Sukellus Roomalaiskirjeeseen. Uusia tuulia, Room ja 15

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sukellus Roomalaiskirjeeseen. Uusia tuulia, Room 12-13 ja 15"

Transkriptio

1 Sukellus Roomalaiskirjeeseen Paavalin tärkeimmän kirjeen sanakäänteiden takaa löytyy paljon tuttua myös sinulle ja minulle. Tervetuloa roomalaisten saappaisiin pohtimaan uskoa, Jumalalle kelpaamista ja sitä, mistä tuntee kristityn. Tässä tähän mennessä opetetut aiheet: Uusia tuulia, Room ja 15 UUSIA TUULIA Kevät on uuden alun aikaa. Pitkä koulurutistus päättyy ja uudet haasteet ovat edessä. Päätöksiä on hyvä tehdä. Nyt muutan tapani, leikkautan uudet hiukset aloitan harrastuksen... elämä muuttuu. Kaipaus on vahva. Haluaisin jotain uudenlaista sisältöä elämään. Joistakin ikävistä ja hankalista asioista on ravisteltava irti. Ne tuntuvat vain haittaavan eteenpäin menemistä. Julkkikset ovat aina esillä, kun heidän elämässään tapahtuu jotain uutta. Heidän tarinoistaan voi huomata, että elämän uusi suunta kätkeytyy myös vaikeuksiin. Voi olla, että joku on joutunut oman terveytensä tai henkensä kanssa rajoille. Uutta syntyy silloin, kun joutuu kyseenalaistamaan jo olemassa olevan. Joskus siihen liittyy myös totaalinen pysähtyminen elämän äärellä. Paavalin on koko Roomalaiskirjeen selittänyt meille kuinka Jumala on puuttunut elämäämme. Kirje on ollut välillä todellista kristinopin tykitystä. Yhdellekään lukijalle ei ole jäänyt epäselväksi se, että Kristus on ihmisen puolella. Jeesus on tehnyt kaikkensa, jotta meillä olisi tie auki uuteen, uudenlaiseen elämään. Nyt luvusta 12 alkaen Paavalin puhe kääntyy vahvemmin siihen, mitä Jumalan työ ja rakkaus meitä kohtaan saa aikaan ja mihin se meitä haastaa. JUMALA UUDISTAA Room 12:1-21 Jumala armahtaa sinua. Hän rakastaa sinua. Hän antaa syntisi anteeksi. Synnistä huolimatta hän rakastaa sinua. Jumala vastaa pahaan hyvällä. 12:21 Älä anna pahan voittaa itseäsi, vaan voita sinä paha hyvällä. Jumala muuttaa ihmistä hyvällä. Elämän suunta voi kääntyä todella ikävän asian vuoksi. Muutos tapahtuu silloin, kun Jumala tuo hyvää raskaaseen tilanteeseen. Jumalan armollisuus on sellaista hyvää, jossa on muuttava voima. Paavali haastaa vastaamaan Jumalan hyvyyteen antamalla koko elämän pyhäksi ja eläväksi uhriksi. Uhri/ uhrata: lahja Jumalalle ja annettu uhri on Jumalan käytössä, omasta luopumista toisen hyväksi. Engl. Sacrifice= tehdä pyhäksi. Tässä on mahtava viesti. Jumala haluaa ulottaa oman siunauksensa, läsnäolonsa, johdatuksensa ja hyvyytensä koko elämäämme. Jumalalle annettu uhri on Jumalan käytössä. Sinä olet Jumalan käytössä. Jumala voi muuttaa sinun elämääsi ja asenteitasi. Hän voi johdattaa sinut sellaisiin paikkoihin, joihin vain hän tietää tien. Jumala on kiinnittynyt sinuun jo kasteessa. Hän kulkee kanssasi. Ehkä Jumala on aivan erityisesti tullut lähelle riparilla. Hän kutsunut sinut seuraansa. Jumalan kanssa elämisessä on jotain erilaista kuin ilman häntä. Room 12:2 Älkää mukautuko tämän maailman menoon... Jumalan työ sinussa kutsuu, haastaa ja vaatii tarkkailemaan omaa elämän menoa. Kristitty joutuu joskus jopa tiukalle. Vain elävät kalat pystyvät uimaan vastavirtaan. Kuollut kala menee virran mukana.

2 MISSÄ OMAN ELÄMÄSI TILANTEESSA, VAIKEUDESSA TAI ASIASSA KAIPAAT JUMALAN UUDISTUSTA? MITÄ ON KOKO ELÄMÄN ANTAMINEN UHRIKSI KÄYTÄNNÖSSÄ? LUE ROOM 12:6-21: o MITÄ JUMALAN HYVYYS SAA MEISSÄ AIKAAN? o MIKÄ ON SINUN LAHJASI/ PAIKKASI? SAAT OLLA OMALLA PAIKALLASI! Me ihmiset olemme harvoin tyytyväisiä itseemme. Aina kaverilla on sellaista taitoa ja ominaisuutta, jota juuri minulta puuttuu. Sitten, kun olen sitä ja osaan tätä... on tuttua ajatusta. Room. 12 luku on haastava. Se paljastaa kuinka keskeneräinen Jeesuksen seuraaja olen. Toisesta näkökulmasta se antaa juuri minulle tilan ja paikan. Minulla on oma paikkani. Saan täyttää sen jo nyt, en vasta yliopisto-opintojen ja 30 elämänkokemusvuoden jälkeen. Sinulla on Jumalan seurakunnassa ja suunnitelmassa nyt oma paikka. JUMALA AVAA SILMÄT TULEVAAN Room 13:11-14 Jumalan tullessa lähelle ymmärrän, että kaikki ei ole tässä ajassa ja hetkessä. On tärkeää pitää huolta lähellä olevasta. Ja hoitaa asioita niin, että huomennakin olisi hyvä elää. Henkilökohtaisella tasolla kyse on ikuisesta elämästä. Tavoite on taivaassa. Elämä jatkuu Jumalan kanssa. Kyse on sinun suhteestasi Vapahtajaan. Paavali muistuttaa pukekaa yllenne Jeesus Kristus.... Onko sinun suhteesi Jeesukseen kunnossa? Vanha slogani haastaa: Jeesus tulee oletko valmis?! Kristityn puolella on aina Jumala. Hän on mukana myös silloin, kun oma vastaus em. kysymykseen saa tärisemään epävarmuudesta. LUE Room 14:17 ja 15:13 MITÄ JUMALA LUPAA SINULLE? MISSÄ ASIASSA KAIPAAT JUMALAN RAUHAA TÄNÄÄN?

3 Uskossa herra, rakkaudessa palvelija (Room 14) Rooman seurakunnasta löytyi monenlaisia mielipiteitä. Juutalaiskristityt noudattivat juutalaisia tapoja, joista pakanakristityt olivat vieraantuneet. Ei ole ihme, jos seurakunnan sisällä syntyi riitoja siitä, mikä oli se ainoa oikea tapa elää kristittynä. Tähän asti Paavali on puhunut paljon teoriaa. Nyt alkaa käytäntö. Miten tämä kaikki opetettu liittyy minun elämääni? Heikot ja vahvat Jos luet tarkasti, huomaat, että tässä luvussa puhutaan paljon kahdesta ihmisryhmästä, heikoista ja vahvoista. Mitä kaikkea heistä kerrotaan? Heikko: Syö kasviksia (epäjumalille uhrattu liha tai tietyt juut. lahkot), noudattaa juhlapäiviä (sapatti ja lain vaatimat muut päivät). On perinteisempi ja jyrkempi mielipiteissään. Tuomitsee ne, jotka eivät tee samoin. Luultavasti juutalainen vähemmistö. Millaisia ovat nykyajan heikot, kirkon tiukemmat vähemmistöt, jotka haluaisivat, että kaikki muutkin eläisivät kuten he? Vahva: Vanhoilla traditiolla ei merkitystä, Jeesus on voittanut ne, saa elää entistä vapaammin. Ei tarvitse katsoa, mitä syö eikä noudattaa tiettyjä juhlapäiviä, sapatti on vanha juttu ja lain tarkat säädökset. Halveksii heikompaa. Pakanakristitty? Paavali liitti itsensä tähän ryhmään. Kuka on nykyajan vahva uskova, jolle perinteiset asiat eivät ole niin justiinsa ja joka halveksii niitä, jotka ovat uskossaan liian tunnon tarkkoja? Oletko omassa elämässäsi jossain kohden törmännyt toisten tuomitsemiseen tai halveksimiseen? Millaisissa tilanteissa näin on käynyt? Mitkä ovat testin mukaan Paavalin ohjeet tällaisiin tilanteisiin? 1. Kukaan ei elä itseään varten vaan Jumalalle -> asioiden tärkeysjärjestys 2. Jokainen elää omalla tavallaan Jumalan kunniaksi. 3. Kristus on kuollut kummankin puolesta: älä halveksi tai tuomitse toista. Jokainen joutuu itse Jumalan tuomioistuimen eteen yksin. 4. Älä ole toisen uskon esteenä vaan tue käytökselläsi toisen uskoa. 5. Noudata rakkauden vaatimuksia. Älä anna ulkopuolisille pilkan aihetta. 6. Jumalan valtakunta ei keskity pikkusäädöksiin vaan vanhurskauteen, iloon ja rauhaan PH:ssa.

4 7. Kunnioita toista, rakenna rauhaa. Ajattele toisen parasta. 8. Mikä ei lähde omasta uskon vakaumuksestasi (puhtaasta omastatunnosta), on syntiä. Jumalan tuomioistuin: Kreikkalaisissa maakunnissa oli korokkeen päälle nostettu tuomioistuin, jossa Rooman viranomainen istui jakamassa oikeutta. Se oli aina julkisilla paikoilla. Se korosti Rooman juhlallista ja vakavaa oikeudenmukaisuutta. Me emme ehkä kiistele ruuasta, mutta meillä on omat näkemyksemme esimerkiksi siitä, miten rukoilla tai kuka on uskossa. Saamme olla erilaisia eikä meillä ole oikeutta tuomita ketään. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, mikä uskossa on olennaista. On aivan sama rukoilenko kädet ylhäällä tai silmät kiinni, kunhan toimin sydämestäni, rakkaudesta Jumalaa kohtaan ja rakastan myös niitä, jotka rukoilevat toisella tavalla. Kappaleen voisi ehkä tiivistää näin: Ei tarvitse mennä vähemmistön mielipiteen mukaan, mutta kaikkia pitää kunnioittaa ja hyväksyä mukaan. Kristinuskossa on iso haaste: yhteys ei perustu siihen, että ollaan kaikessa samaa mieltä vaan siihen, että palvellaan ja ylistetään samaa Jumalaa. Jokaisen motivaatio on sama: palvella Jumalaa omalla tavallaan. Ihminen suoraan Jumalalle tilivelvollinen, vaikka usein ajattelemme tilivelvollisuuden kulkevan meidän kauttamme. Luther tiivisti saman asian sanomalla: Uskossa kristitty on kaikkien olentojen herra, rakkaudessa kaikkien palvelija Mitä tämä voisi olla käytännössä, sinun elämässäsi? Omassa elämässä ei tarvitse olla kaikkien kanssa samaa mieltä, mutta kuitenkin kunnioittaa. Miten se onnistuu? Itse olen törmännyt eriäviin mielipiteisiin monessa kohtaa, eniten mieleen ovat jääneet ulkomailla tapahtuneet vierailut. Etelä-Afrikassa ollessani paikallinen kristittyjen yhteisö suhtautui hyvin tiukasti alkoholiin. Heidän mielestään kristitty ei voinut käyttää ollenkaan alkoholia. Tulkinta ei lähtenyt niinkään suoraan Raamatusta vaan heidän kokemuksistaan. Lähes jokainen, jonka he tiesivät käyttäneen alkoholia, oli alkoholisoitunut ja monet olivat ryhtyneet myös rikollisiksi. Tämä kaikki oli kaukana kristillisestä arvomaailmasta. Miten siinä tilanteessa sitten vastaat ymmärrettävästi kysymykseen, miten suomalaiset kristityt suhtautuvat alkoholiin? Suomessakin saattaa tulla keskustelua vaikkapa seuraavista asioista: alkoholi, musiikki, pukeutuminen, naispappeus, jumalanpalvelukset Mul on oikeus tuntuu tutulta lauseelta, jolla perustellaan milloin mitäkin: oikeutta ruokaan, iloon, rahaan ja vapauteen. Niistä kaikki ovat hyviä asioita. On kuitenkin vielä jotain, mikä menee oikeuden yli. Se on rakkaus. Paavalin mukaan voimme heittää roskakoriin kaikki ne oikeudet, jotka horjuttavat lähimmäisenrakkauttamme tai ystävämme uskoa Jumalaan. Millaisia oikeuksia sinulla on? Mistä oikeuksista olet valmis luopumaan, jotta ystäväsi pääsisi lähemmäksi Jumalaa? Onko olemassa oikeuksia, joista et kristittynä voi luopua?

5 Uusi mahdollisuus (Room. 7-8) "Sitä hyvää, mitä minä tahdon, minä en tee, mutta sitä pahaa, mitä en tahdo, minä teen". Tuntuuko tutulta? Mikä neuvoksi, kun oma tahto ja hyvyys pettävät? Mikä avuksi seuraaviin tilanteisiin? Ongelma: Eräs tuttu on polttanut tupakkaa koko ikänsä. Keuhkot eivät enää toimi hyvin ja hän on sairaana. hänen pitäisi lopettaa tupakan poltto, mutta hän ei pysty eikä aina edes halua. Se on niin tuttua ja hän pitää siitä, mutta se vaarantaa hänen terveytensä. Nikotiinituotteet eivät ole auttaneet, mikä avuksi? Ongelma: Toinen kaveri on tottunut suuttuessaan haukkumaan ihmisiä pahasti. Tilanne vain menee eteenpäin ja sanat tulevat, vaikka myöhemmin hän on pahoillaan. Hän on yrittänyt parantaa tapansa, mutta sama toistuu aina uudelleen. Hän ei pysty muuttamaan itseään. Hänellä on ongelma. Hänen kundikaverinsa on niin loukkaantunut jatkuvasta nimittelystä, ettei jaksaisi enää jatkaa suhdetta. Mikä avuksi? Room. 7:15-24 Paavali painii tekstissä saman sisäisen ristiriidan kanssa kuin moni meistä omassa elämässään. Haluan tehdä ja elää oikein, mutta epäonnistun. Minussa ei ole voimaa muuttamaan niitä asioita, mitä teen väärin. Puhun pahaa, loukkaan, lyön, nimittelen selän takana, valehtelen, varastan. Niitä asioita, joihin olemme jollain tavalla koukussa tahtomattamme on monia. Elämä tuntuu kuin aina epäonnistuvalta laihdutuskuurilta: pitäisi, olisi hyväksi ja haluaisin, mutta en kuitenkaan pysty. Masentavaa. Paavali ei anna helppoa nikotiini-laastarivastausta. Päinvastoin, hän korostaa, että Jumalan laki on tehty suojelemaan elämää. Se on hyvä. Sen avulla elämästämme tulee mahdollisimman hyvää ja ehjää. Joka kerta, kun lakia rikotaan, pala kuolemaa pääsee sisään. Se tuhoaa sitä hyvää ja kaunista, mitä Jumala on luonut. Laki myös tuomitsee jokaisesta rikkeestä kuolemalla. Pattitilanne. Paavalin ratkaisu ei ole muuttaa lakia tai antaa yritä vielä edes sinnepäin neuvoja. Ratkaisu on syvempi. Ristiriita ja kamppailu ei elämästä katoa, mutta koska laki vaatii kuolemaan, niin kuollaan sitten! Room. 8:1-6. Kristuksen kuolema täyttää lain. Synti, väärä teko saa tuomionsa, mutta

6 syntinen armahdetaan. Kasteessa saamme uuden elämän ja Pyhän Hengen, joka opastaa meitä uudella tiellä. Miten pystyn elämään Jumalan lain mukaan? Siten, että elän Jumalan Hengen kanssa. Siirrytään edellisen luvun minä minä minä voivottelusta katsomaan Henkeä, joka voi! Meillä on uusi elämä. Meidät on adoptoitu (lapsen oikeus)! ( Rm. 8:15) Tarkoittaa sitä, että vanhanaikaisen adoption mukaan kaikki siteet entiseen ja entisten vanhempien vaatimukset on katkaistu ja saamme uuden Isän, joka haluaa mahdollisimman hyvän jälkeläisen kantamaan omaa nimeään ja jatkamaan omaa sukuaan. Henki muistuttaa kenelle kuulumme. Me emme ole kristittyjä siksi, että meistä tuntuu siltä vaan koska meillä on Jumalan henki, joka johtaa meitä ja yhteinen Isä. Isä ei muutu, vaikka tuntuisi miltä. Eikä tässä vielä kaikki: Vaikka meillä on uusi elämä, olemme vasta matkalla. Me olemme perillisiä ja matkalla valtakuntaamme, mutta vasta matkalla. Saamme uskoa ja toivoa, että kaikki koituu meidän parhaaksemme, mutta olemme yhä matkalla. Siksi meillä on Henki matkakumppanina. Matkalla on monenlaisia vaaroja, mutta meidän ei tarvitse pelätä, koska meillä on matkakumppani, joka suojelee. Jakson lopussa Paavali luettelee antiikin ihmisten suurimpia pelkoja (Room. 8:37-39). Mitkä ovat sinun suurimmat pelkosi? Laita ne noihin jakeisiin tuon ajan ihmisten pelkojen (syvyys, kuolema ) tilalle ja katso, mikä elämässä voittaa pelkomme ja vie rajankin yli. Susanna Luttinen

7 V niin kuin vanhurskas (3:21-6) Kuvittele, miltä tuntuisi, jos kansanmurhaan syyllistynyt diktaattori ei ikinä joudu tuomiolle teoistaan? sinulle läheinen ihminen pahoinpidellään eikä kukaan nosta sormeaankaan asettaakseen pahoinpitelijän syytteeseen? Tuntuu pahalta, sillä oikeudenmukaisuuden vaatimus ei toteudu! Alun perin sana vanhurskas tulee kahden sanan yhdistelmästä vakaan hurskas eli oikealla tavalla viisas ihminen. Mikael Agricola otti 1500-luvulla sanayhdistelmän teologiseen käyttöön Jumalalle kelvollinen VT:ssa vanhurskaus on nimenomaan Jumalan ominaisuus, jolla tarkoitetaan Jumalan ehdotonta oikeamielisyyttä ja oikeudenmukaisuutta Jumalan ongelma Jumalan oikeudenmukaisuus vaati häntä rankaisemaan ihmistä, mutta hänen rakkautensa vaati pelastamaan ihmisen. Jumala ei ole lempeä ukko pilvenreunalla, joka hymyillen katselisi ihmisten tekoja läpi sormiensa. Hän on vanhurskas, pyhä ja oikeudenmukainen eikä hän voi suosia syntiä. Synnistä oli seurattava rangaistus. Kuitenkin Jumala rakasti syntistä ihmistä. Hänen oli löydettävä keino, jolla hän voisi armahtaa ihmisen. Tämä oli mahdollista vain niin, että syntien rangaistus kärsittiin. Siksi hän tuli Kristuksessa maan päälle. Kristus tehtiin synniksi meidän tähtemme, vrt. 2.Kor. 5:21 Kristukseen, joka oli puhdas synnistä, Jumala siirsi kaikki meidän syntimme, jotta me hänessä saisimme Jumalan vanhurskauden. (vanha käännös: Kristus tehtiin synniksi) Kun Kristus kuoli ristillä, synti, joka Jumalan edessä syytti ihmiskuntaa sekä teki ihmiskunnasta Jumalan vihollisen, kukistettiin. Koko maailman synti annettiin silloin Jumalan sydämessä anteeksi. Siksi Paavali käyttää tässä luvussa sanaa kaikki. Jumala on antanut vanhurskauden lahjaksi jokaiselle ihmiselle. (Lainaus: Kalevi Lehtinen, Rakkautta loppuun asti, s. 44) Juutalaiset ja vanhurskaus Pohjimmiltaan Israelin jumalasuhde ei vanhassa liitossakaan rakentunut lain, vaan lupauksen pohjalle, Gal. 3:17 ( Tarkoitan sitä, että 430 vuotta myöhempi laki ei voi kumota Jumalan aikoinaan vahvistamaa testamentti ja tehdä hänen lupaustaan tyhjäksi. ) Oikea juutalaisuus ei ole lakiuskonto, vaan lupauksen uskonto. Siksi Paavali puhuu siitä Jumalan vanhurskaudesta, josta myös laki ja profeetat todistavat. Se ei perustuu lakiin vaan Jumalan armoon, vanhurskaus saadaan lahjana.

8 Se mitä Jeesus ja Paavali sen sijaan kritisoivat oli juutalaisuudessa vallitseva omavanhurskaus, tekeytyminen vanhurskaaksi ihmisten ja Jumalan edessä. Lue Luuk. 18:9-14 fariseus ja publikaani temppelissä. Fariseus edustaa omavanhurskautta, publikaani oikeaa, sydämen vanhurskautta. Jeesus puhuu vanhurskauttamisesta itsensä kautta Jeesus asettaa oman persoonansa keskipisteeksi. Lain teot eivät vanhurskauta, vaan usko Häneen, jonka Jumala on lähettänyt. (Joh. 6:29, Matt. 10:32 ) Jeesus on siis itse uustestamentillisen vanhurskauttamisopin valmistaja ja perustaja. Paavali: Jumalan vanhurskauden ilmeneminen Jeesuksessa Paavali korostaa pelastumista ilman minkäänlaista ihmisen osuutta. Kukaan meistä ei millään täytä niitä kriteereitä, mitä Jumalan laki vaatii. Kukaan meistä ei nimittäin ole synnitön. Hyvä uutinen on se, että Jumala on puuttunut peliin. Jae 22 kertoo, että Jumalan vanhurskaus on tullut ilmi Jeesuksessa Kristuksessa (laki ja profeetat kertovat jo hänestä) ja sen saa lahjaksi jokainen, joka vain uskoo. Vanhurskaus ei tässä ole Jumalan ominaisuus (kuten VT:ssa) vaan objektiivista vanhurskautta, sitä vanhurskautta, jonka Jumala antaa uskovalle. Uskonvanhurskautta lakivanhurskauden sijasta. Vanhurskaus uskon kautta on Paavalin suuri teologinen pääopetus. Vanhurskaus uskon kautta: ei niin, että meidän uskomme tekee meidät vanhurskaaksi, vaan että Jumala on subjekti, Jumala julistaa meidät vanhurskaiksi Jeesuksen takia ja meiltä kysytään: uskotko tämän ja otatko sen vastaan? Jumala julistaa syntisen vanhurskaaksi oman kaikkivaltiutensa nojalla. Tämä oppi on niin keskeinen, että Luther sanoo, että tämä on oppi, jonka mukana kirkko seisoo tai kaatuu. Kirkkoa, joka tästä opista luopuu, voidaan tuskin nimittää kristilliseksi kirkoksi. a) Tuomioistuin: Kuvittele kahta miestä, jotka ovat olleet hyviä ystäviä lapsuudessa. Elämä on vienyt heidät eri suuntiin, mutta eräänä päivänä he kohtaavat tuomioistuimessa. Toinen on syytettynä, toinen on tuomari. Oikeudenmukaisuus vaatii, että rikoksesta tulee rangaistus. Rakkaus vaatii, että ystävä pääsee vapaaksi. Tuomarin ratkaisu: hän julistaa syytetyn syylliseksi, mutta maksaa hänen sakkonsa, ja syytetty vapautetaan. Jumala tuomitsee meidät syyllisiksi, mutta vapauttaa Kristuksen kärsittyä jo meidän rangaistuksemme. ß TÄTÄ ON VANHURSKAUTTAMINEN

9 b) Orjamarkkinat (jae 24): Orja vaihtaa omistajaa, kun hänestä maksetaan tietty myyjän määräämä hinta. Jumala on maksanut meistä vaaditun hinnan, synnin rangaistuksena olevan kuoleman Kristuksen ristinkuolemassa. Maksu on suoritettu, ja meidät on siirretty pimeyden valtakunnasta valon valtakuntaan, synnin orjuudesta Jumalan lapseksi. ß TÄTÄ ON LUNASTUS c) Temppeli (jae 25): sovituksen hintana ja vanhurskauden todellisena perustana on Jeesus Kristus, joka on asetettu meille sovitusuhriksi / lepytysuhriksi /armoistuimeksi uskon kautta hänen vereensä Armonistuin, hilasterion (kreik.), Hepr. 9:5 a) liiton arkin kansi, joka kätki lain Kristuksen kuolema peittää lain vaatimuksen b) se paikka (liiton arkki sijaitsi temppelissä kaikkeinpyhimmässä), johon ylipappi ripotti uhriverta suurena sovituspäivänä kansan syntien sovittamiseksi Kristuksessa annettiin äärimmäinen sovitusuhri, muita uhreja ei sen jälkeen ole tarvittu syntien sovittamiseksi. ß TÄTÄ ON SOVITUS Kun turvaamme Kristuksen vereen, Jumala vanhurskauttaa meidät. Tämän otamme uskon kautta vastaan. Sana kätkee sisäänsä sekä sen, että synnit otettiin pois kuin että Jumala viha käännettiin pois ihmisestä. Jeesuksen kuolemassa Jumalan oikeudenmukaisuuden ja pyhyyden vaatimus täyttyi. Loppupäätelmä jae 28 Katsomme siis, että ihminen tulee vanhurskaaksi, kun hän uskoo, ilman lain vaatimia tekoja. Virpi Nyman

10 Kova laki (Room. 1-3:20) Taustaa: Paavali: Juutalainen oppinut Tarsosta, joka vainosi aikanaan kristittyjä. Hän oli mukana Sanhderinissa tuomitsemassa martyyreja. Matkalla Damaskokseen hän kohtasi Jeesuksen, Apt. 9, ja sen tilanteen jälkeen hän kääntyi Jeesuksen seuraajaksi. Paavalia kutsutaan apostoliksi, henkilö joka on nähnyt Jeesuksen ja on kutsuttu erityisesti seuraamaan Jeesusta. (1:1,5) Tämän jälkeen hän vietti kolme vuotta Syyrian autiomaassa ja ilmeisesti opiskeli kristinuskoa. Paavali palasi Jerusalemiin ja tapasi mm. Pietarin. Paavalin saama kutsu oli hieman erilainen kuin muilla apostoleilla. Muut julistivat evankeliumia juutalaisille. Paavali lähti heti pakanoiden eli ei juutalaisten luo. Hän tekikin kolme lähetysmatkaa Välimeren alueella ja sen työn pohjalta syntyi useita uusia seurakuntia. Paavalin kirjeet ovatkin suurimmalta osin lähetetty näille seurakunnille ja ystäville. Paavalin suuri haave oli päästä Roomaan julistamaan evankeliumia. Lopulta hän sinne päätyikin, mutta vankeuteen. Kirje on Paavalin evankeliumi. Tässä kirjeessä Paavali piirtää ja hahmottaa koko kristinuskon ytimen. Vastaanottajat eivät tunteet kaikki Paavalia. Kirje onkin erityylinen kuin muut Paavalin kirjeet. Tässä ei keskitytä johonkin konkreettiseen ongelmaan vaan piirretään kuvaa kokonaisuudesta. Kirje on ollut merkittävä monille kristinuskon päähahmoille, mm. Augustinus ja Luther. Paavali kirjoittaa Rooman seurakunnalle, joka eli vainon alla. Kristityt eivät olleet suosiossa, he olivat keisarin palvomisen sijasta jumalan palvojia, monet olivat yhteiskunnan hyljeksittyjä, kristinusko rikkoi rajoja ja vanhoja perinteitä ja nousi vanhojen uskontojen rinnalle. Juutalaiskristityt karkotettiin Roomasta ja pakanakristityt saivat jäädä. Rooman kristityt olivat uskossa kovan paineen keskellä. Heidät tiedettiin ja tunnettiin siitä joka puolella. (1:8) Vainon kohtaaminen on vaikeaa. Jos pidät kiinni siitä, mitä edustat voit saada köniisi. Toisella puolella on vaihtoehtona luopuminen siitä, mihin laitat toivosi ja olet sitoutunut. Toisaalta vainoaminen kristinuskon alkuaikana sai aikaan sen, että evankeliumi, toivo paremmasta, ilosanoma, levisi nopeasti ympäri maailmaa. Paavali kirjoitti kirjeen mm. 1. hänellä oli ystäviä Roomassa, kirje oli rohkaisua, opetusta 1: hän halusi julistaa evankeliumia kaikille, myös roomalaisille, hän halusi rakentaa seurakuntaa 3. Paavalilla oli silmät jo kauempana, eteenpäin Roomasta aina Espanjaan asti, hän oli evankelista, kaveri, joka halusi kertoa Jeesuksesta kaikille Evankeliumin voima: Paavali päräyttää tajunnan räjäyttävän lausahduksen ennen asiaan uppoutumista. Jakeet 1:16 ja 17 ovat saaneet aikaan mm. uskonpuhdistuksen. Paavalin sydän notkuu toisten ihmisten puoleen. Hänellä on riemu ja ilo välittää evankeliumia toisille. Siinä on hänelle kaikki. Jumalan ilosanomassa on voima, joka voi muuttaa koko maailman. Se voi muuttaa yhden ihmisen elämän kertaheitolla. Uskosta vanhurskas jae 1:17 Vanhurskas uskosta on elävä Vanhurskas uskosta on elävä Minun ei tarvitse tulla vanhurskaaksi voidakseni uskoa. Tulen vanhurskaaksi eli Jumalalle kelpaavaksi, viattomaksi, Jumalan lapseksi, kun Jumala lahjoittaa minulle uskon Kristukseen. Ensin

11 saamme vanhurskauden lahjaksi, jonka otamme uskoen vastaan ja sitä seuraa eläminen Jeesuksen seuraajana. Pelastuksen tarve: Jokainen ihminen tarvitsee Jeesusta. Vaikka kuinka väittäisi muuta, näin se on. Paavali osoittaa asiaa seuraavasti: Pakana= ihminen, joka ei ole kristitty eikä juutalainen. 1:18-19: yksikään ihminen ei voi sanoa, etteikö olisi riittävästi tietoa lähteä etsimään Jumalaa. Jumala puhuu omassatunnossa. Pakanat olivat hylänneet omantuntonsa eivätkä eläneet sen mukaan. Jumala ei ollut hylännyt heitä vaan he elivät erossa Jumalasta. Ongelma ei ollut tieto vaan asenne, 1:28 Jumalan hylkääminen on tahdon ratkaisu. Raamatun ulkopuolinen tieto, yleinen ilmoitus haastaa etsimään Jumalaa. Vain Raamatun tieto Jeesuksesta antaa oikean tiedon siitä, millainen Jumala on. Juutalainen= kaveri, joka noudattaa Jumalan antamaa lakia ja elää sen mukaan. 2:28-29: Paavali suomii juutalaisia. Heidän pitäisi uskontonsa mukaan elää puhdasta elämää Jumalan tahdon mukaan. Tarkkuus lain noudattamisessa ja sen valvomisessa tuli vastaan jo Jeesuksen toiminnassa. Paavali muistuttaa, että kukaan ei ole parempi kuin toiset. Jokainen on Jumalan edessä samalla viivalla. Minä ja sinä 3:9-20:Jae 19 ja 20 puhuu Mooseksen laista eli siitä, jonka Jumala antoi Israelin kansalle Mooseksen kautta. Se on tiukka teksti. Minä en voi itse saavuttaa Jumalaa enkä voi itseäni tehdä Jumalalle kelpaavaksi. Siihen ei kukaan ihminen itse pysty. Paavali on tiukka, jotta tulisimmekin syyllisiksi Jumalan edessä. Tarvitsemme tiedon synnistä ja mitä sen, jotta kääntyisimme Jeesusta kohti.

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa 1 opettaja- Isak Penzev 21.0.3.2013 Jatkamme Johanneksen kirjeen tutkimista. Tämä oppitunti kuuluu opetussarjaan, jossa me tutkimme Uutta testamenttia. Kun me tutkimme

Lisätiedot

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde?

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? DOGMATIIKKA Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? JUMALA RAKKAUS EHTOOLLINEN KIRKKO PELASTUS USKONTUNNUSTUKSET

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Lisää 1. Joh 3:sta? http://www.sley.fi/luennot/raamattu/ UT/Johanneksen_kirjeet/1Joh03EK.h tm Hyvä Sisärengaslainen, 1. Johanneksen kirjeen kolmas luku puhuu Jumalan lahjasta, mutta myös hänen pyhästä

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Elämä Jumalan lapsena

Elämä Jumalan lapsena 1 Roomalaiskirjeen selitys 18 Room. 8:14 17 Savonlinnan Tuomiokirkko, 13.3.2013 Elämä Jumalan lapsena Kertausta Tähän mennessä Paavali on Roomalaiskirjeessään esittänyt pääasiat siitä, kuinka ihmisestä

Lisätiedot

Abrahamin tapaus. Roomalaiskirjeen selitys 9 Room. 4:1-8 Savonlinnan Tuomiokirkko, 28.11.2012

Abrahamin tapaus. Roomalaiskirjeen selitys 9 Room. 4:1-8 Savonlinnan Tuomiokirkko, 28.11.2012 1 Roomalaiskirjeen selitys 9 Room. 4:1-8 Savonlinnan Tuomiokirkko, 28.11.2012 Abrahamin tapaus Olemme edellä käsitelleet Paavalin Roomalaiskirjeen selityksessä sitä, kuinka ihmisestä tulee Jumalalle kelpaava.

Lisätiedot

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com 1 USKOONTULON ABC 2 1. Tunnusta, että olet tehnyt syntiä ja tee parannus. Me olemme tehneet väärin, me olemme tehneet syntiä, olemme rikkoneet SINUA vastaan, kapinoineet ja poikenneet SINUN Käskyistäsi

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Roomalaiskirje. 20.7.2014, Eura. Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia

Roomalaiskirje. 20.7.2014, Eura. Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia 20.7.2014, Eura Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia - Rm 1:1 Sillä minä en häpeä evankeliumia; sillä se on Jumalan voima, itsekullekin

Lisätiedot

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 ...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 Nyt ei siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa,

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 2. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 2. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 2. osa 1 opettaja Isak Penzev 08.03.2013 Shalom ystävät, me jatkamme oppitunteja ja tutkimme apostolien kirjeitä. Messiaan lähettiläät todistavat omasta uskostaan. Ja apostolien

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

Tule sellaisena kuin olet. 5. Toivoa epätoivoon 26.10.2014

Tule sellaisena kuin olet. 5. Toivoa epätoivoon 26.10.2014 Tule sellaisena kuin olet 5. Toivoa epätoivoon 26.10.2014 2 Toivon kultuurin luominen Useimmat ihmiset elävät hiljaisen epätoivon vallassa. - Henry Thoreau 3 Toivo (sivistyssanakirja) harras odotus, että

Lisätiedot

Hyviä ja huonoja kuninkaita

Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA STI, 25.9.2013 DANIEL NUMMELA LUTERILAISUUS TÄNÄÄN OPINKOHTIEN VALOSSA TUNNUSTUSKIRJAT TUTUIKSI JOHDANTO - 1517 Lutherin 95 teesiä - 1530 Augsburgin tunnustus - 1537 Schmalkaldenin opinkohdat 1 JOHDANTO

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

Reijo Telaranta. Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa

Reijo Telaranta. Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa Reijo Telaranta Israel ja seurakunta Jumalan kaksi suunnitelmaa Ja minä teen liiton sinun kanssasi ja sinun jälkeläistesi kanssa, sukupolvesta sukupolveen, iankaikkisen liiton, ollakseni sinun ja sinun

Lisätiedot

Leirikirjan omistajan muotokuva:

Leirikirjan omistajan muotokuva: Leirikirjan omistajan muotokuva: MUISTIINPANOJA, OSOITTEITA JNE. Nimi: Leiri: Leiriaika: Harrastukseni: Parhaat kaverini: LEIRIOHJELMA TERVETULOA KESÄLEIRILLE 2003!! Rohkeutta on monenlaista: Oletko sinä

Lisätiedot

SYNTINEN NAINEN FARISEUKSEN TALOSSA

SYNTINEN NAINEN FARISEUKSEN TALOSSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) SYNTINEN NAINEN FARISEUKSEN TALOSSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui b) Ajallinen yhteys muihin

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Armolahjat ja luonnonlahjat

Armolahjat ja luonnonlahjat Armolahjat ja luonnonlahjat Rakkauden palvelua varten Jumalan antamat lahjat Luonnonlahjat ja armolahjat liittyvät t syvällisell llisellä tavalla ihmisen kokonaisvaltaiseen kutsumukseen. Luonnonlahjat

Lisätiedot

Jakkara ja neljä jalkaa

Jakkara ja neljä jalkaa Jakkara ja neljä jalkaa Sanna Piirainen 1 Tunti 1 Jakkaran rakentamisen perusteet Eli mitä ihmettä varten pitäisi tulla uskoon 2 Mitähän se Jumala oikein hommaa? Jakkaran rakentamisen perusteet voi löytää

Lisätiedot

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa Saarna 12.10.2008 Ari Puonti Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään (abad) ja varjelemaan (shamar) sitä.

Lisätiedot

Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen. Heikki Pekkarinen

Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen. Heikki Pekkarinen Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen Heikki Pekkarinen marraskuussa 2008 Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen 1. äänite Daavid ja Salomo Room. 15:4 Sillä kaikki, mikä ennen on kirjoitettu,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Ensin Pietari selostaa Jerusalemissa oleville veljille, että armo

Lisätiedot

1. Pietarin kirje 4. luku

1. Pietarin kirje 4. luku 1. Pietarin kirje 4. luku 1 opettaja Isak Penzev 2014 Shalom, hyvät ystävät. Me jatkamme oppituntia, ja tarkoituksemme on etsiä apostolien kirjoituksista Tooran tekstiä. Eikä ainoastaan tekstiä, vaan Tooran

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Sitten kuulimme, kuinka Jumala on valinnut Jeesukseen uskovat omikseen jo oikeastaan ennen maailman luomista.

Sitten kuulimme, kuinka Jumala on valinnut Jeesukseen uskovat omikseen jo oikeastaan ennen maailman luomista. 1 Efesolaiskirjeen selitys 4 Ef. 1:10-14 Pyhän Hengen sinetti Tämä on neljäs luento Paavalin Efesolaiskirjettä käsittelevässä luentosarjassa. Tähän mennessä olemme kuulleet siitä, kuinka meidät kristityt

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Mary-Anne S. Suomi Kertomus 27/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

Uskontunnustuksestani

Uskontunnustuksestani Uskontunnustuksestani Voiko Jeesusta sanoa Jumalaksi?... 1 Onko pelastus lihasta vai sanasta?... 1 Uhrasiko Jumala itsensä?... 3 Vanhurskaus... 4 Synti... 4 Fariseusten hapatus... 5 Voiko Jeesusta sanoa

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Raamatun oikea ja väärä IR

Raamatun oikea ja väärä IR Raamatun oikea ja väärä IR Raamattu koostuu 66 eri kirjasta ja jokainen kirja on syntynyt johonkin tarkoitukseen. Raamattu ei ole yksi yhtenäinen kokonaisuus eikä siitä sen vuoksi voi poimia yksiselitteisiä

Lisätiedot

Kristus-keskeinen elämä. Osa 4: Majakka-ilta

Kristus-keskeinen elämä. Osa 4: Majakka-ilta Kristus-keskeinen elämä Osa 4: Majakka-ilta 17.10.2009 Antti.Ronkainen@majakka.net Room. 8:29 (KR92) Ne, jotka hän edeltäkäsin on valinnut, hän on myös edeltä määrännyt oman Poikansa kaltaisiksi, niin

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

UUSI TESTAMENTTI AVAUTUU, osa 58ms. JOHANNEKSEN EVANKELIUMI 2 (jatk.) JEESUKSEEN USKOMINEN LOGOKSENA 1. ELÄMÄ / KUOLEMA

UUSI TESTAMENTTI AVAUTUU, osa 58ms. JOHANNEKSEN EVANKELIUMI 2 (jatk.) JEESUKSEEN USKOMINEN LOGOKSENA 1. ELÄMÄ / KUOLEMA UUSI TESTAMENTTI AVAUTUU, osa 58ms JOHANNEKSEN EVANKELIUMI 2 (jatk.) JEESUKSEEN USKOMINEN LOGOKSENA 1. ELÄMÄ / KUOLEMA Kaikille muille sydämenlyönnit ovat rummutus kohti hautaa, mutta me elämme elämää

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015

NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015 NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015 J O TA I N K Ä S I T TÄ M ÄT Ö N TÄ Jumala vaikuttaa pakanakuninkaan toteuttamaan suunnitelmansa Kuin kastelupuro on

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita

Nettiraamattu lapsille. Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for

Lisätiedot

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Nettiraamattu lapsille Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for

Lisätiedot

Tule sellaisena kuin olet. 1. Suvaitsevaisuus ja armo 7.9.2014

Tule sellaisena kuin olet. 1. Suvaitsevaisuus ja armo 7.9.2014 Tule sellaisena kuin olet 1. Suvaitsevaisuus ja armo 7.9.2014 Suvaitsevaisuus ja armo Syyllisyyden taakat Miksi tein / en tehnyt, miksi sanoin, miksi en estänyt, miksi petin, miksi valehtelin, miksi en

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Heittäkää kaikki murheenne

Heittäkää kaikki murheenne 1 Heittäkää kaikki murheenne Otan lähtökohdaksi Pietarin 1 kirjeen 5-luvun 7 jakeen, jossa apostoli rohkaisee: "heittäkää kaikki murheenne hänen päällensä, sillä hän pitää teistä huolen." Eikö olekin inhimillisä,

Lisätiedot

Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa

Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa Israel ja seurakunta Jumalan kaksi suunnitelmaa Ja minä teen liiton sinun kanssasi ja sinun jälkeläistesi kanssa, sukupolvesta sukupolveen, iankaikkisen liiton, (1 Moos.17:7) Jumalan lupaukset Israelille

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HESEKIEL

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HESEKIEL Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HESEKIEL 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Kaldean maassa (eli Babyloniassa) Kebar-joen varrella. b) Ajallinen yhteys muihin

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunta vaikeuksissa

Nettiraamattu lapsille. Seurakunta vaikeuksissa Nettiraamattu lapsille Seurakunta vaikeuksissa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Daniel leijonien luolassa

Daniel leijonien luolassa Nettiraamattu lapsille Daniel leijonien luolassa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Tämän sunnuntain teema on " kutsu Jumalan valtakuntaan ". Päivän tekstissä Jeesus itse asiassa esittää kutsun Jumalan valtakuntaan, vaikka tuo kutsu kuulostaakin

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Daniel leijonien luolassa

Nettiraamattu lapsille. Daniel leijonien luolassa Nettiraamattu lapsille Daniel leijonien luolassa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Kleopas, muukalainen me toivoimme

Kleopas, muukalainen me toivoimme Luukas 24 : 13-35 16 18 : Mutta heidän silmänsä olivat pimitetyt, niin etteivät he tunteneet häntä. Ja hän sanoi heille: "Mistä te siinä kävellessänne puhutte keskenänne?" Niin he seisahtuivat murheellisina

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SADANPÄÄMIEHEN USKO 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Meille jo tutussa Jeesuksen kotikaupungissa, Kapernaumissa b) Kertomuksessa

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA SOKEAN

JEESUS PARANTAA SOKEAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA SOKEAN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Siiloan lammikko oli Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

Minä olen Jeesus len Jees Minä

Minä olen Jeesus  len Jees Minä Minä olen Jeesus Nimilappu pussinnauhaan, peliohje pussiin. Voit tulostaa pelin kopiopaperille. Leikkaa ja liimaa kortit sitten kartongille tai pahville. Kontaktimuovilla tai laminaatilla saat korteista

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Seurakunnan synty

Nettiraamattu. lapsille. Seurakunnan synty Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Ennalta määrätyt Kristukseen

Ennalta määrätyt Kristukseen 1 Efesolaiskirjeen selitys 2 Ef. 1:4 7 Ennalta määrätyt Kristukseen Olemme aloittaneet Paavalin Efesolaiskirjeen selittämisen. Pääsimme ensimmäisellä luennolla vasta ensimmäisen luvun jakeeseen kolme.

Lisätiedot

1Moos. 2:16-17 Herra Jumala sanoi ihmiselle: "Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta,

1Moos. 2:16-17 Herra Jumala sanoi ihmiselle: Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta, Syntiinlankeemus 1Moos. 2:16-17 Herra Jumala sanoi ihmiselle: "Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta, älä syö, sillä sinä päivänä, jona

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA

JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA 1. Kertomuksen taustatietoja Nyt meillä on poikkeuksellisesti kaksi eri kertomusta. Ne eivät

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

MIKSI JUMALA KÄSKEE KUOLLEITA PARANNUKSEEN? Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.

MIKSI JUMALA KÄSKEE KUOLLEITA PARANNUKSEEN? Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen. MIKSI JUMALA KÄSKEE KUOLLEITA PARANNUKSEEN? Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS:

Lisätiedot

Vielä uskonvanhurskaudesta

Vielä uskonvanhurskaudesta 1 Roomalaiskirjeen selitys 8 Room. 3:25 31 Savonlinnan Tuomiokirkko, 21.11.2012 Vielä uskonvanhurskaudesta Olemme edellä käsitelleet Paavalin Roomalaiskirjeen selityksessä sitä, kuinka ihmisestä tulee

Lisätiedot

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Suoraa puhetta, kuuleeko kukaan? Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Matt. 7: 1-6 1."Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. 2. Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

Tulkaa, juokaa kuolemattomuuden

Tulkaa, juokaa kuolemattomuuden Tulkaa, juokaa kuolemattomuuden lähteestä "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta 1. Aterian aikana

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Hyvä Sisärengaslainen, Tervetuloa SLEY:n nuorisotyön sisärenkaan raamattukouluun! Tämän kevään kuluessa käymme läpi Johanneksen evankeliumin lyhyissä jaksoissa. Voit lähettää kysymyksiä, palautetta, esirukousaiheita

Lisätiedot

Saarna Evankeliumi Johannes Kastaja Elia Jeremia

Saarna Evankeliumi Johannes Kastaja Elia Jeremia Saarna 16.7.2017 Evankeliumi Matt. 16: 13-19 Kun Jeesus oli tullut Filippoksen Kesarean seudulle, hän kysyi opetuslapsiltaan: Kuka Ihmisen Poika on? Mitä ihmiset hänestä sanovat? He vastasivat: Toisten

Lisätiedot

Ekklesiologia 14. Paikallisseurakunta

Ekklesiologia 14. Paikallisseurakunta Ekklesiologia 14 Kevään tunnit: 1 Dispensaatiot, Kristus Seurakunnan pää ja perustus 2 Seurakunnan olemassaolon kolme päätarkoitusta 3 Seurakunnan rakenteita ja johtajuusmalleja 4 Evankelioiminen 5 Rakentaminen

Lisätiedot

8. Skolastiikan kritiikki

8. Skolastiikan kritiikki 8. Skolastiikan kritiikki luterilaisen ja katolisen reformaation ristiriidat kehittyivät Lutherin myöhäiskeskiajan teologiaan kohdistuvan kritiikin pohjalta reformoitu traditio omaksui suuren osan luterilaista

Lisätiedot

Ekklesiologia- Oppi seurakunnasta 2014 kevät tunti 1

Ekklesiologia- Oppi seurakunnasta 2014 kevät tunti 1 Ekklesiologia- Oppi seurakunnasta 2014 kevät tunti 1 Kristinoppi 3 sisältää eskatologian ja ekklesiologian. Eli opit lopun ajoista ja seurakunnasta. Eskatologian katsaus meillä oli syksyllä Nyt meillä

Lisätiedot

Viimeiseksi opetuslapsen huippujutuksi määrittelemme: Riippuvaisuus on vaikeaa, koska emme näe sinua Jumala. Auta meitä löytämään sinut joka päivä.

Viimeiseksi opetuslapsen huippujutuksi määrittelemme: Riippuvaisuus on vaikeaa, koska emme näe sinua Jumala. Auta meitä löytämään sinut joka päivä. MERKKIEN SELITYKSET: Koko tunnin pääajatus Kinkkinen pähkinä purtavaksi Viisastelijat kertovat joka tunti paljastuvan opetuslapsen huippuominaisuuden Sinun on valittava oikeat vaihtoehdot päästäksesi jatkamaan

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty. Kertomus 55/60.

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty. Kertomus 55/60. Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 55/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

1. Johanneksen kirje 5. osa

1. Johanneksen kirje 5. osa 1 1. Johanneksen kirje 5. osa opettaja I. Penzev 2013 Shalom, hyvät ystävät. Minä jatkan opetusta apostoli Johanneksen kirjeestä. Edellisellä oppitunnilla käsittelimme sitä, kuinka samassa ihmisessä asuu

Lisätiedot

Matka Raamatun kastetilanteisiin. Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto

Matka Raamatun kastetilanteisiin. Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto Matka Raamatun kastetilanteisiin Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto I Kristillinen kaste ja muut puhdistautumisrituaalit Puhdistautumisriitit tavallisia uskonnoissa Puhdistautumisriitti Ganges- virrassa

Lisätiedot

Totuuden Henki. Johanneksen evankeliumin selitys 46 Joh. 16:4-15

Totuuden Henki. Johanneksen evankeliumin selitys 46 Joh. 16:4-15 1 Johanneksen evankeliumin selitys 46 Joh. 16:4-15 Totuuden Henki Olemme tässä Johanneksen evankeliumin selityksessä käsittelemässä Jeesuksen jäähyväispuhetta, jonka hän piti opetuslapsilleen viimeisellä

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Seurakunta vaikeuksissa

Seurakunta vaikeuksissa Nettiraamattu lapsille Seurakunta vaikeuksissa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken. Wednesday, August 19, 15

Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken. Wednesday, August 19, 15 Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken Abrahamilaisia uskontoja Juutalaisuus Kristinusko Islam Jumala Kaikilla kolmella on yksi jumala Jumala Kaikkivaltias Luojajumala Juutalaisuus ja islam Juutalaisilla

Lisätiedot

Vainoista herätykseen. Ap t. 8:1-17

Vainoista herätykseen. Ap t. 8:1-17 Vainoista herätykseen Ap t. 8:1-17 Jumalan sanallinen ilmoitus on lisääntyvää ja se huipentuu Jeesuksen ihmiseksi tulemiseen. Pelastusilmoitus loppuu apostolien ajan päättyessä. Jeesuksen antaessa lähetyskäskyn

Lisätiedot

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Tapahtuman paikka on joku kylä Samarian ja Galilean rajalla b) Vieraat

Lisätiedot