PALAUTTAA ARVON. Tervetuloa Kuusakoskelle!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PALAUTTAA ARVON. Tervetuloa Kuusakoskelle!"

Transkriptio

1 Tervetuloa Kuusakoskelle!

2 Tervetuloa Kuusakoskelle!

3 KUUSAKOSKI HEINOLA LAHTI KIERRÄTYS- PROSESSI

4 Kuusakoski 1/7 Kuusakoski group

5 Kuusakoski 2/7 Vauhdikasta kasvua alusta alkaen Kaikki alkoi Viipurista, kun 25-vuotias Donuard Kuschakoff perusti Viipurissa Karjalan Lumppu- ja Romuliike -nimisen yrityksen vuonna Donuard keräsi rauta- ja metallijätettä sekä tekstiilijätettä tarkoituksenaan erotella ja jalostaa Ensimmäinen maailmansota heijastui raaka-aineiden saatavuuteen, ja puute normaaleista raaka-aineista näkyi etenkin rauta- ja metallijätteen sekä lumpun kysynnän kasvuna. Kaikki mitä saatiin kerättyä, kävi kaupaksi. Koko 20-luku oli ripeän kasvun aikaa. niitä edelleen teollisuudelle.

6 Kuusakoski 3/7 Kuusakoski Oy Kuusakoski Oy on Itämeren alueen johtava kierrätyspalveluihin erikoistunut yritys ja yksi maailman suurimmista kierrätysmetallien jalostajista ja toimittajista. Päämarkkina-alueina ovat Eurooppa, Aasia ja Pohjois-Amerikka. Teollisen kierrätyspalvelutoiminnan lisäksi Kuusakoski kehittää korkealaatuisia kierrätys- ja ympäristöteknologian ratkaisuja. Kuusakoski Group Oy:n liikevaihto on yli 572 M ja se työllistää 2400 henkilöä.

7 Kuusakoski 4/7 Metallien jalostaja Yhtiömme tunnetaan metallien kierrättäjänä, jalostajana ja myyjänä. Meillä on vuosien kokemus metallien jalostamisesta ja kansainvälisestä kaupasta. Tärkein kotimaan tuotantolaitoksemme on Heinolan monimetallitehdas, josta toimitetaan merkittäviä määriä materiaaleja esimerkiksi auto- ja elektroniikkateollisuudelle.

8 Kuusakoski 5/7 Kansainvälistymisen ja huipputeknologian aika Panostimme ja 1990-luvuilla uuden kierrätys- ja materiaalinkäsittelyteknologian kehittämiseen ja kasvoimme ja kansainvälistyimme voimakkaasti luvulla olemme panostaneet voimakkaasti materiaalin hankintaverkoston kehittämiseen luku on erityisesti tutkimuksen ja huipputeknologiaosaamisen aikaa.

9 Kuusakoski 6/7 Kuusakoski tänään Sadan vuoden aikana toimintamme on merkittävästi kasvanut ja laajentunut. Tänään yritys toimii kansainvälisesti ja työntekijöitä konsernissa on lähes Kuusakosken vahvuus perustuu materiaalin, kierrätyksen ja ympäristöteknologian osaamiseen ja ammattitaitoiseen henkilöstöön.

10 Kuusakoski 7/7 Kierrätysteollisuus Metalli on nykyään vain yksi tuotteistamme. Tuotesuunnittelussa kehitämme uusia kierrätyspalveluja ja käsittelyprosesseja, jotta voimme yhä kattavammin palvella asiakkaitamme. Ammattitaitomme on kierrättää tuotteita, jotka sisältävät useita erilaisia kierrätykseen sopivia jakeita, esimerkiksi muoveja, puuaineksia, rakennusjätettä ja kemiallisia aineita.

11 KUUSAKOSKI HEINOLA LAHTI KIERRÄTYS- PROSESSI

12 Heinola Tehtaat 1/3 Heinola tehtaat Kierrätystehdas käynnistyi vuonna 1972 Kierrätämme vuodessa tonnia materiaaleja Työllistämme 150 henkilöä Toimintamme perustuu teolliseen ja sertifioituun käsittelyyn Kierrätämme käytöstä poistetut sähkö- ja elektroniikkalaittet, autot, monimetallit ja rakennusmateriaalit.

13 Heinola Tehtaat 2/ Toiminnan sijoittuminen Heinolassa 1. Palveluhalli 2. Tehdasalue 3. Hallintorakennus

14 Heinola Tehtaat 3/ Heinolan kierrätystehtaan muodostavat: 1. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden sekä autojen esikäsittely 2. Recycling Technologies yrityspartneri 4. Monimetallierotteluprosessi 5. Alumiinisulatto 6. Rakennusmateriaalin käsittely 3. Murskaimet

15 KUUSAKOSKI HEINOLA LAHTI KIERRÄTYS- PROSESSI

16 Lahti Ekopark 1/13 JÄTE Kierrätyspolttoaine kwh Kierrätysmateriaalit Teollinen Symbioosi Kuusakosken Ekopark Yhteistyö Kuusakosken ja Lahti Energian välillä korvaa hiilen käyttöä energiantuotannossa ympäristöystävällisemmällä kierrätysjätteestä jalostetulla polttoaineella.

17 Lahti Ekopark 2/13 Pohjatuhka, polttolaitosmetallit Rakennus-jäte 65 % Kaupan- ja teollisuuden energiajäte 35 % Kuusakoski Ekopark Metallit Kiviaines Hienoaines SRF, Solid Recovered Fuel Lahti Energia Kymijärvi II kwh Kuusakoski Heinolan tehtaat Maanrakennus KP Teollinen Symbioosi Kuusakosken Ekopark Ekoparkkiin tuleva materiaali lajitellaan teollisessa ja ympäristöystävällisessä prosessissa. Kuusakoski toimittaa lajitellut kierrätysjakeet jatkokäsittelyyn ja lopuista jakeista jalostetaan polttoainetta energiatuotantoon.

18 Lahti Ekopark 3/13

19 Lahti Ekopark 4/13 Ekopark Lahti Yhteistyö Kuusakosken ja Lahti Energian välillä korvaa hiilen käyttöä energiantuotannossa ympäristöystävällisemmällä jätteestä jalostetulla polttoaineella.

20 Lahti Ekopark 5/13 Prosessikuvaus Teollinen lajitteluprosessi poimii eri jakeet talteen ja samalla eriyttää materiaalivirrasta Lahti Energian käyttämän kierrätyspolttoaineen. Kierrätyspolttoaine on Kuusakosken prosessin jälkeen puhdistettu ja takaa energiatuotantoa varten tasalaatuisen polttoaineen.

21 Lahti Ekopark 6/13 Murskaus Kierrätykseen tuleva materiaali murskataan esilajittelun jälkeen pienemmiksi kappaleiksi. Näin eri materiaalit virtaavat ja liikkuvat teollisessa prosesissa tehokkaammin eteenpäin.

22 Lahti Ekopark 7/13 Magneetilla metallit eroon Suurtehomagneetit poimivat materiaalivirrasta magneettiin tarttuvat metallit omaan lajitteluprosessiin.

23 Lahti Ekopark 8/13 Seulassa lajitellaan isot ja pienet hieno jae eroon Seulojen ja suodattimien avulla hieno, pienikokoinen jae erotellaan isommista kappaleista.

24 Lahti Ekopark 9/13 Ilmaerotin lajittelee painon perusteella Eri tehoiset puhaltimet irrottavat ylös materiaalivirrasta kevyet jakeet ja raskaammat jakeet painuvat alas.

25 Lahti Ekopark 10/13 Upotuskellutus: Materiaali kelluu tai vajoaa alas. Kelluttaminen ja upotus erottelee myös eri painoiset ja laatuiset jakeet. Vesi osana lajitteluprosessia sitoo pölyä, Kaikki vesijärjestelmät ovat kierrätyslaitoksen sisäisiä ja suljettuja järjestelmiä.

26 Lahti Ekopark 11/13 Induktiivinen erotin: Kivet ja metallit. Kiviaines ja metalliset jakeet erotellaan induktiivilla. Kiviaineis ohjautuu eri kuljettimelle kuin metalliset jakeet. Esim. betonin mukana tulleet ja pienemmiksi kappaleiksi jauhetut metalliset jakeet saadaan näin tehokkaasti eroteltua kiviaineksesta.

27 Lahti Ekopark 12/13 Kuusakosken lajitteluteknologia takaa tehokkaan ja nopean materiaalivirran käsittelyn turvallisesti. Lahden Energian voimalaan siirtyvä polttoaineesta erotellaan loppuvaiheessa ei magneettiset metallit pyörrevirtaerottimella.

28 Lahti Ekopark 13/13 Pyörrevirtaerotin: Ei-magneettiset metallit talteen. Pyörrevirtaerotin jakaa materiaalivirran jälleen kerran eri kuljettimille. Näin esim. alumiini saadaan eroteltua talteen.

29 KUUSAKOSKI HEINOLA LAHTI KIERRÄTYS- PROSESSI

30 Kierrätysprosessi 1/10

31 Kierrätysprosessi 2/10 Materiaalien keräyksen organisoiminen Teollinen kierrättäminen perustuu volyymeihin ja tehokkaaseen käsittelyyn. Kierrätysmateriaalit kerätään eri kohteista mm. lavoille, häkkeihin, tai lukittuihin keräysastioihin, joissa ne kuljetetaan Kuusakosken tehtaalle. Logistinen osaaminen on kierrätyspalveluissa keskeinen kilpailutekijä.

32 Kierrätysprosessi 3/10 Esikäsittely tehtaalla: Laitteiden purku, autojen kuivaus. Sähkö- ja elektroniikkalaitteet puretaan. Muovit, kuvaputket, akut ja metalliosat erotellaan jatkokäsittelyyn. Esikäsitellyt autot menevät murskaimeen ja sähkö- ja elektroniikkalaitteiden osat rengasmurskaimeen.

33 Kierrätysprosessi 4/10 Materiaalin murskaus Murskain pilkkoo metalliosat käsittelyyn sopiviksi jakeiksi. Samalla kevyet materiaalit, kuten auton verhoilut ja istuimien pehmusteet, puhalletaan erilleen materiaalivirrasta. Rengasmurskain rikkoo sähkö- ja elektroniikkalaitteet jatkojalostukseen sopiviksi jakeiksi.

34 Kierrätysprosessi 5/10 Upotus-kellutus Nimensä mukaisesti upotus-kellutusmenetelmässä materiaalit erotellaan ominaispainon perusteella; raskaat jakeet vajoavat pohjaan ja kevyemmät jakeet jatkavat kulkuaan.

35 Kierrätysprosessi 6/10 Jakeista teollisuuden raaka-ainetta Heinolan tehtaalta myydään eroteltua teräsjaetta suoraan terästehtaille raaka-aineeksi. Kierrätyksellä talteenotetun metallin hyödyntäminen säästää huomattavia määriä energiaa raakaainetuotannossa.

36 Kierrätysprosessi 7/10 Automaatio erottelee jakeet Laadunvalvonta ja uuden kierrätysteknologian hyödyntäminen varmentavat prosessin tehokkuuden.

37 Kierrätysprosessi 8/10 Alumiini-jakeet sulatetaan ja valetaan harkoiksi

38 Kierrätysprosessi 9/10 SULATTO

39 Kierrätysprosessi 10/10 Valmiit tuotteet toimitetaan asiakkaille

40 KUUSAKOSKI HEINOLA LAHTI KIERRÄTYS- PROSESSI

41 kuusakoski.com KIITOS!

YRITYSINFO KIERRÄTYSLIIKETOIMINTA KONSERNITIEDOT

YRITYSINFO KIERRÄTYSLIIKETOIMINTA KONSERNITIEDOT PÄÄSIVU YRITYSINFO KIERRÄTYSLIIKETOIMINTA KONSERNITIEDOT Osaamisen taustalla liki 100 vuoden kokemus 1914 Viipurissa Donuard Kuschakoff perusti Karjalan Lumppu- ja Romuliikkeen 1948 Pariisin rauhansopimus:

Lisätiedot

Rakennusjätteestä uusiomateriaalia Lahden ammattikorkeakoulu Koulutuspäivä 18.10.2012

Rakennusjätteestä uusiomateriaalia Lahden ammattikorkeakoulu Koulutuspäivä 18.10.2012 Rakennusjätteestä uusiomateriaalia Lahden ammattikorkeakoulu Koulutuspäivä 18.10.2012 Kuusakoski Oy Ari Virta Johtaja, rakennusjätekierrätys Kuusakoski Group tänään Donuard Kuschakoff perusti Viipurissa

Lisätiedot

Materiaalitehokkuus kierrätysyrityksessä

Materiaalitehokkuus kierrätysyrityksessä Materiaalitehokkuus kierrätysyrityksessä Materiaalitehokkuusseminaari, Lahti 11.4.2013 Hanna Pynnönen Kuusakoski Oy Title and content slide Level 1 bullet - Level 2 bullet Level 3 bullet 1 Title and content

Lisätiedot

L&T:N RATKAISUT RAKENNUSJÄTTEIDEN KÄSITTELYYN

L&T:N RATKAISUT RAKENNUSJÄTTEIDEN KÄSITTELYYN L&T:N RATKAISUT RAKENNUSJÄTTEIDEN KÄSITTELYYN Rakennusjätteet Keski-Suomessa -tilaisuus, Jyväskylä 5.12.2017 Janne Hannula, Lassila & Tikanoja Oyj 1Lassila & Tikanoja Oyj JÄTE EI OLE ENÄÄ UHKA VAAN MAHDOLLISUUS

Lisätiedot

Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu?

Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu? Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu? Green Growth osaamisfoorumi 31.5.2012 Jaana Lehtovirta, viestintäjohtaja, Lahti Energia Oy Lahti Energia Oy Toimimme energia-alalla Hyödynnämme jätettä

Lisätiedot

Envor Group - historiikki

Envor Group - historiikki Video lyhyt Video pitkä Envor Group - historiikki Envor Recycling Oy perustettu 1964 Metallien ja lasin kierrätys sekä rautakauppa Envor Processing Oy perustettu 1979 Kierrätysjakeiden jatkokäsittely ja

Lisätiedot

ECOMATION. environment in mind ECOMATION - TUOTTEITA JA RATKAISUJA NYKYAIKAISILLE KULLANKAIVAJILLE. Recycling Technologies

ECOMATION. environment in mind ECOMATION - TUOTTEITA JA RATKAISUJA NYKYAIKAISILLE KULLANKAIVAJILLE. Recycling Technologies ECOMATION environment in mind Recycling Technologies ECOMATION - TUOTTEITA JA RATKAISUJA NYKYAIKAISILLE KULLANKAIVAJILLE YRITYS Ecomation Oy suunnittelee ja toimittaa asiakkailleen koneita, laitteistoja,

Lisätiedot

Kiertotalouskylä KokoEko-seminaari , Kuopio

Kiertotalouskylä KokoEko-seminaari , Kuopio Kiertotalouskylä KokoEko-seminaari, Kuopio Sisältö Yritysesittely Case: Kiertotalouskylä Ekokem & Fortum: kansainvälinenyhtiö 10 maata 14 jätteenpoltto-tai monipolttoainelaitosta 5 vaarallisen jätteen

Lisätiedot

Nykyaikaista kierrätyspalvelua Tekes-kierrätys projekti Oulu 26.2.2010

Nykyaikaista kierrätyspalvelua Tekes-kierrätys projekti Oulu 26.2.2010 Nykyaikaista kierrätyspalvelua Tekes-kierrätys projekti Oulu 26.2.2010 Kari Raitaniemi 1 2 Kuusakoski Group Oy Pohjoisen Euroopan johtava teollinen kierrättäjä Yksi maailman suurimmista kierrätysmetallien

Lisätiedot

obaalit kierrätysmarkkinat usjaossa Kiina-ilmiö tehuoltopäivät to Pohjanpalo, yhteiskuntasuhteiden johtaja

obaalit kierrätysmarkkinat usjaossa Kiina-ilmiö tehuoltopäivät to Pohjanpalo, yhteiskuntasuhteiden johtaja obaalit kierrätysmarkkinat usjaossa Kiina-ilmiö tehuoltopäivät 4.10.2018 to Pohjanpalo, yhteiskuntasuhteiden johtaja errätys- aka-aineet ja ina 2 lobaalit kierrätysmarkkinat Viimeiset 20 vuotta Eurooppa

Lisätiedot

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Kiertokapula Oy 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Jätehuolto Jätehuollon järjestäminen Jätteiden käsittely Jätteiden hyödyntämisen edistäminen

Lisätiedot

Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II. Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy

Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II. Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy Miksi voimalaitos on rakennettu? Lahti Energialla on hyvät kokemukset yli 12 vuotta hiilivoimalan yhteydessä

Lisätiedot

Kierrätetään. www.tramel.fi

Kierrätetään. www.tramel.fi Kierrätetään. www.tramel.fi Tramel Oy tarjoaa yrityksille ja kotitalouksille taloudellisesti kannustavan palvelun metallien ja metallipitoisten materiaalien kierrätykseen. Tramel Oy Prosessit Tuotteet

Lisätiedot

NCC:n synergiamahdollisuudet Ekomon alueella

NCC:n synergiamahdollisuudet Ekomon alueella NCC:n synergiamahdollisuudet Ekomon alueella REPA kick off -seminaari 12.5.2015 NCC Roads Oy Matti Kauppi Kehityspäällikkö 12.5.2015 NCC Roads Oy 1 Sisältö 1. NCC Yrityksenä 2. NCC Roadsin toiminta 3.

Lisätiedot

Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN

Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN 30.10.2014 Hyvä ympäristö ei synny sattumalta. Se on yhteinen juttu. Kiertokapula Oy:n tehtävänä on huolehtia mahdollisimman ympäristöystävällisesti

Lisätiedot

KÄYTETTY PAKKAUS KIERTÄÄ RAAKA-AINEEKSI

KÄYTETTY PAKKAUS KIERTÄÄ RAAKA-AINEEKSI 1 www.rinkiin.fi KÄYTETTY PAKKAUS KIERTÄÄ RAAKA-AINEEKSI Packsummit 2018, Sibelius-talo, Lahti, 31.10.2018 Juha-Heikki Tanskanen Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy SISÄLTÖ 1. Mikä pakkausten tuottajavastuu?

Lisätiedot

JÄTEHUOLTOPÄIVÄT 8.10.2014. Kati Tuominen Tarpaper Recycling Finland Oy

JÄTEHUOLTOPÄIVÄT 8.10.2014. Kati Tuominen Tarpaper Recycling Finland Oy JÄTEHUOLTOPÄIVÄT 8.10.2014 Kati Tuominen Tarpaper Recycling Finland Oy 1 Kattohuopa hyötykäyttöön asfalttiteollisuuden uusioraaka- aineena Bitumikatteiden keräys- ja kierrätyspalvelut Tausta Tarpaper Recycling

Lisätiedot

Rakennusjätteiden lajittelu hyötykäyttöä varten

Rakennusjätteiden lajittelu hyötykäyttöä varten Rakennusjätteiden lajittelu hyötykäyttöä varten Rakennusjätteistä kohti kierrätysmateriaaleja Käyttöpäällikkö Pekka Hyvärinen Vuokra-alue 140 ha. Käytössä 30 ha Jätteitä 180 000 t Ympäristölupa n. 50 ha

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Tulevaisuuden haasteet jätehuollossa, Joensuun tiedepuisto 24.10.2013 Yhdyskuntajäte Yhdyskuntajäte: vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa,

Lisätiedot

RAKENNUSJÄTTEIDEN KIERRÄTYS JA HYÖTYKÄYTTÖ

RAKENNUSJÄTTEIDEN KIERRÄTYS JA HYÖTYKÄYTTÖ RAKENNUSJÄTTEIDEN KIERRÄTYS JA HYÖTYKÄYTTÖ KOKOEKO-seminaari Kuopio, 18.2.2016 Janne Hannula, Lassila & Tikanoja Oyj 1Lassila & Tikanoja Oyj JÄTE EI OLE ENÄÄ UHKA VAAN MAHDOLLISUUS Kaatopaikat Hygieniauhan

Lisätiedot

Kiertotalous ja rakentaminen. INFRA ry Juha Laurila

Kiertotalous ja rakentaminen. INFRA ry Juha Laurila Kiertotalous ja rakentaminen INFRA ry 7.6.2017 Juha Laurila Hallitusohjelma Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 Kärkihanke 3: Kiertotalouden läpimurto ja

Lisätiedot

Infrastruktuurirakentaminen ASFALTIN LISÄAINETTA KIERRÄTETYSTÄ SELLUKUIDUSTA

Infrastruktuurirakentaminen ASFALTIN LISÄAINETTA KIERRÄTETYSTÄ SELLUKUIDUSTA Infrastruktuurirakentaminen ASFALTIN LISÄAINETTA KIERRÄTETYSTÄ SELLUKUIDUSTA SISÄLLYS 1. ASFALTIN LISÄAINETTA KIERRÄTETYSTÄ SELLUKUIDUSTA Asfaltin lisäaineen valmistaminen kierrätetystä sellukuidusta...3

Lisätiedot

Ekotukikoulutus Minna Partti HSY

Ekotukikoulutus Minna Partti HSY Jätehuollon uudet tuulet: Jätevoimala korvaa kaatopaikan, ei kierrätystä! Ekotukikoulutus Minna Partti HSY Jätteen hyödyntäminen lisääntyy merkittävästi Ajankohtaista jätehuollossa Vantaan Energian jätevoimala

Lisätiedot

Ekokemin Salon Jätevoimala-hanke

Ekokemin Salon Jätevoimala-hanke Ekokemin Salon Jätevoimala-hanke KOHTI KIERTOTALOUTTA ketterästi ja kunnianhimoisesti Ekokemin liiketoiminta-alueet Mitä Ekokem tekee? 1 Kehitämme jätteitä vähentäviä ja hyödyntäviä ratkaisuja asiakkaidemme

Lisätiedot

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat:

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat: Etelä-suomen aluehallintovirasto Yrnpaistölupavaskaiakie Yinpäistaililarkastaja Kai Ratilainen SigerJaarfn katu 15 13100 Hätneenfma Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna 3 0, 05. 2013 DNRO ESAVI/

Lisätiedot

Stena Recycling Oy. Lahden yksikön ympäristövaikutusten arviointiohjelma

Stena Recycling Oy. Lahden yksikön ympäristövaikutusten arviointiohjelma Stena Recycling Oy Lahden yksikön ympäristövaikutusten arviointiohjelma Lahdessa 14.11.2012 2 YHTEYSTIEDOT Hankkeesta vastaava: Stena Recycling Oy Osoite: Internetsivut: Äyritie 8 C 01510 Vantaa www.stenarecycling.fi

Lisätiedot

Stena Recycling Oy. Lahden yksikön ympäristövaikutusten arviointiselostus

Stena Recycling Oy. Lahden yksikön ympäristövaikutusten arviointiselostus Stena Recycling Oy Lahden yksikön ympäristövaikutusten arviointiselostus Lahdessa 9.9.2013 2 YHTEYSTIEDOT Hankkeesta vastaava: Stena Recycling Oy Osoite: Internetsivut: Äyritie 8 C 01510 Vantaa www.stenarecycling.fi

Lisätiedot

Järkivihreä yritystoiminta ja ympäristöosaamisen verkosto Forssan esimerkki Tulevaisuuden yritysalueet Salossa 9.10.2013

Järkivihreä yritystoiminta ja ympäristöosaamisen verkosto Forssan esimerkki Tulevaisuuden yritysalueet Salossa 9.10.2013 Järkivihreä yritystoiminta ja ympäristöosaamisen verkosto Forssan esimerkki Tulevaisuuden yritysalueet Salossa 9.10.2013 Juha Pirkkamaa Toimialapäällikkö: ympäristö ja energia Forssan Seudun Kehittämiskeskus

Lisätiedot

m u o v i t o N m a a i l m a

m u o v i t o N m a a i l m a muoviton maailma Putket, kaivot, säiliöt, pullot - muovi kuljettaa puhdasta vettä sinne, missä sitä tarvitaan. Muovi antaa suojaa eikä petä vaativissakaan olosuhteissa, samalla vesi säilyy puhtaana ja

Lisätiedot

JÄTTEENKÄSITTELYLAITOKSET Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivä Jyri Nummela, Lassila&Tikanoja Oyj

JÄTTEENKÄSITTELYLAITOKSET Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivä Jyri Nummela, Lassila&Tikanoja Oyj JÄTTEENKÄSITTELYLAITOKSET Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivä 4.9.2013 Jyri Nummela, Lassila&Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj KULUTUSYHTEISKUNNASTA KIERRÄTYSYHTEISKUNNAKSI

Lisätiedot

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Tuotamme jätettä Yhdyskuntajätettä syntyy Suomessa vuosittain noin 2,4-2,8 miljoonaa tonnia Henkilöä kohden jätettä syntyy noin 500kg vuodessa Tällä hetkellä suurin osa

Lisätiedot

Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen

Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään Jätteistä bioenergiaa ja ravinnetuotteita - mädätyksen monet mahdollisuudet Tuuli Myllymaa, Suomen ympäristökeskus

Lisätiedot

Lahden seudun kierrätyspuisto

Lahden seudun kierrätyspuisto Lahden seudun kierrätyspuisto Kujalan jätekeskus? Hajut, haittaeläimet? Vaarallinen jäte? Asukastilaisuudet 3. ja 4.6.2019 Heinsuon koulu, Hollola / Erkko-lukio, Orimattila Mielipiteissä ja kommenteissa

Lisätiedot

Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla

Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla 1 Kierrätys säästää ympäristöä ja energiaa Siksi Suomessa maksetaan melkein kaikista juomapakkauksista pantti. Maksetun pantin saa takaisin, kun pullon tai tölkin

Lisätiedot

Green Fuel Nordic Yleisesitys Vuosi 2014

Green Fuel Nordic Yleisesitys Vuosi 2014 Green Fuel Nordic Yleisesitys Vuosi 2014 2 Sisältö GFN Yrityksenä Missio Visio Strategia Suomen tiekartta Biojalostamo Standardoitu biojalostamo-malli Tuotantoprosessi Bioöljyn sovelluskohteet Sovelluskohteiden

Lisätiedot

Täyskäännös kotimaiseen

Täyskäännös kotimaiseen Täyskäännös kotimaiseen Kestäviä energiaratkaisuja muuttuviin tarpeisiin Paikallisena ja palvelevana energiayhtiönä olemme läsnä asiakkaidemme arjessa ja tarjoamme kestäviä ja monipuolisia energiaratkaisuja.

Lisätiedot

Riikinvoiman ajankohtaiset

Riikinvoiman ajankohtaiset Riikinvoiman ajankohtaiset Yhdyskuntajätteestä energiaa kiertopetitekniikalla 18.2.2016 Sisältö 1. Hanke- ja prosessiesittely 2. Kiertopetitekniikan haasteet ja mahdollisuudet 3. Tilannekatsaus Riikinvoiman

Lisätiedot

Hiilineutraali kiertotalous

Hiilineutraali kiertotalous Helsinki, Ravintola Bryggeri, 11.12.2018 Hiilineutraali kiertotalous Hanna Mattila, kiertotalouden asiantuntija, Sitra V I S I O Suomi menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä. KESTÄVYYS- KRIISI NYT!

Lisätiedot

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Anne Silver Jäteneuvoja Porin kaupungin ympäristövirasto Jätehuollon etusijajärjestys (kuluttajalle) Vähennä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta Korjaa, tuunaa,

Lisätiedot

LUMI Lujitemuovijätteen materiaalin ja energian kierrätys sementtiuunissa

LUMI Lujitemuovijätteen materiaalin ja energian kierrätys sementtiuunissa LUMI Lujitemuovijätteen materiaalin ja energian kierrätys sementtiuunissa Dick Blom Kumi instituutti Sastamala 17.4.2015 LUMI Lujitemuovijätteen materiaalin ja energian kierrätys sementtiuunissa 2013-2014

Lisätiedot

Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla. Suomen Palautuspakkaus Oy

Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla. Suomen Palautuspakkaus Oy Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla Suomen Palautuspakkaus Oy Kierrätys säästää ympäristöä ja energiaa Siksi Suomessa maksetaan melkein kaikista juomapakkauksista pantti. Maksetun pantin saa takaisin,

Lisätiedot

Ekodesign - kestävät materiaali- ja valmistuskonseptit

Ekodesign - kestävät materiaali- ja valmistuskonseptit Ekodesign - kestävät materiaali- ja valmistuskonseptit Lehdistötilaisuus 29.8.2012 Professori, tekn.tri Erja Turunen Tutkimusjohtaja, sovelletut materiaalit Strateginen tutkimus, VTT 2 Kierrätyksen rooli

Lisätiedot

Muoviteollisuus ry:n putkijaosto, julkaisu nr. 43. Muoviputkien keräys ja kierrätys

Muoviteollisuus ry:n putkijaosto, julkaisu nr. 43. Muoviputkien keräys ja kierrätys Muoviteollisuus ry:n putkijaosto, julkaisu nr. 43 Muoviputkien keräys ja kierrätys Muoviputkista on moneksi Muovi on kaikkialla. Lähes kaikissa yhteiskunnan kannalta elintärkeissä toiminnoissa tarvitaan

Lisätiedot

KOKOEKO-SEMINAARI öljynerotinjätteiden käsittely. Pekka Hyvärinen 3.10.2007

KOKOEKO-SEMINAARI öljynerotinjätteiden käsittely. Pekka Hyvärinen 3.10.2007 KOKOEKO-SEMINAARI öljynerotinjätteiden käsittely ESITYKSEN PÄÄKOHDAT Ekokem-yhtöt Öljynerotinjärjestelmän toiminta Erotinjätteiden luokitus Erotinjätteiden käsittely Iisalmen Keräysöljy Oy Suomen vanhimpia

Lisätiedot

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Kainuun jätehuollon kuntayhtymä KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Jätehuollon tulevaisuus Kainuussa 2012 Jukka Oikarinen puh. 08 636 611 fax. 08 636 614 www.eko-kymppi.fi info@eko-kymppi.fi

Lisätiedot

Energiantuotannon tuhkien hyödyntäminen. Eeva Lillman 12.11.2015

Energiantuotannon tuhkien hyödyntäminen. Eeva Lillman 12.11.2015 Energiantuotannon tuhkien hyödyntäminen Eeva Lillman 12.11.2015 Päätuotteet yhteistuotannolla tuotettu sähkö ja kaukolämpö Lahden kaupungin 100- prosenttisesti omistama Kolme voimalaitosta Lahdessa, yksi

Lisätiedot

Ravinteiden kierrätyksen läpimurto - liiketoimintaekosysteemi

Ravinteiden kierrätyksen läpimurto - liiketoimintaekosysteemi - liiketoimintaekosysteemi Rakin tavoitteet Mahdollistaa ravinteiden kierrätyksen läpimurto Suomessa Luoda uutta suomalaista liiketoimintaa kansainvälisille markkinoille Luoda avointa, kaikkia hyödyttävää

Lisätiedot

Metsähakkeen logistinen ketju ja taloudelliset kokonaisvaikutukset. Suomen Vesitieyhdistys ry - Metsähakeprojekti

Metsähakkeen logistinen ketju ja taloudelliset kokonaisvaikutukset. Suomen Vesitieyhdistys ry - Metsähakeprojekti Metsähakkeen logistinen ketju ja taloudelliset kokonaisvaikutukset Suomen Vesitieyhdistys ry - Metsähakeprojekti TAUSTOJA >> Suomen metsien kasvu on 225 milj.im3 (90 milj.m3), josta yli 100 milj.im3 (40

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Biomassan hyötykäytön lisääminen Suomessa. Mika Laine

Biomassan hyötykäytön lisääminen Suomessa. Mika Laine Biomassan hyötykäytön lisääminen Suomessa Mika Laine toimitusjohtaja, Suomen Vesiyhdistys, jätevesijaos Envor Group Oy Mädätyksen Rakenne- ja lietetekniikka 15.10.2013 Kokonaisvaltaista kierrätystä Käsittelymäärät

Lisätiedot

Naavatar yhteistyössä

Naavatar yhteistyössä Naavatar yhteistyössä Tuotekehitys ja tutkimus Lämmönsiirtimet Talteenoton keruuyksiköt ja puhaltimet Lämpöpumput ja varaajat Kiertovesipumput Myynti, toteutus, automaatio ja käyttöpalvelut Schneider Electric

Lisätiedot

Muovit kiertoon! Maija Pohjakallio,

Muovit kiertoon! Maija Pohjakallio, Muovit kiertoon! Maija Pohjakallio, erikoistutkija @maijapohjakalli 10.6.2019 Maailmassa on tuotettu 8300 miljoonaa tonnia muovia 1950-2015 Lähde: Geyer et al., Production, use, and fate of all plastics

Lisätiedot

Rakennusteollisuus SELLUVILLAERISTETTÄ KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA

Rakennusteollisuus SELLUVILLAERISTETTÄ KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA Rakennusteollisuus SELLUVILLAERISTETTÄ KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA SISÄLLYS 1. SELLUVILLAERISTETTÄ KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA Selluvillaeristeen valmistaminen kierrätysmateriaalista...3 Edut...4 Esimerkit...5

Lisätiedot

JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ. 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1

JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ. 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1 JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1 MIKSI JÄTTEET LAJITELLAAN? Tavoitteena on: - Vähentää kaatopaikalle menevän jätteen määrää - Kierrättää käyttökelpoisia materiaaleja

Lisätiedot

Pirkanmaan Jätehuolto Oy

Pirkanmaan Jätehuolto Oy Pirkanmaan Jätehuolto Oy Pirkanmaan Jätehuolto Oy 17 osakaskuntaa omistavat yhtiön asukaslukujensa mukaisessa suhteessa yhtiö toimii omakustannusperiaatteella n. 60 työntekijää Jätehuollon työnjako Pirkanmaan

Lisätiedot

MS1E ja MS3E-ikkunoiden EN-15804 ympäristöselosteet

MS1E ja MS3E-ikkunoiden EN-15804 ympäristöselosteet MS1E ja MS3E-ikkunoiden EN-15804 ympäristöselosteet Tämä seloste kattaa EN 15804-standardin edellyttämän yritysten välisen viestinnän ympäristöselosteen raportoinnin, joka määritetään EN 15942, Sustainability

Lisätiedot

Kilpailukykyä ja uutta liiketoimintaa materiaalitehokkuudesta. Markus Terho, Head of Sustainability, Nokia Oyj

Kilpailukykyä ja uutta liiketoimintaa materiaalitehokkuudesta. Markus Terho, Head of Sustainability, Nokia Oyj Kilpailukykyä ja uutta liiketoimintaa materiaalitehokkuudesta Markus Terho, Head of Sustainability, Nokia Oyj 11.4.2013 Teknologiateollisuus on materiaalitehokkuuden edelläkävijä Suomalaisten yritysten

Lisätiedot

TUOTEVALIKOIMASSAMME KIERRÄTYSNOSTURIT

TUOTEVALIKOIMASSAMME KIERRÄTYSNOSTURIT TUOTEVALIKOIMASSAMME KIERRÄTYSNOSTURIT 1 2 JÄTTEESTÄ RAAKA-AINEEKSI Aikoinaan jäte oli vain jätettä, mutta nuo ajat ovat jääneet taaksemme jo kauan sitten. Nykymaailmassa jäte on liiketoimintaa. Jätteen

Lisätiedot

Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset. Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen

Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset. Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen Ristikko Täytä ristikon vaakarivit annettujen vihjeiden avulla. Selvitä pystyriville muodostuva sana. 1. -keräykseen kuuluvat

Lisätiedot

Suomalaista Cleantech-osaamista maailmalle Tapaus BMH Technology Oy. Hannu Lepomäki Teknologiajohtaja

Suomalaista Cleantech-osaamista maailmalle Tapaus BMH Technology Oy. Hannu Lepomäki Teknologiajohtaja Suomalaista Cleantech-osaamista maailmalle Tapaus BMH Technology Oy Hannu Lepomäki Teknologiajohtaja BMH TECHNOLOGY -asiakkuusalueet Voimalaitokset Jätehuoltoyhtiöt Sementtiteollisuus Palvelut Waste to

Lisätiedot

Survive. KIT Survive KIT

Survive. KIT Survive KIT LEKO Group Survive KIT Survive KIT LEKO Group koostuu raskaan ja keskiraskaan valmistuksen konepajoista, valmistettavuuden kehittämispalveluista sekä omia tuotteita tuottavista ryhmistä. Omia tuotteitamme

Lisätiedot

Suuria säästöjä elpo-elementeillä

Suuria säästöjä elpo-elementeillä Suuria säästöjä elpo-elementeillä Säästöä rakentamisajassa Säästöä asuinneliöissä Säästöä materiaalikuluissa Säästää myös ympäristöä Elpotek Oy talotekniikan innovaatioita Elpotek Oy on talotekniikkaelementtien

Lisätiedot

Biokaasua yritysten kuljetuksiin ja energian tuotantoon Oulun alueella

Biokaasua yritysten kuljetuksiin ja energian tuotantoon Oulun alueella Biokaasua yritysten kuljetuksiin ja energian tuotantoon Oulun alueella Biokaasu liikenteessä, teollisuusprosesseissa ja energiantuotannossa 16.10.2019 Oulu Ari Suomilammi Sisältö - Gasum lyhyesti - Biokaasusta

Lisätiedot

Saint-Gobain Kierrätyksestä kiertotalouteen

Saint-Gobain Kierrätyksestä kiertotalouteen MAALISKUU 2019 Saint-Gobain Kierrätyksestä kiertotalouteen Rakennusjätteistä kohti kierrätysmateriaaleja 28.3.2019 ANNE KAISER, VASTUULLISUUSPÄÄLLIKKÖ SAINT-GOBAIN MAAILMALLA YLI 75% LIIKEVAIHDOSTA RAKENNETUSTA

Lisätiedot

Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa. EU-edunvalvontapäivä 13.2.2015

Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa. EU-edunvalvontapäivä 13.2.2015 Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa EU-edunvalvontapäivä EU:n kiertotalouspaketti Komissiolta 2.7.2014 Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa tiedonanto Direktiiviehdotukset mm. jätedirektiivin

Lisätiedot

Ympäristöpalveluja naapureille Lassila&Tikanoja Oyj, Pertti Tammivuori 11.9.2008 Elinkeinoelämän ympäristöfoorumi

Ympäristöpalveluja naapureille Lassila&Tikanoja Oyj, Pertti Tammivuori 11.9.2008 Elinkeinoelämän ympäristöfoorumi Ympäristöpalveluja naapureille Lassila&Tikanoja Oyj, Pertti Tammivuori 11.9.2008 Elinkeinoelämän ympäristöfoorumi Lassila & Tikanoja lyhyesti Suomalainen pörssiyhtiö, joka on erikoistunut ympäristönhuoltoon

Lisätiedot

Tiukentuneet määräykset

Tiukentuneet määräykset Tiukentuneet määräykset Tiukentuvat ympäristö ja tuoteturvallisuusmääräykset Euroopassa sekä nousevat raaka-ainekustannukset pakottavat Euroopan kemianteollisuutta hakemaan kustannus-säästöjä myös hankintaketjussaan

Lisätiedot

KASVUN PAIKKA. Satakunnan teknologiametalliklusteri vastaa sähköistyvän yhteiskunnan tarpeisiin.

KASVUN PAIKKA. Satakunnan teknologiametalliklusteri vastaa sähköistyvän yhteiskunnan tarpeisiin. KASVUN PAIKKA Satakunnan teknologiametalliklusteri vastaa sähköistyvän yhteiskunnan tarpeisiin. SATA INDUSTRY PORIN SATAMA PORI ULVILA NAKKILA HARJAVALTA KOKEMÄKI TEOLLISUUS- VYÖHYKE Suomen johtavaan,

Lisätiedot

ARVI MATERIAALIEN ARVOVIRRAT

ARVI MATERIAALIEN ARVOVIRRAT ARVI MATERIAALIEN ARVOVIRRAT Muuttuva kierrätystalous Materiaalitehokkuuden merkitys kasvaa, pelkkä energiatehokkuusajattelu ei riitä-> pyritään materiaali- ja energiatehokkaisiin ratkaisuihin ja lisäämään

Lisätiedot

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 I N N O L I N K R E S E A R C H O Y T A M P E L L A N E S P L A N A D I 2, 4. k r s, 3 3 1 0 0 T A M P E R E F

Lisätiedot

Verkostoidu Porin seudulla -hanke

Verkostoidu Porin seudulla -hanke Itämeren laaja-alaisin teollisuuspuisto Satamatoimintaa hyödyntävälle Teollisuudelle Kaupalle Logistiikka-alan yrityksille Rakentuu olemassa olevan teollisuuden ja teollisuusklustereiden ympärille Satakunta

Lisätiedot

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka Kiertotalous ja jätehuolto Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka 15.11.2016 Esityksen sisältö 1. Johdanto 2. Mitä on kiertotalous? 3. Yhdyskuntajätehuolto ja kierrätys

Lisätiedot

Muoviteollisuuden palveluksessa

Muoviteollisuuden palveluksessa Muoviteollisuuden palveluksessa Muovinmateriaalihyödyntämisen pullonkaulat Muovin kierrättäminen ja hyödyntäminenyrityksissä, Suonenjoki ja Varkaus 22.11.2018 TkT Sauli Eerola Muovipoli Oy Perustettu 1998

Lisätiedot

Powerflute for first class packaging. Savon Sellu Oy. Päättäjien Metsäakatemia 21.5.2014

Powerflute for first class packaging. Savon Sellu Oy. Päättäjien Metsäakatemia 21.5.2014 Powerflute for first class packaging Savon Sellu Oy Päättäjien Metsäakatemia 21.5.2014 1 Savon Sellu koivusta pahvia 9.5.2014 2 Savon Sellun historia Metsänomistajat ajoivat tehtaan rakentamista 1960-luvulla

Lisätiedot

CleanExport. Jussi Parkkali Toimitusjohtaja.

CleanExport. Jussi Parkkali Toimitusjohtaja. CleanExport Jussi Parkkali Toimitusjohtaja www.uusioaines.com www.foamit.fi Perheyritys / Stenberg, perustettu 1994 Ensimmäinen lasinpuhdistuslaitos 1995 Uusi lasinpuhdistuslaitos 2010 Lasinpuhdistuskapasiteetti

Lisätiedot

Kiertokaari Oy. Hiilineutraali kiertotalouskeskus ja biokaasun hyödyntäminen. Pilotointien ja uusien liiketoimintamallien syntymisen edistäminen

Kiertokaari Oy. Hiilineutraali kiertotalouskeskus ja biokaasun hyödyntäminen. Pilotointien ja uusien liiketoimintamallien syntymisen edistäminen Kiertokaari Oy Jätelain mukaisia kunnalle kuuluvia jätehuoltopalveluja tarjoava yhtiö (JL 32 ja 33 ) Toimialue 9 kuntaa, joista omistajia 8 Asukkaita reilut 270 000 Pääpaikka Ruskon jätekeskus, kunnissa

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 11. tammikuuta 2012 (11.01) (OR. en) 5198/12 ENV 10 ENT 2

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 11. tammikuuta 2012 (11.01) (OR. en) 5198/12 ENV 10 ENT 2 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 11. tammikuuta 2012 (11.01) (OR. en) 5198/12 ENV 10 ENT 2 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 5. tammikuuta 2012 Vastaanottaja: Euroopan unionin neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER)

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER) VALTSU:n painopistealueetsähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SER) Tarja-Riitta Blauberg /YM VALTSUn sidosryhmätilaisuus 23.9.2015 SYKEssä 1 VALTSUn painopistealueet Yhdyskuntajäte Biohajoava jäte Rakennusjäte

Lisätiedot

Rakennusteollisuus SELLUVILLAERISTETTÄ KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA

Rakennusteollisuus SELLUVILLAERISTETTÄ KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA Rakennusteollisuus SELLUVILLAERISTETTÄ KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA SISÄLLYS 1. SELLUVILLAERISTETTÄ KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA Selluvillaeristeen valmistaminen kierrätysmateriaalista...3 Edut...4 Esimerkit...5

Lisätiedot

Andament Group on infrastruktuuripalveluihin. konserni, joka toimii laajasti eri puolilla Suomea. Emoyhtiö on Kalajoella perustettu,

Andament Group on infrastruktuuripalveluihin. konserni, joka toimii laajasti eri puolilla Suomea. Emoyhtiö on Kalajoella perustettu, Andament Groupin vahvuus kasvaa ihmisistä ja ihmisten välisestä yhteistyöstä. Yhdistämällä konsernissa työskentelevien ammattilaisten vahva ja korkeatasoinen infra-alan osaaminen, saadaan kullekin asiakkaalle

Lisätiedot

Tekstiilikierrätyksen opintomatka 15.3-18.3.2016 Saksa ja Hollanti. Tekstiilikierrätyksen opintomatka 15.3-18.3.2016 Saksa ja Hollanti - matkaraportti

Tekstiilikierrätyksen opintomatka 15.3-18.3.2016 Saksa ja Hollanti. Tekstiilikierrätyksen opintomatka 15.3-18.3.2016 Saksa ja Hollanti - matkaraportti Tekstiilikierrätyksen opintomatka 15.3-18.3.2016 Saksa ja Hollanti Henna Knuutila & Nea Metsänranta/ Turun AMK Saksan tekstiilikierrätyssysteemin kuvaus Saksassa ohjeistetaan lajittelemaan kaikki (käyttökelpoiset

Lisätiedot

RAKENNUSJÄTTEISTÄ KOHTI KIERRÄTYSMATERIAALEJA KUOPIO, SAVONIA AMMATTIKORKEAKOULU

RAKENNUSJÄTTEISTÄ KOHTI KIERRÄTYSMATERIAALEJA KUOPIO, SAVONIA AMMATTIKORKEAKOULU RAKENNUSJÄTTEISTÄ KOHTI KIERRÄTYSMATERIAALEJA 28.3.2019 KUOPIO, SAVONIA AMMATTIKORKEAKOULU Juha Hämäläinen, Product Line Manager, BURE, Fortum Waste Solutions Finland SISÄLLYSLUETTELO 1. Fortum Recycling

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä Jäteselviytyjät 2013 Tietokilpailu Koulun nimi Paikkakunta Luokka Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) 1. 2. 3. pisteet yhteensä / 90 pistettä 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Miksi jätteitä

Lisätiedot

Kemikaalit kiertotaloudessa - miten eteenpäin lähtöruudusta? Jani Salminen Kulutuksen ja tuotannon keskus SYKE

Kemikaalit kiertotaloudessa - miten eteenpäin lähtöruudusta? Jani Salminen Kulutuksen ja tuotannon keskus SYKE Kemikaalit kiertotaloudessa - miten eteenpäin lähtöruudusta? Jani Salminen Kulutuksen ja tuotannon keskus SYKE Kemikaalit ja kiertotalous Miten tutkimus voi palvella päätöksentekoa? 24.11.2016 1 Kiertotalouden

Lisätiedot

ENERGIA- JA YMPÄRISTÖOSAAMISEN MERKITYS KONSULTTIYRITYKSEN ASIAKASPROJEKTEISSA MIRJA MUTIKAINEN, LIIKETOIMINTAPÄÄLLIKKÖ, RAMBOLL FINLAND OY 26.5.

ENERGIA- JA YMPÄRISTÖOSAAMISEN MERKITYS KONSULTTIYRITYKSEN ASIAKASPROJEKTEISSA MIRJA MUTIKAINEN, LIIKETOIMINTAPÄÄLLIKKÖ, RAMBOLL FINLAND OY 26.5. ENERGIA- JA YMPÄRISTÖOSAAMISEN MERKITYS KONSULTTIYRITYKSEN ASIAKASPROJEKTEISSA MIRJA MUTIKAINEN, LIIKETOIMINTAPÄÄLLIKKÖ, RAMBOLL FINLAND OY 26.5.2015 SISÄLTÖ Energia- ja ympäristöosaaminen Rambollissa

Lisätiedot

W E D E L E T E Y O U R P R O B L E M S. Rakennusjätteet Keski-Suomessa Tanja

W E D E L E T E Y O U R P R O B L E M S. Rakennusjätteet Keski-Suomessa Tanja W E D E L E T E Y O U R P R O B L E M S. Rakennusjätteet Keski-Suomessa 5.12.2017 Tanja Vepsäläinen @TanjaVeee DELETE ON POHJOISMAIDEN JOHTAVA TÄYDEN PALVELUN YMPÄRISTÖPALVELUYRITYS. TEOLLISUUS- PALVELUT

Lisätiedot

Uusiutuvasta metsäbiomassasta polttonesteeksi Suomesta bioöljyn suurvalta -seminaari 15.10.2012 Toimitusjohtaja Timo Saarelainen

Uusiutuvasta metsäbiomassasta polttonesteeksi Suomesta bioöljyn suurvalta -seminaari 15.10.2012 Toimitusjohtaja Timo Saarelainen Uusiutuvasta metsäbiomassasta polttonesteeksi Suomesta bioöljyn suurvalta -seminaari 15.10.2012 Toimitusjohtaja Timo Saarelainen 2 Sisältö Green Fuel Nordic Oy Strateginen näkökulma Taktinen näkökulma

Lisätiedot

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA ROMUNKÄSITTELYLAITOS Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA 28.4.2015 Raahen Romu Oy / Seuranta ja tarkkailusuunnitelma 28.4.2014 1/4 1. Laitokselle käsiteltäviksi hyväksyttävät materiaalit Raahen

Lisätiedot

Erilliskerätyn ja pakatun biojätteen esikäsittely mädätysprosessia varten Biolaitosyhdistys ry:n seminaari, Jokioinen

Erilliskerätyn ja pakatun biojätteen esikäsittely mädätysprosessia varten Biolaitosyhdistys ry:n seminaari, Jokioinen Erilliskerätyn ja pakatun biojätteen esikäsittely mädätysprosessia varten Biolaitosyhdistys ry:n seminaari, Jokioinen 6.11.2013 Lauri Rahikainen tuotepäällikkö, DI vimelco Oy Perustettu 1986, materiaalinkäsittelyn

Lisätiedot

KOKOEKO seminaari, Kuopio, 11.2.2014. Palvelun tuottajan näkökulma Jaakko Soini, Ekokem

KOKOEKO seminaari, Kuopio, 11.2.2014. Palvelun tuottajan näkökulma Jaakko Soini, Ekokem KOKOEKO seminaari, Kuopio, 11.2.2014 Palvelun tuottajan näkökulma Jaakko Soini, Ekokem Säästämme luonnonvaroja Säästämme luonnonvaroja parantamalla asiakkaiden materiaali- ja energiatehokkuutta. 2 Liikevaihto

Lisätiedot

Rajaville Oy:n Haukiputaan tehtaan energiatuotannon muutos. Loppuraportti Julkinen Pekka Pääkkönen

Rajaville Oy:n Haukiputaan tehtaan energiatuotannon muutos. Loppuraportti Julkinen Pekka Pääkkönen Rajaville Oy:n Haukiputaan tehtaan energiatuotannon muutos Loppuraportti Julkinen 10.2.2014 Pekka Pääkkönen KÄYTÖSSÄ OLEVAN ENERGIATUOTANNON KUVAUS Lähtökohta Rajaville Oy:n Haukiputaan betonitehtaan prosessilämpö

Lisätiedot

Kiertotalous & WtE. Kiertotalouden vaikutus jätteen energiahyödyntämiseen L. Pirhonen

Kiertotalous & WtE. Kiertotalouden vaikutus jätteen energiahyödyntämiseen L. Pirhonen Kiertotalous & WtE Kiertotalouden vaikutus jätteen energiahyödyntämiseen 25.10.2016 L. Pirhonen 1 Sisältö Kiertotalous ja kierrätystavoitteet Millaisilla tavoilla kierrätysaste olisi mahdollista saavuttaa?

Lisätiedot

Katso myös: KAAKKOIS-SUOMEN JÄTETASEKAAVIO KYMENLAAKSON JÄTETASEKAAVIO ETELÄ-KARJALAN JÄTETASEKAAVIO

Katso myös: KAAKKOIS-SUOMEN JÄTETASEKAAVIO KYMENLAAKSON JÄTETASEKAAVIO ETELÄ-KARJALAN JÄTETASEKAAVIO Yhdyskuntajätteiden jätetase (t) v. 212 KAAKKOIS-SUOMEN JÄTETASEKAAVIO Käsittely Jätejae KAS (%) Kymenlaakso (%) Etelä-Karjala (%) TARJONTA T Yhdyskuntaperäinen sekajäte 26 8 23, 3 31 4,3 22 978 54,5 TARJONTA

Lisätiedot

ta ti alumiinis es vy ke

ta ti alumiinis es vy ke kevyesti alumiinista Alumiinin ammattilainen vuodesta1959 Ympäristöystävällisesti alumiinista 2 3 2 3 Purso Oy valmistaa suulakepuristettuja alumiiniprofiileja eri teollisuudenalojen käyttöön kaikkialle

Lisätiedot

Muovin kierrätyspalvelut yrityksille. Viivi Leiviskä

Muovin kierrätyspalvelut yrityksille. Viivi Leiviskä Muovin kierrätyspalvelut yrityksille Viivi Leiviskä 21.11.2018 2 Jätteenkäsittely on osa ratkaisuistamme kestäville yrityksille ja kunnille Jätteet ovat maailmanlaajuinen ongelma. Tarjoamme monipuolisesti

Lisätiedot

Äänekosken biotuotetehdas

Äänekosken biotuotetehdas Äänekosken biotuotetehdas Metsä Groupin avainluvut 2014 METSÄ GROUP Liikevaihto 5,0 mrd. euroa Henkilöstö 10 500 METSÄLIITTO OSUUSKUNTA Konsernin emoyritys Omistajina 122 000 suomalaista metsänomistajaa

Lisätiedot

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Olli Laitinen Metsäliitto Puunhankinta 1 2 3 Edistämme kestävän kehityksen mukaista tulevaisuutta Tuotteidemme pääraaka-aine on kestävästi hoidetuissa

Lisätiedot

Jalat maassa, tavoitteet korkealla. MSK Group Oy

Jalat maassa, tavoitteet korkealla. MSK Group Oy Jalat maassa, tavoitteet korkealla MSK Group Oy 6.9.2016 Sisältö 01 MSK Groupin historia 02 MSK Group korkean teknologian perheyhtiö 03 MSK lukuina 04 Tytäryhtiöt 1. Sukupolvi - perustaja "Ville Isosaari

Lisätiedot

METSÄ GROUP Liikevaihto 5,0 mrd. euroa Henkilöstö 9 600

METSÄ GROUP Liikevaihto 5,0 mrd. euroa Henkilöstö 9 600 Avainluvut 2015 METSÄ GROUP Liikevaihto 5,0 mrd. euroa Henkilöstö 9 600 METSÄLIITTO OSUUSKUNTA Konsernin emoyritys Omistajina 116 000 suomalaista metsänomistajaa METSÄ FOREST Puunhankinta ja metsäpalvelut

Lisätiedot

Kiertotalouden mittaustuloksia maakunnista

Kiertotalouden mittaustuloksia maakunnista Kiertotalouden kirittäjät tuloksia kiertotaloushankkeista Suomessa AIKA 8.5.2019 kello 9.30 16.00 PAIKKA Aalto-yliopisto A Grid, auditorio Jeti ja Mordor-sali (Otakaari 5, Otaniemi, ESPOO) Mitkä ovat kiertotalouden

Lisätiedot