Asumisen opas. VTS-kodit [ ]

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asumisen opas. VTS-kodit [ ]"

Transkriptio

1 Asumisen opas VTS-kodit [ ]

2 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Sauna Tervetuloa VTS-kotiin... 1 Sähkölaitteet Vuokranmaksu... 3 Korjausvastuut Vuokrasopimuksen purku... 4 Lämmitys Kotivakuutus... 5 Ilmanvaihto Järjestyssäännöt... 5 Yhteisten tilojen käyttö Toiminta häiriötilanteessa... 6 Tupakointi Huolto ja vikapäivystys... 7 Tuholaistorjunta Avain hukassa?... 8 Jätteet ja kierrätys Huoneiston kunnossapito... 9 Palovaroitin Eteinen... 9 Turvallisuusvinkkejä lapsiperheille Keittiö Poismuutto Kylpyhuone ja wc... 12

3 1 Tervetuloa VTS-kotiin Tästä oppaasta löydät käytännön ohjeita asumiseen sekä oikeutesi ja velvollisuutesi vuokralaisena. Lisätietoja löydät VTS-kotien verkkosivuilta.

4 2 Muuttajan muistilista: Tee virallinen muuttoilmoitus. Tarkasta asunto, täytä ja palauta tarkastuslomake VTS-kodeille kahden viikon kuluessa vuokrasopimuksen solmimisesta. Tee tuloilmoitus huoltoyhtiölle kotisivujen sähköisten palveluiden kautta. Huoltoyhtiö vaihtaa nimen oveen. Tee sähkösopimus sähköyhtiön kanssa. Ota kotivakuutus valitsemastasi yhtiöstä.

5 3 Vuokranmaksu Maksa vuokra ja muut maksut ajallaan. Tarkista oikeutesi Kelan asumistukeen. Saat laskusi sähköisesti, kun teet e-laskusopimuksen omassa verkkopankissasi (Laskuttaja: Tampereen Vuokratalosäätiö tai Vilusen Rinne Oy). Myöhästyneestä vuokrasta lähetetään maksukehotus jossa perintäkulu 5, viivästyskorot laskutetaan erikseen. Jos vuokravelkaa syntyy, VTS-kodit ryhtyy perintätoimenpiteisiin. Oikeuden päätökselle maksuhäiriöistä tulee merkintä luottotietoihin. Jos sinulla on kysyttävää tai ongelmia vuokranmaksuun liittyen, ota yhteyttä palvelukeskukseen. Mikäli et tilapäisesti pysty maksamaan vuokraa ajallaan Selvitä mahdollisuutesi toimeentulotukeen. Ota pikaisesti yhteys palvelukeskukseen. Saat tietoja ja opastusta! Lisätietoja löydät VTS-kotien verkkosivuilta kohdasta Usein kysytyt kysymykset.

6 4 Vuokrasopimuksen purku VTS-kodeilla on oikeus purkaa vuokrasopimus ilman irtisanomisaikaa, kun vuokralainen: Laiminlyö vuokran maksamisen. Siirtää vuokraoikeuden tai luovuttaa huoneiston hallinnan eteenpäin ilman VTS-kotien suostumusta. Käyttää huoneistoa muuhun tarkoitukseen kuin vuokrasopimuksessa on sovittu. Viettää tai sallii muiden viettävän häiritsevää elämää huoneistossaan. Hoitaa huoneistoaan huonosti. Rikkoo terveyden ja järjestyksen säilyttämiseksi on tehtyjä sääntöjä. Jälleen vuokraus Asunnon jälleen vuokraus on kielletty ilman VTS-kotien vuokrauspalvelun suostumusta.

7 5 Kotivakuutus Paras turva on kotivakuutus. Kotivakuutuksesta saat Pisteet kotiin -pisteitä, kun ilmoitat vakuutuksen numeron VTS-kotien palvelukeskukseen. VTS-kotien ottama kiinteistön täysarvovakuutus korvaa kiinteistölle aiheutuneet vahingot, mutta ei asukkaan irtaimiston vahinkoja. Esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon asukkaan irtaimistolle aiheuttamat vahingot eivät kuulu kiinteistön vakuutukseen. Tiesitkö? Saat kotivakuutuksesta asukasetupisteitä! Järjestyssäännöt Vuokranantajan ja vuokralaisen vastuita ja velvollisuuksia säätelee vuokrasopimus ja huoneenvuokralaki. Lisäksi vuokralaisen tulee noudattaa järjestyslakia ja kiinteistön järjestyssääntöjä. Säännöt on laadittu asukkaiden viihtyvyyden, terveyden ja turvallisuuden edistämiseksi. Asukas vastaa sääntöjen noudattamisesta myös vieraidensa osalta.

8 6 Toiminta häiriötilanteessa Asukkailla on oltava asumisrauha. Kaikkien on käyttäytymisellään ja muillakin tavoin otettava huomioon talon asukkaat. Asukkaiden on huolehdittava siitä, että myös heidän vieraansa noudattavat järjestyssääntöjä. Mikäli koet tulleesi häirityksi, niin: ota yhteys häiriön aiheuttajaan, jos koet sen mahdolliseksi keskustele naapureiden kanssa ovatko häiriöt mahdollisesti koskeneet myös heitä tehkää yhdessä kirjallinen häiriöntuottamusilmoitus (vähintään kahden eri huoneistossa asuvan täysi-ikäisen henkilön allekirjoituksella varustettuna. Häiriöntuottamusilmoituslomakkeita saa Asuntotorin neuvonnasta, Puutarhakatu 8, tai tulostamalla VTS:n internet-sivuilta). Häiriöntuottamusilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti oman kiinteistön asukassivujen kautta (sähköiset palvelut häiriöntuottamusilmoitus). Toimittakaa täytetty lomake oman alueenne asukasisännöitsijälle osoitteeseen Puutarhakatu 8, Tampere tai sähköisesti asukassivujen kautta. Mikäli häiriöt jatkuvat, niin tehkää uusi kirjallinen häiriöntuottamusilmoitus Vuokranantajan Huoneenvuokralain mukaiset toimenpiteet: kun riittävän vahva ja todisteellinen näyttö häiriöstä on saatu ovat Huoneenvuokralain mahdollistamat toimenpiteet lievimmästä alkaen: huomautus, varoitus ja vuokrasopimuksen purkaminen. normaalisti häiriönaiheuttaja saa aluksi joko huomautuksen tai varoituksen Mikäli häiriöt todistettavasti jatkuvat annetusta varoituksesta huolimatta, on seurauksena vuokrasopimuksen purkaminen. Muuta: Valitukset on syytä aina tehdä tosiasioihin perustuen ja oikeilla perusteilla Mahdollisissa häiriötapauksissa toimii VTS:llä yhteyshenkilönänne oman alueenne asukasisännöitsijä.

9 7 Huolto ja vikapäivystys Löydät huoltoyhtiön yhteystiedot talosi ilmoitustaululta ja VTS-kotien verkkosivulta. Voit soittaa huoltoyhtiöön 24/7 tehtävistä, joita ei voi siirtää seuraavaan päivään, esim. vesivahingosta. Ilmoita viat Ilmoita huoltoyhtiölle talosi vioista. Ilmoitus on tehtävä heti, jos vika voi aiheuttaa vaaraa tai vahinkoa. Asukas voi joutua korvausvelvolliseksi, jos omaa asuntoa koskeva ilmoitus on jätetty tekemättä. VTS-kodeilla on oikeus tarkastaa asunnon kunto.

10 8 Avain hukassa? Huoltopäivystys auttaa, kun avain on hukassa tai jäänyt väärälle puolelle ovea. Henkilöllisyys tarkastetaan. Huoltoyhtiö perii asukkaalta maksun. Asukas voi tilata uuden avaimen suoraan Aseman Lukosta. Maksat avaimet tilauksen yhteydessä. Aseman Lukko tarkistaa tilaajan henkilöllisyyden. Avaimen kadottaminen voi johtaa asunnon lukkojen uudelleen sarjoitukseen. Lukon sarjoituksista veloitetaan sarjoituskulut tilauksen yhteydessä. Tuhritut tai muuten turmellut avaimet veloitetaan asukkaalta muuton yhteydessä.

11 9 Huoneiston kunnossapito Muistathan huolehtia huoneistostasi! Palveluhinnastosta löydät hintatiedot, mikäli asunnossa on mennyt jotain rikki tai haluat remontoida asuntoa. Hinnastosta voit myös lukea, millaiset remontit ovat sallittuja. Palveluhinnastoa sovelletaan myös esimerkiksi silloin, kun asunto jää muuton yhteydessä siivoamatta. Eteinen Ovisilmät ja varmuuslukot Voit asennuttaa asuntosi oveen ovisilmän ja/tai varmuuslukon VTS-kotien luvalla. Lukkoa ei saa muuttaessa mukaansa. Tiesitkö? Voit asennuttaa ovisilmän etupisteillä!

12 10 Keittiö Kylmälaitteet vaativat hoitoa Sulata jääkaappi ja pakastin säännöllisesti. Sulattaessa varmista, että sulamisveden poistoputki on avoinna. Ellet osaa avata tukkeutunutta poistoputkea, kysy neuvoa kiinteistönhoitajalta. Katso video jääkaapin puhdistuksesta. Hana ja viemäri Ilmoita huoltoyhtiöön vuotavasta hanasta. Huolehdi, ettei viemäriin joudu ruuantähteitä.

