FinPUG News. Nothing's Gonna Stop Us Now! HUOM! Säästä luontoa älä tulosta tätä paperille! Teppo Määttänen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "FinPUG News. Nothing's Gonna Stop Us Now! HUOM! Säästä luontoa älä tulosta tätä paperille! Teppo Määttänen"

Transkriptio

1 VUOSIKERTA 3 NUMERO 1/2013 FinPUG News HUOM! Säästä luontoa älä tulosta tätä paperille! Tässä numerossa 1 Nothing's Gonna Stop Us Now! 2 OpenEdge Mobile 4 "Microsoft vahvoilla, Apple heikoilla" 5 FinPUG 2013 OHJELMA 6 Puheenjohtajan palsta 7 HTML5 8 Progress Venäjällä 9 OF-1 framework 11 EMEA PUG Challenge Miksi FinPUG tarvitaan? 15 DBA-nurkka -lruskips 16 Vierailu Progress Softwaressa 21 PUG CHALLENGE AMERICAS Kirjoitukset FinPUG News:iin Ehdotukset seminaarien aiheiksi Kiinnostus hallituksen jösenyyteen Muu palaute finpug.fi FinPUG Nothing's Gonna Stop Us Now! Tässä numerossa kerrotaan ajankohtaisista Progress-asioista, joita todella riittää. Minulla oli tilaisuus keväällä vierailla PSC:n pääkonttorissa ja tavata OpenEdge-tuotekehityksestä vastaavia henkilöitä. Raportti on tässä lehdykäisessä toisaalla. Keväällä 2012 Progress julkisti uuden strategiansa, jossa karsittiin tuotelinjoja ja päätettiin keskittyä OpenEdge-tuotteeseen. Syksyn EMEA PUG Challenge tapahtumassa Manchesterissa näki, että tämä linjaus on konkretisoitunut uusina panostuksina sekä OpenEdgetuotekehitykseen että markkinointiin. FinPUG ry. täyttää tänä vuonna 20 vuotta. PSC yhtiönä on ruvennut tukemaan käyttäjäyhdistyksiä, erityisesti niiden järjestämiä tapahtumia kuten EMEA PUG Challenge ja PUG Challenge Americas. Eri maissa tilanteet luonnollisesti vaihtelevat, esim. Manchesterissa kerrottiin, että Progress maksaa osan PUG UK&Ireland-jäsenmaksusta 1. vuonna. FinPUGin osalla tällainen ei toimi, koska jäsenmaksu on 0. Kevään FinPUG-seminaari järjestetään Turussa mitä hienoimmissa puitteissa: Aurajokeen ankkuroidussa M/S Bore-laivassa Ajankohta osuu sopivasti uuden tuoteversion OpenEdge 11.2 julkistusajankohtaan. Sen tärkein teema on tietenkin OpenEdge Mobile - uusi sovelluskehitin mobiilisovellusten kehittämiseen älypuhelimiin ja taulutietokoneisiin. Eikä OpenEdge-sovellusta tarvitse tehdä tyhjästä siltä osin kuin se on jo tehty. Koodi voi olla vaikka 20 vuoden ajan kehitettyä ja parannettua business-logiikkaa, jota ajetaan AppServer-moduulissa. Jo aikaisemmin näille sovelluksille on tehty mahdolliseksi ajaminen todellisina vuokrasovelluksina tietokannan monivuokralaistekniikan avulla. Tervetuloa Turkuun! Welcome to Turku! Добро пожаловать в Турку! Teppo Määttänen toimittaja

2 SIVU 2 OpenEdge Mobile Syvällä Progressin päämajan sisuksissa Bedfordissa Massachusettsissa OpenEdge kehitystiimi on tehnyt kovasti töitä seuraavan version aikaansaamiseksi. Nimeämättömistä lähteistä yritys on hiljattain paljastanut joitain jännittäviä yksityiskohtia tästä tarkasti varjellusta projektista, jonka koodinimi on "Cat Box". Tässä vaiheessa - täysin luvattomasti - voimme paljastaa teille näitä salaisuuksia. Lähteemme kertoo, että päätarkoitus "Kissa Laatikko"-projektissa (joka on oikeastaan OpenEdge 11.2) on "yksinkertaistaa työtä, joilla luodaan maailman parhaita mobiileja liiketoiminnan sovelluksia". OpenEdge 11.2:ssa keskeistä on uudenlaisten clienttyyppien eli mobiili-laitteiden tukeminen. Mobiililaitteet ovat yleismaailmallisia. Lähes jokaisella on vähintään yksi mobiililaite. Monet nykyiset liiketoiminnassa käytetyt sovellukset tulevat huomattavasti hyödyllisemmiksi, kun ne ovat saavutettavissa puhelimesta tai tabletista. OpenEdge 11.2 tarjoaa kaiken, mitä tarvitset luodessasi ja ottaessasi käyttöön uusia sovelluksia puhelimiin tai tabletteihin. Tai voit laajentaa jo olemassa olevia sovelluksia niin, että kaikki tai osa toiminnallisuudesta on saatavilla tällä tekniikalla. Client-puolen sovellus toimii Containerissa, joka tarjoaa pääsyn laitekohtaisiin laitteiston osiin, kuten GPS:ään, kiihtyvyysanturiin, kameraan, näppäimistöön jne. sekä laitteeseen tallennettuihin tietoihin. Voit ajatella, että tämä container on ikään kuin yhdistelmä kirjastotoimintoja, joilla tehdään systeemikutsuja ja samalla kehys, jolla sovelluksen toimintaa ja sen näyttöjä hallintaan. Lisäksi on käyttöliittymien työkalupakki, jonka avulla voit yhdistää HTML5, jquery Mobile, JavaScript ja CSS elementtejä. Palvelimen puolella, OpenEdge 11.2 käyttää AppServeriä, jonka jo tunnet, ja uudenlainen RESTadapteri. Se kommunikoi sovelluksen client-osan kanssa Internetin kautta. On myös sisäänrakennettu web-palvelin, joka sisältyy AppServer-moduuliin. <jatkuu> Gus Björklund on ollut Progress Softwaressa vuodesta Tällä hetkellä hän on OpenEdge tuoteryhmän "arkkitehti", ja kuluttaa aikansa kehittäen parhaita käytäntöjä, evankeloimalla, avustamalla tuotemarkkinoinnin ihmisiä ja kehittelemällä OpenEdge tuotteen arkkitehdeille uusia juttuja. Vuosien mittaan Gus - joka on Suomen kansalainen - on työskennellyt OpenEdge-tuotteen monissa eri osa-alueilla aloittaen versiosta 4.2. Hän on työskennellyt myös muissa Progress-tuotteiden kehitysryhmissä ja ollut vuosia osa Corporate Strategy and Business Development-ryhmää. Hänen pääfokuksensa on ollut OpenEdge RDBMS (relaatiotietokanta). Hän uskoo, että se on "paras relaatiotietokanta kolmannella planeetalla auringosta" ja käyttää mielellään Linux-ja Mac OS X-laitteita. Vaikka hän on kuullut, että on olemassa muita ohjelmointikieliä, hänellä tuntee vahvaa vetoa Progress 4GL-kieleen, mutta kieltäytyy kutsumasta sitä sen nykyisellä nimellä "ABL".

