Muutokset IAAF:n kilpailusääntöihin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Muutokset IAAF:n kilpailusääntöihin 1.1.2010"

Transkriptio

1 / KW Muutokset IAAF:n kilpailusääntöihin (IAAF Competition Rules ) Käännökset ja kommentit / Kari Wauhkonen Palautteet ja lisäkysymykset: puh: , fax: kari.wauhkonen@sul.fi Perinteiseen tapaan IAAF julkaisi taas uuden kv. sääntökirjan, johon päivitettiin kaikki Berliinin kongressissa tehdyt sääntömuutokset. Kirja on englanninkielinen ja kantaa nimeä IAAF Competition Rules Se on myös julkaistu IAAF:n kotisivuilla ( Sääntökirja löytyy kulkemalla reittiä: Competition - Technical Area. SUL:n sivuilla olevasta kansainvälisten linkkien listasta löytyy myös suora linkki oikeaan paikkaan. Dokumentin avaaminen edellyttää, että tietokoneessa on asennettuna Acrobat Reader -ilmaisohjelma. IAAF:n kongressi hyväksyi varsin suuren määrän muutoksia, joskin isojen muutosten lukumäärä on normaaliin tapaan melko rajallinen; niistä tällä kertaa ylivertaisena ykkösenä uusi lähtösääntö. Tähän yhteenvetoon on koottu lähinnä vain ne muutokset, joilla on käytännön merkitystä urheilijoille sekä kilpailujen järjestäjille, toimitsijoille ja tuomareille heidän työskentelyssään. Asiasta syvemmin kiinnostuneet voivat uutta suomenkielistä sääntökirjaa odotellessaan tutustua yllä mainittuun IAAF:n alkuperäiskirjaan. Siellä kaikki muuttuneet kohdat on merkitty sivun reunalla olevalla kaksinkertaisella pystyviivalla. Edellinen suomenkielinen sääntökirjamme julkaistiin neljä vuotta sitten, joten nyt tehdään kilpailusääntöihin täydellinen päivitys, joka kattaa kaikki näiden vuosien aikana tulleet sääntömuutokset sekä myös IAAF:n tekemät ns. toimitukselliset korjaukset, joiden määrä ei sekään ole aivan vähäinen. Kotimaiseen versioomme kuuluvat selittävät ja tulkitsevat kommentit tarkistetaan niin ikään vastaamaan tämän päivän tilannetta. Uusi sääntökirjamme saadaan painatuskuntoon ja markkinoille vuoden 2010 alkupuolella. Tämän yhteenvetoartikkelin tekstit on rakennettu siten, että ensin on hakasuluissa asian mahdollinen tausta, sen jälkeen varsinainen uusi sääntöteksti tai sen vapaamuotoinen selitys. Perässä voi olla vielä kursiivilla kirjoitettu kääntäjän kommentti.

2 2 ****** Voimassa lähtien! ****** Huomaa, että tässä yhteenvedossa käytetyt sääntöjen alanumerot viittaavat uuden sääntökirjan numerointiin (jossa on joitakin muutoksia aiempaan nähden)! Sääntö 100: Yleistä kilpailuista [ Sääntökirja on vuosikaudet tarjonnut varsin yksiselitteiset ohjeet kilpailuissa olevien lajien rakenteesta ja läpiviennistä; ns. mestaruuskilpailumalli. Euroopan Cup in myötä kuvaan astui kenttälajien neljän suorituskierroksen malli, ja vuonna 2009 Cup in seuraaja, Euroopan joukkuemestaruuskilpailu, toi markkinoille koko joukon uusia toimintatapoja, joiden onnistuneisuusaste tosin vaihteli. Koska myös TVmaailma on toivonut uudistuksia, päätti IAAF sallia varsin vapaan ideoinnin ja kirjoitti säännön hyvin avoimeen muotoon. ] Uusi teksti vapaasti käännettynä: MM-kisoja ja olympiakisoja lukuun ottamatta kilpailujen lajeja voidaan järjestää myös perussäännöistä poikkeavilla tavoilla, kuitenkin niin, etteivät kilpailijat saa laajempia oikeuksia kuin mitä lajien perussäännöt sallivat. (Siis esim. seitsemän kierroksen pituushyppy tai korkeushyppääjän neljä yritystä samasta korkeudesta ovat kiellettyjä.) Poikkeavien tapojen sallimisesta päättää se liitto, jonka alaisesta kilpailusta on kysymys. Kommentti 1: Suomessa poikkeamista päättää SUL:n kilpailuvaliokunta, jolta lupa kokeiluihin tulee pyytää etukäteen, jotta kilpailun tulokset olisivat tilastokelpoisia. Hyväksi osoittautuneille malleille voidaan myös myöntää jatkuva käyttölupa tietyn tyyppisissä kilpailuissa. Kilpailuvaliokunta asetti kokouksessaan seuraavat kansalliset rajaukset poikkeaville lajirakenteille: 1) Ne eivät saa sisältää urheilijaa nöyryyttäviä piirteitä; 2) Ne eivät saa lisätä loukkaantumisriskiä lajin aikana; 3) Urheilijan sääntöjen mukaisesti etenevää kilpailusuoritusta ei koskaan saa keskeyttää muuta kuin ulkoisen vaaran uhatessa (esim. sektorin ulkopuolelle urheilijaa kohti lentävä heittoväline). Kommentti 2: Kun uusi suomenkielinen sääntökirja valmistuu, huomiosi saattaa kiintyä siihen, että eräitä tuttuja sääntökohtia, kuten huomautus (Note 1) hyppy/heittojärjestyksen kääntämisestä kolmelle viimeiselle kierrokselle, on jätetty pois! Tämä johtuu siitä, että uusittu sääntö 100 sallii nyt vapaasti suunnitellut järjestelyt. (Vanhan säännön käyttäminen on luonnollisesti järjestelyjen lähtökohta kansallisessa toiminnassa edelleenkin.)

3 3 Sääntö 127.4; Huom. 2: Juoksujen ja kävelyjen valvojat [ Nähdessään sääntörikkomuksen tehneen kilpailijan tai joukkueen hieman myöhemmin keskeyttävän kilpailunsa valvojat ovat usein tulkinneet ongelman poistuneen luonnollista tietä ja jättäneet raportin tekemisen mielestään tarpeettomana. ] Uusi teksti antaa ohjeistuksen seuraavasti: Valvojan on ilmoitettava lajin johtajalle havaitsemastaan sääntörikkomuksesta, vaikka kilpailija tai joukkue olisi tapauksen jälkeen keskeyttänyt. Kommentti: Asiat käsitellään ja kirjataan siinä järjestyksessä kuin ne tapahtuivat. Jos juoksija astui kaarteessa sisemmän rataviivan päälle ja vähän sen jälkeen keskeytti, tulosluetteloon merkitään DQ (eikä siis DNF) Sääntö 144.1: Väliaikojen ilmoittaminen kilpailualueen sisältä [ Väliaikojen huutelua (omille valmennettaville) kilpailualueen sisältä on lähdetty suitsimaan ja sääntöä on tarkennettu seuraavasti. ] Teksti vapaasti käännettynä: Lupia väliaikojen ilmoittamiseen kilpailualueen sisältä juoksujen johtajan tulee antaa VAIN sellaisessa tapauksessa, kun kentällä ei ole yhtään digitaalista ajan näyttöä, josta kilpailijat itse näkisivät juoksevan ajan. Tällöin on huolehdittava siitä, että väliajat ilmoitetaan kaikille kilpailijoille! Kommentti: Ei kommenttia; teksti puhuu puolestaan Sääntö 146.4(b): Suulliset protestit kenttälajeissa [ Pituussuuntaisissa kenttälajeissa astui jo voimaan sääntö, jonka mukaan lajinjohtaja saattoi laskea kilpailijan (yhdeksäntenä urheilijana) suullisen protestin jälkeen protestin alaisena lajin kolmelle viimeiselle kierrokselle. Nyt sääntöä laajennettiin korkeussuuntaisiin lajeihin ] Uusi sääntö lupaa seuraavaa: Korkeudessa tai seipäässä lajinjohtaja voi suullisen protestin jälkeen harkintansa mukaan antaa hyppääjän jatkaa kilpailua seuraavassa korkeudessa

