Riittävästi ruokaa huolimatta tulvista ja kuivuudesta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Riittävästi ruokaa huolimatta tulvista ja kuivuudesta"

Transkriptio

1 Puutarhojen vihannekset ovat tarjonneet ihmisille tulonlähteet. Maria Rafael kasvattaa kotipuutarhassaan vihanneksia ja hedelmäpuita. Riittävästi ruokaa huolimatta tulvista ja kuivuudesta Maria Rafaelin pihamaa on siisti. Tulija huomaa jo kaukaa, että siitä huolehditaan hyvin. Talon nurkalla kasvavat hedelmäpuiden taimet ja kasvimaan hennon vihreät taimet ovat suojassa paahtavalta auringolta ja pihalla käyskenteleviltä ankoilta. Rafael on yksi niistä 33:sta Mopeian asukkaasta, jotka ovat aloittaneet oman pihapuutarhan Punaisen Ristin tukemana. Kotipuutarhat ovat ihmisille uusi asia, he eivät ole tottuneet tekemään tällaista. Puutarhat ovat kuitenkin olleet menestys. Halusimme saada aikaan viisi pilottipuutarhaa, mutta niitä tulikin Vapaaehtoiset huolehtivat mallipuutarhasta.

2 Mosambikissa tulvat ja kuivuus lisääntyvät ilmaston muuttuessa Mosambikin Punaisen Ristin sosiaalisen tuen ja ruokaturvan koordinaattori Ivete kyselee Marian kuulumisia. paljon enemmän, kertoo Mosambikin Punaisen Ristin sosiaalisen tuen ja ruokaturvan koordinaattori Ivete Dengo. Nyt Mopeian kylien pihoilla kasvatetaan muun muassa tomaatteja, porkkanaa ja sipuleita. Puutarhojen vihannekset ovat tarjonneet ihmisille tulonlähteen. Osa on tehnyt itse siemenensä ja viljelee nyt viime vuoden sadosta säästetyillä siemenillä, sanoo Dengo. Avun kohteena kaikkein haavoittuvimmat Maria Rafaelilla on kolme lasta, kaksi koulussa käyvää poikaa ja pieni tytär. Maria huolehtii lapsista yksin, sillä hänen miehensä on kuollut. Punainen Risti on tukenut Rafaelia antamalla hänelle siemeniä kylvöä varten, ankkoja ja hedelmäpuun taimia. Ruokaturvaohjelman apu on suunnattu kaikkein heikoimmassa asemassa oleville yhteisön jäsenille. Yksinhuoltaja-äidit, orvot, vanhukset, hiv/aidsia sairastavat ja ne asukkaat, joilla on vain vähän maata käytössään kuuluvat avun kohteisiin. Mosambikissa tähän ryhmään kuuluu noin prosenttia väestöstä, ja Mopeian alueella noin 80 prosenttia, kertoo Punaisen Ristin ruokaturva-asiantuntija Micael Negusse. Mosambik on tällä hetkellä yksi niistä Afrikan maista, joita luonnonkatastrofit koettelevat eniten. Mosambikin kansallisen katastrofivalmius-instituutin INGC:n vuonna 2009 julkaistun raportin mukaan ilmastonmuutos lisää luonnon ääri-ilmiöitä entisestään. Pahimpien arvioiden mukaan Mosambikin keskilämpötila voi nousta 2-2,5 astetta vuoteen 2050 mennessä. Tämä tarkoittaisi sitä, että sateiden vaihtelevuus lisääntyisi, tulvariski kasvaa ja maan keskiosassa kärsittäisiin pahemmista pyörremyrskyistä ja kuivuudesta. Ilmastonmuutos on uhka inhimilliselle kehitykselle, sillä luonnonkatastrofit tuhoavat kehityksen eteen tehtyjä ponnisteluja: istutettuja peltoja, rakennettuja kouluja, klinikoita ja taloja sekä parannettuja teitä. Punaisen Ristin ensiapuaseman pihalla Mopeiassa kasvatetaan hedelmäpuun taimia.

3 Rafael on ruokaturvaohjelman myötä onnistunut parantamaan toimeentuloaan ja saanut lisää itseluottamusta. Vuoden 2009 sato oli hyvä ja Rafaelilta jäi rahaa muuhunkin, kuin välttämättömään toimeentuloon. Olen pystynyt ostamaan lapsille koulutarvikkeita, mistä olen todella iloinen. Monipuolisemmin ja terveellisemmin Mosambikissa Mopeian piirissä kärsitään sekä kuivuudesta että Zambesi-joen tulvista. Luonnonolosuhteiden takia satoja menetetään usein. Välillä kärsitään nälästä. Punaisen Ristin tavoitteena on etsiä vaihtoehtoja perinteisille tavoille tuottaa ruokaa. Mopeian alueella viljellään joenvarren alamaa-alueita, koska ne ovat hedelmällisiä. Punaisen Ristin tavoitteena on tukea viljelyä ja ihmisten asumista ylämailla, jonne tulvat eivät yllä ja pienentää näin riskiä koko sadon ja omaisuuden menettämiseen. Ihmisten ruokavalio on yksipuolinen, sillä he eivät mielellään syö tuottamiaan vihanneksia, koska ne halutaan myydä. Vihanneksiin ei ole myöskään totuttu, sillä ruokavalio koostuu pääosin kalasta, kanasta, riisistä ja maissipuurosta. Punaisen Ristin tavoitteena on kannustaa ihmisiä viljelemään kasveja monipuolisemmin ja syömään enemmän vihanneksia ja hedelmiä. Pyöränsarvessa kulkee päivän ruoka, joka on pikkukaloja öljyssä paistettuna. Tärkeä osa ruokaturvaohjelmaa on viljelytekniikan opettaminen ja maanviljelytiedon jakaminen, joiden avulla viljelmät on saatu tuottamaan paremmin. Punaisen Ristin vapaaehtoiset on koulutettu opastamaan ihmisiä kasvien istuttamisessa ja hoitamisessa. Esimerkiksi Nhamireren kylässä ollaan tyytyväisiä Punaisen Ristin työhön. Verrattuna aiempaan sadot ovat parantuneet. Viime vuonna saimme hyvän sadon, josta saimme paljon myyntiin. Rahoilla olemme pystyneet ostamaan esimerkiksi uusia vaatteita, kertoo Maria Jorge. Teksti: Kirsi Koivuporras

