FinPUG News. Nothing's Gonna Stop Us Now! HUOM! Säästä luontoa älä tulosta tätä paperille! Teppo Määttänen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "FinPUG News. Nothing's Gonna Stop Us Now! HUOM! Säästä luontoa älä tulosta tätä paperille! Teppo Määttänen"

Transkriptio

1 VUOSIKERTA 3 NUMERO 1/2013 FinPUG News HUOM! Säästä luontoa älä tulosta tätä paperille! Tässä numerossa 1 Nothing's Gonna Stop Us Now! 2 OpenEdge Mobile 4 "Microsoft vahvoilla, Apple heikoilla" 5 FinPUG 2013 OHJELMA 6 Puheenjohtajan palsta 7 HTML5 8 Progress Venäjällä 9 OF-1 framework 11 EMEA PUG Challenge Miksi FinPUG tarvitaan? 15 DBA-nurkka -lruskips 16 Vierailu Progress Softwaressa 21 PUG CHALLENGE AMERICAS Kirjoitukset FinPUG News:iin Ehdotukset seminaarien aiheiksi Kiinnostus hallituksen jösenyyteen Muu palaute finpug.fi FinPUG Nothing's Gonna Stop Us Now! Tässä numerossa kerrotaan ajankohtaisista Progress-asioista, joita todella riittää. Minulla oli tilaisuus keväällä vierailla PSC:n pääkonttorissa ja tavata OpenEdge-tuotekehityksestä vastaavia henkilöitä. Raportti on tässä lehdykäisessä toisaalla. Keväällä 2012 Progress julkisti uuden strategiansa, jossa karsittiin tuotelinjoja ja päätettiin keskittyä OpenEdge-tuotteeseen. Syksyn EMEA PUG Challenge tapahtumassa Manchesterissa näki, että tämä linjaus on konkretisoitunut uusina panostuksina sekä OpenEdgetuotekehitykseen että markkinointiin. FinPUG ry. täyttää tänä vuonna 20 vuotta. PSC yhtiönä on ruvennut tukemaan käyttäjäyhdistyksiä, erityisesti niiden järjestämiä tapahtumia kuten EMEA PUG Challenge ja PUG Challenge Americas. Eri maissa tilanteet luonnollisesti vaihtelevat, esim. Manchesterissa kerrottiin, että Progress maksaa osan PUG UK&Ireland-jäsenmaksusta 1. vuonna. FinPUGin osalla tällainen ei toimi, koska jäsenmaksu on 0. Kevään FinPUG-seminaari järjestetään Turussa mitä hienoimmissa puitteissa: Aurajokeen ankkuroidussa M/S Bore-laivassa Ajankohta osuu sopivasti uuden tuoteversion OpenEdge 11.2 julkistusajankohtaan. Sen tärkein teema on tietenkin OpenEdge Mobile - uusi sovelluskehitin mobiilisovellusten kehittämiseen älypuhelimiin ja taulutietokoneisiin. Eikä OpenEdge-sovellusta tarvitse tehdä tyhjästä siltä osin kuin se on jo tehty. Koodi voi olla vaikka 20 vuoden ajan kehitettyä ja parannettua business-logiikkaa, jota ajetaan AppServer-moduulissa. Jo aikaisemmin näille sovelluksille on tehty mahdolliseksi ajaminen todellisina vuokrasovelluksina tietokannan monivuokralaistekniikan avulla. Tervetuloa Turkuun! Welcome to Turku! Добро пожаловать в Турку! Teppo Määttänen toimittaja

2 SIVU 2 OpenEdge Mobile Syvällä Progressin päämajan sisuksissa Bedfordissa Massachusettsissa OpenEdge kehitystiimi on tehnyt kovasti töitä seuraavan version aikaansaamiseksi. Nimeämättömistä lähteistä yritys on hiljattain paljastanut joitain jännittäviä yksityiskohtia tästä tarkasti varjellusta projektista, jonka koodinimi on "Cat Box". Tässä vaiheessa - täysin luvattomasti - voimme paljastaa teille näitä salaisuuksia. Lähteemme kertoo, että päätarkoitus "Kissa Laatikko"-projektissa (joka on oikeastaan OpenEdge 11.2) on "yksinkertaistaa työtä, joilla luodaan maailman parhaita mobiileja liiketoiminnan sovelluksia". OpenEdge 11.2:ssa keskeistä on uudenlaisten clienttyyppien eli mobiili-laitteiden tukeminen. Mobiililaitteet ovat yleismaailmallisia. Lähes jokaisella on vähintään yksi mobiililaite. Monet nykyiset liiketoiminnassa käytetyt sovellukset tulevat huomattavasti hyödyllisemmiksi, kun ne ovat saavutettavissa puhelimesta tai tabletista. OpenEdge 11.2 tarjoaa kaiken, mitä tarvitset luodessasi ja ottaessasi käyttöön uusia sovelluksia puhelimiin tai tabletteihin. Tai voit laajentaa jo olemassa olevia sovelluksia niin, että kaikki tai osa toiminnallisuudesta on saatavilla tällä tekniikalla. Client-puolen sovellus toimii Containerissa, joka tarjoaa pääsyn laitekohtaisiin laitteiston osiin, kuten GPS:ään, kiihtyvyysanturiin, kameraan, näppäimistöön jne. sekä laitteeseen tallennettuihin tietoihin. Voit ajatella, että tämä container on ikään kuin yhdistelmä kirjastotoimintoja, joilla tehdään systeemikutsuja ja samalla kehys, jolla sovelluksen toimintaa ja sen näyttöjä hallintaan. Lisäksi on käyttöliittymien työkalupakki, jonka avulla voit yhdistää HTML5, jquery Mobile, JavaScript ja CSS elementtejä. Palvelimen puolella, OpenEdge 11.2 käyttää AppServeriä, jonka jo tunnet, ja uudenlainen RESTadapteri. Se kommunikoi sovelluksen client-osan kanssa Internetin kautta. On myös sisäänrakennettu web-palvelin, joka sisältyy AppServer-moduuliin. <jatkuu> Gus Björklund on ollut Progress Softwaressa vuodesta Tällä hetkellä hän on OpenEdge tuoteryhmän "arkkitehti", ja kuluttaa aikansa kehittäen parhaita käytäntöjä, evankeloimalla, avustamalla tuotemarkkinoinnin ihmisiä ja kehittelemällä OpenEdge tuotteen arkkitehdeille uusia juttuja. Vuosien mittaan Gus - joka on Suomen kansalainen - on työskennellyt OpenEdge-tuotteen monissa eri osa-alueilla aloittaen versiosta 4.2. Hän on työskennellyt myös muissa Progress-tuotteiden kehitysryhmissä ja ollut vuosia osa Corporate Strategy and Business Development-ryhmää. Hänen pääfokuksensa on ollut OpenEdge RDBMS (relaatiotietokanta). Hän uskoo, että se on "paras relaatiotietokanta kolmannella planeetalla auringosta" ja käyttää mielellään Linux-ja Mac OS X-laitteita. Vaikka hän on kuullut, että on olemassa muita ohjelmointikieliä, hänellä tuntee vahvaa vetoa Progress 4GL-kieleen, mutta kieltäytyy kutsumasta sitä sen nykyisellä nimellä "ABL".

3 SIVU 3 <jatkuu> Kun rakennat sovelluksen, voit käyttää tuttua Progress Developer Studio OpenEdge - työkalua (PDSOE, entinen nimi "OpenEdge Architect") ja luoda projektin tyyppiä "Mobile". Näytön suunnitteluvälineen avulla voit suunnitella ja laatia käyttöliittymän ja kytkeä sen AppServerissä toimivaan OpenEdge taustasovellukseen. Sen avulla saat ja päivität tietoja OpenEdge reaatiotietokannassa. Vuorovaikutus taustasovellukseen on tehty helpoksi käyttämällä JavaScript Data Objekteja (a.k.a. JSDO) clientin puolella. Näillä hallitaan samoja tietoja, joita käytetään palvelimen puolella ProDataSet-muodossa. PDSOE-työkalu voi automaattisesti yhdistää nämä kaksi ja tuottaa koodia tekemään tarvittavat tietojen muunnokset ja tiedonsiirrot. Varsinaisen datan lisäksi JDSO sisältää metadataa, joten kenttien nimet ja tietotyypit ovat käytettävissä clientin puolella. Aluksi tuetut laitetyypit ovat iphonet ja ipadit (ios 5 tai uudempi) ja valitut Android-pohjaiset puhelimet ja tabletit (Android 4.0 tai uudempi). Aiomme lisätä tukea muiden laitteiden tulevissa versioissa kysynnän perusteella. Kuten kaikissa OpenEdge-julkistuksissa, versiossa 11.2 on muitakin uusia ominaisuuksia mutta puhumme niitä toisella kertaa. Parin viikon päästä voitte alkaa työstää /omaa/ mobiili- OpenEdge-sovellustanne. Kun seuraavaksi tulen Suomeen, ehkä voit näyttää minulle, mitä olet tehnyt. Terveisin Gus

4 SIVU 4 "Microsoft vahvoilla, Apple heikoilla" Mobiili on IT-alan kuuma aihe. Älypuhelimet ja taulutietokoneet kulkevat ihmisten mukana, netti- ja palvelinyhteydet ovat kaiken aikaa mukana. Tällä on valtava vaikutus myös liiketoimintasovellusten käyttöön. Miksi enää hankkia muunlaisia kannettavia päätelaitteita? Helsingin Sanomissa oli mielenkiintoinen uutinen Suomen Poliisin projektista, jossa poliisipartioille hankitaan tablettilaitteet, joilla raportoidaan kenttätapahtumista, otetaan valokuvia, sormenjälkiä jne. Yhtenä otsikkona oli "Microsoft vahvoilla, Apple heikoilla". Sovellusta vaan ei ole vielä olemassa. Jutussa ideoitiin mahdollisuudesta tehdä varsinainen Killersovellus, joka voitaisiin myydä muihin maihin. Loistava prospekti Suomen kuihtuvalle IT-alalle! Sitten seuraa mielenkiintoinen näkemys: "Poliisilla on kolme päävaihtoehtoa tulevien kenttärekisteröintisovellustensa käyttöjärjestelmäksi: Microsoftin Windows, Googlen Android ja Applen IOS. Gartner arvioi Androidin markkinaosuudeksi älypuhelimissa 52,5 % vuoden 2011 kolmannella neljänneksellä Poliisihallituksen mukaan kaikki tulevat laitehankinnat kilpailutetaan. Valintaprosessissa vahvoilla on Microsoft ja sen Windows-järjestelmä. Windows on jo käytössä poliisin toimistotietokoneissa ympäri maan, minkä vuoksi myös tabletit tai muut uudet mobiililaitteet olisi teknisesti luontevinta liittää samaan "ekosysteemiin"." Tässä kohtaa mennään harhapoluille. Jos halutaan tehdä järjestelmä muihinkin maihin, sen pitää olla laiteriippumaton. Sen pitää tukea kaikkia mahdollisia päätelaitteita: ensisijaisesti Androidia ja Applen IOS:ää. Totta kai se pitää pystyä liittämään "ekosysteemeihin", mutta miksi siinäkin vain johonkin ennalta valittuun. Nyt poliisille tarvittaisiin innostunut OpenEdgetaitoinen ohjelmistoyritys. Käyttäkää tilaisuutta!

5 SIVU 5 FinPUG 2013 OHJELMA Aika: Paikka: M/S Bore, Turku (www.msborea.fi) Esiintyjät: Jarmo Nieminen, Progress Software (www.progress.com) Gus Björklund, Progress Software Klaus Erichsen, IAP (www.iap.de) Robert Prediger, web4biz Consulting (www.web4biz.de/en) Ohjelma: torstai Ilmoittautuminen ja aamukahvi Progress Softwaren aamupäivä: Jarmo Nieminen: OpenEdge ja Corticon OpenEdge 11.2 ja mobiililaitteet Lounas Ravintola Kristiinassa Gus Björklund: OpenEdge for Mobile Devices Robert Prediger: Node.js talking to Progress or more options for web development with OpenEdge Yhdistyksen vuosikokous + kahvit. Check in. Hyttiavaimet majoittujille Klaus Erichsen, HTML5 - Features and Demonstration Robert Prediger, Node.JS talking to Progress, go deeper (demo) Kokous päättyy Illallinen ravintola Kotkassa FinPUG ry. 20 vuotta perjantai Aamiainen Gus Björklund The 4GL in OpenEdge Klaus Erichsen, OF-1 - Native App with ABL Lounas ja tilaisuuden päätös. Hyttien luovutus. Muutokset mahdollisia. Tarkempi ohjelmaesite: Osallistumismaksut: A. Ohjelma, ateriat ja majoitus (1 hh) = 340. B. Ohjelma, ateriat ja majoitus (2 hh) = 310. C. Ohjelma ja illallinen ilman majoitusta = 205. D. Ohjelma ilman aterioita ja majoitusta = 130. Ilmoittautumiset:

6 SIVU 6 Puheenjohtajan palsta - Terveisiä Las Vegasista! Jouni Kokkonen, CGI Olin viime viikolla kutsuttuna vieraana Las Vegasissa Progress Partner Summit seminaarissa. Erittäin mielenkiintoinen tapahtuma. Sen tekninen anti oli vähäinen, koska tapahtuma oli suunnattu ennen kaikkea partnereiden kaupalliselle osastolle, mutta silläkin puolella kyllä löytyi mielenkiintoista antia. Tilaisuuden avasi ja juonsi Kimberly King, Progressin uusi Vice President, Global Channels and Partners. Hän kertoi alkupuheessaan sen mitä olemme jo kauan odottaneet, Progress tulee panostamaan markkinointiin ja tunnettuuteen. Phil Pead, uusi CEO, puolestaan kertoi että yhtiö tulee fokusoitumaan tiukasti nykyisiin tuotteisiin. Tuotekehitykseen tullaan panostamaan suuri osa liikevaihdosta. Lisäksi pyritään paremmin vastaamaan kysymykseen Progress, Who?, mutta myös laatimaan hyvä vastaus kysymykseen Progress, Why?. Vierailevana pääluennoitsijana oli Todd Hewlin, TCG Advisors. Hänen sanomansa oli että kulutus ja käyttö tulee siirtymään mobiililaitteisiin. Mikäli sovelluksella ei ole mobiilia liittymää se tulee häviämään kilpailun ja katoamaan markkinoilta. Myös ohjelmistoyritysten ansaintalogiikka tulee muuttumaan, SaaS tulee valtaamaan markkinoita, kuten olemme jo itsekin havainneet, ja järjestelmät siirtyvät entistä enemmän pilveen. Yleisten osuuksien jälkeen ohjelma jakaantui kolmeen trackiin, ja asiassa siirryttiin vähän konkreettisemmille tasoille. Mielenkiintoinen oli Mark Allenin esitys Corticon tuotteesta. Se kykenee todistettavasti tekemään 40 miljoonaa päätöstä päivässä. Sitä käyttää mm. ebay petollisten myyjien identifioimiseen. Mikäli ebay epäilee jollain säännöllä kauppiasta se voi pidättää maksua niin kauan että asiakas hyväksyy kaupan. Sitä voidaan käyttää logistiikassa ajosuunnitteluun, vakuutuspetosyritysten tunnistamiseen jne. Siitä on saatavilla ilmainen testiversio ja web pohjainen opetusohjelma. Näin myös välähdyksen tässä kuussa tulevasta 11.2 versiosta, jossa tulee olemaan työkalu ios ja Android näyttöjen rakentamiseen. Asiasta lisää seminaarissamme , tule ihmeessä kuuntelemaan. Suuressa paneelikeskustelussa käytiin läpi IDC:n 3rd Platform (= Mobility, Cloud, Big Data, Social Network) raportin johtopäätöksiä. Sen mukaan yritykset, jotka eivät panosta 80% tuotekehityksestään mobiiliin alustaan, tulevat häviämään kilpailussa. Viesti oli siis sama kuin Todd Hewlinillä. Kehittäjiä kehotettiin tekemään ensin mobiilisovellus, ja vasta myöhemmin selainsovellus. Mielenkiintoinen näkemys, vai mitä? Seminaarin motoksi voisi kiteyttää: Modernizing is tough and challenging, but NOT modernizing could be very risky. Aurinkoisin terveisin - Jouni

7 SIVU 7 HTML5 on ominaisuuksien ja teknologian osalta jäävuori monella tasolla - kokonaiskuvaa on vaikea hahmottaa. Joidenkin mielestä HTML5 on pelkästään tagi (video tag). Aihe sai myrskyisän huomion julkaisunsa jälkeen. Toisten mielestä HTML5 korvaa AJAX:in, Silverlight:in, Flash:in ja itse HTML:n. Totuus löytyy jostain näiden väliltä. HTML5 tarjoaa runsaan valikoiman uusia ominaisuuksia. Jotkut on helppo ymmärtää kuten vedä ja pudota (drag and drop)-ominaisuus. Toiset kuten paikannus (Geo Location) vaikuttavat yksinkertaiselta, mutta niiden taakkana on paljon voimaa. Kolmas esimerkki on websockets, joihin joutuu perehtymään paremmin ymmärtääkseen niiden hyödyllisyyden. Kaikki nämä on helpompi ymmärtää, kun näkee ne käytännössä. Toisenlainen innovaatio löytyy web-dokumenttien muotoiluominaisuuksissa eli CSS (Cascating Style Sheets) alueella. CSS:n avulla ei tehdä pelkästään näytön ulkoasun ja näkyvien osien muotoilua vaan sen avulla voidaan vahvasti ohjata multi-mediaa kuten videokuvaa, ääntä ja kuvia. Ja kaikki nämä sekoitettuna keskenään. Mitä HTML5 tarkoittaa OpenEdge sovelluksia kehittäville? Tarjolla on useita kehitysvälineitä ja framework-tuotteita. Välineet tarjoavat erilaisia käyttöliittymäratkaisuja ja ohjelmointimalleja. Silti ne kaikki ovat HTML5 kehitysvälineitä ja framework-tuotteita. Jotkut välineistä tarjoavat mahdollisuuden ohjelmoida Apps-sovelluksia mobiilikäyttöön. On monia kysymyksiä. Milloin kehitysväline on valmis käytettäväksi? Minkä välineen valitsen oman yrityssovelluksen tekemiseen. Kuinka kytken OpenEdge:n ja HTML5:n toisiinsa. Ja pitäisikö? Tulevassa FinPUG tapahtumassa minulla on esitys HTML5:stä. Esityksessä kerron ensin lyhyesti HTML5:n kehityksen historian. Sen jälkeen käsittelen tärkeimmät HTML5 ominaisuudet ja esittelen niitä upeilla esimerkeillä. Tuon myös esille sen, että hienojen teknisten ominaisuuksien vastapuolena on suuria rajoitteita. Mutta "ratsuväki" on lähellä: ohjelmakirjastot ja framework- kehitysvälineet auttavat selviytymään niistä. Demossani näytän kuinka voidaan kytkeä HTML5 käyttöliittymä-framework OpenEdge:n. Esillä on myös ohjelmakoodia. Klaus Erichsen, IAP

8 SIVU 8 Progress Venäjällä Progress Competence Сenter järjestettiin vuonna 2010 niiden yritysten pohjalta, jotka muodostivat CSBI-ryhmän. Tarkoituksena oli antaa ammatillista teknistä tukea Venäjän Progress-käyttäjien koulutukseen ja edistää Progress Software teknologioiden käyttöä Venäjällä ja IVY-maissa. Täällä Venäjällä olemme vakuuttuneita siitä, että suurin ongelma Venäjällä Progressin suhteen on tiedon puute, mutta uskomme, että sama ongelma on olemassa kaikissa muissa maissa. Ei ole opetusohjelmia äidinkielellä, ei OpenEdge-dokumentaatiota äidinkielellä. Vain rajallinen määrä ihmisiä Venäjällä tiesi Progressista mitään. Ei ollut ketään, joka voisi liittyä ryhmään. Päätimme korjata tämän tilanteen. 7. kesäkuuta 2012 ilmoitimme perustaneemme uudistetun Russian Progress User Group yhdistyksen aiemmin olleen Progress Competence Center:in perustalla. Tämä oli toinen syntymä Progress-käyttäjäkerholle Venäjällä. Tänään meitä on 131 rekisteröityä ihmistä ryhmässä! Maantieteellisesti ryhmän jäsenet kattavat koko Venäjän Kaliningradista Vladivostokiin sekä IVY-maissa. Olemme kirjoittaneet lukuisia artikkeleita venäjäksi, kirjoittaneet uusia kirjoja, kääntäneet monia mainosvideoita ja artikkeleita Progress Softwaresta venäjäksi, ja tulemme jatkamaan näin. Pelkästään vuoden 2012 toisella puoliskolla olemme tehneet yli 70 omaa artikkeleita tai käännöstä. Progressista on tulossa tunnistettava Venäjällä, ja se on minusta tärkeintä. Mutta valitettavasti tämä ei riitä - meidän pitää opettaa uusia ihmisiä, ohjelmoijia, ylläpitäjiä, tarjota lisää koulutusmateriaaleja, ja kääntää tekninen dokumentaatio venäjäksi. Progresskoulutuksen pitää olla saatavilla ja jos mahdollista ilmaiseksi. Ja sitten tulee vielä uusia kehittäjiä, mikä tarkoittaa uusia ohjelmistotuotteita Progress Software teknologialla. Mutta ymmärrämme, että tämä kaikki voi olla vaikea saavuttaa yksin. Siksi yksi tärkeimmistä alueista meille, me uskomme, on vakiinnuttaa ponnistelumme vastaavien ulkomaisten ryhmien kanssa, kuten lähinaapureidemme. Se on hyvin mielenkiintoinen kokemus meille. Tietenkin olemme kiinnostuneita paitsi sosiaalisista teemoista myös yhteistyöstä yhteisten kaupallisten projektien ja palvelujen aikaansaamisesta Progress-loppukäyttäjille. Nykyään Venäjällä tarjoamme laajaa teknistä tukea monille asiakkaille ja teemme analyysejä ja suorituskyvyn viritystä OpenEdge-järjestelmiin. Olemme ottaneet käyttöön mm. OpenEdge replikointi ja OpenEdge Transparent Data Encryption teknologioita. Olemme iloisia voidessamme jakaa tämän kokemuksen ulkomaisten kollegojen kanssa. Ryhmämme on avoin kaikille! Lopuksi haluaisimme toivottaa suomalaisille kollegoillemme menestystä pyrkimyksissänne! VALERIY G. BASHKATOV, Director, Progress Competence Center, Russian Progress User Group

9 SIVU 9 OF-1 framework tukee erilaisia käyttöliittymiä ja laitealustoja Vaihtoehtojen lisääntyminen tuo haasteita sovelluskehittäjille Windowsin (95, 98, XP, 7) vanhoina hyvinä aikoina maailma oli yksinkertainen: yksi käyttöjärjestelmä, yhden tyyppinen laite - PC. Kaikki muu oli eksotiikkaa eikä siitä tarvinnut välittää. IT on muuttunut paljon ja nykyään ratkaisut tarvitaan Windows-, MacOS-, PC-, tablettitietokone-, älypuhelin- ja ios-, Android- ja web-selain ympäristöihin erilaisille laitteille ja käyttöjärjestelmille. On monenlaisia tapoja ratkaista useiden käyttöliittymien ja laitealustojen haasteet. Monet näistä ratkaisumalleista vaativat käyttöliittymäkohtaista ohjelmointia (vrt..net) tai laitekohtaista ohjelmointia (Objective C). Tämä johtaa siihen, että kehitysryhmä jakautuu kahteen tai useampaan ryhmään tai tekee ryhmästä suuremman, kalliimman ja toisistaan riippuvaisen. Useassa yrityksessä olen nähnyt, että käyttöliittymäryhmä ja taustaohjelmistosta ja liiketoimintalogiikasta vastaava ryhmä aloittavat keskustelun rajapinnasta (API) ja siitä kuka on syyllinen, kun joku asia ei toimi. Ongelma, joka kuluttaa aikaa, tulee kalliiksi ja vie ihmisten hermot :-) IAP:n ratkaisussa kehitetään käyttöliittymästä riippumatta Progress OpenEdge ABL-kielellä Meille eri käyttöliittymiin kohdistuvat haasteet tulivat vastaan useita vuosia sitten, kun.net tuli markkinoille. Meillä on kaksi strategiatasoa sen ratkaisemiseksi. Ensimmäisellä tasolla erotimme käyttöliittymän täysin siihen liittyvästä ohjauslogiikasta. Ratkaisimme tämän käyttämällä käyttöliittymästä riippumattomia ohjelmaluokkia, joita kutsumme nimellä komponenttiluokat (Component Classes). Komponenttiluokat sisältävät kaiken tarvittavan yksittäisten käyttöliittymäobjektien (widgets) tai monimutkaisten komponenttien käsittelemiseksi. Komponenttitaso on looginen taso, jossa ei puututa siihen käyttöliittymän "fyysiseen" toteutukseen. Komponenttitaso on toteutettu kokonaisuudessaan OpenEdge ABL-kielisellä ohjelmalla. Tämä antaa kaksi tärkeää etua: käyttöliittymäriippumattomuuden ja käyttöliittymätapahtumien käsittelyn (triggers / event handling) OpenEdge ABL-kiellä! Toinen taso ratkaisussamme on widget-luokat (Widget Classes -.NET tai Skin-Client ohjaimet). Widget-luokat toimivat siltana käyttöliittymään ja ne tietävät kuinka käyttöliittymä luodaan ja kuinka sitä käsitellään. Ne ottavat vastaan käyttöliittymästä tapahtumia ja välittävät ne <jatkuu>

10 SIVU 10 Uusi OF-1 versio lokakuussa <jatkuu> komponenttiluokkiin käsiteltäviksi. Tämä rakenne tekee erilaisten käyttöliittymävaihtoehtojen rakentamisen helpoksi ja mahdollistaa sen, että sama kehitysryhmä pystyy toteuttamaan sovelluksia erilaisille käyttöliittymille. Skin-Client myös mobiilisovellusten rakentamiseen Käyttöliittymäriippumattoman strategian perustana on yrityksemme kehittämä Skin-Client teknologia. Se tekee uusien käyttöliittymien lisäämisen vielä helpommaksi. Skin-Client jakaa widget-luokat kahteen osaan. Ensimmäinen osa vastaa käyttöliittymän näyttämisestä (View) ja toinen osa tietää käyttöliittymän widgettien tilan (Controller). Yhdessä komponenttiluokkien ja liiketoimintalogiikkaosien IAP esitteli OF-1:tä (Business PUG Challange Entities) 2010 Kölnissä kanssa (kuvassa se noudattaa Klaus de Vries) malli näkymä käsittelijä (Model- View-Control) mallin mukaista ohelmistoarkkitehtuuria. Näkymän ja käsittelijän välinen tiedonvaihto tapahtuu tiiviin tekstiviestityksen (text protocol) avulla. Skin-Client teknologia sallii uusien käyttöliittymien lisäämisen hyvin lyhyessä ajassa. Tällä hetkellä olemme lisäämässä Skin-Client Mobile käyttöliittymää älypuhelimelle ja tablettitietokoneille (IOS, Android ja muita). Tämän avulla voidaan Skin-Client:lla tehdä aitoja mobiilisovelluksia (Apps) OpenEdge ABL kielellä! Koodiesimerkissä näet kuinka helppo on luoda lista asiakkaista maa lippuineen iphone- ja Android laitteisiin. Lopputulos näkyy puhelimen kuvissa. Esitykseni FinPUG tapahtumassa vie sinut matkalle. OF-1 käynnistää komponenttiluokan ja joka käyttää Skin-Client Mobile widget-luokkaa. Esittelen miten nämä osat on kytketty toisiinsa. Näytän esimerkkejä ohjelmakoodista ja selvennän sitä kuinka kaikki oikeasti toimii. Voit tutustua OF-1:n osoitteessa Klaus Erichsen, IAP, OF-1:n esimerkkikoodi toteutuu hieman eri lailla Androidissa ja iphonessa.

11 SIVU 11 EMEA PUG Challenge 2012 Manchester Syksyn 2012 EMEA PUG Challenge Conference pidettiin marraskuun päivinä Manchesterissa. 412 osallistujaa 24 eri maasta 12 sponsoria 45 esitelmätilaisuutta 10 Progress käyttäjäyhdistystä osallistui järjestelyihin, myös FinPUG Järjestelytoimikunnassa 14 jäsentä, joista yksi oli FinPUGin Jouni Kokkonen Suomalaisia osanottajia oli parikymmentä Konferenssin esitykset on koottu kattavasti kaikkien poimittaviksi. Ne löytyvät osoitteesta: article&id=284&itemid=233 Kiitokset järjestäjille! Corticon-koulutusta piti mm. Dr. Mark J.F. Allen Avajaisissa kuulimme Progressiin uudesta tuotestrategiasta.

12 SIVU 12 Progressin EMEA johtaja Dan Veitkus. Syyt käyttää Progressia on uudelleen perusteltu. Progress Softwaren tiekartta vuodelle Sovellusten laajentaminen mobiiliin lienee mielenkiintoisin teema versiossa OpenEdge 11.2 Iltatilaisuus pidettiin tietenkin MANUn Old Traffordilla, jossa oli näyttely kolmessa kerroksessa. Lauantaina Manchester City voitti Aston Villan selkein numeroin 5 0. Päivämäärä talteen! EMEA PUG Challenge marraskuuta Brysselissä, Belgia/EU. Ohjelma ja ilmoittautumiset: - Ilmoitus -

13 SIVU 13 Miksi FinPUG tarvitaan? Oma urani Progress-maailmassa alkoi vuonna Ensimmäinen Progressversioni oli 4.2G. Tuolloiset järjestelmät olivat nykymittapuun mukaan varsin pieniä. Language Reference:n ennätti hyvin käydä läpi ruokatunnilla Uudempien Progress-versioiden myötä moni asia on muuttunut hyvään suuntaan. Ja FOR EACH toimii samalla tavalla kuin alussa. FinPUG:in toiminta on keskittynyt seminaarien järjestämiseen. Itse olen ehtinyt olla mukana näissä kokoontumisissa: 1993 Laivaseminaari 1994 Tallinna 1995 Laivaseminaari (Sally Albatross) 1996 Nokia Eden 1997 Naantalin kylpylä 1999 Johtamistaidon opisto Aavaranta 2000 Yyterin kylpylä 2001 Caribia Turku 2002 Vanajanlinna Hämeenlinna 2003 Holiday Club, Tampere 2004 PumpuliEnkeli, Forssa 2005 Rantasipi Sveitsi, Hyvinkää 2006 Siikaranta, Espoo 2007 Haikon kartano 2008 Aulanko, Hämeenlinna 2009 Petäys, Hattula 2010 Tallink Spa & Conference Hotel, Tallinna 2011 Siuntion kylpylä 2012 NordPUG, Maarianhamina Olen itse ollut näissä kaikissa - plus mini-seminaareissa- joita pidettiin muutamana vuonna 2000-luvun alkupuolella. Kaikkia en enää muista tarkasti, mutta jotkut ovat jääneet mieleen Tallinna ja Raamatunlukusalin (kirjasto) vessa Sally Albatross... joka upposi pari viikkoa seminaarin jälkeen Aavaranta: Ensimmäinen seminaari minun puheenjohtajakaudellani. 35 m2 karaokebaari, nippa nappa mahtui 100 henkeä sisään Caribia; osanottajaennätys, muistaakseni 92 henkeä. Jouni (nykyinen puheenjohtaja) tuli mukaan 2002 Vanajanlinna. Ehkä onnistunein seminaari koskaan. Dan Foreman:in legendaarinen luento Performance tuning. Dan, yhdessä vaimonsa Margaretin kanssa,vieraili luonani Lohjalla poikani 3v synttäreillä.

14 SIVU Siikaranta. Viimeinen seminaari minun puheenjohtajakaudellani. Adam Backman:in luennot Progress Database Application Deployment FinPUGilla on ollut minulle iso merkitys. Olen aina innolla odottanut päästä tapaamaan kollegoita - joista osasta on tullut ystäviäni. Seminaarit ovat olleet - ja ovat yhä - rautainen kokonaisuus Progress-tietoutta, yhteishenkeä ja ihmissuhteita osallistujien ja luennoitsijoiden välillä. Minulle FinPUG seminaarit ovat yksi vuoden must tapahtumista. Tapani Huttunen FinPUG puheenjohtaja Solution Architect Qvantel Business Solutions Oy Finland Progress Users Group r.y. Finland Progress Users Group on rekisteröity Progress-käyttäjäyhdistys. Yhdistys on aktiivinen ja riippumaton ryhmä, jossa on tällä hetkellä lähes 300 jäsentä. Tavoitteena on vaihtaa kokemuksia ja tietoja koskien Progress-tuotteita ja -sovelluksia. Yhdistys on tarkoitettu Progress-käyttäjille ja Progressista kiinnostuneille yksityisille henkilöille. Yhdistys perustettiin vuonna 1993, joten se täyttää 20 vuotta. Juhla on Turussa pidettävän seminaarin yhteydessä 7.3. Tervetuloa! Dress Code: Casual

15 SIVU 15 DBA-nurkka -lruskips Progress on lisännyt tietokantaan kaksi uutta käynnistysparametria -lruskips ja -lru2skips. Jälkimmäinen liittyy tietokannan -B2 bufferiin, jolla saadaan halutut taulut ja indeksit pysymään tietokannan bufferissa häiritsemättä tietokannan pääbufferia (jonka koko määritellään tutulla - B parametrilla). -lruskips liittyy jälkimmäiseen. Parametri on tuotu jo versioon 10, tarkemmin sanottuna numeroon 10.2b06 ja tietenkin versioon 11. Jos sinulla on aktiivinen monen käyttäjän tietokanta, parametrin käyttöönotto parantaa suoritustehoa. Monen käyttäjän intensiivisten lukuoperaatioiden tietokannassa tällä saavutetaan noin 40% lisätehokkuus. Valitettavasti parametri toimii vain tietokannan Enterprice lisenssissä. Mistä on kysymys? Kuten tiedämme, tietokannassa on jaetussa muistissa linkitetty lista nimeltään LRU Chain (Least Recently Used). Sen avulla keskusmuistissa pidetään ne tietokantalohkot, joista sovelluksen käyttäjät ovat eniten kiinnostuneita. Kun tietuetta tai indeksiä luetaan lohkosta, lohko tuodaan bufferiin, ellei se ole siellä. Lohko luetaan sen lohkon paikalle, joka on LRU-listassa viimeisenä. Samalla LRU-lista päivitetään, koska viimeksi luettu lohko kirjoitetaan listan ensimmäiseksi. Nämä muutokset tehdään järjestyksessä ja lyhytaikainen muistilukitus LRU Latch pitää huolen operaation virheettömyydestä. LRU-systeemi takaa sen, että tietokannasta luettava data on suurella todennäköisyydellä keskusmuistissa eikä levy-i/o:ta tarvita. Mutta aktiivisessa tietokannassa tämä LRU-listan kirjanpito on aika työlästä. Haitan voi havaita "LRU latch wait timeouts" kohdassa promon:sta. Miten -lruskips muuttaa tilannetta? Ideana on se, että jokaista lohkolukua ei päivitetäkään LRU-listaan, vaan vasta parametrin osittama määrän toteutuessa. Progressin suositus on -lruskips 50. Tällöin vasta 50. tietokantalohkoon kohdistuva operaatio siirtää sen LRU-listan kärkeen. Tällöin yhdistetään periaatteet LRU ja LFU (Least Frequently Used). Parametrin voi hienosäätää myös reaaliajassa promon:illa. Tietokannan suoritusteho sen kun paranee

16 SIVU 16 Vierailu Progress Softwaressa Olin huhtikuun 16. päivänä juoksemassa Bostonin maratonissa, jossa lämpötila parhammillaan oli 90 Fahrenheit (32 Celsius). Siitä ei siis enempää. Kiinnostuneet voivat lukea Juoksija-lehdestä 5/2012. Seuraavaksi päiväksi olin sopinut tapaamisen Progress Softwaren pääkonttorille. Tarkoituksena oli selvittää, mitä siellä puuhataan OpenEdgen parissa. Samalla olin kerännyt Suomen käyttäjiltä joukon kysymyksiä vastattavaksi. Minut otti vastaan Ken Willner. Hänen lisäkseen minulla oli ilo keskustella Rob Holzelin, Mary Szekelyn (yrityksen ensimmäinen työntekijä) ja Shelley Chasen kanssa. Lisäksi tapasin matkani aikana mm. Gus Björklundin ja Tom Bascomin, joiden kanssa myös vaihdettiin parisen sanaa Progress OpenEdgestä. Kuvassa Ken Willner ja Rob Holzel. Kaikki mainitut henkilöt olivat siis Progressin OpenEdge-tuotteiden kanssa puuhastelevia, todellisia Progress People kuten ennen oli tapana sanoa. He olivat iloisia yhdestä ja samasta syystä uudesta toimitusjohtajasta ja siitä, että OpenEdge nostetaan sille kuuluvaan asemaan Progressin toiminnassa.

17 OpenEdge on ollut yrityksen rahasampo koko 30. vuoden ajan. Ensimmäisinä vuosina Progress oli yhden tuoteperheen yhtiö. Tämä tuote oli samanniminen Progress ja nyt sen nimi on OpenEdge. Yritykseen on ostettu monia tuotteita, joista on haettu Next Big Thing menestysratkaisuja. Ensimmäisiä oli Apptivity, josta kehitettiin Sonic MQ ja Sonic ESB. Nusphere-tuotteilla yritettiin MySQL-markkinoille. Viimeisin hankinta on Savvion, jolla liiketoimintaprosessien integrointi sovelluksiin tehdään helpoksi. Näiden tuotteiden ostaminen, lanseeraaminen, integrointi toisiinsa ja markkinointi on vienyt rahaa ja energiaa, ja se on tapahtunut OpenEdgen kustannuksella. Koko ajan OpenEdgeä on kehitetty, mutta se ei ole viime vuosina saanut ansaitsemaansa arvostusta ja esim. markkinointipanostusta tuottavana ja luotettavana liiketoimintasovellusten kehitysympäristönä. Mutta nyt puhaltavat uudet tuulet vai pitäisikö sanoa vanhat tuulet. Uudeksi toimitusjohtajaksi on tullut Jay Bhatt niminen henkilö Autodesk yhtiöstä. Häntä luonnehdittiin perusteelliseksi tyypiksi, joka on selvittänyt itselleen johtamansa firman toiminnan, sen vahvuudet ja heikkoudet. Lisäksi hänellä on tapana kysyä asioista, joista hänen oletetaan tietävän ja joista hän ei tarpeeksi tiedä. Ja nyt hän on tullut siihen tulokseen, että OpenEdge on hyvä tuote, jolla voisi olla nykyistä laajempaakin käyttöä sovelluskehitysmarkkinoilla. Kirjoittajan oikealla puolella Progress Softwaren 1. työntekijä Mary Szekely SIVU 17

18 SIVU 18 Sitten kysymyksiin: Miten näette Progress OpenEdge:n kilpailukykyisyyden muihin vastaaviin tuotteisiin verrattuna? Asiaa ei nähdä tällä tavoin. OpenEdge on markkinoilla uniikkinen konsepti. Sovelluskehittäjille (Application Partners) tehdään välineitä heidän toimintaansa varten. Vastaavia tuotteita/konsepteja ei ole markkinoilla. Tässä mielessä esim. Oracle ja Microsoft eivät ole kilpailijoita. Progress OpenEdge tunnetusti tukee erilaisia sovellusarkkitehtuureja (keskuslaite/pääte, Client/Server, AppServer/Thin Client, DOT-NET käyttöliitynnät, selain ja mobiiliratkaisut). Miten näette näiden aseman tulevaisuudessa? Näitä kaikkia tuetaan 100 %, mikä on perinteinen Progressin muista kehitysvälineistä erottava tekijä. Pääsuunta on tällä hetkellä SaaS ja Cloud eli OpenEdge-sovellusten käyttö tehdään mahdolliseksi sovellusvuokrauksena ilman omia laitteita. Tähän liittyy Version 11 Multi Tenant tietokantataulut. Periaatteessa kaikkia sovellustyyppejä voidaan käyttää SaaS-ympäristössä. Kehityksen painopiste on siirtymässä mobiiliratkaisuihin, joka tehdään kehittäen samalla selainkäyttöliityntää. Progress OpenEdge:ssa on runsaasti panostettu DOT-NET käyttöliityntään. Onko tarkoitus panostaa tulevaisuudessa enemmän WebSpeedin kehittämiseen esim. AJAX-frameworkin suuntaan? DOT-NET liittyy Microsoftin desktop-sovelluksiin. Sen Web-käyttö edellyttää ainakin WebClientin asentamista. AJAX ja siihen liittyvät tekniikat ja välineet ovat tulevaisuudessa tärkeämpi painopiste OpenEdgessä. Yhdessä vaiheessa Progress panosti huomattavasti sovelluskehysten (Framework) tukemiseen. Mikä on tämän hetkinen suhtautuminen? Kaikille kehittäjille soveltuvan sovelluskehyksen idea ei toimi, mikä oli ADM2- komponenttien ja Dynamics-kehyksen tavoitteena. Niiden sijasta panostetaan OERA-periaatteisiin, parhaisiin käytäntöihin eikä niinkään valmiiden kehysratkaisujen tekemiseen. Kehysten tekeminen on kehittäjäorganisaatioiden asia. Uusmyynti ja uusien sovellusten kehittäminen? Aktiivista uusien asiakkaiden hankintaa ei OpenEdgen osalla harjoiteta, niitä tulee silti jatkuvasti. Painopiste on olemassa olevien asiakkaiden ja heidän

19 SIVU 19 sovellustensa tukemisessa ja edelleen kehittämisessä esim. SaaS ja Cloudsuunnassa. OpenEdgen asema Progress Softwaressa OpenEdge on yrityksen rahasampo, ja siihen tullaan tulevaisuudessa panostamaan nykyistä enemmän. Miten kehittää Progressilla sovelluksia, joita voi käyttää mobiililaitteilla. Onko tulossa ratkaisua? Ratkaisu on tulossa. Ongelmana on käyttöjärjestelmien erilaisuus (Android, Apple, Blackberry, Windows, Symbian jne.) ja yhteisen standardin puuttuminen. Perinteisellä HTML-selaintekniikalla (WebSpeed) saadaan siirrettäviä ratkaisuja, mutta sillä ei päästä laitteen ominaisuuksiin (kalenterit, yhteystiedot, kosketusnäytön höydyntäminen jne.) eikä AppStore-jakeluun. Natiivi sovellus taas pitäisi tehdä erikseen kutakin laitetta varten. Progress on päätynyt hybridiratkaisuun, jossa hyödynnetään WebKit ja HTML5 rajapintoja. Kehitykseen tehdään uusi Visual Designer. REST Adapter toteutetaan AppServer-sovelluspalvelimeen samalla lailla kuin WebService Adapter ja se tullee tänä vuonna. Visual Designer on suunnitteilla versioon 11.2.NET vs. AJAX framework?.net liityntätekniikkaan ei ole tulossa lähiaikoina suuria kehityksiä, koska ei ole tarpeita. AJAX frameworkkejä on olemassa lukuisia, mutta Visual Designer:in yhteydessä on tarkoitus kehittää oma AJAX kehysratkaisu. Se perustunee Savvion-tuotteessa olevaan ratkaisuun. REST tuki REST-tuki on siis tulossa vielä tänä vuonna (2012). Web- ja mobiilikäyttö (RIA-sovellukset) Etsitään siis kokonaisratkaisua, jossa samalla kehitysvälineellä ja käyttötekniikalla palvellaan sekä selain, mobiili ym. etäratkaisuja. Silverlight-adapteri Projekti on kuollut. Siihen ei ole kiinnostusta. Se oli väärä strategia. HTML 5 standardi

20 SIVU 20 Tullaan tukemaan mainitun kokonaisratkaisun yhteydessä. WebClientin MSI asennuspaketti ja Microsoftin logo vaatimukset? WebClient asennetaan InstallShield-tekniikalla eikä tähän ole tulossa muutoksia. Kannan käytön parantaminen Online tilassa? Projekti on jatkuvasti vireillä ja asioita yksi toisensa jälkeen toteutetaan tulevissa versioissa. Onko suunnitelmia Suomen progresin kehittämisessä (esim. markkinointi)? Tähän kysymykseen ei erityisesti osattu vastata, mutta viitattiin yleiseen OpenEdge-suunnan muutokseen. Ja sehän myös suomalaisille asiakkaille sopii. Yllä olevan tekstin kirjoitin Woburnissa hotellihuoneessa. Jutussa puhutaan Progress Software Corporationin uudesta linjauksesta, jossa päätuotelinja "OpenEdge" - tietokanta, ohjelmointikieli ja muut siihen liittyvät elementit - korostuvat. Tässä vaiheessa ei ollut tarkempaa tietoa julkistetusta strategiasta, joka oli paljon radikaalimpi: Progress päätti kokonaan luopua suurimmasta osasta muista kuin OpenEdge tuotelinjoista. Myös mobiilisovellusten kehitysstrategia on kirjoituksen jälkeen täsmentynyt ja tuotteet julkistettu. Pääjohtajakin on ehtinyt vaihtua, ja nykyinen on nimeltään Philip M. Pead. Teppo Määttänen

21 SIVU 21 Tee mielenkiintoinen USA-matka kesän alkuun! PUG CHALLENGE AMERICAS-KONFERENSSI WESTFORD, MASSACHUSETTS Tule mukaan maailmanlaajuiseen Progress OpenEdge -käyttäjien -ja kehittäjien joukkoon "PUG Challenge Americas 2013"-konferenssiin Westfordiin Massachusettsiin. PUG Challenge on riippumaton face-to-face foorumi, jossa vaihdetaan ajatuksia, vinkkejä ja parhaita käytäntöjä Progress-teknologiasta. Se on ainutlaatuinen mahdollisuus verkostoitumiseen muiden Progress-käyttäjien kanssa Eurooppaa laajemmin. Konferenssi alkaa sunnuntaina 9. kesäkuuta työpajoilla klo ja illalla on tervetuliaisvastaanotto. Luennot (yli 40 vaihtoehtoa) alkavat maanantaiaamuna ja kestävät keskiviikkoon puoleenpäivään. Maanantaina ja tiistaina on iltatapahtumia. Pidä kiirettä! Super Early Bird ilmoittautuminen päättyy Early Bird ilmoittautuminen päättyy Hotellihuoneet pitää varata Ilmoittautuminen päättyy Konferenssi! - Ilmoitus- Videopätkässä perustellaan, miksi Progress-maailmassakin siirrytään mobiilisovellusten kehittämiseen:

FinPUG 2013 OHJELMA. Ohjelma:

FinPUG 2013 OHJELMA. Ohjelma: FinPUG 2013 OHJELMA Aika: 7.-8.3.2013 Paikka: M/S Bore, Turku (www.msborea.fi) Esiintyjät: Jarmo Nieminen, Progress Software (www.progress.com) Gus Björklund, Progress Software Klaus Erichsen, IAP (www.iap.de)

Lisätiedot

JWT 2016 luento 11. to 21.4.2016 klo 14-15. Aulikki Hyrskykari. PinniB 1097. Aulikki Hyrskykari

JWT 2016 luento 11. to 21.4.2016 klo 14-15. Aulikki Hyrskykari. PinniB 1097. Aulikki Hyrskykari JWT 2016 luento 11 to 21.4.2016 klo 14-15 Aulikki Hyrskykari PinniB 1097 1 Viime luennolla o AJAX ja JSON, harjoitustyön tehtävänanto, vierailuluento avoimesta datasta Tänään o APIt rajapinnoista yleisesti

Lisätiedot

PLA-32820 Mobiiliohjelmointi. Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_2016/

PLA-32820 Mobiiliohjelmointi. Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_2016/ PLA-32820 Mobiiliohjelmointi Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_2016/ 1. Luento 2 Suoritus vaatimukset Kurssin sisältö Kirjallisuus Mobiiliohjelmointi Mobiililaitteita...

Lisätiedot

Tietotalo Insight. Digitaalinen markkinointi. Beacon FAQ: Vastaukset yleisimpiin kysymyksiin beaconeista

Tietotalo Insight. Digitaalinen markkinointi. Beacon FAQ: Vastaukset yleisimpiin kysymyksiin beaconeista Tietotalo Insight Digitaalinen markkinointi Beacon FAQ: Vastaukset yleisimpiin kysymyksiin beaconeista 1 Beacon FAQ Digitaalisesta kontekstisidonnaisesta markkinoinnista puhuttaessa mennään usein monelle

Lisätiedot

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Salasanojen hallinta Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Restaurant Enterprise Solution Asiakirjan tarkoitus Tämä asiakirja kertoo tarvittavat säännöt kuinka hallinnoida RES salasanoja

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702)

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) yleistyvät verkkopalveluissa Youtube Google... Avaavat pääsyn verkkopalvelun sisältöön. Rajapintojen tarjoamia tietolähteitä yhdistelemällä luodaan uusia palveluja,

Lisätiedot

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / 24.4. muistio Parasta ja hyödyllistä hankkeessa on ollut Tapaamiset. On tutustuttu toisiimme ja eri kaupunkien matkailutiloihin. Muiden tekemisen peilaaminen omaan toimintaan

Lisätiedot

Action Request System

Action Request System Action Request System Manu Karjalainen Ohjelmistotuotantovälineet seminaari HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos 25.10.2000 Action Request System (ARS) Manu Karjalainen Ohjelmistotuotantovälineet

Lisätiedot

PIKAOPAS MODEM SETUP

PIKAOPAS MODEM SETUP PIKAOPAS MODEM SETUP Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM SETUP FOR NOKIA 6310i -OHJELMAN ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN MODEEMIKSI...2

Lisätiedot

ReSound-sovellukset - käyttöohje

ReSound-sovellukset - käyttöohje ReSound-sovellukset - käyttöohje Johdanto Onneksi olkoon ReSound-sovelluksen lataamisen johdosta. ReSoundsovellukset tuottavat parempia kuuntelemiselämyksiä ja auttavat hyödyntämään ReSound-kuulokojeita

Lisätiedot

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Jani Koivula, 21.11.2010 Kuka on se oikea? 23.11.2010 TULe urheiluseuraan liikkumaan 2 Ovatko sidosryhmänne sosiaalisessa mediassa? Oletteko te? Sosiaalisen

Lisätiedot

Käytettäväksi QR-koodin lukulaitteen/lukijan kanssa yhteensopivien sovellusten kanssa

Käytettäväksi QR-koodin lukulaitteen/lukijan kanssa yhteensopivien sovellusten kanssa Xerox QR Code -sovellus Pika-aloitusopas 702P03999 Käytettäväksi QR-koodin lukulaitteen/lukijan kanssa yhteensopivien sovellusten kanssa Käytä QR (Quick Response) Code -sovellusta seuraavien sovellusten

Lisätiedot

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti asennus...

Lisätiedot

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1)

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1) PLAY TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen 4.2.2016 (v1.1), projektipäällikkö Sisältö Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen

Lisätiedot

Yhdistä kahviautomaattisi tulevaisuuteen.

Yhdistä kahviautomaattisi tulevaisuuteen. Yhdistä kahviautomaattisi tulevaisuuteen. Home Connect. Yksi sovellus kaikkeen. Home Connect on ensimmäinen sovellus, joka pesee puolestasi pyykin ja astiat, paistaa, keittää kahvia ja katsoo jääkaappiin.

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N76 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa

Lisätiedot

Yhdistä kodinkoneesi tulevaisuuteen. Pikaopas

Yhdistä kodinkoneesi tulevaisuuteen. Pikaopas Yhdistä kodinkoneesi tulevaisuuteen. Pikaopas Kotisi tulevaisuus alkaa nyt! Hienoa, että käytät Home Connect -sovellusta * Onneksi olkoon käytät tulevaisuuden kahviautomaattia, joka jo tänään helpottaa

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Liite 1: skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Palvelun uusi versio on Palveluiden kehittäminen voitava asentaa tuotantoon vaikeutuu

Lisätiedot

Prospektini. Usein kysytyt kysymykset SISÄLLYS

Prospektini. Usein kysytyt kysymykset SISÄLLYS Prospektini Usein kysytyt kysymykset SISÄLLYS Prospektini - yleistä 1. Mikä on Prospektini sovellus? 2. Mistä löydän Prospektini sovelluksen ja kuinka voin ladata sen? 3. Millä laitteilla Prospektini sovellus

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle

Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle Sisältö Nimettömien tietojen lähettäminen Lenovolle... 1 Harmony... 1 Lenovo Companion 3.0... 2 Lenovo Customer Engagement Service... 3 Lenovo Experience Improvement

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Järjestelmäarkkitehtuuri. Järjestelmäarkkitehtuuri

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Järjestelmäarkkitehtuuri. Järjestelmäarkkitehtuuri Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) ja Järjestelmäarkkitehtuuri Sovellukset ovat olemassa Järjestelmien uudistaminen vie yleensä arvioitua enemmän resursseja ja kestää arvioitua kauemmin Migration (Migraatio

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

C++ Ohjelmoijan käsikirja. Johdanto

C++ Ohjelmoijan käsikirja. Johdanto Johdanto C++ Ohjelmoijan käsikirja Johdanto Tervetuloa Inside C++-kirjan pariin. Tämä on opaskirja standardi C++:n käyttöön. Käsittelemme kirjassa kaikki syntaksin, kieliopin, olio-ohjelmoinnin ja standardikirjastojen

Lisätiedot

AirPrint-opas. Tämä käyttöopas koskee seuraavia malleja:

AirPrint-opas. Tämä käyttöopas koskee seuraavia malleja: AirPrint-opas Tämä käyttöopas koskee seuraavia malleja: HL-340CW/350CDN/350CDW/370CDW/380CDW DCP-905CDW/900CDN/900CDW MFC-930CW/940CDN/9330CDW/9340CDW Versio A FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa

Lisätiedot

Marraskuun tapahtumat

Marraskuun tapahtumat Marraskuu on jo onnellisesti takanapäin ja joulu on ihan kohta ovella. Marraskuun tapahtumat Ennen syyskokouksen alkua Tuulia Alanen-Brandt piti mielenkiintoisen luennon vartalon mittalinjoista ja esitteli

Lisätiedot

Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti

Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti 2 4. 1 1. 2 0 1 6 Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti Hanna Repo, Asiakkuusjohtaja Risto Laine, Myyntijohtaja Otavamedia OMA Autamme asiakkaitamme luomaan merkityksellistä vuorovaikutusta

Lisätiedot

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 2 / 9 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä... 3 2. Toteutus... 4 2.1.Tavoite... 4 2.2.Mobiilisovellus... 4 2.3.Käyttöönotto...

Lisätiedot

Kuulokoje, joka avaa maailmasi

Kuulokoje, joka avaa maailmasi Kuulokoje, joka avaa maailmasi Perinteinen teknologia Uusi teknologia keskittyy yhteen puhujaan ja vaimentaa kaikki muut puhujat avaa äänimaiseman, johon mahtuu useita puhujia Luultavasti tiedät tunteen.

Lisätiedot

Tehosta kokouskäytäntöjäsi! Teknologian avulla järjestät kokoukset tehokkaasti ja vaivattomasti.

Tehosta kokouskäytäntöjäsi! Teknologian avulla järjestät kokoukset tehokkaasti ja vaivattomasti. Tehosta kokouskäytäntöjäsi! Teknologian avulla järjestät kokoukset tehokkaasti ja vaivattomasti. Kiitos kun latasit kokoustyöskentelyn oppaan. Kuluuko sinulla palavereissa aikaa johonkin muuhun, kuin itse

Lisätiedot

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 Copyright 2002 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään 9354501 Issue 2 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM OPTIONS FOR NOKIA 7650:N ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Huhti-toukokuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

JulkICT Lab Stakeholder -työpaja Työpajan yhteenveto

JulkICT Lab Stakeholder -työpaja Työpajan yhteenveto JulkICT Lab Stakeholder -työpaja Työpajan yhteenveto Perjantai 23.5.2014 klo 9.00-12.00 CSC, Keilaniemi 14, Espoo 0 JulkICT Lab Sisällys 1 Alku 2 Prosessi 3 Roolit ja resurssit 4 Loppu 5 Sidosryhmät 6

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

GN Hearing - sovellus - käyttöohje

GN Hearing - sovellus - käyttöohje GN Hearing - sovellus - käyttöohje Johdanto Onneksi olkoon sovelluksen lataamisen johdosta. Tämä sovellus tuottaa parempia kuuntelemiselämyksiä ja auttaa hyödyntämään kuulokojeitasi täysimääräisesti. Innovatiivinen

Lisätiedot

Web Services tietokantaohjelmoinnin perusteet

Web Services tietokantaohjelmoinnin perusteet ASP.NET Web Services Web Services tietokantaohjelmoinnin 2 (22) Sisällys Harjoitus 1: Tietokannat ja Web Services... 3 Harjoitus 2: Windows Client... 10 Harjoitus 3: Datan päivitys TableAdapterin avulla...

Lisätiedot

Yhdistä kahviautomaattisi tulevaisuuteen.

Yhdistä kahviautomaattisi tulevaisuuteen. kahviautomaattisi tulevaisuuteen. Home Connect. Yksi sovellus kaikkeen. Home Connect on ensimmäinen sovellus, joka pesee puolestasi pyykin ja astiat, paistaa, keittää kahvia ja katsoo jääkaappiin. Erilaiset

Lisätiedot

Uutta Remote Support Platform 3.0 -versiossa

Uutta Remote Support Platform 3.0 -versiossa Uutta Remote Support Platform for SAP Business One Asiakirjaversio: 1.0 2012-10-08 Kaikki maat Typografiset merkintätavat Kirjasintyyli Esimerkki Näytöstä lainatut sanat tai merkit. Näitä ovat kenttien

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Julkisen sektorin palvelumallit ja digitalisaatio CGI Ratkaisu16, Helsinki 2.2.2016

Julkisen sektorin palvelumallit ja digitalisaatio CGI Ratkaisu16, Helsinki 2.2.2016 Julkisen sektorin palvelumallit ja digitalisaatio CGI Ratkaisu16, Helsinki 2.2.2016 Mikael Forss, VTT Johtaja Kela Kela Kela perustettiin vuonna 1937 panemaan toimeen ensimmäistä kansaneläkelakia. Kelan

Lisätiedot

Tablet-tietokoneen ja älypuhelimen peruskäyttö. 4.11.2014 Jorma Flinkman

Tablet-tietokoneen ja älypuhelimen peruskäyttö. 4.11.2014 Jorma Flinkman Tablet-tietokoneen ja älypuhelimen peruskäyttö 4.11.2014 Jorma Flinkman Wikipedia.fi 2 Mikä ihmeen tabletti? Taulutietokone (tai paneelitietokone tai tabletti engl. tablet personal computer eli tablet

Lisätiedot

Virtuoosi POS-järjestelmien joukossa

Virtuoosi POS-järjestelmien joukossa Virtuoosi POS-järjestelmien joukossa Menestyvä liiketoiminta muistuttaa monin osin huippuunsa viritettyä orkesteria jossa eri osien sopusuhtainen vuorovaikutus ja integrointi luovat sykähdyttävän esityksen.

Lisätiedot

Avoimen lähdekoodin kehitysmallit

Avoimen lähdekoodin kehitysmallit Avoimen lähdekoodin kehitysmallit Arto Teräs Avoimen lähdekoodin ohjelmistot teknisessä laskennassa -työpaja CSC, 25.5.2009 Avoimen lähdekoodin kehitysmallit / Arto Teräs 2009-05-25

Lisätiedot

Liiketoimintasovellusten modernisointi - Anna sovelluksillesi uusi elämä. Sofor varmistaa investointiesi tehokkaan hyödyntämisen

Liiketoimintasovellusten modernisointi - Anna sovelluksillesi uusi elämä. Sofor varmistaa investointiesi tehokkaan hyödyntämisen Liiketoimintasovellusten modernisointi - Anna sovelluksillesi uusi elämä Sofor varmistaa investointiesi tehokkaan hyödyntämisen 1 Syitä liiketoimintasovellusten modernisointiin Sovellusten käyttötarkoitus

Lisätiedot

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA QR-koodit QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA MOTIVOIVAA ILMAISTA QR-koodi paljon tietoa Koodin avulla pääsee nopeasti halutulle verkkosivulle tai esim. YouTube-videoon ilman osoitteen

Lisätiedot

Optiman uudet ominaisuudet ja tuotekehityksen suuntaviivat

Optiman uudet ominaisuudet ja tuotekehityksen suuntaviivat Optiman uudet ominaisuudet ja tuotekehityksen suuntaviivat Eric Rousselle Optima päivä, 6.11.2014 Mitä Discendumille kuuluu? Kasvu ja kansainvälistyminen Tulorahoituksella kasvava vakavarainen yritys Panostetaan

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

KUTSU Esrin kansainvälinen käyttäjäkonferenssi , San Diego

KUTSU Esrin kansainvälinen käyttäjäkonferenssi , San Diego KUTSU Esrin kansainvälinen käyttäjäkonferenssi 27.6.-1.7.2016, San Diego Tervetuloa kanssamme Esrin kansainväliseen käyttäjäkonferenssiin 2016! Maailman suurin paikkatietotapahtuma, Esri User Conference

Lisätiedot

Digittääkö Lieksa/6. Lieksan kulttuuriseminaari

Digittääkö Lieksa/6. Lieksan kulttuuriseminaari Digittääkö Lieksa/6. Lieksan kulttuuriseminaari Arvoisat Lieksan kuudenteen kulttuuriseminaariin osallistujat, Minulla on miellyttävä kunnia pitää puheenvuoro Lieksan kaupungin puolesta tässä Digittääkö

Lisätiedot

JUJUPRIX 2015. Kalle Tuominen & Timo Mäkeläinen Markkinointiviestinnän suunnittelutoimisto Mainio Oy. kalle@mainiota.fi timo.makelainen@mainiota.

JUJUPRIX 2015. Kalle Tuominen & Timo Mäkeläinen Markkinointiviestinnän suunnittelutoimisto Mainio Oy. kalle@mainiota.fi timo.makelainen@mainiota. JUJUPRIX 2015 Kalle Tuominen & Timo Mäkeläinen Markkinointiviestinnän suunnittelutoimisto Mainio Oy kalle@mainiota.fi timo.makelainen@mainiota.fi Tampere matkailukohteena. Tampere on Pohjoismaiden suurin

Lisätiedot

WWW-ohjelmoinnin kokonaisuus. WWW-OHJELMOINTI 1 Merkkauskielet. Merkkauskielten idea. Merkkauskielet (markup languages) Merkkauskielten merkitys

WWW-ohjelmoinnin kokonaisuus. WWW-OHJELMOINTI 1 Merkkauskielet. Merkkauskielten idea. Merkkauskielet (markup languages) Merkkauskielten merkitys WWW-OHJELMOINTI 1 WWW-ohjelmoinnin kokonaisuus SGML, XML, HTML WWW-selaimen sovellusohjelmointi WWW-palvelimen sovellusohjelmointi Eero Hyvönen Tietojenkäsittelytieteen laitos Helsingin yliopisto 26.10.2000

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Smart Access Käyttötapa

Smart Access Käyttötapa Smart Access Käyttötapa A. Edellytykset... 2 1. Älypuhelinyhteensopivuus... 2 2. Kaapelin valinta... 2 a. Applen laitteet (iphone 4/4s)... 2 b. Applen laitteet (iphone 5/5c/5s)... 2 c. Android-laitteet,

Lisätiedot

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin Käyttöohje Energent MagiCAD plugin Sisältö 1. Yleistä 1 Dokumentin sisältö... 1 Ohjelman asennus... 1 Vaadittavat ohjelmistot... 1 Asennus... 1 Ohjelman käynnistys... 2 2. Toiminnallisuudet 3 Insert Energent

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) AJAX, Asynchronous JavaScript And XML. AJAX, Asynchronous JavaScript And XML

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) AJAX, Asynchronous JavaScript And XML. AJAX, Asynchronous JavaScript And XML Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Ajax 2000-luvun alkuvuosina selainsotien rauhoituttua ohjelmistotalot alkoivat kehittää selainten luoman uuden ohjelmointiympäristön käyttötapoja. Syntyi AJAX (Asynchronous

Lisätiedot

www.solita.fi solita@solita.fi

www.solita.fi solita@solita.fi www.solita.fi solita@solita.fi JAVA-SOVELLUSTEN RAKENTAMINEN INTEGROITUUN YMPÄRISTÖÖN Jarno Peltoniemi Solita Oy 10.5.2005 Aiheet Johdanto Portaalit, portletit Oracle Portal Java-sovelluksen rakentaminen

Lisätiedot

Valppaan asennus- ja käyttöohje

Valppaan asennus- ja käyttöohje Versio Päiväys Muokkaaja Kuvaus 0.9 16.2.2006 Tuukka Laakso Korjattu versio 0.1 Antti Kettunen Alustava versio Sisällysluettelo 1 Johdanto...2 2 Valppaan asennus...3 2.1 Valppaan kääntäminen...3 2.2 Valmiiksi

Lisätiedot

ABB i-bus KNX taloautomaatio. Sakari Hannikka, 11.5.2016 Kiinteistöjen ohjaukset KNX vai ABB-free@home? ABB Group May 11, 2016 Slide 1

ABB i-bus KNX taloautomaatio. Sakari Hannikka, 11.5.2016 Kiinteistöjen ohjaukset KNX vai ABB-free@home? ABB Group May 11, 2016 Slide 1 Sakari Hannikka, 11.5.2016 Kiinteistöjen ohjaukset KNX vai ABB-free@home? May 11, 2016 Slide 1 ABB i-bus KNX taloautomaatio May 11, 2016 Slide 2 KNX on maailman ainoa avoin standardi kotien ja rakennusten

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

Toimittaja Sovellusarkkitehtuuritason pilkkominen. Kalle Launiala, ProtonIT Oy

Toimittaja Sovellusarkkitehtuuritason pilkkominen. Kalle Launiala, ProtonIT Oy Toimittaja Sovellusarkkitehtuuritason pilkkominen Kalle Launiala, ProtonIT Oy kalle.launiala@protonit.net +358445575665 Sisällön rakenne Tekninen ratkaisu vs. Looginen ratkaisu Looginen ratkaisu ja sen

Lisätiedot

SissiSuosikit Äänestys toteutettiin Tulokset näet tästä raportista.

SissiSuosikit Äänestys toteutettiin Tulokset näet tästä raportista. SissiSuosikit 2016 ToimistoSissit ovat sihteereitä ja assistentteja, joista valtaosa vastaa työssään yritystapahtumien järjestelyistä. ToimistoSissit tietävät, missä palvelu pelaa! ToimistoSissit on kollegaverkosto,

Lisätiedot

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Tekniikka 11.10.2015 10:45 Olavi Koistinen, Helsingin Sanomat Yhteystietojen siirto Androidista iphoneen kuin Gmail-käyttäjätunnus.

Lisätiedot

EU-rikollisia koskevien tietojen laadun parantaminen

EU-rikollisia koskevien tietojen laadun parantaminen EU-rikollisia koskevien tietojen laadun parantaminen VIITETYÖKALUN KÄYTTÖOPAS ERIC (European Request Information Capture) on viitetyökalu, joka on suunniteltu koko Euroopan lainvalvonnan avuksi ja tueksi.

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintaminen. Luento 11, 7.12.

Ohjelmistojen mallintaminen. Luento 11, 7.12. Ohjelmistojen mallintaminen Luento 11, 7.12. Viime viikolla... Oliosuunnittelun yleiset periaatteet Single responsibility eli luokilla vain yksi vastuu Program to an interface, not to concrete implementation,

Lisätiedot

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla 02/2016, ed. 5 KÄYTTÖOHJE Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla Maahantuoja: Tiilenlyöjänkuja 9 A 01720 Vantaa www.scanvarm.fi Kiitos

Lisätiedot

Ajankohta Johdatus WP7-sovelluskehitykseen: 12.9.2011 WP7-sovelluskehityksen perusteet: 13. 14.9.2011

Ajankohta Johdatus WP7-sovelluskehitykseen: 12.9.2011 WP7-sovelluskehityksen perusteet: 13. 14.9.2011 KOULUTUSTIEDOTE 1(6) JOHDATUS WINDOWS PHONE 7 -SOVELLUSKEHITYKSEEN & WINDOWS PHONE 7 -SOVELLUSKEHITYKSEN PERUSTEET Kuvaus ja tavoite PROFIT tarjoaa syyskuussa 2011 kaksi Windows Phone 7 - sovelluskehityskoulutusta:

Lisätiedot

Tekstinkäsittelystä. H4: Tekstinkäsittelyn perusharjoitus. Toimisto ohjelmista

Tekstinkäsittelystä. H4: Tekstinkäsittelyn perusharjoitus. Toimisto ohjelmista Tekstinkäsittelystä Toimisto ohjelmista OpenOffice vs. LibreOffice ODF (Open Document Format for Office Applications) LibreOfficen + ohjepaketti + kielityökalujen asennus Word 2003 vs. Word 2007 vs. Word

Lisätiedot

LIITE 1: ISÄ SAIRAALASSA / SYMBOLIARKKI FORMULAKISA

LIITE 1: ISÄ SAIRAALASSA / SYMBOLIARKKI FORMULAKISA LIITE 1: ISÄ SAIRAALASSA / SYMBOLIARKKI FORMULAKISA Isä haluaa kokeilla pientä puhelaitetta, jota voi käyttää myös vuoteessa. Kokeiluun hankitaan laite, jossa 2 x 5 viestin ruudukko (kuvat 1-2) voidaan

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP

Sonera Viestintäpalvelu VIP Sonera Viestintäpalvelu VIP Loma- ja Poissaoloviestitoiminnallisuuden käyttöopas v 1.2 Toiminnallisuuden kuvaus Poissaoloviestin aktivoit päälle suorittamalla seuraavat toimenpiteet: Valitse aktiviteetiksesi

Lisätiedot

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi WINDOWS 10 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Yleistä kurssista Keskiviikkoisin 9.9. 30.9. (15 oppituntia) 16:45 20:00 (viimeinen kerta 16:45 19:15) Puolivälissä 15 minuutin kahvitauko Materiaali

Lisätiedot

Yhteisöllinen tapa työskennellä

Yhteisöllinen tapa työskennellä Yhteisöllinen tapa työskennellä Pilvipalvelu mahdollistaa uudenlaisten työtapojen täysipainoisen hyödyntämisen yrityksissä Digitalisoituminen ei ainoastaan muuta tapaamme työskennellä. Se muuttaa meitä

Lisätiedot

itslearning-julkaisu 68

itslearning-julkaisu 68 itslearning-julkaisu 68 Julkaisun pääkohdat Tervetuloa itslearning-julkaisuun nro 68. Julkaisun pääkohdat: Parempi perehdytys uudet ominaisuudet on merkitty ja käyttäjiä autetaan saamaan mahdollisimman

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-6/2012. Juha Varelius, toimitusjohtaja

Osavuosikatsaus 1-6/2012. Juha Varelius, toimitusjohtaja Osavuosikatsaus 1-6/2012 Juha Varelius, toimitusjohtaja 09.08.2012 KATSAUSKAUDEN PÄÄKOHDAT Liikevaihto laski selvästi Liikevaihto 50,6 (65,7) miljoonaa euroa Q2 liikevaihto 24,5 (32,4) miljoonaa euroa

Lisätiedot

Oliosuunnitteluesimerkki: Yrityksen palkanlaskentajärjestelmä

Oliosuunnitteluesimerkki: Yrityksen palkanlaskentajärjestelmä Oliosuunnitteluesimerkki: Yrityksen palkanlaskentajärjestelmä Matti Luukkainen 10.12.2009 Tässä esitetty esimerkki on mukaelma ja lyhennelmä Robert Martinin kirjasta Agile and Iterative Development löytyvästä

Lisätiedot

JOHDANTO AirPrint on käytettävissä vain tulostimissa tai monitoimilaitteissa, jotka tukevat AirPrintiä. Huomaa

JOHDANTO AirPrint on käytettävissä vain tulostimissa tai monitoimilaitteissa, jotka tukevat AirPrintiä. Huomaa Käyttöopas AirPrint JOHDANTO Tässä oppaassa olevien tietojen täydellisyys, täsmällisyys ja ajantasaisuus on pyritty varmistamaan kaikin keinoin. Valmistaja ei vastaa omien vaikutusmahdollisuuksiensa ulkopuolella

Lisätiedot

Mitä Piilaaksossa & globaalisti tapahtuu ja mitä Tekes voi tarjota yrityksille

Mitä Piilaaksossa & globaalisti tapahtuu ja mitä Tekes voi tarjota yrityksille KASVAVAT MOBIILI-MARKKINAT: Mitä Piilaaksossa & globaalisti tapahtuu ja mitä Tekes voi tarjota yrityksille HITECH BUSINESS BREAKFAST, Oulu 10.2.2010 Kari Inberg Liiketoiminta-asiantuntija / Tekes-palvelut

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

Ympärillämme olevat tilaisuudet ovat toiselta nimeltään ratkaisemattomia ongelmia

Ympärillämme olevat tilaisuudet ovat toiselta nimeltään ratkaisemattomia ongelmia VASTAVÄITTEET Tapio Joki Johdanto Ympärillämme olevat tilaisuudet ovat toiselta nimeltään ratkaisemattomia ongelmia K aupat syntyvät harvoin ilman vastaväitteitä. Myyjälle ratkaisevan tärkeää on ymmärtää,

Lisätiedot

T Digitaalisen median työvälineet (3 op) ME-C2300 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Mediatekniikan laitos / Informaatioverkostot

T Digitaalisen median työvälineet (3 op) ME-C2300 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) Mediatekniikan laitos / Informaatioverkostot Selainohjelmointi Edistynyt verkkosivujen (JavaScript) kehitys T-111.1100 Digitaalisen median työvälineet (3 op) ME-C2300 Verkkojulkaisemisen perusteet (5 op) DI Mari Markku HirviLaine Mediatekniikan laitos

Lisätiedot

Harjoitustyö 3: Verkkosivujen toiminnallisuus (JavaScript)

Harjoitustyö 3: Verkkosivujen toiminnallisuus (JavaScript) Harjoitustyö 3: Verkkosivujen toiminnallisuus (JavaScript) Kurssin toisessa harjoitustyössä tutustutaan verkkosivujen toiminnallisuuden toteuttamiseen JavaScript:n avulla. Lisäksi käydään läpi verkkosivuston

Lisätiedot

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014

SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 1 SATEENKAARITALON JÄSENKIRJE 4/2014 Sateenkaaritalon tapahtumia syksyllä 2014 muun muassa: Kuva internetistä. Kuvaaja Teuvo Vehkalahti. BBQ-Elolystit 9.9. klo 10-14 Hietalahden Villassa Sieni- ja marjaretki

Lisätiedot

Johdatus rakenteisiin dokumentteihin

Johdatus rakenteisiin dokumentteihin -RKGDWXVUDNHQWHLVLLQGRNXPHQWWHLKLQ 5DNHQWHLQHQGRNXPHQWWL= rakenteellinen dokumentti dokumentti, jossa erotetaan toisistaan dokumentin 1)VLVlOW, 2) UDNHQQHja 3) XONRDVX(tai esitystapa) jotakin systemaattista

Lisätiedot

SELIGSON & CO:n mobiilisovellus TASKUSALKKU

SELIGSON & CO:n mobiilisovellus TASKUSALKKU SELIGSON & CO:n mobiilisovellus TASKUSALKKU lyhyt käyttöopastus (9 sivua) helmikuu 2016, Android 5.0. tai uudempi 1 Sovelluksen lataaminen Seligson & Co Taskusalkku Android-puhelimille ladataan Googlen

Lisätiedot

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTINTÄ Sanomien lähettämistä ja vastaanottamista Yhteisöjen välistä monimuotoista

Lisätiedot

Hyvä jäsenyhdistys ja tukipiiri, tapaamme toukokuussa Tampereella!

Hyvä jäsenyhdistys ja tukipiiri, tapaamme toukokuussa Tampereella! Kehitysvammaisten tukiliitto ry:n liittokokous 2013, Hyvä jäsenyhdistys ja tukipiiri, tapaamme toukokuussa Tampereella! Toimitamme tällä kirjeellä teille liittokokouskutsun, tarvittavat asiakirjat ja tiedot

Lisätiedot

Terveysteknologia 2014 -infotilaisuus

Terveysteknologia 2014 -infotilaisuus Terveysteknologia 2014 -infotilaisuus 22.10.2013 Faktaa & lukuja Aktiivinen näytteilleasettaja = tyytyväinen näytteilleasettaja Aktiivinen näytteilleasettaja saa jopa 300 % enemmän kävijöitä osastolleen

Lisätiedot

Minulle on suuri ilo toivottaa Teidät kaikki oikein lämpimästi tervetulleeksi Rovaniemelle viettämään Talvipäiviä.

Minulle on suuri ilo toivottaa Teidät kaikki oikein lämpimästi tervetulleeksi Rovaniemelle viettämään Talvipäiviä. TALVIPÄIVÄT ROVANIEMELLÄ 12. 14.4.2013 Talvipäivien suojelijan tervehdys Rakkaat Jyty Ystävät, Minulle on suuri ilo toivottaa Teidät kaikki oikein lämpimästi tervetulleeksi Rovaniemelle viettämään Talvipäiviä.

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt A11-17 Ikäihmisten kotona asumista tukevien järjestelmien kehittäminen AikatauluValpas Salla Ojala Paula Laitio 1. Projektin tavoite 1.1 Alkuperäiset

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP

Sonera Viestintäpalvelu VIP Sonera Viestintäpalvelu VIP Loma- ja Poissaoloviestitoiminnallisuuden käyttöopas v 1.2 Toiminnallisuuden kuvaus Poissaoloviestin aktivoit päälle suorittamalla seuraavat toimenpiteet: Valitse aktiviteetiksesi

Lisätiedot

Haka-käyttäjien kokoontuminen Arto Tuomi CSC Tieteen tietotekniikan keskus

Haka-käyttäjien kokoontuminen Arto Tuomi CSC Tieteen tietotekniikan keskus Hakan teknisiä kuulumisia Haka-käyttäjien kokoontuminen 20.1.2009 Arto Tuomi CSC Tieteen tietotekniikan keskus SAML2 siirtymä 1.12.2008 Uudet Hakaan rekisteröitävät palvelut (SP) tukevat SAML 2.0 -tekniikkaa

Lisätiedot

Tavallisimmat kysymykset

Tavallisimmat kysymykset Autodesk Design- ja Creation Suite -paketit Tavallisimmat kysymykset Tässä dokumentissa on vastauksia tavallisimpiin kysymyksiin Design- ja Creation Suite -pakettien myynnin loppumisesta. 24.5.2016 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Liiketoimintajärjestelmien integrointi

Liiketoimintajärjestelmien integrointi Liiketoimintajärjestelmien integrointi Vierailuluento 12.12.2016 Esa Heikkinen Mystes Oy Agenda Liiketoimintajärjestelmien integrointi EAI: Enterprise Application Integration EAS: Enterprise Application

Lisätiedot

AirPrint-opas. Versio 0 FIN

AirPrint-opas. Versio 0 FIN AirPrint-opas Versio 0 FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa kuvaketta: Vinkki Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa voi toimia tai miten toimintoa voi käyttää yhdessä muiden

Lisätiedot

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 Uusien EDTPLIB- ja PDF -pakettien vienti ohjatulla toiminnolla...3 Tiedoston tarkistus...3 Kohdejulkaisun valinta... 4 Numeron tiedot... 5 Yhteenveto...6

Lisätiedot

Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen

Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen Lukemisen taitoja Tulisi kehittää kaikissa oppiaineissa Vastuu usein äidinkielen ja S2-opettajilla Usein ajatellaan, että

Lisätiedot