3 SIVU 3 <jatkuu> Kun rakennat sovelluksen, voit käyttää tuttua Progress Developer Studio OpenEdge - työkalua (PDSOE, entinen nimi "OpenEdge Architect") ja luoda projektin tyyppiä "Mobile". Näytön suunnitteluvälineen avulla voit suunnitella ja laatia käyttöliittymän ja kytkeä sen AppServerissä toimivaan OpenEdge taustasovellukseen. Sen avulla saat ja päivität tietoja OpenEdge reaatiotietokannassa. Vuorovaikutus taustasovellukseen on tehty helpoksi käyttämällä JavaScript Data Objekteja (a.k.a. JSDO) clientin puolella. Näillä hallitaan samoja tietoja, joita käytetään palvelimen puolella ProDataSet-muodossa. PDSOE-työkalu voi automaattisesti yhdistää nämä kaksi ja tuottaa koodia tekemään tarvittavat tietojen muunnokset ja tiedonsiirrot. Varsinaisen datan lisäksi JDSO sisältää metadataa, joten kenttien nimet ja tietotyypit ovat käytettävissä clientin puolella. Aluksi tuetut laitetyypit ovat iphonet ja ipadit (ios 5 tai uudempi) ja valitut Android-pohjaiset puhelimet ja tabletit (Android 4.0 tai uudempi). Aiomme lisätä tukea muiden laitteiden tulevissa versioissa kysynnän perusteella. Kuten kaikissa OpenEdge-julkistuksissa, versiossa 11.2 on muitakin uusia ominaisuuksia mutta puhumme niitä toisella kertaa. Parin viikon päästä voitte alkaa työstää /omaa/ mobiili- OpenEdge-sovellustanne. Kun seuraavaksi tulen Suomeen, ehkä voit näyttää minulle, mitä olet tehnyt. Terveisin Gus

4 SIVU 4 "Microsoft vahvoilla, Apple heikoilla" Mobiili on IT-alan kuuma aihe. Älypuhelimet ja taulutietokoneet kulkevat ihmisten mukana, netti- ja palvelinyhteydet ovat kaiken aikaa mukana. Tällä on valtava vaikutus myös liiketoimintasovellusten käyttöön. Miksi enää hankkia muunlaisia kannettavia päätelaitteita? Helsingin Sanomissa oli mielenkiintoinen uutinen Suomen Poliisin projektista, jossa poliisipartioille hankitaan tablettilaitteet, joilla raportoidaan kenttätapahtumista, otetaan valokuvia, sormenjälkiä jne. Yhtenä otsikkona oli "Microsoft vahvoilla, Apple heikoilla". Sovellusta vaan ei ole vielä olemassa. Jutussa ideoitiin mahdollisuudesta tehdä varsinainen Killersovellus, joka voitaisiin myydä muihin maihin. Loistava prospekti Suomen kuihtuvalle IT-alalle! Sitten seuraa mielenkiintoinen näkemys: "Poliisilla on kolme päävaihtoehtoa tulevien kenttärekisteröintisovellustensa käyttöjärjestelmäksi: Microsoftin Windows, Googlen Android ja Applen IOS. Gartner arvioi Androidin markkinaosuudeksi älypuhelimissa 52,5 % vuoden 2011 kolmannella neljänneksellä Poliisihallituksen mukaan kaikki tulevat laitehankinnat kilpailutetaan. Valintaprosessissa vahvoilla on Microsoft ja sen Windows-järjestelmä. Windows on jo käytössä poliisin toimistotietokoneissa ympäri maan, minkä vuoksi myös tabletit tai muut uudet mobiililaitteet olisi teknisesti luontevinta liittää samaan "ekosysteemiin"." Tässä kohtaa mennään harhapoluille. Jos halutaan tehdä järjestelmä muihinkin maihin, sen pitää olla laiteriippumaton. Sen pitää tukea kaikkia mahdollisia päätelaitteita: ensisijaisesti Androidia ja Applen IOS:ää. Totta kai se pitää pystyä liittämään "ekosysteemeihin", mutta miksi siinäkin vain johonkin ennalta valittuun. Nyt poliisille tarvittaisiin innostunut OpenEdgetaitoinen ohjelmistoyritys. Käyttäkää tilaisuutta!

5 SIVU 5 FinPUG 2013 OHJELMA Aika: Paikka: M/S Bore, Turku (www.msborea.fi) Esiintyjät: Jarmo Nieminen, Progress Software (www.progress.com) Gus Björklund, Progress Software Klaus Erichsen, IAP (www.iap.de) Robert Prediger, web4biz Consulting (www.web4biz.de/en) Ohjelma: torstai Ilmoittautuminen ja aamukahvi Progress Softwaren aamupäivä: Jarmo Nieminen: OpenEdge ja Corticon OpenEdge 11.2 ja mobiililaitteet Lounas Ravintola Kristiinassa Gus Björklund: OpenEdge for Mobile Devices Robert Prediger: Node.js talking to Progress or more options for web development with OpenEdge Yhdistyksen vuosikokous + kahvit. Check in. Hyttiavaimet majoittujille Klaus Erichsen, HTML5 - Features and Demonstration Robert Prediger, Node.JS talking to Progress, go deeper (demo) Kokous päättyy Illallinen ravintola Kotkassa FinPUG ry. 20 vuotta perjantai Aamiainen Gus Björklund The 4GL in OpenEdge Klaus Erichsen, OF-1 - Native App with ABL Lounas ja tilaisuuden päätös. Hyttien luovutus. Muutokset mahdollisia. Tarkempi ohjelmaesite: Osallistumismaksut: A. Ohjelma, ateriat ja majoitus (1 hh) = 340. B. Ohjelma, ateriat ja majoitus (2 hh) = 310. C. Ohjelma ja illallinen ilman majoitusta = 205. D. Ohjelma ilman aterioita ja majoitusta = 130. Ilmoittautumiset:

6 SIVU 6 Puheenjohtajan palsta - Terveisiä Las Vegasista! Jouni Kokkonen, CGI Olin viime viikolla kutsuttuna vieraana Las Vegasissa Progress Partner Summit seminaarissa. Erittäin mielenkiintoinen tapahtuma. Sen tekninen anti oli vähäinen, koska tapahtuma oli suunnattu ennen kaikkea partnereiden kaupalliselle osastolle, mutta silläkin puolella kyllä löytyi mielenkiintoista antia. Tilaisuuden avasi ja juonsi Kimberly King, Progressin uusi Vice President, Global Channels and Partners. Hän kertoi alkupuheessaan sen mitä olemme jo kauan odottaneet, Progress tulee panostamaan markkinointiin ja tunnettuuteen. Phil Pead, uusi CEO, puolestaan kertoi että yhtiö tulee fokusoitumaan tiukasti nykyisiin tuotteisiin. Tuotekehitykseen tullaan panostamaan suuri osa liikevaihdosta. Lisäksi pyritään paremmin vastaamaan kysymykseen Progress, Who?, mutta myös laatimaan hyvä vastaus kysymykseen Progress, Why?. Vierailevana pääluennoitsijana oli Todd Hewlin, TCG Advisors. Hänen sanomansa oli että kulutus ja käyttö tulee siirtymään mobiililaitteisiin. Mikäli sovelluksella ei ole mobiilia liittymää se tulee häviämään kilpailun ja katoamaan markkinoilta. Myös ohjelmistoyritysten ansaintalogiikka tulee muuttumaan, SaaS tulee valtaamaan markkinoita, kuten olemme jo itsekin havainneet, ja järjestelmät siirtyvät entistä enemmän pilveen. Yleisten osuuksien jälkeen ohjelma jakaantui kolmeen trackiin, ja asiassa siirryttiin vähän konkreettisemmille tasoille. Mielenkiintoinen oli Mark Allenin esitys Corticon tuotteesta. Se kykenee todistettavasti tekemään 40 miljoonaa päätöstä päivässä. Sitä käyttää mm. ebay petollisten myyjien identifioimiseen. Mikäli ebay epäilee jollain säännöllä kauppiasta se voi pidättää maksua niin kauan että asiakas hyväksyy kaupan. Sitä voidaan käyttää logistiikassa ajosuunnitteluun, vakuutuspetosyritysten tunnistamiseen jne. Siitä on saatavilla ilmainen testiversio ja web pohjainen opetusohjelma. Näin myös välähdyksen tässä kuussa tulevasta 11.2 versiosta, jossa tulee olemaan työkalu ios ja Android näyttöjen rakentamiseen. Asiasta lisää seminaarissamme , tule ihmeessä kuuntelemaan. Suuressa paneelikeskustelussa käytiin läpi IDC:n 3rd Platform (= Mobility, Cloud, Big Data, Social Network) raportin johtopäätöksiä. Sen mukaan yritykset, jotka eivät panosta 80% tuotekehityksestään mobiiliin alustaan, tulevat häviämään kilpailussa. Viesti oli siis sama kuin Todd Hewlinillä. Kehittäjiä kehotettiin tekemään ensin mobiilisovellus, ja vasta myöhemmin selainsovellus. Mielenkiintoinen näkemys, vai mitä? Seminaarin motoksi voisi kiteyttää: Modernizing is tough and challenging, but NOT modernizing could be very risky. Aurinkoisin terveisin - Jouni

