SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 1 (16) AMMATTIOPPILAITOS NIKO LINDELL GHOST. Mikä on ghost

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 1 (16) AMMATTIOPPILAITOS NIKO LINDELL 28.2.2007 GHOST. Mikä on ghost"

Transkriptio

1 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 1 (16) GHOST Mikä on ghost Ghost on ohjelma, joka auttaa sinua tallentamaan tärkeitä tiedostoja. Se on tehty tallentamaan koko koneesi sisällön yhteen pakettiin, josta se on helppo palauttaa uudelleen hetkessä. Eli ghost:n avulla voit varmuuskopioida koko tietokoneesi, taikka yhden, tai useamman osion. Ghost ei vaadi asennusta koneelle, vaan sen voi käynnistää ghost Cd-levyn, taikka disketin avulla. Ghostin varmuus kopion voi tallentaa lähes mihin vain tallennusvälineelle, kuten CD-R/RW- ja DVD +R/RW -asemat, USB- ja FireWire (IEEE 1394) -laitteet sekä Iomega Zip - ja Jaz -asemat. Voit jopa pelastaa koneesi, vaikka käyttöjärjestelmä ei käynnisty. Ghost boot CD-levyn, tai disketin avulla voit käynnistää ghostin ja luoda imagen koneesta, jolloin kykenet pelastamaan tärkeät tiedostot, kuten kuvat, musiikit, tekstitiedostot ym. tärkeät. Joissakin ghost versioissa voit määrittää automaattisesti imagen luonnin, eli voit määrittää, että ghost uusii imagen vaikka viikon välein, jolloin imagen päivitykset pysyvät ajan tasalla. Tämä ominaisuus on siis vai uusimmissa versioissa. Miksi Ghost Ghost on siinä mielessä hyvä tapa asentaa kone uusiksi, että se on huomattavasti nopeampaa kuin käsin asentaminen. Tätä tapaa käytetään yleensä usean samanlaisen laitteiston sisältävän koneen uusimiseen. Toki voit myös tehdä imgaen yhtä konetta varten, jos olet juuri uusimassa sitä, tai myöhempää uusimista varten. Voit myös tehdä varmuuskopion pelkistä tiedostoista, jolloin voit palauttaa ne takaisin, kun jokin on mennyt vikaan. Toinen hyvä puoli on se, että ghost:n kanssa koneen uusiminen on huomattavasti nopeampaa. Esimerkiksi pelkkä käyttöjärjestelmän asentaminen menee hetkessä ja ohjelmatkin asettuvat nopeasti. Kolmantena hyvänä puolena voisin mainita sen helppouden. Lähes jokainen hieman kehittyneempi koneen käyttäjä osaa luoda

2 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 2 (16) ja purkaa imagen, vaikka ilman ohjeitakin. Tosin, jos ei ole ihan varma mitä on tekemässä, kannattaa kysyä apua kokeneelta, tai käyttää ohjeita imagen luomiseen ja purkamiseen, vaikka homma näyttäisi turhan helpolta. Jos käytät imagen teon yhteydessä sysprep:iä, kannattaa käyttää ohjeita, tai kokeneen apua, sillä se on hieman mutkikkaampi asia. Viimeisenä voisin vielä mainita sen, että ei haittaa vaikka olisit uusimassa luokkatilaa, sillä voit käydä hakemassa luokasta yhden koneen, joka ei ole juuri sillä hetkellä käytössä ja viedä sen omaan työpisteeseen, jossa voit sitten rauhassa työskennellä. Tällä koneella voit luoda imagen valmiiksi ja, kun luokka tyhjenee voit käydä pudottelemassa imaget ja asentaa koneet uudelleen. Vielä parempi olisi, jos koneessa olisi kelkka. Henkilökohtaisesti aloin luomaan imagea kelkalle, jonka vuoksi minun ei tarvinnut häiritä opiskelija ryhmää yhtään. Miten käyttää Ensin täytyy tehdä mallikone, johon asennat kaikki ohjelmat, päivitykset, tiedostot, tulostimet, muut laitteet ja ajurit joita haluat koneilla olevan. Jos aiot nimetä uuden koneen nyt uudelleenkäynnistyksen yhteydessä, niin tässä vaiheessa pitää käyttää sysprep:iä ja asettaa tietokoneen nimikenttä tyhjäksi (katso sysprep ohjeet). Tämän jälkeen käynnistät koneen uudestaan ghost boot diskiltä ja luot imagen koneesta (katso imagen teko-ohjeet). Kun image on valmis, kopioit sen jokaiselle koneelle, vaikka USBmuistilla, tai ulkoisella kovalevyllä, mutta suosittelen serveriä (tarvitset paljon tilaa, koska imagen koko on lähes aina monta gigan, riippuen siitä, mitä se sisältää), siirrettävän kovalevyn, ulkoisen kovalevyn, tai ghost serverin kautta. Muista kuitenkin varmistaa, että jokainen kone on laitteistoltaan samanlainen, kuin muut. Nyt voi käynnistää koneen uudelleen ghost levykkeen kanssa. Muista määrittää biossista boot järjestys niin, että levykeasema, tai CD-asema on ensimmäinen vaihtoehto riippuen siitä käytätkö diskettiä vai CD-levyä ghost:n käynnistämiseen. Kun olet määrittänyt bootaus järjestyksen ghostin pitäisi käynnistyä.

3 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 3 (16) Miten purkaa image Kun olet asentanut imagen koneelle ja buutannut koneen ghost levykkeen kanssa kone kysyy miten kone käynnistettiin. Valitse boot disk vaihtoehto (This computer was stardet from ghost bootdisk). Tämän jälkeen kone kysyy toista levykettä. Aseta toinen levyke paikallleen ja paina enter. Hetken päästä pitäisi ghostin käynnistyä. Jos käytät CD-levyä, homma toimii samalla tavalla paitsi, että ghost ei kysy toista levyä. Vasemmassa reunassa näkyy nyt valikko, josta valitsen Local/Partition/From image. Nyt valitset osion josta image haetaan. Seuraavaksi kiintolevyn, sekä osion johon image asennetaan.

4 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 4 (16) Nyt ghost ilmoittaa kirjoittavansa kaiken vanhan datan päälle. Valitse Ok. Tämän jälkeen ghost alkaa purkaa imagea, jossa menee hetki imagen koosta riippuen. Purkauksen lopussa ghost ilmoittaa olevansa valmis (Clone compledet succesfully). Valitse restart. Kun image on purettu koneelle, se käynnistyy uudelleen. Jos kuitenkin olet käyttänyt sysprep:iä ja määrittänyt koneennimikentän tyhjäksi, niin windows kysyy uudelleenkäynnistyksen jälkeen koneen nimeä, toimialuetta ja ym. mitä olet jättänyt sysprep:llä määrittämättä. Nimeä kone jollakin

5 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 5 (16) kuvaavalla nimellä. Esim. Luokka-X kone-x Lk-x-x, ja täytä muut tiedot. IMAGE Mikä on image? Miten tehdä image? Image on pakkaamaton paketti, joka sisältää monta eri tiedostoa/sovellusta. Image paketti voi vaikka sisältää Windows käyttöjärjestelmän, Officen, Acrobat readerin ym. ohjelmia, sekä päivitykset, riippuen miten käyttäjä haluaa. Imagea voi käyttää vaikka monen koneen uudelleen asentamisesta. Luot vain mallikoneesta imagen ja siirrät tämän jokaiselle koneelle, jonka haluat uusia. Voit myös käyttää tätä koneen varmuuskopiona. Jos olet asentanut koneen uudestaan käyttäen imagea, sen nimi on sama kuin mallikoneen, ellet ole määrittänyt sysprep:llä tietoa tyhjäksi ennen imagen luontia. Joudut myös hakemaan päivityksiä, ellei jo mallikoneessa ollut imagen tekohetkellä kaikkia uusimpia päivityksiä. Image on siis nopea tapa uusia monia koneita, kun käytät ghostia sen asentamisessa. Ainoa mitä joudut tämän lisäksi siis tekemään, on koneiden uudelleen nimeäminen (ellet ole käyttänyt sysprep:ä), sekä päivittäminen. Imagen tekeminen ghost:lla on suurin piirtein image:lta asennus toisinpäin. Ensin valitset Local/Partition/To Image.

6 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 6 (16) Hyvätapa luoda image Sitten valitaan miltä kiintolevyltä ja mistä osiosta image luodaan. esim. 1\C:\. Tämän jälkeen valitset mihin image tallennetaan ja millä nimellä. Esimerkiksi luokkaan OT-01 tarkoitettu image kannattaa tallentaa nimellä OT-01-pvm. Lopuksi vain valitse miten image pakataan, vain pakataanko laisinkaan (No, Fast, High). Tämän jälkeen vain odottelet, että image valmistuu. Jos koneellasi on tarpeeksi tilaan kiintolevyllä suosittelen pakkauksessa no. Hyvätapa ennen imagen tekoa olisi tarkistaa sen laitteisto, tulostimet, muut laitteet, ajurit ja ohjelmat, sekä päivittää kone. Tämä on nopea, mutta ei niin varma tapa. Henkilökohtaisesti suosittelen koneen uudelleen asentamista, eli formatoit koneen ja asennat käyttöjärjestelmän, ajurit, ohjelmat, sekä päivitykset uudestaan, jolloin vältyt pieniltä riskeiltä. Tämä on tietysti työläämpi tapa, mutta paljon varmempi. Lopuksi kannattaa vielä tarkistaa jokaisen asennetun ohjelman toimivuus, sillä on helpompi homma asentaa imagelta kaikki suoraan, kuin asentaa jokaiseen koneeseen ohjelma käsin. Itse en ole vielä

