Nyt on Chryslerin takahutlarissa purkki hiekkaa, Siperia opetti sen tallisiivouksessa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nyt on Chryslerin takahutlarissa purkki hiekkaa, Siperia opetti sen tallisiivouksessa"

Transkriptio

1 Äänitorvi 2017/2

2 Pääkirjoitus Rakkaat kerholaiset, tässä numerossa koeajamme Dacian, ja jatkamme juttua Petsamon valtatiestä kolmekymmentäluvulla, käymme katsomassa Teslaa, perehdymme ydinkäyttöisiin sukellusveneisiin, kerromme Nokian renkaiden (Black Donuts) ongelmista. Esson baarissa muistellaan itäautoja: warre ja FSO, ja spekuloidaan Suomen sotahistoriaa. Nyt on Chryslerin takahutlarissa purkki hiekkaa, Siperia opetti sen tallisiivouksessa DACIA Kävin koeajamassa Dacian: Dacia Logan MCV V Hi-Flex 105hv 5p Laureate! 66tkm!! Loistoauton tuntu. Mukava kuin sai istua korkeammalla. Peruutusvaihdetta oli joskus vaikea saada päälle, mutta varmaan sen oppii.

3 Myös sisätilat olivat ylelliset. Tässä tilavassa Loganissa on mukavat varusteet sisältäen mm: Ilmastoinnin, sähköikkunat, kaukosäätö keskuslukon, sähköpeilit, abs-jarrut, turvatyynyjä ja sumuvalot. Autossa on myös cdsoitin, lohkolämmitin ja kesä-sekä talvirenkaat. Tässä Suomi-autossa on huoltokirja ja vuosikatsastus on suoritettu kesäkuussa Ilmeisesti tuulilasinpyyhkijät oli vaihdettu parempiin. Ajoin vain viidenkympin alueilla, en voi ottaa kantaa meluun moottoritienopeuksilla. Jos saisi automaattivaihteistolla, ja rahatilanne olisi parempi, lähtisin autokaupoille. Äänitorvi goes America: Äänitorvi goes Britannia Hain myös töihin British Libraryyn ja laitoin hakemukseen linkkejä Äänitorviin. Aika erikoinen oli hakemuslomake, piti täyttää ethnisity (white other), marital status (married), sexual orientation (heterosexual)

4 Petsamon valtatiellä kolmikymmentäluvulla Suomi oli osa Ruotsia, ja vuodesta 1809 autonominen osa Venäjää. Tarton rauhassa (1920) Petsamo liitettiin Suomeen. Petsamon läänin maaherra Helenius oli ottanut yhteyttä Suomen matkailijaliittoon ja Ernst Lampen lähetettiin ottamaan valokuvia. Hankalaa oli matkustus ilman tietä. Joskus 20-luvulla munkki Parmen hankki Fordin alustan, ja rakensi siitä pajassa auton joka oli kokonaan käsiohjattava. Hän oli nimittäin menettänyt toisen jalkansa. Munkki auttoi poliiseja, kun poliisilla oli vain moottoripyörä. En saanut varmasti selvitettyä onko kuvan auto munkin rakentama:

5 Poliisien sivuvaunu-harley Davidson: Kuorma-autoilla korvattiin myös puuttuvaa rautatietä. Vuonna 1938 Posti- ja linja-autoja oli 5, joista yksi oli seka-auto. 30-luvulla Petsamon valtatiellä oleva magneettimäki, ei ollut magneettinen, vaan puuttuneet metsät aiheuttivat paljon oikeaa derivaattaa pienemmän vaikutelman. Auto olivat alitehoisia.

6 Yleinen autoliitto teki vuonna 1937 hienon merkin, jonka autoilijat hankkivat koristeeksi auton nokalle. Talvella hevoset auttoivat tarvittaessa autoilijoita:

7 Lamavuosien jälkeen matkustettiin valtateitä innokkaasti ja vuoden 1940 olympialaisten odotettiin tuovan ennätysmäärän matkailijoita. Myös ulkomaalaisten matkailijoiden määrä oli suuri: Etelä-Afrikka, Kiina ja Japani.

8 Vuosina puhuttiin kummituslennoista.kittilän tien varressa, linja-auton pysähtyessä kahvitauolle, kaikki näkivät voimakkaan valoheittäjän pyyhkivän tietä ja kuulivat moottorin äänen. Kone tunnistettiin venäläiseksi pommikoneeksi TB 6. Niiden toimintasäde oli 3200 km ja lentonopeus 450 km/km. Lennot loppuivat Jos kone oli todellakin Tupolev TB-3 (ANT-6), niin sen voimalaite oli: neljä Mikulin AM-34 - moottoria, teho 705 hv/moottori. Suurin lentoonlähtöpaino oli kg. ja tyhjäpaino: kg. Talvisodan lähetessä saksalaiset eivät enää yrittäneet salata läsnäoloaan Petsamossa

9 Rautatie ei valmistunut ennen Talvisotaa.

10 Petsamon munkki -Rasputin? Vai hänen kadonnut kaksoisveli Rupsatin?(Vertaa: kansanruno Boney M: Rasputin: There lived a certain man in Russia long ago, He was big and strong, in his eyes a flaming glow, Most people looked at him with terror and with fear, But to Pets mo chicks he was such a lovely dear, He could preach the Bible like a preacher, Full of ecstasy and fire, But he also was the kind of teacher, Women would desire, Lover of the Russian Queen, There was a cat that really was gone)

11

12 Renkaat: mustat ja pyöreät versus Black Donuts Nokia renkaatkin järjesti YT-neuvottelut. Onko tämä järkevää säästöä, työntekijät ovat tärkein voimavara. Nokia myös toimitti rengastesteihin parempia renkaita, mutta ovat sieltä lähteneetkin työntekijät aika koijareita. Nokian Renkaiden entisten työntekijöiden perustamalle Black Donuts Engineeringin työntekijöille vaaditaan vankeusrangaistuksia. Kaikki ovat tietenkin syyttömiä kunnes tuomioistuin tekee päätöksen. Vuosina irtisanoutui Nokian Renkaiden palveluksesta useita työntekijöitä, jotka ovat nyt mukana Black Donuts Engineeringissä. Irtisanoutujien epäillään vieneen mukanaan useita liikesalaisuuksia Viime vuonna Black Donutsin Black Donutsin liikevaihto on 10 miljoonaa euroa. Tehdas on Venäjällä, ja omien sanojensa mukaan ei kilpaile EU;n alueella.

