Miten valmistaudut maantieteen yo-kokeeseen? OHJEITA KIRJOITUKSIIN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Miten valmistaudut maantieteen yo-kokeeseen? OHJEITA KIRJOITUKSIIN"

Transkriptio

1 Miten valmistaudut maantieteen yo-kokeeseen? OHJEITA KIRJOITUKSIIN

2 Maantieteen yo-kokeeseen valmistautuminen Perustietojen hankkiminen: luonnon- ja kulttuurimaantieteestä, kokonaisuuksien hahmottaminen, kriittinen arviointi.. Vähintäänkin Maantieteen kurssisisältöjen opiskeleminen Omat muistiinpanot, yhteenvedot, käsitekartat Tietojen syventäminen: tiedotusvälineissä, kirjallisuus, alan lehdet ja tietoverkot

3 Maantieteen tehtävät Tulevat opetussuunnitelman perusteiden mukaisista aiheista. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tehtävät tulevat lukion oppimäärän kahdesta pakollisesta ja kahdesta syventävästä valtakunnallisesta kurssista: GE 1 Sininen planeetta GE 2 Yhteinen maailma GE 3 Riskien maailma GE 4 Aluetutkimus

4 Kurssien sisältö 1 Sininen planeetta (GE1) Kurssilla opiskelija keskittyy luonnonmaantieteen perusasioihin. Opiskelija perehtyy maan planetaarisuudesta johtuviin ilmiöihin, ilma-, vesi- ja kivikehän rakenteeseen ja toimintaan sekä maapallon vyöhykkeisyyteen. Kurssin tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää, miten ja miksi luonnonmaisemat muuttuvat ja oppii tulkitsemaan kartoilta ja kuvista luonnonmaisemien ominaisuuksia. 2 Yhteinen maailma (GE2) Kurssilla opiskelija perehtyy kulttuurimaantieteen käsitteisiin ja perusilmiöihin. Tavoitteena on, että opiskelija oppii arvioimaan luonnon ja ihmisen vuorovaikutussuhteita sekä kestävää kehitystä maapallon eri alueilla. Kurssilla opiskelija perehtyy esimerkiksi väestönkehitykseen ja asutuksen sijoittumiseen, luonnonvaroihin, alkutuotantoon sekä teollisuuteen.

5 Kurssien sisältö 3 Riskien maailma (GE3) Kurssilla opiskelija tarkastelee ihmisen toimintaan, luonnon toimintaa ja näiden vuorovaikutukseen liittyviä riskejä maapallon eri alueilla. Tavoitteena on, että opiskelija osaa arvioida riskien merkitystä ihmisen ja ympäristön kannalta. Lisäksi opiskelija selvittää ihmiskunnan mahdollisuuksia pienentää ja jopa välttää riskejä kestävän kehityksen keinoin. 4 Aluetutkimus (GE4) Kurssilla opiskelija oppii tutkimaan erilaisia alueita monipuolisesti eri menetelmiä apuna käyttäen. Kurssin aluksi opiskelija perehtyy kartografian perusteisiin, maantieteellisiin lähdeaineistoihin sekä paikkatietojärjestelmiin. Kurssilla opiskelija tekee oman tutkimuksen jostain maapallon alueesta soveltaen aiemmin opittua. Tavoitteena on, että opiskelija myös omaksuu tieteellisen kirjoittamisen periaatteita.

6

7

8

9 Maantieteen sähköinen ylioppilaskoe Maantieteen sähköisessä ylioppilaskokeessa on mahdollisuus hyödyntää kiinnostavalla tavalla geomedia-aineistoja, kuten karttoja, kuvia ja videoita, joita perinteiseen paperikokeeseen ei ole voitu ottaa mukaan. Samalla kokeen painopiste siirtyy nykyistä enemmän aineistojen tulkintaan, ymmärtämiseen, prosessointiin ja soveltamiseen.

10

11 Kokeen aineistot

12 Maantieteen sähköisessä ylioppilaskokeessa tarvitaan vastaavaa osaamista kuin perinteisissä maantieteen ylioppilaskokeissa pois lukien karttojen käsin piirtäminen paperille. Tämän lisäksi kokeen tehtävissä voidaan tarvita alla kuvattuja taitoja ja ohjelmisto-osaamista: Kuvien ja videoiden tulkinta. Kartta- ja paikkatietoaineistojen päällekkäistarkastelu. Varsinaisia paikkatieto-ohjelmia ei ensimmäisessä kokeessa käytetä. Yksinkertaisten diagrammien ja/tai taulukoiden tuottaminen esimerkiksi Libre Office Calc -taulukkolaskentaohjelmalla. Pohjakartan päälle täydentäminen tai yksinkertaisten havainnekuvien ja/tai kaavioiden tuottaminen. Kussakin piirtämistä edellyttävässä tehtävässä voi käyttää mitä tahansa sähköisen ylioppilaskoejärjestelmän piirto-ohjelmaa, esimerkiksi Libre Office Draw, Libre Office Impress, Pinta tai Gimp. Ensimmäisessä kokeessa ei ole tehtäviä, joissa vaaditaan omien karttojen tuottamista. Mahdolliset yksinkertaiset laskutoimitukset. Laskuihin voi käyttää Libre Office Calc -ohjelmaa tai sähköisen ylioppilaskoejärjestelmän laskinohjelmistoja. Laskun voi tehdä myös käsin luonnostelupaperilla, mutta laskun mahdolliset välivaiheet tulee kirjoittaa näkyviin vastaukseen.

13 Maantieteen sähköisissä ylioppilaskokeissa on kolme moduulia: A/B-moduuli, C-moduuli ja D-moduuli: A/B-moduulissa on yksi kaikille pakollinen tehtävä (20 pistettä). Tehtävätyyppi on monivalinta, termin selitys, yhdistely tai väittämä. C-moduulissa tarjotaan neljä tehtävää (20 pistettä per tehtävä), joista kokelas vastaa kahteen. Tehtävät ovat saman tyyppisiä kuin entiset perustehtävät, ja ainakin osassa hyödynnetään uusia sähköisen kokeen työkaluja ja aineistoja. D-moduulissa tarjotaan neljä tehtävää (30 pistettä per tehtävä), joista kokelas vastaa kahteen. Tehtävät ovat saman tyyppisiä kuin entiset jokeritehtävät, ja ainakin osassa hyödynnetään uusia sähköisen kokeen työkaluja ja aineistoja.

14 Tehtävätyypit

15 Vanhojen yo-kysymysten tarkastelu on hyödyllistä tutustumista erilaisiin kysymystyyppeihin. Niiden ratkaiseminen harjoittaa selviytymään myös omasta kokeesta.

16 Monivalinta

17 Väittämä

18 Perustelu

19 Soveltaminen

20 Soveltaminen Soveltavissa tehtävissä voi olla taulukoita, kuvia, videoita tai niissä pitää itse piirtää tietokoneen piirto-ohjelmilla (paint, LibreOfficen piirto-ohjelmat).

21 Analysointi ja kehittäminen

22 Lisää mallitehtäviä löytyy: Täällä syksyn 2016 sähköisen kokeen materiaaleja: Täällä kevään 2017 sähköisen kokeen materiaaleja: Lisää tietoa sähköisistä yo-kokeista löytyy:

23 OHJEITA KOETILAISUUTEEN Maantieteen kokeessa mitataan sitä, onko kokelas omaksunut opetussuunnitelman mukaiset tiedot ja taidot sekä saavuttanut riittävän kypsyyden aineen hallinnassa. Tämän takia kokeessa vaaditaan tiedonhallinnan lisäksi tietojen soveltamis- ja päättelytaitoja. Maantieteen koe on reaalin toisena kirjoituspäivänä klo 9-15 yhdessä uskonnon, ET:n, yhteiskuntaopin, kemian ja terveystiedon kanssa.

24 Sähköisen ylioppilaskokeen aiheuttamia muutoksia

25 Ennen koetta Tuo tietokoneesi koululle viimeistään koetta edeltävänä päivänä klo 18 mennessä. Tietokoneen näytön koko saa olla korkeintaan 18 tuumaa ja siinä pitää olla USB-portti. Tietokoneen lisäksi tarvitset myös tietokoneen latausjohdon ja kuulokkeet, voit ottaa halutessasi mukaan myös tietokoneen hiiren, mutta sen pitää olla langallinen.

26 Koepäivänä Tullessasi koepäivänä kokeeseen ota mukaan myös kirjoitusvälineet, eväät ja henkilöllisyystodistus. Eväät tulisi olla rasiassa, pussissa tai pullossa, jossa ei ole tekstiä. Muista selvittää, missä koe pidetään, ja olla paikalla ajoissa.

27 Koepäivänä Koetilaisuudessa on sinulle varattu paikka, jossa on koulun numero ja oma kokelasnumerosi. Saat kokeessa konseptipapereita, joille voit halutessasi suunnitella vastauksiasi. Maantieteen kokeessa saa käyttää apuvälineinä ylioppilastutkintolautakunnan määräysten mukaisia laskimia ja taulukkokirjoja (MAOL) Matkapuhelin ei saa olla mukana!

28 Kokeessa Hahmottele ensin vastauksesi tärkeimmät asiat suttupaperille esimerkiksi käsitekartan tai ranskalaisten viivojen avulla. Mieti missä järjestyksessä kerrot asiat ( juoni ) ja mitkä ovat tärkeimpiä. Kirjoita sen jälkeen vastauksesi tietokoneelle tekstimuotoinen vastaus annettuun tekstikenttään. Kuvien liittäminen vastaukseen tapahtuu kuvankaappauksen avulla.

29 Kokeen jälkeen Opettaja arvostelee suoritukset alustavasti 1 viikon kuluessa. Lopullisen arvioinnin suorittaa YTL:n määräämä arvostelija, sensori.

30 ONNEA KIRJOITUKSIIN!!

MATEMATIIKAN YLIOPPILASKOE INFO JA PRELIMINÄÄRI

MATEMATIIKAN YLIOPPILASKOE INFO JA PRELIMINÄÄRI MATEMATIIKAN YLIOPPILASKOE INFO JA PRELIMINÄÄRI KOKEESEEN VALMISTAUTUMINEN Testaa, että saat omat koneesi abittiin Jos käytät kokeessa omaa laskinta tai talukkokirjaa, tuo ne tarkistettaviksi ennen koetta

Lisätiedot

REAALIAINEIDEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET

REAALIAINEIDEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET REAALIAINEIDEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET 6.9.2016 Näitä määräyksiä täydennetään myöhemmin sähköisen kokeen toteuttamisen yksityiskohtien osalta. Reaaliaineiden sähköisten kokeiden määräykset sisältävät

Lisätiedot

TERVEYSTIEDON AINEREAALI

TERVEYSTIEDON AINEREAALI S i v u 1 TERVEYSTIEDON AINEREAALI OHJEITA YO-KOKEESEEN VALMISTAUTUVILLE 1. Terveystieto reaalikokeessa 2. Valmistautuminen terveystiedon kokeeseen 3. Terveystiedon tehtävätyypit 4. Ohjeita koetilaisuuteen

Lisätiedot

REAALIAINEIDEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET

REAALIAINEIDEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET REAALIAINEIDEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET 5.6.2015 Näitä määräyksiä täydennetään myöhemmin sähköisen kokeen toteuttamisen yksityiskohtien osalta. Reaaliaineiden sähköisten kokeiden määräykset sisältävät

Lisätiedot

5.8 Maantieto/Maantiede

5.8 Maantieto/Maantiede 5.8 Maantieto/Maantiede Maantiedon/maantieteen opetus kehittää maantieteellistä maailmankuvaa ja ohjaa opiskelijaa jäsentämään ympäröivää maailmaa. Opetuksen tavoitteena on kehittää kykyä tarkastella sekä

Lisätiedot

Kymmenen kysymystä, vastataan kuuteen (6). Yleensä 2 kysymystä / kurssi yhdeksän pisteen arvoiset jokerit usein synteettisiä, ainerajat (Bi, Hi, Yh)

Kymmenen kysymystä, vastataan kuuteen (6). Yleensä 2 kysymystä / kurssi yhdeksän pisteen arvoiset jokerit usein synteettisiä, ainerajat (Bi, Hi, Yh) Kymmenen kysymystä, vastataan kuuteen (6). Yleensä 2 kysymystä / kurssi yhdeksän pisteen arvoiset jokerit usein synteettisiä, ainerajat (Bi, Hi, Yh) ylittäviä. Vastaa kaikkiin kuuteen tehtävään nolla pistettä

Lisätiedot

REAALIAINEIDEN DIGITAALISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET

REAALIAINEIDEN DIGITAALISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET REAALIAINEIDEN DIGITAALISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET 10.3.2017 Näitä määräyksiä täydennetään myöhemmin digitaalisen kokeen toteuttamisen yksityiskohtien osalta. Reaaliaineiden digitaalisten kokeiden määräykset

Lisätiedot

MATEMATIIKAN DIGITAALISEN KOKEEN MÄÄRÄYKSET

MATEMATIIKAN DIGITAALISEN KOKEEN MÄÄRÄYKSET MATEMATIIKAN DIGITAALISEN KOKEEN MÄÄRÄYKSET 15.12.2017 Matematiikan digitaalisen kokeen määräykset sisältävät lukiolakiin, ylioppilastutkinnon järjestämisestä annettuun lakiin ja ylioppilastutkinnosta

Lisätiedot

MATEMATIIKAN DIGITAALISEN YO-KOKEEN MÄÄRÄYKSET

MATEMATIIKAN DIGITAALISEN YO-KOKEEN MÄÄRÄYKSET MATEMATIIKAN DIGITAALISEN YO-KOKEEN MÄÄRÄYKSET Matematiikan kokeen määräykset koskevat ensimmäisen kerran kevään 2019 tutkintoa Riihimäen lukio Heini Eveli 9.1.2019 MATEMATIIKAN YLIOPPILASKOE Pitkän matematiikan

Lisätiedot

MATEMATIIKAN DIGITAALISEN KOKEEN MÄÄRÄYKSET

MATEMATIIKAN DIGITAALISEN KOKEEN MÄÄRÄYKSET MATEMATIIKAN DIGITAALISEN KOKEEN MÄÄRÄYKSET 5.10.2018 Matematiikan digitaalisen kokeen määräykset sisältävät lukiolakiin, ylioppilastutkinnon järjestämisestä annettuun lakiin ja ylioppilastutkinnosta annettuun

Lisätiedot

Yo-kirjoitukset keväällä 2019

Yo-kirjoitukset keväällä 2019 Yo-kirjoitukset keväällä 2019 Ylioppilaskokeen määräyksistä Esimerkiksi kuulokkeissa ei saa olla Bluetoothominaisuutta. Varmista tietokoneestasi Koneessa pitää olla liitin langallista nettiä varten Jos

Lisätiedot

Pakolliset kurssit yo-kirjoitusaineesta tulee olla suoritettuna ennen kirjallisen kokeen alkua.

Pakolliset kurssit yo-kirjoitusaineesta tulee olla suoritettuna ennen kirjallisen kokeen alkua. Pakolliset kurssit yo-kirjoitusaineesta tulee olla suoritettuna ennen kirjallisen kokeen alkua. Koetilaisuuksiin on saavuttava puoli tuntia ennen kokeen alkua puhelinnumero! Kokeista ei saa myöhästyä.

Lisätiedot

digitaalisia ja muita medialähteitä sekä osaa hyödyntää monipuolisesti tietotekniikkaa maantieteellisten tietojen esittämisessä

digitaalisia ja muita medialähteitä sekä osaa hyödyntää monipuolisesti tietotekniikkaa maantieteellisten tietojen esittämisessä MAANTIEDE Maantieteessä tarkastellaan elottoman ja elollisen luonnon sekä ihmisen luomien järjestelmien rakennetta ja toimintaa. Maantieteen opetuksen tulee ohjata opiskelijaa tiedostamaan luonnon ja ihmistoiminnan

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET

YLIOPPILASKIRJOITUKSET YLIOPPILASKIRJOITUKSET Käytännön ohjeet kevään 2019 kirjoittajille Kirjoituspäivät kevät 2019 ti 12.3. äidinkieli (suomi ja ruotsi), lukutaidon koe ja suomi/ruotsi toisena kielenä -koe to 14.3. vieras

Lisätiedot

AIMO MIKKONEN: MAANTIETEEN AINEREAALI, OHJEITA YO- KOKEESEEN VALMISTAUTUVILLE

AIMO MIKKONEN: MAANTIETEEN AINEREAALI, OHJEITA YO- KOKEESEEN VALMISTAUTUVILLE AIMO MIKKONEN: MAANTIETEEN AINEREAALI, OHJEITA YO- KOKEESEEN VALMISTAUTUVILLE 1. Valmistautuminen maantieteen kokeeseen 2. Ohjeita koetilaisuuteen 3. Maantieteen tehtävät 4. Vastaustekniikka 1. VALMISTAUTUMINEN

Lisätiedot

Pakolliset kurssit yo-kirjoitusaineesta tulee olla suoritettuna ennen kirjallisen kokeen alkua.

Pakolliset kurssit yo-kirjoitusaineesta tulee olla suoritettuna ennen kirjallisen kokeen alkua. Pakolliset kurssit yo-kirjoitusaineesta tulee olla suoritettuna ennen kirjallisen kokeen alkua. Koetilaisuuksiin on saavuttava puoli tuntia ennen kokeen alkua puhelinnumero! Kokeista ei saa myöhästyä.

Lisätiedot

REAALIAINEIDEN KOKEET

REAALIAINEIDEN KOKEET REAALIAINEIDEN KOKEET YLEISTÄ REAALIKOKEESTA Reaalikokeessa kirjoitat yhden valitsemasi reaaliaineen kokeen. Kokeet jakautuvat kahdelle koepäivälle alla olevan taulukon mukaisesti. Taulukossa on myös esillä

Lisätiedot

Infotilaisuus reaaliaineiden kirjoittajille

Infotilaisuus reaaliaineiden kirjoittajille Infotilaisuus reaaliaineiden kirjoittajille Ennen koetta Jos sairastut, ilmoita koululle mahdollisimman pian (Panu Kela 044 7039388, Kanslia 050 3166510) Myöhästyneet otetaan yleensä kirjoittamaan, jos

Lisätiedot

Digitaaliset kemian kokeet. Tiina Tähkä Kemian jaoksen jäsen

Digitaaliset kemian kokeet. Tiina Tähkä Kemian jaoksen jäsen Digitaaliset kemian kokeet Tiina Tähkä Kemian jaoksen jäsen 19.3.2015 DIGABI ylioppilastutkinnon sähköistämisprojekti Mitä tiedämme nyt fysiikan ja kemian kokeista? Koe suoritetaan suljetussa ympäristössä

Lisätiedot

Terveystiedon sähköisen reaalikokeen arvostelu

Terveystiedon sähköisen reaalikokeen arvostelu Terveystiedon sähköisen reaalikokeen arvostelu Olli Paakkari Jyväskylän yliopisto Liikuntatieteellinen tiedekunta Terveyden edistämisen tutkimuskeskus 18.1.2017 Helsinki 19.1.2017 Jyväskylä Terveystiedon

Lisätiedot

KEVÄT 2015. Jarkko Koponen/ VYK 31.8.2015 1

KEVÄT 2015. Jarkko Koponen/ VYK 31.8.2015 1 KEVÄT 2015 31.8.2015 1 Lukion opiskelija kokeen pakolliset kurssit opiskeltu jos vieraassa kielessä ei ole pakollisia kursseja, riittää 3 kurssia Tehtävät perustuvat lukion pakollisiin ja syventäviin kursseihin

Lisätiedot

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Abi- info YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Käytännön vinkkejä www.ylioppilastutkinto.fi https://www.kktavastia.fi/kaurialanlukio/opiskelijalle/it-palvelut-opiskelijoille/

Lisätiedot

Symbolinen laskenta ja tietokoneohjelmistot lukion matematiikassa. Jussi Nieminen, Helsingin normaalilyseo

Symbolinen laskenta ja tietokoneohjelmistot lukion matematiikassa. Jussi Nieminen, Helsingin normaalilyseo Symbolinen laskenta ja tietokoneohjelmistot lukion matematiikassa Jussi Nieminen, Helsingin normaalilyseo Historiaa u Funktiolaskimet alkoivat yleistyä lukioissa 1970-luvun lopulla. u Graafiset laskimet,

Lisätiedot

Digitaaliset fysiikan ja kemian kokeet. Tiina Tähkä Kemian jaoksen jäsen 2.2.2015

Digitaaliset fysiikan ja kemian kokeet. Tiina Tähkä Kemian jaoksen jäsen 2.2.2015 Digitaaliset fysiikan ja kemian kokeet Tiina Tähkä Kemian jaoksen jäsen 2.2.2015 DIGABI ylioppilastutkinnon sähköistämisprojekti Mitä tiedämme nyt fysiikan ja kemian kokeista? Koe suoritetaan suljetussa

Lisätiedot

YO-INFO. Alavuden lukio

YO-INFO. Alavuden lukio YO-INFO Alavuden lukio 4.5.2017 Matkalla ylioppilaaksi, ykkönen ja kakkonen 1. Ensimmäinen yo-info ykkösellä 2. Yo-info kakkosella 4.5.2017 > harkinta mitä kirjoittaa syksyllä, miten hajautan, kirjoitussuunnitelma

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Käytännön ohjeet syksyn 2017 kirjoittajille

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Käytännön ohjeet syksyn 2017 kirjoittajille YLIOPPILASKIRJOITUKSET Käytännön ohjeet syksyn 2017 kirjoittajille Kirjoituspäivät syksy 2017 Kuullunymmärtämiskokeet 11.9. vieras kieli, pitkä oppimäärä (ei saksa, ranska 8.30 englanti, 11.00 venäjä 12.9.

Lisätiedot

LASKINTEN JA TAULUKOIDEN TARKISTUS

LASKINTEN JA TAULUKOIDEN TARKISTUS LASKINTEN JA TAULUKOIDEN TARKISTUS Yo-kokeessa käytettävät laskimet ja taulukkokirjat on tuotava aikuislukion kansliaan tarkistettavaksi viimeistään yo-koetta edeltävänä päivänä kello 18 mennessä. Jos

Lisätiedot

ABI-INFO Teklu, Tredu

ABI-INFO Teklu, Tredu ABI-INFO Teklu, Tredu HATANPÄÄN LUKIO SAMMON KESKUSLUKIO TAMMERKOSKEN LUKIO TAMPEREEN KLASSILLINEN LUKIO TAMPEREEN LYSEON LUKIO TAMPEREEN TEKNILLINEN LUKIO TAMPEREEN AIKUISLUKIO Ennen kirjallista koetta

Lisätiedot

5.8 MAANTIEDE. Opetuksen tavoitteet

5.8 MAANTIEDE. Opetuksen tavoitteet 5.8 MAANTIEDE Maantieteen opetuksen tehtävänä on kehittää opiskelijan maantieteellistä maailmankuvaa ja antaa hänelle valmiuksia ymmärtää maailmanlaajuisia, alueellisia ja paikallisia ilmiöitä ja ongelmia

Lisätiedot

YO-INFO S2018 aikataulut ja käytännön asiat. rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio

YO-INFO S2018 aikataulut ja käytännön asiat. rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio YO-INFO S2018 aikataulut ja käytännön asiat rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio SAVUTON MANSIKKALA LINNALA KOULUKAMPUS (v. 2014-) SYKSY 2018? / KEVÄT 2019? LUKION PÄÄTTÖTODISTUS AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO

Lisätiedot

INFO SYKSYN 2018 YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN OSALLISTUVILLE

INFO SYKSYN 2018 YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN OSALLISTUVILLE INFO SYKSYN 2018 YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN OSALLISTUVILLE YLIOPPILASKOKEET ATALPASSA ke 19.9.2018 Englanti, A-kieli paikalle klo 8.00 A143 ja A144 YLIOPPILASKOKEET VIRRASSA Koetiloja on kaksi, VIRTA 255+256

Lisätiedot

Syksyn 2018 ylioppilaskokeet

Syksyn 2018 ylioppilaskokeet Syksyn 2018 ylioppilaskokeet Lue YTL:n tiedote kokelaille https://www.ylioppilastutkinto.fi/maaraykset/tiedote-kokelaille Syksyn 2018 yo-kokeiden päivämäärät ma 17.9. äidinkieli (suomi ja ruotsi), lukutaidon

Lisätiedot

Syksyn yo-kirjoitukset. Syksy 2016

Syksyn yo-kirjoitukset. Syksy 2016 Syksyn yo-kirjoitukset Syksy 2016 KIRJOITUSOIKEUS Pakolliset suoritettu ( ei kesken olevia ) Maksut maksettu/ perintä! Nelosten määrä: 2/3 hyväksyttyjä arvosanoja KUUNTELUT PAIKKA 4. krs MA 12.9. A-KIELET:

Lisätiedot

ymmärtää, mitä alueellisuus, tila ja paikka merkitsevät maantieteessä ja maantieteellisessä ajattelussa

ymmärtää, mitä alueellisuus, tila ja paikka merkitsevät maantieteessä ja maantieteellisessä ajattelussa 5.8. Maantiede Maantieteessä tarkastellaan elottoman ja elollisen luonnon sekä ihmisen luomien järjestelmien rakennetta ja toimintaa. Maantieteen opetuksen tulee ohjata opiskelijaa tiedostamaan luonnon

Lisätiedot

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Sitova ilmoittautuminen syksyn 2017 tutkintoon ti 2.5. - ma 29.5. Wilmassa. Ilmoittautumisen allekirjoittaminen kansliassa viim. ma 29.5. Kevään tutkintoon ilmoittautuminen

Lisätiedot

OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN NAKKILAN LUKIO

OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN NAKKILAN LUKIO OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN NAKKILAN LUKIO KEVÄT 2016 YLIOPPILASKIRJOITUKSET KEVÄT 2016 KIRJALLISET KOKEET klo 9.00-15.00 (-17.00) Paikalla oltava 30 minuuttia ennen kokeen alkua. Perjantai 12.2.2016

Lisätiedot

OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN NAKKILAN LUKIO

OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN NAKKILAN LUKIO OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN NAKKILAN LUKIO SYKSY 2015 YLIOPPILASKIRJOITUKSET SYKSY 2015 Kuullunymmärtämiskokeet Maanantai 7.9.2015 Toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä Ruotsi A- ja

Lisätiedot

YO-INFO K2018 aikataulut ja käytännön järjestelyt rehtori Mika Strömberg

YO-INFO K2018 aikataulut ja käytännön järjestelyt rehtori Mika Strömberg YO-INFO K2018 aikataulut ja käytännön järjestelyt 23.1.2019 rehtori Mika Strömberg KEVÄT 2019? LUKION PÄÄTTÖTODISTUS AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO YLIOPPILASTODISTUS LUKION PÄÄTTÖTODISTUS Lukio-opinnot yhteensä

Lisätiedot

Abien vanhempainilta Tervetuloa!

Abien vanhempainilta Tervetuloa! Abien vanhempainilta 27.8.2013 Tervetuloa! Lukuvuoden tapahtumia/abit Syksyn yo-kokeet 9.9. 27.9.2013 1. jakson koeviikko 25.9. 1.10.2013 Retkiä oppilaitoksiin Syysloma 21.10-27.10.2013 2. jakson koeviikko

Lisätiedot

MAANTIEDE Maantieteessä tarkastellaan elottoman ja elollisen luonnon sekä ihmisen luomien järjestelmien rakennetta ja toimintaa.

MAANTIEDE Maantieteessä tarkastellaan elottoman ja elollisen luonnon sekä ihmisen luomien järjestelmien rakennetta ja toimintaa. MAANTIEDE Maantieteessä tarkastellaan elottoman ja elollisen luonnon sekä ihmisen luomien järjestelmien rakennetta ja toimintaa. Maantieteen opetuksen tulee ohjata opiskelijaa tiedostamaan luonnon ja ihmistoiminnan

Lisätiedot

3.8 Maantiede. Opetuksen tavoitteet

3.8 Maantiede. Opetuksen tavoitteet 3.8 Maantiede Maantieteessä tarkastellaan elottoman ja elollisen luonnon sekä ihmisen luomien järjestelmien rakennetta ja toimintaa. Maantieteen opetuksen tulee ohjata opiskelijaa tiedostamaan luonnon

Lisätiedot

ABI-INFO. Lyseon lukion aikuislinja

ABI-INFO. Lyseon lukion aikuislinja ABI-INFO Lyseon lukion aikuislinja 30.8.2018 YO-koepäivät 1/2 Ma 17.9. äidinkieli/ lukutaidon koe Tavastia areena klo 9.00 Ke 19.9. vieras kieli, pitkä oppimäärä Tavastia areena klo 9.00 Pe 21.9. reaalikoe

Lisätiedot

Kurssikohtaiset huomiot

Kurssikohtaiset huomiot Biologian reaalikoe Kaksitoista tehtävää, vastataan kahdeksaan (8). Yleensä 2 kysymystä / kurssi yhdeksän pisteen arvoiset jokerit usein synteettisiä, ainerajatkin (Ke, Ge) ylittäviä. Vastaa kaikkiin kahdeksaan

Lisätiedot

ABI-INFO. 1. YO-Kirjoitukset 2. Penkkarit 4. Todistukset 5. Muuta

ABI-INFO. 1. YO-Kirjoitukset 2. Penkkarit 4. Todistukset 5. Muuta ABI-INFO 1. YO-Kirjoitukset 2. Penkkarit 4. Todistukset 5. Muuta YO-koepäivät Ma 12.2. äidinkieli/ käytössä 2 salia ja yksi luokka. Paikalla oikeassa paikassa klo 8.30. Tarkista koepaikkasi kanslian edessä

Lisätiedot

YO-info. Kevät 2019 Lammin lukio

YO-info. Kevät 2019 Lammin lukio YO-info Kevät 2019 Lammin lukio Valmistautuminen Laadi lukusuunnitelma. Lue enemmän kuin luulet tarvitsevasi! Älä mene kokeilemaan! Viimeisenä iltana ei kannata sekoittaa päätä! Vaatetus ja ruoka Vaatteissa

Lisätiedot

YO-INFO K2018 ilmoittautuminen ja aikataulut. rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio

YO-INFO K2018 ilmoittautuminen ja aikataulut. rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio YO-INFO K2018 ilmoittautuminen ja aikataulut rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio KEVÄT 2018? LUKION PÄÄTTÖTODISTUS AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO YLIOPPILASTODISTUS LUKION PÄÄTTÖTODISTUS Lukio-opinnot

Lisätiedot

INFO SYKSYN 2017 YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN OSALLISTUVILLE

INFO SYKSYN 2017 YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN OSALLISTUVILLE INFO SYKSYN 2017 YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN OSALLISTUVILLE ERILLISET KUUNTELUPÄIVÄT (PAPERISET KOKEET) ma 11.9.2017 Englanti, A-kieli paikalle klo 8.00 A140 ja A140 ti 12.9.2017 Venäjä, B-kieli paikalle klo

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Käytännön ohjeita syksy 2016

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Käytännön ohjeita syksy 2016 YLIOPPILASKIRJOITUKSET Käytännön ohjeita syksy 2016 Kirjoituspäivät syksy 2016 Kuullunymmärtämiskokeet ma 12.9 vieras kieli, pitkä klo 8.45-10.00 englanti klo 11.00-12.00 ranska klo 13.00-14.00 venäjä

Lisätiedot

Dia 1. Dia 4. Dia 2. Dia 5. Dia 6. Dia 3 YLIOPPILASKIRJOITUKSET SYKSY YLIOPPILASTUTKINNON RAKENNE

Dia 1. Dia 4. Dia 2. Dia 5. Dia 6. Dia 3 YLIOPPILASKIRJOITUKSET SYKSY YLIOPPILASTUTKINNON RAKENNE 2 3 5 6 Dia 1 Dia 4 4 KAKSOISTUTKINTO Ammatillinen perustutkinto Sisältää lukio-opinnot, joista pitää saada hyväksytty arvosana Ylioppilastutkinto 4 pakollista koetta (äidinkieli/suomi toisena kielenä,

Lisätiedot

TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET

TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET 28.10.2016 Näitä määräyksiä sovelletaan rinnan paperikokeen määräysten kanssa kevään 2017 tutkinnosta alkaen. Toisen kotimaisen

Lisätiedot

Maantieteen yo-kokeet

Maantieteen yo-kokeet Maantieteen yo-kokeet Maantiede sähköinen koe o Kokeessa 9 tehtävää, joista vastataan viiteen. o Pisteiden määrä vaihtelee 15-30, kokeen maksimipistemäärä 120. o Yksittäinen tehtävä voi liittyä tiettyyn

Lisätiedot

5.8 Maantiede. Opetuksen tavoitteet

5.8 Maantiede. Opetuksen tavoitteet 5.8 Maantiede Maantieteessä tarkastellaan elottoman ja elollisen luonnon sekä ihmisen luomien järjestelmien rakennetta ja toimintaa. Maantieteen opetuksen tulee ohjata opiskelijaa tiedostamaan luonnon

Lisätiedot

Ohjeita kirjoittajille

Ohjeita kirjoittajille Ohjeita kirjoittajille * Jos sairastun? Ilmoita sairastumisestasi HETI rehtorille 02061 57206 (tai 040-5755027) tai apulaisrehtorille 0206154114. Koulu pyrkii mahdollisuuksien mukaan järjestämään sinulle

Lisätiedot

ABI-INFO Teklu, Tredu

ABI-INFO Teklu, Tredu ABI-INFO Teklu, Tredu HATANPÄÄN LUKIO SAMMON KESKUSLUKIO TAMMERKOSKEN LUKIO TAMPEREEN KLASSILLINEN LUKIO TAMPEREEN LYSEON LUKIO TAMPEREEN TEKNILLINEN LUKIO TAMPEREEN AIKUISLUKIO Tietoa ylioppilaskirjoituksista

Lisätiedot

SAVONLINNAN TAIDELUKIO. Ylioppilaskokeen rakenne infoa huoltajille 22.1.2013

SAVONLINNAN TAIDELUKIO. Ylioppilaskokeen rakenne infoa huoltajille 22.1.2013 Ylioppilaskokeen rakenne infoa huoltajille 22.1.2013 TUTKINNON RAKENNE SAVONLINNAN TAIDELUKIO Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli Näistä valittava kolme pakollista koetta: Toinen kotimainen kieli Vieras

Lisätiedot

Pakolliset kurssit 6LQLQHQSODQHHWWD*(,

Pakolliset kurssit 6LQLQHQSODQHHWWD*(, Pakolliset kurssit 6LQLQHQSODQHHWWD*(, osaa käyttää luonnonmaantieteen peruskäsitteitä ymmärtää maapallon planetaarisuudesta johtuvat ilmiöt osaa kuvata ilma-, vesi- ja kivikehän rakenteen ja toiminnan

Lisätiedot

Abi-info

Abi-info Abi-info 15.8.2018 1 Syksyn 2018 ylioppilaskirjoitusten päivämäärät ja ohjeita Tähän tiedotteeseen on koottu tärkeää informaatiota syksyn ylioppilaskokeisiin osallistujille ja lukiosta valmistuville. Lue

Lisätiedot

Reaaliaineiden ja äidinkielen työpaja

Reaaliaineiden ja äidinkielen työpaja Reaaliaineiden ja äidinkielen työpaja Reaalikokeiden rakenne Äidinkielen suunnitelmia Matematiikan suunnitelmia Vieraidenkielten suunnitelmia ylioppilastutkinto.fi digabi.fi Reaalikokeet Osaamisen eri

Lisätiedot

TERVETULOA!

TERVETULOA! TERVETULOA! 4.5.2017 ILMOITTAUTUMINEN (1/2) Sitova ilmoittautuminen vain syksyn 2017 YO-kokeisiin Wilmaan 19.5. mennessä ILMOITTAUTUMINEN (2/2) Lomake jaetaan RO-tuokiossa allekirjoitettavaksi Suunnitelma

Lisätiedot

YO-info S rehtori Mika Strömberg

YO-info S rehtori Mika Strömberg YO-info S2017 4.9.2017 rehtori Mika Strömberg LUKION PÄÄTTÖTODISTUS AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO YLIOPPILASTODISTUS SYKSY 2017 / KEVÄT 2018? LUKION PÄÄTTÖTODISTUS LUKIO-OPINNOT YHTEENSÄ VÄHINTÄÄN 75 KRS

Lisätiedot

LASKINTEN JA TAULUKOIDEN TARKISTUS

LASKINTEN JA TAULUKOIDEN TARKISTUS LASKINTEN JA TAULUKOIDEN TARKISTUS Yo-kokeessa käytettävät laskimet ja taulukkokirjat on tuotava aikuislukion kansliaan tarkistettavaksi viimeistään yo-koetta edeltävänä päivänä kello 18 mennessä. Jos

Lisätiedot

YO-info. Kevät 2018 Lammin lukio

YO-info. Kevät 2018 Lammin lukio YO-info Kevät 2018 Lammin lukio Valmistautuminen Laadi lukusuunnitelma. Lue enemmän kuin luulet tarvitsevasi! Älä mene kokeilemaan! Viimeisenä iltana ei kannata sekoittaa päätä! Vaatetus ja ruoka Vaatteissa

Lisätiedot

YO-info. Syksy 2018 Lammin lukio

YO-info. Syksy 2018 Lammin lukio YO-info Syksy 2018 Lammin lukio Valmistautuminen Laadi lukusuunnitelma. Lue enemmän kuin luulet tarvitsevasi! Älä mene kokeilemaan! Viimeisenä iltana ei kannata sekoittaa päätä! Vaatetus ja ruoka Vaatteissa

Lisätiedot

Oppikirjat ja -materiaalit lukuvuonna Salon lukio

Oppikirjat ja -materiaalit lukuvuonna Salon lukio Oppikirjat ja -materiaalit lukuvuonna 2019-2020 Salon lukio SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS -OPPIMÄÄRÄ Kurssit 1 6: Tabletkoulu ÄI1, ÄI2, ÄI3, ÄI4, ÄI5, ÄI6 (LOPS 2016). Opettaja ohjeistaa kurssin alussa

Lisätiedot

gradia.fi Ylioppilastutkinto Lyseo syksy 2019 Ohjeet ylioppilaskokelaille, osa 2

gradia.fi Ylioppilastutkinto Lyseo syksy 2019 Ohjeet ylioppilaskokelaille, osa 2 Ylioppilastutkinto Lyseo syksy 2019 Ohjeet ylioppilaskokelaille, osa 2 KOEPAIKAT Kokeet pidetään Harjulla, Lyseon liikuntasalissa (Lyseosali). Reaalikoepäivinä myös A3-lamellin toisessa kerroksessa. Tarkka

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen YLIOPPILASTUTKINTO -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen TUTKINNON RAKENNE (1) Neljä pakollista ainetta, äidinkieli ja kolme seuraavista: Ruotsi Matematiikka Yksi reaaliaine Vieras kieli

Lisätiedot

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan yleistä 2. vuositason opiskelijoista yo-tutkinto abivuosi opinto-ohjaus ja jatko-opintoihin pyrkiminen mahdollisuus tutustua sähköisiin kokeisiin luokassa 2O Missä mennään?

Lisätiedot

ABI-INFO Teklu, Tredu

ABI-INFO Teklu, Tredu ABI-INFO Teklu, Tredu HATANPÄÄN LUKIO SAMMON KESKUSLUKIO TAMMERKOSKEN LUKIO TAMPEREEN KLASSILLINEN LUKIO TAMPEREEN LYSEON LUKIO TAMPEREEN TEKNILLINEN LUKIO TAMPEREEN AIKUISLUKIO Tietoa ylioppilaskirjoituksista

Lisätiedot

ABI-INFO Ilmoittautuminen syksyn 2019 ylioppilaskirjoituksiin

ABI-INFO Ilmoittautuminen syksyn 2019 ylioppilaskirjoituksiin ABI-INFO Ilmoittautuminen syksyn 2019 ylioppilaskirjoituksiin to 25.4.2019, klo 10.00-11.00 Palauta Wilmassa tehtävä yoilmoittautumisesi ALLEKIRJOITETTUNA (paperiversio) viimeistään ma 20.5.2019 kansliaan!!!

Lisätiedot

Ylioppilaskirjoitukset tutuksi. Tervetuloa!

Ylioppilaskirjoitukset tutuksi. Tervetuloa! Ylioppilaskirjoitukset tutuksi Tervetuloa! 11.4.2018 Illan aiheina: Ylioppilastutkinnon yleiset käytännöt Valmistautuminen digitaalisiin ylioppilaskokeisiin Syksyn 2018 tutkintoon ilmoittautuminen ja osallistuminen

Lisätiedot

Syyskuu Marraskuu Tammikuu Helmikuu pakolliset kurssit Maalis - huhtikuu Touko kesä heinäkuu Abin vuosi

Syyskuu Marraskuu Tammikuu Helmikuu pakolliset kurssit Maalis - huhtikuu Touko kesä heinäkuu Abin vuosi Syyskuu Yo-kirjoitukset 17.9. -1.10.2018 (lukuloma = kesäloma) Syksyllä kirjoitettavien aineiden pakolliset kurssit suoritettava viim. 1. jaksossa. Marraskuu Ilmoittautuminen kevään yo-kirjoituksiin Tammikuu

Lisätiedot

Abien vanhempainilta 29.1.2013. Kauhajoen lukio

Abien vanhempainilta 29.1.2013. Kauhajoen lukio Abien vanhempainilta 29.1.2013 Kauhajoen lukio Opettajien esittäytyminen Rehtorin puheenvuoro Ylioppilaskirjoitukset (ryhmänohjaajat) Opinto-ohjaajan puheenvuoro Kyselytuokio Tammi- maaliskuun aikana:

Lisätiedot

Arviointi PAKOLLISET KURSSIT. 1. Sininen planeetta (GE1)

Arviointi PAKOLLISET KURSSIT. 1. Sininen planeetta (GE1) Maantiede Maantieteessä tarkastellaan elottoman ja elollisen luonnon sekä ihmisen luomien järjestelmien rakennetta ja toimintaa. Maantieteen opetuksen tulee ohjata opiskelijaa tiedostamaan luonnon ja ihmistoiminnan

Lisätiedot

BIOLOGIAN AINEREAALI

BIOLOGIAN AINEREAALI 1 BIOLOGIAN AINEREAALI OHJEITA YO-KOKEESEEN VALMISTAUTUVILLE 1. Valmistautuminen biologian yo-kokeeseen 2. Ohjeita koetilaisuuteen 3. Biologian tehtävät 4. Vastaustekniikka 5. Hyvässä vastauksessa Laura

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto. Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus

Ylioppilastutkinto. Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus Tutkinnon rakenne Tutkintoon kuuluu vähintään neljä pakollista koetta Äidinkieli Äidinkielen koe

Lisätiedot

OHJEITA YLIOPPILASKOKELAILLE YO- KIRJOITUKSIA VARTEN (syksy 2019)

OHJEITA YLIOPPILASKOKELAILLE YO- KIRJOITUKSIA VARTEN (syksy 2019) OHJEITA YLIOPPILASKOKELAILLE YO- KIRJOITUKSIA VARTEN (syksy 2019) Syksyn 2019 koepäivät https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastut kinto/koepaivat/syksyn-2019-koepaivat Kokeeseen valmistautuminen

Lisätiedot

Vielä tänään ehdit ilmoittautua abitenttiin!

Vielä tänään ehdit ilmoittautua abitenttiin! Kevät 2018 Vielä tänään ehdit ilmoittautua abitenttiin! Tentti antaa ryhtiä lukemiseen mahdollisuuden käyttää opettajan asiantuntemusta ja apua valmistautumiseen mahdollisuuden arvosanan korottamiseen

Lisätiedot

YLIOPPILAS KEVÄT 2019

YLIOPPILAS KEVÄT 2019 YLIOPPILAS KEVÄT 2019 LUKION KURSSIT (LUKION PÄÄTTÖTODISTUS) YLIOPPILASKIRJOITUKSET (YLIOPPILASTUTKINTOTODISTUS) YLIOPPILASTUTKINTO NELJÄ PAKOLLISTA KOETTA VIERAS KIELI ÄIDINKIELI TOINEN KOTIMAINEN KIELI

Lisätiedot

MATEMATIIKAN KOKEEN MÄÄRÄYKSET

MATEMATIIKAN KOKEEN MÄÄRÄYKSET Määräys Päivämäärä 13.12.2013 MATEMATIIKAN KOKEEN MÄÄRÄYKSET Matematiikan kokeen määräykset sisältävät lukiolakiin, ylioppilastutkinnon järjestämisestä annettuun lakiin ja ylioppilastutkinnosta annettuun

Lisätiedot

Ylioppilastutkinto. Älä muuta perustyylidiaa

Ylioppilastutkinto. Älä muuta perustyylidiaa Ylioppilastutkinto Ylioppilastutkintotodistukseen vaaditaan yo-kirjoitusten lisäksi lukion päättötodistus tai ammatillisen tutkinnon todistus Kokelaan tulee itse olla tietoinen ylioppilaskokeiden määräyksistä

Lisätiedot

OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN

OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN EURAJOEN LUKIO SYKSY 2014 YLIOPPILASKIRJOITUKSET Syksyn 2014 koepäivät KAIKKIIN KOKEISIIN SAAVUTTAVA 30 MINUUTTIA ENNEN KOKEEN ALKUA! Aikataulut löytyvät myös lukion Peda.netin

Lisätiedot

YLIOPPILASKOKELAAN MUISTILISTA KEVÄT 2019

YLIOPPILASKOKELAAN MUISTILISTA KEVÄT 2019 YLIOPPILASKOKELAAN MUISTILISTA KEVÄT 2019 q Prelit ja tentit? q Kuka pääseee kirjoittamaan? q Mihin aikaan paikalle? q Jos sairastun? q Mitä läppäristä pitikään vielä tarkistaa? q Voiko buuttaamista harjoitella,

Lisätiedot

OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN NAKKILAN LUKIO

OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN NAKKILAN LUKIO OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN NAKKILAN LUKIO KEVÄT 2017 YLIOPPILASKIRJOITUKSET KEVÄT 2017 KUULLUNYMMÄRTÄMISKOKEET Tiistai 14.2.2017 Vieras kieli, pitkä oppimäärä Englanti klo 9:00 Paikalla oltava 30

Lisätiedot

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Abi- info YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Käytännön vinkkejä Ajoissa paikalle Ongelmatilanteissa yhteys rehtoriin ja kouluun YTL:n www-sivuihin on linkki

Lisätiedot

Yo-infoa ykkösille tammikuussa Lisätietoa yo-kirjoituksista löydät sivulta

Yo-infoa ykkösille tammikuussa Lisätietoa yo-kirjoituksista löydät sivulta Yo-infoa ykkösille tammikuussa 2014 Lisätietoa yo-kirjoituksista löydät sivulta www.ylioppilastutkinto.fi Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli / suomi toisena kielenä Näistä valittava kolme pakollista koetta:

Lisätiedot

YO-INFO S2017 ILMOITTAUTUMINEN rehtori Mika Strömberg

YO-INFO S2017 ILMOITTAUTUMINEN rehtori Mika Strömberg YO-INFO S2017 ILMOITTAUTUMINEN 8.5.2017 rehtori Mika Strömberg YLIOPPILAS (KEVÄT 2018?) LUKION KURSSIT (LUKION PÄÄTTÖTODISTUS) AMMATTIOPISTON KURSSIT (AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO) YLIOPPILASKIRJOITUKSET

Lisätiedot

YO-INFO K2018 ILMOITTAUTUMINEN rehtori Mika Strömberg

YO-INFO K2018 ILMOITTAUTUMINEN rehtori Mika Strömberg YO-INFO K2018 ILMOITTAUTUMINEN 12.11.2018 rehtori Mika Strömberg YLIOPPILASKOKEISIIN ILMOITTAUTUMINEN - kokelaan on ilmoittauduttava tutkintoon kirjallisesti - ilmoittautuminen on sitova * kevät 2019:

Lisätiedot

ABI-INFO II kevät 2018 Tampereen aikuislukio

ABI-INFO II kevät 2018 Tampereen aikuislukio Älä muuta Ylioppilastutkinto perustyylidiaa ABI-INFO II kevät 2018 Tampereen aikuislukio vs rehtori Elina Karapalo puh. 040 8697 416 elina.karapalo@tampere.fi (Samken rehtori Vesa Rantanen, puh. 040 5685

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO - nyt voimassa oleva lainsäädäntö

YLIOPPILASTUTKINTO - nyt voimassa oleva lainsäädäntö YLIOPPILASTUTKINTO - nyt voimassa oleva lainsäädäntö 31.10.2019 TUTKINNON RAKENNE Kaikille pakollinen koe Näistä valittava kolme pakollista koetta: ÄIDINKIELI TOINEN KOTIMAINEN KIELI VIERAS KIELI MATE-

Lisätiedot

Maantieteen opetussuunnitelma 2016

Maantieteen opetussuunnitelma 2016 GEOS 1 ja OPS 2016 Maantieteen opetussuunnitelma 2016 Maantieteen opetuksen tehtävänä on kehittää opiskelijan maantieteellistä maailmankuvaa ja antaa hänelle valmiuksia ymmärtää maailmanlaajuisia, alueellisia

Lisätiedot

Syyskuu Marraskuu Tammikuu Helmikuu pakolliset kurssit Maalis - huhtikuu Touko kesä - heinäkuu Abin vuosi

Syyskuu Marraskuu Tammikuu Helmikuu pakolliset kurssit Maalis - huhtikuu Touko kesä - heinäkuu Abin vuosi Syyskuu Yo-kirjoitukset 17.9. -1.10.2018 (lukuloma = kesäloma) Syksyllä kirjoitettavien aineiden pakolliset kurssit suoritettava viim. 1. jaksossa. Marraskuu Ilmoittautuminen kevään yo-kirjoituksiin Tammikuu

Lisätiedot

Koepäivät (syksy 2019), suositus syksyllä kirjoitettavista punaisella

Koepäivät (syksy 2019), suositus syksyllä kirjoitettavista punaisella YO-info 10.9.2019 Koepäivät (syksy 2019), suositus syksyllä kirjoitettavista punaisella Ma 16.9. vieras kieli, lyhyt oppimäärä (EN, SA) Ke 18.9. äidinkieli, lukutaidon koe Pe 20.9. vieras kieli, pitkä

Lisätiedot

gradia.fi Ylioppilastutkinto Lyseo syksy 2018 Ohjeet ylioppilaskokelaille

gradia.fi Ylioppilastutkinto Lyseo syksy 2018 Ohjeet ylioppilaskokelaille Ylioppilastutkinto Lyseo syksy 2018 Ohjeet ylioppilaskokelaille KOEPAIKAT Kokeet pidetään pääsääntöisesti Harjulla, Lyseon liikuntasalissa (Lyseosali). Ensimmäisenä reaalikoepäivänä myös A3-lamellin toisessa

Lisätiedot

YO-info. Syksy 2017 Lammin lukio

YO-info. Syksy 2017 Lammin lukio YO-info Syksy 2017 Lammin lukio Valmistautuminen Laadi lukusuunnitelma. Lue enemmän kuin luulet tarvitsevasi! Älä mene kokeilemaan! Viimeisenä iltana ei kannata sekoittaa päätä! Vaatetus ja ruoka Vaatteissa

Lisätiedot

Syyskuu Marraskuu Tammikuu Helmikuu pakolliset kurssit Maalis - huhtikuu Touko kesä - heinäkuu Abin vuosi

Syyskuu Marraskuu Tammikuu Helmikuu pakolliset kurssit Maalis - huhtikuu Touko kesä - heinäkuu Abin vuosi Syyskuu Yo-kirjoitukset 16.9. -3.10.2019 (lukuloma = kesäloma) Syksyllä kirjoitettavien aineiden pakolliset kurssit suoritettava viim. 1. jaksossa. Marraskuu Ilmoittautuminen kevään yo-kirjoituksiin Tammikuu

Lisätiedot

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Abi- info YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Käytännön vinkkejä Ajoissa paikalle Ongelmatilanteissa yhteys rehtoriin ja kouluun YTL:n www-sivuihin on linkki

Lisätiedot

Sähköinen ylioppilaskoe

Sähköinen ylioppilaskoe Aikataulu Kokeen järjestäminen Sähköiset kokeet eri aineissa ylioppilastutkinto.fi digabi.fi Sähköistämisaikataulu oppiaineittain S 2016 K 2017 S 2017 K 2018 S 2018 K 2019 SA GE FI RA YH PSY RU FIN UE

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Abi- info YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Käytännön vinkkejä Ajoissa paikalle Ongelmatilanteissa yhteys rehtoriin ja kouluun YTL:n www-sivuihin on linkki

Lisätiedot

Musiikkiesitys lukio-opinnoista ylioppilastutkinnosta opettajien tapaaminen 2. vsk ryhmänohjaajat luokissa 3. vsk jatko-opinnoista ala-aulassa

Musiikkiesitys lukio-opinnoista ylioppilastutkinnosta opettajien tapaaminen 2. vsk ryhmänohjaajat luokissa 3. vsk jatko-opinnoista ala-aulassa Tervetuloa! Musiikkiesitys lukio-opinnoista ylioppilastutkinnosta opettajien tapaaminen 2. vsk ryhmänohjaajat luokissa 3. vsk jatko-opinnoista ala-aulassa Ylioppilas Lukion oppimäärä min. 75 kurssia (pakolliset,

Lisätiedot