1 EXT. VIISKULMA.TALVI EVENING 1. Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1 EXT. VIISKULMA.TALVI.1979 -- EVENING 1. Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa."

Transkriptio

1 1 EXT. VIISKULMA.TALVI EVENING 1 Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa. Kadulla kävelee kädet takintaskuissa, paljaspäin,.(huom: Krisulla sormessaan raskastekoinen sormus tästä kohtauksesta aina siihen saakka kunnes sormus MERENJÄÄ-kohtauksessa revitään hänen sormestaan). Krisun takaa tulee amerikanrauta, joka sovittaa nopeutensa Krisun kävelyyn. Ikkuna rullautuu alas. Kuuluu vislaus. Vasta nyt Krisu katsoo sivulleen, huomaa auton. Kävelee yhä eteenpäin. Käsi tulee ulos ikkunasta, etusormi tekee kutsuvan eleen. Krisu pysähtyy, auto pysähtyy. Mitä nyt? MIESÄÄNI (O.S.) Hyppääs kyytiin. Minkä takia? MIESÄÄNI (O.S.) Hyppää kyytiin vaan. Krisu vilkaisee ympärilleen kuin pakotietä etsien, näyttää antavan periksi, menee ja avaa auton takaoven, astuu sisään. (O.S.) Mitä täs nyt? Pera? Eiks tän pitäny olla ihan selvä peli? PERA (O.S.) Joo. joo. Niinhän tää onkin. Selvä peli. Jäämme hetkeksi katsomaan etääntyvän auton perään. 2 INT. AUTO.RÖÖPERI.TALVI EVENING 2 Krisu istuu takapenkillä. Etupenkillä istuu kuski SALEn lisäksi toinen mies, PERA. Krisu on hermona, katselee ikkunasta, katselee miehiä, yrittää hakea kontaktia, puhe porisee kuin pavut padassa. Mihin me ollaan oikeen menossa? (hiljaisuus) Miksei kukaan vastaa? Kundit, tässähän ollaan tuttuja, tuttuja joo, koko elämä dallattu skidistä asti näitä samoja katuja. SALE Mä oon kyl Korsosta.

2 2 CONTINUED: 2 Joo, mut niinku kuitenkin, henkisesti ollaan samaa heimoo, eiks vaan? Pera ja Sale vilkaisevat toisiaan etupenkillä. (CONT'D) Hei kaverit, hei, Pera ja Sale, eihän täs mitään sellasta vaan ole että meitsi... Ei kai se nyt niin pahasti siit suuttunu?... Hei kattokaa ny näitä kulmia, nää on muuttunu, nää on niin muuttunu, ennenhän nää kulmat oli täynnä lestinheittäjiä, huoria, täähän oli saatana ku yhtä isoo mustaa markettia, täältä tultiin ostaa mitä vaan ja kaikkee löyty. Muistattekste kuinka jengi dokas kadulla, välillä ammuttiin ja puukotettiin ja ku kytät tuli, niin kukaan ei ollu ikinä nähny yhtään mitään. Muistattekste? (tönäisee Peran olkapäähän) Mehän alotettiin sun kans samoihin aikoihin viinanmyynti, eiks vaan? PERA Mä en oo koskaan myyny viinaa. Sitä paitsi, mä oon vasta 25. Joo, mut kuitenkin. Jos sä ajattelet, niin... niinku eihän näiden kulmien kundeilla muuta mahdollisuutta ollu ku ryhtyy rikolliseks... Tai niinku en mä väitä että rikollisuus olis ollu ainoo vaihtoehto, mut helvetin houkutteleva se oli. Eiks vaan? Krisu tökkäisee taas olkapäähän, ei vaikutusta, kurkkii ulos sivuikkunasta, pyyhkii höyryä kädellään. (CONT'D) Mihin täs ollaan menossa? Vittu nää kulmat onki muuttunu. Tiedättekste mis kohti kaikki alko mun mielestä menee päin helvettii? Spiidi. Jumalauta, olis pitäny pysyy vaan viinassa niin mä en olis ikinä joutunukkaan mihinkään isompiin ongelmiin... Joo, mä tiedän, mä tiedän, mä oon tietysti vähän väärä kundi puhuu näin, mähän olin ite ekana (MORE) 2.

3 2 CONTINUED: (2) 2 (CONT'D) hyökkäämässä siihen bisnekseen, mut kattokaa kundit nyt... nyt mä nään etse oli vitunmoinen virhe... Ei olis koskaan kannattanu lähtee mukaan huumeisiin... Mäkin olisin jumalauta säästyny monelta, monelta, monelta paskalta jutulta... Nythän mä oon kuivilla, sen takii mä ajattelin, että, että et tästä tää niinku lähtee taas rulettaa meitsinki kohalla. Pera haukottelee, näyttää kyllästyneeltä. Krisu tulee kurkkimaan selkänojan yli. (CONT'D) Rantaanko me ollaan menos? Pera ja Sale, te tunnette mut... Te tiedätte et mä hoidan sen velan... Eihän täs saatana tarvii mitään lopullista siirtoo rupee meitsin kohalla tekeen, eihän, eihän, hä? Me ollaan jumalauta samat kuviot dallattu Rööperin kaduille, jätkät, melkeen ku samoissa kengis kuljettu, okei, okei, te ootte muualta kotosin ja viistoista vuotta nuorempii, mutta ettehän te vittu voi mulle silti tehä... ettehän te mitään sellasta vaan mulle meinaa? Kylhän mä hoidan fyrkat. 3 EXT. RANTA.TALVI EVENING 3 Auto pysähtyy rannalle, valot sammuvat. Meri on kaunis, aurinko laskemassa taivaanrannassa. Krisu, Pera ja Sale kävelevät rantaan. Krisu kulkee Peran ja Salen edellä. Kattokaa ny kundit kuinka nättiä tääl on, jumalauta mä oon aina rakastanu merta, siin on jotain sellasta melkeen niinku mystistä kauneutta, mitä mieltä te ootte, eiks oo ihan saatanan kaunista? SALE Mä tykkään enempi järvistä. Krisu kääntyy ja Pera tönii miehen liikkeelle. Lopulta seisotaan rannassa. Krisu lähimpänä vettä, miehet takana. Kundit hei... Mulle tuli yks juttu mieleen, mä en vaan muistanu tossa aikasemmin... 3.