13 Tesla Teslan akut kestävät noin 500 km. Latauspisteitä ei taida Suomessa joka paikassa olla. Konehuone onkin tyhjä, sinne sopii laittaa matkatavarat Moottorit ovat joka pyörässä ja akut alustassa kiinni.

14 Uusi pikkusitikka on näppärän kokoinen.

15 Ydinkäyttöiset sukellusveneet Ydinkäyttöisillä sukellusveneillä on useita etuna verrattuina diesel-akkukäyttöisiin. Ne pystyvät operoimaan pinnan ala lähes rajattoman ajan. Tässä kirjoitan faktat niin kuin Ilkka Remes tai Tom Clancy Reaktori on yleensä PWR (pressurized water reactor, painevesireaktori)

16 Reaktoria (v) säädellään säätösauvoilla (D), reaktioastiassa (v) ydinreaktio kuumentaa vettä joka kulkee lämmönvaihtimen (B) kautta pumpun P1 kautta takaisin reaktoriin, Lämmönvaihtimessa kuumennut vesi (höyry) pyörittää turbiinien (T) kautta generaattoria (G) ja sieltä palaa lauhduttimiin (K) josta pumppu (P2) pumppaa sen takaisin lämmönvaihtimeen. Turbiini voi myös pyörittää alennusvaihteen kautta suoraa potkuria (propulsio) tai höyry voidaan suoraan ohjata propulsioon työntövoimaksi. Koska turbiineissa ei ole pitkäaikaisia radioaktiivisia isotooppeja, turbiini- tai generaattorisaliin voidaan mennä noin 15 min kuluttua. Säätösauvat ovat yleensä yleensä cadmiumia tai booria. Moderaattorin eli hidasteaineen tehtävä pienentää neutronien nopeutta, mikä helpottaa ketjureaktiota: nopeat neutronit -> termiset eli hitaat neutronit. Yleensä moderaattori on vesi, raskas vesi tai grafiitti. Neutroni tekee hapesta 16-N Typpi radioaktiivisen atomin, jonka puolintumisaika on noin 7 sec, joten käynnissä olevan PWR-sukellusveneen turbiinisaliin ei pidä mennä. Kiertoveteen tulee myös kaasumaisia fissiotuotteita: krypton ja xenon kaasuja ja halogeenejä. Hyöty- eli breeder-reaktori tuottaa uutta polttoainetta, mutta lopputuote ei niin radioaktiivista kuin muissa reaktorityypeissä. Niissä voidaan polttaa myös 238-Uraania tai toriumia. Jäähdytysaineena on yleensä suolasula (LiF, BeF2) tai metalli (elohopea, natrium tai lyijy) mutta myös vesi.

17 Hyötöreaktorit voidaan jakaa: Nopeisiin (nopeat neutronit) ja hitaat (termiset) reaktorit. Reaktoreissa voidaan käyttää sulaa polttoainetta joka toimii myös lämmönvaihtoaineena. Ongelma että se tuottaa plutoniumia, jota voidaan käyttää ydinaseissa. Sukellusveneet voivat etsiä toisiaan Sonar tekniikalla. (Sound Navigation And Ranging). On olemassa aktiivinen ja passiivinen SONAR. Aikaisemmin istui vain miehistön jäsen kuulokkeet päässä, ja kokenut mies saattoi osata tunnistaa eri kohteet, muta nykyjään käytetään yhä enemmän tietokonetta ja signaalinkäsitttelyä,. Esimerkiksi yhdysvaltalaisen aluksen tunnistaa siitä että siellä käytetään 60 Hz AC ja brittiläisissä 50 Hz AC. Sukellusvene voidaan päällystää ääntä vaimentavammalla aineella, kuten kumilla. Venettä ei tarvitse enää ajaa periskooppisyvyyteen radioyhteyksiä varteen vaan voin käyttää eritäin lyhyttaajuisia radioaaltoja. (ELF extremely low frequency 3 30 Hz) Sukellusveneillä on myös rauhanomaisia tarkoituksia

18 Suomen ydinvoimalat ovat -Loviisa 1 ja 2 PWR -Olkiluoto 1 ja 2 BWR -Olkiluoto 3 PWR rakenteilla -(Pyhäjoki) Hanhikivi PWR BWR tarkoittaa kiehuvavesireaktoria, jossa kuumennut vesi (siis höyry) kulkee suoraan turbiinien kautta. Uraania löytyy Suomesta Talvivaaraan lisäksi Paakkojanvaaran uraanikaivoksesta. Aiheuttaako kivihiilivoimala enemmän radioaktiivisia päästöjä kuin ydinvoimala? Terroristit voivat saada käsiinsä "likaisen pommin", jolla voidaan levittää ydinsaasteita, mutta tuskin varsinaista ydinasetta. Suomen ensimmäinen ydinreaktori oli FIR-1 Otaniemessä, joka on nyt poistettu käytöstä.

19 Pohjois-Korean ydinase voi olla uhka. Tosin ohjus taitaa olla kuin lentävä roskapönttö. Esson baarissa Timbe, Pena ja Kake menivät taas Esson baarin juomaan kahvia ja puhumaan autoista. Talvella kannattaa jättää pyyhkimet yläasentoon, jotta jos niiden moottori ovat jääneet päälle ja sulka on jäätynyt tuulilasiin, moottori ei kärähdä. Tuulilasin pesunesteenä kannattaa käyttää isopropanolia, jotta vesikomponentti ei jäädy tuulilasiin. Metanoli on myrkyllistä, sitä ei kannata turhaan hengittää. Pena mietti, että jos hakisi entisestä Itä-Saksasta halvalla Wartburgeja ja myisi niitä täällä kalliilla harrastelijoille

20 Wartburgin tehdas suunnitteli 4-tahtisen warren rakentamista, mutta Neuvostoliiton johto arveli sen olevan liian kova kilpailija Ladalle, joten kaksitahtisia valmistettiin 1980-luvun lopulle asti, jolloin valmistettiin muutamia 4-tahti-warreja. Tehdas suljettiin vuonna Warren takana olevat autoilijat ohittivat sen usein hajun takia. Tekniikka oli yksinkertaista, joten auto oli helppo huoltaa itse. Maantiepöly tunkeutui auton sisään.

