Soklin osayleiskaava Liite 7 Kaavaehdotuksesta saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin annettavat vastineet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Soklin osayleiskaava Liite 7 Kaavaehdotuksesta 1.10.2012 saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin annettavat vastineet"

Transkriptio

1 LAUSUNNOT Kunnat Sallan kunta (lausunto saapunut ) Ei huomautettavaa. Lausunto merkitään tiedoksi. Sodankylän kunta (lausunto saapunut ) Ei huomautettavaa. Lausunto merkitään tiedoksi. Viranomaiset Lapin ELY-keskus Natura-alueiden osalta on toimittu luonnonsuojelulain vaatimusten mukaisesti ja arvioinnit on suoritettu ELYkeskuksen edellyttämällä tavalla. Soklin kaivoshankkeen vaikutuksia Natura-alueisiin on arvioitu vuosien 2009 ja 2011 YVA-selvitysten yhteydessä sekä täydennetty lupa- ja kaavoitusmenettelyä varten vuonna 2013 erillisessä luonnonsuojelulain 65 :n mukaisessa Natura-arvioinnissa. Hankkeen toteuttamisesta ei ole arvioinnin ja siitä saadun ELY-keskuksen lausunnon mukaan merkittävää haittaa niille luontoarvoille, joiden perusteella alueet on liitetty osaksi Natura-verkostoa. Osayleiskaavassa oleva Natura-alueiden luontoarvoja koskeva yleiskaavamääräys on vuonna 2013 suoritetun Natura-arvioinnin ja siitä saadun lausunnon perusteella täsmennetty ja muutettu koskemaan luontoarvojen huomioimista alueen suunnittelussa ja rakentamisessa. Arviointivelvoite Naturaan liittyen on olemassa LSL:n perusteella ilman kaavamääräyksiäkin. Osayleiskaava perustuu laadittuihin selvityksiin sekä Natura-arvioinnin tuloksiin ja on toteutettavissa siten, ettei merkittäviä heikentäviä vaikutuksia Natura-alueen suojeluperusteena olevan Fennoskandian luonnontilaiset jokireitit -luontotyypille ja sen tunnusomaiselle lajille järvitaimenelle aiheudu. Osayleiskaavan yleismääräys velvoittaa ottamaan luontoarvot huomioon yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa ja rakentamisessa. Osayleiskaavaehdotus perustuu selvityksiin, jotka on laadittu kaivoksen YVA-menettelyn, radan YVA-menettelyn, voimajohdon YVA-menettelyn, Natura-arviointien sekä kaavan laatimisen yhteydessä. Selvityksiä on edelleen täydennetty viranomaislausuntojen ja yksityiskohtaisemman suunnittelun edellyttämällä tavalla vuosina Selvitysaineisto on kattava ja riittävä osayleiskaavoituksen tarpeisiin. Selvitysaineiston perusteella on voitu riittävällä tavalla varmistaa, että lainvoimaisessa maakuntakaavassa osoitettu alueidenkäyttöperiaate on yleiskaavoituksenkin näkökulmasta toteutettavissa. Kaivos ja siihen liittyvät toiminnot eivät tule toteutumaan suoraan yleiskaavan perusteella. Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa ja lupamenettelyissä tullaan suunnitelmia ja selvityksiä vielä täydentämään. Kaavaehdotuksen AP-1-aluevaraus poistetaan kaavakartalta ja ko. alueen käyttötarkoitus muutetaan EK-1- alueeksi. EK-1-alueelle osoitetaan ohjeellinen kaivostoimintaan liittyvälle tilapäiselle asumiselle tarkoitettu alueen osa. Asemakaavoitettavan alueen ohjeellinen raja lisätään yleiskaavaan. Asemakaavoitettavaksi tarkoitettuja alueita osayleiskaavan alueella ovat rikastamo- ja murskaamorakennusten alueet osayleiskaavan EK-1- ja EK-2- alueilla, kaivostoimintaan liittyvän väliaikaisen asumisen alue EK-1-alueella sekä erillinen pumppaamo- ja käsittelylaitosrakennusten alue EK-4-alueella.

2 Kaavaselostusta tarkistetaan asemakaavoitettavan alueen osalta. Merkittävästi parannettavan tien kaavamääräystä tarkistetaan. Uusi määräys: Tielinjaus on yleispiirteinen. Tien pysty- ja vaakageometria määritellään tarkemmin parantamistoimenpiteiden suunnittelun yhteydessä. Lapin liitto Kaavaehdotuksen AP-1-aluevaraus poistetaan kaavakartalta ja ko. alueen käyttötarkoitus muutetaan EK-1- alueeksi. EK-1-alueelle osoitetaan ohjeellinen kaivostoimintaan liittyvälle tilapäiselle asumiselle tarkoitettu alueen osa. Asemakaavoitettavan alueen ohjeellinen raja lisätään yleiskaavaan. Asemakaavoitettavaksi tarkoitettuja alueita osayleiskaavan alueella ovat rikastamo- ja murskaamorakennusten alueet osayleiskaavan EK-1- ja EK-2- alueilla, kaivostoimintaan liittyvän väliaikaisen asumisen alue EK-1-alueella sekä erillinen pumppaamo- ja käsittelylaitosrakennusten alue EK-4-alueella. Kaavaselostusta tarkistetaan asemakaavoitettavan alueen osalta. Poronhoitoa koskevat määräykset katsotaan riittävän yksityiskohtaisiksi. Määräyksiä on jo ehdotuksen laatimisvaiheessa täsmennetty mm. paliskunnan kanssa käytyjen keskustelujen perusteella kaavahankkeen työryhmässä. Määräyksiä ja niiden tarkoitusta on selostettu kaavaselostuksessa tarkemmin. Kaavamääräyksiin lisätään viittaus kaavaselostuksen tarkennuksiin. Porotaloutta koskevan yleismääräyksen sanamuoto huomioitava korvataan sanalla turvattava. Muilta osin lausunto merkitään tiedoksi. Lapin rajavartiosto Ei huomautettavaa. Lausunto merkitään tiedoksi. Liikennevirasto (lausunto saapunut ) Liikennevirasto selvittää parhaillaan Pohjois-Suomen kaivostoimintaan liittyviä ratayhteyksiä. Radan kanssa risteävät moottorikelkka- ja ulkoilureitit tulisi toteuttaa eri tasossa radan kanssa. Lausunto merkitään tiedoksi. Metsähallitus (lausunto saapunut ) Natura-alueiden osalta on toimittu luonnonsuojelulain vaatimusten mukaisesti ja arvioinnit on suoritettu ELYkeskuksen edellyttämällä tavalla. Soklin kaivoshankkeen vaikutuksia Natura-alueisiin on arvioitu vuosien 2009 ja 2011 YVA-selvitysten yhteydessä sekä täydennetty lupa- ja kaavoitusmenettelyä varten vuonna 2013 erillisessä luonnonsuojelulain 65 :n mukaisessa Natura-arvioinnissa. Hankkeen toteuttamisesta ei ole merkittävää haittaa niille luontoarvoille, joiden perusteella alueet on liitetty osaksi Natura-verkostoa. Osayleiskaavassa oleva Natura-alueiden luontoarvoja koskeva yleiskaavamääräys on vuonna 2013 suoritetun Natura-arvioinnin ja siitä saadun lausunnon perusteella täsmennetty ja muutettu koskemaan luontoarvojen huomioimista alueen suunnittelussa ja rakentamisessa. Arviointivelvoite Naturaan liittyen on olemassa LSL:n perusteella ilman kaavamääräyksiäkin. Osayleiskaava perustuu laadittuihin selvityksiin sekä Natura-arvioinnin tuloksiin ja on toteutettavissa siten, ettei merkittäviä heikentäviä vaikutuksia Natura-alueen suojeluperusteena olevan Fennoskandian luonnontilaiset jokireitit -luontotyypille ja sen tunnusomaiselle lajille järvitaimenelle aiheudu.

3 Osayleiskaavan yleismääräys velvoittaa ottamaan luontoarvot huomioon yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa ja rakentamisessa. kasvillisuus- ja luontotyyppiselvityksillä. Muiden lajiryhmien osalta tehdään tarvittaessa tarkentavat selvitykset esimerkiksi alueen asemakaavoituksen yhteydessä. Natura kaavamerkintä muutetaan lausunnon mukaiseksi. Ohjeellisten tie- ja putkilinjausten täsmälliset paikat ja toteutustapa tullaan ratkaisemaan yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa siten, että osayleiskaavassa annetut määräykset liittyen mm. luontoarvoihin ja porotalouteen otetaan huomioon. Määräysten tarkoitusta on edelleen kuvattu kaavaselostuksessa. Osayleiskaavassa on annettu tarkempaa suunnittelua koskeva yleismääräys: Radan, voimajohdon, merkittävästi parannettavan tien ja putkilinjojen tarkemmassa suunnittelussa ja toteutuksessa tulee varmistaa, etteivät uudet yhteydet katkaise ulkoilu-, melonta- ja moottorikelkkailureittejä. Lausunto merkitään tiedoksi. Museovirasto Valtakunnallisesti arvokkaan rakennetun ympäristön (Tulppion konesavotta) rajausta on tulkittu suunnittelutarkkuuden edellyttämällä tavalla osayleiskaavatyön yhteydessä, yhteistyössä museoviranomaisten kanssa. Veturitien parhaiten säilynyt kokonaisuus on osoitettu kaavassa kulttuurihistoriallisesti arvokkaana alueena (sku). Kaavassa esitetty rajaus on myös Metsähallituksen 2012 tekemien inventointien mukaan perusteltu. Kaavamerkintöihin sku, s-3, sr ja sm lisätään suojelumääräykset. Lapin maakuntamuseolta on pyydetty lausunto päivätystä osayleiskaavaehdotuksesta. Lausunto merkitään tiedoksi. Pohjois-Suomen sotilasläänin esikunta Ei huomautettavaa (varsinaista lausuntoa ei ole toimitettu). Lausunto merkitään tiedoksi. Tukes Ei huomautettavaa. Lausunto merkitään tiedoksi. Yhteisöt Kemin-Sompion paliskunta (muistutus saapunut ) Kaavavalmistelussa on alusta lähtien ollut periaatteena, että porotalouden näkökohdat huomioidaan niin hyvin kuin mahdollista. Poronhoitolaissa ei määritellä, milloin tai miten paliskunnan edustajien kanssa on neuvoteltava. Lain hengen mukaisesti paliskunnan edustajat ovat olleet mukana osayleiskaavan suunnittelua ohjaavassa työryhmässä.

