot

EU:n sosiaaliturvajärjestelmien uudistus ja pohjoismaiset sopimukset

EU:n sosiaaliturvajärjestelmien uudistus ja pohjoismaiset sopimukset EU:n sosiaaliturvajärjestelmien uudistus ja pohjoismaiset sopimukset Miten EU:n sosiaaliturvasopimus vaikuttaa Pohjoismaiden välillä liikkuviin? Heli Mäkipää, edunvalvontavastaava Pohjola-Norden/ Suomi

Lisätiedot

Johdanto-osa. Suomen tasavallan hallitus ja Etelä-Afrikan tasavallan hallitus (jäljempänä yhdessä "osapuolet" ja erikseen "osapuoli"), jotka

Johdanto-osa. Suomen tasavallan hallitus ja Etelä-Afrikan tasavallan hallitus (jäljempänä yhdessä osapuolet ja erikseen osapuoli), jotka Sopimus Suomen tasavallan hallituksen ja Etelä-Afrikan tasavallan hallituksen välillä niiden diplomaattisten tai konsuliedustustojen tai kansainvälisissä hallitustenvälisissä järjestöissä toimivien edustustojen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus Luonnos 22.4.2016 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus ihmisen elimien, kudoksien ja solujen lääketieteellisestä käytöstä annetun sosiaalija terveysministeriön asetuksen muuttamisesta Sosiaali- ja terveysministeriön

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 ««««««««««««2009 Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta 24.2.2005 PE 355.443v01-00 TARKISTUKSET 1-8 Lausuntoluonnos (PE 353.313v01-00) Jacques Toubon Ehdotus neuvoston direktiiviksi

Lisätiedot

A8-0373/5. Perustelu

A8-0373/5. Perustelu 7.12.2016 A8-0373/5 5 Johdanto-osan 7 kappale (7) Toimivaltaisten viranomaisten olisi määriteltävä julkisessa henkilöliikenteessä sovellettavien julkisen palvelun velvoitteiden eritelmät. Tällaisten eritelmien

Lisätiedot

Joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatetut moottorit ***I

Joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatetut moottorit ***I P7_TA-PROV(2011)0452 Joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatetut moottorit ***I Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma 25. lokakuuta 2011 ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 25.6.2015 L 159/27 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2015/983, annettu 24 päivänä kesäkuuta 2015, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2005/36/EY mukaisista eurooppalaisen ammattikortin myöntämismenettelystä

Lisätiedot

Ammattipätevyysdirektiivin (2005/36/EY) muutokset

Ammattipätevyysdirektiivin (2005/36/EY) muutokset Ammattipätevyysdirektiivin (2005/36/EY) muutokset Hyvinvointialojen koulutustarjonnan tulevaisuus keskustelutilaisuus ammattikorkeakouluille 11.3.2014 Hallitusneuvos Maiju Tuominen Ammattipätevyysdirektiivi

Lisätiedot

YHTEISÖJEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (viides jaosto) 4 päivänä maaliskuuta 2004 *

YHTEISÖJEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (viides jaosto) 4 päivänä maaliskuuta 2004 * TUOMIO 4.3.2004 ASIA C-303/02 YHTEISÖJEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (viides jaosto) 4 päivänä maaliskuuta 2004 * Asiassa C-303/02, jonka Oberster Gerichtshof (Itävalta) on saattanut EY 234 artiklan nojalla

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2014. 1366/2014 Laki

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2014. 1366/2014 Laki SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2014 1366/2014 Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta Annettu Helsingissä

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. lokakuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. lokakuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. lokakuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0243 (NLE) 12968/17 SC 217 ECON 798 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0356/48. Tarkistus. József Nagy, Jeroen Lenaers PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0356/48. Tarkistus. József Nagy, Jeroen Lenaers PPE-ryhmän puolesta 21.11.2018 A8-0356/48 48 Johdanto-osan 4 kappale (4) Kokemus on kuitenkin osoittanut, että tietyt yleiseen järjestykseen tai sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvat vakavat uhat, jotka ovat olleet perusteena

Lisätiedot

NASSTOLAN KUNTA HYVÄ HALLINTO Hyvän hallintotavan ohjeistuus Yhteistyöryhmä 24.5.2011 Kunnanhallitus 6.6.2011 Voimaantulo 1.7.2011