13 11 Astianpesukoneen asennus ja poistaminen VTS-kodit asentaa astianpesukoneesi ja turvakaukalon veloituksetta. Tilaa asennus palveluisännöitsijältä: Asennus tehdään 15 arkipäivän kuluessa tilauksesta. Astianpesukoneen poistoa suunnitellessasi ota yhteyttä kiinteistönhoitajaan vähintään kaksi arkipäivää ennen poistoa. Kiinteistönhoitaja tulppaa tulo- ja poistoputket. Jos putkia ei ole tulpattu, veloitetaan asukkaalta palveluhinnaston mukainen maksu. Asukas vastaa koneen poistamisesta ja hoitaa myös pesukoneen poiskuljetuksen. Jos astianpesukone jätetään käyntiin ilman valvontaa, kotivakuutus ei korvaa vahinkoa. Kun pesukone ei ole käytössä, sulje hana. Jatkuva vedenpaine voi rikkoa vesiletkun.

14 12 Kylpyhuone ja wc Ehkäise kosteusvaurio kylpyhuoneessa Suihkun jälkeen kuivaa lattia kuivauslastalla ja tuuleta kylpyhuone pitämällä ovea auki. Kuivaa pyykkisi kuivaushuoneella tai käytä kuivausrumpua. Liiallinen kosteus lisää kosteusvaurion riskiä. Jos havaitset kosteusvaurion, ota yhteys huoltoyhtiöön. VTS-kodit tutkii asian ja vauriot korjataan. Ilmoittamatta jätetty vesivahinko tai kosteusvaurio aiheuttaa huoneenvuokralain mukaisen korvausvelvoitteen asukkaalle.

15 13 Hana ja wc-istuin Ilmoita huoltoyhtiöön vuotavasta hanasta tai wc-säiliöstä. Viemärilaitteet Viemäriin ei saa laittaa sinne kuulumattomia esineitä. Esimerkiksi vaipat ja tamponit eivät kuulu wc-pönttöön. Asukas maksaa viemärin avauksen, jos on aiheuttanut viemäriin tukoksen. Puhdista kylpyhuoneen lattiakaivot säännöllisesti. Myös pesualtaan hajulukon puhtaus kuuluu asukkaalle. Jos viemärinhaju leijailee kylpyhuoneessa hajulukon puhdistuksesta huolimatta, on usein kyse lattiakaivon kuivumisesta. Toinen hajun aiheuttaja on huonosti paikoillaan oleva pesualtaan tiivistekumi.

16 14 Pyykinpesukone Pyykinpesukoneen asennuksesta vastaa asukas. Jos asunnossa ei ole pesukoneen liitäntävalmiutta, asukas teettää työn LVIasentajalla. Vesi- johtoliitäntöjen tulee olla paineenkestäviä ja pesukonehanan yhteydessä on oltava takaiskuventtiili (imusuoja). LVI-asentajalta saatu asennustodistus kannattaa säilyttää mahdollisen vesivahingon varalta. Asukas vastaa virheellisesti asennetun pesukoneliitännän aiheuttamista vuotovaurioista. Pyykinpesukoneen poistoa suunnitellessasi ota yhteyttä kiinteistönhoitajaan vähintään kaksi arkipäivää ennen poistoa. Kiinteistönhoitaja hoitaa tulppauksen. Jos tulppausta ei ole tilattu, niin asukkaalta peritään palveluhinnaston mukainen maksu. Asukas vastaa koneen poistamisesta ja hoitaa myös pesukoneen poiskuljetuksen. Pyykinpesukonetta ei saa jättää käyntiin, kun asunnosta poistutaan. Jos kone jätetään käyntiin ilman valvontaa, vakuutus ei korvaa vahinkoa. Kun pesukone ei ole käytössä, sulje hana. Jatkuva vedenpaine voi rikkoa vesiletkun.

17 15 Sauna Huolehdi, että kiuas on päällä ainakin puoli tuntia saunomisen jälkeen, jotta sauna kuivuu. Pidä ilmastointia päällä täydellä teholla vähintään tunti saunomisen jälkeen. Ilmastoinnin ohjaus tapahtuu yleensä liesikuvusta. Tuuleta riittävästi esimerkiksi pesutilan ikkunan kautta. Vaihda kiuaskivet muutaman vuoden välein. Kivien käyttöiän määrää saunan käytön määrä.

18 16 Parveke Pidä parvekkeesi siistinä. Viihtyisä parveke on yksi huone lisää! Kotieläimet Kotieläimet ovat sallittuja. Omistaja huolehtii, että eläin ei tuota häiriötä muille asukkaille tai vahinkoa asunnolle. Ulkona eläin on pidettävä kytkettynä. Eläin ei saa tehdä tarpeitaan kiinteistön piha-alueella.

19 17 Sähkölaitteet Sähkölaitteiden asennuksia ja korjauksia saa suorittaa vain valtuutettu asentaja. Lamput ja sulakkeet asukas voi vaihtaa itse. Sähkörasioiden ja kiinteiden valaisimien vioista tulee ilmoittaa kiinteistöhuoltoyhtiöön. Yhteystiedot löydät VTS-kotien verkkosivuilta. Huomioita sähköturvallisuudesta Kylpyhuoneen pistorasiat ja useimmat keittiön pistorasiat ovat suojamaadoitettuja. Niihin saa kytkeä vain maadoitetun tai suojaeristetyn koneen. Kosteissa tiloissa ja ulkotiloissa ei saa käyttää sähkölaitetta, joka on kytketty eri tilassa olevaan tavalliseen pistorasiaan. Esimerkiksi sisäkäyttöön tarkoitettujen joulukuusenkynttilöiden käyttö parvekkeella on hengenvaarallista. Kylpyhuoneen pistorasioita ei saa käyttää suihkun tai kylvyn aikana. Liesi on kytketty kiinteästi sähköverkkoon. Kytkennän saa irrottaa vain sähköasentaja. Muistathan puhdistaa lieden ja uunin säännöllisesti. Silloin ne toimivat turvallisesti ja tehokkaasti.

20 18 Televisio Mikäli televisiokuvassasi on ongelmia ja epäilet sen johtuvan antenniverkosta, ota yhteyttä operaattoriin. Yhteystiedot löydät kiinteistösi ilmoitustaululta ja VTS-kotien verkkosivuilta. Lisäantennilaitteiden asennuksessa ota yhteyttä palvelukeskukseen. Laajakaista Vuokraan sisältyy internet-yhteys. Laajakaistan saat käyttöösi rekisteröitymällä käyttäjäksi operaattorille. Operaattorilta saat myös tiedon, vaatiiko yhteys modeemia. Modeemin hankinta on asukkaan vastuulla. Mikäli internet-yhteydessäsi on ongelmia, ota yhteyttä operaattoriin. Yhteystiedot löydät VTS-kotien verkkosivuilta.

21 19 Korjausvastuut Korjausten, huoltojen ja siivouksen suorittaja ja maksaja määräytyvät seuraavasti: Normaalista kulumisesta aiheutuvat kiinteistön sisä- ja ulkotyöt kuuluvat vuokranantajalle. Asukkaan tai hänen vieraansa tuottamuksesta aiheutuvat työt kuuluvat vuokralaiselle (AHVL - Asuinhuoneenvuokralaki 25 ). Asukkaan hankkimista lisävarusteista aiheutuvat työt kuuluvat vuokralaiselle. Omatoimiremontit Voit tehdä pintaremontin asunnossasi sovittuasi asiasta palveluisännöitsijän kanssa. Ilmoita remontin valmistumisesta isännöitsijälle, jotta työ voidaan tarkastaa. Asukas on velvollinen korvaamaan huolimattomasti/sopimattomilla materiaaleilla tehdyn remontin. Katso myös: Tiesitkö? Ohje maalaustöihin. Ennen tapetointia huomioitavat asiat. Tapetointiohjeet. Voit teettää remontteja etupisteillä!

22 20 Lämmitys Oman kiinteistön lämmitysjärjestelmän voi tarkistaa VTS-kotien verkkosivuilta Tietoa kiinteistöstä -kohdasta. Asukas voi itse säätää huonelämpötilaa lämpöpatterin termostaatista. Termostaatti myös pitää huonelämpötilaa automaattisesti tasaisena. Muut lämmitykseen liittyvät säätötoimenpiteet kuuluvat huollolle. Lämpötilan alentaminen yhdellä asteella säästää lämmitysenergiaa 5-7 %. Sopivin huonelämpötila on tutkimusten mukaan noin C ja parhaat yöunet saa vähän viileämmässä, noin +19 C lämpötilassa. Sopiva lämpötila on kuitenkin yksilöllistä. Lue lisää lämpötiloista Asumisterveysohjeesta. Vinkkejä energian säästöön Pidä asunnon lämpötila kohtuullisena. Energian säästämisen lisäksi varjelet myös terveyttäsi. Etenkin talvisin lämmitys kuivattaa huoneilmaa. Älä peitä pattereita esim. verhoilla, jotta lämpö pääsee kiertämään huoneeseen. Älä tuuleta asunnon liikalämpöä pois, vaan säädä sopiva lämpötila patterin termostaatista.