7 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 7 (16) Suositukset törmännyt tällaiseen ongelmaan, sillä olen joka kerta uusinut mallikoneen ennen imagen tekoa. Image kannattaa uusia ainakin muutaman kerran vuodessa, jo pelkästään päivityksien takia. Vanhoissa versioissa joudut tekemään tämän käsin, mutta uusissa voit määrittää tämän automaattiseksi. Imagen päivittämisen yhteydessä kannattaa tarkistaa kaikkien ohjelmien, sekä käyttöjärjestelmän viimeisimmät päivitykset, jotta ne saataisiin image-tiedostoon mukaan. GHOST SERVER Bootdiskin luominen Ghost server on kätevä tapa tallentaa ja viedä image-tiedostoja. Serverin avulla voit pyörittää imageja toisille koneille. Ghost serveri:llä pystyy jopa selaamaan imagen sisältöä ja muokkaamaan tätä. Ghost serveri kannattaa pitää hakemistorakenteeltaan siistinä, jotta sieltä on helppo löytää kaikki. Esimerkiksi imaget voidaan tallentaa alikansioihin, joiden nimet ovat luokkien nimet. Nämä kansiot voivat olla vaikka kansiossa Imaget. Ghost bootdiskin luominen on helppoa. Avaat vain ghost serverin ja sieltä valitset Ghost boot Wizard. Sitten valitset Network boot Package.

8 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 8 (16) Tämän jälkeen ghost kysyy verkkokorttiasi. Valitse listasta oikea verkkokortti, mutta jos sitä ei löydy valitse universal Packet driver. Seuraavaksi kysytään käytetäänkö windows pohjasta vai dos. Tähän kohtaan laitat PC-DOS. Nyt valitset hakemiston, josta haetaan ajureita, ym. tietoa boottiedostoa varten.

9 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 9 (16) Seuraavaksi kysytään kohtia, jotka jokaisen käyttäjän täytyy itse määrittää, koska tämä saattavat olla kone kohtaista. Muista kuitenkin määrittää, kuinka monen reitittimen läpi kone kulkee. Viimeisessä vaiheessa valitaan, minkälainen boottausmenetelmä on kyseessä. Valitse siis CD-levy, Disketti, tai USB-muisti. Nyt vain ruksit vaihtoehdon, jossa tuetaan boottausta. Seuraavaksi aukeaa vielä ikkuna, jossa lukee tietoja boot-tiedostosta. Kuvassa on luoto disketti.

10 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 10 (16) Imagen tekeminen Imagen purkaminen Lopuksi voit polttaa tiedoston levylle image-levynä, tai jo käytit diskettiä aseta se lopuksi asemaan. Imagen tekeminen ghostserverillä on helppoa. Tarvitset tähän kylläkin kaksi konetta. Avaa toiselta koneelta ghost server ja sieltä Ghost Cast. Nyt nimeä ensin session nimi (session name) ja paina create new. Tämän jälkeen valitset mihin image tallennetaan ja millä nimellä (file name). Lopuksi paina Accept client. Toisen koneen buuttaat ghost bootdiskin kanssa. Nyt valitset GhostCast/Broadcast. Nyt kirjoita session nimen, jonka olet määrittänyt ghost serverillä. Seuraavaksi syötät ghost serverin IPosoitteen. Kun ghost löytää serverin valitset miltä levyltä ja mistä osiosta image tehdään. Seuraavaksi valitaan vielä pakkaus muoto ja kaikki on valmista. Nyt ghost luo imagen suoraan ghost palvelimelle valitsemaasi kansioon. Imagen purkaminen ghost serveri:llä on vähintään yhtä helppoa. Nyt käynnistät ghost bootdisk:llä koneen, johon halaut imagen purkaa. Sitten valitset local/partition/from image ja syötät session nimen ja ghost serverin IP-osoitteen. Toisella koneella avaat luodun image-tiedoston ghost cast serverin kanssa ja painat accep client, jolloin voit aloittaa toiselta koneelta imagen purkamisen. Näin helppoa on toimia ghost serverin kanssa, ja mikä parasta se on todella nopea tapa uusia monta konetta kerrallaan, ilman erillistä image tiedoston siirtelemistä. Hyödyt ja haitat Ghost serverin hyötynä on se, että säästät aikaa, jos aiot siirtää imagen serverille. Kun käytät Ghost Cast:a, niin sinun ei tarvitse ruveta erikseen siirtelemään imagea enää serverille, vaan ghost cast server hoitaa sen itse. Varsinaisia haittoja en oikeastaan ole nähnyt vielä vastaan tulevan. Ainoat mieleen tulevat haitat voisivat olla ne, että yhteys serveriin saattaa katketa imagen teon aikana, jolloin homma pitää

11 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 11 (16) SYSPREPR aloittaa alusta tai sen, että tarvitset tähän kahta konetta, jonka tosin ei tulisi tuottaa ongelmia esimerkiksi luokkaa uusittaessa. Tämä kahden koneen ongelma ei siis ole kovin mahdollista, koska tätä tapaa ei käytetä yhden koneen uusimisessa, vaan usean samankaltaisen koneen uudelleenasentamisessa. Tässä kerron vain, piennen pätkän sysprep:stä, sillä se ei virallisesti kuulu aiheeseeni. Sysprep löytyy siis Windows XP käyttöjärjestelmän cd-levyltä. Ensin haet/purat Deploy tools kansion koneellesi hakemistoon Deploy Tool. Tämän jälkeen käynnistät setupmgr.exe. Avautuu ikkuna, jossa kysytään luotko uuden, vai käytätkö vanhaa asetusta. Valitse luo uusi. Nyt valitset sysprep asennus.

12 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 12 (16) Seuraavaksi sysprep kysyy käyttöjärjestelmää, joten valitse käyttämäsi käyttöjärjestelmä. Seuraavaksi kysytään Haluatko käyttää automaattista asennusta, valitse Ei. Älä käytä täysin automaattista asennusta. Seuraavaksi ajat asennuksen hallinnan läpi. HUOM! On tärkeää, että et ohita yhtäkään vaihetta, vaan käytät aina seuraava painiketta siirtyessäsi eteenpäin, vaikka jättäisit jonkin kentän tyhjäksi.

13 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 13 (16) Kun olet ajanut toiminnot loppuun, ohjelma kysyy mihin haluat tallentaa tiedoston. Tallenna tiedosto samaan kansioon, johon olet purkanut setupmgr.exe:n. Tämän jälkeen sulje ohjelma oikeasta ylälaidasta, sillä ohjelma ei jostain syystä sulkeudun muuten. Siiten ajetaan virallinen sysprep, eli valitse nyt sysprepr.exe. ja käytät äsken tehtyä setupmgr-tiedostoa hyväksi. Rastita kohta minisetup ja paina sinetöi nappia.

14 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 14 (16) Haittoja Omia kokemuksia Nyt ohjelma käyttää automaattisesti setupmgr:llä luotua tiedostoa automaattisesti, eikä enää kysy mitään. Näin homma on tullut valmiiksi ja olet valmis luomaan imagen, jossa kaikki tiedot kysytään uudelleen käynnistyksen ohessa. Käyttäessäsi ghostia koneen uudelleen asentamisessa ei sisällä varsinaisia haittoja. Esimerkiksi uusiessa luokkatilaa sinun tulee vain asennuksen jälkeen vaihtaa koneiden nimet, ellet ole käyttänyt sysprep:ä. Toki jos image sisältää jonkin virheen niin asennus ei välttämättä onnistu tai koneeseen tulee jokin virhe. Yksi haitta on laitteistoero. Jos vaikka luokassa X konevalikoima kirjava (monta konetta eri laitteistoilla), niin ajurit pitää asentaa erikseen. Toinen vaihtoehto se, että joku on sorkkinut laitteistoa jostain koneesta, jolloin ajurit eivät täsmää. Tämä johtuu tosin yleensä käyttäjän huolimattomuudesta. Olen nyt laittanut ghostin kanssa muutaman koneen uusiksi. Uudelleen asentaminen sujui huomattavasti nopeammin kuin käsin asentaminen. Käsin asentamisessa meni noin puolitoistatuntia joka koneella. Ghostin kanssa asentamiseen meni noin 15 minuuttia. Ainoa ongelma mikä tuli vastaan oli kahden koneen kovalevyjen vähäinen tila. Tästä kyllä selvittiin

15 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 15 (16) vaihtamalle koneiden kovalevyt suurempiin. Image-tiedostojen siirtämiseen käytin ulkoistakovalevyä, sekä toisessa luokassa serveriä. Seuraavaksi kerron miten toimin. Ensin asensin imaget kaikille koneille, vaikka osan olikin jo käsin asentanut. Imaget lähinnä asensin seuraavaa uusimiskertaa varten. Imagen asennuksen jälkeen buuttasin koneet ghost levykkeellä, jonka jälkeen valitsin osion, jossa image on, tämän jälkeen image purkaantui koneelle. Kun asennus oli valmis vaihdoin vain koneiden nimet ja tarkistin niiden toimivuuden. Koneen nimeäminen tapahtuu seuraavasti Windows XP:ssä. Avaa oma tietokone ja klikkaa hiiren oikealla ja valitse ominaisuudet. Valitse valikosta tietokoneen nimi ja muuta, sitten vain nimeät koneen haluamasi nimen mukaan ja painat ok. Toinen vaihtoehto, joka on parempi uusittaessa luokkatiloja on käyttää windows:n omaa automaattista imagen luontia. tämän avulla voit tehdä imagen, joka sisältää kaikki asennetut ohjelmat ja päivitykset, sekä kysyy uudelleen käynnistyksen yhteydessä erilaisia tietoja määrityksistä riippuen. Tämän tekemiseen tarvitset Windows Xp käyttöjärjestelmänlevyn. Aseta ensiksi Windows Xp käyttöjärjestelmän levy asemaan ja pura /support/tools/deploy.cab C-asemalle kansioon sysrep (valitse tiedosto ja klikkaa hiiren oikea pura). Tämän jälkeen valitse luo uusi vastaustiedosto ja valitaan sysrep asennus. Valitse seuraavaksi Windows versio, joka sinulla on asennettuna.

16 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 16 (16) Seuraavaksi valitset älä käytä automaattista asennusta. Tämän jälkeen voit täyttää haluamasi kentät valmiiksi. Tyhjien kenttien tiedot kysytään seuraavan käynnistyksen yhteydessä. Esimerkiksi luokka tilaa uusiessa jätetään koneen nimi tyhjäksi. Nyt käynnistät sysrep kansiosta sysrep.exe:n. Valitse minisetup ja Pre-activate ja paina sinetöi. Nyt kone on poistanut kaikki rekisteröinti ja nimeen liittyvät tiedostot ja on valmis imagen luontiin. Kun kone uudelleen käynnistetään kaikki ohjelmat ovat valmiina käytössäsi. Nyt käynnistä kone uudelleen ghostin kanssa ja luo image. Muista laittaa sinetöinnin jälkeen ghost boot disk sisään. Eli nyt olen siis itse luonnut itse imagen yhtä luokkaa varten. Jos teet imagen samalla tavalla käyttäen sysprep:ä, muista imagen luonnin jälkeen tarkastaa, että kaikki toimivat, ennen kuin asennat muut koneet uusiksi. Mielipiteeni ghostista Mielestäni ghost on hyvin kätevä tapa asentaa kone uusiksi, kun koneita on monta. Tämä tapan on huomattavasti nopeampi ja miellyttävämpi toimia, kuin käsin asentaminen. Kun on asentanut muutaman koneen käsin ja siirtyy ghostin käyttöön huomaa itse kuinka hyvä, helppo ja nopea tapa se on. Ghost imagen luontikin on vaivatonta, sillä se vaatii vain malli koneen päivittämisen ja asentamisen, jonka jälkeen on todella yksinkertaista luoda image muita koneita varten, eikä sysprep myöskään vaadi erityisempää osaamista, tosin suosittelen ohjeita sen käyttämiseen. Vielä kätevämpi tapa on käyttää ghost serveriä, koska silloin sinun ei tarvitse siirrellä imagea ulkoisen kovalevyn, tai cd/dvdlevyn kanssa. Ghost server:llä voit siis tallentaa image tiedoston automaattisesti server:lle ja purkaa sen samalla tavalla.

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen Näissä ohjeissa käydään läpi Microsoftin MS-DOS 6.22 -käyttöjärjestelmän asennus Microsoftin Virtual PC 2007 -virtuaalikoneeseen. Asennusta varten sinulla on oltava Virtual PC 2007 asennettuna tietokoneellasi

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Näin asennat Windows käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen

Näin asennat Windows käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen Näillä ohjeilla asennat Microsoft Windows 3.11 tai Microsoft Windows 3.1 -käyttöjärjestelmän Virtual PC 2007 -virtuaalikoneeseen. Huomioi, että voidaksesi asentaa Windows-käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen,

Lisätiedot

WINDOWSIN ASENTAMINEN

WINDOWSIN ASENTAMINEN WINDOWSIN ASENTAMINEN Tässä dokumentissa kuvataan Windows 7:n asentaminen. Kuvaruutukaappaukset on tehty virtuaalikoneella ja asennusversiona käytetään Windows 7 Professional -versiota. Asennuksen jälkeen

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

sivu 1 SURFCAM V5 JÄRJESTELMÄN VAATIMUKSET

sivu 1 SURFCAM V5 JÄRJESTELMÄN VAATIMUKSET sivu 1 Minimi: Käyttöjärjestelmä: Windows XP Service Pack 3 Prosessori: Duo Core II tai nopeampi Muisti: 2 GB RAM Kovalevytila: 1 GB vapaana DVD asema Näytönohjain: 512 MB näyttömuistia. DirectX 9.0c tai

Lisätiedot

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet Lahden Teho-Opetus Oy Opetusohjelmien Palvelinohjelma Käyttö- ja asennusohjeet YLEISTÄ Lahden Teho-Opetus Oy:n opetusohjelmia voidaan nyt käyttää verkon välityksellä siten, että itse opetusohjelma asennetaan

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

Trust Gamer Kit PCI TRUST GAMER KIT PCI. Pika-asennusohje. Versio 1.0

Trust Gamer Kit PCI TRUST GAMER KIT PCI. Pika-asennusohje. Versio 1.0 TRUST GAMER KIT PCI Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Gamer Kit PCI -tuotteen käyttäjille. Tuotteen asentamisessa tarvitaan jonkin verran kokemusta tietokoneista.

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html Lataaminen ja asennus F-PROT Antivirus 6 Windows Home Huomautukset: Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html F-PROT Antivirus

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3.1 Laajakaistaliittymän asetusten tarkistus / Windows XP Seuraavien ohjeiden avulla tarkistat Windows XP -käyttöjärjestelmien asetukset ja luot Internet-yhteyden.

Lisätiedot

TRUST AMI MOUSE WIRELESS 300

TRUST AMI MOUSE WIRELESS 300 TRUST AMI MOUSE WIRELESS 300 Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Ami Mouse Wireless 300 -tuotteen käyttäjille.voit liikkua hiiren avulla kaikissa lempisovelluksissasi

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

1 Tivax Professional 4.5

1 Tivax Professional 4.5 Tivax Professional 4.5 1 1 Tivax Professional 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxProfessional versio 4.5 asennetaan joko CD:ltä tai lataamalla asennustiedosto Internetistä. Asennus CD:ltä: Asennusohjelma

Lisätiedot

USB-siirto-ohjelman ja ajurin asentaminen

USB-siirto-ohjelman ja ajurin asentaminen 1 (8) USB-siirto-ohjelman ja ajurin asentaminen Ladattuasi Handan CV-7700 PVR laitteen USB-siirto-ohjelman Welhon internet- sivuilta, asenna ohjelma alla olevien ohjeiden mukaan. Siirto-ohjelman asennus

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE TEKNINEN OHJE OSAAJAPLUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OsaajaPlus -järjestelmä on luotu siten, että sen käyttöön tarvittavat ohjelmat ovat maksutta ladattavissa internetistä.

Lisätiedot

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti asennus...

Lisätiedot

TRUST WIRELESS KEYBOARD & MOUSE

TRUST WIRELESS KEYBOARD & MOUSE TRUST WIRELESS KEYBOARD & MOUSE Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Wireless Keyboard & Mouse -tuotteiden käyttäjille. Jos kaipaat lisäapua, voit ottaa yhteyttä

Lisätiedot

Windows Vistan varmuuskopiointi

Windows Vistan varmuuskopiointi Vaihtoehtoja varmuuskopiointiin 1 Windows Vistan varmuuskopiointi Sisällysluettelo mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Windows Vistan varmuuskopiointi... 2 Ensimmäinen varmuuskopiointi ja asetukset... 2 Seuraava

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server.

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. PIKA-ALOITUSOPAS Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. Fiscal Media Manager -ohjelmalla tehdään kalenteri,

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

TRUST SIGHT FIGHTER VIBRATION FEEDBACK & PREDATOR QZ 500

TRUST SIGHT FIGHTER VIBRATION FEEDBACK & PREDATOR QZ 500 TRUST SIGHT FIGHTER VIBRATION FEEDBACK & PREDATOR QZ 500 Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Sight Fighter Vibration Feedback - ja Predator QZ 500 - tuotteiden

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin Käyttöohje Energent MagiCAD plugin Sisältö 1. Yleistä 1 Dokumentin sisältö... 1 Ohjelman asennus... 1 Vaadittavat ohjelmistot... 1 Asennus... 1 Ohjelman käynnistys... 2 2. Toiminnallisuudet 3 Insert Energent

Lisätiedot

Metsänpoika - metsästysseurojen karttaohjelma

Metsänpoika - metsästysseurojen karttaohjelma Metsänpoika - metsästysseurojen karttaohjelma Esittelyversion asentaminen: Jos asennus on toimitettu CD:llä, niin aseta levyke CD-asemaan, avaa levy ja valitse käsky "Asenna". Jos lataat ohjelman netistä,

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Tässä pikaohje Uuden Punomon Tee itse -julkaisujen tekemiseen. Kun ensimmäinen juttusi on tehty tätä ohjetta noudattaen, seuraava homma hoituu maalaisjärjellä. Uudistuvan

Lisätiedot

K-Lite Codec Pack v2.48 Asennusohje (toimii myös uusissa versioissa)

K-Lite Codec Pack v2.48 Asennusohje (toimii myös uusissa versioissa) K-Lite Codec Pack v2.48 Asennusohje (toimii myös uusissa versioissa) Niko Rautava 2006 http://koti.mbnet.fi/nrautava Kannattaa ainakin kokeilla ensimmäisellä kerralla näiden ohjeitten mukaan, koska tässä

Lisätiedot

MITEN TARKISTAT TIETOKONEESI VERKKOKORTTIASETUKSET

MITEN TARKISTAT TIETOKONEESI VERKKOKORTTIASETUKSET MITEN TARKISTAT TIETOKONEESI VERKKOKORTTIASETUKSET 1. Sisällys 1. Sisällys...2 2. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows 7, Windows 8 ja Windows 10...3 3. Laajakaistaliittymän asetukset / Mac OS X...6

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Tiedostojen lisääminen alueelle Vaihtoehto1: Jos käytät Firefox-selainta voit vain raahata tiedoston alueelle. Laita Moodle-alueellasi muokkaustila päälle (Muokkaustila päälle -painike). Avaa koneesi Tiedostot-ikkuna

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia Outlook 2007:stä

Kysymyksiä ja vastauksia Outlook 2007:stä Kuopion yliopisto / Tike / Pekka Ruippo 1 Kysymyksiä ja vastauksia Outlook 2007:stä Miten saan Outlookissa vastausviesteihin vanhan viestin tunnisteeksi > -merkin? Miten saan selville viestin lähettäjän

Lisätiedot

Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 5.11.2007

Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 5.11.2007 Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 5.11.2007 Päivityksen asentaminen...4 Uudelle koneelle siirtäminen...6 - pikakuvake Vistan työpöydälle...7 - moniyrityskäytön polkumäärittelyt...9 - jos åäö näppäimistä

Lisätiedot

Asteri Laskutus (Dos)

Asteri Laskutus (Dos) Asteri Laskutus (Dos) Vuosipäivitys 3.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Uudelle koneelle siirtäminen... 6 - pikakuvake Vistan työpöydälle... 7 Tulostaminen kun tulostaminen ei onnistu... 11 - tulostaminen

Lisätiedot

TRUST WIRELESS KEYBOARD

TRUST WIRELESS KEYBOARD TRUST WIRELESS KEYBOARD Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Wireless Keyboard -tuotteen käyttäjille. Ota ongelmatilanteissa yhteyttä yhteen Trustin asiakaspalvelukeskuksista.

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Liitännän aktivointi Liitäntä on ohjelma lisämoduuli. Ensin asetetaan käyttöön FuturSoftilta saatu Liitäntä WinCabas rekisteröintikoodi. Mennään kohtaan

Lisätiedot

DNA Mokkula E180 - korjaus päivityksen yhteydessä syntyneeseen ongelmaan

DNA Mokkula E180 - korjaus päivityksen yhteydessä syntyneeseen ongelmaan DNA Mokkula E180 - korjaus päivityksen yhteydessä syntyneeseen ongelmaan Tätä ohjetta tai sen osaa ei saa kopioida tai välittää missään muodossa ilman DNA Oy:n kirjallista suostumusta. Tavaramerkit ja

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Käyttöohje Twain / WIA Software für DIAGNOcam 2170. Aina turvallisella puolella.

Käyttöohje Twain / WIA Software für DIAGNOcam 2170. Aina turvallisella puolella. Käyttöohje Twain / WIA Software für DIAGNOcam 2170 Aina turvallisella puolella. Valmistaja: Kaltenbach & Voigt GmbH Bismarckring 39 D-88400 Biberach www.kavo.com Myynti: KaVo Dental GmbH Bismarckring 39

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Salasanojen hallinta Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Restaurant Enterprise Solution Asiakirjan tarkoitus Tämä asiakirja kertoo tarvittavat säännöt kuinka hallinnoida RES salasanoja

Lisätiedot

TRUST FLAT SCAN USB 19200

TRUST FLAT SCAN USB 19200 TRUST FLAT SCAN USB 19200 Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Flat Scan USB 19200 - tuotteen käyttäjille. Tuotteen asentamisessa ei tarvita mitään erityisiä ennakkotietoja

Lisätiedot

Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä

Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä KÄYTTÖOPAS Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä Tämän oppaan avulla näet, kuinka helppoa on ladata materiaalien tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centren nettisivuilta ja siirtää

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS 1 NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS YLEISTÄ NAVIGAATTORIN KÄYTÖSSÄ... 2 NAVIGAATTORIN HAKEMINEN... 3 NAVIGAATTORIN KOPIOINTI OMALLE SAP-TUNNUKSELLE... 6 NAVIGAATTORIN MUOKKAUS ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA... 7

Lisätiedot

MultiBoot Käyttöopas

MultiBoot Käyttöopas MultiBoot Käyttöopas Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen

Lisätiedot

WorkCentre C226 Verkkoliitäntäopas

WorkCentre C226 Verkkoliitäntäopas Tarkoitus: WorkCentre C226 Verkkoliitäntäopas Näiden ohjeiden avulla voidaan tarvittaessa muokata tulostimen verkkoasetuksia koneen käyttöpaneelista. Lisää tietoja on koneen käyttöoppaissa. Huom: Verkonvalvojan

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

Johdatus ohjelmointiin

Johdatus ohjelmointiin Johdatus ohjelmointiin EXAM tentin liitetiedostojen lataaminen, käyttäminen ja palauttaminen Kerro mahdolliset puutteet tai parannusehdotukset: pietari.heino@tut.fi Tällä sivulla on selitetty lyhyesti

Lisätiedot

MY STANDARD -OHJE. mystandard.hansaworld.com. Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6

MY STANDARD -OHJE. mystandard.hansaworld.com. Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6 MY STANDARD -OHJE mystandard.hansaworld.com Standard ERP Pilvipalvelu Sivu 1/6 KÄYTTÖÖNOTTO Mikäli Standard ERP -ohjelmistonne on HansaWorldin pilvipalvelimella (hostingissa), teidän on mahdollista hallinnoida

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen

Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen Sivu 1/5 Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen Yleistä Sähköposti on nykyään erittäin suosittu tapa viestiä sähköisesti. Tämä johtuu useistakin hyvistä puolista. Esim. sama viesti voidaan lähettää

Lisätiedot

MyTheatre asennus ja kanavien haku

MyTheatre asennus ja kanavien haku 25.10.2006 MyTheatre asennus ja kanavien haku Talletettuasi asennusohjelman koneellesi, käynnistä asennus kaksoisklikkaamalla tiedostoa Artec Driverpack by Toptronics.exe Valitse Seuraava Varmista, että

Lisätiedot

Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela

Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela 2.5.2016 2 Sisältö... 1 1. Laitteet ja ohjelmat... 3 2. Tulospalvelun yleisohjeet... 3 3. E-Result ohjeet...

Lisätiedot

Inteno DG201R1 / EG500(R1) modeemi - päivitysohje

Inteno DG201R1 / EG500(R1) modeemi - päivitysohje 1 (11) Inteno DG201R1 / EG500(R1) modeemi - päivitysohje Tätä ohjetta tai sen osaa ei saa kopioida tai välittää missään muodossa ilman DNA Oy:n kirjallista suostumusta. Tavaramerkit ja Inteno ovat Inteno

Lisätiedot

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Versio 2008.1 15.10.2008 ohje 15.10.2008 Asennus, käyttöönotto ja päätoiminnot Ohjelmiston tarkoitus Ohjelmiston tarkoitus on yhdistää Peltotuki

Lisätiedot

56K ESP-2 Modem 56K ESP-2 MODEM. Pika-asennusohje. Versio 1.0

56K ESP-2 Modem 56K ESP-2 MODEM. Pika-asennusohje. Versio 1.0 56K ESP-2 MODEM Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu modeemin 56K ESP-2 Modem käyttäjille. Tuotteen asentamisessa tai käytössä ei tarvita mitään erityisiä ennakkotietoja

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty )

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty ) Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty 22.2.2012) Organisaation / tietokoneen asennuksista vastaavalle. Sisältö 1. Järjestelmävaatimukset 2. Ohjelmiston asennus 3. Ohjelmiston käyttöohjeet 4. Ohjelmiston

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa

TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa Asentaminen 1. Valitse osoitteessa www.teamviewer.com Lataa Versio 11. TeamViewerin asennus, vaihe 1. 2. Napauta Lataa TeamViewer 11 -linkkiä. TeamViewerin

Lisätiedot

Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen tuotteen käyttöönottoa.

Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen tuotteen käyttöönottoa. KÄYTTÖOHJE 1 (5) VAROITUKSET Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen tuotteen käyttöönottoa. HUOMIO! Laite ei sovellu alle 3-vuotiaille lapsille. Sisältää pieniä osia - Tukehtumisvaara. Pidä huoli ettei

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto GEA -tuotannonohjausjärjestelmästä Ammu-ohjelmistoon 07/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot Ammu Ammu versio 1.85 tai

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti Johdanto Älä altista PU011-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU011-korttia

Lisätiedot

Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 18.5.2010

Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 18.5.2010 Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 18.5.2010 Päivityksen asentaminen...4 Siirtyminen IBAN tilinumeroihin ja BIC koodeihin...6 - maksajalle IBAN ja BIC...6 - palkansaajille IBAN ja BIC...8 Pitkät IBAN

Lisätiedot

Resteri myyntireskontra (Dos)

Resteri myyntireskontra (Dos) Resteri myyntireskontra (Dos) (lisäohjelma peruslaskutukseen: "laajempi myyntireskontra") Vuosipäivitys 3.11.2007 Atsoft Oy Mäkinen puh (09) 350 7530 0400-316 088 www.atsoft.fi Malminkaari 21 B fax (09)

Lisätiedot

mytnt Quick Guide mytnt-käyttäjän pikaopas mytnt - Helppoa, nopeaa ja vaivatonta - suomeksi.

mytnt Quick Guide mytnt-käyttäjän pikaopas mytnt - Helppoa, nopeaa ja vaivatonta - suomeksi. mytnt Quick Guide mytnt-käyttäjän pikaopas mytnt - Helppoa, nopeaa ja vaivatonta - suomeksi. Näin saat ohjelman käyttöösi 1. Mene osoitteeseen www.tnt.fi 2. Klikkaa vasemman reunan valikossa mytnt-lähetä

Lisätiedot

Ohjelmistojen päivittäminen, varmuuskopioiminen ja palauttaminen

Ohjelmistojen päivittäminen, varmuuskopioiminen ja palauttaminen Ohjelmistojen päivittäminen, varmuuskopioiminen ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ja Windows ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä

Lisätiedot

Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki,

Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki, OSX -PERUSTEET TÄRKEIN EROAVAISUUS OsX:n hakemistorakenne on Unix-tyylinen Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki,

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento. Ikkuna aukeaa. Voit valita Näytettävät opinnot - osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Laitteen ensimmäinen käyttöönotto 1. Aseta SIM-kortti laitteen pohjaan pyötätuen takana olevaan SIM-korttipaikkaan 2. Aseta mukana tullut ethernetkaapeli tietokoneen

Lisätiedot

Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö

Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö 24.11.15 rev. 2 Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö Yleistä Mastercam on käyttänyt aina suojauspalikkaan sidottuja lisenssejä. Ne ovat suhteellisen helppokäyttöisiä ja lisenssin siirtämiseen ei tarvita

Lisätiedot

Trust PhotoCam LCD 2300 PHOTOCAM LCD Pika-asennusohje. Versio 1.0

Trust PhotoCam LCD 2300 PHOTOCAM LCD Pika-asennusohje. Versio 1.0 PHOTOCAM LCD 2300 Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust PhotoCam LCD 2300 -tuotteen käyttäjille. Jos kaipaat lisäapua, voit ottaa yhteyttä yhteen Trustin asiakaspalvelukeskuksista.

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

Microsoft Lync 2010 Attendee

Microsoft Lync 2010 Attendee Ohje VYVI KOKOUS Lync Attendee 2010 Ohje 1 (15) Microsoft Lync 2010 Attendee verkkokokous Ohje VYVI KOKOUS Lync Attendee 2010 Ohje 2 (15) Sisällysluettelo 1 Microsoft LYNC 2010 Attendee... 3 2 Lync 2010

Lisätiedot

SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015

SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015 SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015 Sisältö SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015... 1 1. Mikä Linux?... 1 2. Linuxin käyttö graafisesti... 1 3. Pari sanaa komentorivistä... 2 4. Kalapankki...

Lisätiedot