21 Tässä vielä 1965 Wartburg 311 (991 cm 3 ). Jos tuon maalauttaisi metallivärillä tai helmiäisvärillä, niin olisi komia peli. Wartburgin kilpailijoita oli muun muassa puolalainen FSO, FSO:n viimeistely tehtaalta lähtiessä oli huono, maahantuoja oli palkannut 3 mekaanikkoa viimeistelyyn. Mutta onhan tuo aika tyylikäs. Vaihteisto oli aika huono, piti käyttää välikaasua. Kerrotaan että siihen voi laittaa Ladan vaihdelaatikon tilalle. Moottorista vuosi öljyä. Pakoputki saattoi katketa tai ruostua. Tosin ruostuuhan pakoputket muissakin autoissa. Ikkunankampi saattoi jäädä käteen. Myös sähkölaitteissa oli paljon vikoja

22 FSO (Polski-Fiat 125p Pick-Up)) oli saatavana myös näppäränä avolavana:

23 Timbe kertoi hitsaukseen vaaroista mutta muut sanoivat, että ei niin pitkiä juttuja jakseta kuunnella. Kake kertoi että lentokoneissa oli polttoaineen suihkutus jo pitkään, mutta autojen kaasarit otettiin vasta kun tuli tiukemmat ympäristönormit. Ennen vähäpäästöisyysaikoja kaasarinkin osasi säätää itse. Pena kertoi että uuteen Länsisataman terminaaliin on kehitetty laivojen imukuppikiinnitys, jolla säästetään kolmen köysimiehen palkka. Itse laite maksoi miljoonan ja ei ole tietoa toimiiko se pakkasella. Taas säästettiin väärästä kohtaa! Autojen lisäksi porukkaa kiinnostaa myös historia: miksi marsalkka Mannerheim ei antanut jatkosodan aikana kaukopartiomiesten katkaista Muurmannin rataa, vaikka sitä pitkin kulki amerikkalaisten ja englantilaisten sota-apua venäläisille: vetureita, kuorma-autoja ja aseita. Neuvostoliitto ja Yhdysvallat tekivät toisen maailmansodan aikana ja sitä ennen yhteistyötä. Land Lease oli yksi tekijä mikä nosti Yhdysvaltojen teollisuuden lamasta. Yhteistyö alkoi jo luvulla, ei vasta sodan alettua Saksaa vastaan Esimerkiksi Gorkin autotehdas GAZ perustettiin vuonna 1929 (13 M USD) Fordin kanssa ja se tuotti jo kymmenen vuoden kuluttua autoa. Yhdysvalloissa oli parhaimpina aikoina päähankkijaa. Ensimmäiset tankit oli naamioitu traktoreiksi, joista myöhemmin kehitettiin Sotka-T34. Oliko jokin näistä tankeista se jonka päälle suomalainen korpisoturi kiipesi, hakkasi luukkua ja huusi Avaa, kuolema täällä kolkuttaa, vaunun johtaja avasi luukun, ja suomalainen sotilas heitti kasapanoksen sisään vaunuun joka tuhoutui..land Lease nosti Neuvostoliiton teknologian tasoa jopa 50 vuoden verran 8-10 vuodessa! Ilman Land Lease autoja Neuvostoliitto ei olisi ehtinyt Berliiniin ennen Länsiliittoutuneita. Land Lease osuus Neuvostoliiton sotateollisesta kapasiteetista oli 1930-luvun lopulla 70 %! Neuvostoliiton oma veturituotanto oli vähäistä, mutta se sai 2000 veturia. Huippuvuonna 1943 USA tuotti yli sotakuorma-autoa, joista Neuvostoliitto sai autoa eli 7 kuukauden tuotannon. Yhdysvallat ja Iso-Britannia toimittivat Neuvostoliitolle yhteensä lähes hävittäjäkonetta ja pommi- ja maataistelukonetta.

24 Kake kysyi miten niin miksi Mannerheimin päätös oli viisas. Timbe vastasi: Yhdysvallat ei pommittanut atomipommilla Suomea eikä Britannia palopommittanut Suomen teollisuuskaupunkeja niin kuin Saksassa.

25 Sodan loppuvaiheet Suomen radiotiedustelun kehitti eversti Hallamaa Oliko eversti Hallamaa havainnut jotain outoa radioliikenteessä Karjalan Kannaksella pari päivää ennen suurhyökkäystä kesällä 1944 ja raportoinut siitä. Marsalkka Mannerheim ei uskonut hyökkäyksen tulevan sitä kautta. Marsalkalla oli autonaan Mercedes Benz 770 F-Cabriolet

26 Sodan loppuvaiheessa käynnistettiin hankkeet asekätkentä, Stella Polaris, Operation Paperclip ja Sonderkommando Nord. Stella Polariksesssa ainakin osa Suomen tiedustelumateriaalista saatiin kuvattua mikrofilmille ja päätyi Ruotsin kautta mm. Yhdysvaltoihin. Operation Paperclipissä Saksan tiedemiehet ja asiantuntijat pääsivät lännen avustuksella Yhdysvaltoihin jatkamaan rakettija ilmailuhankkeita, ehkä mukana oli suomalaisiakin. Jotkut heistä saivat uuden kansalaisuudenkin. Osa suomalaisista asekätkijöistä jäi kiinni ja saivat vankilatuomion, mutta osa sai vihjeen ja onnistui poistumaan maasta. Monet muut sotaan syylliset saivat vankilatuomion. Pro Karelia - yhdistys vaatii sotasyyllisyystuomioiden purkamista. Kake arveli että perääntyvien saksalaisten Sonderkommando Nord onnistui piilottamaan Lappiin kultaa ja siellä se odottaa löytäjäänsä. Ehkä joku SS-Standartenführer oli huristellut kubelwagenillaan kiireesti pohjoiseen mukanaan monta laatikkoa kultaa, mutta suistuneen tieltä. ja uponneen suohon. Kake kertoi nähneensä Kummelin Kultakuume -elokuvan viisitoista kertaa, muut arvelivat sen olleen liikaa. Kubelwagen oli Volkswagen Kuplaan perustuva takamoottorinen ja takavetoinen henkilöautomalli. Moottorissa oli tehoa 25 hv ja huippunopeus oli 80 km/h. Moottori oli ilmajäähdytteinen. Niitä valmistettiin yli kappaletta.

27 Thai-ruokakuvia Sieniä ja keltaista curryä

28 KISSAKUVIA Äiti, Bella, on voittanut useita palkintoja venäjänsinisten sarjassa.

29 Kissakuvia Kynnet näyttävät pitkiltä koska he eivät osaa vielä vetää niitä esiin. Kissanpennun silmät avautuvat ensi kerran suunnilleen 7 14 vuorokauden ikäisenä: kaikilla kissanpennuilla on siniset tai siniharmaat silmät aivan kuten ihmisvauvoilla. Se kasvaa jopa 15 kertaa nopeammin kuin ihmisvauva Tiineys vaihtelee 59 ja 70 vuorokauden välillä, keskimäärin se on noin vuorokautta

30 Tätikin auttaa. Venäjänsinisten alkukotina pidetään Arkangelia, joka on lähellä Petsamoa.

31 Back to the Future 4 eli Loppuvuoden numeroissa ehkä näemme:

32

33

34 Äänitorvi - apinalaatikko Äänitorvi on Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan Teekkarien Autokerhon (TAK) autoharrastelehti Päätoimittaja on Timo Keränen timojukkakeranen@gmail.com Olen kehittänyt Äänitorvea Top Gear -henkiseksi autoilevan ihmisen elämäntapalehdeksi, joka käsittelee autojen ja muiden kulkuneuvojen ja laitteiden lisäksi myös kissoja, Thaimaata ja thairuokakuvia.

Pääkirjoitus. Petsamon valtatiellä kolmikymmentäluvulla

Pääkirjoitus. Petsamon valtatiellä kolmikymmentäluvulla Viiksi-Hoppa 2018/1 Pääkirjoitus Tässä vuoden 2018 ensimmäisessä numerossa palaamme Petsamon valtatietielle, esitämme vaihtoehdon jäätyneiden ikkunoiden skrabaamiselle, ja tutustumme ydinreaktoreihin.

Lisätiedot

Hyvät lukijat, tämä on jo kolmas Viiksi-Hopan numero. Kirjoitan edelleen yksityishenkilönä.

Hyvät lukijat, tämä on jo kolmas Viiksi-Hopan numero. Kirjoitan edelleen yksityishenkilönä. Viiksi-Hoppa 2017/3 Hyvät lukijat, tämä on jo kolmas Viiksi-Hopan numero. Kirjoitan edelleen yksityishenkilönä. Tämän numeron teema on Petsamon valtatie, Karjalan kysymys, mutta muitakin aiheita käsitellään,

Lisätiedot

PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2018

PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2018 PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2018 Prof. Filip Tuomisto Voimalaitostyypit, torstai 11.1.2018 Päivän aiheet Ydinvoimalaitosten perusteita Suomen ydinvoimalaitostyypit Mitä muita

Lisätiedot

PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2016

PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2016 PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2016 Prof. Filip Tuomisto Voimalaitostyypit, torstai 14.1.2016 Päivän aiheet Ydinvoimalaitosten perusteita Suomen ydinvoimalaitostyypit Mitä muita

Lisätiedot

Ydinvoima ja ydinaseet Markku Anttila Erikoistutkija, VTT

Ydinvoima ja ydinaseet Markku Anttila Erikoistutkija, VTT Ydinvoima ja ydinaseet Markku Anttila Erikoistutkija, VTT Energia - turvallisuus - terveys -seminaari Helsinki 18.11.2006 Järjestäjät: Lääkärin sosiaalinen vastuu ry ja Greenpeace 2 Sisältö Ydinvoima -

Lisätiedot

Teknologiaraportti. Heikki Torvinen. 18/1/11 Metropolia Ammattikorkeakoulu

Teknologiaraportti. Heikki Torvinen. 18/1/11 Metropolia Ammattikorkeakoulu Teknologiaraportti Heikki Torvinen 1 Teknologiaraportti Käsittelee tekniikan näkökulmasta nyt ja tulevaisuuden ajoneuvoratkaisuja Polttoaineet Energian varastointi Lataus Ajoneuvoryhmät Henkilöauto Hyötyajoneuvot

Lisätiedot

PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2017

PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2017 PHYS-C6360 Johdatus ydinenergiatekniikkaan (5op), kevät 2017 Prof. Filip Tuomisto Voimalaitostyypit, maanantai 16.1.2017 Päivän aiheet Ydinvoimalaitosten perusteita Suomen ydinvoimalaitostyypit Mitä muita

Lisätiedot

fissio (fuusio) Q turbiinin mekaaninen energia generaattori sähkö

fissio (fuusio) Q turbiinin mekaaninen energia generaattori sähkö YDINVOIMA YDINVOIMALAITOS = suurikokoinen vedenkeitin, lämpövoimakone, joka synnyttämällä vesihöyryllä pyöritetään turbiinia ja turbiinin pyörimisenergia muutetaan generaattorissa sähköksi (sähkömagneettinen

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

AKKUKÄYTTÖINEN TRAKTORI

AKKUKÄYTTÖINEN TRAKTORI AKKUKÄYTTÖINEN TRAKTORI JD GROUND FORCE PEOR0047 lasten akkutraktori 12 V / 8 Ah sisältää kärryn ikäsuositus 3+ 2 vaihdetta eteen + pakki mukana FM radio (toimii AA-paristoilla) mitat K 68 cm, P 169,5

