Tallirakentamisen hyviä käytäntöjä II

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tallirakentamisen hyviä käytäntöjä II"

Transkriptio

1 Tallirakentamisen hyviä käytäntöjä II Yhteenveto HevosAgron järjestämästä Tallirakentamisen hyviä käytäntöjä II tilaisuudesta ( Kauppakeskus Kapteeni, Oulunsalo), jossa puhujina toimivat Ari Väisänen (Hevosopisto Oy), Auli Teppinen (yritysneuvoja, ProAgria Uusimaan ry) ja Maiju Ahti (yrittäjä, Mty Aktiivitalli). Esimerkkejä hyvistä rakennuskäytännöistä (Ari Väisänen) Vanhassa navetassa karsinoiden sijoittaminen on usein ongelmallista pilarirakenteiden ja matalan sisäkorkeuden vuoksi. Mikäli navetan seinät ovat suorat eikä niissä ole halkeamia, navettaa on mahdollista korottaa ylös tai alaspäin. Usein helpompaa on nostaa kattoa ylöspäin kuin mennä alaspäin. Katon nostamisprojektissa on aluksi kaivettava kuopat maan alle (2 m). Uudet kannatinpalkit asetetaan siten, että ne ovat korkeammalla kuin vanha katto. Kun vanhan katon päällä on uusi korkeampi katto, voidaan vanha katto purkaa pois. Jos tämä ei riitä, sitten mennään myös alaspäin. KUVA 1. Vanhan navetan katon korotus. Esimerkkejä: 1. Seuraavaksi esitellään lattiavaihtoehdot vanhaan hirsitalliin, jossa on ollut maalattia ja lattiaa ollaan nyt uudistamassa. Vaihtoehto 1. Aluksi tehdään käytävän siivous ja joka kolmannen karsinan kohdalle tehdään lattiakaivo.

2 Huono puoli tässä lattiassa on, että hevosen virtsa valuu laattojen väliin ja lattia alkaa haista. Akryylikumirouhe -> tekee kumimaton. Vaihtoehto 2. Tehdään lattia puupalikoista ja piestä, niin että cm:n palikat ladotaan puun syyt pystysuunnassa. Betonilattian etuna on, että se ei ole liukas. Pehmeä lattia ei ole myöskään liukas, mutta pehmeä lattia kuluu. Kova lattia on liukas, mutta se ei kulu. Jurmut ovat ainoa keino estää lattian liukkaus, mutta ne hankaloittavat lattian puhtaana pitoa. Tallin lattiassa hygienia on ykkösasia. Kumimatoista: Rihlamatto on hyvä vaihtoehto tallissa, sillä se ei ole liukas ja se on helppo puhdistaa. Lisäksi se kuivuu altakin. Hinnaltaan rihlamatto on noin 100 /m 2. Pesupaikan lattian tekeminen akryylikumirouheesta tulee maksamaan noin Pesupaikan seinämateriaali Pesupaikan seinämateriaalissa lähdetään liikkeelle kiviaineksesta. Seinä valetaan umpeen betonivaluharkoilla. Valamisen jälkeen levitetään kosteuseriste ja kosteuseristeen kuivuttua laitetaan laatta tai jokin muu pintamateriaali (esim. eristelaasti + maali). Vaneri käy, mikäli se on ulkoseinää vasten ja takana on muovi, ei ilmankiertoa. VISAWHITE (Valkea vaneri) on tällä hetkellä sesonki tuote. VISAWHITEA käytetään yleensä paperiteollisuudessa. Valkeassa vanerissa on lasikuitupinta. Hinnaltaan se on noin 10 /m 2. Valkea vaneri on hyvin kestävää, se kestää mm. hevosen potkut hokkikengillä. Uusi talli Uuden tallin sisäkattomateriaalilla ei ole väliä, mutta höyrysulku on oltava ennen eristettä. Ei ole olemassa hengittävää taloa, vaan eritavalla vuotavia taloja. Uudessa tallissa lämpimät ja kosteat tilat sijoitetaan yhdeksi ryppääksi. Tallin ilmanvaihto Uudessa rakennuksessa ylipaineistetaan hieman pukkaamalla koneellisesti ilmaa sisään. Näin voidaan tehdä, kun tiedetään, että höyrysulku on varmasti kunnossa. Vanhassa tallissa puolestaan alipaineistetaan hieman (seinän sisään imeytyy kuivaa pakkasilmaa).

3 Keväällä ja syksyllä kosteus ei poistu tallista, koska sisällä ja ulkona sama lämpötila. Pesupaikan lämmityksen seurauksena on kosteutta, mutta kosteus poistuu ilmanvaihdon mukana. Ilman kuivatin on syytä sijoittaa kuivaushuoneeseen. Halpa-Hallissa ilmankuivatin maksaa n Esteri ( ) kuivattaa 30 hevosen loimet. Lämmitys Tallissa riittää noin 10 kw sähkölämmitin, muuten talli pitää itse itsensä lämpimänä. Lattialämmitys pesupaikalle ja käytävälle on suositeltavaa, jos siihen on taloudellisesti mahdollista satsata. Jos on uusi kohde, johon laittaa maalämmön, niin tallin laittaminen samaan kohteeseen on suositeltavaa.

4 Hevostallin koneellistaminen (yritysneuvoja Auli Teppinen, ProAgria Uusimaa ry) Hevostallin koneellistamisesta on hyötyä hevosten kannalta mm. siksi, että säännölliset ruoka-ajat lisäävät hyvinvointia ja erilaiset koneet, laitteet voivat parantaa myös talli-ilmaa. Yrittäjän kannalta hevostallin koneellistaminen kannattaa, kun etsitään ratkaisuja, joilla saadaan kustannussäästöjä ja parannetaan kannattavuutta. Koneellistamisen ansiosta ei tarvitse palkata niin paljon työntekijöitä. Lisäksi työntekijöiden viihtyvyys paranee, fyysinen työ keventyy ja aikaa jää enemmän hevosten hyvinvoinnista huolehtimiseen. Selkeää nyrkkisääntöä ei ole, että milloin hevostallin koneellistaminen kannattaa. Suomessa on tehty vähän tutkimustyötä hevosten hoidon työmenetelmistä erilaisilla talleilla. Viimeisin esim. lannanpoistojärjestelmistä on TTS:n tiedote 6/2008 (609): Koneellinen lannanpoistojärjestelmä hevostallissa. Automatiikkaa valmistavat ja myyvät yritykset harvoin esittelevät laitteidensa työ/ kustannussäästöjä, vaan ne on arvioitava yrittäjän itse. Investoinnin kannattavuutta voi laskea esimerkiksi laskelmalla ->Katso ProArgian nettisivujen verkkopalveluista: KUVIO 1. Työajan käyttö eri lannanpoistomenetelmin.

5 Lannan käsittely nyt Pitkät matkat tallilta ulkokautta lantalaan tekevät karsinoiden siivoustyöstä raskaan ja paljon työaikaa kuluttavan työvaiheen. Erilaisia lantaloita: Lannan varastointi ja kompostointi aumassa: Lannan käsittelyä tulevaisuudessa:

6

7 Lantaimurin hyödyt ja kustannukset Investoinnin kustannukset yhteensä noin , jos tallissa 37 karsinapaikkaa. Työajan säästöä syntyy 2-3 h/pv verrattuna vanhaan talikko-kottikärrytyötapaan. Työajan säästön arvo noin /vuosi -> investointi maksaa itsensä vuodessa takaisin. Lannanpoisto lantaraapalla: Hevosen lannan käsittely rumpukompostorilla: Helppo sääntö rummun mitoituksessa on 1m 3/ hevonen Esimerkiksi 30 m 3 rumpukompostorin investointikustannus Rumpukompostin poistoruuvi purkaa kompostoituneen lannan välivarastoon, mistä maanparannuskomposti siirretään erissä jälkijäähdytyskentälle jälkikompostoitumaan. Kompostoituneen maanparannusaineen valmistus ja markkinointi on Eviran valvomaa toimintaa.

