Ota talteen! Ulkopinnat kuntoon! Terassin keväthuolto Hirsitalon. kunnostus. maalaus Kalusteiden

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ota talteen! Ulkopinnat kuntoon! Terassin keväthuolto Hirsitalon. kunnostus. maalaus Kalusteiden"

Transkriptio

1 Ulkopinnat kuntoon! Ota talteen! Terassin keväthuolto Hirsitalon maalaus Kalusteiden kunnostus

2 2. Valmistettu Suomessa

3 Suomalaista maalia vuodesta 1948 Teknos on vuonna 1948 perustettu suomalainen perheyritys, jonka monipuolisesta tuotevalikoimasta löytyy maaleja ja pinnoitustuotteita kaikille pinnoille sisällä ja ulkona. Tinkimätön tuotekehitys, vahva kokemus ja jatkuva kouluttautuminen ovat tehneet Teknoksesta alan johtavan asiantuntijan. Laadukkaat tuotteemme ja hyödylliset vinkkimme ovat myös sinun käytettävissäsi, kun haet kohteellesi parasta mahdollista lopputulosta. Sisältö Teknoksen maalineuvonta Kysy maaleista ja maalauksesta: Puhelin: (pvm/mpm) Sähköposti: Yleisiä ohjeita ulkomaalaukseen...4 Maalityypit ja niiden tunnistaminen...5 Puutalon huoltomaalaus...6 Hirsitalon huoltomaalaus...8 Terassi...10 Ulkokalusteet...11 Sokkelin maalaus tai pinnoittaminen...12 Katon huoltomaalaus...13 Soveltuvuustaulukko...14 Me teemme sen kestäväksi! 3.

4 Yleisiä ohjeita ulkomaalaukseen Maalaus suojaa puupintaa säältä sekä vähentää puun kosteusvaihtelun aiheuttamaa elämistä ja pidentää näin puurakenteen ikää. Maalattu ja säännöllisesti huollettu sekä huoltomaalattu puutalo kestää vaivatta aikaa ja säätä. Oikein tehty, laadukas maalaus pysyy puhtaana liasta ja säilyttää värinsä sekä pitää talon ulkonäön siistinä. Puhdistus ennen maalausta Huolellinen maalattavan pinnan esikäsittely on onnistuneen maalauksen perusta. Likaisia pintoja ei saa maalata, joten maalauskohde täytyy aina puhdistaa mahdollisesta liasta, pölystä ja muista epäpuhtauksista. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa kevyttä pölyharjausta tai vesihuuhtelua. Parhaiten talon ulkopintoihin pinttynyt lika irtoaa tarkoitukseen sopivalla pesuaineella. Joskus pesu saattaa jopa riittää tekemään talosta edustavan näköisen, jos maalipinta on moitteettomassa kunnossa. Esityöt 1. Vaihda lahot ja huonokuntoiset puuosat uusiin. Mikäli puukon kärki uppoaa helposti puuhun tai puusta irtoaa harmaita lastuja on puu maalauskelvotonta. 2. Poista irtoava ja heikosti kiinni oleva vanha maali teräskaapimella tai teräsharjalla ennen pesua. 3. Pese likaantuneet/maalattavat pinnat RENSA FACADE Julkisivu- ja homepesulla. Levitä pesuaine harjalla ja huuhtele puutarhaletkulla. Maalattavien pintoja turhaa kastelua kannattaa kuitenkin välttää. 4. Kaavi valuvat pihkat pois puupinnoilta ennen maalausta. 5. Pintakarhenna maalattavat ovet, ikkunat ja kaiteet hiomalla kevyesti tai harjaamalla parantaaksesi maalin imeytyvyyttä ja tarttuvuutta. 4.

5 Maalaussää Parhaimmat maalauskelit sijoittuvat usein toukokuun alusta syyskuun loppuun. Ihanteellinen aika ulkomaalaukselle on pilvipoutainen keskikesän päivä, mutta olosuhteet huomioiden onnistuu talon maalaaminen toki muulloinkin. Liian suuri ilmankosteus saattaa maalausalustaan tiivistyessään heikentää maalin tartuntaa ja valmiille pinnalle kasteena laskeutuessaan täplittää uuden maalauksen. Sateen tai pesun jälkeen on maalattavan pinnan annettava kuivua täysin ennen maalaustöiden aloittamista. Yleisimpien ulkomaalien alin käyttölämpötila on +5 C ja ne toimivat parhaiten, kun lämpötila on C. Työjärjestys Suojaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, ennen maalausta. Maalaustyön etenemisjärjestys kannattaa suunnitella etukäteen. Usein luontevinta on edetä oikealta vasemmalle ylhäältä alas, mutta tämä saattaa vaihdella suuresti kohteesta riippuen. Maalausta suorassa auringonpaisteessa kannattaa välttää. Pyri ajoittamaan maalaus niin, että voit maalata varjossa. Maalityypit ja niiden tunnistaminen Kaikki maalityypit eivät sovi toistensa päälle, joten huoltomaalausta suunniteltaessa on selvitettävä millä pinta on aiemmin maalattu. Näin selvität vanhan maalipinnan sideainetyypin. Öljymaali Vanhan öljymaalipinnan tunnistaa ristikkäin halkeilevasta pinnasta. Irroitettu maalikalvo on kova ja lohkeava. Päällemaalattavissa öljymaalilla tai akrylaattimaalilla. Akrylaattimaali (ent. lateksimaali) Vesiohenteisten akrylaattimaalien pinta on pehmeä ja joustava. Kun seinästä irtoavaa maalipalaa taittaa, se ei katkea vaan taipuu. Maalikalvo säilyttää joustavuutensa hyvin pitkään, eikä halkeile puupinnalla. Päällemaalattavissa akrylaattimaalilla. Peittosuoja Peittosuojat (ent. peittävät puunsuojat) ovat maalimaisia, ohuen peittävän värikalvon muodostavia pintakäsittelyaineita, joiden sideaine voi olla öljy- tai akrylaattipohjainen. Päällemaalattavissa akrylaattipohjaisella peittosuojalla tai talomaalilla. Kuullote Lähes kaikki kuullotteet (ent. kuultavat puunsuojat) ovat sideainetyypiltään alkydiöljyseoksia. Tämän vuoksi ne ovat huoltomaalattavissa niin vesi- kuin liuotinohenteisilla kuullotteilla ja peittosuojilla, kuin myös alkydi-, öljy- ja akrylaattimaaleilla. Punamaali ja punamultamaali Punamaali ja muut keittomaalit on helppo tunnistaa jauhoisesta pinnasta. Himmeää maalipintaa koskettaessa jää aina hieman väriä sormiin. Maalipinta on huokoinen, pölyävä ja usein lähes vesiliukoinen: veteen kastetulla kankaalla pintaa pyyhittäessä siitä irtoaa helposti väriä. Vanhat puna- ja punamultamaalit ovat parhaiten huoltomaalattavissa samanlaisilla maalityypeillä. Lisää ohjeita ja neuvoja maalityypin tunnistamiseen Teknoksen Maalineuvonnasta, puh. (09) (pvm). 5.

6 Puutalon huoltomaalaus Aurinkoinen kesäpäivä paljastaa monelle omakotiasujalle tai mökkiläiselle totuuden: ulkoseinän maalipinnassa on halkeamia, paikoin maali jo hilseilee pois. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa tarttua siveltimeen. Vähintä, mitä voi tehdä, on huoltaa selvästi kunnostusta kaipaavat kohdat. Koko talo kannattaa maalata tietyin väliajoin, esimerkiksi kymmenen vuoden välein. Rapistunut maalipinta ei ole vain ulkonäköseikka, sillä kulunut pinta päästää puuhun likaa ja kosteutta. Se on oiva kasvualusta homeelle, ja jossain vaiheessa voi syntyä lahovaurioita. Näin huoltomaalaat puutalon Ota selvää, minkälaisella maalilla talo on aiemmin maalattu ja valitse sopiva maali tämän perusteella. Tee ennen maalausta koemaalaus, jotta varmistut värisävystä. Puhdista seinät irtoavasta maalista ja irtoliasta teräsharjalla ja kaapimella. Pese maalattavat pinnat RENSA FACADE Julkisivu- ja homepesulla. Levitä pesuaine alhaalta ylöspäin edeten. Huuhtele pesuaineet huolellisesti pois. Vaihda huonokuntoiset puuosat uusiin. Pohjusta paljaat puupinnat Woodex Aqua Base pohjustepuunsuojalla ja pohjamaalaa ne Nordica Primer tartuntapohjamaalilla. Anna kuivua 1-3 vuorokautta. Pintamaalaa kerran tai kahdesti, kunnes maalipinta on riittävän peittävä. Väriä vaihdettaessa suositellaan kahta maalauskertaa. PITKÄ HUOLTOVÄLI! NORDICA EKO Talomaali Vesiohenteinen akrylaattitalomaali NORDICA-luokan säänkestolla. Kiiltävä pinta suojaa puupintaa ja hylkii likaa. PITKÄ HUOLTOVÄLI! NORDICA MATT Talomaali Vesiohenteinen akrylaattitalomaali NORDICA-luokan säänkestolla. Tyylikäs täyshimmeä pinta suojaa puupintaa ja hylkii likaa. AKRYLIN Talomaali Vesiohenteinen, puolihimmeä akrylaattimaali. WOODEX AQUA SOLID Peittosuoja Vesiohenteinen, puolihimmeä akrylaatti-alkydipohjainen peittosuoja jonka ohuempi maalikalvo jättää puun syykuvion näkyviin. 6.