Lisätiedot

VALOKEILASSA TÄNÄÄN KEVYTAJONEUVOT HENKILÖKULJETTIMET

VALOKEILASSA TÄNÄÄN KEVYTAJONEUVOT HENKILÖKULJETTIMET VALOKEILASSA TÄNÄÄN KEVYTAJONEUVOT HENKILÖKULJETTIMET JUUEI OY Kevyet henkilökohtaiset 1-2 pyöräiset henkilökuljettimet; sähköpotkulaudat ja Segway Uutta ja ihmeellistä? Motorisoituja potkulautoja valmistettiin

Lisätiedot

Torium voimala energian uinuva jättiläinenkö? Esitys Tampereen Ruutiukoissa syyskuun Matti Kataja

Torium voimala energian uinuva jättiläinenkö? Esitys Tampereen Ruutiukoissa syyskuun Matti Kataja Torium voimala energian uinuva jättiläinenkö? Esitys Tampereen Ruutiukoissa syyskuun 4 2017 Matti Kataja Energian tulevaisuus, 1000 v Ei ole maaöljyä, kasveista saadaan öljyä Ei ole maakaasua Ei ole voimalakelpoista

Lisätiedot

FY 2: Energiantuotanto. Tapio Hansson

FY 2: Energiantuotanto. Tapio Hansson FY 2: Energiantuotanto Tapio Hansson Voimalaitokset Suurin osa energiantuotannosta perustuu hyvin yksinkertaiseen periaatteeseen: Pyöritä generaattoria, joka muuttaa liike-energiaa sähköksi. Pyörittäminen

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

UNIVERSAL SERVICE. on tähtiluokkaa. K M P 1) Luotettava. Voimakas. Huokea. Taloudellinen. Nykyaikainen. Osa mainitusta kirjoituksesta on

UNIVERSAL SERVICE. on tähtiluokkaa. K M P 1) Luotettava. Voimakas. Huokea. Taloudellinen. Nykyaikainen. Osa mainitusta kirjoituksesta on Puh. Nykyaikainen kevytmoottoripyörä on tähtiluokkaa. Luotettava Voimakas Huokea Taloudellinen K M P 1) 1) K M P (= kevytmoottoripyörä) on saanut Suomen Moottorilehden kirjoituksessa erittäin hyvän arvostelun.

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-7) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 28.9.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-5) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 31.7.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-1) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 29.3.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-3) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-2) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 30.4.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-10) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 31.12.2018 1/23 SUOMEN

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2019 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2015-2019(1-2) Mrd. 7 6 5 4 3 2 1 0-1 2015 2016 2017 2018 2019 Kauppatase Vienti Tuonti 30.4.2019 1/23 SUOMEN

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2019 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2015-2019(1-3) Mrd. 7 6 5 4 3 2 1 0-1 2015 2016 2017 2018 2019 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2019 1/23 SUOMEN

Lisätiedot

Ydinpolttoainekierto. Kaivamisesta hautaamiseen. Jari Rinta-aho, Radiokemian laboratorio 3.11.2014

Ydinpolttoainekierto. Kaivamisesta hautaamiseen. Jari Rinta-aho, Radiokemian laboratorio 3.11.2014 Ydinpolttoainekierto Kaivamisesta hautaamiseen Jari Rinta-aho, Radiokemian laboratorio 3.11.2014 Kuka puhuu? Tutkijana Helsingin yliopiston Radiokemian laboratoriossa Tausta: YO 2008 Fysiikan opiskelijaksi

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 1/2018 4.4.2018 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tulli Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2 Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat 08/06/2017 First name 7.6.2017 Last name 2 Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 9/2018 4.12.2018 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tulli Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 12/2018 28.2.2019 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tulli Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 10/2018 2.1.2019 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tulli Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 2/2019 30.4.2019 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tulli Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 2/2017 3.5.2017 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tullihallitus Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 12/2016 6.3.2017 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tullihallitus Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 5/2017 31.7.2017 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tullihallitus Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 9/2017 4.12.2017 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tullihallitus Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 4/2016 30.6.2016 Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain *) Pl. henkilöautojen

Lisätiedot

Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin?

Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin? Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin? Maailman sähkönnälkä on loppumaton Maailman sähkönkulutus, biljoona KWh 31,64 35,17 28,27 25,02 21,9 2015 2020 2025 2030 2035 +84% vuoteen

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2017 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2013-2017(1-3) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2017 2 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2017 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2013-2017(1-6) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Kauppatase Vienti Tuonti 31.8.2017 2 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2017 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2013-2017(1-9) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Kauppatase Vienti Tuonti 30.11.2017 2 SUOMEN

Lisätiedot

Rising from the Ruins - Euroopan jälleenrakennus toisen maailmansodan jälkeen

Rising from the Ruins - Euroopan jälleenrakennus toisen maailmansodan jälkeen Rising from the Ruins - Euroopan jälleenrakennus toisen maailmansodan jälkeen Näytös 1: Eurooppa, 1945 1. Luen näytelmän ensimmäinen sivu. Korostetut sanat kuvaavat Euroopan tilaa toisen maailmansodan

Lisätiedot

Suomen sota päättyy. Vaaran vuodet

Suomen sota päättyy. Vaaran vuodet Suomen sota päättyy Vaaran vuodet Vaaran vuodet nimitystä on käytetty Suomessa toisen maailmansodan jälkeisestä epävarmasta ajanjaksosta, jolloin Suomen pelättiin muuttuvan kommunistiseksi valtioksi joko

Lisätiedot

Energian talteenotto liikkuvassa raskaassa työkoneessa. 20.01.2010 Heinikainen Olli

Energian talteenotto liikkuvassa raskaassa työkoneessa. 20.01.2010 Heinikainen Olli Energian talteenotto liikkuvassa raskaassa työkoneessa 20.01.2010 Heinikainen Olli Esityksen sisältö Yleistä Olemassa olevat sovellukset Kineettisen energian palauttaminen Potentiaalienergian palauttaminen

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2016 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2012-2016(1-9) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 Kauppatase Vienti Tuonti 30.11.2016 2 SUOMEN JA SUOMEN

Lisätiedot

Sisilisko Sähköskootterit

Sisilisko Sähköskootterit Sisilisko Sähköskootterit P u h t a a s t i s ä h k ö i n e n a j o n a u t i n t o. Ekologinen. CO2-päästöt 0 g / 100 km. Ei päästöjä. Ei melua. Ei katkua. Edullinen. Lataus tavallisesta pistorasiasta.

Lisätiedot

Elena haluaa uuden auton

Elena haluaa uuden auton Auton kanssa Elena haluaa uuden auton Hei! Hei! Minä haluan ostaa uuden auton. Joo, minulla on vanha Volkswagen Golf. Paljonko se maksaa? Se maksaa 5500. Kuinka monta kilometriä sillä on ajettu? 95000

Lisätiedot

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retkellä oli mukana 12 senioria ja heidän seuralaistaan. Matkaan lähdettiin Tokeen bussilla Vanhalta kirkolta kello 11.00. Panssariprikaatin portilla meitä oli vastassa

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Pääkirjoitus. Turboilun uusia tuulia

Pääkirjoitus. Turboilun uusia tuulia ÄÄNITORVI 2016/4 Pääkirjoitus Tämän talvinen numero kertoo mm. turboilun uusista tuulista ja Metropolian autoneuvotekniikasta. Näin talven tullen kannattaa pestä tuulilasi sisäpuolelta, kesällä aurinko

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

HUOLTOHISTORIA. Työkohde: Kone: 373 MERCEDES BENZ BYA-405. Sivu: 1 / 15 VAASAN KAUPUNKI-TEKNISET. KESKUSKORJAAMO-CENTRAL Pvm: 11.9.

HUOLTOHISTORIA. Työkohde: Kone: 373 MERCEDES BENZ BYA-405. Sivu: 1 / 15 VAASAN KAUPUNKI-TEKNISET. KESKUSKORJAAMO-CENTRAL Pvm: 11.9. Sivu: 1 / 15 Työkohde: Kone: 373 MERCEDES BENZ BYA-405 L.Kohde: 231013 Laskutuslaji: HUO HUOLTOTYÖT 13.6.2003 115380 L.Kohde: 231719 Laskutuslaji: HUO HUOLTOTYÖT 21.10.2003 126700 VAIHDETTU 13.6-03, ILMANSUODATTIMEN

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 218 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-218 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 18 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 218 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-218 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 18 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 217 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-217 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 )

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) 2009-2013 Suomen historia Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) Sotien jälkeinen aika (1945 ) Nykyaika Esihistoria ( 1300) Suomi

Lisätiedot

WintEVE Sähköauton talvitestit

WintEVE Sähköauton talvitestit 2013 WintEVE Sähköauton talvitestit J.Heikkilä Centria 5/13/2013 1 Sisältö Reitti 1 (42.3km) -2 C -5 C lämpötilassa, 10.1.2013, 14:08:28 14:59:37... 2 Reitti 1 (42.3km) -14 C -17 C lämpötilassa, 11.1.2013,

Lisätiedot

Tulevaisuuden energiaratkaisut? Jyrki Luukkanen/Jarmo Vehmas

Tulevaisuuden energiaratkaisut? Jyrki Luukkanen/Jarmo Vehmas Tulevaisuuden energiaratkaisut? Jyrki Luukkanen/Jarmo Vehmas Tulevaisuuden epävarmuudet Globaali kehitys EU:n kehitys Suomalainen kehitys Teknologian kehitys Ympäristöpolitiikan kehitys 19.4.2010 2 Globaali

Lisätiedot

Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät

Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät Minória Manuel osoittaa pellolleen, jonka vesi valtasi Zambesi-joen tulviessa. Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät Pellolla jalat uppoavat syvälle lämpimään mutaan. Siellä täällä näkyy vielä auringossa

Lisätiedot

FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ

FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ MEKANIIKKA Nopeus ja keskinopeus 6. Auto kulkee 114 km matkan tunnissa ja 13 minuutissa. Mikä on auton keskinopeus: a) Yksikössä km/h 1. Jauhemaalaamon kuljettimen nopeus on

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin?

1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin? 1. Mitä seuraavista voit laittaa biojäteastiaan tai kompostiin? a) maitotölkki b) suodatinpussi ja kahvinporot c) lasinsirut d) ruuanjätteet muovipussissa KOMPOSTI 2. Hyötispiste on paikka johon voit viedä

Lisätiedot

HUOLTOHISTORIA. Työkohde: Kone: 728 Mercedes Benz BIN-217. Sivu: 1 / 14 VAASAN KAUPUNKI-TEKNISET. KESKUSKORJAAMO-CENTRAL Pvm: 5.4.

HUOLTOHISTORIA. Työkohde: Kone: 728 Mercedes Benz BIN-217. Sivu: 1 / 14 VAASAN KAUPUNKI-TEKNISET. KESKUSKORJAAMO-CENTRAL Pvm: 5.4. Sivu: 1 / 14 Työkohde: Kone: 728 Mercedes Benz BIN-217 L.Kohde: 230477 Laskutuslaji: KOR KORJAAMOTYÖT 12.3.2003 SÄHKÖVIAN ETSINTÄ, KORJAUS POLTTAA SULAKKEET LÄMMITYSLAITTEELTA JA WEBASTOSTA LÄMMITYSLAITTEEN

Lisätiedot

Machine Silver (9S) metalliväri. Sand Track (D5U) metalliväri. Dark Gun Metal (E5B) metalliväri. Space Blue (J3U) metalliväri.

Machine Silver (9S) metalliväri. Sand Track (D5U) metalliväri. Dark Gun Metal (E5B) metalliväri. Space Blue (J3U) metalliväri. Kia cee d 5-ovinen 1,4 ISG 1,6 ISG 1,6 DCTautomaatti 1,4 CRDi ISG 1,6 CRDi ISG 1,6 CRDi EcoDynamics 100 hv EcoDynamics 135 hv 135 hv EcoDynamics 90 hv EcoDynamics 128 hv automaatti 128 hv Varustetasot

Lisätiedot

Wärtsilä Oyj Abp. Osavuosikatsaus tammi-kesäkuu 2003 Konsernijohtaja Ole Johansson Wärtsilä

Wärtsilä Oyj Abp. Osavuosikatsaus tammi-kesäkuu 2003 Konsernijohtaja Ole Johansson Wärtsilä Wärtsilä Oyj Abp Osavuosikatsaus tammi-kesäkuu 2003 Konsernijohtaja Ole Johansson 31.7.2003 Konsernirakenne Power-toimialat Moottorit-toimiala Merimoottorit Voimalat Huolto Omistus Assa Abloy 7,6% 2 Konsernirakenne

Lisätiedot

Matkailun kehitys maakunnissa

Matkailun kehitys maakunnissa Matkailun kehitys maakunnissa 2014 1.12.2015 PÄÄKAUPUNKISEUTU JÄRVI- SUOMI RANNIKKO JA SAARISTO LAPPI JA KUUSAMO Uusimaa 1 (vain pk- seutu) Lappi Etelä- Karjala Ahvenanmaa Varsinais- Suomi Pirkanmaa Etelä-

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat pääkaupunkiseudulla v. 2018

Ulkomaiset matkailijat pääkaupunkiseudulla v. 2018 Ulkomaiset matkailijat pääkaupunkiseudulla v. 2018 Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy 2 MUUT KOHTEET JA KULKUTAVAT (PÄÄKAUPUNKISEUTU PÄÄASIALLINEN MATKAKOHDE) 4,9 miljoonaa ulkomaalaista matkailijaa

Lisätiedot

AUTOJEN ENSIREKISTERÖINNIT JOULUKUU 2010

AUTOJEN ENSIREKISTERÖINNIT JOULUKUU 2010 ENSIREKISTERÖINNIT 12/2010 1(12) 3.1.2011 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Transporter

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Transporter Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Transporter Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

FY 8: Ydinvoimalat. Tapio Hansson

FY 8: Ydinvoimalat. Tapio Hansson FY 8: Ydinvoimalat Tapio Hansson Ydinvoimalaitokset Ydinvoimalaitoksissa pyritään tuottamaan lämpöä ydinreaktion avulla. Nykyisin energiantuotantokäytössä on ainoastaan fissioon perustuvia voimalaitoksia.

Lisätiedot

Sotaa Pohjois-Vienassa

Sotaa Pohjois-Vienassa Sotaa Pohjois-Vienassa 1941-1944 Ari Raunio Suomen Sotahistoriallisen Seuran miniseminaari VIENA SODASSA 17.9.2019 1 TALVISOTAA EDELTÄNEET SUUNNITELMAT - SUOMI - I vaiheessa hyökkäys Uhtualle - NL - I

Lisätiedot

AUTOJEN ENSIREKISTERÖINNIT MARRASKUU 2010

AUTOJEN ENSIREKISTERÖINNIT MARRASKUU 2010 ENSIREKISTERÖINNIT 11/2010 1(12) 1.12.2010 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

AUTOJEN ENSIREKISTERÖINNIT LOKAKUU 2010

AUTOJEN ENSIREKISTERÖINNIT LOKAKUU 2010 ENSIREKISTERÖINNIT 10/2010 1(12) 1.11.2010 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 216 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-216 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 Kauppatase Tuonti Vienti 28.2.217

Lisätiedot

Ensirekisteröinnit 6/ AUTOJEN ENSIREKISTERÖINNIT KESÄKUU 2014

Ensirekisteröinnit 6/ AUTOJEN ENSIREKISTERÖINNIT KESÄKUU 2014 Ensirekisteröinnit 6/2014 2.7.2014 AUTOJEN ENSIREKISTERÖINNIT KESÄKUU 2014 Ajoneuvolajeittain Muutos Osuus Muutos 06/2014 06/2013 (%) (%) 1-06/2014 1-06/2013 (%) Henkilöautot yhteensä 9 202 8 810 4,4 87,4

Lisätiedot

Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II. Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy

Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II. Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy Miksi voimalaitos on rakennettu? Lahti Energialla on hyvät kokemukset yli 12 vuotta hiilivoimalan yhteydessä

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Amarok

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Amarok Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Amarok Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

Sähköauton historia I

Sähköauton historia I Puhtaasti sähköllä! Sähköauton historia I Ensimmäinen sähkömoottori 1821 Ensimmäiset sähköautot 1820-luvulla Ánvos Jedlik kehitti 1828 ensimmäisen sähköauton Sähköauton historia II Camille Jenatzyn "Le

Lisätiedot

Multimedia puhalluslaitteet Ammattikäyttöön tarkoitetut soodapuhalluslaitteet. Tehoa ja taloudellisuutta.

Multimedia puhalluslaitteet Ammattikäyttöön tarkoitetut soodapuhalluslaitteet. Tehoa ja taloudellisuutta. Multimedia puhalluslaitteet Ammattikäyttöön tarkoitetut soodapuhalluslaitteet. Tehoa ja taloudellisuutta. MicroStrip-sarjanpuhalluslaitteet on suunniteltu ja valmistettu soodan ja muiden hienojakoisten

Lisätiedot

AUTOJEN ENSIREKISTERÖINNIT HEINÄKUU 2010

AUTOJEN ENSIREKISTERÖINNIT HEINÄKUU 2010 ENSIREKISTERÖINNIT 7/2010 1(12) 2.8.2010 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

eurovulk oy Västanbyntie 5 FIN Tammisaari Puh

eurovulk oy Västanbyntie 5 FIN Tammisaari Puh TIEDOTE 31.03.2017 tiedote: Alkaen 31.3.2017 on sopinut Duraturn kuorma-auton renkaiden jälleenmyynnistä. Palvelevana rengasalan erikoisliikkeenä olemme laajentaneet valikoimiamme myös kuorma-autojen renkaisiin.

Lisätiedot

AUTOJEN ENSIREKISTERÖINNIT JOULUKUU 2008

AUTOJEN ENSIREKISTERÖINNIT JOULUKUU 2008 ENSIREKISTERÖINNIT 12/08 1(12) 5.1.2009 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 8.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

Matkailun kehitys maakunnissa

Matkailun kehitys maakunnissa Matkailun kehitys maakunnissa 2015 15.3.2015 Helsingin seudulla liki puolet matkailijoista ulkomaisia Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

3-PALANEN KYTKINLEVY Vahvin levyvaihtoehto. Ainoastaan kilpakäyttöön, on/off tyyppinen. Halk. 200mm. 4910 3-palanen kytkinlevy

3-PALANEN KYTKINLEVY Vahvin levyvaihtoehto. Ainoastaan kilpakäyttöön, on/off tyyppinen. Halk. 200mm. 4910 3-palanen kytkinlevy HEAVY DUTY KYTKINLEVYT Erittäin vahva ja kestävä. Tätä levyä voit käyttää sekä vakioettä kilpamoottoreissa, tehoiltaan noin 150Hv:aan asti. Löytyy myös "pehmeämpi malli" jousitetulla keskiöllä 4905 HD-kytkinlevy,

Lisätiedot

Kevätretki Tykistöprikaatiin

Kevätretki Tykistöprikaatiin Pirkan Viesti Kesäkuu 3/2009 Teksti : Ilkka Mäntyvaara Kuvat: Jorma Hautala Tykkiä 155K98 laitetaan ampumakuntoon. Kevätretki Tykistöprikaatiin Pirkanmaan Maanpuolustusyhdistys ja Tampereen Reserviupseerien

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 216 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-216 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 Kauppatase Tuonti Vienti 7.2.217

Lisätiedot

Ensirekisteröinnit 9/ AUTOJEN ENSIREKISTERÖINNIT SYYSKUU 2013

Ensirekisteröinnit 9/ AUTOJEN ENSIREKISTERÖINNIT SYYSKUU 2013 Ensirekisteröinnit 9/2013 1.10.2013 AUTOJEN ENSIREKISTERÖINNIT SYYSKUU 2013 Ajoneuvolajeittain Muutos Osuus Muutos 09/2013 09/2012 (%) (%) 1-09/2013 1-09/2012 (%) Henkilöautot yhteensä 8 214 8 002 2,6

Lisätiedot

Maailmantalouden ennustetaan kasvavan 3,4 % vuonna 2016 Bkt:n kasvu 2016 / 2015, %

Maailmantalouden ennustetaan kasvavan 3,4 % vuonna 2016 Bkt:n kasvu 2016 / 2015, % Venäjä Brasilia Muu it. Eurooppa Meksiko Muu Lat. Am. Lähi-itä ja Afrikka Maailmantalouden ennustetaan kasvavan 3,4 % vuonna 216 Bkt:n kasvu 216 / 215, % 9 8 7 6 5 4 3 2 1-1 -2-3 -4 Pohjois- Amerikka Kasvu

Lisätiedot

MECHRON www.hako.fi. Tekniset tiedot. Malli Mechron 2210 Moottori. 3 syl. nestejäähdytteinen 4-tahti Diesel 16,4 kw (22 hv) Voimansiirto

MECHRON www.hako.fi. Tekniset tiedot. Malli Mechron 2210 Moottori. 3 syl. nestejäähdytteinen 4-tahti Diesel 16,4 kw (22 hv) Voimansiirto Tekniset tiedot Malli Mechron 2210 Moottori malli tyyppi teho iskutilavuus kierrosluku polttoainetankki 3C100LWU 3 syl. nestejäähdytteinen 4-tahti Diesel 16,4 kw (22 hv) 1007 cm³ 2200 rpm 28 litraa Voimansiirto

Lisätiedot

Kampanjahinnasto. Business Exclusive xdrive Edition BMW 3-sarjan Sedan BMW 3-sarjan Touring BMW 3-sarjan Gran Turismo Voimassa alkaen.

Kampanjahinnasto. Business Exclusive xdrive Edition BMW 3-sarjan Sedan BMW 3-sarjan Touring BMW 3-sarjan Gran Turismo Voimassa alkaen. Kampanjahinnasto BMW Group Business Exclusive xdrive Edition BMW 3-sarjan Sedan BMW 3-sarjan Touring BMW 3-sarjan Gran Turismo Voimassa 5.7.2017 alkaen. BMW Oy Ab Äyritie 8 b 01510 Vantaa www.bmw.fi Puh:

Lisätiedot

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN Tämä tarina on kertomus kahdesta sisaresta. Sisarukset syntyivät Savossa, Pielaveden Heinämäellä. Heidän isänsä nimi oli Lars Katainen ja äitinsä etunimi oli Gretha.

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Puhdasta joka käänteessä

Puhdasta joka käänteessä BR 35 /12 C Puhdasta joka käänteessä Yhdistelmäkone BR 35/12 C Ennennäkemätön ketteryys Koskaan aikaisemmin ei ole siivouskone ollut yhtä ketterä ja kevyt ohjata - Berliinin CMS-messuilla palkittu BR 35/12

Lisätiedot

Äänitorvi. Vai 50:50 glykoli:vesi?

Äänitorvi. Vai 50:50 glykoli:vesi? Äänitorvi Vai 50:50 glykoli:vesi? 2017-1 EVANS vai 50:50 glykoli:vesi Nykyään on saatavilla vedettömiä jäähdytysaineita autoon. Ne eivät kiehu, jäädy eivätkä aiheuta korroosiota. Moottori voi käydä kuumempana.

Lisätiedot

ihmiset etusijalle! SANO asettaa Akkutoimiset porraskiipijät

ihmiset etusijalle! SANO asettaa Akkutoimiset porraskiipijät Akkutoimiset porraskiipijät ihmiset SANO asettaa etusijalle! LIFTKAR PT PORRASKIIPIJÄT LIFTKAR PT ON TURVALLINEN PORTAISSA JA HELPPOKÄYTTÖINEN. ELÄMÄNLAATU ON ELÄMÄSTÄ NAUTTIMISTA TÄYSILLÄ JA YHDESSÄ

Lisätiedot