Tekninen keskus/ Asemakaavoitus PL 27 (Uusikatu 26) OULU 1(23) OULUN KAUPUNKI TEKNINEN KESKUS/ ASEMAKAAVOITUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tekninen keskus/ Asemakaavoitus PL 27 (Uusikatu 26) 90015 OULU 1(23) OULUN KAUPUNKI TEKNINEN KESKUS/ ASEMAKAAVOITUS"

Transkriptio

1 Tekninen keskus/ Asemakaavoitus PL 27 (Uusikatu 26) OULU 1(23) OULUN KAUPUNKI KORVENKYLÄN ENERGIAHUOLLON YLEISSELVITYS kesäkuu 2011 Osoite: Puh/fax Sähköposti: PL 43 (Voudintie 6) OULU (08)

2 Korvenkylä 2(23) Sisällysluettelo: 1. Tausta Lämmöntuotannon vaihtoehdot Kiinteistökohtainen lämmitys Keskitetty lämmöntuotanto Korvenkylän lämmöntuotannon mitoitus Kiinteistökanta Lämpöverkosto Maalämpö Yleistä maalämmöstä Kiinteistön lämmitys maalämmössä Kiinteistökohtainen lämmitys Omakotitalon suorasähkölämmitys Omakotitalon kevytöljylämmitys Omakotitalon maalämmitys Rivitalon suorasähkölämmitys Rivitalon kevytöljylämmitys Rivitalon maalämmitys Aluemaalämpö Maalämpö A-alue Omakotitalon A-alueen maalämpölämmitys Rivitalon A-alueen maalämpölämmitys Maalämpö B-alue Omakotitalon B-alueen maalämpölämmitys Rivitalon B-alueen maalämpölämmitys Maalämpö C-alue Omakotitalon C-alueen maalämpölämmitys Rivitalon C-alueen maalämpölämmitys Aluelämpö Biolämpökeskus Biopolttoainevarasto Biolämpökeskuksen sijoituspaikka Aluelämpöverkosto Investoinnit Aluelämmön energiahinnan laskenta Omakotitalon aluelämmitys Rivitalon aluelämmitys Kaukolämpöenergian osto Oulun Energialta Omakotitalo kaukolämpö Rivitalo kaukolämpö Tiivistelmä Liitteet: Liite 1 Liitteet 2 Liitteet 3 Alustava liittyjäluettelo Lämpötoiminnan investointiarviot Aluemaalämpö energiahintalaskelmat

3 Korvenkylä 3(23) Liite 4 Aluelämmön energiahintalaskelma Liitteet 5 Reittikartat maalämmitys Liitteet 6 Reittikartat aluelämmitys Liite 7 Omakotitalon suosituskytkentäkaavio

4 Korvenkylä 4(23) 1. TAUSTA Korvenkylän asemakaavaan on kaavoitettu pääosin asuinpientalojen korttelialueita (AP) ja erillistalojen korttelialueita (AO). Alueelle halutaan tehtävän erillinen energiahuollon yleistarkastelu. Tarkastelualue koostuu kolmesta alueesta, joissa on yhteensä 191 AO tonttia ja 5 AP tonttia. Alueet ovat seuraavat: - Alue A; 58 AO tonttia, 65 asuntoa ja 5 AP tonttia 108 asuntoa - Alue B; 65 AO tonttia, 65 asuntoa ja 1 AP tontti 12 asuntoa - Alue C; 68 AO tonttia, 69 asuntoa ja 1 AP tontti 12 asuntoa Energiahuollon yleistarkastelu sisältää: 1. Kiinteistökohtainen maalämmitys 2. Aluekohtainen maalämmitys 3. Aluelämmitys biolämpölaitoksella 4. Alueiden liittäminen Oulun Energian kaukolämpöverkostoon Yleistarkastelussa tehdään: - kiinteistöjen ja alueiden lämmöntarpeen määrittely - lämpöverkoston alustava mitoitus ja alustavan reittikartan sijoittaminen alueittain - tonttiesitys keskitetylle lämmöntuotannon laitteistolle - investointien esittely - energiahintalaskelmien laatiminen Perusolettamuksena on, että alueiden kaikki rakennettavat kiinteistöt liittyvät tarkasteltavaan lämmöntuotantoratkaisuun. Tehtävissä laskelmissa investoinnit huomioidaan koko laajuudella, mutta lämpöenergian tarpeena käytetään 85 % alueen arvioidusta tarpeesta. Laskelmissa ei muutoin huomioida alueiden eriaikaista rakentamista. Investointilaskelmiin ei sisällytetä toisiopuolen verkostoa (kiinteistön sisäistä lämmitysverkostoa). Selvityksessä esitetyt hinnat on ilmoitettu ilman arvonlisäveroa ellei muuta ole erikseen mainittu.

5 Korvenkylä 5(23) 2. LÄMMÖNTUOTANNON VAIHTOEHDOT Rakennuksen lämmitykseen voidaan valita joko kiinteistökohtainen lämmitys tai mahdollisesti tarjolla oleva keskitetty lämpöhuolto Kiinteistökohtainen lämmitys Uuden talon rakentajalle on tänä päivänä useita eri vaihtoehtoja lämmitysjärjestelmäksi. Tyypillisimpiä kiinteistökohtaisia lämmitysmuotoja ovat mm. pelletti-, kevytöljy-, maalämpö- tai sähkölämmitys. Uuden talon lämpöenergian hinta muodostuu pääomakustannuksista, huolto- ja korjauskuluista sekä hankittavan perusenergian hinnasta (esim. sähkö tai öljy) tuotantolaitteiden hyötysuhde huomioiden. Yksittäisen kiinteistön investointikustannukset vaihtelevat kovasti riippuen muun muassa hankintahetken kysynnästä Keskitetty lämmöntuotanto Keskitetyssä lämmöntuotannossa lämpö tuotetaan asiakkaalle yhteisestä lämpökeskuksesta, jossa voi olla yksi tai useampi lämpökattila. Lämmönjakelu lämpökeskuksesta toteutetaan lämpöverkostolla rakennuksen omaan lämmönjakokeskukseen. Lämmönjakokeskuksesta lämpö menee rakennuksen omaan lämmitysverkostoon. Kiinteistö kytketään jakeluverkostoon siirtimien kautta, joten lämpöverkoston ja kiinteistön lämmitykset ovat toisistaan täysin erillään, ns. epäsuora kytkentä. Korvenkylän suunnitteilla olevasta alueesta on mahdollista rakentaa kokonaan oma aluelämpöalue. Tällöin jonkun lämpöyrittäjän tulisi rakentaa alueelle lämmöntuotantolaitteet sekä aluelämpöverkosto mittauskeskuksineen ja sitoutua toimittamaan lämpöenergiaa sinne aikanaan rakennettaville kiinteistöille 3. KORVENKYLÄN LÄMMÖNTUOTANNON MITOITUS Tässä osiossa tarkastellaan sovitun alueen kiinteistökantaa, sekä suunnitellaan ja mitoitetaan alustavasti lämpöenergian tuotantokapasiteetti, sekä jakeluverkosto Kiinteistökanta Korvenkylän asemakaavasuunnitelma on saatu tilaajalta, jonka rakennustietoihin kiinteistökohtaiset mitoitukset perustuvat. Suunniteltujen omakotitalojen ja muiden asuinrakennusten kiinteistökohtaiset mitoitukset (huipputehontarve ja energiankulutus) perustuvat kaavaluonnoksessa ilmoitettuihin kerrosneliöihin. Rakennukset ovat pääosin kaksikerroksisia. Huonekorkeutena on käytetty 2,5 metriä, jolloin lämmitettävän rakennustilavuuden kertoimena on käytetty 2,8 metriä.

6 Korvenkylä 6(23) Rakennusten tehon- ja energiantarve on määritetty omakotitaloilla 200 kerrosneliöllä ja muilla rakennuksilla kaavaan merkittyjen kerrosneliöiden mukaan. Mitoituksessa on huomioitu keskimääräiset vuotuiset energiantarpeet kiinteistöillä 21 kwh/ lämmitettävä r-m 3 ja kiinteistöjen huipputehontarpeena 10 W/ lämmitettävä r-m 3. Nämä perustuvat uusiin rakentamismääräyksiin (laskettu D3 mukaisesti). Keskitetyn lämmöntuotannon rakentamisen kustannuksia on tarkasteltu seuraavilla rakentamislaajuuksilla: Tarkasteltava alue Kiinteistöjen Tilavuusarvio Huipputeho Alueen Vuosienergia lukumäärä m 3 kw kattilatehontarve MWh kw 85 % vuosienergiasta MWh A-ALUE B-ALUE C-ALUE KAIKKI YHTEENSÄ Tarkemmat kiinteistökohtaiset lähtötieto- ja mitoitusarvot on esitetty liitteessä Lämpöverkosto Lämpöverkoston reitti on valittu asemakaavasuunnitelman mukaisten vesi- ja viemäriverkko, sekä muiden jo suunniteltujen verkostojen reitti huomioiden, niin että lämpöjohdot ovat aina eri puolella tietä kuin viemäri- ja vesijohtoverkostot. Lämpöverkosto on mitoitettu painehäviöllä 1 bar/ km, t 50 o C, menovesi 115 o C ja paluuvesi 65 o C. Putkistona, samassa vaipassa ja eristyksessä olevat paluu- ja menoputket. Alustavat reititykset on esitetty liitteinä olevissa reittikartoissa. 4. MAALÄMPÖ Maalämmitys, uusien asuntojen lämmitysmuotona, on tänä päivänä yleisempää kuin vielä kymmenenkin vuotta sitten. Nykyisin lämpöporakaivon tekeminen vaatii toimenpideluvan saamisen viranomaisilta. Käytännössä toimenpidelupa myönnetään jos sille ei ole estettä. Maalämmön tuottama lämminvesi on lämpötilaltaan noin 65 o C:sta, jolloin sen jakelu pitkään lämpöverkostoon ei ole mahdollista, sillä pienestä lämpötilaerosta, t 35 o C ja suorasta kytkennästä johtuen putkivastukset kasvavat ja pumpusta tarvittava nostokorkeus menee yli kiinteistölaitteiden salliman 6 bar:n paineen. Suorassa kytkennässä sama lämmitysvesi virtaa myös kiinteistössä. Vara-energia tuotetaan kiinteistökohtaisesti varaajassa olevassa sähkövastuksessa ja/ tai kiinteistökohtaisella tulipesällä (takka tms.) 4.1. Yleistä maalämmöstä Maalämpöpumppu kerää lämpöä joka on varastoitunut maaperään, kallioon tai veteen. Maalämpöpumput käyttävät sähköä kompressorissa ja apulaitteissa (esim. kiertovesipumppu).

7 Korvenkylä 7(23) Maalämpöpumpun tuottamasta lämmöstä noin 2/3 on maaperästä otettua uusiutuvaa energiaa ja 1/3 on tuotettu sähköllä. Maalämpöpumput voidaan suunnitella osatehomitoituksella tai täystehomitoituksella. Osatehomitoitettu lämpöpumppu tarvitsee tuekseen sähkövastuksen talven kylmimpinä päivinä, jolloin lämpöpumpulla katetaan noin % lämpötehon tarpeesta. Lisäksi se käyttää sähköä noin 1 4 kw enemmän kuin täystehomitoitettu lämpöpumppu. Täystehomitoitettu lämpöpumppu kattaa kaiken lämmityksen ja lämpimän käyttöveden energiantarpeen kovimmallakin pakkasilla ilman lisävastuksia. Saneerauskohteeseen sopivin lämmönkeruutapa on porakaivo, jolloin tonttia ei tarvitse kaivaa auki. Vesikiertoinen lattialämmitys soveltuu erityisen hyvin maalämpöpumpun lämmönjakotavaksi, sillä siinä lämmitysverkkoon menevän veden lämpötila on aina alle + 40 o C. Tavallisesti maalämpölaitteet sijoitetaan lämmitettävään kiinteistöön, tekniseen tilaan. On olemassa myös ratkaisuja joissa maalämpöpumppu ja energia-varaaja sekä tarvittavat sähköja putkisto-osat sijoitetaan kokonaan maan alle kiinteistön ulkopuolelle. Maalämpöjärjestelmässä suurempi energiavaraaja pidentää maalämpöpumpun käyttöikää, kun kompressorin käyttöjaksot ovat pidempiä. Samalla järjestelmän hyötysuhde paranee. Porakaivo on yleensä metriä syvä. Peruskallion on oltava riittävän lähellä maanpintaa. Tarvittaessa useampi porakaivo, tulee niiden sijaita noin metrin etäisyydellä toisistaan. Yhdestä 200 metrin porakaivosta saadaan Oulun alueella noin 10 kw. Maalämpöpumpun investointikustannukset ovat melko suuret, mutta käyttökustannukset ovat nykyisillä sähkön hinnoilla edulliset. Asukkaiden kannalta maalämpöpumppu on myös helppokäyttöinen, sillä se vaatii suhteellisen vähän huolto- ja tarkistustoimia (vertaa pakastin-/ jääkaappi, sillä ne ovat tekniikaltaan täysin rinnastettavissa maalämpöjärjestelmään). ARA (asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) tukee rivitaloissa sähkö- ja öljylämmityksen korvaamista pääasiallisesti uusiutuvaa energiaa hyödyntävällä päälämmitysjärjestelmällä kuten maalämmöllä. Avustusta on mahdollista saada enintään 20 % hyväksyttävistä kustannuksista. Suorasähkölämmitteisiä taloja saneerattaessa avustusta voi saada myös tarvittavan vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän osuuteen Kiinteistön lämmitys maalämmössä Esitetyissä maalämpöratkaisuissa käytetään täystehomitoitusta. Rakennuksille oletetaan tulevan vesikiertoinen lattialämmitysjärjestelmä, sekä oma lämpimän käyttöveden varaajalta sähkövastus. Käyttövesi tulee ajoittain lämmittää > 65 o C:ksi legionella bakteeriongelman poistamiseksi. Liitteenä 7 on esitetty omakotitalon suosituskytkentäkaavio.

8 Korvenkylä 8(23) 5. KIINTEISTÖKOHTAINEN LÄMMITYS Tähän selvitykseen on laskettu kiinteistökohtaisten lämmitysratkaisujen energiahintoja seuraaville lämmitysmuodoille: - suorasähkölämmitys - kevytöljylämmitys - maalämpö Energiahinnat on laskettu omakotitalolle (tehontarve 6 kw ja energiantarve 12 MWh/ a) ja rivitalolle (tehontarve 80 kw ja energiantarve 159 MWh/ a). Energiahinnat sisältävät investoinnin pääomakulut, energia-/ polttoainekustannukset, sekä huolto- ja korjauskulut. Pääomakulut on laskettu annuiteettiperiaatteella 15 vuoden takaisinmaksuajalla ja 5 %:n korolla. Vuotuisina huolto- ja korjauskuluina on käytetty 0,5 % investoinnista. Investointiarviot perustuvat saatuihin budjettitarjouksiin. Investointeihin ei ole laskettu toisiopuolen verkostoa (kiinteistön omaa patteriverkostoa) Omakotitalon suorasähkölämmitys Omakotitalon suorasähkölämmitykseen sisältyy lämminvesivaraaja. Investointiarvio on Sähkön ostohintana on käytetty 95,00 / MWh. Lämpöenergian käyttö 12 MWh Sähkö 12 MWh 0,0950 /kwh Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,85 /MWh Polttoainekulut (sähkö) ,00 /MWh Huolto & korjaus 9 0,77 /MWh Veroton hinta ,62 /MWh

9 Korvenkylä 9(23) 5.2. Omakotitalon kevytöljylämmitys Omakotitalon kevytöljylaitteisto investointi sisältää lämmitettävän rakennuksen sisään rakennetun täydellisen öljylämmitysjärjestelmän ja käyttöveden. Investointiarvio on Kevytöljyn hintana on käytetty Öljyalan keskusliiton julkaisemaa viitehintaa 05/2010 mikä vastaa 82,17 / MWh. Lämpöenergian käyttö 12 MWh Kevytpolttoöljy ÖKL 05/ % 80 % 82,17 /MWh Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,34 /MWh Polttoainekulut (kevytöljy) ,72 /MWh Huolto & korjaus 60 5,00 /MWh Veroton hinta ,06 /MWh 5.3. Omakotitalon maalämmitys Omakotitalon maalämpöinvestointiin kuuluu lämmitettävän rakennukseen sisään rakennettu täydellinen lämpöpumppuyksikkö lämminvesivaraajalla, yhdellä porakaivolla. Investointiarvio on Sähkön ostohintana on käytetty 95,00 / MWh. Lämpöenergian käyttö 12 MWh Sähkö 4 MWh 300 kwh/mwh 0,0950 /kwh Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,05 /MWh Polttoainekulut (sähkö) ,50 /MWh Huolto & korjaus 80 6,65 /MWh Veroton hinta ,20 /MWh

10 Korvenkylä 10(23) 5.4. Rivitalon suorasähkölämmitys Rivitalon suorasähkölämmitykseen sisältyy litran lämminvesivaraaja. Investointiarvio on Sähkön ostohintana on käytetty 95,00 / MWh. Lämpöenergian käyttö 159 MWh Sähkö 159 MWh 0,0950 /kwh Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa 520 3,27 /MWh Polttoainekulut (sähkö) ,00 /MWh Huolto & korjaus 27 0,17 /MWh Veroton hinta ,44 /MWh 5.5. Rivitalon kevytöljylämmitys Rivitalon kevytöljylaitteisto investointi sisältää lämmitettävän rakennuksen sisään rakennetun täydellisen öljylämmitysjärjestelmän ja käyttöveden. Investointiarvio on Kevytöljyn hintana on käytetty Öljyalan keskusliiton julkaisemaa viitehintaa 05/2010 mikä vastaa 82,17 / MWh. Lämpöenergian käyttö 159 MWh Kevytpolttoöljy ÖKL 05/ % 80 % 82,17 /MWh Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,91 /MWh Polttoainekulut (kevytöljy) ,72 /MWh Huolto & korjaus 107 0,67 /MWh Veroton hinta ,29 /MWh

11 Korvenkylä 11(23) 5.6. Rivitalon maalämmitys Rivitalon maalämpöinvestointiin kuuluu lämmitettävän rakennukseen sisään rakennettu täydellinen lämpöpumppuyksikkö litran lämminvesivaraajalla, kahdeksalla porakaivolla. Investointiarvio on Sähkön ostohintana on käytetty 95,00 / MWh. Lämpöenergian käyttö 159 MWh Sähkö 48 MWh 300 kwh/mwh 0,0950 /kwh Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,59 /MWh Polttoainekulut (sähkö) ,50 /MWh Huolto & korjaus 583 3,66 /MWh Veroton hinta ,75 /MWh 6. ALUEMAALÄMPÖ Korvenkylän alueiden A, B ja C investointilaskelmissa on maalämpöpumppujen mitoituksessa käytetty täystehomitoitusta, sekä ratkaisua jossa maalämpöpumppu oheislaitteineen sijoitetaan erilliselle alueelle omaan rakennukseen. Tästä johtuen joudutaan rakentamaan alueverkostoa. Verkostohyötysuhteena on käytetty 95 %. Mitoitus o C. Putkisto PEHkieppiputkea jossa meno- ja paluuputki samassa vaipassa kokoon DN 65 asti. Suuremmat koot kahta erillistä kieppiputkea. Investointiarviot perustuvat saatuihin budjettitarjouksiin. Kustannukset sisältävät maalämpöjärjestelmän perustus- ja rakentamiskustannuksineen, sekä lämminvesivaraajat jokaiseen liitettävään rakennukseen (omakoti- ja rivitalo). Investointia pienentää asiakkailta perittävät liittymismaksut. Perusmaksut ja asiakkailta perittävät liittymismaksut on laskettu Oulun Energian maksutariffin mukaisesti. Kiinteistön liittymisjohdon pituutena omakotitaloilla on käytetty 20 metriä ja muilla kiinteistöillä 50 metriä (liittymismaksuun vaikuttaa kiinteistöille rakennettavan liittymisjohdon pituus). Lämmöntuotannossa kuluu sähköä noin 30 % lämpöenergian tarpeesta. Sähkön hintana on käytetty keskiarvohintaa 95,00 / MWh. Asiakkaiden vuosienergiantarpeena on käytetty 85 % liitteessä 1 esitettyjen vaihtoehtojen mukaisista kulutusarvioista.

12 Korvenkylä 12(23) Muut laskelmissa huomioidut kulut perustuvat kuluarvioihin. Arviot on esitetty tarkemmin laskelmissa. Hallintokulut, jotka sisältävät lämpötoiminnan hallinnon ktn. laskutuksen, kirjanpidon ja toimitusjohtajan kulut. Hoitokulut lämpölaitos, sisältää lämpökeskuksen käyttöön palkattujen henkilöiden palkkauskustannukset. Hoitokulut verkosto ja mittauskeskukset sisältävät verkoston hoitoon palkattujen henkilöiden palkkauskustannukset. Kustannukset vaihtelevat rakennettava verkoston pituuden mukaan :n välillä Investointien vuosittaiset pääomakulut on laskettu annuiteetti periaatteella - lämmöntuotantolaitteiden osalta 15 vuotta, 5,0 % - verkoston osalta 30 vuotta, 5,0 % Huolto- ja korjauskulut kattavat tarvittavien huolto- ja korjausmateriaalien hankinnat ja ulkopuolisen työn kustannukset Lämpölaitoksen huolto- ja korjauskulut ovat noin 1,0 % tehdyn laitosinvestoinnin kokonaisarvosta ja verkoston huolto- ja korjauskulut ovat noin 1,5 % tehdystä investoinnista. Muut kulut, joihin sisältyy esimerkiksi vakuutusmaksut Voitto. Lämpöenergian tuotannon tulee olla liiketaloudellisesti kannattava. Voitto lasketaan kokonaiskustannuksista :n välillä :n välillä 7,0 % Laskelmissa näkyy myös omakustannushinta ja keskihinnan jakautuminen perus- ja energiamaksuun Maalämpö A-alue A-alueen kiinteistöjen tehontarpeeksi on arvioitu 760 kw. Maalämpöinvestointiin kuuluu rakennuksen sisään rakennettuja täydellisiä lämpöpumppuyksiköitä, kiinteistöjen lämminvesivaraajat 70 kpl ja 76 porakaivoa, sekä ka-m PEH-putkistoa. Porakaivot tarvitsevat noin 1,4 ha tilaa. Investointien arvo liittymismaksujen jälkeen on Tarkempi investointierittely on esitetty liitteissä 2 A ja C Lämpöenergian hintalaskelma on esitetty liitteessä 3.1. Maalämpöenergian keskihinnaksi A- alueelle muodostuu 133,21 / MWh, ja energiamaksuksi 110,80 / MWh.

13 Korvenkylä 13(23) Omakotitalon A-alueen maalämpölämmitys Omakotitalon aluemaalämmön investointiin kuuluu liittymismaksu suuruudeltaan Aluemaalämmön energiamaksu on 110,80 / MWh. Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,72 /MWh Aluemaalämpö ,80 /MWh Huolto & korjaus 21 1,75 /MWh Perusmaksu ,22 /MWh Veroton hinta ,49 /MWh Rivitalon A-alueen maalämpölämmitys Rivitalon aluemaalämmön investointiin kuuluu liittymismaksu suuruudeltaan Aluemaalämmön energiamaksu on 110,80 / MWh. Lämpöenergian käyttö 12 MWh Ostolämpö Maalämpö A 100 % 100 % 110,80 /MWh Lämpöenergian käyttö 159 MWh Ostolämpö Maalämpö A 100 % 100 % 110,80 /MWh Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,38 /MWh Aluemaalämpö ,80 /MWh Huolto & korjaus 69 0,43 /MWh Perusmaksu ,18 /MWh Veroton hinta ,80 /MWh 6.2. Maalämpö B-alue B-alueen kiinteistöjen tehontarpeeksi on arvioitu 450 kw. Maalämpöinvestointiin kuuluu rakennuksen sisään rakennettuja täydellisiä lämpöpumppuyksiköitä, kiinteistöjen lämminvesivaraajat 66 kpl ja 45 porakaivoa, sekä ka-m PEH-putkistoa. Porakaivot tarvitsevat

14 Korvenkylä 14(23) noin 0,8 ha tilaa. Investointien arvo liittymismaksujen jälkeen on Tarkempi investointierittely on esitetty liitteissä 2 A ja C. Lämpöenergian hintalaskelma on esitetty liitteessä 3.2. Maalämpöenergian keskihinnaksi B- alueelle muodostuu 155,96 / MWh, ja energiamaksuksi 126,06 / MWh Omakotitalon B-alueen maalämpölämmitys Omakotitalon aluemaalämmön investointiin kuuluu liittymismaksu suuruudeltaan Aluemaalämmön energiamaksu on 126,06 / MWh. Lämpöenergian käyttö 12 MWh Ostolämpö Maalämpö B 100 % 100 % 126,06 /MWh Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,72 /MWh Aluemaalämpö ,06 /MWh Huolto & korjaus 21 1,75 /MWh Perusmaksu ,22 /MWh Veroton hinta ,75 /MWh Rivitalon B-alueen maalämpölämmitys Rivitalon aluemaalämmön investointiin kuuluu liittymismaksu suuruudeltaan Aluemaalämmön energiamaksu on 126,06 / MWh. Lämpöenergian käyttö 71 MWh Ostolämpö Maalämpö B 100 % 100 % 126,06 /MWh Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,34 /MWh Aluemaalämpö ,06 /MWh Huolto & korjaus 45 0,64 /MWh Perusmaksu ,94 /MWh Veroton hinta ,98 /MWh

15 Korvenkylä 15(23) 6.3. Maalämpö C-alue C-alueen kiinteistöjen tehontarpeeksi on arvioitu 470 kw. Maalämpöinvestointiin kuuluu rakennuksen sisään rakennettuja täydellisiä lämpöpumppuyksiköitä, kiinteistöjen lämminvesivaraajat 70 kpl ja 47 porakaivoa, sekä ka-m PEH-putkistoa. Porakaivot tarvitsevat noin 0,8 ha tilaa. Investointien arvo liittymismaksujen jälkeen on Tarkempi investointierittely on esitetty liitteissä 2 A ja C Lämpöenergian hintalaskelma on esitetty liitteessä 3.3. Maalämpöenergian keskihinnaksi alueelle muodostuu 181,75 / MWh, ja energiamaksuksi 151,77 / MWh Omakotitalon C-alueen maalämpölämmitys Omakotitalon aluemaalämmön investointiin kuuluu liittymismaksu suuruudeltaan Aluemaalämmön energiamaksu on 151,77 / MWh. Lämpöenergian käyttö 12 MWh Ostolämpö Maalämpö C 100 % 100 % 151,77 /MWh Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,72 /MWh Aluemaalämpö ,77 /MWh Huolto & korjaus 21 1,75 /MWh Perusmaksu ,22 /MWh Veroton hinta ,46 /MWh

16 Korvenkylä 16(23) Rivitalon C-alueen maalämpölämmitys Rivitalon aluemaalämmön investointiin kuuluu liittymismaksu suuruudeltaan Aluemaalämmön energiamaksu on 151,77 / MWh. Lämpöenergian käyttö 71 MWh Ostolämpö Maalämpö C 100 % 100 % 151,77 /MWh Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,34 /MWh Aluemaalämpö ,77 /MWh Huolto & korjaus 45 0,64 /MWh Perusmaksu ,94 /MWh Veroton hinta ,69 /MWh 7. ALUELÄMPÖ 7.1. Biolämpökeskus Alueen rakenteesta ja kulutusprofiilista riippuen biokattilan (peruskuormakattilan) teho optimoidaan siten, että noin 95 % koko vuosienergiantarpeesta voidaan tuottaa biopolttoaineilla. Biokattilan rinnalla tulee lisäksi olla vara- ja huippukattilatehoa. Tällä varmistetaan asiakkaiden lämmönsaanti kaikissa tilanteissa, sekä lämmön riittävyys myös huippupakkasilla. Varaja huipputehon kattiloiden pitää pystyä tuottamaan peruskattilan teho kokonaan, sekä suurimmillakin pakkasilla % verkon huipputehontarpeesta. Näin mitoittaen Korvenkylän asemakaavaluonnoksessa oleville rakennuksille tulisi rakentaa biolämpökeskus jossa on 1,2 MW:n biokattila ja 2 x 0,75 MW:n öljykattilat. Kaukolämpöverkostoa alueelle tulee rakennettavaksi yhteensä ka-m Biopolttoainevarasto Biopolttoainevaraston määräävänä polttoaineena on hake, koska se on tilavuudeltaan suurin biopolttoaine. Biopolttoainetta tulisi riittää noin kolmeksi - viideksi vuorokaudeksi.

