Tallirakentamisen hyviä käytäntöjä II

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tallirakentamisen hyviä käytäntöjä II"

Transkriptio

1 Tallirakentamisen hyviä käytäntöjä II Yhteenveto HevosAgron järjestämästä Tallirakentamisen hyviä käytäntöjä II tilaisuudesta ( Kauppakeskus Kapteeni, Oulunsalo), jossa puhujina toimivat Ari Väisänen (Hevosopisto Oy), Auli Teppinen (yritysneuvoja, ProAgria Uusimaan ry) ja Maiju Ahti (yrittäjä, Mty Aktiivitalli). Esimerkkejä hyvistä rakennuskäytännöistä (Ari Väisänen) Vanhassa navetassa karsinoiden sijoittaminen on usein ongelmallista pilarirakenteiden ja matalan sisäkorkeuden vuoksi. Mikäli navetan seinät ovat suorat eikä niissä ole halkeamia, navettaa on mahdollista korottaa ylös tai alaspäin. Usein helpompaa on nostaa kattoa ylöspäin kuin mennä alaspäin. Katon nostamisprojektissa on aluksi kaivettava kuopat maan alle (2 m). Uudet kannatinpalkit asetetaan siten, että ne ovat korkeammalla kuin vanha katto. Kun vanhan katon päällä on uusi korkeampi katto, voidaan vanha katto purkaa pois. Jos tämä ei riitä, sitten mennään myös alaspäin. KUVA 1. Vanhan navetan katon korotus. Esimerkkejä: 1. Seuraavaksi esitellään lattiavaihtoehdot vanhaan hirsitalliin, jossa on ollut maalattia ja lattiaa ollaan nyt uudistamassa. Vaihtoehto 1. Aluksi tehdään käytävän siivous ja joka kolmannen karsinan kohdalle tehdään lattiakaivo.

2 Huono puoli tässä lattiassa on, että hevosen virtsa valuu laattojen väliin ja lattia alkaa haista. Akryylikumirouhe -> tekee kumimaton. Vaihtoehto 2. Tehdään lattia puupalikoista ja piestä, niin että cm:n palikat ladotaan puun syyt pystysuunnassa. Betonilattian etuna on, että se ei ole liukas. Pehmeä lattia ei ole myöskään liukas, mutta pehmeä lattia kuluu. Kova lattia on liukas, mutta se ei kulu. Jurmut ovat ainoa keino estää lattian liukkaus, mutta ne hankaloittavat lattian puhtaana pitoa. Tallin lattiassa hygienia on ykkösasia. Kumimatoista: Rihlamatto on hyvä vaihtoehto tallissa, sillä se ei ole liukas ja se on helppo puhdistaa. Lisäksi se kuivuu altakin. Hinnaltaan rihlamatto on noin 100 /m 2. Pesupaikan lattian tekeminen akryylikumirouheesta tulee maksamaan noin Pesupaikan seinämateriaali Pesupaikan seinämateriaalissa lähdetään liikkeelle kiviaineksesta. Seinä valetaan umpeen betonivaluharkoilla. Valamisen jälkeen levitetään kosteuseriste ja kosteuseristeen kuivuttua laitetaan laatta tai jokin muu pintamateriaali (esim. eristelaasti + maali). Vaneri käy, mikäli se on ulkoseinää vasten ja takana on muovi, ei ilmankiertoa. VISAWHITE (Valkea vaneri) on tällä hetkellä sesonki tuote. VISAWHITEA käytetään yleensä paperiteollisuudessa. Valkeassa vanerissa on lasikuitupinta. Hinnaltaan se on noin 10 /m 2. Valkea vaneri on hyvin kestävää, se kestää mm. hevosen potkut hokkikengillä. Uusi talli Uuden tallin sisäkattomateriaalilla ei ole väliä, mutta höyrysulku on oltava ennen eristettä. Ei ole olemassa hengittävää taloa, vaan eritavalla vuotavia taloja. Uudessa tallissa lämpimät ja kosteat tilat sijoitetaan yhdeksi ryppääksi. Tallin ilmanvaihto Uudessa rakennuksessa ylipaineistetaan hieman pukkaamalla koneellisesti ilmaa sisään. Näin voidaan tehdä, kun tiedetään, että höyrysulku on varmasti kunnossa. Vanhassa tallissa puolestaan alipaineistetaan hieman (seinän sisään imeytyy kuivaa pakkasilmaa).