7 SIVU 7 HTML5 on ominaisuuksien ja teknologian osalta jäävuori monella tasolla - kokonaiskuvaa on vaikea hahmottaa. Joidenkin mielestä HTML5 on pelkästään tagi (video tag). Aihe sai myrskyisän huomion julkaisunsa jälkeen. Toisten mielestä HTML5 korvaa AJAX:in, Silverlight:in, Flash:in ja itse HTML:n. Totuus löytyy jostain näiden väliltä. HTML5 tarjoaa runsaan valikoiman uusia ominaisuuksia. Jotkut on helppo ymmärtää kuten vedä ja pudota (drag and drop)-ominaisuus. Toiset kuten paikannus (Geo Location) vaikuttavat yksinkertaiselta, mutta niiden taakkana on paljon voimaa. Kolmas esimerkki on websockets, joihin joutuu perehtymään paremmin ymmärtääkseen niiden hyödyllisyyden. Kaikki nämä on helpompi ymmärtää, kun näkee ne käytännössä. Toisenlainen innovaatio löytyy web-dokumenttien muotoiluominaisuuksissa eli CSS (Cascating Style Sheets) alueella. CSS:n avulla ei tehdä pelkästään näytön ulkoasun ja näkyvien osien muotoilua vaan sen avulla voidaan vahvasti ohjata multi-mediaa kuten videokuvaa, ääntä ja kuvia. Ja kaikki nämä sekoitettuna keskenään. Mitä HTML5 tarkoittaa OpenEdge sovelluksia kehittäville? Tarjolla on useita kehitysvälineitä ja framework-tuotteita. Välineet tarjoavat erilaisia käyttöliittymäratkaisuja ja ohjelmointimalleja. Silti ne kaikki ovat HTML5 kehitysvälineitä ja framework-tuotteita. Jotkut välineistä tarjoavat mahdollisuuden ohjelmoida Apps-sovelluksia mobiilikäyttöön. On monia kysymyksiä. Milloin kehitysväline on valmis käytettäväksi? Minkä välineen valitsen oman yrityssovelluksen tekemiseen. Kuinka kytken OpenEdge:n ja HTML5:n toisiinsa. Ja pitäisikö? Tulevassa FinPUG tapahtumassa minulla on esitys HTML5:stä. Esityksessä kerron ensin lyhyesti HTML5:n kehityksen historian. Sen jälkeen käsittelen tärkeimmät HTML5 ominaisuudet ja esittelen niitä upeilla esimerkeillä. Tuon myös esille sen, että hienojen teknisten ominaisuuksien vastapuolena on suuria rajoitteita. Mutta "ratsuväki" on lähellä: ohjelmakirjastot ja framework- kehitysvälineet auttavat selviytymään niistä. Demossani näytän kuinka voidaan kytkeä HTML5 käyttöliittymä-framework OpenEdge:n. Esillä on myös ohjelmakoodia. Klaus Erichsen, IAP

8 SIVU 8 Progress Venäjällä Progress Competence Сenter järjestettiin vuonna 2010 niiden yritysten pohjalta, jotka muodostivat CSBI-ryhmän. Tarkoituksena oli antaa ammatillista teknistä tukea Venäjän Progress-käyttäjien koulutukseen ja edistää Progress Software teknologioiden käyttöä Venäjällä ja IVY-maissa. Täällä Venäjällä olemme vakuuttuneita siitä, että suurin ongelma Venäjällä Progressin suhteen on tiedon puute, mutta uskomme, että sama ongelma on olemassa kaikissa muissa maissa. Ei ole opetusohjelmia äidinkielellä, ei OpenEdge-dokumentaatiota äidinkielellä. Vain rajallinen määrä ihmisiä Venäjällä tiesi Progressista mitään. Ei ollut ketään, joka voisi liittyä ryhmään. Päätimme korjata tämän tilanteen. 7. kesäkuuta 2012 ilmoitimme perustaneemme uudistetun Russian Progress User Group yhdistyksen aiemmin olleen Progress Competence Center:in perustalla. Tämä oli toinen syntymä Progress-käyttäjäkerholle Venäjällä. Tänään meitä on 131 rekisteröityä ihmistä ryhmässä! Maantieteellisesti ryhmän jäsenet kattavat koko Venäjän Kaliningradista Vladivostokiin sekä IVY-maissa. Olemme kirjoittaneet lukuisia artikkeleita venäjäksi, kirjoittaneet uusia kirjoja, kääntäneet monia mainosvideoita ja artikkeleita Progress Softwaresta venäjäksi, ja tulemme jatkamaan näin. Pelkästään vuoden 2012 toisella puoliskolla olemme tehneet yli 70 omaa artikkeleita tai käännöstä. Progressista on tulossa tunnistettava Venäjällä, ja se on minusta tärkeintä. Mutta valitettavasti tämä ei riitä - meidän pitää opettaa uusia ihmisiä, ohjelmoijia, ylläpitäjiä, tarjota lisää koulutusmateriaaleja, ja kääntää tekninen dokumentaatio venäjäksi. Progresskoulutuksen pitää olla saatavilla ja jos mahdollista ilmaiseksi. Ja sitten tulee vielä uusia kehittäjiä, mikä tarkoittaa uusia ohjelmistotuotteita Progress Software teknologialla. Mutta ymmärrämme, että tämä kaikki voi olla vaikea saavuttaa yksin. Siksi yksi tärkeimmistä alueista meille, me uskomme, on vakiinnuttaa ponnistelumme vastaavien ulkomaisten ryhmien kanssa, kuten lähinaapureidemme. Se on hyvin mielenkiintoinen kokemus meille. Tietenkin olemme kiinnostuneita paitsi sosiaalisista teemoista myös yhteistyöstä yhteisten kaupallisten projektien ja palvelujen aikaansaamisesta Progress-loppukäyttäjille. Nykyään Venäjällä tarjoamme laajaa teknistä tukea monille asiakkaille ja teemme analyysejä ja suorituskyvyn viritystä OpenEdge-järjestelmiin. Olemme ottaneet käyttöön mm. OpenEdge replikointi ja OpenEdge Transparent Data Encryption teknologioita. Olemme iloisia voidessamme jakaa tämän kokemuksen ulkomaisten kollegojen kanssa. Ryhmämme on avoin kaikille! Lopuksi haluaisimme toivottaa suomalaisille kollegoillemme menestystä pyrkimyksissänne! VALERIY G. BASHKATOV, Director, Progress Competence Center, Russian Progress User Group

9 SIVU 9 OF-1 framework tukee erilaisia käyttöliittymiä ja laitealustoja Vaihtoehtojen lisääntyminen tuo haasteita sovelluskehittäjille Windowsin (95, 98, XP, 7) vanhoina hyvinä aikoina maailma oli yksinkertainen: yksi käyttöjärjestelmä, yhden tyyppinen laite - PC. Kaikki muu oli eksotiikkaa eikä siitä tarvinnut välittää. IT on muuttunut paljon ja nykyään ratkaisut tarvitaan Windows-, MacOS-, PC-, tablettitietokone-, älypuhelin- ja ios-, Android- ja web-selain ympäristöihin erilaisille laitteille ja käyttöjärjestelmille. On monenlaisia tapoja ratkaista useiden käyttöliittymien ja laitealustojen haasteet. Monet näistä ratkaisumalleista vaativat käyttöliittymäkohtaista ohjelmointia (vrt..net) tai laitekohtaista ohjelmointia (Objective C). Tämä johtaa siihen, että kehitysryhmä jakautuu kahteen tai useampaan ryhmään tai tekee ryhmästä suuremman, kalliimman ja toisistaan riippuvaisen. Useassa yrityksessä olen nähnyt, että käyttöliittymäryhmä ja taustaohjelmistosta ja liiketoimintalogiikasta vastaava ryhmä aloittavat keskustelun rajapinnasta (API) ja siitä kuka on syyllinen, kun joku asia ei toimi. Ongelma, joka kuluttaa aikaa, tulee kalliiksi ja vie ihmisten hermot :-) IAP:n ratkaisussa kehitetään käyttöliittymästä riippumatta Progress OpenEdge ABL-kielellä Meille eri käyttöliittymiin kohdistuvat haasteet tulivat vastaan useita vuosia sitten, kun.net tuli markkinoille. Meillä on kaksi strategiatasoa sen ratkaisemiseksi. Ensimmäisellä tasolla erotimme käyttöliittymän täysin siihen liittyvästä ohjauslogiikasta. Ratkaisimme tämän käyttämällä käyttöliittymästä riippumattomia ohjelmaluokkia, joita kutsumme nimellä komponenttiluokat (Component Classes). Komponenttiluokat sisältävät kaiken tarvittavan yksittäisten käyttöliittymäobjektien (widgets) tai monimutkaisten komponenttien käsittelemiseksi. Komponenttitaso on looginen taso, jossa ei puututa siihen käyttöliittymän "fyysiseen" toteutukseen. Komponenttitaso on toteutettu kokonaisuudessaan OpenEdge ABL-kielisellä ohjelmalla. Tämä antaa kaksi tärkeää etua: käyttöliittymäriippumattomuuden ja käyttöliittymätapahtumien käsittelyn (triggers / event handling) OpenEdge ABL-kiellä! Toinen taso ratkaisussamme on widget-luokat (Widget Classes -.NET tai Skin-Client ohjaimet). Widget-luokat toimivat siltana käyttöliittymään ja ne tietävät kuinka käyttöliittymä luodaan ja kuinka sitä käsitellään. Ne ottavat vastaan käyttöliittymästä tapahtumia ja välittävät ne <jatkuu>

10 SIVU 10 Uusi OF-1 versio lokakuussa <jatkuu> komponenttiluokkiin käsiteltäviksi. Tämä rakenne tekee erilaisten käyttöliittymävaihtoehtojen rakentamisen helpoksi ja mahdollistaa sen, että sama kehitysryhmä pystyy toteuttamaan sovelluksia erilaisille käyttöliittymille. Skin-Client myös mobiilisovellusten rakentamiseen Käyttöliittymäriippumattoman strategian perustana on yrityksemme kehittämä Skin-Client teknologia. Se tekee uusien käyttöliittymien lisäämisen vielä helpommaksi. Skin-Client jakaa widget-luokat kahteen osaan. Ensimmäinen osa vastaa käyttöliittymän näyttämisestä (View) ja toinen osa tietää käyttöliittymän widgettien tilan (Controller). Yhdessä komponenttiluokkien ja liiketoimintalogiikkaosien IAP esitteli OF-1:tä (Business PUG Challange Entities) 2010 Kölnissä kanssa (kuvassa se noudattaa Klaus de Vries) malli näkymä käsittelijä (Model- View-Control) mallin mukaista ohelmistoarkkitehtuuria. Näkymän ja käsittelijän välinen tiedonvaihto tapahtuu tiiviin tekstiviestityksen (text protocol) avulla. Skin-Client teknologia sallii uusien käyttöliittymien lisäämisen hyvin lyhyessä ajassa. Tällä hetkellä olemme lisäämässä Skin-Client Mobile käyttöliittymää älypuhelimelle ja tablettitietokoneille (IOS, Android ja muita). Tämän avulla voidaan Skin-Client:lla tehdä aitoja mobiilisovelluksia (Apps) OpenEdge ABL kielellä! Koodiesimerkissä näet kuinka helppo on luoda lista asiakkaista maa lippuineen iphone- ja Android laitteisiin. Lopputulos näkyy puhelimen kuvissa. Esitykseni FinPUG tapahtumassa vie sinut matkalle. OF-1 käynnistää komponenttiluokan ja joka käyttää Skin-Client Mobile widget-luokkaa. Esittelen miten nämä osat on kytketty toisiinsa. Näytän esimerkkejä ohjelmakoodista ja selvennän sitä kuinka kaikki oikeasti toimii. Voit tutustua OF-1:n osoitteessa Klaus Erichsen, IAP, OF-1:n esimerkkikoodi toteutuu hieman eri lailla Androidissa ja iphonessa.

11 SIVU 11 EMEA PUG Challenge 2012 Manchester Syksyn 2012 EMEA PUG Challenge Conference pidettiin marraskuun päivinä Manchesterissa. 412 osallistujaa 24 eri maasta 12 sponsoria 45 esitelmätilaisuutta 10 Progress käyttäjäyhdistystä osallistui järjestelyihin, myös FinPUG Järjestelytoimikunnassa 14 jäsentä, joista yksi oli FinPUGin Jouni Kokkonen Suomalaisia osanottajia oli parikymmentä Konferenssin esitykset on koottu kattavasti kaikkien poimittaviksi. Ne löytyvät osoitteesta: article&id=284&itemid=233 Kiitokset järjestäjille! Corticon-koulutusta piti mm. Dr. Mark J.F. Allen Avajaisissa kuulimme Progressiin uudesta tuotestrategiasta.

12 SIVU 12 Progressin EMEA johtaja Dan Veitkus. Syyt käyttää Progressia on uudelleen perusteltu. Progress Softwaren tiekartta vuodelle Sovellusten laajentaminen mobiiliin lienee mielenkiintoisin teema versiossa OpenEdge 11.2 Iltatilaisuus pidettiin tietenkin MANUn Old Traffordilla, jossa oli näyttely kolmessa kerroksessa. Lauantaina Manchester City voitti Aston Villan selkein numeroin 5 0. Päivämäärä talteen! EMEA PUG Challenge marraskuuta Brysselissä, Belgia/EU. Ohjelma ja ilmoittautumiset: - Ilmoitus -

13 SIVU 13 Miksi FinPUG tarvitaan? Oma urani Progress-maailmassa alkoi vuonna Ensimmäinen Progressversioni oli 4.2G. Tuolloiset järjestelmät olivat nykymittapuun mukaan varsin pieniä. Language Reference:n ennätti hyvin käydä läpi ruokatunnilla Uudempien Progress-versioiden myötä moni asia on muuttunut hyvään suuntaan. Ja FOR EACH toimii samalla tavalla kuin alussa. FinPUG:in toiminta on keskittynyt seminaarien järjestämiseen. Itse olen ehtinyt olla mukana näissä kokoontumisissa: 1993 Laivaseminaari 1994 Tallinna 1995 Laivaseminaari (Sally Albatross) 1996 Nokia Eden 1997 Naantalin kylpylä 1999 Johtamistaidon opisto Aavaranta 2000 Yyterin kylpylä 2001 Caribia Turku 2002 Vanajanlinna Hämeenlinna 2003 Holiday Club, Tampere 2004 PumpuliEnkeli, Forssa 2005 Rantasipi Sveitsi, Hyvinkää 2006 Siikaranta, Espoo 2007 Haikon kartano 2008 Aulanko, Hämeenlinna 2009 Petäys, Hattula 2010 Tallink Spa & Conference Hotel, Tallinna 2011 Siuntion kylpylä 2012 NordPUG, Maarianhamina Olen itse ollut näissä kaikissa - plus mini-seminaareissa- joita pidettiin muutamana vuonna 2000-luvun alkupuolella. Kaikkia en enää muista tarkasti, mutta jotkut ovat jääneet mieleen Tallinna ja Raamatunlukusalin (kirjasto) vessa Sally Albatross... joka upposi pari viikkoa seminaarin jälkeen Aavaranta: Ensimmäinen seminaari minun puheenjohtajakaudellani. 35 m2 karaokebaari, nippa nappa mahtui 100 henkeä sisään Caribia; osanottajaennätys, muistaakseni 92 henkeä. Jouni (nykyinen puheenjohtaja) tuli mukaan 2002 Vanajanlinna. Ehkä onnistunein seminaari koskaan. Dan Foreman:in legendaarinen luento Performance tuning. Dan, yhdessä vaimonsa Margaretin kanssa,vieraili luonani Lohjalla poikani 3v synttäreillä.

