Kehitysyhteistyön kohdentaminen ja kehitysyhteistyöpolitiikan rooli

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kehitysyhteistyön kohdentaminen ja kehitysyhteistyöpolitiikan rooli"

Transkriptio

1 Suomalaisten kehitysapukäsitykset Tutkimusjohtaja Sakari Nurmela TNS Gallup Oy Kehitysyhteistyön kohdentaminen ja kehitysyhteistyöpolitiikan rooli Afrikka suosituin kehitysyhteistyön kohde Suomalaiset suuntaisivat kehitysyhteistyötä kaikkein eniten Afrikkaan. Kun kansalaisilta kysyttiin yhtä, kaikkein mieluisinta kohdetta, 29 prosenttia mainitsi tämän maanosan. 18 prosentin mielestä sitä pitäisi antaa ennen muuta pitkittyneistä kriiseistä kärsiville alueille, kuten Kongoon ja Sudaniin. Joka kymmenennen mielestä luonnonkatastrofeista kärsineet alueet kaipaavat kaikkein eniten kehitysyhteistyöpanostusta. Aasia (2 %), Etelä- tai Väli-Amerikka (1 %) sijoittuvat listan kärkeen vain marginaalisella osalla koko joukosta, samoin Afganistan, Irak tai vastaavat jälleenrakennuskohteet. 18 prosenttia suuntaisi kehitysyhteistyötä ensisijaisesti maamme lähialueille. Runsas viidesosa (21 %) on asiasta vailla mielipidettä. Afrikka miellyttää keskimääräistä useammin nuorimpia ja vanhimpia. Myös moni Väli- ja Pohjois-Suomessa asuva pitää tätä maanosaa mieluisimpana kehitysyhteistyön kohteena. Se miellyttää myös useita korkeakoulun käyneitä sekä niitä, joilla on henkilökohtaisia kontakteja kehitysmaissa tai kokemuksia niistä vierailuilta. Ammattikurssin käyneet suuntaisivat kehitysyhteistyöpanostuksia keskimääräistä useammin maamme lähialueille. Miehistä niin tekisi useampi kuin naisista. Ne, joilla on henkilökohtaisia kontakteja kehitysmaihin, eivät ole läheskään yhtä innoissaan kuin muut ajatuksesta suunnata tukea Suomen lähialueille. Köyhimpien alueiden auttaminen ja avun puute useimpien valinnan taustalla Tutkimukseen osallistuneita pyydettiin perustelemaan valintaansa omin sanoin. Yleensä vedottiin joko siihen, että kyseisellä alueella tarvitaan eniten apua, se on jäänyt vaille riittävää huomiota tai, että köyhyys ja nälänhätä vaivaavat erityisesti kyseistä aluetta prosenttia esitti jommankumman näistä perusteista.

2 2 Vajaa kymmenesosan motiivina on se, että auttamiskohde sijaitsee lähellä Suomea tai että avun auttaminen välillisesti hyödyttää maatamme. Muita perusteita olivat mm. vetoaminen luonnonvoimiin ja katastrofin äkillisyyteen tai siihen, että valitussa kohteessa ongelmat ovat kasaantuneet ja pitkittyneet. Muutamat vetosivat myös naisten ja lasten heikkoon asemaan, aidsiin ja muihin sairauksiin sekä sotaan ja väkivaltaan. Valintansa köyhyydellä ja aidsilla perustelleiden apu kohdistuisi lähes säännönmukaisesti Afrikkaan. Valtaosa luonnonvoimiin vedonneista suuntaisi sitä ymmärrettävästi tsunamialueelle, läheisyyteen ja Suomen etuun viitanneet maamme lähialueille. Terveydenhuolto ja väestökysymykset polttavimmat ongelmat Useampi kuin kolme neljästä suomalaisesta (77 %) kohdistaisi kehitysyhteistyötä erityisesti terveydenhuolto- ja väestökysymyksiin. Enemmistön mielestä myös opetusta (56 %) ja vesihuoltoa (53 %) pitäisi priorisoida. 41 prosenttia sijoittaisi resursseja ihmisoikeuksien, demokratian, tasa-arvon ja hyvän hallinnon kehittämiseen kehitysyhteistyökohteissa. Kysymyksessä vastaajia pyydettiin valitsemaan kahdeksankohtaisesta listasta enintään kolme teemaa. Edellä mainittujen lisäksi muut eivät saaneet yli 20 prosentin suosiota. Elinkeinoelämän kehitys oli 17 prosentin mielestä kolmen tärkeimmän joukossa, ympäristönsuojelu 15:en. 12 prosenttia kiinnittäisi erityishuomiota maa- ja metsätalouteen. Vain 9 prosenttia nosti kehitysyhteistyön kohteiden teollisen ja teknologisen kehityksen sekä infrastruktuurin kohentamisen kolmen tärkeimmän teeman joukkoon. Aidsin torjunta kehitysyhteistyön tärkein päämäärä Suomalaiset pitävät hiv:n ja aidsiin torjumista tärkeimpänä yksittäisenä maamme kehitysyhteistyön päämääränä. 51 prosenttia tutkimukseen osallistuneista valitsi tämän teeman. Jälleen vastaajille sallittiin enintään kolme valintaa. Seitsemän asiaa sai useamman kuin joka neljännen kannatuksen. Kaksi suomalaista viidestä (40 %) pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä keinona vähentää kehitysmaiden köyhyyttä. Lähes yhtä moni (38 %) tavoittelee sen avulla tasa-arvon, kansanvallan ja ihmisoikeuksien edistämistä tai väestönkasvun hillitsemistä (37 %). Runsaan neljäsosan vajaan kolmasosan mielestä maailmanlaajuisen turvallisuuden lisääminen (34 %), ympäristöuhkien torjuminen sekä varallisuuserojen tasoittaminen rikkaiden ja köyhien maiden välillä (molemmat 27 %) ovat keskeisiä kehitysyhteistyöpolitiikan tavoitteita.

3 3 Joka kymmenes hakee näillä toimilla taloudellisen vuorovaikutuksen lisäämistä yleensä. Marginaalinen joukko pitää kehitysyhteistyöpolitiikkaa keinona suomalaisyritysten kansainvälistymisessä tai niille annettavana apuna päästä kehitysmaiden markkinoille. Kauppa- ja kehitysyhteistyöpolitiikan rooleista epätietoisuutta Kun tutkimukseen osallistuneilta kysyttiin kauppa- ja kehitysyhteistyöpolitiikan välistä toivottavaa painopistettä, joka kolmas ei osannut ottaa kantaa. 31 prosentin mielestä niiden tulee olla sopusoinnussa keskenään. Vajaa viidesosa (19 %) totesi, että kauppapolitiikan pitää tukea kehitysyhteistyöpolitiikkaa esim. kehitysmaatuontia edistämällä. Selvästi harvemman mielestä asetelman tulee olla päinvastainen eli kehitysyhteistyön pitäisi tukea kauppapolitiikkaa vaikkapa suomalaisten yritysten vientiponnistuksia edistämällä. 14 prosentin mielestä nämä kaksi politiikan lohkoa ovat kaksi niin erilaista asiaa, ettei niitä pitäisi sekoittaa toisiinsa. Miehet korostivat teemojen keskinäistä riippuvuutta enemmän kuin naiset. Eniten väestöryhmittäistä vaihtelua oli niiden osuuksissa, joiden mielestä politiikkalohkojen tavoitteiden pitää olla sopusoinnussa. Vaihtelun syynä oli useimmiten se, että vailla mielipidettä olevien osuus vaihtelu saman verran, mutta vastakkaiseen suuntaan: mitä enemmän jälkimmäisiä oli, sitä pienempi oli ensin mainittujen osuus. Mitä iäkkäämmästä henkilöstä on kyse, sitä voimakkaammin hän vaatii kauppa- ja kehitysyhteistyöpolitiikan tavoitteiden sopusointua. Samasta syystä erottuvat enemmän koulutetut (opisto-/korkeakoulututkinto) vähemmän muodollista oppia saaneista. Kehitysyhteistyötä koskeva informaatio Tietoa saatavissa vähintään kohtuullisesti 43 prosentin mielestä Suomessa on saatavissa riittävästi tietoa kehitysyhteistyöstä ja kehitysmaista. 28 prosenttia on asiasta päinvastaista mieltä. 29 prosentilla ei ole asiasta mielipidettä. Mielipiteet jakaantuvat varsin tasaisesti kaikissa tutkituissa väestöryhmissä. Itäsuomalaiset tosin ovat keskimääräistä hieman vakuuttuneempia, että tietoa tarvittaessa löytyy. Joka toinen kehitysmaissa käynyt on samaa mieltä. Toisaalta heissä on jonkin verran keskimääräistä enemmän niitäkin, jotka eivät pidä Suomesta saatavaa informaatiota riittävänä.

4 4 Usein tällä tavalla ajattelevat myös monet sellaiset, joilla on henkilökohtaisia kontakteja kehitysmaihin tai niiden asukkaisiin, sekä osin myös 60-vuotiaat ja iäkkäämmät. Varsinkin viranomaisten antamaa informaatiota pidetään luotettavana Kansalaisten selkeä enemmistö luottaa kehitysmaista ja kehitysyhteistyöstä kertovaan informaatioon. Luottamusta löytyy niin viranomaisten kuin kansalaisjärjestöjenkin tiedotusta kohtaan. Kolme suomalaista viidestä luottaa myös tiedotusvälineiden asiasta antamaan tietoon. Viranomaistieto on silti omassa luokassaan. 15 prosenttia pitää sitä erittäin luotettavana, 60 prosenttia melko luotettavana. Kansalaisjärjestöjen jakaman informaation osalta vastaavat luvut ovat 8 ja 60 prosenttia, median 4 ja 51. Kaikkien tutkittujen väestöryhmien enemmistöt luottavat viranomaisten antamaan tietoon. Keskimääräistä useammin niin tekevät korkeakoulututkinnon suorittaneet. Myös ja vuotiaiden luottamus viranomaistietoon ylittää koko joukon keskiarvon. Mitä iäkkäämmistä henkilöistä on kyse, sitä voimakkaamman varjon he asettavat viranomaistiedoille. Silti kriittisimmässäkin ryhmässä eli 60 vuotta täyttäneissä ja iäkkäämmissä, luottamuspulansa ilmaisevien osuus jää neljännekseen (24 %). Televisio ja sanomalehdet tärkeimmät tiedonlähteet Televisio ja sanomalehdet ovat tavallisille suomalaisille ylivertaiset kehitysmaita ja kehitysyhteistyötä koskevat tiedonlähteet. Runsas kolme neljäsosaa kansalaisista saa tietoa televisiosta, lehdistä vain hieman harvempi. Radiolla on merkitystä runsaalle neljäsosalle, yleisaikakauslehdillä joka viidennelle. Internetistä tämän aihepiirin tietoa hankkii vain kahdeksasosa (13 %). Muita, marginaalisemman osan hyödyntämiä, lähteitä ovat mm. kirjat alan erikoislehdet (kuten Kehitys, Kumppani, Kehitysuutiset) sekä erilaiset puhetilaisuudet, seminaarit ja näyttelyt. Yksittäisemmissä tapauksissa tietoa saadaan myös kouluista sekä kirkoista ja seurakunnista. Televisio on tärkeä tiedonlähde kaikille: jokaisen tutkitun väestöryhmän selkeä enemmistö mainitsi sen. Mitä iäkkäämmästä henkilöstä on kyse, sitä merkittävämpi television rooli on. Myös ne, joilla ei ole henkilökohtaisia kokemuksia kehitysmaista, mainitsivat keskimääräistä useammin television. Radion merkitys kehitysmaita koskevan tiedon välittäjänä vaihtelee voimakkaasti väestöryhmittäin. Iäkkäimmille se on selvästi tärkeämpi kuin nuoremmille. Toisaalta alle 25- vuotiaat saavat sieltä enemmän tietoa kuin vaikkapa vuotiaat. Radio on merkittävin vailla ammatillista koulutusta oleville. Heidän parissaan radion merkitys on puolitoistakertainen verrattuna koko väestöön keskimäärin.

5 5 Kehitysyhteistyövaroja koskevat käsitykset Enemmistö toivottaisi lisäpanostukset tervetulleiksi Enemmistö suomalaisista osaa määritellä maamme kehitysyhteistyön määrän melko hyvin. 25 prosenttia arvioi sen olevan 0,3 prosenttia bruttokansantulosta ja 23 prosentin mielestä oikea luku on 0,4 prosenttia. Tuorein vahvistettu luku (vuodelta 2003) on 0,35 prosenttia. OECD:n arvion mukaan Suomen kehitysyhteistyöpanostus on samaa luokkaa myös vuonna prosenttia pitää todennäköisenä, että yhteistyövarat yltävät 0,5 prosenttiin. Neljä suomalaista sadasta uskoo panostuksen olevan suositusten mukainen 0,7 prosenttia bruttokansantulosta. Runsas neljäsosa (27 %) ei tiennyt, kuinka paljon Suomen antama kehitysyhteistyön määrä on. Iäkkäimmillä ja koulutetuimmilla paras käsitys kehitysavun määrästä Lähimpänä oikeata vastausta olleet vaihtoehdot (0,3 % ja 0,4 %) valinneiden osuudet yhdistettiin väestöryhmittäistä vertailua varten. Vaikuttaa siltä, että oikea tieto opitaan toisaalta iän, toisaalta koulutuksen karttuessa. Kun koko joukosta 48 prosenttia valitsi jommankumman em. vaihtoehdoista, 60 vuotta täyttäneiden ja iäkkäämpien ryhmässä vastaava luku on 61 prosenttia. 64 prosenttia korkeakoulututkinnon suorittaneista teki saman valinnan. Pääkaupunkiseudulla asuvien parissa kyseinen luku on 56 prosenttia. 61 prosenttia kehitysmaissa vierailleista teki oikean valinnan. Niiden parissa, joilla on henkilökohtaisia kontakteja kehitysmaihin, vastaava luku on 62 prosenttia. Enemmistö kasvattaisi kehitysyhteistyöresursseja Joka viides pitää suositusten mukaista 0,7 prosenttia Suomelle sopivana kehitysyhteistyöpanoksena. Runsas neljäsosa katsoo 0,5 prosentin riittävän. Viidesosa väestöstä tyytyisi vähempään. 11 prosenttia puolestaan edellyttää vähintään prosenttiin tai ylikin yltävää osuutta. Jälleen melko moni ei osannut muodostaa mielipidettä asiasta. 20 prosenttia vastanneista valitsi ei osaa sanoa -vaihtoehdon.

6 6 Myös monet korkeakoulututkinnon suorittaneet sekä pääkaupunkiseudulla asuvat nostaisivat Suomen kehitysavun kyseiselle tasolle vuotiaat erottuvat muista ikäryhmistä. Myös kehitysmaissa käyneet tai sieltä kontakteja hankkineet (jälkimmäisten enemmistö) esittää vaatimuksen avun nostamisesta vähintään 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta. Kehitysyhteistyömäärärahojen kasvattamisesta erimielisyyttä Mielipiteet käyvät käytännössä tasan puolesta ja vastaan, kun kysytään, pitäisikö Suomen kasvattaa kehitysyhteistyömäärärahojaan: puolesta on 36 ja vastaan 37 prosenttia. 27 prosentilla ei ole asiaan kantaa. Kysymys herättää melko suuria näkemyseroja eri väestöryhmien välille. Esim. yli 50- vuotiaista prosenttia kannattaa määrärahojen nostamista, kun vuotiaissa on yhtä paljon asiaa vastustavia. Lähes joka toinen (47 %) pääkaupunkiseudulla asuva soisi, että varoja nostettaisiin. Maaseudulla mielipiteen jakaa ainoastaan vajaa kolmannes (30 %). Mitä korkeampaa ammatillista koulutusta henkilö on saanut, sitä todennäköisemmin hän kannattaa kehitysyhteistyömäärärahojen kasvattamista nykyisestä. Korkeakoulututkinnon suorittaneista niin ajattelee 46 ja opistotason tutkinnon hankkineista 42 prosenttia. Ammattikurssin (31 %) tai -koulun (30 %) käyneiden parissa harvempi kuin joka kolmas ajattelee vastaavalla tavalla. Avun lisäämisen puolella ovat kehitysmaissa vierailleet ja sinne kontakteja hankkineet. 54 prosenttia ensin mainituista ja 62 prosenttia jälkimmäisistä kehottaa lisäämään Suomen kehitysyhteistyövaroja. Lisäpanokset otettaisiin pääosin verotuksen avulla Lisäpanoksia vaativilta kysyttiin vapaamuotoisesti ideoita avun rahoittamiseen. Vastauksissa viitattiin useimmiten tavalla tai toisella verotukseen. 18 prosentin mielestä varat pitäisi ottaa budjetista, valtiolta, verovaroista tai verotuloista. 7 prosenttia yrityksiltä yritysveroin. 15 prosenttia kiristäisi verotusta tai pääomaverotusta, nipistäisi summan kansanedustajien tai muiden hyväosaisten palkoista tai turhasta kulutuksesta. Kahdeksan prosentin mielestä summa pitäisi hankkia keräyksin tai ottaa RAY:n ja Veikkaus Oy:n voittovaroista. Kuusi prosenttia tehostaisi julkista hallintoa ja palveluja ja sijoittaisi niin syntyvät säästöt kehitysapuun. YK:n vuosituhattavoitteet heikosti tunnettuja

7 7 Vain 14 prosenttia tuntee YK:n yleiskokouksen syyskuussa 2000 hyväksymän vuosituhatjulistuksen tavoitteita. Julistuksessa keskitytään vallitsevaan epätasa-arvoon ja kehitysongelmiin sekä asetetaan konkreettisia kehitystavoitteita, jotka pyritään tavoittamaan vuoteen 2015 mennessä. 60-vuotiaissa ja vanhemmissa on keskimääräistä hieman enemmän (20 %) asian tuntevia. Pääkaupunkiseutulaiset (myös 20 %) erottuvat muualla asuvista samasta syystä. Parhaiten asian tunnetaan kehitysmaissa käyneiden parissa sekä niiden joukossa, joilla on kontakteja kehitysmaihin. Molemmissa ryhmissä joka neljäs on tietoinen asiasta. Tavoitteita tuntevilta kysyttiin, osaavatko he nimetä niitä tai joitakin niistä. 39 prosenttia (eli noin 5 % koko tutkimusta joukosta) kykeni. Useimmiten viitattiin köyhyyden puolittamiseen tai vähentämiseen, nälän poistamiseen, naisen aseman parantamiseen ja tasa-arvon lisäämiseen. Myös yksittäisiä koulutukseen ja aidsin kukistamiseen liittyviä mainintoja esiintyi. Kun yksittäisiä tavoitteita maininneita vastaajia pyydettiin kertomaan, mikä niistä on heidän mielestään kaikkein tärkein, edellä mainitut seikat saivat koko lailla yhtä paljon kannatusta. Kun tavoitteita maininneilta vastaajilta tiedusteltiin, mistä he ovat saaneet tietoa näistä asioista, heidän kommenttinsa myötäilivät melko hyvin niitä vastauksia, mitä saatiin kysyttäessä yleisiä kehitysyhteistyön tietolähteitä. Toisin sanoen televisio ja sanomalehdet nousivat aivan omaan luokkaansa. Ne, jotka eivät suoraan maininneet näistä kumpaakaan, kertoivat yleensä saaneensa informaatiota mediasta tai tiedotusvälineistä, eli käytännössä mitä todennäköisimmin pääsääntöisesti lehdistä ja televisiosta. Kehitysyhteistyön tehokkuus Kaikkia muotoja tarvitaan, tuloksellisuudesta erilaisia käsityksiä Joka toinen suomalainen arvioi, että kehitysyhteistyössä tarvitaan sekä kahdenvälistä että monenkeskistä yhteistyötä ja että nämä tukevat toisiaan. Neljäsosa pitää kahdenvälistä yhteistyötä tehokkaimpana kehitysavun muotona, kun yhdeksän prosenttia kallistuu uskomaan samaa monenkeskisestä toiminnasta. Kaikissa tutkituissa väestöryhmissä enemmistö tai ainakin suurin joukko pitää toimintamuotojen kombinaatiota takeena tehokkuudelle. 42 prosenttia pitää Suomen kehitysyhteistyötä tehokkaana ja tuloksellisena. Joka kolmas on eri mieltä ja 25 prosenttia ei osaa muodostaa asiasta mielipidettä.

8 8 Verojen maksaminen ja keräykset kadunmiehen tehokkaimmat henkilökohtaiset auttamistavat Verojen maksaminen ja sitä kautta osallistuminen kehitysavun rahoittamiseen on suomalaisten mielestä tehokkain tapa, millä yksityishenkilö voi auttaa kehitysmaita. 47 prosenttia on tätä mieltä. Käytännössä yhtä usea (46 %) arvelee, että tavallinen kadunmies voi auttaa tehokkaasti myös lahjoittamalla hyväntekeväisyyteen tai muihin kehitysmaiden hyväksi järjestettäviin keräyksiin. Vajaa kolmasosa pitää Reilun kaupan tuotteiden ostamista hyvänä yksityishenkilöiden käytännön kehitysapuna. 16 prosentin mielestä matkaileminen kehitysmaissa tuottaa samanlaisen hyvän. Joka viides suomalainen arvelee, että osallistumalla kehitysmaiden hyväksi toimivien organisaatioiden työhön, yksityishenkilöt voivat auttaa niitä. Noin kymmenesosan mielestä samantyyppinen vaikutus saavutetaan vaatimuksilla helpottaa kehitysmaiden tuotteiden markkinoillepääsyä, tukemalla yhteiskunnallisesti vastuullista sijoitus- ja yritystoimintaa tai painostamalla poliitikkoja antamaan lisää kehitysaputukea. Seitsemäntoista prosentin mielestä kehitysapukysymykset ovat sellaisia, ettei yksityishenkilö pysty vaikuttamaan niissä mitenkään. Tyytyväisyys Suomen toimintaan katastrofitilanteissa Hallitukselle annetaan etupäässä puhtaat paperit, tsunamiapua kehutaan Suomalaisten enemmistö suhtautuu suhteellisen positiivisesti maamme toimintaan katastrofitilanteissa. 78 prosenttia on ainakin melko tyytyväinen Suomen reaktionnopeuteen maailman ongelmatilanteissa. 74 prosentin mielestä myös annettavan avun määrään on oltava tyytyväinen. 70 prosenttia arvioi kohteiden valinnan onnistuneen tyydyttävästi. Eri väestöryhmien mielipiteet eivät vaihtele paljonkaan väestöryhmittäin mistään näistä kolmesta asiasta. Tyytyväisten osuus tosin lisääntyy siirryttäessä kohti varttuneempia väestöryhmiä, mutta tämä johtuu enemmänkin siitä, että vailla mielipidettä olevien määrän vähenee kuin että käsitykset suuresti vaihtuisivat iän myötä. Ne, joilla on kontakteja kehitysmaihin, ovat hieman keskimääräistä tyytyväisempiä Suomen katastrofialueille toimittaman avun määrään, reagoinnin nopeuteen ja pääkaupunkiseudulla asuvat kohteiden valintaan. Erot ovat kuitenkin hyvin vähäiset.

9 9 Vastaajat saivat vapaasti kommentoida Suomen tsunamiapua haluamallaan tavalla. Useissa vastauksissa annettiin tunnustusta. Sanottiin, että kyseessä on paljon rahaa tai suuri summa (6 %), riittävä tai avokätinen avustus (10 %), tarpeeseen tullut määrä (13 5), joka meni oikeaan osoitteeseen tai hyvään tarkoitukseen (5 %). Joka neljäs (24 %) ei ottanut sen tarkemmin kantaa, mutta totesi asian olleen hienon, hyvän tai ainakin OK. Osa esitti kritiikkiä. Joka kymmenennessä vastauksessa todettiin, että lähempääkin löydettäisiin autettavaa. 13 prosenttia pelkää tai epäilee, että suuri osa avusta päätyy muiden kuin sitä tarvitsevien taskuun. 7 prosenttia kritisoi muuten todeten, että rahaa annettiin liikaa, se kohdennettiin väärin tai että kyseessä on hukkaan heitetty raha. Varttuneilla ja koulutetuilla pääkaupunkiseutulaisilla eniten kontakteja kehitysmaihin Kahdeksalla prosentilla on kontakteja kehitysmaihin tai niiden ihmisiin. 12 prosenttia on lisäksi vieraillut niissä. Keskimääräistä useammin kyse on koulutetuista, pääkaupunkiseudulla asuvasta jo keski-ikään ehtineestä henkilöstä. Tutkimuksen suorittaminen Aineisto kerättiin välisenä aikana Gallup Kanavalla. Kyseessä on suomalaisia edustava kotitalouspaneeli. Internet-taloudet käyttävät vastaamisessa tietokonettaan. Kukaan ei voi ilmoittautua kanavavastaajaksi vaan osallistujat rekrytoidaan erikseen. Valikoitumisen taustalla on täten satunnaisotanta. Kunkin periaatteellisen suostumuksensa antaneen on lisäksi täytettävä vaaditut, suhteellisen ankarat ryväsotannan kriteerit, ennen kuin talous hyväksytään osaksi Gallup Kanavaa. Kysymykset lähetetään joka talouksiin linjasiirtona perjantaisin. Talouksien jäsenet vastaavat itsenäisesti kysymyksiin pidennetyn viikonlopun aikana. Vastaukset tallentuvat automaattisesti vastaamisen yhteydessä ja siirtyvät - jälleen sähköisesti - TNS Gallupin tietojärjestelmään. Noin puolet joukosta hyödyntää vastatessaan omaa tietokonettaan ja datayhteyttään. Sille osalle joukkoa, jolla ei ole käytettävissään kotonaan Internet -yhteyttä on toimitettu erityinen vastauslaite. Näin Gallup Kanavaa ei missään olosuhteissa voi rinnastaa mihinkään markkinoiden Internet -paneeliin, joissa osallistumiseen riittää useimmiten pelkkä ilmoittautuminen. Edustavuudesta ei pidetä lainkaan väliä ja sama vastaaja voi olla mukana määräämättömän ajan.

10 10 Gallup Kanavan talouksista vaihdetaan noin 1/3 vuosittain. Tämä takaa toisaalta vastaajien ammattimaistumisen ehkäisyn, toisaalta antaa mahdollisuuden hyödyntää järjestelmän paneeliominaisuutta (eri ajankohtina tehdyt kyselyt voidaan yhdistää yhdeksi dataksi). Gallup Kanavassa yhdistyvät kirjekyselyn vastaajalle suoma rauha paneutua kysymyksiin omalla ajallaan, käyntitutkimusten tarjoama valtakunnallinen edustavuus ja puhelintutkimusten tarjoama nopeus. Lisäksi vastaajakato on selvästi vähäisempi kuin muissa aineistonkeruutavoissa. Gallup Kanava on toiminut vuodesta 1989 lähtien, joten tekninen valmius on ehtinyt kehittyä hyvälle tasolle. Yhteensä tehtiin haastattelua. Haastateltu joukko edustaa maamme vuotiasta väestöä pl. Ahvenanmaan maakunta. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on keskimäärin noin +2,5 prosenttiyksikköä.

11 11 MIELUISIN SUOMEN KEHITYSYHTEISTYÖN KOHDE (%) % Afrikka 2 Pitkittyneistä kriiseistä kärsineet alueet, esim. Kongo ja Sudan Suomen lähialueet 1 1 Tsunamista/muista luonnonkatastrofeista kärsineet alueet Aasia Etelä ja Väli-Amerikka Afganistan, Irak/ tai vastaavat jälleenrakennuskohteet 1% 1% 2% Ei osaa sanoa

12 12 MIELUISIN SUOMEN KEHITYSYHTEISTYÖN KOHDE: AFRIKKA (%) % 40% KAIKKI 2 Nainen Mies 2 Alle 25 v v v v Pääkaupunkiseutu Muu kaupunki Maaseutu 2 2 Uusimaa Etelä-Suomi Itä-Suomi Väli-Suomi Pohjois-Suomi Ei ammatillista koulutusta Ammattikurssi Ammattikoulu Opistotaso/ AMK Korkeakoulu KESK SDP KOK VAS VIHR 32% 3 3 Kontakteja kehitysmaihin Käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan 2 3 3

13 13 MIELUISIN SUOMEN KEHITYSYHTEISTYÖN KOHDE: SUOMEN LÄHIALUEET (%) % 40% KAIKKI 1 Nainen Mies 1 Alle 25 v v v v Pääkaupunkiseutu Muu kaupunki Maaseutu Uusimaa Etelä-Suomi Itä-Suomi Väli-Suomi Pohjois-Suomi Ei ammatillista koulutusta Ammattikurssi Ammattikoulu Opistotaso/ AMK Korkeakoulu 1 1 KESK SDP KOK VAS VIHR 1 1 Kontakteja kehitysmaihin Käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan 1

14 14 KEHITYSYHTEISTYÖN TÄRKEIMMÄT ALAT (%) % 40% 80% 100% Terveydenhuolto ja väestökysymykset 7 Opetus 5 Vesihuolto 5 Ihmisoikeudet, demokratia, tasa-arvo ja hyvä hallinto 41% Elinkeinoelämän kehitys Ympäristönsuojelu 1 Maa ja metsätalous Teollinen ja teknologinen kehitys, infrastruktuuri EI osaa sanoa

15 15 SUOMEN KEHITYSYHTEISTYÖN TÄRKEIMMÄT PÄÄMÄÄRÄT (%) % 40% 50% Tartuntatautien kuten hivin ja aidsin torjunta 51% Kehitysmaiden köyhyyden vähentäminen Tasa arvon, kansanvallan ja ihmisoikeuksien edistäminen Väestönkasvun hillitseminen Maailmanlaajuisen turvallisuuden lisääminen 40% Ympäristöuhkien torjuminen Rikkaiden ja köyhien maiden varallisuuserojen tasoittaminen Taloudellisen vuorovaikutuksen lisääminen Suomalaisten yritysten auttaminen kehitysmaiden markkinoille Suomen ja suomalaisten kansainvälistyminen 2% Ei osaa sanoa

16 16 KÄSITYKSET KAUPPA- JA KEHITYSYHTEISTYÖPOLITIIKAN KESKINÄISESTÄ SUHTEESTA (%) % Kauppapolitiikan ja kehitysyhteistyöpolitiikan tavoitteiden pitää olla sopusoinnussa keskenään. Kauppapolitiikan pitää tukea kehitysyhteistyötä, esim. kehitysmaatuontia edistämällä. 1 Kauppapolitiikka ja kehitysyhteistyöpolitiikka ovat kaksi eri asiaa, eikä niitä pidä sekoittaa toisiinsa. 1 Kehitysyhteistyön pitää tukea kauppapolitiikkaa, esimerkiksi suomalaisten yritysten vientiponnistuksia edistämällä. Ei osaa sanoa

17 17 KÄSITYKSET KAUPPA- JA KEHITYSYHTEISTYÖPOLITIIKAN KESKINÄISESTÄ SUHTEESTA (%) Kaksi eri asiaa Kauppapolitiikan pitää tukea kehitysyhteistyötä Kehitysyhteistyön pitää tukea kauppapolitiikkaa Tavoitteiden pitää olla sopusoinnussa Ei osaa sanoa 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % KAIKKI 1 1 Nainen 3 3 Mies 1 2 Alle 25 v v v v % % Pääkaupunkiseutu Muu kaupunki Maaseutu Uusimaa 1 32% 2 Etelä-Suomi Itä-Suomi Väli-Suomi 1 Pohjois-Suomi 1 32% 40% Ei ammatillista koulutusta Ammattikurssi Ammattikoulu Opistotaso/ AMK 1 3 Korkeakoulu KESK SDP KOK VAS VIHR % Kontakteja kehitysmaihin 3 3 Käynyt kehitysmaissa 1 3 Ei kumpaakaan 1

18 18 KÄSITYKSET SIITÄ, KUINKA HYVIN SUOMALAISYRITYKSET KANTAVAT YHTEISKUNTAVASTUUTA (%) Erittäin hyvin Melko hyvin Ei osaa sanoa Melko huonosti Erittäin huonosti 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % KAIKKI 40% Nainen 40% 3 1 Mies Alle 25 v 3 4 1% v v % v % Pääkaupunkiseutu Muu kaupunki 40% 32% Maaseutu 41% 3 1 Uusimaa Etelä-Suomi 2% 3 41% 2 3 Itä-Suomi 42% 2 2% Väli-Suomi Pohjois-Suomi 41% Ei ammatillista koulutusta 2% 3 3 Ammattikurssi 2% Ammattikoulu 4 40% 2 32% 1 Opistotaso/ AMK 4 2 Korkeakoulu 3 2 KESK SDP 2% 4 42% KOK 5 1 2% VAS - VIHR 2% % Kontakteja kehitysmaihin Käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan 4 42% 1 32% 1

19 19 ONKO SUOMESSA SAATAVILLA RIITTÄVÄSTI TIETOA KEHITYSYHTEISTYÖSTÄ JA KEHITYSMAISTA? (%) Kyllä Ei osaa sanoa Ei 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % KAIKKI Nainen Mies 41% % 2 Alle 25 v v v v Pääkaupunkiseutu Muu kaupunki Maaseutu 4 42% % 2 2 Uusimaa Etelä-Suomi Itä-Suomi Väli-Suomi Pohjois-Suomi 4 42% 50% 41% % Ei ammatillista koulutusta 4 2 Ammattikurssi Ammattikoulu Opistotaso/ AMK Korkeakoulu 4 40% KESK SDP KOK VAS VIHR % % 4 Kontakteja kehitysmaihin Käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan 4 50% % 3 2

20 20 ERI TAHOILTA SAADUN KEHITYSMAITA JA KEHITYSYHTEISTYÖTÄ KOSKEVAN TIEDON LUOTETTAVUUS (%) Erittäin luotettavaa Melko luotettavaa Ei osaa sanoa Ei kovin luotettavaa Erittäin epäluotettavaa 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % Viranomaisten antama tieto 1 Kansalaisjärjestöjen antama tieto Tiedotusvälineiden antama tieto 51% 2

21 21 ERI TAHOILTA SAADUN TIEDON LUOTETTAVUUS: VIRANOMAISTEN ANTAMA TIETO (%) Erittäin luotettavaa Melko luotettavaa Ei osaa sanoa Ei kovin luotettavaa Erittäin epäluotettavaa 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % KAIKKI 1 Nainen 1 62% 2% Mies 1 5 Alle 25 v 4 1% v v % v 61% % Pääkaupunkiseutu Muu kaupunki Maaseutu 61% 2% Uusimaa 1 6 Etelä-Suomi Itä-Suomi Väli-Suomi Pohjois-Suomi 1 5 2% Ei ammatillista koulutusta Ammattikurssi 61% 1 Ammattikoulu 5 1 Opistotaso/ AMK Korkeakoulu 6 6 2% KESK SDP KOK VAS 6 52% 1% VIHR 6 Kontakteja kehitysmaihin Käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan %

22 22 ERI TAHOILTA SAADUN TIEDON LUOTETTAVUUS: KANSALAISJÄRJESTÖJEN ANTAMA TIETO (%) Erittäin luotettavaa Melko luotettavaa Ei osaa sanoa Ei kovin luotettavaa Erittäin epäluotettavaa 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % KAIKKI Nainen 6 2% Mies 5 Alle 25 v 1 5 1% v v v Pääkaupunkiseutu 62% 1 Muu kaupunki Maaseutu Uusimaa Etelä-Suomi 6 62% 1 Itä-Suomi 5 1 Väli-Suomi Pohjois-Suomi 52% 5 1 Ei ammatillista koulutusta Ammattikurssi 2 Ammattikoulu Opistotaso/ AMK Korkeakoulu 5 KESK 5 1 SDP 6 1 KOK VAS 1 52% 5 2 2% VIHR 7 Kontakteja kehitysmaihin 6 2% 1 Käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan 5 6 1

23 23 ERI TAHOILTA SAADUN TIEDON LUOTETTAVUUS: TIEDOTUSVÄLINEIDEN ANTAMA TIETO (%) Erittäin luotettavaa Melko luotettavaa Ei osaa sanoa Ei kovin luotettavaa Erittäin epäluotettavaa 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % KAIKKI 51% 2 Nainen 5 2 Mies 4 2 Alle 25 v % v v v 5 51% Pääkaupunkiseutu 5 2 Muu kaupunki 51% Maaseutu 4 2 Uusimaa 5 2 Etelä-Suomi Itä-Suomi 2% 50% 50% Väli-Suomi 40% 3 Pohjois-Suomi 4 2 Ei ammatillista koulutusta 4 Ammattikurssi 2% Ammattikoulu Opistotaso/ AMK 5 Korkeakoulu 5 2 KESK 5 2 SDP KOK 52% 5 VAS 4 3 VIHR 5 2 Kontakteja kehitysmaihin 5-3 Käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan

24 24 KEHITYSYHTEISTYÖTÄ JA KEHITYSMAITA KOSKEVAT TIEDONLÄHTEET (%) % 40% 80% 100% Televisiosta Sanomalehdistä 72% 7 Radiosta Yleisaikakauslehdistä Internetistä Omalta tuttavapiiriltä Kirjoista Alan erikoislehdistä (Kehitys, Kumppani, Kehitysuutiset) Puhetilaisuuksista, seminaareista, näyttelyistä Muualta Ei osaa sanoa

25 25 KEHITYSYHTEISTYÖTÄ JA KEHITYSMAITA KOSKEVAT TIEDON LÄHTEET: TELEVISIO (%) % 40% 80% 100% KAIKKI 7 Nainen Mies 7 7 Alle 25 v v v v % % 8 Pääkaupunkiseutu Muu kaupunki Maaseutu Uusimaa Etelä-Suomi Itä-Suomi Väli-Suomi Pohjois-Suomi % 7 80% Ei ammatillista koulutusta Ammattikurssi Ammattikoulu Opistotaso/ AMK Korkeakoulu % 80% KESK SDP KOK VAS VIHR % 8 80% Kontakteja kehitysmaihin Käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan %

26 26 KEHITYSYHTEISTYÖTÄ JA KEHITYSMAITA KOSKEVAT TIEDON LÄHTEET: RADIO (%) % 40% 80% 100% KAIKKI Nainen Mies 2 Alle 25 v v v v % Pääkaupunkiseutu Muu kaupunki Maaseutu 2 3 Uusimaa Etelä-Suomi Itä-Suomi Väli-Suomi Pohjois-Suomi Ei ammatillista koulutusta Ammattikurssi Ammattikoulu Opistotaso/ AMK Korkeakoulu 3 32% 1 4 KESK SDP KOK VAS VIHR Kontakteja kehitysmaihin Käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan 2 2

27 27 ARVIOT SUOMEN KEHITYSYHTEISTYÖN MÄÄRÄSTÄ (% BRUTTOKANSANTULOSTA) (%) % ,1 % tai alle 0,3 % 0,4 % 0,5 % 0,7 % 1,0 % yli 1,0% Ei osaa sanoa 1% 1% 1 2 2

28 28 ARVIOT SUOMEN KEHITYSYHTEISTYÖN MÄÄRÄSTÄ: 0,3 TAI 0,4 % MAININNEET (%) % 40% 80% KAIKKI 4 Nainen Mies 4 51% Alle 25 v v v v % 5 61% Pääkaupunkiseutu Muu kaupunki Maaseutu Uusimaa Etelä-Suomi Itä-Suomi Väli-Suomi Pohjois-Suomi 51% Ei ammatillista koulutusta Ammattikurssi Ammattikoulu Opistotaso/ AMK Korkeakoulu 3 42% KESK SDP KOK VAS VIHR % 5 6 Kontakteja kehitysmaihin Käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan 4 62% 61%

29 29 SUOMELLE SOPIVANA PIDETTY KEHITYSYHTEISTYÖN MÄÄRÄ (% BRUTTOKANSANTULOSTA) (%) % Ei yhtään 0,1 % 0,3 % 0,5 % 0,7 % 1,0 % 1,5 % tai enemmän Ei osaa sanoa 2% 2

30 30 SUOMELLE SOPIVANA PIDETTY KEHITYSYHTEISTYÖN MÄÄRÄ: 0,7 % TAI ENEMMÄN MAININNEET (%) % 40% 80% KAIKKI 3 Nainen Mies 3 Alle 25 v v v v % Pääkaupunkiseutu Muu kaupunki Maaseutu 4 Uusimaa Etelä-Suomi Itä-Suomi Väli-Suomi Pohjois-Suomi % 3 Ei ammatillista koulutusta Ammattikurssi Ammattikoulu Opistotaso/ AMK Korkeakoulu 32% KESK SDP KOK VAS VIHR % 62% Kontakteja kehitysmaihin Käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan 4 51%

31 31 PITÄISIKÖ SUOMEN KASVATTAA KEHITYSYHTEISTYÖMÄÄRÄRAHOJAAN? (%) Kyllä Ei osaa sanoa Ei 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % KAIKKI 3 3 Nainen 40% 32% 2 Mies 3 4 Alle 25 v v 40% v v Pääkaupunkiseutu Muu kaupunki % 3 Maaseutu 2 40% Uusimaa Etelä-Suomi Itä-Suomi 2 4 Väli-Suomi Pohjois-Suomi % Ei ammatillista koulutusta 3 Ammattikurssi Ammattikoulu % 4 Opistotaso/ AMK Korkeakoulu 42% KESK % SDP KOK 40% VAS VIHR 51% Kontakteja kehitysmaihin 62% 1 Käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan 32% %

32 32 KÄSITYKSET YK:N ANTAMAN PROSENTTIMÄÄRÄISEN SUOSITUKSEN TARPEELLISUUDESTA (%) Tarpeellinen Ei osaa sanoa Ei tarvita 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % KAIKKI 52% 2 Nainen Mies 5 50% 2 2 Alle 25 v 4 40% v v v % Pääkaupunkiseutu Muu kaupunki Maaseutu 52% 50% Uusimaa 5 2 Etelä-Suomi Itä-Suomi 51% 52% Väli-Suomi Pohjois-Suomi 4 50% 2 2 Ei ammatillista koulutusta Ammattikurssi 42% Ammattikoulu Opistotaso/ AMK Korkeakoulu 6 2 KESK SDP KOK VAS VIHR 72% 1 Kontakteja kehitysmaihin Käynyt kehitysmaissa 5 71% Ei kumpaakaan 52% 2

33 33 ONKO KUULLUT YK:N VUOSITUHATTAVOITTEISTA? (%) Kyllä Ei 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % KAIKKI 1 8 Nainen Mies Alle 25 v v v v % Pääkaupunkiseutu Muu kaupunki Maaseutu 8 80% 8 Uusimaa Etelä-Suomi Itä-Suomi Väli-Suomi Pohjois-Suomi % Ei ammatillista koulutusta Ammattikurssi Ammattikoulu Opistotaso/ AMK Korkeakoulu % 8 8 KESK SDP KOK VAS VIHR % 8 82% Kontakteja kehitysmaihin Käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan

34 34 TEHOKKAAMPANA PIDETTY KEHITYSYHTEISTYÖN TAPA (%) Kahdenvälinen yhteistyö Molempia tarvitaan, yhteistyömuodot tukevat toisiaan En osaa sanoa Monenkeskinen yhteistyö 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % KAIKKI 2 4 Nainen 5 Mies 4 1 Alle 25 v v v v % Pääkaupunkiseutu Muu kaupunki Maaseutu % 4 Uusimaa Etelä-Suomi Itä-Suomi Väli-Suomi Pohjois-Suomi % Ei ammatillista koulutusta Ammattikurssi Ammattikoulu Opistotaso/ AMK Korkeakoulu % 5 1 KESK SDP KOK VAS VIHR % % 1 1 Kontakteja kehitysmaihin Käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan % 5 1

35 35 KUINKA HYVIN VASTAA KÄSITYSTÄ: SUOMEN KEHITYSYHTEISTYÖ ON TEHOKASTA JA TULOKSELLISTA (%) Erittäin hyvin Melko hyvin Ei osaa sanoa Melko huonosti Erittäin huonosti 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % KAIKKI1% 41% 2 2 Nainen1% 41% 2 Mies 2% 41% 2 Alle 25 v1% v1% 41% % v1% v2% 4 40% % 4 3 Pääkaupunkiseutu1% 3 3 Muu kaupunki1% Maaseutu 2% 4 40% % Uusimaa 2% Etelä-Suomi1% Itä-Suomi % 42% % Väli-Suomi 1% 41% 2 2 Pohjois-Suomi 42% 2 2% Ei ammatillista koulutusta 1% Ammattikurssi 2% Ammattikoulu1% Opistotaso/ AMK1% 41% Korkeakoulu 2% KESK 1% 4 1 1% SDP1% KOK VAS 1% VIHR Kontakteja kehitysmaihin 2% 42% 40% Käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan1%

36 36 TEHOKKAIMMAT TAVAT AUTTAA KEHITYSMAITA YKSITYISHENKILÖNÄ (%) % 40% 50% Maksamalla veroja, joista osa menee valtion antamaan kehitysapuun. Tekemällä lahjoituksia hyväntekeväisyyteen/ muihin kehitysmaiden hyväksi järjestettäviin keräyksiin. 4 4 Ostamalla Reilun kaupan tuotteita. Osallistumalla kehitysmaiden hyväksi toimivien organisaatioiden toimintaan. Matkailemalla kehitysmaassa turistina 1 Painostamalla poliitikkoja helpottamaan kehitysmaatuotteiden markkinoille pääsyä. Tukemalla yhteiskunnallisesti vastuullista yritysja sijoitustoimintaa. Painostamalla poliitikkoja lisäämään valtion kehitysmaille antamaa apua. Muulla tavalla Ei usko pystyvänsä auttamaan yksityishenkilönä

37 37 TYYTYVÄISYYS SUOMEN TOIMINTAAN KATASTROFITILANTEISSA (%) Erittäin tyytyväinen Melko tyytyväinen Ei osaa sanoa Tyytymätön 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % Suomen reaktion nopeus maailman ongelmatilanteissa 1 Avun määrä 1 1 Kohteiden valinta 61% 1

38 38 TYYTYVÄISYYS SUOMEN TOIMINTAAN KATASTROFITILANTEISSA: SUOMEN REAKTIOIDEN NOPEUS (%) Erittäin tyytyväinen Melko tyytyväinen Ei osaa sanoa Tyytymätön 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % KAIKKI 1 Nainen Mies Alle 25 v v v v % 1 Pääkaupunkiseutu Muu kaupunki 2 1 Maaseutu 1 5 Uusimaa 62% Etelä-Suomi 1 61% Itä-Suomi 5 Väli-Suomi Pohjois-Suomi 1 62% Ei ammatillista koulutusta Ammattikurssi 5 61% Ammattikoulu 5 Opistotaso/ AMK Korkeakoulu KESK SDP 1 61% 6 KOK 61% VAS 1 61% VIHR 1 6 Kontakteja kehitysmaihin 1 6 2% Käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan 1 62%

39 39 TYYTYVÄISYYS SUOMEN TOIMINTAAN KATASTROFITILANTEISSA: AVUN MÄÄRÄ (%) Erittäin tyytyväinen Melko tyytyväinen Ei osaa sanoa Tyytymätön 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % KAIKKI 1 1 Nainen 1 61% 1 Mies 1 Alle 25 v v v 1 62% v Pääkaupunkiseutu Muu kaupunki Maaseutu 1 61% Uusimaa 1 6 Etelä-Suomi Itä-Suomi % Väli-Suomi 1 Pohjois-Suomi Ei ammatillista koulutusta 5 1 Ammattikurssi 1 5 Ammattikoulu Opistotaso/ AMK Korkeakoulu 1 6 KESK SDP 5 6 KOK 6 VAS VIHR 1 52% Kontakteja kehitysmaihin 71% Käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan %

40 40 TYYTYVÄISYYS SUOMEN TOIMINTAAN KATASTROFITILANTEISSA: KOHTEIDEN VALINTA (%) Erittäin tyytyväinen Melko tyytyväinen Ei osaa sanoa Tyytymätön 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % KAIKKI 61% 1 Nainen Mies Alle 25 v v v 5 61% v % 1 Pääkaupunkiseutu 6 1 Muu kaupunki 1 Maaseutu Uusimaa 6 Etelä-Suomi Itä-Suomi Väli-Suomi Pohjois-Suomi 61% 5 1 Ei ammatillista koulutusta 6 1 Ammattikurssi Ammattikoulu Opistotaso/ AMK 6 1 Korkeakoulu 61% 1 KESK 6 1 SDP 61% 1 KOK 6 1 VAS VIHR Kontakteja kehitysmaihin 6 1 Käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan 6 6 1

41 41 KONTAKTIT KEHITYSMAIHIN/KEHITYSMAALAISIIN (%) Kontakteja kehitysmaihin/kehitysmaiden ihmisiin On käynyt kehitysmaissa Ei kumpaakaan Ei osaa sanoa 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % KAIKKI 7 Nainen 7 Mies 7 Alle 25 v v v v Pääkaupunkiseutu 1 6 Muu kaupunki 7 Maaseutu 7 Uusimaa 1 70% Etelä-Suomi 7 Itä-Suomi 7 Väli-Suomi 7 Pohjois-Suomi 80% Ei ammatillista koulutusta 82% Ammattikurssi 81% Ammattikoulu 7 Opistotaso/ AMK 7 Korkeakoulu 6 2% KESK 7 SDP 7 KOK 6 VAS 72% VIHR 7 1%

42 Ulkoasiainministeriö Viestintä- ja kulttuuriosasto VKO Kehitysyhteistyötä koskevat mielipiteet 2005 Kysymykset 1. Minne päin maailmaa Suomen kehitysyhteistyötä mielestänne tulisi kohdistaa eniten? Valitkaa yksi vaihtoehto. 1) Afrikka 2) Aasia 3) Etelä- ja Väli-Amerikka 4) Suomen lähialueet 5) Afganistan, Irak/ tai vastaavat jälleenrakennuskohteet 6) Tsunamista/muista luonnonkatastrofeista kärsineet alueet 7) Pitkittyneistä kriiseistä kärsineet alueet, esim. Kongo ja Sudan 8) EOS 2. Mistä syystä kehitysyhteistyötä tulisi kohdistaa juuri tälle mainitsemallenne alueelle? 3. Mille aloille kehitysyhteistyötä tulisi mielestänne suunnata eniten? Valitkaa seuraavista aloista kolme mielestänne tärkeintä. 1) Opetus 2) Terveydenhuolto ja väestökysymykset 3) Vesihuolto 4) Ihmisoikeudet, demokratia, tasa-arvo ja hyvä hallinto 5) Elinkeinoelämän kehitys 6) Teollinen ja teknologinen kehitys, infrastruktuuri 7) Maa- ja metsätalous 8) Ympäristönsuojelu 9) EOS 4. Mitä seuraavista kehitysyhteistyön päämääristä Te pitäisitte tärkeimpinä Suomen kehitysyhteistyössä? Valitkaa kolme vaihtoehtoa. 1) Maailmanlaajuisen turvallisuuden lisääminen 2) Kehitysmaiden köyhyyden vähentäminen 3) Rikkaiden ja köyhien maiden varallisuuserojen tasoittaminen 4) Taloudellisen vuorovaikutuksen lisääminen 5) Tartuntatautien kuten hivin ja aidsin torjunta 6) Väestönkasvun hillitseminen 7) Tasa-arvon, kansanvallan ja ihmisoikeuksien edistäminen 8) Ympäristöuhkien torjuminen 9) Suomen ja suomalaisten kansainvälistyminen 10) Suomalaisten yritysten auttaminen kehitysmaiden markkinoille 11) EOS 5. Mitä mieltä olette Suomen kauppapolitiikan ja kehitysyhteistyöpolitiikan keskinäisestä suhteesta? Mikä ao. vaihtoehdoista vastaa lähinnä omaa mielipidettänne? 1(5)

43 1) Kauppapolitiikka ja kehitysyhteistyöpolitiikka ovat kaksi eri asiaa eikä niitä pidä sekoittaa toisiinsa. 2) Kauppapolitiikan pitää tukea kehitysyhteistyötä, esim. kehitysmaatuontia edistämällä. 3) Kehitysyhteistyön pitää tukea kauppapolitiikkaa, esimerkiksi suomalaisten yritysten vientiponnistuksia edistämällä. 4) Kauppapolitiikan ja kehitysyhteistyöpolitiikan tavoitteiden pitää olla sopusoinnussa keskenään. 5) EOS 6. Onko Suomessa saatavilla riittävästi tietoa kehitysyhteistyöstä ja kehitysmaista? 1) Kyllä 2) Ei 3) EOS 7. Kuinka luotettavana pidätte seuraavilta tahoilta saamaanne tietoa kehitysmaista ja kehitysyhteistyöstä? a. Viranomaisten antama tieto 1) Erittäin luotettavaa 2) Melko luotettavaa 3) Ei kovin luotettavaa 4) Erittäin epäluotettavaa 5) EOS b. Kansalaisjärjestöjen antama tieto 1) Erittäin luotettavaa 2) Melko luotettavaa 3) Ei kovin luotettavaa 4) Erittäin epäluotettavaa 5) EOS c. Tiedotusvälineiden antama tieto 1) Erittäin luotettavaa 2) Melko luotettavaa 3) Ei kovin luotettavaa 4) Erittäin epäluotettavaa 5) EOS 8. Mistä Te olette saanut tietoa kehitysyhteistyöstä ja kehitysmaista? Valitkaa enintään kolme vaihtoehtoa. 1) Televisiosta 2) Radiosta 3) Sanomalehdistä 4) Yleisaikakauslehdistä 5) Alan erikoislehdistä (Kehitys, Kumppani, Kehitysuutiset) 6) Internetistä 7) Puhetilaisuuksista, seminaareista, näyttelyistä 8) Kirjoista 2(5)

44 9) Omalta tuttavapiiriltä 10) EOS 9. YK:n suositus on, että teollisuusmaat käyttäisivät kehitysyhteistyöhön 0,7 % bruttokansantulostaan. Mikä on käsityksenne mukaan Suomen kehitysyhteistyön nykyinen taso? Valitkaa seuraavista vaihtoehdoista: 1) 0,1 % tai alle 2) 0,3 % 3) 0, 4) 0,5 % 5) 0,7 % 6) 1,0 % 7) yli 1,0% bruttokansantulosta 8) EOS 10. Eri teollisuusmaiden kehitysyhteistyön suuruus vaihtelee 0,1 1 %:n välillä bruttokansantulosta. Mikä olisi mielestänne Suomelle sopiva prosenttiosuus? Valitkaa seuraavista vaihtoehdoista se, joka lähinnä vastaa mielipidettänne. 1) ei yhtään 2) 0,1 % 3) 0,3 % 4) 0,5 % 5) 0,7 % 6) 1,0 % 7) 1,5 % tai enemmän 8) EOS 11. Mitä mieltä olette ylipäänsä YK:n antaman prosenttimääräisen suosituksen tarpeellisuudesta? Valitse ao. vaihtoehdoista. 1) Yhteinen prosenttimääräinen tavoite on tarpeellinen. 2) Prosenttimääräistä suositusta ei tarvita. 3) EOS 12. Pitäisikö Suomen kasvattaa kehitysyhteistyömäärärahojaan? 1. Kyllä 2. Ei 3. EOS 13. (Mikäli vastasitte edelliseen myönteisesti) Mistä lisämäärärahat kehitysyhteistyöhön saataisiin mielestänne parhaiten? 14. Kuinka hyvin seuraava väittämä vastaa Teidän käsitystänne: Suomen kehitysyhteistyö on tehokasta ja tuloksellista. 1) Erittäin hyvin 2) Melko hyvin 3) Melko huonosti 4) Erittäin huonosti 3(5)

45 5) EOS 15. Suomen hallitus osallistuu hätäavun antamiseen katastrofitilanteissa auttamalla esimerkiksi luonnononnettomuuksien ja sotien uhreja. a. Oletteko yleisesti ottaen ollut tyytyväinen Suomen reaktion nopeuteen maailman ongelmatilanteissa? 1) Erittäin tyytyväinen 2) Melko tyytyväinen 3) Tyytymätön 4) EOS b. Entä avun määrään? 1) Erittäin tyytyväinen 2) Melko tyytyväinen 3) Tyytymätön 4) EOS c. Entä kohteiden valintaan? 1) Erittäin tyytyväinen 2) Melko tyytyväinen 3) Tyytymätön 4) EOS 16. Suomen tämän vuoden mittavin humanitaarisen avun kohde ovat tsunamista kärsineet alueet, joille valtio antaa hätäapua 20 miljoonaa euroa. Lisäksi suomalaiset kansalaisjärjestöt ovat keränneet katastrofiapua ennätysmäärän, yhteensä noin 25 miljoonaa euroa. Mitä mieltä olette tästä avusta? 17. Kumpi on mielestänne tehokkaampaa kehitysyhteistyötä, kahdenvälinen yhteistyö, jossa Suomi on suoraan yhteistyössä eri kumppanimaiden kanssa vai monenkeskinen yhteistyö YK-järjestöjen tai kansainvälisten rahoituslaitosten kautta? 1) Kahdenvälinen yhteistyö 2) Monenkeskinen yhteistyö 3) Molempia tarvitaan, yhteistyömuodot tukevat toisiaan 4) EOS 18. Miten hyvin kehitysmaissa toimivat suomalaisyritykset arvionne mukaan kantavat yhteiskuntavastuuta? (Yhteiskuntavastuulla tarkoitetaan mm. työelämää, ihmisoikeuksia ja ympäristönsuojelua koskevien kansainvälisten suositusten noudattamista) 1) erittäin hyvin 2) melko hyvin 3) melko huonosti 4) erittäin huonosti 5) EOS 4(5)

46 19. YK:n yleiskokous hyväksyi syyskuussa 2000 vuosituhatjulistuksen, joka keskittyy maailmassa vallitsevaan epätasa-arvoon ja syviin kehitysongelmiin sekä asettaa konkreettisia kehitystavoitteita ja niitä tukevia osatavoitteita. Tavoitteisiin pyritään vuoteen 2015 mennessä. a. Oletteko kuullut YK:n vuosituhattavoitteista? 1) En 2) Kyllä b. (Mikäli vastasitte edelliseen myönteisesti) Osaatteko nimetä joitakin näistä tavoitteista? Mistä olette saanut niihin liittyvää tietoa? c. Onko mainitsemistanne tavoitteista joku mielestänne ensisijaisen tärkeä? 20. Millä tavoin (jos millään) uskotte voivanne itse yksittäisenä ihmisenä tehokkaimmin auttaa kehitysmaita? Valitkaa korkeintaan kolme tapaa. 1. Maksamalla veroja - joista osa menee valtion antamaan kehitysapuun. 2. Tekemällä lahjoituksia hyväntekeväisyyteen tai muihin kehitysmaiden hyväksi järjestettäviin keräyksiin. 3. Tukemalla yhteiskunnallisesti vastuullista yritys- ja sijoitustoimintaa. 4. Osallistumalla kehitysmaiden hyväksi toimivien hyväntekeväisyysjärjestöjen, uskonnollisten organisaatioiden tai kampanjaryhmien toimintaan. 5. Matkailemalla kehitysmaassa turistina 6. Painostamalla poliitikkoja lisäämään valtion kehitysmaille antamaa apua. 7. Painostamalla poliitikkoja helpottamaan kehitysmaatuotteiden markkinoille pääsyä poistamalla maataloustukia sekä maataloustuotteiden ja tekstiilien tullimaksuja ja kiintiöitä. 8. Ostamalla Reilun kaupan tuotteita. 9. Muulla tavalla (KIRJOITA TÄHÄN) 10. En usko pystyväni auttamaan yksityishenkilönä 21. Oletteko käynyt jossakin kehitysmaassa tai onko teillä ollut muita kontakteja kehitysmaihin tai niissä asuviin ihmisiin? 1) Kyllä, olen käynyt 2) Kyllä, minulla on ollut kontakteja kehitysmaihin/ kehitysmaiden ihmisiin 3) Ei 4) EOS 5(5)

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/ KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2020 Kehitysyhteistyötutkimus 2000 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti

Lisätiedot

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/ KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2021 Kehitysyhteistyötutkimus 2003 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti

Lisätiedot

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot:

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2281 tutkimus 2006 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä.

Lisätiedot

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot:

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2282 Kehitysyhteistyötutkimus 2007 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti

Lisätiedot

Kansalaisten suhtautuminen maan hallituksen päätökseen eläkeiän nostamiseksi

Kansalaisten suhtautuminen maan hallituksen päätökseen eläkeiän nostamiseksi Kansalaisten suhtautuminen maan hallituksen päätökseen eläkeiän nostamiseksi TNS Gallup Oy on selvittänyt kolmen palkansaajien keskusjärjestön SAK:n, STTK:n ja Akavan toimeksiannosta kansalaisten suhtautumista

Lisätiedot

HARRASTANUT VIIMEISEN 7 PÄIVÄN AIKANA (%)

HARRASTANUT VIIMEISEN 7 PÄIVÄN AIKANA (%) 1 Johdanto Tämän tutkimusyhteenvedon tehtävänä on antaa tietoja kansalaisten liikunnan ja kuntoilun harrastamisesta. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää, missä määrin kansalaiset harrastavat liikuntaa

Lisätiedot

Malmin lentokentän tulevaisuus. Malmin lentokentän tulevaisuus

Malmin lentokentän tulevaisuus. Malmin lentokentän tulevaisuus Tutkimuksen toteuttaminen Kysely toteutettiin osana TNS Gallup Oy:n puhelinomnibustutkimusta. Malmin lentokenttää koskevat kysymykset esitettiin Uudellamaalla asuville. Yhteensä tehtiin 1.023 haastattelua.

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ SEMINAARIA VARTEN TEHDYSTÄ MIELIPIDETUTKIMUKSESTA

TIIVISTELMÄ SEMINAARIA VARTEN TEHDYSTÄ MIELIPIDETUTKIMUKSESTA Toimintakyky turvallisuuden johtamisessa -arvoseminaari Poliisiammattikorkeakoulu 10.10.014 Seminaarin järjestäjät: Poliisiammattikorkeakoulu, Maanpuolustuskorkeakoulun johtamisen ja sotilaspedagogiikan

Lisätiedot

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/ KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2464 Kehitysyhteistyötutkimus 2009 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti

Lisätiedot

Suomalaiset ja alkoholi: kansalaisten alkoholiin liittämiä käsityksiä. Sakari Nurmela

Suomalaiset ja alkoholi: kansalaisten alkoholiin liittämiä käsityksiä. Sakari Nurmela : kansalaisten alkoholiin liittämiä käsityksiä Sakari Nurmela TNS 20 Tutkimuksen toteuttaminen ja sisältö Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimukseen vastasi henkilöä 1. 1..20 välisenä aikana. Haastateltu joukko

Lisätiedot

Ammattilaiset tyytymättömimpiä mielenterveyspalveluihin

Ammattilaiset tyytymättömimpiä mielenterveyspalveluihin 1 TAUSTATIEDOTE Julkaisuvapaa 10.10.2006, klo 11.00 10.10.2006 Ei hullumpi-barometri 2006: Ammattilaiset tyytymättömimpiä mielenterveyspalveluihin Kuntoutujien mielestä mielenterveyspalvelut vähintään

Lisätiedot

Kansalaiset: Suomessa on liikaa sääntelyä ja määräyksiä

Kansalaiset: Suomessa on liikaa sääntelyä ja määräyksiä Kansalaiset: Suomessa on liikaa sääntelyä ja määräyksiä Valtaosa ( %) suomalaisista yhtyy väittämään, jonka mukaan Suomessa aivan liian monia asioita säädellään liian pikkutarkasti. Vain vajaa kuudesosa

Lisätiedot

Luottamus. Väestökysely 2019

Luottamus. Väestökysely 2019 Luottamus Väestökysely 2019 Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimusaineisto kerättiin Gallup Kanavalla 26.4.-2.5.2019. Kyseessä on Kantar TNS:n viikkovastaajapaneeli. Tiedonsiirrossa hyödynnetään internetiä.

Lisätiedot

SUOMALAISTEN SUHTAUTUMINEN VALAANPYYNTIIN 2006

SUOMALAISTEN SUHTAUTUMINEN VALAANPYYNTIIN 2006 SUOMALAISTEN SUHTAUTUMINEN VALAANPYYNTIIN 00 TNS Gallup Oy, Itätuulenkuja 0 A, 000 ESPOO, Finland, tel. int+35- (0)-3 500, Fax int+35-(0)-3 50 JOHDANTO Tässä raportissa esitetään yhteenveto tutkimuksesta,

Lisätiedot

Kesäaikajärjestelyistä luopuminen, syyskuu 2018 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy

Kesäaikajärjestelyistä luopuminen, syyskuu 2018 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy Kesäaikajärjestelyistä luopuminen, syyskuu 8 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy Johdanto Seuraavassa esitetään yhteenveto tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä Euroopan komission esittämästä

Lisätiedot

Suomalaisten näkemyksistä Suomen valtionhallinnon virkamiesetiikan ja - moraalin tilasta

Suomalaisten näkemyksistä Suomen valtionhallinnon virkamiesetiikan ja - moraalin tilasta Suomalaisten näkemyksistä Suomen valtionhallinnon virkamiesetiikan ja - moraalin tilasta TNS 0 Tutkimuksen toteuttaminen ja sisältö Kysely toteutettiin TNS Gallup Foruminternetpaneelissa. Yhteensä tehtiin

Lisätiedot

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 3 NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA 3

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 3 NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA 3 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ Sisällysluettelo: Sivu JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA LIITEKUVAT TNS

Lisätiedot

Luottamus hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita on vähentynyt viime vuodesta

Luottamus hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita on vähentynyt viime vuodesta 12.7.2016 Luottamus hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita on vähentynyt viime vuodesta Suomalaisista alle kolmannes (30 %) ilmoittaa, että Juha Sipilän hallituksen (keskusta, perussuomalaiset, kokoomus)

Lisätiedot

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 %

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kaupunginosakyselyn vastaukset: Kyselyjä lähetettiin 74 kpl ja vastauksia saatiin 44 kpl. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 59%. Kyselyt lähetettiin Tampereen asukas- ja omakotiyhdistysten puheenjohtajille.

Lisätiedot

Kantar TNS:n Suomen Yrittäjien pyynnöstä tekemä mielipidetiedustelu

Kantar TNS:n Suomen Yrittäjien pyynnöstä tekemä mielipidetiedustelu Kantar TNS:n Suomen Yrittäjien pyynnöstä tekemä mielipidetiedustelu tammikuu 20 Kantar TNS Jaakko Hyry Tutkimuksen toteuttaminen Aineisto kerättiin. 3.. 20 välisenä aikana Gallup Kanavalla. Kanava on Kantar

Lisätiedot

Luottamuspuntari. tammikuu Kantar TNS Jaakko Hyry. Luottamus poliitikkoihin tammikuu

Luottamuspuntari. tammikuu Kantar TNS Jaakko Hyry. Luottamus poliitikkoihin tammikuu Luottamuspuntari tammikuu 0 Kantar TNS Jaakko Hyry Tutkimuksen toteuttaminen Aineisto kerättiin. 3.. 0 välisenä aikana Gallup Kanavalla. Kanava on Kantar TNS Oy:n erikseen rekrytoitu viikkovastaajapaneeli,

Lisätiedot

Työelämä ja ammattiyhdistysliike 2011

Työelämä ja ammattiyhdistysliike 2011 Työelämä ja ammattiyhdistysliike Työelämä ja ammattiyhdistysliike Johdanto Tarkoituksena on ollut selvittää kansalaisten suhtautumista työelämää ja sopimustoimintaa koskeviin ehdotuksiin. Samassa yhteydessä

Lisätiedot

SUOMALAISTEN SUHDE PUOLUEISIIN. Epäusko puolueiden aikaansaannoksiin on lisääntynyt

SUOMALAISTEN SUHDE PUOLUEISIIN. Epäusko puolueiden aikaansaannoksiin on lisääntynyt SUOMALAISTEN SUHDE PUOLUSIIN Epäusko puolueiden aikaansaannoksiin on lisääntynyt Jotta vaaleissa kannattaisi äänestää, puolueilla tulee nähdä jokin rooli yhteiskunnan kehittämisessä ja ylläpitämisessä.

Lisätiedot

Tekijänoikeus Tekijänoikeusbarometri_ttu&ple

Tekijänoikeus Tekijänoikeusbarometri_ttu&ple Tekijänoikeus Suomalaiset pitävät tekijänoikeuksia tärkeänä asiana Vastaajia pyydettiin kertomaan, mitä mieltä he ovat tekijänoikeuksista. Haastatelluille esitettiin kolme kuvailevaa sanaparia: tärkeä

Lisätiedot

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 LIITEKUVAT 5

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 LIITEKUVAT 5 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ Sisällysluettelo: Sivu JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME LIITEKUVAT TNS Gallup Oy, Miestentie C, ESPOO, Finland, tel. int+- ()-,

Lisätiedot

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 LIITEKUVAT 4

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 LIITEKUVAT 4 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ 07 Sisällysluettelo: Sivu JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME LIITEKUVAT Kantar TNS Oy, Miestentie C, 00 ESPOO, Finland, tel. int+

Lisätiedot

HALLITUS VASTAAN OPPOSITIO KANSAN KANTA

HALLITUS VASTAAN OPPOSITIO KANSAN KANTA Julkaistavissa.. klo. jälkeen HALLITUS VASTAAN OPPOSITIO KANSAN KANTA Hallitukseen luotetaan enemmän kuin oppositioon Suomalaisista kaksi viidestä ( %) ilmoittaa, että hallituksen kyky hoitaa maamme asioita

Lisätiedot

Nuorten ikäluokkien keskuudessa ilmenee keskimäärää enemmän luottamusta yksityisen hoidon hyvyyteen. Ikääntyneet uskovat julkiseen.

Nuorten ikäluokkien keskuudessa ilmenee keskimäärää enemmän luottamusta yksityisen hoidon hyvyyteen. Ikääntyneet uskovat julkiseen. Hyviä terveyspalveluita saa, kun sinne pääsee Missä kaikkialla saa nykyisin hyvää hoitoa? Tätä tiedusteltiin kansalaisilta monivalintakysymyksellä. Vastaajat arvioivat yksityisiä ja julkisia sairaaloita,

Lisätiedot

Niukka enemmistö: 100 kansanedustajaa ja kaksi vaalikautta riittää

Niukka enemmistö: 100 kansanedustajaa ja kaksi vaalikautta riittää TUTKIMUSOSIO Niukka enemmistö: 00 kansanedustajaa ja kaksi vaalikautta riittää KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreimmassa vuoden 0 Ilmapuntaritutkimuksessa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä kansanedustajien

Lisätiedot

Petteri Suominen VAPAAEHTOISPALOKUNTIEN ARVOSTUS KUNNALLISTEN PÄÄTTÄJIEN JA KANSALAISTEN KESKUUDESSA

Petteri Suominen VAPAAEHTOISPALOKUNTIEN ARVOSTUS KUNNALLISTEN PÄÄTTÄJIEN JA KANSALAISTEN KESKUUDESSA Petteri Suominen VAPAAEHTOISPALOKUNTIEN ARVOSTUS KUNNALLISTEN PÄÄTTÄJIEN JA KANSALAISTEN KESKUUDESSA 1. Johdanto Marraskuussa 2002 julkistetussa tutkimuksessa Arvon mekin ansaitsemme yhtenä tutkimuskohteena

Lisätiedot

Kansalaisten käsityksiä hyvästä hallinnosta. Akavan Erityisalat TNS Gallup

Kansalaisten käsityksiä hyvästä hallinnosta. Akavan Erityisalat TNS Gallup Kansalaisten käsityksiä hyvästä hallinnosta Akavan Erityisalat TNS Gallup 1 Johdanto Tässä yhteenvetoraportissa esitetään keskeiset tulokset tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin suomalaisten näkemyksiä julkisesta

Lisätiedot

Suomalaisten käsityksiä kirjastoista

Suomalaisten käsityksiä kirjastoista Suomalaisten käsityksiä kirjastoista Kesäkuu, Public Sakari Nurmela Työnro: Kantar TNS Oy, tentie C, Espoo Johdanto Tässä yhteenvetoraportissa esitetään keskeiset tulokset tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin

Lisätiedot

Tiedotusvälineet viestivät ymmärrettävästi - poliitikkojen ja virkamiesten kielestä ei saada selvää

Tiedotusvälineet viestivät ymmärrettävästi - poliitikkojen ja virkamiesten kielestä ei saada selvää Tutkimusosio Julkaistavissa.. Tiedotusvälineet viestivät ymmärrettävästi - poliitikkojen ja virkamiesten kielestä ei saada selvää Selvä enemmistö ( %) suomalaisista katsoo, että tiedotusvälineet viestivät

Lisätiedot

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Julkisessa keskustelussa nostetaan ajoittain esille väitteitä siitä, haluavatko miehet vai naiset seksiä useammin ja joutuvatko jotkut elämään seksuaalisessa

Lisätiedot

Suomalainen haluaa asua pientalossa lähellä kaupunkia tiivis, kaupunkimainen rakentaminen torjutaan

Suomalainen haluaa asua pientalossa lähellä kaupunkia tiivis, kaupunkimainen rakentaminen torjutaan Tiedote Julkaistavissa..0 klo 00.0 Suomalainen haluaa asua pientalossa lähellä kaupunkia tiivis, kaupunkimainen rakentaminen torjutaan Väite, jonka mukaan asumisen ja rakentamisen tulee olla tiivistä ja

Lisätiedot

Kansalaisten käsityksiä taiteesta osana arkiympäristöä ja julkisia tiloja TNS 2014

Kansalaisten käsityksiä taiteesta osana arkiympäristöä ja julkisia tiloja TNS 2014 RIGHT MA Kansalaisten käsityksiä taiteesta osana arkiympäristöä ja julkisia tiloja A TNS 0 RIGHT MA Tutkimuksen toteuttaminen ja sisältö Kysely toteutettiin osana TNS Gallup Oy:n puhelinomnibustutkimusta.

Lisätiedot

Suhtautuminen työssä jaksamiseen ja palkansaajajärjestöjen toimintaan eläkeasioissa

Suhtautuminen työssä jaksamiseen ja palkansaajajärjestöjen toimintaan eläkeasioissa Suhtautuminen työssä jaksamiseen ja palkansaajajärjestöjen toimintaan eläkeasioissa TNS Gallup Oy on selvittänyt SAK:n, STTK:n ja Akavan toimeksiannosta kansalaisten arvioita työssä jaksamisesta sekä suhtautumista

Lisätiedot

Vapaaehtoistyö Suomessa 2010 ja 2015. Kansalaisareena ry (2015,2010) HelsinkiMissio (2015) Kirkkohallitus (2015) Taloustutkimus

Vapaaehtoistyö Suomessa 2010 ja 2015. Kansalaisareena ry (2015,2010) HelsinkiMissio (2015) Kirkkohallitus (2015) Taloustutkimus Vapaaehtoistyö Suomessa 2010 ja 2015 Kansalaisareena ry (2015,2010) HelsinkiMissio (2015) Kirkkohallitus (2015) Taloustutkimus TUTKIMUKSEN TOTEUTUS Tämän tutkimuksen aineiston on kerännyt Taloustutkimus

Lisätiedot

ZA4884 Flash Eurobarometer 248 (Towards a safer use of the Internet for children in the EU a parents' perspective)

ZA4884 Flash Eurobarometer 248 (Towards a safer use of the Internet for children in the EU a parents' perspective) ZA4884 Flash Eurobarometer 248 (Towards a safer use of the Internet for children in the EU a parents' perspective) Country Specific Questionnaire Finland PARENTS OF CHILDREN BETWEEN 6 17 Q0. Onko taloudessanne

Lisätiedot

Sosiaali ja terveysalaan liittyvät kansalaismielipiteet, tammikuu Sakari Nurmela Kantar TNS Oy

Sosiaali ja terveysalaan liittyvät kansalaismielipiteet, tammikuu Sakari Nurmela Kantar TNS Oy Sosiaali ja terveysalaan liittyvät kansalaismielipiteet, tammikuu 01 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy Tutkimuksen toteuttaminen ja sisältö Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme

Lisätiedot

SINKUT LOMALLA: Joka neljäs sinkku lähtisi sokkotreffilomalle tuntemattoman kanssa

SINKUT LOMALLA: Joka neljäs sinkku lähtisi sokkotreffilomalle tuntemattoman kanssa Veikkaus toteutti matka-aiheisen kyselytutkimuksen ajalla 7.4. 15.4.2016 Kyselyyn vastasi 1 033 henkilöä Veikkauksen 1,8 miljoonasta kanta-asiakkaasta Yli tuhat asiakasta on kattava otos Veikkauksen kanta-asiakkaista.

Lisätiedot

1 JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME... 1 LIITEKUVAT... 4

1 JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME... 1 LIITEKUVAT... 4 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ 0 Sisällysluettelo: JOHDANTO... MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME... Sivu LIITEKUVAT... Kantar TNS Oy, Miestentie C, 0 ESPOO, Finland,

Lisätiedot

Hallitus ja irtisanominen Sakari Nurmela Kantar TNS Oy

Hallitus ja irtisanominen Sakari Nurmela Kantar TNS Oy Hallitus ja irtisanominen 201 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimusaineisto kerättiin Kantar TNS:n Gallup Kanavalla. Kyseessä on yhtiön viikkovastaajapaneeli,

Lisätiedot

Tarkoituksena on ollut selvittää kansalaisten tietämystä ja arvioita apurahoja jakavista säätiöistä.

Tarkoituksena on ollut selvittää kansalaisten tietämystä ja arvioita apurahoja jakavista säätiöistä. SÄÄTIÖTUTKIMUS Johdanto Tarkoituksena on ollut selvittää kansalaisten tietämystä ja arvioita apurahoja jakavista säätiöistä. Tutkimusaineisto on koottu TNS Gallup Oy:n internetpaneelissa 0..-.. päivien

Lisätiedot

Kansalaiset: Kekkonen, Niinistö ja Koivisto arvostetuimmat presidentit

Kansalaiset: Kekkonen, Niinistö ja Koivisto arvostetuimmat presidentit TIEDOTE Kansalaiset: Kekkonen, Niinistö ja Koivisto arvostetuimmat presidentit Kaikkien aikojen arvostetuimmiksi tasavallan presidenteiksi nousevat ja, käy ilmi KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta.

Lisätiedot

Aikuiskoulutustutkimus 2006

Aikuiskoulutustutkimus 2006 Koulutus 2008 Aikuiskoulutustutkimus 2006 Aikuiskoulutukseen osallistuminen Aikuiskoulutuksessa 1,7 miljoonaa henkilöä Aikuiskoulutukseen eli erityisesti aikuisia varten järjestettyyn koulutukseen osallistui

Lisätiedot

11.90 11.90 LEFT MARGIN RIGHT MARGIN

11.90 11.90 LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimuksen toteuttaminen Aineiston kerääminen Tutkimuksen sisältö Aineisto kerättiin Gallup Kanavalla 31.1. 6.2.2014 välisenä aikana. Kyseessä on TNS Gallup Oy:n viikkovastaajapaneeli,

Lisätiedot

ainen/ seutu Ihmisiä, jotka joutuvat tulemaan toimeen alle 1,25 dollarilla eli noin eurolla päivässä, kutsutaan äärimmäisen köyhiksi.

ainen/ seutu Ihmisiä, jotka joutuvat tulemaan toimeen alle 1,25 dollarilla eli noin eurolla päivässä, kutsutaan äärimmäisen köyhiksi. TALOUSTUTKIMUS OY 20141229 11:28:59 TYÖ 000012172.12 TAULUKKO 41015 ss VER % Telebus vko 51A-52A/2014 Kaikki Sukupuoli Ikä Asuinkunta nainen mies alle 25-34 35-49 50-64 65+ Hel muu Turku/ muu muu 25 vuotta

Lisätiedot

Kansa: Soten tärkein tavoite on palveluiden yhdenvertaisuuden ja saatavuuden parantaminen

Kansa: Soten tärkein tavoite on palveluiden yhdenvertaisuuden ja saatavuuden parantaminen Tiedote Kansa: Soten tärkein tavoite on palveluiden yhdenvertaisuuden ja saatavuuden parantaminen Sivu Enemmistö ( %) suomalaisista on sitä mieltä, että soten tärkein tavoite on palveluiden yhdenvertaisuuden

Lisätiedot

REILU KAUPPA RY BRÄNDITUTKIMUS 2015. Tutkimusraportti 26.11. 2015 Merja Lintunen

REILU KAUPPA RY BRÄNDITUTKIMUS 2015. Tutkimusraportti 26.11. 2015 Merja Lintunen REILU KAUPPA RY BRÄNDITUTKIMUS 01 Tutkimusraportti 6.11. 01 Merja Lintunen TUTKIMUKSEN TOTEUTUS REILUN KAUPAN BRÄNDI- JA KAMPANJATUTKIMUS 014 Tutkimuslaitos Taloustutkimus Oy Tutkimuslaitoksen yhteyshenkilöt

Lisätiedot

Neljä viidestä suomalaisesta uskoo, että poliitikot ymmärtävät tarkoituksella väärin toisiaan

Neljä viidestä suomalaisesta uskoo, että poliitikot ymmärtävät tarkoituksella väärin toisiaan TUTKIMUSOSIO Neljä viidestä suomalaisesta uskoo, että poliitikot ymmärtävät tarkoituksella väärin toisiaan Neljä viidestä (0 %) suomalaisesta on vakuuttunut siitä, että poliitikot ymmärtävät tarkoituksella

Lisätiedot

BtoB-markkinoinnin tutkimus

BtoB-markkinoinnin tutkimus BtoB-markkinoinnin tutkimus Tiivistelmä tutkimustuloksista Anna-Mari West 19.6.2008 Tutkimuksen tavoitteet ja toteutus Tutkimuksen tavoitteet Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää markkinointipäättäjien

Lisätiedot

Lehdistötiedote PUOLUEBAROMETRI kevät 2019 Kantar TNS Oy

Lehdistötiedote PUOLUEBAROMETRI kevät 2019 Kantar TNS Oy Lehdistötiedote PUOLUEBAROMETRI kevät 0 Kantar TNS Oy Julkaisuvapaa.. klo Tyytyväisyys sekä hallitukseen että oppositioon aiempaa hieman suurempaa Runsas kolmasosa suomalaisista ( %) ajattelee Juha Sipilän

Lisätiedot

Education at a Glance 2013: Sukupuolten väliset erot tasoittumassa

Education at a Glance 2013: Sukupuolten väliset erot tasoittumassa Education at a Glance 2013: Sukupuolten väliset erot tasoittumassa Education at a Glance: OECD Indicators (EaG) on OECD:n koulutukseen keskittyvän työn lippulaivajulkaisu, joka kertoo vuosittain koulutuksen

Lisätiedot

KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT PK-YRITYKSISSÄ

KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT PK-YRITYKSISSÄ tutkimus KESÄTYÖNTEKIJÄT JA LOMAT PK-YRITYKSISSÄ 2009 1 Tiivistelmä Yrittäjien lomat Suomen Yrittäjien maaliskuun 2009 lopussa tekemässä jäsenkyselyssä tiedusteltiin yrittäjiltä lomista ja lomatoiveista

Lisätiedot

Rinnakkaislääketutkimus 2009

Rinnakkaislääketutkimus 2009 Rinnakkaislääketutkimus 2009 Rinnakkaislääketeollisuus ry Helmikuu 2009 TNS Gallup Oy Pyry Airaksinen Projektinumero 76303 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä

Lisätiedot

Suomalaiset sähköyhtiöiden valitsemisesta ja sähkön säästämisestä. Sakari Nurmela

Suomalaiset sähköyhtiöiden valitsemisesta ja sähkön säästämisestä. Sakari Nurmela Suomalaiset sähköyhtiöiden valitsemisesta ja sähkön säästämisestä Sakari Nurmela Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimuksen toteuttaminen Aineiston kerääminen Tutkimusaineisto kerättiin Gallup Kanavalla 25.

Lisätiedot

Kokoomus kyvykkäin puolue SDP ja Keskusta kolmen kärjessä

Kokoomus kyvykkäin puolue SDP ja Keskusta kolmen kärjessä TUTKIMUSOSIO kyvykkäin puolue SDP ja kolmen kärjessä 1 Kansalaisten mielestä kyvykkäin puolue valtakunnallisissa asioissa eduskunnassa on kokoomus ( %), käy ilmi KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Lisätiedot

Mielenterveysbarometri 2015

Mielenterveysbarometri 2015 Sakari Nurmela TNS Gallup Oy Tutkimuksen tavoitteena: selvittää mielenterveyskuntoutujien arkipäivään liittyviä asioita ja ongelmia, tutkia käsityksiä mielenterveyskuntoutujista ja mielenterveysongelmista,

Lisätiedot

Väestön mielipiteet hoitoon pääsystä ja potilaan valinnanvapaudesta

Väestön mielipiteet hoitoon pääsystä ja potilaan valinnanvapaudesta Väestön mielipiteet hoitoon pääsystä ja potilaan valinnanvapaudesta Kyselyn toteutus Lääkäriliitto selvitti marraskuussa 2014 kansalaisten käsityksiä hoitoon pääsystä ja potilaan valinnanvapaudesta. Tutkimuksen

Lisätiedot

Kansalaiset: Yle, STT ja MTV3 luotetuimmat uutisoijat - sosiaaliseen mediaan ei luoteta (tutkimusosio)

Kansalaiset: Yle, STT ja MTV3 luotetuimmat uutisoijat - sosiaaliseen mediaan ei luoteta (tutkimusosio) TIEDOTE Sivu Kansalaiset: Yle, STT ja MTV luotetuimmat uutisoijat - sosiaaliseen mediaan ei luoteta (tutkimusosio) Valtaosa suomalaisista luottaa erittäin tai melko paljon Ylen TV- ja radiouutisiin ( %),

Lisätiedot

Suunnitelma 0,7% -varojen käytöstä

Suunnitelma 0,7% -varojen käytöstä Suunnitelma 0,7% -varojen käytöstä Johdanto Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto linjasi joulukuussa 2007, että TYY tulee näyttämään mallia YK:n vuosituhattavoitteiden toteuttamisessa. Poliittisessa

Lisätiedot

TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa klo 00:01. Puoluekartta: Oikeistossa kuusi, keskusta-oikeistossa kaksi ja vasemmistossa kolme puoluetta

TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa klo 00:01. Puoluekartta: Oikeistossa kuusi, keskusta-oikeistossa kaksi ja vasemmistossa kolme puoluetta TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa.. klo : Puoluekartta: Oikeistossa kuusi, keskusta-oikeistossa kaksi ja vasemmistossa kolme puoluetta Puolueiden välisiä eroja on perinteisesti havainnollistettu vasemmiston

Lisätiedot

Vajaa viikko ennen hallituskriisiä vain neljännes kansalaisista luotti hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita oppositiollekaan ei kehuja

Vajaa viikko ennen hallituskriisiä vain neljännes kansalaisista luotti hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita oppositiollekaan ei kehuja Vajaa viikko ennen hallituskriisiä vain neljännes kansalaisista luotti hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita oppositiollekaan ei kehuja Sivu Suomalaisista vain neljännes ( %) ilmoitti, että hallituksen

Lisätiedot

Suhtautuminen digitaaliseen televisioon. Puhelinhaastattelu maaliskuussa 2005

Suhtautuminen digitaaliseen televisioon. Puhelinhaastattelu maaliskuussa 2005 Suhtautuminen digitaaliseen televisioon Puhelinhaastattelu maaliskuussa 2005 Tausta Tutkimuksella selvitettiin, mitä tiedetään digitaaliseen televisioon siirtymisestä sekä miten muutokseen suhtaudutaan

Lisätiedot

Perussuomalaisten kannattajien ja vaaleissa nukkuvien luottamus on kateissa

Perussuomalaisten kannattajien ja vaaleissa nukkuvien luottamus on kateissa Tiedote KANSALAISET EIVÄT LUOTA PÄÄTTÄJIIN Luottamus päättäjiin on heikko kaikilla tasoilla. Suomalaisista ainoastaan vajaa viidesosa luottaa erittäin tai melko paljon Euroopan unionin päättäjiin ( %).

Lisätiedot

Tarkoituksena on ollut selvittää kansalaisten tietämystä ja arvioita apurahoja jakavista säätiöistä.

Tarkoituksena on ollut selvittää kansalaisten tietämystä ja arvioita apurahoja jakavista säätiöistä. SÄÄTIÖTUTKIMUS 2012 Johdanto Tarkoituksena on ollut selvittää kansalaisten tietämystä ja arvioita apurahoja jakavista säätiöistä. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla, internetpaneelissa, 8.-14.6.2012

Lisätiedot

Valtuutetut: palvelujen yhdenvertaisuuden ja saatavuuden parantaminen ovat tärkein sote-uudistuksen tavoite

Valtuutetut: palvelujen yhdenvertaisuuden ja saatavuuden parantaminen ovat tärkein sote-uudistuksen tavoite Tutkimusosio Valtuutetut: palvelujen yhdenvertaisuuden ja saatavuuden parantaminen ovat tärkein sote-uudistuksen tavoite Valtuutetut pitivät kaikkia valtioneuvoston sote-uudistukselle asettamia keskeisiä

Lisätiedot

KUNTAVAALIT LISÄSIVÄT LUOTTAMUSTA PÄÄTTÄJIIN

KUNTAVAALIT LISÄSIVÄT LUOTTAMUSTA PÄÄTTÄJIIN KUNTAVAALIT LISÄSIVÄT LUOTTAMUSTA PÄÄTTÄJIIN Sivu Luottamus päättäjiin lisääntyi kuntavaalien seurauksena. Enemmistö kansalaisista ( %) luottaa erittäin tai melko paljon kotikunnan päättäjiin ja reilu

Lisätiedot

KANSALAISET: YKSILÖ ITSE VASTUUSSA OMASTA HYVINVOINNISTAAN

KANSALAISET: YKSILÖ ITSE VASTUUSSA OMASTA HYVINVOINNISTAAN TIEDOTE KANSALAISET: YKSILÖ ITSE TUUSSA OMASTA HYVINVOINNISTAAN Valtaosa ( %) suomalaisista ilmoittaa, että yksilön tulisi olla vastuussa itse erittäin tai melko paljon omasta hyvinvoinnistaan, käy ilmi

Lisätiedot

Kansalaiset: Äänelläni on merkitystä ja kotikunnan asioihin voi vaikuttaa

Kansalaiset: Äänelläni on merkitystä ja kotikunnan asioihin voi vaikuttaa Kansalaiset: Äänelläni on merkitystä ja kotikunnan asioihin voi vaikuttaa Kaksi kolmesta ( %) arvioi, että hänen äänellään on merkitystä kuntavaalien lopputuloksen kannalta. Prosenttiluku on samaa luokkaa

Lisätiedot

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö 1. Johdanto Porin kaupunginkirjaston asiakastyytyväisyyttä mittaava kysely toteutettiin vuonna 2006 ensimmäisen kerran Internetin kautta. Kyselylomake oli kirjaston verkkosivuilla kahden viikon ajan 4.12.-18.12.

Lisätiedot

Ammattiyhdistysliikkeeseen luottaa (41 %) vastanneista; vahvimmin Sdp:n (76%) ja vasemmistoliiton (67%) ja heikoimmin kokoomuksen (27%) kannattajat.

Ammattiyhdistysliikkeeseen luottaa (41 %) vastanneista; vahvimmin Sdp:n (76%) ja vasemmistoliiton (67%) ja heikoimmin kokoomuksen (27%) kannattajat. KANSALAISTEN LUOTTAMUS: TASAVALLAN PRESIDENTTI YKKÖNEN, MEDIA KAKKONEN Suomalaisten luottamuslistan kärjessä on tasavallan presidentti ( % luottaa erittäin tai melko paljon). Kokoomuksen kannattajista

Lisätiedot

Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 2011-2012

Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 2011-2012 Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 11-12 Lasten kyselyn saivat huoltajien kyselyn yhteydessä 4 lasta, joista palautui 25. Vastausprosentti muodostui siten 62,5%. Lasten kysely muodostui

Lisätiedot

Suomalaiset omistajuudesta ja osuuskunnista. Sakari Nurmela

Suomalaiset omistajuudesta ja osuuskunnista. Sakari Nurmela Suomalaiset omistajuudesta ja osuuskunnista Sakari Nurmela Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimuksen toteuttaminen Aineiston kerääminen Tutkimusaineisto kerättiin Gallup Kanavalla 6. 2.6.7. Kyseessä on Kantar

Lisätiedot

MINISTEREITÄ VÄHEMMÄN OHJELMA YLEISPIIRTEISEKSI

MINISTEREITÄ VÄHEMMÄN OHJELMA YLEISPIIRTEISEKSI MINISTEREITÄ VÄHEMMÄN OHJELMA YLEISPIIRTEISEKSI Eduskuntavaalien jälkeiseen hallitukseen kohdentuvia odotuksia selvitettiin kysymällä, mikä on sopiva ministerien määrä hallitusta muodostettaessa. Kysymys

Lisätiedot

Kansalaiset: Säädöksiä ja määräyksiä on liikaa ja sääntely liian pikkutarkkaa.

Kansalaiset: Säädöksiä ja määräyksiä on liikaa ja sääntely liian pikkutarkkaa. Kansalaiset: Säädöksiä ja määräyksiä on liikaa ja sääntely liian pikkutarkkaa. Pitkällä aikavälillä vuosittaisen sääntelyn määrä on lisääntynyt voimakkaasti. Suuntaus on sama myös muissa kehittyvissä maissa.

Lisätiedot

Helsinkiläisten mielipiteitä energiantuotannon tulevaisuuden linjauksista. Syyskuu 2015. Jaakko Hyry TNS

Helsinkiläisten mielipiteitä energiantuotannon tulevaisuuden linjauksista. Syyskuu 2015. Jaakko Hyry TNS Helsinkiläisten mielipiteitä energiantuotannon tulevaisuuden linjauksista Syyskuu 2015 TNS Tutkimuksen toteuttaminen TNS Gallup Oy kartoitti Greenpeacin toimeksiannosta tällä kyselyllä helsinkiläisten

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN SUOMEN TIEDOTUSTOIMISTO KANSALAISTEN KÄSITYKSET EU:N TULEVAISUUDESTA 2009

EUROOPAN PARLAMENTIN SUOMEN TIEDOTUSTOIMISTO KANSALAISTEN KÄSITYKSET EU:N TULEVAISUUDESTA 2009 EUROOPAN PARLAMENTIN SUOMEN TIEDOTUSTOIMISTO KANSALAISTEN KÄSITYKSET EU:N TULEVAISUUDESTA 9 KANSALAISTEN KÄSITYKSET EU:N TULEVAISUUDESTA 9 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO MITKÄ TAVAT VAIKUTTAA EU:N TULEVAISUUTTA

Lisätiedot

Kuinka tärkeää on, että päättäjät kuuntelevat nuorten mielipiteitä?

Kuinka tärkeää on, että päättäjät kuuntelevat nuorten mielipiteitä? Kuinka tärkeää on, että päättäjät kuuntelevat nuorten mielipiteitä? Ei lainkaan tärkeää En osaa sanoa Ei kovin tärkeää 6% 1% 5% 38% Erittäin tärkeää Useampi kuin joka kolmas kokee erittäin tärkeäksi, että

Lisätiedot

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 LIITEKUVAT 5

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 LIITEKUVAT 5 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ Sisällysluettelo: Sivu JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME LIITEKUVAT TNS Gallup Oy, Itätuulenkuja A, ESPOO, Finland, tel. int+-

Lisätiedot

VEROILLA JA VAROILLA

VEROILLA JA VAROILLA VEROILLA JA VAROILLA LÄHITAPIOLAN SELVITYS TERVEYS- JA HYVINVOINTIPALVELUJEN TULEVAISUUDESTA SUOMESSA Melina Mäntylä & Juha Vekkilä 27.5.2015 TUTKIMUSKOKONAISUUDESTA YLEISESTI Tutkimuksella haluttiin tuoda

Lisätiedot

Kysely talous- ja velkaneuvojille velkaantumisen taustatekijöistä 2010

Kysely talous- ja velkaneuvojille velkaantumisen taustatekijöistä 2010 1 28.6.2010 Kysely talous- ja velkaneuvojille velkaantumisen taustatekijöistä 2010 Sisällys 1. Selvityksen tarkoitus s. 1 2. Selvityksen toteuttaminen s. 1 3. Selvityksen tulokset s. 2 3.1 Velkaantumisen

Lisätiedot

Kansalaisten enemmistölle hoitoon pääsy on tärkeintä

Kansalaisten enemmistölle hoitoon pääsy on tärkeintä Kansalaisten enemmistölle hoitoon pääsy on tärkeintä Enemmistö ( %) suomalaisista ilmoittaa, että heille on samantekevää, miten sosiaalija terveyspalvelut järjestetään maassamme, kunhan hoitoon pääsee,

Lisätiedot

KUNTALAISTEN ILONAIHEET: ASUMINEN, VAPAA-AIKA JA YMPÄRISTÖ

KUNTALAISTEN ILONAIHEET: ASUMINEN, VAPAA-AIKA JA YMPÄRISTÖ KUNTALAISTEN ILONAIHEET: ASUMINEN, VAPAA-AIKA JA YMPÄRISTÖ Kuntalaisten ilonaiheet ovat hyvät asumisen olosuhteet (5 %), hyvät liikunta-, urheilu- ja kuntoilumahdollisuudet (1 %), hyvin toimivat kulttuuripalvelut

Lisätiedot

Jytyn Keneen sinä luotat-kampanjakyselyn tuloksia, lokakuu 2013

Jytyn Keneen sinä luotat-kampanjakyselyn tuloksia, lokakuu 2013 Jytyn Keneen sinä luotat-kampanjakyselyn tuloksia, lokakuu 2013 Toteutimme syyskuussa 2013 jäsenillemme kyselyn liittyen mm. työhyvinvointiin, ajankohtaisiin työmarkkina-asioihin sekä luottamusmiestoimintaan.

Lisätiedot

Neljännes kansalaisista luottaa hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita

Neljännes kansalaisista luottaa hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita TUTKIMUSOSIO Neljännes kansalaisista luottaa hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita Suomalaisista vain reilu neljännes ( %) arvioi, että hallituksen kyky hoitaa maamme asioita on erittäin tai melko hyvä,

Lisätiedot

Äänestystutkimus. Syksy 2006

Äänestystutkimus. Syksy 2006 Äänestystutkimus Syksy Lokakuu Tilaukset: SAK puh. + SAK Äänestystutkimus syksy ÄÄNESTYSTUTKIMUS TNS Gallup Oy on tutkinut SAK:n toimeksiannosta äänestysikäisen väestön äänestysaikeita ja suhtautumista

Lisätiedot

Suomalaiset ja kirjastojen e- palvelut

Suomalaiset ja kirjastojen e- palvelut Suomalaiset ja kirjastojen e- palvelut.0.05 TUTKIMUKSEN TOTEUTTAMINEN JA SISÄLTÖ Tutkimus sisälsi seuraavat aihekokonaisuudet: suomalaisten lukemiseen, musiikin kuunteluun ja lehtien lukemiseen käyttämä

Lisätiedot

piraattipuolue PIRAATTIPUOLUE-KYSELY 30.8.2011

piraattipuolue PIRAATTIPUOLUE-KYSELY 30.8.2011 PIRAATTIPUOLUE-KYSELY 30.8.2011 Yleistä kyselystä: Toteutusaika: 13.7. 22.8.2011 Vastaajia yhteensä: 1003 Tarkoitus: Tuloksia hyödynnetään puolueen toiminnan kehittämisessä. Huomioitavaa: Eri kysymysten

Lisätiedot

Vakkamedian nettiuutisia koskeva kysely

Vakkamedian nettiuutisia koskeva kysely 1 Vakkamedian nettiuutisia koskeva kysely Vakkamedian uutistoimintaa vajaan kymmenen vuoden ajan hoitanut Matti Jalava suunnittelee toiminnan lopettamista tämän vuoden aikana. Lauantaina 26.2.2005 Vakkamedian

Lisätiedot

Lähes kaikki kuntien palvelut riittäviä huolta vanhusten palveluista

Lähes kaikki kuntien palvelut riittäviä huolta vanhusten palveluista Tutkimusosio Lähes kaikki kuntien palvelut riittäviä huolta vanhusten palveluista Kokoava yleisarvosana kunnan palvelujen riittävyydelle painottuu yksiselitteisen myönteiseksi: kolme neljästä ( %) pitää

Lisätiedot

Asiakkaiden ja omaisten arvio seniorikansalaisten kotihoidosta

Asiakkaiden ja omaisten arvio seniorikansalaisten kotihoidosta Asiakkaiden ja omaisten arvio seniorikansalaisten kotihoidosta Taloustutkimus Oy Pasi Holm 1 Yhteenveto seniorikansalaisten kotihoidosta Kotihoidon piirissä vajaat 60.000 seniorikansalaista Yli 74-vuotiaita

Lisätiedot

Nuoret ja työntekijät luottavat vapaa-ajan asuntoihin sijoituksina

Nuoret ja työntekijät luottavat vapaa-ajan asuntoihin sijoituksina Tiedote Kesämökki rannalla kotimaassa on joka toisen mielestä hyvä sijoituskohde, joka kolmannelle se on vapaa-ajan asunto matkailukeskuksessa ja joka neljännelle ulkomailla Niukka enemmistö ( %) suomalaisista

Lisätiedot

Tutkimus yläkoululaisten ihmis- ja lapsenoikeuskäsityksistä. TNS Gallup 2006

Tutkimus yläkoululaisten ihmis- ja lapsenoikeuskäsityksistä. TNS Gallup 2006 Tutkimus yläkoululaisten ihmis- ja lapsenoikeuskäsityksistä TNS Gallup 2006 Tutkimuksen tausta ja toteutus Tutkimus toteutettiin kirjekyselynä lokakuussa 2006 TNS Gallup lähetti maakunnittain kiintiöitynä

Lisätiedot

Enemmistö suomalaisista ymmärtää mielestään hyvin politiikkaa

Enemmistö suomalaisista ymmärtää mielestään hyvin politiikkaa Enemmistö suomalaisista ymmärtää mielestään hyvin politiikkaa Enemmistö ( %) suomalaisista arvioi ymmärtävänsä hyvin tärkeitä poliittisia kysymyksiä, käy ilmi KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Lisätiedot

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 3 NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA 3

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 3 NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA 3 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ 0 Sisällysluettelo: Sivu JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA LIITEKUVAT

Lisätiedot

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/ KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2019 Kehitysyhteistyötutkimus 1999 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti

Lisätiedot

GREENPEACE Tutkimus ydinvoimasta ja eduskuntavaaleista. Taloustutkimus Oy. Kesäkuu 2010

GREENPEACE Tutkimus ydinvoimasta ja eduskuntavaaleista. Taloustutkimus Oy. Kesäkuu 2010 GREENPEACE Tutkimus ydinvoimasta ja eduskuntavaaleista Taloustutkimus Oy Kesäkuu 2010 Risto Nikunlaakso 2.6.2010 TUTKIMUKSEN TEKNINEN TOTEUTUS TELEBUS VIIKKO 21A - 22A / 2010 Tämän tutkimuksen on tehnyt

Lisätiedot

KANSA: YLIOPISTOJEN TÄRKEIN TEHTÄVÄ ON EDISTÄÄ VAPAATA TUTKIMUSTA SEKÄ TIETEELLISTÄ JA TAITEELLISTA SIVISTYSTÄ

KANSA: YLIOPISTOJEN TÄRKEIN TEHTÄVÄ ON EDISTÄÄ VAPAATA TUTKIMUSTA SEKÄ TIETEELLISTÄ JA TAITEELLISTA SIVISTYSTÄ TIEDOTE KANSA: YLIOPISTOJEN TEHTÄVÄ ON EDISTÄÄ VAPAATA TUTKIMUSTA SEKÄ TIETEELLISTÄ JA TAITEELLISTA SIVISTYSTÄ 1 Yliopistojen tärkein tehtävä on vapaan tutkimuksen sekä tieteellisen ja taiteellisen sivistyksen

Lisätiedot