Ohjelman seurantaindikaattorit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ohjelman seurantaindikaattorit"

Transkriptio

1 1 Ohjelman seurantaindikaattorit Päivitetty

2 2 1. Yhdenvertaisuus % 6 Ulkomaalaistaustaisten työllisyys- ja työttömyysaste Työllisyysaste Työttömyysaste Lähde: Tilastokeskus Ulkomaalaistaustaisten työllisyysaste on noussut ja työttömyysaste pienentynyt 2-luvun alkuun verrattuna, mutta taantuman aikana heidän työllisyystilanteensa on heikentynyt.

3 3 % 1 % Saako yleensä palvelua omalla äidinkielellä kaksikielisessä kunnassa 9 % 8 % 7 % 6 % 5 % 4 % 3 % En koskaan Harvoin Vaihtelee Yleensä Lähes aina 2 % 1 % % Kunnallisia palveluita Valtion palveluita Yksityisiä palveluita Kunnallisia palveluita Valtion palveluita Yksityisiä palveluita Suomenkieliset vähemmistöt Ruotsinkieliset vähemmistöt Lähde: Kielibarometri 212 Suomenkieliset vähemmistöt kaksikielisissä kunnissa saavat yleensä hyvin julkista ja yksityistä palvelua omalla äidinkielellään. Joka neljäs ruotsinkielinen kertoo saavansa vain harvoin tai ei koskaan yhteiskunnan palveluja äidinkielellään.

4 4 Lkm 12 Asunnottomat Asunnottomat perheet Asunnottomat yksinäiset 4 Pitkäaikaisasunnottomien määrä Lähde: ARA Yksinäisiä asunnottomia oli vuonna 214 noin 1 vähemmän ja asunnottomia perheitä noin 1 enemmän kuin vuonna 29. Pitkäaikaisesti asunnottomia oli vuonna 214 noin 2 4, mikä on noin 3 prosenttia vähemmän kuin vuonna 29. Pitkään nousussa ollut maahanmuuttajien asunnottomuus kääntyi vuonna 214 laskuun. Myös nuorten ja naisten asunnottomuus on laskenut parina viime vuonna. Vammaisten yksilöllisen asumisen lisääntyminen Asiakkaiden lkm Vaikeavammaisten palveluasumisen asiakkaat / v. Kehitysvammalaitosten pitkäaikaisasiakkaat Lähde: Tilastokeskus ja THL Kehitysvammaisten laitoshoitoa on vähennetty, ja on siirrytty kohti yksilöllisemmin järjestettyä asumista.

5 5 Asuntojen lkm 14 Valmistuneet asunnot Helsingin seudulla Valmistuneet 12 (TK) /m * Tuotantotavoite Helsingin seudulla (MAL ) Helsingin seutu Helsinki Helsingin seutu; ara-vuokra-asunnot Lähde: HSY Vanhojen asuntojen hinnat Koko maa PKS, uudet asunnot PKS Helsinki Lähde: Tilastokeskus /m Asuntojen vuokrat Koko maa, aravat Koko maa,vapaarahoitteiset PKS, aravat PKS,vapaarahoitteiset Helsinki, aravat Lähde: Tilastokeskus Sekä asuntojen hinnat että vuokrat ovat kohonneet. Helsingin seudulla asuntotuotannon tavoite on kolmena viime vuotena lähes saavutettu.

6 6 Lkm 12 Yleisellä paikalla tapahtuneet pahoinpitelyt ja yleisten paikkojen järjestyshäiriöt Yleisellä paikalla tapahtuneet pahoinpitelyrikokset Yleisten paikkojen järjestyshäiriöt, häiriökäyttäytyminen ja ilkivalta (poliisin tehtävien lkm) Sekä yleisellä paikalla tapahtuvien pahoinpitelyjen määrä että poliisille ilmoitettujen järjestyshäiriöiden määrä on laskenut vuodesta 211 lähtien. Lähde:SM Lkm 14 Lapsiin ja nuoriin liittyvät väkivaltarikokset v v. Alle 15-v Poliisin tietoon tulleet lasten ja nuorten Lasten ja nuorten kohtaama väkivalta tekemät väkivaltarikokset (lapsi tai nuori asianomistajana) Lähde: SM Alle 2-vuotiaiden tekemien väkivaltarikosten määrä on ollut viime vuosina laskussa. Myös väkivaltarikoksen uhriksi joutuneiden lasten ja nuorten määrä on vähentynyt.

7 7 Perheväkivallan kohteeksi viimeisen vuoden aikana joutuneet, % vuotiaista Naiset 1,5 1,5 1,7 Miehet,3,4,7 Lähde: Kansallinen uhritutkimus Naisten kokema perheväkivalta on pysynyt 2-luvulla samalla tasolla, kun taas miesten kokema perheväkivalta on lisääntynyt. Kansallinen uhritutkimus on otospohjainen kyselytutkimus, joita on tehty vuodesta 198 lähtien kahdeksan kertaa. Vuonna 29 Tilastokeskus haastatteli puhelimitse henkilöä. Viimeisin eli vuoden 212 uhritutkimus erosi menetelmällisesti aikaisemmista uhritutkimuksista, joten siitä ei saada aiempien tutkimusten kanssa vertailukelpoisia lukuja. Puhelinkyselystä siirryttiin postikyselyyn, ja kysymysmuotoiluja tarkennettiin aikaisemmasta (esim. uhkailun kriteeri oli aiempaa tiukempi, samoin tekijäluokittelua muutettiin). Sukupuolten välinen ero (joka ei ole herkkä keräysmenetelmälle) oli vuoden 212 tutkimuksessa suunnilleen samalla tasolla kuin aikaisemminkin.

8 8 2. Terveyden edistäminen Vuosia jäljellä 25-vuotiaana 7 25-vuotiaan elinajanodote koulutuksen mukaan Yhteensä Perusaste Keskiaste Miehet Yhteensä Perusaste Keskiaste Naiset Elinajanodote on kasvanut, mutta erot väestöryhmien välillä ovat edelleen suuria. Korkeaaste Korkeaaste Lähde: THL ja Eurostat % vuotiaista 45 Terveytensä huonoksi tai keskinkertaiseksi kokeneiden osuus (25 64 v.) Yhteensä Miehet -12 vuotta koulutusta 13 vuotta tai enemmän koulutusta Yhteensä Naiset Koetussa terveydessä on eroja sukupuolen ja koulutuksen mukaan. -12 vuotta koulutusta 13 vuotta tai enemmän koulutusta Lähde: THL

9 9 1 %:n alkoholina, l/asukas Alkoholin kokonaiskulutus 1, 8, 6, 4, 2,, ** Tilastoitu Tilastoimaton Vuosina toteutettujen viiden alkoholiveron korotuksen jälkeen alkoholin kokonaiskulutus on vähentynyt enemmän kuin kertaakaan aiemmin. Lähde: THL % Liikuntaa harrastamattomien osuus Vapaa-ajan liikuntaa harrastamattomien osuus v. miehistä, % Vapaa-ajan liikuntaa harrastamattomien osuus v. naisista, % Ei harrasta hengästyttävää liikuntaa vapaa-ajalla (korkeintaan tunnin viikossa), % lk. pojista Ei harrasta hengästyttävää liikuntaa vapaa-ajalla (korkeintaan tunnin viikossa), % lk. tytöistä Lähde: THL Liikunnan harrastaminen on lisääntynyt eniten tyttöjen keskuudessa, mutta myös poikien, miesten ja naisten liikunnan harrastaminen on lisääntynyt 2-luvun aikana.

10 1 3. Työstä ja työmarkkinoilta syrjäytymisen ehkäiseminen Työttömyysaste (pylväinä) 4 Työttömyys- ja työllisyysasteet ikäryhmittäin Työllisyysaste (viivoina) , työttömyysaste 15-24, työttömyysaste 55-64, työttömyysaste 15-64, työllisyysaste 15-24, työllisyysaste 55-64, työllisyysaste Nuorten työttömyysaste on muita ikäryhmiä korkeampi ja alttiimpaa suhdannevaihtelulle. Ikääntyvien eli vuotiaiden työllisyysaste on noussut 199-luvun lopulta lähtien, mutta on silti edelleen pienempi kuin muiden työikäisten. Lähde: Tilastokeskus

11 11 % alkaneista työttömyyskausista 45 Virta yli 3 kuukauden työttömyyteen alle 25-vuotiailla työnhakijoilla Tammi 214 Helmi 214 Maalis 214 Huhti 214 Touko 214 Kesä 214 Heinä 214 Elo 214 Syys 214 Loka 214 Marras 214 Joulu 214 Miehet Naiset Lähde: TEM Vuonna 214 kolmasosa nuorten miesten ja reilu neljäsosa nuorten naisten työttömyysjaksoista jatkui yli 3 kuukautta. Virta yli 3 kuukauden työttömyyteen väheni vuosina 21 ja 211, mutta on sen jälkeen ollut nousussa. Henkilöiden lkm 25 Vaikeasti työllistyvät (rakennetyöttömyys) TAM 26 HEI 27 TAM 27 HEI 28 TAM 28 HEI 29 TAM 29 HEI 21 TAM 21 HEI 211 TAM 211 HEI 212 TAM 212 HEI 213 TAM 213 HEI 214 TAM HEI TAM Palveluilta palveluille Palveluilta työttömäksi Rinnasteisesti pitkäaikaistyöttömät (12 kk viimeisten 16 kk:n aikana) Pitkäaikaistyöttömät (yhtäjaksoisesti yli 12 kk) Vaikeasti työllistyvien määrä nousi vuoden 214 lopulla noin 2 :een. Lähde: TEM

12 12 Promillea 12 Työkyvyttömyyseläkkeiden ikävakioitu alkavuus* vuotiailla (työeläkkeet) *Vakiointivuosi on 2. Kaikki Miehet Naiset Lähde: ETK Kun työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä vakioidaan iän ja sukupuolen mukaan, on työkyvyttömyyseläkkeiden alkavuus laskenut selvästi 2-luvulla. Lkm 2 5 Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneet alle 35-vuotiaat Miehet Naiset Lähde: ETK Viime vuosina työkyvyttömyyseläkkeelle on jäänyt noin 3 5 alle 35-vuotiasta, ja määrä on 2-luvulla ollut nousussa. Mielenterveyssyyt ovat yleisin syy. Nuorena työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrään sisältyy vuosittain noin 5 kehitysvammaista.