4 4 protestin alaisena. Hyppääjän suoritukset muuttuvat laillisiksi, jos hänen puolestaan tehty protesti menee tuomarineuvostossa läpi (tai jos lajinjohtaja itse muuttaa mielensä). Kommentti: Nyt kaikki kenttälajit ovat samalla viivalla siinä mielessä, että punaista lippua vastaan tehtävä suullinen protesti on mahdollinen. Käytännössä asian hoitaminen korkeussuuntaisissa lajeissa saattaa kuitenkin osoittautua hankalammaksi kuin pituussuuntaisissa lajeissa, joten lajinjohtajan kannattaa tarkkaan harkita voisiko hän tehdä selvän päätöksen puoleen tai toiseen tarvitsematta turvautua protestin alaisena hyppyyttämiseen Sääntö Protestimaksu [ Sääntö ei ole muuttunut minnekään. Kansainvälinen protestimaksu on edelleen 100 USD. Nyt kun julkaistaan uusi suomenkielinen sääntökirja, siinä on huomautuksella kerrottava kansallisen maksun suuruus, oli se sitten muuttunut tai ei. ] Samana pysynyt huomautus: Kansallisissa kilpailuissa, SM-kilpailut mukaan lukien, protestimaksu on 25 euroa. Kommentti: Maaotteluissa ja pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa ei maksun suuruudelle ole mitään sääntöä, mutta varsin tavallinen ratkaisu on ollut 50 euroa Sääntö 162.5: Metelöinti ja hidastelu lähdöissä [ Aiheeton lähdön keskeyttäminen käden nostamisella saatiin käytösvaroitusten piiriin jo vuoden 2008 alusta, mutta hidastelu lähettäjän komentojen noudattamisessa sekä muiden kilpailijoiden häirintä esim. metelöimällä jäivät edelleen vilppilähdöiksi, jos lähettäjä päätti niistä rangaista. Monet näkivät kuitenkin logiikan siinä ontuvan ja nyt kongressi päätti rinnastaa nämä rikkeet käytösvirheisiin. ] Jos kilpailija lähdön yhteydessä hidastelee tai metelöi lähettäjän mielestä liikaa, hänen tulee keskeyttää lähtöprosessi. Tällöin lähtöjä valvova juoksujen johtaja, eli ns. Start Referee, voi (harkintansa mukaan) antaa kyseiselle kilpailijalle käytösvaroituksen, tai hylätä kilpailijan, jos varoitus oli jo toinen lajiaan. Kommentti: Tämä muutos palauttaa vilppilähtökäsitteen luonnollisille juurilleen. Vilppilähtö on sitä, että kilpailija lähtee liikkeelle (tai esim. nykäisee) liian aikaisin!

5 Sääntö 162.7: Lähtöjen nollatoleranssi [ Lähtösäännöt pysyivät kymmeniä vuosia muuttumattomina, kunnes sitten alkoi tapahtua. Ensin siirryttiin yhden sallitun vilpin systeemiin tavanomaisissa lajeissa, ja samalla moniottelijoilta vähennettiin yksi henkilökohtainen vilppimahdollisuus pois. Yhden vilpin systeemi ei ole ollut mitenkään erityisen huono, mutta pikajuoksuihin ilmaantui kuitenkin liian monia juoksijoita, jotka ottivat sallittuja ensimmäisiä vilppejä lähes ammattimaisesti. Nollatoleranssi oli aivan vakavasti ehdolla jo kaksi vuotta sitten, mutta läpimurto tapahtui nyt Berliinin kongressissa. ] Moniotteluja lukuun ottamatta kilpailija, joka ottaa vilppilähdön, joutuu heti hylätyksi. Moniotteluissa siirrytään yhden sallitun vilpin systeemiin, jossa kunkin erän ensimmäinen vilppilähtö aiheuttaa vain varoituksen, mutta kaikki myöhemmät vilpit johtavat hylkäämisiin. Kommentti: Historia on osoittanut, että mikään vilppilähtösääntö ei ole nauttinut jakamatonta hyväksyntää. Sitä on turha odottaa uudellekaan säännölle. Kesällä 2009 saatiin kuitenkin jopa odottamattoman hyviä kokemuksia urheilijoiden sopeutumiskyvystä, kun Euroopan joukkuemestaruuskilpailujen ylimmissä liigoissa vilppilähdöt tipahtivat nollaan, ja kuitenkin lähdöt yleisesti ottaen olivat laadultaan varsin normaaleja. Kansallisella tasollamme uudet säännöt koskevat 14-sarjalaisia ja sitä vanhempia. Lasten sääntöihin ei sen sijaan ole suunniteilla muutoksia! Sääntö 167: Tasatilanteet juoksun tai kävelyn voitosta Uusi sääntö vapaamuotoisesti: Jos juoksussa tai kävelyssä on ensimmäistä sijaa koskeva (ratkaisematon) tasatilanne, se jää voimaan, eli voitto jaetaan. Kommentti: Jos maalikameratuomarit (tai maalituomarit) eivät ole löytäneet eroa ensimmäisestä sijasta kamppailevien urheilijoiden kesken, on juoksujen johtajalla ollut valtuudet päättää järjestetäänkö uusinta vai ei. Useimmissa tilanteissa uusinnan järjestäminen on ollut käytännössä mahdotonta, ja mahdollisissakin tilanteissa se on mieluummin jätetty järjestämästä. On varmaan selkeämpää todeta, että uusintoja ei etenemislajeissa järjestetä! Maalikameroiden erottelukyvyn jatkuvasti parantuessa sitä paitsi yhä useammin se pienikin ero pystytään löytämään.

6 Sääntö : Tasatilanteet kenttälajien voitosta Uusi sääntö on muotoiltu seuraavasti: Korkeutta ja seivästä lukuun ottamatta, jos kenttälajissa on ratkaisematon tasatilanne ensimmäisestä sijasta, uusintaheittoja tai -hyppyjä ei käytetä, vaan tasatilanne jää voimaan ja voitto jaetaan. Kommentti: Heitoissa ja pituussuuntaisissa hypyissä tasatilanne (sisällöltään identtiset sarjat) on varsin harvinainen. Tässä on haluttu noudattaa samaa periaatetta kuin juoksujen kohdalla. Siis ei uusintoja Sääntö 181.8(c): Tasatilanteet korkeuden tai seipään voitosta [ Eikä näköjään sääntöä ilman poikkeusta. Korkeudessa ja seipäässä uusinta onkin lähtökohtainen oletusarvo. Mutta sen jälkeen asiat menevätkin hieman sekavammiksi ] (Lähtökohtaisesti) uusinta voitosta järjestetään, jollei kilpailukohtaisissa säännöissä ole sanottu toisin, tai jollei tekninen delegaatti tai lajinjohtaja (Referee) kilpailun aikana päätä toisin, tai jolleivat uusintaan osallistuvat hyppääjät yhteisesti päätä etteivät jatka hyppäämistä! Kommentti: Kongressissa hyväksytty sääntö on muotoiltu tavalla, joka varmasti jättää ilmaan joukon kysymyksiä, ja on mielenkiintoista nähdä, millaiseksi kansainvälinen käytäntö muodostuu. Kansallisella tasolla SUL:n kilpailuvaliokunta on päättänyt, että lähtökohtaisesti uusintaa ei järjestetä, paitsi SM-kilpailuissa, joissa toimitaan yllä kuvattua IAAF:n sääntökirjan muotoilua noudattaen. Siellä siis esimerkiksi (teknisen delegaatin valtuuksilla varustettu) tuomarineuvoston puheenjohtaja voi päättää asiasta Sääntö : Seipäiden lastoittaminen [ Seipään alapään suojaaminen esim. halkaistun muovi- tai kumiletkun pätkällä on käytännössä katsottu hyväksyttäväksi jo vuoden 2008 alusta, mutta saatiin mukaan sääntöteksteihin vasta nyt, koska se vaati kongressin käsittelyn. ]

7 7 Uusi sääntöteksti: Seipään alapään suojana (kuoppalaatikon teräviä särmiä vastaan) voi olla teippikerroksia ja/tai muuta sopivaa materiaalia. Kommentti: Aiempi sääntöteksti ei sallinnut näitä suojauksia, josta seurasi monenlaista mielipiteiden vaihtoa. Yksiselitteinen hyväksyntä selkiytti tilanteen Sääntö 187.4(c): Tartunta-aineen levittäminen heittovälineelle [ Tartunta-aineen levittämisellä kädelle (hansikkaalle), mutta ei suoraan heittovälineelle, on pitkä perinne, mutta nyt tuli muutos, jolla on periaatteellista merkitystä, tosin rehellisesti sanoen vähemmän käytännöllistä ] Kuulantyönnössä ja kiekonheitossa urheilija saa levittää tartunta-ainetta suoraan heittovälineen pinnalle. Kommentti: Vallitsevaa tilannetta tämä ei paljoakaan muuta. Jos kilpailija ei ole erikseen levittänyt ainetta (salaa) välineelle, se on siirtynyt välineen pinnalle hänen kädestään. Näiltä välineiltä aine on suorituksen jälkeen helppo pyyhkiä pois. Moukari ei ole ongelma, mutta keihäs on, jos kilpailijat rupeavat levittämään aineita narukierteelle, josta sitä ei enää voikaan pyyhkiä pois! Keihäänheittopaikalla on tilannetta syytä seurata Sääntö : Moniottelujen uusi tuulisääntö [ Moniottelutulosten ennätyskelpoisuus on tähän asti edellyttänyt, että ainakin yksi kahdesta vaihtoehtoisesta myötätuulitilanteesta on toteutunut: kaikki myötätuulet enintään +4,0 m/s tai myötätuulien keskiarvo enintään +2,0 m/s. Nyttemmin IAAF on tullut siihen tulokseen, että hyväksymällä vain jälkimmäinen vaihtoehto on paremmin linjassa yksittäisten lajien ennätyskelpoisuuden kanssa. ] Uusi lyhentynyt sääntö: Moniottelun ME-kelpoisuus edellyttää, että tuulimittauksen alaisissa lajeissa mitattujen tuulilukemien keskiarvo on enintään +2,0 m/s. Kommentti: On syytä huomata, että jossakin osalajissa toteutunut pienikin vastatuuli auttaa heti keskiarvoa pysymään sallittujen rajojen sisällä. Niin ikään kannattaa muistaa, että pituushypystä voidaan ennätyssarjaan ottaa esim. toiseksi paras hyppy, jos sen avulla tuulten keskiarvo pysyy sallituissa rajoissa.

Tärkeimmät Sääntömuutokset. Voimassa 1.11.2013 (kansallisesti 1.1.2014)

Tärkeimmät Sääntömuutokset. Voimassa 1.11.2013 (kansallisesti 1.1.2014) Tärkeimmät Sääntömuutokset Voimassa 1.11.2013 (kansallisesti 1.1.2014) Vammaisurheilijan osallistuminen Lajinjohtaja voi tarvittaessa soveltaa sääntöjä mahdollistaakseen urheilijan osallistumisen, kuitenkin

Lisätiedot

Tärkeimmät kansainväliset sääntömuutokset vuodelle 2015

Tärkeimmät kansainväliset sääntömuutokset vuodelle 2015 SUOMEN URHEILULIITTO KILPAILU 2015 Radiokatu 20 00240 HELSINKI 13.12.2015 Tärkeimmät kansainväliset sääntömuutokset vuodelle 2015 IAAF julkaisi uuden kv. sääntökirjan 2016-2017, johon on päivitetty kaikki

Lisätiedot

Muutokset IAAF:n kilpailusääntöihin 1.1.2008

Muutokset IAAF:n kilpailusääntöihin 1.1.2008 10.12.2007 / KW Muutokset IAAF:n kilpailusääntöihin 1.1.2008 (IAAF Handbook 2008-2009) Käännökset ja kommentit / Kari Wauhkonen Palautteet ja lisäkysymykset: puh: 09-3481 2062, 0400-613 006 fax: 09-3481

Lisätiedot

Suomen Urheiluliitto Kilpailuvaliokunta. Kalevan kisat. SM-kisojen tulosrajat ulkoratakaudella 2015. Vahvistettu SUL:n kilpailuvaliokunnassa 25.2.

Suomen Urheiluliitto Kilpailuvaliokunta. Kalevan kisat. SM-kisojen tulosrajat ulkoratakaudella 2015. Vahvistettu SUL:n kilpailuvaliokunnassa 25.2. Suomen Urheiluliitto Kilpailuvaliokunta SM-kisojen tulosrajat ulkoratakaudella 2015 Vahvistettu SUL:n kilpailuvaliokunnassa 25.2.2015 Tulosrajakauden alku on 1.5.2014 Kalevan kisat SUL Kalevan kisojen

Lisätiedot

Muutokset IAAF:n kilpailusääntöihin 1.1.2012

Muutokset IAAF:n kilpailusääntöihin 1.1.2012 28.12.2011 / KW Muutokset IAAF:n kilpailusääntöihin 1.1.2012 (IAAF Competition Rules 2012-2013) Käännökset ja kommentit / Kari Wauhkonen Palautteet ja lisäkysymykset: puh: 09-3481 2062, 0400-613 006 fax:

Lisätiedot

Juoksut. Käsiajan pyöristys:

Juoksut. Käsiajan pyöristys: Juoksut 1. Kilpailijan tulee juosta pikamatkoilla omaa rataa 2. Juoksuissa lähetetään seuraavin lähetyskomennoin: 40 m 400 m PAIKOILLENNE, VALMIIT, PAM! yli 400 m juoksuissa PAIKOILLENNE, PAM! 3. Lasten

Lisätiedot

YLEISURHEILUN KANSAINVÄLISET SÄÄNNÖT

YLEISURHEILUN KANSAINVÄLISET SÄÄNNÖT International Association of Athletics Federations I A A F YLEISURHEILUN KANSAINVÄLISET SÄÄNNÖT 2014, ensimmäinen painos (Vastaa: IAAF Competition Rules 2014-2015) SUOMEN URHEILULIITTO ry Radiokatu 20,

Lisätiedot

Yhteenveto keskeisistä hiihtosäännöistä

Yhteenveto keskeisistä hiihtosäännöistä Yhteenveto keskeisistä hiihtosäännöistä Tämän yhteenvedon tarkoitus ja käyttö - Yhteenveto sisältää keskeisiä sääntöjä esimerkkeineen hiihtäjille (kilpailijan velvollisuudet) - Yhteenvedon tavoitteena

Lisätiedot

YLEISURHEILUN KANSAINVÄLISET SÄÄNNÖT

YLEISURHEILUN KANSAINVÄLISET SÄÄNNÖT International Association of Athletics Federations I A A F YLEISURHEILUN KANSAINVÄLISET SÄÄNNÖT 2010, ensimmäinen painos (Vastaa: IAAF Competition Rules 2010-2011) SUOMEN URHEILULIITTO ry Radiokatu 20,

Lisätiedot

SUOMEN URHELULIITTO ry:n HUOMIONOSOITUSSÄÄNNÖT Hyväksytty SUL hallituksen kokouksissa , ja

SUOMEN URHELULIITTO ry:n HUOMIONOSOITUSSÄÄNNÖT Hyväksytty SUL hallituksen kokouksissa , ja SUOMEN URHELULIITTO ry:n HUOMIONOSOITUSSÄÄNNÖT Hyväksytty SUL hallituksen kokouksissa 2.10.2008, 15.12.2012 ja 20.11.2015. 1 Suomen Urheiluliiton ansiomerkki, levyke, mitali ja standaari kotimaisille ja

Lisätiedot

Seuraluokittelun pistelaskuohjeet

Seuraluokittelun pistelaskuohjeet Seuraluokittelun pistelaskuohjeet JOHDANTO Seuraluokittelusäännöt uudistettiin SUL:n liittovaltuustossa 22.4.2006. Uusitut säännöt astuivat voimaan vuoden 2007 pistelaskentakauden alusta. Suomen Urheiluliiton

Lisätiedot

Suomen Urheiluliitto Vahvistettu kilpailuvaliokunnassa 2.3.2016. Kalevan kisat. SM-kisojen tulosrajat ulkoratakaudella 2016

Suomen Urheiluliitto Vahvistettu kilpailuvaliokunnassa 2.3.2016. Kalevan kisat. SM-kisojen tulosrajat ulkoratakaudella 2016 Suomen Urheiluliitto Vahvistettu kilpailuvaliokunnassa 2.3.2016 SM-kisojen tulosrajat ulkoratakaudella 2016 Tulosrajakauden alku on 1.5.2015 Kalevan kisat YLEISET SÄÄNNÖT 1. Kilpailuissa tulee noudattaa

Lisätiedot

ICR-MUUTOKSET 2014 303.1.4

ICR-MUUTOKSET 2014 303.1.4 ICR-MUUTOKSET 2014 303.1.4 Yliopistojen talvikisojen (UWG) tuomarineuvostoon kuuluvat seuraavat jäsenet: TD, joka on tuomarineuvoston puheenjohtaja (FIS nimittää) TD-assistentti (FIS-nimittää) Kilpailupäällikkö

Lisätiedot

Suomen ennätysten säännöt

Suomen ennätysten säännöt Hyväksytty SUL:n kilpailuvaliokunnassa 17.9.2014 Suomen ennätysten säännöt YLEISTÄ Mikä on Suomen ennätys? Suomen ennätys (SE) on kaikkien aikojen paras lajissa, sen voimassa olevilla teknisillä mitoilla

Lisätiedot

Yhteenveto keskeisistä hiihtosäännöistä

Yhteenveto keskeisistä hiihtosäännöistä Yhteenveto keskeisistä hiihtosäännöistä Tämän yhteenvedon tarkoitus ja käyttö - Yhteenveto sisältää keskeisiä sääntöjä esimerkkeineen hiihtäjille (kilpailijan velvollisuudet) - Yhteenvedon tavoitteena

Lisätiedot

KILPAILUVALIOKUNTA. Suomen Urheiluliitto PÖYTÄKIRJA 3/2019 Kilpailu Aika , klo Sporttitalo, SUL:n toimitilat

KILPAILUVALIOKUNTA. Suomen Urheiluliitto PÖYTÄKIRJA 3/2019 Kilpailu Aika , klo Sporttitalo, SUL:n toimitilat Suomen Urheiluliitto PÖYTÄKIRJA 3/2019 Kilpailu 11.9.2019 KILPAILUVALIOKUNTA Aika 11.9.2019, klo 14.30 Paikka Sporttitalo, SUL:n toimitilat Läsnä Rami Urho puheenjohtaja Anne Fröberg Ari Honkanen Esa Kaihlajärvi

Lisätiedot

MOOTTOROIDUN VARJOLIIDON KILPAILUSÄÄNNÖT

MOOTTOROIDUN VARJOLIIDON KILPAILUSÄÄNNÖT SUOMEN ILMAILULIITTO RY Liidintoimikunta 11.10.2007 MOOTTOROIDUN VARJOLIIDON KILPAILUSÄÄNNÖT Näitä sääntöjä noudatetaan moottoroidun varjoliidon kotimaisissa kilpailuissa eli SM-kilpailuissa, Suomen Open

Lisätiedot

OLYMPIALAISEN VIISI. JA KYMMEN* OTTELUN PISTETAULUKKO

OLYMPIALAISEN VIISI. JA KYMMEN* OTTELUN PISTETAULUKKO OLYMPIALAISEN VIISI. JA KYMMEN* OTTELUN PISTETAULUKKO SUOMEN VOIMISTELU* JA URHEILULIITTO HELSINKI 1929 OLYMPIALAISEN VIISI* JA KYMMENOTTELUN PISTETAULUKKO I SUOMEN VOIMISTELU» JA URHEILULIITTO HELSINKI

Lisätiedot

Yleistä. Pöytäkirjamerkinnät

Yleistä. Pöytäkirjamerkinnät Ohjeita LeKi YU:n yleisurheilukilpailujen toimitsijoille Kaikissa kisoissa viikkokisoista MM-kisoihin pätevät osapuilleen samat kansainväliset säännöt. Suomen Urheiluliitto (SUL) on kuitenkin laatinut

Lisätiedot

SUOMEN KANOOTTILIITTO ry TEKNISET KILPAILUSÄÄNNÖT BOATERCROSS

SUOMEN KANOOTTILIITTO ry TEKNISET KILPAILUSÄÄNNÖT BOATERCROSS SUOMEN KANOOTTILIITTO ry TEKNISET KILPAILUSÄÄNNÖT BOATERCROSS Vahvistettu hallituksen kokouksessa 30.3.2009 2 SISÄLTÖ SISÄLTÖ... 2 1 YLEISET MÄÄRÄYKSET... 3 2 KILPAILUTEKNISET MÄÄRÄYKSET... 3 3 KILPAILUFORMAATTI...

Lisätiedot

YLIVIESKAN KEILAILULIITON MESTARUUSKILPAILUT

YLIVIESKAN KEILAILULIITON MESTARUUSKILPAILUT YLIVIESKAN KEILAILULIITON MESTARUUSKILPAILUT Kilpailut järjestetään toimintavuosittain. Osallistumisoikeus on liiton jäsenseurojen rekisteröimillä keilaajilla. Kilpailujen järjestämisessä noudatetaan tässä

Lisätiedot

Suomen Petanque-Liitto r.y., liittohallituksen aloitteet (6 kpl) syysliittokokoukselle

Suomen Petanque-Liitto r.y., liittohallituksen aloitteet (6 kpl) syysliittokokoukselle 1 (2) Suomen Petanque-Liitto r.y., liittohallituksen aloitteet (6 kpl) syysliittokokoukselle 24.11.2013 Liittohallituksen aloite 1: Henkilökohtainen arvopistejärjestelmä (Ranking) Järjestelmä lopetetaan

Lisätiedot

LASTEN YLEISURHEILUSÄÄNNÖT (13-sarja ja nuoremmat)

LASTEN YLEISURHEILUSÄÄNNÖT (13-sarja ja nuoremmat) 1 LASTEN YLEISURHEILUSÄÄNNÖT (13-sarja ja nuoremmat) Lasten säännöt poikkeavat joiltakin osin kansainvälisistä säännöistä. Periaate lapsiurheilussa on, että urheilu on leikkimielisempää ja ohjaavampaa

Lisätiedot

JOUKKUEKILPAILUT. Kilpailujen säännöt

JOUKKUEKILPAILUT. Kilpailujen säännöt JOUKKUEKILPAILUT Kilpailujen säännöt International Taekwon-Do Federation All Europe Taekwon-Do Federation Suomen ITF Taekwon-Do ry Tekninen Valiokunta Suomen Antidopingtoimikunta Kilpailuiden järjestäjä

Lisätiedot

Edustusoikeus yleissääntöjen mukaisesti. Perheenjäsenillä ei ole osallistumisoikeutta.

Edustusoikeus yleissääntöjen mukaisesti. Perheenjäsenillä ei ole osallistumisoikeutta. 1(5) SALIBANDY 1 YLEISTÄ Sotilasurheiluliiton salibandymestaruuskilpailuissa noudatetaan Suomen Salibandyliiton sääntöjä ( www.salibandy.net ) sekä Suomen Sotilasurheiluliiton yleissääntöjä alla olevin

Lisätiedot

Sisällys Juoksut Kenttälajit, yleistä Hypyt Heitot

Sisällys Juoksut Kenttälajit, yleistä Hypyt Heitot Sisällys Lasten yleisurheilusäännöt...3 Toimitsijan tehtävänä ennen kilpailun alkua...4 Osanotto-oikeus, ikärajat ja sallitut lajimäärät...5 Kääk! Kaksi lajia samanaikaisesti...5 Juoksut...6 Aitajuoksu...7

Lisätiedot

Sisällys Juoksut Kenttälajit, yleistä Hypyt Heitot

Sisällys Juoksut Kenttälajit, yleistä Hypyt Heitot Sisällys Lasten yleisurheilusäännöt...3 Toimitsijan tehtävänä ennen kilpailun alkua...4 Osanotto-oikeus, ikärajat ja sallitut lajimäärät...5 Kääk! Kaksi lajia samanaikaisesti...5 Juoksut...6 Aitajuoksu...7

Lisätiedot

Puuvenejaos

Puuvenejaos Puuvenejaos 20.7.2015 Kokouksen esityslista Aika 20.7.2015 kello 22:00 25.7.2015 klo 18:00 Paikka Sähköpostikokous Kutsuttu Paavo Salonen puheenjohtaja Marika Laaksonen Anu Takala Reijo Lahtonen Carla

Lisätiedot

KILPAILUVALIOKUNTA. Suomen Urheiluliitto PÖYTÄKIRJA 1/2014 Kilpailu 26.2.2014. Aika 26.2.2014, klo 15.00. Valo-talo, Sali I

KILPAILUVALIOKUNTA. Suomen Urheiluliitto PÖYTÄKIRJA 1/2014 Kilpailu 26.2.2014. Aika 26.2.2014, klo 15.00. Valo-talo, Sali I Suomen Urheiluliitto PÖYTÄKIRJA 1/2014 Kilpailu 26.2.2014 KILPAILUVALIOKUNTA Aika 26.2.2014, klo 15.00 Paikka Valo-talo, Sali I Läsnä Pasi Oksanen puheenjohtaja Harri Aalto Anne Fröberg Harri Heikkilä

Lisätiedot

Kesäkisasäännöt Hyväksytty hallituksen kokouksessa 27.11.2013

Kesäkisasäännöt Hyväksytty hallituksen kokouksessa 27.11.2013 Kesäkisasäännöt Hyväksytty hallituksen kokouksessa 27.11.2013 Järjestelyt Kesäkisoihin ilmoittaudutaan paikan päällä riittävän hyvissä ajoin ennen kutakin lajia. Kisoja järjestävä siirtolapuutarha järjestää