17 Korvenkylä 17(23) Biolämpökeskuksen sijoituspaikka Teknisesti ja taloudellisesti paras sijoituspaikka lämpökeskukselle on suunnitellun lämmitysalueen keskellä. Sijoituspaikkaa valitessa tulee ottaa huomioon myös ympäristötekijät, kuten estetiikka ja liikennöintiin vaikuttavat tekijät. Lisäksi meluhaittojen vuoksi lähimmän asutuksen tulisi sijaita vähintään 50 metrin etäisyydellä lämpökeskuksesta. Lopullisesta sijoituspaikasta päätettäessä joudutaan usein tekemään kompromisseja kaikkien vaikuttavien tekijöiden suhteen, jotta löydetään teknis-taloudellisesti paras sijoituspaikka. Biolämpökeskuskontin sijoituspaikasta Korvenkylän alueella on alustavasti mietitty yhdessä tilaajan edustajan kanssa. Sijoituspaikka näkyy reittikartassa Biolämpökeskukselle varattava alue on minimissään noin 50 x 70 metriä, sillä rekkakuljetus tarvitsee vapaata tilaa polttoainevaraston edessä noin metriä Aluelämpöverkosto Aluelämpöverkostoinvestointi on laskettu teräsputkisilla ns. esivaahdotetuilla kaukolämpöputkilla uudella putkieristysluokalla. Verkostoinvestoinnit perustuvat tehtyihin mitoituksiin ja maanlaajuisesti vuosien toteutuneeseen hintatasoon, sekä tiedossa oleviin hinnankorotuksiin. Verkostoinvestoinnit sisältävät kaikki tarvittavat kaukolämpöverkostomateriaalit, niiden asentamisen ja maanrakennustyöt, sekä energian mittauskeskuksen jokaiseen kiinteistöön Investoinnit Suunnitellun biolämpökeskuksen investointikustannukset perustuvat useisiin vastaavan kokoisten lämpölaitosten ajantasaisiin tarjous- ja urakkahintatietoihin. Kustannukset sisältävät täydellisen ja toimivan lämpökeskustoimituksen perustus- ja rakentamiskustannuksineen. Investoinnin biokattila on 6 bar ja suunnittelulämpötila on 130 o C. Biolämpökeskusinvestoinnissa on huomioitu mahdollinen ELY-keskuksen myöntämä energiatuki 15 %:n suuruisena (myönnetty tuki on ollut %). Investoinneissa on huomioitu vähentävänä tekijänä asiakkailta perittävät liittymismaksut. Liittymismaksut on laskettu Oulun Energian runkolinjan liittymismaksutariffilla

18 Korvenkylä 18(23) ALUELÄMPÖLAITOS Biokattila 1,2 MW + öljykattila 2 x 0,75 MW Veroton, Verollinen, LAITOSINVESTOINTI YHTEENSÄ Energiatuki 15 % LÄMPÖKESKUKSEN NETTOINVESTOINTI KAUKOLÄMPÖVERKOSTO kanavametriä Veroton, Verollinen, ARVIO, erittely liitteenä Liittymismaksut VERKOSTON NETTOINVESTOINTI VIERAANPÄÄOMAN ARVO Suunnitellun biolämpökeskuksen ja aluelämpöverkoston tarkempi investointierittely on esitetty liitteissä 2 A ja B Aluelämmön energiahinnan laskenta Aluelämpötoiminnalle on laskettu energiahinta. Energiahinnan laskentaperusteet on esitetty seuraavina. Kattilahyötysuhteina sekä lämpölaitoksen omakäyttösähkön määränä on käytetty vastaavissa laitoksissa toteutuneita keskimääräisiä arvoja. Käytetyt arvot ovat seuraavat: - biopolttoainekattilan vuosihyötysuhde 87 % - öljykattilan vuosihyötysuhde 90 % - omakäyttösähkön määrä 12 kwh per myyty MWh - verkoston vuosihyötysuhde 90 % Hakkeen hintana on käytetty 19,00 / MWh, mikä on keskihinta puupohjaisilla polttoaineilla tällä hetkellä. Kevytöljyn hintana on käytetty Öljyalan keskusliiton (ÖKL) viimeisintä julkaistua viitehintaa mikä vastaa hintaa 82,17 / MWh (05/2011). Hakkeen vuotuisena käyttöosuutena on käytetty 95 % ja kevytöljyn vuotuisena käyttöosuutena 5 %. Asiakkaiden vuosienergiantarpeena on käytetty 85 % liitteessä 1 esitettyjen vaihtoehtojen mukaisia kulutusarvioita. Muut laskelmissa huomioidut kulut perustuvat kuluarvioihin. Arviot on esitetty laskelmissa. Hallintokulut, jotka sisältävät aluelämpötoiminnan hallinnon ktn. laskutuksen, kirjanpidon ja toimitusjohtajan kulut. Hoitokulut lämpölaitos, sisältää biolämpökeskuksen käyttöön palkattujen henkilöiden palkkauskustannukset. Hoitokulut verkosto ja mittauskeskukset sisältävät verkoston hoitoon palkattujen henkilöiden palkkauskustannukset

19 Korvenkylä 19(23) Investointien vuosittaiset pääomakulut on laskettu annuiteettiperiaatteella lämpölaitoksen osalta 15 vuotta, 5,0 % - verkoston osalta 30 vuotta, 5,0 % Huolto- ja korjauskulut kattavat tarvittavien huolto- ja korjausmateriaalien hankinnat ja ulkopuolisen työn kustannukset Lämpölaitoksen huolto- ja korjauskulut ovat noin 2,0 % tehdyn laitosinvestoinnin kokonaisarvosta ja verkoston huolto- ja korjauskulut ovat noin 1,5 % tehdystä investoinnista Muut kulut, joihin sisältyy esimerkiksi vakuutusmaksut Voitto. Kaukolämpötoiminnan tulee olla liiketaloudellisesti kannattava. Voitto lasketaan kokonaiskustannuksista. 7,0 % Laskelmissa näkyy myös omakustannushinta ja keskihinnan jakautuminen perus- ja energiamaksuun. Perusmaksut on laskettu Oulun Energian maksutariffin mukaisesti. Laskelma on esitetty liitteessä 4. Aluelämpöenergian keskihinnaksi alueelle muodostuu 136,60 / MWh ja energiamaksuksi 110,05 / MWh Omakotitalon aluelämmitys Aluelämpöön liittyessään omakotitalolle tulee investoitavaksi lämmönjakokeskus ja liittymismaksu. Omakotitalon liittymisjohdon pituutena on käytetty 20 metriä. Investointiarvio on Aluelämmön energiamaksu on 110,05 / MWh. Lämpöenergian käyttö 12 MWh Ostolämpö Aluelämpölaitos 100 % 100 % 110,05 /MWh Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,31 /MWh Kaukolämpö ,05 /MWh Huolto & korjaus 53 4,43 /MWh Perusmaksu ,22 /MWh Veroton hinta ,01 /MWh

20 Korvenkylä 20(23) Rivitalon aluelämmitys Aluelämpöön liittyessään rivitalolle tulee investoitavaksi lämmönjakokeskus ja liittymismaksu. Rivitalon liittymisjohdon pituutena on käytetty 50 metriä. Investointiarvio on Aluelämmön energiamaksu on 110,05 / MWh. Lämpöenergian käyttö 159 MWh Ostolämpö Aluelämpölaitos 100 % 100 % 110,05 /MWh Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,33 /MWh Kaukolämpö ,05 /MWh Huolto & korjaus 118 0,74 /MWh Perusmaksu ,18 /MWh Veroton hinta ,31 /MWh 8. KAUKOLÄMPÖENERGIAN OSTO OULUN ENERGIALTA Oulun Energia on rakentamassa kaukolämmön siirtolinjaa Oulusta Kiiminkiin. Siirtolinja kulkee Kuusamon tien vartta, jolloin kaukolämmön rakentaminen nyt kaavoitettavalle Korvenkylän alueelle on mahdollista. Oulun Energian energiahinnat on laskettu omakotitalolle (tehontarve 6 kw ja energiantarve 12 MWh/ a) ja rivitalolle (tehontarve 80 kw ja energiantarve 159 MWh/ a). Energiahinnat sisältävät investoinnin pääomakulut, energia-/ polttoainekustannukset, sekä huolto- ja korjauskulut, sekä Oulun Energian perimän perusmaksun. Pääomakulut on laskettu annuiteettiperiaatteella 15 vuoden takaisinmaksuajalla ja 5 %:n korolla. Vuotuisina huolto- ja korjauskuluina on käytetty 0,5 % investoinnista. Investointiarviot perustuvat saatuihin budjettitarjouksiin. Investointeihin ei ole laskettu toisiopuolen verkostoa (kiinteistön omaa patteriverkostoa). Alustavasti kaavoitetuille kiinteistöille on maksut laskettu Oulun Energian nykyisellä runkoverkon maksutariffilla. Energiamaksu on tällä hetkellä 31,96 / MWh.

21 Korvenkylä 21(23) 8.1. Omakotitalo kaukolämpö Kaukolämpöön liittyessään omakotitalolle tulee investoitavaksi lämmönjakokeskus ja liittymismaksu. Omakotitalon liittymisjohdon pituutena on käytetty 20 metriä. Investointiarvio on Lämpöenergian käyttö 12 MWh Ostolämpö Oulun Energia 100 % 100 % 31,96 /MWh Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,31 /MWh Kaukolämpö ,96 /MWh Huolto & korjaus 53 4,43 /MWh Perusmaksu ,22 /MWh Veroton hinta ,92 /MWh 8.2. Rivitalo kaukolämpö Kaukolämpöön liittyessään rivitalolle tulee investoitavaksi lämmönjakokeskus ja liittymismaksu. Rivitalon liittymisjohdon pituutena on käytetty 50 metriä. Investointiarvio on Lämpöenergian käyttö 159 MWh Ostolämpö Oulun Energia 100 % 100 % 31,96 /MWh Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,33 /MWh Kaukolämpö ,96 /MWh Huolto & korjaus 118 0,74 /MWh Perusmaksu ,18 /MWh Veroton hinta ,22 /MWh

22 Korvenkylä 22(23) 9. TIIVISTELMÄ Korvenkylän asemakaavaan on kaavoitettu pääosin asuinpientalojen korttelialueita ja erillistalojen korttelialueita. Alueelle haluttiin tehtävän erillinen energiahuollon yleistarkastelu sisältäen kiinteistökohtaisen maalämmityksen, aluelämmityksen maalämmöllä ja biolämpölaitoksella, sekä alueiden liittämisen Oulun Energian kaukolämpöverkostoon. Alueelle kaavoitettujen omakotitalojen ja rivitalojen kiinteistökohtaiset huipputehontarpeet ja energiankulutukset perustuvat kaavaluonnoksessa ilmoitettuihin kerrosneliöihin ja uusiin rakentamismääräyksiin. Omakotitalon liittymistehona on käytetty 6 kw ja vuosienergiankulutuksena 12 MWh. Rivitaloilla vastaavat luvut ovat 76 kw ja 159 MWh. Yleistarkastelu on suoritettu energiahintalaskelmien perusteella alueen tyyppikiinteistöille, joissa on huomioitu pääomakulut, polttoainekustannukset, huolto- ja korjauskulut, sekä mahdolliset perusmaksut. Liittymis- ja perusmaksutariffina on käytetty Oulun Energian voimassa olevaa runkoverkoston maksutariffia. Pääomakulut on laskettu annuiteettiperiaatteella 15 vuotta, 5 %. Investoinnissa on huomioitu lämmitysmuodon edellyttämät investoinnit kiinteistölle, sisältäen lämminvesivaraajan ilman kiinteistön omaa patteriverkostoa. Seuraavissa taulukoissa on esitetty yhteenveto suoritetuista energiahintalaskelmista omakotitalolle ja rivitalolle. OMAKOTITALON LÄMMITYSMUOTO ENERGIAHINTA INVESTOINNIN LÄMMITYKSEN LÄMMITYKSEN JA MUUT KULUT PÄÄOMAKULUT KOKONAISHINTA KOKONAISHINTA 1-15 VUOTTA 15 -> VUOTTA /MWh (alv 0 %) /MWh (alv 0 %) /MWh (alv 0 %) /MWh (alv 0 %) SUORASÄHKÖLÄMMITYS 95,77 14,85 110,62 95,77 KEVYTÖLJYLÄMMITYS 107,72 96,34 204,06 107,72 KIINTEISTÖKOHTAINEN MAALÄMPÖ 35,15 128,05 163,20 35,15 KAUKOLÄMPÖ OULUN ENERGIALTA 62,80 89,00 151,79 62,80 ALUEKAUKOLÄMPÖ 140,89 89,00 229,89 93,21 ALUEMAALÄMPÖ ALUE A 138,77 33,72 172,49 55,23 ALUEMAALÄMPÖ ALUE B 154,03 33,72 187,75 57,47 ALUEMAALÄMPÖ ALUE C 179,74 33,72 213,46 81,96 Investoinnin pääomakulujen vaikutusaikana (1 15 vuotta) hintavertailun perusteella omakotitalon suorasähkölämmitys on edullisin vaihtoehto. Pääomakulujen vaikutus ajan (15 vuotta) jälkeen hintavertailun perusteella kiinteistökohtainen maalämpö on kaikista edullisin ratkaisu. Kokonaisuutta tarkasteltaessa voidaan todeta kiinteistökohtaisen maalämmön ja Oulun Energian kaukolämmön olevan omakotitalon edullisimmat lämmitysvaihtoehdot, kun kaukolämmityksen eduksi voidaan vielä lukea lämmöntuotannon ja toimituksen kokonaisvastuun olevan Oulun Energialla, eikä itse kuluttajalla.

23 Korvenkylä 23(23) RIVITALON LÄMMITYSMUOTO ENERGIAHINTA INVESTOINNIN LÄMMITYKSEN LÄMMITYKSEN JA MUUT KULUT PÄÄOMAKULUT KOKONAISHINTA KOKONAISHINTA 1-15 VUOTTA 15 -> VUOTTA /MWh (alv 0 %) /MWh (alv 0 %) /MWh (alv 0 %) /MWh (alv 0 %) SUORASÄHKÖLÄMMITYS 95,17 3,27 98,44 95,17 KEVYTÖLJYLÄMMITYS 103,39 12,91 116,29 103,39 KIINTEISTÖKOHTAINEN MAALÄMPÖ 32,16 70,59 102,75 32,16 KAUKOLÄMPÖ OULUN ENERGIALTA 42,91 14,76 57,66 42,91 ALUEKAUKOLÄMPÖ 121,00 14,76 135,75 73,32 ALUEMAALÄMPÖ ALUE A 121,42 8,38 129,80 37,88 ALUEMAALÄMPÖ ALUE B 149,64 12,34 161,98 53,08 ALUEMAALÄMPÖ ALUE C 175,35 12,34 187,69 77,57 Investoinnin pääomakulujen vaikutusaikana (1 15 vuotta) hintavertailun perusteella rivitalon lämmitysmuotona Oulun Energian kaukolämmitys on edullisin vaihtoehto. Pääomakulujen vaikutus ajan (15 vuotta) jälkeen hintavertailun perusteella kiinteistökohtainen maalämpö on kaikista edullisin ratkaisu. Kokonaisuutta tarkasteltaessa voidaan todeta Oulun Energian kaukolämmön olevan rivitalon edullisin lämmitysvaihtoehto.

24 - KORVENKYLÄ Liite 1 ALUSTAVA LIITTYJÄLUETTELO Kiinteistötiedot Nro A-ALUE Nimi LIITTYMIS JOHDON PITUUS Rakennus tilavuus Liittymiste ho Vuosiener gia Ominaiste ho Ominaisk ulutus Tilausv esivirta OULUN ENERGIAN LIITTYMISMAKSU OULUN ENERGIAN PERUSMAKSU ka-m r-m 3 kw MWh W/r-m 3 kwh/r-m 3 m 3 /h /a Omakotitalo, 200 kerrosneliötä , ,00 314,64 Omakotitalo 24 kpl , , ,36 Omakotitalo 40 kpl (A2) , , ,60 Muut kiinteistöt, kerrosneliötä , , ,80 Muut kiinteistöt, 3 kpl , , ,40 Muut kiinteistöt (A2) , ,85 285,24 Yhteensä , B-ALUE Omakotitalo, 200 kerrosneliötä , ,00 314,64 Omakotitalo 64 kpl , , ,96 Muut kiinteistöt, kerrosneliötä , ,00 765,17 Yhteensä , C-ALUE Omakotitalo, 200 kerrosneliötä , ,00 314,64 Omakotitalo 68 kpl , , ,52 Muut kiinteistöt, kerrosneliötä , ,00 765,17 Yhteensä , KAIKKI ALUEET A-ALUE B-ALUE C-ALUE KAIKKI YHTEENSÄ Planora Oy 1 (1) D10597.xls

25 - KORVENKYLÄ Liite 2 A LÄMPÖLAITOKSEN JA KAUKOLÄMPÖVERKOSTON INVESTOINNIT ALUELÄMPÖLAITOS Biokattila 1,2 MW + öljykattila 2 x 0,75 MW Veroton, Verollinen, Biolämpökeskus varusteineen Polttoaineen käsittely- ja syöttölaitteet - Savupiippu - Sähköistys ja automaatio - Putkistot - LVI-työt - Perustukset Rakennukset Öljykattila, -poltin ja -säiliö Liittymät ja tonttikustannukset Yhteensä MUUT KULUT ktn suunnittelu ja valvonta 7 % LAITOSINVESTOINTI YHTEENSÄ Energiatuki 15 % LÄMPÖKESKUKSEN NETTOINVESTOINTI KAUKOLÄMPÖVERKOSTO kanavametriä Veroton, Verollinen, ARVIO, erittely liitteenä Liittymismaksut VERKOSTON NETTOINVESTOINTI VIERAANPÄÄOMAN ARVO ALUEMAALÄMPÖ A-ALUE MAALÄMPÖ 760 kw JA KIINTEISTÖJEN LÄMMINVESIVARAAJAT Veroton, Verollinen, Maalämpökontti langaton säädin ja ulkoanturi - lämminvesivaraaja - käyttöveden kiertovesipumppu - linjasäätö ja sulku kaivolle - maapiirin venttiiliryhmä ja paisunta-astia venttiilillä - lämmityksen säätöryhmä Omakotitalon lämminvesivaraaja 500 litraa Rivitalon lämminvesivaraaja litraa Lämpökaivot 200 m Asennus, rahti ja liittymä kiinteistöön Liittymät ja tonttikustannukset Yhteensä MUUT KULUT ktn suunnittelu ja valvonta 5 % LAITOSINVESTOINTI YHTEENSÄ ARA:n avustus 0 % 0 LÄMPÖKESKUKSEN NETTOINVESTOINTI PEH-VERKOSTO kanavametriä Veroton, Verollinen, ARVIO, erittely liitteenä Liittymismaksut VERKOSTON NETTOINVESTOINTI VIERAANPÄÄOMAN ARVO Planora Oy 1 (4) D10597.xls

26 - KORVENKYLÄ Liite 2 A LÄMPÖLAITOKSEN JA KAUKOLÄMPÖVERKOSTON INVESTOINNIT ALUEMAALÄMPÖ B-ALUE MAALÄMPÖ 450 kw JA KIINTEISTÖJEN LÄMMINVESIVARAAJAT Veroton, Verollinen, Maalämpökontti langaton säädin ja ulkoanturi - lämminvesivaraaja - käyttöveden kiertovesipumppu - linjasäätö ja sulku kaivolle - maapiirin venttiiliryhmä ja paisunta-astia venttiilillä - lämmityksen säätöryhmä Omakotitalon lämminvesivaraaja 500 litraa Rivitalon lämminvesivaraaja litraa Lämpökaivot 200 m Asennus, rahti ja liittymä kiinteistöön Liittymät ja tonttikustannukset Yhteensä MUUT KULUT ktn suunnittelu ja valvonta 5 % LAITOSINVESTOINTI YHTEENSÄ ARA:n avustus 0 % 0 LÄMPÖKESKUKSEN NETTOINVESTOINTI PEH-VERKOSTO kanavametriä Veroton, Verollinen, ARVIO, erittely liitteenä Liittymismaksut VERKOSTON NETTOINVESTOINTI VIERAANPÄÄOMAN ARVO ALUEMAALÄMPÖ C-ALUE MAALÄMPÖ 470 kw JA KIINTEISTÖJEN LÄMMINVESIVARAAJAT Veroton, Verollinen, Maalämpökontti langaton säädin ja ulkoanturi - lämminvesivaraaja - käyttöveden kiertovesipumppu - linjasäätö ja sulku kaivolle - maapiirin venttiiliryhmä ja paisunta-astia venttiilillä - lämmityksen säätöryhmä Omakotitalon lämminvesivaraaja 500 litraa Rivitalon lämminvesivaraaja litraa Lämpökaivot 200 m Asennus, rahti ja liittymä kiinteistöön Liittymät ja tonttikustannukset Yhteensä MUUT KULUT ktn suunnittelu ja valvonta 5 % LAITOSINVESTOINTI YHTEENSÄ Avustukseen oikeuttava investointi ARA:n avustus 0 % 0 LÄMPÖKESKUKSEN NETTOINVESTOINTI PEH-VERKOSTO kanavametriä Veroton, Verollinen, ARVIO, erittely liitteenä Liittymismaksut VERKOSTON NETTOINVESTOINTI VIERAANPÄÄOMAN ARVO Planora Oy 2 (4) D10597.xls

27 - KORVENKYLÄ Liite 2 B KAUKOLÄMPÖVERKOSTON PUTKIPITUUDET JA ERITELLYT KUSTANNUKSET Putkikoko DN Yksikköhinnat ALUELÄMPÖLAITOS /m Pituus Kustannukset m DN20 101, DN25 105, DN32 117, DN40 117, DN50 137, DN65 145, DN80 161, DN , Yhteensä Yleiskulut 10 % Mittauskeskukset Koko Yksikköhinnat /kpl kpl DN DN Yhteensä Verottomat yhteensä Verolliset yhteensä Planora Oy 3 (4) D10597.xls

28 - KORVENKYLÄ PEH-PUTKISTON PUTKIPITUUDET JA ERITELLYT KUSTANNUKSET Liite 2 C Putkikoko DN Yksikköhinnat ALUEMAALÄMPÖ A-ALUE ALUEMAALÄMPÖ B-ALUE ALUEMAALÄMPÖ C-ALUE /m Pituus Kustannukset Pituus Kustannukset Pituus Kustannukset m m m 2 x 25 x 2,3/175 77, x 32 x 2,9/175 84, x 40 x 3,7/175 97, x 50 x 4,6/ , x 63 x 5,8/ , x 8,2/ , Yhteensä Yleiskulut 10 % Mittauskeskukset Koko Yksikköhinnat /kpl kpl kpl kpl DN DN Yhteensä Verottomat yhteensä Verolliset yhteensä Planora Oy 4 (4) D10597.xls

29 - KORVENKYLÄ Liite 3.1. LÄMPÖENERGIAN HINTALASKELMA, ARA-TUEN KANSSA TARKASTELULAAJUUS ALUEMAALÄMPÖ A-ALUE INVESTOINNIT MAALÄMPÖ 760 kw JA KIINTEISTÖJEN LÄMMINVESIVARAAJAT Rak. til m 3 Verkosto ka-m INVESTOINNIT JA RAHOITUS Verollinen investointi Maalämpökeskus Verkosto Yhteensä Veroton investointi Maalämpökeskus Verkosto Yhteensä ARA:n avustus Maalämpökeskus 0 % 0 Verkosto 0 % 0 Yhteensä 0 Liittymismaksut Nettoinvestointi Maalämpökeskus Verkosto Yhteensä PÄÄOMAKULUT JA POISTOT Lämpöenergian myynti (85 % vuosienergiantarpeesta) MWh Verkostohyötysuhde 95 % Omakäyttösähkö 12 kwh/mwh 0,0950 /kwh Sähkö 384 MWh 300 kwh/mwh 0,0950 /kwh Nykyiset pääomakulut ja poistot vuodessa 0 Uudet pääomakulut (lämpökeskus + verkosto) Yhteensä Lähtötiedot Takaisinmaksuaikprosentti Korko- Lämpökeskus 15 a 5,0 % Verkosto 30 a 5,0 % Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,26 /MWh Polttoainekulut (sähkö) ,00 /MWh Omakäyttösähkö ,14 /MWh Hallintokulut ,48 /MWh Hoitokulut lämpökeskus ,48 /MWh Hoitokulut verkosto & mittauskeskukset ,09 /MWh Huolto & korjaus ,92 /MWh Muut kulut (esim vakuutusmaksut) ,12 /MWh Kustannukset yhteensä/ Omakustannushinta ,50 /MWh Voitto 7,0 % ,71 /MWh Veroton keskihinta ,21 /MWh Keskihinnan jakautuminen Perusmaksukertymä osuus 17 % ,41 /MWh Energiamaksukertymä ,80 /MWh Planora Oy 1 (3) D10597.xls

30 - KORVENKYLÄ Liite 3.2. LÄMPÖENERGIAN HINTALASKELMA, ARA-TUEN KANSSA TARKASTELULAAJUUS ALUEMAALÄMPÖ B-ALUE INVESTOINNIT MAALÄMPÖ 450 kw JA KIINTEISTÖJEN LÄMMINVESIVARAAJAT Rak. til m 3 Verkosto ka-m INVESTOINNIT JA RAHOITUS Verollinen investointi Maalämpökeskus Verkosto Yhteensä Veroton investointi Maalämpökeskus Verkosto Yhteensä ARA:n avustus Maalämpökeskus 0 % 0 Verkosto 0 % 0 Yhteensä 0 Liittymismaksut Nettoinvestointi Maalämpökeskus Verkosto Yhteensä PÄÄOMAKULUT JA POISTOT Lämpöenergian myynti (85 % vuosienergiantarpeesta) 710 MWh Verkostohyötysuhde 95 % Omakäyttösähkö 12 kwh/mwh 0,0950 /kwh Sähkö 224 MWh 300 kwh/mwh 0,0950 /kwh Nykyiset pääomakulut ja poistot vuodessa 0 Uudet pääomakulut (lämpökeskus + verkosto) Yhteensä Lähtötiedot Takaisinmaksuaikprosentti Korko- Lämpökeskus 15 a 5,0 % Verkosto 30 a 5,0 % Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,66 /MWh Polttoainekulut (sähkö) ,00 /MWh Omakäyttösähkö 809 1,14 /MWh Hallintokulut ,54 /MWh Hoitokulut lämpökeskus ,54 /MWh Hoitokulut verkosto & mittauskeskukset ,92 /MWh Huolto & korjaus ,91 /MWh Muut kulut (esim vakuutusmaksut) ,05 /MWh Kustannukset yhteensä/ Omakustannushinta ,75 /MWh Voitto 7,0 % ,20 /MWh Veroton keskihinta ,96 /MWh Keskihinnan jakautuminen Perusmaksukertymä osuus 19 % ,89 /MWh Energiamaksukertymä ,06 /MWh Planora Oy 2 (3) D10597.xls