8 Hevosen lannan kompostointi muovituubeissa Hevosen lannan kompostointi muovituubeissa vaatii isot laite- ja koneinvestoinnit, eikä se ole yksittäisen tallin ratkaisu. Hevosen lannan kompostointi muovituubeissa soveltuu parhaiten urakointina usealle tallille yhdessä. Yhteistyö alueen viljelijöiden kanssa on tärkeää. Kuivikelanta ajetaan bakkerin kautta muovituubiin. Muovituubin läpi kulkee muovinen salaojaputki, minkä kautta ilmastetaan pienellä puhaltimella kompostia. Sveitsiläinen keksintö hevosen lannan poistoon Investointi kustannus 35 hevosen talliin n , joka sisältää laitteet ja putkiston, mutta ei lantalaa. Helpoin toteuttaa uuteen rakennettavaan talliin. Tallin karsinoiden kuivittaminen automaattisesti Automaattinen kuivikkeen levitin, joka käy sekä purulle että turpeelle, on kotimainen keksintö. Se on sovellettavissa myös hevoskarsinoiden päällä kulkevaksi. Vaatii tilaa noin 1 metrin karsinoiden päällä. Levitin kulkee

9 automaattisesti kiskoja pitkin. Investointikustannus esim. 30 hevosen tallille: Kuivituskoneisto (alv 0) Kiskot n. 50 /m Kuljetinlaitteisto, mikä siirtää kuivikkeen varastosta levitin laatikkoon n Yhteensä noin Jos käyttöikä on 10 vuotta, niin investointikulu/ karsina/kk 5,5 (alv 0). Ei vielä Suomessa käytössä, mutta asennus on mahdollista ( Hevosten ruokinta-automatiikkaa hyödyntäen Aktiivitallien kalustoja markkinoivat kaksi eri valmistajaa Suomessa HIT Aktiivitallit (jälleenmyyjä Pellongroup Oy) Schauer: Hevostallit.pdf

10 Esimerkkejä ruokinta-automaateista: Sukkula Annostus on 1-4 rehulle ja ruokintaohjelma on aina yksilöllinen. Sukkula liikkuu ahtaissakin tiloissa. Kääntösäde on 50 cm. Sukkulan kulkua kiskostossa voidaan säätää olosuhteisiin sopivaksi (mm. luistohuomioiden) ja turvalliseksi ainutlaatuisella kitkapyörästöllä. Hinta n. 10 hevosen tallille alv. + asennus. Valmistaja: Pellongroup Oy Karsinaan asennettava heinäautomaatti Automaatti täytetään käytävänpuolelta avattavasta luukusta ja se toimii ajastimella. Voidaan laittaa päivällä sekä ilta- ja aamuheinä - annokset eri hyllyille. Ajastetun ajan mukaan heinäannos putoavat illalla ja aamulla karsinoihin hevosten syötäväksi. Hyödyt: hevoset saavat heinänsä yhtä aikaa, ei levottomuutta tallissa. Tallin iltatyöntekijän työmäärää ei tarvita tai se on vähäinen (tarkistus, että kaikki kunnossa) sekä aamulla aikaisin ei tarvitse mennä talliin antamaan aamuheiniä. Kustannus n / automaatti (ei sis. asennusta). Laite on ruotsalainen Heinän ruokinta-automaatti Ruokinta-automaatti HorseGraze auttaa hevosta syömään heinää luonnollisella tavalla ja pieninä annoksina. Hevonen syö hitaammin ja terveellisemmällä tavalla. HorseGraze vähentää hevosen turhautumista, lisäksi se vähentää pölyn hengittämistä sekä "hukkakulutusta". Miten se toimii: automaattiin asetettu heinä työntyy tasaisesti hevosen syöttöritilää vasten. Hinta n. 200 (sis. alv)

11 Erilaiset heinäverkot Aikaisemmin hevonen söi heinä-annoksensa 30 minuutissa, verkonläpi syömiseen aikaa menee 2-3 tuntia. Hinta n Omatekoisia heinäruokintalaitteita Rautakaupasta ostettu lehtikompostorikehikko, jonka kaksi sivua käytetty heinähäkkiin, toinen pystyyn ja toinen vaakaan, näin saatu tarpeeksi pieniä silmäkokoja. Kantta nostamalla heinää saa lisättyä ja takaseinä on täysin viisto. Karsinan nurkkaan tehty heinähäkki. Takaseinä on viisto ja liukkaasta materiaalista, näin heinä pääsee valumaan verkkoa vasten. Tästä voi tehdä myös version, jossa puolet etuseinästä tai koko etuseinä on vahvaa rautaverkkoa. Häkki tulee olla maan tasalla, että hevonen saa syödä maan tasalta. Annosteleva väkirehuautomaatti Rehuannoksia jopa 12 krt / vrk. Jokainen hevonen saa yksilöllisen ruokinnan ja rehua ei tuhlaannu. Tallissa rauhallista, koska rehua annetaan hevosille yleensä suunnilleen samoina aikoina. Automaattiin mahtuu 25 l, jonka ansiosta sitä ei tarvitse täyttää joka päivä. Hinta n / kpl. Yksinkertaisia työtä helpottavia pieniä ratkaisuja talleihin Pyöröpaalien kuljettamiseen käsin työnnettävä kärry Apuvälineitä rehunsiirtoon: kipillinen käsikärry , ruokinta kärry 140/340 l, Muita tallin apuvälineitä Satula- ja tarvikevaunu Tallin lakaisukone n. 600 Ruokintavaunu Tarhojen puhdistusimurit n :sta ylöspäin

12 Ratsastusalueiden hoito ja huolto Altakasteltava ulkoratsastuskenttä (Ebb &Flow-tekniikka). Investointikustannus n. 60 / m2 + aidat ja muut rakenteet Erilaiset valvontajärjestelmät Palovaroittimet Murtohälytin-järjestelmät Eläintilojen seuranta ja tarkkailu kameroiden avulla Hinnat vaihtelevat paljon, kannattaa pyytää tarjouksia eri toimittajilta ja mietittävä ensin oma todellinen tarve. Hevosten liikuttaminen Kävelytyskone, esim. pelkkä kone 4 hevoselle hankittuna maksaa n alv, aitaukset + pohjan perustaminen n alv. Investointikulu yhteensä n alv. Valmennuksen koneellistaminen: 12 ravihevosen perusvalmennus kestää lähes 14 h yhdeltä henkilöltä Yhden hevosen valmennukseen kuluu 50 min Valjastukseen, valjaiden purkamiseen, hevosen pesuun sekä jalkojen kylmäykseen kuluu yhteensä noin 25 min. Hiittien välipäivinä tai perusvalmennuksessa olevat hevoset juoksevat hölkkälenkkinsä koneessa. - Hevosten siirrot koneeseen 10 min

13 - Ohjelma 50 min - Työajan säästö juoksutuskoneella merkittävä. - Jos 4 hevosta liikkuu yhtä aikaa, ajansäästö n. 3 tuntia/ 4 hevosta -> 9h / 12 hevosta Tallitöitä helpottavia koneita ja laitteita Automaattisesti avautuva ajastimella toimiva ovi tallin karsinasta tarhaan, edellyttää tarhojen sijaintia välittömästi tallin läheisyydessä. Lantaimuri Ruokinta-automaatit Käytävien lakaisukone Karkearehunjakoautomaatit Lannanpoiston ja kuivituksen automatisoiminen Mitä kannattaa koneellistaa? Siirrot vievät yllättävän paljon aikaa, etenkin jos välimatkat ovat pitkiä - Lannan- ja kuivikkeiden siirrot - Rehujen siirrot - Lakaiseminen aiheuttaa pölyä talli- ilmaan - Lakaisukone, joka imee samalla roskat, ei aiheuta pölyä. Suuren alueen lakaisuun kuluu paljon aikaa - Ruokinnassa automaatit, joihin rehu lisätään manuaalisesti. Päivittäinen rehuntarve muuttuu hevosen liikuttamisen ym. mukaan - Valmennuksen koneellistaminen juoksutuskoneen avulla vähentää työhön kuluvaa aikaa merkittävästi - Hevosten sekä eläintilojen tarkkailua, valvontaa voidaan helpottaa teknisillä laitteilla Innovaatio tallista Saksassa Pyöreä talli 30 hevoselle.