4 3 CONTINUED: 3 Krisu työntää käden poveen, samassa Peran kädessä on pistooli, joka osoittaa kohti. (CONT'D) Ei mitään hätää, ei mulla mitään sellasta mielessä ole... Ei, ei kundit, mä vaan... Krisun käsi tulee taskusta: kädessä nippu 500 markan seteleitä, yhteensä (CONT'D) Mä myönnän, mun olis pitäny heti, aikasemmin päivällä, ei olis ehkä menny tähän, mutku... tää on tällasta... sitä aina, vanha koira, mut nyt mä tajuun et tää on nyt tositilanne... täs on kaheksan... Jos te viette nää ja mä hoidan loput 72 donaa... Muuten, yks 72:sta tuhannesta, eiks se niin menny? Jännä sattuma. Mut mä ihan totta, tota... vittu mä ryöstän vaikka pankin, jos mä en muualta... Joo, viekää nää ja... Tai hei, vielä parempi idea kundit, pitäkää te nää ite ja mä hoidan koko 80. Mä en puhu näistä mitään, jos te haluutte niin, mun huulet on sinetöity, pidetään tää meiän välisenä, vähän vaivan palkkaa... Sale tempaisee rahat Krisun kädestä. Katsoo setelinippua, katsoo Peraa, joka kohauttaa harteitaan. Krisu näyttää toiveikkaalta, läimäyttää käsiään yhteen. (CONT'D) No niin, kundit. Oliks tää tässä? Kuva kaukaa mereltä. Kolmikko erottuu hämärinä hahmoina rannassa. PERA Joo, tässähän tää oli. Mun puolesta ainakin. Ei millään pahalla, ei täs mitään henkilökohtasta ole. Joo, ei tietenkään. Bisnes on bisnestä. Huh. Mut mä jo ajattelin et tähäks tää loppuu, Krisun maallinen taivallus ja jää pikku- Jesse ilman isii. Mulla on sen kuva, haluuttekste nähdä? 4. Ei. PERA

5 3 CONTINUED: (2) 3 Joo, ei se mitään. Kaikki lapset on muutenki samannäkösiä, siis muitten lapset. Eihän tääkään niinku mun oo... Tai et on se mun, mutta ei mulla, siis hoidossa... Oottekste te muuten koskaan funtsannu jouduttekste taivaaseen vai helvettiin? (hiljaisuus) Joo, en mäkään. Eikä sillä niin väliä ole, yhtä paljon mulla kavereita on kummassakin. Krisu naurahtaa, yksin. (CONT'D) Se on kundit muuten totta, mulla on koko ton matkan ajan oma elämä virrannu ku filkka silmien edessä. Mä oon luullu tähän asti etse on ihan fuulaa mitä jengi puhuu, muttei ei se ole. Se on... Laukaus kajahtaa. Krisu kaatuu rantaan. Krisun kasvot lähikuvassa. SALE (O.S.) Vittu tota pajatusta olis kestäny enää sekuntiakaan. Krisu makaa poski vasten jäätä, katsoo sammuvalla katseella kohti aurinkoa, räpäyttää hitaasti, katsoo kohti merta. PERA (O.S.) Hei, virtaaks se vielä? Se sun elämäs, sun silmissä? Vai oliks se sit siinä? Krisu sulkee silmänsä. PERA (O.S.) (CONT'D) Kuulitsä? Oliks se sit siinä? Sun elämäs. SALE (O.S.) Anna olla. Pääasia etse on hiljaa. 4 EXT.ALBERTINKATU. KESÄ NIGHT 4 Krisun kasvot lähikuvassa. Kuva aukeaa. Krisu ja MUSTALAIS- myymässä viinaa kulmilla. Porukkaa käy hakemassa pimeää lestiä. Seuraavalla kulmalla samanlainen trafiikki. Eri myyjät vain. Muutenkin kadulla varsin "eläväinen meno". Vittu tää se on elämää. Hei, katos Kari tota. 5.

6 4 CONTINUED: 4 Heitä on lähestymässä hyvinpukeutunut, mutta tosi humalainen mies. (CONT'D) Taitaa olla kävelevä tilipussi, vai mitä? Taitaa olla. Samassa kadun toiselle puolelle pysähtyy TOMPAN auto. Sieltähän se matti myöhänenkin tulee. Ärsyyntyneen näköinen Tomppa tulee ulos autosta, ovi pamahtaa. Tomppa potkaisee autonsa kylkeä. Ja pahalla päällä. Tomppa lähtee harppomaan kadun yli kohti miehiä. Ei tainnu mennä biili katsastuksessa läpi. Samassa humalainen pysähtyy Krisun eteen. HUMALAINEN Anteeks, mutta missähän täällä on Rööperi? Krisu ja Kari vilkaisevat toisiaan. Krisu iskee silmää. Meet tosta suoraan ja sit seuraavasta vasemmalle ja jatkat vaan eteenpäin. Ja ku sut on pari kertaa käännetty, niin sä oot perillä. 6. Tä? HUMALAINEN Samassa paikalle ehtineen Tompan nyrkki tärähtää miehen kasvoihin. Sä oot jo perillä. Kari alkaa raahata miestä nopeasti syvemmälle porttikongiin. Tomppa ja Krisu eivät uhraa mieheen enää katsettakaan. Mikä aika tää nyt on tulla duuniin?

7 4 CONTINUED: (2) 4 Mä oon saanu tarpeekseni. Taustalla taskujenkääntö käy Karilta tottuneesti. Mistä? Katsastusmiehistä? Tomppa levittää kätensä. Ei ku... Kato nyt jumalauta ympärilles. Etsä oo koskaan miettiny et tässäks tää nyt on? Mitä sä selität? No vittu elämä! Ottiks ne kilvet? Ei ku... tää homma ei mee eteenpäin. Kari tulee paikalle seteleitä laskien. Heittää lompakon kongiin humalaisen miehen seuraksi. Mikä homma? Veiksne kilvet? Ei ku, vittu tää bisnes! Kuinka kauan me ollaan heitetty flindaa tällä samalla kulmalla? Miten ni? Joku vajaat 10 vuotta. Just! Ja paljon teille on kertyny fyrkkaa säästöön? 7. Ei mitään. JA Just. Siinä näätte. Ei täs oo mitään tulevaisuutta. Onks sulla jotain parempia ideoita? Musta täällon ihan liikaa kilpailua.

8 4 CONTINUED: (3) 4 Sä meinaat että meiän pitäs vaihtaa jollekin toiselle kulmalle? Ei ku mä ajattelin, että muut vaihtais ja me jäätäis. Otettais markkinat haltuun koko Rööperissä. Kari ja Krisu vilkaisevat toisiaan. (CONT'D) Veishän se nyt bisnekset ihan uudelle tasolle. Mä vihaan tällasta seisovaa vettä. Veden pitää virrata. Puhu suomee. Tomppa haluu lisää rahaa, että se saa biilin taas kondikseen. 8. Aijaa. Nyt loppu se autosta vittuilu! Se on hyvä auto, ne ei vaan tajuu. Oottekste messissä? Kari ja Krisu vilkaisevat toisiaan. Krisu kohauttaa harteitaan. (CONT'D) Hyvä. Se vaatii vaan tiettyjä toimenpiteitä. Mitähän mieltä Lindström on? 5 INT. TOIMISTOHUONE DAY 5 Jyhkeillä antiikkihuonekaluilla kalustettu toimistohuone jugendtalossa. Koko toimisto huokuu rahaa ja työpöydän takana istuva LINDSTRÖM rahan mukanaan tuomaa arvokkuutta. LINDSTRÖM Vai sellaista oli mielessä? Krisu ja Tomppa seisovat pöydän edessä sen näköisinä, että itsekin tajuavat, etteivät kuulu tämän huoneen interiööriin. Jep.

