AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE Suomen Kansanopistoyhdistyksen ajankohtaisasioita. Muuta ajankohtaista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 31.5.2010. Suomen Kansanopistoyhdistyksen ajankohtaisasioita. Muuta ajankohtaista"

Transkriptio

1 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE Sisältö: -Kansanopistopäivät Kankaanpään opistolla -Kansanopistokokous sekä vuosikokous Lapuan kristillisellä opistolla -Lisätalousarviossa myönnettyjen opiskelijaviikkojen hakeminen vapaan sivistystyön koulutukseen -Osaava-ohjelma käynnistyy -Päätös Suomen koulutusvientistrategiasta -Elinikäisen oppimisen neuvosto -Kulttuuriselonteko eduskunnalle -Kansalaisjärjestöt paremmin mukaan ministeriön työhön -Hakijamäärät korkeakouluihin kasvoivat -Yhteishaun hakijamäärä ylitti sadantuhannen rajan -Erityisohjauksen paja -Akatemian tutkimusohjelma edistämään lasten ja nuorten hyvinvointia -Päihdeaiheinen Ainemaatio-kilpailu kutsuu nuoria vaikuttamaan -Vapaan sivistystyön tutkijatapaaminen Artikkelityöpaja Oriveden Opistolla -Vapaan sivistystyön perehtymisopinnot -Vapaan sivistystyön VIRTAPIIRI -seminaari Tutkimustietokanta -Muuta koulutusta -Arviointeja, raportteja, tutkimuksia, aineistoja Suomen Kansanopistoyhdistyksen ajankohtaisasioita Kansanopistopäivät Kankaanpään opistolla Kansanopistopäiville on tulossa noin 150 osanottajaa. Päivien teema on LAATU ja LUOVUUS. Lisätietoja: Kansanopistokokous sekä vuosikokous Lapuan kristillisellä opistolla Teema: Monialaisuus, kansalaistoiminta ja kansanopisto Kaksipäiväisessä seminaarissa käsitellään kansanopistojen ja kansalaisjärjestöjen yhteistoimintaa, ansanopistojen asemaa rake-prosessissa tukiryhmän näkökulmasta sekä muita ajankohtaisaiheita. Ensimmäisen päivän juhlaillallista isännöi Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura. Suomen Kansanopistoyhdistyksen vuosikokous pidetään kansanopistokokouksen yhteydessä Merkitse kalenteriisi! Muuta ajankohtaista

2 Lisätalousarviossa myönnettyjen opiskelijaviikkojen hakeminen vapaan sivistystyön koulutukseen Opetus- ja kulttuuriministeriöstä postitetaan tänään opistojen ylläpitäjille lisätalousarvion ylimääräisten opiskelijaviikkojen hakukirje. Lisäsuoritteet on tarkoitettu vailla opiskelupaikkaa tänä vuonna jääneille peruskoulunsa päättäneille nuorille. Hakemuksessa tulee esittää opiskelijaviikkoja koskeva suunnitelma -opiskelijoille tarjottavista opinnoista, niiden sisältöalueet ja laajuus sekä -miten järjestetään opiskelijarekrytointi. Hakemukset tulee toimittaa opetus- ja kulttuuriministeriön kirjaamoon viimeistään Opetushallitus tulee (sitten) laittamaan hakuun lisäviikkoja vastaavan määrän opintoseteliavustuksia. Osaava-ohjelma käynnistyy Opetustoimen henkilöstön ammatillisen osaamisen kehittämiseen tähtäävä Osaavaohjelma käynnistyy täysimääräisenä 31.5., kun aluehallintovirastot julkaisevat avustuspäätöksensä oppilaitosten ja koulutuksen järjestäjien verkostoille tarkoitetun määrärahan osalta. Valtakunnallinen Osaava-ohjelma on tarkoitettu opetustoimessa työskenteleville henkilöille. Ohjelman kohderyhminä vuosina ovat sivistys- ja oppilaitosjohto, pää- ja sivutoimiset tuntiopettajat, yli 55-vuotiaat opettajat ja henkilöt, jotka eivät ole päässeet tai voineet osallistua lainkaan tai vain vähän täydennyskoulutukseen viime vuosina. Lisätietoja: pääsihteeri Kimmo Hämäläinen, opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta, puh Hankepäätöksistä tiedottavat aluehallintovirastojen osalta yhteyshenkilöt. Lue tiedote: Päätös Suomen koulutusvientistrategiasta Tavoitteena on, että Suomi on yksi maailman johtavista koulutukseen ja koulutusjärjestelmän laatuun perustuvista talouksista, ja että koulutuksen osuus Suomen kokonaisviennistä kasvaa merkittävästi vuoteen 2015 mennessä. VN:n periaatepäätös ja lisätietoja koulutusviennistä: Kiinnostuksesta kysynnäksi ja tuotteiksi. Suomen koulutusvientistrategia - työryhmäesitys: eet/koulutusvientistrategia.pdf Elinikäisen oppimisen neuvosto: Elinikäistä oppimista vahvistettava seuraavassa hallitusohjelmassa Suomi tarvitsee uudenlaisen elinikäisen oppimisen strategian, mikä yhdistäisi koulutus-, työvoima- ja innovaatiopolitiikan. Elinikäisen oppimisen neuvoston mukaan nämä ovat kolme keskeistä keinoa edistää osaamista Suomessa.

3 Kulttuuriselonteko eduskunnalle Selonteossa hahmotetaan globaalin toimintaympäristön heijastumista kulttuuriin, kartoitetaan taiteen ja kulttuurin kentän muutostekijöitä sekä kuvataan taiteen ja kulttuurin edistämisen edellytyksiä. Selonteko sisältää 35 toimenpideehdotusta. keet/kulttuuriselonteko/index.html Kansalaisjärjestöt paremmin mukaan ministeriön työhön Opetus- ja kulttuuriministeriölle on valmistunut sen ensimmäinen kansalaisjärjestöstrategia. Strategian tarkoituksena on luoda ministeriölle yhteisiä ja hyviä käytäntöjä järjestöjen toimintaedellytysten sekä yhteistyön parantamiseksi. Lisätietoa: Hakijamäärät korkeakouluihin kasvoivat Tämän kevään yhteishauissa hakijamäärät kasvoivat sekä ammattikorkeakouluihin että yliopistoihin. Korkeakouluihin hakeneista yli 99 % täytti hakulomakkeensa netissä. Sähköiset hakupalvelut ja toimivat hyvin koko hakuajan. Yliopistoihin haki yhteishaussa hakijaa ( hakijaa vuonna 2009). Hakijoiden määrä kasvoi eniten liikuntatieteellisellä (22 %) ja eläinlääketieteellisellä (20 %) alalla. Lukumääräisesti eniten hakijoita oli humanistisella alalla, seuraavaksi eniten hakijoita oli yhteiskuntatieteellisellä alalla ja kauppatieteellisellä alalla. Syksyllä 2010 alkavien koulutusten valintojen tulokset julkistetaan viimeistään tiistaina Opiskelupaikan vastaanottoilmoitus on tehtävä ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin klo mennessä. Lisätietoja: erityisasiantuntija Annika Grönholm, Opetushallitus, puh Yhteishaun hakijamäärä ylitti sadantuhannen rajan Ammatilliseen koulutukseen oli enemmän hakijoita kuin viime vuonna, ja joukossa oli myös enemmän abihakijoita. Lukioihin haki sen sijaan hieman vähemmän kuin ennen. Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa oli tänä keväänä hakijaa. Syksyllä alkavaan koulutukseen on heille tarjolla n aloituspaikkaa. Ruotsinkielisen koulutuksen aloituspaikasta on ammatillisessa koulutuksessa ja lukioissa. Tänä keväänä peruskoulun päättävistä suuntaa ensisijaisesti ammatilliseen koulutukseen ja lukioon. Määrät ovat pysyneet lähes ennallaan viime vuoteen verrattuna. Suosituin ala oli sosiaali- ja terveysala, jonne haki yli nuorta. Seuraavina tulevat ajoneuvo- ja kuljetustekniikka (6 200), liiketalous ja kauppa (6 000), arkkitehtuuri ja rakentaminen (5 600), majoitus- ja ravitsemisala (5 500) sekä kauneudenhoitoala (5 300).

4 Ammatillisen koulutuksen paikasta on varattu ylioppilaspohjaiseen koulutukseen. Näitä opiskelupaikkoja tavoittelee yli abia tai aiemmin lukion päättänyttä. Peruskoulun päättäneistä haki ammatilliseen koulutukseen. Koko maassa on tarjolla runsas lukiopaikkaa, joita tänä keväänä tavoittelee nuorta. Lisätietoja: erityisasiantuntija Annika Grönholm, puh WERA - Opetushallituksen tilastotietojen raportointipalvelu: Erityisohjauksen paja Aikuisten oppimisvaikeudet ovat haaste koulutuksen tasa-arvon toteutumiselle. Oppimisvaikeuksien ja erilaisten oppimistyylien tunnistaminen ja huomioiminen oppimistilanteessa vähentää opiskelijoiden eriarvoisuutta ja edistää oppimista. Tuore Erityisohjauksen paja -verkkosivusto on suunnattu kaikille aikuiskoulutuksen parissa työskenteleville opettajille, kouluttajille ja ohjaajille. Sivusto tarjoaa tietoa aikuisten oppimisesta, oppimisvaikeuksista ja opiskelijoiden tukemisesta. Erityisohjauksen paja on vertaistuen verkosto ja tietopankki. Avoin ja maksuton palvelu tarjoaa mahdollisuuden ohjattuun vuorovaikutukseen. Sivusto mahdollistaa aikuiskouluttajien osaamisen jakamisen. Palveluun rekisteröityneet käyttäjät voivat osallistua sivustolla julkaistavan aineiston tuottamiseen ja muokkaamiseen. Erityisohjauksen pajassa voi jakaa kokemuksia, tietoja ja ideoita sekä saada niistä palautetta, ja keskustella. Erityisohjauksen paja -verkkosivusto on Kansanvalistusseuran ja KSLopintokeskuksen tuottama palvelu ja kehittämishanke, jota rahoittaa opetusministeriö. Lisätietoa: Lue aihetta käsittelevä uutinen: Akatemian tutkimusohjelma edistämään lasten ja nuorten hyvinvointia Suomen Akatemia on käynnistänyt Lasten ja nuorten hyvinvointi ja terveys - tutkimusohjelman. Ohjelman kolme teemaa ovat lapsuuden kasvuympäristöt, palvelujärjestelmät sekä lasten terveyden ja terveyden edistämisen haasteet. Tutkimusohjelmaa läpileikkaa eriarvoistumisen ja syrjäytymisen syihin perehtyminen. Lisätietoa: Päihdeaiheinen Ainemaatio-kilpailu kutsuu nuoria vaikuttamaan Heinäkuussa 2010 käynnistyy viidettä kertaa Ainemaatio-kilpailu, jonka kautta nuoret pääsevät luomaan persoonallisia ja puhuttelevia animaatiotöitä päihteistä omien havaintojensa ja kokemustensa pohjalta. Kilpailun järjestävät Elämä On Parasta Huumetta ry, MTV3 sekä nuorisoalan ehkäisevän päihdetyön osaamiskeskus Preventiimi (Humanistinen ammattikorkeakoulu). Ainemaatio-kilpailu käsittää päihteet tupakkatuotteista ja alkoholista huumeisiin. Kilpailussa on kaksi sarjaa: yli- ja alle 18-vuotiaat. Kilpailu käynnistetään heinäkuussa 2010 Pori Jazz-musiikkifestivaalin yhteydessä SuomiAreenassa. Kilpailuaika jatkuu asti.

5 Kilpailun tarkoituksena on herättää monipuolista yhteiskunnallista keskustelua päihteistä ilmiönä, sekä ennen kaikkea tuoda esiin nuorten omaa ääntä animaatiotöiden kautta. Kilpailuun voi osallistua luomalla oman päihdeaiheisen animaation päihteistä ja lähettämällä sen kilpailuun kilpailuajan puitteissa. Animaatiot ovat pituudeltaan noin 1-3 minuutin mittaisia piirros-, vaha-, leike-, tai tietokoneanimaatioita. Tarkemmat ohjeet kilpailulle julkaistaan heinäkuussa 2010 Ainemaation kotisivuilla osoitteessa Sivuilta voi käydä katsomassa vuoden 2009 Ainemaatio-kilpailussa menestyneitä töitä, minkä lisäksi siellä on tekijöiden ja kilpailun järjestäjien kommentteja sekä yleistä tietoa kilpailua koskien. Lisätietoja: Elisa Korsoff, projektityöntekijä, Preventiimi, puh / , elisa.korsoff@humak.fi Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö, VSY, tiedottaa Vapaan sivistystyön tutkijatapaaminen Tapaaminen järjestetään Oriveden Opistolla. Mukaan kutsutaan vapaata sivistystyötä tutkivia ja tutkimuksen edistämisestä kiinnostuneita. Foorumi on sopiva myös vapaan sivistystyön tutkimusapurahoilla tuettujen töiden sekä PD-ohjelmassa tehtyjen kehittämistutkimusten esittelyyn ja palautteen saamiseen mahdollista edelleen työstöä varten. Artikkelityöpaja Oriveden Opistolla Työpaja on tarkoitettu niille vapaan sivistystyön tutkimusta ja PD-kehittämishanketta tekeville, jotka haluavat kehittää tutkimuksen kirjallistamisen ja yleisöille kommunikoinnin taitojaan. Vapaan sivistystyön perehtymisopinnot Perehtymisopinnot on suunnattu erityisesti sellaisille työntekijöille, joiden tuntemus vapaan sivistystyön koko kentästä on vasta hahmottumassa. Opintojen toivotaan tukevan ja täydentävän oppilaitosten ja järjestöjen omia perehdyttämiskäytänteitä ja - ohjelmia. Vapaan sivistystyön perehtymisopintojen sisällöllinen painopiste on vapaan sivistystyön tehtävään ja toimintaympäristöön perehtymisessä sekä alueellisessa yhteistyössä. Etelä-Hämeen perehtymisopinnot Porinapäivä , arviointi- ja päätöspäivä , lähitapaamiset Vanajaveden Opistossa Hämeenlinnassa. Läntisen Uudenmaan alueen vapaan sivistystyön perehtymisopinnot

6 Porinapäivä ja Tulevaisuuspäivä Lohjalla Vapaan sivistystyön Porinapäivien ja Lohjan Tulevaisuuspäivän iltapäivät klo koostuvat toimialan kehittämiseen liittyvistä asiantuntija-alustuksista ja keskusteluista. Ne ovat avoimia kaikille vapaan sivistystyön oppilaitoksien työntekijöille. Vapaan sivistystyön VIRTAPIIRI -seminaari , Tampere-talo Seminaarin teemana on kestävä elämäntapa, oppilaitoksen kehittäminen ja yhteiskuntavastuu vapaassa sivistystyössä. k=14019 Tutkimustietokanta Tietokantaan on koottu tietoja vapaata sivistystyötä koskevasta ja sivuavasta tutkimuksesta, jota on tehty Suomessa ja 2000-luvuilla. Puuttuuko tietokannasta olennaisia tietolähteitä? Etkö löydä oman opinnäytetyösi tietoja siitä? Tietokantaa päivitetään tarpeen mukaan, tietoja uusista tai puuttuvista tutkimuksista voi lähettää osoitteeseen Koulutusta ja tapahtumia Hyvät käytännöt Pohjoismaissa: Kuka viihtyy koulussa? -seminaari kouluviihtyvyydestä , klo Paikka: Arbis Helsinki, huone 23, Dagmarinkatu 3, Helsinki PISA-tutkimukset osoittavat, että suomalaiset lapset ja nuoret pärjäävät hyvin koulussa, mutta tapahtuuko se viihtyvyyden kustannuksella? Muissa Pohjoismaissa kouluissa viihdytään paremmin. Pohjola-Nordenin ja Helsingfors Arbiksen (Helsingin ruotsinkielinen työväenopisto) seminaari kouluviihtyvyydestä keskittyy näihin kysymyksiin ja nostaa esille keinoja ja käytäntöjä eri Pohjoismaista. Seminaarin kielet ovat skandinaaviset kielet ja suomi. Tulkkausapua on paikalla tarvittaessa. Seminaari on maksuton. Kahvin lisäksi tarjolla on omakustanteinen lounas. Ilmoitathan ilmoittautumisen yhteydessä, mikäli haluat päivän salaatin (6,50 ) tai päivän keiton (5,80 ). Lisätietoja löytyy osoitteesta Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen ingrid.ronnow@pohjola-norden.fi viimeistään keskiviikkona Ilmoita viestissä nimesi, yhteystietosi ja mahdollinen erityisruokavalio. Huom! Paikkoja on rajoitetusti. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Polunrakentajat monikulttuurisessa koulumaailmassa II, 30 op Koulutuksen kohderyhmänä ovat ammatillisen 2. asteen, aikuiskoulutuksen ja vapaan sivistystyön parissa toimivat opettajat, ohjaus- ja tukipalveluhenkilöstö sekä

7 oppilaitosten johto ja esimiehet. Koulutuksen tavoitteena on lisätä opetus- ja ohjaushenkilökunnan valmiuksia ja osaamista kohdata opiskelijoita, ja heidän lähiihmisiään, jotka omaavat erilaisen kulttuuristaustan. Koulutuksessa kehitetään osallistujien osaamista ohjaus-, neuvonta-, ja tukipalveluiden tarjoajina sekä tuottajina sekä toimivia alueellisia yhteistyöverkostoja. Lisätietoja: nrakentajat Erilainen aikuisoppija vapaassa sivistystyössä Usean kesäyliopiston yhteistyönä toteutettavassa ERAKE Erilainen aikuisoppija vapaassa sivistystyössä -hankkeessa järjestetään viisi erilaisiin aikuisoppijoiden ongelmiin keskittyvää koulutuspäivää. Koulutuspäivät on suunnattu koko vapaan sivistystyön henkilöstölle. Kuulo- ja/tai näkövammaisen oppijan ohjaaminen -koulutuspäivä on siirtynyt syksylle. Koulutus järjestetään Joensuussa, mutta sitä on mahdollisuus seurata myös Connect Pro -verkkokokousjärjestelmän kautta. Koulutus on osallistujille maksutonta Opetushallituksen rahoittamaa henkilöstökoulutusta. Ilmoittautumiset mennessä Pohjois-Karjalan kesäyliopistoon tai (013) Lisätietoja: Aino Harinen, Kaikkien koulutuspäivien teemat: Arviointeja, raportteja, tutkimuksia, aineistoja Ammattiosaamisen näyttöjä ja työssäoppimista arvioitiin Koulutuksen arviointineuvosto on opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta arvioinut ammattiosaamisen näyttöjä ja vuosina tekemänsä työpaikalla tapahtuvan oppimisen arvioinnin vaikutuksia ja vaikuttavuutta. Arvioinnin mukaan ammattiosaamisen näytöt vahvistavat koulutuksen työelämälähtöisyyttä ja edistävät opiskelijoiden ammattitaitoa. Näytöt ovat myös yhtenäistäneet opiskelijan arviointia ja pienentäneet eri alojen ja tutkintojen välisiä eroja. Raportit: Erityisluokka elämänkulussa Erityisluokka elämänkulussa on selvitys peruskoulussa erityisluokalla opiskelleiden vammaisten, romaniväestöön kuuluvien ja maahanmuuttajataustaisten nuorten aikuisten koulutus- ja työelämäkokemuksista. Sisäasiainministeriön julkaisu; 1; cid=1714

8 Nuorten asunto-opas julkaistu tietoa itsenäistä elämää varten Oppilaitoksilla on mahdollisuus ostaa uunituoretta opasta. Opas on esimerkiksi erinomainen lahja valmistuvalle nuorelle tai hyvä lisä mm. yhteiskuntatiedon opetukseen. Opasta voi tilata Nuorisoasuntoliitosta niin kauan kuin sitä riittää. Oppaan hinta on 5,00/opas. Suuremmissa erissä erillisiä tarjouksia. Lisätietoa: Helena Jauhiainen, tai soittaa Oppaaseen voi tutustua osoitteessa: Liikkeellä tosi tarkoituksella ja terveydeksi Tuoreen liikuntatutkimuksen mukaan suomalaiset liikkuvat aiempaa enemmän. Nyt harrastetaan monia elämäntilanteeseen sopivia lajeja ja terveydelle tehokkaalla tavalla. ja Tuoreita kirjoja Kansanvalistusseurasta Omaelämäkerrallisen kirjoittamisen avulla voi käsitellä kokemuksiaan ja vapautua menneisyyden taakoista. Heli Hulmin Saattaen vaihdettava - vapaudu kirjoittamalla -kirja opastaa kirjoittajaa tällä tutkimusmatkalla. Kirja soveltuu itseopiskeluun ja ohjaajan oppaaksi. Elämänmuutos - omakohtaisia kertomuksia -antologia sisältää 44 omakohtaista muutostarinaa. Anneli Kajannon toimittama kokoelma on valikoima Kansanvalistusseuran, Oriveden Opiston ja OK-opintokeskuksen järjestämän kirjoituskilpailun kertomuksista. Kirjoja voi tilata KVS:n verkkokaupasta: Lisätietoa verkossa: ja Reseptejä kulttuurien lähentymiseen Vuonna 2010 vietetään YK:n yleiskokouksen julistamaa kansainvälistä kulttuurien lähentymisen teemavuotta (International Year for the Rapprochement of Cultures Lisätietoa kulttuurien lähentymisen teemavuodesta: Lue myös lisää:

9 Kymmenen syytä kiinnostua Afrikasta Kansanedustaja Pekka Haavisto haluaa, että suomalaiset suuntaavat katseensa Afrikkaan. EVAn julkaisemassa Afrikan tähteä etsimässä -raportissa hän perustelee, miksi suomalaistenkin on kiinnostuttava mantereesta. Global Pressure Nordic Solutions? 2010 Pohjoismaiden ministerineuvoston maksuton pdf-julkaisu englanniksi löytyy osoitteesta: Toukokuun viimeisen päivän terveiset Sari Virtanen tiedottaja / toimitussihteeri, (09)

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 17.6.2010

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 17.6.2010 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 17.6.2010 Sisältö: -Kansanopistokokous 21. 22.9.2010 sekä vuosikokous Lapuan kristillisellä opistolla -Uusi jäsen -Esittelyaineistoa -Lehden toimitukselle -Ylimääräiset

Lisätiedot

Uudistuvat Oppijan verkkopalvelut Opintopolku.fi

Uudistuvat Oppijan verkkopalvelut Opintopolku.fi Uudistuvat Oppijan verkkopalvelut Opintopolku.fi Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansalliset kehittämispäivät 18.-19.4.2013 Projektipäällikkö Ritva Sammalkivi, OKM SADe -ohjelma (VM) Oppijan verkkopalvelu

Lisätiedot

LIITE 1 Suunnitelma Opetushallituksen käyttöön asetettavista valtion vuoden 2015 4.2.2015 talousarviomäärärahoista 2012 (eur) 2012 (htv) 2013 (eur) 2013 (htv) 2014 (eur) 2014 (htvarvio) 2015 (eur) 2015

Lisätiedot

Yhteishaun 2019 alustavat tulokset

Yhteishaun 2019 alustavat tulokset Yhteishaun 2019 alustavat tulokset 18.3.2018 Jatta Herranen Opiskelijapalvelut/Hakutoimisto Toive 1 Kaikki Haun al. paikat Vetovoima Riveria, Joensuu 780 2668 915 0,85 Riveria, Kitee 74 240 123 0,60 Riveria,

Lisätiedot

AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008. Elise Virnes

AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008. Elise Virnes AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008 Elise Virnes AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN KOULUTUKSEN TAVOITTEET Madaltaa siirtymiskynnystä perusopetuksesta ammatilliseen koulutukseen

Lisätiedot

Kuinka suuri osa opiskelupaikoista varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville syksyn 2014 haussa?

Kuinka suuri osa opiskelupaikoista varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville syksyn 2014 haussa? 9. Usein kysytyt kysymykset Miten opiskelijavalintojen uudistus toteutetaan vaiheittain? Opiskelijavalintauudistuksen ensimmäisessä vaiheessa korkeakoulut voivat oman päätöksensä mukaan varata paikkoja

Lisätiedot

Katariina Männikkö. Haku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen uudistuu 24.1.2013 Kotitalousopetuksen järjestäjien tilaisuus

Katariina Männikkö. Haku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen uudistuu 24.1.2013 Kotitalousopetuksen järjestäjien tilaisuus Katariina Männikkö Haku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen uudistuu 24.1.2013 Kotitalousopetuksen järjestäjien tilaisuus Mikä muuttuu kotitalousopetuksen järjestäjien kannalta? Kotitalousopetus poistuu

Lisätiedot

TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN!

TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN! TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN! YHTEISHAKU 2019 - yhteishaun aikataulu - hakuprosessi meidän koulussa - nettihaku: www.opintopolku.fi - opiskelupaikan varmistaminen

Lisätiedot

Katariina Männikkö. Ammattistartit sähköiseen hakuun 28.11.2012 Ammattistarttipäivät

Katariina Männikkö. Ammattistartit sähköiseen hakuun 28.11.2012 Ammattistarttipäivät Katariina Männikkö Ammattistartit sähköiseen hakuun 28.11.2012 Ammattistarttipäivät Oppijan palvelut Oppijan verkkopalvelun esittelyvideo http://www.youtube.com/watch?v=yjfkp9xl8cq Nykytila Tavoitetila

Lisätiedot

Miten autan nuoren opintoihin? Palvelujohtaja Mari Tuomikoski

Miten autan nuoren opintoihin? Palvelujohtaja Mari Tuomikoski Miten autan nuoren opintoihin? Palvelujohtaja Mari Tuomikoski z Ohjaako palkka ammatinvalintaa? 2 10.3.2015 Entä auringonlaskun ammatit ja suosikkiammatit? 3 10.3.2015 Verkkopalveluissa on saatavilla laajasti

Lisätiedot

TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN!

TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN! TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN! YHTEISHAKU 2018 - yhteishaun aikataulu ja muutokset - hakuprosessi meidän koulussa - nettihaku: www.opintopolku.fi - opiskelupaikan varmistaminen

Lisätiedot

Katariina Männikkö. Haku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen uudistuu 11.12.2012 Oppijan seminaari, Finlandia-talo

Katariina Männikkö. Haku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen uudistuu 11.12.2012 Oppijan seminaari, Finlandia-talo Katariina Männikkö Haku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen uudistuu 11.12.2012 Oppijan seminaari, Finlandia-talo Haku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen Mitä on perusopetuksen jälkeinen koulutus?

Lisätiedot

Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012

Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012 Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012 Opetushallitus / ALPE-tiimi Päivän ohjelma 9:30-10:00 Aamukahvi 10:00-10:15

Lisätiedot

TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN!

TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN! TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN! YHTEISHAKU 2019 - yhteishaun aikataulu ja muutokset - hakuprosessi meidän koulussa - nettihaku: www.opintopolku.fi - opiskelupaikan varmistaminen

Lisätiedot

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 9.12.2013 OPPIJAN VERKKOPALVELUT SEMINAARI Sari Ellonen Palvelulupaus Oppijan palvelukokonaisuudessa rakennetaan Koulutuksen sähköistä sivistyskeskusta (), josta löytyvät

Lisätiedot

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle? Opiskelijoiden liikkuvuus Pohjoismaissa seminaari 3.12.2009 Kuopio Merja Kuokkanen/Kansainväliset opiskelijapalvelut, Itä Suomen yliopisto, Joensuun kampus Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Lisätiedot

Opintopolku.fi. Ajankohtaista ohjauksen näkökulmasta. Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari 7.10.2013 Ritva Sammalkivi. Opintopolku.

Opintopolku.fi. Ajankohtaista ohjauksen näkökulmasta. Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari 7.10.2013 Ritva Sammalkivi. Opintopolku. Ajankohtaista ohjauksen näkökulmasta Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari 7.10.2013 Ritva Sammalkivi Oppija ja elinikäinen oppiminen Hakeutujan palvelut Opintojen aikaiset palvelut Siirtymävaiheen

Lisätiedot

Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret

Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret Finlands FN-Ungdom UN Youth of Finland Strategia 2016-2018 Suomen YK-nuoret ry on poliittisesti sitoutumaton valtakunnallinen nuorisojärjestö, jonka tehtävänä on tiedottaa

Lisätiedot

Ajankohtaista opiskelijavalinnoista

Ajankohtaista opiskelijavalinnoista Erityisasiantuntija Joni Penkari, Opetushallitus Ajankohtaista opiskelijavalinnoista Yliopistojen opintoasiainpäivien työpaja Työpajan rakenne Ajankohtaista opiskelijavalintojen kehittämisen yleisestä

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 12.1.2011

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 12.1.2011 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 12.1.2011 Sisältö: -Suunnittelija Tytti Pantsar palannut -Kansanopistojen rehtorikokous 17.3.2011, Helsinki -Sosiaalinen media ja kansanopistomarkkinointi -koulutus

Lisätiedot

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 Kuntoutuksen mahdollisuudet ja rooli syrjäytymisen ehkäisyssä 17.2.2011 Pirjo Kannisto Opetusministeriön linjauksia tulevaisuuden oppisopimuskoulutukseen

Lisätiedot

Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen hakupalvelujen keskeiset uudistukset

Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen hakupalvelujen keskeiset uudistukset Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen hakupalvelujen keskeiset uudistukset 29.10.2013 Katariina Männikkö Esityksen sisältö Oppijan palvelut ja uusi perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen

Lisätiedot

Outi Kivipelto. Oppijan verkkopalvelu 7.11.2012

Outi Kivipelto. Oppijan verkkopalvelu 7.11.2012 Outi Kivipelto Oppijan verkkopalvelu 7.11.2012 Oppijan palvelut Oppijan verkkopalvelun esittelyvideo http://www.youtube.com/watch?v=yjfkp9xl8cq Oppijan verkkopalvelu tukee elinikäistä oppimista Oppijan

Lisätiedot

Koulutuskalenteri, syksy 2015 Aluehallinnon järjestämä ja rahoittama koulutus

Koulutuskalenteri, syksy 2015 Aluehallinnon järjestämä ja rahoittama koulutus Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue Koulutuskalenteri, syksy 2015 Aluehallinnon järjestämä ja rahoittama koulutus Opetustoimi päivitetty 3.12.2015 Pidätämme oikeudet muutoksiin. Koulutuskalenteri, koulutuskirjeet

Lisätiedot

Opiskelijavalinnoissa uudistuksia 2013 2014 aikana

Opiskelijavalinnoissa uudistuksia 2013 2014 aikana 1/3 09/ 2013 Opiskelijavalinnoissa uudistuksia 2013 2014 aikana Opiskelijavalinnat uudistuvat vaiheittain kaikilla koulutusasteilla alkaen syksystä 2013. Yhdistävänä asiana uudistuksessa on uuden Opintopolku.fi

Lisätiedot

Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes

Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Lähtökohta Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011-2016 on edellytetty, että

Lisätiedot

OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLINEN FOORUMI Tilaisuuden avaus

OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLINEN FOORUMI Tilaisuuden avaus OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLINEN FOORUMI 19.- 20.4.2012 Helsinki, Hilton Strand Tilaisuuden avaus Aulis Pitkälä Pääjohtaja Oppilaan- ja opinto-ohjaus elinikäisen oppimisen tukena Oppilaan- ja

Lisätiedot

TERVETULOA POROLAHDEN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN!

TERVETULOA POROLAHDEN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN! TERVETULOA POROLAHDEN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN! YHTEISHAKU 2018 - yhteishaun aikataulu ja muutokset - hakuprosessi meidän koulussa - nettihaku: www.opintopolku.fi - opiskelupaikan varmistaminen Opinto-ohjaajat

Lisätiedot

Opintopolku. Hakeutuminen perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin keväällä ja kesällä 2014. Elinikäisen koulutuksen kehittämispäivät 8.-9.10.

Opintopolku. Hakeutuminen perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin keväällä ja kesällä 2014. Elinikäisen koulutuksen kehittämispäivät 8.-9.10. Opintopolku Hakeutuminen perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin keväällä ja kesällä 2014 Elinikäisen koulutuksen kehittämispäivät 8.-9.10.2014 Turku Oppija ja elinikäinen oppiminen Hakeutujan palvelut

Lisätiedot

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma: Kätilö

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma: Kätilö Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä Metropolia Ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma: Kätilö Kätilö (AMK) Opintojen kesto nuorisokoulutuksessa on 4,5 vuotta ja laajuus

Lisätiedot

Oppijan verkkopalvelu Ammatillisen koulutuksen seminaari 14.11.2012 Pori. Ritva Sammalkivi

Oppijan verkkopalvelu Ammatillisen koulutuksen seminaari 14.11.2012 Pori. Ritva Sammalkivi Oppijan verkkopalvelu Ammatillisen koulutuksen seminaari 14.11.2012 Pori Ritva Sammalkivi SADe-ohjelma (VM) Oppijan verkkopalvelu (OKM) Keskitetysti tuotetut palvelut (OPH) Oppijan palvelukokonaisuudessa

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 27.4.2010. Suomen Kansanopistoyhdistyksen ajankohtaisasioita

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 27.4.2010. Suomen Kansanopistoyhdistyksen ajankohtaisasioita AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 27.4.2010 Sisältö: -Muistutus Kansanopistopäivistä 9. 11.8.2010 Kankaanpään Opistolla Kysely tilasto- ja tietopohjien keräämistavoista -Tiedotteita kansanopisto-opiskelusta

Lisätiedot

Tiedotusvälineille Aineistoa vapaasti käytettäväksi

Tiedotusvälineille Aineistoa vapaasti käytettäväksi Tiedotusvälineille 9.8.2010 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2010 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO. Suomen suurimpia ja monitieteisimpiä yliopistoja Perustettu 1958 16 000 opiskelijaa ja 3 000 työntekijää 9 tiedekuntaa (1/2014)

OULUN YLIOPISTO. Suomen suurimpia ja monitieteisimpiä yliopistoja Perustettu 1958 16 000 opiskelijaa ja 3 000 työntekijää 9 tiedekuntaa (1/2014) OULUN YLIOPISTO Suomen suurimpia ja monitieteisimpiä yliopistoja Perustettu 1958 16 000 opiskelijaa ja 3 000 työntekijää 9 tiedekuntaa (1/2014) MONITIETEINEN MONIPUOLINEN Arkkitehtuurin tiedekunta Biokemian

Lisätiedot

Karelia on Osaava maailma. Osaavia ammattilaisia työelämään! Kareliassa on osaamista ja asiantuntijoita, joiden kädenjälki näkyy työelämässä.

Karelia on Osaava maailma. Osaavia ammattilaisia työelämään! Kareliassa on osaamista ja asiantuntijoita, joiden kädenjälki näkyy työelämässä. Karelia on Osaava maailma Osaavia ammattilaisia työelämään! Kareliassa on osaamista ja asiantuntijoita, joiden kädenjälki näkyy työelämässä. Opiskelu Kareliassa - Teoria Käytäntö - Kansainvälisty huoletta!

Lisätiedot

Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH

Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH 2017 2018 Opettajankoulutuslaitoksen Sat@Oppi järjestää yhteistyössä opettajankoulutuslaitoksen Rauman ja Turun yksiköiden kanssa ensisijassa perusopetuksen

Lisätiedot

Hakutiedote 2018 NTK opintosetelit

Hakutiedote 2018 NTK opintosetelit HAKUTIEDOTE 1 (5) Hakutiedote 2018 NTK opintosetelit Vapaa sivistystyö Nuorisotakuun opintoseteliavustukset maahanmuuttajanuorten koulutukseen Kansalaisopistot ja kansanopistot 1. Taustaa 1.1. Säädösperusta

Lisätiedot

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Lapin aikuiskoulutusstrategia 2020 TIIVISTELMÄ Suomen huipulla Lapissa on laadukkaat ja joustavat jatkuvan oppimisen pitkospuut, jotka takaavat tulevaisuuden osaamisen,

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 3.8.2011 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

Koulutukseen hakeutuminen 2014

Koulutukseen hakeutuminen 2014 Koulutus 2016 Koulutukseen hakeutuminen 2014 Uusien ylioppilaiden välitön pääsy jatko-opintoihin yhä vaikeaa Tilastokeskuksen koulutustilastojen mukaan uusia ylioppilaita oli vuonna 2014 noin 32 100. Heistä

Lisätiedot

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE Hiiden Opisto 2006 Perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta 633/1998, 5 sekä sitä täydentävään asetukseen 813/1998,

Lisätiedot

Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välinen yhteistyö 2.5.2012. Anu Anttila

Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välinen yhteistyö 2.5.2012. Anu Anttila Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välinen yhteistyö 2.5.2012 Anu Anttila Yhteistyö ammatillisen koulutuksen kanssa on kiteytetty viiteen toimintamalliin 1. Työpajalla

Lisätiedot

MAHDOLLISUUKSIA LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN. Vanhempainilta abien huoltajille Opinto-ohjaaja Nanna Oinonen

MAHDOLLISUUKSIA LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN. Vanhempainilta abien huoltajille Opinto-ohjaaja Nanna Oinonen MAHDOLLISUUKSIA LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN Vanhempainilta abien huoltajille 7.11.2017 Opinto-ohjaaja Nanna Oinonen ABIEN OPINTO-OHJAUS Jatko-opintovaihtoehtoihin tutustuminen Koe kampus (yliopistovaihtoehdot)

Lisätiedot

Ohjausta kehittämään

Ohjausta kehittämään Ohjausta kehittämään Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansalliset kehittämispäivät Messukeskus 18.4.2013 Aulis Pitkälä Opetushallituksen pääjohtaja Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Suomi maailman osaavimmaksi

Lisätiedot

Korkeakoulujen sähköisen hakujärjestelmän KSHJ:n ja Opintopolku.fi palvelun käyttö ja kehittäminen

Korkeakoulujen sähköisen hakujärjestelmän KSHJ:n ja Opintopolku.fi palvelun käyttö ja kehittäminen Korkeakoulujen sähköisen hakujärjestelmän KSHJ:n ja palvelun käyttö ja kehittäminen Seminaari 26.10.2015 Merja Väistö Erityisasiantuntija Sisältö Katsaus taaksepäin: vuoden 2015 yhteishaut Uutena opintopolkuun

Lisätiedot

HAKUTIEDOTE 1 (3) 13.12.2010 84/2010. Asia HAKUTIEDOTE 2011 Vapaa sivistystyö Opintosetelityyppiset valtionavustukset Kansanopistot

HAKUTIEDOTE 1 (3) 13.12.2010 84/2010. Asia HAKUTIEDOTE 2011 Vapaa sivistystyö Opintosetelityyppiset valtionavustukset Kansanopistot HAKUTIEDOTE 1 (3) 13.12.2010 84/2010 Asia HAKUTIEDOTE 2011 Vapaa sivistystyö Opintosetelityyppiset valtionavustukset Kansanopistot Taustaa Säädösperusta: Laki vapaasta sivistystyöstä 21.8.1998/632 14,

Lisätiedot

Nordplus Voksen. Nordplus. Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 2008-2011

Nordplus Voksen. Nordplus. Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 2008-2011 Nordplus Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 28-211 1 Nordplus puiteohjelma 28-211 Tukee koulutuksen yhteistyötä pohjoismaiden ja Baltian maiden kesken Tarkoituksena on vahvistaa

Lisätiedot

Korkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille

Korkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille Turun Ammattikorkeakoulu Korkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille Ajankohta 01.04.-30.09.2019 Hinta Koulutus on maksuton Laajuus 30 op Yhteystiedot Tiina Hirard Lehtori Puhelin: +358

Lisätiedot

AMK-valintakoe syksyn 2019 yhteishaussa ja Ammattikorkeakouluun.fi -sivusto

AMK-valintakoe syksyn 2019 yhteishaussa ja Ammattikorkeakouluun.fi -sivusto AMK-valintakoe syksyn 2019 yhteishaussa ja Ammattikorkeakouluun.fi -sivusto Avoin webinaari 17.5.2019 Marko Borodavkin, Kirsi Talman ja Susanna Lepola www.ammattikorkeakouluun.fi Ammattikorkeakoulujen

Lisätiedot

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Seinäjoki, 13.3.2013 Nuorisotakuun taustoja Perusasteen varassa olevat nuoret Työttömät alle 30-vuotiaat nuoret Työn ja koulutuksen

Lisätiedot

Mikä on ajankohtaista kulttuurihyvinvointialan koulutuksen kehittämisessä juuri nyt?

Mikä on ajankohtaista kulttuurihyvinvointialan koulutuksen kehittämisessä juuri nyt? Mikä on ajankohtaista kulttuurihyvinvointialan koulutuksen kehittämisessä juuri nyt? Anna-Mari Rosenlöf, projektipäällikkö Kuva: Itä-Suomen Hyvinvointivoimala, JiiPee Photography, 2016. Taiteesta ja kulttuurista

Lisätiedot

AMMATILLISEN JA AMK-KOULUTUKSEN TILASTOJA PÄIJÄT-HÄMEESTÄ 14.4.2014

AMMATILLISEN JA AMK-KOULUTUKSEN TILASTOJA PÄIJÄT-HÄMEESTÄ 14.4.2014 AMMATILLISEN JA AMK-KOULUTUKSEN TILASTOJA PÄIJÄT-HÄMEESTÄ 14.4.2014 lisätietoja antavat - laatu- ja suunnittelujohtaja Marjo-Riitta Järvinen, Lahden ammattikorkeakoulu - kehittämispäällikkö Sari Mikkola,

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 9/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

VALINTAKRITEERIT. Suomen Terveydenhoitajaliitto ylläpitää erityispätevyys-rekisteriä, johon hakijalle myönnetty erityispätevyys kirjataan.

VALINTAKRITEERIT. Suomen Terveydenhoitajaliitto ylläpitää erityispätevyys-rekisteriä, johon hakijalle myönnetty erityispätevyys kirjataan. VALINTAKRITEERIT Terveydenhoitajan erityispätevyyttä hakevan henkilön tulee olla Suomen Terveydenhoitajaliiton jäsen. Hakijalla tulee olla suoritettuna terveydenhoitajan tutkinto (opistoaste tai amk) ja

Lisätiedot

Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH

Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH 2017-2018 Opettajankoulutuslaitoksen Sat@Oppi järjestää yhteistyössä opettajankoulutuslaitoksen Rauman ja Turun yksiköiden kanssa perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

Haku ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin

Haku ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin Haku ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin INFO 12.2.2013 www.novida.fi Amk-nuorten koulutus ja yliopistojen yhteishaku 4.3.-3.4.2013 www.amkhaku.fi ja www.yliopistohaku.fi Valintakokeet järjestetään

Lisätiedot

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015 Muutoksia 1.8.2015 Laki ammatillisesta koulutuksesta L787/2014 tulee voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilölliseen

Lisätiedot

TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN!

TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN! TERVETULOA MEILAHDEN YLÄASTEEN KOULUN 9.-LUOKKIEN VANHEMPAINILTAAN! YHTEISHAKU 2018 - yhteishaun aikataulu ja muutokset - hakuprosessi meidän koulussa - nettihaku: www.opintopolku.fi - opiskelupaikan varmistaminen

Lisätiedot

Opintopolku hakeutujan palvelut. Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina -seminaari Satu Meriluoto / OPH

Opintopolku hakeutujan palvelut. Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina -seminaari Satu Meriluoto / OPH Opintopolku hakeutujan palvelut Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina -seminaari 17.02.2012 Satu Meriluoto / OPH SADe-ohjelma (VM) Oppijan verkkopalvelut (OKM) Oppijan keskitetyt palvelut OPH Oppijan

Lisätiedot

Maahanmuuttajien koulutus Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymässä. Maahanmuuttoasiain toimikunnan kokous 27.3.2014 Joensuu

Maahanmuuttajien koulutus Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymässä. Maahanmuuttoasiain toimikunnan kokous 27.3.2014 Joensuu Maahanmuuttajien koulutus Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymässä Maahanmuuttoasiain toimikunnan kokous 27.3.2014 Joensuu 2 Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Ammattiopistot (Joensuu, Niittylahti, Kitee,

Lisätiedot

Oppisopimuksella ammattiin

Oppisopimuksella ammattiin Oppisopimuksella ammattiin Video: oppisopimuskoulutus: Puualan perustutkinto https://www.youtube.com/watch?v=pvxiyx zaivm Oppisopimus on Työssä oppimista, jota täydennetään opiskelulla oppilaitoksessa

Lisätiedot

Aikuiskoulutuksen hakupalvelu

Aikuiskoulutuksen hakupalvelu Aikuiskoulutuksen hakupalvelu SADe-hankkeen tilannekatsaus Opintopolun vastuukäyttäjille 5.6.2014 erityisasiantuntija Sari Ellonen, Opetushallitus Vastuukäyttäjien nimeämistilanne Koulutuksen järjestäjiä

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2009 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2009 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 6.8.2009 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2009 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus

Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014 Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Johtamisen haasteita Oppimistulosten heikkeneminen Valtion talouden tasapainottaminen, julkisten menojen

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

AMK-valintakoe. syksyn 2019 yhteishaussa ja Ammattikorkeakouluun.fi -sivusto

AMK-valintakoe. syksyn 2019 yhteishaussa ja Ammattikorkeakouluun.fi -sivusto AMK-valintakoe syksyn 2019 yhteishaussa ja Ammattikorkeakouluun.fi -sivusto Infotilaisuus opinto-ohjaajille 30.8.2019 Marko Borodavkin & Susanna Lepola www.ammattikorkeakouluun.fi Ammattikorkeakoulujen

Lisätiedot

Hakujärjestelmät - opiskelijavalinta 2014 ja valmistautuminen vuoteen 2015 15.11.2013

Hakujärjestelmät - opiskelijavalinta 2014 ja valmistautuminen vuoteen 2015 15.11.2013 Hakujärjestelmät - opiskelijavalinta 2014 ja valmistautuminen vuoteen 2015 15.11.2013 SARI PULKKINEN LÄHDE: OPH/PENKARI Oppijan verkkopalvelut Todennetun osaamisen rekisteri Ilmoittautuminen ja haku esi-

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 5.8. 2008 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS Espoon kaupunki, sivistystoimi, luopuu aikuisten lukiokoulutuksen järjestämisestä.

Lisätiedot

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista)

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista) OPETUSHALLITUS Tieto ja rahoitus -yksikkö PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.1.2013 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

Hakuajat. Vapaista opiskelupaikoista ilmoitetaan erikseen www.ysao.fi

Hakuajat. Vapaista opiskelupaikoista ilmoitetaan erikseen www.ysao.fi Hakuajat Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen 24.2. 17.3.2015 Haku ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen 18.3. 8.4.2015 Haku Valma-koulutukseen 19.5. 21.7.2014 - kaikkien hakujen hakemukset

Lisätiedot

Opinto-ohjaajan koulutus. JAMK/ammatillinen opettajakorkeakoulu. Emmi Matikainen JOENSUUN KONSERVATORION OPINTO-OHJAUSSUUNNITELMA.

Opinto-ohjaajan koulutus. JAMK/ammatillinen opettajakorkeakoulu. Emmi Matikainen JOENSUUN KONSERVATORION OPINTO-OHJAUSSUUNNITELMA. Opinto-ohjaajan koulutus JAMK/ammatillinen opettajakorkeakoulu Emmi Matikainen JOENSUUN KONSERVATORION OPINTO-OHJAUSSUUNNITELMA Johdanto Tämä artikkeli on tehty osana Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillisen

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KOULUTUS

MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KOULUTUS MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KOULUTUS 19.-20.3.2009, Helsinki Marget Kantosalo Maahanmuuttajien ammatillinen koulutus 19.-20.3.2009 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla AMMATILLISEN KOULUTUKSEN

Lisätiedot

KEVÄT 2012. KYL Hannele Viljakainen

KEVÄT 2012. KYL Hannele Viljakainen ABI-INFO KEVÄT 2012 1. Yliopistoon 2. Ammattikorkeakouluun 3. Ammatilliseen peruskoulutukseen Eläinlääketiede Farmasia Hammaslääketiede Humanistinen ala Kasvatustieteet Kauppatieteet Kuvataide Liikuntatieteet

Lisätiedot

Asumisen tukeminen nuorisotakuun toteutumisen mahdollisuutena. Tuomas Nurmela Puheenjohtaja Nuorisoasuntoliitto

Asumisen tukeminen nuorisotakuun toteutumisen mahdollisuutena. Tuomas Nurmela Puheenjohtaja Nuorisoasuntoliitto Asumisen tukeminen nuorisotakuun toteutumisen mahdollisuutena Tuomas Nurmela Puheenjohtaja Nuorisoasuntoliitto Miksi nuorisotakuuta tarvitaan? Vuosittain noin 3 5 % ikäluokasta ei jatka toisen asteen opetukseen

Lisätiedot

Yhdessä koulutustakuuseen tietoa ja toimivia työkaluja. Projektipäällikkö Anu Heinonen Uudenmaan liitto

Yhdessä koulutustakuuseen tietoa ja toimivia työkaluja. Projektipäällikkö Anu Heinonen Uudenmaan liitto tietoa ja toimivia työkaluja Projektipäällikkö Anu Heinonen Uudenmaan liitto 14.10.2016 Hankepartnerit Espoon seudun koulutuskuntayhtymä / Omnia Haaga Instituutti-säätiö Helmi Liiketalousopisto Oy Helsingin

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerityö

Hyvän ohjauksen kriteerityö Hyvän ohjauksen kriteerityö Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2014 Opetusneuvos Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö 21. vuosituhannen oppimisen taidot

Lisätiedot

Yhdistystiedote 6/2013

Yhdistystiedote 6/2013 1 Yhdistystiedote 6/2013 Hei yhdistystoimija! Tässäpä teille taas tuore yhdistystiedote, jossa on tärkeitä tietoja liitosta teille ja jäsenillenne. Muistattehan siis välittää näitä tietoja eteenpäin. Kiitos!

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 31.3.2015 Johdanto Tämä info on tarkoitettu tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille työntekijöille

Lisätiedot

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus 1 ALOITE Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Vapaa sivistystyö tänään Vapaa sivistystyö on ylivoimaisesti laajin aikuiskoulutuksen muoto Suomessa. Koulutus tavoittaa vuosittain noin miljoona opiskelijaa.

Lisätiedot

TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS

TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS Mitä taiteen perusopetus on? Koulutuksen järjestäminen Taiteen perusopetuksen lainsäädäntö

Lisätiedot

Nuorisotakuun ensimmäiset kuukaudet ja jatkoaskelet 21.5.2013

Nuorisotakuun ensimmäiset kuukaudet ja jatkoaskelet 21.5.2013 Nuorisotakuun ensimmäiset kuukaudet ja jatkoaskelet 21.5.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-,

Lisätiedot

Pirjo Jonsson-Fuchs (UEF), Mari Kähkönen (UEF), Riikka Kaasinen (Karelia)

Pirjo Jonsson-Fuchs (UEF), Mari Kähkönen (UEF), Riikka Kaasinen (Karelia) Pirjo Jonsson-Fuchs (UEF), Mari Kähkönen (UEF), Riikka Kaasinen (Karelia) Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tutkintoon johtavaan koulutukseen haetaan samassa korkeakouluje nyhteishaussa, yhdellä sähköisellä

Lisätiedot

Kevään yhteishaku 2016. Turun AMK:n hakijatilastoja

Kevään yhteishaku 2016. Turun AMK:n hakijatilastoja Kevään yhteishaku 2016 Turun AMK:n ilastoja Viestintäpalvelut 19.5.2016 Taustatietoa Tiedot hakijoista perustuvat OPH:n vipunen.fi -palvelussa julkaistuihin tilastoihin. Kevään 2016 yhteishaun osalta tiedot

Lisätiedot

Opiskelijamäärät ilmoitetaan 20.1.2016 tilanteen mukaan.

Opiskelijamäärät ilmoitetaan 20.1.2016 tilanteen mukaan. TÄYTTÖOHJE 1 (9) Perustiedot 20.1.2016 LUKIOKOULUTUS Yhteystiedot (1 * ) Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) 58 :n ja asetuksen (1766/2009) 25 :n mukaan koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

Ajankohtaista Amiksesta -

Ajankohtaista Amiksesta - Ajankohtaista Amiksesta - infotilaisuus Kokemuksia vuoden 2015 yhteishausta ja uudistukset vuonna 2016 9.10.2015 Arja Inkiläinen Koulutustarjonta Koulutuskeskus Salpauksessa (varsinainen haku) 2015/2014

Lisätiedot

Opetushallituksen valtionavustukset Pertti Pitkänen OPH

Opetushallituksen valtionavustukset Pertti Pitkänen OPH Opetushallituksen valtionavustukset 2013 Pertti Pitkänen OPH 20.3.2013 Vapaan sivistystyön valtionrahoituksen kehitys 2008: 152 219 000 2009: 157 569 000 2010: 163 359 000 2011: 167 109 000 2012: 164 442

Lisätiedot

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29)

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelun aikana opettajaopiskelija osoittaa ammattipedagogisissa opinnoissa hankkimaansa osaamista. Tavoitteena on,

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

Haku aikuiskoulutukseen

Haku aikuiskoulutukseen Haku aikuiskoulutukseen Opetushallitus 22.8.2014 Tiedosta ohjaajana, että Linkkilista aikuiskoulutuksen järjestäjien www-sivuille avattiin tammikuussa -14. Linkkilista poistetaan, kun tarjonta löytyy palvelusta.

Lisätiedot

Mitä lukion jälkeen? Hakuinfo abeille 14.1.2014

Mitä lukion jälkeen? Hakuinfo abeille 14.1.2014 Mitä lukion jälkeen? Hakuinfo abeille 14.1.2014 Ajankohtaista abivuonna Jatko-opinto-ohjauskeskustelut Yo-kokeisiin keskittyminen Jatko-opintoihin hakeutuminen 30.10.2013 Tikkurilan lukio, Minna Kattelus

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaun sekä erityisopetuksena järjestettävän ammatillisen koulutuksen haun valinnat käynnissä

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaun sekä erityisopetuksena järjestettävän ammatillisen koulutuksen haun valinnat käynnissä Tässä uutiskirjeessä kerromme kevään koulutusten valintoihin valmistautumisesta, Oppisopimuskoulutuksen tietotori- ja Viron ICT-viikon Nordic Digital Day-tapahtumista sekä ajankohtaista asiaa eperusteista.

Lisätiedot

Lukioiden työelämäyhteistyö Seuraavan haun painotukset

Lukioiden työelämäyhteistyö Seuraavan haun painotukset Lukioiden työelämäyhteistyö Seuraavan haun painotukset Lukioiden työelämäyhteistyö-kokonaisuuden syksyn 2016 haun ennakkoinfo OKM 20.5.2016 Marika Lindroth Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Lukioiden työelämäyhteistyö-kokonaisuus

Lisätiedot

YHTEISHAKU S Ä H K Ö I S E N Y H T E I S H A U N O H J E I S T U S

YHTEISHAKU S Ä H K Ö I S E N Y H T E I S H A U N O H J E I S T U S YHTEISHAKU 19.2.- 12.3.2019 S Ä H K Ö I S E N Y H T E I S H A U N O H J E I S T U S YHTEISHAKU 2019 Yhteishaussa voit hakea Lukioihin Ammatillisiin oppilaitoksiin Voit hakea yhdellä kertaa enintään 5 opiskelupaikkaan

Lisätiedot

KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA!

KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA! KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA! SUJUVAT SIIRTYMÄT ALOITUSSEMINAARI 16.2.2016 Elise Virnes 1 Etunimi Sukunimi Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset toimenpidekokonaisuudet 2014-2020 Erityistavoite

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ n nimi: Ryhmä: Työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN

Lisätiedot