112-seurannan lisäksi STT soittaa säännölliset puhelinkierrokset hätäkeskuksiin, pelastusviranomaisille ja poliisille useita kertoja vuorokaudessa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "112-seurannan lisäksi STT soittaa säännölliset puhelinkierrokset hätäkeskuksiin, pelastusviranomaisille ja poliisille useita kertoja vuorokaudessa."

Transkriptio

1 2.7 Tiedonhankinta STT:n uutistyö perustuu toisaalta lähteiden tarjoaman tiedon jatkuvaan ja kattavaan seurantaan, toisaalta oma-aloitteiseen ja aktiiviseen tiedonhankintaan. STT suhtautuu kaikkiin tietolähteisiin kriittisesti ja päättää aina itsenäisesti, mitä tietoja, miten ja milloin se uutisoi. Ratkaisut perustuvat tähän tyylikirjaan kirjattuihin uutiskriteereihin ja pelisääntöihin. Kiistanalaiset tai epävarmat tiedot tarkistetaan ja yhteen lähteeseen perustuvien tietojen lähde kerrotaan. Tiedot hankitaan avoimesti aina, kun se on mahdollista. STT:n toimittajat esittäytyvät ja kertovat, mihin tarkoitukseen tietoja käyttävät. Tästä käytännöstä voi poiketa vain toimituksen johdon luvalla ja yleisölle merkittävien tietojen hankkimiseksi silloin, kun niitä ei voi muuten saada. Tällöinkin STT ilmoittaa asianosaisille ennen jutun julkaisemista, että sitä varten on käytetty poikkeuksellisia tiedonhankintakeinoja, ja antaa heille mahdollisuuden kommentoida tietoja. Lisäksi jutussa kerrotaan, millä tavalla tiedot on saatu. Tiedon lähteistä Tarkkuus Haastattelut, taustakeskustelut ja haastattelumateriaalin säilyttäminen Nimeämättömät lähteet Poikkeukselliset tiedonhankintamenetelmät Lähdekritiikki sosiaalisessa mediassa Tiedon lähteistä STT seuraa ympäri vuorokauden toimitukseen tulevaa sähköpostia ja telefaxeja, verkkopalvelun kautta annettuja uutisvihjeitä ja palautetta, STT:n tiedotepalvelun kautta kulkevia tiedotteita, sisäministeriön 112- hälytyspalvelua, ulkomaisia uutistoimistoja sekä keskeisten medioiden uutislähetyksiä, verkkopalveluja ja teksti-tv-uutisia. Toimituksen tavoittaa aina sähköpostiosoitteesta toimitus(at)stt.fi sekä numeroista (09) (päivystävä reportteri) ja (09) (telefax). 112-seurannan lisäksi STT soittaa säännölliset puhelinkierrokset hätäkeskuksiin, pelastusviranomaisille ja poliisille useita kertoja vuorokaudessa. STT:n eri toimituksilla on myös omat säännöllisesti seurattavat lähteensä, joilta tarkistetaan jopa päivittäin mahdolliset uudet uutisaiheet joko puhelimitse, painetusta materiaalista, verkkosivujen kautta tai käymällä paikan päällä. Esimerkkejä tällaisista lähteistä ovat oikeusistuimet, oikeuskansleri, oikeusasiamies ja valtakunnansyyttäjänvirasto sekä isojen kaupunkien luottamuselimet.

2 Eduskunnan työskennellessä STT on päivittäin paikalla Eduskuntatalossa, jossa toimituksella on oma työhuone. Samaten STT:n toimittajat seuraavat tärkeimpiä ja kiinnostavimpia tiedotustilaisuuksia, oikeudenkäyntejä ja muita merkittäviä tapahtumia. Esimerkiksi hallituksen tärkeiden kokousten ja työmarkkinaneuvottelujen aikana toimittajat odottavat kokoustilojen ulkopuolella tilaisuuden päättymistä haastatellakseen osanottajia. Silloin kun tapahtumiin ei mennä paikalle, tietoa hankitaan tarpeen mukaan puhelimitse. Kotimaisen ja ulkomaisen uutismedian lisäksi toimituksissa seurataan muun muassa erikoisalojen lehtiä ja kirjallisuutta. Vakiintuneiden lähteiden seurannan lisäksi STT:n toimittajat etsivät uutisaiheita ja päivittävät tietojaan monin eri tavoin. Eri tahoja tavataan säännöllisen uutistyön lisäksi taustatilaisuuksissa, vierailuilla ja muissa tapaamisissa. Uutisaiheet voivat nousta esiin myös toimittajien oman arkielämän tai tuttavapiirin kautta. Julkaistujen ja julkisten lähteiden lisäksi STT:llä on käytössään maksullisia sähköisiä tietolähteitä esimerkiksi kaupparekisteri- tai osoitetietojen selvittämistä varten. (linkki sisäiseen osioon, luku tarkentuu) Eri uutistilanteissa tietoja hankitaan ja täydennetään hyvinkin erilaisilta tahoilta. Merkittäviä ovat myös toimittajan omat havainnot sekä silminnäkijöiltä saadut tiedot. HANKI TIETOA SITÄ AKTIIVISEMMIN JA MONIPUOLISEMMIN, MITÄ MERKITTÄVÄMMÄSTÄ, KIINNOSTAVAMMASTA JA MONITULKINTAISEMMASTA UUTISAIHEESTA ON KYSE. TAVOITTELE KIISTANALAISISSA ASIOISSA AINA ERI OSAPUOLIA JA TARKISTA TIEDOT USEAMMASTA LÄHTEESTÄ. ÄLÄ TYYDY TIEDOTTEESEEN, JOS SE PERUSTUU ESIMERKIKSI MIETINTÖÖN TAI SELVITYKSEEN. HANKI ALKUPERÄINEN AINEISTO TOIMITUKSEEN, VAIKKA SITÄ EI VÄLTTÄMÄTTÄ EHDITTÄISI KÄYTTÄÄ TAI SIITÄ VOITAISIIN HYÖDYNTÄÄ VAIN OSIA. MUISTA, ETTÄ VIRANOMAISTEN ASIAKIRJAT OVAT JULKISUUSLAIN MUKAAN JULKISIA, JOLLEI NIIDEN SALAAMISEEN OLE LAIN HYVÄKSYMÄÄ SYYTÄ. VAADI SIIS AINA KUULLA SYY, JOLLET SAA PYYTÄMIÄSI TIETOJA. Katso luku 8.5 Asiakirjojen julkisuus

3 2.7.2 Tarkkuus ÄLÄ KYSY ASIANOSAISILTA TAI SILMINNÄKIJÖILTÄ PELKKIÄ KOMMENTTEJA VAAN TARKISTA AINA, ONKO HEILLÄ MYÖS LISÄTIETOA ITSE ASIASTA. Internetistä löytyy yhä enemmän uutislähteitä esimerkiksi äkillisissä uutistilanteissa sekä erikoisalojen uutisaiheissa, joista tiedonhankinta muuten on haastavaa. Esimerkiksi YouTuben ja keskustelufoorumeiden kaltaisten yhteisöpalveluiden hyödyntäminen edellyttää kuitenkin tavallistakin tarkempaa lähdekritiikkiä. SUHTAUDU AINA INTERNETISSÄ LIIKKUVAAN TIETOON VIHJETIETONA, JOLLEI SE OLE PERÄISIN LUOTETTAVALTA SIVUSTOLTA. TARKISTA SE VAKIINTUNEISTA, LUOTETTAVISTA LÄHTEISTÄ. Ulkomaiden uutisia hankitaan uutistoimistojen ja ulkomaisen median lisäksi omilta ulkomailla työskenteleviltä kirjeenvaihtajilta ja avustajilta. Kirjeenvaihtajat STT:llä on Brysselissä, Tukholmassa, Tallinnassa, Moskovassa ja Washingtonissa, avustajia useissa maissa eri puolilla maailmaa. ETSI MAHDOLLISUUKSIEN MUKAAN ALKUPERÄISLÄHTEITÄ MYÖS ERITYISEN KIINNOSTAVIIN TAI KOSKETTAVIIN ULKOMAAN UUTISIIN. SELVITÄ, ONKO PAIKAN PÄÄLLÄ SUOMALAISIA TAI ONKO SUOMESSA TILANTEEN ASIANTUNTIJOITA. Yhteystiedot esimerkiksi viranomaisille ja yrityksiin sekä tiedotteet löytyvät usein internetistä. Lisää tiedonhankinnasta ulkomailta (linkki sisäiseen osaan ulkomaan sivuille). STT pyrkii kaikessa uutisoinnissaan ehdottomaan luotettavuuteen. Siksi tiedot tarkistetaan mahdollisimman huolellisesti, kaikkiin lähteisiin suhtaudutaan kriittisesti, kiistanalaisissa asioissa käytetään useampia lähteitä ja asian eri osapuolia pyritään kuulemaan aina, kun se on mahdollista. Tärkeintä journalismissa on, että keskeiset asiat on ymmärretty ja kerrottu oikein, ei kuitenkaan aina tiedonlähteiden toivomassa muodossa vaan tavalla, josta yleisö ymmärtää asian ja sen merkityksen. Keskeisen asiasisällön lisäksi myös muiden tietojen on kuitenkin oltava mahdollisimman virheettömiä, sillä lukijoiden, kuulijoiden ja katsojien luottamus on STT:n tärkein pääoma. Luottamus heikkenee aina, jos he havaitsevat virheitä itselleen tutuissa asioissa, vaikka ne olisivat itse uutisaiheen kannalta vähemmän merkityksellisiä. TARKISTA JUTUSTASI MYÖS YKSITYISKOHDAT.

4 KIINNITÄ ERITYISTÄ HUOMIOTA IHMISTEN NIMIIN JA TITTELEIHIN, SAMOIN PAIKKAKUNTIEN JA YRITYSTEN, JÄRJESTÖJEN TAI MUIDEN ORGANISAATIOIDEN NIMIIN, LUKUIHIN, MITTAYKSIKÖIHIN SEKÄ RIKOS- JA OIKEUSUUTISISSA RIKOSNIMIKKEISIIN JA TUOMION TÄSMÄLLISEEN SISÄLTÖÖN. ÄLÄ TINGI TARKISTAMISESTA KIIREEN VUOKSI. KERRO LÄHTEESI AVOIMESTI JA TARKASTI, JOTTA LUKIJA, KUULIJA TAI KATSOJA VOI MYÖS ITSE ARVIOIDA TIEDON LUOTETTAVUUTTA. Katso luku 2.8 Lähteiden ja omien haastattelujen merkitseminen KERRO AINA, JOS TIEDOT OVAT EPÄVARMOJA, KIISTANALAISIA TAI RISTIRIITAISIA. PYRI TARKISTAMAAN KIISTANALAISET TIEDOT AINAKIN KAHDESTA ENSIKÄDEN TIETOLÄHTEESTÄ, JOTKA OVAT MIELUITEN TOISISTAAN RIIPPUMATTOMIA. KERRO JUTUSSA, JOLLET TAVOITTANUT KIISTANALAISEN ASIAN OSAPUOLTA TAI HÄN EI SUOSTUNUT KOMMENTOIMAAN ASIAA. TÄSMENNÄ TARPEEN MUKAAN, MILLOIN JA MIKSI KOMMENTTIA EI SAATU. ÄLÄ TUKEUDU UUTISISSA TOISEN KÄDEN LÄHTEISIIN. JOS NIISTÄ SAATUJEN TIETOJEN KÄYTTÄMINEN ON POIKKEUSSYISTÄ VÄLTTÄMÄTÖNTÄ, SOVI SIITÄ TOIMITUKSEN JOHDON KANSSA JA TEE LÄHTEIDEN EPÄVARMUUS SELVÄKSI JUTUSSA. JÄTÄ POIS ASIAT, JOISTA ET OLE VARMA. Tarkkuus ei kuitenkaan journalismissa tarkoita kaikkien yksityiskohtien kertomista. Liika seikkaperäisyys voi vaikeuttaa olennaisten asioiden ymmärtämistä ja tuottaa juttuun jopa virheitä, koska tarkistettavia yksityiskohtia jää liikaa. HARKITSE, MITKÄ TIEDOT OVAT LUKIJALLE TARPEEN. KARSI JA YKSINKERTAISTA, MUTTA VARO ANTAMASTA ASIOISTA VÄÄRÄÄ KUVAA. MUISTA, ETTEI UUTISJOURNALISMIN TARKOITUS OLE KERTOA MISTÄÄN AIHEESTA KAIKKEA MAHDOLLISTA. Asiantuntijat tai -harrastajat voivat helposti hankkia lisätietoa muista lähteistä.

5 2.7.3 Haastattelut, taustakeskustelut ja haastattelumateriaalin säilyttäminen ESITTÄYDY HAASTATTELU- JA MUISSA TIEDONHANKINTA- TILANTEISSA JA KERRO TEKEVÄSI JUTTUA STT:LLE. KERRO MYÖS, MITÄ AIHETTA JUTTU KOSKEE. Näin voit käyttää tietoja ja lausuntoja jutussa vapaasti ja mainita lähteen. Lähde ei voi kieltää lausuntojensa käyttöä jälkikäteen, jollei tilanne ole olennaisesti muuttunut haastattelun jälkeen. Jos haastateltava haluaa rajata osan tiedoista vain taustakäyttöön, siitä tulee siis sopia etukäteen ja vain tilanteissa, joissa hänellä ei ole velvollisuutta kertoa niitä julkisesti. Katso luku 8.1 Journalistin ohjeet Taustakeskustelussa saamiasi tietoja voit käyttää esimerkiksi tietojen varmistamiseen tai lisätiedon hankinnan pohjana. Erityisen luotettavalta lähteeltä saatuja taustatietoja voit julkaista myös jutussa, mutta harkitse tätä aina huolellisesti, jollet voi tarkistaa tietoja muualta. SOVI AINA SELVÄSTI, JOS KESKUSTELU TAI SEN OSA KÄYDÄÄN TAUSTAKESKUSTELUNA. VARO NIMEÄMÄSTÄ TAUSTATIETOJA ANTANUTTA LÄHDETTÄSI SEN ENEMPÄÄ JUTUSSA KUIN ULKOPUOLISILLEKAAN, ESIMERKIKSI MUILLE HAASTATELLUILLE. Taustatietoa on kaikki, mitä et jutussa julkaise. STT ei myöskään luovuta kolmansille osapuolilla toimituksen omaan käyttöön saatua aineistoa ilman toimituksen johdon lupaa. Katso luku 8.2 STT:n sisäiset ohjeet SELVITÄ PELISÄÄNNÖT HAASTATELULLE ERITYISEN HUOLELLI- SESTI, JOS TILANNE ON HÄNELLE VAIKEA TAI UUSI. VARMISTA SILLOIN, ETTÄ HÄN TIETÄÄ KESKUSTELLEENSA JUTTUA TEKEVÄN TOIMITTAJAN KANSSA. TUTUSTU HAASTATELTAVAN OIKEUKSIA JA POIKKEUKSELLISIA HAASTATTELUTILANTEITA KOSKEVIIN OHJEISIIN LUVUSSA TOIMITTAJAN ETIIKKAA JA JURIDIIKKAA (linkki). NOUDATA STT:N OHJEITA HAASTATTELUJEN LÄHDEMERKINNÖIS- TÄ JA SUORIEN SITAATTIEN KIRJAAMISESTA. Aika-ajoin haastattelujen sisällöstä tai sovituista pelisäännöistä syntyy keskustelua jälkikäteen. STT puolustaa näitä ohjeita noudattaneen toimittajansa näkemystä. Turhilta erimielisyyksiltä vältytään helpoimmin, kun haastattelut tallennetaan.

6 PYRI TALLENTAMAAN HAASTATTELUT AINA, KUN SE ON MAHDOL- LISTA. JOS ASIA VOI OSOITTAUTUA KIISTANALAISEKSI, SÄILYTÄ ÄÄNITTEET JA MUISTIINPANOT. KERRO TALLENTAMISESTA ENNEN HAASTATTELUA, JOS ÄÄNITE ON TARKOITUS JULKAISTA ESIMERKIKSI RADIOSSA TAI VERKOSSA. Muuten äänitteen julkaisemiseen on erikseen pyydettävä haastatellun lupa. Omaan käyttöösi voit tallentaa haastatteluja myös ilmoittamatta siitä haastatellulle. Katso luku 8.4 Haastateltavan oikeudet Nimeämättömät lähteet ILMOITA AINA TOIMITUKSEN JOHDOLLE, JOS JULKAISTAVAKSI AIOTTU JUTTU PERUSTUU NIMEÄMÄTTÖMIIN LÄHTEISIIN. Toimituksen johto voi kieltää tiedon kertomisen nimeämättömänä. Päätoimittajalla tai hänen sijaisellaan on myös oikeus saada tarvittaessa tietää lähteet, joihin julkaistu juttu perustuu. KÄYTÄ NIMEÄMÄTTÖMIÄ LÄHTEITÄ VAIN, KUN SE ON VÄLTTÄMÄTÖNTÄ TÄRKEÄN TIEDON KERTOMISEKSI. PYRI AINA LÖYTÄMÄÄN LÄHDE, JOKA AVOIMESTI VAHVISTAA TIEDON. ARVIOI AINA ERITYISEN HUOLELLISESTI NIMETTÖMYYDEN SUOJASSA ANNETTUJEN TIETOJEN LUOTETTAVUUTTA. MUISTA, ETTÄ STT KANTAA ITSE VASTUUN NIIDEN OIKEELLISUUDESTA, JOLLEI LÄHDETTÄ OLE NIMETTY. MÄÄRITTELE JUTUSSA AINAKIN SE, MILLAISESTA LÄHTEESTÄ ON KYSE, PAITSI JOS SEN KERTOMINEN UHKAA PALJASTAA LÄHTEEN. Näin lukija voi itsekin arvioida tietojen luotettavuutta. VÄLTÄ VARSINKIN TILANTEITA, JOISSA LÄHDE PÄÄSEE ANTAMAAN NIMETTÖMYYDEN SUOJASSA TOISELLE HENKILÖLLE TAI ORGANISAATIOLLE ERITYISEN VAHINGOLLISIA LAUSUNTOJA. JOS NÄIN ON KUITENKIN PERUSTELLUSTI SYYTÄ MENETELLÄ, SOVI SIITÄ TOIMITUKSEN JOHDON KANSSA. HARKITSE TARKASTI, ENNEN KUIN LUPAAT TIETOLÄHTEELLESI LÄHDESUOJAN, JOS AIOT KÄYTTÄÄ SEN SUOJASSA ANNETTUJA TIETOJA JUTUSSA ILMAN MUITA VAHVISTUKSIA. SELVITÄ ENNEN LÄHDESUOJAN LUPAAMISTA MAHDOLLISIMMAN HYVIN, MILLAISISTA TIEDOISTA ON KYSE. JOS LUPAAT LÄHDESUOJAN, KERRO, MITÄ SE MERKITSEE. KERRO MYÖS, ETTÄ LÄHDESUOJASTA HUOLIMATTA STT:N PÄÄ- TOIMITTAJALLA TAI HÄNEN SIJAISELLAAN ON OIKEUS SAADA

7 TIETOONSA LÄHTEEN HENKILÖYS. MYÖS HE KUNNIOITTAVAT KUITENKIN LUVATTUA LÄHDESUOJAA. Katso luku 8.6 Journalistin oikeudellinen vastuu Poikkeukselliset tiedonhankintamenetelmät Jollei tärkeitä tietoja voi saada avoimesti, voit toimituksen johdon luvalla turvautua niin sanottuihin poikkeuksellisiin tiedonhankintakeinoihin ja esiintyä esimerkiksi tavallisena kuluttajana kertomatta olevasi toimittaja. PYYDÄ POIKKEUKSELLISTEN TIEDONHANKINTAKEINOJEN KÄYTTÖÖN AINA TOIMITUKSEN JOHDON LUPA. KERRO TIEDONHANKINNASTA ENNEN JUTUN JULKAISUA ASIANOSAISILLE AINA KUN MAHDOLLISTA JA ANNA HEILLE MAHDOLLISUUS KOMMENTOIDA ASIAA. KERRO JUTUSSA, MITEN TIEDOT HANKITTIIN, JA PERUSTELE SE TARVITTAESSA LUKIJOILLE. MUISTA MAINITA, JOS ASIAN- OSAISET EIVÄT OLE HALUNNEET KOMMENTOIDA ASIAA Lähdekritiikki sosiaalisessa mediassa Sosiaalisessa mediassa julkaistujen tietojen julkaisukelpoisuutta arvioidaan samoin kuin muutakin julkisuuteen tuotua tietoa, esimerkiksi. tiedotteita tai tiedotustilaisuuksissa kerrottavia asioita. Erityistä tarkkuutta vaaditaan siksi, että sosiaalisen median palveluihin on helppo perustaa väärennettyjä profiileja. Myös käyttäjätunnuksia voidaan varastaa, jolloin rikollinen voi toimia uhrin nimissä. VARMISTAUDU JULKISUUDEN HENKILÖIDEN KOMMENTTIEN AITOUDESTA ENNEN KUIN LAINAAT NIITÄ JUTUISSA. Tarkasta kommentit henkilöltä itseltään tai hänen avustajaltaan, jollei kyseinen lähde (esim. blogi, Twitter-tili tai Facebook-profiili) ole vakituisessa seurannassa. Seurantaan otettavien lähteiden aitous varmistetaan heti alussa. Uutistekstissä voit käyttää lähteenä esimerkiksi Twitteriä, kunhan mainitset asiasta tekstissä: kertoi NN Twitterissä NN ilmoitti asiasta Facebookissa, kirjoitti NN blogissaan TARKASTA MYÖS SEURATUISSA LÄHTEISSÄ ESITETYT KOMMENTIT, JOS NE OVAT YLLÄTTÄVIÄ, POIKKEAVAT TYYLILTÄÄN TOTUTUSTA TAI HERÄTTÄVÄT MUUTEN EPÄILYKSIÄ.

8 Muista myös, että sosiaalisessa mediassa julkaisupäätöksiä eivät tee ammattilaiset eivätkä kirjoittajia sido Journalistin ohjeet tai uutismedian muut pelisäännöt ja työtavat. TARKASTA KAIKKI SOSIAALISESSA MEDIASSA ESIINTYVÄ TIETO MUISTA LÄHTEISTÄ ;JOLLEI SE KOSKE PELKÄSTÄÄN KIRJOITTAJAA ITSEÄÄN. Takaisin tämän asiakirjan alkuun

3.4 Juttukentän tiedot

3.4 Juttukentän tiedot 3.4 Juttukentän tiedot Juttukenttä sisältää otsikoiden ja varsinaisen juttutekstin lisäksi paikkakunnan, päiväyksen, kirjoittajan nimen ja tiedon siitä, onko kyse STT omasta vai muiden uutistoimistojen

Lisätiedot

3.3 Jutun saatekaaviotiedot

3.3 Jutun saatekaaviotiedot 3.3 Jutun saatekaaviotiedot STT:n jutun saatekaavio sisältää jutun oheistietoja, jotka kertovat käyttäjälle muun muassa jutun sisällöstä ja juttutyypistä sekä antavat tiedot jutun luokittelua ja lähettämistä

Lisätiedot

2.3 Siteeraukset ja muun median uutisten jatkaminen

2.3 Siteeraukset ja muun median uutisten jatkaminen 2.3 Siteeraukset ja muun median uutisten jatkaminen Muiden viestinten seuraaminen on tärkeä osa kaikkien uutistoimitusten ja etenkin uutistoimiston työtä. Asiakkaat odottavat STT:n tarjonnan kattavan päivän

Lisätiedot

Luottamushenkilöt 23.10.15 Hyvinkää

Luottamushenkilöt 23.10.15 Hyvinkää Luottamushenkilöt 23.10.15 Hyvinkää Media ja edunvalvonta Kari Klemm KLEMM.IT Julkisuus on päivän sana * Media * Mediassa * Median kanssa Media(kin) on muutoksen kourissa *runsaat 2000 toimittajaa irtisanottu

Lisätiedot

2.3 Siteeraukset ja muun median uutisten jatkaminen

2.3 Siteeraukset ja muun median uutisten jatkaminen 2.3 Siteeraukset ja muun median uutisten jatkaminen Muiden viestinten seuraaminen on tärkeä osa kaikkien uutistoimitusten ja etenkin uutistoimiston työtä. Asiakkaat odottavat STT:n tarjonnan kattavan päivän

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Sisältö Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Mediaviestintä Kriisiviestintä Seuraviestintä sisäinen viestintä Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Hyvä sisäinen viestintä

Lisätiedot

Käyttöohje Social News

Käyttöohje Social News Käyttöohje Social News 1.1. painos FI Social News Vapauta sisäinen uutistoimittajasi ja raportoi lähiseutusi kiinnostavat tapahtumat suurelle yleisölle ammattimediakumppaneiden kautta. Lataa ja asenna

Lisätiedot

julkaiseminen verkossa

julkaiseminen verkossa julkaiseminen verkossa SuPerin webmastereiden koulutuspäivä Viestintä-Piritta Piritta Seppälä Vuosi 2015 www.viestintapiritta.fi viestintä-pirittan piritta @piritta Sosiaalisen median kouluttaja ja asiantuntija

Lisätiedot

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus joukkueille. OVOn tehopäivä

Sosiaalisen median ohjeistus joukkueille. OVOn tehopäivä Sosiaalisen median ohjeistus joukkueille OVOn tehopäivä 22.1.2017 OVON UUSILLA NETTISIVUILLA SOME- SISÄLLÖT OVAT ENTISTÄ NÄKYVÄMMÄSSÄ ROOLISSA OVOn some-kanavat Facebook Olarin Voimistelijat OVO Team OVO

Lisätiedot

MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA

MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA Viestintä- ja markkinointiseminaari 2.-3.6.2015 Kari Ikonen twitter @IkonenKari 3.6.2015 Alma Aluemedia Maakuntalehdet Alma Aluemedia 4 maakuntalehteä 14 tilattavaa

Lisätiedot

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN. Teosten hyödyntäminen omassa työssä

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN. Teosten hyödyntäminen omassa työssä PROJEKTITYÖN TEKEMINEN Teosten hyödyntäminen omassa työssä TEOSTEN KÄYTTÖ Toisten tekemän teoksen käyttöön tarvitaan yleensä tekijän lupa. Lupaa ei tarvita: 1. Tiedon, ideoiden, periaatteiden käyttö Kunhan

Lisätiedot

Näin kohtaat onnistuneesti median

Näin kohtaat onnistuneesti median Näin kohtaat onnistuneesti median 29.9.2016 Luennon aiheet: Antaa eväitä tilanteisiin, joissa toimittaja lähestyy tutkijaa tai joissa tutkija haluaa lähestyä toimittajaa ja itse tarjota juttuideaa Käydään

Lisätiedot

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys TYY 2017 Frida Pessi 20.12.2017 Viestintä eli kommunikaatio Sanomien siirtämistä Merkitysten tuottamista Mutta myös yhteisen ymmärryksen tuottamista (yhteisöllisyys)

Lisätiedot

Projektityön tekeminen. Mitä on hyvä muistaa

Projektityön tekeminen. Mitä on hyvä muistaa Projektityön tekeminen Mitä on hyvä muistaa Aineistojen hyödyntäminen Kuvat, kartat, kirjat, lehtiartikkelit, musiikki ja videot ovat tekijänoikeuden suojaamia Toisen tekemän työn kopioimiseen ja liittämiseen

Lisätiedot

Turvallisesti netissä

Turvallisesti netissä Turvallisesti netissä Reilun somen säännöt: 1. Erottele tieto ja mielipide. Esitä tietona vain sellaista, mikä on totta. Erota oma pohdintasi, kantasi ja arvelusi tiedosta. 2. Perustele väitteesi. Tuo

Lisätiedot

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta 1 Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta Blogi on yhden tai useamman kirjoittajan verkkosivu tai -sivusto, jonka kautta voidaan julkaista omia kirjoituksia perinteisten julkaisukanavien

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki 15.9.2016 Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Miksi tiedottaa? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

Miksi tiedottaa (median kautta)?

Miksi tiedottaa (median kautta)? Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

Miten kirjoitan tiedotteen? Liina Pylvänäinen Viestintätoimisto Lillukanvarsi

Miten kirjoitan tiedotteen? Liina Pylvänäinen Viestintätoimisto Lillukanvarsi Miten kirjoitan tiedotteen? 15.2.2017 Liina Pylvänäinen Viestintätoimisto Lillukanvarsi Syitä kirjoittaa tiedote Meillä on tapahtuma, johon haluamme osallistujia Haluamme näkyvyyttä itsellemme tai asiallemme

Lisätiedot

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN KOPIRAITTILAN KOULU PROJEKTITYÖN TEKEMINEN Teosten hyödyntäminen omassa työssä TEOSTEN KÄYTTÖ Toisten tekemän teoksen käyttöön tarvitaan yleensä tekijän lupa. Lupaa ei tarvita: 1. Tiedon, ideoiden, periaatteiden

Lisätiedot

Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki

Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki LÄHDEKRITIIKKI Lähdekritiikki on tiedonlähteiden arviointia. Lähdekritiikillä tarkoitetaan siis sen arvioimista, voiko tiedontuottajaan (siis esimerkiksi kirjan,

Lisätiedot

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen!

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Käyttöönoton vaiheet Yrityksen liiketoimintatavoitteet Yhteisöllisen toimintatavan käyttöalueet Työkalut Hyödyt yritykselle Hyödyt ryhmälle Hyödyt itselle Miten

Lisätiedot

Vinkkejä hankeviestintään

Vinkkejä hankeviestintään Vinkkejä hankeviestintään Viestintä vs. tiedottaminen Tiedon siirto ja vaihdanta kokonaisuutena Kanavina esim. nettisivut, intrat, uutiskirjeet, esitteet ja logot, kokoukset ja tilaisuudet, sosiaalinen

Lisätiedot

Nettikasvattajan. käsikirja

Nettikasvattajan. käsikirja Nettikasvattajan käsikirja 5+1 ohjetta kasvattajalle 1 Ole positiivinen. Osallistu lapsen nettiarkeen kuten harrastuksiin tai koulukuulumisiin. Kuuntele, keskustele, opi! Pelastakaa Lapset ry:n nettiturvallisuustyön

Lisätiedot

STT:n yleiset sopimusehdot 1.1.2010

STT:n yleiset sopimusehdot 1.1.2010 YLEISET SOPIMUSEHDOT 1 (5) STT:n yleiset sopimusehdot 1. Käyttöoikeus 2. Käyttöehdot 1 Kappale päivitetty 1.1.2016 alkaen. Asiakkaalla on oikeus käyttää STT:n palvelua ja/tai siihen sisältyviä aineistoja

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme.

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. Etsi lehdestä vastaukset seuraaviin kysymyksiin: a) Mikä on lehden nimi? b) Mikä on lehden ilmestymisnumero? c) Kuka on lehden päätoimittaja? d)

Lisätiedot

8.6 Journalistin oikeudellinen vastuu

8.6 Journalistin oikeudellinen vastuu 8.6 Journalistin oikeudellinen vastuu Suomessa lainsäädäntö takaa sananvapauden. Se tarkoittaa sekä oikeutta ilmaista ja julkistaa viestejä kenenkään ennalta estämättä että yleisön oikeutta vastaanottaa

Lisätiedot

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Sisältö Sosiaalinen media järjestöissä Twitter Blogit Instagram Lähteet: Sosiaalinen media koulutus Oulussa 2.9.2015 sekä oma

Lisätiedot

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä.

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tule mukaan! Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tämän helppokäyttöisen netin kohtaamis- ja keskustelupaikan

Lisätiedot

Nimi: Syntymäaika: Kotikunta: Sähköpostiosoite: Toisen vaiheen tehtävien maksimipisteet (älä tee merkintöjä taulukkoon)

Nimi: Syntymäaika: Kotikunta: Sähköpostiosoite: Toisen vaiheen tehtävien maksimipisteet (älä tee merkintöjä taulukkoon) Täytä selkeällä käsialalla: Nimi: Syntymäaika: Kotikunta: Sähköpostiosoite: @ Tarkista, että sinulla on neljä erikseen nidottua tehtävää (tehtävät 1 4, 9 sivua), kaksi liitettä sekä konseptipaperi. Mikäli

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU ONNISTU TIEDOTUSTILAISUUDEN JÄRJESTÄMISESSÄ!

KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU ONNISTU TIEDOTUSTILAISUUDEN JÄRJESTÄMISESSÄ! KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU ONNISTU TIEDOTUSTILAISUUDEN JÄRJESTÄMISESSÄ! Hyvä ammattikorkeakoulumme henkilöstön jäsen, Tämä ohjeistus on tehty auttamaan ammattikorkeakoulumme henkilöstöä tiedotustilaisuuksien

Lisätiedot

KRIISIVIESTINTÄ TAPAHTUMISSA TAPIO REINEKOSKI HYYN VIESTINTÄASIANTUNTIJA AALTO-YLIOPISTON VIESTINNÄN ERITYISASIANTUNTIJA 2017

KRIISIVIESTINTÄ TAPAHTUMISSA TAPIO REINEKOSKI HYYN VIESTINTÄASIANTUNTIJA AALTO-YLIOPISTON VIESTINNÄN ERITYISASIANTUNTIJA 2017 KRIISIVIESTINTÄ TAPAHTUMISSA TAPIO REINEKOSKI HYYN VIESTINTÄASIANTUNTIJA 2015 17 AALTO-YLIOPISTON VIESTINNÄN ERITYISASIANTUNTIJA 2017 VIIKON PROJEKTI KAHDESSA TUNNISSA PARAS TILAISUUS TEHDÄ MAINETYÖTÄ

Lisätiedot

Nuoret, sosiaalinen media/internet ja luotettavuus Kvalitatiivinen tutkimus Hanna Vesa ja Matias Kuosmanen

Nuoret, sosiaalinen media/internet ja luotettavuus Kvalitatiivinen tutkimus Hanna Vesa ja Matias Kuosmanen Nuoret, sosiaalinen media/internet ja luotettavuus Kvalitatiivinen tutkimus Hanna Vesa ja Matias Kuosmanen Nuorten internetissä ja somessa kuluttamat sisällöt Nuorten netin käytössä korostuvat erilaiset

Lisätiedot

SATASERVICEN TIETOSUOJAKÄYTÄNTÖ

SATASERVICEN TIETOSUOJAKÄYTÄNTÖ 1 (5) SATASERVICEN TIETOSUOJAKÄYTÄNTÖ 1. Yleistä Me Sataservice-konsernissa kunnioitamme tietosuojaasi. Tätä tietosuojakäytäntöä sovelletaan työnhakijoihin, työntekijöihin, käyttäjiin; jotka käyttävät

Lisätiedot

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta Tarkkailuharjoitus 4..4. Tarkkailu- harjoitus Tarkkailuvihkotekniikka Alla on kuvattu askel askeleelta etenevät ohjeet siitä, kuinka kuluttajien tarpeita voidaan paljastaa. Tämä metodi auttaa sinua tekemään

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUSETELI

HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUSETELI HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUSETELI Mikä on palveluseteli? Palveluseteli on rahallinen avustus kunnalta. Palvelusetelillä voi ostaa palveluita, jotka kunnan kuuluu järjestää asukkailleen. Henkilökohtaisen

Lisätiedot

Just duunit. Kevät 2015

Just duunit. Kevät 2015 Just duunit Kevät 2015 Just duunit Mitä tehdään? Perustetaan yritys. Miten tehdään? Keksitään yritysidea. Perustetaan yritys. Laaditaan kirjallinen yrityssuunnitelma. Toteutetaan! Just duunit: Tavoite

Lisätiedot

Sosiaalinen media Lions-toiminnassa. Thorleif Johansson

Sosiaalinen media Lions-toiminnassa. Thorleif Johansson Sosiaalinen media Lions-toiminnassa Thorleif Johansson Lionit sosiaalisessa mediassa Google: http://www.google.com/profiles/lionsclubsorg Voimmeko jatkaa menemättä sinne? YouTube: http://www.youtube.com/...

Lisätiedot

Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies

Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Sanomalehti onnistuu, jos sen levikkialueen urheilu- ja liikuntaväki pitää paikallista urheilujulkisuutta tärkeänä ja haluaa osallistua sen tuottamiseen ja ylläpitää

Lisätiedot

Lukijat kuvaajina ja kirjoittajina Santtu Parkkonen / Helsingin Sanomat

Lukijat kuvaajina ja kirjoittajina Santtu Parkkonen / Helsingin Sanomat Lukijat kuvaajina ja kirjoittajina Santtu Parkkonen / Helsingin Sanomat 2 Metron lukijakonsepti Vuodessa Metroa avustaa yli 30 000 lukijaa 3 Lukijat lähettävät toimitukseen yli 35 000 kuvaa, tuhansia juttuja

Lisätiedot

Sanomalehti syntyy vuorovaikutuksesta

Sanomalehti syntyy vuorovaikutuksesta Sanomalehti syntyy vuorovaikutuksesta 1. Sähköpostilla 2. Puhelimella suoraan päätoimittajaan, toimitussihteeriin tai toimittajaan (numerot lehden viimeisellä aukeamalla) 3. Kirjeellä/kortilla 4. Facebookisssa,

Lisätiedot

ESLUn viestinnän seuraseminaari 21.9.2013 Viking Grace. Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies

ESLUn viestinnän seuraseminaari 21.9.2013 Viking Grace. Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies ESLUn viestinnän seuraseminaari 21.9.2013 Viking Grace Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Sanomalehti onnistuu, jos sen levikkialueen urheilu- ja liikuntaväki pitää paikallista urheilujulkisuutta

Lisätiedot

Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä. Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012

Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä. Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012 Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012 Cocomms lyhyesti Vahvuuksiamme ovat yritys-, talous-, terveys- ja lääke-

Lisätiedot

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO Katja Reinikainen Kansalaisareena 2016 Taustaa Tiedotteen kirjoittaminen lähtee tarpeesta tiedottaa yhteisöä/organisaatiota koskevasta asiasta. Tiedotteen tarkoitus

Lisätiedot

TOIMINTAOHJEET ULKOISEN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖÖN

TOIMINTAOHJEET ULKOISEN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖÖN TOIMINTAOHJEET ULKOISEN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖÖN ETELÄ-POHJANMAAN LIITTO Julkaisuvuosi 2015 www.epliitto.fi 1. YLEISOHJEET... 3 2. ESIINNY OMANA ITSENÄSI... 3 3. HENKILÖKOHTAISEN MIELIPITEEN ILMAISEMINEN...

Lisätiedot

Ilmoitus oikeuksista

Ilmoitus oikeuksista Ilmoitus oikeuksista Tästä lehtisestä saat tärkeää tietoa oikeuksista, jotka sinulla on ollessasi Oikeuksilla tarkoitetaan tärkeitä vapauksia ja apua, jotka ovat lain mukaan saatavilla kaikille. Kun tiedät

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Sopimukselliset velvoitteet velvoite tiedottaa hankkeesta ja sen saamasta rahoituksesta tarkoituksenmukaisesti, avoimesti ja

Lisätiedot

HYVÄ TIETÄÄ MITÄ ON TIETOVERKON YHTEISÖPALVELUJEN YKSITYISYYS?

HYVÄ TIETÄÄ MITÄ ON TIETOVERKON YHTEISÖPALVELUJEN YKSITYISYYS? 27.2.2008 HYVÄ TIETÄÄ 6/2008 MITÄ ON TIETOVERKON YHTEISÖPALVELUJEN YKSITYISYYS? Tietosuojavaltuutetun tehtävänä on antaa henkilötietojen käsittelyä koskevaa ohjausta ja neuvontaa. Tämä esite sisältää käyttöönne

Lisätiedot

Valmistautuminen väitöspäivään

Valmistautuminen väitöspäivään Väitökseen valmistautuminen ja väitösviestintä, Joensuun kampuksella 6.11.2013 Amanuenssi Merja Sagulin, Filosofinen tiedekunta; diat Kaisu Kortelainen Valmistautuminen väitöspäivään Väittelylupa on myönnetty,

Lisätiedot

Vinkkejä hankeviestintään. Sykettä-hanke Jenni Tiainen

Vinkkejä hankeviestintään. Sykettä-hanke Jenni Tiainen Vinkkejä hankeviestintään Sykettä-hanke Jenni Tiainen Sivu 1 8.3.2016 Tiedottaminen Hankerahoituksen pelisääntöihin kuuluu, että hankkeista tiedotetaan avoimesti. Hankkeet ovat julkisia sen jälkeen, kun

Lisätiedot

Tietoturva. opettaja Pasi Ranne Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Pasi Ranne sivu 1

Tietoturva. opettaja Pasi Ranne Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä   Pasi Ranne sivu 1 Tietoturva opettaja Pasi Ranne Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä email: pasi.ranne@luksia.fi sivu 1 Miksi tietoturvallisuus on tärkeää? Yksi vakava uhka on verkkojen ja sähköpostin kautta leviävät

Lisätiedot

2.4 Juttujen käsittely perusuutispalveluun

2.4 Juttujen käsittely perusuutispalveluun 2.4 Juttujen käsittely perusuutispalveluun STT:n juttua ei tee yksi ihminen, vaan kyse on prosessista, johon osallistuu tyypillisesti kirjoittaja ja vaihteleva joukko muita ihmisiä. Kirjoittaja tekee yhteistyötä

Lisätiedot

J ournalistinen tiedonhankinta voidaan jakaa pääsääntöisesti kolmeen. Viranomaisten journalistinen merkitys. HeiKKi KuuTTi

J ournalistinen tiedonhankinta voidaan jakaa pääsääntöisesti kolmeen. Viranomaisten journalistinen merkitys. HeiKKi KuuTTi Viranomaisten journalistinen merkitys HeiKKi KuuTTi J ournalistinen tiedonhankinta voidaan jakaa pääsääntöisesti kolmeen lähdekäytäntöön: tallenteisiin, henkilölähteisiin ja journalistien tekemään omakohtaiseen

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Sosiaalinen media työnhaussa

Sosiaalinen media työnhaussa Sosiaalinen media työnhaussa Sosiaalisen rekrytoinnin kanavat Englantilaisen yrityksen Provide vuonna 2012 luoma sosiaalisen rekrytoinnin kompassi (inhunt.fi) Some sopii kaikille ei vain viestintä- ja

Lisätiedot

Tulkkauspalvelut maahanmuuttajille

Tulkkauspalvelut maahanmuuttajille Maahanmuuttopalvelut Maaliskuu 2012 Tulkkauspalvelut maahanmuuttajille Ohjeita maahanmuuttajille ja viranomaisille SELKOESITE Tekstit Sara Vainikka / Viestintä Tuija Väyrynen / Maahanmuuttopalvelut Taitto:

Lisätiedot

15.9.2011 Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto

15.9.2011 Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto 15.9.2011 Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto 1 2 Asiakirjojen kirjoittamisesta? Asiakkaiden tekemisten kirjoittamisesta? Työntekijöiden näkemysten kirjoittamisesta? Työskentelyn dokumentoinnista?

Lisätiedot

FAKTABAARIEDU. Faktantarkistustaitoja opetuskäyttöön

FAKTABAARIEDU. Faktantarkistustaitoja opetuskäyttöön FAKTABAARIEDU Faktantarkistustaitoja opetuskäyttöön Faktabaari on ainoa Suomessa toimiva faktantarkistaja. Toimimme osana kansalaisyhteiskunnan pyrkimystä puolustaa itseään. Tavoitteenamme on jatkuva faktantarkistustoiminta

Lisätiedot

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Kenelle, mitä, missä? Kenelle? Kenelle suuntaatte viestinne? Mitä? Määritelkää kolme tärkeintä asiaa, jotka haluatte

Lisätiedot

Kokoelmakilpailu Lomakeohje, Laji.fi-sarja 1. Rekisteröityminen

Kokoelmakilpailu Lomakeohje, Laji.fi-sarja 1. Rekisteröityminen 1. Rekisteröityminen Kirjaudu palveluun sivuston oikeasta yläkulmasta luomalla itsellesi Laji.fi - tunnus tai kirjautumalla Facebook- tai Google-tunnuksilla. Laji.fi-tunnuksella rekisteröityminen 1. Valitse

Lisätiedot

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ YHDISTYKSEN VIESTINTÄ Sisäinen viestintä - eri yhdistyksissä eri apuvälineitä, kuitenkin yleensä: Henkilökohtainen vuorovaikutus: puhelin, yhteiset kokoontumispaikat Jäsenkirje, sähköinen tai fyysinen

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Tietoisku: lehtijuttu, tiedote ja toimittajan juttusilla

Tietoisku: lehtijuttu, tiedote ja toimittajan juttusilla Tietoisku: lehtijuttu, tiedote ja toimittajan juttusilla Tietoisku median kohtaamisesta Tässä tietoiskussa esitellään lyhyesti: Lehtijutun rakenne ja vinkkejä hyvään lehtijuttuun:» Mitä pitää mielessä,

Lisätiedot

Näin teet oman tilin!

Näin teet oman tilin! Twitter Näin teet oman tilin! Mene osoitteeseen https://twitter.com/, missä uuden tilin luominen alkaa syöttämällä oma nimi, sähköpostiosoite (Tili pitää vahvistaa eli olemassa oleva osoite) sekä salasana.

Lisätiedot

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje Sisältö 1 Verkon pääkäyttäjä (Network Admin)...3 2 Verkonhallinta...3 2.1 Navigointi verkonhallintaan...3 2.2 Sivustot...3 2.1 Sivustojen toiminnot...4 2.3 Sivuston

Lisätiedot

portfolion ohjeet ja arviointi

portfolion ohjeet ja arviointi 2015 portfolion ohjeet ja arviointi EIJA ARVOLA (5.10.2015) 2 Sisällysluettelo 1. TYÖPORTFOLIO (ei palauteta opettajalle)... 3 2. NÄYTEPORTFOLIO (palautetaan opettajalle)... 3 3. NÄYTEPORTFOLION SISÄLLÖN

Lisätiedot

Näkymä kun olet kirjautuneena ajanvarausjärjestelmään ja sen ajanvarausnäkymässä

Näkymä kun olet kirjautuneena ajanvarausjärjestelmään ja sen ajanvarausnäkymässä Näkymä kun olet kirjautuneena ajanvarausjärjestelmään ja sen ajanvarausnäkymässä Omat sivut painikkeesta pääset muokkaamaan omia tietojasi ja asetuksia (esim. sähköpostiluvat ja sen haluatko varauksistasi

Lisätiedot

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona?

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kyselyä koskevia ohjeita Lähettäjä. Tämän kyselyn tekevät Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto ja Ruotsinsuomalaisten Naisten Foorumi. Rahoittajana

Lisätiedot

1. Yleistä tutkimuksesta 2. Tutkimuksen tulokset 3. Yhteenveto. Sisällys

1. Yleistä tutkimuksesta 2. Tutkimuksen tulokset 3. Yhteenveto. Sisällys 1. Yleistä tutkimuksesta 2. Tutkimuksen tulokset 3. Yhteenveto Sisällys 1 1. Yleistä tutkimuksesta 2. Tutkimuksen tulokset 3. Yhteenveto Yleistä tutkimuksesta 2 YLEISTÄ TUTKIMUKSESTA Tutkimuksen tavoitteena

Lisätiedot

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook koulutus Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook, mikä se on? Facebook on Internetissä toimiva mainosrahoitteinen yhteisöpalvelu Sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE

VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE Joulukuu 2015 Mira Matilainen LÄHTÖKOHDAT Kohderyhmät: Rahoittajat, tutkijakollegat, muut sosiaalisen median tutkimuksesta ja hankkeesta kiinnostuneet

Lisätiedot

Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa

Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa 2.10.2017 Julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden teemaviikko Petri Puhakainen, valtioneuvoston tietoturvapäällikkö Tietoturvallisuuden

Lisätiedot

Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten. Mikael Alatalo, palvelutuotantojohtaja, Fonecta

Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten. Mikael Alatalo, palvelutuotantojohtaja, Fonecta Yrityksesi verkossa: Miksi ja miten Mikael Alatalo, palvelutuotantojohtaja, Fonecta Asunnonvälitys Autokauppa Matka-ala Vaatekauppa Mitä verkossa ympärillämme Logistiset palvelut Pankki- ja vakuuttaminen

Lisätiedot

Sosiaalinen media markkinointivälineenä

Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media on hyvä apuväline brändin kannatuksen kasvattamiseksi ja tietoisuuden levittämiseksi. B2B-yrityksessä, jossa sosiaalista mediaa edelleen vain ihmetellään

Lisätiedot

Internet-tiedonlähteiden luotettavuuden arviointi

Internet-tiedonlähteiden luotettavuuden arviointi Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Internet-tiedonlähteiden luotettavuuden arviointi Luotettavuus Tietoa on arvioitava kriittisesti, jotta voi varmistua,

Lisätiedot

Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille

Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille Nuorten työelämätaidot ja syrjimätön työelämä koulutus 9.11.2012 Yritysvierailut eri tarkoituksiin Kysy pois! Tutustutaan yrityksen kokonaisvaltaiseen

Lisätiedot

Muutos! Tehokasta tiedotusta! Tehokkaan tiedotuksen abc Toimittaja Soila Ojanen Vuojoen kartano 12.6.2009

Muutos! Tehokasta tiedotusta! Tehokkaan tiedotuksen abc Toimittaja Soila Ojanen Vuojoen kartano 12.6.2009 Muutos! Tehokasta tiedotusta! Tehokkaan tiedotuksen abc Toimittaja Soila Ojanen Vuojoen kartano 12.6.2009 Miten toimittaja katsoo maailmaa? Toimittaja etsii AINA uutista Dramaattista Ristiriitaista Erilaista

Lisätiedot

Kuvien käyttö opetuksessa

Kuvien käyttö opetuksessa Kuvien käyttö opetuksessa Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi Avainsanat: teoskynnys, CC, kuvaruutukaappaus, kartat, kuvauslupa Creative Commons, kuva, Google, YouTube, Flickr, jakaminen,

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Käsitteitä ja määritelmiä

Käsitteitä ja määritelmiä Käsitteitä ja määritelmiä Sanomalehti on 1-7 kertaa viikossa ilmestyvä, maksullinen ja painettu julkaisu, joka sisältää uutisia, artikkeleita, kirjeitä, kommentteja, mielipiteitä ja mainoksia. Lisäksi

Lisätiedot

SoleCRIS PIKAOHJE ASIANTUNTIJATEHTÄVIEN JA JULKAISUJEN TALLENTAMISTA VARTEN 1.2.2016

SoleCRIS PIKAOHJE ASIANTUNTIJATEHTÄVIEN JA JULKAISUJEN TALLENTAMISTA VARTEN 1.2.2016 SoleCRIS PIKAOHJE ASIANTUNTIJATEHTÄVIEN JA JULKAISUJEN TALLENTAMISTA VARTEN 1.2.2016 Sisällys Julkaisujen tallentaminen... 3 Asiantuntijatehtävien tallentaminen... 6 VIERAILU ULKOMAILLE... 7 VIERAILU ULKOMAILTA

Lisätiedot

Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä

Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä Arvioin palvelusuunnitelmani tekemistä Mitä tämä vihko sisältää? 1. Kuka minä olen? 4 2. Miten aloitimme palvelusuunnitelman tekemisen? 5 3. Miten suunnittelin palvelujani ennen palvelusuunnitelmakokousta?

Lisätiedot

Uuden TwinSpacen yleiskatsaus

Uuden TwinSpacen yleiskatsaus Uuden TwinSpacen yleiskatsaus (Julkaistu syyskuussa 2014 ) Nämä ohjeet on tarkoitettu opettajaylläpitäjille. Ne sisältävät kaikki tarvittavat tiedot uuden TwinSpacen käyttämiseen. Kirjautuminen Siirry

Lisätiedot

Tiedottaminen. Yritystoiminta Pauliina Stranius

Tiedottaminen. Yritystoiminta Pauliina Stranius Tiedottaminen Tiedottaminen sisäinen tiedottaminen tehtävät informointi henkilöstölle keskustelu henkilöstön/yksittäisen henkilön kanssa perehdyttäminen sisäinen markkinointi vuorovaikutus keinot henk.kohtaiset

Lisätiedot

Näy netissä! Hio LinkedIn profiilisi kuntoon ja paranna näkyvyyttäsi

Näy netissä! Hio LinkedIn profiilisi kuntoon ja paranna näkyvyyttäsi Näy netissä! Hio LinkedIn profiilisi kuntoon ja paranna näkyvyyttäsi 19.10.2015 1 Agenda Lyhyesti atalentista Miksi LinkedIn Profiilin hionti Kansikuva Otsikko Yhteystiedot Summary Skills Kiinnostuksenkohteet

Lisätiedot

Oireiden arviointi puhelimitse kätevää vai vaarallista?

Oireiden arviointi puhelimitse kätevää vai vaarallista? Oireiden arviointi puhelimitse kätevää vai vaarallista? Päivi Rautava Ehkäisevän terveydenhuollon professori Turun yliopisto Puhelin +35850 3005846 Sähköpostit rautava@utu.fi tai paivi.rautava@tyks.fi

Lisätiedot

Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin

Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin Heljä Franssila Kulttuuriyrittäjyysluento: Kuvataiteilijat ja tuottajat kohtaavat. 27.10.2014 Frame vahvistaa suomalaisen nykytaiteen

Lisätiedot

Mikä on facebook? Rekisteröityminen

Mikä on facebook? Rekisteröityminen Mikä on facebook? Facebook on Internetissä toimiva sosiaalinen palvelu, jonka tarkoituksena on yhdistää ystäviä, työ ja opiskelu kavereita ja tuttuja. Ihmiset käyttävät facebookkia ollakseen yhteydessä

Lisätiedot

Mediaetiikka Luento 4. Henrik Rydenfelt Helsingin yliopisto, syksy 2013

Mediaetiikka Luento 4. Henrik Rydenfelt Helsingin yliopisto, syksy 2013 Mediaetiikka Luento 4 Henrik Rydenfelt Helsingin yliopisto, syksy 2013 Suoritus Luennot: 20 t keskiviikkoisin klo 13 16 ajalla 30.10. 11.12.2013 Lyhyt ideapaperi esseeaiheesta, pituus 800-1200 sanaa, palautus

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelijaksi Metropolia Ammattikorkeakouluun!

Tervetuloa opiskelijaksi Metropolia Ammattikorkeakouluun! Tervetuloa opiskelijaksi Metropolia Ammattikorkeakouluun! Olet saanut opiskelupaikan Tietotekniikan koulutusohjelmasta: nuorten koulutus, insinööri (AMK), Bulevardi 31, Helsinki Toivotamme sinulle onnea

Lisätiedot

Kriisiviestintäseminaari Case Imatra, Kuntaliitto Arja Kujala

Kriisiviestintäseminaari Case Imatra, Kuntaliitto Arja Kujala Kriisiviestintäseminaari Case Imatra, Kuntaliitto 2.11.2017 Arja Kujala 4.12.2016 viestiketjuja klo 2 Pojalta tekstiviesti: kulmilla ammuttu, minä olen kunnossa. Yritän tavoittaa muita sisaruksia. Tyttäreltä

Lisätiedot

STT:n toimitus- ja käyttöehdot Lehtikuva-kuville*

STT:n toimitus- ja käyttöehdot Lehtikuva-kuville* STT:n toimitus- ja käyttöehdot Lehtikuva-kuville* a) Oy Suomen Tietotoimisto Finska Notisbyrån Ab (myöhemmin STT) myöntää asiakkaalle/tilaajalle (Asiakas) kertajulkaisuoikeuden kuville* etukäteen sovittuun

Lisätiedot

Tiedottaminen. Joukkueenjohtajakoulutus

Tiedottaminen. Joukkueenjohtajakoulutus Tiedottaminen Joukkueenjohtajakoulutus 2017 14.11.2017 1 Näkyvyys tiedotusvälineissä Innostaa mukaan uusia vapaaehtoisia ja lahjoittajia. Muokkaa ihmisten käsitystä Vapepasta: Vapepa on lähellä ja auttaa.

Lisätiedot

Yritysten Mediabarometri 2012 Parhaiten ja heikoiten arvioidut yritykset

Yritysten Mediabarometri 2012 Parhaiten ja heikoiten arvioidut yritykset Yritysten Mediabarometri 2012 Parhaiten ja heikoiten arvioidut yritykset T-Media on osa Taloudellista tiedotustoimistoa ja edustaa Suomessa Reputation Institutea Mediabarometri? T-Median Yritysten Mediabarometrissa

Lisätiedot

Organisaation tiedottamisen kehittäminen: Case Centria-ammattikorkeakoulu!

Organisaation tiedottamisen kehittäminen: Case Centria-ammattikorkeakoulu! Organisaation tiedottamisen kehittäminen: Case Centria-ammattikorkeakoulu Mika Mars Account Manager, FM epressi.com epressi.com epressi.com on kotimainen yksityisesti omistettu yritys. Tarjoaa yritysviestinnän

Lisätiedot

Tulkkauspalvelut maahanmuuttajille

Tulkkauspalvelut maahanmuuttajille Maahanmuuttopalvelut Toukokuu 2013 Tulkkauspalvelut maahanmuuttajille Ohjeita maahanmuuttajille ja viranomaisille SELKOESITE Tekstit Sara Vainikka, Konsernipalvelut / Viestintä Tuija Väyrynen, Maahanmuuttopalvelut

Lisätiedot