1 EXT. VIISKULMA.TALVI EVENING 1. Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1 EXT. VIISKULMA.TALVI.1979 -- EVENING 1. Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa."

Transkriptio

1 1 EXT. VIISKULMA.TALVI EVENING 1 Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa. Kadulla kävelee kädet takintaskuissa, paljaspäin,.(huom: Krisulla sormessaan raskastekoinen sormus tästä kohtauksesta aina siihen saakka kunnes sormus MERENJÄÄ-kohtauksessa revitään hänen sormestaan). Krisun takaa tulee amerikanrauta, joka sovittaa nopeutensa Krisun kävelyyn. Ikkuna rullautuu alas. Kuuluu vislaus. Vasta nyt Krisu katsoo sivulleen, huomaa auton. Kävelee yhä eteenpäin. Käsi tulee ulos ikkunasta, etusormi tekee kutsuvan eleen. Krisu pysähtyy, auto pysähtyy. Mitä nyt? MIESÄÄNI (O.S.) Hyppääs kyytiin. Minkä takia? MIESÄÄNI (O.S.) Hyppää kyytiin vaan. Krisu vilkaisee ympärilleen kuin pakotietä etsien, näyttää antavan periksi, menee ja avaa auton takaoven, astuu sisään. (O.S.) Mitä täs nyt? Pera? Eiks tän pitäny olla ihan selvä peli? PERA (O.S.) Joo. joo. Niinhän tää onkin. Selvä peli. Jäämme hetkeksi katsomaan etääntyvän auton perään. 2 INT. AUTO.RÖÖPERI.TALVI EVENING 2 Krisu istuu takapenkillä. Etupenkillä istuu kuski SALEn lisäksi toinen mies, PERA. Krisu on hermona, katselee ikkunasta, katselee miehiä, yrittää hakea kontaktia, puhe porisee kuin pavut padassa. Mihin me ollaan oikeen menossa? (hiljaisuus) Miksei kukaan vastaa? Kundit, tässähän ollaan tuttuja, tuttuja joo, koko elämä dallattu skidistä asti näitä samoja katuja. SALE Mä oon kyl Korsosta.

2 2 CONTINUED: 2 Joo, mut niinku kuitenkin, henkisesti ollaan samaa heimoo, eiks vaan? Pera ja Sale vilkaisevat toisiaan etupenkillä. (CONT'D) Hei kaverit, hei, Pera ja Sale, eihän täs mitään sellasta vaan ole että meitsi... Ei kai se nyt niin pahasti siit suuttunu?... Hei kattokaa ny näitä kulmia, nää on muuttunu, nää on niin muuttunu, ennenhän nää kulmat oli täynnä lestinheittäjiä, huoria, täähän oli saatana ku yhtä isoo mustaa markettia, täältä tultiin ostaa mitä vaan ja kaikkee löyty. Muistattekste kuinka jengi dokas kadulla, välillä ammuttiin ja puukotettiin ja ku kytät tuli, niin kukaan ei ollu ikinä nähny yhtään mitään. Muistattekste? (tönäisee Peran olkapäähän) Mehän alotettiin sun kans samoihin aikoihin viinanmyynti, eiks vaan? PERA Mä en oo koskaan myyny viinaa. Sitä paitsi, mä oon vasta 25. Joo, mut kuitenkin. Jos sä ajattelet, niin... niinku eihän näiden kulmien kundeilla muuta mahdollisuutta ollu ku ryhtyy rikolliseks... Tai niinku en mä väitä että rikollisuus olis ollu ainoo vaihtoehto, mut helvetin houkutteleva se oli. Eiks vaan? Krisu tökkäisee taas olkapäähän, ei vaikutusta, kurkkii ulos sivuikkunasta, pyyhkii höyryä kädellään. (CONT'D) Mihin täs ollaan menossa? Vittu nää kulmat onki muuttunu. Tiedättekste mis kohti kaikki alko mun mielestä menee päin helvettii? Spiidi. Jumalauta, olis pitäny pysyy vaan viinassa niin mä en olis ikinä joutunukkaan mihinkään isompiin ongelmiin... Joo, mä tiedän, mä tiedän, mä oon tietysti vähän väärä kundi puhuu näin, mähän olin ite ekana (MORE) 2.

3 2 CONTINUED: (2) 2 (CONT'D) hyökkäämässä siihen bisnekseen, mut kattokaa kundit nyt... nyt mä nään etse oli vitunmoinen virhe... Ei olis koskaan kannattanu lähtee mukaan huumeisiin... Mäkin olisin jumalauta säästyny monelta, monelta, monelta paskalta jutulta... Nythän mä oon kuivilla, sen takii mä ajattelin, että, että et tästä tää niinku lähtee taas rulettaa meitsinki kohalla. Pera haukottelee, näyttää kyllästyneeltä. Krisu tulee kurkkimaan selkänojan yli. (CONT'D) Rantaanko me ollaan menos? Pera ja Sale, te tunnette mut... Te tiedätte et mä hoidan sen velan... Eihän täs saatana tarvii mitään lopullista siirtoo rupee meitsin kohalla tekeen, eihän, eihän, hä? Me ollaan jumalauta samat kuviot dallattu Rööperin kaduille, jätkät, melkeen ku samoissa kengis kuljettu, okei, okei, te ootte muualta kotosin ja viistoista vuotta nuorempii, mutta ettehän te vittu voi mulle silti tehä... ettehän te mitään sellasta vaan mulle meinaa? Kylhän mä hoidan fyrkat. 3 EXT. RANTA.TALVI EVENING 3 Auto pysähtyy rannalle, valot sammuvat. Meri on kaunis, aurinko laskemassa taivaanrannassa. Krisu, Pera ja Sale kävelevät rantaan. Krisu kulkee Peran ja Salen edellä. Kattokaa ny kundit kuinka nättiä tääl on, jumalauta mä oon aina rakastanu merta, siin on jotain sellasta melkeen niinku mystistä kauneutta, mitä mieltä te ootte, eiks oo ihan saatanan kaunista? SALE Mä tykkään enempi järvistä. Krisu kääntyy ja Pera tönii miehen liikkeelle. Lopulta seisotaan rannassa. Krisu lähimpänä vettä, miehet takana. Kundit hei... Mulle tuli yks juttu mieleen, mä en vaan muistanu tossa aikasemmin... 3.

4 3 CONTINUED: 3 Krisu työntää käden poveen, samassa Peran kädessä on pistooli, joka osoittaa kohti. (CONT'D) Ei mitään hätää, ei mulla mitään sellasta mielessä ole... Ei, ei kundit, mä vaan... Krisun käsi tulee taskusta: kädessä nippu 500 markan seteleitä, yhteensä (CONT'D) Mä myönnän, mun olis pitäny heti, aikasemmin päivällä, ei olis ehkä menny tähän, mutku... tää on tällasta... sitä aina, vanha koira, mut nyt mä tajuun et tää on nyt tositilanne... täs on kaheksan... Jos te viette nää ja mä hoidan loput 72 donaa... Muuten, yks 72:sta tuhannesta, eiks se niin menny? Jännä sattuma. Mut mä ihan totta, tota... vittu mä ryöstän vaikka pankin, jos mä en muualta... Joo, viekää nää ja... Tai hei, vielä parempi idea kundit, pitäkää te nää ite ja mä hoidan koko 80. Mä en puhu näistä mitään, jos te haluutte niin, mun huulet on sinetöity, pidetään tää meiän välisenä, vähän vaivan palkkaa... Sale tempaisee rahat Krisun kädestä. Katsoo setelinippua, katsoo Peraa, joka kohauttaa harteitaan. Krisu näyttää toiveikkaalta, läimäyttää käsiään yhteen. (CONT'D) No niin, kundit. Oliks tää tässä? Kuva kaukaa mereltä. Kolmikko erottuu hämärinä hahmoina rannassa. PERA Joo, tässähän tää oli. Mun puolesta ainakin. Ei millään pahalla, ei täs mitään henkilökohtasta ole. Joo, ei tietenkään. Bisnes on bisnestä. Huh. Mut mä jo ajattelin et tähäks tää loppuu, Krisun maallinen taivallus ja jää pikku- Jesse ilman isii. Mulla on sen kuva, haluuttekste nähdä? 4. Ei. PERA

5 3 CONTINUED: (2) 3 Joo, ei se mitään. Kaikki lapset on muutenki samannäkösiä, siis muitten lapset. Eihän tääkään niinku mun oo... Tai et on se mun, mutta ei mulla, siis hoidossa... Oottekste te muuten koskaan funtsannu jouduttekste taivaaseen vai helvettiin? (hiljaisuus) Joo, en mäkään. Eikä sillä niin väliä ole, yhtä paljon mulla kavereita on kummassakin. Krisu naurahtaa, yksin. (CONT'D) Se on kundit muuten totta, mulla on koko ton matkan ajan oma elämä virrannu ku filkka silmien edessä. Mä oon luullu tähän asti etse on ihan fuulaa mitä jengi puhuu, muttei ei se ole. Se on... Laukaus kajahtaa. Krisu kaatuu rantaan. Krisun kasvot lähikuvassa. SALE (O.S.) Vittu tota pajatusta olis kestäny enää sekuntiakaan. Krisu makaa poski vasten jäätä, katsoo sammuvalla katseella kohti aurinkoa, räpäyttää hitaasti, katsoo kohti merta. PERA (O.S.) Hei, virtaaks se vielä? Se sun elämäs, sun silmissä? Vai oliks se sit siinä? Krisu sulkee silmänsä. PERA (O.S.) (CONT'D) Kuulitsä? Oliks se sit siinä? Sun elämäs. SALE (O.S.) Anna olla. Pääasia etse on hiljaa. 4 EXT.ALBERTINKATU. KESÄ NIGHT 4 Krisun kasvot lähikuvassa. Kuva aukeaa. Krisu ja MUSTALAIS- myymässä viinaa kulmilla. Porukkaa käy hakemassa pimeää lestiä. Seuraavalla kulmalla samanlainen trafiikki. Eri myyjät vain. Muutenkin kadulla varsin "eläväinen meno". Vittu tää se on elämää. Hei, katos Kari tota. 5.

6 4 CONTINUED: 4 Heitä on lähestymässä hyvinpukeutunut, mutta tosi humalainen mies. (CONT'D) Taitaa olla kävelevä tilipussi, vai mitä? Taitaa olla. Samassa kadun toiselle puolelle pysähtyy TOMPAN auto. Sieltähän se matti myöhänenkin tulee. Ärsyyntyneen näköinen Tomppa tulee ulos autosta, ovi pamahtaa. Tomppa potkaisee autonsa kylkeä. Ja pahalla päällä. Tomppa lähtee harppomaan kadun yli kohti miehiä. Ei tainnu mennä biili katsastuksessa läpi. Samassa humalainen pysähtyy Krisun eteen. HUMALAINEN Anteeks, mutta missähän täällä on Rööperi? Krisu ja Kari vilkaisevat toisiaan. Krisu iskee silmää. Meet tosta suoraan ja sit seuraavasta vasemmalle ja jatkat vaan eteenpäin. Ja ku sut on pari kertaa käännetty, niin sä oot perillä. 6. Tä? HUMALAINEN Samassa paikalle ehtineen Tompan nyrkki tärähtää miehen kasvoihin. Sä oot jo perillä. Kari alkaa raahata miestä nopeasti syvemmälle porttikongiin. Tomppa ja Krisu eivät uhraa mieheen enää katsettakaan. Mikä aika tää nyt on tulla duuniin?

7 4 CONTINUED: (2) 4 Mä oon saanu tarpeekseni. Taustalla taskujenkääntö käy Karilta tottuneesti. Mistä? Katsastusmiehistä? Tomppa levittää kätensä. Ei ku... Kato nyt jumalauta ympärilles. Etsä oo koskaan miettiny et tässäks tää nyt on? Mitä sä selität? No vittu elämä! Ottiks ne kilvet? Ei ku... tää homma ei mee eteenpäin. Kari tulee paikalle seteleitä laskien. Heittää lompakon kongiin humalaisen miehen seuraksi. Mikä homma? Veiksne kilvet? Ei ku, vittu tää bisnes! Kuinka kauan me ollaan heitetty flindaa tällä samalla kulmalla? Miten ni? Joku vajaat 10 vuotta. Just! Ja paljon teille on kertyny fyrkkaa säästöön? 7. Ei mitään. JA Just. Siinä näätte. Ei täs oo mitään tulevaisuutta. Onks sulla jotain parempia ideoita? Musta täällon ihan liikaa kilpailua.

8 4 CONTINUED: (3) 4 Sä meinaat että meiän pitäs vaihtaa jollekin toiselle kulmalle? Ei ku mä ajattelin, että muut vaihtais ja me jäätäis. Otettais markkinat haltuun koko Rööperissä. Kari ja Krisu vilkaisevat toisiaan. (CONT'D) Veishän se nyt bisnekset ihan uudelle tasolle. Mä vihaan tällasta seisovaa vettä. Veden pitää virrata. Puhu suomee. Tomppa haluu lisää rahaa, että se saa biilin taas kondikseen. 8. Aijaa. Nyt loppu se autosta vittuilu! Se on hyvä auto, ne ei vaan tajuu. Oottekste messissä? Kari ja Krisu vilkaisevat toisiaan. Krisu kohauttaa harteitaan. (CONT'D) Hyvä. Se vaatii vaan tiettyjä toimenpiteitä. Mitähän mieltä Lindström on? 5 INT. TOIMISTOHUONE DAY 5 Jyhkeillä antiikkihuonekaluilla kalustettu toimistohuone jugendtalossa. Koko toimisto huokuu rahaa ja työpöydän takana istuva LINDSTRÖM rahan mukanaan tuomaa arvokkuutta. LINDSTRÖM Vai sellaista oli mielessä? Krisu ja Tomppa seisovat pöydän edessä sen näköisinä, että itsekin tajuavat, etteivät kuulu tämän huoneen interiööriin. Jep.

