1 EXT. VIISKULMA.TALVI EVENING 1. Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1 EXT. VIISKULMA.TALVI.1979 -- EVENING 1. Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa."

Transkriptio

1 1 EXT. VIISKULMA.TALVI EVENING 1 Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa. Kadulla kävelee kädet takintaskuissa, paljaspäin,.(huom: Krisulla sormessaan raskastekoinen sormus tästä kohtauksesta aina siihen saakka kunnes sormus MERENJÄÄ-kohtauksessa revitään hänen sormestaan). Krisun takaa tulee amerikanrauta, joka sovittaa nopeutensa Krisun kävelyyn. Ikkuna rullautuu alas. Kuuluu vislaus. Vasta nyt Krisu katsoo sivulleen, huomaa auton. Kävelee yhä eteenpäin. Käsi tulee ulos ikkunasta, etusormi tekee kutsuvan eleen. Krisu pysähtyy, auto pysähtyy. Mitä nyt? MIESÄÄNI (O.S.) Hyppääs kyytiin. Minkä takia? MIESÄÄNI (O.S.) Hyppää kyytiin vaan. Krisu vilkaisee ympärilleen kuin pakotietä etsien, näyttää antavan periksi, menee ja avaa auton takaoven, astuu sisään. (O.S.) Mitä täs nyt? Pera? Eiks tän pitäny olla ihan selvä peli? PERA (O.S.) Joo. joo. Niinhän tää onkin. Selvä peli. Jäämme hetkeksi katsomaan etääntyvän auton perään. 2 INT. AUTO.RÖÖPERI.TALVI EVENING 2 Krisu istuu takapenkillä. Etupenkillä istuu kuski SALEn lisäksi toinen mies, PERA. Krisu on hermona, katselee ikkunasta, katselee miehiä, yrittää hakea kontaktia, puhe porisee kuin pavut padassa. Mihin me ollaan oikeen menossa? (hiljaisuus) Miksei kukaan vastaa? Kundit, tässähän ollaan tuttuja, tuttuja joo, koko elämä dallattu skidistä asti näitä samoja katuja. SALE Mä oon kyl Korsosta.

2 2 CONTINUED: 2 Joo, mut niinku kuitenkin, henkisesti ollaan samaa heimoo, eiks vaan? Pera ja Sale vilkaisevat toisiaan etupenkillä. (CONT'D) Hei kaverit, hei, Pera ja Sale, eihän täs mitään sellasta vaan ole että meitsi... Ei kai se nyt niin pahasti siit suuttunu?... Hei kattokaa ny näitä kulmia, nää on muuttunu, nää on niin muuttunu, ennenhän nää kulmat oli täynnä lestinheittäjiä, huoria, täähän oli saatana ku yhtä isoo mustaa markettia, täältä tultiin ostaa mitä vaan ja kaikkee löyty. Muistattekste kuinka jengi dokas kadulla, välillä ammuttiin ja puukotettiin ja ku kytät tuli, niin kukaan ei ollu ikinä nähny yhtään mitään. Muistattekste? (tönäisee Peran olkapäähän) Mehän alotettiin sun kans samoihin aikoihin viinanmyynti, eiks vaan? PERA Mä en oo koskaan myyny viinaa. Sitä paitsi, mä oon vasta 25. Joo, mut kuitenkin. Jos sä ajattelet, niin... niinku eihän näiden kulmien kundeilla muuta mahdollisuutta ollu ku ryhtyy rikolliseks... Tai niinku en mä väitä että rikollisuus olis ollu ainoo vaihtoehto, mut helvetin houkutteleva se oli. Eiks vaan? Krisu tökkäisee taas olkapäähän, ei vaikutusta, kurkkii ulos sivuikkunasta, pyyhkii höyryä kädellään. (CONT'D) Mihin täs ollaan menossa? Vittu nää kulmat onki muuttunu. Tiedättekste mis kohti kaikki alko mun mielestä menee päin helvettii? Spiidi. Jumalauta, olis pitäny pysyy vaan viinassa niin mä en olis ikinä joutunukkaan mihinkään isompiin ongelmiin... Joo, mä tiedän, mä tiedän, mä oon tietysti vähän väärä kundi puhuu näin, mähän olin ite ekana (MORE) 2.

3 2 CONTINUED: (2) 2 (CONT'D) hyökkäämässä siihen bisnekseen, mut kattokaa kundit nyt... nyt mä nään etse oli vitunmoinen virhe... Ei olis koskaan kannattanu lähtee mukaan huumeisiin... Mäkin olisin jumalauta säästyny monelta, monelta, monelta paskalta jutulta... Nythän mä oon kuivilla, sen takii mä ajattelin, että, että et tästä tää niinku lähtee taas rulettaa meitsinki kohalla. Pera haukottelee, näyttää kyllästyneeltä. Krisu tulee kurkkimaan selkänojan yli. (CONT'D) Rantaanko me ollaan menos? Pera ja Sale, te tunnette mut... Te tiedätte et mä hoidan sen velan... Eihän täs saatana tarvii mitään lopullista siirtoo rupee meitsin kohalla tekeen, eihän, eihän, hä? Me ollaan jumalauta samat kuviot dallattu Rööperin kaduille, jätkät, melkeen ku samoissa kengis kuljettu, okei, okei, te ootte muualta kotosin ja viistoista vuotta nuorempii, mutta ettehän te vittu voi mulle silti tehä... ettehän te mitään sellasta vaan mulle meinaa? Kylhän mä hoidan fyrkat. 3 EXT. RANTA.TALVI EVENING 3 Auto pysähtyy rannalle, valot sammuvat. Meri on kaunis, aurinko laskemassa taivaanrannassa. Krisu, Pera ja Sale kävelevät rantaan. Krisu kulkee Peran ja Salen edellä. Kattokaa ny kundit kuinka nättiä tääl on, jumalauta mä oon aina rakastanu merta, siin on jotain sellasta melkeen niinku mystistä kauneutta, mitä mieltä te ootte, eiks oo ihan saatanan kaunista? SALE Mä tykkään enempi järvistä. Krisu kääntyy ja Pera tönii miehen liikkeelle. Lopulta seisotaan rannassa. Krisu lähimpänä vettä, miehet takana. Kundit hei... Mulle tuli yks juttu mieleen, mä en vaan muistanu tossa aikasemmin... 3.

