sähkönkulutusmittari Käyttöohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "sähkönkulutusmittari Käyttöohje"

Transkriptio

1 sähkönkulutusmittari Käyttöohje

2 Johdanto Kiitos kun valitsit Current Costin energiankulutuksen seurantaan. Kulutuksenseuranta ja sen avulla kulutuksen vähentäminen ei ole vain turhan kulutuksen karsintaa vaan myös liikaa kuluttavien laitteiden tunnistamista. Näin voit vähentää päästöjä ja myös syntyviä laskuja. Current Cost on maailmanlaajuinen toimittaja kotien energianseurantaan liittyvissä ratkaisuissa. Innovatiivisena valmistajana olemme myyneet jo yli laitetta maailmanlaajuisesti. Current Costin tuotteiden avulla voit tunnistaa energiaa tunnistavia laitteita sekä muuttaa turhaa energiaa tuhlaavia tapoja. Emme halua että lopetat laitteiden käytön, haluamme auttaa lopettamaan tuhlaamisen. Current Costin mittarien hienous on siinä, että näet energian kulutuksesi juuri NYT! EnviR arvioi myös paljonko energiaa kuluu päivässä ja kuukaudessa. Se on helppoa: tekemällä pieniä muutoksia tapoihin ja laitteiden käyttöön, voit saavuttaa suuria säästöjä. Pidä EnviR näyttö näkyvissä ja huomaat pian kuinka helppoa ja vaivatonta rahan säästäminen on: - Kytke turha laitteet pois päältä, sammuta turhat valot poistuessasi huoneesta, vältä stand by -tilan käyttöä vanhoissa laitteissa ja näe heti paljonko kulutuksesi muuttui. Voit katsoa paljonko energiaa on kulunut kun poistut kotoa ja palaat takaisin, on yllättävää kuinka paljon energiaa kuluu huomaamattasi.

3 Ennen kuin aloitat - Turvallisuus On tärkeätä seurata ohjeita ja toimia niiden mukaan. Näin takaat laitteesi ja sinun turvallisuuden. EnviR näyttö ei vaadi johtojen vetämistä tai muita asennustoimia, koska lähetin yksikkö ja näyttö kommunikoivat langattomasti. Laite tukee kahta eri anturia kulutuksen mittaamiseen: optista anturia sekä 3-vaihe johdoista tehtävää mittausta. Valitse haluamasi mittaustapa asuntoosi ja sähkömittariisi sopivaksi. Optinen anturi asennetaan sähkömittarin pintaan. 3-Vaihe johdoista suoritettava mittaus tehdään johtojen ympärille asetettavien kourien avulla. 3-vaihe anturit saa asentaa vain sähköalan ammattilainen. Jos sinulla on kysyttävää asennuksesta tai et ole varma kuinka pitäisi toimia ÄLÄ yritä asentaa laitetta itse, vaan käytä sähköasentajaa tai kysy laitteen myyjältä neuvoa. Jos sähkökeskuksessa on jotain epätavallista, irtonaisia johtoja, avoimia johtoja, tummumisen merkkejä tai puutteita johtojen eristyksissä, älä asenna laitetta ja lopeta laitteen käyttö heti ja ota yhteyttä sähköasentajaan. Antureita EI SAA ASENTAA eristämättömään johtoon, vialliseen sähkökeskukseen tai muulla tavalla vaaralliseen sähkökeskukseen tai tilaan. Älä yritä korjata EnviR laitteita jos ne rikkoontuvat. Ota yhteyttä myyjään. Älä upota laitteita veteen tai nesteisiin. Kastuneiden laitteiden käyttö on lopetettava heti! Älä aseta laitteita tilaan missä ne voivat olla kovan kuumuuden, höyryn tai äärimmäisen kylmyyden kanssa kosketuksessa. Älä avaa laitetta tai koske mihinkään sähköisiin osiin. Älä lyö tai tiputa laitteita. Jos laite rikkoontuu, älä koske laitteen sisäisiin osiin tai sieltä irronneisiin komponentteihin. Älä käytä tätä laitetta mihinkään muuhun tarkoitukseen, kuin mihin se on suunniteltu.

4 Laatikon sisältö EnviR näyttö S² langaton lähetin 3 x Koura tai 1 x Optinen lukija Muuntaja näytölle Käyttöohje Datakaapeli tietokoneeseen liittämistä varten 1 vuoden takuu (Pidennettävissä valmistajan sivuilta)

5 Anturin tyyppi Current Cost EnviR tukee kahta eri anturityyppiä. 3-vaihejohtojen ympärille asennettavaa kouraa sekä optista lukijaa, joka asennetaan sähkömittarin pintaan. Koura Kuinka se toimii? Langaton lähetin mittaa sähkönkulutuksen Kourien avulla. EnviR näyttö näyttää reaaliaikaista tietoa, minkä langaton sensori lähettää näytölle kuuden sekunnin välein. Näin näet kulutuksesi helposti kun sähkölaitteita käytetään eikä yksittäisiin laitteisiin tarvitse asentaa kulutusmittareita. Optinen lukija Kuinka se toimii? Langaton lähetin mittaa sähkönkulutuksen optisen lukijan avulla sähkömittaristasi. EnviR näyttö näyttää reaaliaikaista tietoa, minkä langaton sensori lähettää näytölle kuuden sekunnin välein. Näin näet kulutuksesi helposti kun sähkölaitteita käytetään eikä yksittäisiin laitteisiin tarvitse asentaa kulutusmittareita. Optinen lukija on Kouraa hieman tarkempi, koska optinen lukija lukee kulutuksesi suoraan sähkömittariltasi.

6 Tee asennus anturin tyypin mukaan. Jos mittaat kulutuksen 3-vaihe johdoista, siirry kohtaan EnviR ja kourat Asennus. Jos mittaat kulutuksen Optisella lukijalla suoraan sähkömittarista, siirry kohtaan EnviR ja optisen lukijan Asennus Vaihtoehto 1 - EnviR ja kourat - Asennus Näytön asetukset Liitä muuntaja näytön pohjassa olevaan pyöreään liittimeen. Kytke muuntaja pistorasiaan. Näytön Energy Now näyttää viivaa. (EnviR näyttö kannattaa pitää aina päällä, jotta se voi seurata sähkönkulutustasi kokoajan ja pitää yllä sisäistä kelloa) Poista langattoman lähettimen takana oleva muoviliuska. Lähetin aktivoituu. Näyttö näyttää 0 Watts jos näyttö ja lähetin on jo liitetty toisiinsa. Jos näyttö näyttää edelleen viivaa, laitteet on liitettävä yhteen seuraavan ohjeen mukaan: EnviR näytön ja langattoman lähettimen liittäminen Aseta langaton lähetin ja näyttö samaan tilaan. Etsi lähettimen keskeltä upotettu nappi. Pidä kynän kärjellä lähettimen upotettua nappia pohjassa kunnes lähettimen LED-valo on välähtänyt YHDEN KERRAN Napin vapautuksen jälkeen lähettimen valo vilkkuu nopeaan tahtiin minuutin ajan. Jos valo ei ala vilkkumaan, yritä uudelleen. Kun lähettimen ledi vilkkuu, paina ja pidä ALAS-nappia näytöstä kunnes näytön led-valo vilkkuu. Kun vapautat näytön ALAS-napin, näet signaalin etsintä ikonin ruudussa. Kun näyttö on onnistuneesti löytänyt lähettimen, näet ruudussa tekstin 240 (Laite on tunnistanut sähköjärjestelmän jännitteen). JOS laite tunnisti jännitteen väärin, voit asettaa oikean jännitteen seuraavasti: Kun näytössä lukee jännite (esim. 240 ) paina langattoman lähettimen upotettua nappia 3 sekunnin ajan. Napin painalluksen jälkeen vaihtuu näytön seuraava jännitevaihtoehto (esim. 250 ). Paina upotettua nappia uudelleen 3 sekunnin ajan valitaksesi seuraavan jännitteen. Voit vaihtaa jännitteen välillä V. Toista kunnes näytössä on haluttu jännite. Kun laitteet on onnistuneesti liitetty yhteen, ilmestyy näyttöön teksti 0 watts. Yleensä tämä kestää noin 1-2 minuuttia. Näyttöön myös ilmestyy antenni-symboli merkiksi laitteiden langattomasta yhteydestä. 7.