23 21 Ilmanvaihto VTS-kodeissa ilmanvaihto on aina vähintään minimiasennolla. Näin puolet asunnon ilmamäärästä vaihtuu tunnissa! Koneellinen ilmanvaihto riittää yleensä tuuletukseen. Raitista ilmaa virtaa korvausilma- ja raitisilmaventtiilien tai ikkunoiden yläpuitteesta poistettujen tiivistepätkien kautta. Näitä tuloilmanreittejä ei saa tukkia. Jos asunto kuitenkin kaipaa mielestäsi tuuletusta, tuuleta huonetilat parin minuutin ristivedolla. Oman kiinteistön ilmanvaihtojärjestelmän voi tarkistaa VTS-kotien verkkosivuilta tietoa kiinteistöstä -kohdasta. Ilmanvaihtoventtiilit Korvausilmaventtiilit pidetään lämmityskaudella minimiasennossa. Tarpeen vaatiessa ne voidaan avata ääriasentoon. Avoinna olevat venttiilit aiheuttavat vedon tunnetta. Poistoilmakanavaan liitettäviä liesituulettimia ei saa asentaa jälkikäteen. Katso video ilmanvaihtoventtiilien puhdistuksesta

24 22 Ilmanvaihdon hätäkatkaisu Hätätilan (kaasuvuoto, tulipalo, myrkkypilvi, ydinlaskeuma yms.) uhatessa talon ilmanvaihto pysäytetään keskitetysti kiinteistöön asennettujen hätäkatkaisimien avulla. Hätätilanteessa asukas voi myös itse tukkia ilmanvaihtoaukot ja ikkunaraot esimerkiksi teippaamalla. Vinkkejä ilmanvaihtoon Vedontunnetta? Tarkista kotoa lähtiessäsi, että ikkunat ja ovet ovat kiinni. Tarkasta myös ikkuna- ja ovitiivisteiden kunto vuosittain. Keittiön liesikuvun rasvasuodatin kannattaa pestä ainakin kerran kuussa. Pesu tapahtuu joko vedellä ja astianpesuaineella tai astianpesukoneessa.

25 23 Yhteisten tilojen käyttö Asuinympäristön viihtyisyys syntyy hyvin hoidetuista yhteisistä tiloista. Jokainen asukas vaikuttaa omalta osaltaan asuinympäristön siisteyteen.

26 24 Rappukäytävä ja hissi Pelastuslaki kieltää säilyttämästä tavaroita rappu-, kellari- ja vinttikäytävissä. Ulko-oven sähkölukot lukitsevat oven yöksi. Huolehdi, että ovi lukkiutuu. Varastotilat Ulkoiluvälineille, kuten polkupyörille ja lastenvaunuille, on useissa taloissa omat säilytystilansa. Ulkoiluvälinevarasto ei ole oleskelupaikka, lelujen säilytyspaikka, eikä siellä saa säilyttää rikkinäisiä pyöriä. Irtaimistovarastoissa ja talon yleisissä tiloissa ei saa säilyttää palavia nesteitä tai kaasuja. Arvotavaraa ei kannata säilyttää varastotiloissa. Asunnon lukittavassa irtaimistovarastossa saa säilyttää neljää autonrengasta.

27 25 Pesutupa ja kuivaushuone Pesutuvan ohjeet ja käyttöajat löytyvät pesulan seinältä. Mattoja saa pestä vain erillisillä matonpesukoneilla. Pesutuvan kuivausrumpu on tarkoitettu tuvassa pestylle pyykille. Kuivausrumpua saa käyttää kotona pestyn pyykin kuivaamiseen, jos pesutuvassa on vapaata. Kuivausrumpu tulee puhdistaa käytön jälkeen. Kuivaushuonetta saa käyttää samoin ehdoin kuin pesutupaa. Jos kuivaushuoneessa on vapaata, sen käyttöä suositellaan myös kotona pestylle pyykille. Kuivunut pyykki on haettava kuivaushuoneesta mahdollisimman pian, jotta tila vapautuu seuraavalle käyttäjälle. Kuivaushuoneen lämpöpuhallin on käytössä klo 7 22.

28 26 Kerhohuone Jokainen käyttäjä huolehtii omien jälkiensä siivouksesta. Kerho- ja askarteluhuoneiden käytöstä ja järjestyksestä huolehtii asukastoimikunta. Saunominen talosaunassa Saunavuoro varataan huoltoyhtiöstä. Mikäli varaat uuden saunavuoron, lisää saunamaksu vuokrakuitille. Jos sinulla on e-laskusopimus, tarkista että saunavuoro on lisätty laskulle. Käytä vettä taloudellisesti ja jätä sauna jälkeesi siistiksi, sellaiseksi kuin haluaisit sen olevan vuorosi alkaessa. Vie haisevat roskat mukanasi. Muista, että lemmikkieläimet eivät kuulu saunatiloihin.

29 27 Piha- ja leikkialueet Piha-alueiden yhteiset talkoot ja asukkaiden omatoimisuus edistävät viihtyvyyttä ja vähentävät talon kuluja. Luhti- ja rivitalojen asuntopihat ja hoito-ohje Asukkaalla on velvollisuus pitää oma asuntopiha kunnossa. Hoito-ohjeet löydät VTS-kotien kotisivuilta. Jos kunnossapito laiminlyödään, asukas maksaa pihan kunnostuksen.

30 28 Pysäköinti Vain paikan vuokranneet saavat pysäköidä pysäköintialueella. Vapaita autopaikkoja voit kysyä VTS-kotien palvelukeskuksesta tai tarkastaa tilanteen sähköisistä palveluista. Lämpötolpan kansi on pidettävä kiinni, eikä johtoja saa jättää roikkumaan tolpasta. Kiinteistönhoitajilla on ohje poistaa roikkuvat johdot. Ohjaa vieraasi pysäköimään vieraspaikoille. Vieraspaikat on tarkoitettu vain vieraiden tilapäispysäköintiä varten. Ajoneuvolla ajo ja pysäköinti pihateillä ja -käytävillä on kielletty. Huoltoajo on lyhytaikaista ja se tulee osoittaa kyltein tai valoin. Pelastustie on pidettävä vapaina esteistä. Rakennuksissa on merkityt pelastustiet palokunnan tikasautoa varten. Pihan liikennemerkkien vastainen pysäköinti on rangaistava teko.

31 29 Tupakointi Tupakkalaki kieltää tupakoinnin kiinteistön kaikissa yhteisissä tiloissa. Tarkista omasta vuokrasopimuksestasi tarkemmat tupakointikiellot. Tupakointikiellon toistuva rikkominen johtaa vuokrasopimuksen irtisanomiseen. VTS-kotien tavoitteena on savuttomuus Tupakointikielto huoneistoissa ja kiinteistön kaikissa sisätiloissa koskee uudis- ja peruskorjauskiinteistöjen asuntoja lähtien kaikkia uusia vuokrasopimuksia lähtien Parveketupakointi ja tupakointi tontin ulkoalueilla on sallittu. Savuttomia kiinteistöjä on seitsemän (7) Näissä kiinteistöissä tupakointi on sallittu vain erillisessä, pihalla sijaitsevassa tupakkapaikassa. Tupakoimattomuus muualla kuin merkityllä paikalla koskee kaikkia kiinteistöllä toimijoita.

32 30 Tuholaistorjunta Tuholaistorjunnassa nopea toiminta on valttia. VTS-kodit toimii aktiivisesti yhteistyössä asukkaiden kanssa tuholaisten torjumiseksi. Jos epäilet tai huomaat, että kotonasi on tuholaisia, ilmoita siitä välittömästi VTS-kotien palveluisännöitsijälle Asukkaiden havainnot ovat usein ainoa keino päästä tuholaisten jäljille. Ilmoituksen tehtyäsi tuholaistorjuntayrityksen edustaja ottaa sinuun yhteyttä ja sovitte toimenpiteistä, joilla tuholaislaji tunnistetaan. Jos tuholaisia löytyy, sovitte torjuntatyön aloitusajankohdan. Jos asunnossa todetaan tuholaisia, selvitetään myös niiden levinneisyys kiinteistössä. Tuholaistorjuntayritys suorittaa torjuntatyöt vaadittavassa laajuudessa. Onnistunut, ammattilaisen tekemä tuholaistorjunta on usein ainoa keino päästä eroon tuholaisista. On erittäin tärkeää, että asukas noudattaa tuholaistorjuntayritykseltä saamiaan toimintaohjeita.

33 31 Jätteet ja kierrätys Jätehuollon tärkein lenkki on asukas. Kierrätys ja jätteiden lajittelu ovat kaikkien yhteinen etu. Paperi Kaikki postiluukusta tuleva paperi kelpaa paperinkeräykseen. Paperinkeräykseen eivät kuulu: maitotölkit, kartonki, ruskea pahvi, märkä, likainen tai vahattu paperi, muovi, teippi tai styrox. Kartonki Kartonkiin kuuluvat puhtaat, kuivat ja litistetyt kartonki-, pahvi- ja paperipakkaukset. Yleisimpiä kartonkipakkauksia ovat esimerkiksi maitotölkit ja muropaketit. Teippejä ja niittejä ei tarvitse poistaa.

34 32 Lasi ja metalli Useissa taloissa on omat keräyslaatikot lasille ja metallille. Erillisiä keräyksiä löytyy myös esimerkiksi kauppojen pihoista. Huonekalut ja muut vastaavat Tiedustele kuljetusta Pirkanmaan Jätehuollosta (puh ).

35 33 Ongelmajätteet Ongelmajätteitä ovat kaikki vaaralliset ja ympäristölle haitalliset jätteet, kuten loisteputket ja pienoisloistelamput, akut, jäteöljyt sekä liuottimet. Asuntoalueilla kiertää säännöllisesti ympäristöauto Repe, johon ongelmajätteitä voi maksutta viedä. Aikatauluista tiedotetaan erikseen. Lisätietoja Pirkanmaan jätehuollolta (puh ). Myös paristot ja lääkkeet kuuluvat ongelmajätteisiin. Paristoja varten on keräysastioita esimerkiksi marketeissa. Lääkkeet sekä kuumemittarit voi palauttaa apteekkiin.

36 34 Palovaroitin Tarkista säännöllisesti palovaroittimen toiminta. Palovaroitin on pakollinen kaikissa asunnoissa. Sen hankinta ja toimintakunto ovat asukkaan vastuulla. Palovaroitin on oltava jokaista alkavaa 60 m2 kohden ja kaksikerroksisissa asunnoissa molemmissa kerroksissa. Suositeltavaa on, että jokaisessa makuuhuoneessa on palovaroitin. Vaihda varoittimen paristo kerran vuodessa. Varoittimen käyttöikä on korkeintaan 10 vuotta. Osassa kiinteistöistä on sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet. Näiden toimintakunto on kiinteistön omistajan vastuulla. Turvallisuusvinkkejä lapsiperheille Asenna ikkunoihin ja parvekeoviin putoamisen estävät ikkunapidikkeet. Hanki lieteen turvareuna. Laita käyttämättömiin pistorasioihin suojatulpat. Säilytä lääkkeet, puhdistusaineet, päihteet sekä muut vaaralliset tavarat ja kemikaalit lasten ulottumattomissa.

37 35 Poismuutto Kun muutat, siivoa asunto muuttosiivousohjeen mukaan. Siivouksen laiminlyönnistä aiheutuneet kustannukset veloitetaan palveluhinnaston mukaan. Katso tarkemmat ohjeet muuttajan muistilistasta.

Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen. vastuunjakotaulukko 2.12.2015. Lämmitys. Ilmanvaihto

Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen. vastuunjakotaulukko 2.12.2015. Lämmitys. Ilmanvaihto Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen 2.12.2015 vastuunjakotaulukko Tämä taulukko määrittelee asukkaan ja kiinteistön omistajan väliset vastuut asunnon hoidossa. Epäselvissä tilanteissä ota yhteyttä

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Asumisen opas. VTS-kodit

Asumisen opas. VTS-kodit Asumisen opas VTS-kodit 20.8.2018 1 Sisällys Tervetuloa VTS-kotiin... 3 Yleistä VTS-kodeista... 3 Sisäänmuutto... 4 Poismuutto... 4 Asukkaan velvollisuudet... 5 Vuokranmaksu... 5 Muut maksut... 6 Järjestyssäännöt...

Lisätiedot

Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008

Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 1 Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 2 Erilaisia asumismuotoja Vuokra-asumisessa vuokralainen maksaa joka kuukausi vuokraa vuokranantajalle. Asunnon voi vuokrata yksityisiltä omistajilta ja yleishyödyllisiltä

Lisätiedot

VTS - kotien toimintatapa epäiltäessä sisäilmaongelmaa. Asukastoimikunnan seminaari

VTS - kotien toimintatapa epäiltäessä sisäilmaongelmaa. Asukastoimikunnan seminaari VTS - kotien toimintatapa epäiltäessä sisäilmaongelmaa Asukastoimikunnan seminaari 10.3.2018 Esittely Jari Kauppinen, kunnossapitomestari Jari.kauppinen@vts.fi p. 040 185 0489 Jyrki Mälkki, kunnossapitomestari

Lisätiedot

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN Koulukatu 19 Skolhusgatan PL 2 PB, Vaasa 65101 Vasa faksi/fax (06) 325 3629, www.pikipruukki.com Pvm TÄYTÄ JA TULOSTA. Palauta allekirjoitettuna osoitteeseen: Koy Pikipruukki,

Lisätiedot

KERROSTALO. A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on. B. Katso kuvaa numero 1. Missä kuvassa ovat nämä tilat? Lisää kuvaan numero.

KERROSTALO. A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on. B. Katso kuvaa numero 1. Missä kuvassa ovat nämä tilat? Lisää kuvaan numero. KERROSTALO A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on B. Katso kuvaa numero 1. Missä kuvassa ovat nämä tilat? Lisää kuvaan numero. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. uima-allas

Lisätiedot

Maksaessasi vuokraa sinulla on täysi oikeus nauttia asumisestasi. Tähän oikeuteen liittyy myös velvollisuuksia.

Maksaessasi vuokraa sinulla on täysi oikeus nauttia asumisestasi. Tähän oikeuteen liittyy myös velvollisuuksia. Arvoisa asukkaamme Vuokranmaksu Maksaessasi vuokraa sinulla on täysi oikeus nauttia asumisestasi. Tähän oikeuteen liittyy myös velvollisuuksia. Olet allekirjoituksellasi hyväksynyt vuokranmaksupäiväksi

Lisätiedot

Opas Kotkan Asuntoihin muuttavalle

Opas Kotkan Asuntoihin muuttavalle Opas Kotkan Asuntoihin muuttavalle Muuttaminen Vuokrasopimus tulee allekirjoittaa Kotkan Asunnot toimistolla (vuokravakuus ja mahdolliset liitteet tulee olla hoidettu ennen sopimuksen allekirjoitusta).

Lisätiedot

Mitä remontteja osakas saa tehdä?

Mitä remontteja osakas saa tehdä? 1.1 Lain määräykset 1 Mitä remontteja osakas saa tehdä? Asunto-osakeyhtiön osakas saa lain mukaan tehdä asunnossaan omalla kustannuksellaan erilaisia remontteja. Osakas voi esimerkiksi muuttaa huoneistonsa

Lisätiedot

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton perjantaina 30.5.2014.

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton perjantaina 30.5.2014. 215 TOAS PEKOLA 31 >MUUTTO MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton perjantaina 30.5.2014. MISTÄ JA KUINKA SAAN AVAIMET? Asunnon avaimet voit noutaa perjantaista 30.5.2014 alkaen asuntotoimistostamme,

Lisätiedot

ASUKASOPAS YLEISIÄ OHJEITA VUOKRALAISILLE

ASUKASOPAS YLEISIÄ OHJEITA VUOKRALAISILLE Sivu 1 / 5 ASUKASOPAS YLEISIÄ OHJEITA VUOKRALAISILLE Tämä opas tarjoaa Taitokaari Oy:n vuokralaisille yleistä tietoa ja hyödyllisiä ohjeita jokapäiväistä asumista varten. Oppaan lopusta löydät myös kaikki

Lisätiedot

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton tiistaina 30.9.2014.

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton tiistaina 30.9.2014. 215 TOAS PEKOLA 27 >ASUNTONI MINKÄLAISIA LAITTEITA KEITTIÖSSÄNI ON? Keittiössä on vakioliesi ja jää-/pakastinkaappi. Lieden yläpuolella on liesikupu, joka on yhdistetty talon koneelliseen ilmanvaihtojärjestelmään

Lisätiedot

MAJA- KANSIO. Ohjeita Pyhäjärven reserviupseerien majan vieraille

MAJA- KANSIO. Ohjeita Pyhäjärven reserviupseerien majan vieraille MAJA- KANSIO Ohjeita Pyhäjärven reserviupseerien majan vieraille SIJAINTI Linkki Google Maps palveluun: https://goo.gl/maps/gvyk9nvxuqm2 Linkki Kansalaisen karttapaikkapalveluun: http://bit.ly/2cjallm

Lisätiedot

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN Koulukatu 19 Skolhusgatan PL 2 PB, Vaasa 65101 Vasa faksi/fax (06) 325 3629, www.pikipruukki.com Pvm TÄYTÄ JA TULOSTA. Palauta allekirjoitettuna osoitteeseen: Koy Pikipruukki,

Lisätiedot

Tervetuloa SATOkotiin. Muuttajan usein kysytyt kysymykset

Tervetuloa SATOkotiin. Muuttajan usein kysytyt kysymykset Tervetuloa SATOkotiin Muuttajan usein kysytyt kysymykset SATOn Asiakaspalvelu p. 020 334 443 asiakaspalvelu@sato.fi sato.fi facebook.com/sato Milloin saan hakea avaimet? Uuden kotisi avaimet saat vuokrasopimuksen

Lisätiedot

K-S Tili ja Isännöinti Oy

K-S Tili ja Isännöinti Oy K-S Tili ja Isännöinti Oy Asunto Oy:n valvontavastuu huoneiston kunnossapito- tai muutostöissä Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakas on velvollinen ilmoittamaan kirjallisesti taloyhtiölle kaikista huoneistonsa

Lisätiedot

Asukkaiden kosteudenhallinta Pekka Luoto

Asukkaiden kosteudenhallinta Pekka Luoto Asukkaiden kosteudenhallinta Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöliittoyhteisö 2015 Yksityiset vuokranantajat Taloyhtiöt, KOY:t Vuokrataloyhteisöt Suomen Vuokranantajat

Lisätiedot

ASUMISOIKEUDEN LUOPUMISILMOITUS

ASUMISOIKEUDEN LUOPUMISILMOITUS ASUMISOIKEUDEN LUOPUMISILMOITUS Koulukatu 19 Skolhusgatan PL 2 PB, Vaasa 65101 Vasa faksi/fax (06) 325 3629, www.pikipruukki.com Pvm TÄYTÄ JA TULOSTA. Palauta allekirjoitettuna osoitteeseen: Oy Vaasan

Lisätiedot

Ohje asuntojen vuokralaisille

Ohje asuntojen vuokralaisille Ohje asuntojen vuokralaisille Palvelukeskus Kyrölä, Kyröntupa ja Kuusikummun Asumisyksikkö NURMEKSEN KAUPUNKI 1. Asukasvalinnat ja tehtävät päätökset 1.1 Asukasvalintaa koskevat säädökset Sosiaalihuoltolaki

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet sekä tehtävien vastuunjako

ASUMISPAKKI- koulutus Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet sekä tehtävien vastuunjako ASUMISPAKKI- koulutus Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet sekä tehtävien vastuunjako Vuokralaisen oikeudet Vuokratessaan asunnon vuokralaisella on sekä oikeuksia että velvollisuuksia asunnon suhteen.

Lisätiedot

Ennen asunnonhakua: Kun kiinnostava asunto löytyy: Kartoita omia tuloja ja menojasi Selvitä mihin asumisen tukiin ja etuuksiin sinulla on mahdollinen oikeus (ole tarvittaessa yhteydessä oman kuntasi sosiaalitoimeen

Lisätiedot

Tässä Sinulle ohjeita, muistilistaa ja vinkkejä liittyen asumiseesi Suomen Vuokrakotien asunnossa. Toivotamme Sinulle viihtyisiä hetkiä kodissasi!

Tässä Sinulle ohjeita, muistilistaa ja vinkkejä liittyen asumiseesi Suomen Vuokrakotien asunnossa. Toivotamme Sinulle viihtyisiä hetkiä kodissasi! 1 Asukasopas Ohjeita asukkaille Tässä Sinulle ohjeita, muistilistaa ja vinkkejä liittyen asumiseesi Suomen Vuokrakotien asunnossa. Toivotamme Sinulle viihtyisiä hetkiä kodissasi! Ennen muuttoa laadimme

Lisätiedot

Ohje asuntojen vuokralaisille

Ohje asuntojen vuokralaisille Ohje asuntojen vuokralaisille NuVa kuntayhtymä NuVa kuntayhtymä 1. Asukasvalinnat ja tehtävät päätökset 1.1 Asukasvalintaa koskevat säädökset Sosiaalihuoltolaki 1301/2014 11,14,21 1.2 Miten asuntoa haetaan

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Oma puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä esite näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin kattoon.

Lisätiedot

KOTONA KAUPUNGISSA. - pakolaistaustaisten nuorten ja lapsiperheiden asumisvalmennus Espoossa ja Oulussa

KOTONA KAUPUNGISSA. - pakolaistaustaisten nuorten ja lapsiperheiden asumisvalmennus Espoossa ja Oulussa KOTONA KAUPUNGISSA - pakolaistaustaisten nuorten ja lapsiperheiden asumisvalmennus Espoossa ja Oulussa KOTONA KAUPUNGISSA Ryhmämuotoista asumisvalmennusta ja räätälöityä yksilötyötä asumisen asioissa Hanke

Lisätiedot

Mitä koulun jälkeen?

Mitä koulun jälkeen? Tietoa asumisesta Mitä koulun jälkeen? Yhteishaku Lukio/ammattikoulu/opisto Muutto edessä? Valmistumisen jälkeen työelämän tai jatkoopintojen haasteet Ajankohtaiseksi tulee oman paikan hankinta Asumismuoto

Lisätiedot

VTS-kotien palveluhinnasto 1.5.2016 alkaen

VTS-kotien palveluhinnasto 1.5.2016 alkaen VTS-kotien palveluhinnasto 1.5.2016 alkaen Seinäpinnat Asukas saa materiaalit (maalit, tapetit ja lisätarvikkeet) remontoimattomaan asuntoon x Asukas tekee itse luvan saatuaan ohjeiden mukaan omakustanteinen

Lisätiedot

Töiden arvioitu aloitus on ja arvioitu kestoaika viikkoa. Töiden päätoteuttajana toimii: ja yhteyshenkilönä toimii : Sähköurakoitsija: Y-tunnus

Töiden arvioitu aloitus on ja arvioitu kestoaika viikkoa. Töiden päätoteuttajana toimii: ja yhteyshenkilönä toimii : Sähköurakoitsija: Y-tunnus 1 ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAIN MUKAINEN ILMOITUS TEHTÄVISTÄ KUNNOSSAPITOTÖISTÄ MUUTOSTÖISTÄ Asunto-osakeyhtiö Osoite Huoneistossa tehtävistä kunnossapito- ja muutostöistä on esitetty toimenpiteet liitteenä olevassa

Lisätiedot

JVA energiankulutus ja säästömahdollisuudet Syksy Keski-Suomen Energiatoimisto

JVA energiankulutus ja säästömahdollisuudet Syksy Keski-Suomen Energiatoimisto JVA energiankulutus ja säästömahdollisuudet Syksy 2013 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 28.11.2013 Lauri Penttinen 2 Kulutuskäyrästöt talon iän mukaan

Lisätiedot

Mieti ennen kuin muutat

Mieti ennen kuin muutat Mieti ennen kuin muutat Millä rahoitat asumisen? vuokra (300-700 /kk) vuokravakuus (1-3 kk vuokra) kotivakuutus (alle 10 /kk) sähkö- ja vesilasku (40 /kk) huonekalut, astiat, ruoka, puhelin- ja nettiyhteydet

Lisätiedot

ASUMISEN OPAS SELKOKIELELLÄ. Sosiaalisen tuen palvelut.

ASUMISEN OPAS SELKOKIELELLÄ. Sosiaalisen tuen palvelut. ASUMISEN OPAS SELKOKIELELLÄ Sosiaalisen tuen palvelut www.hämeenlinna.fi 08.08.2017 Toimittanut Heini Amiina Kuitunen (Sosiaalisen tuen palvelut, Hämeenlinnan kaupunki) Opas on tehty yhteistyössä Hämeenlinnan

Lisätiedot

Liite 1/23.9.2010 /tekn.ltk

Liite 1/23.9.2010 /tekn.ltk Liite 1/23.9.2010 /tekn.ltk UTAJÄRVEN KUNTA KUNNAN VUOKRA-ASUNTOJEN JÄR- JESTYSSÄÄNNÖT Hyväksytty : Tekninen lautakunta VUOKRA-ASUNNON JÄRJESTYSSÄÄNNÖT YLEISTÄ Nämä talon järjestyssäännöt on säilytettävä

Lisätiedot

Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten kukin omalla toiminnallaan voisi vaikuttaa energiankulutukseen arkielämässä.

Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten kukin omalla toiminnallaan voisi vaikuttaa energiankulutukseen arkielämässä. Mari Kyngäs OuLUMA, sivu 1 ENERGIANSÄÄSTÖVISA Avainsanat: energia, energiansäästö, energiankulutus Luokkataso: 5.-7. luokat Tavoitteet: Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten

Lisätiedot

22,5 m², 1h+keittosyve..., 395 / kk

22,5 m², 1h+keittosyve..., 395 / kk Kohteen ilmoittaja Nimi: Toimisto Puh: 05-217 100 Merikotkan Pesä Ky Koulukatu 10 48100 Kotka Puh: 05 217 100 AIVAN KARHULAN KESKUSTASSA SUPERNÄPPÄRÄ, JUURI UUDET PINNAT SAANUT, VALOISA PIENKOTI! YRITYKSETKIN

Lisätiedot

Energiaekspertti. Tietoa taloyhtiön ja asukkaiden energiankäytöstä

Energiaekspertti. Tietoa taloyhtiön ja asukkaiden energiankäytöstä Energiaekspertti Tietoa taloyhtiön ja asukkaiden energiankäytöstä Sisällys Mihin energiaa ja vettä kuluu Mihin kiinnittää huomiota asumisen arjessa Mihin kiinnittää taloyhtiön toiminnassa Lämmitysjärjestelmä

Lisätiedot

Osakkaan ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöissä

Osakkaan ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöissä Osakkaan ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöissä Asunto-osakeyhtiölain II osan 4. luvussa on säädetty osakkaan kunnossapitotöistä ja 5. luvussa osakkaan muutostöistä. Osakas on velvollinen ilmoittamaan

Lisätiedot

Puheenjohtajien kokous 1.12.2015. Home- ja kosteusvaurioepäilyt. VTS-kotien toimintamalli

Puheenjohtajien kokous 1.12.2015. Home- ja kosteusvaurioepäilyt. VTS-kotien toimintamalli Puheenjohtajien kokous 1.12.2015 Home- ja kosteusvaurioepäilyt VTS-kotien toimintamalli Syitä sisäilmaongelma- kosteusvaurioepäilyille tunkkaiseksi koettu sisäilma asukkaan sairastelu tai oireilu, jonka

Lisätiedot

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET Turvallista asumista YH Kodeilla YH Kodit tarjoaa elämän kestävää asumista, joka on paljon enemmän kuin pelkkä asunto. Me arvostamme turvallisen asumisen ja toimivan elinympäristön

Lisätiedot

Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke. Asumisen opas

Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke. Asumisen opas Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke Asumisen opas Noudata hiljaisuusaikaa. Klo 22.00-07.00. Huolehdi että asunnostasi ei kuulu meteliä toisiin asuntoihin. Hiljaisuusaika koskee myös piha-aluetta. Pidä

Lisätiedot

Tärkeät numerot. Asumisen opas. Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke. Isännöitsijä. Huoltoyhtiö. Hätänumero Suomessa 112.

Tärkeät numerot. Asumisen opas. Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke. Isännöitsijä. Huoltoyhtiö. Hätänumero Suomessa 112. Tärkeät numerot Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke Isännöitsijä Kiinteistön hallinnolliset asiat. Huoltoyhtiö Kaikki asuntoon ja kiinteistöön liittyvät viat ja korjaukset. Hätänumero Suomessa 112. Hätänumerosta

Lisätiedot

Joensuu, Hukanhauta Kohdenumero h,k,s, 91,5 m² Kov Energialuokka E 2007 Mh ,17 Vh ,00

Joensuu, Hukanhauta Kohdenumero h,k,s, 91,5 m² Kov Energialuokka E 2007 Mh ,17 Vh ,00 Rivitalo Joensuu, Hukanhauta Kohdenumero 592720 3h,k,s, 91,5 m² Kov. 1971 Energialuokka E 2007 Mh. 93 586,17 Vh. 106 000,00 Tapionkatu 44. Tilava 2-tasohuoneisto noin kilometrin päässä koulukeskuksesta,

Lisätiedot

Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa?

Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa? kunnalta kaupungilta Nuorisoasuntoliitolta (NAL) yksityisiltä vuokranantajilta esim. VVO ja SATO yksityisiltä henkilöiltä Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä?

Lisätiedot

Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti

Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti Hallitun ilmanvaihdon merkitys Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti on ekologinen tapa ottaa ikkunan kautta poistuva hukkalämpö talteen ja hyödyntää auringon lämpövaikutus. Ominaisuudet: Tuloilmaikkuna

Lisätiedot

LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013

LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013 LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013 J U H A N I S K A N E N K I I N T E I S T Ö P Ä Ä L L I K K Ö Y - S Ä Ä T I Ö LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAAMISESTA

Lisätiedot

OSAKKAAN ILMOITUSVELVOLLISUUS MUUTOSTYÖN HYVÄKSYNTÄ MUUTOSTYÖN VALVONTA ILMOITUKSEN TOIMITTAMINEN, KULUT JA LUPA-ASIAT NEUVONTA

OSAKKAAN ILMOITUSVELVOLLISUUS MUUTOSTYÖN HYVÄKSYNTÄ MUUTOSTYÖN VALVONTA ILMOITUKSEN TOIMITTAMINEN, KULUT JA LUPA-ASIAT NEUVONTA MUSTIKKAHAAN HUOLTO OY Versio 2016 OSAKKAAN ILMOITUSVELVOLLISUUS Asunto-osakeyhtiölaki 5. luku 2, osakkeenomistajan on ilmoitettava muutostyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle,

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Asukasdemokratia ja järjestysmääräykset

ASUMISPAKKI- koulutus Asukasdemokratia ja järjestysmääräykset ASUMISPAKKI- koulutus Asukasdemokratia ja järjestysmääräykset 1 Asukasdemokratia Laki yhteishallinnosta vuokrataloissa 16.7.1990/649 eli Yhteishallintolaki : Laki antaa vuokralaisille oikeuden ottaa osaa

Lisätiedot

1. Tarvikkeet omatoimisiin remontteihin

1. Tarvikkeet omatoimisiin remontteihin 21.12.2016 Etupisteitä voi käyttää kodin kunnostukseen, sisustukseen tai tarvikkeisiin. Pisteitä on lunastettava kerralla vähintään tuhat (1000) pistettä, paitsi astianpesukoneen asennus 500 pistettä.

Lisätiedot

Asunto-Oy Säästökenno Ikkunoiden ja ovien uusiminen

Asunto-Oy Säästökenno Ikkunoiden ja ovien uusiminen TIEDOTE Asunto-Oy Säästökenno Ikkunoiden ja ovien uusiminen 2017-2018 HUOM. Huoneistoissa tulee tehdä valmisteluja sujuvan asennuksen varmistamiseksi. Katso asennukseen valmistautuminen. Remontin sisältö

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Kodin paloturvallisuus. KOTILO-projekti

ASUMISPAKKI- koulutus Kodin paloturvallisuus. KOTILO-projekti ASUMISPAKKI- koulutus Kodin paloturvallisuus Pelastuslaitokset Suomessa on 22 pelastuslaitosta, niiden tehtävänä on onnettomuuksien ennaltaehkäisy pelastustoiminta varautuminen poikkeusoloihin ensihoito

Lisätiedot

Asunto-osakeyhtiö: Valvoja tarkastaa tehdyn työn ja tekee siitä tarkastuspöytäkirjan sekä dokumentoi työn. Töiden aloitus on ja arvioitu kestoaika

Asunto-osakeyhtiö: Valvoja tarkastaa tehdyn työn ja tekee siitä tarkastuspöytäkirjan sekä dokumentoi työn. Töiden aloitus on ja arvioitu kestoaika ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAIN MUKAINEN ILMOITUS TEHTÄVISTÄ KUNNOSSAPITOTÖISTÄ MUUTOSTÖISTÄ Asunto-osakeyhtiö: Huoneistossa tehtävistä kunnossapito- ja muutostöistä on esitetty toimenpiteet liitteenä olevassa neljäosaisessa

Lisätiedot

ILMAJOEN VUOKRATALOT OY

ILMAJOEN VUOKRATALOT OY KIINTEISTÖNHOITO JA KUNNOSSAPITO Pääsääntöisesti omistaja (Ilmajoen Vuokratalot Oy) huolehtii kiinteistönhoidosta ja kunnossapidosta. Vuokralaisen vastuulla on hänen hallussaan oleva kiinteistön ulko-

Lisätiedot

1. Tarvikkeet omatoimisiin remontteihin

1. Tarvikkeet omatoimisiin remontteihin 2.11.2016 1.9. - 30.11.2016 erikoistarjoukset Etupisteitä voi käyttää kodin kunnostukseen, sisustukseen tai tarvikkeisiin. Kerralla on lunastettava vähintään viisisataa (500) tuhat (1000) pistettä. Kaikissa

Lisätiedot

76,5 m², 3h+k+kph+wc+s...,

76,5 m², 3h+k+kph+wc+s..., Kohteen ilmoittaja Nimi: Kaija Oksala Puh: 041 528 0334 Myyntiturva LKV [A] (vuokrakohteiden osalta katso Vuokraturva) Ilmalankuja 2 00240 Helsinki Puh: 010 2327 400 Haaveiletko paritalosta viihtyisältä

Lisätiedot

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta!

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Paloturvallisuustietoa kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Ohjeet asukkaalle Palovaroitin Asunnon jokainen kerros sekä niihin yhteydessä olevat kellarikerrokset ja ullakot on varustettava

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Muutettaessa uuteen kotiin. KOTILO-projekti

ASUMISPAKKI- koulutus Muutettaessa uuteen kotiin. KOTILO-projekti ASUMISPAKKI- koulutus Muutettaessa uuteen kotiin Kun etsit vuokra-asuntoa Asuntoja voi vuokrata esimerkiksi kaupungeilta, kunnilta, yksityisiltä ja markkinoilta. Useimmat asunnonhakulomakkeet ym. löytyvät

Lisätiedot

91,5 m², 4h+k+kph+s+vh+p,

91,5 m², 4h+k+kph+s+vh+p, Kohteen ilmoittaja Nimi: Harri Lahtinen Puh: 0400 975 076 Lahden Kotijoukkue Rauhankatu 14c 15110 Lahti Puh: 050 360 2475 Vesijärven läheisyydessä olevassa vuonna 2000 rakennetussa talossa hyväkuntoinen

Lisätiedot

Kodin paloturvallisuus

Kodin paloturvallisuus Kodin paloturvallisuus Itä-Uudenmaan Pelastuslaitos Palotarkastaja Linnea Kytömäki Itä-Uudenmaan pelastuslaitos Väkiluku n. 94 000 Seitsemän kuntaa Työntekijöitä n. 180 Asemat, joissa on vakituista henkilökuntaa

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS

ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1(5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. VUOKRANANTAJA Nimi: Nuorten kuntoutuspalvelut tosimielellä Oy Henkilötunnus / Y-tunnus: 1909446-5 Osoite: Torikatu 24 C 48, 80100 Joensuu Puhelin: Toimitusjohtaja

Lisätiedot

>ASUNTONI >MUUTTO ONKO ASUNNOSSANI PALOVAROITTIMIA? MISTÄ LÖYDÄN TIETOA ASUNNON KÄYTTÖÄ JA HUOLTOA VARTEN?

>ASUNTONI >MUUTTO ONKO ASUNNOSSANI PALOVAROITTIMIA? MISTÄ LÖYDÄN TIETOA ASUNNON KÄYTTÖÄ JA HUOLTOA VARTEN? 220 TOAS MESSUKYLÄ >ASUNTONI MINKÄLAISIA KEITTIÖN LAITTEITA ASUNNOSSANI ON? Keittiössä on vakioliesi, tiskiallas, jää-/viileä- tai jää-/pakastinkaappi sekä liesikupu, joka on yhdistetty talon ilmanvaihto-järjestelmään

Lisätiedot

96,5 m², 4h+k+(s)+auto...,

96,5 m², 4h+k+(s)+auto..., Kohteen ilmoittaja Kiinteistönvälitys Mauri Ahvalo Oy LKV Siltakatu 16 80100 Joensuu Puh: 013 125 258 Tilava ja valoisa, siistikuntoinen läpitalon kerrostalohuoneisto Vehkalahdessa. Huoneistossa laminaatti-

Lisätiedot

Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle

Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle Muutto on suuri elämänmuutos, johon liittyy sekä iloa uudesta kodista että luopumisen haikeutta. Se vie myös voimia, sillä

Lisätiedot

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA TURVALLISESTI OMASSA KODISSA ASUKKAALLE: Turvallisesti omassa kodissa -oppaasta löydät ohjeita, joiden avulla voit lisätä kotisi paloturvallisuutta. Oppaassa on myös ohjeita, kuinka toimia hätätilanteessa.

Lisätiedot

SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE

SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE Onnittelemme uuden tuotteen valinnasta. Noudata käytössä näitä ohjeita ja säilytä ohjeet aina tuotteen mukana. Huom! 1.Kytke laite maadoitettuun pistorasiaan, jonka

Lisätiedot

22,0 m², 2h, avok, parvi,

22,0 m², 2h, avok, parvi, Kohteen ilmoittaja Nimi: Harri Sallankivi Puh: +358 400 630 848 RE/MAX Extra Kodit Malmin raitti 7 00700 Helsinki Puh: 050 361 5099 Tämä ylimmän kerroksen näppärä kaksio viehättää avaruudellaan ja selkeällä

Lisätiedot

ASUNNON HAKEMINEN - Mistä ja miten? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008

ASUNNON HAKEMINEN - Mistä ja miten? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 1 ASUNNON HAKEMINEN - Mistä ja miten? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 2 Yksiö ET= eteinen VH= vaatehuone ALK.= alkovi PH= pesuhuone K= keittiö OH= olohuone 3 Asunnon haku Mistä saa tietoa vapaista asunnoista?

Lisätiedot

ASUMISHÄIRIÖT. Asumishäiriöiden käsittely

ASUMISHÄIRIÖT. Asumishäiriöiden käsittely Mitä ovat asumishäiriöt? Yleisesti ottaen muita talon asukkaita häiritsevä käyttäytyminen, joka jatkuu pitkiä aikoja toistuvasti Voi tapahtua asunnossa tai kiinteistön yhteisissä tiloissa aiheuttajana

Lisätiedot

KERROSTALO. A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on. B. Katso kuvaa numero 1. Mitä erilaisia tiloja talossa on? 10. 11. 12. 13. 14.

KERROSTALO. A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on. B. Katso kuvaa numero 1. Mitä erilaisia tiloja talossa on? 10. 11. 12. 13. 14. KERROSTALO A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on. B. Katso kuvaa numero 1. Mitä erilaisia tiloja talossa on? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. KESKUSTELUHARJOITUS KERROSTALOSTA

Lisätiedot

TVA - TULE, VIIHDY JA ASU

TVA - TULE, VIIHDY JA ASU ASUMISEN AAKKOSET TVA - TULE, VIIHDY JA ASU Tampereen Vuokra-asunnot Oy (TVA) tarjoaa monipuolisia ja laadukkaita vuokra-asuntoja vahvuuksinaan luotettavuus, kohtuullinen vuokrataso ja monipuolinen asuntokanta.

Lisätiedot

TUPAOPAS DOMUS ACADEMICA. www.domusacademica.fi

TUPAOPAS DOMUS ACADEMICA. www.domusacademica.fi TUPAOPAS DOMUS ACADEMICA www.domusacademica.fi Asukaspalvelu / HOAS 09-5499 00 klo 9-16 vuokranmaksu avaimet vuokrasopimukset Kampin aluetoimisto: Pohjoinen Rautatiekatu 29 e-mail: asiakaspalvelu@hoas.fi,

Lisätiedot

KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA

KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA 217-219 KOTONA KAUPUNGISSA: TOIMET JA TAVOITTEET ASUMISVALMENNUSTA TOTEUTETAAN ESPOOSSA JA OULUSSA:

Lisätiedot

ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS

ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1(5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. VUOKRANANTAJA Nimi Puhelin Sähköposti 2. VUOKRALAINEN Nimi Henkilötunnus Puhelin Sposti 3. VUOKRAUSKOHDE Huoneiden lukumäärä Pinta-ala noin Huoneisto vuokrataan asuinkäyttöön

Lisätiedot

Ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista asukkaan tulee toimittaa vuokranantajalle yhden (1) kuukauden vuokraa vastaava vuokravakuus.

Ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista asukkaan tulee toimittaa vuokranantajalle yhden (1) kuukauden vuokraa vastaava vuokravakuus. Sisällys Joensuun Kodit... 2 Vuokrasopimus ja asuntoon muutto... 2 Vuokrasopimus ja vuokravakuuden toimittaminen... 2 Asuntotarkastus... 2 Avaimet... 2 Ovenavaus... 2 Saunavuoron ja autopaikkojen varaukset

Lisätiedot

Haapajärvi Kohdenumero h, k, ph, 74,0 m² Kov Energialuokka D 2007 Mh ,00 Vh ,00

Haapajärvi Kohdenumero h, k, ph, 74,0 m² Kov Energialuokka D 2007 Mh ,00 Vh ,00 Rivitalo Haapajärvi Kohdenumero 608195 3 h, k, ph, 74,0 m² Kov. 1970 Energialuokka D 2007 Mh. 64 000,00 Vh. 64 000,00 Mussulantie 5. Myynnissä heti vapaa rivitalokolmio läheltä kouluja ja keskustaa! Asunnossa

Lisätiedot

MATKAILUN VERTAISPALVELUIDEN VAKUUTTAMINEN. Heli Kallio

MATKAILUN VERTAISPALVELUIDEN VAKUUTTAMINEN. Heli Kallio MATKAILUN VERTAISPALVELUIDEN VAKUUTTAMINEN Heli Kallio 21.3.2017 VAI VAKUUTTAMATTOMUUS? MATKAILUN VERTAISPALVELUJA Majoitus Liikkuminen Ruokailu Elämykset Airbnb HBB Uber Shareit Blox Car Bonappetour Rentaguide

Lisätiedot

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ 29.05.17 1 TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Osoite: Kaupunki/Kunta: Kaupungin/Kunnanosa: Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Suokukkakuja 1, 90630 Oulu Oulu Korvensuora Pinta-ala: 108,5 m² Kokonaisala: 146 m² Rakennusoikeus:

Lisätiedot

Uusi Asunto-osakeyhtiölaki 1599/2009 IRTAIMISTON JA HUONEISTON OSIEN VAKUUTTAMINEN VASTUUNJAOSTA AS.OY:N JA HUONEISTON HALTIJANN KESKEN

Uusi Asunto-osakeyhtiölaki 1599/2009 IRTAIMISTON JA HUONEISTON OSIEN VAKUUTTAMINEN VASTUUNJAOSTA AS.OY:N JA HUONEISTON HALTIJANN KESKEN Uusi Asunto-osakeyhtiölaki 1599/2009 IRTAIMISTON JA HUONEISTON OSIEN VAKUUTTAMINEN VASTUUNJAOSTA AS.OY:N JA HUONEISTON HALTIJANN KESKEN Yhtiön kunnossapitovastuu (4:2) Rakenteet, eristeet, perusjärjestelmät

Lisätiedot

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe 21.11.2015 välittäjäkoelautakunta

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe 21.11.2015 välittäjäkoelautakunta Tehtävä 1 Puutteet: a. markkinointi ennen toimeksiantosopimuksen tekemistä (hyvä vuokranvälitystapa) 2 p. b. selvitys vuokranantajan oikeudesta vuokrata huoneisto jäi tekemättä, vuokralaiselle ei esitetty

Lisätiedot

Arkea Suomessa -sarja OPASTUSTA ASUMISEEN. Ohjaajan vinkkejä videoiden käsittelyyn

Arkea Suomessa -sarja OPASTUSTA ASUMISEEN. Ohjaajan vinkkejä videoiden käsittelyyn Arkea Suomessa -sarja OPASTUSTA ASUMISEEN Ohjaajan vinkkejä videoiden käsittelyyn 1 Olemme koonneet tähän selvennyksiä ja vinkkejä asioista, jotka ohjaajan on käydä asiakkaiden kanssa läpi Opastusta asumiseen

Lisätiedot

Laitila Kohdenumero h+k+lasitettu parveke, 101,5 m² Kov Energialuokka G Mh ,00 Vh ,00

Laitila Kohdenumero h+k+lasitettu parveke, 101,5 m² Kov Energialuokka G Mh ,00 Vh ,00 Kerrostalo Laitila Kohdenumero 582866 4h+k+lasitettu parveke, 101,5 m² Kov. 1971 Energialuokka G Mh. 118 000,00 Vh. 118 000,00 Urheilutie 1 A. Tilava hissitalon ensimmäisen kerroksen asunto aivan keskustassa.

Lisätiedot

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd 18 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 19 Putkiremontti voidaan nykyisin TOTEUTTAA useilla eri tavoilla. Yleisimmät näistä ovat perinteinen putkiremontti, sukitus ja pinnoitus tai edellisten yhdistelmä.

Lisätiedot

ASUKASOPAS. Pyhäjoen kunta Kiinteistö Oy Hourunkoski

ASUKASOPAS. Pyhäjoen kunta Kiinteistö Oy Hourunkoski ASUKASOPAS Pyhäjoen kunta Kiinteistö Oy Hourunkoski 1 Sisällys YHTEYSTIEDOT... 3 ASUKASLASKUTUSHINNASTO... 4 TERVETULOA UUSI ASUKAS... 5 MUUTTO UUTEEN KOTIIN... 6 Vuokrasopimus... 6 Vakuusmaksu... 6 Huoneistoon

Lisätiedot

Säästöäenergiankäyttöä tehostamalla. TimoKuusiola Ilmastotreffit 4.11.2014

Säästöäenergiankäyttöä tehostamalla. TimoKuusiola Ilmastotreffit 4.11.2014 Säästöäenergiankäyttöä tehostamalla TimoKuusiola Ilmastotreffit 4.11.2014 Sisällys Mihinenergiaajavettäkuluu Mihinkiinnittäähuomiotaasumisenarjessa Ilmanvaihtojärjestelmäntoiminta Lämmönjakojärjestelmäntoiminta

Lisätiedot

As Oy Kivistön Herakles, Vantaa. Keltasafiirinpolku 3 J-K, Vantaa. Huoneisto Valmistuminen: Kerroksia: Pinta-alan peruste: Näkymät:

As Oy Kivistön Herakles, Vantaa. Keltasafiirinpolku 3 J-K, Vantaa. Huoneisto Valmistuminen: Kerroksia: Pinta-alan peruste: Näkymät: Premico Kodit Eteläesplanadi 20, 00130 HELSINKI Y-tunnus: 2237467-9 puh: 029 007 5060 www: www.premicokodit.fi As Oy Kivistön Herakles Keltasafiirinpolku 3 J-K, 01700 Vantaa Huoneisto Valmistuminen: Kerroksia:

Lisätiedot

Kajaani, Teppana Kohdenumero h+k, 59,5 m² Kov Energialuokka F Mh ,00 Vh ,00

Kajaani, Teppana Kohdenumero h+k, 59,5 m² Kov Energialuokka F Mh ,00 Vh ,00 Kerrostalo Kajaani, Teppana Kohdenumero 600685 2h+k, 59,5 m² Kov. 1976 Energialuokka F Mh. 65 000,00 Vh. 65 000,00 Erätie 17. Teppanassa Erätien rinteessä läpitalon kaksio vapautumassa. Näppärän kokoinen

Lisätiedot

OPAS ASUKKAAN. OHJEITA hyvään asumiseen. Koteja isoiksi kasvaneille. Muuttajan muistilista. Asumisturvallisuus kuuluu kaikille

OPAS ASUKKAAN. OHJEITA hyvään asumiseen. Koteja isoiksi kasvaneille. Muuttajan muistilista. Asumisturvallisuus kuuluu kaikille ASUKKAAN OPAS Koteja isoiksi kasvaneille OHJEITA hyvään asumiseen Asumisturvallisuus kuuluu kaikille Muuttajan muistilista Talleta tärkeät puhelinnumerot Tampereen Kotilinnasäätiön, Vellamonkodit Oy:n

Lisätiedot

2 Keittiö. Näytesivut. Tilaa otsikkotekstille. Keittiö. Vuokra-asukkaan opas Luku 2 KEITTIÖ 8/2015 harri.pakarinen@gmail.com

2 Keittiö. Näytesivut. Tilaa otsikkotekstille. Keittiö. Vuokra-asukkaan opas Luku 2 KEITTIÖ 8/2015 harri.pakarinen@gmail.com 2 Keittiö 15 2 Tilaa otsikkotekstille Keittiö Vuokra-asukkaan opas Luku 2 KEITTIÖ 8/2015 harri.pakarinen@gmail.com 16 Vuokrakodin huolto-opas 2.1 Astianpesuallas, hana, vesilukko ja allaskaappi Vuokranantaja

Lisätiedot

Kiuruvesi, Kiuruvesi Kohdenumero h,k, 53,5 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00

Kiuruvesi, Kiuruvesi Kohdenumero h,k, 53,5 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00 Kerrostalo Kiuruvesi, Kiuruvesi Kohdenumero 638219 2h,k, 53,5 m² Kov. 1974 Energialuokka Ei e-tod. Mh. 28 000,00 Vh. 28 000,00 Ahonpääntie 5. Tässä vaikka loistokoti vanhuuden päiville, tai miksei ensiasunnoksi!

Lisätiedot

JUUAN KUNTA 1 KANNAKSEN LEIRIKESKUS KÄYTTÄJÄN OPAS

JUUAN KUNTA 1 KANNAKSEN LEIRIKESKUS KÄYTTÄJÄN OPAS JUUAN KUNTA 1 KANNAKSEN LEIRIKESKUS KÄYTTÄJÄN OPAS JUUAN KUNTA 2 Sisällysluettelo Käyttötarkoitus ja yleiset ohjeet... 4 Leirikeskuksen käytön varaaminen... 4 Vahingon sattuessa... 4 Varauksen vahvistaminen/peruutus...

Lisätiedot

Asunnon terveyshaitan selvittäminen

Asunnon terveyshaitan selvittäminen 2.10.2015 Asunnon terveyshaitan selvittäminen TUTUSTUKAA TÄHÄN ENNEN LOMAKKEEN TÄYTTÄMISTÄ! Mikäli epäillään, että asunnossa esiintyy terveyshaittaa, on ensin otettava yhteys kiinteistön omistajaan (isännöitsijä,

Lisätiedot

Puheenjohtajien kokous Toiminta vahinkotilanteissa

Puheenjohtajien kokous Toiminta vahinkotilanteissa Puheenjohtajien kokous 21.11.2017 Toiminta vahinkotilanteissa VTS-kotien vahinkotapauksia hoitaa pääsääntöisesti kunnossapitomestarit Jari Kauppinen ja Jyrki Mälkki. Tapauksia hoidetaan kuitenkin tiiviisti

Lisätiedot

42,0 m², 2h, kk, kh, vh,

42,0 m², 2h, kk, kh, vh, Kohteen ilmoittaja Nimi: Tiina Viljakainen Puh: 040 750 9233 JYA Housing LKV, Kuopio Haapaniemenkatu 34 70110 Kuopio Puh: 029 000 4130 Heti vapaa kerrostalokaksio, hyvä sijainti Särkiniemessä. Soveltuu

Lisätiedot

DOMUS BOTHNICAN JUHLASALIN JA SAUNATILOJEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA -OHJEET

DOMUS BOTHNICAN JUHLASALIN JA SAUNATILOJEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA -OHJEET DOMUS BOTHNICAN JUHLASALIN JA SAUNATILOJEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA -OHJEET Yliopistonranta 5, 65200 Vaasa 1. Tiloja voi vuokrata ainoastaan luonnollinen henkilö (vuokralainen), joka tekee VYY Holding Oy:n (VYH)

Lisätiedot

Kiinteistöhuolto taloyhtiössä ja säästötoimenpiteet

Kiinteistöhuolto taloyhtiössä ja säästötoimenpiteet Kiinteistöhuolto taloyhtiössä ja säästötoimenpiteet 12.04.2012 Pakkalasali Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA energiatodistuksen antajan pätevyys, PETA Tyypilliset ongelmat -Tilausvesivirta

Lisätiedot

Sähkölaitteiden palot

Sähkölaitteiden palot Sähkölaitteiden palot 00:40 01:35 02:20 03:53 Kuvasarja television polttokokeesta, kuvattu VTT:n palolaboratoriossa 2000 Palojen vähentämisessä tehtävää!!! noin 2000 sähköpaloa* vuodessa sähköpalot 1/3

Lisätiedot

1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Sisältö 1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT... 3 1.1 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT ASUMISTA VARTEN... 3 1.1.1 YLEISTÄ... 3 1.1.2 VELVOITTAVUUS... 3 1.1.3 YHTEISET ALUEET... 3 1.1.4 JÄTEHUOLTO... 3 1.1.5 PYSÄKÖINTI... 3

Lisätiedot

Paritalo Oulu, Haukipudas, Keskusta Kohdenumero Merituuli 26.

Paritalo Oulu, Haukipudas, Keskusta Kohdenumero Merituuli 26. Paritalo Oulu, Haukipudas, Keskusta Kohdenumero 586547 4h,tupak,khh,kph,s,wcx2,vh,ak,var,ter,katos, 100,0 m² Kov. 2018 Energialuokka Ei e-tod. Mh. 97 245,00 Vh. 194 490,00 Merituuli 26. VIIMEISIÄ VIEDÄÄN!

Lisätiedot

Yhteystiedot. Walo-Asunnot Oy:n asukkaiden ohjeet. Vuokran laskutus ja isännöinti. Kiinteistöhuolto. Tekninen isännöinti 1 (12)

Yhteystiedot. Walo-Asunnot Oy:n asukkaiden ohjeet. Vuokran laskutus ja isännöinti. Kiinteistöhuolto. Tekninen isännöinti 1 (12) Walo-Asunnot Oy:n asukkaiden ohjeet Kiinteistöhuolto...1 Vuokran laskutus ja taloudellinen isännöinti...1 Isännöitsijä...1 Autopaikat...2 Vuokrasopimuksen irtisanominen...3 Muutto...3 Muuttoilmoitus...3

Lisätiedot