9 5 CONTINUED: 5 LINDSTRÖM Mites nyt tälleen yhtäkkiä? Ei tää nyt niin yhtäkkiä tullu, oon mä tätä kohta kymmenen vuotta kelanu. Tai pikemminkin niinku kimpassa. Ollaan kelattu. Ei oo niinku relattu, sen suhteen. Siis tän idean. Kimpassa. Lindström katsoo miehiä edessään arvioivasti. Tomppa yrittää näyttää vakuuttavalta, Krisu on sen näköinen että alkaa säksättää lisää. Tomppa toppuuttelee ilmeillä. LINDSTRÖM Periaatteessa se on mulle ihan sama kuka myy ja kuka ostaa, kunhan vain myynti ja tuotto pysyy vakaana. Joo, ilman muuta. Sehän on selvä. Ei se kyl pysy. Jos me saadaan ottaa katumarkkinat hoitoon, niin myynti ja tuotto tulee kasvamaan. Ja ihan helvetisti tuleekin. Lindström katsoo miehiä, hymähtää. LINDSTRÖM No, jos te tosissanne olette, niin alottakaa reviirinlaajennus Turun Jukasta. Se on ollu aina vähän huono maksamaan. 6 INT. KANNU.KESÄ EVENING 6 Mustalais-Kari tulee Kannuun. Menee suoraan tiskille, jonka takana vanha tumma nainen, TYYNE, Karin äiti. Terve mutsi. Onks tota Turun Jukkaa näkyny? TYYNE Näytti vessaan menevän. Ooksä syöny? Mä voisin keittää sulle nakkeja. Joo, laita vaan. Mä hoidan vaan nää bisnekset enste alta pois. 9.

10 10. 7 INT. KANNUN VESSA.KESÄ EVENING 7 TURUN JUKKA kourulla kusella. Mustalais-Kari tulee sisään, jää oven eteen. Jukka lopettelee, vetää vetskarin kiinni. Sulta sit loppu sekä kuseminen että viinanmyynti näillä nurkilla. TURUN JUKKA Tä? Mitä helvettiä sä selität? Sitä, että sulla ei oo enää tonttia täällä niihin hommiin. Sä lähet nyt takas Turkuun ja sä pysyt siellä. TURUN JUKKA Katotaan kumpi lähtee ja mihin. Jukka kaivelee povaria. Kari on nopeampi. Jukan pistooli kirpoaa kädestä ja putoaa kaakelille, kun Kari alkaa mätkiä. Katotaan vaan. 8 EXT. RAUTATIEASEMA.LAITURI.KESÄ DAY 8 Mustalais-Kari seisoo laiturilla ja vilkuttaa lähtevälle kaukojunalle. KUULUTUS... pikajuna Turkuun lähtee raiteelta kolme... 9 EXT. SOMPASAAREN HIILIKASA.KESÄ NIGHT 9 Krisu ja ARSKA hommissa hiilikasan päällä. Krisu pitää KILPAILIJA 1:stä kiinni ja Arska pieksee. Lopuksi uhri potkaistaan pyörimään rinnettä alas. Se olis taas yks kisaaja vähemmän näissä kekkereissä. Krisu kaivaa takataskusta pienen vihkon ja vetää nimen listalla yli. 10 EXT. AUTO. VANHA LAHDENTIE. KESÄ NIGHT 10 Tompan auto pysähtyy tienlaitaan, kohtaan jossa on teksti VANTAA ja kaupungin vaakuna. Auton ovet aukeavat. Mustalais- Kari ja Tomppa nousevat autosta. Tomppa avaa takalootan. Hakatut, tajuttomat KILPAILIJAT 2 ja 3 heitetään niska-, housunkaulusotteella tienposkeen Vantaan puolelle, niin että heittäjät itse seisovat Helsingissä.

11 CONTINUED: 10 Toinen uhreista havahtuu, nostaa päänsä ja lähtee konttamaan takaisin Helsingin puolelle, mutta Karin mono iskeytyy naamaan ja mies palautuu rajan taa. Mä käväsen Vantaalla. Älä viivy kauan. En. Kari sytyttää tupakan. Tomppa siirtyy Vantaa-kyltin "väärälle" puolelle ja kyykistyy vielä tajuissaan olevan toisen (mahallaan makaavan) Kilpailijan luo, nostaa tämän pään hiuksista ylös ja osoittaa tien toista laitaa. (CONT'D) Tsiikaas kundi tonne. Vantaan puolelta katsoen tienlaidan kyltissä vastapuolella valtatietä lukee HELSINKI vaakunoineen. (CONT'D) Tota rajaa te ette sit enää ylitä. KILPAILIJA Pakkohan mun on himaan päästä. Sä muutit just landelle. Tomppa pamauttaa kilpailijan naaman maata vasten, nostaa uudestaan ylös. Kilpailija sylkee verta ja hampaita. (CONT'D) Vai oliks sulla jotain muuta mieles? Ei. KILPAILIJA Tomppa päästää irti, nousee ja kävelee rajan yli Helsingin puolelle. Alkavat mennä autoon Karin kanssa. No, millasta siellä oli? Missä? Vantaalla. Etsä oo koskaan käyny?

12 CONTINUED: (2) 10 En. Älä käykään. Ei siellä oo mitään. Pelkkä skutsii. Vieläks näitä kisailijoita oli? Enää Natsi-Heka. Mut Krisu lupasi hoitaa sen Arskan kanssa. Eiks se Heka oo kimpassa Ukin kanssa? Ukihan on lusimassa. Heka on omillaan. Eli helvetin heikoilla. 11 EXT. SATAMAN LAITA. ASUNTOVAUNU. KESÄ EVENING 11 Krisu ja ARSKA nousevat autosta. Edessä seisoo rytmikkääsri huojuva asuntovaunu. Krisu näyttää Arskalle ovea. Arska ottaa vauhtia ja jyrää oven läpi vaunuun sisään. Krisu juoksee perässä. NATSI-HEKA on pukilla. Nainen kirkuu. Hitler-viiksinen Heka kiskotaan munasillaan ulos vaunusta ja heitetään maahan. Arska hyppää Hekan selkään ja vääntää miehen naaman ylöspäin. Krisu kyykistyy Hekan luo. Me vedetään sulta viiksikarva kerrallaan tosta sun turvasta, jos ei toi vaunu oo vaappunu Sipoon puolelle yöhön mennessä. ARSKA Ja alakerran viikset lähtee kans samalla systeemillä töpöhännän päältä. Hekan yläpään viikset väpättää siihen malliin, että voisi otaksua miehen tajunneen. 12 EXT. SATAMAN LAITA. ASUNTOVAUNU EVENING 12 Auton vetämä asuntovaunu lähtee liikkeelle ilta-auringossa. Krisu ja Arska nojaavat autoonsa, Krisu ottaa huikkaa pirtupullosta, sysää pullon Arskalle. On se nastaa ku porukat tajuaa järkipuhetta, ei tartte käyttää tarpeetonta väkivaltaa. Samassa asuntovaunu pysähtyy. Auton ovi käy. Natsi-Heka on hypännyt autosta ja ampuu pistoolilla kohti Arskaa ja

13 CONTINUED: 12 Krisua. Heka räiskii silmittömästi lippaan tyhjäksi. Tulitus vaimenee. Krisu vilkaisee itseään, Arskaa. Osuks sua? Ei. (CONT'D) ARSKA Krisu katsoo Hekaa, joka katselee ihmeissään miehiä kämmenlipan alta ja sitten pistooliaan. HEKA Te kuolette, ku mä kerron Ukille tästä! Kerro samalla vaikka muorilleski, saatanan pelle! Ja serkuilles kans. Se on koko klaanin kotiosote täst lähtien Sipoo! Krisu ottaa askeleen kohti Hekaa. Tämä juoksee takaisin autoonsa, asuntovaunu lähtee huojuen paikalta. (CONT'D) Paska jätkä. No niin, aletaaks me tekee massii? ARSKA Aletaan vaan. 13 EXT. RÖÖPERI.KADUNKULMA -- NIGHT 13 Pullo ja rahat vaihtavat omistajaa. 14 INT. YKSITYISBILEET.1966.KESÄ -- NIGHT 14 Yksityiset bileet isossa lukaalissa. Porukkaa paljon, rokki soi ja meno on railakasta. Krisu ja Arska bilettävät kunkkuina. Naisia miehillä kainalot täynnä. Kundeilla reteemmät kuteet. Viina virtaa, naiset vähissä kuteissa ja seksinnälkäisiä. Tomppa istuu sivumpana Kari vieressään ja katselee menoa. Kari, pullo kädessään, yrittää humalapäissään kertoa Tompalle jotain, josta tämä ei selvästikään saa mitään tolkkua. 15 EXT. RÖÖPERI.KADUNKULMA -- NIGHT 15 Pullo ja rahat vaihtavat omistajaa. 16 INT. N KÄMPPÄ KESÄ-- EVENING 16 Krisu istuu pöydän takana, RENGIT tuovat jonossa rahaa Krisulle, rahakasa pöydällä kasvaa, osa rengeistä pikkupoikia. Tomppa jakaa taustemmalla uudet myytävät pullot kavereille. Tomppa ja Krisu vilkaisevat toisiaan, naureskelevat.

14 INT/EXT. AUTO. LIIKKUVA KESÄ -- EVENING 17 Tomppa ajaa. Muut kundit, Krisu, Kari ja Arska roikkuvat auton ikkunoista pullot kädessä ja suoraa huutoa huutaen. 18 EXT. RÖÖPERI.KADUNKULMA -- NIGHT 18 Pullo ja rahat vaihtavat omistajaa. 19 INT. TOIMISTOHUONE.1966.TALVI -- DAY 19 Krisu iskee salkun Lindströmin pöydälle, avaa. Salkku on täynnä seteleitä. Krisulla ja Tompalla bootsit, pitkät takit ja stetsonit. Miehet ovat jo toimistoympäristössä rennompia, itsevarmempia. Mitä mä sanoin? Lindström nyökkii tyytyväisenä. Tuplamyynti puoles vuodessa. Me ei olla enää ite ees kadulla palelemassa. Renginhommaa varten on olemassa tyhmempiäkin jätkiä. LINDSTRÖM Mitäs te sit ite teette? Muuta ku leikitte länkkäriä. Pojat eivät piikistä häkelly. Me ollaan isäntiä ja hoidetaan puhelinpalvelu. 20 INT. N KÄMPPÄ.TALVI EVENING 20 Krisun kämpillä on paljon pirtupulloja. Joku APURI lantraa nesteitä laimeammaksi vedellä. Korkit vaihtuvat aitoihin pitkiin korkkeihin, joita on vieressä pussillinen. LINDSTRÖM (O.S.) Mikäs se sellanen palvelu on? Puhelin soi, SEKSIKÄS NAINEN istuu, vastaa ja ottaa tilauksia vastaan. Tyyliin. "Mikä osoite? Ja kuinka monta? Selvä. Tulee tunnin sisällä." Krisu röhnöttää huoneen nurkassa, ei tee mitään. Juo tyytyväisenä viinaa, polttaa röökiä ja katselee muiden puuhia. Ovikello soi. Ovella on PIKKUPOIKA, joka antaa oven avanneelle apurille rahaa... PIKKUPOIKA Myin jo kaikki.... ja saa takkinsa poveen kaksi täyttä pulloa. Ovi sulkeutuu. Taas puhelin soi. Uusi tilaus. Puhelu poikki.

15 CONTINUED: 20 SEKSIKÄS NAINEN Nyt olis jo kuus. Ok. Krisu ottaa huikan, nousee ja hakee osoitelapun naiselta. (CONT'D) Me hoidetaan nää Tompan kaa. On tää kovaa duunii. Jouluaattonakaan saa levätä. Sitten Krisu lyö käsiään yhteen. (CONT'D) Hei porukat! Pistetääs putiikki kiinni nyt. Hyvät joulut vaan kaikille! Apurit ja nainen toivottavat jouluja. 21 INT. PORRASKÄYTÄVÄ EVENING 21 Joululauluja kuuluu vaimeasti läpi ovien, kun Tomppa nousee portaita. Pysähtyy porrastasanteelle, soittaa ovikelloa. Tämän oven takaa ei kantaudu joululaulu: miehen huuto, naisen kirkuminen ja lasten itku kuuluu rappuun saakka. Ovi aukeaa kohta selälleen. MIES seisoo ovensuussa horjuvana, kädet nyrkissä. Miehen takaa näkyy asuntoon. Kuusi retkottaa kaatuneena, vaimo istuu itkien kuusen vieressä ja pienet lapset (2) äitinsä luona tätä lohduttamassa. MIES Mikäs helvetin kaveri sä oot? Pitopalvelusta. Mistä? MIES Tomppa vilauttaa pulloa povestaan. Olit soittanu ja tilannu. MIES Ai niin, hyvä, hyvä! Mä... mä käyn hakee rahaa. Mies kääntyy ovelta, hoippuu eteisen naulakolle kopeloimaan takin taskuja. Itsekseen: "Missä se mun lompsa... perkele?" Tompan katse tavoittaa lattialla lapsiensa kanssa istuvan naisen katseen. Naisella on toinen silmä mustana, nenä veressä. Nainen pudistaa päätä, katsoo Tomppaa anelevana. Huulet muodostavat äänettömästi: "Älä myy." Samassa mies löytää lompakkonsa, tulee setelin kanssa takaisin ovelle.

16 CONTINUED: 21 MIES (CONT'D) Siin on. Anna se viina. Olisko kuitenkin parempi ettet ostais? MIES Mitä helvettiä sä sönkötät? Mä en nyt myy sulle. Tomppa lähtee portaita alas. Mies jää perään huutelemaan. MIES Hei, tuu takas, saatana! Hei, tuu takas, mitä tää on? Jumalauta! 22 EXT. KATU/INT.AUTO.1966.TALVI -- EVENING 22 Tomppa tulee autolle, hyppää sisään. Krisu istuu kuskin pukilla. Välillä tää duuni dunkkaa aika skeidalta. Miten ni? (huomaa Tompan poven pullottavan) Mitä... Miten sulla on toi flinda vielä? Mä en myyny sitä. Miks? Olisit nähny sen... Et säkään olis. Anna mulle se. Tä? Anna mulle se pullo. Enkä anna. Samassa sivuikkunaan koputetaan. Virnistävä naama ja vilkuttava käsi kuuluvat KYTTÄ-KOISTISELLE.

17 CONTINUED: 22 Voi vittu, Koistinen. Eiks kytät pidä ees jouluna vapaata? Mitä tehään? Lähetäänks haneen vai rullaanks mä fönarin auki? Rullaa auki. Tomppa tottelee. Paitasillaan oleva Koistinen katsoo ympärilleen ja kumartuu autolle. KOISTINEN Onks pojilla pirtuu päällä? Mistä sulle sellasta mieleen tuli? KOISTINEN Ihan vaan villinä veikkauksena ajattelin kokeilla ku kuulin että te kävitte tossa meiän naapurirapussa. Ei meillä mitään oo. KOISTINEN Mut myisittekö jos olis? Mä olisin vapaalla. Jos olis ni olisitsä ostamassa? KOISTINEN Se riippuis tietty hinnasta. Krisu tönäisee Tomppaa, tämä kaivaa pullon povesta, ojentaa Koistiselle. KOISTINEN (CONT'D) Paljon mä olisin velkaa? Et mitään. Mähän sanoin et meillä ei oo mitään myytävää. Hyvää joulua. KOISTINEN Kiitos. Mut kundit... (näyttää pulloa) Tää ei sit muuta mitään. Pyhien jälkeen jatketaan taas rosvoo ja poliisii ihan niinku ennenki.

18 CONTINUED: (2) 22 Joo joo, totta kai. Selvä peli. Pitäähän se ihmisen duuninsa hoitaa, ei siin mitään. KOISTINEN No niin no... Hyvät joulut vaan, ottakaa iisisti. Levätkää ny tekin välillä. Koistinen luikkii pullon kanssa rappuun. Tomppa ja Krisu katsovat miehen perään. Krisu käynnistää. Ei se paskempi jätkä oo, kytäks. Ei. Mikähän sen kasvatuksessa meni pieleen? Jätkä on jumalauta Rööperistä kotosin ja rupee kytäks. Mä en niinku snaijaa. Auto liukuu liikkeelle. Ja sit syömään. Lähethän sä messiin? En mä tiedä. Yksinksä ajattelit aattoiltaa viettää? 23 INT. TOMPAN ÄIDIN KOTI.1966.TALVI -- EVENING 23 Krisu, Tomppa ja TOMPAN ÄITI istuvat ruokapöydässä. Pöydällä vaatimattoman jouluaterian lisäksi pirtupullo, josta Krisu kaataa sekä itselleen että Tompan äidille. Krisulle ja äidille viina näyttää maistuvan paremmin kuin ruoka. Tomppa lopettelee syömistä, röyhtäisee. Äiti katsoo Krisua, katsoo poikaansa. Mitä ny? Ei mitään. TOMPAN ÄITI Tomppa tajuaa, alkaa kaivaa poveaan... En mä sua unohtanu.

19 CONTINUED: ja vetää esiin paksun, rullatun setelinipun. Irrottaa rullasta huolellisesti satasen setelin, tarkistaa ettei tullut vaan vahingossa kahta, ei tullut, ojentaa äidille... (CONT'D) Hyvää joulua. Osta itelles jotain kivaa, vaikka uus karvalakki tai jotain.... ja työntää rullan takaisin taskuunsa. Äiti katsoo yhtä seteliä sormissaan. TOMPAN ÄITI Tällä satkulla vai? Karvalakki? Yhellä satasella? Tomppa nousee pöydästä. No osta pipo sit jos ei riitä Nikitaan. TOMPAN ÄITI Koskas sä ostat mulle sen lupaamas kivitalon ku kerran rahaakin on jo noin helvetisti? Stetsonit ja kaikki. Kylhä sitä tulee, mut kyl sitä meneekin. Ja nyt mä meen paskalle. Tomppa lähtee huoneesta. Tompan äiti katsoo Krisua... TOMPAN ÄITI Kohtelisitsä vanhempias tolla lailla? Jos ne eläis?... Krisu avaa suunsa, ei sanokaan mitään, kohauttaa sitten harteitaan ja kaataa molemmille lisää viinaa. Äiti vetäisee oman lasinsa kerralla huiviin. 24 INT. TOMPAN ÄIDIN KOTI.1966.TALVI -- EVENING 24 Krisu ja Tompan äiti istuvat sohvalla. Uusi pullo on pöydällä, lasit kädessä. Juotu on jo paljon, sen näkee, Krisu ilmeilee jotain valokuva-albumi käsissään ja Tompan äiti kihertää flirttaillen. TOMPAN ÄITI Sä osaat hyvin matkia sitä. Just ton näkönen pikkupossuhan se oli lapsena. Joo, yllättävän lihava. Ku ei se nyt oo ton flädempi kuitenkaan.

20 CONTINUED: 24 Molemmat katsovat Tomppaa, joka istuu nojatuolilla, juo kahvia. TOMPAN ÄITI No, ei se nyt kovin hoikka nytkään oo. Tommonen sikaraavas. Näkee että Tompan sisällä kiehuu, kun äiti ottaa lisää viinaa ja läikyttää pöydälle. Eiköhän se riitä sit. Tä? TOMPAN ÄITI Sekä fotojen et brenkun osalta. Äiti katsoo Tomppaa, kaataa lisää. Krisu kääntää albumin sivua. Äiti katsoo mitä kuvaa hän katsoo. TOMPAN ÄITI Mä olin aika näpsäkkä nainen tohon aikaan. Oothan sä vieläkin. Paha ettei Tomppa oo periny sulta mitään muuta ku tukan värin. Tompan äiti kihertää. Tomppa pomppaa jaloilleen. Nyt jumalauta riitti! Tomppa repii albumin Krisun ja äitinsä käsistä. Seisoo raivona heidän edessään. Mitä sä vauhkoot? Tompalla on työ pidätellä itseään. Hän pakottaa itsensä rauhoittumaan. Hymyilee yhtäkkiä. Ku ny vanhoja alettiin muistella, ni voitashan me puhua välillä vaikka sun perheestäs. Krisun naama muuttuu happamaksi. Miehet tuijottavat toisiaan. Lopulta Krisu nousee. Mä taidankin tästä.

21 INT. N KÄMPPÄ.TALVI NIGHT 25 Krisu makaa sängyssä. Ei saa nukuttua. Nousee istumaan, sytyttää tupakan. (V.O.)...vaikka sun perheestäs. Krisu vilkaisee sormessaan olevaa sormusta, hieroo sitä peukalollaan, jää katsomaan vastakkaista seinää. Ajo Krisun kasvoihin, silmiin. 26 EXT. KERROSTALON SISÄPIHA. KESÄ.1950-LUVUN ALKU -- DAY 26 PIKKU- (n. 10 v.) sisäpihalla polvihousuissa pelaamassa penninheittoa seinän luona. Sisäpihalle juoksee mies, hikisenä, vauhkona, katselee ympärilleen. Poika lopettaa pelinsä. Isä? PIKKU- Krisun isäksi paljastunut mies vilkaisee poikaa, ryntää sitten pihan kulmassa seisovalle roska-astialle, nostaa kannen, hyppää sisään. Ennen kannen kiinnilaittoa mies nostaa etusormensa poikittain huuliensa yli ja hyssyttää. Sitten kansi menee kiinni. Samassa porttikongista kuuluvat jo juoksuaskeleet. TOINEN MIES ilmestyy pihalle, katselee ympärilleen. Huomaa Pikku- Krisun. TOINEN MIES Tuus poitsu tänne. Krisu menee arastellen miehen luo, tämä laskeutuu kyykkyyn ja nostaa toisen kätensä Krisun olalle. TOINEN MIES (CONT'D) Näitsä mihin se setä meni, joka juoksi tänne äsken? Krisu pudistaa päätään. Mies hymyilee, vilkaisee ympärilleen ja kuiskaa Krisulle. TOINEN MIES (CONT'D) Me leikitään kato piilosta. Jos sä kerrot mulle mihin se setä meni, niin sä saat multa tän. Mies avaa nyrkkinsä. Kämmenellä lepää kolikko, mies puristaa kätensä uudestaan nyrkkiin ja kääntää sen niin, että huomio kiinnittyy ensimmäisen kerran sormukseen, joka miehellä on sormessaan (huom: sama kuin Krisulla läpi leffan). No? TOINEN MIES (CONT'D) (MORE)

22 CONTINUED: 26 TOINEN MIES (CONT'D) Kerro vaan, niin sä saat tän hugen. Ja mä pääsen vuorostani menemään piiloon. Krisu katsoo nyrkkiä, katsoo miestä. Sitten hän osoittaa pihan kulman roskista. Mies pudottaa kolikon Krisun käteen, nousee ja lähtee hiipimään kohti roskista. Mies tulee roskiksen luo, vetää povestaan pistoolin ja läväyttää kannen auki. Kolme nopeaa laukausta. Mies paiskaa roskiksen kannen kiinni ja juoksee pois pihasta. Ikkunoita alkaa aueta kerroksissa. Huutelua tyyliin: "Mitä helvettiä siellä tapahtuu?" Pikku-Krisu kävelee jäykästi roskiksen luo, yrittää nostaa kantta. Ei jaksa. PIKKU- Isä? Isi! ISI! 27 EXT. ÖINEN KATU.KESÄ.1950-LUKU -- NIGHT 27 Sataa. Kuvakulma porttikongin kulmalta, josta näköyhteys Kannuun. Mies tulee ovesta ulos, nostaa kaulukset pystyyn ja lähtee kävelemään ripeästi öistä, hiljaista katua. 28 EXT. ÖINEN KATU.KESÄ.1950-LUKU -- MOMENTS LATER 28 Olemme aivan miehen perässä. Mies hiljentää askeliaan, pysähtyy, kääntyy. Tunnistamme miehen samaksi Toiseksi mieheksi, joka ampui Krisun isän roskikseen. Miehen kasvoille nousee virne. TOINEN MIES Mitä? Katos, katos! Haluutsä lisää fyrkkaa, vai? Laukaus kajahtaa. Miehen ilme muuttuu hämmentyneeksi, hän vajoaa polvilleen ja kaatuu siitä kasvoilleen. Pikku-Krisu kumartuu miehen viereen itkevänä, laittaa pistoolin sateiselle asfaltille ja kiskoo sormuksen miehen sormesta. Juoksee pois. Jäljellä sade, verta sadeveteen valuva kuoleva mies ja pistooli. 29 INT. N KÄMPPÄ.TALVI NIGHT 29 Krisu istuu sängyssään, polttaa tupakkaa ja ottaa huikan pirtupullosta. Katsoo sormusta sormessaan, itkee. Isä... anna anteeks. Krisu ottaa huikan. Katsoo johonkin, minne muut eivät näe. 30 EXT. TORNI.KATU.KESÄ EVENING 30 Krisu ja Tomppa ykköset päällä Tornin edessä. Katsovat edessä kohoavaa hotellia.

23 CONTINUED: 30 Tsiikaa Tomppa tota. Kelaa kuinka pitkälle me ollaan päästy kahessa vuodessa. Eihän me olla vielä edes sisällä. Krisu tönäisee Tomppaa kyynärpäällä kylkeen. Rosvo-Hokit ja Kannut on meiän osalta taaksejäänyttä elämää. Tästä lähtien Amerikka-baari on meiän kantis. Lindström selvästi arvostaa meitä. Se arvostaa fyrkkaa. Krisu kohentaa takkia, lähtee sisälle. Ovimiehelle heitetään isot setelit. Tomppa menee perässä, tekee saman. 31 INT. TORNI. AMERIKKA-BAARI.1960-LUVUN LOPPU -- EVENING 31 Tyylikkäästi pukeutuneita herrasmiehiä, johtavaan asemaan edenneitä rosvoja, hemaisevia naisia ja kaiken keskellä Krisu ja Tomppa. Molemmilla naiset kainalossaan. Musa soi, viina virtaa, joissain pöydissä lyödään korttia. Kavereiden pöytään lyöttäytynyt myös Lindström. LINDSTRÖM Mitäs pojat tykkää? Tää on elämää! Lindström kumartuu poikien luo. LINDSTRÖM Pojat, hei. Mä aattelin ku kerran nyt täällä ootte, ni voisitteks te vetää paria kaveria mun puolesta turpaan? Sen takiako sä meiät tänne pyysit? LINDSTRÖM En, en tietenkään. Mut käviskö... Mä en ite voi sotkeentua sen tapaseen toimintaan. (kaivaa setelinipun taskustaan) Vähän vaivan palkkaa. Pojat vilkaisevat toisiaan. Kohauttavat harteitaan.

24 CONTINUED: 31 Salissa vai? LINDSTRÖM Ihan miten haluatte. Ne olis noi. Lindström viittaa nurkkapöytään, jossa kaksi näyttävästi pukeutunutta miestä. Ketä ne on? LINDSTRÖM Lihavampi on Bisnes-Mara ja toi pidempi on Konttila. Mitä ne on tehny? LINDSTRÖM Ei mitään mitä niitten pitäs. Siks niitä pitäskin vähän taputella. No, ihan sama se mulle on. Voihan sitä sen verran duuniasioitakin hoidella. Krisu nappaa setelinipun taskuunsa, nousevat Tompan kanssa ja kävelevät kulmapöydän luo. Krisu koputtaa Konttilaa olkapäähän. Tämä kääntyy katsomaan. (CONT'D) Saisko luvan? Konttila ei ehdi sanoa mitään, kun Krisun nyrkki jo käy. Samassa Tomppa täräyttää Bisnes-Maraa pullolla päähän. 32 INT. POLIISIASEMA.KESÄ NIGHT 32 Tomppa ja Krisu istuvat Koistista vastapäätä. Krisulla silmä mustana. Tompalla sieraimissa tupot, mies honottaa läpi kohtauksen. Koistinen huokaa. Mä haluun tehdä valituksen. Partiopoliisit käytti tarpeetonta väkivaltaa pidätystilanteessa. Sama syyte tuplana. KOISTINEN Mä en tiennytkään että te pyöritte Amerikka-Baarissa. Eiks se oo vähän isompien poikien paikka?

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

Kimmo Yläkäs Antilooppi KOHTAUS 31.3 2010

Kimmo Yläkäs Antilooppi KOHTAUS 31.3 2010 EXT.INT SATAMA / KONTTI YÖ Eero kävelee hämärällä konttipihalla voimapihdit kädessään. Taskuun on tungettu yksi puhelinlaatikko ja toinen on hänellä kainalossa. Hän siristelee silmiään ja yrittää nähdä

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto. Tutkimuskysymykset Miten päätös kuulokojekuntoutuksen aloituksesta tehdään? Miten ammattilaiset

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen 1965, 2005 1 2 On ahdasta ja sokeat ohjaavat täällä sokeita. On vaikeaa toimia vaikeaa työskennellä. Älä periksi anna, valitse kivisin tie;

Lisätiedot

Et kai sä nyt mennyt sinne koneelle? Mun pitää tehdä tää sun helvetan mekkos eikä siitä tuu mitään, jos sä et oo tässä mallinukkena.

Et kai sä nyt mennyt sinne koneelle? Mun pitää tehdä tää sun helvetan mekkos eikä siitä tuu mitään, jos sä et oo tässä mallinukkena. Hämärä huone, jonka keskellä on sänky ja sivussa ovi. Sängyssä on pastellin väriset petivaatteet ja sänky on petaamatta, vuodevaatteet myllättyinä. Huoneen päävalonlähde on karusellilamppu, joka piirtää

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO Lämmittely YP= YLLÄPITO YV = YKSITYIS- VIESTI AV = ALUS- TAVA VARAUS JONO = JONOSSA VAIN NOUTO = VOI VAIN HAKEA SPK = SISÄLTÄÄ POSTIKULUT MMM = MYYNNISSÄ MYÖS MUUALLA KÄYTETTY KÄYTTÄMÄTÖN VÄHÄN- KÄYTETTY

Lisätiedot

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila & Osa II: Liima Kirjoittanut: Timo Anttila (C)2012 Timo Anttila 040 353 0797 Tämä sivu on tarkoituksella tyhjä. FADE IN: 1. EXT N & N KOTI - AAMU Kuuluu kuin kukko ehtisi kiekaista, mutta kuuluu heti perään

Lisätiedot

EDUSKUNTA EHDOKAS VAALIT ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI LEIMA POLIITTINEN KAMPANJOIDA

EDUSKUNTA EHDOKAS VAALIT ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI LEIMA POLIITTINEN KAMPANJOIDA Lämmittely Selitä sana EDUSKUNTA EHDOKAS ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI JAISET KUNNAN- VELVOL- ÄÄNI- POLIITIKKO PUOLUE VALTUUSTO LISUUS OIKEUS Keskustellaan ÄÄNESTYS-

Lisätiedot

Omaishoitaja (lyhytelokuva)

Omaishoitaja (lyhytelokuva) Omaishoitaja (lyhytelokuva) 1. EXT. SAIRAALAN PIHA. AAMU., Minna seisoo sairaalan edessä ja polttaa tupakkaa. Hoitaja kävelee tämän luokse ilman takkia ja ärsyyntynyt ilme kasvoillaan. HOITAJA 1 Minna

Lisätiedot

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely Sanasto ja lämmittely 1. Teitkö kotitöitä, kun olit lapsi? 2. Saitko viikkorahaa? 3. Miksi siivoat? 4. Onko sulla kengät jalassa sisällä? 5. Tuuletatko kotona? 6. Mihin viet paperiroskat ja lehdet? 7.

Lisätiedot

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa Lämmittely HYVINVOINTI ALIAS pystyä + tekemään ajatella positiivisesti tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti dieetti tottumus muuttaa elämää muuttua väsymys nukun huonosti ruokavalio säännöllisesti

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

MINNESOTA. versio 1.1 3.1.2002. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen

MINNESOTA. versio 1.1 3.1.2002. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen MINNESOTA - eli tarina kahden Internetissä tutustuneen tapaamisesta versio 1.1 3.1.2002 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen INTRO Maisemia linja-auton ikkunasta. Pilviä ja taivasta. Kuvaa myös

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

AVM-TUUTORIKIRJE Written by. Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama. Based on a true story.

AVM-TUUTORIKIRJE Written by. Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama. Based on a true story. AVM-TUUTORIKIRJE 2019 Written by Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama Based on a true story. Yliopistonkatu 8 Puh. 0500 901 776 (Ida) samuli@valkama.media tirkkonen.ida@gmail.com arttu@visto.fi

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Oulun murteessa on käytössä myös nää-pronomini, joka tarkoittaa sinä. Sää on kuitenkin enemmän käytetty.

Oulun murteessa on käytössä myös nää-pronomini, joka tarkoittaa sinä. Sää on kuitenkin enemmän käytetty. Puhekieli Kirjoitettu kieli ja puhuttu kieli eroavat aika paljon suomen kielessä. Katsomme, miten puhekieli toimii. Keskitymme Oulun alueen puhekieleen, mutta osa puhekielen piirteistä on sellaisia, että

Lisätiedot

Siis mun poikaystävä on paras. Sillä on kledjui joita kellää muulla

Siis mun poikaystävä on paras. Sillä on kledjui joita kellää muulla ihana poikaystävä Siis mun poikaystävä on paras. Sillä on kledjui joita kellää muulla ei oo. Sillä on korvassa nappi. Ja sillä on auton takaluukussa pyssy, joka on pidempi kuin mä. Sit yhtenä päivänä me

Lisätiedot

HOITAJA No niin, nyt voisit jo vähitellen heräillä. Leikkaus meni ihan nappiin. Saatiin implantit paikoilleen silleen siististi.

HOITAJA No niin, nyt voisit jo vähitellen heräillä. Leikkaus meni ihan nappiin. Saatiin implantit paikoilleen silleen siististi. Käsikirjoitus INT. SAIRAALA -- PÄIVÄ On pimeää. Kello tikittää jossakin lähellä äänekkäästi, kuuluu raskaita hengitysääniä. Silmät avautuvat. Edessä näkyy sumua, sitten hahmottuu iso seinäkello. Ollaan

Lisätiedot

Vuorovaikutus sairaanhoitajan työvälineenä ja kielenoppimisympäristönä. Inkeri Lehtimaja & Salla Kurhila Urareitti-seminaari 30.5.

Vuorovaikutus sairaanhoitajan työvälineenä ja kielenoppimisympäristönä. Inkeri Lehtimaja & Salla Kurhila Urareitti-seminaari 30.5. Vuorovaikutus sairaanhoitajan työvälineenä ja kielenoppimisympäristönä Inkeri Lehtimaja & Salla Kurhila Urareitti-seminaari 30.5.2017 S2 ja tilanteinen oppiminen -projekti - HUS: tukea suomen kielen käyttöön

Lisätiedot

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina TERVETULOA VOIMANPESÄÄN Miian tarina Ajattelin, että tää on viimeinen ovi, jonka avaan. Oon hakenut apua jo niin monesta paikasta tuntuu, että kukaan ei osaa auttaa. Sossu sanoi, että mun kannattais mennä

Lisätiedot

TRAFI, AJOVARMA JA KATSASTUS. Lämmittely. Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat?

TRAFI, AJOVARMA JA KATSASTUS. Lämmittely. Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat? Lämmittely Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat? Mikä Trafi on? Miksi olet käynyt Trafissa? Missä asioissa se palvelee? Menetkö fyysisesti vai netissä? Mikä on Ajovarma? Mitä

Lisätiedot

Savuton työpaikka - onko duunari ajettu liian ahtaalle? Päihdetiedotusseminaari 2012 Anu Katainen Helsingin yliopisto Sosiaalitieteiden laitos

Savuton työpaikka - onko duunari ajettu liian ahtaalle? Päihdetiedotusseminaari 2012 Anu Katainen Helsingin yliopisto Sosiaalitieteiden laitos Savuton työpaikka - onko duunari ajettu liian ahtaalle? Päihdetiedotusseminaari 2012 Anu Katainen Helsingin yliopisto Sosiaalitieteiden laitos Tässä esitelmässä Tupakoitsijan näkökulma työpaikkatupakointiin

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

EMMA (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen

EMMA (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen (työnimi) versio 3.1 Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen kuvalista versio 1 3.7.2005 1 0101 LK kasvot 0102 LK jalat 1.EXT. KOULUN PIHA.ELOKUU PÄIVÄ (VIDEONAUHA) Näemme hidastettua videokuvaa. On aurinkoinen

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde työn ydin on asiakkaan ja työntekijän kohtaamisessa

Lisätiedot

Vienna. Oh, Vienna. Oh, Vienna. (Ultravox, suomalaiset sanat: Juha Jäävalo, 2017)

Vienna. Oh, Vienna. Oh, Vienna. (Ultravox, suomalaiset sanat: Juha Jäävalo, 2017) Vienna (Ultravox, suomalaiset sanat: Juha Jäävalo, 2017) Kävelimme kylmässä ilmastossa Pakastunutta hengitystä ruuduissa Valehteleminen ja odottaminen Mies pimeästä kuvakehyksiin Niin mystinen ja sielukas

Lisätiedot

3. Kun jossakin asiassa ei pääse mitenkään eteenpäin, voit sanoa: 4. Kun jossakin on tosi paljon ihmisiä, voit sanoa:

3. Kun jossakin asiassa ei pääse mitenkään eteenpäin, voit sanoa: 4. Kun jossakin on tosi paljon ihmisiä, voit sanoa: SANONTOJA, SANANLASKUJA JA PUHEKIELTÄ HARJOITUS 1 joutua jonkun hampaisiin olla koira haudattuna kärpäsestä tulee härkänen niellä purematta kaivaa maata toisen alta panna jauhot suuhun ei ole mailla eikä

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

ABERDEEN - kohtausluettelo

ABERDEEN - kohtausluettelo ABERDEEN - kohtausluettelo 1. ext. laituri meren rannassa - iltapäivä (elokuu)... 1 2. int. ruokahuone - iltapäivä... 1 3. int. keittiö - alkuilta... 3 4. ext. kylän kauppa - ilta... 3 5. ext. tie - yö...

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen.

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen. 1 Bussipysäkillä 1. Hei sori, onks sulla kelloa? puhekieli kirjakieli bussipysäkki = linja-autopysäkki = 2. Mies: Sori, ei oo. Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Joo, hetki Se

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Mielen supervoimat foorumi verkkoperuskoulua käyville klo 11-15, Kuopio RAPORTTI. Hanna-Leena Niemelä ja Christine Välivaara Pesäpuu ry

Mielen supervoimat foorumi verkkoperuskoulua käyville klo 11-15, Kuopio RAPORTTI. Hanna-Leena Niemelä ja Christine Välivaara Pesäpuu ry Mielen supervoimat foorumi verkkoperuskoulua käyville 29.5.2018 klo 11-15, Kuopio RAPORTTI Hanna-Leena Niemelä ja Christine Välivaara Pesäpuu ry TEEMAT KOULUNKÄYNTI - koulunkäyntiä helpottavat ja vaikeuttavat

Lisätiedot

Kuluttajien luottamusmaailma

Kuluttajien luottamusmaailma Kuluttajien luottamusmaailma Minna-Kristiina Paakki Tutkimusyliopettaja, T&K ICT ja Tietoturva Rovaniemen Ammattikorkeakoulu 12.12.06 minna.paakki@ramk.fi 1 Tausta eeste projekti, 2003 Alustava kehikko

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14 Unelmoitu Suomessa Sisällys ä ä ä ö ö ö ö ö ö ä ö ö ä 2 1 Perustiedot ö ä ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ä ö ä ää ö ä ä ä ä ö ä öö ö ä ä ä ö ä ä ö ä ää ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ö ä ä ää ö ä ä ä ää ö ä ä ö ä ä ö ä ä ä

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin LIITE 3 Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle Keskitason ohjelma Tee liikkeitä päivittäin. Tee jokaista liikettä aluksi 10 liikkeen sarja. Pidä pieni tauko ja toista samat liikkeet toiset. Muista hyvä

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

LANKAKERÄ NEULOMINEN

LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄLEIKKI Oppilaat seisovat luokassa ja heittelevät lankakerää ristiin rastiin. Ensimmäinen heittäjä sitoo langanpään sormeensa, heittää kerän seuraavalle. Tämä ottaa langasta

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

Lajitekniikka: venyttely

Lajitekniikka: venyttely Alaraajat Etureiden lihakset Seiso ryhdikkäästi. Ota yhdellä tai kahdella kädellä kiinni nilkastasi. Pidä jalat samansuuntaisena ja lantio suorassa. Työnnä lantiota hiukan eteenpäin jännittämällä pakaralihakset.

Lisätiedot

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin?

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin? KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Moi Radek! Moi! Tunnetko jo Jussin? En tunne. Hän on Jussi, meidän työkaveri. Hauska tutustua. Mä oon Radek. Ootko sä se uus puolalainen? Joo, kyllä olen. Hauska tutustua

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi!

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! "Missäs sun toinen sukka on? [Naurua.] Tosi kivaa kun on vaan yks sukka. Ehdottomasti yks

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Turun Kaupungin Terveystoimi Tartuthan käpälään! --hei, näin me lähdetään! --pihapoluille leikkimään! --pupun loikkia hyppimään! Nurkkajussia Yksi leikkijöistä on nurkkajussi,

Lisätiedot

Arjen ankkurit selviytymisen mittarit. Selviytyjät ryhmä, Pesäpuu ry

Arjen ankkurit selviytymisen mittarit. Selviytyjät ryhmä, Pesäpuu ry Arjen ankkurit selviytymisen mittarit Selviytyjät ryhmä, Pesäpuu ry Mitä tarvitaan? Mistä riippuu? Kuka määrittää? Turvallisuus Mistä riippuu? Turvallisuus Katse eteenpäin Katse hetkessä Mistä riippuu?

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää KADUILLA, PUISTOISSA 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää 2. Omissa, vieraissa kämpissä yksin tai ystävän kanssa aamuun

Lisätiedot

Lämmittely LEIKKAUS VÄRJÄYS KIHARAT KÄSITTELY ÖLJYHOITO TASOITUS KASVATTAA KASVAA VÄRJÄTÄ VÄRJÄYTTÄÄ KUIVATA KALJU SIILI IROKEESI NUTTURA

Lämmittely LEIKKAUS VÄRJÄYS KIHARAT KÄSITTELY ÖLJYHOITO TASOITUS KASVATTAA KASVAA VÄRJÄTÄ VÄRJÄYTTÄÄ KUIVATA KALJU SIILI IROKEESI NUTTURA Lämmittely LEIKKAUS VÄRJÄYS KIHARAT KÄSITTELY ÖLJYHOITO TASOITUS KASVATTAA KASVAA VÄRJÄTÄ VÄRJÄYTTÄÄ LEIKATA LEIKKAUTTAA PESTÄ PESETTÄÄ TEHDÄ KAMPAUS KUIVATA KALJU SIILI IROKEESI NUTTURA LETIT PONINHÄNTÄ

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Savi tykkää käden lämmöstä. Se muovautuu helpommin, kun se lämpiää, Sirkka sanoi. Vähän niin kuin ihmisetkin, minä sanoin.

Savi tykkää käden lämmöstä. Se muovautuu helpommin, kun se lämpiää, Sirkka sanoi. Vähän niin kuin ihmisetkin, minä sanoin. Kaisa TAPAN I BAGGE Kotona TAMMI Kaisa TAPAN I BAGGE Kotona Kuvittanut Hannamari Ruohonen Kustannusosakeyhtiö Tammi Helsinki Kannen kuva: Hannamari Ruohonen Kannen ja typografian suunnittelu: Laura Lyytinen

Lisätiedot

Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa Esimerkki: Vesi

Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa Esimerkki: Vesi Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa Esimerkki: Vesi Osallistujat: esiopettaja ja 15 lasta Aika: esiopetuksen syksy Lähde: TESSI-hanke, www.jyu.fi/tessi Kuvat: Kati Costiander

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA Sanasto ja lämmittely ALIAS: valitse listasta sana ja selitä se. Muut arvaavat. MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot