Jalkapallon säännöt - RoboCup Junior Huom! Nämä säännöt pätevät vain 1 vs 1 peleihin. 1. Pelikenttä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jalkapallon säännöt - RoboCup Junior 2012. Huom! Nämä säännöt pätevät vain 1 vs 1 peleihin. 1. Pelikenttä"

Transkriptio

1 Jalkapallon säännöt - RoboCup Junior 2012 Huom! Nämä säännöt pätevät vain 1 vs 1 peleihin. 1. Pelikenttä 1.1. Koko Pelikenttä 1 vs 1 kilpailussa on kooltaan 87 cm leveä ja 119 cm pitkä (hieman A0:a suurempi) Kaikki kulmat ovat 8 cm pitkiä seinien kanssa yhteen sulautuvia kolmioita Lattia Pelikentän lattia on peitetty painetulla harmaaliukusävypaperilla Pelikenttä tulisi asetella siten, että se on tasainen ja suora. Kenttä voidaan asettaa lattialle tai pöydälle. Vihje: On suositeltavaa, että joukkueet suunnittelevat robottinsa siten, että ne selviytyvät kentän pienistä n. 3 mm suuruisista kentän epätasaisuuksista Seinämät Seinämät on sijoitettu kentän ympärille ja maalien taakse Seinämät ovat 14 cm korkeita Seinämät on maalattu mattamustaksi Maalit Maalien leveys 1 vs 1 pelissä on 29 cm ja ne on sijoitettu kentän lyhyemmän laidan keskelle (Maalien tausta ja sivut (pelikentän sisällä) on maalattu matta harmaalla (75 % matta valkoista ja 25% matta mustaa)) 1.5. Neutraalit pisteet vs 1 pelikentälle on määritelty viisi (5) neutraalia pistettä, jotka ovat määrätty pelikentältä Yksi (1) on pelikentän keskellä Neljä (4) on jokaisen kulmaan liittyen pidemmän päädyn puolella, suorassa linjassa maalitolppiin (1 vs 1 joukkueen pelissä) 29 cm keskikentälle päin jokaisesta maalitolpasta (katso piirros 1.1.1) Neutraalit pisteet ovat kohtia pelikentillä, joihin tuomari voi asettaa robotin tai pallon, mikäli peli keskeytetään (katso pelin keskeyttäminen) Pisteet merkitään kenttään pienillä sinisillä risteillä Pallo asetetaan maalipäädyn neutraaliin pisteeseen, mikäli peli pysäytettäessä pallo

2 on maalialueella. Pallo asetetaan keskikentän neutraaliin pisteeseen mikäli pallo on peli pysäytettäessä keskialueella. (ks. kuvio 1.1.1) 1.6. Valaistus Joukkueiden on kalibroitava robottinsa turnauksen valaistusolosuhteisiin sopiviksi Pelikentän ympärillä oleva yleisvalon-, infrapunavalon- ja hehkulamppuvalojen lähteet pyritään saattamaan mahdollisimman vähäisiksi Järjestelykomitea julkistaa kilpailupaikalla todennäköisesti vallitsevista valaistusolosuhteista tiedotteen vähintään kuukautta ennen turnauksen alkamista Magneettiset olosuhteet Mahdollisuuksien mukaan jalkapallokenttä pyritään sijoittamaan pois magneettikenttien läheisyydestä (lattian alainen johdotus ja metalliesineet). Joskus magneettikenttälähteitä ei voida kuitenkaan välttää. Vinkki: On suositeltavaa, että joukkueet suunnittelevat robottinsa selviämään valaistus- ja magneettisten olosuhteiden vaihtelusta, koska eri kentillä on erilaiset olosuhteet. Joukkueiden tulisi olla valmiita kalibroimaan robottinsa kentälle sopivaksi. 2. Robotit 2.1. Halkaisija vs 1 peleissä seisovan robotin on mahduttava 22 cm halkaisijaltaan olevan pystysuoraan asetetun sylinterin sisään Robotit mitataan kaikki osat niihin kiinnitettynä Korkeus Robotti saa olla korkeintaan 22 cm korkea Ohjaus Robottien täytyy ohjautua automaattisesti Robotit täytyy käynnistää käsin ihmisten toimesta Minkäänlaisten kauko-ohjainlaitteiden käyttöä ei sallita Merkitseminen ja värittäminen Kilpailijoita kannustetaan koristelemaan robottinsa ja antamaan niille yksilöllinen ulkoasu, jotta ne identifioituisivat saman joukkueen jäseniksi Värit ja/tai roboteissa olevat valonlähteet eivät saa häiritä toisten robottien valosensoreiden lukemia. Lego-robottien valosensorien lähettimet pitää peittää mm. sinitarralla Joukkue Peleissä 1 vs 1 joukkue koostuu yhdestä ja vain yhdestä (1) robotista.

3 2.6. Rakentaminen Mitä tahansa robotti- tai rakennussarjaa voidaan käyttää kunhan robotit täyttävät edellä esitetyt vaatimukset ja ne on pääasiassa ja tärkeimmiltä osiltaan suunnitellut ja koonnut itse oppilas tai oppilasryhmä (katso kohta 4.3) Rakentaminen elektronisesta raakamateriaalista ja komponenteista on myös sallittu, kunhan robotit täyttävät ylläesitellyt vaatimukset ja ne on pääasiassa ja tärkeimmiltä osiltaan suunnitellut ja koonnut itse oppilas tai oppilasryhmä (katso kohta 4.3) Robotti voi olla myös koottu kiinteäksi ruuveilla, liimalla tms Pallon kuljetuskohta robotissa Pallon kuljetuskohta robotissa on määrätty niin, että se on mikä tahansa robotin sisäosiin jäänyt tila, jonka rajaat robotissa olevien ulkonemien väliin jäävä tila Ei saa upota robotin kuljetuskohtaan syvemmälle kuin 2 cm. 3. Pallo 3.1. Määrittely Käytetään hyvin tasapainotettua elektronista palloa Pallo lähettää infrapunavaloa (IR light) Toimittajat. On olemassa kaksi elektronista palloa jotka RoboCupJunior Technical Committee on hyväksynyt. Molemmat ovat saman tasoisia suorituskyvyltään IR Roboball MK2 valmistajana Wiltronics ( RoboSoccer ball valmistajana EK Japan Acroname Inc., USA is also supplying the EK RoboSoccer ball ( Kilpailupallo. RoboCupJunior-kilpailussa käytettävän pallon tyyppi julkistetaan ennen kilpailun alkua. 4. Tarkastus 4.1. Aikataulu Robotit tarkastaa ryhmä tuomareita ennen ja jälkeen turnauksen varmistuakseen siitä, että robotit täyttävät niille asetetut vaatimukset Tuomarit haastattelevat joukkueen varmistuakseen, että joukkue on itse tehnyt robottinsa ja ohjelmoineet sen Joukkueen vastuulla on tarkastuttaa robottinsa uudelleen, jos niitä muutetaan milloin tahansa kesken turnauksen.

4 4.2. Robotin kokoonpano Kun robotteja tarkastetaan, niiden täytyy olla täydessä koossaan, toisin sanoen kaikkien siitä ulkonevien osien on oltava siihen liitettynä Oppilaat Joukkueen jäsenien tulee esittää kysyttäessä robottiensa toiminta, jotta voitaisiin varmistua siitä, että ryhmä itse on valmistanut ja ohjelmoinut robotit Oppilailta kysytään kysymyksiä robottien valmistamisesta ja pyydetään osallistumaan kyselyihin ja osallistumaan videoituun haastatteluun, joita käytetään tutkimustarkoituksiin Kaupallisia rakennussarjoja voidaan käyttää, mutta niiden tulee olla huomattavasti oppilaiden muuttamia Robottien tulee olla suurimmalta osalta oppilaiden ohjelmoimia Rikkomukset Kaikki tarkastussääntöjen rikkomiset johtavat robotin eväämiseen kilpailusta kunnes siihen on tehty pyydetyt muutokset Nämä muutokset tulee kuitenkin tehdä turnauksen aikataulun mukaan ja ryhmät eivät saa viivästyttää turnauksen alkamista Jos robotti ei läpäise tarkastusta muutoksen jälkeenkään se hylätään (siis vain robotti, ryhmää ei) Jos käy ilmi, että ohjaajat ovat auttaneet liiaksi robottien rakentamisessa ja se ei ole enää oppilaiden työtä, joukkue hylätään. 5. Pelin kulku 5.1. Ennen peliä tehtävät valmistelut Ryhmille pyritään järjestämään mahdollisuus päästä kilpailualueelle vähintään kaksi tuntia ennen kilpailua Ryhmille pyritään järjestämään vähintään 10 minuuttia valmisteluaikaa ennen peliä. Vinkki: Osanottajien tulisi kuitenkin tietää että on mahdollista että edellä esitetyt tavoitteet eivät toteudu. Ryhmien tulisi olla niin hyvin valmistautuneita että vaikka olosuhteet eivät olisi optimaaliset se ei häiritsisi peliä Pelin kesto Peli koostuu kahdesta kymmenen minuutin erästä Erien välissä on viiden minuutin tauko Peliaika juoksee koko ajan (kaksi kymmenen minuutin erää) ilman pysäytystä (lukuun ottamatta tilannetta joka kuvataan Rikkoutuneet robotit -kohdassa). Peliaikaa mitataan virallisella pelikellolla Pelit pelataan keskuskellon mukaan.

5 Joukkueita voidaan rangaista maalilla minuutissa tuomarin päätöksellä, jos joukkue on myöhässä Jos joukkue ei ilmoittaudu 5 minuutin kuluessa pelin alusta, se luovuttaa pelin ja vastustaja voittaa Pelin aloittaminen Ensimmäisen erän aluksi tuomari heittää kolikolla, ja tuomarin ilmoittama ryhmä saa valita kumpaa puolta kolikosta se veikkaa. Veikkaus kerrotaan, kun kolikko on ilmassa. (kruuna, klaava engl. head, tail) Arvan voittaja voi valita joko (a) sen puolen johon he pelaavat tai (b) että se haluaa tehdä aloituspotkun Arvan häviäjä valitsee toisen vaihtoehdon Joukkue joka ei tehnyt aloituspotkua ensimmäisessä erässä tekee aloituspotkun toisen erän alussa Aloituspotkut Kumpikin erä alkaa aloituspotkulla Kaikkien robottien täytyy olla omalla kenttäpuoliskollaan Kaikkien robottien tulee olla paikoillaan Tuomari asettaa pallon kentän keskelle Joukkueen, joka ei tee aloituspotkua, robotin täytyy olla vähintään 30 cm päässä pallosta Joukkue, joka ei tee aloituspotkua, asettaa robottinsa ensin pelialueelle. Robottia ei saa asettaa maalilinjan taakse Joukkue, joka tekee aloituspotkun, asettaa yhden robottinsa lähelle palloa Tuomari voi asetella robotteja uudelleen Tuomarin käskystä joukkueiden ihmisjäsenet käynnistävät robotit Ihmiset Ylipäätään ihmiset eivät saa liikutella robotteja Ihmiset voivat liikuttaa robotteja vain tuomarin pyynnöstä Ennen pelin alkua yksi joukkueen jäsenistä tulisi nimittää joukkueen "kapteeniksi", jolla on oikeus käynnistää robotteja, asettaa ne paikoilleen ja poistaa robotit kentältä pelin kuluessa, jos tuomari näin käskee Muiden joukkueen jäsenten tulee istua paikoillaan pelialueen läheisyydessä, jollei tuomari anna muunlaisia ohjeita.

6 5.6. Pallon liike Pelaaja ei saa "pitää" palloa. Pitäminen merkitsee pallon täysin ottamista hallintaan siten, että sillä ei ole enää vapaata liikkumatilaa. Pitämistä on esimerkiksi pallon kiinnittäminen robotin kehoon, robotin pallon päälle meneminen tai muuten pallon ympäröiminen siten, että muut pelaajat eivät pääse siihen käsiksi. Jos robotin liikkuessa pallo lakkaa pyörimästä on tämä esimerkki siitä, että palloa "pidetään" Pallo ei saa olla robotin alla Pallon tulee näkyä koko ajan Muiden pelaajien tulee olla mahdollista päästä käsiksi palloon Maalien tekeminen Pallon täytyy vieriä itsestään maaliin. Muuten pallo tuomitaan maaliin työnnetyksi ja maali hylätään Ainoa poikkeus tästä on se, jos robotti saa kontaktin palloon alle 15 cm päässä maalista Tuomari puhaltaa pilliin kun maali on syntynyt Maalin jälkeen seuraa aloituspotku Pallon saa se joukkue, joka ei tehnyt maalia Omia maaleja pidetään vastustajien maaleina vaikka pallo olisi "työnnetty" maaliin Pelin keskeyttäminen Tilanteet jotka listataan kohdissa voivat johtaa pelin keskeyttämiseen. Yleensä tällöin pallo siirretään neutraaliin pisteeseen ja pelin annettaan jatkua Peli voidaan keskeyttää myös kun tuomari puhaltaa pilliin, mutta tuomarin harkinnan mukaan pelikelloa ei pysäytetä. Kaikki robotit tulee pysäyttää välittömästi ja siirtää siihen kohtaan, jossa ne olivat kun pilliin puhallettiin Pelin keskeytyksen jälkeen peliä jatketaan tuomarin määräyksestä ja kaikki robotit käynnistetään yhdenaikaisesti Edistymisen puute Tämä tilanne tapahtuu, kun pallo on jäänyt robottien väliin tai seinän ja robotin väliin ja tuomari päättää, että pallo ei voi päästä vapaaksi Tilanne voi myös tapahtua, jos mikään robotti ei ole osunut palloon vähintään 20 sekuntiin ja näyttää siltä, että mikään robotti ei luultavasti osu palloon Edistymisen puute -tilanteessa pallo siirretään lähimpään vapaaseen neutraaliin pisteeseen kohdan 1.5 mukaan Jos palloon ei ole koskettu kahden 20 sekunnin ajanjakson aikana, tuomari vapauttaa jumiutuneet robotit mahdollisimman pienellä siirrolla

7 Kun edistymisen puute -tilanne on tuomittu, kaikki maalilinjan takana olevat robotit siirretään pois maalialueelta Vahingoittuneet robotit Jos robotti ei liiku vähintään 20 sekuntiin ja/tai ei vastaa palloon, tuomari tuomitsee sen vahingoittuneeksi Jos robotti on kiinni seinässä ja sillä ei ole sensoreita, joilla se voisi tunnistaa seinän, robotti ei ole vahingoittunut Jos robotti palaa lakkaamatta keskialueelle, tuomari tuomitsee robotin vahingoittuneeksi Tuomari tai pelaajat voivat siirtää vahingoittuneen robotin kentältä Vahingoittuneen robotin pitää pysyä poissa kentältä vähintään yhden minuutin ajan Vahingoittunut robotti voidaan palauttaa tuomarin luvalla neutraaliin pisteeseen, joka on lähinnä sitä pistettä josta se poistettiin, jos tämä ei pelillisesti hyödytä vahingoittunutta robottia Peli jatkuu siirtämisen korjaamisen ja takaisin sijoittamisen ajan. Huomaa, että tuomari voi määrätä pelin keskeytyksen, jos robotin vahingoittuminen on tapahtunut toisen robotin törmäyksestä Jos robotti kaatuu, sitä pidetään vahingoittuneena robottina. Jos robotti kaatuu yhteentörmäyksessä toisen robotin kanssa, voi tuomari suoristaa robotin "Työnnetty" maali Työnnetyn maalin tapauksessa (ks. 5.7) peli keskeytetään tuomarin pillillä. Tuomari selittää tuomion. Maalia ei hyväksytä. Pallo sijoitetään lähimpään neutraaliin pisteeseen ja peli jatkuu Virheet Jos robotilla on osa tai toiminto, joka jatkuvasti hyökkää tai häiritsee robottia, jolla ei ole palloa, tuomari tuomitsee virheen. Joukkueen kapteenin tulee poistaa robotti pelikentältä vähintään yhdeksi minuutiksi korjatakseen ongelma. Tällä välin peli jatkuu. (kuten kohdassa 5.10) Jos robotti jatkaa virheellistä toimintaa, se poistetaan pelistä. 1 vs. 1 pelissä joukkue tuomitaan tässä tapauksessa luovuttaneeksi Vapaapotkut. Pelissä ei ole vapaapotkuja Rangaistuspotkut. Pelissä ei ole rangaistuspotkuja Paitsio. Pelissä ei ole paitsiosääntöjä Aikalisät. Pelissä ei ole aikalisiä Korvaus. Robottien korvaaminen toisilla pelin aikana on jyrkästi kielletty.

8 6. Epäselvyyksien ratkominen 6.1. Tuomari Pelin aikana tuomarin päätökset ovat lopullisia Sääntöjen tarkentaminen. Sääntöjen tarkentamista voi suorittaa RoboCupJunior International Technical Committeen jäsenet Erikoistilanteet. Tarkempia määrityksiä sääntöihin, jotka koskevat erikoistilanteita (mm. ennalta aavistamattomat ongelmat, joukkueiden robottien ominaisuudet) voidaan tehdä turnauksen aikana, kunhan suurin osa osallistujista puoltaa sääntömuutosta. 7. Dokumentti 7.1. Kaikki joukkueet tuovat kirjoitetun ja paperille tulostetun dokumentin (posteri), jossa he kuvaavat robotin valmistamista Joukkueille annetaan posterin esittelytila (noin 1x2 metriä), jolla he voivat esitellä materiaalinsa Järjestäjät tarkastavat dokumentit ja keskustelevat joukkueiden jäsenten kanssa. Myös parhaille dokumenteille myönnetään palkinnot Joukkueita rohkaistaan vierailemaan toistensa postereilla. 8. Käytös 8.1. Reilu peli Robotit, jotka aiheuttavat tahallista häiriötä toisille roboteille tai vahingoittavat kenttää tai palloa hylätään Ihmiset, jotka aiheuttavat tahallista häiriötä toisille roboteille tai vahingoittavat kenttää tai palloa hylätään Joukkueiden odotetaan pelaavan reilun ja puhtaan pelin robottijalkapalloa Liikkuminen Pelialueella liikkumisen ja oleskelun tulee tapahtua hillitysti Pelaajat eivät saa mennä toisten joukkueiden valmistelualueelle, ellei heitä erikseen sinne toisen joukkueen jäsenet pyydä Osallistujat, jotka rikkovat näitä sääntöjä poistetaan rakennuksesta ja heidät voidaan hylätä turnauksesta Näitä sääntöjä valvovat tuomarit, järjestäjät ja paikallinen poliisi Mentorit Mentorit (opettajat, vanhemmat, ja muut aikuiset) eivät saa mennä opiskelijoiden työalueelle

9 Mentoreille varataan valvontatila opiskelijoiden työalueen läheltä Mentorit eivät saa korjata robotteja tai osallistua robottien ohjelmointiin Mentorin häiritessä robottia tai tuomaria, mentori saa varoituksen. Jos tilanne toistuu, ryhmä saatetaan hylätä Jakaminen Ymmärtäminen on yksi osa RoboCup turnausta. Teknologiset ja opetussuunnitelmalliset saavutukset olisi hyvä jakaa muiden kilpailijoiden kanssa Kaikki tuotokset voidaan julkaista RoboCup Juniorin web-sivuilla tapahtuman jälkeen Tämä edistää RoboCup Juniorin opetuksellista lähtökohtaa Henki Odotetaan, että kakki osallistujat niin opiskelijat kuin mentoritkin, kunnioittavat RoboCup Juniorin missiota Tuomarit ja järjestäjät toimivat tapahtuman hengessä Sillä ei ole väliä voitatko vai häviätkö. Se mitä opit on tärkeintä!

BILJARDI: KAISAN SÄÄNNÖT

BILJARDI: KAISAN SÄÄNNÖT BILJARDI: KAISAN SÄÄNNÖT 1. YLEISTÄ Kaisaa pelataan viidellä pallolla, joista kaksi on valkoista (lyöntipallot), kaksi punaista ja yksi keltainen (kaisa). Peli pelataan 60 pisteeseen. Molemmat pelaajat

Lisätiedot

Alkeisjalkapallo 2 vs 2 säännöt 2015 (ns. puolirobottijalkapallo) 2015-01-13

Alkeisjalkapallo 2 vs 2 säännöt 2015 (ns. puolirobottijalkapallo) 2015-01-13 Alkeisjalkapallo 2 vs 2 säännöt 2015 (ns. puolirobottijalkapallo) 2015-01-13 1 Joukkue 1.1 Säännöt Joukkue koostuu yhdestä tai useammasta jäsenestä. Jokaisella joukkueella on oltava kapteeni. Kapteeni

Lisätiedot

Robocup Junior Finland - täysrobottijalkapallon säännöt 2014 / 2014-01-15

Robocup Junior Finland - täysrobottijalkapallon säännöt 2014 / 2014-01-15 Robocup Junior Finland - täysrobottijalkapallon säännöt 2014 / 2014-01-15 Nämä säännöt ovat käännetty virallisista maailmanmestaruussarjan säännöistä vuodelta 2012. Tulkintakysymyksissä tulee säännöt tarkistaa

Lisätiedot

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 Vapaapotkut Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 - Vapaapotkut 2 Vapaapotkutyypit Vapaapotkut ovat suoria tai epäsuoria. Hyväksyttävä maali: suorasta vapaapotkusta vain vastajoukkueen maaliin epäsuorasta

Lisätiedot

RANTALENTISSÄÄNNÖT 2016 Rantalentisturnaus 9.7.2016. 15.6.2016 Paukarlahden kyläyhdistys RY

RANTALENTISSÄÄNNÖT 2016 Rantalentisturnaus 9.7.2016. 15.6.2016 Paukarlahden kyläyhdistys RY RANTALENTISSÄÄNNÖT 2016 Rantalentisturnaus 9.7.2016 15.6.2016 Paukarlahden kyläyhdistys RY Sisällys 1. TURNAUKSEN TARKOITUS... 2 2. OTTELUJÄRJESTELMÄ... 2 3. JOUKKUEEN KOKOONPANO JA VAIHTOPELAAJIEN KÄYTTÖ...

Lisätiedot

Sääntö 7: PELIAIKA SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND PERUSKURSSI PERUSTASO TEORIA 6 2006

Sääntö 7: PELIAIKA SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND PERUSKURSSI PERUSTASO TEORIA 6 2006 Sääntö 7: PELIAIKA Käsitteet 1. Varsinainen peliaika: yleensä 2 * 45 min = 90 min 2. Erotuomarin määräämä lisäaika 3. Jatko-ottelu 4. Puoliaikojen välinen tauko ei yli 15 min 5. Erotuomarin rankaisuvalta

Lisätiedot

JäPS T04 Perussääntöjä pelaajalle

JäPS T04 Perussääntöjä pelaajalle JäPS T04 Perussääntöjä pelaajalle Kentän osia Maalivahdinalue Rangaistusalue Meillä tätä ei vielä erotella Maalipotku annetaan laatikon sisäpuolelta Kulmapotkut annetaan kulmista Keskipiste Peli alkaa

Lisätiedot

Sääntö 7 Ottelun kesto. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 7 Ottelun kesto. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 7 Ottelun kesto Erotuomarin peruskurssi Sääntö 7 Ottelun kesto Puoliajat Ottelu kestää (tavallisesti) kaksi 45 minuutin puoliaikaa. Näiden välissä pidetään tauko, joka ei saa ylittää 15 minuuttia.

Lisätiedot

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio)

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) Sivu 1 (5) 3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) 1 Kenttä Ottelu pelataan puolikkaalla koripallokentällä yhteen (1) koriin. Kenttään kuuluu normaali 3 sekunnin alue, ml. vapaaheittoviiva (5,80 m),

Lisätiedot

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Näitä sääntöjä sovelletaan kaikissa Suomen Curlingliiton järjestämissä kilpailuissa, joilla on SM-status. Tällaisia kilpailuja

Lisätiedot

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA ALKUPOTKU JA PELIN JATKAMINEN JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 Ottelun alku Ennen ottelun alkua kenttäpuoli arvotaan kolikon heitolla. Veikkauksen voittaja saa valita kenttäpuolen. Vastajoukkue saa oikeuden

Lisätiedot

TURNAUSSÄÄNNÖT 2014. Ottelut pelataan kahden minuutin vaihdoilla. Vaihdot kuulutetaan.

TURNAUSSÄÄNNÖT 2014. Ottelut pelataan kahden minuutin vaihdoilla. Vaihdot kuulutetaan. OTTELUIDEN PELAAMINEN Ottelut pelataan 4 vs 4 peleinä. Ottelut pelataan puolikkaassa kaukalossa kaukalon suuntaisesti. Maalien koko on 122 cm x 183 cm. Ottelut pelataan mustilla kiekoilla. Ottelut pelataan

Lisätiedot

RANTALAKEUS 2019 SÄÄNNÖT

RANTALAKEUS 2019 SÄÄNNÖT OTTELUIDEN PELAAMINEN RANTALAKEUS 2019 SÄÄNNÖT Turnauksessa noudatetaan SJL:n Leijonaliiga kauden 2018-2019 sääntöjä seuraavin poikkeuksin. Ottelut pelataan 4 vs 4 peleinä mustalla kiekolla. Maalien koko

Lisätiedot

Pyramidin yleiset säännöt

Pyramidin yleiset säännöt Pyramidin yleiset säännöt 1. Biljardivälineet ja tarvikkeet Seuraavassa kuvattuihin pyramidi -pelin versioiden pelaamiseen tarvittavat välineet ovat biljardipöytä, pallot sekä apuvälineet (mm. resti).

Lisätiedot

KÄSIPALLO. Olympialaji vuodesta 1972

KÄSIPALLO. Olympialaji vuodesta 1972 KÄSIPALLO Olympialaji vuodesta 1972 Tiesitkö, että Käsipallo on maailman 3. suurin sisäpallopeli (koris, lentis, käsis) Maailmassa on 20 miljoonaa käsipalloilijaa lähes 200 maassa Käsipalloa luonnehditaan

Lisätiedot

... 5 ... 5 ... 5 ... 6 ... 7 ... 8 ... 8 ... 9 ... 11 ... 12

... 5 ... 5 ... 5 ... 6 ... 7 ... 8 ... 8 ... 9 ... 11 ... 12 BILJARDI 2 3 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 5 1.1 KOLMIO/ 9-KEHIKKO... 5 2. PELIN ALOITUS... 5 3. LYÖNTIVUORON VAIHTO... 5 4. VIRHELYÖNNIT... 6 4.1 ERILAISET VIRHEET... 6 4.2 RANGAISTUS VIRHEESTÄ... 7

Lisätiedot

PELIMAAILMAN OHJEITA / KS

PELIMAAILMAN OHJEITA / KS fax. 09-4542 1420 Sivu 1/10 PELIMAAILMAN OHJEITA / KS F-juniorit: tuomarien / pelinohjaajien tulee sisäistää PeliMaailman henki. Peliä myös ohjataan: kerrotaan minkä virheen pelaaja teki, miten peliä jatketaan

Lisätiedot

RoboCup Junior Finland Jalkapallon säännöt 2015-2015-01-13

RoboCup Junior Finland Jalkapallon säännöt 2015-2015-01-13 RoboCup Junior Finland Jalkapallon säännöt 2015-2015-01-13 Nämä säännöt ovat käännetty virallisista maailmanmestaruussarjan säännöistä vuodelta 2014. Tulkintakysymyksissä tulee säännöt tarkistaa ensisijaisista

Lisätiedot

VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ

VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ LYHYESTI VIISIPALLOSTA Viisipallo muistuttaa pohjimmiltaan paljon polttopalloa: Siinä on sisäjoukkue ja ulkojoukkue. Sisäjoukkue lyö pallon

Lisätiedot

Kärkipallo sijoitetaan alapisteelle, ja muut pallot sen taakse kiinni toisiinsa.

Kärkipallo sijoitetaan alapisteelle, ja muut pallot sen taakse kiinni toisiinsa. (Nämä säännöt ovat lyhennelmä virallisesta sääntökirjasta). Yleiset säännöt 1.1 PÖYTÄ Ennen pelin aloittamista pöytä merkitään seuraavasti: 1. Yläpiste 4. Alapiste 2. Ylälinja 5. Pakan paikka (3. Keskipiste)

Lisätiedot

LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE

LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE 1. Ottelun aikana saa blokata eli estää muita pelaajia asettumalla koripallon tapaan scriiniin. 2. Puolustava joukkue saa syötönkatkon ja palauttaa pallon 4 jaardin päähän

Lisätiedot

P04 21.-22.5.2016 TIEDOTE JA OHJEET OSALLISTUJILLE

P04 21.-22.5.2016 TIEDOTE JA OHJEET OSALLISTUJILLE Ajankohta: La 21.5. su 22.5.2016 klo 9-18. Sijainti ja parkkitilat Tapahtumapaikan osoite on Pakilantie 86. Autoille parkkitilaa löytyy kentän viereltä sekä lähialueiden katujen varsilta. Alepan parkkipaikalle

Lisätiedot

PÄRNU SUMMER CUP 2013 JALKAPALLOTURNAUKSEN OHJEET

PÄRNU SUMMER CUP 2013 JALKAPALLOTURNAUKSEN OHJEET PÄRNU SUMMER CUP 2013 JALKAPALLOTURNAUKSEN OHJEET I FIFA:N SÄÄNNÖT Pärnu Summer Cup 2013 järjestetään FIFA:n jalkapallon sääntökirjan pelisääntöjen (FIFA Laws of the Game 2012/2013: http://www.fifa.com/mm/document/affederation/generic/81/42/36/lawsofthegame_2012_e.pdf)

Lisätiedot

Kesämäki 06 Kevätturnaus

Kesämäki 06 Kevätturnaus Kesämäki 06 Kevätturnaus - 29.04.2017 - Littoisten Urheilukenttä - Sippaantie 2, Kaarina Kesämäki 06 Kevätturnaus Tervetuloa Kesämäki 2006 Kevätturnaukseen Littoisten Urheilukentälle Kaarinaan 29.04.2017.

Lisätiedot

Palloultimate Soveltaminen:

Palloultimate Soveltaminen: Liikuntaseikkailu Liikuntavinkit2013 Palloultimate Peliä pelataan suurehkolla kentällä, ulkona alueeksi sopii esimerkiksi puolikas jalkapallokenttä. Kentän molemmissa päädyissä on koko kentän levyinen

Lisätiedot

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO 1.6.2017 Sisällys Noudatettavat säännöt... 3 1 Joukkueet... 3 2 Tuomarit... 3 3 Pelaajavaihdot... 3 4 Puolten arvonta... 4 5 Peliaika... 4 6 Hyökkäysaika... 4 7 Aikalisä... 4 8 Maalivahdin

Lisätiedot

Robocup Junior Finland - varsinaisen pelastuksen säännöt 2014 / 2014-01-13

Robocup Junior Finland - varsinaisen pelastuksen säännöt 2014 / 2014-01-13 Robocup Junior Finland - varsinaisen pelastuksen säännöt 2014 / 2014-01-13 Muutokset vuoden 2013 sääntöihin: Sääntöihin on lisätty risteykset. Musta viiva jatkuu nyt rampin läpi. Muita merkittäviä muutoksia

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU 22. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN 19.-20.7.2014. ESI istumalentopallo Lappeenranta

KILPAILUKUTSU 22. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN 19.-20.7.2014. ESI istumalentopallo Lappeenranta KILPAILUKUTSU 22. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN 19.-20.7.2014 ESI istumalentopallo Lappeenranta Se yksi ja alkuperäinen istumalentopallon MARJOLA BEACH VOLLEY turnaus JO VUODESTA 1993

Lisätiedot

Lilliputtiturnaus 2015 Turnaussäännöt

Lilliputtiturnaus 2015 Turnaussäännöt Lilliputtiturnaus 2015 OTTELUIDEN PELAAMINEN PELIALUE Ottelut pelataan puolikkaassa kaukalossa kaukalon suuntaisesti. Kotijoukkueeksi merkityn joukkueen maali on kaukalon varsinaisessa päädyssä ja vierasjoukkueen

Lisätiedot

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja.

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja. KARAMBOLEN SÄÄNNÖT Kolmen vallin kara Yhden vallin kara Suora kara - Cadre YHTEISET SÄÄNNÖT KAIKILLE PELIMUODOILLE 1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä

Lisätiedot

Koululentistä ikäluokittain

Koululentistä ikäluokittain Koululentistä ikäluokittain AT OK U L 56 MALLIOPPITUNNIT Välineet: vat lyhyempiä PALLOT EMPUT noin 15 min Heitot tehdään omalla pallolla tai vuorotellen parin kanssa: pomppua) Tehdään noin 1015 kertaa

Lisätiedot

TURNAUSSÄÄNNÖT BLUES 06 EKS EXPERT TURNAUS. Laaksolahdessa

TURNAUSSÄÄNNÖT BLUES 06 EKS EXPERT TURNAUS. Laaksolahdessa TURNAUSSÄÄNNÖT BLUES 06 EKS EXPERT TURNAUS Laaksolahdessa 6.4.2013 Turnaukseen osallistuu 6 seuraa yhteensä 10 peliryhmällä. Ottelut pelataan turnauksen otteluohjelman mukaisesti. Joukkueiden/peliryhmien

Lisätiedot

Miesten IV-divisioona pelisäännöt 2015

Miesten IV-divisioona pelisäännöt 2015 Miesten IV-divisioona pelisäännöt 2015 Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry SÄÄNNÖT Sarjoissa noudatetaan SAJL :n kilpailusääntöjä seuraavin näissä säännöissä määrätyin poikkeuksin. Pelisääntöinä

Lisätiedot

Futsalin Kymiliiga. Kouvolan jalkapallo 2014-2015

Futsalin Kymiliiga. Kouvolan jalkapallo 2014-2015 20142015 Futsalin Kymiliiga Kouvolan jalkapallo 2014-2015 Juniorijalkapalloilijoille futsal on mitä parhain taidon ja peliälyn kehittämismuoto. Pienellä kentällä kaikki pääsevät osalliseksi peliin. Pelin

Lisätiedot

TURNAUSINFO KELLOKOSKEN ALKU T00-02 RUUKKI GIRLS CUP

TURNAUSINFO KELLOKOSKEN ALKU T00-02 RUUKKI GIRLS CUP TURNAUSINFO KELLOKOSKEN ALKU T00-02 RUUKKI GIRLS CUP 15.6.2013 Järjestäjä ja yhteystiedot... 3 Yleistä... 3 Yleiset pelisäännöt... 3 Palkitsemiset... 4 Ohjaajista... 4 Pukukopit... 4 Turnauspaikan palvelut...

Lisätiedot

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2011 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2011 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA http://www.futsal.fi/mp/db/file_library/x/img/17429/file/futsalsaannot_08.pdf Futsalin sääntömuutokset kaudelle 2010-2011 Futsalin sääntöihin on kaudelle 2010 2011 tehty melko paljon muutoksia. Tässä ohjeessa

Lisätiedot

FutsalSkaba 2012-2013

FutsalSkaba 2012-2013 FutsalSkaba 2012-2013 6. luokkalaisille Uusi kilpailu kaikille 6. luokan oppilaille Kuudesluokkalaiset tytöt ja pojat pääsevät yhdessä opettelemaan yhteishenkeä, yhteistyötä, kaveruutta ja Reilun Pelin

Lisätiedot

Rikkeen edellytykset

Rikkeen edellytykset Sääntö 12 Kielletty peli ja epäurheilijamainen käytös Erotuomarin peruskurssi Rikkeen edellytykset 2 Seuraavien perusedellytysten tulee täyttyä, jotta rikkomusta voidaan pitää rikkeenä: pelaajan on tehtävä

Lisätiedot

Hyökkäysajanottaja koulutusmateriaali. kausi D-Naiset

Hyökkäysajanottaja koulutusmateriaali. kausi D-Naiset Hyökkäysajanottaja koulutusmateriaali kausi 2019 2020 D-Naiset (muutokset kauteen 2018-19 punaisella) Suomen Kaukalopalloja Ringetteliitto www.skrl.fi Varmista, että hyökkäysaikakellot ovat paikoillaan

Lisätiedot

MINI- JA MIDITENNISKIERTUE

MINI- JA MIDITENNISKIERTUE MINI- JA MIDITENNISKIERTUE Minitennis Osallistumiskelpoisuus, luokkajako, ilmoittautuminen ja osanottajamäärän rajoittaminen Minitenniskilpailuun osallistuvan pelaajan ei tarvitse maksaa kilpailulisenssiä.

Lisätiedot

RoboCupJunior SM-kisat 2016

RoboCupJunior SM-kisat 2016 RoboCupJunior SM-kisat 2016 Alkeispelastus -sarjan säännöt Oleellisimmat muutokset: Sääntöihin ei ole tullut muutoksia viime vuoden sääntöihin verrattuna. Johdanto Alue on liian vaarallinen ihmisille uhrien

Lisätiedot

Hallituksen esitys liittokokoukselle sääntömuutoksiksi Käsitelty hallituksen kokouksessa 13.4.2005

Hallituksen esitys liittokokoukselle sääntömuutoksiksi Käsitelty hallituksen kokouksessa 13.4.2005 Hallituksen esitys liittokokoukselle sääntömuutoksiksi Käsitelty hallituksen kokouksessa 13.4.2005 3.3.3.7 Kilpailujen arvontaa vastaan tehtävä vastalause voidaan esittää suullisesti ylituomarille, jonka

Lisätiedot

OLS LEIJONALIIGA SÄÄNNÖT

OLS LEIJONALIIGA SÄÄNNÖT OLS LEIJONALIIGA SÄÄNNÖT 2018-2019 JOHDANTO Oulun luistinseura ja Suomen salibandyliitto jatkaa edellisen kauden tapaan tuomariyhteistyötä, jossa salibandyliitto asettelee tuomarit kaikkiin Leijonaliigan

Lisätiedot

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN 3.9.2016 UUDET SÄÄNNÖT 1.7.2016 1. Passiivinen peli 2. 7 ken0äpelaajaa 3. Sininen kor7 4. Viimeisen 30 sekunnin sääntö 5. Loukkaantunut pelaaja PASSIIVINEN PELI Tuomarit

Lisätiedot

Beach Volley kausi 2015: Merkittävimpiä sääntömuutoksia:

Beach Volley kausi 2015: Merkittävimpiä sääntömuutoksia: Beach Volley kausi 2015: Merkittävimpiä sääntömuutoksia: FIVB on kaudelle 2015 muuttanut hieman Beach Volleyn sääntöjä ja samalla modifioinut niitä yhdenmukaisemmaksi lentopallon kanssa. Ohessa merkittävimmät

Lisätiedot

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2014 2015

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2014 2015 Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2014 2015 Muutos 1, Sääntö 3, s. 16 Pelaajavaihto Pelaajavaihto voidaan tehdä milloin tahansa riippumatta siitä, onko pallo pelissä vai ei. Vaihtoa tehtäessä tulee noudattaa

Lisätiedot

Pienpelit. Peruspienpeli

Pienpelit. Peruspienpeli Pienpelit 1 Pienpelit Peruspeli on usein kaikkein toimivin ja motivoivin pelimuoto. Pienpeleillä harjoituksiin voidaan kuitenkin tuoda tervetullutta vaihtelua. Pienpelejä pelataan yleensä 2 4 hengen joukkueissa

Lisätiedot

RANTALENTIS- SA A NNÖ T

RANTALENTIS- SA A NNÖ T RANTALENTIS- SA A NNÖ T RANTALENTOPALLOTURNAUS LAUANTAINA 27.6.2015 PAUKARLAHDEN KYLÄYHDISTYS 27.6.2015 Sisällys 1. TURNAUKSEN TARKOITUS... 2 2. OTTELUJÄRJESTELMÄ... 2 3. JOUKKUEEN KOKOONPANO JA VAIHTOPELAAJIEN

Lisätiedot

Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli

Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli Käsipallon perusperiaatteet Käsipallo on fair play periaatteisiin perustuva joukkuepeli. Kentällä on kaksi toisiaan vastaan pelaavaa miesten

Lisätiedot

CTIF 100 metrin estejuoksu

CTIF 100 metrin estejuoksu CTIF 100 metrin estejuoksu Säännöt (6. painos 2004, keskeisimmät kohdat Suomessa järjestettävää kilpailua varten) Kilpailusarjat (1.2) Kilpailussa on erikseen sarjat vapaaehtoisille palokunnille ja ammattipalokunnille.

Lisätiedot

Muutokset pelisääntöihin 2010

Muutokset pelisääntöihin 2010 Muutokset pelisääntöihin 2010 Yhteenveto selittämään uutta IHFn sääntökirjaa Lukuisten muotoseikkojen muutosten lisäksi IHFn sääntökirjan uusi versio tarjoaa selkeyttäviä selityksiä tukemaan johdonmukaista

Lisätiedot

Kurirenspelen i Fotboll Luleå

Kurirenspelen i Fotboll Luleå Kurirenspelen i Fotboll Luleå Kilpailusäännöt Kurirenspelen i Fotboll Luleå 2014 1 Kilpailusäännöt Ruotsin jalkapalloliiton säännöt 2014 ovat voimassa jos ei toisin ilmoiteta. 2 Kilpailumuoto Turnaus pelataan

Lisätiedot

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 Vapaapotkut Erotuomarin peruskurssi Vapaapotkutyypit Vapaapotkut ovat suoria tai epäsuoria. Hyväksyttävä maali: suorasta vapaapotkusta vain vastajoukkueen maaliin epäsuorasta vapaapotkusta ei

Lisätiedot

Lämpimästi tervetuloa Kisakallioon Filmitähtien kutsuturnaukseen 23.1.2016

Lämpimästi tervetuloa Kisakallioon Filmitähtien kutsuturnaukseen 23.1.2016 Lämpimästi tervetuloa Kisakallioon Filmitähtien kutsuturnaukseen 23.1.2016 Turnauksen suojelijana toimii Hyvinkää Ringette Ry valmennuspäällikkö Sini Forsblom Kisakallion Urheiluopisto sijaitsee Lohjanjärven

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3 3. TILASTOINTI Aloitusnäkymä ja kokoonpanot 4 Pelaajien vaihtaminen 6 Maali 7 Rangaistukset 8 Poista

Lisätiedot

http://www.iihce.fi/desktopmodules/iihcemodules/print.aspx?listid=626

http://www.iihce.fi/desktopmodules/iihcemodules/print.aspx?listid=626 1 / 9 2.10.2010 15:37 Kirjainten tekeminen [ref# 1379] Harjoitteen tavoite: Kiekonkäsittelyn alkeiden harjoittelu Osallistujien määrä ja ryhmäjako: Kaikki mukana (halutessa pienryhmät) Tarvittavat välineet

Lisätiedot

Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta.

Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta. Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta. Vastauksia kysymyksiin Miten hahmon saa hyppäämään? Yksinkertaisen hypyn

Lisätiedot

Johdatus go-peliin. 25. joulukuuta 2011

Johdatus go-peliin. 25. joulukuuta 2011 Johdatus go-peliin 25. joulukuuta 2011 Tämän dokumentin tarkoitus on toimia johdatuksena go-lautapeliin. Lähestymistapamme poikkeaa tavallisista go-johdatuksista, koska tässä dokumentissa neuvotaan ensin

Lisätiedot

HÄMEEN PELASTUSLIITTO RY 1 (5) Nuorisotyö PALOBANDY -SÄÄNNÖT

HÄMEEN PELASTUSLIITTO RY 1 (5) Nuorisotyö PALOBANDY -SÄÄNNÖT HÄMEEN PELASTUSLIITTO RY 1 (5) PALOBANDY -SÄÄNNÖT 1 KILPAILUN TARKOITUS Kilpailun tarkoituksena on kehittää palokuntanuorten fyysistä kuntoa ja opettaa toimimaan ryhmänä, sekä antaa tilaisuus kisailla

Lisätiedot

Keimolan Kaiku jalkapallo Turnausohje Kivistö -turnaus 7.-8.2.2015 Myyrmäkihalli Vantaa

Keimolan Kaiku jalkapallo Turnausohje Kivistö -turnaus 7.-8.2.2015 Myyrmäkihalli Vantaa Keimolan Kaiku jalkapallo Turnausohje Kivistö -turnaus 7.-8.2.2015 Myyrmäkihalli Vantaa Kiitoksia ilmoittautumisestanne Kivistö turnaukseen ja tervetuloa Vantaan Myyrmäkeen viettämään iloinen turnausviikonloppu!

Lisätiedot

Suomen Painiliitto Sääntömuutokset 2014

Suomen Painiliitto Sääntömuutokset 2014 Suomen Painiliitto Sääntömuutokset 2014 Pertti Vehviläinen SISÄLTÖ: Uudet sarjat Otteluiden kesto Voittotavat Pisteet liikkeistä Passiivisuus Muuta yleistä sääntömuutoksista I. Olympialaisten sarjat Vapaapaini:

Lisätiedot

KENTTÄ- KOULUTUS EROTUOMAREIDEN SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND

KENTTÄ- KOULUTUS EROTUOMAREIDEN SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND EROTUOMAREIDEN KENTTÄ- KOULUTUS KENTTÄKOULUTUKSEN JÄRJESTELYT (ESIMERKKI) 1. Erotuomarin varusteet 2. Kentän tarkastaminen 3. Ennen ottelun alkua 4. Toimenpiteet ennen alkupotkua 5. Teikkaus 6. Alkupotku

Lisätiedot

Jalkapallosääntöjen muutokset Erotuomarin jatkokurssi

Jalkapallosääntöjen muutokset Erotuomarin jatkokurssi Jalkapallosääntöjen muutokset 2018 Erotuomarin jatkokurssi Merkittävimpiä muutoksia S3 - Pelaajat 3.3 Jos erotuomaria ei informoida pelaajavaihdosta Puoliaikojen välisellä tauolla Ennen jatko-ottelua Nimetty

Lisätiedot

Joukkueet valitsevat kumpaan arvosteluluokkaan esitys kuuluu. Tuomarit voivat myös ehdottaa joukkueelle arvosteluluokan vaihtamista.

Joukkueet valitsevat kumpaan arvosteluluokkaan esitys kuuluu. Tuomarit voivat myös ehdottaa joukkueelle arvosteluluokan vaihtamista. RoboCupJunior SM-kisat 2014 Tanssisäännöt 2014 Muutokset vuoden 2013 säännöistä merkitty punaisella. Oleellisimmat muutokset: - lisätty kohta 3.2. Robottien määrä - kohtaa 3.4. Ohjaaminen: muutettu/lisätty

Lisätiedot

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi)

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi) Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 Nimi Ryhmä Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari GOLFIN ETIKETTI 1 Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista b) Olen oman pelini tuomari c)huomioin toiset pelaajat Oikea vastaus B ja C GOLFIN ETIKETTI 2 Mitä seuraavista

Lisätiedot

Otteluissa noudatetaan Kisamaailman sääntöjä muutamin muutoksin, joista kerrotaan tarkemmin Säännöt -osiossa.

Otteluissa noudatetaan Kisamaailman sääntöjä muutamin muutoksin, joista kerrotaan tarkemmin Säännöt -osiossa. KAUSI 2017-2018 JOHDANTO Oulun luistinseura ja Suomen salibandyliitto jatkaa edellisen kauden tapaan tuomariyhteistyötä, jossa salibandyliitto järjestelee ja asettelee tuomarit kaikkiin Leijonaliigan otteluihin.

Lisätiedot

Aika: Perjantai 22.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 1, 2, 3 ja 4

Aika: Perjantai 22.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 1, 2, 3 ja 4 SUOMEN PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRI RY POIKIEN 7-8 LUOKKIEN FUTSAL TURNAUS 2010 Aika: Perjantai 22.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 1, 2, 3 ja 4 Lohkot: Lohko A: Kämmenniemi, Amuri, Sampola,

Lisätiedot

Näkyvissä kioskirakennuksen seinällä olevalla ilmoitustaululla.

Näkyvissä kioskirakennuksen seinällä olevalla ilmoitustaululla. P02 SYYSTURNAUSINFO 2015 Tervetuloa FC Halikko P02/P03-joukkueiden järjestämään jalkapalloturnaukseen Halikon Aseman Urheilukentälle (Mustamäentie 153). Karttalinkki Turnaustoimisto Pysäköinti Turnaustoimisto

Lisätiedot

TYTTÖJEN 7-8 LUOKKIEN FUTSAL TURNAUS 2010 Aika: Tiistaina 19.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 3 ja 4

TYTTÖJEN 7-8 LUOKKIEN FUTSAL TURNAUS 2010 Aika: Tiistaina 19.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 3 ja 4 SUOMEN PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRI RY TYTTÖJEN 7-8 LUOKKIEN FUTSAL TURNAUS 2010 Aika: Tiistaina 19.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 3 ja 4 Lohkot: Lohko A: Sampo, Tammerkoski, Linnainmaa,

Lisätiedot

HYUNDAI-GIRL POWER -TURNAUSINFO 2014 PALLOLIITON 90-VUOTISJUHLATAPAHTUMA

HYUNDAI-GIRL POWER -TURNAUSINFO 2014 PALLOLIITON 90-VUOTISJUHLATAPAHTUMA HYUNDAI-GIRL POWER -TURNAUSINFO 2014 PALLOLIITON 90-VUOTISJUHLATAPAHTUMA Tervetuloa FC Halikko T04 -joukkueen järjestämään jalkapalloturnaukseen 16.8.2014 Halikon Aseman Urheilukentälle (Mustamäentie 153).

Lisätiedot

MARJA-VANTAA TURNAUS 6.-7.2.2010

MARJA-VANTAA TURNAUS 6.-7.2.2010 MARJA-VANTAA TURNAUS 6.-7.2.2010 1. AJO-OHJEET Turnaus on Myyrmäen jalkapallohallissa. Osoite: Raappavuorentie 10, 01601 Vantaa. 2. PYSÄKÖINTI Urheilupuistossa on paljon parkki tilaa. Auton saa jättää

Lisätiedot

POHJOISMAISET (NCR) CARAMBA SÄÄNNÖT, alkaen 1. 1. 2006

POHJOISMAISET (NCR) CARAMBA SÄÄNNÖT, alkaen 1. 1. 2006 POHJOISMAISET (NCR) CARAMBA SÄÄNNÖT, alkaen 1. 1. 2006 A. YLEISTÄ 1 Kilpailija on oltava sen treffin osanottaja, jonka aikana kilpailu suoritetaan. Järjestävän maan kilpailutoimikunta voi myöntää poikkeuksia

Lisätiedot

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: 097640 Jalkapallopeli SISÄLTÖ PIKAOHJE

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: 097640 Jalkapallopeli SISÄLTÖ PIKAOHJE OHJE / PELIOHJE 1 (5) Pelityyppi: jalkapallopeli Pelaajat: 2-22 pelaajaa Ikäsuositus: yli 3-vuotiaille Peliaika: 16 minuuttia SISÄLTÖ 4 eriväristä joukkuetta, joissa jokaisessa 10 pelaajaa + 2 varamiestä

Lisätiedot

MuurY P07 Futis. Vanhempainkokous 8.4. 2015

MuurY P07 Futis. Vanhempainkokous 8.4. 2015 MuurY P07 Futis Vanhempainkokous 8.4. 2015 Agenda Urheilun säännöt Joukkueentoimihenkilöt Harjoitukset ja pelit Budjetti Urheilun Pelisäännöt kaudelle 2015 MuurY P07 Futis joukkueen säännöt Nämä säännöt

Lisätiedot

Sivut 1-5 voi tehdä jo etukäteen järjestelmässä ja sivusta 6 lähtien toimitaan ottelukohtaisessa pöytäkirjassa. TOIMET ENNEN OTTELUA

Sivut 1-5 voi tehdä jo etukäteen järjestelmässä ja sivusta 6 lähtien toimitaan ottelukohtaisessa pöytäkirjassa. TOIMET ENNEN OTTELUA OTTELUPÖYTÄKIRJA OHJE TASO SPL Vaasa- LIVE otteluseuranta Tämän ohjeen mukaisesti toimitaan Vaasan piirin niissä sarjoissa, joissa tehdään live otteluseurantaa. Sivut 1-5 voi tehdä jo etukäteen järjestelmässä

Lisätiedot

KAIKKI PELAA SÄÄNNÖT 09

KAIKKI PELAA SÄÄNNÖT 09 KAIKKI PELAA SÄÄNNÖT 09 Jalkapallon Leikkimaailma 11-vuotiaat ja sitä nuoremmat tytöt ja pojat Jalkapallon Leikkimaailmassa jokaisella tytöllä ja pojalla on oikeus monipuoliseen ja turvalliseen harrastamiseen

Lisätiedot

Peli-idea Hyökkäyspeli

Peli-idea Hyökkäyspeli Peli-idea Hyökkäyspeli Pelijärjestelmä 1-4-4-2 Niin paljon kuin mahdollista avataan peliä puolustuslinjasta-pelirohkeus! Nopealla pallonhallintapelillä yritetään löytää hyökkäyssuuntaan kääntynyt keskikenttäpelaaja

Lisätiedot

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata.

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. 1 Tulostaulun käyttöohje 1. Yleistä Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. Näytön alapuolella olevilla A, B, C jne. painikkeilla voi valita

Lisätiedot

Kajaanin Junnu Hokki 68 ry TOIMITSIJATEHTÄVÄT

Kajaanin Junnu Hokki 68 ry TOIMITSIJATEHTÄVÄT Kajaanin Junnu Hokki 68 ry TOIMITSIJATEHTÄVÄT Toimitsijavuorot ilmoitettava toimitsijoille hyvissä ajoin ennen kotiotteluita. Toimitsijatehtävät (ainakin seuraavat): Kuuluttaja Kirjuri Näyttötaulun/kellon

Lisätiedot

Pelaajat siirtävät nappuloitaan vastakkaisiin suuntiin pelilaudalla. Peli alkaa näin. Tuplauskuutio asetetaan yhtä kauas kummastakin pelaajasta.

Pelaajat siirtävät nappuloitaan vastakkaisiin suuntiin pelilaudalla. Peli alkaa näin. Tuplauskuutio asetetaan yhtä kauas kummastakin pelaajasta. DVD Backgammon Pelin tavoite Pelin tavoitteena on siirtää kaikki omat pelinappulat omalle sisäkentälle ja sieltä pois laudalta. Se pelaaja, joka ensimmäisenä on poistanut kaikki pelinappulansa pelilaudalta,

Lisätiedot

Säännöt. Pelivalmistelut

Säännöt. Pelivalmistelut Haasteet Haasteet 1. Lusikka kuppiin 2. Posse Pong 3. Räkäpallo 4. Syömäpuikkohaaste 5. hamsteriposket 6. Lattian kautta kuppiin 7. Korttipalapeli 8. Lajitteluhaaste 9. Pingis ristinolla 10. Lusikkaflipperi

Lisätiedot

Porvoon Akilles 04-joukkue järjestää 17. 18.5.2014 Porvoon pallokentän tekonurmella turnauksen 2004 syntyneiden joukkueille.

Porvoon Akilles 04-joukkue järjestää 17. 18.5.2014 Porvoon pallokentän tekonurmella turnauksen 2004 syntyneiden joukkueille. Porvoon Akilles 04-joukkue järjestää 17. 18.5.2014 Porvoon pallokentän tekonurmella turnauksen 2004 syntyneiden joukkueille. Tervetuloa idylliseen Porvooseen nauttimaan hienosta jalkapallosta! Aika ja

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3. TILASTOINTI Näkymän muokkaus Kokoonpanot Pelaajien vaihtaminen Maali Rangaistukset Poista -toiminto

Lisätiedot

ALKUSARJA JATKOSARJAT PLAYOFFS Puolivälierät Välierät Finaali

ALKUSARJA JATKOSARJAT PLAYOFFS Puolivälierät Välierät Finaali ALKUSARJA Tulos Kirjurivuoro 10:00 Tammisto Volley - Aikapojat 14-25 TenuAapelit 10:20 Kuusneloset - Karpa 28-26 Aikapojat 10:40 TenuAapelit - KKV 13-25 Karpa 11:00 Laitilan Karjut - Peto 18-25 KKV 11:20

Lisätiedot

SÄÄNTÖKYSYMYKSIÄ 2010

SÄÄNTÖKYSYMYKSIÄ 2010 1) Joukkueen A maalivahti on aikeissa vapauttaa pallon peliin käsistään pompauttaen palloa kerran kentän kautta potkaistakseen pallon kohti vastustajan maalia. Vastustajan B pelaaja yrittää ja onnistuu

Lisätiedot

HiTechnic -kompassisensorin käyttäminen NXT-G -ympäristössä

HiTechnic -kompassisensorin käyttäminen NXT-G -ympäristössä NXT -kompassisensori NXT -roboteihin on saatavilla kahdenlaisia kompasseja: Wiltronics kompassit (tilaukset: http://www.wiltronics.com.au/) ja HiTechnic kompassit (NMC1034 Compass) (tilaukset: http://www.hitechnic.com/products).

Lisätiedot

Futsalin INTERSPORT-liiga

Futsalin INTERSPORT-liiga 2018-2019 Futsalin INTERSPORT-liiga Jari Kujala Kouvolan jalkapallo 2018-2019 Juniorijalkapalloilijoille futsal on mitä parhain taidon ja peliälyn kehittämismuoto. Pienellä kentällä kaikki pääsevät osalliseksi

Lisätiedot

ISTUMALENTOPALLON SM-BEACH VOLLEYN KILPAILUSÄÄNNÖT 2012

ISTUMALENTOPALLON SM-BEACH VOLLEYN KILPAILUSÄÄNNÖT 2012 Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry/lentopallojaosto ISTUMALENTOPALLON SM-BEACH VOLLEYN KILPAILUSÄÄNNÖT 2012 YLEISET MÄÄRÄYKSET 1. Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry:n lentopallojaosto järjestää

Lisätiedot

FC Honka P09 -turnaus

FC Honka P09 -turnaus FC Honka P09 turnaus Ulkokenttäturnaus Tapiolassa vuonna 2009 syntyneille pojille lauantaina 22.4.2017 klo 9.00 alkaen Tervetuloa turnaukseen! Kun saavutte paikan päälle, käykää ilmoittautumassa turnaustoimistoon

Lisätiedot

Kaikki Pelissätehtäväkortit

Kaikki Pelissätehtäväkortit 1. Kolmen pallon peli Alue 45m x 25m. 6v6 pelimuoto. 3 palloa pelissä. Peliaika 2-4 minuuttia aina kerrallaan. Lyhyitä pelejä pelataan useita. Aluksi kaikki kolme palloa annetaan toisen joukkueen pelaajille.

Lisätiedot

Futsalin INTERSPORT-liiga. Kouvolan jalkapallo

Futsalin INTERSPORT-liiga. Kouvolan jalkapallo 2019-2020 Futsalin INTERSPORT-liiga Kouvolan jalkapallo 2019-2020 Juniorijalkapalloilijoille futsal on mitä parhain taidon ja peliälyn kehittämismuoto. Pienellä kentällä kaikki pääsevät osalliseksi peliin.

Lisätiedot

Sääntö 11 Paitsio. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 11 Paitsio. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 11 Paitsio Erotuomarin peruskurssi Sääntö 11 Paitsio = Rikkomus Sääntö 11 Paitsio Pelaaja on paitsioasemassa, jos hän on lähempänä vastajoukkueen päätyrajaa kuin: toiseksi alin puolustavan joukkueen

Lisätiedot

FUTSALKILPAILUJEN VAROITUKSET JA KENTÄLTÄPOISTOT 2015-2016

FUTSALKILPAILUJEN VAROITUKSET JA KENTÄLTÄPOISTOT 2015-2016 FUTSALKILPAILUJEN VAROITUKSET JA KENTÄLTÄPOISTOT 2015-2016 Näissä määräyksissä säädetään liiton otteluissa annetuista varoituksista ja kentältäpoistoista seuraavista pelikielloista. Pelikiellot ovat kilpailun

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Osoite. Puhelin Sposti

Osoite. Puhelin Sposti Nimi Seura Osoite Puhelin Sposti 1) Muistathan tuomarina seuraavat asiat? a) Milloin tuomarin on saavuttava kentälle? minuuttia ennen peliä. b) Montako pelaajaa joukkueessa on vähintään oltava? pelaajaa.

Lisätiedot

TERVETULOA KILPAILEMAAN OULUUN!

TERVETULOA KILPAILEMAAN OULUUN! TERVETULOA KILPAILEMAAN OULUUN! Taekwon-Do Akatemia ry järjestää Taekwon-Do kilpailut la 23.3.2013 Oulussa! Sarjoja on tarjolla juniori-, väri- ja mustille vöille!!! Aika: Lauantaina 23. maaliskuuta 2013

Lisätiedot

Jalkapallosääntöjen muutokset. Erotuomarin jatkokurssi 2017

Jalkapallosääntöjen muutokset. Erotuomarin jatkokurssi 2017 Jalkapallosääntöjen muutokset Erotuomarin jatkokurssi 2017 Huomioitavaa Esitys keskittyy pääosin sisällöllisiin muutoksiin Sanamuotojen tarkennukset ja rakenteelliset muutokset jäävät osin esityksen ulkopuolelle

Lisätiedot

JKKI SM -KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT JA JÄRJESTÄMISOHJEET

JKKI SM -KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT JA JÄRJESTÄMISOHJEET JKKI SM -KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT JA JÄRJESTÄMISOHJEET JÄRJESTÄMISOIKEUS Suomen Palloliitto (liitto) vahvistaa JKKI -lopputurnausten järjestämisoikeudet anomusten perusteella. Edellisellä mestarilla on oikeus

Lisätiedot

Käytetään SEUL overwatch sääntöjen ingame asetuksia. Kotijoukkueen kapteeni on vastuussa lobbyn tekemisestä.

Käytetään SEUL overwatch sääntöjen ingame asetuksia. Kotijoukkueen kapteeni on vastuussa lobbyn tekemisestä. Turnauksessa sovelletaan yleisesti SEUL:in OW sääntöjä (http://seul.fi/wpcontent/uploads/2014/01/seul_ow_v1.pdf), poislukien eettinen osuus sekä kohdat jotka eroavat alla jäljempänä mainituista (joukkue

Lisätiedot