7 Useamman näytön liittäminen langattomaan lähettimeen EnviR:n langattomaan lähettimeen voit liittää useamman näytön seuraavasti: 1. Liitä ensimmäinen näyttö aiempien ohjeiden mukaan. 2. Kynän kärjellä paina langattoman lähettimen upotettua nappia kunnes lähettimen LED-valo on välähtänyt KAKSI kertaa. Vapauta nappi kahden välähdyksen jälkeen. 3. Napin vapautuksen jälkeen langattoman lähettimen valo vilkkuu nopeasti yhden minuutin ajan. (Tämä on merkki, että näyttö voidaan liittää lähettimeen.) 4. Kun lähettimen valo vilkkuu, paina toisen näytön ALAS-nappia kunnes näytön LED-valo vilkkuu. 5. Kun vapautat näytön ALAS-napin, näytetään näytössä langattoman lähettimen etsintä. 6. Kun etsintä on valmis, kaikki näytöt nollautuvat ja näyttävät lukemaa 0 watts. Yleensä tämä kestää noin 1-2 minuutin ajan. Näyttöön syttyy antenni-kuvake merkiksi langattoman lähettimen liittämisestä. Kouramallisen lisäanturin liittäminen samaan näyttöön Liittääksesi EnviR näyttöön lisää antureita, toimi seuraavasti: 1. Siirry näytön YLÖS/ALAS -napeilla siihen alinäyttöön, mihin haluat lisäanturin liitettävän. 2. Asenna lisäanturi samalla tavalla kuin päänäkymään. a. Siirry ohjeen kohtaan Vaihtoehto 1 - EnviR ja kourat - Asennus -> EnviR näytön ja langattoman lähettimen liittäminen

8 Langattoman lähettimen asentaminen 1. Nyt kun langaton lähetin ja näyttö on liitetty toisiinsa, liitä anturi langattomaan lähettimeen. Kourat liitetään jokainen omaan liittimeen langattoman laitteen pohjassa. Kourien järjestyksellä ei ole merkitystä. 2. Ota langaton lähetin ja sen anturit mukaan ja siirry tilaan, missä sähkökeskuksesi sijaitsee. a. TÄRKEÄTÄ! Mikään metallinen osa tai kytkentäjohdon sisällä oleva metallijohdin eivät saa näkyä. Myöskään liittimien metalliosat eivät saa näkyä tai olla kosketettavissa. Viallista laitetta, anturia tai liitosjohtoa ei saa asentaa! Väärin liitettyjä antureita ei saa asentaa! Ota tarvittaessa yhteyttä sähköasentajaan tai laitteen myyjään, jos tarvitse apua asennuksessa. 3. Valitse 3-vaihe johdoista kohta, missä niiden ympärillä on tarpeeksi tilaa kourille. Avaa kourien leuat painalla ja aseta kourat 3-vaihe johtojen ympärille! Kourat eivät saa painaa tai puristaa johtimia, vaan ne asettuvat johtojen eristeen ympärille. 4. Aseta langaton lähetin sähkökeskukseesi sopivaan paikkaan. Langaton lähetin on kiinnitettävä ettei se pääse tippumaan tai jännittämään kourien johtomia. Heti kun anturit on asennettu johtojen ympärille, alkaa EnviR näyttä toimimaan ja näyttämään sähkönkulutusta. TÄRKEÄTÄ! Johtojen ympärille asetettavat anturit saa asentaa vain sähköasentaja. Antureita ei saa asentaa viallisten tai eristämättömien 3-vaihe johtojen ympärille. Anturit eivät saa olla ole yhteydessä 3-vaihe johtojen sisällä olevaan metallijohtimiin, vaan ne asennetaan 3-vaihe

9 johtojen ympärillä olevan eristeen ympärille.

10 Vaihtoehto 2 - EnviR ja optisen lukijan Asennus Näytön asetukset 1. Liitä muuntaja näytön pohjassa olevaan pyöreään liittimeen. 2. Kytke muuntaja pistorasiaan. 3. Näytön Energy Now näyttää viivaa. (EnviR näyttö kannattaa pitää aina päällä, jotta se voi seurata sähkönkulutustasi kokoajan ja pitää yllä sisäistä kelloa.) 4. Poista langattoman lähettimen takana oleva muoviliuska. Lähetin aktivoituu. 5. Näyttö näyttää 0 Watts jos näyttö ja lähetin on jo liitetty toisiinsa. Jos näyttö näyttää edelleen viivaa, laitteet on liitettävä yhteen seuraavan ohjeen mukaan: EnviR näytön ja optisen langattoman lähettimen liittäminen yhteen 1. Aseta langaton lähetin ja näyttö samaan tilaan. 2. Liitä optinen sensori langattomaan lähettimeen. 3. Poista langattoman lähettimen takaa muoviliuska, jolloin laite käynnistyy. Lähettimen LED-valo alkaa vilkkumaan 6 sekunnin välein. 4. Käännä langattoman lähettimen antenni ylös. 5. Etsi sähkömittaristasi merkintä xxxx imp/kwh ja kirjoita talteen merkinnän edessä oleva numero. (Yleensä 500, 800, 1000, 1250, 3200, 10000). Tarvitsemme tätä numeroa kohta. 6. Siirry näytön YLÖS tai ALAS nappien avulla ruutuun Appliance Etsi lähettimen keskeltä upotettu nappi. Pidä kynän kärjellä lähettimen upotettua nappia pohjassa kunnes lähettimen LED-valo on välähtänyt YHDEN KERRAN. Vapauta nappi. 8. Lähettimen valo vilkkuu nopeaan tahtiin minuutin ajan. Jos valo ei ala vilkkumaan, yritä uudelleen. 9. Kun lähettimen LED- vilkkuu, paina ja pidä näytön ALAS-nappia pohjassa kunnes näytön led-valo vilahtaa. 10. Kun vapautat näytön ALAS-napin, näet signaalin etsintä ikonin ruudussa. Kun näyttö on onnistuneesti löytänyt lähettimen, näkyy ruudussa lukeman a. Jos sähkömittarista aiemmin talteen otettu numero impl/kwh (500, 800, 1000, 1250, 3200,10000) on jokin muu kuin näytössä näkyvä 1000, paina langattoman lähettimen nappia kynällä, kunnes näytössä näkyy sama numero, kuin mitä sähkömittariisi oli merkitty. 11. Odota, kunnes näyttö palaa alkutilaan ja näyttää tekstin DATA. 12. Siirry näytön YLÖS tai ALAS-napeilla pääruutuun. (Pääruudussa näkyy kellonaika ja lämpötila) 13. Paina langattoman lähettimen nappia kynällä kunnes lähettimen LED-valo on vilahtanut KOLME KERTAA. Vapauta nappi. Langattoman lähettimen LED-valo alkaa vilkkumaan nopeasti. 14. Paina näytön ALAS-nappia kunnes näytön LED-valo vilahtaa. Vapauta nappi. 15. Näyttö etsii langattoman lähettimen, minkä jälkeen näyttö palaa alku tilaan. 16. Odota kunnes langattoman lähettimen LED-valo alkaa vilkkumaan hitaammin (n. 1 minuutin kuluttua) 17. Langaton lähetin on liitetty näyttöön. Langattoman lähettimen asentaminen 1. Etsi sähkömittaristasi vilkkuva LED-valo missä lukee impl/kwhr. 2. Liimaa optisen anturin metallinen rengas sähkömittarin pintaan siten että impl/kwhr LED-valo asettuu renkaan keskelle. (Optinen anturi lukee LED-valon vilkkumisen ja on siis tärkeätä, että kohdistat renkaan LED-valon kohdalle.) 3. Aseta optinen anturi liimaamasi metallirenkaan pintaan. (Anturi kiinnittyy renkaaseen magneettien avulla.) a. Kun optisen anturin LED-valo vilkkuu samaan aikaan kuin sähkömittarisi impl/kwhr valo, on anturin asennus tehty oikein ja mittari pystyy lukemaan sähkönkulutuksesi oikein. 5. Aseta ja kiinnitä langaton lähetin sopivaan paikkaan. 6. Näyttö alkaa näyttämään sähkönkulutustasi.

11 Kellon asettaminen 1. Pidä OK-nappia pohjassa kunnes LED-valo vähältää (noin 3 sekuntia) 2. Ruutu tyhjenee ja kellon tunti alkaa vilkkua 3. Aseta haluttu tunti ylös ja alas -näppäimillä 4. Paina OK-nappia ja minuutit alkavat vikkua 5. Aseta haluttu minuutti ylös ja alas -näppäimillä 6. Paina OK-nappia ja näyttö palaa alkutilaan Sähköhinnan asettaminen EnviR-laitteeseen on esiasetettu sähkönhinta, mitä pääset muokkaamaan seuraavasti: 1. Pidä YLÖS-nappia pohjassa kunnes LED-valo vilkkuu. 2. Aseta valuuttakurssi (euro, punta) YLÖS- ja ALAS-napeilla. 3. Paina OK-nappia. 4. Sähkönhinta alkaa vilkkua. Aseta haluttu hinta YLÖS- ja ALAS-napeilla. 5. Paina OK-nappia. 6. Aseta haluttu hinta YLÖS- ja ALAS-napeilla. 7. Paina OK-nappia. Jos maksat eri hintaa päivä- ja yösähköstä, suorita myös kohta yösähkön asettaminen Yösähkön asettaminen Jos maksat eri hintaa yö- ja päiväsähköstä, voit asettaa yösähkön hinnan laitteeseen seuraavasti: 1. Pidä pohjassa YLÖS ja ALAS-nappeja (molempia) kunnes LED-valo vilkkuu. 2. Aseta yösähkön hinta YLÖS- ja ALAS-nappien avulla. 3. Paina OK-nappia, kun olet asettanut yösähkön hinnan. a. Jos et vaihda yösähkön hintaa, et näe seuraavia vaihtoehtoja. 4. Kellonaika alkaa vilkkua. Aseta kellonaika, jolloin yösähkön laskutus alkaa. 5. Aseta yölaskutuksen alkamisaika YLÖS- ja ALAS-nappien avulla. 6. Paina OK-nappia. 7. Toinen kellonaika alkaa vilkkua. Aseta kellonaika jolloin päiväsähkön laskutusalkaa. 8. Aseta päiväsähkön alkamisaika YLÖS- ja ALAS-nappien avulla. 9. Paina OK-nappia. 10. Näyttö palaa alkutilaan Nyt laite laskee sähkönkulutuksesi hinnan asettamiesi päivä- ja yöhintojen mukaan. EnviR - Näytön ymmärtäminen Kun EnviR laitteesi on asennettu oikein, näet alla olevan kuvan mukaisen ruudun laitteessasi.

12 Vasen yläreuna - Kuinka monta anturia asennettu ( 3=jos käytät kouria, 1=jos käytät optista lukijaa) Ylärivi näyttää paljonko kulutat sähköä juuri NYT. Testaa kytkemällä valoja tai sähkölaitteita päälle ja pois. Kulutuslukema päivittyy muutamassa sekunnissa. Oikea ylöreuna - Antenni-kuvake merkitsee, että näyttö vastaanottaa tietoa langattomalta lähettimeltä. Toinen rivi näyttää paljonko nykyisellä kulutuksella rahaa kuluu sähköön. Hinta muuttuu, kun kytket laitteita päälle ja pois. Kulutus vaihtuu automaattisesti ja kertoo paljon kulutat rahaa sähköön päivässä ja kuukaudessa. Kolmas rivi kertoo kuinka paljon kulutuksesi muutos maksaa sinulle, kun kytket laitteita pois ja päälle. Myös sähkönkulutuksen muutos näkyy tällä rivillä. kuvaaja kertoo eilisen kulutuksesi 1. pylväs esittää kulutuksen välillä 23:00-7:00 viime yönä. 2. pylväs esittää kulutuksen välillä 7:00-15:00 eilen. 3. pylväs esittää kulutuksen välillä 15:00-23:00 eilen. Keskellä oikealla Tämä näyttää kwh kertymän eilen, viimeisen 7 päivän aikana ja viimeisen 30 päivän aikana. Näkymä päivittyy automaattisesti 10 sekunnin välein. Voit myös vaihtaa näkymää OK-napin avulla. Kellonaika ja lämpötila näkyy näytössä aina.

Langaton sähkönkulutusmittari. Tuotenro 36-4500 Malli efergy e 2

Langaton sähkönkulutusmittari. Tuotenro 36-4500 Malli efergy e 2 FI Langaton sähkönkulutusmittari Tuotenro 36-4500 Malli efergy e 2 Ota huomioon Muut samalla taajuudella toimivat langattomat laitteet voivat heikentää kantamaa. Lähettimen ja vastaanottimen väliset esteet

Lisätiedot

INDOOR CLIMATE UPONOR CONTROL SYSTEM. Uponor Control Systemin Asennus- ja käyttöopas

INDOOR CLIMATE UPONOR CONTROL SYSTEM. Uponor Control Systemin Asennus- ja käyttöopas INDOOR CLIMATE UPONOR CONTROL SYSTEM Uponor Control Systemin Asennus- ja käyttöopas 0 2009 Asennus- Ja Käyttöoppaassa Pikaopas...3 Johdanto...6 Tekijänoikeudet ja vastuuvapauslauseke...7 Uponor Control

Lisätiedot

Säätöjärjestelmä EnergyLogic Touchline Wave

Säätöjärjestelmä EnergyLogic Touchline Wave Säätöjärjestelmä EnergyLogic Touchline Wave KÄYTTÖOPAS EKOENERGIA- JA SANITEETTIJÄRJESTELMIÄ Roth Nordic Oy Kauppiaakatu 11 10300 Karjaa Puhelin: +358 400-344572 Faksi : +358 (0)19 233 193 Sähköposti:

Lisätiedot

FI FI Ohjauskeskus 0 2007

FI FI Ohjauskeskus 0 2007 FI Ohjauskeskus 11012007 SISÄLLYSLUETTELO FI FENIX-OHJAUSYKSIKKÖ... 3 PIKAKÄYTTÖOHJE... 4 ENSIMMÄINEN KÄYNNISTYSKERTA... 4 KOSKETUSNÄYTÖN KALIBROINTI... 4 KÄYTTÖKIELEN VALINTA... 4 KELLONAJAN JA VIIKONPÄIVÄN

Lisätiedot

myreader Käyttöohje 11 Mary Muller Drive, P.O. Box 3044 Christchurch, New Zealand www.humanware.com P/N MY283 V4.0

myreader Käyttöohje 11 Mary Muller Drive, P.O. Box 3044 Christchurch, New Zealand www.humanware.com P/N MY283 V4.0 myreader Käyttöohje Copyright 2005-2006 by HumanWare Limited, Christchurch, New Zealand. kaikki oikeudet pidätetään. Tämän ohjeen osittainen kopioiminen tai jakelu tai tietokantoihin taltiointi ilman HumanWare

Lisätiedot

Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8, 8.1.2014

Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8, 8.1.2014 Kotitonttu-palvelu Mikä on Kotitonttu?... 3 Kokoonpano... 4 Lisälaitteet... 4 Palvelut... 5 Järjestelmävaatimukset... 5 Turvallisuus- ja ympäristövarotoimenpiteet... 5 Ohjausyksikön ja laitteiden varastointi

Lisätiedot

emac Käyttöopas Sisältää emac-tietokoneiden käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja

emac Käyttöopas Sisältää emac-tietokoneiden käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja emac Käyttöopas Sisältää emac-tietokoneiden käyttöönotto-, laajennus- ja vianetsintätietoja KApple Computer, Inc. 2004 Apple Computer, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämä käsikirja on tekijänoikeuslakien

Lisätiedot

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla.

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla. Hyvä Forcen omistaja Onnittelemme Force-vastaanottimen valinnasta. Uusi Force-vastaanottimesi edustaa parhaimpia ja kehittyneimpiä ominaisuuksia, mitä uusi digitaalinen DVB-teknologia tarjoaa. Helposti

Lisätiedot

EnergyWatch. Käyttöopas

EnergyWatch. Käyttöopas EnergyWatch Käyttöopas Sisällys Käyttöopas EnergyWatch 3 EnergyWatch 3 Tarkempaa tietoa EnergyWatchin analyyseista 4 Ohjelman käyttäminen 5 Navigointi EnergyWatchin toiminnot 5 Vasen sarake 6 Vasemman

Lisätiedot

FORTUM FIKSU KÄYTTÖOHJE. Käyttöohje. 07.03.2013 versio 1.1. Electricity Solutions and Distribution Y-tunnus 1852328-0 Fortum Markets Oy

FORTUM FIKSU KÄYTTÖOHJE. Käyttöohje. 07.03.2013 versio 1.1. Electricity Solutions and Distribution Y-tunnus 1852328-0 Fortum Markets Oy Käyttöohje 07.03.2013 versio 1.1 FORTUM FIKSU KÄYTTÖOHJE Käyttöohje (a) SISÄLLYS 1 Mikä on Fortum Fiksu?... 1 1.1 Laitteet... 1 1.2 Järjestelmävaatimukset... 2 1.3 Turvallisuus- ja ympäristövarotoimet...

Lisätiedot

Riippumatta siitä, onko Accu-Chek Aviva Nano -mittari ensimmäinen

Riippumatta siitä, onko Accu-Chek Aviva Nano -mittari ensimmäinen FI Riippumatta siitä, onko Accu-Chek Aviva Nano -mittari ensimmäinen verensokerimittarisi vai oletko käyttänyt mittaria jo jonkin aikaa, lue käyttöohje tarkasti ennen kuin otat uuden mittarin käyttöön.

Lisätiedot

Käyttöohje. 9352293 1. painos

Käyttöohje. 9352293 1. painos Tämän ohjeen sähköistä versiota koskee "Nokian käyttöohjeiden ehdot 7.6.1998". Electronic user s guide released subject to Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998. Käyttöohje 9352293 1.

Lisätiedot

2.0 ------- 2008. Maahantuoja: Assisting Automation Services Finland Oy, www.aas.fi Tuotteen kotisivut: www.ambrogio.fi

2.0 ------- 2008. Maahantuoja: Assisting Automation Services Finland Oy, www.aas.fi Tuotteen kotisivut: www.ambrogio.fi 1 Käyttäjän opas 2.0 ------- 2008 L300 Basic Ruohonleikkuurobotti 2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... 4 Käyttöohjeen tarkoitus... 4 Valmistajan ja laitteen tiedot... 4 Laitteen huolto... 4 Yleistä laitteesta...

Lisätiedot

KÄYTTÖ-OHJE INVERTER LÄMPÖPUMPPU SAP-KRV91EH + SAP-CRV91EH TÄRKEÄÄ FILE NO.

KÄYTTÖ-OHJE INVERTER LÄMPÖPUMPPU SAP-KRV91EH + SAP-CRV91EH TÄRKEÄÄ FILE NO. KÄYTTÖ-OHJE SAP-KRV91EH + SAP-CRV91EH FILE NO. INVERTER LÄMPÖPUMPPU Sisäyksikkö Product Code No. Ulkoyksikkö Product Code No. Alue SAP-KRV91EH 1 852 065 78 SAP-CRV91EH 1 852 065 79 Europe Sisäyksikkö Ulkoyksikkö

Lisätiedot

SmartStart. Käyttö - ja asennusohje. www.defa.com

SmartStart. Käyttö - ja asennusohje. www.defa.com SmartStart Käyttö - ja asennusohje www.defa.com SISÄLLYS SMARTSTART 3 YLEISESTI KÄYTTÖOHJEESTA 3 TOIMINTOPERIAATE 4 NÄYTTÖ 4 SYMBOLIT 5 NÄYTÖN PÄÄKUVAT 6 ASETUKSET 7 KELLO 7 PÄIVÄMÄÄRÄ 7 TEHDASASETUKSET

Lisätiedot

OMNI 10 OMNI 20 ADAPT

OMNI 10 OMNI 20 ADAPT OMNI 10 OMNI 20 ADAPT FI/ KÄYTTÖOHJEL SISÄLLYSLUETTELO Johdanto 1 Mukana tulevat tarvikkeet 2 Tärkeää tietoa turvallisuudesta 3 Yläosa ja hallintapainikkeet 5 Alaosa ja hallintapainikkeet 6 Yläosa, alaosa

Lisätiedot

ELTRIP-45nkl ELTRIP-45nkc ELTRIP-45nkg

ELTRIP-45nkl ELTRIP-45nkc ELTRIP-45nkg ELTRIP-45nkl ELTRIP-45nkc ELTRIP-45nkg matka-kitkamittarit Valmistaja 10.2011 Hevossuontie 50 Puh (08) 6121 651 Pilvitie 6 Puh. (08) 512 165 87100 Kajaani 90620 Oulu www.trippi.fi SISÄLLYSLUETTELO 1. TEKNISIÄ

Lisätiedot

Tavaramerkit Vastuuvapauslauseke Huomautuksia

Tavaramerkit Vastuuvapauslauseke Huomautuksia Käyttöopas R02 (WEU) Tavaramerkit Kaikki merkit ja tuotteiden nimet ovat omistajiensa tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Vastuuvapauslauseke Tietoja ja asiakirjoja voidaan muuttaa ilman

Lisätiedot

Käyttöohje User. Manual. Version 1.1.0

Käyttöohje User. Manual. Version 1.1.0 Käyttöohje User Manual Version 1.1.0 Contents Johdanto...5 Kaukosäätimeen tutustuminen...5 Miten Harmony 1100 -kaukosäädin toimii...5 Toiminnot, laitteet ja tulokanavat...5 Harmony 1100 -kaukosäätimen

Lisätiedot

5.2 mmol KÄYTTÖOPAS. Hälytys Asetukset. Enn. ateriaa. Fin. verenglukoosin seurantajärjestelmä. 12:24 l 13.10

5.2 mmol KÄYTTÖOPAS. Hälytys Asetukset. Enn. ateriaa. Fin. verenglukoosin seurantajärjestelmä. 12:24 l 13.10 verenglukoosin seurantajärjestelmä 12:24 l 13.10 L 5.2 mmol Enn. ateriaa Hälytys Fin KÄYTTÖOPAS Käyttää Bayerin Contour Next verensokerin testiliuskoja KÄYTTÖTARKOITUS Bayerin Contour Next USB -verenglukoosin

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. NOKIA 640 http://fi.yourpdfguides.com/dref/822654

Käyttöoppaasi. NOKIA 640 http://fi.yourpdfguides.com/dref/822654 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Käyttöopas Suomi. Bea-fon SL560/SL450

Käyttöopas Suomi. Bea-fon SL560/SL450 Käyttöopas Suomi Bea-fon SL560/SL450 Yleisiä tietoja Onnittelut Bea-fon SL560:n/SL450:n ostamisesta! Lue nämä tiedot ennen puhelimen käyttämistä, jotta osaat käyttää puhelintasi paremmin. Me emme vastaa

Lisätiedot

MITAX 21 taksamittari

MITAX 21 taksamittari MITAX 21 taksamittari Valmistaja : MITAX palvelupiste 3/2012 (ohjelma alk 1002xx) Hevosuontie 50 Puh (08) 6121 651 Pilvitie 6 Puh. (08) 512 165 Y-tunnus 0511390-1 87700 Kajaani 90620 Oulu ww.trippi.fi

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE KOTIVAHTI 2.0 UUTUUS 2011 KOTIMAINEN OHJAUS- JA VALVONTAJÄRJESTELMÄ MADE IN FINLAND Kotivahti käyttö- ja asennusohje 2 Sisällysluettelo 1. Peruspakkauksen sisältö 3 2. Pikaohje 3

Lisätiedot

RADIOSIGNAALIOHJATTU KELLO, KUVANHEIJASTIMELLA JA DIGITAALISELLA LÄMPÖMITTARILLA

RADIOSIGNAALIOHJATTU KELLO, KUVANHEIJASTIMELLA JA DIGITAALISELLA LÄMPÖMITTARILLA RADIOSIGNAALIOHJATTU KELLO, KUVANHEIJASTIMELLA JA DIGITAALISELLA LÄMPÖMITTARILLA Osien selitykset MALLI: RM329P Käyttöohje Esittely Onneksi olkoon uudelle radiosignaaliohjatulle kellolle, projektorilla

Lisätiedot

POLAR RC3 GPS. Käyttöohje

POLAR RC3 GPS. Käyttöohje POLAR RC3 GPS Käyttöohje SISÄLLYS 1. ESITTELY... 4 2. KAIKENKATTAVA HARJOITUSJÄRJESTELMÄ... Harjoitustietokoneen osat... Harjoitusohjelmisto... Saatavilla olevat lisätarvikkeet... Näppäintoiminnot... Valikkorakenne...

Lisätiedot

ilmalämpöpumppu/ huoneilmajäähdytin

ilmalämpöpumppu/ huoneilmajäähdytin ilmalämpöpumppu/ huoneilmajäähdytin Käyttö- ja asennusopas Asuintilojen ilmastointilaitteet Asennustiedot tarkoitettu vain valtuutettujen asennusliikkeiden käyttöön! Kiitos, että valitsit tämän ilmastointilaitteen.

Lisätiedot

Laatikon sisältö a TomTom ONE XL HDT D E F G H

Laatikon sisältö a TomTom ONE XL HDT D E F G H TomTom ONE XL HDT 1. Laatikon sisältö Laatikon sisältö a TomTom ONE XL HDT A B C D E F G H A Latauksen merkkivalo B Kosketusnäyttö C Virtapainike D Kaiutin E Ulkoisen antennin liitin F USB-liitin G Muistikorttipaikka

Lisätiedot

ACS ic. Trimmiautomatiikka Käyttöohje. www.mente-marine.com. Mente Marine PL 472 FIN-65101 Vaasa, Suomi Sähköposti: info@mente-marine.

ACS ic. Trimmiautomatiikka Käyttöohje. www.mente-marine.com. Mente Marine PL 472 FIN-65101 Vaasa, Suomi Sähköposti: info@mente-marine. ACS ic Trimmiautomatiikka Käyttöohje Mente Marine PL 472 FIN-65101 Vaasa, Suomi Sähköposti: info@mente-marine.com www.mente-marine.com Copyright Mente Marine Sisällysluettelo JOHDANTO... 3 SYMBOLIT JA

Lisätiedot

Käyttöohje TC 7.2. Cisco TelePresence MX200 G2 MX300 G2 MX700 MX800 SX80

Käyttöohje TC 7.2. Cisco TelePresence MX200 G2 MX300 G2 MX700 MX800 SX80 1 Cisco TelePresence MX200 G2 MX300 G2 MX700 MX800 SX80 TC 7.2 Käyttöohje Tuotettu: heinäkuu 2014 tuotteelle TC 7.2 2 Sisällys Tämän ohjeen sisältö Johdanto videoneuvotteluun Paras käytäntö... 4 Kosketusnäytön

Lisätiedot