NASSTOLAN KUNTA HYVÄ HALLINTO Hyvän hallintotavan ohjeistuus Yhteistyöryhmä 24.5.2011 Kunnanhallitus 6.6.2011 Voimaantulo 1.7.2011 NASTOLAN KUNTA HYVÄ HALLINTO Hyvän hallintotavan ohjeistus Yhteistyöryhmä 24.5.2011 Kunnanhallitus 6.6.2011 Voimaantulo 1.7.20111 Sisällysluettelo Keskeiset periaatteet viranhaltijoille....... 2 Asianomaisasema.

Lisätiedot

LIITE. Eurooppalainen sopimus tiettyjen työajan järjestämistä koskevien seikkojen sääntelystä sisävesiliikenteessä. asiakirjaan

LIITE. Eurooppalainen sopimus tiettyjen työajan järjestämistä koskevien seikkojen sääntelystä sisävesiliikenteessä. asiakirjaan EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.7.2014 COM(2014) 452 final ANNEX 1 LIITE Eurooppalainen sopimus tiettyjen työajan järjestämistä koskevien seikkojen sääntelystä sisävesiliikenteessä asiakirjaan Ehdotus NEUVOSTON

Lisätiedot

NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA

NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA "1. Tänään annetulla asetuksella perustamissopimuksen 81 ja 82 artiklassa vahvistettujen kilpailusääntöjen täytäntöönpanosta

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0206/804. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0206/804. Tarkistus 22.3.2019 A8-0206/804 804 Johdanto-osan 14 a kappale (uusi) Komission teksti (14 a) Jäsenvaltioiden välisen tehokkaan hallinnollisen yhteistyön ja keskinäisen avunannon puitteissa harjoitettavassa tietojenvaihdossa

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.1.2017 COM(2017) 13 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus neuvoston päätökseksi ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta ETAsopimuksen liitteen

Lisätiedot

ULKOPUOLINEN ASIANTUNTIJA VIRANOMAISTEHTÄVISSÄ ELINTARVIKELAIN MUKAINEN NÄYTTEENOTTO

ULKOPUOLINEN ASIANTUNTIJA VIRANOMAISTEHTÄVISSÄ ELINTARVIKELAIN MUKAINEN NÄYTTEENOTTO ULKOPUOLINEN ASIANTUNTIJA VIRANOMAISTEHTÄVISSÄ ELINTARVIKELAIN MUKAINEN NÄYTTEENOTTO Lakimies Kristiina Lappalainen Elintarviketurvallisuusvirasto Kuka voi toimia näytteenottajana? Euroopan parlamentin

Lisätiedot

KOMISSION SUOSITUS. annettu 13.1.2010,

KOMISSION SUOSITUS. annettu 13.1.2010, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.1.2010 K(2010)19 lopullinen KOMISSION SUOSITUS annettu 13.1.2010, jäsenvaltioiden välisestä suojatusta sähköisestä tiedonvaihdosta niiden myöntämien kuljettajakorttien ainutkertaisuuden

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 16.10.2002 KOM(2002) 561 lopullinen Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS maataloustuotteiden luonnonmukaisesta tuotantotavasta ja siihen viittaavista merkinnöistä maataloustuotteissa

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 17.9.2007 KOM(2007) 525 lopullinen 2007/0192 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS euron väärentämisen torjunnan edellyttämistä toimenpiteistä annetun asetuksen (EY) N:o 1338/2001

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2002 Julkaistu Helsingissä 13 päivänä marraskuuta 2002 N:o 96 98 SISÄLLYS N:o Sivu 96 Laki Pohjoismaiden välillä valtioiden eläkejärjestelmien

Lisätiedot

toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä

toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Ohjeet toisen maksupalveludirektiivin väitettyä rikkomista koskevista valitusmenettelyistä 1. Noudattamista ja ilmoittamista koskevat velvoitteet Näiden ohjeiden asema 1. Tämä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 9.1.2015 COM(2014) 749 final 2014/0358 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS valtiosta toiseen tapahtuvaa ilman epäpuhtauksien kaukokulkeutumista koskevaan vuoden 1979 yleissopimukseen

Lisätiedot