SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 1 (16) AMMATTIOPPILAITOS NIKO LINDELL GHOST. Mikä on ghost

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 1 (16) AMMATTIOPPILAITOS NIKO LINDELL 28.2.2007 GHOST. Mikä on ghost"

Transkriptio

1 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 1 (16) GHOST Mikä on ghost Ghost on ohjelma, joka auttaa sinua tallentamaan tärkeitä tiedostoja. Se on tehty tallentamaan koko koneesi sisällön yhteen pakettiin, josta se on helppo palauttaa uudelleen hetkessä. Eli ghost:n avulla voit varmuuskopioida koko tietokoneesi, taikka yhden, tai useamman osion. Ghost ei vaadi asennusta koneelle, vaan sen voi käynnistää ghost Cd-levyn, taikka disketin avulla. Ghostin varmuus kopion voi tallentaa lähes mihin vain tallennusvälineelle, kuten CD-R/RW- ja DVD +R/RW -asemat, USB- ja FireWire (IEEE 1394) -laitteet sekä Iomega Zip - ja Jaz -asemat. Voit jopa pelastaa koneesi, vaikka käyttöjärjestelmä ei käynnisty. Ghost boot CD-levyn, tai disketin avulla voit käynnistää ghostin ja luoda imagen koneesta, jolloin kykenet pelastamaan tärkeät tiedostot, kuten kuvat, musiikit, tekstitiedostot ym. tärkeät. Joissakin ghost versioissa voit määrittää automaattisesti imagen luonnin, eli voit määrittää, että ghost uusii imagen vaikka viikon välein, jolloin imagen päivitykset pysyvät ajan tasalla. Tämä ominaisuus on siis vai uusimmissa versioissa. Miksi Ghost Ghost on siinä mielessä hyvä tapa asentaa kone uusiksi, että se on huomattavasti nopeampaa kuin käsin asentaminen. Tätä tapaa käytetään yleensä usean samanlaisen laitteiston sisältävän koneen uusimiseen. Toki voit myös tehdä imgaen yhtä konetta varten, jos olet juuri uusimassa sitä, tai myöhempää uusimista varten. Voit myös tehdä varmuuskopion pelkistä tiedostoista, jolloin voit palauttaa ne takaisin, kun jokin on mennyt vikaan. Toinen hyvä puoli on se, että ghost:n kanssa koneen uusiminen on huomattavasti nopeampaa. Esimerkiksi pelkkä käyttöjärjestelmän asentaminen menee hetkessä ja ohjelmatkin asettuvat nopeasti. Kolmantena hyvänä puolena voisin mainita sen helppouden. Lähes jokainen hieman kehittyneempi koneen käyttäjä osaa luoda

2 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 2 (16) ja purkaa imagen, vaikka ilman ohjeitakin. Tosin, jos ei ole ihan varma mitä on tekemässä, kannattaa kysyä apua kokeneelta, tai käyttää ohjeita imagen luomiseen ja purkamiseen, vaikka homma näyttäisi turhan helpolta. Jos käytät imagen teon yhteydessä sysprep:iä, kannattaa käyttää ohjeita, tai kokeneen apua, sillä se on hieman mutkikkaampi asia. Viimeisenä voisin vielä mainita sen, että ei haittaa vaikka olisit uusimassa luokkatilaa, sillä voit käydä hakemassa luokasta yhden koneen, joka ei ole juuri sillä hetkellä käytössä ja viedä sen omaan työpisteeseen, jossa voit sitten rauhassa työskennellä. Tällä koneella voit luoda imagen valmiiksi ja, kun luokka tyhjenee voit käydä pudottelemassa imaget ja asentaa koneet uudelleen. Vielä parempi olisi, jos koneessa olisi kelkka. Henkilökohtaisesti aloin luomaan imagea kelkalle, jonka vuoksi minun ei tarvinnut häiritä opiskelija ryhmää yhtään. Miten käyttää Ensin täytyy tehdä mallikone, johon asennat kaikki ohjelmat, päivitykset, tiedostot, tulostimet, muut laitteet ja ajurit joita haluat koneilla olevan. Jos aiot nimetä uuden koneen nyt uudelleenkäynnistyksen yhteydessä, niin tässä vaiheessa pitää käyttää sysprep:iä ja asettaa tietokoneen nimikenttä tyhjäksi (katso sysprep ohjeet). Tämän jälkeen käynnistät koneen uudestaan ghost boot diskiltä ja luot imagen koneesta (katso imagen teko-ohjeet). Kun image on valmis, kopioit sen jokaiselle koneelle, vaikka USBmuistilla, tai ulkoisella kovalevyllä, mutta suosittelen serveriä (tarvitset paljon tilaa, koska imagen koko on lähes aina monta gigan, riippuen siitä, mitä se sisältää), siirrettävän kovalevyn, ulkoisen kovalevyn, tai ghost serverin kautta. Muista kuitenkin varmistaa, että jokainen kone on laitteistoltaan samanlainen, kuin muut. Nyt voi käynnistää koneen uudelleen ghost levykkeen kanssa. Muista määrittää biossista boot järjestys niin, että levykeasema, tai CD-asema on ensimmäinen vaihtoehto riippuen siitä käytätkö diskettiä vai CD-levyä ghost:n käynnistämiseen. Kun olet määrittänyt bootaus järjestyksen ghostin pitäisi käynnistyä.