7 RENSA FACADE Julkisivu- ja homepesu Kaikkien ulkopintojen pesuun ja maalauksen esikäsittelyyn. WOODEX AQUA BASE Pohjustepuunsuoja Vesiohenteinen väritön pohjustepuunsuoja puupinnoille. Sisältää erittäin tehokkaita sinistymän-, homeen- ja lahonestoaineita. NORDICA PRIMER Pohjamaali Vesiohenteinen pohjamaali puupinnoille. Muodostaa peittävän ja täyttävän, täyshimmeän kalvon, joka on erittäin hyvän tartunta-alustan pintamaaleille. 7.

8 WOODEX AQUA CLASSIC Kuullote Vesiohenteinen, öljypohjainen, kalvoamuodostamaton kuullote ulkokäyttöön. WOODEX CLASSIC Kuullote Liuotinohenteinen, lievästi hyytelömäinen, alkydipohjainen kalvoa muodostamaton kuullote ulkokäyttöön. WOODEX AQUA SOLID Peittosuoja Vesiohenteinen, puolihimmeä akrylaatti-alkydipohjainen peittosuoja jonka ohuempi maalikalvo jättää puun syykuvion näkyviin. 8.

9 Hirsitalon huoltomaalaus Hirsimökit käsitellään usein maalin sijaan kuullotteella. Syy on paitsi ulkonäöllinen, myös rakenteellinen. Massiivihirren kosteusvaihtelu on huomattavasti suurempi kuin puupaneelin, joten hirren pintaan suositellaan ohuempaa suojakäsittelyä. Aurinko haalistaa kuullotetta, joten auringonpuoleiset seinät kaipaavat huoltomaalausta selvästi muita seiniä useammin. Kuullotteen voi sivellä suoraan kuluneen pinnan päälle, kunhan on ensin puhdistanut seinän hyvin. Hirsitalon voi halutessaan maalata myös peittävällä maalilla, mutta tällöin suositellaan ohuempikalvoista peittosuojaa. Värin valinta hirsipinnalle Kuullotten sisältämät väripigmentit antavat suojan auringon UV-säteilyä vastaan ja estävät puupinnan harmaantumisen. Tämän takia kuullotetta ei suositella käytettäväksi värittömänä. Läpikuultavassa tuotteessa alustan värisävy vaikuttaa aina lopputulokseen. Tämän vuoksi kuultavia sävyjä käytettäessä, ja varsinkin hirsitalon väriä vaihdettaessa, tulisi tehdä koesively maalauskohdetta vastaavaan pintaan ja näin varmistaa lopullinen värisävy. Jos hirsipintaa on huoltomaalattu useamman kerran eri värisillä kuullotteilla, saa pinnasta siistin peittävän värisellä peittosuojalla. Näin huoltomaalaat hirsitalon: Puhdista seinät irtoavasta maalista ja irtoliasta teräsharjalla ja kaapimella. Pese maalattavat pinnat RENSA FACADE Julkisivu- ja homepesulla. Huuhtele pesuaineet huolellisesti puhtaalla vedellä. Pohjusta paljaat puupinnat Woodex Aqua Base pohjustepuunsuojalla. Anna kuivua 1 vuorokausi. Käsittele pohjustetut pinnat kuullotteella tai peittosuojalla. Anna kuivua 1 vuorokausi. Käsittele kokonaan kuullotteella tai peittosuojalla. 9.

10 Terassi Ulkona oleva terassilaudoitus altistuu jatkuvasti suurelle rasitukselle. Sen päällä kävellään, se kastuu, jäätyy, sulaa ja on alttiina auringon UV-säteilylle. Puuterassi kestää pidempään ja näyttää edustavalta kun sen huoltaa säännöllisesti puuöljyllä. Terassin värin vaihto onnistuu myös puuöljyn avulla. Esim. vihertävän painekyllästetyn puun saa miellyttävän ruskeaksi tai tyylikkään harmaaksi värillisellä puuöljykäsittelyllä. Näin öljyät terassin: Aloita pesemällä terassi RENSA TERRACE Terassipesulla. Huuhtele pesuaine huolellisesti pois. Anna terassin kuivua vähintään 4 tuntia, mielellään 1 vrk ennen öljyn levittämistä. Mitä kuivempi pinta, sitä paremmin öljy imeytyy. Suojaa talon seinä, sokkeli, ovi ja muut pinnat joihin et halua öljyroiskeita esim. suojamuovilla. Levitä öljy tasaisin vedoin siveltimellä tai sienellä lauta tai pari kerrallaan. Käytä jatkovartta apuna. Jos puu imee öljyä paljon, toista käsittely. Mahdollinen imeytymätön öljy pyyhitään pois. Terassin voi ottaa käyttöön heti, kun pinta on kuiva, eli noin 4-24 tunnin kuluttua käsittelystä. RENSA TERRACE Terassipesu Erittäin tehokas esikäsittelyaine puuterasseille ja ulkokalusteille ennen niiden puuöljykäsittelyä. WOODEX AQUA WOOD OIL Puuöljy Vesiohenteinen, puupintaan tunkeutuva luonnonöljy terassilattioiden, laitureiden, ulkorakenteiden sekä puukalusteiden suojaamiseen. Väritön, ruskea ja harmaa, sävytettävissä. WOODEX WOOD OIL Puuöljy Liuotinohenteinen, puupintaan tunkeutuva luonnonöljy terassilattioiden, ulkorakenteiden sekä puukalusteiden suojaamiseen. Väritön, ruskea ja harmaa. Sävytettävissä. 10.

11 Ulkokalusteet Terassikalusteet ovat usein jopa taivasalla talvehtiessaan kovan säärasituksen alla. Ajan mittaan tumminkin jalopuu harmaantuu. Keväällä kalusteiden pinta voi lisäksi hilseillä tai sillä saattaa näkyä mustapilkkuhometta tai leviä. Tavallisimmin jalopuusta valmistetut kalusteet saa säännöllisellä öljyämisellä säilymään liki uudenveroisina. Kotimaisesta puusta valmistetuille ulkokalusteille voi antaa uuden ilmeen ja suojaavan pinnan maalaamalla ne valkoisiksi tai iloisen värikkäiksi. Näin öljyät ulkokalusteet: Poista mahdollinen vanha, hilseilevä öljy hiomalla tai kaapimalla. Pese huolellisesti RENSA TERRACE Terassipesulla. Huuhtele pesuaine pois. Anna kuivua vuorokausi. Levitä pinnalle Woodex Hardwood Oil kovapuuöljyä ohuina kerroksina siveltimellä tai sienellä. Etene järjestelmällisesti. Etenkin sävytettyjä öljyjä käytettäessä tauot kannattaa suunnitella siten, että öljyä levitetään aina pinta kerrallaan. Anna kuivua vuorokausi. UUTUUS! Woodex Hardwood Oil kovapuuöljyä saa myös spraypullossa, joka nopeuttaa öljyn levittämistä. Öljy suihkutetaan puhtaalle puupinnalle, odotetaan 15 min. ja pyyhitään ylimääräiset pois. Näin maalaat ulkokalusteet: Poista mahdollinen vanha, hilseilevä maali tai öljy hiomalla tai kaapimalla. Pese huolellisesti RENSA TERRACE Terassipesulla. Huuhtele pesuaine pois. Anna kuivua vuorokausi. Pohjamaalaa kalusteet Futura Aqua 3 tartuntapohjamaalilla. Anna kuivua 1 vuorokausi. Maalaa kalusteet Futura Aqua kalustemaalilla 1-2 kertaa haluamaasi sävyyn ja kiiltoon. Anna kuivua noin vuorokausi. WOODEX HARDWOOD OIL Kovapuuöljy Liuotinohenteinen, puupintaan tunkeutuva luonnonöljy ulkokäyttöön ulkokalusteiden sekä kaide- ym. rakenteiden suojaamiseen. Ruskea ja väritön. Saatavilla myös kätevässä 500 ml spraypullossa. FUTURA AQUA Kalustemaalit Vesiohenteiset kalustemaalit sisä- ja ulkokäyttöön. Saatavilla puolihimmeä, puolikiiltävä ja kiiltävä. FUTURA AQUA 3 Tartuntapohjamaali Vesiohenteinen tartuntapohjamaali puu- ja galvanoiduille metallipinnoille sisällä sekä puupinnoille ulkona. 11.