13 13 4. Pienituloisten aseman parantaminen % 25, Pienituloisuusaste* muuttuvalla ja kiinteällä (vuoden 25) rajalla 6 % mediaanituloista 2, 15, 1, 5 % mediaanituloista 4 % mediaanituloista 5,, Kiinteällä vuoden 25 rajalla (6 % mediaanituloista) * Niiden henkilöiden osuus väestöstä, jotka asuvat kotitalouksissa, joiden käytettävissä olevat rahatulot kulutusyksikköä kohti ovat alle 6 % (tai 5 % ja 4%) kaikkien kotitalouksien mediaanituloista. Yleensä pienituloisuusaste lasketaan käyttämällä kunkin vuoden mediaanituloa eli pienituloisuustuloraja muuttuu vuosittain yleisen tulokehityksen myötä. Toinen tapa on käyttää kiinteää (tässä kuviossa vuoden 25 pienituloisuusrajaa), joka deflatoidaan kullekin vuodelle elinkustannusten muutoksella. Lähde:Tilastokeskus Pienituloisten osuus nousi vuonna 213 lähes samalle tasolle, jolla se oli vuosina Perusturvan riittävyyden arvioinnin mukaan perusturvan taso on kohentunut useiden tällä hallituskaudella tehtyjen muutosten ansiosta. Suurin vaikutus on ollut vuoden 212 lakimuutoksilla, muun muassa työttömyyspäivärahojen ja toimeentulotuen perusosan tasokorotuksilla. Vuosien etuus- ja verotuslainsäädännön muutokset ovat pienentäneet tuloeroja ja köyhyysriskiä.

14 14 Lkm / v Toimeentulotuen saajat % v Henkilöiden määrä Kotitalouksien määrä Pitkäaikaisesti tukea saaneiden osuus v. miehistä, % Pitkäaikaisesti tukea saaneiden osuus v. naisista, % Toimeentulotuen saajien määrä kasvoi hieman vuonna 213 edellisvuosien hienoisen laskun jälkeen. Toimeentulotuen tarve liittyy tyypillisesti työttömyyden pitkittymiseen. Taloustaantumasta huolimatta toimeentulotuen tarve ei kuitenkaan räjähtänyt muuhun perusturvaan tehtyjen korotusten vuoksi. Erityinen merkitys on ollut asumistuen tason korjaamisella. Pitkäaikaisesti tukea saaneiden osuus työikäisestä väestöstä on pysynyt samalla tasolla koko 2-luvun ajan. Lähde: THL % asumistuessa huomioitavista tuloista 8 Asumismenojen osuus asumistuen saajilla Ennen tukea Tuen jälkeen Lähde: Kela Tuen saajien asumismeno-osuudet ovat nousseet 2-luvun alkuun verrattuna. Vuoden 212 alussa tehty perusturvan korotus ja asumistukeen tehty vastaava korotus johtivat siihen, että vuosina 212 ja 213 asumismeno-osuudet alenivat huolimatta vuokrien noususta.

15 15 Talous- ja velkaneuvonnan uusien asiakkaiden määrä ja jonotusaika 1. käynnille Jonotusaika (vrk) 3 As. lkm Jonotusajan keskiarvo (vrk) Uusien asiakkaiden määrä Jonotusaika pisimmillään (vrk) Lähde: Kilpailu- ja kuluttajavirasto Talous- ja velkaneuvonnan uusien asiakkaiden määrä on pysynyt viime vuosina suunnilleen samana, tosin pientä nousua on ollut. Uusien asiakkaiden jonotusajan keskiarvo on viime vuosina lyhentynyt, koska neuvontayksiköt ovat kehittäneet toimintaansa. % kunnista 1% Sosiaalisen luototuksen yleisyys 9% 8% 7% 6% 5% 4% 3% 2% 1% % Käytössä Ei käytössä, mutta tulossa tai suunnitteilla Ei tarvetta Ei käytössä Ei tietoa Lähde: THL Sosiaalista luototusta järjesti vuonna 213 yhteensä 29 kuntaa. Niissä asui 44 % väestöstä. Lisäksi viidessä kunnassa sosiaalinen luototus oli mahdollista, mutta ei käytössä vuonna 213.

16 16 5. Lasten ja nuorten syrjäytymisen vähentäminen % 7 Nuorten elinolot, terveydentila ja osallisuus vuonna % 7 Kokee terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi Väsymystä lähes päivittäin Niska- tai hartiakipua lähes viikoittain Kohtalainen tai vaikea ahdistuneisuus Ylipainoa Peruskoulun 8.-9.lk Lukiolaiset Ammattiin opiskelijat Lähde: THL Ei syö aamupalaa joka arkiaamu Harrastaa hengästyttävää liikuntaa vapaa-ajalla korkeintaan tunnin viikossa Nukkuu arkisin alle 8 tuntia Tupakoi päivittäin Tosi humalassa vähintään kerran kuukaudessa Peruskoulun 8.-9.lk Lukiolaiset Ammattiin opiskelijat Lähde: THL % Keskusteluvaikeuksia vanhempien kanssa Perhe ei syö yhteistä ateriaa illalla Ei yhtään läheistä ystävää Ei koe tulevansa kuulluksi koulussa Vaikeuksia opiskelussa Koulukiusattuna vähintään kerran viikossa Peruskoulun 8.-9.lk Lukiolaiset Ammattiin opiskelijat Lähde: THL Edelliseen, vuonna 211 tehtyyn kyselyyn verrattuna lapset ja nuoret kokevat tulevansa paremmin kuulluksi koulussa, ja myös keskusteluvaikeudet vanhempien kanssa ovat vähentyneet. Positiivista on myös se, että terveellisten elintapojen myönteinen kehitys jatkuu edelleen. Liikuntaa harrastavien osuus on lisääntynyt ja päivittäin tupakoivien sekä vähintään kerran kuukaudessa tosihumalaan juovien osuudet ovat laskeneet. Nuoret arvioivat oman terveydentilansa pääsääntöisesti hyväksi tai melko hyväksi. Ylipainosta on kuitenkin tullut yhä suurempi ongelma, ja erilaiset fyysiset ja psyykkiset oireet ovat melko yleisiä. Lisäksi sosioekonomiset erot näkyvät jo lasten ja nuorten kohdalla.

17 17 % vastaavista perheistä 3 Pienituloisten* lapsiperheiden osuus * Käytettävissä olevat rahatulot alle 6 % kaikkien kotitalouksienmediaanituloista. Yksinhuoltajat Pari ja 1-2 lasta Pari ja 3 tai useampi lapsi Kaikki lapsiperheet Lähde:Tilastokeskus Lähes joka kymmenes lapsiperhe on pienituloinen. Pienituloisuus on yleisintä yksinhuoltajaperheillä sekä perheillä, joissa on pieniä lapsia. Myös perheen suurempi lapsiluku nostaa pienituloisuusriskiä. % vuotiaista 16 Koulutuksen ulkopuolelle jääneet Syrjäytymisuhan alla olevien osuus vuotiaista: Vuonna 2: 5,5 % pojista ja 3,2 % tytöistä 6 Vuonna 21: 6,1 % pojista ja 3,7 % tytöistä Vuonna 211: 5,9 % pojista ja 3,6 % tytöistä 4 Vuonna 212: 5,9 % pojista ja 3,6 % tytöistä Vuonna 213**: 6, % pojista ja 3,5 % tytöistä 2 Mukaan on tällöin laskettu ne koulutuksen ulkopuolelle jääneet nuoret (eli nuoret, joilla ei ole perusasteen jälkeistä koulutusta eivätkä ole koulutuksessa), jotka eivät ole työssä, hoitovapaalla, eläkkeellä tai varusmies- tai siviilipalveluksessa Miehet Naiset Lähde: Tilastokeskus Koulutuksen ulkopuolella on joka kymmenes vuotias (viivatrendi yllä olevassa kuviossa). Mukaan on tällöin laskettu ne nuoret, joilla ei ole perusasteen jälkeistä koulutusta eivätkä ole koulutuksessa. Kun heistä vähennetään ne koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret, jotka ovat työssä, hoitovapaalla, armeijassa tai eläkkeellä, on syrjäytymisuhan alla noin viisi prosenttia vuotiaista eli kuusi prosenttia pojista ja vajaa neljä prosenttia tytöistä (aikasarja laatikossa).

18 18 9. ja 1. luokan päättäneet ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa 213 Ilman paikkaa jääneet 4 % Hakematta jättäneet 2 % 9. ja 1. lk päättäneitä yhteensä: Opiskelemaan hyväksytyt: Ilman paikkaa jääneet: Hakematta jättäneet: 1 29 Hyväksytyt 94 % Lähde: OKM Vuonna 213 peruskoulun tai 1. luokan päättäneistä 4 prosenttia jäi yhteishaussa ilman paikkaa. Lisäksi 2 prosenttia jätti kokonaan hakematta. % alle 18-vuotiaista 8 Lastensuojelu Kodin ulkopuolelle sijoitettuna Avohuollon tukitoimien piirissä Lähde: THL Lastensuojelun avohuollon asiakasmäärä on noussut viime vuosina. Myös kodin ulkopuolelle sijoitettujen kokonaismäärä on noussut 2-luvulla. Huostassa olleiden lasten ja nuorten kokonaismäärän kasvu on pysähtynyt, mutta kiireellisesti sijoitettujen määrä on viime vuosina kasvanut.

19 19 6. Vahvistetaan ja uudistetaan sosiaali- ja terveyspalveluja % Väestön mielipide sosiaali- ja terveyspalveluista Sosiaalipalvelut toimivat yleisesti ottaen hyvin, täysin/jokseenkin samaa mieltä, % Terveyspalvelut toimivat yleisesti ottaen hyvin, täysin/jokseenkin samaa mieltä, % v. miehet v. naiset v. miehet v. naiset v. miehet v. naiset Lähde: THL Kansalaiset arvioivat sosiaali- ja terveyspalvelujen toimivan Suomessa pääsääntöisesti hyvin. Vuonna 213 tehdyn kyselyn mukaan kansalaiset ovat hieman tyytyväisempiä terveyspalveluihin kuin sosiaalipalveluihin. Suuria eroja ei ole, mutta miehet ovat hieman tyytyväisempiä kuin naiset, ja nuoremmat ikäryhmät hivenen tyytyväisempiä kuin vanhemmat.

20 2 % Palveluja käyttäneiden mielipide julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen laadusta Saamieni sosiaalipalvelujen laatu on ollut hyvä tai erittäin hyvä, % Saamieni terveyspalvelujen laatu on ollut hyvä tai erittäin hyvä, % v. miehet v. naiset v. miehet v. naiset v. miehet v. naiset Lähde: THL Vuonna 213 tehdyssä kyselyssä noin puolet vastaajista arvioi saamiensa julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen laadun hyväksi tai erittäin hyväksi. Sosiaalipalveluissa hyväksi tai erittäin hyväksi arvioineiden osuus oli hieman suurempi kuin terveyspalveluissa. Hoitoon pääsy erikoissairaanhoitoa yli 6 kk jonottaneita, lkm odotusaika terveyskeskuslääkärin vastaanotolle kestää yli 14 pv (% väestöstä) suun terveydenhuolto: yli 6 kuukautta jonottaneita, lkm psykiatrian erikoissairaanhoitoa yli 3 kk odottaneita alle 23-vuotiaita, lkm Lähde: THL

21 21 % 75 v. täyttäneistä 14 Ikääntyneiden palveluja saavien osuus 75 vuotta täyttäneistä Omaishoito Säännöllinen kotihoito Tehostettu palveluasuminen Vanhainkodit ja terveyskesk. vuodeosastot Lähde: Tilastokeskus ja THL Ikääntyneiden palvelujen rakenne on viime vuosina muuttunut tavoitteiden suuntaisesti eli avopalvelujen suuntaan. Laitoshoito on vähentynyt selvästi, ja tehostettu palveluasuminen ja omaishoidon tuki ovat lisääntyneet. Kotihoidon kattavuus ei kuitenkaan ole kehittynyt tavoitteiden mukaan. Vuonna 213 kattavuus säilyi edellisen vuoden tasolla. Ikääntyneiden hyvinvointia edistävät kotikäynnit % kunnista Iäkkäille suunnattu neuvontakeskustoiminta % kunnista Ei järjestä Ei järjestä Lähde: THL Lähde: THL Ikääntyneiden hyvinvointia edistävät palvelut ovat lisääntyneet viime vuosina. Hyvinvointia edistäviä kotikäyntejä järjesti kaksi kolmasosaa ja neuvontakeskustoimintaa 4 % kunnista.

22 22 Perheiden lkm 6 Lapsiperheiden kotipalvelu % lapsiperheistä Kodinhoitoapua saaneita lapsiperheitä % lapsiperheistä Lähde: Tilastokeskus Kotipalvelua saaneiden lapsiperheiden määrä on laskenut. 199-luvun alussa kotipalvelua sai lähes joka kymmenes lapsiperhe, kun nykyään palvelun piirissä on alle kaksi prosenttia perheistä. Osa lapsiperheiden kotipalvelusta on korvautunut lastensuojelun perhetyöllä. Ehkäisevien terveyspalvelujen henkilöstömitoitus, % kansallisesta suosituksesta äitiysneuvolalääkärit lastenneuvolalääkärit koululääkärit äitiysneuvolan terveydenhoitajat lastenneuvolan terveydenhoitajat kouluterveydenhoitajat Lähde: THL Lasten ja nuorten ehkäisevien palvelujen henkilöstömäärä ei ole vielä kansallisten suositusten mukainen, mutta tilanne on parantunut vuoden 29 jälkeen.

23 23 7. Kansalaisyhteiskunnassa ja kansalaisjärjestöissä on voimaa Lkm 12 Järjestöissä työssä olevien määrä Lähde: Tilastokeskus Järjestöissä on töissä lähes 1 henkilöä. Määrä on noussut selvästi 2-luvulla, tosin aivan viime vuosina määrä on hieman laskenut. Milj. euroa (käyvin hinnoin) RAYn avustukset järjestöille Ikääntyneiden järjestöt Lapsi- ja perhetyön järjestöt Mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusjärjestöt Nuorisoalan järjestöt Pelastusalan vapaaehtoisjärjestöt Työllisyyden edistäminen ja työttömien järjestöt Monialajärjestöt Omaisjärjestöt Sairaus- ja vammaisjärjestöt Yleisen terveyden ja hyvinvoinnin järjestöt RAYn järjestöille antamista avustuksista kolme neljästosaa menee terveys-, vammais-, mielenterveys- ja päihde- ja lapsi- ja perhetyön järjestöille. Lähde: RAY

24 24 Milj. euroa (käyvin hinnoin) Veikkausvoittovarojen tuloutus edunsaajille TA 215 Tiede Taide Urheilu ja liikuntakasvatus Nuorisotyö Kirjastot Avustusten kohteena olevat edunsaajat voivat olla järjestöjä, yhdistyksiä, kuntia, säätiöitä, yrityksiä ja yksityishenkilöitä. Lähde: OKM Veikkausvoittovaroista tieteen osuus on noin 2 %, taiteen noin 4 %, liikunnan noin 3 % ja nuorisotyön noin 1 %.

25 25 Tausta Ohjelmalle on valittu noin 4 seurantaindikaattoria, jotka mittaavat ohjelmaan sisältyvien toimenpiteiden yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Indikaattorit julkaistaan kuvasarjana toimenpideohjelman Internet-sivuilla. Seurantaindikaattoreita valittaessa on määritelty, mikä on kunkin kärkihankkeen taustalla oleva asia, johon hankkeella pyritään vaikuttamaan ja joka näin ollen kertoisi, ollaanko menossa tavoiteltuun suuntaan. Indikaattorien valmistelun aikana on tehty laajasti yhteistyötä muiden ministeriöiden ja asiantuntijalaitosten kanssa. Kärkihankkeet ja niiden seurantaindikaattorit teemoittain 1. Yhdenvertaisuus Tavoitteet kohdentuvat: - sosiaaliseen kestävyyteen - tasaveroisiin hyvinvointioikeuksiin - eri ihmisryhmien ihmisarvoon ja osallisuuteen Kärkihankkeet Valmistellaan eurooppalaista lainsäädäntökehityksen huomioon ottava uusi yhdenvertaisuuslainsäädäntö. Laaditaan Suomen ensimmäinen kansallinen ihmisoikeustoimintaohjelma. Laaditaan pitkän aikavälin kielistrategia kahden elinvoimaisen kansalliskielen kehittämiseksi ja konkretisoidaan sen pohjalta toimet hallituskaudelle. Laaditaan kehityspoliittinen toimenpideohjelma. Asuntopoliittinen toimenpideohjelma hallituskaudelle. Osana Kaste ohjelmaa jatketaan pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa ja tehdään kaupunkien kanssa aiesopimukset vuosille Osana sosiaalihuollon lainsäädännön kokonaisuudistusta jatketaan vammaislainsäädännön uudistamista. Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma. Käynnistetään metropolialueen kumppanuusohjelma sosiaalisen eheyden vahvistamiseksi valtion, kaupunkien ja muiden keskeisten toimijoiden yhteistyönä. Asuinalueiden elinvoiman edistämiseksi sekä segregaation ehkäisemiseksi käynnistetään poikkihallinnollinen ohjelma. Sisäisen turvallisuuden kolmas ohjelma. Seurantaindikaattorit Suomen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta saamien langettavien tuomioiden määrä Ulkomaalaistaustaisten työllisyys- ja työttömyysaste Palvelujen saaminen omalla äidinkielellä kaksikielisissä kunnissa (ruotsin- ja suomenkieliset vähemmistöt) Vähiten kehittyneiden maiden osuus Suomen kehitysyhteistyörahoituksesta Asunnottomien kokonaismäärä ja pitkäaikaisasunnottomien osuus siitä Vammaisten yksilöllisen asumisen lisääntyminen (kehitysvammalaitosten ja vaikeavammaisten palveluasumisen asiakasmäärät) Vanhuspalvelujen palvelurakenteen kehitys on indikaattorina kohdassa 6. Asumisen hinnan kehitys Asuntotuotannon kehitys (yhteensä ja siitä sosiaalinen asuntotuotanto) Yleisellä paikalla tapahtuneet pahoinpitelyt ja yleisten paikkojen järjestyshäiriöt Lasten ja nuorten tekemät väkivaltarikokset ja lapset ja nuoret väkivaltarikosten uhrina Lähisuhde- ja perheväkivallan yleisyys

