osallistava puistosuunnittelu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "osallistava puistosuunnittelu"

Transkriptio

1 osallistava puistosuunnittelu Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hanke Heta Haanperä Teatteriohjaaja Oulun kaupunginteatteri Ulla Autio Sisustus- ja tekstiilimuotoilija Muotoilutoimisto AIHIOmo

2 alustava suunnitelma Tarina kertoo lapsista, jotka vanhan noidan avustamana näkevät luonnossa mitä ihmeellisempiä näkymiä. Tarina muistuttaa mielikuvitteluun virittymisen mahdollisuuksista ja taidon säilyttämisen arvosta.

3 Päädyimme valitsemaan kohderyhmillemme puistosuunnittelumenetelmiä, joissa keskitytään ennemminkin mieluisten luontokokemusten muisteluun ja mielikuvitteluun, kuin konkreettisen terveysaseman puistoalueen pohdiskeluun. Täten otaksuimme saavamme epärealistisestikin toteutettavaksi koettavia toiveita ja laajempaa luontokokemusajattelua.

4 Teemaan virittäytyminen // Joen rakentaminen Kehitysvammaiset: luonnon mielikuvituksellinen kokeminen Työpajassa toteutettiin vuorisilkistä Ii-joki. Pitkää kangasta heiluttelemalla laitettiin joki virtaamaan ja kuohumaan. Mietimme millä mielentilalla joki kulloinkin on. Joessa sai uida ja kokea pehmeänä aistikokemuksena kankaan liikkeen tuoma tuntu.

5 Teemaan virittäytyminen // Majan rakentaminen Kehitysvammaiset: luonnon mielikuvituksellinen kokeminen Työpajassa toteutettiin vuorisilkistä maja. Majaan tuotiin istuimia. Keskustelimme luontokokemuksista. Kokemuksista piirrettiin kuvia ja kuvat ripustettiin pyykkinarumaisesti majan keskelle roikkumaan.

6 Ajatustenkeruumenetelmä // Ajatusten kuvittaminen Kehitysvammaiset: luontoajatuksia ilmassa Kehitysvammaiset toivoivat puistoon ja kertoilivat mieluisista luontokokemuksista seuraavaa: Eläinten kohtaamista; kettu, kissa, karhu. Tunturiin olisi mukava päästä kun näkee kauas. Keväällä on ihanaa erilaiset tuoksut ulkona. Marjoja olisi mukava poimia. Iso kota olisi mukava, ja niin iso, että sinne pääsee pyörätuolilla. Sammaleisella kivellä olisi mukava istua. Soutamaan ja laiturille olisi mukava päästä. Isojen kivien maalaaminen olisi mukavaa. Polulle teos, jossa lapsi ja aikuinen juoksevat ja sanovat mukava mennä yhdessä puistoon. Maja olisi mukava. Lapsena tehtiin maja sisälle vilteistä. Metsässä olisi mukava kuunnella jotain kuulokkeista tulevaa tarinaa (hoitaja). Ladon näköinen sauna olisi mukava. Puistossa olisi mukava hakata halkoja. Puistossa ei saa olla jyrkkiä mäkiä. Sähkökaappiin pitäisi maalata iloisia ihmisiä. Esteettömyys on tärkeää.

7 Teemaan virittäytyminen // Kuvat ja luonnon materiaalit Luimme luontoteemaisia runoja,kuuntelimme luonnonäänimusiikkia ja katselimme valokuvadiaesitystä. Teimme myös pyykkinarun, jonka kehittyminen oli mielekästä seurattavaa. Osa pajoihin osallistuneista oli muistisairaita ja tai muuten heikkokuntoisia pyörätuolissa istuvia vanhuksia. Heitä varten meillä oli luontomateriaalia käsissä pideltäväksi. Toiveita puistoon: - nuotiopaikka - mahdollisuus poimia marjoja / hedelmiä - paikkoja istumiseen - mahdollisuus päästä ihan rantaan laiturille - kukkia; orvokkeja ja ruusuja

8 Ajatusten keruumenetelmä // Minimaailman toteuttaminen TÄRKEÄ PAIKKA LUONNOSSA 400mm Jos voisi päästä nyt minne vain, minne menisit? Mikä on itselle tärkeä paikka / mieluinen luontokokemus? Pienoismaailman rakentamisen mahdollistaa mieluisten luontokokemusten esilletulon rennosti. Pitkässä käsilläteon prosessissa syntyy luontevasti keskustelua. Kollaasin pohja tuo työlle arvoa ja lopputulokset on koottavissa sarjaksi.

9 Mielenterveyskuntoutujat: Pajaan osallistuttiin kahvittelun lomassa. Osa toteutti maisemansa nopeasti (15min), osa teki maisemaansa harkiten useamman tunnin ajan. Toiveet puistoon: - Nuotiopaikka. - Marjanpoimimispaikka. - Jotain, jota voi - pysähtyä tutkimaan ja katsomaan. - Paljon kukkia. - Koirien ulkoilutuspuisto. Tärkeä paikka luonnossa

10 Mielenterveyskuntoutujat: Ystäväni kanssa kävimme Lapissa kalassa tunturimaisemassa. Tärkeä paikka luonnossa Haluaisin kiipeilemään kallioille ja istua ylös syömään eväitä. Alhaalla olisi pehmeä sammaleikko. Minä pidän kukista. Kävellen kulkiessani olen nähnyt tien varsilla paljon erilaisia kukkia. Haluaisin istuttaa siemenistä kukkia.

11 Mielenterveyskuntoutujat: Kun ajaa lujaa skootterilla, metsä vain vilisee vieressä. Lämpimällä ilmalla voi pysähtyä jäätelökioskille jäätelölle. Tärkeä paikka luonnossa Käymme perheeni kanssa yhdessä hiihtelemässä. Siellä on hiljaista. Voi pysähtyä ja tehdä lumiukon. Tykkään lumiukkojen tekemisestä. Minä tykkään että on paljon kukkia. Tämän värisistä tykkään. Kukkien tuoksusta myös tykkään.

12 Mielenterveyskuntoutujat: Minä tykkään eniten syksystä. Lapin maaruska on hieno. kiville voi istua syömään eväitä. Haluaisin lappiin. Tärkeä paikka luonnossa Kun menemme mökille, istumme mökin rapulle ja sytytämme tupakat. Menemme katsomaan kukkapenkkiä.

13 Ideoiden keruumenetelmä // Pohjapiirroksen rakentaminen Oulun kaupungin pääkirjasto MIELENTILOJEN PUUTARHA Meillä oli mukana kaksi menetelmää, ks. seuraava sivu. Spontaani sisäänheittokysymys ; Paikka jossa haluaisit olla nyt. Lisäksi toteutimme kuvakollaasina erilaisia tiloja mielentilojen puutarhoihin. Tiloihin sai myös asettaa eri mielentiloilla olevia hahmoja.

14 Yleisökommentit, Oulun kaupunginkirjastossa kävijät: mielentilojen puutarhat

15 HILJAISUUDEN TILA - Linnunlaulua - Joelle kiikaroitavaa - Maja, johon voi mennä itsekseen olemaan. - Riippumattoja puihin - Mökkimaisema. - Pitkospuut. - Päivätupa. - Eläimiä; poroja. Mielentiloille:Tylsistynyt, vapautunut, yksinäinen, rakastunut, itsesääli SOSIAALISTAVA TILA - Suihkulähde, jonka äärellä istuimia - Nuotiopaikka, jonka ympärille voi kokoontua - Paikka jossa voi soittaa yhdessä musiikkia esim. ksylofonia - Alue, jossa on luonnonmateriaalia, joista voi koota jotain Mielentiloille: Rentoutunut ystävien kanssa, Iloinen, kiukkuinen AISTIKAS TILA - Eläimiä. - Tuoksuvia kukkia. - Musiikkia, jota voi itse ladata. - Kauniita luontonäkymiä.

16 MUISTOJEN TILA (yleisön toive) - Kirjoja joita voi lukea - Tuoksuvia kukkia PUISTOSSA YLEISESTI - Esteetön. - Paikkoja joissa perhe voi olla yhdessä siitä lähtee hyvinvointi. - Kuusimaja. - Luonto itseisarvona, luonnossa oleminen luonnon itsensä vuoksi. - Historiasta kertovia tauluja. - Ranta, josta voi onkia. ENERGIAN TILA - Puiston läpiajo pyörällä. - Jumppavälineitä. - Moottoripyöräilymahdollisuus. - Marjojen poimimista. - Nurmikenttä, jossa ohjattua tanssia tms. harrastetta. - Iloista pianomusiikkia. Mielentiloille; väsynyt, onnellinen LOHDUTTAVA TILA - Kappeli -Jokin korkea paikka, josta näkee kauas, korkeusoeroja. Mielentiloille; levoton, vihainen (x2), itsesääli MIELENPURKAUSTEN TILA (yleisön toive) - Jokin suljettu tila, jossa voisi huutaa niin ettei kukaan kuule. Tilassa pehmeä seinä, johon voi hakata. -Isoja halkoja, joita voi nostella. - Kasvimaa, jota voi hoitaa. Mielentiloille; hermostunut

17 Hoiva-alan työntekijät: Puistoalueiden suunnittelua, AJATUKSIA Hiljaisuuden tila Tila olisi kehitysvammaisten työkeskuksen rannan paikkeilla. -Sauna, laituri, avanto, onkipaikka, -Muistomerkki; voi esim. kynttilän sytyttää, katos rukoiluun / muisteluun -Polku + valaistus -Linnut -Mahdollisuus musiikkiin -Pihakeinu Energian tila Yhdessä olon tila Aistien tila Pidimme hoivapuolen henkilökunnalle oman ideariihi-pajan. Nimesimme kolme arkkia; hiljaisuuden tila, energian tila ja yhdessä olon tila. Pajalaiset täyttivät tiloja sanoin ja piirroksin. Arkkeja kierrätettiin niin, että jokainen ryhmä sai kommentoitavaksi kunkin tilan.

18 Ajatusten keruumenetelmä // Pienoismallin rakentaminen MILENTILOJEN PUUTARHAT Erilaisten tilojen pienoismallien rakentamiseen olimme varanneet monenlaisia materiaaleja ideoiden syntymiseen ja aistikkaan kokonaisuuden mahdollistamiseksi.

19 satumainen tila energian tila Mielenterveyskuntoutujat: MIELENTILOJEN PUUTARhat hiljaisuuden tila yhdessäolon tila aistien tila

20 Nuotiohetki: ALUSTAVA PUISTOSUUNNITELMA Järjestimme mielenterveyskuntoutujille, kehitysvammaisille, vanhuksille ja ohjaajille yhteisen hetken puiston reunalla. Paistoimme makkaraa ja nautimme viimeisistä syysauringon säteistä. Haaveilimme tietenkin myös uudesta puistosta.

21 Nuotiohetki: ALUSTAVA PUISTOSUUNNITELMA Nuotiohetkeen kuului myös syksyn syksyn harmaannuttaman harmaaman puiston puiston koristeleminen värikkäillä muovikukilla. Vuodeosaston vanhukset toivoivat saavansa istuttaa kukat omien ikkunoiden alle. Kukkia Kukkiaotettiin haluttiinmyös ottaa mukaan myös omaan mukaan huoneeseen omaan huoneeseen muistoksi muistoksi yhteisestä yhteisestä hetkestä. hetkestä.

22 toiveiden pohjalta syntynyt ALUSTAVA PUISTOSUUNNITELMA

23 Ajatuksemme on, että puistoon suunnitellaan tilateoksia, joissa yhdistyy luontolähtöisyys ja tarinallisuus / sisällöllisyys. Teokset toteutetaan yhteistyössä kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien kanssa.

24 Yleisökommentit, Suvantolan terveysaseman aula: ALUSTAVA PUISTOSUUNNITELMA -Talveksi väripisteitä -Vaihtelevuutta, yllätyksellisyyttä; nyt olleet kukat ovat piristäneet -Pihlajia ja muita kauniita puita, vaahteran värit -Lauluhetkiä ulkona -Eläimiä kesäisin, lampaita, sikoja, kanoja -Laiturikahvit -Leikkipuisto kaikille -Karuselli, pomppulinna, vuoristorata -Yhteinen vene rantaan -Taidepolku-veneellä osan matkaa -Komea joulukuusi -Jää ja lumilyhtyjä -Kivien keräily -Tukin uitto -tapahtuma -Lapset ja vanhat yhdessä -Roska-astioita / ylläpitosiivous/ kunnostus tärkeää -Hox. tuhotyön kestävät materiaalit

25 Palvelumuotoilutoimisto Palo järjesti kaikille Iin kuntalaisille avoimen päivän Iin KulttuuriKauppilassa, jossa puiston tulevat käyttäjät ja toteuttajat saivat kommentoida puistosuunnitelmaamme ja jatkojalostaa siihen sisältyviä toiminnallisia alkuehdotuksiamme. Ehdotukset tukevat hyvin prosessin jatkoa, kun puistolle lähdetään suunnittelemaan tarinaa sekä vuoden kierron mukaan puiston tapahtumarikkaana pitävää vuosikelloa. Toive on, että puisto ei valmistu koskaan, vaan elää vuosikellon myötä tulevaisuuden mukana.

26 aistien tila -Onko mahdollista kävellä avojaloin? Palvelumuotoilupäivän kommentit -Miltä ympärillä tuoksuu? -Multa -Kasvit ja kukat -hevosenlanta? -Minkälainen ilma on ja miten sää vaikuttaa tiloihin? - Kuvakehyksiä kurkistettaviksi. -Missä on paljon valoa, missä vähän? -Lämmitys, Pehmeyttä!! -Vuosikello: Mitä eri vuodenaikoina kuuluu? Talvipakkanen, miten materiaalit kestävät? Muuta: Ekologisuus kaikessa! -Ääni: Lehtien havinaa, lintujen laulua, -Nettiyhteys musiikin kuuntelua varten.

27 YHDESSÄOLON TILA Palvelumuotoilupäivän kommentit -Yhteinen kokoontumispaikka, jossa tapahtuu kaikkien tilaisuuksien aloitus, josta muodostuu Iin kuntalaisille tuttu ja turvallinen paikka kokoontua. Yksi yhteinen tila jossa puheita, paikkojen nimeämisiä, esityksiä, kilpailuja. -Juhannuskokko -Helposti lähestyttäviä tapahtumia, joista ei edes Ismo Iiläinen saati Iivari Ilonpilaaja pysty kieltäytymään. Ii-joki + kalastus: kalastuskilpailut, mato-onginta, joen käyttö yleensäkin

28 HILJAISUUDEN TILA Palvelumuotoilupäivän kommentit -Kännykkävapaa alue Kehon ja mielen hiljaisuus -Paikka missä makoilla ja katsoa taivasta Virkattu leikkipuisto, huvimaja, sauna. -Riippukeinu + katos johon sade ropisee. Rauhoittavia elementtejä: Virtaava vesi, suihkulähde, luonnontuli, elävä tuli, sateen ropina. -Paikka muistella (muistomerkiksi, hautausmaan korvikkeeksi: kynttilä? Kynttiläjuhla/Tapahtuma, toteemi?, alttari? Maamerkki? (Iiläisen taiteilijan toteuttama) -Majakka? -Joogapaikka Kota: Leikkipaikka Valoa kirkasvalolamppu, joka toimii uusiutuvilla energioilla. Kirkasvalolamppu voisi olla esim. puun sisällä. Pieni, mihin mennä yksin, talveksi taljoja, tulisija? kynttilöitä? (k.s ylempi kohta kynttilöistä & valoista), kodan nimeäminen, ei rajoita tekemistä, puu-ukkojen vuoleminen, himmelitaivaan teko, puu-ukoille voi virkata asut! hiljaisuuden kylä Kommentti: Kota-idea toistuu myös tässä, voidaanko yhdistää sijoittamalla kota satumaisen tilan sekä hiljaisuudentilan väliin? ovatko edes vierekkäin?

29 ENERGIAN TILA Palvelumuotoilupäivän kommentit Syksyllä: marjojen poimiminen, lehtien lakaisu, lehtiin pomppimisen bileet!! Puunhakkuu... Paljon tekemistä; yhdessä ja yksin. -Yleisen viihtyvyyden lisääminen: Puisto itsessään on taideteos, jota sen käyttäjät voivat ylläpitää ja muokata. -Kukka-istutukset, mansikat Huom! Ympärivuotinen toiminta -Ympäristön muokattavuus ja sen käytön soveltaminen ympäri vuoden. Paikka joka on kesällä skeittiramppi, voi muuntautua talvella lumiseksi liukumäeksi. Keväällä: istutuksia, juhlapyhinä tapahtumia: Munien piilotusta pääsiäisenä yms. Kesällä: ylläpito/poiminta /sadonkorjuu. Saunominen, vesisota. Talvella: Loskafestarit! lumenluontia, jää/lumilyhtyjen tekoa,valonjuhlia? -Pyöräteitä -Joen jäädyttyä luistelua? -Ympärivuotiset projektit Vuosikello Tapahtumien järjestäminen joissa mukana kuntalaisia eri aloilta, Eläimiä, (yhteistyö paikallisten hevostallien kanssa) Vauhtia! köysirata? Miten saataisiin liikkeen tuntua myös liikuntarajoitteisille? -Vesistö käyttöön, liikuntakykyisille veteen ja uimiseen liittyvää toimintaa Luolat ja seinät. Voivat olla jonkin jännän eläimen nukkumapaikkoja, hox. muistakaa pieni riippukeino puuhun mörrimöykylle tai kuka orava tai keiju siellä asuu! -Kiviin voidaan maalata yhteisöllisesti isoja, esim. vuodenaikoihin sopivia maalauksia. -Muiden tilojen huolto tämän tilan yhteydessä/tämän tilan vastuulla

30 SATUMAINEN TILA Äänimaisemia: Palvelumuotoilupäivän kommentit Linnut, Veden ääni Lumilinna, kodat: Erilaisia tiloja: satumainen, energinen, yhteisöllinen. Muuta: -Värejä, Esteettömyys, Näköalapaikka -Paikka kirjoittaa tarinoita jäävät pysyviksi! -Osana läpikulkupaikkoja. Tunnusteltavia polkuja: -eri materiaalit tuntuvat jalkojen alla, (huom. esteetön kulku ja tarpeeksi tilaa) -satumaista: -tontut, örkit, maahiset (huom. Sään kestävyys, luonnon materiaalit) Valot: -Seurataan kulkijaa, syttyvät mukana? (Toimivat aurinkopaneeleilla kenties) -Valojuhla -Ei koskaan kokonaan pimeää -Lapsille: Etsi piilossa olevat tontut tms. tai piilota örkki liikuteltavat örkit - Wille-possu ja Aatu-Sika, paikallisten ihmisten keskinäiset tarinat ja ideat toteutuksen lähtökohtina!!

31

Lähde! -puiston käyttäjäprofiilit

Lähde! -puiston käyttäjäprofiilit Lähde! -puiston käyttäjäprofiilit Talven 2017 aikana ohjaaja Heta Haanperän ja muotoilija Ulla Autio keräämän materiaalin pohjalta puiston käyttäjäprofiileiksi koonnut Ulla Autio/ AIHIOMO keväällä 2018

Lisätiedot

Paloaukean päiväkoti. Eläimet mukana päiväkodin arjessa

Paloaukean päiväkoti. Eläimet mukana päiväkodin arjessa Paloaukean päiväkoti Eläimet mukana päiväkodin arjessa Heti sisään astuessa me isin ja äidin kanssa tiedämme, mitä päiväkodissa tapahtuu tällä viikolla. Seinällä, melkein katossa asti on iso näyttö. Näytöllä

Lisätiedot

Viinijärven päiväkoti

Viinijärven päiväkoti Viinijärven päiväkoti Viherrystä Viinijärvellä Viime vuonna meidän päiväkotimme pihalle istutettiin kaksi omenapuuta ja kaksi kirsikkapuuta. Meillä oli kevätjuhla, jossa vanhemmatkin lapioivat kuoppia

Lisätiedot

AISTIT AVOINNA YMPÄRI VUODEN

AISTIT AVOINNA YMPÄRI VUODEN Aistikahvilan saattaminen ympärivuotiseksi Deme-passi koulutus 2012-2013 LOMAKOTI ILONPISARA Toiminnan alku Aistikahvila sai alkunsa THL (terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen) Mental healthprojektista,

Lisätiedot

KUVAT JA MUISTOT MUISTOJEN KUVAT. Taideterapeuttinen ryhmä Mariankodissa 20.10. -24.11.2015

KUVAT JA MUISTOT MUISTOJEN KUVAT. Taideterapeuttinen ryhmä Mariankodissa 20.10. -24.11.2015 KUVAT JA MUISTOT MUISTOJEN KUVAT Taideterapeuttinen ryhmä Mariankodissa 20.10. -24.11.2015 Mariankodissa toteutettiin taideterapeuttinen ryhmä, jossa oli mukana kuusi asukas/omainenparia. Ryhmä kokoontui

Lisätiedot

Luonto tulee palvelutaloon!

Luonto tulee palvelutaloon! Luonto tulee palvelutaloon! Kaikilla on oikeus hyvään luontosuhteeseen Joskus luontoon vievälle polulle on kaatunut suuri puu ja tarvitaan vinkkejä uudenlaisten luontopolkujen löytämiseen. Jos pappa ei

Lisätiedot

KEURUU Kuntataiteilijat

KEURUU Kuntataiteilijat KEURUU Kuntataiteilijat Johanna Juvonen & Biagio Rosa 2015 projekti KUVATAIDE 1. Tuulensylin päiväkoti 1-5 -vuotiaat 2 "Tuulensyli 2015 sekatekniikka vanerille 80 x 120 cm & 160 x 120 cm julkinen teos

Lisätiedot

JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ?

JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ? JOKAMIEHEN- OIKEUDET MITÄ LUONNOSSA SAA TEHDÄ? MITÄ OVAT JOKAMIEHENOIKEUDET? Suomessa jokainen lapsi ja aikuinen saa nauttia luonnosta riippumatta siitä, kuka maan omistaa. Jokamiehenoikeudet eivät katso

Lisätiedot

LUMIUKKOPOLKU LEIKKEJÄ TAPAHTUMAN ALKUUN TAI LOPPUUN:

LUMIUKKOPOLKU LEIKKEJÄ TAPAHTUMAN ALKUUN TAI LOPPUUN: LUMIUKKOPOLKU Lumiukkopolku leikkeineen toimii kivana koko perheen talvitapahtumana. Kaikkia leikkejä ja polkutauluja ei tarvitse käyttää samassa tapahtumassa, jo 4-5 taulua voi riittää. Tauluja ei ole

Lisätiedot

Puolivälin päiväkoti. Luonnon hyvinvointivaikutuksia ääninä ja valoina

Puolivälin päiväkoti. Luonnon hyvinvointivaikutuksia ääninä ja valoina Puolivälin päiväkoti Luonnon hyvinvointivaikutuksia ääninä ja valoina Miltä kuulostaa kevät, kun vesi tippuu jääpuikoista? Miten kurjet kutsuvat kavereitaan ja miten sammal rapisee? Joskus kun tulen päiväkotiin,

Lisätiedot

Meidän metsämme mahdollistaa meille monenlaista toimintaa. Ilman metsää, olisi jäänyt monet mukavat hetket kokematta. Meidän lähimetsämme sijaitsee

Meidän metsämme mahdollistaa meille monenlaista toimintaa. Ilman metsää, olisi jäänyt monet mukavat hetket kokematta. Meidän lähimetsämme sijaitsee Tämä metsä on meille tärkeä kilpailu Sarjassa Päiväkodit Meidän metsämme mahdollistaa meille monenlaista toimintaa. Ilman metsää, olisi jäänyt monet mukavat hetket kokematta. Meidän lähimetsämme sijaitsee

Lisätiedot

Hangon asemakaavaluonnos

Hangon asemakaavaluonnos Hangon asemakaavaluonnos Työpaja 24.4. Hangossa, tulosten yhteenveto WSP / Mari Siikonen, Teemu Holopainen ja Anri Lindén 28.5.2012 1. Työpajan kuvaus ja aineisto 2. Yhteenveto tuloksista Asemakaavaluonnos

Lisätiedot

Kulttuurihyvinvoinnin kohtaamisfoorumi Oulu. Projektipäällikkö Taija Sailio Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hanke

Kulttuurihyvinvoinnin kohtaamisfoorumi Oulu. Projektipäällikkö Taija Sailio Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hanke Kulttuurihyvinvoinnin kohtaamisfoorumi Oulu Projektipäällikkö Taija Sailio Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hanke 14.6.2018 Perustiedot Päätoteuttaja Oulunkaaren kuntayhtymä Yhteistyössä Taidekeskus KulttuuriKauppila,

Lisätiedot

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto:

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto: LUONTO Vesistö Suomen luonto on rikas. Suomessa on noin 60 000 järveä. Suomessa on myös paljon lampia, jokia ja koskia. Suurin järvi on Saimaa, jossa elää Saimaan norppa. Se on eläin, joka elää vain Suomessa.

Lisätiedot

SANUKKA LEHTIÖ, ARKKITEHTI SAFA, YKS-446 NAANTALIN VANHAKAUPUNKI. Harava-kyselyn tuloksia

SANUKKA LEHTIÖ, ARKKITEHTI SAFA, YKS-446 NAANTALIN VANHAKAUPUNKI. Harava-kyselyn tuloksia SANUKKA LEHTIÖ, ARKKITEHTI SAFA, YKS-446 NAANTALIN VANHAKAUPUNKI Harava-kyselyn tuloksia 1 Perustiedot Kysely oli avoinna 23.8.-9.9.2018 Vastanneita yhteensä 295 kappaletta isompi osa naisia (59 %) hieman

Lisätiedot

Satumetsä taidenäyttely Pro Puu- galleriassa Näyttely huipentuu Valtakunnallisiin lastentarhanopettajapäiviin

Satumetsä taidenäyttely Pro Puu- galleriassa Näyttely huipentuu Valtakunnallisiin lastentarhanopettajapäiviin Satumetsä taidenäyttely 2.9.2019-24.9.2019 Pro Puu- galleriassa Näyttely huipentuu Valtakunnallisiin lastentarhanopettajapäiviin 21.- 22.9.2019 Sibeliustalossa. Lisää teksti napsauttamalla Pro Puu- gallerian

Lisätiedot

EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT

EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVÄT 2016 PORUKAN PAIKAT, YHTEISET YMPÄRISTÖT Cultural heritage -makers 2016, LASTU, Lapinlahti, Finland LASTU School of Architecture and Environmental Culture LASTU School

Lisätiedot

KESÄTOIVEET MITÄ HALUAT TEHDÄ KESÄLLÄ? RyhmäRenki Kirsi Alastalo

KESÄTOIVEET MITÄ HALUAT TEHDÄ KESÄLLÄ? RyhmäRenki Kirsi Alastalo KESÄTOIVEET MITÄ HALUAT TEHDÄ KESÄLLÄ? TAVOITE Omien toiveiden ilmaiseminen, myönteisten kesäodotusten herättely, kesäsuunnitelmien kertominen ryhmälle, yhteisten kiinnostuksen kohteiden löytäminen VALMISTELU

Lisätiedot

Lautasuon päiväkoti. Lehtimaja

Lautasuon päiväkoti. Lehtimaja Lautasuon päiväkoti Lehtimaja Keväällä me teimme majan meidän lähimetsäämme. Ensin me kävimme metsässä katsomassa, mihin maja rakennettaisiin. Hyviä paikkoja oli monia mutta lopulta päädyimme paikkaan,

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Metsä/Luonto

Metsä/Luonto Tutkimme ja kokeilemme Metsä/Luonto 2016 2017 Työn tehneet: 7-8 vuotiaat Pirtin koulun iltapäiväkerholaiset Tähdet: Aleksi H, Anniina H., Anniina R., Arttu H., Arttu K., Eelis, Eeva, Hilma, Kerttu, Leevi,

Lisätiedot

Kompassi pajatoiminta syksy 2018

Kompassi pajatoiminta syksy 2018 Kompassi pajatoiminta syksy 2018 VKO MA TI KE TO PE joka kuun 1.vko Tuija ja Helena Tanssiryhmä Kirsi.J., Verna, Mia 2.vko Maija ja Ritva Kotitalous klo 9.00-13.00 Kirsi.Ku ja Kirsi.J klo 12.00-13.30 Kotitalouden

Lisätiedot

Tuulivoimala toimisi, jos sen saisi nostettua puiden latvojen tasalle

Tuulivoimala toimisi, jos sen saisi nostettua puiden latvojen tasalle Liperin päiväkoti Pihatouhuja ja sään tutkimista Meidän päiväkotimme on ihan niin kuin Huvikumpu! Siinä on kaksi kerrosta, se on keltainen ja se seisoo korkean kummun päällä. Päiväkodin pihalla pääsee

Lisätiedot

TOIMINTAKESKUS KOMPASSIN PAJATOIMINTA Kevät 2019

TOIMINTAKESKUS KOMPASSIN PAJATOIMINTA Kevät 2019 TOIMINTAKESKUS KOMPASSIN PAJATOIMINTA Kevät 2019 VKO MA TI KE TO PE joka kuun 1.vko Naisten piiri klo 9.30-10.30 Vetäjät: Tuija & Helena Multasormet klo 12.00-13.00 Vetäjät: Milja, Helena ja Maija Vetäjät:

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Työt takana, elämä edessä... kesä/syksy Hotelli Ylläsrinne sijaitsee Yllästunturin juurella.yllästä ympäröiväliä seitsemän tunturin alueella on mahtavat patikkareitit. Matkalle elämykselliseen luontokokemukseen

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Kevät 2018 VILLA ARTTU KEVÄT 2018 OHJELMA TERVETULOA VILLA ARTUN NÄYTTELYIHIN, TYÖPAJOIHIN JA TAPAHTUMIIN! Keväällä 2018 Villa Artussa on monenlaisia näyttelyitä,

Lisätiedot

luontopolkuja punaisilla naruilla

luontopolkuja punaisilla naruilla luontopolkuja punaisilla naruilla Kevään merkit Eniten kasvilajeja ympyrässä Mikä tästä meni/ Mikä täällä voisi asua? Runo tästä paikasta Ötökät maassa Taidenäyttely Kevään merkit YM, AI pareittain tai

Lisätiedot

KARHU. Jos näet metsässä karhun, a) huuda kovaa. b) juokse lujaa. c) kiipeä puuhun. d) leiki kuollutta.

KARHU. Jos näet metsässä karhun, a) huuda kovaa. b) juokse lujaa. c) kiipeä puuhun. d) leiki kuollutta. KARHU karhun, niin a) huuda kovaa. b) juokse lujaa. c) kiipeä puuhun. d) leiki kuollutta. Karhu on Euroopan suurin petoeläin. Suomen kansalliseläin. kaikkiruokainen. Suomen kielessä on monta nimeä karhulle:

Lisätiedot

Lapset Luotu :25

Lapset Luotu :25 Lapset 2017 Luotu 22.02.2017 14:25 Vastaajastatistiikat Nimi Arvioijat Vastaamassa Vastannut Kärkölä lapset 54 54 53 Yhteensä 54 54 53 Vastausprosentti 100% Lopettaneet 98.1% Kesken jättäneet 1.9% Eivät

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Restoratiivisen ympäristön suunnittelu

Restoratiivisen ympäristön suunnittelu Restoratiivisen ympäristön suunnittelu Marjut Nousiainen Sisustusarkkitehti ja Kalustemuotoilija Design Studio Marjut Nousiainen Meritullinkatu 7, 00170 Helsinki www.marjutnousiainen.com 1 Restoratiivinen

Lisätiedot

LUONTO LÄHELLÄ VINKKEJÄ LÄHILUONNOSTA NAUTTIMISEEN

LUONTO LÄHELLÄ VINKKEJÄ LÄHILUONNOSTA NAUTTIMISEEN LUONTO LÄHELLÄ VINKKEJÄ LÄHILUONNOSTA NAUTTIMISEEN Jo 15 minuutin oleskelu metsässä, puistossa tai lenkkipolulla virkistää ja vahvistaa kehoa ja ilahduttaa mieltä. L Kaupunkiluonto yllättää lajien runsaudella.

Lisätiedot

Tarinoiden puutarha. Ympäristövastuullisuus ja luonnonmonimuotoisuus työpaja

Tarinoiden puutarha. Ympäristövastuullisuus ja luonnonmonimuotoisuus työpaja Tarinoiden puutarha Ympäristövastuullisuus ja luonnonmonimuotoisuus työpaja KIMMO RAINEVA Palvelumuotoilija Helsingin kaupunki Kulttuuri ja vapaa-aika Kehittämisyksikkö 23.11.2018 https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunkiymparisto/lumo-121118

Lisätiedot

Peikkoarvoitus Taikametsässä

Peikkoarvoitus Taikametsässä Peikkoarvoitus Taikametsässä Vaasa, Teeriniemen koulu luokat 2 A ja B Teeriniemen koulun kakkosluokat, yhteensä 30 oppilasta, päättivät osallistua kilpailuun Tämä metsä on meille tärkeä. Teeriniemen koulu

Lisätiedot

T UU S TO U US T TO T U U S T T T T

T UU S TO U US T TO T U U S T T T T U U U U U U LURV LURV LURV UU UU UU LURV LURV LURV U U U U U U LURV LURV LURV UU UU UU LURV LURV LURV UU UU UU LURV LURV LURV U U U U U U LURV LURV LURV UU UU UU LURV LURV LURV U U U U U U LURV LURV LURV

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Kuvien tarinat -tehtävä ( 30 kpl tehtäväsivuja )

Kuvien tarinat -tehtävä ( 30 kpl tehtäväsivuja ) Kuvien tarinat -tehtävä ( 30 kpl tehtäväsivuja ) Harjoitellaan kuvanlukutaitoa, kysymyksiin vastaamista, asioiden kuvailemista ja tarinallista kerrontaa. Tehtävä vahvistaa myös päättelykykyä sekä puhutun

Lisätiedot

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

Mikä tekee sinut onnelliseksi? Mikä tekee sinut onnelliseksi? Minut tekee onnelliseksi terveys! Minut tekee onnelliseksi sen oivaltaminen, että KIIRE on keksitty juttu eikä annettu, muuttumaton elämän muoto. Minut tekee onnelliseksi

Lisätiedot

Työkirja sisältää tyhjiä sivuja Unelmakartan tekoon

Työkirja sisältää tyhjiä sivuja Unelmakartan tekoon Työkirja sisältää tyhjiä sivuja Unelmakartan tekoon Unelmista Meillä kaikilla on unelmia; mielen aitoja ilmaisuja jostain paremmasta. Unelmat vievät meitä eteenpäin ja kehittävät meitä ihmisinä. Antamalla

Lisätiedot

Kylämaiseman ja kulttuuriympäristön hoito. Auli Hirvonen Maisemasuunnittelija ProAgria Häme/ Maa- ja kotitalousnaiset

Kylämaiseman ja kulttuuriympäristön hoito. Auli Hirvonen Maisemasuunnittelija ProAgria Häme/ Maa- ja kotitalousnaiset Kylämaiseman ja kulttuuriympäristön hoito Auli Hirvonen Maisemasuunnittelija ProAgria Häme/ Maa- ja kotitalousnaiset Kulttuuriympäristö on ihmisen muokkaamaa luonnonympäristöä ja ihmisten jokapäiväinen

Lisätiedot

Lepoa hoivaamisesta loma omaishoitajalle 5vrk

Lepoa hoivaamisesta loma omaishoitajalle 5vrk Lepoa hoivaamisesta loma omaishoitajalle 5vrk Kaikille löytyy sopivia reittejä patikoida ja samalla antautua luonnon rauhoittavaan syleilyyn. Nuotiopaikat, laavut ja kahvilat toivottavat kulkijan virkistävälle

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3 4. luokkien elämyspäivä Rantokankaalla Tavoitteet edistää ryhmäytymistä yhteistoiminnallisilla aktiviteeteilla luontoelämysten kokeminen Kohderyhmä ja koko 9 10-vuotiaat oppilaat, 36 lasta ja neljä

Lisätiedot

Avoimet tarinat. Puutarhatarinoita

Avoimet tarinat. Puutarhatarinoita Avoimet tarinat Puutarhatarinoita Puutarhatarinoiden avoimet tarinat on kirjoitettu täydentämällä valmiita tarinarunkoja, jotka on laatinut Tarinakoneen Anne Kalliomäki. Tarinoiden otsikot ovat Muistojen

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi.

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. 2007 Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. Nyt on hyvä muistella mennyttä kesää ja sen tapahtumia.

Lisätiedot

Askarrellaan lorukortteja

Askarrellaan lorukortteja Askarrellaan lorukortteja Valitse lapsen kanssa mieluisimmat lorut liitteestä tai muistelkaa omia lempilorujanne. Kirjoita tai leikkaa ja liimaa loru kartongille. Kortista tulee lapselle entistä kiinnostavampi,

Lisätiedot

Sini Pirttikangas 10E Kuvataide kurssi 1

Sini Pirttikangas 10E Kuvataide kurssi 1 Sini Pirttikangas 10E Kuvataide kurssi 1 Sisältö: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Kansilehti Sisältö (s.1) Enkelit ja demonit luonnokset (s.2-5) Enkelit ja demonit mustemaalaus (s.6) Hahmon luonnekuvaus

Lisätiedot

NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI

NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI NELJÄ ELEMENTTIÄ TEHTÄVÄMATERIAALI Tämä tehtävämateriaali on suunniteltu alakouluryhmien omatoimisen museokäynnin tueksi. Materiaaliin voi tutustua jo ennen museokäyntiä ja tehtävät voi tehdä joko museokäynnin

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

PAKKAA MAT- KALAUKKUAAN PESEE HAMPAANSA KÄYTTÄÄ KRAVAATTIA ON ONNELLINEN VETÄÄ VESSAN ON SURULLINEN SURFFAA NETISSÄ IMUROI ETEISEN

PAKKAA MAT- KALAUKKUAAN PESEE HAMPAANSA KÄYTTÄÄ KRAVAATTIA ON ONNELLINEN VETÄÄ VESSAN ON SURULLINEN SURFFAA NETISSÄ IMUROI ETEISEN PESEE HAMPAANSA ON ONNELLINEN ON SURULLINEN SURFFAA NETISSÄ KEITTÄÄ PERUNOITA PAKKAA MAT- KALAUKKUAAN KÄYTTÄÄ KRAVAATTIA VETÄÄ VESSAN IMUROI ETEISEN POLSKUTTELEE MUTAOJASSA KÄY KAUPASSA SÄÄSTÄÄ EURON SUKELTAA

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 1 Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 2 Kuusjoen päiväkoti Kuusjoen päiväkoti on perustettu vuonna 2010. Päiväkoti sijaitsee Kuusjoen koulun yhteydessä Salon Kuusjoella

Lisätiedot

SURF IDEA BOOK 2013. www.surfaces.fi YOUR IDEA. OUR SURFACES.

SURF IDEA BOOK 2013. www.surfaces.fi YOUR IDEA. OUR SURFACES. SURF IDEA BOOK 2013 Arkkitehti: Ota yhteyttä saat 15 itunes App Store -lahjakortin käytettäväksi iphone ja ipad -applikaatioihin! Linkki sisällä 1 2 Vapaus keskittyä arkkitehtuurin suunnitteluun Puucomp

Lisätiedot

Liikkuva työyhteisö kuinka voimme lisätä liikettä varhaiskasvattajan työhyvinvoinnin tueksi. Matleena Livson, asiantuntija, työyhteisöliikunta

Liikkuva työyhteisö kuinka voimme lisätä liikettä varhaiskasvattajan työhyvinvoinnin tueksi. Matleena Livson, asiantuntija, työyhteisöliikunta Liikkuva työyhteisö kuinka voimme lisätä liikettä varhaiskasvattajan työhyvinvoinnin tueksi Matleena Livson, asiantuntija, työyhteisöliikunta AKTIIVISEMPI ARKI työpajan työpohjat Nämä työpohjat on laadittu

Lisätiedot

VIERAILULLE KURALAN KYLÄMÄKEEN SOSIAALINEN KUVATARINA

VIERAILULLE KURALAN KYLÄMÄKEEN SOSIAALINEN KUVATARINA VIERAILULLE KURALAN KYLÄMÄKEEN SOSIAALINEN KUVATARINA Tervetuloa! Kuralan Kylämäkeen voi saapua montaa reittiä. Voit kulkea Jaanintien yli ylös hiekkatietä 1 tai oikealta Kokeiluverstaan takaa. Voit saapua

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme jatkettu aukiolo joustaa perheiden erilaisten hoidontarpeiden mukaan. Tällöin myös sisarukset saavat toimia samassa

Lisätiedot

Pienin askelin Kulttuuri, luonto ja liikunta

Pienin askelin Kulttuuri, luonto ja liikunta Pienin askelin Kulttuuri, luonto ja liikunta Korttisarja sisältää 69 tehtäväkorttia sekä 2 infokorttia. Sarja on jaettu kahteen osaan, Kulttuuri (40 korttia) sekä Luonto & Liikunta (29 korttia). Korttien

Lisätiedot

Syksy 2010 UUTUUSTUOTTEET. www.taitouusimaa.fi. Upeaa Uudeltamaalta!

Syksy 2010 UUTUUSTUOTTEET. www.taitouusimaa.fi. Upeaa Uudeltamaalta! UUTUUSTUOTTEET Upeaa Uudeltamaalta! Uusi, SINUN TÄHTESI -syysmallistomme odottaa jo Sinua. Sen herkulliset kudonnaiset ja kurssit tarjoavat tekemistä moneen makuun ja luovat hyvää oloa ja onnistumisen

Lisätiedot

Luontoreittien esteettömyyskartoitus

Luontoreittien esteettömyyskartoitus Luontoreittien esteettömyyskartoitus Evo, Hämeenlinna Evon alue on yksi Etelä-Suomen suurimmista metsäalueista. Evon retkeilyalueella kulkijan käytössä on yhteensä noin 8500 hehtaarin suuruinen alue, jossa

Lisätiedot

Aito suomalainen saunaelämys -yhdistää luonnon, hiljaisuuden ja rentoutumisen. Carita Harju Levi

Aito suomalainen saunaelämys -yhdistää luonnon, hiljaisuuden ja rentoutumisen. Carita Harju Levi Aito suomalainen saunaelämys -yhdistää luonnon, hiljaisuuden ja rentoutumisen Carita Harju Levi 31.8.2017 Sauna from Finland Yhdistys perustettiin 29.4.2010 Jäseniä nyt laajasti eri toimialoilta yli 170

Lisätiedot

Metsän taikaa luontopolkureppu

Metsän taikaa luontopolkureppu Metsän taikaa luontopolkureppu Kohderyhmä 0.-3. luokka Tämä reppu sisältää kahden tunnin metsäaiheisen retkiohjelman ohjeen sekä tarvittavat välineet omatoimiselle luontoretkelle. Reppua saa lainata päiväksi

Lisätiedot

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura Myönteisen muistelun kortit Muistelulla voidaan vahvistaa ja lisätä ikäihmisten mielen hyvinvointia. Myönteisen muistelun korteilla vahvistetaan hyvää oloa tarinoimalla mukavista muistoista, selviytymistaidoista,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖ. Lämmittely

YMPÄRISTÖ. Lämmittely Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

Järvenpään hyvinvointikampus Ketään ei jätetä yksin. Tyvene Oy

Järvenpään hyvinvointikampus Ketään ei jätetä yksin. Tyvene Oy 2 Järvenpään hyvinvointikampus Ketään ei jätetä yksin ? Järvenpään hyvinvointikampus Ketään ei jätetä yksin Vuokratalo Palvelu- ja senioritalo Kortteliin toteutetaan 60 asuntoinen tehostettu asumispalveluyksikkö

Lisätiedot

Mistä on liikuntapäiväkoti tehty?

Mistä on liikuntapäiväkoti tehty? Mistä on liikuntapäiväkoti tehty? Näkyvä osa: tilat välineet Näkymätön osa: asenteet, tiedot taidot työkulttuuri yhteiset toimintatavat rutiinit rakenteet verkostoituminen Johtaja Hyvä työyhteisö Kiitos

Lisätiedot

Restoratiivisen ympäristön suunnittelu

Restoratiivisen ympäristön suunnittelu Restoratiivisen ympäristön suunnittelu Marjut Nousiainen Sisustusarkkitehti SIO ja Kalustemuotoilija Design Studio Marjut Nousiainen Meritullinkatu 7, 00170 Helsinki www.marjutnousiainen.com 1 http://issuu.com/restorativeenvironment/docs/

Lisätiedot

Leikkivälineiden hyvä suunnittelu ja oikea sijoittelu edesauttaa itsenäisen liikkumisen opettelua.

Leikkivälineiden hyvä suunnittelu ja oikea sijoittelu edesauttaa itsenäisen liikkumisen opettelua. Toi mi va ja es tee tön leik ki puis to Onko utopiaa haaveilla leikkipuistosta, missä myös näkövammaiset lapset voisivat leikkiä turvallisesti muiden lasten joukossa ja valita itse heitä kiinnostavat leikkitelineet

Lisätiedot

Suomen Mielenterveysseuran Hyvän mielen metsäkävelyt

Suomen Mielenterveysseuran Hyvän mielen metsäkävelyt Suomen Mielenterveysseuran Hyvän mielen metsäkävelyt Tutkimusten mukaan jo viisi minuuttia metsässä vaikuttaa myönteisesti henkiseen hyvinvointiimme. Luonnossa liikkuminen lisää hyvää oloa. Erityisesti

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ. Kuvittele itsesi teoksen sisään noin 5 cm:n pituisena ja piirrä eteesi aukeava näkymä. Pystysuuntaiselle A3-arkille piirtämällä.

TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ. Kuvittele itsesi teoksen sisään noin 5 cm:n pituisena ja piirrä eteesi aukeava näkymä. Pystysuuntaiselle A3-arkille piirtämällä. PIIRUSTUS- JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA-ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 7.6.2010 KLO 10.00-12.00 1 TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ Oheinen kuva esittää Richard Longin veistosta A Line in Scotland

Lisätiedot

PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI

PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI UUDENVUODEN YMPÄRISTÖLUPAUS-KILPAILU KEVÄT 2010 PYYKÖSJÄRVEN PÄIVÄKOTI YMPÄRISTÖKERHO NEULASET PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI Pyykösjärven päiväkoti on mukana kansainvälisessä

Lisätiedot

OmaStadi Raksa Eteläisen suurpiirin OmaStadi pöytäryhmät ja aihekokonaisuudet

OmaStadi Raksa Eteläisen suurpiirin OmaStadi pöytäryhmät ja aihekokonaisuudet 1.Jätkäsaaren alueen kehittäminen (6) Jätkäsaaren liikuntamahdollisuudet (2) Jätkäsaaren koirat (2) Jätkäsaaren yhteisöllisyys (2) 2. Kruunuhaan rannat, tiet ja Tervasaari (8) Tervasaaren kehittäminen

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

Jarmo Lamminmäki Raportti 1(10) Olli Alamäki Joel Lauri Antti Partanen 23.10.2012

Jarmo Lamminmäki Raportti 1(10) Olli Alamäki Joel Lauri Antti Partanen 23.10.2012 Jarmo Lamminmäki Raportti 1(10) Olli Alamäki Joel Lauri Antti Partanen 23.10.2012 Senioripolun palvelukuvaus Tässä raportissa kerromme lyhyesti Elävä Lappi- hankkeeseen luomamme tuotteen kehitysvaiheista.

Lisätiedot

ELÄMÄN POLULLA -kortit

ELÄMÄN POLULLA -kortit 1 ELÄMÄN POLULLA -kortit 34 kpl Näissä kuvissa on erilaisia maisemia, joiden läpi kulkee polku tai tie. Tunnelmat ja näkymät vaihtelevat. On helppokulkuisia teitä ja haastavampia. On tyynnyttävää, tylsää,

Lisätiedot

Lasten ympäristöopas

Lasten ympäristöopas Lasten ympäristöopas Vuodenajat Yhdistä oikeaan vuodenaikaan: Lintu aamuvarhain herää pesään aineksia kerää. On siis Ämpäri, lapio ja hiekkalinna, uimapuku ja pyöränpinna. On siis Siili penkoo lehtikasaa,

Lisätiedot

DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI

DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI Lopen sininen retkeilyreitti 3 km Lopen sininen reitti lähtee Tauluntien varressa olevalta pysäköintialueelta. Reitti kulkee aluksi kapeaa polkua pitkin mäntymetsikön

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

Tärkeät paikat. Jaa muistoja yhdessä sukulaisen tai ystävän kanssa. Kerro lapsuutesi tärkeistä paikoista. Leikkaa tästä kysymyskortit!

Tärkeät paikat. Jaa muistoja yhdessä sukulaisen tai ystävän kanssa. Kerro lapsuutesi tärkeistä paikoista. Leikkaa tästä kysymyskortit! LUONNOS Sukumuistelupeli Tärkeät paikat Jaa muistoja yhdessä sukulaisen tai ystävän kanssa. Kerro lapsuutesi tärkeistä paikoista. Leikkaa tästä kysymyskortit! Voit myös keksiä itse lisää kysymyksiä! Jokainen

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

BALANSSIN JOOGAPAKETIT 2016

BALANSSIN JOOGAPAKETIT 2016 BALANSSIN JOOGAPAKETIT 2016 Esim. kokous-, tyky-, tyhy- ja virkistyspäivien ohjelmaan liitettäviä palveluita. Virkisty joogakävelyllä 60min 100 kävelyä hiljaisuudessa hiekkadyyneillä pitkospuita pitkin.

Lisätiedot

MONSTERIN JÄLJILLÄ. ohje lapsiryhmien omatoimikierrokselle

MONSTERIN JÄLJILLÄ. ohje lapsiryhmien omatoimikierrokselle MONSTERIN JÄLJILLÄ ohje lapsiryhmien omatoimikierrokselle Kiasmassa asuu ujo monsteri, joka rakastaa taidetta. Se on merkannut Kiasman neljännen kerroksen Face to Face-näyttelyyn (13.3.2015-7.2.2016) viisi

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme

Lisätiedot

KIVISTÖN VISIOPAJA. Aurinkokiven koulu tulokset

KIVISTÖN VISIOPAJA. Aurinkokiven koulu tulokset KIVISTÖN VISIOPAJA Aurinkokiven koulu 30.5.2017 tulokset Kivistön visio ja kaavarunko 021600 I Kivistön asemakaavayksikkö I Vantaan kaupunkisuunnittelu ESITTELYKIERROS KERRO NIMESI JA MIKÄ ON KIVOINTA

Lisätiedot

Puutarhan hyvinvointivaikutukset. Viherlandia Leena Lindén Helsingin yliopisto, maataloustieteiden laitos

Puutarhan hyvinvointivaikutukset. Viherlandia Leena Lindén Helsingin yliopisto, maataloustieteiden laitos Puutarhan hyvinvointivaikutukset Viherlandia Leena Lindén Helsingin yliopisto, maataloustieteiden laitos Miksi viljelet puutarhapalstaa? juuret maatalossa ruumiillinen työ palstalla ylläpitää kuntoa ja

Lisätiedot

PAIKAT, REITIT, RAKENNUKSET tärkeät, mukavat, kauniit, turvalliset epämielusat, rumat, pelottavat kehitettävät

PAIKAT, REITIT, RAKENNUKSET tärkeät, mukavat, kauniit, turvalliset epämielusat, rumat, pelottavat kehitettävät Lasten Parlamentti Tesoma-kävely 13.11.2012 PAIKAT, REITIT, RAKENNUKSET tärkeät, mukavat, kauniit, turvalliset epämielusat, rumat, pelottavat kehitettävät MITÄ MUUTTAISIT, MITÄ UUTTA? paikkoja, reittejä,

Lisätiedot

Alueen mahdollisuudet esittelyssä. Kaavoittajat Anne Rihtniemi-Rauh ja Pekka Mikkola Porvoon kaupunki

Alueen mahdollisuudet esittelyssä. Kaavoittajat Anne Rihtniemi-Rauh ja Pekka Mikkola Porvoon kaupunki Alueen mahdollisuudet esittelyssä Kaavoittajat Anne Rihtniemi-Rauh ja Pekka Mikkola Porvoon kaupunki Kaavatavoitteista todeksi Kaavatavoitteista todeksi Kaavatavoitteista todeksi Rantareitit 2000 m 1500

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Bob käy saunassa. Lomamatka

Bob käy saunassa. Lomamatka Bob käy saunassa 1 Mitä sauna merkitsee suomalaiselle? 2 Mitä tehtäviä saunalla on? 3 Missä kertoja saunoi ensimmäisen kerran? 4 Kuka oli Leena? 5 Millainen Leena oli? 6 Mitä Leena teki saunassa? 7 Mitä

Lisätiedot

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Oulunsalon kesänuokkari Oulunsalon nuorisotalolla järjestettiin 6. - 23.6.2016 klo 11-19 nuorisotalon avoimen toiminnan lisäksi kursseja ja kerhoja yhteistyössä

Lisätiedot

PUISTO-projekti koululaiset suunnittelun osallisina Lapset kaupungissa -seminaari , Eini Vasu arkkitehti SAFA

PUISTO-projekti koululaiset suunnittelun osallisina Lapset kaupungissa -seminaari , Eini Vasu arkkitehti SAFA PUISTO-projekti koululaiset suunnittelun osallisina Lapset kaupungissa -seminaari 23.9.2016, Eini Vasu arkkitehti SAFA Tausta Lasten ja nuorten osallistumista ympäristön suunnitteluun ja heitä koskevaan

Lisätiedot