31 - KORVENKYLÄ Liite 3.3. LÄMPÖENERGIAN HINTALASKELMA, ARA-TUEN KANSSA TARKASTELULAAJUUS ALUEMAALÄMPÖ C-ALUE INVESTOINNIT MAALÄMPÖ 470 kw JA KIINTEISTÖJEN LÄMMINVESIVARAAJAT Rak. til m 3 Verkosto ka-m INVESTOINNIT JA RAHOITUS Verollinen investointi Maalämpökeskus Verkosto Yhteensä Veroton investointi Maalämpökeskus Verkosto Yhteensä ARA:n avustus Maalämpökeskus 0 % 0 Verkosto 0 % 0 Yhteensä 0 Liittymismaksut Nettoinvestointi Maalämpökeskus Verkosto Yhteensä PÄÄOMAKULUT JA POISTOT Nykyiset pääomakulut ja poistot vuodessa 0 Uudet pääomakulut (lämpökeskus + verkosto) Yhteensä Lähtötiedot Takaisinmaksuaikprosentti Korko- Lämpökeskus 15 a 5,0 % Verkosto 30 a 5,0 % Lämpöenergian myynti (85 % vuosienergiantarpeesta) 750 MWh Verkostohyötysuhde 95 % Omakäyttösähkö 12 kwh/mwh 0,0950 /kwh Sähkö 237 MWh 300 kwh/mwh 0,0950 /kwh Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,57 /MWh Polttoainekulut (sähkö) ,00 /MWh Omakäyttösähkö 855 1,14 /MWh Hallintokulut ,40 /MWh Hoitokulut lämpökeskus ,40 /MWh Hoitokulut verkosto & mittauskeskukset ,20 /MWh Huolto & korjaus ,47 /MWh Muut kulut (esim vakuutusmaksut) ,67 /MWh Kustannukset yhteensä/ Omakustannushinta ,86 /MWh Voitto 7,0 % ,89 /MWh Veroton keskihinta ,75 /MWh Keskihinnan jakautuminen Perusmaksukertymä osuus 16 % ,98 /MWh Energiamaksukertymä ,77 /MWh Planora Oy 3 (3) D10597.xls

32 - KORVENKYLÄ Liite 4. LÄMPÖENERGIAN HINTALASKELMA, TARKASTELULAAJUUS ALUELÄMPÖLAITOS ENERGIATUEN KANSSA INVESTOINNIT Biokattila 1,2 MW + öljykattila 2 x 0,75 MW Rak. til m 3 Verkosto ka-m INVESTOINNIT JA RAHOITUS Verollinen investointi Lämpökeskus Verkosto Yhteensä Veroton investointi Lämpökeskus Verkosto Yhteensä ELY:n energiatuet Lämpökeskus 15 % Verkosto 0 % 0 Yhteensä Liittymismaksut Nettoinvestointi Lämpökeskus Verkosto Yhteensä PÄÄOMAKULUT JA POISTOT Nykyiset pääomakulut ja poistot vuodessa 0 Uudet pääomakulut (lämpökeskus + verkosto) Yhteensä Lähtötiedot Takaisinmaksuaikprosentti Korko- Lämpökeskus 15 a 5,0 % Verkosto 30 a 5,0 % Lämpöenergian myynti (85 % vuosienergiantarpeesta) MWh Verkostohyötysuhde 90 % Vuosittainen Kattilan vuosihyötysuhde Hintataso /-lähde käyttöosuus Hake Keskitaso 95 % 87 % 19,00 /MWh Kevytpolttoöljy ÖKL 05/ % 90 % 82,17 /MWh Omakäyttösähkö 12 kwh/mwh 0,0950 /kwh Pääomakulut (sis. poistot ja korot) vuodessa ,91 /MWh Polttoainekulut ,12 /MWh Omakäyttösähkö ,14 /MWh Hallintokulut ,47 /MWh Hoitokulut lämpökeskus ,92 /MWh Hoitokulut verkosto & mittauskeskukset ,99 /MWh Huolto & korjaus ,30 /MWh Muut kulut (esim vakuutusmaksut) ,80 /MWh Kustannukset yhteensä/ Omakustannushinta ,66 /MWh Voitto 7,0 % ,94 /MWh Veroton keskihinta ,60 /MWh Keskihinnan jakautuminen Perusmaksukertymä osuus 19 % ,55 /MWh Energiamaksukertymä ,05 /MWh Planora Oy 1 (1) D10597.xls

Iin teollisuusalueen Kaukolämpöverkoston alustava suunnittelu helmikuu 2010

Iin teollisuusalueen Kaukolämpöverkoston alustava suunnittelu helmikuu 2010 Piisilta 1 Micropolis 91100 1(4) Iin teollisuusalueen Kaukolämpöverkoston alustava suunnittelu helmikuu 2010 Laatija Osoite Puh./ fax Sähköposti Planora Oy PL 43 (Voudintie 6) 044 7819 310 etunimi.sukunimi@planora.fi

Lisätiedot

SIIKAJOEN KUNTA / RUUKIN TAAJAMA Biokaukolämpöenergian kannattavuustarkastelu Syyskuu 2010

SIIKAJOEN KUNTA / RUUKIN TAAJAMA Biokaukolämpöenergian kannattavuustarkastelu Syyskuu 2010 1(6) SIIKAJOEN KUNTA / RUUKIN TAAJAMA Biokaukolämpöenergian kannattavuustarkastelu Syyskuu 2010 Osoite: Puh/fax Sähköposti: PL 43 (Voudintie 6) (08)-5625 100 etunimi.sukunimi@planora.fi 90401 OULU (08)-376

Lisätiedot

Taksan määräytymisen perusteet

Taksan määräytymisen perusteet Kunnanhallitus 25 24.02.2004 Kunnanhallitus 30 16.03.2004 ALUELÄMPÖLAITOKSEN TAKSA 16/03/031/2004 419/53/2002 KH 25 Kj:n ehdotus: Päätös: Kunnanhallitukselle jaetaan aluelämpölaitoksen taksan määräytymisperusteet

Lisätiedot

UUDEN LÄMMITYSKOHTEEN LIITTÄMINEN. Urpo Hassinen 30.3.2012

UUDEN LÄMMITYSKOHTEEN LIITTÄMINEN. Urpo Hassinen 30.3.2012 UUDEN LÄMMITYSKOHTEEN LIITTÄMINEN Urpo Hassinen 30.3.2012 1 LÄHTÖTIETOJEN KARTOITUS hankkeen suunnittelu ammattiavulla kartoitetaan potentiaaliset rakennukset ja kohteiden lähtötiedot: - tarvittavan lämpöverkon

Lisätiedot

Talonlämmityksen energiavaihtoehdot. Uudisrakennukset

Talonlämmityksen energiavaihtoehdot. Uudisrakennukset Talonlämmityksen energiavaihtoehdot Uudisrakennukset 1 Omakotitalo 140 + 40 m2 1½-kerroksinen Arvioitu kulutus 24 891 kwh/vuosi 56,4 % päivä ja 43,6 % yö 6324 kwh/v kotitaloussähköä (=kodin sähkölaitteet)

Lisätiedot

PienCHP-laitosten. tuotantokustannukset ja kannattavuus. TkT Lasse Koskelainen Teknologiajohtaja Ekogen Oy. www.ekogen.fi

PienCHP-laitosten. tuotantokustannukset ja kannattavuus. TkT Lasse Koskelainen Teknologiajohtaja Ekogen Oy. www.ekogen.fi PienCHP-laitosten tuotantokustannukset ja kannattavuus TkT Lasse Koskelainen Teknologiajohtaja Ekogen Oy www.ekogen.fi Teemafoorumi: Pien-CHP laitokset Joensuu 28.11.2012 PienCHPn kannattavuuden edellytykset

Lisätiedot

Jukka Kontulainen ProAgria Satakunta ry

Jukka Kontulainen ProAgria Satakunta ry Jukka Kontulainen ProAgria Satakunta ry ProAgria Farma ja Satakunta yhdistyvät 1.1.2013 Viljatilojen määrä on kasvanut Valtaosa kuivataan öljyllä Pannut ovat pääsääntöisesti 250-330 kw Kuivauksen investoinnit

Lisätiedot

SASTAMALAN KAUPUNKI KIIKOISTEN KUNTA. Siirtoviemäri Kiikoinen Kiikka. Yleissuunnitelma. Työ: E25011. Tampere 30.11.2011

SASTAMALAN KAUPUNKI KIIKOISTEN KUNTA. Siirtoviemäri Kiikoinen Kiikka. Yleissuunnitelma. Työ: E25011. Tampere 30.11.2011 SASTAMALAN KAUPUNKI KIIKOISTEN KUNTA Siirtoviemäri Kiikoinen Kiikka Yleissuunnitelma Työ: E25011 Tampere 30.11.2011 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 www.airix.fi

Lisätiedot

Sisällysluettelo: 1. Kiinteistön lämmitysjärjestelmän valinta. Simpeleen Lämpö Oy. Kaukolämpö lämmitysvaihtoehtona Simpeleellä.

Sisällysluettelo: 1. Kiinteistön lämmitysjärjestelmän valinta. Simpeleen Lämpö Oy. Kaukolämpö lämmitysvaihtoehtona Simpeleellä. 1 Sisällysluettelo: 1. Kiinteistön lämmitysjärjestelmän valinta... 1 2. Simpeleen lämpö Oy lämmön toimitus ja tuotanto... 2 3. Kaukolämmön hinta Simpeleellä, perusmaksu ja kulutusmaksu,... sekä vertailu

Lisätiedot

ELINKAARIKUSTANNUSVERTAILU

ELINKAARIKUSTANNUSVERTAILU ESIMERKKI PÄIVÄKOTI ECost ELINKAARIKUSTANNUSVERTAILU Projektipalvelu Prodeco Oy Terminaalitie 6 90400 Oulu Puh. 010 422 1350 Fax. (08) 376 681 www.prodeco.fi RAPORTTI 1 (5) Tilaaja: xxxxxx Hanke: Esimerkki

Lisätiedot

PALVELUMAKSUHINNASTO

PALVELUMAKSUHINNASTO 1 liikelaitoksen 16.10.2014 hyväksymä Voimaantulopäivä 1.1.2015 1 TONTTIJOHTOMAKSU 1.1 Vesijohto Laitoksen suorittamasta tonttivesijohdon hankkimisesta, asentamisesta ja liittämisestä laitoksen vesijohtoverkostoon

Lisätiedot

Tiedoksi lautakunnalle Savukosken lämpölaitoksen energiamaksun korottaminen Talousarvion toteutuminen tammi-lokakuu 2015 Muut asiat

Tiedoksi lautakunnalle Savukosken lämpölaitoksen energiamaksun korottaminen Talousarvion toteutuminen tammi-lokakuu 2015 Muut asiat SAVUKOSKEN KUNTA ASIALISTA Tekninen lautakunta KOKOUSTIEDOT Aika Tiistai 24.11.2015 klo 18.00 19.30 Paikka Savukosken kunnanvirasto KÄSITELTÄVÄT ASIAT :t 27 28 29 30 Tiedoksi lautakunnalle Savukosken lämpölaitoksen

Lisätiedot

Kaukolämpöverkoston laskenta ja biokattilan mitoitus- ja kannattavuuslaskenta

Kaukolämpöverkoston laskenta ja biokattilan mitoitus- ja kannattavuuslaskenta PYHÄJOEN KUNTA Kaukolämpöverkoston laskenta ja biokattilan mitoitus- ja kannattavuuslaskenta Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P26211 Raportti 1 (22) Vinnamo Hannu Sisällysluettelo 1 Johdanto...

Lisätiedot

Tiedonvälityshanke. Urpo Hassinen 6.10.2009

Tiedonvälityshanke. Urpo Hassinen 6.10.2009 Tiedonvälityshanke Urpo Hassinen 6.10.2009 Puhdasta, uusiutuvaa lähienergiaa ÖLJYSTÄ HAKELÄMPÖÖN Osuuskunnan perustava kokous 15.9.1999, perustajajäseniä 12, jäseniä tällä hetkellä 51 Hoidettavana vuonna

Lisätiedot

Hankesuunnitelman liite 11. Sipoonlahden koulu. Energiantuotantoratkaisut Page 1

Hankesuunnitelman liite 11. Sipoonlahden koulu. Energiantuotantoratkaisut Page 1 Hankesuunnitelman liite 11 Sipoonlahden koulu Energiantuotantoratkaisut 27.9.2016 Page 1 Energiatuki Kunnalle TEM:n ja ELY-keskuksen energiatuet ovat ainoat tällaisiin pienehköihin hankkeisiin. Puhelinkeskustelu

Lisätiedot

b = Liittymismaksun tilaustehoon sidottu vakio-osa b2 = 216 b3 = 130 b4 = 87 b5 = 61

b = Liittymismaksun tilaustehoon sidottu vakio-osa b2 = 216 b3 = 130 b4 = 87 b5 = 61 LÄMPÖHINNASTO 1.1.2018 1(5) LIITTYMISMAKSUHINNASTO 1.1.2018 ALKAEN Kaukolämpöön liittäminen on mahdollista lämpöyhtiön kaukolämpöalueilla seuraavin ehdoin: Asiakas maksaa Varkauden Aluelämpö Oy:n kaukolämpöverkkoon

Lisätiedot

Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin

Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin Maalämpöä on pidetty omakotitalojen lämmitystapana. Maailma kehittyy ja paineet sen pelastamiseksi myös. Jatkuva ilmastonmuutos sekä kestävä kehitys vaativat lämmittäjiä

Lisätiedot

Parikkalan kunta. Varatehoselvitys

Parikkalan kunta. Varatehoselvitys Parikkalan kunta 1/8 Parikkalan kunta 30.01.2014 Ville Korpinen Kangasvuorentie 10 FIN-40320 JYVÄSKYLÄ FINLAND Tel. +358-14-4467 111 Fax +358-14-4467 123 Parikkalan kunta 2/8 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto...

Lisätiedot

Kiinteistöjen lämmitystapamuutosselvitykset

Kiinteistöjen lämmitystapamuutosselvitykset Kiinteistöjen lämmitystapamuutosselvitykset -yhteenveto Etelä-Kymenlaakson Uusiutuvan energian kuntakatselmus - projekti 12/2014 Koonneet: Hannu Sarvelainen Erja Tuliniemi Johdanto Selvitystyöt lämmitystapamuutoksista

Lisätiedot

Nykykodin lämmitysjärjestelmät

Nykykodin lämmitysjärjestelmät yle Nykykodin lämmitysjärjestelmät Antero Mäkinen Lämmönjakojärjestelmät Vesikiertoiset Patterit Lattialämmitys (IV-koneen esilämmityspatteri) Ilma IV-kone Sähkölämmitin maalämpöfoorumi.fi Vesikiertoinen

Lisätiedot

Luku 4 Sähkön kilpailutus

Luku 4 Sähkön kilpailutus Luku 4 Sähkön kilpailutus Asko J. Vuorinen Ekoenergo Oy Pohjana: Energiankäyttäjän käsikirja 2013 1 Sisältö Yleistä Sähkönkulutustiedot Kilpailutus Tarjousvertailu Sopimukset 2 YLEISTÄ 3 Sähköenergialasku

Lisätiedot

Tietoja pienistä lämpölaitoksista

Tietoja pienistä lämpölaitoksista Yhdyskunta, tekniikka ja ympäristö Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2011 Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2011 1 Sisältö 1 Taustaa 3 2 Muuntokertoimet 4 3 Lämpölaitosten yhteystietoja

Lisätiedot

LÄMPÖYRITTÄJÄ 2014 KILPAILUN KYSYMYSLOMAKE

LÄMPÖYRITTÄJÄ 2014 KILPAILUN KYSYMYSLOMAKE LÄMPÖYRITTÄJÄ 2014 KILPAILUN KYSYMYSLOMAKE Lämpöyrittäjä-tulokas kilpailusarja (enintään 2 vuotta lämpöyrittäjänä toimineet) 1. Yrityksen perustiedot Lämpöyrittäjien nimet, yrityksen tai osuuskunnan nimi:

Lisätiedot

LIITTYMISMAKSUN MÄÄRÄYTYMISPERUSTE Liittymismaksu määräytyy liitetyn rakennuksen lämpimän kerrosalan mukaan.

LIITTYMISMAKSUN MÄÄRÄYTYMISPERUSTE Liittymismaksu määräytyy liitetyn rakennuksen lämpimän kerrosalan mukaan. PUDASJÄRVEN VESIOSUUSKUNTA Liite 5 Vesihuoltolaitoksen taksa Hyväksytty Pudasjärven Vesiosuuskunnan hallituksen kokouksessa 25.11.2016 Voimaantulopäivä 1.1.2016 Vesihuoltolaitos perii liittymistä ja käyttöä

Lisätiedot

Nikkilän Sydän, koulu, vaihe 2 laajennus

Nikkilän Sydän, koulu, vaihe 2 laajennus Nikkilän Sydän, koulu, vaihe 2 laajennus Energiantuotantoratkaisut 30.9.2016 Page 1 Mika Strachan Energiatuki Kunnalle TEM:n ja ELY-keskuksen energiatuet ovat ainoat tällaisiin pienehköihin hankkeisiin.

Lisätiedot

Hake- ja pellettikattilan mitoitus

Hake- ja pellettikattilan mitoitus Hake- ja pellettikattilan mitoitus Kiinteistön kokoluokka ratkaisee millaista vaihtoehtoa lähdetään hakemaan Pienkiinteistö, suurkiinteistö, aluelämpölaitos Hake- ja pellettikattilan mitoitus Perinteinen

Lisätiedot

RASTIKANKAAN YRITYSALUEEN ENERGIARATKAISUT

RASTIKANKAAN YRITYSALUEEN ENERGIARATKAISUT RASTIKANKAAN YRITYSALUEEN ENERGIARATKAISUT 2014 Antti Rusanen Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy Hämeen uusiutuvan energian tulevaisuus -hanke SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 RASTIKANKAAN YRITYSALUEEN ENERGIANKULUTUS...

Lisätiedot

Yhdyskunta, tekniikka ja ympäristö 3.10.2007. Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2006

Yhdyskunta, tekniikka ja ympäristö 3.10.2007. Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2006 Yhdyskunta, tekniikka ja ympäristö 3.0.2007 Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2006 LÄMPÖLAITOSKYSELY 6/83/2007 Yhdyskunta, tekniikka ja ympäristö K. Luoma 3.0.2007 (2) LÄMPÖLAITOSTIEDOT VUODELTA

Lisätiedot

Elenia Lämpö Kaukolämmön kilpailukykytarkastelun tulokset Yhteenveto

Elenia Lämpö Kaukolämmön kilpailukykytarkastelun tulokset Yhteenveto Elenia Lämpö Kaukolämmön kilpailukykytarkastelun tulokset Yhteenveto 30.5.2018 www.elenia.fi/lampoluotsi Kaukolämmön kilpailukykytarkastelu Tarkastelun laati puolueeton energiaratkaisujen asiantuntijayritys

Lisätiedot

TUOTTAVA HAJAUTETTU LÄHIENERGIA HANKE (EnergiaPlus)

TUOTTAVA HAJAUTETTU LÄHIENERGIA HANKE (EnergiaPlus) TUOTTAVA HAJAUTETTU LÄHIENERGIA HANKE (EnergiaPlus) Uusiutuvan energian käytön lisääminen Oulunkaaren kuntayhtymän jäsenkunnissa Pekka Pääkkönen Iin Micropolis Oy Tausta EU:n ja Suomen ilmasto- ja energiastrategiat

Lisätiedot

Mikä kaukolämmössä maksaa? Mitä kaukolämmön hintatilasto kertoo?

Mikä kaukolämmössä maksaa? Mitä kaukolämmön hintatilasto kertoo? Mikä kaukolämmössä maksaa? Mitä kaukolämmön hintatilasto kertoo? Mirja Tiitinen Energiateollisuus ry 1 Asiakkaan maksama kaukolämmön verollinen kokonaishinta, Suomen keskiarvo, /MWh 90 85 80 75 70 65 60

Lisätiedot

Suur-Savon Sähkö Oy. Suur-Savon Sähkö -konserni Perttu Rinta 182,3 M 274 hlöä. Lämpöpalvelu Heikki Tirkkonen 24,8 M 29 hlöä

Suur-Savon Sähkö Oy. Suur-Savon Sähkö -konserni Perttu Rinta 182,3 M 274 hlöä. Lämpöpalvelu Heikki Tirkkonen 24,8 M 29 hlöä Suur-Savon Sähkö Oy Suur-Savon Sähkö -konserni Perttu Rinta 182,3 M 274 hlöä Sähköpalvelu Marketta Kiilo 98,5 M 37 hlöä Lämpöpalvelu Heikki Tirkkonen 24,8 M 29 hlöä Järvi-Suomen Energia Oy Arto Pajunen

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Keräimet asennetaan

Lisätiedot

KAUKOLÄMMITYSJÄRJESTELMIEN KEVENTÄMISMAHDOLLISUUDET MATALAN ENERGIAN KULUTUKSEN ALUEILLA TUTKIMUS

KAUKOLÄMMITYSJÄRJESTELMIEN KEVENTÄMISMAHDOLLISUUDET MATALAN ENERGIAN KULUTUKSEN ALUEILLA TUTKIMUS KAUKOLÄMMITYSJÄRJESTELMIEN KEVENTÄMISMAHDOLLISUUDET MATALAN ENERGIAN KULUTUKSEN ALUEILLA TUTKIMUS ESITTELY JA ALUSTAVIA TULOKSIA 16ENN0271-W0001 Harri Muukkonen TAUSTAA Uusiutuvan energian hyödyntämiseen

Lisätiedot

Vesilaitoksen taksa 1.1.2015 alkaen

Vesilaitoksen taksa 1.1.2015 alkaen Vesilaitoksen taksa 1.1.2015 alkaen 1 Vesilaitoksen toimittaman veden käyttö- ja perusmaksu 2 Liittymismaksu 4 Vesimittarin tarkistusmaksu 6 Sammutusvesilaitteistojen liittämisestä perittävä maksu 9 Vesimittarin

Lisätiedot

Rajaville Oy:n Haukiputaan tehtaan energiatuotannon muutos. Loppuraportti Julkinen Pekka Pääkkönen

Rajaville Oy:n Haukiputaan tehtaan energiatuotannon muutos. Loppuraportti Julkinen Pekka Pääkkönen Rajaville Oy:n Haukiputaan tehtaan energiatuotannon muutos Loppuraportti Julkinen 10.2.2014 Pekka Pääkkönen KÄYTÖSSÄ OLEVAN ENERGIATUOTANNON KUVAUS Lähtökohta Rajaville Oy:n Haukiputaan betonitehtaan prosessilämpö

Lisätiedot

TIETOJA PIENISTÄ LÄMPÖLAITOKSISTA VUODELTA 2001

TIETOJA PIENISTÄ LÄMPÖLAITOKSISTA VUODELTA 2001 TIETOJA PIENISTÄ LÄMPÖLAITOKSISTA VUODELTA 2001 Yhdyskunta, tekniikka ja ympäristö Lokakuu 2001 TAUSTAA Tämän tilaston lähdeaineisto perustuu Suomen Kuntaliiton kesällä 2001 tekemään kyselyyn, joka osoitettiin

Lisätiedot

Energiantuotantoinvestointien taustaraportti (Luonnosversio 25.01.2011) Arvioita hake-, pelletti- ja olkilämmityksestä.

Energiantuotantoinvestointien taustaraportti (Luonnosversio 25.01.2011) Arvioita hake-, pelletti- ja olkilämmityksestä. 8.2.211 Energiantuotantoinvestointien taustaraportti (Luonnosversio 25.1.211) Arvioita hake-, pelletti- ja olkilämmityksestä Seppo Tuomi TTS Yleistä raportista Selvityksen tavoite, käyttötarkoitus ja kohderyhmä

Lisätiedot

PALVELUHINNASTO 1.1.2016

PALVELUHINNASTO 1.1.2016 PALVELUHINNASTO 1.1.2016 Postiosoite puhelin sähköpostisoite Onnelantie 10 (08) 6155 2949 kajaaninvesi@kajaani.fi 87100 KAJAANI Kajaanin Vesi Online: www.kajaaninvesi.fi KAJAANIN VESI -liikelaitos PALVELUHINNASTO

Lisätiedot

LÄMPÖENERGIAN TOIMITUSSOPIMUS 1(5)

LÄMPÖENERGIAN TOIMITUSSOPIMUS 1(5) 1(5) 1. Sopijaosapuolet Punkalaitumen kunta (jäljempänä Ostaja) Y-tunnus 0138037-5 Vesilahdentie 5 31900 PUNKALAIDUN Punkalaitumen Biotrio Oy (jäljempänä Myyjä) Y-tunnus 2625431-6 Karjanmaantie 55 31900

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN LÄMPÖ OY MAAKAASUN TARIFFIT M2014 HINNASTO

LEMPÄÄLÄN LÄMPÖ OY MAAKAASUN TARIFFIT M2014 HINNASTO LEMPÄÄLÄN LÄMPÖ OY MAAKAASUN TARIFFIT M2014 HINNASTO 1.1.2014 Liittyminen Siirto Myynti Liittymismaksu Maakaasu verkoston tehtyjen ja lähiaikoina tehtävien investointien kattamiseksi peritään verkostoon

Lisätiedot

Alue & Yhdyskunta. Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2012

Alue & Yhdyskunta. Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2012 Alue & Yhdyskunta Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2012 Helsinki 2013 Sisältö 1 Taustaa... 2 2 Muuntokertoimet... 3 3 Lämpölaitosten yhteystietoja... 4 4 Lämmön tuotanto, hankinta ja myynti...

Lisätiedot

TAVOITEHINTA 17.5.2018 Sivu 1/2 Projektipäällikkö Riku Korhonen A-Kruunu Oy Hanke: A-Kruunu Helsingin Maisemamaalauksenkatu Maisemamaalauksenkatu 1 Vaihe: rakennuslupa Paikkakunta: Helsinki Haahtela-ind.:

Lisätiedot

AULIS. kaukolämpö. Liittyjän ohjeet

AULIS. kaukolämpö. Liittyjän ohjeet AULIS kaukolämpö Liittyjän ohjeet Kiinteistöjen liittäminen kaukolämpöön Saatavuus Varmista kaukolämmön saatavuus kohteeseesi kohteeseesi Napapiirin Rovaniemen Energia ja Energiasta Vesi Oy:ltä hyvissä

Lisätiedot

Uusiutuva energia ja energiatehokkuus Alueelliset verkostopäivät, Häme 20.1.2016

Uusiutuva energia ja energiatehokkuus Alueelliset verkostopäivät, Häme 20.1.2016 Uusiutuva energia ja energiatehokkuus Alueelliset verkostopäivät, Häme 20.1.2016 Jigoro Kano ajatuksia judosta - soveltuu myös energiatehokkuuden kehittämiseen Tärkein tavoite tuottaa hyötyä yhteiskunnalle

Lisätiedot

TALOUDELLINEN TARKASTELU

TALOUDELLINEN TARKASTELU TALOUDELLINEN TARKASTELU 15.4 KUNNANHALLITUS 1 5. 4. 2 0 1 9 1 TASEYKSIKKÖ Rykmentinpuiston laskennallinen taseyksikkö perustettiin valtuuston päätöksellä 7.12.2016 tukemaan Rykmentinpuiston kehittämistavoitteiden

Lisätiedot

AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET KAUKOLÄMMÖN YHTEYDESSÄ SUOMESSA

AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET KAUKOLÄMMÖN YHTEYDESSÄ SUOMESSA AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET KAUKOLÄMMÖN YHTEYDESSÄ SUOMESSA KAUKOLÄMPÖPÄIVÄT 28-29.8.2013 KUOPIO PERTTU LAHTINEN AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET SUOMESSA SELVITYS (10/2012-05/2013)

Lisätiedot

Henkilöstö norm. työaika Iltaisin ja viikonloppuna Miestyö 38,00 /h 76,00 /h Työnjohto I 60,00 /h 120,00 /h Työnjohto II 75,00 /h 150,00 /h

Henkilöstö norm. työaika Iltaisin ja viikonloppuna Miestyö 38,00 /h 76,00 /h Työnjohto I 60,00 /h 120,00 /h Työnjohto II 75,00 /h 150,00 /h VESIHUOLTOLAITOS VESI-JA VIEMÄRILAITOKSEN TAKSAT 1.2.2013 ALKAEN Kuluttaja-asiakkaat (hinnat sis. alv:n 24 %) Vesimaksut /m³ 2,11 Jätevesimaksut /m³ 3,15 Perusmaksu vedestä /vuosi - mittari 15 20 mm -

Lisätiedot

Kodin tuntu tulee läheltä

Kodin tuntu tulee läheltä Kodin tuntu tulee läheltä Lämmin koti on arvokas, muttei kallis Hippu-kaukolämpö tuo arkeesi turvaa. Edullisesti ja ekologisesti Lapista. Miksi liittyä kaukolämpöön? Kaukolämpö tuo mukavuutta arkeen ihmisistä

Lisätiedot

LÄMPÖYRITTÄJÄPÄIVÄ. 09.20 Avaus ja pienpuun energiatuki Urpo Hassinen Biomas-hanke

LÄMPÖYRITTÄJÄPÄIVÄ. 09.20 Avaus ja pienpuun energiatuki Urpo Hassinen Biomas-hanke LÄMPÖYRITTÄJÄPÄIVÄ 09.00 Kahvitarjoilu 09.20 Avaus ja pienpuun energiatuki Urpo Hassinen Biomas-hanke 09.45 Hakeraaka-aineen hankintanäkymät ja Ilkka Hämäläinen energiapuumarkkinat Keski-Karjalassa Biowatti

Lisätiedot

Toimeksianto sisältää lämpö- ja sähköenergiankulutuksesta tehtyjen laskelmien tulokset kuukausittain sekä kuvaajana että taulukoituna.

Toimeksianto sisältää lämpö- ja sähköenergiankulutuksesta tehtyjen laskelmien tulokset kuukausittain sekä kuvaajana että taulukoituna. KOLIN TAKAMETSÄ Kolille rakennettavan hirsirakenteisen talon laskennallinen lämpö- ja sähköenergiankulutus lämmön- ja sähköntuotantolaitteiston mitoituksen avuksi sekä alustava selvitys eräistä energiajärjestelmistä

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus Osa 2 LÄMMITYS (1/2) Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Energiaeksperttikoulutus Osa 2 LÄMMITYS (1/2) Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Energiaeksperttikoulutus Osa 2 LÄMMITYS (1/2) Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 4.11.2015 Lauri Penttinen Sisältö Tietoa lämmitystavoista Kiinteistön

Lisätiedot

Kaukolämmön tuotanto Suomessa ja Saarijärvellä

Kaukolämmön tuotanto Suomessa ja Saarijärvellä Kaukolämmön tuotanto Suomessa ja Saarijärvellä 1 Lämmityksen markkinaosuudet Asuin- ja palvelurakennukset Lämpöpumppu: sisältää myös lämpöpumppujen käyttämän sähkön Sähkö: sisältää myös sähkökiukaat ja

Lisätiedot

1 Liittymismaksun yleiset määräytymisperusteet

1 Liittymismaksun yleiset määräytymisperusteet 1 Nurmijärven Vesi - liikelaitoksen PALVELUMAKSUHINNASTO Nurmijärven Vesi -liikelaitoksen johtokunta hyväksynyt 28.10.2009 42 Nurmijärven Vesi liikelaitoksen johtokunta tarkistanut 20.10.2010 39 Nurmijärven

Lisätiedot

Kaukolämpöhinnasto 1.1.2015 alkaen

Kaukolämpöhinnasto 1.1.2015 alkaen Kaukolämpöhinnasto 1.1.2015 alkaen Kotkan Energia Oy:n kaukolämpöverkkoon liittyneet asiakkaat maksavat tilaamastaan vesivirrasta perusmaksun ja käyttämästään energiasta energiamaksun. Vanhojen pientalojen

Lisätiedot

Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tilannepäivitys syyskuu 2014

Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tilannepäivitys syyskuu 2014 Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia Tilannepäivitys syyskuu 2014 Hankkeen tavoitteet Rakennusvalvonnan tavoitteena on jo loppuneen RESCA (Renewable Energy Solutions in City Areas) hankkeen, sekä tulevaisuuden

Lisätiedot

HANKESELVITYS PÄIVÄKOTI LISÄTARKASTELU

HANKESELVITYS PÄIVÄKOTI LISÄTARKASTELU HANKESELVITYS PÄIVÄKOTI LISÄTARKASTELU Harri Apell Tekninen johtaja Ruovedentie 30 34600 Ruovesi. Sivu 2/9 RUOVEDEN KUNNAN PÄIVÄKOTITILAN HANKESELVITYKSEN SISÄLLYSLUETTELO 1. TOIMEKSIANTO...3 2. toteutusvaihtoehto

Lisätiedot

HUITTISTEN KAUPUNGIN VESIJOHTO- JA VIEMÄRIVERKOSTON LIITTYMISPERUSTEET Hyväksytty kv 11.11.2014 Voimaantulo 1.12.2014

HUITTISTEN KAUPUNGIN VESIJOHTO- JA VIEMÄRIVERKOSTON LIITTYMISPERUSTEET Hyväksytty kv 11.11.2014 Voimaantulo 1.12.2014 HUITTISTEN KAUPUNGIN VESIJOHTO- JA VIEMÄRIVERKOSTON LIITTYMISPERUSTEET Hyväksytty kv 11.11.2014 Voimaantulo 1.12.2014 1 Liittymiskohta Vesihuoltolaitos määrittää vesi-, viemäri- ja hulevesiliittymien liittämiskohdat.

Lisätiedot

MIKKELIN VESILAITOKSEN MAKSUT JA PALVELUHINNASTO

MIKKELIN VESILAITOKSEN MAKSUT JA PALVELUHINNASTO MIKKELIN VESILAITOKSEN MAKSUT JA PALVELUHINNASTO 2015 MAKSUT MIKKELIN VESILAITOKSEN VESI- JA JÄTEVESIMAKSUT 1.1.2015 (sis. alv 24 %) - vesimaksu 2,03 e/m 3 - jätevesimaksu 2,91 e/m 3 Vesi- ja jätevesimaksuista

Lisätiedot

Energiakorjausinvestointien kannattavuus ja asumiskustannukset. Seinäjoki 26.11.2013 Jukka Penttilä

Energiakorjausinvestointien kannattavuus ja asumiskustannukset. Seinäjoki 26.11.2013 Jukka Penttilä Energiakorjausinvestointien kannattavuus ja asumiskustannukset Seinäjoki 26.11.2013 Jukka Penttilä Kiinteistöliitto Etelä-Pohjanmaa ry - Suomen Kiinteistöliitto Paikallinen vaikuttaja - Vahva valtakunnallinen

Lisätiedot

KAARINAN KAUPUNGIN VESIHUOLLON HINNASTO

KAARINAN KAUPUNGIN VESIHUOLLON HINNASTO Kaarinan kaupunginvaltuuston kokouksessaan 21.10.2013 130 hyväksymä KAARINAN KAUPUNGIN VESIHUOLLON HINNASTO Voimaantulo 1.1.2014 1. YLEISTÄ Vesihuollon verkostojen rakentamisesta ja ylläpidosta sekä veden

Lisätiedot

Tietoja pienistä lämpölaitoksista

Tietoja pienistä lämpölaitoksista Yhdyskunta, tekniikka ja ympäristö Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2010 Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2010 1 Sisältö 1 Taustaa 3 2 Muuntokertoimet 4 3 Lämpölaitosten yhteystietoja

Lisätiedot

TORNION ENERGIA OY. Kiinteistöjen liittäminen kaukolämpöön. Päivitys TKo

TORNION ENERGIA OY. Kiinteistöjen liittäminen kaukolämpöön. Päivitys TKo Kiinteistöjen liittäminen kaukolämpöön Kaukolämpö Varmista kaukolämmön saatavuus kohteeseen Tornion Energiasta. Kaukolämpöä voimme tarjota vain alueille, joissa on jo olemassa tai on suunniteltu rakennettavan

Lisätiedot

Kaukolämpöverkoston virtaustekninen laskenta ja biokattilan mitoitus- ja kannattavuuslaskenta

Kaukolämpöverkoston virtaustekninen laskenta ja biokattilan mitoitus- ja kannattavuuslaskenta PYHÄJOEN KUNTA Kaukolämpöverkoston virtaustekninen laskenta ja biokattilan mitoitus- ja kannattavuuslaskenta TARJOUS FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 581-P26211 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Tarjous

Lisätiedot

KAUKOLÄMMÖN HINNOITTELURAKENTEEN UUDISTUS. Riku Martikainen

KAUKOLÄMMÖN HINNOITTELURAKENTEEN UUDISTUS. Riku Martikainen KAUKOLÄMMÖN HINNOITTELURAKENTEEN UUDISTUS Riku Martikainen 7.10.2015 www.jyvaskylanenergia.fi Kaukolämmön hinnoittelurakenteen muutos Hinnoittelu 1.10.2015 Voimaan 1.10.2015 Nettisivuillamme www.jyvaskylanenergia.fion

Lisätiedot

kokouksessa päivänä kuuta 20

kokouksessa päivänä kuuta 20 VUOLIJOEN KUNNAN VESIMAKSUTAKSA Hyväksytty kokouksessa päivänä kuuta 20 Voimaantulopäivä: Vesilaitostoiminnan kustannusten korvaamiseksi perii Vuolijoen kunta laitokseen liittymisestä ja sen käytöstä annetut

Lisätiedot

MIKKELIN VESILAITOKSEN MAKSUT JA PALVELUHINNASTO

MIKKELIN VESILAITOKSEN MAKSUT JA PALVELUHINNASTO MIKKELIN VESILAITOKSEN MAKSUT JA PALVELUHINNASTO 2017 MAKSUT MIKKELIN VESILAITOKSEN VESI- JA JÄTEVESIMAKSUT 1.1.2017 (sis. alv 24 %) - vesimaksu 2,13 e/m 3 - jätevesimaksu 3,04 e/m 3 Vesi- ja jätevesimaksuista

Lisätiedot

Elinkaarilaskelma, Hirvialhon koulu

Elinkaarilaskelma, Hirvialhon koulu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 AKAAN KAUPUNKI TEKNINEN TOIMI Elinkaarilaskelma, Hirvialhon koulu Elinkaariraportti 20000 000 Elinkaarikustannuskertymä

Lisätiedot

Aurinkolämpö osana uusiutuvaa kaukolämmön tuotantoa - Case Savon Voima. Kaukolämpöpäivät Kari Anttonen

Aurinkolämpö osana uusiutuvaa kaukolämmön tuotantoa - Case Savon Voima. Kaukolämpöpäivät Kari Anttonen Aurinkolämpö osana uusiutuvaa kaukolämmön tuotantoa - Case Savon Voima Kaukolämpöpäivät 24.8.2016 Kari Anttonen Savon Voiman omistajat ja asiakkaat Kuopio 15,44 % Lapinlahti 8,49 % Iisalmi 7,34 % Kiuruvesi

Lisätiedot

Liittymismaksu oikeuttaa liittymään laitoksen verkostoon. Liittymismaksu on ainoastaan siirtokelpoinen.

Liittymismaksu oikeuttaa liittymään laitoksen verkostoon. Liittymismaksu on ainoastaan siirtokelpoinen. Voimaantulopäivä 1.1.2009 1. YLEISTÄ Pyhä-Luosto Vesi Oy perii tässä taksassa lueteltuja maksuja toiminta-alueellaan Pelkosenniemen ja Sodankylän kunnissa, sekä Kemijärven kaupungissa ottaen huomioon liittymistä

Lisätiedot

Yhteenveto laskennasta. Lähiretu Loppukokous

Yhteenveto laskennasta. Lähiretu Loppukokous 1 Yhteenveto laskennasta Lähiretu Loppukokous 20.6.2017 Säästö 2 Kuvaaja I. Säästö yhteisen maalämpöjärjestelmän elinkaarikustannuksissa verrattuna erillisiin järjestelmiin eri tarkastelujaksoilla. 80%

Lisätiedot

Liittyjältä peritään asemakaava-alueella liittymismaksua vesimittarin koon ja liittyjän arvioidun vedenkulutuksen mukaan seuraavasti.

Liittyjältä peritään asemakaava-alueella liittymismaksua vesimittarin koon ja liittyjän arvioidun vedenkulutuksen mukaan seuraavasti. HUITTISTEN KAUPUNGIN VESIJOHTO- JA VIEMÄRIVERKOSTON LIITTYMISPERUSTEET Hyväksytty tekla 15.11.2016 Voimaantulo 16.11.2016 1 Liittymiskohta Vesihuoltolaitos määrittää vesi- ja viemäri- ja liittymien liittämiskohdat.

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 1 II. Tekniikka... 2 III. Kustannukset... 7 IV. Esimerkkejä... 9

SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 1 II. Tekniikka... 2 III. Kustannukset... 7 IV. Esimerkkejä... 9 www.biohousing.eu.com Erillistalojen liittäminen lähilämpöverkkoon Tekijät: Corinne Floc'h-Laizet / Jimmy Pennequin (alkuperäinen teksti, suomenkielinen käännös Käännös-Aazet Oy) Vastuu tämän julkaisun

Lisätiedot

ASIKKALA RISMALAHDEN ALUEEN RANTA-ASEMAKAAVA Vesihuollon yleissuunnitelma vaihtoehtotarkasteluineen

ASIKKALA RISMALAHDEN ALUEEN RANTA-ASEMAKAAVA Vesihuollon yleissuunnitelma vaihtoehtotarkasteluineen ASIKKALA RISMALAHDEN ALUEEN RANTA-ASEMAKAAVA Vesihuollon yleissuunnitelma vaihtoehtotarkasteluineen 28.2.2018 Sumipa Oy 1 YLEISTÄ Suunnitelma perustuu ranta-asemakaavan muutosehdotukseen 1.3.2018. Korttelit

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. HOAS 137 Hopeatie 10 talo 1 Hopeatie 10 00440, Helsinki. Muut asuinkerrostalot. Uudisrakennusten määräystaso 2012

ENERGIATODISTUS. HOAS 137 Hopeatie 10 talo 1 Hopeatie 10 00440, Helsinki. Muut asuinkerrostalot. Uudisrakennusten määräystaso 2012 ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: HOAS 7 Hopeatie 0 talo Hopeatie 0 00440, Helsinki Rakennustunnus: Rakennuksen valmistumisvuosi: Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: 979 Muut asuinkerrostalot

Lisätiedot

Tuulivoima. Energiaomavaraisuusiltapäivä 20.9.2014. Katja Hynynen

Tuulivoima. Energiaomavaraisuusiltapäivä 20.9.2014. Katja Hynynen Tuulivoima Energiaomavaraisuusiltapäivä 20.9.2014 Katja Hynynen Mitä on tuulivoima? Tuulen liike-energia muutetaan toiseen muotoon, esim. sähköksi. Kuva: http://commons.wikimedia.org/wiki/file: Windmill_in_Retz.jpg

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN LÄMPÖ OY MAAKAASUN TARIFFIT M2014 HINNASTO

LEMPÄÄLÄN LÄMPÖ OY MAAKAASUN TARIFFIT M2014 HINNASTO LEMPÄÄLÄN LÄMPÖ OY MAAKAASUN TARIFFIT M2014 HINNASTO 1.5.2016 Liittyminen Siirto Myynti Liittymismaksu Maakaasu verkoston tehtyjen ja lähiaikoina tehtävien investointien kattamiseksi peritään verkostoon

Lisätiedot

Jyväskylä 13.10.2010, Hannes Tuohiniitty Suomen Pellettienergiayhdistys ry. www.pellettienergia.fi

Jyväskylä 13.10.2010, Hannes Tuohiniitty Suomen Pellettienergiayhdistys ry. www.pellettienergia.fi Pelletti on modernia puulämmitystä Jyväskylä 13.10.2010, Hannes Tuohiniitty Suomen Pellettienergiayhdistys ry. Pelletin valmistus Pelletti on puristettua puuta Raaka-aineena käytetään puunjalostusteollisuuden

Lisätiedot

Ohje 1 (12) TEKNISEN TILAN LAITTEIDEN SIJOITTELUOHJE

Ohje 1 (12) TEKNISEN TILAN LAITTEIDEN SIJOITTELUOHJE Ohje 1 (12) TEKNISEN TILAN LAITTEIDEN SIJOITTELUOHJE Tämä ohje on laadittu helpottamaan teknisen tilan laitteiden sijoittelun suunnittelua ja toteuttamista. Ohje antaa kokonaiskuvan teknisen tilan eli

Lisätiedot

Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke

Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke Kestävän kehityksen kylätilaisuus Janakkala Virala 23.10.2014 Sivu 1 2014 Miksi puuta energiaksi? Mitä energiapuu on? Puuenergia kotitalouksissa Sivu

Lisätiedot

Case: Suhmuran maamiesseuran viljankuivaamo. Juha Kilpeläinen Karelia AMK Oy

Case: Suhmuran maamiesseuran viljankuivaamo. Juha Kilpeläinen Karelia AMK Oy Case: Suhmuran maamiesseuran viljankuivaamo Juha Kilpeläinen Karelia AMK Oy Esimerkkikuivuri - Yhteisomistuksessa oleva kuivuri, osakkaita noin 10 - Vuosittainen kuivattava viljamäärä n. 500 tn - Antti-alipainekuivurikoneisto,

Lisätiedot

LAIHIAN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOS

LAIHIAN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOS LAIHIAN KUNNAN VESIHUOLTOLAITOS MAKSUPERUSTEET Liittymismaksut Perusmaksut Käyttömaksut MAKSUT Liittymismaksut Perusmaksut Käyttömaksut Rakennusaikainen vesi Kesävesipostien käyttömaksu Viivästyskorko

Lisätiedot

Ilmankos Energiailta. Timo Routakangas 12.10.2010

Ilmankos Energiailta. Timo Routakangas 12.10.2010 Ilmankos Energiailta Timo Routakangas 12.10.2010 C 2 H 5 OH Esittely Timo Routakangas Yrittäjä Energiamarket Tampere Oy Energiamarket Turku Oy Energiamarket Tyrvää Oy RM Lämpöasennus Oy 044 555 0077 timo.routakangas@st1energiamarket.fi

Lisätiedot

Yrityksen lämpölaitosinvestoinnin kannattavuuden arvioiminen

Yrityksen lämpölaitosinvestoinnin kannattavuuden arvioiminen Bioenergy4Business A project for the uptake of solid biofuels in promising European heat market segments Yrityksen lämpölaitosinvestoinnin kannattavuuden arvioiminen - Apuvälineitä päätöksenteon tueksi

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKAAN KORJAUSHANKKEEN RAHOITUSMAHDOLLISUUDET VUONNA 2010

ENERGIATEHOKKAAN KORJAUSHANKKEEN RAHOITUSMAHDOLLISUUDET VUONNA 2010 ENERGIATEHOKKAAN KORJAUSHANKKEEN RAHOITUSMAHDOLLISUUDET VUONNA 2010 Mirja Suopanki, suunnittelija, KTM 1 Käsiteltävät asiat Vuoden 2009 suhdanneavustus Vuoden 2010 suhdanneluonteinen energia-avustus Pientalojen

Lisätiedot

RUSKON KUNTA VESIHUOLTOLAITOKSEN MAKSUPERUSTEET

RUSKON KUNTA VESIHUOLTOLAITOKSEN MAKSUPERUSTEET Tekniset palvelut VESIHUOLTOLAITOKSEN MAKSUPERUSTEET Tekninen lautakunta 11.9.2014 90 Kunnanhallitus 6.10.2014 225 Kunnanvaltuusto 27.10.2014 63 Voimaantulo 1.1.2015 2 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 2

Lisätiedot

Turun kestävät energianhankinnan ratkaisut

Turun kestävät energianhankinnan ratkaisut Turun kestävät energianhankinnan ratkaisut Antto Kulla, kehityspäällikkö Turku Energia Kuntien 8. ilmastokonferenssi 12.-13.5.2016 Tampere Turun seudun kaukolämmityksen CO2-päästöt 2015 n. 25 % (Uusiutuvien

Lisätiedot

Poistoilman lämmön talteenotto

Poistoilman lämmön talteenotto Poistoilman lämmön talteenotto Tehokas tapa pienentää lämmityskustannuksia kerrostalossa. Eikä lämpö mene harakoille! www.gebwell.fi 1 Mikä on PILP? Huoneilman koneellinen poisto aiheuttaa kerrostaloissa

Lisätiedot

Hybridilämmitysjärjestelmät ja elinkaarivertailu. www.ekolammox.fi

Hybridilämmitysjärjestelmät ja elinkaarivertailu. www.ekolammox.fi Hybridilämmitysjärjestelmät ja elinkaarivertailu www.ekolammox.fi Kari Balk Energia asiantuntija, Ins EET pätevyys Motiva energiakatselmoija www.ekolammox.fi Energiatehokkuuden asiantuntija Pientalot ja

Lisätiedot

ÖLJYSTÄ VAPAAKSI BIOENERGIA ÖLJYLÄMMITYKSEN VAIHTOEHTONA 14.4.2011 1

ÖLJYSTÄ VAPAAKSI BIOENERGIA ÖLJYLÄMMITYKSEN VAIHTOEHTONA 14.4.2011 1 ÖLJYSTÄ VAPAAKSI BIOENERGIA ÖLJYLÄMMITYKSEN VAIHTOEHTONA 14.4.2011 1 ENERGIAN KÄYTTÖ KESKI-SUOMESSA Tyypillisen asuinkiinteistön energiankäyttö 100 vrk ei tarvita lämmitystä lämpimän käyttöveden lisäksi

Lisätiedot

1 (5) Ohjeet pientalojen rakentajille Rovaniemen Verkko Oy:n jakelualueella. Rakentajalle palvelut toteuttaa Rovaniemen Energia konserni.

1 (5) Ohjeet pientalojen rakentajille Rovaniemen Verkko Oy:n jakelualueella. Rakentajalle palvelut toteuttaa Rovaniemen Energia konserni. www.ren.fi Rakentajan opas 2013 1 (5) Ohjeet pientalojen rakentajille Rovaniemen Verkko Oy:n jakelualueella. Rakentajalle palvelut toteuttaa Rovaniemen Energia konserni. 1. Tontilla olevat kaapelit Ennen

Lisätiedot

UUSIUTUVAN ENERGIAN RATKAISUT - seminaari

UUSIUTUVAN ENERGIAN RATKAISUT - seminaari UUSIUTUVAN ENERGIAN RATKAISUT - seminaari Timo Toikka 0400-556230 05 460 10 600 timo.toikka@haminanenergia.fi Haminan kaupungin 100 % omistama Liikevaihto n. 40 M, henkilöstö 50 Liiketoiminta-alueet Sähkö

Lisätiedot

MIKKELIN VESILAITOKSEN MAKSUT JA PALVELUHINNASTO

MIKKELIN VESILAITOKSEN MAKSUT JA PALVELUHINNASTO MIKKELIN VESILAITOKSEN MAKSUT JA PALVELUHINNASTO 2019 MAKSUT MIKKELIN VESILAITOKSEN VESI- JA JÄTEVESIMAKSUT 1.1.2019 (sis. alv 24 %) - vesimaksu 2,22 e/m 3 - jätevesimaksu 3,17 e/m 3 Vesi- ja jätevesimaksuista

Lisätiedot

Hyväksytty Pyhä-Luosto Vesi Oy:n hallituksessa 15.11.2013.

Hyväksytty Pyhä-Luosto Vesi Oy:n hallituksessa 15.11.2013. Voimaantulopäivä 1.1.2014 Hyväksytty Pyhä-Luosto Vesi Oy:n hallituksessa 15.11.2013. 1. YLEISTÄ Pyhä-Luosto Vesi Oy perii tässä taksassa lueteltuja maksuja toiminta-alueellaan Pelkosenniemen ja Sodankylän

Lisätiedot

Vesihuoltolaitoksen hinnasto. Toivakan vesihuoltolaitos. Voimassa alkaen

Vesihuoltolaitoksen hinnasto. Toivakan vesihuoltolaitos. Voimassa alkaen Vesihuoltolaitoksen hinnasto Toivakan vesihuoltolaitos Voimassa 1.1.2019 alkaen 2 Vesihuoltolaitoksen hinnasto Nämä ehdot ja hinnasto ovat voimassa 1.1.2019 alkaen toistaiseksi ja korvaavat 1.1.2017 voimaan

Lisätiedot

Aurinkoenergia- ja pienvesivoimatuotannon investointituet. Lammi Manu Hollmén

Aurinkoenergia- ja pienvesivoimatuotannon investointituet. Lammi Manu Hollmén Aurinkoenergia- ja pienvesivoimatuotannon investointituet Lammi 12.4.2017 Manu Hollmén Toimimme Satakunnassa ja Varsinais- Suomessa ProAgria Länsi-Suomi Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset Satakunnan

Lisätiedot

PARGAS FJÄRRVÄRME AB - LÄMPÖTARIFFI 1.1.2014 PARAISTEN KAUKOLÄMPÖ OY Rantatie 28 21600 PARAINEN 1(5)

PARGAS FJÄRRVÄRME AB - LÄMPÖTARIFFI 1.1.2014 PARAISTEN KAUKOLÄMPÖ OY Rantatie 28 21600 PARAINEN 1(5) 21600 PARAINEN 1(5) YLEISTÄ Paraisten Kaukolämpö Oy:n hinnoittelu perustuu kolmeen tariffipohjaiseen maksuun: Liittymismaksu Perusmaksu Energiamaksu on kertaluonteinen maksu, jonka asiakas maksaa liittyessään

Lisätiedot

Varaavan tulisijan liittäminen rakennuksen energiajärjestelmään

Varaavan tulisijan liittäminen rakennuksen energiajärjestelmään Varaavan tulisijan liittäminen rakennuksen energiajärjestelmään DI, TkT Sisältö Puulla lämmittäminen Suomessa Tulisijatyypit Tulisijan ja rakennuksessa Lämmön talteenottopiiput Veden lämmittäminen varaavalla

Lisätiedot

Pyhä-Luosto Vesi Oy. Voimaantulopäivä YLEISTÄ 2. LIITTYMISMAKSU. 2.1 Liittymismaksun määräytyminen

Pyhä-Luosto Vesi Oy. Voimaantulopäivä YLEISTÄ 2. LIITTYMISMAKSU. 2.1 Liittymismaksun määräytyminen Pyhä-Luosto Vesi Oy Voimaantulopäivä 1.2.2008 1. YLEISTÄ Pyhä-Luosto Vesi Oy perii tässä taksassa lueteltuja maksuja toiminta-alueellaan Pelkosenniemen ja Sodankylän kunnissa, sekä Kemijärven kaupungissa

Lisätiedot

Käyttöpalaute asiakkaille - Kaukolämmön käyttöraportti

Käyttöpalaute asiakkaille - Kaukolämmön käyttöraportti Käyttöpalaute asiakkaille - Kaukolämmön käyttöraportti, Energiateollisuus ry Energiatehokkuussopimus - Energiapalvelujen toimenpideohjelman toteuttaminen Helsinki 9.11.2010 Laki energiamarkkinoilla toimivien

Lisätiedot