Interreg Pohjoinen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Interreg Pohjoinen 2014-2020"

Transkriptio

1 Interreg Pohjoinen

2 Osa-alue Nord ja osa-alue Sápmi

3 Yhteistyön taustalla

4 Toimintalinjat

5 Painopiste -alueet Palvelusektorin palveluelinkeinot Perusteollisuuden ja pk-yritysten välinen yhteistoiminta Testaustoiminta Energia- ja ympäristötekniikka /Clean Tech Digitaaliset palveluelinkeinot Kulttuurilliset ja kreatiiviset elinkeinot Saamelaiselinkeinot

6 Toimintalinja 1 Tutkimus ja innovaatiot Mitä Pohjoinen ohjelma haluaa saavuttaa? 1. Lisätä alueen innovaatiotoimijoiden määrää. 2. Saada enemmän hyväksyttyjä hakemuksia Horisont 2020.

7 Tutkimus ja innovaatiot Erityistavoite 1: Yritysten innovaatioiden kaupallistamista parannetaan painopistealueilla Erityistavoite 2: Innovointijärjestelmien toimijat vahvistavat kykyään toimia Euroopan tutkimusareenoilla alueen painopistealueilla

8 Tutkimus ja innovaatiot Mitä me tarkoitamme innovaatiolla? Innovaatio on esim. uusi tuote, ratkaisu tai palvelu, mutta sitä kutsutaan innovaatioksi vasta sitten kun se otetaan käyttöön kaupallisilla markkinoilla tai se jalkautetaan todelliseen toimintaan.

9 Tutkimus ja innovaatiot Esimerkkejä toimintalinjaan sisältyvistä toimenpiteistä: Toimet jotka kehittävät eri alojen ja sektoreiden välisiä rajat ylittäviä kohtaamispaikkoja. Toimet jotka kannustavat ja mahdollistavat innovointia, tuotekehitystä ja yrittäjyyttä, vihreä talous mukaan lukien. Tutkimustulosten, ideoiden ja tietojen paremman hyödyntämisen varmistaminen nykyisissä ja uusissa yrityksissä. Useampien fyysisinä ja virtuaalisina kohtauspaikkoina sekä innovatiivisen työn luovina laboratorioympäristöinä toimivien innovatiivisten ympäristöjen luominen. Niiden on oltava monipuolisia, sallivia ja innovatiivisia kaikille tarkoitettuja ympäristöjä. Toimet jotka vahvistavat yliopistojen, tutkimuslaitosten, ammattikorkeakoulujen, korkeakoulujen, elinkeinoelämän ja julkisen sektorin kykyä osallistua Horisont ohjelmaan (alueen painopistealoilla).

10 Toimintalinja 2 - Yrittäjyys Mitä Pohjoinen ohjelma haluaa saavuttaa? 1. Lisätä rajat ylittävää liiketoimintaa harjoittavien pkyritysten määrää ohjelman painopiste-alueilla. 2. Lisätä sellaisten yritysten vientiä, jotka toimivat rajat ylittävästi.

11 Yrittäjyys Erityistavoite 1: Rajat ylittäviä liikemalleja käyttävien pk-yritysten määrä kasvaa. Erityistavoite 2: Alueen pk-yritysten vienti lisääntyy.

12 Yrittäjyys Esimerkkejä toimintalinjaan sisältyvistä toimenpiteistä: Eri elinkeinojen, mukaan lukien yhdistelmä- ja saamelaiselinkeinot, välinen yhteistoiminta kehityksen ja kasvun saavuttamiseksi. Yhteistoiminta tietojen siirron ja uusien liikemallien kehittämiseksi. Yritysten välinen yhteistyö globaaleilla ja lähimarkkinoilla tapahtuvaa markkinointia varten. Alueen pk-yritysten alihankkijatoiminnasta huolehtiminen. Toimet jotka tähtäävät yrittäjyyttä tukevien uusien ideoiden kaupallistamiseen. Ainutlaatuinen Sápmi Yritysten kehittämiseen tähtäävä toiminta, kuten esimerkiksi toimialajärjestöt.

13 Toimintalinja 3 Kulttuuri ja ympäristö Mitä Pohjoinen-ohjelma haluaa saavuttaa? 1. Lisätä alueen asukkaiden tietämystä alueen kulttuurista ja kulttuuriperinnöstä. 2. Säilyttää alueen luonnonympäristöjen nykytila. 3. Lisätä tietämystä alueen kiertotaloudesta. 4. Lisätä saamen kielen käyttöä eri areenoilla.

14 Kulttuuri ja ympäristö Erityistavoite 1: Alueen kulttuuri ja kulttuuriperintö vahvistuu ja elävöityy. Uniikkitavoite Sápmi: Saamen kielen käyttö/asema vahvistuu saamelaisväestön keskuudessa. Erityistavoite 2: Luonnonympäristöjen tila paranee. Erityistavoite 3: Julkisen sektorin tiedot ja osaaminen lisääntyvät vihreästä kasvusta ja resurssitehokkuudesta.

15 Kulttuuri ja ympäristö Esimerkkejä toimintalinjaan sisältyvistä toimenpiteistä: 3.1 Toimenpiteet jotka tukevat tulevan yhteisen kulttuuriperinnön ja identiteetin kehitystä alueen asukkaiden ja etenkin nuorten parissa Kulttuurin ja kulttuuriperinnön näkyväksi tekeminen uusia teknologisia ratkaisuja käyttämällä. Perinteisten tietojen säilyttäminen, siirto ja soveltaminen. 3.2 Toimenpiteitä jotka parantavat ja säilyttävät luonnonympäristöjen suojelutasot. 3.3 Korkeamman ympäristötietoisuuden ja resurssitehokkuuden saavuttaminen alueen kunnissa.

16 Toimintalinja 4 Yhteiset työmarkkinat Mitä Pohjoinen ohjelma haluaa saavuttaa? 1. Lisätä rajat ylittäviä aloitteita työvoiman liikkuvuudesta. 2. Lisätä saamelaisten elinkeinoihin liittyvää koulutusta.

17 Yhteiset työmarkkinat Erityistavoite 1: Rajat ylittävä liikkuvuus työmarkkinoilla lisääntyy. Uniikkitavoite Sápmi: Osaamisen vahvistuminen saamelaisissa elinkeinoissa.

18 Yhteiset työmarkkinat Esimerkkejä toimintalinjaan sisältyvistä toimenpiteistä: Toiminta joka sovittaa yhteen työvoimaa työmarkkinoiden tarpeiden kanssa sekä ohjelma-alueen julkisella että yksityissektorilla, tukien suurimpia rekrytointitarpeita. Esim. messuja, opintomatkoja jne. Työmarkkinoiden ulkopuolella olevien henkilöiden, kuten esim. nuorten ja ulkomailla syntyneiden, sijoittumisastetta tukeva kokemustenvaihto. Esim. konferenssien, työpajojen, opintomatkojen ym. avulla. Aloitteet jotka johtavat uusia työpaikkoja luovien ja osaamista kehittävien saamelaisyritysten, -organisaatioiden ja -laitosten väliseen kokemusten vaihtoon.

19 Yhteistyörakenteet - rajat ylittävät verkostot (tutustua toisiinsa/ toistensa toimintaan) Keskinäinen tiedonvälitys - paikallinen lisäarvo (toinen toisiltaan oppiminen) Yhteinen ongelmanratkaisu - yhteinen lisäarvo (yhdessä oppiminen - Tunnistetaan ajankohtaiset toimijat - Solmitaan uusia yhteyksiä - Vahvistetaan yhteyksiä - Luodaan edellytykset jatkuvalle yhteistyölle Rajaesteiden poistaminen - Hankeosapuolten välinen tiedonvaihto edistää toimintaa rajan kummallakin puolella - Opimme toisilta, toiset oppivat meiltä - Hankeosapuolilla sekä mahdollisella vastaanottajalla ja kohderyhmällä on yhteinen ongelma - Ongelma ratkaistaan yhteistyön avulla Miten rajaylittävää arvoa luodaan? Hankkeet, joiden tarkoituksena on juridisten, hallinnollisten, fyysisten tai koettujen rajaesteiden poistaminen Raja resurssina Hankkeet, joissa rajat ylittävät yhtäläisyydet ja erot nähdään välttämättömänä resurssina tulosten saavuttamisessa ja yhteisessä tietotason kohottamisessa, esim. tutkimuksista ja asiantuntijoilta saatujen tietojen avulla. Kriittisen massan hyödyntäminen Hankkeet, joissa rajat ylittävän yhteistyön tarjoamia mahdollisuuksia käytetään tulosten saavuttamisen edellytyksenä (esim. suurempi määrä yrityksiä, opiskelijoita, matkailijoita jne.). Viite: Kontigo

20 Toimien valintaa johtavat periaatteet Itämeristrategia Rajat ylittävyys Tulokset Pysyvä vaikutus

21 KOKONAISVALTAISET PERIAATTEET Kestävä kehitys Ohjelman puitteissa toteutetaan joukko hankkeita, joiden suoranaisena tavoitteena on tukea parempaa ympäristöä. Kaikkien Pohjoinen-ohjelmaan kuuluvien hankkeiden on kuitenkin huomioitava horisontaaliset, kestävää kehitystä koskevat kriteerit, vaikkakaan ne eivät olisi hankkeen pääasiallinen tarkoitus. Yhdenvertaisuus ja syrjinnän torjunta Monimuotoisuuden ja yhdentymisen näkeminen kasvuvälineenä vaikuttaa myönteisesti kestävään kasvuun. Inhimillistä pääomaa käytetään tehokkaammin, kun koko väestön potentiaalisista, tiedoista ja osaamisesta huolehditaan. Yhdenvertaisuuden ja syrjinnän torjunnan integroiminen on tärkeää jo hankkeen suunnittelu-vaiheessa.

22 KOKONAISVALTAISET PERIAATTEET Sukupuolten välinen tasa-arvo Tasa-arvoa on tarvetta operationalisoija konkreettisiin toimiin Pohjoinenohjelmassa ja hyväksytyissä hankkeissa. Hankkeissa kannustetaan huomioimaan molempien sukupuolien tarpeet ja edellytykset sekä tarkkailemaan sitä, millaisia seuraamuksia eri toimilla on naisille ja miehille. Tasa-arvo on integroitava jo hanketta suunniteltaessa. Saamen kieli Pohjoinen-ohjelmassa saamen kielelle annetaan tärkeä asema saamelaisyhteiskunnassa. Nostaaksemme esille kielen merkityksen ja motivoidaksemme sen käyttöä saamen kielen on toimittava saamelaishankkeiden horisontaalisena kriteerinä etenkin Sápmin osaalueella.

23 Rahoitus, talous ja muodollisuudet

24 Hankebudjetti = n. 76 MEUR! EU-varat n. 39 MEUR IR-varat n. 8 MEUR Vastinrahoitus n. 29 MEUR 29,1% 8,6% 29,1% EU-varat - korkeintaan 65 % hankekuluista (ruotsalaiset ja suomalaiset tuensaajat) 33,3% Tutkimus ja innovaatiot Yrittäjyys Kulttuuri ja ympäristö Yhteiset työmarkkinat IR-varat korkeintaan 50 % hankekuluista (norjalaiset tuensaajat)

25 Vastinrahoitus Julkinen vastinrahoitus = julkisten organisaatioiden rahoitus, esimerkiksi: - Lapin liitto - Lääninhallitukset - Kuntayhtymät - Yliopistot - Saamelaiskäräjät - Maaherra - Maakäräjät - Kunnat - Kunnalliset yhtiöt - Tutkimusneuvostot - Y.m. Yksityinen vastinrahoitus = yksityisten organisaatioiden rahoitus, esimerkiksi: - Yksityiset osakeyhtiöt, - Säätiöt - y.m. HUOM! vastinrahoitusta koskeva hakemus tehdään erikseen kullekin rahoittajalle - Ota selvää heidän ohjeistaan ja vaatimuksistaan!

26 Vastinrahoitusmenetelmät Käteinen vastinrahoitus - Ulkopuoliset rahoittajat maksavat käteisvaroja hankkeelle - Oma rahoitus = tukeen oikeuttavien kustannusten osuus (esim. työaika) lasketaan myös käteisrahoitukseksi Hankekumppaneita, joilla on kustannuksia, pidetään tuensaajina ja heidän oma rahoituksensa (esim. työaika) lasketaan käteisrahoitukseksi. Vastinrahoitustodistus toimitetaan mieluummin hakemuksen yhteydessä, mutta viimeistään 2 viikkoa ennen Hallintokomitean priorisointikokousta!

27 Hankemuodot Esiselvitykset - Lyhyemmät hankeajat korkeintaan 6 kuukautta - Pienempi budjetti korkeintaan euroa EU- ja IR-tukea - Vihje! Esiselvitykset johtavat useimmiten myöhemmän hankkeen parempaan toteutukseen! Pohjoinen ohjelmasta voi nyt hakea rahoitusta esiselvityshankkeille seuraavien toimintalinjojen alueilla: Yhteiset työmarkkinat, toimintalinja 4 Resurssitehokkuus, toimintalinja 3 (Ympäristö) Hanke - Pidemmät hankeajat korkeintaan 36 kuukautta - Ei rahallista rajoitusta huom! tuloksiin ja toimintaan perustuva kohtuullisuusarviointi

28 Hanketoteutus Hankkeessa on oltava kumppaneita/tuensaajia vähintään kahdesta maasta Tuensaajat valitsevat johtavan tuensaajan, jonka on edustettava joko Ruotsia tai Suomea. Hankekumppanit tekevät yhteistyötä koskien; - Hankkeen kehittäminen ja -toteutus - Hankehenkilöstö ja/tai -rahoitusta YHTEISTYÖSOPIMUS!

29 Sähköinen hakemus Hakemus EU-tuen sähköinen hakemus - Ruotsia tai Suomea edustava koordinoiva tuensaaja RF Norjan IR-varojen sähköinen hakemus - Norjalainen hankekumppani

30 Tukihakemuksen liitteet Rekisteröinti- ja toiminimen merkitsemisote Tilinpäätös/toimintakertomus (kahdelta viimeisimmältä vuodelta) Yhteisrahoitustodistus/yhteisrahoitusta koskeva päätös Myönnetyn tuen raportti de minimis-sääntöjen mukaan (vähämerkityksinen tuki) Veroviranomaisten todistus mahd. alv-tilitysvapautusta koskien

31 Hakemuksesta päätökseen 2. Hakukierros päättyy 31. elokuuta! Sihteeristön valmistelutyö 8-10 viikkoa Priorisoitujen ehdotusten kääntäminen - 2 viikkoa Priorisoidut ehdotukset hallintokomitealle (HK) viimeistään 2 viikkoa kokousta ennen HK alustavasti v. 50 Hallintoviranomaisen (HV) päätös HK:n priorisoinnin mukaisesti

32 Hakemusten valmistelu Hakemusten saavuttua sihteeristöstä valitaan vastaava käsittelijä ja hakemus saa asianumeron. Asian kulkua on mahdollista seurata Min ansökan/hakemus-sivustolla (EU-tuki) ja RF sivustolla (IR-varat). Käsittelijä; valmistelee hakemukset hallintokomitean priorisointikokouksia varten tarkistaa, että hakemus on täytetty oikein ja vastinrahoitus järjestynyt pyytää täydennyksiä, jos hakemusta ei katsota tyydyttäväksi arvioi hakemukset vahvistettujen kriteerien ja säännösten mukaan Esimerkiksi: - hankkeen sopiminen ohjelmaan, aiemmat kokemukset, hankejohdon ja johtoryhmien osaaminen, valtion tukea koskevat säännöt ym.

33 Priorisointikokoukset ja tukipäätös Hallintokomiteat (Pohjoinen ja Sápmi) kokoontuvat n. 2 kertaa vuodessa Hallintoviranomainen tekee virallisen tukipäätöksen hallintokomitean priorisoinnin mukaan Tukipäätös lähetetään johtavalle tuensaajalle ja sisältää: - Hankeajan - Rahoitussuunnitelman - Tukiehdot - Ajankohdat, jolloin hankkeen on toimitettava raportit ja maksatushakemukset

34 Tukeen oikeuttavat kulut 1 (3) Tukeen oikeuttavia kuluja koskevat määräykset : - EU-asetukset 1303/2013, 1299/2013 ja 481/ Kansalliset säännökset (Suomi, Ruotsi, Norja) - Ohjelmakäsikirja Kuluihin saa tukea aikaisintaan hakemuspäivästä lähtien - hanke käynnistyy omalla riskillä Syntyvät kulut merkitään tilille päätettynä hankeaikana (vakiokulut ovat poikkeus, joita ei tarvitse merkitä tilille). Kulut on pitänyt maksaa viimeistään 2 kuukauden sisällä hankkeen päättymisestä, mutta ennen tilityksen toimittamista kansalliselle tarkastajalle (KT) (poikkeuksena on suomalainen KT, jonka saa maksaa myöhemmin).

35 Tukeen oikeuttavat kulut 2 (3) Hankebudjetin kustannuslajit 1. Henkilöstökulut 2. Toimisto- ja hallintomenot (tai vakiokulut) 3. Matka- ja majoituskulut 4. Ulkopuoliset asiantuntija- ja palvelukustannukset 5. Laitemenot 6. Vakiokulut UUTUUS! Sen sijaan, että budjetoitaisiin suoria toimisto- ja hallintokuluja, 15 % hankkeen henkilöstökuluista on mahdollista budjetoida epäsuorina kuluina, JOS hankkeessa syntyy epäsuoria kuluja. Kuluja ei siinä tapauksessa tarvitse todentaa perusteilla (ei myöskään haettaessa maksatusta)

36 Tukeen oikeuttavat kulut 3 (3) Kirjanpidossa käytetty erillinen hanketilitys Kirjanpidosta pitää olla mahdollista erotella määrättyä kautta koskeva raportti, joka kattaa vain asianomaista hanketta koskevat kulut (ja tulot) UUTUUS! Henkilöstökulujen yksinkertaisempi tilitys Kokopäivätyö - ei vaadita aikaraporttia! Osa-aikatyö - kiinteä prosenttiosuus kuukaudessa ei vaadita aikaraporttia! Osa-aikatyö - joustava kuukausityömäärä aikaraportti vaaditaan vuosityöaika tuntia

37 Ohjelma-alueen ulkopuolinen toiminta? Korkeintaan 20 % tuesta on mahdollista käyttää toimintaan ohjelma-alueen ulkopuolella, jos toiminta hyödyttää ohjelma-aluetta. Erityisseurantaa vaaditaan toimintaan kuuluvien kulujen hankkeen muista kuluista erottava tilitys on tärkeää. Kuvaa hakemuksen toimintasuunnitelmassa, jos suunnittelette esim. matkoja tai muuta toimintaa ohjelma-alueen ulkopuolelle.

38 Tilitys ja Maksatushakemus 1. vaihe. Kansalliselle tarkastajalle (KT) toimitettava tilitys TODISTUSTA varten - Lääninhallitus ruotsalaisten tuensaajien osalta - Ulkopuolinen tilintarkastaja suomalaisten tuensaajien osalta - Ulkopuolinen tilintarkastaja norjalaisten tuensaajien osalta 2. vaihe. Maksatushakemus Min ansökan/hakemus EU-tuen sähköinen hakemus - Ruotsia tai Suomea edustava johtava tuensaaja RF Norjan IR-varojen sähköinen hakemus - Norjalainen hankekumppani 3. HUOM! Ulkopuolisilta vastinrahoittajilta haettava maksatus tapahtuu heidän ohjeittensa mukaan (esim. Lapin liitto, lääninhallitukset, kunnat, maakäräjät ym.)

39 Kansallisen tarkastajan todistus Ruotsi ja Suomi Kukin tuensaaja vastaa tilityksen toimittamisesta kansalliselle tarkastajalle Kirjoituspöytätarkastus ja valvonta tapahtuu paikanpäällä Täydennystä pyydetään, jos tilitystä ei katsota tyydyttäväksi Hyväksyttyjen kulujen todistus kullekin tuensaajalle Norja Vaaditaan ulkopuolisen tilintarkastajan todistus

40 Tuen maksatus EU-tuen maksatus Johtava tuensaaja kokoaa kaikki ruotsalaiset ja suomalaiset todistukset perusteiksi EU-tuen maksatukselle Maksettava määrä perustuu syntyneisiin hyväksyttyihin kuluihin ja todennettuun vastinrahoitukseen EU-tuki maksetaan johtavalle tuensaajalle, joka siirtää muiden tuensaajien osuuden heille mahdollisimman nopeasti Tiedot hankkeeseen kuuluvista norjalaisista kuluista ja yhteisrahoituksesta liitetään EU-tuen maksatushakemukseen. Kyseisistä kuluista ei vaadita erityistä todistusta IR-varojen maksatus Norjalaiset kumppanit tilittävät ja hakevat sähköisesti IR-varojen maksatusta

41 Jos tulee virheitä Tilitetyissä kuluissa syntyneitä virheellisyyksiä ei katsota tukeen oikeuttaviksi kuluiksi Tavallisimmat virheet: Tuensaaja ei noudata hankintoja koskevia määräyksiä Tuensaaja ei noudata tiedottamista koskevia määräyksiä Virheitä saatetaan havaita myös jälkikäteen esim. tilintarkastuksen yhteydessä, jolloin tuensaaja saattaa joutua takaisinmaksuvelvolliseksi virheellisiin perusteisiin nojautuvan tuen maksatuksen suhteen. Jos virhe on suurempi kuin euroa, siitä tehdään ilmoitus EU-komission petostentorjunnan selvittäjälle.

42 Suomen kansallinen vastinraha LAPIN LIITTO Lapin liitto tuen ainoa myöntäjä Suomessa Myönnettävissä 7,2 miljoonaa Tukiprosentti 20 % suomalaisten tukikelpoisista kustannuksista -> + mahdollisten erityisperusteiden laajempi käyttö -> sääntöjen yhdenmukaistaminen Tukea ei voida myöntää Suomen ulkopuolelle Hakuajat samat kuin EU tuen osalta Suomalaisen päätoteuttajan tulee lähettää hakemus liitteineen yhtenä tiedostona Lapin liittoon sähköpostitse/postitse viimeistään samanaikaisesti kun EU tuen hakuaika päättyy: info@lapinliitto.fi

43 Suomen kansallinen vastinraha LAPIN LIITTO Liitteet Lapin liittoon: Tarkempi info - Vapaamuotoinen hakemus. Valmista mallia ei ole: hankkeen nimi, aloitus ja päättymispäivämäärä, haetun tuen määrä Lapin liitosta, suomalaisten tukikelpoisten kustannusten budjetti ja rahoitus, hakijan tiedot, yhteishenkilön tiedot. Jokaisen osatoteuttajan viralliset allekirjoitukset (valtuutus mahdollinen).

44 Suomen kansallinen vastinraha LAPIN LIITTO Hakemukseen on liitettävä jäljennös hallintoviranomaiselle toimitetusta hankehakemuslomakkeesta/tulosta asiakirja Minun hakemukseni sähköisestä järjestelmästä Selvitys hakemuksen allekirjoittajien nimenkirjoitusoikeudesta (suomalaisten) Todistus verojen maksamisesta (hakijan pyydettävä verohallinnosta)

45 Suomen kansallinen vastinraha LAPIN LIITTO Arvonlisäveroa koskeva ohjaus (hakijan on pyydettävä verohallinnosta) Jäljennökset osatoteuttajien keskinäisistä sopimuksista hankkeen toteuttamisesta. Sopimuksesta on käytävä ilmi ainakin sopimusosapuolet ja niiden osuus hankkeen toteuttamiseen liittyvistä toimenpiteistä ja kustannuksista sekä siirrettävän tuen määrästä. Sopimuksessa on kuvattava lisäksi julkisia hankintoja koskevat menettelyt, kirjanpitovelvollisuus, tuen käytön valvonta- ja tiedonantomenettelyt sekä hankkeen toteuttamiseen liittyvät muut ehdot.

46 Suomen kansallinen vastinraha LAPIN LIITTO Muut ehdot esim: - Hallinnoijan mahdollinen toimivalta edustaa oikeudellisesti kaikkia muita (sovitaan, kuka on Lead Partner ja kansallinen päätoteuttaja/johtava tuen saaja) - Yksilöity valtuutus muilta (mitä päätoteuttaja voi tehdä; sovittava esim. kustannusarvio- ja toteutusajan muutosten hakemiset, maksatushakemukset) - Kustannusten tukikelpoisuuden jääminen osatoteuttajan itsensä vastuulle (sovittava miten käy jos syntyy ei tukikelpoisia kustannuksia)

47 Suomen kansallinen vastinraha LAPIN LIITTO Lapin liiton kevyempi päätös/ sähköpostiviesti ennen IR Pohjoisen - hallintokomitean kokousta sähköpostilla suomalaiselle hakijalle ja hallintoviranomaiselle/käsittelijälle Rahoituspäätös hallintokomitean kokouksen jälkeen Aloitus aikaisintaan hakemuksen jättöpäivästä lähtien (omalla riskillä)

48 Suomen kansallinen vastinraha LAPIN LIITTO Todennäköisesti lähes samat tukikelpoisuus säädökset kuin EU rahasta Todennäköisesti lähes samat päivämäärät kuin hallintoviranomaisella väliraportista/loppuraportista ja maksatushakemuksesta

49 Tukikelpoiset kustannukset Interreg Pohjoinen Muonio 3.kesäkuuta 2015

50 Tukikelpoiset kustannukset (Kommission asetus 481/2014 ) Menojen tukikelpoisuus edellyttää tiettyjen edellytysten täyttymistä. Menot ovat tukikelpoisia, mikäli ne ovat aiheutuneet hankkeen toteuttamisesta ovat kohtuullisia ovat aiheutuneet sen hankekauden aikana, jota tukipäätös koskee ovat sopusoinnussa sovellettavan unionin lainsäädännön ja kansallisen lainsäädännön kanssa täyttävät tukipäätöksessä määritellyt ehdot voidaan vahvistaa tuensaajan toimesta laskukopioilla, kirjanpitotositteilla tai muilla asiakirjoilla, jotka on kirjattu hyvän kirjanpitotavan mukaan tai jotka täyttävät yksinkertaistettua kirjanpitoa koskevat ehdot

51 Kustannuslajit (kommission asetus 481/2014) Henkilöstökustannukset Toimisto- ja hallintomenot Ulkopuoliset asiantuntija- ja palvelukustannukset Matka- ja majoituskustannukset Laitemenot Perustuvat tuensaajan todellisiin kustannuksiin. Kirjattu kirjanpitoon. Vakiokustannukset Hankkeen tulot Perustuu yksinkertaistettuun kustannusmalliin. Ei kirjata hankkeen kirjanpitoon.

52 HENKILÖSTÖKUSTANNUKSET Työsuhteessa tuensaajaan Koskee hankkeelle tehtyä työtä Sisältää todelliset palkkakustannukset + sosiaalikulut Neljä eri tapaa esittää: A. Kokopäivätyö työskentelee kokoaikaisesti B. Osa-aikatyö - kiinteä prosenttiosuus kuukaudessa C. Osa-aikatyö - joustava kuukausityömäärä D. Tuntitaksaan perustuva työ Tuntipalkka Kuukausipalkka

53 A. Kokopäivätyö Henkilö työskentelee hankkeessa kokoaikaisesti Koko palkkakustannus on tukikelpoinen Työaikaraportointia ei vaadita Perustuu palkkakuittiin Mahdolliset vuosi- ja sairauslomat sisältyvät

54 B. Osa-aikatyö - kiinteä prosenttiosuus kuukaudessa Palkkakustannus lasketaan kiinteänä prosenttiosuutena kuukausittaisista palkkakustannuksista Työaikaraportointia ei vaadita Mahdolliset vuosi- ja sairauslomat sisältyvät Työnantaja toimittaa todistuksen, josta prosenttiosuus käy ilmi (ellei tämä käy ilmi työsopimuksesta/työkuvauksesta) Esimerkki: Henkilön kuukausipalkka on EUR. Henkilö tekee hankkeelle 60 % työaikaa. Tukikelpoinen kustannus: x 60% = EUROA

55 C. Osa-aikatyö - joustava kuukausityömäärä Henkilöstö, jonka työaika hankkeelle vaihtelee kuukausittain Tuntikustannuksen laskeminen; Kuukausipalkka x 12/1720 tuntia = tuntipalkka lomakorvauksineen Tukikelpoinen palkkakustannus = työtuntien määrä hankkeessa x tuntipalkka Vaaditaan joka päivältä työaikaraportointi, josta näkyy sekä hankkeelle että muualla tehty työ (kattaa 100 % henkilön työajan) Vuosi- ja sairauslomia ja muita poissaoloja ei saa raportoida hankkeelle Malli työajan raportoinnille (kohta saatavilla netistä)

56 D. Tuntitaksaan perustuva työ Sovittu tuntipalkka + lomakorvaus todennetaan työsopimuksella/palkkakuitilla Tukikelpoinen kustannus = työtuntien määrä x tuntipalkka lomakorvauksineen Vaaditaan joka päivältä työaikaraportointi

57 Toimisto- ja hallintomenot Kustannukset, jotka voidaan sisällyttää; Toimitilojen vuokra Vakuutuskulut Sähkö, lämpö ja vesi Toimistotarvikkeet Tuensaajaorganisaation sisäinen liikekirjanpito Arkistot Huolto-, siivous- ja korjauskustannukset Turvallisuus Tietotekniset järjestelmät Puhelin, faksi, internet, posti jne. Valtioiden rajat ylittävistä rahoitustapahtumista veloitettavat maksut

58 Toimisto- ja hallintomenot Kaksi tapaa esittää; 1. Vakiokuluina 15 % suorista palkkakustannuksista (ei vaadita tositteita/asiakirjoja) 2. Kulut ilmoitetaan suorina kustannuksina (vaaditaan tositteet/asiakirjat)

59 Vakiokulut Esimerkkejä kustannuksista, jotka voidaan sisällyttää vakiokuluihin; Toimitilojen vuokrat Vakuutuskulut Sähkö, lämpö ja vesi Toimistotarvikkeet Arkisto Huolto-, siivous- ja korjauskustannukset Turvallisuus Tietotekniset järjestelmät Puhelin, nettiyhteydet, posti Valtioiden rajat ylittävistä rahoitustapahtumista veloitettavat maksut Jäsenmaksut Sisäinen edustus

60 Matka- ja majoituskustannukset Matkakustannukset (esim. matkaliput, matka- ja autovakuutus, polttoaine, pysäköintimaksut) Ateria Majoitus Viisumi Päivärahat Huom! Ulkopuolisten asiantuntijoiden (esim. puheenjohtajan, luennoitsijoiden, opettajien) matkat ja majoitus esitetään kustannuslajissa ulkopuolisten asiantuntijoiden ja palvelujen kustannukset

61 Ulkopuolisten asiantuntijoiden ja palvelujen kustannukset Kustannukset, jotka voidaan sisällyttää: Tutkimukset ja kyselyt Koulutus Käännökset Tietoteknisten järjestelmien ja verkkosivustojen kehittäminen, muuttaminen ja päivittäminen Toimeen tai varsinaiseen yhteistyöohjelmaan liittyvä tunnetuksi tekeminen, viestintä, mainonta tai tiedotus Taloushallinto Tapahtumien tai kokousten järjestämiseen ja toteuttamiseen liittyvät palvelut, myös vuokra, ateriapalvelut ja tulkkaus Osallistujamaksut Oikeudelliset neuvonantopalvelut, notariaattipalvelut, tekniset asiantuntijat ja rahoitusasiantuntijat sekä muut konsultti- ja kirjanpitopalvelut Teollis-ja tekijänoikeudet Suomen kansalliset tarkastajat Ulkopuolisten asiantuntijoiden, luennoitsijoiden, kokousten puheenjohtajien ja palveluntarjoajien matka- ja majoituskustannukset Toimissa tarvittava erityisasiantuntemus ja tarvittavat erityispalvelut

62 Laitemenot Menot, jotka liittyvät tuensaajan ostamien, vuokraamien tai liisaamien laitteiden rahoituskustannuksiin ja jotka eivät sisälly kustannuslajiin Toimitilakulut ja hallinnolliset kulut, on rajattu seuraaviin : Toimistotarvikkeet, esim tietokone, puhelin Tietotekniset laitteet ja -ohjelmistot Huonekalut ja kalusteet Laboratoriolaitteet Koneet ja kojeiden osat Työkalut tai laitteet Ajoneuvot Muut hankkeessa tarvittavat erityiset laitteet Käytettyjen laitteiden hankintakustannukset eivät ole tukikelpoisia Interreg Pohjoinen ohjelmassa. Hankkeeseen kuuluvien laitekustannusten tulee olla hyväksyttyjä ja päätöksessä budjetoituja.

63 Hankkeen tulot Merkittävä hankkeen juoksevaan kirjanpitoon Esimerkiksi lipputulot, tuensaajan järjestämien tapahtumien kurssi- ja pääsymaksut, myynnistä ja vuokraamisesta saatavat tulot. Ylimääräinen vastinrahoitus ilmoitetaan tuloina.

64 Mitkä kustannukset eivät ole tukikelpoisia Ennen hankkeelle valittua alkamispäivää syntyneet ja/tai maksetut kustannukset Hankkeen päättymisen jälkeen syntyneet kustannukset Hankkeen päättämiseen varatun 2 kuukauden aikarajan jälkeen maksetut kustannukset Kaluston ja käyttöomaisuuden poistot, joiden perustana on koko hankintakulu Pankkimaksut, korot ja rahoitustapahtumiin liittyvät maksut. Ulkomaan maksuliikenteen maksut ovat kuitenkin tukikelpoisia Käytettyjen laitteiden hankintakustannukset Sakot, taloudelliset seuraamukset sekä oikeusriitojen ja riitojenratkaisun kulut Velan korot, viivästymiskorot ja myöhästymismaksut Valuuttakurssivaihteluihin liittyvät kustannukset Muun EU-hankkeen toteuttamiseen liittyvät kustannukset Julkisten/kansallisten viranomaisten ilmaiset palvelut Arvonlisäverovelvollisten tuensaajien arvonlisävero Lahjoista aiheutuvat kustannukset, lukuun ottamatta niitä, joiden arvo on enintään 50 euroa lahjaa kohden ja jotka liittyvät markkinointiin, viestintään, mainontaan tai tiedotukseen Hallituspalkkiot Avustukset, sponsorointitulot ja palkinnot Tilintarkastuksen kustannukset Suomen kansallisen tarkastajan kustannuksia lukuun ottamatta Välilliset kustannukset, jotka ylittävät 15 prosenttia suorista palkkakustannuksista (mikäli välillisten kustannusten kirjaamiseen on käytetty yksinkertaistettua kirjanpitoa

65 Vaatimus kustannustehokkuudesta! EU-hankkeiden tulee olla kustannustehokkaita - säästäväisyys, tehokkuus ja tarkoituksenmukaisuus perustuvaa - tarkoituksena on vahvistaa tuloskeskeisyyttä ja varmistaa EU-varojen sääntöjenmukainen käyttö

Interreg Pohjoinen 2014-2020

Interreg Pohjoinen 2014-2020 Interreg Pohjoinen 2014-2020 Osa-alue Nord ja osa-alue Sápmi Toimintalinjat Ohjelmabudjetti = n. 76 MEUR! 8,6% 29,1% EU-varat n. 39 MEUR IR-varat n. 8 MEUR Vastinrahoitus n. 29 MEUR 29,1% 33,3% Tutkimus

Lisätiedot

Interreg Pohjoinen

Interreg Pohjoinen Interreg Pohjoinen 2014-2020 Päivän ohjelma Ohjelma-alue Toimintalinjat tulokset/ tavoitteet/ toiminnat Toimien valintaa johtavat periaatteet Muut valintaa johtavat periaatteet Priorisoinnin yhteydessä

Lisätiedot

Interreg Pohjoinen Kokkola 16.12. 2014

Interreg Pohjoinen Kokkola 16.12. 2014 Interreg Pohjoinen Kokkola 16.12. 2014 Ohjelma-alue Pohjoinen ja Sápmi Pinta-ala: Pohjoinen n. 380 221 km 2, Sápmi: n. 388 350 km² (sisältää Kuolan niemimaan Venäjällä). Asukasluku: n.1,4 miljoonaa asukasta,

Lisätiedot

Pohjoinen-ohjelman toimintaindikaattoreiden määrittely

Pohjoinen-ohjelman toimintaindikaattoreiden määrittely Pohjoinen-ohjelman toimintaindikaattoreiden määrittely Interreg Pohjoinen -ohjelmasta tukea saavilla hankkeilla on oltava ohjelman erityistavoitteiden ja sen indikaattoreiden mukaista toimintaa. Kullakin

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU)

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 13.5.2014 L 138/45 KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o 481/2014, annettu 4 päivänä maaliskuuta 2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1299/2013 täydentämisestä yhteistyöohjelmiin liittyvien

Lisätiedot

Hanketukien maksatus 2014-2020

Hanketukien maksatus 2014-2020 Hanketukien maksatus 2014-2020 Yksinkertaistetut kustannusmallit ja maksatuksen hakeminen Anette Mäkelä 18.3.2015 Yksinkertaistetut kustannusmallit 2014-2020 Käytetään pääsääntöisesti Perustuvat EU:n yleisasetuksen

Lisätiedot

Hankekoulutus. Interreg IV A Pohjoinen Kemi 13.10.2010 TALOUSHALLINTO. Marja-Leena Miettinen

Hankekoulutus. Interreg IV A Pohjoinen Kemi 13.10.2010 TALOUSHALLINTO. Marja-Leena Miettinen Hankekoulutus Interreg IV A Pohjoinen Kemi 13.10.2010 TALOUSHALLINTO Marja-Leena Miettinen Kansallinen tarkastaja Suomalaiset toimijat anovat TEM:ltä ( Työ-ja elinkeinoministeriö) sertifikaatin kansalliselle

Lisätiedot

Hankkeiden valintamenetelmät ja - perusteet Interreg V A Pohjoinen 2014-2020

Hankkeiden valintamenetelmät ja - perusteet Interreg V A Pohjoinen 2014-2020 Hankkeiden valintamenetelmät ja - perusteet Interreg V A Pohjoinen 2014-2020 1. Johdanto Seurantakomitean tehtävänä on hyväksyä hankkeiden valinnassa käytetyt valintaperusteet asetuksen (EU) nro 1303/2013,

Lisätiedot

Tervetuloa! Tiedotustilaisuus 2010-06-15. Euroopan alueellinen yhteistyö Interreg IV A Pohjoinen

Tervetuloa! Tiedotustilaisuus 2010-06-15. Euroopan alueellinen yhteistyö Interreg IV A Pohjoinen Tervetuloa! Tiedotustilaisuus 2010-06-15 Euroopan alueellinen yhteistyö Interreg IV A Pohjoinen Interreg ja alueellinen kehittäminen Maa 1 Maa 2 Interreg IVA Nord /Pohjoinen Perusta kansalliset kehittämistoimenpiteet

Lisätiedot

Interreg Pohjoinen

Interreg Pohjoinen Interreg Pohjoinen 2014 2020 Aloituskokous Lapin liitto 12.2.2019 Hakukierroksella 8 rahoitetut hankkeet Rahoituspäätös Tukikelpoiset kustannukset Maksatushakemus Hakukierroksella 8 rahoitetut hankkeet

Lisätiedot

EAKR-hankkeiden aloituspalaveri

EAKR-hankkeiden aloituspalaveri EAKR-hankkeiden aloituspalaveri Flat rate 15% - EAKR 24.8.2016 Yksinkertaistettu kustannusmalli Flat rate 15% Käytössä perustelluissa rahoittajan hyväksymissä poikkeustapauksissa, joissa hankkeen sisällöstä

Lisätiedot

EAKR-hankkeiden aloituspalaveri

EAKR-hankkeiden aloituspalaveri EAKR-hankkeiden aloituspalaveri Flat rate 24% - EAKR 24.8.2016 Yksinkertaistettu kustannusmalli Flat rate 24% Hankkeen välilliset kustannukset korvataan prosenttimääräisenä hyväksyttävistä välittömistä

Lisätiedot

Tervetuloa! Tervetuloa. www.interregnord.com. Interreg ja alueellinen kehittäminen. Tiedotustilaisuus 2011-04-13

Tervetuloa! Tervetuloa. www.interregnord.com. Interreg ja alueellinen kehittäminen. Tiedotustilaisuus 2011-04-13 Tervetuloa! Tiedotustilaisuus 2011-04-13 Euroopan alueellinen yhteistyö Interreg IV A Pohjoinen www.interregnord.com Tervetuloa Iltapäivän ohjelma 12.00 Esittäytyminen Lyhyesti Interreg IV A Pohjoinen

Lisätiedot

Suomen kansallinen tarkastus ja maksatusten hakeminen

Suomen kansallinen tarkastus ja maksatusten hakeminen Suomen kansallinen tarkastus ja maksatusten hakeminen Haaparanta 15.9.2011 2.12.2010 Anna-Mari Auniola, Lapin liitto Ensimmäisen tason valvonta Suomessa Suomessa valvonnan järjestämiseen on valittu hajautettu

Lisätiedot

Tervetuloa! Tiedotustilaisuus 2010-12-03. Euroopan alueellinen yhteistyö Interreg IV A Pohjoinen

Tervetuloa! Tiedotustilaisuus 2010-12-03. Euroopan alueellinen yhteistyö Interreg IV A Pohjoinen Tervetuloa! Tiedotustilaisuus 2010-12-03 Euroopan alueellinen yhteistyö Interreg IV A Pohjoinen Tervetuloa Iltapäivän ohjelma 12.00 Esittäytyminen 12.15 Lyhyesti Interreg IV A Pohjoinen ohjelmasta 12.30

Lisätiedot

MAAKUNNAN KEHITTÄMISRAHA Rahoitushakemus

MAAKUNNAN KEHITTÄMISRAHA Rahoitushakemus MAAKUNNAN KEHITTÄMISRAHA Rahoitushakemus Hanke on Alueellinen kehittämishanke EU-rahoitteisen hankkeen valmisteluhanke Kyseessä on Uusi hakemus Jatkorahoitushakemus Korjaus/täydennys edelliseen hakemukseen

Lisätiedot

7.11.2011. - Kustannusmallia ei voi muuttaa missään vaiheessa hankkeen toteutusaikana sen jälkeen, kun hanke on hyväksytty rahoitettavaksi.

7.11.2011. - Kustannusmallia ei voi muuttaa missään vaiheessa hankkeen toteutusaikana sen jälkeen, kun hanke on hyväksytty rahoitettavaksi. 7.11.2011 EU:n rakennerahasto-ohjelmat 2007-2013 FLAT RATE ohje Välittömät ja välilliset kustannukset flat rate -hankkeissa - Kustannusmalli otettu käyttöön tukikelpoisuusasetuksen muutoksella (501/2011)

Lisätiedot

Maksatushakemus flat rate -hankkeissa. Osaamisen ja sivistyksen asialla

Maksatushakemus flat rate -hankkeissa. Osaamisen ja sivistyksen asialla Maksatushakemus flat rate -hankkeissa Osaamisen ja sivistyksen asialla Flat rate: maksatusprosessi Tuensaaja tekee maksatushakemuksen toteutuneista projektisuunnitelman mukaisista välittömistä kustannuksista.

Lisätiedot

SOLID-rahastojen haku 2013. Budjetin laatiminen

SOLID-rahastojen haku 2013. Budjetin laatiminen SOLID-rahastojen haku 2013 Budjetin laatiminen Budjetin tarkoitus Budjetti on hakijan näkemys tietyn ajanjakson taloudellisista tarpeista ja resursseista Auttaa hankkeen suunnittelussa Budjetilla annetaan

Lisätiedot

SOLID-rahastojen vuosiohjelma 2012 haku

SOLID-rahastojen vuosiohjelma 2012 haku SOLID-rahastojen vuosiohjelma 2012 haku Budjetin laatiminen SOLID-RAHASTOT Budjetin tarkoitus Budjetti on hakijan näkemys tietyn ajanjakson taloudellisista tarpeista ja resursseista Auttaa hankkeen suunnittelussa

Lisätiedot

1. Yhdenkertainen kirjanpito, organisaation kirjanpidossa hankekoodi. Ei jäljitysketjua.

1. Yhdenkertainen kirjanpito, organisaation kirjanpidossa hankekoodi. Ei jäljitysketjua. Hankkeiden aloitustilaisuus: Työpaja 2. Hankkeen taloushallinto Tietovisa hankkeen taloushallinnosta Petroskoi 6.9.2018 Vuokatti 4.10.2018 Oikea vastaus vihreällä värillä ja keltaisella korostuksella:

Lisätiedot

ALUEELLISET INNOVAATIOT JA KOKEILUT (AIKO) Rahoitushakemus

ALUEELLISET INNOVAATIOT JA KOKEILUT (AIKO) Rahoitushakemus ALUEELLISET INNOVAATIOT JA KOKEILUT (AIKO) Rahoitushakemus Kymenlaakson liitto täyttää Saapumispvm Hakemusnumero Valmistelija Diaari-/muu tunnus 1. HANKE Kyseessä on Uusi hakemus Jatkorahoitushakemus Korjaus/täydennys

Lisätiedot

EAKR-hankkeiden aloituspalaveri

EAKR-hankkeiden aloituspalaveri EAKR-hankkeiden aloituspalaveri Tosiasiallisesti aiheutuneiden suorien kustannusten malli - EAKR 14.6.2016 Tosiasiallisesti aiheutuneiden suorien kustannusten malli Toteutetaan kokonaan investointina tai

Lisätiedot

Rahoitushakemus. Maakunnan kehittämisraha

Rahoitushakemus. Maakunnan kehittämisraha Rahoitushakemus Alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistämisen määräraha (AIKO) Maakunnan kehittämisraha Haettava rahoitus on Alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistämisen määräraha

Lisätiedot

PIKKU KAKE HANKKEEN ALOITUSKOKOUS TALOUS /FLAT RATE 17%

PIKKU KAKE HANKKEEN ALOITUSKOKOUS TALOUS /FLAT RATE 17% PIKKU KAKE HANKKEEN ALOITUSKOKOUS TALOUS /FLAT RATE 17% YLEISTÄ Joensuun KAKE hankkeen budjetti 1 274 914 Pikku KAKE Palkkakustannukset Ostopalvelut Muut kustannukset Joensuun kaupungin rahoitus Kaupunki

Lisätiedot

Valtion vastinrahoitus Kansallinen Itämeri- ja INTERREG infopäivä Helsingissä 12.12.2014

Valtion vastinrahoitus Kansallinen Itämeri- ja INTERREG infopäivä Helsingissä 12.12.2014 Valtion vastinrahoitus Kansallinen Itämeri- ja INTERREG infopäivä Helsingissä 12.12.2014 Harry Ekestam harry.ekestam@tem.fi Hankkeiden kansallinen rahoitus Itämeren alueen ohjelmassa 25 % suomalaisten

Lisätiedot

Aloituskokous Luulaja 8. joulukuuta 2016

Aloituskokous Luulaja 8. joulukuuta 2016 Aloituskokous Luulaja 8. joulukuuta 2016 Aloituskokous Yleinen informaatio yhteinen osio 1. Ohjelmaorganisaatio 2. Myönnetyt hankkeet call 4 3. Tukipäätös - yleistä 4. www.interregnord.com 5. Raportointi

Lisätiedot

Ohjeistus. Vuosien Pohjoinen- ohjelman aktiviteetti-indikaattoreiden valinta, keräys, mittaus ja raportointi

Ohjeistus. Vuosien Pohjoinen- ohjelman aktiviteetti-indikaattoreiden valinta, keräys, mittaus ja raportointi 1 (25) Ohjeistus Vuosien 2014-2020 Pohjoinen- ohjelman aktiviteetti-indikaattoreiden valinta, keräys, mittaus ja raportointi Tausta Indikaattoreita käytetään osana Interreg Pohjoisen rahoittaman toiminnan

Lisätiedot

RAHOITUSHAKEMUS BOTNIA-ATLANTICA-OHJELMA

RAHOITUSHAKEMUS BOTNIA-ATLANTICA-OHJELMA 1(6) RAHOITUSHAKEMUS BOTNIA-ATLANTICA-OHJELMA HUOM! Hakemus tulee täyttää suomeksi tai ruotsiksi. Lue täyttöohjeet ennen lomakkeen täyttämistä! Uusi hakemus 1. Viranomainen, jolle hanke-esitys osoitetaan

Lisätiedot

TEM. Valtioneuvoston asetus kiertotalouden investointi- ja kehittämishankkeisiin myönnettävästä avustuksesta. Soveltamisala

TEM. Valtioneuvoston asetus kiertotalouden investointi- ja kehittämishankkeisiin myönnettävästä avustuksesta. Soveltamisala 1 LUONNOS 13.11.2017 TY TEM Valtioneuvoston asetus kiertotalouden investointi- ja kehittämishankkeisiin myönnettävästä avustuksesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään valtionavustuslain (688/2001)

Lisätiedot

Hanke- ja yritystukien toimeenpano 2014-2020

Hanke- ja yritystukien toimeenpano 2014-2020 Hanke- ja yritystukien toimeenpano 2014-2020 Yksinkertaistetut kustannusmallit 12/2014 Noora Hakolan esityksen pohjalta Pekka Selkälä Yksinkertaistetut kustannusmallit (KehL 28/2014 13 ) Prosenttiperusteinen

Lisätiedot

Maaseudun kehittämismahdollisuudet Hämeessä ohjelmakaudella 2014-2020. Lassi Hurskainen Hämeen ELY-keskus 18.3.2015 Hämeenlinna 19.3.

Maaseudun kehittämismahdollisuudet Hämeessä ohjelmakaudella 2014-2020. Lassi Hurskainen Hämeen ELY-keskus 18.3.2015 Hämeenlinna 19.3. Maaseudun kehittämismahdollisuudet Hämeessä ohjelmakaudella 2014-2020 Lassi Hurskainen Hämeen ELY-keskus 18.3.2015 Hämeenlinna 19.3.2015 Lahti Esityksen sisältö Kehittämishanketuen hyväksyttävät kustannukset

Lisätiedot

ESR-PROJEKTIN MAKSATUSHAKEMUS- JA RAHOITUSSEURANTALOMAKE

ESR-PROJEKTIN MAKSATUSHAKEMUS- JA RAHOITUSSEURANTALOMAKE ESR-PROJEKTIN MAKSATUSHAKEMUS- JA RAHOITUSSEURANTALOMAKE Ohjelmakausi 2007-2013 Viranomaisen merkintöjä Saapumispvm 01.11.2010 Diaarinumero 31/545/2008 Käsittelijä Puhelinnumero Projektikoodi S10947 Tunniste

Lisätiedot

EAKR-RAHOITUKSEN HAKU 1.9.2014 MENNESSÄ

EAKR-RAHOITUKSEN HAKU 1.9.2014 MENNESSÄ EAKR-RAHOITUKSEN HAKU 1.9.2014 MENNESSÄ Pirkanmaan liitossa on haettavana Pohjanmaan liiton rahoituskehyksestä 880 000 euroa EU-tukea toimintalinjan 2 uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Lisätiedot

ETELÄ-SUOMEN EAKR-OHJELMA www.etela-suomeneakr.fi

ETELÄ-SUOMEN EAKR-OHJELMA www.etela-suomeneakr.fi ETELÄ-SUOMEN EAKR-OHJELMA www.etela-suomeneakr.fi Teemahankkeiden avoin haku 15.9. 31.10.2011 MILLAISIA HANKKEITA? Eteläsuomalaisten osaamiskeskittymien kehittäminen ja verkostoituminen Laajoja hankekokonaisuuksia

Lisätiedot

Hankehakemus. Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma

Hankehakemus. Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Hankehakemus Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Viranomaisen logo Hankehakemuksia voi jättää pelkästään sähköisesti EURA 2014 -järjestelmässä, joka avautuu hakijoille toukokuun

Lisätiedot

Ajankohtaista maksatuksessa. Raija Mikkonen ja Kati Niemilä

Ajankohtaista maksatuksessa. Raija Mikkonen ja Kati Niemilä Ajankohtaista maksatuksessa Raija Mikkonen ja Kati Niemilä 1 KEHA-keskus Hoitaa ELY-keskusten ja TE-toimistojen hallinto-, maksatus- ja yleiset kehittämistehtävät Hoitaa ja kehittää AVIen ja maistraattien

Lisätiedot

Ohjeet hakulomakkeeseen Hakulomakkeessa on yhdeksän osaa. Ohjeisiin pääset jokaisessa osassa olevaa lisätietopainiketta (i) klikkaamalla.

Ohjeet hakulomakkeeseen Hakulomakkeessa on yhdeksän osaa. Ohjeisiin pääset jokaisessa osassa olevaa lisätietopainiketta (i) klikkaamalla. Ohjeet hakulomakkeeseen Hakulomakkeessa on yhdeksän osaa. Ohjeisiin pääset jokaisessa osassa olevaa lisätietopainiketta (i) klikkaamalla. Yleiset tiedot Osa Yleiset tiedot sisältää hankkeen perustiedot.

Lisätiedot

SISÄÄN - JA ULOS OPIN OVESTA

SISÄÄN - JA ULOS OPIN OVESTA 31.8.2012 SISÄÄN - JA ULOS OPIN OVESTA Hankkeen hallittu päättäminen Rahoituskoordinaattori Merja Rossi Kaakkois-Suomen ELY-keskus HANKKEEN PÄÄTTÄMINEN Päättäminen on osa hankkeen suunnitelmaa ja toteuttamista

Lisätiedot

Yksinkertaistetut kustannusmenettelyt. Risto Janhunen, Keski-Suomen ELY-keskus Maaseudun hanketuki-info

Yksinkertaistetut kustannusmenettelyt. Risto Janhunen, Keski-Suomen ELY-keskus Maaseudun hanketuki-info Yksinkertaistetut kustannusmenettelyt Risto Janhunen, Keski-Suomen ELY-keskus Maaseudun hanketuki-info 27.5.2015 Sivu 1 27.5.2015 Kustannusmallivaihtoehdot Prosenttiperusteinen yleiskustannusten laskenta

Lisätiedot

Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke

Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke Info toimenpiteiden toteuttajille 29.10.2018 Leader Varsin Hyvä Eeva Mettala-Willberg Toimenpiteen aloittaminen Toimenpiteen toteuttamisen on saanut aloittaa

Lisätiedot

TEEMAHANKKEIDEN VERKOSTOITUMISTILAISUUS 17.2. 19.2.2010, Helsinki

TEEMAHANKKEIDEN VERKOSTOITUMISTILAISUUS 17.2. 19.2.2010, Helsinki ETELÄ-KARJALA ITÄ-UUSIMAA KANTA-HÄME KYMENLAAKSO PÄIJÄT-HÄME UUSIMAA VARSINAIS-SUOMI TEEMAHANKKEIDEN VERKOSTOITUMISTILAISUUS 17.2. 19.2.2010, Helsinki Ohjeita jatkotyöskentelyyn 1 Varsinainen hakuaika

Lisätiedot

Valittavat kustannusmallit

Valittavat kustannusmallit Valittavat kustannusmallit 1. Todellisiin kustannuksiin perustuva 2. Kertakorvaus ( lump sum ) Julkinen tuki: enintään 100 000 3. Prosenttiperusteinen yleiskustannusten laskenta ( flat rate ) 24 % palkkakustannusten

Lisätiedot

Mitä EIP-hankkeessa voidaan rahoittaa hyväksyttävät kustannukset ja hakemuksen teko Hyrrä-järjestelmässä

Mitä EIP-hankkeessa voidaan rahoittaa hyväksyttävät kustannukset ja hakemuksen teko Hyrrä-järjestelmässä Mitä EIP-hankkeessa voidaan rahoittaa hyväksyttävät kustannukset ja hakemuksen teko Hyrrä-järjestelmässä Kati Vaissalo Ylitarkastaja Maaseudun kehittämistukiyksikkö Infotilaisuus Maaseudun innovaatioryhmien

Lisätiedot

Tuen hakemiseksi. Postitoimipaikka. Pankkiyhteys. Yhteyshenkilön puhelin. EI KYLLÄ (Täytä kohta 4.2)

Tuen hakemiseksi. Postitoimipaikka. Pankkiyhteys. Yhteyshenkilön puhelin. EI KYLLÄ (Täytä kohta 4.2) UUSI HAKEMUS Tuen hakemiseksi JATKOHAKEMUS RAHOITUSHAKEMUS MAAKUNNAN KEHITTÄMISRAHASTA ETELÄ-KARJALAN KEHITTÄMISRAHASTOSTA KORJAUS/TÄYDENNYS EDELLISEEN HAKEMUKSEEN Viranomainen, jolle rahoitushakemus osoitetaan

Lisätiedot

TUKIKELPOISUUSASETUKSEN UUDISTAMINEN

TUKIKELPOISUUSASETUKSEN UUDISTAMINEN TUKIKELPOISUUSASETUKSEN UUDISTAMINEN Työ- ja elinkeinoministeriö Alueiden kehittämisyksikkö Aluestrategiaryhmä Hallitusneuvos Tuula Manelius Työkokoukset kevät 2011 Säädöspohja rr-toiminnassa EU-säädökset

Lisätiedot

HAKUINFO 1.10.2015 päättyvä ESR-haku. Hyvä hakemus

HAKUINFO 1.10.2015 päättyvä ESR-haku. Hyvä hakemus HAKUINFO 1.10.2015 päättyvä ESR-haku Hyvä hakemus Hyvän hakemuksen piirteitä Ohjelman ja haun mukainen Selkeästi kirjoitettu; mitä tavoitellaan mitä tehdään tavoitteiden saavuttamiseksi mitä tuloksia saadaan

Lisätiedot

Hankehallinnointikoulutus

Hankehallinnointikoulutus Hankehallinnointikoulutus Kankaanpää 16.4.2010 Maija Saari EU-koordinaattori Yleiset edellytykset, VN asetus Menojen tulee olla: - hankkeen toteuttamisen kannalta tarpeellisia - määrältään kohtuullisia

Lisätiedot

Hanke- ja yritystukien toimeenpano Yksinkertaistetut kustannusmallit Mieslahti

Hanke- ja yritystukien toimeenpano Yksinkertaistetut kustannusmallit Mieslahti Hanke- ja yritystukien toimeenpano 2014-2020 Yksinkertaistetut kustannusmallit Mieslahti 10.02.2015 Sivu 1 9.2.2015 Yksinkertaistetut kustannusmallit Tavoitteena on, että ohjelmakaudella 2014-2020 käytetään

Lisätiedot

2. TUETTAVA TOIMENPIDE 2.1 Nimi 2.2 Diaarinumero 2.3 Numero

2. TUETTAVA TOIMENPIDE 2.1 Nimi 2.2 Diaarinumero 2.3 Numero Työ- ja elinkeinokeskus 1(6) MAKSUHAKEMUS YRITYKSEN INVESTOINTITUKI Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007-2013 ROOPAN YHTEISÖ Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi

Lisätiedot

EAKR-RAHOITUKSEN HAKU 12.2.2016 MENNESSÄ

EAKR-RAHOITUKSEN HAKU 12.2.2016 MENNESSÄ EAKR-RAHOITUKSEN HAKU 12.2.2016 MENNESSÄ Pirkanmaan liitossa on haettavana tukea Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelman toimintalinjojen 1 ja 2 mukaisille hankkeille. Rahoitettavaksi

Lisätiedot

MÄÄRÄYS MAASEUTUVIRASTON MÄÄRÄYS KEHITTÄMISHANKETUEN JA YLEIS- HYÖDYLLISEN INVESTOINTIHANKETUEN HAKEMISESTA JA TUKIHAKE- MUSLOMAKKEESTA

MÄÄRÄYS MAASEUTUVIRASTON MÄÄRÄYS KEHITTÄMISHANKETUEN JA YLEIS- HYÖDYLLISEN INVESTOINTIHANKETUEN HAKEMISESTA JA TUKIHAKE- MUSLOMAKKEESTA MÄÄRÄYS Pvm. 17.6.2015 Dnro 1272/54/2015 Maaseutuviraston määräyskokoelma nro 58/15 Kumotaan Määräys Nro 33/15, Dnro 969/54/2015 Valtuutussäännökset: Laki (28/2014) 13 3. mom., 35 6. mom. 36 5. mom., 38

Lisätiedot

RAHOITUSHAKEMUS. HUOM! Hakemus tulee täyttää suomeksi tai ruotsiksi. Lue täyttöohjeet ennen lomakkeen täyttämistä! Maakunta

RAHOITUSHAKEMUS. HUOM! Hakemus tulee täyttää suomeksi tai ruotsiksi. Lue täyttöohjeet ennen lomakkeen täyttämistä! Maakunta 1(6) RAHOITUSHAKEMUS Kansallinen maakunnan kehittämisraha Alueellinen koheesio- ja kilpailukykyohjelma (KOKO) Osaamiskeskusohjelma HUOM! Hakemus tulee täyttää suomeksi tai ruotsiksi. Lue täyttöohjeet ennen

Lisätiedot

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA Euroopan parlamentti 2014-2019 Konsolidoitu lainsäädäntöasiakirja 13.6.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0384 ***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 13. kesäkuuta 2017 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä Rahoituksen hakeminen mikä muuttuu

Kestävää kasvua ja työtä Rahoituksen hakeminen mikä muuttuu Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Rahoituksen hakeminen mikä muuttuu Iisalmi 18.3.2014 Varkaus 19.3.2014 Kuopio 27.3.2014 Sisältö: Sähköinen asiointi Hakuprosessi EURA 2014 Ennakko, luontoissuoritukset

Lisätiedot

ESR-rahoitus OKM:n valtakunnallisten toimenpidekokonaisuuksien toteutuksessa. Henri Helander

ESR-rahoitus OKM:n valtakunnallisten toimenpidekokonaisuuksien toteutuksessa. Henri Helander ESR-rahoitus OKM:n valtakunnallisten toimenpidekokonaisuuksien toteutuksessa Henri Helander 26.8.2014 1 27.8.2014 Rakennerahasto-ohjelman valtakunnallinen toiminta Tavoitteena erityinen lisäarvo sektoripolitiikoiden

Lisätiedot

ESR-rahoitus OKM:n valtakunnallisten toimenpidekokonaisuuksien toteutuksessa. Henri Helander

ESR-rahoitus OKM:n valtakunnallisten toimenpidekokonaisuuksien toteutuksessa. Henri Helander ESR-rahoitus OKM:n valtakunnallisten toimenpidekokonaisuuksien toteutuksessa Henri Helander 18.6.2014 1 29.8.2014 Ohjelmakauden 2014 2020 käynnistyminen Valtakunnallisten toimenpidekokonaisuuksien hankehaut

Lisätiedot

Yleisten apurahojen hakuohjeet

Yleisten apurahojen hakuohjeet Yleisten apurahojen hakuohjeet 1) Mihin tarkoitukseen rahasto jakaa yleisiä apurahoja? Erilaisia hankkeita tukemalla rahasto haluaa lisätä Suomen ja Norjan välisiä kontakteja sekä lisätä molempien maiden

Lisätiedot

Hankkeiden valintamenetelmät ja perusteet

Hankkeiden valintamenetelmät ja perusteet 1 (8) Hankkeiden valintamenetelmät ja perusteet Interreg Nord 2014-2020 2 (8) 1. Johdanto Seurantakomitean tehtävänä on hyväksyä hankkeiden valinnassa käytetyt valintaperusteet asetuksen (EU) nro 1303/2013,

Lisätiedot

TEEMAHANKKEIDEN VERKOSTOITUMISTILAISUUS

TEEMAHANKKEIDEN VERKOSTOITUMISTILAISUUS TEEMAHANKKEIDEN VERKOSTOITUMISTILAISUUS 17.1.-20.1.2011, Helsinki Vinkkejä jatkotyöskentelyyn Petri Veijalainen VARSINAINEN HAKUAIKA Varsinainen hakuaika päättyy 16.2.2011 klo 15 Hakemus laadittu internetissä

Lisätiedot

Botnia-Atlantica

Botnia-Atlantica Botnia-Atlantica 2014-2020 Norja: Ruotsi: Suomi: Nordland Västerbotten Västernorrland Nordanstigin kunta Keski-Pohjanmaa Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Rahoitustaulukko (EUR) Toimintalinjat EU 60 % Kansallinen

Lisätiedot

Pikaopas Maksatushakemus

Pikaopas Maksatushakemus Pikaopas Maksatushakemus Versio 2016-11-16 Pikaopas Maksatushakemus Johtava tuensaaja laatii maksatushakemuksen sähköisessä Min ansökan-palvelussa. Ennen aloittamista Täyttääksesi maksatushakemuksen tarvitset:

Lisätiedot

TUKISOPIMUS KAAKKOIS-SUOMI - VENÄJÄ CBC

TUKISOPIMUS KAAKKOIS-SUOMI - VENÄJÄ CBC TUKISOPIMUS KAAKKOIS-SUOMI - VENÄJÄ CBC 2014 2020 Tukisopimuksen tunnusnumero Hankkeen nimi Hankkeen lyhenne Sopimuksen osapuolia ovat Kaakkois-Suomi Venäjä

Lisätiedot

Tietovisa hankkeen taloushallinnosta

Tietovisa hankkeen taloushallinnosta Tietovisa hankkeen taloushallinnosta. Seuraavat diat sisältävät kysymyksiä hankkeen kirjanpidosta, vaihtokurssista ja hankekustannusten tukikelpoisuudesta Hyödynnä kokemustasi tai mututuntumaa valitessasi

Lisätiedot

Ideasta suunnitelmaksi

Ideasta suunnitelmaksi Ideasta suunnitelmaksi Lainsäädäntö ja ohjelma-asiakirja Laki eräiden työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan ohjelmien ja hankkeiden rahoittamisesta 1652/2009 Valtioneuvoston asetus eräiden työ- ja

Lisätiedot

Hankesuunnitelma (Hyrrä-palvelun mukainen hankesuunnitelma, jonka hakija kirjaa hyrrään)

Hankesuunnitelma (Hyrrä-palvelun mukainen hankesuunnitelma, jonka hakija kirjaa hyrrään) Luethan ensin hakemuksen täyttöohjeet. Huom! Hyrrä toimii parhaiten Mozilla Firefox selaimella varmista, että selaimen oikeassa yläkulmassa olevasta pudotusvalikosta, kohdasta uusi yksityinen ikkuna selain

Lisätiedot

Maksatus Lump sum -hankkeissa

Maksatus Lump sum -hankkeissa Maksatus Lump sum -hankkeissa Uudenmaan ELY-keskuksen Lump sum -koulutus 28.5.2013 Mikael Posti Uudenmaan ELY-keskus Maksatushakemus 1 Maksatushakemukset EURA:ssa rahoituspäätöksen mukaisessa aikataulussa

Lisätiedot

Maaseuturahaston hankkeiden toteuttaminen ELY-keskuksesta rahoitettujen kehittämishankkeiden toteuttajille

Maaseuturahaston hankkeiden toteuttaminen ELY-keskuksesta rahoitettujen kehittämishankkeiden toteuttajille Maaseuturahaston hankkeiden toteuttaminen ELY-keskuksesta rahoitettujen kehittämishankkeiden toteuttajille Kukka Kukkonen ja Pirjo Onkalo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Päivitetty 2.2.2017 Sivu 1 3.2.2017

Lisätiedot

Maksatushakemus. Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma. Viranomaisen merkintöjä. 1 Käsittelevä viranomainen

Maksatushakemus. Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma. Viranomaisen merkintöjä. 1 Käsittelevä viranomainen 1 (3) Maksatushakemus Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Viranomaisen merkintöjä Saapumispäivämäärä Käsittelijä Hankekoodi Tila Keskeneräinen Diaarinumero EURA 2014/3384/09

Lisätiedot

toteutuneet kustannukset

toteutuneet kustannukset ESR-PROJEKTIN MAKSATUSHAKEMUS- JA RAHOITUSSEURANTALOMAKE Ohjelmakausi 2007-2013 Viranomaisen merkintöjä Saapumispvm Diaarinumero Käsittelijä Puhelinnumero Projektikoodi S11800 Tunniste S11800.0000 Tila

Lisätiedot

Tietoisku maksatushakemuksista

Tietoisku maksatushakemuksista Tietoisku maksatushakemuksista Sisäasioiden rahastot Sonja Lyytikäinen 8.6.2017 Miksi raportoidaan? Hankkeen seuranta niin rahoittajan kuin tuen saajankin näkökulmasta Rahoituksen käyttäminen tukipäätöksen

Lisätiedot

Maaseutuohjelma Uusimaa Hankehallinnointikoulutus

Maaseutuohjelma Uusimaa Hankehallinnointikoulutus Maaseutuohjelma 2014 2020 Uusimaa Hankehallinnointikoulutus 15.1.2018 Kustannukset, kustannusmallit ja kustannusten tukikelpoisuus Juha Mäkinen Uudenmaan ELY-keskus Sivu 1 Esityksessä mm. Kilpailutus /

Lisätiedot

MAKSATUSPROSESSIKOULUTUS ESR-HANKETOIMIJOILLE

MAKSATUSPROSESSIKOULUTUS ESR-HANKETOIMIJOILLE Tuija Nikkari Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus MAKSATUSPROSESSIKOULUTUS ESR-HANKETOIMIJOILLE Seinäjoki 24.5.2011 Rahoituspäätös ja projektisuunnitelma Rahoituspäätös sisältää päätösasiakirjan

Lisätiedot

ALUEELLISET INNOVAATIOT JA KOKEILUT (AIKO) Rahoitushakemus

ALUEELLISET INNOVAATIOT JA KOKEILUT (AIKO) Rahoitushakemus ALUEELLISET INNOVAATIOT JA KOKEILUT (AIKO) Rahoitushakemus Hakemus on Uusi Muutoshakemus, mihin Korjaus/täydennys edelliseen hakemukseen Etelä-Savon maakuntaliitto täyttää Saapunut Dnro 1. HANKE Hankkeen

Lisätiedot

Rakennerahastohankkeiden toteutus ohjelmakaudella 2014-20 Sähköiset palvelut ja yksinkertaistetut kustannusmallit

Rakennerahastohankkeiden toteutus ohjelmakaudella 2014-20 Sähköiset palvelut ja yksinkertaistetut kustannusmallit Rakennerahastohankkeiden toteutus ohjelmakaudella 2014-20 Sähköiset palvelut ja yksinkertaistetut kustannusmallit Jenni Hyvärinen TEM/ALUE/Rakennerahastot Huom! Tässä esityksessä käsiteltäviin asioihin

Lisätiedot

EUSA-järjestelmän ohje maksatushakemuksille

EUSA-järjestelmän ohje maksatushakemuksille EUSA-järjestelmän ohje maksatushakemuksille 0 Sisällys Maksatushakemuksien täyttäminen sähköisessä järjestelmässä... 2 Ennakkomaksatushakemus... 2 Välimaksatushakemus... 3 Välimaksatushakemus operatiivinen

Lisätiedot

Tukikelpoisuus ja kustannukset flat rate hankkeissa. EAKR-hankkeiden starttikoulutus ja

Tukikelpoisuus ja kustannukset flat rate hankkeissa. EAKR-hankkeiden starttikoulutus ja Tukikelpoisuus ja kustannukset flat rate hankkeissa EAKR-hankkeiden starttikoulutus 2.10. ja 4.10.2018 Tukikelpoisia, hyväksyttävät kustannukset ovat: Rakennerahasto-ohjelman mukaisia Hyväksytyn rahoituspäätöksen

Lisätiedot

Tuen hakemiseksi. Postitoimipaikka. Pankkiyhteys. Yhteyshenkilön puhelin. EI KYLLÄ (Täytä kohta 4.2)

Tuen hakemiseksi. Postitoimipaikka. Pankkiyhteys. Yhteyshenkilön puhelin. EI KYLLÄ (Täytä kohta 4.2) Tuen hakemiseksi RAHOITUSHAKEMUS UUSI HAKEMUS JATKOHAKEMUS ALUEELLISET INNOVAATIOT JA KOKEILUT (AIKO) -RAHASTA: Ennakoitu rakennemuutos Lappeenranta - Imatra -kasvusopimus ETELÄ-KARJALAN KEHITTÄMISRAHASTOSTA

Lisätiedot

Yksinkertaistetut kustannusmallit

Yksinkertaistetut kustannusmallit Yksinkertaistetut kustannusmallit Rahoitusinfo Noormarkun klubi 12.2.2015 Satakunnan ELY-keskus, Maaseutuyksikkö, Raija Wessman 2.2.2015 1 Yksinkertaistetut kustannusmallit Käytetään ohjelmakaudella 2014-2020

Lisätiedot

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö. Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Tiedotustilaisuus 7.5.2015, Opetushallitus

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö. Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Tiedotustilaisuus 7.5.2015, Opetushallitus Valtionavustuksen asianmukainen käyttö Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Tiedotustilaisuus 7.5.2015, Opetushallitus Valtionavustuslaki (688/2001) Valtionavustuslaki on yleislaki, jossa säädetään niistä

Lisätiedot

Erasmus intensiivikurssit Budjetin laatiminen ja taloussääntöjä. 31.1.2012 Riikka Koivusalo

Erasmus intensiivikurssit Budjetin laatiminen ja taloussääntöjä. 31.1.2012 Riikka Koivusalo Erasmus intensiivikurssit Budjetin laatiminen ja taloussääntöjä 31.1.2012 Riikka Koivusalo Yleistä Kelpoiset kulut Ei-kelpoiset kulut Kululuokat Järjestelykustannukset Matkakustannukset Asumis- ja oleskelukustannukset

Lisätiedot

EUROOPPA-PÄIVÄ

EUROOPPA-PÄIVÄ EUROOPPA-PÄIVÄ EUROOPAN SOSIAALIRAHASTON (ESR) RAHOITUS Euroopan Sosiaalirahaston rahoitus Millainen hanke voi saada rahoitusta Kuka voi hakea rahoitusta Miten ja milloin haen rahoitusta ESR-osarahoitetun

Lisätiedot

Valtionavustuspäätös, avustuksen käyttö ja raportointi. Ohjeistus on suuntaa-antava. Tarkista tulkinta ollessasi epävarma valtiovarainministeriöstä.

Valtionavustuspäätös, avustuksen käyttö ja raportointi. Ohjeistus on suuntaa-antava. Tarkista tulkinta ollessasi epävarma valtiovarainministeriöstä. Valtionavustuspäätös, avustuksen käyttö ja raportointi Ohjeistus on suuntaa-antava. Tarkista tulkinta ollessasi epävarma valtiovarainministeriöstä. Valtionavustuspäätös Valtiovarainministeriö tekee kirjallisen

Lisätiedot

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö Jaana Airaksinen, asiantuntija Valtionavustuksen asianmukainen käyttö Opetustoimen henkilöstökoulutus vuonna 2014 tiedotustilaisuus 1.11.2013, Opetushallitus Valtionavustuslaki (688/2001) Valtionavustuslaki

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma Hankehakemus Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Viranomaisen logo Hankehakemuksia voi jättää pelkästään sähköisesti EURA 2014 -järjestelmässä, joka avautuu hakijoille toukokuun

Lisätiedot

Arktisissa olosuhteissa tapahtuvan erikoisterästen hitsauksen tuottavuuden ja laadun kehittäminen

Arktisissa olosuhteissa tapahtuvan erikoisterästen hitsauksen tuottavuuden ja laadun kehittäminen EAKR VALINTAESITYS Hankkeen perustiedot Kysymys Vastaus Hankkeen diaarinumero 4314/31/14 Hakemuksen saapumispvm 31.10.2014 Hakijan virallinen nimi Lapin ammattikorkeakoulu Oy Hankkeen julkinen nimi Alkamispäivämäärä

Lisätiedot

12.12.2013, Pori. EU-koordinaattori Marja-Leena Kymäläinen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Taloustarkastaja Heli Tyyskänen, Varsinais-Suomen liitto

12.12.2013, Pori. EU-koordinaattori Marja-Leena Kymäläinen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Taloustarkastaja Heli Tyyskänen, Varsinais-Suomen liitto Maksatuksen ajankohtaiskatsaus Ohjelmakausi 2007-2013: 2013 Onko vielä jotain opittavaa? 12.12.2013, Pori EU-koordinaattori Marja-Leena Kymäläinen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Taloustarkastaja Heli Tyyskänen,

Lisätiedot

Messuavustukset Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta

Messuavustukset Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Messuavustukset Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Rahoitusehdot: Yritysten de minimis -avustus 5.5.2017 DM 1817791 v.2 Copyright Tekes Mitä asioita otettava huomioon heti projektin alussa

Lisätiedot

Rahoitushakemuksen täyttöohje

Rahoitushakemuksen täyttöohje Rahoitushakemuksen täyttöohje 1 Hankkeen nimi Kannattaa pyrkiä lyhyeen ja ytimekkääseen nimeen. Tarvittaessa keksittävä hankkeelle lyhenne. Viranomainen, jolle hanke-esitys osoitetaan Alla on lueteltu

Lisätiedot

ESR-PROJEKTIN MAKSATUSHAKEMUS- JA RAHOITUSSEURANTALOMAKE

ESR-PROJEKTIN MAKSATUSHAKEMUS- JA RAHOITUSSEURANTALOMAKE ESR-PROJEKTIN MAKSATUSHAKEMUS- JA RAHOITUSSEURANTALOMAKE Ohjelmakausi 2007-2013 Viranomaisen merkintöjä Saapumispvm Diaarinumero Käsittelijä Puhelinnumero Projektikoodi S11800 Tunniste S11800.0000 Tila

Lisätiedot

Työllisyyspoliittinen avustus Lapin TE-toimisto

Työllisyyspoliittinen avustus Lapin TE-toimisto Työllisyyspoliittinen avustus 1 Työllisyyspoliittisen avustuksen tarkoitus Työttömien työnhakijoiden työllistymisen edistäminen * parannetaan yleisiä työmarkkinavalmiuksia ja ammatillista osaamista Erityisesti

Lisätiedot

EAKR VALINTAESITYS. Hankkeen perustiedot Kysymys. Vastaus Hankkeen diaarinumero 3532/31/14 Hakemuksen saapumispvm 30.10.2014

EAKR VALINTAESITYS. Hankkeen perustiedot Kysymys. Vastaus Hankkeen diaarinumero 3532/31/14 Hakemuksen saapumispvm 30.10.2014 EAKR VALINTAESITYS Hankkeen perustiedot Kysymys Vastaus Hankkeen diaarinumero 3532/31/14 Hakemuksen saapumispvm 30.10.2014 Hakijan virallinen nimi Lapin ammattikorkeakoulu oy Hankkeen julkinen nimi 3D

Lisätiedot

Muutokset yritysten rahoituksen kustannusmallissa ja tarkastusraporttipohjassa ja DM

Muutokset yritysten rahoituksen kustannusmallissa ja tarkastusraporttipohjassa ja DM Muutokset yritysten rahoituksen kustannusmallissa ja tarkastusraporttipohjassa 9.9. ja 16.9.2014 DM 1321497 Yksinkertaisen kustannusarvion (flat rate) kokeilu Tekesin rahoittamissa hankkeissa Kokeiluun

Lisätiedot

MÄÄRÄYS MAASEUTUVIRASTON MÄÄRÄYS KEHITTÄMISHANKETUEN HAKEMISESTA JA TUKIHAKEMUSLOMAKKEESTA

MÄÄRÄYS MAASEUTUVIRASTON MÄÄRÄYS KEHITTÄMISHANKETUEN HAKEMISESTA JA TUKIHAKEMUSLOMAKKEESTA MÄÄRÄYS Pvm. 29.4.2015 Dnro 969/54/2015 Maaseutuviraston määräyskokoelma nro 33/15 Kumotaan Määräys Nro 11/15, Dnro 307/54/2015 Valtuutussäännökset: Laki (28/2014) 13 3. mom., 35 6. mom. 36 5. mom., 38

Lisätiedot

Maatalouden investointitukien maksatus

Maatalouden investointitukien maksatus Maatalouden investointitukien maksatus 21.4.2015 1 Miten saada myönnetty investointituki maksuun? Hyrrän kautta Maksua ja nostolupaa on mahdollista hakea myös lomakkeella Tuki maksetaan/lainaa myönnetään

Lisätiedot

Tuen myöntäminen rakennerahastohankkeissa - rahoituspäätökset EURA 2007 järjestelmässä. Ylitarkastaja Jenni Hyvärinen TEM/AKY/RAHA

Tuen myöntäminen rakennerahastohankkeissa - rahoituspäätökset EURA 2007 järjestelmässä. Ylitarkastaja Jenni Hyvärinen TEM/AKY/RAHA Tuen myöntäminen rakennerahastohankkeissa - rahoituspäätökset EURA 2007 järjestelmässä Ylitarkastaja Jenni Hyvärinen TEM/AKY/RAHA EURA 2007 järjestelmän rahoituspäätösmallit 2010 ESR:ssa käytössä seuraavat

Lisätiedot

Työllisyyspoliittinen avustus Hankkeiden julkinen haku 2015

Työllisyyspoliittinen avustus Hankkeiden julkinen haku 2015 Työllisyyspoliittinen avustus Hankkeiden julkinen haku 2015 Välityömarkkina- ja yritysyhteistyöseminaari 11.2.2015 Palveluesimies Virpi Niemi Työllisyyspoliittisen avustuksen tarkoitus Työttömien työnhakijoiden

Lisätiedot

Kirjanpito ja kustannukset. Jarmo Heikkilä

Kirjanpito ja kustannukset. Jarmo Heikkilä Kirjanpito ja kustannukset Jarmo Heikkilä Kirjanpito Kirjanpitoon hankkeelle oma kustannuspaikka tai tili Kirjanpito on järjestettävä osaksi tuensaajan kirjanpitoa Tuettavan toimepiteen kirjanpito tulee

Lisätiedot

Mikä muuttui maaseuturahaston maksatuksessa? vs

Mikä muuttui maaseuturahaston maksatuksessa? vs Mikä muuttui maaseuturahaston maksatuksessa? 2014-2020 vs. 2007-2013 Maksua haetaan sähköisesti ja käsittely tapahtuu sähköisesti (paperillakin voi hakea, mutta ei mielellään) Hakijalle lähtee ilmoitus

Lisätiedot

Maksatus Lump sum -hankkeissa. Aila Jumppanen

Maksatus Lump sum -hankkeissa. Aila Jumppanen Maksatus Lump sum -hankkeissa Aila Jumppanen Maksatushakemus 1 Maksatushakemukset ja seurantaraportit tehdään EURA:ssa hankepäätöksen mukaisessa aikataulussa. Maksatuskaudet 1-2 ja palautuspäivät on mainittu

Lisätiedot