12 Sokkelin maalaus tai pinnoittaminen Vaikka talon ulkoseinät olisivat viimeisen päälle puunatut ja maalatut, saattaa sokkeli repsottaa. Sokkelin huolto maalaamalla tai pinnoittamalla tulee ajankohtaiseksi, kun sen pinta hilseilee tai lohkeilee. Maalamalla sokkelin saa näyttämään hyvältä, mikä kohentaa koko rakennuksen ilmettä. Sokkelin maalaamisen tai pinnoituksen voi mainiosti tehdä itse. Ennen sokkelin maalaamista/pinnoittamista: Valitse sokkelin väri talon värin mukaan. Suosituimpia ovat harmaan eri sävyt. Kaiva sokkelia esiin maasta. Pese sokkeli huolellisesti painepesurilla ja irrota samalla vanha, hilseilevä maalipinta. Poista mahdolliset kalkkisuolat BETONIPEITTAUSLIUOKSELLA. Anna kuivua vuorokausi. Paikkaa suuremmat kolot sokkelissa, jotta lopputuloksesta tulee tasainen. Näin maalaat sokkelin: Sokkelimaalilla maalaa jopa kuusi neliötä litralla. Levitä maali siveltimellä tai telalla. Yksi kerros maalia riittää, värin vaihtaminen saattaa vaatia kaksi kerrosta. Sokkelimaali kuivuu muutamassa tunnissa. Näin pinnoitat sokkelin: Huomioi että pinnoitetta kuluu enemmän kuin maalia: yhdellä litralla pinnoittaa noin 0,5-0,8 neliömetriä. Levitä pinnoite lastalla, hiertimellä, juuriharjalla tai muulla välineellä halutun pinnan tai pintakuvion mukaan. Yksi kerros pinnoitetta riittää. Tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi etene järjestelmällisesti nurkasta nurkkaan. Pinnoite kuivuu vuorokaudessa ja pinnoituksen täydellinen kovettuminen kestää viikkoja. SAKU Sokkelimaali Vesiohenteinen, hengittävä dispersiomaali sokkeleiden ja betonisten tukimuurien maalaamiseen. CE-hyväksytty. SILOKSAN SOCLE Sokkelipinnoite Vesiohenteinen, erittäin hengittävä ja vettä hylkivä hiertopinnoite ulkokäyttöön. Raekoko max. 2 mm. CE-hyväksytty. 12.

13 Katon huoltomaalaus Talon vesikaton tärkeä tehtävä on suojata koko rakennusta sateelta. Katon pintamateriaaleista pelti ja tiili ovat suosituimpia. Molempien elinikää voidaan pidentää säännöllisellä huollolla. Siisti katto auttaa myös pitämään talon ulkonäön viimeisteltynä ja arvokkaana. Peltikatto Pelti- eli teräsohutlevykatto on pitkäikäinen, mutta vaatii oman suojansa ilmaston syövyttävää vaikutusta ja säärasitusta vastaan. Vaikka sinkkikerros suojaa terästä syöpymiseltä alkaa ruoste ajan mittaan syövyttää alla olevaa metallipintaa. Ilmansaasteet ja meri-ilmasto nopeuttavat sinkkikerroksen syöpymistä. Siksi huoltomaalaus tulisi tehdä ajoissa. Näin huoltomaalaat peltikaton: Poista hilseilevä ja huonosti kiinni oleva maali sekä ruoste kaapimalla, hiomalla tai painepesurilla. Pese katto RENSA ROOF Kattopesulla ja huuhtele hyvin vedellä. Puhdista mahdollinen ruoste teräsharjalla, hiomalaikalla tai suihkupuhdistaen. Paikkamaalaa puhdistettu alue FERREX AQUA Ruosteenestomaalilla. Pintamaalaa katto KIRJO AQUA Peltikattomaalilla 1 kertaan. Tiilikatto Tiili on myös pitkäikäinen katemateriaali, mutta altistuessaan säärasitukselle sen pinta rapautuu, likaantuu ja haalistuu. Kattotiilien suojaaminen maalaamalla on helppoa ja pidentää katteen ikää. Tiilikattomaalin avulla vanhan katon värin vaihto onnistuu myös helposti. Näin maalaat tiilikaton: Puhdista tiilikatto irtoliasta, sammaleesta ja muista kasvustoista harjaamalla. Pese tiilet RENSA ROOF Kattopesulla. Huuhtele huolellisesti painepesurilla ja anna kuivua hyvin. Pohjamaalaa katto 15 % ohennetulla Kirjo Tile tiilikattomaalilla. Levitä maali leveällä siveltimellä tai ruiskulla. Maalaa toinen kerros ohentamattomalla Kirjo Tile tiilikattomaalilla. FERREX AQUA Ruosteenestomaali Vesiohenteinen, korroosionestopigmentoitu ja -inhiboitu ruosteenesto- ja tartuntapohjamaali. KIRJO AQUA Peltikattomaali Vesiohenteinen, akrylaattipohjainen ruosteenestopigmentoitu peltikattomaali. KIRJO TILE Tiilikattomaali Vesiohenteinen, akryylaattipohjainen huoltomaali tehdasmaalatuille sekä läpivärjätyille betoni- ja sementtikattotiilille. RENSA ROOF Kattopesu Tiilikattojen ja pahoin likaantuneiden, aiemmin maalattujen peltikattojen pesuun ennen maalausta. 13.

14 Soveltuvuustaulukko Maalattava pinta Uusi Puutalo Puutalo Uusi Hirsitalo Hirsitalo puutalo akrylaatti- öljymaali hirsitalo kuullote peittomaali suoja Woodex Aqua Base Pohjustepuunsuoja 4 4 Nordica Primer Pohjamaali 4 Nordica Eko Talomaali Nordica Matt Talomaali Akrylin Talomaali Woodex Aqua Solid Peittosuoja Woodex Aqua Classic Kuullote 4 4 Woodex Classic Kuullote 4 4 Saku Sokkelimaali Siloksan Socle Sokkelipinnoite Kirjo Aqua Peltikattomaali Kirjo Tile Tiilikattomaali Woodex Aqua Wood Oil Puuöljy Woodex Wood Oil Puuöljy Woodex Hardwood Oil Kovapuuöljy Futura Aqua Kalustemaalit FERREX AQUA Ruosteenestomaali RENSA FACADE Julkisivu- ja homepesu RENSA TERRACE Terassipesu RENSA ROOF Kattopesu RENSA STEEL Peltipesu RENSA SUPER Maalipesu RENSA ANTI-MOULD Homesuoja

15 puuterassi Betoni- tai Uusi Vanha Betoni- Kalusteet Ovet ja Metallipinnat harkko- peltikatto maalattu tiilikatto ikkunat ulkona sokkeli peltikatto

16 Lämmintä maalauskesää! TEKNOS OY Takkatie 3, PL Helsinki puh. (09) (pvm/mpm)

Puupinnat ulkona TALOMAALIT

Puupinnat ulkona TALOMAALIT Puupinnat ulkona TALOMAALIT 2 Puutalojen Suomi Puutalo on perinteinen rakennusmuoto Suomessa ja muissa Pohjoismaissa materiaalin saatavuuden, edullisuuden ja rakentamisen helppouden ansiosta. Tänä päivänä

Lisätiedot

puupinnat ulkona KUULLOTTEET PEITTOSUOJAT PUUÖLJYT POHJUSTEET

puupinnat ulkona KUULLOTTEET PEITTOSUOJAT PUUÖLJYT POHJUSTEET puupinnat ulkona KUULLOTTEET PEITTOSUOJAT PUUÖLJYT POHJUSTEET 2 Woodex pitää puusta huolta Ulkona oleva puu tarvitsee suojaa vaihtelevilta sääolosuhteilta. Ja tietenkin kauniin värin, kuultavan tai peittävän.

Lisätiedot

Puupinnat ulkona TALOMAALIT

Puupinnat ulkona TALOMAALIT Puupinnat ulkona TALOMAALIT 2 Puutalojen Suomi Puutalo on perinteinen rakennusmuoto Suomessa ja muissa Pohjoismaissa materiaalin saatavuuden, edullisuuden ja rakentamisen helppouden ansiosta. Tänä päivänä

Lisätiedot

Ulkomaalit. Tee koti, jossa mieli lepää.

Ulkomaalit. Tee koti, jossa mieli lepää. Ulkomaalit Tee koti, jossa mieli lepää. Ulkomaalit kodin puupinnoille Miksi kannattaa valita Cello-maalit? Kun haluat katseen- ja säänkestävän kodin, valitse korkealuokkainen Cello-ulkomaali talosi pintaan.

Lisätiedot

Peltikattomaalit. Metallipintojen ruosteenestoon ulkona

Peltikattomaalit. Metallipintojen ruosteenestoon ulkona Peltikattomaalit Metallipintojen ruosteenestoon ulkona 2 Peltikattojen Suomi Peltikatto on osa suomalaista perinnemaisemaa. Puutalojen kattoja on suojattu metallisilla katemateriaaleilla jo 1800-luvulta

Lisätiedot

HIRSItalot. Maalausopas hirsitalon ulkopintojen käsittelyyn

HIRSItalot. Maalausopas hirsitalon ulkopintojen käsittelyyn HIRSItalot Maalausopas hirsitalon ulkopintojen käsittelyyn Maalausopas hirsitalon ulkopintojen käsittelyyn Maalausopas hirsitalon ulkopintojen käsittelyyn... 4 Miten valitsen oikean tuotteen hirsitalon

Lisätiedot

HIRSItalot. Maalausopas hirsitalon ulkopintojen käsittelyyn

HIRSItalot. Maalausopas hirsitalon ulkopintojen käsittelyyn HIRSItalot Maalausopas hirsitalon ulkopintojen käsittelyyn 2 TEKNOS / HIRSITALOT Maalausopas hirsitalon ulkopintojen käsittelyyn MAALAUSOPAS HIRSITALON ULKOPINTOJEN KÄSITTELYYN... 4 MITEN VALITSEN OIKEAN

Lisätiedot

Uudista hyväkuntoiset pinnat. julkisivut terassit kalusteet aidat puu metalli rappaus betoni muovi sisällä tai ulkona

Uudista hyväkuntoiset pinnat. julkisivut terassit kalusteet aidat puu metalli rappaus betoni muovi sisällä tai ulkona PESUAINEET Piha-aidalla kukkii home, terassi näyttää kulahtaneelta ja peltikatollekin pitäisi tehdä jotain. Armas aurinko paljastaa puhdistamista, pesua ja huoltoa kaipaavat pinnat. Huolellisella pesulla

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 07. KATOT ja metallipinnat ulkona

MAALILINJA NEUVOO 07. KATOT ja metallipinnat ulkona MAALILINJA NEUVOO 07 KATOT ja metallipinnat ulkona Sisällysluettelo Niksit...3 Uudet maalattavat pinnat... 4 Vanhat maalattavat pinnat... 6 2 NIKSIT 1.1 Ennen käsittelyä NIKSIT Hyvä käsittelylämpötila

Lisätiedot

Pesu, ruosteenesto- ja maalauskäsittely Itsehuolto-ohjeet

Pesu, ruosteenesto- ja maalauskäsittely Itsehuolto-ohjeet VANHAN PELTIKATON HUOLTOMAALAUS Pesu, ruosteenesto- ja maalauskäsittely Itsehuolto-ohjeet www.restakoti.fi 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 3 1. PELTIKATON TEE-SE-ITSE -HUOLTOMAALAUS 2. MUOVIPINNOITETU PELTIKATON

Lisätiedot

PESUAINEET. Tehokkaat esikäsittely- ja ylläpitopuhdistusaineet sisä- ja ulkokäyttöön!

PESUAINEET. Tehokkaat esikäsittely- ja ylläpitopuhdistusaineet sisä- ja ulkokäyttöön! PESUAINEET Tehokkaat esikäsittely- ja ylläpitopuhdistusaineet sisä- ja ulkokäyttöön! TIKKURILAN PESUAINEET PERUSTEELLISEEN PUHDISTUKSEEN Oikealla esikäsittelypesulla varmistat maalaus systeemin toimivuuden

Lisätiedot

Elokuu 2008 Voimassa syyskuuhun 2011. suojaa alustaa pintakäsittelyn osana. Pohjuste estää veden imeytymistä

Elokuu 2008 Voimassa syyskuuhun 2011. suojaa alustaa pintakäsittelyn osana. Pohjuste estää veden imeytymistä Elokuu 2008 Voimassa syyskuuhun 2011 1 (6) F3, F31, F34 RT V-37621 RT/KH 58-37621 47 Talo 2000 TUOTTEET PUUPINTOJEN ULKOMAALAUKSEEN Tikkurila Oy Pintakäsittelyllä parannetaan pinnan kestävyyttä ja vaikutetaan

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 08 PUUJULKISIVUT. Lauta- ja hirsiseinät

MAALILINJA NEUVOO 08 PUUJULKISIVUT. Lauta- ja hirsiseinät 2015 MAALILINJA NEUVOO 08 PUUJULKISIVUT Lauta- ja hirsiseinät SISÄLLYSLUETTELO Niksit...3 Uudet maalattavat pinnat... 5 Vanhat maalattavat pinnat... 7 Uudet kuullotteilla käsiteltävät pinnat... 9 Vanhat

Lisätiedot

katot Maalausopas pelti- ja tiilikatoille

katot Maalausopas pelti- ja tiilikatoille katot Maalausopas pelti- ja tiilikatoille Maalausopas peltija tiilikatoille Miten valitsen oikean tuotteen katon maalaukseen? Kattomaalit... 4 Ruostesuojat... 5 Pesuaineet... 5 Katon maalaus... 6 Näin

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 12. KALUSTEET Ulkona

MAALILINJA NEUVOO 12. KALUSTEET Ulkona MAALILINJA NEUVOO 12 KALUSTEET Ulkona Sisällysluettelo Niksit...3 Uudet maalattavat pinnat... 4 Vanhat maalattavat pinnat... 6 Uudet lakattavat pinnat... 8 Vanhat lakattavat pinnat... 9 Uudet öljyttävät

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 04. IKKUNAT JA OVET Sisällä

MAALILINJA NEUVOO 04. IKKUNAT JA OVET Sisällä MAALILINJA NEUVOO 04 IKKUNAT JA OVET Sisällä Sisällysluettelo Niksit...3 Uudet maalattavat ikkunat ja ovet... 4 Vanhat maalattavat ikkunat ja ovet... 6 Uudet lakattavat ikkunat ja ovet... 8 Vanhat lakattavat

Lisätiedot

katot Maalausopas pelti- ja tiilikatoille

katot Maalausopas pelti- ja tiilikatoille katot Maalausopas pelti- ja tiilikatoille Maalausopas peltija tiilikatoille MITEN VALITSEN OIKEAN TUOTTEEN KATON MAALAUKSEEN? Kattomaalit... 4 Ruostesuojat... 5 Pesuaineet... 5 KATON MAALAUS... 6 NÄIN

Lisätiedot

Sisältö: Yleistä. Alustat ja rakenteet Käsittely-yhdistelmät Ongelmia ja ratkaisuja. Alan nykytila Pintakäsittelyn merkitys

Sisältö: Yleistä. Alustat ja rakenteet Käsittely-yhdistelmät Ongelmia ja ratkaisuja. Alan nykytila Pintakäsittelyn merkitys Puulattiat Sisältö: Yleistä Alan nykytila Pintakäsittelyn merkitys Alustat ja rakenteet Käsittely-yhdistelmät Ongelmia ja ratkaisuja 13.2.2014 2 Yleistä Alan nykytila Käsiteltäviä puuvalmiita pintoja entistä

Lisätiedot

Puutalot. Maalausopas puutalon maalaamiseen

Puutalot. Maalausopas puutalon maalaamiseen Puutalot Maalausopas puutalon maalaamiseen Maalausopas puutalon maalaamiseen Yleisiä ohjeita puutalon maalaamiseen Maalityypit ja niiden tunnistaminen... 5 Vinkkejä värin valintaan... 6 Miten valitsen

Lisätiedot

Puutalot. Maalausopas puutalon maalaamiseen

Puutalot. Maalausopas puutalon maalaamiseen Puutalot Maalausopas puutalon maalaamiseen 2 TEKNOS / PUUTALOT Maalausopas puutalon maalaamiseen YLEISIÄ OHJEITA PUUTALON MAALAAMISEEN Maalityypit ja niiden tunnistaminen... 5 Vinkkejä värin valintaan...

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 04 IKKUNAT JA OVET. Sisällä

MAALILINJA NEUVOO 04 IKKUNAT JA OVET. Sisällä 016 MAALILINJA NEUVOO 04 IKKUNAT JA OVET Sisällä SISÄLLYSLUETTELO Niksit...3 Uudet maalattavat ikkunat ja ovet... 4 Vanhat maalattavat ikkunat ja ovet... 6 Uudet lakattavat ikkunat ja ovet... 8 Vanhat

Lisätiedot

OVI- JA IKKUNAMAALI SISÄLLE JA ULOS / PUOLIKIILTÄVÄ

OVI- JA IKKUNAMAALI SISÄLLE JA ULOS / PUOLIKIILTÄVÄ TIKKURILA OVI- JA IKKUNAMAALI SISÄLLE JA ULOS / PUOLIKIILTÄVÄ TYYPPI KÄYTTÖKOHTEET SOVELTUVUUS Akrylaattimaali. Ikkunanpuitteet, ovet ja karmit sekä ulkokalusteet. Myös lasitettujen parvekkeiden puiset

Lisätiedot

Maalaustyökalut. Kysymyksiä ja vastauksia

Maalaustyökalut. Kysymyksiä ja vastauksia Maalaustyökalut Maalaustyökalut Hyvä ja pitkäikäinen lopputulos edellyttää hyviä työkaluja. Oikea sivellin on erityisen tärkeä niille, jotka eivät ole kovin harjaantuneita maalaajia. Tässä osiossa kerrotaan

Lisätiedot

Puujulkisivujen uudis- ja huoltomaalaus

Puujulkisivujen uudis- ja huoltomaalaus Puujulkisivujen uudis- ja huoltomaalaus Miksi puuta pintakäsitellään Esteettinen ja suojaaminen Pinnan sinistyminen/ homehtuminen pohjusteen fungisidit (sinistymän- ja homeenestoaineet) Puun halkeilu sideaineet

Lisätiedot

PELTIKATTOMAALI PANSSARI AKVA

PELTIKATTOMAALI PANSSARI AKVA UUSI! PELTIKATTOMAALI PANSSARI AKVA Panssari Akva - uusien sinkittyjen peltikattojen suojaamiseen. Soveltuu vanhan, ehjän alkydimaalin päälle ilman pohjamaalausta sekä maalipinnoitettujen / muovipinnoitettujen

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 11. ULKOLATTIAT Terassit ja laiturit

MAALILINJA NEUVOO 11. ULKOLATTIAT Terassit ja laiturit MAALILINJA NEUVOO 11 ULKOLATTIAT Terassit ja laiturit Sisällysluettelo Niksit...3 Uudet puulattiat... 4 Vanhat puulattiat... 5 2 NIKSIT 1.1 Ennen käsittelyä Tarkista aina lattiapintojen kunto ja tee tarvittavat