9 5 CONTINUED: 5 LINDSTRÖM Mites nyt tälleen yhtäkkiä? Ei tää nyt niin yhtäkkiä tullu, oon mä tätä kohta kymmenen vuotta kelanu. Tai pikemminkin niinku kimpassa. Ollaan kelattu. Ei oo niinku relattu, sen suhteen. Siis tän idean. Kimpassa. Lindström katsoo miehiä edessään arvioivasti. Tomppa yrittää näyttää vakuuttavalta, Krisu on sen näköinen että alkaa säksättää lisää. Tomppa toppuuttelee ilmeillä. LINDSTRÖM Periaatteessa se on mulle ihan sama kuka myy ja kuka ostaa, kunhan vain myynti ja tuotto pysyy vakaana. Joo, ilman muuta. Sehän on selvä. Ei se kyl pysy. Jos me saadaan ottaa katumarkkinat hoitoon, niin myynti ja tuotto tulee kasvamaan. Ja ihan helvetisti tuleekin. Lindström katsoo miehiä, hymähtää. LINDSTRÖM No, jos te tosissanne olette, niin alottakaa reviirinlaajennus Turun Jukasta. Se on ollu aina vähän huono maksamaan. 6 INT. KANNU.KESÄ EVENING 6 Mustalais-Kari tulee Kannuun. Menee suoraan tiskille, jonka takana vanha tumma nainen, TYYNE, Karin äiti. Terve mutsi. Onks tota Turun Jukkaa näkyny? TYYNE Näytti vessaan menevän. Ooksä syöny? Mä voisin keittää sulle nakkeja. Joo, laita vaan. Mä hoidan vaan nää bisnekset enste alta pois. 9.

10 10. 7 INT. KANNUN VESSA.KESÄ EVENING 7 TURUN JUKKA kourulla kusella. Mustalais-Kari tulee sisään, jää oven eteen. Jukka lopettelee, vetää vetskarin kiinni. Sulta sit loppu sekä kuseminen että viinanmyynti näillä nurkilla. TURUN JUKKA Tä? Mitä helvettiä sä selität? Sitä, että sulla ei oo enää tonttia täällä niihin hommiin. Sä lähet nyt takas Turkuun ja sä pysyt siellä. TURUN JUKKA Katotaan kumpi lähtee ja mihin. Jukka kaivelee povaria. Kari on nopeampi. Jukan pistooli kirpoaa kädestä ja putoaa kaakelille, kun Kari alkaa mätkiä. Katotaan vaan. 8 EXT. RAUTATIEASEMA.LAITURI.KESÄ DAY 8 Mustalais-Kari seisoo laiturilla ja vilkuttaa lähtevälle kaukojunalle. KUULUTUS... pikajuna Turkuun lähtee raiteelta kolme... 9 EXT. SOMPASAAREN HIILIKASA.KESÄ NIGHT 9 Krisu ja ARSKA hommissa hiilikasan päällä. Krisu pitää KILPAILIJA 1:stä kiinni ja Arska pieksee. Lopuksi uhri potkaistaan pyörimään rinnettä alas. Se olis taas yks kisaaja vähemmän näissä kekkereissä. Krisu kaivaa takataskusta pienen vihkon ja vetää nimen listalla yli. 10 EXT. AUTO. VANHA LAHDENTIE. KESÄ NIGHT 10 Tompan auto pysähtyy tienlaitaan, kohtaan jossa on teksti VANTAA ja kaupungin vaakuna. Auton ovet aukeavat. Mustalais- Kari ja Tomppa nousevat autosta. Tomppa avaa takalootan. Hakatut, tajuttomat KILPAILIJAT 2 ja 3 heitetään niska-, housunkaulusotteella tienposkeen Vantaan puolelle, niin että heittäjät itse seisovat Helsingissä.

11 CONTINUED: 10 Toinen uhreista havahtuu, nostaa päänsä ja lähtee konttamaan takaisin Helsingin puolelle, mutta Karin mono iskeytyy naamaan ja mies palautuu rajan taa. Mä käväsen Vantaalla. Älä viivy kauan. En. Kari sytyttää tupakan. Tomppa siirtyy Vantaa-kyltin "väärälle" puolelle ja kyykistyy vielä tajuissaan olevan toisen (mahallaan makaavan) Kilpailijan luo, nostaa tämän pään hiuksista ylös ja osoittaa tien toista laitaa. (CONT'D) Tsiikaas kundi tonne. Vantaan puolelta katsoen tienlaidan kyltissä vastapuolella valtatietä lukee HELSINKI vaakunoineen. (CONT'D) Tota rajaa te ette sit enää ylitä. KILPAILIJA Pakkohan mun on himaan päästä. Sä muutit just landelle. Tomppa pamauttaa kilpailijan naaman maata vasten, nostaa uudestaan ylös. Kilpailija sylkee verta ja hampaita. (CONT'D) Vai oliks sulla jotain muuta mieles? Ei. KILPAILIJA Tomppa päästää irti, nousee ja kävelee rajan yli Helsingin puolelle. Alkavat mennä autoon Karin kanssa. No, millasta siellä oli? Missä? Vantaalla. Etsä oo koskaan käyny?

12 CONTINUED: (2) 10 En. Älä käykään. Ei siellä oo mitään. Pelkkä skutsii. Vieläks näitä kisailijoita oli? Enää Natsi-Heka. Mut Krisu lupasi hoitaa sen Arskan kanssa. Eiks se Heka oo kimpassa Ukin kanssa? Ukihan on lusimassa. Heka on omillaan. Eli helvetin heikoilla. 11 EXT. SATAMAN LAITA. ASUNTOVAUNU. KESÄ EVENING 11 Krisu ja ARSKA nousevat autosta. Edessä seisoo rytmikkääsri huojuva asuntovaunu. Krisu näyttää Arskalle ovea. Arska ottaa vauhtia ja jyrää oven läpi vaunuun sisään. Krisu juoksee perässä. NATSI-HEKA on pukilla. Nainen kirkuu. Hitler-viiksinen Heka kiskotaan munasillaan ulos vaunusta ja heitetään maahan. Arska hyppää Hekan selkään ja vääntää miehen naaman ylöspäin. Krisu kyykistyy Hekan luo. Me vedetään sulta viiksikarva kerrallaan tosta sun turvasta, jos ei toi vaunu oo vaappunu Sipoon puolelle yöhön mennessä. ARSKA Ja alakerran viikset lähtee kans samalla systeemillä töpöhännän päältä. Hekan yläpään viikset väpättää siihen malliin, että voisi otaksua miehen tajunneen. 12 EXT. SATAMAN LAITA. ASUNTOVAUNU EVENING 12 Auton vetämä asuntovaunu lähtee liikkeelle ilta-auringossa. Krisu ja Arska nojaavat autoonsa, Krisu ottaa huikkaa pirtupullosta, sysää pullon Arskalle. On se nastaa ku porukat tajuaa järkipuhetta, ei tartte käyttää tarpeetonta väkivaltaa. Samassa asuntovaunu pysähtyy. Auton ovi käy. Natsi-Heka on hypännyt autosta ja ampuu pistoolilla kohti Arskaa ja

13 CONTINUED: 12 Krisua. Heka räiskii silmittömästi lippaan tyhjäksi. Tulitus vaimenee. Krisu vilkaisee itseään, Arskaa. Osuks sua? Ei. (CONT'D) ARSKA Krisu katsoo Hekaa, joka katselee ihmeissään miehiä kämmenlipan alta ja sitten pistooliaan. HEKA Te kuolette, ku mä kerron Ukille tästä! Kerro samalla vaikka muorilleski, saatanan pelle! Ja serkuilles kans. Se on koko klaanin kotiosote täst lähtien Sipoo! Krisu ottaa askeleen kohti Hekaa. Tämä juoksee takaisin autoonsa, asuntovaunu lähtee huojuen paikalta. (CONT'D) Paska jätkä. No niin, aletaaks me tekee massii? ARSKA Aletaan vaan. 13 EXT. RÖÖPERI.KADUNKULMA -- NIGHT 13 Pullo ja rahat vaihtavat omistajaa. 14 INT. YKSITYISBILEET.1966.KESÄ -- NIGHT 14 Yksityiset bileet isossa lukaalissa. Porukkaa paljon, rokki soi ja meno on railakasta. Krisu ja Arska bilettävät kunkkuina. Naisia miehillä kainalot täynnä. Kundeilla reteemmät kuteet. Viina virtaa, naiset vähissä kuteissa ja seksinnälkäisiä. Tomppa istuu sivumpana Kari vieressään ja katselee menoa. Kari, pullo kädessään, yrittää humalapäissään kertoa Tompalle jotain, josta tämä ei selvästikään saa mitään tolkkua. 15 EXT. RÖÖPERI.KADUNKULMA -- NIGHT 15 Pullo ja rahat vaihtavat omistajaa. 16 INT. N KÄMPPÄ KESÄ-- EVENING 16 Krisu istuu pöydän takana, RENGIT tuovat jonossa rahaa Krisulle, rahakasa pöydällä kasvaa, osa rengeistä pikkupoikia. Tomppa jakaa taustemmalla uudet myytävät pullot kavereille. Tomppa ja Krisu vilkaisevat toisiaan, naureskelevat.

14 INT/EXT. AUTO. LIIKKUVA KESÄ -- EVENING 17 Tomppa ajaa. Muut kundit, Krisu, Kari ja Arska roikkuvat auton ikkunoista pullot kädessä ja suoraa huutoa huutaen. 18 EXT. RÖÖPERI.KADUNKULMA -- NIGHT 18 Pullo ja rahat vaihtavat omistajaa. 19 INT. TOIMISTOHUONE.1966.TALVI -- DAY 19 Krisu iskee salkun Lindströmin pöydälle, avaa. Salkku on täynnä seteleitä. Krisulla ja Tompalla bootsit, pitkät takit ja stetsonit. Miehet ovat jo toimistoympäristössä rennompia, itsevarmempia. Mitä mä sanoin? Lindström nyökkii tyytyväisenä. Tuplamyynti puoles vuodessa. Me ei olla enää ite ees kadulla palelemassa. Renginhommaa varten on olemassa tyhmempiäkin jätkiä. LINDSTRÖM Mitäs te sit ite teette? Muuta ku leikitte länkkäriä. Pojat eivät piikistä häkelly. Me ollaan isäntiä ja hoidetaan puhelinpalvelu. 20 INT. N KÄMPPÄ.TALVI EVENING 20 Krisun kämpillä on paljon pirtupulloja. Joku APURI lantraa nesteitä laimeammaksi vedellä. Korkit vaihtuvat aitoihin pitkiin korkkeihin, joita on vieressä pussillinen. LINDSTRÖM (O.S.) Mikäs se sellanen palvelu on? Puhelin soi, SEKSIKÄS NAINEN istuu, vastaa ja ottaa tilauksia vastaan. Tyyliin. "Mikä osoite? Ja kuinka monta? Selvä. Tulee tunnin sisällä." Krisu röhnöttää huoneen nurkassa, ei tee mitään. Juo tyytyväisenä viinaa, polttaa röökiä ja katselee muiden puuhia. Ovikello soi. Ovella on PIKKUPOIKA, joka antaa oven avanneelle apurille rahaa... PIKKUPOIKA Myin jo kaikki.... ja saa takkinsa poveen kaksi täyttä pulloa. Ovi sulkeutuu. Taas puhelin soi. Uusi tilaus. Puhelu poikki.

15 CONTINUED: 20 SEKSIKÄS NAINEN Nyt olis jo kuus. Ok. Krisu ottaa huikan, nousee ja hakee osoitelapun naiselta. (CONT'D) Me hoidetaan nää Tompan kaa. On tää kovaa duunii. Jouluaattonakaan saa levätä. Sitten Krisu lyö käsiään yhteen. (CONT'D) Hei porukat! Pistetääs putiikki kiinni nyt. Hyvät joulut vaan kaikille! Apurit ja nainen toivottavat jouluja. 21 INT. PORRASKÄYTÄVÄ EVENING 21 Joululauluja kuuluu vaimeasti läpi ovien, kun Tomppa nousee portaita. Pysähtyy porrastasanteelle, soittaa ovikelloa. Tämän oven takaa ei kantaudu joululaulu: miehen huuto, naisen kirkuminen ja lasten itku kuuluu rappuun saakka. Ovi aukeaa kohta selälleen. MIES seisoo ovensuussa horjuvana, kädet nyrkissä. Miehen takaa näkyy asuntoon. Kuusi retkottaa kaatuneena, vaimo istuu itkien kuusen vieressä ja pienet lapset (2) äitinsä luona tätä lohduttamassa. MIES Mikäs helvetin kaveri sä oot? Pitopalvelusta. Mistä? MIES Tomppa vilauttaa pulloa povestaan. Olit soittanu ja tilannu. MIES Ai niin, hyvä, hyvä! Mä... mä käyn hakee rahaa. Mies kääntyy ovelta, hoippuu eteisen naulakolle kopeloimaan takin taskuja. Itsekseen: "Missä se mun lompsa... perkele?" Tompan katse tavoittaa lattialla lapsiensa kanssa istuvan naisen katseen. Naisella on toinen silmä mustana, nenä veressä. Nainen pudistaa päätä, katsoo Tomppaa anelevana. Huulet muodostavat äänettömästi: "Älä myy." Samassa mies löytää lompakkonsa, tulee setelin kanssa takaisin ovelle.

16 CONTINUED: 21 MIES (CONT'D) Siin on. Anna se viina. Olisko kuitenkin parempi ettet ostais? MIES Mitä helvettiä sä sönkötät? Mä en nyt myy sulle. Tomppa lähtee portaita alas. Mies jää perään huutelemaan. MIES Hei, tuu takas, saatana! Hei, tuu takas, mitä tää on? Jumalauta! 22 EXT. KATU/INT.AUTO.1966.TALVI -- EVENING 22 Tomppa tulee autolle, hyppää sisään. Krisu istuu kuskin pukilla. Välillä tää duuni dunkkaa aika skeidalta. Miten ni? (huomaa Tompan poven pullottavan) Mitä... Miten sulla on toi flinda vielä? Mä en myyny sitä. Miks? Olisit nähny sen... Et säkään olis. Anna mulle se. Tä? Anna mulle se pullo. Enkä anna. Samassa sivuikkunaan koputetaan. Virnistävä naama ja vilkuttava käsi kuuluvat KYTTÄ-KOISTISELLE.

17 CONTINUED: 22 Voi vittu, Koistinen. Eiks kytät pidä ees jouluna vapaata? Mitä tehään? Lähetäänks haneen vai rullaanks mä fönarin auki? Rullaa auki. Tomppa tottelee. Paitasillaan oleva Koistinen katsoo ympärilleen ja kumartuu autolle. KOISTINEN Onks pojilla pirtuu päällä? Mistä sulle sellasta mieleen tuli? KOISTINEN Ihan vaan villinä veikkauksena ajattelin kokeilla ku kuulin että te kävitte tossa meiän naapurirapussa. Ei meillä mitään oo. KOISTINEN Mut myisittekö jos olis? Mä olisin vapaalla. Jos olis ni olisitsä ostamassa? KOISTINEN Se riippuis tietty hinnasta. Krisu tönäisee Tomppaa, tämä kaivaa pullon povesta, ojentaa Koistiselle. KOISTINEN (CONT'D) Paljon mä olisin velkaa? Et mitään. Mähän sanoin et meillä ei oo mitään myytävää. Hyvää joulua. KOISTINEN Kiitos. Mut kundit... (näyttää pulloa) Tää ei sit muuta mitään. Pyhien jälkeen jatketaan taas rosvoo ja poliisii ihan niinku ennenki.

18 CONTINUED: (2) 22 Joo joo, totta kai. Selvä peli. Pitäähän se ihmisen duuninsa hoitaa, ei siin mitään. KOISTINEN No niin no... Hyvät joulut vaan, ottakaa iisisti. Levätkää ny tekin välillä. Koistinen luikkii pullon kanssa rappuun. Tomppa ja Krisu katsovat miehen perään. Krisu käynnistää. Ei se paskempi jätkä oo, kytäks. Ei. Mikähän sen kasvatuksessa meni pieleen? Jätkä on jumalauta Rööperistä kotosin ja rupee kytäks. Mä en niinku snaijaa. Auto liukuu liikkeelle. Ja sit syömään. Lähethän sä messiin? En mä tiedä. Yksinksä ajattelit aattoiltaa viettää? 23 INT. TOMPAN ÄIDIN KOTI.1966.TALVI -- EVENING 23 Krisu, Tomppa ja TOMPAN ÄITI istuvat ruokapöydässä. Pöydällä vaatimattoman jouluaterian lisäksi pirtupullo, josta Krisu kaataa sekä itselleen että Tompan äidille. Krisulle ja äidille viina näyttää maistuvan paremmin kuin ruoka. Tomppa lopettelee syömistä, röyhtäisee. Äiti katsoo Krisua, katsoo poikaansa. Mitä ny? Ei mitään. TOMPAN ÄITI Tomppa tajuaa, alkaa kaivaa poveaan... En mä sua unohtanu.

19 CONTINUED: ja vetää esiin paksun, rullatun setelinipun. Irrottaa rullasta huolellisesti satasen setelin, tarkistaa ettei tullut vaan vahingossa kahta, ei tullut, ojentaa äidille... (CONT'D) Hyvää joulua. Osta itelles jotain kivaa, vaikka uus karvalakki tai jotain.... ja työntää rullan takaisin taskuunsa. Äiti katsoo yhtä seteliä sormissaan. TOMPAN ÄITI Tällä satkulla vai? Karvalakki? Yhellä satasella? Tomppa nousee pöydästä. No osta pipo sit jos ei riitä Nikitaan. TOMPAN ÄITI Koskas sä ostat mulle sen lupaamas kivitalon ku kerran rahaakin on jo noin helvetisti? Stetsonit ja kaikki. Kylhä sitä tulee, mut kyl sitä meneekin. Ja nyt mä meen paskalle. Tomppa lähtee huoneesta. Tompan äiti katsoo Krisua... TOMPAN ÄITI Kohtelisitsä vanhempias tolla lailla? Jos ne eläis?... Krisu avaa suunsa, ei sanokaan mitään, kohauttaa sitten harteitaan ja kaataa molemmille lisää viinaa. Äiti vetäisee oman lasinsa kerralla huiviin. 24 INT. TOMPAN ÄIDIN KOTI.1966.TALVI -- EVENING 24 Krisu ja Tompan äiti istuvat sohvalla. Uusi pullo on pöydällä, lasit kädessä. Juotu on jo paljon, sen näkee, Krisu ilmeilee jotain valokuva-albumi käsissään ja Tompan äiti kihertää flirttaillen. TOMPAN ÄITI Sä osaat hyvin matkia sitä. Just ton näkönen pikkupossuhan se oli lapsena. Joo, yllättävän lihava. Ku ei se nyt oo ton flädempi kuitenkaan.

20 CONTINUED: 24 Molemmat katsovat Tomppaa, joka istuu nojatuolilla, juo kahvia. TOMPAN ÄITI No, ei se nyt kovin hoikka nytkään oo. Tommonen sikaraavas. Näkee että Tompan sisällä kiehuu, kun äiti ottaa lisää viinaa ja läikyttää pöydälle. Eiköhän se riitä sit. Tä? TOMPAN ÄITI Sekä fotojen et brenkun osalta. Äiti katsoo Tomppaa, kaataa lisää. Krisu kääntää albumin sivua. Äiti katsoo mitä kuvaa hän katsoo. TOMPAN ÄITI Mä olin aika näpsäkkä nainen tohon aikaan. Oothan sä vieläkin. Paha ettei Tomppa oo periny sulta mitään muuta ku tukan värin. Tompan äiti kihertää. Tomppa pomppaa jaloilleen. Nyt jumalauta riitti! Tomppa repii albumin Krisun ja äitinsä käsistä. Seisoo raivona heidän edessään. Mitä sä vauhkoot? Tompalla on työ pidätellä itseään. Hän pakottaa itsensä rauhoittumaan. Hymyilee yhtäkkiä. Ku ny vanhoja alettiin muistella, ni voitashan me puhua välillä vaikka sun perheestäs. Krisun naama muuttuu happamaksi. Miehet tuijottavat toisiaan. Lopulta Krisu nousee. Mä taidankin tästä.

21 INT. N KÄMPPÄ.TALVI NIGHT 25 Krisu makaa sängyssä. Ei saa nukuttua. Nousee istumaan, sytyttää tupakan. (V.O.)...vaikka sun perheestäs. Krisu vilkaisee sormessaan olevaa sormusta, hieroo sitä peukalollaan, jää katsomaan vastakkaista seinää. Ajo Krisun kasvoihin, silmiin. 26 EXT. KERROSTALON SISÄPIHA. KESÄ.1950-LUVUN ALKU -- DAY 26 PIKKU- (n. 10 v.) sisäpihalla polvihousuissa pelaamassa penninheittoa seinän luona. Sisäpihalle juoksee mies, hikisenä, vauhkona, katselee ympärilleen. Poika lopettaa pelinsä. Isä? PIKKU- Krisun isäksi paljastunut mies vilkaisee poikaa, ryntää sitten pihan kulmassa seisovalle roska-astialle, nostaa kannen, hyppää sisään. Ennen kannen kiinnilaittoa mies nostaa etusormensa poikittain huuliensa yli ja hyssyttää. Sitten kansi menee kiinni. Samassa porttikongista kuuluvat jo juoksuaskeleet. TOINEN MIES ilmestyy pihalle, katselee ympärilleen. Huomaa Pikku- Krisun. TOINEN MIES Tuus poitsu tänne. Krisu menee arastellen miehen luo, tämä laskeutuu kyykkyyn ja nostaa toisen kätensä Krisun olalle. TOINEN MIES (CONT'D) Näitsä mihin se setä meni, joka juoksi tänne äsken? Krisu pudistaa päätään. Mies hymyilee, vilkaisee ympärilleen ja kuiskaa Krisulle. TOINEN MIES (CONT'D) Me leikitään kato piilosta. Jos sä kerrot mulle mihin se setä meni, niin sä saat multa tän. Mies avaa nyrkkinsä. Kämmenellä lepää kolikko, mies puristaa kätensä uudestaan nyrkkiin ja kääntää sen niin, että huomio kiinnittyy ensimmäisen kerran sormukseen, joka miehellä on sormessaan (huom: sama kuin Krisulla läpi leffan). No? TOINEN MIES (CONT'D) (MORE)

22 CONTINUED: 26 TOINEN MIES (CONT'D) Kerro vaan, niin sä saat tän hugen. Ja mä pääsen vuorostani menemään piiloon. Krisu katsoo nyrkkiä, katsoo miestä. Sitten hän osoittaa pihan kulman roskista. Mies pudottaa kolikon Krisun käteen, nousee ja lähtee hiipimään kohti roskista. Mies tulee roskiksen luo, vetää povestaan pistoolin ja läväyttää kannen auki. Kolme nopeaa laukausta. Mies paiskaa roskiksen kannen kiinni ja juoksee pois pihasta. Ikkunoita alkaa aueta kerroksissa. Huutelua tyyliin: "Mitä helvettiä siellä tapahtuu?" Pikku-Krisu kävelee jäykästi roskiksen luo, yrittää nostaa kantta. Ei jaksa. PIKKU- Isä? Isi! ISI! 27 EXT. ÖINEN KATU.KESÄ.1950-LUKU -- NIGHT 27 Sataa. Kuvakulma porttikongin kulmalta, josta näköyhteys Kannuun. Mies tulee ovesta ulos, nostaa kaulukset pystyyn ja lähtee kävelemään ripeästi öistä, hiljaista katua. 28 EXT. ÖINEN KATU.KESÄ.1950-LUKU -- MOMENTS LATER 28 Olemme aivan miehen perässä. Mies hiljentää askeliaan, pysähtyy, kääntyy. Tunnistamme miehen samaksi Toiseksi mieheksi, joka ampui Krisun isän roskikseen. Miehen kasvoille nousee virne. TOINEN MIES Mitä? Katos, katos! Haluutsä lisää fyrkkaa, vai? Laukaus kajahtaa. Miehen ilme muuttuu hämmentyneeksi, hän vajoaa polvilleen ja kaatuu siitä kasvoilleen. Pikku-Krisu kumartuu miehen viereen itkevänä, laittaa pistoolin sateiselle asfaltille ja kiskoo sormuksen miehen sormesta. Juoksee pois. Jäljellä sade, verta sadeveteen valuva kuoleva mies ja pistooli. 29 INT. N KÄMPPÄ.TALVI NIGHT 29 Krisu istuu sängyssään, polttaa tupakkaa ja ottaa huikan pirtupullosta. Katsoo sormusta sormessaan, itkee. Isä... anna anteeks. Krisu ottaa huikan. Katsoo johonkin, minne muut eivät näe. 30 EXT. TORNI.KATU.KESÄ EVENING 30 Krisu ja Tomppa ykköset päällä Tornin edessä. Katsovat edessä kohoavaa hotellia.

23 CONTINUED: 30 Tsiikaa Tomppa tota. Kelaa kuinka pitkälle me ollaan päästy kahessa vuodessa. Eihän me olla vielä edes sisällä. Krisu tönäisee Tomppaa kyynärpäällä kylkeen. Rosvo-Hokit ja Kannut on meiän osalta taaksejäänyttä elämää. Tästä lähtien Amerikka-baari on meiän kantis. Lindström selvästi arvostaa meitä. Se arvostaa fyrkkaa. Krisu kohentaa takkia, lähtee sisälle. Ovimiehelle heitetään isot setelit. Tomppa menee perässä, tekee saman. 31 INT. TORNI. AMERIKKA-BAARI.1960-LUVUN LOPPU -- EVENING 31 Tyylikkäästi pukeutuneita herrasmiehiä, johtavaan asemaan edenneitä rosvoja, hemaisevia naisia ja kaiken keskellä Krisu ja Tomppa. Molemmilla naiset kainalossaan. Musa soi, viina virtaa, joissain pöydissä lyödään korttia. Kavereiden pöytään lyöttäytynyt myös Lindström. LINDSTRÖM Mitäs pojat tykkää? Tää on elämää! Lindström kumartuu poikien luo. LINDSTRÖM Pojat, hei. Mä aattelin ku kerran nyt täällä ootte, ni voisitteks te vetää paria kaveria mun puolesta turpaan? Sen takiako sä meiät tänne pyysit? LINDSTRÖM En, en tietenkään. Mut käviskö... Mä en ite voi sotkeentua sen tapaseen toimintaan. (kaivaa setelinipun taskustaan) Vähän vaivan palkkaa. Pojat vilkaisevat toisiaan. Kohauttavat harteitaan.

24 CONTINUED: 31 Salissa vai? LINDSTRÖM Ihan miten haluatte. Ne olis noi. Lindström viittaa nurkkapöytään, jossa kaksi näyttävästi pukeutunutta miestä. Ketä ne on? LINDSTRÖM Lihavampi on Bisnes-Mara ja toi pidempi on Konttila. Mitä ne on tehny? LINDSTRÖM Ei mitään mitä niitten pitäs. Siks niitä pitäskin vähän taputella. No, ihan sama se mulle on. Voihan sitä sen verran duuniasioitakin hoidella. Krisu nappaa setelinipun taskuunsa, nousevat Tompan kanssa ja kävelevät kulmapöydän luo. Krisu koputtaa Konttilaa olkapäähän. Tämä kääntyy katsomaan. (CONT'D) Saisko luvan? Konttila ei ehdi sanoa mitään, kun Krisun nyrkki jo käy. Samassa Tomppa täräyttää Bisnes-Maraa pullolla päähän. 32 INT. POLIISIASEMA.KESÄ NIGHT 32 Tomppa ja Krisu istuvat Koistista vastapäätä. Krisulla silmä mustana. Tompalla sieraimissa tupot, mies honottaa läpi kohtauksen. Koistinen huokaa. Mä haluun tehdä valituksen. Partiopoliisit käytti tarpeetonta väkivaltaa pidätystilanteessa. Sama syyte tuplana. KOISTINEN Mä en tiennytkään että te pyöritte Amerikka-Baarissa. Eiks se oo vähän isompien poikien paikka?

UDE Anna mennä ny, Arska. Vai pitääks mun auttaa sua? Arska puristaa silmänsä tiukasti kiinni. Puukkoa pitelevä käsi tärisee kämmenellä.

UDE Anna mennä ny, Arska. Vai pitääks mun auttaa sua? Arska puristaa silmänsä tiukasti kiinni. Puukkoa pitelevä käsi tärisee kämmenellä. INT. PUULIITERI. KESÄ (1968) -- AFTERNOON Vanha puuliiteri. Seinustoilla halkopinot, saha roikkuu naulasta. Lattialla puupölli, johon isketty kirves. Vieressä sahapukki. Neljä pikkupoikaa (n. 7-10 v.)

Lisätiedot

Pitkän elokuvan käsikirjoitus

Pitkän elokuvan käsikirjoitus KOHTA 18 Pitkän elokuvan käsikirjoitus käsikirjoittajat Maarit Lalli Henrik Mäki-Tanila 12.1.2010 Maarit Lalli Suomenlinna C 71 B 5 00190 HELSINKI maarit.lalli@kolumbus.fi 050-5469094 Henrik Mäki-Tanila

Lisätiedot

HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015

HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015 HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015 I Kun nousen ylös Ava nukkuu vielä. Herään vessassa, kuseminen havahduttaa. Ava sanoi, että se aikoo maalata vessanpöntön sisälle sydämen. Sen besserwisserkaveri oli jostain

Lisätiedot

TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO)

TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO) TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO) Amanda Auer 9v. istuu tuolilla pienessä huoneessa. Vastapäätä on poliisi, joka ei näy kuvassa. Amandalla on suklaapatukka kädessään. Poliisi haastattelee

Lisätiedot

RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013

RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013 RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013 1 RUNOJA Minua katsotaan. Aivan kuin he haluaisivat määrätä kuka olen. On vaikea elää kun tekee mitä haluaa. Eikä anna katseitten rajoittaa. Jos onnistut

Lisätiedot

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies hankkeen kanssa. Kilpailu tuotti noin 80 kiinnostavaa nuorten kirjoittajien

Lisätiedot

MII Sen vessapaperin, joka me oltiin myyty, olis voinut vetää maapallon ympäri.

MII Sen vessapaperin, joka me oltiin myyty, olis voinut vetää maapallon ympäri. 1 MAANANTAINA - TAPOJEN HISTORIAA HENKILÖT:, joka voi olla JENNA tai JESSE MIEKKAMIES Koululaiset notkuvat reppuineen odottamassa autoa. Me oltiin koottu rahaa tätä leirikoulua varten jo neljä vuotta.

Lisätiedot

VAIHTOLÄMPÖINEN PRINSESSA (työnimi) KUVALISTA. (versio 19.6.2003) Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen

VAIHTOLÄMPÖINEN PRINSESSA (työnimi) KUVALISTA. (versio 19.6.2003) Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen VAIHTOLÄMPÖINEN PRINSESSA (työnimi) KUVALISTA (versio 19.6.2003) Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen 1. EXT. VESI/METSÄ PÄIVÄ Olemme veden alla. Vesi on hieman sameaa, näkyy vain muutamia vesikasveja. (V.O.)

Lisätiedot

Tehtävät Tennesee Williamsin näytelmään Lasinen eläintarha on laatinut Mattlidens gymnasiumin opettaja Kirsi Martikainen

Tehtävät Tennesee Williamsin näytelmään Lasinen eläintarha on laatinut Mattlidens gymnasiumin opettaja Kirsi Martikainen Tehtävät Tennesee Williamsin näytelmään Lasinen eläintarha on laatinut Mattlidens gymnasiumin opettaja Kirsi Martikainen I HENKILÖKUVAT KATKELMIEN PERUSTEELLA Tutustukaa kolmeen näytelmän katkelmaan. Millainen

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

Äiti! Niin? Arvaa, mitä mä teen sitten kun olen iso. No? Mä asun tässä talossa oman lapseni kanssa yhtä salaa kuin me.

Äiti! Niin? Arvaa, mitä mä teen sitten kun olen iso. No? Mä asun tässä talossa oman lapseni kanssa yhtä salaa kuin me. Viimeinen Nimim. TAMA Äiti ei viivy kauan. Sanat ovat samat joka kerta. Muista kaikki. Muuta ei tarvitse sanoa. He ovat opetelleet kaiken ulkoa. Kerranneet. Puhuneet loppuun. Lapsi katsoo häntä. Ei hymyile.

Lisätiedot

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle 27.11.2011 Anne-Mari Manninen Seurakunta voi nousta uudelle tasolle Ääni on tärkein Ja minä henkilökohtaisesti olen Isältä rukoillut sitä, että Herra, minua ei kiinnosta onko minun hiukset aina täydelliset,

Lisätiedot

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja ARTSI ALKUSANAT Yöllä sitä ehtii ajattelemaan kaikenlaista, silloin kun uni ei meinaa tulla silmään. Ennen kaikkea tätä omaa elämää ja kuinka nopeasti se aika onkaan täällä mennyt. Nuorin lapsistamme,

Lisätiedot

mä teen räppii, kysy sitä sitä seuraavalt jossei sekää tiedä nii mä en yhtää ihmettele sitä se on niin sitä, SINE IRA! KG & LL

mä teen räppii, kysy sitä sitä seuraavalt jossei sekää tiedä nii mä en yhtää ihmettele sitä se on niin sitä, SINE IRA! KG & LL KG & LL mä räppäsin ennen porukas jota ei ollu keikat olkkaris, kaks fanii tai jotakin lisäks tein sitä ennen nimellä (niinku nytkin) hankala ois ilmankaan, mut paska hävii ilmaan! joten ilman taakka kun

Lisätiedot

SAKUstars2013. Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit

SAKUstars2013. Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit 1 SAKUstars2013 Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit 2 Sisällysluettelo Kirjoitelmat Sivu 1.sija Tiia Makkonen... 3 2.sija Ina Eskelinen 5 3.sija Elisa Katiska.. 7 Runot 1.sija Heidi Toivanen... 12

Lisätiedot

TIMO KIISKINEN. omalla maalla

TIMO KIISKINEN. omalla maalla TIMO KIISKINEN omalla maalla Timo Kiiskinen: Laulu ja kitara Maarit Hurmerinta: Laulu 1. Jorma Kääriäinen: Laulu 8, taustalaulu 9. Muusikot: Jarkka Rissanen: kitara: 1, 2, 4, 7 ja 14. Markku Kanerva: kitara

Lisätiedot

SIPERIAN NERO! osa 12. "Kansallissankarin kaato" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

SIPERIAN NERO! osa 12. Kansallissankarin kaato kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma SIPERIAN NERO! osa 12 "Kansallissankarin kaato" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999 1 INT. FOXYTRONICS. PAKKAAMO. -- PÄIVÄ 1 (,, HELI, KOISTINEN, PERA) pakkaa mittareita. Kuulemme

Lisätiedot

Ajatelmia, erilaisista aiheista.

Ajatelmia, erilaisista aiheista. Ajatelmia, erilaisista aiheista. Tätä kokoelmaa voi hyödyntää monin eri tavoin, esim. 1) Tulosta ajatelmat joko aiheryhmittäin tai sekaisin, joko kaikki, tai ne jotka haluat. Tulosta ne värillisille papereille.

Lisätiedot

Laila Hietamies. Koivukoto Kuvittanut Leena Lumme. Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Laila Hietamies. Koivukoto Kuvittanut Leena Lumme. Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Koivukoto 1 2 Laila Hietamies Koivukoto Kuvittanut Leena Lumme 3 Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava 4 Novellin Koivukoto ensimmäinen versio on ilmestynyt nimellä Jos tulisi lopulta ikävä Salme Sauren

Lisätiedot

DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi

DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS Marika Laatu ja Pia Tuomi OPETTAJALLE Daniel, Jumalan oma -opetuspakettiin kuuluvat: Opettajanopas Leirivihko Puuhapistevinkit Danielin laulu 2/2011 Noste-lehdessä sarjakuva

Lisätiedot

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja Mika Lamminpää Eila ja Ossi Suomen kielen alkeisoppikirja 1 Becoming More Visible -projektin kehittämiskumppanuuden muodostivat: Kajaanin, Tampereen, Turun ja Vaasan vastaanottokeskukset, Kansalais- ja

Lisätiedot

HENKILÖT: JOHTAJATAR YÖHOITAJA

HENKILÖT: JOHTAJATAR YÖHOITAJA Arto Ojakangas VELJET KESKENÄÄN HENKILÖT: VÄINÖ OTTO HANNA PIRJO SANNA JOHTAJATAR PAPPI YÖHOITAJA vanhus vanhus vanhus hoitaja siivooja (nainen) 2 Vanhainkodin huone, kaksi vuodetta, kaksi yöpöytää. Yöpöydillä

Lisätiedot

Lisa Lundström: Matka!

Lisa Lundström: Matka! Lisa Lundström: Matka! Lisa ja Äiti istuu lentokentän penkillä odottamassa. Äidistä tuntuu siltä kun hän olisi unohtanut jotakin. Hän tekee hijaa listaa päässään. Passi, rahaa, matkalippu Hän sormeilee

Lisätiedot

Joséphine huudahti ja päästi perunankuorimaveitsen

Joséphine huudahti ja päästi perunankuorimaveitsen Joséphine huudahti ja päästi perunankuorimaveitsen kädestään. Veitsi oli luiskahtanut perunaa kuoriessa ja irrottanut ihoa laajalta alueelta peukalon juuresta. Verta oli kaikkialla. Hän katsoi sinisiä

Lisätiedot

Yritys Hyvä VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

Yritys Hyvä VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2015 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2015 voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kehittämiskeskus Opinkirjo Kirjoitusten luonnehdinnat Anne Helttunen,

Lisätiedot

ELEMENT. Kappale I: Similae. Prologi ~tapahtui vuonna 1890 Pamfyliassa~

ELEMENT. Kappale I: Similae. Prologi ~tapahtui vuonna 1890 Pamfyliassa~ ELEMENT Kappale I: Similae Prologi ~tapahtui vuonna 1890 Pamfyliassa~ Pamfylian kuningaskunta joutui sotaan Frygiaa vastaan. Frygialaiset tulivat yön pimeydessä Pamfylian rajan yli tuhotakseen kaiken,

Lisätiedot

TIINA LEHTINEVA. Kuin hattaraa söisi

TIINA LEHTINEVA. Kuin hattaraa söisi Kuin hattaraa söisi TIINA LEHTINEVA Kuin hattaraa söisi Tämä sähkökirja on tuotettu Aikamedia Oy:n vuonna 2013 julkaisemasta painetusta teoksesta. Sähkökirjan tuotanto: Aikamedia Oy Teoksen sähköinen

Lisätiedot

Liikkumismuistoja. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto.

Liikkumismuistoja. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto.fi Liikkumismuistoja Suomen Vanhempainliitto järjesti keväällä 2004 liikuntamuistokyselyn,

Lisätiedot

Vittu mikä jätkä! Ihan kuset housussa! kaverini huusi nauraen vieressäni. Hänen

Vittu mikä jätkä! Ihan kuset housussa! kaverini huusi nauraen vieressäni. Hänen Osa 1 Vittu mikä jätkä! Ihan kuset housussa! kaverini huusi nauraen vieressäni. Hänen kommenttinsa ärsyttivät minua, sillä tiedän itsekin, etten ole mikään Bruce Willis. Mut kuus lappua kaheksasta ei paha.

Lisätiedot