14 SIVU Siikaranta. Viimeinen seminaari minun puheenjohtajakaudellani. Adam Backman:in luennot Progress Database Application Deployment FinPUGilla on ollut minulle iso merkitys. Olen aina innolla odottanut päästä tapaamaan kollegoita - joista osasta on tullut ystäviäni. Seminaarit ovat olleet - ja ovat yhä - rautainen kokonaisuus Progress-tietoutta, yhteishenkeä ja ihmissuhteita osallistujien ja luennoitsijoiden välillä. Minulle FinPUG seminaarit ovat yksi vuoden must tapahtumista. Tapani Huttunen FinPUG puheenjohtaja Solution Architect Qvantel Business Solutions Oy Finland Progress Users Group r.y. Finland Progress Users Group on rekisteröity Progress-käyttäjäyhdistys. Yhdistys on aktiivinen ja riippumaton ryhmä, jossa on tällä hetkellä lähes 300 jäsentä. Tavoitteena on vaihtaa kokemuksia ja tietoja koskien Progress-tuotteita ja -sovelluksia. Yhdistys on tarkoitettu Progress-käyttäjille ja Progressista kiinnostuneille yksityisille henkilöille. Yhdistys perustettiin vuonna 1993, joten se täyttää 20 vuotta. Juhla on Turussa pidettävän seminaarin yhteydessä 7.3. Tervetuloa! Dress Code: Casual

15 SIVU 15 DBA-nurkka -lruskips Progress on lisännyt tietokantaan kaksi uutta käynnistysparametria -lruskips ja -lru2skips. Jälkimmäinen liittyy tietokannan -B2 bufferiin, jolla saadaan halutut taulut ja indeksit pysymään tietokannan bufferissa häiritsemättä tietokannan pääbufferia (jonka koko määritellään tutulla - B parametrilla). -lruskips liittyy jälkimmäiseen. Parametri on tuotu jo versioon 10, tarkemmin sanottuna numeroon 10.2b06 ja tietenkin versioon 11. Jos sinulla on aktiivinen monen käyttäjän tietokanta, parametrin käyttöönotto parantaa suoritustehoa. Monen käyttäjän intensiivisten lukuoperaatioiden tietokannassa tällä saavutetaan noin 40% lisätehokkuus. Valitettavasti parametri toimii vain tietokannan Enterprice lisenssissä. Mistä on kysymys? Kuten tiedämme, tietokannassa on jaetussa muistissa linkitetty lista nimeltään LRU Chain (Least Recently Used). Sen avulla keskusmuistissa pidetään ne tietokantalohkot, joista sovelluksen käyttäjät ovat eniten kiinnostuneita. Kun tietuetta tai indeksiä luetaan lohkosta, lohko tuodaan bufferiin, ellei se ole siellä. Lohko luetaan sen lohkon paikalle, joka on LRU-listassa viimeisenä. Samalla LRU-lista päivitetään, koska viimeksi luettu lohko kirjoitetaan listan ensimmäiseksi. Nämä muutokset tehdään järjestyksessä ja lyhytaikainen muistilukitus LRU Latch pitää huolen operaation virheettömyydestä. LRU-systeemi takaa sen, että tietokannasta luettava data on suurella todennäköisyydellä keskusmuistissa eikä levy-i/o:ta tarvita. Mutta aktiivisessa tietokannassa tämä LRU-listan kirjanpito on aika työlästä. Haitan voi havaita "LRU latch wait timeouts" kohdassa promon:sta. Miten -lruskips muuttaa tilannetta? Ideana on se, että jokaista lohkolukua ei päivitetäkään LRU-listaan, vaan vasta parametrin osittama määrän toteutuessa. Progressin suositus on -lruskips 50. Tällöin vasta 50. tietokantalohkoon kohdistuva operaatio siirtää sen LRU-listan kärkeen. Tällöin yhdistetään periaatteet LRU ja LFU (Least Frequently Used). Parametrin voi hienosäätää myös reaaliajassa promon:illa. Tietokannan suoritusteho sen kun paranee

16 SIVU 16 Vierailu Progress Softwaressa Olin huhtikuun 16. päivänä juoksemassa Bostonin maratonissa, jossa lämpötila parhammillaan oli 90 Fahrenheit (32 Celsius). Siitä ei siis enempää. Kiinnostuneet voivat lukea Juoksija-lehdestä 5/2012. Seuraavaksi päiväksi olin sopinut tapaamisen Progress Softwaren pääkonttorille. Tarkoituksena oli selvittää, mitä siellä puuhataan OpenEdgen parissa. Samalla olin kerännyt Suomen käyttäjiltä joukon kysymyksiä vastattavaksi. Minut otti vastaan Ken Willner. Hänen lisäkseen minulla oli ilo keskustella Rob Holzelin, Mary Szekelyn (yrityksen ensimmäinen työntekijä) ja Shelley Chasen kanssa. Lisäksi tapasin matkani aikana mm. Gus Björklundin ja Tom Bascomin, joiden kanssa myös vaihdettiin parisen sanaa Progress OpenEdgestä. Kuvassa Ken Willner ja Rob Holzel. Kaikki mainitut henkilöt olivat siis Progressin OpenEdge-tuotteiden kanssa puuhastelevia, todellisia Progress People kuten ennen oli tapana sanoa. He olivat iloisia yhdestä ja samasta syystä uudesta toimitusjohtajasta ja siitä, että OpenEdge nostetaan sille kuuluvaan asemaan Progressin toiminnassa.

17 OpenEdge on ollut yrityksen rahasampo koko 30. vuoden ajan. Ensimmäisinä vuosina Progress oli yhden tuoteperheen yhtiö. Tämä tuote oli samanniminen Progress ja nyt sen nimi on OpenEdge. Yritykseen on ostettu monia tuotteita, joista on haettu Next Big Thing menestysratkaisuja. Ensimmäisiä oli Apptivity, josta kehitettiin Sonic MQ ja Sonic ESB. Nusphere-tuotteilla yritettiin MySQL-markkinoille. Viimeisin hankinta on Savvion, jolla liiketoimintaprosessien integrointi sovelluksiin tehdään helpoksi. Näiden tuotteiden ostaminen, lanseeraaminen, integrointi toisiinsa ja markkinointi on vienyt rahaa ja energiaa, ja se on tapahtunut OpenEdgen kustannuksella. Koko ajan OpenEdgeä on kehitetty, mutta se ei ole viime vuosina saanut ansaitsemaansa arvostusta ja esim. markkinointipanostusta tuottavana ja luotettavana liiketoimintasovellusten kehitysympäristönä. Mutta nyt puhaltavat uudet tuulet vai pitäisikö sanoa vanhat tuulet. Uudeksi toimitusjohtajaksi on tullut Jay Bhatt niminen henkilö Autodesk yhtiöstä. Häntä luonnehdittiin perusteelliseksi tyypiksi, joka on selvittänyt itselleen johtamansa firman toiminnan, sen vahvuudet ja heikkoudet. Lisäksi hänellä on tapana kysyä asioista, joista hänen oletetaan tietävän ja joista hän ei tarpeeksi tiedä. Ja nyt hän on tullut siihen tulokseen, että OpenEdge on hyvä tuote, jolla voisi olla nykyistä laajempaakin käyttöä sovelluskehitysmarkkinoilla. Kirjoittajan oikealla puolella Progress Softwaren 1. työntekijä Mary Szekely SIVU 17

18 SIVU 18 Sitten kysymyksiin: Miten näette Progress OpenEdge:n kilpailukykyisyyden muihin vastaaviin tuotteisiin verrattuna? Asiaa ei nähdä tällä tavoin. OpenEdge on markkinoilla uniikkinen konsepti. Sovelluskehittäjille (Application Partners) tehdään välineitä heidän toimintaansa varten. Vastaavia tuotteita/konsepteja ei ole markkinoilla. Tässä mielessä esim. Oracle ja Microsoft eivät ole kilpailijoita. Progress OpenEdge tunnetusti tukee erilaisia sovellusarkkitehtuureja (keskuslaite/pääte, Client/Server, AppServer/Thin Client, DOT-NET käyttöliitynnät, selain ja mobiiliratkaisut). Miten näette näiden aseman tulevaisuudessa? Näitä kaikkia tuetaan 100 %, mikä on perinteinen Progressin muista kehitysvälineistä erottava tekijä. Pääsuunta on tällä hetkellä SaaS ja Cloud eli OpenEdge-sovellusten käyttö tehdään mahdolliseksi sovellusvuokrauksena ilman omia laitteita. Tähän liittyy Version 11 Multi Tenant tietokantataulut. Periaatteessa kaikkia sovellustyyppejä voidaan käyttää SaaS-ympäristössä. Kehityksen painopiste on siirtymässä mobiiliratkaisuihin, joka tehdään kehittäen samalla selainkäyttöliityntää. Progress OpenEdge:ssa on runsaasti panostettu DOT-NET käyttöliityntään. Onko tarkoitus panostaa tulevaisuudessa enemmän WebSpeedin kehittämiseen esim. AJAX-frameworkin suuntaan? DOT-NET liittyy Microsoftin desktop-sovelluksiin. Sen Web-käyttö edellyttää ainakin WebClientin asentamista. AJAX ja siihen liittyvät tekniikat ja välineet ovat tulevaisuudessa tärkeämpi painopiste OpenEdgessä. Yhdessä vaiheessa Progress panosti huomattavasti sovelluskehysten (Framework) tukemiseen. Mikä on tämän hetkinen suhtautuminen? Kaikille kehittäjille soveltuvan sovelluskehyksen idea ei toimi, mikä oli ADM2- komponenttien ja Dynamics-kehyksen tavoitteena. Niiden sijasta panostetaan OERA-periaatteisiin, parhaisiin käytäntöihin eikä niinkään valmiiden kehysratkaisujen tekemiseen. Kehysten tekeminen on kehittäjäorganisaatioiden asia. Uusmyynti ja uusien sovellusten kehittäminen? Aktiivista uusien asiakkaiden hankintaa ei OpenEdgen osalla harjoiteta, niitä tulee silti jatkuvasti. Painopiste on olemassa olevien asiakkaiden ja heidän

19 SIVU 19 sovellustensa tukemisessa ja edelleen kehittämisessä esim. SaaS ja Cloudsuunnassa. OpenEdgen asema Progress Softwaressa OpenEdge on yrityksen rahasampo, ja siihen tullaan tulevaisuudessa panostamaan nykyistä enemmän. Miten kehittää Progressilla sovelluksia, joita voi käyttää mobiililaitteilla. Onko tulossa ratkaisua? Ratkaisu on tulossa. Ongelmana on käyttöjärjestelmien erilaisuus (Android, Apple, Blackberry, Windows, Symbian jne.) ja yhteisen standardin puuttuminen. Perinteisellä HTML-selaintekniikalla (WebSpeed) saadaan siirrettäviä ratkaisuja, mutta sillä ei päästä laitteen ominaisuuksiin (kalenterit, yhteystiedot, kosketusnäytön höydyntäminen jne.) eikä AppStore-jakeluun. Natiivi sovellus taas pitäisi tehdä erikseen kutakin laitetta varten. Progress on päätynyt hybridiratkaisuun, jossa hyödynnetään WebKit ja HTML5 rajapintoja. Kehitykseen tehdään uusi Visual Designer. REST Adapter toteutetaan AppServer-sovelluspalvelimeen samalla lailla kuin WebService Adapter ja se tullee tänä vuonna. Visual Designer on suunnitteilla versioon 11.2.NET vs. AJAX framework?.net liityntätekniikkaan ei ole tulossa lähiaikoina suuria kehityksiä, koska ei ole tarpeita. AJAX frameworkkejä on olemassa lukuisia, mutta Visual Designer:in yhteydessä on tarkoitus kehittää oma AJAX kehysratkaisu. Se perustunee Savvion-tuotteessa olevaan ratkaisuun. REST tuki REST-tuki on siis tulossa vielä tänä vuonna (2012). Web- ja mobiilikäyttö (RIA-sovellukset) Etsitään siis kokonaisratkaisua, jossa samalla kehitysvälineellä ja käyttötekniikalla palvellaan sekä selain, mobiili ym. etäratkaisuja. Silverlight-adapteri Projekti on kuollut. Siihen ei ole kiinnostusta. Se oli väärä strategia. HTML 5 standardi

20 SIVU 20 Tullaan tukemaan mainitun kokonaisratkaisun yhteydessä. WebClientin MSI asennuspaketti ja Microsoftin logo vaatimukset? WebClient asennetaan InstallShield-tekniikalla eikä tähän ole tulossa muutoksia. Kannan käytön parantaminen Online tilassa? Projekti on jatkuvasti vireillä ja asioita yksi toisensa jälkeen toteutetaan tulevissa versioissa. Onko suunnitelmia Suomen progresin kehittämisessä (esim. markkinointi)? Tähän kysymykseen ei erityisesti osattu vastata, mutta viitattiin yleiseen OpenEdge-suunnan muutokseen. Ja sehän myös suomalaisille asiakkaille sopii. Yllä olevan tekstin kirjoitin Woburnissa hotellihuoneessa. Jutussa puhutaan Progress Software Corporationin uudesta linjauksesta, jossa päätuotelinja "OpenEdge" - tietokanta, ohjelmointikieli ja muut siihen liittyvät elementit - korostuvat. Tässä vaiheessa ei ollut tarkempaa tietoa julkistetusta strategiasta, joka oli paljon radikaalimpi: Progress päätti kokonaan luopua suurimmasta osasta muista kuin OpenEdge tuotelinjoista. Myös mobiilisovellusten kehitysstrategia on kirjoituksen jälkeen täsmentynyt ja tuotteet julkistettu. Pääjohtajakin on ehtinyt vaihtua, ja nykyinen on nimeltään Philip M. Pead. Teppo Määttänen

21 SIVU 21 Tee mielenkiintoinen USA-matka kesän alkuun! PUG CHALLENGE AMERICAS-KONFERENSSI WESTFORD, MASSACHUSETTS Tule mukaan maailmanlaajuiseen Progress OpenEdge -käyttäjien -ja kehittäjien joukkoon "PUG Challenge Americas 2013"-konferenssiin Westfordiin Massachusettsiin. PUG Challenge on riippumaton face-to-face foorumi, jossa vaihdetaan ajatuksia, vinkkejä ja parhaita käytäntöjä Progress-teknologiasta. Se on ainutlaatuinen mahdollisuus verkostoitumiseen muiden Progress-käyttäjien kanssa Eurooppaa laajemmin. Konferenssi alkaa sunnuntaina 9. kesäkuuta työpajoilla klo ja illalla on tervetuliaisvastaanotto. Luennot (yli 40 vaihtoehtoa) alkavat maanantaiaamuna ja kestävät keskiviikkoon puoleenpäivään. Maanantaina ja tiistaina on iltatapahtumia. Pidä kiirettä! Super Early Bird ilmoittautuminen päättyy Early Bird ilmoittautuminen päättyy Hotellihuoneet pitää varata Ilmoittautuminen päättyy Konferenssi! - Ilmoitus- Videopätkässä perustellaan, miksi Progress-maailmassakin siirrytään mobiilisovellusten kehittämiseen:

Objekti-orientoutunut - ABL vai 4GL? Pegissä (Progress Email Group) oli jokin aikaa sitten mielenkiintoinen keskustelu ohjelmointikielemme nimestä.

Objekti-orientoutunut - ABL vai 4GL? Pegissä (Progress Email Group) oli jokin aikaa sitten mielenkiintoinen keskustelu ohjelmointikielemme nimestä. VUOSIKERTA 4 1/2014 NUMERO FinPUG News 17.3.2014 HUOM! Säästä luontoa älä tulosta tätä paperille! Tässä numerossa 1 ABL vai 4GL? 2 Puheenjohtajan palsta 2 EMEA PUG Challenge 2014 3 FinPUG 2014 - Majvik

Lisätiedot

SUOMALAISEN MOBIILIALAN STARTUP- YRITYKSEN MUOTOKUVA VUONNA 2011

SUOMALAISEN MOBIILIALAN STARTUP- YRITYKSEN MUOTOKUVA VUONNA 2011 SUOMALAISEN MOBIILIALAN STARTUP- YRITYKSEN MUOTOKUVA VUONNA 2011 Aalto-yliopiston taideteollinen korkeakoulu Porin taiteen ja median laitos Creative Business Management -maisterikoulutusohjelma Taiteen

Lisätiedot

MUURIT MURTUU. Opensource Mobiili. Avoin. NoSQL. Uusi Virtuaalinen. Strukturoimaton. Paikkariippumaton. Kommunikointi. Ketterä. s.10. Rajaton.

MUURIT MURTUU. Opensource Mobiili. Avoin. NoSQL. Uusi Virtuaalinen. Strukturoimaton. Paikkariippumaton. Kommunikointi. Ketterä. s.10. Rajaton. Opensource Mobiili Avoin NoSQL Strukturoimaton Uusi Virtuaalinen Paikkariippumaton Ketterä Rajaton Kommunikointi s.10 Muutoksen tuulet it-alalla Ehjä Internet s.18 REST Ekosysteemi IPV6 Sytyke vesillä:

Lisätiedot

LAATU JA TESTAUS Automatisointi 2/2012

LAATU JA TESTAUS Automatisointi 2/2012 LAATU JA TESTAUS Automatisointi 2/2012 LAATU JA TESTAUS Sivu 1 Sisällysluettelo JULKAISIJA Testauksen osaamisyhteisö (TestausOSY) TOIMITUSKUNTA Jussi Ahonen Marko Lappalainen Antti-Pekka Marjamäki Agnieszka

Lisätiedot

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Sisään! Roy Gonzalez 2 TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Hyvä lukija, Olen koko aikuisikäni ollut mukana markkinoinnin ja mainonnan maailmassa.

Lisätiedot

Web CRM -järjestelmän toteuttaminen Lemonsoft-rajapintaan

Web CRM -järjestelmän toteuttaminen Lemonsoft-rajapintaan Web CRM -järjestelmän toteuttaminen Lemonsoft-rajapintaan Laatu, Ville 2013 Kerava Laurea-ammattikorkeakoulu Kerava Web CRM -järjestelmän toteuttaminen Lemonsoftrajapintaan Ville Laatu Tietojenkäsittelyn

Lisätiedot

HAASTATTELU. Monikanavaisuus on tärkeä aspekti niin kuluttajille kuin valmistajille

HAASTATTELU. Monikanavaisuus on tärkeä aspekti niin kuluttajille kuin valmistajille Ajankohtaista asiaa verkkokaupasta. Julkaisija: Klarna Oy Nro 01 2012 HAASTATTELU Verkkokauppa.com, Boris Nikolov Monikanavaisuus on tärkeä aspekti niin kuluttajille kuin valmistajille sitouta asiakkaasi

Lisätiedot

Pirkanmaan tietojenkäsittelyyhdistyksen. Pitky ry

Pirkanmaan tietojenkäsittelyyhdistyksen. Pitky ry 2/2009 PitkynPiiri Pirkanmaan tietojenkäsittely-yhdistys Pitky ry www.pitky.fi 2 Pitky on Tietotekniikan liitto ry:n Pirkanmaan jäsenyhdistys. Pitkyn toimii ICT-alan parissa työskentelevien yksityisten

Lisätiedot

LAATU JA TESTAUS. Mennyt, nykyinen ja tuleva 1/2012. LAATU JA TESTAUS sivu 1

LAATU JA TESTAUS. Mennyt, nykyinen ja tuleva 1/2012. LAATU JA TESTAUS sivu 1 LAATU JA TESTAUS Mennyt, nykyinen ja tuleva 1/2012 LAATU JA TESTAUS sivu 1 S i s ä l t ö ä t u l e v i i n l e h t i i n Laatu ja testaus lehden tuleviin numeroihin kaivataan sisältöä. Ehkä juuri sinä

Lisätiedot

Storage. s. 16. Tilaa lehti veloituksetta. ja voita riippumatto! Proactin valta vaihtuu: 15 vuotta kapteenina on opettanut paljon 7

Storage. s. 16. Tilaa lehti veloituksetta. ja voita riippumatto! Proactin valta vaihtuu: 15 vuotta kapteenina on opettanut paljon 7 Proact Finlandin asiakaslehti 1/2012 Storage. Proactin valta vaihtuu: 15 vuotta kapteenina on opettanut paljon 7 Kuningas Probox hallitsee nyt Suomessa 8 Pitkät lounaat tekevät paluun! 2 Tilaa lehti veloituksetta

Lisätiedot

SAP-TOIMINNANOHJAUS- JÄRJESTELMÄN MOBILISOINTI

SAP-TOIMINNANOHJAUS- JÄRJESTELMÄN MOBILISOINTI Opinnäytetyö (AMK) Tietojenkäsittely Tietojärjestelmät 2013 Antti Sillanpää SAP-TOIMINNANOHJAUS- JÄRJESTELMÄN MOBILISOINTI Case: HK Ruokatalo OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ Turun ammattikorkeakoulu Tietojenkäsittely

Lisätiedot

VISMAgazine PILVESSA VISMA.NET OHJELMISTORATKAISU. Robert Scoble: Superbloggari osoittaa pilveen. Visman ratkaisuilla toimisto kulkee mukana

VISMAgazine PILVESSA VISMA.NET OHJELMISTORATKAISU. Robert Scoble: Superbloggari osoittaa pilveen. Visman ratkaisuilla toimisto kulkee mukana VISMAgazine Visman asiakaslehti Robert Scoble: Superbloggari osoittaa pilveen Visman ratkaisuilla toimisto kulkee mukana SaaS-tuotteen suunnittelu on tiedettä ja taidetta VISMA.NET OHJELMISTORATKAISU PILVESSA

Lisätiedot

1/2015. Aktiivien esittely. Suunnittelukokouksen antia. Pilvipalvelut VARSINAIS-SUOMEN TIETOJENKÄSITTELY-YHDISTYS RY

1/2015. Aktiivien esittely. Suunnittelukokouksen antia. Pilvipalvelut VARSINAIS-SUOMEN TIETOJENKÄSITTELY-YHDISTYS RY 1/2015 VARSINAIS-SUOMEN TIETOJENKÄSITTELY-YHDISTYS RY Aktiivien esittely Suunnittelukokouksen antia Pilvipalvelut PÄÄKIRJOITUS Tietotekniikan muutosten vaikutus Elämme mielenkiintoisia aikoja tasan 69

Lisätiedot

Syksyllä alkava ICT-koulutus KESKITY OLENNAISEEN a haku auki netissä

Syksyllä alkava ICT-koulutus KESKITY OLENNAISEEN a haku auki netissä PITKYN PIIRI 2/2010 Syksyllä alkava ICT-koulutus KESKITY OLENNAISEEN a haku auki netissä Koulutuksissa käydään läpi oleelliset alan nykyaikaiset osaamiset ja ohjelmat. Ammattitutkintokoulutuksissa jokaiselle

Lisätiedot

MIKKO HAAPANEN SELAINKÄYTTÖLIITTYMÄ PALAUTTEENKERÄYSJÄRJES- TELMÄLLE

MIKKO HAAPANEN SELAINKÄYTTÖLIITTYMÄ PALAUTTEENKERÄYSJÄRJES- TELMÄLLE MIKKO HAAPANEN SELAINKÄYTTÖLIITTYMÄ PALAUTTEENKERÄYSJÄRJES- TELMÄLLE Diplomityö Tarkastaja: professori Seppo Kuikka Tarkastaja ja aihe hyväksytty Teknisten tieteiden tiedekuntaneuvoston kokouksessa 13.8.2014

Lisätiedot

Discshop haastaa suomalaiset verkkokaupat

Discshop haastaa suomalaiset verkkokaupat nro 1 2013 Ajankohtaista asiaa verkkokaupasta. Julkaisija; Klarna Oy Discshop haastaa suomalaiset verkkokaupat Haastattelussa Andreas Vestling Maksaminen murroksessa Zalandon menestyksen avaimet ekaupan

Lisätiedot

VISMAgazine LAITA PÄÄ PILVEEN JA KOE TULEVAISUUS TALOUSTIETEEN PROFESSORI:

VISMAgazine LAITA PÄÄ PILVEEN JA KOE TULEVAISUUS TALOUSTIETEEN PROFESSORI: VISMAgazine Visman asiakaslehti 2013 UUTUUS! Visma.net Expense kustannustehokasta ja helppoa matkalaskujen hallintaa Visma Navitalla katsot tulevaisuuteen NPS on osa asiakassuhteen hoitamista Visma Passelin

Lisätiedot

WEB 2.0 MAHDOLLISUUS MATKAILUPALVELUIDEN INTERNETMARKKINOINNILLE

WEB 2.0 MAHDOLLISUUS MATKAILUPALVELUIDEN INTERNETMARKKINOINNILLE WEB 2.0 MAHDOLLISUUS MATKAILUPALVELUIDEN INTERNETMARKKINOINNILLE Taru Kinnari Heta Martinmäki Opinnäytetyö Tammikuu 2009 Jyväskylän ammattikorkeakoulu 1.9.2008 31.3.2009 ICT-Himos-projekti - ÄlyHimos Living

Lisätiedot

VERKKOKAUPAN KOKONAISUUS

VERKKOKAUPAN KOKONAISUUS VERKKOKAUPAN KOKONAISUUS -verkkokaupankäynnin käsikirja www.vilkas.fi 0101010101010111010101010101010101010101000001110 0101010101010111010101010101010101010101 2 - Vilkas Group 10101010 00000111 Tunne

Lisätiedot

Hyödynnä sosiaalisen median

Hyödynnä sosiaalisen median ISMAgazine NRO 2 / 2011 VISMAN ASIAKASLEHTI Palkanlaskennan modernit mahdollisuudet: pilvipalvelu ja ulkoistaminen Ulkoistamispalveluiden ja ohjelmiston yhdistelmä Vinkkejä ostolaskujen käsittelyyn ja

Lisätiedot

CRM ostajanopas. Mitä sinun tulee tietää, kun yritykseesi ollaan hankkimassa CRM-järjestelmää

CRM ostajanopas. Mitä sinun tulee tietää, kun yritykseesi ollaan hankkimassa CRM-järjestelmää CRM ostajanopas Mitä sinun tulee tietää, kun yritykseesi ollaan hankkimassa CRM-järjestelmää Miksi lukea tämä CRM-ostajan opas? Jos yritys haluaa parempaa kannattavuutta ja nopeampaa kasvua, on luonnollista,

Lisätiedot

VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet

VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet Christina Daous Yrittäjyys ja tuotteistaminen (5+5 op) Maaliskuu 2013 SISÄLLYS 1 Yrittäjyysajattelu - sisäinen ja ulkoinen yrittäjyys 1 op 4 2 Yrityksen

Lisätiedot

K&F PROFESSIONAL. SKY 10 vuotta. IHRSA European Congress. Personal trainingia 15 vuotta 5 /2012. 11.vuosikerta 9 ISSN 1458-9648 www.kf-lehti.

K&F PROFESSIONAL. SKY 10 vuotta. IHRSA European Congress. Personal trainingia 15 vuotta 5 /2012. 11.vuosikerta 9 ISSN 1458-9648 www.kf-lehti. K&F PROFESSIONAL 5 /2012 11.vuosikerta 9 ISSN 1458-9648 www.kf-lehti.com SKY 10 vuotta IHRSA European Congress Personal trainingia 15 vuotta 4 K&F Professional 5/2012 PÄÄKIRJOITUS K&F PROFESSIONAL Kustantaja:

Lisätiedot

Ohjeita yhteisöille julkaisujärjestelmän HELI RANTANEN

Ohjeita yhteisöille julkaisujärjestelmän HELI RANTANEN Ohjeita yhteisöille julkaisujärjestelmän hankintaan HELI RANTANEN Sisällys ESIPUHE 3 1 ORGANISOINNISTA 5 2 JULKAISUJÄRJESTELMÄN HANKINTA IT-PROJEKTINA 8 Yleistä 8 3 SIVUJEN SUUNNITTELU 15 Yleistä 15 Perussivu

Lisätiedot

Optimoinnin avulla eroon terveydenhuollon jonoista

Optimoinnin avulla eroon terveydenhuollon jonoista SAS Institute Oy:n sidosryhmälehti Ennusteita kentän esimiehille Hankesalkku arvojärjestykseen Dynaaminen tuloslaskelma Optimoinnin avulla eroon terveydenhuollon jonoista SAS INSTITUTE OY:N sidosryhmälehti

Lisätiedot

Harjoitustyö Anu Kara 0700527 /KD07K2 Käyttöliittymäsuunnittelukirjallisuus KDVDA10. Julkiset verkkopalvelut nykyaikaan - eväitä ja ideoita

Harjoitustyö Anu Kara 0700527 /KD07K2 Käyttöliittymäsuunnittelukirjallisuus KDVDA10. Julkiset verkkopalvelut nykyaikaan - eväitä ja ideoita Harjoitustyö Anu Kara 0700527 /KD07K2 Käyttöliittymäsuunnittelukirjallisuus KDVDA10 Julkiset verkkopalvelut nykyaikaan - eväitä ja ideoita Esityksen rakenne Julkiset verkkopalvelut Laatukriteerit hyvä

Lisätiedot

LUMON TAVOITTAA TIEDOLLA. SÄHKÖPOSTI- MARKKINOINNIN RENESSANSSI Hyvä rekisteri on kuin henkinen pankkitili

LUMON TAVOITTAA TIEDOLLA. SÄHKÖPOSTI- MARKKINOINNIN RENESSANSSI Hyvä rekisteri on kuin henkinen pankkitili 2 2013 TIETOA JA NÄKEMYKSIÄ ASIAKASSUHTEEN AVUKSI OIKEA IHMINEN OIKEAAN TYÖHÖN Snoobin analytiikka auttaa myös rekrytoinnissa TIEDOSTA TOIMINTAA Fonectan uusi palveluyksikkö tarjoaa kokonaisvaltaisen markkinointipaketin

Lisätiedot

Jesse Urholin OFFICE 365 KÄYTTÖÖNOTTO JA JÄRJESTELMÄNVALVONTA. Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma

Jesse Urholin OFFICE 365 KÄYTTÖÖNOTTO JA JÄRJESTELMÄNVALVONTA. Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Jesse Urholin OFFICE 365 KÄYTTÖÖNOTTO JA JÄRJESTELMÄNVALVONTA Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 2013 OFFICE 365 KÄYTTÖÖNOTTO JA JÄRJESTELMÄNVALVONTA Urholin, Jesse Satakunnan ammattikorkeakoulu Liiketalouden

Lisätiedot

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Kouluvierailuopas Maailmankaupoille Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Sisällysluettelo Mistä lisätietoa Reilusta kaupasta? 5 Mitä on Reilu kauppa? 6 Viestintä

Lisätiedot

Timo Harju Jarkko Antintupa. Open Source -pohjaisten verkkokauppasovellusten vertailu

Timo Harju Jarkko Antintupa. Open Source -pohjaisten verkkokauppasovellusten vertailu Timo Harju Jarkko Antintupa Open Source -pohjaisten verkkokauppasovellusten vertailu Liiketalous ja matkailu 2010 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietojenkäsittely TIIVISTELMÄ Tekijä Timo Harju, Jarkko Antintupa

Lisätiedot