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 11 ULKOLATTIAT. Terassit ja laiturit

MAALILINJA NEUVOO 11 ULKOLATTIAT. Terassit ja laiturit 2015 MAALILINJA NEUVOO 11 ULKOLATTIAT Terassit ja laiturit SISÄLLYSLUETTELO Niksit...3 Uudet puulattiat... 4 Vanhat puulattiat... 5 2 NIKSIT 1.1 Ennen käsittelyä Tarkista aina lattiapintojen kunto ja tee

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 10. IKKUNAT JA OVET Ulkona

MAALILINJA NEUVOO 10. IKKUNAT JA OVET Ulkona MAALILINJA NEUVOO 10 IKKUNAT JA OVET Ulkona Sisällysluettelo Niksit...3 Uudet maalattavat pinnat... 4 Vanhat maalattavat pinnat... 6 Uudet kuultavilla tuotteilla käsiteltävät pinnat...8 Vanhat kuultavilla

Lisätiedot

11. MINERAALIPOHJAISET JULKISIVUMAALIT

11. MINERAALIPOHJAISET JULKISIVUMAALIT Tulostettu 25.6.2016 1 / 7 11. MINERAALIPOHJAISET JULKISIVUMAALIT Kiviväri KS 2 Kiviväri S 5 Kiviväri KS 2 / 7 KIVIVÄRI KS Tuotekuvaus Fescon Kiviväri KS on kalkkisementtiperusteinen maali, jonka tartuntaominaisuuksia,

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 03. MÄRKÄTILAT Kylpyhuoneet ja saunat

MAALILINJA NEUVOO 03. MÄRKÄTILAT Kylpyhuoneet ja saunat MAALILINJA NEUVOO 03 MÄRKÄTILAT Kylpyhuoneet ja saunat Sisällysluettelo Niksit...3 Uudet maalattavat pinnat... 4 Vanhat maalattavat pinnat... 6 Saunan pinnat... 8 Pesu- ja pukuhuoneiden paneelipinnat...11

Lisätiedot

TERVETULOA TIKKURILAN MAALIMYYJÄKOULUTUKSEEN! Ulkomaalauksen perusteet

TERVETULOA TIKKURILAN MAALIMYYJÄKOULUTUKSEEN! Ulkomaalauksen perusteet TERVETULOA TIKKURILAN MAALIMYYJÄKOULUTUKSEEN! Ulkomaalauksen perusteet PIHA Miksi käsitellään Suojaa UV-säteilyä vastaan Puu kuivuu ja halkeilee, metalli ruostuu, pihakivet haalistuu Suojataan laholta

Lisätiedot

METALLITUOTTEIDEN MAALAUS

METALLITUOTTEIDEN MAALAUS METALLITUOTTEIDEN MAALAUS PINNALLA 2. 27.3.2014 Isto Jokinen 1 MAALAUKSEN TAVOITE Kaikkia tuotteita maalataan haluttaessa muuttaa niiden pinnan sävyä ja kiiltoa ja parannettaessa pinnan pitämistä puhtaana.

Lisätiedot

ALKYDIMAALI METALLIPINNOILLE / PUOLIKIILTÄVÄ

ALKYDIMAALI METALLIPINNOILLE / PUOLIKIILTÄVÄ TIKKURILA ALKYDIMAALI METALLIPINNOILLE / PUOLIKIILTÄVÄ TYYPPI KÄYTTÖKOHTEET SOVELTUVUUS Aktiivista ruosteenestopigmenttiä sisältävä alkydimaali. Peltikatot, vesikourut, syöksytorvet, suojapellit, kaiteet

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 10 IKKUNAT JA OVET. Ulkona

MAALILINJA NEUVOO 10 IKKUNAT JA OVET. Ulkona 2015 MAALILINJA NEUVOO 10 IKKUNAT JA OVET Ulkona SISÄLLYSLUETTELO Niksit...3 Uudet maalattavat pinnat... 4 Vanhat maalattavat pinnat... 6 Uudet kuultavilla tuotteilla käsiteltävät pinnat...8 Vanhat kuultavilla

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 12. KALUSTEET Ulkona

MAALILINJA NEUVOO 12. KALUSTEET Ulkona MAALILINJA NEUVOO 12 KALUSTEET Ulkona Sisällysluettelo Niksit...3 Uudet maalattavat pinnat... 4 Vanhat maalattavat pinnat... 6 Uudet lakattavat pinnat... 8 Vanhat lakattavat pinnat... 9 Uudet öljyttävät

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 06. KALUSTEET Sisällä

MAALILINJA NEUVOO 06. KALUSTEET Sisällä MAALILINJA NEUVOO 06 KALUSTEET Sisällä Sisällysluettelo Niksit...3 Uudet maalattavat pinnat... 4 Vanhat maalattavat pinnat... 6 Uudet lakattavat pinnat... 8 Vanhat lakattavat pinnat...10 Öljyttävät ja

Lisätiedot

Lämpökäsitellyn puun maalauskäsittely-yhdistelmiä. Paint with Pride. Målningssystem för värmebehandlat trä

Lämpökäsitellyn puun maalauskäsittely-yhdistelmiä. Paint with Pride. Målningssystem för värmebehandlat trä Lämpökäsitellyn puun maalauskäsittely-yhdistelmiä Paint with Pride Målningssystem för värmebehandlat trä Ulkoseinät, räystäsrakenteet yms. Sahapintaista lämpökäsiteltyä havu- tai lehtipuuta VESIOHENTEINEN

Lisätiedot

Katutaideseminaari Miika Kujo, Tekninen Asiantuntija. Suvilahti, Helsinki

Katutaideseminaari Miika Kujo, Tekninen Asiantuntija. Suvilahti, Helsinki Katutaideseminaari Miika Kujo, Tekninen Asiantuntija Suvilahti, Helsinki Sisältö 1. Teknos lyhyesti 2. Alustat 3. Pinnan esikäsittely ennen maalausta 4. Tuotteet 5. Sävyn valinta 6. Työvälineet 7. Maalausolosuhteet

Lisätiedot

Puu julkisivussa. Maalin tehtävät. puun pintakerroksen suojaaminen säärasitukselta. ulkonäkö, kiilto, puhtaanapysyvyys

Puu julkisivussa. Maalin tehtävät. puun pintakerroksen suojaaminen säärasitukselta. ulkonäkö, kiilto, puhtaanapysyvyys Puujulkisivut Puu julkisivussa puuta suojataan kosteudelta rakenteellisin keinoin räystäät sokkeli sadeveden ohjaus, pellitykset tuuletusrako tippanokat viisteet oikea naulaussuunta ja - syvyys Puu julkisivussa

Lisätiedot

PEITTÄVÄ SUOJA PUULLE / PUOLIHIMMEÄ

PEITTÄVÄ SUOJA PUULLE / PUOLIHIMMEÄ TIKKURILA PEITTÄVÄ SUOJA PUULLE / PUOLIHIMMEÄ TYYPPI Puolihimmeä, vesiohenteinen suoja puupinnoille ulkona. Säilyttää puun luonnollisen pintakuvioinnin. Sideaineena on alkydivahvisteinen akrylaatti. Muodostaa

Lisätiedot

RUOSTEENESTOPOHJAMAALI / HIMMEÄ

RUOSTEENESTOPOHJAMAALI / HIMMEÄ TIKKURILA RUOSTEENESTOPOHJAMAALI / HIMMEÄ TYYPPI Vesiohenteinen, nopeasti kuivuva erikoissideainetta sisältävä ruosteenestopohjamaali vesiohenteisille pintamaaleille. KÄYTTÖKOHTEET SOVELTUVUUS Peltikatot,

Lisätiedot

KESTÄVÄ SOKKELIMAALI TUOTESELOSTE TIKKURILA YKI SOKKELIMAALI. Alkalinkestävä akrylaattimaali. Sokkelit

KESTÄVÄ SOKKELIMAALI TUOTESELOSTE TIKKURILA YKI SOKKELIMAALI. Alkalinkestävä akrylaattimaali. Sokkelit TIKKURILA KESTÄVÄ SOKKELIMAALI TYYPPI KÄYTTÖKOHTEET SOVELTUVUUS Alkalinkestävä akrylaattimaali. Sokkelit Betonisokkeleiden ja sementtivahvoilla laasteilla ylitasoitettujen betoni- ja harkkosokkeleiden

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 06. KALUSTEET Sisällä

MAALILINJA NEUVOO 06. KALUSTEET Sisällä MAALILINJA NEUVOO 06 KALUSTEET Sisällä Sisällysluettelo Niksit...3 Uudet maalattavat pinnat... 4 Vanhat maalattavat pinnat... 6 Uudet lakattavat pinnat... 8 Vanhat lakattavat pinnat...10 Öljyttävät ja

Lisätiedot

LÄMPÖKÄSITELLYN PUUN PINTAKÄSITTELY SISÄLLÄ JA ULKONA

LÄMPÖKÄSITELLYN PUUN PINTAKÄSITTELY SISÄLLÄ JA ULKONA LÄMPÖKÄSITELLYN PUUN PINTAKÄSITTELY SISÄLLÄ JA ULKONA Lämpökäsitelty puu suositellaan aina pintakäsiteltäväksi, koska sävytettypintakäsittely auttaa pintaa säilyttämään kauniin värinsä ja estää säärasitusten

Lisätiedot

Peltikattomaalit ja oheistuotteet

Peltikattomaalit ja oheistuotteet Peltikattomaalit ja oheistuotteet Peltikattomaalit ja oheistuotteet Sunchem on johtava kattomaalien valmistaja. Asiakkaiden tarpeisiin voidaan vastata pikaisesti Getingessä sijaitsevan tuotantoyksikön

Lisätiedot

Ovet ja ikkunat. Maalausopas oville ja ikkunoille

Ovet ja ikkunat. Maalausopas oville ja ikkunoille Ovet ja ikkunat Maalausopas oville ja ikkunoille Maalausopas oville ja ikkunoille Maalausopas Oville ja ikkunoille... 4 Miten valitsen oikean tuotteen? Maalaukseen... 5 Lakkaukseen... 5 Ulkopuolen esikäsittelyyn...

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 01 KATOT. Sisällä

MAALILINJA NEUVOO 01 KATOT. Sisällä 2015 MAALILINJA NEUVOO 01 KATOT Sisällä SISÄLLYSLUETTELO Niksit...3 Uudet maalattavat katot... 4 Vanhat maalattavat katot... 6 Uudet lakattavat katot... 8 Vanhat lakattavat katot... 9 Uudet vahattavat

Lisätiedot

Ovet ja ikkunat. Maalausopas oville ja ikkunoille

Ovet ja ikkunat. Maalausopas oville ja ikkunoille Ovet ja ikkunat Maalausopas oville ja ikkunoille Maalausopas oville ja ikkunoille MAALAUSOPAS OVILLE JA IKKUNOILLE... 4 MITEN VALITSEN OIKEAN TUOTTEEN? Maalaukseen... 5 Lakkaukseen... 5 Ulkopuolen esikäsittelyyn...

Lisätiedot

Ovet, listat, ikkunanpuitteet, lämpöpatterit, kaapistot, huonekalut, pönttöuunit ym.

Ovet, listat, ikkunanpuitteet, lämpöpatterit, kaapistot, huonekalut, pönttöuunit ym. TIKKURILA TYYPPI KÄYTTÖKOHTEET SOVELTUVUUS Akrylaattimaali. Ovet, listat, ikkunanpuitteet, lämpöpatterit, kaapistot, huonekalut, pönttöuunit ym. Sisämaalaukseen puu-, puukuitulevy-, lastulevy- ja metallipinnoille.

Lisätiedot

KIVA JA PANEELI-ÄSSÄ. Puu on kauneimmillaan kuultavaksi käsiteltynä

KIVA JA PANEELI-ÄSSÄ. Puu on kauneimmillaan kuultavaksi käsiteltynä KIVA JA PANEELI-ÄSSÄ Puu on kauneimmillaan kuultavaksi käsiteltynä Tikkurilan Paneeli-Ässä -sarjasta löydät sopivan tuotteen sisäseinä- ja kattopinnoillesi oli sitten kyse puun säilyttämisestä luonnonvaaleana

Lisätiedot

Vesikatot ja julkisivun metallirakenteet

Vesikatot ja julkisivun metallirakenteet Vesikatot ja julkisivun metallirakenteet Sisältö: Nykytila Maalin tarkoitus Alustat Maalityypit ja menetelmät Esikäsittelyt ja tutkimukset Työn suunnittelu Olosuhteet Alustakohtaiset huomiotavat Yleisimmät

Lisätiedot

MONIPUOLINEN KALUSTEMAALI

MONIPUOLINEN KALUSTEMAALI TIKKURILA MONIPUOLINEN KALUSTEMAALI TYYPPI KÄYTTÖKOHTEET SOVELTUVUUS Akrylaattimaali. Ovet, listat, ikkunanpuitteet, lämpöpatterit, kaapistot, huonekalut, pönttöuunit ym. Sisämaalaukseen puu-, puukuitulevy-,

Lisätiedot

Sisämaalaus Ovet & ikkunat, kalusteet, sauna

Sisämaalaus Ovet & ikkunat, kalusteet, sauna Sisämaalaus Ovet & ikkunat, kalusteet, sauna KALUSTEIDEN MAALAUS ja LAKKAUS Mitä maalataan ja mihin käyttötarkoitukseen? Mikä alusta? Mitä aikaisempia käsittelyitä? Vesiohenteinen vai liuotinohenteinen?

Lisätiedot

Ohjaamon jälkimaalaus. Ohjaamon peltiosat. Esikäsittely PGRT TÄRKEÄÄ!

Ohjaamon jälkimaalaus. Ohjaamon peltiosat. Esikäsittely PGRT TÄRKEÄÄ! Esikäsittely TÄRKEÄÄ! Korin metalli on suojattu korroosiolta mm. sinkkikerroksella. Täydellisen korroosiosuojauksen varmistamiseksi tämä sinkkikerros on korjattava päällemaalaamalla, jos se on vahingoittunut

Lisätiedot

Vesikatot ja julkisivun metallirakenteet Paletti

Vesikatot ja julkisivun metallirakenteet Paletti Vesikatot ja julkisivun metallirakenteet 5.3.2015 Paletti Päivän aiheita Alustat Nykytila Maalityypit ja menetelmät Esikäsittelyt ja tutkimukset Yleisimmmät virheet 4.3.2015 2 Sinkitty teräsohutlevy Alustat

Lisätiedot

SUPI-SAUNATUOTTEET. Löydä oma löylytunnelmasi

SUPI-SAUNATUOTTEET. Löydä oma löylytunnelmasi SUPI-SAUNATUOTTEET Löydä oma löylytunnelmasi Supi-sarjan tuotteilla luot saunaasi tunnelmaa ja suojaat sen kauniisti. Samalla saunasi pysyy pitkään helppohoitoisena. Löydä Supi-perheestä monipuoliset tuotteet

Lisätiedot

METALLIMAALIEN AMMATTILAINEN. Opas täydelliseen metallinsuojaukseen!

METALLIMAALIEN AMMATTILAINEN. Opas täydelliseen metallinsuojaukseen! METALLIMAALIEN AMMATTILAINEN ULOS&SISÄLLE ULOS&SISÄLLE Opas täydelliseen metallinsuojaukseen! Aina oikea maali metallille! Hammerite Hammerite metallimaaleilla voidaan käsitellä kaiken tyyppisiä metallipintoja

Lisätiedot

Lämpökäsitellyn puun pintakäsittely sisällä ja ulkona

Lämpökäsitellyn puun pintakäsittely sisällä ja ulkona Lämpökäsitellyn puun pintakäsittely sisällä ja ulkona Lämpökäsitelty puu suositellaan aina pintakäsiteltäväksi, koska sävytetty pintakäsittely auttaa pintaa säilyttämään kauniin värinsä ja estää sää rasitusten

Lisätiedot

ÖLJYMAALI ULKOPUUPINNOILLE / PUOLIKIILTÄVÄ

ÖLJYMAALI ULKOPUUPINNOILLE / PUOLIKIILTÄVÄ TIKKURILA ÖLJYMAALI ULKOPUUPINNOILLE / PUOLIKIILTÄVÄ TYYPPI KÄYTTÖKOHTEET SOVELTUVUUS Alkydiöljymaali. Lautaverhoillut ulkoseinät, vuorilaudat, ikkunanpuitteet, kaiteet, aidat, lipputangot. Käsittelemättömille,

Lisätiedot

siivous- ja puhdistuskemikaalit siivous- ja puhdistuskemikaalit

siivous- ja puhdistuskemikaalit siivous- ja puhdistuskemikaalit siivous- ja puhdistuskemikaalit siivous- ja puhdistuskemikaalit 2009 2 Kestävän kehityksen puolesta Solmaster Oy on Pohjoismaiden johtava teollisuuskemikaalien ja pinnotteiden valmistaja. Solmaster -tuotteet

Lisätiedot

Huippuluokan sisämaalit ammattilaisille

Huippuluokan sisämaalit ammattilaisille ammattilaistuotteet Teknoksen uusi TeknosPro-tuotesarja sisältää laadukkaita ja teknisesti edistyksellisiä pintakäsittelyratkaisuja ammattirakentamiseen. TeknosPro kohottaa rakentamisen laatua. Sarjan

Lisätiedot

ZEN Hoitavat luonnonöljyt ja -vahat puulle

ZEN Hoitavat luonnonöljyt ja -vahat puulle ZEN Hoitavat luonnonöljyt ja -vahat puulle Säilytä puun ainutlaatuinen lämpö ja aito kosketus sisustuksesi puupinnoissa ja kodin käyttöesineissä. Puumateriaalissa yhdistyvät kauniisti luonnonläheinen ajattomuus

Lisätiedot

COOLDRY REFLECTIVE. Tuotetiedot Päivämäärä: 15.10.2014 SUOJA LÄMPÖÄ JA KOSTEUTTA VASTAAN

COOLDRY REFLECTIVE. Tuotetiedot Päivämäärä: 15.10.2014 SUOJA LÄMPÖÄ JA KOSTEUTTA VASTAAN COOLDRY REFLECTIVE Tuotetiedot Päivämäärä: 15.10.2014 SUOJA LÄMPÖÄ JA KOSTEUTTA VASTAAN 71640 Ludwigsburg GERMANY E info@sistec-coatings.de I www.sistec-coatings.de TUOTEKATSAUS 1 COOLDRY / FLEXDRY KATTOMAALIT

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 06 KALUSTEET. Sisällä

MAALILINJA NEUVOO 06 KALUSTEET. Sisällä 2016 MAALILINJA NEUVOO 06 KALUSTEET Sisällä SISÄLLYSLUETTELO Niksit...3 Uudet maalattavat pinnat... 4 Vanhat maalattavat pinnat... 6 Uudet lakattavat pinnat... 8 Vanhat lakattavat pinnat...10 Öljyttävät

Lisätiedot

Märkä- ja kosteatilat

Märkä- ja kosteatilat sisämaalaus sisämaalaus sisämaalaus sisämaalaus sisämaa Maalilinja neuvoo Märkä- ja kosteatilat 3 Kylpyhuoneet, pesuhuoneet ja saunat Tikkurilan Maalilinjan asiantuntijat ovat laatineet nämä työohjeet.