14 Mty Aktiivitalli (Maiju Ahti) Tallien koneellistaminen Ruokinnan automatisoinnissa ruokintaa ohjaa tietokone tai ajastin. Tietokone ohjaa ruokintalaitteita (ruokintasukkula karsinatalleissa ja rehuautomaatti pihatoissa). Tallityöt tehdään konein (kottikärrytön talli). Karsinatalleissa vaihtoehtoina ovat aktiivikarsinat ja perinteiset karsinatallit. Pihatto vaihtoehtoja ovat aitopihatot, puolipihatot ja pihatot. Aktiivikarsina Yksilökarsinat rajattomat mahdollisuudet Yksilöllinen tarkka ruokinta Pääsy jaloittelutilaan. Hevoset nenäkontaktissa toisiinsa: laumavaikutus Aktiivikarsinassa on vapaa pääsy ulkoaitaukseen oven ollessa auki. Pihatto Pihatto on mikä tahansa katoksellinen suoja, missä pidetään useita hevosia. Juotto ja väkirehun ruokinta rajoittaa hevosten lukumäärää. Puolipihatto Puolipihatto on tila, jossa on katoksellinen suoja ja hevosilla vapaa kulku ja osittain hallittu ruokinta. Juotto ja väkirehun syöttö rajoittaa hevosten lukumäärää. Aitopihatto Aitopihatossa hevosilla on vapaa kulku ja omatahtoinen, kuitenkin hallittu, ruokinta. Vapaa rajoittamaton pääsy juomavedelle. Hevosten lukumäärä on rajoittamaton (logistiikka).

15 Aktiivipihatto Kylmä puolilämmin -lämmin Se minulle on muun muassa valjennut, että mitä tulee kylmänkestävyyteen, hevonen on lähes omaa luokkaansa, täynnä nerokkaita ratkaisuja. Hevonen on alun perin arojen raakaan ilmastoon kehittynyt eläinlaji. Jos normaalikarvapeitteisellä hevosella on ruokaa, se ei kärsi kylmästä. Eläinlääkäri Kim Sell, Hevosurheilu Hevosten henkinen hyvinvointi Hevonen on laumaeläin, joka toimii vaistojensa varassa. Hevosella on tarve liikkua ja saada sosiaalisia kontakteja. Hevosella on oikeus olla hevonen. Kustannussäästöt Työvoimakustannukset alenevat (~ 70%) 20 hevosen hoitamiseen lasketaan tarvittavan n. 1,5 täyspäiväistä työntekijää. Aktiivitallilla 2,5 tuntia päivässä Rehukustannukset Rakennuskustannukset Eristämätön sääsuoja Vanhat arvottomat rakennukset voidaan hyödyntää HIT K-30 väkirehuautomaatti asennettu noin 140 m päähän heinähäkistä, vesipisteestä ja makuuhallista. Hevoset saavat väkirehua 20 krt/päivä. Hevosille kertyy säännöllisesti kävelymatkaa noin 280 m/ruokintakerta. Hevoset liikkuvat siis vähintään 280m x 20 krt = 5,60km / pvä.

16 Hintaesimerkkejä Gunnarsberg, 20 hevosta 4 kombiautomaattia / heinät+väkirehu 3 olkihäkkiä jäätymätön vesipiste tietokone asennus kuljetus Yhteensä (alv 0%) Maksaa itsensä takaisin 1,5 v aikana vain palkkakustannuksia säästämällä. Råbacka, tilat n. 20 hevoselle 30 hevosen väkirehuautomaatti, 2 rehua +mineraalirehu jäätymätön vesipiste heinät vapaasti mutta hankalasti ja hitaasti Hinta n Maksaa itsensä takaisin vuodessa pelkästään palkkakustannuksia säästämällä! (tavallinen kuukausipalkka 1400 Euroax1,3 = 1600 Euroa *13 =20800 Euroa vuodessa). Heinät vapaasti vai automaatista Vapaa heinä Råbackan lauma Syksyllä hevosta täysin vapaalla heinällä ilman rehuautomatiikkaa Vuorokaudessa kulutus oli 1 pyöröpaali => 7 paalia viikossa 19 kg /hevonen /päivä Hinta 0,20 /kg = 3,80 /pvä Heinäautomaatti & väkirehuautomaatti Gunnarsbergin lauma Viikkomenekki samaan aikaan 22 hevoselle Aktiivitallissa, jossa heinän syönti on automatisoitu oli keskimäärin 7 paalia/vko 11 kg/päivä/hevonen Hinta 0,20 /kg = 2,2 /pvä Heinäruokinnan automatisointi alentaa työkustannuksia Säästö vuositasolla 20 hevosen aktiivitallilla

RUOKINNAN AUTOMATISOINTI

RUOKINNAN AUTOMATISOINTI Suomen Hippos Oy JALOSTUSPÄIVÄT 12.2.2009 RUOKINNAN AUTOMATISOINTI Mty Aktiivitalli Maiju Paukku ja Fredrika Nyberg Lappeenranta 12.2.2009 1 Mty Aktiivitalli Perustettu syksyllä 2005 Suomen ensimmäinen

Lisätiedot

Stall Råbacka. Fredrika Nyberg

Stall Råbacka. Fredrika Nyberg Perinteisen tallin muuttaminen aktiivitalliksi - mitä iloja ja murheita tuli vastaan? Hit aktiivitalli kokonaisuus, mahdollisuudet sekä käyttökustannukset Stall Råbacka Fredrika Nyberg 1 Karsinatallin

Lisätiedot

Miten helpotan tallitöitä? Hevosvoimaa seminaari 24.11.2014 Elsa Roponen

Miten helpotan tallitöitä? Hevosvoimaa seminaari 24.11.2014 Elsa Roponen Miten helpotan tallitöitä? Hevosvoimaa seminaari 24.11.2014 Elsa Roponen Työtä riittää Hevoset työllistävät koko- tai osa-aikaisesti noin 15 000-16 000 henkilöä Hevostalleja Suomessa noin 16 000 Tallityöt

Lisätiedot

Toimivat ruokintaratkaisut

Toimivat ruokintaratkaisut Toimivat ruokintaratkaisut Hyviä käytännön ratkaisuja hevostalleille Ruokinnan automatisointi Ruokinnan automatisoinnilla tehdään säästöjä ajankäytössä ja työmäärän vähetessä säästyy kustannuksia Heinäautomaatit

Lisätiedot

Tallityötä helpottavat ratkaisut

Tallityötä helpottavat ratkaisut Kannattavaa hevostalousyrittäjyyttä -infotilaisuus Tallityötä helpottavat ratkaisut Jyväskylä Hanna Kaihlajärvi, hanna.kaihlajarvi@jamk.fi ä Koneellisen lannanpoiston vaihtoehtoja Lantaimuri Pihkalan ratsastuskoulu,

Lisätiedot

Toimivat lannanpoistojärjestelmät

Toimivat lannanpoistojärjestelmät Toimivat lannanpoistojärjestelmät Hyviä käytännön ratkaisuja hevostalleille Käsityövaltaisuus yleistä hevospuolella Lannanpoisto tapahtuu suurimmassa osassa talleja perinteisellä talikko/kottikärryt menetelmällä

Lisätiedot

Hyviä käytännön ratkaisuja hevostalleille

Hyviä käytännön ratkaisuja hevostalleille Hyviä käytännön ratkaisuja hevostalleille Elsa Roponen 1), Jaana Auer 2), Hanna Kaihlajärvi 2) 1) Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti, Tuumalantie 17, 43130 Tarvaala, elsa.roponen@outlook.com

Lisätiedot

Hevostallien uudet määräykset sekä ideoita tallien ja pihattojen peruskorjaamiseen ja rakentamiseen. RKM Juhani Halonen Suomen Hevostietokeskus ry

Hevostallien uudet määräykset sekä ideoita tallien ja pihattojen peruskorjaamiseen ja rakentamiseen. RKM Juhani Halonen Suomen Hevostietokeskus ry Hevostallien uudet määräykset sekä ideoita tallien ja pihattojen peruskorjaamiseen ja rakentamiseen RKM Juhani Halonen Suomen Hevostietokeskus ry Mitä huomioitava tallin suunnittelussa? tallityypin valinta

Lisätiedot

HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE KEVÄINEN OPINTOREISSU 16. - 17.5.2013 MATKARAPORTTI

HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE KEVÄINEN OPINTOREISSU 16. - 17.5.2013 MATKARAPORTTI HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE KEVÄINEN OPINTOREISSU 16. - 17.5.2013 MATKARAPORTTI Hevoosella vaan koulutushanke järjesti keväisen opintoretken 16. - 17.5.2013. Matkalle lähti hankevetäjien (Susanna Hakkarainen

Lisätiedot

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET HEVOSTEN PIDOLLE 17.9.2011

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET HEVOSTEN PIDOLLE 17.9.2011 ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET HEVOSTEN PIDOLLE 17.9.2011 Eläinten hyvinvointi Käyttäytymistarpeiden toteuttaminen liikkuminen, laumakäyttäytyminen lisääntymiskäyttäytyminen syömiskäyttäytyminen Muiden tarpeiden

Lisätiedot

TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5

TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5 TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5 Tarkastuspäivämäärä Tarkastuksen tekijän nimi Tarkastuksen tekijän asema Virkaeläinlääkäri Hevosjalostusliiton tj. Yksityinen eläinlääkäri Valmentaja (omavalvonta) Valmentaja

Lisätiedot

Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla

Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla Liite 9.6.2008 65. vuosikerta Numero 2 Sivut 8 9 Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla Hanna Lensu, Maaseudun Tulevaisuus Keijo Viertoman ja Tiina Tuomisen tilan 30 vuotta vanhan mullinavetan

Lisätiedot

Kuivittamiseen on erilaisia ratkaisuja

Kuivittamiseen on erilaisia ratkaisuja Tavoitteena 2000 litraa maitoa lypsyrobotilta päivässä 22.3.2016 Kuivittamiseen on erilaisia ratkaisuja Reetta Palva, TTS AMS-hankkeen kysely: Mitkä työvaiheet tai työt koette tilallanne tällä hetkellä

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Isku päähän (enintään 5kg eläin)

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Isku päähän (enintään 5kg eläin) Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS ANKKA Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Eläinsuojelutarkastus - ankat - tarkastusosa

Eläinsuojelutarkastus - ankat - tarkastusosa Laiminlyönnit kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. ELÄINSUOJELUTARKASTUS ANKKA Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama selvitys tuotantoeläinten suojelua koskevan direktiivin

Lisätiedot

K2 CombiCutter Mallit 1600 ja 1200

K2 CombiCutter Mallit 1600 ja 1200 K2 CombiCutter Mallit 1600 ja 1200 Pyöröpaalisilppuri ja ruokintakone Markkinoiden täydellisin ohjelma www.tks-as.no Kiinteä kone Vaunumalli Kattokiskoihin asennettu kone Täyttölava K2 COMBICUTTER Työtä

Lisätiedot

Selvitys hevosen kuivikelannan hyötykäyttömahdollisuuksista teknillisestä, juridisesta sekä talliyrittäjien näkökulmasta

Selvitys hevosen kuivikelannan hyötykäyttömahdollisuuksista teknillisestä, juridisesta sekä talliyrittäjien näkökulmasta Selvitys hevosen kuivikelannan hyötykäyttömahdollisuuksista teknillisestä, juridisesta sekä talliyrittäjien näkökulmasta Anna Tenhunen http://adayinthelifeofcj.files.wordpress.com/2012/06/manure.jpg Työn

Lisätiedot

1. Jos hevosten pito on ammattimaista tai muuten laajamittaista, onko toiminnasta tehty kirjallinen ilmoitus lääninhallitukselle?

1. Jos hevosten pito on ammattimaista tai muuten laajamittaista, onko toiminnasta tehty kirjallinen ilmoitus lääninhallitukselle? Hyvinvointi, turvallisuus ja ympäristöasioista huolehtiminen on oleellinen osa hevosalan yrittäjän arkea. Hevostilan ja sen ympäristön vastuullinen hoitaminen luo hyvinvointia ja turvallisuutta paitsi

Lisätiedot

Talliympäristö ja hevosen hyvinvointi eläinsuojelueläinlääkärin näkökulma

Talliympäristö ja hevosen hyvinvointi eläinsuojelueläinlääkärin näkökulma Talliympäristö ja hevosen hyvinvointi eläinsuojelueläinlääkärin näkökulma Maria Wahlfors Valvontaeläinlääkäri Tampere 21.1.2012 Eläinsuojelulainsäädännön vaatimukset Hevosen hyvinvointi Yleistä Hevosten

Lisätiedot

LÄMMÖN TALTEENOTTO LANTALASTA JA KUIVIKEPATJASTA. Pinewood Stables Oy Toimitusjohtaja/yrittäjä Tiina Ahlqvist HELMET Pirtti

LÄMMÖN TALTEENOTTO LANTALASTA JA KUIVIKEPATJASTA. Pinewood Stables Oy Toimitusjohtaja/yrittäjä Tiina Ahlqvist HELMET Pirtti LÄMMÖN TALTEENOTTO LANTALASTA JA KUIVIKEPATJASTA Pinewood Stables Oy Toimitusjohtaja/yrittäjä Tiina Ahlqvist HELMET Pirtti 03.10.2017 HISTORIA Pinewood Stables Oy rakensi Mäntsälään 560 m2 15 karsinaa

Lisätiedot

Tallikohtaisia Ratkaisuja kompostointiin ja lämmöntalteenottoon hevosenlannasta

Tallikohtaisia Ratkaisuja kompostointiin ja lämmöntalteenottoon hevosenlannasta Tallikohtaisia Ratkaisuja kompostointiin ja lämmöntalteenottoon hevosenlannasta 28.03.2018 Talli-Jussi Hevosenlannan pakkaus-, varastointi-, ja kompostointijärjestelmä Talli- Jussi on maahan upotettava

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Vasikoita (<6kk) Lypsylehmiä Emolehmiä Muita yht. kpl. nautoja

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Vasikoita (<6kk) Lypsylehmiä Emolehmiä Muita yht. kpl. nautoja Laiminlyönnit kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. ELÄINSUOJELUTARKASTUS VASIKKA JA NAUTA YLI 6 KK Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama selvitys vasikoiden suojelua

Lisätiedot

LANTAKOLA MAKUUPARSIEN PUHDISTAMISEEN

LANTAKOLA MAKUUPARSIEN PUHDISTAMISEEN LANTAKOLA MAKUUPARSIEN PUHDISTAMISEEN Aution maatila Tilavierailu 02/2012 Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 16.5.2012 Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kilpailukykyä maidontuotantoon Hyvien käytänteiden

Lisätiedot

Kun minkinpennut syntyy siinä tulee aina menetyksiä. Eli jos naaras on liian lihava niin ei välttämättä hoida kaikkia pentuja tai jos naaras liian

Kun minkinpennut syntyy siinä tulee aina menetyksiä. Eli jos naaras on liian lihava niin ei välttämättä hoida kaikkia pentuja tai jos naaras liian Kun minkinpennut syntyy siinä tulee aina menetyksiä. Eli jos naaras on liian lihava niin ei välttämättä hoida kaikkia pentuja tai jos naaras liian laiha. Kuntoluokka tärkeää. Nuoret naaraat myös hävittää

Lisätiedot

PIENI HEVOSTAITO-OPAS

PIENI HEVOSTAITO-OPAS PIENI HEVOSTAITO-OPAS HEVONEN Hevosia on erikokoisia, erinäköisiä ja erivärisiä. TALLI Hevoset asuvat tallissa. Jokaisella hevosella on tallissa oma karsinansa. Hevoset ovat päivisin ulkona tarhassa. Tallialueeseen

Lisätiedot

Lantajärjestelmä kiinteälanta * lietelanta

Lantajärjestelmä kiinteälanta * lietelanta TTS-Manager työajankäyttölaskelma Naudanlihan tuotanto (versiolla 2017) Palauta lomake paikallisyksikköösi. Laskelma Laskelman tekijä Laskelman päivämäärä Tilan nimi Yrittäjät 1. 2. 3. 4. 5. Naudanlihan

Lisätiedot

Lantajärjestelmä kiinteälanta * lietelanta

Lantajärjestelmä kiinteälanta * lietelanta TTS-Manager työajankäyttölaskelma Naudanlihan tuotanto (versiolla 2017) Palauta lomake paikallisyksikköösi. Laskelma Laskelman tekijä Laskelman päivämäärä Tilan nimi Yrittäjät 1. 2. 3. 4. 5. Naudanlihan

Lisätiedot

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET JA SUOSITUKSET HEVOSTEN HYVINVOINNILLE. Valvontaeläinlääkäri (Oulun seutu) Maria Pohjolainen

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET JA SUOSITUKSET HEVOSTEN HYVINVOINNILLE. Valvontaeläinlääkäri (Oulun seutu) Maria Pohjolainen ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET JA SUOSITUKSET HEVOSTEN HYVINVOINNILLE Valvontaeläinlääkäri (Oulun seutu) Maria Pohjolainen Eläinten hyvinvointi Käyttäytymistarpeiden toteuttaminen liikkuminen, laumakäyttäytyminen

Lisätiedot

TARKASTUSOSA VASIKAT (NAUTA ALLE 6 KK)

TARKASTUSOSA VASIKAT (NAUTA ALLE 6 KK) Laiminlyönnit kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. ELÄINSUOJELUTARKASTUS VASIKAT JA NAUDAT YLI 6 KK Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama selvitys vasikoiden suojelua

Lisätiedot

PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3

PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3 PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3 TÄMÄN HEVOSTAITO-OPPAAN OMISTAA TALLI Hevoset asuvat tallissa. Jokaisella hevosella on tallissa oma karsinansa. Hevoset ovat päivisin ulkona tarhassa.

Lisätiedot

LÄMMÖN TALTEENOTTO LANTALASTA JA KUIVIKEPATJASTA. Pinewood Stables Oy Toimitusjohtaja/yrittäjä Tiina Ahlqvist HELMET Pirtti

LÄMMÖN TALTEENOTTO LANTALASTA JA KUIVIKEPATJASTA. Pinewood Stables Oy Toimitusjohtaja/yrittäjä Tiina Ahlqvist HELMET Pirtti LÄMMÖN TALTEENOTTO LANTALASTA JA KUIVIKEPATJASTA Pinewood Stables Oy Toimitusjohtaja/yrittäjä Tiina Ahlqvist HELMET Pirtti 30.08.2017 HISTORIA Pinewood Stables Oy rakensi Mäntsälään 560 m2 15 karsinaa

Lisätiedot

Kuivitus Sakari Alasuutari, TTS Vantaa, 9.2.2012

Kuivitus Sakari Alasuutari, TTS Vantaa, 9.2.2012 Kuivitus Sakari Alasuutari, TTS Vantaa, 9.2.2012 Kuivituksen merkityksestä Makuualusta ja eläin kuivana ja puhtaana Lämmittää ja pehmentää makuualustaa Parantaa huoneilmaa sitomalla ammoniakkia Kosteat

Lisätiedot

RUOKINTAROBOTIN KISKON KUIVAUSSIENI

RUOKINTAROBOTIN KISKON KUIVAUSSIENI RUOKINTAROBOTIN KISKON KUIVAUSSIENI Pasi ja Sirpa Hoppula Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 9.2.2012 Kilpailukykyä maidontuotantoon Hyvien käytänteiden dokumentointi Hankkeen rahoittaja: Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

ELÄINSUOJELUTARKASTUS HEVOSET

ELÄINSUOJELUTARKASTUS HEVOSET ELÄINSUOJELUTARKASTUS HEVOSET Tarkastuspäivämäärä Virkatoimitunnus Tarkastuksen tekijä Virka-asema Puhelinnumero Kunta Aluehallintovirasto Eläinten omistaja/ haltija Osoite Puhelinnumero Tarkastuksessa

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Eläinten lukumäärä Eläimiä yhteensä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Eläinten lukumäärä Eläimiä yhteensä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS NAUTA YLI 6 KK Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n

Lisätiedot

Tehtävä 1. Tunnista hevosen pään- ja jalkojen merkit /5p

Tehtävä 1. Tunnista hevosen pään- ja jalkojen merkit /5p Sydän-Hämeen ratsastajat ry:n ja Suomen Ratsastajainliiton järjestämät Valtakunnalliset Hevostaitomestaruuskilpailut Aitoossa 18.5.2013 TEORIAKOE SARJA I kilpailija numero: nimi: seura: kokonaispisteet:

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 29.07.13 7809 Joensuu Henri 0458814141 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27511 Eura Rantanen Markus 044 4224882 TYÖKOHDE Euran kunta Kotivainiontie 3 27400

Lisätiedot

Esimerkkikuvia ja vinkkejä mittaukseen

Esimerkkikuvia ja vinkkejä mittaukseen Esimerkkikuvia ja vinkkejä mittaukseen Tässä on esitetty esimerkkinä paikkoja ja tapauksia, joissa lämpövuotoja voi esiintyä. Tietyissä tapauksissa on ihan luonnollista, että vuotoa esiintyy esim. ilmanvaihtoventtiilin

Lisätiedot

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE MAAKELLARI RATKAISEE SÄILYTYSONGELMASI Maakellari on ihanteellinen ratkaisu vihannesten, mehujen, säilöttyjen tuotteiden jne. pitkäaikaiseen varastointiin. Säilyvyyden takaavat maakellarin luontaiset ominaisuudet:

Lisätiedot

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ 2.11 Seinäjoki, 9.11 Kuopio, 17.11 Hämeenlinna, 19.1. 2012 Rovaniemi

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Isku päähän (enintään 5kg eläin)

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Isku päähän (enintään 5kg eläin) Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS HANHI Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Kuivitus osaksi kannattavaa lypsykarjataloutta

Kuivitus osaksi kannattavaa lypsykarjataloutta Kuivitus osaksi kannattavaa lypsykarjataloutta Sakari Alasuutari, TTS Valion navettaseminaari, 24.1.2013 Sakari Alasuutari 22.1.2013 1 Kuivitus osaksi kannattavaa lypsykarjataloutta MMM:n rahoittama hanke

Lisätiedot

Uusimpia kokemuksia verhoseinistä

Uusimpia kokemuksia verhoseinistä Uusimpia kokemuksia verhoseinistä Alapohjan lämmityskapasiteetti VENE Verkostot karjatalouden edistäjinä OULU - EDEN 7.2. 212 Tapani Kivinen, MTT Jorma Heikkinen VTT Ismo Heimonen VTT Uusimpia kokemuksia

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/5 Vastaanottaja: Porvoon Tilapalvelut Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kartoitus Tutkimus pvm: 16.6.2016 Läsnäolijat: Hans Bergman / Porvoon Tilapalvelut Kim Laaksonen

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS LAMMAS Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. broilereita yhteensä Isku päähän Niskanmurto Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. broilereita yhteensä Isku päähän Niskanmurto Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS BROILERI Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

TEKSTIILILAATTOJEN ASENNUSOHJE

TEKSTIILILAATTOJEN ASENNUSOHJE Sivu 1 / 5 On tärkeää, että tekstiililaatat asennetaan oikein ja huolellisesti. Hyvän lopputuloksen varmistamiseksi noudata näitä ohjeita tarkasti. Yksi tekstiililaatan tärkeimpiä etuja on asennuksen nopeus

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Emakoita Karjuja Porsaita > 8 viikkoa Kasvatus-/lihasikoja Muita yht. kpl.

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Emakoita Karjuja Porsaita > 8 viikkoa Kasvatus-/lihasikoja Muita yht. kpl. Laiminlyönnit kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. ELÄINSUOJELUTARKASTUS SIKA Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama selvitys direktiivin 2008/120/EY sisältämien, sikojen

Lisätiedot

Mukava olo. Ternikasvattamon vasikkatilat

Mukava olo. Ternikasvattamon vasikkatilat Mukava olo Ternikasvattamon vasikkatilat Tilantarve Ryhmäkarsinat Osastointi Sairas vasikka Rakenteelliset ratkaisut vasikan hyvinvoinnin kannalta Ryhmäkasvatus Laumaeläin Virikkeellisyys, liikunta ja

Lisätiedot

Pöytämallinen biojätteen vähennysyksikkö

Pöytämallinen biojätteen vähennysyksikkö Pöytämallinen biojätteen vähennysyksikkö Laadukas ja tukeva ruostumattomasta teräksestä valmistettu biojätteen vähennysyksikkö. Laitteessa on yhdistettynä jätemylly ja vedenpoistoyksikkö teräksisessä tiskipöydässä.

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS VASIKKA Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Eläinten lukumäärä Eläimiä yhteensä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Eläinten lukumäärä Eläimiä yhteensä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS NAUTA YLI 6 KK Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n

Lisätiedot

Siilotilasäiliöt ja maitohuoneratkaisut

Siilotilasäiliöt ja maitohuoneratkaisut Siilotilasäiliöt ja maitohuoneratkaisut Valion Navettaseminaari 12.2.2014 Rantasipi Airport Congress Center Esa Manninen Valio Oy AMS tilasto 2013 12.2.2014 Alkutuotanto 2 Sisältö A. Siilotilasäiliöt maitohuone:

Lisätiedot

8. Ympäristöperäisten utaretulehdusbakteerien aiheuttamien ongelmien hallinta. Laura Kulkas Valio Oy

8. Ympäristöperäisten utaretulehdusbakteerien aiheuttamien ongelmien hallinta. Laura Kulkas Valio Oy 8. Ympäristöperäisten utaretulehdusbakteerien aiheuttamien ongelmien hallinta Laura Kulkas Valio Oy Ympäristöperäiset utaretulehdusbakteerit Streptococcus uberis (Streptococcus dysgalactiae) Escherichia

Lisätiedot

Laukkarinne 4 01200 VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA

Laukkarinne 4 01200 VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Kosteusvauriokartoitus ja pintakosteusmittaus Tarkastuskohde: Hakunilan nuorisotila Laukkarinne 4 01200 VANTAA Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Vahinkonumero: Tarkastaja:

Lisätiedot

HEVOSALAN AMMATIT JA KOULUTUS

HEVOSALAN AMMATIT JA KOULUTUS HEVOSALAN AMMATIT JA KOULUTUS 36 Hevoset ja kunta rajapintoja 4 HEVOSEN HYVINVOINTI Seppo Hyyppä Tallipaikka hevoselle voi löytyä ammattilaisen pitämästä valmennus- tai hoitotallista, mutta myös oman kotitallin

Lisätiedot

Näytön kuvaus. Näytön keskeinen sisältö Ammattitaitovaatimukset Näyttöympäristö. Arviointikriteerit

Näytön kuvaus. Näytön keskeinen sisältö Ammattitaitovaatimukset Näyttöympäristö. Arviointikriteerit Näytön kuvaus Näytön aikana opiskelija tekee tavanomaisia talli- ja hevostenhoitotöitä, kuten ruokintaa, tarhausta, karsinan puhdistusta ja opetetun hevosen liikuttamista. Hän huolehtii hevosten hyvinvoinnista

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS LAMMAS Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Mukava olo. Lihanautakasvattamon rakenneratkaisut

Mukava olo. Lihanautakasvattamon rakenneratkaisut Mukava olo Lihanautakasvattamon rakenneratkaisut Tilavaatimukset Karsinaratkaisut lämmin- ja kylmäkasvattamoissa Ryhmittelyn merkitys Tautivastustus Eläinten siirrot Tilavaatimukset Ritiläpalkki Kiinteäpohjainen

Lisätiedot

Eläinsuojelutarkastus - broilerit - tarkastusosa

Eläinsuojelutarkastus - broilerit - tarkastusosa Laiminlyönnit kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. ELÄINSUOJELUTARKASTUS BROILERI Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama selvitys broilereiden suojelua koskevan direktiivin

Lisätiedot

Kuivitus osaksi kannattavaa lypsykarjataloutta

Kuivitus osaksi kannattavaa lypsykarjataloutta Valion Navettaseminaari Vantaa 4.-5.2.2015 Kuivitus osaksi kannattavaa lypsykarjataloutta Tutkimusryhmä: TTS, Sakari Alasuutari, Reetta Palva, Tea Elstob MTT, Maarit Hellstedt, Tapani Kivinen Työterveyslaitos,

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS VASIKKA Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Maarit Kärki MTT InnoNauta. Emolehmätuotannon rakennukset

Maarit Kärki MTT InnoNauta. Emolehmätuotannon rakennukset Maarit Kärki MTT InnoNauta Emolehmätuotannon rakennukset Emorakennus mieluiten kylmäpihatto Osakuvikepihatto jossa lantakäytävä ja makuualue erikseen, makuualueen muotoilu joko vinopohja, syvä kuivikepohja

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS VUOHI Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Sylvi tapasi omistajiaan

Sylvi tapasi omistajiaan Sylvi tapasi omistajiaan Kirpeässä helmikuisessa pakkasessa viime torstaina meitä kokoontui noin kuusikymmentä Sylvin omistajaa tapaamaan hevostamme ja viettämään ravi-iltaa Jokimaalla. Nyt kannattaa sallia

Lisätiedot

Kanavapatterit D160-2 D x 150 x x x 300

Kanavapatterit D160-2 D x 150 x x x 300 patterit D16-2 D16-4 x 1 x 12 2 x 2 3 x 3 17 T Yleistä Hydrocell-kanavapatterit soveltuvat sekä esilämmitys-, viilennys-, LTO- ja jälkilämmityskäyttöön tai muuhun kohteeseen, missä lämpöä on tarve siirtää

Lisätiedot

DeLaval tuuliverhot ja hormit Luonnollisen ilmanvaihdon ratkaisut

DeLaval tuuliverhot ja hormit Luonnollisen ilmanvaihdon ratkaisut DeLaval tuuliverhot ja hormit Luonnollisen ilmanvaihdon ratkaisut Tuuliverhoseinät - vaihtoehto ilmanvaihtoon lypsy-ja lihakarjatiloilla DeLaval laskostuva tuuliverho CTD DeLaval ylhäältä avautuva tuuliverho

Lisätiedot

Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset koottuna Taina Mikkosen 25.2.2016(Evira) esityksestä 18.3.2016 EM

Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset koottuna Taina Mikkosen 25.2.2016(Evira) esityksestä 18.3.2016 EM Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset koottuna Taina Mikkosen 25.2.2016(Evira) esityksestä 18.3.2016 EM Eviran ohjaukseen kuuluvat täydentävät ehdot Evira ohjeistaa sekä kirjoittaa

Lisätiedot

Osa II. Hyvinvointi- ja hoitotilat. Kuinka suunnitella ja käyttää niitä? Mitä voi saavuttaa?

Osa II. Hyvinvointi- ja hoitotilat. Kuinka suunnitella ja käyttää niitä? Mitä voi saavuttaa? Osa II Hyvinvointi- ja hoitotilat Kuinka suunnitella ja käyttää niitä? Mitä voi saavuttaa? Hyvinvointi- ja hoitotilat Ennen poikimista Poikimisen aikana Poikimisen jälkeen Hyvinvointi Hyvinvointi- ja hoitotilat

Lisätiedot

Thermocassette HP Hillitty säteilylämmityskasetti uppo- tai pinta-asennukseen

Thermocassette HP Hillitty säteilylämmityskasetti uppo- tai pinta-asennukseen Thermocassette 300 600 W Sähkölämmitys 4 mallit Thermocassette Hillitty säteilylämmityskasetti uppo- tai pinta-asennukseen Käyttökohteet Thermocassette on tarkoitettu toimistojen, kylpyhuoneiden, koulujen

Lisätiedot

Lähilämpöä Teiskossa. 27.9.2011 Juha Hiitelä Metsäkeskus Pirkanmaa

Lähilämpöä Teiskossa. 27.9.2011 Juha Hiitelä Metsäkeskus Pirkanmaa Lähilämpöä Teiskossa 27.9.2011 Juha Hiitelä Metsäkeskus Pirkanmaa Puulämpöä Pirkanmaalle Pirkanmaan metsäkeskus hallinnoi Hankeaika 1.12.2007 30.11.2012 Keskeisin tavoite on lisätä puun käyttöä maatilojen

Lisätiedot

Aktiivibioreaktori kasvi- ja eläintiloille. Miika Ilonen - Miilahti Oy

Aktiivibioreaktori kasvi- ja eläintiloille. Miika Ilonen - Miilahti Oy Aktiivibioreaktori kasvi- ja eläintiloille Miika Ilonen - Miilahti Oy Ratkaisun esittely Aktiivimenetelmään perustuva pienbioreaktori, joka voidaan toteuttaa joko kiinteänä tilalle tai toimia siirrettävänä

Lisätiedot

Kokemuksia ja hyviä käytäntöjä neuvonnasta

Kokemuksia ja hyviä käytäntöjä neuvonnasta Kokemuksia ja hyviä käytäntöjä neuvonnasta Tiina Soisalo, ProAgria Etelä-Pohjanmaa Täydennyskoulutus neuvojille eläinten hyvinvoinnista 2.5.2016 Laki, asetus, täydentävät ehdot, EHK, tuettu rakentaminen,

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Minkkejä Hillereitä Sinikettuja Hopeakettuja Muita Yhteensä turkiseläimiä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Minkkejä Hillereitä Sinikettuja Hopeakettuja Muita Yhteensä turkiseläimiä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS TURKISELÄIMET Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha

Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha 24.3.-4.4.2014 Kissoja n. 40-50 Koiria n. 15 Koiria ja kissoja löydetään kadulta, metsästä, roskiksista, jätelavoilta... Kissoja pyydystettiin loukkujen

Lisätiedot

BIOENERGIAN HYÖDYNTÄMINEN LÄMMITYKSESSÄ. Lämmitystekniikkapäivät 2015. Petteri Korpioja. Start presentation

BIOENERGIAN HYÖDYNTÄMINEN LÄMMITYKSESSÄ. Lämmitystekniikkapäivät 2015. Petteri Korpioja. Start presentation BIOENERGIAN HYÖDYNTÄMINEN LÄMMITYKSESSÄ Lämmitystekniikkapäivät 2015 Petteri Korpioja Start presentation Bioenergia lämmöntuotannossa tyypillisimmät lämmöntuotantomuodot ja - teknologiat Pientalot Puukattilat

Lisätiedot

K2 EasyFeed. K2 EasyFeed. Din ingång till automatisk utfodring. Lampaiden ja nautakarjan automaattiseen ruokintaan

K2 EasyFeed. K2 EasyFeed.  Din ingång till automatisk utfodring. Lampaiden ja nautakarjan automaattiseen ruokintaan K2 EasyFeed Din ingång till automatisk utfodring www.tks-as.no Lampaiden ja nautakarjan automaattiseen ruokintaan K2 EasyFeed Todistetusti toimiva ja vahva rakenne. K2 EasyFeed perustuu tunnettuun K2 CombiCutter

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Minkkejä Supikoiria Sinikettuja Hopeakettuja Muita Yhteensä turkiseläimiä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Minkkejä Supikoiria Sinikettuja Hopeakettuja Muita Yhteensä turkiseläimiä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS TURKISELÄIMET Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Karjanlannan levityksen teknologiat ja talous

Karjanlannan levityksen teknologiat ja talous Karjanlannan levityksen teknologiat ja talous Timo Lötjönen, MTT Ruukki timo.lotjonen@mtt.fi google haku: mtt ruukki InnoTietoa! - hanke Esityksen rakenne: - Johdanto - Logistiikan ratkaisumahdollisuudet

Lisätiedot

Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset

Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset Täydentävien ehtojen eläinten hyvinvoinnin uudet vaatimukset Ympäristöneuvonnan neuvontapäivät Tampere 15.3.2016 Eläinten terveys ja hyvinvointi yksikkö Taina Mikkonen Täydentävät ehdot Täydentävät ehdot

Lisätiedot

Sorkkahoitotilojen huomioiminen rakennussuunnittelussa

Sorkkahoitotilojen huomioiminen rakennussuunnittelussa Sorkkahoitotilojen huomioiminen rakennussuunnittelussa Valio Navettaseminaari 12.2.2008 Timo Korpela ProAgria Etelä-Pohjanmaa Sorkkahoitotoiminnan lähtötiedot rakennussuunnittelulle Sorkkahoitotelineitä

Lisätiedot

KEITTIÖPINNOITTEIDEN KESTÄVYYS

KEITTIÖPINNOITTEIDEN KESTÄVYYS KUVA SONJA SIHVOLA KEITTIÖPINNOITTEIDEN KESTÄVYYS REFERENSSIT KERTOVAT TOTUUDEN Kausalan Pinnoite Oy on asentanut lattiapinnoitteita yli 30 vuotta, joista AcryliCon-pinnoitteita yli 20 vuotta. Tiedämme,

Lisätiedot

Merijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. lannan varastoinnista lantapatterissa. lannan luovuttamisesta toiselle viljelijälle

Merijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. lannan varastoinnista lantapatterissa. lannan luovuttamisesta toiselle viljelijälle ILMOITUS Merijärven kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle lannan varastoinnista lantapatterissa lannan luovuttamisesta toiselle viljelijälle lannan luovuttamisesta ympäristöluvan saaneelle hyödyntäjälle

Lisätiedot

Eläinsuojelutarkastus - avokanala - tarkastusosa

Eläinsuojelutarkastus - avokanala - tarkastusosa Laiminlyönnit kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. ELÄINSUOJELUTARKASTUS MUNINTAKANA AVOKANALA Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama selvitys direktiivin 1999/74/ETY

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS SIKA Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Vinkkejä laadukkaaseen hiehonkasvatukseen I. Jeanne Wormuth

Vinkkejä laadukkaaseen hiehonkasvatukseen I. Jeanne Wormuth Vinkkejä laadukkaaseen hiehonkasvatukseen I Jeanne Wormuth CY Heifer Farm Yleistä Jeannen taustaa Agway aloitti hiehojen kasvatustoiminnan joulukuussa 1998 Tilat 4000 hiehon sopimuskasvatukseen CY Farms

Lisätiedot

Maitovalmennus, Helsinki 3.9.2015 Pihaton suunnittelulla voidaan vaikuttaa arjen sujuvuuteen Jouni Pitkäranta, arkkitehti SAFA

Maitovalmennus, Helsinki 3.9.2015 Pihaton suunnittelulla voidaan vaikuttaa arjen sujuvuuteen Jouni Pitkäranta, arkkitehti SAFA Maitovalmennus, Helsinki 3.9.2015 Pihaton suunnittelulla voidaan vaikuttaa arjen sujuvuuteen Jouni Pitkäranta, arkkitehti SAFA Pihatto on kuin akkuporakone, maidontuotanto on kuin taulun kiinnittäminen

Lisätiedot

Kuivikkeiden käyttö ja kustannusvertailua Juva

Kuivikkeiden käyttö ja kustannusvertailua Juva Kuivikkeiden käyttö ja kustannusvertailua 1.11.2018 Juva Kuivikkeiden käyttömäärään vaikuttavia tekijöitä? Keskustelu pareittain mitkä tekijät lisäävät/ vähentävät kuivikkeiden menekkiä 2-3 min Kuivikemenekkiin

Lisätiedot

SUURELÄINPELASTUSKOULUTUS SEPK TRAILERIPELASTUS & TIELIIKENNEONNETTOMUUDET

SUURELÄINPELASTUSKOULUTUS SEPK TRAILERIPELASTUS & TIELIIKENNEONNETTOMUUDET SUURELÄINPELASTUSKOULUTUS SEPK TRAILERIPELASTUS & TIELIIKENNEONNETTOMUUDET 1 HEVOSEN TRAILERI 2 HEVOSEN TRAILERI i SIVUSTA JA EDESTÄ LASTATTAVAT 2 HEVOSEN VAUNUN RAKENNE Courtesy of Logan Trailers Copyright

Lisätiedot

Ympäristönsuojelun vaatimukset ja suositukset tallitoiminnalle. ProAgria Oulu, projektipäällikkö Heini Iinatti

Ympäristönsuojelun vaatimukset ja suositukset tallitoiminnalle. ProAgria Oulu, projektipäällikkö Heini Iinatti Ympäristönsuojelun vaatimukset ja suositukset tallitoiminnalle ProAgria Oulu, projektipäällikkö Heini Iinatti Hevostalouden ympäristökuormitus voi paikallisesti olla merkittävä Luvat ja ilmoitukset Hevostallin

Lisätiedot

2-OSAINEN KOMPOSTORI Tämä kompostori voidaan toteuttaa myös 1-osaisena ilman väliseinää ja yhdellä kannella.

2-OSAINEN KOMPOSTORI Tämä kompostori voidaan toteuttaa myös 1-osaisena ilman väliseinää ja yhdellä kannella. 2-OSAINEN KOMPOSTORI Tämä kompostori voidaan toteuttaa myös 1-osaisena ilman väliseinää ja yhdellä kannella. NÄKYMÄ EDESTÄ Mitat: Korkeus max. 80 cm Syvyys n. 75 cm Leveys n. 100-160 cm riippuen siitä,

Lisätiedot

TÄYDENTÄVÄT EHDOT 2016. Muutoksia tulossa

TÄYDENTÄVÄT EHDOT 2016. Muutoksia tulossa TÄYDENTÄVÄT EHDOT 2016 Muutoksia tulossa Läänineläinlääkäri, Etelä-Suomen aluehallintovirasto 4.4.2016 1 Täydentävät ehdot= TE Täydentävät ehdot ovat joukko vaatimuksia, joiden noudattaminen on EU:n maksamien

Lisätiedot

Lämpölaitostekniikkaa. Nurmes 1.2.2012 Esa Kinnunen Biomas-hanke

Lämpölaitostekniikkaa. Nurmes 1.2.2012 Esa Kinnunen Biomas-hanke Lämpölaitostekniikkaa Nurmes 1.2.2012 Esa Kinnunen Biomas-hanke 1 Laiteratkaisut ja polttotekniikka Uusi vai vanha? Kontti vai kiinteä? Stokerin toimintaperiaate Polttoaineen varastointi ja siirto varastosta

Lisätiedot

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet SALAMANTERI OS200 Asennus- ja käyttöohjeet SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 3 2. Turvaohjeet... 3 3. Asennus... 3 4. Laitteen kuljetus ja siirto... 3 5. Käyttöpaneeli... 4 6. Käyttö... 4 7. Puhdistus ja

Lisätiedot

HAVAINTOJA VÄLIKASVATUKSESTA. Tampere 04.11.2014 Maija Yliaho ProAgria Liha Osaamiskeskus

HAVAINTOJA VÄLIKASVATUKSESTA. Tampere 04.11.2014 Maija Yliaho ProAgria Liha Osaamiskeskus HAVAINTOJA VÄLIKASVATUKSESTA Tampere 04.11.2014 Maija Yliaho ProAgria Liha Osaamiskeskus MINKÄLAISIA TILOJA MUKANA? - 19 satunnaisesti mukaan otettua sikatilaa - Kasvutietoja 8 tilalta 2500 Kokojakauma

Lisätiedot

Tuloilmaikkunoiden edut ja kannattavuus

Tuloilmaikkunoiden edut ja kannattavuus Tuloilmaikkunoiden edut ja kannattavuus As Oy Espoon Rauhalanpuisto 8 Tausta Asuinrakennuksen suurin lämpöhäviö on ilmanvaihto Koneellisessa poistossa tattava riittävä korvausilman saanti Ulkoa tuleva

Lisätiedot

Puhdistusratkaisut ammattilaisille

Puhdistusratkaisut ammattilaisille Puhdistusratkaisut ammattilaisille Kärcher tuotteet 2010 Juhlavuoden kampanjatarjoukset voimassa 31.12.2010 asti Hinnat alv 0 % Painepesurit Työpaine: 30-150 bar Maks. paine: 180 bar Vesimäärä: 230-500

Lisätiedot

Käytännöntehtäviä hevostaidoista #hevostaidothaltuun

Käytännöntehtäviä hevostaidoista #hevostaidothaltuun Käytännöntehtäviä hevostaidoista #hevostaidothaltuun Tehtävät pohjautuvat hevostaitomerkkisuoritusten mini-, perushoito-, ja hoito I - merkkeihin. Jos käytännöntehtäviä suoritetaan osasuorituksina tallin

Lisätiedot

Killerin hevosurheilukeskuksen hevosenlannan loppusijoitus Haastattelun tulokset Marianne Niinikoski JAMK

Killerin hevosurheilukeskuksen hevosenlannan loppusijoitus Haastattelun tulokset Marianne Niinikoski JAMK Killerin hevosurheilukeskuksen hevosenlannan loppusijoitus 2016 Haastattelun tulokset Marianne Niinikoski JAMK Tutkimuksen tavoitteet Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää: Kokevatko alueen tallinpitäjät

Lisätiedot

Elztrip EZ100 Yksipaneelinen säteilylämmitin toimistoihin, kauppoihin jne.

Elztrip EZ100 Yksipaneelinen säteilylämmitin toimistoihin, kauppoihin jne. Elztrip 00 600-1500 W Sähkölämmitys 3 mallia Elztrip 00 Yksipaneelinen säteilylämmitin toimistoihin, kauppoihin jne. Käyttökohteet 00 on tarkoitettu yleis- ja lisälämmitykseen sekä ikkunoista tulevan vedon

Lisätiedot