4 3 CONTINUED: 3 Krisu työntää käden poveen, samassa Peran kädessä on pistooli, joka osoittaa kohti. (CONT'D) Ei mitään hätää, ei mulla mitään sellasta mielessä ole... Ei, ei kundit, mä vaan... Krisun käsi tulee taskusta: kädessä nippu 500 markan seteleitä, yhteensä (CONT'D) Mä myönnän, mun olis pitäny heti, aikasemmin päivällä, ei olis ehkä menny tähän, mutku... tää on tällasta... sitä aina, vanha koira, mut nyt mä tajuun et tää on nyt tositilanne... täs on kaheksan... Jos te viette nää ja mä hoidan loput 72 donaa... Muuten, yks 72:sta tuhannesta, eiks se niin menny? Jännä sattuma. Mut mä ihan totta, tota... vittu mä ryöstän vaikka pankin, jos mä en muualta... Joo, viekää nää ja... Tai hei, vielä parempi idea kundit, pitäkää te nää ite ja mä hoidan koko 80. Mä en puhu näistä mitään, jos te haluutte niin, mun huulet on sinetöity, pidetään tää meiän välisenä, vähän vaivan palkkaa... Sale tempaisee rahat Krisun kädestä. Katsoo setelinippua, katsoo Peraa, joka kohauttaa harteitaan. Krisu näyttää toiveikkaalta, läimäyttää käsiään yhteen. (CONT'D) No niin, kundit. Oliks tää tässä? Kuva kaukaa mereltä. Kolmikko erottuu hämärinä hahmoina rannassa. PERA Joo, tässähän tää oli. Mun puolesta ainakin. Ei millään pahalla, ei täs mitään henkilökohtasta ole. Joo, ei tietenkään. Bisnes on bisnestä. Huh. Mut mä jo ajattelin et tähäks tää loppuu, Krisun maallinen taivallus ja jää pikku- Jesse ilman isii. Mulla on sen kuva, haluuttekste nähdä? 4. Ei. PERA

5 3 CONTINUED: (2) 3 Joo, ei se mitään. Kaikki lapset on muutenki samannäkösiä, siis muitten lapset. Eihän tääkään niinku mun oo... Tai et on se mun, mutta ei mulla, siis hoidossa... Oottekste te muuten koskaan funtsannu jouduttekste taivaaseen vai helvettiin? (hiljaisuus) Joo, en mäkään. Eikä sillä niin väliä ole, yhtä paljon mulla kavereita on kummassakin. Krisu naurahtaa, yksin. (CONT'D) Se on kundit muuten totta, mulla on koko ton matkan ajan oma elämä virrannu ku filkka silmien edessä. Mä oon luullu tähän asti etse on ihan fuulaa mitä jengi puhuu, muttei ei se ole. Se on... Laukaus kajahtaa. Krisu kaatuu rantaan. Krisun kasvot lähikuvassa. SALE (O.S.) Vittu tota pajatusta olis kestäny enää sekuntiakaan. Krisu makaa poski vasten jäätä, katsoo sammuvalla katseella kohti aurinkoa, räpäyttää hitaasti, katsoo kohti merta. PERA (O.S.) Hei, virtaaks se vielä? Se sun elämäs, sun silmissä? Vai oliks se sit siinä? Krisu sulkee silmänsä. PERA (O.S.) (CONT'D) Kuulitsä? Oliks se sit siinä? Sun elämäs. SALE (O.S.) Anna olla. Pääasia etse on hiljaa. 4 EXT.ALBERTINKATU. KESÄ NIGHT 4 Krisun kasvot lähikuvassa. Kuva aukeaa. Krisu ja MUSTALAIS- myymässä viinaa kulmilla. Porukkaa käy hakemassa pimeää lestiä. Seuraavalla kulmalla samanlainen trafiikki. Eri myyjät vain. Muutenkin kadulla varsin "eläväinen meno". Vittu tää se on elämää. Hei, katos Kari tota. 5.

6 4 CONTINUED: 4 Heitä on lähestymässä hyvinpukeutunut, mutta tosi humalainen mies. (CONT'D) Taitaa olla kävelevä tilipussi, vai mitä? Taitaa olla. Samassa kadun toiselle puolelle pysähtyy TOMPAN auto. Sieltähän se matti myöhänenkin tulee. Ärsyyntyneen näköinen Tomppa tulee ulos autosta, ovi pamahtaa. Tomppa potkaisee autonsa kylkeä. Ja pahalla päällä. Tomppa lähtee harppomaan kadun yli kohti miehiä. Ei tainnu mennä biili katsastuksessa läpi. Samassa humalainen pysähtyy Krisun eteen. HUMALAINEN Anteeks, mutta missähän täällä on Rööperi? Krisu ja Kari vilkaisevat toisiaan. Krisu iskee silmää. Meet tosta suoraan ja sit seuraavasta vasemmalle ja jatkat vaan eteenpäin. Ja ku sut on pari kertaa käännetty, niin sä oot perillä. 6. Tä? HUMALAINEN Samassa paikalle ehtineen Tompan nyrkki tärähtää miehen kasvoihin. Sä oot jo perillä. Kari alkaa raahata miestä nopeasti syvemmälle porttikongiin. Tomppa ja Krisu eivät uhraa mieheen enää katsettakaan. Mikä aika tää nyt on tulla duuniin?

7 4 CONTINUED: (2) 4 Mä oon saanu tarpeekseni. Taustalla taskujenkääntö käy Karilta tottuneesti. Mistä? Katsastusmiehistä? Tomppa levittää kätensä. Ei ku... Kato nyt jumalauta ympärilles. Etsä oo koskaan miettiny et tässäks tää nyt on? Mitä sä selität? No vittu elämä! Ottiks ne kilvet? Ei ku... tää homma ei mee eteenpäin. Kari tulee paikalle seteleitä laskien. Heittää lompakon kongiin humalaisen miehen seuraksi. Mikä homma? Veiksne kilvet? Ei ku, vittu tää bisnes! Kuinka kauan me ollaan heitetty flindaa tällä samalla kulmalla? Miten ni? Joku vajaat 10 vuotta. Just! Ja paljon teille on kertyny fyrkkaa säästöön? 7. Ei mitään. JA Just. Siinä näätte. Ei täs oo mitään tulevaisuutta. Onks sulla jotain parempia ideoita? Musta täällon ihan liikaa kilpailua.

8 4 CONTINUED: (3) 4 Sä meinaat että meiän pitäs vaihtaa jollekin toiselle kulmalle? Ei ku mä ajattelin, että muut vaihtais ja me jäätäis. Otettais markkinat haltuun koko Rööperissä. Kari ja Krisu vilkaisevat toisiaan. (CONT'D) Veishän se nyt bisnekset ihan uudelle tasolle. Mä vihaan tällasta seisovaa vettä. Veden pitää virrata. Puhu suomee. Tomppa haluu lisää rahaa, että se saa biilin taas kondikseen. 8. Aijaa. Nyt loppu se autosta vittuilu! Se on hyvä auto, ne ei vaan tajuu. Oottekste messissä? Kari ja Krisu vilkaisevat toisiaan. Krisu kohauttaa harteitaan. (CONT'D) Hyvä. Se vaatii vaan tiettyjä toimenpiteitä. Mitähän mieltä Lindström on? 5 INT. TOIMISTOHUONE DAY 5 Jyhkeillä antiikkihuonekaluilla kalustettu toimistohuone jugendtalossa. Koko toimisto huokuu rahaa ja työpöydän takana istuva LINDSTRÖM rahan mukanaan tuomaa arvokkuutta. LINDSTRÖM Vai sellaista oli mielessä? Krisu ja Tomppa seisovat pöydän edessä sen näköisinä, että itsekin tajuavat, etteivät kuulu tämän huoneen interiööriin. Jep.

9 5 CONTINUED: 5 LINDSTRÖM Mites nyt tälleen yhtäkkiä? Ei tää nyt niin yhtäkkiä tullu, oon mä tätä kohta kymmenen vuotta kelanu. Tai pikemminkin niinku kimpassa. Ollaan kelattu. Ei oo niinku relattu, sen suhteen. Siis tän idean. Kimpassa. Lindström katsoo miehiä edessään arvioivasti. Tomppa yrittää näyttää vakuuttavalta, Krisu on sen näköinen että alkaa säksättää lisää. Tomppa toppuuttelee ilmeillä. LINDSTRÖM Periaatteessa se on mulle ihan sama kuka myy ja kuka ostaa, kunhan vain myynti ja tuotto pysyy vakaana. Joo, ilman muuta. Sehän on selvä. Ei se kyl pysy. Jos me saadaan ottaa katumarkkinat hoitoon, niin myynti ja tuotto tulee kasvamaan. Ja ihan helvetisti tuleekin. Lindström katsoo miehiä, hymähtää. LINDSTRÖM No, jos te tosissanne olette, niin alottakaa reviirinlaajennus Turun Jukasta. Se on ollu aina vähän huono maksamaan. 6 INT. KANNU.KESÄ EVENING 6 Mustalais-Kari tulee Kannuun. Menee suoraan tiskille, jonka takana vanha tumma nainen, TYYNE, Karin äiti. Terve mutsi. Onks tota Turun Jukkaa näkyny? TYYNE Näytti vessaan menevän. Ooksä syöny? Mä voisin keittää sulle nakkeja. Joo, laita vaan. Mä hoidan vaan nää bisnekset enste alta pois. 9.

10 10. 7 INT. KANNUN VESSA.KESÄ EVENING 7 TURUN JUKKA kourulla kusella. Mustalais-Kari tulee sisään, jää oven eteen. Jukka lopettelee, vetää vetskarin kiinni. Sulta sit loppu sekä kuseminen että viinanmyynti näillä nurkilla. TURUN JUKKA Tä? Mitä helvettiä sä selität? Sitä, että sulla ei oo enää tonttia täällä niihin hommiin. Sä lähet nyt takas Turkuun ja sä pysyt siellä. TURUN JUKKA Katotaan kumpi lähtee ja mihin. Jukka kaivelee povaria. Kari on nopeampi. Jukan pistooli kirpoaa kädestä ja putoaa kaakelille, kun Kari alkaa mätkiä. Katotaan vaan. 8 EXT. RAUTATIEASEMA.LAITURI.KESÄ DAY 8 Mustalais-Kari seisoo laiturilla ja vilkuttaa lähtevälle kaukojunalle. KUULUTUS... pikajuna Turkuun lähtee raiteelta kolme... 9 EXT. SOMPASAAREN HIILIKASA.KESÄ NIGHT 9 Krisu ja ARSKA hommissa hiilikasan päällä. Krisu pitää KILPAILIJA 1:stä kiinni ja Arska pieksee. Lopuksi uhri potkaistaan pyörimään rinnettä alas. Se olis taas yks kisaaja vähemmän näissä kekkereissä. Krisu kaivaa takataskusta pienen vihkon ja vetää nimen listalla yli. 10 EXT. AUTO. VANHA LAHDENTIE. KESÄ NIGHT 10 Tompan auto pysähtyy tienlaitaan, kohtaan jossa on teksti VANTAA ja kaupungin vaakuna. Auton ovet aukeavat. Mustalais- Kari ja Tomppa nousevat autosta. Tomppa avaa takalootan. Hakatut, tajuttomat KILPAILIJAT 2 ja 3 heitetään niska-, housunkaulusotteella tienposkeen Vantaan puolelle, niin että heittäjät itse seisovat Helsingissä.

11 CONTINUED: 10 Toinen uhreista havahtuu, nostaa päänsä ja lähtee konttamaan takaisin Helsingin puolelle, mutta Karin mono iskeytyy naamaan ja mies palautuu rajan taa. Mä käväsen Vantaalla. Älä viivy kauan. En. Kari sytyttää tupakan. Tomppa siirtyy Vantaa-kyltin "väärälle" puolelle ja kyykistyy vielä tajuissaan olevan toisen (mahallaan makaavan) Kilpailijan luo, nostaa tämän pään hiuksista ylös ja osoittaa tien toista laitaa. (CONT'D) Tsiikaas kundi tonne. Vantaan puolelta katsoen tienlaidan kyltissä vastapuolella valtatietä lukee HELSINKI vaakunoineen. (CONT'D) Tota rajaa te ette sit enää ylitä. KILPAILIJA Pakkohan mun on himaan päästä. Sä muutit just landelle. Tomppa pamauttaa kilpailijan naaman maata vasten, nostaa uudestaan ylös. Kilpailija sylkee verta ja hampaita. (CONT'D) Vai oliks sulla jotain muuta mieles? Ei. KILPAILIJA Tomppa päästää irti, nousee ja kävelee rajan yli Helsingin puolelle. Alkavat mennä autoon Karin kanssa. No, millasta siellä oli? Missä? Vantaalla. Etsä oo koskaan käyny?

12 CONTINUED: (2) 10 En. Älä käykään. Ei siellä oo mitään. Pelkkä skutsii. Vieläks näitä kisailijoita oli? Enää Natsi-Heka. Mut Krisu lupasi hoitaa sen Arskan kanssa. Eiks se Heka oo kimpassa Ukin kanssa? Ukihan on lusimassa. Heka on omillaan. Eli helvetin heikoilla. 11 EXT. SATAMAN LAITA. ASUNTOVAUNU. KESÄ EVENING 11 Krisu ja ARSKA nousevat autosta. Edessä seisoo rytmikkääsri huojuva asuntovaunu. Krisu näyttää Arskalle ovea. Arska ottaa vauhtia ja jyrää oven läpi vaunuun sisään. Krisu juoksee perässä. NATSI-HEKA on pukilla. Nainen kirkuu. Hitler-viiksinen Heka kiskotaan munasillaan ulos vaunusta ja heitetään maahan. Arska hyppää Hekan selkään ja vääntää miehen naaman ylöspäin. Krisu kyykistyy Hekan luo. Me vedetään sulta viiksikarva kerrallaan tosta sun turvasta, jos ei toi vaunu oo vaappunu Sipoon puolelle yöhön mennessä. ARSKA Ja alakerran viikset lähtee kans samalla systeemillä töpöhännän päältä. Hekan yläpään viikset väpättää siihen malliin, että voisi otaksua miehen tajunneen. 12 EXT. SATAMAN LAITA. ASUNTOVAUNU EVENING 12 Auton vetämä asuntovaunu lähtee liikkeelle ilta-auringossa. Krisu ja Arska nojaavat autoonsa, Krisu ottaa huikkaa pirtupullosta, sysää pullon Arskalle. On se nastaa ku porukat tajuaa järkipuhetta, ei tartte käyttää tarpeetonta väkivaltaa. Samassa asuntovaunu pysähtyy. Auton ovi käy. Natsi-Heka on hypännyt autosta ja ampuu pistoolilla kohti Arskaa ja

13 CONTINUED: 12 Krisua. Heka räiskii silmittömästi lippaan tyhjäksi. Tulitus vaimenee. Krisu vilkaisee itseään, Arskaa. Osuks sua? Ei. (CONT'D) ARSKA Krisu katsoo Hekaa, joka katselee ihmeissään miehiä kämmenlipan alta ja sitten pistooliaan. HEKA Te kuolette, ku mä kerron Ukille tästä! Kerro samalla vaikka muorilleski, saatanan pelle! Ja serkuilles kans. Se on koko klaanin kotiosote täst lähtien Sipoo! Krisu ottaa askeleen kohti Hekaa. Tämä juoksee takaisin autoonsa, asuntovaunu lähtee huojuen paikalta. (CONT'D) Paska jätkä. No niin, aletaaks me tekee massii? ARSKA Aletaan vaan. 13 EXT. RÖÖPERI.KADUNKULMA -- NIGHT 13 Pullo ja rahat vaihtavat omistajaa. 14 INT. YKSITYISBILEET.1966.KESÄ -- NIGHT 14 Yksityiset bileet isossa lukaalissa. Porukkaa paljon, rokki soi ja meno on railakasta. Krisu ja Arska bilettävät kunkkuina. Naisia miehillä kainalot täynnä. Kundeilla reteemmät kuteet. Viina virtaa, naiset vähissä kuteissa ja seksinnälkäisiä. Tomppa istuu sivumpana Kari vieressään ja katselee menoa. Kari, pullo kädessään, yrittää humalapäissään kertoa Tompalle jotain, josta tämä ei selvästikään saa mitään tolkkua. 15 EXT. RÖÖPERI.KADUNKULMA -- NIGHT 15 Pullo ja rahat vaihtavat omistajaa. 16 INT. N KÄMPPÄ KESÄ-- EVENING 16 Krisu istuu pöydän takana, RENGIT tuovat jonossa rahaa Krisulle, rahakasa pöydällä kasvaa, osa rengeistä pikkupoikia. Tomppa jakaa taustemmalla uudet myytävät pullot kavereille. Tomppa ja Krisu vilkaisevat toisiaan, naureskelevat.

14 INT/EXT. AUTO. LIIKKUVA KESÄ -- EVENING 17 Tomppa ajaa. Muut kundit, Krisu, Kari ja Arska roikkuvat auton ikkunoista pullot kädessä ja suoraa huutoa huutaen. 18 EXT. RÖÖPERI.KADUNKULMA -- NIGHT 18 Pullo ja rahat vaihtavat omistajaa. 19 INT. TOIMISTOHUONE.1966.TALVI -- DAY 19 Krisu iskee salkun Lindströmin pöydälle, avaa. Salkku on täynnä seteleitä. Krisulla ja Tompalla bootsit, pitkät takit ja stetsonit. Miehet ovat jo toimistoympäristössä rennompia, itsevarmempia. Mitä mä sanoin? Lindström nyökkii tyytyväisenä. Tuplamyynti puoles vuodessa. Me ei olla enää ite ees kadulla palelemassa. Renginhommaa varten on olemassa tyhmempiäkin jätkiä. LINDSTRÖM Mitäs te sit ite teette? Muuta ku leikitte länkkäriä. Pojat eivät piikistä häkelly. Me ollaan isäntiä ja hoidetaan puhelinpalvelu. 20 INT. N KÄMPPÄ.TALVI EVENING 20 Krisun kämpillä on paljon pirtupulloja. Joku APURI lantraa nesteitä laimeammaksi vedellä. Korkit vaihtuvat aitoihin pitkiin korkkeihin, joita on vieressä pussillinen. LINDSTRÖM (O.S.) Mikäs se sellanen palvelu on? Puhelin soi, SEKSIKÄS NAINEN istuu, vastaa ja ottaa tilauksia vastaan. Tyyliin. "Mikä osoite? Ja kuinka monta? Selvä. Tulee tunnin sisällä." Krisu röhnöttää huoneen nurkassa, ei tee mitään. Juo tyytyväisenä viinaa, polttaa röökiä ja katselee muiden puuhia. Ovikello soi. Ovella on PIKKUPOIKA, joka antaa oven avanneelle apurille rahaa... PIKKUPOIKA Myin jo kaikki.... ja saa takkinsa poveen kaksi täyttä pulloa. Ovi sulkeutuu. Taas puhelin soi. Uusi tilaus. Puhelu poikki.

15 CONTINUED: 20 SEKSIKÄS NAINEN Nyt olis jo kuus. Ok. Krisu ottaa huikan, nousee ja hakee osoitelapun naiselta. (CONT'D) Me hoidetaan nää Tompan kaa. On tää kovaa duunii. Jouluaattonakaan saa levätä. Sitten Krisu lyö käsiään yhteen. (CONT'D) Hei porukat! Pistetääs putiikki kiinni nyt. Hyvät joulut vaan kaikille! Apurit ja nainen toivottavat jouluja. 21 INT. PORRASKÄYTÄVÄ EVENING 21 Joululauluja kuuluu vaimeasti läpi ovien, kun Tomppa nousee portaita. Pysähtyy porrastasanteelle, soittaa ovikelloa. Tämän oven takaa ei kantaudu joululaulu: miehen huuto, naisen kirkuminen ja lasten itku kuuluu rappuun saakka. Ovi aukeaa kohta selälleen. MIES seisoo ovensuussa horjuvana, kädet nyrkissä. Miehen takaa näkyy asuntoon. Kuusi retkottaa kaatuneena, vaimo istuu itkien kuusen vieressä ja pienet lapset (2) äitinsä luona tätä lohduttamassa. MIES Mikäs helvetin kaveri sä oot? Pitopalvelusta. Mistä? MIES Tomppa vilauttaa pulloa povestaan. Olit soittanu ja tilannu. MIES Ai niin, hyvä, hyvä! Mä... mä käyn hakee rahaa. Mies kääntyy ovelta, hoippuu eteisen naulakolle kopeloimaan takin taskuja. Itsekseen: "Missä se mun lompsa... perkele?" Tompan katse tavoittaa lattialla lapsiensa kanssa istuvan naisen katseen. Naisella on toinen silmä mustana, nenä veressä. Nainen pudistaa päätä, katsoo Tomppaa anelevana. Huulet muodostavat äänettömästi: "Älä myy." Samassa mies löytää lompakkonsa, tulee setelin kanssa takaisin ovelle.

16 CONTINUED: 21 MIES (CONT'D) Siin on. Anna se viina. Olisko kuitenkin parempi ettet ostais? MIES Mitä helvettiä sä sönkötät? Mä en nyt myy sulle. Tomppa lähtee portaita alas. Mies jää perään huutelemaan. MIES Hei, tuu takas, saatana! Hei, tuu takas, mitä tää on? Jumalauta! 22 EXT. KATU/INT.AUTO.1966.TALVI -- EVENING 22 Tomppa tulee autolle, hyppää sisään. Krisu istuu kuskin pukilla. Välillä tää duuni dunkkaa aika skeidalta. Miten ni? (huomaa Tompan poven pullottavan) Mitä... Miten sulla on toi flinda vielä? Mä en myyny sitä. Miks? Olisit nähny sen... Et säkään olis. Anna mulle se. Tä? Anna mulle se pullo. Enkä anna. Samassa sivuikkunaan koputetaan. Virnistävä naama ja vilkuttava käsi kuuluvat KYTTÄ-KOISTISELLE.

17 CONTINUED: 22 Voi vittu, Koistinen. Eiks kytät pidä ees jouluna vapaata? Mitä tehään? Lähetäänks haneen vai rullaanks mä fönarin auki? Rullaa auki. Tomppa tottelee. Paitasillaan oleva Koistinen katsoo ympärilleen ja kumartuu autolle. KOISTINEN Onks pojilla pirtuu päällä? Mistä sulle sellasta mieleen tuli? KOISTINEN Ihan vaan villinä veikkauksena ajattelin kokeilla ku kuulin että te kävitte tossa meiän naapurirapussa. Ei meillä mitään oo. KOISTINEN Mut myisittekö jos olis? Mä olisin vapaalla. Jos olis ni olisitsä ostamassa? KOISTINEN Se riippuis tietty hinnasta. Krisu tönäisee Tomppaa, tämä kaivaa pullon povesta, ojentaa Koistiselle. KOISTINEN (CONT'D) Paljon mä olisin velkaa? Et mitään. Mähän sanoin et meillä ei oo mitään myytävää. Hyvää joulua. KOISTINEN Kiitos. Mut kundit... (näyttää pulloa) Tää ei sit muuta mitään. Pyhien jälkeen jatketaan taas rosvoo ja poliisii ihan niinku ennenki.

18 CONTINUED: (2) 22 Joo joo, totta kai. Selvä peli. Pitäähän se ihmisen duuninsa hoitaa, ei siin mitään. KOISTINEN No niin no... Hyvät joulut vaan, ottakaa iisisti. Levätkää ny tekin välillä. Koistinen luikkii pullon kanssa rappuun. Tomppa ja Krisu katsovat miehen perään. Krisu käynnistää. Ei se paskempi jätkä oo, kytäks. Ei. Mikähän sen kasvatuksessa meni pieleen? Jätkä on jumalauta Rööperistä kotosin ja rupee kytäks. Mä en niinku snaijaa. Auto liukuu liikkeelle. Ja sit syömään. Lähethän sä messiin? En mä tiedä. Yksinksä ajattelit aattoiltaa viettää? 23 INT. TOMPAN ÄIDIN KOTI.1966.TALVI -- EVENING 23 Krisu, Tomppa ja TOMPAN ÄITI istuvat ruokapöydässä. Pöydällä vaatimattoman jouluaterian lisäksi pirtupullo, josta Krisu kaataa sekä itselleen että Tompan äidille. Krisulle ja äidille viina näyttää maistuvan paremmin kuin ruoka. Tomppa lopettelee syömistä, röyhtäisee. Äiti katsoo Krisua, katsoo poikaansa. Mitä ny? Ei mitään. TOMPAN ÄITI Tomppa tajuaa, alkaa kaivaa poveaan... En mä sua unohtanu.

19 CONTINUED: ja vetää esiin paksun, rullatun setelinipun. Irrottaa rullasta huolellisesti satasen setelin, tarkistaa ettei tullut vaan vahingossa kahta, ei tullut, ojentaa äidille... (CONT'D) Hyvää joulua. Osta itelles jotain kivaa, vaikka uus karvalakki tai jotain.... ja työntää rullan takaisin taskuunsa. Äiti katsoo yhtä seteliä sormissaan. TOMPAN ÄITI Tällä satkulla vai? Karvalakki? Yhellä satasella? Tomppa nousee pöydästä. No osta pipo sit jos ei riitä Nikitaan. TOMPAN ÄITI Koskas sä ostat mulle sen lupaamas kivitalon ku kerran rahaakin on jo noin helvetisti? Stetsonit ja kaikki. Kylhä sitä tulee, mut kyl sitä meneekin. Ja nyt mä meen paskalle. Tomppa lähtee huoneesta. Tompan äiti katsoo Krisua... TOMPAN ÄITI Kohtelisitsä vanhempias tolla lailla? Jos ne eläis?... Krisu avaa suunsa, ei sanokaan mitään, kohauttaa sitten harteitaan ja kaataa molemmille lisää viinaa. Äiti vetäisee oman lasinsa kerralla huiviin. 24 INT. TOMPAN ÄIDIN KOTI.1966.TALVI -- EVENING 24 Krisu ja Tompan äiti istuvat sohvalla. Uusi pullo on pöydällä, lasit kädessä. Juotu on jo paljon, sen näkee, Krisu ilmeilee jotain valokuva-albumi käsissään ja Tompan äiti kihertää flirttaillen. TOMPAN ÄITI Sä osaat hyvin matkia sitä. Just ton näkönen pikkupossuhan se oli lapsena. Joo, yllättävän lihava. Ku ei se nyt oo ton flädempi kuitenkaan.

20 CONTINUED: 24 Molemmat katsovat Tomppaa, joka istuu nojatuolilla, juo kahvia. TOMPAN ÄITI No, ei se nyt kovin hoikka nytkään oo. Tommonen sikaraavas. Näkee että Tompan sisällä kiehuu, kun äiti ottaa lisää viinaa ja läikyttää pöydälle. Eiköhän se riitä sit. Tä? TOMPAN ÄITI Sekä fotojen et brenkun osalta. Äiti katsoo Tomppaa, kaataa lisää. Krisu kääntää albumin sivua. Äiti katsoo mitä kuvaa hän katsoo. TOMPAN ÄITI Mä olin aika näpsäkkä nainen tohon aikaan. Oothan sä vieläkin. Paha ettei Tomppa oo periny sulta mitään muuta ku tukan värin. Tompan äiti kihertää. Tomppa pomppaa jaloilleen. Nyt jumalauta riitti! Tomppa repii albumin Krisun ja äitinsä käsistä. Seisoo raivona heidän edessään. Mitä sä vauhkoot? Tompalla on työ pidätellä itseään. Hän pakottaa itsensä rauhoittumaan. Hymyilee yhtäkkiä. Ku ny vanhoja alettiin muistella, ni voitashan me puhua välillä vaikka sun perheestäs. Krisun naama muuttuu happamaksi. Miehet tuijottavat toisiaan. Lopulta Krisu nousee. Mä taidankin tästä.

21 INT. N KÄMPPÄ.TALVI NIGHT 25 Krisu makaa sängyssä. Ei saa nukuttua. Nousee istumaan, sytyttää tupakan. (V.O.)...vaikka sun perheestäs. Krisu vilkaisee sormessaan olevaa sormusta, hieroo sitä peukalollaan, jää katsomaan vastakkaista seinää. Ajo Krisun kasvoihin, silmiin. 26 EXT. KERROSTALON SISÄPIHA. KESÄ.1950-LUVUN ALKU -- DAY 26 PIKKU- (n. 10 v.) sisäpihalla polvihousuissa pelaamassa penninheittoa seinän luona. Sisäpihalle juoksee mies, hikisenä, vauhkona, katselee ympärilleen. Poika lopettaa pelinsä. Isä? PIKKU- Krisun isäksi paljastunut mies vilkaisee poikaa, ryntää sitten pihan kulmassa seisovalle roska-astialle, nostaa kannen, hyppää sisään. Ennen kannen kiinnilaittoa mies nostaa etusormensa poikittain huuliensa yli ja hyssyttää. Sitten kansi menee kiinni. Samassa porttikongista kuuluvat jo juoksuaskeleet. TOINEN MIES ilmestyy pihalle, katselee ympärilleen. Huomaa Pikku- Krisun. TOINEN MIES Tuus poitsu tänne. Krisu menee arastellen miehen luo, tämä laskeutuu kyykkyyn ja nostaa toisen kätensä Krisun olalle. TOINEN MIES (CONT'D) Näitsä mihin se setä meni, joka juoksi tänne äsken? Krisu pudistaa päätään. Mies hymyilee, vilkaisee ympärilleen ja kuiskaa Krisulle. TOINEN MIES (CONT'D) Me leikitään kato piilosta. Jos sä kerrot mulle mihin se setä meni, niin sä saat multa tän. Mies avaa nyrkkinsä. Kämmenellä lepää kolikko, mies puristaa kätensä uudestaan nyrkkiin ja kääntää sen niin, että huomio kiinnittyy ensimmäisen kerran sormukseen, joka miehellä on sormessaan (huom: sama kuin Krisulla läpi leffan). No? TOINEN MIES (CONT'D) (MORE)

22 CONTINUED: 26 TOINEN MIES (CONT'D) Kerro vaan, niin sä saat tän hugen. Ja mä pääsen vuorostani menemään piiloon. Krisu katsoo nyrkkiä, katsoo miestä. Sitten hän osoittaa pihan kulman roskista. Mies pudottaa kolikon Krisun käteen, nousee ja lähtee hiipimään kohti roskista. Mies tulee roskiksen luo, vetää povestaan pistoolin ja läväyttää kannen auki. Kolme nopeaa laukausta. Mies paiskaa roskiksen kannen kiinni ja juoksee pois pihasta. Ikkunoita alkaa aueta kerroksissa. Huutelua tyyliin: "Mitä helvettiä siellä tapahtuu?" Pikku-Krisu kävelee jäykästi roskiksen luo, yrittää nostaa kantta. Ei jaksa. PIKKU- Isä? Isi! ISI! 27 EXT. ÖINEN KATU.KESÄ.1950-LUKU -- NIGHT 27 Sataa. Kuvakulma porttikongin kulmalta, josta näköyhteys Kannuun. Mies tulee ovesta ulos, nostaa kaulukset pystyyn ja lähtee kävelemään ripeästi öistä, hiljaista katua. 28 EXT. ÖINEN KATU.KESÄ.1950-LUKU -- MOMENTS LATER 28 Olemme aivan miehen perässä. Mies hiljentää askeliaan, pysähtyy, kääntyy. Tunnistamme miehen samaksi Toiseksi mieheksi, joka ampui Krisun isän roskikseen. Miehen kasvoille nousee virne. TOINEN MIES Mitä? Katos, katos! Haluutsä lisää fyrkkaa, vai? Laukaus kajahtaa. Miehen ilme muuttuu hämmentyneeksi, hän vajoaa polvilleen ja kaatuu siitä kasvoilleen. Pikku-Krisu kumartuu miehen viereen itkevänä, laittaa pistoolin sateiselle asfaltille ja kiskoo sormuksen miehen sormesta. Juoksee pois. Jäljellä sade, verta sadeveteen valuva kuoleva mies ja pistooli. 29 INT. N KÄMPPÄ.TALVI NIGHT 29 Krisu istuu sängyssään, polttaa tupakkaa ja ottaa huikan pirtupullosta. Katsoo sormusta sormessaan, itkee. Isä... anna anteeks. Krisu ottaa huikan. Katsoo johonkin, minne muut eivät näe. 30 EXT. TORNI.KATU.KESÄ EVENING 30 Krisu ja Tomppa ykköset päällä Tornin edessä. Katsovat edessä kohoavaa hotellia.

23 CONTINUED: 30 Tsiikaa Tomppa tota. Kelaa kuinka pitkälle me ollaan päästy kahessa vuodessa. Eihän me olla vielä edes sisällä. Krisu tönäisee Tomppaa kyynärpäällä kylkeen. Rosvo-Hokit ja Kannut on meiän osalta taaksejäänyttä elämää. Tästä lähtien Amerikka-baari on meiän kantis. Lindström selvästi arvostaa meitä. Se arvostaa fyrkkaa. Krisu kohentaa takkia, lähtee sisälle. Ovimiehelle heitetään isot setelit. Tomppa menee perässä, tekee saman. 31 INT. TORNI. AMERIKKA-BAARI.1960-LUVUN LOPPU -- EVENING 31 Tyylikkäästi pukeutuneita herrasmiehiä, johtavaan asemaan edenneitä rosvoja, hemaisevia naisia ja kaiken keskellä Krisu ja Tomppa. Molemmilla naiset kainalossaan. Musa soi, viina virtaa, joissain pöydissä lyödään korttia. Kavereiden pöytään lyöttäytynyt myös Lindström. LINDSTRÖM Mitäs pojat tykkää? Tää on elämää! Lindström kumartuu poikien luo. LINDSTRÖM Pojat, hei. Mä aattelin ku kerran nyt täällä ootte, ni voisitteks te vetää paria kaveria mun puolesta turpaan? Sen takiako sä meiät tänne pyysit? LINDSTRÖM En, en tietenkään. Mut käviskö... Mä en ite voi sotkeentua sen tapaseen toimintaan. (kaivaa setelinipun taskustaan) Vähän vaivan palkkaa. Pojat vilkaisevat toisiaan. Kohauttavat harteitaan.

24 CONTINUED: 31 Salissa vai? LINDSTRÖM Ihan miten haluatte. Ne olis noi. Lindström viittaa nurkkapöytään, jossa kaksi näyttävästi pukeutunutta miestä. Ketä ne on? LINDSTRÖM Lihavampi on Bisnes-Mara ja toi pidempi on Konttila. Mitä ne on tehny? LINDSTRÖM Ei mitään mitä niitten pitäs. Siks niitä pitäskin vähän taputella. No, ihan sama se mulle on. Voihan sitä sen verran duuniasioitakin hoidella. Krisu nappaa setelinipun taskuunsa, nousevat Tompan kanssa ja kävelevät kulmapöydän luo. Krisu koputtaa Konttilaa olkapäähän. Tämä kääntyy katsomaan. (CONT'D) Saisko luvan? Konttila ei ehdi sanoa mitään, kun Krisun nyrkki jo käy. Samassa Tomppa täräyttää Bisnes-Maraa pullolla päähän. 32 INT. POLIISIASEMA.KESÄ NIGHT 32 Tomppa ja Krisu istuvat Koistista vastapäätä. Krisulla silmä mustana. Tompalla sieraimissa tupot, mies honottaa läpi kohtauksen. Koistinen huokaa. Mä haluun tehdä valituksen. Partiopoliisit käytti tarpeetonta väkivaltaa pidätystilanteessa. Sama syyte tuplana. KOISTINEN Mä en tiennytkään että te pyöritte Amerikka-Baarissa. Eiks se oo vähän isompien poikien paikka?

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen 1965, 2005 1 2 On ahdasta ja sokeat ohjaavat täällä sokeita. On vaikeaa toimia vaikeaa työskennellä. Älä periksi anna, valitse kivisin tie;

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

Omaishoitaja (lyhytelokuva)

Omaishoitaja (lyhytelokuva) Omaishoitaja (lyhytelokuva) 1. EXT. SAIRAALAN PIHA. AAMU., Minna seisoo sairaalan edessä ja polttaa tupakkaa. Hoitaja kävelee tämän luokse ilman takkia ja ärsyyntynyt ilme kasvoillaan. HOITAJA 1 Minna

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla!

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla! Selkä suoraksi Suomi TM Pidetään hauskaa harjoittelemalla! "Selkä suoraksi Suomi" ʺSelkä suoraksi Suomiʺ on helppo muutaman minuutin harjoitusohjelma, joka päivittäin tehtynä auttaa lapsia kehittämään

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

Savi tykkää käden lämmöstä. Se muovautuu helpommin, kun se lämpiää, Sirkka sanoi. Vähän niin kuin ihmisetkin, minä sanoin.

Savi tykkää käden lämmöstä. Se muovautuu helpommin, kun se lämpiää, Sirkka sanoi. Vähän niin kuin ihmisetkin, minä sanoin. Kaisa TAPAN I BAGGE Kotona TAMMI Kaisa TAPAN I BAGGE Kotona Kuvittanut Hannamari Ruohonen Kustannusosakeyhtiö Tammi Helsinki Kannen kuva: Hannamari Ruohonen Kannen ja typografian suunnittelu: Laura Lyytinen

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen.

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen. 1 Bussipysäkillä 1. Hei sori, onks sulla kelloa? puhekieli kirjakieli bussipysäkki = linja-autopysäkki = 2. Mies: Sori, ei oo. Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Joo, hetki Se

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Suora sitaatti niinkö tosiaan?

Suora sitaatti niinkö tosiaan? @MagSymp16 Suora sitaatti niinkö tosiaan? Lauri Haapanen viittä vaille tohtori toimittaja lauri.haapanen@helsinki.fi www.laurihaapanen.fi Twitter: @LauriHaapanen Esimerkki 1: Kulutusvalinnat Kulttuurilehti,

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Kuvio 1 Tasapaino (Equilibrium) on suljettujen ja avointen tietorakenteiden dynaaminen suhde

Kuvio 1 Tasapaino (Equilibrium) on suljettujen ja avointen tietorakenteiden dynaaminen suhde Kuvio 1 Tasapaino (Equilibrium) on suljettujen ja avointen tietorakenteiden dynaaminen suhde Suljetut skeemat eivät muutu prosessin kuluessa Tasapaino Avoimet skeemat voivat muuttua prosessin kuluessa

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King kirjoittanut erek Munson kuvittanut Tara alahan King Se oli täydellinen kesä, kunnes Juuso Rossi muutti parhaan kaverini, Santerin, naapuriin. En pitänyt Juusosta. Hän järjesti juhlat, eikä minua edes

Lisätiedot

Pohdintaa osallisuuden arvosta: Case turvallisuuskahvilat

Pohdintaa osallisuuden arvosta: Case turvallisuuskahvilat Pohdintaa osallisuuden arvosta: Case turvallisuuskahvilat Harri Raisio & Alisa Puustinen DDI T&K-päivä 9.11.2016, Vantaa TURVALLISUUSKAHVILA Ketterä tapa osallistaa laaja joukko ihmisiä yhteiseen keskusteluun

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän 5 Suuttumus sai toimimaan hätiköidysti. Ei kovin hyvä juttu, Stacia ajatteli työntäessään auki yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän muistutti itselleen,

Lisätiedot

RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus

RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus SUOMEN RAHAPAJA RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus Lokakuu 2010 Toimitusjohtaja Tina Wessman & KTT Mirjami Lehikoinen/Qualitems Oy 10/2010 1 TAVOITE Kartoittaa ala-aste-ikäisten lasten

Lisätiedot

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä PAAVO KEVÄTSEMINAARI 2014 Teema: Tutkimus ja käytäntö vuoropuhelussa 21.3.2014 Tutkija Riikka Haahtela, Tampereen yliopisto Esityksessäni vastaan

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin.

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin. O-oletko sä masa? Riippuu kuka kysyy. Mammakerholaiset vinkkasivat, että täältä saisi kamaa. Sitten mennään sinisellä unella. Lapsi todennäköisesti herää kerran tai pari, mutta sammuu kyllä kuin saunalyhty.

Lisätiedot

Hyväntuuliset puliukot

Hyväntuuliset puliukot Hyväntuuliset puliukot Sketsi 1. 3. 1969 Raision Rotaryklubin vuosijuhla ravintola Killassa Henkilöt: Esanssi Erkki, Pulituuri Paavo, Vinetto Väiski ja Risetti Raikku Ukot tulevat sisään laulaen (sävel

Lisätiedot

Hei, mulla on nälkä, mennäänkö täältä ravintolaan syömään.

Hei, mulla on nälkä, mennäänkö täältä ravintolaan syömään. , ja Ravintolassa mohammed Hei, mulla on nälkä, mennäänkö täältä ravintolaan syömään. Ok On hyvä idea, mitä sinä ajattelet? Minä tiedän yhden thai-ravintolan Kemissä, siellä on herkullista ruokaa. Haluatko,

Lisätiedot

treeniohjelma: Lämmittely

treeniohjelma: Lämmittely treeniohjelma: Lämmittely HARJOITTELE NÄIN: Treenaa kolmesti viikossa vaikkapa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina, niin keho ehtii palautua treenien välillä. Harjoitus koostuu aina lämmittelystä

Lisätiedot

RUSA esittää: Bertin murrosikä

RUSA esittää: Bertin murrosikä RUSA esittää: Bertin murrosikä joka osaa lentää. Bertin Luku 1: Bertin Bert on asunut koko ik rivitalossa. Talo on pien punainen ja yksikerrok Bertin kaveripiiri pienen Bert on sanonut, että h kun kaverit

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu ollut. Ääni kuului uudestaan. - Sehän tulee tuosta

Lisätiedot

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ SUOMENTANUT LEENA VALLISAARI GUMMERUS 3 Ympäristövastuu on osa Gummerus Kustannus Oy:n jokapäiväistä toimintaa. www.gummerus.fi/ymparisto Saksankielinen alkuteos Tannöd

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti.

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti. Faijan BMW Tunnin roolipeli menetetystä nuoruudesta. Pelaajien hahmot (3-5 pelaajaa) olivat kavereita yläkoulussa ja vielä muutaman vuoden senkin jälkeen. Sitten jatko-opiskelut ja työelämä heittivät hahmot

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 Verbityypin 4 tuntomerkit: - perusmuodon lopussa on -ata/ätä, joskus -ota, -ötä, -uta, -ytä: luvata: lupaan, pelätä: pelkäät, tuhota: tuhoaa, haluta: haluamme, älytä: älyää

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet:

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet: Niskahartiajumppa Useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa matkan varrella niskahartiaseudun vaivoista. Syitä vaivoihin voi olla useita, huonot tai toispuoleiset työasennot, huono tyyny, huono nukkuma-asento,

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti Oppitunti 12 Audio - osa 1 rengas Tässä on iso rengas. rengaspino Tässä on rengaspino. rengaskasa Tässä on paljon renkaita yhdessä isossa kasassa. DVD-levy kolme DVD-levyä DVD-levypino monta DVD-levyä

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT 28 Oletko ikinä pysähtynyt tutkimaan tarkemmin pihanurmikon kasveja? Mikä eläin tuijottaa sinua takaisin kahdeksalla silmällä? Osaatko pukeutua sään mukaisesti?

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma Dalinda Luolamo Tunteiden sota Runokokoelma Tunteiden sota Dalinda Luolamo Ulkoasu: R. Penttinen Painettu: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-235-4 Alkusanat Arvoisat lukijat. Tahdon kertoa teille projektistani

Lisätiedot

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 1. HYVÄ YSTÄVÄ Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 2 2. HYVÄ YSTÄVÄ Oletko itse ystävänä sellainen, minkä ominaisuuden kirjoitit? a. En koskaan 0

Lisätiedot

Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi

Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi Nuoret ja tupakka Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi 16-18-vuotiaista suomalaisnuorista tupakkatuotteita käyttää päivittäin 17%. Tytöt ja pojat tupakoivat lähes yhtä paljon. Nuorten tupakoinnin yleisyys

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?)

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) Lintujen täytyy muuttaa talveksi etelään. MONIKON GENETIIVIN KÄYTTÖ 1. OMISTUS (KENEN, KEIDEN?) Nämä sukset ovat noiden koululaisten. Tuossa kaupassa myydään vain lasten

Lisätiedot

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari GOLFIN ETIKETTI 1 Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista b) Olen oman pelini tuomari c)huomioin toiset pelaajat Oikea vastaus B ja C GOLFIN ETIKETTI 2 Mitä seuraavista

Lisätiedot

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää.

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Papuri.papunet.net Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Riku, pliis, auta mua etsimään niitä. Muuten mun täytyy kävellä kotiin,

Lisätiedot

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form herttaoksanen@gmail.com 25 responses Edit this form View all responses Publish analytics Summary Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? 16% 28% 36% 20% Ei sovi. 5 20% Sopii melko hyvin. 9 36% Sopii hyvin.

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä Diakonian tutkimuksen päivä 7.11.2008 Riikka Haahtela, YTM, jatko-opiskelija sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön

Lisätiedot

Omat rajat ja turvaohjeet

Omat rajat ja turvaohjeet Omat rajat ja turvaohjeet Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa. Se tarkoittaa, että myös sinä päätät itse, kuka saa koskettaa sinua. Sinä saat myös päättää, mihin paikkoihin toinen ihminen saa

Lisätiedot

Metsäläisiä olemme pohjimmaltamme, ainakin me mummot.

Metsäläisiä olemme pohjimmaltamme, ainakin me mummot. 19082008 12:42 - Viimeksi päivitetty 23062010 06:06 Mummo menee metsään Toimittaja Terttu Lensun pakina YLE:n radiossa juhannuksena 2008 Metsäpäiviä ja -teemoja 1996-2009 Metsätyömaiden Tehopakkaus 1940-luvulta

Lisätiedot

ELIA OTETAAN TAIVAASEEN

ELIA OTETAAN TAIVAASEEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ELIA OTETAAN TAIVAASEEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Elia otettiin taivaaseen jossakin Jordanin itäpuolella, Jerikon kohdalla.

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI

WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI BJØRN SORTLAND TIMO PARVELA KUVITUS PASI PITKÄNEN SUOMENTANUT OUTI MENNA KIRJA KAKSI: LÄHTÖLASKENTA 1. Norjankielinen alkuteos: KEPLER62 - Nedtelling Teksti Bjørn

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton.

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. AIKAMUODOT PLUSKVAMPERFEKTI JA AIKAMUOTOJEN KERTAUSTA Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. PLUSKVAMPERFEKTIN KÄYTTÖ PLUSKVAMPERFEKTI kertoo, mitä oli tapahtunut,

Lisätiedot

käsivarresta 2 luuta meni poikki. Toinen huono asia oli, että 13 vuotta sitten sinä veit tytön kalastamaan veneellä, mutta et saanut kalaa ja tyttö, j

käsivarresta 2 luuta meni poikki. Toinen huono asia oli, että 13 vuotta sitten sinä veit tytön kalastamaan veneellä, mutta et saanut kalaa ja tyttö, j Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Maaria Lappalainen SATUTETTU

Maaria Lappalainen SATUTETTU Maaria Lappalainen SATUTETTU Satutettu Maaria Lappalainen Kuvat: Maaria Lappalainen Ulkoasu: Lassi Kahilakoski Kustantaja: Mediapinta, 2011 ISBN 978-952-235-404-4 Luovutus Piikit selässä, terävät kuin

Lisätiedot

Flattileiri 2008 Himanka, Sautinkari. Pennut. 1. Kontakti

Flattileiri 2008 Himanka, Sautinkari. Pennut. 1. Kontakti Flattileiri 2008 / NOME / PP 1 Flattileiri 2008 Himanka, Sautinkari Pennut 1. Kontakti - tärkeä etenkin flateilla (koska ovat vilkkaita?) - pentutreenit aloitetaan kontaktiharjoituksilla: koira keskittyy

Lisätiedot

Mulla on aivan ihana se työntekijä

Mulla on aivan ihana se työntekijä Sanna VTT, dos, erikoistutkija Mulla on aivan ihana se työntekijä nuorten kokemuksia palvelujärjestelmästä Pohjois-Suomen Kumppanuusfoorumi Työpajojen matalan kynnykset palvelut ja nuorten palvelujärjestelmän

Lisätiedot

Lähdetkö kahville minun kanssani? Uskallatko kertoa tunteistasi? Jaksatko valvoa yli puolenyön? Käytätkö mielelläsi lankapuhelinta?

Lähdetkö kahville minun kanssani? Uskallatko kertoa tunteistasi? Jaksatko valvoa yli puolenyön? Käytätkö mielelläsi lankapuhelinta? NOPEANNOKKELA NOSTATUS Kerro kiero kysymys, vedä villi vastaus Kysymyksissä on K-kirjain ja vastauksissa V-kirjain. Ne voi tulostaa myös eri sävyisille papereille. Leikkaa suikaleiksi. Yksi osallistuja

Lisätiedot

3. Katse kääntyy 90 astetta oikealle, siis 45 astetta rintamasuunnasta ja vielä 90 astetta takaisin vasemmalle.

3. Katse kääntyy 90 astetta oikealle, siis 45 astetta rintamasuunnasta ja vielä 90 astetta takaisin vasemmalle. CHINTO 1(14) Kuvien lähde: Gijomonkai ry:n katavideo Tekstien lähde: Shoko-Ryu kolleegio Shoko-Ryu vyokoevaatimukset (Lokakuu 2003 Tarkistettu versio helmikuu 2004 ) CHINTO 1. Yoi 2. Katse kääntyy 45 astetta

Lisätiedot