4 Minória Manuel seisoo pellolla, joka muutamaa viikkoa aiemmin oli tulvaveden vallassa. Vesi on laskenut, mutta pellolla on edelleen paikoin polviinkin asti vettä. Mopeian alue Mosambikissa on altis luonnonkatastrofeille Pellolla jalat uppoavat syvälle lämpimään mutaan. Siellä täällä näkyy vielä auringossa kimmeltävää vettä. Minória Manuel katselee pitkään pehmeää maata. Tulva on tuhonnut riisin, maissin, bataatit ja pavut, joita Manuel viljeli pellollaan. Riisi kasvoi hyvin, kun vesi tuli ja tuhosi kaiken. Nyt tuntuu pahalta, Manuel sanoo. Manuel asuu Nhacatundon kylässä Mosambikissa. Nhacatundo sijaitsee Mopeian piirissä, jossa kärsitään luonnonkatastrofeista: tulvista, pyörremyrskyistä ja kuivuudesta. Nhacatundon kyläläisten pellot ovat lähellä Zambesi-jokea, jonka tulvimista rankat ja pitkään kestävät sateet ja kovat tuulet aiheuttavat. Myös ihmisten toiminta vaikuttaa tulviin, sillä Zambesin varrella on lukuisia eri valtioiden alueella sijaitsevia patoja, joiden käytöllä veden virtaamista säädellään. Kun vettä kerääntyy yläjuoksulle, päästetään padon läpi enemmän vettä. Tällä pyritään estämään tulvia ja suojelemaan alueita. Samalla voi- daan kuitenkin aiheuttaa tulvia joen alajuoksulla, kun vettä tulee kerralla paljon enemmän kuin tavallisesti. Zambesi-joen naapurimaista virtaava vesi päätyy Mosambikissa Cahora Bassa -nimiselle padolle. Kun pato täyttyy, vettä vapautetaan, ja sen vaikutukset ulottuvat joihinkin Zambesian alueisiin, kuten Morrumbalaan, Mopeiaan ja Maganja da Costaan. Tulee tulvia, jotka vaikuttavat joen viereisiin alueisiin, niillä oleviin maatiloihin, taloihin ja ihmisiin. Nämä ihmiset täytyy siirtää tulva-alueilta turvallisille alueille ylängöille, kuvaa Punaisen Ristin Zambesian piirin toiminnanjohtaja Simone Bonate. Ensin kuivuus ja sitten tulvat Lähellä jokea maa on hedelmällistä. Riisi, maissi ja pavut kasvavat hyvin. Siksi ihmiset haluavat viljellä alamaaksi kutsuttuja, jokea ympäröiviä maaalueita, vaikka korkeammalla ylängöllä ei tulvisi.

5 ... Fakta Patojen käytöstä valtioiden välinen sopimus Mosambikin ja sen naapurivaltioiden välillä solmittiin vuoden 2001 tulvien jälkeen sopimus, jossa viranomaisilla on velvollisuus tiedottaa patojen läpi päästettävistä vesimääristä. Tämä on parantanut katastrofivalmiutta Mosambikissa, sillä Zambesi-joen alajuoksulle tulevia vesimääriä pystytään ennakoimaan paremmin.... Viljelyksiä, eläimiä ja muuta omaisuutta on vaikea jättää taakse, kun tulvavesi nousee. Joskus ihmiset jäävät tulvaveden saartamiksi ja heidät täytyy pelastaa veneellä tai helikopterilla. Vuoden 2001 pahoissa tulvissa kuoli yli 700 ihmistä. Syksyn 2009 ja kevään 2010 aikana Mopeian alueen asukkaat ovat kärsineet jo kahdesta luonnonkatastrofista. Ensin näytti siltä, ettei sateita tule. Kuivuus vei ensimmäisen kylvön. Syyskuuhun asti viljelimme peltoja ylämaalla, mutta koska ajattelimme, ettei sateita tule, siirryimme viljelemään peltoja joen lähellä. Nyt olemme surullisia, koska olemme menettäneet sadon kaksi kertaa, sanoo Maria Jorge Nhamireren kylästä. Myöhässä olleet sateet tulivat rankkoina ja Zambesi tulvi. Toisen kauden viljely on vielä mahdollista. Jos vain saisimme siemeniä, voisimme laittaa vielä papuja, maissia ja vihanneksia, toivoo Jorge. Täytyy aloittaa alusta Nhacatundon kylässä tunnelmat ovat samat. Miltei kaikkien täytyy aloittaa alusta, mutta siemeniä ei ole riittävästi. Manuel on kolmen lapsen isoäiti. Ala-astetta käyvät lapsenlapset asuvat mummon luona. Tykkään asua lasten kanssa, Manuel toteaa hymyillen. Lasten vanhemmat, Manuelin jo aikuiset lapset, asuvat samassa kylässä. Tulva on tuhonnut heidänkin viljelmänsä. Jos vesi laskee kokonaan, aloitamme alusta. Istutamme bataatit uudelleen. Siemeniä vain ei ole tarpeeksi, joten tulevaisuus on epävarma, huokaa Manuel. Elämä kuitenkin jatkuu, koska eteenpäin pitää kulkea. Manuel ei ole toivoton, mutta katsoo eteenpäin päivä kerrallaan. Teksti: Kirsi Koivuporras Simone Bonate Mosambikissa tulvat ja kuivuus lisääntyvät ilmaston muuttuessa Mosambik on tällä hetkellä yksi niistä Afrikan maista, joita luonnonkatastrofit koettelevat eniten. Mosambikin kansallisen katastrofivalmius-instituutin INGC:n vuonna 2009 julkaistun raportin mukaan ilmastonmuutos lisää luonnon ääri-ilmiöitä entisestään. Pahimpien arvioiden mukaan Mosambikin keskilämpötila voi nousta 2-2,5 astetta vuoteen 2050 mennessä. Tämä tarkoittaisi sitä, että sateiden vaihtelevuus lisääntyisi, tulvariski kasvaa ja maan keskiosassa kärsittäisiin pahemmista pyörremyrskyistä ja kuivuudesta. Ilmastonmuutos on uhka inhimilliselle kehitykselle, sillä luonnonkatastrofit tuhoavat kehityksen eteen tehtyjä ponnisteluja: istutettuja peltoja, rakennettuja kouluja, klinikoita ja taloja sekä parannettuja teitä.

6 Komitean vapaaehtoiset koulutetaan ja heidän tehtävänään on opastaa ja jakaa tietoa ihmisille sekä osallistua pelastustoimiin katastrofin aikana. Punainen Risti varoittaa luonnonkatastrofeista ja auttaa pelastamisessa Punainen Risti on perustanut erityisiä katastrofivalmiuskomiteoita, joiden tehtävänä on varoittaa ihmisiä tulvista ja pyörremyrskyistä, jakaa tietoa ja auttaa ihmisiä hätätilan aikana. Komitean jäsenet ovat vapaaehtoisia, jotka työskentelevät ilman palkkaa. Punainen Risti kouluttaa kaikki vapaaehtoiset, joita on jokaisessa komiteassa 10. Jokaisella komitean jäsenellä on esimerkiksi ensiaputaidot. Komitean vapaaehtoiset ovat tavallisia kyläläisiä, jotka toimivat omalla kotialueellaan. Jokaisella on oma tehtävä, esimerkiksi vastuu varoittamisesta tai vastuu ihmisten kuljetuksista. Vapaaehtoisilla on käytössään pakkaus, joka sisältää kaikenlaista tarpeellista hätätilanteen varalle. Pakkauksesta löytyy esimerkiksi radio, josta kuunnellaan uutisia ja säätiedotteita sekä köyttä, jolla voidaan vetää veden varaan joutunut turvaan. Siellä ovat myös pelastusliivit ja lyhty valoa varten. Pakkauksessa on myös eriväriset liput, joilla varoitetaan lähestyvästä pyörremyrskystä. Lipun väristä ihmiset tietävät, kuinka kauan aikaa pyörremyrskyn tuloon on. Punaisen lipun liehuessa salossa aikaa on enää 9 tuntia. Komitean jäsenet kiertävät kylissä kertomassa, miten tulvista ja pyörremyrskyistä varoitetaan ja miten ihmisten tulisi hätätilanteessa toimia. Tulvia varten on esimerkiksi suunniteltu valmiiksi reitit, joita pitkin alueelta pääsee poistumaan turvallisesti. Tulvien tai pyörremyrskyjen aikana Punainen Risti auttaa viranomaisia ihmisten pelastamisessa. Kotinsa jättämään joutuneille etsitään turvallinen paikka, jonne pystytetään telttoja. Ihmisille jaetaan myös tarvikkeita, kuten astioita puhtaan veden hakemista varten. Komiteoiden avulla on voitu säästää ihmishenkiä. Nyt ihmiset tietävät enemmän esimerkiksi tulvista ja niihin voidaan varautua ennalta. Teksti: Kirsi Koivuporras

7 Lukio > Kestävä kehitys > Kambodzha Minttu-Maaria Partanen Paalujen päälle nostetussa puisessa talossa Thor Soknan on synnyttänyt kaikki viisi lastaan. Hänellä oli apunaan perinteinen synnytysavustaja ja muutama vanha nainen naapurista. Thor Soknanin kanssa on hänen nuorin tyttärensä. Kambodzha seisoo tulvapaalujen päällä Kambodzhassa on kaksi vuodenaikaa. Toisen aikana touko lokakuussa sataa pahimmillaan aamusta iltaan, toisen aikana kärsitään kuivuudesta ja sietämättömästä kuumuudesta. Jossain määrin ihmiset ovat tottuneet tulviin. Ne ovat kuitenkin perheille suuri ongelma joka vuosi. Ei tarvita kuin hieman pahempi tulvakausi ja perheet ovat vaikeuksissa, Bou Seng Long kuvailee. Hän työskentelee Kratien alueella Kambodzhan Punaisen Ristin katastrofivalmiuden koordinaattorina. Tulva vaikeuttaa puhtaan veden saantia, sulkee koulut, sekä uhkaa satoja ja kotieläinten henkeä. Se katkaisee tiet moniin kyliin. Keski-Kambodzhassa sijaitseva Kratie on kahden tulvan välissä. Alueen toisella puolella tulvii Mekong ja toisella puolella kohoavat vuoret, Cheat Lorn on varautunut tulviin korottamalla talonsa pohjaa. Talon alla roikkuu vene tulvakausia varten. joiden sadevedet valuvat alueelle. Normaalisti tulvat tulevat eri aikoihin. Vuonna 2009 vedet tulivat yhtä aikaa. Tulva saartoi ihmiset koteihinsa ja rikkoi tulvavalleja. Minttu-Maaria Partanen

8 Lukio > Kestävä kehitys > Kambodzha Viime vuoden riisisatomme tuhoutui, sanoo 59-vuotias riisinviljelijä Cheat Lorn. Hän istuu paalutetun talonsa alla ja on huolestunut. Tämä vuosi näyttää perheen kannalta yhtä huonolta kuin edellinen. Cheat ei tiedä, mistä perhe saa tarpeeksi riisiä. Riisi on kambodzhalaisten ruokavalion tärkein osa. Ilman riisiä ei ole ruokaa. Meillä ei ole jäljellä jyviä, joita istuttaa täksi vuodeksi. Seuraavakin sato epäonnistuu, Cheat selittää. Hänellä on kotonaan ruokittavana viisi lasta. Jotta perheellä riittää täksi vuodeksi ruokaa, Cheat saattaa joutua myymään jonkun vesipuhveleistaan. Se taas vaikeuttaa seuraavien riisisatojen korjaamista, koska vesipuhveleita tarvitaan pellon muokkaamiseen. Jos Cheat joutuu myymään paljon omaisuuttaan saadakseen ruokaa, se voi sysätä perheen köyhyyden kierteeseen. Riisinviljely perustuu tulviin Kambodzhan ruuantuotanto on riippuvainen Mekongin vuosittaisista tulvista, jotka tuovat vettä ja lannoitteita riisipelloille. Tulvavettä tarvittaisiin kuitenkin vain muutamiksi päiviksi. Jos tulva jatkuu useita kuukausia, kuten viime vuonna, riisi- ja vihannessadot tuhoutuvat. Voimakkaat tulvavedet rikkovat myös padot ja maavallit, joiden on tarkoitus estää kasteluveden valuminen pois. Niinpä sadot tuhoutuvat myös kuivuuteen, kun kastelujärjestelmää ei ole. Viljelyni perustuu taivaaseen, Cheat Lorn selittää. Jos ei ole sadetta, ei ole vettä. Cheat pystyisi pelastamaan osan sadostaan, jos käytössä olisi vesipumppu. Pumppuun tarvittava polttoaine on kuitenkin niin kallista, ettei hänellä ole siihen varaa. Kyläläiset vetosivat Kambodzhan Punaiseen Ristiin saadakseen vesipumpun. Kratien paikallisosasto tarjosikin avustuksen bensan ostamista varten kuivimmille alueille, mutta kaikille viljelijöille vettä tai pumppuja ei riitä. Korotettuja taloja ja veneitä Kambodzhan Punaisen Ristin yksi päätehtävistä on auttaa kyläläisiä varautumaan tulva- ja kuivuuskausiin. Jokaisella piirillä on pienet ruoka- ja tarvikevarastot tulvan varalle. Työtä tehdään ympäri vuoden. Vesipuhvelit ovat perheiden tärkeintä omaisuutta. Kambodzhassa suurin osa riisipelloista muokataan puhvelien voimin. Ilmastonmuutos lisää luonnonkatastrofeja Kambodzhassa Ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät Kambodzhassa vielä dramaattisesti. Kaakkois-Aasian talous- ja ympäristöohjelman EEPSEA:n arvion mukaan Kambodzha kärsii tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen aiheuttamista ympäristökatastrofeista alueensa maista eniten. Kun sateet tulevat rajumpina ja kuivuuskaudet pahenevat, ihmisten kyky vastata ilmastonmuutoksen tuomiin äärioloihin on heikko. Äärimmäisessä köyhyydessä elävillä ei ole ruokavarastoja tai mahdollisuutta korjata talojaan kestäviksi. Kambodzhan Punaisen Ristin rooli kyläläisten katastrofivalmiuden parantamisessa kasvaa edelleen. Ilmastonmuutoksen takia tulvat ovat muuttuneet jo nyt vaikeammiksi ennustaa. Kambodzhan riisinviljely on rakennettu säännöllisten tulvien varaan. Viljelijät ovat suurissa vaikeuksissa, jos tulvat ja sateet muuttuvat epäsäännöllisiksi, katastrofivalmiuden koordinaattori Bou Seng Long huokaa. Teksti: Minttu-Maaria Partanen Minttu-Maaria Partanen

9 Lukio > Kestävä kehitys > Kambodzha Sadekautena Cheat Lornin perhe kerää vettä suuriin savisäiliöihin. Kuivana kautena talousvesi otetaan säiliöistä. Minttu-Maaria Partanen Kyläläiset selvittävät vapaaehtoisten avulla, minne ihmiset ja eläimet voidaan viedä tulvavedeltä turvaan. Tarjoamme tietoa ja rakennustarvikkeita talojen parantamiseksi ja veneiden kunnostamiseksi. Lisäksi neuvomme vapaaehtoisia ja kyläläisiä, mistä voi saada tietoa lähestyvästä tulvasta ja miten tuhoista pitää raportoida eteenpäin, koordinaattori Bou Seng Long kertoo. Tulvan aikana erityisesti terveyden rooli korostuu. Harva pääsee vessaan ja puhdasta juomavettä on vaikeampi löytää. Siksi kylässä täytyy olla suunnitelma, miten vedensaanti voidaan hoitaa, kun tulenteko ja veden keittäminen on hankalaa. Punaisen Ristin työn tulokset näkyvät Cheat Lornin talossa. Hän korotti maata talonsa alla, jotta tulvavesi ei yltäisi korkealle. Korotuksen ansiosta vesi ulottuu yleensä vain polviin asti, mikä mahdollistaa talon alla liikkumisen. Myös vessa on rakennettu korokkeelle. Cheat Lornin talon alla roikkuu kapea, puinen vene. Vaikka alkuvuodesta vettä ei näy missään, tulvakuukausina heinä-elokuussa vene on ainoa tapa päästä liikkumaan. Hän tietää myös, mihin kaksi lehmää ja kolme vesipuhvelia pitää viedä turvaan. Teksti: Minttu-Maaria Partanen

10 Lukio > Kestävä kehitys > Tehtävät Tehtävät: Kirjaa ylös luonnon ja ihmisten vuorovaikutukseen liittyviä tekijöitä: miten luonnonkatastrofit vaikuttavat ihmisten elämään Mosambikissa ja Kambodzhassa? Millaisia mahdollisuuksia ihmisillä on tasapainoilla luonnon voimien kanssa ja varautua luonnonkatastrofeihin? Listaa tekijöitä, joita mielestäsi mosambikilaisten ja kambodzhalaisten tulisi saada saavuttaakseen riittävän toimeentulon ja yltääkseen hyvään elämään? Pohdi millaisia ristiriitoja hyvän elämän tavoittelun, kehityksen ja maapallon kestokyvyn välillä on? Miten köyhyyttä voisi mielestäsi poistaa kestävällä tavalla?

Mopeian alue Mosambikissa on altis luonnonkatastrofeille

Mopeian alue Mosambikissa on altis luonnonkatastrofeille David Chancellor Minória Manuel seisoo pellolla, joka muutamaa viikkoa aiemmin oli tulvaveden vallassa. Vesi on laskenut, mutta pellolla on edelleen paikoin polviinkin asti vettä. Mopeian alue Mosambikissa

Lisätiedot

Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät

Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät Minória Manuel osoittaa pellolleen, jonka vesi valtasi Zambesi-joen tulviessa. Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät Pellolla jalat uppoavat syvälle lämpimään mutaan. Siellä täällä näkyy vielä auringossa

Lisätiedot

Mosambikin historia. Metsästys- ja keräilykulttuurista kuningaskuntiin. Siirtomaa-aika vakiinnuttaa valtiorajat. Kaukaiset kauppiaat ja valloittajat

Mosambikin historia. Metsästys- ja keräilykulttuurista kuningaskuntiin. Siirtomaa-aika vakiinnuttaa valtiorajat. Kaukaiset kauppiaat ja valloittajat Mosambikin historia Metsästys- ja keräilykulttuurista kuningaskuntiin Mosambikin ensimmäiset asukkaat olivat sankansaan kuuluvia metsästäjiä, jotka elivät keräily- ja metsästyskulttuurissa. 1000-luvun

Lisätiedot

Mopeian alue Mosambikissa on altis luonnonkatastrofeille

Mopeian alue Mosambikissa on altis luonnonkatastrofeille Lukio > Maantieto > Mosambik David Chancellor Minória Manuel seisoo pellolla, joka muutamaa viikkoa aiemmin oli tulvaveden vallassa. Vesi on laskenut, mutta pellolla on edelleen paikoin polviinkin asti

Lisätiedot

Mosambikin historia. Metsästys- ja keräilykulttuurista kuningaskuntiin. Siirtomaa-aika vakiinnuttaa valtiorajat. Kaukaiset kauppiaat ja valloittajat

Mosambikin historia. Metsästys- ja keräilykulttuurista kuningaskuntiin. Siirtomaa-aika vakiinnuttaa valtiorajat. Kaukaiset kauppiaat ja valloittajat Mosambikin historia Metsästys- ja keräilykulttuurista kuningaskuntiin Mosambikin ensimmäiset asukkaat olivat sankansaan kuuluvia metsästäjiä, jotka elivät keräily- ja metsästyskulttuurissa. 1000-luvun

Lisätiedot

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä.

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä. DENNIKSEN tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalia joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Maatalouden ilmasto-ohjelma. Askeleita kohti ilmastoystävällistä

Maatalouden ilmasto-ohjelma. Askeleita kohti ilmastoystävällistä Maatalouden ilmasto-ohjelma Askeleita kohti ilmastoystävällistä ruokaa Maatalouden ilmasto-ohjelma Askeleita kohti ilmastoystävällistä ruokaa SISÄLLYS: Askel 1: Hoidetaan hyvin maaperää 4 Askel 2: Hoidetaan

Lisätiedot

Kuva: Unelmien koulu, jonka on piirtänyt 12-vuotias Elish Nepalista. Lapsi on mukana Fidan kummiohjelmassa, ja koulu jota hän käy, on hyvin paljon

Kuva: Unelmien koulu, jonka on piirtänyt 12-vuotias Elish Nepalista. Lapsi on mukana Fidan kummiohjelmassa, ja koulu jota hän käy, on hyvin paljon 1 Suomen keskustelussa mainitaan usein OPPIMISVELVOLLISUUS, mutta kyseessä on lapsen oikeus käydä koulua YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen 28. artikla: Lapsilla on oikeus käydä koulua. Lapsityö (LOS 31.

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Pienet kalat suojelevat kuumetaudilta Kambodzhassa

Pienet kalat suojelevat kuumetaudilta Kambodzhassa Sadekauden aikana Ses Sarunin perhe kerää sadevettä suuriin ruukkuihin. Ruukkuihin laitetaan kaloja, jotta vesi pysyy puhtaana. Pienet kalat suojelevat kuumetaudilta Kambodzhassa Suurissa harmaissa saviastioissa

Lisätiedot

Nooa ja vedenpaisumus

Nooa ja vedenpaisumus Nettiraamattu lapsille Nooa ja vedenpaisumus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Mitä kyläturvallisuus oikein on ja miten sitä parannetaan Ideapaja Jyväskylässä 15.8.2014

Mitä kyläturvallisuus oikein on ja miten sitä parannetaan Ideapaja Jyväskylässä 15.8.2014 Mitä kyläturvallisuus oikein on ja miten sitä parannetaan Ideapaja Jyväskylässä 15.8.2014 Veli-Matti Ahtiainen projektipäällikkö Punainen Risti Lapin piiri Hyvinvointia ja turvallisuutta v-ma 2014 Punaisen

Lisätiedot

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Sadevettä valuu pintavaluntana vesistöön. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Joki

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

Kysely Punaisen Ristin ystävätoiminnan vapaaehtoisille 2016

Kysely Punaisen Ristin ystävätoiminnan vapaaehtoisille 2016 Kysely Punaisen Ristin ystävätoiminnan vapaaehtoisille 2016 8.5.2017 Kouvola, Suomalaisten yksinäisyys -työpaja Maaret Alaranta Sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Terveyden ja hyvinvoinnin yksikkö

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Ilmastonmuutos uhkaa paimentolaisten perinteistä elämäntapaa

Ilmastonmuutos uhkaa paimentolaisten perinteistä elämäntapaa Miltei 50 prosenttia mongoleista saa elantonsa paimentolaisuudesta. Paimentolaiset ovat riippuvaisia eläimistä: karjasta saadaan sekä ruokaa että tuloja. Ilmastonmuutos uhkaa paimentolaisten perinteistä

Lisätiedot

Jätevettä syntyy monista kodin toiminnoista, kuten wc, suihku ja ruuanlaitto. Vesivessan vetäminen kuluttaa paljon vettä.

Jätevettä syntyy monista kodin toiminnoista, kuten wc, suihku ja ruuanlaitto. Vesivessan vetäminen kuluttaa paljon vettä. Vesivessan vetäminen kuluttaa paljon vettä. Jätevettä syntyy monista kodin toiminnoista, kuten wc, suihku ja ruuanlaitto. 1-2 Teollisuusmaissa ja kehitysmaiden varakkaammissa perheissä käytetään vesivessoja.

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Nimikkosopimushankkeen raportti 1-6.2013

Nimikkosopimushankkeen raportti 1-6.2013 Nimikkosopimushankkeen raportti 1-6.2013 Maa/alue Hanke Nepal Sahas vuoristoyhteisöjen kehittämishanke Hankenumero 22676 Kumppani Raportoija SAHAS Nepal SAHAS Nepal. Heikki Takko, Ruokaturvan neuvonantaja

Lisätiedot

Mihin Reilua kauppaa tarvitaan?

Mihin Reilua kauppaa tarvitaan? Reilu kauppa ry 2017 Mihin Reilua kauppaa tarvitaan? Maailmassa on noin 800 miljoonaa ihmistä, jotka kärsivät nälästä. Osa heistä on pienviljelijöitä, jotka viljelevät ruokaa muille. He saattavat joutua

Lisätiedot

Ruokaturvan vahvistaminen, Kambodzha

Ruokaturvan vahvistaminen, Kambodzha 1 Ruokaturvan vahvistaminen, Kambodzha Kumppani Church World Service Cambodia Hankkeen kuvaus Lähetysseura tukee Church World Servicen (CWS) hanketta Kambodzhassa, jossa kaikkein köyhimpien toimeentuloa,

Lisätiedot

ILMASTONMUUTOS ARKTISILLA ALUEILLA

ILMASTONMUUTOS ARKTISILLA ALUEILLA YK:n Polaari-vuosi ILMASTONMUUTOS ARKTISILLA ALUEILLA Ilmastonmuutos on vakavin ihmiskuntaa koskaan kohdannut ympärist ristöuhka. Ilmastonmuutos vaikuttaa erityisen voimakkaasti arktisilla alueilla. Vaikutus

Lisätiedot

Nälkäpäivä Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki

Nälkäpäivä Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki Nälkäpäivä 26. 28.9. Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki Nälkäpäivä tehdään yhteisvoimin Nälkäpäivä on valtakunnallinen keräys, joka toteutetaan vapaaehtoisten voimin. Lipaskerääjillä on olennaisen

Lisätiedot

AVOMAANKURKUN KASVATUS

AVOMAANKURKUN KASVATUS AVOMAANKURKUN KASVATUS Atte Ahlqvist 8 B Avomaankurkun kukkia ja kurkkuja heinäkuussa 2012 / oma kuva-arkisto Me viljelemme kotonani avomaankurkkua, nippusipulia ja perunaa. Tässä työssä kerron avomaankurkun

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Loppuuko Loimijoesta vesi. HAMK Tammelan Pyhäjärven Kuivajärven Suojeluyhdistys ry Matti Salo

Loppuuko Loimijoesta vesi. HAMK Tammelan Pyhäjärven Kuivajärven Suojeluyhdistys ry Matti Salo Loppuuko Loimijoesta vesi HAMK 4.5.2019 Tammelan Pyhäjärven Kuivajärven Suojeluyhdistys ry Matti Salo Loppuuko Loimijoesta vesi Ei lopu, mutta Pyhäjärvestä ja Kuivajärvestä loppuu, ellei jotain tehdä!

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

Punaisen Ristin kotimaan apu

Punaisen Ristin kotimaan apu Punaisen Ristin kotimaan apu Näin autamme äkillisten onnettomuuksien uhreja Suomessa USKALLA VÄLITTÄÄ Kotimaan avun yhteyshenkilöiden koulutus Apumme ulottuu valmiudesta jälkitukeen USKALLA VÄLITTÄÄ Kotimaan

Lisätiedot

Veden kierto hyvinvointi, terveys ja turvallisuus

Veden kierto hyvinvointi, terveys ja turvallisuus Veden kierto hyvinvointi, terveys ja turvallisuus Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio Maa- ja metsätalousministeriö Ilma(i)sta vettä? Symposium 14.11.2016, Tieteiden talo, Helsinki 15.11.2016 1 Ilmasto

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.)

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 1 (Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 2 8.- ja 9.-luokkalaisista (14 16v) 5 % käyttää alkoholia kerran viikossa tai useammin ja 13 % käyttää alkoholia

Lisätiedot

Vapaaehtoisen tuki tuo turvaa ja iloa elämään. Käytännön apua ja ystävyyttä. Lukio > Elämänkatsomustieto

Vapaaehtoisen tuki tuo turvaa ja iloa elämään. Käytännön apua ja ystävyyttä. Lukio > Elämänkatsomustieto Rouva Tsevelmaa ja rouva Buyankhishig ovat tunteneet kolme vuotta. Tuona aikana rouvista on tullut ystäviä. Vapaaehtoisen tuki tuo turvaa ja iloa elämään Rouva Tsevelmaa ottaa iäkkään rouva Buyankhishigin

Lisätiedot

Meidän Aurajokilaakso. Mitä teet Aurajoella? Merkitseekö se sinulle jotain?

Meidän Aurajokilaakso. Mitä teet Aurajoella? Merkitseekö se sinulle jotain? Stop! Paina vasen yläreunasta diaesitys ja sitten alusta! Matkalla on video! Voit katsoa sen nyt tai ihan lopussa! Voit itse päättää. Johdanto Tässä PowerPoint-esityksessä tutustutaan Aurajokeen muun muassa

Lisätiedot

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Tehtävät tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8 1 Tunteet kehossani Kirjoita tai piirrä, missä seuraavassa listatut tunteet tuntuvat kehossasi ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Mukailtu lähde: mielenterveystalo.fi

Lisätiedot

KITTILÄN AJANKOHTAINEN TULVATIEDOTE

KITTILÄN AJANKOHTAINEN TULVATIEDOTE KITTILÄN AJANKOHTAINEN TULVATIEDOTE Tiedote 24.5.2012 klo 15 Kittilässä suuren tulvan vaara ohi Kittilässä vesi on laskenut huipustaan 53 cm ja ennusteiden mukaan vesi jatkaa laskua. Vedenpinta oli tänä

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot

Hedelmän- ja marjanviljely

Hedelmän- ja marjanviljely Hedelmän- ja marjanviljely 1 Sisällysluettelo 1.Hedelmän- ja marjanviljely Suomessa 2. Hema-kasvien viljelyn edellytykset ilmasto maaperä katteet lannoitus istutus kastelu taudit ja tuholaiset lajikevalinta

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1 3 kertaa viikossa tai useammin 2 1-3 kertaa viikossa 3 1-3 kertaa kuukaudessa

Lisätiedot

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku. Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken.

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku. Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken. Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken.) Todistan, että ei ole mitään todellista palvomisen arvoista jumalaa

Lisätiedot

Fidan projektikylän etuudet

Fidan projektikylän etuudet Säännöt Pelin tavoitteena on, että ainakin yksi kylän lapsista saa käydä koulun loppuun. Peli aloitetaan seisten. Kyläläinen, joka kuolee tai joutuu poistumaan koulusta tai kylästä, istuu alas. Jos vähintään

Lisätiedot

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa?

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Vastaa sen pohjalta, millaista Ruotsin paras vanhustenhoito sinun mielestäsi olisi. Yritä pohtia, miten haluaisit asioiden olevan

Lisätiedot

YHTEENVETO 1/3. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Koulukyselyn tulokset 29.9.2014

YHTEENVETO 1/3. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Koulukyselyn tulokset 29.9.2014 Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koulukyselyn tulokset 29.9.2014 YHTEENVETO 1/3 Koulukysely suoritettiin 1. 19.9.2014 ja kysely onnistui erinomaisesti. Vastausmäärä oli 1299 kpl, mikä

Lisätiedot

Kiteen kaupunki Kesälahden Vuokratalot Oy 1 (6) Asiakastyytyväisyyskysely

Kiteen kaupunki Kesälahden Vuokratalot Oy 1 (6) Asiakastyytyväisyyskysely Kiteen kaupunki Kesälahden Vuokratalot Oy 1 (6) Kiteen Kotitalot Oy ja KOY Kesälahden Vuokratalot asiakastyytyväisyyskysely Yhteenvetoraportti N=124 Julkaistu: 24.4.2014 Vertailuryhmä: Kesälahden Vuokratalojen

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste

Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste 26.1.2011 Suomussalmi Ämmänsaaren seurakuntatalo Illan ohjelma Ilmoittautumiset ja iltakahvit Illan teemojen ja keskustelumenetelmän esittely

Lisätiedot

Tyttö, joka eli kahdesti

Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Entten tentten ja pelistä pois? 2016

Entten tentten ja pelistä pois? 2016 Entten tentten ja pelistä pois? 2016 Riitta Kauppinen Kansalaistoiminnan päällikkö Pelastakaa Lapset ry Maaliskuu 2016 Pelastakaa Lasten Eväitä Elämälle ohjelma 1301 lasta 313 000 100 harrastusta 462 toisen

Lisätiedot

Eerolan tila, Palopuro SYKSY

Eerolan tila, Palopuro SYKSY 1. Kesän kasvukausi Kesän kasvukausi on takana ja tähkät ovat tuleentuneet eli viljat ovat korjuukypsiä. Kesän aikana maanviljelijä on joutunut ruiskuttamaan viljan tuholaiseläinten ja homeiden yms. aiheuttamien

Lisätiedot

Tulvat, kokeellinen oppilastyö, kesto n. 2 h. 1. Johdatus aiheeseen

Tulvat, kokeellinen oppilastyö, kesto n. 2 h. 1. Johdatus aiheeseen Tuuli Rissanen Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskus 2018 Tulvat, kokeellinen oppilastyö, kesto n. 2 h Työn motivointi - Ilmastonmuutos tulee todennäköisesti lisäämään sateiden määrää ja intensiteettiä

Lisätiedot

Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä

Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä Avoinkirje kasvihuoneviljelijöille Aiheena energia- ja tuotantotehokkuus. Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä Kasvihuoneen kokonaisenergian kulutusta on mahdollista pienentää

Lisätiedot

Tervetuloa Työnvälitykseen

Tervetuloa Työnvälitykseen Tervetuloa Työnvälitykseen Välkommen till Arbetsförmedlingen Finska Tämä on Työnvälitys Haetko työtä? Haluatko lisätietoja työmarkkinoista? Tarvitsetko vinkkejä ja neuvoja löytääksesi haluamasi työn?

Lisätiedot

Miten haluat kasvattaa lapsesi?

Miten haluat kasvattaa lapsesi? tekstit lapsi sidor_layout 209-0-09 3:50 Sida tekstit lapsi sidor_layout 209-0-09 3:50 Sida 2 tekstit lapsi sidor_layout 209-0-09 3:50 Sida 3 Miten haluat kasvattaa lapsesi? tekstit lapsi sidor_layout

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

ZA4883. Flash Eurobarometer 247 (Family life and the needs of an ageing population) Country Specific Questionnaire Finland

ZA4883. Flash Eurobarometer 247 (Family life and the needs of an ageing population) Country Specific Questionnaire Finland ZA4883 Flash Eurobarometer 247 (Family life and the needs of an ageing population) Country Specific Questionnaire Finland 2008 EUROBAROMETER ON FAMILIES, AND ADAPTING TO THE NEEDS OF AN AGEING POPULATION

Lisätiedot

Pelot vaikuttavat myös aikuisen elämään. Ne voivat olla tiettyjen käyttäytymismalliemme taustalla eikä aina mitenkään tiedostettuja asioita.

Pelot vaikuttavat myös aikuisen elämään. Ne voivat olla tiettyjen käyttäytymismalliemme taustalla eikä aina mitenkään tiedostettuja asioita. Järvenpää 1.2.2009 Saarna Joh 6: 16-21 Älä pelkää, älkää pelätkö! Joku on laskenut että Raamatussa on nämä lauseet 365 kertaa. Jokaiselle päivälle riittää siis oma älä pelkää -lause. Äsken kuullussa evankeliumitekstissä

Lisätiedot

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry

Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Yhdessä oleminen ja kohtaaminen turvallisuutta luovana tekijänä Yhdessä oleminen Pirkko Elomaa-Vahteristo ja kohtaaminen 21.10.2010 turvallisuutta luovana Marttaliitto tekijänä ry Pirkko Elomaa-Vahteristo

Lisätiedot

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero.

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. VILU Kevät 2016 Pääkirjoitus: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. Penkkarit ja vanhojen tanssit menivät vilauksessa ja loma tulee vastaan, vaikka kuinka yrittäisit sitä vältellä. Luntakin on satanut,

Lisätiedot

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut?

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut? Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka Mikä on oranssi kana? Porkkana Mistä kalasta saa kasviskiusausta? Ruokalasta Mikä kaali voi syödä sinut? Shakaali Mitä pitsaa voi kasvattaa puutarhassa?

Lisätiedot

Koulut ja koulutus Dolo Odon pakolaisleirillä 2011

Koulut ja koulutus Dolo Odon pakolaisleirillä 2011 Koulut ja koulutus Dolo Odon pakolaisleirillä 2011 2 Itä-Afrikan kuivuus - Etiopia Itä-Afrikkaa on kohdannut pahin kuivuus 60 vuoteen; kuivuudesta kärsii Afrikan sarven alueella yli 12,4 milj. ihmistä.

Lisätiedot

PYHITTÄJÄ MARIA EGYPTILÄINEN -KEPPINUKKE

PYHITTÄJÄ MARIA EGYPTILÄINEN -KEPPINUKKE PYHITTÄJÄ MARIA EGYPTILÄINEN -KEPPINUKKE - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa

Lisätiedot

Pakolaiset tarvitsevat kodin. TURVAA JA SUOJAA

Pakolaiset tarvitsevat kodin. TURVAA JA SUOJAA Pakolaiset tarvitsevat kodin. Termistö Siirtolainen Henkilö joka muuttaa tai siirtyy toiseen maahan työn, opiskelun, ihmissuhteen tms. perusteella tavoitteena parempi elämä, uudet kokemukset, avioliitto

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nooa ja vedenpaisumus

Nettiraamattu lapsille. Nooa ja vedenpaisumus Nettiraamattu lapsille Nooa ja vedenpaisumus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN. Lapsen oikeus perhesuhteisiin PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Kotitehtävä 5 / Sivu 1

PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN. Lapsen oikeus perhesuhteisiin PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Kotitehtävä 5 / Sivu 1 Kotitehtävä 5 / Sivu 1 Nimi: PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN Lapsen oikeus perhesuhteisiin Perhe ja perhesuhteiden ylläpitäminen ovat tärkeitä mm. lapsen itsetunnon, identiteetin ja kulttuurisen yhteenkuuluvuuden

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Vapaa-ajan toiminnat. Ei ikinä totta. Joskus totta. Aina totta Kommentit. Yleensä totta

Vapaa-ajan toiminnat. Ei ikinä totta. Joskus totta. Aina totta Kommentit. Yleensä totta Vapaa-ajan toiminnat 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja toimintaan, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin tehdä kaikkea. riittävästi aikaa toimintaan ja

Lisätiedot

VANHUSTENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto Gun Sirén

VANHUSTENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto Gun Sirén VANHUSTENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Gun Sirén Toiminta Toimintaa ohjaa vuosiksi 2011 2015 laadittu vanhuspoliittinen strategia, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi 13.4.2011. Toiminta käsittää

Lisätiedot

ILMASTONMUUTOS. Taso 1. Vastuullinen kuluttaminen. Tehtävien lisätiedot opettajalle. Vinkki!

ILMASTONMUUTOS. Taso 1. Vastuullinen kuluttaminen. Tehtävien lisätiedot opettajalle. Vinkki! ILMASTONMUUTOS Taso 1 Vastuullinen kuluttaminen Tuokaa jokainen kotoa yksi tarpeettomaksi käynyt tavara. Pohtikaa ryhmissä, miksi tuote on alun perin ostettu. Entä miksi se on tehty ja missä se on valmistettu?

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014

Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto. Mwanza, Tanzania VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS. Nimikkohankeraportti 1/2014 VIKTORIAJÄRVEN ITÄISEN HIIPPAKUNNAN TYÖNTEKIJÄKOULUTUS Nyakaton Luterilainen Raamattuopisto Mwanza, Tanzania Nimikkohankeraportti 1/2014 Hankenumero 14106 115 Nyakato Luterilainen Koulutuskeskus perustettiin

Lisätiedot

ELIA OTETAAN TAIVAASEEN

ELIA OTETAAN TAIVAASEEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ELIA OTETAAN TAIVAASEEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Elia otettiin taivaaseen jossakin Jordanin itäpuolella, Jerikon kohdalla.

Lisätiedot

PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI

PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI UUDENVUODEN YMPÄRISTÖLUPAUS-KILPAILU KEVÄT 2010 PYYKÖSJÄRVEN PÄIVÄKOTI YMPÄRISTÖKERHO NEULASET PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI Pyykösjärven päiväkoti on mukana kansainvälisessä

Lisätiedot

Joulunäytöksen lipunmyynti. Voimistelu- ja urheiluseura Elise ry.

Joulunäytöksen lipunmyynti. Voimistelu- ja urheiluseura Elise ry. Joulunäytöksen lipunmyynti Voimistelu- ja urheiluseura Elise ry. Tehtävät, aikataulut ja resurssit Lipunmyyntiin tulee valita yksi vastuuhenkilö koko viikonlopun ajaksi Kutsuvieraille varataan B katsomon

Lisätiedot

Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011

Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011 1 Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011 Laskelmat aallonkorkeuksista alueella Hernesaaren alue on aallonkon laskennan kannalta hankala alue, koska sinne pääsee

Lisätiedot

Hyvinvointikysely 2017 Yläkoulu ja toinen aste Joensuun kaupunki

Hyvinvointikysely 2017 Yläkoulu ja toinen aste Joensuun kaupunki Hyvinvointikysely 2017 Yläkoulu ja toinen aste Joensuun kaupunki Tulkintaohjeita Tässä raportissa käytetty seuraavia värikoodeja: - Suorat jakaumat (kaikki vastaajat), keskiarvot 1,0 2,99 Heikko taso 3,0

Lisätiedot

Robertin tarina - opettajan materiaali

Robertin tarina - opettajan materiaali Robertin tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalin joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Napapiirin luontokansio

Napapiirin luontokansio Puolipilvistä, sanoi etana ja näytti vain toista sarvea Tutki säätilaa metsässä ja suolla ja vertaa tuloksia. Säätilaa voit tutkia mihin vuodenaikaan tahansa. 1. Mittaa a) ilman lämpötila C b) tuulen nopeus

Lisätiedot

Punainen Risti Malissa. Kaisa Kannuksela Kansainvälisen avun suunnittelija Suomen Punainen Risti

Punainen Risti Malissa. Kaisa Kannuksela Kansainvälisen avun suunnittelija Suomen Punainen Risti Kaisa Kannuksela Kansainvälisen avun suunnittelija Suomen Punainen Risti Juridinen tulkinta Malin tilanteesta Malin hallituksen ja YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntä ulkomaisten sotilasjoukkojen voimankäytölle

Lisätiedot

Palopupu ja uusi * pelastuslaki

Palopupu ja uusi * pelastuslaki Palopupu ja uusi * pelastuslaki Väritettävä pupuhahmo päiväkoti- ikäisille isille Lain tavoite, soveltamisala ja yleiset velvollisuudet tiedoksi jokaiselle, mutta erityisesti pienten lasten vanhemmille

Lisätiedot

Omaistuki Jällivaaran kunnassa. Valokuva: andreaslundgren.com

Omaistuki Jällivaaran kunnassa. Valokuva: andreaslundgren.com Omaistuki Jällivaaran kunnassa Valokuva: andreaslundgren.com Julkaisija: Jällivaaran kunnan sosiaalihallinto omaistuen kehittämistä koskevan projektin (2007 2008) puitteissa. Teksti: Ann-Louise Lundgren.

Lisätiedot

Lapsen ylivilkkaus haastaa vanhemman. Annette Kortman Suunnittelija, VTM Sosiaalityöntekijä

Lapsen ylivilkkaus haastaa vanhemman. Annette Kortman Suunnittelija, VTM Sosiaalityöntekijä Lapsen ylivilkkaus haastaa vanhemman Suunnittelija, VTM Sosiaalityöntekijä Esityksen sisältö Mitä ylivilkkaus on? Lapsen käyttäytymisen ymmärtäminen Aikalisän käyttö Kodin ulkopuoliset tilanteet Vuorovaikutus

Lisätiedot

Satu Lepistö 27.2.2009

Satu Lepistö 27.2.2009 PIRKANMAAN KIRJOITUSKILPAILU 2009 Marian oireyhtymä Runoja Satu Lepistö 27.2.2009 Tehdään tämä nyt, sidotaan silmät. Kävellään sokeina rakennustyömaan läpi, löydetään silmänpuhkioksat, kuran haju. Otsalla

Lisätiedot

Kehitysvamma. Äiti ei pysy kärryillä 24.5.2012

Kehitysvamma. Äiti ei pysy kärryillä 24.5.2012 Kehitysvamma Äiti ei pysy kärryillä 24.5.2012 Yleisen ajattelutavan muutos Vammaiset ihmiset ovat alkaneet vaatia oikeuksiaan. Käsitykset vammaisuudesta ja näkemykset vammaisista henkilöistä ovat kansainvälisesti

Lisätiedot

Arvoisa Ville Niinistö,

Arvoisa Ville Niinistö, Arvoisa Ville Niinistö, Olitte haastateltavana TV 2:ssa eräänä iltana. Suoraselkäisesti ja rohkeasti, suorastaan intohimoisesti puolustitte Suomeen tulleitten pakolaisten oikeuksia. Hienoa. Heistä saadaan

Lisätiedot

Suunnitelma 0,7% -varojen käytöstä

Suunnitelma 0,7% -varojen käytöstä Suunnitelma 0,7% -varojen käytöstä Johdanto Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto linjasi joulukuussa 2007, että TYY tulee näyttämään mallia YK:n vuosituhattavoitteiden toteuttamisessa. Poliittisessa

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

TOTUUS TALOUDESTASI TERHI MAJASALMI

TOTUUS TALOUDESTASI TERHI MAJASALMI TOTUUS TALOUDESTASI TERHI MAJASALMI TALENTUM HELSINKI 2012 Copyright 2012 Talentum Media Oy ja Terhi Majasalmi ISBN: 978-952-14-1884-6 ISBN:978-952-14-1883-9 Ulkoasu: Lapine Oy Paino: BALTO print 2012

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA Hyvä ja turvallinen oppimisympäristö on sekä perusopetuslain että lastensuojelulain kautta tuleva velvoite huolehtia oppilaiden sosiaalisesta,

Lisätiedot

Linja-autolla matka Kathmandusta Gorkhan kestää 8 tuntia sieltä on vielä kolmen päivävaelluksen matka vuoristoa ylös Laprakin kylään

Linja-autolla matka Kathmandusta Gorkhan kestää 8 tuntia sieltä on vielä kolmen päivävaelluksen matka vuoristoa ylös Laprakin kylään Namaste Les enfants de Laprak on pieni yksityisten ihmisten ylläpitämä avustusjärjestö Ranskassa. He keräävät varoja auttaakseen Laprakin lapsia järjestämällä mm. myyjäisiä ja pitämällä erilaisia Nepal

Lisätiedot

TULVA TAIFUUNI MAANVYÖRY LUMIVYÖRY METSÄPALO KUIVUUS TSUNAMI TULIPALO EVAKUOIDA UKKOSMYRSKY PAKKANEN HIRMUMYRSKY TUULI EBOLA RANKKASADE

TULVA TAIFUUNI MAANVYÖRY LUMIVYÖRY METSÄPALO KUIVUUS TSUNAMI TULIPALO EVAKUOIDA UKKOSMYRSKY PAKKANEN HIRMUMYRSKY TUULI EBOLA RANKKASADE Sanasto ja lämmittely MAASTO- PALO HURRIKAANI MYRSKY MAAN- JÄRISTYS TULIVUOREN PURKAUS TULVA TAIFUUNI MAANVYÖRY LUMIVYÖRY METSÄPALO KUIVUUS TSUNAMI TULIPALO EVAKUOIDA UKKOSMYRSKY PAKKANEN HIRMUMYRSKY TUULI

Lisätiedot

Globaali näkökulma ilmastonmuutokseen ja vesivaroihin

Globaali näkökulma ilmastonmuutokseen ja vesivaroihin Vesihuolto, ilmastonmuutos ja elinkaariajattelu nyt! Maailman vesipäivän seminaari 22.3.2010 Globaali näkökulma ilmastonmuutokseen ja vesivaroihin Tutkija Hanna Tietäväinen Ilmatieteen laitos hanna.tietavainen@fmi.fi

Lisätiedot

Ilmastosodat. Antero Honkasalo

Ilmastosodat. Antero Honkasalo Ilmastosodat Antero Honkasalo Ilmastonmuutos etenee Ilmastonmuutos etenee päästöjen rajoittamisesta huolimatta; muutos on huomenna suurempi kuin tänään Lämpötila nousee Merten pinta nousee Sään ääri-ilmiöt

Lisätiedot

Heikki Setälä ja URCA-konsortio

Heikki Setälä ja URCA-konsortio Kaupunkien valuntavesien huomioiminen aluesuunnittelussa Kaupunkien valuntavesien Heikki Setälä huomioiminen Ja URCA-konsortio aluesuunnittelussa Heikki Setälä ja URCA-konsortio SA:n johtoryhmän kysymys:

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (1) Kaupunginvaltuusto 55 15.06.2015. 55 Asianro 1974/01.02.00/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (1) Kaupunginvaltuusto 55 15.06.2015. 55 Asianro 1974/01.02.00/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta 24 22.4.2015 Kaupunginhallitus 160 18.5.2015 55 Asianro 1974/01.02.00/2015 Lausunto perhepäivähoitajien palkkausta koskevaan valtuustoaloitteeseen

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot