Vihreää tekniikkaa sisä- ja ulkopuolella.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vihreää tekniikkaa sisä- ja ulkopuolella."

Transkriptio

1 Vihreää tekniikkaa sisä- ja ulkopuolella.

2 2 Kestävä kehitys Vihreää tekniikkaa kodinkoneiden sisäpuolella... ja vihreää tekniikkaa ulkopuolella. Korkeiden energiahintojen ja tärkeiden ilmastotavoitteiden vuoksi energiatehokkuuden merkitys kodinkoneiden valinnassa on korostunut viime vuosina. Bosch Green Technology inside -tuotevalikoima on suunniteltu tältä pohjalta. Euroopassa on tällä hetkellä yli 188 miljoonaa energiasyöppöä yli kymmenen vuotta vanhaa kodinkonetta, joiden energiankulutus voi olla jopa kaksi kertaa uusia koneita suurempi. Siirtyminen energiaa säästäviin ja uudenaikaisiin Bosch-kodinkoneisiin säästää sekä ympäristöä että kukkaroa. Green Technology inside-merkintä ohjaa sinua energiatehokkaisiin Boschkodinkoneisiin ja kestäviin valintoihin. Täydellinen läpinäkyvyys Green Technology inside on erittäin vähän energiaa kuluttavien Bosch-kodinkoneiden valikoima. Kerromme asiakkaillemme kodinkoneiden todellisen energian- ja resurssienkulutuksen ja olemme saaneet useita tunnustuksia avoimuudestamme sekä läpinäkyvyydestämme ympäristöasioissa. Bosch antaa kodinkoneistaan yksinkertaisia, ymmärrettäviä tietoja ja faktoja, joita voit käyttää ostopäätöksesi perustana. Kestävää työtä jo vuodesta 1973 Johtavana teollisuusyrityksenä Bosch on tietoinen vastuustaan yhteiskuntaa ja tulevia sukupolvia kohtaan. Haluamme vaalia sellaisia arvoja kuten luottamus ja rehellisyys, edistää terveyttä sekä kunnioittaa ympäristöä ja luonnonvaroja. Hieno todiste sitoumuksestamme saatiin, kun Bosch-kodinkoneiden emoyhtiö BSH voitti Sustainability Award 2008-palkinnon. Ympäristötyömme näkyy erityisen selvästi Green Technology inside-merkinnässä. Jo piirustuspöydällä arvioimme tuotteen ympäristövaikutuksen kokonaisuuden näkökulmasta, mikä kattaa kaikki vaiheet aina tuotannosta energian ja veden kulutukseen sekä kierrätykseen. Hiljaista energiansäästöä Mitä siis Bosch-kodinkoneiden sisällä oleva vihreä tekniikka on? Tässä on muutamia esimerkkejä saksalaisesta insinööritaidosta: Markkinoiden parhaan energiamerkinnän omaavat Bosch A+++-jääkaappipakastimet säästävät jopa 50 % enemmän energiaa A+ -energialuokan jääkaappipakastimeen verrattuna. Meister-Stück-astianpesukone puolestaan pesee astiat vain 6,0 litran vedenkulutuksella Eko 50 C-ohjelmalla. Bosch i-dos pyykinpesukone annostelee juuri oikean määrän pesuainetta automaattisesti pyykkisi mukaan.

3 Kestävä kehitys 3 Ympäristöinnovaatioita jatkuvalla syötöllä Noin 40 % patenttihakemuksistamme tähtää ympäristön suojeluun ja resurssien säästöön. Monia ympäristöön liittyviä patentteja on luonnollisesti hyödynnetty Green Technology inside-kodinkoneissa. Tällä hetkellä Bosch Green Technology inside-valikoimaan kuuluu jääkaappeja, pakastimia, astianpesukoneita, pyykinpesukoneita ja kuivausrumpuja, uuneja ja pölynimureita sekä liesituulettimien Clean Air-moduuli. Päivitä ympäristötietojasi sivustossa: Kukkaroa hellivää tekniikkaa Vihreä tekniikka yhdistää ekologian ja ekonomian. Suomessa kodinkoneet kuluttavat 26 % kotitalouksissa käytetystä sähköstä (sähkölämmitys pois lukien). Sähkökustannuksissa voi säästää huomattavasti yksinkertaisesti vaihtamalla vanhat kodinkoneet uusiin. Uusi lämpöpumpulla varustettu Bosch-kuivausrumpu jopa puolittaa energiankulutuksen, jos sillä korvataan vuosia palvellut työjuhta. Täydellinen lopputulos Bosch-insinöörien ikuinen haaste on tehdä vähemmästä enemmän. Entistä pienempi määrä vettä ja energiaa pesee astiat puhtaammiksi kuin koskaan. Mahtava lopputulos oli kodinkoneen tehtävänä sitten puhdistaa, kuivata tai viilentää on saavutettava resursseja säästäen. Se on insinöörien tärkein lupaus. Innovatiivinen muotoilu Bosch-kodinkoneiden muotoilu puhuu yhtä kieltä. Eri tuotteiden linjat täydentävät toisiaan. Painikkeiden ja paneelien muotoilu on yhtenäinen, joten voit varmistaa energiansäästön tyylillä. Bosch on ympäristöaktivisti tyylistä tinkimättä. Jääkaappipakastin energialuokka A+++ Säästät 50 % enemmän energiaa A+ -energialuokan jääkaappipakastimeen verrattuna.

4 4 Green Technology inside Yhdessä voimme tehdä enemmän. Ympäristönsuojelu on kuulunut Bosch-kodinkoneiden liiketoimintaperiaatteisiin vuodesta 1973 ja olemme edistyneet merkittävästi valmistuksessa, käsittelyssä ja kuljetuksessa. Bosch Green Technology inside-valikoimamme on askel kohti ekologisesti kestävämpää maailmaa. Nyt sinä kuluttajana voit valita! Jopa % ympäristövaikutuksesta tapahtuu kotona. Siksi jokaisella säästetyllä vesilitralla tai kilowattitunnilla on merkitystä. Tervetuloa sivustollemme, missä voit laskea, kuinka paljon sinä voisit säästää energiaa uusilla energiatehokkailla Bosch-kodinkoneilla. Raaka-aineet Muut kuin rautapitoiset metallit Teräs Synteettiset aineet Lasi Muut Tuotanto Raaka-aineiden, energian ja veden kulutus. 4 9 %* Vaikutus ympäristöön koko elinkaaren aikana. 0,5 % Kuljetukset Energiankulutus ja haitalliset päästöt. Jäte Energiankulutus. 0,5 % %* Käyttö Esimerkiksi energian, veden ja kemikaalien kulutus käytön aikana. * Vaihtelee kulutuksen ja tuotteen mukaan. Uusi energiamerkintä tekee asiat helpommiksi sinulle ja tiukemmiksi meille. Se on hyvä asia. Kylmälaitteiden, astianpesukoneiden ja pyykinpesukoneiden energiamerkinnät ovat täydentyneet luokilla A+, A++ ja A+++. Se sopii Bosch-kodinkoneille erinomaisesti, sillä johtoajatuksemme on: täydellisiä tuloksia alhaisella energiankulutuksella. Bosch on mukana alusta asti Uusi energiamerkintä tuli pakolliseksi vuoden 2011 lopulla ja meistä on luonnollista olla heti sen mallikäyttäjiä. Tietyt jääkaappipakastimemme kuuluivat jo vuonna 2011 A+++-luokkaan. Erittäin tehokkaat astian- ja pyykinpesukoneemme sekä kuivausrumpumme ovat toinen esimerkki energiaa säästävistä kodinkoneista, joille on myönnetty monta plussaa. Säästä ympäristöä ja rahaa Kodinkoneet kuluttavat suunnilleen 26 % kotitalouksien sähkönkulutuksesta (ellei oteta huomioon lämmitystä) Vaihtamalla kodinkoneet uusiin, energiatehokkaisiin Bosch-kodinkoneisiin voidaan säästää rahaa ja samalla vähentää maapallon resursseihin kohdistuvaa vaikutusta. Bosch-kodinkoneiden avulla alennetaan sekä sähkön- että vedenkulutusta ja saadaan silti täydelliset tulokset.

5 Green Technology inside 5 Energian- ja vedensäästön uusi aikakausi. Kodinkoneet kuluttavat noin 26 % kotitalouksien käyttämästä sähköstä (Suomessa), kun lämmitykseen kuluvaa sähköä ei lasketa. Siksi onkin tärkeää, että kodin energian- ja vedenkulutusta voidaan vähentää huomattavasti Bosch-kodinkoneiden avulla eikä tehokkuudesta tarvitse tinkiä. Kotitalouden kulutuksen jakautuminen, ei lämmitys Autonlämmitys Muu 9% 4% 26% Viihde 13% Kodinkoneet Sähkökiuas 14% 19% Valaistus LVI-laitteet 15% Lähde: Adato Energia Oy (www.adato.fi) Parannukset Bosch-kodinkoneiden energian ja veden kulutuksessa viimeisten 15 vuoden aikana. Pyykinpesukoneet Kuivausrummut Astianpesukoneet Kalusteisiin sijoitettavat uunit Jääkaapit Pakastimet Jääkaappipakastimet Kulutus pyykkikiloa kohti puuvilla 60 C. Kulutus pyykkikiloa kohti, kaappikuiva puuvilla, linkous kierr./min. Kulutus vakioastiastoa kohti: 2012, 13 astiastoa 1997, 12 astiastoa Energiankulutus EN standardin mukaan (vuosi 1999 verrattuna vuoteen 2012). Energiankulutus 100 litran nettokapasiteettia kohti 24 tunnissa. Energiankulutus 100 litran nettotilavuutta kohti 24 tunnissa. Energiankulutus 100 litran nettotilavuutta kohti 24 tunnissa. 0,20 9,8 l 0,61 0,10 1,33 l 1,10 0,10 0,55 0,55 0,12 6,88 l 0,19 0,05 0,54 l 0,66 0,06 0,27 0, % * 30% * 69 % * 50 % * 60 % * 40 % * 40 % * 51 % * 73 % * Energiankulutus Vedenkulutus *Alhaisempi kulutus aina ilmoitettuun prosenttimäärään asti. Pyykinpesukoneet Vertailu osoittaa energiankulutuksen ohjelmalla puuvilla 60 C. Vertailussa olivat mukana Bosch WAY 32890SN-pyykinpesukone vuodelta 2012 ja sitä vastaava Boschpyykinpesukone vuodelta Kuivausrummut Vertailu osoittaa energiankulutuksen vakiokaappikuivaohjelmalla (puuvilla). Vertailtavat kuivausrummut olivat Bosch WTY 88880SN vuodelta 2012 ja sitä vastaava Bosch-kuivausrumpu vuodelta Astianpesukoneet Vertailu osoittaa energiankulutuksen standardiastiastoa kohti ohjelmalla Eko 50 C. Vertailtavat astianpesukoneet olivat Bosch SMV 69U30EU vuodelta 2012 ja niitä vastaavat Bosch-astianpesukoneet vuodelta Kalusteisiin sijoitettavat uunit Vertailu osoittaa standardiohjelman energiankulutuksen Bosch kalusteisiin sijoitettavan uunin HBG S vuodelta 2012 ja sitä vastaavan vuonna 1999 valmistetun uunin välillä. Jääkaapit, kaappipakastimet ja jääkaappipakastimet Vertailu osoittaa energiankulutuksen vuoden 2012 Bosch jääkaapin KSV 36AI40, Bosch kaappipakastimen GSN 36AI30 ja Bosch jääkaappipakastimen KGN 36SB40 sekä niitä vastaavien vuoden 1997 jääkaappipakastimien välillä.

6 6 Green Technology inside

7 Green Technology inside 7 Energiatehokkuus, hellävaraisuus ja hiljainen käyntiääni. EcoSilence Drive TM on kehittämämme hiiliharjaton moottori, jonka energiankulutus on huomattavasti pienempi kuin energialuokassa A ja sen vuoksi se saa uuden energiamerkinnän A+++. Lisäksi koneen moottori on paljon edeltäjiään hiljaisempi ja tehokkaampi. Siten EcoSilence Drive TM on hellävarainen valinta sekä vaatteille, kukkarolle että ympäristölle. EcoSilence Drive Moottori on pyykinpesukoneen sydän. Bosch EcoSilence Drive on sekä hiljaisempi että tehokkaampi kuin edeltäjänsä. Pesukoneen moottorissa ei ole hiiiliharjoja, toisin kuin tavallisissa malleissa. Näin ollen energiankulutus sekä äänitaso ovat alhaisimpia ja pyykinpesukoneen elinkaari on pidempi. VarioPerfect Bosch-pyykinpesukoneissa on valittavana SpeedPerfect-ohjelma, joka pesee 15 tavallisinta ohjelmaa erityisen nopeasti. Vaihtoehto EcoPerfect puolestaan suorittaa viisitoista tavallisinta pesuohjelmaa ympäristön kannalta parhaalla tavalla, mikä hieman lisää pesuohjelmaan kuluvaa aikaa. ActiveWater Huolehtii siitä, että jokainen vesipisara tekee pyykistäsi erinomaisen puhdasta, pesitpä kuinka vähän tai paljon tahansa. MääräSensori MääräSensorin avulla on mahdollista pestä energiatehokkaasti, vaikka pyykinpesukone ei olisikaan täynnä. Toiminto tunnistaa pyykin määrän ja sovittaa sähkön- ja vedenkulutuksen sen mukaan. Voit siis pestä pieniäkin pyykkimääriä puhtaalla omatunnolla. i-dos Liika-annostelun aika on ohitse. i-dos-pyykinpesukone annostelee pesuaineen itse pyykin painon, laadun ja likaisuuden mukaan. Se säästää paitsi vettä, aikaa ja energiaa, myös luontoa. VarioSoft-rumpu tehokas ja hellävarainen Bosch-pyykinpesukoneiden rumpu on muotoiltu siten, että se on niin tehokas ja hellävarainen kuin mahdollista. Pisararakenteella ja epäsymmetrisillä olakkeilla on kalteva ja litteä puoli. Rumpukierros kaltevalla puolella aiheuttaa tehokkaamman pesuliikkeen. Litteällä puolella syntyy pehmeä liike, jota käytetään hellävaraisissa ohjelmissa. AntiVibration-sivupaneelit Bosch-pyykinpesukoneissa on sivupaneelit, jotka on suunniteltu vaimentamaan koneen tärinää sekä pesun että linkouksen aikana. Niiden avulla pesu sujuu hiljaa ja rauhallisesti. Tahra-automatiikka Nyt sinun ei enää koskaan tarvitse huolehtia tahroista. Tahra-automatiikka on toiminto, joka poistaa automaattisesti 16 eri tyyppistä tahraa. Pesuohjelma sovittaa automaattisesti lämpötilan, rummun liikkeen, vesimäärän ja ajan valitun tahratyypin mukaan. Energia Tiesitkö, että kodinkoneet ovat kotisi suurimpia energiasyöppöjä? Siksi on viisasta valita uudenaikaista teknologiaa hyödyntäviä kodinkoneita, kuten esimerkiksi pyykinpesukone. Bosch-kodinkoneilla on laaja valikoima energiatehokkaita A+++ -energialuokan pyykinpesukoneita, joilla säästät sekä energiaa että rahaa. Energia

8 8 Green Technology inside

9 Green Technology inside 9 Älykkäässä kodissa käytetään lämpöpumppuja. Siellä käytetään myös älykkäitä kuivausrumpuja. Kuivausrumpuja kohtaan tunnetaan monia ennakkoluuloja. Tätä lukiessasi jotkut niistä ovat tosin jo voineet hälvetä. Niiden energiankulutus on esimerkiksi nykyisin alle puolet verrattuna aiemman sukupolven kosteudentiivistäviin kuivausrumpuihin. Tämä johtuu siitä, että Bosch käyttää kuivausrummuissaan energiataloudellista teknologiaa. Alhainen energiankulutus kestää koko kuivausrummun elinkaaren ajan, sillä kosteudentiivistin puhdistuu automaattisesti. Lämpöpumppu Kuivausrummuissa, joissa käytetään ActiveAir-tekniikkaa, on sisäänrakennettu lämpöpumppu. Ne kuivaavat vaatteet todella energiatehokkaasti. Lämpöpumpputekniikan ansiosta hukkalämpö käytetään uudestaan, eikä se karkaa ulos rummusta. Siten se hellii sekä ympäristöä että kukkaroa. DuoTronic Innovatiivisten DuoTronic-sensoreiden avulla voit kuivata pyykit haluamallasi tavalla. Jos esimerkiksi haluat silityskuivia vaatteita, DuoTronic-sensorit määrittävät tarkasti, kuinka paljon energiaa tarvitaan halutun lopputuloksen saavuttamiseen. Tällöin energiaa ei kulu hukkaan ja ympäristö kiittää. Automaattisesti puhdistuva kosteudentiivistin Ilman lämmönvaihtimen säännöllistä puhdistusta kuivausrummun teho kärsii ja energiankulutus kasvaa. Automaattisesti puhdistuva Bosch-kosteudentiivistin tekee järjestelmästä täysin huoltovapaan, ja kuivausrummun energiankulutus pysyy todella alhaisena koko sen elinkaaren ajan. SensitiveDry -järjestelmä Bosch SensitiveDry -järjetelmä on hellävarainen sekä vaatteille että ympäristölle. Sen sijaan, että vaatteet painuisivat rummun seinille, ne kuivataan aallonmuotoisten olakkeiden ja lämpimän ilman avulla. Pyykistä tulee pehmeää ja rypytöntä. Tekniikka kuluttaa vaatteita vähemmän, joten sekä sinä että ympäristö hyödytte. Parempi kuin A Kuivausrumpujen energiankulutus on nykyisin alle puolet verrattuna aiemman sukupolven kosteudentiivistäviin kuivausrumpuihin: energialuokasta B on päästy energialuokkaan A*. HomeProfessional -sarjan kuivausrummun energiankulutus on 60 %** alhaisempi verrattuna energiatehokkuusluokka A:n rajaarvoon. * Kuivausrummut tulevat saamaan uudet energiamerkinnät, jotka ovat A+, A++ ja A+++. Siirtymäkauden aikana voi markkinoilla esiintyä myös pois jääviä energiamerkintöjä, A 40 %, 50 % ja 60 %. Vanhat ja uudet merkinnät eivät ole suoraan vertailukelpoisia keskenään. ** HomeProfessional-kuivausrumpu kuluttaa 60 % vähemmän energiaa (0,19 /kg) pestäessä 8 kg verrattuna energiatehokkuusluokan A raja-arvoon (0,48 /kg).

10 10 Green Technology inside Huomaat eron, kun avaat luukun. Sähkön- ja vedenkulutuksessa ero on vielä suurempi. Bosch pyrkii jatkuvasti täydelliseen lopputulokseen ja entistä vähäisempään kulutukseen. Meillä on astianpesukoneita, joiden energiatehokkuusluokka on A+++ tai vedenkulutus on vain 6,0 litraa. ActiveWater ActiveWater on yhteinen nimi uusimmille resursseja säästäville Bosch-astianpesukoneille. Vesipisarat eivät ole koskaan joutuneet raatamaan yhtä kovaa. 14 henkilön astiaston pesemiseen kuluu vain 10 litraa vettä. Se toimii kuin vesilitraa, sillä se suodatetaan ja sitä suihkutetaan. Sen lisäksi Bosch-kodinkoneilla on astianpesukoneita, jotka säästävät muutaman litran vedestä ja käyttävät sen seuraavalla pesukerralla. Ne kuluttavat vain 6,5 litraa vettä. 14 hengen astiasto yläkorin ansiosta Tietyissä ActiveWater-sarjan malleissa on kolmas taso, eli yläkori. Siihen mahtuu ruokailuvälineitä ja kauhoja, mutta myös espressokuppeja ja pieniä tarvikkeita. Yläkorin ansiosta koneeseen mahtuu laseja, lautasia, pieniä kulhoja, kuppeja ja ruokailuvälineitä 14 hengen astiaston verran! Kun astioita voidaan pestä kerralla enemmän, se voidaan tehdä harvemmin, mikä säästää ympäristöä. AquaSensor III Sensori mukauttaa ohjelman astioiden likaisuuden mukaan. Toiminto mittaa veden sameutta useita kertoja astianpesuohjelman aikana. Siten saavutetaan paras mahdollinen pesutulos käyttämällä mahdollisimman vähän vettä ja energiaa. Eko 50 C Vaikka Eko 50 kuluttaa vain vähän sähköä ja vettä, se tarjoaa aina parhaan AAA-luokan tuloksen kevyesti likaantuneille astioille. Ohjelma kuluttaa jatkuvasti vain vähän resursseja. Eko 50-ohjelmaa voidaan hyvin käyttää perusohjelmana. Jos astioiden likaisuus vaihtelee, voidaan harkita automaattiohjelmaa. PuoliTäyttö Toiminto on tarkoitettu puolikkaan koneellisen pesemiseen. Vedenkulutus vähenee jopa 20 ja energiankulutus jopa 10 %. TehoAlue Tietyt pinttyneet ruoanjäänteet tarvitsevat enemmän huomiota kuin toiset. Siksi on hyvä, että tietyissä Bosch-astianpesukoneissa on TehoAlue. Se on toiminto, joka pesee alakorin sisällön voimakkaammalla paineella ja hieman kuumemmalla vedellä. Kun mitään ei tarvitse pestä käsin, luonnonvaroja säästyy. PesuaineAnnostelija Jokaisella astialla on paikkansa, myös astianpesukoneessa. PesuaineAnnostelijan avulla astianpesutabletti päätyy aina oikeaan paikkaan. Tällöin tabletti liukenee hallitusti. Zeolite -kuivaus Uusissa energiaa säästävissä Bosch-astianpesukoneissa on Zeolite -kuivaustoiminto, missä Zeolite-mineraalikuulat imevät kosteutta ja muuntavat sen lämpöenergiaksi. Tämän ominaisuuden ansiosta Bosch-astianpesukoneiden energiankulutus on ennätysmäisen alhainen. Zeolite-kuivauksella varustetuissa astianpesukoneissa on myös Shine and Dry -toiminto. Se tekee astioistasi kiiltävämpiä ja kuivempia lisähuuhtelun ja hieman pidemmän kuivausajan ansiosta. AutoPowerOff Kaikissa ActiveWater-malleissa on asetus, jonka avulla koneesta katkeaa kokonaan virta minuutin kuluttua ohjelman päättymisestä. Koska kone ei vie turhaan sähköä, toiminto on sekä energiatehokas että ympäristöä säästävä. Parempi kuin A Nyt myös suurimmalla osalla työtason alle asennettavista astianpesukoneistamme on energiatehokkuusluokka A++ tai A+++. Lisäksi kaikki ActiveWater-mallit voidaan kytkeä lämminvesiliitäntään (enintään 60 C), mikä laskee energiankulutuksen 0,7 kilowattituntiin pesukertaa kohti. Energia

11 Green Technology inside 11 Merkittävä palkinto Zeolite -kuivaukselle. Saksan teollisuuden keskusliitto, Bundesverband der Deutschen Industrie, myönsi helmikuussa 2010 Bosch Zeolite -kuivaukselle Innovation Prize for Climate and Environment -tunnustuksen. Tekniikka perustuu siihen, että astianpesukoneessa on säiliö Zeolite-mineraalille, joka imee kosteutta ja muuntaa sen lämmöksi, ja siten auttaa astioiden kuivaamisessa. Ja koska zeoliitti synnyttää lämpöä, myös astianpesukoneesi energiankulutus on ennätysalhainen.

12 12 Green Technology inside Pitkään eläköön pienet sähkölaskut. Ja ruoka jääkaapissasi. Lisääntyvän ympäristötietoisuuden ja kasvavien sähkökustannusten aikana sinun ei tulisi tyytyä A+-energiatehokkuusluokan kylmälaitteisiin. Energiatehokkaimpien Bosch-kylmälaitteiden energialuokitus on jopa A+++. Valitsemalla A+++ -jääkaappipakastimen säästät noin 50 % enemmän energiaa verrattuna A+ -luokan laitteeseen. Bosch-kylmälaitteet pidentävät ruoan säilyvyyttä jääkaappien lämpötilaa ja kosteutta säätelevien alueiden avulla. Ruoan säilyvyyttä parantavat tekniikat on tietysti suunniteltu ja testattu Bosch-insinöörien ammattitaidolla. Elektroninen lämpötilansäädin Tavallisissa jääkaappipakastimissa lämpötila vaihtelee voimakkaasti. Tämä aiheutuu ympäröivän huoneen lämpötilan muutoksista sekä siitä, kuinka usein kaapin ovia avataan ja kuinka paljon sinne laitetaan ruokaa. Useissa Bosch-jääkaappipakastimissa on erilliset tunnistimet (sekä kaapin sisä- että ulkopuolella), jotka pitävät huolta siitä, että lämpötila pysyy tasaisena. Tällöin vältytään siltä, että ruoan maku tai koostumus muuttuvat liian kylmien tai lämpimien säilytysolosuhteiden vuoksi. Lisäksi kompressori on energiatehokas, mikä on edullista niin laitteen käyttöikää kuin ympäristöä ajatellen. Multi Airflow-järjestelmä Kylmä ilma, joka virtaa jääkaapin takaseinästä hyllyjen ylitse. Järjestelmän ansiosta kylmä ilma jakautuu tasaisesti kaikkialle ja takaa tasaisen alhaisen lämpötilan koko jääkaapissa ja varmistaa siten ruokasi säilyvyyden. CrisperBox Kosteudeltaan säädettävä vihanneslaatikko hedelmien ja vihannesten ihanteelliseen säilytykseen. ChillerBox Erillinen laatikko, jossa on 2-3 astetta alhaisempi lämpötila kuin muualla jääkaapissa. Erinomainen säilytystila kalalle, lihalle ja juustolle. HydroFresh HydroFresh on vihanneslaatikko, jossa on suuri ilmankosteus. Siinä raaka-aineet säilyvät tuoreina jopa kaksi kertaa pidempään. Kostea ilma säilyttää myös tehokkaasti vihannesten maut, vitamiinit ja mehukkuuden. VitaFresh VitaFresh on erillinen alue, jolla lämpötila on aina nolla astetta, vaikka se muualla jääkaapissa olisi korkeampi. Vitafresh-alueella on korkea ilman kosteuspitoisuus, mikä säilyttää herkät tuoretuotteet raikkaina jopa kolme kertaa pidempään. Loma-asetus Jääkkaappiemme älykäs Vacation Mode -toiminto auttaa sinua säästämään energiaa, kun olet lomalla. Koska jääkaappi on tällöin pidempään suljettuna, eikä sitä täytetä uusilla elintarvikkeilla, jääkaapin lämpötilan voidaan antaa hieman nousta. Älykäs toiminto, joka vähentää sähkönkulutusta. NoFrost Bosch-pakastinta ei tarvitse enää koskaan sulattaa. Uusin NoFrosttekniikka levittää pakastimen sisätilaan kuivaa, jääkylmää ilmaa. Siten pakastimeen ei pääse muodostumaan paksua jääkerrosta energiaa ja tilaa viemään. NoFrost-tekniikan ansiosta Bosch-pakastimia ei tarvitse sulattaa. LowFrost Bosch-kodinkoneiden valikoimassa on sarja jääkaappipakastimia, joissa ei ole automaattista sulatusta, mutta joissa kylmäelementit on sisäänrakennettu jääkaapin seiniin. Siten jäänmuodostuminen on huomattavasti vähäisempää ja sulattaminen nopeampaa. Tätä kutsumme LowFrost-toiminnoksi. Energia

13 Green Technology inside 13

14 14 Green Technology inside Vihreämpää ruoanvalmistusta. Lämmön muodostuminen kuluttaa tavallisesti sähköä, ja siksi olemme nyt panostaneet ruoanvalmistuksessa tarvittavien kodinkoneidemme pienempään sähkönkulutukseen. Useimmat uunimme kuluttavat 30 % vähemmän energiaa verrattuna A-energialuokkaan ja liesituulettimien CleanAir-aktiivihiilisuodatin poistaa ruoankäryn 95 prosenttisesti lämpöä kierrättäen.

15 Green Technology inside 15 CleanAir -moduuli puhdistaa ja kierrättää ilman takaisin huonetilaan Bosch-liesituulettimet pitävät keittiössä olevan ilman poikkeuksellisen raikkaana ja puhtaana. Lisävarusteena saatavan Clean- Air -moduulin ansiosta ilma puhdistuu jopa 95 %, kun vastaava luku monissa markkinoilla olevissa aktiivihiilisuodattimissa on 50 %. Aktiivihiililiesituuletin säästää energiaa, sillä se kierrättää lämmintä huoneilmaa. CleanAir -moduuli on yhdistettävissä useimpiin Boschliesituulettimiin. Todistetusti hyvä ruoankäryn poisto Olemme ylpeitä siitä, että CleanAir-järjestelmä sai Ruotsin energiaviraston (Energiemyndigheten) marraskuussa 2010 tekemässä aktiivihiilisuodatintuulettimien testissä parhaat tulokset. Se poistaa jopa 95 % keittiön ruoankärystä ja on lisäksi erittäin hiljainen. Valikoimamme uusin tulokas on teräksinen liesituuletin, jossa on hiiliharjaton EcoDrivemoottori. Liesituuletin on jopa 80 %* tehokkaampi kuin tavanomainen vastaavan mallin liesituuletin ja siinä on kestävä LED-valaistus. * perustuu arvioon, jolloin liesituuletinta käytetään päivittäin yhden tunnin ajan (tuuletustasolla 2) ja valaistus on päällä kaksi tuntia päivittäin Tekniikka, joka tekee uunista ekologisemman Eristys ja tehokas lämmitystekniikka Erityinen, lämmön uunissa säilyttävä eristys vähentää ruoanvalmistuksessa kuluvaa energiaa. Se tarkoittaa ympäristöystävällisyyttä ja mahdollistaa ekologisemman ruoanvalmistuksen. Uunin tilavuus on 67 litraa ja se kuluttaa 30 %** vähemmän energiaa verrattuna A-energialuokkaan. EcoClean ympäristöystävällisyyttä ja mahdollistaa ekologisemman ruoanvalmistuksen. Keramiikkakuulista lähtevä happo hajottaa huokoiselle pinnalle laskeutuvat rasvapartikkelit. EcoClean-järjestelmää myydään myös lisävarusteena. Se on normaalikäytössä itsepuhdistuva ja sitä voidaan käyttää uunin koko käyttöiän ajan. Et siis tarvitse puhdistusaineita uunin puhdistamiseen. Energia -30% ** Energiankulutus 30 % (0,66 ) verrattuna energialuokka A:n raja-arvoon (0,99 ), normin EN mukaan.

16 Bosch BSH Kodinkoneet Oy Itälahdenkatu 18 A Helsinki Puh Soittajahinta on lankapuhelimesta 8,21 snt/puhelu + 6,9 snt/min (alv 23%) ja matkapuhelimesta 8,21 snt/puhelu + 14,9 snt/min (alv 23%). FI Bosch Kodinkoneet, BSH Kodinkoneet Oy

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii?

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii? Sisältö Lukijalle 3 Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4 Energiatehokkaan kodin rakentamisen ei tarvitse maksaa enempää kuin tavallisen talon rakentamisen. Kysymys on viisaiden ja pitkäjänteisten valintojen

Lisätiedot

Ilmastonmuutos Mikä se on? Perustietoa nuorille

Ilmastonmuutos Mikä se on? Perustietoa nuorille 1 Ilmastonmuutos Mikä se on? Perustietoa nuorille Europe Direct -palvelu auttaa sinua löytämään vastaukset EU:hun liittyviin kysymyksiisi Yhteinen maksuton palvelunumero (*) : 00 800 6 7 8 9 10 11 (*)

Lisätiedot

Kestävää kulutusta joka päivä Ympäristöopas

Kestävää kulutusta joka päivä Ympäristöopas Kestävää kulutusta joka päivä Ympäristöopas Lahden seudun ympäristöpalvelut Hollola - Lahti - Nastola Kestävää kulutusta Liikenteessä Kestävä kulutus säästää luonnonvaroja verrattuna tavanomaiseen kulutukseen.

Lisätiedot

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu Johdanto Ilmalämpöpumppu hyödyntää ilman ilmaista energiaa. Melko pienellä investoinnilla voidaan vähentää lämmityskustannuksia melkein puolella. Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita

Lisätiedot

Hyvä tietää sähkömarkkinoista

Hyvä tietää sähkömarkkinoista Hyvä tietää sähkömarkkinoista Julkaisija: Energiateollisuus ry ja Fingrid Oyj Teksti: Maarit Kauniskangas Ulkoasu: Innocorp Oy Hyvä tietää sähkömarkkinoista Painettu ISBN 978-952-5615-29-6 Sähköinen pdf-julkaisu

Lisätiedot

Teksti Hannele Jäämeri Kuvat Markus Pentikäinen. Talon kuluttamasta energiasta. prosenttia menee sen rakentamiseen.

Teksti Hannele Jäämeri Kuvat Markus Pentikäinen. Talon kuluttamasta energiasta. prosenttia menee sen rakentamiseen. Teksti Hannele Jäämeri Kuvat Markus Pentikäinen Talokin voi säästää Rakennukset käyttävät noin 40 prosenttia maailman energiasta. Ne ovat myös kohde, jossa kulutusta voidaan tehokkaimmin vähentää myös

Lisätiedot

Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta

Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta Jari Lehtinen Lämpövinkki Oy 19.12.2013 Sisältö Miksi lukisit tämän oppaan?... 2 Maalämmön toimintaperiaate... 2 Miten maalämpöpumppu toimii?... 3 Lämpöpumpun tehon

Lisätiedot

Käsihygienia tietous uutiset

Käsihygienia tietous uutiset Käsihygienia tietous uutiset Tietoja Torkilta käsihygienian ja terveyden parantamiseen päiväkodeissa ja kouluissa Leikkimielinen koulutus parantaa terveyttä Totuus bakteereista Pese ja laula yhdessä Pekka

Lisätiedot

Sähkö ja vene. Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta

Sähkö ja vene. Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta Sähkö ja vene Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta Sähköturvallisuuden Edistämiskeskuksen jäsenet: Elektroniikan Tukkukauppiaat ry Sähkösuunnittelijat

Lisätiedot

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ilmoitusliite tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ilmoitusliite YMPÄRISTÖTEKNOLOGIA tammikuu 2008 sama pelikenttä kaikille. - EK:n Leif Fagernäs sivut 6-7 energiasektorin tulevaisuuden haasteet

Lisätiedot

ILMALÄMPÖPUMPUT LYHYT OPPIMÄÄRÄ K= KYSYMYS V= VASTAUS

ILMALÄMPÖPUMPUT LYHYT OPPIMÄÄRÄ K= KYSYMYS V= VASTAUS ILMALÄMPÖPUMPUT LYHYT OPPIMÄÄRÄ K= KYSYMYS V= VASTAUS K: Miten valitsen oikean tehoisen ilmalämpöpumpun talooni? Meillä on 105 m2 omakotitalo, jossa on suora sähkölämmitys. V: Ensin kannatta miettiä, kumpi

Lisätiedot

Sähkön hinta nousee 14. Jännittävä jää 4. Sähkökatko seisauttaa arjen 6. Heikuran mullistava energia-avaus 13

Sähkön hinta nousee 14. Jännittävä jää 4. Sähkökatko seisauttaa arjen 6. Heikuran mullistava energia-avaus 13 Sähkökatko seisauttaa arjen 6 Heikuran mullistava energia-avaus 13 Tampereen Sähkölaitoksen asiakaslehti 1/2010 Jännittävä jää 4 Sähkön hinta nousee 14 4Jää antaa Viettäisitkö tilaa 5 Kun luonnonvedet

Lisätiedot

MALLI: JKPK181-55 KÄYTTÖOHJE

MALLI: JKPK181-55 KÄYTTÖOHJE MALLI: JKPK181-55 KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO TURVALLISUUS... 2 Hävittäminen... 3 JOHDANTO... 4 Ennen ensimmäistä käyttökertaa... 4 ASENNUS... 5 Sijoittaminen... 5 Jääkaappipakastimen tasapainottaminen...

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

IVT Nordic Inverter 09/12 LR-N

IVT Nordic Inverter 09/12 LR-N FI IVT Nordic Inverter 09/12 LR-N Käyttöohje Tuotenumero: 6720645219 Painos: 2010/10 Lue käyttöohje huolella ennen tuotteen käyttöä. Säilytä käyttöohje varmassa paikassa tulevaa tarvetta varten. Sisällys

Lisätiedot

V V O : n a s i a k a s l e h t i 1 / 2 0 0 7. ilmastonmuutosta vastaan pienin ekoteoin. Asukasyhteistyöllä. asumismukavuutta

V V O : n a s i a k a s l e h t i 1 / 2 0 0 7. ilmastonmuutosta vastaan pienin ekoteoin. Asukasyhteistyöllä. asumismukavuutta V V O : n a s i a k a s l e h t i 1 / 2 0 0 7 ilmastonmuutosta vastaan pienin ekoteoin Asukasyhteistyöllä asumismukavuutta pääovi Asukasyhteistyöstä jokaiselle oma juttu - yhteisöllisyyttä ja edunvalvontaa

Lisätiedot

DEUTSCH KRUPS ENGLISH ESPRESSERIA AUTOMATIC PREMIUM. SERIE EA 82xx FRANCAIS NEDERLANDS DANSK SVENSKA NORSK. www.krups.

DEUTSCH KRUPS ENGLISH ESPRESSERIA AUTOMATIC PREMIUM. SERIE EA 82xx FRANCAIS NEDERLANDS DANSK SVENSKA NORSK. www.krups. KRUPS ESPRESSERIA AUTOMATIC PREMIUM SERIE EA 82xx SVENSKA DANSK DEUTSCH ENGLISH FRANCAIS NEDERLANDS www.krups.com NORSK ITALIANO SUOMI 13 14 12 11 10 15 16 17 18 9 19 8 7 20 21 22 23 1 2 3 4 5 6 KRUPS

Lisätiedot

nousu, lattialämmityksen yleistyminen kuin pumppujen kehittyminen. Lämmön keräämiseen tarvitaan sähköä.

nousu, lattialämmityksen yleistyminen kuin pumppujen kehittyminen. Lämmön keräämiseen tarvitaan sähköä. Maalämpöpumppu kerää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta auringon lämpöä. Maalämmöllä on lämmitetty pientaloja 1970-luvun puolivälistä lähtien, ja lämmitystapa on kasvattanut suosiotaan 2000-luvulle

Lisätiedot

Valaistus. Suunnittelu. Rakentaminen. Energiatehokkuus. Jokakodin valaistusopas

Valaistus. Suunnittelu. Rakentaminen. Energiatehokkuus. Jokakodin valaistusopas Valaistus Suunnittelu Rakentaminen Energiatehokkuus Jokakodin valaistusopas 12/2010 Sisältö Sisältö...1 1 Johdanto...3 2 Valaistussuunnittelun perusteita...4 2.1 Luonnonvalo osana kodin valaistusta...4

Lisätiedot

twogether Niukat vesivarat vaativat luovuutta I Daio Paper Mishima ja vain yksi toimittaja I Säästöjä Voith Paperin tuotteilla

twogether Niukat vesivarat vaativat luovuutta I Daio Paper Mishima ja vain yksi toimittaja I Säästöjä Voith Paperin tuotteilla twogether Paper Technology Journal Niukat vesivarat vaativat luovuutta I Daio Paper Mishima ja vain yksi toimittaja I Säästöjä Voith Paperin tuotteilla 26 26 I 2008 I Voith Paper I twogether 2 LEHDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Höyrypään käsikirja. Sähkötupakka opas. versio 1.06, marraskuu 2013 Copyright e-savuke.com hoyrypaan.kasikirja@e-savuke.com. Höyrypään käsikirja 1/38

Höyrypään käsikirja. Sähkötupakka opas. versio 1.06, marraskuu 2013 Copyright e-savuke.com hoyrypaan.kasikirja@e-savuke.com. Höyrypään käsikirja 1/38 Höyrypään käsikirja 1/38 Höyrypään käsikirja Sähkötupakka opas versio 1.06, marraskuu 2013 Copyright e-savuke.com hoyrypaan.kasikirja@e-savuke.com Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän julkaisun tai sen osan

Lisätiedot

Säätölaitteet 4 Tärkeitä tietoja 6 Oikea käyttö 6 Oman turvallisuutesi vuoksi 6

Säätölaitteet 4 Tärkeitä tietoja 6 Oikea käyttö 6 Oman turvallisuutesi vuoksi 6 Käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet on palkittu riippumattoman saksalaisen tekniset tarkastusviraston, TÜV SÜDin, hyväksymissinetillä helposti ymmärrettävän tyylinsä, perusteellisuutensa ja turvallisuusnäkökulmien

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

Kestävä innovointi. Innovaatiopolitiikka uusien haasteiden edessä. Antti Hautamäki. Sitran raportteja

Kestävä innovointi. Innovaatiopolitiikka uusien haasteiden edessä. Antti Hautamäki. Sitran raportteja Kestävä innovointi Innovaatiopolitiikka uusien haasteiden edessä Antti Hautamäki Sitran raportteja 76 Sitran raportteja 76 Kestävä innovointi Innovaatiopolitiikka uusien haasteiden edessä Antti Hautamäki

Lisätiedot

TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123, Lönnrotinkatu 37, 00181 Helsinki Puhelin (09) 61 671, Fax (09) 616 7566 www.tukes.fi. Kodin sähköturvallisuusopas

TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123, Lönnrotinkatu 37, 00181 Helsinki Puhelin (09) 61 671, Fax (09) 616 7566 www.tukes.fi. Kodin sähköturvallisuusopas TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123, Lönnrotinkatu 37, 00181 Helsinki Puhelin (09) 61 671, Fax (09) 616 7566 www.tukes.fi Kodin sähköturvallisuusopas 2 3 KODIN SÄHKÖTURVALLISUUSOPAS Esipuhe Sähkön käyttö

Lisätiedot

Prius+ on Euroopan ensimmäinen 7-paikkainen täyshybridi Hybriditeknologiaa myös veneisiin

Prius+ on Euroopan ensimmäinen 7-paikkainen täyshybridi Hybriditeknologiaa myös veneisiin Lehti Toyota-autoilijoille 2/2012 Prius+ on Euroopan ensimmäinen 7-paikkainen täyshybridi Hybriditeknologiaa myös veneisiin Täysiverinen urheiluauto GT86 saapuu Suomeen AUTOILIJAN ASIALL A 12 24 6 18 30

Lisätiedot

Tampereen Sähkölaitoksen asiakaslehti 4/2009. Ihmisenergian alkulähteillä. Sähkön siirtohinnat nousevat 1.1.2010 s. 7. s. 4

Tampereen Sähkölaitoksen asiakaslehti 4/2009. Ihmisenergian alkulähteillä. Sähkön siirtohinnat nousevat 1.1.2010 s. 7. s. 4 Tampereen Sähkölaitoksen asiakaslehti 4/2009 Ihmisenergian alkulähteillä s. 4 Sähkön siirtohinnat nousevat 1.1.2010 s. 7 2 TÄSSÄ NUMEROSSA Hyrsingin koulun oppilas Oskari Jokelakin sai Tampereen Kaukolämmöltä

Lisätiedot

ympäristöohjelman suosio kasvaa

ympäristöohjelman suosio kasvaa Koonnut: Marja Valtiala Green Office ympäristöohjelman suosio kasvaa Käytännönläheinen ja toteuttamistavaltaan kevyt ympäristöohjelma Green Office on saavuttanut kymmenessä vuodessa paljon suosiota. Suomessa

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET KÄYTTÖTARKOITUS PESUKONEEN KÄYTTÖÖNOTTO ENSIMMÄINEN PESUKERTA VAROTOIMIA JA YLEISIÄ SUOSITUKSIA PESUKONEEN KUVAUS LAPSILUKKO

KÄYTTÖOHJEET KÄYTTÖTARKOITUS PESUKONEEN KÄYTTÖÖNOTTO ENSIMMÄINEN PESUKERTA VAROTOIMIA JA YLEISIÄ SUOSITUKSIA PESUKONEEN KUVAUS LAPSILUKKO KÄYTTÖOHJEET KÄYTTÖTARKOITUS PESUKONEEN KÄYTTÖÖNOTTO ENSIMMÄINEN PESUKERTA VAROTOIMIA JA YLEISIÄ SUOSITUKSIA PESUKONEEN KUVAUS LAPSILUKKO PESU- JA LISÄAINEET JÄÄNNÖSVEDEN TYHJENTÄMINEN NUKKASIHDIN IRROTTAMINEN

Lisätiedot

Johdin. Asiakaslehti 2 2011. musiikkitalo vaatii luovuutta myös sähköurakointiin. lahden rengasverkko vahvistuu

Johdin. Asiakaslehti 2 2011. musiikkitalo vaatii luovuutta myös sähköurakointiin. lahden rengasverkko vahvistuu Asiakaslehti 2 2011 musiikkitalo vaatii luovuutta myös sähköurakointiin lahden rengasverkko vahvistuu flextube taipuu äärimmäiseen rasitukseen Johdin joulukuu 2011 24 Prysmian-konserni vahvempi kuin koskaan

Lisätiedot