Lausunto maa- ja metsätalousministeriölle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lausunto maa- ja metsätalousministeriölle"

Transkriptio

1 Lausunto maa- ja metsätalousministeriölle Viite Diaarinro 2070/01.01/2017 Lausunnonantaja Lausuntopyyntö hallituksen esitykseen eduskunnalle laiksi eläinten hyvinvoinnista ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinninneuvottelukunta ottaa yksityiskohtaisesti kantaa vain oman asiantuntemusalueensa eläinten osalta. Kuitenkin lain kokonaisuudesta voi todeta, ettei se ei ole kovin moderni ja edistyksellinen. Lakiluonnoksessa on isoja puutteita sekä seura- ja harrastuseläinten että muiden eläinten osalta. 1 Lain tarkoitus Neuvottelukunnan mielestä lain tarkoitusta määriteltäessä eläimen hyvinvoinnin edistämisen lisäksi pitäisi myös pitää huolta siitä, että eläimen hyvinvointi ON hyvällä tasolla. Neuvottelukunta katsoo, että eläimen itseisarvon kirjaaminen perusteluiden ohella myös lakitekstiin olisi johdonmukaista. 5 Määritelmät Neuvottelukunta ehdottaa, että määritelmiin lisätään eläimen kärsimyksen määritelmä. Neuvottelukunta toivoo tarkennusta eläimen pysyvän pitopaikan määritelmään. Määrittely pääosan ajasta on liian lavea ja altis tulkinnoille. 6 Lain yleiset periaatteet Olisi hyvä lisätä, että eläintenpidossa on noudatettava varovaisuusperiaatetta eläimen hyväksi esim. tieteellisen tiedon puuttuessa Eläinlajien ja eläinten pitoa koskevat rajoitukset Neuvottelukunta kiittää lakiluonnokseen sisältyvistä luetteloista sallittavista tuotantoeläinlajeista sekä sirkuksissa ja kiertävissä eläinnäyttelyissä sallittavista lajeista. Neuvottelukunta huomauttaa, että 8 3. momentissa kyseessä olevien eläinyksilöiden lisääntyminen pitäisi estää. Liite I Neuvottelukunta suhtautuu kriittisesti eläinten käyttöön kiertävissä sirkuksissa. Hyvin hoidetuillakin eläimillä on riski hyvinvoinnin alenemiseen sirkusoloissa. Useissa Euroopan maissa on jo kielletty villieläimet sirkuksissa. Riski hyvinvoinnin alenemiselle realisoituu erityisesti kiertävissä sirkuksissa, joissa olosuhteita voi olla mahdotonta järjestää eläimille riittävän hyviksi.

2 11 Vastuu eläinten hyvinvoinnista Neuvottelukunta kiittää ikärajojen määrittelystä ja ehdottaa, että ensimmäisen momentin viimeiseen virkkeeseen lisätään Vastuu eläimen pidosta JA HOIDOSTA kuuluu kuitenkin. Neuvottelukunnan mielestä alaikäinen ei voi olla yksin vastuussa eläimen hyvinvoinnista. 12 Eläinten kohtelu Neuvottelukunta painottaa, että eläimen käsittelyssä ja koulutuksessa pitäisi hyödyntää eläimen lajityypillistä käyttäytymistä. Lain perusteluissa voidaan mainita myös toivotun käyttäytymisen positiivinen vahvistaminen. Jos eläin saa jälkeläisiä, vieroitus pitäisi hoitaa siten ja siinä iässä, että emon ja jälkeläisten hyvinvoinnille aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa. Emolle on annettava mahdollisuus levätä ja suojautua jälkeläisiltä, mikäli se on emon hyvinvoinnin kannalta olennaista. Neuvottelukunta kiittää vaatimuksesta totuttaa eläimet pito-olosuhteisiin. 13 Kielletty kohtelu Neuvottelukunta näkee hyväksi, että eläinten turkin värjääminen ja muut vastaavat eläimen itseisarvoa rikkovat toimenpiteet kielletään. Sellaisessa harrastustoiminnassa, jossa kohde-eläimen terveydelle tai hyvinvoinnille aiheutuu tai on vaara aiheutua merkittävää haittaa, tulee kohde-eläimen terveyteen ja hyvinvointiin kiinnittää huomiota ja pyrkiä korvaamaan ainakin suurimmassa vaarassa olevat elävät kohde-eläimet jollain muulla vaihtoehdolla. Sekä paimenkoirat että metsästyskoirat aiheuttavat kohde-eläimissä pelkoa, minkä vuoksi koirat saavat ne liikkeelle ja reagoimaan tilanteeseen. Neuvottelukunta toivoo, että testitilanteita varten kehitetään rodunomaisia taipumuksia testaavia testejä, joihin ei tarvita eläviä kohde-eläimiä. Kohde-eläinten hyvinvointiin, lepoaikoihin ja pito-olosuhteisiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Koirien rodunomaisia taipumuksia ei tule testata elävillä kohde-eläimillä, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä. Koiran ja kohde-eläimen joutuminen suoraan fyysiseen kontaktiin on estettävä. Kaikkiin sellaisiin harjoituksiin, testeihin ja kokeisiin, joissa kohde-eläimelle voi aiheutua fyysistä tai psyykkistä haittaa, on suhtauduttava kriittisesti, ja haitat on pyrittävä ennakoimaan ja estämään. Neuvottelukunnan mielestä on perusteltua edellyttää valvovan eläinlääkärin läsnäoloa myös harrasteen/lajin harjoituksissa, mikäli niissä aiheutuu merkittävää haittaa eläinten hyvinvoinnille. Lain on määrättävä siitä, kuinka monta kertaa samaa eläintä voidaan tietyn ajanjakson aikana käyttää. Harjoitusten, kilpailujen ja kohde-eläinten pidon tulee olla ilmoituksenvaraista toimintaa, jotta sitä on mahdollista valvoa. Jokaisesta kilpailusta ja kokeesta tulee ilmoittaa erikseen. Kohde-eläimille on myös lailla taattava sellaiset elinolosuhteet, joissa niiden elämä on kokeiden ja harjoitusten välissä niin laadukasta, että eläimen kokonaishyvinvoinnin voidaan ajatella olevan hyvällä tasolla. 14 Sukupuoliyhteys eläimen kanssa kiellettäisiin Neuvottelukunta kiittää.

3 15 Eläimille tehtävät toimenpiteet Neuvottelukunnan kannan mukaan sellaisten eläinten näytteillä pitäminen, kilpailuttaminen ja myyminen, joille on tehty pykälässä kielletty toimenpide, on kiellettävä. Asiaa ei tule jättää asetustasolle. Mikäli kipua aiheuttavan toimenpiteen tavoitteeseen voidaan päästä myös muilla menetelmillä, on menetelmistä valittava eläimelle vähiten haittaa aiheuttava tapa. Pykälän perusteluihin toivotaan lisättävän, ettei koirien kannuskynsiä/kannusvarpaita saa poistaa rutiininomaisesti. Harkittaessa esimerkiksi uroskoiran kastraatiota on huomioitava, että astumiskäyttäytyminen kuuluu uroskoiran normaaliin lajinmukaiseen käyttäytymiseen. Lajinmukaisen käyttäytymisen estäminen kastroimalla silloin, kun kyseessä ei ole varsinainen ongelmakäyttäytyminen eikä hallitsemattoman lisääntymisen riskiä ole, ei ole perusteltua. 16 Toimenpiteiden tekijä ja kivunlievityksen käyttö Neuvottelukunta kiittää siitä, että kivunlievitys säädetään pakolliseksi kivuliaiden toimenpiteiden yhteydessä. Pykälässä olisi kuitenkin määrättävä tarkemmin, että kivuliaan toimenpiteen aikana ja sen jälkeen on käytettävä riittävän tehokasta kivunlievitystä. Valtioneuvoston asetuksella tulisi määrätä myös esimerkiksi kengitystä, sorkkahoitoa, hammashoitoa, fysioterapiaa, akupunktiota ynnä muita hoitoja eläimille tarjoavien henkilöiden pätevyydestä. 18 Välineet, laitteet ja aineet Neuvottelukunta kiittää huolellisuusvelvoitteesta. 19 Kielletyt välineet ja laitteet Pykälän 19 ensimmäinen momentti on neuvottelukunnan mielestä muotoiltava siten, että erikseen mainitut kielletyt välineet ovat esimerkkejä eivätkä kattava lista. Neuvottelukunta ehdottaa momenttiin lisättäväksi, että ko. laitteita ovat ESIMERKIKSI [jne ]. Viranomaisella tulee olla valta tulkita, mitkä muut välineet kuuluvat 18 :ssä tarkoitettuihin tarpeetonta kipua, kärsimystä tai vahingon vaaraa aiheuttaviin välineisiin ja laitteisiin myös ilman valtioneuvoston tarkentavaa asetusta. Neuvottelukunta ehdottaa niin ikään lisättäväksi pykälään 19, että kiellettyjen välineiden ja laitteiden markkinointi, myynti tai muu luovutus on kielletty. 21 Hoidon yleiset vaatimukset Olennaisiin toteutettaviin käyttäytymistarpeisiin tulee lisätä leikki muutoinkin kuin sosiaalisena tarpeena. Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta on määritellyt leikin yhdeksi olennaisista käyttäytymistarpeista ja sanoo muun muassa näin: Leikkikäyttäytymisen merkitys nisäkäs- ja lintulajien nuorille eläimille on suuri. Ne harjoittavat aikuisena eläimenä tarvittavia käyttäytymistaitoja, kuten pakenemista ja muita liikkumisen taitoja ja sosiaalista käyttäytymistä.

4 Lisäksi olennaisiin toteutettaviin käyttäytymistarpeisiin on lisättävä ruokailukäyttäytyminen ja ympäristön tutkimiseen liittyvä käyttäytyminen sekä poikivien eläinten lisääntymiskäyttäytyminen, kuten pesänrakennuskäyttäytyminen. Perusteluihin toivotaan lisättävän maininta jälkeläisten hoitotarpeen tyydyttäminen niillä lajeilla, joiden hyvinvoinnille se on olennaista. Neuvottelukunta kiittää vaatimuksesta eläinten sairastumisen ennaltaehkäisemiseksi. Perusteluissa olisi todettava myös, että tautien ennaltaehkäisy ei kuitenkaan ole pätevä syy valita eläimen pitopaikaksi esimerkiksi häkkipohjaa kiinteän pohjan sijaan. Mikäli eläintä ei voida pitää terveenä kiinteällä pohjalla, ei kyseisen eläimen pito kyseisessä käyttötarkoituksessa ole hyväksyttävää. Pykälän 3 momentissa käsitellään toisiinsa vihamielisesti suhtautuvia eläimiä. Pykälässä ja sen perusteluissa olisi määrättävä myös sellaisten eläinlajien pitämisestä toisistaan erillisissä tiloissa, jotka lähtökohtaisesti suhtautuvat toisiinsa vihamielisesti tai peläten. Neuvottelukunta ehdottaa pykälään lisättäväksi maininnan, että jos eläimillä esiintyy käyttäytymishäiriöitä tai muita hyvinvoinnin heikosta tilasta kertovia oireita, on ongelmien syy selvitettävä ja poistettava. 22 Ruokinta ja juotto Neuvottelukunnan mielestä jatkuva juomaveden saanti on turvattava lailla kaikille eläimille. Ruokintaan liittyvässä asetuksessa tulee kiinnittää huomiota elävien eläinten käyttämiseen toisen eläimen saalistettavaksi ravinnoksi. Sekä saalistavan että saalistavan eläimen hyvinvointiin tulee kiinnittää yhtä lailla huomiota. 23 Hyvinvoinnin tarkastaminen Neuvottelukunta pyytää lainsäätäjää kiinnittämään huomiota siihen, että pykälän 23 toisen momentin tämänhetkinen muotoilu voi johtaa väärinkäsitykseen eläimistä, joiden vointia ei tarvitsisi päivittäin tarkistaa. 26 Eläinjalostus Neuvottelukunta katsoo, että eläinten hyvinvointilain ja -asetusten olisi lisättävä painetta koti- ja ulkomaisia rotujärjestöjä kohtaan ääripäiden jalostuksen suitsimiseksi ja hyvinvointiongelmien ehkäisemiseksi. Neuvottelukunnan mielestä viranomaisrekisteri eläimille tehdyistä toimenpiteistä (kuten keisarinleikkaukset) olisi perustettava pikimmiten. Jos eläinlääkärin on ilmoitettava toimenpiteestä rekisteriin, se on kirjattava lakiin uutena velvoitteena. Velvoitteen raportoida eläinten hyvinvointiin ja jalostukseen vaikuttavista toimenpiteistä voisi kirjata lakiin eläinlääkärin toiminnanharjoittamisesta. Lain kuolleen kirjaimen syntymisen välttämiseksi olisi kuitenkin määriteltävä tarkkaan, mistä syystä esimerkiksi keisarinleikkaus on tehty, ja vaikuttaako se eläimen jalostuskelpoisuuteen. Jalostuskelpoisuuteen vaikuttaisi ainoastaan sellainen rotuominaisuus, joka on syynä leikkaukseen ja joka on omiaan heikentämään eläimen hyvinvointia. Tällainen muutos laissa eläinlääkärien ammatinharjoittamisesta auttaisi saavuttamaan eläinsuojelulaissa asetetut tavoitteet eläinjalostuksesta. Jalostuspykälään 26 tai sen perusteluihin on neuvottelukunnan mielestä tarpeen lisätä esimerkinomainen kuvaus kielletystä jalostuksesta, esimerkiksi: Jos rodulle on olemassa geenitesti johonkin rodulle tyypilliseen resessiiviseen vakavaan sairauteen, niin testaamattoman yksilön saa yhdistää vain geneettisesti terveen yksilön kanssa.

5 Perusteluna on, että tällä ehkäistäisiin useiden eläimille suurta hyvinvointihaittaa aiheuttavien perinnöllisten vikojen ilmenemistä. Kasvattajat eivät voisi tarkoituksella vältellä geenitestejä voidakseen risteyttää haluamansa yksilöt niiden pentujen hyvinvoinnin kustannuksella, jotka sitten saisivat resessiivisen geenin molemmilta vanhemmilta ja kuolisivat tai vammautuisivat. Edellä mainitusta riippumatta geenitestien käyttäminen geneettisesti pienissä kannoissa ei kuitenkaan saa johtaa geneettisen vaihtelun kohtuuttomaan vähentymiseen ja siten perimän kaventumiseen entisestään. Kotieläinroduilla ja muilla ihmisen hoidossa pidettävillä eläinkannoilla tulisi huolehtia kannan riittävästä geneettisestä koosta sairauksien lisääntymisen ja elinvoiman heikkenemisen estämiseksi ja mahdollistaa niihin tuleva ulkopuolinen geenivirta. Myös muiden kuin nisäkkäiden kasvattajalla/tuottajalla on oltava keinot ja suunnitelma hallitsemattoman lisääntymisen varalta. Neuvottelukunta toivoo täsmennystä pykälässä mainitulle hyvinvoinnin heikentymiselle tai haitalle. Perustelumuistiossa tämä on neuvottelukunnan mielestä asianmukaisesti selitetty. Tällä hetkellä lakipykälässä mainitaan, ettei jalostuksessa saa käyttää eläintä, jos se heikentää jälkeläisten hyvinvointia ja siitä aiheutuu merkittävää haittaa. Neuvottelukunta ehdottaa, että lakitekstiin lisätään perustelumuistiosta kohta, jossa todetaan, että jalostukseen ei saa käyttää yhdistelmää, joka on omiaan periyttämään jälkeläisille hyvinvointiongelmia, sairauksia tai muita ominaisuuksia, jotka aiheuttavat sen, ettei eläimellä ole normaalin yksilön tasoista toimintakykyä. Jälkeläisten hyvinvoinnin heikkenemisen kielto laissa ei riitä, koska tilanne voi eläimen hyvinvoinnin kannalta olla kestämätön jo silloin, jos sen hyvinvointi on yhtä heikko kuin sen vanhemmilla tällöinkin käyttö jalostuksessa olisi kiellettävä. Neuvottelukunta toivoo tarkennusta pykälän 26 muotoiluun kohdassa, jossa puhutaan yhden geenin aiheuttamista sairauksista. Useat sairaudet ovat monen eri geenin yhdessä aiheuttamia. Tällöin sen todentaminen, mikä yksilö sairautta periyttää ja mikä ei, on käytännössä mahdotonta. Neuvottelukunta katsoo, että lakiin olisi kirjattava kielto käydä kauppaa vastoin jalostuspykälää 26 tuotetuilla eläimillä. Kaavaillussa seura- ja harrastuseläinten positiivilistassakin on ajatuksena, ettei listalla olevia eläimiä saisi enää myydä, vaan omistaja saisi ainoastaan pitää eläimen sen loppuelämän ajan. Näiden eläinten myyntiä ei välttämättä tarvitsisi kieltää, vaan vain rajoittaa ja vaatia pätevyys eläinten pitäjiltä. Pykälän 26 vastaisesti tuotettua eläintä ei saisi vastikkeellisesti luovuttaa eteenpäin, vaan eläin joko pysyisi omistajallaan loppuun asti, tai omistaja luovuttaisi eläimen vastikkeetta eteenpäin tekstissä mainitut kriteerit omaavalle taholle. Samalla tulisi kiinnittää erityistä huomiota siihen, että tällaisen eläimen vastaanottajalla on kyky ja tarvittava osaaminen kyseisestä eläimestä huolehtimiseen sen mahdollisine geneettisistä vioista johtuvine haittoineen. Neuvottelukunta ehdottaa, että eläinten kloonaaminen kiellettäisiin. Kloonaamisen kiellon voisi mainita lain perusteluissa. Lainkohdassa, jossa puhutaan sukusiitoksesta, olisi asetettava jokin raja sukusiitosasteelle. Serkusparitusta läheisempi paritus olisi neuvottelukunnan mukaan kiellettävä nisäkkäillä. Pakkoastuttaminen olisi niin ikään kiellettävä. Kielto koskisi vain astuttamista, ei siementämistä. 27 Löytöeläimet Löytöeläinten säilytysaikaa ehdotetaan luonnoksessa lyhennettäväksi 15 vrk:sta 10 vrk:een. Säilytysajan lyhentäminen voisi olla hyväksyttävissä, mikäli samalla säädettäisiin kissoille ja koirille pakollinen tunnistusmerkintä, sillä tunnistusmerkintä nopeuttaa omistajan löytymistä. Ilman pakollista

6 tunnistusmerkintää säilytysajan lyhentämistä ei kuitenkaan voida hyväksyä, ja säilytysaika tulee pitää 15 vrk:ssa. Erityisesti maaseudulla pitkien välimatkojen ja lemmikkieläinten vapaana pidon (kissat) vuoksi kymmenen vuorokauden säilytysaika voi jäädä liian lyhyeksi. Neuvottelukunta kiittää löytöeläinten kuljetussäännöksestä, tunnistusmerkinnän tarkastamisvelvollisuudesta, löytöeläinten tilastointivelvoitteesta ja velvoitteesta julkaista tieto löydetystä eläimestä. Pykälässä olisi lisäksi säädettävä, että löytöeläintoimijan olisi ensisijaisesti pyrittävä sijoittamaan eläin uuteen kotiin mikäli uudelleensijoitus on eläimen hyvinvoinnin kannalta mahdollista, ellei lopettaminen ole eläimen hyvinvoinnin kannalta paras ratkaisu. Pykälään olisi myös kirjattava, että eläimet on tunnistusmerkittävä, rekisteröitävä ja rokotettava sekä kissat kastroitava tai sterilisoitava ennen uuteen kotiin luovuttamista. Maakunnan velvollisuutena tulee olla huolehtia siitä, että löytöeläintoiminta on laadukasta. Eläinhoitolatoimintaan tulisi suunnata enemmän resursseja. Käytännön ongelmaksi on noussut se, että joissain kunnissa löytöeläintoimija saa kunnalta suuremman korvauksen, mikäli hän hoitaa eläintä 15 vuorokautta ja sen jälkeen lopettaa eläimen, kuin jos eläimelle etsittäisi uusi koti. Tämä käytäntö pitäisi uudella eläinsuojelulailla ennaltaehkäistä. 28 Luonnonvaraisen eläimen elätettäväksi ottaminen Neuvottelukunnan mielestä on hyvä, että luonnonvaraisten eläinten elätettäväksi ottamisen kieltoa on laajennettu koskemaan kaikkia selkärankaisia. Kielto tulisi laajentaa koskemaan myös Suomen rajojen ulkopuolella syntyneitä eläimiä. 7, 29 ja 60 : Sairaan tai vahingoittuneen eläimen auttaminen sekä avuttomassa tilassa olevan luonnonvaraisen eläimen hoito Neuvottelukunta katsoo, että laissa olisi säädettävä velvollisuus ilmoittaa viranomaisille villiintyneistä ja/tai hallitsemattomista kissapopulaatioista. 30 Eläinten hoitajien pätevyys ja riittävyys Neuvottelukunta kiittää eläinten pitäjän pätevyysvaatimuksesta tehtäväänsä. Lisäksi pätevyyttä on vaadittava esimerkiksi eläinten kouluttajilta ja muilta ammattikunnilta, jotka selkeästi vaikuttavat eläinten hyvinvointiin. 32 Ammattimaisesti tai muutoin laajassa mitassa eläimiä pitävän velvollisuus varautua häiriötilanteisiin Pykälään olisi lisättävä, että eläintiloihin, joissa pidetään eläimiä ammattimaisesti, tulee asentaa palohälytysjärjestelmä, joka antaa automaattisen ilmoituksen vähintään tilan vastuuhenkilölle. Tulipalojen ennaltaehkäisyyn tulee kiinnittää huomiota kaikin tavoin, kuten laitteistojen tarkistuksin ja aktiivisella neuvonnalla. Suuria eläinmääriä sisältävissä tiloissa tulee olla automaattiset sammutusjärjestelmät. Pykälät Jo kirjattujen hyvinvointivaatimusten lisäksi pykäliin tulee kirjata seuraavat asiat:

7 - Eläimillä tulee olla käytettävissään kiinteää lattiapinta-alaa (lajeilla, jotka viettävät aikaansa lattialla) sekä mukava, kuiva makuualusta tai muu mukava, lajille tyypillinen nukkumapaikka. Eläinten pito pääasiassa häkki- tai ritiläpohjalla tulee kieltää. - Mikäli eläimen lajityypilliseen käyttäytymiseen kuuluu pesä tai piilopaikka, on eläimellä oltava mahdollisuus sellaiseen pitopaikassaan. - Laumassa luontaisesti eläviä eläimiä, kuten hevosia, ei saa pitää yksin. Eläimet tulee pitää sellaisissa ryhmissä, joissa niiden hyvinvointi toteutuu. - Tyypillisesti yksinelävillä eläimillä tulee olla mahdollisuus elää ilman lajitoverien läheisyyttä, mikäli se edistää niiden hyvinvointia. - Pitopaikan tulee mahdollistaa se, että kaikilla ryhmässä elävillä eläimillä on mahdollisuus turvallisesti samanaikaisesti toteuttaa sellaista käyttäytymistä, mitä ne lajityypillisesti toteuttavat samanaikaisesti. - Eläimillä tulee olla mahdollisuus noudattaa luonnollista vuorokausirytmiä. - Eläimillä tulee olla mahdollisuus luonnonvaloon joko ulkoilun, riittävän ikkunapinta-alan tai muun järjestelyn avulla. 41 Eläimen luovutuksen yhteydessä annettavat tiedot Etenkin seura- tai harrastuseläimen kauppaa ja luovutusta koskien olisi säädettävä, että eläimen mukana on annettava kirjalliset hoito-ohjeet. 42 Eläimen luovutukseen liittyvät rajoitukset Neuvottelukunta ehdottaa sellaisten eläinyksilöiden myynnin kieltämistä, joille on tehty kosmeettisia toimenpiteitä tai joille on jalostusvalinnoilla aiheutettu perinnöllisiä vikoja sekä kieltoa tunnistusmerkitsemättömien ja rekisteröimättömien koirien ja kissojen myynnille. Myös eläinten myyntiä ilmoituksin tulisi rajata siten, että ilmoituksia saisi julkaista vain erikoistuneissa, luvan saaneissa julkaisuissa tai lisensioitujen kasvattajien tai löytöeläintalojen toimesta. 45 Eläinkilpailun ja näyttelyn järjestäminen Neuvottelukunnan mielestä pykälään on lisättävä, että kilpailu tai näyttely tulee keskeyttää, mikäli eläinten hyvinvoinnille koituvaa vaaraa ei saada poistettua. Hyvinvointi on eläimen psyykkisen ja fyysisen kokemuksen summa, joten etukäteen huomattavan araksi ja pelokkaaksi tiedettyä eläintä ei tule käyttää kilpailutoimintaan. Kilpailun aikana huomattavaa arkuutta ja pelokkuutta osoittaneen eläimen kilpailusuoritus tulee keskeyttää. 46 Ilmoituksenvarainen eläinkilpailujen järjestäminen Jotta kilpailua voidaan valvoa, tieto kilpailusta pitää olla sillä maakunnalla, jonka alueella kilpailu järjestetään. Ilmoituksenvaraisuuden raja on ilmaistava laissa nykymuotoilua selkeämmin. Perusteluissa on rajattava, missä kisoissa eläinlääkärin läsnäoloa edellytetään. Kirjo kisojen vaativuudessa on iso. 47 Ilmoituksenvaraisen eläinkilpailun järjestämistä koskevan ilmoituksen sisältö Ilmoituksesta on käytävä ilmi järjestettävien kilpailujen ajankohdat, jotta niitä on mahdollista valvoa.

8 48 Kilpailueläinlääkärin tehtävät ja pätevyys Kilpailueläinlääkärille on säädettävä jatkossakin velvollisuus ja valta puuttua eläinten hyvinvointia haittaavaan toimintaan suoraan, ei vain kilpailun järjestäjää avustaen. Kilpailueläinlääkärin roolia ei saa laissa heikentää. Sekä kilpailueläinlääkärillä että kilpailun järjestäjällä tulee olla velvollisuus ilmoittaa eläinten hyvinvointilain vastaisesta toiminnasta valvontaviranomaiselle. Kolmatta momenttia voisi selventää siten, että siitä käy selkeästi ilmi, että kilpailun järjestäjällä on ilmoitusvelvollisuus. Kilpailueläinlääkärin ensisijaisena tehtävänä tulee edelleen olla sen varmistaminen, että kilpailutapahtumassa noudatetaan eläinten hyvinvointilakia. Eläinlääkärillä tulee olla valta keskeyttää ja/tai estää kilpailun järjestäminen ja eläinlääkärin on myös ennaltaehkäisevästi puututtava toimintaan, joka voi olla haitaksi eläinten hyvinvoinnille. Eläinlääkärillä tulee esimerkiksi olla valta estää ontuvan eläimen kilpailuttaminen. Vastuuta ei saa jättää kilpailun järjestäjälle, jonka taloudelliset intressit voivat ajaa eläimen edun ylitse. Sekä kilpailueläinlääkärillä että kilpailun järjestäjällä tulee olla velvollisuus ilmoittaa eläinten hyvinvointilain vastaisesta toiminnasta valvontaviranomaiselle. Neuvottelukunnan mielestä sekä eläinnäyttelyitä että -kilpailuja on voitava valvoa ilman epäilyä eläinsuojelurikkomuksesta. Luvan- ja ilmoituksenvarainen eläinten pito Mikäli eläviä kohde-eläimiä saa käyttää eläinkilpailuissa ja harjoituksissa, olisi tällaisten kohde-eläinten pidon oltava luvanvaraista, jotta eläinten elinolosuhteita ja esimerkiksi mahdollisia vahingoittumisia voidaan valvoa. 53 Eläintarhaa, pysyvää ja kiertävää eläinnäyttelyä sekä sirkusta koskeva lupahakemus Neuvottelukunnan mielestä toimijalta on vaadittava selvitys myös siitä, minkälaisille hyvinvointihaitoille eläimet voivat toiminnassa altistua. Lupahakemuksessa (tai muulla tavoin) tulee ilmoittaa missä ja milloin sirkukset ja kiertävät eläinnäyttelyt käyvät, jotta niitä on mahdollista valvoa. 54 Eläintarhaa, pysyvää ja kiertävää eläinnäyttelyä sekä sirkusta koskevan luvan myöntäminen Toimijoilta tulisi lisäksi edellyttää eläinten hyvinvointia koskevaa omavalvontajärjestelmää. Liite 2 toiminnan määrittely + 59 Liitteen eläinmäärät ylittävät reilusti normaalin harrastuksenomaisen eläinten pidon. Neuvottelukunnan mielestä rajoja tulisi laskea. Rajoja ei kuitenkaan kaikkien eläinlajien osalta voi rajata yksilömäärillä, sillä esimerkiksi yhdessä torakkaterraariossa tai sirkkalaatikossa voi olla satoja yksilöitä tavallisella harrastajallakin. Yksilöraja sopisi selkärankaisille, selkärangattomien osalta taas voisi pohtia terraarioiden määrää. Kohdassa 2. tulisi määrittää raja myös alle vuoden ikäisille eläimille tai laskea ikärajaa korkeintaan muutamaan kuukauteen.

9 Kohdan 1. kohdassa d) ja kohdan 2. kohdassa d) olisi määritettävä eläinten lukumäärä häkkien ja muiden pitopaikkojen lukumäärän sijaan. Muussa tapauksessa eläimiä voi pitää hyvin laajamittaisesti ilman ilmoitusvelvollisuutta pitopaikkojen kokoa kasvattamalla. Liitteen olisi määrättävä yksiselitteisesti eläinten kokonaislukumäärästä. Esimerkiksi kohdan 1. kohdassa b) olisi selkeästi tuotava esiin, että raja koskee kyseessä olevien lajien yksilöiden yhteen laskettua määrää. Itse kasvatettu pentue olisi määriteltävä tarkemmin (tarkoitetaanko sillä esimerkiksi sijoituseläimillä teetettyjä pentueita). 63 Lopetusta koskevat yleiset vaatimukset Kiitokset, että eläinten lopetus viihdetarkoituksessa kiellettäisiin. 72 Maakunta Ensimmäisen momentin muotoilua on syytä tarkentaa, sillä tarkoitus ei liene valvoa valvontaa, vaan ohjata ja suunnitella valvontaa sekä valvoa hyvinvointimääräysten noudattamista maakunnan alueella. Pykälässä tulisi selkeämmin määrätä käytännössä valvontaa tekevien henkilöiden pätevyydestä. Pätevyysvaatimuksena tulisi olla eläinlääkäri aina, kun valvonnassa on tarkoitus mitata eläimen hyvinvointia. Mahdollinen vaihtoehto voisi myös olla Ruotsin mallin mukainen toteutus tilanteissa, jotka edellyttävät eläinlääkärin paikallaoloa silloin, kun pitää arvioida, miten tietty olosuhde on vaikuttanut eläimen hyvinvointiin (esimerkiksi lantapanssarin aiheuttaman kivun arviointi). Tärkeää on myös, että nykyisen valvontaan erikoistuneiden eläinsuojeluviranomaisten järjestelmän on mahdollista toimia jatkossakin. Eläinlääkäriä tarvitaan aina, kun kyse on epäilyyn perustuvista tarkastuksista. Tällöin eläinlääkärin asiantuntemus on tärkeää paitsi eläimen terveyden ja hyvinvoinnin arvioimiseksi, myös sen vuoksi, että mahdollisessa tulevassa oikeusprosessissa eläimiä laiminlyöneet henkilöt saadaan todennäköisemmin edesvastuuseen. Virkaeläinlääkärin oikeudessa antamiin lausumiin liittyy ns. luotettavuusolettama, joten langettavaan tuomioon ei eläimen hyvinvoinnin arvioinnissa pääsääntöisesti tarvita muuta näyttöä kuin eläinlääkärin oikeudessa kertomat havainnot. Muun henkilön kuin virkaeläinlääkärin eläimen hyvinvoinnista antamia lausumia ei eläinsuojeluasiassa välttämättä katsota automaattisesti luotettavaksi näytöksi. Tuomarin ns. vapaassa näytön harkinnassa virkaeläinlääkärin lausunnolla eläimen hyvinvoinnista on huomattavasti painavampi näyttöarvo kuin muiden ammattikuntien edustajien huomioilla. Siten eläinlääkärin lausunnon puuttuessa langettavan tuomion saaminen edellyttää merkittävästi enemmän samansuuntaista näyttöä useammalta eri henkilöltä. Eläinsuojeluvalvonnan päätösvastuun tulee aina olla maakunnassa eläinlääkärillä. Eläinlääkärillä voi olla valtuudet delegoida joitain tehtäviä, kuten rakenteita mittaavaa valvontaa, myös muun pätevyyden omaaville henkilöille. Mahdollisuus avustajan ja asiantuntijan käyttöön parantaa valvonnan joustavuutta. Kiitokset siitä, että maakunnan on järjestettävä eläinten hyvinvoinnin valvontaan liittyvien kiireellisten tehtävien hoitaminen myös virka-ajan ulkopuolella. 75 Valvonnan yleiset periaatteet Perusteluissa tulisi todeta, että laadukkaan ja tehokkaan valvonnan edellytyksiä ovat myös esim. riittävä määrä valvontaviranomaisia.

10 81 Asiantuntijan ja avustajan käyttäminen Neuvottelukunta pitää hyvänä sitä, että jatkossa valvontaviranomainen saisi käyttää apunaan avustajia ja asiantuntijoita. 96 Kiireellisen hoidon hankkiminen Neuvottelukunta esittää lisättäväksi, että kiireellisiin toimiin voidaan ryhtyä myös kuulematta eläimen omistajaa tai pitäjää. 97 Eläimen myyminen, muu luovuttaminen tai lopettaminen Neuvottelukunta esittää lisättäväksi, että toimenpiteisiin täytyy voida ryhtyä myös ilman edellytystä, että eläimen hyvinvoinnille aiheutetaan vaaraa. Mikäli eläimen omistaja tai haltija rikkoo eläinten hyvinvointilakia eikä noudata hänelle jo annettua määräystä, viranomaisen tulee voida ryhtyä tämän pykälän mukaisiin toimenpiteisiin, mikäli se on eläimen edun mukaista. Toimenpiteeseen täytyy voida ryhtyä myös sellaisessa tilanteessa, kun henkilö ei ole noudattanut eläintenpitokieltoa. 111 Luvan ja ilmoituksenvaraista toimintaa koskevat rekisterit Kuten 53 :ssä määrätään sirkuksen kohdalla selvitettäväksi, mihin ohjelmanumeroihin eläimet osallistuvat ja mitä taitoja eläimet esittävät, vastaava tieto tulisi lisätä tähän pykälään talletettavaksi tiedoksi. Lupahakemusten yhteydessä olisi vaadittava toimijalta selvitys myös siitä, minkälaisille hyvinvointihaitoille eläimet voivat toiminnassa altistua. Tämä tieto tulisi tallettaa. 115 Eläintenpitokielto Pykälään tulee neuvottelukunnan mielestä kirjata toimenpiteitä, joiden avulla varmistetaan tiedonkulku eläintenpitokielloista kaikille asiaankuuluville viranomaisille (myös muut kuin eläinsuojeluviranomaiset) siten, että viranomaisen mennessä syystä tai toisesta kotikäynnille on hänellä tieto mahdollisesta eläintenpitokiellosta. Muut kommentit Neuvottelukunta toivoo, että seura- ja harrastuseläinten, vähintään koirien ja kissojen, tunnistusmerkintä ja rekisteröinti säädetään lailla pakolliseksi. Neuvottelukunnan mielestä laissa tulee säätää eläinasiainvaltuutetun viran perustamisesta toimistohenkilökuntineen. Helsingissä Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan puolesta Mika Leppinen, puheenjohtaja Laura Hänninen, varapuheenjohtaja

Löytöeläinten kohdalla saadaan aikaan myös taloudellisia säästöjä kunnissa, kun eläimen omistaja löytyy rekisteriin merkityn tunnistetiedon avulla.

Löytöeläinten kohdalla saadaan aikaan myös taloudellisia säästöjä kunnissa, kun eläimen omistaja löytyy rekisteriin merkityn tunnistetiedon avulla. LAUSUNTO Lausuntopyynnön diaarinumero: 2070/01.01/2017 Rekku Rescue ry:n lausunto luonnokseen laiksi eläinten hyvinvoinnista Rekku Rescue ry toteaa, että lakiehdotus on monelta osin hyvä ja siihen sisältyy

Lisätiedot

2. Lakiehdotuksen pykälät ja yksityiskohtaiset perustelut Pyydämme kiinnittämään erityistä huomiota seuraaviin lakiehdotuksen kohtiin:

2. Lakiehdotuksen pykälät ja yksityiskohtaiset perustelut Pyydämme kiinnittämään erityistä huomiota seuraaviin lakiehdotuksen kohtiin: Uudenmaan liitto Lausunto 27.02.2018 25/00.00.00/2018 Asia: 2070/01.01/2017 Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi eläinten hyvinvoinnista 1. Yleiset kommentit lakiehdotuksesta Klikkaa ja lisää otsikko

Lisätiedot

Laki eläinten hyvinvoinnista luonnos: mikä muuttuu?

Laki eläinten hyvinvoinnista luonnos: mikä muuttuu? Laki eläinten hyvinvoinnista luonnos: mikä muuttuu? Leena Suojala Maatalouslinja, MTK Eläinten hyvinvointilaki luonnos: Eläinsuojelulain uudistus -> Laki eläinten hyvinvoinnista https://www.lausuntopalvelu.fi/fi/proposal/participation?proposa

Lisätiedot

Laki eläinten hyvinvoinnista Animalian keskeisimmät huomiot. Mai Kivelä YmV kuuleminen

Laki eläinten hyvinvoinnista Animalian keskeisimmät huomiot. Mai Kivelä YmV kuuleminen Laki eläinten hyvinvoinnista Animalian keskeisimmät huomiot Mai Kivelä YmV kuuleminen 23.11.2018 Lähtökohdat 1. On tärkeää, että laki uudistetaan tuoreimpaan tieteelliseen tietoon perustuen. 2. On toivottavaa,

Lisätiedot

SEYn lausunto lakiin eläinten hyvinvoinnista

SEYn lausunto lakiin eläinten hyvinvoinnista 12.2.2018 SEYn lausunto lakiin eläinten hyvinvoinnista Yleiset kommentit lakiehdotukseen SEY toteaa, että vaikka lakiehdotuksen lähtökohdat ovat modernit ja kiitettävät, lakiehdotuksesta puuttuu useita

Lisätiedot

Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan vastaukset

Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan vastaukset Eläinsuojelulain uudistukseen liittyvä sidosryhmäkysely Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan vastaukset KYSYMYS 1 Onko nykyinen eläinsuojelulakiin, eläinsuojeluasetukseen ja eläinlajikohtaisiin

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi eläinten hyvinvoinnista. 1. Yleiset kommentit lakiehdotuksesta. Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry.

Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi eläinten hyvinvoinnista. 1. Yleiset kommentit lakiehdotuksesta. Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry. Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry Lausunto 27.02.2018 Asia: 2070/01.01/2017 Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi eläinten hyvinvoinnista 1. Yleiset kommentit lakiehdotuksesta Klikkaa ja lisää otsikko

Lisätiedot

Laki eläinten hyvinvoinnista

Laki eläinten hyvinvoinnista Laki eläinten hyvinvoinnista Lausuntokierroksen palaute Toimittajatilaisuus 15.8.2018 Erityisasiantuntija Tiina Pullola, maa- ja metsätalousministeriö Eläinsuojelulain kokonaisuudistus Voimassa oleva laki

Lisätiedot

Eläinnäyttelyihin ja eläinten kuljettamiseen liittyvät luvat. GrrenCareLab -seminaari Tapani Parviainen

Eläinnäyttelyihin ja eläinten kuljettamiseen liittyvät luvat. GrrenCareLab -seminaari Tapani Parviainen Eläinnäyttelyihin ja eläinten kuljettamiseen liittyvät luvat GrrenCareLab -seminaari 9.11.2017 Tapani Parviainen Pysyvä eläinnäyttely Pysyvällä eläinnäyttelyllä tarkoitetaan pysyvää laitosta, jossa pidetään

Lisätiedot

LAUSUNTO Maa- ja metsätalousministeriö Viite: Lausuntopyyntö 2070/01.01/2017

LAUSUNTO Maa- ja metsätalousministeriö Viite: Lausuntopyyntö 2070/01.01/2017 LAUSUNTO 28.2.2018 Maa- ja metsätalousministeriö kirjaamo@mmm.fi Viite: Lausuntopyyntö 2070/01.01/2017 Asia: Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi eläinten hyvinvoinnista ja laeiksi eräiden

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeri

Maa- ja metsätalousministeri MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 17/EEO/2010 Päivämäärä Dnro 7.5.2010 1555/14/2010 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 20.5.2010 - toistaiseksi Muuttaa Vieraista aineista eläimistä saatavissa elintarvikkeissa

Lisätiedot

Vasikoiden hyvinvointi Keski-Suomessa eläinsuojelusta ja vasikan elosta ja kuolosta

Vasikoiden hyvinvointi Keski-Suomessa eläinsuojelusta ja vasikan elosta ja kuolosta Vasikoiden hyvinvointi Keski-Suomessa eläinsuojelusta ja vasikan elosta ja kuolosta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Läänineläinlääkäri Taina Kingelin Jyväskylä 29.11.2011 Lihavasikka teemapäivä

Lisätiedot

Lausuntotiivistelmä

Lausuntotiivistelmä Lausuntotiivistelmä 15.8.2018 HE laiksi eläinten hyvinvoinnista Lausunnot ja niiden huomioon ottaminen Luonnos hallituksen esityksestä oli lausuntokierroksella 21.12.2017-28.2.2018. Lausuntoja pyydettiin

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeri Viite: Lausuntopyyntö 2070/01.01/2017

Maa- ja metsätalousministeri Viite: Lausuntopyyntö 2070/01.01/2017 Maa- ja metsätalousministeri 28.2.2018 kirjaamo@mmm.fi 1/5 Viite: Lausuntopyyntö 2070/01.01/2017 Asia: Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi eläinten hyvinvoinnista ja laeiksi eräiden siihen

Lisätiedot

ELÄINSUOJELUTARKASTUS HEVOSET

ELÄINSUOJELUTARKASTUS HEVOSET ELÄINSUOJELUTARKASTUS HEVOSET Tarkastuspäivämäärä Virkatoimitunnus Tarkastuksen tekijä Virka-asema Puhelinnumero Kunta Aluehallintovirasto Eläinten omistaja/ haltija Osoite Puhelinnumero Tarkastuksessa

Lisätiedot

Tämän lain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lakia sovelletaan kaikkiin eläimiin.

Tämän lain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lakia sovelletaan kaikkiin eläimiin. 11.02.2014 Mustiala Tämän lain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lakia sovelletaan kaikkiin eläimiin. 39 Tarkastus: Jos on aihetta epäillä,

Lisätiedot

LAUSUNTO Suomen Noutajakoirajärjestö (SNJ) ry - Finlands Retrieverorganisation rf Puolesta MMM, Susanna Särkijärvi, hallituksen jäsen

LAUSUNTO Suomen Noutajakoirajärjestö (SNJ) ry - Finlands Retrieverorganisation rf Puolesta MMM, Susanna Särkijärvi, hallituksen jäsen LAUSUNTO 22.2.2018 Suomen Noutajakoirajärjestö (SNJ) ry - Finlands Retrieverorganisation rf Puolesta MMM, Susanna Särkijärvi, hallituksen jäsen Maa- ja metsätalousministeriö PL 30 00023 Valtioneuvosto

Lisätiedot

2. Tulisiko myös tuotantoeläintiloille voida tehdä eläinsuojelutarkastuksia ilman epäilyä eläinsuojelulainsäädännön vastaisesta toiminnasta?

2. Tulisiko myös tuotantoeläintiloille voida tehdä eläinsuojelutarkastuksia ilman epäilyä eläinsuojelulainsäädännön vastaisesta toiminnasta? 16.1.2012 14.11 SEYn lausunto eläinsuojelulain kokonaisuudistuksesta ELÄINSUOJELULAIN KOKONAISUUDISTUS SIDOSRYHMÄKYSELY 1. Onko nykyinen eläinsuojelulakiin, eläinsuojeluasetukseen ja eläinlajikohtaisiin

Lisätiedot

KESKI-UUDENMAAN YMPÄRISTÖKESKUS 20.9.2011 1 (13)

KESKI-UUDENMAAN YMPÄRISTÖKESKUS 20.9.2011 1 (13) KESKI-UUDENMAAN YMPÄRISTÖKESKUS 20.9.2011 1 (13)! "#" """ $""$ & "! " #" " '( ) " "" ' " * ""$") "" """"" """"""""$"" "&) ''( & " $"" +, "" "" - './ " #$"""+0(..,12"$ """""""""""""""" """"$"#""" $ 3""""$"""""""

Lisätiedot

Urokset: Jalostustoimikunta ei suosittele käytettäväksi jalostukseen urosta, joka on alle 1 vuoden ikäinen.

Urokset: Jalostustoimikunta ei suosittele käytettäväksi jalostukseen urosta, joka on alle 1 vuoden ikäinen. Jalostuskriteerit Jalostustoimikunnan suosituksen ja kerhon pentuvälitykseen pääsyn kriteerit (perustuvat rodun JTO:hon ja Kennelliiton jalostusstrategiaan sekä rekisteröintiohjeisiin): Ikäsuositukset

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Isku päähän (enintään 5kg eläin)

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Isku päähän (enintään 5kg eläin) Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS HANHI Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Eläinsuojelulakiin liittyvät tarkastukset sikatiloilla. Jottei totuus unohtuisi. Säädökset 10.12.2012

Eläinsuojelulakiin liittyvät tarkastukset sikatiloilla. Jottei totuus unohtuisi. Säädökset 10.12.2012 Eläinsuojelulakiin liittyvät tarkastukset sikatiloilla Sikatilojen työnantajaosaaminen 13.12.2012 Hämeenlinna Outi Hälli ELT, Tuotantoeläinten terveyden-ja sairaanhoidon erikoiseläinlääkäri, Dipl. ECPHM

Lisätiedot

Eläinsuojelulain kokonaisuudistus - tilannekatsaus

Eläinsuojelulain kokonaisuudistus - tilannekatsaus Eläinsuojelulain kokonaisuudistus - tilannekatsaus Tiedotustilaisuus eläinten hyvinvointiasioista Eläinlääkintöylitarkastaja Tiina Pullola Maa- ja metsätalousministeriö Eläin- ja kasvinterveyden yksikkö

Lisätiedot

Natura-2000 ohjelman huomioon ottaminen erilaisissa hankkeissa ja kaavoituksessa. Esko Gustafsson

Natura-2000 ohjelman huomioon ottaminen erilaisissa hankkeissa ja kaavoituksessa. Esko Gustafsson Natura-2000 ohjelman huomioon ottaminen erilaisissa hankkeissa ja kaavoituksessa Esko Gustafsson Natura 2000 ohjelma Taustalla luontodirektiivin määräykset Kohteet luontodirektiivin mukaisia (erityisten

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelun neuvottelukunnasta

Valtioneuvoston asetus tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelun neuvottelukunnasta Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan lausunto 20.5.2013 Valtioneuvoston asetus tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelun neuvottelukunnasta Seura- ja harrastuseläinten

Lisätiedot

Lääkkeiden luovuttaminen varalle terveydenhuoltoon kuuluville tiloille

Lääkkeiden luovuttaminen varalle terveydenhuoltoon kuuluville tiloille Lääkkeiden luovuttaminen varalle terveydenhuoltoon kuuluville tiloille Ylitarkastaja Liisa Kaartinen, Evira Käsiteltävistä asioista Luovuttaminen varalle valtakunnallisessa eläinten terveydenhuolto-ohjelmassa

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS VASIKKA Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Laki eläinten hyvinvoinnista

Laki eläinten hyvinvoinnista Laki eläinten hyvinvoinnista Hallituksen linjaukset Toimittajatilaisuus 15.8.2018 Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä Hallituksen linjaukset: parsinavetat Lypsylehmien ja hiehojen pitoa kytkettynä

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS VASIKKA Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.5.2015. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.1.2001. Muutos 9.1.2005. Muutos 28.1.2006.

KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.5.2015. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.1.2001. Muutos 9.1.2005. Muutos 28.1.2006. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.1.2001. Muutos 9.1.2005. Muutos 28.1.2006. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.5.2015 1. KASVATTAJAKOLLEGION TARKOITUS Edistää kromforländerien jalostuksellista

Lisätiedot

Mitä tarkoittaa eläinten hyvinvointi?

Mitä tarkoittaa eläinten hyvinvointi? Mitä tarkoittaa eläinten hyvinvointi? Laura Hänninen, dosentti, ELT laura.hanninen helsinki.fi Eläinten hyvinvoinnin ja eläinsuojelun kliininen opettaja Eläinlääketieteellinen tiedekunta Helsingin Yliopisto

Lisätiedot

Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia.

Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia. LIITE 1 (5) 18.10.2013 OAJ:N ESITYS SÄÄNNÖSMUUTOKSIKSI PYKÄLÄMUODOSSA Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia. 4 a Erikoissairaanhoidossa olevan oppivelvollisen

Lisätiedot

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI ELÄINTEN HYVINVOINNISTA JA LAEIKSI ERÄIDEN SIIHEN LIITTYVIEN LAKIEN MUUTTAMISESTA

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI ELÄINTEN HYVINVOINNISTA JA LAEIKSI ERÄIDEN SIIHEN LIITTYVIEN LAKIEN MUUTTAMISESTA LAUSUNTO 1(7) Suomen Metsästäjäliitto - Finlands Jägarförbund r.y. Kinturinkuja 4, PL 91 11101 Riihimäki Maa- ja metsätalousministeriö PL 30 00023 Valtioneuvosto kirjaamo@mmm.fi Lausuntopyyntö 21.12.2017

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointi - mistä oikein puhutaan?

Eläinten hyvinvointi - mistä oikein puhutaan? Eläinten hyvinvointi - mistä oikein puhutaan? Anna Valros Eläinten hyvinvointitieteen professori Eläinlääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto Hyvinvointi on eläimen kokemus sen omasta psyykkisestä

Lisätiedot

SAC-työryhmän ehdotukset Kuuleminen Hallitusneuvos Satu Sundberg, Ympäristöministeriö

SAC-työryhmän ehdotukset Kuuleminen Hallitusneuvos Satu Sundberg, Ympäristöministeriö SAC-työryhmän ehdotukset Kuuleminen 15.10.2013 Hallitusneuvos Satu Sundberg, Ympäristöministeriö täydentäminen Luontodirektiivin 6 artiklan 2 kohta: Jäsenvaltioiden on toteutettava erityisten suojelutoimien

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL VALTIONEUVOSTO. Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015

Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL VALTIONEUVOSTO. Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015 Lausunto 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL 33 00023 VALTIONEUVOSTO Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015 Eläketurvakeskuksen lausunto Eläketurvakeskuksen kanta asiakastietolakiin

Lisätiedot

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET JA SUOSITUKSET HEVOSTEN HYVINVOINNILLE. Valvontaeläinlääkäri (Oulun seutu) Maria Pohjolainen

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET JA SUOSITUKSET HEVOSTEN HYVINVOINNILLE. Valvontaeläinlääkäri (Oulun seutu) Maria Pohjolainen ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET JA SUOSITUKSET HEVOSTEN HYVINVOINNILLE Valvontaeläinlääkäri (Oulun seutu) Maria Pohjolainen Eläinten hyvinvointi Käyttäytymistarpeiden toteuttaminen liikkuminen, laumakäyttäytyminen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 80/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi eläinsuojelulain ja rikoslain 17 luvun 14 :n muuttamisesta. Asia.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 80/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi eläinsuojelulain ja rikoslain 17 luvun 14 :n muuttamisesta. Asia. EDUSKUNNAN VASTAUS 80/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi eläinsuojelulain ja rikoslain 17 luvun 14 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi eläinsuojelulain

Lisätiedot

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan aloituskokous 29.11.2011

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan aloituskokous 29.11.2011 Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan aloituskokous 29.11.2011 Tiina Pullola MMM Elintarvike- ja terveysosasto Eläinten terveyden ja hyvinvoinnin yksikkö 1 Neuvottelukunnan tehtävät

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 14/2016 1 (5) 7 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle hallituksen esitysluonnoksesta laiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta HEL 2016-009624

Lisätiedot

Luomukotieläinehdot määrittelevät luomueläinten lääkintää Mitä sanoo EU:n luomuasetus ja Eviran eläintuotannon ehdot

Luomukotieläinehdot määrittelevät luomueläinten lääkintää Mitä sanoo EU:n luomuasetus ja Eviran eläintuotannon ehdot Luomukotieläinehdot määrittelevät luomueläinten lääkintää Mitä sanoo EU:n luomuasetus ja Eviran eläintuotannon ehdot Brita Suokas, Luomuinstituutti, Luomupäivät Mikkeli 12.11.2013 Luomuinstituutti / Suokas

Lisätiedot

TARKASTUSOSA VASIKAT (NAUTA ALLE 6 KK)

TARKASTUSOSA VASIKAT (NAUTA ALLE 6 KK) Laiminlyönnit kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. ELÄINSUOJELUTARKASTUS VASIKAT JA NAUDAT YLI 6 KK Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama selvitys vasikoiden suojelua

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Isku päähän Niskanmurto Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Isku päähän Niskanmurto Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS MUNINTAKANA, ULKOKANALA Eläinsuojelulain (247/1996)

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Minkkejä Supikoiria Sinikettuja Hopeakettuja Muita Yhteensä turkiseläimiä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Minkkejä Supikoiria Sinikettuja Hopeakettuja Muita Yhteensä turkiseläimiä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS TURKISELÄIMET Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.8.2015. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.1.2001. Muutos 9.1.2005. Muutos 28.1.2006.

KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.8.2015. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.1.2001. Muutos 9.1.2005. Muutos 28.1.2006. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.1.2001. Muutos 9.1.2005. Muutos 28.1.2006. KASVATTAJAKOLLEGION SÄÄNNÖT Voimaan 1.8.2015 1. KASVATTAJAKOLLEGION TARKOITUS Edistää kromforländerien jalostuksellista

Lisätiedot

7 Poliisin henkilötietolaki 50

7 Poliisin henkilötietolaki 50 7 Poliisin henkilötietolaki 50 Eduskunnan oikeusasiamiehen lausunnon mukaan hallituksen esityksessä (202/2017 vp) ehdotetun poliisilain 5a luvun 44 :n (Siviilitiedustelussa saadun tiedon luovuttaminen

Lisätiedot

Tavoitteena terve ja hyvinvoiva koira ja kissa

Tavoitteena terve ja hyvinvoiva koira ja kissa Tavoitteena terve ja hyvinvoiva koira ja kissa Sisällys Eläinsuojelulain merkitys 3 Eläinsuojeluvalvonta 3 Ammattimainen tai muutoin laajassa mitassa tapahtuva koirien tai kissojen pito 4 Kadonneet ja

Lisätiedot

Aluehallintovirasto. Tilatunnus. emakoita karjuja porsaita <10 vk kasvatus-/lihasikoja muita yht.

Aluehallintovirasto. Tilatunnus. emakoita karjuja porsaita <10 vk kasvatus-/lihasikoja muita yht. Laiminlyönnit kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. ELÄINSUOJELUTARKASTUS SIKALA Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama selvitys direktiivin 2008/120/EY sisältämien,

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä elokuuta /2013 Laki. eläinsuojelulain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 9 päivänä elokuuta 2013

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä elokuuta /2013 Laki. eläinsuojelulain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 9 päivänä elokuuta 2013 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 13 päivänä elokuuta 2013 584/2013 Laki eläinsuojelulain muuttamisesta Annettu Helsingissä 9 päivänä elokuuta 2013 Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan eläinsuojelulain

Lisätiedot

Tarjouskysely irrallaan tavattujen ja talteen otettujen koirien ja kissojen, muiden seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä

Tarjouskysely irrallaan tavattujen ja talteen otettujen koirien ja kissojen, muiden seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä 1(5) Tarjouskysely irrallaan tavattujen ja talteen otettujen koirien ja kissojen, muiden seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä Kokemäen kaupunki pyytää tarjousta kaupungin alueella

Lisätiedot

Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset

Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset Susanna Ahlström Eläinlääkintöylitarkastaja Maa- ja metsätalousministeriö Elintarvike- ja terveysosasto Lopetusasetus Neuvoston asetus (EY) N:o 1099/2009

Lisätiedot

Laitosten valvonnan käynnistyminen. Neuvottelukunnan kokous Tapani Parviainen

Laitosten valvonnan käynnistyminen. Neuvottelukunnan kokous Tapani Parviainen Laitosten valvonnan käynnistyminen Neuvottelukunnan kokous 10.2.2014 Tapani Parviainen Laitosmäärät 32 toiminnanharjoittajaa Rekisterissä 108 laitosta, lukumäärä tarkistettu toimintailmoituksen Esaviin

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. broilereita yhteensä Isku päähän Niskanmurto Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. broilereita yhteensä Isku päähän Niskanmurto Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS BROILERI Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Minkkejä Hillereitä Sinikettuja Hopeakettuja Muita Yhteensä turkiseläimiä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Minkkejä Hillereitä Sinikettuja Hopeakettuja Muita Yhteensä turkiseläimiä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS TURKISELÄIMET Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Isku päähän Niskanmurto Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Isku päähän Niskanmurto Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS MUNINTAKANA, HÄKKIKANALA Eläinsuojelulain (247/1996)

Lisätiedot

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9. Valvonta ja pakkokeinot Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.2017 MRL 24 luku Pakkokeinot ja seuraamukset Rakennustyön keskeyttäminen

Lisätiedot

Muuttuneet vähimmäistasot eläinten hyvinvointikorvauksessa

Muuttuneet vähimmäistasot eläinten hyvinvointikorvauksessa Muuttuneet vähimmäistasot eläinten hyvinvointikorvauksessa 1.1.2019 Lisätyt vähimmäistasot: 1.5. Nautojen sairas-, hoito ja poikimakarsinat 6 2-4 mom. Nautojen pitopaikassa on oltava riittävä määrä juomapaikkoja.

Lisätiedot

Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö

Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö Ylitarkastaja Helena Hepola Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Eläinsuojelusäädökset Eläinsuojelusäädösten tarkoituksena on suojella eläimiä kärsimykseltä,

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus tarttuvan naudan keuhkoruton vastustamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus tarttuvan naudan keuhkoruton vastustamisesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 21/2013 Päivämäärä Dnro 2.12.2013 2299/14/2013 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.1.2014 toistaiseksi Kumoaa / Muuttaa Valtuutussäännökset Eläintautilaki (441/2013)

Lisätiedot

HE 112/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 112/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 112/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistörekisterilakia siten, että kiinteistötunnuksen

Lisätiedot

LAMPAIDEN JA VUOHIEN MERKINTÄ JA REKISTERÖINTI

LAMPAIDEN JA VUOHIEN MERKINTÄ JA REKISTERÖINTI LAMPAIDEN JA VUOHIEN MERKINTÄ JA REKISTERÖINTI 1 Idea ja merkitys Eläimen jäljitettävyys koko sen elinkaaren ajalta Mahdolliset eläintautitilanteet Taudin lähtöpaikan nopea selvitys Tartunta-alueen järkevä

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Isku päähän Niskanmurto Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Isku päähän Niskanmurto Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS MUNINTAKANA, AVOKANALA Eläinsuojelulain (247/1996)

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

Eläinsuojelulain kokonaisuudistus - tilannekatsaus

Eläinsuojelulain kokonaisuudistus - tilannekatsaus Eläinsuojelulain kokonaisuudistus - tilannekatsaus Tiedotustilaisuus Eläinlääkintöylitarkastaja Tiina Pullola ja ylitarkastaja Minna Ruotsalo Maa- ja metsätalousministeriö Eläin- ja kasvinterveyden yksikkö

Lisätiedot

Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Evira Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö

Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Evira Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö Eläinsuojelusäädökset Eläinsuojelusäädösten tarkoituksena on suojella eläimiä kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta sekä edistää eläinten terveyttä ja hyvinvointia

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Eläinten lukumäärä Eläimiä yhteensä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Eläinten lukumäärä Eläimiä yhteensä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS NAUTA YLI 6 KK Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 86/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sähköturvallisuuslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sähköturvallisuuslakia. Ehdotuksen mukaan EYlainsäädännön edellytykset täyttävä

Lisätiedot

LUKU 1: YLEISET SÄÄNNÖKSET 15 1 Lain tavoite ja soveltamisala 15 2 Määritelmät 22

LUKU 1: YLEISET SÄÄNNÖKSET 15 1 Lain tavoite ja soveltamisala 15 2 Määritelmät 22 5 SISÄLLYS Johdanto 11 Lyhenteet 14 LUKU 1: YLEISET SÄÄNNÖKSET 15 1 Lain tavoite ja soveltamisala 15 2 Määritelmät 22 LUKU 2: VARTIOIMISLIIKETOIMINTA 89 3 Luvanvaraisuus 90 4 Vartijan tehtävät ja toimialue

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖKYSELY HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA

LAUSUNTOPYYNTÖKYSELY HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA LAUSUNTOPYYNTÖKYSELY HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Sosiaalijohto - Socialledning ry 2. Vastauksen kirjanneen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta /2011 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta /2011 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta 2011 1382/2011 Valtioneuvoston asetus kansanterveyttä sekä eläinten ja kasvien terveyttä, taudeista ilmoittamista, eläinten hyvinvointia

Lisätiedot

EHK ELÄIN TEN HYVIN VO IN TIKESKUS

EHK ELÄIN TEN HYVIN VO IN TIKESKUS Lausunto maa- ja metsätalousministeriölle luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi eläinten hyvinvoinnista Lausunnon antaja 1. Yleiset kommentit lakiehdotuksesta Lakiluonnoksessa on useita eläinten

Lisätiedot

YKSITYISET SOSIAALIPALVELUT. Ilmoituksenvarainen toiminta ja luvanvarainen toiminta

YKSITYISET SOSIAALIPALVELUT. Ilmoituksenvarainen toiminta ja luvanvarainen toiminta YKSITYISET SOSIAALIPALVELUT Ilmoituksenvarainen toiminta ja luvanvarainen toiminta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, ylitarkastaja Paula Mäkiharju-Brander 2.3.2017 1 Valvira ja aluehallintovirastot

Lisätiedot

Asia: HE 32/2005 hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi koe-eläintoiminnasta ja laiksi eläinsuojelulain muuttamisesta

Asia: HE 32/2005 hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi koe-eläintoiminnasta ja laiksi eläinsuojelulain muuttamisesta 20.5.2005 SEY:n lausunto ehdotuksesta koe-eläinlaiksi Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnalle Asia: HE 32/2005 hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi koe-eläintoiminnasta ja laiksi eläinsuojelulain

Lisätiedot

1. Yleiset kommentit lakiehdotuksesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖLLE

1. Yleiset kommentit lakiehdotuksesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖLLE Oy Snellman Ab:n lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi eläinten hyvinvoinnista ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta 1. Yleiset kommentit lakiehdotuksesta Oy Snellman

Lisätiedot

Aluehallintoviraston suorittamat tarkastukset tiloilla ja tukivalvonta

Aluehallintoviraston suorittamat tarkastukset tiloilla ja tukivalvonta Aluehallintoviraston suorittamat tarkastukset tiloilla ja tukivalvonta Aura ja Mynämäki 6 ja 10.2.2015 Lounais-Suomen aluehallintovirasto, läänineläinlääkäri Marja Pihlajamäki 6 ja 10.2.2015 1 - Täydentävien

Lisätiedot

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET HEVOSTEN PIDOLLE 17.9.2011

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET HEVOSTEN PIDOLLE 17.9.2011 ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET HEVOSTEN PIDOLLE 17.9.2011 Eläinten hyvinvointi Käyttäytymistarpeiden toteuttaminen liikkuminen, laumakäyttäytyminen lisääntymiskäyttäytyminen syömiskäyttäytyminen Muiden tarpeiden

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI ELÄINTEN HYVINVOINNISTA JA LAEIKSI ERÄIDEN SIIHEN LIITTYVIEN LAKIEN MUUTTAMISESTA

LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI ELÄINTEN HYVINVOINNISTA JA LAEIKSI ERÄIDEN SIIHEN LIITTYVIEN LAKIEN MUUTTAMISESTA LAUSUNTOPYYNTÖ 246019 1 (8) 21.12.2017 2070/01.01/2017 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI ELÄINTEN HYVINVOINNISTA JA LAEIKSI ERÄIDEN SIIHEN LIITTYVIEN LAKIEN

Lisätiedot

Lausunto Opetus- ja kulttuuriministeriölle. Viite: Lausuntopyyntönne (OKM/34/010/2018)

Lausunto Opetus- ja kulttuuriministeriölle. Viite: Lausuntopyyntönne (OKM/34/010/2018) Opetus- ja kulttuuriministeriölle Viite: Lausuntopyyntönne 2.7.2018 (OKM/34/010/2018) Asia: Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annetun

Lisätiedot

Ajankohtaista maakuntavalmistelusta MMM. Uudenmaan maakuntavalmistelu, ympäristöterveydenhuollon henkilöstöinfo

Ajankohtaista maakuntavalmistelusta MMM. Uudenmaan maakuntavalmistelu, ympäristöterveydenhuollon henkilöstöinfo Ajankohtaista maakuntavalmistelusta MMM Uudenmaan maakuntavalmistelu, ympäristöterveydenhuollon henkilöstöinfo 17.5.2018 Eduskuntakäsittely, ns. Maku I-paketti HE 15/2017 vp, annettu eduskunnalle 2.3.2017

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 103/2007 vp. Hallituksen esitys laiksi sähköturvallisuuslain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 103/2007 vp. Hallituksen esitys laiksi sähköturvallisuuslain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 103/2007 vp Hallituksen esitys laiksi sähköturvallisuuslain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi sähköturvallisuuslain muuttamisesta (HE 118/2007 vp).

Lisätiedot

Esitys Yorkshirenterrieri ry:n kevätkokoukseen

Esitys Yorkshirenterrieri ry:n kevätkokoukseen Esitys Yorkshirenterrieri ry:n kevätkokoukseen Me allekirjoittaneet Yorkshirenterrieri ry:n jäsenet esitämme rotuyhdistyksen kevätkokouksessa käsiteltäväksi rodun liittämisen PEVISA-ohjelmaan (perinnöllisten

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Eläinten lukumäärä Eläimiä yhteensä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Eläinten lukumäärä Eläimiä yhteensä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS NAUTA YLI 6 KK Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n

Lisätiedot

1994 ~ - HE 113 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

1994 ~ - HE 113 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT 1994 ~ - HE 113 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kemikaalilakia muutettavaksi siten, että laissa säädettäisiin Euroopan

Lisätiedot

Koiran periytyvä persoonallisuus

Koiran periytyvä persoonallisuus Koiran periytyvä persoonallisuus Katriina Tiira, FT, Koirangeenit tutkimusryhmä, HY & Folkhälsan, Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskus Periytyykö käyttäytyminen? Kaikki yksilön kokemukset kohtuajasta eteenpäin=

Lisätiedot

LUONNOS Maa- ja metsätalousministeriön asetus. lampaiden ja vuohien TSE-tautien vastustamisesta

LUONNOS Maa- ja metsätalousministeriön asetus. lampaiden ja vuohien TSE-tautien vastustamisesta LUONNOS 30.5.2016 Maa- ja metsätalousministeriön asetus lampaiden ja vuohien TSE-tautien vastustamisesta Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään eläintautilain (441/2013) nojalla:

Lisätiedot

1. Yleiset kommentit lakiehdotuksesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖLLE

1. Yleiset kommentit lakiehdotuksesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖLLE Atria Suomi Oy:n lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi eläinten hyvinvoinnista ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta 1. Yleiset kommentit lakiehdotuksesta Atria Suomi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 25/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetun lain 82 ja 84 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Oulunsalon Ratsastajat ry:n järjestämien ratsastuskilpailujen TURVALLISUUSASIAKIRJA

Oulunsalon Ratsastajat ry:n järjestämien ratsastuskilpailujen TURVALLISUUSASIAKIRJA Oulunsalon Ratsastajat ry:n järjestämien ratsastuskilpailujen TURVALLISUUSASIAKIRJA Oulunsalon Ratsastajat ry 2019 Sisällys 1. Tapahtumien tiedot... 1 2. Tapahtumien järjestäjän tiedot... 1 3. Tapahtumapaikka...

Lisätiedot

LIITE 1. JTO JALOSTUSTOIMIKUNNAN SÄÄNNÖT YLEISTÄ

LIITE 1. JTO JALOSTUSTOIMIKUNNAN SÄÄNNÖT YLEISTÄ LIITE 1. JTO 2016-2020 JALOSTUSTOIMIKUNNAN SÄÄNNÖT YLEISTÄ Rodunjalostuksen tavoitteena on käyttöominaisuuksiltaan ja ulkomuodoltaan rodunomainen, fyysisesti sekä psyykkisesti terve koira. Jalostustoimikunta

Lisätiedot

Keeshondien JTO Mitä jäi käteen? Johdanto. Sukusiitosprosentti Suomen Keeshond ry. Outi Hälli

Keeshondien JTO Mitä jäi käteen? Johdanto. Sukusiitosprosentti Suomen Keeshond ry. Outi Hälli Johdanto Keeshondien JTO 27-211 211 Mitä jäi käteen? Suomen Keeshond ry Outi Hälli 23.1.211 Sukusiitosprosentti Yksittäisen pentueen kohdalla sukusiitosprosentti ei saisi nousta yli 6,2 Vuoden 27 alusta

Lisätiedot

Ehdotus muutoksista pyreneittenpaimenkoirien jalostussuosituksiin

Ehdotus muutoksista pyreneittenpaimenkoirien jalostussuosituksiin Ehdotus muutoksista pyreneittenpaimenkoirien jalostussuosituksiin Jalostustussuositukset olivat käsiteltävinä kahden vuoden tauon jälkeen vuosikokouksessa 27.11.11. Yksimielisyyteen päästiin vain silmien

Lisätiedot

Lakiluonnos on kokonaisuutena oikein hyvä, ja ratkaisee erittäin monta nykyisen lainsäädännön ongelmakohtaa.

Lakiluonnos on kokonaisuutena oikein hyvä, ja ratkaisee erittäin monta nykyisen lainsäädännön ongelmakohtaa. Lausunto 1 (13) ISAVI/3755/00.02.00/2017 Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat 15.3.2018 1. Yleiset kommentit Lakiluonnos on kokonaisuutena oikein hyvä, ja ratkaisee erittäin monta nykyisen lainsäädännön

Lisätiedot

Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? Kankaanpää

Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? Kankaanpää Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? 22.1.2015 Kankaanpää Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Esko Lukkarinen, Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue 26.1.2015 1 Oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön

Lisätiedot

TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5

TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5 TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5 Tarkastuspäivämäärä Tarkastuksen tekijän nimi Tarkastuksen tekijän asema Virkaeläinlääkäri Hevosjalostusliiton tj. Yksityinen eläinlääkäri Valmentaja (omavalvonta) Valmentaja

Lisätiedot

Kohti positiivisempia luottopäätöksiä?

Kohti positiivisempia luottopäätöksiä? Kohti positiivisempia luottopäätöksiä? Takuusäätiön Talouden ajankohtaispäivä 11.12.2018 Erkki Kontkanen Positiivisia luottotietoja koskeva selvitys Positiivisia luottotietoja koskeva selvitys käynnistyi

Lisätiedot

Vieraslajiriskien hallinta - uutta lainsäädäntöä

Vieraslajiriskien hallinta - uutta lainsäädäntöä Mediatilaisuus 7.12.2015 Vieraslajiriskien hallinta - uutta lainsäädäntöä Maa- ja metsätalousministeriö lainsäädäntöneuvos Pekka Kemppainen Taustalla EU:n vieraslajiasetus o Ehkäistään haitallisten vieraslajien

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT HE 71/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi alkoholilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi alkoholilakia niin, että vähintään 1,2 ja enintään 2,8

Lisätiedot

Laki. julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamisesta

Laki. julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamisesta Laki julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain (223/2007) 2 8, 10 ja 10 a, sellaisina kuin

Lisätiedot

Lainsäädäntö kaltoinkohteluun puuttumisessa ja ennaltaehkäisyssä Kätketyt äänet Hanna Ahonen Sosiaalineuvos Valvira

Lainsäädäntö kaltoinkohteluun puuttumisessa ja ennaltaehkäisyssä Kätketyt äänet Hanna Ahonen Sosiaalineuvos Valvira Lainsäädäntö kaltoinkohteluun puuttumisessa ja ennaltaehkäisyssä Kätketyt äänet 15.6.2015 Hanna Ahonen Sosiaalineuvos Valvira 22.6.2015 Tähän esityksen nimi/tekijä 1 Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta

Lisätiedot

Miten yhdistää ruoantuotanto ja eläinten hyvinvointi? Eläinten hyvinvointikeskus EHK, Luonnonvarakeskus Luke

Miten yhdistää ruoantuotanto ja eläinten hyvinvointi? Eläinten hyvinvointikeskus EHK, Luonnonvarakeskus Luke Miten yhdistää ruoantuotanto ja eläinten hyvinvointi? Eläinten hyvinvointikeskus EHK, Luonnonvarakeskus Luke Satu Raussi, FT, johtava asiantuntija Tiina Kauppinen, FT, erityisasiantuntija www.eläintieto.fi

Lisätiedot