Lisätiedot

Tuomarikoulutus 2013. Lähettäjäkoulutus. Täällä on voimaa ja varmuutta

Tuomarikoulutus 2013. Lähettäjäkoulutus. Täällä on voimaa ja varmuutta Tuomarikoulutus 2013 Lähettäjäkoulutus Täällä on voimaa ja varmuutta 1 Lähettäjäkoulutuksen aiheet Lähettämisen perusteet Ennakkovalmistelut Kilpailupaikalla Kilpailu Kilpailun läpikäynti Lähettäjän luokitukset

Lisätiedot

WORKING EQUITATION KILPAILUSÄÄNNÖT TASOLUOKITUS

WORKING EQUITATION KILPAILUSÄÄNNÖT TASOLUOKITUS 1/ WORKING EQUITATION KILPAILUSÄÄNNÖT TASOLUOKITUS SUOMEN VERSIO Wefi Ry Versio 1.2 www.wefi.fi 2/ JOHDANTO & YLEISTÄ 3 Luokkajako 3 Taso 1 3 Osa-alueet 3 Taso 2 4 Osa-alueet 4 Taso 3 4 Osa-alueet 4 Taso

Lisätiedot

LASTEN YLEISURHEILUSÄÄNNÖT (13-sarja ja nuoremmat)

LASTEN YLEISURHEILUSÄÄNNÖT (13-sarja ja nuoremmat) 1 LASTEN YLEISURHEILUSÄÄNNÖT (13-sarja ja nuoremmat) Nämä säännöt ovat käytössä kaikissa SUL:n alaisissa kilpailuissa pojille ja tytöille sarjassa P/T 13 ja sitä nuoremmille. Poikkeuksena on hyppyjen kohdalla

Lisätiedot

VÄRIVÖIDEN KILPAILUSÄÄNNÖT

VÄRIVÖIDEN KILPAILUSÄÄNNÖT VÄRIVÖIDEN KILPAILUSÄÄNNÖT Kilpailuiden säännöt All Europe Taekwon-Do Federation Suomen ITF Taekwon-Do ry Kilpa- ja huippu-urheiluvaliokunta Suomen Antidopingtoimikunta Kilpailuiden järjestäjä Suomen ITF

Lisätiedot

Mikäli salasana unohtuu, voit tilata sen myöhemmin sähköpostiosoitteeseen, jonka rekisteröit ilmoittajan osoitteeksi.

Mikäli salasana unohtuu, voit tilata sen myöhemmin sähköpostiosoitteeseen, jonka rekisteröit ilmoittajan osoitteeksi. Ohjeet KLL-kisojen ilmoittautumispalvelun käyttämiseksi. Lyhyesti: - rekisteröi tunnus, kirjaudu ja ilmoita kilpailijat - ilmoitetuille kilpailijoille voidaan tilata ruokailut ja majoitus kilpailijakohtaisesti

Lisätiedot

Sääntöseminaari Osanottajien omat kysymykset

Sääntöseminaari Osanottajien omat kysymykset Onko kilpailunjohtajan mahdollista puuttua ja miten, jos valmentaja/uimari ei noudata kuuluttajan ohjetta poistua altaasta, kun harjoitteluaika on päättynyt? On. Teknisen köyden voi laskea alas verryttelyajan

Lisätiedot

Tiedostojen toimittaminen FINASiin 1(7)

Tiedostojen toimittaminen FINASiin 1(7) Tiedostojen toimittaminen FINASiin 1(7) Hyvä tekninen arvioija Haluamme FINAS - akkreditointipalvelussa varmistaa asiakkaiden tietojen luottamuksellisuuden säilymisen. Arviointiaineistot ja selosteet toimitetaan

Lisätiedot

Valkoinen lippu. Yleisurheilun kenttälajien muistilistat

Valkoinen lippu. Yleisurheilun kenttälajien muistilistat Valkoinen lippu Yleisurheilun kenttälajien muistilistat ari altola 2008 NÄIN ÄYTÄN MUISTILISTO Näiden muistilistojen tarkoituksena on helpottaa yleisurheilun kenttälajien lajijohtajia ja muita toimitsijoita

Lisätiedot

UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2013-2017 MASTERS-UINTI JA MASTERS-AVOVESIUINTI

UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2013-2017 MASTERS-UINTI JA MASTERS-AVOVESIUINTI 29.4.2015 UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2013-2017 MASTERS-UINTI JA MASTERS-AVOVESIUINTI 2 Masters-uinti ja masters-avovesiuinti Näissä säännöissä käytetään seuraavia FINA:n sääntöjen mukaisia lyhennyksiä:

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 7.3.2007 KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 SISÄLLYSLUETTELO

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 7.3.2007 KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 SISÄLLYSLUETTELO KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 OESPEAKER VERSIO 10.3 OSSPEAKER VERSIO 10.3 TILA: 3.3.2007 SISÄLLYSLUETTELO Ohjelman asennus... 2 Radiorastien liittäminen... 2 Taustatietojen syöttö... 2 Verkon

Lisätiedot

Suunnistuksen SM kilpailujen ohjeet 2015

Suunnistuksen SM kilpailujen ohjeet 2015 Suunnistuksen SM kilpailujen ohjeet 2015 Online-ranki Online-ranki on haettavissa jäljempänä mainittuina päivinä osoitteesta, jonka kilpailun tulospalveluvastaava saa pyydettäessä kilpailupäällikkö Petteri

Lisätiedot

Vuoden 2012 kans. ja kv. kilpailujen sekä vuoden 2014 SM-kilpailujen hakeminen

Vuoden 2012 kans. ja kv. kilpailujen sekä vuoden 2014 SM-kilpailujen hakeminen Vuoden 2012 kans. ja kv. kilpailujen sekä vuoden 2014 SM-kilpailujen hakeminen Kilpailujen luokittelu ja hakuajat SM-kilpailut 2014; haku 15.10.2011 mennessä Eliittikisat 2012; haku 30.9.2011 mennessä

Lisätiedot

Sisällys Juoksut Kenttälajit, yleistä Hypyt Heitot

Sisällys Juoksut Kenttälajit, yleistä Hypyt Heitot Sisällys Lasten yleisurheilusäännöt...3 Toimitsijan tehtävänä ennen kilpailun alkua...4 Osanotto-oikeus, ikärajat ja sallitut lajimäärät...5 Kääk! Kaksi lajia samanaikaisesti...5 Juoksut...6 Aitajuoksu...7

Lisätiedot

SM-KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT

SM-KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT SM-KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT Kilpailuiden säännöt All Europe Taekwon-Do Federation Suomen ITF Taekwon-Do ry Kilpa- ja huippu-urheiluvaliokunta Suomen Antidopingtoimikunta Kilpailuiden järjestäjä Suomen ITF

Lisätiedot

KÖÖPENHAMINAN v 2013 PÄÄKAUPUNKIOTTELUN KILPAILUSÄÄNNÖT

KÖÖPENHAMINAN v 2013 PÄÄKAUPUNKIOTTELUN KILPAILUSÄÄNNÖT KÖÖPENHAMINAN v 2013 PÄÄKAUPUNKIOTTELUN KILPAILUSÄÄNNÖT AMMUNTA A Henkilökohtainen mestaruuskilpailu ja pohjoismaiden pääkaupunkien välinen joukkuekilpailu Ampuma-asento: Kansainvälinen :n ampumataulu

Lisätiedot

Yleisurheilun mestaruuskilpailusäännöt

Yleisurheilun mestaruuskilpailusäännöt Suomen Urheiluliitto ry Yleisurheilun mestaruuskilpailusäännöt Voimassa 1.1.2009 lähtien YLEISURHEILUN MESTARUUSKILPAILUSÄÄNNÖT Hyväksytty SUL:n liittovaltuustossa 29.11.2008 1 Yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut

Lisätiedot

Järjestäjällä tulee olla anottuna turnauslupa Jääkiekkoliiton alueelta, jolla turnaus pelataan.

Järjestäjällä tulee olla anottuna turnauslupa Jääkiekkoliiton alueelta, jolla turnaus pelataan. 1(5) JÄÄKIEKKO 1 YLEISTÄ Sotilasurheiluliiton jääkiekkomestaruuskilpailuissa noudatetaan Suomen Jääkiekkoliiton harraste- ja seniorisääntöjä ( www.finhockey.fi ) sekä Suomen Sotilasurheiluliiton yleissääntöjä

Lisätiedot

YLEISURHEILUN MESTARUUSKILPAILUSÄÄNNÖT

YLEISURHEILUN MESTARUUSKILPAILUSÄÄNNÖT YLEISURHEILUN MESTARUUSKILPAILUSÄÄNNÖT Hyväksytty SUL:n liittovaltuustossa 23.11.2013 (voimassa 1.1.2014 lähtien) 1 Yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut Sivu 1.1 Kilpailutapahtumat 2 1.2 Ajankohdat

Lisätiedot

Avoin am-sprinttisuunnistuskilpailu Loimaalla 9.9.2015 Kilpailukeskuksena Loimaan kaupungin Urheilukeskus

Avoin am-sprinttisuunnistuskilpailu Loimaalla 9.9.2015 Kilpailukeskuksena Loimaan kaupungin Urheilukeskus LOIMAAN JANKKO RY. Avoin am-sprinttisuunnistuskilpailu Loimaalla 9.9.2015 Kilpailukeskuksena Loimaan kaupungin Urheilukeskus 1. Toimihenkilöt Kilpailunjohtaja ja tiedottaja: Osmo Hongisto puh. 040 716

Lisätiedot

1 OPAS TUOMARISTOLLE

1 OPAS TUOMARISTOLLE OPAS TUOMARISTOLLE 1 Kalevan Kisat 2011 Kilpailutuomaristo Elokuun ensimmäisenä viikonvaihteena suomalaisen yleisurheilun huomio kohdistuu Turun Kalevan Kisoihin. Turussa on ollut pitkät perinteet kisajärjestäjänä,

Lisätiedot

Tervetuloa koirajuoksun ja 1-koiran kärry Suomen Mestaruuskilpailuihin

Tervetuloa koirajuoksun ja 1-koiran kärry Suomen Mestaruuskilpailuihin Tervetuloa koirajuoksun ja 1-koiran kärry Suomen Mestaruuskilpailuihin 7.-8.10.2017 Kilpailupaikan osoite: Rauhalantie 50, Mäntsälä www.uvu.fi/sm2017 AIKATAULU LAUANTAI Kilpailutoimisto aukeaa kello 7:30

Lisätiedot

SM-kilpailut ja SuomiCUP

SM-kilpailut ja SuomiCUP SM-kilpailut ja SuomiCUP SISÄLTÖ 1. Kilpailut 1.1 SM-kilpailut 1.2 SuomiCup 1.3 Kilpailumuodot 2. Tulokset 2.1 Pistelasku SuomiCupissa 2.2 Kilpailukohtaiset pisteet 3. Vakuutus 4. Kilpailukausi 5. Anti-doping

Lisätiedot

Suunnistusmestaruuskilpailujen SÄÄNNÖT. Lounais-Suomen Partiopiiri Kisajaosto

Suunnistusmestaruuskilpailujen SÄÄNNÖT. Lounais-Suomen Partiopiiri Kisajaosto Suunnistusmestaruuskilpailujen SÄÄNNÖT Lounais-Suomen Partiopiiri Kisajaosto 1. JOHDANTO 1.1. Nämä säännöt sisältävät kilpailumääräykset Lounais-Suomen partiopiirin suunnistusmestaruuskilpailujen järjestämiseksi.

Lisätiedot

BOULDERKIIPEILYN KILPAILUSÄÄNNÖT

BOULDERKIIPEILYN KILPAILUSÄÄNNÖT BOULDERKIIPEILYN KILPAILUSÄÄNNÖT Sisältö 1. Reitit... 3 2. Suoritus... 3 3. Tulos... 4 4. Hyväksytty suoritus... 4 5. Tekniset virheet... 5 6. Sääntörikkomukset... 5 Näissä säännöissä on kerrottu boulderkiipeilykilpailun

Lisätiedot

Kihti Two-Star 2015 purjehdusohjeet. Tapahtuma: Kihti Two-Star -kilpailu 23.5. köliveneille, joissa on 2 hengen miehistö.

Kihti Two-Star 2015 purjehdusohjeet. Tapahtuma: Kihti Two-Star -kilpailu 23.5. köliveneille, joissa on 2 hengen miehistö. Kihti Two-Star 2015 purjehdusohjeet 24.2.2015 Tapahtuma: Kihti Two-Star -kilpailu 23.5. köliveneille, joissa on 2 hengen miehistö. Tapahtuma on avoin kaikille SPL:n jäsenseurojen purjehtijoille Järjestäjä:

Lisätiedot

Kaukalopallossa järjestetään vuosittain mestaruuskilpailut henkilökunnan A- ja B- sarjoissa ja ikämiessarjassa, yli 40 v.

Kaukalopallossa järjestetään vuosittain mestaruuskilpailut henkilökunnan A- ja B- sarjoissa ja ikämiessarjassa, yli 40 v. 1(5) KAUKALOPALLO 1 YLEISTÄ Sotilasurheiluliiton kaukalopallomestaruuskilpailuissa noudatetaan Suomen Kaukalopalloliiton sääntöjä sekä Suomen Sotilasurheiluliiton yleissääntöjä alla olevin poikkeuksin.

Lisätiedot

RANKING KIERTUE

RANKING KIERTUE RANKING KIERTUE 2016 2017 Kiertueelle otetaan vähintään 90 keilaajaa järjestyksessä seuraavalla tavalla: 1. 32 kauden 2015 2016 kiertuefinaaliin selvinnyttä keilaajaa 2. Naisten, miesten ja nuorten poikien

Lisätiedot

OHJEITA URHEILIJOILLE JA HUOLTAJILLE

OHJEITA URHEILIJOILLE JA HUOLTAJILLE OHJEITA URHEILIJOILLE JA HUOLTAJILLE Paikoitus Urheilijoiden parkkialueena toimii Martin koulun piha-alue (Hopeasepänkuja 2), paikkoja rajoitetusti. Kilpailijalla on mahdollisuus saada P-lappu kisakansliasta

Lisätiedot

Toiminnan piiriin kuuluu lukuisia eri lajeja Nykyisin toimintaa on 170 maassa Toiminnan parissa liikkuu yli 3,7 miljoonaa kehitysvammaista urheilijaa

Toiminnan piiriin kuuluu lukuisia eri lajeja Nykyisin toimintaa on 170 maassa Toiminnan parissa liikkuu yli 3,7 miljoonaa kehitysvammaista urheilijaa Soveltava luistelu Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20, fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Historia Eunice Kennedy

Lisätiedot

UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA MASTERS-UINTI JA MASTERS-AVOVESIUINTI

UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA MASTERS-UINTI JA MASTERS-AVOVESIUINTI 21.9.2017 UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2017-2021 MASTERS-UINTI JA MASTERS-AVOVESIUINTI 2 Masters-uinti ja masters-avovesiuinti Sisällys YLEISTÄ... 4 MASTERS-KILPAILUJEN UINTISÄÄNNÖT... 5 MSW 1 IKÄRYHMÄT...

Lisätiedot

Hiihtotapavalvonta Lahti Annmari Viljanmaa

Hiihtotapavalvonta Lahti Annmari Viljanmaa Hiihtotapavalvonta Lahti 11.11.2016 Annmari Viljanmaa HIIHTOTAPAVALVONTA Hiihtotapavalvonnan suunnittelu ja toteutus on hiihtotapavalvonnan päällikön vastuulla. Yhteistyö kilpailunjohtajan, ratamestarin

Lisätiedot

- jäätanssissa SM-noviisi- ja noviisisarjoissa lähtien kaatumisvähennys on

- jäätanssissa SM-noviisi- ja noviisisarjoissa lähtien kaatumisvähennys on Suomen kilpailusääntöihin tehdään seuraavat muutokset, jotka perustuvat ISU:n julkaisemaan Communication 1947:n (Guidelines for International Novice Competitions). KAIKKIA LAJEJA KOSKEVAT MUUTOKSET Ohjelman

Lisätiedot

Suomen Ilmailuliitto ry. Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt

Suomen Ilmailuliitto ry. Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt Suomen Ilmailuliitto ry Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt Hyväksytty Suomen Ilmailuliitto ry:n lajivaliokunnan kokouksessa 29.11.2011 1(5) SUOMEN MESTARUUSKILPAILUJEN YLEISET SÄÄNNÖT Näitä sääntöjä

Lisätiedot

Tuomarineuvoston työskentely Sääntörikkeet eri kilpailumuodoissa. Jyväskylä TD -kertauskurssi Annmari Viljanmaa

Tuomarineuvoston työskentely Sääntörikkeet eri kilpailumuodoissa. Jyväskylä TD -kertauskurssi Annmari Viljanmaa Tuomarineuvoston työskentely Sääntörikkeet eri kilpailumuodoissa Jyväskylä TD -kertauskurssi 2.11.2018 Annmari Viljanmaa TUOMARINEUVOSTON TYÖSKETELYN PERUSTA FIS ICR Tuomarineuvoston työskentelyohjeet

Lisätiedot

Seuran tulee aina käyttää ensisijaisesti saavuttamansa korkeimman sarjatasonsa pelioikeus.

Seuran tulee aina käyttää ensisijaisesti saavuttamansa korkeimman sarjatasonsa pelioikeus. 1(6) KAUKALOPALLO 1 YLEISTÄ Sotilasurheiluliiton kaukalopallomestaruuskilpailuissa noudatetaan Suomen Kaukalopalloliiton sääntöjä sekä Suomen Sotilasurheiluliiton yleissääntöjä alla olevin poikkeuksin.

Lisätiedot

LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2011. Yleistä

LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2011. Yleistä LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2011 Yleistä Laatuponikilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan kaikki jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat puhdasrotuiset ponit sekä jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat

Lisätiedot

3. Irrallisten rastinmääritteiden antohetki Irralliset rastinmääritteet on annettava kilpailijalle ennen lähtöä.

3. Irrallisten rastinmääritteiden antohetki Irralliset rastinmääritteet on annettava kilpailijalle ennen lähtöä. LAJISÄÄNTÖMUUTOKSET 1(5) Suomen Suunnistusliiton liittohallitus on hyväksynyt kokouksissaan 4.11.2013, 9.12.2013, 10.2.2014, 19.5.2014, 6.10.2014 ja 3.11.2014 seuraavat lajisääntömuutokset 1. Edustusoikeus

Lisätiedot

MÄKIHYPYN JA YHDISTETYN KANSALLISET KILPAILUSÄÄNNÖT

MÄKIHYPYN JA YHDISTETYN KANSALLISET KILPAILUSÄÄNNÖT MÄKIHYPYN JA YHDISTETYN KANSALLISET KILPAILUSÄÄNNÖT 2018-19 1.0. Kansalliset kilpailusarjat 1.1. Alueelliset kilpailut 1.2. Junioricup ja Hopeasompa 1.3. Veikkaus Cup 1.4. Veteraanit 1.5. SM-kilpailut

Lisätiedot

Suomen Urheiluliitto PÖYTÄKIRJA 4/2014 Kilpailu KILPAILUVALIOKUNTA 18.11.2014. Aika 18.11.2014, klo 15.00. Valo-talo, Sali I

Suomen Urheiluliitto PÖYTÄKIRJA 4/2014 Kilpailu KILPAILUVALIOKUNTA 18.11.2014. Aika 18.11.2014, klo 15.00. Valo-talo, Sali I Suomen Urheiluliitto PÖYTÄKIRJA 4/2014 Kilpailu 18.11.2014 KILPAILUVALIOKUNTA Aika 18.11.2014, klo 15.00 Paikka Valo-talo, Sali I Läsnä Pasi Oksanen puheenjohtaja Harri Aalto Anne Fröberg Harri Heikkilä

Lisätiedot

Kilpailusäännöt

Kilpailusäännöt Kilpailusäännöt 2015-2016 Liitossa on operatiivista urheilutoimintaa varten kolme lajiryhmää: maastohiihto, mäkihyppy ja yhdistetty sekä alppilajit. Johtokunta kuultuaan lajiryhmien seuroja valitsee maastohiihdon

Lisätiedot

JUNIOREIDEN REIKÄPELIN SM-KILPAILU 2019 YLEISET KILPAILUMÄÄRÄYKSET JA SÄÄNNÖT Suur-Helsingin Golf (Luukki)

JUNIOREIDEN REIKÄPELIN SM-KILPAILU 2019 YLEISET KILPAILUMÄÄRÄYKSET JA SÄÄNNÖT Suur-Helsingin Golf (Luukki) JUNIOREIDEN REIKÄPELIN SM-KILPAILU 2019 YLEISET KILPAILUMÄÄRÄYKSET JA SÄÄNNÖT Suur-Helsingin Golf (Luukki) 23.-25.7.2019 1. Säännöt Kilpailu pelataan R&A:n julkaiseman Rules of Golf (voimassa tammikuu

Lisätiedot

Suunnistuksen SM kilpailujen ohjeet 2018

Suunnistuksen SM kilpailujen ohjeet 2018 Suunnistuksen SM kilpailujen ohjeet 2018 Online-ranki Online-ranki on haettavissa jäljempänä mainittuina päivinä osoitteesta, jonka kilpailun tulospalveluvastaava saa pyydettäessä kilpailupäällikkö Petteri

Lisätiedot

Grillikuume Weber-kilpailu 2015

Grillikuume Weber-kilpailu 2015 Grillikuume Weber-kilpailu 2015 Kilpailun nimi, paikka ja ajankohta: Grillikuume - Weber-kilpailu, 22.4.2015. 1.7.2015. Palkinto ja sen arvo: Viikkokilpailu 1: Weber-grillituotesetti, 105,5 euroa Viikkokilpailu

Lisätiedot

HOPEASOMPA - SPRINTTI Lempäälä

HOPEASOMPA - SPRINTTI Lempäälä HOPEASOMPA - SPRINTTI Lempäälä 17.2.2017 PERINTEINEN HIIHTOTAPA (ICR 310.2.1) Perinteinen hiihtotapa käsittää: vuorohiihdon tasatyönnön haarakäynnin ilman luistovaihetta mäkien laskut käännökset Yksi-

Lisätiedot

Avoimet hengenpelastuksen SM-kilpailut 5.7.2015 Aurinkolahti - rantalajit - Lajikohtaiset säännöt. www.suh.fi

Avoimet hengenpelastuksen SM-kilpailut 5.7.2015 Aurinkolahti - rantalajit - Lajikohtaiset säännöt. www.suh.fi Avoimet hengenpelastuksen SM-kilpailut 5.7.2015 Aurinkolahti - rantalajit - Lajikohtaiset säännöt www.suh.fi Sisältö KILPAILUN KULKU JA TOTEUTUS... 3 KILPAILUUN OSALLISTUMINEN... 3 JOUKKUEEN MUODOSTUS...

Lisätiedot

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Tämä ohje on tarkoitettu niille suunnistajille joilla ei ole koskaan ollut nk. lisenssiä. Mikäli sinulla on joskus ollut lisenssi, niin ohjeet Irman käyttöön löytyvät

Lisätiedot

18.5.2016. Mikko Nieminen (kohd. 1-7) erikseen kutsuttuna Hannu Nurmi Hannu Nurminen Ingemar Sundelin

18.5.2016. Mikko Nieminen (kohd. 1-7) erikseen kutsuttuna Hannu Nurmi Hannu Nurminen Ingemar Sundelin Suomen Urheiluliitto PÖYTÄKIRJA 2/2016 Kilpailu 18.5.2016 KILPAILUVALIOKUNTA Aika 18.5.2016, klo 15.00 Paikka Valo-talo, Sali I Läsnä Pasi Oksanen puheenjohtaja Anne Fröberg Harri Heikkilä Ari Honkanen

Lisätiedot

Palloiluhallin valmistelu

Palloiluhallin valmistelu Palloiluhallin valmistelu Tausta, mitoitus, sijainti ja jatkovalmistelu Seuraparlamentti 10.4.2014, Lieto Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 14.4.2014 Esittäjän nimi 1 Kaksi pääperustetta hallille

Lisätiedot

MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA?

MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA? MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA? Tekijänoikeudet ja tietosuoja verkossa Ella Kiesi 26.3.2009 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Vaikuttava lainsäädäntö Tekijänoikeuslaki 404/1961

Lisätiedot

LASKUVARJOURHEILUN TUNNELIKILPAILUJEN SM-SÄÄNNÖT 2015

LASKUVARJOURHEILUN TUNNELIKILPAILUJEN SM-SÄÄNNÖT 2015 LASKUVARJOURHEILUN TUNNELIKILPAILUJEN SM-SÄÄNNÖT 2015 A. YLEISTÄ Nämä ovat ensimmäiset SM-säännöt tunnelikilpailuja varten. Nämä on tehty normaalien laskuvarjourheilun SMsääntöjen pohjalta, joten täällä

Lisätiedot

Sarjakutsu Uppopallo

Sarjakutsu Uppopallo Sarjakutsu Uppopallo 2018 2019 Kuluvan vuoden ja kevään 2019 aikana tullaan suomessa pelaamaan uppopalloa kolmella sarjatasolla. Täten kutsummekin Sukeltajaliiton & uppopallovaliokunnan puolesta joukkueita

Lisätiedot

TEKNINEN OPAS. Liakan tempo

TEKNINEN OPAS. Liakan tempo TEKNINEN OPAS Liakan tempo 2.7.2011 SISÄLLYSLUETTELO: 1. Kilpailun toimihenkilöt 2. Ohjeita kilpailijoille ja huoltajille 3. Kilpailu 4. Liitteet - kartat - kilpailunumeron kiinnittäminen - lähtöluettelot

Lisätiedot

KILPAILUSUUNNITELMA 2015 2016 1.9.2015

KILPAILUSUUNNITELMA 2015 2016 1.9.2015 KILPAILUSUUNNITELMA 2015 2016 1.9.2015 Miesten SM-liiga Runkosarja a) SM-lisenssien myöntämismäärän mukaan korkeintaan kymmenen (10) joukkueen kolminkertainen sarja, jonka perusteella määräytyvät pudotuspelien

Lisätiedot

Mestaripisteiden jakaminen

Mestaripisteiden jakaminen Mestaripisteiden jakaminen LIITE 4 Tähän ohjeistukseen on koottu Suomen Bridgeliitto Finlands Bridgeförbund ry:n (SBL) alaisten kilpailujen mestaripistejakelu (MP-jako) ja mestaripistejakelu ulkomaisissa

Lisätiedot

19,00 - Palkintojenjako perjantain ja lauantain SM-kilpailujen osalta Hotelli Sorsanpesä, Törnäväntie 27 60200 Seinäjoki

19,00 - Palkintojenjako perjantain ja lauantain SM-kilpailujen osalta Hotelli Sorsanpesä, Törnäväntie 27 60200 Seinäjoki Kilpailuohjeet Veteraanien SM-ampumahiihdot Seinäjoella 2015 Ohjelma pe 20.2 13,00 15,00 Harjoittelumahdollisuus 16,45 17,45 Kohdistus MN 120, 150, 180, 200 18,00 - Viestit MN 120, 150, 180, 200 la 21.2

Lisätiedot

Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf

Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf SUOMEN MELONTA- JA SOUTULIITON KANOOTTIPOOLON LAJIKOHTAISET YLEISET KILPAILUSÄÄNNÖT HYVÄKSYTTY : 12.6.2018 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISET

Lisätiedot

Yleistä. Ponit arvostellaan viidessä eri ryhmässä säkäkorkeuden mukaan:

Yleistä. Ponit arvostellaan viidessä eri ryhmässä säkäkorkeuden mukaan: Yleistä Laatuponikilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan kaikki jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat puhdasrotuiset ponit sekä jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat ratsuponit ja vuonohevoset. Ponin

Lisätiedot

KARPIN VIESTI JA OPTISTART

KARPIN VIESTI JA OPTISTART 1. Säännöt MARJANIEMENPURJEHTIJAT www.marjaniemen-purjehtijat.fi KARPIN VIESTI JA OPTISTART PURJEHDUSOHJEET Kilpailussa noudatetaan Purjehduksen kilpailusäännöissä määriteltyjä sääntöjä SPV:n Haastaja-sarjaan

Lisätiedot

Tentissä ratkaistaan neljä ohjelmointitehtävää Javalla. Tentti kestää kolme tuntia.

Tentissä ratkaistaan neljä ohjelmointitehtävää Javalla. Tentti kestää kolme tuntia. Tentti Tentti Tentissä ratkaistaan neljä ohjelmointitehtävää Javalla. Tentti kestää kolme tuntia. Tule paikalle viimeistään noin 20 minuuttia ennen tentin alkua, koska tentti pyritään aloittamaan tasalta.

Lisätiedot

LAPPEENRANTA GP 28.4.2012. Joulella pisimmälle Kilpailukutsu ja säännöt

LAPPEENRANTA GP 28.4.2012. Joulella pisimmälle Kilpailukutsu ja säännöt LAPPEENRANTA GP 28.4.2012 Joulella pisimmälle Kilpailukutsu ja säännöt KILPAILUKUTSU: Joulella pisimmälle Lappeenranta GP on Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun yhteistyönä

Lisätiedot

Suunnistuksen SM kilpailujen ohjeet 2017

Suunnistuksen SM kilpailujen ohjeet 2017 Suunnistuksen SM kilpailujen ohjeet 2017 Online-ranki Online-ranki on haettavissa jäljempänä mainittuina päivinä osoitteesta, jonka kilpailun tulospalveluvastaava saa pyydettäessä kilpailupäällikkö Petteri

Lisätiedot

Crosskart NEZ Mestaruus - kilpailusäännöt 2017

Crosskart NEZ Mestaruus - kilpailusäännöt 2017 Crosskart NEZ Mestaruus - kilpailusäännöt 2017 Musta teksti = Teksti 2017 Musta teksti yliviivattu = 2016 teksti poistettu 2017 säännöstä Punainen teksti = uusi teksti 2017 versio 1.0 1A. Yleistä Näissä

Lisätiedot

VALTION TAIDETEOSTOIMIKUNNAN KILPAILUSÄÄNNÖT

VALTION TAIDETEOSTOIMIKUNNAN KILPAILUSÄÄNNÖT 4.11.2014 VALTION TAIDETEOSTOIMIKUNNAN KILPAILUSÄÄNNÖT 1 Kilpailun tarkoituksena on kullekin kilpailulle laaditun ohjelman mukaan aikaansaada luonnoksia, joiden pohjalta kilpailun päämääränä oleva teos

Lisätiedot

KANSALLINEN ENDURANCE SALOON SARJA SÄÄNNÖT 2015

KANSALLINEN ENDURANCE SALOON SARJA SÄÄNNÖT 2015 KANSALLINEN ENDURANCE SALOON SARJA SÄÄNNÖT 2015 1. Yleistä 1.1. Kansallisen Endurance Saloon sarjan osakilpailut järjestetään AKK- Motorsport ry:n luvalla Autourheilun Sääntökirjan 2015 ja näiden vuoden

Lisätiedot

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Näitä sääntöjä sovelletaan kaikissa Suomen Curlingliiton järjestämissä kilpailuissa, joilla on SM-status. Tällaisia kilpailuja

Lisätiedot

CABAS. Release Notes 5.4. Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely

CABAS. Release Notes 5.4. Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely Release Notes 5.4 CABAS Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely Olemme päivittäneet ja nykyaikaistaneet CABASin kuvien ja dokumenttien käsittelyn. Nyt kuvia voi vetää hiiren osoittimella ja pudottaa ne kuvaluetteloon.

Lisätiedot

Muutokset pelisääntöihin 2010

Muutokset pelisääntöihin 2010 Muutokset pelisääntöihin 2010 Yhteenveto selittämään uutta IHFn sääntökirjaa Lukuisten muotoseikkojen muutosten lisäksi IHFn sääntökirjan uusi versio tarjoaa selkeyttäviä selityksiä tukemaan johdonmukaista

Lisätiedot

Tikkurilan Judokat Ry. Kotikisojen järjestämisen opas

Tikkurilan Judokat Ry. Kotikisojen järjestämisen opas Kotikisojen järjestämisen opas 2 Kilpailun järjestämisen perusteet... 3 Kilpailukutsut... 3 Ottelupaikan järjestäminen... 3 Yksi vai kaksi ottelualuetta?... 3 Toimitsijapöydät... 3 Punnitus... 4 ATK-ohjelma

Lisätiedot

NATIONAL RACE SERIES

NATIONAL RACE SERIES NATIONAL RACE SERIES KANSALLINEN RATASARJA 2013 Sarjasäännöt 1. YLEISTÄ Sarjan kilpailut järjestetään ja pisteet lasketaan paikallisten osakilpailujärjestäjien toimesta. Kilpailuissa noudatetaan AKK Motorsport

Lisätiedot

POHJOISMAISET (NCR) CARAMBA SÄÄNNÖT, alkaen 1. 1. 2006

POHJOISMAISET (NCR) CARAMBA SÄÄNNÖT, alkaen 1. 1. 2006 POHJOISMAISET (NCR) CARAMBA SÄÄNNÖT, alkaen 1. 1. 2006 A. YLEISTÄ 1 Kilpailija on oltava sen treffin osanottaja, jonka aikana kilpailu suoritetaan. Järjestävän maan kilpailutoimikunta voi myöntää poikkeuksia

Lisätiedot