26 26 2. Terveyden edistäminen Tavoitteet kohdentuvat: - terveyserojen vähenemiseen työ- ja toimintakyvyssä, koetussa terveydessä, sairastavuudessa ja kuolleisuudessa, erityisesti ikäihmisten toimintakyvyssä Kärkihankkeet Kaste ohjelman osaohjelmat, mm. mielenterveyslain uudistus ja alkoholilain kokonaisuudistus. Liikunnallisten ja kulttuuristen elämäntapojen vahvistaminen. Seurantaindikaattorit 25-vuotiaan elinajanodote sukupuolen ja koulutuksen mukaan Työikäisten koettu terveys sukupuolen ja koulutuksen mukaan Alkoholin kulutus Liikuntaa harrastamattomien osuus 3. Työstä ja työmarkkinoilta syrjäytymisen ehkäiseminen Tavoitteet kohdentuvat: - työmarkkinoihin, työoloihin ja työhyvinvointiin, työttömien aktivointiin, osatyökykyisten työllistymiseen, sosiaaliturvaan, perheen ja työn yhteensovittamiseen, koulutukseen, verotukseen Kärkihankkeet Kuntakokeilu pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi, nuorten yhteiskuntatakuu, osatyökykyisten ja vaikeasti työllistyvien työnteon ja kuntoutuksen mahdollisuuksien parantaminen ja muut työllisyyttä edistävät toimet sisältyvät politiikkakokonaisuuteen III. Seurantaindikaattorit Työttömyys- ja työllisyysasteet (nuoret, työikäiset, ikääntyvät) Virta yli 3 kuukauden työttömyyteen alle 25- vuotiailla työnhakijoilla Vaikeasti työllistyvät Työkyvyttömyyseläkkeiden ikävakioitu alkavuus Nuoret työkyvyttömyyseläkkeelle jääneet Osatyökykyisten työllistyminen (ETK kehittää parhaillaan asiaan liittyvää indikaattoria) 4. Pienituloisten aseman parantaminen Tavoitteet kohdentuvat: - eriarvoisuuteen - pitkäaikaiseen toimeentulotukiasiakkuuteen - työn vastaanottamisen helpottamiseen, toimeentuloturvan kannustavuuteen - perusturvan tasoon sitä tarvitseville Kärkihankkeet Työttömyysturva ja työmarkkinatuki. Asumistuki. Opintotuki. Toimeentulotuki. Etsitään tarkoituksenmukainen tapa yhtenäistää talous- ja velkaneuvonnan palveluja. Kehitetään sosiaalista luototusta yllättävien talousongelmien hoidossa. Seurantaindikaattorit Pienituloisuusaste muuttuvalla (6%, 5%, 4%) ja kiinteällä (6%, vuoden 25 rajalla) Toimeentulotuen saajat Asumismenojen osuus asumistuen saajilla Talous- ja velkaneuvonnan uusien asiakkaiden määrä ja jonotusaika 1. käynnille Sosiaalisen luototuksen yleisyys

27 27 5. Lasten ja nuorten syrjäytymisen vähentäminen Tavoitteet kohdentuvat: - hyvinvointiin ja osallisuuden lisäämiseen - sosiaalisten ongelmien ehkäisyyn Kärkihankkeet Nuorten osallisuus: aloitekanava- ja kuulemisjärjestelmien kehittäminen, tietoyhteiskuntaosallisuuden kehittäminen. Säädetään laki peruskoulun ja toisen asteen oppilaskunnista. Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelmalla vahvistetaan hallinnonalojen välistä yhteistyötä ja työnjakoa. Varhaiskasvatuksesta säädetään laki. Varhaiskasvatuksen ja päivähoitopalvelujen lainsäädännön valmistelu, hallinto ja ohjaus siirretään opetus- ja kulttuuriministeriöön. Varhaiskasvatuksen yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa tiivistetään. Seurantaindikaattorit Nuorten elinolot, terveydentila ja osallisuus Pienituloisten lapsiperheiden osuus perhetyypeittäin Koulutuksen ulkopuolelle jääneet sekä syrjäytymisuhan alla olevat nuoret Yhteishaussa koulutuksen ulkopuolelle jääneet (hakematta jättäneet ja paikatta jääneet) Lastensuojelun piirissä olevien osuus (kodin ulkopuolelle sijoitetut ja avohuolto) 6. Vahvistetaan ja uudistetaan sosiaali- ja terveyspalveluita Tavoitteet kohdentuvat: - kunnallisten sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen ja rahoitukseen, ja palvelujen kehittämiseen - lainsäädännön muutoksiin - koulutukseen ja työelämään siirtymiseen Kärkihankkeet Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä, rahoitusta, kehittämistä ja valvontaa koskeva lakiuudistus osana kunta- ja palvelurakenneuudistusta. SOTE-järjestämislain ja muiden sektorilakien valmistelu sovitetaan yhteen valtakunnalliseen kuntauudistukseen sekä aikataulullisesti että sisällöllisesti. Sosiaalihuollon lainsäädännön kokonaisuudistus. KASTE ohjelman osaohjelmat: Toimiva terveyskeskus -ohjelma. Terveydenhuoltolain toimeenpanon jatkaminen. Ikäihmisten hyvinvoinnin ja palvelujen parantaminen. Vanhuspalvelulaki. Lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin ja palvelujen parantaminen. Perhekeskustoiminnan laajentaminen. Kotipalvelujen lisääminen. Matalan kynnyksen palvelujen kehittäminen. Seurantaindikaattorit Hoitoon pääsy terveydenhuollossa: - erikoissairaanhoitoa yli 6 kk jonottaneita - suun terveydenhoitoa yli 6 kk jonottaneita - lasten- ja nuortenpsykiatrista hoitoa yli 3 kk jonottaneita alle 23-vuotiaita - niiden terveyskeskusten alueella asuvan väestön osuus, jossa lääkärille pääsy kestää yli 14 vrk Toimeentulotuen ja lastensuojelun määräaikojen noudattaminen (kun tiedonkeruu on kunnossa) Väestön tyytyväisyys sosiaali- ja terveyspalveluihin Vanhuspalvelujen kattavuus ja palvelurakenne (säännöllisessä kotihoidossa, tehostetussa palveluasumisessa, pitkäaikaisessa laitoshoidossa ja omaishoidossa olevien osuus 75 vuotta täyttäneistä, jatkossa myös 8+) Ikääntyneiden hyvinvointia edistävät palvelut Lapsiperheiden kotipalvelut Lasten ja nuorten ehkäisevien terveyspalvelujen henkilöstömitoituksen toteutuminen (äitiys- ja lastenneuvolat, kouluterveydenhuolto)

28 28 7. Kansalaisyhteiskunnassa ja kansalaisjärjestöissä on voimaa Tavoitteet kohdentuvat: - kansalaisjärjestöjen työn vaikuttavuus Kärkihankkeet - Kansalaisjärjestöjen toimintaedellytyksiä vapaaehtois- ja vertaistuen, auttamistyön ja erityispalvelujen tuottajina vahvistetaan, resursointia parannetaan sekä varainhankintaa ja verovapautta selkeytetään. Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta. Ennaltaehkäisevän toiminnan korostaminen järjestötyössä. Käynnistetään systemaattinen ja pitkäjänteinen demokratian ja kansalaisyhteiskunnan kehityksen seuranta. Seurantaindikaattorit Järjestöissä töissä olevien henkilöiden määrä RAYn avustukset järjestöille Veikkauksen voittovaroista jaetut avustukset - Vaikuttavuutta voi esittää myös yksittäisiä hyviä ja vaikuttavia hankkeita esittelemällä

Liite. Hyvinvointikertomuksen indikaattorit

Liite. Hyvinvointikertomuksen indikaattorit Liite Hyvinvointikertomuksen indikaattorit 1 TALOUS JA ELINVOIMA Talous: tulot Suhteellinen velkaantuneisuus, % Kokemäki : 52.9 52.0 Eura : 47.5 Huittinen : 41.9 Loimaa : 41.6 Satakunta : 39.4 Valtionosuudet

Lisätiedot

Hiiden alueen hyvinvoinnin tila. 30.8.2007 Eija Tommila

Hiiden alueen hyvinvoinnin tila. 30.8.2007 Eija Tommila Hiiden alueen hyvinvoinnin tila 30.8.2007 Eija Tommila Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen vahvuus uusiin palvelurakenteisiin Perustuslaki velvoittaa julkisen vallan turvaamaan yksilöille riittävät sosiaali-

Lisätiedot

Vuoden 2013 kouluterveyskyselyn Kärsämäen lukion tuloksia

Vuoden 2013 kouluterveyskyselyn Kärsämäen lukion tuloksia Vuoden 20 kouluterveyskyselyn Kärsämäen lukion tuloksia Nuoren hyvinvointiin ja opiskelun sujumiseen vaikuttavat keskeisesti kokemus elämänhallinnasta, omien voimien ja kykyjen riittävyydestä sekä sosiaalisesta

Lisätiedot

Ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden hyvinvointi Lapissa Kouluterveyskysely THL: Kouluterveyskysely 1

Ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden hyvinvointi Lapissa Kouluterveyskysely THL: Kouluterveyskysely 1 Ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden hyvinvointi Lapissa 2008 2010 Kouluterveyskysely 2010 3..2010 1 ELINOLOT Lappi Ainakin yksi vanhemmista tupakoi 49 Vähintään yksi vanhemmista työttömänä

Lisätiedot

Vuoden 2013 kouluterveyskyselyn Kärsämäen 8. ja 9. lk. tuloksia

Vuoden 2013 kouluterveyskyselyn Kärsämäen 8. ja 9. lk. tuloksia Vuoden 2013 kouluterveyskyselyn Kärsämäen 8. ja 9. lk. tuloksia Nuoren hyvinvointiin ja opiskelun sujumiseen vaikuttavat keskeisesti kokemus elämänhallinnasta, omien voimien ja kykyjen riittävyydestä sekä

Lisätiedot

Peruskoulun 8. ja 9. luokkien oppilaiden hyvinvointi Lapissa

Peruskoulun 8. ja 9. luokkien oppilaiden hyvinvointi Lapissa Peruskoulun 8. ja 9. luokkien oppilaiden hyvinvointi Lapissa 2002 2010 Kouluterveyskysely 2010 3.12.2010 1 ELINOLOT Lappi Ainakin yksi vanhemmista tupakoi Vähintään yksi vanhemmista työttömänä vuoden aikana

Lisätiedot

Sähköinen hyvinvointikertomus Versio 0.3: Aiempaa poikkitoiminnallisemmat indikaattoripaketit

Sähköinen hyvinvointikertomus Versio 0.3: Aiempaa poikkitoiminnallisemmat indikaattoripaketit Nuoret Sähköinen hyvinvointikertomus Versio.3: Aiempaa poikkitoiminnallisemmat indikaattoripaketit Hyvinvoinnin ulottuvuudet (teemat) Elämänkaariajattelu A. Osallisuus & vaikuttaminen B. Elämänlaatu &

Lisätiedot

Työhön kuntoutuminen hallitusohjelmassa

Työhön kuntoutuminen hallitusohjelmassa Työhön kuntoutuminen hallitusohjelmassa STM:n näkemys lainsäädännön ja palvelujen kehittämisestä Eveliina Pöyhönen Missä toimimme 2020 luvulla Teknologian ja vuorovaikutuksen kehitys Globalisaatio Ikärakenteen

Lisätiedot

Lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden hyvinvointi Lapissa Kouluterveyskysely THL: Kouluterveyskysely 1

Lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden hyvinvointi Lapissa Kouluterveyskysely THL: Kouluterveyskysely 1 Lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden hyvinvointi Lapissa 2002 2010 Kouluterveyskysely 2010 3.12.2010 1 ELINOLOT Lappi Ainakin yksi vanhemmista tupakoi Vähintään yksi vanhemmista työttömänä vuoden aikana

Lisätiedot

Lapset ja lapsiperheet

Lapset ja lapsiperheet 1 Johdanto 2 Länsi- ja Keski-Uudenmaan kuntien välinen vertailu 3 Länsi- ja Keski-Uusimaa elinympäristönä 4 Keski-Uusimaa 5 Karviainen 6 Kirkkonummi 7 LOST 8 Hanko ja Raasepori 9 Tiivistelmät väestöryhmiä

Lisätiedot

Lapsiperheet, % perheistä. Nokia : 44.3 Kaarina : 43.6 Raisio : 38.6 Naantali : 37.7 Turku : 35.7

Lapsiperheet, % perheistä. Nokia : 44.3 Kaarina : 43.6 Raisio : 38.6 Naantali : 37.7 Turku : 35.7 Lapsiperheet, % perheistä Nokia : 44.3 Kaarina : 43.6 Raisio : 38.6 Naantali : 37.7 Turku : 35.7 0 15 vuotiaat, % väestöstä Nokia : 20.6 Kaarina : 20.1 Raisio : 16.9 Naantali : 16.9 Turku : 13.6 16 24

Lisätiedot

Lasten ja Nuorten ohjelma

Lasten ja Nuorten ohjelma Lasten ja Nuorten ohjelma RVS LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN RYHMIEN VÄLISEN SOPIMUKSEN OHJELMALLE ASETTAMAT TAVOITTEET Panostetaan lapsiperheiden koti- ja perhepalveluihin. Tavoitteena on saada lasten

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: P1: Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiohjelma P2: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjelma P3: Ikääntyneiden ja vajaakuntoisten hyvinvointiohjelma

Lisätiedot

KOULUTERVEYSKYSELY 2017 TULOSTEN TARKASTELUA

KOULUTERVEYSKYSELY 2017 TULOSTEN TARKASTELUA KOULUTERVEYSKYSELY 2017 TULOSTEN TARKASTELUA KOULUTERVEYSKYSELY Vastaajat Porvoo: Perusopetuksen 4.-5. luokat vastannut 894 kattavuus 72 % 8.-9. luokat vastannut 770 kattavuus 63 % Lukio vastannut 173

Lisätiedot

Varsinais-Suomi - LAAJA HYVINVOINTIKERTOMUS

Varsinais-Suomi - LAAJA HYVINVOINTIKERTOMUS Dokumentin sisältö...1 Indikaattorien ja muun tiedon osoittama hyvinvointi VarsinaisSuomi LAAJA HYVINVOINTIKERTOMUS 2020 1 Indikaattorien ja muun tiedon osoittama hyvinvointi VarsinaisSuomen hyvinvointikertomuksen

Lisätiedot

Syrjäytymistä, köyhyyttä ja terveysongelmia vähentävän toimenpideohjelman teemapäivä 14.6.2012. Moniste sisältää tietoja seuraavista aihealueista:

Syrjäytymistä, köyhyyttä ja terveysongelmia vähentävän toimenpideohjelman teemapäivä 14.6.2012. Moniste sisältää tietoja seuraavista aihealueista: HYVÄT EVÄÄT ELÄMÄLLE Syrjäytymistä, köyhyyttä ja terveysongelmia vähentävän toimenpideohjelman teemapäivä 14.6.2012 Moniste sisältää tietoja seuraavista aihealueista: lasten ja nuorten koettu terveys ja

Lisätiedot

Kouluterveyskyselyn 2015 tuloksia

Kouluterveyskyselyn 2015 tuloksia Kouluterveyskyselyn 2015 tuloksia Lasten terveyskäräjät 1.12.2015 Anni Matikka THL Kouluterveyskysely Tuottaa kattavasti seurantatietoa 14-20 vuotiaiden terveydestä ja hyvinvoinnista Paikallisen päätöksenteon

Lisätiedot

Vanhojen ihmisten pitkäaikaishoidon trendit. Leena Forma tutkijatohtori tutkijakollegium Kollegiumluento 12.11.2013

Vanhojen ihmisten pitkäaikaishoidon trendit. Leena Forma tutkijatohtori tutkijakollegium Kollegiumluento 12.11.2013 Vanhojen ihmisten pitkäaikaishoidon trendit Leena Forma tutkijatohtori tutkijakollegium Kollegiumluento 12.11.2013 Case Tampere Tampere myllää perusteellisesti vanhuspalvelunsa (Yle 18.9.2013) Asiakkaalle

Lisätiedot

2009 Lastensuojelun asiakkaana olevien alle 18-vuotiaiden osuus ikäluokasta, tavoitteena osuuden pieneneminen.

2009 Lastensuojelun asiakkaana olevien alle 18-vuotiaiden osuus ikäluokasta, tavoitteena osuuden pieneneminen. Sosiaali- ja terveystoimen strategisen palvelusopimuksen mittarit YDINPROSESSI: LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN SPS: Tuetaan lasten ja nuorten normaalia kasvua ja kehitystä Lastensuojelun asiakkaana

Lisätiedot

Hallitusohjelman mahdollisuudet Kuusikkokuntien työllisyydenhoitoon. Eveliina Pöyhönen

Hallitusohjelman mahdollisuudet Kuusikkokuntien työllisyydenhoitoon. Eveliina Pöyhönen Hallitusohjelman mahdollisuudet Kuusikkokuntien työllisyydenhoitoon Eveliina Pöyhönen Hallituksen painopistealueet Köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentäminen Työ on parasta sosiaaliturvaa.

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 3.11.215] KUUKAUSIRAPORTTI LOKAKUU 215 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/21 Lokakuu 215 LOKAKUU PÄHKINÄNKUORESSA Lokakuun raportin perusteella voidaan toiminnan osalta todeta seuraavaa: Lääkäripalvelujen

Lisätiedot

Varsinais-Suomi - LAAJA HYVINVOINTIKERTOMUS

Varsinais-Suomi - LAAJA HYVINVOINTIKERTOMUS Dokumentin sisältö...1 Indikaattorien ja muun tiedon osoittama hyvinvointi Varsinais-Suomi - LAAJA HYVINVOINTIKERTOMUS - 2020 1 Indikaattorien ja muun tiedon osoittama hyvinvointi Varsinais-Suomen hyvinvointikertomuksen

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Varppeen koulu 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 36 %

FYYSISET TYÖOLOT. Varppeen koulu 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 36 % FYYSISET TYÖOLOT Koulun fyysisissä työoloissa puutteita Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua Melu ja kaiku haittaavat opiskelua Sopimaton valaistus haittaa opiskelua Huono ilmanvaihto tai huoneilma

Lisätiedot

Palvelut. Helsingin seudun keskeiset tunnusluvut / Espoon kaupungin kaupunkikehitysyksikkö

Palvelut. Helsingin seudun keskeiset tunnusluvut / Espoon kaupungin kaupunkikehitysyksikkö Palvelut Terveyspalvelut Sosiaalipalvelut ja etuudet Varhaiskasvatus ja perusopetus Nuorten ja aikuisten toisen asteen koulutus ja muu aikuiskoulutus Kulttuuri, liikunta ja vapaa-ajanpalvelut Terveyspalvelut

Lisätiedot

SOSIODEMOGRAFISET TEKIJÄT JA ELÄMÄNTAVAT SOSIOEKONOMISTEN TERVEYSEROJEN TAUSTALLA SUOMESSA

SOSIODEMOGRAFISET TEKIJÄT JA ELÄMÄNTAVAT SOSIOEKONOMISTEN TERVEYSEROJEN TAUSTALLA SUOMESSA SOSIODEMOGRAFISET TEKIJÄT JA ELÄMÄNTAVAT SOSIOEKONOMISTEN TERVEYSEROJEN TAUSTALLA SUOMESSA Suvi Peltola Kandidaatintutkielma (keväältä 2011) Kansanterveystiede Ohjaajat: Markku Myllykangas ja Tiina Rissanen

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 5.1.216] KUUKAUSIRAPORTTI MARRASKUU 215 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/21 Marraskuu 215 MARRASKUU PÄHKINÄNKUORESSA Marraskuun raportin perusteella voidaan toiminnan osalta todeta seuraavaa:

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2013, Itä-Suomi. Reija Paananen, FT, Erikoistutkija

Kouluterveyskysely 2013, Itä-Suomi. Reija Paananen, FT, Erikoistutkija Kouluterveyskysely 2013, Itä-Suomi Reija Paananen, FT, Erikoistutkija www.thl.fi/kouluterveyskysely Yksilö kasvaa osana yhteisöjä 2 Kouluterveyskysely Valtakunnallisesti kattavin nuorten (14-20 v) elinoloja

Lisätiedot

Tiedosta hyvinvointia Kouluterveyskysely 1. Muutokset peruskoulun yläluokilla ja. ammattiin opiskeleviin

Tiedosta hyvinvointia Kouluterveyskysely 1. Muutokset peruskoulun yläluokilla ja. ammattiin opiskeleviin Tiedosta hyvinvointia Kouluterveyskysely 1 Kouluterveyskysely 2008 Muutokset peruskoulun yläluokilla ja lukiossa 2000-2008 sekä vertailu ammattiin opiskeleviin Tiedosta hyvinvointia Kouluterveyskysely

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 6.4.215] KUUKAUSIRAPORTTI HELMIKUU 216 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/19 Helmikuu 216 HELMIKUU PÄHKINÄNKUORESSA Helmikuun 216 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot

THL: Kouluterveyskysely 2015 Peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaat

THL: Kouluterveyskysely 2015 Peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaat 2015 Peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaat Vistan koulu selkeää kehittymistä selkeää heikkenemistä 2007 2009 2011 2013 2015 (N=248) (N=252) (N=225) (N=232) (N=303) FYYSISET TYÖOLOT Koulun fyysisissä työoloissa

Lisätiedot

1. Hyvinvointitiedon ja tehtyjen toimenpiteiden arviointi

1. Hyvinvointitiedon ja tehtyjen toimenpiteiden arviointi 1. Hyvinvointitiedon ja tehtyjen toimenpiteiden arviointi Paketti 1: V1 = Satakunta V2 = Varsinais-Suomi V3 = Pohjanmaa V4 = Koko maa V5 = Kankaanpää V6 = Karvia V7 = Siikainen V8 = Jämijärvi V9 = Pomarkku

Lisätiedot

Kouluterveyskysely Kanta- Hämeessä 2008

Kouluterveyskysely Kanta- Hämeessä 2008 Tiedosta hyvinvointia Kouluterveyskysely 1 Kouluterveyskysely Kanta- Hämeessä 200 lukion 1. ja 2. vuosikurssin i opiskelijat muutokset 2000, 2004 200 200 sukupuolten väliset erot vuonna 200 Tiedosta hyvinvointia

Lisätiedot

Kouluterveyskyselyn tulosten hyödyntäminen. Kempeleen lasten ja nuorten hyvinvoinnin kehittämisilta

Kouluterveyskyselyn tulosten hyödyntäminen. Kempeleen lasten ja nuorten hyvinvoinnin kehittämisilta Kouluterveyskyselyn tulosten hyödyntäminen en lasten ja nuorten hyvinvoinnin kehittämisilta Arja Rantapelkonen 27.3.2014 Aineisto kouluterveyskysely v. 2013 Peruskoulun 8. luokka Peruskoulun 9. luokka

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 29.6.216] KUUKAUSIRAPORTTI TOUKOKUU 216 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/19 Toukokuu 216 TOUKOKUU PÄHKINÄNKUORESSA Toukokuun 216 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot

Peruskoulun 8. ja 9. luokan tyttöjen hyvinvointi 2004/ THL: Kouluterveyskysely

Peruskoulun 8. ja 9. luokan tyttöjen hyvinvointi 2004/ THL: Kouluterveyskysely Peruskoulun 8. ja 9. luokan tyttöjen hyvinvointi 2004/2005 2013 Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi Vähintään yksi vanhemmista työttömänä vuoden aikana Vanhemmat eivät tiedä aina

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 29.11.216] KUUKAUSIRAPORTTI LOKAKUU 216 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/19 Lokakuu 216 LOKAKUU PÄHKINÄNKUORESSA Lokakuun 216 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi Keski-Suomessa vuosina Peruskoulun 8. ja 9. luokan pojat Kouluterveyskysely

Nuorten hyvinvointi Keski-Suomessa vuosina Peruskoulun 8. ja 9. luokan pojat Kouluterveyskysely Nuorten hyvinvointi Keski-Suomessa vuosina 2005-2013 Peruskoulun 8. ja 9. luokan pojat Kouluterveyskysely Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi Vähintään yksi vanhemmista työttömänä

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2013, Itä-Suomi. Reija Paananen, FT, Erikoistutkija

Kouluterveyskysely 2013, Itä-Suomi. Reija Paananen, FT, Erikoistutkija Kouluterveyskysely 2013, Itä-Suomi Reija Paananen, FT, Erikoistutkija www.thl.fi/kouluterveyskysely Yksilö kasvaa osana yhteisöjä 2 Kouluterveyskysely Valtakunnallisesti kattavin nuorten (14-20 v) elinoloja

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2008

Kouluterveyskysely 2008 Tiedosta hyvinvointia Kouluterveyskysely 1 Kouluterveyskysely 2008 Etelä-Suomen, Itä-Suomen ja Lapin läänit peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaat muutokset 2000 2008 sukupuolten väliset erot vuonna 2008

Lisätiedot

Hyvinvointi, osallisuus ja vapaa-aika Terveys Elintavat

Hyvinvointi, osallisuus ja vapaa-aika Terveys Elintavat 4-5lk Nurmijärvi,(vertailu: Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Tuusula) vastaajia 1061/vastausprosentti 80 % Hyvinvointi, osallisuus ja vapaa-aika Suurin osa on tyytyväinen elämäänsä(87,3 %, vähiten

Lisätiedot

Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden poikien hyvinvointi 2008/ THL: Kouluterveyskysely

Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden poikien hyvinvointi 2008/ THL: Kouluterveyskysely Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden poikien hyvinvointi 2008/2009 2013 Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi 40 Vähintään yksi vanhemmista työttömänä vuoden aikana Vanhemmat

Lisätiedot

Kouluterveyskysely Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2017

Kouluterveyskysely 2017 Kouluterveyskysely 2017 Otteita tuloksista 19.4.2018 Työryhmä Johtava hoitaja Hannele Nikander-Tuominen Johtava koulupsykologi Cecilia Forsman Terveydenhoitaja Nina Itälä Johtava rehtori Vesa Malin Lukion

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2008

Kouluterveyskysely 2008 Tiedosta hyvinvointia Kouluterveyskysely 1 Kouluterveyskysely 0 Etelä-Suomen, Itä-Suomen ja Lapin läänit lukion 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijat muutokset 00 0 sukupuolten väliset erot vuonna 0 Tiedosta

Lisätiedot

Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden hyvinvointi 2008/2009 2013. THL: Kouluterveyskysely

Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden hyvinvointi 2008/2009 2013. THL: Kouluterveyskysely Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden hyvinvointi 2008/2009 2013 Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi 43 Vähintään yksi vanhemmista työttömänä vuoden aikana

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi Päijät-Hämeessä vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden pojat (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely

Nuorten hyvinvointi Päijät-Hämeessä vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden pojat (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Nuorten hyvinvointi Päijät-Hämeessä vuosina 2008-2013 Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden pojat (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi Etelä-Suomessa vuosina 2008-2013. Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden pojat (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely

Nuorten hyvinvointi Etelä-Suomessa vuosina 2008-2013. Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden pojat (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Nuorten hyvinvointi Etelä-Suomessa vuosina 2008-2013 Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden pojat (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi

Lisätiedot

Vanhustyö 2015. 10.2.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja

Vanhustyö 2015. 10.2.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja Vanhustyö 2015 10.2.2015 Finlandia-talo, Helsinki Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja Lähde: Laatusuositus 2013 2 Tavoitteena ikäystävällinen Suomi Seitsemän teema-aluetta ikäystävällisen Suomen rakentamiseksi

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi Lapissa vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely

Nuorten hyvinvointi Lapissa vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Nuorten hyvinvointi Lapissa vuosina 2008-2013 (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi Vähintään yksi vanhemmista työttömänä vuoden aikana Vanhemmat

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 1.9.216] KUUKAUSIRAPORTTI HEINÄKUU 216 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/19 Heinäkuu 216 HEINÄKUU PÄHKINÄNKUORESSA Heinäkuun 216 toimintaa ja taloutta koskevan raportin perusteella voidaan todeta

Lisätiedot

HYVINVOINTIKERTOMUS. Lapset ja nuoret

HYVINVOINTIKERTOMUS. Lapset ja nuoret HYVINVOINTIKERTOMUS Lapset ja nuoret LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTI JOENSUUSSA Lapsiperheiden määrä suhteessa kaikkiin perheisiin on laskenut. Yksinhuoltajaperheitä on lähes neljännes lapsiperheistä. Lasten

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 6.2.217] KUUKAUSIRAPORTTI JOULUKUU 216 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/2 Joulukuu 216 JOULUKUU PÄHKINÄNKUORESSA Karviainen valmistautuu tilinpäätöksen 216 loppuun saattamiseen. Jäsenkuntien

Lisätiedot

Vaikeasti työllistyvien tukeminen välityömarkkinoilla

Vaikeasti työllistyvien tukeminen välityömarkkinoilla Vaikeasti työllistyvien tukeminen välityömarkkinoilla Eveliina Pöyhönen Keitä ovat vaikeasti työllistyvät henkilöt? Ei yhtenäistä määritelmää voi tarkoittaa pitkäaikaistyöttömiä, vammaisia, osatyökykyisiä

Lisätiedot

INDIKAATTORIT RUOVEDEN HYVINVOINTIKERTOMUKSEEN 2012

INDIKAATTORIT RUOVEDEN HYVINVOINTIKERTOMUKSEEN 2012 INDIKAATTORIT RUOVEDEN HYVINVOINTIKERTOMUKSEEN 2012 1. Pirkanmaan alueellisen terveyden edistämisen koordinaation suosittelemat indikaattorit kunnille Väestön taustatietoja kuvaavat indikaattorit Kokonaisväestömäärä

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi Keski-Suomessa vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöt (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely

Nuorten hyvinvointi Keski-Suomessa vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöt (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Nuorten hyvinvointi Keski-Suomessa vuosina 2009-2013 Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöt (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa, POJAT 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 48 %

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa, POJAT 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 48 % FYYSISET TYÖOLOT 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua Melu ja kaiku haittaavat opiskelua Sopimaton valaistus

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 54 %

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 54 % FYYSISET TYÖOLOT 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua Melu ja kaiku haittaavat opiskelua Sopimaton valaistus

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa, TYTÖT 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 60 %

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa, TYTÖT 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 60 % FYYSISET TYÖOLOT 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Koulun fyysisissä työoloissa puutteita Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua Melu ja kaiku haittaavat opiskelua Sopimaton valaistus

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi Pirkanmaalla vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöt (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely

Nuorten hyvinvointi Pirkanmaalla vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöt (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Nuorten hyvinvointi Pirkanmaalla vuosina 2009-2013 Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöt (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi Vähintään

Lisätiedot

Julkiset hyvinvointimenot

Julkiset hyvinvointimenot Julkiset hyvinvointimenot Talouden Rakenteet 211 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT) Kotitalouksien tulonsiirrot ja hyvinvointipalvelut 199 9, miljardia euroa vuoden 9 hinnoin Mrd. euroa 7 Tulonsiirrot

Lisätiedot

01/2016 ELÄKETURVAKESKUKSEN TUTKIMUKSIA TIIVISTELMÄ. Juha Rantala ja Marja Riihelä. Eläkeläisnaisten ja -miesten toimeentuloerot vuosina 1995 2013

01/2016 ELÄKETURVAKESKUKSEN TUTKIMUKSIA TIIVISTELMÄ. Juha Rantala ja Marja Riihelä. Eläkeläisnaisten ja -miesten toimeentuloerot vuosina 1995 2013 01/2016 ELÄKETURVAKESKUKSEN TUTKIMUKSIA TIIVISTELMÄ Juha Rantala ja Marja Riihelä Eläkeläisnaisten ja -miesten toimeentuloerot vuosina 1995 2013 Sukupuolten välinen tasa-arvo on keskeinen arvo suomalaisessa

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi Pohjois-Pohjanmaalla vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöt (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely

Nuorten hyvinvointi Pohjois-Pohjanmaalla vuosina Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöt (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Nuorten hyvinvointi Pohjois-Pohjanmaalla vuosina 2009-2013 Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöt (alle 21-vuotiaat) Kouluterveyskysely Perusindikaattorit ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi

Lisätiedot

HYVINVOINTIKERTOMUS. Lapset ja nuoret

HYVINVOINTIKERTOMUS. Lapset ja nuoret HYVINVOINTIKERTOMUS Lapset ja nuoret LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTI JOENSUUSSA Lapsiperheiden määrä suhteessa kaikkiin perheisiin on laskenut. Yksinhuoltajaperheitä on lähes neljännes lapsiperheistä. Lasten

Lisätiedot

Indikaattorien osoittama hyvinvointi Punkalaidun. Verotulot, euroa / asukas Koko maa Punkalaidun

Indikaattorien osoittama hyvinvointi Punkalaidun. Verotulot, euroa / asukas Koko maa Punkalaidun Indikaattorien osoittama hyvinvointi Punkalaidun Verotulot, euroa / asukas Kunnan nettokustannukset yhteensä, euroa / asukas Erikoissairaanhoidon nettokustannukset, euroa / asukas Perusterveydenhuollon

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Varppeen koulu, % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Koulun fyysisissä työoloissa puutteita

FYYSISET TYÖOLOT. Varppeen koulu, % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Koulun fyysisissä työoloissa puutteita FYYSISET TYÖOLOT Koulun fyysisissä työoloissa puutteita 36% Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua 8% Melu ja kaiku haittaavat opiskelua 24% Sopimaton valaistus haittaa opiskelua 12% Huono ilmanvaihto

Lisätiedot

Sosiaali- ja potilasasiamiesten yhteydenotot pl. ESH PKSSK 459 446 459 ovk Velkaneuvonnan yhteydenotot 1 946 1 830 1 946 ovk Terveyspalvelut

Sosiaali- ja potilasasiamiesten yhteydenotot pl. ESH PKSSK 459 446 459 ovk Velkaneuvonnan yhteydenotot 1 946 1 830 1 946 ovk Terveyspalvelut JOENSUU Hallinto- ja talouspalvelut Sosiaali- ja potilasasiamiesten yhteydenotot pl. ESH PKSSK 459 446 459 Velkaneuvonnan yhteydenotot 1 946 1 830 1 946 Terveyspalvelut Vastaanotto Avohoito- / vastaanottoasiaaat

Lisätiedot

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Ikäihmisten sosiaaliturva Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Yleistä Ikäihmisten sosiaaliturva koostuu sosiaali- ja terveyspalveluista ja toimeentuloturvasta Kunnat järjestävät ikäihmisten

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Helsinki. Vakioidut prosenttiosuudet. Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua. Melu ja kaiku haittaavat opiskelua

FYYSISET TYÖOLOT. Helsinki. Vakioidut prosenttiosuudet. Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua. Melu ja kaiku haittaavat opiskelua FYYSISET TYÖOLOT Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua 15 Melu ja kaiku haittaavat opiskelua 19 Sopimaton valaistus haittaa opiskelua 13 Huono ilmanvaihto tai huoneilma haittaa opiskelua Sopimaton lämpötila

Lisätiedot

Palvelut. Helsingin seudun keskeiset tunnusluvut / Espoon kaupungin kaupunkikehitysyksikkö

Palvelut. Helsingin seudun keskeiset tunnusluvut / Espoon kaupungin kaupunkikehitysyksikkö Palvelut Terveyspalvelut Sosiaalipalvelut ja etuudet Varhaiskasvatus ja perusopetus Nuorten ja aikuisten toisen asteen koulutus ja muu aikuiskoulutus Kulttuuri, liikunta ja vapaa-ajanpalvelut Terveyspalvelut

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2017

Kouluterveyskysely 2017 Kouluterveyskysely 2017 Otteita tuloksista Työryhmä Johtava hoitaja Hannele Nikander-Tuominen Johtava koulupsykologi Cecilia Forsman Terveydenhoitaja Nina Itälä Johtava rehtori Vesa Malin Lukion rehtori

Lisätiedot

1) Perusterveydenhuollon (mukaan lukien hammashuolto) nettokustannukset, euroa / asukas (id: 1072 info )

1) Perusterveydenhuollon (mukaan lukien hammashuolto) nettokustannukset, euroa / asukas (id: 1072 info ) Mielenterveys ja päihdeohjelman laadinnassa koottuja indikaattoritietoja nykytilanteesta Rovaniemellä elokuu 2011/TK Mielenterveys ja päihdeindikaattoreita v.2008 20010 vertailutietoa : koko maa, Lappi,

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 4.5.215] KUUKAUSIRAPORTTI MAALISKUU 215 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/21 Maaliskuu 215 MAALISKUU PÄHKINÄNKUORESSA Tähän maaliskuun kuukausiraporttiin on talousarvion 215 luvut korjattu yhteistoimintaneuvottelujen

Lisätiedot

LAPSET, NUORET JA PERHEET

LAPSET, NUORET JA PERHEET LAPSET, NUORET JA PERHEET ÅBOLAND TURUNMAAN SEUTUKUNTA Tähän katsaukseen on kerätty 11.11.2011 mennessä päivittyneet tilastot koskien TIETOHYÖTY-hankkeen lasten, nuorten ja perheiden kokonaisuutta. Kuvioissa

Lisätiedot

1. Poliisin tietoon tulleet henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset / 1000 asukasta (2012) Info 2. Lasten pienituloisuusaste (2011) Info

1. Poliisin tietoon tulleet henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset / 1000 asukasta (2012) Info 2. Lasten pienituloisuusaste (2011) Info arvo muutos Kontiolahti Juuka Joensuu Pohjois-Kar jala Koko maa 1 6,1 4,6 7,3 6,7 6,2 7,5 2 18,4 13,4 24,9 21,1 20,3 14,9 3 9,1 5,4 9,8 12,2 10,4 8,6 4 3,4 3,1 3,0 4,0 3,7 2,9 5 6,1 4,6 7,3 6,7 6,2 7,5

Lisätiedot

Palvelut. Minna Joensuu/ Espoon kaupunki. minna.joensuu[at]espoo.fi Päivitetty

Palvelut. Minna Joensuu/ Espoon kaupunki. minna.joensuu[at]espoo.fi Päivitetty Palvelut Minna Joensuu/ n kaupunki minna.joensuu[at]espoo.fi Päivitetty 5.3.2018 Palvelut Terveyspalvelut Sosiaalipalvelut ja -etuudet Varhaiskasvatus ja perusopetus Toisen asteen ja korkea-asteen koulutus

Lisätiedot

THL:n rooli oppilas- ja opiskelijahuollossa Anneli Pouta, osastojohtaja Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät IX 1-2.12.

THL:n rooli oppilas- ja opiskelijahuollossa Anneli Pouta, osastojohtaja Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät IX 1-2.12. THL:n rooli oppilas- ja opiskelijahuollossa Anneli Pouta, osastojohtaja Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät IX 1-2.12.2009 1.12.2009 A Pouta 1 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Lisätiedot

Peruskoulun 8. ja 9. luokkien oppilaiden hyvinvointi Lapissa 2002 2010

Peruskoulun 8. ja 9. luokkien oppilaiden hyvinvointi Lapissa 2002 2010 Peruskoulun 8. ja 9. luokkien oppilaiden hyvinvointi Lapissa 2002 2010 Kouluterveyskysely 2010 3.12.2010 1 ELINOLOT Ainakin yksi vanhemmista tupakoi Vähintään yksi vanhemmista työttömänä vuoden aikana

Lisätiedot

Mahdolliset linkit valtioneuvoston strategioihin ja muuhun selvitys- ja tutkimustoimintaan:

Mahdolliset linkit valtioneuvoston strategioihin ja muuhun selvitys- ja tutkimustoimintaan: 3.3.1 Miten eri maissa lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia edistävät palvelut tuotetaan eri hallintokuntien kuten sosiaali-, terveys- ja koulutoimen yhteistyöllä? Koko: 100 000 Aikajänne: 3/2016

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Itä-Suomen AVI 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 42 %

FYYSISET TYÖOLOT. Itä-Suomen AVI 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 42 % FYYSISET TYÖOLOT Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 42 % Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua Melu ja kaiku haittaavat opiskelua Sopimaton valaistus haittaa opiskelua Huono ilmanvaihto tai

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa, TYTÖT 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 42 %

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa, TYTÖT 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 42 % FYYSISET TYÖOLOT Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua Melu ja kaiku haittaavat opiskelua Sopimaton valaistus haittaa opiskelua Huono ilmanvaihto tai huoneilma

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 37 %

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 37 % FYYSISET TYÖOLOT Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 37 % Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua Melu ja kaiku haittaavat opiskelua Sopimaton valaistus haittaa opiskelua Huono ilmanvaihto tai

Lisätiedot

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 37 %

FYYSISET TYÖOLOT. Koko maa 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita 37 % FYYSISET TYÖOLOT Oppilaitoksen fyysisissä työoloissa puutteita Opiskelutilojen ahtaus haittaa opiskelua Melu ja kaiku haittaavat opiskelua Sopimaton valaistus haittaa opiskelua Huono ilmanvaihto tai huoneilma

Lisätiedot

Indikaattorien osoittama hyvinvointi Sastamala. Terveydenedistämisaktiivisuus (TEA) perusopetuksessa, pistemäärä Koko maa Sastamala

Indikaattorien osoittama hyvinvointi Sastamala. Terveydenedistämisaktiivisuus (TEA) perusopetuksessa, pistemäärä Koko maa Sastamala Indikaattorien osoittama hyvinvointi Sastamala Terveydenedistämisaktiivisuus (TEA) perusopetuksessa, pistemäärä Kunnan nettokustannukset yhteensä, euroa / asukas Terveydenedistämisaktiivisuus (TEA) perusterveydenhuollossa,

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2013 Helsingin tuloksia

Kouluterveyskysely 2013 Helsingin tuloksia Kouluterveyskysely 2013 Helsingin tuloksia 8.11.-13 Harri Taponen 30.10.2013 Mikä on kouluterveyskysely? Kyselyllä selvitettiin helsinkiläisten nuorten hyvinvointia keväällä 2013 Hyvinvoinnin osa-alueita

Lisätiedot

Lasten näkökulma perheen hyvinvointiin

Lasten näkökulma perheen hyvinvointiin Lasten näkökulma perheen hyvinvointiin 15.5.2014 Väestöliiton hallituksen puheenjohtaja 1 Miten Suomen 1.1 miljoonaa lasta voivat? Miten lasten ihmisoikeudet toteutuvat? Lasten hyvinvoinnin ulottuvuudet

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2013 Kokkola. Reija Paananen, FT, Erikoistutkija www.thl.fi/kouluterveyskysely

Kouluterveyskysely 2013 Kokkola. Reija Paananen, FT, Erikoistutkija www.thl.fi/kouluterveyskysely Kouluterveyskysely 2013 Kokkola Reija Paananen, FT, Erikoistutkija www.thl.fi/kouluterveyskysely Yksilö kasvaa osana yhteisöjä 2 Kouluterveyskysely Valtakunnallisesti kattavin nuorten (14-20 v) elinoloja

Lisätiedot

Pitkäaikaistyöttömien työkyky ja kuntoutuksen tarve

Pitkäaikaistyöttömien työkyky ja kuntoutuksen tarve Pitkäaikaistyöttömien työkyky ja kuntoutuksen tarve 22.2.2011 Raija Kerätär työterv.huollon erik.lääk, kuntoutuksen erityispätevyys www.oorninki.fi Tässä esityksessä Työkyvyn arvio? Työttömien terveys

Lisätiedot

Kouluterveyskyselyn tulokset 2013 Aineisto kuntapäättäjät. Palveluvaliokunta

Kouluterveyskyselyn tulokset 2013 Aineisto kuntapäättäjät. Palveluvaliokunta Kouluterveyskyselyn tulokset 2013 Aineisto kuntapäättäjät Palveluvaliokunta Arja Rantapelkonen 29.1.2014 Esityksen aihe - Nimi Sukunimi Tausta Kysely toteutetaan joka toinen vuosi kuntien peruskouluissa,

Lisätiedot

Mikkelin kouluterveys- ja 5. luokkalaisten hyvinvointikyselyjen tulokset 2013

Mikkelin kouluterveys- ja 5. luokkalaisten hyvinvointikyselyjen tulokset 2013 Mikkelin kouluterveys- ja 5. luokkalaisten hyvinvointikyselyjen tulokset 2013 Terveys, hyvinvointi ja tuen tarve sekä avun saaminen ja palvelut kysely (THL) Ensimmäinen kysely 5. luokkalaisten kysely oppilaille

Lisätiedot

Lasten ja nuorten päihteidenkäyttö Kouluterveyskyselyn 2017 tulosten valossa

Lasten ja nuorten päihteidenkäyttö Kouluterveyskyselyn 2017 tulosten valossa Lasten ja nuorten päihteidenkäyttö Kouluterveyskyselyn 2017 tulosten valossa Päihdeasiain neuvottelukunnan kokous 11.4.2018 Katariina Lappalainen, erityissuunnittelija, Sivistystoimi Kouluterveyskyselystä

Lisätiedot

Hyke valtuustokausi Sastamala ja Punkalaidun Indikaattorien osoittama hyvinvointi

Hyke valtuustokausi Sastamala ja Punkalaidun Indikaattorien osoittama hyvinvointi Hyke valtuustokausi 2013-2016 Sastamala ja Punkalaidun Indikaattorien osoittama hyvinvointi Suhteellinen velkaantuneisuus, % 52.0 Koko maa : 52.0 24.1 Verotulot, euroa / asukas Koko maa : 3967.0 3266.0

Lisätiedot

Lasten hyvinvoinnin indikaattorit

Lasten hyvinvoinnin indikaattorit 1 Lasten hyvinvointitiedon II foorumi Lasten hyvinvoinnin indikaattorit Salla Säkkinen Kehittämispäällikkö Stakes 2 Koko väestön ja alle 18-v. lasten pienituloisuusaste 14,0 12,0 10,0 Pienituloisten kotitalouksien

Lisätiedot

Aikuiskoulutustutkimus 2006

Aikuiskoulutustutkimus 2006 Koulutus 2008 Aikuiskoulutustutkimus 2006 Aikuiskoulutukseen osallistuminen Aikuiskoulutuksessa 1,7 miljoonaa henkilöä Aikuiskoulutukseen eli erityisesti aikuisia varten järjestettyyn koulutukseen osallistui

Lisätiedot

x x x x Lastensuojelun avohuollollisten tukitoimien piirissä 0-17- vuotiaita vuoden aikana, % vastaavanikäisestä väestöstä

x x x x Lastensuojelun avohuollollisten tukitoimien piirissä 0-17- vuotiaita vuoden aikana, % vastaavanikäisestä väestöstä Syrjäytymisen ehkäisy -työryhmän yhteenvetotaulukko Kehittämiskohde Keinot Seuranta 31.8.2013 Aikataulutus Seuranta, mittari Vastuutaho 2012 2013 2014 2015 Lapsiperheiden hyvinvointi Perhevalmennuksen

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2013 Keski-Pohjanmaa. Reija Paananen, FT, Erikoistutkija www.thl.fi/kouluterveyskysely

Kouluterveyskysely 2013 Keski-Pohjanmaa. Reija Paananen, FT, Erikoistutkija www.thl.fi/kouluterveyskysely Kouluterveyskysely 2013 Keski-Pohjanmaa Reija Paananen, FT, Erikoistutkija www.thl.fi/kouluterveyskysely Yksilö kasvaa osana yhteisöjä 2 Kouluterveyskysely Valtakunnallisesti kattavin nuorten (14-20 v)

Lisätiedot

Kuntien tunnusluvut 2011 muuttujina Tunnusluku, Vuosi ja Alue

Kuntien tunnusluvut 2011 muuttujina Tunnusluku, Vuosi ja Alue 1 Kuntien tunnusluvut 2011 muuttujina Tunnusluku, Vuosi ja Alue 8 YLEISTIETOJA JA TUNNUSLUKUJA KUNNASTA..... 15 Kuntien lukumäärä 1 1 1 1 1 30 Asukasluku 31.12.2011 22020 4798 102308 15027 16369 60 Henkilökunnan

Lisätiedot

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ

TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTASÄÄNTÖ Sosiaali- ja terveyslautakunta 9.12.2015 94 Voimaantulo 1.1.2016 Sisällysluettelo I LUKU... 2 1 Toimintasääntö... 2 II LUKU...

Lisätiedot

Terveyspalvelut Sosiaalipalvelut ja etuudet Varhaiskasvatus ja perusopetus Toisen asteen ja korkea-asteen koulutus ja kirjastopalvelut

Terveyspalvelut Sosiaalipalvelut ja etuudet Varhaiskasvatus ja perusopetus Toisen asteen ja korkea-asteen koulutus ja kirjastopalvelut Palvelut Terveyspalvelut Sosiaalipalvelut ja etuudet Varhaiskasvatus ja perusopetus Toisen asteen ja korkea-asteen koulutus ja kirjastopalvelut Terveyspalvelut Perusterveydenhuollon avohoidon lääkärin

Lisätiedot