Vihreää tekniikkaa sisä- ja ulkopuolella.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vihreää tekniikkaa sisä- ja ulkopuolella."

Transkriptio

1 Vihreää tekniikkaa sisä- ja ulkopuolella.

2 2 Kestävä kehitys Vihreää tekniikkaa kodinkoneiden sisäpuolella... ja vihreää tekniikkaa ulkopuolella. Korkeiden energiahintojen ja tärkeiden ilmastotavoitteiden vuoksi energiatehokkuuden merkitys kodinkoneiden valinnassa on korostunut viime vuosina. Bosch Green Technology inside -tuotevalikoima on suunniteltu tältä pohjalta. Euroopassa on tällä hetkellä yli 188 miljoonaa energiasyöppöä yli kymmenen vuotta vanhaa kodinkonetta, joiden energiankulutus voi olla jopa kaksi kertaa uusia koneita suurempi. Siirtyminen energiaa säästäviin ja uudenaikaisiin Bosch-kodinkoneisiin säästää sekä ympäristöä että kukkaroa. Green Technology inside-merkintä ohjaa sinua energiatehokkaisiin Boschkodinkoneisiin ja kestäviin valintoihin. Täydellinen läpinäkyvyys Green Technology inside on erittäin vähän energiaa kuluttavien Bosch-kodinkoneiden valikoima. Kerromme asiakkaillemme kodinkoneiden todellisen energian- ja resurssienkulutuksen ja olemme saaneet useita tunnustuksia avoimuudestamme sekä läpinäkyvyydestämme ympäristöasioissa. Bosch antaa kodinkoneistaan yksinkertaisia, ymmärrettäviä tietoja ja faktoja, joita voit käyttää ostopäätöksesi perustana. Kestävää työtä jo vuodesta 1973 Johtavana teollisuusyrityksenä Bosch on tietoinen vastuustaan yhteiskuntaa ja tulevia sukupolvia kohtaan. Haluamme vaalia sellaisia arvoja kuten luottamus ja rehellisyys, edistää terveyttä sekä kunnioittaa ympäristöä ja luonnonvaroja. Hieno todiste sitoumuksestamme saatiin, kun Bosch-kodinkoneiden emoyhtiö BSH voitti Sustainability Award 2008-palkinnon. Ympäristötyömme näkyy erityisen selvästi Green Technology inside-merkinnässä. Jo piirustuspöydällä arvioimme tuotteen ympäristövaikutuksen kokonaisuuden näkökulmasta, mikä kattaa kaikki vaiheet aina tuotannosta energian ja veden kulutukseen sekä kierrätykseen. Hiljaista energiansäästöä Mitä siis Bosch-kodinkoneiden sisällä oleva vihreä tekniikka on? Tässä on muutamia esimerkkejä saksalaisesta insinööritaidosta: Markkinoiden parhaan energiamerkinnän omaavat Bosch A+++-jääkaappipakastimet säästävät jopa 50 % enemmän energiaa A+ -energialuokan jääkaappipakastimeen verrattuna. Meister-Stück-astianpesukone puolestaan pesee astiat vain 6,0 litran vedenkulutuksella Eko 50 C-ohjelmalla. Bosch i-dos pyykinpesukone annostelee juuri oikean määrän pesuainetta automaattisesti pyykkisi mukaan.

3 Kestävä kehitys 3 Ympäristöinnovaatioita jatkuvalla syötöllä Noin 40 % patenttihakemuksistamme tähtää ympäristön suojeluun ja resurssien säästöön. Monia ympäristöön liittyviä patentteja on luonnollisesti hyödynnetty Green Technology inside-kodinkoneissa. Tällä hetkellä Bosch Green Technology inside-valikoimaan kuuluu jääkaappeja, pakastimia, astianpesukoneita, pyykinpesukoneita ja kuivausrumpuja, uuneja ja pölynimureita sekä liesituulettimien Clean Air-moduuli. Päivitä ympäristötietojasi sivustossa: Kukkaroa hellivää tekniikkaa Vihreä tekniikka yhdistää ekologian ja ekonomian. Suomessa kodinkoneet kuluttavat 26 % kotitalouksissa käytetystä sähköstä (sähkölämmitys pois lukien). Sähkökustannuksissa voi säästää huomattavasti yksinkertaisesti vaihtamalla vanhat kodinkoneet uusiin. Uusi lämpöpumpulla varustettu Bosch-kuivausrumpu jopa puolittaa energiankulutuksen, jos sillä korvataan vuosia palvellut työjuhta. Täydellinen lopputulos Bosch-insinöörien ikuinen haaste on tehdä vähemmästä enemmän. Entistä pienempi määrä vettä ja energiaa pesee astiat puhtaammiksi kuin koskaan. Mahtava lopputulos oli kodinkoneen tehtävänä sitten puhdistaa, kuivata tai viilentää on saavutettava resursseja säästäen. Se on insinöörien tärkein lupaus. Innovatiivinen muotoilu Bosch-kodinkoneiden muotoilu puhuu yhtä kieltä. Eri tuotteiden linjat täydentävät toisiaan. Painikkeiden ja paneelien muotoilu on yhtenäinen, joten voit varmistaa energiansäästön tyylillä. Bosch on ympäristöaktivisti tyylistä tinkimättä. Jääkaappipakastin energialuokka A+++ Säästät 50 % enemmän energiaa A+ -energialuokan jääkaappipakastimeen verrattuna.

4 4 Green Technology inside Yhdessä voimme tehdä enemmän. Ympäristönsuojelu on kuulunut Bosch-kodinkoneiden liiketoimintaperiaatteisiin vuodesta 1973 ja olemme edistyneet merkittävästi valmistuksessa, käsittelyssä ja kuljetuksessa. Bosch Green Technology inside-valikoimamme on askel kohti ekologisesti kestävämpää maailmaa. Nyt sinä kuluttajana voit valita! Jopa % ympäristövaikutuksesta tapahtuu kotona. Siksi jokaisella säästetyllä vesilitralla tai kilowattitunnilla on merkitystä. Tervetuloa sivustollemme, missä voit laskea, kuinka paljon sinä voisit säästää energiaa uusilla energiatehokkailla Bosch-kodinkoneilla. Raaka-aineet Muut kuin rautapitoiset metallit Teräs Synteettiset aineet Lasi Muut Tuotanto Raaka-aineiden, energian ja veden kulutus. 4 9 %* Vaikutus ympäristöön koko elinkaaren aikana. 0,5 % Kuljetukset Energiankulutus ja haitalliset päästöt. Jäte Energiankulutus. 0,5 % %* Käyttö Esimerkiksi energian, veden ja kemikaalien kulutus käytön aikana. * Vaihtelee kulutuksen ja tuotteen mukaan. Uusi energiamerkintä tekee asiat helpommiksi sinulle ja tiukemmiksi meille. Se on hyvä asia. Kylmälaitteiden, astianpesukoneiden ja pyykinpesukoneiden energiamerkinnät ovat täydentyneet luokilla A+, A++ ja A+++. Se sopii Bosch-kodinkoneille erinomaisesti, sillä johtoajatuksemme on: täydellisiä tuloksia alhaisella energiankulutuksella. Bosch on mukana alusta asti Uusi energiamerkintä tuli pakolliseksi vuoden 2011 lopulla ja meistä on luonnollista olla heti sen mallikäyttäjiä. Tietyt jääkaappipakastimemme kuuluivat jo vuonna 2011 A+++-luokkaan. Erittäin tehokkaat astian- ja pyykinpesukoneemme sekä kuivausrumpumme ovat toinen esimerkki energiaa säästävistä kodinkoneista, joille on myönnetty monta plussaa. Säästä ympäristöä ja rahaa Kodinkoneet kuluttavat suunnilleen 26 % kotitalouksien sähkönkulutuksesta (ellei oteta huomioon lämmitystä) Vaihtamalla kodinkoneet uusiin, energiatehokkaisiin Bosch-kodinkoneisiin voidaan säästää rahaa ja samalla vähentää maapallon resursseihin kohdistuvaa vaikutusta. Bosch-kodinkoneiden avulla alennetaan sekä sähkön- että vedenkulutusta ja saadaan silti täydelliset tulokset.

5 Green Technology inside 5 Energian- ja vedensäästön uusi aikakausi. Kodinkoneet kuluttavat noin 26 % kotitalouksien käyttämästä sähköstä (Suomessa), kun lämmitykseen kuluvaa sähköä ei lasketa. Siksi onkin tärkeää, että kodin energian- ja vedenkulutusta voidaan vähentää huomattavasti Bosch-kodinkoneiden avulla eikä tehokkuudesta tarvitse tinkiä. Kotitalouden kulutuksen jakautuminen, ei lämmitys Autonlämmitys Muu 9% 4% 26% Viihde 13% Kodinkoneet Sähkökiuas 14% 19% Valaistus LVI-laitteet 15% Lähde: Adato Energia Oy (www.adato.fi) Parannukset Bosch-kodinkoneiden energian ja veden kulutuksessa viimeisten 15 vuoden aikana. Pyykinpesukoneet Kuivausrummut Astianpesukoneet Kalusteisiin sijoitettavat uunit Jääkaapit Pakastimet Jääkaappipakastimet Kulutus pyykkikiloa kohti puuvilla 60 C. Kulutus pyykkikiloa kohti, kaappikuiva puuvilla, linkous kierr./min. Kulutus vakioastiastoa kohti: 2012, 13 astiastoa 1997, 12 astiastoa Energiankulutus EN standardin mukaan (vuosi 1999 verrattuna vuoteen 2012). Energiankulutus 100 litran nettokapasiteettia kohti 24 tunnissa. Energiankulutus 100 litran nettotilavuutta kohti 24 tunnissa. Energiankulutus 100 litran nettotilavuutta kohti 24 tunnissa. 0,20 9,8 l 0,61 0,10 1,33 l 1,10 0,10 0,55 0,55 0,12 6,88 l 0,19 0,05 0,54 l 0,66 0,06 0,27 0, % * 30% * 69 % * 50 % * 60 % * 40 % * 40 % * 51 % * 73 % * Energiankulutus Vedenkulutus *Alhaisempi kulutus aina ilmoitettuun prosenttimäärään asti. Pyykinpesukoneet Vertailu osoittaa energiankulutuksen ohjelmalla puuvilla 60 C. Vertailussa olivat mukana Bosch WAY 32890SN-pyykinpesukone vuodelta 2012 ja sitä vastaava Boschpyykinpesukone vuodelta Kuivausrummut Vertailu osoittaa energiankulutuksen vakiokaappikuivaohjelmalla (puuvilla). Vertailtavat kuivausrummut olivat Bosch WTY 88880SN vuodelta 2012 ja sitä vastaava Bosch-kuivausrumpu vuodelta Astianpesukoneet Vertailu osoittaa energiankulutuksen standardiastiastoa kohti ohjelmalla Eko 50 C. Vertailtavat astianpesukoneet olivat Bosch SMV 69U30EU vuodelta 2012 ja niitä vastaavat Bosch-astianpesukoneet vuodelta Kalusteisiin sijoitettavat uunit Vertailu osoittaa standardiohjelman energiankulutuksen Bosch kalusteisiin sijoitettavan uunin HBG S vuodelta 2012 ja sitä vastaavan vuonna 1999 valmistetun uunin välillä. Jääkaapit, kaappipakastimet ja jääkaappipakastimet Vertailu osoittaa energiankulutuksen vuoden 2012 Bosch jääkaapin KSV 36AI40, Bosch kaappipakastimen GSN 36AI30 ja Bosch jääkaappipakastimen KGN 36SB40 sekä niitä vastaavien vuoden 1997 jääkaappipakastimien välillä.

6 6 Green Technology inside

7 Green Technology inside 7 Energiatehokkuus, hellävaraisuus ja hiljainen käyntiääni. EcoSilence Drive TM on kehittämämme hiiliharjaton moottori, jonka energiankulutus on huomattavasti pienempi kuin energialuokassa A ja sen vuoksi se saa uuden energiamerkinnän A+++. Lisäksi koneen moottori on paljon edeltäjiään hiljaisempi ja tehokkaampi. Siten EcoSilence Drive TM on hellävarainen valinta sekä vaatteille, kukkarolle että ympäristölle. EcoSilence Drive Moottori on pyykinpesukoneen sydän. Bosch EcoSilence Drive on sekä hiljaisempi että tehokkaampi kuin edeltäjänsä. Pesukoneen moottorissa ei ole hiiiliharjoja, toisin kuin tavallisissa malleissa. Näin ollen energiankulutus sekä äänitaso ovat alhaisimpia ja pyykinpesukoneen elinkaari on pidempi. VarioPerfect Bosch-pyykinpesukoneissa on valittavana SpeedPerfect-ohjelma, joka pesee 15 tavallisinta ohjelmaa erityisen nopeasti. Vaihtoehto EcoPerfect puolestaan suorittaa viisitoista tavallisinta pesuohjelmaa ympäristön kannalta parhaalla tavalla, mikä hieman lisää pesuohjelmaan kuluvaa aikaa. ActiveWater Huolehtii siitä, että jokainen vesipisara tekee pyykistäsi erinomaisen puhdasta, pesitpä kuinka vähän tai paljon tahansa. MääräSensori MääräSensorin avulla on mahdollista pestä energiatehokkaasti, vaikka pyykinpesukone ei olisikaan täynnä. Toiminto tunnistaa pyykin määrän ja sovittaa sähkön- ja vedenkulutuksen sen mukaan. Voit siis pestä pieniäkin pyykkimääriä puhtaalla omatunnolla. i-dos Liika-annostelun aika on ohitse. i-dos-pyykinpesukone annostelee pesuaineen itse pyykin painon, laadun ja likaisuuden mukaan. Se säästää paitsi vettä, aikaa ja energiaa, myös luontoa. VarioSoft-rumpu tehokas ja hellävarainen Bosch-pyykinpesukoneiden rumpu on muotoiltu siten, että se on niin tehokas ja hellävarainen kuin mahdollista. Pisararakenteella ja epäsymmetrisillä olakkeilla on kalteva ja litteä puoli. Rumpukierros kaltevalla puolella aiheuttaa tehokkaamman pesuliikkeen. Litteällä puolella syntyy pehmeä liike, jota käytetään hellävaraisissa ohjelmissa. AntiVibration-sivupaneelit Bosch-pyykinpesukoneissa on sivupaneelit, jotka on suunniteltu vaimentamaan koneen tärinää sekä pesun että linkouksen aikana. Niiden avulla pesu sujuu hiljaa ja rauhallisesti. Tahra-automatiikka Nyt sinun ei enää koskaan tarvitse huolehtia tahroista. Tahra-automatiikka on toiminto, joka poistaa automaattisesti 16 eri tyyppistä tahraa. Pesuohjelma sovittaa automaattisesti lämpötilan, rummun liikkeen, vesimäärän ja ajan valitun tahratyypin mukaan. Energia Tiesitkö, että kodinkoneet ovat kotisi suurimpia energiasyöppöjä? Siksi on viisasta valita uudenaikaista teknologiaa hyödyntäviä kodinkoneita, kuten esimerkiksi pyykinpesukone. Bosch-kodinkoneilla on laaja valikoima energiatehokkaita A+++ -energialuokan pyykinpesukoneita, joilla säästät sekä energiaa että rahaa. Energia

8 8 Green Technology inside

9 Green Technology inside 9 Älykkäässä kodissa käytetään lämpöpumppuja. Siellä käytetään myös älykkäitä kuivausrumpuja. Kuivausrumpuja kohtaan tunnetaan monia ennakkoluuloja. Tätä lukiessasi jotkut niistä ovat tosin jo voineet hälvetä. Niiden energiankulutus on esimerkiksi nykyisin alle puolet verrattuna aiemman sukupolven kosteudentiivistäviin kuivausrumpuihin. Tämä johtuu siitä, että Bosch käyttää kuivausrummuissaan energiataloudellista teknologiaa. Alhainen energiankulutus kestää koko kuivausrummun elinkaaren ajan, sillä kosteudentiivistin puhdistuu automaattisesti. Lämpöpumppu Kuivausrummuissa, joissa käytetään ActiveAir-tekniikkaa, on sisäänrakennettu lämpöpumppu. Ne kuivaavat vaatteet todella energiatehokkaasti. Lämpöpumpputekniikan ansiosta hukkalämpö käytetään uudestaan, eikä se karkaa ulos rummusta. Siten se hellii sekä ympäristöä että kukkaroa. DuoTronic Innovatiivisten DuoTronic-sensoreiden avulla voit kuivata pyykit haluamallasi tavalla. Jos esimerkiksi haluat silityskuivia vaatteita, DuoTronic-sensorit määrittävät tarkasti, kuinka paljon energiaa tarvitaan halutun lopputuloksen saavuttamiseen. Tällöin energiaa ei kulu hukkaan ja ympäristö kiittää. Automaattisesti puhdistuva kosteudentiivistin Ilman lämmönvaihtimen säännöllistä puhdistusta kuivausrummun teho kärsii ja energiankulutus kasvaa. Automaattisesti puhdistuva Bosch-kosteudentiivistin tekee järjestelmästä täysin huoltovapaan, ja kuivausrummun energiankulutus pysyy todella alhaisena koko sen elinkaaren ajan. SensitiveDry -järjestelmä Bosch SensitiveDry -järjetelmä on hellävarainen sekä vaatteille että ympäristölle. Sen sijaan, että vaatteet painuisivat rummun seinille, ne kuivataan aallonmuotoisten olakkeiden ja lämpimän ilman avulla. Pyykistä tulee pehmeää ja rypytöntä. Tekniikka kuluttaa vaatteita vähemmän, joten sekä sinä että ympäristö hyödytte. Parempi kuin A Kuivausrumpujen energiankulutus on nykyisin alle puolet verrattuna aiemman sukupolven kosteudentiivistäviin kuivausrumpuihin: energialuokasta B on päästy energialuokkaan A*. HomeProfessional -sarjan kuivausrummun energiankulutus on 60 %** alhaisempi verrattuna energiatehokkuusluokka A:n rajaarvoon. * Kuivausrummut tulevat saamaan uudet energiamerkinnät, jotka ovat A+, A++ ja A+++. Siirtymäkauden aikana voi markkinoilla esiintyä myös pois jääviä energiamerkintöjä, A 40 %, 50 % ja 60 %. Vanhat ja uudet merkinnät eivät ole suoraan vertailukelpoisia keskenään. ** HomeProfessional-kuivausrumpu kuluttaa 60 % vähemmän energiaa (0,19 /kg) pestäessä 8 kg verrattuna energiatehokkuusluokan A raja-arvoon (0,48 /kg).

10 10 Green Technology inside Huomaat eron, kun avaat luukun. Sähkön- ja vedenkulutuksessa ero on vielä suurempi. Bosch pyrkii jatkuvasti täydelliseen lopputulokseen ja entistä vähäisempään kulutukseen. Meillä on astianpesukoneita, joiden energiatehokkuusluokka on A+++ tai vedenkulutus on vain 6,0 litraa. ActiveWater ActiveWater on yhteinen nimi uusimmille resursseja säästäville Bosch-astianpesukoneille. Vesipisarat eivät ole koskaan joutuneet raatamaan yhtä kovaa. 14 henkilön astiaston pesemiseen kuluu vain 10 litraa vettä. Se toimii kuin vesilitraa, sillä se suodatetaan ja sitä suihkutetaan. Sen lisäksi Bosch-kodinkoneilla on astianpesukoneita, jotka säästävät muutaman litran vedestä ja käyttävät sen seuraavalla pesukerralla. Ne kuluttavat vain 6,5 litraa vettä. 14 hengen astiasto yläkorin ansiosta Tietyissä ActiveWater-sarjan malleissa on kolmas taso, eli yläkori. Siihen mahtuu ruokailuvälineitä ja kauhoja, mutta myös espressokuppeja ja pieniä tarvikkeita. Yläkorin ansiosta koneeseen mahtuu laseja, lautasia, pieniä kulhoja, kuppeja ja ruokailuvälineitä 14 hengen astiaston verran! Kun astioita voidaan pestä kerralla enemmän, se voidaan tehdä harvemmin, mikä säästää ympäristöä. AquaSensor III Sensori mukauttaa ohjelman astioiden likaisuuden mukaan. Toiminto mittaa veden sameutta useita kertoja astianpesuohjelman aikana. Siten saavutetaan paras mahdollinen pesutulos käyttämällä mahdollisimman vähän vettä ja energiaa. Eko 50 C Vaikka Eko 50 kuluttaa vain vähän sähköä ja vettä, se tarjoaa aina parhaan AAA-luokan tuloksen kevyesti likaantuneille astioille. Ohjelma kuluttaa jatkuvasti vain vähän resursseja. Eko 50-ohjelmaa voidaan hyvin käyttää perusohjelmana. Jos astioiden likaisuus vaihtelee, voidaan harkita automaattiohjelmaa. PuoliTäyttö Toiminto on tarkoitettu puolikkaan koneellisen pesemiseen. Vedenkulutus vähenee jopa 20 ja energiankulutus jopa 10 %. TehoAlue Tietyt pinttyneet ruoanjäänteet tarvitsevat enemmän huomiota kuin toiset. Siksi on hyvä, että tietyissä Bosch-astianpesukoneissa on TehoAlue. Se on toiminto, joka pesee alakorin sisällön voimakkaammalla paineella ja hieman kuumemmalla vedellä. Kun mitään ei tarvitse pestä käsin, luonnonvaroja säästyy. PesuaineAnnostelija Jokaisella astialla on paikkansa, myös astianpesukoneessa. PesuaineAnnostelijan avulla astianpesutabletti päätyy aina oikeaan paikkaan. Tällöin tabletti liukenee hallitusti. Zeolite -kuivaus Uusissa energiaa säästävissä Bosch-astianpesukoneissa on Zeolite -kuivaustoiminto, missä Zeolite-mineraalikuulat imevät kosteutta ja muuntavat sen lämpöenergiaksi. Tämän ominaisuuden ansiosta Bosch-astianpesukoneiden energiankulutus on ennätysmäisen alhainen. Zeolite-kuivauksella varustetuissa astianpesukoneissa on myös Shine and Dry -toiminto. Se tekee astioistasi kiiltävämpiä ja kuivempia lisähuuhtelun ja hieman pidemmän kuivausajan ansiosta. AutoPowerOff Kaikissa ActiveWater-malleissa on asetus, jonka avulla koneesta katkeaa kokonaan virta minuutin kuluttua ohjelman päättymisestä. Koska kone ei vie turhaan sähköä, toiminto on sekä energiatehokas että ympäristöä säästävä. Parempi kuin A Nyt myös suurimmalla osalla työtason alle asennettavista astianpesukoneistamme on energiatehokkuusluokka A++ tai A+++. Lisäksi kaikki ActiveWater-mallit voidaan kytkeä lämminvesiliitäntään (enintään 60 C), mikä laskee energiankulutuksen 0,7 kilowattituntiin pesukertaa kohti. Energia

11 Green Technology inside 11 Merkittävä palkinto Zeolite -kuivaukselle. Saksan teollisuuden keskusliitto, Bundesverband der Deutschen Industrie, myönsi helmikuussa 2010 Bosch Zeolite -kuivaukselle Innovation Prize for Climate and Environment -tunnustuksen. Tekniikka perustuu siihen, että astianpesukoneessa on säiliö Zeolite-mineraalille, joka imee kosteutta ja muuntaa sen lämmöksi, ja siten auttaa astioiden kuivaamisessa. Ja koska zeoliitti synnyttää lämpöä, myös astianpesukoneesi energiankulutus on ennätysalhainen.

12 12 Green Technology inside Pitkään eläköön pienet sähkölaskut. Ja ruoka jääkaapissasi. Lisääntyvän ympäristötietoisuuden ja kasvavien sähkökustannusten aikana sinun ei tulisi tyytyä A+-energiatehokkuusluokan kylmälaitteisiin. Energiatehokkaimpien Bosch-kylmälaitteiden energialuokitus on jopa A+++. Valitsemalla A+++ -jääkaappipakastimen säästät noin 50 % enemmän energiaa verrattuna A+ -luokan laitteeseen. Bosch-kylmälaitteet pidentävät ruoan säilyvyyttä jääkaappien lämpötilaa ja kosteutta säätelevien alueiden avulla. Ruoan säilyvyyttä parantavat tekniikat on tietysti suunniteltu ja testattu Bosch-insinöörien ammattitaidolla. Elektroninen lämpötilansäädin Tavallisissa jääkaappipakastimissa lämpötila vaihtelee voimakkaasti. Tämä aiheutuu ympäröivän huoneen lämpötilan muutoksista sekä siitä, kuinka usein kaapin ovia avataan ja kuinka paljon sinne laitetaan ruokaa. Useissa Bosch-jääkaappipakastimissa on erilliset tunnistimet (sekä kaapin sisä- että ulkopuolella), jotka pitävät huolta siitä, että lämpötila pysyy tasaisena. Tällöin vältytään siltä, että ruoan maku tai koostumus muuttuvat liian kylmien tai lämpimien säilytysolosuhteiden vuoksi. Lisäksi kompressori on energiatehokas, mikä on edullista niin laitteen käyttöikää kuin ympäristöä ajatellen. Multi Airflow-järjestelmä Kylmä ilma, joka virtaa jääkaapin takaseinästä hyllyjen ylitse. Järjestelmän ansiosta kylmä ilma jakautuu tasaisesti kaikkialle ja takaa tasaisen alhaisen lämpötilan koko jääkaapissa ja varmistaa siten ruokasi säilyvyyden. CrisperBox Kosteudeltaan säädettävä vihanneslaatikko hedelmien ja vihannesten ihanteelliseen säilytykseen. ChillerBox Erillinen laatikko, jossa on 2-3 astetta alhaisempi lämpötila kuin muualla jääkaapissa. Erinomainen säilytystila kalalle, lihalle ja juustolle. HydroFresh HydroFresh on vihanneslaatikko, jossa on suuri ilmankosteus. Siinä raaka-aineet säilyvät tuoreina jopa kaksi kertaa pidempään. Kostea ilma säilyttää myös tehokkaasti vihannesten maut, vitamiinit ja mehukkuuden. VitaFresh VitaFresh on erillinen alue, jolla lämpötila on aina nolla astetta, vaikka se muualla jääkaapissa olisi korkeampi. Vitafresh-alueella on korkea ilman kosteuspitoisuus, mikä säilyttää herkät tuoretuotteet raikkaina jopa kolme kertaa pidempään. Loma-asetus Jääkkaappiemme älykäs Vacation Mode -toiminto auttaa sinua säästämään energiaa, kun olet lomalla. Koska jääkaappi on tällöin pidempään suljettuna, eikä sitä täytetä uusilla elintarvikkeilla, jääkaapin lämpötilan voidaan antaa hieman nousta. Älykäs toiminto, joka vähentää sähkönkulutusta. NoFrost Bosch-pakastinta ei tarvitse enää koskaan sulattaa. Uusin NoFrosttekniikka levittää pakastimen sisätilaan kuivaa, jääkylmää ilmaa. Siten pakastimeen ei pääse muodostumaan paksua jääkerrosta energiaa ja tilaa viemään. NoFrost-tekniikan ansiosta Bosch-pakastimia ei tarvitse sulattaa. LowFrost Bosch-kodinkoneiden valikoimassa on sarja jääkaappipakastimia, joissa ei ole automaattista sulatusta, mutta joissa kylmäelementit on sisäänrakennettu jääkaapin seiniin. Siten jäänmuodostuminen on huomattavasti vähäisempää ja sulattaminen nopeampaa. Tätä kutsumme LowFrost-toiminnoksi. Energia

13 Green Technology inside 13

14 14 Green Technology inside Vihreämpää ruoanvalmistusta. Lämmön muodostuminen kuluttaa tavallisesti sähköä, ja siksi olemme nyt panostaneet ruoanvalmistuksessa tarvittavien kodinkoneidemme pienempään sähkönkulutukseen. Useimmat uunimme kuluttavat 30 % vähemmän energiaa verrattuna A-energialuokkaan ja liesituulettimien CleanAir-aktiivihiilisuodatin poistaa ruoankäryn 95 prosenttisesti lämpöä kierrättäen.

15 Green Technology inside 15 CleanAir -moduuli puhdistaa ja kierrättää ilman takaisin huonetilaan Bosch-liesituulettimet pitävät keittiössä olevan ilman poikkeuksellisen raikkaana ja puhtaana. Lisävarusteena saatavan Clean- Air -moduulin ansiosta ilma puhdistuu jopa 95 %, kun vastaava luku monissa markkinoilla olevissa aktiivihiilisuodattimissa on 50 %. Aktiivihiililiesituuletin säästää energiaa, sillä se kierrättää lämmintä huoneilmaa. CleanAir -moduuli on yhdistettävissä useimpiin Boschliesituulettimiin. Todistetusti hyvä ruoankäryn poisto Olemme ylpeitä siitä, että CleanAir-järjestelmä sai Ruotsin energiaviraston (Energiemyndigheten) marraskuussa 2010 tekemässä aktiivihiilisuodatintuulettimien testissä parhaat tulokset. Se poistaa jopa 95 % keittiön ruoankärystä ja on lisäksi erittäin hiljainen. Valikoimamme uusin tulokas on teräksinen liesituuletin, jossa on hiiliharjaton EcoDrivemoottori. Liesituuletin on jopa 80 %* tehokkaampi kuin tavanomainen vastaavan mallin liesituuletin ja siinä on kestävä LED-valaistus. * perustuu arvioon, jolloin liesituuletinta käytetään päivittäin yhden tunnin ajan (tuuletustasolla 2) ja valaistus on päällä kaksi tuntia päivittäin Tekniikka, joka tekee uunista ekologisemman Eristys ja tehokas lämmitystekniikka Erityinen, lämmön uunissa säilyttävä eristys vähentää ruoanvalmistuksessa kuluvaa energiaa. Se tarkoittaa ympäristöystävällisyyttä ja mahdollistaa ekologisemman ruoanvalmistuksen. Uunin tilavuus on 67 litraa ja se kuluttaa 30 %** vähemmän energiaa verrattuna A-energialuokkaan. EcoClean ympäristöystävällisyyttä ja mahdollistaa ekologisemman ruoanvalmistuksen. Keramiikkakuulista lähtevä happo hajottaa huokoiselle pinnalle laskeutuvat rasvapartikkelit. EcoClean-järjestelmää myydään myös lisävarusteena. Se on normaalikäytössä itsepuhdistuva ja sitä voidaan käyttää uunin koko käyttöiän ajan. Et siis tarvitse puhdistusaineita uunin puhdistamiseen. Energia -30% ** Energiankulutus 30 % (0,66 ) verrattuna energialuokka A:n raja-arvoon (0,99 ), normin EN mukaan.

16 Bosch BSH Kodinkoneet Oy Itälahdenkatu 18 A Helsinki Puh Soittajahinta on lankapuhelimesta 8,21 snt/puhelu + 6,9 snt/min (alv 23%) ja matkapuhelimesta 8,21 snt/puhelu + 14,9 snt/min (alv 23%). FI Bosch Kodinkoneet, BSH Kodinkoneet Oy

Pyykinpesukone, edestä täytettävä WM 16Y792DN

Pyykinpesukone, edestä täytettävä WM 16Y792DN valkoinen 1635* *Suositushinta Tuotteen ominaisuudet Suorituskyky ja kulutus k Täyttömäärä: 8 kg k Energiatehokkuusluokka: A+++ -30% k Vuosittainen energiankulutus 137 kwh, perustuu 220 vakiopesuohjelmaan

Lisätiedot

ActiveWater Astianpesukone, 60 cm, korkea malli

ActiveWater Astianpesukone, 60 cm, korkea malli 1850* *Suositushinta Tuotteen ominaisuudet Suorituskyky ja kulutus Energiatehokkuusluokka: A+++, Kuivaustehokkuusluokka: A Vuosittainen kulutus ohjelmalla Eco 50 C: 2660 l vettä / 214 kwh sähköä (perustuu

Lisätiedot

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita.

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta. Myös kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

astianpesukone, 60 cm kokonaan kalustepeitteinen SN 678X01TE *Suositushinta ¹Korkearunkoinen malli mm, asennustila mm

astianpesukone, 60 cm kokonaan kalustepeitteinen SN 678X01TE *Suositushinta ¹Korkearunkoinen malli mm, asennustila mm SX 678X01TE¹ 1829* 1829* *Suositushinta ¹Korkearunkoinen malli - 865 mm, asennustila 865-925 mm Tuotteen ominaisuudet Suorituskyky ja kulutus k Energiatehokkuusluokka: A+++, Kuivaustehokkuusluokka: A k

Lisätiedot

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I Aeg integroitu jääkaappi SKD71800F0 Erittäin laadukas integroitu jääkaappi. Digitaalinäyttö tarkkaan lämpötilansäätöön. LED-valaistus takaa erinomaisen valaistuksen. Energialuokka A+. Käyttötilavuus 330

Lisätiedot

Tärkeimmät ominaisuudet Haluatko pestä pyykit 30 minuutissa? Helppoa. Pyykkisi ovat valmiit juuri silloin kuin haluat. Pese vaatteesi puolet nopeammin

Tärkeimmät ominaisuudet Haluatko pestä pyykit 30 minuutissa? Helppoa. Pyykkisi ovat valmiit juuri silloin kuin haluat. Pese vaatteesi puolet nopeammin RUOANVALMISTUS ASTIANPESU KYLMÄSÄILYTYS PYYKINKÄSITTELY Start Tuotteet Pyykinkäsittely Pyykinpesukoneet RTF71663W RTF71663W Vertaile Jälleenmyyjät Yleiskuva Muut tiedot Galleria Asiakastuki A+++ -energialuokka,

Lisätiedot

ASKO Astianpesukoneet

ASKO Astianpesukoneet ASKO Astianpesukoneet Täyttömäärä ja joustavuus maailman parhaimpia Tavoitteenamme on, että tuotteemme helpottavat arkea. Olemme sen vuoksi tehneet vuosien ajan kovaa työtä markkinoiden suurimpiin ja joustavimpiin

Lisätiedot

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala 3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala Esityksen sisältö 1. Energiansäästö, energiatehokkuus ja asuminen 2. Vinkkejä

Lisätiedot

ST2FABP2. 50-luvun retrotyyli 60 CM ASTIANPESUKONE KERMANVÄRINEN ENERGIALUOKKA: A+++A

ST2FABP2. 50-luvun retrotyyli 60 CM ASTIANPESUKONE KERMANVÄRINEN ENERGIALUOKKA: A+++A ST2FABP2 60 CM ASTIANPESUKONE KERMANVÄRINEN ENERGIALUOKKA: A+++A EAN13: 8017709166946 13 astiastoa 9 ohjelmaa (joista 4 Quick Time -ohjelmaa): Huuhtelu, lasiohjelma, ECO, auto 60-70, Super pika ohjelmaa:

Lisätiedot

YKSIVAIHEISET OSIENPESUKONEET C-800SS...C-2600SS. Tehokkaaseen puhdistukseen

YKSIVAIHEISET OSIENPESUKONEET C-800SS...C-2600SS. Tehokkaaseen puhdistukseen YKSIVAIHEISET OSIENPESUKONEET C-800SS...C-2600SS Tehokkaaseen puhdistukseen Miksi vesipohjainen pesumenetelmä? Nopeuden ja tehokkuuden vaatimukset sekä tiukkenevat ympäristömääräykset ovat johtaneet siihen,

Lisätiedot

STA6444L2. Funktioner 60 CM TÄYSINTEGROITAVA ASTIANPESUKONE ENERGIALUOKKA: A+A

STA6444L2. Funktioner 60 CM TÄYSINTEGROITAVA ASTIANPESUKONE ENERGIALUOKKA: A+A 60 CM TÄYSINTEGROITAVA ASTIANPESUKONE ENERGIALUOKKA: A+A EAN13: 8017709165949 13 astiastoa 9 ohjelmaa (joista 4 pikaohjelmaa): Liotus, lasiohjelma, normaali, ECO, Super Pikaohjelmat: 27 min pika, ECO-pika,

Lisätiedot

CoolFreeze CFX. Energialuokka. Kompressorikylmä- ja pakastuslaukut

CoolFreeze CFX. Energialuokka. Kompressorikylmä- ja pakastuslaukut 0 Kompressorikylmä- ja pakastuslaukut UUTTA! WAECO CoolFreeze CFX 6 5 7 8 00 0 V / V Aurinkoenergia Katso lisätiedot uudesta CoolFreeze CFX-sarjasta nettisivuiltamme! www.waeco.com/fi/cfx-kompressorilaukut

Lisätiedot

KODINKONEPAKETTI 1 RST

KODINKONEPAKETTI 1 RST KODINKONEPAKETTI 1 RST 05.09.2016 Monitoimiuuni PULL SYSTEM 6H - 175BX / 901010083 Integroitava uuni Monitoimi, 6 valmistusohjelmaa Näyttö aikatoiminnolla Ajastintoiminto Aquasliding puhdistustoiminto

Lisätiedot

Zanussi ZRG11600WA JÄÄKAAPPI Energiatehokas A+ -luokka Jääkaapin käyttötilavuus 102 l Automaattisulatus Turvalasihyllyt.

Zanussi ZRG11600WA JÄÄKAAPPI Energiatehokas A+ -luokka Jääkaapin käyttötilavuus 102 l Automaattisulatus Turvalasihyllyt. SSA 12.-31.7.2015 Whirlpool BLF8121 Täysin uusi design! Jääkaappipakastin 6th Sense teknologialla sekä Less Frost pakastimella A+ -energialuokka Elektroninen ohjauspaneeli & sisänäyttö Liukukiskot laatikoissa

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus Vinkkejä kodin valaistukseen ja sähkön säästöön

Energiaeksperttikoulutus Vinkkejä kodin valaistukseen ja sähkön säästöön Energiaeksperttikoulutus Vinkkejä kodin valaistukseen ja sähkön säästöön 1 25.11.2015 Lauri Penttinen Näin lasket sähkönkulutuksen Laitteen teho on 1000 W (= 1 kw), käytetään päivittäin 5 tuntia Teho 1000

Lisätiedot

Hoito ja puhdistus. 1. Vedä kondenssivesisäiliö ulos. 2. Vedä suodatin pois lukituksestaan.

Hoito ja puhdistus. 1. Vedä kondenssivesisäiliö ulos. 2. Vedä suodatin pois lukituksestaan. Ympäristöystävällinen hävittäminen Hoito ja puhdistus Hoito ja puhdistus Huoltopalvelu Hävitä pakkaus ympäristönsuojelumääräysten mukaisesti. Tämän laitteen merkintä perustuu käytettyjä sähkö- ja elektroniikkalaitteita

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa. Säteilevät Naiset -seminaari 17.9.2007 Päivi Laitila

Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa. Säteilevät Naiset -seminaari 17.9.2007 Päivi Laitila Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa Säteilevät Naiset -seminaari 17.9.2007 Päivi Laitila Sisältö Motiva lyhyesti Taustaa energiankulutuksesta Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa Energiankäyttö

Lisätiedot

Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto

Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Your reliable partner Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Vacumat Eco tehokas joka tavalla Veden laatu vaikuttaa tehokkuuteen Veden laatu vaikuttaa jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmien

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA Energiansäästö työpaikalla Miksi energiaa kannattaa säästää? Mistä työpaikan energiankulutus muodostuu? Miten töissä voi säästää energiaa? Lämmitys Jäähdytys Sähkö Valaistus

Lisätiedot

N:o MERKKI Liite 1. Merkki on tehtävä seuraavan mallin mukaan:

N:o MERKKI Liite 1. Merkki on tehtävä seuraavan mallin mukaan: N:o 202 645 MERKKI Liite 1 Merkki on tehtävä seuraavan mallin mukaan: 646 N:o 203 Merkkiä koskevat selitykset Merkissä ilmoitetaan seuraavat tiedot: Selitys I Tavarantoimittajan nimi tai tavaramerkki.

Lisätiedot

Laundry Center. Radiotaajuuslinkki pesukoneen ja kuivausrummun välillä

Laundry Center. Radiotaajuuslinkki pesukoneen ja kuivausrummun välillä Laundry Center Radiotaajuuslinkki pesukoneen ja kuivausrummun välillä Johdanto Monissa maissa käytettävissä oleva kokonaissähköteho on rajoitettu käytettäessä kahta kodinkonetta yhtä aikaa: -Kokonaisteho

Lisätiedot

Kattava valikoima sähkölämmitystuotteita HYVÄÄ SYYTÄ VALITA PURMO SÄHKÖLÄMMITYS

Kattava valikoima sähkölämmitystuotteita HYVÄÄ SYYTÄ VALITA PURMO SÄHKÖLÄMMITYS Kattava valikoima sähkölämmitystuotteita 10 HYVÄÄ SYYTÄ VALITA PURMO SÄHKÖLÄMMITYS 1 1. TURVALLINEN Purmo sähkölämmittimet ovat suljetun rakenteensa ansiosta lapsi- ja paloturvallisia. Lämmittimien ja

Lisätiedot

SPIRALAIR -KOMPRESSORIT K1-4 K6-8 COMBI KS1-4 KS6 5 MULTI PUHTAUS HILJAISUUS

SPIRALAIR -KOMPRESSORIT K1-4 K6-8 COMBI KS1-4 KS6 5 MULTI PUHTAUS HILJAISUUS SPIRALAIR -KOMPRESSORIT K1-4 K6-8 COMBI KS1-4 KS6 5 MULTI PUHTAUS HILJAISUUS KYLMÄ KS / T Integroitu kuivain PUHTAUS PUHDASTA ILMAA Ilmaa puhtaimmassa muodossaan Teollisen prosessin tehokkuus ja tuotteiden

Lisätiedot

HW 1800 (350) - voimapesä pikkuveljeksi HW 3600:lle

HW 1800 (350) - voimapesä pikkuveljeksi HW 3600:lle HW 1800 HW 1800 HW 1800 (350) - voimapesä pikkuveljeksi HW 3600:lle Liikkuva lämmöntuottaja - 100 0 C Tällä liikkuvalla lämmöntuottajalla voit toimittaa 100 0 C lämpöistä vettä. Kuljetuksen, kokoamisen,

Lisätiedot

Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa

Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa Lehdistötiedote heinäkuu 2011 Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa Höyryuunin käyttö on lisääntynyt viime vuosien aikana. Syy siihen on höyryuunin avulla saatava loistava ruoanvalmistustulos.

Lisätiedot

PUHDAS VESI MAAILMAN ARVOKKAIN LUONNONVARA

PUHDAS VESI MAAILMAN ARVOKKAIN LUONNONVARA PUHDAS VESI MAAILMAN ARVOKKAIN LUONNONVARA VERCON OY Yli 30 vuoden kokemuksella ja tinkimättömällä palvelulla olemme saavuttaneet asiakkaidemme luottamuksen ja markkinajohtajuuden Suomessa Vertolla on

Lisätiedot

DC JÄÄKAAPPI DC-150 KÄYTTÖOHJE

DC JÄÄKAAPPI DC-150 KÄYTTÖOHJE DC JÄÄKAAPPI DC-150 KÄYTTÖOHJE LUE TÄMÄ KÄYTTÖOHJE HUOLELLISESTI ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA VAROITUS Laite on liitettävä suojamaahan ja soveltuvaan 12 tai 24 VDC pistokkeeseen (minimi tehonsyöttökyky 120 WDC).

Lisätiedot

Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus Ilari Rautanen

Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus Ilari Rautanen Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus 10.10.2016 Ilari Rautanen 10.10.2016 Lauri Penttinen 2 Miksi energiaa kannattaa säästää? Energia yhä kalliimpaa ja ympäristövaikutuksia täytyy

Lisätiedot

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I Bosch jääviileäkaappi KSR38V73EU Erittäin laadukas jääviileäkaappi, jossa turvalasihyllyt tuovat mukavuutta kaapin käyttöön ja puhtaanapitoon. Kirkas vihanneslaatikko, jonka sisältö näkyy helposti. Elektroninen

Lisätiedot

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10 Tørr Dehumidifier Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual Ugit officia porem et ent, inctorem resent volorumqui bearum corestota et ut am quo magnihitae. DH-10 S. 2 DH-10

Lisätiedot

Abloy oy ympäristökatsaus 2016

Abloy oy ympäristökatsaus 2016 Abloy oy ympäristökatsaus 2016 PERIAATTEET Paras laatu = pitkä käyttöikä = pienimmät ympäristövaikutukset PERIAATTEET Paras laatu = pitkä käyttöikä = pienimmät ympäristövaikutukset Ympäristömyötäinen tuotanto

Lisätiedot

Edut. Joustava hiuskiinne. Voimakas hiuskiinne. Suolasuihke. Muotoiluvoide. Muovailuvaha. Dust It Flex

Edut. Joustava hiuskiinne. Voimakas hiuskiinne. Suolasuihke. Muotoiluvoide. Muovailuvaha. Dust It Flex OSiS+ Session Label Klikkaa tästä saadaksesi tuotteista enemmän tietoa: Edut Joustava hiuskiinne Voimakas hiuskiinne Suolasuihke Muotoiluvoide Muovailuvaha Dust It Flex ASK Education kampaajille, osoittaa

Lisätiedot

HW 3600. - roudansulatusta uudella tasolla

HW 3600. - roudansulatusta uudella tasolla HW 3600 HW 3600 - roudansulatusta uudella tasolla HW 3600 - liikkuva lämmöntuottaja ympärivuotiseen käyttöön Liikkuva lämmöntuottaja > 100 0 C Tällä liikkuvalla lämmöntuottajalla voit toimittaa 100 0 C

Lisätiedot

SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE

SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE Onnittelemme uuden tuotteen valinnasta. Noudata käytössä näitä ohjeita ja säilytä ohjeet aina tuotteen mukana. Huom! 1.Kytke laite maadoitettuun pistorasiaan, jonka

Lisätiedot

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE KIINTEISTÖN ENERGIA- TEHOKKUUTTA LUODAAN JOKA PÄIVÄ Kiinteistöjen tehokas energiankäyttö on fiksua paitsi ympäristön kannalta, myös taloudellisesta

Lisätiedot

UUSI SUKUPOLVI JOKA MULLISTAA SÄHKÖLÄMMITYKSEN

UUSI SUKUPOLVI JOKA MULLISTAA SÄHKÖLÄMMITYKSEN UUSI SUKUPOLVI JOKA MULLISTAA SÄHKÖLÄMMITYKSEN LIDKÖPINGS VÄRMELEDNINGSINDUSTRI LIDKÖPINGS VÄRMELEDNINGSINDUSTRI VUODESTA 1922 LÄHTIEN 2 LIDKÖPINGS VÄRMELEDNINGSINDUSTRI LVI on erittäin arvostettu tuotemerkki

Lisätiedot

Compact-Y Teknologiaa energian säästöön.

Compact-Y Teknologiaa energian säästöön. Compact-Y Teknologiaa energian säästöön. Uusissa Compact-Y jäähdytyslaitteissa ja lämpöpumpuissa käytetään R410A kylmäainetta ja energiaa säästämään suunniteltua AdaptiveFunction Plus käyttölogiikkaa.

Lisätiedot

HydroHeater. HW HydroHeater. UUTUUS! Pyörillä kulkeva lämmin vesi. Tuotantokyky: 0-100 0 C. Jopa 6000 litraa lämmintä vettä tunnissa

HydroHeater. HW HydroHeater. UUTUUS! Pyörillä kulkeva lämmin vesi. Tuotantokyky: 0-100 0 C. Jopa 6000 litraa lämmintä vettä tunnissa HydroHeater HW HydroHeater UUTUUS! Pyörillä kulkeva lämmin vesi Tuotantokyky: 103 kw 0-100 0 C Jopa 6000 litraa lämmintä vettä tunnissa HW HydroHeater Liikkuva yksikkö lämpimän veden nopeaan toimitukseen

Lisätiedot

Taloyhtiön ja taloyhtiöasukkaan energiatehokkuuden askelmerkit. Ilari Rautanen

Taloyhtiön ja taloyhtiöasukkaan energiatehokkuuden askelmerkit. Ilari Rautanen Taloyhtiön ja taloyhtiöasukkaan energiatehokkuuden askelmerkit Ilari Rautanen Esityksen sisältö Kodin ja taloyhtiön energiankulutus Rakenteiden, huollon ja ihmisten vaikutus Turha kulutus pois asumismukavuudesta

Lisätiedot

Metallien kierrätys on RAUTAA!

Metallien kierrätys on RAUTAA! Metallien kierrätys on RAUTAA! METALLEJA VOI KIERRÄTTÄÄ L O P U T T O M A S T I M E T A L L I N E L I N K A A R I Metallituotteen valmistus Metallituotteen käyttö Metallien valmistuksessa raaka-aineiden,

Lisätiedot

[Tiedoston alaotsikko]

[Tiedoston alaotsikko] [Tiedoston alaotsikko] YMPÄRISTÖSUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo Lämmönkulutus... 3 Sähkönkulutus... 3 Veden kulutus... 4 Hankinnat... 4 Materiaalikulutus... 5 Jätteet... 6 Kuljetukset ja liikenne... 8 Ympäristösuunnitelman

Lisätiedot

Eri pesuohjelmien mittaustulokset, Cylinda TT 63 Digitronic

Eri pesuohjelmien mittaustulokset, Cylinda TT 63 Digitronic Eri pesu mittaustulokset, Cylinda TT 63 Digitronic 13.9.2007 Normaalipesu Normaalipesu Normaalipesu + superhuuhtelupainike Pikapesu 30 Synteettiset + siliävättoiminto 60 ºC Täyttö polyesteri-puuvilla 2,5

Lisätiedot

Asumisen ympäristövaikutukset

Asumisen ympäristövaikutukset 1 Asumisen ympäristövaikutukset Energiankulutus: lämmitys, sähkö ja lämmin vesi Veden kulutus Ostostavat ja hankinnat Rakentaminen, remontointi ja kunnossapito Jätehuolto: lajittelu ja kompostointi 2 Energiankulutus

Lisätiedot

Astianpesukoneet 2007 2008 DISHWASHER_FI_07.indd 1 DISHWASHER_FI_07.indd 1 07-07-24 09.07.42 07-07-24 09.07.42

Astianpesukoneet 2007 2008 DISHWASHER_FI_07.indd 1 DISHWASHER_FI_07.indd 1 07-07-24 09.07.42 07-07-24 09.07.42 stianpesukoneet 2007 2008 DISHWSHER_FI_07.indd 1 07-07-24 09.07.42 Elämisen keveys! Bosch on kehittänyt useita ainutlaatuisia teknisiä ominaisuuksia, joiden ansiosta voimme tarjota huomattavasti tavallista

Lisätiedot

SISÄLLYS. annettavista tiedoista. N:o 202

SISÄLLYS. annettavista tiedoista. N:o 202 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1996 Julkaistu Helsingissä 29 päivänä maaliskuuta 1996 N:o 202 203 SISÄLLYS N:o Sivu 202 Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös kotitalouksien sähkökäyttöisten pyykinpesukoneiden

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 13.10.2011 Lauri Penttinen Sisältö Ryhmätöiden läpikäynti Taustaa: vesi ja jätevesi

Lisätiedot

18757:302001893 NESTEIDEN KÄSITTELY MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT IVB 5 & 7 ALLROUNDIMURIT PÄIVITTÄISEEN KÄYTTÖÖN

18757:302001893 NESTEIDEN KÄSITTELY MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT MÄRKÄ- JA KUIVAIMURIT IVB 5 & 7 ALLROUNDIMURIT PÄIVITTÄISEEN KÄYTTÖÖN IVB 5 & 7 Imurisarja, joka pystyy useimpiin päivittäisiin märkä- ja kuivaimurointitöihin. Säädettävä kahva parantaa työasentoa ja helpottaa säilytystä. Putki ja suuttimet voidaan säilyttää koneen päällä

Lisätiedot

ADAX NEO -DESIGNLÄMMITTIMET

ADAX NEO -DESIGNLÄMMITTIMET ADAX NEO -DESIGNLÄMMITTIMET VALITTU LÄMPÖTILA ON HELPPO NÄHDÄ Selkeästä näytöstä näet helposti asetetun lämpötilan. Voit nostaa tai alentaa lämpöä patterin päädyssä olevilla plus- ja miinuspainikkeilla.

Lisätiedot

Tavoitteet: Oppilas ymmärtää uusiutuvien energialähteiden perusteet ja mahdollisuudet.

Tavoitteet: Oppilas ymmärtää uusiutuvien energialähteiden perusteet ja mahdollisuudet. RAKENNA RUOHOKATTILA Tavoitteet: Oppilas ymmärtää uusiutuvien energialähteiden perusteet ja mahdollisuudet. Tehtävän kuvaus: Tehtävässä rakennetaan laite, joka käyttää vastaleikattua ruohoa veden lämmittämiseen.

Lisätiedot

Zehnder Nova Neo Tehokasta lämmitystä ja mukavuusviilennystä. Lämmitys Viilennys Raitis ilma Puhdas ilma

Zehnder Nova Neo Tehokasta lämmitystä ja mukavuusviilennystä. Lämmitys Viilennys Raitis ilma Puhdas ilma Zehnder Nova Neo Tehokasta lämmitystä ja mukavuusviilennystä Lämmitys Viilennys Raitis ilma Puhdas ilma 1 Tämän päivän, huomisen ja tulevaisuuden vesikiertoinen lämpöpatteri. Matalan lämpötilan lämmitysjärjestelmät

Lisätiedot

Malli ZB06-25A LUE KAIKKI KÄYTTÖOHJEET ENNEN PÖLYNIMURIN KÄYTTÖÄ. KÄYTÄ VAIN OHJEIDEN MUKAISESTI.

Malli ZB06-25A LUE KAIKKI KÄYTTÖOHJEET ENNEN PÖLYNIMURIN KÄYTTÖÄ. KÄYTÄ VAIN OHJEIDEN MUKAISESTI. Malli ZB06-25A T Ä R K E Ä Ä T U R V A L L I S U U S T I E T O A LUE KAIKKI KÄYTTÖOHJEET ENNEN PÖLYNIMURIN KÄYTTÖÄ. KÄYTÄ VAIN OHJEIDEN MUKAISESTI. KÄYTTÖOHJE SISÄLTÖ TÄRKEITÄ TURVATOIMIA... 1-3 MUISTIINPANOJA:

Lisätiedot

K Ä S I H Y G I E N I a K Ä S I H Y G I E N I A

K Ä S I H Y G I E N I a K Ä S I H Y G I E N I A K Ä S I H Y G I E N I a K Ä S I H Y G I E N I A Puhelin (03) 780 2363 SIVU 2 l KÄSIHYGIENIA www.solmaster.fi Kestävän kehityksen puolesta Solmaster Oy on yksi Pohjoismaiden johtavista teollisuuskemikaalien

Lisätiedot

DUNIFORM YKSINKERTAISTAA TOIMINTAA

DUNIFORM YKSINKERTAISTAA TOIMINTAA DUNIFORM YKSINKERTAISTAA TOIMINTAA KOKONAISRATKAISU KONEET DUNIFORM AINUTLAATUINEN PAKKAUSRATKAISU Duniform on ruokapalveluiden toimittajille suunniteltu kokonaisratkaisu, joka yhdistää muotoilun, laadun

Lisätiedot

TEKNIIKKAA HARMONIASSA YMPÄRISTÖN KANSSA

TEKNIIKKAA HARMONIASSA YMPÄRISTÖN KANSSA TEKNIIKKAA HARMONIASSA YMPÄRISTÖN KANSSA TULEVAISUUDEN TUOTTEITA Kun on kyse tekniikan valinnasta, tiedämme, että yritykset korostavat luotettavuutta ja ympäristövaikutuksia. Siksi keskitymme tuotteiden

Lisätiedot

y Polttonestetoiminen lämmitin 87

y Polttonestetoiminen lämmitin 87 Klimat 5 1 y Polttonestetoiminen lämmitin 87 912-B, 912-D Op. no. 87516 01- Bensiini 30618 095-1 Diesel 3730 340-1 20000 paitsi AT Bensiini 30618 095-1 912-B edustaa lämmittimien uuttaa sukupolvea. Tämä

Lisätiedot

MEHRER -Öljyvapaat kompressorit paineilmalle ja kaasuille

MEHRER -Öljyvapaat kompressorit paineilmalle ja kaasuille MEHRER -Öljyvapaat kompressorit paineilmalle ja kaasuille Öljyvapaa paineilma 100% öljyvapaata paineilmaa Puhdas ja ehdottoman öljytön paineilma on elintärkeä käyttöhyödyke sairaaloiden ja terveyskeskusten

Lisätiedot

Lämmityskustannus vuodessa

Lämmityskustannus vuodessa Tutkimusvertailu maalämmön ja ilma/vesilämpöpumpun säästöistä Lämmityskustannukset keskiverto omakotitalossa Lämpöässä maalämpöpumppu säästää yli vuodessa verrattuna sähkö tai öljylämmitykseen keskiverto

Lisätiedot

PYYKINKÄSITTELY 2013 PESUKONEET KUIvaUSrUmmUT KUIvaUSKaaPIT mankeli 3/2013

PYYKINKÄSITTELY 2013 PESUKONEET KUIvaUSrUmmUT KUIvaUSKaaPIT mankeli 3/2013 PYYKINKÄSITTELY 2013 PESUKONEET Kuivausrummut KUIVUSKPIT MNKELI 3/2013 PESUKONEET ITSEPUHDISTUV Puhdas kone. Puhdas pyykki. Ihanteellinen ratkaisu miellyttävän tuoksuisen pyykin saamiseksi. Pyykin peseminen

Lisätiedot

Ammattikeittiön energiatehokkuuden kehitysmahdollisuudet Sähkö on tärkein energiamuoto Suomi energiatehokkaaksi osa II 17.11.2010 juho.mayry@metos.

Ammattikeittiön energiatehokkuuden kehitysmahdollisuudet Sähkö on tärkein energiamuoto Suomi energiatehokkaaksi osa II 17.11.2010 juho.mayry@metos. Ammattikeittiön energiatehokkuuden kehitysmahdollisuudet Sähkö on tärkein energiamuoto Suomi energiatehokkaaksi osa II 17.11.2010 juho.mayry@metos.com Paikkakuntia, missä sähkökojeita on ravintoloissa

Lisätiedot

KYLMÄVESI PAINEPESURIT Kevät/kesäkampanja 2011

KYLMÄVESI PAINEPESURIT Kevät/kesäkampanja 2011 KYLMÄVESI PAINEPESURIT Kevät/kesäkampanja 2011 Lähes kaiikki tuotteet suoraan varastostamme! Tarjoukset ovat voimassa toistaiseksi SIMMM POWER DUTY Vankka peruspesuri kovaan käyttöön. Riisuttu turhista

Lisätiedot

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min.

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min. OHJEET JA SUOSITUKSET Nämä käyttöohjeet koskevat useita tuuletintyyppejä. On mahdollista, että tekstissä on yksityiskohtia, jotka eivät koske valitsemaasi tuuletinta. ASENNUS Valmistaja ei vastaa virheellisestä

Lisätiedot

Uponor G12 -lämmönkeruuputki. Asennuksen pikaohje

Uponor G12 -lämmönkeruuputki. Asennuksen pikaohje Uponor G12 -lämmönkeruuputki Asennuksen pikaohje poraajille Uponor G12 -lämmönkeruuputken asennus neljässä vaiheessa Uponor G12 -putket asennetaan periaatteessa samalla menetelmällä kuin tavanomaiset keruuputket.

Lisätiedot

ILTO Comfort CE5 ENEMMÄN KUIN LÄMPÖPUMPPU AINUTLAATUINEN UUTUUS LÄMPÖPUMPPU JA ILMANVAIHDON LÄMMÖN- TALTEENOTTOLAITE YHDESSÄ MERKITTÄVÄSTI PIENEMMÄLLÄ INVESTOINNILLA MAALÄMPÖPUMPUN VEROISTA TEHOA LÄMPIMÄN

Lisätiedot

Painehaavat Levabon tuotevalikoima sisältää ilmatäytteisiä yhden potilaan käyttöön tarkoitettuja tyynyjä

Painehaavat Levabon tuotevalikoima sisältää ilmatäytteisiä yhden potilaan käyttöön tarkoitettuja tyynyjä FI Stram Tiukka økonomi talous Pienet resurssit Painehaavat Levabon tuotevalikoima sisältää ilmatäytteisiä yhden potilaan käyttöön tarkoitettuja tyynyjä Hygieeninen Mukava Helppo Taloudellinen Hosp l ita

Lisätiedot

IKEA ruoanlaittoastiat

IKEA ruoanlaittoastiat IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat IKEA365_GUARANT_FY13_FI.indd 1 8.8.2012 9:17:29 Päivittäinen käyttö vaatii ruoanlaittoastioilta paljon. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat

Lisätiedot

KULJETUSKALUSTON PUHDISTUSAINEET K U L J E T U S K A L U S T O N P U H D I S T U S A I N E E T

KULJETUSKALUSTON PUHDISTUSAINEET K U L J E T U S K A L U S T O N P U H D I S T U S A I N E E T K U L J E T U S K A L U S T O N P U H D I S T U S A I N E E T KULJETUSKALUSTON PUHDISTUSAINEET Puhelin (03) 780 2363 SIVU 2 l KULJETUSKALUSTON PUHDISTUSAINEET www.solmaster.fi Kestävän kehityksen puolesta

Lisätiedot

SUOMI IKEA 365+ Ruoanlaittoastiat

SUOMI IKEA 365+ Ruoanlaittoastiat SUOMI IKEA 365+ Ruoanlaittoastiat Päivittäinen käyttö vaatii ruoanlaittoastioilta paljon. IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat testataan huolellisesti, jotta voimme olla varmoja, että ne täyttävät tiukat laatu-

Lisätiedot

Päivittäinen jalkineiden hoito

Päivittäinen jalkineiden hoito JALKINEIDEN HOITO 1. Perehdy jalkineiden hoidon ohjeisiin. 2. Tunnista jalkineiden materiaali ja puhdista jalkineet ohjeen mukaan. 3. Suojaspray suihkutetaan kengille ulkona. Suihkutusetäisyys kengistä

Lisätiedot

Silent Gliss 9020/21, 9040/41 ja 5091 moottorit. Uusi moottorisukupolvi

Silent Gliss 9020/21, 9040/41 ja 5091 moottorit. Uusi moottorisukupolvi Silent Gliss 9020/21, 9040/41 ja 5091 moottorit Uusi moottorisukupolvi Elämää helpottavia innovaatioita Silent Glissillä on yli 40 vuoden kokemus sähkötoimisista verhokiskoista. Toimme ensimmäisenä markkinoille

Lisätiedot

EXIMUS Mx 180, EXIMUS Jr 140

EXIMUS Mx 180, EXIMUS Jr 140 EXIMUS Mx 180, EXIMUS Jr 140 LÄMMÖNTALTEENOTTOKONEET EXIMUS Mx 180 EXIMUS Jr 140 Elektroninen säädin (E) Parmair - puhtaan ilman puolesta 25 vuoden kokemuksella AirWise Oy on merkittävä ilmanvaihtolaitteiden

Lisätiedot

HUOMAA UUSI SÄHKÖISTEN DESIGNLÄMMITTIMIEN STANDARDI

HUOMAA UUSI SÄHKÖISTEN DESIGNLÄMMITTIMIEN STANDARDI Asiakirja on laadittu mahdollisimman huolellisesti. Sitä ei saa toisintaa edes osittain ilman Rettig ICC:n nimenomaista kirjallista lupaa. Rettig ICC ei ole vastuussa mistään tässä asiakirjassa esitetyn

Lisätiedot

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ Ympäristöasiat Kuopiossa 10.4.2014 Tapio Kettunen Toimenpide Säästö vuodessa Vuotavan wc-istuimen tai hanan korjaaminen 100-900 Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella

Lisätiedot

Taloyhtiön energiatehokas ylläpito

Taloyhtiön energiatehokas ylläpito Taloyhtiön energiatehokas ylläpito Taloyhtiöiden energiailta 07.10.2015, Jyväskylän kaupunginkirjasto DI Petri Pylsy, Kiinteistöliitto Tarjolla tänään Lähtötilanteen haltuun otto Arkisia, mutta tärkeitä

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /,

LIITTEET. asiakirjaan. KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.5.2015 C(2015) 2874 final ANNEXES 1 to 4 LIITTEET asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2010/30/EU täydentämisestä

Lisätiedot

Vesipihi kerrostalo. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Vesipihi kerrostalo. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Vesipihi kerrostalo Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Taustaa: vesi Jyväskylässä Kantakaupungin, Palokan ja Vaajakosken alueelle talousvesi toimitetaan

Lisätiedot

yksilöllisiä ja testattuja laitostekstiilejä Mikrokuituiset toimipaikkapuvut

yksilöllisiä ja testattuja laitostekstiilejä Mikrokuituiset toimipaikkapuvut Mikrokuituiset toimipaikkapuvut 1989-380 MEDI / BRÅDIS OY Mitä puhdastilavaatetus tarkoittaa? Säädetty EU- standardissa EN 13795 Leikkausliinat, leikkaustakit ja puhdasilmapuvut, joita käytetään terveydenhuollon

Lisätiedot

INTEGROITU VALAISINRATKAISU X-reunamuodolla varustetut ROCKFONalakattolevyt

INTEGROITU VALAISINRATKAISU X-reunamuodolla varustetut ROCKFONalakattolevyt INTEGROITU VALAISINRATKAISU X-reunamuodolla varustetut ROCKFONalakattolevyt ja Fagerhult Notor REC LED Mukautettu ratkaisu Kun ROCKFONin tyylikäs X-reunamuoto yhdistetään Fagerhultin uppoasennettaviin

Lisätiedot

TIETOA KODIN ENERGIANSÄÄSTÖÖN. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

TIETOA KODIN ENERGIANSÄÄSTÖÖN. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi TIETOA KODIN ENERGIANSÄÄSTÖÖN Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Kotitalouden energiankulutus Energiankulutukseen vaikuttavat kulutustottumukset, harrastukset,

Lisätiedot

DC JÄÄKAAPPI DC-60 KÄYTTÖOHJE

DC JÄÄKAAPPI DC-60 KÄYTTÖOHJE DC JÄÄKAAPPI DC-60 KÄYTTÖOHJE LUE TÄMÄ KÄYTTÖOHJE HUOLELLISESTI ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA VAROITUS Laite on liitettävä suojamaahan ja soveltuvaan 12 tai 24 VDC pistokkeeseen (minimi tehonsyöttökyky 120 WDC).

Lisätiedot

LÄMMINILMAPUHALLIN HKP

LÄMMINILMAPUHALLIN HKP ASENNUS- JA HUOLTO-OHJE LÄMMINILMAPUHALLIN HKP A. ASENNUSOHJE...1 Yleistä...1 Toimitus ja varastointi...1 Laitteiden sijoitus...1 Mittakuva...1 Lämmönsiirto-osa...1 HKP asennuskannake...2 Puhaltimet ja

Lisätiedot

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDENKÄYTTÖÖN

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDENKÄYTTÖÖN OPAS JÄRKEVÄÄN VEDENKÄYTTÖÖN Suomalainen kuluttaa keskimäärin 155 litraa vettä päivässä Motivan* mukaan suomalainen käyttää vettä keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa, siis noin 56 000 litraa vuodessa.

Lisätiedot

Suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa.

Suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa. maanantai Faktaa ruokahävikistä Suomessa Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin joka vuosi. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta.

Lisätiedot

Yhdistelmäuuni: kuumasavu/bbq/grilli Käyttöohjeet

Yhdistelmäuuni: kuumasavu/bbq/grilli Käyttöohjeet Yhdistelmäuuni: kuumasavu/bbq/grilli Käyttöohjeet Tekniset tiedot Mitat koottuna (kork. pit. lev.) 2 140 740 640 mm Ritilän mitat (lev. pit.) 500 500 mm Paino (suunnilleen) 105 kg ENSIMMÄINEN KÄYTTÖÖNOTTO

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Jätteiden synnyn ehkäisy, lajittelu ja kierrätys (Japa ry) Vesi: mihin kuluu

Lisätiedot

Energia on elämää käytä sitä järkevästi

Energia on elämää käytä sitä järkevästi ENERGIATIETOINEN KULUTTAJA -KALVOSARJA Energia on elämää käytä sitä järkevästi Kauppa- ja teollisuusministeriö on tukenut kalvosarjan tuotantoa. Energia on elämää. Käytä sitä järkevästi. Mihin käytämme

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖTOIMIEN VAIKUTUS SISÄILMAAN

ENERGIANSÄÄSTÖTOIMIEN VAIKUTUS SISÄILMAAN ENERGIANSÄÄSTÖTOIMIEN VAIKUTUS SISÄILMAAN Artti Elonen, insinööri Tampereen Tilakeskus, huoltopäällikkö LAIT, ASETUKSET Rakennus on suunniteltava ja rakennettava siten, etteivät ilman liike, lämpösäteily

Lisätiedot

Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen. Erik Raita Polarsol Oy

Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen. Erik Raita Polarsol Oy Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen Erik Raita Polarsol Oy Polarsol pähkinänkuoressa perustettu 2009, kotipaikka Joensuu modernit tuotantotilat Jukolanportin alueella ISO 9001:2008

Lisätiedot

RAIKAS ULKONÄKÖ KOMPRESSORIJÄÄKAAPIT RAIKKAAN TERÄKSEN VÄRISINÄ

RAIKAS ULKONÄKÖ KOMPRESSORIJÄÄKAAPIT RAIKKAAN TERÄKSEN VÄRISINÄ 50 Kompressorijääkaapit Sopii tropiikkiin! Huippujäähdytys jopa +43 C ulkolämpötilassa 5 3 1 4 2 6 RAIKAS ULKONÄKÖ KOMPRESSORIJÄÄKAAPIT RAIKKAAN TERÄKSEN VÄRISINÄ Loistelias WAECO CoolMatic CR -mallisto

Lisätiedot

Kolmen pyykinpesukoneen testi 60 asteisten puuvillapesuohjelmien vertailu

Kolmen pyykinpesukoneen testi 60 asteisten puuvillapesuohjelmien vertailu TTS:n tiedote Asuminen, teknologia ja palvelut 8/2014 (687) Kolmen pyykinpesukoneen testi 60 asteisten puuvillapesuohjelmien vertailu Tutkija Tarja Marjomaa, TTS Lain mukaan uusissa pyykinpesukoneissa

Lisätiedot

Tynnyrissä on mukavaa! 1

Tynnyrissä on mukavaa! 1 ÖSEL KÄYTTÖOHJE Copyright Ösel Tubs Tynnyrissä on mukavaa! 1 Sisällysluettelo ESITTELY 3 TURVALLISUUS 4 KYLPYTYNNYRIN ASENTAMINEN 5 KYLPYTYNNYRIN LÄMMITTÄMINEN 7 KYLPYTYNNYRIN HUOLTAMINEN 8 Tynnyrissä

Lisätiedot

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje Tuotteen ominaisuudet 2 tehotasoa 800W/1200W PTC-lämpöelementti Alhainen melutaso Kaksinkertainen ylikuumenemissuoja Kaatumissuoja Irroitettava ilmansuodatin

Lisätiedot

C9IMX9. Funktioner. Lisävarusteet. klassinen. Pääuuni 90 CM LIESI MONITOIMIUUNILLA JA INDUKTIOTASO RUOSTUMATON TERÄS ENERGIALUOKKA: A

C9IMX9. Funktioner. Lisävarusteet. klassinen. Pääuuni 90 CM LIESI MONITOIMIUUNILLA JA INDUKTIOTASO RUOSTUMATON TERÄS ENERGIALUOKKA: A C9IMX9 90 CM LIESI MONITOIMIUUNILLA JA INDUKTIOTASO RUOSTUMATON TERÄS ENERGIALUOKKA: A EAN13: 8017709222888 Induktiotaso 5 keittoaluella: Vasen taka: Ø 180 mm, 1850 W - Turbo 3000 W Vasen etu: Ø 145 mm,

Lisätiedot

Vaivaton puhdistusratkaisu kotiin ja vapaa-aikaan

Vaivaton puhdistusratkaisu kotiin ja vapaa-aikaan Tehokasta pesua Vapaa-aikaa Vaivaton puhdistusratkaisu kotiin ja vapaa-aikaan Make it your home. Tehokas AQT-painepesurimallisto mitä erilaisimpiin pesutehtäviin. Tee nyt todella vaivattomasti kaikki pihan

Lisätiedot

Uuteen kotiin uusi_senera_lore.indd

Uuteen kotiin uusi_senera_lore.indd Uuteen kotiin Luotettavaa lämmitystekniikkaa SENERA Oy Yli 20 vuoden kokemus rakentamisesta Useita tuhansia tyytyväisiä maalämpöasiakkaita Uudisrakennusten maalämpöjärjestelmien erikoisosaaja SENERAn

Lisätiedot

Jämsän energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Jämsän energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Jämsän energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Jämsän energiatase 2010 Öljy 398 GWh Turve 522 GWh Teollisuus 4200 GWh Sähkö 70 % Prosessilämpö 30 % Puupolttoaineet 1215 GWh Vesivoima

Lisätiedot

ENSIMMÄINEN KÄYTTÖKERTA LAITTEEN HUOLTO JA PUHDISTAMINEN. LED-VALON VAIHTAMINEN (mallista riippuen)

ENSIMMÄINEN KÄYTTÖKERTA LAITTEEN HUOLTO JA PUHDISTAMINEN. LED-VALON VAIHTAMINEN (mallista riippuen) Käyttöohje ENSIMMÄINEN KÄYTTÖKERTA Kytke verkkovirtajohdon pistoke pistorasiaan. Joissakin malleissa voi kuulua äänimerkki, joka osoittaa, että lämpötilahälytys on käynnistynyt: sammuta äänimerkit painiketta

Lisätiedot

Pölynimurit. Nopeaa ja tehokasta imurointia

Pölynimurit. Nopeaa ja tehokasta imurointia Pölynimurit Nopeaa ja tehokasta imurointia Ammattitason pölynimuri päivittäiseen käyttöön Hienot ominaisuudet tekevät Kärcher pölynimurista ammattilaisen suosikin: Siinä on matala äänitaso, helppo liikuteltavuus

Lisätiedot

HS- JÄTEVEDENPUHDISTAMON HOITO

HS- JÄTEVEDENPUHDISTAMON HOITO Tämän hoito-ohjeen tiedot on tarkoitettu puhdistamon hoidon lisäksi puhdistamoiden suunnittelu, asennus, tarjous ja lupakäsittelyihin (mm. rakennusluvan liitteeksi). Kaikki mallimme ovat suojatut mallisuojin

Lisätiedot

Ruukki life -paneeli. Markkinoiden ekologisin sandwichpaneeli

Ruukki life -paneeli. Markkinoiden ekologisin sandwichpaneeli 1 2 Ruukki life -paneeli Markkinoiden ekologisin sandwichpaneeli 3 Mikä Ruukki life paneeli on? Esivalmistettu sandwich-paneeli, jossa kahden teräslevyn välissä on eristekerros. Yli 70% mineraalivillan

Lisätiedot

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka Kiertotalous ja jätehuolto Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka 15.11.2016 Esityksen sisältö 1. Johdanto 2. Mitä on kiertotalous? 3. Yhdyskuntajätehuolto ja kierrätys

Lisätiedot