FinPUG News. Nothing's Gonna Stop Us Now! HUOM! Säästä luontoa älä tulosta tätä paperille! Teppo Määttänen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "FinPUG News. Nothing's Gonna Stop Us Now! HUOM! Säästä luontoa älä tulosta tätä paperille! Teppo Määttänen"

Transkriptio

1 VUOSIKERTA 3 NUMERO 1/2013 FinPUG News HUOM! Säästä luontoa älä tulosta tätä paperille! Tässä numerossa 1 Nothing's Gonna Stop Us Now! 2 OpenEdge Mobile 4 "Microsoft vahvoilla, Apple heikoilla" 5 FinPUG 2013 OHJELMA 6 Puheenjohtajan palsta 7 HTML5 8 Progress Venäjällä 9 OF-1 framework 11 EMEA PUG Challenge Miksi FinPUG tarvitaan? 15 DBA-nurkka -lruskips 16 Vierailu Progress Softwaressa 21 PUG CHALLENGE AMERICAS Kirjoitukset FinPUG News:iin Ehdotukset seminaarien aiheiksi Kiinnostus hallituksen jösenyyteen Muu palaute finpug.fi FinPUG Nothing's Gonna Stop Us Now! Tässä numerossa kerrotaan ajankohtaisista Progress-asioista, joita todella riittää. Minulla oli tilaisuus keväällä vierailla PSC:n pääkonttorissa ja tavata OpenEdge-tuotekehityksestä vastaavia henkilöitä. Raportti on tässä lehdykäisessä toisaalla. Keväällä 2012 Progress julkisti uuden strategiansa, jossa karsittiin tuotelinjoja ja päätettiin keskittyä OpenEdge-tuotteeseen. Syksyn EMEA PUG Challenge tapahtumassa Manchesterissa näki, että tämä linjaus on konkretisoitunut uusina panostuksina sekä OpenEdgetuotekehitykseen että markkinointiin. FinPUG ry. täyttää tänä vuonna 20 vuotta. PSC yhtiönä on ruvennut tukemaan käyttäjäyhdistyksiä, erityisesti niiden järjestämiä tapahtumia kuten EMEA PUG Challenge ja PUG Challenge Americas. Eri maissa tilanteet luonnollisesti vaihtelevat, esim. Manchesterissa kerrottiin, että Progress maksaa osan PUG UK&Ireland-jäsenmaksusta 1. vuonna. FinPUGin osalla tällainen ei toimi, koska jäsenmaksu on 0. Kevään FinPUG-seminaari järjestetään Turussa mitä hienoimmissa puitteissa: Aurajokeen ankkuroidussa M/S Bore-laivassa Ajankohta osuu sopivasti uuden tuoteversion OpenEdge 11.2 julkistusajankohtaan. Sen tärkein teema on tietenkin OpenEdge Mobile - uusi sovelluskehitin mobiilisovellusten kehittämiseen älypuhelimiin ja taulutietokoneisiin. Eikä OpenEdge-sovellusta tarvitse tehdä tyhjästä siltä osin kuin se on jo tehty. Koodi voi olla vaikka 20 vuoden ajan kehitettyä ja parannettua business-logiikkaa, jota ajetaan AppServer-moduulissa. Jo aikaisemmin näille sovelluksille on tehty mahdolliseksi ajaminen todellisina vuokrasovelluksina tietokannan monivuokralaistekniikan avulla. Tervetuloa Turkuun! Welcome to Turku! Добро пожаловать в Турку! Teppo Määttänen toimittaja

2 SIVU 2 OpenEdge Mobile Syvällä Progressin päämajan sisuksissa Bedfordissa Massachusettsissa OpenEdge kehitystiimi on tehnyt kovasti töitä seuraavan version aikaansaamiseksi. Nimeämättömistä lähteistä yritys on hiljattain paljastanut joitain jännittäviä yksityiskohtia tästä tarkasti varjellusta projektista, jonka koodinimi on "Cat Box". Tässä vaiheessa - täysin luvattomasti - voimme paljastaa teille näitä salaisuuksia. Lähteemme kertoo, että päätarkoitus "Kissa Laatikko"-projektissa (joka on oikeastaan OpenEdge 11.2) on "yksinkertaistaa työtä, joilla luodaan maailman parhaita mobiileja liiketoiminnan sovelluksia". OpenEdge 11.2:ssa keskeistä on uudenlaisten clienttyyppien eli mobiili-laitteiden tukeminen. Mobiililaitteet ovat yleismaailmallisia. Lähes jokaisella on vähintään yksi mobiililaite. Monet nykyiset liiketoiminnassa käytetyt sovellukset tulevat huomattavasti hyödyllisemmiksi, kun ne ovat saavutettavissa puhelimesta tai tabletista. OpenEdge 11.2 tarjoaa kaiken, mitä tarvitset luodessasi ja ottaessasi käyttöön uusia sovelluksia puhelimiin tai tabletteihin. Tai voit laajentaa jo olemassa olevia sovelluksia niin, että kaikki tai osa toiminnallisuudesta on saatavilla tällä tekniikalla. Client-puolen sovellus toimii Containerissa, joka tarjoaa pääsyn laitekohtaisiin laitteiston osiin, kuten GPS:ään, kiihtyvyysanturiin, kameraan, näppäimistöön jne. sekä laitteeseen tallennettuihin tietoihin. Voit ajatella, että tämä container on ikään kuin yhdistelmä kirjastotoimintoja, joilla tehdään systeemikutsuja ja samalla kehys, jolla sovelluksen toimintaa ja sen näyttöjä hallintaan. Lisäksi on käyttöliittymien työkalupakki, jonka avulla voit yhdistää HTML5, jquery Mobile, JavaScript ja CSS elementtejä. Palvelimen puolella, OpenEdge 11.2 käyttää AppServeriä, jonka jo tunnet, ja uudenlainen RESTadapteri. Se kommunikoi sovelluksen client-osan kanssa Internetin kautta. On myös sisäänrakennettu web-palvelin, joka sisältyy AppServer-moduuliin. <jatkuu> Gus Björklund on ollut Progress Softwaressa vuodesta Tällä hetkellä hän on OpenEdge tuoteryhmän "arkkitehti", ja kuluttaa aikansa kehittäen parhaita käytäntöjä, evankeloimalla, avustamalla tuotemarkkinoinnin ihmisiä ja kehittelemällä OpenEdge tuotteen arkkitehdeille uusia juttuja. Vuosien mittaan Gus - joka on Suomen kansalainen - on työskennellyt OpenEdge-tuotteen monissa eri osa-alueilla aloittaen versiosta 4.2. Hän on työskennellyt myös muissa Progress-tuotteiden kehitysryhmissä ja ollut vuosia osa Corporate Strategy and Business Development-ryhmää. Hänen pääfokuksensa on ollut OpenEdge RDBMS (relaatiotietokanta). Hän uskoo, että se on "paras relaatiotietokanta kolmannella planeetalla auringosta" ja käyttää mielellään Linux-ja Mac OS X-laitteita. Vaikka hän on kuullut, että on olemassa muita ohjelmointikieliä, hänellä tuntee vahvaa vetoa Progress 4GL-kieleen, mutta kieltäytyy kutsumasta sitä sen nykyisellä nimellä "ABL".

3 SIVU 3 <jatkuu> Kun rakennat sovelluksen, voit käyttää tuttua Progress Developer Studio OpenEdge - työkalua (PDSOE, entinen nimi "OpenEdge Architect") ja luoda projektin tyyppiä "Mobile". Näytön suunnitteluvälineen avulla voit suunnitella ja laatia käyttöliittymän ja kytkeä sen AppServerissä toimivaan OpenEdge taustasovellukseen. Sen avulla saat ja päivität tietoja OpenEdge reaatiotietokannassa. Vuorovaikutus taustasovellukseen on tehty helpoksi käyttämällä JavaScript Data Objekteja (a.k.a. JSDO) clientin puolella. Näillä hallitaan samoja tietoja, joita käytetään palvelimen puolella ProDataSet-muodossa. PDSOE-työkalu voi automaattisesti yhdistää nämä kaksi ja tuottaa koodia tekemään tarvittavat tietojen muunnokset ja tiedonsiirrot. Varsinaisen datan lisäksi JDSO sisältää metadataa, joten kenttien nimet ja tietotyypit ovat käytettävissä clientin puolella. Aluksi tuetut laitetyypit ovat iphonet ja ipadit (ios 5 tai uudempi) ja valitut Android-pohjaiset puhelimet ja tabletit (Android 4.0 tai uudempi). Aiomme lisätä tukea muiden laitteiden tulevissa versioissa kysynnän perusteella. Kuten kaikissa OpenEdge-julkistuksissa, versiossa 11.2 on muitakin uusia ominaisuuksia mutta puhumme niitä toisella kertaa. Parin viikon päästä voitte alkaa työstää /omaa/ mobiili- OpenEdge-sovellustanne. Kun seuraavaksi tulen Suomeen, ehkä voit näyttää minulle, mitä olet tehnyt. Terveisin Gus

4 SIVU 4 "Microsoft vahvoilla, Apple heikoilla" Mobiili on IT-alan kuuma aihe. Älypuhelimet ja taulutietokoneet kulkevat ihmisten mukana, netti- ja palvelinyhteydet ovat kaiken aikaa mukana. Tällä on valtava vaikutus myös liiketoimintasovellusten käyttöön. Miksi enää hankkia muunlaisia kannettavia päätelaitteita? Helsingin Sanomissa oli mielenkiintoinen uutinen Suomen Poliisin projektista, jossa poliisipartioille hankitaan tablettilaitteet, joilla raportoidaan kenttätapahtumista, otetaan valokuvia, sormenjälkiä jne. Yhtenä otsikkona oli "Microsoft vahvoilla, Apple heikoilla". Sovellusta vaan ei ole vielä olemassa. Jutussa ideoitiin mahdollisuudesta tehdä varsinainen Killersovellus, joka voitaisiin myydä muihin maihin. Loistava prospekti Suomen kuihtuvalle IT-alalle! Sitten seuraa mielenkiintoinen näkemys: "Poliisilla on kolme päävaihtoehtoa tulevien kenttärekisteröintisovellustensa käyttöjärjestelmäksi: Microsoftin Windows, Googlen Android ja Applen IOS. Gartner arvioi Androidin markkinaosuudeksi älypuhelimissa 52,5 % vuoden 2011 kolmannella neljänneksellä Poliisihallituksen mukaan kaikki tulevat laitehankinnat kilpailutetaan. Valintaprosessissa vahvoilla on Microsoft ja sen Windows-järjestelmä. Windows on jo käytössä poliisin toimistotietokoneissa ympäri maan, minkä vuoksi myös tabletit tai muut uudet mobiililaitteet olisi teknisesti luontevinta liittää samaan "ekosysteemiin"." Tässä kohtaa mennään harhapoluille. Jos halutaan tehdä järjestelmä muihinkin maihin, sen pitää olla laiteriippumaton. Sen pitää tukea kaikkia mahdollisia päätelaitteita: ensisijaisesti Androidia ja Applen IOS:ää. Totta kai se pitää pystyä liittämään "ekosysteemeihin", mutta miksi siinäkin vain johonkin ennalta valittuun. Nyt poliisille tarvittaisiin innostunut OpenEdgetaitoinen ohjelmistoyritys. Käyttäkää tilaisuutta!

5 SIVU 5 FinPUG 2013 OHJELMA Aika: Paikka: M/S Bore, Turku (www.msborea.fi) Esiintyjät: Jarmo Nieminen, Progress Software (www.progress.com) Gus Björklund, Progress Software Klaus Erichsen, IAP (www.iap.de) Robert Prediger, web4biz Consulting (www.web4biz.de/en) Ohjelma: torstai Ilmoittautuminen ja aamukahvi Progress Softwaren aamupäivä: Jarmo Nieminen: OpenEdge ja Corticon OpenEdge 11.2 ja mobiililaitteet Lounas Ravintola Kristiinassa Gus Björklund: OpenEdge for Mobile Devices Robert Prediger: Node.js talking to Progress or more options for web development with OpenEdge Yhdistyksen vuosikokous + kahvit. Check in. Hyttiavaimet majoittujille Klaus Erichsen, HTML5 - Features and Demonstration Robert Prediger, Node.JS talking to Progress, go deeper (demo) Kokous päättyy Illallinen ravintola Kotkassa FinPUG ry. 20 vuotta perjantai Aamiainen Gus Björklund The 4GL in OpenEdge Klaus Erichsen, OF-1 - Native App with ABL Lounas ja tilaisuuden päätös. Hyttien luovutus. Muutokset mahdollisia. Tarkempi ohjelmaesite: Osallistumismaksut: A. Ohjelma, ateriat ja majoitus (1 hh) = 340. B. Ohjelma, ateriat ja majoitus (2 hh) = 310. C. Ohjelma ja illallinen ilman majoitusta = 205. D. Ohjelma ilman aterioita ja majoitusta = 130. Ilmoittautumiset:

6 SIVU 6 Puheenjohtajan palsta - Terveisiä Las Vegasista! Jouni Kokkonen, CGI Olin viime viikolla kutsuttuna vieraana Las Vegasissa Progress Partner Summit seminaarissa. Erittäin mielenkiintoinen tapahtuma. Sen tekninen anti oli vähäinen, koska tapahtuma oli suunnattu ennen kaikkea partnereiden kaupalliselle osastolle, mutta silläkin puolella kyllä löytyi mielenkiintoista antia. Tilaisuuden avasi ja juonsi Kimberly King, Progressin uusi Vice President, Global Channels and Partners. Hän kertoi alkupuheessaan sen mitä olemme jo kauan odottaneet, Progress tulee panostamaan markkinointiin ja tunnettuuteen. Phil Pead, uusi CEO, puolestaan kertoi että yhtiö tulee fokusoitumaan tiukasti nykyisiin tuotteisiin. Tuotekehitykseen tullaan panostamaan suuri osa liikevaihdosta. Lisäksi pyritään paremmin vastaamaan kysymykseen Progress, Who?, mutta myös laatimaan hyvä vastaus kysymykseen Progress, Why?. Vierailevana pääluennoitsijana oli Todd Hewlin, TCG Advisors. Hänen sanomansa oli että kulutus ja käyttö tulee siirtymään mobiililaitteisiin. Mikäli sovelluksella ei ole mobiilia liittymää se tulee häviämään kilpailun ja katoamaan markkinoilta. Myös ohjelmistoyritysten ansaintalogiikka tulee muuttumaan, SaaS tulee valtaamaan markkinoita, kuten olemme jo itsekin havainneet, ja järjestelmät siirtyvät entistä enemmän pilveen. Yleisten osuuksien jälkeen ohjelma jakaantui kolmeen trackiin, ja asiassa siirryttiin vähän konkreettisemmille tasoille. Mielenkiintoinen oli Mark Allenin esitys Corticon tuotteesta. Se kykenee todistettavasti tekemään 40 miljoonaa päätöstä päivässä. Sitä käyttää mm. ebay petollisten myyjien identifioimiseen. Mikäli ebay epäilee jollain säännöllä kauppiasta se voi pidättää maksua niin kauan että asiakas hyväksyy kaupan. Sitä voidaan käyttää logistiikassa ajosuunnitteluun, vakuutuspetosyritysten tunnistamiseen jne. Siitä on saatavilla ilmainen testiversio ja web pohjainen opetusohjelma. Näin myös välähdyksen tässä kuussa tulevasta 11.2 versiosta, jossa tulee olemaan työkalu ios ja Android näyttöjen rakentamiseen. Asiasta lisää seminaarissamme , tule ihmeessä kuuntelemaan. Suuressa paneelikeskustelussa käytiin läpi IDC:n 3rd Platform (= Mobility, Cloud, Big Data, Social Network) raportin johtopäätöksiä. Sen mukaan yritykset, jotka eivät panosta 80% tuotekehityksestään mobiiliin alustaan, tulevat häviämään kilpailussa. Viesti oli siis sama kuin Todd Hewlinillä. Kehittäjiä kehotettiin tekemään ensin mobiilisovellus, ja vasta myöhemmin selainsovellus. Mielenkiintoinen näkemys, vai mitä? Seminaarin motoksi voisi kiteyttää: Modernizing is tough and challenging, but NOT modernizing could be very risky. Aurinkoisin terveisin - Jouni

7 SIVU 7 HTML5 on ominaisuuksien ja teknologian osalta jäävuori monella tasolla - kokonaiskuvaa on vaikea hahmottaa. Joidenkin mielestä HTML5 on pelkästään tagi (video tag). Aihe sai myrskyisän huomion julkaisunsa jälkeen. Toisten mielestä HTML5 korvaa AJAX:in, Silverlight:in, Flash:in ja itse HTML:n. Totuus löytyy jostain näiden väliltä. HTML5 tarjoaa runsaan valikoiman uusia ominaisuuksia. Jotkut on helppo ymmärtää kuten vedä ja pudota (drag and drop)-ominaisuus. Toiset kuten paikannus (Geo Location) vaikuttavat yksinkertaiselta, mutta niiden taakkana on paljon voimaa. Kolmas esimerkki on websockets, joihin joutuu perehtymään paremmin ymmärtääkseen niiden hyödyllisyyden. Kaikki nämä on helpompi ymmärtää, kun näkee ne käytännössä. Toisenlainen innovaatio löytyy web-dokumenttien muotoiluominaisuuksissa eli CSS (Cascating Style Sheets) alueella. CSS:n avulla ei tehdä pelkästään näytön ulkoasun ja näkyvien osien muotoilua vaan sen avulla voidaan vahvasti ohjata multi-mediaa kuten videokuvaa, ääntä ja kuvia. Ja kaikki nämä sekoitettuna keskenään. Mitä HTML5 tarkoittaa OpenEdge sovelluksia kehittäville? Tarjolla on useita kehitysvälineitä ja framework-tuotteita. Välineet tarjoavat erilaisia käyttöliittymäratkaisuja ja ohjelmointimalleja. Silti ne kaikki ovat HTML5 kehitysvälineitä ja framework-tuotteita. Jotkut välineistä tarjoavat mahdollisuuden ohjelmoida Apps-sovelluksia mobiilikäyttöön. On monia kysymyksiä. Milloin kehitysväline on valmis käytettäväksi? Minkä välineen valitsen oman yrityssovelluksen tekemiseen. Kuinka kytken OpenEdge:n ja HTML5:n toisiinsa. Ja pitäisikö? Tulevassa FinPUG tapahtumassa minulla on esitys HTML5:stä. Esityksessä kerron ensin lyhyesti HTML5:n kehityksen historian. Sen jälkeen käsittelen tärkeimmät HTML5 ominaisuudet ja esittelen niitä upeilla esimerkeillä. Tuon myös esille sen, että hienojen teknisten ominaisuuksien vastapuolena on suuria rajoitteita. Mutta "ratsuväki" on lähellä: ohjelmakirjastot ja framework- kehitysvälineet auttavat selviytymään niistä. Demossani näytän kuinka voidaan kytkeä HTML5 käyttöliittymä-framework OpenEdge:n. Esillä on myös ohjelmakoodia. Klaus Erichsen, IAP

8 SIVU 8 Progress Venäjällä Progress Competence Сenter järjestettiin vuonna 2010 niiden yritysten pohjalta, jotka muodostivat CSBI-ryhmän. Tarkoituksena oli antaa ammatillista teknistä tukea Venäjän Progress-käyttäjien koulutukseen ja edistää Progress Software teknologioiden käyttöä Venäjällä ja IVY-maissa. Täällä Venäjällä olemme vakuuttuneita siitä, että suurin ongelma Venäjällä Progressin suhteen on tiedon puute, mutta uskomme, että sama ongelma on olemassa kaikissa muissa maissa. Ei ole opetusohjelmia äidinkielellä, ei OpenEdge-dokumentaatiota äidinkielellä. Vain rajallinen määrä ihmisiä Venäjällä tiesi Progressista mitään. Ei ollut ketään, joka voisi liittyä ryhmään. Päätimme korjata tämän tilanteen. 7. kesäkuuta 2012 ilmoitimme perustaneemme uudistetun Russian Progress User Group yhdistyksen aiemmin olleen Progress Competence Center:in perustalla. Tämä oli toinen syntymä Progress-käyttäjäkerholle Venäjällä. Tänään meitä on 131 rekisteröityä ihmistä ryhmässä! Maantieteellisesti ryhmän jäsenet kattavat koko Venäjän Kaliningradista Vladivostokiin sekä IVY-maissa. Olemme kirjoittaneet lukuisia artikkeleita venäjäksi, kirjoittaneet uusia kirjoja, kääntäneet monia mainosvideoita ja artikkeleita Progress Softwaresta venäjäksi, ja tulemme jatkamaan näin. Pelkästään vuoden 2012 toisella puoliskolla olemme tehneet yli 70 omaa artikkeleita tai käännöstä. Progressista on tulossa tunnistettava Venäjällä, ja se on minusta tärkeintä. Mutta valitettavasti tämä ei riitä - meidän pitää opettaa uusia ihmisiä, ohjelmoijia, ylläpitäjiä, tarjota lisää koulutusmateriaaleja, ja kääntää tekninen dokumentaatio venäjäksi. Progresskoulutuksen pitää olla saatavilla ja jos mahdollista ilmaiseksi. Ja sitten tulee vielä uusia kehittäjiä, mikä tarkoittaa uusia ohjelmistotuotteita Progress Software teknologialla. Mutta ymmärrämme, että tämä kaikki voi olla vaikea saavuttaa yksin. Siksi yksi tärkeimmistä alueista meille, me uskomme, on vakiinnuttaa ponnistelumme vastaavien ulkomaisten ryhmien kanssa, kuten lähinaapureidemme. Se on hyvin mielenkiintoinen kokemus meille. Tietenkin olemme kiinnostuneita paitsi sosiaalisista teemoista myös yhteistyöstä yhteisten kaupallisten projektien ja palvelujen aikaansaamisesta Progress-loppukäyttäjille. Nykyään Venäjällä tarjoamme laajaa teknistä tukea monille asiakkaille ja teemme analyysejä ja suorituskyvyn viritystä OpenEdge-järjestelmiin. Olemme ottaneet käyttöön mm. OpenEdge replikointi ja OpenEdge Transparent Data Encryption teknologioita. Olemme iloisia voidessamme jakaa tämän kokemuksen ulkomaisten kollegojen kanssa. Ryhmämme on avoin kaikille! Lopuksi haluaisimme toivottaa suomalaisille kollegoillemme menestystä pyrkimyksissänne! VALERIY G. BASHKATOV, Director, Progress Competence Center, Russian Progress User Group

9 SIVU 9 OF-1 framework tukee erilaisia käyttöliittymiä ja laitealustoja Vaihtoehtojen lisääntyminen tuo haasteita sovelluskehittäjille Windowsin (95, 98, XP, 7) vanhoina hyvinä aikoina maailma oli yksinkertainen: yksi käyttöjärjestelmä, yhden tyyppinen laite - PC. Kaikki muu oli eksotiikkaa eikä siitä tarvinnut välittää. IT on muuttunut paljon ja nykyään ratkaisut tarvitaan Windows-, MacOS-, PC-, tablettitietokone-, älypuhelin- ja ios-, Android- ja web-selain ympäristöihin erilaisille laitteille ja käyttöjärjestelmille. On monenlaisia tapoja ratkaista useiden käyttöliittymien ja laitealustojen haasteet. Monet näistä ratkaisumalleista vaativat käyttöliittymäkohtaista ohjelmointia (vrt..net) tai laitekohtaista ohjelmointia (Objective C). Tämä johtaa siihen, että kehitysryhmä jakautuu kahteen tai useampaan ryhmään tai tekee ryhmästä suuremman, kalliimman ja toisistaan riippuvaisen. Useassa yrityksessä olen nähnyt, että käyttöliittymäryhmä ja taustaohjelmistosta ja liiketoimintalogiikasta vastaava ryhmä aloittavat keskustelun rajapinnasta (API) ja siitä kuka on syyllinen, kun joku asia ei toimi. Ongelma, joka kuluttaa aikaa, tulee kalliiksi ja vie ihmisten hermot :-) IAP:n ratkaisussa kehitetään käyttöliittymästä riippumatta Progress OpenEdge ABL-kielellä Meille eri käyttöliittymiin kohdistuvat haasteet tulivat vastaan useita vuosia sitten, kun.net tuli markkinoille. Meillä on kaksi strategiatasoa sen ratkaisemiseksi. Ensimmäisellä tasolla erotimme käyttöliittymän täysin siihen liittyvästä ohjauslogiikasta. Ratkaisimme tämän käyttämällä käyttöliittymästä riippumattomia ohjelmaluokkia, joita kutsumme nimellä komponenttiluokat (Component Classes). Komponenttiluokat sisältävät kaiken tarvittavan yksittäisten käyttöliittymäobjektien (widgets) tai monimutkaisten komponenttien käsittelemiseksi. Komponenttitaso on looginen taso, jossa ei puututa siihen käyttöliittymän "fyysiseen" toteutukseen. Komponenttitaso on toteutettu kokonaisuudessaan OpenEdge ABL-kielisellä ohjelmalla. Tämä antaa kaksi tärkeää etua: käyttöliittymäriippumattomuuden ja käyttöliittymätapahtumien käsittelyn (triggers / event handling) OpenEdge ABL-kiellä! Toinen taso ratkaisussamme on widget-luokat (Widget Classes -.NET tai Skin-Client ohjaimet). Widget-luokat toimivat siltana käyttöliittymään ja ne tietävät kuinka käyttöliittymä luodaan ja kuinka sitä käsitellään. Ne ottavat vastaan käyttöliittymästä tapahtumia ja välittävät ne <jatkuu>

10 SIVU 10 Uusi OF-1 versio lokakuussa <jatkuu> komponenttiluokkiin käsiteltäviksi. Tämä rakenne tekee erilaisten käyttöliittymävaihtoehtojen rakentamisen helpoksi ja mahdollistaa sen, että sama kehitysryhmä pystyy toteuttamaan sovelluksia erilaisille käyttöliittymille. Skin-Client myös mobiilisovellusten rakentamiseen Käyttöliittymäriippumattoman strategian perustana on yrityksemme kehittämä Skin-Client teknologia. Se tekee uusien käyttöliittymien lisäämisen vielä helpommaksi. Skin-Client jakaa widget-luokat kahteen osaan. Ensimmäinen osa vastaa käyttöliittymän näyttämisestä (View) ja toinen osa tietää käyttöliittymän widgettien tilan (Controller). Yhdessä komponenttiluokkien ja liiketoimintalogiikkaosien IAP esitteli OF-1:tä (Business PUG Challange Entities) 2010 Kölnissä kanssa (kuvassa se noudattaa Klaus de Vries) malli näkymä käsittelijä (Model- View-Control) mallin mukaista ohelmistoarkkitehtuuria. Näkymän ja käsittelijän välinen tiedonvaihto tapahtuu tiiviin tekstiviestityksen (text protocol) avulla. Skin-Client teknologia sallii uusien käyttöliittymien lisäämisen hyvin lyhyessä ajassa. Tällä hetkellä olemme lisäämässä Skin-Client Mobile käyttöliittymää älypuhelimelle ja tablettitietokoneille (IOS, Android ja muita). Tämän avulla voidaan Skin-Client:lla tehdä aitoja mobiilisovelluksia (Apps) OpenEdge ABL kielellä! Koodiesimerkissä näet kuinka helppo on luoda lista asiakkaista maa lippuineen iphone- ja Android laitteisiin. Lopputulos näkyy puhelimen kuvissa. Esitykseni FinPUG tapahtumassa vie sinut matkalle. OF-1 käynnistää komponenttiluokan ja joka käyttää Skin-Client Mobile widget-luokkaa. Esittelen miten nämä osat on kytketty toisiinsa. Näytän esimerkkejä ohjelmakoodista ja selvennän sitä kuinka kaikki oikeasti toimii. Voit tutustua OF-1:n osoitteessa Klaus Erichsen, IAP, OF-1:n esimerkkikoodi toteutuu hieman eri lailla Androidissa ja iphonessa.

11 SIVU 11 EMEA PUG Challenge 2012 Manchester Syksyn 2012 EMEA PUG Challenge Conference pidettiin marraskuun päivinä Manchesterissa. 412 osallistujaa 24 eri maasta 12 sponsoria 45 esitelmätilaisuutta 10 Progress käyttäjäyhdistystä osallistui järjestelyihin, myös FinPUG Järjestelytoimikunnassa 14 jäsentä, joista yksi oli FinPUGin Jouni Kokkonen Suomalaisia osanottajia oli parikymmentä Konferenssin esitykset on koottu kattavasti kaikkien poimittaviksi. Ne löytyvät osoitteesta: article&id=284&itemid=233 Kiitokset järjestäjille! Corticon-koulutusta piti mm. Dr. Mark J.F. Allen Avajaisissa kuulimme Progressiin uudesta tuotestrategiasta.

12 SIVU 12 Progressin EMEA johtaja Dan Veitkus. Syyt käyttää Progressia on uudelleen perusteltu. Progress Softwaren tiekartta vuodelle Sovellusten laajentaminen mobiiliin lienee mielenkiintoisin teema versiossa OpenEdge 11.2 Iltatilaisuus pidettiin tietenkin MANUn Old Traffordilla, jossa oli näyttely kolmessa kerroksessa. Lauantaina Manchester City voitti Aston Villan selkein numeroin 5 0. Päivämäärä talteen! EMEA PUG Challenge marraskuuta Brysselissä, Belgia/EU. Ohjelma ja ilmoittautumiset: - Ilmoitus -

13 SIVU 13 Miksi FinPUG tarvitaan? Oma urani Progress-maailmassa alkoi vuonna Ensimmäinen Progressversioni oli 4.2G. Tuolloiset järjestelmät olivat nykymittapuun mukaan varsin pieniä. Language Reference:n ennätti hyvin käydä läpi ruokatunnilla Uudempien Progress-versioiden myötä moni asia on muuttunut hyvään suuntaan. Ja FOR EACH toimii samalla tavalla kuin alussa. FinPUG:in toiminta on keskittynyt seminaarien järjestämiseen. Itse olen ehtinyt olla mukana näissä kokoontumisissa: 1993 Laivaseminaari 1994 Tallinna 1995 Laivaseminaari (Sally Albatross) 1996 Nokia Eden 1997 Naantalin kylpylä 1999 Johtamistaidon opisto Aavaranta 2000 Yyterin kylpylä 2001 Caribia Turku 2002 Vanajanlinna Hämeenlinna 2003 Holiday Club, Tampere 2004 PumpuliEnkeli, Forssa 2005 Rantasipi Sveitsi, Hyvinkää 2006 Siikaranta, Espoo 2007 Haikon kartano 2008 Aulanko, Hämeenlinna 2009 Petäys, Hattula 2010 Tallink Spa & Conference Hotel, Tallinna 2011 Siuntion kylpylä 2012 NordPUG, Maarianhamina Olen itse ollut näissä kaikissa - plus mini-seminaareissa- joita pidettiin muutamana vuonna 2000-luvun alkupuolella. Kaikkia en enää muista tarkasti, mutta jotkut ovat jääneet mieleen Tallinna ja Raamatunlukusalin (kirjasto) vessa Sally Albatross... joka upposi pari viikkoa seminaarin jälkeen Aavaranta: Ensimmäinen seminaari minun puheenjohtajakaudellani. 35 m2 karaokebaari, nippa nappa mahtui 100 henkeä sisään Caribia; osanottajaennätys, muistaakseni 92 henkeä. Jouni (nykyinen puheenjohtaja) tuli mukaan 2002 Vanajanlinna. Ehkä onnistunein seminaari koskaan. Dan Foreman:in legendaarinen luento Performance tuning. Dan, yhdessä vaimonsa Margaretin kanssa,vieraili luonani Lohjalla poikani 3v synttäreillä.

14 SIVU Siikaranta. Viimeinen seminaari minun puheenjohtajakaudellani. Adam Backman:in luennot Progress Database Application Deployment FinPUGilla on ollut minulle iso merkitys. Olen aina innolla odottanut päästä tapaamaan kollegoita - joista osasta on tullut ystäviäni. Seminaarit ovat olleet - ja ovat yhä - rautainen kokonaisuus Progress-tietoutta, yhteishenkeä ja ihmissuhteita osallistujien ja luennoitsijoiden välillä. Minulle FinPUG seminaarit ovat yksi vuoden must tapahtumista. Tapani Huttunen FinPUG puheenjohtaja Solution Architect Qvantel Business Solutions Oy Finland Progress Users Group r.y. Finland Progress Users Group on rekisteröity Progress-käyttäjäyhdistys. Yhdistys on aktiivinen ja riippumaton ryhmä, jossa on tällä hetkellä lähes 300 jäsentä. Tavoitteena on vaihtaa kokemuksia ja tietoja koskien Progress-tuotteita ja -sovelluksia. Yhdistys on tarkoitettu Progress-käyttäjille ja Progressista kiinnostuneille yksityisille henkilöille. Yhdistys perustettiin vuonna 1993, joten se täyttää 20 vuotta. Juhla on Turussa pidettävän seminaarin yhteydessä 7.3. Tervetuloa! Dress Code: Casual

15 SIVU 15 DBA-nurkka -lruskips Progress on lisännyt tietokantaan kaksi uutta käynnistysparametria -lruskips ja -lru2skips. Jälkimmäinen liittyy tietokannan -B2 bufferiin, jolla saadaan halutut taulut ja indeksit pysymään tietokannan bufferissa häiritsemättä tietokannan pääbufferia (jonka koko määritellään tutulla - B parametrilla). -lruskips liittyy jälkimmäiseen. Parametri on tuotu jo versioon 10, tarkemmin sanottuna numeroon 10.2b06 ja tietenkin versioon 11. Jos sinulla on aktiivinen monen käyttäjän tietokanta, parametrin käyttöönotto parantaa suoritustehoa. Monen käyttäjän intensiivisten lukuoperaatioiden tietokannassa tällä saavutetaan noin 40% lisätehokkuus. Valitettavasti parametri toimii vain tietokannan Enterprice lisenssissä. Mistä on kysymys? Kuten tiedämme, tietokannassa on jaetussa muistissa linkitetty lista nimeltään LRU Chain (Least Recently Used). Sen avulla keskusmuistissa pidetään ne tietokantalohkot, joista sovelluksen käyttäjät ovat eniten kiinnostuneita. Kun tietuetta tai indeksiä luetaan lohkosta, lohko tuodaan bufferiin, ellei se ole siellä. Lohko luetaan sen lohkon paikalle, joka on LRU-listassa viimeisenä. Samalla LRU-lista päivitetään, koska viimeksi luettu lohko kirjoitetaan listan ensimmäiseksi. Nämä muutokset tehdään järjestyksessä ja lyhytaikainen muistilukitus LRU Latch pitää huolen operaation virheettömyydestä. LRU-systeemi takaa sen, että tietokannasta luettava data on suurella todennäköisyydellä keskusmuistissa eikä levy-i/o:ta tarvita. Mutta aktiivisessa tietokannassa tämä LRU-listan kirjanpito on aika työlästä. Haitan voi havaita "LRU latch wait timeouts" kohdassa promon:sta. Miten -lruskips muuttaa tilannetta? Ideana on se, että jokaista lohkolukua ei päivitetäkään LRU-listaan, vaan vasta parametrin osittama määrän toteutuessa. Progressin suositus on -lruskips 50. Tällöin vasta 50. tietokantalohkoon kohdistuva operaatio siirtää sen LRU-listan kärkeen. Tällöin yhdistetään periaatteet LRU ja LFU (Least Frequently Used). Parametrin voi hienosäätää myös reaaliajassa promon:illa. Tietokannan suoritusteho sen kun paranee

16 SIVU 16 Vierailu Progress Softwaressa Olin huhtikuun 16. päivänä juoksemassa Bostonin maratonissa, jossa lämpötila parhammillaan oli 90 Fahrenheit (32 Celsius). Siitä ei siis enempää. Kiinnostuneet voivat lukea Juoksija-lehdestä 5/2012. Seuraavaksi päiväksi olin sopinut tapaamisen Progress Softwaren pääkonttorille. Tarkoituksena oli selvittää, mitä siellä puuhataan OpenEdgen parissa. Samalla olin kerännyt Suomen käyttäjiltä joukon kysymyksiä vastattavaksi. Minut otti vastaan Ken Willner. Hänen lisäkseen minulla oli ilo keskustella Rob Holzelin, Mary Szekelyn (yrityksen ensimmäinen työntekijä) ja Shelley Chasen kanssa. Lisäksi tapasin matkani aikana mm. Gus Björklundin ja Tom Bascomin, joiden kanssa myös vaihdettiin parisen sanaa Progress OpenEdgestä. Kuvassa Ken Willner ja Rob Holzel. Kaikki mainitut henkilöt olivat siis Progressin OpenEdge-tuotteiden kanssa puuhastelevia, todellisia Progress People kuten ennen oli tapana sanoa. He olivat iloisia yhdestä ja samasta syystä uudesta toimitusjohtajasta ja siitä, että OpenEdge nostetaan sille kuuluvaan asemaan Progressin toiminnassa.

17 OpenEdge on ollut yrityksen rahasampo koko 30. vuoden ajan. Ensimmäisinä vuosina Progress oli yhden tuoteperheen yhtiö. Tämä tuote oli samanniminen Progress ja nyt sen nimi on OpenEdge. Yritykseen on ostettu monia tuotteita, joista on haettu Next Big Thing menestysratkaisuja. Ensimmäisiä oli Apptivity, josta kehitettiin Sonic MQ ja Sonic ESB. Nusphere-tuotteilla yritettiin MySQL-markkinoille. Viimeisin hankinta on Savvion, jolla liiketoimintaprosessien integrointi sovelluksiin tehdään helpoksi. Näiden tuotteiden ostaminen, lanseeraaminen, integrointi toisiinsa ja markkinointi on vienyt rahaa ja energiaa, ja se on tapahtunut OpenEdgen kustannuksella. Koko ajan OpenEdgeä on kehitetty, mutta se ei ole viime vuosina saanut ansaitsemaansa arvostusta ja esim. markkinointipanostusta tuottavana ja luotettavana liiketoimintasovellusten kehitysympäristönä. Mutta nyt puhaltavat uudet tuulet vai pitäisikö sanoa vanhat tuulet. Uudeksi toimitusjohtajaksi on tullut Jay Bhatt niminen henkilö Autodesk yhtiöstä. Häntä luonnehdittiin perusteelliseksi tyypiksi, joka on selvittänyt itselleen johtamansa firman toiminnan, sen vahvuudet ja heikkoudet. Lisäksi hänellä on tapana kysyä asioista, joista hänen oletetaan tietävän ja joista hän ei tarpeeksi tiedä. Ja nyt hän on tullut siihen tulokseen, että OpenEdge on hyvä tuote, jolla voisi olla nykyistä laajempaakin käyttöä sovelluskehitysmarkkinoilla. Kirjoittajan oikealla puolella Progress Softwaren 1. työntekijä Mary Szekely SIVU 17

18 SIVU 18 Sitten kysymyksiin: Miten näette Progress OpenEdge:n kilpailukykyisyyden muihin vastaaviin tuotteisiin verrattuna? Asiaa ei nähdä tällä tavoin. OpenEdge on markkinoilla uniikkinen konsepti. Sovelluskehittäjille (Application Partners) tehdään välineitä heidän toimintaansa varten. Vastaavia tuotteita/konsepteja ei ole markkinoilla. Tässä mielessä esim. Oracle ja Microsoft eivät ole kilpailijoita. Progress OpenEdge tunnetusti tukee erilaisia sovellusarkkitehtuureja (keskuslaite/pääte, Client/Server, AppServer/Thin Client, DOT-NET käyttöliitynnät, selain ja mobiiliratkaisut). Miten näette näiden aseman tulevaisuudessa? Näitä kaikkia tuetaan 100 %, mikä on perinteinen Progressin muista kehitysvälineistä erottava tekijä. Pääsuunta on tällä hetkellä SaaS ja Cloud eli OpenEdge-sovellusten käyttö tehdään mahdolliseksi sovellusvuokrauksena ilman omia laitteita. Tähän liittyy Version 11 Multi Tenant tietokantataulut. Periaatteessa kaikkia sovellustyyppejä voidaan käyttää SaaS-ympäristössä. Kehityksen painopiste on siirtymässä mobiiliratkaisuihin, joka tehdään kehittäen samalla selainkäyttöliityntää. Progress OpenEdge:ssa on runsaasti panostettu DOT-NET käyttöliityntään. Onko tarkoitus panostaa tulevaisuudessa enemmän WebSpeedin kehittämiseen esim. AJAX-frameworkin suuntaan? DOT-NET liittyy Microsoftin desktop-sovelluksiin. Sen Web-käyttö edellyttää ainakin WebClientin asentamista. AJAX ja siihen liittyvät tekniikat ja välineet ovat tulevaisuudessa tärkeämpi painopiste OpenEdgessä. Yhdessä vaiheessa Progress panosti huomattavasti sovelluskehysten (Framework) tukemiseen. Mikä on tämän hetkinen suhtautuminen? Kaikille kehittäjille soveltuvan sovelluskehyksen idea ei toimi, mikä oli ADM2- komponenttien ja Dynamics-kehyksen tavoitteena. Niiden sijasta panostetaan OERA-periaatteisiin, parhaisiin käytäntöihin eikä niinkään valmiiden kehysratkaisujen tekemiseen. Kehysten tekeminen on kehittäjäorganisaatioiden asia. Uusmyynti ja uusien sovellusten kehittäminen? Aktiivista uusien asiakkaiden hankintaa ei OpenEdgen osalla harjoiteta, niitä tulee silti jatkuvasti. Painopiste on olemassa olevien asiakkaiden ja heidän

19 SIVU 19 sovellustensa tukemisessa ja edelleen kehittämisessä esim. SaaS ja Cloudsuunnassa. OpenEdgen asema Progress Softwaressa OpenEdge on yrityksen rahasampo, ja siihen tullaan tulevaisuudessa panostamaan nykyistä enemmän. Miten kehittää Progressilla sovelluksia, joita voi käyttää mobiililaitteilla. Onko tulossa ratkaisua? Ratkaisu on tulossa. Ongelmana on käyttöjärjestelmien erilaisuus (Android, Apple, Blackberry, Windows, Symbian jne.) ja yhteisen standardin puuttuminen. Perinteisellä HTML-selaintekniikalla (WebSpeed) saadaan siirrettäviä ratkaisuja, mutta sillä ei päästä laitteen ominaisuuksiin (kalenterit, yhteystiedot, kosketusnäytön höydyntäminen jne.) eikä AppStore-jakeluun. Natiivi sovellus taas pitäisi tehdä erikseen kutakin laitetta varten. Progress on päätynyt hybridiratkaisuun, jossa hyödynnetään WebKit ja HTML5 rajapintoja. Kehitykseen tehdään uusi Visual Designer. REST Adapter toteutetaan AppServer-sovelluspalvelimeen samalla lailla kuin WebService Adapter ja se tullee tänä vuonna. Visual Designer on suunnitteilla versioon 11.2.NET vs. AJAX framework?.net liityntätekniikkaan ei ole tulossa lähiaikoina suuria kehityksiä, koska ei ole tarpeita. AJAX frameworkkejä on olemassa lukuisia, mutta Visual Designer:in yhteydessä on tarkoitus kehittää oma AJAX kehysratkaisu. Se perustunee Savvion-tuotteessa olevaan ratkaisuun. REST tuki REST-tuki on siis tulossa vielä tänä vuonna (2012). Web- ja mobiilikäyttö (RIA-sovellukset) Etsitään siis kokonaisratkaisua, jossa samalla kehitysvälineellä ja käyttötekniikalla palvellaan sekä selain, mobiili ym. etäratkaisuja. Silverlight-adapteri Projekti on kuollut. Siihen ei ole kiinnostusta. Se oli väärä strategia. HTML 5 standardi

20 SIVU 20 Tullaan tukemaan mainitun kokonaisratkaisun yhteydessä. WebClientin MSI asennuspaketti ja Microsoftin logo vaatimukset? WebClient asennetaan InstallShield-tekniikalla eikä tähän ole tulossa muutoksia. Kannan käytön parantaminen Online tilassa? Projekti on jatkuvasti vireillä ja asioita yksi toisensa jälkeen toteutetaan tulevissa versioissa. Onko suunnitelmia Suomen progresin kehittämisessä (esim. markkinointi)? Tähän kysymykseen ei erityisesti osattu vastata, mutta viitattiin yleiseen OpenEdge-suunnan muutokseen. Ja sehän myös suomalaisille asiakkaille sopii. Yllä olevan tekstin kirjoitin Woburnissa hotellihuoneessa. Jutussa puhutaan Progress Software Corporationin uudesta linjauksesta, jossa päätuotelinja "OpenEdge" - tietokanta, ohjelmointikieli ja muut siihen liittyvät elementit - korostuvat. Tässä vaiheessa ei ollut tarkempaa tietoa julkistetusta strategiasta, joka oli paljon radikaalimpi: Progress päätti kokonaan luopua suurimmasta osasta muista kuin OpenEdge tuotelinjoista. Myös mobiilisovellusten kehitysstrategia on kirjoituksen jälkeen täsmentynyt ja tuotteet julkistettu. Pääjohtajakin on ehtinyt vaihtua, ja nykyinen on nimeltään Philip M. Pead. Teppo Määttänen

21 SIVU 21 Tee mielenkiintoinen USA-matka kesän alkuun! PUG CHALLENGE AMERICAS-KONFERENSSI WESTFORD, MASSACHUSETTS Tule mukaan maailmanlaajuiseen Progress OpenEdge -käyttäjien -ja kehittäjien joukkoon "PUG Challenge Americas 2013"-konferenssiin Westfordiin Massachusettsiin. PUG Challenge on riippumaton face-to-face foorumi, jossa vaihdetaan ajatuksia, vinkkejä ja parhaita käytäntöjä Progress-teknologiasta. Se on ainutlaatuinen mahdollisuus verkostoitumiseen muiden Progress-käyttäjien kanssa Eurooppaa laajemmin. Konferenssi alkaa sunnuntaina 9. kesäkuuta työpajoilla klo ja illalla on tervetuliaisvastaanotto. Luennot (yli 40 vaihtoehtoa) alkavat maanantaiaamuna ja kestävät keskiviikkoon puoleenpäivään. Maanantaina ja tiistaina on iltatapahtumia. Pidä kiirettä! Super Early Bird ilmoittautuminen päättyy Early Bird ilmoittautuminen päättyy Hotellihuoneet pitää varata Ilmoittautuminen päättyy Konferenssi! - Ilmoitus- Videopätkässä perustellaan, miksi Progress-maailmassakin siirrytään mobiilisovellusten kehittämiseen:

FinPUG 2013 OHJELMA. Ohjelma:

FinPUG 2013 OHJELMA. Ohjelma: FinPUG 2013 OHJELMA Aika: 7.-8.3.2013 Paikka: M/S Bore, Turku (www.msborea.fi) Esiintyjät: Jarmo Nieminen, Progress Software (www.progress.com) Gus Björklund, Progress Software Klaus Erichsen, IAP (www.iap.de)

Lisätiedot

Object Framework - One. OF-1 is a high-productive Multi-UI OpenEdge data driven development framework. Veli-Matti Korhonen

Object Framework - One. OF-1 is a high-productive Multi-UI OpenEdge data driven development framework. Veli-Matti Korhonen Object Framework - One OF-1 is a high-productive Multi-UI OpenEdge data driven development framework Veli-Matti Korhonen Aiheet OF-1 esittely Mitä ominaisuuksia saa ilman ohjelmointia Miten ohjelmoidaan

Lisätiedot

Mobiilipalvelut kirjastoissa Juha Hälinen verkkopalvelusuunnittelija

Mobiilipalvelut kirjastoissa Juha Hälinen verkkopalvelusuunnittelija Mobiilipalvelut kirjastoissa Juha Hälinen verkkopalvelusuunnittelija Jyväskylän kaupunginkirjasto Kirjastoiden ja kännyköiden monimutkainen suhde Tilastoja ja historiaa WAP1.0 vuonna 1998 Nokia Communicatorilla

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

PLA-32820 Mobiiliohjelmointi. Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_2015/

PLA-32820 Mobiiliohjelmointi. Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_2015/ PLA-32820 Mobiiliohjelmointi Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_205/ . Luento 2 Suoritus vaatimukset Kurssin sisältö Kirjallisuus Mobiiliohjelmointi Mobiililaitteita...

Lisätiedot

Android ohjelmointi. Mobiiliohjelmointi 2-3T5245

Android ohjelmointi. Mobiiliohjelmointi 2-3T5245 Android ohjelmointi Mobiiliohjelmointi 2-3T5245 Mikä on Android? Linux kernelin päälle rakennettu, Googlen kehittämä sovelluspino mobiilisovelluksiin Erillinen versio puhelimelle ja taulutietokoneille

Lisätiedot

Android jatkaa kasvua

Android jatkaa kasvua Liiketoiminta kehittyy, kehity sinäkin! Android jatkaa kasvua Millä eväin? Anssi Rusanen, asiantuntija Helsinki, Tampere, Turku, Tukholma, Göteborg www.tieturi.fi Copyright Tieturi 14.1.2011 1 17.1.2011

Lisätiedot

PUSH palvelut mobiilikehityksessä: Android ja Windows phone 7. Pauli Kettunen

PUSH palvelut mobiilikehityksessä: Android ja Windows phone 7. Pauli Kettunen PUSH palvelut mobiilikehityksessä: Android ja Windows phone 7 Pauli Kettunen Esityksen rakenne 1. Taustaa 2. Push web-ohjelmoinnissa Comet Interaktiomallit 3. Push älypuhelinalustoilla Deacon pilvipalveluna

Lisätiedot

JWT 2016 luento 11. to 21.4.2016 klo 14-15. Aulikki Hyrskykari. PinniB 1097. Aulikki Hyrskykari

JWT 2016 luento 11. to 21.4.2016 klo 14-15. Aulikki Hyrskykari. PinniB 1097. Aulikki Hyrskykari JWT 2016 luento 11 to 21.4.2016 klo 14-15 Aulikki Hyrskykari PinniB 1097 1 Viime luennolla o AJAX ja JSON, harjoitustyön tehtävänanto, vierailuluento avoimesta datasta Tänään o APIt rajapinnoista yleisesti

Lisätiedot

Salusfin Mobiilisovellus Käyttöohje

Salusfin Mobiilisovellus Käyttöohje Salusfin Mobiilisovellus Käyttöohje 1 Sisällysluettelo Mobiilisovellus Asentaminen... 3 Mobiilisovellus Kirjautuminen... 3 Mobiilisovellus Kirjautuminen ja turvallisuus... 4 Mobiilisovellus Kotinäkymä...

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

E-AINEISTOJEN ESILLEPANO KIRJASTOSSA Asiakastablettien tekninen ratkaisu

E-AINEISTOJEN ESILLEPANO KIRJASTOSSA Asiakastablettien tekninen ratkaisu E-AINEISTOJEN ESILLEPANO KIRJASTOSSA Asiakastablettien tekninen ratkaisu Tomi Pervala Tietotekniikkasuunnittelija ICT-Palveluyksikkö Helsingin kaupunginkirjasto 3.6.2014 LÄHTÖTILANNE Tablettilaitteita

Lisätiedot

PLA-32820 Mobiiliohjelmointi. Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_2016/

PLA-32820 Mobiiliohjelmointi. Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_2016/ PLA-32820 Mobiiliohjelmointi Mika Saari mika.saari@tut.fi http://www.students.tut.fi/~saari5/pla_32820_2016/ 1. Luento 2 Suoritus vaatimukset Kurssin sisältö Kirjallisuus Mobiiliohjelmointi Mobiililaitteita...

Lisätiedot

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Versio Päivämäärä Henkilö Kuvaus 1.0 13.12.2013 Pöyry Alustava rakenne ja sisältö 1.1 22.12.2013 Pöyry Lisätty tekstiä ilmoituksiin, turvallisuuteen ja sisäiseen API:in

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2017 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry Avoimen ohjelmistoliiketoimintaverkoston ja -yhteistyön koordinoija Ilkka Lehtinen Matti Saastamoinen Avoimuus ja vapaus - Pieni tulipalo v. 1492 mahdollisti

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Standardoidutu tapa integroida sovelluksia Internetin kautta avointen protokollien ja rajapintojen avulla. tekniikka mahdollista ITjärjestelmien liittämiseen yrityskumppaneiden

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Tietotalo Insight. Digitaalinen markkinointi. Beacon FAQ: Vastaukset yleisimpiin kysymyksiin beaconeista

Tietotalo Insight. Digitaalinen markkinointi. Beacon FAQ: Vastaukset yleisimpiin kysymyksiin beaconeista Tietotalo Insight Digitaalinen markkinointi Beacon FAQ: Vastaukset yleisimpiin kysymyksiin beaconeista 1 Beacon FAQ Digitaalisesta kontekstisidonnaisesta markkinoinnista puhuttaessa mennään usein monelle

Lisätiedot

Älypuhelimet. Sisällysluettelo

Älypuhelimet. Sisällysluettelo Älypuhelimet Jussi Huhtala Sisällysluettelo Älypuhelimen määritelmä Historia Laitteistoarkkitehtuuri Käyttöjörjestelmät Android Symbian ios Yhteenveto 1 Älypuhelin Puhelin joka sisältää normaalit puhelimen

Lisätiedot

Tulevaisuuden päätelaitteet

Tulevaisuuden päätelaitteet Tulevaisuuden päätelaitteet Kuka ne omistaa? Miten niitä hallitaan? Aki Antman Sulava Oy 2.11.2011 Agenda Alkusanat ja puhujan lyhyt esittely Erilaiset päätteet ja sähköinen työpöytä Kuka omistaa päätelaitteet?

Lisätiedot

Rajattomat tietoverkot ja niiden rooli pilvipalveluissa. Jukka Nurmi Teknologiajohtaja Cisco Finland

Rajattomat tietoverkot ja niiden rooli pilvipalveluissa. Jukka Nurmi Teknologiajohtaja Cisco Finland Rajattomat tietoverkot ja niiden rooli pilvipalveluissa Jukka Nurmi Teknologiajohtaja Cisco Finland Verkon avulla voidaan kehittää monia toimintoja Kauppa Urheilu / Viihde Käyttäjä Energiankulutus Koulutus

Lisätiedot

Windows Phone 7.5 erilainen ja fiksu älypuhelin. Vesa-Matti Paananen Liiketoimintajohtaja, Windows Phone Microsoft Oy vesku@microsoft.

Windows Phone 7.5 erilainen ja fiksu älypuhelin. Vesa-Matti Paananen Liiketoimintajohtaja, Windows Phone Microsoft Oy vesku@microsoft. Windows Phone 7.5 erilainen ja fiksu älypuhelin Vesa-Matti Paananen Liiketoimintajohtaja, Windows Phone Microsoft Oy vesku@microsoft.com Agenda 29.11.2011 Microsoftin strategia pähkinän kuoressa Kuluttajat

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Avoimet web-rajapinnat

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Avoimet web-rajapinnat Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) SOA yleistyvät verkkopalveluissa Youtube Google... Avaavat pääsyn verkkopalvelun sisältöön. Rajapintojen tarjoamia tietolähteitä yhdistelemällä luodaan uusia palveluja,

Lisätiedot

Mobiilimaailma murroksessa 2011 Tommi Teräsvirta, Tieturi

Mobiilimaailma murroksessa 2011 Tommi Teräsvirta, Tieturi Business is evolving, you should too. MeeGo ulkona vai myöhässä? Mobiilimaailma murroksessa 2011 Tommi Teräsvirta, Tieturi Helsinki, Tampere, Turku, Stockholm, Göteborg www.tieturi.fi MeeGo YALMP (Yet

Lisätiedot

Testidatan generointi

Testidatan generointi Testidatan generointi Anu Ahonen Kevät 2008 Tämä työ on tehty Creative Commons -lisenssin alla Työn tarkasti 9.4.2008 Jouni Huotari (JAMK/IT) 1 SISÄLTÖ 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT JA TOTEUTUS...2 2 TESTIDATAN GENEROINTI

Lisätiedot

Osoitteena O365. Toimisto ja yhteydet pilvestä

Osoitteena O365. Toimisto ja yhteydet pilvestä Osoitteena O365 Toimisto ja yhteydet pilvestä Mitä sisältää O365 Tutut toimistotyökalut käytössäsi missä vain Uusimmat versiot aina mukanasi Ei kiinteitä kustannuksia Korkea käytettävyysaste Ei päivityksistä

Lisätiedot

Yhdistystiedote 3/2015

Yhdistystiedote 3/2015 Yhdistystiedote 3/2015 Tervehdys yhdistysaktiivi, Kevät etenee hyvää vauhtia. Useimpien kanssa tapasimmekin jo liittokokouksessa. Tässä yhdistystiedotteessa on koottu tärkeimpiä liiton kuulumisia teille

Lisätiedot

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Versio Päivämäärä Henkilö Kuvaus 1.0 13.12.2013 Pöyry Alustava rakenne ja sisältö 1.1 22.12.2013 Pöyry Lisätty tekstiä ilmoituksiin, turvallisuuteen ja sisäiseen API:in

Lisätiedot

ipad yrityskäytössä AKVA -seminaari 26-28.9 Ilona IT Oy Petra Anttila, petra@ilonait.fi, 0207 191 513/040 720 4110

ipad yrityskäytössä AKVA -seminaari 26-28.9 Ilona IT Oy Petra Anttila, petra@ilonait.fi, 0207 191 513/040 720 4110 ipad yrityskäytössä AKVA -seminaari 26-28.9 Ilona IT Oy Petra Anttila, petra@ilonait.fi, 0207 191 513/040 720 4110 Ilona IT lyhyesti Vahva asema IT-ratkaisujen toimittajana (B2B, EDU) Painopiste mobiili

Lisätiedot

Microsoft Dynamics CRM 4.0. Jani Liukkonen

Microsoft Dynamics CRM 4.0. Jani Liukkonen Microsoft Dynamics CRM 4.0 Jani Liukkonen Microsoft Dynamics CRM kokonaisuus Täysi CRM toiminnallisuus ja joustavuus Vuorovaikutukset -Markkinointi Myynti -Asiakaspalvelu xrm -Prosessituki SOA -Joustava

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Copyright Observis Oy All rights reserved. Observis Oy Ville Kanerva, CTO Heikki Isotalus, COO Datasta tietoa

Copyright Observis Oy All rights reserved. Observis Oy Ville Kanerva, CTO Heikki Isotalus, COO Datasta tietoa Observis Oy Ville Kanerva, CTO Heikki Isotalus, COO Datasta tietoa Platform Tuotekehityksen haasteita ja ratkaisuja Haaste: Massiivisten tietomäärien hallinta Ratkaisu: Pilvipalvelun skaalautuvuus Haaste:

Lisätiedot

Useimmin kysytyt kysymykset

Useimmin kysytyt kysymykset Useimmin kysytyt kysymykset Versio 1.1 1 1. Mikä mobiilikortti on? Mobiilikortti on matkapuhelimessa toimiva sovellus ja www.mobiilikortti.com osoitteessa oleva palvelu. Sovelluksen avulla voit siirtää

Lisätiedot

SoLoMo InnovaatioCamp 19.3.2013. Ari Alamäki HAAGA-HELIA Tietotekniikan koulutusohjelma Ratapihantie 13 00520 Helsinki ari.alamaki @ haaga-helia.

SoLoMo InnovaatioCamp 19.3.2013. Ari Alamäki HAAGA-HELIA Tietotekniikan koulutusohjelma Ratapihantie 13 00520 Helsinki ari.alamaki @ haaga-helia. SoLoMo InnovaatioCamp 19.3.2013 Ari Alamäki HAAGA-HELIA Tietotekniikan koulutusohjelma Ratapihantie 13 00520 Helsinki ari.alamaki @ haaga-helia.fi Social Mobile Local 7.3.2013 Perusversio-esimerkki 1.0

Lisätiedot

Asiakaslupaus SURF-arkkitehtipalvelut Puucomp Oy

Asiakaslupaus SURF-arkkitehtipalvelut Puucomp Oy Case: Asiakaslupaus SURF-arkkitehtipalvelut Puucomp Oy - Kiteytetty asiakaslupaus - Esitystapa asiakaslupaukselle Mistä kaikki alkoi? Oy Puu-Component Ab perustettiin alihankintayritykseksi valmistamaan

Lisätiedot

Internetpalvelut. matkalla. 03.05.2012 Mikko Sairanen

Internetpalvelut. matkalla. 03.05.2012 Mikko Sairanen Internetpalvelut matkalla 03.05.2012 Mikko Sairanen Täyden palvelun mobiilitoimisto Suunnittelu Toteutus Tuki & ylläpito Jatkokehitys 2 Palvelut Mobiilisivustot ja sovellukset Tabletsovellukset Smart-TV

Lisätiedot

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ YHDISTYKSEN VIESTINTÄ Sisäinen viestintä - eri yhdistyksissä eri apuvälineitä, kuitenkin yleensä: Henkilökohtainen vuorovaikutus: puhelin, yhteiset kokoontumispaikat Jäsenkirje, sähköinen tai fyysinen

Lisätiedot

Action Request System

Action Request System Action Request System Manu Karjalainen Ohjelmistotuotantovälineet seminaari HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos 25.10.2000 Action Request System (ARS) Manu Karjalainen Ohjelmistotuotantovälineet

Lisätiedot

Käytettäväksi QR-koodin lukulaitteen/lukijan kanssa yhteensopivien sovellusten kanssa

Käytettäväksi QR-koodin lukulaitteen/lukijan kanssa yhteensopivien sovellusten kanssa Xerox QR Code -sovellus Pika-aloitusopas 702P03999 Käytettäväksi QR-koodin lukulaitteen/lukijan kanssa yhteensopivien sovellusten kanssa Käytä QR (Quick Response) Code -sovellusta seuraavien sovellusten

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702)

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) yleistyvät verkkopalveluissa Youtube Google... Avaavat pääsyn verkkopalvelun sisältöön. Rajapintojen tarjoamia tietolähteitä yhdistelemällä luodaan uusia palveluja,

Lisätiedot

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Salasanojen hallinta Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Restaurant Enterprise Solution Asiakirjan tarkoitus Tämä asiakirja kertoo tarvittavat säännöt kuinka hallinnoida RES salasanoja

Lisätiedot

Qt kaikkialla? 9.4.2010

Qt kaikkialla? 9.4.2010 Qt kaikkialla? Helsinki Tammasaarenkatu 5, 00180 Helsinki, Tel. 09 431 551 Tampere Satakunnankatu 18, 33210 Tampere, Tel. 03 315 861 Turku Lemminkäisenkatu 32 A, 20520 Turku, Tel. 02 263 571 Qt Qton C++

Lisätiedot

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 Erikoistutkija, MSc. Tapio Matinmikko, Teknologian tutkimuskeskus VTT 2 Esittäjästä

Lisätiedot

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje Sisältö 1 Verkon pääkäyttäjä (Network Admin)...3 2 Verkonhallinta...3 2.1 Navigointi verkonhallintaan...3 2.2 Sivustot...3 2.1 Sivustojen toiminnot...4 2.3 Sivuston

Lisätiedot

Graafiset käyttöliittymät Sivunparantelu

Graafiset käyttöliittymät Sivunparantelu Graafiset käyttöliittymät Sivunparantelu Johdanto Tarkoituksenamme on parantaa Konebox.fi-verkkokaupan nettisivuja. Ensivaikutelman perusteella sivusto tuntuu todella kömpelöltä ja ahdistavalta. Sivu on

Lisätiedot

Tieto. Liian arvokasta hukattavaksi.

Tieto. Liian arvokasta hukattavaksi. Tieto. Liian arvokasta hukattavaksi. Dokumentinhallinnan ja tulostamisen tietoturva Tietoturvapäivä 2013 5.2.2013 Riku Uski Solution Business Manager www.mihintietokatoaa.fi 1 Agenda Trendit ja haasteet

Lisätiedot

Ohjelma (09.00 11.30)

Ohjelma (09.00 11.30) 28.5.2008 1 Ohjelma (09.00 11.30) Tilaisuuden avaus Jukka Lehtinen, Toimitussihteeri, it-viikko TDC Zoo uuden ajan mobiiliratkaisu business-viidakkoon Pasi Mäki, Johtaja, TDC yritysmyynti Business Benefits

Lisätiedot

PELAAJAPROFIILI Mobiilisovellus

PELAAJAPROFIILI Mobiilisovellus PELAAJAPROFIILI Mobiilisovellus Pelaajaprofiili netissä Pelaajaprofiilin www-palvelu on osoitteessa http://www.pelaajaprofiili.fi. Rekisteröidy tai hanki tunnukset ennen mobiilisovelluksen käyttöä. Pelaajaprofiilin

Lisätiedot

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / 24.4. muistio Parasta ja hyödyllistä hankkeessa on ollut Tapaamiset. On tutustuttu toisiimme ja eri kaupunkien matkailutiloihin. Muiden tekemisen peilaaminen omaan toimintaan

Lisätiedot

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN Marko Pyhäjärvi PUHEENVUORON TAVOITE On olemassa miljoonia eri keinoja vauhdittaa matkailuyrityksen myyntiä, ja Facebookmarkkinointi on

Lisätiedot

ReSound-sovellukset - käyttöohje

ReSound-sovellukset - käyttöohje ReSound-sovellukset - käyttöohje Johdanto Onneksi olkoon ReSound-sovelluksen lataamisen johdosta. ReSoundsovellukset tuottavat parempia kuuntelemiselämyksiä ja auttavat hyödyntämään ReSound-kuulokojeita

Lisätiedot

Visma Business AddOn Tositteiden tuonti. Käsikirja

Visma Business AddOn Tositteiden tuonti. Käsikirja Visma Business AddOn Tositteiden tuonti Käsikirja Oppaan päiväys: 10.2.2012. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin

Lisätiedot

Yhdistä kahviautomaattisi tulevaisuuteen.

Yhdistä kahviautomaattisi tulevaisuuteen. Yhdistä kahviautomaattisi tulevaisuuteen. Home Connect. Yksi sovellus kaikkeen. Home Connect on ensimmäinen sovellus, joka pesee puolestasi pyykin ja astiat, paistaa, keittää kahvia ja katsoo jääkaappiin.

Lisätiedot

Juha Peltomäki JAMK/Teknologia

Juha Peltomäki JAMK/Teknologia Juha Peltomäki JAMK/Teknologia Web vuonna 2009 Web on nyt n. 18 vuotta vanha ilmiö Muistatteko Internet-kuplan vuonna 2000? Internetin kaupallistuminen käynnistyi vuonna 1996 (ebay ja Amazon) Amazon saavutti

Lisätiedot

Yhdistä kodinkoneesi tulevaisuuteen. Pikaopas

Yhdistä kodinkoneesi tulevaisuuteen. Pikaopas Yhdistä kodinkoneesi tulevaisuuteen. Pikaopas Kotisi tulevaisuus alkaa nyt! Hienoa, että käytät Home Connect -sovellusta * Onneksi olkoon käytät tulevaisuuden kahviautomaattia, joka jo tänään helpottaa

Lisätiedot

Digimarkkinoinnin uudet pelisäännöt Huhtikuu 2015

Digimarkkinoinnin uudet pelisäännöt Huhtikuu 2015 Digimarkkinoinnin uudet pelisäännöt Huhtikuu 2015 Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. - Arthur C Clarke Millaisia mahdollisuuksia uudet teknologiat tarjoavat? Internet

Lisätiedot

Copyright RGF Data. Puhelin / Älypuhelin / Tabletti / Kannettava tietokone / Pöytä-lattiatietokone

Copyright RGF Data. Puhelin / Älypuhelin / Tabletti / Kannettava tietokone / Pöytä-lattiatietokone Puhelin / Älypuhelin / Tabletti / Kannettava tietokone / Pöytä-lattiatietokone Käyttötarkoitus uutiset, keskustelut, kirjoitus, videot Käyttötavat vain kotipöydällä, nojatuolissa Käyttöpaikat koti, työpaikka,

Lisätiedot

API:Hack Tournee 2014

API:Hack Tournee 2014 apisuomi API:Hack Tournee 2014 #apihackfinland Twitter: @ApiSuomi API:Suomi - Suomen metarajapinta apisuomi Apisuomi kerää vertailutietoa ja arvosteluja rajapinnoista madaltaen avoimen datan uudelleenkäytön

Lisätiedot

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Jani Koivula, 21.11.2010 Kuka on se oikea? 23.11.2010 TULe urheiluseuraan liikkumaan 2 Ovatko sidosryhmänne sosiaalisessa mediassa? Oletteko te? Sosiaalisen

Lisätiedot

haltu..mobile.web.embedded

haltu..mobile.web.embedded haltu..mobile.web.embedded TTY 10.3.2011 Taustaa Osaaminen Palvelut Innovatiivisuus Referenssit Opittua Oma Verkosto Yrityksen perustaminen Yhteystiedot Keskustelua, kysymyksiä jne. hashtag: #haltut Perustietoa

Lisätiedot

Yhdistä kodinkoneesi tulevaisuuteen. Pikaopas

Yhdistä kodinkoneesi tulevaisuuteen. Pikaopas Yhdistä kodinkoneesi tulevaisuuteen. Pikaopas Kotisi tulevaisuus alkaa nyt! Hienoa, että käytät Home Connect -sovellusta * Onneksi olkoon käytät tulevaisuuden kahviautomaattia, joka jo tänään helpottaa

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Kesäkuu 2017 1 (8) Tikon Web-sovellukset Kesäkuu 2017 2 (8) 1 Johdanto... 3 2 HTML5 sovellukset... 3 2.1 Tuetut selaimet... 3 2.2 Mobiililaitteet... 3 3 Muita ohjeita... 5 3.1 Yhteensopivuus -tila (Internet

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Tammi-maaliskuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1)

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1) PLAY TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen 4.2.2016 (v1.1), projektipäällikkö Sisältö Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen

Lisätiedot

PIKAOPAS MODEM SETUP

PIKAOPAS MODEM SETUP PIKAOPAS MODEM SETUP Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM SETUP FOR NOKIA 6310i -OHJELMAN ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN MODEEMIKSI...2

Lisätiedot

Onnittelut PC SpeedCAT perheeseen liittymisestä

Onnittelut PC SpeedCAT perheeseen liittymisestä Onnittelut PC SpeedCAT perheeseen liittymisestä Tulet hämmästymäät kaikista upeista asioista joita PC SpeedCAT pystyy tekemään: Optimoi tietokoneesi nopeuden tehden siitä Optimoi internetnopeutesi tehden

Lisätiedot

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle 3.2.2015 Esa Väistö Sisällysluettelo 2 (8) Office2013 ProPlus asennus opiskelijoille ja opettajille... 3 Asennus Windows työasemaan... 3 Asennus

Lisätiedot

Mediamaailma muuttuu onko Sanoma valmis? Pörssi-ilta, maaliskuu 2011

Mediamaailma muuttuu onko Sanoma valmis? Pörssi-ilta, maaliskuu 2011 Mediamaailma muuttuu onko Sanoma valmis? Pörssi-ilta, maaliskuu 2011 Sanoma pähkinänkuoressa Yksi Euroopan johtavista mediayhtiöistä, painopistealueina kestävä kasvu ja kannattavuus Markkinajohtaja valituissa

Lisätiedot

Asio Notification ( Asio N ) App

Asio Notification ( Asio N ) App Asio Notification ( Asio N ) App MATKAPUHELINSOVELLUS Asio N on matkapuhelimeen ladattava sovellus, jolla voi vastaanottaa organisaation viestejä matkapuhelin-ilmoituksina (push notification) Oppilaitokset,

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: lukio Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablet -tietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: Luonnossa liikkuminen

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: yläkoulu Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablettitietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: Luonnossa

Lisätiedot

Hautaako Facebook tahallaan sivun ylläpitäjien julkaisut? 13.2.2013

Hautaako Facebook tahallaan sivun ylläpitäjien julkaisut? 13.2.2013 Hautaako Facebook tahallaan sivun ylläpitäjien julkaisut? 13.2.2013 Tilaisuuden järjestäjä FBO Facebook-opas Facebook-markkinoinnin käsikirja ja valmennusohjelma verkossa http://facebook-opas.akatemia.fi

Lisätiedot

Tuunix Oy Jukka Hautakorpi 30.10.2012

Tuunix Oy Jukka Hautakorpi 30.10.2012 Tuunix Oy Jukka Hautakorpi 30.10.2012 Yritysesittely lyhyesti Tuunix Oy:n palvelut Mikä on pilvipalvelu? Pilvipalveluiden edellytykset Tietoturva ipad ja pilvipalvelut Erilaiset pilvipalvelut lyhyesti

Lisätiedot

Jalkapallojaoston tiedote 2/2014

Jalkapallojaoston tiedote 2/2014 Jalkapallojaoston tiedote 2/2014 1 SISÄLTÖ 1) Uudet seura-asut 3 2) Yhteistyösopimus Aito Säästöpankin kanssa 3 3) Perjantaipalaverit 4 4) Varainhankintaa 5 5) Ajankohtaiset pelaaja- ja joukkueasiat 5

Lisätiedot

Meetnow-palvelun käyttöopas

Meetnow-palvelun käyttöopas Meetnow-palvelun käyttöopas Maaliskuu 2017 1 Sisällysluettelo Yhteyden avaaminen videoneuvottelulaitteella käyttäen URI-osoitetta...3 Yhteyden avaaminen videoneuvottelulaitteella käyttäen ip-osoitetta...4

Lisätiedot

DAISY. Esteetöntä julkaisua

DAISY. Esteetöntä julkaisua DAISY Digital Accessible Information SYstem Esteetöntä julkaisua Markku Leino 27.4.2009 ESITYKSEN SISÄLTÖ Mikä on DAISY kirja? DAISY-järjestelmän lyhyt historia Miten rakentaa DAISY-kirja ja kirjatyypit

Lisätiedot

Google Cloud Print -opas

Google Cloud Print -opas Google Cloud Print -opas Versio 0 FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa kuvaketta: Käyttövinkit kertovat, miten eri tilanteissa on toimittava tai miten kutakin toimintoa voi

Lisätiedot

AirPrint-opas. Versio 0 FIN

AirPrint-opas. Versio 0 FIN irprint-opas Versio 0 FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa kuvaketta: Vinkki Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa voi toimia tai miten toimintoa voi käyttää yhdessä muiden

Lisätiedot

TUTKI OMAT TIETOTURVA-AUKKOSI. ENNEN KUIN JOKU MUU TEKEE SEN PUOLESTASI. F-Secure Radar Ville Korhonen

TUTKI OMAT TIETOTURVA-AUKKOSI. ENNEN KUIN JOKU MUU TEKEE SEN PUOLESTASI. F-Secure Radar Ville Korhonen TUTKI OMAT TIETOTURVA-AUKKOSI. ENNEN KUIN JOKU MUU TEKEE SEN PUOLESTASI. F-Secure Radar Ville Korhonen ON OLEMASSA KAHDENLAISIA YRITYKSIÄ: 1. NE JOIHIN ON MURTAUDUTTU 2. NE JOTKA EIVÄT VIELÄ TIEDÄ SITÄ

Lisätiedot

Prospektini. Usein kysytyt kysymykset SISÄLLYS

Prospektini. Usein kysytyt kysymykset SISÄLLYS Prospektini Usein kysytyt kysymykset SISÄLLYS Prospektini - yleistä 1. Mikä on Prospektini sovellus? 2. Mistä löydän Prospektini sovelluksen ja kuinka voin ladata sen? 3. Millä laitteilla Prospektini sovellus

Lisätiedot

Technopolis Business Breakfast Technopolis, Kuopio

Technopolis Business Breakfast Technopolis, Kuopio Technopolis Business Breakfast Technopolis, Kuopio 27.9.2012 Oskari Uotinen Intosome Oy on yhteisöllisen bisneskehityksen asiantuntijayritys. Autamme asiakkaitamme ymmärtämään ja hyödyntämään yhteisöllisiä

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Q2 2012 13.7.2012

Osavuosikatsaus Q2 2012 13.7.2012 Osavuosikatsaus Q2 2012 13.7.2012 Sisällys Q2 2012 taloudellinen ja operatiivinen katsaus Liiketoimintojen menestyminen Strategian toteutus Mobiilidatan ja älypuhelinmarkkinan kehitys Uusien palveluiden

Lisätiedot

Sports Tracker. Älypuhelimen urheilutietokoneesta yhteisölliseksi reittikarttapalveluksi. Jussi Solja Markkinointipäällikkö, Sports Tracker

Sports Tracker. Älypuhelimen urheilutietokoneesta yhteisölliseksi reittikarttapalveluksi. Jussi Solja Markkinointipäällikkö, Sports Tracker Sports Tracker Älypuhelimen urheilutietokoneesta yhteisölliseksi reittikarttapalveluksi. Jussi Solja Markkinointipäällikkö, Sports Tracker Mikä Sports Tracker? Muuta älypuhelimesi urheilutietokoneeksi

Lisätiedot

Mobiilin ekosysteemin muutos - kuoleeko tietoturva pilveen?

Mobiilin ekosysteemin muutos - kuoleeko tietoturva pilveen? Mobiilin ekosysteemin muutos - kuoleeko tietoturva pilveen? Erkki Mustonen Tietoturva-asiantuntija Lapty Rovaniemi 3.11.2011 Suojaa korvaamattoman f-secure.fi F-Secure tietoturvan globaali toimija Perustettu

Lisätiedot

MATKA 2010 tilastotietoa

MATKA 2010 tilastotietoa MATKA 2011 MATKA 2010 tilastotietoa 11,249 m² näyttelypinta-alaa 1,202 näytteilleasettajayritystä 366 päänäytteilleasettajayritystä 836 alanäytteilleasettajayritystä 72 maata edustettuna lisäksi messuilla

Lisätiedot

Finlandia-talo 11.2.2016 m/s Baltic Queen 11.-12.2.2016

Finlandia-talo 11.2.2016 m/s Baltic Queen 11.-12.2.2016 Finlandia-talo 11.2.2016 m/s Baltic Queen 11.-12.2.2016 Tarjoamme sinulle arvokkaimmat kontaktit LOGY Conference on johtava logistiikka- ja hankinta-alan kohtaamispaikka Pohjois-Euroopassa. Kontaktifoorumi

Lisätiedot

Päihdelääketieteen Päivät 2015

Päihdelääketieteen Päivät 2015 Päihdelääketieteen Päivät 2015 Alkoholiongelmasta tuli alkoholin käyttöhäiriö - mikä muuttui? 5.-6.3.2015 Sokos Hotel Presidentti Helsinki Päihdelääketieteen päivät 2015 käsittelee jatkuvasti kehittyvää

Lisätiedot

Elisa Toimisto 365. Toimisto ja yhteydet pilvestä

Elisa Toimisto 365. Toimisto ja yhteydet pilvestä Elisa Toimisto 365 Toimisto ja yhteydet pilvestä Elisa Toimisto 365 Tutut toimistotyökalut käytössäsi missä vain Uusimmat versiot aina mukanasi Ei kiinteitä kustannuksia Korkea käytettävyysaste Ei päivityksistä

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Google yritysratkaisut motivointia tehokkuuteen. Juha Elonen, kehitysjohtaja, DNA Business

Google yritysratkaisut motivointia tehokkuuteen. Juha Elonen, kehitysjohtaja, DNA Business Google yritysratkaisut motivointia tehokkuuteen Juha Elonen, kehitysjohtaja, DNA Business Tietomäärän räjähdysmäinen kasvu Sosiaalinen media Pilvilaskenta ja pilvipalvelut Luonnolliset käyttöliittymät

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta Järjestäjän opas Kuvaus Mitä? Tervetuloa meille -viikko on osa Suomalaisen Työn Liiton Suomi 100 -juhlavuoden Made by Finland -kampanjaa. Tavoitteena on innostaa mukaan suomalaiset yritykset ja yhteisöt

Lisätiedot

GN Hearing - sovellus - käyttöohje

GN Hearing - sovellus - käyttöohje GN Hearing - sovellus - käyttöohje Johdanto Onneksi olkoon sovelluksen lataamisen johdosta. Tämä sovellus tuottaa parempia kuuntelemiselämyksiä ja auttaa hyödyntämään kuulokojeitasi täysimääräisesti. Innovatiivinen

Lisätiedot

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Liite 1: skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Palvelun uusi versio on Palveluiden kehittäminen voitava asentaa tuotantoon vaikeutuu

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

ZENworks Application Virtualization 11

ZENworks Application Virtualization 11 ZENworks Application Virtualization 11 ZENworks / perinteinen asennus ZENworks virtualisointi Ei erillistä asennusta Ei vaadita erilisiä oikeuksia Oletusasetukset mukana Eri versiot samanaikaisesti Sama

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot