HAMINAN LUKIO KURSSIKUVAUKSET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HAMINAN LUKIO KURSSIKUVAUKSET 2014 2015"

Transkriptio

1 HAMINAN LUKIO KURSSIKUVAUKSET Kurssiesitteet 1. Äidinkieli 6 KIELET 2. B1-kieli ruotsi 8 3. A1-kieli: englanti 9 4. A2-kieli saksa B2-kieli: saksa (yläkoulussa alkanut kieli) ja B3-kieli: saksa (lukiossa alkava kieli) B2-kieli: ranska (yläkoulussa alkanut kieli) ja B3-kieli: ranska (lukiossa alkava kieli) B2-kieli: venäjä (yläkoulussa alkanut kieli) ja B3-kieli: venäjä (lukiossa alkava kieli) B3-kieli italia 15 MATEMATIIKKA 9. Matematiikan lyhyt oppimäärä Matematiikan pitkä oppimäärä 17 LUONNONTIETEET 11. Biologia Maantiede Fysiikka Kemia 25 KATSOMUSAINEET 15. Ev.lut uskonto Ortodoksinen uskonto Elämänkatsomustieto 27 YHTEISKUNNALLISET AINEET 18. Filosofia Historia Yhteiskuntaoppi Psykologia 31 TAITO- JA TAIDEAINEET 22. Kuvataide Musiikki Liikunta Terveystieto Opinto-ohjaus 36 MUUT 27. Tietotekniikka Urheilijakoulutus 37

2 1. Äidinkieli 2 Arviointi: Numeroarviointi Suoritusohjeita: ÄI10 suoritetaan ensimmäisenä. ÄI11 voi suorittaa milloin vain. Pakolliset kurssit numerojärjestyksessä. ÄI1 Kieli, tekstit ja vuorovaikutus (1) Kurssilla syvennetään opiskelijan käsitystä kielestä, teksteistä ja niiden tulkinnasta sekä kehitetään lukutaitoa. Käsitellään tekstien tulkinnan ja tuottamisen perusasioita, erilaisia viestintätilanteita ja niiden ominaisuuksia. Harjoitellaan tekstin erittelyä, referoimista ja kommentoimista sekä omien kirjoitelmien laatimista. ÄI2 Tekstin rakenteita ja merkityksiä (1) Kurssilla syvennetään tekstilajituntemusta ja harjoitellaan kirjoittamista. Prosessikirjoittamisen avulla perehdytään tekstinteon eri vaiheisiin ja tarkastellaan kielellisten keinojen käyttöä (esim. sanavalinnat, lausetyypit, jaksotus, viittaussuhteet). Harjoitellaan tiedonhankintaa erilaisista lähteistä, aineistopohjaisen aineen kirjoittamista sekä tietoa välittävän puheenvuoron laatimista ja esittämistä. ÄI3 Kirjallisuuden keinoja ja tulkintaa (1) Perehdytään kaunokirjallisuuden lajeihin, proosaan, draamaan ja lyriikkaan, sekä harjoitellaan erilaisten ilmaisukeinojen käyttöä omissa teksteissä. Perehdytään kaunokirjallisten tekstien erittelemiseen, analysoimiseen ja niistä kirjoittamiseen. ÄI4 Tekstit ja vaikuttaminen (2) Perehdytään monipuolisesti kielellä vaikuttamiseen eri viestintätilanteissa. Harjoitusten avulla tarkastellaan kieleen kätkeytynyttä vallankäyttöä ja vaikuttamista. Tehdään monipuolisesti suullisia ja kirjallisia harjoituksia, eritellään vaikuttavia tekstejä ja puheesityksiä. Tavoitteena on oppia kriittistä medialukutaitoa sekä harjaantua vastuulliseksi viestijäksi (myös esim. verkkoviestinnässä). Tarkastellaan kirjallisuuden merkitystä yhteiskunnallisena vaikuttajana. ÄI5 Teksti, tyyli ja konteksti (2) Perehdytään länsimaisen kulttuurin ja kirjallisuuden eri aikakausiin ja tyylivirtauksiin. Vertaillaan, miten esimerkiksi ihmiskuva, maailmankuva, arvo- ja aatemaailma tulevat esiin eri aikojen teksteissä. Samalla tarkastellaan ja harjoitellaan tyylin aineksien (esimerkiksi sanavalinta, sävy, kielen kuvallisuus, rytmi ja lauserakenne) vaikutusta tekstiin. Laaditaan erityisesti pohtivia kirjoitelmia (esim. essee, kirjallisuusessee). ÄI6 Kieli, kirjallisuus ja identiteetti (3) Kurssilla perehdytään suomalaiseen kirjallisuuteen ja kielen kehitykseen. Harjoituksissa eritellään kirjallisuuden tapoja rakentaa ja käsitellä suomalaisten identiteettiä ja tarkastellaan kulttuurisia eroja. Harjoitellaan päättökokeessa vaadittavia tekstitaitoja ja kirjoittamista. suoritetaan pakolliset jälkeen.

3 3 ÄI7 Puheviestintätaitojen syventäminen (2) Kurssilla harjoitellaan erilaisia esiintymis- ja ryhmäviestintätilanteita valmistelemattomasta puheenvuorosta tilannepuheeseen ja vapaasta keskustelusta tavoitteelliseen keskusteluun asti. Kurssi valmentaa myös vapaaehtoiseen, valtakunnalliseen puheviestintätaitojen päättökokeeseen (Puhviin). Koe järjestetään tammikuussa, ja se on kaksiosainen: opiskelija pitää lyhyen puheenvuoron ja osallistuu ryhmäkeskusteluun. Kumpikin osio arvioidaan erikseen, ja kokeeseen osallistunut suorituksestaan erillisen todistuksen. ÄI8 Tekstitaitojen syventäminen (3) Kurssilla harjoitellaan erilajisten tekstien analyyttistä ja kriittistä lukemista, erittelyä sekä niistä keskustelemista ja kirjoittamista. Kerrataan tekstilajit ja tekstianalyysin käsitteet. Harjoitellaan tekstien laatimista (suunnittelusta viimeistelyyn) ja perehdytään kirjoitelmien oikeakielisyyteen. ÄI9 Kirjoittaminen ja nykykulttuuri (3) Kurssilla käsitellään nykykirjallisuutta, ajankohtaisia kielen ja kulttuurin ilmiöitä sekä viestintää. Tarkastellaan erilaisten mediatekstien ajankohtaisaiheita ja ilmaisukeinoja sekä vaikutuksia sekä kirjallisesti että suullisesti. Koulukohtaiset ÄI10 Kieliopista kielenhuoltoon (1) Kurssi valmentaa sekä äidinkielen että vieraiden kielten opiskeluun: kurssilla kerrataan suomen kielen peruskielioppia ja varmennetaan kieliopin käsitteiden hallintaa. Soveltavat kurssit Arviointi: Hyväksytty/hylätty. Pyydettäessä numeroarviointi ÄI11 Luovan kirjoittamisen kurssi (1) Kurssilla tuotetaan monenlaisia fiktiivisiä tekstejä erilaisin tekniikoin. Tavoitteena on löytää uusia ilmaisukeinoja, harjoitella tekstien kommentointia ja muokata omia tekstejä palautteen avulla. ÄI12 Kirjallisuusdiplomikurssi (1-3) Kurssilla perehdytään monipuolisesti koti- ja ulkomaiseen kirjallisuuteen. Kurssi on syytä aloittaa jo ensimmäisenä opintovuonna, ja sen suorittamista voi jatkaa kolmanteen vuoteen asti. Tavoitteena on suorittaa kirjallisuusdiplomi, joka edellyttää 20 teoksen lukemista ja niihin liittyvien tehtävien tekemistä. ÄI13 Kirjallisuuskurssi (2-3) Kurssi voidaan suorittaa suorana jatkona ÄI12 kurssin jälkeen. ÄI14 Mediakasvatuksen perusteet (2) Kurssin tavoitteena on oppia havaitsemaan tarkasti median vaikutusta yksilöön ja yhteiskuntaan. Kurssin töiden tarkoitus on kehittää opiskelijan kirjallista ilmaisutaitoa ja oppia tuottamaan erilaisiin medioihin tarkoitettuja tekstejä. Opiskelijat tekevät yhteistyötä Kymen Sanomien kanssa ja osallistuvat mahdollisesti toimitustyöhön.

4 KIELET 2. B1-kieli ruotsi 4 Arviointi: Pakolliset ja syventävät kurssit arvioidaan asteikolla Suoritusohjeita: suoritetaan numerojärjestyksessä. Itsenäinen opiskelu mahdollista vain erityisestä syystä. RUB1 Koulu ja vapaa-aika (1) Kurssilla tutustutaan pohjoismaisten nuorten elämään. Keskeisinä aiheina ovat opiskelu ja harrastukset. Kurssilla käytettävä kieli on tuttavallista ja epämuodollista. Kurssilla opitaan kertomaan omasta itsestä tavoitekielellä, myös kirjallisesti. Kurssilla kerrataan sanastoa ja kielen perusrakenteita. RUB2 Arkielämää Pohjoismaissa (1) Kurssin aihepiirejä ovat nuorten elämä, opiskelu, työ, harrastukset, palvelut ja vapaa-aika. Kurssilla harjoitellaan puheviestintää ja myös kirjoittamista lyhyiden kirjoitustehtävien avulla. RUB3 Suomi, Pohjoismaat ja Eurooppa (2) Kurssin aiheita ovat kotimaa, suomenruotsalaisuus, Suomen vertailu muihin Pohjoismaihin sekä Suomi pohjoismaisena valtiona Euroopassa. Tavoitteena on vahvistaa kielitaidon eri osa-alueita. RUB4 Elämää yhdessä ja erikseen (2) Aiheina kurssilla ovat elämänarvot, ihmissuhteet, sukupuolten ja ikäryhmien kohtaaminen opiskelussa ja työssä sekä ajankohtaiset yhteiskunnalliset ilmiöt. Kurssilla pyritään laajentamaan sanavarastoa ja harjoitellaan erityisesti kirjallista tuottamista. RUB5 Elinympäristömme (2) Kurssin aihepiirejä ovat luonto, muuttuva elin- ja työympäristö sekä joukkoviestimet. Kurssin tavoitteena on kehittää kielitaitoa monipuolisesti. RUB6 Puhu ja ymmärrä paremmin (2) Kurssilla harjoitetaan puheviestinnän strategioita ja suullisen kielen käyttöä eri tilanteissa oppimäärälle asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Puhumisen harjoittelun aiheina ovat ajankohtaiset pohjoismaiset tapahtumat ja muiden kurssien aihepiirit. Kurssi vankentaa myös jokapäiväisen elämän kielenkäyttötilanteissa tarvittavaa suullista kielitaitoa. Puhumista harjoitellaan kyseisiin aiheisiin liittyvien tekstien ja puheen ymmärtämistä harjoittavien materiaalien avulla. Kurssi antaa valmiuksia YO-kokeen kuullunymmärtämisosioon ja viestinnällisiin kirjoitustehtäviin, joita harjoitellaan suullisesti. Arviointi perustuu suullisen kielitaidon kokeesta saatuun arvosanaan ja muihin kurssin aikaisiin näyttöihin. Kurssi arvioidaan asteikolla Myös kurssiin kuuluva suullisen kielitaidon koe arvioidaan numeroin käyttäen asteikkoa Suullisen kielitaidon kokeesta annetaan erillinen todistus päättötodistuksen liitteenä.