4 Työryhmä on kokoontunut pidetyn aloituskokouksen jälkeen kuusi kertaa: , , , , , Jokaisessa kokouksessa on käsitelty myös porotalouden asioita ja paikalla on ollut vähintään yksi Kemin-Sompion paliskunnan edustaja. Työryhmän jäsenillä on koko kaavaprosessin ajan ollut mahdollisuus vaikuttaa kaavan sisältöön. On myös huomioitava, että poronhoitolain 53 edellyttää neuvotteluja, mikäli valtion viranomainen suunnittelee valtion maita koskevia, poronhoidon harjoittamiseen olennaisesti vaikuttavia toimenpiteitä. Yleiskaavaa laatii kuitenkin maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti Savukosken kunta, mikä tarkoittaa sitä, että kyseinen poronhoitolain pykälä ei koske yleiskaavoitusta eikä Savukosken kuntaa. Lisäksi poroelinkeinoon liittyvistä osayleiskaavaratkaisuista neuvoteltiin erikseen järjestetyssä tilaisuudessa. Kaikki paikalla olleet viisi Kemin-Sompion paliskunnan edustajaa allekirjoittivat kokouksen pöytäkirjan. Vastaava neuvottelu järjestettiin myös , mutta Kemin-Sompion paliskunta perui yksipuolisesti tuon tilaisuuden. Tuo järjestyksessään toinen poronhoitolakiin viittaava neuvottelu oli varsinaisesti tarkoitus järjestää mahdollisen ns. Venäjä-vaihtoehdon toteutuessa, mikä olisi tarkoittanut poroelinkeinon kannalta selvästi erilaista ratkaisua kuin kaavaluonnoksessa ja nykyisessä kaavaehdotuksessa esitetty. Kaivosalueen toiminnot olisivat sijoittuneet osin eri paikkoihin ja Venäjän rajalle asti olisi pitänyt rakentaa rata tai putki malminkuljetuksia varten. Tällöin neuvotteluasetelmakin olisi muuttunut. Kun paliskunta oli kuitenkin sitä mieltä, että ehdotusvaiheessa tulisi tällainen erillinen neuvottelu tästä huolimatta järjestää, sovittiin kunnanhallituksessa neuvottelun järjestämisestä. Kunnanhallitus päätti nähtävilleasettamisen ajankohdasta mm. sillä perusteella, että paliskuntien kanssa käytävä neuvottelu ajoittuisi samaan ajanjaksoon, jolloin kuullaan muitakin osallisia. Paliskunnan edustajat ovat olleet mukana myös osayleiskaavan aloitusvaiheen viranomaisneuvottelussa , Lapin ympäristökeskuksessa pidetyssä kaavaneuvottelussa sekä osayleiskaavan maastokäynnillä Osayleiskaavan viranomaisneuvotteluun kutsuttiin maakunnan liiton, kuntien ja valtion viranomaisten lisäksi Paliskuntain yhdistys, Kemin-Sompion paliskunta, Pohjois-Sallan paliskunta ja Oraniemen paliskunta. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan neuvottelussa tuodaan esille mahdolliset valtakunnalliset ja tärkeät seudulliset alueidenkäyttötavoitteet ja muut keskeiset tavoitteet, valtion toteuttamisvelvollisuuden kannalta tärkeät kysymykset sekä viranomaisten käsitykset tutkimusten ja selvitysten tarpeesta. Viranomaisneuvottelun jälkeen pidettiin erikseen vielä uusi poronhoitolain 53 :n mukainen neuvottelu pidetyssä osayleiskaavan työryhmän kokouksessa paliskunnan edustajat kiinnittivät huomiota poroelinkeinon konkreettisempaan huomioimiseen ja mm. putkilinjoihin ja aitaamiseen. Kokouksessa päätettiin, että kaavamääräyksiä täsmennetään poroelinkeinon näkökulmasta ja kaavaselostuksessa kuvataan tarkemmin määräysten tarkoitusta. Sovittiin, että konsultti toimittaa tarkistetut määräykset ja kaavaselostuksen tekstit työryhmän jäsenille kommentoitavaksi ja kommentointiaikaa annetaan viikko tarkistettujen tekstien saamisesta. Tekstit lähetettiin työryhmälle ja niistä pyydettiin kommentit viikon sisällä. Kemin-Sompion paliskunta ilmoitti kuitenkin , että se ei ehdikään ottaa kantaa kaavaehdotuksen poroelinkeinoa koskeviin muutoksiin. Kaivos aiheuttaa este- ja häiriövaikutuksia sekä laidun- ja vasoma-aluemenetyksiä porotaloudelle. Osa kaivostoimintaan osoitetuista yleiskaavan EK-alueista otetaan kuitenkin käyttöön vaiheittain, jolloin vapaat alueet ovat porotalouden käytössä. Rikastushiekan läjitysaluetta (EK-4) tullaan käyttämään kaivostoimintaan vaiheittain siten, että kulloinkin vain osaa alueesta käytetään läjitystoimintaan ja muu alue on esimerkiksi porotalouden käytössä. Rikastushiekka-alueen ensimmäinen osa maisemoidaan, kun kolmas otetaan käyttöön, jolloin estevaikutus vähenee huomattavasti. Avolouhosalueella (EK-2) on kaksi erillistä malmialuetta (Loitso ja Pierkuli), joiden väliin jää noin 1,5 km leveä pohjois-eteläsuuntainen vapaa alue. Avokaivokset aidataan ihmisten ja eläinten turvallisuuden vuoksi. Näillä toimilla pyritään mahdollistamaan porojen luontaisen pohjois-eteläsuuntaisen laidunkierron jatkuminen. Osayleiskaavan yleismääräyksessä todetaan: Kaivosalueen, radan, voimajohdon, merkittävästi parannettavan tien, putkilinjojen ja metsätalouden suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitava porotalouden harjoittamisen tarpeet. Määräyksessä on esitetty tavoitellun kehityksen periaatteet asemakaavoituksen ja muun suunnittelun sekä rakentamisen ja muun maankäytön perustaksi. Alueen rakentamisen ja muun toteuttamisen tulee olla osayleiskaavamääräysten mukaista. Porotaloutta koskevan yleismääräyksen sanamuoto huomioitava korvataan sanalla turvattava.

5 Osayleiskaavassa on vielä erikseen täsmennetty, mitä porotalouden huomioiminen tarkoittaa: Porotalouden harjoittamisen tarpeet voivat liittyä esimerkiksi alueiden aitaamistarpeeseen, voimajohdon, tien ja putkilinjojen yksityiskohtaisiin ratkaisuihin sekä metsänhoitotoimenpiteiden määrään ja laatuun. Porotalouden kannalta keskeistä on huolehtia alueen suunnittelussa ja toteutuksessa siitä, ettei poroille aiheuteta kohtuuttomia estevaikutuksia. Kaavaselostukseen on lisäksi kirjattu, että porotalouden kannalta on suositeltavaa, että esimerkiksi varsinaisen kaivosalueen ja rikastusalueen väliset putkilinjat toteutetaan niin, että muodostuu riittävän laajoja yhtenäisiä jaksoja, joilla putket kulkevat maan alla tai tasossa, jolloin porojen liikkumiselle ei aiheudu haitallisia esteitä. Kaavamääräyksiin lisätään viittaus kaavaselostuksen tarkennuksiin. Osayleiskaavan MP-, MPU- ja MPY-aluevaraukset määrittelevät alueet, joiden pääkäyttötarkoitus on metsä- ja porotalous. Nämä alueet kattavat laajat alueet kaivosalueen ympärillä. Määräysten mukaisesti ko. alueilla sallitaan metsä- ja porotalouden lisäksi vain virkistystä ja ulkoilua palveleva rakentaminen. EK-alueille osoitettujen kaivostoimintojen aiheuttamia haittoja porotaloudelle pyritään lieventämään kaavan yleismääräyksillä, jotka koskevat koko kaava-aluetta. Porotalouden harjoittamisen tarpeet tulee huomioida kaava-alueen toteutuksessa. Metsätaloustoiminnassa tulee ottaa huomioon poronhoidon tarpeet koko osayleiskaava-alueella. Siksi metsätaloutta käsitellään kaavan yleismääräyksissä: metsätalouden suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitava porotalouden harjoittamisen tarpeet. Harjoittamisen tarpeet voivat liittyä esimerkiksi - - metsänhoitotoimenpiteiden määrään ja laatuun. Hankkeen suunnitelmiin ei sisälly radioaktiivisten aineiden käsittelyä. Tällaista toimintaa ei myöskään ole sisällytetty hankkeen taannoiseen YVA-menettelyyn. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisessa kaavassa ei kuitenkaan katsota mahdolliseksi antaa määräyksiä siitä, mitä malmeja kaivoksesta saa ottaa ja mitä ei. Näitä asioita ohjataan mm. kaivoslain ja ympäristönsuojelulain mukaisilla menettelyillä. Sama koskee vesien käsittelyä, kaivoksen ympäristöluvassa tullaan määrittelemään vesiensuojeluun liittyvät toimenpiteet ja raja-arvot. Lopuksi on todettava, että yleiskaava perustuu lainvoimaiseen maakuntakaavaan. Maakuntakaavassa on Sokliin osoitettu mm. kaivostoiminnan alueita sekä niihin liittyvänä ohjeellinen ratalinjaus, voimajohtolinjaus ja merkittävästi parannettava tieyhteys. Yleiskaavaehdotus on lainvoimaisen maakuntakaavan mukainen ja täsmentää sen sisältöä. Kunnan tulee viranomaisena edistää maakuntakaavan toteuttamista. Lausunto merkitään tiedoksi. Paliskuntain yhdistys Kaavavalmistelussa on alusta lähtien ollut periaatteena, että porotalouden näkökohdat huomioidaan niin hyvin kuin mahdollista. Poronhoitolaissa ei määritellä, milloin tai miten paliskunnan edustajien kanssa on neuvoteltava. Lain hengen mukaisesti paliskunnan edustajat ovat olleet mukana osayleiskaavan suunnittelua ohjaavassa työryhmässä. Työryhmä on kokoontunut pidetyn aloituskokouksen jälkeen kuusi kertaa: , , , , , Jokaisessa kokouksessa on käsitelty myös porotalouden asioita ja paikalla on ollut vähintään yksi Kemin-Sompion paliskunnan edustaja. Työryhmän jäsenillä on koko kaavaprosessin ajan ollut mahdollisuus vaikuttaa kaavan sisältöön. On myös huomioitava, että poronhoitolain 53 edellyttää neuvotteluja, mikäli valtion viranomainen suunnittelee valtion maita koskevia, poronhoidon harjoittamiseen olennaisesti vaikuttavia toimenpiteitä. Yleiskaavaa laatii kuitenkin maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti Savukosken kunta, mikä tarkoittaa sitä, että kyseinen poronhoitolain pykälä ei koske yleiskaavoitusta eikä Savukosken kuntaa. Lisäksi poroelinkeinoon liittyvistä osayleiskaavaratkaisuista neuvoteltiin erikseen järjestetyssä tilaisuudessa. Kaikki paikalla olleet viisi Kemin-Sompion paliskunnan edustajaa allekirjoittivat kokouksen pöytäkirjan. Vastaava neuvottelu järjestettiin myös , mutta Kemin-Sompion paliskunta perui yksipuolisesti tuon tilaisuuden. Tuo järjestyksessään toinen poronhoitolakiin viittaava neuvottelu oli varsinaisesti tarkoitus järjestää

6 mahdollisen ns. Venäjä-vaihtoehdon toteutuessa, mikä olisi tarkoittanut poroelinkeinon kannalta selvästi erilaista ratkaisua kuin kaavaluonnoksessa ja nykyisessä kaavaehdotuksessa esitetty. Kaivosalueen toiminnot olisivat sijoittuneet osin eri paikkoihin ja Venäjän rajalle asti olisi pitänyt rakentaa rata tai putki malminkuljetuksia varten. Tällöin neuvotteluasetelmakin olisi muuttunut. Kun paliskunta oli kuitenkin sitä mieltä, että ehdotusvaiheessa tulisi tällainen erillinen neuvottelu tästä huolimatta järjestää, sovittiin kunnanhallituksessa neuvottelun järjestämisestä. Kunnanhallitus päätti nähtävilleasettamisen ajankohdasta mm. sillä perusteella, että paliskuntien kanssa käytävä neuvottelu ajoittuisi samaan ajanjaksoon, jolloin kuullaan muitakin osallisia. Paliskunnan edustajat ovat olleet mukana myös osayleiskaavan aloitusvaiheen viranomaisneuvottelussa , Lapin ympäristökeskuksessa pidetyssä kaavaneuvottelussa sekä osayleiskaavan maastokäynnillä Osayleiskaavan viranomaisneuvotteluun kutsuttiin maakunnan liiton, kuntien ja valtion viranomaisten lisäksi Paliskuntain yhdistys, Kemin-Sompion paliskunta, Pohjois-Sallan paliskunta ja Oraniemen paliskunta. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan neuvottelussa tuodaan esille mahdolliset valtakunnalliset ja tärkeät seudulliset alueidenkäyttötavoitteet ja muut keskeiset tavoitteet, valtion toteuttamisvelvollisuuden kannalta tärkeät kysymykset sekä viranomaisten käsitykset tutkimusten ja selvitysten tarpeesta. Viranomaisneuvottelun jälkeen pidettiin erikseen vielä uusi poronhoitolain 53 :n mukainen neuvottelu pidetyssä osayleiskaavan työryhmän kokouksessa paliskunnan edustajat kiinnittivät huomiota poroelinkeinon konkreettisempaan huomioimiseen ja mm. putkilinjoihin ja aitaamiseen. Kokouksessa päätettiin, että kaavamääräyksiä täsmennetään poroelinkeinon näkökulmasta ja kaavaselostuksessa kuvataan tarkemmin määräysten tarkoitusta. Sovittiin, että konsultti toimittaa tarkistetut määräykset ja kaavaselostuksen tekstit työryhmän jäsenille kommentoitavaksi ja kommentointiaikaa annetaan viikko tarkistettujen tekstien saamisesta. Tekstit lähetettiin työryhmälle ja niistä pyydettiin kommentit viikon sisällä. Kemin-Sompion paliskunta ilmoitti kuitenkin , että se ei ehdikään ottaa kantaa kaavaehdotuksen poroelinkeinoa koskeviin muutoksiin. Osayleiskaavan yleismääräyksessä todetaan: Kaivosalueen, radan, voimajohdon, merkittävästi parannettavan tien, putkilinjojen ja metsätalouden suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitava porotalouden harjoittamisen tarpeet. Määräyksessä on esitetty tavoitellun kehityksen periaatteet asemakaavoituksen ja muun suunnittelun sekä rakentamisen ja muun maankäytön perustaksi. Alueen rakentamisen ja muun toteuttamisen tulee olla osayleiskaavamääräysten mukaista. Porotaloutta koskevan yleismääräyksen sanamuoto huomioitava korvataan sanalla turvattava. Osayleiskaavassa on vielä erikseen täsmennetty, mitä porotalouden huomioiminen tarkoittaa: Porotalouden harjoittamisen tarpeet voivat liittyä esimerkiksi alueiden aitaamistarpeeseen, voimajohdon, tien ja putkilinjojen yksityiskohtaisiin ratkaisuihin sekä metsänhoitotoimenpiteiden määrään ja laatuun. Porotalouden kannalta keskeistä on huolehtia alueen suunnittelussa ja toteutuksessa siitä, ettei poroille aiheuteta kohtuuttomia estevaikutuksia. Kaavaselostukseen on lisäksi kirjattu, että porotalouden kannalta on suositeltavaa, että esimerkiksi varsinaisen kaivosalueen ja rikastusalueen väliset putkilinjat toteutetaan niin, että muodostuu riittävän laajoja yhtenäisiä jaksoja, joilla putket kulkevat maan alla tai tasossa, jolloin porojen liikkumiselle ei aiheudu haitallisia esteitä. Kaavamääräyksiin lisätään viittaus kaavaselostuksen tarkennuksiin. Osayleiskaavan MP-, MPU- ja MPY-aluevaraukset määrittelevät alueet, joiden pääkäyttötarkoitus on metsä- ja porotalous. Nämä alueet kattavat laajat alueet kaivosalueen ympärillä. Määräysten mukaisesti ko. alueilla sallitaan metsä- ja porotalouden lisäksi vain virkistystä ja ulkoilua palveleva rakentaminen. EK-alueille osoitettujen kaivostoimintojen aiheuttamia haittoja porotaloudelle pyritään lieventämään kaavan yleismääräyksillä, jotka koskevat koko kaava-aluetta. Porotalouden harjoittamisen tarpeet tulee huomioida kaava-alueen toteutuksessa. Metsätaloustoiminnassa tulee ottaa huomioon poronhoidon tarpeet koko osayleiskaava-alueella. Siksi metsätaloutta käsitellään kaavan yleismääräyksissä: metsätalouden suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitava porotalouden harjoittamisen tarpeet. Harjoittamisen tarpeet voivat liittyä esimerkiksi - - metsänhoitotoimenpiteiden määrään ja laatuun.

7 Porotaloutta koskevan yleismääräyksen sanamuoto huomioitava korvataan sanalla turvattava. Hankkeen suunnitelmiin ei sisälly radioaktiivisten aineiden käsittelyä. Tällaista toimintaa ei myöskään ole sisällytetty hankkeen taannoiseen YVA-menettelyyn. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisessa kaavassa ei kuitenkaan katsota mahdolliseksi antaa määräyksiä siitä, mitä malmeja kaivoksesta saa ottaa ja mitä ei. Näitä asioita ohjataan mm. kaivoslain ja ympäristönsuojelulain mukaisilla menettelyillä. Sama koskee vesien käsittelyä, kaivoksen ympäristöluvassa tullaan määrittelemään vesiensuojeluun liittyvät toimenpiteet ja raja-arvot. Kaavaehdotuksen AP-1-aluevaraus poistetaan kaavakartalta ja ko. alueen käyttötarkoitus muutetaan EK-1- alueeksi. EK-1-alueelle osoitetaan ohjeellinen kaivostoimintaan liittyvälle tilapäiselle asumiselle tarkoitettu alueen osa. Asemakaavoitettavan alueen ohjeellinen raja lisätään yleiskaavaan. Asemakaavoitettavaksi tarkoitettuja alueita osayleiskaavan alueella ovat rikastamo- ja murskaamorakennusten alueet osayleiskaavan EK-1- ja EK-2- alueilla, kaivostoimintaan liittyvän väliaikaisen asumisen alue EK-1-alueella sekä erillinen pumppaamo- ja käsittelylaitosrakennusten alue EK-4-alueella. Kaavaselostuksen kappaleeseen 4.1 lisätään puuttuvat maakuntakaavojen määräykset. Osayleiskaavan yleismääräykset on esitelty kaavaselostuksen kappaleessa 9.9. Ellei toisin mainita, yleismääräykset koskevat koko kaava-aluetta ja niissä määrätään porotalouden huomioimisesta kaivosalueen, radan, voimajohdon, merkittävästi parannettavan tien, putkilinjojen ja metsätalouden suunnittelussa ja toteutuksessa. Metsä- ja porotaloutta koskevia kaavamääräyksiä on käsitelty vielä erikseen kappaleessa 9.4. Lopuksi on todettava, että yleiskaava perustuu lainvoimaiseen maakuntakaavaan. Maakuntakaavassa on Sokliin osoitettu mm. kaivostoiminnan alueita sekä niihin liittyvänä ohjeellinen ratalinjaus, voimajohtolinjaus ja merkittävästi parannettava tieyhteys. Yleiskaavaehdotus on lainvoimaisen maakuntakaavan mukainen ja täsmentää sen sisältöä. Kunnan tulee viranomaisena edistää maakuntakaavan toteuttamista. Lausunto merkitään tiedoksi.

8 MUISTUTUKSET Yhteisöt Keminkylän ja Sompion Lapinkylä yhdistys ry (muistutus saapunut ) Merkitään tiedoksi. Yhdistyksellä on ollut mahdollisuus vaikuttaa kaavan sisältöön maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti. Lapin luonnonsuojelupiiri ry (muistutus saapunut ) Osayleiskaavaehdotus perustuu selvityksiin, jotka on laadittu kaivoksen YVA-menettelyn, radan YVA-menettelyn, voimajohdon YVA-menettelyn, Natura-arviointien sekä kaavan laatimisen yhteydessä. Selvityksiä on edelleen täydennetty viranomaislausuntojen ja yksityiskohtaisemman suunnittelun edellyttämällä tavalla vuosina Selvitysaineisto on kattava ja riittävä osayleiskaavoituksen tarpeisiin. Selvitysaineiston perusteella on voitu riittävällä tavalla varmistaa, että lainvoimaisessa maakuntakaavassa osoitettu alueidenkäyttöperiaate on yleiskaavoituksenkin näkökulmasta toteutettavissa. Kaivos ja siihen liittyvät toiminnot eivät tule toteutumaan suoraan yleiskaavan perusteella. Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa ja lupamenettelyissä tullaan suunnitelmia ja selvityksiä vielä täydentämään. kasvillisuus- ja luontotyyppiselvityksillä. Muiden lajiryhmien osalta tehdään tarvittaessa tarkentavat selvitykset alueen asemakaavoituksen yhteydessä. Esimerkiksi uivelon kohdalla mahdolliset pesäpaikat selvitetään asemakaavoitusvaiheessa ja tarvittaessa menetettyjä pesäpaikkoja voidaan kompensoida sijoittamalla pönttöjä lähiympäristön sopiviin elinympäristöihin. Kattava taimenen lisääntymisaluekartoitus on tehty ympäristölupahakemuksen lisäselvityksiin liittyen kesällä Tehdyissä selvityksissä on kuvattu Nuorttijoen merkitystä taimenen vaellus- ja lisääntymisalueena. Nuorttijoen merkitys mahdolliselle lohen palautusprojektille on selvityksissä tuotu esille. Soklin kaivoksen vaikutusalueella on tehty sähkökoekalastuksia useana vuotena, ja koskialueiden kalaston koostumus on hyvin tiedossa. Sähkökoekalastus on standardoitu ja jo pitkään käytetty koekalastusmenetelmä, jolla saadaan kiinni kaikki virtavesissä esiintyvät kalalajit. Taimen ei ole tässä suhteessa mitenkään poikkeava kalalaji. Soklin vaikutusalueen vedenlaatutietoa on täydennetty ja täydennetään v useilla tutkimuskierroksilla ympäristölupahakemusta varten. Natura alueet on osoitettu kaavassa Natura verkostoon kuuluvina alueina sekä merkinnällä SL (luonnonsuojelualue). Muut suojeltavat luontokohteet on esitetty suojelumerkinnöillä s-1, s-2, luo-1 tai luo-2. Metsäja porotalousvaltaisia alueita MP, MPU ja MPY ei ole perusteltua muuttaa suojeltaviksi alueiksi. Selvitysten perusteella kaivostoiminnasta aiheutuu päästöjä ilmaan louhinnasta, malmin ja maiden lastauksesta, läjityksestä ja purkamisesta sekä kuljetuksista ja energian tuotannosta. Murskauksesta, jauhatuksesta ja rikastuksesta aiheutuvat pölypäästöt ovat hallittavissa ja pölynerotuslaitteiden ansiosta vähäisiä. Liikenteen aiheuttaman pölyämisen lisäksi merkittävin satunnainen pölypäästön lähde on rikastushiekka-allas. Ilmanpäästöjen kasvu on nykytilanteeseen verrattuna suuri, mutta sen vaikutukset jäävät alueellisesti suppeiksi. Ihmisten terveyden ja ympäristön hyvinvoinnin kannalta kaivosalueen ilmanlaadun tasoa pystytään ohjaamaan niin, että ilmanlaatu on riittävän hyvä ihmisten terveyden ja ympäristön hyvinvoinnin kannalta kaivosalueella ja sen välittömässä läheisyydessä. Vesiensuojeluun liittyvät määräykset annetaan kaivoksen ympäristöluvassa. Alueen pohjavesiesiintymät on rajattu kaavakartalle. Pohjavesialueiden suojelusta säädetään vesilain 1. luvun 18 :ssä (pohjaveden muuttamiskielto) ja ympäristösuojelulain 8 :ssä (pohjaveden pilaamiskielto). Soklin kaivoshankkeen vaihemaakuntakaava on hyväksytty Lapin liitossa ja ympäristöministeriö on vahvistanut kaavan ja määrännyt sen maankäyttö- ja rakennuslain 201 :n mukaisesti tulemaan voimaan

9 ennen kuin se on saanut lainvoiman. Vaihemaakuntakaava tuli lainvoimaiseksi , kun Korkein hallinto-oikeus hylkäsi kaavasta tehdyt valitukset. Osayleiskaavassa osoitettu ohjeellinen ratalinjaus ei kulje suojeluun varattujen alueiden kautta. Osayleiskaavaalueen merkinnät ja määräykset kohdistuvat rajatulle alueelle. Ratalinjaus perustuu Soklin lainvoimaiseen vaihemaakuntakaavaan. Lapin Vihreät Muiden lajiryhmien osalta tehdään tarvittaessa tarkentavat selvitykset esimerkiksi alueen asemakaavoituksen yhteydessä. Esimerkiksi uivelon kohdalla mahdolliset pesäpaikat selvitetään yksityiskohtaisemman suunnittelun yhteydessä ja tarvittaessa menetettyjä pesäpaikkoja voidaan kompensoida sijoittamalla pönttöjä lähiympäristön sopiviin elinympäristöihin. Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiri (muistutus saapunut ) Muiden lajiryhmien osalta tehdään tarvittaessa tarkentavat selvitykset esimerkiksi alueen asemakaavoituksen yhteydessä. Esimerkiksi uivelon kohdalla mahdolliset pesäpaikat selvitetään yksityiskohtaisemman suunnittelun yhteydessä ja tarvittaessa menetettyjä pesäpaikkoja voidaan kompensoida sijoittamalla pönttöjä lähiympäristön sopiviin elinympäristöihin. Soklin kaivoshankkeen vaihemaakuntakaava on hyväksytty Lapin liitossa ja ympäristöministeriö on vahvistanut kaavan ja määrännyt sen maankäyttö- ja rakennuslain 201 :n mukaisesti tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman. Vaihemaakuntakaava tuli lainvoimaiseksi , kun Korkein hallinto-oikeus hylkäsi kaavasta tehdyt valitukset. Osayleiskaavassa osoitettu ohjeellinen ratalinjaus ei kulje suojeluun varattujen alueiden kautta. Osayleiskaavaalueen merkinnät ja määräykset kohdistuvat rajatulle alueelle. Ratalinjaus perustuu Soklin lainvoimaiseen vaihemaakuntakaavaan. Luonnonsuojelu ja selvitykset: katso myös vastine Lapin Luonnonsuojelupiiri ry:n muistutukseen. Porotalous, ks. myös vastine Kemin-Sompion paliskunnalle. Nuortin elinkautiset ry (muistutus saapunut ) Kaivoksen rakentaminen suunnitellaan ympäristölupahakemusta varten yksityiskohtaisesti hakemuksen edellyttämällä tavalla, ja on luonnollista, että YVA-vaiheessa ei kaikkia seikkoja ole vielä tarkoin määritelty. Lupahakemuksessa esitetään pitkäaikaisvaikutukset sekä kaivoksen sulkemissuunnitelma, sisältäen ennallistamisen,

10 maisemoinnin ja jälkihoidon. Soklin kaivos ei ole verrattavissa Talvivaaran kaivokseen mm. rikastusprosessin ja louhittavan malmin sisältämien haitta-aineiden osalta, ei myöskään Luoteis-Venäjällä sijaitsevaan lannoitetehtaaseen. Kalastotutkimuksia Nuortin ja Kemijoen vesistössä on jatkettu v Sokli erämaana ry Soklin osayleiskaavaehdotus täyttää MRL 39 :ssä määritellyt yleiskaavan sisältövaatimukset. Kaavaehdotuksen suhdetta yleiskaavan sisältövaatimuksiin on kuvattu kaavaselostuksessa. Luonnonsuojelu ja selvitykset: katso vastine Lapin Luonnonsuojelupiiri ry:n muistutukseen. Porotalous, ks. vastine Kemin-Sompion paliskunnalle. Yli-Kemin kalastusalue (muistutus saapunut ) Muiden lajiryhmien osalta tehdään tarvittaessa tarkentavat selvitykset esimerkiksi alueen asemakaavoituksen yhteydessä. Esimerkiksi uivelon kohdalla mahdolliset pesäpaikat selvitetään yksityiskohtaisemman suunnittelun yhteydessä ja tarvittaessa menetettyjä pesäpaikkoja voidaan kompensoida sijoittamalla pönttöjä lähiympäristön sopiviin elinympäristöihin. Soklin kaivoksen vaikutusalueella on tehty sähkökoekalastuksia useana vuotena, ja koskialueiden kalaston koostumus on hyvin tiedossa myös ns. vähäarvoisten kalalajien osalta. Viittaus vaikutuksiin lohen lisääntymiseen Kemijoella on tällä hetkellä lähinnä teoreettinen asia, johon ei voi ottaa kantaa. Yksityiset Aaltonen Reija ja Pulska Mika (muistutus saapunut ) Soklin kaivoksen vaikutusalueella on tehty vesistöjen pohjaeläin- ja pintalevästöselvityksiä. Vesistöjen poikastuotantoa on selvitetty useina vuosina sähkökoekalastuksin. Nuorttijoen merkitys vaeltavalle järvitaimenelle on selvityksissä tuotu esille samoin kuin lohen mahdollinen palautushanke. Luonnonsuojelu ja selvitykset: katso myös vastine Lapin Luonnonsuojelupiiri ry:n muistutukseen. Porotalous: ks. myös vastine Kemin-Sompion paliskunnalle. Cuenod Severine

11 Muiden lajiryhmien osalta tehdään tarvittaessa tarkentavat selvitykset esimerkiksi alueen asemakaavoituksen yhteydessä. Esimerkiksi uivelon kohdalla mahdolliset pesäpaikat selvitetään yksityiskohtaisemman suunnittelun yhteydessä ja tarvittaessa menetettyjä pesäpaikkoja voidaan kompensoida sijoittamalla pönttöjä lähiympäristön sopiviin elinympäristöihin. Kattava taimenen lisääntymisaluekartoitus on tehty ympäristölupahakemuksen lisäselvityksiin liittyen kesällä Tehdyissä selvityksissä on kuvattu Nuorttijoen merkitystä taimenen vaellus- ja lisääntymisalueena. Nuorttijoen merkitys mahdolliselle lohen palautusprojektille on selvityksissä tuotu esille. Soklin kaivoksen vaikutusalueella on tehty sähkökoekalastuksia useana vuotena, ja koskialueiden kalaston koostumus on hyvin tiedossa. Sähkökoekalastus on standardoitu ja jo pitkään käytetty koekalastusmenetelmä, jolla saadaan kiinni kaikki virtavesissä esiintyvät kalalajit. Taimen ei ole tässä suhteessa mitenkään poikkeava kalalaji. Eskelinen Kirsi Katso vastine Lapin luonnonsuojelupiirin lausuntoon. Katso vastine Kemin-Sompion paliskunnan lausuntoon. Flöjt Lasse Muiden lajiryhmien osalta tehdään tarvittaessa tarkentavat selvitykset esimerkiksi alueen asemakaavoituksen yhteydessä. Esimerkiksi uivelon kohdalla mahdolliset pesäpaikat selvitetään yksityiskohtaisemman suunnittelun yhteydessä ja tarvittaessa menetettyjä pesäpaikkoja voidaan kompensoida sijoittamalla pönttöjä lähiympäristön sopiviin elinympäristöihin. Hofslgare Sonja Merkitään tiedoksi. Kaikilla Savukosken kunnan jäsenillä ja osallisilla on oikeus tehdä muistutus kaavaehdotuksesta. Hofslgare Sonja, Stammler Florian ja Weslin Heini Kattava taimenen lisääntymisaluekartoitus on tehty ympäristölupahakemuksen lisäselvityksiin liittyen kesällä Erillinen luonnonsuojelulain 65 :n mukainen Natura-arviointi kaivoksen vaikutuksista mm. järvitaimenelle valmistui Tehdyissä selvityksissä on kuvattu Nuorttijoen merkitystä taimenen vaellus- ja lisääntymisalueena. Nuorttijoen merkitys mahdolliselle lohen palautusprojektille on selvityksissä tuotu esille. Soklin kaivoksen vaikutusalueella on tehty sähkökoekalastuksia useana vuotena, ja koskialueiden kalaston koostumus on hyvin tiedossa. Sähkökoekalastus on standardoitu ja jo pitkään käytetty koekalastusmenetelmä, jolla saadaan kiinni kaikki virtavesissä esiintyvät kalalajit. Taimen ei ole tässä suhteessa mitenkään poikkeava kalalaji.

12 Kaitala Arja ja Pyhäjärvi Tanja Katso vastine Lapin luonnonsuojelupiirin lausuntoon. Katso vastine Kemin-Sompion paliskunnan lausuntoon. Kiprianoff Hanna Soklin kaivos ei ole verrattavissa Talvivaaraan mm. malmin laadun ja louhintatekniikan osalta. Luonnonsuojelu ja selvitykset: katso myös vastine Lapin Luonnonsuojelupiiri ry:n muistutukseen. Kostilainen Hannu Soklin kaivoshankkeen selvityksissä on tehty Nuorttijoella myös pohjaeläinselvityksiä, joissa katkan esiintyminen on tullut esiin sikäli kun sitä on esiintynyt. Nuorttijoen vesistön merkitys taimenen lisääntymisalueena on tuotu selvästi esille kaivoshankkeeseen liittyvissä selvityksissä. Myös Nuorttijoen merkitys mahdolliselle lohen palautusprojektille on selvityksissä tuotu esille. Vesistön kannalta haitallisia aineita sisältävät jäte- ja kuivatusvedet käsitellään ennen niiden vesistöön johtamista. Soklin kaivos ei ole verrattavissa Talvivaaran kaivokseen mm. louhittavan malmin sisältämien haitta-aineiden osalta. Martin Mika ja Martin Heidi (muistutus saapunut ) Katso vastine Kemin-Sompion paliskunnan lausuntoon. Moilanen Pertti Kaivos tulee aiheuttamaan fosforikuormitusta Kemijoen yläosalla, vaikka jätevedet puhdistetaankin, mutta Itämereen tai edes Perämereen vaikutukset eivät tule ulottumaan. Fosfori on aine, joka pidättyy sedimentoitumalla vesitöissä ja poistuu osin kierrosta. Katso myös vastine Kemin-Sompion paliskunnan lausuntoon. Näätänen Marjatta Merkitään tiedoksi. Yleiskaavan sisältövaatimuksista säädetään maankäyttö- ja rakennuslain pykälässä 39. Muistutuksessa mainitut maakuntakaavan sisältövaatimukset on huomioitu laadittaessa maakuntakaavaa, joka puolestaan on ollut ohjeena laadittaessa osayleiskaavaa. Katso myös vastine Lapin luonnonsuojelupiirin lausuntoon. Katso myös vastine Kemin-Sompion paliskunnan lausuntoon. Oker-Blom Angela

13 Soklin kaivos ei ole verrattavissa Talvivaaraan mm. malmin laadun osalta, Soklin malmissa ei ole happamoitumisherkkyyttä eikä siitä johtuen riskiä haitallisten aineiden vapautumiseen. Katso myös vastine Kemin-Sompion paliskunnan lausuntoon. Perttunen-Nio Helinä ja 7 muuta henkilöä Katso vastine Kemin-Sompion paliskunnan lausuntoon. Pohjola Ilona (muistutus saapunut ) Katso vastine Lapin Luonnonsuojelupiiri ry:n muistutukseen. Sippel Ulrike Merkitään tiedoksi. Katso vastine Lapin Luonnonsuojelupiiri ry:n muistutukseen. Sjöman Harri ja (muistutukset saapuneet ja ) Muiden lajiryhmien osalta tehdään tarvittaessa tarkentavat selvitykset esimerkiksi alueen asemakaavoituksen yhteydessä. Esimerkiksi uivelon kohdalla mahdolliset pesäpaikat selvitetään yksityiskohtaisemman suunnittelun yhteydessä ja tarvittaessa menetettyjä pesäpaikkoja voidaan kompensoida sijoittamalla pönttöjä lähiympäristön sopiviin elinympäristöihin. Kattava taimenen lisääntymisaluekartoitus on tehty ympäristölupahakemuksen lisäselvityksiin liittyen kesällä Tehdyissä selvityksissä on kuvattu Nuorttijoen merkitystä taimenen vaellus- ja lisääntymisalueena. Nuorttijoen merkitys mahdolliselle lohen palautusprojektille on selvityksissä tuotu esille. Soklin kaivoksen vaikutusalueella on tehty sähkökoekalastuksia useana vuotena, ja koskialueiden kalaston koostumus on hyvin tiedossa. Sähkökoekalastus on standardoitu ja jo pitkään käytetty koekalastusmenetelmä, jolla saadaan kiinni kaikki virtavesissä esiintyvät kalalajit. Taimen ei ole tässä suhteessa mitenkään poikkeava kalalaji. Stammler Florian Muiden lajiryhmien osalta tehdään tarvittaessa tarkentavat selvitykset alueen asemakaavoituksen yhteydessä. Esimerkiksi uivelon kohdalla mahdolliset pesäpaikat selvitetään asemakaavoitusvaiheessa ja tarvittaessa menetettyjä pesäpaikkoja voidaan kompensoida sijoittamalla pönttöjä lähiympäristön sopiviin elinympäristöihin.

14 Sykkö Tuula (muistutus saapunut ) Muiden lajiryhmien osalta tehdään tarvittaessa tarkentavat selvitykset alueen asemakaavoituksen yhteydessä. Esimerkiksi uivelon kohdalla mahdolliset pesäpaikat selvitetään asemakaavoitusvaiheessa ja tarvittaessa menetettyjä pesäpaikkoja voidaan kompensoida sijoittamalla pönttöjä lähiympäristön sopiviin elinympäristöihin. Kattava taimenen lisääntymisaluekartoitus on tehty ympäristölupahakemuksen lisäselvityksiin liittyen kesällä Tehdyissä selvityksissä on kuvattu Nuorttijoen merkitystä taimenen vaellus- ja lisääntymisalueena. Nuorttijoen merkitys mahdolliselle lohen palautusprojektille on selvityksissä tuotu esille. Soklin kaivoksen vaikutusalueella on tehty sähkökoekalastuksia useana vuotena, ja koskialueiden kalaston koostumus on hyvin tiedossa. Sähkökoekalastus on standardoitu ja jo pitkään käytetty koekalastusmenetelmä, jolla saadaan kiinni kaikki virtavesissä esiintyvät kalalajit. Taimen ei ole tässä suhteessa mitenkään poikkeava kalalaji. Urpio Merja (muistutus saapunut ) Katso vastine Lapin Luonnonsuojelupiiri ry:n muistutukseen. Weslin Heini ja Niemenmaa Artu Muiden lajiryhmien osalta tehdään tarvittaessa tarkentavat selvitykset alueen asemakaavoituksen yhteydessä. Esimerkiksi uivelon kohdalla mahdolliset pesäpaikat selvitetään asemakaavoitusvaiheessa ja tarvittaessa menetettyjä pesäpaikkoja voidaan kompensoida sijoittamalla pönttöjä lähiympäristön sopiviin elinympäristöihin.

Savukosken kunta Soklin asemakaava Liite 2 Kaavaluonnoksesta saatuihin lausuntoihin ja mielipiteisiin annettavat vastineet

Savukosken kunta Soklin asemakaava Liite 2 Kaavaluonnoksesta saatuihin lausuntoihin ja mielipiteisiin annettavat vastineet Lausunnot Kunnat PELKOSENNIEMEN KUNTA 11.8.2014 Ei huomautettavaa. Lausunto merkitään tiedoksi. SALLAN KUNTA 14.7.2014 Ei huomautettavaa. Lausunto merkitään tiedoksi. Viranomaiset FINGRID OYJ 7.7.2014

Lisätiedot

SAIJA-PULKKAVIITA OSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

SAIJA-PULKKAVIITA OSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SALLAN KUNTA SAIJA-PULKKAVIITA OSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA päivitetty 19.11.2013 Sisältö 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMAN TARKOITUS 1 2 OSAYLEISKAAVOITUKSEEN OSALLISTUMINEN

Lisätiedot

SODANKYLÄN KUNTA, KEVITSAN KAIVOKSEN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 11.8.2015

SODANKYLÄN KUNTA, KEVITSAN KAIVOKSEN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 11.8.2015 SODANKYLÄN KUNTA, KEVITSAN KAIVOKSEN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 11.8.2015 Suunnittelualue sijoittuu Kevitsan kaivosalueen ympäristöön, Satojärven länsi- ja luoteispuolelle.

Lisätiedot

YLIVIESKAN ALPUMINKANKAAN OSAYLEISKAAVA

YLIVIESKAN ALPUMINKANKAAN OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A YLIVIESKAN KAUPUNKI YLIVIESKAN ALPUMINKANKAAN OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 7.1.2015 P22715 Ehdotusvaiheen palaute ja kaavan laatijan vastine 1 (39)

Lisätiedot

Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 2013 Sodankylä, Kakslauttasen asemakaava ja asemakaavan muutos

Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 2013 Sodankylä, Kakslauttasen asemakaava ja asemakaavan muutos Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 SODANKYLÄ KAKSLAUTTASEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS KAKSLAUTTASEN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS ASEMAKAAVAKSI JA ASEMAKAAVAN MUUTOS KAKSLAUTTASEN

Lisätiedot

SOKLIN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

SOKLIN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SAVUKOSKEN KUNTA SOKLIN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 21.2.2013 Sisältö 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMAN TARKOITUS 1 2 ASEMAKAAVOITUKSEEN OSALLISTUMINEN 1 3 OSALLISET 2 4 SIJAINTI

Lisätiedot

Ranuan kirkonkylän asemakaavan muutos ja laajennus, Kolomaan teollisuusalue-laatimisvaiheen kuuleminen, vastineet

Ranuan kirkonkylän asemakaavan muutos ja laajennus, Kolomaan teollisuusalue-laatimisvaiheen kuuleminen, vastineet Ranuan kirkonkylän asemakaavan muutos ja laajennus, Kolomaan teollisuusalue-laatimisvaiheen kuuleminen, vastineet Vastineet luonnosvaiheen palautteeseen: -8kpl lausuntoja -0kpl mielipiteitä? 1. Lapin Elinkeino-,

Lisätiedot

C. SUUNNITTELUN TAVOITTEET JA SISÄLTÖVAATIMUKSET

C. SUUNNITTELUN TAVOITTEET JA SISÄLTÖVAATIMUKSET C. SUUNNITTELUN TAVOITTEET JA SISÄLTÖVAATIMUKSET 5 SOKLIN OSAYLEISKAAVAN LAATIMISEN TAVOITTEET Soklin osayleiskaavan laatimisen päätavoitteena on luoda yhdessä myöhemmin laadittavan asemakaavan kanssa

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SUUNNITELMAN NIMI JA SUUNNITTELUALUE AUTTIJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVA POSION KUNTA KORO, 614-893-13-1, om. Suomen valtio / Metsähallitus POSION KUNNAN YHTEISMETSÄ, 614-874-1-0,

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 TYÖNUMERO: E27370 SIIKAJOEN KUNTA RUUKIN ASEMANSEUDUN ASEMAKAAVAMUUTOS YH KORTTELIN 20 AJONEUVOLIITTYMÄÄ VARTEN SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU JOHDANTO Maankäyttö-

Lisätiedot

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 2 Sisällysluettelo: 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 4 3. SUUNNITTELUTILANNE...

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Konneveden kunta PUKARAJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Kaavaselostus. Ehdotus

FCG Finnish Consulting Group Oy. Konneveden kunta PUKARAJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Kaavaselostus. Ehdotus FCG Finnish Consulting Group Oy Konneveden kunta PUKARAJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN Kaavaselostus Ehdotus FCG Finnish Consulting Group Oy Kaavaselostus I SISÄLLYSLUETTELO 1 Tiivistelmä... 1 1.1

Lisätiedot

Kesärannan ranta-asemakaava / kaavaehdotuksen hyväksyminen

Kesärannan ranta-asemakaava / kaavaehdotuksen hyväksyminen Kunnanhallituksen 61 02.10.2014 Kunnanhallituksen 82 04.12.2014 Kunnanhallituksen 23 20.05.2015 Kunnanhallitus 119 09.06.2015 Kunnanvaltuusto 36 17.06.2015 Kesärannan ranta-asemakaava / kaavaehdotuksen

Lisätiedot

Osayleiskaava laaditaan oikeusvaikutteisena.

Osayleiskaava laaditaan oikeusvaikutteisena. RÄYSKÄLÄN LENTOKENTTÄALUEEN OSAYLEISKAAVAN LAATIMINEN Kunnanhallitus 30.3.2015 ( 79): Metsähallituksen ja Puolustusvoimien suorittamien harjoitusalueiden vaihdon myötä uusien maanvuokra-alueiden saaminen

Lisätiedot

KEMIN-SOMPIO MAANKÄYTÖN VAIKUTUKSET PORONHOIDOSSA JA PORONHOIDON HUOMIOIMINEN MAANKÄYTÖSSÄ. Mika Kavakka Kemin-Sompion paliskunta

KEMIN-SOMPIO MAANKÄYTÖN VAIKUTUKSET PORONHOIDOSSA JA PORONHOIDON HUOMIOIMINEN MAANKÄYTÖSSÄ. Mika Kavakka Kemin-Sompion paliskunta MAANKÄYTÖN VAIKUTUKSET PORONHOIDOSSA JA PORONHOIDON HUOMIOIMINEN MAANKÄYTÖSSÄ Mika Kavakka Kemin-Sompion paliskunta KEMIN-SOMPIO Suomen suurin paliskunta Pinta-ala 5600 km2 150 poronomistajaa Suurin sallittu

Lisätiedot

Taajama-alueen osayleiskaavan muutos

Taajama-alueen osayleiskaavan muutos S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HARTOLAN KUNTA Taajama-alueen osayleiskaavan muutos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21427 annettuihin lausuntoihin I (I) Reinikainen Kuisma Sisällysluettelo 1 Hämeen

Lisätiedot

Kaivokset kaavoissa: strategisen yleiskaavan ja Ruka-Kuusamo matkailualueen osayleiskaavan suhteesta

Kaivokset kaavoissa: strategisen yleiskaavan ja Ruka-Kuusamo matkailualueen osayleiskaavan suhteesta Kaivokset kaavoissa: strategisen yleiskaavan ja Ruka-Kuusamo matkailualueen osayleiskaavan suhteesta Ismo Pölönen, dos. Itä-Suomen yliopisto Kuusamon strategisen yleiskaavan kommenttiseminaari, 18.8.2015,

Lisätiedot

SOKLIN OSAYLEISKAAVA KAIVOSHANKKEEN ALUE

SOKLIN OSAYLEISKAAVA KAIVOSHANKKEEN ALUE 30.1.2009 SOKLIN OSAYLEISKAAVA KAIVOSHANKKEEN ALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SAVUKOSKEN KUNTA 2009 SOKLIN OSAYLEISKAAVA / OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1(13) SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE...

Lisätiedot

Liite 5. Melunleviämiskartat. Ennustetilanne v.2030 päiväaikana, suunniteltu maankäyttö. Ennustetilanne v.2030 yöaikana, suunniteltu maankäyttö.

Liite 5. Melunleviämiskartat. Ennustetilanne v.2030 päiväaikana, suunniteltu maankäyttö. Ennustetilanne v.2030 yöaikana, suunniteltu maankäyttö. Melunleviämiskartat Liite 5 Ennustetilanne v.2030 päiväaikana, suunniteltu maankäyttö. Ennustetilanne v.2030 yöaikana, suunniteltu maankäyttö. Maanomistus Liite 6 Kunnan omistamat maa-alueet on merkitty

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 (5) MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN ARVIOINTISUNNITELMA ASEMKAAVAN MUUTOS KOSKEE 205. KAUPUNGINOSAN KORTTELEITA JA OSIA KORTTELEISTA 1, 2, 3, 7, 8, 9, 11 JA 12 SEKÄ NIIHIN

Lisätiedot

Kotasaari, Niiniveden rantaosayleiskaavan muutos

Kotasaari, Niiniveden rantaosayleiskaavan muutos S U U N N IT T EL U JA T E K N IIK K A RAUTALAMMIN KUNTA Kotasaari, Niiniveden rantaosayleiskaavan muutos Kaavaselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20667 Kaavaselostus Lilian Savolainen Sisällysluettelo

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI MYLLYPURO, VT-3 LÄNSIPUOLI - KOLMENKULMAN TYÖPAIKKA-ALUEEN TOINEN OSA ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS

TAMPEREEN KAUPUNKI MYLLYPURO, VT-3 LÄNSIPUOLI - KOLMENKULMAN TYÖPAIKKA-ALUEEN TOINEN OSA ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS TAMPEREEN KAUPUNKI 24.3.2017 MYLLYPURO, VT-3 LÄNSIPUOLI - KOLMENKULMAN TYÖPAIKKA-ALUEEN TOINEN OSA ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Asemakaava nro 8189 Dno: TRE: 1216 / 10.02.01 / 2016 PALAUTEKOOSTE Ehdotusvaiheen

Lisätiedot

Virojoki-Vaalimaa osayleiskaavan muutokset

Virojoki-Vaalimaa osayleiskaavan muutokset VIROLAHDEN KUNTA Virojoki-Vaalimaa osayleiskaavan muutokset lausuntojen ja muistutusten vastineet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 707-P30712 kuuleminen / vastineet 1 (13) Auranen Maria Sisällysluettelo

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNKI AKM 217: ASEMAKADUN JA NIITTYKADUN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Päiväys

RAAHEN KAUPUNKI AKM 217: ASEMAKADUN JA NIITTYKADUN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Päiväys Tilaaja Raahen kaupunki Päiväys 14.1.2019 RAAHEN KAUPUNKI AKM 217: ASEMAKADUN JA NIITTYKADUN ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaavanlaatijan vastineet 10.9.2018 9.10.2018 nähtävillä olleeseen kaavaehdotukseen 1 1 LAUSUNNOT

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI VENESJÄRVEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS 26.1.2016 OSAYLEISKAAVAN MUUTOS koskee Kankaanpään Venesjärven kylän tiloja 214-423-1-176 Hohkaranta,

Lisätiedot

KIRKONKYLÄ KORTTELIN 198 VAIHEASEMAKAAVAN MUUTOS

KIRKONKYLÄ KORTTELIN 198 VAIHEASEMAKAAVAN MUUTOS 107-AK1706 SAUVON KUNTA KIRKONKYLÄ KORTTELIN 198 VAIHEASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS Kaavaluonnos Versio 0.9 5.10.2017 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (12) Sisällysluettelo 1. Perus- ja tunnistetiedot...

Lisätiedot

Poronhoito muuttuvassa ympäristössä

Poronhoito muuttuvassa ympäristössä Poronhoito muuttuvassa ympäristössä 13.11.2014 Mari Väänänen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL/ Kuvagalleria POROT-hanke Maankäytön suunnittelua palvelevan porotalouden paikkatietokannan rakentaminen

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELEISSA 8216 JA 8223

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELEISSA 8216 JA 8223 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELEISSA 8216 JA 8223 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MAANKÄYTTÖ 2016 Suunnittelualue Suunnittelualue sijaitsee Suomun matkailukeskuksessa

Lisätiedot

MUSTAVAARAN OSAYLEISKAAVALUONNOKSESTA SAATU PALAUTE JA LAADITUT VASTINEET

MUSTAVAARAN OSAYLEISKAAVALUONNOKSESTA SAATU PALAUTE JA LAADITUT VASTINEET Liite 7. TAIVALKOSKI / POSIO MUSTAVAARAN OSAYLEISKAAVALUONNOKSESTA SAATU PALAUTE JA LAADITUT VASTINEET LAUSUNNOT, 12 kpl: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (Taivalkoski) Lapin

Lisätiedot

Merikarvia Sata aurinkoista päivää enemmän

Merikarvia Sata aurinkoista päivää enemmän Sata aurinkoista päivää enemmän OSALLISUTMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) Kirkonkylän asemakaavan muutos - Värenmäki MERIKARVIAN KUNTA 3.2.2016 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on lakisääteinen

Lisätiedot

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 10:136 KIVENKOLO

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 10:136 KIVENKOLO HIRVENSALMEN KUNTA PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 10:136 KIVENKOLO Kaavaselostus 5.9.2012 Kaavan vireilletulo: Tekninen lautakunta 28.2.2012 31 Kaavan hyväksyminen: Tekninen lautakunta 18.9.2012

Lisätiedot

PÄLKÄNE SAPPEEN ETU VAINION RANTA ASEMAKAAVAN MUUTOS. Osallistumis ja arviointisuunnitelma

PÄLKÄNE SAPPEEN ETU VAINION RANTA ASEMAKAAVAN MUUTOS. Osallistumis ja arviointisuunnitelma PÄLKÄNE Osallistumis ja arviointisuunnitelma 5.2.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. TUNNISTETIEDOT... 3 2. SUUNNITTELUALUE JA NYKYINEN MAANKÄYTTÖ... 3 3. SUUNNITTELUTEHTÄVÄN MÄÄRITTELY JA TAVOITTEET... 4 4. SUUNNITTELUN

Lisätiedot

TOKAT-hanke ja alueidenkäyttö. Hannu Raasakka Lapin ELY-keskus alueidenkäyttöyksikkö

TOKAT-hanke ja alueidenkäyttö. Hannu Raasakka Lapin ELY-keskus alueidenkäyttöyksikkö TOKAT-hanke ja alueidenkäyttö Hannu Raasakka Lapin ELY-keskus alueidenkäyttöyksikkö 15.4.2015 VALTAKUNNALLISET ALUEIDENKÄYTTÖTAVOITTEET VNp 30.11.2000, tarkistetut tavoitteet voimaan 1.3.2009 Osa maankäyttö-

Lisätiedot

KEMIÖNSAARI KEMIÖN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

KEMIÖNSAARI KEMIÖN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KEMIÖNSAARI KEMIÖN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 Suunnittelualue ja kaavan tarkoitus Kemiönsaaren kunnan Kemiön taajaman keskustan alueelle laaditaan oikeusvaikutteinen

Lisätiedot

Mkj:n ehdotus: Maakuntahallitus päättää muuttaa ehdotustaan maakuntavaltuustolle

Mkj:n ehdotus: Maakuntahallitus päättää muuttaa ehdotustaan maakuntavaltuustolle Maakuntahallitus 50 20.03.2013 Maakuntavaltuusto 7 20.03.2013 Maakuntahallitus 103 18.08.2014 Östersundomin alueen maakuntakaavoitustilanne; tiedoksi 58/05.00/2011 MHS 20.03.2013 50 Maakuntahallitus hyväksyi

Lisätiedot

SAVUKOSKEN KUNNAN KAAVOITUSKATSAUS 2019

SAVUKOSKEN KUNNAN KAAVOITUSKATSAUS 2019 SAVUKOSKEN KUNNAN KAAVOITUSKATSAUS 2019 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Mikä on kaavoituskatsaus 2 Kaavoitusviranomainen 2 Miten voit osallistua kaavoitukseen 2 2. Maankäytön suunnittelu ja kunnan tavoitteet 3

Lisätiedot

Uudenmaan liitto. Riitta Murto-Laitinen Aluesuunnittelusta vastaava johtaja. Uudenmaan liitto Nylands förbund

Uudenmaan liitto. Riitta Murto-Laitinen Aluesuunnittelusta vastaava johtaja. Uudenmaan liitto Nylands förbund 1 Uudenmaan liitto Riitta Murto-Laitinen Aluesuunnittelusta vastaava johtaja Ampumaradat ja kaavoitusprosessi CASE-metropolialue Ampumaratojen tulevaisuus seminaari, 5.3.2010 Johtaja Riitta Murto-Laitinen,

Lisätiedot

Oloksen asemakaava ja asemakaavan muutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) MUONIO 22.8.2014. 2014 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1

Oloksen asemakaava ja asemakaavan muutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) MUONIO 22.8.2014. 2014 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 2014 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 MUONIO Oloksen asemakaava ja asemakaavan muutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 22.8.2014 Seitap Oy 2014 2014 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

PALTUSMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLE EISKAAVA

PALTUSMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLE EISKAAVA PYHÄJOEN KUNTA PALTUSMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLE EISKAAVA Vastine luonnosvaiheen lausuntoihin ja mielipiteis siin SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 25. 11.2014 PALTUSMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA 1

Lisätiedot

A Asemakaavan muutos. Hirsimetsäntie 5-7 (Kivistönmäki), Kiveriö. Lahti.fi

A Asemakaavan muutos. Hirsimetsäntie 5-7 (Kivistönmäki), Kiveriö. Lahti.fi A-2701 1 (6) A-2701 Asemakaavan muutos 25.4.2018 Hirsimetsäntie 5-7 (Kivistönmäki), Kiveriö Lahti.fi A-2701 2 (6) Asemakaavan muutos laaditaan Kiinteistö Oy Lahden Hirsimetsäntie 5 sekä JMK Investment

Lisätiedot

Merikarvia Sata aurinkoista päivää enemmän

Merikarvia Sata aurinkoista päivää enemmän Sata aurinkoista päivää enemmän OSALLISUTMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) Kirkonkylän asemakaavan muutos Oloneuvoksentie MERIKARVIAN KUNTA 29.5.2017 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on lakisääteinen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA LUUMÄKI Päiväys 9.1.2014 KIVIJÄRVEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS SEKÄ LUUMÄEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMAN TARKOITUS Osallistumis-

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 (5) MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA ASEMKAAVAN MUUTOS KOSKEE 11. KAUPUNGINOSAN KORTTELIA 1101 Kunnan kaavatunnus:

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Työ: 25177

EURAJOEN KUNTA. Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Työ: 25177 EURAJOEN KUNTA Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Työ: 25177 Turussa 19.3.2012, tark. 5.6.2012, tark. 4.9.2012, tark. 9.11.2012 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701

Lisätiedot

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE Liite 17 / Ymp.ltk 18.2.2014 / 25 KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.2.2014 tark. 16.12.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus-

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Kirkonseudun asemakaavan muutos, korttelin 40 tontti 2. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Työ: 26024

EURAJOEN KUNTA. Kirkonseudun asemakaavan muutos, korttelin 40 tontti 2. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Työ: 26024 EURAJOEN KUNTA Kirkonseudun asemakaavan muutos, korttelin 40 tontti 2 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Työ: 26024 Turku, 21.12.2012, tark. 28.3.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 14.2.2012

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 14.2.2012 OAS 1 (6) KONNEVEDEN KUNTA PUKARAJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN Hannu Heiskanen OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 14.2.2012 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain

Lisätiedot

Luontoselvitykset ja lainsäädäntö

Luontoselvitykset ja lainsäädäntö Luontoselvitykset ja lainsäädäntö Helsinki 16.12.2016 Ympäristölakimies Pasi Kallio Suomen luonnonsuojeluliitto ry Luontoselvitysten merkitys Hyvällä taustoituksella ja suunnittelulla voidaan säilyttää

Lisätiedot

KAINUUN TUULIVOIMAMAA- KUNTAKAAVA

KAINUUN TUULIVOIMAMAA- KUNTAKAAVA KAINUUN TUULIVOIMAMAA- KUNTAKAAVA Kaavamerkinnät ja - määräykset, luonnos 30.6.2014 Julkaisija: Kainuun Liitto Kauppakatu 1 87100 Kajaani Puh. 08 6155 41 / vaihde Faksi: 08 6155 4260 kainuunliitto@kainuu.fi

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy SALLATUNTURIN MATKAILUKESKUS POROPUISTO Sallan kunta SALLATUNTURIN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS (Tieliikennealue ja kevyen liikenteen väylä) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Salla Sallatunturin asemakaava Pan Parks Poropuisto alue OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Salla Sallatunturin asemakaava Pan Parks Poropuisto alue OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Salla Sallatunturin asemakaava Pan Parks Poropuisto alue OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 09.07.2009 Sallan kunta Seitap Oy 2009 Seitap Oy Osallistumis-

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO 1 KITTILÄN KUNTA, 1. kunnanosa, Kittilä Kirkonkylän teollisuusalueen asemakaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 28.4.2015 Ilmakuva Maanmittauslaitos 2013 2 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

LAUSUNTO 29.6.2015 1. Lestijärven kunta Lestintie 39, 69440 LESTIJÄRVI. Viite: Lausuntopyyntö 11.5.2015

LAUSUNTO 29.6.2015 1. Lestijärven kunta Lestintie 39, 69440 LESTIJÄRVI. Viite: Lausuntopyyntö 11.5.2015 LAUSUNTO 29.6.2015 1 Lestijärven kunta Lestintie 39, 69440 LESTIJÄRVI Viite: Lausuntopyyntö 11.5.2015 Lestijärven tuulivoimapuiston Kosolankankaan (osa-alue 2) osayleiskaava Lestijärven kunta on pyytänyt

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI TERÄVÄNIEMEN ASEMAKAAVA JA PAPERITEHTAAN ASEMAKAAVA MUUTOS JA LAAJENNUS

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI TERÄVÄNIEMEN ASEMAKAAVA JA PAPERITEHTAAN ASEMAKAAVA MUUTOS JA LAAJENNUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) 9.6.2014 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI TERÄVÄNIEMEN ASEMAKAAVA JA PAPERITEHTAAN ASEMAKAAVA MUUTOS JA LAAJENNUS 1. KAAVA-ALUE Kaava-alue sijaitsee Kuhnamo -järven rannalla,

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 PUUMALAN KUNTA, KIRKON KORTTELIN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. SUUNNITTELUALUEEN KUVAUS Asemakaavan laaditaan Puumalan taajaman keskustaan.

Lisätiedot

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA IIN KUNTA ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus... 1 2 Suunnittelualue... 1 3 Suunnittelutehtävän

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELISSA 8216

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELISSA 8216 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS 8. KAUPUNGINOSA KORTTELISSA 8216 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MAANKÄYTTÖ 2019 Suunnittelualue Suunnittelualue sijaitsee Suomun matkailukeskuksessa itä-suomun

Lisätiedot

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 2:43 HARJAKALLIO, 2:73 HÄÄHKIÄINEN, 2:42 KOKKOKALLIO

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 2:43 HARJAKALLIO, 2:73 HÄÄHKIÄINEN, 2:42 KOKKOKALLIO HIRVENSALMEN KUNTA PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 2:43 HARJAKALLIO, 2:73 HÄÄHKIÄINEN, 2:42 KOKKOKALLIO Kaavaselostus 20.2.2012 Kaavan vireilletulo: Tekninen lautakunta 7.10.2011 39 Kaavan hyväksyminen:

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 07.09.2017 Seitap Oy 2017 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

KOKEMÄEN KAUPUNKI KOSKENKYLÄN RANTA-ASEMAKAAVA 1 / 5 VASTINE

KOKEMÄEN KAUPUNKI KOSKENKYLÄN RANTA-ASEMAKAAVA 1 / 5 VASTINE 1 / 5 VASTINE KOKEMÄEN KAUPUNKI KOSKENKYLÄN RANTA-ASEMAKAAVA Koskenkylän ranta-asemakaava on ollut kaavaluonnoksena nähtävillä 22.2. 23.3.2018. Nähtävilläoloaikana ei tullut mielipiteitä osallisilta. Luonnoksesta

Lisätiedot

KAAVJAOS 10 Kaavoitusjaosto 18.1.2012 Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Johanna Horelli johanna.horelli (at) sipoo.fi

KAAVJAOS 10 Kaavoitusjaosto 18.1.2012 Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Johanna Horelli johanna.horelli (at) sipoo.fi Valtuusto 9 07.04.2014 9 S 23 Söderkullan asemakaavan eteläosan kumoaminen, ehdotus 324/10.02.03/2013 KAAVJAOS 10 Kaavoitusjaosto 18.1.2012 Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Johanna Horelli johanna.horelli

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA LAUSUNTO POPELY/4343/2015 Pohjois-Pohjanmaa 1.7.2016 Raahen kaupunki Kaupunginhallitus Raahen kaupungin kirjaamo (sähköinen) Lausuntopyyntönne 4.3.2016 POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n

Lisätiedot

KAAVOITUSKATSAUS 2018

KAAVOITUSKATSAUS 2018 KAAVOITUSKATSAUS 2018 Kuortaneen kunnassa vuonna 2017 toteutuneet ja vuonna 2018 vireillä olevat kaava-asiat: Maakuntakaavat Maakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma maakunnan alueiden käytöstä. Siinä

Lisätiedot

ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen. Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö

ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen. Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen näkökulmasta Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö 30.8.2013 ELY:n tehtäviä (kytkös metsiin) Alueidenkäyttö, yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

Juhani Korkeilan muistutus asemakaavaehdotuksiin 8084 ja 8080:

Juhani Korkeilan muistutus asemakaavaehdotuksiin 8084 ja 8080: Kalevi Suoniemen muistutus asemakaavaehdotukseen 8084: Särkijärven silta on tarpeeton. Melun leviäminen järvellä on väärin laskettu. Vaaditaan täydellistä selvitystä pumppaamoista ja hulevesistä sekä Höytämöjärven

Lisätiedot

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LEPPÄVIRRAN KUNTA Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen Kaavaselostus, ehdotus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20689 Kaavaselostus, ehdotus 1

Lisätiedot

Lausunto, Ihoden asemakaavan muutos, kortteli 29, Pyhäranta, luonnos

Lausunto, Ihoden asemakaavan muutos, kortteli 29, Pyhäranta, luonnos Varsinais-Suomi LAUSUNTO 28.3.2018 Diaarinumero VARELY/658/2018 Pyhärannan kunta Pajamäentie 4 23950 Pyhäranta kunta@pyharanta.fi Lausuntopyyntönne, saapunut 28.2.2018 Lausunto, Ihoden asemakaavan muutos,

Lisätiedot

Sodankylä. Korteojan ranta-asemakaavan osittainen muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 28.06.2012

Sodankylä. Korteojan ranta-asemakaavan osittainen muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 28.06.2012 Sodankylä Orajärvi, Papinranta Märsylä RN:o 9:34 (758-411-9-34) Korteojan ranta-asemakaavan osittainen muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 28.06.2012 Korteoja Papinranta Kaavamuutosalue käsittää

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Va. kunnanjohtajan ehdotus:

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Va. kunnanjohtajan ehdotus: Kunnanhallitus 77 16.02.2009 Kunnanhallitus 243 12.10.2009 Kunnanhallitus 270 23.11.2009 Kunnanhallitus 5 11.01.2010 Kunnanvaltuusto 4 17.02.2010 SAUKKOVAARAN LAKIALUEEN ASEMAKAAVA 101/10/2009 KHALL 77

Lisätiedot

Lausunnot Kaakkois-Suomen ELY-keskus Etelä-Karjalan liitto Etelä-Karjalan pelastuslaitos Liikennevirasto 4. 5.

Lausunnot Kaakkois-Suomen ELY-keskus Etelä-Karjalan liitto Etelä-Karjalan pelastuslaitos Liikennevirasto 4. 5. Parikkalan kunta Koirniemen osayleiskaava 17.12.2014 Kaavaehdotus oli nähtävillä 26.6.2014 28.7.2014. Kaavaehdotuksesta saatiin 7 lausuntoa ja 1 muistutusta. Seuraavassa on lausunnot sekä kaavoittajan

Lisätiedot

Metsänomistajan kaavoitusapu

Metsänomistajan kaavoitusapu 23 Lorem ipsum sit amet dolor estres con consequeter lorem ipsum ces lorem ipsum sit amet dolor estares. Metsänomistajan kaavoitusapu Tapio Oy 4.11.2016 1 Metsänomistajan kaavoitusapu Sisällys 1. Metsänomistaja

Lisätiedot

Mustikkakankaan teollisuusalueen asemakaavan muutos ja laajennus Osallistumis- ja arviointisuunnitelma LUONNOS 26.1.2015

Mustikkakankaan teollisuusalueen asemakaavan muutos ja laajennus Osallistumis- ja arviointisuunnitelma LUONNOS 26.1.2015 Mustikkakankaan teollisuusalueen asemakaavan muutos ja laajennus Osallistumis- ja arviointisuunnitelma LUONNOS 26.1.2015 KAAVAMUUTOKSEN KOHDE, TARKOITUS JA TAVOITTEET Mustikkakankaan teollisuusalue sijaitsee

Lisätiedot

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 8.5.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 (5) MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA Kaavan nimi: ARVENMÄEN ASEMAKAAVAN MUUTOS Asemakaavan muutos koskee 201 kaupunginosan kortteleita

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Luonnos 24.2.2017 Valtioneuvoston asetus maankäyttö- ja rakennusasetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan maankäyttö- ja rakennusasetuksen 31 ja 34 :n 2 momentti, sellaisena

Lisätiedot

Kemiönsaaren kunnan Kemiön taajaman keskustan alueelle laaditaan oikeusvaikutteinen osayleiskaava.

Kemiönsaaren kunnan Kemiön taajaman keskustan alueelle laaditaan oikeusvaikutteinen osayleiskaava. KEMIÖNSAARI KEMIÖN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 Suunnittelualue ja kaavan tarkoitus Kemiönsaaren kunnan Kemiön taajaman keskustan alueelle laaditaan oikeusvaikutteinen

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka. Tilan Joensuu RN:o 20:25 asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka. Tilan Joensuu RN:o 20:25 asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Tilan Joensuu RN:o 20:25 asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 7.4.2015 Ilmakuva Maanmittauslaitos 2015 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

SUHANGON KAIVOSHANKKEEN VAIHEMAAKUNTAKAAVA VALMISTELUAINEISTO YLEISÖTILAISUUS

SUHANGON KAIVOSHANKKEEN VAIHEMAAKUNTAKAAVA VALMISTELUAINEISTO YLEISÖTILAISUUS SUHANGON KAIVOSHANKKEEN VAIHEMAAKUNTAKAAVA VALMISTELUAINEISTO YLEISÖTILAISUUS VAIHEMAAKUNTAKAAVAN TARKOITUS Maakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma alueiden käytöstä Suhangon kaivoshankkeen vaihemaakuntakaavassa

Lisätiedot

Lausunnon antaja Lausunnon sisältö Kaavatoimikunnan vastine Pyhäjärviseudun ympäristölautakunta. Pohjaveden suojelua koskeva määräys on asianmukainen.

Lausunnon antaja Lausunnon sisältö Kaavatoimikunnan vastine Pyhäjärviseudun ympäristölautakunta. Pohjaveden suojelua koskeva määräys on asianmukainen. Kaavan nimi: Kauttuan keskuksen asemakaavan muutos Luonnos nähtävillä 13.4.-14.5.2015 Kooste saaduista lausunnoista ja mielipiteistä Kaavatoimikunta Lausunnon antaja Lausunnon sisältö Kaavatoimikunnan

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Ilomantsin kunta

Sisällysluettelo. Ilomantsin kunta ILOMANTSIN KUNTA KAAVOITUSKATSAUS 2018 Sisällysluettelo KAAVOITUSKATSAUS 2018... 2 KAAVAMUODOT... 2 Maakuntakaava... 2 Yleiskaava... 2 Asemakaava... 2 Ranta-asemakaava... 2 KAAVOITUSPROSESSI... 3 VIREILLÄ

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO KITTILÄN KUNTA Puh 0400 356 500, Fax 016-642 259 1 18.10.2010 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Akanrovan alueen asemakaavamuutos, osa 1 (Tiealueet ja kevyen liikenteen väylä) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

VESILAHDEN KUNTA LAUKON RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS

VESILAHDEN KUNTA LAUKON RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS VESILAHDEN KUNTA LAUKON RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELIT 1RA, 2RA, 3RA, 4RA, 7RA, 8RA ja 12RA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 9.4.2015 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JA SEN TARKOITUS Osallistumis-

Lisätiedot

RANTSILAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 221

RANTSILAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 221 FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy SIIKALATVAN KUNTA RANTSILAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 221 Kaavaselostus ASEMAKAAVALLA MUODOSTUU KORTTELI 221. P30129 2.8.2016 Kaavan vireille tulo: Tekninen lautakunta._.2015

Lisätiedot

KOLARI 2. KUNNANOSA ÄKÄSLOMPOLON ASEMAKAAVAN MUUTOS Kortteli 5 rakennuspaikka 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

KOLARI 2. KUNNANOSA ÄKÄSLOMPOLON ASEMAKAAVAN MUUTOS Kortteli 5 rakennuspaikka 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 KOLARI 2. KUNNANOSA ÄKÄSLOMPOLON ASEMAKAAVAN MUUTOS Kortteli 5 rakennuspaikka 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 23.06.2014 Kolarin kunta -

Lisätiedot

HAKUMÄEN KAUPUNGINOSA (6), KORTTELI 15 MOISIONRINTEEN ALUE, ASEMAKAAVAN MUUTOS

HAKUMÄEN KAUPUNGINOSA (6), KORTTELI 15 MOISIONRINTEEN ALUE, ASEMAKAAVAN MUUTOS Liite _ HAKUMÄEN KAUPUNGINOSA (6), KORTTELI 15 MOISIONRINTEEN ALUE, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 29.8.2017 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitustoimi 2017 1. SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue

Lisätiedot

Kausala - Kirkonkylä -osayleiskaavan muutos, valtatien 12 liikennejärjestelyt, Tillola, kaavaehdotus

Kausala - Kirkonkylä -osayleiskaavan muutos, valtatien 12 liikennejärjestelyt, Tillola, kaavaehdotus Kaavoitustoimikunta 21 20.05.2014 Kaavoitustoimikunta 28 08.09.2014 Kaavoitustoimikunta 22 11.05.2015 Kunnanhallitus 118 18.05.2015 Kaavoitustoimikunta 51 12.10.2015 Kausala - Kirkonkylä -osayleiskaavan

Lisätiedot

Konho, UPM-Kymmene Oyj ranta-asemakaava, kaava nro 483 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Konho, UPM-Kymmene Oyj ranta-asemakaava, kaava nro 483 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Konho, UPM-Kymmene Oyj ranta-asemakaava, kaava nro 483 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa esitetään suunnittelualueen sijainti sekä aluetta koskevat lähtö-

Lisätiedot

LENKKITIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, OSAKORTTELI 1203 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

LENKKITIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, OSAKORTTELI 1203 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus LENKKITIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, OSAKORTTELI 1203 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo: 2.12.2014 päivitetty: 4.5.2015 on lakisääteinen

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka

KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka , 2. kunnanosa, Sirkka Levin asemakaava ja asemakaavan muutos (Rakkavaara 9 ja kortteli 420) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Ilmakuva suunnittelualueelta (2006) ja suunnittelualueen rajaus 1 2 1.

Lisätiedot

A Asemakaavan muutos. Kurenojantie pää, Villähde. Lahti.fi OAS A (6) D/1080/ /2017. Askonkatu Lahti

A Asemakaavan muutos. Kurenojantie pää, Villähde. Lahti.fi OAS A (6) D/1080/ /2017. Askonkatu Lahti OAS A-2716 1 (6) A-2716 22.5.2017 Asemakaavan muutos Kurenojantie pää, Villähde Lahti.fi OAS A-2716 2 (6) Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Asemakaavan

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kaunispään asemakaavan muutos VT 4:n ympäristö OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 19.10.2009 Sisällysluettelo: 1. Mikä on osallistumis- ja arviointisuunnitelma? 3 2. Suunnittelu- ja vaikutusalue 3 3.

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO 1 KITTILÄN KUNTA, 1. kunnanosa, Kittilä Kirkonkylän asemakaavamuutos (Ylä-Kittilän niitty) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 8.12.2014 Ilmakuva Maanmittauslaitos 2013 2 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Tilan Joensuu RN:o 20:25 asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Tilan Joensuu RN:o 20:25 asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1(7) KITTILÄN KUNTA, 2. KUNNANOSA, LEVI Tilan Joensuu RN:o 20:25 asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 2(7) 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan

Lisätiedot

Osa tiloista Stusnäs Östergård ja Stusnäs Vestergård Stusnäsin kylässä

Osa tiloista Stusnäs Östergård ja Stusnäs Vestergård Stusnäsin kylässä KEMIÖSAAREN KUNTA DRAGSFJÄRFIN LÄNTEISEN SAARISTON RANTAYLEISKAAVA RANTAYLEISKAAVAMUUTOS Osa tiloista Stusnäs Östergård 322-516-1-0 ja Stusnäs Vestergård 322-516-2-10 Stusnäsin kylässä OSALLISTUMIS- JA

Lisätiedot

ASIKKALAN kunta. Lauttaniemen ranta-asemakaava ja. Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

ASIKKALAN kunta. Lauttaniemen ranta-asemakaava ja. Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 ASIKKALAN kunta Lauttaniemen ranta-asemakaava ja Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos 12.11.2015 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS Lauttaniemi 12112015.doc Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Alue-/kohdevaraukset Rajausten ja varausten perusteet Määräykset

Alue-/kohdevaraukset Rajausten ja varausten perusteet Määräykset sivu 1 Ymp.ltk 9.9.2010 42 liite 3 Siilinjärvi-Maaninka harjualueen yleiskaava Alue- ja kohdevaraukset, niiden perusteet sekä niitä koskevat määräykset Alue-/kohdevaraukset Rajausten ja varausten perusteet

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.8.2014, tark. 10.10.2014

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.8.2014, tark. 10.10.2014 HÄMEENKYRÖN KUNTA OSA KORTTELIA 64, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.8.2014, tark. 10.10.2014 1 Sisältö 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. SUUNNITTELUTEHTÄVÄN MÄÄRITTELY JA TAVOITTEET...

Lisätiedot

Vaalimaan asemakaavojen muutokset kortteleissa 201, 209 ja 220

Vaalimaan asemakaavojen muutokset kortteleissa 201, 209 ja 220 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A VIROLAHDEN KUNTA Vaalimaan asemakaavojen muutokset kortteleissa 201, 209 ja 220 Luonnosvaiheen vastineet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P24767 Luonnosvaiheen vastineet

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.01.2017 Seitap Oy 2017 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka. Akanrovan asemakaavan muutos ja laajennus (korttelit , ja 1068) II- vaihe

KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka. Akanrovan asemakaavan muutos ja laajennus (korttelit , ja 1068) II- vaihe 1 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Akanrovan asemakaavan muutos ja laajennus (korttelit 1000 1038, 1041 1046 ja 1068) II- vaihe Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 15.3.2017 Ilmakuva Maanmittauslaitos

Lisätiedot