VALMISTEYHTEENVETO. Copegus on tarkoitettu käytettäväksi yhdistelmänä muiden lääkevalmisteiden kanssa kroonisen C-hepatiitin hoitoon.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALMISTEYHTEENVETO. Copegus on tarkoitettu käytettäväksi yhdistelmänä muiden lääkevalmisteiden kanssa kroonisen C-hepatiitin hoitoon."

Transkriptio

1 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI 200 mg kalvopäällysteiset tabletit VALMISTEYHTEENVETO 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Jokainen kalvopäällysteinen tabletti sisältää 200 mg ribaviriinia. Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta LÄÄKEMUOTO Tabletti, kalvopäällysteinen Vaaleanpunainen, litteä, soikea, kalvopäällysteinen tabletti, jossa merkintä RIB 200 toisella puolella ja ROCHE vastakkaisella puolella. 4. KLIINISET TIEDOT 4.1 Käyttöaiheet on tarkoitettu käytettäväksi yhdistelmänä muiden lääkevalmisteiden kanssa kroonisen C-hepatiitin hoitoon. 4.2 Annostus ja antotapa Hoidon aloittavan ja siitä vastaavan lääkärin tulee olla perehtynyt kroonisen C-hepatiitin hoitoon. Katso myös yhdessä in kanssa C-hepatiitin hoitoon käytettävien lääkevalmisteiden valmisteyhteenvedot. Antotapa kalvopäällysteiset tabletit otetaan suun kautta kahtena annoksena (aamuin ja illoin) ruoan kanssa. Ribaviriinin mahdollisen teratogeenisuuden vuoksi tabletteja ei saa rikkoa eikä murskata. Annostus Käytetty annos in annos määräytyy potilaan painon, viruksen genotyypin ja yhdistelmähoidossa käytettyjen lääkevalmisteiden mukaan (ks. taulukko 1). -tabletit otetaan suun kautta kahtena annoksena (aamuin ja illoin) ruoan kanssa. Taulukko 1. in annossuositukset yhdistelmänhoidossa käytetyn lääkevalmisteen mukaan Yhdistelmähoidossa valmiste Virusspesifinen lääke käytetty in vuorokausiannos <75 kg = 1000 mg Tablettien lukumäärä 5 x 200 mg (2 aamulla, 3 illalla) 75 kg = 1200 mg 6 x 200 mg (3 aamulla, 3 illalla)

2 Peginterferoni alfa-2a virusspesifisen lääkkeen kanssa Peginterferoni alfa-2a ilman virusspesifistä lääkettä Interferoni alfa-2a ilman virusspesifistä lääkettä Peginterferoni alfa-2b virusspesifisen lääkkeen kanssa tai ilman virusspesifistä lääkettä <75 kg=1000 mg 75 kg = 1200 mg Genotyyppi 2/3, aiemmin hoitamaton Genotyyppi 2/3/4, HIV-koinfektio 800 mg Genotyyppi 1/4 Genotyyppi 2/3, aiemmin hoidettu Genotyyppi 1, HIV-koinfektio <75 kg = 1000 mg 75 kg = 1200 mg <75 kg =1000 mg 75 kg = 1200 mg <65 kg = 800 mg kg = 1000 mg kg = 1200 mg >105 kg = 1400 mg 5 x 200 mg (2 aamulla, 3 illalla) 6 x 200 mg (3 aamulla, 3 illalla) 4 x 200 mg (2 aamulla, 2 illalla) 5 x 200 mg (2 aamulla, 3 illalla) 6 x 200 mg (3 aamulla, 3 illalla) 5 x 200 mg (2 aamulla, 3 illalla) 6 x 200 mg (3 aamulla, 3 illalla) 4 x 200 mg (2 aamulla, 2 illalla) 5 x 200 mg (2 aamulla, 3 illalla) 6 x 200 mg (3 aamulla, 3 illalla) 7 x 200 mg (3 aamulla, 4 illalla) Hoidon kesto Hoidon kesto riippuu yhdistelmähoidon muista lääkkeistä, viruksen genotyypistä sekä potilaan statuksesta (mahdollinen ko-infektio, aiempi hoito ja hoitovaste). Katso myös yhdessä in kanssa käytettävien lääkevalmisteiden valmisteyhteenvedot. Annosten muuttaminen haittavaikutusten vuoksi -annoksen pienentäminen riippuu yhdistelmähoidon muista lääkkeistä. Jos potilaalla on jokin ribaviriinihoitoon mahdollisesti liittyvä vaikea haittavaikutus, ribaviriinin annosta pitää muuttaa tai sen käyttö pitää tarvittaessa keskeyttää, kunnes haittavaikutus häviää tai sen vaikeusaste lievenee. Taulukossa 2 annetaan ohjeet potilaan hemoglobiinipitoisuuteen ja sydämen toimintaan perustuviin annosmuutoksiin ja hoidon keskeyttämiseen. Taulukko 2 Ohjeet annosten muuttamiseen hoidon seurauksena esiintyvän anemian vuoksi Laboratorioarvot Pienennä in annosta [1] [2], jos: Keskeytä, jos: Hemoglobiini - potilaalla, jolla ei ole sydänsairautta Hemoglobiini - potilaalla, jolla on ollut vakaa sydänsairaus < 100 g/l < 85 g/l Hemoglobiiniarvon lasku 20 g:lla/l minkä tahansa 4 viikon hoitojaksona aikana (pysyvä annoksen alentaminen) < 120 g/l huolimatta hoidosta pienennetyllä annoksella 4 viikon ajan [1] Potilailla, joilla annos on 1000 mg (< 75 kg) tai 1200 mg (> 75 kg), -annosta on pienennettävä 600 mg:aan vuorokaudessa (yksi 200 mg:n tabletti aamulla ja 2 tablettia illalla). Jos laboratorioarvo korjaantuu normaaliksi, voidaan aloittaa uudelleen annoksella 600 mg/vrk ja lisätä annosta 800 mg:aan/vrk hoitavan lääkärin harkinnan mukaan. Paluuta korkeampiin annoksiin ei kuitenkaan suositella. [2] Potilailla, joilla annos on 800 mg (< 65 kg), 1000 mg (65 80 kg), 1200 mg ( kg) tai 1400 mg (> 105 kg), annosta pienennetään ensimmäisellä kerralla 200 mg/vrk (lukuun ottamatta 1400 mg/vrk käyttäviä potilaita, joilla annosta pienennetään 400 mg/vrk). Tarvittaessa annosta pienennetään toisen kerran vielä 200 mg/vrk. Potilaat, joilla annos on pienennetty 600 mg:aan/vrk ottavat yhden 200 mg:n tabletin aamulla ja kaksi 200 mg:n tablettia illalla.

3 Tutustu peginterferoni alfan tai interferoni alfan valmisteyhteenvetoihin annoksen muuttamisesta ja/tai hoidon keskeyttämisestä näihin valmisteisiin mahdollisesti liittyvän vakavan haittavaikutuksen vuoksi. Erityisryhmät Käyttö munuaisten vajaatoiminnassa: Ribaviriinin suositellut hoito-ohjelmat (sovitettu painon 75 kg:n raja-arvon mukaan) suurentavat huomattavasti ribaviriinipitoisuutta munuaisten vajaatoimintaa sairastavien potilaiden plasmassa. Jos potilaan kreatiniinipuhdistuma on enintään 50 ml/min, in kokonaisvuorokausiannosta pitää pienentää taulukon 3 mukaisesti (ks. myös kohta 5.2). Taulukko 3 Kreatiniinipuhdistuma Munuaisten vajaatoimintaa sairastavien potilaiden annosmuutokset -annos (vuorokaudessa) ml/min Annos 200 mg ja 400 mg annetaan vuorokerroin joka toinen päivä Alle 30 ml/min Hemodialyysi 200 mg päivässä 200 mg päivässä Hoito on aloitettava (tai sitä on jatkettava, jos munuaisten vajaatoiminta kehittyy hoidon aikana) äärimmäisen varoen, ja hemoglobiinipitoisuuksia pitää seurata tiheästi ja korjata tarvittaessa koko hoidon ajan (ks. kohta 4.4). Jos vaikea-asteisia haittavaikutuksia ilmaantuu tai laboratoriokoetuloksissa on poikkeavuuksia, hoito pitää tarvittaessa keskeyttää, kunnes haittavaikutus häviää tai sen vaikeusaste lievenee. Jos potilas ei edelleenkään siedä -hoitoa sen jatkamisen jälkeen, -hoito pitää lopettaa. Munuaisten vajaatoimintaa sairastavista pediatrisista potilaista ei ole tietoja saatavissa. Käyttö maksan vajaatoiminnassa: Maksan toiminta ei vaikuta ribaviriinin farmakokinetiikkaan (ks. kohta 5.2). Siten ei ole tarpeen sovittaa in annosta potilailla, joilla on maksan vajaatoiminta. Käyttö iäkkäillä ( 65-vuotiailla) potilailla: Ribaviriinin farmakokinetiikka ei ole merkittävästi riippuvainen iästä. Iäkkäiltä potilailta, kuten myös nuoremmilta potilailta, tulee kuitenkin määrittää munuaisfunktio ennen in antoa. Käyttö alle 18-vuotiailla potilailla: in käyttöä alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille ei suositella, koska tiedot turvallisuudesta ja tehosta ovat riittämättömät yhdistelmähoidossa muiden C-hepatiitin hoitoon käytettävien lääkevalmisteiden kanssa. Tietoa turvallisuudesta ja tehosta valmisteen yhdistelmähoidosta :n kanssa lapsilla ja nuorilla (6 18-vuotiaat) on vain rajoitetusti. Lapsille annettavan -hoidon hyödyt ja riskit on arvioitava tapauskohtaisesti (ks. kohta 4.4). 4.3 Vasta-aiheet on vasta-aiheista seuraavissa tapauksissa: - yliherkkyys ribaviriinille tai kohdassa 6.1 mainituille apuaineille. - raskaus (ks. kohta 4.4). -hoitoa ei saa aloittaa, ennen kuin raskauden mahdollisuus on suljettu pois raskaustestin avulla juuri ennen hoidon aloittamista. - imetys (ks. kohta 4.6). - vakava aikaisempi tai olemassa oleva sydänsairaus mukaan lukien epästabiili tai ei-hallinnassa oleva sydänsairaus edeltävän kuuden kuukauden aikana. - hemoglobinopatia (esim. talassemia, sirppisoluanemia). Katso myös in kanssa yhdistelmänä käytettävien lääkevalmisteiden vasta-aiheet niiden valmisteyhteenvedoista.

4 4.4 Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet ia ei saa käyttää monoterapiana. Ribaviriirin ja (peg)interferoni alfan yhdistelmähoito Ribaviriinin ja (peg)interferoni alfan yhdistelmähoitoon liittyy useita vaikeita haittavaikutuksia. Näihin kuuluu: - Vaikeat psykiatriset ja keskushermosto-oireet (kuten masennus, itsemurha-ajatukset, itsemurhayritys ja aggressiivinen käytös jne.) - Vaikeat silmiin liittyvät häiriöt - Dentaaliset ja periodontaaliset häiriöt - Lasten ja nuorten pituuskasvun hidastuminen. Joillakin potilailla hidastuminen voi olla palautumaton. Tutustu myös (peg)interferoni alfa -valmisteen valmisteyhteenvetoon, jossa on lisätietoa näiden haittavaikutusten seurannasta ja hoidosta ennen hoidon aloittamista. Teratogeeninen riski: Ks. kohta 4.6. Ennen ribaviriinihoidon aloittamista lääkärin tulee informoida potilasta perusteellisesti ribaviriinin teratogeenisestä riskistä, tehokkaan ja jatkuvan ehkäisyn tarpeesta, ehkäisyn pettämisen mahdollisuudesta ja mahdollisista seuraamuksista, jos raskaus alkaa ribaviriinihoidon aikana. Kohdassa Laboratoriokokeet on tietoa kuinka laboratorioseurannan avulla varmistetaan, että raskauden mahdollisuus on poissuljettu. Karsinogeenisuus: Ribaviriini on mutageeninen joissakin in vivo- ja in vitro -genotoksisuuskokeissa. Ribaviriinin mahdollista karsinogeenistä vaikutusta ei voida sulkea pois (ks. kohta 5.3). Hemolyysi ja kardiovaskulaariset vaikutukset: Hemoglobiiniarvon laskua < 100 g:aan/l havaittiin aina 15 %:iin asti potilailla, joita hoidettiin in 1000 tai 1200 mg:n ja :n yhdistelmällä, ja aina 19 %:iin asti in ja interferoni alfa-2a:n yhdistelmällä. in (800 mg) ja :n yhdistelmällä 24 viikkoa hoidetuista potilaista 3 %:lla hemoglobiini laski < 100 g:aan/l. Naispotilailla on suurempi riski saada anemia. Vaikka ribaviriinilla ei ole suoria kardiovaskulaarisia vaikutuksia, -hoitoon liittyvä anemia saattaa heikentää sydämen toimintaa tai aiheuttaa sepelvaltimotaudin oireiden pahenemista tai molempia. ia on tämän vuoksi annettava varoen potilaille, joilla on aikaisemmin todettu sydänsairaus. Sydämen toiminta on arvioitava ennen hoidon aloittamista ja sitä on seurattava kliinisesti hoidon aikana. Mikäli sydämen tila huononee, pitää hoito lopettaa (ks. kohta 4.2). Potilaita, joilla on ollut sydämen vajaatoimintaa, sydäninfarkti ja/tai rytmihäiriöitä hoidon aikana tai ennen hoitoa, on seurattava huolellisesti. Potilailta, joilla on aiempia sydänsairauksia, suositellaan EKG:n ottamista ennen hoidon aloittamista ja hoidon aikana. Sydämen rytmihäiriöt (pääasiassa supraventrikulaarisia) reagoivat yleensä tavanomaiseen hoitoon, mutta saattavat joissakin tapauksissa vaatia hoidon keskeyttämistä. Pansytopeniaa ja luuydinlamaa on raportoitu kirjallisuudessa kun peginterferonia ja ribaviriinia on annettu yhdessä atsatiopriinin kanssa. Raportoidut tapaukset ilmenivät 3 7 viikkoa yhdistelmän ottamisen jälkeen. Tämä luuydintoksisuus oli palautuvaa ja hävisi 4 6 viikon kuluttua lääkehoidon keskeyttämisen jälkeen (HCV:n antiviraalinen hoito yhdessä atsatiopriinin kanssa) eikä uusiutunut kummallakaan lääkkeellä kun niitä annettiin myöhemmin monoterapiana (ks. kohta 4.5). in ja :n yhdistelmähoitoa kroonista hepatiitti-c:tä sairastavilla potilailla, joilla aiempi hoito ei ole tehonnut, ei ole tutkittu riittävästi niillä potilailla, jotka keskeyttivät aiemman hoidon hematologisten haittavaikutusten vuoksi. Harkitessaan hoitoa näille potilaille lääkärin tulisi tarkoin punnita uusintahoidon riskit ja hyödyt.

5 Akuutti yliherkkyys: Jos potilaalle kehittyy akuutti yliherkkyysreaktio (esim. urtikaria, angioedeema, bronkokonstriktio, anafylaksia), -hoito tulee välittömästi lopettaa ja aloittaa asianmukainen lääkehoito. Hoitoa ei ole tarpeen keskeyttää ohimenevän ihottuman vuoksi. Maksan toiminta: in ja muiden lääkevalmisteiden yhdistelmähoito on lopetettava potilailla, joilla ilmenee oireita maksan dekompensaatiosta. Jos ALAT-arvon nousu on jatkuvaa ja kliinisesti merkittävää annoksen alentamisesta huolimatta, tai jos siihen liittyy myös suoran bilirubiiniarvon kohoamista, pitää hoito lopettaa. Munuaisten vajaatoiminta: Munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla potilailla ribaviriinin farmakokinetiikka muuttuu puhdistuman aleneman vuoksi. Siksi on suositeltavaa, että kaikilta potilailta tutkitaan munuaisfunktio ennen -hoidon aloittamista, mieluiten määrittämällä kreatiniinipuhdistuma. Ribaviriinin plasmapitoisuus lisääntyy huomattavasti potilailla, joilla seerumin kreatiniini on > 2 mg/dl tai kreatiniinipuhdistuma < 50 ml/min (< 0,83 ml/s), joten tämän potilasryhmän -annosta suositellaan muuttamaan (ks. kohdat 4.2 ja 5.2). Hemoglobiiniarvoja pitää seurata jatkuvasti hoidon ajan ja tarvittaessa ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin (ks. kohta 4.2). Elinsiirto: Peginterferoni alfa-2a- ja -hoidon turvallisuutta ja tehoa ei ole tutkittu potilailla, joille on tehty maksansiirto tai muita elinsiirtoja. Maksa- tai munuaissiirrännäisen hylkimisreaktioita on raportoitu -hoidon yhteydessä, kun sitä on annettu yksinään tai yhdessä in kanssa. HIV/HCV-koinfektio: Kun ribaviriinia ja muita lääkevalmisteita käytetään samanaikaisesti muiden antiretroviraalilääkkeiden kanssa, on syytä tutustua myös näiden valmisteiden valmisteyhteenvetoihin, jotta jokaisen yksittäisen valmisteen toksisuusriskit ovat tiedossa ja hallittavissa. Myös mahdolliset päällekkäiset toksisuusreaktiot on huomioitava. Tutkimuksessa NR15961 pankreatiitin ja/tai maitohappoasidoosin esiintyvyys oli 3 % (12/398) potilailla, jotka saivat samanaikaisesti stavudiinia ja interferonihoitoa (joko ribaviriinin kanssa tai ilman). Kroonista C-hepatiittia sairastavilla potilailla, joilla on myös HIV-infektio ja jotka saavat HAART-hoitoa (Highly Active Anti-Retroviral Therapy), saattaa olla suurempi vakavien haittavaikutusten riski (esim. maitohappoasidoosi, perifeerinen neuropatia, pankreatiitti). HAART-hoitoa saavilla koinfektoituneilla potilailla, joilla on pitkälle edennyt maksakirroosi, saattaa olla suurempi maksan dekompensaation ja mahdollisesti kuoleman riski, jos heitä hoidetaan in ja interferonien yhdistelmällä. Koinfektoituneilla kirroosipotilailla seuraavat tekijät voivat olla yhteydessä maksan dekompensaatioon: didanosiinihoito (ddi), kohonnut seerumin bilirubiini, alentunut hemoglobiini, kohonnut alkalinen fosfataasi tai vähentynyt määrä verihiutaleita. Varovaisuutta on siksi noudatettava lisättäessä ja HAART-hoitoon (ks. kohta 4.5). Ribaviriinin ja tsidovudiinin samanaikaista käyttöä ei suositella suurentuneen anemiariskin takia (ks. kohta 4.5). Koinfektoituneita potilaita tulee seurata tarkoin hoidon aikana maksan dekompensaatio-oireiden varalta (mukaan lukien askites, enkefalopatia, laskimolaajentumien verenvuodot, maksan synteesitoiminnan heikentyminen esim. Child-Pugh-pistemäärä 7). Hoitoon liittyvät tekijät (esim. epäsuora hyperbilirubinemia, albumiinin lasku) voivat vaikuttaa Child-Pugh-pistemäärään, eikä kohonnut arvo johdu välttämättä maksan dekompensaatiosta. Hoito illa yhdistettynä muihin lääkevalmisteisiin on heti lopetettava potilailla, joilla on maksan dekompensaatio. in ja didanosiinin samanaikaista käyttöä ei suositella mitokondriotoksisuusriskin vuoksi (ks. kohta 4.5). Myös in ja stavudiinin samanaikaista käyttöä tulisi välttää molemmilla lääkkeillä ilmenevän mitokondriotoksisuusriskin vuoksi.

6 Laboratoriokokeet: Tavanomaiset verikokeet ja veren kemialliset testit (täydellinen verenkuva ja erittelylaskenta, verihiutaleet, elektrolyytit, glukoosi, seerumin kreatiniini, maksan toimintakokeet, virtsahappo) pitää tehdä kaikille potilaille ennen hoidon aloittamista. Seuraavia arvoja voidaan pitää lähtötason raja-arvoina, jotta -hoito voidaan aloittaa: Hemoglobiini Naiset: 120 g/l; miehet: 130 g/l HIV/HCV-koinfektoituneista potilaista, joiden CD4 -solumäärä on 0,2 x 10 9 /l, on saatavissa rajalliset tiedot tehosta ja turvallisuudesta. Varovaisuutta on siksi noudatettava, kun hoidetaan potilaita, joiden CD4- solumäärä on matala. Laboratoriomääritykset on tehtävä hoitoviikoilla kaksi ja neljä sekä tämän jälkeen ajoittain, silloin kun se on kliinisesti tarpeen. Hedelmällisessä iässä olevat naiset: Naispotilaille on tehtävä raskaustesti säännöllisesti joka kuukausi hoidon aikana ja neljän kuukauden ajan hoidon päättymisen jälkeen. Miespotilaiden naispartnereille on tehtävä raskaustesti säännöllisesti joka kuukausi hoidon aikana ja seitsemän kuukauden ajan hoidon päättymisen jälkeen. Virtsahapon pitoisuus saattaa kohota in aiheuttaman hemolyysin takia ja siksi kihdille alttiita potilaita on seurattava tarkoin taudin kehittymisen varalta. 4.5 Yhteisvaikutukset muiden lääkevalmisteiden kanssa sekä muut yhteisvaikutukset Ribaviriinin yhteisvaikutuksia on tutkittu :n, interferoni alfa-2b:n ja antasidien kanssa. Ribaviriinin pitoisuudet plasmassa ovat samaa luokkaa annettaessa ribaviriini yksinään tai samanaikaisesti interferoni alfa-2b:n tai :n kanssa. Mahdollisia yhteisvaikutuksia voi ilmetä jopa kaksi kuukautta (viisi kertaa ribaviriinin puoliintumisaika) -hoidon lopettamisen jälkeen ribaviriinin pitkän puoliintumisajan vuoksi. In vitro -tutkimuksissa, joissa käytettiin sekä ihmisen että rotan maksan mikrosomipreparaatteja, ei havaittu merkkejä ribaviriinin sytokromi P450 -entsyymivälitteisestä metaboliasta. Ribaviriini ei estä sytokromi P450 -entsyymejä. Toksisuustutkimusten aikana ei ilmennyt, että ribaviriini indusoisi maksaentsyymejä. Siten P450-entsyymivälitteisten yhteisvaikutusten mahdollisuus on vähäinen. Antasidit: Ribaviriinin 600 mg:n annoksen biologinen hyötyosuus aleni, kun ribaviriini otettiin samanaikaisesti magnesiumia, alumiinia tai simetikonia sisältävän antasidin kanssa; AUC tf pieneni 14 %. On mahdollista, että hyötyosuuden pieneneminen tässä tutkimuksessa aiheutui ribaviriinin kulkeutumisen viivästymisestä tai ph:n muutoksesta. Tätä yhteisvaikutusta ei pidetä kliinisesti merkittävänä. Nukleosidianalogit: Ribaviriinin on in vitro osoitettu estävän tsidovudiinin ja stavudiinin fosforylaatiota. Näiden löydösten kliinistä merkitystä ei tunneta. Nämä in vitro -löydökset tuovat kuitenkin esiin mahdollisuuden, että in samanaikainen käyttö joko tsidovudiinin tai stavudiinin kanssa saattaa johtaa lisääntyneeseen HIV:n esiintymiseen plasmassa. Tämän vuoksi suositellaan, että plasman HIV- RNA-tasoja seurataan huolellisesti niillä potilailla, joita hoidetaan illa samanaikaisesti jommankumman edellä mainitun lääkeaineen kanssa. Jos HIV-RNA-tasot nousevat, in käyttöä samanaikaisesti käänteiskopioijan estäjien kanssa tulee harkita uudelleen. Didanosiini (ddi): Ribaviriinin ja didanosiinin samanaikaista ottamista ei suositella. Didanosiinin ja sen aktiivisen metaboliitin (dideoksiadenosiini-5-trifosfaatti) altistukset lisääntyvät in vitro, kun ribaviriini otetaan samanaikaisesti. Ribaviriinin käytön yhteydessä on raportoitu kuolemaan johtaneita maksan

7 toimintahäiriötapauksia, perifeeristä neuropatiaa, pankreatiittia sekä symptomaattista hyperlaktasidemiaa/maitohappoasidoosia. Atsatiopriini: Koska ribaviriini estää inosiinihapon dehydrogenaasia, se voi häiritä atsatiopriinin metaboliaa johtaen mahdollisesti 6-metyylitioinosiinimonofosfaatin (6-MTIMP) kertymiseen. Ilmiö on liitetty luuydintoksisuuteen atsatiopriinilla hoidetuilla potilailla. Peginterferoni alfa-2a:n ja ribaviriinin käyttöä yhdessä atsatiopriinin kanssa tulisi välttää. Yksilöllisissä tapauksissa, joissa ribaviriinin ja atsatiopriinin yhteiskäytöstä saatava hyöty arvioidaan mahdollista riskiä suuremmaksi, atsatiopriinin annon yhteydessä suositellaan veriarvojen huolellista seurantaa luuydintoksisuusoireiden varalta. Jos luuydintoksisuuden oireita ilmenee, hoito näillä lääkkeillä on keskeytettävä (ks. kohta 4.4). HIV/HCV-koinfektoituneet potilaat Mitään selviä lääkkeiden yhteisvaikutuksia ei havaittu 47 HIV/HCV-koinfektoituneella potilaalla, jotka osallistuivat 12 viikkoa kestäneeseen farmakokineettiseen osatutkimukseen, jossa selvitettiin ribaviriinin vaikutusta muutamien nukleosidisten käänteiskopioijaentsyymin estäjien solunsisäiseen fosforylaatioon (lamivudiini ja tsidovudiini tai stavudiini). Luottamusvälit olivat kuitenkin melko leveät suuren vaihtelevuuden takia. Samanaikaisesti otetut nukleosidiset käänteiskopioijaentsyymin estäjät (NRTIlääkkeet) eivät ilmeisesti vaikuttaneet plasman ribaviriinialtistukseen. Tsidovudiininia osana HIV-infektion yhdistelmähoitoa saavilla potilailla on raportoitu ribaviriinista johtuvaa anemian pahenemista. Tämän reaktion tarkka syntymekanismi on kuitenkin selvittämättä. Ribaviriinin ja tsidovudiinin samanaikaista käyttöä ei suositella suurentuneen anemiariskin takia (ks. kohta 4.4). Tsidovudiinin vaihtamista tulisi harkita, jos sitä käytetään jo antiretroviraalisessa yhdistelmähoidossa. Tämä on erityisen tärkeää potilailla, joilla aikaisemmin on todettu tsidovudiinin aiheuttama anemia. 4.6 Hedelmällisyys, raskaus ja imetys Prekliiniset tiedot: Ribaviriinilla on osoitettu olevan merkittävä, epämuodostumia ja/tai sikiökuolleisuutta aiheuttava vaikutus ihmisen suositusannoksia paljon pienemmillä annoksilla kaikissa eläinlajeissa, joissa asianmukaisia tutkimuksia on suoritettu. Kallon, kitalaen, silmien, leukapielten, raajojen, luuston ja mahasuolikanavan alueen epämuodostumia on havaittu. Teratogeenisten vaikutusten esiintymistiheys ja vaikeusaste lisääntyivät ribaviriiniannoksen kasvaessa. Sikiöiden ja jälkeläisten eloonjääminen väheni. Naispotilaat: ia ei saa antaa raskaana oleville naisille (ks. kohdat 4.3 ja 4.4). Naispotilaiden raskauden ehkäisystä tulee huolehtia äärimmäisen tarkasti. -hoitoa ei saa aloittaa, ennen kuin raskauden mahdollisuus on suljettu pois raskaustestin avulla juuri ennen hoidon aloittamista. Mikä tahansa raskauden ehkäisymenetelmä voi pettää. Siksi on hyvin tärkeää, että hedelmällisessä iässä olevat naiset käyttävät jotakin tehokasta raskauden ehkäisymenetelmää hoidon aikana ja neljä kuukautta hoidon päättymisen jälkeen. Tänä aikana pitää säännöllisesti joka kuukausi tehdä raskaustesti. Jos raskaus kuitenkin alkaa hoidon aikana tai neljän kuukauden sisällä hoidon päättymisestä, potilaalle tulee kertoa, että ribaviriinilla on merkittävä sikiön epämuodostumia aiheuttava vaikutus. Miespotilaat ja heidän naispartnerinsa: Äärimmäistä varovaisuutta on noudatettava, jotta voidaan välttää ia saavien miespotilaiden partnerien raskaus. Ribaviriini kertyy soluihin ja poistuu elimistöstä hyvin hitaasti. Eläinkokeissa ribaviriinin on todettu aiheuttavan muutoksia siittiösoluissa terapeuttisia annoksia pienempinä annoksina. Ei tiedetä, voiko siemennesteessä oleva ribaviriini aiheuttaa tunnettuja teratogeenisiä vaikutuksiaan munasolun hedelmöityksen yhteydessä. Miespotilaita tai heidän hedelmällisessä iässä olevia naiskumppaneitaan on siksi opastettava käyttämään jotakin tehokasta raskauden ehkäisymenetelmää -hoidon aikana ja seitsemän kuukauden ajan hoidon päättymisen jälkeen. Raskaustesti pitää tehdä, ennen kuin hoito aloitetaan. Miehiä, joiden partnerit ovat raskaana, pitää neuvoa käyttämään kondomia, jotta odottavan äidin altistus ribaviriinille jää mahdollisimman pieneksi.

8 Imetys: Ei tiedetä, erittyykö ribaviriini äidinmaitoon. Koska haittavaikutukset imetettävillä lapsilla ovat mahdollisia, imetys tulee lopettaa ennen hoidon aloittamista. 4.7 Vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn illa ei ole haitallista vaikutusta ajokykyyn eikä koneiden käyttökykyyn. Yhdessä in kanssa käytetyllä peginterferoni alfalla tai interferoni alfalla tai muilla lääkkeillä voi kuitenkin olla vaikutusta. Katso lisätiedot in kanssa yhdistelmänä käytettävien lääkevalmisteiden valmisteyhteenvedoista. 4.8 Haittavaikutukset Ribaviriinin merkittävin haittavaikutus on hemolyyttinen anemia, joka voi ilmetä hoidon ensimmäisten viikkojen aikana. Ribaviriinihoidon yhteydessä ilmaantuva hemolyyttinen anemia voi johtaa sydämen toiminnan heikkenemiseen ja/tai sydänsairauden pahenemiseen. Joillakin potilailla on havaittu kohonneita virtsahappoarvoja ja konjugoitumattoman bilirubiinin arvoja hemolyysin yhteydessä (ks. edempänä ja kohta 4.4). Tässä kohdassa luetellaan kliinisissä tutkimuksissa ja/tai spontaaniraporteissa esiin tulleet haittavaikutukset, joita on raportoitu pääasiassa käytettäessä ia yhdistelmänä interferoni alfa-2a:n tai peginterferoni alfa-2a:n kanssa. Haittatapahtumat, joita raportoitiin in ja interferoni alfa-2a:n yhdistelmähoidon aikana, ovat käytännössä samoja, joita raportoitiin in ja :n yhdistelmähoidossa. Jokaisessa esiintymistiheysryhmässä haittavaikutukset on esitetty vakavuusasteen mukaan (vakavimmasta vähiten vakavaan). Lue myös in kanssa yhdistelmänä käytettävien lääkkeiden valmisteyhteenvedoista näiden valmisteiden muut haittavaikutukset. Krooninen hepatiitti C Useimmin raportoidut haittatapahtumat in ja :n () yhdistelmähoidossa olivat yleensä voimakkuudeltaan lieviä tai kohtalaisia. Suurin osa haittatapahtumista oli hallittavissa ilman hoidon keskeyttämisen tarvetta. Krooninen hepatiitti C aiempaan hoitoon vastaamattomilla potilailla Yhdistelmähoidossa :n kanssa in turvallisuusprofiili aiempaan hoitoon vastaamattomilla potilailla oli samankaltainen kuin aiemmin hoitamattomilla potilailla. Kliinisessä tutkimuksessa aiempaan yhdistelmähoitoon (pegyloitu interferoni alfa-2b ja ribaviriini) vastaamattomia potilaita hoidettiin joko 48 tai 72 viikkoa. 48 viikon hoitoryhmässä keskeytyksiä haittatapahtumien tai poikkeavien laboratorioarvojen takia oli 6 % () ja 7 % (). Vastaavat luvut 72 viikon hoitoryhmässä olivat 12 % (peginterferoni alfa-2) ja 13 % (). Kirroosipotilailla ja potilailla, joilla oli kirroosiin viittaavia muutoksia, keskeytyksiä oli myös enemmän 72 viikon hoitoryhmässä kuin 48 viikon hoitoryhmässä (: 13 % ja : 15 %). 48 viikon hoitoryhmässä vastaavat luvut olivat 6 % () ja 6 % (). Hematologisten haittavaikutusten vuoksi aiemman hoidon pegyloidulla interferoni alfa-2b:lla ja ribaviriinilla keskeyttäneitä potilaita ei otettu mukaan tähän tutkimukseen. Toisessa tutkimuksessa aiempaan hoitoon vastaamattomia potilaita hoidettiin. Potilailla oli edennyt fibroosi tai kirroosi (Ishak-pisteet 3 6) ja verihiutaleiden määrä hoidon alussa oli heillä niinkin alhainen kuin 50 x 10 9 /l. Hoidon 20 ensimmäisen viikon aikana havaittiin seuraavia hematologisia

9 laboratorioarvojen poikkeamia: anemia (26 %:lla potilaista hemoglobiini < 100 g/l), neutropenia (30 %:lla potilaista neutrofiilien kokonaismäärä (ANC) < 0,75 x 10 9 /l), ja trombosytopenia (13 %:lla potilaista verihiutaleiden määrä < 50 x 10 9 /l), ks. kohta 4.4. Koinfektio: krooninen hepatiitti C ja HIV Kliininen haittavaikutusprofiili HIV/HCV-koinfektoituneilla potilailla, jotka käyttivät peginterferoni alfa- 2a:ta joko yksinään tai yhdistettynä ribaviriiniin, oli samankaltainen kuin HCV-monoinfektoituneilla potilailla. Seuraavia haittavaikutuksia on raportoitu in ja :n yhdistelmähoitoa saavilla HIV/HCV-potilailla ( 1 %:lla mutta 2 %:lla potilaista): hyperlaktasidemia/maitohappoasidoosi, influenssa, keuhkokuume, tunne-elämän vaihtelut, apatia, kurkkukipu, huulitulehdus, hankittu lipodystrofia ja virtsan värjäytyminen. Peginterferoni alfa-2a -hoidon neljän ensimmäisen viikon aikana huomattiin CD4 solujen absoluuttisen määrän vähenemistä, prosentuaalisesti CD4 -solujen määrä ei kuitenkaan vähentynyt. Annosta pienennettäessä tai hoitoa lopetettaessa CD4 -solujen väheneminen korjautui. Hoidon aikana tai seurantavaiheessa :n käytöllä ei ollut havaittavaa negatiivista vaikutusta HIV:n viremian hallintaan. Rajalliset turvallisuustiedot (n = 51) ovat saatavissa koinfektoituneista potilaista, joiden CD4 -solumäärä on < 200/mikrol (0,2 x 10 9 /l) (ks. :n valmisteyhteenveto). Taulukossa 4 esitetään haittavaikutukset, joita on raportoitu pääasiassa in ja peginterferoni alfa- 2a:n tai interferoni alfa-2a:n yhdistelmähoidon aikana. Taulukko 4 Haittavaikutukset, joita raportoitiin pääasiassa in ja :n tai interferoni alfa-2a:n yhdistelmähoidon aikana HCV-potilailla Elinjärjestelmä Hyvin yleiset 1/10 Yleiset 1/100 < 1/10 Infektiot Veri ja imukudos Immuunijärjestelmä Umpieritys Aineenvaihdunta ja ravitsemus Psyykkiset häiriöt Anemia, neutropenia Ylähengitystieinfektio, bronkiitti, suun kandidoosi, herpes simplex Trombosytopenia, lymfadenopatia Kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta Mielialan vaihtelut, emotionaaliset häiriöt, ahdistuneisuus, aggressio, hermostuneisuus, libidon heikkeneminen Melko harvinaiset 1/1 000 < 1/100 Alahengitystieinfektio, keuhkokuume, virtsatietulehdus, ihoinfektio Sarkoidoosi, kilpirauhastulehdus Diabetes Dehydraatio Ruokahaluttomuus Masentuneisuus, unettomuus Itsemurhaajatukset, aistiharhat, vihaisuus Harvinaiset 1/ < 1/1 000 Endokardiitti, ulkokorvan tulehdus Pansytopenia Anafylaksia, punahukka (SLE), nivelreuma Itsemurha, psykoottinen häiriö Hyvin harvinaiset < 1/ Esiintymistiheys tuntematon* Aplastinen Punasoluaplasia anemia Idiopaattinen tai tromboottinen trombosytopeeninen purppura Maksan- ja munuaissiirrännäisen hylkimisreaktio, Vogt- Koyanagi- Harada -oireyhtymä Mania, kaksisuuntaine n mielialahäiriö, ajatukset toisten ihmisten hengen uhkaamisesta

10 Taulukko 4 Haittavaikutukset, joita raportoitiin pääasiassa in ja :n tai interferoni alfa-2a:n yhdistelmähoidon aikana HCV-potilailla Elinjärjestelmä Hyvin yleiset 1/10 Yleiset 1/100 < 1/10 Hermosto Silmät Kuulo ja tasapainoelin Sydän Verisuonisto Hengityselimet, rintakehä ja välikarsina Päänsärky, huimaus, keskittymiskyvyn puute Hengenahdistus, yskä Muistin huononeminen, synkopee, heikkouden tunne, migreeni, hypestesia, hyperestesia, parestesiat, vapina, makuhäiriöt, painajaisunet, uneliaisuus Näön hämärtyminen, silmäkipu, silmätulehdus, kseroftalmia Huimaus, korvasärky, tinnitus Takykardia, tykytykset, perifeerinen edeema Punastuminen, matala verenpaine Rasitushengenahdistus, nenäverenvuoto, nasofaryngiitti, nenän sivuontelon tukkoisuus, nenän tukkoisuus, riniitti, kurkkukipu Melko harvinaiset 1/1 000 < 1/100 Perifeerinen neuropatia Verkkokalvon verenvuoto Heikentynyt kuulo Harvinaiset 1/ < 1/1 000 Kooma, kouristukset, kasvohalvaus Optikusneuropatia, näköhermon nystyn turvotus, verkkokalvon verenkierron häiriö, retinopatia, sarveiskalvon haavauma Sydäninfarkti, sydämen vajaatoiminta, angina pectoris, supraventrikulaarinen takykardia, arytmia, eteisvärinä, perikardiitti Kohonnut Aivoverenvuoto, verenpaine vaskuliitti Vinkuva hengitys Kuolemaan johtava interstitiaalipneumoniitti, keuhkoembolia Hyvin harvinaiset < 1/ Aivoiskemia Näönmenetys Esiintymistiheys tuntematon* Seroosi verkkokalvon irtauma

11 Taulukko 4 Haittavaikutukset, joita raportoitiin pääasiassa in ja :n tai interferoni alfa-2a:n yhdistelmähoidon aikana HCV-potilailla Elinjärjestelmä Hyvin yleiset 1/10 Yleiset 1/100 < 1/10 Ruoansulatuselimistö Maksa ja sappi Iho ja ihonalainen kudos Luusto, lihakset ja sidekudos Munuaiset ja virtsatiet Sukupuolielimet ja rinnat Yleisoireet ja antopaikassa todettavat haitat Tutkimukset Ripuli, pahoinvointi, vatsakipu Hiusten lähtö, dermatiitti, kutina, kuiva iho Lihaskipu, nivelkipu Kuume, jäykkyys, kipu, voimattomuus, uupumus, ärtyneisyys Oksentelu, dyspepsia, dysfagia, suuhaavaumat, ienverenvuoto, suutulehdus, kielitulehdus, ilmavaivat, ummetus, suun kuivuus Ihottuma, lisääntynyt hikoilu, psoriasis, urtikaria, ekseema, ihosairaudet, valoherkkyysreaktiot, yöhikoilu Selkäsärky, niveltulehdus, lihasheikkous, luusärky, niskasärky, lihaksiin ja luustoon liittyvä kipu, lihaskrampit Impotenssi Rintakipu, influenssan tapainen tauti, huonovointisuus, letargia, kuumat aallot, jano Painon lasku Vammat ja myrkytykset * Tunnistettu myyntiluvan jälkeisessä seurannassa Melko harvinaiset 1/1 000 < 1/100 Verenvuoto ruoansulatuskanavassa, huulitulehdus, ientulehdus Maksan toimintahäiriö Harvinaiset 1/ < 1/1 000 Maha- tai pohjukaissuolihaava, pankreatiitti Maksan vajaatoiminta, sappitietulehdus, rasvamaksa Lihastulehdus Aineen yliannostus Hyvin harvinaiset < 1/ Toksinen epidermaalinen nekrolyysi, Stevens Johnsonin oireyhtymä, angioedeema, erythema multiforme Laboratorioarvot: illa ja :lla/interferoni alfa-2a:lla tehtyjen kliinisten tutkimusten aikana suurin osa epänormaaleista laboratorioarvoista hoidettiin annostuksia muuttamalla (ks. kohta 4.2). Peginterferoni alfa-2a:n ja in yhdistelmähoidossa potilailla aina 2 %:iin asti raportoitiin ALAT-arvon kohoamista, niin että annostusta jouduttiin muuttamaan tai lääkitys lopettamaan. Esiintymistiheys tuntematon* Iskeeminen koliitti, haavainen paksusuolitulehdus, kielen värjääntyminen Rabdomyolyysi Munuaisten toimintahäiriö, nefroottinen oireyhtymä

12 Hemolyysi on ribaviriinihoidon annosta rajoittava haittavaikutus. Hemoglobiiniarvon laskua < 100 g:aan/l havaittiin aina 15 %:iin asti potilailla, joita hoidettiin in 1000 tai 1200 mg:n ja peginterferoni alfa- 2a:n yhdistelmällä, ja aina 19 %:iin asti in ja interferoni alfa-2a:n yhdistelmällä. in (800 mg) ja :n yhdistelmällä 24 viikkoa hoidetuista potilaista 3 %:lla hemoglobiini laski < 100 g:aan/l. Useimmissa tapauksissa hemoglobiiniarvo laski hoidon aikaisessa vaiheessa ja stabiloitui myöhemmin, kun retikulosyyttien kompensatorinen lisääntyminen vakautti tilanteen. Useimmat anemia-, leukopenia- ja trombosytopeniatapaukset olivat lieviä (WHO:n luokka 1). WHO:n luokan 2 muutoksia laboratorioarvoissa raportoitiin seuraavasti: hemoglobiinissa 4 %:lla potilaista, leukosyyteissä 24 %:lla potilaista ja trombosyyteissä 2 %:lla potilaista. Kohtalaista (neutrofiilien absoluuttinen määrä, ANC: 0,749 0,5 x 10 9 /l) ja vakavaa (ANC: < 0,5 x 10 9 /l) neutropeniaa havaittiin vastaavasti 24 %:lla (216/887) ja 5 %:lla (41/887) potilaista, jotka saivat in 1000 tai 1200 mg:n ja :n yhdistelmähoitoa 48 viikon ajan. in ja :n tai interferoni alfa-2a:n yhteiskäytön aikana on joillakin potilailla havaittu virtsahapon ja epäsuoran bilirubiinin arvojen kohoamista hemolyysin vuoksi. Arvot palasivat lähtötasolle neljän viikon kuluessa hoidon lopettamisesta. Harvinaisissa tapauksissa (2/755) tästä seurasi kliinisiä oireita (akuutti kihti). HIV/HCV-koinfektoituneiden potilaiden laboratorioarvot Vaikka hematologista toksisuutta (neutropenia, trombosytopenia ja anemia) esiintyi useammin HIV/HCVpotilailla, suurin osa tapauksista pystyttiin hallitsemaan muuttamalla annosta ja käyttämällä kasvutekijöitä. Hoito jouduttiin harvoin keskeyttämään ennenaikaisesti. Peginterferoni alfa-2a-monoterapiaa saavilla potilailla raportoitiin ANC-tason laskua alle 0,5 x 10 9 /l 13 %:lla potilaista, verihiutaleiden lukumäärän laskua alle 50 x 10 9 /l 10 %:lla potilaista ja anemiaa (hemoglobiini < 100 g/l) 7 %:lla potilaista. Vastaavat luvut yhdistelmähoitoa saavien ryhmässä olivat 11 % (ANC), 8 % (verihiutaleet) ja 14 % (anemia). Epäillyistä haittavaikutuksista ilmoittaminen On tärkeää ilmoittaa myyntiluvan myöntämisen jälkeisistä lääkevalmisteen epäillyistä haittavaikutuksista. Se mahdollistaa lääkevalmisteen hyöty-haitta-tasapainon jatkuvan arvioinnin. Terveydenhuollon ammattilaisia pyydetään ilmoittamaan kaikista epäillyistä haittavaikutuksista seuraavalle taholle: www-sivusto: Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri PL FIMEA 4.9 Yliannostus in yliannostustapauksia ei ole raportoitu kliinisten tutkimusten aikana. Hypokalsemiaa ja hypomagnesemiaa on raportoitu henkilöillä, jotka ovat saaneet yli neljä kertaa suositusannoksia isommat annokset. Monissa näistä tapauksista ribaviriini annettiin laskimoon. Ribaviriinin suuren jakautumistilavuuden vuoksi hemodialyysi ei poista tehokkaasti huomattavia ribaviriinimääriä. 5. FARMAKOLOGISET OMINAISUUDET 5.1 Farmakodynamiikka Farmakoterapeuttinen ryhmä: Nukleosidit ja nukleotidit lukuun ottamatta käänteiskopioijan estäjiä, ATCkoodi: J05A B04.

13 Vaikutusmekanismi: Ribaviriini on synteettinen nukleosidianalogi, jonka on in vitro osoitettu tehoavan joihinkin RNA- ja DNA-viruksiin. Mekanismi, jolla ribaviriini tehoaa HCV:een, ei ole tiedossa. :n -hoidolla HCV-RNA-taso laskee kahdessa vaiheessa hoitoon reagoivilla hepatiitti C -potilailla. Ensimmäinen laskuvaihe tapahtuu tunnin kuluttua ensimmäisestä -annoksesta, ja sitä seuraava toinen laskuvaihe jatkuu 4-16 viikkoa potilailla, joilla saavutetaan pysyvä vaste. illa ei ole merkittävää vaikutusta viruskinetiikkaan ensimmäisten 4 6 viikon aikana potilailla, joita hoidetaan in ja pegyloidun interferoni alfa-2a:n tai in ja interferoni alfan yhdistelmällä. Suun kautta otettavaa ribaviriinimonoterapiaa on tutkittu kroonisen hepatiitti C:n hoitona useissa kliinisissä tutkimuksissa. Näiden tutkimusten tulokset osoittivat, että ribaviriini ei yksinään eliminoi hepatiittivirusta (HCV-RNA) eikä paranna maksan histologiaa 6-12 kuukauden hoidon jälkeen eikä kuuden kuukauden seurantajakson aikana. Kliininen teho ja turvallisuus yhdistelmänä virusspesifisten lääkkeiden kanssa Lue virusspesifisen lääkkeen valmisteyhteenvedosta tarkemmat kliiniset tiedot tällaisesta yhdistelmähoidosta. Tässä valmisteyhteenvedossa kuvataan vain in käyttö (peg)interferonin kanssa. in ja :n yhdistelmähoito Vasteen ennustettavuus Ks. :n valmisteyhteenveto. Tutkimustulokset aiemmin hoitamattomilla potilailla in ja :n yhdistelmän tehoa ja turvallisuutta tutkittiin kahdessa avaintutkimuksessa (NV15801 ja NV15942), joissa oli kaiken kaikkiaan 2405 potilasta. Tutkimuksessa oli mukana potilaita, joita ei ollut aikaisemmin hoidettu interferoneilla. Sairaus oli varmistettu, ts. seerumissa oli osoitettavissa oleva pitoisuus HCV-RNA:ta, ALAT-arvo oli koholla ja maksasta otettu koepala oli tyypillinen krooniselle C-hepatiitille. Vain HIV/HCV-koinfektoituneita potilaita otettiin mukaan tutkimukseen NR15961 (ks. Taulukko 13). Näillä potilailla oli stabiili HIV-infektio, ja heidän keskimääräinen CD4 T -solumääränsä oli noin 500 solua/mikrol. Tutkimuksessa NV15801 (1121 hoidettua potilasta) vertailtiin :n ( kerran viikossa) ja in ( päivässä) 48 viikon hoidon tehoa joko - monoterapiaan tai interferoni alfa-2b:n ja ribaviriinin yhdistelmähoitoon. Peginterferoni alfa-2a:n ja in yhdistelmä oli merkittävästi tehokkaampi kuin interferoni alfa-2b:n ja ribaviriinin yhdistelmähoito tai -monoterapia. Tutkimuksessa NV15942 (1284 hoidettua potilasta) vertailtiin hoidon tehoa käytettäessä kahta hoitojakson pituutta (24 viikkoa vs. ) ja kahta in annostasoa (800 mg vs. ). HCV-monoinfektoituneet ja HIV/HCV-koinfektoituneet potilaat, hoitokaaviot, hoidon kesto ja tutkimuksessa saadut tulokset, ks. taulukot 5, 6, 7 ja 13. Virologinen vaste määriteltiin seuraavasti: HCV- RNA alle COBAS AMPLICOR -laitteen HCV-testin (versio 2.0) detektiorajan (detektioraja 100 kopiota/ml vastaten 50 kansainvälistä yksikköä (IU)/ml). Pysyvän vasteen määritelmä: yksi negatiivinen näyte noin kuusi kuukautta hoidon päättymisen jälkeen.

14 Taulukko 5 Virologiset vasteet tutkimuksissa mukana olleilla potilailla (mukaan lukien eikirroottiset ja kirroottiset potilaat) Tutkimus NV15942 Tutkimus NV15801 Ribaviriini interferoni alfa-2b 3 milj. IU Vaste hoidon lopussa (%) Pysyvä kokonaisvaste (%) (n = 436) (n = 453) (n = 444) * 45* *95 %:n luottamusväli erolle: 3 16 %, p-arvo (stratifioitu Cochran-Mantel-Haenszel -testi) = 0,003 in ja :n yhdistelmällä hoidettujen HCV-monoinfektioon sairastuneiden potilaiden virologiset vasteet genotyypin ja hoitoa edeltävän viruskuorman mukaan sekä genotyypin, hoitoa edeltävän viruskuorman ja viikolla neljä todetun nopean virologisen vasteen mukaan jaoteltuina on esitetty taulukoissa 6 ja 7. Tutkimuksen NV15942 tulokset ovat pohjana genotyyppiin, lähtötason viruskuormaan ja viikolla neljä todettuun virologiseen vasteeseen perustuvien hoitosuositusten antamiselle (ks. taulukot 1, 6 ja 7). Hoitovaihtoehtojen väliset erot eivät yleensä riipu siitä, oliko potilaalla maksakirroosi ennen hoidon aloittamista; tämän vuoksi hoitosuositukset genotyyppi-1:ssä, -2:ssa tai -3:ssa eivät riipu tästä lähtötilanteen tekijästä.

15 Taulukko 6 Pysyvä virologinen vaste genotyypin ja hoitoa edeltävän viruskuorman mukaan jaoteltuina in ja :n yhdistelmähoidossa Tutkimus NV15942 Tutkimus NV mg 800 mg Ribaviriini peginterferoni alfa-2a peginterferoni alfa-2a peginterferoni alfa-2a peginterferoni alfa-2a peginterferoni alfa-2a Interferoni alfa-2b 3 milj. IU 24 viikkoa 24 viikkoa Genotyyppi-1 Alhainen viruskuorma 29 % (29/101) 41 % (21/51) 42 % (49/118) 52 % (37/71) 41 % (102/250)* 55 % (33/60) 52 % (142/271)* 65 % (55/85) 45 % (134/298) 53 % (61/115) 36 % (103/285) 44 % (41/94) Korkea viruskuorma 16 % (8/50) 26 % (12/47) 36 % (69/190) 47 % (87/186) 40 % (73/182) 33 % (62/189) Genotyyppi-2/3 84 % (81/96) 81 % (117/144) 79 % (78/99) 80 % (123/153) 71 % (100/140) 61 % (88/145) Alhainen viruskuorma 85 % (29/34) 83 % (39/47) 88 % (29/33) 77 % (37/48) 76 % (28/37) 65 % (34/52) Korkea viruskuorma 84 % (52/62) 80 % (78/97) 74 % (49/66) 82 % (86/105) 70 % (72/103) 58 % (54/93) Genotyyppi-4 0 % (0/5) 67 % (8/12) 63 % (5/8) 82 % (9/11) 77 % (10/13) 45 % (5/11) Alhainen viruskuorma = IU/ml, korkea viruskuorma = > IU/ml *, vs. 800 mg, : riskisuhde (odds ratio) (95 %:n luottamusväli) = 1,52 (1,07 2,17), p-arvo (stratifioitu Cochran-Mantel-Haenszel -testi) = 0,020, vs., 24 viikkoa: riskisuhde (odds ratio) (95 %:n luottamusväli) = 2,12 (1,30 3,46), p-arvo (stratifioitu Cochran-Mantel- Haenszel -testi) = 0,002

16 Tutkimuksissa NV15942 ja ML17131 tarkasteltiin mahdollisuutta harkita genotyyppien 1 ja 4 hoidon lyhentämistä 24 viikkoon pysyvän nopean virologisen vasteen perusteella niillä potilailla, joilla todettiin nopea virologinen vaste viikolla neljä (ks. taulukko 7). Taulukko 7 HCV-potilaiden (genotyyppi-1 tai -4) pysyvä virologinen vaste viikolla neljä todetun nopean virologisen vasteen mukaan jaoteltuna in ja :n yhdistelmähoidon jälkeen Tutkimus NV15942 Tutkimus ML17131 Genotyyppi-1, RVR (nopea virologinen vaste) Alhainen viruskuorma Korkea viruskuorma Genotyyppi-1, non-rvr (ilman nopeaa virologista vastetta) Alhainen viruskuorma Korkea viruskuorma Genotyyppi-4, RVR (nopea virologinen vaste) Genotyyppi-4, non-rvr (ilman nopeaa virologista vastetta) 24 viikkoa 90 % (28/31) 93 % (25/27) 75 % (3/4) 24 % (21/87) 27 % (12/44) 21 % (9/43) Alhainen viruskuorma = IU/ml, korkea viruskuorma = > IU/ml RVR = nopea virologinen vaste = HCV-RNA-tasot alle mittausrajan viikoilla 4 ja % (47/51) 96 % (26/27) 88 % (21/24) 43 % (95/220) 50 % (31/62) 41 % (64/158) 24 viikkoa 77 % (59/77) 80 % (52/65) 58 % (7/12) (5/6) (5/5) 92 % (22/24) (3/6) (4/6) - Rajalliset tutkimustiedot viittaavat siihen, että hoidon lyhentämiseen 24 viikkoon saattaa liittyä suurempi taudin uusiutumisen riski (ks. taulukko 8). Taulukko 8 Genotyyppi-1, RVR (nopea virologinen vaste) Alhainen viruskuorma Korkea viruskuorma Genotyyppi-4, RVR (nopea virologinen vaste) Virologisen vasteen relapsi hoidon päättyessä potilailla, joilla oli nopea virologinen vaste 24 viikkoa 6,7 % (2/30) 3,8 % (1/26) 25 % (1/4) Tutkimus NV ,3 % (2/47) 0 % (0/25) 9,1 % (2/22) Tutkimus NV % (0/24) 0 % (0/17) 0 % (0/7) (0/5) (0/5) 0 % (0/4) Tutkimuksessa NV17317 tarkasteltiin mahdollisuutta lyhentää hoito 16 viikkoon pysyvän virologisen vasteen perusteella niillä genotyyppien 2 tai 3 potilaille, joilla todettiin nopea virologinen vaste viikkoon 4 mennessä (ks. taulukko 9). Tutkimukseen NV17317 osallistui genotyypillä 2 tai 3 infektoituneita potilaita, jotka satunnaistettiin saamaan hoitoa joko 16 viikkoa tai 24 viikkoa :lla kerran viikossa

17 ihonalaisesti ja illa 800 mg vuorokaudessa. 16 viikon kokonaishoidon pysyvä virologinen vaste (65 %) oli heikompi kuin 24 viikon hoidolla saavutettu (76 %) (p < 0,0001). 16 ja 24 hoitoviikolla saavutetut pysyvät virologiset vasteet analysoitiin retrospektiivisesti potilailta, jotka olivat HCV-RNA-negatiivisia viikkoon 4 mennessä ja joiden viruskuorma hoidon alussa oli alhainen (ks. taulukko 9). Taulukko 9: HCV-potilaiden (genotyyppi-2 tai -3) pysyvä virologinen vaste kokonaisuudessaan ja viikkoon 4 mennessä todetun nopean virologisen vasteen mukaan jaoteltuna in ja :n yhdistelmähoidon jälkeen 800 mg Tutkimus NV mg Hoidon ero 95%CI p-arvo 16 viikkoa 24 viikkoa Genotyyppi-2 tai % (443/679) 76 % (478/630) -10,6 % [-15,5 %; -0,06 %] Genotyyppi-2 tai -3 RVR Alhainen viruskuorma Korkea viruskuorma 82 % (378/461) 89 % (147/166) 78 % (231/295) 90 % (370/410) 94 % (141/150) 88 % (229/260) Alhainen viruskuorma = IU/ml, korkea viruskuorma = > IU/ml RVR = nopea virologinen vaste = HCV-RNA-tasot alle mittausrajan viikolla 4-8,2 % [-12,8 %; -3,7 %] -5,4 % [-12 %; 0,9 %] -9,7 % [-15,9 %; -3,6 %] p < 0,0001 p = 0,0006 p = 0,11 p = 0,002 Tämän hetken tiedon mukaan ei ole varmuutta siitä, johtaako korkeampi -annos (esim. painon mukaan vuorokaudessa) parempaan virologiseen vasteeseen kuin 800 mg:n vuorokausiannos, kun hoidon kesto on lyhennetty 16 viikkoon. Tutkimustiedot viittaavat siihen, että hoidon lyhentämiseen 16 viikkoon liittyy suurempi taudin uusiutumisen riski (ks. taulukko 10). Taulukko 10: Virologisen vasteen relapsi hoidon päättyessä genotyypin 2 tai 3 -potilailla, joilla oli nopea virologinen vaste 800 mg Tutkimus NV mg Hoidon ero 95%CI p-arvo Genotyyppi -2 tai -3 RVR Alhainen viruskuorma Korkea viruskuorma 16 viikkoa 15 % (67/439) 6 % (10/155) 20 % (57/284) 24 viikkoa 6 % (23/386) 1 % (2/141) 9 % (21/245) 9,3 % [5,2 %; 13,6 %] 5 % [0,6 %; 10,3 %] 11,5 % [5,6 %; 17,4 %] p < 0,0001 p = 0,04 p = 0,0002 Krooninen hepatiitti C aiempaan hoitoon vastaamattomilla potilailla Tutkimukseen MV17150 osallistui aiempaan yhdistelmähoitoon (pegyloitu interferoni alfa-2b ja ribaviriini) vastaamattomia potilaita, jotka satunnaistettiin saamaan neljää erilaista hoitoa: induktiohoitona 360 mikrog/viikko 12 viikon ajan, jonka jälkeen /viikko 60 viikon ajan induktiohoitona 360 mikrog/viikko 12 viikon ajan, jonka jälkeen /viikko 36 viikon ajan

18 /viikko 72 viikon ajan /viikko 48 viikon ajan Kaikki potilaat saivat ia (1000 tai 1200 mg/vrk) yhdistettynä :han. Kaikissa hoitohaaroissa oli hoidon päättymisen jälkeen 24 viikkoa kestävä seurantajakso Hoidon kestoa ja induktioannoksen käyttöä arvioitaessa moninkertainen regressio- ja yhdistettyjen ryhmien analyysi osoittivat selvästi, että tärkein tekijä pysyvän virologisen vasteen saavuttamisessa on 72 viikkoa kestävä hoito. Erot pysyvässä virologisessa vasteessa esitetään taulukossa 11 hoidon keston, potilasryhmän ominaisuuksien ja aiemman hoidon parhaimman vasteen mukaisesti ryhmiteltynä. Taulukko 11 Aiempaan yhdistelmähoitoon (pegyloitu interferoni alfa-2b ja ribaviriini) vastaamattomien potilaiden viikolla 12 todettu virologinen vaste (VR) ja pysyvä virologinen vaste (SVR) in ja :n yhdistelmähoidon jälkeen Kokonaisvaste Alhainen viruskuorma Korkea viruskuorma Genotyyppi-1/4 Alhainen viruskuorma Korkea viruskuorma Genotyyppi-2/3 Alhainen viruskuorma Korkea viruskuorma Kirroosistatus Kirroosi Ei kirroosia Aiemman hoidon paras vaste 2 log 10 lasku HCV- RNA-tasoissa < 2 log 10 lasku HCV- RNA-tasoissa Aiempi paras vaste puuttuu 360/180 tai 72 tai (N = 942) Potilaat, joilla VR todettu viikolla 12 a (N = 876) 18 % (157/876) 35 % (56/159) 14 % (97/686) 17 % (140/846) 35 % (54/154) 13 % (84/663) 58 % (15/26) (2/5) (11/19) 8 % (19/239) 22 % (137/633) 28 % (34/121) 12 % (39/323) 19 % (84/432) 360/180 tai 72 viikkoa (N = 473) SVR potilailla, joilla VR todettu viikolla 12 b (N = 100) 57 % (57/100) 63 % (22/35) 54 % (34/63) 55 % (52/94) 63 % (22/35) 52 % (30/58) (4/5) (3/4) (6/13) 59 % (51/87) 68 % (15/22) 64 % (16/25) 49 % (26/53) (N = 469) SVR potilailla, joilla VR todettu viikolla 12 b (N = 57) 35 % (20/57) 38 % (8/21) 32 % (11/34) 35 % (16/46) 37 % (7/19) 35 % (9/26) (3/10) (1/2) (1/7) (3/6) 34 % (17/50) (6/12) (5/14) 29 % (9/31) Korkea viruskuorma = > IU/ml, alhainen viruskuorma = IU/ml a Virologisen vasteen viikolla 12 saavuttaneina pidettiin niitä potilaita, jotka saavuttivat virologisen suppression viikolla 12 (HCV-RNA-tasot alle mittausrajan, < 50 IU/ml). Analyysista jätettiin pois ne potilaat, joilla ei ollut HCV-RNA-tuloksia viikolla 12. b Hoitoon vastaamattomina pidettiin niitä potilaita, jotka saavuttivat virologisen suppression viikolla 12, mutta joilta puuttui HCV-RNA-tuloksia seurantajakson päätyttyä. HALT-C-tutkimukseen osallistui kroonista hepatiitti C:tä sairastavia potilaita, joilla oli pitkälle edennyt fibroosi tai kirroosi ja jotka eivät olleet vastanneet aiempaan hoitoon interferoni alfan (pegyloidun tai

19 pegyloimattoman) ja ribaviriinin yhdistelmällä tai pelkällä interferoni alfalla. Potilaita hoidettiin :lla (/viikko) ja illa (1000 mg tai 1200 mg/vrk). Potilaat, joiden HCV-RNA-tasot olivat alle mittausrajan 20 viikon hoidon jälkeen, jatkoivat Pegasysin ja ribaviriinin yhdistelmähoitoa yhteensä 48 viikon ajan. Hoidon jälkeen heitä seurattiin vielä 24 viikon ajan. Pysyvän virologisen vasteen ennustettavuus vaihteli aikaisemman hoidon mukaan (ks. taulukko 12). Taulukko 12 Aiempaan hoitoon vastaamattomien HALT-Ctutkimuspotilaiden pysyvä virologinen vaste aiemman hoidon mukaan jaoteltuna Aiempi hoito Interferoni 27 % (70/255) Pegyloitu interferoni 34 % (13/38) Interferoni ribaviriini 13 % (90/692) Pegyloitu interferoni ribaviriini 11 % (7/61) HCV-potilaat, joilla on normaali ALAT-arvo Tutkimukseen NR16071 otettiin HCV-potilaita, joilla oli normaali ALAT-arvo, ja heidät randomisoitiin kolmeen ryhmään. Kahdessa haarassa potilaat saivat :ta viikossa ia 800 mg vrk:ssa joko 24 tai 48 viikon ajan, jonka jälkeen seurasi 24 viikon seurantajakso ilman lääkitystä. Tutkimuksen kolmannessa haarassa potilaita seurattiin 72 viikkoa ilman hoitoa. Hoitohaaroissa raportoitiin samanlainen pysyvä virologinen vaste kuin tutkimuksen NV15942 hoitohaaroissa. Lapset ja nuoret Tutkijalähtöisessä CHIPS-tutkimuksessa (Chronic Hepatitis C International Paediatric Study) 65 kroonista hepatiitti C:tä sairastavaa lasta ja nuorta (6 18-vuotiaita) hoidettiin :lla (100 mikrog/m 2 kerran viikossa ihon alle) ja illa (15 mg/kg/vrk). Hoito kesti 24 viikkoa (genotyypit 2 ja 3) tai (kaikki muut genotyypit). Tutkimuksesta saadut alustavat ja rajalliset turvallisuustiedot eivät poikenneet selvästi kroonista hepatiitti C:tä sairastavien aikuispotilaiden yleisestä turvallisuusprofiilista, mutta on tärkeä huomata, että potentiaalista vaikutusta pituuskasvuun ei raportoitu. Yhdistelmän teho vastasi aikuisilla raportoituja. HIV/HCV-koinfektoituneet potilaat Taulukossa 13 on esitetty in ja :n yhdistelmällä hoidettujen HIV/HCVkoinfektoituneiden potilaiden virologiset vasteet genotyypin ja hoitoa edeltävän viruskuorman mukaan jaoteltuina. Taulukko 13 HIV/HCV-koinfektoituneiden potilaiden pysyvä virologinen vaste genotyypin ja hoitoa edeltävän viruskuorman mukaan jaoteltuina in ja :n yhdistelmähoidon jälkeen Interferoni alfa-2a 3 milj. IU 800 mg Tutkimus NR15961 Peginterferoni alfa-2a plasebo Peginterferoni alfa-2a 800 mg Kaikki potilaat 12 % (33/285)* 20 % (58/286)* 40 % (116/289)* Genotyyppi-1 7 % (12/171) 14 % (24/175) 29 % (51/176) Alhainen viruskuorma 19 % (8/42) 38 % (17/45) 61 % (28/46) Korkea viruskuorma 3 % (4/129) 5 % (7/130) 18 % (23/130)

20 Genotyyppi-2/3 20 % (18/89) 36 % (32/90) 62 % (59/95) Alhainen viruskuorma 27 % (8/30) 38 % (9/24) 61 % (17/28) Korkea viruskuorma 17 % (10/59) 35 % (23/66) 63 % (42/67) Alhainen viruskuorma = IU/ml, korkea viruskuorma = > IU/ml *Peginterferoni alfa-2a 800 mg vs. interferoni-alfa-2a 3 milj. IU 800 mg: riskisuhde (odds ratio) (95 %:n luottamusväli) = 5,40 (3,42 8,54), p-arvo (stratifioitu Cochran-Mantel-Haenszel -testi) = < 0,0001 *Peginterferoni alfa-2a 800 mg vs. : riskisuhde (odds ratio) (95 %:n luottamusväli) = 2,89 (1,93 4,32), p-arvo (stratifioitu Cochran-Mantel-Haenszel -testi) = < 0,0001 *Interferoni alfa-2a 3 milj. IU 800 mg vs. : riskisuhde (odds ratio) (95 %:n luottamusväli) = 0,53 (0,33 0,85), p-arvo (stratifioitu Cochran-Mantel-Haenszel -testi) = < 0,0084 Hoitoannoksia vertailtiin myöhemmässä tutkimuksessa (NV18209), jossa HCV:n genotyyppi-1:llä ja HIV:llä koinfektoituneille potilaille annettiin :ta rammaa viikossa 48 viikon ajan yhdessä in kanssa vuorokausiannoksilla 800 mg tai 1000 mg (< 75 kg)/1200 mg ( 75 kg). Tutkimuksessa ei laskettu tehon tilastollista voimaa. Turvallisuusprofiilit molemmissa -ryhmissä olivat yhdenmukaisia :n ja in yhdistelmähoidon yhteydessä havaitun haittavaikutusprofiilin kanssa eivätkä antaneet viitteitä merkityksellisistä eroista. Poikkeavaa oli anemian hieman lisääntynyt esiintyvyys in korkeampaa annosta saavien ryhmässä. Ribaviriinin ja interferoni alfa-2a:n yhdistelmähoito Interferoni alfa-2a:n terapeuttista tehoa yksinään ja yhdistettynä suun kautta otettuun ribaviriiniin verrattiin kliinisissä tutkimuksissa aikaisemmin hoitamattomilla potilailla sekä potilailla, jotka olivat aikaisemmin saaneet vasteen, mutta joiden tauti oli uusiutunut. Potilailla oli virologisesti, biokemiallisesti ja histologisesti todettu krooninen C-hepatiitti. Pysyvä biokemiallinen ja virologinen vaste sekä maksan histologinen paraneminen arvioitiin kuusi kuukautta hoidon lopettamisen jälkeen. Relapsipotilailla havaittiin tilastollisesti merkitsevä 10-kertainen lisäys (4 %:sta 43 %:iin; p < 0,01) pysyvässä virologisessa ja biokemiallisessa vasteessa (M23136; n = 99). Yhdistelmähoidon suotuisa vaikutus heijastui myös vasteluvuissa, joissa huomioitiin HCV:n genotyyppi tai lähtötason viruskuorma. Yhdistelmähoidossa pysyvä vaste HCV:n genotyyppi-1:llä infektoituneilla potilailla oli 28 %, kun taas interferonilla yksinään 0 %. Vasteet potilailla, jotka eivät olleet infektoituneet genotyyppi-1:llä, olivat vastaavasti 58 % ja 8 %. Lisäksi yhdistelmähoidossa tapahtui maksan histologista paranemista. Aikaisemmin hoitamattomilla potilailla (n = 40) tehdyssä pienessä, julkaistussa tutkimuksessa, jossa annettiin interferoni alfa-2a:ta 3 milj. IU kolme kertaa viikossa ribaviriinin lisäksi, raportoitiin edellisen kaltaisia suotuisia tuloksia (monoterapia vs. yhdistelmähoito; 6 % vs. 48 %, p < 0,04). 5.2 Farmakokinetiikka Ribaviriini imeytyy nopeasti (mediaani T max = 1 2 tuntia) suun kautta otetun in kerta-annoksen jälkeen. Ribaviriinin keskimääräinen loppuvaiheen puoliintumisaika vaihtelee 140 tunnista 160 tuntiin in kerta-annoksen jälkeen. Kirjallisuuden mukaan ribaviriinin imeytyminen on tehokasta; noin 10 % radioleimatusta annoksesta erittyy ulosteen mukana. Absoluuttinen biologinen hyötyosuus on kuitenkin noin %, mikä johtunee ensikierron metaboliasta. Kerta-annoksen ja AUC tf -arvon välillä on suurin piirtein lineaarinen suhde, kun ribaviriiniannos on mg. Ribaviriinin keskimääräinen näennäinen puhdistuma suun kautta otetun 600 mg:n kerta-annoksen jälkeen on l/h. Jakautumistilavuus on noin 4500 l in annon jälkeen. Ribaviriini ei sitoudu plasman proteiineihin. Ribaviriinin farmakokinetiikan on havaittu vaihtelevan suuresti eri yksilöiden välillä ja myös samalla henkilöllä suun kautta otetun in kerta-annoksen jälkeen (samalla henkilöllä voivat AUC ja C max vaihdella 25 %), mikä saattaa aiheutua merkittävästä ensikierron metaboliasta sekä kulkeutumisesta veritilassa ja veritilan ulkopuolelle.

VALMISTEYHTEENVETO. Copegus on tarkoitettu käytettäväksi yhdistelmänä muiden lääkevalmisteiden kanssa kroonisen C- hepatiitin hoitoon.

VALMISTEYHTEENVETO. Copegus on tarkoitettu käytettäväksi yhdistelmänä muiden lääkevalmisteiden kanssa kroonisen C- hepatiitin hoitoon. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI 200 mg kalvopäällysteiset tabletit VALMISTEYHTEENVETO 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Jokainen kalvopäällysteinen tabletti sisältää 200 mg ribaviriinia. Täydellinen apuaineluettelo,

Lisätiedot

Tämän valmisteen tehoa ei tule verrata toiseen saman terapeuttisen ryhmän pegyloituun tai pegyloimattomaan proteiiniin. Lisätietoja, ks. kohta 5.1.

Tämän valmisteen tehoa ei tule verrata toiseen saman terapeuttisen ryhmän pegyloituun tai pegyloimattomaan proteiiniin. Lisätietoja, ks. kohta 5.1. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI 135 mikrog injektioneste, liuos, esitäytetyssä ruiskussa 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi esitäytetty ruisku sisältää peginterferoni alfa-2a:ta*.135 mikrog Jokainen 0,5

Lisätiedot

Hoito: Yksilöllinen annos, joka säädetään seerumin kaliumarvojen mukaan.

Hoito: Yksilöllinen annos, joka säädetään seerumin kaliumarvojen mukaan. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Kaliumklorid Orifarm 750 mg depottabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi depottabletti sisältää 750 mg kaliumkloridia. Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1. 3.

Lisätiedot

Olysio (simepreviiri) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Olysio (simepreviiri) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Olysio (simepreviiri) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Tämä on yhteenveto Olysio-valmisteen riskienhallintasuunnitelmasta (risk management plan, RMP), jossa esitetään yksityiskohtaisesti

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Yksi annospussi sisältää glukosamiinisulfaattinatriumkloridikompleksia vastaten 1,5 g glukosamiinisulfaattia.

VALMISTEYHTEENVETO. Yksi annospussi sisältää glukosamiinisulfaattinatriumkloridikompleksia vastaten 1,5 g glukosamiinisulfaattia. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Glucosamin Orifarm 1,5 g jauhe oraaliliuosta varten 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi annospussi sisältää glukosamiinisulfaattinatriumkloridikompleksia

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Zidoval 7,5 mg/g emätingeeli 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT. Metronidatsoli 0,75 paino-%, 7,5 mg/g

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Zidoval 7,5 mg/g emätingeeli 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT. Metronidatsoli 0,75 paino-%, 7,5 mg/g VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Zidoval 7,5 mg/g emätingeeli 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Metronidatsoli 0,75 paino-%, 7,5 mg/g Apuaineet, joiden vaikutus tunnetaan: Metyyliparahydroksibentsoaatti

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Aikuiset (myös iäkkäät): Suositeltu annos on 800 mg eli 2 kapselia vuorokaudessa kerta-annoksena kolmen kuukauden ajan.

VALMISTEYHTEENVETO. Aikuiset (myös iäkkäät): Suositeltu annos on 800 mg eli 2 kapselia vuorokaudessa kerta-annoksena kolmen kuukauden ajan. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Chondroitin Sulphate Rovi 400 mg, kovat kapselit 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi kapseli sisältää 400 mg kondroitiinisulfaattia. Täydellinen apuaineluettelo,

Lisätiedot

Histadin- valmisteen tehoa ja turvallisuutta ei ole osoitettu alle 2-vuotiailla lapsilla.

Histadin- valmisteen tehoa ja turvallisuutta ei ole osoitettu alle 2-vuotiailla lapsilla. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Histadin 10 mg tabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi tabletti sisältää 10 mg loratadiinia. Yksi tabletti sisältää 94 mg laktoosimonohydraattia.

Lisätiedot

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO LIITE I VALMISTEYHTEENVETO 1 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Pegasys 135 mikrog injektioneste, liuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Peginterferoni alfa-2a:ta*...135 mikrog 1 ml:ssa liuosta injektiopullossa

Lisätiedot

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO LIITE I VALMISTEYHTEENVETO 1 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Ribavirin BioPartners 200 mg kalvopäällysteiset tabletit 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi Ribavirin BioPartners kalvopäällysteinen tabletti

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Lievän tai kohtalaisen vaikean polven nivelrikon oireiden lievittäminen.

VALMISTEYHTEENVETO. Lievän tai kohtalaisen vaikean polven nivelrikon oireiden lievittäminen. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Glucosamin ratiopharm 1,5 g jauhe oraaliliuosta varten 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi annospussi sisältää 1,5 g glukosamiinisulfaattia glukosamiinisulfaattinatriumkloridina

Lisätiedot

Vaaleankeltainen, opalisoiva piparmintun tuoksuinen ja makuinen suspensio.

Vaaleankeltainen, opalisoiva piparmintun tuoksuinen ja makuinen suspensio. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Nystimex, 100 000 IU/ml oraalisuspensio 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 1 ml sisältää 100 000 IU nystatiinia. Apuaineet: metyyliparahydroksibentsoaatti 1 mg natrium1,2 mg/ml,

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1

VALMISTEYHTEENVETO 1 VALMISTEYHTEENVETO 1 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Gyno-Daktarin 400 mg emätinpuikko, kapseli, pehmeä 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Mikonatsolinitraatti 400 mg/emätinpuikko Täydellinen apuaineluettelo,

Lisätiedot

INFLECTRA SEULONTAKORTTI

INFLECTRA SEULONTAKORTTI Demyelinoiva sairaus Jos potilaalla on aiempi tai äskettäin puhjennut demyelinioiva sairaus, anti-tnf-hoidon hyödyt ja haitat on arvioitava huolellisesti ennen INFLECTRA -hoidon aloitusta. INFLECTRA -hoidon

Lisätiedot

Viekirax-valmisteen (ombitasviiri/paritapreviiri/ritonaviiri) riskienhallintasuunnitelman yhteenveto

Viekirax-valmisteen (ombitasviiri/paritapreviiri/ritonaviiri) riskienhallintasuunnitelman yhteenveto EMA/775985/2014 Viekirax-valmisteen (ombitasviiri/paritapreviiri/ritonaviiri) enhallintasuunnitelman yhteenveto Tämä on Viekirax-valmisteen enhallintasuunnitelman yhteenveto, jossa esitetään toimenpiteet,

Lisätiedot

Liite III Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen asianmukaisiin kohtiin

Liite III Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen asianmukaisiin kohtiin Liite III Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen asianmukaisiin kohtiin 38/46 A. Valmisteyhteenveto 4.1 Käyttöaiheet [tällä hetkellä hyväksytyt käyttöaiheet on poistettava ja korvattava seuraavilla]

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 3. LÄÄKEMUOTO 4. KLIINISET TIEDOT. 4.

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 3. LÄÄKEMUOTO 4. KLIINISET TIEDOT. 4. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI TROSYD 1 % emulsiovoide 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi gramma emulsiovoidetta sisältää 10 mg tiokonatsolia. Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta

Lisätiedot

Tiedot hepatiitti C -viruksen (HCV) genotyyppispesifisestä aktiivisuudesta, ks. kohdat 4.2 ja 5.1.

Tiedot hepatiitti C -viruksen (HCV) genotyyppispesifisestä aktiivisuudesta, ks. kohdat 4.2 ja 5.1. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI 135 mikrog injektioneste, liuos, esitäytetyssä kynässä 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Jokainen 0,5 ml:n esitäytetty kynä sisältää 135 mikrogrammaa peginterferoni alfa-2a:ta*.

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Rennie Orange imeskelytabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Rennie Orange imeskelytabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Rennie Orange imeskelytabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi imeskelytabletti sisältää: Kalsiumkarbonaatti 680 mg Magnesiumsubkarbonaatti, raskas

Lisätiedot

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO LIITE I VALMISTEYHTEENVETO 1 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Ribavirin Teva Pharma B.V. 200 mg kalvopäällysteiset tabletit 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi Ribavirin Teva Pharma B.V. tabletti sisältää

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Phybag 9 mg/ml injektioneste, liuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Phybag 9 mg/ml injektioneste, liuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Phybag 9 mg/ml injektioneste, liuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 1 ml sisältää 9 mg natriumkloridia. 100 ml sisältää 15,4 mmol (vastaten 354 mg) natriumia.

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Bricanyl Turbuhaler 0,25 mg/annos ja 0,5 mg/annos inhalaatiojauheet

VALMISTEYHTEENVETO. Bricanyl Turbuhaler 0,25 mg/annos ja 0,5 mg/annos inhalaatiojauheet VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Bricanyl Turbuhaler 0,25 mg/annos ja 0,5 mg/annos inhalaatiojauheet 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Bricanyl Turbuhaler 0,25 mg/annos: 1 annos sisältää

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1

VALMISTEYHTEENVETO 1 VALMISTEYHTEENVETO 1 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Gyno-Daktarin 2 % emätinvoide 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Mikonatsolinitraatti 20 mg/g Apuaineet, joiden vaikutus tunnetaan: bentsoehappo, butyylihydroksianisoli.

Lisätiedot

PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0

PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0 PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0 VI.2 VI.2.1 JULKISEN YHTEENVEDON OSIOT Tietoa sairauden esiintyvyydestä PLENADREN-valmistetta käytetään lisämunuaisten vajaatoiminnan

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Rehydron Optim jauhe oraaliliuosta varten 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Rehydron Optim jauhe oraaliliuosta varten 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Rehydron Optim jauhe oraaliliuosta varten 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi annospussi sisältää: Glukoosi, vedetön 6,75 g Natriumkloridi 1,30 g Natriumsitraatti

Lisätiedot

Hivenaineiden perustarpeen sekä hiukan lisääntyneen tarpeen tyydyttämiseen laskimoravitsemuksen yhteydessä.

Hivenaineiden perustarpeen sekä hiukan lisääntyneen tarpeen tyydyttämiseen laskimoravitsemuksen yhteydessä. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Addaven infuusiokonsentraatti, liuosta varten 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Addaven sisältää: 1 ml 1 ampulli (10 ml) Kromikloridi 6 H 2 O 5,33 mikrog

Lisätiedot

Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio. 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio. 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Naproxen Orion 25 mg/ml oraalisuspensio 26.10.2015, Versio 1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä Naproxen Orion on

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Valkoinen, pyöreä, kummaltakin puolelta litteä viistoreunainen tabletti, jossa jakouurre toisella puolella.

VALMISTEYHTEENVETO. Valkoinen, pyöreä, kummaltakin puolelta litteä viistoreunainen tabletti, jossa jakouurre toisella puolella. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Flavamed 30 mg tabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi tabletti sisältää 30 mg ambroksolihydrokloridia. Apuaineet: 40 mg laktoosimonohydraattia (ks.

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Yli 33 kg painavat lapset (noin 11-vuotiaat), alle 50 kg painavat nuoret ja aikuiset:

VALMISTEYHTEENVETO. Yli 33 kg painavat lapset (noin 11-vuotiaat), alle 50 kg painavat nuoret ja aikuiset: VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI PERFALGAN 10 mg/ml, infuusioneste, liuos. 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 1 ml sisältää 10 mg parasetamolia 1 infuusiopullo sisältää 50 ml vastaten 500

Lisätiedot

LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN

LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN 41 KABERGOLIINIA SISÄLTÄVIEN LÄÄKEVALMISTEIDEN VALMISTEYHTEENVEDON 4.2 Annostus ja antotapa: Seuraava tieto tulee lisätä sopivalla tavalla:

Lisätiedot

LIITE III VALMISTEYHTEENVEDON JA PAKKAUSSELOSTEEN OLEELLISET OSAT

LIITE III VALMISTEYHTEENVEDON JA PAKKAUSSELOSTEEN OLEELLISET OSAT LIITE III VALMISTEYHTEENVEDON JA PAKKAUSSELOSTEEN OLEELLISET OSAT Huomautus: Nämä valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen muutokset ovat voimassa komission päätöksen ajankohtana. Komission päätöksen jälkeen

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Valkoinen tai melkein valkoinen, tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen tabletti, halkaisija n. 9 mm, koodi ORN 276.

VALMISTEYHTEENVETO. Valkoinen tai melkein valkoinen, tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen tabletti, halkaisija n. 9 mm, koodi ORN 276. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Tyrazol 5 mg tabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi tabletti sisältää 5 mg karbimatsolia. Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1. 3. LÄÄKEMUOTO

Lisätiedot

Erityisturvallisuustiedote

Erityisturvallisuustiedote Erityisturvallisuustiedote Arava (leflunomidi) on tautiprosessia hidastava antireumaattinen lääke (DMARD), joka on tarkoitettu aikuisten aktiivista nivelreumaa tai aktiivista nivelpsoriaasia sairastavien

Lisätiedot

Liite III. Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen asianmukaisiin kohtiin

Liite III. Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen asianmukaisiin kohtiin Liite III Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen asianmukaisiin kohtiin Huom: Tämä valmisteyhteenveto, myyntipäällysmerkinnät ja pakkausseloste on laadittu referral-menettelyn tuloksena. Jäsenvaltion

Lisätiedot

Apuaine, jonka vaikutus tunnetaan: yksi tabletti sisältää 43,3 mg laktoosimonohydraattia. Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.

Apuaine, jonka vaikutus tunnetaan: yksi tabletti sisältää 43,3 mg laktoosimonohydraattia. Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Levodonna 1,5 mg tabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi tabletti sisältää 1,5 mg levonorgestreeliä. Apuaine, jonka vaikutus tunnetaan: yksi tabletti sisältää 43,3

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Glucosamin Pharma Nord 400 mg kapselit. 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Glucosamin Pharma Nord 400 mg kapselit. 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Glucosamin Pharma Nord 400 mg kapselit. 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 400 mg glukosamiinia, joka vastaa 509 mg glukosamiinisulfaattia, vastaten 676 mg

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Mesillinaamille herkkien gramnegatiivisten bakteerien aiheuttamat virtsatieinfektiot.

VALMISTEYHTEENVETO. Mesillinaamille herkkien gramnegatiivisten bakteerien aiheuttamat virtsatieinfektiot. 1 VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Selexid 200 mg tabletti, kalvopäällysteinen Selexid 400 mg tabletti, kalvopäällysteinen 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi kalvopäällysteinen tabletti

Lisätiedot

Hoidon aloittavan ja sitä valvovan lääkärin tulee olla perehtynyt kroonisen C-hepatiitin hoitoon.

Hoidon aloittavan ja sitä valvovan lääkärin tulee olla perehtynyt kroonisen C-hepatiitin hoitoon. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Rebetol 40 mg/ml oraaliliuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi millilitra oraaliliuosta sisältää 40 mg ribaviriinia. Rebetol sisältää 142 mg sorbitolia ja 300 mg sakkaroosia

Lisätiedot

4.1 Käyttöaihe Akuutteihin tai kroonisiin keuhko- ja keuhkoputkisairauksiin liittyvän limaa erittävän yskän limaa irrottava hoito.

4.1 Käyttöaihe Akuutteihin tai kroonisiin keuhko- ja keuhkoputkisairauksiin liittyvän limaa erittävän yskän limaa irrottava hoito. V A LMIS T EYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Flavamed 60 mg poretabletit 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi poretabletti sisältää 60 mg ambroksolihydrokloridia. Apuaineet: 110,00 mg vedetöntä

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1

VALMISTEYHTEENVETO 1 VALMISTEYHTEENVETO 1 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Gyno-Daktarin 400 mg emätinpuikko, kapseli, pehmeä 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Mikonatsolinitraatti 400 mg/emätinpuikko Täydellinen apuaineluettelo,

Lisätiedot

Lääkevalmisteella ei enää myyntilupaa

Lääkevalmisteella ei enää myyntilupaa PAKKAUSSELOSTE Nespo 15 mikrogrammaa, injektioneste, liuos injektiopullossa Nespo 25 mikrogrammaa, injektioneste, liuos injektiopullossa Nespo 40 mikrogrammaa, injektioneste, liuos injektiopullossa Nespo

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Laxido Appelsiini jauhe oraaliliuosta varten, annospussi 13,8 g

VALMISTEYHTEENVETO. Laxido Appelsiini jauhe oraaliliuosta varten, annospussi 13,8 g 1 LÄÄKEVALMISTEEN NIMI VALMISTEYHTEENVETO Laxido Appelsiini jauhe oraaliliuosta varten, annospussi 13,8 g 2 VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Jokainen annospussi sisältää seuraavat määrät vaikuttavia

Lisätiedot

Yksi kapseli sisältää estramustiininatriumfosfaattimonohydraattia vastaten 140 mg estramustiinifosfaattia.

Yksi kapseli sisältää estramustiininatriumfosfaattimonohydraattia vastaten 140 mg estramustiinifosfaattia. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI ESTRACYT 140 mg kapseli, kova 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi kapseli sisältää estramustiininatriumfosfaattimonohydraattia vastaten 140 mg estramustiinifosfaattia.

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Yksi tabletti sisältää 120 mg feksofenadiinihydrokloridia, mikä vastaa 112 mg feksofenadiinia.

VALMISTEYHTEENVETO. Yksi tabletti sisältää 120 mg feksofenadiinihydrokloridia, mikä vastaa 112 mg feksofenadiinia. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Nefoxef 120 mg tabletti, kalvopäällysteinen 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi tabletti sisältää 120 mg feksofenadiinihydrokloridia, mikä vastaa 112

Lisätiedot

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO LIITE I VALMISTEYHTEENVETO 1 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Ribavirin Teva Pharma B.V. 200 mg kalvopäällysteiset tabletit 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi Ribavirin Teva Pharma B.V. tabletti sisältää

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Tabletit ovat pyöreitä, harmaansinisiä ja sokeripäällysteisiä, halkaisija n. 11 mm.

VALMISTEYHTEENVETO. Tabletit ovat pyöreitä, harmaansinisiä ja sokeripäällysteisiä, halkaisija n. 11 mm. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Songha Yö/Natt tabletti, päällystetty 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 1 tabletti sisältää: Valerianae (Valeriana officinalis L. s.l.) rad. extr. spir.

Lisätiedot

Valdoxan (agomelatiini) aikuispotilaiden vakavien masennustilojen hoidossa. Tietoa terveydenhuollon ammattilaisille

Valdoxan (agomelatiini) aikuispotilaiden vakavien masennustilojen hoidossa. Tietoa terveydenhuollon ammattilaisille Valdoxan (agomelatiini) aikuispotilaiden vakavien masennustilojen hoidossa Tietoa terveydenhuollon ammattilaisille Suositukset seuraavissa tilanteissa: - maksan toiminnan seuraaminen - yhteisvaikutukset

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Annostus Aikuiset ja vähintään 12-vuotiaat nuoret: Suositeltu Flynise-annos on yksi tabletti kerran vuorokaudessa.

VALMISTEYHTEENVETO. Annostus Aikuiset ja vähintään 12-vuotiaat nuoret: Suositeltu Flynise-annos on yksi tabletti kerran vuorokaudessa. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Flynise 5 mg kalvopäällysteiset tabletit VALMISTEYHTEENVETO 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi tabletti sisältää 5 mg desloratadiinia. Täydellinen apuaineluettelo, ks.

Lisätiedot

Olmesartan medoxomil STADA. 10.11.2015, Versio V1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Olmesartan medoxomil STADA. 10.11.2015, Versio V1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Olmesartan medoxomil STADA 10.11.2015, Versio V1.2 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot Olmesartan medoxomil STADA 10 mg kalvopäällysteiset tabletit Olmesartan

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Maksimivuorokausiannos 40 ml (120 mg dekstrometorfaania)

VALMISTEYHTEENVETO. Maksimivuorokausiannos 40 ml (120 mg dekstrometorfaania) VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Resilar 3 mg/ml oraaliliuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi ml sisältää 3 mg dekstrometorfaanihydrobromidia. Apuaineet, joiden vaikutus tunnetaan:

Lisätiedot

Kissa: Leikkauksen jälkeisen kivun lievitys kohdun ja munasarjojen poistoleikkauksen sekä pienten pehmytkudoskirurgisten toimenpiteiden jälkeen.

Kissa: Leikkauksen jälkeisen kivun lievitys kohdun ja munasarjojen poistoleikkauksen sekä pienten pehmytkudoskirurgisten toimenpiteiden jälkeen. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Acticam 5 mg/ml injektioneste, liuos koirille ja kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi ml Acticam 5 mg/ml injektionesteliuosta sisältää: Vaikuttavat aineet Meloksikaami

Lisätiedot

Proscar. 7.8.2015, versio 3.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Proscar. 7.8.2015, versio 3.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Proscar 7.8.2015, versio 3.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 JULKISEN YHTEENVEDON OSIOT VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Eturauhanen on ainoastaan miehillä oleva rauhanen. Eturauhanen

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Täydellisen parenteraalisen ravitsemuksen täydennyksenä vesiliukoisten vitamiinien päivittäisen tarpeen tyydyttämiseksi.

VALMISTEYHTEENVETO. Täydellisen parenteraalisen ravitsemuksen täydennyksenä vesiliukoisten vitamiinien päivittäisen tarpeen tyydyttämiseksi. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Soluvit infuusiokuiva-aine, liuosta varten 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi Soluvit-injektiopullo sisältää: Yksi pullo sisältää vaikuttavia aineita:

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Kapseli, kova Norsunluunvalkoiset kapselit. Koko 2, sisältää valkoista rikinhajuista jauhetta.

VALMISTEYHTEENVETO. Kapseli, kova Norsunluunvalkoiset kapselit. Koko 2, sisältää valkoista rikinhajuista jauhetta. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Hidrasec 100 mg kapseli, kova 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi kapseli sisältää 100 mg rasekadotriilia. Apuaineet: Yksi kapseli sisältää 41 mg laktoosia

Lisätiedot

RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO PREGABALIN ORION 25, 50, 75, 100, 150, 225, 300 MG KOVAT KAPSELIT

RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO PREGABALIN ORION 25, 50, 75, 100, 150, 225, 300 MG KOVAT KAPSELIT RISKINHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO PREGABALIN ORION 25, 50, 75, 100, 150, 225, 300 MG KOVAT KAPSELIT ORION CORPORATION PÄIVÄMÄÄRÄ: 15-6-2015, VERSIO 2 VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1

Lisätiedot

LIITE VALMISTEYHTEENVETO

LIITE VALMISTEYHTEENVETO LIITE VALMISTEYHTEENVETO 4 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Mizollen 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Mitsolastiini (INN) 10 mg 3. LÄÄKEMUOTO Depottabletti. 4. KLIINISET TIEDOT 4.1. Terapeuttiset indikaatiot

Lisätiedot

HIV-tartuntaan liittyvien munuaisongelmien koulutusesite, joka sisältää myös kreatiniinin poistuman mittatikun

HIV-tartuntaan liittyvien munuaisongelmien koulutusesite, joka sisältää myös kreatiniinin poistuman mittatikun HIV-tartuntaan liittyvien munuaisongelmien koulutusesite, joka sisältää myös kreatiniinin poistuman mittatikun HIV-positivisilla potilailla on suurentunut munuaisten vajaatoiminnan riski, joka edellyttää

Lisätiedot

1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 3. LÄÄKEMUOTO 4. KLIINISET TIEDOT. 4.1 Käyttöaiheet. 4.2 Annostus ja antotapa

1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 3. LÄÄKEMUOTO 4. KLIINISET TIEDOT. 4.1 Käyttöaiheet. 4.2 Annostus ja antotapa 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Betahistin Orifarm 8 mg tabletit Betahistin Orifarm 16 mg tabletit 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 1 tabletti sisältää 8 mg tai 16 mg betahistiinidihydrokloridia Täydellinen

Lisätiedot

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO LIITE I VALMISTEYHTEENVETO 1 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Pegasys 180 mikrog injektioneste, liuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Pegasys 180 mikrog injektioneste, liuos Jokainen 1 ml:n injektiopullo

Lisätiedot

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO LIITE I VALMISTEYHTEENVETO 4 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Cotronak 200 mg kovat kapselit 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Jokainen Cotronak kapseli sisältää 200 mg ribaviriinia. Apuaineet, ks. 6.1. 3.

Lisätiedot

Ofev-valmisteen (nintedanibi) riskienhallintasuunnitelman yhteenveto

Ofev-valmisteen (nintedanibi) riskienhallintasuunnitelman yhteenveto EMA/738120/2014 Ofev-valmisteen (nintedanibi) riskienhallintasuunnitelman yhteenveto Tämä on Ofev-valmisteen riskienhallintasuunnitelman yhteenveto, jossa esitetään toimenpiteet, joilla varmistetaan, että

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Lomustine medac 40 mg kapselit, kova

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Lomustine medac 40 mg kapselit, kova Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Lomustine medac 40 mg kapselit, kova Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen ottamisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Säilytä

Lisätiedot

Tuulix tabletit on tarkoitettu allergisen nuhan sekä kroonisen idiopaattisen urtikarian oireiden hoitoon.

Tuulix tabletit on tarkoitettu allergisen nuhan sekä kroonisen idiopaattisen urtikarian oireiden hoitoon. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Tuulix 10 mg tabletit 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi tabletti sisältää 10 mg loratadiinia. Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1. 3. LÄÄKEMUOTO

Lisätiedot

Lääkäreille ja apteekkihenkilökunnalle lähetettävät tiedot Bupropion Sandoz 150 mg ja 300 mg säädellysti vapauttavista tableteista

Lääkäreille ja apteekkihenkilökunnalle lähetettävät tiedot Bupropion Sandoz 150 mg ja 300 mg säädellysti vapauttavista tableteista Lääkäreille ja apteekkihenkilökunnalle lähetettävät tiedot Bupropion Sandoz 150 mg ja 300 mg säädellysti vapauttavista tableteista Valmisteyhteenveto on luettava huolellisesti ennen Bupropion Sandoz -valmisteen

Lisätiedot

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Pregabalin Krka 17.2.2015, Versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot Täydellisyyden vuoksi, viitaten Direktiivin 2001/83 artiklaan 11, hakija varaa mahdollisuuden

Lisätiedot

Metotreksaattihoidon toksisen vaikutuksen kumoaminen. Pitkälle edennyt kolorektaalisyöpä yhdessä 5- fluorourasiilin kanssa.

Metotreksaattihoidon toksisen vaikutuksen kumoaminen. Pitkälle edennyt kolorektaalisyöpä yhdessä 5- fluorourasiilin kanssa. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Isovorin 10 mg/ml injektioneste, liuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Levofoliinihappo 10 mg/ml kalsiumlevofolinaattina Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1. 3. LÄÄKEMUOTO

Lisätiedot

Apuaineet, joiden vaikutus tunnetaan: bentsyylialkoholi 10 mg/g, propyleeniglykoli 200 mg/g

Apuaineet, joiden vaikutus tunnetaan: bentsyylialkoholi 10 mg/g, propyleeniglykoli 200 mg/g 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI FELDEN 0,5 % geeli 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi gramma geeliä sisältää 5 mg piroksikaamia. Apuaineet, joiden vaikutus tunnetaan: bentsyylialkoholi 10 mg/g, propyleeniglykoli

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Jos ihoärsytystä, kosketusihottumaa tai yliherkkyyttä esiintyy, lopeta valmisteen käyttö.

VALMISTEYHTEENVETO. Jos ihoärsytystä, kosketusihottumaa tai yliherkkyyttä esiintyy, lopeta valmisteen käyttö. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI BETADINE 75 mg/ml -ihonpuhdisteliuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Jodattu povidoni 75 mg/ml Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1 3. LÄÄKEMUOTO

Lisätiedot

HBV-tartuntaan liittyvien munuaisongelmien koulutusesite, joka sisältää myös kreatiniinin poistuman mittatikun

HBV-tartuntaan liittyvien munuaisongelmien koulutusesite, joka sisältää myös kreatiniinin poistuman mittatikun HBV-tartuntaan liittyvien munuaisongelmien koulutusesite, joka sisältää myös kreatiniinin poistuman mittatikun Tärkeitä seikkoja huomioitavaksi: Tarkasta kaikkien potilaiden kreatiniinipuhdistuma ennen

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Valmisteen kuvaus. Vaaleanpunainen nelikulmainen tabletti, jonka kulmat on pyöristetty, halkaisija 7 mm, merkintä FA 10.

VALMISTEYHTEENVETO. Valmisteen kuvaus. Vaaleanpunainen nelikulmainen tabletti, jonka kulmat on pyöristetty, halkaisija 7 mm, merkintä FA 10. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Pepcid 10 mg tabletti, kalvopäällysteinen 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi kalvopäällysteinen tabletti sisältää 10 mg famotidiinia. Täydellinen apuaineluettelo,

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Yksi Salofalk 4 g/60 ml peräruiskesuspensio (= 60 g suspensiota) sisältää 4 g mesalatsiinia.

VALMISTEYHTEENVETO. Yksi Salofalk 4 g/60 ml peräruiskesuspensio (= 60 g suspensiota) sisältää 4 g mesalatsiinia. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Salofalk 4 g/60 ml peräruiskesuspensio 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi Salofalk 4 g/60 ml peräruiskesuspensio (= 60 g suspensiota) sisältää 4 g mesalatsiinia.

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Päänahan seborrooinen ekseema ja muu päänahan hilseily (pityriasis capitis). Pityriasis versicolor.

VALMISTEYHTEENVETO. Päänahan seborrooinen ekseema ja muu päänahan hilseily (pityriasis capitis). Pityriasis versicolor. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Nizoral 20 mg/ml shampoo 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 1 ml sisältää ketokonatsolia 20 mg. Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1. 3. LÄÄKEMUOTO

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Tämä lääkevalmiste on tarkoitettu vain IgE-välitteisen allergian spesifiseen diagnostiseen käyttöön.

VALMISTEYHTEENVETO. Tämä lääkevalmiste on tarkoitettu vain IgE-välitteisen allergian spesifiseen diagnostiseen käyttöön. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI SOLUPRICK SQ hyönteismyrkyt, liuos ihopistotestiin - 801 Mehiläisen myrkky (Apis mellifera) - 802 Ampiaisen myrkky (Vespula spp.) 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN

Lisätiedot

Euroopan lääkeviraston esittämät muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen muuttamiseksi

Euroopan lääkeviraston esittämät muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen muuttamiseksi Liite II Euroopan lääkeviraston esittämät muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen muuttamiseksi Tämä valmisteyhteenveto ja pakkausseloste on laadittu viitemaamenettelyssä. Jäsenvaltioiden toimivaltaiset

Lisätiedot

Apuaineet: Yksi gramma sisältää 1,56 mg metyyliparahydroksibentsoaattia (E 218) ja 0,17 mg propyyliparahydroksibentsoaattia (E 216), ks. kohta 4.4.

Apuaineet: Yksi gramma sisältää 1,56 mg metyyliparahydroksibentsoaattia (E 218) ja 0,17 mg propyyliparahydroksibentsoaattia (E 216), ks. kohta 4.4. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI REGRANEX 0,01 % geeli 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi gramma geeliä sisältää 100 μg bekaplermiiniä*. * Rekombinantti-DNA-tekniikalla tuotettu ihmisen BB-verihiutalekasvutekijä

Lisätiedot

KEYTRUDA monoterapiana on tarkoitettu aikuisille edenneen (leikkaukseen soveltumattoman tai metastasoituneen) melanooman hoitoon.

KEYTRUDA monoterapiana on tarkoitettu aikuisille edenneen (leikkaukseen soveltumattoman tai metastasoituneen) melanooman hoitoon. KEYTRUDA (pembrolitsumabi) Terveydenhuollon ammattilaiset Usein kysytyt kysymykset KEYTRUDA monoterapiana on tarkoitettu aikuisille edenneen (leikkaukseen soveltumattoman tai metastasoituneen) melanooman

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Vaaleankeltainen, kalvopäällysteinen, neliönmuotoinen tabletti, jossa on pallomainen kohouma molemmilla puolilla.

VALMISTEYHTEENVETO. Vaaleankeltainen, kalvopäällysteinen, neliönmuotoinen tabletti, jossa on pallomainen kohouma molemmilla puolilla. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Ridaura 3 mg tabletti VALMISTEYHTEENVETO 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Auranofiini 3 mg Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1. 3. LÄÄKEMUOTO Tabletti, kalvopäällysteinen.

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Huom. Emätinpuikko tulee työntää syvälle emättimeen, ei mielellään kuukautisten aikana.

VALMISTEYHTEENVETO. Huom. Emätinpuikko tulee työntää syvälle emättimeen, ei mielellään kuukautisten aikana. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI GYNO-TROSYD 100 mg emätinpuikko, tabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi emätinpuikko sisältää 100 mg tiokonatsolia. Täydellinen apuaineluettelo,

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. PAUSANOL 0,1 mg/g -emätinemulsiovoide 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. PAUSANOL 0,1 mg/g -emätinemulsiovoide 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI PAUSANOL 0,1 mg/g -emätinemulsiovoide 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi gramma emätinemulsiovoidetta sisältää estriolia 0,1 mg. Täydellinen apuaineluettelo,

Lisätiedot

Calciumfolinat Fresenius Kabi 10 mg/ml injektio-/infuusioneste, liuos. 11.8.2014, Versio 0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Calciumfolinat Fresenius Kabi 10 mg/ml injektio-/infuusioneste, liuos. 11.8.2014, Versio 0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Calciumfolinat Fresenius Kabi 10 mg/ml injektio-/infuusioneste, liuos 11.8.2014, Versio 0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä

Lisätiedot

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet Jos haittavaikutuksia ilmenee, tulee hoito keskeyttää ja ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet Jos haittavaikutuksia ilmenee, tulee hoito keskeyttää ja ottaa yhteys eläinlääkäriin. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Meloxoral 0,5 mg/ml oraalisuspensio kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi ml sisältää: Vaikuttava aine: Meloksikaami 0,5 mg Apuaine: Natriumbentsoaatti 1,75 mg Täydellinen

Lisätiedot

Cosentyx-valmisteen (sekukinumabi) riskienhallintasuunnitelman yhteenveto

Cosentyx-valmisteen (sekukinumabi) riskienhallintasuunnitelman yhteenveto EMA/775515/2014 Cosentyx-valmisteen (sekukinumabi) riskienhallintasuunnitelman yhteenveto Tämä on Cosentyx-valmisteen riskienhallintasuunnitelman yhteenveto, jossa esitetään toimenpiteet, joilla varmistetaan,

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Kermanvärinen tai vaaleanruskea hieno jauhe, jolla tunnusomainen vaniljan tuoksu.

VALMISTEYHTEENVETO. Kermanvärinen tai vaaleanruskea hieno jauhe, jolla tunnusomainen vaniljan tuoksu. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Resonium jauhe oraalisuspensiota/peräruiskesuspensiota varten 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Natriumpolystyreenisulfonaatti 99,934 g/100 g jauhetta Täydellinen

Lisätiedot

LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN

LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN LIITE III MUUTOKSET VALMISTEYHTEENVETOON JA PAKKAUSSELOSTEESEEN 25 BROMOKRIPTIINIA SISÄLTÄVIEN LÄÄKEVALMISTEIDEN VALMISTEYHTEENVEDON MERKITYKSELLISIIN KOHTIIN TEHTÄVÄT MUUTOKSET 4.2 Annostus ja antotapa

Lisätiedot

Lääkevalmisteella ei enää myyntilupaa

Lääkevalmisteella ei enää myyntilupaa 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Viraferon 3 miljoonaa IU/0,5 ml injektioneste, liuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi kerta-annosinjektiopullo Viraferon injektionestettä sisältää 3 miljoonaa IU rekombinanttia

Lisätiedot

mykofenolaattimefotiili Opas terveydenhuoltoalan ammattilaisille Teratogeenisyysriski

mykofenolaattimefotiili Opas terveydenhuoltoalan ammattilaisille Teratogeenisyysriski mykofenolaattimefotiili Opas terveydenhuoltoalan ammattilaisille Teratogeenisyysriski Laatimispäivä: Huhtikuu 2016 Johdanto Tämä esite, Myfenax (mykofenolaattimofetiili) Opas terveydenhuoltoalan ammattilaisille,

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Mannitol Braun 150 mg/ml infuusioneste, liuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Mannitol Braun 150 mg/ml infuusioneste, liuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Mannitol Braun 150 mg/ml infuusioneste, liuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 1000 ml infuusionestettä sisältää 150 g mannitolia. Ominaisuudet: Teoreettinen

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Betaserc 24 mg suussa hajoavat tabletit sisältävät 24 mg betahistiinidihydrokloridia, joka vastaa 15,63 mg betahistiinia.

VALMISTEYHTEENVETO. Betaserc 24 mg suussa hajoavat tabletit sisältävät 24 mg betahistiinidihydrokloridia, joka vastaa 15,63 mg betahistiinia. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Betaserc 24 mg suussa hajoavat tabletit VALMISTEYHTEENVETO 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Betaserc 24 mg suussa hajoavat tabletit sisältävät 24 mg betahistiinidihydrokloridia,

Lisätiedot

Liite III Muutokset valmistetietojen asianmukaisiin kohtiin

Liite III Muutokset valmistetietojen asianmukaisiin kohtiin Liite III Muutokset valmistetietojen asianmukaisiin kohtiin Huom: Nämä muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen asianmukaisiin kohtiin on laadittu lausuntopyyntömenettelyssä. Direktiivin 2001/83/EY

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Valmisteen kuvaus: Valkoinen, läpikuultamaton emulsiovoide ja vaalean kellertävä peräpuikko.

VALMISTEYHTEENVETO. Valmisteen kuvaus: Valkoinen, läpikuultamaton emulsiovoide ja vaalean kellertävä peräpuikko. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Neoproct yhdistelmäpakkaus Rektaalivoide, creme ja peräpuikko 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 1 g rektaalivoidetta sisältää 1 mg fluokortoloni-21-pivalaattia

Lisätiedot

a) Perusimmunisaatio: Perusimmunisaatio tulisi mieluimmin suorittaa kylmänä vuodenaikana.

a) Perusimmunisaatio: Perusimmunisaatio tulisi mieluimmin suorittaa kylmänä vuodenaikana. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Encepur lapset Puutiaisaivokuumerokote. 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 1 annos (0,25 ml suspensiota) sisältää: inaktivoitua TBE (puutiaisaivotulehdus)

Lisätiedot

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO LIITE I VALMISTEYHTEENVETO 1 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Ribavirin Three Rivers 200 mg kovat kapselit 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi kova kapseli sisältää 200 mg ribaviriinia. Apuaineet: yksi

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Voideside sisältää Fucidin 2% voidetta noin 1,5 g/dm 2. 1 g voidetta sisältää vaikuttavaa ainetta: Natriumfusidaattia 20 mg (2 %).

VALMISTEYHTEENVETO. Voideside sisältää Fucidin 2% voidetta noin 1,5 g/dm 2. 1 g voidetta sisältää vaikuttavaa ainetta: Natriumfusidaattia 20 mg (2 %). VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Fucidin voideside 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Voideside sisältää Fucidin 2% voidetta noin 1,5 g/dm 2. 1 g voidetta sisältää vaikuttavaa ainetta: Natriumfusidaattia

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Canidryl 50 mg tabletti koirille Karprofeeni. 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Vaikuttava aine:

VALMISTEYHTEENVETO. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Canidryl 50 mg tabletti koirille Karprofeeni. 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Vaikuttava aine: VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Canidryl 50 mg tabletti koirille Karprofeeni 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Vaikuttava aine: Karprofeeni 50 mg/tabletti Apuaineet Täydellinen apuaineluettelo,

Lisätiedot

CORTIMENT (budesonidi) 26.11.2013, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

CORTIMENT (budesonidi) 26.11.2013, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO CORTIMENT (budesonidi) 26.11.2013, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Haavainen paksusuolentulehdus (UC)

Lisätiedot

Annostus Suositeltu annos on yksi emätinpuikko emättimeen nukkumaan mentäessä kolmen vuorokauden ajan (ks. kohta 6.6).

Annostus Suositeltu annos on yksi emätinpuikko emättimeen nukkumaan mentäessä kolmen vuorokauden ajan (ks. kohta 6.6). 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Dalacin mg emätinpuikot 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Klindamysiinifosfaatti vastaten mg klindamysiiniä. Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1. 3. LÄÄKEMUOTO Emätinpuikko.

Lisätiedot

Entyvio 300 mg kuiva aine välikonsentraatiksi infuusionestettä varten, liuos (vedolitsumabi)

Entyvio 300 mg kuiva aine välikonsentraatiksi infuusionestettä varten, liuos (vedolitsumabi) Entyvio 300 mg kuiva aine välikonsentraatiksi infuusionestettä varten, liuos (vedolitsumabi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO 27.6.2014, versio 1.0 VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Loratadin Actavis tabletit on tarkoitettu allergisen nuhan sekä kroonisen idiopaattisen urtikarian oireiden hoitoon.

VALMISTEYHTEENVETO. Loratadin Actavis tabletit on tarkoitettu allergisen nuhan sekä kroonisen idiopaattisen urtikarian oireiden hoitoon. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Loratadin Actavis 10 mg tabletit 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi tabletti sisältää 10 mg loratadiinia. Apuaine, jonka vaikutus tunnetaan: Yksi tabletti

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Hoidettava viiden päivän ajan. Jos rakkuloita on vielä jäljellä 10 päivän hoidon jälkeen, potilaan on kysyttävä neuvoa lääkäriltä.

VALMISTEYHTEENVETO. Hoidettava viiden päivän ajan. Jos rakkuloita on vielä jäljellä 10 päivän hoidon jälkeen, potilaan on kysyttävä neuvoa lääkäriltä. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI ZOVIDUO 50 mg/g ja 10 mg/g emulsiovoide 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi gramma emulsiovoidetta sisältää 50 mg asikloviiria ja 10 mg hydrokortisonia.

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Injektioneste kerta-annosruiskussa Valmisteen kuvaus: väritön tai oljenvärinen, kirkas ja sakaton neste kerta-annosruiskussa.

VALMISTEYHTEENVETO. Injektioneste kerta-annosruiskussa Valmisteen kuvaus: väritön tai oljenvärinen, kirkas ja sakaton neste kerta-annosruiskussa. 1(7) VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI innohep 20 000 anti-xa IE/KY/ml, injektioneste kerta-annosruiskussa 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Tintsapariininatrium 20 000 anti-xa IE/KY/ml Apuaineet,

Lisätiedot