3 Keväällä ja syksyllä kosteus ei poistu tallista, koska sisällä ja ulkona sama lämpötila. Pesupaikan lämmityksen seurauksena on kosteutta, mutta kosteus poistuu ilmanvaihdon mukana. Ilman kuivatin on syytä sijoittaa kuivaushuoneeseen. Halpa-Hallissa ilmankuivatin maksaa n Esteri ( ) kuivattaa 30 hevosen loimet. Lämmitys Tallissa riittää noin 10 kw sähkölämmitin, muuten talli pitää itse itsensä lämpimänä. Lattialämmitys pesupaikalle ja käytävälle on suositeltavaa, jos siihen on taloudellisesti mahdollista satsata. Jos on uusi kohde, johon laittaa maalämmön, niin tallin laittaminen samaan kohteeseen on suositeltavaa.

4 Hevostallin koneellistaminen (yritysneuvoja Auli Teppinen, ProAgria Uusimaa ry) Hevostallin koneellistamisesta on hyötyä hevosten kannalta mm. siksi, että säännölliset ruoka-ajat lisäävät hyvinvointia ja erilaiset koneet, laitteet voivat parantaa myös talli-ilmaa. Yrittäjän kannalta hevostallin koneellistaminen kannattaa, kun etsitään ratkaisuja, joilla saadaan kustannussäästöjä ja parannetaan kannattavuutta. Koneellistamisen ansiosta ei tarvitse palkata niin paljon työntekijöitä. Lisäksi työntekijöiden viihtyvyys paranee, fyysinen työ keventyy ja aikaa jää enemmän hevosten hyvinvoinnista huolehtimiseen. Selkeää nyrkkisääntöä ei ole, että milloin hevostallin koneellistaminen kannattaa. Suomessa on tehty vähän tutkimustyötä hevosten hoidon työmenetelmistä erilaisilla talleilla. Viimeisin esim. lannanpoistojärjestelmistä on TTS:n tiedote 6/2008 (609): Koneellinen lannanpoistojärjestelmä hevostallissa. Automatiikkaa valmistavat ja myyvät yritykset harvoin esittelevät laitteidensa työ/ kustannussäästöjä, vaan ne on arvioitava yrittäjän itse. Investoinnin kannattavuutta voi laskea esimerkiksi laskelmalla ->Katso ProArgian nettisivujen verkkopalveluista: KUVIO 1. Työajan käyttö eri lannanpoistomenetelmin.

5 Lannan käsittely nyt Pitkät matkat tallilta ulkokautta lantalaan tekevät karsinoiden siivoustyöstä raskaan ja paljon työaikaa kuluttavan työvaiheen. Erilaisia lantaloita: Lannan varastointi ja kompostointi aumassa: Lannan käsittelyä tulevaisuudessa:

6

7 Lantaimurin hyödyt ja kustannukset Investoinnin kustannukset yhteensä noin , jos tallissa 37 karsinapaikkaa. Työajan säästöä syntyy 2-3 h/pv verrattuna vanhaan talikko-kottikärrytyötapaan. Työajan säästön arvo noin /vuosi -> investointi maksaa itsensä vuodessa takaisin. Lannanpoisto lantaraapalla: Hevosen lannan käsittely rumpukompostorilla: Helppo sääntö rummun mitoituksessa on 1m 3/ hevonen Esimerkiksi 30 m 3 rumpukompostorin investointikustannus Rumpukompostin poistoruuvi purkaa kompostoituneen lannan välivarastoon, mistä maanparannuskomposti siirretään erissä jälkijäähdytyskentälle jälkikompostoitumaan. Kompostoituneen maanparannusaineen valmistus ja markkinointi on Eviran valvomaa toimintaa.

8 Hevosen lannan kompostointi muovituubeissa Hevosen lannan kompostointi muovituubeissa vaatii isot laite- ja koneinvestoinnit, eikä se ole yksittäisen tallin ratkaisu. Hevosen lannan kompostointi muovituubeissa soveltuu parhaiten urakointina usealle tallille yhdessä. Yhteistyö alueen viljelijöiden kanssa on tärkeää. Kuivikelanta ajetaan bakkerin kautta muovituubiin. Muovituubin läpi kulkee muovinen salaojaputki, minkä kautta ilmastetaan pienellä puhaltimella kompostia. Sveitsiläinen keksintö hevosen lannan poistoon Investointi kustannus 35 hevosen talliin n , joka sisältää laitteet ja putkiston, mutta ei lantalaa. Helpoin toteuttaa uuteen rakennettavaan talliin. Tallin karsinoiden kuivittaminen automaattisesti Automaattinen kuivikkeen levitin, joka käy sekä purulle että turpeelle, on kotimainen keksintö. Se on sovellettavissa myös hevoskarsinoiden päällä kulkevaksi. Vaatii tilaa noin 1 metrin karsinoiden päällä. Levitin kulkee

9 automaattisesti kiskoja pitkin. Investointikustannus esim. 30 hevosen tallille: Kuivituskoneisto (alv 0) Kiskot n. 50 /m Kuljetinlaitteisto, mikä siirtää kuivikkeen varastosta levitin laatikkoon n Yhteensä noin Jos käyttöikä on 10 vuotta, niin investointikulu/ karsina/kk 5,5 (alv 0). Ei vielä Suomessa käytössä, mutta asennus on mahdollista (www.demeca.fi) Hevosten ruokinta-automatiikkaa hyödyntäen Aktiivitallien kalustoja markkinoivat kaksi eri valmistajaa Suomessa HIT Aktiivitallit (jälleenmyyjä Pellongroup Oy) Schauer: Hevostallit.pdf

10 Esimerkkejä ruokinta-automaateista: Sukkula Annostus on 1-4 rehulle ja ruokintaohjelma on aina yksilöllinen. Sukkula liikkuu ahtaissakin tiloissa. Kääntösäde on 50 cm. Sukkulan kulkua kiskostossa voidaan säätää olosuhteisiin sopivaksi (mm. luistohuomioiden) ja turvalliseksi ainutlaatuisella kitkapyörästöllä. Hinta n. 10 hevosen tallille alv. + asennus. Valmistaja: Pellongroup Oy Karsinaan asennettava heinäautomaatti Automaatti täytetään käytävänpuolelta avattavasta luukusta ja se toimii ajastimella. Voidaan laittaa päivällä sekä ilta- ja aamuheinä - annokset eri hyllyille. Ajastetun ajan mukaan heinäannos putoavat illalla ja aamulla karsinoihin hevosten syötäväksi. Hyödyt: hevoset saavat heinänsä yhtä aikaa, ei levottomuutta tallissa. Tallin iltatyöntekijän työmäärää ei tarvita tai se on vähäinen (tarkistus, että kaikki kunnossa) sekä aamulla aikaisin ei tarvitse mennä talliin antamaan aamuheiniä. Kustannus n / automaatti (ei sis. asennusta). Laite on ruotsalainen Heinän ruokinta-automaatti Ruokinta-automaatti HorseGraze auttaa hevosta syömään heinää luonnollisella tavalla ja pieninä annoksina. Hevonen syö hitaammin ja terveellisemmällä tavalla. HorseGraze vähentää hevosen turhautumista, lisäksi se vähentää pölyn hengittämistä sekä "hukkakulutusta". Miten se toimii: automaattiin asetettu heinä työntyy tasaisesti hevosen syöttöritilää vasten. Hinta n. 200 (sis. alv)

11 Erilaiset heinäverkot Aikaisemmin hevonen söi heinä-annoksensa 30 minuutissa, verkonläpi syömiseen aikaa menee 2-3 tuntia. Hinta n Omatekoisia heinäruokintalaitteita Rautakaupasta ostettu lehtikompostorikehikko, jonka kaksi sivua käytetty heinähäkkiin, toinen pystyyn ja toinen vaakaan, näin saatu tarpeeksi pieniä silmäkokoja. Kantta nostamalla heinää saa lisättyä ja takaseinä on täysin viisto. Karsinan nurkkaan tehty heinähäkki. Takaseinä on viisto ja liukkaasta materiaalista, näin heinä pääsee valumaan verkkoa vasten. Tästä voi tehdä myös version, jossa puolet etuseinästä tai koko etuseinä on vahvaa rautaverkkoa. Häkki tulee olla maan tasalla, että hevonen saa syödä maan tasalta. Annosteleva väkirehuautomaatti Rehuannoksia jopa 12 krt / vrk. Jokainen hevonen saa yksilöllisen ruokinnan ja rehua ei tuhlaannu. Tallissa rauhallista, koska rehua annetaan hevosille yleensä suunnilleen samoina aikoina. Automaattiin mahtuu 25 l, jonka ansiosta sitä ei tarvitse täyttää joka päivä. Hinta n / kpl. Yksinkertaisia työtä helpottavia pieniä ratkaisuja talleihin Pyöröpaalien kuljettamiseen käsin työnnettävä kärry Apuvälineitä rehunsiirtoon: kipillinen käsikärry , ruokinta kärry 140/340 l, Muita tallin apuvälineitä Satula- ja tarvikevaunu Tallin lakaisukone n. 600 Ruokintavaunu Tarhojen puhdistusimurit n :sta ylöspäin

12 Ratsastusalueiden hoito ja huolto Altakasteltava ulkoratsastuskenttä (Ebb &Flow-tekniikka). Investointikustannus n. 60 / m2 + aidat ja muut rakenteet Erilaiset valvontajärjestelmät Palovaroittimet Murtohälytin-järjestelmät Eläintilojen seuranta ja tarkkailu kameroiden avulla Hinnat vaihtelevat paljon, kannattaa pyytää tarjouksia eri toimittajilta ja mietittävä ensin oma todellinen tarve. Hevosten liikuttaminen Kävelytyskone, esim. pelkkä kone 4 hevoselle hankittuna maksaa n alv, aitaukset + pohjan perustaminen n alv. Investointikulu yhteensä n alv. Valmennuksen koneellistaminen: 12 ravihevosen perusvalmennus kestää lähes 14 h yhdeltä henkilöltä Yhden hevosen valmennukseen kuluu 50 min Valjastukseen, valjaiden purkamiseen, hevosen pesuun sekä jalkojen kylmäykseen kuluu yhteensä noin 25 min. Hiittien välipäivinä tai perusvalmennuksessa olevat hevoset juoksevat hölkkälenkkinsä koneessa. - Hevosten siirrot koneeseen 10 min

13 - Ohjelma 50 min - Työajan säästö juoksutuskoneella merkittävä. - Jos 4 hevosta liikkuu yhtä aikaa, ajansäästö n. 3 tuntia/ 4 hevosta -> 9h / 12 hevosta Tallitöitä helpottavia koneita ja laitteita Automaattisesti avautuva ajastimella toimiva ovi tallin karsinasta tarhaan, edellyttää tarhojen sijaintia välittömästi tallin läheisyydessä. Lantaimuri Ruokinta-automaatit Käytävien lakaisukone Karkearehunjakoautomaatit Lannanpoiston ja kuivituksen automatisoiminen Mitä kannattaa koneellistaa? Siirrot vievät yllättävän paljon aikaa, etenkin jos välimatkat ovat pitkiä - Lannan- ja kuivikkeiden siirrot - Rehujen siirrot - Lakaiseminen aiheuttaa pölyä talli- ilmaan - Lakaisukone, joka imee samalla roskat, ei aiheuta pölyä. Suuren alueen lakaisuun kuluu paljon aikaa - Ruokinnassa automaatit, joihin rehu lisätään manuaalisesti. Päivittäinen rehuntarve muuttuu hevosen liikuttamisen ym. mukaan - Valmennuksen koneellistaminen juoksutuskoneen avulla vähentää työhön kuluvaa aikaa merkittävästi - Hevosten sekä eläintilojen tarkkailua, valvontaa voidaan helpottaa teknisillä laitteilla Innovaatio tallista Saksassa Pyöreä talli 30 hevoselle.

14 Mty Aktiivitalli (Maiju Ahti) Tallien koneellistaminen Ruokinnan automatisoinnissa ruokintaa ohjaa tietokone tai ajastin. Tietokone ohjaa ruokintalaitteita (ruokintasukkula karsinatalleissa ja rehuautomaatti pihatoissa). Tallityöt tehdään konein (kottikärrytön talli). Karsinatalleissa vaihtoehtoina ovat aktiivikarsinat ja perinteiset karsinatallit. Pihatto vaihtoehtoja ovat aitopihatot, puolipihatot ja pihatot. Aktiivikarsina Yksilökarsinat rajattomat mahdollisuudet Yksilöllinen tarkka ruokinta Pääsy jaloittelutilaan. Hevoset nenäkontaktissa toisiinsa: laumavaikutus Aktiivikarsinassa on vapaa pääsy ulkoaitaukseen oven ollessa auki. Pihatto Pihatto on mikä tahansa katoksellinen suoja, missä pidetään useita hevosia. Juotto ja väkirehun ruokinta rajoittaa hevosten lukumäärää. Puolipihatto Puolipihatto on tila, jossa on katoksellinen suoja ja hevosilla vapaa kulku ja osittain hallittu ruokinta. Juotto ja väkirehun syöttö rajoittaa hevosten lukumäärää. Aitopihatto Aitopihatossa hevosilla on vapaa kulku ja omatahtoinen, kuitenkin hallittu, ruokinta. Vapaa rajoittamaton pääsy juomavedelle. Hevosten lukumäärä on rajoittamaton (logistiikka).

15 Aktiivipihatto Kylmä puolilämmin -lämmin Se minulle on muun muassa valjennut, että mitä tulee kylmänkestävyyteen, hevonen on lähes omaa luokkaansa, täynnä nerokkaita ratkaisuja. Hevonen on alun perin arojen raakaan ilmastoon kehittynyt eläinlaji. Jos normaalikarvapeitteisellä hevosella on ruokaa, se ei kärsi kylmästä. Eläinlääkäri Kim Sell, Hevosurheilu Hevosten henkinen hyvinvointi Hevonen on laumaeläin, joka toimii vaistojensa varassa. Hevosella on tarve liikkua ja saada sosiaalisia kontakteja. Hevosella on oikeus olla hevonen. Kustannussäästöt Työvoimakustannukset alenevat (~ 70%) 20 hevosen hoitamiseen lasketaan tarvittavan n. 1,5 täyspäiväistä työntekijää. Aktiivitallilla 2,5 tuntia päivässä Rehukustannukset Rakennuskustannukset Eristämätön sääsuoja Vanhat arvottomat rakennukset voidaan hyödyntää HIT K-30 väkirehuautomaatti asennettu noin 140 m päähän heinähäkistä, vesipisteestä ja makuuhallista. Hevoset saavat väkirehua 20 krt/päivä. Hevosille kertyy säännöllisesti kävelymatkaa noin 280 m/ruokintakerta. Hevoset liikkuvat siis vähintään 280m x 20 krt = 5,60km / pvä.

16 Hintaesimerkkejä Gunnarsberg, 20 hevosta 4 kombiautomaattia / heinät+väkirehu 3 olkihäkkiä jäätymätön vesipiste tietokone asennus kuljetus Yhteensä (alv 0%) Maksaa itsensä takaisin 1,5 v aikana vain palkkakustannuksia säästämällä. Råbacka, tilat n. 20 hevoselle 30 hevosen väkirehuautomaatti, 2 rehua +mineraalirehu jäätymätön vesipiste heinät vapaasti mutta hankalasti ja hitaasti Hinta n Maksaa itsensä takaisin vuodessa pelkästään palkkakustannuksia säästämällä! (tavallinen kuukausipalkka 1400 Euroax1,3 = 1600 Euroa *13 =20800 Euroa vuodessa). Heinät vapaasti vai automaatista Vapaa heinä Råbackan lauma Syksyllä hevosta täysin vapaalla heinällä ilman rehuautomatiikkaa Vuorokaudessa kulutus oli 1 pyöröpaali => 7 paalia viikossa 19 kg /hevonen /päivä Hinta 0,20 /kg = 3,80 /pvä Heinäautomaatti & väkirehuautomaatti Gunnarsbergin lauma Viikkomenekki samaan aikaan 22 hevoselle Aktiivitallissa, jossa heinän syönti on automatisoitu oli keskimäärin 7 paalia/vko 11 kg/päivä/hevonen Hinta 0,20 /kg = 2,2 /pvä Heinäruokinnan automatisointi alentaa työkustannuksia Säästö vuositasolla 20 hevosen aktiivitallilla

MATKARAPORTTI Opintomatka Ruotsi 7.-8.5.2012. kulkuyhteydet, metroasema on muutaman sadan metrin päässä.

MATKARAPORTTI Opintomatka Ruotsi 7.-8.5.2012. kulkuyhteydet, metroasema on muutaman sadan metrin päässä. MATKARAPORTTI Opintomatka Ruotsi kulkuyhteydet, metroasema on muutaman sadan metrin päässä. 7.-8.5.2012 HevosAgron projektipäällikkö Heini Iinatti osallistui 7.-8.5.2012 Hevostietokeskuksen järjestämälle

Lisätiedot

LAMPOLAN SUUNNITTELU

LAMPOLAN SUUNNITTELU LAMPOLAN SUUNNITTELU Opinnäytetyö Maaseutuelinkeinojen koulutusohjelma Mustiala 3.4.2007 Merja Löytönen OPINNÄYTETYÖ Maaseutuelinkeinojen koulutusohjelma Mustialantie 105 31310 Mustiala Työn nimi Lampolan

Lisätiedot

HEVOSENLANNAN HYÖTYKÄYTÖN LISÄÄMINEN, CASE KAINUU

HEVOSENLANNAN HYÖTYKÄYTÖN LISÄÄMINEN, CASE KAINUU HEVOSENLANNAN HYÖTYKÄYTÖN LISÄÄMINEN, CASE KAINUU Biojäte ja hepolanta hankkeen selvityksiä 2/4 MTT Hevostutkimus Marianna Myllymäki Susanna Särkijärvi MTT Sotkamo Tiina Karppinen Heidi Kumpula Elina Virkkunen

Lisätiedot

Automaattilypsypihaton suunnittelu

Automaattilypsypihaton suunnittelu Automaattilypsypihaton suunnittelu Jack Rodenburg, DairyLogix 814471 Muir Laine, R. R. 4 Woodstock ON N4 7V8 jack@dairylogix.com Kotiin vietäväksi - Automaattinen lypsy soveltuu useimpiin navettamalleihin,

Lisätiedot

HYVÄ HEVOSENPITO Opas hevosen arkeen

HYVÄ HEVOSENPITO Opas hevosen arkeen HYVÄ HEVOSENPITO Opas hevosen arkeen HYVÄ HEVOSENPITO Nina Lehmonen (toim.) - Suomen Hippos ry ISBN 978-952-99858-4-5 Suomen Hippos ry 2013 Kustantaja ja julkaisija Suomen Hippos ry Tulkinkuja 3 02650

Lisätiedot

PIHATON SUUNNITTELU. Katri Kiikka 2002 Oulun seudun ammattikorkeakoulu

PIHATON SUUNNITTELU. Katri Kiikka 2002 Oulun seudun ammattikorkeakoulu PIHATON SUUNNITTELU Katri Kiikka 2002 Oulun seudun ammattikorkeakoulu PIHATON SUUNNITTELU Katri Kiikka Opinnäytetyö 24.4.2002 Rakennetun ympäristön ja hyvinvoinnin koulutusohjelma Oulun seudun ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

ei ole mahdollisuutta ostaa suuria määriä heiniä yhdellä kertaa ei ole varastoja missä pikkupaalit säilyisivät hyvänä

ei ole mahdollisuutta ostaa suuria määriä heiniä yhdellä kertaa ei ole varastoja missä pikkupaalit säilyisivät hyvänä - Jeannette Borén 1 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 3 2. ESISELVITYKSEN TARKOITUS... 5 3. VIITEKEHYS... 6 3.1. Hevosen ruokinta... 6 3.1.1. Kuiva heinä... 7 3.1.2 Säilöheinä... 8 4. LAATUHEINÄRENGAS, AKTIIVISTEN

Lisätiedot

Lämmityslasku pienemmäksi

Lämmityslasku pienemmäksi 2013 Lämmityslasku pienemmäksi Jari Lehtinen Lämpövinkki Oy 6.2.2013 Sisältö Miksi lukisit tämän oppaan?... 3 Miksi energian hinta nousee?... 3 Oppaan sisältö... 5 Mihin energiaa kuluu?... 5 Mistä tietää,

Lisätiedot

Miia Luoma-Tokoi & Sari Pekkinen VASIKAN HOITOPROSESSIN KEHITTÄMINEN

Miia Luoma-Tokoi & Sari Pekkinen VASIKAN HOITOPROSESSIN KEHITTÄMINEN Miia Luoma-Tokoi & Sari Pekkinen VASIKAN HOITOPROSESSIN KEHITTÄMINEN Miia Luoma-Tokoi & Sari Pekkinen VASIKAN HOITOPROSESSIN KEHITTÄMINEN Miia Luoma-Tokoi Sari Pekkinen Kevät 2012 Maaseutuelinkeinojen

Lisätiedot

TALLIN TERVEYSOHJELMA. TALLIN TERVEYSOHJELMA -yleisohjeet

TALLIN TERVEYSOHJELMA. TALLIN TERVEYSOHJELMA -yleisohjeet TALLIN TERVEYSOHJELMA TALLIN TERVEYSOHJELMA -yleisohjeet Päivittäinen terveydentilan tarkkailu Tarttuvien tautien vastustus Sisäloiskontrolli Hammashuolto Kengitys ja kavioiden hoito Ruokinta Talli-ilman

Lisätiedot

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii?

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii? Sisältö Lukijalle 3 Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4 Energiatehokkaan kodin rakentamisen ei tarvitse maksaa enempää kuin tavallisen talon rakentamisen. Kysymys on viisaiden ja pitkäjänteisten valintojen

Lisätiedot

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu Johdanto Ilmalämpöpumppu hyödyntää ilman ilmaista energiaa. Melko pienellä investoinnilla voidaan vähentää lämmityskustannuksia melkein puolella. Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita

Lisätiedot

Maatilojen energiaohjelma. Energiaa viisaasti maatilalla

Maatilojen energiaohjelma. Energiaa viisaasti maatilalla Maatilojen energiaohjelma Energiaa viisaasti maatilalla 2 MAATILOJEN ENERGIAOHJELMA Maatilojen oma energiaohjelma Koneet ja laitteet ovat korvanneet lihastyötä kaikilla tuotannon ja elämän alueilla, ja

Lisätiedot

Lähienergian valintaopas

Lähienergian valintaopas Lähienergian valintaopas Ilmalämpö Ilma-vesilämpö Maalämpö Aurinkolämpö ja -sähkö Energiavaraajat Ohjausjärjestelmät SISÄLLYSLUETTELO Parhaasta sopivaksi Yhä useampi suomalainen käyttää uusiutuvaa, paikallisesti

Lisätiedot

Hyvinvoiva, turvallinen ja ympäristöystävällinen talli - opas vastuulliseen tallitoimintaan. Pesonen, I., Virtanen, H. & Jansson, H. (toim.

Hyvinvoiva, turvallinen ja ympäristöystävällinen talli - opas vastuulliseen tallitoimintaan. Pesonen, I., Virtanen, H. & Jansson, H. (toim. Hyvinvoiva, turvallinen ja ympäristöystävällinen talli - opas vastuulliseen tallitoimintaan Pesonen, I., Virtanen, H. & Jansson, H. (toim.) Hyvinvoiva, turvallinen ja ympäristöystävällinen talli - opas

Lisätiedot

Naudat eivät aseta mitään erityistä

Naudat eivät aseta mitään erityistä Eläinten hyvinvointiin pitää satsata jo navetoiden suunnitteluvaiheessa. ProAgria Suomen Talousseuran (Finska Hushållningssällskapet) kotieläinagronomi Maj-Hild Holmström kirjoittaa, miten käytännössä

Lisätiedot

Johdanto Suunnittelu Toteutus Purkaminen. Lähteet

Johdanto Suunnittelu Toteutus Purkaminen. Lähteet Tehnyt: Maarit Kuikka, HAMK 2012 Sisällysluettelo Johdanto...3 Suunnittelu...5 Budjetointi...5 Lupa-asiat...6 Eläinten rekisteröinti ja muut vaatimukset sekä rajoitukset...7 Eläinten hankinta...8 Sopimukset...8

Lisätiedot

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu Johdanto Ilmalämpöpumppu hyödyntää ilman ilmaista energiaa. Melko pienellä investoinnilla voidaan vähentää lämmityskustannuksia melkein puolella. Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita

Lisätiedot

Hevosenomistajan opas. www.hevoseni.fi

Hevosenomistajan opas. www.hevoseni.fi Hevosenomistajan opas www.hevoseni.fi Hevosenomistajan opas Hevosen hankkiminen ja omistaminen antaa iloa ja uusia ulottuvuuksia hevosharrastukseen rahassa mittaamattomia elämyksiä. Monelle oman hevosen

Lisätiedot

Kattolämmityksen opas

Kattolämmityksen opas TUOTTAVA SISÄILMASTO Kattolämmityksen opas Kattolämmitystä koskevia kysymyksiä ja vastauksiasekä syventymisjakso ja mitoitusavain. Sisällysluettelo Johdanto Kysymyksiä ja vastauksia Sivu Viittaus syven

Lisätiedot

1 JOHDANTO 2 TALLIN KIINTEISTÖHUOLTO 2.1 Tallitoiminnan luvat ja tallin sijoittaminen 2.2 Tallin jätehuolto Jätteiden lajitteluohjeet 2.

1 JOHDANTO 2 TALLIN KIINTEISTÖHUOLTO 2.1 Tallitoiminnan luvat ja tallin sijoittaminen 2.2 Tallin jätehuolto Jätteiden lajitteluohjeet 2. 1 JOHDANTO 2 TALLIN KIINTEISTÖHUOLTO 2.1 Tallitoiminnan luvat ja tallin sijoittaminen 2.2 Tallin jätehuolto Jätteiden lajitteluohjeet 2.3 Tallin jätevesien käsittely 2.4 Energian- ja vedenkulutus 3 LANTAHUOLTO

Lisätiedot

Vasikoiden hoito-opas

Vasikoiden hoito-opas Vasikoiden hoito-opas 2 VASIKOIDEN HOITO-OPAS Korjattu painos 2005 3 Vasikoiden hoito-opas Kirjoittajat ELL Pirjo Aho Terveydenhuoltopäällikkö A-Tuottajat Oy Pl 147, 70101 Kuopio Puh. 017-156260, 040-5110629

Lisätiedot

PIENTALON LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT 1

PIENTALON LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT 1 PIENTALON LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT 1 Sisältö 4 Valitse harkiten 5 Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen 6 Mihin energiaa tarvitaan? 7 Matalaenergia- ja passiivitalot yleistyvät 8 Toimiva kokonaisuus syntyy hyvällä

Lisätiedot

Kotitilalta2/2012. Harkitulla investoinnilla tuottavuus nousuun. Eroon porsasruuhkista. Kumi sopii sonnien alle s. 10 12. s. 6 7. s.

Kotitilalta2/2012. Harkitulla investoinnilla tuottavuus nousuun. Eroon porsasruuhkista. Kumi sopii sonnien alle s. 10 12. s. 6 7. s. Kotitilalta2/2012 Eroon porsasruuhkista s. 6 7 Kumi sopii sonnien alle s. 10 12 Harkitulla investoinnilla tuottavuus nousuun s. 4 5 pääkirjoitus Vauhdilla kevään kasvukauteen Viime vuonna kuluttajan käsi

Lisätiedot

1 JOHDANTO... 3 1.1 Yleiskatsaus aiheeseen... 3 2 EKOLOGINEN SANITAATIO... 4

1 JOHDANTO... 3 1.1 Yleiskatsaus aiheeseen... 3 2 EKOLOGINEN SANITAATIO... 4 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 1.1 Yleiskatsaus aiheeseen... 3 2 EKOLOGINEN SANITAATIO... 4 3 KUIVAKÄYMÄLÄN ERI VAIHTOEHDOT... 6 3.1 Kuoppakäymälät... 7 3.2 Vähän vettä käyttävät systeemit... 9 3.3 Mökkihuussit...

Lisätiedot

Tavoitteena tienata enemmän rahaa puhtain käsin

Tavoitteena tienata enemmän rahaa puhtain käsin MaitoManagement 2020 Matkakertomus tilavierailut Hollanti sekä EuroTier2012 messut http://www.globaldairyfarmers.com http://en.wikipedia.org/wiki/agrifirm http://www.agrifirm.com Tavoitteena tienata enemmän

Lisätiedot

Maalämpöpumpun ostajan opas

Maalämpöpumpun ostajan opas Maalämpöpumpun ostajan opas Sisällysluettelo Johdanto... 2 Mitä on maalämpö?... 3 Maalämmön soveltuvuus... 3 Miksi maalämpö?... 4 Säästö... 4 Esimerkki 1. Rintamamiestalo Vantaa... 4 Esimerkki 2. Uudiskohde

Lisätiedot

Talvitappioiden minimoiminen mehiläistarhauksessa

Talvitappioiden minimoiminen mehiläistarhauksessa Talvitappioiden minimoiminen mehiläistarhauksessa Ari Seppälä Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML r.y. Mehiläishoito rytmittyy mehiläisten biologian ja vuodenaikojen mukaan. Kevät on luonnon heräämisen

Lisätiedot

Ilmalämpöpumpun ostajan opas

Ilmalämpöpumpun ostajan opas Ilmalämpöpumpun ostajan opas Sisällysluettelo Johdanto...2 Mitä on ilmalämpö?...3 Toimintaperiaate...3 Ilmalämpöpumpun soveltuvuus...4 Kokoluokan määrittely...5 Asentaminen...6 Sähköistys...7 COP ja SCOP...8

Lisätiedot

HEVOSTEN HYVINVOINTI JA LAJINMUKAINEN KÄYTTÄYTYMINEN SEKÄ NIIDEN TOTEUTUMINEN SUOMALAISILLA TALLEILLA

HEVOSTEN HYVINVOINTI JA LAJINMUKAINEN KÄYTTÄYTYMINEN SEKÄ NIIDEN TOTEUTUMINEN SUOMALAISILLA TALLEILLA HEVOSTEN HYVINVOINTI JA LAJINMUKAINEN KÄYTTÄYTYMINEN SEKÄ NIIDEN TOTEUTUMINEN SUOMALAISILLA TALLEILLA Opinnäytetyö Maaseutuelinkeinojen koulutusohjelma Mustiala 22.4.2005 Mari Pikkarainen HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot