SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 1 (16) AMMATTIOPPILAITOS NIKO LINDELL GHOST. Mikä on ghost

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 1 (16) AMMATTIOPPILAITOS NIKO LINDELL 28.2.2007 GHOST. Mikä on ghost"

Transkriptio

1 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 1 (16) GHOST Mikä on ghost Ghost on ohjelma, joka auttaa sinua tallentamaan tärkeitä tiedostoja. Se on tehty tallentamaan koko koneesi sisällön yhteen pakettiin, josta se on helppo palauttaa uudelleen hetkessä. Eli ghost:n avulla voit varmuuskopioida koko tietokoneesi, taikka yhden, tai useamman osion. Ghost ei vaadi asennusta koneelle, vaan sen voi käynnistää ghost Cd-levyn, taikka disketin avulla. Ghostin varmuus kopion voi tallentaa lähes mihin vain tallennusvälineelle, kuten CD-R/RW- ja DVD +R/RW -asemat, USB- ja FireWire (IEEE 1394) -laitteet sekä Iomega Zip - ja Jaz -asemat. Voit jopa pelastaa koneesi, vaikka käyttöjärjestelmä ei käynnisty. Ghost boot CD-levyn, tai disketin avulla voit käynnistää ghostin ja luoda imagen koneesta, jolloin kykenet pelastamaan tärkeät tiedostot, kuten kuvat, musiikit, tekstitiedostot ym. tärkeät. Joissakin ghost versioissa voit määrittää automaattisesti imagen luonnin, eli voit määrittää, että ghost uusii imagen vaikka viikon välein, jolloin imagen päivitykset pysyvät ajan tasalla. Tämä ominaisuus on siis vai uusimmissa versioissa. Miksi Ghost Ghost on siinä mielessä hyvä tapa asentaa kone uusiksi, että se on huomattavasti nopeampaa kuin käsin asentaminen. Tätä tapaa käytetään yleensä usean samanlaisen laitteiston sisältävän koneen uusimiseen. Toki voit myös tehdä imgaen yhtä konetta varten, jos olet juuri uusimassa sitä, tai myöhempää uusimista varten. Voit myös tehdä varmuuskopion pelkistä tiedostoista, jolloin voit palauttaa ne takaisin, kun jokin on mennyt vikaan. Toinen hyvä puoli on se, että ghost:n kanssa koneen uusiminen on huomattavasti nopeampaa. Esimerkiksi pelkkä käyttöjärjestelmän asentaminen menee hetkessä ja ohjelmatkin asettuvat nopeasti. Kolmantena hyvänä puolena voisin mainita sen helppouden. Lähes jokainen hieman kehittyneempi koneen käyttäjä osaa luoda

2 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 2 (16) ja purkaa imagen, vaikka ilman ohjeitakin. Tosin, jos ei ole ihan varma mitä on tekemässä, kannattaa kysyä apua kokeneelta, tai käyttää ohjeita imagen luomiseen ja purkamiseen, vaikka homma näyttäisi turhan helpolta. Jos käytät imagen teon yhteydessä sysprep:iä, kannattaa käyttää ohjeita, tai kokeneen apua, sillä se on hieman mutkikkaampi asia. Viimeisenä voisin vielä mainita sen, että ei haittaa vaikka olisit uusimassa luokkatilaa, sillä voit käydä hakemassa luokasta yhden koneen, joka ei ole juuri sillä hetkellä käytössä ja viedä sen omaan työpisteeseen, jossa voit sitten rauhassa työskennellä. Tällä koneella voit luoda imagen valmiiksi ja, kun luokka tyhjenee voit käydä pudottelemassa imaget ja asentaa koneet uudelleen. Vielä parempi olisi, jos koneessa olisi kelkka. Henkilökohtaisesti aloin luomaan imagea kelkalle, jonka vuoksi minun ei tarvinnut häiritä opiskelija ryhmää yhtään. Miten käyttää Ensin täytyy tehdä mallikone, johon asennat kaikki ohjelmat, päivitykset, tiedostot, tulostimet, muut laitteet ja ajurit joita haluat koneilla olevan. Jos aiot nimetä uuden koneen nyt uudelleenkäynnistyksen yhteydessä, niin tässä vaiheessa pitää käyttää sysprep:iä ja asettaa tietokoneen nimikenttä tyhjäksi (katso sysprep ohjeet). Tämän jälkeen käynnistät koneen uudestaan ghost boot diskiltä ja luot imagen koneesta (katso imagen teko-ohjeet). Kun image on valmis, kopioit sen jokaiselle koneelle, vaikka USBmuistilla, tai ulkoisella kovalevyllä, mutta suosittelen serveriä (tarvitset paljon tilaa, koska imagen koko on lähes aina monta gigan, riippuen siitä, mitä se sisältää), siirrettävän kovalevyn, ulkoisen kovalevyn, tai ghost serverin kautta. Muista kuitenkin varmistaa, että jokainen kone on laitteistoltaan samanlainen, kuin muut. Nyt voi käynnistää koneen uudelleen ghost levykkeen kanssa. Muista määrittää biossista boot järjestys niin, että levykeasema, tai CD-asema on ensimmäinen vaihtoehto riippuen siitä käytätkö diskettiä vai CD-levyä ghost:n käynnistämiseen. Kun olet määrittänyt bootaus järjestyksen ghostin pitäisi käynnistyä.

3 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 3 (16) Miten purkaa image Kun olet asentanut imagen koneelle ja buutannut koneen ghost levykkeen kanssa kone kysyy miten kone käynnistettiin. Valitse boot disk vaihtoehto (This computer was stardet from ghost bootdisk). Tämän jälkeen kone kysyy toista levykettä. Aseta toinen levyke paikallleen ja paina enter. Hetken päästä pitäisi ghostin käynnistyä. Jos käytät CD-levyä, homma toimii samalla tavalla paitsi, että ghost ei kysy toista levyä. Vasemmassa reunassa näkyy nyt valikko, josta valitsen Local/Partition/From image. Nyt valitset osion josta image haetaan. Seuraavaksi kiintolevyn, sekä osion johon image asennetaan.

4 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 4 (16) Nyt ghost ilmoittaa kirjoittavansa kaiken vanhan datan päälle. Valitse Ok. Tämän jälkeen ghost alkaa purkaa imagea, jossa menee hetki imagen koosta riippuen. Purkauksen lopussa ghost ilmoittaa olevansa valmis (Clone compledet succesfully). Valitse restart. Kun image on purettu koneelle, se käynnistyy uudelleen. Jos kuitenkin olet käyttänyt sysprep:iä ja määrittänyt koneennimikentän tyhjäksi, niin windows kysyy uudelleenkäynnistyksen jälkeen koneen nimeä, toimialuetta ja ym. mitä olet jättänyt sysprep:llä määrittämättä. Nimeä kone jollakin

5 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 5 (16) kuvaavalla nimellä. Esim. Luokka-X kone-x Lk-x-x, ja täytä muut tiedot. IMAGE Mikä on image? Miten tehdä image? Image on pakkaamaton paketti, joka sisältää monta eri tiedostoa/sovellusta. Image paketti voi vaikka sisältää Windows käyttöjärjestelmän, Officen, Acrobat readerin ym. ohjelmia, sekä päivitykset, riippuen miten käyttäjä haluaa. Imagea voi käyttää vaikka monen koneen uudelleen asentamisesta. Luot vain mallikoneesta imagen ja siirrät tämän jokaiselle koneelle, jonka haluat uusia. Voit myös käyttää tätä koneen varmuuskopiona. Jos olet asentanut koneen uudestaan käyttäen imagea, sen nimi on sama kuin mallikoneen, ellet ole määrittänyt sysprep:llä tietoa tyhjäksi ennen imagen luontia. Joudut myös hakemaan päivityksiä, ellei jo mallikoneessa ollut imagen tekohetkellä kaikkia uusimpia päivityksiä. Image on siis nopea tapa uusia monia koneita, kun käytät ghostia sen asentamisessa. Ainoa mitä joudut tämän lisäksi siis tekemään, on koneiden uudelleen nimeäminen (ellet ole käyttänyt sysprep:ä), sekä päivittäminen. Imagen tekeminen ghost:lla on suurin piirtein image:lta asennus toisinpäin. Ensin valitset Local/Partition/To Image.

6 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 6 (16) Hyvätapa luoda image Sitten valitaan miltä kiintolevyltä ja mistä osiosta image luodaan. esim. 1\C:\. Tämän jälkeen valitset mihin image tallennetaan ja millä nimellä. Esimerkiksi luokkaan OT-01 tarkoitettu image kannattaa tallentaa nimellä OT-01-pvm. Lopuksi vain valitse miten image pakataan, vain pakataanko laisinkaan (No, Fast, High). Tämän jälkeen vain odottelet, että image valmistuu. Jos koneellasi on tarpeeksi tilaan kiintolevyllä suosittelen pakkauksessa no. Hyvätapa ennen imagen tekoa olisi tarkistaa sen laitteisto, tulostimet, muut laitteet, ajurit ja ohjelmat, sekä päivittää kone. Tämä on nopea, mutta ei niin varma tapa. Henkilökohtaisesti suosittelen koneen uudelleen asentamista, eli formatoit koneen ja asennat käyttöjärjestelmän, ajurit, ohjelmat, sekä päivitykset uudestaan, jolloin vältyt pieniltä riskeiltä. Tämä on tietysti työläämpi tapa, mutta paljon varmempi. Lopuksi kannattaa vielä tarkistaa jokaisen asennetun ohjelman toimivuus, sillä on helpompi homma asentaa imagelta kaikki suoraan, kuin asentaa jokaiseen koneeseen ohjelma käsin. Itse en ole vielä

7 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 7 (16) Suositukset törmännyt tällaiseen ongelmaan, sillä olen joka kerta uusinut mallikoneen ennen imagen tekoa. Image kannattaa uusia ainakin muutaman kerran vuodessa, jo pelkästään päivityksien takia. Vanhoissa versioissa joudut tekemään tämän käsin, mutta uusissa voit määrittää tämän automaattiseksi. Imagen päivittämisen yhteydessä kannattaa tarkistaa kaikkien ohjelmien, sekä käyttöjärjestelmän viimeisimmät päivitykset, jotta ne saataisiin image-tiedostoon mukaan. GHOST SERVER Bootdiskin luominen Ghost server on kätevä tapa tallentaa ja viedä image-tiedostoja. Serverin avulla voit pyörittää imageja toisille koneille. Ghost serveri:llä pystyy jopa selaamaan imagen sisältöä ja muokkaamaan tätä. Ghost serveri kannattaa pitää hakemistorakenteeltaan siistinä, jotta sieltä on helppo löytää kaikki. Esimerkiksi imaget voidaan tallentaa alikansioihin, joiden nimet ovat luokkien nimet. Nämä kansiot voivat olla vaikka kansiossa Imaget. Ghost bootdiskin luominen on helppoa. Avaat vain ghost serverin ja sieltä valitset Ghost boot Wizard. Sitten valitset Network boot Package.

8 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 8 (16) Tämän jälkeen ghost kysyy verkkokorttiasi. Valitse listasta oikea verkkokortti, mutta jos sitä ei löydy valitse universal Packet driver. Seuraavaksi kysytään käytetäänkö windows pohjasta vai dos. Tähän kohtaan laitat PC-DOS. Nyt valitset hakemiston, josta haetaan ajureita, ym. tietoa boottiedostoa varten.

9 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 9 (16) Seuraavaksi kysytään kohtia, jotka jokaisen käyttäjän täytyy itse määrittää, koska tämä saattavat olla kone kohtaista. Muista kuitenkin määrittää, kuinka monen reitittimen läpi kone kulkee. Viimeisessä vaiheessa valitaan, minkälainen boottausmenetelmä on kyseessä. Valitse siis CD-levy, Disketti, tai USB-muisti. Nyt vain ruksit vaihtoehdon, jossa tuetaan boottausta. Seuraavaksi aukeaa vielä ikkuna, jossa lukee tietoja boot-tiedostosta. Kuvassa on luoto disketti.

10 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 10 (16) Imagen tekeminen Imagen purkaminen Lopuksi voit polttaa tiedoston levylle image-levynä, tai jo käytit diskettiä aseta se lopuksi asemaan. Imagen tekeminen ghostserverillä on helppoa. Tarvitset tähän kylläkin kaksi konetta. Avaa toiselta koneelta ghost server ja sieltä Ghost Cast. Nyt nimeä ensin session nimi (session name) ja paina create new. Tämän jälkeen valitset mihin image tallennetaan ja millä nimellä (file name). Lopuksi paina Accept client. Toisen koneen buuttaat ghost bootdiskin kanssa. Nyt valitset GhostCast/Broadcast. Nyt kirjoita session nimen, jonka olet määrittänyt ghost serverillä. Seuraavaksi syötät ghost serverin IPosoitteen. Kun ghost löytää serverin valitset miltä levyltä ja mistä osiosta image tehdään. Seuraavaksi valitaan vielä pakkaus muoto ja kaikki on valmista. Nyt ghost luo imagen suoraan ghost palvelimelle valitsemaasi kansioon. Imagen purkaminen ghost serveri:llä on vähintään yhtä helppoa. Nyt käynnistät ghost bootdisk:llä koneen, johon halaut imagen purkaa. Sitten valitset local/partition/from image ja syötät session nimen ja ghost serverin IP-osoitteen. Toisella koneella avaat luodun image-tiedoston ghost cast serverin kanssa ja painat accep client, jolloin voit aloittaa toiselta koneelta imagen purkamisen. Näin helppoa on toimia ghost serverin kanssa, ja mikä parasta se on todella nopea tapa uusia monta konetta kerrallaan, ilman erillistä image tiedoston siirtelemistä. Hyödyt ja haitat Ghost serverin hyötynä on se, että säästät aikaa, jos aiot siirtää imagen serverille. Kun käytät Ghost Cast:a, niin sinun ei tarvitse ruveta erikseen siirtelemään imagea enää serverille, vaan ghost cast server hoitaa sen itse. Varsinaisia haittoja en oikeastaan ole nähnyt vielä vastaan tulevan. Ainoat mieleen tulevat haitat voisivat olla ne, että yhteys serveriin saattaa katketa imagen teon aikana, jolloin homma pitää

11 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 11 (16) SYSPREPR aloittaa alusta tai sen, että tarvitset tähän kahta konetta, jonka tosin ei tulisi tuottaa ongelmia esimerkiksi luokkaa uusittaessa. Tämä kahden koneen ongelma ei siis ole kovin mahdollista, koska tätä tapaa ei käytetä yhden koneen uusimisessa, vaan usean samankaltaisen koneen uudelleenasentamisessa. Tässä kerron vain, piennen pätkän sysprep:stä, sillä se ei virallisesti kuulu aiheeseeni. Sysprep löytyy siis Windows XP käyttöjärjestelmän cd-levyltä. Ensin haet/purat Deploy tools kansion koneellesi hakemistoon Deploy Tool. Tämän jälkeen käynnistät setupmgr.exe. Avautuu ikkuna, jossa kysytään luotko uuden, vai käytätkö vanhaa asetusta. Valitse luo uusi. Nyt valitset sysprep asennus.

12 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 12 (16) Seuraavaksi sysprep kysyy käyttöjärjestelmää, joten valitse käyttämäsi käyttöjärjestelmä. Seuraavaksi kysytään Haluatko käyttää automaattista asennusta, valitse Ei. Älä käytä täysin automaattista asennusta. Seuraavaksi ajat asennuksen hallinnan läpi. HUOM! On tärkeää, että et ohita yhtäkään vaihetta, vaan käytät aina seuraava painiketta siirtyessäsi eteenpäin, vaikka jättäisit jonkin kentän tyhjäksi.

13 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 13 (16) Kun olet ajanut toiminnot loppuun, ohjelma kysyy mihin haluat tallentaa tiedoston. Tallenna tiedosto samaan kansioon, johon olet purkanut setupmgr.exe:n. Tämän jälkeen sulje ohjelma oikeasta ylälaidasta, sillä ohjelma ei jostain syystä sulkeudun muuten. Siiten ajetaan virallinen sysprep, eli valitse nyt sysprepr.exe. ja käytät äsken tehtyä setupmgr-tiedostoa hyväksi. Rastita kohta minisetup ja paina sinetöi nappia.

14 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 14 (16) Haittoja Omia kokemuksia Nyt ohjelma käyttää automaattisesti setupmgr:llä luotua tiedostoa automaattisesti, eikä enää kysy mitään. Näin homma on tullut valmiiksi ja olet valmis luomaan imagen, jossa kaikki tiedot kysytään uudelleen käynnistyksen ohessa. Käyttäessäsi ghostia koneen uudelleen asentamisessa ei sisällä varsinaisia haittoja. Esimerkiksi uusiessa luokkatilaa sinun tulee vain asennuksen jälkeen vaihtaa koneiden nimet, ellet ole käyttänyt sysprep:ä. Toki jos image sisältää jonkin virheen niin asennus ei välttämättä onnistu tai koneeseen tulee jokin virhe. Yksi haitta on laitteistoero. Jos vaikka luokassa X konevalikoima kirjava (monta konetta eri laitteistoilla), niin ajurit pitää asentaa erikseen. Toinen vaihtoehto se, että joku on sorkkinut laitteistoa jostain koneesta, jolloin ajurit eivät täsmää. Tämä johtuu tosin yleensä käyttäjän huolimattomuudesta. Olen nyt laittanut ghostin kanssa muutaman koneen uusiksi. Uudelleen asentaminen sujui huomattavasti nopeammin kuin käsin asentaminen. Käsin asentamisessa meni noin puolitoistatuntia joka koneella. Ghostin kanssa asentamiseen meni noin 15 minuuttia. Ainoa ongelma mikä tuli vastaan oli kahden koneen kovalevyjen vähäinen tila. Tästä kyllä selvittiin

15 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 15 (16) vaihtamalle koneiden kovalevyt suurempiin. Image-tiedostojen siirtämiseen käytin ulkoistakovalevyä, sekä toisessa luokassa serveriä. Seuraavaksi kerron miten toimin. Ensin asensin imaget kaikille koneille, vaikka osan olikin jo käsin asentanut. Imaget lähinnä asensin seuraavaa uusimiskertaa varten. Imagen asennuksen jälkeen buuttasin koneet ghost levykkeellä, jonka jälkeen valitsin osion, jossa image on, tämän jälkeen image purkaantui koneelle. Kun asennus oli valmis vaihdoin vain koneiden nimet ja tarkistin niiden toimivuuden. Koneen nimeäminen tapahtuu seuraavasti Windows XP:ssä. Avaa oma tietokone ja klikkaa hiiren oikealla ja valitse ominaisuudet. Valitse valikosta tietokoneen nimi ja muuta, sitten vain nimeät koneen haluamasi nimen mukaan ja painat ok. Toinen vaihtoehto, joka on parempi uusittaessa luokkatiloja on käyttää windows:n omaa automaattista imagen luontia. tämän avulla voit tehdä imagen, joka sisältää kaikki asennetut ohjelmat ja päivitykset, sekä kysyy uudelleen käynnistyksen yhteydessä erilaisia tietoja määrityksistä riippuen. Tämän tekemiseen tarvitset Windows Xp käyttöjärjestelmänlevyn. Aseta ensiksi Windows Xp käyttöjärjestelmän levy asemaan ja pura /support/tools/deploy.cab C-asemalle kansioon sysrep (valitse tiedosto ja klikkaa hiiren oikea pura). Tämän jälkeen valitse luo uusi vastaustiedosto ja valitaan sysrep asennus. Valitse seuraavaksi Windows versio, joka sinulla on asennettuna.

16 SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 16 (16) Seuraavaksi valitset älä käytä automaattista asennusta. Tämän jälkeen voit täyttää haluamasi kentät valmiiksi. Tyhjien kenttien tiedot kysytään seuraavan käynnistyksen yhteydessä. Esimerkiksi luokka tilaa uusiessa jätetään koneen nimi tyhjäksi. Nyt käynnistät sysrep kansiosta sysrep.exe:n. Valitse minisetup ja Pre-activate ja paina sinetöi. Nyt kone on poistanut kaikki rekisteröinti ja nimeen liittyvät tiedostot ja on valmis imagen luontiin. Kun kone uudelleen käynnistetään kaikki ohjelmat ovat valmiina käytössäsi. Nyt käynnistä kone uudelleen ghostin kanssa ja luo image. Muista laittaa sinetöinnin jälkeen ghost boot disk sisään. Eli nyt olen siis itse luonnut itse imagen yhtä luokkaa varten. Jos teet imagen samalla tavalla käyttäen sysprep:ä, muista imagen luonnin jälkeen tarkastaa, että kaikki toimivat, ennen kuin asennat muut koneet uusiksi. Mielipiteeni ghostista Mielestäni ghost on hyvin kätevä tapa asentaa kone uusiksi, kun koneita on monta. Tämä tapan on huomattavasti nopeampi ja miellyttävämpi toimia, kuin käsin asentaminen. Kun on asentanut muutaman koneen käsin ja siirtyy ghostin käyttöön huomaa itse kuinka hyvä, helppo ja nopea tapa se on. Ghost imagen luontikin on vaivatonta, sillä se vaatii vain malli koneen päivittämisen ja asentamisen, jonka jälkeen on todella yksinkertaista luoda image muita koneita varten, eikä sysprep myöskään vaadi erityisempää osaamista, tosin suosittelen ohjeita sen käyttämiseen. Vielä kätevämpi tapa on käyttää ghost serveriä, koska silloin sinun ei tarvitse siirrellä imagea ulkoisen kovalevyn, tai cd/dvdlevyn kanssa. Ghost server:llä voit siis tallentaa image tiedoston automaattisesti server:lle ja purkaa sen samalla tavalla.

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle.

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. TEE KONEESTA CD-VARASTO: Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. Siirrä cd-levysi TIETOJA Kopioi cd-levyt kiintolevylle levykuviksi, niin pääset sisältöön nopeasti käsiksi

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta

TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta Windows Deployment Services, WDS Käyttöjärjestelmän asennus työasemalle Dynamic Host Configuration Protocol, DHCP * Domain Name System,

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

TELEWELL TW-EA200 MODEEMIN ASENTAMINEN SILLATTUUN SAUNALAHDEN ADSL-LIITTYMÄÄN KÄYTTÄEN USB-VÄYLÄÄ

TELEWELL TW-EA200 MODEEMIN ASENTAMINEN SILLATTUUN SAUNALAHDEN ADSL-LIITTYMÄÄN KÄYTTÄEN USB-VÄYLÄÄ TELEWELL TW-EA200 MODEEMIN ASENTAMINEN SILLATTUUN SAUNALAHDEN ADSL-LIITTYMÄÄN KÄYTTÄEN USB-VÄYLÄÄ VERSIO 1.0 JIPPII GROUP OYJ 1 DOKUMENTIN TARKOITUS Tervetuloa Saunalahden ADSL-liittymän käyttöönottoon

Lisätiedot

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja.

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja. 1 1 Tivax Laskutus 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxLaskutus version 4.5 asentamiseksi on oltava asennus CD. Asennusohjelma käynnistetään tuplaklikkamalla asennus CD:llä olevaa Tivax45LaskuSetup.exe

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Asteri saldoreskontra (Dos) (lisäohjelma kirjanpitoon) Vuosipäivitys 10.9.2004

Asteri saldoreskontra (Dos) (lisäohjelma kirjanpitoon) Vuosipäivitys 10.9.2004 Asteri saldoreskontra (Dos) (lisäohjelma kirjanpitoon) Vuosipäivitys 10.9.2004 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Päivystys: Malminkaari 21 B Puh (09)3507530 0400 316 088 00700 HELSINKI Fax (90)3515532 0500

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus)

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) Microsoft Windows Vista Business Microsoft Winodows 7 Professional Upgrade

Lisätiedot

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje 9234594 2. painos Nokia, Nokia Connecting People ja Pop-Port ovat Nokia Oyj:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Copyright 2005 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Johdanto

Lisätiedot

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Tervetuloa! Ohjattu asennus asentaa Logitech Harmony kaukoohjaimen ohjelmiston koneellesi jatkaaksesi paina NEXT. Valitse kieli ja paina ok. Ohessa on Logitech

Lisätiedot

Asteri Ostoreskontra (Dos)

Asteri Ostoreskontra (Dos) Asteri Ostoreskontra (Dos) Vuosipäivitys 10.9.2004 Päivityksen asentaminen... 4 Tulostaminen Wordiin... 6 Asennus uudelle koneelle (Ensiasennus)... 7 Atsoft Oy Mäkinen Malminkaari 21 B Puh. (09) 351 1122

Lisätiedot

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen Näissä ohjeissa käydään läpi Microsoftin MS-DOS 6.22 -käyttöjärjestelmän asennus Microsoftin Virtual PC 2007 -virtuaalikoneeseen. Asennusta varten sinulla on oltava Virtual PC 2007 asennettuna tietokoneellasi

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta

TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta Windows 7 Enterprise Windows XP Pro Microsoft Virtual PC Windows XP Pro * * Tietokone, jossa on jo asennettuna Windows XP Pro Tomi Stolpe Turun AKK 5.11.2009

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

LAITTEISTOKOKOONPANON SELVITTÄMINEN JA AJURIEN ASENTAMINEN

LAITTEISTOKOKOONPANON SELVITTÄMINEN JA AJURIEN ASENTAMINEN LAITTEISTOKOKOONPANON SELVITTÄMINEN JA AJURIEN ASENTAMINEN Oma tietokone -valintaa klikkaamalla hiiren oikeanpuoleisella näppäimellä, saadaan näkyviin laitteistokokoonpano Ominaisuudet laitteisto -valinnalla:

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Resteri laskutus (Dos) ("enemmän asiakkaita ja tuotteita; monipuolisempi reskontra)

Resteri laskutus (Dos) (enemmän asiakkaita ja tuotteita; monipuolisempi reskontra) Resteri laskutus (Dos) ("enemmän asiakkaita ja tuotteita; monipuolisempi reskontra) Vuosipäivitys 10.9.2004 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Päivystys: Malminkaari 21 B Puh (09)3507530 0400 316 088 00700

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Mini-Lexia-opas 2012 MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Sisältö Yleistä Lexiasta ja Mini-Lexiasta... 2 Ohjeet Lexian ammattikäyttäjälle: Harjoitusten siirtäminen... 2 Harjoitusten siirtäminen muistitikulla...

Lisätiedot

Resteri myyntireskontra (Dos)

Resteri myyntireskontra (Dos) Resteri myyntireskontra (Dos) (lisäohjelma peruslaskutukseen: "laajempi myyntireskontra") Vuosipäivitys 10.9.2004 Atsoft Oy Mäkinen puh (09) 350 7530 0400-316 088 www.atsoft.fi Malminkaari 21 B fax (09)

Lisätiedot

Asteri Ostoreskontra (Dos)

Asteri Ostoreskontra (Dos) Asteri Ostoreskontra (Dos) Vuosipäivitys 8.9.2003 Päivityksen asentaminen... 4 Tulostaminen Wordiin... 6 Asennus uudelle koneelle (Ensiasennus)... 7 Atsoft Oy Mäkinen Malminkaari 21 B Puh. (09) 351 1122

Lisätiedot

Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007

Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007 Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Vista... 6 Uuteen koneeseen siirtäminen... 7 - pikakuvake työpöydälle... 9 Tulostusongelmat uusissa koneissa... 12 - Tulostaminen

Lisätiedot

Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007

Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007 Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007 Asentaminen... 4 Näppäinpikakomentoja... 5 EtäAsteri... 6 Tulostaminen doswintu:n avulla... 8 Wordiin tulostaminen... 10 Windows XP

Lisätiedot

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO HARJOITUS: asennus ja konfigurointi TVAT-141 Windows Server 2008 Trial (120 days) Active Directory, AD Domain Name System, DNS Dynamic Host Configuration Protocol,

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

Näin asennat Windows käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen

Näin asennat Windows käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen Näillä ohjeilla asennat Microsoft Windows 3.11 tai Microsoft Windows 3.1 -käyttöjärjestelmän Virtual PC 2007 -virtuaalikoneeseen. Huomioi, että voidaksesi asentaa Windows-käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen,

Lisätiedot

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Luottamuksellinen JAVERDEL OY CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Copyright 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUSOHJE WINDOWS KÄYTTÖJÄRJESTELMÄLLÄ VARUSTETTUIHIN LAITTEISIIN... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet 1 Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet Microsoft on julkaissut Office-paketteihin tietoturvapäivitykset. Seuraavat päivitykset aiheuttavat Visma Econet -ohjelmissa

Lisätiedot

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla.

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. HUOM! TÄMÄ OHJE ON COMET LAITTEEN ENSIMMÄISTÄ ASENNUSKERTAA VARTEN. Ladataksesi rahaa Comet pysäköintimittariisi

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB V2 Copyright Pikaohje Pakkauksen sisältö. 1 USB-sovittimen asennus Windows Xp.... 2 Windows Vista..... 6 Mac OS X..... 10 Wlan-tukiasemaan yhdistäminen Windows XP / Vista...

Lisätiedot

Mathcad 15 asennus. 29.10.12 (rev.4)

Mathcad 15 asennus. 29.10.12 (rev.4) 29.10.12 (rev.4) Mathcad 15 asennus Tässä ohjeessa neuvotaan lähinnä version 15.010 asennus, mutta myös muiden versioiden valintoja selostetaan. Kaikkia Mathcad-versiot asennetaan samalta medialta, ainoastaan

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh.

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 1/5 ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS Navita Yritysmalli YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 010 7564 986 Käyttöönotto Matti Sihvo Koulutus Jan-Markus Viikari LAITEVAATIMUKSET

Lisätiedot

TIETOKONE JA VERKOT IT PC & NETWORK SUPPORT TAITAJA 2001 LAHTI KÄYTTÖJÄRJESTELMIEN JA OHJELMISTOJEN ASENTAMINEN SEKÄ KONFIGUROINTI

TIETOKONE JA VERKOT IT PC & NETWORK SUPPORT TAITAJA 2001 LAHTI KÄYTTÖJÄRJESTELMIEN JA OHJELMISTOJEN ASENTAMINEN SEKÄ KONFIGUROINTI TIETOKONE JA VERKOT IT PC & NETWORK SUPPORT TAITAJA 2001 LAHTI KÄYTTÖJÄRJESTELMIEN JA OHJELMISTOJEN ASENTAMINEN SEKÄ KONFIGUROINTI Käyttöjärjestelmien ja ohjelmistojen asentaminen ja konfigurointi Pe 13.30-16.30

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 2012 Tecalemit Oy Seppo Koskivuori Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 Vaatimukset: - tietokone (PC), jossa vapaa USB portti - käyttöjärjestelmä Windows XP, Vista tai Windows

Lisätiedot

Kerro kuvin: InPrint 2.8 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin

Kerro kuvin: InPrint 2.8 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Kerro kuvin: InPrint 2.8 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Kerro kuvin: InPrint 2.8 sisältää ilmaisen, yli 3000 symbolia sisältävän symbolipäivityksen. Uudet kuvasymbolit löytyvät erillisistä

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Tuen kotisivu: http://support.magix.net

Tuen kotisivu: http://support.magix.net Manual 26 Tuki Tuki Kun otat yhteytää MAGIX-tukeen, varmista että saatavillasi on tarvittavat tiedot järjestelmästäsi ja tarkka kuvaus ongelmasta. Mitä enemmän pystyt antamaan tietoa ongelmastasi, sitä

Lisätiedot

WINDOWSIN ASENTAMINEN

WINDOWSIN ASENTAMINEN WINDOWSIN ASENTAMINEN Tässä dokumentissa kuvataan Windows 7:n asentaminen. Kuvaruutukaappaukset on tehty virtuaalikoneella ja asennusversiona käytetään Windows 7 Professional -versiota. Asennuksen jälkeen

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

Coolselector Asennusohje

Coolselector Asennusohje MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Asennusohje Täydellinen valinta on vain muutaman klikkauksen päässä www.danfoss.fi/kylma Yleiset vaatimukset Windows XP asennus Windows 7 asennus Asennuksen poisto

Lisätiedot

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin T&M Autori Versio 5.0.0 Series 60 -puhelimiin Asennusohje 19. huhtikuuta 2010 TIETOMEKKA T&M Autori asennusohje - 2 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 2 1. YLEISTÄ 3 2. UUDEN MUISTIKORTIN ASENNUS 3 3. T&M

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

Webpalvelin muistitikulle - Ohje

Webpalvelin muistitikulle - Ohje - Ohje Jari Sarja jari.sarja @ 2017 Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 3 1.1 Miksi asennus muistitikulle?... 3 2 Webpalvelimen asennus... 4 3 Käyttöliittymä...

Lisätiedot

Keskellä ruutua kuvan yläpuolella linkki on call diabeteksen hallintaohjelmisto. Klikkaa sitä

Keskellä ruutua kuvan yläpuolella linkki on call diabeteksen hallintaohjelmisto. Klikkaa sitä Irroita kaapeli sekä tietokoneesta, että mittarista. Mene osoitteeseen www.ekoweb.fi Keskellä ruutua kuvan yläpuolella linkki on call diabeteksen hallintaohjelmisto. Klikkaa sitä Tämä siirtää sinut aconlabsin

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät 1 Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät Uuden version asennuksessa on kaksi vaihetta: 1. SQL Server 2005 Express version asennus 2. Viljo 3.05 Praktiikka- ja

Lisätiedot

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.0 asennusohje

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.0 asennusohje 1 Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.0 asennusohje Uuden version asennusvaiheet: 1. Asenna tietokanta (SQL Server 2005 Express-versio) Katso erillinen asennusohje: SQL Server 2005 Express

Lisätiedot

2. Modeemi- ja ISDN-yhteyden käyttöönotto

2. Modeemi- ja ISDN-yhteyden käyttöönotto 2. Modeemi- ja ISDN-yhteyden käyttöönotto Asenna ensin tietokoneeseesi modeemi tai ISDN-sovitin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Varmista myös, että Windowsissa on asennettu puhelinverkkoyhteydet. Seuraa

Lisätiedot

Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin

Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Opi kuvin: By Choice 1.4 sisältää ilmaisen, yli 3000 symbolia sisältävän symbolipäivityksen. Uudet kuvasymbolit löytyvät erillisistä

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

sivu 1 SURFCAM V5 JÄRJESTELMÄN VAATIMUKSET

sivu 1 SURFCAM V5 JÄRJESTELMÄN VAATIMUKSET sivu 1 Minimi: Käyttöjärjestelmä: Windows XP Service Pack 3 Prosessori: Duo Core II tai nopeampi Muisti: 2 GB RAM Kovalevytila: 1 GB vapaana DVD asema Näytönohjain: 512 MB näyttömuistia. DirectX 9.0c tai

Lisätiedot

Windows Vistan varmuuskopiointi

Windows Vistan varmuuskopiointi Vaihtoehtoja varmuuskopiointiin 1 Windows Vistan varmuuskopiointi Sisällysluettelo mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Windows Vistan varmuuskopiointi... 2 Ensimmäinen varmuuskopiointi ja asetukset... 2 Seuraava

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta.

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta. Tilimuunnosohje 1 (5) Tilimuunnosajo Tilimuunnosajo täytyy tehdä jos halutaan vaihtaa yritykselle tilikartta ja säilyttää tilien tapahtumat. Tilikartan vaihtoa varten perustetaan uusi yritys, jonne muunnosajossa

Lisätiedot

WINDOWSIN ASENTAMINEN

WINDOWSIN ASENTAMINEN WINDOWSIN ASENTAMINEN Tämä dokumentti kuvaa Windows XP:n Home-version asentamisen. Pro-version asennus ei poikkea kovin merkittävästi tästä ohjeesta. Asennuksessa käytettävä asennuslevy on käytettyjen

Lisätiedot

PDF-tiedostojen teon pikaohje

PDF-tiedostojen teon pikaohje 1 PDF-tiedostojen teon pikaohje 1. Aluksi Tässä pikaohjeessa käydään lyhyesti läpi PDF-muotoisten tiedostojen teko Adobe Acrobat 5.0 ohjelmalla. Ohje opastaa painoon optimoidun PDF-tallenteen teon. Pikaohje

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

Mathcad Flexnet lisenssipalvelimen asennus

Mathcad Flexnet lisenssipalvelimen asennus Mathcad Flexnet lisenssipalvelimen asennus Korjattu 13.01.01 Tärkeää: Ennen lisenssin hakemista tulee luoda PTC tili. Tästä on erillinen ohje, jonka on joko tullut tämän dokumentin yhteydessä tai sen saa

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET 30.4.2017 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin ( UUSI USB-lukija)

Lisätiedot

OTOsuite. Asennusopas. Suomi

OTOsuite. Asennusopas. Suomi OTOsuite Asennusopas Suomi Asiakirjassa kuvataan OTOsuite-ohjelman asentaminen DVD:ltä, muistitikulta tai pakatusta tiedostosta. Järjestelmävaatimukset 1,5 GHz:n suoritin tai parempi (suositus 2 GHz) 2

Lisätiedot

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet Lahden Teho-Opetus Oy Opetusohjelmien Palvelinohjelma Käyttö- ja asennusohjeet YLEISTÄ Lahden Teho-Opetus Oy:n opetusohjelmia voidaan nyt käyttää verkon välityksellä siten, että itse opetusohjelma asennetaan

Lisätiedot

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member Summary Form Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E Windows Palvelimen asennus ja konfigurointi Linux palvelimen asennus

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

Trust Gamer Kit PCI TRUST GAMER KIT PCI. Pika-asennusohje. Versio 1.0

Trust Gamer Kit PCI TRUST GAMER KIT PCI. Pika-asennusohje. Versio 1.0 TRUST GAMER KIT PCI Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Gamer Kit PCI -tuotteen käyttäjille. Tuotteen asentamisessa tarvitaan jonkin verran kokemusta tietokoneista.

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

Kytkentäopas. Windows-ohjeet paikallisesti liitettyä tulostinta varten. Ennen Windows-tulostinohjelmiston asentamista

Kytkentäopas. Windows-ohjeet paikallisesti liitettyä tulostinta varten. Ennen Windows-tulostinohjelmiston asentamista Sivu 1/5 Kytkentäopas Windows-ohjeet paikallisesti liitettyä tulostinta varten Ennen Windows-tulostinohjelmiston asentamista Paikallinen tulostin on tulostin, joka on liitetty tietokoneeseen USB- tai rinnakkaiskaapelilla.

Lisätiedot

CLS VERKKOLISENSSIN ASENNUSOHJE sivu 1

CLS VERKKOLISENSSIN ASENNUSOHJE sivu 1 CLS VERKKOLISENSSIN ASENNUSOHJE sivu 1 Huom! Jos sinulla on ollut SURFCAM verkkolisenssi ennestään CLS verkkolisenssi ei tarvitse enää ohjelmasuojaa, vaan sen lisenssi on sidottu siihen tietokoneeseen

Lisätiedot

Epson EMP-765 langaton käyttö

Epson EMP-765 langaton käyttö Epson EMP-765 langaton käyttö Tämä on yleinen käyttöohje Epsonin videotykin langattomaan käyttöön. Kannattaakin huomioida, että eri kannettavissa koneissa langaton käyttö saattaa hieman poiketa tässä ohjeessa

Lisätiedot

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE Ennen palvelinohjelman asennusta perustetaan tarvittavat kansiot. Oikeustasoista share- tai security-tason oikeudet riittävät; molempien oikeustasojen

Lisätiedot

1 Tivax Professional 4.5

1 Tivax Professional 4.5 Tivax Professional 4.5 1 1 Tivax Professional 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxProfessional versio 4.5 asennetaan joko CD:ltä tai lataamalla asennustiedosto Internetistä. Asennus CD:ltä: Asennusohjelma

Lisätiedot

CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa

CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa Sisällys Laitteen käyttöönotto...3 Latauskehdon asennus...3 Tiedonsiirto-ohjelman asennus...4 Keräilylaitteen käyttö...5 Viivakoodien luku...5

Lisätiedot

USB-siirto-ohjelman ja ajurin asentaminen

USB-siirto-ohjelman ja ajurin asentaminen 1 (8) USB-siirto-ohjelman ja ajurin asentaminen Ladattuasi Handan CV-7700 PVR laitteen USB-siirto-ohjelman Welhon internet- sivuilta, asenna ohjelma alla olevien ohjeiden mukaan. Siirto-ohjelman asennus

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

MultiBoot. Käyttöopas

MultiBoot. Käyttöopas MultiBoot Käyttöopas Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen

Lisätiedot

WinTraden päivitys- ja asennusohjeistus 2006-09-06

WinTraden päivitys- ja asennusohjeistus 2006-09-06 Sisällysluettelo Automaattisesta päivityksestä...1 Uuden version hakeminen...2 Laajennetut asetukset...3 Lataamisen aloittaminen...3 Latauksen päättäminen...5 Ohjelman asentamisesta...6 Kielen valinta...6

Lisätiedot

Multimaker7 ohjelmalla tuotettujen ohjelmien julkaisusta

Multimaker7 ohjelmalla tuotettujen ohjelmien julkaisusta 1 Multimaker7 ohjelmalla tuotettujen ohjelmien julkaisusta Multimakerohjelmalla tuotettuja ohjelmia voidaan julkaista joko CD-tuotantona tai webbisovelluksena. CD-tuotantoon käännettyjen ohjelmien katselu

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOKONEESI

PÄIVITÄ TIETOKONEESI PÄIVITÄ TIETOKONEESI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi PÄIVITÄ TIETOKONEESI 2(16) Sisällys 1. Mihin päivityksiä tarvitaan?... 3 1.1. Windowsin

Lisätiedot

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS TYÖASEMALLE

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS TYÖASEMALLE NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS TYÖASEMALLE 1) Navita Budjettijärjestelmä asennetaan palvelimelle asennetusta Navita\NavitaSetup kansiosta Setup komennolla tämä mahdollistaa Navita-työasemien automaattisen

Lisätiedot

Novapoint 16.20 Lisensiointi. Copyright 2006, ViaNova IT AS. All rights reserved 1

Novapoint 16.20 Lisensiointi. Copyright 2006, ViaNova IT AS. All rights reserved 1 Novapoint 16.20 Lisensiointi Copyright 2006, ViaNova IT AS. All rights reserved 1 Sisällysluettelo Työasemakohtainen lisensiointi... 3 Laitteistolukon (USB-lukon) ajurin asennus...3 Laitteistolukon (USB-lukon)

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015 TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin - MTR4-kortinlukija

Lisätiedot

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje vanhan version 2.08 tai aikaisemman käyttäjät

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje vanhan version 2.08 tai aikaisemman käyttäjät 1 Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje vanhan version 2.08 tai aikaisemman käyttäjät Uuden version asennuksessa on kaksi vaihetta: 1. SQL Server 2005 Express version asennus

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html Lataaminen ja asennus F-PROT Antivirus 6 Windows Home Huomautukset: Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html F-PROT Antivirus

Lisätiedot