3 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 3 (16) Miten purkaa image Kun olet asentanut imagen koneelle ja buutannut koneen ghost levykkeen kanssa kone kysyy miten kone käynnistettiin. Valitse boot disk vaihtoehto (This computer was stardet from ghost bootdisk). Tämän jälkeen kone kysyy toista levykettä. Aseta toinen levyke paikallleen ja paina enter. Hetken päästä pitäisi ghostin käynnistyä. Jos käytät CD-levyä, homma toimii samalla tavalla paitsi, että ghost ei kysy toista levyä. Vasemmassa reunassa näkyy nyt valikko, josta valitsen Local/Partition/From image. Nyt valitset osion josta image haetaan. Seuraavaksi kiintolevyn, sekä osion johon image asennetaan.

4 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 4 (16) Nyt ghost ilmoittaa kirjoittavansa kaiken vanhan datan päälle. Valitse Ok. Tämän jälkeen ghost alkaa purkaa imagea, jossa menee hetki imagen koosta riippuen. Purkauksen lopussa ghost ilmoittaa olevansa valmis (Clone compledet succesfully). Valitse restart. Kun image on purettu koneelle, se käynnistyy uudelleen. Jos kuitenkin olet käyttänyt sysprep:iä ja määrittänyt koneennimikentän tyhjäksi, niin windows kysyy uudelleenkäynnistyksen jälkeen koneen nimeä, toimialuetta ja ym. mitä olet jättänyt sysprep:llä määrittämättä. Nimeä kone jollakin

5 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 5 (16) kuvaavalla nimellä. Esim. Luokka-X kone-x Lk-x-x, ja täytä muut tiedot. IMAGE Mikä on image? Miten tehdä image? Image on pakkaamaton paketti, joka sisältää monta eri tiedostoa/sovellusta. Image paketti voi vaikka sisältää Windows käyttöjärjestelmän, Officen, Acrobat readerin ym. ohjelmia, sekä päivitykset, riippuen miten käyttäjä haluaa. Imagea voi käyttää vaikka monen koneen uudelleen asentamisesta. Luot vain mallikoneesta imagen ja siirrät tämän jokaiselle koneelle, jonka haluat uusia. Voit myös käyttää tätä koneen varmuuskopiona. Jos olet asentanut koneen uudestaan käyttäen imagea, sen nimi on sama kuin mallikoneen, ellet ole määrittänyt sysprep:llä tietoa tyhjäksi ennen imagen luontia. Joudut myös hakemaan päivityksiä, ellei jo mallikoneessa ollut imagen tekohetkellä kaikkia uusimpia päivityksiä. Image on siis nopea tapa uusia monia koneita, kun käytät ghostia sen asentamisessa. Ainoa mitä joudut tämän lisäksi siis tekemään, on koneiden uudelleen nimeäminen (ellet ole käyttänyt sysprep:ä), sekä päivittäminen. Imagen tekeminen ghost:lla on suurin piirtein image:lta asennus toisinpäin. Ensin valitset Local/Partition/To Image.

6 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 6 (16) Hyvätapa luoda image Sitten valitaan miltä kiintolevyltä ja mistä osiosta image luodaan. esim. 1\C:\. Tämän jälkeen valitset mihin image tallennetaan ja millä nimellä. Esimerkiksi luokkaan OT-01 tarkoitettu image kannattaa tallentaa nimellä OT-01-pvm. Lopuksi vain valitse miten image pakataan, vain pakataanko laisinkaan (No, Fast, High). Tämän jälkeen vain odottelet, että image valmistuu. Jos koneellasi on tarpeeksi tilaan kiintolevyllä suosittelen pakkauksessa no. Hyvätapa ennen imagen tekoa olisi tarkistaa sen laitteisto, tulostimet, muut laitteet, ajurit ja ohjelmat, sekä päivittää kone. Tämä on nopea, mutta ei niin varma tapa. Henkilökohtaisesti suosittelen koneen uudelleen asentamista, eli formatoit koneen ja asennat käyttöjärjestelmän, ajurit, ohjelmat, sekä päivitykset uudestaan, jolloin vältyt pieniltä riskeiltä. Tämä on tietysti työläämpi tapa, mutta paljon varmempi. Lopuksi kannattaa vielä tarkistaa jokaisen asennetun ohjelman toimivuus, sillä on helpompi homma asentaa imagelta kaikki suoraan, kuin asentaa jokaiseen koneeseen ohjelma käsin. Itse en ole vielä

7 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 7 (16) Suositukset törmännyt tällaiseen ongelmaan, sillä olen joka kerta uusinut mallikoneen ennen imagen tekoa. Image kannattaa uusia ainakin muutaman kerran vuodessa, jo pelkästään päivityksien takia. Vanhoissa versioissa joudut tekemään tämän käsin, mutta uusissa voit määrittää tämän automaattiseksi. Imagen päivittämisen yhteydessä kannattaa tarkistaa kaikkien ohjelmien, sekä käyttöjärjestelmän viimeisimmät päivitykset, jotta ne saataisiin image-tiedostoon mukaan. GHOST SERVER Bootdiskin luominen Ghost server on kätevä tapa tallentaa ja viedä image-tiedostoja. Serverin avulla voit pyörittää imageja toisille koneille. Ghost serveri:llä pystyy jopa selaamaan imagen sisältöä ja muokkaamaan tätä. Ghost serveri kannattaa pitää hakemistorakenteeltaan siistinä, jotta sieltä on helppo löytää kaikki. Esimerkiksi imaget voidaan tallentaa alikansioihin, joiden nimet ovat luokkien nimet. Nämä kansiot voivat olla vaikka kansiossa Imaget. Ghost bootdiskin luominen on helppoa. Avaat vain ghost serverin ja sieltä valitset Ghost boot Wizard. Sitten valitset Network boot Package.

8 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 8 (16) Tämän jälkeen ghost kysyy verkkokorttiasi. Valitse listasta oikea verkkokortti, mutta jos sitä ei löydy valitse universal Packet driver. Seuraavaksi kysytään käytetäänkö windows pohjasta vai dos. Tähän kohtaan laitat PC-DOS. Nyt valitset hakemiston, josta haetaan ajureita, ym. tietoa boottiedostoa varten.

9 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 9 (16) Seuraavaksi kysytään kohtia, jotka jokaisen käyttäjän täytyy itse määrittää, koska tämä saattavat olla kone kohtaista. Muista kuitenkin määrittää, kuinka monen reitittimen läpi kone kulkee. Viimeisessä vaiheessa valitaan, minkälainen boottausmenetelmä on kyseessä. Valitse siis CD-levy, Disketti, tai USB-muisti. Nyt vain ruksit vaihtoehdon, jossa tuetaan boottausta. Seuraavaksi aukeaa vielä ikkuna, jossa lukee tietoja boot-tiedostosta. Kuvassa on luoto disketti.

10 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 10 (16) Imagen tekeminen Imagen purkaminen Lopuksi voit polttaa tiedoston levylle image-levynä, tai jo käytit diskettiä aseta se lopuksi asemaan. Imagen tekeminen ghostserverillä on helppoa. Tarvitset tähän kylläkin kaksi konetta. Avaa toiselta koneelta ghost server ja sieltä Ghost Cast. Nyt nimeä ensin session nimi (session name) ja paina create new. Tämän jälkeen valitset mihin image tallennetaan ja millä nimellä (file name). Lopuksi paina Accept client. Toisen koneen buuttaat ghost bootdiskin kanssa. Nyt valitset GhostCast/Broadcast. Nyt kirjoita session nimen, jonka olet määrittänyt ghost serverillä. Seuraavaksi syötät ghost serverin IPosoitteen. Kun ghost löytää serverin valitset miltä levyltä ja mistä osiosta image tehdään. Seuraavaksi valitaan vielä pakkaus muoto ja kaikki on valmista. Nyt ghost luo imagen suoraan ghost palvelimelle valitsemaasi kansioon. Imagen purkaminen ghost serveri:llä on vähintään yhtä helppoa. Nyt käynnistät ghost bootdisk:llä koneen, johon halaut imagen purkaa. Sitten valitset local/partition/from image ja syötät session nimen ja ghost serverin IP-osoitteen. Toisella koneella avaat luodun image-tiedoston ghost cast serverin kanssa ja painat accep client, jolloin voit aloittaa toiselta koneelta imagen purkamisen. Näin helppoa on toimia ghost serverin kanssa, ja mikä parasta se on todella nopea tapa uusia monta konetta kerrallaan, ilman erillistä image tiedoston siirtelemistä. Hyödyt ja haitat Ghost serverin hyötynä on se, että säästät aikaa, jos aiot siirtää imagen serverille. Kun käytät Ghost Cast:a, niin sinun ei tarvitse ruveta erikseen siirtelemään imagea enää serverille, vaan ghost cast server hoitaa sen itse. Varsinaisia haittoja en oikeastaan ole nähnyt vielä vastaan tulevan. Ainoat mieleen tulevat haitat voisivat olla ne, että yhteys serveriin saattaa katketa imagen teon aikana, jolloin homma pitää

11 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 11 (16) SYSPREPR aloittaa alusta tai sen, että tarvitset tähän kahta konetta, jonka tosin ei tulisi tuottaa ongelmia esimerkiksi luokkaa uusittaessa. Tämä kahden koneen ongelma ei siis ole kovin mahdollista, koska tätä tapaa ei käytetä yhden koneen uusimisessa, vaan usean samankaltaisen koneen uudelleenasentamisessa. Tässä kerron vain, piennen pätkän sysprep:stä, sillä se ei virallisesti kuulu aiheeseeni. Sysprep löytyy siis Windows XP käyttöjärjestelmän cd-levyltä. Ensin haet/purat Deploy tools kansion koneellesi hakemistoon Deploy Tool. Tämän jälkeen käynnistät setupmgr.exe. Avautuu ikkuna, jossa kysytään luotko uuden, vai käytätkö vanhaa asetusta. Valitse luo uusi. Nyt valitset sysprep asennus.

12 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 12 (16) Seuraavaksi sysprep kysyy käyttöjärjestelmää, joten valitse käyttämäsi käyttöjärjestelmä. Seuraavaksi kysytään Haluatko käyttää automaattista asennusta, valitse Ei. Älä käytä täysin automaattista asennusta. Seuraavaksi ajat asennuksen hallinnan läpi. HUOM! On tärkeää, että et ohita yhtäkään vaihetta, vaan käytät aina seuraava painiketta siirtyessäsi eteenpäin, vaikka jättäisit jonkin kentän tyhjäksi.

13 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 13 (16) Kun olet ajanut toiminnot loppuun, ohjelma kysyy mihin haluat tallentaa tiedoston. Tallenna tiedosto samaan kansioon, johon olet purkanut setupmgr.exe:n. Tämän jälkeen sulje ohjelma oikeasta ylälaidasta, sillä ohjelma ei jostain syystä sulkeudun muuten. Siiten ajetaan virallinen sysprep, eli valitse nyt sysprepr.exe. ja käytät äsken tehtyä setupmgr-tiedostoa hyväksi. Rastita kohta minisetup ja paina sinetöi nappia.

14 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 14 (16) Haittoja Omia kokemuksia Nyt ohjelma käyttää automaattisesti setupmgr:llä luotua tiedostoa automaattisesti, eikä enää kysy mitään. Näin homma on tullut valmiiksi ja olet valmis luomaan imagen, jossa kaikki tiedot kysytään uudelleen käynnistyksen ohessa. Käyttäessäsi ghostia koneen uudelleen asentamisessa ei sisällä varsinaisia haittoja. Esimerkiksi uusiessa luokkatilaa sinun tulee vain asennuksen jälkeen vaihtaa koneiden nimet, ellet ole käyttänyt sysprep:ä. Toki jos image sisältää jonkin virheen niin asennus ei välttämättä onnistu tai koneeseen tulee jokin virhe. Yksi haitta on laitteistoero. Jos vaikka luokassa X konevalikoima kirjava (monta konetta eri laitteistoilla), niin ajurit pitää asentaa erikseen. Toinen vaihtoehto se, että joku on sorkkinut laitteistoa jostain koneesta, jolloin ajurit eivät täsmää. Tämä johtuu tosin yleensä käyttäjän huolimattomuudesta. Olen nyt laittanut ghostin kanssa muutaman koneen uusiksi. Uudelleen asentaminen sujui huomattavasti nopeammin kuin käsin asentaminen. Käsin asentamisessa meni noin puolitoistatuntia joka koneella. Ghostin kanssa asentamiseen meni noin 15 minuuttia. Ainoa ongelma mikä tuli vastaan oli kahden koneen kovalevyjen vähäinen tila. Tästä kyllä selvittiin

15 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 15 (16) vaihtamalle koneiden kovalevyt suurempiin. Image-tiedostojen siirtämiseen käytin ulkoistakovalevyä, sekä toisessa luokassa serveriä. Seuraavaksi kerron miten toimin. Ensin asensin imaget kaikille koneille, vaikka osan olikin jo käsin asentanut. Imaget lähinnä asensin seuraavaa uusimiskertaa varten. Imagen asennuksen jälkeen buuttasin koneet ghost levykkeellä, jonka jälkeen valitsin osion, jossa image on, tämän jälkeen image purkaantui koneelle. Kun asennus oli valmis vaihdoin vain koneiden nimet ja tarkistin niiden toimivuuden. Koneen nimeäminen tapahtuu seuraavasti Windows XP:ssä. Avaa oma tietokone ja klikkaa hiiren oikealla ja valitse ominaisuudet. Valitse valikosta tietokoneen nimi ja muuta, sitten vain nimeät koneen haluamasi nimen mukaan ja painat ok. Toinen vaihtoehto, joka on parempi uusittaessa luokkatiloja on käyttää windows:n omaa automaattista imagen luontia. tämän avulla voit tehdä imagen, joka sisältää kaikki asennetut ohjelmat ja päivitykset, sekä kysyy uudelleen käynnistyksen yhteydessä erilaisia tietoja määrityksistä riippuen. Tämän tekemiseen tarvitset Windows Xp käyttöjärjestelmänlevyn. Aseta ensiksi Windows Xp käyttöjärjestelmän levy asemaan ja pura /support/tools/deploy.cab C-asemalle kansioon sysrep (valitse tiedosto ja klikkaa hiiren oikea pura). Tämän jälkeen valitse luo uusi vastaustiedosto ja valitaan sysrep asennus. Valitse seuraavaksi Windows versio, joka sinulla on asennettuna.

16 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 16 (16) Seuraavaksi valitset älä käytä automaattista asennusta. Tämän jälkeen voit täyttää haluamasi kentät valmiiksi. Tyhjien kenttien tiedot kysytään seuraavan käynnistyksen yhteydessä. Esimerkiksi luokka tilaa uusiessa jätetään koneen nimi tyhjäksi. Nyt käynnistät sysrep kansiosta sysrep.exe:n. Valitse minisetup ja Pre-activate ja paina sinetöi. Nyt kone on poistanut kaikki rekisteröinti ja nimeen liittyvät tiedostot ja on valmis imagen luontiin. Kun kone uudelleen käynnistetään kaikki ohjelmat ovat valmiina käytössäsi. Nyt käynnistä kone uudelleen ghostin kanssa ja luo image. Muista laittaa sinetöinnin jälkeen ghost boot disk sisään. Eli nyt olen siis itse luonnut itse imagen yhtä luokkaa varten. Jos teet imagen samalla tavalla käyttäen sysprep:ä, muista imagen luonnin jälkeen tarkastaa, että kaikki toimivat, ennen kuin asennat muut koneet uusiksi. Mielipiteeni ghostista Mielestäni ghost on hyvin kätevä tapa asentaa kone uusiksi, kun koneita on monta. Tämä tapan on huomattavasti nopeampi ja miellyttävämpi toimia, kuin käsin asentaminen. Kun on asentanut muutaman koneen käsin ja siirtyy ghostin käyttöön huomaa itse kuinka hyvä, helppo ja nopea tapa se on. Ghost imagen luontikin on vaivatonta, sillä se vaatii vain malli koneen päivittämisen ja asentamisen, jonka jälkeen on todella yksinkertaista luoda image muita koneita varten, eikä sysprep myöskään vaadi erityisempää osaamista, tosin suosittelen ohjeita sen käyttämiseen. Vielä kätevämpi tapa on käyttää ghost serveriä, koska silloin sinun ei tarvitse siirrellä imagea ulkoisen kovalevyn, tai cd/dvdlevyn kanssa. Ghost server:llä voit siis tallentaa image tiedoston automaattisesti server:lle ja purkaa sen samalla tavalla.

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI Sisällys YHDEN KONEEN VERSION ASENNUS... 4 PERUSVAIHEET... 4 OHJELMAN REKISTERÖINTI YRITYKSELLE... 4 VERKKOVERSION ASENTAMINEN... 6 YLEISTÄ... 6 PALVELIMEN NIMEN ASETTAMINEN...

Lisätiedot

Fyysinen kone: Ubuntu Linux 9.04, 64-bit (esim. Ubuntu 10.10 ei oleellisilta osin poikkea tästä) VMware Player 3.1.2

Fyysinen kone: Ubuntu Linux 9.04, 64-bit (esim. Ubuntu 10.10 ei oleellisilta osin poikkea tästä) VMware Player 3.1.2 Dokumentissa esitetään yksinkertaiset tavat VMware koneen luontiin. Tämä on lähinnä tarkoitettu käyttäjälle joka ei ole ennen luonut koneita eikä tunne VMwaren peruskäsitteitä. Tästä dokumentista ei pidä

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 1 Taseri 5.0 Käyttöohje Taseri 5.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie 27f

Lisätiedot

VMware virtuaalikoneen luonti

VMware virtuaalikoneen luonti JOHDANTO Dokumentissa esitetään yksinkertaiset tavat VMware koneen luontiin. Tämä on lähinnä tarkoitettu käyttäjälle, joka ei ole ennen luonut koneita eikä tunne VMwaren peruskäsitteitä. Tästä dokumentista

Lisätiedot

Thunderbird. Asennus ja käyttöönotto. Oppaassa kuvataan kaikki vaiheet kuvakaappauksin yksinkertaisia esimerkkejä käyttämällä.

Thunderbird. Asennus ja käyttöönotto. Oppaassa kuvataan kaikki vaiheet kuvakaappauksin yksinkertaisia esimerkkejä käyttämällä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Thunderbird Asennus ja käyttöönotto Tämä on käyttöopas Mozilla Thunderbird sähköpostiohjelman

Lisätiedot

Readme 6.4 versio 1/18

Readme 6.4 versio 1/18 Readme 6.4 versio 1/18 Sisällys Tärkeää... 3 Yleiset järjestelmävaatimukset... 4 Asennus... 5 Yhden käyttäjän järjestelmä:... 5 Usean käyttäjän järjestelmä:... 5 Linux ja Macintosh OS X -palvelinasennus...6

Lisätiedot

Memeo AutoBackupin voi asentaa koneeseen, jossa on jokin seuraavista käyttöjärjestelmistä: Windows 2000, johon on asennettu Service Pack 6.

Memeo AutoBackupin voi asentaa koneeseen, jossa on jokin seuraavista käyttöjärjestelmistä: Windows 2000, johon on asennettu Service Pack 6. Memeo AutoBackup käyttöohje Memeo AutoBackupin asentaminen Tärkeää: Sinulla on oltava järjestelmänvalvojan oikeudet siihen tietokoneeseen, johon olet asentamassa Memeo AutoBackupia. Memeo AutoBackupia

Lisätiedot

Huolto ja optimointi

Huolto ja optimointi OSA VIII Huolto ja optimointi Luku 29 Tietojen suojaaminen varmistuskopioinnilla 605 Luku 30 Rekisterin käyttö 633 Luku 31 Järjestelmän optimointi, ylläpito ja vianmääritys 647 Luku 32 Järjestelmän tarkkaileminen

Lisätiedot

Kotisivuohjeet. Eteläpohjalaiset Kylät ry. Sivupohjien rakenne

Kotisivuohjeet. Eteläpohjalaiset Kylät ry. Sivupohjien rakenne Kotisivuohjeet Tässä ohjeessa käydään läpi kotisivujen tekemisen perusteet keskittyen html-koodiin ja sen ominaisuuksiin. Ohjetta voidaan käyttää sivupohjien luonnin apuna, on kuitenkin suositeltavaa että

Lisätiedot

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 Taseri PRO 2.0 Käyttöohje Taseri PRO 2.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 T A S E R I P R O Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media

Lisätiedot

kopioi pc 20 minuutissa:

kopioi pc 20 minuutissa: tietoja Windowsista ja muista ohjelmista tehdyllä tarkalla kopiolla voi palauttaa epävakaan tietokoneen raiteilleen. tätä tarvitset Ulkoinen kiintolevy, tyhjä dvd tai verkkokiintolevy. kustannukset Ei

Lisätiedot

Usein kysytyt kysymykset Anvia Tietoturva

Usein kysytyt kysymykset Anvia Tietoturva Usein kysytyt kysymykset Anvia Tietoturva Sisältö Miten voin tarkistaa, mikä Windows-käyttöjärjestelmän versio minulla on?... 4 Näin selvität, onko tietokoneessasi Windows XP -käyttöjärjestelmän 32-bittinen

Lisätiedot

VIIKKO 1. Maanantai 13.11.06

VIIKKO 1. Maanantai 13.11.06 VIIKKO 1 Maanantai 13.11.06 Tiistai 14.11.06 Keskiviikko 15.11.06 Torstai 16.11.06 Perjantai 17.11.06 Aloitin päiväni tutustumalla pakin tiloihin ja kokoamalla oman työpisteeni. Tämän jälkeen avasin muutaman

Lisätiedot

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 2 1. JOHDANTO... 3 2. PICASAN

Lisätiedot

Published : 2011-03-11 License : None

Published : 2011-03-11 License : None FIREFOX 1 Published : 2011-03-11 License : None Johdanto 1. Johdanto 2. Tietoja tästä ohjekirjasta 3. Ennen kuin aloitat 4. Mikä on FLOSS? 5. Kuinka verkko toimii 2 JOHDATUS FIREFOXIIN Oletamme, että et

Lisätiedot

Usein esitetyt kysymykset (FAQ)

Usein esitetyt kysymykset (FAQ) TIETOTURVAPALVELU Usein esitetyt kysymykset (FAQ) Tietoturvapalvelu Sisältö Miten voin tarkistaa, mikä Windows-käyttöjärjestelmän versio minulla on?... 4 Näin selvität, onko tietokoneessasi Windows XP

Lisätiedot

Usein esitetyt kysymykset (FAQ) Safe Anywhere PC 12

Usein esitetyt kysymykset (FAQ) Safe Anywhere PC 12 Usein esitetyt kysymykset (FAQ) Safe Anywhere PC 12 Sisältö Miten voin tarkistaa, mikä Windows-käyttöjärjestelmän versio minulla on?... 4 Näin selvität, onko tietokoneessasi Windows XP -käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Lenten Reborn PC-kortti

Lenten Reborn PC-kortti Lenten Reborn PC-kortti Versio Plus Käyttöopas 2007 Tuotemerkit Copyright 2004-2007 Lenten Technology Co., Ltd. Kaikki oikeudet pidätetään. Lenten, Lenten -logo ja muut Lentenin tuotemerkit ovat Lenten

Lisätiedot

IRMA v1.5. Tietokonelähiverkko ja irtaimistokirjanpito

IRMA v1.5. Tietokonelähiverkko ja irtaimistokirjanpito IRMA v1.5 11.3.2014 1/46 IRMA v1.5 Tietokonelähiverkko ja irtaimistokirjanpito IRMA v1.5 11.3.2014 2/46 Sisällysluettelo 1 Yleistä tietoa ohjelmasta... 4 2 Ohjelman asentaminen... 4 3 Kirjautuminen ohjelmaan...

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Microsoft Outlook. Käyttöönotto

Microsoft Outlook. Käyttöönotto YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Microsoft Outlook Käyttöönotto Tämä on käyttöopas Microsoft Outlook sähköpostiohjelman käyttöönottoon ja tehokkaaseen hallintaan.

Lisätiedot

LeadDesk Tiiminvetäjän käsikirja

LeadDesk Tiiminvetäjän käsikirja 0 LeadDesk Tiiminvetäjän käsikirja Sisällysluettelo. OHJELMAN ASENNUS.... YLEISNÄKYMÄ... 4. Yleistä... 4. Agentti... 4. Agenttiryhmä... 5.4 Kampanja... 6.5 Aktiivisuuslogi... 6.6 Soitot... 7.7 Soittopyynnöt...

Lisätiedot

Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat.

Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat. 15.10.2014 ArchiCAD 18 ALK. - 1 Asennus Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat. ArchiCADissä tärkeää tietoa löytyy

Lisätiedot

WM-Laskutus 4.0 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010

WM-Laskutus 4.0 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 1 WM-Laskutus 4.0 Käyttöohje WM-Laskutus Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 WM- L A S K U T U S Y R I T Y K S E N L A S K U T U S O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie

Lisätiedot

LINUX. Ylläpito ja asennus. LINUX asennus ja ylläpito Juhani Merilinna 1. by Juhani Merilinna

LINUX. Ylläpito ja asennus. LINUX asennus ja ylläpito Juhani Merilinna 1. by Juhani Merilinna LINUX Ylläpito ja asennus by Juhani Merilinna LINUX asennus ja ylläpito Juhani Merilinna 1 Sisällysluettelo Linux asennuspaketit...6 Slackware... 6 RedHAT... 6 SuSE... 6 Debian... 7 Mandrake...7 Yleistä

Lisätiedot

PRIMUS W4. Käyttöönotto-opas 4.6.2014. StarSoft Oy www.starsoft.fi sähköposti: tuki@starsoft.fi puh. (06) 320 2500 fax.

PRIMUS W4. Käyttöönotto-opas 4.6.2014. StarSoft Oy www.starsoft.fi sähköposti: tuki@starsoft.fi puh. (06) 320 2500 fax. PRIMUS W4 Käyttöönotto-opas StarSoft Oy www.starsoft.fi sähköposti: tuki@starsoft.fi puh. (06) 320 2500 fax. (06) 320 2599 PRIMUS W4 Sivu 1/36 Primuksen kä yttö ö nöttö-öpäs SISÄLLYS 1 Käyttöönotto ja

Lisätiedot

HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO

HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO Hinnastojen käsittely Sisällys i Sisällys HINNASTOJEN PÄIVITTÄMISESTÄ YLEISESTI... 1 YLEISTÄ... 1 HINNASTOJEN MUOTO... 1 OSTOHINNAT HINNASTOSSA TULEVILLE TUOTTEILLE...

Lisätiedot