5 RUB7 Yhteinen maailma ja kansainvälistyminen (3) 5 Kurssilla käsitellään yhteiskunnallisia asioita, päätöksentekoon osallistumista sekä kansainvälistä vaikuttamista ja vastuuta. Kurssilla painotetaan ymmärtämisvalmiuksien lisäämistä entistä vaativamman kieliaineksen avulla. Kurssilla harjoitellaan ylioppilaskokeen luetun ja kuullun ymmärtämistä. Soveltavat kurssit Arviointi: Hyväksytty/hylätty Suoritusohjeita: Soveltavia kursseja ei voi suorittaa itsenäisesti RUB0 Lukion aloittavien opiskelijoiden kertauskurssi (1) Perusrakenteita ja sanastoa kertaava kurssi, joka on tarkoitettu opiskelijoille, joilla on välttävä (5-6) tai tyydyttävä (7) arvosana peruskoulun päästötodistuksessa. Suoritusta ei arvioida numeroin eikä kurssia voi suorittaa itsenäisesti. Suoritus 1. tai 2. opiskeluvuoden aikana. RUB8 Tukikurssi abeille (3) Antaa valmiuksia osallistua yo-kokeeseen. Harjoitellaan kielitaitoa monipuolisesti. RUB9 Kirjoituskurssi Lär dig skriva (3) Opitaan laatimaan käytännön tilanteissa tarvittavia tekstejä, esim. kirjeitä, hakemuksia. RUB12 Lär dig känna Norden (3) Kurssilla tutustutaan pohjoismaalaisten elämään ja pohjoismaiseen luontoon ja kulttuuriin monesta eri näkökulmasta. Tavoitteena on syventää opiskelijoiden kielitaitoa, painopiste on sanavaraston kartuttamisessa. Kurssilla harjoitellaan yo-kokeiden tasoa vastaavia luetun- ja kuullunymmärtämistehtäviä. 3. A1-kieli: englanti Arviointi: Pakolliset ja syventävät kurssit arvostellaan asteikolla 4 10, soveltavista kursseista annetaan suoritusmerkintä (S). Kurssiarvosana koostuu kurssin aikana osoitetusta suullisesta ja kirjallisesta näytöstä sekä kurssikokeesta, johon voi kuulua kuullun ja luetun ymmärtämistä sekä kirjallista tuottamista. Arvioinnissa otetaan huomioon myös opiskelijan osoittama muu työskentely kurssin tavoitteiden saavuttamiseksi. Suoritusohjeet: suoritetaan numerojärjestyksessä. Pakollisia kursseja ei suositella itsenäisesti suoritettavaksi aineen luonteen (ääntämis-, keskustelu-, kuunteluharjoitukset) vuoksi. Syventäviä ja soveltavia kursseja ei voi suorittaa itsenäisesti. ENA1 Nuori ja hänen maailmansa (1) Kurssi on luonteeltaan niveltävä ja vankentaa sanaston ja perusrakenteiden hallintaa. Opiskelijat perehdytetään lukion työtapoihin ja erilaisten apuneuvojen käyttöön. Kielen suullinen harjoittelu on keskeistä.

6 ENA2 Viestintä ja vapaa-aika (1) 6 Kurssilla keskitytään amerikanenglantiin, harjoitellaan puheviestinnän taitoja ja lisätään rakenteiden hallintaa. Vahvistetaan kirjoitustaitoja. ENA3 Opiskelu ja työ (1) Kurssilla vahvistetaan suullisia ja kirjallisia viestintätaitoja kurssin aiheista. Vahvistetaan tietoja pronominiopista ja adjektiiveista. ENA4 Yhteiskunta ja ympäröivä maailma (2) Kurssilla painotetaan vaativahkoa viestintää lähtökohtana esim. yhteiskunnalliset ja ekologiset tekstit. Erityistä huomiota kiinnitetään tiivistelmän laadintaan. Verbi- ja pronominioppia syvennetään. ENA5 Kulttuuri (2) Kurssilla käsitellään laajasti kulttuurin eri osa-alueita. Opiskelija laatii pitkähkön tuotoksen joltakin osa-alueelta ja valmistautuu esittelemään sen suullisesti. Korostetaan tarkkuutta kielen rakenteissa. ENA6 Tiede, talous ja tekniikka (2) Kurssilla painotetaan ymmärtämisvalmiuksien lisäämistä yhä vaativamman kieliaineksen avulla (eri tieteen alat ja media). Syvennetään verbiopin hallintaa. Erityistä huomiota kiinnitetään kääntämiseen. ENA7 Luonto ja kestävä kehitys (3) Kurssi käsittelee ihmisen elinympäristöä tavoitteena saada opiskelija ajattelemaan ja keskustelemaan ilmiöiden syistä, seurauksista ja muutosmahdollisuuksista. Kerrataan kielioppia ja harjoitellaan monipuolisesti ylioppilaskokeisiin. ENA8 Puhu ja ymmärrä paremmin (2) Kuuntelu-, ääntämis- ja puhe/keskusteluharjoituksia. keskitytään keskusteluharjoituksiin pareittain ja ryhmissä, harjoitellaan ja valmistaudutaan YO-kokeen kuuntelusimulaatioita varten. Soveltavat kurssit ENA0 Let s get started, folks! (1) Kerrataan yläasteella opetetut rakenteet ja harjoitellaan kielen tuottamista suullisesti ja kirjallisesti. Tarkoitettu oppilaille, jotka kokevat tarvitsevansa vahvistusta lukio-opiskelun alussa ja/tai heikon arvosanan saaneille. Suoritus 1. tai 2. opiskeluvuoden aikana. ENA9 Globalisaatio ja media (3) Valmistaudutaan YO-kirjoituksiin vaativahkoa sanastoa kartuttamalla. Materiaalina aidot englanninkieliset broadsheetit ja tabloidit sekä nettiversiot. Viestintä ja (sosiaalinen) media netiketteineen keskeisiä. Ei oppikirjaa. ENA10 Ready for the matriculation examination? (3) YO-kirjoituksiin valmentava kurssi. Suoritus abivuonna ennen ylioppilaskirjoituksia.

7 4. A2-kieli saksa 7 SAA1 Nuori ja hänen maailmansa (1) Opiskelijat perehdytetään lukion työtapoihin ja kielenopiskelutaitoihin. Kielen suullinen harjoittelu keskeistä. Aihepiireinä nuori ja hänen lähin ympäristönsä, vapaa-ajanvietto sekä erilaiset harrastukset. SAA2 Viestintä ja vapaa-aika (1) Vertaillaan saksalaisia kulttuuri- ja viestintätapoja oman maan ja yhteiskunnan vastaaviin. Aihepiireinä mm. televisio, tietokone, kännykkä. SAA3 Opiskelu ja työ (1) Perehdytään opiskelu- ja työmaailmaan. Kurssin aihepiirejä ovat koulu, opiskelun aloittaminen, työ ja tulevaisuus. SAA4 Yhteiskunta ja ympäröivä maailma (2) Perehdytään yksilön asemaan yhteisön jäsenenä, oman elämän hallintaan sekä yksilön mahdollisuuksiin vaikuttaa maailman menoon. SAA5 Kulttuuri (2) Pohditaan, mitä kulttuuri on ja millaista kulttuuria kulloinkin tarvitsemme. Kurssin aihepiirejä ovat mm. saksalainen kommunikaatiokulttuuri, elokuva ja kirjallisuus. SAA6 Tiede, talous ja tekniikka (2) Kurssin aiheita ovat mm. liikenne, luonto ja sen suojelu, talouselämä, kuluttajatietous. Kurssilla harjoitellaan vaativampien tekstien ymmärtävää lukemista. SAA7 Luonto ja kestävä kehitys (3) Perehdytään opiskelu- ja työelämän muutoksiin sekä ihmisen toimintaan maapallolla. Kurssi sisältää kieliopin kertausta ja valmentautumista yo-kirjoituksiin. SAA8 Puhu ja ymmärrä paremmin (3) Kurssilla harjoitellaan suullisen kielen käyttöä eri tilanteissa. Puhumisen harjoittelun aiheina ovat arkipäivän tilanteet, edellisten kurssien aihepiirit ja ajankohtaiset tapahtumat. Puhumista harjoitellaan tekstien ja muun puheen ymmärtämistä harjoittavan materiaalin avulla. Arviointi perustuu Opetushallituksen tuottamasta suullisen kielitaidon kokeesta saatuun arvosanaan ja muihin kurssin aikaisiin näyttöihin. Kurssi arvioidaan numeroin Suullisen kielitaidon kokeesta annetaan myös erillinen todistus päättötodistuksen liitteeksi.

8 5. B2-kieli: saksa (yläkoulussa alkanut kieli) ja B3-kieli: saksa (lukiossa alkava kieli) 8 B3-kieli Kurssit SAB09 ja SAB10 on tarkoitettu opiskelijoille, jotka aloittavat lukiossa saksan kielen opiskelun. Kursseilla käydään läpi peruskoulussa opitun saksan kokonaisuus. SAB09 Hyvää päivää, hauska tutustua (1) Opiskellaan kielenkäytön perustilanteita kuten tervehtimistä, hyvästelyä esittäytymistä ja kohteliasta vastaamista em. tilanteissa. Kurssilla painotetaan suullista osaamista. SAB10 Näin asiat hoituvat (1) Kurssin aihepiirejä ovat suku, ystävät, ihmissuhteet sekä elämään liittyvät rutiinit. Harjoitellaan selviytymistä jokapäiväisen elämän tilanteissa kuten matkoilla, ostoksilla ja ravintolassa. B2-kieli ja B3-kieli SAB21 Vapaa-aika ja harrastukset (1) Kurssilla tasoitetaan yläasteella aloittaneiden lähtötasoa. Sen aihepiireinä ovat jokapäiväisen elämän tilanteet, perhetapahtumat ja nuorten elämä yleensä. Painotetaan puheen ymmärtämistä ja puhumista. SAB22 Meillä ja muualla (1) Aihepiireinä ovat mm. oman maan ja ranskankielisten maiden ihmiset, koulunkäynti, maantiede ja lomanviettomahdollisuudet. SAB23 Ennen ja nyt (1) Kurssilla käsitellään mm. terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä asioita vertaillen aikaisempaa ja nykyistä yhteiskuntaa. SAB24 Opiskelu ja tulevaisuudensuunnitelmat (2) Kurssin aihepiirit liittyvät kouluun, jatko-opiskeluun, työelämään ja nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin. SAB25 Kulttuuri (2) Aihepiireinä voidaan käsitellä esim. kohdekulttuurin kuvataidetta, kirjallisuutta, musiikkia, elokuvaa, teatteria tai urheilua. SAB26 Yhteinen maapallomme (2) Kurssin lähtökohtana ovat oman maan ja saksankielisten maiden yhteiskuntien toimintaan, maapallon tilaan ja tulevaisuuteen liittyvät tekstit. SAB27 Tiede ja tekniikka (3) Tutustutaan eri tieteenaloihin, tekniikkaan ja viestinnän eri muotoihin liittyviin teksteihin sekä valmistaudutaan ylioppilaskirjoituksiin.

9 SAB28 Luonto ja kestävä kehitys (3) 9 Kurssin aihepiireinä ovat mm. luonto ja sen ilmiöt omassa sekä kohdekielen kulttuurissa. Valmistaudutaan ylioppilaskirjoituksiin mm. kertaamalla kielioppia, harjoittelemalla kuullunja tekstinymmärrystä sekä kirjoittamalla. 6. B2-kieli: ranska (yläkoulussa alkanut kieli) ja B3-kieli: ranska (lukiossa alkava kieli) B3-kieli Kurssit RAB09 ja RAB10 on tarkoitettu opiskelijoille, jotka aloittavat lukiossa ranskan kielen opiskelun. Kursseilla käydään läpi peruskoulussa opitun ranskan kokonaisuus. RAB09 Hyvää päivää, hauska tutustua (1) Opiskellaan kielenkäytön perustilanteita kuten tervehtimistä, hyvästelyä esittäytymistä ja kohteliasta vastaamista em. tilanteissa. Kurssilla painotetaan suullista osaamista. RAB10 Näin asiat hoituvat (1) Kurssin aihepiirejä ovat suku, ystävät, ihmissuhteet sekä elämään liittyvät rutiinit. Harjoitellaan selviytymistä jokapäiväisen elämän tilanteissa kuten matkoilla, ostoksilla ja ravintolassa. B2-kieli ja B3-kieli RAB21 Vapaa-aika ja harrastukset (1) Kurssilla tasoitetaan yläasteella aloittaneiden lähtötasoa. Sen aihepiireinä ovat jokapäiväisen elämän tilanteet, perhetapahtumat ja nuorten elämä yleensä. Painotetaan puheen ymmärtämistä ja puhumista. RAB22 Meillä ja muualla (1) Aihepiireinä ovat mm. oman maan ja ranskankielisten maiden ihmiset, koulunkäynti, maantiede ja lomanviettomahdollisuudet. RAB23 Ennen ja nyt (1) Kurssilla käsitellään mm. terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä asioita vertaillen aikaisempaa ja nykyistä yhteiskuntaa. RAB24 Opiskelu ja tulevaisuudensuunnitelmat (2) Kurssin aihepiirit liittyvät kouluun, jatko-opiskeluun, työelämään ja nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin. RAB25 Kulttuuri (2) Aihepiireinä voidaan käsitellä esim. kohdekulttuurin kuvataidetta, kirjallisuutta, musiikkia, elokuvaa, teatteria tai urheilua. RAB26 Yhteinen maapallomme (2) Kurssin lähtökohtana ovat oman maan ja ranskankielisten maiden yhteiskuntien toimintaan, maapallon tilaan ja tulevaisuuteen liittyvät tekstit.

10 RAB27 Tiede ja tekniikka (3) 10 Tutustutaan eri tieteenaloihin, tekniikkaan ja viestinnän eri muotoihin liittyviin teksteihin sekä valmistaudutaan ylioppilaskirjoituksiin. RAB28 Luonto ja kestävä kehitys (3) Kurssin aihepiireinä ovat mm. luonto ja sen ilmiöt omassa sekä kohdekielen kulttuurissa. Valmistaudutaan ylioppilaskirjoituksiin mm. kertaamalla kielioppia, harjoittelemalla kuullunja tekstinymmärrystä sekä kirjoittamalla. 7. B2-kieli: venäjä (yläkoulussa alkanut kieli) ja B3-kieli: venäjä (lukiossa alkava kieli) B3-kieli Kurssit VEB09 ja VEB10 on tarkoitettu opiskelijoille, jotka aloittavat lukiossa venäjän kielen opiskelun. Kursseilla käydään läpi peruskoulussa opitun venäjän kokonaisuus. VEB09 Hyvää päivää, hauska tutustua (1) Opiskellaan kielenkäytön perustilanteita kuten tervehtimistä, hyvästelyä esittäytymistä ja kohteliasta vastaamista em. tilanteissa. Kurssilla painotetaan suullista osaamista. VEB10 Näin asiat hoituvat (1) Kurssin aihepiirejä ovat suku, ystävät, ihmissuhteet sekä elämään liittyvät rutiinit. Harjoitellaan selviytymistä jokapäiväisen elämän tilanteissa kuten matkoilla, ostoksilla ja ravintolassa. B2-kieli ja B3-kieli VEB21 Vapaa-aika ja harrastukset (1) Kurssilla kerrataan tavalliset jokapäiväisen elämän kommunikaatiotilanteet. Harjoitellaan kertomaan harrastuksista ja erilaisista vapaa-ajan viettotavoista. VEB22 Meillä ja muualla (1) Opitaan kertomaan omasta kotimaasta ja -seudusta venäjäksi ja tutustutaan venäläisten nuorten elämästä kertoviin teksteihin. VEB23 Ennen ja nyt (1) Harjoitellaan lukemisen erilaisia strategioita yksilön elämänvaiheista kertovien tekstien avulla. Laaditaan oma pienoiselämänkerta. Opetellaan pitämään pieni maljapuhe. Opitaan yhteiskunnalliseen aiheeseen liittyvää sanastoa. VEB24 Opiskelu ja tulevaisuudensuunnitelmat (2) Opitaan koulunkäyntiin ja opiskeluun liittyvää sanastoa. Harjoitellaan kertomaan omasta opiskelusta ja tulevaisuudensuunnitelmista. VEB25 Kulttuuri (2) Kurssilla opitaan sanastoa, jolla voi kertoa kulttuurin eri osa-alueista. Kurssilla harjoitellaan sekä lukemaan, kirjoittamaan että puhumaan kirjallisuudesta, kuvataiteista, musiikista, elokuvista, teatterista ja urheilusta. Keskustellaan myös suomalaisen ja venäläisen kulttuurin ominaispiirteistä.

11 11 VEB26 Yhteinen maapallomme (2) Kurssilla harjoitellaan lukemaan yhteiskunnalliseen toimintaan, maapallon tilaan ja tulevaisuuteen liittyviä yleistajuisia tekstejä. Kuvauksia ja yksinkertaisia selostuksia laaditaan suullisesti ja kirjallisesti. VEB27 Tiede ja tekniikka (3) Kurssilla opitaan eri tieteenaloihin ja tekniikkaan liittyvää sanastoa. Kurssilla painotetaan tekstin ymmärtämistä ja kirjoittamista. Kerrataan rakenteita. VEB28 Luonto ja kestävä kehitys (3) Opitaan luontoon ja luonnonilmiöihin liittyvää sanastoa. Harjoitellaan vaativahkojen tekstien ymmärtämistä ja vahvistetaan päättökokeessa tarvittavia taitoja. 8. B3-kieli italia IAB31 Hyvää päivää, hauska tutustua (1) Opiskellaan kielenkäytön perustilanteita kuten tervehtimistä, hyvästelyä esittäytymistä ja kohteliasta vastaamista em. tilanteissa. Kurssilla painotetaan suullista osaamista. IAB32 Näin asiat hoituvat (1) Kurssin aihepiirejä ovat suku, ystävät, ihmissuhteet sekä elämään liittyvät rutiinit. Harjoitellaan selviytymistä jokapäiväisen elämän tilanteissa kuten matkoilla, ostoksilla ja ravintolassa. IAB33 Vapaa-aika ja harrastukset (1) Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, harrastuksiin, vapaa-ajan viettoon ja niiden yhteydessä käytettäviin palveluihin. IAB34 Meillä ja muualla (2) Aihepiireinä ovat mm. oman maan ja italiankielisten maiden ihmiset, koulunkäynti, maantiede ja lomanviettomahdollisuudet. IAB35 Ennen ja nyt (2) Kurssilla käsitellään mm. terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä asioita vertaillen aikaisempaa ja nykyistä yhteiskuntaa. IAB36 Opiskelu ja tulevaisuudensuunnitelmat (2) Kurssin aihepiirit liittyvät kouluun, jatko-opiskeluun, työelämään ja nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin. IAB37 Kulttuuri (3) Aihepiireinä voidaan käsitellä esim. kohdekulttuurin kuvataidetta, kirjallisuutta, musiikkia, elokuvaa, teatteria tai urheilua.

12 IAB38 Yhteinen maapallomme (3) 12 Kurssin lähtökohtana ovat oman maan ja italiankielisten maiden yhteiskuntien toimintaan, maapallon tilaan ja tulevaisuuteen liittyvät tekstit. MATEMATIIKKA 9. Matematiikan lyhyt oppimäärä MAB1 Lausekkeet ja yhtälöt (1) Sisältönä ovat suureiden välinen lineaarinen riippuvuus ja verrannollisuus, prosenttilaskenta, ongelmien muotoileminen yhtälöiksi, yhtälöiden graafinen ja algebrallinen ratkaiseminen, ratkaisujen tulkinta ja arvioiminen sekä toisen asteen polynomifunktio ja toisen asteen yhtälön ratkaiseminen. MAB2 Geometria (1) Opiskellaan kuvioiden yhdenmuotoisuus, suorakulmaisen kolmion trigonometria, Pythagoraan lause, kuvioiden ja kappaleiden pinta-alan ja tilavuuden määrittäminen sekä geometrian menetelmien käyttö koordinaatistossa. MAB3 Matemaattisia malleja I (1) Keskeiset sisällöt ovat lineaarisen ja eksponentiaalisen mallin soveltaminen, potenssiyhtälön ratkaiseminen ja eksponenttiyhtälön ratkaiseminen logaritmin avulla. MAB4 Matemaattinen analyysi (2) Kurssin sisältönä ovat polynomifunktion derivaatta, polynomifunktion kulun tutkiminen, polynomifunktion suurimman ja pienimmän arvon määrittäminen sekä graafisia ja numeerisia menetelmiä. MAB5 Tilastot ja todennäköisyys (2) Opiskellaan tilastoja ja todennäköisyyttä: jatkuvien ja diskreettien tilastollisten jakaumien tunnuslukujen määrittäminen, normaalijakauma ja jakauman normittaminen, todennäköisyyden käsite, todennäköisyyden laskulakien ja niitä havainnollistavia mallien käyttöä sekä kombinatoriikkaa. MAB6 Matemaattisia malleja II (3) Kahden muuttujan lineaariset yhtälöt, lineaarisen yhtälöparin ratkaiseminen, kahden muuttujan epäyhtälön graafinen ratkaiseminen, lineaarinen optimointi, lukujono sekä aritmeettinen ja geometrinen jono ja summa. MAB7 Talousmatematiikka (2) Opetellaan hallitsemaan indeksi-, kustannus-, rahaliikenne-, laina-, verotus- ja muita laskelmia sekä taloudellisiin tilanteisiin soveltuvia matemaattisia malleja lukujonojen ja summien avulla.

13 MAB8 Matemaattisia malleja III (3) 13 Keskeisinä sisältöinä ovat trigonometristen funktioiden määrittely yksikköympyrän avulla, tyyppiä f(x) = a olevien trigonometristen yhtälöiden ratkaiseminen, muotoa f(x) = A sin (bx + c) olevien funktioiden kuvaajat jaksollisten ilmiöiden mallintajina sekä vektorin käsite ja vektoreiden peruslaskutoimitusten periaatteet. Soveltavat kurssit MAB9 Lyhyen matematiikan kertauskurssi (3) Kerrataan kurssien 1-8 keskeisiä asioita ja valmistaudutaan ylioppilaskokeeseen. Sisältönä on prosenttilaskut, yhtälöt, geometria, derivaatta, lukujonot ja summat, tilastot ja todennäköisyyslaskenta. 10. Matematiikan pitkä oppimäärä Arviointi: Kurssit MAA1-MAA15 arvostellaan numeroarvosteluna. Arvostelun perustana ovat ensisijaisesti kurssikoe ja tuntiaktiivisuus. Kurssien suoritusjärjestys, syventävät kurssit ja soveltavat kurssit suoritetaan omassa ryhmässään pääsääntöisesti numerojärjestyksessä. MAA1 Funktiot ja yhtälöt (1) Opiskelija vahvistaa yhtälön ratkaisemisen ja prosenttilaskennan taitojaan, syventää verrannollisuuden, neliöjuuren, neliöjuuren ja potenssin käsitteiden ymmärtämistään, tottuu käyttämään neliöjuuren ja potenssin laskusääntöjä, syventää funktiokäsitteen ymmärtämistään tutkimalla potenssi- ja eksponenttifunktioita ja oppii ratkaisemaan potenssiyhtälöitä. MAA2 Polynomifunktiot (1) Opiskelija harjaantuu käsittelemään polynomifunktioita, oppii ratkaisemaan toisen asteen polynomiyhtälöitä ja tutkimaan ratkaisujen lukumäärää, oppii ratkaisemaan korkeamman asteen polynomiyhtälöitä, jotka voidaan ratkaista ilman polynomien jakolaskua ja oppii ratkaisemaan yksinkertaisia polynomiepäyhtälöitä MAA3 Geometria (1) Opiskelija harjaantuu hahmottamaan ja kuvaamaan tilaa sekä muotoa koskevaa tietoa sekä kaksi- että kolmiulotteisissa tilanteissa, harjaantuu muotoilemaan, perustelemaan ja käyttämään geometrista tietoa käsitteleviä lauseita, ratkaisee geometrisia ongelmia käyttäen hyväksi kuvioiden ja kappaleiden ominaisuuksia, yhdenmuotoisuutta ja Pythagoraan lauseita sekä suora- ja vinokulmaisen kolmion trigonometriaa MAA4 Analyyttinen geometria (1) Opiskelija ymmärtää kuinka analyyttinen geometria luo yhteyksiä geometristen ja algebrallisten käsitteiden välille, ymmärtää pistejoukon yhtälön käsitteen ja oppii tutkimaan yhtälöiden avulla pisteitä, suoria, ympyröitä ja paraabeleja, syventää itseisarvokäsitteen

14 ymmärtämystään ja oppii ratkaisemaan sellaisia itseisarvoyhtälöitä ja vastaavia epäyhtälöitä, jotka ovat tyyppiä f(x) = a tai f(x) = g(x) ja vahvistaa yhtälöryhmän ratkaisemisen taitojaan. 14 MAA5 Vektorit (2) Opiskelija ymmärtää vektorikäsitteen ja perehtyy vektorilaskennan perusteisiin, oppii tutkimaan kuvioiden ominaisuuksia vektoreiden avulla ja tutkii kaksi- ja kolmiulotteisen koordinaatiston pisteitä etäisyyksiä ja kulmia vektoreiden avulla. MAA6 Todennäköisyys ja tilastot (2) Opiskelija oppii havainnollistamaan diskreettejä ja jatkuvia tilastollisia jakaumia sekä määrittämään ja tulkitsemaan jakaumien tunnuslukuja, perehtyy kombinatorisiin menetelmiin, perehtyy todennäköisyyden käsitteeseen ja todennäköisyyksien laskusääntöihin, ymmärtää diskreetin todennäköisyysjakauman käsitteen ja oppii määrittämään jakauman odotusarvon ja soveltamaan sitä, ja perehtyy jatkuvan todennäköisyysjakauman käsitteeseen ja oppii soveltamaan normaalijakaumaa MAA7 Derivaatta (2) Opiskelija, osaa määrittää rationaalifunktion nollakohdat ja ratkaista yksinkertaisia rationaaliepäyhtälöitä, omaksuu havainnollisen käsityksen funktion raja-arvosta, jatkuvuudesta ja derivaatasta, määrittävät yksinkertaisten funktioiden derivaatat, osaa tutkia derivaatan avulla polynomifunktion kulkua ja määritä sen ääriarvot ja osaa määrittää rationaalifunktion suurimman ja pienimmän arvon sovellusongelmien yhteydessä. MAA8 Juuri- ja logaritmifunktiot (2) Opiskelija tuntee juuri-, eksponentti- ja logaritmifunktioiden ominaisuudet ja osaa ratkaista niihin liittyviä yhtälöitä, tutkii juuri-,eksponentti- ja logaritmifunktioita derivaatan avulla, oppii yhdistetyn funktion derivoimisen ja tutkii aidosti monotonisten funktioiden käänteisfunktioita. MAA9 Trigonometriset funktiot ja lukujonot (2) Opiskelija oppii tutkimaan trigonometrisia funktioita yksikköympyrän symmetrioiden avulla, oppii ratkaisemaan sellaisia trigonometrisia yhtälöitä, jotka ovat tyyppiä sin f(x) = a tai sin f(x) = sin g(x), osaa trigonometristen funktioiden yhteydet sin 2 x + cos 2 x =1 ja tan x = sin x/cosx, tutkii trigonometrisia funktioita derivaatan avulla, ymmärtää lukujonon käsitteen, oppii määrittelemään lukujonoja palautuskaavojen avulla ja osaa ratkaista käytännön ongelmia aritmeettisen ja geometrisen jonon ja niistä muodostettujen summien avulla. MAA10 Integraalilaskenta (3) Opiskelija ymmärtää integraalifunktion käsitteen ja oppii määrittämään alkeisfunktioiden integraalifunktioita, ymmärtää määrätyn integraalin käsitteen ja sen yhteyden pinta-alaan, oppii määrittämään pinta-aloja ja tilavuuksia määrätyn integraalin avulla ja perehtyy integraalilaskennan sovelluksiin valtakunnalliset MAA11 Lukuteoria ja logiikka (1) Opiskelija oppii formalisoimaan väitelauseita ja tutkimaan niiden totuusarvoja totuustaulujen avulla, ymmärtää avoimen lauseen käsitteen ja oppii käyttämään kvanttoreita, oppii todistusperiaatteita ja harjoittelee todistamista, oppii lukuteorian

MATEMATIIKKA MATEMATIIKAN PITKÄ OPPIMÄÄRÄ. Oppimäärän vaihtaminen

MATEMATIIKKA MATEMATIIKAN PITKÄ OPPIMÄÄRÄ. Oppimäärän vaihtaminen MATEMATIIKKA Oppimäärän vaihtaminen Opiskelijan siirtyessä matematiikan pitkästä oppimäärästä lyhyempään hänen suorittamansa pitkän oppimäärän opinnot luetaan hyväksi lyhyemmässä oppimäärässä siinä määrin

Lisätiedot

PITKÄ MATEMATIIKKA. Pakolliset kurssit

PITKÄ MATEMATIIKKA. Pakolliset kurssit 13 PITKÄ MATEMATIIKKA Suoritusohje: Pakolliset kurssit suoritetaan numerojärjestyksessä, poikkeuksena kurssi MAA6, jonka voi suorittaa jo kurssin MAA2 jälkeen. Syventävien kurssien suoritusjärjestys mainitaan

Lisätiedot

5.6.3 Matematiikan lyhyt oppimäärä

5.6.3 Matematiikan lyhyt oppimäärä 5.6.3 Matematiikan lyhyt oppimäärä Matematiikan lyhyen oppimäärän opetuksen tehtävänä on tarjota valmiuksia hankkia, käsitellä ja ymmärtää matemaattista tietoa ja käyttää matematiikkaa elämän eri tilanteissa

Lisätiedot

LUKION OPPIAINEIDEN LYHENTEET

LUKION OPPIAINEIDEN LYHENTEET LUKION OPPIAINEIDEN LYHENTEET AT Tietotekniikka BI Biologia ENA Englanti ET Elämänkatsomustieto FI Filosofia FY Fysiikka GE Maantiede HA Harrastuskurssi HI Historia ITK Luova ilmaisu KA Kansainvälisyyskasvatus

Lisätiedot

Matematiikan pitkä oppimäärä

Matematiikan pitkä oppimäärä Matematiikan pitkä oppimäärä Matematiikan pitkän oppimäärän opetuksen tehtävänä on antaa opiskelijalle matemaattiset valmiudet, joita tarvitaan ammatillisissa opinnoissa ja korkeakouluopinnoissa. Pitkän

Lisätiedot

Lukiolaisen opas Sallan lukio (75 kurssia = lukiotutkinto)

Lukiolaisen opas Sallan lukio (75 kurssia = lukiotutkinto) Lukiolaisen opas Sallan lukio (75 kurssia = lukiotutkinto) Kurssien nimet 2016 2017 uusi OPS ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Äidinkieli ja kirjallisuus, suomi äidinkielenä 1. Tekstit ja vuorovaikutus (ÄI01)

Lisätiedot

Simon lukio Aikuisten lukiokoulutus

Simon lukio Aikuisten lukiokoulutus Simon lukio 18.12.2017 Aikuisten lukiokoulutus LOPS 2016 Nuorten lukiokoulutus ÄIDINKIELI LOPS2016 Vastaavat kurssit ÄI1 Tekstit ja vuorovaikutus ÄI1 ÄI2 Kieli, kulttuuri ja identiteetti ÄI2 ÄI3 Kirjallisuuden

Lisätiedot

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa RANSKA/SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa Kurssi niveltää perusopetuksen ja lukion kielenopetusta ja vahvistaa sanaston

Lisätiedot

Opiskelu, työ ja toimeentulo ENA6 ENA3 Opiskelu ja työ. Kulttuuri-ilmiöitä ENA3 ENA5 Kulttuuri

Opiskelu, työ ja toimeentulo ENA6 ENA3 Opiskelu ja työ. Kulttuuri-ilmiöitä ENA3 ENA5 Kulttuuri ÄIDINKIELI VANHA LO LO 2016 AKOLLINEN KOODI KOODI KURINIMI VANHA / Tekstit ja vuorovaikutus ÄI1 ÄI1 Kieli tekstit ja vuorovaikutus Kieli, kulttuuri ja identiteetti ÄI2 ÄI6 oveltavin osin; kieli kulttuuri

Lisätiedot

KURSSINIMI VANHA ENGLANTI A-OPPIMÄÄRÄ LOPS 2016 PAKOLLINEN

KURSSINIMI VANHA ENGLANTI A-OPPIMÄÄRÄ LOPS 2016 PAKOLLINEN ÄIDINKIELI TEKSTIT JA VUOROVAIKUTUS ÄI1 ÄI1 KIELI, TEKSTIT JA VUOROVAIKUTUS KIELI, KULTTUURI JA IDENTITEETTI ÄI2 ÄI6 KIELI, KIRJALLISUUS JA IDENTITEETTI KIRJALLISUUDEN KEINOJA JA TULKINTAA ÄI3 ÄI3 KIRJALLISUUDEN

Lisätiedot

LUKION OPPIAINEET. Tietotekniikka Biologia Englanti, pitkä Elämänkatsomustieto Filosofia Fysiikka Maantiede Harrastuskurssi Historia Luova ilmaisu

LUKION OPPIAINEET. Tietotekniikka Biologia Englanti, pitkä Elämänkatsomustieto Filosofia Fysiikka Maantiede Harrastuskurssi Historia Luova ilmaisu LUKION OPPIAINEET AT BI ENA ET FI FY GE HA HI ITK KE KU LD LI MAA MAB MAY MU OP PS RAB2/B3 RUB1 SAB2/B3 TE TO UE, UO VEB2/B3 YH ÄI Tietotekniikka Biologia Englanti, pitkä Elämänkatsomustieto Filosofia

Lisätiedot

Kurssikuvausten väljyyttä voidaan käyttää resurssien salliessa keskeisten sisältöjen syventämiseen ja eheyttävien kokonaisuuksien muodostamiseen.

Kurssikuvausten väljyyttä voidaan käyttää resurssien salliessa keskeisten sisältöjen syventämiseen ja eheyttävien kokonaisuuksien muodostamiseen. 5.6. Matematiikka Matematiikan asema aikamme kulttuurissa edellyttää valmiutta ymmärtää, hyödyntää ja tuottaa matemaattisesti esitettyä tietoa. Matematiikan opetuksen tehtävänä on tutustuttaa opiskelija

Lisätiedot

Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja

Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Biologia Sekä digiversio että paperiversio kirjasta käy, kunhan se on uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) versio. BI1 Elämä ja evoluutio Bios 1 Elämä

Lisätiedot

Matematiikka yhteinen MAY1 MAY1 Luvut ja lukujonot Otava

Matematiikka yhteinen MAY1 MAY1 Luvut ja lukujonot Otava Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja kustantaja Biologia Sekä digiversio että paperiversio kirjasta käy, kunhan se on uuden opetussuunnitelman (LOPS2016) versio. BI1 Elämä ja evoluutio Bios 1 Elämä

Lisätiedot

LAITILAN LUKION OPPIKIRJAT LV

LAITILAN LUKION OPPIKIRJAT LV LAITILAN LUKION OPPIKIRJAT LV. 2018-2019 ÄIDINKIELI Kaikilla pakollisilla kursseilla (1-2. luokka) yhteinen tekstikirja: Särmä Suomen kieli ja kirjallisuus, Otava 2016.. ÄI01 Tekstit ja vuorovaikutus Särmä

Lisätiedot

Tarkista listasta, miten uuden opetussuunnitelman kurssit korvaavat vanhan opetussuunnitelman kurssit. Vanha ops. Kurssin nimi.

Tarkista listasta, miten uuden opetussuunnitelman kurssit korvaavat vanhan opetussuunnitelman kurssit. Vanha ops. Kurssin nimi. 1 Oletko aloittanut vanhan opetussuunnitelman aikaan (eli ennen syksyä 2016) ja tarvitset kursseja, joita ei tarjota enää vanhan opetussuunnitelman mukaan? Tarkista listasta, miten uuden opetussuunnitelman

Lisätiedot

VANHA OPS. valtakunnalliset pakolliset ja syventävät. Hyvinvointi ja ihmissuhteet

VANHA OPS. valtakunnalliset pakolliset ja syventävät. Hyvinvointi ja ihmissuhteet ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS ENGLANTI RUOTSI B3-KIELET kurssit: ÄIa8 + ÄIa1 osittain ÄaI5 osittain ÄIa2 ÄI1 Tekstit ja vuorovaikutus ENAa1 ENA1 ÄI2 ÄI3 Kieli, kulttuuri ja identiteetti Kirjallisuuden keinoja

Lisätiedot

Karjaan lukion oppikirjat lukuvuonna 2015 2016

Karjaan lukion oppikirjat lukuvuonna 2015 2016 Karjaan lukion oppikirjat lukuvuonna 2015 2016 Monet kustantajat tarjoavat oppikirjoja myös sähköisessä muodossa. Voit useissa tapauksissa valita, kumpaa haluat käyttää. Yleensä sähköinen versio on hieman

Lisätiedot

PAKOLLISTEN JA SYVENTÄVIEN KURSSIEN SISÄLLÖT

PAKOLLISTEN JA SYVENTÄVIEN KURSSIEN SISÄLLÖT PAKOLLISTEN JA SYVENTÄVIEN KURSSIEN SISÄLLÖT LYHENNE NIMI TYYPPI VUOSITASO ÄI Äidinkieli ja kirjallisuus, suomi äidinkielenä pakollinen aine ÄI1 Tekstit ja vuorovaikutus pakollinen kurssi ÄI2 Kieli, kulttuuri

Lisätiedot

Matematiikan pitkä oppimäärä

Matematiikan pitkä oppimäärä Matematiikan pitkä oppimäärä Matematiikan pitkän oppimäärän opetuksen tehtävänä on antaa opiskelijalle matemaattiset valmiudet, joita tarvitaan ammatillisissa opinnoissa ja korkeakouluopinnoissa. Pitkän

Lisätiedot

Biologia. Pakolliset kurssit. 1. Eliömaailma (BI1)

Biologia. Pakolliset kurssit. 1. Eliömaailma (BI1) Biologia Pakolliset kurssit 1. Eliömaailma (BI1) tuntee elämän tunnusmerkit ja perusedellytykset sekä tietää, miten elämän ilmiöitä tutkitaan ymmärtää, mitä luonnon monimuotoisuus biosysteemien eri tasoilla

Lisätiedot

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2016 KANNUKSEN LUKIO

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2016 KANNUKSEN LUKIO AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2016 KANNUKSEN LUKIO Sisältö 1 OPETUSSUUNNITELMA 3 1.1 Opetussuunnitelman laatiminen ja opetuksen toteuttaminen... 3 2. OPETUKSEN SISÄLLÖT... 2.1 Suomen kieli

Lisätiedot

Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus Digikirja. OPS ISBN )

Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus Digikirja. OPS ISBN ) ÄIDINKIELI tunnus nimi kirjan nimi kustantaja ISBN-numero materiaali ISBN-numero tai muu tunnistetieto ÄI 1 Tekstit ja vuorovaikutus (OPS 2016) ÄI 2 Kieli, kulttuuri ja identiteetti (OPS 2016) ÄI 3 Kirjallisuuden

Lisätiedot

OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN. BIOLOGIA 1 BIOS1, Eliömaailma (Uusin painos 2014) Sanoma Pro 978-952- 63-1349-8

OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN. BIOLOGIA 1 BIOS1, Eliömaailma (Uusin painos 2014) Sanoma Pro 978-952- 63-1349-8 Haminan lukion oppikirjat lukuvuonna 01-016 Huomaa, että muutokset ovat vielä mahdollisia! OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN BIOLOGIA 1 BIOS1, Eliömaailma (Uusin painos 01) Sanoma Pro 6-19-8 BIOS,

Lisätiedot

6: Idän filosofia 7: Logiikan kurssi 8: Omakohtainen filosofia KURSSITARJONTA

6: Idän filosofia 7: Logiikan kurssi 8: Omakohtainen filosofia KURSSITARJONTA KURSSITARJONTA BIOLOGIA (BI) 1: Eliömaailma 2: Solu ja perinnöllisyys 3: Ympäristöekologia 4: Ihmisen biologia 5: Bioteknologia 7: Lajintuntemuskurssi 8: Biologian työkurssi 9: BI/KE -yhteistyökurssi 10:

Lisätiedot

KURSSIEN VASTAAVUUSTAULUKKO Kurssien järjestys on tehty OPS2016 mukaan

KURSSIEN VASTAAVUUSTAULUKKO Kurssien järjestys on tehty OPS2016 mukaan KURSSIEN VASTAAVUUSTAULUKKO Kurssien järjestys on tehty OPS2016 mukaan VASTAAVUUS OPETUSSUUNNITELMA 2004 OPETUSSUUNNITELMA 2016 (2016 lukion aloittavat opiskelijat) (2015 tai aikaisemmin aloittaneet lukiolaiset)

Lisätiedot

MATEMATIIKKA. MAA Matematiikan pitkä oppimäärä

MATEMATIIKKA. MAA Matematiikan pitkä oppimäärä MATEMATIIKKA Matematiikan asema aikamme kulttuurissa edellyttää valmiutta ymmärtää, hyödyntää ja tuottaa matemaattisesti esitettyä tietoa. Matematiikan opetuksen tehtävänä on tutustuttaa opiskelija matemaattisen

Lisätiedot

Osoite: Puh. Pakolliset kurssit yht. 27,4 kurssia. Valinnaiset syventävät kurssit:

Osoite: Puh. Pakolliset kurssit yht. 27,4 kurssia. Valinnaiset syventävät kurssit: PÄLKÄNEEN LUKION VALINTAKORTTI PITKÄ MATEMATIIKKA Sukunimi Henkilötunnus Etunimet_ Kotikunta_ Osoite: Puh._ Lukion aikana on suoritettava hyväksyttävästi vähintään 75 kurssia, käsittäen kaikki pakolliset

Lisätiedot

Vanhaa opetussuunnitelmaa noudattavat kurssit on merkitty G:llä.

Vanhaa opetussuunnitelmaa noudattavat kurssit on merkitty G:llä. Vanhaa opetussuunnitelmaa noudattavat kurssit on merkitty G:llä. Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja ISBN Biologia Myös digikirja. Kaikki kirjat SanomaProlta. BI1 Elämä ja evoluutio Bios 1. Elämä

Lisätiedot

Pitkä matematiikka, Lyhyt matematiikka MATEMATIIKKA, PITKÄ, LUKIO-OPETUS

Pitkä matematiikka, Lyhyt matematiikka MATEMATIIKKA, PITKÄ, LUKIO-OPETUS Pitkä matematiikka, Lyhyt matematiikka MATEMATIIKKA, PITKÄ, LUKIO-OPETUS Matematiikka tarjoaa välineitä johdonmukaisen ja täsmällisen ajattelun edistämiseen, avaruuden hahmottamiseen sekä käytännön ja

Lisätiedot

EHDOTUS. EHDOTUS Matematiikan opetussuunnitelmien perusteiden oppiainekohtaiset osat

EHDOTUS. EHDOTUS Matematiikan opetussuunnitelmien perusteiden oppiainekohtaiset osat EHDOTUS Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry 12.2.2015 Asemamiehenkatu 4 00520 HELSINKI Opetushallitus Hakaniemenranta 6 00530 Helsinki EHDOTUS Matematiikan opetussuunnitelmien perusteiden

Lisätiedot

Uusi LOPS. Kirjalista [lv ]

Uusi LOPS. Kirjalista [lv ] Uusi LOPS Kirjalista [lv. 2018-2019] Kokemäen lukiossa käytettävät oppikirjat: ÄIDINKIELI ÄI01-06 Särmä Suomen kieli ja kirjallisuus Otava 978-951-1-28914-2 ÄI01-06 Jukola: Kielikirja Sanoma Pro 978-952-63-0375-8

Lisätiedot

LEPPÄVIRRAN LUKION OPPIKIRJAT LUKUVUONNA ÄIDINKIELI ENGLANTI. Kustantaja Kirjasarja Oppikirja ja kurssinumero

LEPPÄVIRRAN LUKION OPPIKIRJAT LUKUVUONNA ÄIDINKIELI ENGLANTI. Kustantaja Kirjasarja Oppikirja ja kurssinumero LEPPÄVIRRAN LUKION OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2019-2020 Kirjalista on myös Pedanetissä, osoitteessa: https://peda.net/leppavirta/lukio/opiskelijalle ÄIDINKIELI Kustantaja Kirjasarja Oppikirja ja kurssinumero

Lisätiedot

IISALMEN LYSEO OPPIKIRJALISTA

IISALMEN LYSEO OPPIKIRJALISTA IISALMEN LYSEO OPPIKIRJALISTA 2018-2019 Kustantajat: SPRO = SanomaPro, Otava, OV=Opintoverkko Edita, KP =Kirjapaja, FM =Finn Lectura EDU=Edukustannus OKJ = Ortodoksisen Kirjallisuuden Julkaisuneuvosto

Lisätiedot

Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja ISBN

Kurssin lyhenne Kurssin nimi Oppikirja ja ISBN Huomaa, että alkavien opiskelijoiden kurssikirjat ovat lähes kaikki uuden opetussuunnitelman (LOPS 2016) mukaisia, joten käytettynä ostettu materiaali ei yleensä käy. Vanhaa opetussuunnitelmaa noudattavat

Lisätiedot

Ruoveden Yhteiskoulun lukion kirjalista 2014-2015

Ruoveden Yhteiskoulun lukion kirjalista 2014-2015 Äidinkieli ÄI1 ÄI2 ÄI3 ÄI4 ÄI5 ÄI6 ÄI7 ÄI8 ÄI9 Ruoveden Yhteiskoulun lukion kirjalista Aine Oppikirja Kustantaja Särmä suomen kieli ja kirjallisuus (sähköinen oppikirja) Särmä Tehtäviä 1 (sähköinen) Särmä

Lisätiedot

Lukuvuosi oppikirjat Huomioi, että muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisätietoja kurssien opettajilta.

Lukuvuosi oppikirjat Huomioi, että muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisätietoja kurssien opettajilta. Lukuvuosi 2018-2019 oppikirjat Huomioi, että muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisätietoja kurssien opettajilta. OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN BIOLOGIA 1 BIOS 1, Elämä ja evoluutio 978-952-63-3437-0

Lisätiedot

Saksa, B3-kieli. Kustantajan äänitemateriaali oppikirjaan. Mahdollinen verkkomateriaali. Rakenteet ja suulliset harjoitukset.

Saksa, B3-kieli. Kustantajan äänitemateriaali oppikirjaan. Mahdollinen verkkomateriaali. Rakenteet ja suulliset harjoitukset. Saksa, B3-kieli Tavoitteena on, että aikuisopiskelija saavuttaa B3-oppimäärän saksan kielessä kielitaidon kuvausasteikon tasot seuraavasti: kuullun ymmärtäminen A2.1-A2.2 puhuminen A2.1 luetun ymmärtämien

Lisätiedot

K AITAAN LUKION OPPIKIRJAT 2015 2016

K AITAAN LUKION OPPIKIRJAT 2015 2016 K AITAAN LUKION OPPIKIRJAT 2015 2016 O = Otava E = Edita K = Kustannus Oy KK = Kustannuskiila SP = Sanoma Pro SKS = Suomal.kirjall.seura *Oppikirjat voi hankkia perinteisinä kirjoina tai sähköisinä oppikirjoina*

Lisätiedot

ILTA-, MONIMUOTO- JA VERKKO-OPETUS

ILTA-, MONIMUOTO- JA VERKKO-OPETUS ÄIDINKIELI ÄI 1 SÄRMÄ - Suomen kieli ja kirjallisuus 978-951-1-23436-4 uusi ops ÄI 2 SÄRMÄ - Suomen kieli ja kirjallisuus 978-951-1-23436-4 uusi ops ÄI 3 ÄI 4 ÄI5 ÄI6 Kurssivihko 8 WSOY 951-0-29901-4 ÄI

Lisätiedot

KAITAAN LUKION OPPIKIRJAT 2014 2015

KAITAAN LUKION OPPIKIRJAT 2014 2015 KAITAAN LUKION OPPIKIRJAT 2014 2015 O = Otava E = Edita K = Kustannus Oy KK = Kustannuskiila SP = Sanoma Pro SKS = Suomal.kirjall.seura *Oppikirjat voi hankkia perinteisinä kirjoina tai sähköisinä oppikirjoina*

Lisätiedot

HALU:N OPPIKIRJAT JA DIGITAALINEN MATERIAALI

HALU:N OPPIKIRJAT JA DIGITAALINEN MATERIAALI HALU:N OPPIKIRJAT JA DIGITAALINEN MATERIAALI 2019 2020 Kun oppikirjaluettelossa on mainittu sekä perinteinen kirja että digitaalinen materiaali, voi opiskelija käyttää valintansa mukaan jompaakumpaa. Osassa

Lisätiedot

Lukuvuosi oppikirjat Huomioi, että muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisätietoja kurssien opettajilta.

Lukuvuosi oppikirjat Huomioi, että muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisätietoja kurssien opettajilta. Lukuvuosi 2019-2020 oppikirjat Huomioi, että muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisätietoja kurssien opettajilta. OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN BIOLOGIA 1 BIOS 1, Elämä ja evoluutio 978-952-63-3437-0

Lisätiedot

SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2)

SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit SAB21 Vapaa-aika ja harrastukset Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, kiinnostuksen

Lisätiedot

5.6.2 Matematiikan pitkä oppimäärä

5.6.2 Matematiikan pitkä oppimäärä 5.6.2 Matematiikan pitkä oppimäärä Matematiikan pitkän oppimäärän opetuksen tehtävänä on antaa opiskelijalle ammatillisten ja korkeakouluopintojen edellyttämät matemaattiset valmiudet sekä matemaattinen

Lisätiedot

IITIN LUKIO OPPIKIRJAT LV

IITIN LUKIO OPPIKIRJAT LV IITIN LUKIO OPPIKIRJAT LV. 2018-2019 14.8.2018 ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS AI1-9 Särmä-Suomen kieli ja kirjallisuus 978-951-1-28914-2 Otava I - III AI1 Särmä - Tehtäviä 1. LOPS. 2016 978-951-1-29024 -7

Lisätiedot

Pateniemen lukion kirjalista lukuvuosi

Pateniemen lukion kirjalista lukuvuosi Pateniemen lukion kirjalista lukuvuosi 2017-2018 Äidinkieli ja kirjallisuus ÄI1 Särmä-Käsikirja ja Kurssivihko 1 Särmä-käsikirjaa käytetään koko lukion ajan kaikilla kursseilla ÄI2 Särmä-Käsikirja ja Kurssivihko

Lisätiedot

Tähdellä (*) merkityt oppikirjat saatavana myös sähköisenä digikirjana. Oppi- ja digikirjat ovat samansisältöiset.

Tähdellä (*) merkityt oppikirjat saatavana myös sähköisenä digikirjana. Oppi- ja digikirjat ovat samansisältöiset. 1 PAIMION LUKION LUKUVUODEN 2014-2015 OPPIKIRJAT Tähdellä (*) merkityt oppikirjat saatavana myös sähköisenä digikirjana. Oppi- ja digikirjat ovat samansisältöiset. Äidinkieli ja kirjallisuus ÄI 1 Särmä.

Lisätiedot

RANSKA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit, B2

RANSKA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit, B2 RANSKA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit, B2 RAB21 Vapaa-aika ja harrastukset Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään,

Lisätiedot

JA KIRJALLISUUS PAKOLLISET KURSSIT (OPS 2003(2.-, 3.- 2016 ) KOODI KOODI PAKOLLISET KURSSIT (OPS

JA KIRJALLISUUS PAKOLLISET KURSSIT (OPS 2003(2.-, 3.- 2016 ) KOODI KOODI PAKOLLISET KURSSIT (OPS OPS 2003(2.-, 3.- ja 4.-vuoden opiskelijat) ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Tekstit ja vuorovaikutus ÄIO1 AI1 Kieli tekstit ja vuorovaikutus P Kieli, kulttuuri ja identiteetti Ä02 AI6 Soveltavin osin; kieli

Lisätiedot

Kaikki kurssit Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus. ISBN Uusin Otava. Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus. Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus.

Kaikki kurssit Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus. ISBN Uusin Otava. Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus. Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus. Oppikirjat 2018-2019 Äidinkieli ENGLANTI RUOTSI Kaikki kurssit ISBN Uusin Otava ÄI01 ÄI02 ÄI03 ÄI10 ÄI4 ÄI5 Uusin Otava Tehtäviä 1 Uusin Otava Tehtäviä 2 Uusin Otava Tehtäviä 3 Uusin Otava Särmä. Suomen

Lisätiedot

Pomarkun lukion kirjat 2015-2016

Pomarkun lukion kirjat 2015-2016 Pomarkun lukion kirjat 2015-2016 Äidinkieli Ai 1 ja Ai 2 Kieli ja tekstit 1 978 951 0 277 22 5 SanomaPro Ai 3 ja AI 4 Kieli ja tekstit 2 978 951 0 302 36 1 SanomaPro AI 1 - AI 9 Käsikirja 978 951 0 263

Lisätiedot

Pakollisista kursseista UE3:a ei suositella tentittäväksi. Syventävät kurssit voi tenttiä, mutta soveltavia ei.

Pakollisista kursseista UE3:a ei suositella tentittäväksi. Syventävät kurssit voi tenttiä, mutta soveltavia ei. Uskonto (UE) Uskonnon opetukseen kaikille yhteiset aihekokonaisuudet sisältyvät seuraavasti. Opetuksessa annetaan valmiuksia osallistua seurakuntien ja muiden uskonnollisten yhteisöjen toimintaan. Opetuksessa

Lisätiedot

5.7 Biologia Perusopetus Opetuksen tavoitteet Valinnaiset kurssit 1. Elämä ja evoluutio (bi1) 2. Ekosysteemit ja ympäristönsuojelu (bi2)

5.7 Biologia Perusopetus Opetuksen tavoitteet Valinnaiset kurssit 1. Elämä ja evoluutio (bi1) 2. Ekosysteemit ja ympäristönsuojelu (bi2) 5.7 Biologia Biologia tutkii elämää ja sen edellytyksiä. Opetus syventää aikuisopiskelijan luonnontuntemusta ja auttaa ymmärtämään luonnon perusilmiöitä. Biologian opiskelu kehittää opiskelijan luonnontieteellistä

Lisätiedot

Ilomantsin lukion oppikirjaluettelo lukuvuosi Kurssit Oppikirja ISBN numero Kustantaja Äidinkieli ja kirjallisuus Englanti Ruotsi

Ilomantsin lukion oppikirjaluettelo lukuvuosi Kurssit Oppikirja ISBN numero Kustantaja Äidinkieli ja kirjallisuus Englanti Ruotsi Ilomantsin lukion oppikirjaluettelo lukuvuosi 2019-2020 Opiskelija voi hankkia joko tavallisen tai sähköisen oppikirjan Kurssit Oppikirja ISBN numero Kustantaja Äidinkieli ja kirjallisuus 1-6 Jukola Tekstioppi

Lisätiedot

Kurssit MAA1 MAA14 ja MAB1- MAB9 arvostellaan numeroarvosanalla Soveltava kurssi MAA 15 arvostellaan suoritettu / hylätty.

Kurssit MAA1 MAA14 ja MAB1- MAB9 arvostellaan numeroarvosanalla Soveltava kurssi MAA 15 arvostellaan suoritettu / hylätty. MATEMATIIKKA Matematiikan asema aikamme kulttuurissa edellyttää valmiutta ymmärtää, hyödyntää ja tuottaa matemaattisesti esitettyä tietoa. Matematiikan opetuksen tehtävänä on tutustuttaa opiskelija matemaattisen

Lisätiedot

USKONTO Opetuksen tavoitteet Aihekokonaisuudet Arviointi

USKONTO Opetuksen tavoitteet Aihekokonaisuudet Arviointi USKONTO Uskonnonopetuksen keskeinen tehtävä on perehdyttää opiskelija omaan uskontoonsa, sen kulttuuriperintöön sekä uskonnosta nousevaan elämänkatsomukselliseen ja eettiseen ajatteluun. Muihin uskontoihin

Lisätiedot

Uusi LOPS. Kirjalista [lv ] Alkajat ja Jatkajat eli uuden Lops:n mukaan opiskelevat

Uusi LOPS. Kirjalista [lv ] Alkajat ja Jatkajat eli uuden Lops:n mukaan opiskelevat Uusi LOPS Kirjalista [lv. 2017-2018] Alkajat ja Jatkajat eli uuden Lops:n mukaan opiskelevat Kokemäen lukiossa käytettävät oppikirjat: Kurssi Oppikirja Kustantaja ISBN ÄIDINKIELI ÄI01-05 Särmä Suomen kieli

Lisätiedot

Lukuvuosi oppikirjat LOPS 2016 Huomioi, että muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisätietoja kurssien opettajilta.

Lukuvuosi oppikirjat LOPS 2016 Huomioi, että muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisätietoja kurssien opettajilta. Lukuvuosi 2017-2018 oppikirjat LOPS 2016 Huomioi, että muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisätietoja kurssien opettajilta. OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN BIOLOGIA 1 BIOS 1, Elämä ja evoluutio

Lisätiedot

Oppikirjat lukuvuonna

Oppikirjat lukuvuonna Oppikirjat lukuvuonna 2018 2019 Voit hankkia painetun oppikirjan tai vastaavan digikirjan. Jos hankit kirjoja käytettyinä, tarkista, että tehtäväsivuja ei ole tehty valmiiksi! Jos valitset kursseja muista

Lisätiedot

Haminan lukion oppikirjat lukuvuonna 2014-2015

Haminan lukion oppikirjat lukuvuonna 2014-2015 Haminan lukion oppikirjat lukuvuonna 01-015 OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN BIOLOGIA 1 BIOS1, Eliömaailma (Uusin painos 01) Sanoma Pro 6-19-8 BIOLOGIA, Elämä (uusi OPS) BI BIOLOGIA, Ympäristöekologia

Lisätiedot

ÄIDINKIELI ISBN KUSTANTAJA LUOKKA KURSSI Särmä, suomen kieli ja 9789511234364 OTAVA 1-3 1-6

ÄIDINKIELI ISBN KUSTANTAJA LUOKKA KURSSI Särmä, suomen kieli ja 9789511234364 OTAVA 1-3 1-6 VIMPELIN LUKIO OPPIKIRJAT LV. 2015-2016 ÄIDINKIELI ISBN KUSTANTAJA LUOKKA KURSSI Särmä, suomen kieli ja 9789511234364 OTAVA 1-3 1-6 kirjallisuus Särmä, tehtäviä 1 9789511237211 OTAVA 1 1 Särmä, tehtäviä

Lisätiedot

NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2013/2014

NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2013/2014 NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2013/2014 AINE ÄIDINKIELI 1-6 Särmä, Suomen kieli ja kirjallisuus, OTAVA 978-951-1-23436-4 1 Särmä, Tehtäviä 1, OTAVA 978-951-1-23721-1 2 Särmä, Tehtäviä 2, OTAVA

Lisätiedot

Matematiikan lyhyen oppimäärän opetuksen tavoitteena on, että opiskelija

Matematiikan lyhyen oppimäärän opetuksen tavoitteena on, että opiskelija 1 7.4. Matematiikka 7.4.1. Matematiikka, lyhyt oppimäärä Matematiikan asema aikamme kulttuurissa edellyttää valmiutta ymmärtää, hyödyntää ja tuottaa matemaattisesti esitettyä tietoa. Matematiikan opetuksen

Lisätiedot

PYHÄJOEN LUKIO, OPPIKIRJAT LOPS 2016

PYHÄJOEN LUKIO, OPPIKIRJAT LOPS 2016 PYHÄJOEN LUKIO, OPPIKIRJAT LOPS 2016 Huom! Listaa täydennetään kun kirjavalinnat on lopullisesti päätetty. pakolliset kurssit punaisella kirjat lainattavissa lukion kirjastosta ÄIDINKIELI AI Haapala et

Lisätiedot

Ilomantsin lukion oppikirjaluettelo lukuvuosi , LOPS2016

Ilomantsin lukion oppikirjaluettelo lukuvuosi , LOPS2016 Ilomantsin lukion oppikirjaluettelo lukuvuosi 2018-2019, LOPS2016 Opiskelija voi hankkia joko tavallisen tai sähköisen oppikirjan Kurssit Oppikirja ISBN numero Kustantaja Äidinkieli ja kirjallisuus 1-6

Lisätiedot

ILTA-, MONIMUOTO- JA VERKKO-OPETUS

ILTA-, MONIMUOTO- JA VERKKO-OPETUS ÄIDINKIELI äi01 opettajan oma materiaali starttilukio ja LUVA äi02 opettajan oma materiaali starttilukio ja LUVA äi03 opettajan oma materiaali starttilukio ja LUVA äi04 opettajan oma materiaali starttilukio

Lisätiedot

HALU:N OPPIKIRJAT JA DIGITAALINEN MATERIAALI

HALU:N OPPIKIRJAT JA DIGITAALINEN MATERIAALI HALU:N OPPIKIRJAT JA DIGITAALINEN MATERIAALI 2018 2019 Kun oppikirjaluettelossa on mainittu sekä perinteinen kirja että digitaalinen materiaali, voi opiskelija käyttää valintansa mukaan jompaakumpaa. Osassa

Lisätiedot

Vääksyn Yhteiskoulun lukion kirjalista lukuvuodelle Kirja ja ISBN-numero BIOLOGIA ENGLANTI FILOSOFIA FYSIIKKA HISTORIA KEMIA

Vääksyn Yhteiskoulun lukion kirjalista lukuvuodelle Kirja ja ISBN-numero BIOLOGIA ENGLANTI FILOSOFIA FYSIIKKA HISTORIA KEMIA Vääksyn Yhteiskoulun lukion kirjalista lukuvuodelle 2019-2020 Kirja ja ISBN-numero BIOLOGIA (Sanomapro) Digikirja käy myös kaikista BIOS 1: Elämä ja evoluutio (LOPS 2016) 978-952-63-3437-0 BIOS 2: Ekologia

Lisätiedot

Lyhyt matematematiikka. Matematiikan yhteinen opintokokonaisuus

Lyhyt matematematiikka. Matematiikan yhteinen opintokokonaisuus Matematiikan yhteinen opintokokonaisuus Matematiikan yhteisen opintokokonaisuuden tehtävänä on herättää opiskelijan kiinnostus matematiikkaa kohtaan muun muassa tutustuttamalla hänet matematiikan moninaiseen

Lisätiedot

Oppikirjat lukuvuonna

Oppikirjat lukuvuonna Oppikirjat lukuvuonna 2017-2018 Äidinkieli Opiskelija voi valita Jukola-sarjasta joko painetun kirjan tai digikirjan. ÄI1: Jukola 1 ja Jukola Kielikirja. Sanoma Pro ÄI2: Jukola 2 ja Jukola Kielikirja.

Lisätiedot

HANKASALMEN LUKION OPPIKIRJAT LV Sarake vsl: vuosiluokka, jonka aikana kurssi tavallisimmin opiskellaan BIOLOGIA.

HANKASALMEN LUKION OPPIKIRJAT LV Sarake vsl: vuosiluokka, jonka aikana kurssi tavallisimmin opiskellaan BIOLOGIA. HANKASALMEN LUKION OPPIKIRJAT LV. 2018-2019 Sarake vsl: vuosiluokka, jonka aikana kurssi tavallisimmin opiskellaan BIOLOGIA 1. BI1 BIOS 1 Elämä ja evoluutio Sanomapro 978-952-63-3437-0 2016 1. BI2 BIOS

Lisätiedot

PIETARSAAREN LUKION OPPIKIRJAT 2013-2014

PIETARSAAREN LUKION OPPIKIRJAT 2013-2014 PIETARSAAREN LUKION OPPIKIRJAT 2013-2014 Biologia BIOS 1: Eliömaailma OPS 05 1 13.2.2009 BIOS 2: Solu ja perinnöllisyys OPS 05 2 13.2.2009 BIOS 3: Ympäristöekologia OPS 05 3 26.5.2004 BIOS 4: Ihmisen biologia

Lisätiedot

3.6 Matematiikka. Esimerkkien ja sovellustehtävien avulla kestävän kehityksen näkökulma tulee esille kursseissa MAA6 ja MAA8 sekä MAB3 ja MAB5.

3.6 Matematiikka. Esimerkkien ja sovellustehtävien avulla kestävän kehityksen näkökulma tulee esille kursseissa MAA6 ja MAA8 sekä MAB3 ja MAB5. 3.6 Matematiikka Matematiikan asema aikamme kulttuurissa edellyttää valmiutta ymmärtää, hyödyntää ja tuottaa matemaattisesti esitettyä tietoa. Nykyisen huipputeknologian saavuttamisessa ja kehittämisessä

Lisätiedot

Huomioi, että muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisätietoja kurssien opettajilta. OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN BIOLOGIA BI

Huomioi, että muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisätietoja kurssien opettajilta. OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN BIOLOGIA BI Haminan lukion oppikirjat lukuvuonna 06-07, opetussuunnitelma otettu käyttöön 00 Huomioi, että muutokset ovat vielä mahdollisia. Lisätietoja kurssien opettajilta. OPPIAINE KURSSI OPPIKIRJA KUSTANTAJA ISBN

Lisätiedot

Tilauksen voi lähettää sähköpostitse: tai tuoda kirjakauppaan

Tilauksen voi lähettää sähköpostitse: tai tuoda kirjakauppaan ÄHTÄRIN LUKION OPPIKIRJAT LUKUVUOSI 2018-2019 Tilaajan nimi ja yhteystiedot: ENNAKKOTILAUSHINNAT Tilauksen voi lähettää sähköpostitse: honkaniemen.kirjak@netikka.fi tai tuoda kirjakauppaan Ennakkotilaushinnat

Lisätiedot

Sonkajärven lukion oppikirjat

Sonkajärven lukion oppikirjat Sonkajärven lukion oppikirjat 2019-2020 Sivu 1 Aloittava opiskelija voi lainata reaaliaineiden pakollisten kurssien oppikirjoja koululta. Jos osallistut aineen ylioppilaskirjoituksiin on suositeltavaa

Lisätiedot

KURSSIEN VASTAAVUUSTAULUKKO OPETUSSUUNNITELMIEN VÄLILLÄ

KURSSIEN VASTAAVUUSTAULUKKO OPETUSSUUNNITELMIEN VÄLILLÄ Liite 9 - Kurssien vastaavuustaulukko opetussuunnitelmien välillä 458 KUREN VATAAVUUTAULUKKO OPETUUUNNTELMEN VÄLLLÄ ÄDNKEL Tekstit ja vuorovaikutus Ä1 Ä1 Kieli tekstit ja vuorovaikutus P Kieli, kulttuuri

Lisätiedot

ÄI1 ÄI1 Tekstit ja vuorovaikutus (pakollinen) - ÄI2 Kieli, kulttuuri ja identiteetti (pakollinen) ÄI3 Kirjallisuuden keinoja ja tulkintaa (pakollinen)

ÄI1 ÄI1 Tekstit ja vuorovaikutus (pakollinen) - ÄI2 Kieli, kulttuuri ja identiteetti (pakollinen) ÄI3 Kirjallisuuden keinoja ja tulkintaa (pakollinen) Päivitys 22.4.2016 Päivälukio: Kurssi uudessa OPSissa Päiväluki o: Vanhan OPS:n Aikuislukio: Kurssi uudessa OPSissa ÄI1 Tekstit ja vuorovaikutus ÄI1 ÄI1 Tekstit ja vuorovaikutus (pakollinen) ÄI2 Kieli,

Lisätiedot

LEPPÄVIRRAN LUKION OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2017-2018 Kirjalista on myös lukion kotisivuilla, osoitteessa: www.leppavirta.fi/lukio -> Tiedotteet opiskelijoille, ja Pedanetissä, https://peda.net/leppavirta/lukio/opiskelijalle

Lisätiedot

OSYKin oppikirjat lukuvuonna

OSYKin oppikirjat lukuvuonna OSYKin oppikirjat lukuvuonna 2019 2020 Voit hankkia painetun oppikirjan tai vastaavan digikirjan. Jos hankit kirjoja käytettyinä, tarkista, että tehtäväsivuja ei ole tehty valmiiksi! Jos valitset kursseja

Lisätiedot

PORKKALAN LUKION JA AIKUISLINJAN OPPIKIRJAT LV 2014-2015

PORKKALAN LUKION JA AIKUISLINJAN OPPIKIRJAT LV 2014-2015 PORKKALAN LUKION JA AIKUISLINJAN OPPIKIRJAT LV 2014-2015 Kaikkien oppiaineiden kirjoista on käytössä aina uusin painos. JOS kurssikoodin lopussa (kurssitarjottimella tai Helmissä) on pieni e-kirjain, tarkoittaa

Lisätiedot

OPPIAINE ISBN numero Kustantaja Kurssilla

OPPIAINE ISBN numero Kustantaja Kurssilla MÄNTSÄLÄN LUKIO OPPI- JA HARJOITUSKIRJAT Opettajainkokous 18.4.2011/12 LV. 2011 2012 Punaisella näkyvät ovat uusia oppikirjoja tai isbnejä. OPPIAINE ISBN numero Kustantaja Kurssilla ÄIDINKIELI Äidinkieli

Lisätiedot

MATEMATIIKKA Matematiikan asema aikamme kulttuurissa edellyttää valmiutta ymmärtää, hyödyntää ja tuottaa matemaattisesti esitettyä tietoa.

MATEMATIIKKA Matematiikan asema aikamme kulttuurissa edellyttää valmiutta ymmärtää, hyödyntää ja tuottaa matemaattisesti esitettyä tietoa. MATEMATIIKKA Matematiikan asema aikamme kulttuurissa edellyttää valmiutta ymmärtää, hyödyntää ja tuottaa matemaattisesti esitettyä tietoa. Matematiikan opetuksen tehtävänä on tutustuttaa opiskelija matemaattisen

Lisätiedot

NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2015/2016

NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2015/2016 NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2015/2016 AINE ÄIDINKIELI 1-9 Särmä, Suomen kieli ja kirjallisuus, OTAVA 978-951-1-23436-4 1-3 Särmä, Kielenhuolto, OTAVA 978-951-1-26586-3 3 Särmä, Tehtäviä 3, OTAVA

Lisätiedot

NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2012/2013

NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2012/2013 NAANTALIN LUKION OPPIKIRJALUETTELO LV. 2012/2013 AINE KURSSIT KIRJA ISBN ÄIDINKIELI 1-3 Särmä, Suomen kieli ja kirjallisuus, OTAVA 978-951-1-23436-4 1 Särmä, Tehtäviä 1, OTAVA 978-951-1-23721-1 2 Särmä,

Lisätiedot

BIOLOGIA Vsl kurssi oppikirja kustantaja ISBN paino-vuosi. 1. BI1 BIOS 1 Elämä ja evoluutio Sanomapro

BIOLOGIA Vsl kurssi oppikirja kustantaja ISBN paino-vuosi. 1. BI1 BIOS 1 Elämä ja evoluutio Sanomapro HANKASALMEN LUKION OPPIKIRJAT LV. 2019-2020 Sarake vsl: vuosiluokka, jonka aikana kurssi tavallisimmin opiskellaan BIOLOGIA Vsl kurssi oppikirja kustantaja ISBN paino-vuosi 1. BI1 BIOS 1 Elämä ja evoluutio

Lisätiedot

IITIN LUKIO OPPIKIRJAT LV

IITIN LUKIO OPPIKIRJAT LV IITIN LUKIO OPPIKIRJAT LV. 2017-2018 8.6.2017 ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS AI1-9 Särmä-Suomen kieli ja kirjallisuus 978-951-1-28914-2 Otava I-III AI1 Särmä - Tehtäviä 1. LOPS. 2016 978-951-1-29024 -7 Otava

Lisätiedot

Äidinkieli ja kirjallisuus, suomen kieli ja kirjallisuus Haapala ym. : Särmä, suomen kieli ja kirjallisuus, ISBN Otava

Äidinkieli ja kirjallisuus, suomen kieli ja kirjallisuus Haapala ym. : Särmä, suomen kieli ja kirjallisuus, ISBN Otava JOENSUUN YHTEISKOULUN LUKION 09.05.2019 sivu 1 ( 9 ) ÄI01 ÄI02 ÄI03 ÄI04 ÄI05 ÄI06 Äidinkieli ja kirjallisuus, suomen kieli ja kirjallisuus Äidinkieli ja kirjallisuus, suomi toisena kielenä ja kirjallisuus

Lisätiedot

3. Lausekkeet ja yhtälöt (ma3) Keskeiset sisällöt polynomin käsite, polynomien yhteen-, vähennys- ja kertolasku

3. Lausekkeet ja yhtälöt (ma3) Keskeiset sisällöt polynomin käsite, polynomien yhteen-, vähennys- ja kertolasku 5.6 Matematiikka Perusopetus Opetuksen tavoitteet Matematiikan opetuksen tavoitteena on, että aikuisopiskelija oppii ymmärtämään matemaattisten käsitteiden ja sääntöjen merkityksen sekä oppii näkemään

Lisätiedot

Tähdellä (*) merkityt oppikirjat saatavana myös sähköisenä digikirjana.

Tähdellä (*) merkityt oppikirjat saatavana myös sähköisenä digikirjana. 1 TULEVAN LUKUVUODEN OPPIKIRJAT Tähdellä (*) merkityt oppikirjat saatavana myös sähköisenä digikirjana. Äidinkieli ja kirjallisuus ÄI 1 Särmä. Suomen kieli ja kirjallisuus (Otava) (2016) * + Digitehtäväkirja

Lisätiedot

5.5.2. Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2), Saksa

5.5.2. Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2), Saksa 5.5.2. Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2), Saksa Itsenäinen suoritus Kurssia SAB9 ei voi suorittaa itsenäisesti. Kurssien suoritusjärjestys Numerojärjestys Syventävät kurssit 1. Vapaa-aika

Lisätiedot

PORKKALAN LUKION JA AIKUISLINJAN OPPIKIRJAT LV 2015-2016

PORKKALAN LUKION JA AIKUISLINJAN OPPIKIRJAT LV 2015-2016 PORKKALAN LUKION JA AIKUISLINJAN OPPIKIRJAT LV 2015-2016 Kaikkien oppiaineiden kirjoista on käytössä aina uusin painos. JOS kurssikoodin lopussa (kurssitarjottimella tai Helmissä) on pieni e-kirjain, tarkoittaa

Lisätiedot

RIIHIMÄEN LUKION OPPIKIRJAT

RIIHIMÄEN LUKION OPPIKIRJAT RIIHIMÄEN LUKION OPPIKIRJAT 2016 2017 ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS ÄI 1 ÄI 2 ÄI 3 ÄI 4 ÄI 5 ÄI 6 ÄI 7 ÄI 8 ÄI 9 Särmä Suomen kieli ja kirjallisuus, Otava. (uusin painos) Painettu tehtävävihko. Särmä Suomen

Lisätiedot

Jukola Kielikirja & Jukola Tekstioppi. Tehtävävihkon ostamisesta. Jukola Kielikirja & Jukola Tekstioppi. Tehtävävihkon ostamisesta

Jukola Kielikirja & Jukola Tekstioppi. Tehtävävihkon ostamisesta. Jukola Kielikirja & Jukola Tekstioppi. Tehtävävihkon ostamisesta Ressun lukio OPPIKIRJAT LV. 2019-2020 HUOM.! TEHTÄVIÄ SISÄLTÄVIEN OPPIKIRJOJEN ON OLTAVA PUHTAITA! Boldatut kirjat saa jokainen lainaan koulun kirjastosta. Oikeudet muutoksiin pidätetään. Äidinkieli ja

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN LUKIO OPPI- JA HARJOITUSKIRJAT (korjattu 4.8.2010) Opettajainkokous 19.4.2010/10 LV. 2010 2011. OPPIAINE ISBN numero Kustantaja Kurssilla

MÄNTSÄLÄN LUKIO OPPI- JA HARJOITUSKIRJAT (korjattu 4.8.2010) Opettajainkokous 19.4.2010/10 LV. 2010 2011. OPPIAINE ISBN numero Kustantaja Kurssilla MÄNTSÄLÄN LUKIO OPPI- JA HARJOITUSKIRJAT (korjattu 4.8.2010) Opettajainkokous 19.4.2010/10 LV. 2010 2011 Punaisella näkyvät ovat uusia oppikirjoja tai isbnejä. OPPIAINE ISBN numero Kustantaja Kurssilla

Lisätiedot

PIETARSAAREN LUKION OPPIKIRJAT 2015-2016

PIETARSAAREN LUKION OPPIKIRJAT 2015-2016 PIETARSAAREN LUKION OPPIKIRJAT 2015-2016 1 BIOLOGIA Kirjan Käyttöönottovuosi 978-952-63-1349-8 BIOS 1: Eliömaailma 1 13.02.2009 978-952-63-1350-4 BIOS 2: Solu ja perinnöllisyys 2 13.02.2009 978-952-63-1068-8

Lisätiedot

Huom! Käytetyt oppikirjat, joissa valmiit vastaukset, eivät kelpaa kurssikirjoiksi! Kirjan oltava kokonaan puhdas heti kurssin alussa.

Huom! Käytetyt oppikirjat, joissa valmiit vastaukset, eivät kelpaa kurssikirjoiksi! Kirjan oltava kokonaan puhdas heti kurssin alussa. OPPIKIRJAT LUKUVUONNA 2019-2020 Seuraavasta linkistä näet SanomaPron e-kirjat (=digikirjat): https://tuotteet.sanomapro.fi/tuotteet.html?cat=6333&sanoma_pro_product_type=239 ja tässä Otavan: https://oppimisenpalvelut.otava.fi/tuotteet/lukio/

Lisätiedot

Kurssien suorittamisen ajoitus

Kurssien suorittamisen ajoitus Kurssien suorittamisen ajoitus Katso taulukosta, missä vaiheessa eri aineiden kurssit suositellaan suoritettaviksi. Tutustu etenkin syventävien kurssien sisältöihin Pedanetin avulla, jotta tulet valinneeksi

Lisätiedot

OPINTO-OHJAUS kurssi 1-2 Lukiosuunta 1-2 SPRO ,60 30,08

OPINTO-OHJAUS kurssi 1-2 Lukiosuunta 1-2 SPRO ,60 30,08 SONKAJÄRVEN LUKION OPPIKIRJALISTA / Lukuvuosi 2017-2018 Suomalaisen Kirjakaupan tarjous sivu 1 Kanta-asiakaskortilla oppikirja-alennus -20% on voimassa ajalla 1.6-17.9.2017 Muina aikoina saat -10% alennuksen.

Lisätiedot