MITÄ KERAMIIKKA ON? KERAAMISET LAATAT KAAKELILAATAT KLINKKERILAATAT LASITETUT LATTIALAATAT PORCELLANATOLAATAT MÄRKÄPURISTELAATAT LASIMOSAIIKIT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MITÄ KERAMIIKKA ON? KERAAMISET LAATAT KAAKELILAATAT KLINKKERILAATAT LASITETUT LATTIALAATAT PORCELLANATOLAATAT MÄRKÄPURISTELAATAT LASIMOSAIIKIT"

Transkriptio

1 LAATTAOPAS

2 MITÄ KERAMIIKKA ON? KERAAMISET LAATAT KAAKELILAATAT KLINKKERILAATAT LASITETUT LATTIALAATAT PORCELLANATOLAATAT MÄRKÄPURISTELAATAT LASIMOSAIIKIT KULUTUSKESTÄVYYS VÄRIVAIHTELEVU, V-ARVOT KERAAMISEN LAATAN / LIUKASTUMISENESTO-OMINAISUUDET HYGIENISYYS EKOLOGISUUS TUOTANTO KOHTEEN SUUNNITTELU LAATOITUS SIIVOUS JA HOITO KÄSITTEITÄ

3 ABL-LAATAT LAATTAOPAS / 03 MITÄ KERAMIIKKA ON? Keramiikka on materiaali, joka valmistetaan epäorgaanisista (ei metallisista) kemikaaleista polttamalla korkeassa lämpötilassa. Keramiikan raaka-aine on hyvin korkeassa lämpötilassa sulavaa, on usein hienojakoista pulveria, josta kiinteä keramiikka muodostuu. Oxford Encyclopedia 1997 Keramiikka on puhdasmineraalinen, luonnonmukainen ja täydellisen ympäristöystävällinen tuote. Erilaisista luonnossa esiintyvien savilaatujen sekä veden sekoituksesta tehdään muotoilun ja polton avulla mm.. astioita, kulhoja, kattotiiliä, keraamisia laattoja. Keramiikan tuoteominaisuuksien perusteella sitä voidaan pitää ihmiskunnan vanhimpana sivistyksellisenä hyötytuotteena kautta historian. Mitään muuta materiaalia ei ole valmistettu niin pitkään kuin keramiikkaa. Tähän mennessä tunnetut aikaisimmat keramiikkalöydöt ajoittuvat keskisen kivikauden toiseen puoliskoon ajalle v. eaa. Nykylaatat ovat periaatteessa koostumukseltaan samanlaisia kuin vanhoissa löydöissä. Työmenetelmät ovat ssitä jalostuneemmat. Raskaan massasekoitteen käsin työstäminen sekä laattojen puristus ja poltto on nyt korvattu nykyaikaisella konekalustolla. Keraamisien laattojen massaan käytetään savea, kvartsia ja maasälpää. Massaan voidaan lisätä lisäaineita ominaisuuksien parantamiseksi ja näitä aineita ovat mm. talkki, wollastoniitti, kalsiitti ja dolomiitti. Keramiikasta on muodostunut keksimisestään lähtien ihmiselle pysyvä esimerkki ympäristöystävällisyydestä sekä hyödyllisyydestä. Keraamisia laattoja käytetään erityisesti tiloissa, joissa pintarakenteet joutuvat kovalle rasitukselle ja joissa asetetaan vaativia ominaisuuksia puhdistettavuuden, hygieenisyyden ja kuormituksen suhteen sekä kohteissa, joissa hyödynnetään keraamisen tuotteen lämpöteknisiä ominaisuuksia sekä vedenkestävyyttä. Keraamisen laatan elinikä on erittäin pitkä. Yleisesti keraamisen laattapinnan käyttökunto tai toiminnallisuus ei ole rajattu ajallisesti muuhun kuin muodin makumuutoksiin. Keraamisen laatan pitkä elinikä vähentää ympäristön kuormitusta, koska uusimistarve on vähäistä. Keraamiset laattajätteet voidaan hyödyntää uudelleen, samoin kuin muutkin mineraaliset rakennusjätteet. Ne voidaan uudelleen kierrättää esim. murskaamalla jäte kadunrakentamisen täyteraaka-aineeksi Tiesitkö, että? - Kaakelit ja klinkkerilaatat eivät haalistu. Auringonvalo (UV-säteet), alkalit eivätkä liuotinaineet saa keraamista laattapintaa muuttumaan. - Johtopäätös miksi esim. elintarviketeollisuus ja sairaalat käyttävät keraamisia laattoja, on se, että keraaminen laatta materiaalina on ehdottomasti helpoin pitää puhtaan ja hygieenisenä. - Maailmalta löytyy rakennuksia, joissa keraamiset laatoitukset ovat tuhansien vuosien ikäisiä. - Keramiikka on luonnonmateriaali, joka ei aiheuta vahingollisia päästöjä käytössä tai rikkoontuessa. - Keraamista laattaa ei edes päästöluokitella ja se on ehdottoman ympäristöystävällinen. - Keramiikka ei sisällä orgaanisia aineita ja on materiaalina hajuton.

4 04 / ABL-LAATAT LAATTAOPAS KERAAMISET LAATAT Keraamiset laatat, joihin kuuluvat kaakelit, klinkkerit ja porcellanatot, jaetaan SFS EN-tuotestandardeissa valmistustapansa ja vedenimukykynsä mukaan eri luokkiin ja ryhmiin. Nämä kolme ryhmään ovat A-, B- ja C-ryhmät. Ryhmä A koostuu märkäpuristelaatoista, jotka valmistetaan suulake-puristamalla savimassaa laatoiksi. Ryhmä B koostuu kuivapuristelaatoista, jotka valmistetaan muottipuristamalla. Ryhmä C on muilla menetelmillä valmistetut laatat, kuten esim. valamalla valmistetut laatat.standardi SFS EN on tullut voimaan vuoden 2004 alussa ja on Suomessa laattojen virallinen standardiluokitus. Tästä standardista on tullut ns. harmonisoitu standardi, eli CE merkintä (confromité Européenne). CE-merkinnällä tuotteen valmistaja vakuutta, että tuote täyttääeu direktiivien vaatimukset ja on läpikäynyt vaaditut tarkistukset. SFS EN standardi eri liiteryhmineen muodostavat perustuotestandardit. Näissä tuotestandardeissa on kussakin erikseen mainittu eri laatuvaatimusarvot mm. mittatoleranssien, pinnan tasaisuuden, kulutuslujuuden, kemikaalien kestävyyden jne. Jokaisessa SFS EN standardi ryhmässä on myös viittaukset laatuvaatimusarvojen testaamiseen.nämä laatuvaatimusarvojen testit ovat kansainvälisen standardijärjestelmä ISO:n mukaisia. Ryhmä BIII: kattaa vain lasitetut laatat (On olemassa vähäinen määrä tuotantoa, jossa tuotetta valmistetaan vedenimukyky E >10 % jota ei lueta tähän ryhmään) Ryhmät AIIa ja AIIb: jaettu kahteen osaan eri tuoteominaisuuksien / tuotteiden teknisten vaatimusten mukaan. Vedenimukyky E: Vedenimukyky laatan painon mukaan testataan standardin DIN EN ISO mukaisesti.

5 ABL-LAATAT LAATTAOPAS / 05 MÄRKÄPURISTELAATAT (A) Märkäpuristelaatat valmistetaan kosteasta, muotoiltavasta savesta. Savimassa puristetaan suukappaleen kautta tangoksi, josta laatat leikataan, kuivataan ja poltettaan. Laatat ovat lasitettuja tai lasittamattomia. Märkäpuristetut laatat kutistuvat sintraantuessaan (sintraantuminen = korkeassa lämpötilassa materiaalihiukkaset sulautuvat toisiinsa fysikaalisen prosessin ja kemiallisen reaktion myötä) kuivapuristettuja enemmän, joten niiden mittapoikkeamat ovat suuremmat. SFS-EN Ala GL: Lasitettu klinkkeri. Tuote soveltuu ulkokäyttöön. Vedenimukyky enintään 0,5 %. SFS-EN Ala UGL: Lasittamaton klinkkeri. Tuote soveltuu ulkokäyttöön. Vedenimukyky enintään 0,5 %. SFS-EN Alb GL: Lasitettu klinkkeri. Tuote soveltuu ulkokäyttöön vain pystypinnoille. Vedenimukyky yli 0,5 %, enintään 3 %. SFS-EN Alb UGL: Lasittamaton klinkkeri. Tuote soveltuu ulkokäyttöön vain pystypinnoille. Vedenimukyky yli 0,5 %, enintään 3 %. SFS-EN Alla GL: Lasitettu lattialaatta. Tuote soveltuu vain sisäkäyttöön, ei pakkasenkestoa. Vedenimukyky yli 3 %, enintään 6 %. SFS-EN Allb GL: Lasitettu lattialaatta. Tuote soveltuu vain sisäkäyttöön, ei pakkasenkestoa. Vedenimukyky yli 6 %, enintään 10 %. SFS-EN Alll GL: Lasitettu kaakeli. Tuote soveltuu vain seinään asennettavaksi vain sisäkäyttöön, ei pakkasenkestoa. Vedenimukyky yli 10 %. KUIVAPURISTEKLINKKERIT (B) Valtaosa markkinoilla olevista laatoista on kuivapuristettuja. Mittatarkat kuivapuristetut laatat valmistetaan puristamalla kovassa paineessa muotissa olevaa savimassaa. Laatat ovat lasittamattomia tai lasitettuja. Lasittamattomia laattoja saa myös kiiltäväksi hiottuna. Laattoja valmistetaan myös moduulimittaisina helpottamaan laatoituksen suunnittelua. SFS-EN Bla GL: Lasitettu porcellanato/klinkkeri. Tuote soveltuu ulkokäyttöön. Vedenimukyky enintään 0,5 %. SFS-EN Bla UGL: Lasittamaton porcellanato/klinkkeri. Tuote soveltuu ulkokäyttöön. Vedenimukyky enintään 0,5 %. SFS-EN Blb GL: Lasitettu klinkkeri. Tuote soveltuu ulkokäyttöön vain pystypinnoille. Vedenimukyky yli 0,5 %, enintään 3 %. SFS-EN Blb UGL: Lasittamaton klinkkeri. Tuote soveltuu ulkokäyttöön vain pystypinnoille. Vedenimukyky yli 0,5 %, enintään 3 %. SFS-EN Blla GL: Lasitettu lattialaatta. Tuote soveltuu vain sisäkäyttöön, ei pakkasenkestoa. Vedenimukyky yli 3 %, enintään 6 %. SFS-EN Bllb GL: Lasitettu lattialaatta. Tuote soveltuu vain sisäkäyttöön, ei pakkasenkestoa. Vedenimukyky yli 6 %, enintään 10 %. SFS-EN Blll GL: Lasitettu kaakeli. Tuote soveltuu vain seinään asennettavaksi vain sisäkäyttöön, ei pakkasenkestoa. Vedenimukyky yli 10 %.

6 06 / ABL-LAATAT LAATTAOPAS LATTIAKÄYTTÖÖN SOVELTUVAT KERAAMISET LAATAT Lattioiden laatoituksiin soveltuvat ryhmien I ja II laatat. Ryhmien I ja IIa laatat ovat lasitettuja ja/tai lasittamattomia, ryhmän IIb laatat ovat pelkästään lasitettuja. PAKKASENKESTÄVYYS Keraamisten laattojen pakkasenkestävyydessä ei ole kysymys siitä miten kylmää on, vaan miten monta kertaa olosuhteet saavuttavat tilanteen, jossa lämpötila laskee alle 0 C ja vesi jäätyy laajentuen. Mitä vähemmän vettä pääsee rakenteeseen sitä vähemmän sillä on vaikutusta.

7 ABL-LAATAT LAATTAOPAS / 07 KAAKELILAATAT Kaakelilaattoja käytetään asuinrakentamisen tiloissa, joissa usein käytetään vettä ja joiden pintojen helppoon puhtaanapitoon on kiinnitettävä huomioita. Kaakelilaatat eivät sovellu ulkokäyttöön eivätkä kohteisiin, joissa pintoihin kohdistuu kova mekaaninen rasite. Kaakelit kuuluvat kuivapuristelaattojen ryhmään B. Ne poltetaan kuivapuristelaattoja matalammassa lämpötilassa. Tämä poltto suoritetaan kerran tai kaksi kertaa. Kaakelit ovat aina lasitettuja. Kaakelilaatat ovat huokoisia johtuen alhaisemmasta polttolämpötilasta, jolloin niissä on korkeampi vedenimukyky. Tästä syystä ne eivät sovellu tiloihin, jotka altistuvat suurelle kosteudelle, kuten esimerkiksi uimahallien pesutilat. Pitkäaikainen märkärasitus voi aiheuttaa turpoamista laatassa, joka johtaa lasitteen halkeiluun ja irtoamiseen. Kaakelit ovat hyvin suosittuja kodin märkätiloissa, wc-tiloissa, keittiön välitiloissa sekä julkisissa tiloissa sisäseinien pintamateriaaleina. Valmistustapansa takia kaakelilaatat ovat usein klinkkereitä edullisempia. Kaakeleita valmistetaan myös rektifioituna, eli ne ovat kalibroitu polton jälkeen tiettyyn mittaan, jolloin ne voidaan asentaa tavallista kapeammalla saumalla. Huomioitavaa tässä on, että jokaisesta polttoerästä syntyy usein useampaa eri kaliiberia ja kaliiberi (tekniset mitat) tulee aina tarkistaa tehtäessä mahdollista lisätilausta. Laatalle ilmoitetaan usein määrämitta esim. 30*60cm, mutta laatan tarkka mitta voi olla 298*598mm. Yhtä tuotetta voi olla olemassa noin kuudessa eri kaliiberi mitassa. Kaliiberi on myös hyvä tarkistaa aina tilattaessa saman sarjan eri värejä että nämä olisivat keskenään samaa kaliiberia. KLINKKERILAATAT Klinkkerilaatat ovat lattia- ja seinälaattoja ja ne kuuluvat valmistustapansa mukaan kuivapuristelaattoihin ryhmään B. Klinkkerilaatat voivat olla lasitettuja tai lasittamattomia. Lasittamattomat klinkkerilaatat voivat olla kiiltäväksi hiottuja, mattapintaisia tai pinnaltaan karheaksi muotoiltuja. Klinkkerilaatat soveltuvat ominaisuuksiltaan lattian pintamateriaaliksi, niitä voidaan myös käyttää seinässä. Hyvä nyrkkisääntö on, että lattialaatan voi laittaa seinään, mutta seinälaattaa ei voi asentaa lattiaan. LASITETUT LATTIALAATAT Lasitetut laatat jaotellaan lasitteen käyttökestävyyden mukaan eri luokkiin. Nämä lasitteen kulutuskestävyys luokituksen ( PEI luokitus ) jaot antavat suositukset laattojen käytöstä. Suosituksia laattojen käytöstä kulutuslujuutensa suhteen voidaan antaa myös erilaisilla symboleilla merkittynä. Klinkkerilaatat soveltuvat myös hyvin seinäpintojen laatoituksiin.

8 08 / ABL-LAATAT LAATTAOPAS PORCELLANATOLAATAT Porcellanatolaatat kuuluvat valmistusmenetelmänsä mukaan myös kuivapuristelaattoihin ryhmään B. Nämä laatat ovat sintraantuneita ja siten tiiviitä laattoja. Valmistuslämpötila on n.1200 C. Näiden laattojen vedenimukyky on alle 0,5 %, joten ne ovat aina pakkasenkestäviä. Porcellanatolaattoja valmistetaan lasitettuina ja lasittamattomina. Pintavaihtoehtoja on paljon, kuten lasitettu matta, lasitettu kiiltävä ja lasitettu rustiikki sekä lasittamaton matta, lasittamaton kiiltävä ja lasittamaton rustiikki. Tämän tyyppisiä laattoja tehdään mosaiikista aina isoihin, 160x320cm kokoisiin laattoihin asti. Laatat aetaan myös kokonsa puolesta eri kaliiberiryhmiin. Tämä kaliiberiryhmä on aina merkitty yksittäiseen laattapakettiin. Kaliiberiryhmä tarkoittaa laatan kokohaarukkaa. Porcellanatolaatalle ei ole käyttörajoituksia, tuote soveltuu erinomaisesti kovalle kulutukselle altistuville pinnoille. MÄRKÄPURISTELAATAT Märkäpuristelaatat valmistetaan ns. perinteisellä tavalla eli puristamalla massa suulakkeen läpi haluttuun muotoon. Tämä mahdollistaa laatan muotoilun. Valmistukseen käytettävä raaka-aine on yleensä luonnosta saatavaa savea. Laattojen polttolämpötila on noin 1200 C. Laatta on mekaanisesti hyvin kestävä, eivätkä useimmat kemikaalit vahingoita laatan pintaa. Märkäpuristelaatat ovat normaalisti tiilen värisiä ja niiden pohjasta löytyy tartuntaurat. Tiilen väri tekee laatasta hyvin suositun entisöintikohteissa. Laatat voidaan valmistaa lasitettuina tai lasittamattomina. Valmistustavasta johtuen ne eivät ole yhtä mittatarkkoja kuivapuristelaatat, joten asennuksen yhteydessä suositellaan esiladontaa sekä laatoittamista leveämmällä saumavälillä (3-10 mm). Märkäpuristelaattoja voi käyttää missä vain, mutta niiden ominaisuudet on kuitenkin hyvä tarkistaa valmistajalta. Märkäpuristelaattoja käytetään usein uima-altaissa. Laatan pohjassa olevat urat antavat erinomaisen tartunnan laatalle. LASIMOSAIIKIT Lasimosaiikeissa ja -laatoissa sovelletaan samoja keraamisten laattojen standardeja. Lasimosaiikit ja -laatat valmistetaan valutekniikalla, mistä johtuen lasin pinta voi sisältää kuplia, rakkuloita, painumia ja juomuja. Tälläiset pinnan epätasaisuudet ovat ominaisia lasituotteille mistäs yystä niitä ei lasketa tuotevirheiksi. Lasituotteille on tyypillistä myös pienet reuna- ja nurkkalohkeamat. Lasimosaiikit ja -laatat ovat, kuten keramiikkakin, tuote jonka valmistuksessa syntyy erilaisia pintoja, ja ominaisuuksia sisältäviä tuotantoeria ja yksittäisiä kappaleita. Lasituotteiden laadun tarkastus tapahtuu 1 metrin etäisyydeltä kohtisuoraan pintaa katsoen 300 lux (noin 40 W) valaistuksessa.

9 ABL-LAATAT LAATTAOPAS / 09 KULUTUSKESTÄVYYS LASITETTUJEN LAATTOJEN KULUTUSKESTÄVYYS (PEI-luokat) Lattiakäyttöön tarkoitetut lasitetut laatat CEN-komitea luokittelee kulutuskestävyytensä perusteella viiteen PEI-luokkaan. Huomioitavaa on, että lasitetun laatan kulutuskestävyys on kuitenkin noin kertaa suurempi kuin esim. sementtilaastipinnan, valetun kipsilattian tai vahvistetun betonin. LUOKKA I ei erityisen kestävä Normaali kotikäyttö, mukaan lukien olohuone ja makuuhuone, ilman suoraa sisäänkäyntiä ulkotiloista. Eli alueet, joissa ei normaalisti käytetä kenkiä ja jotka eivät altistu hiovalle lialle (hiekka). LUOKKA II suhteellisen kestävä Muut kodin timlat paitsi keittiö, eteishalli, portaat tai terassi. Tilat, joissa vain ajoittain kävellään kengillä ja jotka altistuvat vain vähän hiovalle lialle. LUOKKA III - kestävä Yleisesti sisätilat, tilat joissa käytetään kenkiä ja jotka altistuvat vähän hiovalle lialle. Keskiraskas kulutus. Esim. kaikki kodintilat, hotellihuoneet, sairaaloiden saniteetti- ja terapiatilat, parvekkeet ja terassit. LUOKKA IV erittäin kestävä Tilat, joissa on suurehko käyttötiheys ja voivat altistua hiovalle lialle ja missä vaaditaan suurempaa kuormituksen ja kulutuksenkestoa kuin III-luokassa. Esim. koulut, pankit, toimistot, hotellit, näyttelyt jne. LUOKKA V erittäin raskasta kulutusta kestävä Raskaan liikenteen tilat. Tilat jotka altistuvat kovalle kävelykulutukselle ja joissa voi olla hiovaa likaa. Näitä tiloja ovat esim.: ostoskeskukset, sisäänkäynnit lentokentille jne. Kulutuslujuusluokka V käyttöalueille ja sitä kovempaa kulutusta tarvitseville tiloille määritellään yleensä lasittamaton kuivapuristeklinkkeri.

10 10 / ABL-LAATAT LAATTAOPAS LASITTAMATTOMIEN KUIVAPURISTEKLINKKEREIDEN KULUTUSKESTÄVYYS Harvat materiaalit kestävät hankausta ja kulutusta paremmin kuin keraamiset, lasittamattomat laatat.lasittamattomien laattojen kulutuskestävyyttä mitataan MOHS - asteikolla. Asteikko ei kuitenkaan ole tarkka eikä suoraan verrannollinen mineraaliin tai materiaalin todelliseen kovuuteen vaan on lähinnä suuntaa antava. Perusasteikolla on kymmenen mineraalia, jotka on luokiteltu pehmeimmästä kovimpaan numeroin Asteikolla kovempi mineraali naarmuttaa pehmeämpää. Mineraali Kovuus Talkki 1 Kipsi 2 Kalsiitti 3 Fluoriitti 4 Apatiitti 5 Maasälpä 6 Kvartsi 7 Topaasi 8 Korundi 9 Timantti 10

11 ABL-LAATAT LAATTAOPAS / 11 VÄRIVAIHTELU ELI V-ARVOT Keraaminen laatta on luonnontuote. Siinä ilmenee värivaihtelua polttoerien välillä ja saman polttoerän sisällä. On tuotteita, joissa sävy vaihtelee lievästä voimakkaaseen eroihin väreissä. Vaihtelua saattaa myös olla pinnan kuvioinnissa ja muissa yksityiskohdissa. Värivaihtelua kuvataan asteikolla yhdestä neljään V-arvona. V-arvo kannatta aina tarkistaa, mikäli nähtävänä on vain yksi tai pari laattaa, näin lopputulos ei pääse yllättämään. V1: Laatan värivaihtelua ei ole tai se on hyvin vähäistä. Laatan valinta voidaan tehdä yhtä laattaa tarkastelemalla. V2: Laatan värivaihtelu on vähäistä. Valinnassa kannattaa tarkastella muutamaa saman erän laattaa. Ennen laatoittamista kannattaa suorittaa esiladonta halutun pinnan saavuttamiseksi. V3: Laatan värivaihtelu on merkittävää. Laatan valinnassa kannattaa tarkastella suurta määrää saman erän laattoja. Ennen laatoittamista kannattaa suorittaa esiladonta halutun pinnan saavuttamiseksi. V4: Laatan värivaihtelu on äärimmäistä. Laatan valinnassa täytyy tarkastella suurta joukkoa saman erän laattoja. Laatan valinnasta riippuen pakkauksessa voi olla esimerkiksi eri värejä. Ennen laatoittamista tulee suorittaa esiladonta halutun pinnan saavuttamiseksi. Valmis pinta on ainutlaatuinen. KERAAMISEN LAATAN LIUKASTUMISENESTO- OMINAISUUDET Käytettäessä keraamisia laattoja märkätilojen lattioissa, portaissa, sisäänkäynneissä, erityissuunnittelua vaativien märkätilojen kuten uimahallilattioiden, uima-allaspohjien, uima-allasluiskien jne. laatoituksissa, on laattavalintaan kiinnitettävä erityistä huomiota. Kotikäyttöön soveltuvat myös ns. luokittelemattomat tuotteet. TOIMINNALLISUUS MÄRKÄTILOISSA JA MUILLA PINNOILLA, JOIHIN KOHDISTUU LIUKASTUMISVAARA Lattialaattojen käyttö märkätilojen lattioissa on liukastumisriskin vuoksi tärkeä asia käsitellä. Lasittamattomilla laatoilla liukastumisen esto tapahtuu yleensä pinnan kohokuvioinneilla. Lasitetuilla laatoilla liukastumisen esto hoidetaan mikrokarhealla lasitteella. Liukastumisen esto määritellään yleisesti paljasjalkaluokituksena märkätiloissa A-, B-, C- luokituksena ja muissa tiloissa R luokituksena (R9 R12 ). R-luokitus on testattu kengät jalassa. Kummassakin testissä on kyse kitkasta joko paljaalla jalalla tai kenkä jalassa. Liukastumisen kuvaajana on raja-arvo, missä asteluvussa liukastuminen tapahtuu ko. tuotteella. Eri asteluvuilla on konkreettiset käyttökohdesuositukset, jotka on ilmoitettu laattojen valmistajien esitteissä. Teollisuustiloissa käytettäville nappulapintaisille laatoille on oma liukastumisenestoluokituksensa. V-arvossa mitataan nappulastruktuurin väliin jäävää tyhjää tilaa, asteikko on V4-V10.

12 12 / ABL-LAATAT LAATTAOPAS A luokitus: laatta on lähinnä kuivien WC tilojen ja tilojen joissa veden rasite on olematonta. B- luokitus: laatta on märkätilojen lattioihin tarkoitettu laatta, esim. suihkutilat, pesuhuoneet, saunat ja näiden kaltaiset tilat. C luokitus: laatta on julkisen rakentamisen erikoiskohteisiin tarkoitettu lattialaattaa, esim. uima-altaan reunaosat, veteen johtavat portaat jne. Normaalissa asuinrakentamisessa käytetään yleisesti näistä luokitussuosituksista poiketen erilaisia laattatyyppejä omien mieltymysten mukaisesti, jossa pinnan puhtaanapidon helppous näyttelee suurta osaa. Suosituksia yleisten tilojen liukastumisenesto pinnoista: Sisääntulo alueet, sisällä: R9 Sisääntulo alueet, ulkona, sekä ulkoportaat: R11 Portaat sisällä: R9 Liiketilat: R9 Kampaamot: R9 Ruokakaupat: R10 Julkiset wc-tilat: R10 Asuinrakennuksissa suositellaan R9- ja R10-luokan tuotteita kuiviin tiloihin. Ulkorappusiin ja terasseille R11-luokka. Alla olevat luokitussymbolit mainitaan myös liukastumista estävien laattojen yhteydessä eri valmistajien tuotekatalogeissa.

13 ABL-LAATAT LAATTAOPAS / 13 HYGIENISYYS Keraaminen laattapinta on hygieeninen, helposti desinfioitava. Keraamiset laatat testataan tuotestandardien mukaisesti puhdistettavuus-testeillä. Lisäksi joissakin laattasarjoissamme on valmiiksi puhdistusta helpottava pinnoita, näitä ovat esim. Agrob Buchtalin HT -pinta sekä Lea Ceramichen Microban -pinta. HT -pinnoite perustuu titaanioksidiin (TiO2), joka aktivoituu valon ja veden vaikutuksesta. Veden ja valon katalyyttiseen vaikutuksen avulla toimiva erikoisviimeistelyn ansiosta laatoilla on kyky hajottaa bakteerit ja virukset, poistaa häiritseviä hajuja ja ovat mahdollisimman helppo puhdistaa. Tavanomainen sisätilojen valaistus riittää käynnistämään katalyyttisen reaktion. Happi aktivoituu, bakteerit ja virukset hapettuvat ja niiden jakautuminen estyy. HT -viimeistellyt seinä- ja lattialaatat parantavat hygieniaa ja vähentävät infektioriskiä mikä on tärkeää etenkin leikkaussaleissa, toimenpidehuoneissa ja potilashuoneissa. Pysyvästi laatan pintaan poltettu pinnoite ei kulu käytössä, siksi sille on annettu laatan elinikäinen takuu. HT -laattojen edut näkyvät erityisesti käyttökohteissa, joissa korkeatasoinen hygienia on ratkaiseva tekijä, esimerkiksi sairaaloissa, laboratorioissa, suurkeittiöissä ja kylpylöissä. HT -viimeistely perustuu siihen että, laatta vetää vettä puoleensa. Vesi ei muodosta pisaroita laatan pinnalle vaan muodostaa tasaisen, yhtenäisen vesikerroksen laatan pinnalle. Ratkaisevana etuna on, että vesi tunkeutuu lian ja laatanpinnan väliin, jolloin epäpuhtaudet voidaan vaivatta pyyhkäistä pois. Vesipisaroiden haihtuessa syntyviä jälkiä, kalkkia ja muita epäpuhtauksia ei laatan pintaan kerry.1000m² laatoitettua HT- pintaa vapauttaa ilmaan yhtä paljon happea kuin 70 isoa lehtipuuta, joten laatalla on myös ekologisia vaikutuksia. EKOLOGISUUS Puhtaasti luonnonmateriaalista valmistettuna tuotteena keraaminen laatta on hyvin ekologinen. Keraamisille laatoille on olemassa erilaisia ympäristösertifikaatteja, jotka kertovat tehtaan sekä tuotteen ympäristöystävällisyydestä. Tässä kaksi tärkeimmistä sertifikaateista: LEED tarkoittaa rakennusten maailmanlaajuista ympäristöluokitusta. Rakennusmateriaalivalmistaja voi saada Leed-luokituksen omiin tuotteisiinsa, jolloin niitä voidaan käyttää ympäristöä kunnioittavasti tuotetuissa rakennuksissa. LEED-luokituksen myöntää Green Building Council. Tuotteiden painosta 40 % tulee olla kierrätettyä materiaalia. Eurooppalainen Ecolabel on vapaaehtoinen ympäristöselvitys. Ecolabel ottaa huomioon tuotantoketjun energiankäytön koko tuotteen elinkaaren ajalta raakamateriaalista tuotantoon asti. Tuotannossa pyritään käyttämään mahdollisimman vähän energiaa. Tuotteessa ei saa olla ihmiselle tai ympäristölle haitallisia ainesosia. Tuotteen valmistuksessa on käytetty mahdollisimman vähän ympäristöhaitallisia raaka-aineita. Tuotannossa pyritään vähäisiin vesi- ja ilmansaasteisiin ja tuotteita tuottavan yrityksen jätehuolto on kehittynyttä.

14 14 / ABL-LAATAT LAATTAOPAS TUOTANTO SAVI Keraamisten laattojen saviraaka-aine ei vastaa normaalia mielikuvaa savesta. Savi on enemminkin murskeenomaista, ei hienojakoista ja pehmeää. Tämä saviraaka-aine varastoidaan ulkosalla ennen sen käyttöä valmistuksessa. Ulkovarastointi murentaa ja hienontaa raaka-aineen homogeenisemmaksi. Vasta parin vuoden kulututtua raaka-aine menee tuotantoon. Kun savierä on riittävästi muokkaantunut, siirretään se tehtaalle. Tehtaalla savierä kuivataan ja hienonnetaan. MASSAN VALMISTUS Laatan massaraaka-aine jauhetaan ja lietetään ns. kuulamyllyissä. Sylinterin muotoisissa myllyissä raaka-aineiden hienontaminen tapahtuu erikoiskovilla kivillä ja posliinikuulilla. LAATAN POHJAMASSANRAAKA-AINEEN KUIVATUS Lietetystä massasta poistetaan vesi ns. suihkukuivaamossa. Vesi poistuu lietteestä ja jäljelle jää kuiva, jauhomainen massa, jonka kosteuspitoisuus on noin 6-8 %. PURISTUSVAIHE Jauhe johdetaan puristusosastolle kuljettimilla ja syötetään puristimen laatta-aihioihin. Puristus tapahtuu ns. 2- vaihe puristuksena useamman tonnin kuormituksella. LASITUS Useimmissa tehtaissa puristettu kappale siirtyy loppukosteuden poiston jälkeen lasituslinjalle tai lasittamattomana tuotteena siirtyy sellaisenaan polton odotuslinjalle. Kyse on kertapolttotuotteista.joissain tehtaissa laatta voidaan myös polttaa ennen lasitusta, silloin puhutaan Biscuit -laatasta (raakapoltto) ja prosessina on tällöin ns. kaksoispoltto. Lasite on juoksevaa nestemäistä ainetta, jota lasituslinjalla levitetään laatan pinnalle lukuisilla erilaisilla lasituslaitteilla esim. ruisku, linko, heiluriruisku jne. POLTTOPROSESSI Nykyaikaiset uunin ovat ns. rullauuneja, joissa poltettava tuote liikkuu poltonkestävien rullien päällä kestäen huokoisten laattojen n C ja klinkkereiden n C polttolämpötilat. Polttoaineena käytetään yleensä maakaasua. Laatat syötetään uuniin toisesta päästä. Polttolämpötila noudattaa ennalta määriteltyä polttokäyrästöä kestoaikoineen. Polttoprosessin loputtua jäähdytysvaiheeseen, tulevat laatat ulos uunin toisesta päästä. Polttoprosessin kesto vaihtelee 35min- 50min. laattatyypistä riippuen.

15 ABL-LAATAT LAATTAOPAS / 15 LAADUNVALVONTA JA LABORATORIO Polton jälkeen tuotannosta otetaan erä laattoja laboratorioon laadunvalvonta-testeihin. Testauslaitteita ovat esim. autoklaavi /halkeilunkestävyys, vedenimukyvyn mittaus, mittavälineitä, koko/käyryys mittalaite. LAJITTELU Polton jälkeen laatat varastoidaan keräilyvaunuihin odottamaan tuotteiden lajittelua ja pakkaamista. Lajittelun perusteena on vertailu aiemmin lajiteltuihin tuotteisiin sävyn ja määrittämiseksi.

16 16 / ABL-LAATAT LAATTAOPAS KOHTEEN SUUNNITTELU MITÄ ERITYTISOMINAISUUKSIA PITÄÄ TARKASTELLA LAATTAVALINNOISSA Esteettisyys / Toimivuus Liukastumisen esto: kuivat tilat, R-luokitus, -ulkotilat, R-luokitus, -märkätilat A, B & C-luokitus Sään kestävyys : pakkasenkestävyys Kulutuslujuus Laatan koko : soveltuvuus kallistusten yms. seikkojen puolesta käyttöön Laatan puhdistettavuus Laattapinnan kemikaalien kestävyys - kotitalouskemikalioiden kesto teollisuudessa kemiallisten aineiden kesto Mekaaninen lujuus; etenkin teollisuuskäytössä LAATOITUSTYÖN SUUNNITTELU Laatoituksen suunnittelu: 1) Mitoitus: Ei alle ½ laatan kappaleita 2) Saumat yhdenmukaiset ja yhtenevät laatoituksen jatkuessa tilasta toiseen 3) Laatoituksen suunta oviaukkoon nähden 90 asteen kulmassa 4) Liikuntasaumajako: oviaukko on seinän jatke liikuntasauma, läpiviennit, eri rakenneosien liittymäkohdat, eri rakennusmateriaalien liittymäkohdat

17 ABL-LAATAT LAATTAOPAS / 17 LAATOITUS Laatoitus: 1) Pohjan tarkastus: käsittely, puhdistus yms. 2) Tasoitetarve: oikea aine / mahdollinen esikäsittely 3) Kallistukset 4) Laastin levitys: minimi laastikerros 3mm (mosaiikki) 5) Laastikamman koko suhteessa laattaan 6) Kaksoiskiinnitysmenetelmä suurten (>30*30cm) laattojen asennuksessa 7) Kaksoiskiinnitysmenetelmä ulkotiloissa: pyritään ehdottomaan 100 % laastin täyttöasteeseen 8) Lattioiden ehdoton täyttöaste laastille 95 % 9) Kaakelien ehdoton täyttöaste suihkun välittömässä läheisyydessä tulee olla 100 % Laattojen asennus on hetki, jolloin ratkaistaan laatoituksen kokonaistoimivuus lyhyellä ja pitkällä aikavälillä eli mahdolliset vaikeudet voivat johtua laatoitusaikaisesta huolimattomuudesta. Ennen laattojen kiinnittämistä tuotteet tulee tarkistaa mahdollisten reklamaatioiden varalta. Asennettu tuote katsotaan hyväksytyksi. On myös tarkistettava että tuote on sitä mitä tilattu, joten työmaalla olisi hyvä olla mallit tai esitteet sinne tilatuista tuotteista. Esimerkkejä: * Jos sementtijäämiä ei poisteta täysin laattojen pinnalta happopesulla, jää pinnoille helposti sementtifilmi, joka näkymättömänä kerroksena toimii kaikenlaisen lian tartuntakerroksena. Tämä kerros voi kerätä kaikenlaista likaa muuttuen epäsiistin näköiseksi. * Ojasta allikkoon mennään silloin, kun tällainen puhdistamaton sementtifilmikerros käsitellään jollain pintaa tiivistävällä käsittelyaineella. Useimmat käsittelyaineet eivät puhdistu normaaleilla hapan- eivätkä alkaalipesulla, vaan vaativat jotain liuotinpesua. Kun käsittelyaine on saatu poistettua, on puhdistus vielä suoritettava hapanpesuna - sen jälkeen voidaan taas ajatella mahdollisten hoitokäsittelyaineiden käyttöä. * Jos eteen tulee tilanne, jolloin epoksisaumajäänteet ovat kovettuneet laatoituksen pinnalle, voi pahimmassa tapauksessa joutua laattojen vaihtoon etenkin kiiltäväksi hiottujen laattojen kanssa. Epoksi on kovetuttuaan hapon- ja alkalinkestävä tuote. Puhdistus voidaan suorittaa metyleenikloridi liotinaineella (yleinen maalinpoistoaine). Jos laatat ovat kiillottamattomat, voidaan puhdistus suorittaa myös mekaanisesti. Tällöin lattialle levitetään hienojakakoista fillerihiekkaa sekä liukuaineeksi jotain yleispuhdistusainetta ja käyttää koneena lattianhoitokonetta, joko harjalla tai laikalla varustettuna.

18 18 / ABL-LAATAT LAATTAOPAS SIIVOUS JA HOITO 1) Laatoituksen jälkeen alkupuhdistus: Hapan puhdistusaine (pois lukien koristelaatat joiden esim. metallilasitus ei kestä hapanta) 2) Mahdollinen hoitokäsittely: lasittamattomille laatoille laatan vedenimukyvystä riippuva hoitokäsittelyaine 3) Päivittäinen siivous: laattatyypistä ja mahdollisesta käsittelystä riippuvainen puhdistusaine 4) Tehosiivous: ajoittain tapahtuva tehopuhdistus happamalla tai voimakkaasti alkalisella aineella. SUOJAUS ENNEN SAUMAUSTA SAUMAUKSEN JÄLKEINEN PESU SUOJAKÄSITTELY PÄIVITTÄINEN PESU TEHOPUHDISTUS TAHRANPOISTO LASITETTU KERAAMINEN LAATTA, jos jäämät eivät lähde: Service Ceramic LASITTAMATON KERAAMINEN LAATTA (matta),jos jäämät eivät lähde: Service Ceramic LASITTAMATON KERAAMINEN LAATTA (karhea) Beauty Gres,jos jäämät eivät lähde: Service Ceramic Beauty Gres LASITTAMATON KERAAMINEN LAATTA (kiillotettu) Progres No-Lux, jos jäämät eivät lähde: Service Ceramic Progres No-Lux BUCHTAL LUONNONKERAMIIKKA Basoil, jos jäämät eivät lähde: Service Ceramic Basoil Vahaus: 1 Base, 2 Woolplus matta, satiini tai kiiltävä TERRACOTTA JA COTTO Barrier 2 Cotto, jos jäämät eivät lähde: Service Ceramic Barrier 2 Cotto Vahaus: 1 Base, 2 Woolplus matta, satiini tai kiiltävä SEMENTTISAUMA Basoil, ICR17 SEMENTTILAATTA JA HIEKKAKIVI ICR17, jos jäämät eivät lähde: Service Ceramic Basoil x 2 Vahaus: 1 Base, 2 Woolplus matta, satiini tai kiiltävä LUONNONKIVI (kiillotettu) Marmo Barrier, jos jäämät eivät lähde: Marmo Barrrier Wet Look: MarmoWet Vahaus: 1 Base, 2 Woolplus matta, satiini tai kiiltävä (pesukoe ensin marmori, kalkkikivi tai slate) (pesukoe ensin marmori, kalkkikivi tai slate) LUONNONKIVI (satiini, matta ja muut pinnat) Prevent 2 Pietra Wet Look: MarmoWet, jos jäämät eivät lähde: tai Service Ceramic (ei marmori, kalkkikivi tai slate) Prevent 2 Pietra Wet Look: MarmoWet Vahaus: 1 Base, 2 Woolplus matta, satiini tai kiiltävä (pesukoe ensin marmori, kalkkikivi tai slate) (pesukoe ensin marmori, kalkkikivi tai slate) LUONNONKIVI KIVITASOT (matta, satiini) Prevent 2 Pietra Wet Look: MarmoWet, jos jäämät eivät lähde: tai Service Ceramic (pesukoe ensin marmori, kalkkikivi tai slate) Prevent 2 Pietra Wet Look: MarmoWet (pesukoe ensin marmori, kalkkikivi tai slate) (pesukoe ensin marmori, kalkkikivi tai slate) LUONNONKIVI KIVITASOT (kiillotettu) Marmo Barrier Wet Look: MarmoWet, jos jäämät eivät lähde: tai Service Ceramic (ei marmori, kalkkikivi tai slate) Marmo Barrier Wet Look: MarmoWet (pesukoe ensin marmori, kalkkikivi tai slate) (pesukoe ensin marmori, kalkkikivi tai slate) CRACKLE-PINTAISET LAATAT Progres No-Lux Service Ceramis (sementtipohjaiset sauma-aineet) HUOMIOI AINA ENNEN KÄYTTÖÄ: Varmista tuotteen soveltuvuus ja lue käyttöohjeet huolellisesti. Kysy tarvittaessa lisäohjeita. Testaa tuotteen soveltuvuus pienelle alueelle näkymättömään paikkaan ennen käyttöä. Kytke lattialämmitys pois päältä edellisenä päivänä ennen käyttöä.

19 ABL-LAATAT LAATTAOPAS / 19 KÄSITTEITÄ Keraaminen laatta savesta poltettu laatta. Kuivapuristelaatta kuivahkosta savijauheesta puristettu keraaminen laatta. Märkäpuristelaatta märästä savimassasta suukappaleen läpi puristettu keraaminen laatta. Kaakelilaatta kuivapuristettu, huokoinen ja aina lasitettu keraaminen vain seinälle sopiva laatta. Mosaiikkilaatta kooltaan korkeintaan 70*70mm kaakeli- tai klinkkerilaatta. Sintrattu laatta poltettu kuivatuksen jälkeen sulamispisteeseen saakka. Porcellanato joko kuiva- tai märkäpuristettu, sintrattu laatta. Tuote on teknisiltä ominaisuuksiltaan keramiikan huippuluokkaa. Nimellismitta laatalle ilmoitettu, esim. 30*60cm mitta josta kuitenkin syntyy noin kuutta eri kaliiberia (eri mittaa) laatta valmistaessa, jolloin esim. 30*60cm laatan todellinen koko voikin olla 29,5*59,5cm. Kalibroitu laatan valmistuserä on tarkistusmitattu ja tuotteet on jaettu mitan mukaan kaliibereihin. Rektifioitu (rettificato) laatan kulloinenkin valmistuserä on kokonaisuudessaan polton jälkeen jyrsitty samaan mittaan.

20 Kirkonkyläntie 103, Helsinki puh. (09)

PUHDISTUSJA HOITO-OHJEET - 2016 -

PUHDISTUSJA HOITO-OHJEET - 2016 - PUHDISTUSJA HOITO-OHJEET - 2016 - SISÄLLYS Lasitetut keraamiset laatat Lasittamattomat keraamiset laatat Luonnonkivipinnat Terracotta ja Sannini Sementtilaatat ja hiekkakivet Buchtal luonnonkeramiikka

Lisätiedot

PUHDISTUS- JA HOITOOHJEET

PUHDISTUS- JA HOITOOHJEET PUHDISTUS- JA HOITOOHJEET - 2015 - ABL-LAATAT -- YLEISTÄ LASITTAMATTOMAT KERAAMISET LAATAT LUONNONKIVIPINNAT LUONNONKIVIMOSAIIKIT KEITTIÖN JA KYLPYHUONEEN KIVITASOT TERRACOTTA JA SANNINI SEMENTTILAATAT

Lisätiedot

PUHDISTUS- JA HOITO-OHJEET

PUHDISTUS- JA HOITO-OHJEET PUHDISTUS- JA HOITO-OHJEET YLEISTÄ Puhdistus- ja hoito-ohjeissa käydään läpi keraamisten laattojen, luonnonkivien, sementtilaattojen ja terracottalaattojen hoitoa ja puhdistusta. Sisältö Varmista puhdistus-

Lisätiedot

Keraamiset laatat HANKI yhtymä Oy. Kaakelikeskus Helsinki Oy

Keraamiset laatat HANKI yhtymä Oy. Kaakelikeskus Helsinki Oy Keraamiset laatat HANKI yhtymä Oy Kaakelikeskus Helsinki Oy Dom Buxy -lattialaatat Dom Buxy -lattialaatat Antica India -lattialaatat Valkoiset laatat HANKI yhtymä - Yhdessä suurin, yhdessä kilpailukykyisin

Lisätiedot

PUHDISTUS-, SUOJAUS- JA HOITO-OHJEET

PUHDISTUS-, SUOJAUS- JA HOITO-OHJEET PUHDISTUS-, SUOJAUS- JA HOITO-OHJEET YLEISTÄ Puhdistus- ja hoito-ohjeissa käydään läpi keraamisten laattojen, luonnonkivien, sementtilaattojen ja terracottalaattojen hoitoa ja puhdistusta. Sisältö Varmista

Lisätiedot

Sisältö. Päivitetty , ABL Finland Oy

Sisältö. Päivitetty , ABL Finland Oy LAATTAOPAS - 2016- Sisältö Mitä keramiikka on? 5 Tiesitkö, että? 5 Keraamiset laatat 6 Märkäpuristelaatat (A) 7 Kuivapuristelaatat (B) 7 Lattiakäyttöön soveltuvat keraamiset laatat 8 Pakkasenkestävyys

Lisätiedot

1 Basic -sarja Basic -sarja ABL Finland Oy Kirkonkyläntie 103 00740 HELSINKI puh. (09) 350 8700 fax (09) 351 3291 www.abl.fi

1 Basic -sarja Basic -sarja ABL Finland Oy Kirkonkyläntie 103 00740 HELSINKI puh. (09) 350 8700 fax (09) 351 3291 www.abl.fi Basic -sarja PEI luvut PEI - luvut Lasitettujen klinkkereiden värien kohdalla on merkitty laatan PEI - luokka, joka Lasitettujen täsmentää klinkkereiden tuotteen soveltuvuuden värien kohdalla eri on käyttökohteisiin

Lisätiedot

saumaus- ja tiivistysaineet

saumaus- ja tiivistysaineet saumaus- ja tiivistysaineet POWERCOLOR Sementtipohjaisen saumalaastin uusinta sukupolvea sisältää hopea ioneja ja käytetään 1 5 mm leveisiin saumoihin. SILVER ACTIVE SYSTEM on oligodynaaminenhopea ionien

Lisätiedot

LITOCHROM STARLIKE. Käyttökohteet:

LITOCHROM STARLIKE. Käyttökohteet: LITOCHROM STARLIKE Kaksikomponenttinen epoksikiinnitys- ja saumausaine keraamisille seinä- ja lattialaatoille sekä keraamisille että lasimosaiikeille.. Kiinnitysaineena käytettäessä, alustan tulee olla

Lisätiedot

Tuulettuvien Keraamisten Julkisivujen puhdistus- ja hoito-ohjeet

Tuulettuvien Keraamisten Julkisivujen puhdistus- ja hoito-ohjeet Tuulettuvien Keraamisten Julkisivujen puhdistus- ja hoito-ohjeet SISÄLLYS SISÄLLYS 2 YLEISTÄ 3 ASENNUKSEN AIKAINEN PESU 4 ASENNUKSEN JÄLKEINEN PUHDISTUS 4 GRAFFITISUOJAUS 4 TAHRANPOISTO 4 HUOLTOPUHDISTUS

Lisätiedot

Kaksi komponenttinen haponkestävä epoksilaasti jolla kirkkaat kiiltävät värit. Ihanteellinen laatoituksille joilta vaaditaan hyvää puhdistettavuutta.

Kaksi komponenttinen haponkestävä epoksilaasti jolla kirkkaat kiiltävät värit. Ihanteellinen laatoituksille joilta vaaditaan hyvää puhdistettavuutta. Kaksi komponenttinen haponkestävä epoksilaasti jolla kirkkaat kiiltävät värit. Ihanteellinen laatoituksille joilta vaaditaan hyvää puhdistettavuutta. Saumaleveys 2 20 mm. 2/7 Ominaisuudet o Erittäin kestävä

Lisätiedot

UIMA-ALTAIDEN KERAAMISTEN LAATTOJEN PUHDISTUS- JA HOITO-OHJEET - 2016 -

UIMA-ALTAIDEN KERAAMISTEN LAATTOJEN PUHDISTUS- JA HOITO-OHJEET - 2016 - UIMA-ALTAIDEN KERAAMISTEN LAATTOJEN PUHDISTUS- JA HOITO-OHJEET - 2016 - SISÄLLYS Keraamisten laattojen pesemisestä yleisesti Asennuksen jälkeinen pesu Käyttöönotto puhdistus Säännöllinen puhdistus Tahranpoisto

Lisätiedot

TEKSTIILILAATTOJEN ASENNUSOHJE

TEKSTIILILAATTOJEN ASENNUSOHJE Sivu 1 / 5 On tärkeää, että tekstiililaatat asennetaan oikein ja huolellisesti. Hyvän lopputuloksen varmistamiseksi noudata näitä ohjeita tarkasti. Yksi tekstiililaatan tärkeimpiä etuja on asennuksen nopeus

Lisätiedot

MERKIT. Symbolien merkitykset. Lasitetun lattialaatan kovuus PEI - arvolla. Lattialaatta. Lattialaatta kovaan kulutukseen.

MERKIT. Symbolien merkitykset. Lasitetun lattialaatan kovuus PEI - arvolla. Lattialaatta. Lattialaatta kovaan kulutukseen. MERKIT Symbolien merkitykset Lattialaatta. Lasitetun lattialaatan kovuus PEI arvolla. Lattialaatta kovaan kulutukseen. Lasitetun lattialaatan kovuus PEI arvolla. Seinälaatta. 6 Lasittamattoman laatan kovuus

Lisätiedot

VERKKOON LIIMATTU MOSAIIKKI (1/5) 1. VERKKOON LIIMATTU MOSAIIKKI 1. Levitä Pukkila Saneerauslaastia tai Pukkila Vaaleaa Saneerauslaastia (~3 mm kerros) joko yhdellä tai kahdella työstökerralla. Huom! Laastipetin

Lisätiedot

Easyker-lukkoponttilaatat

Easyker-lukkoponttilaatat Easyker-lukkoponttilaatat Ilman stressiä, ilman vaivaa, ilman laasteja Mikä on Easyker System? Easyker System on uusi helposti asennettava lattialaatoitusmenetelmä. Laatat asennetaan kiinni toisiinsa ilman

Lisätiedot

Kiinnityslaastit, jotka muuntautuvat tarpeen mukaan.

Kiinnityslaastit, jotka muuntautuvat tarpeen mukaan. Z E R T I F I Z I E R T E S M A N A G E M E N T S Y S T E M Reg. Nr. 3116-02»Haluatko saavuttaa enemmän helpommalla?«tee työskentelystäsi tehokkaampaa SCHÖNOX Q-Sarja: yksinkertaistettu suunnittelu ja

Lisätiedot

Toiveaiheet. Uudet pintamateriaalit ja siivousmenetelmät Jyväskylä. SSTL Puhtausala ry TOIMIALAN KEHITTÄJÄ

Toiveaiheet. Uudet pintamateriaalit ja siivousmenetelmät Jyväskylä. SSTL Puhtausala ry TOIMIALAN KEHITTÄJÄ Toiveaiheet Uudet pintamateriaalit ja siivousmenetelmät 19.10.2018 Jyväskylä SSTL Puhtausala ry TOIMIALAN KEHITTÄJÄ Toiveet aiheista SPP-laikat Flotex -lattiat Porcellanato laatta Puhdistavat vedet Nanopinnoite

Lisätiedot

Laattapiste Oy / Kari Honkala

Laattapiste Oy / Kari Honkala Laattapiste Oy / Kari Honkala Laattojen perustyypit Märkätilat; Uudet RT kortit Uudisrakentaminen Märkätilojen korjaus SisäRYL 2013 laatoituksesta huomioitavaa.. Isot seinälaatat märkätiloissa Laattojen

Lisätiedot

HB MOSTONE RT 38691. HB-MOSTONE MOSAIIKKIBETONILAATAT HB-Betoniteollisuus Oy

HB MOSTONE RT 38691. HB-MOSTONE MOSAIIKKIBETONILAATAT HB-Betoniteollisuus Oy RT 38691 tuotetieto 1 tuotetieto heinäkuu 2015 RT 38691 412.1 Talo 2000 522.2 Talo 90 RT tuotetieto S SfB RT CAD -kirjastot 1 (6) HB-MOSTONE MOSAIIKKIBETONILAATAT HB-Betoniteollisuus Oy HB MOSTONE Kotimaiset

Lisätiedot

TONA. Taloudellinen ja ekologinen keraaminen savupiippujärjestelmä CERAMIC GUARANTEE

TONA. Taloudellinen ja ekologinen keraaminen savupiippujärjestelmä CERAMIC GUARANTEE TONA Taloudellinen ja ekologinen keraaminen savupiippujärjestelmä CERAMIC GUARANTEE TONA Johtava eurooppalainen keraamisten savupiippujen toimittaja TONA aloitti keraamisten tuotteiden valmistuksen vuonna

Lisätiedot

ISOT LAATAT SISÄ-JA ULKOTILAT ISON LATTIALAATAN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET

ISOT LAATAT SISÄ-JA ULKOTILAT ISON LATTIALAATAN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET ISOT LAATAT SISÄ-JA ULKOTILAT ISON LATTIALAATAN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET LATTIOIDEN LAATOITUS SISÄTILOISSA 1. Pohjusta tasoitettava huokoinen alusta 1:4 vedellä ohennetulla Start Primerilla. 2. Tasoita

Lisätiedot

BianCoat (B-BC-101b/bm) NESTEMÄINEN NANOLASIPINNOITE

BianCoat (B-BC-101b/bm) NESTEMÄINEN NANOLASIPINNOITE BianCoat (B-BC-101b/bm) NESTEMÄINEN NANOLASIPINNOITE PITKÄIKÄINEN SUOJA PINNOILLE KÄYTTÖKOHTEET: Lattiapinnat kuten puu-, laatta-, kivi- ja muovipintaiset lattiat Metallipinnat Posliiniset ja keraamiset

Lisätiedot

Antimikrobiset maalit

Antimikrobiset maalit Antimikrobiset maalit TIMANTTI CLEAN Antimikrobinen sisämaali Käyttötarkoitus: Pintamaali kohottamaan hygieniatasoa kuiviin, kosteisiin ja märkiin tiloihin Tyyppi: Vesiohenteinen akrylaattidispersiomaali

Lisätiedot

LEIMASINBETONI. Maaliskuu 2011 SEMTU OY Puh. +358 9 2747 950 mailbox@semtu.fi PL 124, 04201 KERAVA Fax +358 9 2747 9540 www.semtu.

LEIMASINBETONI. Maaliskuu 2011 SEMTU OY Puh. +358 9 2747 950 mailbox@semtu.fi PL 124, 04201 KERAVA Fax +358 9 2747 9540 www.semtu. LEIMASINBETONI Leimasinbetoni on paikallavalettua betonia, joka on läpivärjätty ja pintakuvioitu patentoiduilla muottimatriiseilla. Leimasinbetonia käyttämällä saadaan samanlaisia pintoja kuin luonnonkivillä

Lisätiedot

Laatoitustyön laatuvaatimukset

Laatoitustyön laatuvaatimukset Ville Palomäki Laatoitustyön laatuvaatimukset Laatan ominaisuudet Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri AMK Materiaali- ja pintakäsittelytekniikka Insinöörityö 3.5.2013 Tiivistelmä Tekijä(t) Otsikko

Lisätiedot

Tuulettuvat keraamiset. julkisivut

Tuulettuvat keraamiset. julkisivut Tuulettuvat keraamiset julkisivut Tuulettuva keraaminen julkisivu kestää aikaa Tuulettuvia keraamisia julkisivuja käytetään Suomessa tänä päivänä niin suurten kauppakeskusten kuin kerrostalojenkin julkisivuissa.

Lisätiedot

RENOFIX RT 300 LAATTALAASTI VESIERISTYSTÄ VAATIVIIN KOHTEISIIN TEKNISET TIEDOT

RENOFIX RT 300 LAATTALAASTI VESIERISTYSTÄ VAATIVIIN KOHTEISIIN TEKNISET TIEDOT JOULUKUU 2011 Korvaa T 300-esitteen ENOFIX T 300 LAATTALAASTI VESIEISTYSTÄ VAATIVIIN KOHTEISIIN enofix T 300 on kaksikomponenttinen (T 300 K + T 300 P) laattalaasti, joka kovetuttuaan muodostaa elastisen

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL ASENNUSOHJEET 24 / 36 EL Näin saavutetaan paras ääneneristys Betonielementit ja betoniset ontelolaatat Betonisten välipohjien ääneneristys riippuu paljolti siitä, millaisia kantavat rakenteet ovat. Laatta-

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. Korkkitrio Oy Aurinkokuja 5 A, Tampere

ASENNUSOHJEET. Korkkitrio Oy Aurinkokuja 5 A, Tampere KULJETUS, VARASTOINTI JA HUONEILMAAN SOPEUTTAMINEN Wise tulee olla asennuspaikalla vähintään 24 tuntia ennen asennusta kuivassa ja tuuletetussa tilassa, jotta materiaali ehtii sopeutua asennettavaan huoneilmaan.

Lisätiedot

Cement Design. Osa kestävää kehitystä

Cement Design. Osa kestävää kehitystä Cement Design Cement Design tarkoittaa kirjaimellisesti sementillä suunnittelua ja muotoilua. Uudet mikrosementit ovat tehneet sementin- ja betoninoloisista pinnoista trendikkäitä niin yksityisissä kodeissa

Lisätiedot

PUHDISTUS- JA HOITO-OHJEET - 2016 -

PUHDISTUS- JA HOITO-OHJEET - 2016 - PUHDISTUS- JA HOITO-OHJEET - 2016 - YLEISTÄ Sisältö YLEISTÄ 03 LASITETUT KERAAMISET LAATAT 04 SILEÄPINTAISET LAATAT 04 LASITTAMATTOMAT KERAAMISET LAATAT 06 SILEÄPINTAISET LAATAT 06 KIILLOTETUT LAATAT 06

Lisätiedot

PUHDISTUKSEEN HOMETTA VASTAAN KOSTEUDEN TORJUNTAAN KAPILLAARI- KATKO SAUMA- SUOJA JULKISIVU- SUOJA HOME- SUOJA DESI

PUHDISTUKSEEN HOMETTA VASTAAN KOSTEUDEN TORJUNTAAN KAPILLAARI- KATKO SAUMA- SUOJA JULKISIVU- SUOJA HOME- SUOJA DESI PUHDISTUKSEEN HOMETTA VASTAAN KOSTEUDEN TORJUNTAAN DESI HOME- SUOJA SAUMA- SUOJA JULKISIVU- SUOJA KAPILLAARI- KATKO Puhdistaa ja desinfioi Pitkäaikainen suoja homeita, hiivoja ja bakteereja vastaan Keittiöön,

Lisätiedot

JULKISIVUJEN KERAAMISTEN LAATTOJEN PUHDISTUS- JA HOITO-OHJEET

JULKISIVUJEN KERAAMISTEN LAATTOJEN PUHDISTUS- JA HOITO-OHJEET JULKISIVUJEN KERAAMISTEN LAATTOJEN PUHDISTUS- JA HOITO-OHJEET - 2016 - SISÄLLYS Keraamisten laattojen pesemisestä yleisesti Asennuksen jälkeinen pesu Käyttöönotto puhdistus Säännöllinen puhdistus Tahranpoisto

Lisätiedot

KYLPYHUONEVALINNAT AS OY JOENSUUN MAJAKKA

KYLPYHUONEVALINNAT AS OY JOENSUUN MAJAKKA KYLPYHUONEVALINNAT AS OY JOENSUUN MAJAKKA Unelmiesi kylpyhuone? Tähän esitteeseen on koottu As Oy Joensuun Majakan laattavaihtoehdot, joista voit valita mieleisesi. Vai näyttääkö haaveidesi kylpyhuone

Lisätiedot

leijona- Julkisten tilojen kuningas vaativaan ammattikäyttöön www.plast-turf.fi

leijona- Julkisten tilojen kuningas vaativaan ammattikäyttöön www.plast-turf.fi leijona- Julkisten tilojen kuningas vaativaan ammattikäyttöön www.plast-turf.fi & Leijona Economic TUULIKAAPPIMATTO VÄRIVAIHTOEHDOT Seitsemällä eri värivaihtoehdolla Orginal avaa mahdollisuuden tuulikaapin

Lisätiedot

Uutta: Gyptone BIG-sarjaan ainutlaatuinen Sixto-kuvio ja uudet suuremmat tarkastusluukut. Harmoninen akustinen alakatto ilman näkyviä saumoja

Uutta: Gyptone BIG-sarjaan ainutlaatuinen Sixto-kuvio ja uudet suuremmat tarkastusluukut. Harmoninen akustinen alakatto ilman näkyviä saumoja Uutta: Gyptone BIG-sarjaan ainutlaatuinen Sixto-kuvio ja uudet suuremmat tarkastusluukut Harmoninen akustinen alakatto ilman näkyviä saumoja Gyptone BIG Sixto -tuotevalikoima UUTTA Gyptone BIG Sixto 63

Lisätiedot

PANELTIM PANEELIT. 1200 x 800 x 51 mm 1200 x 1000 x 51 mm 2600 x 1000 x 51 mm. 51 mm. 50 mm

PANELTIM PANEELIT. 1200 x 800 x 51 mm 1200 x 1000 x 51 mm 2600 x 1000 x 51 mm. 51 mm. 50 mm PANELTIM PANEELIT 51 mm mm 1200 x 800 x 51 mm 1200 x 1000 x 51 mm 2600 x 1000 x 51 mm 100 10 kg/m2 11 kg/m2 13 kg/m2 14 kg/m2-20 /+80 C -40 /+60 C Paneltim paneelit ovat valmistettu polypropeenista (PP

Lisätiedot

AMTICO CLICK SMART DESIGN-LATTIAN ASENNUSOHJE

AMTICO CLICK SMART DESIGN-LATTIAN ASENNUSOHJE Sivu 1 / 7 Yleistä Amtico Click Smart on integroidulla askeläänenvaimennuskerroksella varustettu M1-luokiteltu, irtoasennettava lukkopontillinen vinyylilaatta. Tuote soveltuu käytettäväksi asunnoissa sekä

Lisätiedot

ASENNUSOHJE TYCROC UHP

ASENNUSOHJE TYCROC UHP TYCROC UHP Tycroc UHP asentaessa pohjan tulee olla tasainen, puhdas ja jäykkä. Pohjaan ei saa jäädä öljy pintaisia materiaaleja tai muuta likaa. Tarvittaessa alusta pitää oikaista. LEIKKAAMINEN JA SÄILYTYS

Lisätiedot

ACO N o r d i c. ACO kuraritiläjärjestelmät Jätä lika jo ovelle. ACO kuraritiläjärjestelmät. ACO Vario ulkokäyttöön ACO Indoor sisäkäyttöön

ACO N o r d i c. ACO kuraritiläjärjestelmät Jätä lika jo ovelle. ACO kuraritiläjärjestelmät. ACO Vario ulkokäyttöön ACO Indoor sisäkäyttöön ACO N o r d i c 1 ACO kuraritiläjärjestelmät Jätä lika jo ovelle. ACO Vario ulkokäyttöön ACO Indoor sisäkäyttöön Jätä lika oven ulkopuolelle 2 Ensivaikutelma on aina ratkaisevan tärkeä ja nimenomaan talojen

Lisätiedot

kaksi komponenttiset epoksilattiasysteemit

kaksi komponenttiset epoksilattiasysteemit kaksi komponenttiset epoksilattiasysteemit en ominaisuudet, ja tekniset tiedot Epokate SL lattiasysteemi Epokate KRUNT tuotetta käytetään pohjustukseen ennen kuin asennetaan EPOKATE SL itsestäänsiliävä

Lisätiedot

POLYFLOR CAMARO LOC 5G DESIGN-LATTIAN ASENNUSOHJE

POLYFLOR CAMARO LOC 5G DESIGN-LATTIAN ASENNUSOHJE Sivu 1 / 7 Yleistä Polyflor Camaro LOC on M1-luokiteltu, irtoasennettava lukkopontillinen vinyylilaatta. Tuote soveltuu käytettäväksi asunnoissa sekä kevyessä rasituksessa julkisissa tiloissa. Tuote on

Lisätiedot

PURISTIN www.vaahtogroup.fi

PURISTIN www.vaahtogroup.fi PURISTIN VRS-GUIDE 0 3 P&J 5-10 mm Tummanharmaa 85 Metalli- tai hiilipohjainen polymeerikaavin paperin- ja huovanjohtotelat VRS-GUIDE on erittäin hyvän kulutuksenkestävyyden ja kaavaroitavuuden ansiosta

Lisätiedot

LEIJONA- JULKISTEN TILOJEN KUNINGAS VAATIVAAN AMMATTIKÄYTTÖÖN. www.plast-turf.fi

LEIJONA- JULKISTEN TILOJEN KUNINGAS VAATIVAAN AMMATTIKÄYTTÖÖN. www.plast-turf.fi LEIJONA- JULKISTEN TILOJEN KUNINGAS VAATIVAAN AMMATTIKÄYTTÖÖN www.plast-turf.fi Leijona Original & Leijona Economic TUULIKAAPPIMATTO VÄRIVAIHTOEHDOT Seitsemällä eri värivaihtoehdolla Orginal avaa mahdollisuuden

Lisätiedot

17. Tulenkestävät aineet

17. Tulenkestävät aineet 17. Tulenkestävät aineet Raimo Keskinen Peka Niemi - Tampereen ammattiopisto Alkuaineiden oksidit voidaan jakaa kemiallisen käyttäytymisensä perusteella luonteeltaan happamiin, emäksisiin ja neutraaleihin

Lisätiedot

Hinnasto 2012. sivut 155-161 Laatoitusaineet

Hinnasto 2012. sivut 155-161 Laatoitusaineet Hinnasto 2012 sivut 155-161 Laatoitusaineet Laatoitusaineet Kiinnitysaineet TARVIKKEET Pukkila Klinkkerilaasti Vähän pölyävä kiinnityslaasti klinkkerilaattojen kiinnitykseen betonilattioille ja uimaaltaisiin

Lisätiedot

Hydropanel. Nykyaikainen kuitusementtilevy Testatut ja monipuoliset ominaisuudet

Hydropanel. Nykyaikainen kuitusementtilevy Testatut ja monipuoliset ominaisuudet Hydropanel Nykyaikainen kuitusementtilevy Testatut ja monipuoliset ominaisuudet 1 Yksi levy monta käyttökohdetta Hydropanel on nykyaikainen kuitusementistä valmistettu rakennuslevy. Monipuolisten testattujen

Lisätiedot

69 RYHMÄ KERAAMISET TUOTTEET

69 RYHMÄ KERAAMISET TUOTTEET 69 RYHMÄ KERAAMISET TUOTTEET Huomautuksia 1. Tähän ryhmään kuuluvat ainoastaan muotoilun jälkeen poltetut keraamiset tuotteet. Nimikkeisiin 6904-6914 kuuluvat ainoastaan muut kuin nimikkeisiin 6901-6903

Lisätiedot

AS OY KUOPION ULAPPA. Urakoitsija:

AS OY KUOPION ULAPPA. Urakoitsija: LAATTAVALINNAT AS OY KUOPION ULAPPA Urakoitsija: Unelmiesi kylpyhuone? Tähän esitteeseen on koottu As Oy Kuopion Ulapan laattavaihtoehdot, joista voit valita mieleisesi. Vai näyttääkö haaveidesi kylpyhuone

Lisätiedot

Construction. Sika MultiKit. Kaksikomponenttinen monikäyttöinen muovaus- ja. korjausmassa. Tuotekuvaus

Construction. Sika MultiKit. Kaksikomponenttinen monikäyttöinen muovaus- ja. korjausmassa. Tuotekuvaus Tuotetietoesite Painos 24/04/2008 Tunnus no: 02 04 02 03 001 0 000024 Sika Multikit Sika MultiKit Kaksikomponenttinen monikäyttöinen muovaus- ja korjausmassa Construction Tuotekuvaus Käyttökohteet Ominaisuudet

Lisätiedot

PUKKILA PALVELUTUOTTEET 1.6.2009 HINNASTO 3

PUKKILA PALVELUTUOTTEET 1.6.2009 HINNASTO 3 PUKKILA PELUTUOTTEET 1.6.2009 HINNASTO 3 KIINNITYSLAASTIT PUKKILA KLINKKERILAASTI KL25 25 kg 19,55 23,85 25 kg 48 x 25 kg 6420112855895 8001 Klinkkerilaattojen kiinnitykseen betonilattioille ja uimaaltaisiin

Lisätiedot

5. Poltetut tiilet, laastit, kipsi.

5. Poltetut tiilet, laastit, kipsi. 5. Poltetut tiilet, laastit, kipsi. Ensin tiilirakenteista. Huokoiset rakennusaineet jatkuvat... 1 Varhainen tiilen käyttö Suomessa : Muuratut tiili- ja kivirakenteet tulivat Ruotsissa käyttöön 1100- luvun

Lisätiedot

KESTÄVÄ SOKKELIMAALI TUOTESELOSTE TIKKURILA YKI SOKKELIMAALI. Alkalinkestävä akrylaattimaali. Sokkelit

KESTÄVÄ SOKKELIMAALI TUOTESELOSTE TIKKURILA YKI SOKKELIMAALI. Alkalinkestävä akrylaattimaali. Sokkelit TIKKURILA KESTÄVÄ SOKKELIMAALI TYYPPI KÄYTTÖKOHTEET SOVELTUVUUS Alkalinkestävä akrylaattimaali. Sokkelit Betonisokkeleiden ja sementtivahvoilla laasteilla ylitasoitettujen betoni- ja harkkosokkeleiden

Lisätiedot

VUODEN 2016 LAATTATRENDIT: RUSTIIKKI, MARMORI JA UUDET MUODOT

VUODEN 2016 LAATTATRENDIT: RUSTIIKKI, MARMORI JA UUDET MUODOT 1/5 Yritys Rakkaudesta laattoihin jo vuodesta 1874. Yritys VUODEN 2016 LAATTATRENDIT VUODEN 2016 LAATTATRENDIT 21.3.2016 Pukkilan uutuudet ovat rohkean laatoittajan valinta VUODEN 2016 LAATTATRENDIT: RUSTIIKKI,

Lisätiedot

HENSOTHERM 4KS - Palosuojamaali

HENSOTHERM 4KS - Palosuojamaali HENSOTHERM 4KS - Palosuojamaali OMINAISUUDET JA KÄYTTÖ: HENSOTHERM 4KS on paisuva, vesiohenteinen palosuojamaali. Maalin korkean viskositeetin ja hienojakoisuuden ansiosta palosuojamaalattu pinta on tasainen.

Lisätiedot

AMTICO CARPET TEKSTIILILAATTOJEN ASENNUSOHJE

AMTICO CARPET TEKSTIILILAATTOJEN ASENNUSOHJE Sivu 1 / 6 On tärkeää, että tekstiililaatat asennetaan oikein ja huolellisesti. Hyvän lopputuloksen varmistamiseksi noudata näitä ohjeita. Yksi tekstiililaatan tärkeimpiä etuja on asennuksen nopeus ja

Lisätiedot

Urakoitsija: KYLPYHUONEVALINNAT AS OY KUOPION AURINKOLAHTI

Urakoitsija: KYLPYHUONEVALINNAT AS OY KUOPION AURINKOLAHTI Urakoitsija: KYLPYHUONEVALINNAT AS OY KUOPION AURINKOLAHTI Unelmiesi kylpyhuone? Tähän esitteeseen on koottu As Oy Kuopion Aurinkolahden laattavaihtoehdot, joista voit valita mieleisesi. Vai näyttääkö

Lisätiedot

ULKOTILAT. Keramix VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET

ULKOTILAT. Keramix VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET Keramix ULKOTILAT VEDENERISTYSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET KYLMILLEEN JÄÄVÄT MÄRKÄTILAT 1. Seinäpinnat kostutetaan vedellä ennen tasoitusta. 2. Tasoita seinäpinta tarvittaessa Kiilto SK Märkätilatasoitteella,

Lisätiedot

LIUKKAUDENESTO SUOJELUSENKELISI. Sertifioitua turvallisuutta liukkaille lattioille, kylpyammeille ja työskentelytiloihin

LIUKKAUDENESTO SUOJELUSENKELISI. Sertifioitua turvallisuutta liukkaille lattioille, kylpyammeille ja työskentelytiloihin LIUKKAUDENESTO SUOJELUSENKELISI Sertifioitua turvallisuutta liukkaille lattioille, kylpyammeille ja työskentelytiloihin MILJOONAT IHMISET LOUKKAANTUVAT VUOSITTAIN LIUKKAILLA LATTIOILLA Useat näistä onnettomuuksista

Lisätiedot

Suurikokoisten keraamisten laattojen asennus seinään ja lattiaan

Suurikokoisten keraamisten laattojen asennus seinään ja lattiaan Marras 2013 NAVERVEJ 13 DK-4000 ROSKILDE TLF. 46 75 58 00 Suurikokoisten keraamisten laattojen asennus seinään ja lattiaan + fliser /fliseklæb på væg Suurikokoisten laattojen määrittely ja vaatimukset

Lisätiedot

Unidrain-lattiakaivon asennusohje: betoni ja siveltävä vedeneriste

Unidrain-lattiakaivon asennusohje: betoni ja siveltävä vedeneriste Unidrain-lattiakaivon asennusohje: betoni ja siveltävä vedeneriste Järjestelmän kuvaus Osat 1. Lattiakaivokaluste 2. Viemärikaivo 3. Kehys 4. Ritilä 5. Nukkasihti (lisävaruste Betoni Rakenne Lattia: Betonia

Lisätiedot

Asennusohje ColoRex SD och EC

Asennusohje ColoRex SD och EC Asennusohje ColoRex SD och EC ColoRex on sähköä johtava PVC-laatta, jonka mitat ovat 610 x 610 x 2 mm. ColoRex on ESD-hyväksytty (Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut). ColoRex-asennuksessa käytetään

Lisätiedot

KALKKIA VEDENPUHDISTUKSEEN

KALKKIA VEDENPUHDISTUKSEEN KALKKIA VEDENPUHDISTUKSEEN Vesi tärkein elintarvikkeemme SMA Mineral on Pohjoismaiden suurimpia kalkkituotteiden valmistajia. Meillä on pitkä kokemus kalkista ja kalkin käsittelystä. Luonnontuotteena kalkki

Lisätiedot

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016 U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - P a i n e p u t k i - j ä r j e s t e l m ä P V C Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009

Lisätiedot

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Käyttötarkoitus: ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Hormex T600 liekki piippu on lämpöä kestävä, kaksoisseinäinen savupiippujärjestelmä, joka on valmistettu 1.4828 lämpöä kestävästä teräksestä (ulkokuori - 1.4301)

Lisätiedot

Ratkaisee kulumisongelmat lähes kaikissa tilanteissa Kalenborn GmbH:n tuotteiden avulla.

Ratkaisee kulumisongelmat lähes kaikissa tilanteissa Kalenborn GmbH:n tuotteiden avulla. Ratkaisee kulumisongelmat lähes kaikissa tilanteissa Kalenborn GmbH:n tuotteiden avulla. KALOCER KALOCER KALSICA ABRESIST KALSICA Piikarbidi Piikarbidi Kovasementti Valettu Kovasementti keraami Teollisuuden

Lisätiedot

GREENLINE. Foratia Lattianpesukapseli 2. Foratia Kylpyhuoneen pesukapseli 3. Foratia Yleispesukapseli 4. Foratia Rasvanpoistoainetabletti 5

GREENLINE. Foratia Lattianpesukapseli 2. Foratia Kylpyhuoneen pesukapseli 3. Foratia Yleispesukapseli 4. Foratia Rasvanpoistoainetabletti 5 GREENLINE Foratia Lattianpesukapseli 2 Foratia Kylpyhuoneen pesukapseli 3 Foratia Yleispesukapseli 4 Foratia Rasvanpoistoainetabletti 5 Foratia IB Imeytysjauhe 6 Foratia teline IB imeytysjauhesäkeille

Lisätiedot

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin SPU Sauna-Satu soveltuu saunan seinien ja kattojen sekä kosteiden tilojen

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET - 2015 - ABL-LAATAT

ASENNUSOHJEET - 2015 - ABL-LAATAT ASENNUSOHJEET - 2015 - ABL-LAATAT YLEISTÄ SEINIEN LAATOITUS LATTIAN LAATOITUS LIIKUNTASAUMAT LATTIAN JA SEINÄN RAJAKOHTA MÄRKÄTILASSA VALESAUMAISTEN MOSAIIKKILAATTOJEN ASENNUS LASIMOSAIIKIN ASENNUS ---01--

Lisätiedot

sidosaineet ja liimat

sidosaineet ja liimat sidosaineet ja liimat AIR-ONE Ultra kevyt, korkean hyötysuhteen ja -polymeroitumisasteen omaava yksi komponenttinen kiinnityslaasti keraamisille laatoille. Ominaisuudet o korkea tehokkuus o yksikomponenttinen

Lisätiedot

KERAAMISET LAATAT. Projektimallisto

KERAAMISET LAATAT. Projektimallisto KERAAMISET LAATAT Projektimallisto 2 3 MÄRKÄTILAT 1 Seinälaatat UF BASE 150 x 150 mm SFS-EN 14411 Blll GL tuotestandardin mukainen lasitettu seinälaatta. VALKOINEN KIILTÄVÄ 000 6010300020 V VALKOINEN MATTA

Lisätiedot

TEOLLISUUSPINNOITTEET

TEOLLISUUSPINNOITTEET TEOLLISUUSPINNOITTEET VRS-POLYDRIVE 95 65 ShA 10 25 mm, Tummansininen 90 kaikki kuivat vetotelapositiot VRS-POLYDRIVE on kulutusta erittäin hyvin kestävä polyuretaanipinnoite kaikkiin kuiviin vetotelapositioihin.

Lisätiedot

PERINTEISELLÄ SAVILAASTILLA LUOT NÄYTTÄVIÄ, TERVEELLISTÄ ASUMISTA EDISTÄVIÄ SISÄPINTOJA. NYT MYÖS SÄVYTETTYNÄ.

PERINTEISELLÄ SAVILAASTILLA LUOT NÄYTTÄVIÄ, TERVEELLISTÄ ASUMISTA EDISTÄVIÄ SISÄPINTOJA. NYT MYÖS SÄVYTETTYNÄ. PERINTEISELLÄ SAVILAASTILLA LUOT NÄYTTÄVIÄ, TERVEELLISTÄ ASUMISTA EDISTÄVIÄ SISÄPINTOJA. NYT MYÖS SÄVYTETTYNÄ. Juvan teollisuuskatu 21 B Puh. 09-774 2720 www.kivira.fi 02920 Espoo Fax. 09-774 27211 info@kivira.fi

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer laatta saumoihin,

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MIKROSEMENTTI MEDIUM KUIVAN TILAN SEINÄT.

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MIKROSEMENTTI MEDIUM KUIVAN TILAN SEINÄT. Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS 1. Cement primer- laimenna 1:1

Lisätiedot

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA Valvojan rooli ja valvontatyö käytännössä Työmaavalvonnan tarkoituksena on varmistaa rakentamisen laatu saavutetaan haluttu lopputulos sopimuksen mukaisuus hyvän rakennustavan noudattaminen, jos sopimuksia

Lisätiedot

VEMO-valuankkurit KÄYTTÖOHJE Käyttöseloste nro BY326

VEMO-valuankkurit KÄYTTÖOHJE Käyttöseloste nro BY326 VEMO-valuankkurit KÄYTTÖOHJE Käyttöseloste nro BY326 995-G 1036-G 1140 1130 1988 07.05.2012 Sivu 1/16 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä 1.1 Valuankkurin toimintatapa 2. Valuankkurin rakenne 2.1 Ankkurin osat

Lisätiedot

Enketop Pitkäikäinen pinnoite parvekkeille ja terasseille

Enketop Pitkäikäinen pinnoite parvekkeille ja terasseille Pitkäikäinen pinnoite parvekkeille ja terasseille Yksikomponenttinen pinnoitusjärjestelmä. Pitkäikäinen pinnoite parvekkeille ja terasseille Parvekkeet ja terassit eivät ainoastaan altistu jatkuvasti kovalle

Lisätiedot

Lapin keskussairaalan ja psykiatrian klinikan lattiamateriaalit ja niiden hoito

Lapin keskussairaalan ja psykiatrian klinikan lattiamateriaalit ja niiden hoito Lapin keskussairaalan ja psykiatrian klinikan lattiamateriaalit ja niiden hoito LSHP:n laitoshuoltajat SISÄLLYS MARMORI... 2 KERAAMINEN LAATTA... 3 MOSAIIKKIBETONI... 4 TURVALATTIA... 5 MUOVIPÄÄLLYSTEET...

Lisätiedot

Puhdasta ympäristön ehdoilla. Soledo Green -erikoispuhdistusaineet ratkaisevat rakennusjäämien puhdistushaasteet ympäristöystävällisesti.

Puhdasta ympäristön ehdoilla. Soledo Green -erikoispuhdistusaineet ratkaisevat rakennusjäämien puhdistushaasteet ympäristöystävällisesti. Puhdasta ympäristön ehdoilla Soledo Green -erikoispuhdistusaineet ratkaisevat rakennusjäämien puhdistushaasteet ympäristöystävällisesti. Betonijäämistä eroon ilman happoja Me Soledolla valmistamme, kehitämme

Lisätiedot

Julkisivujen pinnoitus klinkkerilaatoilla tai tiilijäljitelmälaatoilla

Julkisivujen pinnoitus klinkkerilaatoilla tai tiilijäljitelmälaatoilla Julkisivujen pinnoitus klinkkerilaatoilla tai tiilijäljitelmälaatoilla KUN VAATIMUKSENA ON TÄYDELLINEN PINNOITUSRATKAISU NARMAPINNOITUS OY Paattistentie 947, 21330 Paattinen 040-7646648 / 040-7646649 www.alseccofinland.fi

Lisätiedot

IAR ARTESIA (KV 032011)

IAR ARTESIA (KV 032011) IAR ARTESIA (KV 032011) TUOTEKUVAUS IAR Artesia-tuotteet ovat liuske- ja kvartsiittiluonnonkiveä. Kivet esitellään tehtaan luettelon teknisillä sivuilla nimillään, esim. African Blue, Golden Grey jne.

Lisätiedot

Ecophon Hygiene Foodtec Baffle

Ecophon Hygiene Foodtec Baffle Ecophon Hygiene Foodtec Baffle Ecophon Hygiene Foodtec Baffle C3 on avoin riippupaneelijärjestelmä kohteisiin, joissa mahdollisesti tapahtuu sisäkatto- ja seinäpintojen likaantumista ja säännöllinen pesu

Lisätiedot

Parvekkeiden ja terassien vedeneristys ja laatoitus

Parvekkeiden ja terassien vedeneristys ja laatoitus Parvekkeiden ja terassien vedeneristys ja laatoitus Parvekkeet ja terassit Parvekkeet ja terassit altistuvat ankarille sääolosuhteille ja ilmaston vaihteluille kuten vesisateet, auringonpaiste, jäätyminen

Lisätiedot

SAVU HORMISTOT. Valmispiippu Rondo

SAVU HORMISTOT. Valmispiippu Rondo SAVU HORMISTOT Valmispiippu Rondo 2005 Valmispiippu Rondo hyvä veto kaikenlaisiin tulisijoihin Perinteisesti ammattitaitoa vaativasta piipun muurauksesta voi nyt selviytyä helposti ja nopeasti. Valmispiippu

Lisätiedot

Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi

Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi Asennusohjeet Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi Valmispiippu Kerastar on tarkoitettu lähtemään tulisijan päältä. Siinä on haponkestävä, keraaminen sisähormi.

Lisätiedot

Gyptone alakatot 6.0 Ympäristö

Gyptone alakatot 6.0 Ympäristö Gyptone alakatot 6.0 Ympäristö Reflecting everyday life Ympäristö Laatu ja ympäristö Gyptone-alakattotuotteet on valmistettu materiaaleista, jotka voidaan käyttää uudelleen ja kierrättää. Levyt on tehty

Lisätiedot

SPP-lattianhoitolaikka

SPP-lattianhoitolaikka Scotch-Brite SPP-lattianhoitolaikka Space for 3M Montage SPP-lattianhoitolaikka Mihin SPP-lattianhoitolaikkaa käytetään? Pintakäsittelyn poistoon (suojaus, metallointi, lakka, vaha, kristallointi ) pinta-

Lisätiedot

2009 illi s Tallilaatat

2009 illi s Tallilaatat 2009 illi s Tallilaatat 1 Kumilaattojen ominaisuudet Huokoinen kumilaatta pysyy pinnaltaan kuivana ja vesi pääsee valumaan Kumilaattojen Uritetuissa laatoissa ominaisuudet normaalisti viemäriin. Pinta

Lisätiedot

ALUSTANKÄSITTELYOHJEET

ALUSTANKÄSITTELYOHJEET ALUSTANKÄSITTELYOHJEET Uudisrakennus Alusta: - Betoni - Levylattiat - Metallilattiat Korjausrakentaminen Alusta: - Maalattu puulattia - Maalattu betonilattia - Betonilattia, jossa akryylidispersioliimajäänteitä

Lisätiedot

RAKENNUSMAALAUKSEN SUUNNITTELU Alustan tasoitus- ja maalauskäsittelyn valinta. 4.12.2014 Sakari Leimi

RAKENNUSMAALAUKSEN SUUNNITTELU Alustan tasoitus- ja maalauskäsittelyn valinta. 4.12.2014 Sakari Leimi RAKENNUSMAALAUKSEN SUUNNITTELU Alustan tasoitus- ja maalauskäsittelyn valinta 4.12.2014 Sakari Leimi Rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset "Maalaus kertaalleen maalarinvalkoisella, pesunkestävällä sisälateksilla"

Lisätiedot

Pielavesi, Pielavesi Kohdenumero h,k,et,2xwc,khh,ph,s, 120,0 m²/142,0 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00

Pielavesi, Pielavesi Kohdenumero h,k,et,2xwc,khh,ph,s, 120,0 m²/142,0 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Omakotitalo Pielavesi, Pielavesi Kohdenumero 649360 5h,k,et,2xwc,khh,ph,s, 120,0 m²/142,0 m² Kov. 2001 Energialuokka Ei e-tod. Mh. 147 000,00 Pajutie 4. Mainio koti lapsiperheelle Pielavedellä! Rauhallinen

Lisätiedot

EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS

EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS - Hyväksyttiin keväällä 2011 - Tavoite rakennustuotteiden kilpailuesteiden poistaminen - Mahdollistaa tuotteiden Ce merkinnän - Erilainen kuin monet muut Ce merkintään tähtäävät

Lisätiedot

LAATOITUSOHJE. Laatoituksen aloitus. Seinät

LAATOITUSOHJE. Laatoituksen aloitus. Seinät LAATOITUSOHJE Laatoituksen aloitus Seinät Seinien kaakelointi aloitetaan merkkaamalla ensin kaakeleiden vaaka- ja pystylinjat. Merkitse seinään pystysuora viiva keskelle. Asenna suora lauta seinälle vaakasuoraan

Lisätiedot

Mihin imeyttäjiä tarvitaan?

Mihin imeyttäjiä tarvitaan? 1 Mihin imeyttäjiä tarvitaan? 2 Nestevuotojen imeyttäminen! RISKIT? Seuraamusvahinkojen riski Räjähdysriski Palovaara Saastuminen 3 Mitä vaaditaan hyvältä imeyttäjältä? 4 Liukastamaton Ikasorb rakeet on

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi ASENNUSOHJEET Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi SISÄLLYS Yleistä... 2 Vastaanotto ja säilytys... 2 Tasaannuttaminen... 3 Asennusolosuhteet...

Lisätiedot

VAATTEET - Puhdistaminen

VAATTEET - Puhdistaminen VAATTEET - Puhdistaminen Uuden vaatteen pinnassa on vettähylkivä käsittely, jonka ansiosta vesi valuu pois. Lika ja normaalit pesuaineet tukkivat ajan kuluessa tämän käsittelyn ja vaatteen päällikangas

Lisätiedot

Faveker tiililaatta. Esteettisesti vetoava ja ympäristöä kunnioittava valinta

Faveker tiililaatta. Esteettisesti vetoava ja ympäristöä kunnioittava valinta Faveker tiililaatta Esteettisesti vetoava ja ympäristöä kunnioittava valinta CEMBRIT MODULE TIILILAATTA Faveker tiililaatta on Gres Aragonin kehittämä keraaminen tiililaatta. Keraamisten elementtien käyttö

Lisätiedot

Betonilattiat 2014 by 45 / BLY 7

Betonilattiat 2014 by 45 / BLY 7 S I S Ä L L Y S L U E T T E L O OSA 1 YLEISTÄ... 9 1.1 SOVELTAMISALA... 9 1.2 BETONILATTIOIDEN PERUSTYYPIT... 10 1.2.1 Maanvarainen lattia... 10 1.2.2 Paalulaatta... 11 1.2.3 Pintabetonilattia... 11 1.2.3.1

Lisätiedot