Lisätiedot

YLLÄPIDON OHJEET YLLÄPITO

YLLÄPIDON OHJEET YLLÄPITO YLLÄPIDON OHJEET Helsingin kaupunkikalusteet tulee pitää hyvässä kunnossa. Perusylläpito tapahtuu peittomaalatuissa kalusteissa 5 vuoden välein, kuultokäsitellyt puuosat huolletaan 1 vuoden välein. Perushoitoon

Lisätiedot

TERASSIT. Maalausopas terasseille, ulkokalusteille ja aidoille

TERASSIT. Maalausopas terasseille, ulkokalusteille ja aidoille TERASSIT Maalausopas terasseille, ulkokalusteille ja aidoille Maalausopas terasseille ja ulkokalusteille Miten valitsen oikean tuotteen? Terassien käsittely... 4 Kalusteiden käsittely... 4 Peittävä käsittely

Lisätiedot

HELMIÄISMAALI HOPEA, HELMIÄISMAALI KULTA

HELMIÄISMAALI HOPEA, HELMIÄISMAALI KULTA TIKKURILA HELMIÄISMAALI HOPEA, HELMIÄISMAALI KULTA TYYPPI KÄYTTÖKOHTEET SOVELTUVUUS Vesiohenteinen, sävytettävä akrylaattimaali, jolla saadaan aikaan metallinhohtoinen helmiäisefekti. Kalusteet, efektiseinäpinnat,

Lisätiedot

TERASSIT. Maalausopas terasseille, ulkokalusteille ja aidoille

TERASSIT. Maalausopas terasseille, ulkokalusteille ja aidoille TERASSIT Maalausopas terasseille, ulkokalusteille ja aidoille Maalausopas terasseille ja ulkokalusteille MITEN VALITSEN OIKEAN TUOTTEEN? Puuöljyt terasseille... 4 Kalustemaalit terasseille... 5 Peittävä

Lisätiedot

OLE HELLÄ PUUPINNALLE

OLE HELLÄ PUUPINNALLE OLE HELLÄ PUUPINNALLE KORKEALAATUISET UULA-LUONNONMAALIT Turvallinen ja ekologinen vaihtoehto puupintojen käsittelyyn. UULA ON PARAS VALINTA ULKOJA SISÄPINNOILLE SISÄLLYS ULKOKÄYTTÖÖN: Uula-Petrooliöljymaali.............

Lisätiedot

VALTTI SUOJAA JA KAUNISTAA PUUPINNAT

VALTTI SUOJAA JA KAUNISTAA PUUPINNAT VALTTI SUOJAA JA KAUNISTAA PUUPINNAT Aurinko ja kosteus ovat armottomia puupinnoille. Home- ja sinistäjäsienet viihtyvät käsittelemättömillä pinnoilla ja aiheuttavat ikävännäköistä värjäytymistä. Siksi

Lisätiedot

LÄMPÖKÄSITELLYN PUUN PINTAKÄSITTELY SISÄLLÄ JA ULKONA

LÄMPÖKÄSITELLYN PUUN PINTAKÄSITTELY SISÄLLÄ JA ULKONA LÄMPÖKÄSITELLYN PUUN PINTAKÄSITTELY SISÄLLÄ JA ULKONA 1 Lämpökäsitellyn puun pintakäsittely Lämpökäsitelty puu soveltuu ulkona ikkunanpuitteiden ja ovien, ulkoverhousten, puutarhakalusteiden sekä terassien

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 09. KIVIAINESPINNAT Ulkona

MAALILINJA NEUVOO 09. KIVIAINESPINNAT Ulkona MAALILINJA NEUVOO 09 KIVIAINESPINNAT Ulkona Sisällysluettelo Niksit...3 Uudet maalattavat julkisivupinnat... 4 Vanhat maalattavat julkisivupinnat... 8 Uudet maalattavat tai pinnoitettavat sokkelit...11

Lisätiedot

AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ

AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ 1. Ruiskun pesu ennen käyttöönottoa 2. Maalin lisäys ja maalaus 3. Ruiskunpesu maalauksen jälkeen RUISKUN KÄYTTÖ MAALAUKSISSA Air-Mix-ruiskua käytetään lähinnä kalusteovien

Lisätiedot

LYHYT JÄRJESTELMÄKUVAUS DIESSNER eristerappaus soveltuu julkisivujen ja muiden seinäpintojen eristykseen niin korjaus kuin uudisrakentamisessa.

LYHYT JÄRJESTELMÄKUVAUS DIESSNER eristerappaus soveltuu julkisivujen ja muiden seinäpintojen eristykseen niin korjaus kuin uudisrakentamisessa. LYHYT JÄRJESTELMÄKUVAUS DIESSNER eristerappaus soveltuu julkisivujen ja muiden seinäpintojen eristykseen niin korjaus kuin uudisrakentamisessa. Järjestelmän rakenne sisältäpäin on seuraava: 1. Sisäseinärakenne

Lisätiedot

www.ruukki.fi HUOLTO-OHJE MAALIPINNOITETUT OHUTLEVYTERÄKSET

www.ruukki.fi HUOLTO-OHJE MAALIPINNOITETUT OHUTLEVYTERÄKSET www.ruukki.fi HUOLTO-OHJE MAALIPINNOITETUT OHUTLEVYTERÄKSET Ruukin maalipinnoitetuista ohutlevyteräksistä valmistettujen rakennusosien pinnoitetta koskevat kunnossapito- ja huolto-ohjeet. johdanto kuntotarkastus

Lisätiedot

Asennusohjeet ammattilaisille

Asennusohjeet ammattilaisille Asennusohjeet ammattilaisille Tämän ohje on tarkoitettu ammattilaisille mahdollistamaan paras mahdollinen lopputulos. Ei loppukäyttäjille. Valmistajan suosittelema kitti: Gyproc Promix Lite https://www.youtube.com/watch?v=blchabm0j9a

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 02. SEINÄT Sisällä

MAALILINJA NEUVOO 02. SEINÄT Sisällä MAALILINJA NEUVOO 02 SEINÄT Sisällä Sisällysluettelo Niksit...3 Uudet maalattavat pinnat... 4 Vanhat maalattavat pinnat... 7 Uudet lakattavat pinnat... 9 Vanhat lakattavat pinnat...10 Uudet vahattavat

Lisätiedot

Kun vain paras riittää puutalollesi.

Kun vain paras riittää puutalollesi. TIKKURILAN ULTRA Kun vain paras riittää puutalollesi. Tikkurilan uudistuneen Ultra talomaalin saat nyt 3 eri kiiltoasteessa; himmeä Ultra Matt, puolihimmeä Ultra Classic ja kiiltävä Ultra Lux. Täydellisen

Lisätiedot

Ruisvelliä, maitoa ja pellavaöljyä Perinteiset pintakäsittelyt. Uusikaupunki 24.9.2011

Ruisvelliä, maitoa ja pellavaöljyä Perinteiset pintakäsittelyt. Uusikaupunki 24.9.2011 Ruisvelliä, maitoa ja pellavaöljyä Perinteiset pintakäsittelyt Uusikaupunki 24.9.2011 Panu Kaila 2011 Harmaantuminen 2 vuotta 16 vuotta Harmaantumisen aiheuttaa sinistäjäsieni, joka ei vaikuta puun lujuuteen.

Lisätiedot

KALUSTEET. Maalausopas kiinto- ja irtokalusteille

KALUSTEET. Maalausopas kiinto- ja irtokalusteille KALUSTEET Maalausopas kiinto- ja irtokalusteille Kodin vanhat aarteet saavat uuden elämän raikkaalla maalipinnalla. Kuluneetkin huonekalut voidaan helposti kunnostaa maalin tai lakan avulla. Kalustemaalilla

Lisätiedot

Puujulkisivujen huolto- ja korjausmaalaus

Puujulkisivujen huolto- ja korjausmaalaus Puujulkisivujen huolto- ja korjausmaalaus Jouni Hamara 5.3.2015 Sisältö: Puun rakenteellinen suojaus Maalin tehtävät Maaliyhdistelmän elinkaari Alustatyypit Maalauskäsittelyt, työmenetelmät Huoltovälit

Lisätiedot

Yli 20 vuotta kotimaisia laatutuotteita

Yli 20 vuotta kotimaisia laatutuotteita Yli 20 vuotta kotimaisia laatutuotteita Soft Protector Oy on kotimainen, Espoossa toimiva suoja-, hoito- ja pesuaineiden valmistaja. Olemme keskittyneet sisä- ja ulkokalusteiden ja kodin hoitotuotteisiin.

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 02 SEINÄT. Sisällä

MAALILINJA NEUVOO 02 SEINÄT. Sisällä 2015 MAALILINJA NEUVOO 02 SEINÄT Sisällä SISÄLLYSLUETTELO Niksit...3 Uudet maalattavat pinnat... 4 Vanhat maalattavat pinnat... 7 Uudet lakattavat pinnat... 9 Vanhat lakattavat pinnat...10 2 NIKSIT 1.1

Lisätiedot

KALUSTEET. Maalausopas kiinto- ja irtokalusteille

KALUSTEET. Maalausopas kiinto- ja irtokalusteille KALUSTEET Maalausopas kiinto- ja irtokalusteille Kodin vanhat aarteet saavat uuden elämän raikkaalla maalipinnalla. Kuluneetkin huonekalut voidaan helposti kunnostaa maalin tai lakan avulla. Kalustemaalilla

Lisätiedot

TV-TASON MAALAUS. Copyright Isto Jokinen

TV-TASON MAALAUS. Copyright Isto Jokinen TV-TASON MAALAUS LÄHTÖTILANNE TV-taso on laadukas, hyväkuntoinen ja aidolla tammiviilulla pinnoitettu. TV-taso ei kuitenkaan sovi väriltään omistajan sisustukseen, joten se halutaan maalata kiiltävän valkoiseksi

Lisätiedot

ALKYDIMAALI METALLIPINNOILLE / PUOLIKIILTÄVÄ

ALKYDIMAALI METALLIPINNOILLE / PUOLIKIILTÄVÄ TIKKURILA ALKYDIMAALI METALLIPINNOILLE / PUOLIKIILTÄVÄ TYYPPI KÄYTTÖKOHTEET SOVELTUVUUS Aktiivista ruosteenestopigmenttiä sisältävä alkydimaali. Peltikatot, vesikourut, syöksytorvet, suojapellit, kaiteet

Lisätiedot

KALUSTEET. Maalausopas kiinto- ja irtokalusteille

KALUSTEET. Maalausopas kiinto- ja irtokalusteille KALUSTEET Maalausopas kiinto- ja irtokalusteille 2 TEKNOS / KALUSTEET Kodin vanhat aarteet saavat uuden elämän raikkaalla maalipinnalla. Kuluneetkin huonekalut voidaan helposti kunnostaa maalin tai lakan

Lisätiedot

P E S U - J A P U H D I S T U S A I N E E T

P E S U - J A P U H D I S T U S A I N E E T P E S U - J A P U H D I S T U S A I N E E T P E S U - J A P U H D I S T U S A I N E E T Puhelin (03) 780 2363 465 019 ML Maalarinliuotin SIVU 2 l PESU- JA PUHDISTUSAINEET www.solmaster.fi Kestävän kehityksen

Lisätiedot

Yki Rouhepinnoite viimeistelee talon ulkokuoren ja lopullisen ilmeen. Rakennusteknisesti oikein toteutettu sokkeli ja julkisivu on pitkäikäinen ja

Yki Rouhepinnoite viimeistelee talon ulkokuoren ja lopullisen ilmeen. Rakennusteknisesti oikein toteutettu sokkeli ja julkisivu on pitkäikäinen ja Hyvin peittävä, arvokkaan näköinen rouhepinnoite on suunniteltu erityisesti uusille ylitasoitetuille harkkopinnoille sekä betonipinnoille. Soveltuu myös maalatuille betonipinnoille. Markkinoiden laajin

Lisätiedot

Finnforest Kesto. _ kun puun pitää kestää

Finnforest Kesto. _ kun puun pitää kestää Finnforest Kesto _ kun puun pitää kestää KUN PUUN PITÄÄ KESTÄÄ Finnforest Kesto Sääolosuhteet Suomessa asettavat puurakenteille suuret vaatimukset. Puun joutuessa kosketukseen veden, kosteuden, betonin

Lisätiedot

N:o 837 4123 SOVELTAMISALAAN KUULUVAT MAALIT, LAKAT JA AJONEUVOJEN KOR- JAUSMAALAUSTUOTTEET

N:o 837 4123 SOVELTAMISALAAN KUULUVAT MAALIT, LAKAT JA AJONEUVOJEN KOR- JAUSMAALAUSTUOTTEET N:o 837 4123 Liite 1 SOVELTAMISALAAN KUULUVAT MAALIT, LAKAT JA AJONEUJEN KOR- JAUSMAALAUSTUOTTEET 1. Maalien ja lakkojen alaluokat a) Sisäseinien ja -kattojen himmeillä maaleilla ja pinnoitteilla tarkoitetaan

Lisätiedot

Alustan, akselien ja vanteiden jälkimaalaus. Yleisiä tietoja maalauksesta. Erityistietoja kaasuajoneuvoista TÄRKEÄÄ!

Alustan, akselien ja vanteiden jälkimaalaus. Yleisiä tietoja maalauksesta. Erityistietoja kaasuajoneuvoista TÄRKEÄÄ! Yleisiä tietoja maalauksesta Yleisiä tietoja maalauksesta TÄRKEÄÄ! Scania suosittelee, että pehmeästä ja joustavasta materiaalista valmistettuja osia ei maalata. Tämä ohje koskee esimerkiksi hydrauliletkuja

Lisätiedot

Antimikrobiset maalit

Antimikrobiset maalit Antimikrobiset maalit TIMANTTI CLEAN Antimikrobinen sisämaali Käyttötarkoitus: Pintamaali kohottamaan hygieniatasoa kuiviin, kosteisiin ja märkiin tiloihin Tyyppi: Vesiohenteinen akrylaattidispersiomaali

Lisätiedot

LUONNOLLISTA SUOJAA PUUPINNOILLE ULKONA 2013

LUONNOLLISTA SUOJAA PUUPINNOILLE ULKONA 2013 LUONNOLLISTA SUOJAA PUUPINNOILLE ULKONA 2013 SUOJAÖLJYT ULKOKÄYTTÖÖN Kestävää suojaa ulkopinnoille kasviöljyistä SUOJAAVA KUULTOÖLJY Kasviöljypohjainen Suojaava kuultoöljy imeytyy puun avoimeen pintasolukkoon

Lisätiedot

KESTÄVÄ SOKKELIMAALI TUOTESELOSTE TIKKURILA YKI SOKKELIMAALI. Alkalinkestävä akrylaattimaali. Sokkelit

KESTÄVÄ SOKKELIMAALI TUOTESELOSTE TIKKURILA YKI SOKKELIMAALI. Alkalinkestävä akrylaattimaali. Sokkelit TIKKURILA KESTÄVÄ SOKKELIMAALI TYYPPI KÄYTTÖKOHTEET SOVELTUVUUS Alkalinkestävä akrylaattimaali. Sokkelit Betonisokkeleiden ja sementtivahvoilla laasteilla ylitasoitettujen betoni- ja harkkosokkeleiden

Lisätiedot

Tikkurila ProHouse. Kestävien puutalojen puolesta

Tikkurila ProHouse. Kestävien puutalojen puolesta Tikkurila ProHouse Kestävien puutalojen puolesta Mitä ProHouse on? Ekologista ja asennusvalmista pintamaalattua ulkoverhouspaneelia Viimeisintä ympäristöystävällistä maaliteknologiaa sisältävät tuotteet

Lisätiedot

vuotta Kestää tuulet ja tuiskut sekä pakkaset ja paisteet

vuotta Kestää tuulet ja tuiskut sekä pakkaset ja paisteet Virtasen 4 Öljyn Maalit 50 vuotta Testattu M yrskyluodolla Kestää tuulet ja tuiskut sekä pakkaset ja paisteet Maaleja maailman kauneimmasta saaristosta neljän sen 4 Öljyn M a t a Vir luonnonöljyn seos

Lisätiedot

Onnistu sinivalkoisissa merkeissä

Onnistu sinivalkoisissa merkeissä MAALAUSOPAS Onnistu sinivalkoisissa merkeissä SISÄMAALIT Maalasitpa sisällä tai ulkona, puu-, kivitai rakennuslevypintaa, on pohjatöiden huolellinen tekeminen erittäin tärkeää halutun lopputuloksen saavuttamiseksi.

Lisätiedot

ULKOMAALAUSURAKKA 1, LINNOITUS VASTINE METICON OY:N OIKAISUVAATIMUKSEEN 1. TARJOUSHINTAVERTAILU 2. SELVITYSPYYNTÖ 3.3.2015

ULKOMAALAUSURAKKA 1, LINNOITUS VASTINE METICON OY:N OIKAISUVAATIMUKSEEN 1. TARJOUSHINTAVERTAILU 2. SELVITYSPYYNTÖ 3.3.2015 ULKOMAALAUSURAKKA 1, LINNOITUS VASTINE METICON OY:N OIKAISUVAATIMUKSEEN 1. TARJOUSHINTAVERTAILU Meticon Kakriainen Peuhkuri K2-Group Heiskanen Lääperi Ahtiainen Kattomestarit Hattulan Rakennus 22 julkisivut

Lisätiedot